Уоррен Мерфі та Сапір Річард : другие произведения.

Руйнівник 61 - 70

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Уоррен Мерфі та Сапір Річард
  
  Руйнівник 61 - 70
  
  
  
  
  61 Повелители Землі, травень 1985 62. Сьомий камінь, серпень 1985 63. Небо падає, січень 1986 64. Останній алхімік, квітень 1986 65. Втрачений вчора, липень 68. жовтень 1986 67. Подивися мені в очі, січень 1987 68. Старомодна війна, квітень 1987 69. Кровні узи, липень 1987 70. Одинадцята година, вересень 1987 р. 62 The Seventh Stone Aug-1985 63 The Sky Is Falling Jan-1986 64 The Last Alchemist Apr-1986 65 Lost Yesterday Jul-1986 66 Sue Me Oct-1986 67 Look into My Eyes Jan-1987 68 1987 69 Blood Ties Jul-1987 70 The Eleventh Hour Sep-1987
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 61: Володарі Землі
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Пролог
  
  
  "Зрештою, землею правитимуть комахи". – зазначив вчений.
  
  
  "Зрештою, кого це хвилює?" -Рімо Вільямс, особистість та адреса невідомі, відбитки пальців ніде не виявлені, колишній поліцейський, досі згадується в деяких старих газетних підшивках як остання людина, страчена на електричному стільці у в'язниці штату Нью-Джерсі.
  
  
  "Кінець? Який кінець? Ви, білі, будете з нами вічно". -Чіун, Майстер синанджу, посуд сонця, джерело всіх бойових Мистецтв, Його Страшна Пишність, відомий як "Маленький батько" Римо Вільямса, який білий, але часом один з наймиліших. Не весь час, однак. А останнім часом навіть рідше, якщо ви могли в це повірити. Не те щоб скарги колись приносили якусь користь.
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Вінстон Хоуг багато чого боявся у житті, але ніколи того, що його вбило.
  
  
  Він злякався раптових повітряних вихорів, що виникали над лініями дерев у теплі дні, і відправив свій маленький одномоторний літак у різкому піку, поки, всього за кілька футів над бавовняними полями, не зміг повернути собі контроль над літаком.
  
  
  Він боявся хімічних речовин, які він випускав на поля, боявся, що постійний контакт із пестицидами, які захищали врожай для фермера, якимось чином потрапить у його кровоносну систему та вб'є його.
  
  
  Він боявся втратити свої контракти як збирач урожаю і боявся побачити, що його сім'я живе на допомогу. Він думав, що швидше накладе на себе руки, ніж дозволить цьому статися, хоча й не знав, чи вистачить у нього сміливості накласти на себе руки.
  
  
  Він також боявся, що одного разу його літак розвалиться на частини, тому що Уінстону Хоагу завжди доводилося зіставляти вартість нових деталей із витратами на відправлення своїх дітей до хорошої школи, на те, щоб його дружина могла приготувати смачну їжу на стіл, щоб допомогти утримувати його старіючих батьків.
  
  
  Він боявся заходів сонця, які грали в ігри з його сприйняттям глибини, і боявся сходів, які могли раптово засліпити пілота в кабіні просто неба.
  
  
  Але чого він не боявся, так це молода пара, яка запропонувала йому двісті доларів за дозвіл встановити відеокамеру у нього між ніг, щоб знімати його обличчя, коли він прибирає врожай.
  
  
  Все, чого він хотів, це переконатися, що камера не заважає його ножному керуванню.
  
  
  "Ми хочемо, щоб ви увімкнули камеру, перш ніж ваші хімічні клапани почнуть працювати", - сказала молода жінка. "Це важливо. Ми хочемо, щоб ваша система розпилення була вимкнена, доки ви не включите камеру хоча б на хвилину".
  
  
  "Дві хвилини", - поправив молодик, який був з нею.
  
  
  "Звичайно", - сказав Вінстон Гог. "Але чому?"
  
  
  "Бо ми так цього хочемо", - сказала жінка. Вона була попелястою білявкою і розмовляла з довгими голосними багатствами, з недбалим, впевненим виглядом, який надавав їй багатий вигляд у вицвілих синіх джинсах. Якби Вінстон Хог носив потерті джинси, він знав, що виглядав би просто бідняком. Фактично, перше, що він зробив, коли вступив на службу до Військово-повітряних сил, це викинув свої старі потерті джинси. І коли його виписали, однією з перших речей, які він зробив, була купівля абсолютно нових джинсів, жорстких синювато-чорних, шльопаючи нових і незручних.
  
  
  Вінстон Хог, як і багато людей, які в молодості жили у злиднях, завжди боявся повертатися до цього. Йому б не завадили двісті доларів.
  
  
  "Якщо ви цього так хочете, то ви так і отримаєте, - сказав він, - але я хотів би знати, чому".
  
  
  "Бо", - сказала жінка.
  
  
  "Тому що ми хочемо домогтися зміни виразу вашого обличчя, починаючи з того моменту, коли ви не розпорошуєте, і закінчуючи тим, коли ви розпорошуєтеся", - пояснив молодик.
  
  
  "Жодних змін немає", - сказав Хоуг.
  
  
  "Є", - сказала жінка. "Повинно бути".
  
  
  "Насправді ми не знаємо", - сказав чоловік. На ньому були сандалі та шорти кольору хакі з безліччю пряжок, а в руках він тримав пачку стодоларових банкнот. "Ми хотіли б з'ясувати". Його стара футболка закликала врятувати лісового вовка від вимирання. Напис на ній говорив: "Вимирання назавжди".
  
  
  Вінстон Хоуг міг погодитися з цим. Йому не подобалося бачити, як вимирають тварини. І твариною, яку він найменше хотів би бачити вимираючим, був він сам.
  
  
  Він узяв двісті доларів.
  
  
  "Пам'ятайте, - сказала жінка, - за дві хвилини до того, як ви включите свій хімічний балончик, ми хочемо, щоб камера у вас між ніг була включена".
  
  
  "Добре", - сказав Хоуг.
  
  
  "Як ви захищаєте свої резервуари з інсектицидами?" спитав молодик.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Який захист ви використовуєте для своїх резервуарів з інсектицидами?"
  
  
  "Нічого не використовуйте", - сказав Хоуг. "Я той, хто потребує захисту".
  
  
  "Звідки ви знаєте, що ваші резервуари з інсектицидами не звільняться передчасно?"
  
  
  "Вони у безпеці від цього".
  
  
  "Дайте мені подивитись", - сказала жінка.
  
  
  "Це просто старі резервуари з інсектицидами", – сказав Хог.
  
  
  "Ми все одно хочемо їх побачити", - сказав хлопець.
  
  
  Хоуг відвів їх до літака і пояснив, що має більш ніж достатні заходи безпеки для захисту резервуарів від передчасного викиду.
  
  
  "Ви маєте пам'ятати", - сказав він. "Цей інсектицид коштує грошей, і на мене можуть подати до суду, якщо я обприскаю якийсь житловий район".
  
  
  "Так", - сказала жінка. "Ми знаємо, що гроші багато значать для вас".
  
  
  "Послухайте, я можу використати гроші", - сказав Хоуг. "Але кожен має заробляти на життя, і я не можу справедливо братися за роботу, до якої додаються образи".
  
  
  "Ми розуміємо", - заспокійливо сказав молодик. "Ми не хотіли вас образити. Чи не могли б ви, можливо, посилити резервуари з інсектицидами?"
  
  
  "Сер?" — сказав Хог, намагаючись бути ввічливим.
  
  
  "Не могли б ви зміцнити резервуари з інсектицидами, як встановити навколо них ще один набір кронштейнів?"
  
  
  "Ні за якісь двісті доларів", - сказав Хоуг.
  
  
  "Триста", - сказав молодик.
  
  
  Хоуг похитав головою. По-перше, новий метал може коштувати ще сотню, і це збільшить вагу літака та скоротить витрату палива. Він був готовий забути про все прямо тут. Було багато речей, які б він зробив за кілька сотень доларів, але ризикувати старим літаком серед них не було.
  
  
  На той час, коли обприскувач і молода пара точно визначилися з тим, як вони хотіли захистити резервуари з інсектицидами, це додало літаку двісті фунтів ваги, порушило його баланс і обійшлося б парі не менш як півтори тисячі доларів. Вінстон Хог був певен, що вони відмовляться.
  
  
  Але сотні просто продовжували сипатися з пачки банкнот у руці парубка. І вони навіть не хотіли квитанції.
  
  
  "Ви знаєте, - сказав Хоуг, - навіть якщо цей проклятий літак розіб'ється, ці танки не постраждають. Чорт забирай, якщо це не найбезпечніше місце по цей бік Форт-Нокса".
  
  
  "Ви впевнені?" спитала жінка.
  
  
  "Хотів би я бути так само добре захищений", - сказав Хоуг, і пара одночасно посміхнулася.
  
  
  Вони повернулися наступного дня, щоб оглянути його роботу. Вони наполягли на установці камери, налаштувавши її саме так, і вимагали показати, де він сидів у літаку. Вони скоригували кут нахилу камери, щоб, за їхніми словами, об'єктив ідеально передав його обличчя.
  
  
  "Я думаю, вона спрямована на мої груди", - сказав Хоуг, коли молода жінка провела рукою вниз між його ніг. Йому сподобався дотик її рук, тож він не скаржився.
  
  
  "Ми знаємо, що робимо", - сказала вона. "Тепер давайте подивимося, як ви простягнете руку до вимикача".
  
  
  Він нахилився і потягся до блискучого металевого тумблера, який виглядав так, наче його зняли зі старого електродвигуна. Він був припаяний до спускового гачка відеокамери.
  
  
  Коли він торкнувся перемикача, його груди були менш ніж за два фути від об'єктива камери.
  
  
  "Чудово", - сказала жінка.
  
  
  Того дня Хоуг вирушив збирати невеликий урожай арахісу за межами Плейнс, штат Джорджія, збагатившись на півтори тисячі доларів завдяки двом молодим людям, яких він вважав дурнями.
  
  
  Того дня він навіть не збирався витирати пилюку. Він не хотів ризикувати, наближаючись до арахісового поля, ковзаючи близько до дерев через додаткову вагу літака. Він планував пролетіти над арахісовим полем, увімкнути камеру, летіти абсолютно рівно протягом двадцяти хвилин, щоб камера не зловила нічого, крім його обличчя та неба, і два багаті ідіоти ніколи не дізналися б, що він не витирав пил. Потім він прилітав назад, віддавав їм камеру, прибирав важкий мотлох з літака і наступного дня здійснював звичайну пробіжку по посипанні арахісом.
  
  
  "Дурень і його гроші скоро розлучаються", - подумав Хог, набираючи висоту дві тисячі футів і вирівнюючи свій одномоторний літак. Потім він нахилився в кабіну, посміхнувся до об'єктиву камери і міцно вхопився за тумблер. Він усе ще посміхався, коли об'єктив камери вистрілив уперед, як снаряд, увійшовши прямо в його серце з достатньою силою, щоб роздробити грудину і рознести її по всій грудній порожнині.
  
  
  Однак коронер так і не з'ясував цього, тому що від Уїнстона Хога мало що залишилося, коли всі осколки були зібрані з червоно-глинистого пилу на полі Джорджії.
  
  
  Крила літака були розірвані на шматки, фюзеляж перетворився на мотлох, а Вінстон Хог нагадував кістки, скріплені згустками крові. Єдиними предметами, які неушкодженими вибралися з-під уламків, були посилені резервуари з інсектицидами, два блискучі металеві циліндри, схожі на бомби, що не розірвалися.
  
  
  Очевидці сказали, що Хоуг летів на висоті близько двох тисяч футів, дуже рівно і стійко, коли літак раптово увійшов до божевільного штопора і влетів у землю на максимальній швидкості, ледь не зачепивши фермера, який вирощував арахіс, який не зводив очей з кролика, який, як йому здалося, був готовий напасти на нього.
  
  
  Тільки коли місцева телевізійна станція отримала анонімний дзвінок, коронер з'ясував, що це було вбивство, а не просто нещасний випадок.
  
  
  "Якщо ви шукаєте об'єктив камери, - сказав той, хто дзвонив, - ви виявите, що його було вистрілено в груди масового вбивці Вінстона Хога".
  
  
  "Масовий вбивця? Кого вбив Гог?" - спитав репортер, відчайдушно сигналізуючи комусь, щоби поліція відстежила дзвінок.
  
  
  "Всі", - сказав телефонний голос. "Він убив ранок, щебет птахів і красу, що вискакує лісового вовка. Він убив нашу воду і наше небо. Найбільше він убив завтра".
  
  
  "Він був просто хуртовиком урожаю", - сказав телевізійник.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав той, хто дзвонив. "Ми - ОАС, і ви більше не збираєтеся так чинити з нами. Ні ви, ні інші Вінстон Хоаги цього світу".
  
  
  Навіщо б симбронезійцю, хоч би яким воно було, хотіти вбити прибиральника врожаю? подумав телерепортер.
  
  
  На його запитання було дано відповідь, навіть не будучи заданою.
  
  
  "Ми - Альянс звільнення тварин", - сказав той, хто дзвонив. "Це було моральне вбивство".
  
  
  "Це морально – вбивати батька трьох дітей?" - спитав репортер, втрачаючи свій безпристрасний професіоналізм і кричачи в слухавку.
  
  
  "Так. Ми розбили літак і забрали пілота, не завдавши додаткових травм навколишньому середовищу. Резервуари з інсектицидами не випустили свою геноцидну отруту".
  
  
  Наступного місяця сталося ще три "моральні вбивства". Альянс звільнення видів приписав собі удушення власника великої рогатої худоби його власним колючим дротом. Вони не стали, як вони ретельно підкреслювали в телефонних розмовах з пресою, залишати колючий дріт навколо, щоб тварини могли порізатися, а натомість застромили її всю в горло власника ранчо. ОАС також загорнула команду тунцового судна у їхні власні мережі та потопила їх у Тихому океані, неподалік Байї, Каліфорнія, таким чином, щоб мережа ніколи більше не вирвалася і не спіймала рибу. І вони перекрили нафтову свердловину в Джорджес-Бенк біля узбережжя Массачусетса роздробленими черепами бурової бригади, з гордістю заявляючи, що використовували "природну пробку, що не забруднює".
  
  
  Уолдрон Перрівезер III не намагався виправдати вбивства. Після кожного з них він з'являвся в кількох телевізійних програмах, щоб пояснити свою позицію щодо смертей: "Хоча я не схвалюю насильство у будь-якій формі, ми повинні дивитися на корінні причини цих вбивств". А потім він півгодини читав лекцію про жорстокість людини стосовно інших живих істот:
  
  
  "Що ми за суспільство, - спитав він, - яке сказало б про жорстокість: "він поводився з кимось як з козиком"? Або з черв'яком. Ми насаджуємо живих істот на зазубрені металеві гачки, щоб приманити інших живих істот, яких ми заманюємо в пастку, а потім душимо до смерті, і називаємо це спортом. Я кажу, джентльмени, про риболовлю».
  
  
  "Ми розуміємо це, містере Перрівезер", - сказав коментатор. "Особливо враховуючи ваше становище провідного захисника природи в Америці. Але як щодо вбивства цілої такелажної команди?"
  
  
  "Як щодо мільйонів смертей кожен день, про які не повідомляє упереджена преса? Зрештою, що намагається зробити Альянс звільнення видів, як не привернути увагу громадськості до звірств, які здійснюються від їхнього імені за підтримки уряду".
  
  
  "Які звірства?" - запитав інтерв'юер, і на національному телебаченні Уолдрон Перрівезер III, спадкоємець стану Перрівезерів, гарний блондин, чиї тонкі риси обличчя були результатом того, що гроші Перрівезерів завжди брали гору над красою, перерахував звірства, вчинені на американські гроші. Масове винищення комах. Отруєння риби та повітря. Узаконене вбивство лося називається полюванням.
  
  
  Уолдрон Перрівезер III мало використовував ті групи, які просто захищали очевидно привабливих, таких як домашні тварини, птахи та красиві звірі.
  
  
  "А як щодо черв'яка Інга?" спитав він. "Вчені цілодобово працюють над створенням спрею, який зупинить подих цієї істоти. Це нагадує мені нацистські газові печі".
  
  
  "Хіба хробак Інга не знищує врожай?" його запитали.
  
  
  "Так робить і людина", - сказав Перрівезер. "Як людина знищує врожай?"
  
  
  "Так само, як це робить хробак Інга. Він їх їсть", - сказав Перрівезер. "Але коли черв'як Інга намагається поділитися дарами землі, ми гарячково намагаємось знищити його за допомогою хімікатів. Саме час нам покінчити з нашими упередженнями, орієнтованими на людину. Ми всі повинні ділити цю землю разом, або ми втратимо її разом".
  
  
  На цій ноті він залишив студію під ввічливі оплески. Але деякі з репортерів говорили про необхідність нового розуміння нижчих істот, і деякі в аудиторії схвально закивали головами. Для того, хто не потурав вбивству Вінстона Хога, або власника великої рогатої худоби, або бурової бригади, чиї сім'ї були змушені ховати обезголовлені тіла в закритих трунах, Уолдрон Перрівезер III багато зробив для просування справи ОАС.
  
  
  Перрівезер повернувся у свій розкішний маєток у Беверлі, штат Массачусетс, гігантську кам'яну фортецю, розташовану на пагорбі з видом на Атлантику, в районі, яким Перрівезери правили понад півтора століття. Навколо особняка Перрівезерів не було галявин, тільки висока трава, де могли гніздитися птахи та комахи. Поля Перрівезерів ніколи не були зворушені пестицидами.
  
  
  Будь-який слуга, викритий у використанні репеленту під час сезону комарів, буде звільнений. Перрівезери також не використовували сітку для відлякування комарів, віддаючи перевагу натомість тим, що вони називали "гуманним підходом". Це включало в себе те, що слуги не спали всю ніч, обмахуючи Перрівезерів віялами, щоб легкий вітерець не дозволив комарі сісти на плоті Перрівезера. Звісно, слуги, у справжній традиції Перрівезерів, працювали і вдень. Те, що сім'я Перрівезерів виявляла моральність по відношенню до комах, не означало, що вони були фінансово дурні. Зрештою, є межі почуття порядності.
  
  
  Біля в'їзду до маєтку зупинився "Роллс-ройс" Перрівезера. Шофер нахилився, і Волдрон заліз до нього на спину, щоб його пішки віднесли у великий кам'яний особняк. Уолдрону не подобалося їздити по маєтку, тому що він не вірив у викид масляних вихлопів у повітря його "побратимів-мешканців", а саме мух, черв'яків та комарів.
  
  
  Цього дня йому особливо хотілося якнайшвидше дістатися головної будівлі, тому він ударив п'ятами в боки шофера, щоб змусити його бігти швидше. Він не зрозумів, що трапилося з водієм, коли чоловік похилого віку вкрився жахливим потом, а на сходах він бризнув і забився в конвульсіях, мало не збивши Перрівезера з ніг.
  
  
  Волдрон переступив через пораненого чоловіка, сказавши дворецькому, що йому цікаво, де навчався водій. Потім Уолдрон увірвався в задню кімнату особняка, зачинену залізними дверима та сіткою, яка зачинялася як зсередини, так і зовні.
  
  
  Повітроводи живили приміщення. Вони також були запечатані дрібною сіткою. Температура була ідеальною – 85 градусів: стиглі фрукти та зіпсоване м'ясо робили повітря таким важким від розкладання, що Волдрону здавалося, що він може в ньому плавати.
  
  
  Сивий чоловік у білому халаті схилився над мікроскопом, розглядаючи чашку Петрі. Він сильно пітнів на спеку і час від часу спльовував у відро. Якось він поскаржився, що повітря було таким смердючим, що він відчував його на смак, а одного разу спробувавши, не зміг утриматися від їжі.
  
  
  "Я плачу достатньо, щоб ви могли харчуватися внутрішньовенно", - нагадав йому Уолдрон Перрівезер III, і вчений перестав скаржитися.
  
  
  "Це вже готове?" Запитав Перрівезер.
  
  
  "Поки що ні", - сказав учений. "Це лише яйця".
  
  
  "Дайте мені подумати", - з тривогою сказав Перрівезер.
  
  
  Вчений відійшов убік, і Перрівезер нахилився, поки окуляр мікроскопа не торкнувся його вій. Потім він побачив їх - ворушливі, білі й великі, чудові створіння, які він коли-небудь бачив.
  
  
  "Вони прекрасні", - сказав Перрівезер. "З ними все буде гаразд, чи не так?"
  
  
  "Вони?"
  
  
  "Звичайно, вони. З ними все буде гаразд, чи не так?" Огризнувся Перрівезер.
  
  
  "Містере Перрівезер, я не думаю, що вам дійсно потрібно турбуватися про ці личинки".
  
  
  Перрівезер кивнув і знову глянув у окуляр, зосередившись на блюді з личинками, що поїдали гнилий м'ясо.
  
  
  "Кутчі, кутчі, ку", - сказав Уолдрон Перрівезер III.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він знав старі будинки так, як лікар знає кровоносні судини. Він не міг згадати, коли почав впізнавати їх таким чином, розуміти, як працює розум будівельників і де вони прокладають проходи, або де вони мають бути простору, або вони відчували, що їм потрібні простори.
  
  
  Тільки після того, як він дізнався про це довгий час, він зрозумів, що може бачити будинок і знати, як проникнути в його приховані місця, так само точно, як лікар знав би, що під передпліччям є вена.
  
  
  Він знав, що в цьому підвалі має бути старий канал для кухонного ліфта, і він знав, що він буде за ліфтом. Він також знав, що міцна стіна, що здається, приховає його. Він притиснув тильну сторону правої руки до штукатурки, відчуваючи її сухість, відчуваючи темряву навколо себе, відчуваючи той самий вічний запах вугілля в цьому підвалі бостонського району Бек-Бей.
  
  
  Він натиснув рукою, неухильно збільшуючи силу, щоб не було сильного шуму, а потім стіна підвалу з легким стоном піддалася. Усередині був старий кухонний ліфт. Він обережно зібрав штукатурку в долоні, мов мовчазний орел з м'якими пазурами, і акуратно струсив шматочки штукатурки і пилюку в купку біля своїх ніг.
  
  
  Він просунув руку в отвір і намацав старе залізо, покрите іржею, яке кришилося в його руках. Це була ручка дверцят кухонного ліфта. Він не намагався потягнути за неї. Він відчув, що вона відвалиться в його руках, тому він безшумно притис її до старого дерева, і вона піддалася з тихим потріскуванням сухої гнилі.
  
  
  Цими витягами колись користувалися хлопчики-кур'єри, яким не дозволялося входити до головних залів старих особняків Бек-Бей. Вони являли собою коробки, що обертаються на шківах. Хлопчик клав пакет із продуктами в коробку, тяг за мотузку, і коробка піднімалася на потрібний поверх.
  
  
  Як і в більшості закритих кухонних ліфтів, коробка і мотузка давно осіли на підлогу. Тепер там був просто темний, задушливий прохід, і Римо плавно рушив у нього, знаючи, що цегла, яку він відчував під руками, могла розкришитися від надто сильного тиску. Він не дерся по цеглі, але натомість дозволив стіні стати частиною його, створюючи рух угору.
  
  
  Це був худий чоловік із товстими зап'ястями, одягнений у темну футболку та темні штани. Його взуттям були прості мокасини, які м'яко ковзали нагору, коли його тіло піднімалося у вузькому темному каналі. І потім він почув голоси з іншого боку стіни.
  
  
  Лівою рукою він спорудив міст із п'яти пальців, праву впер у протилежну стіну і завмер, прислухаючись. Підйом не був найскладнішою частиною подолання висоти. Всі рухи мали власну силу, але нерухоме тіло впало б, тому він підтримував себе руками, змінюючи тиск під кінчиками пальців, щоб підтримувати єдність свого руху з цеглою.
  
  
  Він почув, як одна людина сказала: "Що може піти не так? Що? Скажи мені".
  
  
  "Я наляканий, кажу тобі. Я наляканий. Подивися на розмір цього. Я просто хочу втекти. Забудь про те, що ми знайшли, і дякуй нашим щасливим зіркам, що вони ще не знають про це".
  
  
  Перший чоловік засміявся.
  
  
  "Дітко", - сказав він. "Ми ніколи в житті не були в такій безпеці. Це не злочин. Вони вчиняють злочин. Вони ті, хто поза законом, не ми. Це вони мають боятися. Вони мають писати у штани".
  
  
  "Я не знаю. Я все ще говорю, забудь про це".
  
  
  "Послухайте, з нами нічого не може статися".
  
  
  "Це не наші файли", – сказав другий чоловік. "І що?"
  
  
  "Ми отримали їх випадково під час комп'ютерного сканування одним із наших дослідників".
  
  
  "Ви щойно довели, - сказав перший чоловік, - що ми нічого не крали".
  
  
  "Але це не наше".
  
  
  "Володіння - це дев'яносто відсотків закону. Якщо ці файли, ці чудові файли, не наші, то чиї вони?"
  
  
  "Вони належать до того санаторію, який ми відстежили у Раї, Нью-Йорк. Санаторій Фолкрофт".
  
  
  "Я розмовляв з директором там, нагорі, сьогодні. Він сказав, що файли не його".
  
  
  "Ну, а як щодо тієї комп'ютерної установки у Сент-Мартені? Це було якось пов'язано з усією цією справою".
  
  
  "Сент-Мартін. Шикарний курортний острів у Карибському морі. Думаєш, комусь там будуть цікаві ці файли?"
  
  
  "Я думаю, файли у Фолкрофті дублюються на Сент-Мартині. Мабуть, щоб їх не стерли помилково. І я думаю, що це якась секретна урядова організація, і нам слід триматися від неї подалі", - сказав другий чоловік.
  
  
  "Ми допоможемо їм зберегти таємницю. Ми нічого не скажемо. Ми просто розбагатіємо як Крез від усієї цієї чудової інформації".
  
  
  Другий чоловік видав звук, схожий на тихий стогін. "Ви знаєте, всі ці дані відстежують злочинність в Америці. У роздруківках є файли про те, як хтось передав ФБР, відділу боротьби з наркотиками та місцевій поліції інформацію, яка допомогла відправити шахраїв до в'язниці. Я думаю, що це спроба нашого власного уряду утримати країну від розвалу, і, чорт забирай, я думаю, ми повинні дати їм спокій. Ця країна була добра до нас. Якщо якесь секретне агентство допомагає йому вижити, то нехай так і буде".
  
  
  "Чому?" – спитав перший чоловік.
  
  
  "Бо фальсифікація - це неправильно. Ці люди намагаються творити добро. Що ми збираємося робити? Заробити ще трохи грошей? Ця країна вже дозволила нам стати багатими".
  
  
  "Недостатньо вагома причина. Ти повинен показати мені, як мені можна заподіяти біль".
  
  
  "Що, якщо у них є коммандос або щось таке, що працює на них?" – сказав другий чоловік.
  
  
  "Ні. Комп'ютер сказав, що тільки одна людина уповноважена вчиняти будь-яке насильство".
  
  
  "Можливо, цей хлопець небезпечний".
  
  
  Перший чоловік голосно засміявся. "У нас троє чоловіків за дверима і троє чоловіків на вулиці. Двері зроблені з посиленої сталі. Давайте подивимося, як він щось спробує. Там буде тільки одне мертве тіло. Його."
  
  
  "Мені все ще це не подобається", - сказав другий чоловік.
  
  
  "Дивіться, ми будемо багатшими за нафтові шейхи. Ми зможемо забути про наш комп'ютерний бізнес. Ми будемо знати весь бруд, який твориться в країні. Ми зможемо шантажувати уряд. Або люди, які порушують закон. Ми можемо робити все, що захочемо, і все будуть нас боятися і платити нам. З нами нічого не може статися”.
  
  
  Мабуть, подумав Римо. То були правильні люди.
  
  
  Він відпустив ліву руку і сперся лівою стороною об стіну, після чого легким рухом перемістив стіну кімнати прямо в кімнату. Відкотившись від білого штукатурного пилу, він опинився в кімнаті з високою стелею, з декоративним каміном із чорного мармуру та двома переляканими чоловіками.
  
  
  Між ними стояла сіра металева коробка, яка, як сказали Римо, була жорстким диском на двісті мегабайт, хоч би чим це було.
  
  
  Двоє чоловіків були середніх років із густою засмагою з якогось сонячного місця, яке вони, очевидно, відвідали тієї зими. Але коли стіна відчинилася і Римо пройшов крізь неї, засмага зникла. і вони стали старими з дуже білими обличчями.
  
  
  – Це і є жорсткий диск на двісті мегабайт? - Запитав Римо.
  
  
  Вони обидва кивнули. Їхні очі були широко розплющені, а голови рухалися так напружено, ніби їхні шиї були з скам'янілого дерева.
  
  
  "Це все, так?" підтвердив Римо. Він згадав комп'ютери Сміта у Фолкрофті, які займали більшу частину підвалу, і він не розумів, як щось цінне могло утримуватися в маленькій сірій коробці.
  
  
  Чоловіки знову кивнули.
  
  
  "Ви робите якісь резервні копії?" Запитав Римо. Йому сказали спитати про це і знайти резервні копії, якщо вони були зроблені.
  
  
  "Ні", - сказали обидва чоловіки в унісон.
  
  
  Римо схопив одного з них за лівий мізинець і з наростаючим болем віддавив палець назад.
  
  
  "У ванній", - видихнув чоловік.
  
  
  "Що у ванній?"
  
  
  "М'які диски. Резервні копії".
  
  
  "Покажіть мені", - сказав Римо. Обидва чоловіки підійшли до білих дверей за рогом від каміна. Коли вони її відкрили, Римо побачив тисячі тонких дисків, схожих на платівки.
  
  
  "І це все?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ви не могли бути звідти, якщо не дізнаєтесь дискету", - сказав агресивніший із двох чоловіків. На ньому був розкльошений сірий костюм і смугаста краватка. Інший був одягнений у темно-синій костюм і просту білу сорочку з усією радістю людини, яка репетирує власний похорон.
  
  
  "Я з того місця", - сказав Римо.
  
  
  У його кишені було те, чим він мав скористатися зараз. Це був маленький пристрій, схожий на запальничку, але без полум'я. Воно було чорним та металевим, і на ньому була кнопка, яку він мав натиснути. Він натиснув, і світло у вітальні дивно замерехтіло.
  
  
  "Він із того місця", - сказав чоловік у розкльошеному костюмі. "Він стер все за допомогою спроектованого магнітного поля".
  
  
  "Це те, що я зробив?" Запитав Римо.
  
  
  "Що ви збираєтеся використовувати на жорсткому диску? У нього платиновий корпус у п'ять разів твердіший за сталевий".
  
  
  "П'ять разів, ви кажете?" Чоловіки приголомшено дивилися на те, що побачили. Здавалося, що худий чоловік у темній сорочці та штанах просто поплескав по двох стінках надміцної металевої коробки, не сильно, навіть не швидко, ніби він любовно поплескував по ній. З тріском шкаралупа розлетілася вщент, і начинки оголилися, сяючи пурпуром.
  
  
  Римо сказали, що нутрощі, жорсткий диск, уразливі навіть для легкого натискання через його неймовірну близькість до якогось внутрішнього зчитувального пристрою. Дотик відключив би його. Він ударив по ньому кулаком, і злива блискучого матеріалу обкотила кімнату.
  
  
  Двоє чоловіків тепер зрозуміли, що товщина захисту їхніх власних дверей не дозволяла охоронцям почути їх.
  
  
  "І це все?" - спитав сміливіший чоловік. Він мав маленький пістолет, який він носив з того першого дня, коли його комп'ютери якимось чином були підключені до розуму головного комп'ютера, який так довго стежив за темною стороною Америки.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Ще дві речі".
  
  
  "Що?" - Запитав чоловік. Його рука була на пістолеті. Він збирався вистрілити прямо в темну сорочку худорлявого чоловіка. Він не став би цілитися в голову. Нічого особливого. Проста куля в груди, потім розрядити пістолет у голову і втекти. Таким був його план. На жаль, для його здійснення був потрібний мозок, і він раптово опинився в задній частині каміна.
  
  
  Інший чоловік втратив свідомість і так і не прийшов до тями, оскільки його хребет був акуратно перерізаний. Жоден із них не бачив, як рука Римо рухалася з тієї простої причини, що вони не мали цього робити.
  
  
  Римо озирнувся. "Жорсткий диск, резервна копія", - промимрив він собі під ніс. "Жорсткий диск, резервна копія: ось і все. Здається, я зрозумів".
  
  
  Він вийшов крізь кухонний ліфт. Зовні, у провулку поряд з елегантним особняком Бек-Бей, озброєний охоронець пильно подивився на нього. Римо посміхнувся. Охоронець спитав його, що він робив, виходячи з будівлі.
  
  
  Римо спробував вигадати відповідь. Насправді він не мав відповідного варіанту, тому він викинув охоронця і його пістолет у найближчий сміттєвий контейнер, званий "Демпсі Дампстер".
  
  
  Він щось пропустив? Жорсткий диск, резервна копія. Це те, що він мав знищити. Він був у цьому. Можливо.
  
  
  Йому не подобався світ комп'ютерів.
  
  
  Йому сподобалося ще менше, коли він прибув на невеликий курорт біля узбережжя Південної Кароліни. Декілька дерев'яних бунгало виходили вікнами на спокійний Альтантик, що потопав у піску та траві. Старі дерев'яні щаблі бунгало не видавали жодного звуку, коли він легко піднімався по них. Повітря було солонуватим і приємним. Римо тихо свиснув, але, опинившись усередині, зупинився. На нього дивився потворний скляний екран поверх клавіатури. Хтось приніс у бунгало комп'ютер.
  
  
  У кріслі обличчям до моря сидів тендітний чоловічок у кімоно приглушеного бордового кольору із золотими драконами, що танцювали навколо золотого сонячного проміння. З боків його голови м'які завитки волосся майоріли, мов вовняна трава на вітрі. Дві тонкі, як пергамент, руки з тонкими пальцями і довгими витонченими нігтями мирно спочивали поруч.
  
  
  "Хто приніс сюди цю штуку?" - спитав Римо, вказуючи на комп'ютер біля вхідних дверей.
  
  
  "Це змушує моє серце співати від радості вашого повернення", - сказав старий Чіун, майстер синанджа.
  
  
  "Пробач, Татусю", - сказав Римо. "Я просто ненавиджу комп'ютери, машини та інше, що не працює ночами".
  
  
  "Це не привід вітати мене з такою нешанобливістю", - відрізав Чіун.
  
  
  "Вибачте", - сказав Римо.
  
  
  Він обійшов комп'ютер і побачив тіло, що лежить на підлозі. Поруч із ним стояв відкритий аташе-кейс.
  
  
  "Що все це означає?" Запитав Римо. Він побачив брошуру про комп'ютер усередині аташе-кейсу. "Що?" М'яко запитав Чіун.
  
  
  "Це тіло. У вас були якісь проблеми з комп'ютером?" Запитав Римо.
  
  
  "Я цього не робив. Я не комп'ютерний невіглас".
  
  
  "Тоді що тут робить цей труп?"
  
  
  "У нього були проблеми із комп'ютером", - пояснив Чіун.
  
  
  "Це піднялося і вбило його?"
  
  
  "Він мертвий, чи не так?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я не збираюся позбавлятися цього тіла", - сказав Римо. Чіун мовчав. Чи просив він Римо позбутися тіла? Чи зробив він що-небудь цього дня, цього нещасного сонячного дня, коли світ мав мало радості для нього, окрім спроби бути розумним і справедливим з цим вкрай несправедливим світом? Чого він колись просив у світу? Він хотів миру. Він хотів лише невеликої частки справедливості та шансу насолоджуватися тим, що може принести сонце. В обмін на те, що Римо відкрив жахливі секрети синанджу, Чіун, Майстер синанджу, не отримав жодної подяки, а отримав ворожі питання про якогось нікчемного торговця комп'ютерами, який помер через збій у роботі комп'ютера.
  
  
  Протягом багатьох років, з гіркотою подумав він, він давав Римо те, чого не давали жодній іншій білій людині. Він дав йому силу синанджу, сонячного джерела всіх бойових мистецтв, від якого виходили слабкі промені, якими володіли навіть білі: карате, тхеквандо, дзюдо та інші слабкі рухи тіла.
  
  
  І через те, що дав це Римо, через те, що навчив його майстерності, Чіун, як завжди, нічого не отримав. Але цього ранку він був сповнений рішучості не дозволити цьому зіпсувати день. Він прийняв би як факт, що деякі речі, деякі дефекти характеру неможливо подолати, незалежно від того, наскільки досконалі та чудові тренування чи наставник. Чіун був сповнений рішучості не звертати уваги на грубість Римо, поки не зрозумів, що Римо теж збирається не звертати на це уваги, і тоді у нього не було іншого вибору, крім як згадати про невдячність, грубість, бездушність та всі інші речі, про які він не хотів згадувати.
  
  
  "Я не збираюся прибирати це тіло", - сказав Римо. "Я не прошу вас піклуватися про мої тіла, тому, будь ласка, не просіть мене піклуватися про ваші".
  
  
  "Це не моє", - сказав Чіун. "Але я розумію, що є деякі речі, які ніколи не можна пояснити людині зі злим серцем".
  
  
  "З якого часу у мене порочне серце, Тату?" Запитав Римо.
  
  
  "У тебе завжди було порочне серце".
  
  
  "Я звик до "невдячних", але не до "порочних"."
  
  
  "Тебе це турбує?" Запитав Чіун. На його спокійному східному обличчі з'явився натяк на посмішку. "Ні", - відповів Римо.
  
  
  Натяк на посмішку зник. "Я подумаю про щось інше", - пообіцяв Чіун.
  
  
  "Я впевнений, що ви впораєтеся", - сказав Римо. "Хоч "Порочне серце" буде важко перевершити".
  
  
  Чіун, звісно, не вбивав продавця. О ні. Він ясно дав це зрозуміти. Він просто спробував стати частиною комп'ютерної епохи. Протягом століть, коли Дім Сінанджу працював на імператорів і правителів, у маленькому селі на березі Західно-Корейської затоки накопичувалися підношення. Подарунки від грецького сина Олександра, від фараонів і королів, від усіх, хто забажав найняти давній корейський будинок ассасинів. Подарунків дуже багато, щоб перераховувати. Комп'ютери були хороші у складанні списків таких речей, і тому Чіун, якому подобалися гаджети Заходу, зателефонував продавцю і купив комп'ютер, який міг складати списки.
  
  
  Того дня прибув продавець, привізши чудову машинку з тонким інструментом, у гарному сірому ящику для її розміщення та клавіатурі з блискучими клавішами.
  
  
  Чіун пояснив проблеми з перерахуванням різних ваг, тому що древнім Майстрам платили в кам'яних гирях, а також у драмітах, пулонах та рефідах, таких як великий рефід шовку або малий рефід шовку.
  
  
  "Без проблем", - сказав продавець. "Якого розміру рефід? Я просто введу його у комп'ютер".
  
  
  "Це залежить від якості шовку", - сказав Чіун. "Маленький відріз тонкого шовку краще за великий відріз поганого шовку. Важливо і кількість, і якість".
  
  
  "Я розумію. Отже, рефід означає цінність".
  
  
  "Так", - сказав Чіун.
  
  
  "Без проблем", - сказав продавець. "Скільки коштує один рефід у грошах?"
  
  
  "Один рефід?" - спитав Чіун.
  
  
  "Звичайно", - люб'язно відповів продавець.
  
  
  "Один рефід дорівнює трьом і семи восьмим баронам за часів династії Мін, або тисячі двомстам дванадцяти іродіанським шекеля від цього прекрасного царя Юдеї".
  
  
  На це пішов цілий ранок, але продавець старанно розробив систему цінностей для багатьох заходів та ваг Будинку Сінанджу. Пальці Чіуна затремтіли в очікуванні моменту, коли він сам зможе торкнутися клавіш і записати, вперше за століття, всі славні підношення Дому Сінанджу. Бо це означало, що в наступні століття кожен наступний Майстер повинен був думати про Чіуна, коли вони оцінювали багатство, яке буде передано їм.
  
  
  "Чи можна помістити моє ім'я на кожній сторінці?" Запитав Чіун.
  
  
  "Звичайно", - сказав продавець і запрограмував кожну сторінку так, щоб на ній автоматично і назавжди вказувалося, що ця бухгалтерія розпочала Чіун. Вони могли б навіть зробити сторінки коротшими, щоб ім'я Чіуна з'являлося частіше.
  
  
  "Чи маємо говорити "Великий Чіун"?" Запитав Чіун.
  
  
  "Звичайно", - знову сказав продавець і вставив це у програму. Щастя Чіуна було таким, що сльози мало не навернулися йому на очі.
  
  
  Старий кореєць сів за клавіатуру і торкнувся її пальцями. Потім він почав перераховувати сучасні підношення, відправлені на підводному човні з нової нації Америки до Кореї як оплату за послуги "Великого Чіуна" в галузі викладання.
  
  
  Він зробив паузу, уявляючи, як майбутні покоління читають це. Вони розповідатимуть історії про нього, так само, як йому, студенту, розповідали історії про Великого Ванга та інших минулих майстрів синанджу. Він розповідав Римо ці історії, щоб молода біла людина зрозуміла, що означає бути майстром синанджу.
  
  
  І потім, коли Чіун знову натиснув на дорогоцінні клавіші, на екрані раптово з'явилася тьмяна сіра маса, і всі букви зникли.
  
  
  "Де моє ім'я?" він запитав.
  
  
  "О, ви натиснули формат клавіші видалення замість формату ключа файлу", - сказав продавець.
  
  
  "Де моє ім'я?"
  
  
  "Якби ми створили резервний диск, ваше ім'я все ще було б там. Але ми цього не зробили. Отже, у майбутньому вам доведеться створювати резервний диск, розумієте?"
  
  
  "Де моє ім'я?" - спитав Чіун. "Вона була вилучена".
  
  
  "Моє ім'я було там назавжди. Це те, що ти сказав".
  
  
  "Так. Так і було".
  
  
  "Назавжди", - пояснив Чіун, - не має значення "був". "Назавжди" – це завжди "є". Де моє ім'я?
  
  
  Ви натиснули формат клавіші видалення.
  
  
  "Де моє ім'я?"
  
  
  "Цього там немає".
  
  
  "Я поклав це туди, і ти поклав це туди", - сказав Чіун. "Ти сказав, що це було там назавжди. Поверни це назад".
  
  
  "Ми завжди можемо повторно запровадити ваше ім'я", - сказав продавець.
  
  
  У цей момент, усвідомивши, що має справу з людиною, яка мало що розуміє, Чіун, керуючись своєю чесністю, зробив пропозицію продавцю. Якщо він поверне ім'я Чіуна, Чіун придбає комп'ютер.
  
  
  "Ми завжди можемо запровадити його знову", - сказав продавець. "Але стара назва пішла назавжди". Він посміхнувся. "Імена приходять і йдуть. Зовсім як люди. Хе, хе. Приходять і йдуть".
  
  
  Так і сталося, що продавець пішов. Він потягнувся до розетки, щоб відключити комп'ютер, і Чіун, звичайно ж, не міг дозволити комп'ютеру, що вийшов з ладу, піти з його ім'ям у ньому.
  
  
  Це була перша неприємність за день. Другим було повернення Римо, який дійшов поспішного висновку, що Чіун якимось чином створив тіло, якого він міг позбутися. Чіун нічого не створював. Він постраждав через комп'ютер, який не працював. Чіун постраждав через те, що його ім'я було вилучено. А продавець постраждав через те, що видалено його існування. Ненароком натиснувши на одну клавішу видалення формату, Чіун ударив по іншій, розташованій над вухом продавця, біля його скроні. вбиваючи ніготь для остаточного видалення.
  
  
  "Я не думаю, що ви хочете знати, що ця людина зробила з моїм ім'ям", - сказав Чіун.
  
  
  "Мені байдуже", - сказав Римо. "Він - твоє тіло, не моє".
  
  
  "Я не думав, що тебе цікавить правда", - сказав Чіун. "Зрештою, тебе не хвилює, що трапиться зі славою Будинку Сінанджу, і ніколи не хвилювало".
  
  
  "Я не збираюся позбавлятися тіла", - сказав Римо.
  
  
  "Ну, я теж", - сказав Чіун.
  
  
  Вони обидва почули кроки зовні, невпевнені кроки людини, непросвітлене тіло якої руйнувалося в звичайній західній манері старості. "Дзвонив Сміт. Він буде тут сьогодні вдень, - сказав Чіун.
  
  
  "Сьогодні опівдні", - сказав Римо.
  
  
  "А ось і він", - сказав Чіун. Літній чоловік з виснаженим обличчям і сивим волоссям, що рідшає, піднявся по скрипучих сходах і постукав у двері.
  
  
  На дзвінок відповів Римо.
  
  
  "Як усе пройшло сьогодні?" - спитав Сміт. "Ви отримали жорсткий диск та резервні копії?"
  
  
  "Жорсткий диск та резервні копії", - сказав Римо. "Вірно. Про них подбали".
  
  
  Він зачинив за Смітом двері. Римо знав, що залишився молодим, тільки помітивши, як постарів Сміт за роки їхнього спільного життя, як рухи цієї людини стали скутими, як його кроки почали розпливатися в неминучу човгаючу ходу.
  
  
  Іноді Римо ставив собі запитання, чи це було через те, що Сміт так і не навчився належним чином використовувати своє тіло, або його калечило напруження від роботи. Майже двадцять п'ять років Сміт очолював CURE, секретну агенцію, завданням якої була боротьба з ворогами Америки, як усередині закону, так і за його межами. Римо був знаряддям вбивства організації, і саме на його діяльність натрапили два невдалих комп'ютерних менеджери.
  
  
  Рімо вирішив підбадьорити Сміта. "Про все подбали", - сказав він. "Але вам слід було б встановити нову систему для ваших комп'ютерів. Здається, в наші дні кожен може зламати їх".
  
  
  "Ми подбаємо про це", - сказав Сміт, обережно опускаючись у крісло. "Ми, дякувати Богу, знайшли генія, який влаштує нас таким чином, що вам більше не доведеться знищувати бідолах, які натраплять на наші файли. Але зараз перед нами стоять інші важливі проблеми".
  
  
  "Ми готові служити, імператоре Сміт", - сказав Чіун. Він відмовлявся називати главу таємної організації інакше, як Імператор. Протягом століть Майстра Сінанджу завжди працювали на членів королівської родини.
  
  
  Сміт кивнув головою, але на його обличчі раптово відбилася тривога. "Що це?" - спитав він Римо, вказуючи на інший кінець кімнати.
  
  
  "Нічого", - сказав Римо. "Це Чіуна".
  
  
  "Це тіло", - сказав Сміт.
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. "Це Чіуна".
  
  
  Сміт подивився на Чіуна, який запитав: "Не хотіли б ви придбати комп'ютер?" Потім корейською нагадав Римо, щоб він ніколи не обговорював сімейні справи в присутності Сміта.
  
  
  "Ми повинні забиратися звідси", - сказав Сміт. "Ми не маємо бути виявлені поліцією".
  
  
  "Ми переїдемо", - сказав Римо. "Це свіже тіло. Ми маємо час".
  
  
  "Я сподіваюся, що поліція дійсно приїде і вони зможуть забрати із собою свій брудний, злісний комп'ютер для видалення даних", - сказав Чіун. Він повернувся до Сміта, знову посміхаючись. "Ми співчуваємо вам та вашим проблемам, і ми тут, щоб прославити ваше ім'я".
  
  
  Сміт почав говорити, але не міг відвести очей від тіла. Римо і Чіун, здавалося, не заперечували проти цього, і він подумав, що, можливо, через приголомшливу майстерність, з якою працювали ці вбивці, смерть перестала мати для них реальне значення. Він не знав і, на жаль, усвідомив, що це не має значення. Його самого більше не так турбували життя і смерть.
  
  
  "Так над чим це великою справою, над якою ви хочете, щоб ми працювали?" Весело спитав Римо.
  
  
  Сміт узяв себе в руки і глибоко вдихнув повітря.
  
  
  "Рімо, - сказав він, - що ти знаєш про комах?"
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  "Поки що ні, містере Перрівезер", - сказав учений.
  
  
  "О", - розчаровано сказав Уолдрон Перрівезер III.
  
  
  "Можливо, за два тижні, сер".
  
  
  "Так, звичайно. Не раніше?"
  
  
  "Боюсь, що ні, сер".
  
  
  Перрівезер зітхнув і ще раз глянув у мікроскоп.
  
  
  "Нам потрібні ще два покоління, сер. Як мінімум", - сказав учений.
  
  
  "Я розумію", - сказав Перрівезер. Він відчував запаморочення. Його груди наповнилися утрудненим диханням. Знову був той запах, той, від якого по його тілу завжди пробігали хвилі нудоти та страху.
  
  
  Біолог знову працював із ДДТ. Звичайно, він мав. Перрівезер пройшов повз вікно, яке пропускало лише тьмяне світло через дрібну сітку. Навіть мухине яйце не могло пролізти крізь блискучу нейлонову сітку. Зовні було повітря, гарне чисте повітря. Перрівезер простяг дві руки до вікна і штовхнув.
  
  
  "Ні", - закричав учений, кидаючись на Перрівезера і стягуючи його з вікна. "Що ти робиш? Ти збожеволів?"
  
  
  "Мені потрібне повітря".
  
  
  "Скористайтеся дверима", - сказав вчений. Він допоміг своєму роботодавцю піднятися на ноги і потягнув його до дверей.
  
  
  За дверима лабораторії Перрівезер притулився до мармурового столу, привезеного з царського двору. Біолог був здивований тим, як швидко Перрівезер прийшов до тями.
  
  
  "Я думав, у тебе серцевий напад", - сказав він.
  
  
  "Ні. Це був ДДТ".
  
  
  "У цій кімнаті їх недостатньо, щоб заподіяти шкоду миші", - сказав вчений. "Це дивно. Я ніколи не бачив нікого, хто був би таким чутливим до цього, як ви. Але ти знаєш, що я повинен використовувати це на даному етапі проекту. Ти розумієш це?"
  
  
  "Я вірю", - сказав Перрівезер.
  
  
  "У цій лабораторії буде більше ДДТ та інших токсинів, перш ніж ми закінчимо. Це якщо ви хочете, щоб все було виконано правильно".
  
  
  "Я розумію", - сказав Перрівезер. "Ви продовжуєте в тому ж дусі".
  
  
  "Але з чим я не погоджуся, не можу погодитися, то це з тим, що ви коли-небудь відчиняли там вікно", - сказав учений. "Вони мають бути запечатані".
  
  
  "Продовжуйте свою роботу. Я розумію", - сказав Перрівезер.
  
  
  "І як тільки ми досягнемо успіху, звичайно, ми повинні помістити всі наші дані у файли, а потім знищити те, що ми створили".
  
  
  Уолдрон Перрівезер III здригнувся при цій думці, але внутрішньо. Він добре це приховував.
  
  
  "Звичайно", - сказав він. Він мав це сказати. Вчений ніколи не погодився б на проект насамперед, якби Перрівезер не пообіцяв знищити те, що було створено.
  
  
  Але він знав, що настане час, коли біолог йому не потрібен, і тоді, подумав Перрівезер, я з радістю вирву гниючі очі з твоєї потворної голови.
  
  
  Він сказав з дзижкою легкою посмішкою: "Ви робите чудову роботу".
  
  
  А потім він подався на чергове інтерв'ю для преси. Альянс звільнення видів завдав нового удару. Батьки сім'ї із п'яти осіб були задушені. Вочевидь, вони були основними цілями. ОАС спробувала одержати доступ до лабораторії Міжнародної організації охорони здоров'я. Поліція переслідувала їх, доки вони не опинилися у пастці на сусідньому фермерському будинку, де тримали батьків як заручників. Вони висунули поліції десять вимог, які не підлягали обговоренню, а коли вимоги не були виконані, вбили фермера та його дружину на очах у дітей. Потім спробували пробитися до виходу через поліцейську барикаду. Вони поранили кількох поліцейських штату, але були зупинені, перш ніж вони змогли кинути гранати, які були у них при собі. Кулі поліції штату прибив їх до переднього сидіння машини мертвого фермера.
  
  
  Саме до цього питання звернувся Уолдрон Перрівезер ІІІ. Телевізійний репортер був упевнений, що цього разу Перрівезер має в руках.
  
  
  "Я розумію вашу позицію провідного представника Америки щодо збереження дикої природи", - сказав репортер. "Але як, чорт забирай, ви можете захищати, навіть віддалено, вбивство батьків на очах у їхніх дітей?" Люди, які нічого не хотіли, окрім як жити. Вони не забруднювали атмосферу. Фактично ОАС вбила фермера-органіка. Він навіть використав пестициди. Що ви на це скажете?
  
  
  Гладке обличчя Перрівезера здавалося таким незворушним, наче його погляд зупинився на великому шоколадному торті.
  
  
  "Я хотів би тут і зараз висловити протест проти застосування поліцією штату автоматичної зброї. Це була надмірна демонстрація сили з огляду на те, що ОАС використовувала лише невеликі револьвери. Куди котиться ця країна, коли поліція не соромиться стріляти з автоматичної зброї у мирних жителів?"
  
  
  "Вони були вбивцями", - сказав репортер.
  
  
  "Хто визнав їх винними? Чи був у них суд присяжних? Ні. Їх суддею і присяжними було дуло М-16. І що вони намагалися зробити, ці двоє, які ніколи не мали шансу на справедливий суд? Вони намагалися сказати: "Послухайте . Ми не єдині землі. Живіть та давайте жити іншим. Ми не єдині істоти у світі". І за це вони впали перед надзвичайною силою".
  
  
  "Що щодо фермера та його дружини? Що щодо дітей, які тепер сироти? Що щодо поліцейських, які були поранені?"
  
  
  "Щоб викорінити так званий тероризм, ви повинні розібратися з його причинами. Ви ніколи не зупините справедливі та законні устремління тих, хто дбає про справедливий і законний новий порядок для всіх істот, не тільки тих, хто має владу домогтися того, щоб їх представили та почули, але й безсилих, тих істот, яких вважають за негідні життя ті, хто несе смерть за допомогою ДДТ та інших токсинів-вбивць".
  
  
  Що турбувало репортера найбільше, то це те, що цей злісний абсурд, ймовірно, буде підтриманий в університетських містечках по всій країні. Поліція збиралася постати перед судом у засобах масової інформації після того, як припинила повторне вбивство двох убивць.
  
  
  У Вашингтоні начальник спеціального підрозділу ФБР, якому було доручено охороняти лабораторії Міжнародної організації охорони здоров'я, сільського господарства та освіти, дивився інтерв'ю з Перрівезером безсило. За кілька годин раніше йому повідомили, що його бюро звільняється від відповідальності за захист лабораторії IHAEO.
  
  
  "Сьогодні на нашу лабораторію напали терористи. Вони не потрапили усередину, бо там були ми", - сказав начальник підрозділу. "То чому нас змінюють?"
  
  
  "Наказ", - сказав йому начальник, який мав кутовий офіс у будівлі Дж. Едгара Гувера.
  
  
  "Але це смішно. Ми зупинили їх. Ось чому вони напали на фермера та його родину. Ми не дозволили їм увійти до лабораторії. США. Жодна інша нація не змогла цього зробити".
  
  
  "Я знаю", - сказав наглядач. "Але наказ є наказ. Ваш підрозділ звільнено".
  
  
  Лабораторія IHAEO була однією з найбільших таємниць розвідки останнього десятиліття. Це була одна з небагатьох справді продуктивних частин IHAEO, яка проводила міжнародні дослідження проти комах, що знищують урожай. І все ж лабораторія була єдиною частиною IHAEO, яка коли-небудь зазнавала нападу.
  
  
  Це було подвійно дивно, тому що лабораторія була єдиним елементом IHAEO, який підтримували всі нації, багаті та бідні, комуністичні та капіталістичні. Фактично, лабораторія уявляла те, що, за загальним визнанням, було єдиною абсолютно незаперечно гарною роботою, коли-небудь виконаною IHAEO.
  
  
  Але за останнє десятиліття лабораторія неодноразово зазнавала фізичних нападів. Вчених викрадали, вбивали, їм погрожували, калічили та бомбили. Від однієї країни до іншої, незалежно від того, де було створено лабораторію, вчені ставали мішенями.
  
  
  Таємно сили безпеки багатьох країн приступили до того, що було їх спільним зусиллям за всю історію. Лабораторія відкрилася в Убанзі, африканській країні, що розвивається, основні посіви якої сильно постраждали від комах. Але коли вчені IHAEO почали зникати у водах, що кишать крокодилами, Убанга проковтнула свою гордість і визнала, що більше не може захищати запрошених учених. Неохоче вона поступилася статусом приймаючої країни Великобританії. Британці виділили свої першокласні команди SAS для захисту дослідників під егідою мережі, спеціально позначеної MI26.
  
  
  Протягом чотирьох днів після переїзду до Англії експерта з токсинів було знайдено біля вогнища в його новому будинку в Сассексі з вибитими очима. Після іншого такого інциденту британці проковтнули свою гордість та попросили французів взяти управління на себе. Лабораторія переїхала до Парижа, де ще до того, як вдалося підключити центрифуги, все приміщення охопила пожежу.
  
  
  На прохання всіх її членів лабораторія була переведена в найефективнішу поліцейську державу у світі. Вона була створена у центрі Москви та передана КДБ для захисту всього людства.
  
  
  Завдяки постійному спостереженню та праву заарештовувати будь-кого, хто наблизиться до лабораторії, КДБ зміг забезпечити безпеку вчених, хоч і незадоволених. Протягом трьох місяців. А потім ботаніка знайшли до смерті здертим у замкненій кімнаті.
  
  
  Росіяни передали лабораторію Сполученим Штатам, і ФБР, використовуючи передові у світі технології, забезпечувало її безпеку протягом чотирьох місяців. Навіть сьогодні, коли він відбив атаку ОАС.
  
  
  І все ж таки ФБР усунули від роботи, і начальник відділу хотів знати чому. Терористи не подолали останній променевий бар'єр, а вчені все ще живі. Всі вони. Тепер з'явилася навіть зачіпка до того, хто міг стояти за таємничими нападами на дослідників. То чому ж прибрали ФБР? Начальник відділу вимагав відповіді.
  
  
  "Я просто виконую накази. Це походить від вищого".
  
  
  "Тоді директор збожеволів", - сказав начальник відділу.
  
  
  "Вище", - сказав наглядач.
  
  
  "Тоді генеральний прокурор теж збожеволів".
  
  
  "Генеральний директор також не згоден із цим рішенням", - сказав наглядач.
  
  
  Начальник підрозділу збирався проклинати політичні рішення, коли раптово зрозумів, що це не має сенсу. Очевидно, хтось, близький до Президента, або навіть сам президент, ухвалив це рішення. Але якщо це було зроблено з політичних мотивів, то це була помилка. Навіть Білий дім міг би це побачити. Тут Америка робила те, чого не змогла зробити жодна інша нація. Цей урок не залишився б непоміченим для всього світу, і Білий дім мав це знати. Проте підрозділ ФБР було відкликано.
  
  
  Начальник підрозділу майже піддався спокусі передати цю історію пресі. Майже. Але він надто багато років служив вірою і правдою і не довіряв пресі, яка могла увійти в ситуацію, створити катастрофи, а потім, ніби без вини чи відповідальності, продовжувати з тими самими умовляннями, які викликали в першу чергу катастрофи.
  
  
  Він обмежився тим, що сказав: "Це божевілля".
  
  
  "Це наказ", – відповів його керівник. "Ми проробили хорошу роботу. Ніхто не може відібрати це у нас, і ми продовжимо розслідування SLA. Я думаю, що за цим стоїть щось більше, і я сподіваюся, що хтось їх отримає".
  
  
  "Ми зупинили атаку. Чому нас зняли?"
  
  
  "Я припускаю, що хтось інший візьме на себе нашу роботу", – сказав керівник.
  
  
  "Великий. Хто? Я передам те, що ми знаємо".
  
  
  "Я поняття не маю".
  
  
  "ЦРУ?"
  
  
  "Ні", - сказав керівник. "Після арахісового мозку їм більше ніколи не дозволять працювати в Америці".
  
  
  "Тоді хто?"
  
  
  "Ніхто не знає. І я маю на увазі - ніхто", - сказав наглядач.
  
  
  "Якщо це не ми і не ЦРУ, і це був не КДБ, чи Deuxieme, чи MI-26, тоді, в ім'я всього святого, хто?"
  
  
  "Ласкаво просимо до IHAEO labs, Вашингтон", - сказала Дара Вортінгтон. Вона запитувала себе, чи наважиться потоваришувати з цими двома. Вона вже втратила так багато друзів у IHAEO. Спочатку вона думала, що покаже їм їхню приватну лабораторію, а потім втече. Але літній чоловік був такий милий і ніжний, що їй просто довелося сказати щось про чарівне блискуче зелене кімоно, яке він носив.
  
  
  "Це чудово", - сказала вона.
  
  
  "Тобі обов'язково починати все це?" жорстоко спитав білий партнер азіату. Його звали Римо. Він був неймовірно сексуальний, саме з таким чоловіком вона мріяла переспати, але мав грубий характер, який їй не подобався. Це була відсторонена холодність, недбала відсутність турботи. Коли вона тепло привітала його, він проігнорував її. Їй це не було потрібно. Вона знала, що була гарна, з чудовим рудим волоссям і тілом, за яке багато чоловіків казали їй, що готові померти. Не те щоб вона хотіла чиєїсь смерті. Навколо цих лабораторій і так було надто багато такого. Але, принаймні, коли вона передала комусь велике тепле привітання, вона має отримати щось натомість, наприклад, невеликий інтерес.
  
  
  "Просто покажіть нам лабораторію та інших дослідників", - сказав той, кого звали Римо. Вона проігнорувала його і заговорила з літнім азіатом, який був таким приємним.
  
  
  "І не втратий нічого з його речей у комп'ютері", - сказав їй Римо.
  
  
  "Він завжди так із тобою розмовляє?" Запитала Дарка.
  
  
  "Все гаразд", - сказав Чіун. Він був не тільки милим і розуміючим, подумала Дара, але й мав гарне ім'я.
  
  
  "Я серйозно говорю про те, щоб не грати з його комп'ютером", - голосно сказав Римо.
  
  
  "Комп'ютер став причиною моєї проблеми", - сказав Чіун. "З того часу мене звинувачують у його несправності".
  
  
  "Це звучить несправедливо", – сказала Дара.
  
  
  "Ми працювали разом уже багато років, я і ця біла істота", - сумно сказав азіат. "Я більше не прагну справедливості".
  
  
  "Тільки не грайте з його комп'ютером, - сказав Римо, - або ви дійсно побачите несправедливість".
  
  
  "Ти не маєш бути таким грубим", - сказала йому Дара.
  
  
  "Так, я знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Бо, якби я не був грубим, ти міг би пограти з його комп'ютером".
  
  
  Дарунка пропустила це повз вуха, але вона не могла дозволити Римо критикувати старого за те, що він прийняв комплімент з приводу свого гарного кімоно.
  
  
  "Я знаю вас двох лише кілька хвилин, але, чесно кажучи, я буду прямолінійна", - сказала вона.
  
  
  "Не турбуйтесь", - сказав Римо.
  
  
  "Я зроблю. Я маю намір зробити", - сказала вона.
  
  
  "Я так і думав", - сказав Римо.
  
  
  "Я не знаю, чому цей милий чоловік терпить тебе", - сказала вона.
  
  
  "Ви закінчили?" Запитав Римо.
  
  
  "Так".
  
  
  "Добре. Тепер покажіть нам лабораторію".
  
  
  "Ми вчимося жити із цими речами", - сумно сказав їй Чіун. "Ти знаєш, що я повинен сам виносити сміття?"
  
  
  "Це жахливо", – сказала Дара. "Принаймні він міг би виявити деяку повагу".
  
  
  - Ви молоді й гарні, - сказав Чіун, - і мудрі не впродовж років.
  
  
  "Це дуже зворушливо", - сказала вона.
  
  
  "Де лабораторія?" Запитав Римо.
  
  
  "Йди та знайди це сам", - відрізала вона.
  
  
  "Будь ласка", - сказав Чіун. "Ми повинні розуміти і терпіти грубих та невдячних. Така ціна мудрості".
  
  
  "Татуче, ти не хочеш розповісти їй, що це було за сміття, яке я відмовився винести?" Рімо запитав Чіуна.
  
  
  "Він твій батько, і ти так із ним звертаєшся?" - вражено запитала Дара Вортінгтон.
  
  
  "Я його батько, не по крові, а завдяки моїм зусиллям навчити його добру".
  
  
  Дарунка розуміла це. Старий був такий гарний. Коли вони проходили повз пристроїв безпеки, які тепер захищали кожну лабораторію комплексу, Чіун розповів їй, як він так багато дав молодій людині, яка нічого не цінувала. Дарунка думала, що Римо дуже схожий на всіх чоловіків у її житті.
  
  
  Вона глянула на Римо, але він знову ігнорував її. Він справді цікавився лабораторним комплексом, бо коли Сміт дав їм це завдання, директор КЮРЕ здавався щиро зневіреним.
  
  
  Це був не страх, просто тихий розпач. Римо й раніше бачив це в очах людей. Вони знали, що наближається смерть, і їхні рухи стали не швидшими, а повільнішими. Здавалося, що навіть їхнє мислення сповільнилося, ніби вони не хотіли витрачати енергію на життя, яке вже було втрачено. Сміт діяв саме так. Він здавався людиною, яка спостерігала, як його світ навколо нього вмирає, і Римо перейняв його почуття небезпеки, заціпенілу марність розпачу. Через це Сміт здавався старим.
  
  
  "Де знаходиться лабораторія доктора Равітса?" Римо спитав Дару.
  
  
  "Це той, у якому ви будете з твоїм батьком", - сказала Дара. “Вам доведеться пройти через додаткові двері, щоб дістатися до нього. ФБР навіть не дозволило лікарю покинути лабораторію, тож, я думаю, ви двоє теж не зможете”.
  
  
  "ФБР тримало його у полоні?" Запитав Римо.
  
  
  "Ви не знаєте доктора Равітса", - сказала Дара, перериваючи розмову з холодною усмішкою.
  
  
  Але Рімо справді знав доктора Равітса. Він знав, коли народився, коли і де ходив до школи і як став ентомологом. Він також знав успіхи та невдачі своєї кар'єри.
  
  
  Сміт усе розповів Римо, коли прийшов у котедж на березі океану, щоб дати йому та Чіуну їхнє нове завдання. Як пояснив Сміт:
  
  
  Був жук, який традиційно харчувався урожаями трьох племен у Центральній Африці. Жук жив циклічно, як це було протягом десятків тисяч років, швидко розмножуючись та знищуючи посіви. Коли посіви скорочувалися надто сильно, у жуку відбувалася якась хімічна реакція, що наказує йому зменшуватися, тому що не вистачало їжі для підтримки його чисельності. Звільнені від тиску жуків, урожаї відновилися та збільшилися, і протягом кількох років племена добре харчувалися. Але потім жуки отримали сигнал до розмноження, ніби вони відчули більшу кількість доступної їжі, і чума знову впала.
  
  
  Людина та комаха жили подібним чином тисячі років. Потім раптово кількість жуків не зменшилася, як мало. IHAEO почав вивчати цю істоту. Якби вони могли знайти хімічні сигнали, які змусили його припинити розмноження, вони могли б зупинити нову чуму та назавжди тримати популяцію жуків під контролем.
  
  
  Але потім настав жах, як сказав Сміт Римо та Чіуну. Справжній жах. На кожну зміну, яку вчені IHAEO вносили в жука Ung, комаха здійснювала зустрічний обмін: це ставало біологічною шаховою грою з ходами і контррухами, і найжахливішим було те, що ходи комах відбувалися швидко, протягом трьох поколінь, що було лише питанням місяців . Це була здатність пристосовуватися до людських атак, яку людина ніколи раніше не бачила у комахи.
  
  
  Сміт сказав: "Єдине, що рятує в цій катастрофі, - це те, що жук Унг живе тільки в Центральній Африці. Але, враховуючи його стійкість і швидкість адаптації до інших комах, людство в усьому світі може в буквальному значенні втратити врожай. Це означає , що ми всі можемо померти з голоду. Трагедія Центральної Африки стала б трагедією всього світу. Отже, тепер ви знаєте, чому робота IHAEO така важлива".
  
  
  "Я все ще не розумію, навіщо я вам потрібний", - сказав Римо. "Покличте лікаря від комах".
  
  
  "Ентомолог", - сказав Сміт. "Вони у нас. І ми їх втрачаємо".
  
  
  "Кому знадобилося вбивати лікаря від комах?" Запитав Римо.
  
  
  "Ентомолог", - сказав Сміт.
  
  
  "Правильно. Це".
  
  
  "Ми не знаємо. Але хтось знає. Незважаючи на захист по всьому світу, хтось добирається до вчених. Начебто у людства є лише один рятувальний пліт, і якісь божевільні намагаються пробити в ньому дірки".
  
  
  Незважаючи на суперечки, пояснив Сміт, людство все ще може перемогти. Доктор Равітс розробив біохімічну речовину, яка називається феромоном. Це притягувало жуків один до одного, але його побічні ефекти долали адаптивність жуків і змушували їх захист працювати проти них.
  
  
  Чіун, який сердито дивився на тіло за комп'ютером, почав розмову. Він сказав Римо корейською: "Не питай імператора Сміта, про що він говорить, інакше він пояснить це".
  
  
  Чіун сказав Сміту англійською: "Як чарівно, о мудрий імператор".
  
  
  "Я не вдаватимуся до того, що таке поліпсид", - сказав Сміт.
  
  
  "Як забажаєш, о милостивий імператор", - сказав Чіун.
  
  
  "Чого ми хочемо, так це щоб ви проникли в лабораторію і, коли вони завдадуть нового удару, пішли за ним. Поки що вони пройшли через усі урядові системи захисту, і ми все ще не знаємо, хто вони. Цей доктор Равітс каже, що феромон майже готовий до дії. Його треба берегти”.
  
  
  - На них сьогодні напали, - сказав Римо, - але співробітники лабораторії втекли, чи не так?
  
  
  "Так", - сказав Сміт. "Досі ФБР було в змозі захистити їх. Це може здатися вам дивним, але саме тому, що захист в Америці досі був успішним, ми вважаємо, що зараз саме час його змінити".
  
  
  Чіун мало не моргнув від подиву. Корейською він видихнув: "Нарешті вони задумалися".
  
  
  "Так", - сказав Римо. Він зрозумів. Ніколи ще не було стіни, яка була б успішною протягом тривалого часу. Навіть чудово спроектовані гробниці єгипетських фараонів протягом століть віддавали свої скарби грабіжникам. Світ завжди змінювався, і той, хто прагнув вижити, теж повинен був змінитися, доки не стало надто пізно. Саме тому Чіун намагався купити комп'ютер.
  
  
  "Це хороша ідея, Смітті", - сказав Римо Сміту. "А тепер розслабся і дай це нам". Він спробував усміхнутися. "Мені знадобилося дуже багато часу, щоб тебе просвітити. Я не хочу працювати ні з ким іншим".
  
  
  "Боюсь, колись вам доведеться. Я стаю занадто старим, а ви, схоже, ні", - сказав Сміт.
  
  
  "О ні, милостивий імператор", - сказав Чіун. "Ти подібний до квітки, яка з плином днів розпускається все прекрасніше".
  
  
  "Ви дуже добрі, майстер синанджа", - сказав Сміт.
  
  
  Коли Сміт йшов, Чіун пробурмотів по-корейськи: "Бачиш, Римо, що відбувається, коли ти їж не те м'ясо. Бачиш? Іти зараз на таких човгаючих ногах - значить є гамбургери".
  
  
  "Думаю, так", - сказав Римо без ентузіазму. Але він співчував Смітові; він співчував тому, хто дбав про речі, які все ще хвилювали Римо. Світ варто було рятувати, особливо ту частину, яку любив Римо: Сполучені Штати.
  
  
  "Напевно", - сумно повторив Римо. Він збирався виконати це завдання для Сміта, тому що воно могло стати останнім для старого, і тому вони з Чіуном вирушили в лабораторії IHAEO і зустрілися з Дарою Вортінгтон.
  
  
  Тепер вони пішли за нею до лабораторії доктора Равітса. Равітс переглядав комп'ютерну роздруківку, жуючи великими ковтками шоколадний торт і випиваючи склянку підсолодженої содової з добавками кофеїну. Його обличчя нагадувало поле битви Першої світової війни із кратерами, залишеними переможними прищами.
  
  
  Його руки тремтіли, а білий лабораторний халат був брудний. Лікар Равітс, мабуть, не дуже вірив у необхідність перевдягання чи купання.
  
  
  У коридорі Дара Вортінгтон попередила Римо і Чіуна, що Равітс просто втратив контакт із усім, що не було пов'язане з його роботою. По суті, він не був нечупарам, просто людиною, зайнятою такою обтяжливою роботою, що в нього не залишалося часу на решту світу. Він вважав за краще їсти тістечка з содовою, бо ніколи не забував поїсти. Одного разу, коли вони були в Росії, Дара принесла йому теплу їжу на блюді та змусила його поїсти.
  
  
  "З'їж трохи салату", - сказала вона.
  
  
  "Ти вийдеш за мене заміж?" Сказав Равітс.
  
  
  "Я лише сказав з'їсти трохи салату".
  
  
  "Ви - найзначніші стосунки, які я мав у житті".
  
  
  "Я єдиний, і все, що я зробив, це сказав тобі поїсти".
  
  
  "Отже, ти не вийдеш за мене заміж?" сказав він.
  
  
  "Ні", - сказала Дара.
  
  
  "Тоді, будь ласка, не могли б ви винести сміття з кошиків", - сказав доктор Равітс. "Вони наповнюються".
  
  
  Равітс відірвала погляд від роздруківки, коли привела Римо та Чіуна до лабораторії.
  
  
  "Ці два ентомологи тут, щоб допомогти вам, докторе Равітс", - сказала вона. Здавалося, вона подалася вперед, випнувши груди під строгою білою блузкою. У лабораторії пахло так, ніби в ній останній місяць горів електричний камін. Римо зрозумів, що це Равітс.
  
  
  "Добре", - сказав Равітс. Він кивнув Римо та Чіуну. "Я думаю, вам двом слід знати, що ми втратили кількох людей із цієї лабораторії через терористи, так?"
  
  
  "Ми знаємо", - сказав Римо.
  
  
  "Я залишу вас трьох наодинці", - сказала Дара, кланяючись. "Доктор Равітс, ви повинні дуже добре порозумітися з доктором Чіуном. Я знайшла його дуже приємним".
  
  
  Римо проігнорував образу. Він глянув на вікна і помітив дуже маленькі сенсорні пристрої, які могли б увімкнути сигналізацію. Скло було досить товстим, щоб відобразити снаряд гаубиці. Кондиціонер не подавав зовнішнє повітря, яке могло бути отруєне, але рециркулювало старе повітря з додаванням кисню та видаленням інших елементів.
  
  
  Це виглядало досить безпечно. Чорний кіт з білими лапами досить муркотів поруч із маленьким обігрівачем у кутку.
  
  
  "Це мій найкращий друг", - сказав Равітс. "Кішки - чудові домашні тварини. Вони дають тебе спокій". Равітс усміхнувся, ніби наслідуючи вираз, який він одного разу бачив на фотографії, і повернувся до своїх комп'ютерних свідчень.
  
  
  "Тут є телефон?" Запитав Римо.
  
  
  "Має бути. Думаю, так. Я ним не користуюся. Нікому не хочу дзвонити. Ти завжди так багато розмовляєш?"
  
  
  "Ми - етимологи", - сказав Чіун, загинаючи свої довгі нігті у складки кімоно. Він вимовляв це слово по складах дуже повільно. '
  
  
  "Тоді що ви тут робите?" спитав Равітс. "Етимологія – це вивчення слів".
  
  
  "Той, інший", - сказав Римо. "Ентомологи?" Запитав Равітс. "Вірно", - сказав Римо. "Це".
  
  
  "Має сенс. Ось чому ти зі мною", - сказав Равітс і вклав свою душу назад у репродуктивні звички жука Унга.
  
  
  Рімо знайшов телефон у кутку. Він набрав номер, який дав йому Сміт. Він не працював. Він часто плутав кодові номери, але цей Сміт записав.
  
  
  Він набрав ще раз, але телефон, як і раніше, не відповідав. Йому доведеться вийти назовні, щоб зателефонувати. Равітс не знав, де знаходиться найближчий телефон. Запах його тіла розносився маленькою лабораторією.
  
  
  - Ти залишайся тут, а я зв'яжуся зі Смітті, - сказав Рімо Чіуну.
  
  
  "Я стоятиму зовні двері, де повітря краще", - сказав Чіун.
  
  
  "Рімо знайшов працюючий телефон у лабораторному кабінеті поруч із кабінетом Равітса. Чіун чекав зовні біля єдиного входу, а все інше було опечатано. Равітс був у безпеці. Цей телефон працював.
  
  
  "Так?" Голос Сміта здригнувся.
  
  
  "Просто хотів повідомити вам, що все гаразд". Сказав Римо.
  
  
  "Добре".
  
  
  "Він у кімнаті з єдиним входом, і Чіун стоїть там".
  
  
  "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  "Ми просто зачекаємо, доки вони нападуть".
  
  
  "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  - Як виглядає протока Лонг-Айленд? - Запитав Римо.
  
  
  "Я не у Фолкрофті", - сказав Сміт.
  
  
  "На островах?" Запитав Римо.
  
  
  "Святий Мартін. Зона резервного копіювання комп'ютера", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре. Насолоджуйся погодою", - сказав Римо. "Послухай, Смітті, не хвилюйся, добре?"
  
  
  "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  Римо повісив трубку і вийшов у освітлений флуоресцентними лампами коридор, настільки обшитий сталлю, що нагадував начинку підводного човна.
  
  
  "Ми просто зачекаємо", - сказав Рімо Чіуну. Він був задоволений тим, що зміг заспокоїти Сміта.
  
  
  "Не всередині", - сказав Чіун. "Я не чекатиму там".
  
  
  "Усередині", - сказав Римо.
  
  
  "Ви чекаєте всередині", - сказав Чіун. "Я зачекаю тут". Римо відчинив двері до лабораторії. Комп'ютерний роздрук, над яким уважно вивчав Равітс, тепер був червоним і блискучим. На папері лежала купа чогось схожого на м'ясницьке сміття. Погляд Римо привернув блідий шматочок рожевої шкіри. На шкірі були прищі.
  
  
  Ця купа була тим, що залишилося від лікаря Равітса.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Проблема була вирішена.
  
  
  Нарешті, після багатьох років спеціального заповнення спеціальних прогалин, проблеми безпеки комп'ютерів CURE було вирішено.
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт вийшов на білий піщаний пляж ідеальної карибської бухти Гранд-Кейс на французькій стороні Антильського острова Сен-Мартін. Він хотів трохи позасмагати. Він зробив хорошу роботу.
  
  
  Він відчував, що коли помре зараз, то в останній момент зможе озирнутися на своє життя і сказати, що добре попрацював для своєї країни і навіть для людства.
  
  
  Він також був задоволений телефонним дзвінком Римо. Сміт турбувався, бо було ризиковано знімати захист ФБР, який працював так добре, але було б більшим ризиком залишити все так, як було.
  
  
  Ніхто не зміг би звинуватити його, якби він проігнорував небезпеку та залишив усе як є. Але саме тому, що він ніколи не намагався покращити свою кар'єру, його було обрано багато років тому нині покійним президентом для керівництва новою організацією боротьби з ворогами Америки.
  
  
  Ні, подумав Сміт, він зробив тільки те, що мав зробити. Справжню мужність виявив Президент. Сміт попросив про негайну зустріч. Через природу КЮРЕ зустріч довелося тримати в секреті навіть від співробітників Президента, а це могло виявитися непростою справою. Проблема навіть з довіреними співробітниками полягала в тому, що чим більше їм довіряли, тим більше вони відчували, що повинні знати все. І саме так стався витік інформації, дуже багато людей знали про це. Сміт пояснив, що їм довелося зустрітися далеко від президентського штабу.
  
  
  "Як?" – запитав Президент. "Чи я повинен відправити їх геть?"
  
  
  "Ні, пане президент", - сказав Сміт. "Ви залишаєте їх у центрі подій. Чи бачите, їхній інтерес зростає, коли вони почуваються обділеними. Отже, ви вирушаєте у відпустку, сер. Вирушайте на своє ранчо в Каліфорнії, а потім поговоріть з новим помічником садівника".
  
  
  "Ти хочеш, щоб я включив тебе до платіжної відомості ранчо?"
  
  
  "Я хочу, щоб у вас не було жодних контактів зі мною, сер".
  
  
  "Ви не можете отримати зарплату на ранчо, не пройшовши перевірку", - сказав Президент, потім зробив паузу. "О, я забув. Ви контролюєте деяких людей, які проводять перевірку, чи не так?"
  
  
  Гарольд Сміт не відповів на це запитання. Він не контролював людей, які вивчали інформацію у його заяві про прийом на роботу; він контролював саму інформацію. Все працювало на комп'ютерах, і Кюре використала їх ще до Міністерства оборони. CURE завжди була попереду решти світу, саме тому вона могла функціонувати, коли про її існування знали так мало людей. І комп'ютер не змушений був ділитися інформацією з найкращим другом.
  
  
  Кюре жив і помер завдяки цим комп'ютерам. Потрібно було лише просте натискання кількох клавіш, щоб Гарольд В. Сміт отримав дозвіл стати помічником садівника на президентському ранчо в Каліфорнії, попередньо сказавши головному садівнику ранчо, що йому потрібен помічник.
  
  
  Отже, коли Президент прилетів до Каліфорнії на короткий відпочинок, перше, що він зробив, це оглянув рожеві кущі вздовж частоколого паркану.
  
  
  Літній садівник підстригав колючки. Президент бочком підійшов до нього і ні для кого на світі не виглядав так, начебто обговорював із ним рожеві кущі, бо час від часу садівник жестикулював своїми секаторами. Але розмова йшла приблизно так:
  
  
  "Пане Президенте, я збираюся попросити вас піти на ризик, який на перший погляд може здатися нелогічним".
  
  
  "Продовжуйте. Випробуйте мене", - сказав Президент зі своєю звичайною добродушністю.
  
  
  "Ви знайомі з Міжнародною організацією охорони здоров'я, сільського господарства та освіти?"
  
  
  "Звичайно. Справа в чотирьох тисячах людей, які переплачують, які роблять професію з нападу на Америку за допомогою американських грошей".
  
  
  "Я говорю про їхні ентомологічні лабораторії".
  
  
  “Єдина частина всієї цієї заварухи, яка працює. І хтось намагається їх убити. Я бачив звіти, і я маю ФБР, яке захищає лабораторію. Вони теж роблять це добре. Навіть КДБ не змогло з цим впоратися”.
  
  
  "Я прошу вас відкликати ФБР і дозволити нам подбати про це".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Бо рано чи пізно ФБР не зможе їх захистити", - сказав Сміт і пояснив небезпеки, з якими боролися лабораторії. Єдиним реальним захистом було б дістатися людей, які вбивали вчених. ФБР не могло цього зробити, і, незалежно від того, наскільки гарний захист, зрештою в лабораторії проникли б.
  
  
  Президент виглядав спантеличеним. "Чому ми не можемо залишити ФБР там, де воно є, і просто зайнятися психами, хоч би ким вони були?"
  
  
  "Бо тоді вони відкладуть атаку. Але рано чи пізно це все одно станеться, і ми повинні це запобігти", - сказав Сміт.
  
  
  "Ви збираєтеся використовувати цих людей?" спитав президент, маючи на увазі двох чоловіків, які, здавалося, були здатні проникнути будь-куди за своїм бажанням, включаючи Білий дім. Він одного разу бачив, як вони діють, і негайно захотів дізнатися, чи Америка може отримати більше таких пристроїв. Він виглядав засмученим, коли Сміт сказав, що у світі всього два такі пристрої.
  
  
  Сміт кивнув, і Президент сказав: "Ви знаєте, що станеться, якщо буде вбито хтось ще й з'ясується, що я наказав зняти захист?"
  
  
  "Я думаю, так", - сказав Сміт.
  
  
  "У мене є преса, яка б із задоволенням повісила мене. Цього разу їм не довелося б нічого вигадувати".
  
  
  "Я знаю це".
  
  
  "Наскільки ви впевнені, що ваш план спрацює?" – запитав Президент.
  
  
  "Я знаю це. Якщо ми продовжуватимемо в тому ж дусі, що і зараз, вони завдадуть нового удару. Вони неймовірно розумні і, здається, здатні проникнути будь-що, коли захочуть. Як вони потрапили в Росію, я ніколи не впізнаю" .
  
  
  "То ти хочеш, щоб я підставив свою шию?"
  
  
  "Так, сер", - сказав Сміт. "Тільки ваші прямі накази можуть усунути ФБР з дороги".
  
  
  "Наскільки поганий цей бізнес із жучками?" Президент хотів знати.
  
  
  "Це може бути все через кульки, пане Президенте. Прямо зараз проблемні зони знаходяться в країнах Третього світу, але це може поширитися". Гарольд В. Сміт зрізав ще одну гілочку рожевого куща, розсіяно намагаючись згадати, чи повинен він зрізати вище або нижче основного стебла. Це мало значення. До ночі він зникне.
  
  
  "Чому б нам просто не спрямувати наших вчених на цю чортову штуку і не забути про IHAEO?" спитав Президент.
  
  
  "У них більшість добрих ентомологів", - сказав Сміт.
  
  
  Президент на мить замислився, доки Сміт покалічив ще один рожевий кущ. Потім Президент повільно кивнув головою.
  
  
  "Не підведіть мене", - сказав він. Його голос був тихий, і він рушив уздовж паркану, наче вийшов на денну прогулянку. Через три години новий помічник садівника пішов назавжди.
  
  
  Сміт згадав того дня. Він почував себе зобов'язаним людині, яка вчинила правильно. Це спрацює. З роками він все більше розумів Римо, і він ніколи не розумів Чіуна. Але це було те, в чому вони були хороші, і тепер Римо повідомив, що все під контролем. доктор Равітс був у безпеці.
  
  
  І щоб покращити становище під сонцем Святого Мартіна, він назавжди вирішив комп'ютерні проблеми. Він почував себе добре. Він втер крем для засмаги, щоб захистити свою бліду шкіру від сильної сонячної спеки. Тепер він міг навіть повірити, що йому пощастило. Він ніколи раніше не вірив у удачу, але тепер, після стільки років скрупульозних обчислень, мав сказати, що так, йому дуже пощастило.
  
  
  Раптом хтось поплескав його по плечу, і Сміт, звівши очі, побачив чорні клешні жандарма. У поліцейського був пістолет у чорній кобурі. На його синій сорочці були відзнаки французької національної поліції.
  
  
  "Ви Гарольд В. Сміт?" спитав він із сильним акцентом.
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  "Не могли б ви пройти зі мною, сер?" – сказав жандарм. Тон його голосу нічого не сказав Сміту, але Сміт знав, що жандарми були досить ввічливими через туристичний бізнес острова. Вони рідко штрафували машину, незалежно від того, як вона була припаркована, і вони мали свій особливий вид правосуддя.
  
  
  Нещодавно, коли зґвалтували дружину туриста, вони привели підозрювану до чоловіка жінки, американського поліцейського, і залишили їх наодинці на п'ять хвилин. Потім вони депортували те, що залишилося від підозрюваної на інший острів. Не було довгого судового розгляду.
  
  
  Багато речей було зроблено таким чином, і це дало CURE саме те, чого вона найбільше потребувала: місце без дуже цікавих місцевих поліцейських сил. Правосуддя і правозастосування були досить елементарними в Сент-Мартені, і оскільки комп'ютери ніколи нікому не загрожували, організацію могли бути впевнені, що її дадуть спокій на тихому острові в бурхливому морі.
  
  
  "Можу я запитати, чому я маю йти з вами?" Сказав Сміт.
  
  
  "Ви повинні супроводжувати мене до Маріго", - сказав жандарм.
  
  
  Сміт пояснив, що його везуть до поліцейського управління, оскільки Маріго був столицею французької частини острова. "Можу я одягнути щось більше, ніж купальний костюм?"
  
  
  "Ну, звичайно", - сказав жандарм.
  
  
  Зазвичай Сміт, можливо, був стурбований цим моментом, але тепер, коли комп'ютери були захищені від будь-яких вторгнень, він навіть свиснув, входячи до квартири з видом на пляж. Він винайняв квартиру у людини, яка постачала весь острів бензином, за франшизою, якою сім'я цієї людини володіла протягом кількох поколінь.
  
  
  Сміт вислизнув зі свого купального костюма, поки поліцейський ввічливо чекав на квартиру. Він прийняв короткий душ, щоб змити пісок, а потім надів шорти, футболку та сандалії. Він також забрав ключ до вирішення всіх комп'ютерних програм організації.
  
  
  Він був розміром з аташе-кейс і містив більше пам'яті, ніж усі комп'ютери Стратегічного авіаційного командування, заховані у Скелястих горах. Правда полягала в тому, що CURE більше не потребувала своїх офісів у санаторії Фолкрофт у Раї, штат Нью-Йорк, так само, як їй більше не потрібні були офіси, вирубані в коралових пагорбах за солончаками в Гранд-Кейсі. Все, що для цього було потрібно, це портфель у руці Сміта. Те, що Сміт зрештою зробив, - це знайшов одного генія, який відкрив джерело пам'яті, майже таке ж нескінченне, як простір.
  
  
  Це сталося за рамки технології міхура. У ньому використовувалися космічні взаємозв'язки між зірками. Та сама енергія, яка притягувала світло, тепер зберігала інформацію з усього світу на одному диску доступу.
  
  
  "Чи бачите, - сказав комп'ютерний геній, - вам не потрібно зберігати пам'ять, вам потрібно тільки отримати доступ до неї, дотягнутися до неї. Що ж, це означає, що ви можете використовувати будь-що для його зберігання, якщо хочете, навіть заломлення світла . Ви розумієте?"
  
  
  "Чесно кажучи, ні", - сказав Сміт.
  
  
  "Вам не обов'язково. Це працює", - сказав Баррі Швейд. І це спрацювало.
  
  
  Швейду було двадцять п'ять, він жив удома зі своєю матір'ю і проводив вісімнадцяту годину на день за маленьким персональним комп'ютером, який, за його словами, він "удосконалив". Насправді його не так сильно турбувала зарплата. Однак його мати любила, і вона також турбувалася про те, щоб він зустрічався з добрими дівчатами, правильно харчувався та засмагав. Вона не випустила б Баррі з дому, якби милий містер Сміт, його новий роботодавець, не пообіцяв, що він принаймні дві години подихатиме свіжим повітрям на день і що Баррі буде їсти принаймні один хороший корисний прийом їжі на день.
  
  
  Ці обіцянки були дані, і Швейд перейшов на роботу до Сміта, який відправив його на Сент-Мартін, де Кюре містило великий комп'ютерний банк, що дублював всю інформацію на комп'ютерах у головному офісі Кюре в санаторії Фолкрофт.
  
  
  "Я хочу, щоб ви зробили наші комп'ютерні файли захищеними від проникнення", - сказав Сміт.
  
  
  І у Швейда це було.
  
  
  По суті, те, що він зробив, полягало в тому, щоб узяти всю інформацію Кюре і розробити новий спосіб зробити її доступною за допомогою обладнання, яке містилося в аташе-кейс.
  
  
  "Як це допомагає?" Запитав Сміт. "Тепер я маю три набори файлів, які можна вводити замість двох".
  
  
  "Ні", - сказав Швейд. "Ви не розумієте".
  
  
  "Ні я не знаю".
  
  
  "Ось воно. Що це дозволяє нам зробити, так це встановити мережу-пастку на інші комп'ютери, ті, що у Фолкрофті і тут".
  
  
  "Що це дасть?"
  
  
  "Це дозволить нам налаштувати ці інші комп'ютери так, що якщо хтось якимось чином зламає їх, комп'ютери просто зітруть самі себе. Повністю".
  
  
  "Все зникне?"
  
  
  "Правильно. Перш ніж хтось зможе це вкрасти. І оскільки у вас є головний файл у цьому аташе-кейсі, ви завжди можете поповнити основні комп'ютери пізніше, якщо захочете".
  
  
  Єдиною проблемою було отримати доступ через комп'ютер у аташе-кейсі. Швейд все ще був потрібен для цього через його складність, але він пообіцяв Сміту, що незабаром надасть модифіковану систему доступу, яка б Сміту самому проникати у файли без допомоги Швейда.
  
  
  Це викликало рідкісну, незвичну усмішку на обличчі Сміта. Світ працював добре. Він відпочивав у Сент-Мартені, світові проблеми, здавалося, були під контролем, і він навіть здивував свою власну критичну натуру, не переймаючись тим, чому за ним приїхав жандарм.
  
  
  Він узяв у руки аташе-кейс, який він навмисно зробив таким, щоб виглядати старим і пошарпаним, щось, що могло б містити брудну білизну, а не доступ до найбільшої у світі колекції зловісних секретів.
  
  
  Характер Гарольда В. Сміта полягав у тому, що він міг носити картаті шорти-бермуди та жовту футболку і виглядати цілком природно, тримаючи в руках аташе-кейс. Він завжди виглядав так, ніби у нього має бути якийсь портфель, навіть коли він спав.
  
  
  Внизу, в курному провулку між білими будинками на березі моря, стояла маленька поліцейська машина "Сітроен". Жандарм відчинив двері для Сміта. На відміну від американських поліцейських машин, між водієм та пасажирами не було захисного екрану. Єдине, що робило цей маленький надувний Citroen поліцейською машиною - це світловідбиваючий ліхтар згори і емблема французької національної поліції збоку - символ смолоскипа.
  
  
  Коли вони виїхали на вулиці Гранд-Кейса, такі вузькі, що одній машині доводилося з'їжджати на узбіччя щоразу, коли зустрічний транспортний рух рухався у зустрічному напрямку, жандарм дуже недбало поставив єдине питання, яке могло шокувати Сміта.
  
  
  "Прошу вибачення, сер. Ви знаєте якогось Баррі Швейда?"
  
  
  "З ним все гаразд?" Запитав Сміт.
  
  
  "Почасти", - сказав жандарм.
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Він дав нам твоє ім'я".
  
  
  "Так, я знаю його. Я наймаю його. У мене імпортно-експортний бізнес".
  
  
  "Ти знаєш, що він небезпечна людина?"
  
  
  "Баррі?" — спитав Сміт. Хлопчик був м'яким, як молоко. Фактично, єдине, що виявило справді ретельне розслідування минулого Баррі, – це інцидент у дитячому садку, коли він намочив штани. Хлопчик вчасно подав свої прибуткові податки, одного разу повідомивши про двадцятидоларову купюру, знайдену ним на вулиці. За все своє життя він мав п'ять побачень, і на одному з них, коли дівчина пішла в спальню, щоб переодягнутися в щось зручніше, Баррі втік, думаючи, що це позначилося на ньому і на всьому вечорі. Якщо їй було комфортно з ним, міркував він, їй мало бути зручно у її одязі.
  
  
  Баррі Швейда поцілували його двадцять другий день народження, коли тертя зупинило обертання пляшки на вечірці, яку його мати влаштувала на його честь.
  
  
  Баррі відвідував психотерапевта протягом трьох років через побоювання підвищувати голос. Насправді, якось він дістався Кюрасао, бо побоявся сказати стюардесі, що помилково сів не на той літак.
  
  
  "Що, чорт забирай, він накоїв?" Запитав Сміт.
  
  
  "Він жорстоко напав на торгівлю на ринку у доках у Маріго".
  
  
  "Це звучить неймовірно".
  
  
  "Поки що вона йшла на допомогу жандарму". На вулиці Шарля де Голля, у маленькому портовому місті, яке було столицею французької частини острова, Гарольд В. Сміт розмовляв з префектом острівної поліції.
  
  
  Він запевнив префекта, що знає молодика, близько знайомий з його минулим, знайомий із сім'єю. Те, що Сміт вільно говорив французькою, не зашкодило. Під час Другої світової війни, у старій УСС, він стрибнув із парашутом до Франції. Хоча за вдачею він ніколи не обговорював подібні речі, в даному випадку він дозволив цьому увійти до розмови. Він також проникливо дав зрозуміти префекту, що його врятувало підпілля і що, якби не французи, Сміт був би небіжчиком.
  
  
  Послухати Сміта можна було б повірити, що французи звільнили Америку під час війни, а не навпаки. Префект бачив перед собою рідкісного американця, який був джентльменом. Він припустив, що на Карибах закон не обов'язково має бути таким грізним, як у Парижі.
  
  
  Сміт запропонував загладити провину і жандарму, і продавчині з ринку, хоч і був спантеличений тим, як Баррі Швейд міг улаштувати переполох. Він запропонував тисячу франків жінці та дві тисячі американських доларів офіцеру. "За їхнє занепокоєння", - сказав він.
  
  
  Префект зрозуміло поклав долоню на тильний бік руки Сміта.
  
  
  "Одна тисяча американських доларів - достатній бальзам для його гідності, мосьє", - сказав він, підморгнувши. І таким чином правосуддя відбулося на вулиці Шарля де Голля між двома старими союзниками, котрі тепло обійнялися. Заплативши гроші, Сміт домігся звільнення Баррі. Сміт міг підслухати, як люди в поліцейському управлінні коментували, як вони виводили "монстра", і всім слід бути обережними. З кобуру безшумно виймалася зброя. Один огрядний офіцер стискав палицю, обтяжену свинцем.
  
  
  У головній поліцейській дільниці, між двома рослими жандармами, шкутильгав зляканий, дуже блідий і трохи пухкий молодик, чиє волосся виглядало так, ніби його не розчісували з моменту народження.
  
  
  Баррі все ще був одягнений у фланелеву сорочку та довгі штани і сильно спітнів. Він боявся виходити на вулицю у новій країні і тому залишався у квартирі з кондиціонером, працюючи. Сміт марно намагався витягнути його надвір, кажучи, що обіцяв матері Баррі, що хлопчик трохи позагорає.
  
  
  "Я зроблю це. Трохи пізніше", - сказав Баррі. "Але не зараз". Сміт, проте, змушував Баррі митися та чистити зуби щодня. І він справді обіцяв причесатися, але чомусь його робота завжди здавалася важливішою, ніж сім секунд, які були потрібні на розчісування волосся.
  
  
  Тепер він стояв, зріст п'ять футів п'ять дюймів, наполовину поголений, дуже лагідний і досить наляканий, між двома рослими французькими поліцейськими.
  
  
  "Привіт, Баррі", - сказав Сміт.
  
  
  "Привіт, Гарольде", - тихо сказав Баррі.
  
  
  "З тобою все гаразд, Баррі?"
  
  
  "Ні, Гарольд".
  
  
  "Що сталося, Баррі?"
  
  
  Баррі Швейд витягнув палець і жестом запросив Сміта підійти ближче.
  
  
  "Ти хочеш вимовити це пошепки, Баррі?"
  
  
  "Так, Гарольд".
  
  
  Сміт підійшов до молодого чоловіка і попросив охоронців трохи відійти, потім нахилився, щоб вислухати скаргу.
  
  
  "Так, я розумію", - сказав Сміт. "У кого це?"
  
  
  "Я думаю, він, Гарольд", - сказав Баррі. Він кивнув жандарму, що сидів за великим плоским столом із портретом французького прем'єра за ним.
  
  
  "Хвилинку", - сказав Сміт і підійшов до жандарма, який підозріло глянув на нього.
  
  
  – прошепотів Сміт по-французьки.
  
  
  "Ви забрали шматок м'якої синьої тканини, коли заарештовували містера Швейда?"
  
  
  Жандарм сказав, що він не зовсім пам'ятає, якраз у той момент, коли увійшов префект, щоб переконатися, що про його співвітчизника, Гарольда У. Сміта часів Другої світової війни, належним чином подбали.
  
  
  "Вам потрібен шматок тканини? Сміття?" - Запитав префект.
  
  
  Як тільки жандарм за стійкою почув слово "сміття", він згадав. Швейд чіплявся за шматок синьої тканини, коли його заарештували, і вони його викинули.
  
  
  "Не могли б ви повторити?" — спитав Сміт французькою мовою.
  
  
  "Це у смітті", - сказав жандарм.
  
  
  "Тсс, не так голосно", - сказав Сміт.
  
  
  "Про що ви всі шепочетесь?" - закричав Баррі, і троє жандармів вихопили пістолети і націлили їх у груди Баррі. Баррі звалився в кутку, закривши голову руками і кричачи.
  
  
  "Достань ганчірку, чорт забирай", - гаркнув Сміт.
  
  
  "Ідіть, йдіть", - наказав префект.
  
  
  "Все гаразд, Баррі", - сказав Сміт. "Вони отримують це. Вони отримують це".
  
  
  Але Баррі тільки кричав і марно тремтів ногами в повітрі. У комп'ютерного генія була істерика.
  
  
  Пістолети повернулися до кобур. Жандарми обмінялися спантеличеними поглядами на вулиці Шарля де Голля. Префект запевнив свого американського союзника, що Швейд був найнебезпечнішим противником у доках. Насправді постраждала торговка важила 220 фунтів і була, мабуть, найсильнішою людиною на острові, включаючи голландську частину, де жило багато великих нецивілізованих людей.
  
  
  Сміт кивнув головою. Він не знав, що сталося, але коли вони отримають тканину, він зможе поговорити з Баррі та з'ясувати. Він запевнив шляхетного префекта, що, безперечно, подібний інцидент більше ніколи не повториться.
  
  
  "Якщо містер Швейд повинен учинити такого роду погром, - прошепотів префект, - а ми знаємо, що природа людини - це, зрештою, її природа, то для цього є місця. Зрештою, є голландська сторона острова. Ти розумієш." "
  
  
  Сміт кивнув, але запевнив префекта, що подібна жорстокість зазвичай не в характері молодої людини. У ділянку увійшов жандарм, тримаючи синій шматок тканини на витягнутій руці та затискаючи йому ніс. Пахло рибою, гнилими фруктами та кавовою гущею. Його викинули у сміттєпровід.
  
  
  "Ось воно. Моє", - заволав Баррі.
  
  
  "Все гаразд, Баррі. Ми приносимо це тобі".
  
  
  "Дякую тобі, Гарольде", - сказав Баррі, схлипуючи і вдячно притискаючи брудну ганчірку до щоки. Баррі Швейд, комп'ютерний геній великої секретної мережі організації, який нещодавно отримав прізвисько "Монстр Маріго", смиренно плакав і смоктав великий палець.
  
  
  Префект дав їм водія, щоб той повернув їх на північ до села Гранд Кейс. Замість того, щоб їхати до них додому, Сміт попросив водія висадити їх біля місця, схожого на гравійний завод на дорозі, що веде в глухий кут. Усередині простого офісу гравійного заводу, позаду соляних рівнин, що кишать комарами, Сміт привів Баррі в задній офіс, який таємно відкривався у велику печеру, де розміщувалася зона зберігання та вилучення комп'ютерної мережі КЮРЕ.
  
  
  Саме тут Швейд винайшов портативну систему, яку тепер мав Сміт. Він також знайшов спосіб не тільки зробити файли Сміта захищеними від проникнення, але й з'ясувати особистість будь-кого, хто випадково наблизився до мережі. Сміт, який сам не був новачком у технології, ніколи не міг зрозуміти, як це зробити.
  
  
  Коли двері за ними зачинилися, запечатані для проникнення сталевими пластинами, Сміт поставив просте запитання:
  
  
  "Що сталося в Маріго?"
  
  
  "Це все ти винен", - сказав Баррі Швейд. Він потирав вухо куточком ковдри.
  
  
  "Моя провина?" Запитав Сміт. "Як?"
  
  
  "Я не хочу тобі говорити".
  
  
  „Баррі, послухай. Ти знаєш, ми робимо багато роботи, про яку не хочемо, щоб інші знали. Ми не можемо привертати до себе увагу, інакше людям стане цікаво”.
  
  
  "Секретна робота?" Запитав Баррі.
  
  
  "Так", - сказав Сміт, і Баррі кивнув головою. Він струсив зі своєї ковдри шматок старої риби і засунув його в задню кишеню.
  
  
  "Ну, добре", - сказав він. "Це ці файли". Він зазначив великі групи комп'ютерів, які оточували стіни печери.
  
  
  "А що щодо них?"
  
  
  "Ви запровадили якийсь старий матеріал і поставили свої ініціали на записах, і я переглядав файли, роблячи ... ну, неважливо, це було складно, але цей файл вискочив. І на ньому були ваші спостереження. Ви говорили, що розмовляли з кимось, кого ви завербували, і запитали, що він робить. І він казав, що нічого не робив, окрім як вчився дихати, і все це було безглуздо, і він все одно збирався кинути тебе”.
  
  
  Сміт миттєво зрозумів, що побачив Баррі Швейд. Це були ранні спостереження Сміта за навчанням Римо, його раннім навчанням, коли Сміт залучив Чіуна, щоб спробувати створити єдину силову структуру, одну людину для виконання роботи, яку насправді мали виконувати тисячі.
  
  
  Швейд усе ще казав. "Звичайно, це не мало сенсу, якщо ви дивилися на це тільки через те, що говорили люди. Але це продовжувало з'являтися, тому що продовжувало інтегруватися до основних космічних формул влади. Ви розумієте масу, енергію і швидкість світла, чи не так? ?"
  
  
  "Як і більшість непрофесіоналів, я вважаю", - сказав Сміт.
  
  
  "Ну просто уявіть, що світло згинається, і у вас є все це", - сказав Швейд.
  
  
  Сміт прочистив горло. Це було за межами всього, що міг зрозуміти.
  
  
  Баррі сказав: "У світлі космічної сили, такої, яку ми використовуємо зараз для зберігання всіх ваших файлів, ви можете зрозуміти, що означає дихання. Це означає синхронізацію себе з цими ритмами. Отже, ви дійсно відображаєте вигин світла в його власній силі". Теоретично.
  
  
  "А на практиці?" Запитав Сміт.
  
  
  "Ну, я спробував, - сказав Баррі, - і раптово до мене прийшла якась впевненість, я вийшов на вулицю і практично пробіг весь шлях до Маріго, який повинен складати п'ять чи шість миль, а потім на ринку хтось штовхнув мене , І я просто відштовхнувся".
  
  
  "Це був той жандарм?" Запитав Сміт.
  
  
  "Так я так думаю".
  
  
  "Ви розтрощили йому ключицю", - сказав Сміт.
  
  
  "О Боже".
  
  
  "А потім ви жбурнули 220-кілограмову жінку на півдорозі вулицею, і вона все ще в лікарні".
  
  
  "О, боже, о, боже", - сказав Баррі. Захисна ковдра повернулася з його кишені.
  
  
  "Могли б ви це робити весь час?" Запитав Сміт.
  
  
  "Що? Ця штука з диханням, яка дала мені силу? Ні. Чи бачиш, ти маєш уміти не думати. Якщо ти думаєш про те, що робиш, ти не зможеш цього зробити".
  
  
  "Як спортивна дія", - запитав Сміт, який розумів, що роздуми про замах для гольфу часто все псують.
  
  
  "Хоч і інтенсивніше. У цій штуці все квантовано поза полем зору".
  
  
  "Міг би хто ще навчитися цьому?" Запитав Сміт. "Можливо, весь час?"
  
  
  "Можливо, але справді має бути максимальна синхронізація. Шанси проти цього астрономічні".
  
  
  Це здивувало Сміта, бо, наскільки він знав, Римо та Чіун, здавалося, завжди перебували в якомусь конфлікті. Між ними був явної синхронізації.
  
  
  Або, можливо, подумав він, справа в тому, що Римо і Чіун були синхронізовані з чимось іншим, з якоюсь базовою стихійною силою, яку кожен використовував, і ніхто інший не міг. Чіун часто говорив Сміту, що Римо особливий, єдиний у своєму роді. Чи це могло бути правдою? Чи був Сміт щойно залучений до чудового, щасливого випадку, коли він випадково обрав Римо Вільямса, розумного поліцейського з Ньюарка, як силовий підрозділ КЮРЕ?
  
  
  Він викинув усе це питання з голови і вирішив стримати обіцянку, дану матері Баррі.
  
  
  "Чи можете ви набратися достатньо сміливості, щоб піти зі мною на прогулянку?" він запитав.
  
  
  "Серед чужинців?"
  
  
  "Всі люди незнайомі, поки ти не впізнаєш їх краще, Баррі. Колись я сам був для тебе незнайомцем".
  
  
  "Але мама казала, що ти був гарною людиною".
  
  
  "Ви можете взяти із собою своє покривало", - сказав Сміт.
  
  
  "Люди сміятимуться. Я знаю, що вони будуть".
  
  
  "Ну тоді залиште Бленки тут, де він буде в безпеці", - запропонував Сміт.
  
  
  "Думаю, я погоджуся", - сказав Баррі, притискаючи синю ковдру до грудей. Він погодився пройти пішки всю дорогу від гравійного заводу до Гранд-Кейса, майже цілу чверть милі.
  
  
  Коли вони йшли, всередині аташе-кейса Сміта почулося легке дзижчання. Баррі швидко переконався, що повідомлення отримано. Воно прийшло, коли Сміт був у печері з Баррі. Баррі отримав повідомлення, яке надійшло від президента Сполучених Штатів.
  
  
  У ньому говорилося:
  
  
  "Що ви зі мною зробили?"
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Майже десять років світові засоби масової інформації ігнорували вбивства та проблеми у лабораторіях IHAEO. Але сьогодні вдень був лише натяк на те, що смерть доктора Равітса в IHAEO була викликана президентом Сполучених Штатів.
  
  
  Отже, на президентській прес-конференції було проігноровано світ, який він уклав між двома ворогуючими угрупованнями в Південній Америці, проігнорували нові поставки зерна, яких вистачило б, щоб нагодувати половину Африки, а майбутню угоду про переговори щодо зброї навіть не згадувалося.
  
  
  "Не міг би президент Сполучених Штатів пояснити, чому після успішного захисту лабораторії IHAEO ФБР було усунуто?" - запитала одна репортерка, яка ніколи раніше у своєму житті не сказала жодного доброго слова про ФБР. Насправді вона колись закликала до його скасування, кажучи, що його слід замінити цивільною наглядовою радою, що складається з чорношкірих, жінок та соціально відчужених. Її визначення соціально відчуженого – це будь-хто, хто отримує від п'ятнадцяти до довічного за вбивство.
  
  
  "Я беру на себе повну відповідальність за те, що сталося", – відповів Президент. "Так, я був тим, хто наказав відкликати ФБР. Я не можу сказати нічого більше, крім того, що розробляються плани щодо постійного забезпечення безпеки проекту IHAEO. Я міг би вказати, що нерухома мета, незалежно від того, наскільки добре вона захищена, не можна захищати вічно. І це все, що я можу сказати”.
  
  
  Протягом двадцяти хвилин преса обговорювала лише цю тему.
  
  
  Навіщо міняти те, що спрацювало? Яким був його інший план, про який не міг розповісти? Звідки преса могла знати, що він не просто прикривався національною безпекою та займався брудними справами ночами?
  
  
  "Послухайте", - нарешті сказав Президент. "Я ухвалив рішення. Можливо, воно було неправильним, але я беру на себе повну відповідальність за це".
  
  
  Відразу ж з'явилося з півдюжини коментаторів, які відзначили, наскільки хитрим був президент, щоб політично маніпулювати своїм виходом із проблеми, взявши на себе відповідальність.
  
  
  Один із них сказав: "І знову ми бачимо, як президент уникає звинувачень за допомогою абсолютно безпринципного методу прикидатися чесним. Скільки неприємностей він може уникнути за допомогою цього трюку?"
  
  
  Деякі оглядачі навіть натякнули, що президент, можливо, сам стоїть за вбивствами, щоб усунути весь IHAEO.
  
  
  "Гей, послухайте, хлопці, – пояснив Президент, – я не проти лабораторій IHAEO. Я ніколи не був проти лабораторій, тому що вони – єдине, що працює у всьому IHAEO. Що я маю проти IHAEO, то це те, що у них недостатньо лабораторій, де виконується реальна робота.У них особняки в Парижі, Лондоні, Римі та Гонконзі, і у них є одна лабораторія.У них чотири тисячі співробітників, всім їм дуже добре платять, і менше п'ятдесяти вчених.А вченим платять не так вже й добре ".
  
  
  "Тоді чому ви хотіли знищити лабораторію?" - Запитав один телевізійний репортер. Він заслужив свою репутацію затятого журналіста, пробравшись у перукарню, щоб вивчити стрижки, щоб дізнатися, чи фарбував президент волосся.
  
  
  Президент все ще зміг посміхнутися. "Що ж, якби ви послухали мою останню пропозицію замість того, щоб готувати своє багатозначне питання, ви б зрозуміли, що я за, а не проти лабораторій. Я проти корупції. Я проти приватних літаків та особняків і проти того, щоб ми платили безлічі людей просто за те, щоб вони бовталися без діла і стукали по Америці, я маю на увазі останню резолюцію IHAEO, в якій американський капіталізм звинувачувався в більшості інфекційних захворювань і в якій з якоїсь невідомої причини вихвалялася Організація звільнення Палестини за вибух єврейської лікарні як спосіб боротьби з хворобою. Тепер, дійсно. Ви думаєте, що це боротьба із хворобою?"
  
  
  "Пан Президент, що ви маєте проти боротьби із хворобами?"
  
  
  Тіло було підроблено. Він був розірваний на шматки, скелет розчавлений. Кохана кішка доктора Равітса задоволено муркотіла у обігрівача, її котяча відданість була готова проявитися до наступної миски молока, виявляючи все співчуття до свого померлого господаря, яке дерево виявляє до свого останнього листка восени. Римо іноді ставив питання, на що було б схоже життя кішки. Він розумів їхню нервову систему і почуття рівноваги, але іноді йому хотілося впоратися з цією повною відсутністю турботи, особливо коли турбота іноді завдавала такого болю.
  
  
  "Ми втратили його", - сказав Римо.
  
  
  "Ми?" - перепитав Чіун. "Ми нікого не втратили".
  
  
  "Він мертвий. Я не знаю, як вони дісталися до нього, але він мертвий".
  
  
  "Вмирає безліч людей", - сказав Чіун, дуже впевнений у неминучому факті існування людства.
  
  
  "Не так, не тоді, коли ми запевнили нагорі, що збираємось захистити його", - сказав Римо. Що спантеличило його не менше, ніж неможливість того, щоб хтось інший потрапив у цю кімнату, так це дивний спосіб, яким тіло було розірвано на частини, майже як у пустотливу дитину, яка грає зі своєю їжею.
  
  
  Машина могла б це зробити, але жодної машини у полі зору не було. І машині не довелося б грати з лікарем Равітсом. Ніщо досить велике, щоб зробити те, що було зроблено, не могло проникнути в кімнату, і вже точно повз Чіуна.
  
  
  Римо знову підійшов до стін, натиснув і смикав. Він відкинув два болти, які показали йому, що жодна з панелей не зрушила з місця.
  
  
  "Маленький батько, я в безвиході", - сказав він.
  
  
  "Ми не в глухому куті. Сінанджу був славний тисячі років до появи цієї вашої маленької зеленої країни, і він буде славний ще тисячі років після. Тут є смерть. Ми співчуваємо тим, хто постраждав від цього нещасного випадку, але ми також співчуваємо тим, хто загинув під час повеней, від блискавки та голоду, про голод ми добре знаємо, служачи селі Сінанджу, - сказав Чіун.
  
  
  У подібні часи Чіун завжди посилався на початкову причину, через яку люди із Сінанджу стають убивцями. Легенда говорила, що маленьке корейське село було настільки бідним, що їм доводилося викидати новонароджених немовлят у затоку, тому що вони не могли дозволити собі прогодувати їх. Цієї проблеми, наскільки міг судити Римо, не існувало останні три тисячі років. Однак, наскільки розумів Чіун, вона, як і раніше, викликала постійне, обґрунтоване, нескінченне занепокоєння.
  
  
  "Це не було жодною випадковістю", - сказав Римо. "Ми мали захистити цього хлопця, і... хтось чи щось проникло сюди до нього. Це... пройшло через мене".
  
  
  "Стеж за своєю мовою. Я ніколи не хочу чути, як ти говориш це знову. Сінанджу ніколи не втрачав людину. Як ми можемо втратити її? Як ми могли? Він не імператор. Він був ученим, який працював невідомо над чим, і, можливо , це його і вбило. Але ми нікого не втратили”.
  
  
  "Він мертвий. Ми мали зберегти йому життя".
  
  
  "Ви мали зберегти йому життя, а ви навіть не хочете одягти кімоно".
  
  
  "Я не дуже добре почуваюся в кімоно", - сказав Римо, який ніяк не міг звикнути до них, тому що вони майоріли. "У нас проблема".
  
  
  "Так", - сказав Чіун, - "і чи знаєте ви, в чому полягає ця проблема?"
  
  
  "Ми декого втратили".
  
  
  "Ні", - серйозно сказав Чіун. "Бо навіть якщо світ скаже, що ми когось втратили, через століття чи два століття світ забуде. Так влаштований світ".
  
  
  Обличчя, схоже на пергамент, повільно кивнуло. Римо був здивований. Ніколи раніше він не чув, щоб Чіун визнавав, що ганьба пройде. Раніше завжди найстрашнішою катастрофою була втрата обличчя – зазвичай через щось, що Римо зробив чи не зміг зробити. Але тепер, дивлячись на тіло, спостерігаючи, як Римо перевіряє стіни, як його вчили робити, Чіун визнав те, чого ніколи не визнавав раніше. Було дещо гірше за ганьбу, бо ганьба з часом пройде.
  
  
  "Ми не можемо піти зараз", - продовжував Чіун. "Справжня проблема в тому, що якщо ми підемо зараз, ми залишимо всіх убитих розбиратися в майбутньому. Ми б'ємося зараз, не за Сміта, бо Сміт пройде. Америка пройде. Усіх націй, які є, більше не буде через тисячу років. Навіть скарби проходять, бо в один час цінується один, а в інший - інший.
  
  
  Римо спостерігав, як муха сіла на останки лікаря Равітса. Інша дзижчала навколо задоволеної кішки, але оскільки кішка могла контролювати рухи своєї шкіри і автоматично струшувати її, муха не могла довго приземлятися.
  
  
  "Наша проблема, - сказав Чіун, - полягає в тому, що тут є щось або що було тут, що може проникнути в запечатану маму і вбивати з величезною та злісною силою, і ми не знаємо, що це таке. Якщо ми не переможемо це зараз, іншим поколінням доведеться зіткнутися з цією віч-на-віч, і без знання того, що це таке, вони можуть бути знищені».
  
  
  "Чи є щось подібне в історії минулих майстрів синанджу?" - Запитав Римо.
  
  
  Чіун похитав головою. Клапці бороди затремтіли. "Ні. Звичайно, були стіни для лазіння на багато футів заввишки, навіть стіни, змащені жиром, щоб утруднити просування. Були проходи в кімнати; були ті, хто міг вселяти свої думки в інших, щоб змусити їх накласти на себе руки. Вони були самими. небезпечними, але тепер їх немає, і, звичайно, у цієї людини не було можливості створити таке із самою собою. Подивіться на м'язи, як вони подрібнені”.
  
  
  "Ніби хтось грав із ним", - сказав Римо.
  
  
  "Але ми маємо одну перевагу", - сказав Чіун. І своїми довгими нігтями він зобразив знаки, які неможливо було перекласти і, звісно, неможливо було підслухати.
  
  
  Римо прочитав, як довгі нігті описали дугу і встромилися в повітря лабораторії.
  
  
  "Нехай майбутні покоління знають, що Майстер Гіун та його учень Римо справді зіткнулися з першими вбивцями, які не знали стін, але отримували задоволення та грали в смерть".
  
  
  "Чудово", - сказав Римо. "У нас проблема, а ти пишеш свою автобіографію".
  
  
  Римо зателефонував Даре Вортінгтон, щоб повідомити їй, що в лабораторії доктора Равітса стався невеликий нещасний випадок.
  
  
  "Якого роду нещасний випадок?"
  
  
  "Подивися сама. І що, Даро?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Принесіть якнайбільше паперових рушників. Справжні поглинаючі", - сказав Римо.
  
  
  Коли Дара Вортінгтон побачила, що залишилося від доктора Равітса, вона почервоніла, а потім зблідла і впала в обійми Римо. Коли вона прийшла до тями, Римо підняв її на ноги і почав пояснювати, що він щойно виявив щось чудове. Це дасть навіть більше з того, над чим працював доктор Равітс, ніж мріяв навіть доктор Равітс.
  
  
  На той час Дара не була особливо зацікавлена. Вона вважала, що Римо має бути трохи чуйнішим до трагедії колеги, ніж хвалитися своєю майстерністю вченого.
  
  
  Римо залишив розлючену Дару, вражену смертю доктора Равітса. Вони з Чіуном обійшли решту маленьких кімнат у лабораторному корпусі. На кожному з них Римо давав зрозуміти мешканцям, що він на порозі великого відкриття, яке перевершить усе, що намагався зробити професор Равітс.
  
  
  "Трохи самовпевнені, чи не так?" – сказав один дослідник.
  
  
  "Ми вже замкнули його", - сказав Римо з усмішкою і підморгнув.
  
  
  І після того, як він розповів усім у лабораторії про своє велике нове відкриття, навіть не сказавши, що воно дало; вони з Чіуном заспокоїлися, чекаючи на напад.
  
  
  Але це було негаразд. Єдине, що сталося, - це інцидент із дивним собакою, що вибіг з провулка. Це було дивно, тому що, на відміну від інших скажених собак, він не нападав зграєю, вискалив зуби, а скоріше використовував для атаки власну вагу тіла, ніби мав розмір і силу носорога.
  
  
  Для тварини такого розміру - не більше п'ятдесяти фунтів - Римо міг взяти її на себе і пропустити далі, або відпустивши тварину, або, якщо вона була дійсно небезпечною, зламавши шию під час проходу. Але цього разу, коли він простяг руку, він відчув, як тварина трохи відштовхнулася від його хватки, і Римо довелося дотягтися до нього і при цьому тицьнути пальцем у шию. Він не збирався вбивати бідного шаленого пса.
  
  
  Будь-який спостерігач не побачив би нічого, крім того, що собака кинувся в атаку, промахнувся, а потім мертве приземлився з іншого боку від людини, на яку вона напала. Вони б навіть не помітили руху руки Римо. Але Чіун побачив, як палець потягнувся за твариною.
  
  
  "Якби ви носили кімоно, ви б ніколи так не схибили", - сказав він.
  
  
  "Я не знаю, як я промахнувся. Це було правильно. Це був собака. Я це знаю".
  
  
  "Кімоно зробить тебе майже адекватним", - сказав Чіун, заорюючи своє темно-золотисто-зелене кімоно кольору "Захід сонця" навколо тіла. "Я це знаю".
  
  
  Вони оголосили, де зупиняться на ніч, і всю ніч залишалися видимими у вікнах, щоб той, хто вбив Равітса, прийшов за ними, але ніхто не прийшов.
  
  
  Поліція не змогла розслідувати вбивство в лабораторіях IHAEO, тому що це була дипломатична територія і, отже, недоторканна.
  
  
  IHAEO само по собі не могло розслідувати вбивство в лабораторії, тому що для цього потрібен був би хтось, хто знав, як розслідувати вбивство, або хтось, хто знав, як розслідувати будь-що. У IHAEO була молода Дара Вортінгтон, що спокусливо облягає блузку, що звітує перед одним із тридцяти двох комітетів у нью-йоркських офісах IHAEO.
  
  
  Цього дня члени організації дійсно були присутні на зустрічі на тему "Безпека та невід'ємні права пригноблених народів, що борються". У цю останню групу входили лише ті, хто перебуває у стані війни з Америкою чи одним із її західних союзників. Будь-хто, хто бився з комуністами чи нацією третього світу, не був борючимся чи пригнобленим. У комітеті було кілька спостерігачів від груп "визволення". Вони вели свою боротьбу з пригніченням у найкращих ресторанах, театрах та готелях світу, що оплачуються в основному американськими платниками податків.
  
  
  Вони слухали, як Дара Вортінгтон пояснює смерть співробітниці, і думали про те, як би вона виглядала без блузки. Колись між керівниками IHAEO йшла неофіційна війна за те, хто отримає її, доки вони не зрозуміли, що вона була однією з "тих".
  
  
  Людина, вбита в лабораторії у Вашингтоні, теж була однією з "тих".
  
  
  "Ті" були вченими, які знали, з якого боку мікроскопа дивитися, секретарями, які знали алфавіт, та бюджетними директорами, які справді знали, що таке бюджет.
  
  
  "Ті" були нудним необхідним бубнежем, з яким доводилося миритися і навіть у деяких поодиноких випадках, подібних до цього, слухати. Члени Комітету з безпеки та невід'ємних прав знали, що спокуслива міс Вортінгтон була трутнем у чудовому тілі, бо вона хотіла говорити про факти.
  
  
  Вона розповіла про те, як було виявлено тіло, про те, що ніхто не міг увійти до лабораторії, бо весь цей час біля дверей лабораторії випадково стояв новий вчений. Нових учених не можна було звинувачувати, тому що доктора Равітса було вбито таким кривавим способом, що вбивці довелося б заляпати себе кров'ю. Жоден з цих двох чоловіків ніяк не міг вбити, ніхто інший не міг увійти, проте доктор Равітс все ще був мертвий.
  
  
  Смерть доктора Равітса стала серйозним ударом по мільйонах життів через його роботу над жуком Унг, який знищував посіви в Центральній Африці і, отже, загрожував голодом мільйонам людей.
  
  
  Один з африканських делегатів раптово отямився від дрімоти.
  
  
  "Вона сказала "ендів"? Вона сказала, що були проблеми з ендів для салату?" - прошепотів він представнику Народно-визвольної організації Нижнього Чаду.
  
  
  "Ні. Життя. Удар по життям, сказала вона".
  
  
  "О", - сказав інший африканський делегат. "Тоді ендів підійде для салату".
  
  
  "Так звичайно".
  
  
  "Ці збори настільки стомлюють, що я просто перестаю слухати. Коли ми засуджуємо Америку?"
  
  
  "Наприкінці, звісно".
  
  
  "Ти мене розбудиш?"
  
  
  "Я голосуватиму за вас", - заявив представник Народно-визвольної організації Нижнього Чаду.
  
  
  "Гарний хлопець. Значить, салату на вечерю нічого не загрожує. Ти певен?"
  
  
  "Ні. Я ж сказав тобі".
  
  
  "Дякую вам", - сказав делегат-спостерігач.
  
  
  Дара Вортінгтон розповіла про проблеми з безпекою, зазначила, що ФБР було відкликано безпосередньо перед вбивством, але також зазначила, що жодна інша країна також не змогла захистити вчених.
  
  
  Однак, незважаючи на цю трагедію, робота доктора Равітса була успішною. Комп'ютерна роздруківка, яку він читав у момент своєї трагічної смерті, показала, що нарешті жука Унга можна перемогти і, отже, врятувати мільйони життів в Африці. Лікар Равітс виділив феромон, який міг контролювати розмноження страшної комахи. Голова комітету підняв руку: "Це триватиме ще довго?" він запитав.
  
  
  "Це великий прорив у порятунку життів у Центральній Африці", - сказала Дара.
  
  
  "Це добре", - сказав голова, який приїхав із однієї з країн Центральної Африки. "Ми всі дбаємо про порятунок життів у країнах Третього світу. Але чи обов'язково вам вдаватися в такі докладні відомості?"
  
  
  "Ти маєш на увазі, як можна знищити жука?"
  
  
  "Так", - сказав голова.
  
  
  "Феромон готовий до дії", – сказала Дара.
  
  
  "Що небудь ще?"
  
  
  "Ви можете розпочати процедури проти жахливого жука Унг у будь-який час".
  
  
  "Звичайно, ми розглянемо це", – сказав він.
  
  
  "Я запропонував би відразу. Починається сезон дощів, і якщо Унг дозволять розмножуватися..."
  
  
  "Міс Ворті, ми не потребуємо лекцій білої жінки про сезон дощів. Ми, вихідці з Африки, занадто довго жили з покровительським ставленням Першого світу. Ми родом із країн із сезоном дощів. Нам не потрібно чути про сезони дощів з ваших солодких м'ясистих вуст. Я б порадив вам вивчити свій власний лютий расизм. Я був би радий розповісти вам про ваші недоліки будь-якого вечора, який ви оберете. У мене є секунда для розгляду клопотання?"
  
  
  Всі руки піднялися вгору, хоча до цього не було жодного руху.
  
  
  Засідання було закрите закликом боротися із расизмом.
  
  
  Пролунало кілька коментарів про те, наскільки незрілою була міс Вортінгтон, щоб так грубо підходити до процедур. Деякі навіть згадали, що якби вона працювала в іншому відділенні IHAEO, її могли б звільнити на місці.
  
  
  Але оскільки їй доводилося мати справу з безпілотниками, як члени IHAEO любили називати цих кумедних чоловічків у білих халатах, які щось робили з мікроскопами та хімікатами, її доводилося терпіти.
  
  
  З усіма ними доводилося миритися, тому що люди з відділу зв'язків із пресою говорили, що вони необхідні МАОСОО. Більшості цих делегатів не доводилося миритись з подібними проблемами у своїх рідних країнах. Там, коли ви управляли урядом, ви управляли ним. Вам не потрібно було догоджати людям, і якщо громадянам не подобалося те, що відбувалося, їм краще тримати рота на замку.
  
  
  Але оскільки дев'яносто дев'ять відсотків фінансування IHAEO надходило з країн Першого світу, переважно Америки, доводилося пристосовуватися до їх непрогресивним методам. Якби вони відчували, що організація охорони здоров'я справді повинна мати людей у білих халатах, які щось роблять із мікроскопами та вводять мешканцям Буша ліки, навіть якщо ці люди жодним чином не впливали на уряди країн Третього світу, що ж, тоді члени комітету IHAEO змирилися б із цим. Але лише тому, що так сказали їхні журналісти.
  
  
  Але їм не треба було запрошувати таких людей до своїх конференц-залів із плюшевими килимами. Вони, звичайно, не захотіли б обідати з ними у Парижі та Лондоні. Ніхто з цих трутнів не знав, як належним чином засудити імперіалізм, расизм чи сіонізм. Вони були такими відсталими хамами, що не розуміли складних тонкощів нарад персоналу, міжорганізаційних конференцій, грандіозних міжнародних семінарів. Вони думали, що здоров'я має якесь відношення до того, щоб робити уколи немовлятам, дітям, які навіть не були дітьми важливих людей. Просто немовлята. Тільки тому, що вони мали намір померти без ліків. Ці білі – вони завжди були білими – ходили всюди, даючи ліки племенам, які навіть не мали значення.
  
  
  Це було зовсім як за старого колоніалізму, коли білі лікарі лікували африканців. І всі в комітеті вважали це поганим. І тому, коли молода біла жінка запропонувала білим лікарям відправитися в африканські країни, діючи подібно до старих колонізаторів, лікуючи всіх, кого вони забажають, Комітет з безпеки та невід'ємних прав пригноблених народів, що борються, не тільки проголосував за засудження звичайного імперіалізму, расизму і сіонізму, а й зробив їй попередження:
  
  
  “Міс Вортінгтон, ми більше не хочемо чути про сезони дощів у буші.
  
  
  Тому для них стало великим потрясінням, коли через дві години їм усім повідомили, що вони збираються вилетіти до Центральної Африки, щоб, крім усього іншого, боротися з комахами. Було поінформовано офіси в Парижі. Коктейльні вечірки було скасовано. У кімнатах із приголомшливими килимами та меблями часів Людовіка XIV делегати слухали з недовірою та відправляли телекси з проханням підтвердити повідомлення.
  
  
  "Повторіть повідомлення", – попросили вони.
  
  
  І це було повторено: "Усім делегатам IHAEO бути готовими до вильоту на Увенду для обробки феромонами від загрози жуків-копитня".
  
  
  "Мій пан", - видихнув один із координуючих виконавчих директорів IHAEO - їх було сорок сім, і всі вони заробляли понад сто тисяч доларів на рік, тому що на менше ніхто не міг розумно жити цивілізованим життям у великому місті, - "я приїхав з Увенди. Я не хочу повертатися туди ніколи. Що це за кар'єрний крок такий?"
  
  
  У своїх розкішних апартаментах біля штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку Амабаса Франсуа Ндо, генеральний директор IHAEO, вислухав хор скарг від делегатів із усіх великих столиць Європи та Америки. Чи усвідомлював він, що його подальша присутність як генеральний директор IHAEO залежала від цих делегатів? Якби їм справді довелося залишити Париж, Рим, Нью-Йорк, Беверлі-Хіллз і Лас-Вегас, щоб вирушити до центральної Африки, він міг би очікувати повстання.
  
  
  Чи він готовий впоратися з масовим повстанням делегатів? Чи він був готовий до того, що його позбавлять звання?
  
  
  Чи був він готовий до того, щоб його повернули в буш, як він так безцеремонно наказав усім делегатам? "Так", - відповів Амабаса Франсуа Ндо.
  
  
  Так, на всі запитання.
  
  
  Тому що він зробив би все, щоб ніколи більше не бачити цього кімоно.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  Дарунка Вортінгтон покинула збори у сльозах. Після багатьох років втрати вчених у боротьбі з тим, що вважалося найживучою комахою на землі, лабораторіям IHAEO та бідному доктору Равітсу нарешті вдалося виділити єдину хімічну речовину, яка могла перемогти чуму в Центральній Африці.
  
  
  І ось, вона якимось чином заплуталася в хитросплетіннях політики IHAEO. Можливо, вона просто втратила зв'язок із адміністрацією організації, поки працювала з вченими. Неважливо. Але якимось чином вона зруйнувала єдиний шанс, який мав народ Центральної Африки пережити сезон дощів. Вона взяла роботу доктора Равітса, якою займалася все життя, і на простому засіданні Комітету все перекреслила.
  
  
  Вона все робила неправильно. Вона плакала всю дорогу до Вашингтона: літак IHAEO вилітав, але виконавчому директору координаційного комітету спостерігачів Фронту звільнення знадобилося все вільне місце для його ящиків з "Дом Періньйоном", тому Дарі довелося сісти на автобус Greyhound.
  
  
  Повернувшись до лабораторії, вона не знала, як їй постати перед дослідниками, всі з яких знали, що доктор Равітс нарешті вирішив проблему непереможного жука-копитня. Тисячі, можливо, мільйони людей могли б жити завдяки його роботі, а тепер її навіть не збиралися випробувати.
  
  
  Вона миттю подумала про те, щоб звернутися з рішенням Равітса до американського чи французького медичного закладу. Але якби стало відомо, що вона підриває IHAEO, вирушаючи до країни Першого світу, жодна країна, що поважає себе, Третього світу взагалі не пустила б туди жодних медичних бригад. Вона швидко засвоїла, коли перейшла на роботу в IHAEO, що, маючи справу з представником третього світу, завжди маєш справу з таким великим і невимовним: "комплексом неповноцінності".
  
  
  Це затьмарило все. Це навіть визначило третій світ. Справа була не в тому, щоб бути небілою, тому що тоді Японія була б частиною Третього світу, а це не так. Насправді нації, які можна було вважати білими, були частиною Третього світу, умовою членства в якому, здавалося, було те, що його населення було нездатне зробити щось корисне для решти людства.
  
  
  "Сміттєві країни", як висловився один економіст. "Єдина економічна роль, яку вони колись відіграють, полягає в тому, що вони розмножуються за рахунок ресурсів, необхідних промислово розвиненим країнам. Потім індустріальні країни дають їм гроші, які вони витрачають назад в індустріальні країни, тому що самі не роблять нічого, що варто було б купити”.
  
  
  Дарунка Вортінгтон не могла погодитися з такою холодною оцінкою. Люди не були покидьками, навіть якщо їхня держава не виявляла турботи про власне населення. Вона займалася місіонерською роботою зі своїми батьками в Африці і знайшла людей добрими та милими. Вона любила людей і тому була готова на все, щоб допомогти їм. Вона бачила, як ці бідні країни страждають від нашестя комах. Вона бачила гордих, порядних африканських фермерів, які дивилися на поля, на які вони та їхні сім'ї витратили роки праці, які перетворилися на марні залишки врожаю, бо комахи дісталися до них першими.
  
  
  У більш розвинених країнах подібна катастрофа означала б, що фермери втратили б гроші і, у гіршому випадку, змушені були б перейти на іншу роботу. Але в Третьому світі це означало те, що означало тисячі років, відколи людина вийшла з печер. Це означало смерть.
  
  
  Ось чому Дара Вортінгтон пішла працювати в IHAEO. Ось чому вона могла легко миритися з махінаціями та приниженнями, пов'язаними з тим, щоб бути частиною наукового елементу IHAEO. Її не хвилювало, що сотні мільйонів були витрачені на приватні літаки, і що статки були витрачені на розкішні особняки. Принаймні трохи грошей збиралося допомогти людям, які потребували допомоги, і це було важливо для неї. Це був обов'язок її департаменту, і через те, що вона втратила голову і прямо заявила комітету IHAEO, що їм доведеться щось зробити зараз, до початку сезону дощів, вона зазнала невдачі. Якби вона не була в такому розпачі, так засмучена смертю доктора Равітса, вона ніколи б не зіткнулася з ними подібним чином. Натомість вона знайшла б приголосного делегата, пригостила б його дорогим обідом і змусила зробити пропозицію. Потім він, звичайно, надав би собі всі заслуги за виконану роботу і представив би її як досягнення Третього світу. Для неї це не мало значення; так уже все влаштовано.
  
  
  Але цього разу в неї нічого не вийшло, і вона плакала всю дорогу назад у Вашингтон. У лабораторному комплексі вона виявила нових вчених, мабуть, незворушних через смерть їхнього колеги. Літній азіат запитав, чому вона плаче. Сексуальний, нестерпний американець, здавалося, більше хотів похвалитися ще більшим відкриттям, яке затьмарить відкриття бідного лікаря Равітса.
  
  
  "Я плачу, бо думаю, що за своєю дурістю я прирік тисячі людей на смерть".
  
  
  "З якого часу ви випускник Вест-Пойнта або Аннаполіса?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти – звір", - сказала Дара.
  
  
  "Людина вчиться терпіти її", - сказав Чіун.
  
  
  "Як поживаєте?" - Запитала Дара.
  
  
  "Я маю сказати, що іноді я не знаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Я все ще не одягнув кімоно", - сказав Римо.
  
  
  "Він відмовляється носити кімоно?" Запитала Дара Чіуна. Чіун мудро кивнув головою.
  
  
  "Як сумно", - сказала вона.
  
  
  "Ви мудрі не за роками", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні. Якби я був справді мудрий, я б домігся визнання відкриття доктора Равітса IHAEO".
  
  
  "Чому це проблема?" Запитав Римо.
  
  
  "Тобі не зрозуміти", – сказала Дара.
  
  
  "Можливо, я б так і зробив", - сказав Римо. "З іншого боку, можливо, я б і не став".
  
  
  Дарунка розповіла про політику третього світу в рамках IHAEO.
  
  
  "Ви маєте рацію", - сказав Римо. "Я б не зрозумів, але послухайте. Ми всі хотіли б побачити, як цей експеримент спрацює. Я думаю, він, ймовірно, залучив би дуже багато людей".
  
  
  "Не вбивці?" спитала Дара. "З нас вистачить вбивств".
  
  
  "Можливо, цього недостатньо", - сказав Римо, думаючи про вбивць, які все ще були живі.
  
  
  "Як ти можеш говорити щось настільки жорстоке?"
  
  
  "Я ворушу губами", - сказав Римо.
  
  
  "Ми хочемо допомогти", - сказав Чіун.
  
  
  "Ви такі добрі".
  
  
  "Людина вчиться доброті, коли щодня живе з невдячністю", - сказав Чіун.
  
  
  "Але ви не можете допомогти. Ви не розумієте тонкощів Третього світу та політики Третього світу, особливо на міжнародному рівні".
  
  
  "З ким ми маємо зв'язатися?" Запитав Римо.
  
  
  "Ви не можете зв'язатися з ними. Вони міжнародна організація. Вони мають дипломатичний імунітет. Всі вони багаті завдяки своїй роботі. Їх не можна купити. Нічого не можна зробити".
  
  
  "Хто наймогутніша людина в IHAEO?" Запитав Римо.
  
  
  "Амабаса Франсуа Ндо. Він генеральний директор".
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Він має прилетіти сьогодні вдень із Парижа", - сказала Дара.
  
  
  "З якого він племені?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ви не стали б звертатися до генерального директора як до члена племені", - сказала вона.
  
  
  "Але якого племені?" Чіун наполягав.
  
  
  "Я справді не знаю".
  
  
  "Ми з'ясуємо", - сказав Чіун.
  
  
  "Ви ніколи не повинні звертатися до генерального директора як члена племені", - сказала Дара. "Таким чином ви нічого не досягнете. Він би наказав своїм охоронцям викинути тебе прямо з кімнати, можливо, у вікно. Він дуже горда людина".
  
  
  "Ви просто підготуйте для нас відкриття доктора Равітса, а ми подбаємо про те, щоб переконати Ndo", - сказав Римо.
  
  
  "Ви маєте на увазі молекули антиімунних феромонів", - сказала вона.
  
  
  "Вірно. Це", - сказав Римо.
  
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Чіун. Зрештою передбачалося, що вони вчені.
  
  
  Амабаса Франсуа Ндо почув, як його пілот оголосив зі своїм різким британським акцентом, що дипломатичний літак IHAEO ось-ось приземлиться у міжнародному аеропорту Кеннеді. Він спалив маленький шматочок шатобріана перед богом Га, дерев'яну копію з першої верби, яка зігнулася під час першої бурі сезону дощів. Гарний Га захистив її у небезпечні часи. Хороший Га міг би взяти хлопчика-інути і зробити з нього велику людину, зробити її генеральним директором всесвітньої організації.
  
  
  Ндо завжди носив Ga із собою. Він приніс його з собою в Сорбонну, коли був молодий і бідний, живучи на гроші, що сплачуються французьким колоніальним урядом.
  
  
  Вони відправили його до школи, де він став частиною революційного руху за вигнання Франції із земель інути. Французи збудували дороги для інути, заснували поліцію для інути, лікарні для інути, закони для земель інути. Але французи жили у великих будинках, і інути подавали їм напої на прохолодних білих верандах, на очах у їхніх недоторканних холодних білих дам.
  
  
  Амабаса Франсуа Ндо в молодості, коли він їхав до Парижа здобувати освіту, мала дві мрії. Одна полягала в тому, щоб стати головою поліції, інша - отримати одну з класних білих жінок.
  
  
  Другу амбіцію було реалізовано через сім хвилин після того, як він винайняв дешеву кімнату. Він навіть не мав часу розпакувати речі. Дочка промисловця, сповнена рішучості покінчити з расизмом у світі, увійшла до його кімнати, закликаючи до будь-якої форми солідарності проти людей, які, як з'ясувалося Ndo, були такими ж, як її батько.
  
  
  Вона звернулася з цим закликом, роздягаючи його та себе. То був її улюблений спосіб боротьби з расизмом. На жаль, Ндо, як і всім іншим африканським студентам, з якими вона зустрічалася, знадобився пеніцилін, щоб уникнути руйнівного впливу солідарності з молодою жінкою.
  
  
  Амабаса сподівався, що його інші амбіції виявляться задовільнішими. Але він відмовився від них, коли побачив, як живуть поліцейські, порівняно з тим, як живуть посли. Він мав талант бачити, куди ведуть рухи, і ковзати разом з ними. Він також виявив, що має талант до їжі у вишуканих ресторанах і щось більше, ніж уміння виступати на публіці.
  
  
  Коли африканський студент зґвалтував, а потім зарубав місцеву парижанку, він одразу зрозумів, що йдеться про божевільного, якого слід посадити, але він також знав, що деякі білі звинуватить усіх африканців, і це, зрештою, може вплинути на нього.
  
  
  Тому він узяв останній шматок вкраденого млинця і таємно спалив його перед Га у своїй паризькій кімнаті. Здіймався дим, і він вигукував прохання про захист. Потім він вийшов і сказав першу зі своїх промов про руйнівні наслідки французького колоніалізму, ніби єдиною причиною, через яку хтось міг вчинити таке божевільне жорстоке вбивство, був вік пригнічення. Він випробував усі речі і людей, яким так заздрив: жандармів, суди, великі білі будинки і навіть холоднокровних білих жінок.
  
  
  Дивно, але жодна з молодих білих радикально налаштованих жінок не образилася. Вони хотіли почути, як нападали на білих, нападали на їхніх батьків, нападали на їхніх братів, нападали на їхніх коханців.
  
  
  Це усвідомлення добре стало на ноги молодому студенту Інути, тому що в одну мить він зрозумів, що немає нічого настільки шахрайського чи зловмисного, що не привабило б підтримки з боку деяких білих груп за умови, що вони згодні з вибором мети.
  
  
  З належною повагою до Га, блискучим розумінням абстрактних концепцій та зневагою до правди, за яку його забили б камінням у будь-якому селі інути, Амабаса Франко Ндо піднявся у лавах дипломатії третього світу.
  
  
  Не мало значення, що країни Першого світу підтримували IHAEO. Шлях до успіху лежав не в подяці, а в тому, щоб ставитись до білих націй так само, як до тих білих дівчат-радикалок так давно в Парижі. Наслідували оплески. Нагороди. Вшанування з білих країн, на які він нападав. Час від часу робилися спроби перетворити організацію охорони здоров'я на якусь міжнародну клініку, але ННЦН завжди вдавалося переконати членів зайнятися ширшими проблемами. Колоніалізм був проблемою охорони здоров'я. Імперіалізм був проблемою охорони здоров'я. І коли Росія виступила повністю за арабів, сіонізм став проблемою охорони здоров'я.
  
  
  Враховуючи склад делегатів, із цими питаннями було простіше розібратися. НДО був упевнений, що не було трьох делегатів, які б відрізняли тільце від причепа трактора. Більшість із них справді були дипломи коледжів, але вони отримали їх за соціологією, що робило їх практично марними для чогось, крім необґрунтованих промов у будь-якому випадку. Він ніколи б не висловив такої думки, звісно, через сильну підтримку IHAEO більшістю соціологів. Не те щоб він колись дозволив своєму синові стати одним із них.
  
  
  Амабаса Франсуа Ндо був на вершині своєї кар'єри, коли його приватний літак приземлився в міжнародному аеропорту Кеннеді, а охоронці жестом запросили його броньований лімузин Cadillac з ангару. Він узяв маленького дерев'яного божка, поклав його в жилетну кишеню свого костюма-трійки з Севілл-Роу і приготувався до висадки. Нещодавно були деякі проблеми з Америкою, яка погрожувала відкликати своє фінансування, якщо IHAEO не почне більше займатися охороною здоров'я та менше політизувати, але це було б легко усунуто успіхом.
  
  
  Успіх посміхнувся доктору Равітсу. Один із дронів був убитий у лабораторії, в якій із самого початку не було нічого, окрім проблем. Там постійно відбувалися вбивства і пошук лабораторії не приносив нічого, крім болю. Ніхто зі співробітників не здавався політично обізнаним, і вони, звичайно ж, не знали, як влаштувати вечірку, і якби вони не були потрібні для зв'язків із громадськістю на Заході, у нього б їх взагалі не було. Але тепер ця людина, Равітс, дала себе вбити, і Ндо збирався цим скористатися.
  
  
  Ось чому він летів до Нью-Йорка: щоб звернутися до Організації Об'єднаних Націй з приводу ще однієї спроби знищити МАОСОВ.
  
  
  Ндо любив Нью-Йорк, любив обрій, любив його навіть більше, ніж Париж. Нью-Йорк був втіленням влади та дії та всіх тих чудових міхувальників, у яких він постачав своїх подруг та подруг своїх синів.
  
  
  Йому, звичайно, не подобалися люди, але знову ж таки, йому ніколи не доводилося зустрічатися ні з ким із них. Вони їздили в метро та ходили вулицями. Нда теж ніколи не подобався.
  
  
  Він отримав дозвіл від своїх охоронців спуститися, спустився трапом з реактивного літака до свого лімузина і виявив двох чоловіків, які чекали його на задньому сидінні.
  
  
  Один був одягнений у кімоно. Інший був одягнений у чорну футболку та чорні штани.
  
  
  "Хто дав вам дозвіл їхати зі мною в машині?" - Запитав Ндо.
  
  
  "Привіт", - чемно привітався Римо. "Ми прийшли у справі".
  
  
  "Я не обговорюю справи, окрім як за попереднім записом".
  
  
  "Ваш секретар теж не хотів співпрацювати", - сказав Римо. "Він на передньому сидінні".
  
  
  Ндо глянув на переднє сидіння. Дуже великий чоловік згорнувся калачиком у позі ембріона. Цей великий чоловік був його улюбленим охоронцем і міг зламати комусь руку однією рукою. Він бачив, як він це робив. Його улюблений охоронець не рухався.
  
  
  "Ах, бізнес, так", - сказав генеральний директор МАТСОВ. "Що ж, я прямую в Організацію Об'єднаних Націй. Давайте швидше покінчимо з нашими справами".
  
  
  Ндо кинув на пару свій найуважніший погляд, навіть коли ввімкнув аварійну сигналізацію, щоб попередити охоронців та місцеву поліцію. Ндо мали давні інструкції про те, що робити, якщо його викрадуть. Давні накази полягали в тому, щоб давати будь-яким терористам саме те, що вони хочуть, якщо вони повернуть НДО цілим і неушкодженим. Звичайно, він уже усунув небезпеку, яка походить від більшості терористів у світі, перевівши їх на платіжну відомість IHAEO.
  
  
  Ндо ввічливо вислухав якусь нісенітницю про жучки, лабораторні експерименти та сезон дощів. Він слухав доти, доки не побачив синій ковпак поліцейської машини спереду, а потім ще ззаду. Заднє сидіння раптово заповнилося газом, але він знав достатньо, щоб затримати подих. Зі стелі машини впала темна маска. Він натяг її на обличчя і вдихнув чистий кисень.
  
  
  Він почекав, поки дорахують до чотирьохсот, набагато довше, ніж будь-хто міг затримати подих. Потім він натиснув на важіль випуску газів і почекав, поки на задньому сидінні не залишиться жодних слідів, потім прибрав маску у відділення. Поліції доведеться подбати про тіла.
  
  
  Але тіл не було. Біла людина просто продовжувала говорити. Він усе ще говорив про жуків, коли Ндо спробував пірнути його маленьким церемоніальним ножем, який носив із собою. У ножі була отрута куща Гві. Будь-кого, кого їм поріжуть, він звалить у хворобливий параліч, подібний до страти, яка тривала тиждень вмирання, кожну мить в агонії.
  
  
  Ніж якимось чином не нарізав шкіру чоловіка. Римо поклав його на підлогу.
  
  
  "Так ось чого ми хочемо", - сказав він нарешті. "Гарні моменти в тому, що ви збираєтеся допомогти мільйонам. Погані моменти в тому, що якщо ти цього не зробиш, ми позбавимо тебе обличчя".
  
  
  "Я не боюся", - сказав НДО.
  
  
  Римо притиснув великий палець до передпліччя, викликавши шок у нервовій системі НДО. Але він прийняв біль, прийняв його так, як навчився приймати біль під час церемонії посвяти в інути. "
  
  
  Римо клацнув великим пальцем, але чоловік все ще не здавався. Він не здався, коли його ребра напружилися поруч із серцем, навіть незважаючи на те, що з чола виступив піт. Потім, з усмішкою, Ндо відключився.
  
  
  "Я не хочу вбивати його, Татусю", - сказав Римо. "Він потрібний нам, щоб віддавати накази".
  
  
  "Він боїться смерті", - сказав Чіун. "Але не болю".
  
  
  "Я ніколи не бачив нічого подібного", - сказав Римо.
  
  
  "Бо ви недостатньо вивчили історію майстрів синанджу".
  
  
  "У мене є", - сказав Римо.
  
  
  "Недостатньо".
  
  
  Римо подивився на поліцейські машини. Офіцери у формі стояли поряд із машинами, опустивши пістолети. Він не хотів завдавати їм шкоди.
  
  
  "Недостатньо", - повторив Чіун.
  
  
  "Мені байдуже", - сказав Римо. "Я не ношу кімоно".
  
  
  "Якби ви читали історичні хроніки, ви б так і зробили", - сказав Чіун.
  
  
  "Що такого корисного йдеться в історичних джерелах про кімоно?"
  
  
  "Історії кажуть, що тільки бліді шматочки свинячих вух відмовляються носити кімоно".
  
  
  "Де це сказано?" Запитав Римо. "Я перший білий Майстер в історії".
  
  
  "Про це йдеться в новітній історії синанджу, яка називається "Переслідування Чіуна" або "Як великодушність ніколи не винагороджується".
  
  
  "Пропустимо це. Що щодо цього хлопця?" Сказав Римо.
  
  
  "Інути такі. Колись у них були великі імператори. Він звик до мужності, щоб протистояти твоєму болю. Не хвилюйся. Інути - розумний народ, - сказав Чіун.
  
  
  - Це означає, що вони платили своїм убивцям, - сказав Римо.
  
  
  "З кіз та продуктів із них. Але, принаймні, вчасно", - сказав Чіун. Він поліз у жилетну кишеню костюма-трійки дипломата. М'яко впливаючи на нервові закінчення навколо сонячного сплетення, Чіун навів генерального директора IHAEO до тями.
  
  
  "Ти інути", - сказав Чіун, який раніше казав Римо, що знати африканське плем'я - означає знати цю людину. На відміну від білих, сказав Чіун, африканці мають історію та вірність своїм селам. Жоден справжній африканець не кинув виклик своєму батькові, як Римо кинув виклик Чіуну.
  
  
  Він посміхнувся. Це була холодна посмішка, бо біль все ще був у його тілі, але це була посмішка тріумфу.
  
  
  "Ми – синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  Не чув розповіді про страшні істоти зі Сходу, які служили древнім королям Інутф.
  
  
  "Яке синандж справа до жуків?" спитав Ндо.
  
  
  "Яка справа до того, що хвилює Сінанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Хоча я поважаю Дім Сінанджу, мої руки мені не належать", - сказав НДО. "У мене є зобов'язання, багато зобов'язань. Що я можу зробити для вас, крім цього?"
  
  
  "Коли Сінанджу хоче чогось іншого, вони проситимуть про щось інше", - сказав Чіун. "Скажи мені, Інути, чи ти думаєш, що твоєї давньої перемоги над болем достатньо, щоб побудувати стіну, яка зупинить синанджу?"
  
  
  І з цими словами він тримав перед Ндо свій Га, маленьку дерев'яну статуетку. Він був швидкий, але його руки були схожі на великі повільні булочки в порівнянні зі швидкістю довгих нігтів. Ндо потягнувся, але статуя була поза його досяжністю.
  
  
  Чіун повільно відламав Га праву ногу. Нда заплакав. "Наступним буде мужність Га", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні", - закричав НДО. "Не треба. Моє насіння помре разом із цим".
  
  
  "Отже, Інути, ми розуміємо один одного", - сказав Чіун. Ндо запропонував Чіуну стати багатим директором будь-якого агентства, яке він забажає, але Чіун знову відповів: "Сінанджу дбає про те, про що дбає Сінанджу".
  
  
  "Ви хочете сказати, що ми всі повинні вирушити в кущі, щоб подивитися на жуків? Почнеться повстання".
  
  
  "Це буде славне підтвердження роботи доктора Равітса", - сказав Чіун.
  
  
  "Доктор Хто?"
  
  
  "Один із вчених", - сказав Чіун.
  
  
  "Я їх не знаю. Хто очолює його відділ?"
  
  
  - Дарунка Вортінгтон, - сказав Римо.
  
  
  "Я її не знаю. Хто її директор?" Римо і Чіун одночасно знизали плечима.
  
  
  "Дайте мені Га, і я дізнаюся", - сказав НДО.
  
  
  "Ти дізнаєшся, тому що Га у мене, і я зберігатиму його, поки ти цього не зробиш", - сказав Чіун.
  
  
  Ндо глянув на старого азіату, потім опустив очі й кивнув головою.
  
  
  Коли він відмахнувся від поліції і сказав їм, що все це було непорозумінням, він почув розмову двох чоловіків із Сінанджу. Вони сперечалися про кімоно, і Ндо зрозумів, що ніколи в житті не захоче бачити кімоно.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Уолдрон Перрівезер III дивився новини по телевізору, чув, як коментатори говорили про хорошу роботу IHAEO та його боротьбу за запобігання голоду; чув, що було оголошено як фінальна битва зі злим жуком Унг.
  
  
  Він увірвався до лабораторії у своєму маєтку і швидко знепритомнів від ДДТ. Коли він прийшов до тями, він запитав, скільки саме ДДТ зараз використовує його ентомолог, і коли йому сказали, він прокоментував, що, безсумнівно, до цього часу все має бути готовим.
  
  
  "Поки що ні, містере Перрівезер, але скоро", - сказав учений.
  
  
  "Просто дайте мені знати, коли все буде готове", - сказав Перрівезер.
  
  
  Він попросив своїх адвокатів дізнатися про демонстрацію, яку збирався організувати IHAEO, щоб показати світові, як воно бореться з голодом.
  
  
  Коли він дізнався, що демонстрація відбудеться зовні, на полях Центральної Африки, він пробурмотів тихе "чорт" собі під ніс. "Проте, - пробурмотів він, - іноді це може спрацювати зовні. Подивимося".
  
  
  Натан і Глорія Мусвассер не хотіли бачити, як мільйони людських побратимів будуть болісно отруєні до смерті. Вони не могли спокійно чекати на чергову несправедливість по відношенню до невід'ємних прав усіх істот, які захищені законом.
  
  
  Вони завдадуть удару прямо зараз. Вони завантажили бочки з тротилом на орендовану вантажівку та підігнали її до головних воріт лабораторій IHAEO у Вашингтоні, округ Колумбія.
  
  
  "Замовлення від двох ваших нових членів. Частина їхнього великого нового прориву", - крикнув Натан стражнику. Вони доставили тротил у ящики, які завантажуються для демонстрації Ung-beetle у Центральній Африці.
  
  
  Вони не залишилися дивитись, як завантажують бочки, а швидко розгорнули вантажівку та поїхали. Вони їхали двадцять хвилин, а потім Глорія сказала Натанові:
  
  
  "Ви робите телефонний дзвінок чи це роблю я?"
  
  
  "Я не знаю. Це мій перший раз. Я почуваюся таким значущим", - сказав Натан Мусвасер.
  
  
  "Найжаркіше місце в пеклі, - сказала Глорія Мусвассер, - відведено для тих, хто під час кризи нічого не робить. Або щось таке".
  
  
  "Я подзвоню. Ти занадто нервуєш", - сказав Натан. Він зайшов у телефонну будку поряд із закусочною та набрав номер місцевої телевізійної станції.
  
  
  Папір, який він тримав, тремтів у його руках. Нарешті, він робив щось для світу.
  
  
  Як тільки він почув голос репортера, він прочитав заяву в газеті:
  
  
  "Ми, Альянс звільнення видів, повністю віддаємо належне революційному акту, вчиненому в цей день у смертоносному центрі пригнічення, лабораторіях IHAEO у Вашингтоні, округ Колумбія. Ми, ключові кадри SLA, закликаємо всіх людей приєднатися до нас у нашій справедливій та законній боротьбі проти гнобителів всіх істот. Після цього будуть інші визвольні дії".
  
  
  "Про що ви говорите?" спитав репортер.
  
  
  "Я кажу, чувак, про вибух у лабораторіях IHAEO. Ми, мабуть, убили щонайменше двісті людей, чувак". Натану Мусвассер подобалося називати людей "чоловік"; це змушувало його почуватися значущим.
  
  
  "Жодного вибуху в лабораторіях, приятель", - сказав репортер.
  
  
  "Ви брешете. Ми зробили це. Ми претендуємо на визнання. Це наш революційний акт, і ми маємо право отримати визнання".
  
  
  "Жодного вибуху не було", - наполягав репортер.
  
  
  "Послухай, чувак", - сказав Натан. "Ми купили динаміт. Ми заклали динаміт. Ми встановили гніт і хочемо визнання. Це наша вистава".
  
  
  "Не можу віддати вам належне; ви нікого не вбивали", - відповів репортер.
  
  
  "Що тут відбувається? Дозвольте мені поговорити з керуючим станцією", - сказав Натан.
  
  
  Глорія, побачивши, що Натан почервоніла, і почувши, як він підвищив голос, висунулася з кабіни вантажівки і закричала: "У чому справа?"
  
  
  Натан накрив динамік рукою. "Вони не віддадуть нам належне, люба".
  
  
  "Що?" - Закричала Глорія.
  
  
  "Хлопці кажуть, що ми не можемо отримати кредиту".
  
  
  "Чорт забирай", - прогарчала Глорія. "Дай мені поговорити з ним". Вона вилізла з кабіни вантажівки. Натан простяг їй телефон.
  
  
  "Я сказав йому, що ми заклали динаміт".
  
  
  "ТРОТИВ, дурник", - огризнулася вона. У телефонну трубку вона сказала: "Добре, в чому річ?"
  
  
  "Нічого не трапилося", – сказав репортер. “Ця станція не надає кредитів без смертей. Якщо ви хочете отримати кредит без смертей, спробуйте якусь послугу телеграфування. Ми просто більше не ставимо у заслугу вибухи чи будь-які вбивства без того, щоб не відбувалося реальних вбивств. Нова політика”.
  
  
  "У нас мало бути п'ятсот фунтів тротилу", - сказала вона. "Ти знаєш, скільки це? У нас був найкращий підривник, і я перевірила його сама. Якби мій чоловік перевірив це, я могла б сказати, що все гаразд, але я перевірила це, і в мене все виходить правильно. штука спрацювала у розпал робочого дня. Ми налаштували це на той час, коли там буде максимальна кількість людей”.
  
  
  "Леді, це залежить не від мене", - сказав репортер. "Всього два місяці тому нам зателефонували з групи звільнення, яка хотіла приписати собі вибух денної школи. Вони кажуть, що вбили 350 дітей. Ми послали репортера, і знаєте, що він виявив?"
  
  
  Глорія не відповіла; вона все ще кипіла від злості.
  
  
  "Ви знаєте, що він знайшов?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Не було 350 загиблих дошкільнят. Не було навіть кровотечі з носа. На шкільному дворі росли квіти. Світило сонце, і матері забирали своїх дітей. Тепер де б ми були, якби пішли далі і віддали належне цьому?"
  
  
  "Хто це був?" Запитала Глорія. "Яка визвольна група? Можливо, я їх знаю".
  
  
  "Я не знаю. Один із них. Це було дійсно. У цього була велика підтримка. Церковні групи. Професори".
  
  
  "О, такого роду", - відмахнулась Глорія. "Професора може отримати будь-хто. Але це не ми: ми - SLA. У нас є традиція. Ти знаєш, що ми готові до таких смертей. Ми і раніше були хорошими, - сказала Глорія. "А як же пілот? Ці фермери? Нафтові бурильники? Той ентомолог? Вони всі наші, ти знаєш. Люди, які це зробили, мертві, але боротьба продовжується”.
  
  
  "Мені шкода. Ми просто більше не можемо віддавати належне без тіл".
  
  
  "Що він говорить?" Запитав Натан.
  
  
  "ТСС", - сказала Глорія. "Дивіться, ми встановили цю бісову штуку. Я впевнена, що вона спрацювала".
  
  
  "Вибачте. Політика станції", - сказав репортер.
  
  
  "Ти знаєш, саме такі люди, як ти, роблять цей світ грубим", - сказала Глорія, кидаючи слухавку.
  
  
  "Немає кредиту?" - Запитав Натан.
  
  
  "Навіть не через синця".
  
  
  "Що пішло не так?"
  
  
  "Нічого не пішло не так", - сказала Глорія. "Просто купка фашистів на цій чортовій станції. Маленькі чоловічки заправляють великими справами".
  
  
  "Можливо, ми мали почути вибух", - сказав Натан. "Навіть на такій відстані".
  
  
  "Я не знаю. Давай. Давай вибиратися звідси. Іноді мене нудить від цих станцій, розумієш?"
  
  
  "Так", - сказав Натан. "Якого біса. У нас все ще є штука, яка завдасть реальних збитків".
  
  
  "Ти не забув про це, чи не так?" Запитала Глорія.
  
  
  "Ти жартуєш?"
  
  
  "Можливо, це не спрацює на вулиці, ти коли-небудь думав про це?" - сказала Глорія.
  
  
  "Ні", - сказав Натан.
  
  
  "З іншого боку, це могло б краще працювати на свіжому повітрі", - сказала вона. "Ми могли б отримати справді добрі номери без стін, що запобігають поширенню інфекції".
  
  
  "Тоді ми отримаємо кредит", - сказав Натан.
  
  
  "Хто знає? Ви намагаєтеся щосили. Ви купуєте найкращі матеріали, ви купуєте найкращі запобіжники, ви тричі перевіряєте їх і нічого. Навіть синця немає".
  
  
  "Ти не думаєш, що це спрацювало тоді?" Запитав Натан.
  
  
  "Ні, це не спрацювало", - прогарчала Глорія. Іноді Натана було достатньо, щоби вона полізла на стіну.
  
  
  "Чи маємо ми повернутися і перевірити?"
  
  
  "Ні, дурник. У них, мабуть, були б люди, які чекають на нас".
  
  
  У лабораторії Дара Вортінгтон викинула дефектний детонатор в окремий бак для сміття, а бочки з тротилом поліція акуратно вивезла з цього району. Те, що потенційні терористи забули стерти маркування тротилу з боків бочок і були помічені обережним робітником, стало його другим успіхом.
  
  
  Але найбільшим проривом дня стало оголошення генерального директора Ndo про те, що IHAEO збирається негайно докласти серйозних зусиль проти Ung beetle. Вони закликали весь світ подивитися. Там збиралися бути усі. Навіть делегати IHAEO.
  
  
  Вона не знала, що призвело до такого повороту позиції IHAEO. Все, що вона зробила, це згадала того милого літнього східного джентльмена в кімоно про свої проблеми, і через кілька годин Ндо зробив своє оголошення.
  
  
  Що ж, вона була не з тих, хто дивиться дарованим коням у зуби. Вона візьме свій успіх там, де вона її знайде. Можливо, тепер, подумала вона, IHAEO зрозуміє, що можна зробити, і вони могли б виділити більше коштів на боротьбу із хворобами та мором. Тепер виникла надія. І вона не збиралася дозволити сьогоднішній грубій спробі масового вбивства збентежити її.
  
  
  Покінчивши із тротилом, вона востаннє оглянула лабораторію. Як не дивно, кіт доктора Равітса збожеволів. Він кинувся на посилені сталеві стіни лабораторії та якимось чином розбився на смерть. На сталі прямо над тілом маленького кота було чітко прорізано три маленькі лінії.
  
  
  Якби Дара не знала краще, вона поклялася б, що ці три лінії були слідами пазурів.
  
  
  Але вона знала краще. Жоден котячий кіготь ніколи не був здатний пробити сталь.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Гарольд У. Сміт нарешті встановив контакти з Римо. Він виводив Баррі Швейда погрітися на сонці, коли одна клямка на кейсі відкрилася. То був знак. Не було ні звукового сигналу, ні зумера, нічого, що могло б привернути увагу. Сміт розробив це в такий спосіб, тому що не хотів, щоб люди були попереджені про те, що з ним зв'язалися.
  
  
  Сміт відкрив корпус маленької клавіатури, схожої на ультрапортативний комп'ютер, і набрав потрібний код для отримання виклику. Потім він приклав мікротонку трубку до вуха.
  
  
  Швейд бачив усе це, але дбав лише про те, як доступ до сховища пов'язаний із модемом зв'язку. Смітові довелося нагадати йому, щоб він не відключав його. Отже, поки Баррі грав із механізмами усередині футляра, Сміт говорив. Вони продовжували йти поритою колією ґрунтовій дорозі до човна, який доставить Баррі на один із найбезпечніших пляжів острова для підводного плавання.
  
  
  "Смітті, у нас виникла невелика проблема у лабораторії", - пролунав голос Римо.
  
  
  "Я знаю. Сьогодні вони поховали губку з останками доктора Равітса. Я дав обіцянку декому іншому, тому що ти дав обіцянку мені".
  
  
  "Я не знаю, як це сталося", - сказав Римо. "Ми всі зіпсували. Але ми думаємо, що тепер ми притиснемо цих хлопців".
  
  
  "Я сподіваюся на це. Це більша небезпека, ніж люди думають", - сказав Сміт, думаючи про здатність Унг-жука протидіяти всім відомим отрутам і про те, наскільки небезпечно було б, якби ця здатність поширилася на інших істот. Це було схоже на гігантську шахівницю, в якій вирішувалося, який вид виживе. Чомусь хтось обстоював інтереси комах, а не людей, Сміт не знав, але він знав, що цей новий світ якимось чином, здавалося, терпимо ставився до найбурхливіших дій. Здавалося, що чим безмозкіший і зліший гурт, тим більшу підтримку вона отримувала від учасників ходу, що розмахували плакатами, і маршу.
  
  
  Іноді йому здавалося, що сама тканина цивілізації розірвана і останні нитки рвуться на шматки. Але через те, як він був вихований, він захищатиме ці останні нитки, тому що це все, що в нього було.
  
  
  "Рімо, - сказав він, - цей експеримент проти жука в Центральній Африці має спрацювати".
  
  
  "Я буду там", - сказав Римо.
  
  
  "Ви були у лабораторії", - сказав Сміт.
  
  
  "Але цього разу, я думаю, вони, мабуть, нападають на мене і Чіуна", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді удачі".
  
  
  "Смітті, ти дуже багато турбуєшся".
  
  
  "Ти не хвилюєшся?"
  
  
  "Звичайно, іноді. Але тоді я забуваю, про що турбувався", - сказав Рамо.
  
  
  "У будь-якому випадку, удачі", - сказав Сміт.
  
  
  Баррі Швейд стукав по клавішах, поки Сміт говорив. Сміт одягнув юного комп'ютерного генія у легкі літні штани та сорочку з короткими рукавами, дістав водонепроникний контейнер для його шматка синьої ковдри. Баррі навіть почав засмагати і їсти овочі.
  
  
  Сміт ніколи не міг повністю засмагнути. Він поступово червонів, і якщо отримував достатньо сонця, то обгорів. Здавалося, на Сент-Мартіні було найспекотніше сонце на Карибах, і він користувався кремом для засмаги, щоб захистити свою шкіру. На ньому були картаті шорти і спортивна сорочка в клітку, але навіть прогулюючись курними дорогами у бік східної частини острова серед проміжних стад корів і бродячих кіз, він виглядав так, ніби був присутнім на конференції в якомусь залі. Він просто не міг цього позбутися.
  
  
  "Їм краще досягти успіху", - сказав Баррі.
  
  
  "Хто?" - спитав Сміт.
  
  
  "Я не знаю, хто", - сказав Баррі. "Але якщо у них нічого не вийде, я не дав би вам великого шансу врятувати людство".
  
  
  Сміт перевірив свій навушник, щоб побачити, чи може Баррі підключитися. Він не міг. Він також знав, що говорив тихо, і слух Баррі був майже нульовим. Це було не через якийсь природний дефект; просто Баррі ігнорував все навколишнє, окрім свого комп'ютера.
  
  
  І тепер він дивився на режим доступу організації, всередині портфеля Сміта, і хитав головою. "Про що ти кажеш, Баррі?"
  
  
  Баррі пояснював у термінах чисел та мас чисел. Він говорив про обчислення і теоретичної математики, і Сміт, незважаючи на кілька ступенів технічного коледжу, не міг слідувати за ним.
  
  
  Але до того часу, як вони дісталися до маленької закритої бухти і човна, який повинен був доставити їх на невеликий плаский острів Пінель за чверть милі звідси, Сміт вловив суть того, що говорив Баррі.
  
  
  Поки Сміт розмовляв з Римо, Баррі витягував із пам'яті комп'ютера вихідні дані, щоб протестувати голосову активацію. Комп'ютер повідомив йому про дві групи конкуруючих організмів, одну велику, іншу маленьку. Досі влада мала великі, але панель доступу попередила Баррі, що незабаром це може змінитися. Сміт подумав про людей та комах.
  
  
  Баррі сказав: "Комп'ютер сказав, що якщо більші підрозділи не зупинять дрібніші підрозділи в цій спробі, зоуї. Бачиш, все це було активовано тим, про що ти говорив телефоном. У будь-якому випадку, це буде схоже на Zorkmonster. що менші підрозділи рухаються до великої остаточної перемоги. Це вирішальна перемога. Прямо як "Зоркмонстер".
  
  
  "Що таке Zorkmonster?" Запитав Сміт.
  
  
  Це гра. Ви граєте в неї за допомогою джойстика. Це називається "люди проти зоркмонстера", тільки коли Зоркмонстер стає непереможним, він влаштовує фінальну битву в якийсь момент, щоб спробувати заманити вас у пастку і знищити. Ви, звичайно, уявляєте людей”.
  
  
  "Звичайно", - сказав Сміт.
  
  
  "На той момент є лише один спосіб перемогти Zorkmonster", - сказав Баррі.
  
  
  "Що це?" Швидко запитав Сміт. Він міг би спробувати зв'язатися з Римом з цією інформацією.
  
  
  "Все, що ви можете зробити, це відключити комп'ютер. Zorkmonster ніколи не програє", - сказав Баррі.
  
  
  Засоби масової інформації загалом були у захваті. Незважаючи на фінансові скорочення з Америки, незважаючи на критику з боку реакційних груп, IHAEO тепер просувалося вперед у боротьбі зі страшним прокляттям Центральної Африки – жуком Унгом.
  
  
  Двадцять чотири літаки з делегатами прибули до головного аеропорту увенди, країни, яка в даний час включає п'ять племен, включаючи інути.
  
  
  Амабаса Франсуа Ндо повертався додому із тріумфом.
  
  
  Телевізійний диктор сказав: "Ми є свідками того, як африканці допомагають африканцям, незважаючи на перешкоди білих із Заходу. Ми бачимо тут тріумф корінних народів над їхніми гнобителями". Телевізійний диктор був із американської телекомпанії.
  
  
  Літаки делегатів зустрічали лімузини з кондиціонерами, що тяглися вздовж доріг, караван багатства. НДА, зазвичай улюбленець преси, відмовився від усіх інтерв'ю. Він погано спав з того часу, як Чіун забрав у нього бога Га. Він впізнав пагорби за машиною і зрозумів, що повертається до свого рідного села. Тоді його охопив жах від того, що старійшини села вимагатимуть, щоб він показав їм, що він надійно зберіг Га при собі. Але він не мав цього для них.
  
  
  На щастя, він був у добрих стосунках із президентом, віце-президентом, головним суддею, начальником поліції та головою сільськогосподарського департаменту Лівенди. Усі вони були його двоюрідними братами. Головнокомандувачем Армією був його брат. Разом вони могли б тримати решту села у страху. Звичайно, він відправив додому достатньо грошей для них, і вони могли б просто зрозуміти, що якщо він зупиниться, то гроші припиняться. Проте Га був могутнім богом. Він думав про ці речі, коли хтось попереду ніс білу нісенітницю про клятого жука, якого вони всі побачать убитим. Вони мали надіслати мухобойку.
  
  
  І все ж людина в кімоно настояла, і ось вона тут, генеральний директор IHAEO, у смердючому брудному селі з людьми, які навіть не знають, як одягатися. Будинок, несолодкий будинок.
  
  
  Особливо відстала пара, що зневажливо виглядає, підлещується перед поліруванням його нового лімузина. "Приберіть цих двох звідти. Від них смердить", - сказав Ндо своєму шоферу.
  
  
  "Вони кажуть, що вони ваші батьки, ваше превосходительство".
  
  
  "Ну що ж, одягніть їх у щось і покличте фотографа".
  
  
  "Так, ваше превосходительство".
  
  
  "І обмийте їх. Так, боже, обмийте їх".
  
  
  "Так, ваше превосходительство".
  
  
  Місце виявилося ще гіршим, ніж він собі уявляв. Поля кукурудзи були ще більш занедбаними, сільська площа в центрі з хатами була пильнішою, а дороги абсолютно непрохідними. Настане сезон дощів, і вони перетворяться на море бруду.
  
  
  "Дороги жахливі. Що з ними трапилося?"
  
  
  "Французи пішли, ваше превосходительство".
  
  
  "Вони не забрали дороги із собою, чи не так? Вони їх украли?"
  
  
  "Вони перестали їх ремонтувати, ваше превосходительство".
  
  
  "Добре, добре: давайте покінчимо з цим експериментом і повернемося туди, де можна жити".
  
  
  "Вчені ще не прибули, ваше превосходительство".
  
  
  "Чому б і ні? Що їх утримує?" — спитав Ндо, дивлячись поверх довгої низки темних дахів, бездоганних лімузинів, що простяглися, як дороге технологічне намисто, через жовті висохлі поля.
  
  
  "Потрібно було об'їхати не так багато лімузинів, ваше превосходительство", - сказав його помічник.
  
  
  "І що?"
  
  
  "Отже, вчені їдуть на візку, запряженому волами".
  
  
  Дарунка Вортінгтон не заперечувала проти візка, запряженого волами. Вона не заперечувала проти пилюки. Вона виросла в такій країні, і було приємно повернутися до Африки, приємно знову побачити людей: навіть приємно знову їхати у візку, запряженому волами.
  
  
  Римо і Чіун їхали поруч із нею, інші вчені - у візках позаду. У кількох місцях дорогою їм доводилося платити дорожні збори.
  
  
  За що вони платили, то це за випадкові ділянки асфальту, що залишилися з часів французів. Кому вони платили, були солдати армії Увенди.
  
  
  Армія Увенди виконувала інші суспільні функції. Вони збирали гроші на ринках як із покупців, так і з продавців. Вони збирали гроші з ігор у кістки. Вони збирали готівку у всіх, хто хотів щось побудувати в Увенді.
  
  
  Попереду, на частково заасфальтованій дорозі, солдати тепер загрозливо спрямовували свої кулемети у бік возів. Позаду них був танк, його велика гармата також була спрямована на дрібні візки.
  
  
  Дарунка чула про дипломатичну сварку, коли Ради передали Увенді сім танків. Вічний президент Клод Ндо прочитав у британському виданні, що танки, отримані Увендою, були не найсучаснішими у радянському арсеналі. Йому не потрібні були танки другої лінії.
  
  
  В Увенду був направлений радянський генерал, щоб пояснити президентові на Вічні часи Клоду Ндо, двоюрідному братові генерального директора IHAEO, що єдиною відмінністю радянського танка першої лінії від танка другої лінії був рефракційний регулятор напруги для використання в арктичних умовах.
  
  
  "Вам не потрібна нова модель", - сказав генерал.
  
  
  "Тобі це потрібно?"
  
  
  "Ми маневруємо в арктичних умовах", - сказав російський.
  
  
  "У нас є інтереси в зонах замерзання, як і будь-яка інша нація".
  
  
  "З ким ви збираєтеся битися в арктиці?" - Запитав генерал.
  
  
  "Той, кого ми забажаємо. Такий самий, як ти".
  
  
  "Як ви збираєтеся доставити туди танки?"
  
  
  "Дайте нам інструменти, і ми зробимо все інше. Ми ваші союзники. Третій світ солідарний із вами".
  
  
  Генерал пробурмотів щось про безглуздість необхідності нових танків, потім йому відповіли, що у росіян завжди була репутація грубих і байдужих людей. Йому сказали, що це грубість може коштувати їм союзників в Африці. Йому сказали, що навіть зараз у Америці існує рух за те, щоб залучити більше африканських союзників.
  
  
  Вічний президент не чув, як російський генерал бурмотів стару дитячу молитву, просячи, щоб усе це здійснилося. Генерал зіштовхнувся із реальною проблемою: якщо Увенда отримає новий танк, то будь-яка інша африканська країна захоче отримати новий танк.
  
  
  Габон, наприклад, не збирався сидіти склавши руки, поки в Танзанії буде новий танк, бо це означало б втрату обличчя. І якщо Танзанія отримає новий танк, то, звичайно, Мозамбік, Зімбабве та Гана також мають отримати новий танк.
  
  
  Думати про це було кошмаром, тому радянський генерал, дотримуючись інструкцій радянського міністерства закордонних справ, дістав конверт із манільського паперу.
  
  
  "Це плани, щоб показати вам, що ваш танк не гірший за будь-яке інше в окрузі", - сказав генерал.
  
  
  Вічний президент розкрив конверт і пробурмотів: "Недостатньо масштабна демонстрація".
  
  
  "Не могли б ви прийняти чек на інше?" – сказав генерал.
  
  
  "Я думаю, що це хороша стратегія", - сказав Вічний Президент, дістаючи американські стодоларові банкноти з конверту манільського. Він наполягав на американських доларах, тому що російські рублі в будь-якому випадку завжди доводилося конвертувати в долари, перш ніж на них можна було купити щось варте.
  
  
  Була ще одна проблема з танками, які тепер вишикувалися вздовж доріг Увенди, виглядаючи як магніти для пилу.
  
  
  "Де водії? Люди, які використовують радар для встановлення гармат? Механіки, які чинять танки? Ви маєте справу не з якимось дурнем. Ці речі не справляються самі собою", - сказав Клод Ндо.
  
  
  І тому генерал також пообіцяв радників. Що надав Увенда, то це армійського офіцера, який сидів у кабіні пілота і чепурно віддавав честь Президенту на Вічні часи під час парадів.
  
  
  Якось у сезон дощів російські механіки захворіли, і весь бронетанковий корпус Увенди залишився там, де був. На той час, як росіяни оговталися, танки були розібрані, і лише один можна було знову запустити. Цей чоловік тепер стояв уздовж дороги, захищаючи караван, запряжений волами, який віз учених, які намагатимуться боротися з жуком Унгом.
  
  
  Солдат зістрибнув з бака і підійшов до першого візка. Дарунка стала між солдатом і білою коробкою-холодильником, що містить хімічні феромони, розроблені доктором Равітсом.
  
  
  Четверо інших солдатів пішли за ним. Всі вони подивилися на Дару Вортінгтон і почали приспускати штани. Римо попросив їх один раз підтягти штани. Він попросив їх двічі. Він навіть запропонував утретє, щоб вони зробили це.
  
  
  Можливо, подумав Римо, вони не розуміють англійської. То була французька колонія.
  
  
  Римо не говорив французькою, тому зупинився більш універсальною мовою. Він вирвав автомат АК-47 з рук найближчого солдата, засунув його до рук найближчого солдата і натиснув на спусковий гачок. Солдат підскочив, як ужалений бджолами, відхитнувшись назад, але навіть коли він це зробив, Римо переконався, що той не відчув болю. Він розтрощив скроню солдата клацанням пальця. Інші четверо солдатів чудово зрозуміли повідомлення. Штани піднялися. Але те саме зробили і їхні пістолети. Римо повільно відійшов ліворуч, щоб відволікти їхній вогонь, а Чіун повільно відійшов праворуч. Гармати гаркали в гарячому центральноафриканському пилу, як автомати, що кашляли. Кулі вдарялися об каміння, піднімали маленькі бежеві цівки пилу, кришили сухе листя, але не потрапляли до них двох.
  
  
  Солдати розпорошували свої постріли і запускали гранати, і все одно ці двоє виглядали як міражі, що ширяли там, дражнячи людей зі зброєю.
  
  
  Солдати були непоганими стрільцями, але, на жаль, вони стріляли лише тому, що бачили. Ніхто з них не помітив, що перед пострілом двоє чоловіків почали розгойдуватися зовсім злегка, але ритмічно, як заклинач змій з коброю, рухаючись так, що рухи приковували до них погляди, а потім розслабляли їх. Деякі солдати насправді потрапили в те, що, як їм здавалося, вони бачили, але те, що шукали, ніколи не потрапляло під їхні кулі.
  
  
  Дарунка з подивом спостерігала, як четверо солдатів розряджають свої пістолети навколо неї, але завжди подалі від неї. Коли пролунала остання бавовна, вона побачила, як двоє нових вчених вийшли з-за воза, запряженого волами, недбало відібрали зброю у солдатів і склали її чаркою. Потім вони прикріпили солдатів до возів дротом і використали їх, щоб допомогти волам рухатися швидше.
  
  
  Радісні вигуки, спочатку тихі, потім все голосніше, долинули через найближчі скелі. Звідти виповзли старі жінки та діти. Потім молоді жінки. Потім чоловіки, деякі в одних пов'язках на стегнах, деякі в здертих довгих штанах.
  
  
  Вони підбігли до останнього танка, що залишився в арсеналі бронетехніки Увенди. Один застрибнув усередину і почав роздавати пакунки. Солдати вкрали їхню їжу. Деякі з них повернули старі дрібнички, якими вони дорожили.
  
  
  "Віє ля Франс!" - закричав один, думаючи, що всі білі французи. Один із них запитав французькою, коли французи повернуться.
  
  
  Чіун, який розумів старофранцузьку, відповів, що вони не повернуться. Почулися сумні стогін.
  
  
  Коли вози під'їхали до села інути попереду, Чіун пояснив Даре і Римо, що колись це була процвітаюча земля великих королів інути, але потім прийшла біла людина і навчила їх іншого способу життя. Це виглядало як найкращий спосіб, і якийсь час так воно і було, але для його реалізації були потрібні білі люди.
  
  
  Старі звичаї інути були забуті; старі королі дискредитовані. Лояльність короля до підданих та підлеглих до короля була проігнорована. Ефективний спосіб ведення сільського господарства інути було залишено. Потім білі пішли.
  
  
  І у бідних одноплемінників не було ні шляху білих, ні традиційного шляху інути, щоб керувати чимось.
  
  
  "Отже, ми знову бачимо, наскільки неправильні шляхи білих", - сказав Чіун.
  
  
  "Я ніколи не чула, щоб це пояснювалося так добре, так красиво", - сказала Дара.
  
  
  "Я все ще не одягнув кімоно", - сказав Римо.
  
  
  Візки прибули на поле, яке здавалося срібними хвилями, що коливалися, блискучими на сонці.
  
  
  "Жук-унг", – сказала Дара. "Раніше він природно тримався під контролем, але відколи ми з ним боролися, його кількість фактично збільшилася".
  
  
  Потім вона повернулася в візок і поплескала білою коробкою холодильника.
  
  
  "Це все змінить. Раніше це була така чудова земля. Це поверне землю людям".
  
  
  З довгого ряду чорних лімузинів, усе із зачиненими вікнами, з'явився бігун. Двигуни працювали, кондиціонери працювали на повну потужність.
  
  
  "Його превосходительство хоче знати, коли ви будете готові почати".
  
  
  "За п'ятнадцять хвилин", - сказала Дара.
  
  
  "Він хоче, щоб механізми були встановлені машинами".
  
  
  "Це краще працюватиме в середині поля", - сказала вона.
  
  
  "Тоді все гаразд. Подайте сигнал, коли будете готові".
  
  
  Дарунка наказала висунути вози на середину поля: воли смикнулися і мало не побігли, бо жуки-копитня були всюди на них. Римо і Чіун звільнили солдатів увенди від проводів, і вони втекли, струшуючи з себе блискучих комах.
  
  
  Дарунка залишилася на чолі воза. Інші вчені теж їхали, деякі відганяли комах, інші намагалися просто не звертати на них уваги.
  
  
  "Що ви двоє використовуєте? Дайте трохи цього решті з нас", - сказала Дара.
  
  
  "Використовуєте?" перепитав Римо.
  
  
  "Цей репелент. Чому жуки не сідають на тебе?"
  
  
  "Просто продовжуйте рухати своєю шкірою", - сказав Римо.
  
  
  Ти хочеш сказати, що можеш контролювати свою власну шкіру?
  
  
  "Ти хочеш сказати, що не можеш?" Запитав Римо, згадуючи тепер часи до навчання, коли його турбували москіти.
  
  
  Візки досягли центру поля, і воли були відпущені, щоб незграбно помчати сухою мертвою землею, подалі від жуків, які пожирали останній тендітний урожай села.
  
  
  Дарунки та вчені приготували маленькі каністри з великого холодильного контейнера.
  
  
  "Чи бачите, - сказала вона Римо і Чіуну, - велика небезпека Унг в тому, що він так швидко розмножується. Але в цьому також його слабкість. Доктор Равітс виявив феромон, привабливий запах для жуків. Контейнери виділять його, і жуки не зможуть триматися" подалі. Вони перестануть їсти, просто щоб розмножуватися”.
  
  
  "Закручують себе до смерті?" Запитав Римо.
  
  
  "Які ви грубі", - сказала Дара. "Ви найгірший вчений, якого я коли-небудь зустрічала".
  
  
  "Хіба ДДТ не діє?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це спрацювало. Але через кілька тижнів вони виробили стійкість до нього. Потім EDB не спрацював. Яким би смертоносним не був токсин, через короткий час Унг стає несприйнятливим до нього. Насправді він харчується токсинами".
  
  
  Вчені спотикалися об жуків, покриваючи себе шаром сріблястого унгу, коли розставляли каністри кожні десять ярдів.
  
  
  Потім вони втекли. Денна спека вивільняла запах із банок. Деякі вчені спіткнулися, засліплені жуками, але коли вони повернулися до машин, жуки, здавалося, зникли з них. Тим не менш, дуже свіжий спогад про жуки, що повзають по них, змусив їх ляснути себе по голих руках.
  
  
  Десь посеред поля пролунав гул, спочатку глухий, як шепіт, а потім як шум поїзда, і потім раптово посеред поля з'явився пагорб, що звивається. Ніхто не тільки не міг бачити каністри, вони більше не могли бачити людину, якби вона стояла там.
  
  
  "Це працює, це працює!" - Вигукнула Дара. Вона обійняла Римо. Їй сподобалося те, що вона обіймала. Один із учених від радості обійняв усіх навколо і Чіуна теж. Йому дозволили втекти з численними ранками на руках.
  
  
  Чіун прокоментував по-корейськи, що Римо відмовився від кращих пропозицій дівчат синанджу, але тепер був готовий дозволити білому, що проходить повз, публічно зганьбити себе, піддавшись ласкам і розтерзанню.
  
  
  "Я все ще не одягнув кімоно, Папочка", - сказав Римо.
  
  
  Коли жуки щільно набилися на пагорб заввишки чотири поверхи, пожираючи самі себе, двері лімузинів ненадовго відчинилися, і делегати з країн усієї Африки та Азії зібралися перед телекамерами. Амабаса Франсуа Ндо вимовив невелику промову, вітаючи себе. Усі зааплодували, а потім повернулися до машин і попрямували назад до аеропорту. Усі, крім Ндо. Його машина підкотила до Римо та Чіуна. Дверцята відчинилися, і він подивився на Чіуна.
  
  
  Чіун стояв нерухомо. Генеральний директор IHAEO вийшов з машини та підійшов до Чіуна. Чіун дозволив маленькому дерев'яному божку Га з'явитися зі складок свого кімоно і кинув його до рук Ндо.
  
  
  Телевізійний диктор, що прямував за машиною Ndo, наказав своїм операторам зняти, як генеральний директор розмовляє з людиною в кімоно та з вченими.
  
  
  Диктор говорив у магнітофон. "Після успішного просування науки генеральний директор зупинився, щоб дати заключні інструкції технічним фахівцям про те, як IHAEO тепер має продовжувати просуватися вперед у своїй невпинній боротьбі з невіглаством, хворобами та голодом".
  
  
  Нда, як чаббі, що краде шоколадку, сховав ляльку в жилеті свого костюма і негайно повернувся до машини. Караван зник на дорозі, піднімаючи гігантські хмари пилу, залишивши позаду напівголих тубільців, які невірно дивилися, як їхній страшний ворог-жук пожирав сам себе величезною купою, що звивається.
  
  
  "Я не знаю, як ви двоє зібрали всіх тут, але дякую вам. Вам обом", - сказала Дара, яка раптово зрозуміла, що все ще тримається за нестерпного з цієї пари. Їй дуже подобалося триматися за Римо.
  
  
  "Потрібно розбиратися у міжнародній політиці", - м'яко сказав Чіун.
  
  
  "Ти помітив це?" Римо раптово звернувся до Чіуна.
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун.
  
  
  "Помітили що?" - Запитала Дара.
  
  
  "Жук", - сказав Римо.
  
  
  "Жук? Там мільйони, мільярди жуків".
  
  
  Римо кивнув головою. Вона, звичайно, мала рацію. Але там була ще одна помилка і їй там не місце. Його не привабив феромон, і він, як божевільний, полетів у бік пагорбів, де тепер був пил від лімузинів.
  
  
  У каравані Ндо радісно випивав за цей день із "Домом Періньйоном". Гості, всі впливові делегати з країн третього світу, думали, що Ндо піднімає тост за успіх цієї своєрідної маленької демонстрації у тому брудному маленькому селі. Всі вони знали, що йому доведеться заплатити за те, що привів їх сюди. Деякі з них дійсно пропустили коктейльні вечірки, щоб бути тут. Та в цьому й не було потреби. Те, що було зроблено, було брудною роботою, на виконання якої наймалися білі люди, або індійці, або пакистанці. Чи не делегати. Вони думали, що Ndo, безперечно, заплатить.
  
  
  Він не дбав про те, що думають його делегати. Він дбатиме про них, як дбав у минулому. До нього повернувся Га, його захисник, і коли він вимовляв тост за цей день, він вимовляв тост не за битву з жуком Унгом, а за повернення бога Інути.
  
  
  Його проблеми були дещо полегшені тим, що половину делегатів було вбито дорогою до аеропорту. Ндо, звісно, втік. Га був із ним, і це була земля Інути.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Делегати, які дожили до того, щоб дістатися своїх приватних літаків у національному аеропорту, не змогли б описати жахи буша. Вони були раді, що з ними було кілька операторів, щоб їхнім оповіданням повірили.
  
  
  На них напали шимпанзе – але не просто якісь шимпанзе.
  
  
  Ці мчали на них зі швидкістю мотоциклів. Ці зривали двері з важких автомобілів. Ці шалено розбивали їхні черепи про товсті куленепробивні вікна. Вони з'їдали крила та відривали руки дорослим чоловікам.
  
  
  Вони зігнули стволи гармат.
  
  
  Кожен делегат знав, що не так. Це була біла медицина та втручання Першого світу. Нові хімікати, використані в селі Інути, перетворили цих зазвичай доброзичливих тварин на божевільних могутніх убивць.
  
  
  Нова позиція IHAEO, визначена на зборах на задньому сидінні автомобіля, полягала в тому, що IHAEO розробила частину хімічної речовини, яка знищила жука Унг. Але, на жаль, це було зроблено на капіталістичній білій фабриці, яка недбало знехтувала турботами про навколишнє середовище, настільки дорогими природним і законним мешканцям землі.
  
  
  Ця зневага безпосередньо призвела до того, що шимпанзе впали в шаленство. У всьому винен хтось інший.
  
  
  На зворотному шляху за коктейлями було прийнято резолюцію, яка вихваляє делегатів за їхню невпинну роботу з викорінення голоду шляхом нападу на жука Унг. Резолюція також засудила жадібних виробників продукту через те, що вони взяли до уваги його вплив на довкілля.
  
  
  Резолюцію, як і всі резолюції IHAEO, було прийнято одноголосно. За винятком цього разу, було менше невдоволених.
  
  
  Рімо і Чіун їхали з Дарою Вортінгтон і кількома іншими вченими в першому візку, запряженому волами. Попереду, поряд із кортежем лімузинів, вони побачили темні волохатие об'єкти, які кидалися на дерева, збожеволівши, бігали навкруги. Поблизу вони могли бачити, як шимпанзе відірвав шматок каменю і спробував його з'їсти. Інші спали в задоволенні, подібному до коми. По всій дорозі виднілися розкидані останки чорних лімузинів, деякі мотори все ще працювали, деякі кондиціонери все ще робили непотрібні маленькі прохолодні затяжки в гарячому африканському літньому повітрі.
  
  
  "Що це?" - Запитала Дара.
  
  
  Вона побачила останки одного з делегатів, який виглядав так, ніби його розібрали на частини, як курча, проданого по шматочках.
  
  
  "Я не знаю", - сказав один із учених у візку. Усі вони зупинилися, щоб розглянути істоти. Усі, крім Римо та Чіуна. Римо звернув увагу на маленький предмет розміром у половину нігтя, що сидів на гілці, позбавленої листя внаслідок нещодавньої навали жука Унг. Чіун слухав дослідників. "Його кістки роздроблені", - сказав один учений, піднімаючи безвольну волохату кінцівку шимпанзе.
  
  
  Інший виявив надзвичайно збільшене серце всередині розірваного тіла іншого.
  
  
  Майже в кожній тварині щось було знищено або змінено.
  
  
  Ніхто із вчених ніколи не бачив нічого подібного. "Що, чорт забирай, сталося?" Запитала Дара Вортінгтон.
  
  
  Поки вчені вивчали останки, Чіун поговорив із Римо.
  
  
  "Шимпанзе, як і всі інші істоти, крім людей, використовує всю свою силу. Але в цьому випадку озирніться навколо. Він використав більше, ніж свою силу".
  
  
  Римо кивнув головою. Він знав, що вони з Чіуном, можливо, були єдиними людьми на землі, які могли використати всю свою силу. Іноді він думав, що це дивно. Він став більше, ніж людиною, навчившись наслідувати істот нижчого порядку.
  
  
  Але шимпанзе знову були чимось іншим. Вони використали всю свою силу, а потім і більше. Вони прослизнули повз регулятор, вбудований у всіх тварин, і використовували м'язи та частини тіла з такою силою, що буквально розривали себе на частини або вибухали від напруги.
  
  
  "Ось як вони вбили доктора Равітса", - сказав Римо. "Кота".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун.
  
  
  "У кімнаті був лише кіт".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун.
  
  
  "Ніхто не зміг би пройти повз тебе".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун.
  
  
  "Але щось зробило з кішкою те, що було зроблено із шимпанзе".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун.
  
  
  "Ось чому я пропустив удар з тим собакою в провулку. Собака теж був заражений".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Ти зробив це, бо не носив кімоно".
  
  
  У той момент на запорошеній африканській дорозі він відчував задоволення. Чіун делікатно сховав руки у складках кімоно "Санрайз". Римо кивнув головою. Нарешті вони розібралися із проблемою. Тепер залишалися лише питання про те, як могли бути заражені тварини та хто хотів би це зробити.
  
  
  Вчені, звичайно, не поділяли поглядів Римо та Чіуна. Їм також не повідомили про дивну річ, яку Римо помітив на гілці. Це була звичайна домашня муха, і вона лежала на гілці, наче втомилася. А потім, без жодної причини, воно теж затремтіло і помчало геть із гарячим поривом вітру, ще одна маленька раптова смерть у країні величезних, жорстоких смертей.
  
  
  Уолдрон Перрівезер чув про масове знищення жука Унга біля села Інути. Він чув про різанину, геноцид сотень мільйонів маленьких сріблястих життів. Він хотів кричати; він хотів заразити дитячі садки; він хотів випустити кров через шкіру. Він побіг у свою лабораторію і кричав доти, доки його очі мало не вилізли з орбіт. "Коли, чорт забирай, коли?"
  
  
  "Скоро, містере Перрівезер".
  
  
  Перривезер люто помчав геть. Йому доведеться підняти свою організацію на ще більші висоти.
  
  
  Жук Унг був безсердечно вбитий, і тепер настав час відплатити за цю образу.
  
  
  Він думав, що Глорія і Натан Мусвассер могли б бути корисними, але коли він дізнався, що ТРОТІЛ був виявлений до того, як він вибухнув, він зрозумів, що працює лише з іншою парою, яка більше цікавилася кредитом, ніж виконанням роботи.
  
  
  "Послухайте", - прогарчав Перрівезер, коли вони повідомили про їхній провал. "Руху потрібні працівники, а не піарники".
  
  
  "Ми лише намагалися отримати визнання за SLA", - сказала Глорія.
  
  
  "Ми виходимо за рамки заслуг. Ми рухаємося до перемоги. Але перш ніж ми зможемо здобути остаточну перемогу, ви повинні зробити свій внесок".
  
  
  Глорія Мусвасер, яка присвятила своє життя революції, яка боролася без честі, різко відповіла цьому багатому буржуа:
  
  
  "І яка ваша частка? Ми хочемо зробити світ безпечним для всіх істот. А ви, ви часом здається нечутливими до тварин. Мені шкода це говорити, але це так".
  
  
  Натан кивнув головою.
  
  
  "Я роблю те, що мені хочеться робити", - сказав Перрівезер. Його так виховали.
  
  
  "Ну ми спостерігаємо за тобою", - сказала Глорія.
  
  
  "І я завжди спостерігаю за вами", - сказав Перрівезер.
  
  
  Того вечора, після того, як він весь день розмірковував над новинами про катастрофу з Ung-beetle, Мусвасери прийшли до будинку Перрівезера. Вони здавались абсолютно радісними.
  
  
  "Чому ти посміхаєшся?" Запитав Перрівезер.
  
  
  "Більше сотні делегатів мертві. ТРОТИЛ не спрацював, але спрацювала та інша штука, яку ми заклали".
  
  
  "Чорт забирай, жінка, всі жуки Унг мертві. Ти думаєш, це перемога?" Вибагливо запитав Перрівезер.
  
  
  "Делегати. Більше сотні. Ми зробили це. Те, що ми посадили".
  
  
  "Де ти це посадив?" Запитав Перрівезер. "Неважливо, я тобі скажу. Ти посадив це у щось охолоджене, чи не так?"
  
  
  "Прямо в їхньому охолодженому контейнері з ліками", - сказала Глорія з гордою усмішкою.
  
  
  "Саме так, ти ідіот. І на той час, коли він прогрівся достатньо, щоб ним можна було скористатися, було надто пізно. І все, що він міг зробити, це заразити шимпанзе. Смерть усіх цих жуків на вашому совісті".
  
  
  "Я візьму провину за це на себе, якщо мені поставить у заслугу сто делегатів", - сказала Глорія.
  
  
  Перрівезер похитав головою. "Я більше не можу цього терпіти. Тепер я чую історії про двох нових вчених у IHAEO. Вони кажуть, що готують ще масштабніші злочини. Більше ніяких напівзаходів".
  
  
  "Що ви збираєтесь робити?" – спитав Натан Мусвасер.
  
  
  Перрівезер сказав, що збирається знищити всю лабораторію, все її обладнання та весь її персонал на помсту за геноцид в ООН.
  
  
  "Неможливо", - сказала Глорія.
  
  
  "Надто небезпечно", - сказав Натан.
  
  
  "Ви знаєте, - холодно сказав Перрівезер, - я роками вкладав усі гроші в Альянс звільнення видів. Щоразу, коли мене закликають, я захищаю вас, а ви, люди, готові на все, тільки не на реальний ризик. Тепер, коли ви мені потрібні, де ви? Ви кажете мені, що все неможливо чи надто небезпечно”.
  
  
  "Ти просто дуже цікавишся жуками", - сказала Глорія.
  
  
  "І ви просто занадто байдужі до їхнього тяжкого становища", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Але ми працюватимемо з вами", - сказала вона. "Нам потрібні ваші гроші, тому ми працюватимемо з вами".
  
  
  "Я думаю, що зможу впоратися з цим без тебе", - сказав Перрівезер. "Якщо ти мені знадобишся, я покличу".
  
  
  Після того, як вони пішли, він довго сидів, дивлячись на двері кабінету. Звісно, вони не розуміли, чого він хотів. Ніхто, відколи йому виповнилося п'ять років, ніколи не розумів, чого хотів цей спадкоємець стану Перрівезерів.
  
  
  Його дружина не знала. Він знав, чого вона хотіла.
  
  
  Вона хотіла вийти заміж за Перрівезера. Іноді їй хотілося поєднатися. Зрештою, після того, як він досить багато разів відмовляв їй, вона заводила коханців. Іноді він спостерігав за ними поверхом вище, але його просто не цікавило.
  
  
  Він був готовий до розмноження. Фактично, це була одна з його вимог, коли він погоджувався одружитися з нею. Але він наполяг, щоб до того, як вони зникнуть, вона була з еггом.
  
  
  "Я не збираюся запліднити порожню матку", - сказав Уолдрон найкрасивішій дебютантці товариства Північного узбережжя, тепер своїй нареченій.
  
  
  "Ну, знаєш, Волдроне, деяким людям це подобається".
  
  
  "Я думаю, вони знають. Деякі люди".
  
  
  "Ти не казав мені, що тобі це не сподобалося", - сказала вона.
  
  
  "Ви не питали", - сказав Уолдрон, його тонкі елегантні патриціанські риси обличчя були схожі на крижану маску.
  
  
  "Я припустила", - сказала вона.
  
  
  "Це не моя вина", - сказав він. Вони провели медовий місяць у турне Європою. Волдрон, як дізналася його наречена, любив провулки. Сміттєзвалища приваблювали його більше, ніж Лувр чи британський театр.
  
  
  Проходячи повз цвинтарі, він часто бурмотів: "Відходи. Відходи".
  
  
  "Людське життя? Смерть усіх нас, дорога, неминуча. Але нас можуть пам'ятати ті, кого ми любимо", - сказала гарна молода місіс Перрівезер.
  
  
  "Нісенітниця", - прогарчав він. "Латунь, сталь. Герметичні, водонепроникні. Просто киньте їх у землю. Нехай вони принесуть хоч якусь користь".
  
  
  "Ти завжди так відчував?" - Запитала вона.
  
  
  "Звичайно. Яке марнотратство. Запечатувати тіла подібним чином - це так... так..."
  
  
  "Берисливо? Шкода?" – припустила вона.
  
  
  "Егоїстично", - сказав Волдрон.
  
  
  У той час мати Пейрівезера була ще жива, і молода наречена запитала, чи завжди Волдрон був таким.
  
  
  "Ви помітили?" - Запитала гранд-дама з товариства Північного берега.
  
  
  "Коли він просить на вечерю гнилі фрукти, це справді важко не помітити, мамо. Можу я називати тебе мамою?"
  
  
  "Я радий, що нарешті хтось це робить. Так, Уолдрон робить те, що більшість людей могла б визнати іншим. Але він не, дозвольте мені підкреслити, він не божевільний. Чоловіки Перрівезера часто були іншими. Але вони, дозвольте мені повторити, не божевільні".
  
  
  Того погожого весняного дня свекруха була на своїй веранді, яка тяглася над скелястою лінією, що зустрічається з сірою Атлантикою.
  
  
  "Люди Перрівезера запечатували себе в бочках і намагалися сплавитися вниз Амазонкою. Один Перрівезер любив їсти смажену кажан. Інший вважав себе богом-птахом інків, а батько Уолдрона, повинен зізнатися, любив намазувати себе клеєм, перш ніж зробити "це".
  
  
  "Бідна ти жінка", - сказала наречена.
  
  
  "Водорозчинний. Я наполягала на водорозчинному клеї", - сказала старша місіс Перрівезер. "Я б ніколи не стала використовувати епоксидну смолу. Але повернемося до важливих речей. Ніхто з чоловіків Перрівезера ніколи не був по-справжньому божевільним".
  
  
  "Що тобі потрібно, щоб назвати одного з них божевільним?"
  
  
  "Втрачає свою основну суму. Нездатний жити тільки на відсотки з його грошей. Це, моя дорога, божевілля. І це доказ того, що Волдрон не божевільний, тому що Волдрон ніколи б так не вчинив".
  
  
  "Я думаю, бували шлюби і гірші", - сказала наречена.
  
  
  "Це те, що я тобі говорю, дорога".
  
  
  Насправді був тільки один дуже важкий момент, і це була ніч, коли лікар сказав їй, що вона є найбільш плідною. Волдрон займався з нею сексом так, ніби не хотів робити нічого більшого, ніж полегшувати їй життя. Але цього було достатньо, щоб зачати та носити прізвище Перрівезер.
  
  
  Після народження дитини Вальдіон повністю ігнорував свою дружину. Вона поскаржилася на свою свекруху.
  
  
  "Він поводиться так, ніби я не його дружина", - сказала вона.
  
  
  "Правда в тому, що Волдрон не думає, що я його мати", - сказала жінка похилого віку.
  
  
  "Я чув про дітей, які питали, ким був їхній батько, але не їхня мати. Кого він вважає своєю матір'ю?"
  
  
  "Я не знаю. Він ніколи нікому не розповідає. Насправді він не бреше, просто більше не говорить про це. Ми показали йому лікарняні записи. Попросили його поговорити з лікарем, який приймав пологи. Отримав свідчення медсестер під присягою. І все ж таки він не приймає мене як свою матусю”.
  
  
  "Може, тому, що його виховувала няня?" сказала молода жінка.
  
  
  "Всіх Перрівезерів виховують няньки. Я була такою ж ніжною, як будь-яка мати в сім'ї. Але він просто не називав мене мамою".
  
  
  "Ти знаєш, як він мене називає?" - Запитала дружина Волдрона.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Його яйцеклітина".
  
  
  "Дорога", - сказала її свекруха, співчутливо кладучи руку на плече молодої жінки. "Він ніколи не витрачає основну суму".
  
  
  Уолдрон Перрівезер III не тільки зберіг стан Перрівезера, а й блискуче його збільшив, продемонструвавши почуття бізнесу, якого мало хто міг очікувати за межами школи вищого менеджменту. Це було за межею безжалісності. Здавалося, у нього просто була надзвичайна здатність швидко примножувати гроші.
  
  
  Він ніколи не розкривав свій секрет, але багато хто підозрював по крихтах, що він просто шукав шанс вирости на нещастях інших.
  
  
  Чого ніхто з них не міг знати, так це того, що, навчившись користуватися грошима, Перрівезер став одним із найефективніших убивць на своїй планеті. І він робив це так, як інвестував: без пристрасті; з однією лише великою хитрістю. За гроші купуються послуги, і різниця між бандитом і хірургом полягала в тому, що бандит зазвичай більше думав про те, щоб розірвати когось на частини, і не був готовий до виправдання, якщо в нього нічого не вийде.
  
  
  З найманими вбивцями та зломщиками рук, як Уолдрон з'ясував рано, набагато приємніше мати справу, ніж із лікарями. Хірург може звинуватити у смерті пацієнта кров'яний тиск і тим не менш вислати рахунок. Але найманий убивця ніколи не нападав, якщо йому це не вдавалося.
  
  
  Отже, у деяких елементах злочинного світу Уолдрона Перрівезера III розуміли краще, ніж у його власній сім'ї чи Уолл-стріт.
  
  
  Серед тих, хто розумів його, були Ансельмо "Бос" Боссілоні та Майрон Фельдман, хоча між собою вони називали його "той педерастичний багатий хлопець".
  
  
  Ансельмо і Майрон виглядали як два автомати з продажу сигарет, за винятком того, що у автоматів з продажу сигарет не було волосся, і, як говорили деякі, вони відчували більше милосердя, ніж Ансельмо та Майрон. Пара познайомилася у реабілітаційній школі. Майрон був найкращим учнем. Він спеціалізувався в цеховій справі і навчився, як ефективно користуватися електричним дрилем. Він виявив, що якщо взяти свердло і приставити його до чиєїсь колінної чашечки, то можна домовитися про що завгодно.
  
  
  Анзельмо спеціалізувався в тренажерному залі і зрозумів, що якщо він стримуватиме людину, Майрон зможе працювати краще. Вони стали нерозлучними друзями. Анзельмо був відомий як найкрасивіший. Анзельмо був тим, хто виглядав як монгольський як.
  
  
  Коли вони вперше зустрілися з Перрівезером, вони працювали колекторами у лихварів у Брукліні. Перрівезер запропонував їм більше грошей і дивно запитав, чи міцні у них шлунки. Це було б ще дивніше питання, що походить від цього елегантного денді, якби вони не зустрілися на сміттєзвалищі, де Ансельмо і Майрон ледве могли дихати. Перрівезер продовжував говорити без упину, ніби він був десь на пляжі. Ансельмо і Майрон затрималися рівно настільки, щоб дізнатися назву свого першого завдання, а потім пішли, відчуваючи блювоту.
  
  
  Постраждала жінка похилого віку в маєтку в Беверлі, штат Массачусетс. Вони мали переламати їй кістки і обставити це як падіння.
  
  
  Те, як вони мали це зробити, змусило пару здригнутися, але це було ніщо порівняно з тим, що вони дізналися пізніше. Вони не мали вбивати жінку, просто переламати їй кістки. Був жовтневий ранок, будинок був величезним, і всі меблі були накриті простирадлами. Будинок закривався на сезон, і жінка подумала, що то вантажники.
  
  
  Майрон і Ансельмо ніколи раніше не нападали на жінку похилого віку і спочатку позадкували. "Я цього не роблю", - запевнили вони одне одного. І тоді жінка похилого віку почала командувати ними, як слугами, і кожен знайшов у своєму серці містечко, яке говорило: "Зроби це".
  
  
  Її кістки були тендітними, але це було не найскладніше. Найскладніше було залишити її в живих, що корчиться на підлозі біля підніжжя сходів, що благають про допомогу.
  
  
  Перрівезер прибув саме в той момент, коли вони йшли. "Гей, тебе не мало бути тут", - сказав Ансельмо. "Навіщо ти нас наймаєш, якщо збираєшся бути тут?"
  
  
  Перрівезер не відповів. Він просто від'єднав стодоларові банкноти, які були їхньою платою, увійшов до будинку, сів поруч із бідною літньою жінкою і почав читати газету.
  
  
  "Уолдрон", - простогнала жінка. "Я твоя мати".
  
  
  "Ні", - сказав Волдрон. "Моя справжня мати скоро буде тут. Тепер, будь ласка, помри, щоби вона прийшла". Анзельмо глянув на Майрона, і вони обоє знизали плечима. Пізніше вони прочитали, що Перрівезер цілий тиждень жив у будинку з тілом, перш ніж повідомити про нього лікарню, яка, звичайно ж, повідомила поліцію.
  
  
  На дізнанні коронера Перрівезер показав, що він жив у іншому крилі будинку і не помітив тіла своєї матері. Мабуть, вона впала зі сходів і зламала кістки. Слуги пішли того ранку, щоб підготувати сімейний будинок у Флориді, і Перрівезер подумав, що його мати пішла з ними і що він був у домі один.
  
  
  "Хіба ви не відчули запаху тіла?" - Запитав прокурор. "Ви могли відчути запах цього тіла за півмилі вниз по дорозі. Воно було кишеня кишить мухами. Хіба вам не було цікаво, що прокляті мухи робили в особняку?"
  
  
  "Будь ласка, не говоріть "чорт", - сказав Перрівезер. Однак дворецький і кілька інших слуг врятували Уолдрона, показавши, що у нього був своєрідний нюх. Зовсім ніяких, - сказали вони".
  
  
  "Та містер Перрівезер міг би два тижні жити з купою гнилих фруктів на столику, і від нього так погано пахло, що покоївку в кімнату не затягнеш і з затиском для носа".
  
  
  І там була нещодавно віддалена місіс Перрівезер, яка зізналася, що її чоловік мав слабкість до сміттєзвалищ.
  
  
  Були також свідчення того, що не було нікого, хто міг би відчути запах трупа, що розкладається, тому що двоє останніх у будинку, крім містера Перрівезера, були брутального вигляду вантажниками в білому кадилаку.
  
  
  Вердиктом була смерть внаслідок нещасного випадку. Прокурор сказав, що Перрівезеру слід піти та вилікувати ніс. Ансельмо та Майрон отримали більше роботи від Перрівезера за ці роки. Вони також знали, що він наймав інших, але не були впевнені, кого саме, і іноді скаржився на допомогу дилетантів. Іноді він теж говорив дивні речі. Анзельмо не міг згадати, як випливла тема їхньої першої роботи для нього, але він чув, як Перрівезер згадував, що його справжня мати відвідала його наступного дня після того, як було завдано першого удару.
  
  
  Вони обидва вирішили, що це шалений випадок, але гроші були хорошими, і жодна з робіт не була небезпечною, тому що Перрівезер завжди добре планував. Тому, коли він зателефонував і сказав їм, що хоче, щоб вони вкрали атомний пристрій, скарг не було, тим більше, що він погодився зустрітися з ними на відкритому повітрі.
  
  
  Він бурмотів щось про помсту, і вони ніколи не бачили його таким розгніваним.
  
  
  Але його плани знову виявилися добрими. Він показав їм фотографії атомної установки та дав їм належні паролі для використання та значки для носіння.
  
  
  "Хіба ця штука не радіо-щось там ще?" – спитав Ансельмо. Він читав про такі речі.
  
  
  "Радіоактивний", - сказав Перрівезер. "Вам не доведеться довго з цим розбиратися. Ви просто віддаєте його цим двом людям". І він показав їм фотографію молодої жінки з відсутнім виразом обличчя та молодої людини з очима, спрямованими на... світ.
  
  
  "Це мусвасери. Вони встановлять пристрій. Скажи їм, щоб цього разу не турбувалися про те, щоб воно потрапило до воріт. Воно не обов'язково має бути всередині брами. Але єдине, чого я хочу, і прошу їх обов'язково це зробити, - це доставити цих двох до лабораторії, коли вони приведуть у дію пристрій".
  
  
  Уолдрон показав своїм найманцям фотографію двох чоловіків, один з яких був одягнений у кімоно, інший - худий білий чоловік із товстими зап'ястями.
  
  
  "Я хочу, щоб вони померли", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Як ці двоє мають переконатися, що вони всередині?" - спитав Майрон.
  
  
  "Я не знаю. Ти робиш це. Ти кажеш їм, коли запускаєш це. Я втомився мати справу з дилетантами".
  
  
  "Містер Пейрівезер, можу я поставити особисте запитання?" - запитав Ансельмо, наважуючись на фамільярність, якій його навчили роки гарного ділового співробітництва.
  
  
  "Що це?"
  
  
  "У будь-якому випадку, чому ви взагалі використовуєте любителів?"
  
  
  "Іноді, Ансельмо, у тебе немає вибору. Ти залишаєшся зі своїми союзниками, хоч би якими тимчасовими вони були".
  
  
  "Я розумію", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Ось чому мені справді подобається мати з вами справу", - сказав Перрівезер. "З вами двома не так лише одне".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "У вас обох красиве волосся. Чому ви його так часто миєте?"
  
  
  "Ти хочеш сказати, що це позбавляє його життя?"
  
  
  "Ні. Видаляє їжу", - сказав Перрівезер.
  
  
  Як завжди, Ансельмо та Майрон знайшли плани Перрівезера ідеальними. Вони змогли з абсолютною легкістю проникнути у сховище ядерної зброї та втекти з двома упаковками, в одній з яких була зброя, а в іншій – детонатор уповільненої дії.
  
  
  Вони зустрілися з Натаном та Глорією Мусвасер у міському будинку за межами Вашингтона. Він належав отцю Натана. Гарні оштукатурені стіни були обвішані плакатами визволення. Вони закликали до визволення пригноблених, порятунку тварин. Був особливий заклик до визволення чорношкірих.
  
  
  Очевидно, це вже було досягнуто, бо весь район був вільний від чорношкірих.
  
  
  "Ви маєте бути обережні з такими речами", - сказав Ансельмо. "І ви не повинні запускати це, доки ці двоє хлопців не опиняться в лабораторії".
  
  
  "Які два хлопці?" Запитала Глорія.
  
  
  Анзельмо показав їм фотографію азіату та білого.
  
  
  "Як ми дізнаємося, що вони там?"
  
  
  "Ми розповімо тобі".
  
  
  "Добре. Здається простим. Досить справедливо", - сказала Глорія. "Тепер до важливої частини. Кому дістанеться заслуга?"
  
  
  "Немає кредиту. Ми не займаємося кредитами. Але нам уже заплатили".
  
  
  "Зачекайте хвилинку. Ми збираємося зробити лабораторію, можливо, двісті людей, у прилеглих передмістях, додайте туди принаймні десять-п'ятнадцять тисяч людей... Натане, пам'ятай, ми повинні спробувати знайти спосіб вивезти свійських тварин із цього району, якщо зможемо . Насправді йдеться про п'ятнадцять тисяч чоловік. Можливо, про двадцять.
  
  
  Ансельмо здригнувся від потенційної кількості загиблих. Навіть тупий мозок Майрона зареєстрував проблиск жаху. "Отже, ми хочемо знати, - сказала Глорія, - яке ваше становище в цьому плані".
  
  
  "Нам заплатили".
  
  
  "Я говорю про те, щоб взяти на себе відповідальність за вибух".
  
  
  "Що?" - Запитали обидва чоловіки в унісон.
  
  
  "Заслуга. У нас тут може бути двадцять тисяч загиблих. Кому це належить?"
  
  
  "Ти маєш на увазі провину?"
  
  
  "Це непрогресивно. Я говорю про заслуги за цей вчинок. Публічність".
  
  
  "Якщо ти не проти, дівчисько, можеш розраховувати на всі заслуги", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Ми віддамо вам за заслуги. Ми можемо сказати, що ви допомогли нам. Але головна справа - наша. SLA повністю віддає належне цьому".
  
  
  "Тобі навіть не обов'язково згадувати нас, дівчинко".
  
  
  "Тепер ти впевнений? Можливо, ми наближаємося до двадцяти п'яти тисяч смертей тут. Ти не хочеш мати до цього жодного відношення?"
  
  
  "Ні, ні. Все гаразд", - сказав Майрон. "Насправді взагалі не згадуй нас. Ніколи. Ніколи. Ні за що".
  
  
  "Це абсолютно безкорисливо з твого боку", - сказала Глорія. "Натане, мені подобаються ці люди".
  
  
  "Тоді чому вони це роблять?" Сказав Натан. Він глянув на Анзельмо. "Якщо ти не отримуєш похвали, навіщо красти бомбу? Навіщо всі ці проблеми?"
  
  
  "Нам платять, малюк", - сказав Ансельмо. "Ти робиш це заради грошей?"
  
  
  "Чортовськи правильно".
  
  
  "Навіщо йти на всі ці неприємності через гроші? Я маю на увазі, де твій тато?" Запитав Натан.
  
  
  Майрон і Анзельмо знову глянули один на одного. "Натан має на увазі, що ви могли б отримати гроші від своїх батьків", - сказала Глорія.
  
  
  "Ви не знаєте наших батьків", - сказав Майрон.
  
  
  "Неважливо. Ви впевнені, що вам навіть не потрібна "допомога", а потім ваші імена?"
  
  
  "Ні. Ми нічого не хочемо", - сказав Майрон.
  
  
  "І будьте впевнені, - сказав Ансельмо, - що ви не приведете цю штуку в дію, поки ми не скажемо про це, гаразд?"
  
  
  "Звичайно. Можливо, ми не розуміємо всіх ваших причин, але я хочу, щоб ви знали, я відчуваю солідарність з вами. Що ми всі є частиною однієї і тієї ж боротьби", - сказав Натан.
  
  
  "Звичайно. Але не запускайте цю штуку, поки ми не скажемо".
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  "Ми повинні знову залишатися в цій щурячій клітці?" Запитав Чіун.
  
  
  "Пробач, Татусю", - сказав Римо. "Але поки що ми не з'ясуємо, що відбувається з цими лабораторіями, ми залишимося тут".
  
  
  "Тобі легко говорити, жирна біла тварюка. На твоєму тілі стільки жиру, що тобі зручно спати на жорсткій підлозі. Але я? Я тендітна. Моє тендітне тіло вимагає справжнього відпочинку".
  
  
  "Ви крихкі, як граніт", - сказав Римо.
  
  
  "Не хвилюйся, Чіуне", - сказала Дара Вортінгтон.
  
  
  "Ти знаєш, що я змушена провести з ним все своє життя, і ти кажеш мені не турбуватися?" Сказав Чіун.
  
  
  "Ні, просто у нас є кімнати тут, у лабораторному комплексі. Я попрошу їх приготувати одну для тебе. Справжню спальню. Одну і для тебе також", - сказала вона Римо.
  
  
  "Справжня спальня?" Запитав Чіун, і Дара кивнула. "З телевізором?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Чи буде там один із тих магнітофонів?" Запитав Чіун.
  
  
  "Насправді, так".
  
  
  "У вас випадково немає повного комплекту касет із записом шоу "Поки обертається планета"?" Запитав Чіун.
  
  
  "Боюсь, що ні", - сказала вона. "Це шоу не виходило в ефір уже десять років".
  
  
  "Дікарі", - пробурмотів Чіун корейською Римо. "Всі ви, білі, дикуни та филистимляни".
  
  
  "Вона робить все, що в її силах, Чіуне", - відповів Римо по-корейськи. "Чому б тобі просто не відв'язатися від усіх на якийсь час?"
  
  
  Чіун випростався на весь зріст. "Це підло говорити навіть тобі", - сказав він корейською.
  
  
  "Я не думав, що все так погано", - сказав Римо.
  
  
  "Я більше не буду з тобою розмовляти, поки ти не вибачишся".
  
  
  "Спочатку замерзне пекло", - сказав Римо.
  
  
  "Що це за мова?" Запитала Дарка. "Про що ви двоє говорите?"
  
  
  "Це була справжня мова", - сказав Чіун. "На відміну від собачого гавкоту, який у цій мерзенній країні вважається мовою".
  
  
  - Чіун щойно дякував вам за пропозицію спальні, - сказав Римо.
  
  
  "Нема за що, доктор Чіун", - сказала Дара з широкою посмішкою.
  
  
  Чіун знову пробурчав корейською: "Ця жінка занадто дурна, щоб навіть ображати. Як і всі білі".
  
  
  "Ти зі мною розмовляєш?" Запитав Римо.
  
  
  Чіун схрестив руки на грудях і повернувся спиною до Римо.
  
  
  "Палиці та каміння можуть переламати мені кістки, але те, що мене ігнорують, ніколи не завдасть мені шкоди", - сказав Римо.
  
  
  "Перестань дражнити цього милого чоловіка", - сказала Дара.
  
  
  Вона оселила їх у суміжних кімнатах в одному з крил будівлі IHAEO.
  
  
  Римо лежав на спині на маленькому ліжку, дивлячись у стелю, коли пролунав слабкий стукіт у двері.
  
  
  Він покликав і ввійшла Дара.
  
  
  "Я просто хотіла подивитися, чи зручно тобі", - сказала вона.
  
  
  "Я в порядку".
  
  
  Вона увійшла до кімнати, спочатку сором'язливо, але коли Римо нічого не сказав, вона пройшла вперед і сіла на стілець поруч із його ліжком.
  
  
  "Напевно, я все ще не оговталася від усього, що сталося сьогодні", - сказала вона. "Це було чудово і водночас жахливо".
  
  
  "Я знаю", - сказав Римо. "Я завжди так думаю про трансатлантичні перельоти".
  
  
  "Я не це мала на увазі", - сказала вона. Вона нахилилася до нього. "Я маю на увазі те, що ми зробили з жуком Унг. Це було чудово, і це буде жити вічно. Але потім, о, ці бідолахи, коли напали ті мавпи. Це було жахливо".
  
  
  Римо нічого не сказав, і Дара нахилила своє обличчя до його обличчя, тож вона спокійно дивилася йому в очі. Її груди торкнулися його грудей. На ній не було бюстгальтера. "Хіба це не було жахливо?"
  
  
  "Це сиськи", - сказав він. "Я маю на увазі правду. Це було жахливо".
  
  
  "Я ніколи не бачила таких божевільних тварин", - сказала вона.
  
  
  "Ммм", - сказав Римо. Йому подобалося відчувати її поряд із собою.
  
  
  "Знаєш, поганих тварин не буває. Щось зробило їх такими".
  
  
  "Гм", - сказав Римо.
  
  
  "Я рада, що ви були там, щоби захистити мене", - сказала Дара.
  
  
  "Ммм", - сказав Римо.
  
  
  "Що могло бути причиною цього?" - Запитала вона.
  
  
  "Ммм".
  
  
  "Що це за відповідь така?"
  
  
  "Я маю на увазі, я займуся цього ранку", - сказав Римо.
  
  
  "Але що ти думаєш?" - Наполягала вона.
  
  
  Римо думав, що єдиний спосіб змусити її замовкнути - це зайнятися чимось фізичним, тому він обійняв її і притягнув її до себе. Вона миттєво припала своїми губами до його губ у довгому ніжному поцілунку.
  
  
  "Я думала про це весь день", - сказала вона.
  
  
  "Я знаю", - сказав Римо, простягаючи руку і смикаючи за ланцюжок, який вимикав маленьку нічну лампу.
  
  
  ФБР більше не охороняло лабораторії, тому єдиною охороною був втомлений старий охоронець у дерев'яній хатині біля головної брами.
  
  
  Ансельмо та Майрон під'їхали на своєму білому кадилак, і Ансельмо опустив вікно з боку водія. "Що я можу для вас зробити?" - Запитав охоронець.
  
  
  Анзєльмо підняв білу коробку, яка лежала на передньому сидінні поруч з ним.
  
  
  "Доставка піци", - сказав він.
  
  
  "Досить шикарний фургон для піци", - сказав охоронець, киваючи на лімузин "Каділлак".
  
  
  "Ну, звичайно, я кладу великий шматок піци на дах машини, але я знімаю його на ніч. Діти, ти ж знаєш".
  
  
  "Так, діти - виродки, чи не так?" - сказав охоронець.
  
  
  "Звичайно є".
  
  
  "Проходьте вперед", - сказав охоронець. "Ви можете припаркуватися на стоянці геть там".
  
  
  "Ми шукаємо доктора Рімо та доктора Чіуна. Ви знаєте, де вони?"
  
  
  Охоронець переглянув список на планшеті. "Вони прийшли раніше за всіх інших і не розписалися. Але я не знаю, в якій лабораторії вони знаходяться".
  
  
  "Але вони там, усередині, вірно?"
  
  
  "Мають бути", - сказав охоронець. "Виходу немає, крім як повз мене, і ніхто не виходив сьогодні ввечері".
  
  
  "Можливо вони сплять", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Можливо", - сказав охоронець.
  
  
  "Можливо, я не буду їм заважати. Ось що я тобі скажу. Ти візьми піцу, а ми дамо їм відпочити".
  
  
  "Там є анчоуси?" спитав охоронець.
  
  
  "Ні. просто більше сиру і пепероні", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Я найбільше люблю анчоуси", - сказав охоронець.
  
  
  "Наступного разу я принесу вам страву з анчоусами", - пообіцяв Ансельмо.
  
  
  "Чи не будуть ці два лікарі божевільними?" - Запитав охоронець.
  
  
  "Не такі злі, як вони будуть пізніше", - сказав Ансельмо. Він сунув піцу до рук охоронця, дав задній хід "Кадилак" і від'їхав.
  
  
  "Не забудьте анчоуси", – крикнув охоронець.
  
  
  У двох кварталах від готелю Ансельмо припаркувався поряд із телефонною будкою та набрав номер Мусвасерів. "Так?" - сказала Глорія.
  
  
  "Вони у лабораторії", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Добре. Ми всі готові".
  
  
  "Просто дайте нам час забратися з міста", - сказав Ансельмо. Глорія Мусвасер пробиралася крізь доглянуту зелень лабораторного комплексу IHAEO. На ній були земні черевики та брудно-зелена бойова форма, якою вона дорожила з того часу, як у 1972 році укокошила за неї ветерана В'єтнаму.
  
  
  Її чоловік плівся за нею по п'ятах, видаючи тихі писки від болю, коли осколки каменю та гілок дряпали його млявий живіт.
  
  
  "Чому я взагалі мав іти з тобою?" Нил Натан. "Ти несеш усе це самотужки. Я тобі не був потрібен".
  
  
  "Ні, я цього не робила", - відрізала Глорія, погоджуючись. "Але я подумала, що якщо нас зловлять, мені не доведеться вирушати до в'язниці однієї".
  
  
  Він схопив її за кісточку. "Чи є шанс, що нас зловлять?"
  
  
  "Зовсім ніяких, якщо ви будете поводитися тихо", - сказала вона.
  
  
  "Я не хочу потрапити до в'язниці", - сказав Натан.
  
  
  "Ми не будемо. Я обіцяю тобі. Перш ніж я дозволю свиням з істеблішменту забрати тебе, Натане, я власноруч застрелю тебе".
  
  
  Натан проковтнув.
  
  
  "Це потрапить до всіх газет. Ви станете мучеником за спільну справу".
  
  
  "Це... це круто, Глоріє".
  
  
  "Не кажи "класний". Це застаріло. Скажи "приголомшливий"."
  
  
  "Добре. Це приголомшливо, Глорія".
  
  
  "Повністю", - погодилася вона. "Також неймовірно".
  
  
  "Так. Це теж", - сказав Натан.
  
  
  "Як на рахунок цього?" сказала вона. Вона вказала на ділянку дерну біля куща шовковиці.
  
  
  "Цілком неймовірно, Глорія".
  
  
  "Добре. Ми встановимо цю чортову штуку прямо тут".
  
  
  "Як квітка", - сказав Натан. "Ми посадимо це як квітку. Пам'ятаєш квіти? Раніше ти був справжнім шанувальником квітів".
  
  
  “До біса квіти. Квіти ніколи ні до чого нас не приводили. Насильство – ось звідки ми зараз взялися. Ніхто ніколи не кидав це лайно через квіти”.
  
  
  "Так. Підніміть квіти. Насильство там, де воно є".
  
  
  "Не кажи "де це знаходиться", Натан. Це застаріло. Скажи "підсумок"."
  
  
  "Кінцевий результат?"
  
  
  "Насильство – це головне", - сказала Глорія, переводячи час на 120 хвилин. "Вона збирається піти, дитинко".
  
  
  "Чи маємо ми дивитися?"
  
  
  "Звичайно, ні, придурок. Нас підірвуть. Ми подзвонимо на телевізійні станції. Вони дивитимуться".
  
  
  "Вони теж будуть підірвані", - сказав Натан.
  
  
  "Так їм і треба", - сказала вона. "І в цьому суть".
  
  
  "Класно", - сказав Натан.
  
  
  Глорія шльопнула його за вухом, коли вони повзли геть у темряві.
  
  
  Через сорок п'ять хвилин телевізійна команда прибула на майданчик IHAEO і виявила велику дірку, зроблену в дротяній огорожі безпеки, саме там, де, за словами анонімних, це мало бути.
  
  
  "Сподіваюся, це буде добре", - сказав головний оператор WIMP.
  
  
  Його помічник глянув у бік білих лабораторних будівель, що вимальовуються на задньому плані за парканом.
  
  
  "Чого ми чекаємо?" спитав він.
  
  
  "Що ще? Присвячується Ренсу Ренфрю, відомому телевізійному репортеру, людині, яка розповідає все як є, вашій людині з WIMP".
  
  
  Обидва оператори посміхнулися, побачивши імітацію реклами телеканалу.
  
  
  "Він знає, що це таке?" - Запитав помічник оператора.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Я не можу дочекатися, щоб побачити вираз його очей".
  
  
  "Я теж".
  
  
  Вони чекали півгодини, перш ніж перед ними зупинився чорний лімузин, і молодий чоловік, настільки пишаючи здоров'ям, що навіть його волосся здавалося засмаглим, вийшов із заднього сидіння. На ньому був смокінг і він загарчав на двох операторів. "Сподіваюся, це важливо. Я був на великій вечері".
  
  
  "Так і є", - сказав головний оператор, підморгуючи своєму помічнику. "Якийсь гурт планує велику акцію протесту тут сьогодні ввечері".
  
  
  "Протестуєш? Ти відірвав мене від вечері заради протесту? Якого роду протесту?"
  
  
  "Щось для порятунку тварин", - сказав оператор. "І на знак протесту проти американського геноциду".
  
  
  "Що ж, це звучить краще", - сказала Рейні Ренфрю. "Ми могли б отримати тут щось хороше". Він репетирував свій голос, як музикант, який налаштовує інструмент. "Це Ренс Ренфрю на сцені, де група розлючених американців сьогодні ввечері атакувала політику геноциду свого уряду щодо..." Він глянув на операторів: "Ви сказали, тварин?"
  
  
  "Правильно, тварини".
  
  
  "Політика геноциду їхнього уряду стосовно тварин. Чи може це бути початком руху, який назавжди скине корумповані американські уряди? Непогано. Це може спрацювати. У будь-якому випадку, коли має відбутися демонстрація?"
  
  
  "Ще хвилин сорок п'ять чи близько того", - сказав оператор.
  
  
  "Що ж ми будемо готові. Нас знімуть на відео, і ми скажемо, що пішли з приватної вечірки, щоб прийти сюди і розповісти нашим глядачам правду. Що вони взагалі збираються робити?"
  
  
  "Підірвали атомну бомбу, як вони сказали".
  
  
  Загар зник, і шкіра Ренса Ренфрю зблідла. "Тут?" сказав він.
  
  
  "Це те, що вони сказали".
  
  
  "Послухайте, хлопці. Я думаю, мені потрібно роздобути ще якесь обладнання. Ви чекайте тут і знімайте все, що відбувається, а я повернуся".
  
  
  "Якого роду обладнання вам потрібне?"
  
  
  "Я думаю, мені потрібний заглушник на цьому мікрофоні. Він робить мій голос надто різким".
  
  
  "У мене є один у сумці для гаджетів", - сказав оператор.
  
  
  "І мені потрібна синя сорочка. Ця біла надто сильно впадає у вічі".
  
  
  "У мене також є такий".
  
  
  "І нові туфлі. Мені потрібна інша пара взуття, якщо я збираюся блукати по окрузі. Ці надто тісні. Я схожу за ними. Ти чекай на мене і знімай, що б не трапилося".
  
  
  "Добре. Як довго ви пробудете?"
  
  
  "Я не знаю. Мої найкращі туфлі в моїй квартирі на вихідні".
  
  
  "Де це?" - Запитав я.
  
  
  "У Майамі. Але я постараюся повернутися, як тільки зможу". Ренфрю застрибнув у лімузин і поїхав. Позад нього два оператори вибухнули реготом, і, нарешті, помічник сказав: "Гей, хіба нам не слід теж трохи хвилюватися? Я маю на увазі, вони сказали атомну бомбу".
  
  
  "Та гаразд. Ці недоумки не змогли б підірвати петарду четвертого липня", - сказав головний оператор.
  
  
  "Я думаю, ти маєш рацію. Чи повинні ми попередити когось усередині комплексу? Ну, знаєш, налякати бомбою чи щось таке?"
  
  
  "Ні, нехай вони сплять. Нічого не станеться, за винятком, можливо, кількох галасливих пікетів".
  
  
  "Тоді для чого, чорт забирай, ми тут?" - Запитав помічник.
  
  
  "Протягом півтори години після восьмої. Що ви думали?"
  
  
  "Зрозумів".
  
  
  У кімнаті Римо задзвонив телефон, і, не роздумуючи, Дара Вортінгтон задоволено простягла мляву руку до трубки.
  
  
  "Упс", - схаменулась вона. "Може, мені не варто".
  
  
  "Краще вам цього не робити", - сказав Римо. "Це для мене".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  "Є дехто, хто завжди дзвонить мені, коли я добре проводжу час. У нього є для цього спеціальна антена. Я думаю, він боїться, що у мене може бути передоз від щастя, тому він рятує мене від жахливої долі". Він підніс телефон до вуха. "Ваш десятицентовик", - сказав він.
  
  
  "Рімо", - луною відгукнувся лимонний тон Сміта. "Це..."
  
  
  "Так, так, тітка Мілдред", - сказав Римо, використовуючи одне з кодових імен, якими Сміт підписував повідомлення.
  
  
  "Це серйозно. Ти один?"
  
  
  "Досить", - невизначено сказав Римо.
  
  
  "Сталося серйозне пограбування", - сказав Сміт.
  
  
  "Я вже займаюся однією справою", - сказав Римо.
  
  
  "Можливо, це той самий випадок", - сказав Сміт. "Це було пограбування ядерної установки. Зниклий предмет - ядерний заряд із мікронними компонентами та детонатор".
  
  
  - Хто-небудь, хто розмовляє англійською, знає, що було вкрадено? - Запитав Римо.
  
  
  "Це означає невелику портативну ядерну зброю та засоби для її приведення в дію".
  
  
  "Ну, і що я можу з цим поробити?"
  
  
  "Злодіїв не бачили, тому ми нічого про них не знаємо", - сказав Сміт. "Але я щойно отримав повідомлення, що деякі прес-служби отримали сьогодні ввечері погрози, спрямовані проти лабораторії IHAEO".
  
  
  "Ага. Сюжет ускладнюється", - сказав Римо. "До чого все це зводиться?"
  
  
  "Якщо вона вибухне, бомба може знищити все тваринне та рослинне життя на площі в двадцять квадратних миль", - сказав Сміт. "Не кажучи вже про катастрофічний вплив на довкілля".
  
  
  "Скажи мені. Якщо це вибухне, це дістанеться Палаті представників?" Запитав Римо.
  
  
  "Без питань".
  
  
  "Я думаю, можливо, мені варто знову лягти спати", - сказав Римо.
  
  
  "Це серйозно", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре, я зрозумів картину". Римо прослизнув повз Дари Вортінгтон і натягнув штани. "Я озирнуся. Що-небудь ще?"
  
  
  "Я думаю, цього було б достатньо", - сказав Сміт. Римо повісив слухавку і поплескав Дару по голому заду.
  
  
  "Пробач, люба. Дещо трапилося".
  
  
  "Знову? Так скоро? Як чудово".
  
  
  "Працюйте", - сказав Римо. "Просто сидіть смирно".
  
  
  "Твоя тітка Мілдред звучить дуже вимогливо", - сказала Дара. "Я чула, ти її так називав".
  
  
  "Вона така", - сказав Римо. "Вона така". Він подумав, чи не варто їй розповісти про загрозу вибуху, але вирішив не робити цього. Якби він не зміг знайти бомбу, все одно у когось було б мало шансів вижити.
  
  
  Римо пройшов до сусідньої кімнати, де Чіун лежав посеред підлоги, загорнувшись у тонку ковдру, зірвану з ліжка в квартирі.
  
  
  "Не спиш, Тату?" Запитав Рерно.
  
  
  "Спати? Як можна спати, коли твої вуха закладені звуками гону лося по сусідству?"
  
  
  "Пробач, Маленький батько. Просто дещо трапилося".
  
  
  "У будь-якому випадку, я говорю не з тобою, - сказав Чіун, - тому я був би вдячний, якби ти прибрав свою знебарвлену галасливу тушу з моєї кімнати".
  
  
  "Через деякий час ніхто з нас, можливо, ні з ким не розмовлятиме", - сказав Римо. "На території може бути бомба".
  
  
  Чіун нічого не сказав. "Ядерна бомба". Чіун мовчав.
  
  
  "Я зроблю це сам, Чіуне", - сказав Римо. "Але я мало що знаю про те, як знайти бомбу. Якщо я не знайду це і нас усіх віднесе до прийдешнього царства небесного, я просто хочу, щоб ви знали, ну, що було чудово познайомитися з вами".
  
  
  Чіун сів і похитав головою. "Ти безнадійно блідий", - сказав він.
  
  
  "Яке відношення до цього має мій колір?"
  
  
  "Все. Тільки біла людина стала б шукати бомбу, намагаючись визначити її місцезнаходження", - сказав Чіун, встаючи, протискаючись повз Римо і прямуючи до виходу.
  
  
  Римо пішов за мною і сказав: "Мені здається розумним шукати бомбу, шукаючи бомбу. Що б ви шукали? Чотирилиста конюшина і надію на удачу?"
  
  
  "Я, - гордо сказав літній кореєць, - шукав би сліди. Але тоді я всього лише бідна, скривджена, ніжна душа, далеко не така досвідчена у мирських справах, як ви".
  
  
  "Як виглядають сліди від бомб?"
  
  
  Ти не шукаєш сліди бомб, ідіот. Ти шукаєш сліди людей. Якщо бомба не доставлена сюди сама, сліди людей залишать ті, хто її ніс.
  
  
  "Добре. Давайте пошукаємо сліди людей", - сказав Римо. "І дякую, що поговорили зі мною".
  
  
  "Нема за що. Ти обіцяєш одягти кімоно?"
  
  
  "Я хотів би не знаходити бомбу", - сказав Римо.
  
  
  Головний конкурент телеканалу WIMP у рейтингах, телеканал WACK, щойно прибув на сцену в особі знімальної групи та Ленса Лерю, ведучого, який був, якщо вже на те пішло, навіть засмаглішим, ніж Ренс Ренфрю, його головний суперник у гонці рейтингів новин.
  
  
  Він побачив двох операторів із WIMP, але відчув захоплення, коли не побачив Ренса Ренфрю поблизу.
  
  
  "Добре, хлопці", - сказав він. "Давайте влаштовуватися та знімати". Він дістав портативну зубну щітку з внутрішньої кишені смокінга і швидко почистив зуби.
  
  
  Оператор сказав йому: "Гей, якщо тут вибухне бомба, я не хочу бути поруч".
  
  
  "Ось де відбувається дія, хлопець, а там, де відбувається дія, ти знайдеш Ленса Лерю та станційного ВАКА".
  
  
  "Так, що ж, незабаром дія може розвернутися на висоті п'яти миль у повітрі, якщо там є бомба і вона вибухне".
  
  
  "Не хвилюйтеся. Ми знімемо наші речі і заберемося звідси", - сказав Лерью. "Давайте увійдемо на територію".
  
  
  "Мені здається, я щось бачу", - сказав Римо.
  
  
  Стоячи на гладкому вологому газоні, Римо вказав на серію невеликих відбитків, що йдуть уздовж звивистої лінії. "Трава тут прим'ята. Бойовий обхід", - сказав він.
  
  
  "Любителі", - зневажливо сказав Чіун. Він вказав на невелике заглиблення. "Правша. Навіть на її ліктях залишаються відбитки".
  
  
  "Вона?" Перепитав Римо.
  
  
  "Очевидно, жіночий лікоть", - сказав Чіун.
  
  
  "Очевидно", - сказав Римо.
  
  
  "З чоловіком, який слідував за нею по п'ятах. Але пристрій був у жінки", - сказав Чіун.
  
  
  "Очевидно", - сказав Римо.
  
  
  "Гей, дивіться", - прошипів Ленс Лерью своїм операторам. "Я думаю, попереду хтось є. Хто ці хлопці?"
  
  
  "Можливо, вони вчені", - сказав оператор. "Може бути. Давайте розгорнемо камери і залишимося з ними на випадок, якщо вони вибухнуть".
  
  
  Вони розмовляли пошепки, але за п'ятдесят ярдів від них Чіун повернувся до Римо і запитав: "Хто ці галасливі дурні?"
  
  
  "Я не знаю. Спочатку бомба, потім я подбаю про них". Він глянув униз на сліди. "Я думаю, ти щось напав".
  
  
  "Він на щось натрапив", - крикнув один із знімальної групи. Він незграбно рушив уперед зі своїм обладнанням. Ленс Лерю пішов за ним.
  
  
  "Можливо, мені слід відправити цих настирливих людей у порожнечу, - сказав Чіун, - щоб ми могли спокійно продовжити наші пошуки".
  
  
  "О, я не знаю", - сказав Римо. "Убийте репортера, і ви ніколи не почуєте кінця".
  
  
  "Мені не подобається виступати перед цими хамами, як цирковий слон".
  
  
  "Дозвольте мені спочатку знайти бомбу", - сказав Римо. Він простежив за лінією слідів до квітучого куща. Він обмацав землю пальцями. Пристрій був там, трохи покритий шаром землі.
  
  
  "Поспішайте. Вони вторгаються", - прошепотів Чіун, коли репортери підійшли ближче. Нарешті, один із операторів швидко виступив уперед і направив камеру у напрямку Чіуна. Чіун притулився носом до об'єктиву.
  
  
  "Гей, припини це, Мафусаїл", - сказав оператор. "Ти розмазав жир на мій об'єктив".
  
  
  "Мастило для носа? Майстер Сінанджу не робить мастило для носа. Ви образили мене до глибини душі".
  
  
  "Тепер ви це зробили", - крикнув Римо. "Я більше не несу відповідальності".
  
  
  "Що ви там робите?" Крикнув Ленс Лер'ю. "Що ви робите під цим кущем?" Руки Римо працювали швидко, спочатку від'єднавши таймер, а потім розчленувавши ядерний пристрій, розтерши металеві частини в порошок. Він закопав невелику купку чорних і сріблястих гранул під кущем туту.
  
  
  "Я спитав, що ви там робите?" Сказав Лер'ю. Тепер він стояв поряд із Римо.
  
  
  "Шукаю страшного австралійського нічного мисливця", - сказав Римо. "Це єдина ніч, коли він цвіте. Але ми це пропустили. Нам доведеться зачекати до наступного року".
  
  
  "Що щодо бомби?" Зажадав відповіді Ларью.
  
  
  "Жодної бомби не було", - сказав Римо. "Ми отримуємо подібні дзвінки тижнями. Просто диваки".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що я пройшов весь цей шлях за чокнутим покликом?" Сказав Ларью.
  
  
  "Схоже на те", - сказав Римо.
  
  
  Ларью в гніві тупнув ногою, потім крикнув двом операторам, що стояли за ним. "Добре, хлопці. Ми все одно зробимо художній сюжет. Вчені блукають територією опівночі у пошуках рідкісної квітки".
  
  
  "Ти не хочеш цього робити", - сказав Римо.
  
  
  "Не вказуйте мені, що я хочу робити", - сказав Арєв. "Права першої поправки. Свобода преси. Свобода слова". Він повернувся до операторів. "Зніми кілька кадрів про цих хлопців".
  
  
  Два оператори націлилися на Римо та Чіуна і почали прокручувати плівки всередині пристроїв. Примружені карі очі Чіуна дивилися в одну з камер.
  
  
  "Як щодо невеликої посмішки?" запропонував оператор. "Ось так?" Запитав Чіун, і його обличчя спотворила натягнута посмішка.
  
  
  "Це добре, старовина. Ще зуби".
  
  
  Чіун схопив камеру і, все ще посміхаючись, зім'яв її в коржик. Вклонившись, він повернув її оператору. "Зубов достатньо?" він запитав.
  
  
  Римо вихопив другу камеру в іншого оператора та розірвав її на шматочки у формі локшини.
  
  
  "Перша поправка!" - заволав Ларью.
  
  
  Римо поклав кілька уламків фотоапарата в рот Ларью. "Це перша поправка", - сказав він.
  
  
  Знімальна група новин кинулася до пролому в сітчастій огорожі.
  
  
  - Дякую тобі, Чіуне, за твою допомогу, - сказав Римо.
  
  
  "Чи будете ви ... ?"
  
  
  "Я все одно не одягну кімоно", - сказав Римо.
  
  
  Вухо Глорії Мусвасер почав втомлюватися. Вона затиснула телефон між головою та плечем, поки на аркуші синього паперу закреслювала черговий набір телевізійних позивних.
  
  
  Вона набрала інший номер.
  
  
  "Відділ новин WZRO", - сказав чоловічий голос.
  
  
  "Я представник Альянсу звільнення видів", - сказала Глорія своїм найстрашнішим голосом терориста.
  
  
  "І що?"
  
  
  "Я дзвоню, щоб заявити про свою заслугу в тому, що сьогодні ввечері в лабораторіях IHAEO стався майже Голокост".
  
  
  "Який Голокост? Який майже Голокост? Найбільша новина сьогодні ввечері полягає в тому, що президент міцно спить і йому не сняться погані сни".
  
  
  "Це був майже голокост", - наполягала Глорія.
  
  
  "Майже не рахується".
  
  
  "Про що ти говориш? Ми майже повернули Східне узбережжя у кам'яний вік".
  
  
  "Майже теж не вважається", - сказав нудний голос у слухавці.
  
  
  "Тепер ти послухай, ти, який співчуває військово-промисловим свиням", - крикнула Глорія. "Ми - ОАС, і ми маємо намір привласнити собі заслугу за атомний вибух, порівняно з яким Хіросіма виглядала б як пук у пляшці. Потенціал Голокосту для цього приголомшливий".
  
  
  "Мене не хвилює, чи ви SLA, AF of L. з SHITS", - сказав репортер. "Сьогодні ввечері нічого не сталося, тож новин немає".
  
  
  "Господи", - зітхнула Глорія. "Нічого не сталося. Ти завжди хочеш дій. Ви - любителі сенсацій та скандалів".
  
  
  "Приблизно так", – сказав репортер.
  
  
  "Огидно".
  
  
  "Якщо ти так кажеш", - погодився він.
  
  
  "Хіба намір нічого не означає?"
  
  
  "Леді", - стомлено сказав репортер. "Якби в основі сюжету лежав злий намір, вечірні новини тривали сорок годин".
  
  
  "Але це була довбана атомна бомба, ти, засранець", - закричала Глорія.
  
  
  "А це гудок для набору номера", - сказав репортер, вішаючи слухавку.
  
  
  Глорія прикурила цигарку від недопалка Натана. "Ми маємо придумати новий план", - сказала вона.
  
  
  "Вони не купилися на це?"
  
  
  "Свині. Хлопець сказав, що злого наміру недостатньо".
  
  
  "Цього було достатньо у В'єтнамі", - сказав Натан своїм самовдоволеним тоном.
  
  
  "Що, чорт забирай, це має означати?" Запитала Глорія.
  
  
  "Я не знаю", - м'яко сказав Натан. "Говорити про В'єтнам зазвичай безпечно".
  
  
  "В'єтнаму більше немає", - сказала Глорія, - "так що перестань смикатися. Це важливо. Перрівезер буде у нестямі, коли дізнається, що бомба не вибухнула. Він, мабуть, витратив на цей цілий стан".
  
  
  "Цілий стан", - сказав Натан. Погоджуватися з Глорією було майже завжди безпечно.
  
  
  "Можливо, ми зможемо придумати щось не менш хороше. Що-небудь сенсаційне, що зацікавить засоби масової інформації", - сказала Глорія.
  
  
  "ВІМП не зацікавився?" Запитав Натан.
  
  
  "Вони сказали, що надіслали команду, але всі розійшлися по домівках".
  
  
  "А ВАК?" Запитав Натан.
  
  
  "Вони теж послали команду, і на них напали якісь люди, які спостерігали за цвітінням квітів. Тож ми повинні придумати щось хороше".
  
  
  "Наприклад що?"
  
  
  "Подумай", - зажадала Глорія.
  
  
  Натан зсунув брови разом. "Як тобі це?"
  
  
  "Це справді добре", - сказала вона.
  
  
  "Я думаю. Як щодо протесту?"
  
  
  "Протести вже розпочалися", - сказала вона. "Це має бути масштабно".
  
  
  "Раніше ми звільняли банки", - сказав Натан.
  
  
  "Нічого гарного. Банки теж вийшли з ладу".
  
  
  "Що всередині?"
  
  
  "Школи та супермаркети", - сказала Глорія. "Щось у цьому роді. Вбивати дітей - це завжди добре".
  
  
  "Як щодо лікарні", - сказав Натан. "Чи це занадто грубо?"
  
  
  "Лікарня?" Різко спитала Глорія.
  
  
  "Так. Насправді, я не мав на увазі те, як це прозвучало".
  
  
  "Це чудово. Лікарня. Дитяче відділення. І ми зробимо це в ті дні, коли вони наводять домашніх тварин, щоб пограти з дітьми. Ми покажемо їм, що не можна дозволяти маленьким ублюдкам погано поводитися з тваринами".
  
  
  "Справді добре", - сказав Натан. "Правильно".
  
  
  "Не кажи так. "Прямо зараз" виключено".
  
  
  "Пробач, Глоріє. Я мав на увазі, що твоя ідея справді є кінцевою".
  
  
  "Це максимум", - сказала вона.
  
  
  "Справжній Макс, Глорія", - сказав Натан.
  
  
  "Добре. Тепер ми можемо зателефонувати Перрівезеру і розповісти йому, що ми плануємо", - сказала Глорія. "У будь-якому разі, я ніколи не була в захваті від цієї ідеї з атомною бомбою".
  
  
  "Занадто руйнівний?" Сказав Натан.
  
  
  "Не-а, але хто був би поруч, щоб помітити кров?" Запитала Глорія.
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Лікар Декстер Морлі сидів на високому табуреті, його пухкі щоки почервоніли, товсті маленькі пальці були зчеплені на колінах, коли Перрівезер увійшов до лабораторії. Губи маленького вченого зігнулися у швидкій гордій усмішці, коли він побачив свого роботодавця.
  
  
  "Ну?" Нетерпляче спитав Перрівезер.
  
  
  "Експеримент завершено", - сказав Морлі. Його голос тремтів від хвилювання та виконаного обов'язку.
  
  
  "Де це?" Запитав Перрівезер, протискаючись повз вченого і прямуючи до лабораторних столів.
  
  
  "Їх двоє", - сказав Морлі, відчайдушно і марно намагаючись утримати руки Перрівезера подалі від стерильних поверхонь у лабораторії. "Якщо ви просто зачекайте на хвилинку..."
  
  
  "Я чекав достатньо миттєвостей", - відрізав Перрівезер. "Де?"
  
  
  Доктор Морлі напружився від докору, але пішов узяти з полиці маленьку, вкриту марлею коробочку. Коли його руки торкнулися її, вони затремтіли. "Ось", - сказав він, його голос був приглушений і сповнений благоговіння, коли він зняв тканину.
  
  
  Під ним був куб із оргскла. Усередині куба був шматок гниючого м'яса. На м'ясі сиділи, харчуючись і ліниво посмикуючись, дві червонокрилі мухи.
  
  
  "Племінна пара?" Запитав Перрівезер. "У вас є племінна пара?"
  
  
  "Так, містере Перрівезер".
  
  
  Перривезер мимоволі ахнув побачивши мух. Він підняв пластиковий куб руками так обережно, що мухи навіть не ворухнулися від шматка м'яса. Він спостерігав за ними з усіх боків, повертаючи куб то так, то сяк, спостерігаючи за ними знизу і зверху, очі в очі, захоплюючись червонуватим відтінком їхніх крил.
  
  
  "Їх крила точно кольору свіжої людської крові", - прошепотів він.
  
  
  Поки він спостерігав, дві мухи піднялися з м'яса і ненадовго з'єдналися в повітрі, перш ніж опуститися. Майже про себе Перрівезер сказав: "Якби я міг знайти жінку, яка могла б це зробити".
  
  
  З якоїсь причини доктор Декстер Морлі відчув невиразне збентеження, як підглядаючий, захоплений на місці злочину. Він прочистив горло і сказав: "Насправді, ці дві мухи точно схожі на звичайних кімнатних мух, за винятком кольору крил. Musca domestica загону двокрилих".
  
  
  "Вони не зовсім схожі на кімнатні мухи", - сказав Перрівезер, кинувши гострий погляд на вченого. "Ви цього не змінили, чи не так?"
  
  
  "Ні. Ні, я цього не робив".
  
  
  "Тоді це найвища форма життя", - повільно промовив Перрівезер, обертаючи пластиковий куб, ніби це був бездоганний біло-блакитний діамант, який він щойно знайшов у себе на задньому дворі.
  
  
  "Ну, я не став би заходити так далеко", - сказав доктор Морлі, примружившись і спробувавши слабо посміхнутися.
  
  
  "Що б ви могли знати?" Прошипів Перрівезер.
  
  
  "Е-е. Так, сер. Я збирався сказати, що в більшості відносин цей вид є звичайною кімнатною мухою. Форма і будова. Його харчові звички ті ж, що, на жаль, робить його переносником хвороб, хоча я вірю, що з часом ми могли б усунути...
  
  
  "Чому ви хочете усунути це?" Сказав Перрівезер.
  
  
  "Що? Його хвороботворні властивості?" Перрівезер кивнув головою.
  
  
  "Чому..." Вчений похитав головою. "Можливо, ми не спілкуємося, містере Феррівезер. Мухи справді переносять хвороби".
  
  
  "Звичайно. Якби вони цього не зробили, сьогодні на землі було б ще більше людей, ніж ми вже маємо".
  
  
  "Я ... е-е, гадаю, я розумію вашу точку зору", - сказав Морлі. "Я думаю. Але все ж таки Musca morleyalis, як і раніше, є переносником хвороби і тому небезпечна".
  
  
  "Маска мортеяліс?" Запитав Перрівезер. Його обличчя нічого не виражало.
  
  
  Морлі почервонів. "Ну, як правило, відкриття, подібні до цих, приписуються вченому, який..."
  
  
  Обличчя Перрівезера, як і раніше, нічого не виражало, коли він сказав: "Спробуйте Musca Perriweatheralis". Нарешті, його обличчя розпливлось у легкій усмішці.
  
  
  Вчений прочистив горло. "Дуже добре", - тихо сказав він.
  
  
  "Чому в них червоні крила?" Запитав Перрівезер.
  
  
  "Ах". Вчений почервонів. Йому було зручніше говорити про біологію, ніж сперечатися про імена зі своїм роботодавцем, що наводить жах. "Амінокислоти, вироблені у цього виду, як я вже казав, радикально відрізняються від амінокислот звичайної кімнатної мухи. Не тільки за типом, а й за розташуванням. Очевидно, це викликало генетичну мутацію, яка дала нам червоні крила. Звичайно, коли експерименти продовжаться і ми знищимо ці конкретні організми, тоді ми почнемо переселяти...
  
  
  "Знищити? Знищити що?" Очі Перрівезера спалахнули.
  
  
  "Оскільки ми маємо всі документи, насправді немає необхідності зберігати справжні організми, особливо з урахуванням того, що їхня дихальна система розвинена настільки, що робить їх несумісними з іншими формами життя".
  
  
  "Що це означає?"
  
  
  "Це означає, що ці мухи несприйнятливі до ДДТ, інших пестицидів та всіх отрут", - сказав Морлі.
  
  
  "У цьому був сенс, чи не так?"
  
  
  "У цьому й був сенс", - сказав Перрівезер.
  
  
  Його очі блиснули. "Всі пестициди?"
  
  
  "Всі відомі нині пестициди. Дозвольте мені". Він узяв пластиковий куб із рук Перрівезера і поклав його на блискучий білий лабораторний стіл. Одягнувши гумові рукавички, він вставив марлеву мухоловку в коробку і витяг одну з мух. Потім він відкрив маленький контейнер, з якого пролунало тихе шипіння. "Чистий ДДТ", - сказав Морлі, опускаючи мухоловку у контейнер та закриваючи кришку.
  
  
  "Що має статися?" З тривогою спитав Перрівезер.
  
  
  "Абсолютно нічого", - сказав Морлі. "У цьому досить чистого пестициду..."
  
  
  "Будь ласка, не називайте їх пестицидами", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Вибачте, там достатньо ДДТ, щоб убити країну, повну мух. Але зверніть увагу на стан Musca perriweatheralis". Він витяг марлеву мухоловку та накрив коробку зверху. Усередині марлі сердито дзижчала червонокрила муха. Коли він помістив його назад у пластиковий куб, воно кинулося прямо до шматка м'яса.
  
  
  "Він все ще живий", - сказав Перрівезер.
  
  
  "І неушкоджений", - додав Морлі. "Він може вижити в атмосфері чистого метану", – гордо сказав учений. "Або ціаніда. Або будь-якої отрути, яку ви можете придумати".
  
  
  "Тоді це непереможно".
  
  
  "Ось чому це має бути знищено", - сказав Морлі. "Я впевнений, що ви не хотіли б ризикувати, випускаючи подібну істоту на волю у нашій атмосфері", - сказав він. "Як би там не було, запобіжні заходи, які я зробив з цим, були величезними. Але небезпека зростає в міру розмноження пари. Якщо хоча б одна така муха вибереться з цієї лабораторії живою, це може суттєво порушити екологічний баланс планети".
  
  
  "Муха, яку не можна отруїти", - гордо сказав Перрівезер.
  
  
  "Як ви знаєте, містере Перрівезер, це щось набагато більше. Є й інші речі, які вона робить. Наприклад, її здатність кусатися, на відміну від Musca domestica. І результат його укусів. Ви знаєте, містере Перрівезер, коли я вперше прийшов сюди працювати, ви обіцяли, що одного разу розповісте мені, як у вас розвинулися ці початкові мутації.
  
  
  "Давайте ще раз подивимося на демонстрацію", - сказав Перрівезер. Морлі помітив, що його роботодавець важко дихає.
  
  
  "Чи повинні ми?"
  
  
  "Ми повинні", - сказав Перрівезер. Його голос був м'яким невідбитим гулом, майже як дзижчання, але це охолодило Морлі сильніше, ніж міг би крикнути.
  
  
  "Дуже добре".
  
  
  Вчений пройшов у дальній кут лабораторії до тераріуму, наповненого саламандрами. Він дістав одну з них і повернув до пластикового куба з мухами.
  
  
  "Будь обережним. Я не хочу, щоб ця ящірка випадково з'їла одну з цих мух".
  
  
  "Цього не станеться", - сказав Морлі. Він накрив голову саламандри і тримав її всередині контейнера з мухами. Одна з мух на секунду присіла на хвіст саламандри, потім стрибнула назад на шматок гіркого м'яса.
  
  
  Морлі кинув саламандру в інший прозорий пластиковий контейнер, у якому вже лежала велика жаба. Жаба була в дюжину разів більша за ящірку; вага її тіла, мабуть, була в сто разів більша. Жаба подивилася на саламандру і ліниво висунула язик.
  
  
  Перрівезер підійшов до пластикового куба; його обличчя торкнулося його, коли він спостерігав, щоб побачити, що станеться далі.
  
  
  Жаба знову висунула язик, і майже миттєво її мова була відрізана і лежала на дні контейнера, все ще рефлекторно посмикуючись. Очі жаби витріщились від жаху, коли саламандра напала на неї, люто кусаючи і здираючи з її тіла великі шматки шкіри. Потім ящірка схопила жабу і відірвала кінцівки. Очі жаби перетворилися на желеподібні грудочки. Її прозора кров бризнула на пластикові стінки контейнера. Воно видало слабкий звук; потім його резонуючі порожнини наповнилися рідинами його тіла. Жаба смикнулася, а потім нерухомо лягла на підлогу клітини, тоді як крихітна саламандра заповзла на неї, продовжуючи атакувати.
  
  
  Ще за дві хвилини внутрішня частина пластикового контейнера була невидима зовні. Нутрощі жаби та рідини покривали стінки. Лікар Морлі мовчки підняв кришку коробки, вставив довгу голку для підшкірних ін'єкцій і витягнув її з насадженої на кінчик мертвою саламандрою.
  
  
  "Повітря впорснеться прямо в серце", - сказав він, кидаючи рептилію в пластиковий пакет. "Я знаю єдиний спосіб вбити її".
  
  
  Він глянув на Перрівезера. "Тепер ви розумієте, чому ці двоє мають бути знищені?"
  
  
  Перрівезер довго дивився на мух, перш ніж знову перевести погляд на вченого.
  
  
  "Я подбаю про це", - сказав Перрівезер. "В даний час охоронюй їх ціною свого життя".
  
  
  В кімнаті нагорі було темно, як завжди, і жарко, і пахло насолодою та гниллю. В Валдрон Перрівезер III увійшов тихо, як робив завжди, акуратно поклавши ключ у кишеню куртки після того, як відімкнув двері. Пил у кімнаті лежав простирадлами на старовинних оксамитових меблів з витонченими в'язаними серветками.
  
  
  Перрівезер м'яко пройшов по запиленому килиму до високої камінної полиці, оббитої старовинним шовком. Поверх шовку лежав лише один предмет - крихітний футляр із дорогоцінним камінням, густо всипаний золотом.
  
  
  Він із любов'ю взяв футляр і кілька хвилин тримав його на долоні. Він дивився на нього, не кажучи ні слова, не рухаючись, якщо не брати до уваги ніжних погладжень пальцями по його прикрашеній дорогоцінним камінням поверхні.
  
  
  Нарешті зробивши глибокий вдих, він відкрив футляр. Усередині лежав крихітний трупик мухи.
  
  
  Очі Перрівезера смикнулися пеленою сліз. Тремтячим пальцем він торкнувся волохатого, нерухомого маленького тіла.
  
  
  "Добридень Мамо".
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Перрівезер повернувся за стіл у своєму кабінеті, коли задзвонив телефон.
  
  
  "Містер Перрівезер", - сказала Глорія Мусвасер. "Нам шкода, але бомба не вибухнула".
  
  
  Коли вона покладе слухавку, вона скаже Натану, що Перрівезер, схоже, зовсім не заперечував. Він був сердечний. Більш ніж сердечний.
  
  
  "Це також була не наша вина", - сказала Глорія. "Збій стався через параноїдальну байдужість неосвічених засобів масової інформації та..."
  
  
  "Не має значення, місіс Мусвасер", - сказав Перрівезер. "У мене є плани на випадок непередбачених обставин".
  
  
  "Ми теж", - сказала Глорія, думаючи про дитяче відділення у лікарні. "Ми з Нейтаном щойно придумали щось настільки фантастичне, настільки велике, що вам це дійсно сподобається".
  
  
  "Я впевнений, що так і зроблю", - сказав Перрівезер. "Чому б тобі не прийти в будинок і не розповісти мені про це?"
  
  
  "Правда? Правда? Ти не божевільний?"
  
  
  "Я здається сердитим?" Сказав Перрівезер.
  
  
  "Послухай, ти справді добрий спортсмен", - сказала Глорія. "Ми почнемо прямо з цього".
  
  
  "Я буду чекати тебе".
  
  
  "Містер Перрівезер, ви не пошкодуєте. Новий план позбавить вас всіх проблем".
  
  
  "Так, так і буде", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Ви ще навіть не чули цього".
  
  
  "Я впевнений, що так і буде. Я знаю, що ви з Натаном позбавите мене всіх проблем", - сказав Перрівезер, вішаючи трубку.
  
  
  Глорія Мусвасер сказала Натану: "Він трохи з дивностями, але з ним все гаразд. Він хоче, щоб ми приїхали до Массачусетсу і розповіли йому про новий план. Він хоче, щоб ми вирішили всі його проблеми".
  
  
  "Підсумок. Справді підсумок", - авторитетно сказав Натан.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  Мусвасери прибули із шестигодинним запізненням. По-перше, вони заблукали і опинилися в Пенсільванії замість Массачусетсу. Потім вони побачили, як у кінотеатрі показували їхній найулюбленіший фільм усіх часів "Китайський синдром", тому вони зупинилися, щоб подивитися його в двадцять сьомий раз.
  
  
  Коли Перрівезер зустрів їх біля дверей свого будинку, вони запропонували йому серію таємних рукостискань. Він ввічливо відмовився від них усіх, тому вони потиснули руки.
  
  
  Перрівезер провів їх у мізерно обставлену кімнату в дальньому крилі особняка.
  
  
  "Почекай, доки не почуєш нашу ідею, хлопчик Воллі", - експансивно сказала Глорія.
  
  
  "Я впевнений, що це буде чудово".
  
  
  "Ми шкодуємо про тротиловий еквівалент і атомну бомбу. Вони просто не спрацювали, і ми шкодуємо про це", - сказав Натан.
  
  
  "Ви не повинні почуватися погано. Зрештою, подивіться на всіх шимпанзе, яких ви допомогли знищити, доставивши цю посилку до Увенди", - саркастично сказав Перрівезер.
  
  
  "Ну не так добре, як делегати безпосередньо", - сказала Глорія. "Але принаймні шимпанзе вбили деяких делегатів. Це було добре".
  
  
  "Це, безумовно, було", - погодився Перрівезер. "Настільки добре, що я подумав, що вас слід винагородити".
  
  
  "Це справді мило, Воллі", - сказала Глорія.
  
  
  "Чи не хочете ви двоє по келиху шеррі?" Запитав Перрівезер.
  
  
  "У тебе є трава?" - спитав Натан, перш ніж його дружина тицьнула його ліктем у ребра.
  
  
  "Шеррі було б чудово", - сказала Глорія.
  
  
  Перрівезер кивнув головою. "Добре. Я зараз повернуся. Почекай мене тут, а потім я покажу тобі, як ти збираєшся вписатися в наш великий новий план атаки". Виходячи, він зачинив за собою двері до кімнати.
  
  
  Глорія і Натан бродили по кімнаті з двома металевими стільцями та маленьким пластиковим столом Парсонса. "Подивися на це", - сказав Натан. Він взяв зі столу предмет у рамці та простягнув його Глорії. Це була колекція маленьких ляльок у формі людини, проткнутих шпильками у тулубі, їхні руки та ноги були широко розкинуті, як придатки комах у виставковій клітці. "Він глючить", - прошепотів Натан. "Не кажи мені".
  
  
  "Він захоплюється жуками", - сказала Глорія.
  
  
  "Я думав, Альянс звільнення видів має на увазі тварин", - сказав Натан. "Наприклад, цуценят і таке інше. Гренландських тюленів. Зникаючі види. Хто, чорт забирай, коли-небудь наражав на небезпеку види комах?"
  
  
  "Це тому, що ти недалекий", - сказала Глорія. "Жуки – це тварини. Вони, звичайно, не рослинні чи мінеральні. І оскільки Перрівезер вкладає всі гроші у SLA, я думаю, він повинен мати право голосу в тому, що ми намагаємося звільнити".
  
  
  "Так, але жуки не милі", - сказав Натан, ставлячи вітрину назад на стіл. "Ти колись намагався притиснутися до комара?"
  
  
  "Це твоє буржуазно-невільне виховання", - сказала Глорія. "Ти маєш навчитися приймати жуків як рівних".
  
  
  Двері бібліотеки зі скрипом прочинилися, і всередину влетіла крихітна дзижча істота. Двері за ним різко зачинилися, і Глорія почула звук, схожий на те, як дві важкі засуви засуваються на місце всередині дверей.
  
  
  "Що це?" Запитав Натан.
  
  
  "Це муха", - сказала Глорія. "У неї червоні крила".
  
  
  "Можливо, це домашня тварина. Можливо, вона хоче подружитися". Муха кружляла над головою Натана. "Продовжуй, Натане. Простягни йому руку".
  
  
  "Воно хоче напасти мені на руку", - сказав Натан.
  
  
  "Натан", - погрозливо сказала Глорія.
  
  
  "Ах, я ніколи раніше не зустрічав муху, яка б хотіла потиснути руку", - сказав Натан.
  
  
  "Це було в старі часи. Весь наш спосіб мислення про наших друзів-комах повинен змінитися", - сказала Глорія.
  
  
  "Добре, добре", - сказав Натан.
  
  
  "Продовжуйте. Протягніть мусі руку".
  
  
  "Що, якщо він вкусить його?"
  
  
  "Дурний. Маленькі мухи не кусаються".
  
  
  "Дехто з них робить", - сказав Натан.
  
  
  "Що з цього? Можливо, йому потрібне харчування. Ти б не хотів, щоб він помер з голоду, чи не так? Через брак невеликої кількості крові, коли в тебе її так багато?"
  
  
  "Думаю, що ні", - нещасно сказав Натан і простяг руку.
  
  
  "Так краще", - сказала Глорія. "Давай, маленька мушка. Ми назвемо його Ред. Давай, Ред. Підійди привітайся з Глорією та татом Нейтаном".
  
  
  Муха приземлилася на згинання ліктя Натана. З-за дверей у кімнату Уолдрон Перрівезер III почув вереск, потім гарчання. А потім ще один крик, коли Глорія теж була укушена.
  
  
  Він засунув ще одну сталеву засув у двері, поплескав по дверях, і тонка посмішка осяяла його обличчя.
  
  
  * * *
  
  
  Доктор Декстер Морлі був у сказі, коли увірвався до кабінету Перрівезера.
  
  
  "Вони пішли. Вони обидва. Я просто вийшов у ванну на хвилинку, а коли повернувся, їх уже не було".
  
  
  "У мене є мухи", - сказав Перрівезер.
  
  
  "О. Слава небесам. Я так хвилювався. Де вони?"
  
  
  "Я казав тобі, що подбаю про них". Очі Перрівезера були як крига.
  
  
  "Так, сер", - сказав Морлі. "Але ви повинні бути справді обережні з ними. Вони дуже небезпечні".
  
  
  Хоча льодово-блакитні очі все ще були застиглими, губи Перрівезера склалися в натягнуту посмішку. "Ви досягли чималого рубежу, лікарю", - сказав він.
  
  
  Морлі засовався. Здавалося, похвалі не місце на вустах Перрівезера. Він кивнув, бо не знав, що робити.
  
  
  "Ви запитали мене, лікарю, як я зробив інші зміни в цій мусі. Здатність кусатися і її вплив на істот, яких вона вкусила".
  
  
  "Так. Я справді зацікавлений у цьому".
  
  
  "Правда в тому, лікарю..." Перрівезер підвівся на ноги. "Я взяв на себе сміливість запросити кількох друзів, щоб допомогти нам відсвяткувати. Я не думав, що ви заперечуватимете".
  
  
  "Звичайно, ні".
  
  
  "Вони чекають на нас. Чому б нам не піти туди?" Сказав Перрівезер. Він грюкнув великою рукою по плечу доктора Морлі і повів вченого до дверей. Поки вони йшли, він говорив далі.
  
  
  "Насправді раніше в мене працював інший вчений", - сказав Перрівезер. "Ці два прориви були його заслугою. Але він ніколи не міг зробити великого прориву. Ця честь була зарезервована за вами".
  
  
  "Дякую. Це дуже люб'язно. Хто був той інший вчений?" Запитав Морлі.
  
  
  Перрівезер зупинився з Морлі перед дверима. Він тихо почав відсувати засуви у двері. "Так, це було велике досягнення", - сказав Перрівезер. "Ви зробили новий вид невбивним, і це має занести ваше ім'я до списків пошани науки на всі часи. Ви припустилися лише однієї маленької помилки".
  
  
  "О, що це було?"
  
  
  "Ви сказали, що мухи мають бути готові до розмноження за кілька тижнів?"
  
  
  "Так".
  
  
  "У них вже є, і у нас на цьому шматку м'яса вже ростуть гарненькі маленькі личинки".
  
  
  "О, мій Бог. Вони мають бути знищені. Якщо хтось вибереться... вони мають бути знищені".
  
  
  "Знову помиляєтеся, докторе Морлі. Ви повинні бути знищені".
  
  
  Він відчинив двері, вштовхнув вченого всередину і зачинив двері, засунувши засуви на місце.
  
  
  Почулося гарчання, в якому більше не можна було впізнати голоси Глорії та Натана Мусвасера. Потім пролунав крик, глухий удар і нудотний звук плоті, що відривається від кістки.
  
  
  Перрівезер знав цей звук. Він притулився вухом до дверей і насолоджувався ним. У дитинстві він одного разу розірвав кішку на частини у сараї для інструментів садівника. Він знайшов кілька теслярських інструментів, лещата і затискач, і використав їх, щоб розчленувати тварину. Кіт також звучав так. І Перрівезер відчув тоді те ж задоволення.
  
  
  Він упіймав кішку, що грала з павутинням. Кішка зловила павука в пастку і грала з ним, як із якоюсь іграшкою. Він дав кішці урок. А потім, коли садівник упіймав його з закривавленою кішкою в руках, він подав садівнику урок теж.
  
  
  Садівник намагався вивільнити мертву кішку з затискачів, і поки він працював і бурмотів, що юний Уолдрон навчиться відрізняти хороше від неправильного, клянуся Богом, хлопчик спокійно і мовчки посунув табурет за старого, піднявся на нього, заніс цеглу над його головою і розбив його голову і розбив його. , покритий сивим волоссям череп. Потім він підпалив хлів, і це був кінець садівника. Разом з усіма його інсектицидами та отрутами.
  
  
  Саме у тих ранніх спогадах сформувалася угода про рівень обслуговування. Звичайно, Волдрону Перрівезеру було начхати на більшість тварин. Вони були грубими, схибленими на гігієні істотами, яких комахи хвилювали так само мало, як і людей. Але коли він уперше спробував завербувати людей до Фронту звільнення комах, ніхто, здавалося, не виявив особливого інтересу. Люди були егоцентричними істотами, які хотіли вірити, що вони є найвищим видом на землі. Більшість із них навіть не знали, що комахи перевершують їх чисельністю більш ніж у мільйон разів. до одного. Для більшості неосвічених людей комахи були об'єктами, яких можна було пригорнути, не замислюючись. Маленькі хлопчики відривали мухам крильця для розваги. Домогосподарки регулярно обприскували свої кухні отрутою від мух. Вони випустили пластикові контейнери, що виділяють токсичні пари, щоб не ділити свій простір з мухами. Несправедливість цього була дуже велика, щоб з нею можна було змиритися.
  
  
  Але він не зміг нікого зацікавити у Фронті звільнення комах, тому тихо, використовуючи безліч інших людей як передові лідери, він заснував Альянс звільнення видів. Він вклав гроші та керував ним. У перші дні нагороди приписувалися представникам громадськості. Тепер, коли група стала жорстокішою у своїх методах, члени громадськості взяли провину на себе. Все, що отримав Уолдрон Перрівезер, – це задоволення від добре виконаної роботи.
  
  
  Але тепер битва майже скінчилася. Він мав його непереможну зброю. Один із них був живим у кубі з плексигласу в його офісі, а ще дванадцять були маленькими личинками, що об'їдали протухлу яловичину. Через день чи два вони теж стали б червонокрилими красенями. Готові помститися землі.
  
  
  Нагорі, в запорошеній тихій кімнаті, де зберігалася мініатюрна скринька, прикрашена дорогоцінним камінням, Перрівезер тихо розмовляв з висохлою чорною комахою.
  
  
  "Це почалося, матір", - сказав він. "Я казав тобі, що твоя смерть буде помщена. Покарання буде для всіх тих, хто міг так недбало вбивати наш вигляд, ніби ми не мали жодного значення. Вони побачать нашу значущість, мамо. Нова червонокрила муха буде нашим ангелом помсти".
  
  
  Він на мить замислився. "Є дві перешкоди, з якими ще належить розібратися, мама. Двоє нових вчених у лабораторії IHAEO. З того, що я чув, вони стверджують, що просунулися ще далі, ніж був доктор Равітс. І вони були відповідальні за масове вбивство в Увенді, знищивши жука Унг”.
  
  
  Сльоза скотилася по його щоці, коли він подумав про жахливу кількість убитих комах. "Вони монстри, мамо. Але не хвилюйся. Їхній час приходить. Цей доктор Римо і цей доктор Чіун більше не побачать світанків".
  
  
  Розділ 14
  
  
  
  
  Баррі Швейд нарешті спростив кроки, необхідні для отримання інформації з маленького комп'ютера-аташе-кейса. Сміт досі не розумів, як Швейд зміг використати для зберігання те, що він називав космічною енергією, але це не мало значення. Було достатньо того, що будь-який біт інформації, що надходив у головні комп'ютери Кюре у Фолкрофті і на острові Сент-Мартін, миттєво передавався до маленького переносного аташе-кейс. І тепер Смітові більше не потрібний був Швейд для доступу до цієї інформації: він міг отримати її сам.
  
  
  Швейд також розробив механізми стирання для головного комп'ютера: він уже встановив його на устаткуванні Сент-Мартіна, і коли Сміт повернеться до Фолкрофту, він зробить те саме з тамтешніми мейнфреймами. Інформація КЮРЕ була б захищена від вторгнення. Якби хтось колись увійшов до комп'ютерної лінії, вона миттєво стерлася б сама собою.
  
  
  Це була абсолютна безпека, абсолютно безпомилкова, і Сміт почував себе добре.
  
  
  Поки він не відчув клацання в аташе-кейсі, який означав, що йому телефонують.
  
  
  Коли він відкрив кейс, він побачив, що спалахнув маленький зелений вогник. Це означало, що дзвінок надійшов з його офісу в Раї, Нью-Йорк, і він був здивований.
  
  
  Зелене світло ніколи раніше не спалахнуло. Місіс Мікулка, його секретарка, була надто ефективною, щоб вимагати від нього будь-якої допомоги у той час, коли він був відсутній в офісі.
  
  
  Насправді саме місіс Микулка керувала повсякденною діяльністю санаторію, і її зарплата, якщо не титул, відбивала це. Вона нічого не знала про Кюре, і якщо її начальник часто здавався надмірно поглиненим якимось бізнесом, для ведення якого не був потрібний ніхто, крім нього самого, вона тримала цю думку при собі. Насправді, вона вважала, що у Сміта самого було якесь забирає багато часу хобі, на кшталт шахів з листування, а не бізнес, який він організовував і яким керував, тому що вона відчувала, що Гарольд Сміт був одним із тих чоловіків, які не могли без сторонньої допомоги вставити ґудзик у петлицю.
  
  
  "Так, місіс Микулко", - сказав він у маленький переносний телефон у кейсі.
  
  
  Це не могло бути чимось поганим, подумав Сміт. Його проблеми з безпекою комп'ютерів було вирішено; Римо, очевидно, знайшов і знешкодив атомну зброю, тому що вибуху не було, і він вірив, що Римо і Чіун скоро покладуть край тим, хто стояв за нападами на лабораторії IHAEO. І велике наукове відкриття доктора Равітса було у безпеці і тепер належало світовій науковій спільноті. Можливо, настане день, коли світ звільниться від шкідливих комах, і якщо це станеться, Кюре зможе взяти на себе частину тихих заслуг. Тепер зі Смітом не може статися нічого поганого.
  
  
  "Вибачте, що турбую вас, доктор Сміт", - нерішуче сказала місіс Мікулка. У її голосі почулося тремтіння. Її слова завмерли в тиші.
  
  
  "Доброго дня. Місіс Микулко, ви тут?"
  
  
  "Так, сер", - сказала жінка. "Я не зовсім знаю, як вам це сказати..."
  
  
  "Продовжуйте, будь ласка", - сказав Сміт, але намагався не бути різким із жінкою. "Я чекаю іншого дзвінка і хотів би, щоб наша розмова була короткою". Правда полягала в тому, що Сміт не очікував іншого дзвінка. Він не любив перевантажувати телефонну лінію. Що більше слів, то більше шансів, що хтось їх почує.
  
  
  "Звичайно, сер", - сказала вона. "У офіси вдерлися".
  
  
  "Комп'ютери внизу?" Запитав Сміт. "Ні, до них не торкалися. Це був мій стіл".
  
  
  "Що в столі?" М'яко запитав Сміт, відчуваючи, як хвиля полегшення захльостує його тіло. У її столі не було нічого важливого для ЛІКУВАННЯ.
  
  
  "Ваша телефонна книга, сер".
  
  
  Телефонна книга? Всі телефонні номери у світі були запрограмовані в комп'ютерах Фолкрофт багато років тому.
  
  
  "Стара книга", - продовжила вона. "Адресна книга, яку ви мені дали. Це було до того, як ви створили свої комп'ютери. Ви попросили мене ввести всі ваші номери до довідника. Я думаю, це було в 1968 році".
  
  
  Він згадав. Тоді це було ризиковано – дозволити чужим очам побачити матеріал, який він збирав, щоб помістити у комп'ютери. З цієї причини він ніколи не наймав постійного секретаря, використовуючи натомість нескінченну низку тимчасових друкарок для обробки величезної паперової роботи.
  
  
  Машиністки, як правило, були нудними істотами, повільними і іноді надто прискіпливими до звітів, які явно не мали нічого спільного з адміністрацією будинку для людей похилого віку. Тільки місіс Микулка в ті дні, коли вона працювала на Сміта, відповідала його вимогам. Вона була швидкою, добре організованою та абсолютно точною, і, що найважливіше, не ставила запитань про роботу.
  
  
  Зрештою, після того, як комп'ютери були встановлені, Сміт взяв її на постійну роботу, знаючи, що під її гострим і обачним наглядом справи санаторію у Фолкрофті йдуть гладко і ненав'язливо. Але телефонна книга була іншою. У ній містився список номерів, всі закодовані, але розшифровки, всіх контактних, якими КЮРЕ користувався до 1988 року. У ньому містилося ім'я людини, яка першою завербувала Римо, усіх співробітників вищого ешелону Пентагону, лідерів зарубіжних країн, великих кримінальних авторитетів тощо. Інформація, що міститься в книзі, мала другорядне значення. Більшість персонажів змінилася за минулі роки. Небезпека книги полягала в самому факті її існування і в тому, що вона могла змусити розумного спостерігача замислитися, хто міг скласти такий список цифр, і, можливо, привести його до усвідомлення того, що в Америці існує надтаємна агенція, яка працює поза законом.
  
  
  Це означало викриття CURE, та як тільки це було розкрито, CURE було закінчено.
  
  
  "Ви впевнені, що книга зникла?" Запитав Сміт. "Може бути, ви знищили її багато років тому?"
  
  
  "Я впевнений, сер. У той час я не довіряв комп'ютерам. Я подумав, що вони можуть зробити щось не так і стерти все, тому коли я побачив стару телефонну книгу на твоєму столі, я хотів порадувати тебе, тому я взяв її і поклав у ящик свого столу, і вона пролежала у глибині ящика сімнадцять років”.
  
  
  "Звідки ви знаєте, що це було вкрадено?" Запитав Сміт.
  
  
  "Я ..." - Вона запнулася. "Думаю, я знаю, хто це зробив, доктор Сміт".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Син Мій".
  
  
  Сміт щосили намагався, щоб його голос звучав спокійно. "Що змушує вас так казати?"
  
  
  "Це була моя провина, доктор Сміт", - схлипувала вона. "Він хороший хлопчик, правда. Просто він завжди потрапляє в халепу".
  
  
  "Будь ласка, повідомляйте мені лише факти", - спокійно сказав Сміт. "Це важливо. Як звуть вашого сина?"
  
  
  "Кінане, на честь мого чоловіка. Але це була моя провина. Я сказала йому".
  
  
  "Сказав йому що?"
  
  
  Голос місіс Микулкі телефоном звучав майже істерично. "Кінан прийшов додому минулої ночі. Ми так давно його не бачили. Він так багато подорожував, а потім була якась справа з пограбуванням, і він провів деякий час у в'язниці. Зауважте, не у в'язниці суворого режиму..."
  
  
  Сміт почав складати уявний образ людини, який був сином його секретарки: самотній, неприємний молодий злочинець, який завжди шукав легкий вихід. Грабіжник, злодій, який підробляє чеки, дрібний злочинець.
  
  
  Сміт хотів покарати себе за те, що найняв місіс Мікулку, не перевіривши минуле всіх членів її сім'ї. Її власне минуле було бездоганним; ніщо в ній ніколи не було недоречним. "Ви говорили з ним про мене?" Запитав Сміт.
  
  
  "Це була просто розмова, доктор Сміт", - благала вона. "Кінан був удома, і цього разу він не просто попросив грошей. Я приготувала його улюблену вечерю, а потім ми сиділи і розмовляли, тільки Кінан і я, як у старі добрі часи, до того, як він пішов із дому. Це був просто розмова”.
  
  
  "Просто поговорити про що?" – спитав він. Він почув, як вона плаче.
  
  
  "Мені так соромно. Я ніколи раніше не говорив про тебе жодного слова. . .
  
  
  "Будь ласка, продовжуйте, місіс Мілкулка", - сказав Сміт.
  
  
  "Я просто побіжно згадав, що ви здавалися жахливо зайнятим для людини, якій особливо нічого робити. Я маю на увазі..."
  
  
  "Я розумію. Що ще?"
  
  
  "Тільки те, що ти завжди був у Фолкрофті зі сходу сонця до півночі і єдиними людьми, яких ти коли-небудь бачив, були молодий чоловік з товстими зап'ястями та старий китаєць. Кінан сказав, що це прозвучало так, ніби ти щось приховуєш , і я ... ну, я згадав стару телефонну книгу, не знаю, чому вона спливла в мене в голові, і імена в ній, які не мали ніякого сенсу, наприклад, ЕЛІОДДЕ.Я пам'ятаю, що це було одне з них. І Кінан запитав мене, чи збереглася у мене книга, і спочатку я сказав, що ні, тому що це було так давно, але потім я згадав, що вона, мабуть, усе ще у мене в столі.
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Сміт. Він відчув, як фарба відринула від його обличчя.
  
  
  "Кінан попросив мене дістати для нього книгу", - сказала місіс Мікулка.
  
  
  "Невже ти?"
  
  
  "Звичайно, ні", - обурено сказала вона. "Я сказала йому, що збираюся спалити це вранці, тепер, коли я згадала про це. Особливо з огляду на те, що вам, здавалося, це ніколи не було потрібно, жодного разу за всі ці сімнадцять років. Я не знаю, на що ви Витрачаєте свій час, докторе Сміте, але я знаю, що це нікого не стосується, крім вас. Не мої і не Кінана».
  
  
  "Так", - невизначено відповів Сміт.
  
  
  "Але потім, цього ранку, коли я прокинувся, Кінана вже не було з усіма його речами. Він не повинен був їхати до наступного тижня. Так було написано в його квитку. А потім, коли я дістався до офісу, там було таке безладдя". .. "
  
  
  "Почекайте хвилинку, місіс Микулко. Його квиток куди?"
  
  
  “Puerto Rico. Чи бачите, у Кінана щойно з'явилися деякі гроші. Я не питав його, де він їх узяв”.
  
  
  "San Juan? Це те, куди він прямує? Ви точно знаєте, де він зупинився?"
  
  
  На лінії довгий час стояла тиша. Потім жінка сказала: "Він сказав, що зупинився в іншому місті. Зі смішним ім'ям. Він сказав, що у нього там є друг, з яким він провів деякий час у в'язниці. Кришталева куля, от і все."
  
  
  "Крістобаль? Сан-Крістобаль?"
  
  
  "Так я так думаю".
  
  
  "Як звуть цього друга?"
  
  
  "У цьому я певна", - сказала вона. "Лосось".
  
  
  "Е-е... лосось?"
  
  
  "Як риба. За винятком того, що Кінан вимовляв це як лососеве." Місіс Мікулка зробила паузу, а потім випалила питання: "Ви хотіли б, щоб я негайно пішла, доктор Сміт?" Або мені спочатку закінчити ту роботу, яка в мене є?
  
  
  Думки Сміта були вже за сотні миль звідси, він планував акцію у гірському селі Сан-Крістобаль у центральній частині Пуерто-Ріко.
  
  
  "Доктор Сміт?" - Покликала вона.
  
  
  "Прошу у вас вибачення", - сказав він.
  
  
  "Моя відставка. Я знаю, що це необхідно, і якщо я була співучасником якогось злочину, я готова зазнати за це наслідків", - безпристрасно сказала вона. "Я просто хотів, щоб ви знали, що я зробив це не навмисне".
  
  
  "Не йдіть у відставку", - сказав Сміт. "Навіть не думайте про це зараз. Ми обговоримо все це іншим разом, місіс Микулко".
  
  
  Він повісив слухавку і глянув на Баррі Швейда, який сидів у другому кінці кімнати, намагаючись засмагнути через щільно зачинене вікно.
  
  
  "Потрібна якась допомога, Гарольде?" Запитав Швейд.
  
  
  "Ні. Я хочу використовувати цей комп'ютер для відстеження авіаквитка".
  
  
  "Продовжуй. Я показав тобі, як".
  
  
  За кілька секунд Сміт підтвердив, що хтось Кінан Мікулка забронював квиток на комерційну авіакомпанію до Сан-Хуана. Квиток був використаний. Сміт закрив аташе-кейс і підвівся.
  
  
  "Баррі, мені доведеться виїхати на день або близько того".
  
  
  "Я збираюся бути тут один?"
  
  
  "Так. Це хороша квартира, і в холодильнику є їжа".
  
  
  "Що мені робити, якщо задзвонить телефон?" - спитав Швейд.
  
  
  "Відповісти на це, Баррі", - сказав Сміт.
  
  
  "Якщо це для тебе, Гарольде?"
  
  
  "Прийми повідомлення, Баррі". Обличчя Сміта було похмурим. "Мені треба йти, Баррі".
  
  
  "Візьміть мене із собою", - сказав Баррі.
  
  
  Сміт похитав головою. "Я не можу. Не цього разу".
  
  
  Він вийшов за двері. Позаду Баррі Швейд захникав: "Будь ласка", - і вчепився в свою синю ковдру.
  
  
  Розділ 15
  
  
  
  
  Сміт обережно вів машину по викопаній коліями ґрунтовій дорозі, що веде в Сан-Крістобаль, його ліва рука трохи спочивала на аташе-кейсі, який був точною копією того, в якому знаходилися комп'ютери Кюре.
  
  
  Сміт замкнув комп'ютерний кейс в одній із камер зберігання в аеропорту Сан-Хуан. Обидва кейси пройшли через систему безпеки, навіть не глянувши. Сміт виготовив картку з вигаданим ім'ям, і це вигадане ім'я було зустрінуте з повагою, яка відповідає приїжджому королю, незважаючи на те, що Сміт прилетів із Сент-Мартіна, який технічно був іноземною країною. Ніхто з чиновників не впізнав в обличчя чоловіка середнього віку в костюмі-трійці, але їм було наказано надавати йому всіляку люб'язність.
  
  
  Там чекала навіть машина, що сяє сірий "Мерседес", але Сміт обміняв її на непоказний "Форд". Він відхилив пропозицію співробітників аеропорту найняти водія. Сміт прожив життя в таємниці і не любив показів. Він навмисно намагався виглядати незабутнім, а його манери були м'якими і невинними. Це був спосіб, яким люди, подібні до Сміта, були навчені виглядати і жити.
  
  
  Саме цей вид невинності часто допомагав таким, як Сміт, вижити. Це підтримувало його в живих протягом Другої світової війни, під час роботи в Кореї з ЦРУ та на початку CURE.
  
  
  Тепер, коли Римо був силовим підрозділом агентства, Смітові більше не потрібно було підтримувати ту фізичну форму, якої колись вимагала його професія, але потайний склад розуму залишився. Це було невід'ємною частиною його особистості, так само необхідною, як і його окуляри в сталевій оправі.
  
  
  Він в'їхав у Сан-Крістобаль по дорозі і припаркувався на курній бічній вуличці. Після полудня на вулиці було жарко і майже неживо. Товста домогосподарка затягла виводок дітей у магазин, де мухи виглядали через брудне скло. Кульгавий собака тьмяного кольору накульгував у провулку в пошуках сміття.
  
  
  Єдині звуки життя долинали з бару за сотню футів від того місця, де Сміт припаркувався. Там голоси видавали якісь глухі звуки людей, які мали надто багато часу і надто мало грошей. Сміт пройшов через квартал, зайшов у бар і зупинився біля брудної металевої стійки.
  
  
  "Si, сеньйоре?" — спитав бармен.
  
  
  "Cerveza, з вашого дозволу", - сказав Сміт. Коли принесли пиво, Сміт запитав ламаною іспанською, чи знає бармен людину на ім'я Салмон.
  
  
  Чоловік зосереджено насупив брови, і Сміт повторив: "Сел-моан", наголосивши на другому складі.
  
  
  На його подив, бармен жбурнув брудну ганчірку перед Смітом і повернувся до нього спиною. Інші чоловіки в барі на мить замовкли, потім вибухнули хрипким сміхом.
  
  
  "Сеньйор", - сказав чоловік з червоним обличчям, покритим зморшками, підходячи до Сміта. "Очевидно, ви не розумієте. Салмон - це... як ви це називаєте, прізвисько. Це означає "дурень" або "тупий ледар". Бачиш? Він запитливо підняв брови, потім переклав те, що щойно сказав, решті шести чоловіків. у таверні: "Ес Рафаель, сі", - зі сміхом крикнув один з них, і Бармен погрозив йому кулаком.
  
  
  "Ви зачепили почуття Рафаеля", - сказав краснолиць чоловік Сміту.
  
  
  "О, мені дуже шкода", - м'яко сказав Сміт. Він почав вибачатися, як міг, перед барменом, але як тільки він почав говорити, чоловік із бочкоподібними грудьми, який сидів за столиком у дальньому кінці зали, підвівся. Його очі зустрілися з поглядом Сміта, а потім різко попрямував до відкритого виходу на вулицю.
  
  
  Сміт зробив ковток пива, прикинув, що його пиво коштує дев'яносто центів, подумав, чи варто чекати на решту, потім залишив на стійці повний долар. Десятицентові чайові могли б пом'якшити ображені барменові почуття, подумав він.
  
  
  Вулиця зовні була порожня. На мить Смітові здалося, що чоловік нічого не означав, але він відкинув цю думку. Десятиліття шпигунської роботи навчили його розуміти значення навіть простих жестів, і він мав довіряти своїм інстинктам. Без них він не мав нічого іншого.
  
  
  Тоді він побачив це, підвішене на металевому стовпі біля даху застарілої триповерхової будівлі наприкінці кварталу. Вивіска. На ній не було слів, лише малюнок риби. Лосось?
  
  
  Він побачив відчинені двері на рівні землі і ввійшов у кімнату, позбавлену меблів, але захаращену коробками та ящиками. На підлозі було розкидано кілька шматків паперу. По кутках стояли лави порожніх пивних пляшок. Пошарпана жінка середніх років із застиглим на обличчі постійним похмурим виразом перевалку прямувала до нього коридором із задньої частини квартири.
  
  
  "Si?" - запитала вона з виглядом людини, чия усамітнення було порушено.
  
  
  "Я шукаю чоловіка", - спробував він пояснити іспанською. "Американець..."
  
  
  "Ніяких чоловіків", - відрізала вона стерпною англійською. "Тільки жінки. Ти хочеш?"
  
  
  "Ні. Я не хочу жінку".
  
  
  "Тоді йдіть".
  
  
  "Я шукаю чоловіка".
  
  
  "Десять доларів".
  
  
  "Я..."
  
  
  "Десять доларів", - повторила жінка.
  
  
  Сміт неохоче простяг їй рахунок, потім пішов за жінкою на брудну кухню в задній частині магазину. "Я просто хочу поговорити", - сказав Сміт.
  
  
  "Слідкуйте за мною", - сказала жінка. Вона повела Сміта вгору по хитких сходах на верхній майданчик. У напівтемному коридорі, що кишить тарганами, вона різко постукала в двері, потім штовхнула її, відкриваючи. "Ви кажете тут", - сказала вона, вштовхнула Сміта всередину і зачинила за ним двері.
  
  
  Очі Сміта потребували миті, щоб звикнути до темряви кімнати. Коли вони звикли, вони зупинилися на самотній постаті, молодій жінці з копицею чорних кучерів, що спадали на плечі. Вона сиділа, схрестивши ноги, на зім'ятому кутку ліжка, одягнена в шорти і обтягуючу бавовняну сорочку, три гудзики якої ледве прикривали пишну плоть її грудей.
  
  
  Сміт прочистив горло. "У цьому немає потреби, міс", - сказав він, роздратований тим, що його голос був ледь чутний. "Ви розмовляєте англійською? Habla ви ingles?"
  
  
  Дівчина звільнила з-під себе свої довгі ноги і підвелася. Її шорти спокусливо натяглися на стегнах. Вона мовчки підійшла до нього, на її губах заграв натяк на посмішку.
  
  
  Сміт не знав, що її видало. Можливо, погляд її очей чи напруга у її тілі, коли вона ковзнула до нього. Він не знав причин, але був готовий, коли почув перший звук засідки.
  
  
  Сміт уже не був молодим, і його рефлекси були сповільненими порівняно з тими, якими вони були в ті дні, коли він був активним агентом. Але ніхто з його минулим ніколи не відчував гострого, як бритва, уколу страху і не забував, що робити, коли він відчував. Присівши і різко розвернувшись, він ударив ліктем когось у живіт. Нападник відсахнувся назад у затемненій кімнаті, повітря зі свистом вирвалося з його легень.
  
  
  Це дало Сміту достатньо часу, щоб витягнути свій автоматичний пістолет із наплічної кобури. Він пішов за чоловіком униз і поставив одну ногу йому на шию, одночасно цілячись пістолетом прямо в обличчя.
  
  
  "Ти повертайся на ліжко", - прогарчав Сміт через плече молодій жінці. Він почув її м'які кроки, що віддалялися, а потім скрип пружин ліжка.
  
  
  Сміт дізнався про обличчя цієї людини. Це був той самий чоловік, який вивів його з бару.
  
  
  "Салман", - сказав Сміт. Це було не питання. Чоловік хрюкнув, і Сміт встромив підбор свого черевика в тіло шиї чоловіка.
  
  
  "Ви Лосось?" Запитав Сміт. Він сильніше натиснув ногою.
  
  
  Пуерторіканець із зусиллям кивнув, витріщивши очі.
  
  
  "Навіщо ви мене підставили?" Сміт сильніше втиснув каблук. Чоловік із бочкоподібними грудьми безпорадно махнув рукою, і Сміт послабив тиск настільки, щоб дозволити чоловікові заговорити.
  
  
  "Не моя ідея", - видихнув чоловік. "Ти хочеш не мене".
  
  
  "Я знаю, хто мені потрібен. Чому він послав тебе до мене?"
  
  
  "Книга..."
  
  
  "У нього це є?" Салмон кивнув головою. "Я збираюся заплатити за це", - сказав Сміт. Очі пуерториканця розширились.
  
  
  "Ви думаєте, я цього не зроблю, бо я маю пістолет?" Сказав Сміт. "Я не хочу використовувати пістолет і не хочу, щоб ви двоє йшли за мною. Я хочу цю книгу, і я заплачу за неї. Ти розумієш?"
  
  
  Чоловік кивнув головою.
  
  
  Тримаючи дуло пістолета впритул до голови Салмона, Сміт відступив назад. "Вставай", - сказав він.
  
  
  Чоловік важко підвівся на ноги, уважно спостерігаючи за Смітом, поки американець піднімав свій шкіряний аташе-кейс.
  
  
  "Я хочу побачити Кінана Мікулку", - сказав Сміт. Салмон вів машину Сміта під дулом пістолета по пологих тропічних пагорбах. Щебеневі дороги перетворилися на гравій, потім на ґрунт, а потім перетворилися на стежки з трав'янистими смугами між двома рядами зношеної шин землі. Він зупинив машину біля підніжжя пагорба, що густо поросло чагарником і гігантськими тропічними папоротями.
  
  
  "Далі йти не можна", - сказав пуерторіканець. "Тепер треба йти".
  
  
  Сміт спрямував пістолет йому в обличчя. "Ти перший", - сказав він.
  
  
  Вони піднялися на зарослий пагорб по звивистій пішохідній стежці. На півдорозі вгору по схилу Сміт помітив дах з гофрованої жерсті, що сяє в червоному світлі сонця.
  
  
  Салмон вказав. "Він там", - сказав він. "У нього також є пістолет".
  
  
  Не зводячи очей із Салмона, Сміт крикнув: "Микулка. Кінан Микулка".
  
  
  Тиша.
  
  
  "Мене звуть Сміт. Зі мною твій друг. Ми одні. Спустись сюди. Я хочу поговорити".
  
  
  За мить Сміт почув шелест листя біля хатини, потім голос, що кличе у відповідь:
  
  
  "Про що ти хочеш поговорити?"
  
  
  "Бізнес. Я куплю у вас телефонну книгу".
  
  
  "Хто сказав, що я взагалі знаю, про що ти говориш?" Сміт тицьнув Салмона пістолетом.
  
  
  "Все гаразд. Він знає", - заволав пуерториканець. "У нього є гроші".
  
  
  "Скільки?" відповів голос.
  
  
  "Ми поговоримо, коли я побачу вас", - вигукнув Сміт. У підліску почулися кроки. Нарешті на галявину, навпроти Сміта та Салмона, вийшов молодик.
  
  
  Микулці на вигляд було під тридцять, у нього був пошарпаний вигляд людини, яка перестала сподіватися чи мріяти. У його правій руці був армійський "кольт", ствол якого був спрямований прямо на Сміта.
  
  
  "Припустимо, ти покладеш свій крихітний пістолет", - сказав Микулка, криво усміхаючись.
  
  
  "Не буде потрібно дуже великої кулі, щоб вибити мозок твого друга", - сказав Сміт. Пуерторіканець сильно спітнів. "Давай піднімемося туди, де ти зупинився. Я хочу укласти угоду".
  
  
  "Припустимо, я цього не зроблю?" — сказав Микулка.
  
  
  Сміт знизав плечима - невеликий економний жест. "У мене є гроші", - сказав він. "І не одна куля". Молодий чоловік насмішкувато пирхнув, але почав задкувати вгору по пагорбі.
  
  
  Сміт штовхнув Салмона вперед, так що пуерториканець виявився затиснутим між двома пістолетами.
  
  
  У халупі з бляшаним дахом було душно і темно. Усередині стояли зім'яте ліжко, стіл і маленька гасова плита.
  
  
  "Де гроші?" Вимогливо спитав Микулка.
  
  
  Сміт кинув аташе-кейс на брудний стіл, потім відчинив його однією рукою. Внутрішня частина кейсу була викладена від кута до кута і так глибоко як сам кейс валютою Сполучених Штатів. Старі купюри у пачках, перетягнуті резинками.
  
  
  "Скільки там?" Голос Микулки дивував його.
  
  
  "Сто тисяч двадцятками без розпізнавальних знаків", - сказав Сміт.
  
  
  "Діос", - тихо видихнув Салмон.
  
  
  Сміт поклав свою зброю на стіл. Микулка обережно зробив те саме.
  
  
  "В чому справа?" - Запитав молодик.
  
  
  "Я думаю, це очевидно", - сказав Сміт із деякою огидою. "Ви отримаєте гроші, а я поверну книгу, яку ви у мене вкрали".
  
  
  Микулка пожував губу. "Припустимо, у мене є інші охочі?" він посміхнувся. "Це не список тих, хто дзвонить Флоррі, щоб добре провести час. Я думаю, що, можливо, деякі зарубіжні країни були б готові викласти більше сотні тисяч, щоб дізнатися, чим ти займаєшся наодинці в цьому великому офісі поодинці".
  
  
  Салмон почав говорити, але Микулка жестом змусив його замовкнути.
  
  
  "У вас не було часу встановити якісь контакти", - спокійно сказав Сміт. "Ви, мабуть, навіть не зламали код, а коли ви це зробите, що ви знайдете? Телефонні номери сімнадцятирічної давності".
  
  
  "Я думаю, я маю стільки часу, скільки я хочу", - сказав Микулка. Він закурив цигарку, тримаючи її між зубами.
  
  
  "Ти помиляєшся, Микулко. Інформація в цій книзі - застарілий матеріал. Вона не знадобиться жодному уряду. Це застарілий матеріал".
  
  
  "Тоді чому ви так сильно цього хочете?" Втрутився Салмон.
  
  
  "Сентиментальна цінність", - сказав Сміт. Він повернувся назад до Микулки. "У будь-якому випадку, жоден іноземний агент не збирається платити вам і зупинятися на цьому. Ти перегнув ціпок, синку".
  
  
  "Ти не знаєш, про що говориш", - огризнувся Микулка.
  
  
  "Вибач, але я знаю", - сказав Сміт. "Перше, що я дізнаюся, це те, що ти дешева, незначна нікчема з поліцейським досьє".
  
  
  "Гей, почекай хвилинку ..."
  
  
  Сміт відмахнувся від нього. "Жодна розвідувальна служба у світі не залишить вас живими протягом п'яти хвилин після того, як вони куплять у вас цей документ. Якщо вони дійсно його купили. Невже ви не розумієте? Ви будете вбиті. Це гарантія".
  
  
  Цигарка недбало звисала з губ Микулки, але його адамове яблуко тремтіло. Він був наляканий: добре, подумав Сміт. Молодий чоловік нічого не знав. Очевидно, йому ніколи не спадало на думку, що уряд Сполучених Штатів буде так само зацікавлений у телефонній книзі, як і будь-який іноземний уряд. Він просто вкрав, не замислюючись. Але Сміт сказав йому одну велику правду. Жоден нічого не вартий агент не залишив би Микулку чи Салмона живими протягом п'яти хвилин після отримання зашифрованої адресної книги.
  
  
  "Час ухвалювати рішення", - сказав Сміт. "Ви візьмете гроші чи ні? Мені потрібно встигнути на літак".
  
  
  Микулка повагався, потім жестом запросив Салмона підійти ближче. Вони перешіптувалися, не зводячи очей зі Сміта. -
  
  
  Директору CURE не потрібно було чути їх, щоб зрозуміти, про що йдеться. Вони продадуть йому книгу, заберуть гроші, потім уб'ють його та перепродадуть документ іншому покупцю. Так завжди робилося у фільмах, і це була логіка злодія – брати та ще раз брати. Злодії завжди думали як злодії; навчені агенти – ні.
  
  
  "Так чи ні?" Сміт закрив аташе-кейс: при цьому його великий палець відколов маленький шматочок чорного металу від правої застібки.
  
  
  П'ять хвилин, подумав він.
  
  
  "Припустимо, нам потрібно більше часу?" Припустив Микулка, його очі глузливо блиснули.
  
  
  "Боюсь, ваш час вийшов".
  
  
  Микулка та Салмон обмінялися поглядами. З-під ліжка Микулка дістав пошарпаний записник у чорній шкіряній обкладинці і кинув її Смітові. "Коли у тебе немає часу, у тебе немає часу", - сказав він із нерішучою спробою зобразити усмішку.
  
  
  Сміт ввічливо кивнув головою, потім узяв свій пістолет зі столу. Микулка також забрав свій кольт. Ще одне протистояння.
  
  
  "Я думаю, мені потрібно перерахувати ці гроші", - сказав Микулка. "Сто тисяч, ви сказали?"
  
  
  "Добре. Перерахуйте це", - сказав Сміт. "Я збираюся почекати зовні. З книгою".
  
  
  Чотири хвилини.
  
  
  Він засунув книгу в кишеню куртки і, задкуючи, вийшов із халупи. Він знав, що вони труси і чекатимуть, поки він повернеться до них спиною. І він розраховував на те, що вони намагатимуться сховатися за стінами хатини, поки вони його вбиватимуть.
  
  
  Вийшовши надвір, він побачив, що двоє чоловіків проводжають його поглядами. На їхніх обличчях застиг самовдоволений вираз грабіжників, що загнали літню леді в кут на порожній вулиці.
  
  
  Микулка сів за стіл, відчинив кейс і почав перебирати гроші. — Сміт відступив на двадцять ярдів від халупи, зупинився там, дивлячись на будівлю, що похилилася. Тридцять секунд. Він розпочав зворотній відлік.
  
  
  Він почув рух ізсередини. П'ятнадцять секунд.
  
  
  Чотирнадцять. Тринадцять. Дванадцять… "Все тут", – крикнув Микулка.
  
  
  "Добре. Тоді до побачення", - крикнув Сміт. Три секунди.
  
  
  Він повернувся спиною, пропонуючи себе як мішень. Потім він кинувся на землю за секунду до того, як у лісі пролунав постріл. Він наполовину перекотився до укриття з термітованої колоди.
  
  
  А потім пролунав інший звук.
  
  
  Вибух зірвав дах із халупи, розкидаючи металеві стрічки дощем лісом у вигляді світлового шоу з помаранчевих іскор. Стіна бруду і згнилої рослинності піднялася вгору по колу, потім різко впала. Сміт прикрив голову. Камінь боляче вдарив його по стегні, але він не ворухнувся. Над головою пронизливо закричали тисячі тропічних птахів, коли бамбукова підставка впала і розбилася, як зубочистки.
  
  
  І потім настала тиша.
  
  
  Сміт обтрусився і пішов назад до руїн халупи. Микулка лежав нагорі серед уламків. Риси його обличчя були невпізнані. Він не мав очей, а його руки, здавалося, були розірвані вибухом. Мабуть, він тримав футляр із грошима, навіть коли стріляв у Сміта. Тіло Салмона було розірвано на три товсті частини.
  
  
  У пилу та диму проплив клаптик паперу. Сміт упіймав його. Це була частина підробленої двадцятидоларової банкноти, однієї з п'яти тисяч ідентичних банкнот, які Сміт носив у валізі, що вибухнула.
  
  
  Сміт відчув текстуру банкноти. То була хороша копія. Поруч тліло кілька невеликих вогнищ. Він штовхнув одну з них, і коли полум'я розгорілося досить високо, він дістав із кишені записник і кинув її у вогонь. Він почекав, поки від книги не залишилося нічого, окрім білого попелу.
  
  
  Потім він розтоптав попіл і пішов.
  
  
  Повернувшись до Сан-Хуана, він зайшов до офісу Western Union і відправив телеграму місіс Ейлін Мікулка, піклувальнику санаторію Фолкрофт, Рай, Нью-Йорк:
  
  
  ДОРОГА МАМА, ПРОСТИ, що я ПРИЧИНИВ ТЕБІ ТАКЕ ГОРІ, ПЕРЕСТАНЬ СЬОГОДНІ ВІДПЛИВАТИ НА ТОРГІВЕЛЬНОМУ СУДНІ, ЯКИЙ НАПРЯМУЄТЬСЯ У ПІВДЕННУ ЧАСТИНУ ТИХОГО ОКЕАНУ, ПЕРЕСТЯН, ПЕРЕСТАН Ю ТЕБЕ, ПЕРЕСТАНЬ, КІНАН.
  
  
  Рівно тридцять слів. Сміт думав про подібні речі.
  
  
  Розділ 16
  
  
  
  
  Уолдрон Перрівезер III легко увійшов до офісу Дари Вортінгтон в IHAEO labs і вручив жінці свою візитку.
  
  
  "Я тут, щоб побачити доктора Римо та доктора Чіуна", - сказав він.
  
  
  "Мені шкода, містере Барвінокл, але вони зараз недоступні", - сказала Дара, повертаючи йому його картку.
  
  
  "Це Перрівезер, а не Барвінок, ти, несушка", - їдко сказав він. "Звичайно, ти чув про мене".
  
  
  "Як ти мене назвав?"
  
  
  "Я назвав тебе несушкою".
  
  
  "Я знаю, хто ви", - раптово сказала Дарунка. "Ти божевільний, який завжди знаходить виправдання насильству".
  
  
  "І ваше місце у гнізді", - сказав Перрівезер. "Приведіть сюди цих двох вчених".
  
  
  "Ви грубіші..."
  
  
  "У гніздечку з апельсиновими кірками та кавовою гущею на дні. Дістань їх, я сказав".
  
  
  Дарунка натиснула кнопку внутрішнього зв'язку, яка змусила її голос луною розноситися по всьому комплексу IHAEO.
  
  
  "Я думаю, що ви - питання безпеки, містере Перрівезер: Ви розумієте? Безпека".
  
  
  "У мене немає наміру щось обговорювати із заводчиком. Запросіть своїх учених".
  
  
  Усередині головної лабораторії Римо почув голос Дари. "Охорона", - сказав він. "Я гадаю, це ми".
  
  
  Чіун випростався з пози лотоса на одному зі столів.
  
  
  "Давно час", - пробурчав він. "Не дивно, що вченим завжди присуджують премії. Вони заслуговують на медалі за свою здатність переносити нудьгу".
  
  
  "Я думаю, деякі з них роблять більше, ніж просто сидять на столах", – сказав Римо.
  
  
  "Якби вони страждали від невдячних учнів, як я, вони були б під столами, а не ними", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому б нам не піти подивитись, чого хоче Дара?" Сказав Римо.
  
  
  "Якщо ви побажаєте. Але якщо ви двоє почнете шумно злягатися в її кабінеті, я не знаю, чи зможу я контролювати себе".
  
  
  "Я триматиму це під контролем, Татусю".
  
  
  "Дивіться, щоб ви це зробили".
  
  
  "А. доктора. Римо і Чіун", - сказав Перрівезер. Він простягнув свою візитку Римо, який проігнорував її. Він засунув її в руку Чіуна. Чіун розірвав його.
  
  
  "У чому, мабуть, проблема, Даро?" Запитав Римо.
  
  
  "Цей назвав мене несушкою".
  
  
  Чіун посміхнувся. "Яйцекладна", - пирхнув він. "Який чудовий термін для білої жінки".
  
  
  Дарунка роздратовано підняла руки над головою і вилетіла з офісу.
  
  
  "Я Чіун", - сказав кореєць Перрівезеру, трохи кивнувши.
  
  
  "А ви, мабуть, доктор Римо?" - спитав Перрівезер.
  
  
  "Підійде просто Римо".
  
  
  Перрівезер простяг руку Римо, який проігнорував її. Швидким поглядом Перрівезер оцінив юнака з товстими зап'ястями. Він не дуже був схожий на вченого. Він більше схожий на співробітника служби безпеки, який, ймовірно, знаходиться поблизу, щоб захистити старого азіату. Він мимоволі посміхнувся. Небіжчик Равітс міг би розповісти їм дещо про цінність співробітників служби безпеки, подумав він.
  
  
  Але це не важливо. Це просто полегшило його роботу, чим він очікував.
  
  
  "Я дуже захоплений вашою роботою з викорінення жука Унга з Увенди", - сказав він.
  
  
  Римо також оцінив Перрівезера. Ця людина була надто гладкою, надто добре одягненою і надто лощеною, щоб бути вченою. Але нігті в нього були брудні.
  
  
  "Ви читали про це в газетах?"
  
  
  "Так", - сказав Перрівезер. "Ви бачите, я сам виявляю певний інтерес до ентомології. У мене вдома дуже складна лабораторія. Ви повинні це побачити".
  
  
  "Чому?" Холодно спитав Римо.
  
  
  "Бо, як двом провідним ентомологам IHAEO, ваша думка про мій експеримент була б дійсно корисною".
  
  
  "Його думка взагалі не була б корисною", - сказав Чіун, глянувши на Римо. "Він навіть не знає, який одяг правильно носити. Як ти міг очікувати, що він цінуватиме науку?"
  
  
  Перрівезер подивився на Чіуна, потім збентежено перевів погляд на Римо.
  
  
  "Моя думка анітрохи не гірша за будь-яке інше", - роздратовано сказав Римо. "Якого роду роботою з жуками ти займаєшся, Барвінку?"
  
  
  "Перівезер", - поправив чоловік. "І, будь ласка, говоріть "комаху". "Жук" - це термін..." Він зупинився і зробив пару глибоких вдихів, щоб заспокоїтися. "Вони не жуки. Вони комахи", - нарешті сказав він. "І через вашу чудову роботу над жуком Унг я прийшов попередити вас про ще більшу небезпеку, яку мені вдалося ізолювати в моїй лабораторії".
  
  
  "Що це?" Запитав Римо.
  
  
  "Я хотів би показати тобі", - сказав Перрівезер. Він присунувся ближче, і Римо відчув запах розкладання та гниючої їжі на шкірі чоловіка. "Я знаю, що у вас тут були проблеми з терористами. Що ж, відколи я працюю над цим проектом, я отримую погрози. Я чекаю нападу сьогодні ввечері на мою лабораторію".
  
  
  "Ви повинні розповісти мені щось про те, в чому ваша робота", - сказав Римо Перрівезеру. "І, будь ласка, встаньте з підвітряного боку".
  
  
  "Не кажи йому нічого", - сказав Чіун Перрівезеру. "Він забуде це за дві хвилини. Він нічого не пам'ятає, цей".
  
  
  Між цими двома відбувалося щось, чого Перрівезер не розумів, тому вирішив поговорити лише з Римо.
  
  
  "Існує новий вид комах", - сказав Перрівезер. "Якщо вони будуть розмножуватися дуже швидко і якщо моя здогад вірна, вони можуть правити землею протягом кількох тижнів".
  
  
  "Тоді чому ти посміхаєшся?" Сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, це просто нерви", - сказав Перрівезер. Він затис рота рукою. Римо помітив, що пальці чоловіка були довгі й тонкі, з гострими кутами в суглобах, як у павукових лапок.
  
  
  "Нам краще піти подивитись на це", - сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, це важливо", - сказав Перрівезер. "Мене чекає на приватний літак".
  
  
  Римо відвів Чіуна убік. "Поговори з ним кілька хвилин. Я хочу подзвонити Смітті та перевірити його".
  
  
  "Так", - сказав Чіун. Коли Римо попрямував до дверей, Чіун крикнув: "Ти можеш сказати несушці яєць, щоб вона повернулася на свій пост. Хе-хе. Несушка яєць. Хе, хе."
  
  
  Римо набрав номер телефону і почув клацання, коли дзвінок переключився з Олбані на Денвер і Торонто, перш ніж на острові Сент-Мартін у Карибському морі нарешті задзвонив телефон.
  
  
  "Алло?" - промовив тремтячий голос.
  
  
  Римо помовчав, перш ніж відповісти. "Хто це?" – підозріло запитав він.
  
  
  "Це Баррі", - захникав голос. "Я думаю, ви викликаєте доктора Сміта?"
  
  
  "Можливо", - обережно сказав Римо.
  
  
  "Я повинен прийняти повідомлення. Його тут немає. Я хотів би, щоб він був. Я дійсно сумую за ним".
  
  
  "Який Баррі? Хто ти?" Запитав Римо.
  
  
  "Баррі Швейд. Я найкращий друг доктора Сміта. Його найкращий друг. Тебе звуть Римо, чи не так? Що я можу тобі зробити?"
  
  
  "Коли приїжджає Смітті?"
  
  
  "Я не знаю. Я хотів би, щоб він був тут прямо зараз. Я не люблю розмовляти телефоном", - сказав Баррі Швейд.
  
  
  "Передайте йому повідомлення від мене, добре?" Сказав Римо.
  
  
  "Продовжуйте. Я це запишу".
  
  
  "Скажи йому, що я хочу знати про людину на ім'я Перрівезер. Уолдрон Перрівезер Третій".
  
  
  "Це починається на букву "П"?" - спитав Баррі. Римо повісив слухавку.
  
  
  В особняку Перрівезер провів їх повз блискучу білизну лабораторії в темний коридор. "Ви не хочете, щоб ми переглянули лабораторію?" Запитав Римо. "Через хвилину. Є кілька речей, які я хотів би вам спочатку показати. Тут, унизу, є кімната. Просто слідуйте за мною".
  
  
  "Щось тут не так пахне", - сказав Чіун по-корейськи, коли вони йшли за кілька кроків позаду Перрівезера по запорошеному килимовому покриттю холу.
  
  
  "Це могли бути його нігті", - відповів Римо корейською. "Ви їх бачили?"
  
  
  "І все ж таки його одягу бездоганні".
  
  
  "Але що це була за нісенітниця щодо того, що Дара - несушка?" Запитав Римо.
  
  
  "А, це", - відмахнувся Чіун. "Та це".
  
  
  "Коли хтось говорить про білих жінок, все слушно", - сказав Чіун.
  
  
  "Я проігнорую це", - сказав Римо.
  
  
  "Він розлютився, коли ти вжив слово "жук", - сказав Чіун.
  
  
  "Дивно для того, хто працює з ними постійно. Мабуть, тримає їх у себе під нігтями як домашні тварини".
  
  
  "Мовчати", - прошипів Чіун по-корейськи.
  
  
  "Що?"
  
  
  "З кімнати наприкінці коридору долинають звуки".
  
  
  Римо приглушив слух. Старий мав рацію. За товстими дверима наприкінці коридору хтось дихав. Зважаючи на звук, щось величезне. Коли вони підійшли ближче, дихання стало гучнішим.
  
  
  "Можливо, хтось хропе", - сказав Римо корейською. "Судячи з вигляду цього місця, сон, можливо, найкумедніше заняття".
  
  
  Чіун не посміхався.
  
  
  "Що там усередині, Чіуне?" Запитав Римо. "Що це за тварина?"
  
  
  "Дві речі", - сказав Чіун.
  
  
  Шум ставав дедалі голоснішим. Повітря з шипінням виходило з легких, які звучали так, ніби вони були зроблені з бетону. Коли вони наблизилися до дверей, вони відчули якийсь мерзенний запах зсередини дверей. Повітря стало смердючим і холодним.
  
  
  "Контролюйте своє дихання", - гаркнув Чіун по-корейськи.
  
  
  Смердючий клубочився навколо них, як дим. Перрівезер відступив від дверного отвору. "Що там?" Запитав Римо.
  
  
  "Те, що я хочу, щоб ви побачили", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Почекайте мене тут. Мені потрібно дещо забрати з офісу".
  
  
  "Ми почекаємо", - сказав Римо, коли Перрівезер попрямував геть. Звертаючись до Чіуну, Римо сказав: "Хоч би там що було, воно знає, що ми наближаємося".
  
  
  "І йому не подобається ця ідея", - сказав Чіун. Шум усередині кімнати на мить припинився, потім різко вибухнув, перш ніж різко припинитися.
  
  
  Раптом за ними опустилася сталева панель, перегородивши коридор. В цей момент важкі двері перед ними відчинилися.
  
  
  Чіун глянув на важку панель із сталевих пластин. "Вперед чи назад?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я вважаю, ми повинні побачити сюрприз, який приготував для нас цей божевільний", - сказав Чіун.
  
  
  Двоє чоловіків увійшли до кімнати. Двоє людей, чоловік і жінка тихо стояли всередині, біля дальньої стіни. На їхніх обличчях були невеликі посмішки. Їхні руки були церемонно складені перед собою.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо. Він повернувся до Чіуна. "Що ти про це думаєш?"
  
  
  "Звуки тварин долинали з цієї кімнати", - сказав Чіун.
  
  
  Глорія Мусвасер посміхнулася, і вони з Натаном відійшли один від одного. Між ними на підлозі була калюжа крові, в якій плавав проломлений людський череп. Глорія повільно рушила до Римо та Чіуна.
  
  
  "Шпалери червоні", - сказав Римо, вперше помітивши це.
  
  
  "Це не папір. Це кров", - сказав Чіун.
  
  
  Глорія розплющила рота. Пари газу, що погано пахнув, вирвалися з неї, як дим із труби, разом із глибоким гарчанням, таким гучним і низьким, що, здавалося, затремтіли стіни. Її очі нелюдськи блиснули.
  
  
  "Вам слід прийняти щось від цього газу", - сказав Римо. Він недбало простяг руку до Глорії, але одним блискавичним рухом вона відкинула його через усю кімнату, як м'ячик для пінг-понгу. Інстинктивно Римо згорнувся калачиком і вдарився об стіну обома ногами, відскочивши неушкодженим.
  
  
  "Що за...?"
  
  
  Натан наближався до нього, верещачи, як свисток поліцейської машини. Його руки були розкинуті, пальці закривавлені, очі заскленіли. Краєм ока Римо бачив, що жінка теж наближається до нього, її зуби вискалені, як у шаленого собаки, у злісній гримасі ненависті.
  
  
  "Подбайте про цю людину", - м'яко сказав Чіун.
  
  
  Римо побачив, як руки старого описали ніжне дражливе коло, потім почув пронизливий вереск, коли Глорія з дикими очима розвернулася, щоб напасти на корейця.
  
  
  І потім Натан рушив до Римо, опустивши голову, як бик, але рухаючись так само швидко, як мить. Поки він кружляв навколо Римо, завдаючи ударів і випадів, його рухи були настільки швидкими, що за ними було важко встежити, Римо ухилявся від несфокусованих атак противника, як міг.
  
  
  Один нищівний удар припав по лопатках Римо, вибивши з нього дух. Коли Римо спробував підвестися, Натан підстрибнув у повітря на шість футів у висоту, а потім ударив ногами вперед по Римо.
  
  
  "Добре", - прогарчав Римо. "Досить про це". Він відхилився вбік за секунду до того, як Натан приземлився. Сила ніг чоловіка зламала половиці під килимом, і Натан провалився всередину, його голова розгублено моталася на всі боки.
  
  
  "Дірка", - сказав Римо, вказуючи на поглиблення навколо ніг Натана.
  
  
  "Нааааааа", - заревів Натан.
  
  
  "Досить близько", - сказав Римо. Він опустив обидва кулаки на Натанові плечі і сконцентрував свою силу на точках удару. Здоров'як провалився крізь підлогу з оглушливим гуркотом, захоплюючи за собою килим через отвір.
  
  
  Римо звів очі й побачив, як Глорія з криком кинулася до Чіуна. Старий азіат стояв нерухомо, схрестивши перед собою руки. Він кивнув у бік Римо, який зачекав на частку секунди, потім виставив ногу. Вона з ревом рвонулася вперед.
  
  
  "Капризна Дейзі", - сказав Римо, хапаючи її за ногу і підкидаючи в повітря.
  
  
  Вона двічі зробила сальто, потім упала обличчям у дірку, через яку зник килим. Вона приземлилася з глухим стукотом.
  
  
  "Адекватно", - сказав Чіун Римо.
  
  
  "Вони більше не гарчать", - сказав Римо. "Можливо, їх вирубали".
  
  
  "Не гарчання, але є ще щось. Ти чуєш це?"
  
  
  Римо прислухався. З підвалу долинало низьке дзижчання, слабке, але безперервне. Двоє чоловіків разом рушили до отвору в підлозі, коли рій мух, що здавались абсолютно чорними в яскраво освітленій кімнаті, ринув через отвір.
  
  
  "Я думаю, нам слід піти", - сказав Римо.
  
  
  "Не знаючи, що там унизу?" Запитав Чіун, вказуючи на дірку.
  
  
  "Іди подивися. Я чекатиму тебе тут".
  
  
  "Майстер Сінанджу не лазить по підвалах".
  
  
  Римо застогнав про себе, потім ковзнув у отвір, перекривши дихальні шляхи від навали мух, які густо почорніли у підвалі. У міру того, як все більше комах вилітало через отвір нагорі, Римо почав бачити крізь міазми чорних тіл, що літають.
  
  
  Тіла двох істот, що на них напали, лежали в скрючених позах на купі килимового покриття, настільки обліпленого мухами, що вони більше нагадували шматочки шоколаду, ніж людські форми: Римо пригорнув кілька дюжин мух з їхніх облич. Їхні очі були широко розплющені і починали склітись.
  
  
  "Вони мертві", - крикнув Римо.
  
  
  "І що?"
  
  
  "То чого ж ти ще хочеш? Тут, унизу, близько десяти мільйонів мух", - сказав Римо.
  
  
  "Так скажи мені щось, чого я не знаю".
  
  
  Римо озирнувся. Коли його очі звикли до темряви, він зміг розрізнити ще кілька постатей, всі вони були нечіткими і м'якими на вигляд через килим мух. Топаючи та розмахуючи руками, він очистив комах від однієї з фігур.
  
  
  "Ісусе", - тихо сказав він, побачивши, як з'являються білі кістки. Це був скелет дорослої корови, її кістки були обгризені майже дочиста. На кістках залишилося лише кілька рваних шматків гниючого м'яса.
  
  
  Там були інші скелети, собака, кілька кішок і щось із рогами, що, як подумав Римо, мабуть, колись було козлом.
  
  
  Він вистрибнув назад через отвір.
  
  
  "Це цвинтар", - сказав він. "Мертві тварини". Він зробив паузу.
  
  
  "Більше, ніж цвинтар?" Запитав Чіун.
  
  
  "Як ресторан. Ресторан для мух", - сказав Римо. "Давайте вибиратися звідси".
  
  
  На той час, коли вони зняли важку сталеву панель і обшукали будинок, він був порожнім. Феррівезер пішов.
  
  
  У лабораторії ніщо не здавалося недоречним, крім одного куба з оргскла з якимось складним приладом, прикріпленим до нього. Усередині не було нічого, крім шматка протухлого м'яса та кількох мухоморів.
  
  
  "Ви думаєте, це може щось означати?" Запитав Римо.
  
  
  "Навряд чи в обов'язки майстра синанджу входить вивчати послід жуків", - гордо сказав Чіун. “Ми залишимо ці деталі імператору Сміту. Білим людям подобається гній. Так вони винайшли танці на дискотеці та заморожені продукти”.
  
  
  Римо зламав замкнену скриньку і виявив усередині пачку паперів, покритих математичними рівняннями та нерозбірливими позначками.
  
  
  "Це листи та інше. Примітки. Вони належали... давайте подивимося. Він перевернув один із конвертів." Декстер Морлі. Після його імені стоїть купа літер”.
  
  
  "Листи?" Запитав Чіун.
  
  
  "Так. Дипломні грамоти. Як доктор філософії. Я думаю, що він лікар, ким би він не був".
  
  
  "Так, лікарю. Ветеринар, без сумніву", - сказав Чіун, з огидою дивлячись на раковини, наповнені жабами та саламандрами.
  
  
  Розділ 17
  
  
  
  
  Коли Сміт увійшов у квартиру на Сент-Мартені, Баррі Швейд сидів, зіщулившись у кутку, подалі від яскравого сонця, накинувши на плечі синю ковдру.
  
  
  Він підвів очі, коли увійшов Сміт, і його нещасне обличчя раптом осяяло радість, таку ж сильну і всепоглинаючу, як спалах.
  
  
  "Ти повернувся. Ти справді повернувся", - крикнув Баррі. Він підняв свого товстуна на ноги.
  
  
  "Як я і казав тобі, я зроблю це, Баррі", - сказав Сміт. Він ніс невеликий аташе-кейс, що містить CURE файли, які він забрав з камери зберігання аеропорту в Сан-Хуані, Пуерто-Ріко.
  
  
  Коли він ставив його на кавовий столик, засувка на ручці відкрилася, і зітхнувши, Сміт відкрив футляр і підняв телефонну трубку.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Це ваш кабінет, доктор Сміт".
  
  
  "Я знаю, хто ви, місіс Микулко".
  
  
  Голос жінки звучав бадьоріше, ніж напередодні. "Я просто хотіла, щоб ви знали, що... я думаю, проблема обговорювалася... Я маю на увазі..."
  
  
  "Я впевнений, що у вас все під контролем, місіс Микулко", - сказав Сміт.
  
  
  "О, це був не я. Все це було дуже таємниче, а потім я одержав цю телеграму і..."
  
  
  "Місіс Мікулко, мені справді потрібно зайнятися своєю справою", - сказав Сміт. "Можливо, ця розмова зачекає".
  
  
  "Я розумію, доктор Сміт. Щодо моєї відставки..."
  
  
  "Ви не йдіть у відставку", - рішуче сказав Сміт.
  
  
  "Я думала, ти захочеш, щоб я це зробила", - сказала вона.
  
  
  "Я не знаю, звідки у вас така ідея", - сказав Сміт.
  
  
  "Ну, це... е-е, ну..." - пробурмотіла вона.
  
  
  "Продовжуйте, місіс Микулко".
  
  
  Поклавши трубку, Баррі Швейд запитав: "Можу я принести тобі трохи Kool-Aid, Гарольд?"
  
  
  "Ні, Баррі".
  
  
  "Ось. Я вже налив". Він простяг Смітові склянку з чимось невиразно зеленим.
  
  
  Сміт узяв його. "Вона не холодна", - сказав він.
  
  
  "Льод розтанув. Я налила його вчора, відразу після того, як ти пішов. Я справді сумувала за тобою, Гарольд".
  
  
  Сміт прочистив горло.
  
  
  "Тим не менш, я намагався заповнити свій час. Я збирав каміння і працював над космічними заломленнями, в яких зберігаються всі ваші файли, і розмовляв телефоном з вашим другом Римо".
  
  
  "Що?" Сміт люто глянув на маленького товстуна. "Чому ти не сказав мені раніше? Коли він подзвонив?"
  
  
  "Цього ранку. Він сказав щось про людину на ім'я Перрівезер".
  
  
  "Що щодо нього?" Сердито сказав Сміт.
  
  
  "Він не знав. Він хотів, щоб ви з'ясували, хто він такий". Поки Швейд говорив, він відкрив аташе-кейс Сміта і почав говорити вголос, набираючи текст на клавіатурі.
  
  
  "Уолдрон Перрівезер Третій, Адреса..." Сміт пішов на кухню, налив Kool-Aid і налив склянку холодної води з-під крана. Коли він повернувся до вітальні, Швейд простяг йому довгий аркуш паперу. Сміт глянув на нього, потім кивнув головою.
  
  
  "Чи добре я вчинила, Гарольде? Ти щасливий зі мною?"
  
  
  "Ти чудово впорався, Баррі", - сказав Сміт. Він зателефонував до Римо в лабораторії IHAEO, але йому сказали, що їх немає в місті, в Массачусетсі.
  
  
  Прочитавши комп'ютерний роздрук Баррі Швейда, Сміт набрав телефонний номер Перрівезера. "Говоріть", - пролунав знайомий голос.
  
  
  "Сміт слухає. Що в тебе на думці, Римо?"
  
  
  "Що в мене в голові, так це те, що минулої ночі нам довелося позбутися атомної бомби. І тепер у нас тут три трупи і чортів зоопарк кісток. Ти думаєш, що міг би перервати острівне божевілля і прийти простягнути руку допомоги?"
  
  
  "Хто ці три тіла?" Запитав Сміт. "Не знаю".
  
  
  "Хто вбив їх?"
  
  
  "Ми це зробили. Ну двоє з них", - сказав Римо. "Послухай, Смітті, дуже багато потрібно пояснювати по телефону. До речі, хто цей придурок, який відповідає на телефонні дзвінки? Я не думав, що комусь дозволено відповідати на твої дзвінки."
  
  
  "Зазвичай це правильно", - сказав Сміт. "Але це були надзвичайні обставини".
  
  
  "Що це означає?"
  
  
  "Мене викликали у справі", - сказав Сміт.
  
  
  "Що ти зробив, знайшов магазин, який давав великі знижки на скріпки? Давай, Смітті, займемося справою. Тут усе налагоджується".
  
  
  "Я хотів би не залишатися на цій відкритій лінії занадто довго", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре, ще дещо", - сказав Римо. "Ім'я. Декстер Морлі. Я думаю, він професор або щось таке".
  
  
  "А що щодо нього?"
  
  
  "Він єдиний, кого ми не вбивали".
  
  
  "Як він помер?"
  
  
  "Якщо він той, про кого я думаю, то в калюжі".
  
  
  "Калюжа чого?"
  
  
  "Калюжа самого себе. Це все, що від нього залишилося, за винятком якихось паперів, які ми не можемо розібрати, наукового матеріалу. Тобто, чи є він взагалі трупом. Ми не знаємо".
  
  
  "Я повернуся за кілька годин", - сказав Сміт, кладучи трубку.
  
  
  Баррі знову сів у кутку, обернув навколо себе шматок ковдри, як шовковий шарф, засунув його кінець у рот і заскленівши поглядом витріщився вперед, надувши губи.
  
  
  "Тепер, Баррі, припини це", - сказав Сміт. Він насупився, щоб приховати своє збентеження від того, що дорослий чоловік і найрозумніший чоловік, якого він коли-небудь зустрічав, поводиться як немовля.
  
  
  "Ти єдиний друг, який колись був у нас з Бленки", - захникав товстун, все ще дивлячись прямо перед собою. "А тепер ти йдеш".
  
  
  "Бланкіш не має почуттів", - сказав Сміт. "Це неживий предмет. Бланкіша..." Він замовк, розлютившись на себе за те, що назвав ковдру так, ніби то була людина. "Вам просто потрібно навчитися іноді обходитися без мене. Зрештою, ви ладнали до того, як зустріли мене, чи не так?"
  
  
  "Це було не те саме", - пирхнув Баррі.
  
  
  Не в змозі змиритися з ірраціональністю, Сміт вийшов із кімнати, щоб зібрати свої речі.
  
  
  Це було незрозуміло, думав Сміт, укладаючи свій запасний сірий костюм-трійку, ідентичний тому, що був на ньому, у пластиковий пакет для одягу, який він отримав безкоштовно у магазині одягу п'ятнадцять років тому. Він був далеким від образу батька, про який він міг подумати, і все ж комп'ютерний геній ухопився за нього, як за маленького хлопчика Сміта.
  
  
  Це було смішно. Навіть рідну дочку Сміта він ніколи не хитав навколішки і не розповідав казку на ніч. Його дружина Ірма завжди дбала про ці речі, і, як розумна жінка, Ірма розуміла, що її чоловік був не з тих чоловіків, за яких чіпляються заради емоційного комфорту. Гарольд Сміт не вірив у емоції.
  
  
  Він провів усе своє життя у пошуках істини, а істина не була емоційною. Вона не була ні гарною, ні поганою, ні радісною, ні прикрою. Це була правда. Якщо Сміт був холодною людиною, це тому, що факти були холодні. Це не означало, що він не був людиною. Він просто не був слинним дурнем. Принаймні у Ірми завжди вистачало розуму це розуміти.
  
  
  То чому ж Баррі Швейд не міг цього зрозуміти? Якби Сміт хотів зіграти батька в якийсь помилковий момент сльозливості, він навряд чи вибрав би емоційного каліку, єдиною втіхою в житті якого була пошарпана стара ковдра. Смітові було ніяково навіть думати про нього. Товстий, непоказний Баррі Швейд зі кмітливістю хом'яка.
  
  
  Що ускладнювало все це, так це те, що руйнуюча руїна мала мозок Ейнштейна, а генію доводилося прощати деякі недоліки.
  
  
  Але це не. Ні, вирішив Сміт. Він не забрав би Баррі Швейда назад до Сполучених Штатів. Він не дозволив би дитячим сльозам маніпулювати їм, щоб він прожив решту свого життя з товстим альбатросом, що обвився навколо його шиї і вчепився в заплевану ковдру. Ні.
  
  
  Він застебнув пластиковий пакет для одягу до половини, де блискавка більше не працювала, потім склеїв частину, що залишилася, разом шматочками клейкої стрічки. Він відніс пакет до вітальні.
  
  
  "Я думаю, ми дещо вигадали", - сказав Баррі, не обертаючись. Він стояв навколішки на підлозі біля кавового столика та аташе-кейса Сміта. Ковдра була на плечі.
  
  
  "Що ви маєте на увазі?" Сказав Сміт.
  
  
  "Те ім'я, яке ви записали. Декстер Морлі. Він відомий ентомолог з Університету Торонто. У колишні роки він був колегою доктора Равітса, того самого, який був убитий. Він допоміг Равітсу виділити феромони, речовини, які приваблюють тварин один до одного. Потім два роки тому він зник.
  
  
  "Цікаво", - чемно сказав Сміт. Це було цікаво. Равітс був убитий терористами, і тепер Римо, можливо, виявив тіло доктора Декстера Морлі, колишнього співробітника Равітса, також мертвого. І його було вбито в будинку Уолдрона Перрівезера III, який був відомим представником груп тварин. Чи можливо, що Перрівезер стояв за цим насильством?
  
  
  "Я подивився це на комп'ютері", - сказав Баррі. "Насправді, я вже знав цю частину. Більшість учених знають про зникнення Морлі кілька років тому. Але я з'ясував дещо цікавіше".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Ти візьмеш мене з собою?" - сказав Баррі. Він звернув повні сліз очі до Сміта.
  
  
  "Ні, Баррі", - сказав Сміт. "Я не буду".
  
  
  "Я просто хотів піти з тобою".
  
  
  "Цілком неможливо. Тепер ви дасте мені цю інформацію чи ні? Це заощадить мені кілька хвилин роботи".
  
  
  "Добре", - занив Баррі. "Я дізнався про доктора Морлі, коли навчався в школі, тому що вивчав ентомологію. Дехто вважав, що Морлі здійснив науковий прорив у галузі феромонів і пішов, тому що не хотів ділити заслуги з доктором Равітсом. Інші думали, що у нього просто стався нервовий зрив і він втік”.
  
  
  "Ну?" Нетерпляче спитав Сміт.
  
  
  "Оскільки назва з'явилася у зв'язку з Перрівезером, я почав придивлятися до банків, де живе Перрівезер. І є Декстер Морлі, зареєстрований в "Беверлі Ферст Зберіг", з банківським балансом у двісті одну тисячу доларів."
  
  
  Сміт вигнув брову, і, задоволений реакцією цієї людини, Баррі поспішив розповісти свою історію.
  
  
  "Я впевнений, що це він. Я багато разів переіндексував його".
  
  
  "Отже, Морлі, можливо, був найнятий у Равітса з великим підвищенням зарплати?" Сказав Сміт.
  
  
  "Однак я не зміг знайти нічого про роботодавця", - сказав Баррі. "Всі депозити були зроблені готівкою".
  
  
  "Я вважаю, тому що роботодавець не хотів, щоб хтось знав про це", - сказав Сміт.
  
  
  "Морлі, мабуть, теж жив зі своїм роботодавцем, тому що у списку домовласників, орендарів чи телефонних абонентів у радіусі ста миль від Беверлі його немає".
  
  
  "Цікаво", - сказав Сміт.
  
  
  "Я дійсно міг би бути корисним", - вкрадливо промовив Баррі. Його лоб наморщився.
  
  
  "Я не знаю, Баррі", - сказав Сміт.
  
  
  "Просто скажи мені, що тобі потрібно, Гарольде. Я хочу заробляти на життя. Ти будеш радий, що взяв мене з собою. Дійсно будеш. Я можу встановити пристрій на інші ваші комп'ютери, щоб запобігти зламу. У мене це виходить краще, ніж у вас. І я можу допомогти з цим Декстером Морлі. Я вивчав ентомологію протягом трьох років”.
  
  
  "Три роки - це не так багато для вивчення в такій галузі, як ця, чи не так?" Запитав Сміт.
  
  
  Баррі виглядав скривдженим. "За три роки я прочитав усі основні роботи на цю тему, написані англійською. Моє читання французькою та японською теж було великим. Мені доводилося читати німецьку та китайську мови в перекладі".
  
  
  "Я розумію", - сказав Сміт.
  
  
  "Проте це були хороші переклади", - запропонував Баррі. "Дай мені шанс, Гарольде".
  
  
  Баррі підвівся з-за столу, закусивши губу. Пальці, що стискали аркуш паперу в руці, побіліли. Сміт подумав, що Баррі міг би допомогти в перекладі нотаток Декстера Морлі, якби вони мали Римо. Але що Сміт зробив би з ним після цього? Після того, як проект був завершений, і від Баррі Швейда більше не було користі, щоб Сміт з ним зробив? У глибині його свідомості була відповідь, але він не хотів думати про це. Не зараз.
  
  
  "Після того, як я закінчу, я подбаю про себе", - сказав Швейд.
  
  
  "Це лише робочий проект", - сказав Сміт.
  
  
  "Для вас це лише проект".
  
  
  Сміт зітхнув. "Добре", - сказав він нарешті. Обличчя Баррі розпливлося в широкій усмішці.
  
  
  "Але я не відповідатиму за вас ні до, ні під час, ні після. Це ясно?"
  
  
  "Як кришталь", - з обожненням сказав Баррі Швейд. Сміт у розпачі стиснув зуби, закриваючи комп'ютер-аташе-кейс. Щось підказувало йому, що він щойно зробив страшну помилку. Баррі був занадто прив'язаний до нього, і тепер Сміт переносив його в реальний світ, світ, де люди мали владу вбивати і не відмовлялися використовувати цю владу. Чи знищать пращі та стріли звичайного життя крихкої молодої людини?
  
  
  Сміт на мить заплющив очі, щоб відігнати цю думку. Він нічого не міг з цим вдіяти. Зрештою, він не був воротарем Баррі Швейда.
  
  
  Але тоді, думав він, хто був?
  
  
  * * *
  
  
  Римо і Чіун досі чекали, коли Сміт прибув до особняка Перрівезерів.
  
  
  "Я сподіваюся, що поліція тут ще не була", - сказав Сміт.
  
  
  "Нікого з живих, хто міг би зателефонувати їм", - сказав Римо. "Крім нас, а нам не подобається, коли поліція вештається навколо. Хто це?" Він схилив голову набік у бік пухкої маленької людини, яка, здавалося, намагалася сховатися за спиною Сміта.
  
  
  Сміт прочистив горло. "Еррр, це мій колега, Баррі Швейд".
  
  
  "І Бленки", - сказав Баррі.
  
  
  "А Бленки?" - Запитав Римо.
  
  
  "І покривало", - сказав Баррі, піднімаючи шматок синьої матерії.
  
  
  "О", - сказав Римо. "Ну, ви з Бленки залишайтеся тут. Нам треба поговорити наодинці". Він схопив Сміта за руку і потягнув його в дальній кут кімнати.
  
  
  "Я думаю, настав час мені поговорити з вами", - сказав Римо.
  
  
  "О, так? Про що?"
  
  
  "Про Баттербол і Бленки".
  
  
  "Чому це вас турбує?" Сказав Сміт.
  
  
  "Чому це мене турбує? Добре, я скажу вам, чому це мене турбує. Протягом десяти років я нічого не чув від вас, крім таємності, таємності, таємності. Я відправив у Велику Порожнечу більше людей, ніж можу згадати, тому що вони дізналися про Кюре те, чого їм не слід було знати. Пам'ятаєте це?
  
  
  "Так, я пам'ятаю їх. Кожного з них", - сказав Сміт.
  
  
  "То що ми тут робимо з цим кретином?" сказав він, киваючи у бік Баррі.
  
  
  "Баррі виконував для мене деяку роботу над комп'ютерами CURE, щоб зробити їх захищеними від несанкціонованого доступу. І він розуміється на ентомології. Я подумав, що він міг би допомогти розшифрувати ці записи".
  
  
  "Чудово. І тепер він побачив Чіуна і мене".
  
  
  "Так, це правда, оскільки ми всі знаходимося в одній кімнаті", - сухо сказав Сміт.
  
  
  "І тебе це не турбує?" Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Баррі, ну, Баррі інший. Він не може співвіднести речі з реальністю. Він міг би дізнатися все про нашу діяльність і жодного разу не зрозуміти, що в ній беруть участь реальні люди в реальному світі. Він живе у створеному комп'ютером фентезійному світі". Але я ціную вашу турботу”.
  
  
  "Що ж, цінуй це. Коли ти хочеш, щоб його вбили, тому що він дуже багато знає, ти робиш це сам", - сказав Римо.
  
  
  "У цьому ніколи не буде потреби", - сказав Сміт.
  
  
  "Я думаю, так і буде. Вважай, що ти попереджений", – сказав Римо.
  
  
  "Дякую, що поділилися цим зі мною", - сказав Сміт таким м'яким тоном, що Римо не міг зрозуміти, жартує він чи ні. Він вирішив, що Сміт не жартує; Сміт ніколи не жартував.
  
  
  "Отже, давайте більше не втрачатимемо часу", - сказав Сміт. "Що ви знайшли?"
  
  
  "Ти маєш на увазі тіла? Ти дивишся на одного з них, - сказав Римо, вказуючи на поцятковані червоними смугами стіни, а потім на висохлу калюжу в кінці кімнати, в якій лежав череп.
  
  
  Сміт здивовано роззявив рота. "Це все, що залишилося?"
  
  
  "Це ще кілька плям на килимі. Але килим внизу, з іншими тілами".
  
  
  "Ті, за кого відповідають твої ассасини, імператор", - гордо сказав Чіун.
  
  
  "Що вони зробили, щоб заслужити смерть?" Запитав Сміт.
  
  
  "Вони напали першими", - сказав Римо.
  
  
  "Я маю на увазі, до цього. Які були обставини?"
  
  
  “Не було жодних обставин. Цей дивак Перрівезер сказав нам прийти сюди, замкнув нас із божевільними та змився. Їх було двоє, чоловік та жінка. Вони намагалися запросити нас на обід, але ми їм не дозволили”.
  
  
  "І вони нічого не сказали?"
  
  
  "О, вони це зробили", - сказав Римо. "Вони багато говорили".
  
  
  "Що вони сказали?"
  
  
  "Вони сказали "Гррррр" і "Наааарргх", і я думаю, вони сказали "Ссссссссс". Маленький батько, вони сказали "Ссссссссс"?"
  
  
  "Так", - сказав Чіун. "Вони також сказали "Уррррр"."
  
  
  "Я знав, що дещо забув", - сказав Римо Сміту. "Вони теж сказали "Уррррр"".
  
  
  "І жінка теж?" Запитав Сміт.
  
  
  "Вона була нічим", - скромно сказав Чіун.
  
  
  "Ніщо, якщо ви називаєте бульдозер нічим", - сказав Римо. "Вони обоє були сильні, як горили. Що він робить?" Він вказав на Баррі, який, стоячи на колінах на підлозі, шкреб стіни чимось, схожим на шпатель для язика.
  
  
  "Готую слайди", - весело сказав Баррі. Він поклав обрізки стіни в білий конверт і вправно накинув ковдру на шию. "Де решта?"
  
  
  – Він знає, що робить? - скептично спитав Римо у Сміта.
  
  
  Сміт кивнув головою. "Нам знадобляться зразки крові мертвих, щоб перевірити, чи це має якесь відношення до експериментів Равітса".
  
  
  "Равітс? Він працював над помилками", - сказав Римо.
  
  
  "Тут може бути зв'язок", - сказав Сміт. "Інші тіла?"
  
  
  Римо вказав на маленький круглий столик, дивно поставлений ногами в центрі голої статі. "Геть там", - сказав він.
  
  
  Коли Сміт відсунув стіл убік, у кімнату з дзижчанням влетів рій мух. Директор КЮРЕ з огидою відмахнувся від них і дивився вниз, у темряву.
  
  
  "Як нам туди спуститися?"
  
  
  "Послухай моєї поради, Смітті. Ти не захочеш бачити підвал цього закладу. Відправ туди хлопчика-дослідника. Це робота для нього і Супер-Бланкіша".
  
  
  "Що там, унизу?"
  
  
  "Здебільшого мухи. Багато тухлого м'яса".
  
  
  "М'ясо? Якого сорту м'ясо?"
  
  
  "Корови, собаки тощо. І двоє людей, або напівлюдини, якщо мухи ще не обгризли їх дочиста", - сказав Римо.
  
  
  Сміт здригнувся.
  
  
  "Я радий піти, Гарольде", - люб'язно сказав Баррі. "Якщо ти просто потримаєшся за один кінець ковдри".
  
  
  "Гарольде, це ти?" Звернувся Римо до Сміта. "Звичайно, малюк", - крикнув він. "Я допоможу тобі".
  
  
  Він спустив Швейда до підвалу, використовуючи ковдру як мотузку.
  
  
  На кілька хвилин запанувала тиша, потім пролунав тихий вигук.
  
  
  "Баррі", - покликав Сміт, закривши обличчя руками і заглядаючи вниз, в отвір. "З тобою все гаразд?"
  
  
  "Це фантастика", - сказав Швейд.
  
  
  Навколо почулося якесь човгання, що супроводжувалося хихиканням.
  
  
  "Добре. Я можу піднятися прямо зараз", - покликав Баррі.
  
  
  "Я сподівався, що ти вирішиш залишитися", - пробурмотів Римо, піднімаючи Баррі.
  
  
  Швейд виліз через дірку, обліплений мухами і посміхаючись, як псих. Сміт зробив нерішучу спробу відмахнутися від мух, але Баррі, здавалося, не помічав їхньої присутності.
  
  
  "Це було чудово", - сказав він, затамувавши подих, Сміту. "Ви дійсно зобов'язані заради себе поглянути".
  
  
  "Я не думаю, що в цьому буде необхідність", - сказав Сміт, швидко відсуваючи стіл, щоб закрити дірку в підлозі. "Ви брали зразки крові?"
  
  
  "Так, звичайно. Але ти помітив мух?"
  
  
  "Важко не вірити", - сказав Римо.
  
  
  "Скільки видів ви нарахували?" Запитав Швейд.
  
  
  "Ми не рахували", - сказав Римо.
  
  
  "Шкода, що більше", - сказав Швейд, переможно посміхаючись. Він витяг із задньої кишені білий конверт. Він був наповнений звивистими, вмираючими мухами, розчавленими в купу.
  
  
  "Фу", - сказав Чіун.
  
  
  "Там, внизу, мабуть, була сотня різних видів", - сказав Баррі. "Тут їх щонайменше п'ятнадцять, і це лише коротка вибірка".
  
  
  "Просто хочу показати вам, що трохи тухлого м'яса має велике значення", - сказав Римо.
  
  
  "Хіба ви не розумієте?" - сказав Баррі. "Ось що так незвичайно. Майже жоден із цих видів не є аборигенним у цій місцевості". Він перевів погляд зі Сміта на Римо та Чіуна. "Хіба ви все не бачите? Мух привезли сюди. М'ясо у підвалі було поставлене, щоб нагодувати їх".
  
  
  "Готель "Флай", - сказав Римо. "Це щось на кшталт мотелю "тарган"?"
  
  
  "До чого ти хилиш, Баррі?" Запитав Сміт.
  
  
  "Хтось хотів, щоб ці мухи були тут, Гарольде".
  
  
  "Перівезер", - сказав Римо.
  
  
  "Він виглядав як істота, якій подобаються мухи", - сказав Чіун. "Навіть якби він умів поводитися зі словами. Яєчна шкаралупа. Хе, хе, хе".
  
  
  "Про що він говорить?" Сміт запитав у Римо.
  
  
  "Ви мали бути там", - сказав Римо. "Неважливо".
  
  
  "Що про папери, які ви знайшли?" Запитав Сміт.
  
  
  Римо витяг з кишені товсту пачку паперів і простяг їх Сміту, який глянув на них і сказав: "Це якісь нотатки".
  
  
  "Я знав це", - сказав Римо.
  
  
  Баррі виглядав з-за плеча Сміта. "Я можу глянути на них, Гарольде?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Покажи їх та Бленки". Баррі розклав папери на підлозі і схилився над ними в центрі, несвідомо скручуючи кут своєї ковдри в вістрі і засовуючи її у вухо.
  
  
  "Неймовірно", - сказав він.
  
  
  "Що неймовірно?" Запитав Сміт.
  
  
  "Мені знадобляться аналізи крові, щоб бути впевненим", - сказав Баррі. "Але якщо ці документи вірні, всі смерті тут – результат мухи".
  
  
  "Багато мух", - сказав Римо. "У нас їхній повний підвал".
  
  
  "Ні", - сказав Баррі, хитаючи головою. "Особливий вид мухи. Муха, яка може змінити джерело еволюції".
  
  
  "Уяви собі це", - сказав Римо.
  
  
  "Якщо ці замітки є вірними, Морлі зробив найбільше відкриття з часів відкриття ДНК", - сказав Баррі.
  
  
  "Це щось на зразок PDQ?" Запитав Римо.
  
  
  "Не будь войовничим, Римо", - сказав Сміт. "Давай, Баррі. Ми повертаємося до Фолкрофту. Я дістану тобі там лабораторне обладнання".
  
  
  "А ми?" Запитав Римо.
  
  
  "Повертайтеся до лабораторії IHAEO", - сказав Сміт. "Поки ми не з'ясуємо, чи стоїть за всім цим Перрівезер, і поки що ми не візьмемо його під контроль".
  
  
  "Не парься", - сказав Римо. "Ми триматимемо його під контролем".
  
  
  "Як це?" Сказав Сміт.
  
  
  "Ми просто загорнемо його у ковдру", - сказав Римо.
  
  
  Розділ 18
  
  
  
  
  Уолдрон Перрівезер III сидів посеред дивана у своєму номері в готелі Plaza у Нью-Йорку. Прикрашена коштовностями скринька з висохлим тілом Матінки Мухи лежала на підлокітнику оббитого парчою дивана.
  
  
  Перрівезер відсунув кавовий столик, щоб звільнити місце для невеликої вертикальної відеокамери, встановленої на штативі. Він нахилився вперед, щоб відрегулювати фокусування, зменшив рівень звуку до середнього, потім знову сів. Правою рукою, поза увагою камери, він натиснув на рівень, який запустив камеру. Він говорив серйозно, дивлячись прямо в об'єктив.
  
  
  "Американці. Зверніть увагу, що я не говорю "Мої співвітчизники-американці", тому що я не один із ваших співвітчизників, а ви не мій. Я також не зараховую себе до якоїсь іншої національності. Мене звуть Уолдрон Перрівезер Третій, і я не зараховую себе до жодного з людей, для яких вбивство є повсякденним способом життя, як у вас, бо щодня ви прагнете знищити найдавніший і найдостатніший тип життя, який коли-небудь існував.
  
  
  "Всі ви ненавидите комах, від домогосподарки, яка недбало, не замислюючись, вбиває життя, що бореться на підвіконні своєї кухні, до багатих керівників компаній з виробництва пестицидів, які щодня приносять смерть мільярдами і трильйонами.
  
  
  "Я звинувачую вас від імені Альянсу звільнення видів, на захист незліченних маленьких життів, які ви знищуєте щогодини, не замислюючись і, що ще гірше, без докорів совісті. Я звинувачую вас".
  
  
  Він витяг кістлявий палець, спрямувавши його прямо в камеру.
  
  
  "Візьмемо, наприклад, маленьку кімнатну муху. Обмовлена протягом всієї історії, муха забезпечує оновлення планети способом, набагато більшим, ніж може навіть спробувати зробити людина. Чи можете ви, чи їсте ви сміття? Ні. Ви створюєте тільки сміття. Своєю їжею. , своїми контейнерами для утилізації відходів, навіть самими своїми тілами після вашого власного жахливо довгого перебування на землі ви створюєте сміття.Муха живе лише мить людського життя, і все ж вона робить набагато більше, ніж будь-яка людина.
  
  
  "Ви вважаєте себе вищим творінням природи, але ви помиляєтесь, грубо помиляєтесь.
  
  
  "Муха - верховний завойовник землі. Він існує довше, його чисельність більша, а його пристосовність у тисячу разів перевищує вашу".
  
  
  Він опустив голову, потім пильно глянув у камеру.
  
  
  "І це те, про що я домовився поговорити з вами сьогодні. Пристосованість мухи. Особлива муха, яка ніколи раніше не зустрічалася на землі, названа мною Musca perriweatheralis. Муха, яка відновить природу до її початкової рівноваги.
  
  
  Він говорив ще п'ятнадцять хвилин, потім запакував записану ним плівку. Він акуратно поклав його в коробку, адресовану Континентальній радіомовній компанії, найбільшій телевізійній мережі в Америці, пройшов у вестибюль готелю та опустив у поштову скриньку.
  
  
  Зовні шум і гуркіт Нью-Йорка вдарили по його вухах. Люди кинулися до входу в готель щонайменше сотня за дві хвилини.
  
  
  У світі було так багато людських істот: надто багато.
  
  
  Але це незабаром закінчиться. Musca perriweatheralis успадкує землю. І опанує її.
  
  
  Повернувшись у свій номер, він ліниво погладив дохлу муху по спинці та ввімкнув телевізор, щоб переглянути новини.
  
  
  "Щойно надійшло дивне сполучення з багатого Північного узбережжя в Массачусетсі", - сказав диктор. "Поліція повідомляє, що два тіла були знайдені по-звірячому вбитими в будинку мільйонера Волдрона Перрівезера III".
  
  
  Перрівезер ліниво посміхнувся.
  
  
  "Дві жертви були ідентифіковані як Глорія і Натан Мусвассер з Вашингтона, округ Колумбія, і район Сохо в Нью-Йорку. Поліція заявила, що тіла були знайдені в підвалі, який був брудним і кишів мухами і, як сказав один офіцер," нагадував що -те з темних століть". Представники поліції заявили, що існує також ймовірність третього вбивства. З містером Перрівезером, який є відомим представником організацій із захисту тварин, зв'язатися для коментарів не вдалося".
  
  
  Перрівезер вимкнув телевізор із гнівним вогнем у своїх порожніх блакитних очах. Тіла Мусвасерів. Троє загиблих, а не п'ятеро.
  
  
  "Мусвасери", - прошепотів він, не вірячи своїм вухам. Звичайно, ці два дурні, що маскуються під учених, не змогли вбити Глорію і Натана, не в їхньому посиленому стані. Що пішло негаразд?
  
  
  Чи це можливо? Чи вбили їх ті двоє? Хто ж був доктор Римо і доктор Чіун?
  
  
  "Привіт", - пролунав сонний голос на іншому кінці телефонної лінії.
  
  
  "Ансельмо?"
  
  
  "Так. Це ти, бос?"
  
  
  "Я в готелі "Плаза", в номері 1505. Негайно приїжджайте сюди і піднімайтеся до мене. Не питайте про мене, тому що я зареєстрований під іншим ім'ям".
  
  
  "Прямо зараз?" Запитав Ансельмо.
  
  
  "Прямо зараз".
  
  
  "О, боже, бос".
  
  
  "Прямо зараз. І візьми з собою Майрона".
  
  
  Коли двоє головорізів прибули, Перрівезер вручив їм прозорий пластиковий контейнер. У ньому було кілька крупинок цукру та муха з червоними крилами.
  
  
  "Я хочу, щоб ви віднесли це до лабораторії IHAEO", - сказав Перрівезер. "Зайдіть у кімнату з двома вченими на ім'я Римо та Чіун, потім відпустіть муху".
  
  
  "І це все?" Ансельмо запитав із деяким збентеженням. "Ви хочете, щоб ми доставили муху?"
  
  
  "Це вірно".
  
  
  "Наприклад, ми повинні проломити їм голови чи щось таке?" Сказав Майрон. "Я маю на увазі, ми хочемо, щоб ви виправдали свої гроші".
  
  
  "У цьому не буде потреби. Просто доставте муху".
  
  
  "Ми повинні зловити його та повернути назад?" Запитав Ансельмо.
  
  
  "Ні. У мене їх набагато більше", - сказав Перрівезер і почав хихикати. Звук був таким страшним і лякаючим, що Майрон штовхнув Ансельмо ліктем у ребра і підштовхнув його до дверей.
  
  
  Перрівезер дивився на двері, коли вони зачинилися за двома чоловіками. Настав час, подумав він, позбутися Ансельмо та Майрона. Якщо ці Римо і Чіун усунули Мусвассерів, то з двома безмозкими головорізами проблем не повинно бути.
  
  
  А Римо і Чіун не стали б проблемою для Musca perriweatheralis. Контейнер з мухою був зроблений із цукрової пудри, і протягом шостої години муха прогризла б собі шлях назовні. Якщо Римо та Чіун були поруч, вони були мертві.
  
  
  Він погладив спинку мертвої комахи, а потім закрив прикрашену дорогоцінним камінням скриньку.
  
  
  "Один із наших дітей уже покинув гніздо, матір", - сказав він. "Його робота розпочалася".
  
  
  Шаттл авіакомпанії та таксі доставили Ансельмо та Майрона на паркування лабораторій IHAEO. Виходячи із таксі, вони прикрили обличчя від яскравого літнього сонця. "Хотів би я сьогодні поплавати", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Завтра ти зможеш поплавати", – сказав Майрон. "Завтра, мабуть, піде дощ. Сьогодні я мав плавати, а не розносити мух".
  
  
  "У нас були завдання і гірші", - сказав Майрон.
  
  
  "Але не дурніший", - сказав Ансельмо. Він підніс крихітний прозорий куб до сонячного світла. "Кітчі-ку", - сказав він, сильно дряпаючи куб пальцем. "Гей, схоже, тут якась дірка".
  
  
  "Де?" Запитав Майрон, примруживши куб. "Тут, збоку".
  
  
  "Це все, що нам потрібне", - сказав Майрон. "Знайди роботу з доставки мухи і позбався цієї чортової мухи. Доторкнися до неї пальцем або ще чим-небудь, поки ми не занесемо її всередину".
  
  
  "Думаю, так", - сказав Ансельмо. Він дістав з кишені піджака носову хустку і приклав її до рани розміром із шпильку.
  
  
  "Для чого це? Ти боїшся хвороби?"
  
  
  "Можливо", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Дурний, цю муху, мабуть, виростили в лабораторії. У ній немає мікробів".
  
  
  "Все ще грає у кістки", - сказав Ансельмо.
  
  
  Анзельмо підняв Майрона на рівень вікна.
  
  
  "Вони там?"
  
  
  "Молодий худий хлопець і старий дивак, правда?"
  
  
  "Це те, що він сказав", – сказав Ансельмо.
  
  
  "Вони там. Але, на мій погляд, вони не схожі на жодних учених", - сказав Майрон.
  
  
  Він побачив старого азіату, одягненого в халат мандаринового кольору, що тихо сидів у кутку кімнати, дряпаючи гусячим пером по згорнутому аркуші пергаменту. Молодий чоловік здійснив серію перекидів через кімнату, потім ударився об стіну, зробив ще одну петлю і беззвучно приземлився на ноги. Не вагаючись, він зробив той самий маневр назад через кімнату.
  
  
  Анзельмо опустив Майрона на землю.
  
  
  "Один хлопець пише на шпалерах, а інший стрибає довкола, як шимпанзе", - сказав Майрон. "Жодні вони не вчені".
  
  
  "Що ви знаєте?" Сказав Ансельмо. "Давайте увійдемо до цього місця, зробимо те, що повинні, і підемо".
  
  
  "Я все ще хотів би трохи побити їх, щоб переконатися, що Перрівезер отримає за заслуги", - сказав Майрон.
  
  
  "Жодної халяви", - сказав Ансельмо. "Оплачена доставка - це все, що ми робимо, це доставляємо. Більше нічого. Як сказано в Біблії: "Працівник вартий того, що ви йому платите".
  
  
  Розмова була надто глибокою для Майрона, який відійшов від Ансельмо і почав розбивати вікно кімнати поряд із лабораторією Римо та Чіуна. "Ми проникнемо сюди таким чином", - сказав він.
  
  
  - Чіун, - сказав Римо.
  
  
  "Дайте мені спокій. Хіба ви не бачите, що я зайнятий?"
  
  
  "Що ти робиш?"
  
  
  "Я пишу прекрасну ніжну епічну поему про невдячність нікчемного учня до свого вчителя".
  
  
  "Ну цей нікчемний учень чує двох громив за вікном".
  
  
  "Так", - сказав Чіун. "І не могли б ви попросити їх, будь ласка, стримати шум? Шуму від них вистачить на десяти".
  
  
  "Як ти думаєш, що нам слід із цим робити?" Запитав Римо.
  
  
  Чіун пирхнув. "Я думаю, - сказав він, примруживши очі, - що є деякі деталі, на які навіть нікчемний учень може звернути увагу, не дратуючи майстра синанджу".
  
  
  "Вибачте, просто перевіряю".
  
  
  "Перевіряй мовчки", - сказав Чіун, повертаючись до свого вірша.
  
  
  Римо вийшов у коридор, щоб пройти по сусідству з кімнатою, до якої входили двоє чоловіків.
  
  
  У цей момент Ансельмо і Майрон навалилися всім тілом на двері, що з'єднують кабінети, і з тріском дерева, що ламається, похитуючись, ввалилися в кімнату.
  
  
  Чіун закотив очі і демонстративно відклав перо.
  
  
  Анзельмо загарчав на нього: "Де інший?"
  
  
  "Одному Богу відомо", - сказав Чіун з огидою. "Вірогідно, біля вхідних дверей, запрошуючи перехожих увійти і потурбувати мене".
  
  
  "Це той, що писав на шпалерах", - сказав Майрон. "Бачиш? Ось." Він вказав на пергамент.
  
  
  "Привіт, хлопці", - сказав Римо, повертаючись до кімнати через дірку, яку вони щойно проробили у стіні.
  
  
  "А це той, який стрибав навколо, як кажан", - сказав Майрон.
  
  
  "Що ми можемо зробити для вас?" Чемно запитав Римо.
  
  
  "Нічого", - сказав Ансельмо. "Ми привезли тобі подарунок". Він поклав куб, прикритий носовою хусткою, на лабораторний стіл.
  
  
  "Добре, подарунок. Я люблю подарунки", - сказав Римо.
  
  
  "Фагола", - сказав Анзельмо Майрону.
  
  
  "Можна мені піддивитися?" Запитав Римо.
  
  
  "Певно, фагола", - сказав Майрон.
  
  
  Римо підняв куточок носової хустки і зазирнув усередину.
  
  
  "Як мило з твого боку. Це муха. Чіун, це муха. У мене ніколи раніше не було мухи".
  
  
  "Тепер у тебе є один", - сказав Ансельмо.
  
  
  - Вам ще щось потрібно від нас? - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Так воно і було".
  
  
  "Добре", - сказав Чіун. "Тоді приберіть свої громади з цієї кімнати, щоб я міг продовжити свою роботу".
  
  
  "Гей, хто смикнув його за ланцюг?" Сказав Ансельмо.
  
  
  "Він пише вірш", - пояснив Римо. "Він не любить, коли його турбують".
  
  
  "Він не хоче, так? Що ж, побачимо, як йому це сподобається". Анзєльмо протупав через кімнату, потім поставив величезну ступню поверх пергаментного сувоя Чіуна і розплющив його, залишивши слід від протектора.
  
  
  "Тепер ти його розлютив", - сказав Римо. Він щось пробурмотів Чіуну корейською.
  
  
  "Привіт. Що ти йому сказав?" Запитав Ансельмо.
  
  
  "Я просив його доки не вбивати тебе".
  
  
  "Хахахахаха", - посміхнувся Ансельмо. "Це багато сказано. Чому ще ні?"
  
  
  "Бо спочатку я хочу поставити вам кілька питань", - сказав Римо.
  
  
  "О, ні", - перебив Майрон. "Жодних питань".
  
  
  "Ви хочете сказати, що вам просто сказали доставити муху, а потім піти?" Запитав Римо.
  
  
  "Це правильно", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Не кажи йому подібних речей", - сказав Майрон. "Це не його справа".
  
  
  "Вам не казали вбивати нас?" Запитав Римо. "Перівезер не казав вам вбивати нас?"
  
  
  "Ні. просто достав муху", - сказав Ансельмо.
  
  
  "Хлопчику, ти що, дурний", - сказав Майрон. "Він просто припускав, що це був Перрівезер, а тепер ти сказав йому, що то був він".
  
  
  "Ти досить розумний для гантелі", - сказав Римо Майрон. "Ти подаєш великі надії. Де зараз Перрівезер?"
  
  
  "Мої вуста запечатані", - сказав Майрон.
  
  
  "А як щодо тебе?" Запитав Римо, повертаючись до Анзельмо. Перш ніж Ансельмо зміг відповісти, Чіун сказав: "Рімо, я б хотів, щоб ти провів цю розмову в іншому місці. Однак, за те, що потривожили мій сувій, потворний належить мені".
  
  
  "Потворний? Потворний?" Закричав Анзєльмо. "Він говорить про мене?" він вимогливо глянув на Римо.
  
  
  Римо глянув на Майрона, потім глянув на себе в дзеркало. "Уродець" безперечно схожий на тебе, - сказав він.
  
  
  "Тепер я розберуся з тобою", - сказав Ансельмо. Він підійшов до Чіуна, який, здавалося, підвівся з підлоги, як хмара диму від згасаючого багаття.
  
  
  "Ти маєш навчитися, старий, не ображати людей".
  
  
  "Твоя особа ображає людей", - сказав Чіун.
  
  
  Анзільмо загарчав, заніс великий кулак і погрозливо підняв його.
  
  
  "Гей, Ансельмо. Дай старому спокій", - сказав Майрон.
  
  
  "Гарний хід, Майрон", - сказав Римо.
  
  
  "Та пішов він до біса", - сказав Ансельмо. Він направив кулак уперед, до тендітного витонченого обличчя Чіуна. Удар так і не досяг мети.
  
  
  Спочатку Ансельмо відчув, як його безшумно підносять угору. Якби він не знав краще, він би присягнув, що старий хрич піднімав його, але він не мав часу думати про це, бо, коли він опускався, він відчув, як щось врізалося йому в нирки, перетворюючи їх на желе. . Він хотів завити, але щось, схоже на шлакоблок, одним ударом перерізало йому трахею. Ансельмо спробував ковтнути повітря, коли зрозумів, що його кістки якимось чином розминаються. Його очі все ще були розплющені, і він побачив, що його штани зав'язані у вузол, і з онімілим шоком він зрозумів, що його ноги все ще в них. У його грудях був жахливий біль. Анзельмо подумав, що в нього, мабуть, серцевий напад. Відчуття було таке, ніби потужна рука стискала пульсуючий орган усередині його грудей, вичавлюючи з нього життя. Потім він побачив, що тендітна жовта рука робить саме це. Він повільно йшов у порожнечу, беззвучно кричачи про жахливу несправедливість, яка була здійснена по відношенню до нього, тому що в момент своєї смерті він зрозумів, що Уолдрон Перрівезер весь цей час знав, що він помре, і спланував це таким чином.
  
  
  "До побачення, Ансельмо", - сказав Римо. Він повернувся назад до Майрона. "Де Перрівезер?" він запитав. Майрон у шоці глянув на тіло Ансельмо, розкинуте на підлозі, потім знову перевів погляд на Римо.
  
  
  "Він був на площі у Нью-Йорку", - сказав Майрон.
  
  
  "І все, чого він хотів, це доставити цю муху?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це вірно".
  
  
  "Рімо, ця людина намагалася бути доброю до мене", - сказав Чіун. "Відповісти мені тим самим".
  
  
  "Я так і зроблю, Тату. Прощай, Майроне", - сказав Рерно.
  
  
  Велика людина нічого не відчула.
  
  
  "Трохи перестарався, чи не так?" Сказав Римо, дивлячись на людський крендель, який був Ансельмо Боссілоні.
  
  
  "Не розмовляйте зі мною", - сказав Чіун, повертаючись до Римо спиною. Він узяв сплющений шматок пергаменту і стер з нього сліди підборів. "Все, чого я прошу, - це тиші, а все, що я отримую, - це роздратування та розмови. Нудна розмова".
  
  
  "Пробач, Чіуне. Я хотів поставити запитання".
  
  
  Чіун знову підвівся на ноги. "Очевидно, що поки ти живий, мені не буде спокою".
  
  
  Він пройшов через кімнату до лабораторного столу.
  
  
  "Я хотів знати, що це за муха", - сказав Римо.
  
  
  "Це від Перрівезера, це має щось означати". Чіун крадькома поглядав на куб з-під носової хустки.
  
  
  "Муха", - сказав Римо. "Це має бути ключем".
  
  
  "Знайдіть інший ключ", - сказав Чіун, кидаючи кубик у кошик для сміття.
  
  
  "Що ти маєш на увазі? Навіщо ти це зробив?"
  
  
  "Тому що ця муха мертва", - сказав Чіун і вийшов із кімнати.
  
  
  Розділ 19
  
  
  
  
  Вони перебували у підвальній кімнаті санаторію Фолкрофт, де Сміт обладнав невелику лабораторію для Баррі Швейда. Крізь стіни Римо чув слабке гудіння системи охолодження у приміщеннях, де розміщувалися величезні комп'ютери Фолкрофта.
  
  
  Чіун узяв за правило триматися до Римо спиною, а Римо тільки зітхнув, схрестив руки на грудях і вдав, що йому цікаво, що робить Баррі Швейд.
  
  
  Маленький товстун був у всій своїй красі. Він скакав навколо чорного лабораторного столу і волав. Він захоплено жестикулював у бік препарованої цятки під своїм потужним мікроскопом.
  
  
  "Це фантастика, кажу вам. Фантастика", - верескнув Баррі своїм вічно юнацьким сопрано. "Ви кажете, що хтось щойно дав вам це".
  
  
  "Зовсім як Санта-Клаус", - сказав Римо.
  
  
  "Дивно", - сказав Баррі. "Що хтось зробив абсолютно незнайомій людині подарунок такого масштабу".
  
  
  Чіун пирхнув. "Не ідеальний", - сказав він. "Цей блідий шматок свинячого вуха уособлює багато, але досконалість чого б там не було - не одне з них".
  
  
  "Насправді, - сказав Римо, - я думаю, що вони намагалися вбити нас".
  
  
  "Ця муха не могла вбивати прямо. Її вивели, щоб вона функціонувала як каталізатор", - сказав Швейд.
  
  
  "О". Що ж, це все пояснює, – сказав Римо. "Звичайно".
  
  
  "Чому цей ідіот говорить про гусениці?" Чіун пробурмотів собі під ніс корейською. "Мухи, гусениці, я втомився від комах".
  
  
  "Ні", - сказав Швейд Рімо. “У мухи немає власної сили. Але… Ну, все це було в записах Декстера Морлі. На відміну від звичайних кімнатних мух, ця може кусатися.
  
  
  "Укушений?" - Запитав Римо.
  
  
  "Вірно. Це поміщає його у площину з космічними вигинами, на які тіло зазвичай не налаштоване", - сказав Швейд.
  
  
  "Сказати, що?" Запитав Римо.
  
  
  "Насправді це просто. Візьміть мурахи".
  
  
  "Тепер мурахи", - пробурчав Чіун англійською.
  
  
  "Хіба ми не можемо поговорити просто про мухів?" Римо спитав Баррі.
  
  
  "Мурашка - найкращий приклад. Мурашка може нести вагу, яка в сотні разів перевищує її власну. Як ти думаєш, як вона може це робити?"
  
  
  "Чіун робить це постійно", - сказав Римо. "Він змушує мене все носити".
  
  
  "Мовчати, ідіот", - гаркнув Чіун. "Дихати", - сказав він Баррі як ні в чому не бувало. "Це основний принцип синанджу. Дихання лежить в основі буття".
  
  
  "Чіуне, ми говоримо про мурахи", - сказав Римо. "Не про філософію".
  
  
  "Але він має рацію", - сказав Швейд.
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун.
  
  
  "Їх тілесні системи здатні заломлювати космічні криві енергії таким чином, що їхня сила абсолютно непропорційна масі їхнього тіла. Насправді, будь-який вид міг би досягти такої сили, якби зміг зібрати для цього концентрацію", - сказав Швейд. "Просто мурашкам не потрібно концентруватися. Для них це відбувається природно".
  
  
  "Ви кажете, будь-який вид міг би це зробити?" Запитав Римо. "Могли б ви?"
  
  
  "Я думаю, так, якби я міг зосередитися". Його щоки-яблука засяяли. "Але для цього знадобиться покривало". Він підняв пошарпану синю ковдру і накинув її на плечі, як плащ воїна, потім глянув у простір.
  
  
  "Я збираюся спробувати зосередитися на космічних вигинах у цій кімнаті, - сказав Баррі, - і стати єдиним цілим із ними". Він зробив глибокий вдих, потім ще один і ще. Його очі заскленіли. Декілька хвилин він стояв нерухомо, дивлячись у нікуди, дихаючи як локомотив.
  
  
  Римо позіхнув і побарабанив пальцями по передпліччю.
  
  
  "Це майже закінчення?" спитав він.
  
  
  "Мовчати", - прошипів Чіун.
  
  
  "О, ти не можеш бути серйозним", - почав Римо, але Чіун змусив його замовкнути поглядом, від якого розколовся б граніт. Ще через мить Баррі підняв голову, в його очах світилося тріумфування. Він невпевнено простяг руку, щоб ухопитися за ніжку лабораторного столу.
  
  
  "Давай", - сказав Римо. "Це, мабуть, важить триста фунтів".
  
  
  Баррі глянув у бік стіни, і стіл піднявся на дюйм від підлоги.
  
  
  Римо роззявив рота, коли Баррі підняв стіл ще на дюйм, потім ще. На обличчі маленького товстуна в дитячій ковдрі не було ні напруги, ні зусилля, тільки безневинне захоплення. Він підняв стіл на рівень очей, повністю витягнувши руку, а потім повільно опустив її. Жоден предмет на столі не зрушив з місця, навіть червоне крильце від розчленованої мухи. Баррі беззвучно опустив стіл.
  
  
  "Чудово", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не можу в це повірити", - сказав Римо.
  
  
  "Я можу", - сказав Чіун. Він повернувся до Баррі. "Я шукав учня. Чи не погодилися б ви одягти кімоно?" Перш ніж Баррі встиг відповісти, Чіун сказав: "З тебе вийшов би чудовий учень. Ми могли б почати сьогодні з вправ "Лапи тигра"".
  
  
  "Ти припиниш це?" Пробурчав Римо. "Хоч би що виявив цей хлопець, це не синанджу".
  
  
  "Рівність до досягнень інших не властива тому, хто відмовляється докладати зусиль для самореалізації", - наспіваючи сказав Чіун.
  
  
  "Хто ревнує? Я не ревную. Це була щаслива випадковість. І на мені немає жодного кімоно". Він повернувся до Баррі. "Яке це стосується мухи?"
  
  
  "Муха надає цієї сили без концентрації", - сказав Баррі, потираючись щокою об ковдру.
  
  
  "Отже, ті двоє в хаті..."
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Швейд. "Ви сказали, що вони були схожі на тварин. Вони були. Їх ужалила одна з цих мух".
  
  
  Римо повернувся до Чіуна. - І кота доктора Ревітса, мабуть, теж вкусила муха. Ось як він зміг розірвати Ревітса на частини.
  
  
  Чіун мовчав. Він пильно дивився на Баррі Швейда, тримаючи руки перед очима, обрамляючи юнака, наче вимірюючи його.
  
  
  "На тобі дуже багато жиру", - сказав йому Чіун. "Але ми знімемо це з тебе. І кімоно - чудовий одяг для приховування огидного білого жиру, навіть незважаючи на те, що деякі огидні білі люди відмовляються це розуміти".
  
  
  "На мені немає жодного кімоно", - сказав Римо.
  
  
  * * *
  
  
  У кабінеті над ними Гарольд Сміт глянув на телевізійні монітори розміром з пачку сигарет, встановлені на його столі. Вони були включені весь час, поки Сміт знаходився в офісі, і транслювалися по трьох основних мережах та цілодобовому каналі новин.
  
  
  Сміт підняв погляд від якихось паперів на своєму столі й побачив обличчя однієї людини, яка заповнила екран на всіх чотирьох каналах. Він вважав би це дивним, якби не впізнав у цій людині Волдрона Перрівезера III. Сміт додав звуку й почув монотонний голос Перрівезера.
  
  
  "Це моя вимога до вас, вбивці Всесвіту. Усі вбивства комах повинні бути негайно припинені. Я повторюю, негайно. Це буде доповнено створенням місць розмноження комах у всіх можливих місцях, щоб компенсувати стійку тенденцію минулого упередження проти цих шляхетних істот. Сміття та покидьки повинні. бути зібрані та розкладені за межами всіх людських жител негайно. Кришки від сміттєвих баків більше не будуть дозволені до використання. Я сподіваюся, що все це гранично ясно”. Перрівезер холодно глянув у камеру.
  
  
  "Якщо виконання цієї вимоги не буде розпочато протягом двадцяти чотирьох годин, я звільню Musca perriweatheralis. Його помста буде нещадною. Я пояснив, на що здатна ця комаха. Я не наводитиму демонстрацію для вашого навчання, але тим з вас, хто не вірить , достатньо проігнорувати моє попередження, і ви незабаром побачите силу цієї шляхетної комахи.Якщо не буде повної капітуляції перед моїми вимогами, то одна нація за раз буде знищена.Знищена остаточно і безповоротно, без надії на оновлення протягом ваших життів.І як тільки дія почнеться, її не можна буде повернути назад. І жодні з ваших нікчемних заходів не зможуть цьому завадити.
  
  
  Перрівезер прочистив горло, і здавалося, що в його очах стояли сльози.
  
  
  Він сказав: "Ми не просимо знищення вашого виду або вашого видалення з землі. Ми просимо тільки співіснувати з вами, як це було в давні часи, коли людина була лише маленькою ланкою в природному екологічному ланцюзі. Так і мало бути. Так буде знову. На добраніч, леді та джентльмени, ви, нелюди світу цього".
  
  
  Обличчя Перрівезера змінили чотири диктори новин. Всі вони говорили в основному одне й те саме: опитані вчені сказали, що Перрівезер, хоч і багатий, був диваком, який не заслуговує на наукову довіру.
  
  
  Сміт вимкнув телевізор і кілька хвилин сидів у тиші. Нарешті він натиснув кнопку, яка викликала телефонний дзвінок до імпровізованої лабораторії Баррі Швейда.
  
  
  "Підніміть сюди, всі ви", - сказав Сміт.
  
  
  "Я взагалі не думаю, що він дивак", - сказав Баррі Сехвейд Сміту після того, як режисер CURE розповів їм про телевізійний ультиматум.
  
  
  "Чому Ви так кажете?" Спокійно спитав Сміт.
  
  
  "Добре. Розбирайте все по порядку. У нас є документи Декстера Морлі. Вони кажуть нам, що коли він прийшов працювати на Перрівезера, Перрівезер вже створив суперфлай. По-перше, він міг кусатися; по-друге, тварини, яких він кусав". , ставали надсильними і дуже жорстокими.
  
  
  "Кішку Равітса вкусили, і вона поводилася подібним чином. Шимпанзе в Увенді розривали людей на частини. Ймовірно, їх вкусили. І це діє на людей. Містер Чіун і містер Римо бачили це в особняку Перривесерів, коли на них напали ті двоє людей. Ймовірно, вони були укушені. Отже, муха існує, і вона вже становила небезпеку”.
  
  
  Він оглянув решту трьох чоловіків, незвичних так довго утримувати чиюсь увагу. "А тепер все ще гірше", - продовжив він. "Ця червонокрила муха - це те, над чим працював Морлі, і він змінив муху, щоб її не можна було вбити. Не ДДТ або якоюсь іншою отрутою. Він несприйнятливий до всіх цих отрут".
  
  
  "Ти все ще можеш прикрити їх", - сказав Римо.
  
  
  "Для цього знадобилося б багато мухобійки", - сказав Баррі. "Ні. Я не думаю, що Перрівезер божевільний або що він блефує. Я думаю, він має намір зробити саме те, що сказав".
  
  
  "Почекай. Якщо ця муха така незнищенна, чому вона померла до того, як потрапила в Чіуна і в мене?" Запитав Римо.
  
  
  Баррі знизав плечима. "Я не знаю. Можливо, це була просто бракована муха".
  
  
  "Можливо вони всі несправні", - сказав Римо.
  
  
  "Це велике "можливо", на яке людство сподівається жити", - сказав Баррі Швейд.
  
  
  Сміт кивнув головою. "Тоді все ясно. Ми повинні зупинити Перрівезера. Якщо він випустить цих червонокрилих мух куди завгодно, він створить маніяків, сильніших за людей".
  
  
  "Приблизно в дев'ятнадцять разів сильніша за людину", - сказав Швейд. "За моїми підрахунками. І не забувайте. За словами Морлі, ці мухи можуть розмножуватися. Вони не стерильні. Це означає, що їхнє нове покоління з'являється кожні двадцять днів або близько того".
  
  
  "Як білі люди", - промимрив Чіун.
  
  
  "Отже, питання в тому, куди б Перрівезер завдав удару?" Сказав Сміт.
  
  
  "Він міг би спробувати місце, де популяція комах може бути дещо низькою, але є великі скупчення людей, цілі для комах. Це можливо", - сказав Баррі. "Можливо", - додав він слабким голосом.
  
  
  "І можливо, йому потрібно звести з ними рахунки", - сказав Римо.
  
  
  "Ви думаєте про те саме, про що і я?" Сказав Сміт.
  
  
  "Uwenda. Він розлютився, коли ми позбулися всіх цих жуків там. І якщо Баррі правий, там низька популяція комах", - сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, ви маєте рацію", - сказав Сміт. "Однак потрапити до Увенди буде непросто".
  
  
  "Чому це?"
  
  
  "З того часу, як почався антиамериканський галас навколо бізнесу beetle, Увенда закрила свої кордони для всіх жителів Заходу".
  
  
  "Якщо ми не зможемо увійти, то і Перрівезер не зможе увійти", - сказав Римо.
  
  
  "Баррі, ти перевіриш комп'ютер?" Запитав Сміт.
  
  
  "Так, Гарольде", - сказав Швейд.
  
  
  Молодій людині знадобилося лише три хвилини, перш ніж він повернувся до офісу. "Це Увенда", - сказав він.
  
  
  "Як ви можете бути впевнені?"
  
  
  "Уолдрон Перрівезер купив авіаквиток до Лівії три дні тому. Квиток був використаний. Він вирушив туди. Лівія вилітає до Увенди. На нашому комп'ютері видано лівійський паспорт, який ідентифікує Уолдрона Перрівезера як громадянина Лівії. Він прямує до Увенди".
  
  
  "Ми також", - сказав Римо.
  
  
  "Якщо ми зможемо провести вас без проблем", - сказав Сміт.
  
  
  "Хто міг це зробити?" Запитав Римо.
  
  
  "НКО. Глава ХІАЕО. Він там велика шишка. Він міг би це зробити. Але він не став би. Він в антиамериканському, антинауковому шаленстві".
  
  
  "Його можна переконати", - сказав Чіун.
  
  
  "Як?" Запитав Сміт.
  
  
  "Це інформація, що обговорюється", - сказав Чіун, кинувши погляд на Римо.
  
  
  "Добре, Чіуне", - сказав Римо зітхнувши. "Я одягну цю чортову штуку. Я одягну це безглузде кімоно. Один раз, тільки один".
  
  
  "Я приймаю вашу сумлінну обіцянку", - сказав Чіун, виходячи з офісу.
  
  
  "Куди він прямує?" Запитав Сміт.
  
  
  "Не питай", - сказав Римо.
  
  
  Генеральний директор Ндо був у своєму кабінеті, натираючи дерев'яного бога Га жиром із власного носа. У сусідньому кабінеті пролунав крик, за яким пішов глухий удар.
  
  
  Чіун увійшов до офісу, і з неприємним відчуттям Ндо подивився повз нього і побачив своїх охоронців, що лежали купою у приймальні.
  
  
  Ндо вимовив лише одне слово. "Знову?" Чіун кивнув головою.
  
  
  Як побита людина, генеральний директор поклав Ga у кишеню жилета, взяв портфель і пішов за корейцем на вулицю, у напрямку аеропорту.
  
  
  Розділ 20
  
  
  
  
  Це був типовий літній день в Увенді, душний і смердючий на світанку і ще спекотніший з плином дня.
  
  
  На площі рідного села Ндо було встановлено естрада для оркестру. Сама площа була трохи більшою за коричневу пляму витоптаної землі, де знаходилася єдина громадська споруда міста - колодязь, що колись виритий групою американських студентів-добровольців, а тепер став пам'ятником. Незабаром після від'їзду американських студентів колодязь був отруєний братом Ндо, військовим головнокомандувачем, який прийняв його за громадський пісуар, помилка, повторювана солдатами його армії незліченну кількість разів. Інший сільський житель вирішив, що з колодязного насоса, колись прикрашеного різнокольоровими травами та кільцями червоного болю, вийде чудовий африканський артефакт і продав його відомому європейському колекціонеру примітивного мистецтва.
  
  
  Зараз колодязь не використовується і смердить, але на цьому місці, як і раніше, виступали високопоставлені гості, закликаючи мешканців села повстати та захиститися від західного імперіалізму.
  
  
  Коли їхній кортеж прибув до села, Ндо вийшов із машини і почав розмовляти з членами свого рідного племені.
  
  
  Через кілька хвилин він повернувся до машини і сказав Сміту: "Ви шукаєте білу людину?"
  
  
  Сміт коротко кивнув.
  
  
  "Він тут", - сказав НДО. "Минулої ночі прибув чоловік, якого бачили роз'їжджаючим районом".
  
  
  Римо з огидою подивився у вікно машини. "Чудово. Як ми збираємося когось знайти в цій безплідній пустелі? Він може бути де завгодно. Це була дурна ідея прийти сюди в першу чергу".
  
  
  "Отже, ми всі можемо повернутися до Нью-Йорка?" - спитав Ндо, готовий дати сигнал своєму водієві розвертати машину.
  
  
  "Не так швидко", - сказав Сміт. "Людині, яку ми шукаємо, потрібні люди. Я думаю, ми повинні зібрати багато людей в одному місці для неї".
  
  
  "Ви хочете роздавати гроші?" Сказав НДО. "Це завжди приваблює натовп".
  
  
  "Занадто очевидна пастка", - сказав Сміт. "Добре, тоді як ми приваблюємо людей?"
  
  
  "Придумайте щось", - сказав Римо. "Ви політик".
  
  
  "Я знаю", - сказав Ндо, дивлячись на Чіуна у пошуках схвалення. Однак обличчя старого корейця було відвернуто від нього, він дивився на довгий похмурий краєвид. "Я скажу промову".
  
  
  - Давай коротше, - буркнув Римо.
  
  
  Естрада для оркестру була поспіхом побудована з каменю і дерева, які колись використовувалися для зберігання зерна, - ще один прийом імперіалістів, щоб заманити громадян Увенди в союз із Заходом, що розпалював війну. Він був прикрашений найновішим прапором Увенди - полем у рожево-чорну смужку, на якому стрибали три леви-провидці. Тітка Ндо, офіційний флагмейстер президента на вічні часи, ледве встигла вирізати левів зі старої сукні, яка використовувалася для виготовлення прапора, і приклеїти їх на прапор суперклеєм, перш ніж мали розпочатися виступи. Жителів села оточили під вістря багнета і зігнали на площу.
  
  
  Коли Амабаса Франсуа Ндо підійшов до трибуни оратора, не пролунало ні звуку, ні сплеску оплесків, поки солдати, що оточили площу, не зняли свої гвинтівки із запобіжників. Раптом натовп прийшов у шаленство, вітаючи посла.
  
  
  Ндо змахнув руками в повітрі і посміхнувся. Його зуби блиснули на яскравому сонці.
  
  
  "Мій народ", - почав він.
  
  
  Аплодисментів не було. Він зупинився, упер руки в боки і люто подивився на довічного генерала, свого брата, який віддав команду військам. Солдати впали на коліна в позиції для стрілянини, їхня зброя була спрямована на натовп. Оглушливий рев схвалення Ндо вирвався з ковток натовпу.
  
  
  Він посміхнувся і весело відмахнувся від оплесків.
  
  
  "Друзі мої. Двадцять сім років тому..." У задніх рядах натовпу Римо глянув на Сміта. "Геттісберзька мова"? - "Звернення до Геттісберга"? - Запитав Римо.
  
  
  "Ви попередили його, що жодних антиамериканських висловлювань", - сказав Сміт. "Можливо, це єдине, що ще він знає".
  
  
  "... присвячується твердженню, що всі люди..." Очі Римо продовжували обшаровувати територію навколо сільської площі. Потім він побачив це - джип, який щойно зупинився за однією з маленьких халуп з брезенту та дерева, що складали житловий район села. Він почав відходити від Сміта, але директор Кюре зупинив його, схопивши за руку. "Дивіться", - сказав Сміт, переводячи погляд Римо на трибуну оратора.
  
  
  "... у великій громадянській війні, яка перевіряє, чи буде ця нація чи..." Ндо замовк і пригорнув муху, що дзижчала у його обличчя. Раптова тиша переконала мешканців села, що мова закінчена. Не заохочувані зброєю солдатів, вони видали одне недбале вітання і почали повертатися до своїх будинків.
  
  
  "Клята муха", - крикнув Ндо, ляснувши своїми маленькими товстими кулачками.
  
  
  Ніхто не бачив, як червонокрила муха вкусила Ндо в задню частину його блискучої шиї, але всі зупинилися, коли він раптово заревів від болю.
  
  
  Вони повернулися, щоб побачити Ндо, його руки стиснуті в кулаки, він комкає сторінки своєї промови. Він підкинув сторінки в повітря, потім закружляв по колу, перш ніж почати крутитися довкола себе на естраді.
  
  
  Він схопив жердину, на якій висів прапор Увендана, і розламав його надвоє. Потім він засунув сам прапор у рот і зубами розірвав його на шматки.
  
  
  Він стрибнув на землю, схопився за опорну основу естради для оркестру і тряс його доти, доки середня частина дерева не опинилась у його руці. Він роздробив дерево в порошок, естрада заскрипіла, а потім звалилася навколо нього.
  
  
  Натовп на мить притих, спостерігаючи за тим, що відбувається, а потім Ндо піднявся з-під уламків, наче якийсь гігантський первісний звір, що вибирається зі слизу, його горло видало звук, на який не була здатна жодна людина.
  
  
  Жителі села, що звикли до довгих нудних промов Ндо про марксизм, підстрибували від радості і почали аплодувати.
  
  
  "Musca perriweatheralis", - схвильовано сказав Баррі Сехвейд. "Перевізер тут. Він випустив муху. Ти чуєш, Гарольде? Він тут".
  
  
  "Навіть не дали нам повних сорока восьмої години", - сказав Сміт. Директор Кюре подивився на всі боки. Римо і Чіун відійшли від нього і повільно попрямували до НКО.
  
  
  До естради підійшов брат чиновника IHAEO. Він простягнув руку допомоги Ndo.
  
  
  Здавалося, Ндо посміхнувся, потім, коли чоловік наблизився до нього на відстань витягнутої руки, він одним довгим помахом розгорнув руку і вдарив кулаком по обличчю свого брата збоку.
  
  
  Подібно до коричневого м'яча, голова генерала злетіла з плечей і, підстрибуючи в пилюці, покотилася до громадської криниці.
  
  
  Закричав один із мешканців села. Потім інший. Солдати почали піднімати зброю у бік Ндо, але було запізно. Політик схопив одного зі стрільців, насадив його на власну зброю, а потім розкрутив солдата над головою.
  
  
  Він загарчав, коли кров бризнула з чоловіка, піднімаючи маленькі клуби пилюки там, де вона впала на випалену сонцем землю.
  
  
  "Нааааааа", - заревів Ндо, його очі дико вилізли з орбіт.
  
  
  "Він теж каже "Наааааарх", Папочка", - сказав Римо. "Можливо, так ми зможемо сказати тому, кого вкусили. Він скаже "Нааааааааа"."
  
  
  "Гарна думка", - сказав Чіун.
  
  
  Жителі села кинулися врозтіч. Вони пронеслися повз Римо і Чіуна, коли Ндо підняв мертвого солдата над головою, а потім шпурнув його, як легкий ціпок, у гущавину інших солдатів.
  
  
  Увенданська армія покидала гвинтівки і побігла, і раптово, майже як за помахом чарівної палички, на площі не залишилося людей, за винятком Римо, Чіуна і Сміта на одному кінці і на іншому... Серце Сміта впало.
  
  
  Баррі Швейд стояв поруч із Ндо, повільно розмахуючи своєю ковдрою. Очі пухкої молодої людини заскліли. Ндо глянув на нього, і його губи скривилися в дикій пародії на посмішку. Блакитна ковдра в руках Баррі привернула його увагу. Подібно до бика на арені, Ндо атакував його.
  
  
  Рімо і Чіун рушили вперед, але Баррі гукнув їх.
  
  
  "Не наближайся", - сказав він. "Я впораюся з цим".
  
  
  Його тіло, здавалося, напружилося, а потім його очі, очевидно, втратили фокус і дивилися в далечінь, яку ніхто не міг бачити.
  
  
  "Рімо, Чіуне. Допоможіть йому", - гаркнув Сміт.
  
  
  Римо проігнорував його. "Він знову робить цю штуку", - сказав він Чіуну. "Штуку з космічною силою".
  
  
  Чіун просто спостерігав за битвою, що розгортається перед ним.
  
  
  Коли Ндо дістався Баррі і простяг руки, щоб обхопити його, Баррі метнувся низько, під руки, виставив ногу і відправив офіцера IHAEO розтягнутися на землі. Він стукнув Ндо по голові збоку пухким кулаком.
  
  
  "Будь я проклятий, якщо з цим хлопцем не все гаразд", - сказав Римо. "Миттєве синанджу".
  
  
  "Миттєвого синанджу не існує", - сказала Чіурі і рушила вперед до Баррі.
  
  
  Ндо знову був на ногах, кружляючи навколо Баррі. Маленький товстий чоловічок упустив синю ковдру, коли повертався, тримаючи обличчя до Ндо.
  
  
  Потім, здавалося, майже зримо сили покинули його. Він дивився на землю, де ноги Ндо, що тупотіли, ступали по ковдрі.
  
  
  Молодий чоловік зробив паузу. Чіун крикнув: "Сюди. Ндо. Сюди". Але перш ніж Ндо зміг поворухнутися, Баррі пірнув уперед, щоб спробувати підняти... що?
  
  
  "Він збирається за цією проклятою ковдрою", - прогарчав Римо.
  
  
  Чіун кинувся вперед, щоб зупинити його, але було запізно. Одного удару було достатньо. Ндо вдарив Баррі між лопаток потужним ударом кулака вниз і зламав молодому вченому спину зі звуком, схожим на хрускіт сухої гілки. Баррі впав у пилюку, ніби всі кістки в його тілі раптово зникли.
  
  
  Здавалося, він намагався проповзти на кілька дюймів. Його рука закопалася в пилюку. А потім його обличчя з гуркотом упало на землю.
  
  
  Чіун був на Ндо, його руки і ноги були невидимі під кімоно, яке він носив, струменеве і кружляє вбрання робило його рухи м'якими і майже повільними. Але були звуки. Глухий звук ударів по Ндо, тріск кісток, що ламаються, а потім африканець впав на землю, його незрячі очі дивилися вгору, на сонці, руки смикалися в останньому передсмертному рефлексі.
  
  
  Римо нахилився до Баррі, коли до них підбіг Сміт. "Чому ти зупинився, хлопче?" Запитав Римо. "Ти схопив його, а потім зупинився".
  
  
  Чіун опустився навколішки по інший бік від Баррі Швейда, який трохи болісно посміхнувся.
  
  
  Він розкрив долоню своєї руки. Усередині була спіймана червонокрила муха. Комаха не рухалася.
  
  
  "Я побачив це на землі біля НДО. Я стрибнув, щоб упіймати його, щоб він не втік і не вкусив когось ще. Потратив даремно свій час", - сказав Баррі. "Він був уже мертвий".
  
  
  "Ми відвеземо тебе до лікарні", - сказав Сміт. Він опустився навколішки в пилюку поруч із головою Баррі.
  
  
  Баррі похитав головою: "Я так не думаю", - сказав він. "Смерть – це щось відчутне, те, що ви можете відчути. Ви знали це?" - спитав він, його вчений розум усе ще був зачарований роботою власного організму, навіть у останні миті його життя. "Ви не могли б це десь записати?"
  
  
  Сміт кивнув, не довіряючи собі, щоб заговорити, і Римо запитав: "Де болить, малюк? Я можу вгамувати біль". Він зрозумів, що це була смерть, яку не міг перемогти.
  
  
  "Це більше не боляче. Зовсім не боляче". Він глянув на Чіуна і знову посміхнувся. "Ти зрозумів, що я робив. Це було те саме, що я робив у лабораторії, використовуючи космічну енергію. Те саме, що ви робите з диханням. У мене це було, але потім, коли я взявся за муху, я втратив. це. Чому це сталося?"
  
  
  "Я не знаю, сину мій", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти сказав, що воно дихає. Я дихав правильно", - сказав Баррі. Він на мить заплющив очі, морщачись від болю, потім знову відкрив їх, вдивляючись в обличчя Чіуна у пошуках відповіді.
  
  
  "Ви дихали правильно", - м'яко сказав Чіун. "Але дихання - це тільки одна частина всього цього. У вас не було тренування, щоб підтримувати його. Сила походить від дихання. Це правильно. Але збереження цієї сили приходить із тренуванням, з усвідомленням того, що в тебе є ця сила і що ти можеш її використовувати." Він притис обидві руки до грудей. "Вона виходить звідси. Але не з легких, з глибини серця. І звідси. Він підняв руки, щоб торкнутися свого чола. "Скажи мені. Чи не було моменту, коли ви турбувалися, що сила покине вас?
  
  
  Баррі спробував кивнути і скривився від болю. "Коли я побачив муху. Я ставив питання, чи буду я досить швидким або сильним, щоб упіймати її".
  
  
  "Це був момент твоєї слабкості", - сказав Чіун. "У той момент, коли ти вперше засумнівався у цьому, сила залишила тебе".
  
  
  "Я був такий близький", - сказав Баррі.
  
  
  "Ти був би чудовим учнем", - сказав Чіун. "У тебе були мудрість і мужність. Тобі не вистачало тільки впевненості в тому, що ти можеш це зробити. У цьому справжній секрет синанджу: людина може подолати будь-яку перешкоду, якщо в глибині душі вона знає, що має, а в умі - що може - сказав Чіун.
  
  
  "Ти думаєш, я міг би бути добрим учнем?" Запитав Баррі.
  
  
  "Так", - сказав Чіун. "Ви були б для мене найкращим".
  
  
  "Дякую тобі", - сказав Сехвейд. Його очі закотилися, і він побачив Сміта, що стоїть навколішки позаду нього. "Дякую тобі, Гарольде, за все".
  
  
  "І дякую тобі, Баррі".
  
  
  "Ти найближча людина, яка у мене колись була, як друг, Гарольд".
  
  
  "Я теж так думаю, Баррі", - сказав Сміт.
  
  
  Баррі Швейд усміхнувся один раз і помер. Забутий у мужні моменти його останньої битви та смерті маленький шматочок синьої ковдри лежав у пилюці Увендана.
  
  
  Тіло Швейда знаходилося на задньому сидінні лімузина, що належав Амабасі Франсуа Ндо.
  
  
  "Джип зник", - сказав Римо. "Невідомо, де зараз Перрівезер. Як ви вважаєте, у нього є ще мухи?"
  
  
  Сміт кивнув головою. "Мабуть, у нього. Їх набагато більше. Я впевнений, що до теперішнього часу вони розплодилися. У нього достатньо сил, щоб здійснити свою загрозу".
  
  
  "Тоді ми програли", - сказав Римо.
  
  
  "Схоже на те", - сказав Сміт.
  
  
  "Мені дуже шкода", - сказав Римо. "Зараз він може бути будь-де".
  
  
  "Я знаю".
  
  
  "Чіун і я залишимося поблизу, щоб пошукати його, але на твоєму місці я не мав би надто великих надій".
  
  
  "Я не буду", - сказав Сміт. "Що ти збираєшся робити?"
  
  
  "Я збираюся відвезти тіло Баррі до американського посольства поряд з аеропортом. Вони можуть організувати доставку його додому. Ми поховаємо його назад у Штатах".
  
  
  "Це хороша ідея", - сказав Римо.
  
  
  Сміт кивнув головою і сів у машину. "До побачення, майстер синанджу", - сказав він. "До побачення, Римо".
  
  
  "До побачення", - сказав Римо.
  
  
  Чіун мовчав, поки Сміт від'їжджав.
  
  
  Розділ 21
  
  
  
  
  "Що ж, якщо весь світ повертається в кам'яний вік, я думаю, це добре місце, щоб бути", - сказав Римо.
  
  
  "Як швидко ви, білі істоти, здаєтеся", - сказав Чіун.
  
  
  "Перівезер зараз може бути за багато миль звідси", - сказав Римо.
  
  
  "Він міг би бути таким", - сказав Чіун. "І він міг би бути десь поблизу. Чи варто здаватися, не розглянувши таку можливість?"
  
  
  "Добре. Ми продовжимо слідувати слідами джипа", - сказав Римо без особливої впевненості. Вони рухалися вузькою стежкою через чагарник, досить широким, щоб умістити машину Перрівезера.
  
  
  "А що щодо цікавого стану червонокрилої мухи?" Чіун кинув через плече, не обертаючись, продовжуючи мчати стежкою.
  
  
  "Що за дивний стан? Муха мертва", - сказав Римо.
  
  
  "У цьому його цікавий стан", - сказав Чіун.
  
  
  "Як скажеш, Папочко", - сказав Римо, який уявлення не мав, про що говорить Чіун.
  
  
  "Мовчати", - наказав Чіун. "Ти чуєш це?" Римо прислухався, але нічого не почув. Він озирнувся на Чіуна, але старого корейця там уже не було. Римо підняв очі й побачив Чіуна, швидко, як білка, що підіймався по схилу високого дерева: Майстер Сінанджу на мить затримався на верхівці, потім плавно зісковзнув униз. Досягши землі, Римо почув звук. Це був автомобільний двигун.
  
  
  Чіун побіг через чагарник, Римо пішов за ним.
  
  
  "Ви бачили його?" Запитав Римо.
  
  
  "Він он там". Чіун невизначено махнув рукою в тому напрямі, куди вони тікали. "Грунтова дорога, мабуть, в'ється через джунглі і з'єднується з іншою дорогою попереду. Ми можемо дістатися до нього".
  
  
  "Маленький батько?" - Запитав Римо.
  
  
  "Що, балакучий?"
  
  
  "Продовжуйте тікати".
  
  
  Дорога огинала невеликий пагорб, а потім проходила через суху курну галявину.
  
  
  Рімо і Чіун стояли на галявині, коли джип Перрівезера вивернув з-за рогу з пагорба. Чоловік верескнув гальмами і зупинив машину із заметом.
  
  
  Навіть під яскравим африканським сонцем Перрівезер виглядав холоднокровно і з гідністю. Його волосся не було розпатлане. На ньому був пошитий на замовлення костюм буш кольору хакі, але навіть з відстані двадцяти футів Римо міг бачити, що нігті у цієї людини брудні.
  
  
  "Містере Перрівезер, я вважаю", - сказав Римо.
  
  
  "Доктора. Римо та Чіун. Як приємно бачити вас тут", - крикнув Перрівезер.
  
  
  Рімо зробив крок уперед до джипа, але зупинився, коли Перрівезер щось підняв у руці. То був маленький кристалічний кубик. Всередині нього Римо побачив чорну крапку. І крапка рухалася. І в неї були червоні крила.
  
  
  "Це те, що ви шукаєте?" Запитав Перрівезер.
  
  
  "Ти зрозумів, друже", - сказав Римо. "Це твій єдиний?"
  
  
  "Як ти і сказав, у тебе це є, приятелю. Єдиний", - сказав Перрівезер.
  
  
  "Тоді я хочу цього", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Ось. Ти можеш узяти це. Візьми це".
  
  
  Він підкинув куб високо у повітря у бік Римо. Поки Римо і Чіун дивилися в небо на кришталевий об'єкт, що опускається, він направив джип вперед.
  
  
  "Ще багато", - заволав він. "Ще багато". А потім його голос зірвався на дикий сміх.
  
  
  "Я зрозумів це, Папочко", - сказав Римо, коли куб опустився до нього.
  
  
  Він простяг руку і обережно взяв предмет у свої руки. Але це було не скло чи пластик. Він відчув, як цукровий кубик розлетівся вщент у його руках, як тільки він упіймав його, а потім випробував інше відчуття. Коротке печіння у долоні правої руки.
  
  
  Він розкрив долоню і глянув на неї. Рубець на долоні ріс у нього на очах.
  
  
  "Чіун, я укушений", - видихнув він.
  
  
  Чіун нічого не сказав. Він позадкував від Римо, його очі наповнилися смутком.
  
  
  За п'ятдесят футів від них, на другому боці галявини, Перрівезер зупинив джип і тепер стояв на сидінні, озираючись на них і сміючись.
  
  
  "Хіба життя не прекрасне, коли ти веселишся?" він подзвонив.
  
  
  Римо спробував відповісти, але з його губ не злетіло жодного звуку. Потім його пронизав перший спазм.
  
  
  Йому й раніше було боляче. Були часи, коли він відчував, що вмирає. Але він ніколи раніше не відчував агонії від того, що зовсім, немислимо вийшов з-під фізичного контролю.
  
  
  Коли його охопили перші судоми, він автоматично потягнувся до живота, де його начинки, здавалося, каталися на американських гірках. Його дихання стало коротким і неглибоким, зі скреготом вириваючись із легень.
  
  
  М'язові спазми перемістилися до його ніг. Його стегна смикали, а ступні тремтіли. Потім його руки, м'язи напружилися і випирали зі своїх піхов, коли його спина скрутилася у вузол в агонії. Він перевів безпорадний погляд на Чіуна. Старий не зробив жодного руху в його бік, але стояв як статуя, не зводячи очей з Римо.
  
  
  "Чіун", - хотів сказати він. "Маленький батько, допоможи мені". Він відкрив рота, але не зміг вимовити жодного слова. Натомість він видав звук дикого звіра, низький стогін, який з шипінням вирвався з його тіла, як у інопланетної істоти, що тікає. Цей звук налякав Римо. Воно не належало йому, так само, як це тіло більше не належало йому. Це було тіло незнайомця. Тіло вбивці.
  
  
  Спостерігаючи за старим корейцем, він почав пускати слини. Маленька фігурка, що стояла перед ним у такій фарфоровій досконалості, стала нереальною річчю, іграшкою, осередком незрозумілої люті, яка виривалася з кожної клітини його нового, незнайомого тіла.
  
  
  На мить Чіун, майстер синанджу, вчитель та друг, перестав існувати для нього. Його замінила тендітна маленька істота, що стояла перед нею.
  
  
  Римо опустився рачки і поповз через галявину. На задньому плані сміх Уолдрона Перрівезера все ще гримів у важкому вологому повітрі.
  
  
  Римо спробував заговорити. Він змусив свій рот прийняти належну форму, потім випустив повітря з легенів.
  
  
  "Ідіть", - видавив він. Він ударив кулаком у повітря. Наступним звуком, який виходив від нього, було ревіння.
  
  
  "Ні", - просто сказав Чіун, перекриваючи рев. "Я не втечу від тебе. Ти повинен відвернутися від мене і від істоти, яка населяє тебе".
  
  
  Римо присунувся ближче, борючись із собою кожним дюймом, але не в змозі зупинитися. З рота у нього пухирилася піна. Зіниці його очей забарвилися червоним.
  
  
  Їхні очі знову зустрілися з очима Чіуна, тепер ближче, майже в межах досяжності.
  
  
  "Ти Майстер синанджу", - сказав Чіун. "Воюй з цим своїм розумом. Твій розум повинен знати, що ти господар свого тіла. Воюй з цим".
  
  
  Римо перекотився на бік, щоб зупинити рух уперед до Чіуна. Він обхопив себе руками болю. - Не можу битися, - зумів видихнути він.
  
  
  "Тоді убий мене, Римо", - сказав Чіун. Він розкинув руки і витяг шию. "Я чекаю".
  
  
  Римо перекотився навколішки, потім кинувся на Чіуна. Старий не зробив жодного руху, щоб поступитися йому дорогою.
  
  
  Ви - Майстер синанджу.
  
  
  Ці слова луною віддавалися десь глибоко всередині неї. І в глибині душі він знав, що він чоловік, а не якийсь лабораторний експеримент без волі. Він був чоловіком, і більше, ніж людиною, бо Чіун, Майстер синанджу, навчив його бути чимось більшим, бачити вітер, відчувати смак повітря та рухатися у такт вібраціям Всесвіту. Чіун навчив Римо бути Майстром, а Майстер не тікає навіть від самого себе.
  
  
  Колосальним зусиллям волі Римо звернув із його шляху. Він підійшов до старого так близько, що шовк кімоно Чіуна зачепив його оголену руку. Сльози текли по його щоках, коли частина його, яка була Рерно, боролася, дряпалася і билася зі звіром, що оточував його. Пронизливо закричавши, він кинувся на валун і обхопив його руками.
  
  
  "Я... буду... не... вбивати... Чіун", - простогнав він, стискаючи камінь щосили. Він відчув, як нежива маса в його руках потепліла, потім затремтіла. Потім, ковтнувши повітря, останнім, жахливим зусиллям витісняючи отруту з легень, він судорожно вчепився у валун руками, що кровоточили, і притиснувся до нього востаннє.
  
  
  Камінь тріснув, вибухнувши фонтаном бризок. Галька і пісок піднялися над ним.
  
  
  Коли пил осів, Римо підвівся. Як чоловік.
  
  
  Чіун нічого не сказав. Він кивнув головою на знак згоди, і цього було достатньо.
  
  
  Римо побіг через галявину. Сміх Перрівезера обірвався, і Римо почув металевий протест, коли джип увімкнув передачу і почав від'їжджати.
  
  
  Римо побіг, відчуваючи ідеальну синхронізацію свого тіла, коли воно реагувало на тонкі команди його розуму.
  
  
  Джип трусив попереду на деякій відстані, легко пересуваючись ґрунтовою дорогою.
  
  
  І потім це припинилося.
  
  
  Перрівезер натиснув на педаль газу. Колеса задзижчали і закрутилися, але автомобіль не зрушив з місця. Коли Перрівезер обернувся і побачив руку Римо, що трималася за задню частину автомобіля, у нього відвисла щелепа. Він спробував заговорити.
  
  
  "Муха прикусила тобі язика?" - сказав Римо, і тут задня частина джипа піднялася в повітря, а потім він перекинувся і полетів з узбіччя дороги вниз пагорбом, перевертаючись у повітрі і охоплений полум'ям.
  
  
  Він зупинився, палаючи, коли врізався у виступ скелі.
  
  
  "Такий бізнес, мила", - холодно сказав Римо. Він відчував, що Чіун стоїть поруч із ним.
  
  
  "Він мертвий?" Запитав Чіун.
  
  
  "Він уже має бути на небесах польотів", - сказав Римо. Миттю дивилися на полум'я; а потім Римо відчув, як тіло Чіуна поряд з ним напружилося. Римо сам застогнав, побачивши, що привернула увагу Чіуна.
  
  
  Невеликий вихор комах піднявся в повітря з джипу, що горів. У різкому сонячному світлі їхні крила відливали криваво-червоним.
  
  
  "О, ні", - сказав Римо. "Це ще не все. І вони втекли". Він глянув на Чіуна. "Що ми можемо вдіяти?"
  
  
  "Ми можемо стояти тут", - сказав Чіун. "Вони знайдуть нас".
  
  
  "І що потім? Дозволити мухам з'їсти нас?"
  
  
  "Як мало ти розумієш у речах", - сказав Чіун.
  
  
  Пориви перегрітого повітря від джипу, що горить, підняли червонокрилих мух високо в повітря. Потім вони, здавалося, побачили Римо та Чіуна, бо полетіли до них.
  
  
  "Що нам робити, Тату?" Запитав Римо.
  
  
  "Стійте тут, щоб залучити їх. Але не дозволяйте їм кусати вас".
  
  
  Мухи, можливо, дюжина з них, ліниво кружляли навколо двох чоловіків. Іноді одна з них пірнала, наче збираючись приземлитися, але раптовий рух тіл Римо і Чіуна злякав їх і повертав назад у повітря.
  
  
  "Це чудово, поки ми не втомимося махати на жуків", - сказав Римо.
  
  
  "Залишилося зовсім небагато", - сказав Чіун. "Подивися на кола, які вони малюють".
  
  
  Римо глянув угору. Парячі кола ставали дедалі безладнішими. Гудіння мух теж змінилося; воно було нерівним і надто гучним.
  
  
  Потім одна за одною мухи шалено задзижчали, пірнули, мить боролися в повітрі, потім знову пірнули. Вони впали на землю навколо двох чоловіків, кожен на мить смикнувся, перш ніж зупинитись, як заморожений. "Вони мертві", - здивовано сказав Римо.
  
  
  Чіун зірвав лист і складав його в коробку для орігамі. Всередину він поклав бичка мертвих мух.
  
  
  "Для Сміта", - пояснив він.
  
  
  "Чому вони померли?" Запитав Римо.
  
  
  "Це було повітря", - сказав Чіун. "Вони були виведені для життя в отруті, але вони втратили здатність довго жити в повітрі, яким ми дихаємо. Ось чому та муха померла в лабораторії. І чому ця муха померла, вкусивши того бідного товстого білого друга Сміта". Він поклав коробочку з листям у складку своєї мантії.
  
  
  "Тоді ми взагалі були непотрібні", - сказав Римо. "Ці монстри померли б самі собою".
  
  
  "Ми були потрібні", - сказав Чіун. Він кивнув у бік тліючого джипа, в якому лежало тіло Перрівезера. "Для інших монстрів".
  
  
  Розділ 22
  
  
  
  
  Через тиждень Сміт прибув до їхнього готельного номера на узбережжі Нью-Джерсі.
  
  
  "Чіун мав рацію", - сказав Сміт без передмов. Він зняв окуляри та протер очі. "Мухи не могли жити у звичайному повітрі. Вони жили в лабораторії Перрівезера, тому що повітря було настільки очищене, і вони мутували, щоб жити в отруті. Але звичайний убив їх".
  
  
  "Звичайне вбиває безліч речей", - сказав Чіун. "Великих вчителів вбивають звичайні або менш ніж звичайні учні".
  
  
  Для Сміта його заява прозвучала як свого роду приватна суперечка між двома чоловіками, тому він просто відкашлявся, потім витяг записку з кишені куртки і простяг її Римо.
  
  
  "Це було залишено для тебе у лабораторіях IHAEO", - сказав він. Римо глянув на записку. Вона починалася словами "Дорогою Римо".
  
  
  "Вона каже, що поїхала на Амазонку, щоб спробувати знайти нове застосування роботі доктора Равітса з феромонами".
  
  
  "Ну й справи, Смітті, дякую, що прочитав це першим. Можеш уявити, яких клопотів мене позбавить читання моєї особистої пошти". Він кинув записку у кошик для сміття.
  
  
  "Вам не дозволяється отримувати особисту пошту", - сказав Сміт. "У будь-якому випадку, Даре Вортінгтон повідомили, що доктор. Рімо і Чіун загинули в аварії на джипі в Увенді".
  
  
  "Я ніколи не помирав", - сказав Чіун.
  
  
  "Просто ввічлива вигадка", - пояснив Сміт.
  
  
  "О. Зрозуміло. Чемна вигадка, на кшталт обіцянок деяких людей", - сказав Чіун, люто дивлячись на Римо.
  
  
  "Смітті, тобі краще піти зараз", - сказав Римо. "Нам із Чіуном потрібно дещо зробити".
  
  
  "Можу я допомогти?" Запитав Сміт.
  
  
  "Я тільки хотів би, щоб ви могли", - сказав Римо зітхнувши. Залишившись один у своєму кабінеті, Сміт відкинувся на спинку стільця. Синя ковдра Баррі Швейда лежала на підлокітнику крісла біля столу. Сміт підвівся, підібрав подертий шматок тканини і попрямував до кошика для сміття.
  
  
  Якщо Римо зміг зробити це із запискою Дари Вортінгтон, то й Сміт міг. В організації не було місця сентиментам. Сміт розправився з сином свого секретаря, думаючи не більше, ніж подумав би про джмелі, що пролетів. Або червонокрила муха. Баррі Швейд був мертвий, і він був марним, що потребує дурня. Його єдиним внеском було створення захищених від несанкціонованого доступу комп'ютерів КЮРЕ у кімнатах унизу та резервних копій на Сент-Мартені. Крім цього, він був набридливим дитячим занудою.
  
  
  Сміт жбурнув ковдру в кошик для сміття, але якимось чином вчепився за його кінець. Він відчув, як його порвані шовковисті пасма повисли в нього на пальцях, майже так, ніби сам Баррі Швейд повис на ньому.
  
  
  Він торкнувся ковдри іншою рукою. Баррі знайшов у ньому єдину втіху у своєму житті. На серці у нього було тяжко.
  
  
  Він ще раз стиснув край ковдри, собі і ще раз Баррі, потім дозволив йому впасти. Він одягнув капелюх, взяв аташе-кейс із портативним комп'ютером і вийшов.
  
  
  "Доброго дня, місіс Микулко", - буденно привітався він. "Доброго дня, доктор Сміт".
  
  
  Він був на півдорозі до дверей, коли обернувся. Місіс Микулка друкувала з шаленою швидкістю, яка робила її таким чудовим секретарем. Її біфокальні окуляри сиділи на кінчику носа. Смішно, подумав він. Він ніколи раніше не помічав, що вона носить окуляри. Було так багато речей, на які він ніколи не звертав уваги.
  
  
  Жінка підвела очі, вражена тим, що Сміт досі стоїть там. Вона зняла окуляри, виглядаючи збентеженою.
  
  
  "Є щось ще, доктор?"
  
  
  Він зробив крок уперед, усе ще дивуючись на те, як виглядає його секретар, який пропрацював майже двадцять років.
  
  
  "У вас є діти, місіс Микулко?" – спитав він.
  
  
  "Крім Кінана?" — спитала вона.
  
  
  "Так. Звичайно. Крім Кінана".
  
  
  "Так. У мене є дочка, яка заміжня і живе в Айдахо, і ще двоє синів. Один інженер, а інший збирається стати священиком".
  
  
  Її груди, здавалося, злегка випиналися, коли вони говорили, а очі сяяли гордістю.
  
  
  "Я радий, місіс Микулко", - сказав Сміт. "Схоже, це чудова родина".
  
  
  Вона посміхнулася. Сміт підняв капелюх і пішов.
  
  
  "Я чекаю", - оголосив Чіун із-за дверей ванної.
  
  
  "Притримайте коней, гаразд? Ця штука туга, як шкірка на ріпі".
  
  
  "Це чудове кімоно", - сказав Чіун.
  
  
  "Так звичайно".
  
  
  "І ти одягнеш його в їдальню на вечерю", - сказав Чіун.
  
  
  "Це була моя обіцянка", - сказав Римо. "А я завжди виконую свої обіцянки".
  
  
  Чіун посміхнувся. "Рімо, я роками чекав цього моменту. Я хочу, щоб ти знав, що ти приніс сонячне світло в сутінки мого життя".
  
  
  "І все, чого мені це коштувало, - це порушення кровообігу в моїх руках та ногах. Відмінно, - сказав Римо.
  
  
  Двері ванної відчинилися, і звідти вийшов Римо.
  
  
  Чіун, хитаючись, пройшов через кімнату, не вірячи своїм очам. Його крихітне шовкове кімоно, розписане вручну пурпуровими птахами та квітами магнолії, прикривало Римо лише до середини стегна. Руки Римо стирчали з рукавів нижче ліктя. Його плечі натягли тонку тканину до краю. комірець, що акуратно і туго обтягує маленьку шию Чіуна, на Римо був розстебнутий майже до пупка. Римо був босоніж. Його коліна сяяли білизною поруч із рівними кольорами одягу: "Ти виглядаєш як ідіот", - сказав Чіун.
  
  
  "Я казав тобі, що зроблю".
  
  
  "Ти виглядаєш як те зухвале створення, яке співає про добрий корабель "Леденець на паличці"".
  
  
  "Розкажи мені про це", - прогарчав Римо.
  
  
  "Я нікуди не піду, якщо ти виглядатимеш таким ідіотом".
  
  
  Римо вагався. Це було відкриття. "О, ні", - сказав він. "Угода є угода. Я обіцяв тобі, що одягну це, і я одягну це на вечерю. Все, справа закрита".
  
  
  "Не зі мною, ти не такий", - сказав Чіун.
  
  
  "О так, це я. І якщо хтось засміється, вони мертві". Він попрямував до дверей їхньої кімнати. "Підемо", - сказав він.
  
  
  Чіун ступив до нього. "Добре", - неохоче погодився він. "Якщо ти наполягаєш".
  
  
  Але в дверях Чіун зупинився. "Почекайте!" – крикнув він. "Що це за запах?"
  
  
  "Чим пахне?" Запитав Римо. "Я нічого не відчуваю".
  
  
  "Пахне, як у будинку задоволень. Почекай. Це походить від тебе".
  
  
  Римо нахилив голову і понюхав груди. "А, це. Я завжди цим користуюся. Це мій засіб після душу".
  
  
  "Я не знав, що вони роблять такі штуки із часнику", - сказав Чіун.
  
  
  "Це не часник. Він свіжий. Якийсь деревний. Я ношу його постійно".
  
  
  "Ти носиш це весь час, коли кутаєшся в одяг. Це приглушує твій запах. Але зараз... коли твоя шкіра оголена..." Він затис ніздрі. "Це більше, ніж я можу винести".
  
  
  Його очі розширилися, перетворившись на дві карі кульки.
  
  
  "Швидше. Це забруднює моє прекрасне кімоно. Швидко, зніми це, поки тканина назавжди не просочилася цим сморідом".
  
  
  - Ти впевнений, що хочеш, щоб я це зробив, Чіуне? - Запитав Римо.
  
  
  "Будь ласка, Римо. Зараз. Поспішай. Поки я не віддав духу". Римо повернувся у ванну. За мить він повернувся, одягнений у свою звичайну чорну футболку, штани-чинос і шкіряні мокасини.
  
  
  "Ти повісив моє кімоно провітритися?" Запитав Чіун.
  
  
  "Так. Тепер ми можемо піти та поїсти?"
  
  
  "Так, якщо наші апетити не були зіпсовані назавжди", - сказав Чіун.
  
  
  "Я буду їсти просто чудово", - сказав Римо з усмішкою.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 62: Сьомий камінь
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава перша
  
  
  До того, як на Аут-Айленді з'явився спа-центр, що належить Del Ray Promotions, до того, як з'явився багамський уряд, до того, як з'явилися чорні рабовласники або британські колонізатори, в ті часи, коли маленькі Аут-айленди були надто малі, щоб про них турбувалися, навіть для карибських індіанців, а пляжі дійсно були, як через століття скажуть рекламні оголошення, "без слідів", на те, що якось стане відомо як Маленький острів Ексума, ступала нога.
  
  
  Нога була в туфельці зі срібної парчі, і перш ніж вона торкнулася піщаного пляжу, слуга спробував підкласти під неї золотий килим. Слугу відіслали, як і килим, коли до королівських ніг приєдналися інші, у бронзових та сталевих захисних щитках для гомілок.
  
  
  Це були ноги солдатів, і вони швидко поширилися за межі пляжу, в підлісок, розлякуючи птахів і відправляючи ящірок у нори в рідкісних білих коралових скелях. Ні птахи, ні ящірки ніколи раніше не бачили людей, і найменше чоловіків у блискучих нагрудниках і шоломах, з мечами напоготові і списами, що протикають кущі і стрясають низькорослі дерева.
  
  
  На пляжі принц скинув тапочки і занурив босі ноги у чистий білий пісок. Він ніколи раніше не бачив такого білого піску чи такого бірюзово-синього моря, а за останні кілька років він побачив багато морів.
  
  
  Він озирнувся на свої величезні королівські барки, що стояли на якорі в захищеній бухті, на кожній з яких було єдине велике вітрило, тепер тільки біле, але колись розшите схрещеними мечами його королівської родини, щоб заявити про її присутність і могутність.
  
  
  Але герб зі схрещеними мечами був ганебно відстебнутий багато років тому в різних морях, коли його люди намагалися приховати, ким він був. Навіть його прапори були зняті з носа човнів, і якби його барки не були такими великими, вони могли б належати будь-якому звичайному торговцеві з порту світу.
  
  
  "Ти думаєш тут?" - спитав принца один із його лордів.
  
  
  "Принеси мені карти та мій навігатор".
  
  
  Мореплавця зняли з головного баркасу, п'яного вином і плаче. Один із дворян приготував свій меч з рукояттю зі слонової кістки, впевнений, що його принц вимагатиме голову мореплавця.
  
  
  Двоє лордів допомогли чоловікові, що хитається, встати. Інший зібрав переплетені в шкіру тубуси, де зберігалися карти. Залізні нагрудники та шоломи, такі надійні проти стріл і копій, обпалювали тіло на цьому дивному сонці. За розрахунками кожного лорда, вони знали, що зараз зима, але тут не було ні снігу, ні навіть холодних вітрів, тільки сонце, що паляло, зарості чагарника і це дивне бірюзове море.
  
  
  "Карти були марні, ваша величність", - схлипнув навігатор.
  
  
  "Давайте переконаємось у цьому", - сказав принц. Пергаментні карти, кожна з яких була захищена тонким восковим покриттям, були розкладені на піску і утримувалися важкими плоскими мечами в кожному кутку. Деякі з лордів, побачивши свій шлях на цих картах, відчули тугу за втраченими домівками та втраченими землями. Вони побачили на карті велике місто Рим. Вони були там гостями великого Августа Цезаря, імператора та бога. Вони були під його захистом.
  
  
  І, звичайно, його захист теж був марний.
  
  
  На іншій карті було зображено цивілізований Китай. Усі вони пам'ятали двори династії Тан. За цілий ящик коштовностей, яких ніколи не бачив навіть імператор династії Тан, їм надали притулок у стінах його палацу.
  
  
  Але через кілька днів імператор династії Тан повернув коштовності і звелів їм забиратися. "Чи визнаєш ти, великий імператор, що не правиш у власних дворах?" спитав їх принц. "Бо якщо ти боїшся однієї людини - будь-якої людини, - тоді ти не правиш у своєму королівстві". Придворні династії Тан замовкли від такого нахабства по відношенню до свого імператора, але імператор тільки засміявся.
  
  
  "Ти віриш в це?" – спитав імператор.
  
  
  "Я вірю", - справедливо сказав принц.
  
  
  "Ти все ще віриш у це після всього, що з тобою трапилося?"
  
  
  "Я вірю".
  
  
  "Тоді дозволь мені дати тобі більше мудрості, принце, тому що твій трон, на якому ти більше не сидиш, колись був майже таким же величним, як наш", - сказав імператор. Коли холодно, ніхто не боягуз, щоб одягати хутра. Коли спекотно, не потрібно боятися одягати капелюх з козирком. Чоловік може правити тільки тим, чим може правити чоловік. королівства в інше, без трону, без земель, як жебрак на курній дорозі».
  
  
  Принц сердито відповів. "Якщо одна людина так сильно лякає тебе, мій імператор, тоді сиди вічно на своєму троні. З його дозволу і з його забаганки".
  
  
  Тепер усі при дворі знали, що така образа спричинить обезголовлення, але імператор знову посміхнувся і дуже м'яко сказав:
  
  
  "Твоє життя не належить мені, щоб я його забирав. Я залишаю це моєму другу, який є твоїм ворогом".
  
  
  Отже, принц та його лорди теж залишили двір Тангів. І тепер їхні шоломи обпалювали тіло в місяці, який римляни називали Січнем на честь бога Януса. З підліску повернулися піші солдати.
  
  
  "Його тут немає, мій пане", - вигукнули вони.
  
  
  Білобрюха чайка прокаркала, опускаючись на шматок сірого плавця. Всі вони чекали наказу зняти шоломи, що горять. Тепер їх було двісті людей. Коли вони почали, їх було п'ятнадцять тисяч.
  
  
  Коли вони починали, всі вони розраховували повернутися до палацу свого принца за тиждень чи два. Зрештою, це була лише одна людина. І в однієї людини, звичайно, були свої межі, чи не так? Їхній принц був всемогутній, чи не так?
  
  
  І їх принц мав рацію. Цій людині треба було показати, що вона лише найманець, навряд чи гідний поваги, ніж тесляр, ювелір чи лікар. Зрештою, що зробив ця людина такого, чого не зміг би зробити звичайний солдат?
  
  
  Чого їхній принц ніколи нікому з них не говорив, так це того, що він міг би зберегти своє королівство всього за простий мішок золота, лише малу дещицю того, в чому відмовився від них імператор династії Тан, або лише малу частину того, що римляни прийняли. просто як дар, який би короткочасне притулок.
  
  
  Принц міг би сплатити. Справді, він був винен. Але принц Во дізнався про це тільки пізніше, коли було запізно.
  
  
  Він найняв, за найвищими рекомендаціями, вбивцю, який славиться настільки добрим, що його робота була на зовсім іншому рівні, ніж усі, що коли-небудь бачили раніше. Ходили чутки, що це маленьке село в країні, відомому як Корея, століттями постачало найманих убивць, але тільки зараз вони стали по-справжньому популярні на захід від Китаю та відсталої та варварської Японії.
  
  
  "Ти маєш спробувати один", - сказав придворний. "Вони чудові. Ніяких виправдань. Жодних причин, через які вони зазнають невдачі. Вони просто не зазнають невдач".
  
  
  На той час у принца Во справді була проблема. Його брат жадібно придивлявся до свого трону, а також збирав армію, надто велику армію лише для захисту своїх обмежених земель. І все ж принц Во не міг убити його, поки той не почав атаку, а його брат не був готовий почати атаку, поки у нього не було добрих шансів виграти її.
  
  
  Складне становище, яке найкраще могло бути дозволене смертю його брата, і чого хотів принц Во, так це щоб його брат помер від невідомих рук.
  
  
  "Я хочу, щоб ніхто не міг вказати пальцем на цей трон і сказати, що ми відповідальні за смерть нашого брата", - сказав він убивці, коли той нарешті прибув до двору принца Во.
  
  
  "Ви можете почати писати похоронну панахиду, вашу величність", - сказав убивця з дуже низьким поклоном.
  
  
  Але наступного дня брат принца Во загинув, впавши з одного з парапетів його замку, і принц відпустив убивцю, більше не потребуючи його послуг.
  
  
  "Ваша величність", - сказав убивця. "Смерть вашого брата була моєю заслугою".
  
  
  "Він упав", - сказав принц Во.
  
  
  "Ти сказав, що не хотів здаватися причетним до його смерті".
  
  
  "Його смерть була нещасним випадком. Це був знак богів, що мені не слід протистояти на цій землі. Я не плачу вбивцям за дар від богів".
  
  
  "Ваша величність, я родом із маленького села, бідного села, яке, якби не отримувала данину за мої послуги, померла б з голоду. Якби стало відомо, що ці підношення не обов'язково платити, голодували б не лише ті, хто живе сьогодні в моєму селі, але й ті, хто приїде в майбутньому. Отже, ваша Величність, висловлюючи повну повагу до вашої слави, тим не менш, я наполягаю, щоб мені заплатили, і заплатили публічно".
  
  
  "Я правлю тут", - сказав принц Во.
  
  
  "І чималий", - сказав убивця. "Але мені треба заплатити".
  
  
  Принц Во клацнув пальцями, і стражники вийшли вперед, щоб прибрати вбивцю, який мав нахабство використовувати слово "повинен" у присутності його королівської високості.
  
  
  Але вбивця плавно, як струмок, пройшов крізь їхні руки та без керівництва залишив тронну залу.
  
  
  Вранці улюблену наложницю принца знайшли мертвою внаслідок падіння. Придворний лікар обмацав кістки і сказав, що справді вона, мабуть, упала з висоти ста футів. І все-таки її знайшли на підлозі поруч із ліжком короля.
  
  
  Послання було зрозумілим. Не було жодної можливості, що брат принца впав випадково. Вбивця надіслав своє повідомлення. Він хотів, щоби йому заплатили.
  
  
  На жаль, тепер весь двір знав, що сталося, тому що падіння з ліжка та перелом кожної кістки в тілі людини не було чимось, що можна було зберегти в секреті, особливо коли це була улюблена наложниця принца, і вона впала з ліжка принца . Тепер вони всі знали, що знав принц. Його брат загинув не випадково, і вбивця вимагав оплати.
  
  
  Принц відправив непомітного кур'єра до вбивці не лише з оплатою, а й у подвійному розмірі. Усередині сумки була записка:
  
  
  "О Великий Вбивця. Я не можу допустити, щоб мій трон був зганьблений через те, що мене, мабуть, змушують платити тобі. Якщо мене змушують щось робити, тоді як можна говорити, що я правлю? Знайди подвійну перша частина - за твою службу, друга - за те, щоб убити кур'єра, зберігши його мовчання і твоє.
  
  
  Кур'єр повернувся живим із порожніми мішками та вимогою вбивці. Оплата має бути здійснена йому публічно.
  
  
  "Ніколи", - сказав принц Во. "Якщо я боюся будь-якої людини в моєму королівстві, значить, я не правлю. Він править". Він скликав свою військову раду та пояснив, у чому проблема. Найбільший полководець серед них зазначив, що вони звикли битися з арміями, а не з ассасинами. Кожна армія мала свою особливу слабкість. Але ніхто не знав слабкості цього ассасину.
  
  
  Генерал винайшов те, що він назвав семисторонньою смертю. Кожен спосіб смерті був би написаний на камені. Перший камінь закликав до меча; другий - до отрути; третій – до зради, і так далі, до сьомого каменю. Якщо всі перші шість не спрацюють, тоді й тільки тоді буде використано сьомий камінь.
  
  
  "Чому б не використати його першим?" – спитав принц.
  
  
  Тепер генерал був старий і брав участь у багатьох битвах ще до народження принца. На відміну від інших воїнів, він не керував своїми людьми, просто схоплюючись на коня перед ними, але, як відомо, думав. Він проводив тижні і місяці на самоті, розмірковуючи про способи ведення війни, і, хоча він був тендітною людиною, він ніколи не програвав битв. Навіть найгрізніші воїни схилялися перед мудрістю його розуму.
  
  
  Коли він відповів, він говорив повільно, бо все, що він знав, прийшло з роботи, виконаної його розумом.
  
  
  "На кожну силу, - сказав він, - припадає слабкість. Якщо шість способів зазнають невдачі, тоді сьомий вкаже тобі на слабкість твого ворога. Проблема більшості битв у тому, що генерал вступає в них лише з одним планом, і якщо він зазнає невдачі, Сьомий камінь буде непереможним шляхом, але повинен бути використаний тільки в тому випадку, якщо решта шість зазнають невдачі.
  
  
  * * *
  
  
  В якості запобіжного заходу принц, його лорди і його армія вийшли з міста і розташувалися табором на плоскій рівнині, де жоден ворог не міг сховатися. Кожному солдату було видано меча, бо меч був шляхом першого каменю. Сам генерал стояв на варті біля намету принца Во.
  
  
  Вранці генерала було знайдено мертвим з переламаними всіма кістками в його тілі.
  
  
  Перший камінь був розбитий, і принц Во зі своєю армією та лордами відійшов у долину, де не вистачало продовольства. Він наказав своїм людям отруїти кожну ягоду, кожен кущ, колодязь та зерно, зберігаючи в безпеці свої власні продукти, заховані під одягом. Там вони чекали вбивцю, знаючи, що через кілька днів він буде мертвий, і вони повернуться до палацу.
  
  
  Вранці ручний сокіл принца Во був знайдений мертвим біля заснування свого сідала з переламаними всіма кістками в тілі.
  
  
  Через третє, четверте, п'яте і шосте каміння вони бігли. Багдад, Рим, земля варварів-скіфів з дивним жовтим волоссям. Навіть улюблена тварина скіфського царя була вбита так само, кожна кістка переламана.
  
  
  Вони дісталися останнього каменю, коли принц Во зі своїми воїнами наказав усім королівським баркам забезпечити їх провізією, і вони відпливли на захід, несучи камінь, запечатаний під самим його ліжком. Коли вони були на місяць поза полем суші, він наказав викинути всі штандарти за борт, а вишиті на вітрилах схрещені мечі прибрати, стібок за стібком, з існування.
  
  
  Саме тоді навігатор почав плакати та пити, і його не можна було зупинити. Коли, нарешті, вони увійшли до бірюзово-синього моря, принц наказав маленькій флотилії стати на якір, і коли з'ясувалося, що на острові немає жодної живої істоти, принц наказав штурманові зійти на берег з усіма картами.
  
  
  "Чи може хтось знайти цей острів чи це море?" Запитав принц Во.
  
  
  "Ваша величність", - ридав навігатор. "Ніхто ніколи не знайде цей острів чи це море. Ми відпливли від карт світу".
  
  
  "Добре", - сказав принц. "Принесіть сьомий камінь та закопайте його тут". Він наказав чоловікам зняти свої шоломи і кинути їх у море. Коли камінь із написом "Сьомий спосіб убити асасина" прибув, загорнутий у шовк, він наказав спалити кораблі там, де вони стояли на якорі.
  
  
  "Ваша величність, чому ви не спробували сьомий спосіб? Чому ми принаймні не спробували сьомий камінь, перш ніж відкинули наші штандарти і ганебно зняли знак королівських мечів з ваших вітрил?"
  
  
  Принц Во тихо сказав: "Хіба сьомий камінь не найсильніший спосіб перемогти нашого ворога?"
  
  
  "Тоді чому б не використовувати його, ваша величність? Мечі зазнали невдачі, отрути зазнали невдачі. Велика яма під Римом зазнала невдачі. Ви думаєте, ваша величність, що сьомий шлях зазнає невдачі?"
  
  
  "Ні", - сказав принц Во і подивився на тих, хто пройшов з ним стільки тисяч миль, хто більше ніколи не побачить палац. "Він не підведе. Це буде спосіб убити ассасина. Це був спосіб, яким можна було скористатися, коли інші зазнали невдачі. Це найблискучіший спосіб".
  
  
  "Чому ми не використовували його? Чому ми не використовували його першими?" його запитали.
  
  
  Принц У посміхнувся. "Пішли б ви всі зі мною на човнах, позбавлених емблем, зі штандартами, кинутими в море, як флот, що відступає?" Поплив би ти добровільно з карт цивілізованих людей на такий острів, як цей, де ми правимо тільки птахами та ящірками? Чи зробив би ти що-небудь із цього з самого початку, добровільно з самого початку?
  
  
  Всі чули хвилі, м'які та стійкі, що розбивалися об чистий білий пляж.
  
  
  "Але, ваша величність. Якби ми випробували метод сьомого каменю на самому початку, нам не довелося б рятуватися втечею".
  
  
  Знову посміхнувся.
  
  
  "Синку", - сказав він, тепло звертаючись до свого предмета. "Це сьомий шлях, і я обіцяю, що ти знищиш цей дім ассасинів".
  
  
  "Коли він прийде?"
  
  
  "Ах, ось у чому секрет сьомого каменю", - сказав принц, скинув свої парчові туфлі і залишився в одній пов'язці на стегнах, що було найбільш зручно цієї дивної безсніжної зими.
  
  
  Дехто думав, що влітку випаде сніг, але цього не сталося. Стало ще спекотніше. Їхня шкіра підрум'янилася, минули роки, і прийшли кочуючі карибські індіанці, а потім британці та з ними раби, щоб збирати сіль на рівнинах, затоплених бірюзовим морем. І острови стали відомі як Багами.
  
  
  І одного разу паровий екскаватор, що розколює кораловий ґрунт для будівництва кондомініуму, підняв гладкий рожевий мармуровий камінь із гравіюванням.
  
  
  З нього впали шматки подертих шовків, коли він побачив світ вперше майже за дві тисячі років. Ніхто не міг розібрати напис навіть власник Del Ray Promotions Inc. з Маленької Ексуми.
  
  
  "Це не прокляття, чи не так? Тому що, якщо це старе прокляття, тоді, знаєш, забудь про нього вже. Воно повертається в землю. До біса індіанців". Це від головного партнера Дель Рея професору лінгвістики, якого він привіз зі Штатів.
  
  
  "Ні, ні. Це не має жодного відношення до карибських індіанців. Я б поклявся, що це форма індоєвропейського".
  
  
  "Ми володіємо цим пляжем. Він наш. Британців тут немає вже багато років".
  
  
  "Ні. Це до англійської мови".
  
  
  "Більше ста років?" сказав розробник, який ніколи не закінчила школу і, як компенсацію, любив найняти хоч десяток тел.Д на рік на реалізацію різних проектів. Не за великі гроші, звісно. Великі гроші мали його подружки, і ще більші гроші мали приватні детективи, які дізналися про це від імені його дружини.
  
  
  "Набагато більше тисячі років", - сказав професор.
  
  
  "Що там написано?"
  
  
  "Я не знаю. Можливо, ми ніколи не зможемо це перекласти".
  
  
  Однак знайшлися дві людини, які перевели його майже одразу. Менеджер з продажу Del Ray сказав, що камінь обіцяв спокій, гарні заходи сонця і вартість при перепродажі настільки неймовірну, що описати її міг лише древній індоєвропейець.
  
  
  І Реджинальд Воберн III, якого батько викликав із матчу по поло, щоб прочитати напис на фотографії каменю, також це зробив. Не так легко, як менеджеру з продажу, який складає рекламну кампанію, але ретельно, крок за кроком, ретельно обираючи свій шлях через символи мови, яку він вивчив, але ніколи не використовував. Він сидів у темній полірованій кімнаті маєтку Воберн у Палм-Біч і бачив літери, які він вивчив у дитинстві, коли батько пояснив йому, що у євреїв був іврит, у його друзів-католиків була латинь, і у Воберн теж була мова.
  
  
  "Але, тату", - сказав Реджінальд. "Інші люди використовують свої мови. Ніхто не використовує цю мову, окрім вобернів".
  
  
  "І Волинський. І фон Воллохі, і де Воллі, і Ворти", - сказав його батько.
  
  
  "Що це за мова, якою ти можеш розмовляти тільки з кількома сотнями людей?" Запитав Реджинальд.
  
  
  "Наш, синку", - сказав його батько. І оскільки він був Воберном, і це було те, що робив його батько, і батько його батька, і всі робили задовго до того, як їхнє прізвище стало Вобурн, Реджинальд Воберн III вивчив мову. Я не просив багато чого, враховуючи, що залишок його життя мав провести в поло, бриджі та яхтингу.
  
  
  Тепер, у розквіті сил, гравець у поло із сімома забитими м'ячами, Реджинальд знову проходив через ті старі мітки.
  
  
  У головному кабінеті було похмуро. На те була причина. Світло доводилося пропускати через темні вікна. Решта світу була сонячною і веселою, і Реджинальда чекали щонайменше три чарівні юні леді, і він, як і в дванадцять років, старанно розбирав листи.
  
  
  Реджинальд був смаглявим гарним хлопцем років двадцяти з високими вилицями та очима, схожими на чорні кульки. Він був атлетом, але ніколи не напружувався через це. Коли тренер якось сказав йому: "Немає болю - немає зиску", Реджинальд відповів: "І немає мене".
  
  
  Ця мова завжди була дратівливою на заваді, і він сподівався, що це було чимось, що залишилося позаду. Але він знову тут.
  
  
  Він визначив свої дієслова, свої іменники, свої власні імена.
  
  
  Напис на камені, такий типовий для цієї мови, включав слово "камінь". Мова взяла очевидне і зробила його дурною. Напис не тільки був на камені, він повинен був повідомити вам, що він був на камені.
  
  
  "Сім разів", - сказав Реджінальд, вказуючи пальцем на слово на фотографії напису. "Ні", - сказав його батько. "Сьомий камінь".
  
  
  "Вірно", - сказав Реджінальд. "Сьомий камінь". Він молився, щоби йому не довелося читати шість інших. Його мучила спрага, але він знав, що слугам не можна перебувати поблизу, коли ти читаєш цією мовою.
  
  
  Згідно з написом, було ще шість каменів. Першим був камінь меча, а потім отрута і так далі, через всілякі руйнування, включаючи яму десь.
  
  
  Реджінальд підняв очі. Тато посміхався. Отже Реджинальд міг припустити, що він правильно переклав. Принаймні, це було цікавіше, ніж більшість писань, які мали відношення до сім'ї якогось принца Во та змістовних висловлювань на кшталт "Якщо ти когось боїшся, ти ніколи не правитимеш". Цей напис розповідав про встановлення пастки, пастки протягом усієї історії. Це була пастка, щоб убити когось на ім'я Сінанджу.
  
  
  "Ні. Не людина, село", - сказав батько.
  
  
  "Але тут знак особистості", - сказав Реджінальд.
  
  
  "Людина або люди із Сінанджу".
  
  
  "Вірно", - стомлено сказав Реджинальд. "Людина або люди із Сінанджу. Убийте їх".
  
  
  "Добре", - сказав його батько. "Тепер ти знаєш, що тобі треба робити".
  
  
  "Я? Я гравець у поло".
  
  
  "Ти Воберн. Цей напис - твоє повчання".
  
  
  "Я ніколи в житті нікого не вбивав", - сказав Реджінальд.
  
  
  "Тоді ти не можеш бути впевненим, що тобі це не сподобається".
  
  
  "Я впевнений, що не буду", - сказав Реджінальд.
  
  
  "Ти не дізнаєшся, якщо не спробуєш, Реджі".
  
  
  "Хіба вбивство не незаконне?" Запитав Реджинальд.
  
  
  "Те, що ти маєш зробити, було написано для нас і для тебе раніше за будь-які закони будь-якої країни, що існує зараз на землі", - сказав його батько. "Крім того, тобі це сподобається".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  "Читай далі".
  
  
  Реджинальд Воберн III пробирався крізь рядки листів, бачачи, як думки стають все більш заплутаними, бачачи приголомшливу логіку в людях, що зникають з землі тільки для того, щоб повернутися переодягнутим, щоб завдати остаточного і переможного удару.
  
  
  До певної міри це було непросто, і навіть незважаючи на те, що інші передбачення каменю збулися про те, що острів буде знайдено іншими і як нащадки Во підуть, замасковані в потоці людей, що прийшли на острови, Реджинальд не міг до кінця повірити в останнє передбачення. : що перший син першого сина прямої лінії, що прожив життя в майстерному ледарстві, стане найбільшим убивцею, якого коли-небудь знав світ.
  
  
  Звичайно, це вимагало б усунення всіх тих, хто був найкращим зараз.
  
  
  Зрештою, це була гра, міркував Реджінальд. Він ще не знав, наскільки йому сподобається кров інших.
  
  
  Розділ другий
  
  
  Його звали Римо, і він збирався переконатися, що діти цієї людини були під рукою. Ні з якими іншими дітьми він би ніколи цього не зробив, але ця людина мала бачити обличчя своїх дітей, які дивляться на нього. То був спосіб, яким ця людина вбила. Це принесло йому цей чудовий маєток у Корал Гейблз, Флорида, з електрифікованим парканом Cyclone, що оточує галявини, схожі на килими, на яких, як якась велика коштовність, стояла чудова біла будівля з помаранчевим черепичним дахом. Це була гасієнда в Америці, побудована на голках, пирхання та смерті, смерті дітей теж.
  
  
  Римо бачив, як телевізійні камери переглядають сітчасту огорожу. Їхні механічні ритми були такими рівними, такими нудними, такими передбачуваними. Чому ці люди довіряли технологіям, а не вродженій порочності, яка зробила їх багатими, Римо зрозуміти не міг. Він чекав, не рухаючись, поки камера не зловила його обличчя анфас. Потім він повільно провів вказівним пальцем своїм горлом і посміхнувся. Коли камера раптово зупинилася, повернулася до нього і залишилася на ньому, він знову посміхнувся і одними губами промовив:
  
  
  "Ти помреш".
  
  
  Цього вистачить для початку. Потім він попрямував до головних воріт, де в кабінці сидів великий товстий чоловік, жуючи щось із такою кількістю часнику та перцю, що вистачило б обкурити Колізей у Римі.
  
  
  "Привіт, ти. Чого ти хочеш?" - Запитав чоловік. Він мав маленькі темні вусики під широким носом. Його волосся було густим і чорним, як у більшості колумбійців. Незважаючи на те, що він був лише охоронцем біля воріт, він, ймовірно, був братом або двоюрідним братом власнику маєтку Корал Гейблз.
  
  
  "Я хочу вбити твого покровителя і хочу, щоб його діти побачили це", - сказав Римо. Його самого можна було вважати індіанцем через високі вилиці і темні очі. І все-таки його шкіра була блідою. Його ніс був прямий і тонкий, як стріла, як і його губи. Тільки його товсті зап'ястя могли привернути особливу увагу. Але охоронець не помічав зап'ясток. З головної будівлі йому повідомили, що порушник спокою робить дивні знаки перед камерами, і йому було наказано подбати про нього.
  
  
  Йому сказали бути розумним. Спочатку ви чемно попросили, а потім, якщо чоловік не пішов, ви зламали йому ноги трубою. Потім ви викликали поліцію та швидку допомогу, і вони забрали його. Можливо, якби він був справді свіжим, ти теж розбив би йому рота.
  
  
  "Забирайся звідси", - сказав Гонсалес-і-Гонсалес-і-Гонсалес. Це зараховувалося як друге попередження. Він мав зробити три. Гонсалес тримав два пальці притиснутими до маленького передавача у своїй будці. Так він не збивався з рахунку. Йому залишалося зробити ще одне попередження.
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я не піду. Я тут, щоб прикінчити твого покровителя", - сказав Римо. "Я збираюся вбити його та принизити. Мені сказали, що його діти теж тут".
  
  
  "Що?" пробурчав Гонсалес. Мабуть, уже три. Він потягся до шиї чоловіка. Несподівано його великі руки залишили передавач і завмерли перед шиєю чоловіка. Гонсалес глянув на свої руки. Пальці, якими він уважав, повисли в повітрі. Він збився з місця і тепер не був упевнений, було це три попередження чи ні.
  
  
  "Гей, скільки разів я казав тобі забиратися звідси?" Запитав Гонсалес. Можливо, незнайомець згадає.
  
  
  "Я не йду. У мене діло до твого покровителя".
  
  
  "Ні, ні", - сказав Гонсалес. "Я хочу точно знати, скільки разів я попереджав тебе забиратися звідси. Що це було? Один? Їх було два?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "Спочатку було "забирайся звідси"."
  
  
  "Правильно. Це перший".
  
  
  "Я думаю, був ще один", – сказав Римо.
  
  
  "Добре. Три", - сказав Гонсалес.
  
  
  "Ні, це два", - сказав Римо.
  
  
  "Отже, у тебе є ще один".
  
  
  "За що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Утретє я попереджаю тебе перед сюрпризом", - сказав Гонсалес. Він лукавив. "Добре, починається третій. Забирайся звідси, поки я не переламав тобі ноги".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. Гонсалес потягнувся за молотком. Йому подобалося чути, як ламаються кістки, подобалося відчувати, як вони поступаються місцем хорошому потужному удару. Гонсалес простягнув вільну руку, щоб схопити нахабного незнайомця, коли той замахнувся молотком у бік паху. Було дивне легке відчуття в руці, яка стискала незнайомця, і це було тому, що вона більше нічого не стискала. Воно зникло, і незнайомець, здавалося, не рухався.
  
  
  Але ліва рука Гонсалеса закінчувалася обрубком, що кровоточив. Потім віконний щиток його будки охорони зачинився, двері відчинилися, і він побачив, куди потрапила його рука. Вона відлетіла назад на коліна.
  
  
  Він не бачив руху незнайомця, тому що інший рух був настільки ідеально симетричний його власному. Він бачив лише молоток. Він не міг сприйняти неймовірну швидкість руки незнайомця, що розрізала його зап'ястя, як ножиці, що розділяли ковбасу для сніданку, відокремлюючи кістку від кістки з такою жахливою швидкістю, що Гонсалес навіть не встиг відчути болю.
  
  
  Була тільки легкість, а потім рука на його колінах, а потім все занурилося в темряву назавжди. Він не бачив завершального удару по голові. Його останньою думкою було приголомшливо чітке бачення реальності. Він побачив видіння передавача перед своїми очима. Він побачив на ньому два пальці. Він був на двійці. Це було його місце. Два попередження. Він запам'ятав це, якби ця тема виникла знову.
  
  
  Цього не сталося.
  
  
  Римо відчув собак ще до того, як почув чи побачив їх. Собаки мали властивість випускатися на волю для нападу. Собаки були в'ючними тваринами, і, хоча їх можна було натягнути для інших цілей, найкраще вони працювали в групах. З іншого боку, людина повинна була бути натренована для роботи в групі. І потім, протягом століть було кілька інших чоловіків, яких вчили досягати успіху поодинці, використовувати всі фізичні сили, на які здатне людське тіло, і це були ті, хто міг відчувати собак, що скачуть по лужку, що готуються до нападу.
  
  
  Римо був одним із таких людей. Єдиним іншим був його тренер, а тренування Римо були настільки чистими, що йому більше не треба було думати, що він знав. Думати про щось означало цього не знати. Робити щось, не знаючи, як це робиш, означало повне знання свого власного тіла.
  
  
  Звичайне людське тіло напружилося б при сприйнятті атаки. Це було тому, що воно піддалося поганій звичці використовувати м'язи та силу. Коли собаки підняли передні лапи для стрибка, Римо відчув м'якість у повітрі, майже ніби спостерігав за собою. Він дозволив своїй лівій руці вирівнятись долонею вгору, спіймавши підчерев'я собаки і злегка натиснувши, так що її стрибок був на два фути вище його голови. Він пройшов повз двох інших собак, по одному з кожного боку, як матадор.
  
  
  З вікна великого білого будинку з помаранчевим дахом чоловік спостерігав у біноклі. Він протер лінзи, бо був упевнений, що не бачив, що бачив. Якщо його бінокль не обманював, він щойно бачив, як три його призові мисливські пси стрибнули на людину і не тільки промахнулися, але, здавалося, пройшли крізь нього. Чоловік не змінив темпу; не змінилося і вираз його обличчя.
  
  
  Там були Лобо, Рафаель і Берсерка, у кожного в роті було криваве вбивство до того часу, коли їхнє тренування було завершено, і вони пробігли через цього незнайомця.
  
  
  Чи було в нього щось особливе?
  
  
  Що він міг нести? На ньому були лише чорна футболка, чорні штани та мокасини. Він також усміхався. Очевидно, він знав, що за ним спостерігають, бо знову вимовив одними губами слова: "Ти мертвий".
  
  
  Лобо різко загальмував на лужку і, вірний своєму великому серцю добермана, розвернувся для нової атаки. І цього разу це було так, наче він налетів на стіну. Він зупинився. Плашмя. На землі. Неживий. Марна собака, подумав чоловік з біноклем. Рафаель підійшов би краще. Одного разу Рафаель розірвав горло лісорубу одним ривком своєї шиї.
  
  
  Рафаель заревів, цілячись чоловікові в пах. Рафаель з ревом пролетів повз, розірваний на дві частини. Хазяїн мастіффа дивився, як вмирає його собака, і думав: "Все моє життя мене грабували торговці собаками. Нехай настане один день, коли я не зраджу Хуана Вальдеса Гарсію, і тоді я визнаю, що є справедливість під небесами".
  
  
  Хуан Вальдес молився рідко і ніколи без певної надії на успіх. Він був не з тих людей, які б просили Всевишнього про ласку, не вірячи, що порятунок від нього відповідає найкращим інтересам Всевишнього. Хуан Вальдес, зрештою, не був якимось жалюгідним селянином, який просив би про неможливе, наприклад, про звільнення від невиліковної хвороби.
  
  
  Хуан надав Всевишньому можливу можливість здійснити для нього це служіння. Зрештою, хіба він двічі не встановлював золоті свічники у церквах Боготи та Попаяна? Він був не з тих, хто б пригощав Бога простою міддю.
  
  
  Заплативши за послуги, Хуан Вальдес тепер очікував, що ці послуги буде повернено. З його вуст зірвалася проста молитва, чесна та правдива:
  
  
  "Боже, я хочу, щоб цей грінго потрапив у зуби Берсерку. Інакше я викличу свічники".
  
  
  Хуан сфокусував бінокль трохи щільніше. Було б непогано побачити, як Берсерка вбиває. Вона не закінчила швидко, на відміну від інших його собак, які вчепилися в горло. Берсерка могла вбити, як кішка, коли мав безпорадну людину. Берсерка, яка колись розірвала на шматки двох чоловіків з гвинтівками і відправила третього без рук тікати в джунглі в перші дні, коли Хуан збирав листя коки, тепер метнулася до щиколотки грінго. У Берсерки були зуби, як у акули, і стегна, як у носорога. Її лапи орали газон, коли вона прямувала до мокасинів чоловіка. А потім вона зігнулася всією вагою свого тіла, щоб збити його з ніг.
  
  
  Але вона звивалася в повітрі, 180-кілограмовий собака підстрибував у руках чоловіка, як цуценя. А він гладив її по животу і говорив щось, що Хуан Вальдес розібрав, читаючи по губах. Він казав: "Гарний песик".
  
  
  А потім він опустив її на землю, і вона пішла, виляючи хвостом за підборами, які, як передбачалося, вона перевернула. Хуан ахнув. Там був Берсерка, який зжував більше нутрощів, ніж міг порахувати, щасливий, що йде за цією людиною, яка вторглася до його будинку. Хуану більше не було до того, де він був. То був його будинок. Що це було в Америці? То був його будинок, і довелося б пустити в хід кулемети.
  
  
  Але його двоюрідні брати запротестували. Кулемет міг ударити по сусідніх маєтках. Кулемет міг доставити снаряди до лікарні в милі вниз дорогою. Кулемет міг завдати шкоди будь-де. Чому Хуан хотів використати кулемети в американському передмісті?
  
  
  "Бо я не зміг накласти руки на автоматичну бомбу, еступідо", - сказав він і особисто простежив за встановленням кулеметів п'ятдесяти калібрів.
  
  
  Смертоносні бризки прогризли його газон, перетворили на пил його улюблену Берсерку і залишили чоловіка неушкодженим. Хуан був упевнений, що він неушкоджений, тому що його там більше не було. Як туман, що раптово розсіюється зі сходом сонця, він зник. А потім він опинився біля вікна, без жодної мітки на ньому.
  
  
  Хуан Вальдес ніколи більше не довірятиме Господу. Всемогутній заслужив усі ті лепти для Windows, про які він продовжував просити. Якби Хуан дожив до цього дня, він забрав би золоті свічники з церков у Боготі та Попаяні.
  
  
  Його дурні кузени все ще стріляли з автоматів дорогим газоном, коли чоловік заговорив.
  
  
  "Я прийшов побачити Хуана Вальдеса", - сказав Римо. Хуан вказав на своїх дурних кузенів.
  
  
  "Який із них Хуан Вальдес?" Запитав Римо.
  
  
  "Вони обоє тут. Візьми їх з моїми благословеннями і йди", - сказав Хуан.
  
  
  "Я думаю, що так".
  
  
  "Ти маєш рацію", - сказав Хуан. Він не сподівався, що це спрацює. Що він міг сказати людині, яка вбила охоронця біля його воріт, особисто знищила двох його улюблених собак і третю практично, а тепер перемивала кістки своїм двоюрідним братам, ніби це були омари? Хуану Вальдесу легко давалися нові слова, і вони були щирими.
  
  
  "Незнайомцю, я не знаю, хто ти, але ти найнятий".
  
  
  "Я не працюю на мерців", - сказав Римо і схопив Вальдеса ззаду за шию, притискаючи густе сальне волосся до шкіри. Хуан побачив темряву і відчув біль, і коли грінго запитав про його дітей, він, на власний подив, почув свою відповідь.
  
  
  Вальдеса потягли, як мішок із кавовими зернами, до дитячої, де вигнали німецьку гувернантку.
  
  
  Там були Чико, Пако та Наполеон. "Діти", - сказав грінго. “Це ваш батько. Він допоміг принести нову форму смерті на береги Америки. Твій батько не вірить у просте вбивство свідків; він вбиває їхніх дружин та дітей. Ось як убиває твій батько”. Говорячи це, Римо відчув ту ж лють, що й тоді, коли почув, що десятеро дітей та їхні матері були вбиті в Нью-Йорку внаслідок суперечки між наркоторговцями. Римо бачив убивства у світі, але не такі, як це. Діти гинули на війнах, але від того, що він використовував їх як точні мішені, у нього кров стигла в жилах і коли він отримав це завдання, він точно знав, що збирається робити.
  
  
  "Ви вірите, що дітей слід вбивати у цих війнах із наркотиками?"
  
  
  Їхні маленькі темні очі розширилися від страху. Вони похитали головами.
  
  
  "Тобі не здається, що люди, які вбивають дітей - це mierda?" Запитав Римо, використовуючи іспанське слово, що означає екскременти.
  
  
  Вони всі кивнули.
  
  
  "Твій татко вбиває дітей. Як ти думаєш, хто він такий?" І якраз у той момент, коли з їхніх вуст злетіли перші злякані невпевнені відповіді, Римо закінчив Вальдеса, витираючи руки до сорочки чоловіка. І там були діти, які дивилися на свого батька, чиїм останнім баченням на землі було бачення його дітей, які говорять, що він менший, ніж бруд.
  
  
  І Римо відчув себе нечистим. Чому він так вчинив? Він просто мав усунути Вальдеса, і тепер він почував себе нечистим.
  
  
  Він глянув на дітей і сказав: "Мені шкода". Про що він шкодував? Його країні та світу стало нескінченно краще після смерті цієї людини. Вальдес завдяки своїй жорстокості, вбивству сімей свідків залишився на волі від закону. І це була робота Римо. Коли нації погрожували ті, кого не можна було втримати в рамках закону, тоді організація, на яку він працював, подбала про речі, які виходять за межі закону. І це він зробив. Майже як було наказано. Але ніхто не наказував йому вбивати людину на очах його дітей. І було дещо гірше: він звільнив усі старі почуття, з якими виріс, усі почуття, на яких його виховували. - Мені шкода, - повторив Римо.
  
  
  "Привіт", - сказав старший хлопчик, якого звали Наполеон. "У цьому весь бізнес, дитинко. Принаймні ти не вбивав дітей. Давай послухаємо це на честь гарного грінго".
  
  
  Двоє інших хлопчиків почали аплодувати.
  
  
  "І коли ти йтимеш, добрий грінго, не міг би ти, будь ласка, забрати татко? Через деякий час вони, як правило, починають нюхати це місце".
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо.
  
  
  Хлопець мав гарний погляд на речі. Можливо, почуття Римо були лише коротким нагадуванням про його дні до тренувань. Однак цей гнів здивував його. Він більше не повинен був відчувати гніву, тільки єдності з усіма силами, які змушували його працювати правильно.
  
  
  Тоді чому він хвилювався? Йому не було про що турбуватися. Просто почуття, а почуття не вбивають людей. Звичайно, інші люди не були настільки тонко налаштовані, щоб навіть їхні емоції були синхронізовані з рухами, диханням і істотою. Це було майже як у гравця в гольф, який, фінішувавши у неправильній позиції, знав – навіть не дивлячись, – що неправильно відбив м'яч.
  
  
  Але, сказав собі Римо, все було гаразд. Отже, все було гаразд.
  
  
  І, крім того, тільки він мав знати про це. Все було гаразд.
  
  
  На іншому кінці країни останній майстер Сінанджу, сонячне джерело всіх бойових мистецтв і захисник корейського села Сінанджу, зрозумів, що щось не так, і став чекати на повернення Римо.
  
  
  Чіун, Майстер синанджу, знаходився в американському місті Дейтон у штаті Огайо. Дейтон здавався Чіуну таким же, як усі інші американські міста з зеленими вивісками та чудовими автомагістралями, зовсім як Рим за часів Великого Вана, найбільшого з усіх Майстрів синанджу. Чіун часто говорив Римо про схожість між служінням Риму, як це робив Великий Ван, та служінням Америці.
  
  
  Звичайно, в історії Сінанджу не було нічого дивнішого, ніж ця країна, яка дала життя Римо.
  
  
  Чіун, як Майстер, був зобов'язаний розповідати історію своєї майстерності, так само, як колись це буде обов'язком Римо.
  
  
  Чіун не став би брехати, коли писав історію свого правління, тому що це було б небезпечно для інших Майстрів, які пішли б за ним і виконували його роботу як великі вбивці для всього світу. Але він не обов'язково, коли писав свої історії, включав усі факти. Наприклад, той факт, що Римо не тільки не народився в Сінанджу, і не тільки не був корейцем, але навіть не був вихідцем зі Сходу. Він був білим і в цьому була проблема. Римо був вихований білим, навчався у білих і жив серед білих, поки Чіун не придбав його з укоріненими за двадцять п'ять з лишком років поганими звичками.
  
  
  За багато століть існування ассасинів Сінанджу кожен Майстер час від часу стикався з тим, що все, чому його вчили бути, відступало, аби знову розцвісти повною мірою. Майстер, який виріс у селі Сінанджу, міг впоратися з цим, тому що, будучи корейською дитиною, його навчили грі в хованки.
  
  
  Усі діти Сінанджу знали, що час від часу Майстер повертався до свого дому і тривалий час не переступав порога. Він мав залишитися там, і завданням села було сказати всім, що він поїхав і служить якомусь іншому імператору чи королю.
  
  
  Це була гра під назвою "ховатися". І кожен навчений синанджу Майстер знав, що коли його сили вичерпуються і він спускається з вершини, він повинен ховатися і усуватися від служби, поки це не пройде.
  
  
  Але що міг знати Римо? Що він пам'ятав? Які ігри білих нагадували йому, що робити? Чи пам'ятав би він, де він виріс, у тому католицькому сирітському притулку для білих? Яким іграм Римська церква могла б навчити Римо, які б підготували його до моменту спуску з вершини?
  
  
  Звідки він міг знати, що, знову відчуваючи старі почуття, які, як він думав, були поховані, йому було дано сигнал сховатися, відступити, як пораненій тварині, доки він знову не видужає?
  
  
  Саме це питання ставив собі Майстер синанджу з Дейтона, штат Огайо, Сполучені Штати. Тому що він знав проблему Рімо. Він бачив ознаки у Римо, хоча Римо ще бачив їх. Як не дивно, неприємності починалися, коли людина відчувала досконалість, повну єдність розуму, думок та тіла.
  
  
  Римо був щасливий перед тим, як поїхав, і Чіун критикував його за це.
  
  
  "Що поганого в тому, щоб почуватися досконалим, тату?" Так сказав Римо.
  
  
  "Відчувати себе досконалим може бути брехнею", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні, коли ти знаєш, що це так", - сказав Римо.
  
  
  "З якого місця падати найнебезпечніше?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я знаю, що тебе турбує, Татусю. Я щасливий".
  
  
  "Чому ти не повинен боятися? Тобі було дано все, що є в синанджі".
  
  
  "Так про що тут турбуватися?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти народилася не в Сінанджу".
  
  
  "Мої очі завжди будуть круглими", - сказав Римо.
  
  
  Але справа була не в очах. Справа була в дитинстві, і Чіун не для того віддав так багато років свого життя, щоб побачити, як вони марно пропадають через нещасний випадок при народженні. Він знав, що робити. Він скористається американським телефоном: навіть якщо Римо цього не знав, Чіун це знав. Римо був у біді.
  
  
  Рухи Чіуна були подібні до розплавленого скла, повільні, але з упевненістю течії, що перевершує звичайні уривчасті рухи чоловіків. Його довгі нігті висунулися із золотистого кімоно і потяглися до чорної пластикової штуковини на столі в готельному номері, штуковині з ґудзиками. У нього була тонка, як пергамент, шкіра і пасма сивого волосся, що звисало на вуха. Він виглядав літнім, старим, як пісок, але його очі танцювали, як у сокола, що ширяє.
  
  
  Зі своєї мантії він дістав відповідні коди, які працювали з тією штукою, яку американці розмістили по всій своїй країні. Їхні телефони. Він збирався скористатися одним із них. Він збирався врятувати Римо від себе.
  
  
  Він навіть не намагався збагнути суть інструменту. Він пробував це раніше, кілька разів, і, нічого не відчувши, нічого не відчувши, залишив усе як є. Але тепер це був єдиний спосіб дістатися Імператора Сміта, білого, який завжди був далекий, як далека стіна. Чіун щиро вірив, що це була людина, яка виношувала план захоплення країни, і цей план був або блискучим, або просто божевільним.
  
  
  Римо, у своїй невинності, постійно запевняв Чіуна, що Сміт не мав плану національного перевороту. По-перше, сказав він, Сміт не був імператором. Він був просто професором Гарольдом В. Смітом. По-друге, сказав Римо, і Сміт, і Римо працювали на організацію, про яку вони не хотіли, щоб хтось знав. Ця організація дозволяла уряду працювати і дозволяла країні вижити, працюючи поза межами Конституції проти ворогів країни.
  
  
  Якось Римо навіть показав Чіуну копію цього документа. Чіун визнав, що це справді красиво з усіма його правами та захистом, з усіма його численними способами робити щось для піднесення своїх громадян.
  
  
  "Ти часто так молишся?" Сказав Чіун.
  
  
  "Це не молитва. Це наш основний суспільний договір".
  
  
  "Я не бачу твоєї підписи, Римо, якщо, звичайно, ти дійсно Джон Хенкок".
  
  
  "Ні, звісно, я не такий".
  
  
  "Ви Томас Джефферсон?" Запитав Чіун.
  
  
  "Ні. Вони мертві", - сказав Римо.
  
  
  "Ну, якщо ви його не підписували, і Імператор Сміт його не підписував, і більшість людей його не підписували, як це може бути основним громадським договором?"
  
  
  "Бо це так. І це чудово. У цьому суть моєї країни, країни, яка платить синанджу за ваші послуги з навчання мене".
  
  
  "Вони не змогли заплатити мені за те, чого я тебе навчив", - сказав Чіун.
  
  
  "Ну, це те, кому я служу. І кому служить Смітті. Ти розумієш?"
  
  
  "Звичайно. Але коли ми змістимо нинішнього президента замість Імператора Сміта?"
  
  
  "Він не імператор. Він служить президенту".
  
  
  "Тоді, коли ми приберемо суперника президента?" Запитав Чіун, справді намагаючись зрозуміти.
  
  
  "Ми цього не робимо. Люди роблять. Вони голосують. Вони голосують за того, кого вони хочуть бачити президентом".
  
  
  "Тоді навіщо наймати найманого вбивцю, здатного усунути президента або зберегти його на своїй посаді?" – спитав Чіун.
  
  
  Зіткнувшись з абсолютною логікою, Римо здався, і Чіун скопіював Конституцію в історію Будинку Сінанджу, щоб, можливо, одного разу в майбутньому поколінні хтось у Сінанджу зрозумів, що задумали ці люди.
  
  
  Тепер на американському інструменті Чіун звертався до Імператора Сміта. За допомогою цих пристроїв промовець міг знаходитися де завгодно. У сусідній кімнаті чи іншому кінці континенту. Але Чіун знав, що імператор Сміт правив із містечка Рай у штаті Нью-Йорк і часто з острова Сен-Мартен у Карибському морі. Коли Чіун був там, він часто ставив питання, чи був його відправлений у вигнання чи чекав, коли президента повалено з трону, послуга, яку синанджу надавав на запит.
  
  
  Чіун обережно ввів пронумерований код у машину. Машина відповіла тихим бульканням. Там було багато цифр. Було багато бітів. Одна помилка, неправильно введене число, шістка замість сімки – і машина не працювала б.
  
  
  Якось у цій країні навіть діти цих незграбних і потворних людей, здавалося, могли використовувати ці цифрові коди, щоб розмовляти з іншими незграбними та потворними людьми.
  
  
  Як пояснив імператор Сміт, цифри, які він дав Чіуну, активували б іншу машину, яка б не дозволяла людям підслуховувати. Як це було мудро, особливо для дурня, який, якби він найближчим часом не вдався до дій проти президента, був би занадто старий, щоб насолоджуватися радощами трону.
  
  
  Раптом на іншому кінці дроту пролунав дзвінок. І голос, що відповів, належав Смітові. Чіун зробив це. Він опанував машину за допомогою кодів, кодів американців.
  
  
  "Я зробив це", - торжествуюче промовив Чіун.
  
  
  "Так, у тебе є, майстер синанджу. Що я можу тобі зробити?" Запитав Сміт.
  
  
  "Нам загрожує велика небезпека, о мудрий імператор".
  
  
  "В чому проблема?"
  
  
  "Бують моменти, коли Римо на висоті. І часи, коли це не так, коли він низький. Ніколи не буває настільки низьким, щоб стати поганим продуктом; у цьому я можу вас запевнити. Але я дбаю про твої довгострокові інтереси, Імператор Сміт" .
  
  
  "Про що ти говориш?"
  
  
  "Не те, щоб ти не був захищений. Я завжди буду поряд з тобою. Твоєї данини Сінанджу достатньо, і вона прославляє твоє ім'я".
  
  
  "Я не збільшую виплати", - сказав Сміт. "Як ви знаєте, у нас і так достатньо труднощів із контрабандою в Сінанджу. Поїздки на підводному човні коштують майже так само дорого, як золото".
  
  
  "Нехай у мене відсохне мова, про імператоре, якщо я попрошу ще одну плату понад твою щедрість", - сказав Чіун, зробивши уявну позначку нагадати Сміту на наступних переговорах, що якщо вартість доставки була майже такою самою, як сама данина, то данина явно була надто мала.
  
  
  "Тоді що це?" Запитав Сміт.
  
  
  "Для подальшого підвищення вашої безпеки, можу я запропонувати, щоб Римо виступив у традиційній манері всіх майстрів синанджу. Це означає робити більше, коли він знаходиться на рівні досконалості, і робити менше в ті моменти, коли ваша слава буде менш прихильною".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що Римо має взяти невелику відпустку? Тому що, якщо це так, у тебе тут не буде проблем", - сказав Сміт.
  
  
  "Як мудро", - сказав Чіун, готовий навести контраргумент, якщо Сміт запропонує відповідно зменшити виплати. Однак за своєю непроникністю Сміт нічого подібного не сказав. Він сказав, що Римо заслужив відпустку і має відпочити.
  
  
  "Будь ласка, будь ласка, найосвіченіший імператор, приїхати сюди, в Дейтон, штат Огайо, і сам розповісти це Римо".
  
  
  "Ти можеш сказати йому", - сказав Сміт.
  
  
  Чіун дозволив собі глибоко зітхнути. "Він не стане мене слухати".
  
  
  "Але ти його вчитель. Ти навчив його всьому".
  
  
  "Ах, гірка правда в цьому", - сказав Чіун. "Я навчив його всьому, крім подяки".
  
  
  "І він не послухає тебе?"
  
  
  "Ти можеш собі уявити? Нічого. Він не слухає нічого з того, що я говорю. Я не з тих, хто скаржиться, як ти добре знаєш. Про що я прошу його? Деяка турбота. Підтримувати зв'язок. Це злочин? Чи повинен я бути проігнорований, як якийсь старий черевик, який він зносив?
  
  
  "Ти впевнений, що Римо відчуває те саме? Я знаю, що він захищає тебе на кожному кроці", - сказав Сміт. "Я задоволений вашою службою, але іноді у нас виникають розбіжності, і Римо завжди займає вашу позицію. Раніше він більше погоджувався зі мною".
  
  
  "Невже?" спитав Чіун. "Як ти на мене напав?"
  
  
  "У мене немає. Хоча іноді у нас були різні позиції".
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. Йому доведеться розпитати Римо про це і з'ясувати, як Сміт нападав на нього. "Я прошу вас особисто сказати Римо, щоб він відпочив".
  
  
  "Добре, якщо ти думаєш, що це розумно".
  
  
  "Мудрейший, о імператор, і якщо ти повідаєш мені, чим становище Сінанджу хоч у чомусь відрізняється від чудес твого правильного мислення, ми пристосуємося до найменшої твоєї забаганки".
  
  
  "Ну, є проблема з твоїм пошуком роботи на боці, можливо, у тиранів та диктаторів. . . ."
  
  
  Чіун опустив трубку на дві кнопки важеля. Він бачив, як Римо робив це, коли хотів припинити розмову з кимось, і це, здавалося, дуже мило завершувало розмову.
  
  
  Коли телефон задзвонив знову, Чіун не підняв слухавку.
  
  
  * * *
  
  
  Коли Римо повернувся з Корал Гейблз у готельний номер у Дейтоні, штат Огайо, він побачив, що там на нього чекає Гарольд В. Сміт разом з Чіуном.
  
  
  Він запитував, чи Сміт змінював колись стиль свого костюма. Сірий костюм-трійка, дартмутська краватка, біла сорочка і кисле обличчя.
  
  
  "Рімо, я думаю, тобі слід взяти відпустку", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти розмовляв із Чіуном?"
  
  
  І по-корейськи з іншої кімнати долинув писклявий голос Чіуна: "Бачиш? Навіть білий визнає факт вашого космічного поділу".
  
  
  І на корейському Римо відповів у відповідь: "Смітті ніколи не чув про космічний поділ. Зі мною все гаразд, і я не збираюся брати відпустку".
  
  
  "Ти кидаєш виклик своєму імператору?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я не хочу, щоб ти заманював мене у відпустку, Маленький тату. Якщо ти хочеш, щоб я взяв відпустку, просто скажи про це".
  
  
  "Візьми відпустку", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Ти просив так би мовити", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не казав, що зроблю це", - сказав Римо. "Я в порядку".
  
  
  "Ти не в порядку. Ти тільки почуваєшся добре", - сказав Чіун.
  
  
  Гарольд У. Сміт нерухомо сидів на стільці, слухаючи, як вчитель і учень, єдина силова рука Сміта у всій організації під назвою CURE, сперечаються мовою, яку він не розумів.
  
  
  "Рімо", - сказав нарешті Сміт. "Це наказ. Якщо Чіун вважає, що тобі слід відпочити, ти маєш відпочити".
  
  
  "Він також думає, що ми повинні вбити президента і зробити президентом вас, щоб у нього було щось цінне, ніж він міг би похвалитися за час, проведений тут. Чи маю я це зробити?"
  
  
  "Рімо, ти завжди нападаєш на людей, які піклуються про тебе", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не збираюся брати відпустку".
  
  
  "Зараз справді немає нічого небезпечного, жодної надзвичайної ситуації. Чому б тобі просто не трохи відпочити?" - сказав Сміт.
  
  
  "Чому б тобі не зайнятися своєю справою?" Запитав Римо.
  
  
  "Ти - моя справа", - сказав Сміт.
  
  
  Римо тихо свиснув, щось віддалено нагадує мелодію Уолта Діснея, підняв Сміта зі стільця і виніс стілець і Сміта в коридор.
  
  
  Сміт озирнувся і сказав:
  
  
  "Ти хочеш сказати, що тобі не потрібний відпочинок, Римо?"
  
  
  Римо глянув на Чіуна, задоволено склавши руки на грудях кімоно.
  
  
  "Що ти пропонуєш?"
  
  
  "Я не хочу, щоб ти був у континентальній Америці. Як щодо Карибського басейну?" Сказав Сміт.
  
  
  "Сен-Мартен?" Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Занадто близько до нашої комп'ютерної резервації в Гранд-Кейс-Харбор. Як щодо Багамських островів? У Літтл-Ексумі є кондомініум. Відпочинь там. Ти завжди хотів мати будинок. Купи кондомініум, - сказав Сміт. "Дешевий".
  
  
  "Я хотів будинок в американському місті, на американській вулиці, з американською родиною", - з гіркотою сказав Римо.
  
  
  "Це те, що ми можемо дати тобі зараз, Римо. Але ти маєш знати, що те, що ти робиш, допомагає іншим американцям здійснити цю мрію".
  
  
  "Можливо", - сказав Римо. "Я шкодую, що виставив тебе в коридор. Але я справді почуваюся чудово".
  
  
  "Звичайно", - сказав Сміт.
  
  
  "Я", - сказав Рімо Чіуну. І навіть Чіун погодився, але ніхто йому не вірив, навіть він сам.
  
  
  Розділ третій
  
  
  Кореєць приїхав на острів Літтл-Ексум, в нові кондомініуми Del Ray. Він був одним із перших покупців квартири в кондомініумі. Кореєць в корейському одязі.
  
  
  "Добре, тату", - сказав Реджинальд Воберн III. "Я дістануся цього. Я дістануся цього".
  
  
  "Коли? Він уже там, прямо там, де був виявлений камінь. Сили космосу з нами. Настав час для помсти. Зараз саме час завдати удару по тому, проти кого наші предки були беззахисні".
  
  
  "Ви маєте на увазі корейця, що прийшов туди, де наш гаданий предок закопав камінь сьомого шляху? Ви знаєте, скільки корейців у світі? Чи знаєте ви, які шанси на те, що цей конкретний кореєць є нащадком того вбивці, якому слід було заплатити з самого початку?"
  
  
  "Реджі, більше ніяких виправдань. Це твій обов'язок перед сім'єю".
  
  
  "Я не вірю, що цей кореєць якийсь особливий", - сказав Реджінальд.
  
  
  "Ти віриш у отримання свого кишенькового змісту?"
  
  
  "Щиро, батько".
  
  
  "Тоді принаймні почни. Покажи решті членів сім'ї, що ти щось робиш".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Дещо", - сказав його батько.
  
  
  "Ти маєш на увазі почати стріляти в кожного корейця, який іде вулицею?"
  
  
  "Що тебе турбує?" спитав його батько.
  
  
  "Я не хочу нікого вбивати. Це турбує мене. Я не хочу забирати життя".
  
  
  "Ти колись убивав когось?" - Запитав батько Реджинальда. Він сидів обличчям до молодого чоловіка на просторій білій веранді будинку в Палм-Біч. Молодий чоловік не зовсім розумів, як це мати справу з іншими членами сім'ї.
  
  
  "Звичайно, ні", - відповів Реджінальд.
  
  
  "Тоді звідки ти знаєш, що тобі це не сподобалося б?"
  
  
  "Правда, батько. Я зроблю це. Мені просто потрібно більше часу. Це як гра з підходящими моментами для всього, а зараз не підходящий час. Згідно з каменем, я обраний. Передбачається, що я найлютіший з усіх у своїй спразі крові. Тепер , Батьку, я знаю про хтивість. І я знаю, що ти не можеш змусити його ".
  
  
  Він збовтав рештки свого солодкого напою з льодом і зробив останній ковток. Він ненавидів ці розмови про сім'ю, тому що слугам ніколи не дозволялося підходити досить близько, щоб чути, а це означало, що ти ніколи не зможеш нічого випити, якщо тобі це знадобиться. Реджі знав, що бути частиною сім'ї – це добре, бо інакше в тебе був би чудовий шанс залишитися бідним чи працювати, але ні те, ні інше його не приваблювало. Погано було те, що сім'я, як правило, трохи божеволіла, коли він потрапляв на себе. Як цей безглуздий камінь. Все залежало від зірок, які були годинами Всесвіту. І в потрібний час сім'я народить свого великого кровожерного вбивцю. І тепер це мав бути він. Смішно. Начебто всі сімейні гени вирували, прямуючи до мети помсти двохтисячолітньої давності. Реджі не потребував помсти. Ти не міг його випити, понюхати чи зайнятися з ним любов'ю. І ти, мабуть, перегрівся у процесі. Але батько здавався наполегливим. Він просто не збирався зупинятися, і Реджі знав, що не зможе його перечекати.
  
  
  "Спробуй убити маленьку тварюку. Подивимося, що ти відчуєш тоді. Лише маленьку тварюку", - сказав його батько.
  
  
  "Сьогодні вранці я пригорнув муху. Мені це нічого не дало, тату".
  
  
  "Убий маленьку тварюку. Просто щоб сім'я побачила, що ти щось робиш".
  
  
  "Наскільки маленький?"
  
  
  "Теплокровний", - сказав батько.
  
  
  "Я не збираюся завдавати шкоди якомусь беззахисному цуценяті будь-де".
  
  
  "Дич. Мисливська тварина, Реджі".
  
  
  "Добре. Нам доведеться щось спланувати".
  
  
  "Сафарі", - сказав батько.
  
  
  "Відмінно", - сказав Реджинальд Воберн III, знаючи, що на планування гарного сафарі іноді йде рік, і за цей час він може отримати травму під час гри в поло, або камінь може вибухнути, або ще щось, або цей бідний кореєць може померти від серцевого нападу, або його зіб'є машина - що завгодно, аби позбавитися цієї сімейної легенди. "Сафарі. Чудово".
  
  
  "Добре", - сказав його батько. "Двигуни літака прогріваються. Він був готовий до зльоту весь ранок".
  
  
  На щастя, у приватному літаку був Будинок Періньйон, але, на жаль, там був цей тип з уайтхантера, який говорив про зброю та вбивства і казав, який це буде класний спорт.
  
  
  Перше, що кинулося у вічі Реджі в Заїрі, крім вони людських відходів у столиці, це те, що там було надзвичайно жарко. І що ще гірше, не було жодної можливості полювати на слонів із фургона з кондиціонером. Це вважалося неспортивним. Друга особливість Заїра полягала в тому, що кращими слідопитами були пігмеї, маленькі чорні африканці, що стояли на ще нижчому соціальному ступені, ніж жебраки, що голодують фермери.
  
  
  Реджинальд Воберн III бачив кількох слонів на відстані від свого "Лендровера", бачив левів, бачив зебр і вважав за краще побачити їх усіх у зоопарку Бронкса, тому що це було в півгодини їзди від Манхеттена, тоді як до Заїра був день польоту літаком . Потім маленькі слідопити, з підвітряної сторони від слонів, але, на жаль, з підвітряної від Реджинальда Воберна III, почали тікати.
  
  
  "Давай. біжи. Ми відірвемося від них", - сказав білий мисливець. На ньому була одна з тих мисливських курток кольору хакі з відділеннями для великих патронів, начищені черевики і безглуздий крислатий капелюх з леопардовою стрічкою навколо нього. Він також утік.
  
  
  "Ми завжди можемо піти по запаху", - сказав Реджинальд, який ледве міг продиратися крізь підлісок, не кажучи вже про те, щоб тікати.
  
  
  "Стеж за своєю рушницею. Тримай її опущеною. Ти можеш запустити цю штуку", - сказав білий мисливець. Його звали Рейф Стоукс, він пив теплий скотч, курив люльку і минулої ночі безмовно говорив про гарну здобич. Реджі думав, що єдиним добрим засобом для вбивства була б банку кошти від комах. Комахи були всюди.
  
  
  Рейф Стоукс, великий білий мисливець, так нескінченно говорив про слона як про друга, про його шляхетність, силу, відданість, що Реджі задумався, чи справді вони збираються вбити звіра або намалювати медаль на його смердючій стороні.
  
  
  Реджі знав, що там має бути ще щось про слонів, щось неприємне. Він дізнався про це того спекотного дня, продираючись крізь заїрські зарості. Найбільшою та липкою річчю у світі було падіння слона. Він був розміром із круглий столик на галявині. Реджинальд знав, що це було нове падіння, бо довкола його колін було тепло. Навіть після цього Реджі не хотів убивати слона. Він просто хотів помитися. Він хотів зрізати з себе одяг та тиждень купатися у лузі.
  
  
  Нарешті Рейф Стоукс, великий білий мисливець, подав Реджі знак зупинитися. Тепер Реджі не хотів зупинятися. Він хотів тікати з підвітряного боку від самого себе. Але він стояв там, навколо дзижчали мухи, його нога була теплою і липкою до коліна, і він чекав, коли мисливець накаже йому стріляти. Він вистрілить, він помандрує додому і, можливо, затримає сім'ю на рік. Сподіватимемося, він навіть зламає ногу на цьому сафарі і протримається два роки.
  
  
  Мисливець вказав. Там, менш ніж у ста ярдах, знаходилася масивна споруда з ногами, хоботом та бивнями. Його вуха були досить великі, щоб їх можна було використовувати як навіси. Товсту сіру шкіру покривали величезні білі смуги, схожі на камуфляж. Білий мисливець сказав, що вона вивалялася в багнюці. Слони були гарні у цьому. Вони також були хороші у перевертанні машин, втоптуванні людей у жижу та підкиданні людей у повітря, як горішків.
  
  
  Гарна причина уникати їх, подумав Реджі, коли йому розповіли всі ці знання. Він ненавидів знання. Знання про джунглі - інша назва слонячого посліду. Якби в цьому була хоч крапля правди, вони б назвали це не знанням, вони б назвали це інформацією.
  
  
  "Вперед, він твій", - прошепотів білий мисливець. Пігмеї стояли неподалік, посміхаючись, дивлячись на Реджі, витріщаючись на слона.
  
  
  Реджі побачив середину предмета між V та стовпчиком прицілу.
  
  
  Якийсь спорт, подумав він. Йому довелося б напружити шию, щоб промахнутися повз цей монстр.
  
  
  "Стріляй", - прошепотів білий мисливець.
  
  
  "Я так і зроблю", - сказав Реджі. "Просто дай мені спокій".
  
  
  "Він стає потворним", - сказав Рейф Стоукс.
  
  
  "Добираємось?" спитав Реджі. Маленькі чорні чоловічки почали відступати в кущі. Слон обернувся.
  
  
  "Все це потворне", - сказав Реджі.
  
  
  "Стріляй", - сказав Рейф Стоукс, піднімаючи свій пістолет. Але він все ще чекав. Батько Реджі Воберна попередив Стокса, що його синові доведеться скуштувати крові. Якщо мисливець застрелить звіра, то йому не заплатять. Дивний старий бовдур теж. Не хотів трофея. Як говорила стара приказка, яблуко від яблуні недалеко падає. Обидва ці Воберни були плодами. Батько запевнив Рейфа Стокса, який двадцять вісім років пропрацював у кущах і ще жодного разу не втратив мисливця, що син буде чудовим мисливцем, якого він коли-небудь бачив. Тепер, коли слон-бик з ревом обрушився на них, як будинок, що з'їжджає з пагорба, змушуючи тремтіти самого собаку, Рейф був на волосину від того, щоб не отримати залишок свого гонорару.
  
  
  І тоді це сталося. Куля потрапила у праву передню колінну чашку слона. Фруктовий пиріг промахнувся, і слон-бик покотився до них, ламаючи дерева своїм тілом. Вони звучали як маленькі хлопавки, коли їхні хоботи викидали уламки в місці розриву. Тріск, тріск, тріск. А потім яєчка слона вибухнули в нього між ногами. Нежнолапий знову промахнувся, коли туша звіра, що верещать, покотилася до них, залишаючи за собою килим із зламаних дерев і прим'ятих кущів.
  
  
  Нежнолапий перезаряджав зброю. Він знову схибив, отримавши ще одне коліно. Слон якраз вчасно перестав котитися і спробував підвестися, але його передні коліна були прострілені. А потім його ствол розлетівся від потужного пострілу з гвинтівки 447 Магнум.
  
  
  Бідолаха кричав в агонії.
  
  
  "Прикінчи його, чорт забирай", - крикнув мисливець Реджі. "Просто вкажи на голову і стріляй. Стріляй, чорт забирай".
  
  
  Рейф вкладав свою гвинтівку до рук ніжки. Використовуй це, використовуй це. Повільно, розміреним кроком Реджинальд Воберн III взяв у руки слонове рушницю, обмацав рукоятку приклада і посміхнувся білому мисливцю, що зневірився, зневіреному.
  
  
  Крики слона дзвеніли у вухах Реджі, як музика, яку він одного разу чув у Танжері, коли йому дали найкращий у країні гашиш, і він слухав ноту, мабуть, півгодини. Ілюзія, звичайно, але й вища насолода теж.
  
  
  "Я закінчу його, коли буду готовий", - сказав Реджінальд. А потім, дуже недбало, відстрілив по шматочку вухо за вухом. Для цього знадобилося чотири снаряди. То були великі вуха.
  
  
  "Ти не можеш цього зробити", – закричав білий мисливець. "Ти маєш закінчити свій видобуток".
  
  
  "Я зроблю. По-своєму", - сказав Реджінальд Воберн ІІІ. Великий спокій спустився на нього зараз, коли звір заревів від болю. Реджі більше не звертав уваги ні на запах своїх черевиків, ні на мух, ні на джунглі, бо випробував цю єдину велику ноту життя і тепер знав, що йому слід робити. Страждання білого мисливця додавали йому радості.
  
  
  "Я збираюся прикінчити його", - сказав мисливець, вихоплюючи свою рушницю. Він підняв рушницю до плеча і одним рухом всадив кулю в око слона.
  
  
  Потім він відвернувся від свого клієнта і випустив глибоке зітхання.
  
  
  "Це був мій видобуток", - сказав Реджі. "Моя".
  
  
  Мисливець не обернувся, щоб подивитись. "Ви не маєте права, містере Воберн, мучити дичину. Просто вбити її".
  
  
  "Мої права - це те, що я говорю".
  
  
  "Синку, це щітка. Якщо хочеш повернутися живим, тримай рота на замку".
  
  
  "Ні, дякую", - сказав Реджі, який тепер зрозумів, чому його предок не зміг публічно заплатити вбивці. "Я просто не можу цього допустити. Чи бачиш, є речі, які я можу дозволити, і речі, які я не можу. Ти просто не можеш так зі мною розмовляти. І найголовніше, ти не можеш забрати мою видобуток, незалежно від того , наскільки зачеплена твоя чутливість. Ти розумієш?"
  
  
  Можливо, це була м'якість голосу, така дивна після такого жорстокого вбивства. Можливо, в заростях панувала тиша, ніби по них крався великий убивця, але Рейф Стоукс, білий мисливець, знову зарядив свою рушницю, міцно притискаючи її до тіла. Цей недоносок збирається вбити мене, подумав він. Він мав пістолет, і він стояв позаду Стокса. Чи був він заряджений? Чи зробив він усі свої постріли? Стоукс не знав, напевно, чому, але роки полювання навчили його, коли він був у реальній небезпеці, і він був у реальній небезпеці зараз.
  
  
  Він поставив ногу і дуже повільно, з пістолетом напоготові, повернувся. І там був Реджинальд Воберн III, який усміхається так само чепурно, як завжди, і намагається обтрусити свій одяг.
  
  
  "Та добре тобі", - сказав Реджі. "Ти такий серйозний. Не сприймай мене так серйозно, заради Бога. Ми скажемо татові, що я застрелив звіра, і ти отримаєш свої гроші, а я на деякий час позбавлюся своєї сім'ї. Добре?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Раф, дивуючись, як він міг так помилятися. Того вечора він випив зі своїм клієнтом, підняв тост за полювання, хоча голова була надто прострілена для гарного трофея, підняв тост за пігмеїв та за Африку, яку Реджі запевнив усіх, що більше ніколи не відвідає.
  
  
  Рейф Стоукс вирушив у свій намет, щоб виспатися найкращою ніччю у своєму житті. Це ніколи не закінчувалося. Відразу після того, як мисливець захропів, Реджі зайшов у його намет з обіднім ножем і перерізав йому горло, потім встромив лезо йому в серце.
  
  
  Це було чудово. Як тільки вони повернулися до цивілізації, Реджі зрозумів, що йому більше не потрібні пігмеї, щоби проводити його в аеропорт. Тому він взяв їх як легку закуску, розкроївши їм голови пострілом з пістолета. Якщо вдарити їх по потилиці, зрозумів він, мізки можуть вилетіти, як миска з вівсянкою, в яку плюхнули штовхача ядра. Чудово. Це було краще, ніж поло, краще, ніж охолодні напої на білих верандах, краще за чудові літні бали в Ньюпорті, краще, ніж гашиш у Танжері. Краще за секс.
  
  
  Це було те, навіщо він був народжений.
  
  
  Його батько миттєво зрозумів, що сталася зміна.
  
  
  "Ваша високість", - сказав він.
  
  
  Реджі простяг праву руку долонею вниз, і його батько сів на одне коліно і поцілував її.
  
  
  "Було б вдало, якби цей кореєць виявився правильним корейцем", - сказав Реджі. "Але ми маємо переконатися".
  
  
  У своїй новонабутій мудрості він зрозумів сьомий камінь. Потрібно було використати час. Це було те, що дали їм роки. Час.
  
  
  Спочатку вони з'ясують, чи був кореєць тим самим, а потім вони використовували всі роки ховання, щоб здійснити єдиний спосіб, яким довелося б його вбити. Це було вірно. Король ніколи не повинен кланятися вбивці, інакше навіть його власні королівські сліди не були б його власними.
  
  
  Єдине, що Реджі тепер не подобалося Палм-Біч, так це те, що він знаходився в Америці. Якщо ти когось убив, це не було схоже на Заїр, де все могло бути належним чином влаштоване серед цивілізованих людей. В Америці на вбивство реагували як на істерику. Вони посадили б тебе, а він не міг дозволити собі провести час у в'язниці за вбивство американця. Але як тільки на твоїх руках опиниться кров людей, слони, олені та кози більше ніколи не підійдуть. Йому доведеться бути обережним щодо свого новонабутого задоволення доти, доки він не закінчить корейську, якщо це буде правильна корейська.
  
  
  Він думав про це, дивлячись на Дрейка, дворецького. Йому було цікаво, як би виглядало серце Дрейка, що жалібно б'ється за межами грудної клітки.
  
  
  "Що ви хочете, щоб я зробив з вашим столовим ножем, майстер Реджі?" - спитав дворецький, побачивши, що той спрямований у його бік.
  
  
  "Нічого", - зітхнув Реджі. Палм-Біч був в Америці.
  
  
  Він повернувся до фотографії каменю. Тепер, через стільки століть, малюнок був зрозумілий. Меч, вогонь, пастки, одна одною. Реджинальд Воберн III представив, як, мабуть, були збентежені послідовники принца Во, коли кожен спосіб, здавалося, виявлявся невдалим. Але насправді вони не зазнали невдачі. Було лише шість способів, які показували, що не спрацює.
  
  
  Сьомий би.
  
  
  Розділ четвертий
  
  
  Це був один із тих болісно гарних багамських ранків на Малій Ексумі, перший сонячний поцілунок горизонту в пурпурових, блакитних і червоних тонах, наче якась щаслива випадковість, намальована аквареллю дитини з небом замість полотна.
  
  
  Цаплі сиділи на корінні мангрових дерев, а кістяна риба того ранку перелетіла з рівнини на болото в трохи більшій безпеці, тому що Костяна риба Чарлі був мертвий, і перше, що сказав констебль, - не повідомляти туристів.
  
  
  Кістяна риба Чарлі, який провів так багато туристів по мілинах Літтл-Ексуми, щоб зловити швидконогу рибку з гострими зубами і зухвалим серцем, дозволив воді промити собі очі і не моргав, дозволив воді промити йому ніс і не пускав бульбашок, дозволив воді прочистити і маленькі рибки плавали навколо його зубів.
  
  
  Костяну рибу Чарлі загнали в переплетене коріння мангрових дерев таким чином, що тієї ночі, коли піднявся приплив, він ненадовго зміг дихати. А потім, коли приплив піднявся ще трохи, він міг дихати лише водою. Кістяна риба Чарлі, про якого тубільці завжди говорили, що він більше кістяна риба, ніж людина, такою не був. Позитивний доказ було втиснуто корінням під час відливу. Кістяна риба процвітала під корінням мангрових дерев під час припливу, а Кістяна риба Чарлі - ні.
  
  
  "Це не мордер", - сказав констебль із дивним британським акцентом, характерним для Багамців, частково британців, частково африканців, частково карибських індіанців, а частково решту, хто століттями торгував і піратував у цих водах. "Не мордер, і не надумай розповідати білим людям".
  
  
  "Я не скажу жодної душі. Нехай моя мова пригорнеться до неба, поки не торкнеться кісток", - сказала Мері-кошик, який плев і продавав кошики туристам біля Будинку уряду.
  
  
  "Тільки не кажи білим", - сказав констебль. Білі означали туристів, а все, що пахло вбивством, шкодило туристичному бізнесу. Але констебль був її двоюрідним братом, і він знав, що це був надто жахливий інцидент, щоб Мері-Кошик міг тримати його при собі. Вона, звичайно, розповідатиме про це друзям до самої смерті. Вона розповідала, як знайшла Костяну рибу Чарлі і як він виглядав з "рибками, які завжди були його друзями, що плавають у нього в роті, ніби вони знайшли корал у його зубах".
  
  
  А потім з розуміючим сміхом вона додавала, що, мабуть, це був перший раз, коли його зуби були чистими.
  
  
  Усі люди рано чи пізно вмирають, і краще сміятися під багамським сонцем, ніж ходити, як білі, у похмурій справі зміни світу, який все одно ніколи по-справжньому не змінювався. Були б інші костоломи, і інші світанки, і інші чоловіки, які люблять інших жінок, і Костоломний Чарлі був гарною людиною, от і все. Але того ранку тубільцям було важко й небезпечно говорити про це, запитуючи, хто вбив Костолома Чарлі, бо останнє місце у світі, де він міг випадково потонути, було б коріння мангрових дерев, яке він так добре знав.
  
  
  Це миттєво замінило новину, що з'явився новий власник Del Ray Promotions, власники нових кондомініумів, які будуються для білих людей. Дивні хлопці. Здавалося, вони трохи знають острів. Деякі друзі Марії Кошики сказали, що деякий час тому тут була сім'я, схожа на них, з таким ім'ям, але вони поїхали до Англії та інших місць. Вони трималися разом, і деякі казали, що були тут, коли привели рабів, але, звичайно, це була далеко не така цікава тема, як смерть кістяної риби Чарлі в його мангровому болоті.
  
  
  Реджинальд Воберн III зустрів вибачаючого констебля у своєму офісі і з жахом почув, що його провідник по лові кістки не зможе взяти його з собою на полювання цього дня.
  
  
  "Зле серце, містере Воберн, сер", - сказав констебль. "Але у нас є інші, не менш хороші. Ви купили тут гарне місце, і ми раді, що ви тут. Ми дружелюбний острів. У нас дружні пляжі. У нас є сонце".
  
  
  "Дякую", - сказав Реджі. "Хлопець" звучало так схоже на рекламу, подумав він. Він почекав, поки констебль піде, а потім пішов у кімнату без вікон. Він увімкнув різкий однопроменевий світильник, встановлений на стелі. Він висвітлив великий круглий камінь, що лежить на зеленому оксамитовому столі. Він зачинив за собою двері і надійно замкнув її, потім підійшов до столу і впав на коліна, де з любов'ю поцілував різьблений камінь із королівства, де правили його предки.
  
  
  Якось послання стало ще ясніше, коли він прочитав його з самого каменю. Настав його час. Він був першим сином першого сина за прямою лінією своєї сім'ї. Якби сьомий камінь був правильним, голова корейця відокремилася б, як стигла злива від тонкої лози.
  
  
  Звісно, з каменем досі залишалися деякі загадки. Він замислився над одним дивним словом. Воно приблизно перекладалося як "один будинок, дві голови одного хазяїна". "Дві сливи на лозі". Чи це було поетично? Чи камінь був більш знаючим, точнішим, ніж він навіть наважувався сподіватися? Тепер він подивився на слова про те, як він вбиватиме, і побачив, що їх також можна перекласти як "необхідність вбивати". Камінь знав. Воно знало про нього.
  
  
  Напередодні ввечері він потребував провідника кістяної риби більше, ніж будь-коли потребував жінки або води, коли його мучила спрага. Людина, яку він притиснув до коріння, безпорадно дивилася, як піднімається вода. Навіть зараз слова цієї людини викликали в нього чудовий трепет.
  
  
  "Чому ти смієшся, мон?" Запитав Чарлі Кістяна риба.
  
  
  Він, звичайно, сміявся, бо це було таке чудове задоволення, невелика закуска перед сливами. Зливи. Так сказав камінь. Чи означало це, що йому доведеться вбити не одного корейця? Якщо так, то ким був інший?
  
  
  Він уже найняв кращого фахівця з підслуховування, щоб той впровадив усі нові пристрої у квартиру корейця. Це теж було написано на камені за тисячі років до винайдення цих пристроїв. Що ще могло означати вираз "вуха краще, ніж вуха, очі краще, ніж очі, будуть у вашій владі на початку вбивства?" Вони знали, що його вік буде придатним для помсти. Реджі знав би кожне сказане слово корейця та білої людини, яка була з ним. Чи можуть сливи означати двох корейців чи білого та кореянку?
  
  
  Зовні хтось стукав у двері, але він проігнорував це. Він хотів подумати про значення послання каменю.
  
  
  Римо мав чудовий спосіб визначати, коли на нього не звертають уваги. Ніхто не відповів. Ніхто не відповів, коли він підняв слухавку і натиснув на всі кнопки додаткового номера. Ніхто не відповів, коли він натиснув кнопку ввічливого дзвінка, що обіцяла миттєве обслуговування. Табличка говорила: "Ми на місці, перш ніж ваш палець відірветься від кнопки дзвінка".
  
  
  Його палець відірвався від кнопки дзвінка, потім задзижчав знову. Не було координатора за комфортом, не було метрдотеля, не було помічника метрдотеля, не було технічного обслуговування, не було й того, кого називали "фасилітатором розваг".
  
  
  Отже, Римо використовував маленьку хитрість, яка, здавалося, завжди спрацьовувала при обслуговуванні номерів і має спрацювати в "кондомініумі з повним спектром послуг - єдиний спосіб, яким це не першокласний готель, - це те, що він вам належить".
  
  
  Він зніс частину стіни і жбурнув у неї стіл. Стіл приземлився на гайок квітучих рослин алое. Папір, що колись надійно зберігався в столі, тепер полетів униз, на пляж. Потім він вийняв вікно. Воно вже розхиталося: більша частина стіни, що оточувала його, вже була в клумбі з алое зовні.
  
  
  Прибігли троє людей у білому з червоними поясами навколо талії.
  
  
  "Добре. Ви обслуговуєте номери?" Запитав Римо. Всі троє нервово оглянули внутрішню частину офісу, тепер не відокремлену ні муром, ні вікном.
  
  
  Це був чудовий вигляд. Вони не бачили жодних інструментів, якими він користувався, щоб вийняти його. Мабуть, він зробив це своїми руками, зрозуміли вони, і всі в унісон запитали: "Ви дзвонили, сер?"
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Я б хотів трохи свіжої води та трохи рису".
  
  
  "У нас є сніданок Del Ray Bahamas, який складається з кукурудзяних маффінів, бекону, яєць і тостів, а також солодких булочок до смаку".
  
  
  "Я хочу прісної води та рису", - сказав Римо.
  
  
  "Ми можемо приготувати тобі рис".
  
  
  "Ні, ти не можеш приготувати мені рис. Ти не можеш приготувати рис. Ти не знаєш, як готувати рис".
  
  
  "Наш рис ніжний, кожне зернятко - окремий шматочок".
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. "Ти не знаєш, як готувати рис. Ти маєш уміти змішувати його. Ось як ти готуєш рис. Смачний і комкуватий".
  
  
  Усі вони глянули на відсутню стіну. Їм було цікаво, що сказав би новий власник про стіну, але вони знали, що сказали б про рис.
  
  
  "Клампи прав".
  
  
  "Як смачна каша", - сказав метрдотель.
  
  
  "Правильно", - сказав Римо. Він пішов за ними на головну кухню, повз підсмаженого свинячого м'яса і прогорклих зацукрованих булочок, отруйна зацукрована родзинка в яких гнила на ранковій спеці. Він переконався, що отримав запечатаний пакет із рисом, бо відкритий міг уловити сморід. У ті дні, коли він ще не тренувався, він мріяв про скибочку бекону, і йому сказали, що колись він визнає його таким же неприємним, як будь-яке інше мертве тіло будь-якої іншої тварини.
  
  
  Тепер він не міг пригадати, як йому це колись подобалося.
  
  
  Він узяв рис і подякував вам. Один із кухарів хотів приготувати його, але йому сказали, що Римо любить, коли рис липкий.
  
  
  "Йому це так подобається?"
  
  
  "Ніхто не просить тебе це їсти", - сказав Римо кухареві, а офіціанту, з посмішкою чекає вказівок, сказав: "Піди з дороги".
  
  
  Хтось напередодні посадив пальму, яка мала давати тінь входу в їхню квартиру з Чіуном. Римо це не сподобалося, тому він зламав її стовбур. Йому теж не сподобалися бетонні сходи, тому він покрив нижню сходинку піском та гравієм, щоб подивитися, як це виглядатиме. Усередині Чіун робив мазки пензлем на історичному пергаменті синанджу.
  
  
  "Сміт дзвонив?" Запитав Римо.
  
  
  "Ні сьогодні, ні вчора, ні позавчора".
  
  
  "Добре", - сказав Римо.
  
  
  "Хіба це не веселі канікули?" Сказав Чіун. "Я повинен надолужити втрачене через стільки історичних подій".
  
  
  "Тобі сподобається", - сказав Римо. "Я готую рис".
  
  
  "Це твоя відпустка", - сказав Чіун. "Нехай приготують рис". Він наносив мазки пензлем на синанджу. Здавалося, що сама кисть залишає ці священні знаки. Протягом кількох років історії, що він писав, не згадував, що новий майстер, якого він навчав, був білим. Тепер він зіткнувся з проблемою включення цього факту в історію, не створюючи враження, що він навмисно приховав його раніше.
  
  
  Одного разу він пограв з ідеєю просто ніколи не згадувати, що Чіун, якого, як він сподівався, одного разу назвуть Великим Чіуном, міг би передати секрети синанджу білому. Ніде більше не згадувалася раса кожного Майстра синанджу. Чи згадувалося, що Великий Ван був вихідцем зі Сходу? Чи що він був корейцем чи з Сінанджу? А що щодо Пака, чи Ве, чи Дейю? Чи згадувалося, що всі ці Майстри були із Сінанджу в Кореї?
  
  
  Отже, чи повинен Чіун бути винен у тому, що не згадав, що Римо був не зі Сходу, не з Кореї і не з Сінанджу? Чіун прямо поставив собі це питання. На жаль, його перервали, перш ніж у нього з'явилася можливість прямо сказати собі, що його не можна ні в чому звинувачувати.
  
  
  "Таточка", - сказав Римо. "Я злий, і я не знаю, на що я злюся. Я ламаю стіни без жодної причини. Я хочу щось зробити, але я не знаю, що я хочу робити. Я відчуваю, що щось втрачаю".
  
  
  Чіун на мить замислився.
  
  
  "Маленький батько, я божеволію. Я втрачаю себе".
  
  
  Чіун повільно кивнув головою. Відповідь була зрозуміла.
  
  
  Хоча він зрозумів би, що для нього природно і бездоганно не згадувати, що Римо був білим, що зробив би Римо, коли написав історію своєї Майстерності? Чи скаже Римо, що він білий, тим самим вказавши, що протягом багатьох років Великий Чіун брехав? Чи перестане Чіун після цього бути Великим Чіуном? Ці речі треба було враховувати.
  
  
  "То що ти скажеш?" - Запитав Римо.
  
  
  "Про що", - сказав Чіун.
  
  
  "Я божеволію?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Я навчав тебе".
  
  
  Чіун натиснув ще на кілька мазків пензлем. Можливо, там могли б бути натяки на білизну Римо, потім відчуття того, як Римо став синанджу, а потім корейцем і, звичайно ж, вихідцем із села. Могло здатися, що Чіун виявив під цією потворною білою зовнішністю істинного корейця, гордого та шляхетного.
  
  
  Це могло здатися таким чином, але чи допустить це Римо? Він знав Римо. Той ніколи не відчував сорому за те, що він білий. Він ніколи цього не приховав би.
  
  
  "Чіуне, я майже весь час почуваюся дивно, ніби в мені щось не в порядку. Це через моє навчання? Ти коли-небудь проходив через це?"
  
  
  Чіун відклав кисть. "Все - це цикл. Деякі речі відбуваються так швидко, що люди їх не помічають, а інші відбуваються так повільно, що люди їх не помічають. Але коли ви є синанджу, ви усвідомлюєте цикли. Ви усвідомлюєте, що повільне і швидке невидимі. Ти усвідомлюєш у собі гнів, якого інші, у своїй лінощі, поїданні м'яса та грубому диханні, не бачать”.
  
  
  "Я зніс стіну, тому що не зміг забезпечити обслуговування в номерах досить швидко, Папочко".
  
  
  "Ти дістав його?"
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді ти перша людина на Карибах, яка отримала щось, коли захотіла". Чіун додав до пергаменту ще один знак великого вчення. У його історії їх було багато.
  
  
  "Я хочу щось зробити, що завгодно. Від цього відпочинку стає тільки гірше", - сказав Римо. Він глянув на пляж. Білий, що тягнеться на милі. Бірюзово-блакитна вода. Білобрюхі чайки, що пірнають і розвертаються, ширяють на ранковому сонячному бризі. "Це місце зводить мене з розуму".
  
  
  "Якщо тобі щось знадобиться, ми вивчимо історії", - сказав Чіун.
  
  
  "Я вивчав їх", - сказав Римо, перераховуючи факти про походження Будинку Сінанджу, починаючи з першого, хто мав годувати село, і просуваючись через століття до подвигів Великого Вана, меншого Вана, про те, чому кожен навчився і чому кожен навчив і чому одного разу навчатиме Римо.
  
  
  "Ти ніколи не вивчав данину поваги", - сказав Чіун. "Сама життєва сила села Сінанджу ніколи не вивчалася".
  
  
  "Я не хочу вивчати шану, Маленький батько. Я займаюся цим не через гроші. Я американець. Я люблю свою країну".
  
  
  "ІІІІІ", - простогнав Чіун, притискаючи тонку руку до грудей. "Слова, які пронизують ці груди. О, я все ще повинен чути таке невігластво. Де, про великі Майстри до мене, я помилився? Що після всіх цих років професійний вбивця все ще вимовляє такі слова?"
  
  
  "Ти завжди знав це", - сказав Римо. "Мене ніколи не турбували гроші. Якби Сінанджу потребували грошей, я б їх надав. Але у вас все ще є золоті статуї Олександра Македонського в тій брудній дірі в Кореї, і вони ніколи не помруть з голоду. Тож нам не доведеться вбивати. , щоб вижити якимось уявним біднякам із села”.
  
  
  "Зрада", - сказав Чіун.
  
  
  "Нічого нового", - сказав Римо. Він знову глянув на цей смердючий білий пляж. Вони з Чіуном були тут уже кілька днів. Можливо їх було троє.
  
  
  "Я маю щось зробити", - сказав Римо. Він подумав, чи не міг би він розбити пляж. Але пляж уже було розбито. Розбита скеля чи корал на дрібні частини. Він ставив питання, чи зможе він знову зібрати пляж, оскільки він був зламаний із самого початку.
  
  
  "Тоді давайте навчимося віддавати данину. Або, як сказав би американський торговець, виставляти рахунки та отримувати дебіторську заборгованість".
  
  
  "Я такий нервовий, навіть це. Добре. Давай пройдемося триб'ютом. Тобі не обов'язково говорити англійською. Ти навчив мене корейському".
  
  
  "Вірно, але я починаю згадувати у своїх історіях, що іноді при моєму навчанні тебе використовувалася англійська мова".
  
  
  "Тільки зараз? Чому зараз, коли зараз я навчаюся тільки корейською, а спочатку я вчив тільки англійською?"
  
  
  "Достань сувій", - сказав Чіун.
  
  
  Свиток знаходився в одній із чотирнадцяти пароплавних скринь, які Чіун завжди перевозив з місця на місце. Для його одягу знадобилося всього два, а на решті були переважно дрібнички, але також і безліч сувоїв Сінанджу. Чіун одного разу спробував помістити сувої в комп'ютер, але комп'ютер стер сторінку з його ім'ям, а Чіун стер продавця комп'ютерів.
  
  
  Римо знайшов перший свиток данини, в якому значилися гуси та поросята, ячмінь і просо, а також мідна статуя нині померлого бога.
  
  
  На той час, як вони перейшли до "королів Китаю" і "золотих зливків", думки Римо блукали. Коли вони дійшли до пункту, який Чіун назвав найважливішим з усіх на даний момент, Римо встав, щоб приготувати рис.
  
  
  "Сядь. Це найважливіше". І Чіун розповів про принца, який був готовий заплатити, але не привселюдно.
  
  
  "Це останній?" - Запитав Римо.
  
  
  "На сьогодні, так", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре. Продовжуйте", - сказав Римо. Йому було цікаво, чи думають чайки. І якщо вони думали, що вони думали? Чи думав пісок? Чи був рис справді свіжим? Чи має він надіти сандалії того дня? Про все це він думав, поки Чіун пояснював, що ніколи не слід думати, що вбивці не заплатили, бо тоді інші спробують не платити. Це трапилося одного разу, і саме тому за цим принцом довелося ганятися всім відомим світом.
  
  
  "Одна захист за іншою, поки не було доведено, що шість із його захистів марні; від однієї землі до іншої, показуючи таким чином Риму, Китаю, Криту і скіфів, що Сінанджу не слід ганьбити".
  
  
  "То де ж він був убитий?" - Запитав Римо.
  
  
  "Його не обов'язково було вбивати. Метою було захистити священну незаперечну істину про те, що вбивці потрібно платити. У той час як ти, ти навіть не дбаєш про данину, а потім скаржишся мені, що божеволієш".
  
  
  "Що сталося з тим принцом, який не заплатив?" Римо спитав знову.
  
  
  "Він був позбавлений царства та безпечного місця для сну, позбавлений слави та почестей, відправлений, як злодій, у ніч, що плазун, як останній паразит".
  
  
  "Ми схибили?" Запитав Римо. "Сінанджу схибив?"
  
  
  "Приготуй рис", - сказав Чіун.
  
  
  "Ми промахнулися, чи не так?" - спитав Римо, і його обличчя раптом засяяло.
  
  
  "Тепер ти слухай. Зі щастям на обличчі. Якби ти міг бачити свою злу білозубу усмішку, тобі було б так соромно".
  
  
  “Я не відчуваю сорому. Я хочу почути, як було вбито принца. Покажіть мені його голову. У Багдаді була популярна ідея повісити голову на стіну. Я хочу побачити цей”.
  
  
  "Він був принижений", - сказав Чіун.
  
  
  "Ми не дістали його, чи не так? Що там щодо того, що можна сховатися тільки в одному світі, і ми знаходимося в одному світі, так що сховатися ніде. Ніхто не може сховатися. Навіть ми не можемо сховатися. Де він сховався, Маленький батько?
  
  
  "Мал".
  
  
  "Зараз я насолоджуюся відпусткою", - сказав Римо. "Я хочу знати, де він ховався. Афіни? Рим? Китай?"
  
  
  "Це, - сказав Чіун, - не найкращий відпочинок".
  
  
  "Це був Великий Ван, який схибив чи хто?"
  
  
  "Тепер послухай ти", - сказав Чіун, склав мантію і прибрав сувій усередину. Була причина, через яку Рерно ніколи не хотів вивчати "данину синанджу". Це було очевидно. Він не був готовий до цього, а Чіун не збирався намагатися перетворити блідий шматок свинячого вуха на справжнього Майстра синанджу. Деякі речі були непідвладні навіть Великому Чіуну.
  
  
  Уорнер Дебні ненавидів дві речі. Першою була невдача, а другою – визнання цього, і тепер дві речі, які він ненавидів найбільше, йому доводилося терпіти з клієнтом, у якого грошей було більше, ніж у банди арабів.
  
  
  Він бачив, як його комісійні пішли нанівець через жменьку пристроїв, що підслуховують, деякі з яких усе ще були покриті штукатуркою, які були в його портфелі, коли він намагався пояснити містеру Воберну, чому цю пару не можна підслуховувати.
  
  
  Містер Воберн мав найхолодніші очі, які Дебні коли-небудь бачив у людському черепі. Його рухи були дивними, незвичними навіть для дійсно багатої дитини, яка звикла, щоб їй прислужували. Повільні. Повільні руки і обличчя, як камінь. І оскільки цей багатий Воберн нічого не говорив, наче якийсь проклятий король на якомусь проклятом троні, Уорнер Дебні з Dabney Security Systems Inc. довелося сказати більше, ніж він хотів.
  
  
  Він пройшовся за описами жучкових імплантатів у стіні, променевих наїзників, які могли чути при сфокусованому промені, і те, що він, нарешті, мав сказати містеру Воберну, було:
  
  
  "Я зазнав невдачі. Я, чорт забирай, зазнав невдачі, містер Воберн, і я жалкую".
  
  
  "Ви кажете, що нічого не вловили з їхніх розмов?"
  
  
  "Не зовсім нічого. Ми отримали слово".
  
  
  "Що це за слово?"
  
  
  "Рис ... більше нічого. Це щось означає?"
  
  
  "Це означає, що корейці часто їдять рис", - сказав Реджінальд Воберн ІІІ.
  
  
  "Я маю на увазі, що ці хлопці зібрали все. Все. Наче це було весняне прибирання в будинку. Ти знаєш. Начебто ми з тобою могли зайти в кімнату і побачити сигарету в попільничці і, знаєте, взяти її. Вони зайшли до собі і, ніби там було прибрано, вони позбавилися всіх комах.Я був зовні під час частини цього, і вони навіть не обговорювали це.Ось я зі своїми слухачами beam і комп'ютерними чіпами, і я використовую свої вуха, щоб підслуховувати, і ці хлопці, це найдивніша річ... Вони не говорять про жучки, вони просто розпаковують речі, і жучки виходять із порожньою коробкою з-під серветок "Клінекс".
  
  
  "Вам буде заплачено сповна", - сказав Реджі.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Дякую вам. Ви можете йти".
  
  
  "Але ви знаєте, я не почув жодної пропозиції з того, що вони сказали, містер Воберн".
  
  
  "Ми оплачуємо наші рахунки за надані послуги. Ми надійні. Ми платимо вам. Ви вільні", - сказав Реджі.
  
  
  Чудово, подумав Реджі. Технологія зазнала невдачі, тому що технологія була лише одного століття. Тепер він знав, що він був із віків, і саме тому він використовував вуха, які могли чути за межами чутності, як сказав камінь. Якийсь маленький шпигун десь не зміг. Чому ця людина все ще стояла там, у своєму кабінеті, з відкритим ротом?
  
  
  "Чи можу я ще щось зробити для вас, містере Воберн?"
  
  
  Хіба він уже не сказав йому, що його звільнено? "Уорнер Дебні тут до ваших послуг. Ці хлопці були справжніми, особливо жорсткими. Але наступного разу..." - сказав Дебні.
  
  
  "Ще раз, як тебе звати?" Йому треба було б показати, що коли його було звільнено, це означало "звільнено".
  
  
  "Дебні, сер. Уорнер Дебні".
  
  
  "Уорнер, дай мені свою руку", - сказав Реджі. Він потягся до столу. Усередині столу була шпилька з хімікатом для придушення серцебиття. Він був створений для хірургії однієї з фармацевтичних фірм Воберна, але його ще треба було випробувати на людях. Проблема полягала в тому, щоб розбавити потужну формулу, щоб зробити її безпечною. Одна частина на мільйон могла вбити.
  
  
  Уорнер Дебні нерішуче простяг руку. Коли багатий клієнт, який платив навіть за невдачі, просив про щось дурне, ви не говорили "ні". Уорнер ніколи раніше не платили за невдачу.
  
  
  "Дякую", - сказав Реджинальд, беручи підняту долоню і дуже ніжно погладжуючи подушечки пальців чоловіка. Потім Реджі посміхнувся і вклав шпильку в долоню. Уорнер Дебні каменем звалився. Бах. Він опинився на підлозі. Реджінальд повернув голку на місце. Препарат протестували на людях. Це спрацювало.
  
  
  Поліція погодилася телефоном, що смерть, очевидно, була серцевим нападом і що "Дель Рей Промоушенс" може піти далі і посадити його.
  
  
  "Його голова все ще на тілі?"
  
  
  "Так, офіцер", - сказав Реджі.
  
  
  "Нехай смерть не буде природною. У Карибському басейні ми найбільш ретельно розслідуємо неприродні смерті. Якщо ця людина мертва зі стрілою в серці, ми в жодному разі не скажемо, що це природна смерть, сер".
  
  
  "Я згоден з вами, констебль, і, будь ласка, передайте нашу вдячність Дому уряду та вашим чудовим жителям острова за цей теплий та гостинний прийом, який ми отримали від вас сьогодні".
  
  
  "Як побажаєте, ваша високість", - сказав констебль, раптово дивуючись, чому він це сказав. І тут він згадав. Розмовляючи з містером Воберном, він відчував те саме почуття, що й тоді, коли стояв на параді перед королевою Великобританії Єлизаветою. Він вибачився перед містером Воберном за застереження.
  
  
  "Ми приймаємо ваші вибачення", - сказав Реджі.
  
  
  Коли Уорнер Дебні виходив з офісу, тримаючись п'ятами вперед за руки двох носіїв, Реджинальд Воберн III не міг придушити справжнього захоплення від того, що перший удар по ворогам увінчався успіхом.
  
  
  У його наміри не входило повідомляти слуг про свої думки. Уорнер Дебні досяг успіху, але навіть не знав, що досяг успіху. Але, бачачи, що ці двоє зазвичай мали справу з пристроями, що підслуховують, він виявив, що ці двоє піддавалися впливу подібного роду речей раніше, безсумнівно, часто. Це відповідало уявленню Реджі про професійного вбивцю. Вони б звикли до таких речей. І коли один із ремонтників пояснив, що один із співвласників кондомініуму був тим, хто вирвав стіну, і сказав: "Ви повірили б, що він зробив це голими руками, сер? Реджінальд просто відповів: "У нас є".
  
  
  Він знайшов їх, чи, точніше, знайшли його. Тепер продовжимо шлях сьомого каменю. Все працювало бездоганно.
  
  
  "Ви хочете стягнути з них плату за зруйновану стіну, містере Воберн?"
  
  
  "Ні. Ми просто поговоримо з ними".
  
  
  Того дня Чіун зустрів першого по-справжньому шанобливого білого, власника спільної власності, який поспівчував йому через невдячних синів… не те щоб Чіун скаржився… і на труднощі роботи на уряд.
  
  
  Не те щоб Чіун скаржився і на це. Він не скаржився. Навіть якщо цей уряд, як і всі типово білі, не оцінив його роботу. Який білий. Який американець?
  
  
  "Ти сказав "американський", чи не так?" - радісно спитав Реджі, і він отримав кивок.
  
  
  "Я думав, ми почули тебе", - сказав він.
  
  
  Наступного дня Римо зателефонував Сміт і повідомив, що має термінову урядову справу, і коли Римо їхав машиною, Реджинальд Воберн III виконав невеликий радісний танець на тому, що залишилося від клумби з алое.
  
  
  Це спрацювало.
  
  
  Розділ п'ятий
  
  
  Сміт чекав в аеропорту з валізою та гаманцем. Його виснажене обличчя було спотворене напругою. "Мені шкода. Я знаю, що тобі відчайдушно потрібна відпустка, але мені довелося знову тебе одягнути, - сказав він і більше нічого не сказав, поки вони не дійшли до його машини, сірого компактного "Шевроле". Римо знав, що в розпорядженні цього людини були мільйони, і вона могла літати на власному реактивному літаку, якби захотіла... І все ж таки він подорожував економ-класом, користувався найдешевшою машиною, яку тільки міг, і ніколи не витрачав марно ані пенні, навіть незважаючи на те, що ні Один урядовий наглядовий комітет ніколи не матиме можливості поглянути на витрати організації, вони вибрали правильну людину, коли вибрали Сміта, подумав Римо.
  
  
  Він глянув на гаманця. У ньому була перепустка для преси до Білого дому. Усередині саквояжу були біла сорочка, костюм кольору протинабрякового засобу для носа та краватка в тон.
  
  
  "Я так розумію, костюм для мене", - сказав Римо, коли машина виїхала зі стоянки.
  
  
  "Так. Ви не можете увійти до прес-корпусу Білого дому без цього".
  
  
  "Чому колір медицини? Хто б став носити костюм такого кольору?"
  
  
  "Ти маєш виглядати як репортер", - сказав Сміт. Римо знову глянув на костюм. Рожевато-сірий. Він справді був рожево-сірим.
  
  
  "У них є спеціальні ціни на цей одяг?" спитав він.
  
  
  "Ні. Їм це подобається. Вони обирають такі кольори. Не телевізійні репортери. Здебільшого це актори та актриси, і вони знають, як одягатися. Справжні репортери одягаються так, і ви станете одним із них. І мені шкода, що я перериваю ваш відпустка”.
  
  
  "Я божеволів, нічого не роблячи", - сказав Рерно.
  
  
  "Будь обережним", - сказав Сміт. "Я серйозно. Стеж за собою".
  
  
  Римо простяг руку до кермового колеса і, обхопивши пластик подушечками великого та вказівного пальців, вловив сам рух матеріалу. Ще до того, як світ дізнався про атоми і молекули, синанджу знали, що все є рух частинок, які притягуються і відштовхуються.
  
  
  Сінанджу знав, що ніщо не стоїть на місці; все було рухом. Римо відчув рух машини і вдихнув повітря, затхле через закриті вікна. Він міг відчувати теплу гладкість сірого пластикового колеса, а потім невеликі вм'ятини та ямки там, де пластик висох нерівно, хоча на око він виглядав гладким. Крізь пальці він відчув масу колеса, його липку пластичність, натяг матеріалів, а потім рух космосу в масштабі, занадто малому, щоб його можна було побачити оком, так само, як всесвіт був занадто великий, щоб його можна було побачити. В одну мить він став єдиним, а потім перевів лише один атом в одній молекулі на іншу орбіту за допомогою дрібного заряду, думки, переданої через кінчик пальця, і на кермовому колесі утворився зазор у три чверті дюйма там, де торкалися його пальці.
  
  
  Смітові здалося, що Римо простяг руку і змусив частину колеса зникнути. Це сталося дуже швидко. Він був певен, що Римо якимось чином відламав його і десь сховав. Магія.
  
  
  "Отже, мені потрібен відпочинок. Значить, я не на своєму рівні. Хто становитиме для мене небезпеку?" - Запитав Римо. "Хто проблема?" Я можу забрати будь-кого, хто нам потрібний, уві сні. В чому проблема?"
  
  
  "Я думаю, для твого подальшого здоров'я. Роста. Я не знаю. Але я точно знаю, що якби ми не були в розпачі, я ніколи б не повернув тебе з відпустки".
  
  
  "У мене була відпустка. Я провів на цьому острові цілу вічність. Боже мій, це, мабуть, триває чотири дні", - сказав Римо.
  
  
  "Президента буде вбито сьогодні вдень на своїй прес-конференції".
  
  
  "Хто тобі сказав?" Запитав Римо.
  
  
  "Вбивця".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що це загроза?"
  
  
  "Ні", - сказав Сміт. "Загрози - це просто слова. Я не викликав би тебе сюди заради погроз. Президент Сполучених Штатів отримує сотню погроз на тиждень, а Секретна служба проводить розслідування і заносить ім'я в досьє. Якби у нас не було всього цього на комп'ютерах, нам довелося б створити сховище імен”.
  
  
  "Звідки ти знаєш, що він досягне успіху, цей вбивця?" Запитав Римо.
  
  
  "Бо він уже досяг успіху", - сказав Сміт. Він витяг записку з кишені пальта і, не відриваючи очей від дороги, передав її Римо. У ній говорилося:
  
  
  "Не зараз, але в четвер о другій годині дня".
  
  
  "Отже?" - Запитав Римо. "Що все це означає?"
  
  
  "Записка була загорнута в маленьку бомбу, яку президент знайшов у кишені свого костюма. Зараз він обідав із важливою фігурою, що займається збором коштів у зв'язку з його виборами. Невеликий приватний обід із містером Абнером Вустером. Він почув брязкіт у своєму костюмі. Він відчув опуклість , а потім знайшов бомбу. Не більше маленького калькулятора, але в ньому було достатньо вибухівки, щоб перетворити його на салат із капусти. Секретна служба негайно випровадила бізнесмена”.
  
  
  "Добре, значить, він твій підозрюваний".
  
  
  "Не так просто", - сказав Сміт. "Тієї ночі президент чистив зуби і почув дзвінкий звук. Цього разу всередині свого халата". Сміт знову поліз у кишеню і дістав ще одну записку, того ж розміру, з тими самими літерами, з тим самим повідомленням.
  
  
  "Отже, вони витягли звідти його камердинера, Роберта Кавона. Це не спрацювало". Він дістав із кишені ще одну записку. Він звернув на великий бульвар. Римо лише глянув на записку; вона була такою самою, як дві інші.
  
  
  "Дейл Фріво", - сказав Сміт. "Хто він був?"
  
  
  "Новий агент секретної служби призначений для охорони президента", - сказав Сміт.
  
  
  "Ще одна бомба?"
  
  
  "Правильно. Усередині нового жилета, який приніс йому Фріво, бронежилет для захисту на випадок, якщо у його костюмі чи халаті вибухне бомба", - сказав Сміт.
  
  
  "Чому я повинен використовувати прикриття як репортер?" Запитав Римо.
  
  
  "Тому що в четвер, сьогодні, о другій годині дня призначено чергову конференцію президента. Вбивця, мабуть, знав про це. Ви повинні захистити його".
  
  
  "Що я маю робити, якщо бомби на нього вже закладені?" Запитав Римо.
  
  
  "Я не впевнений, Римо, але посеред ночі я бачив, як тремтів президент моєї країни, і я просто не міг сказати йому, що нас там не буде, навіть із ризиком викриття. Вони доручили Секретній службі, ФБР, навіть ЦРУ зайнятися цією справою". Але вони нічого не отримали. Це ти, Римо. Врятуй його, якщо зможеш. І спіймай вбивцю."
  
  
  "Ти думаєш, у нього є шанс досягти успіху, чи не так?" Запитав Римо.
  
  
  "Більше ніж шанс", - сказав Сміт, і потім машина раптово вилкнула на своїх м'яких американських амортизаторах.
  
  
  "Ти можеш замінити секцію, яку вийняв?" Запитав Сміт.
  
  
  "Я його не виймав", - сказав Римо.
  
  
  "Що ти зробив потім? У мене дірка у рульовому колесі".
  
  
  "Я не знаю. Я не можу цього пояснити. Чи обов'язково мені носити цей костюм?"
  
  
  "Це зробить тебе непомітним", - сказав Сміт, який висадив його за кілька кварталів від Білого дому.
  
  
  Прес-конференція проходила у Рожевому саду. Президент хотів оголосити про найкращий третій квартал в історії країни. Рівень безробіття знизився, інфляція знизилася. Виробництво зросло. У бідних американців було більше справжніх доларів, і вони радо витрачали їх, підвищуючи добробут інших американців. Насправді, неймовірно менша кількість, ніж одна десята відсотка населення, перебувала у відчайдушному становищі, за нечувано широкого діапазону процвітання, що ніколи раніше не досягалося в жодній цивілізації.
  
  
  "Пан президент, що ви робите щодо людей, які опинилися у важкому становищі?" Це було перше запитання. Друге питання полягало в тому, чому Президент був такий безсердечний щодо невеликої меншості в одну десяту відсотка. Чи це було через те, що вони були такими маленькими і тому беззахисними?
  
  
  Наступне питання було в тому, чи вважає він, що десята частка відсотка не доводить, що опора на вільне підприємництво надто безсердечна і необхідні великі урядові програми, щоб Америка не постала перед світом як безсердечна диктатура.
  
  
  Чи був президент колись у цій одній десятій відсотки?
  
  
  Протягом двадцяти хвилин не було нічого, крім питань про те, що в десятій частині відсотка справи йдуть погано, поки президент не сказав, що має план з усунення цієї проблеми, після чого прес-корпус перейшов до зовнішньої політики. Президент згадав про нову мирну угоду, яку Америка допомогла укласти, щоб зупинити тридцятирічну прикордонну війну в Африці. Запитань не було.
  
  
  Римо спостерігав за президентом, за всіма, хто був поряд із ним. Він відчував, що президент нервує. Він кілька разів подивився на годинник. Це викликало питання про те, чи був годинник зламаний і як його президентство призвело до їхньої поломки.
  
  
  Римо глянув на годинник поряд із собою. Настала дві години дня і минула дві години дня. Ніхто не поворухнувся.
  
  
  Нічого не спрацювало, і президент скликав прес-конференцію з останнього питання: чи думав він, що десята частина одного відсотка, ігнорована десята частина одного відсотка, що ці люди у відчайдушному становищі, що потрапили під захист людської турботи, сталися через той самий провал. його уряду, що та його годинник?
  
  
  "Ні", - сказав президент з усмішкою, трохи щасливіший у цей момент, бо було 14:05 пополудні, коли він повернувся, чоловік із прямим чорним волоссям і смаглявими рисами обличчя малазійця вибіг через камеру з мечем, кричачи.
  
  
  "Смерть тобі. Смерть тобі".
  
  
  Дії цієї людини були настільки раптовими, а Секретна служба настільки приголомшена фізичним нападом з боку представників преси, що Римо побачив, що ця людина дістанеться подіуму в Рожевому саду зі своїм мечем, перш ніж його зможуть зупинити. З першого ряду Римо показав чоловікові свій картонний блокнот.
  
  
  Здавалося, що він просто розтис руку, але блокнот вилетів з такою швидкістю, що прорвав руку, що тримав меч, і чоловік зійшов на трибуну з безвольним зап'ястям, передсмертним криком на губах і нічого не встромив у груди президента, бо меч марно покотився по лужку. .
  
  
  Секретна служба повалила його на землю, вивела президента з Рожевого саду, а потім у чоловіка спрацювала сигналізація, за якою послідувала бавовна. Бавовна була схожа на червоний струмок, що розлетівся в повітрі. Це було його серце. Щось вибило його з грудної клітки.
  
  
  Після перевірки журналістських посвідчень нападник був ідентифікований як Ду Вок із індонезійської прес-служби. Ця людина раніше була солідним журналістом, не була відкрита для хабарів, бо мала незалежний дохід, і, як правило, залишалося загадкою, чому вона напала на президента. Він не мав жодних політичних уподобань, що, звичайно, сильно відрізняло його від більшості індонезійців, які або були на боці уряду, або ховалися.
  
  
  Тієї ночі, на прохання Сміта, Римо залишився з президентом. Більше не знайшли ні записок, ні бомб. Римо залишався три дні, одягнувши костюм медичного кольору. В останній день він навіть зупинився у дальньому крилі Білого дому.
  
  
  І, як і раніше, жодних записок, жодних причин, з яких індонезієць на ім'я Ду Вок намагався вбити президента. Ще більш загадковим було те, як він підсунув записки до одягу президента. Найкращим припущенням було те, що існувала мережа. Але чому мережа хотіла вбити президента?
  
  
  Римо повертався у відпустку, коли його літак розгорнули через якусь федеральну надзвичайну ситуацію. Пілот заклав віраж у напрямку міжнародного аеропорту Даллеса, і пасажири почали бурчати. Усіх пасажирів було розвантажено, крім Римо, якого запросили в маленьку кабінку.
  
  
  Сміт чекав усередині будки. Він мовчки простяг Римо аркуш білого паперу. Він був того ж розміру, що й ті, до яких було загорнуто бомби, знайдені у президента.
  
  
  "Вони знову залізли в його одяг?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нам має бути так пощастило", - сказав Сміт.
  
  
  "Вони вбили його?"
  
  
  "Нам має бути так пощастило", - сказав Сміт. "Президент важливий, але він не Монтана, не Міннесота, не Айова, і якщо вітер дме не так, то весь Середній Захід аж до Чикаго".
  
  
  "Як вони збираються підірвати всю середню Америку? Вони не росіяни", - сказав Римо.
  
  
  "Вони не повинні бути такими. Крім того, деякі речі можуть бути гіршими, ніж кілька атомних бомб", - сказав Сміт.
  
  
  Реджинальд Воберн III був одягнений у шорти, білу футболку та сандалії і радісно наспівував щось собі під ніс. Він дивився фільм. Там був Ду Вок із мечем. Там була записник. Реджі прокрутив його у зворотному напрямку, і блокнот перейшов із руки, що тримає меч, назад до метальника. Фільм був знятий неймовірно високошвидкісною камерою. Якби це було не так, він не вловив би руху людини в рожево-сірому костюмі. Одна з проблем полягала в тому, що таких самих костюмів було сімнадцять. Але це був один із трьох у першому ряду. І плівка, яка в нього була, була єдиною, зробленою з частотою кадрів за секунду, достатньою для того, щоб зняти рух блокнота. Справді, книга рухалася так швидко, що розривалася на частини, тому що повітря діяло на її сторінки як наждачний папір.
  
  
  Реджі впізнав цю людину. Американець. Друга злива. Все було так ясно, що майже легко. Спочатку підслуховують пристрої, які не спрацювали. Це показало, що вони робили професійно, бо лише професіонали звикли до прослуховування. Якщо справді цей американець якимось чином походив із сім'ї старого корейця, вони працювали б лише на найвищу владу в країні. І найстарший згадав щось про уряд, коли розмовляв з Реджі. Тож це було природно: погрожуйте президентові, і їм доведеться прийти до нього на допомогу. Коли Римо раптово залишив кондомініум Дель Рей після відправки записок президенту, Реджі був упевнений, що знайшов своїх людей. Або, точніше, що вони прийшли до нього, бо велика таємниця сьомого каменю полягала в тому, що вони збиралися показати йому, як їх вбивати.
  
  
  Реджинальд спостерігав, як високошвидкісна камера знову зняла дію. Це було біле зап'ястя та біла рука. Це справді була друга злива. Реджі підготував сцену і там був актор. Він знову прокрутив плівку та розрахував силу удару блокнота. І зап'ястя майже не ворухнулося під час кидка. Феноменально.
  
  
  Реджинальд знав, що то були ті, кого він шукав. Він чекав, що вони обоє будуть корейцями з корейськими рисами обличчя, але він був упевнений, що білий якось пов'язаний зі старим, і він знав, що старий, мабуть, такий самий приголомшливий, як і білий. Він міг бачити, як один з них зможе переслідувати принца та його армію по всьому світу та зникнути з карт світу. Вони були страшними. Він знову простежив за рухом зап'ястя. Це було так природно, так економічно. Він знав, що інші можуть бути вражені результатом, але дивився на джерело. Якби він не шукав це, якби він не знав, що це там, він ніколи не побачив би це єдиним істинним способом бачення чогось. Розуміючи це. Але ось він, лякаючіший і чомусь більш бажаний, ніж навіть той перший слон-бик, якого він убив.
  
  
  І спочатку вони виглядали двома як звичайні людські істоти. Реджі спіймав себе на тому, що співає стару молитву, а потім зрозумів, що це мовою, яку навчив його батько, присвяченому богам, давно померлим у землях, про які навіть не пам'ятають. Королівство, яким правив принц Во, зникло. Але могутності корейця не було. Це коштувало очікування.
  
  
  Телефонував його телефон. То був його батько. Віки з Джакарти, Індонезія, скаржилися своєму батькові, що Реджі вбив їх благословенного сина Ду і що, хоча вони визнають першого сина першого сина справжнім паном по праву, це не включає вбивство. "Батько", - сказав Реджінальд. "Це так".
  
  
  "Як ти збираєшся зберегти родовід сім'ї разом, якщо через тебе їх уб'ють?"
  
  
  "Ми подбаємо про це", - сказав Реджі.
  
  
  "З тобою є ще хтось?"
  
  
  "Ні, у нас його немає", - сказав Реджінальд. "Але ми подбаємо про це".
  
  
  Вішаючи слухавку, Реджі подумав, що хоч на нього могли працювати люди, поряд з ним нікого не було. Принци цього ніколи не робили. Вони завжди були самі.
  
  
  У Джакарті сім'я Вок отримала спеціальну страву зі срібла та нефриту, надіслану первістком первонароджених по прямій лінії принца Во.
  
  
  У центрі, вкритий тонким шовком, був особливим сюрпризом. Це було так дивно, такі чудові були дорогоцінні камені під шовком, що у Реджинальда Воберна III виникло одне прохання. Він хотів, щоб на відкритті подарунка були присутні діти родини Вок. Він щиро каявся у втраті одного з їхніх членів, які служили йому, і, хоча дар ніколи не міг компенсувати життя, він, безумовно, показав би його почуття.
  
  
  У ньому було одне попередження. Вони не могли знімати шовк поспішно, бо це зіпсувало б чудові лаки та золоту пряжу. Його потрібно було розгорнути відповідно до точних інструкцій, і для цього їм довелося б обговорити це телефоном. Враховуючи, що по зовнішніх кутах кожного знаходилося дорогоцінне каміння вартістю понад сто тисяч доларів, Воки могли лише уявити, якою буде вартість центру.
  
  
  "Діти там? Я хочу, щоб діти, незалежно від того, наскільки вони молоді, були там", - сказав Реджі. "Вони мають пам'ятати цей день".
  
  
  "Да все".
  
  
  "Всі?" Запитав Реджі. Настала довга пауза.
  
  
  "Чому ти не думаєш, що все тут?"
  
  
  "Бо ми підозрюємо, що Рі Вок нелояльний. Ми не хочемо, щоб він ділився цим скарбом, якщо його там немає", - сказав Реджі.
  
  
  "Реджинальд, у тебе справді є очі через моря на тисячі миль. Той, про кого ти говориш, був неохочий. Як ти це побачив?"
  
  
  "Ми почнемо без нього, - сказав Реджі, - тому що ми бачимо більші речі. Ми заглядаємо у ваші серця. Отже, страва на підлозі?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Там немає столів чи стільців?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Всі встаньте довкола", - сказав Реджі. "Тепер покладете молодшу дитину прямо на шовкову стопку. Вона там?"
  
  
  "Так, так. Мої руки втомлюються тримати його".
  
  
  "Просто відпусти його".
  
  
  "Ногами вперед?"
  
  
  "Як хочеш", - сказав Реджі. Раптом на лінії пролунало клацання, і все, що він міг чути, були трансокеанські перешкоди, потріскування, а потім лінія обірвалася.
  
  
  "Привіт", - сказав він, але ніхто не відповів.
  
  
  Упродовж години зателефонував Рі Вок, чоловік, якого не було на сімейних зборах.
  
  
  "Дякую тобі", - сказав він. "Дякую, що врятував мене".
  
  
  "Хтось втік?" Запитав Реджі.
  
  
  "Жодного. Весь будинок звалився. Я чув, що за півмилі звідси були знайдені уламки".
  
  
  "Рі Вок, ми оголошуємо тебе тепер головою клану Вок".
  
  
  "Так, великий принц. Але Воків не лишилося".
  
  
  "Візьми дружину", - сказав Реджі. "Ми наказуємо".
  
  
  "Так, великий принц".
  
  
  Незабаром після цього батько зателефонував, і Реджі довелося пояснити, що у нього були причини для того, що він зробив, і сім'я стала досить неохайною протягом століть, і що, нарешті, сім'я повернеться до своєї повної слави з відходом корейців.
  
  
  "Батько", - закінчив він. "У нас просто немає на тебе часу".
  
  
  "Вони вже пішли, корейці?"
  
  
  "Ти навіть не знаєш, хто вони такі", - сказав Реджі безглуздому старому.
  
  
  "Ти вбив їх?"
  
  
  "Ми зробимо", - сказав Реджі.
  
  
  (Історія Сінанджу з-під витонченого пера Чіуна, для прийдешніх, щоб Дім Сінанджу процвітав і вижив у своїй славі.)
  
  
  І протягом багатьох років Чіун не приймав жодних перешкод, навіть незважаючи на те, що учень був не зовсім з тих місць, які вважалися старими кордонами села. Як згадувалося в історичних джерелах, ці кордони часто змінювалися. від млина, вважали синанджу, іноді ні, хто міг сказати, де починалися кордони в одну епоху і де закінчувалися в іншу? Завжди знайдуться ті, хто буде чіплятися.
  
  
  Проте з роками Римо показав, що Чіун може підняти його до того рівня, який неможливо заперечувати. Він був синанджу, навіть якщо народився так далеко, як південне село. Ні, навіть у Пекіні або Токіо, де він не був.
  
  
  "Під час відпочинку Чіун відвіз Римо на острів у новому світі, який відкрив Чіун. (Дивись: Відкриття Америки, Імператор, який не захотів служити.)
  
  
  "І було так, що до Чіуна прийшла зовсім незнайома людина і, згадавши, що Римо був відсутній уже багато днів, що межують з тижнями, запитав: "Куди подівся твій син?"
  
  
  "Синок", - відповів Чіун. "Чому ти так говориш?"
  
  
  "Бо, - сказав цей простий, але мудрий незнайомець, - у ньому є щось таке, що дуже нагадує твого сина. Або навіть твого брата".
  
  
  "Тут, з вуст третьої особи, був доказ того, що Римо, учень, безумовно належав до синанджу, навіть якщо в очах деяких він народився далеко на захід від старого млина".
  
  
  "Так, пане президенте", - сказав Сміт у спеціальний пристрій, який дозволяв зашифровувати його голос. Розшифрувати це міг лише телефон у Білому домі.
  
  
  "Він був там тиждень, сер", - сказав Сміт.
  
  
  "Тоді чому він не зупинив це?" – запитав Президент.
  
  
  "Я не знаю, сер".
  
  
  "Чи я повинен залишити Вашингтон?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Ну, чорт забирай, Сміте, що ти знаєш? Ти керуєш організацією, яка повинна знати все. Що ти знаєш?"
  
  
  "Він цим займається, сер. І я не знаю його методів. Тільки ще одна людина знає".
  
  
  "Старий Азіат? Він мені подобається. Використовуй і його теж".
  
  
  "Боюсь, сер, що згідно з протоколами, згідно з якими я дію, ви не можете наказувати мені щось робити. Ви можете тільки запропонувати або наказати мені розпастися. Це було зроблено для захисту країни від моєї організації на випадок, якщо президент спробує зловжити нею”.
  
  
  "Я не розумію, як спроба врятувати двадцять мільйонів людей від жахливої смерті є зловживанням вашою організацією".
  
  
  Сміт знав, що погрози вбивством і цей божевільний індонезійський репортер, який намагався вбити його мечем, дійшли президента. Він не збирався говорити цьому божевільному лідерові, що азіат, якого президент так любив, тому що він теж був старий, став важким через те, що Сміт використовував Римо, коли Римо мав відпочивати.
  
  
  Сміт був тільки радий, що Римо продемонстрував, що, навіть перебуваючи не на піку, він все одно набагато перевершує все інше в тій галузі, з якою він міг зіткнутися.
  
  
  Отже, Сміт запевнив президента, що Орієнтал не потрібний.
  
  
  "Я зателефоную вам знову, тільки якщо це буде абсолютно необхідно, сер. Я не думаю, що заради нашого постійного прикриття нам слід так багато розмовляти", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре", - сказав Президент.
  
  
  Але не встиг закінчитись день, як йому зателефонував Сміт. Він бачив прогноз погоди, в якому йшлося про зміну реактивного потоку та про те, що президентові доведеться залишити Вашингтон. Все східне узбережжя теж було б у небезпеці.
  
  
  Розділ шостий
  
  
  Це була індіанська країна, але небезпеку становили не індіанці. Вони були жертвами. Пагорби, на яких паслися антилопи та буйволи до введення рушниці та готівки за їхні шкури, насправді прикривали своєю мальовничою красою бюрократичну плутанину, настільки небезпечну, що кожен департамент продовжував передавати її іншому департаменту з часів Першої світової війни.
  
  
  Під травою, далеко під тим місцем, де ховрахи влаштували свої підземні села, знаходилися чотири квадратні милі нервово-паралітичного газу, перші контейнери, розміщені там на випадок, якщо кайзер Білл не засвоїть свій урок і Америці знадобиться застосувати газову війну в окопах Франції. Але наприкінці Великої війни, яка пізніше отримала номер один, газову зброю було оголошено поза законом.
  
  
  Як і всі інші країни з постійними арміями, Америка зберегла газ на випадок, якщо ще хтось порушить договір. А потім вибухнула Друга світова війна, і був виготовлений новий, отруйніший газ на випадок, якщо хтось порушить договір у тій війні.
  
  
  А потім почалася холодна війна, і ніхто не знав, на що здатна Росія, тому було зроблено більше нового газу.
  
  
  І ніколи не було війни, в якій Америка використовувала б газ, як і будь-яка інша країна, якою б низькою була її філософія, поки на Близькому Сході арабська країна, заснована на принципах "співчуття і справедливості", не застосувала його проти такої ж ісламської країни, заснованої на "справедливості та співчутті".
  
  
  Як і всі інші цивілізовані країни, які ніколи не використовували свій газ на війні, Америка виробляла його з часів Вудро Вільсона та літака "Совіт Кемел", і у неї було дуже багато смертоносного газу. Його цілі акри. До нього багато миль.
  
  
  На початку 1900-х років вони почали запасатися ним у дружнього племені індіанців у резервації Пакита. Угода полягала в обміні однієї пляшки віскі на один газовий балончик. Банку буде закопано під землею, і Пакіті ніколи навіть не доведеться її бачити, не кажучи вже про те, щоб понюхати. Пакита мала слово уряду Сполучених Штатів, священну обіцянку свого лідера і народу. Газ був безпечним.
  
  
  Оскільки вождь племені Пакита вже скуштував величезну кількість віскі, яку уряд виділив би тільки для зберігання бензину в резервації Пакита на південь від Біллінгса, штат Монтана, він повірив священному слову білої людини.
  
  
  За таких міжнародних відносин, якими вони були, все плем'я пакита могло залишатися п'яним до 1960-х років, коли їх охопила нова войовничість. Вони не збиралися зберігати мерзенних знарядь смерті білої людини для його мерзенного віскі, що руйнує тіло. Вони знову торкалися свого старого коріння і вимагали чистої води, багатих пасовищних угідь і чистого неба великих духів. Це були не ті часи, коли довірливі, прості індіанці. Уряд США міг зберегти свій віскі. Пакита хотіли зберегти гідність. Вони хотіли грошей.
  
  
  Вони роздобули готівку та купили кокаїн та віскі, хоча старожилам все ще більше подобався старий віскі державного виробництва.
  
  
  Вони продовжували отримувати хімікати у залізних бочках. Один подих того виду смертоносного газу, який був створений, міг вбити людину. Ложка рідини, розпорошеної в повітрі, могла стерти з лиця землі ціле місто. Кварти вистачило б на цілий штат, а пакита стояли на чотирьох квадратних милях барабанів, і оригінальні барабани іржавіли. Сталь робила це, коли заривалася в насичений водою ґрунт.
  
  
  Сталь робила це з часів кайзера Білла та його мисливців. Міністерство армії заявило, що це не є його проблемою; армія позбавилася газу. Бюро у справах індіанців не несло відповідальності, бо це була проблема самої землі, а BIA займалося лише індіанцями; він не мав юрисдикції під землею. Вони передали справу до Міністерства внутрішніх справ, яке розпочало розслідування та звинуватило армію.
  
  
  Барабани заіржавіли. Усі знали, що вони небезпечні. Уряд створив комітет високого рівня для розслідування та вироблення негайних рекомендацій. Ішов 1920 рік, і тоді під землею було достатньо газу, щоб стерти Монтану з лиця землі. На той час, коли комітет формував свій останній підкомітет для доопрацювання остаточних рекомендацій, у резервації Пакита накопичилося достатньо газу, щоб знищити Сполучені Штати та половину риби в Атлантиці, залежно від того, наскільки сильними були вітри. Це також могло б знищити частину Канади і, якби була притока на південь, вирішити проблеми Центральної Америки на добрих два століття.
  
  
  А потім хтось як невеликий подарунок відправив частину одного іржавого барабана до Бюро у справах індіанців, Міністерства армії, Міністерства внутрішніх справ і до комітету, який все ще проводив розслідування через шістдесят чотири роки.
  
  
  У трьох поштових відділеннях кожна людина загинула, коли метал зіткнувся з повітрям, що виходить із пластикової упаковки. У четвертому поштовому відділенні вентиляція донесла запаху до другого поверху, де тридцять дві людини залишилися тупо дивитися в простір, їхня нервова система була зруйнована назавжди.
  
  
  Однак найстрашнішим були не тіла, а записка.
  
  
  "Будь ласка, перевірте метал. Ви виявите, що він був виготовлений сталеливарним заводом "Руско" в Гері, штат Індіана, в 1917 році саме для армії. І це з однією метою: зберігати бензин. Ми намагалися очистити метал зануренням у хімікати, але, Як ви, мабуть, уже знаєте, навіть найжорстокіша хімічна очистка не може очистити цей матеріал.Нам довелося видалити метал, щоб помістити вибухівку в бочки. ми хороші у розміщенні бомб. Запитайте президента”.
  
  
  Ще до того, як тіла було прибрано з поштових відділень, прибули другі записки, цього разу відправлені секретарям глав департаментів, які показували, що відправник знав, що в поштових відділеннях не залишиться нікого, хто міг би поширити листи.
  
  
  Цей лист був головоломкою. Там був лабіринт, через який хтось мав пройти, щоб потрапити в барабани, що зберігаються, і демонтувати бомбу до того, як вона вибухне. Там була схема бомби, і армійські інженери висловили їй захоплення. Вона могла знести приблизно п'ятнадцять акрів землі. За належної активності реактивного потоку він може викинути в повітря достатньо отруйного газу, щоб знищити Середній Захід.
  
  
  Двоє чоловіків намагалися слідувати карті, яка додавалася до записки, і заблукали. Те саме сталося і з третім. Здавалося, що не тільки армійським рейнджерам доводилося навшпиньки пробиратися через балони з іржавіючим нервово-паралітичним газом, навантаженим дихальними апаратами і костюмами, що захищають їхню шкіру від контакту з повітрям, але й що в цих підземних приміщеннях ховалися люди, які знали дорогу і знали дорогу. .
  
  
  І бомба мала вибухнути.
  
  
  Армії були марні. У підземних лабіринтах барабанів десять тисяч людей були нічим не кращі за один. Фактично, у другій записці попереджалося, що якщо для знешкодження бомби буде надіслано більше двох осіб, її буде підірвано.
  
  
  Потрібна була одна або дві спеціальні люди, і після того, як кращі рейнджери були витрачені в перший день, президент наказав армії відступити. Він збирався використати інші кошти.
  
  
  Римо прибув до Біллінгса, штат Монтана, в один з рідкісних задушливих днів з маленьким конвертом, в якому були записки. Це був конверт, який Сміт віддав йому в аеропорту Даллеса, коли літак, що прямував на острів, був перенаправлений назад на зліт. Знайдіть бомбу, знешкодьте її і дістаньте з цих гниючих бочок з отруйним газом.
  
  
  "І, Римо, - сказав Сміт, - будь обережний. Добре?"
  
  
  "Ти хочеш, щоб я зробив ще одне кермо, Смітті?" - спитав Римо, а потім вирушив до Біллінгса.
  
  
  У резервації Пакита не було вігвамів, але були акуратні будиночки з вантажівками-пікапами, трохи білизни, розвішаної на мотузках у цих будиночках без сушарок, і великі магазини зі знижками. Ніхто не продавав ковдри, і Римо не бачив ні в кого пір'їни у волоссі. Його тринадцять разів запитали, що він робить, і він показав посвідчення з Бюро у справах індіанців.
  
  
  Він знайшов вхід у зону зберігання газу, дві прості сталеві двері, вмонтовані в пагорб, схожий на бункер. Двоє охоронців біля входу перевірили його документи.
  
  
  "Деякі армійські хлопці заходять учора, вони виходять не на своїх ногах", - сказав один із охоронців.
  
  
  "Я не з армії", - сказав Римо.
  
  
  "Вони досить міцні".
  
  
  "Важлива не твердість", - сказав Римо з легкою посмішкою. "Важлива насолода".
  
  
  "Гей, де твій ліхтарик?"
  
  
  "Він мені не потрібен".
  
  
  "Ви хочете залишити свої гроші у мене?" - Запитав охоронець.
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Ти більше не вийдеш, і я можу цим скористатися", – сказав охоронець.
  
  
  "Я виходжу", - сказав Римо.
  
  
  Усередині він дозволив темряві заповнити його. Нормальною реакцією людини на темряву була тривога, яка напружувала нервову систему. Страх робив темряву ще темнішою. При тьмяному освітленні Римо міг налаштувати очі так, щоб вони могли бачити нормально. Але в темряві він бачив по-іншому. Це не було звичайним баченням з квітами та контурами; це було більше схоже на знання.
  
  
  Барабани були акуратно складені, витягнуті квадратними рядами. Римо завмер і почув тихий шерех, мабуть, за сотню ярдів від себе. Добре, подумав він. Газ не виходить, бо миші живі. Звичайно, частина цього газу, виробленого у п'ятдесятих роках, могла проникати крізь шкіру. Був газ Першої та другої світових воєн, корейський газ, газ часів холодної війни, в'єтнамський газ. Найкраще померти від хімії.
  
  
  Тут, під землею, була волога, і в темряві відчувався певний тягар. Римо вдихало повітря на смак. Він був насиченим, як завжди, під землею.
  
  
  Він рухався між барабанами відповідно до карти і заблукав. Карта була марною. Але в барабанів дійсно були кордони, і вони були не такими вже й великими, тому Римо почав розрізати приміщення на квадрати, оглядаючи кожен квадрат очима і руками, намацуючи щось, що могло бути бомбою, що-небудь, що вказує на те, що він дістався барабана з випиляними секціями, секціями, які вбили людей у відділеннях урядової пошти.
  
  
  Це було повільно. Він залишався там два дні. Чотири рази двері відчинялися, показуючи болісно біле світло, і лунали голоси, що запитували Римо, чи все з ним гаразд.
  
  
  "Так, я гаразд. Закрий двері".
  
  
  У Бюро у справах індіанців сказали, що йому не обов'язково було там бути. "Це обов'язок армії".
  
  
  "Зачини двері", - сказав Римо. Він колись сам був солдатом, давним-давно, до початку навчання, і він думав про залежність від інструментів, які мали більшість чоловіків. Людина спочатку використовувала кийок, потім заточений камінь, а тепер він використовував лазери з космосу. І кожен інструмент, який використовував людина, змушував його менше використовувати свої власні здібності, тому тепер більшість його почуттів і м'язів були так само марні, як його апендикс. Використовувати те, що ти мав: у цьому був секрет синанджу.
  
  
  Він знайшов місце, де загинули рейнджери. Він міг відчувати в землі, де впивалися підбори, ту відчайдушну сильну пульсацію м'язів, що борються за життя, які раптово потребують використання, коли вони ніколи раніше не використовувалися.
  
  
  І потім раптово повітря знову стало ніжним, а не важким. Відкрився ще один прохід. Римо був нерухомий. Він чув їхнє дихання; він чув, як їхні пальці прокладають свій шлях уздовж бочок, пальці, які були впевнені, куди вони йдуть.
  
  
  Вони знали це місце під землею, бо люди не рухалися так швидко у темряві, не побувавши там раніше. Потім вони зупинились. Вони чекали на нього, чекали, коли він видасть якийсь звук.
  
  
  У темряві Рейнджери опинилися у невигідному становищі проти цих людей, які знали свій шлях. Римо почув, як вони перешіптуються.
  
  
  "Я його не чую".
  
  
  "Ш-ш-ш".
  
  
  "Він все ще тут?"
  
  
  "Тут? Як він збирається вибиратися?"
  
  
  "То чому ж він не видає жодного звуку?"
  
  
  "Можливо, він спить".
  
  
  І ось, дуже чітко, Римо сказав: "Не сплю, люба. Прийди і забери мене".
  
  
  Він чув, як вони пересуваються по землі. Вони були тихіші за більшість людей. Ймовірно, індіанці. Індіанці могли добре пересуватися, хоча більшість із них були надто важкими. Римо рухався в такт їхнього ритму, щоб вони, можливо, не могли його почути. Він став позаду одного і дуже обережно проштовхнув третє ребро вгору, в аорту. Серця гойдалися неефективно через те, що в них застрягли кістки. Римо поклав перший камінь із рівною тишею в тій темній камері.
  
  
  Потім він пішов за іншим. Інший зупинявся кожні кілька кроків і прислухався до своєї жертви. Римо зупинився разом із ним.
  
  
  Нарешті Римо прошепотів: "Вгадай, хто?" Індіанець, що крадеться у темряві, раптово закричав і спробував втекти до виходу. Але його схопили за шию і притиснули до землі.
  
  
  "Привіт. Я великий білий дух, який прийшов, щоб проломити тобі череп", - сказав Римо. "Але я дам тобі обіцянку. Скажи мені, хто тобі заплатив, скажи мені, хто наказав тобі робити ці речі, і я дозволю тобі вічно жити на землі, де вода тече вільно, а небеса чисті".
  
  
  «Гей, чувак, нам просто потрібні були бабки. його, якщо зможемо”.
  
  
  "Хто тобі сказав?"
  
  
  "Божевільний хлопець. Сказав, що нам заплатять десять тисяч за те, щоб ми вбили тебе, і сто тисяч за те, щоб ми точно описали, як ми це зробили".
  
  
  - Як він виглядав? - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю. Ми отримали нічну доставку готівки з номером телефону. Ми ніби рекламуємося як гіди по цьому місцю. Ну, у нас була телефонна розмова, і він сказав нам, що Рейнджери або хтось ще збираються приїхати, і сказав нам бути готовими до їх появи, і, чорт забирай, коли ти отримуєш сімдесят п'ять сотень доларів поштою через Easy Express, ти, як правило, надаєш чоловікові послугу”.
  
  
  "Ти маєш пам'ятати більше", - сказав Римо.
  
  
  "От і все. Ви знаєте, ми індійські гіди для публіки. Ми не ставимо надто багато запитань. Зазвичай нам платять десятками та двадцятками, і якщо нам пощастить, ми зможемо продати чортову ковдру. Ця людина говорила про великі гроші".
  
  
  "Добре. Дякую вам за вашу допомогу. Я думаю, ви сказали правду", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді відпусти мене. Я тобі все розповів".
  
  
  "Ні, я збираюся вбити тебе", - сказав Римо. "Це індіанська країна, і в білих традиціях не тримати свого слова".
  
  
  "Але ти сказав, що твоє слово буде вірним доти, доки тече вода".
  
  
  "Ага", - сказав Римо, перерізаючи нерви в мозку різким безболісним ущипком. "Це старий запасний варіант. Ми часто ним користувалися".
  
  
  Римо продовжив пошуки бомби і, нарешті, знайшов те, що шукав у чотирнадцятому секторі. Але то була не бомба. Його руки намацали гладке пластикове покриття, що вкриває кілька бочок. Це була липка речовина завтовшки з бейсбольною рукавичкою, і це було добре, бо з неї не могло вийти повітря. Фактично, будь-який прокол у бочці був би запечатаний цим покриттям. Люди знали, що вони робили. Він знайшов бочки з відсутніми секціями. Покриття просто обтікало секції, зберігаючи скраплений газ у безпеці всередині. Насправді ці бочки були не найнебезпечнішими, як попереджав його Сміт. Вони були найбезпечнішими, бо з них випадково не випливала отрута.
  
  
  Але всередині не було бомби. Йому слід було спитати індіанців. Чому не до того, як він убив їх? Проблема із вбивством когось полягала в тому, що ти завжди мав спочатку отримати все, що тобі потрібно. У тебе ніколи не було другого шансу.
  
  
  Коли Римо вийшов на денне світло, йому довелося тримати очі закритими, бо сонце палило його зіниці подібно до вогнеметів. Він почув співи на певній відстані. Це звучало як протест.
  
  
  "Ні, ні, немає смерті. Ні, ні, більше ніяких хімікатів. Ні, ні, ні США. США, йди. США йди".
  
  
  Римо почув, як поряд із ним заворушився зовнішній охоронець. "Це індіанці?" Запитав Римо.
  
  
  "Ні, вони приїхали з Кармела, Каліфорнія. Вони тут, щоб сказати уряду припинити зневажати індіанцями".
  
  
  "Там є індіанці?"
  
  
  "Вони не говорять нам. Вони не підпускають нас до себе".
  
  
  Коли очі Римо втратили чутливість до нічного світла, він побачив телевізійні камери, сфокусовані на шерензі чоловіків та жінок, деякі з яких були одягнені досить модно. "США, йди. США, йди".
  
  
  За ними було припарковано кільце машин, схоже на коло критих фургонів. Небо було просто поцілунком синяви з бавовняно-білими хмарами, і повітря було легке. Було приємно перебувати над землею. Можливо, саме тому Римо здалося, що жінка, яка розмовляє з телевізійним репортером, мала такий гарний вигляд. Вона також здалася йому знайомою.
  
  
  Він запитував, чи повинен він попередити людей про евакуацію. Але евакуювати для чого? Там не було жодної бомби. Навіщо комусь знадобилося докладати стільки зусиль, щоб загрожувати уряду бомбою, якої там не було? Невже він промахнувся повз бомбу?
  
  
  Він сумнівався у цьому.
  
  
  І хто б убив двох армійських рейнджерів за бомбу, якої там не було? І чому не було вимоги про щось? Звільнити всіх в'язнів або дати їм десять мільйонів доларів або щось таке.
  
  
  Стовбури, ретельно розрізані на частини під захисним пластиковим гелем, вирушають потрібним людям, щоб отримати відповідь, ті, хто відповідає, гинуть, і тоді ніхто її не чіпає і бомби там немає. Що це все означало? Чи зробили вони те, що мали намір зробити? Якщо так, що це було?
  
  
  Жінка була приголомшливою. Густе чорне волосся, очі кольору морської хвилі та тіло, яке могло змусити ченця-траппіста купити шиньйон.
  
  
  Вона говорила про хімікати. Вона говорила про смерть. Вона представляла МАК, матерів та актрис проти хімікатів. Це мало перевернути людей.
  
  
  "Уряду Сполучених Штатів давно час зрозуміти, що він більше не може приходити сюди і зневажати нами. Заберіть свої смертоносні хімікати з нашої землі".
  
  
  На неї було націлено дуже багато камер. Все, крім однієї, і вона була націлена на Римо, який усміхнувся у відповідь і подав знак світу. Камера відвернулася. Очевидно, це був якийсь масовий постріл.
  
  
  Прес-секретар оголосила, що більше не збирається давати жодних інтерв'ю, бо всі проїхали кілька сотень миль, щоб сказати уряду забиратися з їхньої землі, і всі вони дуже втомилися.
  
  
  "Ні", - сказала вона. "Я не індіанка і живу не тут. Але я справді живу в цьому світі. І хоча я Кім Кайлі, актриса і зірка, я відчуваю, що зобов'язана світу своєю присутністю тут. Отруйний газ не робить відмінностей у тому, чиї легені він розриває". Жінки, діти, кульгаві, каліки, божевільні, наркозалежні, чорношкірі та латиноамериканці… І так, знамениті зірки, чиї багатомільйонні касові збори йдуть зараз у всіх кінотеатрах вашого району… Це було чудово знято в екзотичних місцях. , у головній ролі Кім Кайлі”.
  
  
  Так ось чому він упізнав її. За однією з машин снайпер навів оптичний приціл гвинтівки на худорлявого чоловіка у чорній футболці та чорних штанах. Він цілився у ноги.
  
  
  Римо подумав, що чоловік міг би підняти льодяник і при цьому заявити, що намагається когось застрелити. Все його тіло було напружене, наче йому було боляче. Римо побачив світло від дула пістолета, лінію польоту кулі і з'їхав з її низькою траєкторією, коли вона підняла пил на землі резервації Пакита. Потім пролунав тріск, звук наближався. Чоловік вистрілив знову, цього разу у груди Римо.
  
  
  Куля просвистіла в залізних дверях, де свинець бризнув із силою кувалди. До них приєдналися ще двоє бойовиків, кожен за однією з машин у колі, підставивши Римо під перехресний вогонь. Тепер вони цілилися в нього, а не в ноги.
  
  
  Тепер пролунали крики демонстрантів, які, як це завжди бувало, чекали пострілу добрих дві секунди після звуку першого пострілу. Вони побачили, як кулі підняли пилюку. Вони побачили постать у темній сорочці та штанах, яка, здавалося, корчилася під вогненним дощем і, ніби сама була пилом, якимось чином рухалася по траві прерії подібно до хвилі, хвилі, яку вогонь не міг повністю зловити.
  
  
  Несподівано, ніби гвинтівки були марними, троє снайперів кинули їх на землю. Кожен витягнув з-за пояса "Магнум" калібру 357.
  
  
  Це були великі пістолети, кулі яких могли пробити опорну балку в бунгало. В той час, як деякі кулі могли пробити двері машини, "Магнум" калібру 357 міг її зняти. Кожен стрілець знав, що зблизька такою великою кулею йому достатньо потрапити в частину мети, щоб вивести її з ладу. Куля калібру .357 Магнум може потрапити в ногу з такою силою, що хребет роздробиться.
  
  
  І кожному з чоловіків було дано особливі снаряди.
  
  
  "У вас можуть виникнути деякі труднощі для того, щоб потрапити до нього", - сказали їм.
  
  
  "Я вибив око збирачеві винограду в Барселоні з відстані сто ярдів", - сказав один з бойовиків.
  
  
  "Це не якийсь збирач винограду, який викликав невдоволення свого покровителя".
  
  
  "Я прострілював колінні чашки чоловікам, що біжать", - сказав інший бойовик.
  
  
  "Добре. Тоді ти будеш тим більше впевнений, що вб'єш цього. Тепер я хочу, щоб спочатку ти вистрілив навколо нього, його ніг, поряд з його головою. Можливо, кілька пострілів. Потім стріляй у тіло, а потім, якщо ти продовжиш промахуватись" я хочу, щоб ти використовував ці спеціальні патрони у своїх пістолетах».
  
  
  Усі троє засміялися. Усі троє взяли спеціальні снаряди. За ті гроші, які їм платили, вони б взяли танк, якби чоловік наполягав. Вони познайомилися з ним на яхті у Літтл-Ексуми, хлопець був педератичного типу, але такими були багато багатих американців.
  
  
  І була ця дивна вимога. Американець наполягав на тому, що якщо він дізнається, що вони використали свої гвинтівки для вбивства крупним планом замість спеціальних набоїв у пістолеті, вони не отримають свій особливий бонус.
  
  
  Ніхто не спитав містера Реджинальда Воберна III, чому він очікував, що жертва наблизиться, якщо вони його втратять. Насправді після того, як у нього вистрілили, жертва, якби вона не була мертва, втекла б, і їм було б важче прикінчити його з пістолета.
  
  
  Після першого навмисного промаху, коли вони намагалися вразити його вогнем з гвинтівки, все сталося так швидко, що вони не мали часу подякувати своєму успіху, коли він дійсно атакував їх. Це було схоже на те, що їхній бонус сам йшов їм до рук.
  
  
  Їм збиралися заплатити за кожну кулю з набоїв калібру 357, які вони всадили в його тіло. Кожен із бойовиків був упевнений, що у худого хлопця у чорній футболці всадять вісімнадцять куль "Магнум". Вони запитували себе, чи повинні були бути випущені останні кулі по фрагментах кісток, бо це було б усе, що залишилося.
  
  
  Вони були так зосереджені на тому, щоб випустити всі шість куль у хлопця, що не зрозуміли, що жодна з них не потрапила з другого пострілу.
  
  
  Вилетіли пістолети, вирівнялися приціли, пальці натиснули на спускові гачки, і голови бойовиків полетіли геть. Пістолети вибухнули. Римо здалося, що ці троє підірвали себе. Він озирнувся. Тіла являли собою уламки стволів. Їхні голови були десь далеко, розірвані на шматки по горбистій прерії. Він почув дзижчання камер. Деякі жінки ще кричали.
  
  
  Римо думав, що знає, що діється. "Всі!" – крикнув він. "Забирайтеся звідси. Забирайтеся звідси. Зараз вибухне. Забирайтеся звідси". Він негайно відступив до входу до підземного сховища газових бочок.
  
  
  Але там були лише стражники, що лежали на землі, закриваючи голови, їхні тіла перегороджували шлях до дверей. Ніхто не міг увійти. Це не було відволікаючим маневром - проникнути у двері, вистрілити в барабани та підірвати їх. Метою снайперів, які підірвали себе, мало бути самопідрив. І всередині не було бомби. Або ззовні. Просто купка людей, що бігають зараз навколо з жахом, тому що він сказав їм тікати, рятуючи свої життя.
  
  
  І вони побігли. Машини заводилися. Жінки пробиралися травою, їхні туфлі злітали з ніг. Оператори пірнали у свої фургони і виїжджали, а Римо стояв там, почуваючи себе дуже безглуздо, коли двоє охоронців підвелися й обтрусилися.
  
  
  "Що збирається вибухнути?" - Запитали охоронці, які знали, що ніхто не входив у підземне сховище.
  
  
  "Нічого", - сказав Римо.
  
  
  "Ви не повинні так лякати людей, містере, після всієї цієї стрілянини і всього іншого".
  
  
  "Ти ублюдок", - пролунав верескливий жіночий голос. Це була Кім Кайлі, що бігла до нього. Її обличчя спотворилось, зуби вишкірилися, і вона підняла кулак, а потім плавно перейшла до гарного плавного удару в пах. Римо відхилився убік, коли нога пройшла повз, і спіймав її, коли вона втратила рівновагу. Вона вклала в удар все своє тіло, і коли її шкарпетка не зустрілася з позначеними ніжними частинами тіла жертви, її спина впала на землю.
  
  
  Римо зупинив падіння і поставив її прямо. Вона подряпала йому обличчя. Він вчепився в її нігті своїми долонями і притис їх до її боків. Вона плюнула. Він пригнувся. Вона замахнулася. Він відступив убік. "Ти стоятимеш спокійно?" вона закричала.
  
  
  "Добре", - сказав Римо, і вона вдарила його кулаком у груди. Він дозволив своїм грудним м'язам прийняти її кісточки пальців, і вона видала крик.
  
  
  "Оооо, це було дивно. Це було схоже на удар кулаком повітрям". Вона витерла свою б'ючу руку об сукню, ніби та натрапила на щось слизьке.
  
  
  "Оооо", - знову сказала вона і здригнулася. "Це було жахливо".
  
  
  "Я шкодую, що змусив мене вдарити неприємно, міс Кайлі", - сказав Римо. Він бачив один із її фільмів і здивувався її чудовій здатності виглядати безневинним. Він ніколи не бачив її в такому лютому гніві.
  
  
  Вона вдарила знову, цього разу на думку. Римо поцілував кісточки пальців, що наближалися до нього. Вона не витерла їх, просто глянула на свою руку, гадаючи, що пішло не так. У нього вже мали бути закривавлені губи. У її агента завжди йшла кров, коли вона била його туди, і він знав карате та кунг-фу.
  
  
  "Як ти міг так вчинити зі мною? Як ти міг це зробити?"
  
  
  "Зробити що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Зіпсуй мою демонстрацію. Як ти міг це зробити? Я Кім Кайлі, я тут, серед цих смердючок, цілий день їзди з великими мережами, всіма трьома та кабельною мережею, а ти влаштовуєш цю перестрілку. Справді, як ти міг?"
  
  
  "Про що ти говориш?"
  
  
  "Ті люди, яких ти змусив стріляти в тебе, щоб одержати всю розголос. використовувати отруйний газ там. Мені довелося скористатися цією смердючою резервацією. Невже ці люди ніколи не миються? Я за права індіанців, але є межі”.
  
  
  Охоронці, які були індіанцями, сердито дивилися на Кім Кайлі. Кім відмахнувся від них, ніби їхні сердиті погляди були недоречними.
  
  
  "Міс Кайлі, для вас це може стати шоком, але я підставлявся під кулі не через рекламу", - сказав Римо.
  
  
  "Серйозно? Тоді навіщо ти направив на себе ту високошвидкісну камеру? Це була не мережа і не кабельне телебачення, тому що вони завжди мають ці символи на своїх камерах, щоб довести, що вони там були. Ніяких символів, і натренований на тобі". "
  
  
  "Я помітив камеру", - сказав Римо.
  
  
  "О, тепер правда. Ти помітив це, га? Ти раптом помітив, що камера весь час фокусується на тобі?"
  
  
  "Я помітив, що він сфокусований на мені. Як ви дізналися, що це високошвидкісна камера?"
  
  
  "Ти не дивився? Журнал про фільми. Він утричі більше, ніж у networks. Вони використовують більше плівки через високу швидкість. Тільки не кажи мені, що ти не знаєш, що за допомогою високошвидкісної камери ти можеш отримати більш точне зображення самого себе?"
  
  
  "Має сенс", - сказав Римо. "Але ні, я цього не знав".
  
  
  "І це була і моя погана сторона теж. Через кого ти збираєшся передавати відзнятий матеріал?"
  
  
  "Я не продаю жодних відеоматеріалів, хоч би що це було", - сказав Римо.
  
  
  "Давай. Коли виходить твій фільм?"
  
  
  "У мене немає фільму".
  
  
  "З твоєю зовнішністю? Тоді що ти тут робиш?"
  
  
  - Я, - сказав Римо, згадавши своє посвідчення, - з Бюро у справах індіанців.
  
  
  "Ті оператори були не з державної фірми. Вони були комерційною компанією. Я бачив їхню вантажівку".
  
  
  "Ви бачили, що стріляли виходили з тієї вантажівки?"
  
  
  "Я щойно побачив, як здійнявся пил, і почув шум. У цей момент один канал відволік мене від фокусу, але всі інші просто відвернулися. Я думаю, що вони використовували на тобі зум-об'єктиви. У вас є великі плани, можливо , чотири-чотири з половиною секунди. Це виходить у мережу”.
  
  
  Його обличчя побачили б у всій країні. Не має значення, подумав Римо. Це було б просто ще одне обличчя того, кого стріляли. Люди бачили так багато осіб, хто б звернув увагу на нього?
  
  
  "Як ти можеш витрачати секунди на зйомку, тоді як усі інші рятуються втечею?" Запитав Римо.
  
  
  “Я актриса. Чи залишилися якісь бойовики там, де ви їх найняли? Це був хороший хід. Це виходить в ефір. Потрапити під кулі – це канал, прайм-тайм”.
  
  
  "Я їх не наймав. Насправді вони намагалися вбити мене", - сказав Римо.
  
  
  "Мертвий?"
  
  
  "Так. Щось у цьому роді".
  
  
  "Ну принаймні вони не пошкодили твоє обличчя". Кім Кайлі погладила його по щоках долонями, повертаючи голову, як майстер, що розглядає свою роботу, потім дружньо злегка поплескала його по щоці. "Чудово. Миле личко. Ти щось з ним робиш?"
  
  
  "Я бачу це наскрізь, їм через це, говорю через це і дихаю через це".
  
  
  "Ні, я маю на увазі щось важливе. Я маю на увазі, ти робиш якусь художню роботу? Телебачення?"
  
  
  "Я не актор".
  
  
  "Мій пан", - видихнула Кім Кайлі, прикриваючи рота долонею. "Вони стріляли в тебе".
  
  
  "Я думав, що казав тобі про це".
  
  
  "О, це жахливо. Тоді що робила тут та знімальна група, яка знімала тебе на високошвидкісну плівку?"
  
  
  "Я не знаю. Чесно кажучи, я не знаю". Римо глянув на пилюку на горизонті. Знімальні групи давно роз'їхалися, але, можливо, телеканали випадково отримали знімок операторів, які цікавилися Римо. Коли на президента напали, там також були оператори. Його могли вбити у будь-який час, але на нього напали лише тоді, коли поряд були камери. "Ви пам'ятаєте щось ще про цих людей з високошвидкісними камерами?" - Запитав Римо. Він відтяг актрису від охоронців. Вдалині він почув виття сирен. Мабуть, було повідомлено поліцію.
  
  
  "Звичайно", - сказала вона. "Я хотіла купити кілька кадрів, хоча це була не моя найкраща сторона. Це був Wonder Film, Пало-Альто. Я їх знаю. Вони варті поваги. Вони ніколи б не стали брати участь у перестрілці. Вони навіть не будуть знімати м'яке порно".
  
  
  "Диво-фільми? На мою думку, це схоже на порномагазин", - сказав Римо.
  
  
  "Ні. Вільям і Етель Вандер. Вони в бізнесі вже багато років. Абсолютно надійні, абсолютно чесні. Вони півдюжини разів ледь не збанкрутували".
  
  
  "Можливо, їм потрібні були гроші?"
  
  
  "Ні. Їх не можна купити. Не всі хочуть мати з ними справу. Ти знаєш, як страшно усвідомлювати, що в людини, з якою ти маєш справу, є деякі речі, які вона не зробить за гроші. У мене від цього по шкірі тікають мурашки".
  
  
  "Дякую вам і до побачення", - сказав Римо, кинувши погляд на поліцейські патрульні машини, що мчаться ґрунтовою дорогою прерії, як кавалерія.
  
  
  "Куди ти йдеш?" спитала Кім. "Копи не платять за особисту явку".
  
  
  "У мене справи. До побачення".
  
  
  "Ну, я теж. Я хочу цей запис. Ти йдеш туди?" — спитала вона.
  
  
  "Якщо я знайду його, я дістану його тобі", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не знаєш, що шукаєш. Крім того, якщо стрілятимуть, я хочу, щоб поряд був чоловік. Особливо такий, у якого приємне обличчя. Як тебе звуть?"
  
  
  "Рімо".
  
  
  Кім Кайлі стиснула його щоки пальцями, ніби вона мала в руках обличчя дитини. "Тобі справді не варто витрачати це обличчя, Римо".
  
  
  "Вільям Вандер?" перепитав Римо. "Уандер. Кумедне ім'я".
  
  
  "А Римо – ні?"
  
  
  Етель Вандер не подобалося те, що відбувалося. Навіть якби Вільям ніколи не сказав їй, вона б знала, що це була його божевільна родина.
  
  
  "Це не безумство, Етель. Чи можу я назвати це безумством, коли ваша сім'я бере маленького хлопчика і відрізає частину його члена?"
  
  
  "Ми робили це тисячі років, Вільям. Це традиція".
  
  
  "Ну, ми теж", - сказав Вільям Вандер. Фільм доставляли назад до Пало-Альто з резервації Пакита за межами Біллінгса, штат Монтана, приватним літаком. Вандер підготував обробку і відмовився працювати над будь-яким іншим фільмом, поки той не прибуде. Система прояву мала бути напоготові. Він глянув на годинник.
  
  
  "Я ніколи не чула про ваші традиції", - сказала Етель. "Ніхто з моїх знайомих теж ніколи не чув про ваші традиції".
  
  
  "Ми вважаємо за краще триматися особняком".
  
  
  "І твої сімейні зустрічі. Клянусь. Зоопарк".
  
  
  "Ми ходили на одне сімейне зібрання".
  
  
  "Я пам'ятаю. Захід Сполучених Штатів. Хто створює сім'ю та ділить світ?" - Запитала Етель Уандер. Вона була пухленькою жінкою середнього віку, яка користувалася занадто густим макіяжем і постійно хмурилася. Іноді вона посміхалася, коли щось справді її бавило, але ніщо не бавило її з часів телевізійного шоу "Привіт, Дуді".
  
  
  "Привіт, Дуді, це був справжній гумор", - сказала вона.
  
  
  У родині Вільяма не було справжнього гумору. Це навіть не було справжньою родиною. У них не було ніякої теплоти, і багато хто з них навіть носив різні імена, і всі вони були різних рас та релігій. Один письменник одного разу сказав, що родичі схожі на людей, яких ви зустріли у ліфті. У вас не було вибору щодо них. Сім'я Вільяма була такою самою, як люди, яких ви зустріли в ліфті. Незнайомці. Звичайно, якби ви зіткнулися з фінансовими труднощами, вони б допомогли вам. Вони зробили це добре.
  
  
  Звичайно, Етель завжди дбала про те, щоб повертати кредити з відсотками. Їй не подобалася ця компанія. Єдиною гарною річчю в них було те, що вони часто зустрічалися. Можливо, раз на п'ятнадцять чи двадцять років. Вона не була цілком впевнена, що там відбувалося, але хоч би що відбувалося, вона не була частиною цього.
  
  
  Вона любила Вільяма, бо в усьому іншому він був людиною, яку вона могла поважати. Його слово було залізним; його життя скромним і чесним. І він не дивився на дурні телевізійні шоу.
  
  
  Але потім його сім'я зайнялася своїм бізнесом, і вони робили шалені речі. Вони попросили свого найкращого фотографа зняти президентську прес-конференцію на високій швидкості. Таку високу швидкість можна використати, щоб зупинити кулю у польоті.
  
  
  "Послухай, Вільям", - сказала Етель. "Я знаю, що президент може говорити швидко, але швидше, ніж куля, що мчить?"
  
  
  "Етель, це сім'я", - відповів Вільям. І це мало все залагодити. Фільм був доставлений літаком із Вашингтона, оброблений, а потім знову відправлений літаком прямо з Пало-Альто до пункту призначення, який був прихований від неї.
  
  
  І тепер знову. Все проявальне обладнання простоювало в очікуванні фільму з Монтани, і Етель розповіла Вільяму.
  
  
  "Божевільний. Я думаю, що спалю цей фільм, коли він надійде, і скажу вашій родині, щоб вона пішла купатися в каналізацію".
  
  
  "Етель, будь ласка", - сказав Вільям. В його очах зненацька з'явився страх.
  
  
  "Добре, добре, давай не робитимемо це знову", - сказала вона. Вона не могла згадати, коли бачила його таким наляканим.
  
  
  Фільм привезли з аеропорту на мотоциклі, і на велосипедист чекав. Вона вирушила до зони розробки, щоб допомогти своєму чоловікові, який розпустив увесь свій персонал на весь день, як і після президентської прес-конференції.
  
  
  У цьому фільмі також був замах на вбивство. І він теж мав дивний фокус. Коли знімали фільм про президента, об'єктом зйомки був не президент, а широке місце навколо нього, включаючи репортерів.
  
  
  Цього разу було скоєно ще один замах на вбивство. Із пістолета. Вони стріляли в чоловіка у темній футболці, але не завдали йому шкоди. Це було схоже на танець, який він виконував, наче він плив у повітрі. Він рухався, і тоді куля опинялася поряд із ним. Вона знала, що це куля, бо він прокреслив таку розмиту лінію, яку зазвичай залишає куля.
  
  
  Потім куль більше не було, і земля, здавалося, затремтіла. Хтось вчинив вибух поза увагою камери. Вона могла бачити, як ударні хвилі б'ють по чорній футболці.
  
  
  А потім плівка закінчилась. Вільям оглянув її ще раз, потім поклав у банку і віддав велосипедисту.
  
  
  "Божевільний", - сказала Етель.
  
  
  Потім Кім Кайлі та людина з фільму прийшли до студії. Минуло не більше трьох годин після того, як велосипедист виїхав.
  
  
  "О-о", - сказала Етель. Вона глянула на Вільяма. "Все гаразд", - прошепотів він.
  
  
  "Що "Гаразд?"
  
  
  "Всі", - сказав він.
  
  
  І потім вона почула, як Вільям бреше. Вона ніколи раніше не чула, щоб він так брехав. Так, плівка прямо зараз оброблялася. Чи не могли б вони почекати кілька хвилин і випити чашку чаю з ним та його дружиною Етель?
  
  
  Вільям, який переступив би поріг кухні, тільки якби непритомнів від голоду, сам заварив чай.
  
  
  "У ньому немає кофеїну", - сказав він. "Це освіжаюча трав'яна есенція. Чудовий аромат". Етель підозріло подивилася на чай. Вільям любив каву, і він любив її з кофеїном. Хоча пахло чудово, трояндами та медом, чудовий букет.
  
  
  Він кивнув головою, щоб вона випила його. Кім Кайлі та чоловік, який був з нею, відмовилися від чаю. Етель стало цікаво, що вони збираються робити, коли чоловік дізнається, що вони не мають плівки.
  
  
  Вільям знову кивнув, пропонуючи їй випити. Вони обидва занапастили. Це був той вид солодкого смаку, який, як вона знала, не буде нав'язливим, а лише освіжить. Від цього її тілом пробігло тепле поколювання, вона поставила чашку і попросила покинути цей світ.
  
  
  Чому вона сказала? вона замислилась. "О так", - прийшла дуже ніжна думка. "Я вмираю". Римо та Кім Кайлі спостерігали, як пара приємно посміхнулася, нахилилася вперед і потім продовжувала нахилятися.
  
  
  "Вони мертві", - видихнула Кім. "Справді мертві. Перевірте".
  
  
  "Вони мертві", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не перевіряєш пульс?" — спитала вона.
  
  
  "Вони мертві", - сказав Римо.
  
  
  "Вони наклали на себе руки? Це дурне питання, вірно?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Я не думаю, що вони знали, що було в тому чаї".
  
  
  "Ти що, читаєш думки?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Я знаюся на людях".
  
  
  "Вони такі нерухомі", - сказала Кім з тремтінням.
  
  
  "Так виглядає мертвий", - сказав Римо. Вони обшукали лабораторію, але не змогли знайти плівки. Кім зазначила, що проявник був використаний тільки тому, що у ваннах для перемішування все ще була задана температура.
  
  
  Ще однією дивністю було те, що в цій лабораторії зазвичай працювало п'ятнадцять осіб, але коли вони прибули, там було лише два власники.
  
  
  "Я думаю, має бути щось особливе, коли власники звільняють усіх, а потім самі виявляють плівку. У старі часи, коли порно було незаконним, саме так знімали брудні картинки. Не в цьому місці, звісно. Інші невеликі лабораторії."
  
  
  "Але що протизаконного у тому, щоб фотографувати мене?" Запитав Римо.
  
  
  "Я думаю, хтось намагається вбити тебе і сфотографувати це. Можливо, хтось хоче побачити, як ти вмираєш страшною смертю".
  
  
  "На великій швидкості?" Запитав Римо.
  
  
  "Ти кумедний хлопець", - сказала Кім. "Симпатичний та кумедний".
  
  
  Усередині офісу вони знайшли журнал призначень. Римо зауважив, що той самий фотограф, який був на президентській прес-конференції, також знімав сцену в Біллінгсі, штат Монтана. Наступним завданням Джима Уортмана були печери Говата на острові Пім. Джим Уортман мав отримати відеозапис посліду кажанів.
  
  
  "Послід кажанів"? - Запитала Кім. "Що відбувається в "какашках кажанів"? Я маю на увазі, хіба це не просто какашки?" Римо знову глянув на назву. Уортман. І було здивування. Щось у назвах нагадало йому про щось, про інші імена, які він чув.
  
  
  Але він не знав, що це було.
  
  
  Кім здригнулася. Вона хотіла вибратися з цього місця смерті. Вона не схвалювала смерть і мала намір відтягнути її якомога довше.
  
  
  "Напевно, саме тому я проти хімікатів. Насправді це справа, якій я глибоко відданий".
  
  
  "Якщо ти збираєшся піти зі мною, - сказав Римо, - я не хочу чути про твої найглибші принципи".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що я хочу піти з тобою? Знову читання думок?" Кім підвела очі і посміхнулася.
  
  
  "У мене містичне почуття намірів людини", - сказав Римо. "Особливо коли вперше за цей день вона просто перевела погляд вище за пряжку мого ременя".
  
  
  Розділ сьомий
  
  
  Реджінальд Воберн ІІІ бачив фільм. Він бачив кулі та бачив рухи. Фільм був у комп'ютер. Комп'ютер розрахував швидкість кулі, час польоту кулі і повідомив Реджинальду Воберну, що злива, яку він мав зірвати, мала рухатися до того, як куля покине ствол. Злива, здавалося, зрушила з місця, фактично, залежно від рішення снайпера вистрілити.
  
  
  Малюнки на ціпках аналізували рухи тіла. Вони порівняли рухи з рухами найкращих спортсменів світу. Найвищим результатом на даний момент у цій концепції досконалого руху було 4,7 бала індійського факіра, який вирішив взяти участь в Олімпійських іграх десятьма роками раніше. Він виграв марафонський забіг за рекордний час, до якого з того часу ніхто не наближався.
  
  
  Цей слива, цей білий чоловік на ім'я Римо, зареєстрував 10. Реджинальд подивився на цифри, вимкнув автовідповідач, пішов у ванну, і його від страху вирвало.
  
  
  Вже майже розвиднілося, коли він зрозумів, що насправді все робить правильно. Сьомий камінь був правильним. Бо великий секрет сьомого каменю полягав у тому, що шість інших методів зазнали невдачі. Отже, кореєць часів принца Во, цей ассасин із Сінанджу, було вбито мечем, отрутою чи чотирма іншими способами. Сьомий камінь сказав: "Не використовуй методи, які зазнають невдачі". Звісно, це було очевидно. Але коли хтось задумався про це, коли хтось зрозумів камінь, то зрозумів, що це не так очевидно. Шлях сьомого каменю полягав у тому, щоб знайти шлях, можливо найтаємничіший з усіх, особливо у світлі надзвичайних здібностей цього Римо. І якщо він мав такі здібності, то якими ж мав старий кореєць?
  
  
  "Він покаже тобі, як убити його. Будь терплячий і дозволь йому". Це було ще одне послання від сьомого каменю.
  
  
  Але як? Реджі не знав, і тому, щоб з'ясувати, як йому спочатку потрібно було з'ясувати і зрозуміти, як ні.
  
  
  Реджі повернувся до ванної кімнати, і його знову вирвало. Він не сподівався, що все зайде так далеко. Він вірив, що принаймні одна куля спрацює. Але він вжив запобіжних заходів, навіть якщо й не думав, що вони йому знадобляться.
  
  
  Жахливе відчуття того, як легко зливу уникнув першої смерті, і масштаби здібностей цієї людини привели Реджі в жах. Він затремтів, коли знову глянув на послання каменю. Дозволь йому показати тобі, як його вбити.
  
  
  Але що, коли він знову втече? Подумав Реджі. Що, якщо найбільше море не спрацює?
  
  
  Що так турбувало Воберна цієї темної ночі його душі, так це те, що він був певен, що якщо кулі не спрацюють, він знайде якийсь спосіб зірвати сливу. Але фільм нічого не показав, жодної слабкості. Що, коли їх не можна було вбити? Цей маленький будинок асасинів існував тисячі років. Що, коли вони були безсмертні?
  
  
  Реджинальд Воберн III вирушив на пляж, на якому висадився його предок, і в старовинних молитвах попросив море, яке якось дарувало принцу У безпечний перехід, проковтнути першу сливу. Бо якби це було так, то друге було б легше вирвати.
  
  
  Молитва допомогла йому відчути себе краще, і що насправді змусило його кров завирувати з новою силою, то це його батько, з яким ніколи по-справжньому не було легко ладнати.
  
  
  Тато не дозволив би вбити ще одну жінку. Він був лютий з цього приводу.
  
  
  "Звідки ти кажеш?" Запитав Реджі. Папа додзвонився до нього особистим телефоном, тому самому, на який не можна було підключитися.
  
  
  "З нашого будинку до Палм-Біч", - сказав його батько.
  
  
  "Дрейк, дворецький, тут?"
  
  
  "Так. Він просто за мною".
  
  
  "Не міг би ти надати мені послугу, тату?"
  
  
  "Тільки якщо ти пообіцяєш більше нікого з нас не вбивати. Сім'я взялася за зброю".
  
  
  "Я обіцяю, тату", - сказав Реджі.
  
  
  "Добре", - пролунав голос батька.
  
  
  "Скажи Дрейку, що кекси готові".
  
  
  "Маффіни готові?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Це справді безглуздо", - сказав отець Реджі.
  
  
  "Давай, тату. У мене не весь день попереду. Ти хочеш моєї обіцянки чи ні?"
  
  
  "Хвилинку. Дрейк, кекси готові .... Дрейк. Що ти робиш з цим пістолетом? . . . Дрейк, поклади його зараз же, або ти вільний".
  
  
  На телефонній лінії пролунав тріск пострілу.
  
  
  "Дякую тобі, Дрейку", - сказав Реджі. "Це все".
  
  
  Він радісно свиснув. Він завжди почував себе добре після того, як щось виходило. Він виявив цю чудову здатність змушувати речі працювати, яка справді змушувала людей працювати. Нескінченно делікатніше і винагородливіше, ніж поло. І ти виграв у справжній грі життя та смерті. Йому це сподобалося, і він відчув величезну радість від усвідомлення того, що з цього моменту він буде дуже зайнятий. Він довіряв сьомому каменю. Він тисячоліттями знав те, що Реджі лише зараз намагався виявити.
  
  
  Розділ восьмий
  
  
  В аеропорту було багато телефонів, але у кожного, здавалося, був абонент, який постійно підключений до приймача, ніби вони прибули таким чином, упаковані для доставки, прямо з конвеєра.
  
  
  Римо тинявся навколо телефонної будки в очікуванні. Одна сивина жінка в яскравій сукні в квіточку і з паперовим пакетом для покупок, здавалося, була сповнена рішучості простягнути руку і доторкнутися до всіх, кого вона коли-небудь зустрічала. Поки Римо чекав, вона дзвонила за дзвінком і на кожен із дзвінків розповідала одні й ті ж дурні історії про те, як її онуки навчаються у коледжі. На мить Римо здалося, що він знайшов справжню Ма Белл, живу і в тілі. На мить він подумав, що непогано було б підняти її на руки і поставити її за двигуном реактивного літака. Він рушив до неї, щоб зробити саме це, коли зупинив себе.
  
  
  Що з ним відбувалося? Звідки це плаваюче роздратування, чи завжди так близько до поверхні? Очікування телефонного дзвінка взагалі не мало його турбувати. Серед багатьох речей синанджу, яким він навчився, було терпіння, базові речі для початківців, такі елементарні, як глибоке дихання чи правильне становище тіла відповідно до переважаючими вітрами.
  
  
  Це не мало турбувати його зараз, але турбувало. Точно так само, як пальма, бетонні сходи та рис. З ним щось діялося, і йому це не подобалося. Йому не подобалося, як його тягнуло до Кім Кайлі. Чіун давно навчив Римо тридцяти семи кроків до доведення жінок до сексуального екстазу, і, дізнавшись подробиці, Римо втратив бажання. Але тепер він хотів Кім Кайлі, як чоловік хоче жінку, і це теж дратувало його. Занадто багато дратувало його в ці дні.
  
  
  Він змусив себе терпляче чекати в черзі, поки у ма Белл нарешті не закінчилися родичі, щоб виступити з промовою. Вона повісила слухавку і стояла там, ніби риючись у пам'яті, шукаючи ще одного імені, ще одного телефонного номера. Римо перехилився через неї, опустив десятицентовик у трубку і сказав з милою усмішкою: "Спасибі. Ма", - і повільно відсунув її від телефону.
  
  
  "Ма, моя дупа", - сказала жінка. "Хто ти така, щоб називати мене Ма?"
  
  
  "Хлопець, який не запхав тебе в реактивний двигун, леді. Прогуляйся, - сказав Римо. Ось тобі й люб'язність".
  
  
  Після трьох спроб він додзвонився до Гарольда У. Сміта.
  
  
  "Там не було жодної бомби", – сказав Римо.
  
  
  "Жодної бомби", - повторив Сміт. Римо майже міг бачити, як заглиблюються зморшки у куточках його тонкого рота.
  
  
  "Хоча там була пара індіанців пакита", - сказав Римо. "Це вони дісталися рейнджерів".
  
  
  "І що?"
  
  
  "Я дістав їх", - сказав Римо. "Вони чекали в печері, щоб убити мене". Римо подумав, що ця новина може трохи підбадьорити Сміта. Це була не бомба, здатна знищити Америку, але принаймні це було щось.
  
  
  "Чому? Хто їх найняв?"
  
  
  Вони не знали. Вони отримали анонімний телефонний дзвінок і трохи готівки поштою. Хтось пообіцяв їм десять тисяч за мене і ще сто тисяч за точний опис того, як вони це зробили. Але вони не отримали. Потім ще троє некомпетентних людей чекали. мене зовні печери, якийсь час вони стріляли в мене з гвинтівок, а потім застосували пістолети і підірвали себе.
  
  
  "Я бачив це по телевізору", - сказав Сміт.
  
  
  "Як я виглядав? Хтось сказав мені, що я маю зніматися в кіно", - сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, ти рухався надто швидко для камер", - сказав Сміт. "Ти завжди здавався розмитим плямою. Знаєш, Римо, це справді дивно".
  
  
  "Ні, це не так. Я завжди можу стати розмитою плямою, коли захочу", - сказав Римо.
  
  
  "Я не це мав на увазі", - сказав Сміт. "Спочатку замах на життя президента. Потім ретельно продумана загроза вибуху, яка виявляється містифікацією. І обидва інциденти були інсценовані з достатнім запасом часу, щоб ми могли відреагувати. Він зробив паузу на мить. "Римо, як ти вважаєш, можливо, все це сталося тільки для того, щоб спробувати вивести тебе на чисту воду?
  
  
  "Можливо", - сказав Римо. "Я казав тобі, хтось думає, що я маю бути кінозіркою. Можливо, людям просто подобається дивитися на мене".
  
  
  "Але чому тоді ніхто не спробував убити тебе на прес-конференції президента, якщо вони намагалися це зробити в індіанській резервації?"
  
  
  Римо на мить замислився, потім сказав: "Можливо, хтось намагався зняти мене. Це сталося в резервації. Там були телекомпанії, але була й незалежна знімальна група. Вони сфотографували мене і найманих вбивць, що самопідриваються. Надшвидкісна плівка", - сказав він. . Римо продовжував розповідати про свою зустріч з покійними Вільямом і Етель Вандер, що зникла плівка і дивний збіг, що один і той же оператор знімав і прес-конференції, і демонстрацію в Монтані.
  
  
  "Я думаю, ти маєш рацію", - сказав Сміт. "Я думаю, хтось намагається зняти твої дії на плівку, щоб придумати спосіб тебе пристрелити".
  
  
  "Застрелити мене? Ти знову дивився фільми про гангстерів", - сказав Римо.
  
  
  "Візьми відпустку, - сказав Сміт, - поки я в усьому розберуся".
  
  
  "Я вже взяв один. Чотири веселі дні серфінгу, піску та сонця".
  
  
  "Візьми ще один. Повертайся до Маленької Ексуми. Тепер ти власник нерухомості. Іди перевір свою власність", - сказав Сміт. "Оглянь свій кондомініум".
  
  
  "Мені не потрібна ще одна відпустка. Я все ще відновлююся після попередньої".
  
  
  "Це не пропозиція, Римо. Це наказ. Повертайся до Маленької Ексуми. Якщо ти не хочеш відпочивати, не відпочивай, але просто тримайся подалі, поки я намагаюся з'ясувати, хто за тобою полює. Будь ласка, - сказав Сміт, а потім обережно поклав слухавку. .
  
  
  На другому кінці проводу Рімо з хвилину слухав приємне гудіння, потім повісив слухавку. Чому Смітті був так засмучений? Люди завжди намагалися вбити Римо. Навіщо так сильно турбуватися про кількох невмілих потенційних вбивць і зниклу касету високошвидкісної плівки?
  
  
  Це був Смітті, якому справді треба було взяти відпустку. Римо цього зробив.
  
  
  Він пробрався через переповнений аеропорт у коктейль-бар, де на нього чекала Кім Кайлі. Вона сиділа в дальній кабінці, задумливо дивлячись у келих з вином, ніби в ньому могло хоч якоюсь мірою утримуватися ознака майбутніх подій.
  
  
  Коли вона побачила, що він наближається, вона підвела очі й усміхнулася йому такою теплою, такою принадною посмішкою, що Римо відчув поколювання в своєму тілі, яке було таким старим, що тепер стало новим.
  
  
  Коли він сів, вона сказала: "Я хотіла б, щоб ми могли втекти ненадовго разом".
  
  
  "Як тобі подобається Малюк Ексума?" Запитав Римо.
  
  
  "Це звучить чудово, поки в ньому є ти".
  
  
  "Добре. Домовилися", - сказав Римо. "Маленький Ексум".
  
  
  "Я можу попрацювати над своєю засмагою", - сказала Кім Кайлі.
  
  
  "Ти теж можеш попрацювати над моєю засмагою", - сказав Римо, і Кім, перегнувшись через стіл, ніжно провела кінчиками пальців його щокою.
  
  
  "Я з нетерпінням чекаю на можливість попрацювати над твоєю засмагою. І іншими речами", - сказала вона.
  
  
  Просочена чорнилом кисть рухалася пергаментом, виводячи необхідні символи штрихами впевненими і плавними, як помах крила морського птаха. Усміхаючись, Чіун вивчав сторінку. Нарешті він зробив це, нарешті зумів включити в історію Сінанджу все, що було необхідно розповісти про Римо і його походження. Очі та колір шкіри завдавали йому проблем, але він вирішив це парою майстерень ударів. Він написав, що Римо мала певну округлість очей, яка вважалася привабливою для багатьох людей у світі, які страждали від хвороби круглих очей.
  
  
  Це, за словами Чіуна, робило Римо безперечною перевагою при пошуку контрактів у багатьох місцях світу, тому що цим кругооким тваринам подобається мати справу з кимось, хто схожий на них самих. Чіун пишався собою за те, що зумів перетворити негатив на позитив.
  
  
  А колір шкіри Римо? Чіун вирішив це питання ще простіше. Відтепер в історії Сінанджу Римо згадуватиметься як "Рімо Справедливий".
  
  
  Ось. Це було написано. Всі факти були на увазі у всіх, і його, Чіуна, не можна було звинувачувати, якщо якийсь майбутній Майстер Сінанджу не зміг розглянути правду всередині правди.
  
  
  Зі зітханням задоволення Чіун відклав щітку з бамбуковою ручкою. Колись, подумав він, він знайде справді задовільний спосіб розібратися з місцем народження Римо. Він знайде спосіб написати "Ньюарк, Нью-Джерсі", щоб це звучало так, ніби це частина синанджу. Але це буде згодом.
  
  
  Він перервав свої міркування, побачивши дві постаті, що наближаються по залитому сонцем пляжу. Римо повернувся, і це було добре. Але з ним була молода жінка, і це було зовсім не добре.
  
  
  Це був час ховатися, і Римо, як новому Майстру, слід на деякий час відійти від світу, а це означало також відійти від людей. Час хованки не триватиме набагато довше; Чіун був у цьому. Але ігнорувати це не слід. Римо просто не розумів.
  
  
  "Маленький батько, я повернувся".
  
  
  "Так, ти повернулася". Чіун перевів погляд за спину Римо на дівчину, яка затрималася на краю пляжу.
  
  
  "Я привів із собою друга".
  
  
  "Друг", - пробурмотів Чіун. "А хто я такий?"
  
  
  "Добре, я зіграю у твою дурну гру", - сказав Римо. "Хто ти такий?"
  
  
  "Вона твій друг, а я? Без сумніву, у тебе на шиї жорнів. Невиліковна хвороба. Якийсь старий одяг, що обтріпався по краях, який можна викинути на купу сміття, не замислюючись ні на секунду."
  
  
  Римо зітхнув. "Ти мій друг, Папочка, як ти знаєш. І як ти знаєш, ти набагато більше. І ти також, часом, скалка гігантських розмірів у моєму заду".
  
  
  Чіун застогнав. "Слова, здатні пронизати серце старого". Його тонкий голос здригнувся. "Тобі недостатньо того, що я дав тобі синанджу? Присвятив свої найкращі роки твоєму навчанню та благополуччю?" Почулося шелест шовку, коли він підніс тендітну на вигляд руку до чола жестом, який сподобався б Сарі Бернар. "Однак тобі цього явно недостатньо".
  
  
  "Я сказав, що ти мій друг".
  
  
  "Ну, якщо я твій друг, навіщо тобі потрібен ще один?"
  
  
  "Тому що вона один одного роду. Немає ніякого закону, який каже, що у мене не може бути більше одного друга. Її звуть Кім Кайлі, і вона може тобі навіть сподобатися, якщо ти даси їй половину шансу".
  
  
  "Нині не час для нової дружби". Тон Чіуна був серйозним, його карі очі серйозними. "Ти повинен трохи відпочити. Тобі слід вивчати сувої і практикуватися, і нічого більше. Сувої заспокоюють. Практика заспокоює. Жінки, як усім відомо, не заспокоюють. Вони непостійні та легковажні. Та вже зникла".
  
  
  Римо не потрудився обернутися. "Вона сказала, що збирається прогулятися пляжем, поки я розмовляю з тобою. Вона скоро повернеться".
  
  
  "Можливо, море поглине її".
  
  
  "Я б не став надто на це сподіватися", - сказав Римо.
  
  
  "Що хорошого в іншому, якщо ти не прислухаєшся до його порад? Відійшли її".
  
  
  "Вона щойно прийшла сюди", - сказав Римо.
  
  
  "Ідеально", - сказав Чіун, киваючи сам із собою на знак згоди. "Тоді вона зможе виїхати до того, як їй стане зручно. Тоді ми з тобою зможемо добре провести відпустку".
  
  
  Римо знову відчув це, те невгамовне нетерпіння, яке наростало в ньому. Бажання ламати речі з жодної іншої причини, крім як подивитися, чи не цікавіше окремі шматочки, ніж ціле.
  
  
  "Я збираюся прогулятися пляжем", - уривчасто сказав Римо. "По-перше, я дозволив вам зі Смітті обманом заманити мене сюди. Тепер, коли Кім тут у компанії, можливо, я зможу добре провести час. Просто подумай, Татко. Можливо, ми знайдемо новий спосіб протистояти періоду приховування. Ви можете вписати це у свої історії, і наступні п'ять тисяч років синандж будуть любити вас за це».
  
  
  "Продовжуй", - гаркнув Чіун. "Іди. Не треба говорити мені, куди ти йдеш. Я просто сиджу тут один. Один. У темряві. Як якийсь старий рваний носок, який більше не вартий лагодження".
  
  
  Римо вирішив не вказувати на те, що темрява настане лише за чотири години. Ідучи, він кинув через плече: "Що б не робило тебе щасливим. І я знаю, що зазвичай це робить нещастя".
  
  
  Карі очі Чіуна стежили за Римо, поки він не зник за вигином пляжу з білим піском. Він хотів би, щоб Римо зрозумів, але Римо виріс не в селі Сінанджу. Він ніколи не грав у хованки, ніколи не готував себе до того часу, коли його інстинкти виявляться сильнішими за розум чи навіть серце. Римо виріс, граючи у гру під назвою "стікбол". Чіун задумався, до якого серйозного випробування дорослого життя тебе підготував "стікбол". Навіть якби ти міг, як стверджував Римо, відбити м'яч у чотири каналізації. Хоч би що це було.
  
  
  Знову зітхнувши, Чіун знову опустив погляд на сувій. Він нічого не міг зробити для Римо, нічого, окрім як спостерігати і чекати, доки не закінчиться час ховатися. Чіун вирішив, що це зовсім не була хороша відпустка.
  
  
  Римо спостерігав, як Кім наближається до нього, грайливо пробігаючи по прибою, її темне волосся вільно майоріло на вітрі, довгі стрункі ноги збивали мілководдя. Вона виглядала невинною і зірванцівською з закатаними штанами і вільним сорочки, що розвівається подолом. Вона була схожа на Кім Кайлі, яку він пам'ятав у фільмах.
  
  
  "Я знайшла цю велику печеру", - задихаючись, вигукнула вона. Кілька секунд вона обвила руками шию Римо, злегка торкнулася губами його губ, а потім, потягнувши його за руку, повела по пляжу, як дитячу іграшку на мотузку.
  
  
  "Ти маєш це побачити", - сказала вона. "Сонце і вода створюють ці дуже красиві візерунки на стелі. Це коштує цілої поїздки сюди, це так красиво".
  
  
  "Тобі слід проводити екскурсії з гідом", - сказав Римо.
  
  
  "Ви отримуєте перший, останній та єдиний камінь. Той, у який безкоштовно додаються всі персональні доповнення".
  
  
  "Мені подобається, як це звучить", - сказав Римо, який так і вчинив.
  
  
  "Тобі краще", - попередила вона його з грайливою усмішкою. Вона взяла Римо під руку і повела його через каміння та вздовж смужки вузького пляжу.
  
  
  "Ось він". Вона вказала на задню частину пустельної бухти. Вхід у печеру був зазубрений отвір у формі рота у прямовисній скелі. Здавалося, він манив їх, притягував до себе сам по собі, як сяюча голодна паща якогось доісторичного хижака, який, незважаючи на минулі століття, ніколи не втрачав апетиту.
  
  
  Чіуна заспокоював розмову з кимось, хто не лише слухав, а й, здавалося, ловив кожне його слово. Нарешті перед ним була біла людина, яка поважала вік і мудрість. Іншими словами, хтось зовсім не схожий на Римо.
  
  
  "Я бачив твого друга всього кілька хвилин тому", - сказав Реджинальд Воберн III, коли Чіун закінчив довгу промову про невдячність. "Він йшов із гарненькою дівчиною до печер на дальньому кінці острова".
  
  
  "Що за спосіб провести відпустку", - зітхнув Чіун. "Гуляти пляжем з красивою жінкою. Якби він тільки послухав мене, ми могли б по-справжньому добре провести час".
  
  
  "Я згадав про це тільки тому, що ці печери можуть бути досить небезпечними. Дуже красивий пейзаж під час відливу, але справжня смертельна пастка, коли він знову починає заливати. Майже неможливо випливти проти припливу, що набігає. На початку цього сезону там втратили пару туристів. Наступного ранку знайшли тіла, всі сірі та роздуті. Риби виклеювали очі”. Посмішка Реджі стала ширшою, коли він перерахував деталі. “Це завдало б справжнього удару по туристичному бізнесу, якби вони не забрали тіла і не викинули їх на Мартініці. Пара була на спеціальній бюджетній екскурсії у Буені, і Мартініка у будь-якому разі була їхньою наступною зупинкою.
  
  
  "Стара корейська прислів'я", - сказав Чіун. "Коли каже смерть, усі слухають".
  
  
  "Але я турбуюся про твоїх друзів", - сказав Реджі.
  
  
  "Чому?" Чіун насупився.
  
  
  "Приплив може заманити їх до однієї з цих печер", - сказав Реджі, захоплюючись своєю темою. "Вони не зрозуміють цього, поки не стане занадто пізно. Вони билися з стіною води, що насувається, безпорадно, безнадійно пливучи проти течії. Затримували дихання, поки їхні обличчя не забарвлювалися в колір, а легені не лопалися від напруги. Якийсь час вони плавали навколо, їхні тіла билися об каміння, потім риба накидалася на них, клювала тут, трохи клювала там, здається, що вони завжди спочатку добираються до очей, і потім, якщо у воді буде достатньо крові, на них можуть напасти акули. щелепами, які відривають кінцівки, як ми перегризаємо стебло селери. Тоді ви дійсно побачите дію. Море стане темно-пурпурово-червоним і почне вирувати. Шалене поїдання”. Реджі зітхнув. Маленькі краплини слини прилипли до куточків його рота. Його серце билося так, ніби він був марафонцем, що наближався до фінішної межі. Він відчув тепло в паху, з яким не міг змагатися навіть секс. "Я бачу все це цілком виразно. Це дуже легко могло статися з твоїми друзями".
  
  
  "Ця жінка мені не друг", - відрізав Чіун.
  
  
  "А як щодо тієї людини?"
  
  
  Чіун замислився. "Я вважаю, людину могли б убити таким чином. Якби вона була дійсно дурна".
  
  
  "Тоді як щодо твого друга?" Реджі повторив.
  
  
  "У Римо бувають свої моменти", - сказав Чіун. "Але навіть він не настільки дурний".
  
  
  Розділ дев'ятий
  
  
  "Я найкрасивіша жінка, яку ти колись знав?" – тихо прошепотіла Кім.
  
  
  Вона затишно влаштувалась на згині руки Римо, вони вдвох, оголені, лежали на теплому піщаному піску всередині печери, спостерігаючи за фантастичним світловим шоу, що створюється сонцем, його різнокольорові райдужні промені відбивалися від чистої блакитної води. У печері було прохолодно і сухо, а звук хвиль, що розбивалися об далекі скелі, був кращим за будь-який саундтрек, який коли-небудь вигадував Голлівуд.
  
  
  Після довгої хвилини мовчання Кім насупилась і тицьнула Римо в ребра. "Це мало бути просте питання. І не кажи мені, що ти думаєш про це".
  
  
  Рімо розлютив її темне блискуче волосся. "Ти найкрасивіша жінка, яку я колись знав", - сказав він.
  
  
  Кім усміхнулася. "Усі мені це кажуть".
  
  
  "Хто такі всі?" Це була одна з тих речей, про які Римо запитував час від часу. Скільки тіл знадобилося, щоб створити "всіх"?
  
  
  "Ти знаєш. Всі. Друзі, шанувальники, агенти, продюсери та режисери". Вона порахувала їх, одного за одним, загинаючи свої довгі тонкі пальці. "І, звичайно, тисячі моїх вірних і відданих шанувальників. Я отримую понад п'ятсот листів на тиждень, у яких йдеться, що вони люблять мене".
  
  
  "Ти відповідаєш на них?" Римо було цікаво. Він ніколи не отримував жодної пошти. Навіть коли він був живий, йому ніхто не писав, і тепер, коли він мав бути мертвим, пошта не змінилася. Одного разу Чіун помилково орендував поштову скриньку в Секокусі, штат Нью-Джерсі, але вся пошта була адресована Чіуну, і він нічого з цього не показав Римо.
  
  
  Кім сміялася. "Відповідай на пошту? Ти з глузду з'їхав? У кого є час на цю дурницю? Я не збираюся ризикувати письменницькою судомою тільки для того, щоб влаштувати день yahoo. знаєте, що сталося?
  
  
  "Ні".
  
  
  "Я зламала чортів ніготь. Це було страшенно боляче, і минули місяці, перш ніж вони знову стали однаковою довжини". Вона притулилася ближче до Римо, її повні ідеальні груди торкалися його грудей. Римо підніс її руку до губ і поцілував нігті на пальцях. Це був незначний жест, але він відчув, як Кім Кайлі затремтіла.
  
  
  "Це був болісний досвід", - сказала вона. “Я просто не схильна до саморуйнування. Текст був досить поганим, але це було ще не все. .
  
  
  "Отже, ти взагалі не відповідаєш на листи своїх шанувальників?"
  
  
  "Звичайно, хочу. У мене є служба, яка про це подбає. "Ваш покірний слуга Інкорпорейтед". Вони обробляють всю пошту великих зірок. У них у цій кімнаті повно літніх леді, які просто сидять там, підписуючи листи весь день безперервно. Це чудова система”. Кім посміхнулася. "Вони підписують небажану пошту, а я підписую контракти на три картини. Що може бути чеснішим за це?"
  
  
  "Думаю, нічого", - сказав Римо. "Але я думаю, що якби хтось колись написав мені листа, я б відповів на нього сам".
  
  
  "Ну, це ти", - сказала Кім. Вона посміхнулася йому, потім почала рухати своїми довгими стрункими ногами, обхопивши однієї Римо, тоді як інший повільно рухала туди-сюди по його паху ніжними масажними рухами. Римо лежав нерухомо, посміхаючись, як великий кіт на сонячному підвіконні, надто насолоджуючись цим, але нічого не роблячи, щоб відповісти.
  
  
  Зрештою, ця відпустка була не така погана, подумав він. Він відчув дивне задоволення, ослаблення внутрішнього контролю, і хоча Чіун міг вважати це небезпечним, і, можливо, так воно і було в більшості випадків, прямо зараз це дозволяло Римо по-справжньому насолоджуватися теплою шовковистою текстурою тіла, притисненого до нього, грою рук і ніг Кім, коли вона прагнула принести йому задоволення. Римо ворухнувся, потягнувся і ніжно притягнув її до себе. Кім видала низький стогін, коли їхні тіла злилися воєдино у вогненному спалаху чистої енергії.
  
  
  Аромат її духів наповнив ніздрі Римо есенцією темної первозданної землі. Він мав раптове бачення кам'яного вівтаря на вкритій тінями галявині в джунглях, сонячного світла, що проникало крізь верхівки дерев, і яскравих тропічних квітів, що ростуть біля чистого блакитного струмка. Аромат був п'янкою сумішшю мускусу, масел і спецій.
  
  
  Римо ніжно злив їх тіла в єдине ціле. Кім зробила довгий уривчастий вдих і міцно обійняла його. "Раніше нічого подібного не було", - сказала вона. "Нічого подібного".
  
  
  "Не розмовляй", - сказав Римо.
  
  
  "Це як наркотики", - сказала вона. "Це надто високо".
  
  
  - Ш-ш-ш, - сказав Римо.
  
  
  "Це ходьба на крилах", - сказала вона.
  
  
  "Нічого не кажи. Слухай хвилі", - сказав Римо. Крізь кілька пасм чорного волосся Римо міг бачити останні промені вранішнього сонця. Прохолодний вітерець, що наповнював печеру, був важким від солі, а ніжний гуркіт хвиль перетворився на глухий гуркіт.
  
  
  "Хвилі заводять мене", - крикнула Кім, але слова ледь чути, бо їх поглинув лютий гуркіт прибою. Вона припала до Римо, її гнучке тіло трохи здригалося, як тростина на вітрі. Вона розплющила свої повні губи і видала звук, щось середнє між зітханням і стоном, а Римо залишився з нею і притягнув її ближче, і звук перетворився на протяжний крик. Її тіло повернулося на ньому, і вона лежала так довгу хвилину, перш ніж звільнилася, скотилася з Римо і знову розтяглася на піску поряд з ним.
  
  
  Він повернувся до неї, і вона щось сказала, але він не міг розчути слів, бо шум моря заповнив печеру, як кровожерливий рев натовпу на давньоримській арені.
  
  
  Римо побачив, як тінь страху затьмарила безтурботний вираз її прекрасного обличчя. Коли вона з трудом піднялася на ноги, Римо обернувся і побачив, що вона наближається до них - суцільна стіна води, що здіймається, яка заслонила останні промені вмираючого сонця і наповнила вхід до печери своєю зловісною люттю. Він рушив до них, вся міць байдужого моря, спрямована через вузькі стіни печери, руйнівна сила, яка б розбила їх об каміння, побитих, закривавлених і зламаних, що задихаються для останнього вдиху, перш ніж солона морська вода заповнить їх легені.
  
  
  Римо встав, обернувся і потягся до руки Кім. Але вона запанікувала і кинулась до задньої частини печери. Римо крикнув їй, щоб вона зупинилася, але слова були втрачені, заглушені наростаючим гарчанням голодного моря.
  
  
  Виригаючи прокляття, Римо двома широкими кроками дістався до неї і підхопив на руки. Вона беззвучно кричала і била його кулаками в груди, намагаючись звільнитися. Не звертаючи на неї уваги, Римо зосередився на звуках, що ховаються за оглушливим ревом, на слабших шумах, що їх видавала вода, проходячи через камінь, на звуках, які вказували на справжній спосіб її руху та силу.
  
  
  Він міцно обійняв Кім Кайлі і нахилив своє тіло до вигину хвилі, коли холодна темна вода прийняла їх у свої обійми. Відштовхнувшись від піщаної статі печери, Римо повільно повернувся, долаючи величезну силу припливу, що набігає. На коротку мить він захопив їх далі в пащу печери, що обрамлену камінням пащу. Римо слухав і чекав, відчуваючи, оцінюючи, розраховуючи наступний хід, тому що, якщо він буде зроблено неправильно, від них залишиться не більше ніж роздроблена млява м'якоть. Він відчув, а потім побачив невелике піднесення у склепіння печери. Коли їх забрало під ним, він пірнув глибоко, під нищівну силу води. За секунду до того, як вони досягли б дна, Римо граційно вийшов із занурення.
  
  
  Він відчув тиск на легені, коли відштовхнувся від піщаної підлоги і почав прокладати собі шлях назад до входу. Він перехитрив смертельну пастку припливу, але при цьому ще більше віддалив їх від свіжого повітря та свободи. Кім продовжувала вириватися в його руках, але в її рухах відчувалася млявість, а удари стиснутими кулаками були не надто сильними. Римо сподівався, що в неї вистачить повітря протриматися, доки вони не виявляться на поверхні. Судячи з синюватого відтінку її шкіри та вираження дикого розпачу на її обличчі, це було на межі зриву.
  
  
  Римо Херон штовхнув їх через темну каламутну воду. Якби він міг використати свої руки, він міг би витягти їх звідти за лічені секунди, але, щоб звільнити свої руки, йому довелося б відпустити Кім.
  
  
  У заповненій водою печері не було світла, але Римо міг бачити досить ясно, щоб слідувати в тому напрямку, де вода ставала світлішою. Проходячи повз величезні сплутані павутиння з морських водоростей, гострого каміння і риби-падальника, він побачив усі зуби та очі, які, здавалося, вимірювали двох людей за кількістю укусів на фунт.
  
  
  Одна з риб, довга срібляста істота, схожа на дирижабль Goodyear після дієти, кинулася ближче і обережно вкусила Римо за руку. Римо злегка відхилився, завдав удару ногою назад і підштовхнув уперед. Велика срібляста риба вдарилася об кам'яну стіну. Її тіло зім'ялося, і вона впала на дно океану, залишаючи кривавий слід. Інші риби відмовилися від Римо та націлилися на свого товариша. На мить турбулентність їхнього божевільного поїдання була більшою, ніж набігаючий приплив, і вода спінилася і завирувала, рожево-біла піна, коли вони боролися один з одним за право з'їсти останнього свого товариша.
  
  
  Коли вони досягли щербатого входу до печери, Римо відчув, як Кім обм'якла в його руках. Її обличчя було зелене і роздуте, а темні очі, здавалося, готові були вискочити з орбіт. Підібгавши ноги, Римо поспішно простяг їх до світла і повітря нагорі, не звертаючи уваги на силу течії, яка намагалася засмоктати їх назад у печеру. Їхні голови розсікли неспокійну поверхню води, і Римо ляснув Кім по спині. Відпльовуючись, вона відкашлялася жовчним струменем морської води і почала хапати ротом повітря для своїх виснажених киснем легень. Потім Римо просто тримав її деякий час над гребенем хвилі припливу, що набігає. Поступово її дихання стало нормальнішим, і на її обличчя почав повертатися натяк на природний рум'янець.
  
  
  "Ми повинні припинити зависати у забігайлівках", - сказав Римо. "Ти в порядку?"
  
  
  "Я жива". Кім видавила слабку посмішку. "Але у мене справді є це неконтрольоване бажання повернутися на сушу".
  
  
  "Немає проблем", - сказав Римо. "Просто відкинься назад і розслабся". Обхопивши її руками, він дозволив припливу віднести їх обох на берег. Він підняв її з бурхливого прибою і переніс по слизькому камінню, нарешті обережно опустивши її оголене тіло на дюни вгорі.
  
  
  "Я думала, ми точно мертві", - сказала вона, пильно дивлячись на нього. "Як ти це зробив?"
  
  
  "Зробити що?"
  
  
  "Витягни нас із цієї печери, пливучи проти течії. Це неможливо зробити".
  
  
  "Я зробив це за допомогою дзеркал", - сказав Римо.
  
  
  "Ти неможливий", - сказала вона з легким сміхом. Вона обвила руками шию Римо, міцно притискаючись. Незважаючи на те, що нічне повітря було ароматним, він відчував, як вона тремтить.
  
  
  "Нам краще повернутися", - сказав Римо. "Я думаю, у нас було достатньо відпустки для одного дня. У будь-якому випадку, я не знаю, який тут дрес-код, але не думаю, що добре поставлена рука та пара раковин молюсків матимуть надто велике значення".
  
  
  "Я готова повернутися", - тихо сказала Кім. Її зуби стукали, а гладка шкіра вкрилася гусячою шкірою.
  
  
  Обійнявши її за тремтячі плечі, Римо повів її темним пустельним пляжем. У кондомініумі горіло світло. Чіун сидів на підлозі, схрестивши ноги, занурений в один із сувоїв. Коли Римо проводжав Кім через відчинені французькі двері, Чіун підняв очі і сказав: "Зазвичай я волію, щоб люди, які відвідують нас, носили одяг. Особливо білий".
  
  
  "Ми були в одній із печер на пляжі", - сказав Римо. "Почався приплив, і ми опинилися там у пастці. Виплисти було недалеко".
  
  
  Чіун похитав головою. "Я чув, що ці печери були небезпечними. Там потонуло багато людей, зазвичай тих, хто не приділяв належної уваги довкіллю. Люди легко відволікаються на тривіальні речі".
  
  
  Він склав руку на своїх вузьких грудях. "Я не критикую, ви розумієте. Я ніколи не критикую. Одна з моїх воістину видатних якостей полягає в тому, що, яким би дурним ти не був, я ніколи не розповідаю тобі про це".
  
  
  "Ти просто продовжуєш не розповідати мені про це", - сказав Римо. "Я маю щось зробити". Він прослизнув у ванну і вийшов звідти з рушником, обгорнутим навколо талії, і пухнастим махровим білим халатом в руках. На кишені у нього була емблема кондо-резорт, і він був на п'ять розмірів більший за Римо. Адміністрація надіслала його після імпровізованого озеленення Римо-саду алое. Кім вийшла через тонку газову фіранку, за якою вона ховалася, і одягла її. На ній це виглядало як намет без підкладки, але чомусь Римо подумав, що в ньому він виглядає чудово.
  
  
  Чіун все ще пояснював, що він ніколи не критикував дурного Римо за те, що він дурний, діє безглуздо, живе своїм життям дурним чином.
  
  
  "Чіун, це Кім Кайлі".
  
  
  "Приємно познайомитись", - сказала Кім. Поряд із люб'язністю вона обдарувала Чіуна однією з мегаватних посмішок, які розтопили серця кіноглядачів по всьому світу.
  
  
  "Звичайно, приємно познайомитися", - відповів Чіун корейською. Він нахилив голову всього на одну восьму дюйма. У Сінанджу це була форма вітання, що використовується для визнання присутності прокажених, збирачів податків та торговців одноденними риб'ячими головами. Вона визнавала їхню присутність, але повністю ігнорувала їхнє існування. Тонкість етикету синанджу, яка не вислизнула від Римо.
  
  
  Римо прочистив горло. "Я подумав, що, оскільки у нас достатньо місця, ми могли б дати притулок Кім на кілька днів. Ви навряд чи помітили б, що вона тут".
  
  
  "Я б помітив, що вона була тут. І, що важливіше, ти б теж помітив", - сказав Чіун, хитаючи головою. "Це погано. Ми не можемо допустити, щоб вона залишалася з нами".
  
  
  "Ми щойно говорили про вашу загальновідому щедрість", - сказав Римо.
  
  
  "У цьому й проблема щедрості", - сказав Чіун. "Усі хочуть скористатися тобою. Ти даєш трохи тут, трохи там, і раптом у тебе нічого не залишається, і ти опиняєшся на вулиці у поношеному одязі та з чашею для милостині".
  
  
  "Ким із Голлівуду", - сказав Римо. "Вона кінозірка".
  
  
  Чіун підняв очі з підвищеним інтересом. "Ти колись був у "Як обертається планета"?" він запитав.
  
  
  "Фу. Мило? Ні, я ніколи не був у милі". Чіун підтис губи, відчуваючи огиду до її огиди.
  
  
  "Ти знаєш Барбру Стрейзанд?" спитав він, згадавши свою улюблену американку.
  
  
  "Ні не зовсім".
  
  
  "Ти знаєш Читу Чинг?" Запитав Чіун, згадавши свою улюблену телеведучу.
  
  
  "Ні", - сказала Кім.
  
  
  "Ти знаєш Реда Рекса", - запитав Чіун, згадавши ім'я своєї улюбленої зірки мильної опери.
  
  
  "Звичайно", - сказала Кім. "Він педик".
  
  
  - Римо, прибери звідси цього самозванця, - сказав Чіун корейською. Він знову опустив погляд на свої сувої.
  
  
  - Я краще зніму тобі кімнату, Кім, - сказав Римо.
  
  
  "Я б воліла залишитися з тобою", - сказала вона.
  
  
  Римо знизав плечима. "Мені шкода, але Чіун не вважає це гарною ідеєю".
  
  
  "Ти завжди робиш те, що він каже?"
  
  
  "Велику частину часу", - сказав Римо.
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Бо в більшості випадків він правий".
  
  
  "Я ніколи не чула про слугу, який мав би рацію", - сказала Кім Кайлі.
  
  
  "Чіун не слуга".
  
  
  "Я так і думав. Китайські дворецькі зараз у моді на узбережжі. Вони такі працьовиті, і зазвичай їх можна найняти за мінімальну зарплату. І вони справді декоративні та милі, ходять по хаті, як маленькі жовті гноми. Як ти думаєш, твоєму другу було б цікаво займатися домашньою роботою?
  
  
  "Ні". Римо посміхнувся. "Я так не думаю". Він спробував уявити, як Чіун водить Електролюкс по килиму, виносить сміття, роздає тацю з канапе на коктейльній вечірці. Це здавалося зовсім неймовірним, і коли він глянув на Чіуна, старий кореєць одними губами промовив слова, що означають "Геть. Виведіть її звідси".
  
  
  "Мені краще оглянути твою кімнату", - сказав Римо. Він натиснув кнопку дзвінка у стіні і почекав, і менше ніж за хвилину троє чоловіків у білому з червоними поясами навколо талії з'явилися біля французьких дверей. Вони виглядали схвильованими, бо справді нервувалися. Вони вже обслуговували Римо раніше.
  
  
  "Ви дзвонили, сер?" - спитали всі в унісон.
  
  
  "Добре. Мені потрібна кімната для міс Кайлі тут".
  
  
  "Кімната, сер?"
  
  
  "Так, кімната. Ти знаєш, одна з тих штуковин із чотирма стінами".
  
  
  Усі троє знали, що тут немає жодних кімнат. Не тільки тут, у Дель Рей Багамія, а й на всьому острові. Це був розпал туристичного сезону, і там не було жодних кімнат. На третьому поверсі була велика підсобна шафа, але вони не хотіли думати про те, що станеться, якщо вони запропонують цій людині занадто велику підсобну шафу.
  
  
  У всьому комплексі було лише одне вільне приміщення – апартаменти сенатора. Апартаменти сенатора були обставлені безцінним антикваріатом, а стіни були обвішані картинами Рембрандта, Ван Гога та Пікассо. У ньому був власний винний льох і джакузі.
  
  
  Сенатор нікого не пускав у свої постійні апартаменти, навіть на місцеву прислугу. Раз на тиждень він надсилав свою власну німецьку прибиральницю літаком "Лір Джет", щоб витерти пил з безцінних ваз епохи Мін та збити подушки. Якщо вони поселять цю жінку в апартаментах сенатора, і він дізнається про це, вони всі втратить роботу, їх податкові декларації будуть перевірені, і вони вирушать до в'язниці до кінця своїх днів. Але якщо вони скажуть Римо "ні"... Вони згадали стіну та стіл, які він викинув у вікно.
  
  
  Сенатор був у Вашингтоні, і прибиральниця мала прийти лише через п'ять днів. "Ми поселимо її в номері сенатора", - сказали усі троє в унісон.
  
  
  Римо посміхнувся. "Звучить заманливо".
  
  
  "Це добре. Це найкраще, що у нас є".
  
  
  "Я теж вмираю з голоду", - сказала Кім. "Я б хотіла чогось поїсти".
  
  
  "Все, що ви забажаєте, міс".
  
  
  "Філе-міньйон. Рідкісний. Якщо на тарілці не буде ні краплі крові, я знатиму, що вона була переварена. І я б хотіла запечену картопля з ним, сметану і великий салат із заправкою з чорного сиру. Надішліть також пляшку бургундського. старше, тим краще”.
  
  
  "Чи джентльмен буде вечеряти з мадам?" - спитали вони.
  
  
  "Свіжа вода та рис", - сказав Римо.
  
  
  "Приємний і комкуватий", - хором відповіли всі троє. "Саме такий, як тобі подобається".
  
  
  Вони подивилися на Римо, шукаючи схвалення, і Римо кивнув і посміхнувся.
  
  
  Чіун пробурчав щось корейською на вухо Римо. "Добре. Забирайся звідси і йди дивитися, як ця корова їсть м'ясо мертвої корови".
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. Якщо Чіун хоче побути один, нехай побуде один. Римо від початку не хотів цієї відпустки, і тепер, коли він почав потроху отримувати від нього задоволення, він не збирався дозволяти Чіуну все зіпсувати. Якби тільки Римо міг позбавитися цього божевільного неспокійного почуття, яке сиділо в ньому, як неперетравлена їжа. Він думав, що втратив його на деякий час, там, у печері з Кім, перед припливом, але тепер він повернувся, чіпкий і непохитний, як запах смерті.
  
  
  "Зараз ми покажемо вам номер сенатора", - запропонувала трійця обслуговуючого персоналу.
  
  
  Кім пішла за ними через двері, безрозмірний халат волочився за нею, як пляжна весільна сукня. Римо зупинився у дверях, обернувся і сказав: "На добраніч, Папочко".
  
  
  "Для деяких", - пробурмотів Чіун, не відриваючи погляду від розгорнутого пергаментного сувого. "Якщо ти повернешся, смердить тухлятиною, тобі доведеться спати на пляжі".
  
  
  Римо посміхнувся. "Не думаю, що у мене виникнуть проблеми з пошуком місця для ночівлі".
  
  
  Розділ десятий
  
  
  Реджинальд Воберн III зробив невпевнений ковток апельсинового соку, подавився і виплюнув його. Борючись із нудотним відчуттям у шлунку, він підчепив дві хрусткі смужки бекону на своїй тарілці, але не зміг змусити себе піднести їх до рота. Він знав, що вони прекрасні, саме такі, які йому подобалися, але зараз вони приваблювали його не більше, ніж невиліковний рак легень.
  
  
  А яйця були ще гірші. Їх було дві, сонячною стороною вгору, що розташувалися в центрі тарілки між нарізаними фруктами і беконом, але вони дивилися на нього знизу вгору, як два молочно-жовті сліпі, але звинувачуючі очі. Він майже чув, як вони кажуть йому: "Реджинальд, ти знову зазнав невдачі. Що ти за нащадок Війни? Ти невдаха".
  
  
  Реджі штовхнув стіл зі скла та кованого заліза. Він з тріском ударився об покриту килимом підлогу альтанки. Стільниця розлетілася вщент. Скляний посуд розбився. Шматочки їжі були розкидані всюди.
  
  
  Реджі відсунув свій стілець і побіг у кущі, його рвало, горло здавило, його затопила огидна на смак жовч. Його спробувало вирвати, але нічого не вийшло, бо його шлунок був порожній, як свіжовирита могила.
  
  
  Він не міг нічого їсти з минулого вечора, коли почув новину про те, що море не вбило того, кого звали Римо.
  
  
  Цього разу це була не пара лінивих індіанців або троє найманих убивць із завищеною ціною. Море було проклятим морем. Море, холодне, безжальне, досить потужне, щоб поглинути цілі флотилії кораблів.
  
  
  Але не Римо. Ні, море могло поглинути "Титанік", як закуску до коктейлю, але Римо просто пройшов крізь нього, знизу догори, і знову поплив до берега з невеликим викликом, ніж якби він плавав мілководдям басейну на задньому дворі. З дівчиною на буксирі; це робило це ще більш неймовірним.
  
  
  Реджі підвівся з колін і обтрусив свої білі фланелеві штани. Його руки тремтіли, ніби він щойно повернувся з триденної вечірки в поло-клубі з рясним випивкою та податливими жінками.
  
  
  Він повільно, як старий з хворими ногами, якому нікуди йти, повернувся в альтанку і впав у плетене крісло з високою спинкою. Глибоко всередині, там, де мало бути його серце, він знав, що з ним не так. Справа була не в тому, що в нього хворів живіт чи тремтіли руки. То були симптоми. Що з ним було не так, то це страх, жах, давніший і темніший, ніж саме час. Він відчував, як це роз'їдає його, поглинаючи великими голодними ковтками зсередини, і він не знав, як довго ще зможе це виносити. Скоро не залишиться нічого, крім сухого лушпиння, під сухою паперовою оболонкою залишиться недостатньо Реджі Воберна, щоб мати хоч якесь значення.
  
  
  Чи могло бути так, що сьомий камінь помилився? Чи були ці двоє непереможні? Чи він просто ще не зрозумів послання каменю?
  
  
  Він був упевнений, що море вб'є "сливу" на ім'я Римо, настільки впевнений, що вже вважав це доконаним фактом. Але море, таке велике, що ви навіть не могли найняти його для виконання своєї роботи, підвело його. А що ще лишалося? Має бути щось ще, особливо тепер, коли дві "сливи" знову були разом. Але поки він сидів і думав, ніяких нових ідей до нього не приходило, тільки страх, що його з'їдає зсередини, з кожною хвилиною все більше позбавляє його мужності.
  
  
  Він спробував узяти себе до рук. Йому потрібно було щось, щось велике і важливе, щоб довести, що він не тільки все ще чоловік, а й перший син першого сина по прямій лінії Во, а отже, правитель.
  
  
  Хід його думок був порушений звуком чийогось співу. То справді був високий, сильний, пристрасний голос, жіночий, з характерним для острова ліричним акцентом. Морський бриз доносив пісню із пляжу. Це була щаслива пісня, котра прославляла любов і життя, і зовсім не та пісня, яку Реджі був у настрої слухати.
  
  
  Витягнувши шию, він визирнув з-за товстої стіни чагарника, що відокремлювала його альтанку від пляжу. Він побачив величезну чорну фігуру, що перевалила в поле зору. Її яскраве бавовняне плаття облягало її величезне тіло, як оболонка від сосиски, готова луснути. Нігті на ногах жінки були пофарбовані у неймовірний денний рожевий колір. Її голова була обгорнута яскраво-червоною хусткою, а поверх неї височіла стопка кошиків ручної роботи, майже таких самих високих, як вона сама.
  
  
  Вона рухалася по залитому сонцем пляжу у своєму власному легкому, човгаючому ритмі, співаючи. Порівнявшись із альтанкою, вона помітила Реджі, різко обірвала свою пісню і обдарувала його широкою невимушеною усмішкою.
  
  
  "Кошиночна Мері до ваших послуг", - сказала вона. "Мене всі знають. Я роблю найкращі кошики на всіх островах, можливо, навіть у всьому величезному світі. Великі кошики, маленькі кошики, проміжні розміри, різні кольори, різні форми. Хочеш щось особливе, я приготую це для тебе. Почекай всього один день. Ви запитаєте будь-кого, і вам скажуть, що кошики Basket Mary's – найкращі. Найкращі”.
  
  
  Вона зробила паузу наприкінці своєї найчастіше практикованої мови і подивилася на Реджинальда Воберна III у пошуках підтримки.
  
  
  "Тоді давайте поглянемо на них", - сказав Реджі з посмішкою. Він нахилився і відкрив маленьку ковану залізну хвіртку, приховану в кущах, а потім відступив назад, поки Мері-Кошик протискалася крізь неї всім своїм тілом. Її посмішка трохи померкла, коли вона побачила перевернутий стіл, розбитий посуд, маленькі грудочки заморожених яєць та фруктів, навколо яких дзижчали мухи-метелики. Щось було не так уже й приємно в цьому виразі, який на мить промайнув на її обличчі. Щось було негаразд. Але, подібно до найменшої хмаринки, що пропливає перед сонцем, це почуття пройшло всього за мить. Кошикова Мері підвела очі. Сонце все ще було на місці, як завжди, високо в небі, і вона посміхнулася, коли знову подивилася на Реджинальда Воберна і помітила його чудово пошитий одяг, розкішну обстановку його альтанки та приватний пляж, який вів до великого чудового особняка на пагорбі за ним.
  
  
  Мері з кошиком вирішила, що тут все гаразд, принаймні нічого такого, чого не змогла б вилікувати пара її кошиків.
  
  
  "Давайте подивимося на зелено-білий геть там", - запропонував Реджі. "Той, що в середині стопки".
  
  
  "У тебе наметане око на справжню якість", - привітала його Мері-кошик. Швидким і дивовижно граціозним рухом вона переклала стопку кошиків, що розгойдується, з голови на руки, а потім на вкриту килимом підлогу. Вона нахилилася, щоб відокремити той, що він хотів, від чарки. Реджі теж нахилився. Він усміхався, поки його пальці намацували і стискали ніж для сніданку, витягаючи його з залишків розкиданої їжі.
  
  
  Несподівано Реджі відчув себе добре. Страх, який мучив його зсередини, танув, наче його там ніколи й не було. На його місці з'явилося тепле сяйво, трепет передчуття. Чого він колись боявся?
  
  
  "Тримай". Піднявши очі, кошик Мері простяг симпатичний зелено-білий кошик.
  
  
  "А ось і ти", - сказав Реджі, посміхаючись. Сонячне світло відбилося від довгого тонкого леза, коли він встромив його в її широкі груди. Кров бризнула на метал, і кошик Мері закричала, поки Реджі не затиснув їй рота рукою і не повалив її на землю вагою власного тіла, тоді як його ніж продовжував нишпорити в грудях великої жінки.
  
  
  Вона боролася кілька хвилин, її тіло з глухим стукотом поверталося, коли вона намагалася скинути з себе Реджі. Гратчасті стіни альтанки затремтіли, а потім вона завмерла.
  
  
  Реджі ніколи в житті не почував себе краще. Раптом йому захотілося поснідати. Він підвівся і глянув на тіло Баскет Мері. Потім він згадав дещо, про що колись читав: що всередині кожної товстої людини є худа людина, яка намагається вибратися назовні.
  
  
  Він знову опустився навколішки поряд із кошиком Мері, підняв ніж і почав перевіряти цю теорію.
  
  
  Закінчивши, він зняв трубку і набрав номер поліції. "Не могли б ви надіслати когось?" бадьоро попросив він. "У мене в альтанці всюди мертва жінка".
  
  
  Констебль прибув через годину. Він стояв прямо за кованими воротами і з професійним спокоєм оглядав побоїще. "Ні стріли у серці, ні мордера", - оголосив він. "Природні причини напевно. Тут ніколи не буває нічого жахливого. Просто серфінг, сонце і гарне проведення часу. Справжній рай для відпочинку".
  
  
  "Цілком вірно", - погодився Реджі. Він кивнув у бік того, що раніше було "Кошиком Мері". "Якщо вам не важко, у мене трохи не вистачає персоналу".
  
  
  "Без проблем", - сказав констебль. "Я проведу її до вас". Він поліз у кишеню своєї мішкуватої уніформи і витяг складений пластиковий пакет для сміття. "Мій набір для огляду місця злочину", - сказав він. "Ніколи нікуди не ходи без нього. Стане в нагоді, коли ці смерті від природних причин будуть такими ж брудними, як ця".
  
  
  "Дуже похвально", - сказав Реджі.
  
  
  "Йди і розважайся. Я чудово забираюся". Опустившись навколішки на просочений кров'ю килим, він почав запихати кошик Мері в сумку з усім прагненням дитини з нетрів, яку випадково запросили на Великоднє полювання в Білому домі.
  
  
  Наслідки вбивства не цікавили Реджі. Він підібрав круасан, який приземлився на верхівку одного з кущів, і, недбало жуючи, відчинив хвіртку і неквапливо спустився до пляжу. З моря віяв приємний прохолодний бриз. Чайки кружляли і пірнали над чистою блакитною водою. Прибій м'яко хлюпав об скелі, немов розмовляючий коханець.
  
  
  Реджі сів на камінь з плоскою вершиною біля води. Тепер, коли він знову відчув себе собою, його думки повернулися до проблеми двох слив. Тепер він міг думати про них без страху. Це було дивне, але дивовижне задоволення, почуття світу із собою.
  
  
  Греючи обличчя сонячним промінням, він нахилився, щоб намалювати на мокрому піску пальцем каракулі, що запеклимся від крові. Він намалював парусний корабель без емблеми на розгорнутому полотні. Він намалював людей у обладунках, їхні обличчя були старими, мудрими та повними таємниці. Він намалював себе і свого батька, грубі обриси острова і нарешті сам сьомий камінь. Прибій налетів, розбризкуючи каміння. Коли він знову налетів, мокрий пісок був гладкий, його малюнки були стерті морем.
  
  
  Не зовсім усвідомлюючи, що він робить, Реджі знову нахилився. Пісок і вода змили кров із його пальця. Він знову почав малювати, цього разу не фігури чи зображення, а одне єдине слово стародавніми руноподібними знаками. Він одразу впізнав мову. Це була мова Во, слова, які пов'язували всіх нащадків принца Во воєдино. І він теж упізнав це слово, єдине слово команди, яке непрохано зірвалося з його недбалого пальця звідкись із глибоких куточків його розуму. Він увесь час знав, що має зробити з "двома сливами". Усміхаючись, Реджі стояв і вивчав слово на піску. То справді був заклик, звернений до великого клану Во.
  
  
  Єдиним словом було "ПРИДІ".
  
  
  Реджі послав одне слово в найдальші куточки землі. У Найробі плем'я вошиша відмовилося від священного ритуалу полювання на врожай, щоб зібрати свої списи та шкіряні ремені. На Хоккайдо, Японія, клан Восимото приготував свій церемоніальний одяг і здійснив останній візит до могил своїх предків. У Манчестері, Англія, Вустери запакували свої гладстоуни та залишили записку молочнику. Голландські вогрути залишили свої грядки з тюльпанами під опікою сусіда, тоді як неспокійні французи закрили своє процвітаюче кафе на Лівому березі é.
  
  
  Через дві ранку нащадки принца Во зібралися на острові Мала Ексума. Коли годинник на вежі Будинку уряду пробив опівдні, Реджинальд Воберн III піднявся зі свого крісла на чолі довгого банкетного столу. Стіл був завалений їжею - міжнародний базар делікатесів, що являють собою найкраще з більш ніж дюжини різних культур. Ще більше розмаїття було в людях, що сиділи на стільцях із високими спинками, що стояли по краях столу. Особи кольору чорного дерева, як беззоряна ніч; ніжні овальні особи точного відтінку пожовклої слонової кістки; невиразні молочно-білі особи, особи з вершками та какао, особи з корицею; молоді обличчя та старі обличчя, і всі вони уважно обернулися до чоловіка на чолі столу.
  
  
  "Ласкаво просимо сюди всім вам", - привітав їх Реджінальд Воберн. "Ви прийшли здалеку у відповідь на мій заклик, і тепер ми всі разом, кожен останній живий нащадок великого принца Во. Це час радості, час святкування, але це не єдина причина, через яку ви подолали ці багато миль ".
  
  
  Він оглянув велику кімнату. Особи дивилися на нього.
  
  
  "Ми зібралися тут з певною метою, заради благородного починання, яке раз і назавжди поверне нашому благородному дому його повне та законне почесне становище. Ми прийшли сюди, щоб об'єднатися проти єдиного ворога. Ми об'єдналися, щоб назавжди вигнати його з лиця землі".
  
  
  Хто цей великий ворог? Вибагливо запитав Мауї Вошиша. Його голос був сповнений спокійної сили, як у лева, що безшумно пробирається крізь високу траву. Його браслети із золота та слонової кістки музично задзвеніли, коли його широка долоня зімкнулась на держаку списа зі сталевим наконечником.
  
  
  "Ти хочеш побачити його?" Запитав Реджі. Ти хочеш почути, як його ім'я вимовляють вголос?
  
  
  "Покажи людину та назви ім'я", - наполягав Хірако Восимото. Почулося ледь помітне шелест шовку, коли його пальці лягли на прикрашену пензликами ручку церемоніального самурайського меча.
  
  
  "Цю людину звуть Римо. І якщо ви хочете побачити її, вам потрібно просто заглянути під свої тарілки".
  
  
  Тихе бурмотіння дюжиною різних мов супроводжувало підняття пластин. Під кожною була фотографія, однакові. Вони показали Римо, одягненого у потворний сіруватий костюм, у якому він був на президентській прес-конференції. Камера спіймала його в той момент, коли він кинув блокнот, відсікаючи руку Ду Вока з мечем від решти його руки.
  
  
  "Його голова моя", - крикнув Рі Вок. "Моя", - сказав Мауї Вошиша. "Моя", - сказав Хірако Вошімото.
  
  
  Реджинальд Воберн змусив їх замовкнути, піднявши руку.
  
  
  "Хто уб'є цю людину?" він закричав.
  
  
  "Я зроблю". Сотні голосів, дюжина мов, усі вони говорили як один. Віконні стекла задренчали, коли хор голосів заповнив величезний обідній зал.
  
  
  Реджинальд Воберн усміхнувся, потім повільно обвів поглядом довгий стіл, зустрічаючись очима з кожним із них по черзі.
  
  
  "Той, хто вб'є його, отримає додаткову честь", - сказав він.
  
  
  "Що це за честь, яка дістанеться мені?" - спитала Хірако Восімото.
  
  
  "Тому, хто уб'є цю людину, буде дозволено вбити іншу".
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Звір", - сказав Реджінальд Воберн. "Корейський вбивця, який привіз принца Во на ці береги. Бо цей юнак - його учень, і сьомий камінь говорить нам, що обидва мають померти".
  
  
  Розділ одинадцятий
  
  
  "Тепер зверни увагу", - сказав Чіун. "Блукаючий розум збирає тільки мох".
  
  
  "Це перекотиполе", - сказав Римо, - і я звертаю увагу. Я завжди звертаю увагу.
  
  
  "Ти знаєш про увагу менше, ніж про мудрість. Камінь, що котиться, не обростає мохом; блукаючий розум обростає мохом цілком. Вони дуже різні", - сказав Чіун.
  
  
  "Як скажеш, Чіуне", - сказав Римо. Він посміхнувся до свого вчителя, який роздратовано відвернувся. Чіун турбувався про Римо. Час приховування для нього все ще не минуло, і його відірвали від самого себе і сенсу свого існування. Тепер він нічого не робив, окрім того, що робив невимовні вчинки з цією самозванкою, яка видавала себе за актрису, яка навіть не знала Барбру Стрейзанд, і це було доказом того, що з Римо щось не так.
  
  
  Тому що йому не слід було приділяти стільки уваги жінці та сексу; для майстра Сінанджу були важливіші речі, в першу чергу тренування та споглядання. На даний момент Чіуну довелося благати Римо прийти на це тренування.
  
  
  "Тепер дивись уважно", - сказав Чіун.
  
  
  "Я спостерігаю. Це перевірка, щоб побачити, як довго я протримаюся, перш ніж звалюся від нудьги?"
  
  
  "Досить", - пробурмотів Чіун.
  
  
  Вони стояли на пляжі пустельної бухти на незасвоєному боці острова. Не було ні будівель, ні людей, ні прогулянкових катерів, які б розмивали нерівну лінію далекого горизонту. Сильний південно-західний вітер покривав брижами поверхню кристально-блакитної води і пом'якшував жар полуденного сонця.
  
  
  Чіун підійшов до кромки води, озирнувся через плече, щоб переконатися, що Римо спостерігає за ним, потім ступив до пінистих бульбашок прибою. Коли він зробив свій перший крок, він почав розмахувати руками туди-сюди вздовж свого тіла, його нігті були спрямовані вниз.
  
  
  Він відійшов на п'ять кроків, його руки все ще рухалися, а потім ще на п'ять. Потім повернувся, повернувся і став перед Римо.
  
  
  "Ну?" сказав він.
  
  
  "Це урок на сьогодні?" Запитав Римо. "Дивитись, як ти гуляєш по воді?"
  
  
  "Ні, урок на сьогодні той самий, що й щодня: ти справді ідіот. Ти бачив, як я увійшов у воду?"
  
  
  "Звичайно. Я ж сказав тобі, що був уважний".
  
  
  "Тоді подивися на мої сандалії", - сказав Чіун. Він підняв одну тонку жовту ногу у бік Римо. Його тонка жовта гомілка виглядала з-під задертих країв темно-червоного кімоно.
  
  
  Римо подивився на запропоновану сандалію, потім нахилився, щоб доторкнутися до неї. Вона була суха, як кістка. І все-таки він щойно бачив, як Чіун зробив десять кроків у бік океану.
  
  
  "Як ти це зробив?"
  
  
  "Якби ти справді був уважний, ти б знав відповідь", - сказав Чіун. "Тепер цього разу поспостерігай ще раз. Але з відкритими очима та розумом, а рот, будь ласка, закрий".
  
  
  Чіун повторив захід у воду, і цього разу Рімо побачив, що зворотно-поступальні рухи рук Чіуна з обох боків тіла створювали стіну тиску, яка буквально відштовхувала воду від нього.
  
  
  Коли Чіун повернувся, він спитав: "Ти бачив?"
  
  
  "Я, звісно, зробив", - сказав Римо. "Ти знаєш, що Мойсей зробив це, і він отримав п'ять книг у Біблії?"
  
  
  На невеселий погляд Чіуна він швидко додав: "Гаразд, Чіуне, мені це дуже сподобалося. Це було справді здорово".
  
  
  "Приємно?" Чіун зойкнув. "Прогулянка садом - це приємно. Чашка теплого чаю - це приємно. Чиста спідня білизна - це приємно. Це? Це приголомшливо". Його тонке біле волосся майоріло на вітрі, коли він мотнув головою у бік Римо.
  
  
  "Добре, Чіуне. Це здорово", - сказав Римо. "Мабуть, це чудово на пляжних вечірках".
  
  
  "Не стався до мене поблажливо, біле створіння", - сказав Чіун. "Це інструмент, а не джерело розваги. З його допомогою У Лі, майже Великий, одного разу втік від злого короля, пробігши через ставок з рибами-людожерами."
  
  
  "Почекай. У Лі, Майже Великий?" Запитав Римо.
  
  
  "Так. Ніхто інший".
  
  
  - Чому він був "майже великим"? - Запитав Римо.
  
  
  "Бо він мав нещастя вибрати учня, який не звернув уваги".
  
  
  "Добре, досить. Я уважно слухаю. Я просто не бачу великої практичної цінності в тому, щоб мати можливість розділяти води", - сказав Римо.
  
  
  "Я подумав, що це може бути особливо корисно для тебе тепер, коли ти почав тинятися сирими печерами з незнайомими жінками", - сказав Чіун. "Тепер зроби це".
  
  
  Як тільки Римо підійшов до кромки води, він почув своє ім'я, вимовлене м'яким, приємно знайомим голосом. Він обернувся і побачив Кім Кільов, що стоїть на одній із порослих травою дюн. Її купальник кольору морської хвилі наголошував на кожному вигину її повногрудого гнучкого тіла.
  
  
  "Я шукала тебе всюди", - сказала вона. "Що ви двоє робите на цьому боці острова?"
  
  
  "Нічого", - промимрив Чіун. "Особливо він".
  
  
  "Тоді підемо купатися", - сказала Кім із посмішкою. "Вода виглядає гарною".
  
  
  "Гарна ідея", - сказав Римо. "Чіуне, я попрактикую пізніше. Я обіцяю".
  
  
  "Сподіватимемося, що "пізніше" ще не надто пізно", - сказав Чіун.
  
  
  Кім Кайлі сказала: "Я взяла із собою дошку для серфінгу. Ми можемо кататися на ній по черзі". Вона вказала на високу траву, де лежала довга дошка із синьо-білого скловолокна.
  
  
  "Я піду першою", - сказала вона. "Я хочу повернути дошку до чотирьох".
  
  
  "Продовжуй", - сказав Чіун. "Ти теж можеш взяти мою чергу. Також черга Римо".
  
  
  "Ти милий", - сказала Кім.
  
  
  "Саме це я збирався сказати", - погодився Римо. Кім узяла дошку і граційно пірнула в прибій. Після того, як вона подолала гребінь хвилі, що набігає, вона прийняла сидяче положення і почала гребти далі.
  
  
  "Це неможливо", - сказав Чіун. "Як ми можемо чогось досягти з усіма цими відволікаючими факторами?"
  
  
  "Це канікули", - нагадав йому Римо. "Канікули - це те, для чого вони потрібні. І в будь-якому випадку, Кім - це не "всі ці розваги". Вона єдина".
  
  
  "Досить одного, щоб ти знехтував своє навчання", - сказав Чіун.
  
  
  Відповідь Римо було перервано криком про допомогу. Це був голос Кім, що перетворився на тонкий жалібний крик, коли вітер доніс його над водою. Римо прикрив очі долонею і помітив її, крихітну плямку вдалині. Її голова була прямо над поверхнею океану. Її руки були обгорнуті навколо слизької поверхні дошки, коли вона брикала і виляла хвостом, підганяється неспокійними, збитими вітром хвилями.
  
  
  Римо пірнув у прибій і поплив до неї, його плавні потужні гребки скорочували відстань між ними. Він відчував почуття збудження, визволення. Він не міг зосередитись під час короткого тренування; все це було частиною того неспокійного почуття, яке, як він думав, пройде, але якого він не міг позбутися останні два тижні. Але це зараз здавалося правильним.
  
  
  Піднявши голову, Римо вдивився поверх покритих білою піною хвиль, щоб миттю побачити Кім, коли її руки послабили хватку на дошці і з ще одним криком про допомогу вона сковзнула під воду.
  
  
  Тепер Римо ковзав по воді, рухаючись у ній не як людина, а так, як його вчив Чіун, як риба, перебуваючи у воді та поза нею. Коли він досяг місця, де пішла під воду Кім, він відкинув ноги назад, зігнувся і пірнув. Навіть на такій відстані вода була кришталево чистою.
  
  
  Але він не бачив жодних ознак її присутності. Де вона була? Він почав занурюватися глибше, коли відчув легкий тиск руху у воді за собою. Він обернувся, очікуючи побачити Кіма, але натомість раптово виявив, що заплутався у величезній мережі. Вона зімкнулась навколо, накривши його з усіх боків, ніби він був якоюсь комахою, яка помилково потрапила в павутину. Він з усіх сил намагався звільнитися, але чим більше він боровся, тим більше його тіло, що звивається, заплутувалося в мережі. Вона чіплялася за його руки та ноги та обвивалася навколо його тіла та голови. Його зір був затуманений тонкою, посиленою металом сіткою. Кожен зроблений ним рух тільки міцніше пов'язував його.
  
  
  Римо відчув спалах паніки, не за себе, а за Кім. Вона потребувала його. Це була лише мережа, проста зброя рибалки, сказав він собі. Нема чого хвилюватися. Він би розірвав мережу, а потім продовжив би свої пошуки.
  
  
  Повернувшись на пляж, Чіун спостерігав за тінню, що відкидається пальмою з обірваним листям. Її довжина підказала йому, що з того часу, як він побачив голову Римо, що пірнула під хвилі, минуло дві хвилини. Чіун подумав, що скоро повернеться до кондомініуму. День був важким, і чашка чаю надала йому заспокоєння.
  
  
  Заспокоївшись, зосередившись, Римо схопив мережу до рук і відчув, як вона вислизає. Він спробував знову і знову схибив. Подгоняемая сильним течією, мелкоячеистая павутина продовжувала йти межі досяжності, та її зусилля лише сильніше затягували мережу навколо нього. Тепер він оточував його повністю, такий самий щільний і чіплявся, як щойно загорнутий саван.
  
  
  Чіун зітхнув. Він подивився праворуч і побачив Кім Кайлі, що вибігала з прибою, а потім по піску, що повертається до своєї будівлі кондомініуму. Навіть у тієї жінки вистачило розуму вийти з води. Судячи з тіні пальми, що постійно подовжується, пройшло вже шість хвилин. Чіун не збирався сидіти тут весь день, поки Римо пустує в море. Він почекає ще трохи, а потім повернеться до квартири один, якщо Римо не повернеться. Якщо Римо хотів весь день плескатися як дурень, то це його справа. Але Чіун хотів чашку чаю. Чи не надто багато я просив?
  
  
  Римо відчув легке запаморочення, маленький попереджувальний сигнал у тому, що його метання почали витрачати запас повітря. Коли туго сплетена сітка ковзнула по його обличчю, він миттю побачив вдалині постать, що неухильно пливла до нього.
  
  
  Кім, подумав він. Він прийшов, щоб урятувати її, і тепер вона збиралася врятувати його.
  
  
  Але коли темна постать наблизилася і стала чіткішою, Римо побачив, що це не Кім. Це був чоловік у спорядженні водолазу.
  
  
  І в руці він тримав меч.
  
  
  * * *
  
  
  Дванадцять хвилин. Невже Римо очікував, що він тинятиметься тут увесь день, як якийсь прибиральник, який сподівається на чайові? Ні. У нього, Чіуна, були справи важливіші, і дуже скоро, з Римо чи без Римо, він вирушить їх виконувати. Він майже відчував аромат свіжого чаю.
  
  
  Людина-водолаз обійшла Римо навколо, маневруючи, щоб зайняти позицію. Прозора блакитна вода вкрилася брижами, коли тонке лезо вдарило. Воно пронизало мережу прямо в незахищені груди Римо. Римо кинувся вбік, тільки-но пішов з його шляху, коли лезо пройшло за чверть дюйма від того, щоб розпорити його грудну клітку.
  
  
  Людина-водолаз витягла меч і швидко вдарила знову. Римо зі свистом відскочив убік, але недостатньо швидко, і цього разу відточене, як бритва, лезо зачепило його плече. Це була не більше ніж подряпина, але було трохи крові, і рано чи пізно це привабило б акул.
  
  
  Зрештою, вирішив Римо, це була не така вже й чудова відпустка.
  
  
  Цього разу, тримаючи обидві руки на мечі, людина-водолаз кинулась на Римо зверху. Борючись із сіткою, Римо впав горілиць. Він міг відчувати холодну гладку сталь, навіть холодніше за воду, коли вона пройшла по його вилиці, як ласка коханця, передчуття того, що скоро мало статися. Він знав, що довго не протримається. Його голова була легкою, як циркова повітряна куля.
  
  
  Коли було необхідно, Римо міг годинами харчуватися киснем, що запасив у його тілі. Але для цього була потрібна нерухомість, припинення потреби організму в кисні. Він не зміг зробити це тут через напад людини-водолаза, і він відчув поколювання в нижній частині легень. Як довго він був під водою? Здавалося, минуло ціле життя. Ні. Дев'ятнадцять хвилин. Він міг би протриматися, похмуро сказав він собі.
  
  
  Двадцять хвилин, а Чіун було зрозуміти, що утримувало Римо. Можливо, він вислизнув із води так, що Чіун його не помітив; можливо, він повернувся до квартири і вже поставив кип'ятити воду для чаю.
  
  
  Римо зігнувся, але лезо знову зачепило його. Йому була потрібна майже вся його сила, щоб уникнути прямого влучення, а мережа продовжувала затягуватися навколо нього все щільніше, ще більше обмежуючи його рухи. Його легені були готові розірватися; голова наповнилася білим світлом. Скоро все скінчиться. Він міг бачити м'ясоїдну усмішку людини-водолаза, спотворену маскою з плексигласу. Римо завжди ставив питання, як виглядатиме смерть, коли він нарешті зустрінеться з нею віч-на-віч. Він ніколи не очікував, що це буде ідіотська посмішка під склом.
  
  
  Людина-водолаз висмикнула лезо з сітки і підняла його ще раз. Римо спробував змусити своє тіло рухатись, але нічого не сталося. Його тіло більше не слухалося. Він знав, коли треба здаватись. Ти здаєшся, коли більше не залишилося повітря; ти здаєшся, коли більше не залишилося сил боротися. Ваш розум може підказувати вам інші речі, але ваше тіло завжди знало, коли настав час здатися.
  
  
  Все було скінчено. Прощавай, Чіуне.
  
  
  Довге тонке лезо блиснуло у воді. Римо залишався нерухомий, його розум вже прийняв сталь, передчуваючи перший контакт, коли вона проріже шари плоті і м'язів, щоб розірвати тендітний міхур його серця.
  
  
  Коли лезо пронизало сітку, жовта рука, пузирячись, пронеслася крізь воду, витягнутий вказівний палець проробив дірку в горлі людини-водолаза. Червоні бульбашки ринули до поверхні, як рожеве шампанське, коли меч вислизнув з рук водолаза, і він опустився, млявий і неживий, на дно моря.
  
  
  Римо відчув, як сильні руки схопили сітку і просто розірвали її. Потім його потягнуло вгору. Його голова здалася на поверхні, і легені жадібно втягли повні ковтки солодкого повітря, що пахло сіллю.
  
  
  "Завжди приємно бачити доброзичливе обличчя", - сказав він.
  
  
  "Ти знаєш, як довго ти змусив мене чекати?" Запитав Чіун. "І це кімоно зіпсовано. Цей жахливий запах води ніколи не вивітриться з нього".
  
  
  "Де Кім?" Запитав Римо, раптово запанікувавши.
  
  
  "З нею все гаразд. У неї вистачило розуму вийти сухою з води до початку ігор", - сказав Чіун.
  
  
  "Як ти дізнався, що я в біді?"
  
  
  "Завжди можна очікувати, що ти матимеш неприємності", - сказав Чіун. Він витяг руку з-під води. Довге тонке лезо меча блиснуло на сонці. Темні очі Чіуна звузилися, коли він прочитав простий напис, вигравіруваний на лезі трохи нижче ручки. Вона складалася всього з двох слів, стародавніх індонезійських символів, що позначають "В" та "син".
  
  
  Коли вони вийшли з води на берег, Римо сказав: "Маленький тату, я думаю, що тепер мені краще. Я думаю, що час ховатися закінчився".
  
  
  "Добре", - сказав Чіун. "Бо настав час розповісти тобі про Майстра, який зазнав невдачі".
  
  
  Розділ дванадцятий
  
  
  Після того, як Чіун заварив чай, а Римо одягнув суху футболку і штани, вони сіли на підлогу обличчям один до одного, схрестивши ноги. Було вже пізно, і сонце, що заходило, наповнювало простору кімнату теплим сяйвом.
  
  
  "Я намагався розповісти тобі цю історію днями, але ти не слухав".
  
  
  "Це та сама історія про хлопця, якому не заплатили?" Запитав Римо.
  
  
  "Можна сказати і так", - припустив Чіун.
  
  
  "Бачиш? Я слухав. Я говорив тобі. Я завжди слухаю".
  
  
  "Якщо ти завжди слухаєш, чому ти ніколи нічого не вчишся?" Запитав Чіун.
  
  
  "Напевно, просто пощастило", - сказав Римо з усмішкою. Приємно було повернутись; приємно знову бути Римо. "Принца, про якого я говорив, звали Во, і в нього був брат, що поклав око на трон, брат, що збирає велику армію, набагато більшу, ніж йому було потрібно для захисту власних земель".
  
  
  "Схоже, це те, до чого ми дійшли", - сказав Римо.
  
  
  "Це так, але не якщо ти продовжуватимеш перебивати". Він сердито глянув на Римо і зробив ковток чаю. "Принц Во хотів позбутися цього брата-інтригана і в той же час не хотів, щоб смерть лежала біля його власного порога, тому принц Во послав за майстром Паком, і угоду було укладено. Вже наступного дня брат принца загинув, впавши з парапетів". свого власного замку.
  
  
  - А коли вбивця прийшов одержувати плату? - Запитав Римо.
  
  
  "Він був звільнений. Принц Во наполягав на тому, що смерть його брата була справжньою нещасною нагодою, і він не хотів визнавати роботу Майстра. Він відмовився платити обумовлену данину".
  
  
  "Це стає цікавим", - сказав Римо, намагаючись догодити Чіуну.
  
  
  "Це затягується, тому що ти продовжуєш мене перебивати. У будь-якому разі, наступного ранку наложницю принца знайшли мертвою. Новина про її смерть швидко поширилася по всьому королівству, і невдовзі всі дізналися, що брат принца загинув не випадково. Майстер Пак відправив своє повідомлення Він хотів, щоб йому заплатили.
  
  
  "Це чудовий спосіб надіслати повідомлення", - сказав Римо. "Набагато швидше, ніж Federal Express. І принц все ще відмовлявся платити?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. Його тонкі губи зігнулися в крижаній посмішці. "Принц Во відразу усвідомив свою помилку і відправив кур'єра до вбивці з подвійною оплатою: одна частина за вбивство, а інша - забезпечення мовчання майстра Пака".
  
  
  "Стільки зайвого золота. На мою думку, звучить як щасливий кінець. Мабуть, вони зламали святкові капелюхи в тій грязьовій ямі біля затоки".
  
  
  "Яка грязьова яма?" Запитав Чіун.
  
  
  "Сінанджу", - пояснив Римо.
  
  
  "Замовкни, ти, зайця", - гаркнув Чіун. "Оплата була тільки частиною цього. Важливішим, ніж сама оплата, спосіб, яким вона була зроблена. Принц Во не хотів, щоб його піддані вважали, що його змусили заплатити вбивці, але майстер Пак не міг цього допустити. Якщо один принц відмовиться платити йому. , інші можуть спробувати зробити те саме. Цього було вже недостатньо, щоб заплатити; йому потрібно було заплатити публічно, на знак поваги, як це було його правом”.
  
  
  "Отже, він відправив золото назад", - сказав Римо.
  
  
  "Звичайно, ні".
  
  
  "Правильно".
  
  
  "Він відправив назад порожні мішки, попросивши, щоб їх знову наповнили і знову зробили оплату там, де всі могли це бачити. Принц Во відмовився, бо його власна гордість була настільки велика, що він не хотів, щоб його бачили чиїйсь волі підлеглим волі". Натомість він скликав своїх воїнів і мобілізував цілу армію, щоб переслідувати і вбити одну-єдину людину».
  
  
  "Тримаю в заклад, це не спрацювало", - сказав Римо.
  
  
  "Цього не сталося. Найстарший і наймудріший генерал принца Во розробив план під назвою "семистороння смерть". Кожен спосіб смерті був накреслений на окремому камені. Смерть від меча, вогню і так далі. була знищена, а кожен із перших шести каменів був розбитий.
  
  
  "Велика армія скоротилася до жменьки людей, і єдиним шляхом, що залишився, був шлях до сьомого каменю. Говорили, що це остаточний, непереможний спосіб, який спрацює, коли всі інші зазнають невдачі".
  
  
  "Так ось чому Пак відомий як Майстер, який зазнав невдачі?"
  
  
  "Ні, не тому. Сьомий камінь так і не був використаний. Принц Во і його послідовники, що залишилися, вийшли в море і врешті-решт зникли з відомого світу. І коли вони зникли, сьомий камінь зник разом з ними".
  
  
  "Ну, і що трапилося з Паком?" Запитав Римо.
  
  
  Чіун зітхнув. "Він провів залишок своїх днів у пошуках принца Во. Зрештою, він був настільки пригнічений ганьбою і власною нездатністю знайти принца, що пішов у печеру і не приймав ні їжі, ні води, поки, нарешті, не помер. Він мав бачення. , хоча в останні моменти його життя. Він передбачав майбутнє, коли нащадки У спробують помститися іншому Майстрові Сінанджу. Вмираючи, Пак залишив загадкове повідомлення, попередження про те, що сьомий камінь говорить правду".
  
  
  Він подивився на Римо, чекаючи на коментарі. Римо знизав плечима. "Цікава історія, але це було дві тисячі років тому. Можливо, одного разу вони хотіли поквитатися, але, гаразд, це було давним-давно".
  
  
  "Поки родовід тече безперервно, пам'ять не вмирає", - сказав Чіун. Він осушив свою чашку. "Пам'ятаєш, коли ми вперше спустилися сюди? Та маленька стаття, про яку ти розповідав мені, та, в якій описувався великий камінь, який вони відкопали на цьому острові?"
  
  
  "Я пам'ятаю, що згадував про це", - сказав Римо. "Ви хочете сказати мені, що це був сьомий камінь?"
  
  
  "Можливо", - урочисто відповів Чіун. "У імператора Сміта є його фотографії, і він намагається з'ясувати, що там написано".
  
  
  "Почекай, Чіуне", - сказав Римо. "Ти говориш усіма мовами, про які я коли-небудь чув. Ти не можеш прочитати цей напис?"
  
  
  "Мова давно мертва, - сказав Чіун, - і Пак не залишив жодних інструкцій щодо його використання".
  
  
  "Можливо це зовсім не той камінь", - сказав Римо.
  
  
  "Ймовірно, так і є", - сказав Чіун. "Ось доказ". Він підняв меч, який забрав у людини-водолаза, і провів кінчиками пальців гравіювання на лезі. "На давньо-індонезійському це означає "Во" і "син". Я думаю, люди сьомого каменю полюють на нас".
  
  
  "І Пак каже, що сьомий камінь знає справжній спосіб вбити нас?" Запитав Римо.
  
  
  "Так говорить легенда", - сказав Чіун.
  
  
  "Тоді нам краще сподіватися, що Смітті дізнається, що написано на камені", - сказав Римо.
  
  
  "Це було б непогано", - люб'язно сказав Чіун, допиваючи чай.
  
  
  Розділ тринадцятий
  
  
  Гарольд В.В. Сміт сидів перед комп'ютером, спостерігаючи, як спалахують і гаснуть маленькі вогники, ніби хтось усередині беззвучної машини намагався відправити йому повідомлення в коді.
  
  
  Сміт любив комп'ютер, тому що він був здатний за секунди чи хвилини робити те, на що люди могли б піти дні і місяці. Але він ненавидів його ще й тому, що як тільки він починав працювати, нічого не залишалося робити, окрім як сидіти і чекати, поки він закінчить. Це змусило його відчути себе винним. Технічно він міг працювати, але насправді нічого не робив, тільки барабанив пальцями по консолі. Після стількох років роботи в уряді він все ще відчував тривожні болі через те, що не працював, і маленький тугий вузол у животі, який відчувався так, ніби проковтнув твердий гумовий м'яч.
  
  
  Він очолював свою власну організацію і не звітував ні перед ким, окрім самого президента. І все ж у нього був кошмар, що повторюється, жахливий сон про той день, коли хтось увірветься в штаб-квартиру CURE в Раї, штат Нью-Йорк, подивиться на нього, ткне пальцем і скаже: "Ось ти де, Сміт. Знову. ледарюєш за комп'ютером."
  
  
  Він відчув, як вузол у животі трохи слабшає, коли на екрані монітора комп'ютера з'явилося повідомлення. Машині вдалося розшифрувати першу частину послання на камені, знайденому в Малій Ексумі, хоча чому Чіун вважав це важливим, було поза розуміння Сміта.
  
  
  "Дві сливи", - відстукав комп'ютер. Сміт вимовив це вголос, щоб почути, як це звучить, але прозвучало не краще, ніж було написано. У цьому й полягала проблема з давніми мовами. Вони були схильні описувати речі в термінах фруктів, зірок, дерев, птахів та нутрощів. Все означало щось інше, тому що давнім не вистачало дару прямої прози.
  
  
  Машина вагалася, але тепер вона вистукала два слова з кінця напису. Тепер у нього було:
  
  
  "Дві сливи... позбавлені".
  
  
  Не повчально, насупившись, подумав Сміт. Без середини повідомлення взагалі не мало сенсу, і в нього було неприємне відчуття, що навіть коли комп'ютер нарешті обчислить середню частину, повідомлення все одно не матиме особливого сенсу.
  
  
  І все ж таки він повинен повідомити Чіуну про те, що машина вже дізналася. Він зателефонував Малій Ексумі, і Римо відповів після першого гудку.
  
  
  "У мене є деяка інформація для Чіуна", - сказав Сміт. "Напис на камені, який він хотів, щоб я переклав".
  
  
  "Приголомшливо. Що там написано?" Запитав Римо.
  
  
  "Ну, у мене поки немає всього напису. Тільки пропозиція, тільки початок і кінець. У середині не вистачає дечого, з чим комп'ютер ще має розібратися", - сказав Сміт.
  
  
  "Просто дай мені те, що в тебе є зараз", - сказав Римо.
  
  
  Сміт прочистив горло. "Дві сливи" – це перша частина. І потім йде пробіл. "Позбавлені" - це остання частина." Сміт вислухав п'ятнадцятисекундне мовчання на іншому кінці дроту. "Ти зрозумів це, Римо?" нарешті він запитав:
  
  
  "Так. Я зрозумів", - сказав Римо. "Дві сливи зникли? Це велике послання".
  
  
  "Це все, що я маю на даний момент".
  
  
  "Що означає "позбавлений"?" Запитав Римо.
  
  
  "Знедолений, засмучений, із розбитим серцем", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре. А про що "дві сливи"?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Сміт.
  
  
  "Ну й справи", - сказав Римо. "Не забудьте відразу ж зателефонувати нам, Смітті, якщо отримаєте ще якісь цікаві новини, подібні до цієї. Вау, я не можу дочекатися, коли скажу Чіуну, що дві сливи зникли. Він буде по-справжньому схвильований".
  
  
  "Насправді мені не потрібний твій сарказм", - сказав Сміт.
  
  
  "І ти мені насправді не потрібний", - сказав Римо, вішаючи слухавку.
  
  
  * * *
  
  
  Це була чудова ніч для похорону. Небо над головою було ясним, усипаним мільйоном мерехтливих зірок. З океану дув стійкий прохолодний бриз, ворушачи квітучі виноградні лози вздовж садової стіни та наповнюючи нічне повітря їх соковитим солодким ароматом. Метеоролог гарантував відсутність дощу, і, начебто його заспокоїло цю метеорологічну досконалість, труп, здавалося, посміхався.
  
  
  Широкий смарагдово-зелений простір галявини за домом Реджинальда Воберна було заповнено зібраними нащадками клану В. . Одягнені в спадаючий шовковий одяг, костюми для відпочинку, пов'язки на стегнах, вони пройшли повз могилу Рі Вока, свого загиблого родича. Він приніс остаточну жертву, заплатив ціну, яку можна заплатити лише один раз. Він помер у битві, єдиний вірний спосіб померти для воїна Війни. У голові кожного була думка, що немає більшої честі, немає більшої шляхетності, ніж те, що зараз належало Рі Воку.
  
  
  Прохолодне нічне повітря було наповнене плачем, голосіннями, що вимовляються пошепки молитвами і мелодійними піснеспівами про безпечний і швидкий відхід душі Рі Вока - симфонією скорботи, що виконується на десятках різних лінгвістичних інструментів.
  
  
  Чудово обставлена труна Рі Вок з атласного дерева була покрита товстим килимом квітів, деякі з яких були настільки рідкісними, що їх ніколи раніше не бачили у західній півкулі.
  
  
  Інші нащадки принца Во залишили на могилі безліч предметів, кожен з яких свідчить про те, як шанували велику смерть у їхній рідній культурі.
  
  
  Коли останній із скорботних віддав данину поваги і могила була засипана, високі французькі двері особняка розсунулися, і з'явився Реджинальд Воберн III верхи на гладкому чорному жеребці, його голову вінчала корона з трьох пір'я, що розвіваються, а блискучі боки прикрашали стрічки, інкрустовані камінь.
  
  
  Реджі нічого не сказав. Він не дивився ні праворуч, ні ліворуч. Всі родичі принца Во могли бачити серйозне вираження його гарних рис, і вони знали, що в цей момент вони не існували для Реджинальда Воберна III. Кожен був упевнений, що його скорбота була така чиста, така сильна, що в його розумі не залишалося місця ні для чого іншого. У його всепоглинаючому розпачі вони знали, що його душа була єдина з душею його брата, Рі Вока.
  
  
  Це був чудовий момент, час, подія, яка залишиться в історії та пісні, дорогоцінний спогад, що передається з покоління до покоління.
  
  
  Реджинальд Воберн III направив прикрашеного коштовностями коня вперед. З серйозним обличчям він повільно, царствено під'їхав до могили.
  
  
  Вражені чудовим видовищем, нащадки випустили колективний подих. Вони могли говорити десятками різних мов, сповідувати десятки різних віросповідань і культур, але кожен, нарешті, побачив у Реджинальді Воберні III справжнього принца, справжнього лідера своєї пастви, вбитого горем через смерть одного зі своїх.
  
  
  Реджі дістався місця поховання і обережно осадив благородного жеребця так, щоб тварина стояла прямо над прямокутником свіжовкопаної землі. Тільки тоді він помітив присутність інших. Сидячи у сідлі прямо, як шомпол, він повільно повернув голову, його ясні блакитні очі обвели натовп.
  
  
  Потім він простяг руку і ляснув коня по шиї.
  
  
  "Добре, Вінді", - крикнув він. "Зроби це для тата". Пролунав гучний свистячий звук, наче лопнула повітряна кулька, коли чорний жеребець вирвався на волю. А потім зробили довге гігантське вилучення поверх могили. Їдкий запах гною перебив солодкий аромат тисяч квітів і перекрив тонкий димок пахощів, що горять. Запах кінських екскрементів важко висів у прохолодному нічному повітрі, такому ж густому, як запах самої смерті.
  
  
  "Гарний хлопчик", - сказав Реджі, поплескавши коня по горлу. Він озирнувся навколо і сказав: "Ось як ми винагороджуємо невдачу. Що, чорт візьми, хорошого в спробах, якщо в тебе нічого не виходить? а наступного, хто зазнає невдачі, я можу просто повісити на дереві гнити. Зараз. Хто буде наступним?
  
  
  Ніхто не поворухнувся. Ніхто не промовив жодного слова. Тиша була така щільна, що її можна було намазати на крекер.
  
  
  "Ну?" Зажадав відповіді Реджі. "Хто наступний?" Після довгої хвилини в тіні почулося ворушіння. З'явилася вродлива жінка, відбите місячне світло срібло її блискуче чорне волосся.
  
  
  "Я буду наступною", - тихо сказала Кім Кайлі.
  
  
  Реджі посміхнувся. "Чому ти нарешті зволів приєднатися до нас?"
  
  
  "Я досліджувала тему", - спокійно відповіла Кім. "Тепер я готова".
  
  
  "Як ти збираєшся вбити його?" - Запитав Реджі.
  
  
  "Чи є біла людина важливою метою?" Холодно запитала Кім.
  
  
  На мить Реджі розгубився, потім сказав. "Ні. Звичайно, ні. Кореєць - справжня мета".
  
  
  "Правильно", - сказала вона. "Ти запитав, як я вб'ю білу людину", і вона похитала головою. "Не я одна. Цей шлях приведе тільки до ще більшого провалу. Ми вб'ємо його. Усі ми."
  
  
  "Яким чином?" Запитав Реджі.
  
  
  "Спосіб, описаний у камені", - сказав Кім з посмішкою. "І це теж приведе старого корейця до наших рук". Вона зробила паузу і дивилася прямо на Реджі, який крутився в сідлі. "Це було там весь час", - сказала Кім. "Ти просто мав це побачити. Чи бачиш, єдина слабкість Римо - старий Чіун, кореєць. А Чіун відданий Римо. Вони схожі один на одного. Це плоди кісточки".
  
  
  "Але як ми їх вб'ємо?" Запитав Реджі.
  
  
  "Старий - це перша злива", - сказала Кім.
  
  
  "І спосіб убити першу сливу..." Вона завагалася і посміхнулася. "... це вбити другу сливу".
  
  
  "І як ми знищимо другу сливу?" Запитав Реджі.
  
  
  "З першою сливою", - тихо сказала Кім.
  
  
  Розділ чотирнадцятий
  
  
  "За дверима щось є, Чіуне", - сказав Римо.
  
  
  "Звичайно, є. Усю ніч я чув, як натовпи людей кидали речі у наші вхідні двері. Я не спав ні секунди", - пробурчав Чіун.
  
  
  "Це лише конверт", - сказав Римо. Він перевернув листок паперу жовтувато-коричневого кольору і побачив своє ім'я і Чіуна, написане на лицьовій стороні жирним плавним почерком з безліччю завитків.
  
  
  Записка всередині несла стійкий аромат знайомих парфумів.
  
  
  Дорогий Римо.
  
  
  Вибачте за вчорашнє зникнення. Але течія нарешті витягла мене і дошку для серфінгу назад на берег, і я хотів повернути дошку в пункт прокату, перш ніж з мене візьмуть понаднормову роботу. У будь-якому випадку, я знаю, що ти добрий плавець, тому я знав, що ти в безпеці. Але мені все ще ніяково залишати тебе, не сказавши ні слова, тому, щоб загладити свою провину, я хотів би запросити тебе на вечірку. Це своєрідне сімейне возз'єднання, яке влаштовують мої люди. Воно починається сьогодні о другій годині дня в маєтку Воберн на північному краю острова. Будь ласка, приведи з собою і Чіуна. Я так багато розповіла про вас двох, і сім'я дуже хоче познайомитися з вами обома. Буде особливий сюрприз.
  
  
  З любов'ю, Кім
  
  
  Чіун вийшов зі спальні і побачив у дверях Римо, що читає записку.
  
  
  "Ти перестав читати мою пошту?" Запитав Чіун.
  
  
  "Чому ти думаєш, що це для тебе?"
  
  
  "Хто міг тобі щось написати?" – спитав Чіун. Він вихопив записку з рук Римо і повільно прочитав її.
  
  
  "Це від Кім", - сказав Римо. "Запрошення на вечірку".
  
  
  "Я бачу це сам. Я пам'ятаю, як одного разу ти повів мене на вечірку, і люди продовжували намагатися змусити мене їсти мерзенні штуки, які були намазані на крекери, і купувати пластикові миски з кришками. Ти думаєш, це буде така вечірка?"
  
  
  "Я так не думаю", - сказав Римо.
  
  
  "Почекай. Стривай. Вона каже, що це особливий сюрприз", - сказав Чіун.
  
  
  "Правильно".
  
  
  "Що це?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я не знаю. Якби я знав, це не було б сюрпризом", - сказав Римо.
  
  
  "Це Барбра Стрейзанд", - сказав Чіун. "Я знаю це. Ця Кім відчувала себе винною, тому що вона не давала тобі тренуватися, і тепер вона збирається уявити мені Барбру Стрейзанд, щоб загладити свою провину".
  
  
  "Я не думаю, що на будь-якій вечірці, на яку ви, ймовірно, підете, вам зроблять подарунок у вигляді Барбри Стрейзанд", - сказав Римо.
  
  
  "Ми йдемо", - рішуче заявив Чіун. "Я одягну свою нову мантію. Ти хочеш одягнути одну з моїх старих мантій?"
  
  
  "Ні дякую".
  
  
  "Що ти збираєшся одягнути?"
  
  
  "Чорна футболка та чорні штани", - сказав Римо. "Повсякденний, але стриманий. Ідеальний додаток до будь-якої нагоди".
  
  
  "У тебе немає уяви", - сказав Чіун.
  
  
  "Так, хочу", - сказав Римо. "Сьогодні я подумую про те, щоб одягнути шкарпетки".
  
  
  "Я впевнений, що всі будуть вражені", - сказав Чіун.
  
  
  "Немає нічого надто хорошого для Барбри Стрейзанд", - сказав Римо.
  
  
  Вони пішли, щоб прогулятися на вечірку, але пройшли лише кілька ярдів пляжем, коли в їхній квартирі задзвонив телефон.
  
  
  "Я відчиню", - сказав Римо, повертаючись назад до вхідних дверей.
  
  
  "Отримати що?"
  
  
  "Телефон", - крикнув у відповідь Римо.
  
  
  "Тільки не бери його із собою", - сказав Чіун. "Я ненавиджу ці речі".
  
  
  На іншому кінці дроту був Сміт. "У мене є це", - сказав він Римо. "Напис цілком".
  
  
  "Що це?" Запитав Римо.
  
  
  "Перша частина, схоже, являє собою список зброї. У ній йдеться про використання копій, вогню та моря і, нарешті, йдеться про використання часу. У ній йдеться про особливий вбивця. Це щось означає для тебе?"
  
  
  "Ні, але, можливо, Чіуну. Що-небудь ще?"
  
  
  "Але що з рештою, з тією недостатньою частиною?"
  
  
  "Так?" Сказав Римо.
  
  
  "Недостатнє слово - "розколотий"."
  
  
  "Розколовся?" перепитав Римо.
  
  
  "Правильно. Розколотий. Зламаний. Напис говорить: "Дві сливи, розколоті, позбавлені". - У його голосі звучала гордість.
  
  
  "І все ж, що це означає?" Запитав Римо. "Звучить як записка якоїсь плаксивої домогосподарки в продуктовий магазин. "Дві сливи, розколоті, втрачені". Кого хвилюють зламані сливи?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Сміт. "Я думав, ти дізнаєшся".
  
  
  "Дякую, Смітті. Я скажу Чіуну".
  
  
  Коли він розповів Чіуну про звіт Сміта, старого корейця, здавалося, більше зацікавив список зброї.
  
  
  "Ти кажеш, останнім у списку був час?" Запитав Чіун.
  
  
  "Так сказав Сміт. Що це за зброя – час?" Запитав Римо.
  
  
  "Найнебезпечніший з усіх", - сказав Чіун.
  
  
  "Як це?"
  
  
  "Якщо хтось чекатиме досить довго, його ворог подумає, що він забув, і послабить пильність".
  
  
  "Так ти думаєш, це справді було з сьомого каменю принца Во?" - Запитав Римо.
  
  
  Чіун мовчки кивнув головою.
  
  
  "І що там щодо "Двох слив, розколотих, позбавлених"?" Запитав Римо.
  
  
  "Я думаю, ми скоро дізнаємося", - сказав Чіун. Горбисті галявини маєтку Уорбернів виглядали так, ніби тут щорічно влаштовувався різдвяний пікнік Організації Об'єднаних Націй. Люди у всіх видах місцевого одягу, які Римо колись бачив. Вони мовчки розступилися, пропускаючи Римо та Чіуна, потім зімкнулися за ними. Звуки неперекладеного шепоту переслідували їх зеленим полем.
  
  
  Римо нарахував десять довгих столів, задрапірованих білою дамастовою тканиною і обставлених всілякими стравами та напоями. Змішані аромати каррі, риби і м'яса змагалися з капустою, що димиться, і гострою індонезійською бараниною. Там були сервіровані на пару столи з овочами та вазами зі свіжими фруктами, багатьох із яких Римо ніколи раніше не бачив.
  
  
  "Тут пахне, як у бомбейському провулку", - сказав Чіун, з огидою зморщивши ніс.
  
  
  Римо вказав уперед. Там стояв маленький, покритий лляною скатертиною столик. На ньому стояв срібний глечик зі свіжою водою і срібна страва для розтирання, наповнена догори комковатим, схожим на кашку рисом.
  
  
  "Для нас", - сказав Римо. Він подумав, що з боку Кім Кайлі було приємно згадати, і йому стало цікаво, де вона.
  
  
  Він подивився, але не зміг розгледіти її в юрбі. Вона сказала, що це сімейне возз'єднання, і він очікував побачити пару дюжин чоловік у костюмах для відпочинку, шортах та смішних солом'яних капелюхах, що стовпилися навколо гриля для барбекю. Він не чекав на це.
  
  
  "Я не бачу Барбру Стрейзанд", - сказав Чіун.
  
  
  "Можливо, вона збирається в'їхати на слоні", - припустив Римо.
  
  
  Чоловік у твідовому костюмі підійшов і простяг Римо руку. "Дуже радий, що ви змогли прийти", – сказав він. "Я Резерфорд Воблі". Він ввічливо кивнув Чіуну, коли Римо потис йому руку.
  
  
  "А це Редді Воцнечк", - сказав він. Римо знову повторив процес із лунолицьим слов'янином.
  
  
  "Лі Вотан", - сказав азіат поруч із ним і вклонився. "А це..." Він почав перераховувати імена людей, що стоять поряд. Уофтон, Уоверт, Возенто та Вопо. Всі імена звучали для Римо однаково, і він кивнув, усміхнувся і, щойно зміг, розчинився в натовпі.
  
  
  Імена, подумав він. Чому кожен із них починається з WO? І справа була не лише в людях, яких він зустрів сьогодні вдень. Там були Вільям та Етель Уандер, люди з кіно, та Джим Вортман, їх фотограф. А що щодо фанатичного індонезійця, який намагався вбити президента? Його звали Ду Вок. Римо здавалося, що куди б він не пішов за останні кілька тижнів, скрізь натикався на людей, чиї імена починалися на WO.
  
  
  За одним яскравим, сяючим винятком.
  
  
  Римо неквапливо попрямував яскраво освітленим лужком до будинку. Він залишив Чіуна позаду, захопленого бесідою з молодим аристократом, одягненим у бездоганний білий лляний костюм. Здавалося, що вони з Чіуном вже зустрічалися на острові раніше, бо вони розмовляли як старі друзі.
  
  
  Ближче до будинку розташовувався ряд дзеркальних басейнів, усипаних водяними ліліями, і велика альтанка.
  
  
  Поруч із будинком він побачив чотири високі колони, схожі на флагштоки, кожна з яких була увінчана групою прямокутників, повністю покритих темною тканиною.
  
  
  Він прослизнув у будинок і знайшов телефон у бібліотеці. Сміт відповів після першого гудку.
  
  
  "Пошукай для мене ім'я", - сказав Римо. "Кім Кайлі".
  
  
  "Кіноакторка?" Запитав Сміт.
  
  
  "Це той самий".
  
  
  "Почекайте". Сміт поклав слухавку, і Римо почув клацання кнопок, а потім приглушене дзижчання. "Ось воно", - сказав Сміт, повертаючись на лінію. "Кайлі, Кімберлі. Народилася Карен Волінскі в 1953 році. . . ."
  
  
  "Вимовте по літерах це прізвище", - сказав Римо.
  
  
  "В-о-л-і-н-с-к-і", - сказав Сміт.
  
  
  "Дякую", - сказав Римо. Він повісив трубку і якийсь час стояв нерухомо, не зовсім готовий повірити в це. Але це мало бути правдою; дуже багато можна було списати на збіг.
  
  
  Звуки вечірки долинали через відчинене вікно. Сміх, музика, дзвін келихів. Але у Римо більше не було святкового настрою, і він вийшов через бічні двері особняка і неквапливо побрів уздовж пляжу.
  
  
  Все це було якось пов'язане. Кім та всі інші, чиї імена починалися на WO. Усі обірвані нитки пов'язані з замахами на його життя, древній камінь, який говорив правду, незламний принц і його нащадки та Майстра синанджу, минулого та сьогодення. Всі вони були пов'язані воєдино ниткою, яка тяглася з цього моменту в глибину століть. Що там сказав Чіун? Римо згадав:
  
  
  "Поки родовід тече безперервно, пам'ять ніколи не помре".
  
  
  Римо виявив, що кроки привели його до відокремленої бухти, де вони з Кім вперше зайнялися любов'ю. Це все ще турбувало його. Якщо Кім була частиною якогось плану помсти, то чому вона залишилася з ним у печері? Вони кохали, коли обрушилася гігантська хвиля. Якщо вона заманила Римо туди, щоб убити його, то, напевно, мала розуміти, що теж йде назустріч власної смерті. Чомусь він у це не вірив.
  
  
  Кім, можливо, і була вірним нащадком принца Во, але вона не була схожа на жінку, яка наклала на себе руки лише для того, щоб зрівняти рахунок двохтисячолітньої давності.
  
  
  Римо увійшов до печери і посміхнувся, побачивши місце, де вони лежали разом на теплому піску. Згадка була все ще живою, такою ж реальною, як сіль у морському повітрі.
  
  
  Він побрів назад углиб печери. Тепер він згадав, що коли гуркітливе виття води заповнило вхід у печеру, Кім не побіг інстинктивно до входу. Натомість вона розвернулась і кинулася до задньої частини отвору, далі від безпеки, далі від повітря та землі нагорі.
  
  
  Римо повернувся до того місця, де він підхопив її, коли вона брикалася, била і кусала його. Він звів очі і побачив мерехтіння світла зверху. Ось воно. Отвір у даху печери досить великий, щоб через нього могла пройти одна людина. Якби людина стояла на цьому самому місці, потік води підняв би її прямо до цього отвору.
  
  
  Не дивно, що Кім так люто чинила опір, коли Римо схопив її. Він списав це на паніку, але, правду кажучи, вона намагалася вирватися, щоб врятувати себе, ніколи не розглядаючи можливість того, що Римо зможе плисти проти води, що набігає, і доставити їх обох у безпечне місце.
  
  
  Просто щоб переконатися, Римо видерся по каменях і протиснувся через отвір. Йому довелося туго, але для Кім Кайлі це було легко.
  
  
  Він опинився на скелястому виступі над печерою. Навіть коли приплив був найвищим, той, хто стояв тут, був у безпеці.
  
  
  Тепер нічого не залишалося робити, окрім як прийняти факти. Весь цей час це була Кім, яка зовсім не дбала про нього, але водила його за ніс, як жертовне ягня. Спочатку в печеру, а коли це не спрацювало, в океан, де водолаз чекав на нього, щоб прикінчити. І вона, мабуть, теж пов'язана з бандитами, тими, що в індіанській резервації.
  
  
  Те, що Римо вважав люблячою, дбайливою жінкою, виявилося не більш ніж привабливою принадою.
  
  
  Римо повернувся вздовж пляжу, пройшов через особняк і вийшов на простору галявину. Вечірка була в самому розпалі. Він побачив, що Чіун все ще розмовляє з тим аристократичним чоловіком у білому, а також із напівдюжиною інших, що зібралися навколо тісним колом.
  
  
  Римо відчув руку на своєму плечі. Він обернувся і побачив там Кім, яка виглядала несамовито красивою в блакитній шовковій сукні з глибоким вирізом.
  
  
  "Дорогий", - прошепотіла вона і обвила руками його шию.
  
  
  Вона міцно обійняла Римо, притискаючись до нього. Його ніздрі наповнив аромат її парфумів. Все було саме таким, яким він запам'ятав його з першого дня, насиченим і екзотичним. З гіркотою він сказав собі: такий самий примітивний і потужний, як різьблений камінь на тропічному пляжі.
  
  
  Вона нарешті відпустила його, але важкий аромат парфумів, здавалося, прилипав до його одягу, як постійне болюче нагадування про його вразливість.
  
  
  "Ти добре проводиш час?" спитала вона з сліпучою голлівудською усмішкою.
  
  
  Рімо нічого не сказав. Він ще раз глянув на неї, потім повернувся і попрямував крізь натовп за Чіуном.
  
  
  Розділ п'ятнадцятий
  
  
  Він не бачив Чіуна, а натовп уже піднімався вгору пагорбом до особняка. Молодий чоловік у костюмі Твіда підійшов до Римо і підштовхнув його ліктем.
  
  
  "Уявлення ось-ось почнеться".
  
  
  "Тримаю парі", - сказав Римо.
  
  
  Він уловив проблиск мерехтливого зеленого і золотого кольорів, які, мабуть, виходили від одягу Чіуна, і став проштовхуватися крізь натовп, доки не знайшов літнього корейця.
  
  
  "У них немає Барбри Стрейзанд", - сказав Чіун. "Але в них буде цирк". Його голос звучав щасливо.
  
  
  Римо нахилився і прошепотів так, щоб ніхто інший не міг почути. "Чіун, це нащадки принца В. Вони наші вороги".
  
  
  Чіун прошипів у відповідь. "Я знаю це".
  
  
  "Тоді навіщо ми тут зупинилися? Давайте забронюємо номер".
  
  
  "Це означає піти?" Запитав Чіун.
  
  
  "Це означає "йди", - сказав Римо.
  
  
  "Отже, ми йдемо, і що потім?" Запитав Чіун. "Ще один день, ще один рік, і ці люди, які не захотіли належним чином сплатити рахунок майстру Паку, знову прийдуть до нас?" Буде краще, якщо ми вирішимо все це зараз”.
  
  
  "Якщо ти так кажеш", - сказав Римо.
  
  
  "Я так говорю", - сказав Чіун. "Йди, встань з іншого боку і тримай очі відкритими".
  
  
  "Чи є лідер? Чому б просто не забризкати його зараз?" Сказав Римо.
  
  
  "Бо ми не знаємо, що станеться потім. Діяти без інформації - значить накликати біду. Інша сторона".
  
  
  "Добре", - сказав Римо і перейшов на інший бік прямокутного майданчика, кожен кут якого був відзначений великими колонами, які він помітив раніше. Чорні тканини, що покривали верхівки колон, все ще були на місці.
  
  
  Молодий чоловік, з яким Чіун розмовляв раніше, тепер стояв у центрі галявини.
  
  
  Він підняв руку, вимагаючи тиші, отримав її і оголосив ясним голосом: "Я Реджинальд Воберн Третій. Я вітаю вас на возз'єднанні сім'ї В. Нехай почнеться веселощі".
  
  
  Коли він вийшов з галявини, десь ударили в мідний гонг, викликавши глибоке горлове відлуння. Тріо високих дерев'яних флейт видало ніжний акорд мелодії. Задзвеніли тарілки, і знову прогримів гонг, коли трупа яскраво одягнених східних акробатів, перекидаючись, пробилася крізь натовп на ринг.
  
  
  "Дивовижні вофани", - сказав молодик поруч із Римо.
  
  
  "Якщо ти збираєшся стати моїм тур-директором, як тебе звуть?" - Запитав Римо.
  
  
  "Резерфорд Воблі", - сказав чоловік.
  
  
  "Я так і думав", - сказав Римо.
  
  
  Він з огидою відвернувся і побачив, як Уофани кружляють по рингу, роблячи стрибки на руках і перекиди, сальто назад і перекочування. Їхні тіла летіли повітрям, як яскраві кольорові плями, коли вони проходили один над одним і під ним, як дзиги, що обертаються в постійному русі. Хоча площа, на якій їм потрібно було працювати, була невелика, їм вдалося пройти через серію візерунків, що переплітаються, настільки ж складних, як павутиння, зіткана з чистої енергії і руху.
  
  
  Одягнені в піжами виконавці згрупувалися в центрі рингу і перекинулися вгору, утворивши людську піраміду. Вони були гарні, з огидою подумав Римо, але він бачив усе це раніше. Він ставив питання, коли вони почнуть обертати тарілки на довгих бамбукових жердинах.
  
  
  Спортсмени розібрали піраміду та скотилися на землю під оплески глядачів. Римо оглянув галявину у пошуках Чіуна, але не зміг його побачити.
  
  
  Пронизливі звуки флейт наповнили повітря звуком, схожим на скорботний крик. Залунали тарілки, а потім знову гонг із його глибокою протяжною луною.
  
  
  Акробати відгукнулися на музику. Вони пролетіли через кільце, дві, три, четверо одночасно, прискорюючи кольорові плями, які, здавалося, кидали виклик законам гравітації, налітаючи одна на одну, здавалося, зависаючи в повітрі у верхній точці стрибка, прокладаючи собі шлях через галявину. А потім одягнений у синє акробат обігнав інших виконавців і налетів на Римо, як бомбардувальник, що пікірує.
  
  
  Це почалось. Римо відступив на півпростору убік і підняв руку. Здавалося, що насправді він нічого не зробив, можливо, просто помахав комусь у натовпі з іншого боку арени. Але стрибок акробата ногами вперед повністю минув Римо, крім того місця, де плече азіату зачепило кінчик витягнутої руки Римо. Дотик супроводжувався хрускотом кістки, що ламається, свистом видихуваного повітря, а потім протяжним криком, коли акробат ударився об землю. На цей раз він не підстрибнув.
  
  
  Ще двоє кинулися до Римо. Цього разу червоний та зелений. Римо трохи повернувся, спіймавши одного лопаткою, а другого коліном. Він сподівався, що Чіун спостерігає за ним, бо відчував, що його техніка виконання двох рухів справді гарна. Крики хворобливого подиву акробатів заглушили шалену трель флейт. Люди в червоно-зеленому одязі злетіли вгору, як мильні бульбашки на вітрі. Подібно до мильних бульбашок, вони розбилися, ударившись об землю. Повертаючись, Римо краєм ока побачив, як Реджинальд Воберн смикнув за шнур, що звисав із одного з прямокутних стовпів. Пролунав сліпучий спалах світла, коли дзеркало на жердині підняло і відобразило яскраве сонячне світло прямо в очі Римо. Римо здивовано моргнув. Коли він знову розплющив очі, йому довелося проігнорувати дзеркало, тому що східні акробати, що залишилися, наближалися до нього з ножами, які вони витягли з-під одягу. Римо ухилився з їхнього шляху, і в цей момент стався ще один спалах сліпучого світла. Потім ще одна. І ще.
  
  
  Різке біле світло обпалив йому очі. Римо пірнув подалі від акробатів, у натовп людей, що стояли навколо арени для виступів, його очі були заплющені. Він знову відчинив їх, але все ще нічого не міг бачити. Яскраве світло на мить вразило його зір, і позаду себе воно могло чути крики східних акробатів, коли вони намагалися дістатися до нього.
  
  
  Римо побіг, потім зупинився, коли тонкий високий голос здійнявся над сотнею різних звуків. То був голос Чіуна, що височів над натовпом. Він звучав металево та напружено.
  
  
  "Рімо", - заволав Чіун. "Допоможи мені. Атакуй зараз. Звільни мене. Допоможи".
  
  
  Його сліпі очі горіли, Римо кинувся на голос. Він знав, що вісім кроків приведуть його до мети. Але коли він був там, усе, що відчував, була тиша. Там були люди, які завмерли в очікуванні. Римо міг відчувати їх, чути їхнє дихання, відчувати напруженість у їхніх тілах, відчувати невеликі рухи, які вони робили, навіть коли їм здавалося, що вони стоять зовсім нерухомо.
  
  
  Але там, звідки долинав голос Чіуна, нічого не було.
  
  
  Позаду Римо почув голоси акробатів, що прямують до нього. І він вловив аромат парфумів, до болю знайомий аромат, який сколихнув надто багато спогадів. Це були духи Кім Кайлі, насичені та екзотичні, такі ж індивідуальні, як відбиток пальця, коли вони поєднувалися з ароматом її власного тіла.
  
  
  Вона була там, а потім з'явився інший запах.
  
  
  Це був запах крихітних частинок нагару, які залишаються у стволі зброї після пострілу. Незалежно від того, скільки разів зброю чистили, запах завжди залишався для тих, хто здатний її відчути.
  
  
  Римо відчув, як повітря знову змінилося, почув шурхіт руху, коли тонкий палець повільно потяг назад спусковий гачок. Він хотів крикнути "Ні", але не було часу, і натомість його невимовне слово перетворилося на оглушливий рев відчаю, який зруйнував тишу, коли Римо, незрячий, але безпомилковий, потягся на звук і опустив руку на білу ароматну шию. Він почув звук кістки, що ламається, схожий на звук сухої палиці. За ним акробати стрибали до нього. Він міг відчувати тиск їхніх тіл, що рухаються у повітрі.
  
  
  Але вони так і не дісталися його. Пролунав звук тук-тук-тук, ніби три важкі камені впали в брудну калюжу. Він знав, що їхнє три тіла перестали рухатися.
  
  
  Раптом повітря наповнилося криками, вереском і тупотом ніг, коли натовп запанікував і кинувся врозтіч.
  
  
  Пекучий біль сліпоти все ще палив очі Римо. Мить він блукав навпомацки у світі білої ночі, поки не намацав поблизу високу металеву конструкцію. Він мав вимкнути світло; він мусив знову бачити; він мав знайти Чіуна.
  
  
  На землі біля стовпа Римо знайшов скляну склянку, вирізану з каменю, який упустив один із гостей, що тікають. Він відчув його вагу, а потім підкинув угору по спіралі.
  
  
  Він почув тріск, коли скло торкнулося своєї мети. Дзеркало на жердині розбилося на мільйон кристалічних уламків, які дощем посипалися з неба у чудовому світловому шоу.
  
  
  Інші три вогники все ще засліплювали його, але потім він почув, як розбивається скло ламп — хлоп, хлоп, хлоп — і на лужок раптово опустилася темрява. Він моргнув один раз, і його зір почав повертатися.
  
  
  Перше, що він побачив, був Чіун, що відвертається після того, як знищив камінням три інші ліхтарі.
  
  
  "З тобою все гаразд?" Запитав Римо.
  
  
  "Загалом, я віддав би перевагу Барбру Стрейзанд", - сказав Чіун.
  
  
  Римо обернувся і побачив Кім. Вона лежала поряд з Реджинальдом Воберном III, вони удвох розтяглися посеред моря блискучих кристалів з розбитих світловідбивачів. Зліва від них були три останні східні акробати, їхні тіла нелюбезно скривилися в смерті.
  
  
  Досконале обличчя Кім Кайлі дивилося в небо, її очі були приховані парою темних окулярів. На скрючених пальцях її правої руки лежав пістолет. Римо відвернувся.
  
  
  "Як ти дізнався, що треба вбити її?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я знав", - тихо сказав Римо. "Як ти здогадався вбити його?"
  
  
  "Він був лідером; якщо ми хочемо, щоб у нас колись був світ, він має піти".
  
  
  "Ти чекав досить довго", - сказав Римо. "Я вештався там, нічого не бачачи, а тебе ніде не було".
  
  
  "І все ж таки я знайшов тебе", - сказав Чіун. "Я просто пішов на звук бика, що топає, і, природно, це був ти".
  
  
  "Я не розумію, що вони робили", - сказав Римо.
  
  
  "Вони намагалися змусити кожного з нас думати, що іншому спричинили біль", - сказав Чіун. "Ми були їх "двома сливами"."
  
  
  "Дві сливи, розколоті, були втрачені", - сказав Римо.
  
  
  "Правильно. Вони думали, що якщо кожен із нас думатиме, що інший у небезпеці, ми послабимо наш захист і станемо вразливими", - сказав Чіун.
  
  
  "І ти не постраждав? Тобі не загрожувала ніяка небезпека?"
  
  
  "Звичайно, ні", - зневажливо сказав Чіун. Він нахилився і підняв уламки маленької чорної коробочки. "Це був якийсь механічний пристрій, одна з тих магнітофонних штуковин, які записують не телевізійне зображення, а тільки шум. Я настав на нього, коли віск, що виходив від нього, став нестерпним".
  
  
  "Отже, ми не були розколоті і не позбавлені чогось", - сказав Римо.
  
  
  "Ніби якась група варварів могла розколоти Будинок Сінанджу", - сказав Чіун.
  
  
  Обидва чоловіки зупинилися, щоб озирнутися. Галузі були порожні, наскільки вистачало очей. Сім'я У розбіглася.
  
  
  Розділ шістнадцятий
  
  
  "Все добре, що добре закінчується", - сказав Римо, коли вони повернулися до кондомініуму.
  
  
  "Ніщо не закінчилося", - сказав Чіун.
  
  
  "Що ти маєш на увазі? Воберн мертвий; сім'я втекла в гори, що залишилося?"
  
  
  "Будинок У повинен Будинку Сінанджу принести громадські вибачення".
  
  
  "Чіун, кинь його", - сказав Римо. "Йому дві тисячі років".
  
  
  "Борг є борг".
  
  
  Чіун стояв біля вікна, дивлячись на океан. "Вже є новий принц Будинку В. Будемо сподіватися, що в нього є мудрість, якої не було у його попередників".
  
  
  Чіун залишався біля вікна, поки не стемніло. Потім Римо почув, як він попрямував до вхідних дверей. Він почув, як відчинилися двері і хтось прошепотів кілька слів, а коли повернувся до вітальні, Чіун тримав у руках конверт.
  
  
  Старий кореєць відкрив його та прочитав послання.
  
  
  "Це запрошення", - сказав він.
  
  
  "Ти йдеш. Моя танцювальна картка заповнена", - сказав Римо.
  
  
  "Це запрошення для Будинку Сінанджу зустрітися з Будинком Во. Ми обидва підемо".
  
  
  "Я частина Будинку Сінанджу?" Запитав Римо.
  
  
  Чіун підняв очі з невинним виразом обличчя. "Звичайно, це так", - сказав він.
  
  
  "Дякую", - сказав Римо.
  
  
  "У кожному будинку має бути підвал", - сказав Чіун. "Хе, хе. Ти - підвал Будинку Сінанджу. Хе, хе. Підвал. Хе, хе."
  
  
  Вони пішли на світанку. Чіун був одягнений у біло-чорну церемоніальну мантію, яку Римо ніколи раніше не бачив. На плечах витонченою шовковою вишивкою було зображено корейський ієрогліф, у якому Римо впізнав символ Будинку Сінанджу. Це перекладалося як "центр" і означало, що Дім Сінанджу був центром миру.
  
  
  Коли двоє чоловіків наблизилися до головного входу з портиком у великий особняк, арочні парадні двері відчинилися, і звідти вийшли четверо чоловіків із двома ношами, на яких лежали тіла Реджинальда Воберна та Кім Кайлі. Римо відвів погляд, коли вони проходили повз, а потім знову озирнувся, коли констебль острова пішов за ними.
  
  
  "Нічого страшного", - промимрив констебль собі під ніс. "Це точно. Жодної стріли в серці, це природні причини".
  
  
  Римо і Чіун увійшли до особняка. Моторошна тиша свідчила про те, що він був порожній, і Римо сказав: "Я думаю, можливо, вони щось задумують. Я їм не довіряю".
  
  
  "Побачимо", - тихо сказав Чіун. “Я майстер Сінанджу, а ти наступний майстер. Ця справа з ВО триває вже надто багато років. Цього дня все закінчиться”.
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Ми вб'ємо їх усіх. Що таке невелика різанина, якщо вона зводить рахунки, про які ніхто не пам'ятає за віком?"
  
  
  Він пішов за Чіуном через будинок, а потім через головний вхід. Там, на галявині перед будинком, на них чекали всі живі нащадки принца Во. Римо обвів поглядом ряди серйозних осіб, червоних, чорних, жовтих, білих та коричневих. Ніхто не посміхався.
  
  
  "Хто сказав, що у великих сім'ях веселіше?" Пробурмотів Римо.
  
  
  Чіун спустився сходами, його шовкова мантія майнула навколо нього. Він зупинився за кілька футів від першого ряду чоловіків і трохи схилив голову - найменший із маленьких поклонів.
  
  
  "Я Чіун, майстер синанджу", - сказав він магістерською. "Це Римо, спадкоємець Будинку Сінанджу. Ми тут".
  
  
  Пухкий чоловік східного походження, одягнений у просту малинову мантію, вийшов із переднього ряду і вклонився Чіуну. "Я Лі Вофан", - урочисто представився він. "Новий принц у довгій і уславленій лінії великого принца Во. Я запросив вас сюди, щоб обговорити питання про данину".
  
  
  "Дань поваги, якої не удостоївся мій попередник, майстер Пак", - сказав Чіун.
  
  
  "Дань, утримана принцом Во на знак того, що показала силу його правління", - тихо сказав Лі Вофан.
  
  
  "І за свою зарозумілість і гординю, - сказав Чіун, - майстер Пак, один-єдиний чоловік, вигнав принца, його армію і двір з цивілізованого світу".
  
  
  "Це так", - погодився Вофан. "Тут. На цей самий острів прибув принц Во".
  
  
  Коли Чіун знову заговорив, у його голосі лунав солодкий смуток. "І це було лише на словах", - сказав він. "Публічне визнання того, що принц визнав виконання майстром Паком свого контракту". Він зробив паузу на мить. Тиша була абсолютною. "І через це загинуло так багато людей", – сказав Чіун.
  
  
  "Все так, як ти говориш", - сказав Лі Вофан. "Нашою спадщиною було прокляття принца У Мандрівника. Це прокляття переслідувало мою сім'ю у всіх її гілках протягом двох тисяч років. Тепер прокляття буде знято. Бо ми, сім'я Во, тепер публічно вітаємо роботу великого Майстра Пака з надання допомоги нашому предку принцу Во. І ми також підтверджуємо, що Майстри синанджу – вбивці, яким немає рівних. Ні в цю епоху, ні в будь-яку іншу”.
  
  
  Чіун відважив свій глибокий уклін. "Я, Чіун, правлячий Майстер Будинку Сінанджу, приймаю твою данину поваги за себе і за всіх Майстрів, минулих, справжніх і майбутніх".
  
  
  "Прийми це і навіть більше", - сказав Лі Вофан. Він відступив убік, і потім всі нащадки Во, що зібралися, розійшлися, щоб показати сам камінь, послання якого - дочекатися, поки у Будинку Сінанджу не з'явиться дві голови, а потім розділити і вбити їх - зазнало невдачі і принесло тільки ще більше смертей Дому Во.
  
  
  "Нашій ворожнечі прийшов кінець", - сказав Лі Вофан. "Ніколи більше ми не прислухаємося до слів, написаних на цьому камені. Ми хочемо жити у світі".
  
  
  Чіун повернувся, щоб усміхнутися Римо, потім пройшов крізь натовп, поки не опинився віч-на-віч з каменем.
  
  
  Його голос піднявся над натовпом, він проголосив наспів: "Хай буде наш конфлікт позаду нас. Але ніколи не забувай принца Во, або його легенду, або Майстрів Сінанджу, які з цього часу будуть твоїми друзями та союзниками в біді. Повертайся у свої землі і пам'ятай. Бо велич минулого живе тільки в наших спогадах".
  
  
  З цими словами Чіун простяг руку. Один два три. Камінь розлетівся на мільйон уламків, що злетіли в небо, кружляючи в безплідному танці, кришталево яскраві в променях сонця, що сходить.
  
  
  "Ласкаво просимо додому, діти Во", - сказав Чіун, потім повернувся і пішов геть крізь натовп. Вони впали навколішки, коли він проходив серед них.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 63: Небо падає
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Вони не могли цього бачити. Але це могло засліпити. Зазвичай вони не могли цього відчути, але це могло вбити. Вони не могли доторкнутися до цього, але це могло перетворити людську шкіру на особливо заразний і пекучий рак. Це може знищити посіви, затопити міста світу і перетворити землю на щось, що нагадує Місяць, на безплідну скелю, яка чекає життя звідкись здалеку, через цілу вічність.
  
  
  Це, звісно, було недоліком.
  
  
  "Має бути якийсь спосіб, яким ми можемо заробити на цій штуці", - сказав Рімер Болт, директор з маркетингу Chemical Concepts з Массачусетса, який не розумів, чому вони не повинні просувати її через розробку. "Звичайно, нам слід було б розібратися з помилками".
  
  
  "Я б сказала, що не знищити все життя на цій планеті - це помилка номер один", - сказала Кетлін О'Боннелл із відділу досліджень та розробок.
  
  
  "Правильно. Головний пріоритет. Я не хочу знищувати все життя. Я і є життя. Ми всі і є життя. Правильно?"
  
  
  Усі присутні в конференц-залі А штаб-квартири Chemical Concepts, розташованої на північ від Бостона на високотехнологічному шосе 128, схвально закивали.
  
  
  "Ми тут не для того, щоб знищувати життя, - сказав Болт, - а для того, щоб захищати його. Покращувати його. Зробити хімічні концепції Массачусетса життєздатною зростаючою частиною цього життя".
  
  
  "Про що ти говориш?" вимогливо запитала Кетлін О'Доннелл. Їй було двадцять вісім років, висока жінка з очима, подібними до зірчастих сапфірів, і шкірою кольору альпійського мармуру, білою і безтурботною. Її волосся, зачесане прямо з прохолодного чола, було ніжного червонувато-золотистого кольору. Якби вона постійно не стояла на його шляху, Рімер Болт, тридцяти восьми років, закохався б у неї. Або намагався. Насправді він намагався кілька разів. На жаль, виникла проблема із прекрасною Кетлін О'Доннелл, доктором філософії Массачусетського технологічного інституту.
  
  
  Вона зрозуміла його.
  
  
  Рімер Болт був радий, що не був одружений із нею. Життя чоловіка, одруженого на жінці, яка розуміла його, могло перетворитися на пекло. Рімер має знати. У нього їх було троє, перш ніж він виявив, що став параноїдальним мегерою. З параноїдальними мегерами було найлегше мати справу. Вони були так зайняті переслідуванням своїх кошмарів, що з ними справді можна було зробити що завгодно. З Кетлін О'Доннелл він нічого не міг вдіяти. Вона знала, що діється.
  
  
  "Я говорю про основні невід'ємні пріоритети", - сказав Болт. "Життя, живе життя, важливе для мене". Його голос тремтів від обурення.
  
  
  Але Кетлін О'Доннелл не відступила.
  
  
  "Я радий бачити, що виживання життя на цій планеті є одним із ваших пріоритетів. Але який пріоритет? Номер п'ятнадцятий, після того, чи зможете ви продати його в країну третього світу або його можна буде продавати в Пеорії?" — спитав доктор О'Доннелл про ці небесно-блакитні очі і мислення сталевої пастки.
  
  
  "Велика аварія", - відповів Болт. І потім, нижчим голосом: "Чортово велика аварія. Чортово велика". Голови навколо столу у конференц-залі кивнули.
  
  
  "Номер один?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Я не знаю. Я сказав "майор", - прогарчав Болт.
  
  
  "Чи може виживання життя залежати, скажімо, від факторів вартості, загальної товарності, використання у багатій нафтою країні третього світу та можливості отримання ексклюзивного патенту?"
  
  
  "Я, звичайно, не став би скидати з рахунків ексклюзивний патент. Скільки компаній вклали мільйони у розробку процесів та продуктів тільки для того, щоб виявити, що вони були вкрадені іншими? Я хочу захистити всіх нас". Болт обвів поглядом тих, хто сидів за столом. Голови кивнули. Лише одна залишалася нерухомою. Та холоднокровно красива порушниця спокою.
  
  
  "Джентльмени", - рівним голосом оголосив доктор О'Доннелл. "Дозвольте мені пояснити, з чим ми маємо справу".
  
  
  Вона підняла пачку цигарок, взяту у керівника, що сидів поруч із нею. Вона нахилила її так, що край пачки плавав на рівні очей. Вона була навряд чи ширша за дві нігті.
  
  
  "Навколо землі шар озону, не більше цього", - сказала вона, окреслюючи пальцем край цигаркової пачки. "Воно захищає нас від сонячних променів - інтенсивних ультрафіолетових променів, рентгенівських променів та космічних променів. Все це промені, які у нефільтрованому вигляді можуть знищити життя на нашій планеті".
  
  
  "Вони також дають нам приємну засмагу, комфортну погоду та трохи хлорофілу, званого будівельним матеріалом життя, серед іншого", - сказав Болт.
  
  
  "Не так, як ми плануємо", - сказав доктор О'Доннелл. "Весь світ так наляканий тим, що може статися з озоновим щитом, що єдиною міжнародною забороною, яку, наскільки мені відомо, коли-небудь дотримувався, було скасування використання фторвуглеців як палива для лаку для волосся".
  
  
  Болт думав про це. Він збирався перервати його коротким повідомленням, яке він отримав із юридичного відділу, але Кеті продовжила.
  
  
  "Як ви всі знаєте, фторвуглеці не мають кольору, запаху та інертні. Вони були ідеальним пропелентом для лаків для волосся. Це була гігантська індустрія. Найбезпечніші екологічні речовини, оскільки вони ні з чим не поєднуються. І це стало проблемою, тому що то , що ми маємо на землі, і те, що ми маємо в стратосфері, - це різні речі. У стратосфері ці нешкідливі, невидимі фторвуглеці поєднуються з різким нефільтрованим сонячним світлом, яке існує за межами озону”.
  
  
  Рімер Болт барабанив пальцями, слухаючи, як доктор О'Доннелл пояснює, як фторвуглеці виробляють атомарний хлор у стратосфері. Він це знав. Технічні фахівці, які завжди вставали на його шляху, сказали йому.
  
  
  "Атомарний хлор роз'їдає озоновий екран, який відфільтровує всі шкідливі промені. Містер Болт дійсно пропонує нам виготовити щось, що в широкому масштабі цілком могло б знищити життя на Землі у тому вигляді, в якому ми його знаємо".
  
  
  Болт був підтягнутим чоловіком. Він носив облягаючий коричневий костюм, а його волосся було застрижене драматично коротко, тому що в рекламному журналі йому сказали, що довге волосся ображає деяких людей. У нього були темні очі та тонкі губи. Він добре розумів загальну картину. О'Доннелл не хотіла, щоб Concepts Capital брала участь в одній з його програм замість її досліджень та розробок.
  
  
  "Я сказав, що ми мали деякі проблеми", - сказав Болт. "У кожного проекту є проблеми. У лампочки їх було більше, ніж ви могли б похитнути ціпком. Хто з вас хотів би володіти часткою кожної лампочки у світі?"
  
  
  Лікар О'Доннелл все ще тримала пачку сигарет горизонтально. "Ось якою шириною був озоновий щит до появи лаків для волосся", - сказала вона. Вона дістала одну сигарету та кинула пачку. Всі чули, як воно вдарилося об кришку столу. Єдина цигарка залишилася в руках. Потім вона обернула її боком.
  
  
  "НАСА проводило експерименти у відкритому космосі з нефільтрованими променями сонця. Інтенсивність цих променів у космосі лякає. Але буде набагато гірше, якщо ці промені колись проникнуть по цей бік атмосфери з її вологою, ніжними клітинами, киснем і багатством молекул, які роблять такою, якою ми її знаємо, можливою”.
  
  
  "Для чого потрібна одна цигарка?" - спитав хтось. Болт міг убити того, хто запитує.
  
  
  "Бо у деяких місцях саме стільки залишилося від щита", - сказала Кеті. Демонструючи зневагу, вона кинула цигарку на стіл. "На висоті тридцяти миль у нас є, і я сподіваюся, що так буде і надалі, відчайдушно тонкий озоновий щит між усіма живими істотами і тим, що може їх знищити. Він не росте. Воно може природно заповнитися, якщо ми його не знищимо". "Я не пропоную вибір між життям і смертю. Мені цікаво, чому ви хочете навіть подумати про те, щоб вчинити світове самогубство".
  
  
  "Кожен крок уперед зустрічався із страшними попередженнями", - сказав Болт. "Був час, коли нам говорили, що людина вибухне, якщо вона коли-небудь розігнеться до шістдесяти миль на годину. Це правда. Люди вірили в це", - сказав Рімер. О'Доннелл був гарний. Але конкуренція зробила Болта кращим. Про це йому розповіла книга про продаж. "Я пропоную нам зробити крок у майбутнє і наважитися стати якомога більшими".
  
  
  "Пробиваючи дірки в озоновому щиті концентрованим потоком фторвуглеців? Це пропозиція містера Болта".
  
  
  "Правильно, дірка. Вікно в небі, яке дасть нам повне контрольоване використання всієї сонячної енергії. Більше, ніж атомна енергія", - сказав Болт.
  
  
  "І потенційно небезпечніше", - сказав доктор О'Доннелл. "Бо ми не знаємо, до чого приведе чисте вікно для сонячних променів. Не напевно. Космічні випробування, проведені за межами озонового щита, показують, що ми, можливо, маємо справу з чимось небезпечнішим, ніж ми думали. Але що мене турбує найбільше, що абсолютно жахає мене, так це той факт, що, за оцінками, одна молекула фторвуглецю запускає ланцюгову реакцію, яка зрештою знищить сто тисяч молекул озону, звідки нам знати, що ми відчинимо вікно, а не гігантські двері. Звідки ми знаємо, що концентрований потік фторвуглеців не викличе нескінченного розриву в цьому відчайдушно тонкому шарі газу? І якщо це станеться, джентльмени, все життя зникне. Все життя.
  
  
  За столом пролунав нервовий сміх. Рімер Болт теж усміхнувся, показуючи, що може зрозуміти жарт. Рімер дуже добре знав, як поставитися до жарту на свій рахунок. Ти посміхався разом з рештою, а потім через тиждень, через місяць, можливо, навіть через рік, ти зробив щось, через що джокера звільнили. Проблема з прекрасною доктором О'Доннелл полягала в тому, що вона завжди була готова до цього. Вона знала його надто добре.
  
  
  "Добре", - сказав Болт. "Ви хочете сказати, що ми повинні скоротити витрати на розробку на два з половиною мільйони доларів, тому що ми боїмося викликати всесвітню засмагу?"
  
  
  "Зовсім ні", - сказав доктор О'Доннелл. "Я хочу сказати ось що: перш ніж ми проб'ємо цю дірку в озоновому шарі, ми переконаємося, що це лише діра. Я говорю про безпечне використання сонця. Пріоритет номер один. Давайте не перетворимо світ на скелю".
  
  
  Дебати вирували в конференц-залі А ще чотири години, але результат був вирішений наперед. Перемогла Кетлін О'Доннелл із відділу досліджень та розробок. Головним пріоритетом проекту створення генератора потоку фторвуглецю мало стати виживання життя землі. Він здобув велику перемогу, п'ять до двох. Наприкінці на боці Рімеру був лише облік.
  
  
  І Кетлін О'Доннелл збільшила бюджет на дослідження на сім мільйонів доларів. Завжди окупалося, що робилося правильно.
  
  
  За шість місяців і сімнадцять мільйонів доларів доктор Кетлін О'Доннелл стояла, дивлячись на купу транзисторів, комп'ютерних компонентів, балонів під тиском і чорну скриньку втричі більше за людський зріст і таку ж громіздку, як ціла операційна. Пріоритет номер один ще не був виконаний. Ніхто не міг передбачити, якої величини діра відкриється у життєво важливому озоновому щиті навколо Землі. І це входило до її бюджету на дослідження. Вона вирушила до офісу Болта. Вона одягла свій найкращий сором'язливий образ маленької дівчинки та свої жіночні парфуми. Вона оголосила, що прийшла обговорити проект, і вона хотіла б зробити це в офісі Болта - наодинці.
  
  
  "Ми можемо пробити дірку, і я думаю, що це буде просто дірка. Імовірність така, що це буде дірка. Але Рімере, ми не можемо бути впевнені", - сказала вона.
  
  
  Цього разу її аргумент мав чинність. Вона сказала це належним чином, сидячи на колінах у Болта, граючи з ґудзиками його сорочки. Вона сказала це з усмішкою, опускаючи руки нижче за його сорочку. Вона прошепотіла йому на вухо, створюючи поколюючі теплі відчуття.
  
  
  "Ти думаєш, я збираюся ризикувати своїм становищем у Chemical Concepts заради несмачного валяння в сіні, Кеті?" - Запитав Болт. Він помітив, що в його кабінеті приглушене світло. Було пізно. У плоскому одноповерховому концептуальному центрі, схожому на багато будинків з пісковика, що усеює шосе 128, більше нікого не було. Машини утворили розмиту процесію вогнів за вікном, коли вони проносилися повз мокру від дощу ніч. Йому здалося, що він упізнав її духи. Хто з його дружин користувався ними? Чомусь від доктора О'Доннелл пахло набагато краще.
  
  
  "Угу", - відповіла Кеті О'Доннелл.
  
  
  "Не несмак", - сказав Болт.
  
  
  "Дуже несмачно", - прошепотіла Кеті.
  
  
  І таким чином на рівні маркетингу Рімер Болт виявився єдиним розпорядником сімнадцяти мільйонів доларів коштів на розробку.
  
  
  Але в цей день дуже розумна лікарка Кетлін О'Доннелл вперше недооцінила мужність Риму Болта, маркетингового генія індустрії високих технологій.
  
  
  Він завантажив громіздкий інструмент на бортову вантажівку і відвіз на поле відразу за кордоном штату в Салемі, штат Нью-Гемпшир. Він указав їм на небо, сказавши:
  
  
  "Якщо я не досягну успіху в цьому світі, цього не досягне ніхто". Доктор О'Доннелл почула про експеримент через годину після того, як Болт та її науковий персонал відбули до Салема. Вона підлетіла до своєї машини, виїхала зі стоянки зі швидкістю сімдесят миль на годину, а потім набрала швидкість. Вона їхала зі швидкістю 165 шосе 93 на північ. На Porsche 92RS жоден поліцейський штат не збирався її ловити. А якби й упіймав, жодний штраф за перевищення швидкості не мав би значення. Не було кому сісти на суддівську лаву. Там може навіть не бути жодної лави.
  
  
  Вона знала, куди в Салемі вирушив Болт. Корпорація мала поле для ігор у софтбол, пікніків та інвестицій у землю. Коли вона вирвалася на поле, шини розпорювали м'яку землю, Болт невтішно дивився собі під ноги порожніми очима людини, яка знав, що все скінчено. Його зазвичай бездоганний піджак у тонку смужку валявся на землі. Він потерся об нього своїми черевиками.
  
  
  Все, що він сказав, коли побачив, як Кеті, спотикаючись, виходить зі свого Порше, було:
  
  
  "Мені шкода, Кет. Мені справді шкода. Я не хотів, щоб це сталося. У мене не було іншого вибору. Через тебе я зазнав невдачі на сімнадцять мільйонів доларів. Я мав піти на це".
  
  
  "Ти ідіот! Зараз ми всі закінчили".
  
  
  "Не ти, так сильно. Я був тим, хто це зробив".
  
  
  "Римере, у тебе є деякі логічні збої в режимі мислення, але відверта дурість не входить до їх числа. Якщо все життя летить коту під хвіст, яка різниця, хто висмикнув пробку - ти чи я?"
  
  
  "Сімнадцять мільйонів коту під хвіст", - сказав Болт, вказуючи на почорнілі металеві конструкції в центрі поля. "З нею нічого не працює. Дивіться".
  
  
  Він показав Кеті пульт дистанційного керування, якого винайшли її співробітники. Він мав бути дистанційним, тому що фторвуглецевий генератор був настільки громіздким, що його можна було спрямувати лише в одному напрямку: прямо нагору. І це означало, що нефільтровані сонячні промені повертатимуться лише в одному напрямку: прямо вниз. Якби все працювало так, як передбачалося, фторвуглецевий промінь відчинив би вікно, яке дозволило б необробленому сонячному випромінюванню омивати поверхню землі по колу завширшки тридцять метрів. Якби це спрацювало. Ідеально.
  
  
  Але тепер Болт натискав кнопки на мертвій панелі. Навіть лампочка включення не горіла. Фторвуглецевий генератор безмовно стояв за сотню ярдів від них. Болт постукав по пульті. Він ненавидів це, бо це не спрацювало. Сімнадцять мільйонів доларів і це не спрацювало. Він знову вдарив по консолі. Він би вбив це, якби воно вже не було мертвим.
  
  
  Кеті О'Доннелл нічого не сказала. У небі щось діялося. На тлі хмар було витончене кільце блакитного серпанку, ніби самі хмари були прикрашені круглим синім сапфіром, що світився. Вона спостерігала за колом. Один із її співробітників мав бінокль, і вона зірвала його з шиї. У розпачі вона спробувала сфокусуватися на хмарах, на світло-блакитному туманному кільці.
  
  
  “Вона стає більшою чи меншою?” – запитала вона. "Йому здається, що воно менше", - сказав співробітник, один із приблизно двадцяти чоловік у білих халатах або сорочках з короткими рукавами. Всі вони дивилися на неї і Болта з подивом на обличчях.
  
  
  "Менше", - сказала Кеті О'Доннелл. Вона говорила швидше сама з собою, ніж з рештою. "Менше".
  
  
  "Так", - сказав технік. "Я думаю, ви маєте рацію". Кеті подивилася на землю. Трава навколо фторвуглецевого генератора набула світлішого відтінку зеленого. На відстані близько тридцяти метрів леза були темно-зеленими. Потім, ніби хтось розпорошив освітлювальний засіб, вони зблідли, навіть зараз купуючи суху білизну. Це було так, ніби хтось намалював циркулем коло зі світлої трави навколо пристрою. Тридцять чудових, чудових, чудових футів навколо пристрою. Це спрацювало. Ідеально.
  
  
  "Ми зробили це", - сказала Кеті.
  
  
  "Що? Ця штука не працює", - сказав Болт.
  
  
  "Не зараз", - відповіла доктор Кеті О'Доннелл. "Але це спрацювало. І, схоже, наше перше відчинене сонячне вікно дало нам кілька цікавих побічних ефектів".
  
  
  Бо нефільтровані сонячні промені не тільки обпалили землю, вони вивели з ладу електронні схеми. Сам фторвуглецевий генератор був доказом цього. Воно було вражене та вбите нефільтрованими променями.
  
  
  Нетерплячі вчені виявили інші побічні ефекти. Промені висушили рослинне життя, трохи підвищили температуру і спалили шкіру живої матерії жахливим і непередбаченим чином. Шкіра пузирилась і чорніла, потім відокремлювалася і відшаровувалася. Вони помітили це, коли побачили маленькі пухнасті лапки бурундука, який намагався звільнитися від того, що залишилося від його шкіри.
  
  
  Деякі вчені відвернулися. Вигляд бідної істоти, яка страждає подібним чином, занурив Ремера Болта в глибокі роздуми.
  
  
  Якщо ми зможемо зробити його мобільним і краще прицілюватись, у нас міг би бути розпродаж зброї, подумав Рімер. Або, можливо, ми могли б продати екран від променів. Можливо, і те, й інше. Майбутнє було безмежним. Яскраве, як сонце.
  
  
  Бюджет було збільшено втричі і протягом місяця вони сконструювали механізм наведення. Був лише один невеликий збій. Потік фторвуглецю можна було контролювати за кількістю створюваного ним озонового екрану, але його не можна було спрямовувати дуже точно. Вони могли направити промінь в інше місце замість того, щоб прямо вгору, але вони просто не були впевнені, куди він потрапить. Це означало, що хімічні концепції керуватимуть цим величезним новим джерелом енергії, щоб життя землі не піддавалася загрозі, але з могли спрямовувати її кудись конкретно. Це вибило дошки з-під контролю маркетингу. Це було схоже на володіння автомобілем, яким ти не міг керувати: якщо ти не можеш ним керувати, ти не можеш його продати.
  
  
  "Як далеко цього разу?" - запитала Кеті. Вона знову виявила, що Болт використовував фторвуглецевий пістолет, як вони тепер називали, без її дозволу.
  
  
  "Дві чи три тисячі миль", - сказав Болт. "Я думаю, тобі доведеться оновити свій комп'ютер наведення. Я допоможу тобі роздобути більше грошей".
  
  
  "Над тим місцем, де ми зробили дірку в озоновому щиті?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Не впевнений. Можливо, Китай чи Росія. Можливо, ні те, ні інше. Ми дізнаємося, коли в когось відключиться електроніка або десь виникнуть масові проблеми зі шкірою. Якщо це Росія, я не думаю, що нам варто турбуватися. Вони не будуть пред'являти позов про відшкодування збитків”.
  
  
  У своїй дещо проникливій манері Рімер Болт мав рацію. Росія не стала б подавати до суду. Вона планувала розпочати Третю світову війну.
  
  
  Він був старий. Навіть для російського генерала. Він знав і поховав Сталіна. Він знав і поховав Леніна. Він поховав їх усіх. Кожен із них, тим чи іншим чином, у той чи інший час говорив йому:
  
  
  "Олексій. Що б ми колись робили без тебе?"
  
  
  І Олексій Зем'ятін відповів би: "Подумай. Сподіваюся, подумай".
  
  
  Навіть у найсуворіші часи фельдмаршал Олексій Зем'ятін висловив би свою думку кожному з радянських лідерів. Коротше кажучи, він назвав би їх дурнями. І вони послухали б його, бо він стільки разів рятував їхнє життя раніше.
  
  
  Коли Ленін бився з Америкою та Великобританією на російській землі після Першої світової війни, і сотня груп задумувала повалення комуністичного уряду, Земятін зіткнувся з найгіршими страхами Леніна. На той час він був секретарем диктатора.
  
  
  "Я боюся об'єднання всіх наших ворогів", – сказав Ленін. "Це єдине, що нас знищить. Якщо вони колись перестануть воювати між собою, нам кінець".
  
  
  "Якщо ви не допоможете їм сформувати єдиний фронт проти вас".
  
  
  "Ніколи", - сказав Ленін. Єдина надія комуністів полягала в тому, що їхні розрізнені вороги продовжуватимуть битися між собою. В іншому випадку вони могли б знищити молоду революцію.
  
  
  "Тоді дозволь мені попросити тебе подумати, Великий лідер. Якщо проти тебе працюватимуть сто груп, кожна зі своєю ідеєю та іншим лідером, це буде те саме, що було проти царя. Неважливо, скільки людей буде вбито, опозиція виживе. І тоді Як це сталося з царем, одного разу група здобуде перемогу над вами.
  
  
  "Це настане пізніше, і тоді тільки може бути. Прямо зараз ми боремося за наші життя", - сказав Ленін.
  
  
  "Пізніше завжди настає, дурень. Ось чому Бог дає нам мізки для планування".
  
  
  "Олексію, до чого ти хилиш? Попереджаю тебе, ти маєш справу не з дрібницями. На це поставлене твоє життя".
  
  
  "Ні, це не так", - сказав Земятін, який знав, що Ленін потребував аргументації у своєму житті. Так мало зараз було охочих сперечатися з ним, принаймні безуспішно. "Сьогодні перестрілки відбуваються навіть у Москві. Ваша таємна поліція вбиває одну групу, але все ще залишаються недоторканими десятки інших. Чому?"
  
  
  "Бо у каналізації водяться різні жуки".
  
  
  "Тому що жодне з них не з'єднане. Якщо у вас є дерево з сотнею гілок, кожна гілка впаде, коли ви зрубаєте стовбур. Але якщо у вас є сотня бур'янів-кульбаб, ви ніколи їх не позбавитеся. Ліси можна вирубувати. Але , наскільки мені відомо, жодна галявина, навіть царська на Балтиці, ніколи не була вільна від кульбаб ".
  
  
  "Але щось таке сильне може знищити нас".
  
  
  "Ні, якщо ми керуватимемо цим. А хто краще знає ці контрреволюційні групи, ніж наша власна таємна поліція? Ми не тільки з'єднаємо ці групи в один міцний дуб, а й удобримо це дерево. Час від часу підрізайте його. А потім, коли ми побажаємо, ми зрубаємо його одним ударом сокири”.
  
  
  "Це надто небезпечно".
  
  
  "На відміну від чого ще, мій Ілліч?" - Запитав Олексій Земятін.
  
  
  У наступні роки стратегія Земятина виявилася майстерним ходом контррозвідки, яким потай захоплювалися всі вороги Росії. То справді був єдиний крок, який дозволив Радянської Росії вижити, але Земятину будь-коли ставили у заслугу його формулювання. Натомість, на прохання Земятина, заслуга була віддана засновнику того, що пізніше стало КДБ. Земятін також не прийняв зізнання за порятунок Росії від нацистської Німеччини. Коли всі інші святкували пакт Сталіна про ненапад з Адольфом Гітлером, Земятін сказав Сталіну, що це були найнебезпечніші часи історія Росії.
  
  
  "Як це може бути?" - спитав Сталін, смикаючи свої підстрижені вуса. Вони зустрілися в приватній кімнаті, тому що диктатор був досить проникливий, щоб знати, що він не міг дозволити нікому публічно називати його дурнем і залишитися живим. Він не хотів смерті блискучого Зем'ятина.
  
  
  "Найбезпечніші часи передують найбільшим небезпекам, пане голове", - сказав йому Земятін.
  
  
  "Ми уклали мир із Гітлером. Капіталісти та нацисти вчепилися один одному в ковтки. Незабаром ми будемо контролювати половину Польщі, що забезпечить нам велику територіальну безпеку, а ви кажете мені, що настали небезпечні часи".
  
  
  "Вони небезпечні", - відповів чоловік середніх років із твердими блакитними очима, - "бо ви думаєте, що вони в безпеці. Ви думаєте, що ваші вороги вчепилися один одному в горлянки. Що ж, так воно і є. Але оскільки ви думаєте, що ви в безпеці, Червона Армія думає, що це теж безпечно. Солдати будуть зручно сидіти у своїх казармах, чекаючи вихідних у тавернах із повіями, замість того, щоб готуватися до війни”.
  
  
  План Земятина полягав у тому, щоб створити ще одну армію, таємно, за Уралом. Нехай Німеччина нападе. Нехай Німеччина здобуде свої нестримні перемоги. І уважно стежте за ними. Подивіться, як вони воювали. Потім, коли нацисти рушать до Москви, впевнені у перемозі, їхні сильні та слабкі сторони будуть абсолютно зрозумілі, Росія випустить на волю свою приховану армію. Гігантська пастка: країна завширшки і народ завдовжки.
  
  
  Роком здійснення плану був 1938. Через чотири роки, після того, як було доведено, що пакт про ненапад виявився жартом, який підозрював Зем'ятін, наступ нацистів було важко зупинено в місті під назвою Сталінград. Коли німці готувалися взяти місто, вони були оточені повною сотнею дивізій: секретною армією Земятина. Росіяни знищили німецьку шосту армію, як сарану, що накинулася на стару кукурудзу, а потім рушили маршем на Берлін, зупинившись тільки тоді, коли зустріли американців, що наступали з протилежного боку.
  
  
  Земятін, як завжди, не надав значення, дозволивши батальйону називатися армією Жукова.
  
  
  Його рада передавалася від російського лідера до російського лідера як національне надбання. Найчастіше він радив виявляти обережність. Олексій Земятін вірив в авантюри не більше, ніж у те, що його форма правління була кращою за будь-яку іншу. Він утримав свій уряд від війни з Китаєм. Кожному новому генералу він особисто читав лекцію про свою віру в те, що доти, поки Росія не наразить на небезпеку саму Америку, Третьої світової війни не буде. Він наполягав на трьох резервних варіантах безпеки для кожної радянської ядерної зброї, її найбільшим страхом був військовий інцидент. Таким чином, все Політбюро було вражене і налякане, коли почуло, що сам фельдмаршал Земятін готується до Третьої світової війни. Прем'єр довірив це обраним членам Політбюро, які пізніше розповсюдили інформацію.
  
  
  Була осінь, країни російського ведмедя і сибірських степах вже похолодало. Ніхто цього не очікував. Ніхто не знав, у чому полягала небезпека і чи була вона, просто вона наближалася. Навіть начальник штабу питав: чому?
  
  
  Згідно з чутками на найвищих рівнях Кремля, чутках, які прем'єр лише зрідка підтверджував, Велика Людина, сама Зем'ятін, прийняла приголомшливе рішення підготуватися до війни рівно за півгодини. На ракетній базі в Джусаї, неподалік Аральського моря в Казахській РСР, сталося те, що було названо "дрібною несправністю". Багато деталей часто були несправні, тому дрібні проблеми відбувалися постійно. Радянське ракетне командування звикло до цього. Але Земятін завжди знав достатньо, щоб боятися, що не здавалося небезпечним. Часто він робив спеціальні поїздки туди-сюди, а потім тихо йшов. Тому не видалося незвичайним, коли генерала спеціальним літаком КДБ доставили на ракетну базу, де стався дивний нещасний випадок. "Нещасний випадок" полягав у тому, що все електронне обладнання, від кнопок включення до телефонів, незрозумілим чином вийшло з ладу в один і той же час і потребувало заміни. Цей факт ховався від вищого командування протягом тижня, бо командир припустив, що то була вина його людей; і спробував виправити це, перш ніж будь-хто звинуватив його в некомпетентності. Але сумлінний молодший офіцер повідомив про нього Центральне ракетне командування. Тепер командир сидів у тюремній камері, а молодший офіцер керував ракетною базою.
  
  
  Молодший офіцер, якого звали Курякін, йшов за Зем'ятиним коридором, не перестаючи розповідати про те, що сталося. Світло-блакитний ореол, що з'явився в небі, яскравіший, ніж саме небо. Знебарвлення степової трави. І раптова відмова всього електронного обладнання. Молодший офіцер чув про Зем'ятину тільки чутки – він ніколи його не зустрічав. Він навіть підозрював, що Великого не було. Але те, як генерали КДБ підкорялися Земятину, те, як він входив у кімнату і переривав їх дискусії, безапеляційно відкидаючи погляди генералів як марну трату свого часу, показало молодшому офіцеру, що це справді має бути Велика людина.
  
  
  Обличчя Зем'ятина було шишковате, як старе дерево, але його голова була лисою і блищала, як нова шкіра, ніби його родючий мозок зберігав її молодий. Він ходив, злегка сутулячись, але навіть тоді він височів над рештою у своїй присутності. Його очі були водянисто-блакитними, трохи затягнутими віком. Але Курякіну було ясно, що ця людина бачив не на власні очі.
  
  
  "І ось, сер, - говорив молодший офіцер, - я приступив до розслідування. Я виявив тварин, які вмирають жахливою смертю, що згоріли до самої шкіри. Я виявив, що в певному радіусі люди, які обслуговують ракети, захворіли. Справді, вони теж зараз бачать". "Як їхня шкіра чорніє і лущиться. І все наше обладнання відразу перестало працювати. Все це. Коли мій командир відмовився доповісти про це, я ризикував непокорою і своєю кар'єрою, та й взагалі своїм життям, сер, але я доповів про свої висновки. Це" було більше, ніж нещасний випадок”. Земятін навіть не кивнув. Здавалося, він не слухав. Але питання тут і ще питання там показали, що старий нічого не прогаяв.
  
  
  "Приїжджайте. Дозвольте нам зустрітися з вашим командиром", - сказав Земятін нарешті. Два генерали КДБ допомогли йому сісти на заднє сидіння великого автомобіля "ЗІЛ" та відвезли до табору для ув'язнених.
  
  
  Командувач офіцер сидів у єдиній сірій камері на грубому стільці, схиливши голову і, безсумнівно, розмірковуючи про шанси провести решту життя в сибірському гулазі або невдовзі постати перед стіною розстрільної команди. Чоловік не підняв голови, коли Зем'ятін увійшов. Але коли він побачив темно-зелену форму КДБ за спиною старого, він упав навколішки, благаючи.
  
  
  "Будь ласка. Будь ласка. Я донесу на кого завгодно. Робіть будь-що. Будь ласка, не стріляйте в мене".
  
  
  "Ви ганьбите Ракетне командування", - звинуватив молодший офіцер. "Добре, що вас викрили". Земятину він сказав: "Це сміття не повинно захищати Мати-Росію".
  
  
  "Це не моя вина. Це не моя вина. Я добрий офіцер", - ридав колишній командир. Так почалася ціла година очевидних напівправд і спритних викруток, вистава, що демонструє такі жахливі страждання, що навіть генералам КДБ стало ніяково за ракетне командування.
  
  
  Наприкінці цього фельдмаршал Земятін вказав на тремтячі уламки біля його ніг і сказав:
  
  
  "Він знову повністю командує".
  
  
  І потім, звертаючись до здивованого молодшого офіцера: "Зараз він помре. Пристреліть його тут".
  
  
  "Але зрадником і боягузом був командувач офіцера", - випалив один генерал КДБ, який знав Зем'ятина багато років.
  
  
  "І ти теж. Ти зараз помреш", - сказав Земятін, киваючи своєму старому колезі. І охоронцям:
  
  
  "Я мушу зробити це сам?"
  
  
  Гучні постріли луною віддавалися в маленькій камері, розбризкуючи мозок і кістки по кам'яних стінах. Коли стрілянина припинилася, колишньому командиру довелося допомагати вибратися з камери, його сорочка була залита кров'ю інших, а штани наповнені його власними випущеними кишками.
  
  
  "Ти не тільки знову головний, ти підвищений", - сказав йому Зем'ятін. "Ти повідомлятимеш мені про все, що відбувається на цій базі, яким би незначним це не було. Нікому не буде дозволено виїхати звідси. Ніхто не напише додому. Я хочу знати все. Жодна деталь не є надто дрібною. І я хочу, щоб кожен займався своїми справами, ніби нічого не сталося”.
  
  
  "Чи не замінити нам електроніку, товаришу фельдмаршал?"
  
  
  "Ні. Це означало б, що вони не спрацювали. Все працює нормально. Ти розумієш?"
  
  
  "Абсолютно. Абсолютно".
  
  
  "Продовжуйте складати звіти, як ви завжди робили. Збоїв не було".
  
  
  "А вмираючі люди? Деякі з них вмирають. Ті, хто біля самих ракет, уже мертві".
  
  
  "Сифіліс", - сказав Зем'ятін.
  
  
  На зворотному шляху до Москви генерал КДБ, що вижив, поговорив із Зем'ятиним, поки фельдмаршал пив чай зі склянки з простим темним печивом:
  
  
  "Можу я запитати, чому ви змусили мене застрелити вірного солдата, а потім стояти осторонь, поки ви просували недбайливого боягуза?"
  
  
  "Ні", - відповів Земятін. "Бо якщо я скажу тобі, ти можеш видихнути це комусь іншому уві сні. Я зробив генералу укол, тому що він рухався недостатньо швидко".
  
  
  "Я знаю. Мені довелося застрелити його".
  
  
  "І ви повинні зробити щось ще. Ви повинні зібрати штаб, щоб приймати дзвінки від цього недбайливого труса командира ракетної дивізії. Він дзвонитиме мені з кожним маленьким жучком, який падає з неба. Але ми шукаємо тільки одне", - сказав Земятін. . "Ми шукаємо когось або щось, хто цікавиться пошкодженнями бази. Не повідомляйте про це командиру чи навіть персоналу. Але якщо це станеться, негайно дайте мені знати".
  
  
  Генерал КДБ кивнув головою. Він також прожив довгий час. Хоча він ще не знав, чому Великий підвищив боягуза і наказав йому застрелити героя, він розумів, чому йому не сказали. Це було з тієї ж причини, через яку йому довелося застрелити іншого генерала КДБ у камері того, хто його допитував. Олексій Земятін понад усе хотів послуху. Це говорить людина, яка протягом сімдесяти років, що минули після російської революції, переходила від командира до командира, наказуючи йому спочатку подумати, а потім слухатися. Тепер усе було навпаки. З якоїсь причини все змінилося у світі.
  
  
  З аеропорту Внуково II Зем'ятін наполягав на тому, щоб його відвезли не до Кремля, а до будинку прем'єра, розташованого неподалік міста. Він наказав слугам, які відчинили двері, розбудити прем'єра. Потім він пішов за ними до спальні. Він сів на край ліжка. Прем'єр з жахом розплющив очі, впевнений, що це був вдалий хід.
  
  
  Олексій Земятін узяв руку прем'єра і поклав її на свою блузку, притискаючи до чогось хрумкого. У кімнаті прем'єра пахло французькими парфумами. Цього вечора в нього знову була одна з дешевих повій, які йому так подобалися. Земятін хотів, щоб він зрозумів небезпеку. Він стиснув пальці прем'єра так сильно, як тільки дозволяли йому його висохлі старі руки.
  
  
  "Це засохла кров, кров благородного та порядного офіцера. Я наказав його застрелити раніше сьогодні", - сказав Земятін. "Я також застрелив генерала, який зволікав, тому що правильно розумів, наскільки це було неправильно. Потім я підвищив самого боягузливого боягуза, якого я коли-небудь бачив, до командування".
  
  
  "Великий, навіщо ти це зробив?" - Запитав прем'єр, шукаючи свої окуляри.
  
  
  "Бо я вірю, що незабаром нам, можливо, доведеться завдати ракетного удару по Сполучених Штатах. Перестань шукати свої окуляри, дурень. Я не приніс тобі нічого такого, на що можна було б подивитися. Мені потрібен твій розум".
  
  
  Потім він пояснив, що якась сила, можливо, зброя вивела з ладу всю ракетну базу SS-20. Без звуку чи навіть попередження.
  
  
  "Те, що сталося, є катастрофою, російський Перл-Харбор виник з тишею падаючого аркуша. Десь там є зброя, можливо, в руках американців, яка може зробити всю нашу зброю марною".
  
  
  "Нам кінець", - сказав прем'єр.
  
  
  "Ні. Поки що ні. Бачите, у нас все ще є одна перевага. Тільки одна. Америка ще не знає, що вони можуть так легко знищити нас".
  
  
  "Звідки ти це знаєш? Як ти можеш так казати?"
  
  
  "Тому що, якби вони це зробили, вони б уже зробили це до теперішнього часу. Я підозрюю, що те, що ми маємо тут, - це випробування. Якщо США не знатимуть, що їхня зброя працює, вони можуть не розпочати іншу частина атаки:"
  
  
  "Так. Так. Звичайно. Ти впевнений?"
  
  
  "Я впевнений, що якщо вони не знають, що це працює, ми в безпеці. Причина, через яку люди натискають на маленькі спускові гачки зброї, полягає в тому, що загальновідомо, що зброя стріляє свинцевими кулями туди, куди вона спрямована. Але якщо би ніхто не знав, що робить пістолет при пострілі, мій любий друже, вони б не наважувалися натиснути на курок”.
  
  
  "Так добре".
  
  
  "Тому я не міг допустити, щоб залишилася жива єдина людина, яка вже ризикувала своїм життям, щоб розкрити правду. Вона могла зробити щось божевільне, наприклад, попередити когось ще, що одна з наших ракетних батарей марна. Звичайно, він зробив би це з найкращими намірами, але через його добрі наміри нас усіх зараз можуть вбити, тому я замінив його єдиною людиною, яка з радістю жила б у брехні і командувала ракетною базою, яка працювала не так, якби вона працювала. . Потім, звичайно, мені довелося застрелити генерала КДБ, який зупинився, щоб подумати. Зараз нам потрібна слухняність більше, ніж будь-коли”.
  
  
  Прем'єр моргнув і спробував упорядкувати свої думки. Спершу він сказав собі, що, можливо, це сон. Але навіть йому не наснилося б, що Олексій Земятін ось так приходить до нього до спальні.
  
  
  "Наша найбільша небезпека зараз, звичайно, в тому, що вони дізнаються, що їхня зброя, якою б вона не була, спрацювала проти нас. Тому я наказав, щоб мене інформували про будь-кого або про що-небудь, що могло б цікавитись поточним станом готовності ракетної бази Джусали”.
  
  
  "Добре", - сказав прем'єр.
  
  
  "Ми не можемо гаяти час. Я повинен йти".
  
  
  "Для чого?"
  
  
  "Підготувати спеціальну ракету для першого удару. Як тільки вони дізнаються, що можуть знищити наш ядерний арсенал, нам доведеться запустити їх усі або самим зіткнутися з певним першим ударом".
  
  
  "Отже, ви хочете, щоб я нікому не говорив?" - Запитав прем'єр. "Я поінформував вас, тому що тільки ви можете санкціонувати перший удар по Сполучених Штатах. Пам'ятайте, як тільки вони дізнаються, наскільки ми насправді вразливі, ми повинні атакувати до того, як це зроблять вони. Я розраховую отримати більше справних ракет".
  
  
  Це від Великого Олексія Земятина, який наважився назвати всіх російських прем'єрів того часу дурнями, якого історія визнала справжнім генієм Союзу Радянських Республік, і який тепер щойно перевернув усе, що він проповідував із часів Революції.
  
  
  В Америці президенту повідомили, що Радянський Союз не побажав ділитися інформацією про загрозу всьому людству.
  
  
  "Вони божевільні", - наполягав Президент. "Щось руйнує озоновий шар. Вся цивілізація може бути знищена, і коли ми повідомляємо їм, що це може відбуватися над їхньою власною територією і що ми хочемо зібратися разом із цього приводу, вони бентежать нас. Нічого не кажуть. Вони божевільні".
  
  
  "Розвідка вважає, що вони думають, що ми робимо це з ними".
  
  
  "На них! З чого, чорт забирай, вони думають, зроблені наші шкури?" вимагав відповіді президент, хитаючи головою. А потім він тихо пішов у свою спальню і зняв трубку червоного телефону, на циферблаті якого не було ні циферблата, ні кнопок, і який з'єднувався, коли слухавку знімали, тільки з одним іншим телефоном у північно-східному коридорі. Він просто сказав: "Я хочу цього чоловіка. Ні, їх обох".
  
  
  "Навіщо, сер?" - пролунав у відповідь голос. Він був хрустким та лимонним, з різкими новоанглійськими приголосними.
  
  
  "Я не знаю, чорт забирай. Просто підготуй їх. Ти теж спускайся сюди. Я хочу, щоб ти послухав. Я думаю, що світ рухається вгору, і я не знаю, що, чорт забирай, відбувається".
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він йшов серед вибухів. Але в цьому не було нічого особливого. Будь-яка людина могла безпечно пройти цим конкретним мінним полем. Міни не були розраховані на те, щоб убити людину, яка їх привела в дію. Вони мали вбити всіх навколо нього. Партизани використовували ці міни, особливо в'єтконгівці.
  
  
  Вони працювали таким чином: компанія йшла стежкою. Одна людина, зазвичай той, хто йшов слідом, наступав на закопаний пристрій, чутливий до тиску, і наводив його на дію. Звичайні міни зазвичай вибухали вгору, перетворюючи цю людину на гамбургер. Не ця міна. Вона витратила свою силу назовні, а не вгору, і шрапнель, що співає, знищила б усіх поблизу. Крім того, хто влаштував бійню. Солдат сам, як свідчить загальноприйнята військова мудрість, марний. Жодна армія не боролася з солдатами-одинаками. Армії діяли взводами, ротами та дивізіями. І якщо ви збудували міну, яка залишила одного солдата стояти на самоті, ви зробили його марним.
  
  
  Отже, міни вибухнули в нього під ногами, розлетівшись уламками по траві прерій Північної Дакоти, викликаючи пожежі там, де сталь відскакувала від каміння, і посилаючи іскри в тьмяну суху траву. Римо здалося, що він почув попереду сміх. Це було щось особливе.
  
  
  Почути маленький звук у великому було все одно що почути стукіт копит у кавалерійській атаці або банку пива під час футбольного матчу.
  
  
  Він почув сміх, не заглушаючи звуків. Саме так більшість людей справлялися з гучним шумом, захищаючи свої барабанні перетинки. Римо чув усім своїм тілом, кістками та нервовими вузлами, бо саме його подих вібрував від цього звуку і став його частиною.
  
  
  Він був навчений чути подібним чином. Його гострота слуху походила від його дихання. Все походило від його дихання: здатність відчувати закладені міни, здатність ігнорувати шок від вибухів, навіть швидкість, яка дозволяла йому ухилятися від сталевих гранул, що летять, якщо доводилося. І попереду, чистий, як його власне дихання, пролунав сміх. Дуже тихий сміх, що долинав з високої гранітної будівлі, що стояла подібно до сірої гори на рівнині, на якій не було гір. З його парапетів людина могла бачити на п'ятнадцять миль у всіх напрямках. І вони могли бачити худорлявого чоловіка, близько шести футів на зріст, з високими вилицями і глибоко посадженими карими очима, що лежали в тінях, схожих на дірки в черепі, що недбало йде мінним полем.
  
  
  Римо чув сміх за милю, за тисячу ярдів і десять ярдів. На відстані десяти ярдів мін більше не було. Він підняв очі на парапет і побачив дуже товстого чоловіка із золотим капелюхом на голові. Або короною. Римо було сказати. Йому не хотілося говорити. Це була правильна жирна особа, і це було все, що мало значення.
  
  
  Чоловік гукнув униз із парапету.
  
  
  "Гей, ти! Худі. Ти знаєш, що ти кумедний", - сказав чоловік.
  
  
  "Я знаю. Я чув, як ти сміявся", - сказав Римо. "Ти Роберт Воджік, конопляний король Північної Америки. Правильно?"
  
  
  "Це законно. Як і міни. Це моя власність. Я можу пристрелити тебе за незаконне проникнення".
  
  
  "Я прийшов надіслати повідомлення".
  
  
  "Давай, достав це, а потім забирайся звідси".
  
  
  "Я забув повідомлення", - сказав Римо. "Це пов'язано зі показаннями свідків".
  
  
  Ствол АК-47 висунувся з однієї з кам'яних щілин у парапеті. Потім ще один. Вони підійшли по обидва боки від Конопляного короля Північної Америки.
  
  
  "Гей, ти покійник. Ніхто не каже Роберту Воджичу, що говорити в суді. Ніхто нічого не каже Роберту Воджичу. Роберт Воджич каже тобі. І Роберт Воджич каже тобі, що ти мертвий".
  
  
  Римо на мить замислився. Від товстуна були потрібні свідчення, але які? Вони були конкретними. Він знав, що вони були конкретними, бо їх записав. Він записав це, а потім щось зробив із запискою. Що він зробив із запискою?
  
  
  Одне з рушниць тремтіло у очевидному знаку підготовки до стрілянини. Людина, що стояла за ним, збиралася натиснути на спусковий гачок. Записка була написана ним на білому папері. Гвинтівка вистрілила. Пролунав вибух, який для Римо більше схожий на серію петард, кожна бавовна була окремою і виразною. Але його тіло вже рухалося до стіни замку, де чоловік не міг здобути кут обстрілу. Кулі з глухим стукотом встромилися в землю, за ними послідував тріск другої черги. Відкрився вогонь з іншого пістолета, що цього разу намагається прочесати стіну, звільнивши Римо. Зараз, підводячись ним, він відчув камінь під пальцями. Він не дерся, хапаючись і підтягуючись, як більшість людей, і саме з цієї причини вони не могли виконувати вертикальні рухи. Він натиснув долонями на стіну, щоб підняти її, і використав пальці ніг, щоб утримувати рівень між рухами рук. Це було легко. Це було негаразд.
  
  
  Він написав записку олівцем. У свідченнях було три ключові моменти. Добре. Три точки. Що то були за крапки?
  
  
  Римо дістався верхівки парапету і зупинив стрілянину з АК-47, застромивши його через сині джинси у щось тепле і вологе, а саме в природний отвір у нижній частині живота стрільця. Потім він проштовхнув його у верхні відділи кишечника і завдав чоловікові сильного короткого удару в живіт, привівши в дію гвинтівку і відправивши верхню частину його черепа в блакитне небо Північної Дакоти.
  
  
  Інші знаряддя припинили стрілянину, бо люди, які стріляли, не хотіли, щоб їхня зброя була в таких же дулах. Вони кинули його на кам'яну доріжку, коли потягли до неба. Це було так, ніби десять чоловік, як один, раптово стали незнайомими з насильством, їхня зброя була чужорідними предметами, які таємниче з'явилися біля їхніх ніг. Десять невинних чоловіків з невинними виразами облич обережно відштовхували свої гвинтівки пальцями ніг.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо. Він тільки-но показав Конопляному королеві, що його військові книги, в яких стверджувалося, що людина сама марна, самі по собі марні.
  
  
  "І Роберт Воджич передає тобі привіт, друже", - сказав Воджич, оглядаючись на своїх непотрібних стрільців. Вони підняли руки вгору, як пучок скам'янілих братків.
  
  
  "Мені потрібна ваша допомога", - сказав Римо.
  
  
  "Тобі не потрібна нічия допомога, друже", - сказав Воджич. А потім, звертаючись до крутих хлопців, яких він підібрав на околицях світу: "Ви там. Опусти руки. Ти виглядаєш так, ніби тебе збираються обшукувати. Ти збираєшся обшукувати їх?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Опустіть руки. Всі ви. Весь цей замок. Все. Марно. Паршиве вкладення. Послухай мене, друже. Роберт Воджич, конопляний король, найбільший імпортер і експортер прядивної мотузки по всьому світу, каже вам сьогодні: "замки - відстій".
  
  
  "Мені потрібне ваше свідчення за трьома пунктами".
  
  
  "О, суд", - сказав Воджич, хитаючи головою. "У мене є право зберігати мовчання, а не свідчити проти себе".
  
  
  "Я знаю, але з цим є проблема", - сказав Римо.
  
  
  "Що це?" - Запитав Воджик.
  
  
  "Ти збираєшся".
  
  
  "Якщо ви змусите мене, мої свідчення будуть відхилені в суді", - переможно сказав Воджич, дуже задоволений своїм юридичним поглядом. Він сидів у дуже великому кріслі, інкрустованому золотом. На ньому була пурпурова мантія, облямована білим горностаєм, а з-під мантії виглядали ковбойські чоботи ручної роботи з іспанської шкіри. Прядив'яна мотузка не окупала всієї цієї розкоші.
  
  
  "Я не збираюся примушувати вас", - сказав Римо, на якому були лише біла футболка та коричневі штани. "Я не збираюся чинити який-небудь небажаний тиск, щоб змусити вас давати свідчення. Тим не менш, я вийму твої барабанні перетинки через ніздрі як спосіб познайомитися".
  
  
  Римо ляснув обома долонями по вухах Роберта Воджика. Лупа була несильною, але абсолютна точність одночасного удару складених чашкою рук змусила барабанні перетинки Конопляного короля відчути, що вони справді вилетять з його ніздрів при найменшому схлипуванні. У Роберта Воджича залізли очі. У Роберта Воджича було відчуття, що по зубах щойно пройшлися шліфувальною машиною, що обертається. Роберт Воджич не відчував своїх вух. Він не був упевнений, що, якщо він висморкається, вони не виявляться в нього на колінах. Він, звісно, не чув, щоб його власні люди сміялися з нього.
  
  
  І в цей момент Роберт Воджич раптово зрозумів, як допомогти цьому відвідувачу замку у преріях. Він передасть Римо три частини інформації, необхідних допомоги прокурору у справі. Воджич пояснив, що три частини інформації мали бути іменами трьох торговців кокаїном. Операція Воджича з імпорту конопель покривала їх, а його міжнародні контакти дозволяли їм вільно переміщати наркотик та гроші. Ось як Роберт Воджич міг дозволити собі таку розкіш, імпортуючи матеріал, який не мав великого попиту з моменту винаходу синтетичних волокон.
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. "Так воно й було".
  
  
  І Роберт Воджик запевнив Римо, що він охоче засвідчить це, бо він ніколи, ніколи не хотів, щоб Римо повернувся за другою послугою. Можливо, його вбили б розлютовані торговці кокаїном; але Воджича це не турбувало. Лише кілька хвилин тому він бачив смерть, і людина, що лежить на парапеті з вибитими з черепа мізками, виглядала набагато умиротворенішою, ніж почував себе сам Ваджич, перевіряючи свій ніс. Нічого не виходило. Потім він відчув свої дуже ніжні вуха.
  
  
  "Поки що, друже. Я побачу тебе в суді?"
  
  
  "Не-а", - сказав Римо. "Мені ніколи не доведеться їхати".
  
  
  Роберт Воджік запропонував, щоб один із його людей підкинув Римо до міста. Усі десять сказали, що особисто були б готові відвезти незнайомця, який лазив по стінах, але мали термінові зустрічі в іншому напрямку.
  
  
  "У якому це напрямі?" – поцікавився Римо.
  
  
  "Куди ти йдеш?" спитали вони хором.
  
  
  "У той бік", - сказав Римо, вказуючи на схід, де знаходився муніципальний аеропорт Девілз-Лейк.
  
  
  "Вибачте, це, здається, у загальному напрямі Нью-Йорка, а я прямую на Самоа", - зауважив один із тригерів. "Я не знаю про цих інших хлопців".
  
  
  Як виявилося, вони теж прямували до Самоа. Негайно. Всі вони. Отже, Римо довелося йти в аеропорт одному, назад тим шляхом, яким він прийшов, випаленою травою прерії, де передбачалося, що приховані міни перетворять компанію людей на одну тремтячу людину.
  
  
  Біля кнопкового телефону-автомата в Мінневауці Римо довелося ввести код, щоб вказати, що роботу успішно завершено. Код був написаний на внутрішній стороні пояса разом з альтернативним кодом, який вказував на проблему і необхідність подальших інструкцій. То була нова система. Він був майже впевнений, що код "місія завершено" був праворуч. Він набрав цифри, раптово задумавшись, що означало "Нагорі" - його право чи право поясу. Коли він потрапив на автомийку, зрозумів, що неправильно переписав коди. Він викинув ремінь безпеки та сів на боїнг 747 до Нью-Йорка.
  
  
  У літаку він зненацька зрозумів, що викинути ремінь було помилкою. Будь-хто, хто знайде ремінь, може ввести один із правильних кодів і збити з курсу всю організацію, в якій працював Римо. Але зараз він уже не був певен, що це таке. Він ліг спати поряд із тридцятирічною білявкою, яка, відчуваючи його магнетизм, продовжувала керувати мовою по губах, ніби репетирувала рекламу губної помади.
  
  
  У Нью-Йорку таксі висадило Римо біля дуже дорогого готелю на Парк-авеню, в елегантних вікнах якого відбивався світанок. У вестибюлі зібралося близько тридцяти поліцейських. Хтось, здавалося, скинув трьох учасників з'їзду тридцятьма поверхами нижче в шахту ліфта із силою авіаційної катапульти. Римо піднявся на працюючому ліфті на тридцятий поверх і увійшов до великого номера.
  
  
  "Я цього не робив", - пролунав високий писклявий голос.
  
  
  "Що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нічого", - сказав голос. "Вони зробили це із собою". У вітальні, задрапірований у золотисте кімоно з чорною обробкою, його тендітне тіло було звернене до сонця, що сходить, пасма волосся спокійно виділялися на тлі жовтої пергаментної шкіри, сидів Чіун, майстер синанджу. Невинні.
  
  
  "Як вони це з собою зробили?" спитав Римо. Він помітив маленьку миску з коричневим рисом, яка так і залишилася недопитою на столі у вітальні.
  
  
  "Жорстокість завжди породжує свій власний кінець".
  
  
  "Тато, - сказав Римо, - трьох чоловіків скинуло з тридцятого поверху у відкриту шахту ліфта. Як вони могли таке з собою створити?"
  
  
  "Жорстокість може створити з собою щось подібне", - наполягав Чіун. "Але ти все одно не зрозумієш".
  
  
  Чого Римо не розумів, то це того, що абсолютний і бездоганний спокій перетворював будь-яке вторгнення в жорстокий акт. Як скорпіон на листі латаття. Як кинджал у материнських грудях. Як вулканічна лава, що спалює безпорадне село. То була жорстокість.
  
  
  Материнські груди, безпорадне село і невинний лист латаття були, звичайно, у Чіуна, майстра синанджу, за сніданком. Скорпіон, кинжал та вулканічна лава були трьома уславленими членами Міжнародного братства єнотів, які йшли коридором, співаючи "Дев'яносто дев'ять пляшок пива на стіні".
  
  
  Як і очікував Чіун, Римо знову заступився за інших білих, пояснивши їх огидну жорстокість тим, що "якісь хлопці, накачані пивом, співають застільну пісню", що, за його збоченим розумінням, не вимагало негайного повернення до ввічливого мовчання.
  
  
  "Я маю на увазі, вони ж не могли кинутися в шахту тридцятого поверху з силою машини, чи не так, татку? Просто за те, що заспівали застільну пісню? Послухай, з цього моменту ми триматимемося подалі від міст, якщо ти хочеш миру ".
  
  
  "Чому мені має бути відмовлено у місті через жорстокість інших?" - відповів Чіун. Він був майстром Сінанджу, останнім у низці найбільших убивць в історії. Вони служили королям і урядам доти, як Римська імперія перетворилася на брудну село на Тибре. І вони завжди найкраще працювали у містах.
  
  
  "Чи маємо ми поступитися центрами цивілізації тваринам світу, тому що ви весь час сліпо приймаєте бік білого з білим?"
  
  
  "Я думаю, вони були чорними, Маленький тато".
  
  
  "Те ж саме. Американці. Я віддаю найкращі роки свого життя навчанню скромних білих, і за перших ознак конфлікту, за самого першого інциденту, чий бік приймає цей білий? На чиєму боці?"
  
  
  "Ти вбив трьох чоловіків, бо вони співали пісню", - сказав Римо.
  
  
  "На їхньому боці", - сказав Чіун, задоволений тим, що невдячний вкотре образив його. Його довгі нігті висунулися з-під елегантного кімоно, щоб наголосити на цьому. "На їхньому боці", - повторив він.
  
  
  "Ти не міг просто дозволити їм пройти цим проклятим коридором".
  
  
  "І жорстоко поводитися з іншими, які могли б перевершити сонце, що сходить під час сніданку?"
  
  
  "Лише Сінанджу виходить за межі зі сходом сонця. Я щиро сумніваюся, що сантехніки з Чіллікоута, штат Огайо, або менеджери по роботі з клієнтами з Медісон-авеню виходять за межі зі сходом сонця".
  
  
  Чіун відвернувся. Він збирався припинити розмову з Римо, але Римо пішов готувати рис на сніданок і не хотів помічати зневаги. Тому Чіун сказав:
  
  
  "Я пробачу тобі це, бо ти віриш, що ти білий".
  
  
  "Я білий, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Ні. Цього не могло бути. Я дійшов висновку, що ти не випадково став синанджу".
  
  
  "Я не збираюся починати писати в одному з твоїх сувоїв, що моя мати була кореянкою, але я не знав цього, поки ти не дав мені синандж".
  
  
  "Я не питав про це", - сказав Чіун.
  
  
  "Я знаю, ви ламали голову над тим, як пояснити, що єдиний, хто опанував сонячне джерело всіх бойових мистецтв, синанджу, не кореєць і навіть не східний, а білий. Бліде, порожнє, кричуще біле."
  
  
  "Останнім часом я не писав історії, тому що не хотів визнавати невдячність білих і те, як усі вони тримаються разом, навіть коли всім, чим вони є, зобов'язані комусь доброму, порядному та м'якому, хто бездумно віддав найкращі роки свого життя". невдячному".
  
  
  "Це тому, що я не писатиму, що я не білий", - сказав Римо. Під час свого навчання він читав історичні книги і знав довгу низку вбивць так, як британські школярі дізнаються про походження своїх королів та королів.
  
  
  "Ти сказав, що виріс у притулку. Який сирота знає свою матір, не кажучи вже про батька? У тебе міг би бути батько-кореєць".
  
  
  "Не тоді, коли я дивлюся у дзеркало", - сказав Римо.
  
  
  "Є хвороби, які вражають очі та роблять їх таємниче круглими", - сказав Чіун.
  
  
  "Біле", - сказав Римо. "І я знаю, що ти не хочеш залишити це в історії Сінанджу. Коли я отримаю сувої, перше, що я зроблю, це скажу, як я щасливий як перший білий, який отримав синанджу".
  
  
  "Тоді я житиму вічно", - сказав Чіун. "Якими б не були страждання цього старого тіла, мені важко дихатиме".
  
  
  "Ти в самому розквіті сил. Ти сказав мені, що у вісімдесят років все справді складається".
  
  
  "Мені довелося, бо ти б хвилювався".
  
  
  "Я ніколи не турбуюся про тебе, Маленький тату".
  
  
  Чіуну завадив зібрати цю образу і занести його до свого банку несправедливостей стукіт у двері, на який відповів Римо. У дверях стояли троє поліцейських у формі та детектив у цивільному. Інші патрульні та детективи були біля інших дверей, зауважив Римо. Поліція повідомила Римо, що мали підстави вважати, що троє приїжджих у місто, троє учасників з'їзду, були по-звірячому вбиті. Щось скинуло їх униз із тридцятого поверху. Вони були впевнені, що це було з тридцятого поверху, тому що двері ліфта на цьому поверсі були відчинені, і клітка застрягла на пів-поверху вище, щоб звільнити місце для людей, що падають. Проблема полягала в тому, що вони не змогли знайти жодних слідів машини, яка це зробила. Чи чули мешканці цього номера якусь машину цього ранку?
  
  
  Римо похитав головою. Але з-за його спини Чіун заговорив чітко і, для нього, досить голосно:
  
  
  "Як ми могли чути машини при цьому гуркоті цього ранку?" він вимагав відповіді.
  
  
  Поліція хотіла знати, що це за шум.
  
  
  "Непристойний крик п'яних грубіянів", - сказав Чіун.
  
  
  "Він стара людина", - швидко сказав Римо. Він додав легку усмішку, щоб показати поліції, що вони мають бути терпимими до нього.
  
  
  "Я не старий", - сказав Чіун. "Мені навіть немає дев'яноста, якщо правильно рахувати".
  
  
  На корейському Римо сказав йому, що в Америці, та й на решті Заходу, якщо вже на те пішло, ніхто не користувався старим календарем Ван Чу, який був настільки неточним, що втрачав два місяці на рік.
  
  
  І Чіун відповів корейською, що календарем користуються заради благодаті та істини, а не просто для того, щоб заощадити час. Як жителі Заходу настільки одержимі кожним конкретним днем, що вони думають, що вони щось втратили, якщо один день зник за тиждень.
  
  
  Поліція, зіткнувшись із видовищем двох чоловіків, які розмовляють незнайомою мовою, збентежено переглянулася.
  
  
  "Можливо, цей гучний шум був машиною, яка вбила тих людей?" - Запитав детектив.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Це були люди. Він не чув жодних машин".
  
  
  "Не дивно", - сказав детектив, жестом пропонуючи решті йти. "Більше ніхто теж не чув роботи машини".
  
  
  "Через спів", - сказав Чіун.
  
  
  Римо похитав головою і вже збирався зачинити двері, коли побачив те, чого не мав бачити. Пройшовши через поліцейське оточення, на місце вбивства, до якого могли бути причетні Римо і Чіун, був чоловік у облягаючому темному сірому костюмі-трійці, з випаленим лимонним виразом обличчя, з сивим волоссям, розділеним проділом із хворобливою акуратністю, і в окулярах у сталевій оправі. .
  
  
  Це був Гарольд В. Сміт, і його не мало бути там. Організація була створена для того, щоб робити те, з чим Америка не хотіла асоціюватись, але що було необхідно для виживання. Це було настільки секретно, що, окрім Сміта, лише президент знав про його існування. Секретність була настільки необхідна, що фальшива кара була інсценована так, щоб на одній руці вбивці були відбитки пальців мертвої людини, мертвої людини для організації, про існування якої ніхто не міг знати. Той факт, що Римо був сиротою і його не схопилися б, був важливим фактором при його виборі. Був інший чоловік, який був майже обраним, але мав мати.
  
  
  І ось тепер Сміт, навіть не попрацювавши організувати зустріч під прикриттям, щоб захистити організацію, потрапив прямо в ситуацію, яка могла все зіпсувати, публічно заявившись у готельний номер свого таємного вбивчого підрозділу і зробивши себе вразливим для допиту натовпом поліції, що блукають коридорами. про потрійне вбивство.
  
  
  "Це не має значення", - сказав Сміт, заходячи до квартири.
  
  
  "Я думав, ти подзвониш, щоб ми десь зустрілися", - сказав Римо, зачиняючи двері за морем синьої уніформи. "Що-небудь. Що завгодно. Ці копи збираються допитати тарганів, перш ніж вони закінчать".
  
  
  "Це не має значення", - повторив Сміт.
  
  
  "Вітаю тебе, о Імператор Сміт. Твоя милість приносить сонячне світло в пітьму, славу бруду повсякденного життя. Твоя імператорська присутність прикрашає наш день. Назви тільки справу, і ми полетимо, щоб помститися за зло, заподіяне твоєму славному імені". Чіун привітався.
  
  
  "Так", - сказав Сміт, прочищаючи горло. Він привітався. Потім він сів.
  
  
  "Селяни в цьому самому готелі паплюжили твоє славне ім'я в часи самої трансцендентності. О диво, я чув їх сьогодні вранці, гучні, як машини", - сказав Чіун.
  
  
  Корейською Римо сказав Чіуну: "Я не думаю, що його хвилюють три тіла, Папочка".
  
  
  Тонкі пальці Чіуна пурхали в нерухомому повітрі, його шовкове парчеве кімоно шаруділо, коли він віддавав привітання. Майстри Сінанджу ніколи не кланялися, але вони вітали інших нахилом тіла, що нагадував уклін. Римо знав, що це таке, але Сміт не міг відрізнити одне від одного і завжди терпляче чекав, поки все закінчиться. Сміт виявив, що не може зупинити це, як не міг переконати Чіуна, що він не імператор і ніколи не збирався бути ним. Кілька разів Смітові здавалося, що він пояснив роботу конституційного уряду Америки Майстру Сінанджу, і Чіун вигукував, що чудово розуміє, навіть коментуючи деякі уривки, які Сміт читав йому. Але пізніше Римо завжди казав йому, що Чіун вважав, що Конституція містить лише кілька прекрасних почуттів, які мають мало спільного з повсякденним життям, на кшталт молитов чи любовних віршів. Він все ще був спантеличений тим, чому Америка повинна боятися порушувати свої конституції, коли будь-який розумний імператор виставив би напоказ свою владу, щоб знищити своїх ворогів.
  
  
  "Джентльмени", - почав Сміт. "Що ви знаєте про фторвуглеці?"
  
  
  "Вони - зло, о милостивий імператор, і, ймовірно, стояли за осквернювачами твого славного імені, сьогодні вранці відправленими на праведну смерть", - сказав Чіун.
  
  
  "Це ті штуки в аерозольних балончиках, чи не так?" Запитав Римо. "Вони змушують їх працювати".
  
  
  Сміт кивнув головою. "Фторвуглеці - це хімічне паливо, створене людиною. Їхнє промислове використання було суворо обмежене майже десять років тому".
  
  
  "Той, хто підніме шум під час трансценденції, - зауважив Чіун, - зробить фторвуглець, який увесь світ зневажає його потворність".
  
  
  "Високо в стратосфері знаходиться шар газоподібного озону. Його товщина складає всього близько восьмої частини дюйма, але він виконує найважливішу екологічну функцію фільтрації шкідливого сонячного випромінювання, щоб воно не потрапляло на поверхню планети. На жаль, ці фторвуглеці піднялися в стратосферу і почали роз'їдати озон. швидше, ніж там утворювався новий озон”.
  
  
  "Наш люб'язний озон", - сказав Чіун. "Свиня". І, звертаючись до Римо, корейською:
  
  
  "Про що говорить цей чоловік? Він боїться лаку для волосся?"
  
  
  "Ти слухатимеш його, Папочко? Ця людина говорить", - прошепотів у відповідь Римо на корейському діалекті північно-західної провінції, в якій знаходилося село Сінанджу, село Чіуна.
  
  
  "Сьогодні лаки для волосся, вчора вірші про права людей. Що буде завтра? б більше, але й належним чином вважали б професійного вбивцю правильним працевлаштуванням”. Це від Чіуна, також корейською.
  
  
  "Ти слухатимеш?" сказав Римо.
  
  
  "Так", - продовжив Сміт. "Це знову серйозна проблема, тому що хтось, якийсь божевільний, навмисно робить дірки в озоновому шарі".
  
  
  "Чого ти можеш очікувати від порушників трансцендентності?" сказав Чіун. Римо кинув на нього злий погляд. Чіун проігнорував це. Якщо Римо і був недолік, Чіун знав, що це був недолік досвіду в спілкуванні з імператорами. Римо пішов за цим Ковалем, все ще не розуміючи, що імператори приходили і йшли, але Дім Сінанджу, частиною якого він тепер був, існував вічно. Щоб не бути знаряддям імператора, ніколи не слід давати йому зрозуміти, що він, імператор, був знаряддям. Людина робила це, прикидаючись вірною за межами вірності.
  
  
  Сміт, який ніколи не виглядав надмірно здоровим, зараз здавався ще більш виснаженим. Його слова були важкими, коли він говорив, майже якби він втратив надію. І Римо не знав чому.
  
  
  "Ми не визначили, хто це робить, але супутники НАСА виявили потік концентрованих фторвуглеців, очевидно штучного походження, що збирається в атмосфері над Атлантичним океаном. Цей потік, мабуть, відкрив озонове вікно над центральною Росією. Ми не впевнені, де він виник Але вважаємо, що звідкись з цього боку Атлантики. Можливо, з Північної Америки. Можливо, з Південної Америки.
  
  
  "Звичайно", - вигукнув Чіун. "Це твій шанс знищити свого заклятого ворога. Знайди злі фторвуглеці, передай їх у праведні руки, а потім завоюй світ. Твоя мудрість перевершує Чингісхана, про імператора. Вони співатимуть про тебе, як співали про великого Аттіла. при народженні цього славного дня: “Грабуйте Москву!” – це крик народу”.
  
  
  Сміт прочистив горло перед тим, як продовжити. "Є дві причини, через які ми повинні знайти це джерело фторвуглецю. По-перше, це може зрештою зруйнувати озоновий щит. Рівні радіації на землі під російським вікном вказують на те, що захисний екран закрився менш ніж за добу. За умови, що рівень атмосферного озону не був серйозно підвищений, він, ймовірно, буде поповнений”.
  
  
  Чуїн підніс палець до своєї клапкуватої білої бороди і глибокодумно кивнув. Римо ставив собі питання, про що він думає.
  
  
  "Друга причина полягає в тому, що коли ми запропонували допомогти Радам проаналізувати збитки, завдані озону над їхньою країною, вони поводилися так, ніби нічого не сталося. А потім ми зайнялися найдивнішим видом діяльності. Будівля цілого окремого ракетного командування. Ці ракети не схожі ні на що, що ми бачили раніше. І ми боїмося, що у цих нових ракет лише одна мета. Перший удар”.
  
  
  "Звідки ти знаєш? Я маю на увазі, як ти можеш сказати, що відбувається в їхніх умах?" - Запитав Римо.
  
  
  "Наші супутники сфотографували нові ракетні бази, тому ми знаємо, що вони існують. Але ми не виявили жодних слідів механізму реагування. Це система, в яку вбудовано кілька рівнів перевірок і контрперевірок, тому ракети запускаються тільки після виконання певних попередніх умов, включаючи визначення те, що країна зазнала нападу, це досить легко прочитати з космосу, все, що нам потрібно зробити, це вловити електронні сигнали, що створюються механізмом реагування, але у цієї нової команди немає нічого з цього, вони мають одну телефонну лінію і резервну. те, що ми називаємо сирою кнопкою.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Єдине, що ви можете зробити з цими проклятими ракетами, це запустити їх. Немає очікування підтвердження, немає захисту від ракет, що наближаються, немає кодів запуску. Нічого. Вони вже націлені і чекають натискання єдиної кнопки. Все, що їм потрібно, щоб почати Третю" світову війну, - це один телефонний дзвінок, і, чорт забирай, судячи з того, як працюють їх телефони, цей дзвінок може викликати гроза».
  
  
  "Ми згоряємо або повільно від сонця, або швидко від росіян", - сказав Римо.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Сміт.
  
  
  "То що ж нам робити? Куди ти хочеш, щоб ми вирушили?"
  
  
  "Почекайте. Ви обидва. Весь світ стежить за небом, очікуючи, що ці божевільні знову спробують використовувати потік фторвуглеців. Якщо вони це зроблять, ми зафіксуємо їх, і тоді ви двоє вступите у справу. Ніяких обмежень. Нічого не чекайте. Немає двох людей , яких я хотів би бачити між людською расою і вимиранням, ніж вас. Президент відчуває те саме. Я просто сподіваюся, що ще один інцидент не виведе росіян з себе. Я ніколи не розумів їх, і я розумію їх ще менше зараз".
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. Він завжди розумів прораховані ходи росіян, але навіть віддалено було зрозуміти Сміта та її демократію.
  
  
  "Я вірю. Знаєш, - повільно сказав Римо, - іноді я думаю, що те, що ми робимо, не має значення. Не настільки, наскільки мені хотілося б, щоб це мало значення. Але це має. Ти знаєш, я радий, що залишився живим, щоб зробити це. Я думаю, це рятує світ ".
  
  
  "Не вгадуй", - сказав Сміт. "Так і є".
  
  
  "І буде записано, що великий імператор Гарольд Сміт справді зробив чудовий акт порятунку світу через учня Будинку Сінанджу".
  
  
  "Я радий, що ти так вважаєш, майстер синандж", - сказав Сміт. "До речі, виникла невелика проблема із твоєю золотою даниною. Але ми відправимо її повторно".
  
  
  "Що? Яка проблема?" - спитав Чіун. Його витончена голова нахилилася так раптово, що пасма білого волосся біля вух і підборіддя затремтіли.
  
  
  "Підводний човен, що перевозив ваше золото, сплив за п'ять миль від Сінанджу, в Західнокорейській затоці, як завжди. Того ж дня і в призначену годину, як завжди. Як завжди, за погодженням з урядом Північної Кореї".
  
  
  "Так, так", - нетерпляче сказав Чіун.
  
  
  "Хочеш трохи води, Смітті?" - Запитав Римо. Він виглядав так, наче йому не завадило б трохи. Дань поваги Сінанджу скупчилась би тільки в тому будинку над селом, так що для Римо не мало великого значення, що сталася своєрідна затримка. Сміт дійсно виглядав особливо занепокоєним цим, але вони, звісно, зможуть перенести відправлення.
  
  
  "Ш-ш-ш, дурень". Чіун – Римо. Сміт сказав, що йому не потрібна вода. "Золото. Золото", - сказав Чіун.
  
  
  "Вип'ємо чаю", - запропонував Римо.
  
  
  "Золото".
  
  
  "Ну нічого серйозного", - сказав Сміт. "Зазвичай хтось із вашого села вирушає на човні зустрічати сабу і збирати нашу щорічну данину Дому Сінанджу, який оплачує ваші послуги як тренер Римо. Цього разу ніхто не прийшов".
  
  
  "Вони повинні", - вигукнув Чіун. "Вони завжди це робили".
  
  
  "Цього разу вони цього не зробили. Але ми зробимо повторне відправлення".
  
  
  "Перевезти? Мої вірні жителі села не з'явилися, щоб зажадати данину, яка підтримувала синанджу протягом століть, і ви перевезтимете?"
  
  
  "Що в цьому такого, Чіуне?" спитав Римо. "У тебе тут так багато данини, що золото за один рік нічого не змінить".
  
  
  "Село голодує без підношень, зароблених Майстром синанджу. Матерям, що плачуть, доведеться відправити немовлят додому, до моря, як це робилося в ті дні, коли Майстри Сінанджу ще не найнялися найманими вбивцями, щоб запобігти саме цьому".
  
  
  "Такого не траплялося з того часу, як Будинок працював на династію Мін у Китаї. Вони можуть жити на один цей скарб тисячу років".
  
  
  "Ми переведемо подвійну оплату", - сказав Сміт із нехарактерним для нього жестом щедрості. Це сказав Римо більше, ніж будь-що інше, що Сміт дійсно побоювався за виживання планети.
  
  
  Чіун піднявся одним плавним рухом, влетівши до спальні, як вітер.
  
  
  "Що трапилося? Що на нього найшло?" - спитав Сміт.
  
  
  "Я думаю, він може бути засмучений. Цей скарб до певної міри важливий для нього", - сказав Римо. "Я бачив його. Деякі з них безцінні. Чеканили монети Олександра Македонського. Рубіни. Смарагди. Слонова кістка. Чудові речі. І багато з цього теж сміття. Речі, які вони звикли вважати дорогоцінними, але якими більше не є. Як алюміній, коли він уперше з'явився, сторіччя тому, перш ніж його змогли виготовити. У них є шматки алюмінію. Я бачив його прямо там, поряд з ящиком з діамантами. Дійсно. Діаманти лежать осторонь".
  
  
  "Це нормально, що ми збираємось подвоїти обсяг поставок, чи не так? Я маю на увазі, як він міг заперечувати?" - спитав Сміт.
  
  
  Римо знизав плечима. "Деякі речі навіть я поки що не розумію".
  
  
  Але коли Чіун знову з'явився в темно-сірій рясі в цятку, з обличчям серйозним, як у статуї, зі складеними в рукава руками і в сандалях на товстій підошві, Рімо Вільямс зрозумів, що Майстер синанджу йде. То був його дорожній одяг. Але його скрині не були запаковані.
  
  
  "Маленький батько, ти не можеш піти зараз", - сказав Римо корейською. "Світ може злетіти в повітря".
  
  
  “Світ постійно руйнується. Подивіться на Ніневію. Подивіться на Помпеї. Подивіться на Великий потоп. Світ завжди руйнується, але золото залишається вічне.
  
  
  "Я не можу піти з тобою, Чіуне", - сказав Римо. "Я мушу залишитися тут".
  
  
  "І зраджуєш свою відповідальність як наступного майстра синанджу? Майстер має захищати скарб".
  
  
  "Якщо світу не залишиться, де ти збираєшся його провести?"
  
  
  "Золото завжди можна витратити", - сказав Чіун. "Я навчив тебе ударам, Римо. Я навчив тебе розкривати потенціал свого розуму і свого тіла. Я зробив тебе сильним, і я зробив тебе швидким. Найбільше я зробив тебе ассасином, одним з довгої низки благородних ассасинів. Я навчив тебе всьому цьому, коли я мусив навчити тебе мудрості. Це корейською. Це було сказано з люттю.
  
  
  Він був такий розгніваний, що Майстер Сінанджу залишив апартаменти, не відваживши формального поклону своєму імператору. "Куди він пішов?" — спитав Сміт, який не розумів корейською.
  
  
  "Ти помітила, що він не попрощався з тобою належним чином?"
  
  
  "Так, мені здалося, що це було коротше, ніж зазвичай. Це щось означає?"
  
  
  "Він щойно попрощався", - тихо сказав Римо. Не роздумуючи, він опустився на підлогу в позу лотоса, легко і плавно з'єднавши ноги подібно до пелюсток, як його вчили багато років тому.
  
  
  "Мені шкода. Я сподівався використати і його в цій кризі. Що ж, у нас все ще є ти, і це головне. Коли вона повернеться, ми використовуємо її".
  
  
  "Я не знаю, чи повернеться він", - сказав Римо. "Ти щойно попрощався".
  
  
  "А ти? Він попрощався з тобою?"
  
  
  "Я сподіваюся, що ні. Я справді хочу вірити, що ні", - сказав Римо. І м'якими, ріжучими рухами він відірвав шматки килима з товстим ворсом, навіть не помічаючи, що роблять його руки.
  
  
  "Я впевнений, що Чіун повернеться", - сказав Сміт. "Між вами двома існує емоційний зв'язок. Як між батьком та сином".
  
  
  "Цей скарб дуже важливий для нього. Я не думаю, що він може бути настільки важливим, тому що ніхто ніколи його не витрачає. Але знову ж таки, я білий".
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Плеснули пробки від шампанського. Пронизливо заверещали шумовики. Повітряні кулі притиснулися до звукоізольованої стелі, як перелякані сови. Гігантський білий торт із синім логотипом Chemical Concepts вкотили до головної лабораторії шосе 128, коли кілька техніків роздавали свіжообкатані джеми. Вируючий сміх потряс кімнату, здавалося, що яскраві повітряні кулі почали рухатися.
  
  
  Рімер Болт скочив на лабораторний стілець і загорлав, вимагаючи тиші. Він зрозумів.
  
  
  "Ми думали, що воно придатне для продажу", - завив він. Але перш ніж ми змогли б його продати, нам потрібен був останній тест. І ви впоралися! Отже, вип'ємо за чудових технічних співробітників Chemical Concepts, які зробили це можливим і тримали рот на замку. Я обіцяю зробити всіх нас багатими. . Рімер Болт збовтав джеробоам з "Дім Періньйон" і дозволив пінистій піні бризнути на натовп у лабораторії. Ця чудова команда використала дику, неймовірну концепцію фторвуглецевого променя і не тільки змусила його працювати, а й зробила його спрямованим як штурмовик. Цього дня вони довели, що можуть запустити промінь і змусити його потрапити в будь-яку точку атмосфери. У будь-яку точку. Вони використали його. Вони могли ним управляти.
  
  
  Вони направили промінь на Малден, село за вісімдесят миль від Лондона, Англія. Подібно до струменя води під високим тиском крізь сигаретний дим, вона пробила дірку в озоновому шарі над цим містом, заливаючи його всією силою могутнього сонця. Їхній контроль був абсолютним. Вони сфокусували промінь через весь океан і вразили площу розміром не більше сорока на сорок футів.
  
  
  "Я люблю тебе, Кетлін О'Доннелл", - закричав Болт у відкриту трансатлантичну лінію.
  
  
  На другому кінці дроту, в полі в Малдені, Англія, доктор О'Доннелл просто повісила слухавку. Їй треба було працювати. Сорок сім точних експериментів було проведено на полі, яке вони заздалегідь підготували для випробування. Це мало бути зроблено таємно, тому що, якби британський уряд дізнався, що хімічна компанія Сполучених Штатів проводить наукові випробування за участю заборонених фторвуглеців на їхній королівській землі, це могло б спровокувати міжнародний інцидент. Найгірше, британці можуть подати до суду на компанію Chemical Concepts of Massachusetts до банкрутства. Британці були уразливі щодо цього.
  
  
  Отже, доктор О'Доннелл приховала суть експерименту. Щоб допомогти з цим маскуванням, вона найняла британську випробувальну фірму і просто дезінформувала їх про те, що відбувається тут і про те, що відбувається там. Все, для чого вони їй були потрібні, - це для калібрування та кількісної оцінки того, що відбувалося там, у маленькому селі на північ від Лондона.
  
  
  Вона йшла серед експериментаторів, суха трава хрумтіла в неї під ногами. Клітини, мензурки та флакони привертали увагу техніків у білих халатах. Головний експеримент, звичайно, вже мав приголомшливий успіх. Вони могли не тільки спрямовувати потік фторвуглецю на тисячі миль, а й контролювати розмір та тривалість вікна з невеликим допуском.
  
  
  Переходячи від столу до столу, доктор Кетлін О'Доннелл зрозуміла, що йде підливою. М'ясо вже було виготовлене. Можливо, саме це змушувало її відчувати таке сильне запаморочення. З іншого боку, серед тварин, що вмирають, було так багато звуків болю.
  
  
  Її увагу привернула грон рожевих кущів. Красиві чорні троянди. Вона подивилася на маленьку таблицю. До експерименту вони були жовтими. Поцілунок вітерця зірвав кілька пелюсток, і бутони розсипалися, мов попіл.
  
  
  Це було природне поле з невеликим солонуватим ставком. Біла плівка покривала ставок досить товстим шаром зморщених комах. Вона не могла повірити, скільки комах утримувалося в маленькому ставку, доки не побачила їх мертвими. Вона почула, як один технік пробурмотів, що навіть мікроби у ставку мертві.
  
  
  Вона здивувалася, звідки долинає дивна музика, а потім зрозуміла, що це тварини, що вмирають. Там були кролики з дуже густим хутром, хутро, яке зовсім не захищало шкіру. Вони облупилися і потріскалися, ставши чорними, як хот-дог, що підгорів, з вовною чи без. Кеті поголи половину з них, просто щоб переконатися. Те саме і з цуценятами. За винятком того, що вони скиглили і плакали, замість сидіти у своїх валізах, тремтячи від страху перед невідомістю. Лікар О'Доннелл придивилася до них уважніше і зробила те, що вона вважала цікавим відкриттям. Цуценята були сліпі.
  
  
  Деякі техніки, загартовані іншими експериментами на тваринах, відвернулися від страждань.
  
  
  Лікар О'Доннелл відчула лише збудливе поколювання на своїй шкірі, ніби її пестили в м'яких частинах тіла. Очевидно, розвиненіші тварини почуття цуценят змусили їх подивитися на небо, джерело незнайомого випромінювання. Нефільтроване сонячне світло спалило їхню сітківку.
  
  
  Один із техніків підійшов до неї з важливим питанням.
  
  
  "Чи можемо ми зараз позбавити тварин їх страждань? Ми зареєстрували наші результати".
  
  
  Лікар О'Доннелл побачив біль на його обличчі. Більш того.
  
  
  Вона відчула це. Її язик зволожив губи. Вона не відповіла йому, але дозволила йому стояти там із благанням в очах. Її тіло було добрим і теплим. З нею знову відбувалося те, що було раніше, тут, в Англії, під час цього експерименту.
  
  
  "Тварини. Їм дуже боляче", - сказав технік.
  
  
  Кетлін зробила кілька позначок у своєму блокноті. Вона бачила, як технік корчився, ніби кожну мить затримки завдавало йому нестерпного болю. Це напевно відбувалося знову. "Ми можемо їх знищити? ... Будь ласка".
  
  
  "Почекай хвилинку, гаразд?" - сказала Кеті. Вона подумала, чи не намокли її штани.
  
  
  Через півгодини більшість тварин померло в муках, і техніки були похмурі. Люди часто реагували на страждання в такий спосіб. Кеті звикла до цього. Вона багато з цього бачила під час статевого дозрівання. У період статевого дозрівання вона почала ставити питання, чому дорослі та інші діти були так налякані стражданнями інших істот. Її батьки відправили її до кількох лікарів, щоб з'ясувати, чому вона так змінилася. Але навіть у дванадцять років блискуча маленька Кетлін О'Доннелл знала, що вона не відрізняється. Світ був іншим.
  
  
  Ставши дорослою, вона приховувала свої особливі почуття, бо світ боявся, що було іншим. Вона вела швидкі машини. Вона виборювала контроль над компаніями. Вона виборювала честь. І вона дозволила своїм особливим почуттям бути таємницею, таємницею навіть для її власного жіночного тіла. Чоловіки ніколи не були такими цікавими. Успіх був лише чинником, якого слід досягти, бо це було краще, ніж невдача.
  
  
  Але коли так багато маленьких тварин почали кричати, її тіло прокинулося саме собою, посилаючи чудові, чудові відчуття у всі приємні частини. Вони почували себе чудово. Коли хтось запропонував їй підвезти назад до Лондона, вона сказала, що хотіла б залишитися тут і ще трохи попрацювати в полі.
  
  
  Вона хотіла погратись. Вона хотіла погратися з людьми, які зараз страждали, бо страждали тварини. Люди були кумедними. Вони були складнішими і кидали виклик, ніж числа.
  
  
  Хоча інколи з ними було легко. Як із Рімером Болтом у CCM. Він був сексуальною грою, яку легко грати. Болт був таким чоловіком, як і багато інших чоловіків, яким потрібен був секс, щоб підтвердити своє почуття власної гідності. Дайте йому секс, і він відчув себе добре. Відмовтеся в цьому, і він відчув себе нікчемним. Він буквально віддав би тобі контроль над своїм життям в обмін на маленьку ніжку в потрібний час, за умови, що ти вдаси доволі. Болт потребував цього, і Кетлін завжди давала йому це. Вона була гарною актрисою. Вона завжди була такою. Вона навіть дурила психіатрів, коли була підлітком. Але всі ці страждання зараз не могли обдурити її тіло навіть після всіх цих років.
  
  
  Вона запитувала себе, як виглядатиме людина, яку тримають у клітці під фторвуглецевим променем, навіть коли вона сказала техніку з попелястим обличчям, що цей експеримент важливий, тому що вони встановлюють контроль, щоб зробити його безпечним для всього людства.
  
  
  До неї підійшов технік, щоб попросити дозволу позбавити тер'єра мук. Вона прокоментувала склоподібні розчини, спостерігаючи, як він прикусив губу. Вона зауважила, що крові не було.
  
  
  "Як ти можеш так чинити з цими тваринами?" спитав він.
  
  
  Кеті поклала руку йому на плече. "Мені шкода, що тобі довелося це бачити, Джоне", - сказала вона. Вона знала, що це звучить заспокійливо.
  
  
  "Джим", - поправив він.
  
  
  "Не має значення", - сказала вона. "Трагедія, Джіме, в тому, що таким чутливим людям, як ти, доводиться дивитися на речі подібним чином".
  
  
  "Вони не мали страждати", - сказав чоловік. Його очі сповнилися болем. Вона виявила глибоке піклування про нього як про особистість, нагадавши собі, що його звуть Джим. Як Пін. Подумки уяви літери Jim на класній дошці, сказала собі Кетлін. Jim, як у Jungle gym. Джим. "Джим... їм довелося постраждати".
  
  
  "Чому, чорт забирай, чому?"
  
  
  "Щоб діти не страждали у майбутньому. Ми не хочемо, щоб енергія сонця була збочена, як атомна енергія. Ми не хочемо, щоб ці жахливі речі відбувалися з невинними дітьми". Кетлін подивилася у стурбовані очі чоловіка. Вона сподівалася, що у її погляді відобразилася належна кількість співчуття. "Мені шкода, Джангл..." Він виглядав спантеличеним.
  
  
  "... Джим", - сказала Кеті, м'яко розминаючи його руку. Завжди допомагало торкнутися чоловіка, коли працюєш з ним. Саме це робило це по телефону таким складним. Тобі довелося працювати без рук. "Джим, ми тут вчимося тому, що захистить наш найдорожчий ресурс - дітей. І, Джіме, я не знаю кращого способу зробити це. Джиме."
  
  
  "Невже ми повинні дозволяти бідним тваринам так страждати?"
  
  
  "Боюсь, що так воно і є. У дітей не буде такої розкоші, як позбавлення страждань. Ти можеш змусити себе дивитися?"
  
  
  Джим опустив голову, додаючи до болю сором за свою слабкість. "Думаю, я винен", - сказав він.
  
  
  "Хороша людина, Джіме", - сказала Кетлін. "Якби сила, яку ми тут використовували, коли-небудь вийшла з-під контролю, діти постраждали б найбільше. Вони лежали б на вулицях, стогначи та плачучи, нездатні зрозуміти, що з ними відбувається, нездатні зрозуміти, чому їхня ніжна шкіра стала пурпурно-чорною і відвалювалася величезними шматками, нездатні побачити, що сталося, бо вони були б сліпими... Незрячий, Джим, незрячий і наляканий... І вмираючий... Зміг би ти, Джиме, якби ти знайшов дитину, яка вмирає ось так у канаві , Чи зміг би ти перерізати йому горло, щоб позбавити його страждань?
  
  
  "Ні, ні, я не міг цього зробити", - сказав Джім. Його обличчя зблідло, руки затремтіли, а ноги, здавалося, шукали іншого виходу, крім залишатися під ним. Він перекинувся і приземлився, як мішок із торф'яним мохом із вантажівки.
  
  
  Кетлін О'Доннелл хотіла сказати йому, що це теж було добре.
  
  
  Радіотелескоп Джодрелл Бенк зафіксував дивні свідчення у струменевому потоці атмосфери. Щось, що змусило їх сигнали шалено відбиватися.
  
  
  "Ви думаєте, це воно?" - Запитав один із учених. "Ніколи не бачив нічого подібного", - відповів інший. "Повинно бути".
  
  
  "Як я розумію, над Малден".
  
  
  "Що ж, давайте подзвонимо хлопцям із розвідки, га?"
  
  
  "Дивний ефект на радіосигнали, кажу я. Так ось як поводиться фторвуглецевий промінь, або струмінь. Ви розглядали, що це може зробити з озоном?"
  
  
  "Не думаю так. Передбачається, що це йде з Америки".
  
  
  "Не можу сказати напевно. Джерело, мабуть, на захід від Великобританії".
  
  
  "Америка знаходиться на захід від Великої Британії".
  
  
  "Цілком".
  
  
  У номері Римо задзвонив телефон. "Рімо?" То був Сміт. "Так?"
  
  
  "Вони досягли успіху у Великій Британії".
  
  
  "Ця штука там?"
  
  
  "Ні. Воно впало там, але вони вважають, що точка зародження була на захід від Англії. Ми теж так думаємо".
  
  
  "То де ж це?"
  
  
  "Десь в Америці, але ми не впевнені, де саме. Ймовірно, все ще на східному узбережжі. Британці повинні краще розумітися на читанні, ніж ми. Тут так думають. Але у Великій Британії є проблема. Вони не діляться з нами своїми даними". "З якоїсь божевільної причини їхні розвідувальні служби тримають усе при собі".
  
  
  "Що це означає?"
  
  
  "Ви вирушаєте до Британії та з'ясовуєте, що вони приховують. Вони повертаються сюди і виривають серця з цих божевільних, перш ніж нас усіх уб'ють", - сказав Сміт. Римо ніколи не чув, щоб жорстко контрольована людина використовувала терміни насильства, коли вона віддавала накази про насильство.
  
  
  "І зроби це швидко, тому що я не знаю, що відбувається з росіянами. Я ніколи не міг їх зрозуміти. Єдиний, хто коли-небудь знав, що вони роблять, був Чіун. І я теж не можу його розкусити?"
  
  
  "Що відбувається з росіянами?" Запитав Римо.
  
  
  "Я думаю, вони теж щось підхопили. Тепер вони знали, що шукати. Але як вони відреагують, можна тільки здогадуватися. Реактивний літак ВПС чекатиме на вас у спеціальному ангарі в аеропорту Кеннеді. Це найновіший винищувач. Будівництво обійшлося в чверть мільярда доларів , і воно може доставити вас через Атлантику вдвічі швидше, ніж "Конкорд". Творить чудеса".
  
  
  Одним з чудес нового винищувача Z-83 з крилом Stratofighter, що забирається, була його здатність відстежувати всі радіолокаційні сигнали в півкулі і переводити їх у тактичні свідчення, щоб штабний офіцер у Пентагоні міг вводити їх в комп'ютер. Ця блискуча ідея теоретично дозволила б військово-повітряним силам контролювати весь повітряний рух по всьому світу, використовуючи лише два реактивні літаки.
  
  
  Проблема з Z-83 полягала в тому, що він мав так багато "покращуючих функцій"; комп'ютер радіолокаційного стеження, навігаційний комп'ютер і блок автоматичного вибору та супроводу мети, що більшість часу двигуни не запускалися. Z-83 сів на злітно-посадкову смугу, як акула з металевими крилами, коли прибув Римо, і продовжував сидіти.
  
  
  "Ця штука літає?"
  
  
  "Це найкращий літак у світі, коли ми інтегруємо його мультирежими". Це від генерала ВПС, який пояснив, що з військової точки зору було б передчасно призначати системі будь-які оперативні функції; слід розглядати це як режим запуску стратегічно, а чи не тактично.
  
  
  коротко, пояснив генерал, літак не полетів, не полетить найближчим часом і, ймовірно, ніколи не полетить. Він порадив скористатися авіакомпанією Delta Airlines. Вони будуть готові, коли він буде готовим.
  
  
  Коли фельдмаршалу Олексію Земятину повідомили, що був випущений ще один промінь, цього разу над Англією, він знову і знову бурмотів:
  
  
  "Я не хочу війни. Я не хочу війни. Чому дурні влаштовують мені війну?"
  
  
  Вперше було чути, щоб Великий назвав ворога дурнем. Він завжди зберігав це для союзників. Ворог, попереджав він кожного російського лідера, був блискучим і досконалим у всіх відносинах, доки не показав вам, як його можна перемогти. І, звичайно, він завжди перемагав, бо ніхто не був досконалим.
  
  
  "Звідки ви знаєте, що вони не нападають на Велику Британію?" вимагав відповіді російський прем'єр. "Деякі в Політбюро думають, що Америка, можливо, використовує Великобританію як мішеню, тому що це марний союзник. Це зневага. Як ти можеш говорити "війна", коли вони стріляють із цієї штуки по союзнику?"
  
  
  Зем'ятін сидів у чорному шкіряному кріслі, дивлячись у кімнату, заповнену російськими генералами та офіцерами КДБ. Вони не озиралися, бо не бачили його. Вони були по другий бік одностороннього дзеркала і тихо перемовлялися між собою безцільною бесідою. Це було безцільно, бо прем'єр залишив зал. Він пішов, бо Зем'ятін подзвонив.
  
  
  Зем'ятін похитав безволосою головою. Сум всього цього. Ця безмозка зграя була майбутнім Росії. Проте рештою світу керували такі, як вони. Але навіть такі, як ці, на той бік Атлантики, не повинні розпочинати війну без причини.
  
  
  "Звідки ви знаєте, що вони планують війну?" - знову спитав прем'єр. Зем'ятін кивнув. Він жестом попросив прем'єра нахилитися, бо не хотів підвищувати голосу. Він хотів, щоби інший уважно слухав.
  
  
  “Коли на нашу ракетну базу потрапила ця штука – чим би вона не була – я дозволив собі сподіватися, що це був нещасний випадок. Звичайно, ніхто не керує країною, сподіваючись. Це було б катастрофою”.
  
  
  "Чому ви вирішили, що це був нещасний випадок?"
  
  
  "Я не думав, що це був нещасний випадок", - поправив Зем'ятін. "Я сподівався, що це був нещасний випадок. Я відреагував так, ніби це був навмисний акт, але я мав запитати себе, чому Америка зробила щось настільки безглузде. У них немає причин першими випробовувати на нас невипробувану зброю. Ви не повинні цього робити, якщо починаєте війну”.
  
  
  "Так. Гарна думка. Так".
  
  
  "Але це був такий пристрій, що я подумав, можливо, американці вважають нас дурнями і вважають, що ми не розпізнаємо в їхньому пристрої керовану зброю. Дурна ідея, тому що ми підозрюємо все".
  
  
  "Так, так", - сказав Прем'єр, щосили намагаючись стежити за вигинами і поворотами Великого. Іноді він був таким ясним, а іноді він був подібний до літніх туманів Сибіру. Незбагненний.
  
  
  “Все ще залишалася можливість, дещиця надії, що це був нещасний випадок. Однак ми знали, що їм була потрібна від нас одна річ. І якщо в чомусь можна бути впевненим, то я впевнений у цьому”.
  
  
  Зем'ятін зробив паузу. "Згідно з нашими звітами, вони знають, що це робить з тваринами. Вони знають, що це робить з мікробами. Але вони все ще не знають, що це робить з нашим нинішнім захистом. На моє переконання, вони не знають, як використовувати це для війни. Поки що.
  
  
  Прем’єр подумав, що це звучить непогано. Він вагався. Він не хотів, щоб його називали дурнем навіть наодинці. Він відчув полегшення, коли Зем'ятін утримався від цього.
  
  
  "Але я також, на жаль, впевнений, зараз більше, ніж раніше, що вони будуть використовувати це для війни. І чому? Коли вони випробували це проти нас, вони припустилися помилки. Вони не змогли з'ясувати, спрацювало це чи ні. Насправді справді, це була така серйозна помилка, що залишала відкритою єдину маленьку надію на те, що, можливо, це був нещасний випадок, звісно, вони потрапили до нашої пастки, коли відчайдушно намагалися поділитися інформацією у нашій так званій спільній боротьбі. що ви робите зараз, коли ваше перше випробування, можливо, стривожило вашого ворога?
  
  
  "Ви більше не проводитимете випробування. Але вони зробили це", - сказав прем'єр.
  
  
  "Точно. На дружній території, прикидаючись перед усім світом, що у них є лише науковий інтерес. Воопливий. Якби вони стріляли з цієї штуки у солдатів, я був би менш впевнений у їхніх намірах щодо війни, бо тоді вони не маскували б". перший удар”.
  
  
  "О", - сказав прем'єр.
  
  
  "Так", - сказав Зем'ятін. "І це я всі ці роки говорив, що вони прагнуть не війни, а контролю над ресурсами".
  
  
  "Чому зараз?"
  
  
  "Якби у нас була така перевага, чи стали б ми її ігнорувати?"
  
  
  "Ах", - сказав прем'єр.
  
  
  "Так", - сказав Зем'ятін. "Наш єдиний захист полягає в тому, що вони ще не знають, наскільки це ефективно проти наших ракет. Коли вони це дізнаються, звичайно, вони розберуть нас на частини, як старий годинник".
  
  
  "Ви не дозволите цьому статися?" спитав прем'єр. "Ні. Нам доведеться завдати удару першими. Дурні не залишають нам іншого вибору, крім ядерної війни". Старий похитав головою. "Так багато всього змінюється. Раніше я говорив, що немає більшого ворога, ніж дурень для союзника. Тепер я маю сказати, що велика небезпека в ядерний вік - мати дурня ворогом".
  
  
  Але були й добрі речі, додав він:
  
  
  "На щастя, це друге випробування було проведено в Англії, яка для нашого КДБ однаково центр Москви", - сказав Земятін. Йому не потрібно було нагадувати прем'єру, наскільки ретельно було впроваджено британську розвідку. КДБ практично керував британською шпигунською службою. З іншого боку одностороннього дзеркала було кілька високопоставлених офіцерів КДБ. Земятін зменшив гучність мікрофонів, що підслуховують їх. У молодості йому ніколи не довелося б віддавати такий наказ. Але КДБ порядно розжирів на своїх успіхах у всьому світі.
  
  
  "Я хочу, щоб вони доклали максимум зусиль в Англії. Жодних ігор. Жодної політики. Жодних класних британських леді на вечірках. Так, я знаю про них. Я хочу результатів. Ти скажи їм це. Ти скажи їм, що ми вимагаємо цього. Не дозволяй їм вести з тобою свої химерні розмови”.
  
  
  "Правильно", - сказав прем'єр, який досяг своєї посади, задовольнивши вимоги якомога більшої кількості влади, включаючи армію та КДБ.
  
  
  Земятін спостерігав, як прем'єр повертається з іншого боку дзеркала. Він спостерігав, як той вдає, що суворий. Кого Земятін віддав би перевагу тим часом, то це Сталіна. Сталіну вистачило б одного спільного пострілу, щоб привернути загальну увагу. І з товаришем, розпростертим перед стіною, зріченою кулями, вони не стали б грати в політичні ігри через найкращий курс дій і кращу людину для цієї роботи. Але цю прем'єру було зроблено не з матеріалу Йосипа Сталіна. І Земятін знав, що перше правило війни – боротися тим, що в тебе є. Лише дурень сподівався на більше.
  
  
  Він спостерігав за прем'єром через одностороннє дзеркало. Була ще одна дискусія. Він вимкнув звук і знову натиснув на дзвінок. Прем'єр знову залишив генералів і увійшов до кімнати Зем'ятина.
  
  
  "Послухай. Якщо ти дозволиш їм вести дискусію, тобою керуватимуть. Жодних дискусій. Жодних ігор. Ти йдеш туди і кажеш їм переламати кістки. Жодних ігор. Кров. Відправте до Британії таких людей, які не зупиняться побачивши кров. До біса роботу під прикриттям. Якщо розпочнеться ця війна, ні для кого з нас не буде прикриття”, - сказав Земятін. Він стукнув рукою по кріслу. Якби він був молодший, він міг би буквально задушити цю людину. Не від гніву, звичайно, а тому, що цей прем'єр був такий сприйнятливий до сили. Він мав зробити це сильним і простим:
  
  
  "Кров. Кров на вулицях. Кров у стічних канавах. З'ясуй, що вони знають. Завтра не настане. Зараз!"
  
  
  Полковник у бездоганній формі зустрів Римо в аеропорту, люб'язно посміхаючись, висловивши радість щодо можливості попрацювати з Римо, поцікавившись, у якому департаменті Римо підпорядковується, і зізнавшись, що він був страшенно вражений тим, що вищі чини уряду США вимагали, щоб вся співпраця була поширене на Римо. Але.
  
  
  Але що? Римо хотів знати.
  
  
  Але, на жаль, полковник Обрі Уінстед-Джонс мало що міг запропонувати як допомогу. Уряд її величності не знало, про що говорив Римо. Справді.
  
  
  "Чесно кажучи, старовине, ми б одразу повідомили вашому державному департаменту, якби ви запитали. Немає необхідності запрошувати вас сюди, що?"
  
  
  Римо ввічливо слухав, і по дорозі з аеропорту Хітроу до Лондона, коли сіра промислова задуха Великобританії стояла по обидва боки від автомобіля з водієм, полковник Уінстед-Джонс раптово вирішив сказати Римо, що йому було доручено супроводжувати Римо Лондоном, нікуди конкретно його не відводячи. , Поки Римо не втомиться і не вирушить додому. Полковник Уінстед-Джонс жодним чином не повинен був допомагати Римо. Він повинен був переконатися, що Римо має все вино, наркотики і жінки, яких він хоче. Йому сказав про це начальник резидентури МІ-12. Коли його запитали, він охоче дав Римо адресу і прикриття МІ-12, а також коротку історію міністерства. Римо, зі свого боку, був так само готовий до співпраці. Він допоміг полковнику Уінстед-Джонсу повернутися до його машини, яка везла його за британською системою автомобільних доріг. Підключення полковника до місцевої системи автомобільних доріг створило чудеса з відвертістю у спілкуванні. Можливо, найближчим часом полковник навіть зможе знову користуватися своїми ногами, запевнив його Римо. Принаймні ці частини досі на місці.
  
  
  Полковник точно сказав йому, хто наказав йому обвести Римо навколо пальця.
  
  
  "Дякую тобі, старовине", - сказав Римо.
  
  
  Неподалік площі Пікаділлі, в старій будівлі епохи Тюдорів, розташовувався офіс МІ-12. Він був дуже непомітний. По виду тютюнова лавка на рівні вулиці, бічні двері вели по єдиних сходах на другий поверх з курними вікнами. Насправді вони були матовими, непроникними для зору або підслуховуючих пристроїв, і виглядали напрочуд схожими на вікна в химерній бібліотеці. Але всередині, чудова команда хлопців із британської спецслужби причаїлася як хитра пастка для будь-кого, хто наважиться проникнути до МІ-12.
  
  
  Полковник сказав, що в цій будівлі розміщувався начальник дільниці, яка віддавала йому накази. Чи не буде Римо так люб'язний повернути можливість користуватися ногами?
  
  
  "Пізніше", - сказав Римо. Він отримав ту ж обіцянку від водія, провівши руками по хребту та створивши невеликий нервовий блок у нижньому відділі хребта.
  
  
  "Скоро повернуся, старовина", - сказав Римо.
  
  
  Римо відчинив двері і побачив сходи, що ведуть на другий поверх. Тут могли розливати сусло по пляшках та продавати його. Дерев'яні сходи рипіли. Вони були сухими, старими та тендітними. Вони б заскрипіли під пахвою. Але Римо не любив шуміти під час руху. Його організм повстав проти цього. Він установив рівновагу, щоб послабити дерево, щоб бути частиною віку дерева, тому тепер він тихо рухався вгору. Але він видав перший звук.
  
  
  Нагорі сходи відчинилися двері, і літній чоловік покликав униз:
  
  
  "Хто це? Чи можемо ми бути корисними?"
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Римо. "Я прийшов побачитися з начальником резидентури МІ-12, хоч би ким це було".
  
  
  "Це Королівське товариство геральдичних рукописів. Ми свого роду бібліотека", - пролунав у відповідь голос.
  
  
  "Добре. Я подивлюся на ваші рукописи", - сказав Римо.
  
  
  "Ну, нічого не вдієш, старовина".
  
  
  "Це буде зроблено".
  
  
  "Будь ласка, будьте такі добрі, залишайтеся на місці", - сказав літній чоловік.
  
  
  "Зовсім ні", - сказав Римо.
  
  
  "Боюсь, нам доведеться зробити вам останнє попередження".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. Жодного сюрпризу не передбачалося. Він уже чув тупіт ніг. Вони мали рівні легкі рухи спортсменів: натреновані ноги, натреновані тіла. Тяжко. Вони посідали позицію нагорі. Їх було семеро.
  
  
  "Добре, піднімайся, якщо хочеш", - сказав чоловік.
  
  
  До того часу, як Римо дістався верхівки сходів, він відчув запах їхнього ланчу. Чоловіки їли яловичину з перком. Запах у їхніх тілах тримався близько півгодини. Вони рухалися повільніше.
  
  
  Коли Римо увійшов до кімнати, двоє чоловіків підійшли до нього ззаду з рухами, які мали бути котячими. Римо проігнорував їх.
  
  
  "Припустимо, ви скажете нам, юначе, чому ви думаєте, що це МІ-12?" - спитав літній джентльмен, що відчинив двері.
  
  
  "Тому що я протягнув полковника двісті ярдів однією з ваших прекрасних доріг, поки він не сказав мені, що це так", - сказав Римо. "Але послухайте, я не маю часу на люб'язності. Відведіть мене до начальника дільниці".
  
  
  Холодне дуло малокаліберного пістолета наблизилося до голови Римо.
  
  
  "Боюсь, вам доведеться вирізати час для люб'язностей", - сказав низький голос. У цей момент пістолет тицьнувся в потилицю Римо, імовірно, щоб змусити його бути більш згідливим.
  
  
  "Дай вгадаю", - сказав Римо. "Це те місце, де я повинен розвернутися, побачити пістолет і перетворитися на тремтяче желе. Правильно?"
  
  
  "Цілком", - сказав літній чоловік.
  
  
  Римо відвів лікоть назад досить далеко, щоб зловити пістолет і відправити його в давню стелю, як камінь у засохлий бруд. Пістолет зник разом із своїм власником. Злива старої штукатурки і шпаклівки промайнула по кімнаті подібно до снігової бурі.
  
  
  Доріжний тип командос виступив зі стіни з коротким колючим кинджалом, цілячись Римо в сонячне сплетіння. Римо бічним ударом відправив його назад у стіну. Літній чоловік пригнувся, і з-за його спини з'явився лейтенант у повній формі, який почав стріляти з пістолета-кулемета. Перша черга припала прямо в Римо. Другої черги не було, бо Римо здалося, що кулі летять у нього, як серія софтбольних м'ячів. Досить швидко, щоб завдати біль, але досить повільно, щоб затанцювати довкола, ще до того, як вони вилетіли зі ствола. Його тіло дозволило собі відчути повільний потік і рухатися крізь нього, а потім за його межами до джерела.
  
  
  Лейтенант, якому не вистачало такої майстерності, опинився без зброї і сильно врізався спиною в сталеві двері, захищати які він заприсягся ціною свого життя.
  
  
  Двері затремтіли на своїх кованих штирьках і опустилися в сусідній кімнаті, як міст через рів.
  
  
  Римо переступив через офіцера, що лежить непритомний, до кабінету.
  
  
  Чоловік у сірій спортивній куртці підняв очі від свого столу, щоб побачити, що його непроникну кришку зламав молодий чоловік з товстими зап'ястями у темних штанах, футболці та мокасинах, не використовуючи, мабуть, жодної іншої зброї, окрім розуміючої усмішки.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо. "Я з Америки. Ви очікуєте того самого полковника Уінстед-Джонса, який мав розгулювати Лондоном з вином, наркотиками і жінками".
  
  
  "О так. Цілком секретно і таке інше. Що ж, ласкаво просимо, Римо. Що ми можемо для вас зробити?" - спитав чоловік, розкурюючи пінкову люльку, вирізану у вигляді голови якоїсь британської королеви. У нього було довгоносе, з виснаженими щоками патриціанське обличчя і зубаста посмішка. Його пісочного кольору волосся, можливо, було розчесане газонокосаркою. Він не підвівся. Він навіть не виглядав засмученим. Він безперечно не був схожий на людину, чий захист перетворився на биту штукатурку. "У нас проблема з чимось, що пробиває дірки в озоновому шарі, і є ймовірність, що якщо ми не повільно підсмажуватимемося на сонці, то швидко підсмажимося від російської ядерної зброї", - сказав Римо.
  
  
  "Не могли б ви люб'язно пояснити мені, як це пов'язано з тим, що ви вриваєтеся сюди і кидаєте наших людей? Я дуже хотів би знати, чому".
  
  
  Начальник станції затягнувся своєю трубкою. Він говорив дуже приємно. Римо найприємніше вийняв трубку з рота разом з кількома передніми зубами, які виглядали надто довгими для чогось із людської голови за межами Британських островів.
  
  
  Римо вибачився за свою американську грубість.
  
  
  "Я намагаюся запобігти Третьій світовій війні, тому я певною мірою поспішаю", - сказав Римо.
  
  
  "Що ж, це справді дещо змінює погляд на справу", - визнав начальник станції, хитаючи головою. Він не надто сильно тряс головою, бо з його носа текла кров. Він подумав, що швидкий струс може послабити частину мозкової речовини над його ніздрями. "Так. Що ж, наказ прийшов з Адміралтейства".
  
  
  "Чому Адміралтейство?"
  
  
  "Ти можеш убити мене, старий дзига, але я ніколи тобі не скажу", - сказав він. Але коли Римо зробив крок до нього, він поспішно додав: "Бо я не знаю. Не було жодного туману".
  
  
  Римо взяв начальника дільниці із собою. Він узяв його за талію, обережно, щоб не закривавити, і потяг униз сходами повз його власних приголомшених охоронців у машину. У Адміралтействі знайшов офіцера, якого впізнав начальник станції. Він розповів про традицію американсько-англійської співпраці.
  
  
  Командир, відповідальний спеціальний підрозділ розвідки, оцінив цю довгу дружбу. Він також оцінив використання своїх легень, які Римо пообіцяв залишити у своєму тілі. Враховуючи те, як Римо розтягував ребра, втрата легень була цілком імовірною. Командир доклав усіх зусиль, щоб з'ясувати, про що говорив Римо.
  
  
  Оскільки Римо ніколи не був сильним у поясненні технічних питань, це було нелегко. З якоїсь причини здавалося, що небо розкривається. Потім командир, відчуваючи сильний біль, зрозумів, що шукав Римо. Хлопці з телескопом Джодрелл Бенк щось засікли. Римо взяв із собою морського офіцера. На задньому сидінні ставало тісно. У всьому натовпі ніхто не міг сказати йому, чому вони добровільно не співпрацювали зі своїм найкращим союзником.
  
  
  "Що ж, сер, якби ви не застосували насильство, ми були б значно зговірливішими". Це від Уінстед-Джонса, який розповів решті про те, як його витягли з машини.
  
  
  "Я не користувався ним, поки тебе не було", - сказав Римо. Машина була дуже зручною. Хлопці з Джодрелл Бенк, як їх називали, виявилися напрочуд зговірливими. Як не дивно, вони були єдиними, хто не входив до складу британського оборонного істеблішменту.
  
  
  Так, вони відстежили промінь. Десь на заході. Ймовірно, в Америці. Вони були раді пояснити деталі відстеження. В принципі, можна було б точно визначити, де було пробито озоновий щит, і, таким чином, точно визначити, куди потрапило нефільтроване проміння, по куту нахилу сонця по відношенню до землі.
  
  
  Римо знав, де вони приземлилися в Англії рано-вранці. Ось чому він був тут. Діти з банку Джодрелла знали трохи більше. Нефільтровані промені проникли над рибальським селом Малден.
  
  
  Римо повернувся до машини з добрими новинами. Ніхто не рухався. Усі знали, що хтось мав вийти з машини за допомогою проти жорстокого американця, але проблема була у тому, хто. Вони наказали водієві зробити саме це. Водій сказав, що йому наказано залишатися за кермом, тому на маленький шматочок оборонного відомства чекав Римо.
  
  
  "Здрастуйте. Радий бачити вас тим, хто повернувся", - сказав полковник. Начальник станції залишився свідомим як вітання, і командир перевів подих.
  
  
  "Ми їдемо до Малдена", - весело сказав Римо.
  
  
  "О, то ви знайшли це", - сказав полковник. "Тоді ми вам не знадобимося".
  
  
  "Ти знав усе, що я шукав. Чому ти мені не сказав?"
  
  
  "Накази".
  
  
  "Від кого?"
  
  
  "Я сказав би, ті люди, які завжди віддають накази, а потім їх немає поруч, коли починає литися кров".
  
  
  "Але ми союзники", - сказав Римо. "Ця штука загрожує всьому світу".
  
  
  "Накази не обов'язково повинні мати сенс. Якби вони мали сенс, будь-хто міг би підкоритися їм. Справжнє випробування солдата - це виконання наказів, незалежно від того, наскільки вони необґрунтовані з точки зору здорового глузду".
  
  
  Дорогою до Малдена Римо намагався з'ясувати, хто наказав їм не співпрацювати. Чи знали вони щось, чого він не знав?
  
  
  "Це розвідка, старовина. Ніхто нікому іншому не довіряє", - сказав начальник станції.
  
  
  "Я довіряю тобі", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді хто наказав тобі бути тут?"
  
  
  "Вам не зрозуміти", - сказав Римо. "Але повірте мені на слово, світ піде вгору. Навіть із вашими окремими департаментами".
  
  
  Рімо помітив радіотелефон біля ноги водія. Він подумав, чи не можна їм скористатися. Водій пояснив, що це дуже просто. Проблема полягала в тому, чи можна розмовляти дуже відкритою лінією. Якби вони не отримали цієї штуки, що проникає через озоновий щит, не було б жодних причин для секретності. Він використовував радіофон, у якому міг слухати весь світ.
  
  
  "Відкрий лінію, Смітті", - сказав Римо, почувши відповідь Сміта.
  
  
  "Добре. Продовжуй".
  
  
  "Виявлено джерело".
  
  
  "Добре".
  
  
  "Це безумовно східне узбережжя".
  
  
  "Ми вже знали це. Не могли б ви висловитись трохи конкретніше? Східне узбережжя більше, ніж у більшості країн".
  
  
  "Це все, що я маю на даний момент".
  
  
  "Так, добре. Добре. Дякую. Я так розумію, їх буде більше".
  
  
  "Якомога швидше".
  
  
  "Удачі. Не турбуйся про відкриті лінії. Все, що отримаєш. Все, що завгодно".
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. Це був перший раз, коли він почув, як голос Сміта надломився.
  
  
  У Малдені, здавалося, всі знали про справи одне одного. Це було маленьке химерне село, і так, там проводився експеримент, як думали деякі люди, що їх проводив власний уряд.
  
  
  На невеликому полі техніки у білих халатах оглядали клітки. Усі, окрім Римо, дивилися на поле. Тренування Римо дали його інстинкту повну силу, яку інші придушували. І головною частиною цієї сили було відчуття небезпеки. Він дивився не на поле.
  
  
  Здавалося, саме небо говорило: "Людино, твій час прийшов". У сірому мороці хмар, забитих промисловим вугіллям, стулялося маленьке, ідеальне сапфірово-блакитне коло. Це була не небесна синьова, а ближча до неонової, але без її різкості. Це було так, як синій дорогоцінний камінь наелектризувався від сонця, а потім його світло розбризкалося по маленькому колі в небі. Римо спостерігав, як це коло наближається, коли водій вказав на поле і сказав:
  
  
  "От і все".
  
  
  Саме його краса стривожила Римо. Він бачив величезне коштовне каміння і відчував вогонь, якого прагнули інші люди, хоча сам ніколи не прагнув цього. Він згадав один із перших уроків Чіуна. Як і в багатьох вченнях того часу, йому не судилося зрозуміти цього набагато пізніше. Але Чіун сказав, що за надзвичайно красивими речами в природі часто слід спостерігати пильніше.
  
  
  "Слабкі маскуються під тьмяні кольори землі. Але смертоносні виставляють себе напоказ, щоб залучити жертви".
  
  
  "Так. А як щодо метелика?" Так сказав Римо.
  
  
  "Коли ти побачиш найкрасивішого метелика у світі, зупинись. Не чіпай. Не чіпай нічого, чого тебе тягне торкатися".
  
  
  "Звучить як нудне життя".
  
  
  "Ти думаєш, я говорю про твої розваги?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Я не розумію, про що ти говориш".
  
  
  "Так", - сказав Чіун. "Ти не розумієш".
  
  
  Через роки Римо зрозумів, що Чіун вчив його думати. Щось було гарне з якоїсь причини. Щось було привабливим із якоїсь причини. Часто найотруйніші тварі прикривалися славою, щоб залучити своїх жертв. І все-таки в небі Римо побачив не те, що призначалося для приманки його красою, а страхітливе байдужість всесвіту. Це могло обірвати мільйони життів, не переймаючись цим і навіть не маючи наміру цього робити, тому що в своїй базовій атомній логіці життя не мало значення. Римо дивився на красиве синє кільце закриття і думав про ці речі, тоді як офіцер безпеки продовжував повторювати, що поле, яке він хотів, було перед ним.
  
  
  "О'кей", - сказав Римо машині, повній британських співробітників служби безпеки. "Не рухайтеся".
  
  
  "Як ми можем?" - сказав командувач флоту. Його форма втратила одну із п'ятнадцяти медалей, які він заробив, ніколи не виходячи в море. "Я вже годину не відчуваю своїх ніг".
  
  
  Поле пахло гаром. Цей маленький клаптик Англії не був зеленим, а покритий вкрапленнями мертвої висохлої трави, блідо-білої, наче хтось залишив її опівдні в пустелі. У кількох клітинах на металевих столах лежали почорнілі тіла тварин. Римо відчував солодкий липкий запах горілої плоті. У клітках нічого не рухалося. Декілька людей у білих халатах стояли навколо столів, заповнюючи форми. Один із робітників у білих халатах збирав суху траву. Інший пакував землю в мензурки, а потім запечатував їх у пластик. Один з них ударив по своїх годинниках.
  
  
  "Це не працює", - сказав він. Він мав різкий британський акцент. Дивна особливість цієї мови полягала в тому, що клас можна було виміряти за тонами, начебто за відкаліброваною шкалою від одного до десяти: десять осіб належали до королівської родини, а акцент був приглушеним; один був кокні, його акцент був дуже сильним, як гострий перцевий соус. Чоловік, який скаржився на свій годинник, був сімкою, у нього був сильний акцент представника вищих класів, але з нотками кокні.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо.
  
  
  "Так, чим я можу вам допомогти?" - Сказав чоловік, потрясаючи годинами. Декілька інших техніків подивилися на свій годинник.
  
  
  Двоє з них працювали, троє – ні. У чоловіка було бліде британське обличчя, яке ніби вигоріло від сонячного світла і радості. Обличчя, створене для мряки та зневіри, і, можливо, час від часу випивайте по чарці віскі, щоб усе це було терпиме.
  
  
  Навіть якби він говорив без акценту, Римо зрозумів би, що він британець. Американці спочатку розберуться з проблемою годинника, перш ніж мати справу з незнайомцем.
  
  
  "Мені цікавий цей експеримент. Тут може бути якась небезпека, і я хочу знати, що ви робите", - сказав Римо.
  
  
  "У нас є наші ліцензії та допуски, сер", - сказав технік.
  
  
  "За що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Для цього експерименту, сер".
  
  
  "Що саме це таке?"
  
  
  Це обмежений, безпечний, контрольований тест впливу сонця без фільтрації озоном. Тепер можу я запитати, з ким ви?
  
  
  "Вони", - сказав Римо, киваючи на машину, заповнену британською охороною.
  
  
  "Ну, вони, звичайно, виглядають вражаюче, але хто вони?"
  
  
  "Ваші сили безпеки".
  
  
  "У них є якісь посвідчення особи? Вибачте, але я маю побачити посвідчення особи".
  
  
  Римо знизав плечима. Він повернувся до машини та попросив у всіх посвідчення особи. Один з них, все ще не прийшов до тями, простяг свій гаманець з грошима.
  
  
  "Це не пограбування", - сказав Римо.
  
  
  "Я так і думав", - сказав приголомшений представник надсекретної МІ-12.
  
  
  "Ні", - сказав Римо, додаючи свою пропускну картку до інших карток та пластикових значків із зображенням обличчя. Він повернув техніку кілька посвідчень особи. Технік глянув на посвідчення особи і ахнув побачивши одного з них.
  
  
  "Боже милостивий. У вас там офіцер штабу".
  
  
  "Один із них", - сказав Римо. "Там теж є хлопець із розвідки".
  
  
  "Так. Цілком. Отже. Я розумію", - сказав технік, повертаючи посвідчення особи. Римо прибрав їх у кишеню на випадок, якщо вони знову знадобляться. "Чого б ви хотіли?" - Запитав технік.
  
  
  "Хто ти?"
  
  
  "Я технік із лондонських лабораторій Помфрітта", - сказав технік.
  
  
  "Що ти тут робиш? Саме. Що відбувається?"
  
  
  Чоловік пустився в докладне пояснення фторвуглецю та енергії сонця, а також використання нефільтрованих променів сонця та з'ясування в "контрольованій" - він наголосив на "контрольованій" - атмосфері, що саме людство могло б зробити з повною потужністю сонця.
  
  
  "Згоримо вщент", - сказав Римо, який зрозумів, можливо, половину того, про що говорив технік. "Добре, що це робить, і де це знаходиться?"
  
  
  "Керований генератор фторвуглецевих променів".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Де цей фторвуглець... штука?"
  
  
  "У його заснування".
  
  
  "Правильно. Де?" спитав Римо.
  
  
  "Я не впевнений, але, як ви можете бачити, цей експеримент чудово контролюється", - сказав технік. Він знову злегка постукав своїм наручним годинником, щоб вони заробили. Цього не сталося.
  
  
  "Чому ти не певен?" - Запитав Римо.
  
  
  "Бо це не наш продукт. Ми просто тестуємо його".
  
  
  "Добре. Для кого?"
  
  
  Технік назвав Римо ім'я та адресу. Це було в Америці. Це підтвердило деякі дані, які він отримав від людей із розвідки, які перебували у машині. Він повернувся до машини і попросив телефон.
  
  
  Задзвонив номер. Римо тримав чорний телефон, підключений до пристрою передньої частини машини. Він стояв за вікном водія. Почувши чітке "Так" від Сміта, Римо сказав:
  
  
  "Я все ще на відкритій лінії".
  
  
  "Продовжуйте", - сказав Сміт. "Що у вас є?"
  
  
  "Я знайшов джерело тієї штуки, яка розкриває озоновий шар".
  
  
  "Добре. Де?"
  
  
  Римо дав йому назву та адресу фірми в Америці. Ти хочеш, щоб я повернувся і зайнявся ними? Чи ти хочеш зробити це сам? Ти там, в Америці.
  
  
  "Почекайте", - сказав Сміт.
  
  
  Римо посміхнувся до групи чоловіків на задньому сидінні машини. Полковник сердито глянув у відповідь. Офіцер розвідки похмуро дивився наперед. У польових умовах лаборанти звіряли годинник. Римо свиснув, чекаючи на Сміта. "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти хочеш розібратися з цим там, чи маємо достатньо часу, щоб я прилетів назад і все зробив правильно?"
  
  
  "Я хочу, щоб ти продовжував шукати, Римо. Не тільки немає такої компанії, як Sunorama з Баттсвіла, штат Арканзас, але немає навіть самого Баттсвіла, штат Арканзас".
  
  
  Римо повернувся до лаборанта і запропонував полагодити годинник цієї людини, пропустивши їх через вуха і через ніс, якщо він не сказав правду.
  
  
  "Ця назва у нас є. Ми беремо участь в експерименті доктора О'Доннелл. Це її компанія. Це була назва, яку вона дала. Насправді".
  
  
  Римо був схильний вірити цій людині. Більшість людей говорили правду, коли їх спинний корінцевий вузол був болісно здавлений у сенсорному нейроні вздовж спинного мозку. Іноді вони плакали. Іноді вони кричали. Але вони завжди говорили правду. Цей лаборант відкрив рота, щоб закричати, коли Римо дозволив болю вщухнути і таким чином дозволив йому говорити.
  
  
  "Чудово", - сказав Римо. "Де доктор О'Доннелл?"
  
  
  "Вона пішла з російськомовним хлопцем", - сказав технік.
  
  
  У цей момент Римо зауважив, що на місці події не було британських боббі, ніякого захисту навколо цього поля, яку співробітники розвідки союзника Америки намагалися приховати від Америки. Хто був на чиєму боці і хто був російським?
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Гарольд В. Сміт вирахував на маленькому старомодному листку білого паперу лінію, що йде вгору, сигналізуючи про повідомлення про нові ракетні полігони в Радянському Союзі. Також підвищувалась ймовірність розриву в озоновому щиті, який, можливо, не був закритий.
  
  
  Це була гонка за те, хто знищить їх усіх першим. І Сміт міг обробляти лише одну лінію за один раз. Він мав Римо.
  
  
  Якби у нього був Чіун, він міг би відправити старого вбивцю до Росії, гарне місце для нього. З якоїсь дивної причини Чіун, здавалося, був здатний досить добре передбачити росіян. Чіун також, здавалося, міг спілкуватися з будь-ким, можливо, це було необхідно для члена будинку ассасинів, який існував тисячі років.
  
  
  Згідно з секретною угодою, Сміту було не тільки дозволено відправляти золото на підводному човні, але він зміг зв'язатися з Пхеньяном, коли Чіун повернувся. Але це змінилося.
  
  
  Сміт на мить задумався, чи не пов'язана ця зміна з відповіддю Росії. Незважаючи на те, що північнокорейці були їхнім найближчим союзником у світі, росіяни їм не довіряли. Вони дивилися на них як на якихось бідних кузенів, міжнародну ганьбу, яку вони змушені були терпіти. Це навіть не було великим секретом. Майже кожне розвідувальне агентство у світі відслідковувало прохання Північної Кореї про повагу з боку Росії.
  
  
  У той час мало хто знав про це, і найменше Сміт у своїй штаб-квартирі у Фолкрофті в протоці Лонг-Айленд, який спостерігав за руйнацією світу, що наближається, але Довічний президент Північної Кореї залишив країну в той момент, коли Майстер Сінанджу приземлився. Він зробив це, впевнений, що для нього краще виїхати з країни, коли Майстер Сінанджу дізнається, що сталося в його селі.
  
  
  Окружний полковник, який прямував на цілих двадцять кроків за Майстром синанджу, також не знав, що задумало його начальство. Йому було сказано тільки не провокувати Майстра синанджу. Ніхто не повинен був звертатися до Майстра, якщо до нього не зверталися.
  
  
  Майстер приземлився і пройшов крізь почесну варту, ніби вони перегороджували йому шлях у якійсь черзі, прямо до лімузина. Його негайно відвезли до села Сінанджу. Полковник, як і всі працівники служби безпеки, не зміг увійти. Цьому селі, єдиному серед усіх місць у Північній Кореї, було дозволено зберегти свої старі звичаї. Вона не сплачувала податків, і щорічно американському підводному човну дозволялося сідати в Сінанджу і розвантажувати вантаж. Про цю неправильність полковник знав лише, що це не було шпигунським завданням і що він не мав втручатися. Бізнес Сінанджу був бізнесом Сінанджу, як йому сказали, і не був турботою Пхеньяну. Майстер Сінанджу подбає про своє село. І тепер ця легендарна істота, цей Майстер Сінанджу, повернувся до Кореї через щось гірше, ніж ганьба. Трагедія.
  
  
  Полковнику було наказано виконувати кожне бажання цього тендітного старого. Його начальник, генерал Токса, сказав йому повідомити про ці побажання самому собі, і полковник знав, що генерал мав повідомити те саме Себе, довічному президентові Кім Ір Сену. Полковник на мить здригнувся від думки про свою відповідальність.
  
  
  Не всі відреагували в такий спосіб. Коли вони йшли аеропортом, молодь сміялася з дивного кімоно, яке носив майстер Сінанджу. Навіть офіцер державної безпеки розреготався.
  
  
  Майстер Сінанджу вперше заговорив, використовуючи термін, заборонений протягом сорока років:
  
  
  "Японські поцілунки", - виплюнув він. Це був епітет, що відноситься до часів японської окупації. Збереглося багато секретних історій про корейців, які співпрацювали з ненависними японцями. Коли полковник захопив північно-західну провінцію, до якої входив Сінанджу, він чув, що японці ніколи не наважувалися входити до Сінанджі, і що раніше, коли Китай окупував Корею, китайці ніколи не входили до Сінанджі. Але ходили чутки, що в минулі часи трон Білої Хризантеми в Японії та всі династії Китаю посилали данину поваги крихітному селі на березі Західно-Корейської затоки. І все-таки вони ніколи не входили до нього. Полковник також. Але тепер, через те, що сталося, він нарешті побачить, які секрети зберігало це село. Йому було наказано не згадувати про те, що сталося в Сінанджу, але дуже ретельно записувати кожну реакцію Майстра Сінанджу. Ніщо зі сказаного цією людиною не мало залишитися незареєстрованим. Ніщо з того, що зробив цей чоловік, не мало залишитися непоміченим. Але полковник не мав нічого робити, як доповідати.
  
  
  Тому він мовчки і з усією гідністю, на яку був здатний, вислухав численні звинувачення в зраді, що виходять від Майстра Сінанджу.
  
  
  Нова уніформа краще була б заправкою для м'яса, ніж для людей, сказав Чіун. Він сказав, що відчуває, що солдати Його Самого, Кім Ір Сена, замінили мужність злістю, вірна ознака того, що вони не перестали цілувати японські дупи. Він назвав плакат "Третій світ" на стіні аеропорту визнанням того, що Корея все ще відстала, тому що всі за межами Кореї знали, що "Третій світ" - це ще один термін, що означає неповноцінність, відсталість, відсталість. А Корея ніколи не була меншою. Так було найкраще. Проблема в тому, що самі корейці не змогли цього оцінити.
  
  
  "Я кореєць", - сказав Майстер синанджу полковнику. "Ти кореєць. Подивися на себе. І подивися на мене. Я радий, що мого сина, який народився в Америці, тут немає, щоб побачити вас".
  
  
  Полковник випростався, не дивлячись на образу, яку зрозуміло. "Я вищий офіцер. Я полковник", - гордо сказав він. "Що, як ви бачите, спливає вгору в горщику, який ви тримаєте біля ліжка для відходів вашого організму, полковнику?" - Запитав Майстер синанджу.
  
  
  Натовп в аеропорту раптово притих. Ніхто ніколи не розмовляв у такий спосіб із полковником державної безпеки, до того ж окружним полковником.
  
  
  І так Чіун, правлячий майстер Сінанджу, повернувся на землю Кореї літаком. Так його зустрів підлабузник у формі і відвіз за багато миль від Пхеньяна, на захід, в рибальське село Сінанджу, оскільки підлабузник записував все, що бачив, і все, що було сказано Майстром Сінанджу.
  
  
  Село було багате на свині та зерно. Полковник зауважив, що там було кілька дуже великих старомодних складів, що вказувало на те, що мешканці села ніколи не страждали від потреби чи голоду. Він також зазначив, що коли літня людина на ім'я Чіун наблизилася до села з вершини пагорба, знизу долинули крики, і люди в страху розбіглися.
  
  
  Чіун побачив і почув їх і наказав полковнику почекати на вершині пагорба, поки він увійде до свого села, інакше нагородою за непокору буде швидка смерть. Полковник залишився у своєму джипі, а Чіун спустився до села, де панувала тиша.
  
  
  Густі запахи риби та свинячого м'яса наповнили пустельне село, бо їжа все ще готувалася. Але ніхто з дітей не сміявся і не грав, і ніхто зі старійшин не з'явився, щоб подякувати за благодіяння Будинку Сінанджу, який годував їх упродовж століть, навіть у часи голоду, ситих та здорових ще до того, як Захід став сильним, ще до того, як китайські династії зі своїми великими арміями марширували, куди хотіли. Тільки хвилі розбиваються на знак вітання, холодні й пінисто-білі об темні скелясті береги Сінанджу.
  
  
  Коли Майстер Сінанджу повернувся, вперше запанувала тиша, замість тріумфальних пісень і радісних вихвалянь. Чіун був вдячний, що Римо цього не бачив - Римо, якого Чіуну коштувало чималих зусиль переконати в величі цього села і в тому місці, яке йому судилося зайняти тут, Римо, який, як сподівався Чіун, одного разу візьме наречену з цього села, щоб зробити на світ дитини чоловічої статі, яку можна було б виносити на шляху синанджу, щоб їй не довелося опускатися до того, щоб узяти іноземку, як це зробив Чіун. Тоді це було невелике благословення цього трагічного дня.
  
  
  Чіун змирився з образою. Жителі села повернуться до свинини, риби, рису та солодкого тістечка. Їхні шлунки повернуть їх назад. Вони їли майже так само погано, як раніше Римо. Але їм це мало значення. Жоден імператор не закликав їх на службу. Їм ніколи не дістанеться слави, до їхніх тіл ніколи не будуть пред'являтися вимоги, які б вимагали від них їсти, щоб ці тіла функціонували на межі своїх можливостей. Чіун згадав, як, будучи підлітком, він спитав свого батька, чи може він покуштувати соковите м'ясо, яким насолоджувалися його друзі, м'ясо, за яке його батько сам оплачував послуги за кордоном.
  
  
  "Молодим найважче усвідомити це", - сказав його батько, який на той час був правлячим майстром Сінанджу. "Але ти отримуєш більший дар, ніж м'ясо. Ви стаєте тим, ким вони не є. Ви заробляєте на завтра. Ви подякуйте мені і згадайте про це, коли вони вклоняться вам, і світ знову співатиме славні хвали майстрам Сінанджу, як вони робили". у минулі століття".
  
  
  "Але я хочу м'яса зараз", - сказав молодий Чіун.
  
  
  "Але тоді ти цього не захочеш".
  
  
  "Але це зараз, не тоді, не завтра".
  
  
  "Я казав тобі, що це було важко для молодої людини, бо молоді не знають, що буде завтра. Але ти дізнаєшся".
  
  
  І він, звісно, падав. Чіун згадав дні раннього навчання Римо та труднощі подолання поганих звичок майже тридцяти років і брак того, що він білий. Він сказав ті самі слова Римо, і Римо відповів:
  
  
  "Викинь це зі своїх вух".
  
  
  Потім Римо з'їв гамбургер після кількох років тренувань і мало не помер. У той час Чіун лаяв Римо, забувши згадати, що він теж стяг шматок м'яса, і батько змусив його вирвати його. Наскільки знав Римо, всі Майстри Сінанджу були слухняні, за винятком Римо, який був украй неслухняний. Чіун подумав, наскільки неприємним був би Римо, якби колись усвідомив, що однією з якостей, які роблять великих Майстрів, була їхня незалежність. Зараз він, мабуть, був би некерованим, вирішив Чіун.
  
  
  І ось Майстер Сінанджу стояв посеред свого села, чекаючи на повернення своїх людей, думаючи про Римо і гадаючи, що Римо робить зараз, радіючи, що Римо не бачить цієї ганьби, але також і сумуючи, що його тут немає.
  
  
  Минула ніч. І вночі Чіун чув, як жителі села незграбно пробиралися назад у свої будинки, щоб набити животи дохлою горілою свинею. З підвітряного боку навіть димився яловичий бік, приготований на рожні. Там так сильно пахло м'ясом, що Чіун подумав, чи не повернувся він до Америки. Проте вранці один із них вийшов, щоб передати Майстерові Сінанджу традиційне вітання:
  
  
  "Вітаю тебе, Майстер Сінанджу, який підтримує село і вірно дотримується кодексу, лідер Будинку Сінанджу. Наші серця волають до тисячі вітань любові та обожнювання. Ми радіємо з приводу повернення того, хто милостиво керує всесвітом".
  
  
  З'явився ще один, а потім ще й ще, поки Майстер Сінанджу розглядав їх усіх із нерухомим обличчям та сталевим поглядом. Коли сонце повністю висвітлило село і всі вони були в зборі, Чіун заговорив:
  
  
  "Ганьба. Ганьба тобі. Чого тобі боятися Майстра синанджу, що ти біжиш у гори, ніби я японський воїн чи китаєць. Хіба Майстра Сінанджу не довели, що це кращий захист, ніж будь-яка стіна? Хіба Майстра Сінанджу не пішли з цього села і не годували її, диво, всі ці століття?» Хіба Майстри Сінанджу не зберегли Сінанджу єдиним рибальським селом у Західно-Корейській затоці, якому не довелося віддавати своїх дитинчат холодному океану через брак їжі?.. Ви погано ловите рибу. І все ж ти добре харчуєшся. І все через Майстра Сінанджу. А коли я повертаюся, ти тікаєш. О ганьба.
  
  
  І мешканці села впали ниць, благаючи про пощаду. "Ми злякалися", – кричали вони. "Скарб вкрадено. Століття данини, що віддається Сінанджу, закінчилися".
  
  
  "Ти вкрав це?"
  
  
  "Ні, великий Майстер".
  
  
  "Тоді чого ти боїшся?"
  
  
  "Бо ми не змогли захистити скарб".
  
  
  "Ви ніколи нічого не охороняли і не повинні були цього робити", - пояснив Майстер Сінанджу. “Наша репутація охороняла скарби Сінанджу. Твій обов'язок – віддати шану великим Майстрам Сінанджу та повідомляти про все, що відбувається, поки їх немає”.
  
  
  Тепер заговорив старий, який пам'ятав Чіуна в його юності, доброту, виявлену Майстром, і подвиги сили, продемонстровані на втіху молоді:
  
  
  "Я спостерігав", - сказав висохлий старий надтріснутим голосом. "Я пам'ятаю про свій обов'язок, про юного Чіуна. Тих, хто прийшов, було багато. І вони прийшли зі зброєю, їм знадобився цілий день, щоб винести всі скарби з вашого будинку".
  
  
  "Ти сказав їм, що вони крадуть скарби Сінанджу?" - спитав Чіун.
  
  
  "Так, так", - закричав натовп.
  
  
  Але старий сумно похитав головою.
  
  
  Ні. Ніхто цього не робив. Ми всі боялися, - сказав старий, і сльози потекли з його примружених очей, які, як і в Чіуна, були карими.
  
  
  Чіун простяг руку з довгими нігтями, немов у благословенні, і сказав:
  
  
  "Завдяки вашій чесності та вірності це село буде позбавлене наслідків своєї зради. Завдяки вам, вашому єдиному акту вірності, честь Сінанджу була збережена. Ти один підеш зі мною, давній, і тебе будуть поважати, коли я піду, через те, що ти наважився сказати сьогодні. Ти добре попрацював”.
  
  
  І ось, супроводжуваний старим, Чіун попрямував до будинку, де зберігалися скарби Сінанджу. Будинок був збудований єгипетськими архітекторами, надісланими Тутанхамоном як данина поваги Сінанджу. Вони збудували його на рідкісному в Кореї фундаменті з каменю, а не дерева. Але на цьому камені вони спорудили коштовність з дерева – найкращі сорти тику, ялини та ебоні, вкриті лаком та майстерно розфарбовані. Грецькі королі створили скло такої чистоти, якої більше не бачили, поки Захід не навчився виробляти його так само вільно, як незліченну кількість польової пшениці.
  
  
  Там були кімнати зі слонової кістки та алебастру. Аромати з Індії та китайський шовк. Драхма, рупія, динар, шекель, буль, рил та срібна монета вагою в стоун – усі знали тут свій будинок. Це було місце достатку. Але тепер, у повному шоці, Чіун побачив голі підлоги в будинку Майстра Сінанджу, підлоги, які не були голими відтоді, як перший римський легіон виступив із маленького містечка на Тібрі. Навіть стіни кімнати, де зберігалося золото перського царя Кіра Великого, були очищені від листя.
  
  
  На голих стінах Чіун міг прочитати стародавні перські написи, що інструктують робітників, які мали укласти полотно, із запискою, що попереджає їх, що це призначено для будинку могутнього Ві. Скарби Сінанджу всі зникали і зникали, куди б Чіун не подивився. Кімнати, вкриті свіжим пилом, і вибілені квадрати, на яких століттями лежали скрині, заповнювали спорожнілий будинок.
  
  
  Старий плакав.
  
  
  "Чому ти плачеш?" - м'яко спитав Чіун.
  
  
  "Так багато було відібрано. Твій батько провів мене по цьому будинку, коли я був дитиною. Все це зникло. Золото. Слонова кістка. Дорогоцінне каміння і величезні статуї, вирізані з бурштину і нефриту. О, один тільки нефрит, о великий Майстер, був скарбом імператора.
  
  
  "Це не те, що було вкрадено, старий", - сказав Чіун. Ми можемо добути більше. І золота, набагато більше. Завжди знайдуться майстри з виготовлення статуй. Деревина, бурштин і діаманти вдосталь важать більше, ніж будь-коли міг вмістити цей будинок. Все це можна замінити або відновити , Що я й маю намір зробити, починаючи з сьогоднішнього дня, але вкрадено було не це, - повторив Чіун і зробив паузу, відчувши, як гнів розгоряється в досконалості, яким було його серце.
  
  
  "Те, що вони вкрали, було нашою гідністю і силою. Наважившись вкрасти у цього будинку, вони осквернили Дім Сінанджу, зробили замах на його силу і репутацію. Це вони вкрали, і за це вони заплатять. Вони жорстоко заплатять. Вони заплатять перед усім світом". ".
  
  
  І тоді Чіун зізнався старому, що той, кого він готував як наступний майстр Сінанджу, не прийшов з ним, щоб помститися за це безчестя.
  
  
  "Я бачив його, коли він приходив раніше. Він здавався найблагороднішим... для білого".
  
  
  "Нетренованому оку він здається білим", - сказав Чіун. "Але тільки зараз він повівся як білий. Ніколи не повторюй цього".
  
  
  "Я не буду", - сказав старий, який так сильно поважав Чіуна.
  
  
  "Той, хто мав зайняти моє місце, навіть не поважає скарби Сінанджу. Він пішов, щоб допомогти білим урятувати світ".
  
  
  "Ні", - сказав старий, намагаючись уявити собі подібну невдячність. Він схопився за серце. Це спонукало Чіуна ще більше довіритись простому сільському жителю.
  
  
  "Він думає, що небо падає", - прошепотів Чіун, і потім це було надто сумно, щоб обговорювати далі, навіть з такою гідною людиною, як старий, який був вірний тим, хто його годував.
  
  
  "Він що, з глузду з'їхав?"
  
  
  "Я думав, що він подолав свої відсталі білі звички після всіх цих років. Ти можеш тренуватися і тренуватися. Але якась білизна завжди залишається", - сумно сказав Чіун.
  
  
  "Все ще біле?" - спитав приголомшений старий.
  
  
  "Трохи. Не дуже сильно. Згодом це пройде. Він виріс серед них. Але зараз я повинен працювати один".
  
  
  У Пхеньяні, столиці Північної Кореї, відзначався кожен крок майстра Сінанджу. Як він зійшов із літака, як увійшов у село і що він там робив.
  
  
  Ці речі були розказані в офісі, про який знали лише небагато, і до якого ці небагато наближалися зі страхом.
  
  
  У ньому не було ні просторих вікон, ні килимових покриттів. Якби в ньому було вікно, вигляд був би скельним. Це був восьмиповерховий будинок під вулицею, збудований за часів імперіалістичного вторгнення на батьківщину, відомого на заході як Корейська війна. Воно було вирите зі скелі кирками. Дві тисячі робітників до смерті змучилися, щоб забратися так глибоко в скельну породу. В її основі лежала найдорожча сталь, що імпортується до Північної Кореї з тих пір, як Японія правила півостровом. Навколо цієї сталі був свинець, а для обробки використовувався брутальний бетон.
  
  
  Він був побудований найславетнішим лідером Кім Ір Сеном, довічний президент.
  
  
  Якщо і була одна будівля, яка вціліла б після атомної атаки американців, то це мала бути саме ця будівля. З цієї кімнати народилася б нова Корея з душею меча та серцем акули.
  
  
  У найглибшій кімнаті цієї будівлі прийшла звістка про село на березі затоки Західна Корея. Інформація надійшла до Саяк Кану, ім'я якого ніколи не згадувалося, тому що вимовити його ім'я означало померти.
  
  
  Машиністкам, які працювали в будівлі, було сказано ніколи не входити до цього коридору, бо друкарки були затребувані. Вийти в коридор без дозволу означало миттєву смерть без оскарження.
  
  
  Ті небагато хто знав Саяка Кана ніколи не бачили його посмішки. Вони ніколи не чули, щоб він сказав хоч одне позитивне чи непотрібне слово.
  
  
  Коли вони увійшли - з пасами - в ту кімнату, вони зробили це з вологими долонями, багато разів відрепетувавши все, що вони планували сказати.
  
  
  Саяк Кан був директором Народного бюро революційної боротьби за Народно-Демократичну Республіку Північна Корея.
  
  
  Коротше кажучи, Саяк Кан був головою їхньої розвідки. Цього дня Саяк Кан повідомив своїм підлеглим усі подробиці про решту світу, включаючи нескінченне проникнення до Південної Кореї. Він хотів знати все, що сталося чи відбувалося у селі Сінанджу.
  
  
  І в цей день Саяк Кан розпорядився, щоб з метою доцільності будь-якому не потрібна була ні пропуск, ні дозвіл. Найважливішою була кожна деталь, що сталася в Сінанджу.
  
  
  У Саяка Кана було кругле, як диня, обличчя з прорізами для очей та ротом у різку лінію. Його губи завжди виглядали сухими, а на руках був шрам над кісточками великих пальців. Люди казали, що це було через те, що він часто користувався батогом, коли був молодшим офіцером, який відповідає за допити.
  
  
  Майстер Сінанджу увійшов до села. Майстер виявив, що скарб зник. Майстри бачили розмовляючим зі старим. Чи хотів Саяк Кан знати, що казав Майстер?
  
  
  "Якщо хтось встановить електронний пристрій для виявлення того, що говорить або чує Майстер синанджу, я накажу розчавити цю людину камінням", - сказав Саяк Кан, який не вірив, що Майстра Сінанджу можна підслухати без відома Майстра.
  
  
  І він не збирався засмучувати свого Славного лідера Кім Ір Сена можливістю того, що Майстер Сінанджу підозрював, що Народна Республіка якимось чином шпигує за ним. Саяк Кан наполіг, щоб його лідер виїхав до того, як літаку Майстра буде видано дозвіл на політ, і тому Кім Ір Сен вилетів до Ємену зі своїм сином. На жаль, із сучасними літаками Ємен був не так далеко, і після ознайомлення з промисловим прогресом цієї марксистської країни на березі Аравійського моря славетний лідер витратив лише півдня. Ємен набрид йому протягом п'яти хвилин.
  
  
  "Щойно ви побачили відрізану руку, ви побачили їх усі", - сказав довічний президент Північної Кореї.
  
  
  "Мені шкода, але ви повинні залишатися за межами країни, допоки це не стане безпечно".
  
  
  "У добре виритій каналізаційній канаві промисловий прогрес був більшим, ніж у Ємені".
  
  
  "А як щодо Ефіопії? Це дружня країна", - сказав Кан.
  
  
  "Чи є якісь цікаві соціалістичні країни?"
  
  
  "Тільки до того, як їх буде звільнено, сер".
  
  
  "Ну, поспішай, Саяк Кан".
  
  
  "Ви добре знаєте, сер, я б не наважився квапити майстра синанджу. Я б віддав своє життя зараз за нашу боротьбу. Але я б не став заради всіх нас і гідності нашої нації квапити Майстра синанджу".
  
  
  "Ти завжди знав, що робиш, Саяк Кан. Що я можу зробити в Ефіопії?"
  
  
  "Ви можете спостерігати, як люди голодують, ваше превосходительство".
  
  
  "Інша країна?"
  
  
  "Tanzania."
  
  
  "Що я можу там зробити?"
  
  
  "Приблизно те саме, що вони роблять в Ефіопії, але без такої інтенсивності. Ви можете померти з голоду".
  
  
  "Як щодо білої країни?"
  
  
  "Східна Німеччина. Ви можете спостерігати, як стріляють у людей, які намагаються перелізти через стіну, яку вони використали, щоб ізолювати всіх усередині".
  
  
  "Ні".
  
  
  "Польща. Можливо, вони вб'ють іншого священика заради тебе".
  
  
  "Чи є тут якесь веселе місце?"
  
  
  "Ні, якщо ви хочете поїхати в країну, яка звільнилася від кайданів імперіалістичного панування".
  
  
  "Тоді роби те, що ти маєш зробити, якнайшвидше, Саяк Кан", - сказав прем'єр.
  
  
  Саяк Кан не збирався поспішати. У той час як інші боялися Сінанджу або говорили про приниження, завдане однією архаїчною зграєю вбивць, які служили реакційним монархіям протягом усієї історії, Саяк Кан сказав їм усім, що Дім Сінанджу був єдиною славою в історії нації, зганьбленої серед націй.
  
  
  “Ми були лавочками для ніг китайців, росіян, японців, монголів. часи. Слава Дому Сінанджу, Майстрам Сінанджу, які відмовилися бути повями для тих, хто сидів на чужих тронах".
  
  
  Так говорив Саяк Кан на найважливішій зустрічі генералів та керівників профспілок Північної Кореї. Він звертався до тиші і до багатьох, хто думав, що його скоро стратять за таку зухвалість.
  
  
  Але в цій тиші на тій найважливішій зустрічі багато років тому Саяк Кан завоював повагу, бо в цій тиші пролунав звук дотику м'яких долонь один до одного. Це була бавовна від Самого Кім Ір Сена.
  
  
  І тепер Саяк Кан сам був готовий висловити Майстру Сінанджу все, що він про нього думає, просто в обличчя. "Якщо він усе ще в селі, благай його прийти сюди. Якщо він не бажає залишати село, попроси, щоб мені дозволили увійти".
  
  
  Це було передано радіотелефоном офіцеру, який чекав за межами села. Він попросив дитину піти в будинок, до якого повернувся Майстер Сінанджу, і особисто сказати Чіуну, що на нього чекає повідомлення. Офіцер пообіцяв монету, якщо дитина це зробить.
  
  
  Він, звичайно, був досить обережним, щоб не увійти самому. Дитина повернулася, сказавши, що Майстер Сінанджу не бажає розмовляти ні з ким із пхеньянців, і це було так, ніби офіцер почув свій смертний вирок.
  
  
  Тремтячими руками він взяв радіотелефон російського виробництва, як і все північнокорейське обладнання, і набрав номер Саяк Кана. Він бачив людей, які викликали невдоволення Кана. Він бачив, як один з них, прив'язаний до стовпів, благав померти, в той час як Саяк Кан закликав інших з компанії цієї людини посміятися з його жалюгідних криків.
  
  
  "Майстер Сінанджу не хоче приїжджати до Пхеньяна, хоча я благав його зробити це. Благав".
  
  
  "Що саме він сказав?" - Запитав Саяк Кан.
  
  
  Офіцер відчував, як холодний морський вітер із Західно-Корейської затоки продує його тонку форму, але він не звертав уваги на холод. Він бачив, як від його власного дихання перед ним утворюються хмаринки, і йому стало цікаво, як довго його власне тіло залишатиметься теплим.
  
  
  "Він сказав, товаришу сер, що не хоче розмовляти з пхеньянцем".
  
  
  Мабуть, це було несправне російське обладнання, бо офіцер міг би присягнути, що чув сміх самого Саяка Кана на іншому кінці дроту.
  
  
  "Скажіть дитині, будь-якій дитині з села, показати Славному Майстрові книгу з історії. Будь-яку книгу з історії. Потім попросіть Майстра сходити в сусіднє село і подивитися будь-яку книгу з історії, яку читають діти".
  
  
  "І що потім, товаришу сер?"
  
  
  "Тоді скажи йому, що Саяк Кан наказав написати ці історії. Скажи йому, де я перебуваю, і що з радістю прийшов би до нього".
  
  
  Офіцер відправив дитину назад із монетою для себе та посланням для майстра Сінанджу. Дитина зникла в бруді рибальського села. Через кілька миттєвостей з села здалося золоте кімоно Чіуна, що майоріло, вітер розвівав пасма волосся, золото, як прапор завоювання, тріумфально майоріло.
  
  
  Майстер Сінанджу тримав у руках шкільний підручник.
  
  
  "Відвези мене до іншого села", - сказав Чіун.
  
  
  Офіцер поспішно поступився місцем у своїй машині Майстру синанджу і проїхав п'ять миль до фермерського містечка. На відміну від Сінанджу, тут всюди були червоні прапори, а в кожній будівлі – портрет Кім Ір Сена.
  
  
  Тут люди виструнчилися струнко і поспішили по команді офіцера. Тут йому не потрібна була монета, щоби люди виконували його накази.
  
  
  Майстру Сінанджу принесли один підручник історії, потім інший. Він хотів переглянути текст для кожного класу. Нарешті він сказав:
  
  
  "Майже правильно".
  
  
  "Людина, яка наполягла, щоб вони були написані саме так, перебуває у Пхеньяні", - сказав офіцер. "Він прийде до вас, або якщо ви хочете, ви можете прийти до нього".
  
  
  "Пхеньян - зло місто з великою корупцією. Але я поїду, тому що у всій темряві цього дня з Пхеньяну сяє один вогник", - сказав Чіун. "Якби мій власний учень виявив таке розуміння".
  
  
  Офіцер низько вклонився. Чіун вів бухгалтерські книги. Будівля, що займала восьмиповерхову ділянку розкопок у скельному ґрунті, була простою одноповерховою урядовою установою. Але ліфти в порівнянні з ним були розкішними, з повним використанням алюмінію, хрому та найдорожчих металів. Ліфт спустився на найнижчий рівень, і там, з особою, що дивно змінилася, опинився Саяк Кан.
  
  
  Зміну помітили ті, хто працював на цьому найнижчому рівні, ті, хто знав його. Саяк Кан, незважаючи на сильний біль у лицьових м'язах, посміхався.
  
  
  "Ти був причиною того, що це було написано?"
  
  
  "Я зробив це, Славний Майстер синандж".
  
  
  "Це майже правильно", - сказав Чіун. "Я перервав серйозну ситуацію, щоб сказати тобі це".
  
  
  "Тисяча подяк. Мільйон благословень", - сказав Саяк Кан.
  
  
  Чіун відкрив книги, які були у нього із собою. У них розповідалося про страждання Кореї. У них розповідалося про брудних іноземців, що притиснули руки до горла святої дівчини. Вони розповідали про задушення та приниження. А потім була глава під назвою "Світло".
  
  
  Там було написано:
  
  
  "Серед темряви сяяло чисте і величне світло Майстрів Сінанджу. Вони єдині не віддавали шану чужим землям, але приймали її. Тільки вони, подібно до сонячного світла, сяяли вічно, непереможно, чудово, підтримуючи справжню перевагу корейців, у той час як решта їх нація чекала, принижена в темряві, і тільки Сінанджу міг передбачити прихід справжньої долі корейського народу».
  
  
  Саяк Кан кивав при кожній пропозиції.
  
  
  "В принципі, ти все правильно зрозумів", - сказав Чіун. "Але замість "світла", чи не буде більш правильним "приголомшливе світло"? Вогник міг би бути маленькою сірником".
  
  
  "Але в темряві поєдинок чудовий".
  
  
  "Ви кажете про славу Сінанджу або про пітьму інших з вас?"
  
  
  "Найправильніше. Кожна книга буде змінена".
  
  
  "Зазвичай, молодий чоловік, історики брешуть і прикривають правду для власної зручності. Але тут, у Кореї, у нас є уривок, який можна назвати абсолютною правдою".
  
  
  Саяк Кан вклонився. Один із секретарів на підлозі мало не ахнув. Ніхто навіть не знав, що його хребці рухалися, не говорячи вже про поклон.
  
  
  "Але у вас у цій країні є злодії", - сказав Чіун. І потім він розповів йому про скарби Сінанджу.
  
  
  На самому нижньому поверсі будівлі, що охороняється в Північній Кореї, пролунав крик жаху. Він зірвався з губ Саяк Кана.
  
  
  "Це ганьба для корейського народу. Це приниження. Ганьба, яка не знає кордонів. Краще б наших матерів і дочок продали в рабство японським повіям, ніж це образа нашої історії. Коли вони пограбували Дім Сінанджу, вони позбавили нас нашого минулого".
  
  
  У той момент вся розвідувальна мережа Північної Кореї була покладена до ніг Майстра Сінанджу, щоб його скарб повернули для всього народу.
  
  
  Звичайно, в синанджі була приказка, що світло від пхеньянця подібне до темряви від чесної людини. Але хто, зрештою, міг посперечатися з тим, що Чіун бачив, як навчають школярів?
  
  
  І знову, через небагато часу, посольство Північної Кореї виявило, що один із скарбів Сінанджу продається. Не багато не мало, на аукціоні. У білій країні.
  
  
  Незадовго до полудня жахлива удача західного світу, здавалося, змінилася. Чіун з'єднував телефоном Фолкрофта.
  
  
  Смітові майже захотілося видихнути слова подяки небесам. Але він сказав:
  
  
  "Дивися. У нас є те, що нам потрібно негайно. Ми обіцяємо замінити багато чого, якщо не всі твої скарби. Ти потрібен нам зараз".
  
  
  "Будинок Сінанджу удостоєний честі звеличити вашу славу", - пролунав голос Чіуна. "Але спочатку, чи підтримуєте ви зв'язок із Римо?"
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре. Запиши це, і будь дуже обережний. У тебе є чорнило?"
  
  
  "У мене є олівець та комп'ютер", - сказав Сміт.
  
  
  "Візьми олівець", - сказав Чіун. "Тепер запиши: "Славна боротьба корейських народів під керівництвом Кім Ір Сена, з першого до п'ятого класу"."
  
  
  "В мене це є".
  
  
  "Сторінки тридцять п'ята та тридцять шоста", - сказав Чіун. "Добре".
  
  
  "Скажи Римо, що він має прочитати це зараз".
  
  
  "Добре. Буде зроблено. Тепер у нас є..." - сказав Сміт, але не зміг закінчити пропозицію. Очевидно, оператор з іншого боку перервав їх після того, як Чіун повісив слухавку.
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Олексій Земятін не довіряв добрим новинам, особливо від сучасного КДБ. Він пам'ятав, якими вони були за Фелікса Дзержинського, їх засновника. Тоді вони були налякані, розгнівані та безжальні. Багато хто з їхніх лідерів був тоді підлітками. Усі вони вчилися, ця рання державна поліція, відома як ОГПУ: намагалися копіювати ЧК покійного царя, боялися робити помилки, але водночас боялися не діяти.
  
  
  Якби хтось із цих обірванців сказав йому, що вони зробили великий прорив у з'ясуванні джерела цієї смертоносної, невидимої нової американської зброї, він би відчув себе впевненіше. Але коли генерал КДБ у пошитій на замовлення зеленій формі сказав йому про це, об'ївшись імпортними цукерками та фруктами і хизуючи швейцарським наручним годинником, який мав показати йому час повернення на його розкішну дачу в тихому передмісті Москви, Олексій Земятін відчув лише підозру.
  
  
  Захід міг боятися КДБ через його успіхи. Але вони не розуміли, скільки зусиль та невдалих рухів пішло на кожен тріумф. Вони не розуміли, що на кожного оперативника може припадати сотня офіцерів, які живуть добрим життям, головною турботою яких було зберегти це життя. І щоб зберегти це життя, вони створювали звіти, щоби добре виглядати. Тому, розмовляючи з КДБ про щось, за що вони відповідали, треба було також прорахувати, як вони захищають себе. За жодних обставин не можна приймати хороші новини за чисту монету.
  
  
  Олексій Земятін поклав руку на м'яку зелену повсть розкішного столу в розкішному офісі. По той бік столу сидів захисник безпеки Росії, якому все це було дуже зручно. Цей генерал КДБ був молодим, йому було за п'ятдесят. Насправді він нічого не знав про революцію і був дитиною під час Великої Вітчизняної війни проти Німеччини. Мабуть, його ніхто ніколи не переривав останні кілька років. Він був директором британського відділення КДБ, підрозділу, відповідального за те, що було, можливо, найуспішнішим проникненням у якусь країну іншої з того часу, як британці проникли до Німеччини у тридцятих та сорокових роках. Він зробив так, що, за його власними хвалькуватими словами, "вся Англія полюбила центр Москви".
  
  
  "Вибачте мене", - сказав Земятін. "Перш ніж я почую про ваші тріумфи, посвятіть мене в дрібні деталі справи. Мені потрібні факти".
  
  
  "Звичайно", - холоднокровно сказав молодий генерал КДБ. Його кабінет був розміром із бальний зал, з плюшевим диваном, картинами на стінах і, звичайно ж, портретом голови за його столом. Його письмовим столом колись користувався цар, і він і досі прикрашений позолотою. У кімнаті пахло дорогими кубинськими сигарами та найкращим французьким бренді. Молодий офіцер сприйняв втручання старого так, як він сприйняв би втручання когось у Політбюро, хто, маючи великий авторитет, за кілька хвилин визнав би технічну перевагу молодого генерала. Ці старі люди були такими. Молодий генерал чув про це від старших офіцерів, але відмахнувся від їхньої похвали як від ностальгії за минулим. Тому він не був здивований або ображений, коли реліквія у типовому робочому мішкуватому костюмі перервала його. Усього за кілька хвилин старий був би так само вдячний, як і інші, за блискучу технічну присутність генерала на британському столі.
  
  
  "Ми зафіксували удар у британському районі Малден, приблизно о восьмій ранку за їхнім часом. Метою було поле площею приблизно сто квадратних метрів. Jodreil Bank підтвердив, що місце запуску знаходиться на захід від Ірландії, що, звичайно ж, є континентальною частиною США. Я думаю, ми вже обговорювали це раніше”.
  
  
  "Продовжуйте", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "У нас є жінка, відповідальна за зброю. Вона у нас, - сказав молодий генерал, - на конспіративній квартирі у Великій Британії, і вона повністю співпрацює". Генерал чекав, що Земятін спитає, чому вони використовували британську конспіративну квартиру. Тоді він міг похвалитися, що це був підрозділ британської розвідки, який вони контролювали; що американці когось надіслали і що британське відділення КДБ перехопило його. Було б ще більше, якби цей старий дозволив виявитися справжньому технологічному блиску молодого покоління. Старий, мабуть, почав з того, що кинув бензин у старих пляшках з-під горілки до царської поліції.
  
  
  "Звідки ви знаєте, що ця жінка пов'язана зі зброєю?"
  
  
  "Це вона найняла Pomfrittt Laboratories, британську фірму, для проведення тесту. Вона не тільки зробила це, а й видала за найману компанію штучну компанію. ЦРУ, звісно. Це було прикриттям".
  
  
  "Ми знаємо, що вона збрехала. У вас є якісь підтвердження того, що вона з ЦРУ?"
  
  
  "Поки що ні. Але ми будемо. У нас буде все", - сказав молодий генерал. Він запропонував ще бренді. Зем'ятін похитав головою. Він не доторкнувся до першої склянки.
  
  
  "Будьте такі добрі, побалуйте мене. Але звідки ви знаєте, що вона співпрацюватиме?"
  
  
  "Звідки ви знаєте, що сонце зійде, сер?" - Запитав генерал.
  
  
  "Я не вірю", - сказав Зем'ятін. "Я тільки припускаю, що це станеться, тому що так було все моє життя, і, згідно з усіма істориками людства, воно піднімалося в минулому. Але я цього не роблю".
  
  
  "Ну, я не можу дати вам нічого більш впевненого, ніж схід сонця, сер".
  
  
  "Виклади мені факти. Я розберуся з плутаниною. На чому ти ґрунтуєш свої яскраві висновки?"
  
  
  "Ми маємо її психологічний портрет".
  
  
  "Це справа з головою?" сказав Земятін, маючи на увазі експерименти в галузі парапсихології та психології, якими КДБ пишався. Люди, які могли читати думки. Інші, які могли згинати предмети, не торкаючись їх. Люди, які могли робити всілякі фокус-покуси, які Земятін бачив, як цигани робили за монету, коли він був хлопчиком. Тепер весь уряд фінансував цю нісенітницю. Мало того, що все це, як і раніше, було своєрідною шарадою, але Америка за іронією долі все ще посилала агентів ЦРУ з'ясувати, що виявила Росія. Це була чудова маленька пастка, якщо хтось хотів прибрати кількох ворожих оперативників, але, як і більшість таких підприємств, навіть там вона була безглуздою. Усунення оперативників окупалося лише тоді, коли у противника їх не вистачало. В Америці оперативники перекривали оперативників у більшій кількості секретних організацій, ніж КДБ досі виявляли.
  
  
  "Психологічні характеристики дійсні, сер", - сказав генерал. "Наш профіль доктора Кетлін О'Доннелл пояснює, чому вона прибула з нашим агентом".
  
  
  "Для вас, так. Вибачте мене, юначе, якщо я хочу більше фактів. Чому ви вірите, що вона поїхала з вами з чистих спонукань? Чому ви вірите, що вона каже правду?"
  
  
  "Психологічний профіль каже нам, що ми маємо справу з жінкою, яка є різновидом соціопату. Десь у ранньому дитинстві її розвиток набув дивного оберту. Вона, безсумнівно, була гарною і дещо розпещеною дитиною. Але її нормальні любовні звички були якоюсь якоюсь. чином порушені, і її сексуальний потяг був тісно пов'язаний з насильством та стражданнями”.
  
  
  "Я шукаю зброю, генерале", - сказав Земятін.
  
  
  "Так. Так. Звичайно. Будь ласка. Такі люди можуть дуже добре приховувати свою агресію і ворожість ... І я міг би додати, що вони зазвичай досить успішні в житті ... до тих пір, поки одного разу вони дійсно не побачать і не відчують сильне страждання.Тоді вони зроблять усе, щоб задовольнити своє ненаситне бажання бачити більше насильства та страждань. Чи бачите, по суті, вони – бомба, готова вибухнути всередині них самих. Багато людей такі. Війна пробуджує це в них”.
  
  
  "Люди – це не бомби. Вони людські істоти. Ці ігри…"
  
  
  "Це більше, ніж ігри, сер. доктор Кетлін О'Доннелл розповість нам більше, ніж якби ми використовували якогось старого охоронця Леніна з палицею. Ця жінка прокинулася".
  
  
  Земятін був ображений. Осел не міг придумати нічого кращого, ніж гаркнути на коня. Він був у розпачі і не приховував свого подиху. "Звідки ми це знаємо?"
  
  
  Тепер молодий генерал усміхнувся.
  
  
  "Ми знали, що експеримент мав відбутися в Малдені, Англія. Тоді ми не знали його джерела, але ми знали, що керівництво шукало його".
  
  
  "Так, це було добре", - сказав Зем'ятін. Він не згадав, що за тієї величезної суми радянської скарбниці, яка була вкладена в операції КДБ, вони мали знайти не тільки місце, а й саму зброю і покласти її до неї на стіл. Проте один бився з тими, з ким мав. Не з тими, з ким хотів. У Росії Земятина був КДБ. Щоб замінити цю людину зараз, потрібен час. Проте, Земятін знав, що якби мав час, він міг би знайти когось іншого. Або зробити щось, щоб зруйнувати самовдоволення цієї людини. Через цю самовдоволену особу їх усіх могли вбити.
  
  
  "Хоча ми трохи поквапилися зі встановленням спостереження, нам удалося переконатися, що поблизу не буде місцевої поліції чи розвідувальних операцій британців. Ми створили те, що нам подобається називати обстановкою".
  
  
  "Довкілля?" - Запитав Земятін.
  
  
  "Так. Ми спостерігали за експериментом та експериментаторами. Ми бачили, що доктор О'Доннелл отримував величезне незвичайне задоволення від страждань цих тварин. Ми..."
  
  
  Зем'ятін підняв руку.
  
  
  "Я хочу цю зброю. ОТРИМАЄТЕ ЗАРАЗ. Вона знає, де зброя. Викрути їй руку. Це спрацює. Зроби ін'єкцію. Це спрацює. Дістань зброю".
  
  
  "Фельдмаршал? Ви думаєте, ми шукаємо пістолет? Якийсь новий вид гармати? Просто, наприклад, ми могли б покласти двадцять одиниць американської зброї прямо тут, на цьому столі, сер, і у нас не було б найменшого уявлення про те, як вони працюють. Сьогодні це комп'ютерні технології. Зброя – це не шматки металу. Зброя, фельдмаршал, тут...” – сказав генерал, вказуючи на свій мозок. "Ось де зброя. Знання. Отже, це зусилля було максимальним пріоритетом у часі та зусиллях, вірно?"
  
  
  Зем'ятін кивнув.
  
  
  "Можливо, ми зможемо покласти цю зброю вам на коліна завтра, але є дуже велика ймовірність, що ми не будемо знати, як з ним поводитися протягом трьох років. Можливо ніколи. Я міг би завантажити комп'ютер прямо зараз, і без знання того Як він працює, це був би лише шматок металу. Зброя - це знання, а знання знаходиться в розумі ".
  
  
  "Більшість людей у світі розкажуть вам все, що в них на думці, іноді заради доброго слова в суворих умовах або якщо вони думають, що можуть розлучитися з життям", - сказав Земятін.
  
  
  "У простому світі чи у простий час", - сказав генерал.
  
  
  "Скільки часу пройде, поки ми не отримаємо її розум?" сказав Зем'ятін.
  
  
  "День. Два дні", - сказав хлопець. "Я ціную вашу мудрість і те, що ви зробили для батьківщини. Ми хороші в тому, що робимо, навіть якщо у вас можуть бути сумніви. Дозволь мені розвіяти ці сумніви, товаришу".
  
  
  "Молода людина", - сказав Земятін. "Вам ніколи не розвіяти мої сумніви, і єдине, про що я турбуюся за майбутнє батьківщини - це про те, як мало у вас сумнівів. Тільки божевільні не сумніваються".
  
  
  "Ми діємо замість того, щоб турбуватися".
  
  
  "Я хочу, щоб ти продовжував свої пошуки зброї. Я в жодному разі не хочу, щоб ти здавався на жодному фронті. Ти можеш думати, що знаєш, але це не так".
  
  
  "Звичайно", - сказав молодий генерал із впевненою усмішкою.
  
  
  "Ні. Ні. Ти не розумієш".
  
  
  "Ви маєте рацію", - сказав генерал. "Ми були б не проти почути, чому ця зброя здається вам більш важливим, ніж їхні космічні лазери або нові постачання атомних пристроїв. Ми виявили, що чим більше ми знаємо, тим краще ми можемо служити вам".
  
  
  Зем'ятін не відповів. У розвідці давно знали, що п'ятеро людей не можуть зберегти секрет. Земятін підозрював, що реальне число має бути два. Його не хвилювали повідомлення, в яких йшлося, що американці були дезорганізовані і не могли швидко діяти без комітетів та команд людей. В Америці просто може знайтися хтось, у кого, знаючи ефект від ракетних батарей, вистачило б мудрості запустити, а потім диктувати умови капітуляції. Він би це зробив. І єдиний спосіб дозволити Америці дізнатися, наскільки по-справжньому домінуючою вона була в цей час, полягав у тому, щоб сказати ще одній людині, яка б сказала іншій людині, що справді американська зброя може зробити всю зброю Росії-матінки марною.
  
  
  Земятін знав, що його країни був ні часу, ні свободи дій.
  
  
  І ось одна із яскравих нових зірок КДБ самовдоволено сиділа за своїм розкішним столом, коли світ котився до розв'язки. Вирішальний бій, який Олексій Земятін не збирався програвати, не після всіх мільйонів життів, які й досі були віддані захисту його країни.
  
  
  "Скажи мені. Що ти знаєш про агента, якого послали американці?"
  
  
  "Його, так би мовити, "водили за носа"".
  
  
  "Тебе не турбувало, що вони послали одну людину?"
  
  
  "Можливо, фельдмаршал, що американці не вважають цю зброю такою важливою, як ви".
  
  
  "Американці нікого не посилають щось робити. Американці працюють у командах. У них є команди, і зараз ми бачимо одну людину. Це чоловік, чи не так?"
  
  
  "Є стара аксіома, генерал. Ворог досконалий доти, доки він не покаже вам, як його знищити".
  
  
  "Так, сер. Це було досить популярно у Першу світову війну серед пілотів, які брали участь у повітряних боях. Це були старі, тихохідні гвинтові літаки, в яких окремі пілоти стріляли один в одного. Зараз є електронні пристрої та формування".
  
  
  Земятін не відповів генералу, але повільно підвівся. На розкішному столі лежав золотий ніж для розкриття листів. Зем'ятін узяв його та погладив.
  
  
  "Це належало принцесі, фельдмаршале. Вам це сподобалося б?" - чемно запитав генерал.
  
  
  Олексій Земятін помітив, яким гладким і задоволеним було це обличчя. Саме його самовдоволення привело його в жах. Він обережно стиснув пальцями позолочену шкіряну рукоятку ножа для розтину листів. Він усміхнувся. Генерал усміхнувся у відповідь. Потім Зем'ятін нахилився вперед, ніби хотів повернути генералові ножа для розтину листів. Але коли генерал потягся вперед, щоб узяти його, Зем'ятін, відштовхуючись задньою ногою, встромив вістря в гладку товсту щоку.
  
  
  Генерал відсахнувся назад, його очі розширилися від шоку, червоні краплі забризкали ідеальну зелену форму. Його щока була забризкана кров'ю.
  
  
  "Війна – це кров", - сказав Земятін. "Ви повинні знати, що відчували інші з нас. Я сподіваюся, що тепер ви трохи краще розумієте, про що йдеться".
  
  
  Генерал розумів, що той, кого вони називали Великим, був надто сильний, щоб протистояти йому в цей час, можливо, будь-коли. Він був динозавром із давно минулих епох. І з ним треба було зважати. Поріз як продовжував кровоточити, а й вимагав накладання швів. Це був перший раз у житті генерала, коли він був поранений. З якоїсь причини, яку він не міг пояснити, це вибило його з колії трохи більше, ніж він думав, що має бути. Він ніколи не підозрював, що реагує саме так, як цього хотів старий. Молодий генерал не піддавався грубій жорстокості старого, коли той наказав відстежити та проаналізувати американського агента, який прибув до Великобританії. Він просто потурав старому, сказав собі. Він також зажадав негайної відповіді щодо жінки. Відповідь із головного лондонського підрозділу КДБ полягала в тому, що генералу слід перестати турбуватися. Доктор О'Доннелл не тільки почала говорити, але й була в безпеці у найнадійнішому притулку у всій Англії. Зрештою, те, що було досить добре для Генріха VIII, має бути досить добре і для КДБ.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  Перше, що зробив Римо, це отримав точний опис доктора Кетлін О'Доннелл. У неї було руде волосся, і вона була чудова. Один з техніків сказав, що вона була "страшною". Ще один, посилений цим:
  
  
  "Справжній нокаут".
  
  
  Очі були блакитні, груди ідеальні, посмішка елегантна, обличчя вишуканим.
  
  
  Ніхто не міг сказати йому більше. Римо зрозумів, що красивих жінок насправді описують над деталях, а тому, як до них ставляться. Що не дало йому користі.
  
  
  У машині він пояснив свою проблему британській розвідці та військовим офіцерам, які все ще були у свідомості. "Я шукаю рудоволосу нокаутуючу жінку", - сказав Римо.
  
  
  "Хіба ми всі не такі", – сказав офіцер.
  
  
  "Спробуй у Сохо. Минулого тижня там була брюнетка. Жінка творила чудеса зі шкірою", - сказав начальник відділу.
  
  
  "Я шукаю руду, яка проводила цей тест".
  
  
  "Не можу тобі цього сказати, старовине. Все це засекречено. Якби ви не були таким грубіяном, ви б навіть не впізнали, де проходив цей тест", - сказав начальник станції.
  
  
  "Давай спробуємо ще щось. Хто сказав, що це секретно? Хто сказав, що ти повинен спробувати провести союзника по кварталу?"
  
  
  "Не можу вам цього сказати. Це ще більш засекречено", – сказав начальник підрозділу. Однак, коли він виявив, що може позбутися неймовірного болю в ногах, на які американець, здавалося, чинив лише незначний тиск, розповівши те, що він знав, він вирішив, що це не такий великий секрет, зрештою.
  
  
  "Це наше агентство. У нього навіть немає коду MI. Хороші люди. Правильні школи тощо. Найкраще, що у нас є, і вони не піднімають багато шуму через ярлики звичайних розвідників. Адже ти знаєш, що таке ярлик, не так чи?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Я просто роблю свою роботу. Де ці хлопці?"
  
  
  “Ці хлопці, як ви їх називаєте, відомі як Джерело. До них не можна просто так зазирнути. .
  
  
  "Можливо, ти цього не знаєш, - сказав Римо, - але ми на одному боці. Ми були впродовж минулого століття і, я думаю, завжди будемо. То де ж Джерело?"
  
  
  "Ви ніколи не достукаєтеся до них. Вони не якась маленька станція, замаскована під Пікаділлі, оточена оштукатуреними стінами та кількома озброєними людьми. Джерело абсолютно британське, і твої новомодні трюки з руками не змогли б наблизити тебе до них ближче ніж на сотню ярдів". ".
  
  
  "Новомодний? Я не показував вам нічого, що не було б тринадцятисотрічної давності, коли ви, люди, фарбувалися у синій колір", - сказав Римо.
  
  
  Місце, в яке Римо не повинен був потрапити, знаходилося дорогою з Молдена до Лондона, приблизно за двадцять миль від міської межі.
  
  
  Неприступна будівля стояла на невеликому пагорбі, оточена сотнями ярдів галявини. Лужок був не для прикраси. Римо знав, що століття тому всі дерева були б зрубані селянами, бранцями чи рабами. Навколо замків завжди розчищалася земля, щоб ворог був уразливий за його наближення. Цей замок був зроблений з масивного каменю завтовшки двадцять футів, згладженого так, що нападники не могли піднятися на його високі стіни. Там був навіть широкий рів. І парапети. І проробіть отвори розміром не більше кулака для знаменитої англійської довгої цибулі.
  
  
  "Це? Передбачається, що це непроникно?" - Запитав Римо.
  
  
  "Так. Просто спробуй свої новомодні методи на цьому, старовине!"
  
  
  "Це, - сказав Римо, - ваш типовий нормандський замок, ідеально спроектований, щоб зупинити англосаксонських бунтівників та інших нормандських лордів, у нього є рів, підйомний міст, доступ до зовнішніх стін з внутрішніх пандусів, щоб закочувати чани з киплячою олією. Тут також є обов'язковий евакуаційний тунель, який проходить під ровом, для використання, якщо все вищезгадане не спрацює”.
  
  
  Римо виклав цю інформацію швидко, як дитина, яка декламує, саме так вона її й засвоїла. Він ніколи не думав, що це стане в нагоді. Це був один із перших уроків традиції. Там був нормандський замок, римський частокіл, японський палац, французька фортеця і всі ті старі оборонні споруди, про які, на його думку, було смішно дізнаватися, бо вони більше не використовувалися.
  
  
  Римо зупинив машину за двісті ярдів від підйомного мосту.
  
  
  "Здаєшся?" - Запитав начальник розвідки.
  
  
  "Ні. Ви не увійдете до нормандського замку з підйомного мосту. Ви можете зробити стіни, але навіщо турбуватися? Мені подобається дивувати людей".
  
  
  Римо посміхнувся і вийшов із машини. Він знайде те, що шукав, між двома сотнями та ста п'ятдесятьма ярдами від рову. До теперішнього часу воно мало б сильно зарости, але навіть коли ним користувалися, воно було замасковане скелями. Зазвичай його розміщували на захід від замку, щоб сонце, що сходить, було за ним. Їм подобалося користуватись проходами при денному світлі, бо вночі нападники реагували на звук. Це був тунель для втечі, його місцезнаходження було відоме лише правлячому Лорду. Японці задовго до цього відмовилися від такого роду шляхів відступу через небезпеку використання їх найманими вбивцями. Британці ніколи не мали такої проблеми, і вони залишили тунелі.
  
  
  Прекрасним аспектом цих тунелів було те, що вони завжди виходили зі спальні лорда, завжди найбезпечнішого місця, і точки, яку вбивця незмінно мав атакувати. Господар замку вимовляв хвилюючу промову про те, щоб триматися до останньої людини, потім на самоті своєї спальні одягав одяг своїх ворогів і разом зі своєю найближчою сім'єю пробирався в тил ворога. Це був ідеальний порятунок від будь-яких саксів чи норманів, проти яких вони, можливо, вели програну битву.
  
  
  Римо міг потрапити до цього замку протягом першого місяця своїх дихальних тренувань. Він відчув землю під ногами і спробував відчути якусь іншу кам'яну освіту під нею. Він сидів дуже тихо, вдихаючи запах свіжої трави та відчуваючи аромат дуба та нового життя навколо себе. Його кроки стали плавним ковзанням, його руки, схожі на жезли для передбачення, які, здавалося, піднімалися так, що кінчики його пальців і земля, над якою вони ширяли, спиралися на повітря між ними. На найближчих деревах далеко від замку цвірінькав птах. Позаду нього важко пихкав бензиновий автомобіль, випльовуючи в чисте повітря важкі пари.
  
  
  Римо не зменшував темпу, заплющивши очі, бо не міг знайти це місце очима. Час зробив їх марними.
  
  
  Усередині машини британці, що залишилися в свідомості, обговорювали своєрідного американця.
  
  
  "Що він робить?"
  
  
  "Чортовськи добре вальсувати, наскільки я знаю".
  
  
  "Він нічого не робить. Просто ковзає там. Його очі заплющені".
  
  
  "Дивна людина".
  
  
  "Трохи жорстоко, так?"
  
  
  "Я не знаю. Зрештою, ми маємо бути його союзниками. Чому ми приховуємо від нього ці речі?"
  
  
  "Ми нічого не приховуємо".
  
  
  "Ми не зовсім надаємо інформацію вільно".
  
  
  "Ну, ми нічого не приховуємо".
  
  
  "Не думаю, що нам слід було починати, якщо ви запитаєте мене. Американці - наші друзі. Кого ми насправді захищаємо?" - спитав військовий офіцер.
  
  
  "Ти занадто багато турбуєшся. Задаєш занадто багато питань. Через деякий час ти перестанеш подобатися людям, якщо так поводитимешся", - сказав начальник розвідувального підрозділу.
  
  
  "Там. Він зупинився. Он там. Що він тепер робить?"
  
  
  "Їй-богу, подивися на це".
  
  
  Худий американець з товстими зап'ястями завмер, тремтячи, потім повільно, ніби по якомусь невидимому сипучому піску, зісковзнув під землю, і його більше не було видно.
  
  
  Римо знайшов запасний тунель.
  
  
  Були ті, хто знав Гая Філлістона, деякі навіть казали, що знали його особисто, а потім були його дорогі, найдорожчі друзі.
  
  
  Дорогі друзі Гая Філістона керували Англією. Майже так, як вони завжди керували Англією з часів промислової революції. Це не був якийсь великий диявольський консорціум корисливих інтересів, який задумував змову проти простої людини. Багатьом із них подобалося називати себе звичайними людьми. Дорогі друзі Гая Філлістона були тими людьми, які зазвичай змушували речі працювати до певної міри. Вони разом обідали, разом ходили до театру, іноді порушували закон із дружинами один одного, і якщо вони були справді близькі, уявляли один одного своєму кравцю. Вони отримували урядові посади в будь-якому уряді, який випадково був обраний, і зазвичай, коли потрібно було зайняти якусь посаду, займали його кимось із своїх. Уряди могли змінюватися, королева могла померти, але дорогі, найдорожчі друзі Гая Філлістона жили вічно, в імперії та в розпаді, у завоюваннях та поразках.
  
  
  Таким чином, коли Секретна служба Її Величності виявилася кишить російськими агентами, один начальник відділу за іншим з'являлися в Москві з найтаємнішими британськими секретами, ця група звернулася до одного зі своїх власних.
  
  
  Це сталося на стрибках у правильній ложі. Чоловіки були у сірих рукавичках, сірих циліндрах та бездоганній спортивній формі. Увійшла королева. Вони підвелися з поваги.
  
  
  "Гай, - сказав його друг лорду Філлістон, - у МІ-5 невеликі неприємності".
  
  
  "Швидше", - сказав Гай Філлістон. Напередодні за обідом він почув, що Росії не тільки зійшов з рук загальний список усіх британських агентів на Близькому Сході, але через те, що список був настільки неймовірно секретним, ніхто не наважився зробити дублікат. Тепер тільки Росія знала, хто був у Британії під сонцем, де було поховано нафтову енергію Заходу.
  
  
  "Треба щось робити, ти знаєш. Так далі продовжуватися не може. Було б мило, якби ми, а не вони знали, хто в нас є".
  
  
  "Цілком", - сказав Гай. "Ви пробували мус із лосося?" Срібна таця з закусками стояла на підставці з червоного дерева поряд із охолодженим великим келихом шампанського скромного року випуску. Нічого брутального, звичайно, але нічого такого, що змусило б зупинитися та помітити.
  
  
  Його друг трохи подумав про мус із лосося. Потім він сказав:
  
  
  "Не хочеш схопити цих хлопців і трохи струсити їх, Гай?"
  
  
  "Не думаю, що це спрацює".
  
  
  "Щоб ти зробив?"
  
  
  "Я скористався б нашим нещастям, старовина", - сказав Гай.
  
  
  "Єдине, що я хочу зробити із катастрофою, це забути про неї".
  
  
  "Не в цьому випадку", - сказав лорд Філлістон. Він був чудово красивий, з тонкими вольовими рисами обличчя, які належать британському лорду. Справді, не один кінопродюсер просив пройти кінопробу. Він завжди відмовлявся. Акторство було надто схоже на роботу.
  
  
  "Якщо у нас буде чортове безладдя, і ми спробуємо все перебудувати, один хлопець тут, один хлопець там, один хлопець десь ще, тоді ми все ще можемо переміщати людей, які можуть бути лояльні до Івана. У цьому випадку ми тільки перебудовуємо нашу проблему, а не вирішуємо її”.
  
  
  "Продовжуй. Будь ласка, продовжуй".
  
  
  "Давайте не закриватимемо секцію. Насправді, давайте продовжувати в тому ж дусі. Сильний".
  
  
  "Але ми навіть не знаємо, хто у нас там! Росіяни знають, хто у нас там. Вони мають єдиний список для нашого близькосхідного розділу".
  
  
  "Що показує, наскільки вони дурні. Взяття єдиного списку було помилкою. Вони мали зробити дублікат і дозволити нам продовжувати думати, що у нас там були досить надійні агенти".
  
  
  "Я думаю, це було викрадення. Жодного великого внутрішнього "крота". Якийсь клерк підсунув кілька фунтів, стягнув список тут чи там, і він виявився важливим".
  
  
  Саме тоді лорд Філлістон продемонстрував свій справжній блиск. План полягав у тому, щоб дати росіянам зрозуміти, що МІ-5 вважає, що вони лише з необережності поклали список не туди. МІ-5 почала б його пошук і дозволила б росіянам правильно виконати свою роботу, контрабандою повернувши весь первісний список якомусь розвідувальному управлінню.
  
  
  "Тоді що?"
  
  
  "Тоді ми продовжуємо покладатися на марних людей".
  
  
  "Не було б це трохи безцільно?"
  
  
  "Зовсім ні, тому що в нашій катастрофі - їхня втіха. Ми не повинні зупинятися ні перед чим, щоб дозволити росіянам та решті світу повірити, що ми стали гіршою, найбільш зрішучою розвідувальною системою у світі".
  
  
  "Я прошу у вас вибачення, лорд Філлістон".
  
  
  "Спробуй мус, добре?"
  
  
  "Прошу вибачення. Що це за божевілля?"
  
  
  "Бо ми, починаючи з сьогоднішнього дня, запустимо нову розвідувальну систему, захищену впевненістю росіян у тому, що вони володіють частинами, якщо не всіма, нашими".
  
  
  "З нуля, ти маєш на увазі? З самого чортового початку, ти маєш на увазі?"
  
  
  "Цілком вірно", - сказав лорд Філлістон. Труби сповіщали про початок перших перегонів. "Нашою справжньою системою розвідки буде така, про яку ніхто ніколи не чув".
  
  
  "Блискуче. Ми покажемо американцям, що все ще можемо зламати його".
  
  
  "Ми їм нічого не покажемо. Американці звикли до балаканини. Головний американський секрет - це той, про який повідомляє лише одна телевізійна мережа".
  
  
  "Відмінна ідея. Я знав, що ви підходите для цієї справи, лорд Філлістон. Думаю, нам доведеться повідомити вам ваш код MI. Чи хотіли б ви MI-9?"
  
  
  "Немає ярлика. Немає кодів".
  
  
  "Ми повинні тебе якось називати".
  
  
  "Тоді вибери слово", - сказав лорд Філістон.
  
  
  "Здається не зовсім правильним розпочинати розвідувальну операцію без коду MI".
  
  
  "Назви цю чортову штуку "Джерело".
  
  
  "Чому "Джерело"?"
  
  
  "Чому не "Джерело"?" - сказав лорд Гай Філлістон.
  
  
  І, таким чином, Source народився того дня в Епсом-Даунс. Ніхто до ладу не знав, як лордові Філлістонові це вдалося, а він був не з тих, хто розповідає. Інформація, яку американці не змогли зібрати, була негайно надана у розпорядження кожного британського прем'єр-міністра. Новини про важливі рішення Росії та їх причини почали з'являтися на звичайному надрукованому папері. Найчастіше було надто пізно щось робити у зв'язку з цими великими кроками Росії, але звіти завжди були точними, а то й блискучими. Гай Філлістон працював із десятою частиною персоналу, виділеного для системи суспільної розвідки. І він жодного разу не прагнув просування по службі чи славі.
  
  
  Його успіх лише підтвердив те, що всі хороші друзі знали насамперед: один із них знав, як найкраще керувати справами. Завжди знав і завжди знатиму.
  
  
  Ніколи не можна помилитися, довірившись тому, хто звернувся до правильного кравця. І найкраще в "Джерелі лорда Філлістона" було те, що він ніколи не наробив шуму, нікого не збентежив. Серед тих, хто керував речами, виросла легенда, що якби це було блискуче і неможливо було розгадати, це мало бути Джерело.
  
  
  Одна з причин, через яку Джерело лорда Філістона могло використовувати так мало людей, полягала в тому, що йому не потрібно було витрачати роки та робочу силу на проникнення у внутрішні кола Кремля.
  
  
  Він просто пообідав у потрібному клубі. У його особистій пошті, яку ніхто не наважився б відкрити, були акуратно надруковані англійською звіти про те, що відбувається у світі. Там також був дуже зручний короткий виклад того, про що вони говорили, так що лорд Гай Філлістон міг впоратися з місячною роботою менш як за п'ять хвилин. Одна хвилина, коли він вирішить швидко прочитати короткий виклад.
  
  
  Інформація про Кремль була точною, тому що вона походила від Кремля. І початковий список британських агентів повернули.
  
  
  Насправді все, що лорд Філлістон розповів своїм друзям в Епсом-Даунс того дня, було розроблено за нього його зв'язковим з КДБ, який також був його коханцем і який знав, що найбільше на світі лорд Філлістон любить, коли його залишають в спокої. Єдине, що він ненавидів у світі, був обов'язок Філістона - служити королеві та країні.
  
  
  Керування Джерелом дозволяло лорду Філлістонові користуватися максимальною повагою своєї сім'ї та друзів за найменшого обсягу роботи чи небезпеки. Росія, звичайно, не збиралася наражати на небезпеку своє абсолютно вигідне становище, коли він очолював британський секретний підрозділ безпеки. Папа не наполягав би на тому, щоб він вступив у гвардію Колдстріма, а мама не зажадала б, щоб він супроводжував одну чистокровну свиню за іншою, якби він міг стверджувати, що його час повністю зайнятий службою Її Величності. Бути зрадником королеви і країни було абсолютним благословенням для лінивого лорда, який вважав за краще любов чоловіків любові жінок, з якими вся його сім'я хотіла, щоб він поріднився.
  
  
  У цій роботі іноді були елементи ризику. Наприклад, того дня, коли російський контакт сказав йому піти у свою безпечну кімнату, бо поблизу був американець, який усе псував.
  
  
  Йому не подобався Філлістон-хол. Навіть парапети, з яких можна було оглядати сільську місцевість Філістона, були похмурими. А безпечна кімната, колись головна спальня лордів цієї фортеці, була ще похмурішою. Немає навіть щілини для повітря. П'ятнадцять футів каменю з усіх боків, і жоден дюйм його не забезпечував ізоляції. Камінь ніколи цього не робив.
  
  
  Ніхто навіть не намагався обладнати належний туалет. Швидше, людина справляла потребу в маленькій ніші з вузьким отвором для прийняття своїх виділень. Робітникам знадобилося три місяці, щоб прорубати вузькі отвори для ліній безпеки. Один з них вирушив до Уайтхолла, інший - до Скотленд-Ярду, третій - до будинку номер 10 по Даунінг-стріт, а той, у якого була дійсно непробивна система скремблювання, відправився до відділу зв'язків з культурою російського посольства. Гай, звісно, мав прямий доступ до тамтешнього головного офіцера КДБ.
  
  
  "Це смішно", - сказав Гай. На ньому був колючий кашеміровий светр, натягнутий поверх бавовняної сорочки, в якій було надто багато крохмалю. Бренді було пристойним, але продовжувало охолоджувати. Єдиним способом нагріти щось у кімнаті було розпалити вогонь, але від пожеж піднімався дим, і повітря вже було страшенно непридатне для дихання.
  
  
  "Залишайтеся на місці", - попередила російська. "Не виходьте з кімнати. Американець поряд із вами".
  
  
  "Один американець змушує мене ховатися у цій кам'яно-холодній камері?"
  
  
  "Він переїхав кількох ваших найкращих співробітників і прямо зараз припаркований менш ніж за двісті ярдів на захід від Філлістон-холу".
  
  
  "Хто тобі це сказав?"
  
  
  "Ваша охорона. Залишайтеся на місці. Ви надто цінні для нас, щоб ризикувати. Ця людина може бути небезпечною".
  
  
  "Що ж, тоді даваймо дамо йому те, що він хоче, і позбудемося його. Тоді дозволь мені повернутися до Лондона. Це місце нічого не варте. Марно".
  
  
  "Залишайся там, де ти є".
  
  
  "Залишайтеся там, де ви є", - сказав Гай Філлістон, імітуючи тягучий російський акцент, перш ніж із силою повісити слухавку. Він ненавидів російський акцент. Завжди звучало так, ніби в них було щось, чого вони хотіли б позбутися. Ізраїльтяни говорили так, наче збиралися щось виплюнути, а араби шипіли. Американці говорили так, ніби їхні мови не могли вимовляти голосні, а австралійці – і це справедливо – говорили так, ніби їх усіх щойно випустили зі Старої Ньюгейтської в'язниці. Чому, запитав себе лорд Філлістон, Британія не могла битися з французами? З французів вийшли б чудові вороги. Вони були культурними. Єдиним реальним недоліком їхньої раси було те, що чоловікам надто подобалися жінки.
  
  
  У це похмуре холодне життя прийшов найпрекрасніший сюрприз. Буквально зі стіни з'явився найкрасивіший чоловік, якого лорд Філлістон коли-небудь бачив. Він мав чудові темні очі, високі вилиці, і він був в ідеальній формі. Рухи його тіла змушували Гая Філлістона тремтіти від збудження. Він ніс щось біле, яке зі стуком упустив на кам'яну підлогу. То були кістки. Людські кістки.
  
  
  "Це ваша фірмова страва?" - спитав лорд Філлістон. "Я ніколи нічого не готував з кістками, але звучить просто чудово. Приголомшливо".
  
  
  "Це твої кістки", - сказав Римо. "Я знайшов їх наприкінці тунелю, де твої предки залишили його. Його та ще приблизно трьох".
  
  
  "Мої предки?"
  
  
  "Якщо ви лорд Філлістон, і якщо ви знаходитесь в цій кімнаті, ви повинні були б бути".
  
  
  "Навіщо їм залишати кістки наприкінці тунелю?"
  
  
  "Бо вони були схожі на єгиптян та інших", - сказав Римо. "Коли вони споруджували секретний вхід у піраміду чи замок, вони вбивали робітників. Секрети завжди найкраще ховати під землею".
  
  
  "О, хіба це не чудово. Ти знайшов потаємний хід, про який тато обіцяв мені колись розповісти. Тобто, якщо він колись зможе привести мене в це місце. Чого він не зміг". Гай Філлістон глянув на отвір у стіні. Воно було низьким і приховано лише одним каменем. Він запитував, чи варто було порятунку його життя того, щоб так забруднитися, повзаючи по подібному тунелю. Ця людина у своїй темній футболці і світлих штанах, мабуть, могла проходити крізь предмети і не бруднитися. Від однієї думки про це у керівника Source по шкірі побігли мурашки.
  
  
  "Послухай, мила", - сказав американець своїм чудовим грубим голосом, типовим для американського міста, - "Я шукаю жінку. Передбачається, що ти дещо знаєш. Ти той, хто керує Джерелом".
  
  
  "Ти впевнений, що хочеш жінку? Як щодо справді привабливого хлопця?"
  
  
  "Я шукаю нокаутуючу рудоволосу дівчину. Її звуть доктор Кетлін О'Доннелл".
  
  
  "О, це маленька справа", - сказав лорд Філістон, полегшено хапаючись за груди. "Я думав, ти хотів її як партнерку в ліжку. Ти маєш на увазі, це пов'язано з бізнесом?"
  
  
  Римо кивнув головою.
  
  
  "Ну, звичайно, ти можеш забрати її. Вона зупинилася в одному з моїх особистих безпечних будинків. Ти можеш узяти все, що захочеш".
  
  
  "Де вона?"
  
  
  "Ну, спочатку ти маєш дати мені те, що я хочу". Римо схопив гладке горло і натиснув на яремну вену, поки гарні риси лорда Філлістона не почервоніли, а потім болісно посиніли. Потім він відпустив. "Я знадоблюся тобі, щоб увійти".
  
  
  "Мені не потрібно, щоб хтось кудись входив".
  
  
  "Я можу тобі допомогти. Просто зроби мені одну послугу. Зроби те саме своїми руками ще раз. Ти знаєш місце".
  
  
  Римо опустив лорда Філістона на камінь і витер руки об кашеміровий светр британця. Він схопив його за ручку і потяг лорда Філлістона за собою назад через тунель. Римо мав питання, які треба було поставити. Чому британці перешкоджали йому? Хіба вони не знали, що весь світ був у небезпеці? Що відбувалося? Було неважко ставити ці питання, швидко просуваючись підземним тунелем евакуації. Проблема полягала у отриманні відповідей. Лорд Філлістон, як правило, ударявся об грубі кам'яні стіни, коли вони рухалися. Він був поранений. Він був порізаний. З ним поводилися жорстоко. На той час, коли вони спливли туди, де Римо виявив вхід, лорд Гай Філлістон був побитий і тремтів.
  
  
  Він також був закоханий.
  
  
  "Зробіть це знову. Ще раз. Будь ласка", - сказав голова надсекретного спеціального британського агентства безпеки. Машина все ще чекала на американця. Ті, що вижили, забилися на заднє сидіння, вирішили, що він зробив найгірше, і якщо вони не рушать з місця, то більше нічого не зроблять.
  
  
  Вони побачили, як американець з'явився з того місця, куди він спустився. За ним стояла людина, яку вони всі навчилися поважати і якій довіряли.
  
  
  Британський полковник подумав, що він може зробити відчайдушний випад у бік американця. Його тіло не рухалося. Начальник розвідки дивувався, що робить сер Гай.
  
  
  "Він слідує за ним або його тягнуть?" спитав він. "Не знаю, напевно. Я думаю, лорд Філлістон кусає його за руку".
  
  
  "Ні. Не кусається. Дивись".
  
  
  "Я в це не вірю".
  
  
  Коли американець відчинив дверцята машини, всі вони побачили, як губи їхнього начальника, безперечно, притулилися до руки американця. Глава підрозділу, якому вони присвятили своє життя, цілував руку, яка тягла його.
  
  
  "Сер", - гаркнув полковник.
  
  
  "О, відвали", - сказав Філлістон. Він знав, що вони думають.
  
  
  "Трохи непристойно, чи що?" - спитав полковник.
  
  
  Начальник підрозділу, якому було присвоєно код MI, але який таємно працював на Source, широко підморгнув лорду Філлістон. Він був певен, що це був якийсь його маневр, щось настільки хитре, що тільки майстер розвідки міг до цього додуматися. Він заприсягся бути готовим виступити проти американця, коли настане час. Глава Джерела побачив підморгування і повернув його. Як не дивно, він додав ще один знак. То була його долоня на внутрішній стороні руки начальника станції.
  
  
  "Водій, у Лондонський Тауер", - сказав Філлістон. Він пересів із заднього сидіння на маленьке відкидне сидіння одразу за водієм, обличчям назад. На кількох розчавлених там людях була кров. Один із них все ще вдавав, що не впізнав його, як і було наказано будь-якому секретному персоналу на кшталт нього. Трохи нерозумно, подумав Філлістон. Американець, здавалося, сидів без стільця. Коли машина мчала дорогою, всі інші, здавалося, підстрибували, крім американця.
  
  
  "Вона у Лондонському тауері?"
  
  
  "Звичайно. Відмінний безпечний будинок. Існує з 1066 року", - сказав лорд Філлістон.
  
  
  "Це туристична пам'ятка, чи не так?" - Запитав Римо.
  
  
  "Весь чортів острів - визначна пам'ятка для туристів", - сказав лорд Філлістон. "Якби ми не використовували Філлістон-хол як штаб-квартиру, ми б, чорт забирай, продавали туди квитки".
  
  
  "Чому ви приховуєте інформацію від своїх союзників?" спитав Римо.
  
  
  "Всі приховують інформацію від решти", - сказав лорд Філлістон.
  
  
  "Не приймай це на свій рахунок, будь ласка. Особисто я віддав би тобі все, що завгодно". Він провів язиком по нижній губі.
  
  
  Блискучий образ пропаленого педика, подумав начальник дільниці. І американець, можливо, просто попався на вудку. Але чому він видає місце розташування конспіративної квартири одинадцять?
  
  
  "Ви усвідомлюєте, що всі ми можемо згоріти в нефільтрованих променях сонця, якщо спочатку не пройдемося ядерною катастрофою? Ви знали про це? Це щось означає для вас, хлопці?"
  
  
  "Ви приймаєте все близько до серця", - сказав лорд Філлістон.
  
  
  "Я завжди приймаю кінець світу близько до серця", - сказав Римо. "Я особисто в цьому беру участь. Як і все, що я особисто люблю в цьому. Також є деякі речі, які мені не подобаються".
  
  
  "Що там щодо відфільтрованого сонця? Нефільтроване?" - спитав полковник.
  
  
  "Озон. Без цього озонового щита ніхто не зміг би вижити. Я намагаюся відстежити джерело зброї, яка загрожує йому. Я був би вдячний вам за співпрацю. Доктор О'Доннелл проводив тест з цього боку Атлантики. Отже, чому ви, люди, приховуєте від нас інформацію?
  
  
  "Озон? Як вони це роблять?" - Запитав начальник станції.
  
  
  Римо спробував згадати, чи це були фторвуглеці, чи фториди, чи аерозольні балончики, чи щось ще.
  
  
  "Ми дізнаємося, коли дістанемося туди, добре?" сказав він. Усю дорогу до Лондона його люди слухали, як лорд Гай Філлістон зображує полум'яного педика, закоханого в худобу. Це було ганебно, але кожен із них знав, що він робив це для Англії. Все, крім начальника дільниці, що сидів з іншого боку від лорда Філлістона і постійно мав застібати блискавку на ширинці.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Послання було зрозумілим, але коротким. Американця не ввели в оману у Великій Британії. Згідно з фрагментами інформації, отриманої в Москві, американець у цей момент перебував за воротами Лондонського Тауера, ідеальної конспіративної квартири, яку він не мав знайти. Як він туди потрапив, не пояснювалося. Чи розумів він, що жінку тримають у Тауері, не згадувалося. До британського бюро КДБ у Москві надійшло лише коротке повідомлення про небезпеку.
  
  
  Воно прийшло з таким самим коротким повідомленням, це від офіцера психологічної служби. Американка збиралася розповісти їм усі.
  
  
  Настав час покінчити з усім цим. Британське відділення КДБ у Москві негайно відправило повідомлення у відповідь щодо американця: "Покладіть його на місце".
  
  
  Він мав бути убитий, незважаючи на всі розголоси старого революційного лідера Земятина, який, здавалося, був дивно стурбований небезпекою, яка походить від однієї людини. Сьогодні в розпорядженні КДБ було більше і краще за вбивць.
  
  
  Незабаром американська досада буде усунена, і жінка приведе їх до всього, що їм потрібно.
  
  
  Кеті О'Доннелл нічого не знала про повідомлення, що йдуть через Атлантику, або про те, що хтось прибуває, щоб урятувати її. Вона не хотіла, щоб її рятували.
  
  
  До цього дня, зрозуміла вона, вона не знала справжнього щастя. Вона була в кімнаті, підлога і стіни якої були кам'яними, на грубому ліжку, з чоловіком, який справді збуджував її. Вона не була впевнена, як він це зробив, але їй було байдуже. Хвилювання розпочалося під час експерименту в Малдені і просто не припинялося. Це було чудово і вона зробила б практично все, щоб це тривало.
  
  
  Навіть коли грубі руки щипали м'які частини її тіла, а жорстокий рот сміявся, вона згадувала, що сталося на полігоні у Валдені, де вона зустріла цього російського хлопця. Можливо, він був першим справжнім чоловіком, якого вона колись знала.
  
  
  Один із найнятих нею техніків знепритомнів. Тварини плакали від чудового болю. І вона, звичайно, холоднокровно вдавала, що нічого не сталося, коли озоновий щит почав закриватися над спаленим полем.
  
  
  На обличчях усіх техніків було написано жах. Деяких панк-рокерів з фіолетовим волоссям та розфарбованими у жовтий колір обличчями навіть вирвало. Але один чоловік, що стояв поблизу, уважно спостерігав за нею та тваринами.
  
  
  Він один виявив лише слабкий інтерес. Його обличчя виділялося, як біла маска у чорній ночі. Всі інші мружились і відвертали голови, а він стояв там, наче спостерігав за цікавою твариною в зоопарку. "Вас це не турбує?" - спитав доктор О'Доннелл.
  
  
  Він виглядав спантеличеним. "Про що турбуватися?" він відповів із сильним російським акцентом. Він мав сталеве обличчя з лужками слов'янських очей. Навіть крізь густе чорне волосся на обличчі, яке бритві не під силу, вона могла бачити шрами. Люди поранили цю людину. Але що, цікаво, він робив іншим? Він мав таке обличчя. Він був на зріст трохи менше шести футів і мав масивність танка.
  
  
  "Тебе не турбує, що тварини страждають?"
  
  
  "Люди роблять більше шуму", - сказав він.
  
  
  "Правда? Ти коли-небудь бачив, щоб хто-небудь горів, як от той щеня?"
  
  
  "Так. Я бачив їх, покритих нафтою і палаючих. Я бачив їх з розкритими животами на землі та їхніми головами, що котилися сходами, в той час як їхні тіла марно тремтіли нагорі. Я бачив все це".
  
  
  Виникла невелика плутанина. Спершу хтось сказав чоловікові, що це не його посада. Потім хтось інший сказав дати йому спокій. Вони отримували результати. Кеті О'Доннелл було однаково. У неї було питання, на яке вона неодмінно мала відповісти. Де він їх бачив такими? "Всюди", - відповів він. І вона знала без його слів, що він був тим, хто все це робив. Вона спитала його, що він робив тут, у Малдені. Він не відповів. Вона спитала, чи не хотів би він піти з нею кудись. Вона побачила, як його очі роздягають її. Вона знала, що відповідь була "так", хоча він сказав, що повинен буде спитати у когось. Вона бачила його на невеликій нараді з якимись чоловіками. Їй було байдуже. Він міг бути поліцейським. Він може бути будь-ким. Хвилювання скипіло в ній, і вона відчула, що вперше з дитинства їй не треба нічого приховувати. Їй не треба було говорити, як їй шкода, що хтось потрапив до аварії. Їй не треба було цокати язиком, побачивши катастрофу. Вона могла б отримати те, що їй справді подобалося із цим чоловіком.
  
  
  Вона, звичайно, не знала, що ця людина була дрібним функціонером у більшому плані, що вона була там тільки для того, щоб набирати силу, якщо це було необхідно. Вона не знала, що йому було наказано подбати про неї і відвезти її кудись. Вона знала, що, хоч би що трапилося, вона впорається з цим. Чоловіки ніколи не були проблемою. Вона могла впоратися з усім, що стосувалося чоловіків, особливо з цим чоловіком і про те, як його очі спочатку пограли на її грудях, а потім опустилися нижче.
  
  
  "Ходімо. Ходімо", - сказав він, коли повернувся. "У нас буде романтичне побачення, так?"
  
  
  "Я думаю, так", - сказала вона. А потім, звертаючись до технік, яких вона найняла:
  
  
  "Я повернуся через деякий час".
  
  
  І вона поїхала з російською. Він вів машину досить незграбно, можливо тому, що його очі лише зрідка відривалися від дороги.
  
  
  "Розкажи мені, - попросила вона, - про першу людину, яку ти коли-небудь убив".
  
  
  Дмитро сказав, що у цьому немає нічого особливого. Він сказав це, проїжджаючи по британській дорозі, однією з тих вузьких смуг, призначених для коней або водіїв гоночних автомобілів.
  
  
  "Ви проводите там експеримент, так?"
  
  
  "Так. На що це було схоже? Як це знати, що ти дійсно когось убив?"
  
  
  "Я нічого не відчув".
  
  
  "Це було з пістолета?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Так", - сказав Дмитро.
  
  
  "Великий пістолет? З великою кулею?" — спитала вона.
  
  
  "Гвинтівка".
  
  
  "Далеко звідси?"
  
  
  "Ні. Близько".
  
  
  "Ти бачив, як він спливав кров'ю?" — спитала вона. Її голос був м'яким сексуальним подихом.
  
  
  "Він стікав кров'ю".
  
  
  "Як де?"
  
  
  "У шлунку. Чому така красива жінка, як ти, дбає про щось подібне?" Дмитро не додав, що його обрали для його роботи саме тому, що ці речі для нього нічого не означали. Його робота не вважалася важливою. Вона не вимагала мозків. Люди з мізками ставали мислителями за письмовими столами. Він був простим солдатом у війні розвідки. З цією гарною американкою йому пощастило. Можливо, він навіть матиме шанс розважитися, замість того, щоб ламати руки або відстрілювати голови. Він хотів затягнути її до спальні. Він хотів поговорити про кохання, і якщо не про кохання, то принаймні про роздягнені тіла. Тим не менш, йому було наказано змінити плани та супроводжувати її на конспіративну квартиру замість того, щоб надати запасну силу, як це називалося.
  
  
  Йому сказали, що якщо він може, йому слід ставити питання про експеримент, але не наполягати на цьому. Були й інші, хто знав, які розумні запитання ставити.
  
  
  "Коли у жертви пішла кров - її було багато? Наприклад, по всій підлозі?" - Запитала жінка.
  
  
  "Ні. Це було зовні. Він упав".
  
  
  "А потім?"
  
  
  "А потім його приспали".
  
  
  "Кулею?"
  
  
  "Так".
  
  
  "У голову? У рот? Ти робив це у роті?"
  
  
  "Ні. Голова".
  
  
  "Ти б убив заради мене?" — спитала вона. Він відчував її подих на своєму вусі. Він подумав, що якби відчув її мову, то міг би розрядитися за кермом.
  
  
  "Що за шалене питання на кшталт цього?"
  
  
  "А ти став би?"
  
  
  "Ти красива жінка. Чому ти запитуєш про шалені речі? Давай поговоримо про те, чим ти займаєшся в Молдені".
  
  
  "Я роблю багато речей. Чим займаєшся ти?"
  
  
  "Я вожу", - сказав чоловік на ім'я Дмитро.
  
  
  Всю дорогу до Лондона він нічого не міг від неї досягти, тому не тиснув. Вона хотіла знати подробиці його вбивств. Оскільки він не згадав імен чи місць, він припустив, що деталі, які вона хотіла, будуть гаразд. Вони не були тим, що інше розвідувальне управління хотіло б знати, нічого спільного з тим, де чи чому. Вона хотіла інтимних подробиць про стогін та розміри ран і про те, скільки часу щось зайняло. Чи це було великим? Чи це було маленьким? Чи це було важко?
  
  
  У Лондоні він купив квитки до Лондонського тауера, як і будь-який турист. То була не вежа. Колись це був королівський замок, а згодом став головною в'язницею, де британці любили обезголовлювати своїх старих ворогів держави, чи корону, як вони це називали.
  
  
  Дмитро не мав честі знати точно, як його командири зробили це, але вони захопили найважливіші точки на багатьох зубчастих стінах та окремих вежах замку. Він повинен був увійти через Левову вежу, перетнути заповнений землею рів, колись наповнений водою з Темзи, обминути Байворд-Тауер і повернути ліворуч біля воріт Зрадника.
  
  
  У кривавій вежі він мав чекати, доки не отримає сигнал із вікна. Це могла бути рука. Це могла бути носова хустка. Потім він мав іти до великої будівлі у стилі Тюдор, званої Будинком королеви. Він увійшов разом з іншими туристами та жінкою. Але там, де всі інші пішли за охоронцями Біфітера направо, він попрямував до дверей без розпізнавальних знаків зліва, де були кам'яні сходи, що вели вниз.
  
  
  Кеті О'Доннелл бачила все це. Вона знала, що вони чогось хотіли від неї. Але вона хотіла від них більшого. Експеримент міг зачекати. Життя в той момент було надто чудовим. Вона не дбала про планування. Її турбував тільки цей момент.
  
  
  Її залишили в кам'яній кімнаті з великим ліжком та килимком із ведмедем. Тут мало бути принаймні на п'ятнадцять градусів холоднішим, ніж зовні. Дмитро повернувся у халаті з пляшкою бренді.
  
  
  Вона одразу зрозуміла, що його питання насправді були психологічним тестом. Він цього не знав, але вона знала. Інші його питання стосувалися експерименту. На психологічному тесті вона сказала правду. Їй було цікаво, чи спостерігають за нею люди. Їй було цікаво, чи дивитимуться, як вона кохається. Їй було цікаво, чи змусить вона їх хотіти, чи страждатимуть вони через те, що не мають її. Вона вигадувала історії про тестування, підводячи цього російського хлопця. І суть її відповіді полягала в тому, що якщо він хоче більше інформації, йому краще розважити її. Він зняв штани. Вона засміялася. Це було не те, чого вона хотіла.
  
  
  "Чого ти хочеш, прекрасна леді?"
  
  
  "Те, що в тебе виходить найкраще", - сказала вона. Була ніч. Вони були там довгий час. Тепер вона була впевнена, що десь у стінах ховаються люди.
  
  
  "Убий одного з них", - сказала вона, киваючи на стіни. "Якщо ти хочеш мене".
  
  
  Тоді Дмитро міг би вбити голову КДБ через цю жінку. Але все ще існувала дисципліна, вироблена роками життя у режимі, який залежав від страху. Він не знав, що за цими стінами в цей момент був Римо - відповідь на найзаповітніші бажання кожного. Римо не хвилювало, що Лондонський тауер був закритий на ніч або що його було закрито в цей час протягом останніх чотирьох століть.
  
  
  "Я входжу", - сказав Римо. Його машина з британськими охоронцями та військовими була припаркована прямо за ним. Лорд Філлістон явно посилав повітряні поцілунки. Його слова було чути так само чітко, як його бачив командний центр. Консоль, скопійована з ігор з американського футболу, показувала екрани відеокамер, встановлених по всій цій старій нормандській споруді. Американець був на сьомому екрані, встановлений над старим плантагенетським штандартом із золотаво-малинової тканини, здиблений лев. На першому екрані був лорд Філлістон.
  
  
  "Нам наказано негайно його приспати", - сказав хтось, що стояв за людьми біля моніторів. Він щойно отримав відповідь із московського КДБ. На ньому були навушники.
  
  
  Він також отримав інші накази, ці з кімнати, де Анна Болейн чекала на королівське розлучення Генріха VIII, який відокремив короля від дружини, королеву від глави сім'ї.
  
  
  "Ми змусимо Дмитра вбити його, влаштувавши соціопатці кровопролиття, і тоді ми отримаємо нашу інформацію", - долинув голос через гарнітуру до людини за моніторами.
  
  
  "Нехай він знайде її в будинку королеви. І прибере звідти лорда Філлістона на всі чорти. Нам знадобляться роки, щоб замінити його".
  
  
  "Схоже, він не хоче розлучатися з американцем", - сказав чоловік на моніторі.
  
  
  "Мені однаково. Він піде, коли американець перетвориться на сосиску. Американець падає зараз", - сказав начальник служби безпеки КДБ людині на моніторі.
  
  
  За воротами, з бездоганною британською прямотою, службовець Її Величності повідомив Римо, що його присутність у Тауері в цю пізню годину була б цілком прийнятною.
  
  
  "У мене є друзі", - сказав Римо, озираючись на машину. "Вони теж можуть приїхати?"
  
  
  "Вибачте", - сказала жінка-продавець квитків. "Боюсь, вони не зможуть".
  
  
  "Все гаразд", - так само люб'язно сказав Римо, - "вони падають".
  
  
  "Мені дуже шкода, але їм доведеться залишитися". Жінка посміхнулася. Вона була ввічлива. Вона ввічливо попросила йоменів-наглядачів у червоних туніках із печаткою Її Величності на грудях супроводити Римо всередину Лондонського Тауера. Вони носили квадратні чорні капелюхи та називалися Біфітерами. Римо не зовсім розумів, чому саме ці люди отримали таку назву, бо від усіх на цьому острові, здавалося, пахло яловичиною.
  
  
  "І мені ще більше шкода, - сказав Римо, - але я маю залишити одного з цих хлопців". Він озирнувся на лорда Філлістона. Головний секретний агент Великобританії надіслав йому повітряний поцілунок.
  
  
  "Що ж, сер, мені жахливо, жахливо шкода, але ви не можете нікого утримувати. Не в Тауері. Це спеціальні інструкції, які я отримав від адміністрації, щоб впускати тільки вас". Римо подобалося, що британці завжди були неймовірно, життєрадісно ввічливі.
  
  
  На жаль, він вказав, що знайшов лорда Філлістона і що він належить йому, і він не збирався йти до комплексу Тауер без нього, і він, звичайно ж, збирався до комплексу Тауер.
  
  
  Лорд Філлістон опустив своє вікно.
  
  
  "Мені подобається, коли ти говориш так брутально", - сказав головний представник британської розвідки оборони. Римо кивнув йому, щоб він виходив з машини, і лорд Філлістон зі свистом вилетів із задньої частини лімузина прямо до Римо.
  
  
  "Не так близько", - сказав Римо.
  
  
  Вперше за триста років Біфітери, йомени-наглядачі Лондонського Тауера, були покликані до дії. Їхній наказ: не дати американцеві привести британця всередину. Коротко врятуйте британця, який, мабуть, не хотів, щоб його рятували.
  
  
  Йомени-наглядачі рушили вперед з піками, кирками, сокирами та голими руками у квадратному строю. Пізніше всі вони присягатимуться, що американець був міражем. Він мав бути. Він не тільки рухався крізь них, ніби вони були повітрям, але й тяг за собою людину, яку вони мали врятувати.
  
  
  Римо тримав лорда Філлістона за рукав. Лорд Філлістон хихотів і намагався стрибати. Римо відчував себе некомфортно через те, що лорд Філлістон скакав, тому він вивів його з рівноваги.
  
  
  Лорд Філлістон вказував на кожен поворот. Темні ворони розміром із орла загрозливо каркали. Декілька вогнів зберігачів світилися м'яким жовтим світлом, маленькі точки тепла в холодній кам'яній фортеці.
  
  
  Римо відчув, що вони потрапили в чийсь приціл. Це міг бути спис чи гвинтівка. Відчуття було таким самим. Це була тривога. Тривога була викликана страхом, і це напружувало м'язи. У цьому місці панувала тиша. Будь-хто міг це відчути, але мало хто став би до цього прислухатися. Часто люди згадують, яким раптовим і несподіваним був напад, хоча насправді він ніколи не мав бути таким несподіваним. Люди були підготовлені до того, щоб знати ці речі, але якби їх не навчили поважати свої почуття, вони б ніколи їх не сприйняли.
  
  
  Зараз, входячи до будинку королеви у стилі Тюдорів, Римо відчув, як його огортає тиша.
  
  
  Гай Філлістон показав Римо двері, які вели в найбезпечніший притулок у всій Англії. Особливе підземелля Генріха VIII.
  
  
  Палаш опустився першим, з дзвоном встромився в камінь поряд з Римо. Але незабаром він опинився під ним і за його межами, плавно, хоч і дивувався, чому цей великий чоловік використовує меч замість пістолета. Друга людина зістрибнула з потайного горища прямо над головою Римо. Він упав, штовхаючи черевиками зі сталевими наконечниками і завдаючи ударів гострим кортиком, огидним маленьким кинджалом, придатним для усобиць у тавернах і провулках.
  
  
  Лорд Філлістон відступив назад. Він сподівався, що це буде брудно. Хтось за ним намагався відтягнути його. Коли він побачив, як один із нападників втратив руку в потоці крові, він зрозумів, що це призведе до досить неохайного безладдя. Він шмигнув у кам'яний дверний отвір, що примикає до проходу, коли ще четверо чоловіків налетіли на атакуючого американця.
  
  
  Зв'язковий лорд Філлістон жестом покликав його. Він швидко увійшов усередину і тихо зачинив за собою двері, поки битва тривала, спускаючись сходами до кімнати, де вони тримали американку.
  
  
  "Вас мало не вбили, лорд Філлістон", - сказав невисокий смаглявий чоловік, присадкуватий, як тюк сіна. "Ми б не хотіли, щоб з вами щось трапилося".
  
  
  "Я вважаю, було б марно просити тебе залишити його в живих".
  
  
  "Боюсь, ми не можемо цього зробити", - сказав контакт. "Ви повинні швидко забиратися звідси і дозволити нам подбати про це".
  
  
  "Ти справді стаєш справжнім британцем. Роби, що хочеш, а потім скажи, що шкодуєш про це".
  
  
  "Тисяча вибачень, мій пане".
  
  
  "Він був чудовий".
  
  
  "У вашій країні багато гарних чоловіків".
  
  
  "Він був особливим", - зітхнувши, сказав лорд Філлістон. Холодна війна була пеклом.
  
  
  Римо знав, що лорд Філлістон пішов, і не намагався зупинити його. Він не зупинив його, тому що почув жіночий стогін прямо за кам'яними сходами, що згинаються. І він не був певен, що це було. То був не біль. І то був не страх. Це, звісно, не було радістю.
  
  
  Чого він не розумів, то це того, що це практикувалося. Кеті О'Доннелл практикувала цей стогін з першого курсу коледжу. Її сусіди по кімнаті розповіли, як це робиться. Ви подбали про те, щоб почати стогнати, поки чоловік наближався до кульмінації. Часто, якщо ви застогнали належним чином, це прискорило його звільнення. І тоді все закінчилося б раніше. Кеті О'Доннелл видала Дмитру цей стогін, коли його обличчя зморщилося, а тіло напружилося, і потім він закінчив. На жаль, зрештою, він був нічим не кращим за інших.
  
  
  "Чудово, дорогий", - прошепотіла Кеті чоловікові, який виявив такий великий потенціал і через це зазнав такої невдачі.
  
  
  Вона почула шум, що наближався до кімнати. Чоловік улетів у кам'яну стіну з ножем, усе ще затиснутим у руці. Він ударився, як старий фарфор у мішковині. Ви могли відчувати, як ламаються його кістки. Кров ринула в нього з рота одним ривком, і ніщо не рухалося.
  
  
  Тепер тіло Кеті почало поколювати так само, як це було в Малдені. Дмитро відсунувся від неї, щоб заспокоїтись, і потягнувся за лампою. До кімнати зайшло ще одне тіло, головою вперед. Тіло було за ним на восьму частку секунди пізніше. Вона відчула, як її стегна стали гарячими, липко-гарячими. Її соски напружилися. Два сильні удари об камінь, які безпомилково вказують на те, що роздавлюють людей. Неймовірно дражлива ласка охопила її і вивела з-під контролю, поки вона лежала там одна на ліжку.
  
  
  З проходу вийшов досить худорлявий чоловік. Товсте м'язисте тіло Дмитра важило в ньому щонайменше фунтів на п'ятдесят. Дмитро сів навпочіпки, розмахуючи важкою латунною лампою, потім він кинувся в атаку, оголений чоловік, який готується до вбивства. Вона могла бачити, як м'язи Дмитра ідеально спрямували важку, схожу на булаву лампу в худого чоловіка, але потім, зібравши всю свою силу, худий чоловік жбурнув Дмитра, як тарілку, що літає, в стіну. Тріщина перетворила його спину на гумову стрічку, і він упав, не сіпнувшись. Він був мертвий.
  
  
  І тоді чоловік заговорив із нею. "Доктор О'Доннелл", - сказав Римо.
  
  
  Відповіддю був стогін. Не такий, як попередні. Кеті О'Доннелл, почувши голос Римо, раптово зрозуміла, про що думали всі її друзі. Вона щойно насолодилася своїм першим оргазмом.
  
  
  Нарешті, коли її тіло засяяло в скоєному екстазі, Кеті сказала з дівочою з усмішок: "Так".
  
  
  "Ми повинні вибиратися звідси. З тобою все гаразд?" - Запитав Римо.
  
  
  Все в порядку? Вона була чудова. Вона була в маренні. Вона була екзальтована, схвильована, тріумфувала, в екстазі.
  
  
  "Так", - слабо сказала Кеті. "Я думаю, що так".
  
  
  "Що вони з тобою робили?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Ти можеш йти? Я понесу тебе, якщо у тебе виникнуть проблеми. Я мушу витягнути тебе звідси".
  
  
  "Я думаю, так", - сказала вона. Вона слабо простягла руку і подумала, що вдає, що не може стояти. Але чоловік сказав:
  
  
  "З тобою все гаразд. Одягайся. Ходімо". Виходить, він знав її тіло, зрозуміла вона.
  
  
  "Так. Зі мною все гаразд".
  
  
  Вона помітила, що його рухи здавались повільними, але він швидко все робив. Вона думала, що його, можливо, порушить її оголене тіло, але вона відчувала, що його зацікавило це лише настільки, наскільки могло б зацікавити людину, якій цілий день подали страву із закусками. Він міг би забрати її, але не був у захваті. Він сказав, що його звуть Римо. Він сказав, що прийшов її врятувати. Він сказав, що жахливі речі відбуваються через експеримент, у якому вона брала участь.
  
  
  "Ні", - сказала Кеті. Вона прикрила рота рукою, ніби була шокована. Вона знала, як прикидатися невинною, бо мала практику протягом усього життя.
  
  
  З коридору долинув шум. І тоді вона побачила, на що здатна ця людина. Не випадкова лютість допомогла йому пройти через усіх цих озброєних людей.
  
  
  З повільним диханням, балансуючи, він, здавалося, провів рукою по каменю заввишки п'ять футів, який, мабуть, важив від трьох до чотирьох танів. Потім він просто уперся в нього коліном, і воно, здавалося, вийшло зі стіни прямо на нього, спираючись на його коліно. Але найдивніше в цьому було те, що це здавалося абсолютно не дивним. Те, як камінь спирався на вертикальний випад його тіла, здавалося неймовірно нормальним. Він просто закупорив прохід.
  
  
  Тільки коли камінь увійшов до неї, вона зрозуміла, яку величезну силу приклав Римо. Декілька кам'яних сходів розлетілися в пилюку.
  
  
  "Це був єдиний вихід", - сказала Кеті.
  
  
  "Тс. Це спрацює", - сказав чоловік.
  
  
  "Що спрацює? Ти перекрив наш єдиний вихід", - прошепотіла Кеті.
  
  
  "Давай. Тсс", - сказав Римо.
  
  
  "Ми не можемо вибратися звідси", - прошепотіла вона. Який дурень. Чи був цей Римо таким самим, як усі інші, зрештою?
  
  
  "Я хочу витягнути тебе звідси. Я міг би піднятися цими сходинками і вибратися звідти цілим і неушкодженим, але ти не зміг. Так що заткнися".
  
  
  "Я не знаю, що ти робиш", - сказала Кеті. За важким каменем вона почула галас. Чоловіки почали здіймати камінь.
  
  
  "Ти хочеш знати?" сказав чоловік. Він підвів її до краю каменю, навіть не потрудившись глянути на неї, але зосередившись на заблокованому проході.
  
  
  "Так", - сказала вона.
  
  
  Римо передав їй це точно так, як вивчив. "Що це за мова?" - сердито спитала вона.
  
  
  "Корейська".
  
  
  "Не могли б ви перекласти це?"
  
  
  "Звичайно, але в перекладі це щось втрачає. Це означає "сильна квітка ніколи не доростає до своєї їжі, але дозволяє їжі прийти до неї".
  
  
  "У цьому немає абсолютно ніякого сенсу", - сказала Кеті, одягаючи блузу та розгладжуючи спідницю.
  
  
  "Я ж казав тобі, що у перекладі щось втрачено", - сказав Римо.
  
  
  Він притис її до стіни, і потім, коли тіла почали падати, вона зрозуміла, про що він говорив. Щоб зрушити камінь, кілька чоловіків у проході довелося натиснути на нього плечима. І коли камінь з гуркотом вилетів назовні, вона побачила, що чоловіки мали пістолети. Ці пістолети могли вбити її. Коли вона побачила, з якою плавною швидкістю Рімо розправився з охоронцями, вона зрозуміла, що він, можливо, легко уникнув стрілянини. Що він зробив, так це дозволив небезпеці для неї зібратися за межами каменю і увірватися всередину поспіхом, очистивши тунель від небезпеки для неї. Він швидко повів її коридором, де на верхньому рівні стояв лише один останній охоронець. Це був йомен-наглядач, який, мабуть, не знав, хто є хто, але який побачив незнайомця і за суворою британською традицією напав на того ж незнайомця. Також за традицією він віддав своє життя за королеву та країну.
  
  
  Вийшовши надвір, після того як вони пробіглися площами і тунелями, Римо виявив, що машини немає. Втікши від кількох боббі, вони нарешті зупинилися в чарівному італійському ресторані недалеко від Лестер-сквер. Там Кеті спитала Римо, як він дізнався, що його план спрацює.
  
  
  Здавалося, він був спантеличений цим питанням.
  
  
  "Вони були..." У нього не зовсім знайшлося відповідне англійське слово для цього, але найбільш близькими були: "занадто стривожені. Занадто збиті в купу. Вони були налаштовані увійти. Я думаю, коли тунель був заблокований, вони повинні були здогадатися, що не зможуть увійти, і форсували його”.
  
  
  "Так. Але як ти дізнався, що вони збиралися це зробити?"
  
  
  "Я не знаю. Я просто знав. Слухай, візьми шматочок. І давай перейдемо до джерела твого експерименту. Ти знаєш, що весь світ може бути стертий з лиця землі?"
  
  
  Я вже була там, подумала Кеті, дивлячись на цього чудового темноокого чоловіка, який вбивав так добре, легко та гладко.
  
  
  "Ні", - сказала вона. "Це жахливо".
  
  
  Потім вона почула, як їхній потік фторвуглецю якимось чином викликав паніку в іншій країні, і якась американська агенція вважала, що вона загрожує знищити світ, знявши весь озоновий щит. Вона могла б сказати йому, що небезпека минула. Вона могла сказати йому, що вони вирішили цю проблему за короткий час відкриття щита. Синє світло, яке турбувало цю людину, насправді було тим, що щит знову закривався.
  
  
  Скоріше вона сказала йому, що все, що вона знала про експеримент, це те, що він був проведений компанією в Америці. Вона дала йому фальшиву адресу для прикриття, яку дала британцям.
  
  
  "Нічого гарного", - сказав Римо. "Це фальшивка".
  
  
  "О, мій бог. Ці люди - зло", - сказала Кеті О'Доннелл. Але в її голосі не було особливої напруги. Їй було тепло й задоволено, як кошеня, яке наїлося молока, біля теплої зимової печі.
  
  
  Хімічні концепції з таким самим успіхом могли б існувати на Місяці, подумала вона. "Ти пам'ятаєш щось про людей, які тебе найняли?" спитав він. Він не їв їжі. Кеті із задоволенням смоктала хлібну паличку.
  
  
  "Я трохи пам'ятаю. Ти виглядаєш одруженим".
  
  
  "Не одружений. Якими вони були?"
  
  
  "Ніколи не був одружений?"
  
  
  "Ні. Вони були американцями? Що вони розповіли вам про себе? Чого вони вам про себе не розповіли?"
  
  
  Вона вибрала ім'я навмання. Хтось далеко, хтось, до кого може знадобитися деякий час, щоб дістатися. Вона також обрала одного з найбільш смертоносних людей у світі. Він був у джунглях десь у Південній Америці.
  
  
  "Тобі подобаються джунглі, Римо? Я ненавиджу джунглі".
  
  
  "Які джунглі? У світі багато джунглів".
  
  
  "Це були джунглі. Знаєш, якщо тобі не подобається італійська кухня, ми можемо піти. Що ти їси?" - Запитала вона.
  
  
  "Я їм рис і іноді качині нутрощі, а іноді деякі риб'ячі очі".
  
  
  "На що це схоже на смак?"
  
  
  "На смак як лайно. Як ти думаєш, на що це схоже на смак?" сказав Римо. Вона впізнала джунглі. Вона точно впізнала чоловіка.
  
  
  "Він пообіцяв мені, що це буде на благо людства", - сказала Кеті О'Доннелл. Вона сказала, що може привести до нього Римо. Вона не знала, що вони робитимуть, коли дістануться туди. Але, принаймні, вона мала б Римо для перельоту через Атлантику.
  
  
  Знак надії. Римо зателефонував і не лише знайшов відповідального за експеримент у Мелдоні, але й з'ясував місцезнаходження принаймні однієї машини.
  
  
  Це була не найнадійніша мотузка, яка утримувала світ разом, але це була мотузка. І не було нікого, хто міг би краще покласти край цій машині, ніж людина, яка прямувала до Південної Америки. Якби хтось міг потрапити до Росії і якимось чином з'ясувати, чому вони пов'язують нарощування first strike з цією машиною, Сміт відчув би, що прикриваються обидва фронти. Але в Росії Америка досі обмежена звичайними засобами. Звичайними засобами можна було отримати всіляку технічну інформацію, таку як кількість ракет і види ракет, що розгортаються. Все це було пов'язано з проводкою та електродами. Але "чому" речей, людський фактор речей був для ЦРУ таким же загадковим, як найдальша сторона темного всесвіту.
  
  
  Тільки східна формула Чіуна, яку Сміт ніколи до кінця не розумів, пояснювала в таких же незрозумілих термінах, чому Росія так робить. Але Чіун був зараз ще більш недосяжним, ніж Римо. У розпачі Сміт знову спробував перевести формулу на цифри, а потім назад на англійську. Часто, коли все інше зазнавало невдачі, це дивне поєднання містицизму та математики спрацьовувало.
  
  
  А інколи цього не відбувалося. Вийшов переклад "ведмідь ховається у печері". Чи злякалася Росія? Чи був страх поштовхом до цих нових безвідповідальних ракет? Але чому росіяни так неймовірно боялися Америки, коли озоновий щит був чимось, що захищало всіх?
  
  
  І тут Чіун додзвонився знову. Телефонний зв'язок із Пхеньяном було відновлено.
  
  
  "Чіун, у нас проблема з ведмедем та печерою..."
  
  
  "Вони вдихнуть свою кров у свої мерзенні ковтки, які посміли осквернити твою пишність", - сказав Чіун. "Але спочатку одне скромне питання. Ти, звичайно, переслав моє повідомлення Римо".
  
  
  "Я справді віддав це йому, коли він вступив у контакт".
  
  
  "Добре. Тоді він зрозуміє. Зі мною можна зв'язатися через посольство Північної Кореї у Франції".
  
  
  "Ти зараз працюєш на них?"
  
  
  "Тільки для більшої слави твого трону, імператор Сміт. Це особиста справа".
  
  
  "Ми можемо збільшити постачання. Майбутнє світу..."
  
  
  "Це минуле, о Милість. Я захищаю минуле. Що сказав Римо, коли ти розповіла йому про цей уривок? Він читав його? Він щось сказав?"
  
  
  "Я дістав книгу. Це був шкільний підручник для Північної Кореї. Я прочитав його йому".
  
  
  "Англійською?"
  
  
  "Я повинен був. Я переклав це. Я не знаю корейської".
  
  
  "І що він сказав?"
  
  
  "Він сказав: "Щось ще?"
  
  
  "Це було все? Просто "Щось ще?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Це втрачає все під час перекладу".
  
  
  "Послухайте, хоч би скільки вам платили, ми заплатимо вам більше".
  
  
  "Ти можеш згадати мені вчорашній день?"
  
  
  "Я не розумію", - сказав Сміт.
  
  
  "Чи можете ви уявити мені Олександра Македонського, що змушує свою грецьку фалангу стати в привітанні? Чи можете ви уявити мені приспущені прапори великих моголів або данину поваги сьогуну? Чи можете ви привести мені римські легіони, що зупинилися в Сирії, тому що імператору сказали піхотинці не зможуть зробити жодного кроку на схід?Чи можеш ти уявити мені лицарів, що поступаються дорогою при дворі, і короля та імператора, які говорять мовами, деякі з яких зараз не вимовляються людськими устами: "Ви, синанджу, здобули тріумф людини"? "
  
  
  "Чіуне, ми можемо дати те, що ми можемо дати. І це буде все, що ти попросиш".
  
  
  "Відправ оригінальний текст Римо".
  
  
  "І тоді ти надаси нам цю послугу?"
  
  
  "Так само вірно, як пелюстка лотоса цілує темні гладкі води ночі".
  
  
  "Отже, це "так"?" - сказав Сміт:
  
  
  І Чіуну довелося втомлено пояснювати, що рідко де виражалося сильніше "так". Це було "так", гідне такої великої людини, як імператор Гарольд В. Сміт.
  
  
  «Ну, тоді добре. Спасибі. як він це називав, чи було нарешті таємними маневрами такого генія, як Карл Великий із Франків, який нацьковував одну націю на іншу, поки не виявилося його бажання завоювати світ? Якщо у нього не було наміру завойовувати його, чому він хотів врятувати все це?.. Чіуну, звичайно, було б байдуже, якби Байонна, штат Нью-Джерсі, зникла з лиця землі, чому Сміта повинні хвилювати Сінанджу чи Пхеньян?
  
  
  Лише короткий час Чіун, майстер синанджу, задумався над подібними головоломками. Бо він був у Парижі старої франкської нації, нині званої Францією, цивілізованої за ці багато років, відколи римляни назвали її Галлією, і ступав своїми грубими підкованими сандалями по її пильних дорогах.
  
  
  Чіун збирався подарувати цій землі її першу велику історію. Париж назавжди залишиться відомим як місто, де Чіун, сподіваюся, Великий Чіун, повернув скарб Сінанджу.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Це був рідкісний аукціон, який колись проводив Будинок Арно. І оскільки це був найрідкісніший аукціон у Будинку Арнаяд, він був найрідкіснішим у Парижі. І якщо воно було найрідкіснішим у Парижі, то, природно, воно було найрідкіснішим у світі.
  
  
  Тільки найвибраніші учасники торгів були запрошені до величезної мармурової будівлі на вулиці Сени, Сьомий округ. По обидва боки від нього шикарні художні галереї зачинили свої двері на знак поваги до того, що мало відбутися цього дня. Сто золотих олександрів було виставлено на продаж. Тільки золото коштувало б півмільйона сильних американських доларів. Але ці монети, яким 2500 років, були такими блискучими, начебто викарбувані вчора. І що ще рідше, на жодній іншій монеті, що збереглася з давніх часів, не було таких міток.
  
  
  З одного боку, була безпомилково впізнавана сильна голова Олександра, яку так часто бачили в латуні, золоті та сріблі; струмені локони, гордий ніс, чуттєві губи. Олександр Македонський, Завойовник світу.
  
  
  Але на іншому боці, замість знака міста, такого як афінська сова, була фаланга грецьких піхотинців, їхні списи підняли у привітанні. І грецькі літери для слова, невідомого у грецькій мові. Звук можна приблизно перекласти як:
  
  
  "Синаду".
  
  
  Першою думкою деяких було те, що це підробка. Проте вчені ідентифікували знаки на штампах із зубчастими краями як типово грецькі. Голова Олександра також була своєрідною. Як і напис на дивному слові.
  
  
  І потім, звісно, була сама історія. Данина сто золотих монет, викарбувана Олександром, коли він наближався до Індії. За що була данина, якому богу Сходу він шанував, історія не каже. Але він викарбував монети, і їх було сто, не більше, з написом грецькою. Тут було сотня.
  
  
  Зазвичай Будинок Арно оголошував великий аукціон, на якому навіть найвідоміші скарби були лише одним предметом. Але пишнота цієї колекції зі ста монет була така, що їм було надано унікальний привілей бути єдиним пунктом порядку денного цього дня. Навіть Мона Ліза не отримала такої честі.
  
  
  Аукціон був призначений на три години дня. Запрошення на цей захід швидко стало найпопулярнішим світським товаром у Парижі та більшій частині Західної Європи.
  
  
  Ще більш інтригуючим був той факт, що власника було вказано просто як анонім. Звісно, цим знаменитим анонімом був Валері, граф де Ліон. Жарт полягав у тому, що він був найвідомішим анонімом у всій Франції.
  
  
  Граф Ліонський був головою SDEC, Служби зовнішньої документації та контролю. У той час як більшість решти світу чули про знаменитого Deuxieme, саме SDEC очолила найпотужнішу опозицію Росії у світі шпигунства. Граф перемагав їх знову і знову, і всі знали, що він був у їхньому списку загиблих.
  
  
  Серед обізнаних людей казали, що усунення графа було б ціннішим для ворога Франції, ніж захоплення Парижа.
  
  
  Тому ніхто, звісно, не очікував, що він з'явиться на аукціоні. І він не з'явився, оскільки його місцезнаходження завжди трималося у секреті. Запитань було достатньо. Чи були ці монети у його сім'ї протягом століть? Де він їх узяв? Чи могли вони бути якимось хабарем?
  
  
  Однак ці питання недовго займали фешенебельну еліту, що ступала на мармурову підлогу Будинку Арно.
  
  
  По-перше, будь-які фінансові операції людини у такому делікатному становищі завжди таємно розслідувалися урядом. І багато хто в цій аудиторії знав, що виявило розслідування, тому що вони керували урядом.
  
  
  По-перше, посилка була відправлена з паризького поштового відділення поштовим відправленням, що використовується SDEC. На ній була вказана підроблена французька зворотна адреса. Оскільки було кілька спроб знищити SDEC, усі посилки були розкриті роботизованими руками у захищеному від бомб приміщенні.
  
  
  Тоді слідчим було поставлене логічне запитання: чи прийняв граф Ліонський хабар і чи відправив його собі поштою?
  
  
  Можливо. За винятком того, що кожен папір і пакет, які він тримав у руках, були піддані контррозслідуванню, тому що французи, як і росіяни, мали достатньо досвіду у людських справах, щоб зрозуміти, що вони мають справу не з надійним виглядом.
  
  
  Граф, мабуть, відправив посилку не самому собі. По-третє, чи він прийняв хабар і використовував це як прикриття? Можливо. Але чому хабар такого роду? Чому хабар у таких рідкісних і досконалих монетах став головною темою паризьких пліток?
  
  
  Висновок полягав у тому, що монети, як і йшлося у супровідній записці, були подарунком від когось за службу графа Франції. Папір та чорнило були французькими. Почерк - друк - був дещо невпевненим, ніби хтось не звик до французького шрифту.
  
  
  Граф негайно надіслав посилку Арно на аукціон.
  
  
  "Я не маю часу витрачати людей на охорону ста монет", - сказав він.
  
  
  Тепер під скляною вітриною золоті Олександри лежали на сотні маленьких оксамитових подушечок. Кожному учаснику торгів було дозволено пройти повз вітрину двічі. Дехто затримався.
  
  
  "Це дивно. У мене таке почуття, що їх виплатили лише сьогодні вранці. Вони такі реальні. Такі сучасні", - сказала жінка. Біла шовкова сукня підкреслювала її груди за сучасною модою. Надзвичайно яскраві діаманти прикрашали її шию. Коли вона дивилася на ряди Олександрів, кожен на окремій оксамитовій подушці, вона віддала б усі свої коштовності і все своє багатство, включаючи сукню і те, що було в ньому, щоб володіти ними.
  
  
  "Це все одно, що володіти вічністю", - сказав один французький чиновник. Початкова ціна становила десять мільйонів доларів. Він був заснований арабом, чий головний внесок у світову економіку полягав у тому, що він народився на великій кількості нафти, а потім вигадав, як роздовбати за це решту світу.
  
  
  Цифра одразу перевищила мільйон. Це від людини, яка вигадала, як швидше передавати думки з одного комп'ютерного чіпа на інший.
  
  
  І це було увінчано, звичайно, оплесками аудиторії, французом, чия родина володіла здебільшого провінції з того часу, як Карл Великий вигнав неписьменних королів-бандитів у велику націю франків.
  
  
  Монети продали за двадцять два мільйони американських доларів, ставка остаточна. Техаський фінансист, який відчував, що така чудова річ має належати йому, зробив виграшну ставку. Він планував зробити з "маленьких хлопців", як він їх називав, запонки.
  
  
  "Роздай їх п'ятдесяти друзям, але, чорт забирай, у мене немає жодних п'ятдесяти друзів. Я знаю, що у світі немає п'ятдесяти людей, які стоять кількох таких маленьких хлопців".
  
  
  Оплески луною прокотилися великою залою Будинку Арно. Навіть аукціоніст зааплодував. Охоронці встали по стійці смирно. Вони також знали, що є частиною чогось важливого. То була історія.
  
  
  І потім серед оплесків пролунав високий писклявий голос французькою, такою давньою, що він нагадував латину з домішкою галльської.
  
  
  "Горе вам, франки, чиї батьки походили з галльської раси. Тепер візьміть до уваги попередження. Ці монети не ваші, а мізерна данина тим, хто їх заслужив. Не торгуйте краденим, але рятуйте свої життя, якщо у вас не вистачає порядності врятувати своє честь”.
  
  
  Охоронці забігали до шаф у пошуках голосу. Пристрої виявлення шукали приховані мікрофони. Найкращі з Франції в цьому мармуровому торговому залі шукали голос і нічого не знайшли.
  
  
  Пізніше техасець з попелястим обличчям сказав би, що він з радістю повернув монети справжньому власнику, але не описував би власника. Він повторював би знову і знову:
  
  
  "Те, що не моє, не моє, і я був страшенно радий повернути це".
  
  
  Але Майстру Сінанджу того ганебного дня в Парижі було все одно, хто купив монету "данина синанджу", не важливо, який злодій кому передав товар.
  
  
  Товаром були синанджі. Вони будуть повернуті. У той день Майстер шукав серед франків того, хто насмілився осквернити Дім Сінанджу. І відповідь на це була не в монеті. Відповідь надійшла пізніше тієї ж ночі, коли були підраховані доходи.
  
  
  Головний бухгалтер підготував чек для директора Будинку Арно. Оскільки місцезнаходження графа Ліонського завжди трималося в секреті, директорові навіть не було б радості відправити поштою таку величезну суму. Воно мало бути передане у простому білому конверті команді SDEC. План, звичайно, полягав у тому, щоб після такої публічної демонстрації за участю директора SDEC провести саму перевірку через лабіринт так званих вуличних перегородок.
  
  
  Простіше кажучи, якщо хтось хотів пройти цю перевірку, йому краще бути готовим втратити безліч агентів, тому що кожна перешкода була розрахована на те, щоб позбавити будь-кого, хто йде за командою.
  
  
  Це був блискучий маневр, який у кращому разі діяв би як магніт для будь-яких ворожих агентів, які діють у Франції. У гіршому випадку чек буде доставлений у цілості та безпеці графу де Ліону, директору SDEC, без жодних слідів.
  
  
  Чого вони не знали, так це те, що цей маневр був таким самим новим, як цар Крита, оджаб з Одаба, імператор Феодосій. Насправді це було скоріше традиційно, ніж оманливо, і Майстер Сінанджу легко встигав за перевіркою по затемнених вулицях французької столиці. Для цієї ночі він вибрав чорне оксамитове кімоно із затемненими пурпуровими смужками, щоб приглушити світло. Його взуттям були сандалі з м'якого дерева, округлі та гладкі для ідеального тертя. Оскільки це теж був Париж, Чіун зачухав волосся назад, але з-під темного нічного ковпака вони були підняті конусом.
  
  
  То справді був ансамбль, який поставив французів навколішки. Загін пройшов через три перегородки та нікого не побачив. Молодший учасник згадав, що відчув страшну присутність, але його проігнорували і сказали, що якщо він ще раз згадає про такі незрілі страхи, на нього подадуть рапорт. Коли вони переконалися, що за ними ніхто не стежить, вони передали конверт іншій команді, яка віднесла його директорові.
  
  
  "Пан графе, ми тут", - сказав командир другого відділення. Усі вони мали повне право почуватися у безпеці. Цей старий особняк на вулиці Сен-Жан був гігантською електронною пасткою, створеною з блиском, який зробив SDEC єдиною реальною противагою російським у всій Європі.
  
  
  Скільки агентів загинуло на вулицях Парижа, намагаючись усунути директора? Скільки разів SDEC ставила в глухий кут тріумфуючі легіони КДБ? Якби якийсь ворог знайшов би цей будинок, він знайшов би тільки свою смерть.
  
  
  "Прибуток від вашого подарунка, директор", – сказав лідер команди. По Парижу вже ходили чутки про мільйони, заплачені за монети, ще до того, як конверт розійшовся вулицями міста.
  
  
  Лідер та відділення чекали, доки їх командир відкриє запечатаний лист. Як частування для своїх "хлопчиків", як він любив називати найнебезпечніших людей у Франції, де Ліон розкрив листа, щоб показати розмір чека.
  
  
  Це був цілий стан, але такий був внутрішній спокій цього французького аристократа, що йому довелося зробити приємний сюрприз. Йому було байдуже. Якби не дрібні незручності, він не заперечував би залишитися без гроша.
  
  
  Валері, граф де Ліон, був одним із тих рідкісних людей, які ходили по обличчю землі і завжди досягали успіху.
  
  
  Він скидав уряди, проводив ліквідації по всьому світу для Франції, і щоразу, коли це було на користь Франції, Валері де Ліон щоразу зупиняв росіян.
  
  
  Звичайно, Франція не була зацікавлена у тому, щоб Росія постійно зупинялася. У цьому була проблема Америки. SDEC був надзвичайно успішним, і де Ліон був щасливий з тієї ж причини. Один у цьому світі де Лайон любив свою роботу. Він знав багатьох співробітників КДБ за іменами, не тому, що це була його робота, а тому, що, подібно до того, як хлопчаки захоплюються зірками футболу, де Ліон захоплювався ідеальним переворотом, успішним вбивством, крадіжкою державних документів, вчинених таким чином, що інша країна навіть не підозрювала про їх зникнення.
  
  
  Щоразу, коли де Ліон посилав Францію проти іншої держави, він вселяв своїм людям повагу до діянь ворога. Він стежив за деталями секретних місій так, як батько міг би цікавитись першою роботою свого сина. Він не брав роботу додому, бо то була не робота. Вечірки були роботою. Роботою були його стайні у маєтку у південній провінції. Роботою була його дружина. Навіть випадковий роман був роботою.
  
  
  Фан спостерігав за рукопашним боєм своїх обраних оперативників у піщаних кар'єрах за межами Марселя, де будь-яка пролита кров миттєво вбиралася.
  
  
  Смішно було спостерігати, як провалюється хороша операція датської контррозвідки в Східній Європі, тому що їй не вистачало підтримки. Радість полягала у виборі місяця, в якому вона мала розпочатися.
  
  
  Любов до своєї роботи дісталася Де Ліону не за якоюсь примхою, а по крові. Його предки були найлютішими з франкських лицарів, першими членами королівської сім'ї, що стали на бік Наполеона. Вони були воїнами не через жадібність до завоювань, а через любов до битви.
  
  
  Так де Лайону тієї темної ночі довелося зображати радість перед своїми людьми з приводу удачі, що звалилася на нього. Для цього акуратного, зарозумілого аристократа все багатство означало те, що йому не доведеться турбуватися про гроші все своє життя, про що він і так не турбувався б. Але чоловікам завжди подобалось шоу.
  
  
  "Двадцять два мільйони американських доларів. Хах, цього вистачить на літр-другий вина або на пару жінок. Або, якщо це підходяща жінка, одна жінка, яка вирушила за покупками на цілий день".
  
  
  Чоловіки засміялися. Де Ліон збирався замовити для них напої, щоб вітати їхню удачу, десятихвилинний акт милосердя, перш ніж він зміг повернутися до цікавої африканської ситуації на своєму столі. Потім він побачив це.
  
  
  Спочатку він не був певен, що щось бачив. Це була темрява в коридорі, що рухалася за відчиненими дверима. Оскільки він цього не чув, він припустив, що це було швидкоплинне помутніння зору. Звичайно, ніщо не могло зрушити з місця в цьому будинку без того, щоб його власні люди не впізнали та не доповіли про це.
  
  
  Та вино не принесли. Він послав одного зі своїх людей поквапити стюарда. Чоловік не повернувся. Де Ліон перевірив свою систему оповіщення. Вона спрацювала, але ніхто не відповів.
  
  
  "Послухайте, відбувається щось дивне", – сказав де Ліон. Двоє оперативників дістали з кобура свої пістолети-кулемети. Вони зробили сендвіч своєму командиру, коли виходили з кімнати, шукаючи будь-які можливі неприємності.
  
  
  У коридорі де Ліон нарешті побачив темряву. Темрява була вбранням, і люди графа падали, як жалюгідні стебла пшениці, від рухів, яких він навіть не міг бачити. Він зрозумів, що це мало статися, тільки коли голови покотилися підлогою в коридорі.
  
  
  "Ти", - сказало бачення французькою, такою давньою, що де Ліону довелося перекладати з давнішої латині. "Де мій скарб?"
  
  
  Де Лайон помітив, як тулуб найближчого тіла сіпнувся, коли серце відкачувало останню кров із відкритої шиї. Голова тупо дивилася в стелю далі коридором.
  
  
  Привид мав обличчя азіату. Його голос був високим.
  
  
  "Я нічого не крав", - сказав де Ліон. Де були охоронці? Де були запобіжні пристрої?
  
  
  Якби він не відчув запаху власного страху у своєму подиху, він би подумав, що бачить сон. Але чи може людина чути уві сні мову, яку вона не розуміє?
  
  
  "Франки крадуть усі. Де скарб?"
  
  
  "Я не можу вам допомогти", - сказав де Лайон. Він зауважив, що удари, завдані цією людиною, були, мабуть, настільки швидкими, що нерви в руках мерця, які ще стискали пістолет-кулемет, не були активовані. Марна рука на непотрібному тілі, на непотрібному пістолеті. Він крадькома кинув короткий погляд назад. Про замикаючого теж подбали. Голови не було.
  
  
  Де Ліон відчув, що якби він міг дістатись цього пістолета, то міг би всадити багато куль у темряву перед собою. Його відчуття бою долало первісний страх. Де Ліон зіткнувся віч-на-віч. А де Лайонс ніколи не програвав.
  
  
  Він мав би дістати пістолет таким чином, щоб не виглядало, ніби він нападає. Під його вечірнім халатом був маленький дерінджер, але він вважав за краще проігнорувати це. Він використав би це для іншої мети.
  
  
  "Не слід красти, як безсмачний злодій, Френку", - сказав чоловік. Де Ліон побачив, що обличчя в нього старе.
  
  
  "Як ти сюди потрапив?"
  
  
  "Будинок злодія - це завжди халупа. Ти можеш сказати мені, де зараз скарб".
  
  
  "Я б із задоволенням", - сказав де Лайон. "Можу я віддати вам свій особистий пістолет на знак капітуляції? Він досить цінний і сам собою скарб".
  
  
  "Ти продав мої монети. Де інші мої скарби?" сказав Чіун. Він використав би цю людину, щоб віднести їх назад до свого села. Будинок Сінанджу не брав рабів понад три тисячі років, але цей Френк був би поневолений, перш ніж бути переданим комусь іншому для виконання низинного завдання страти. Будинок Сінанджу був найманими вбивцями, а не катами.
  
  
  "Ах, решта. Звісно. Будь ласка, візьміть це", - сказав де Лайон. Він передав свій дерінджер однією рукою, коли, здавалося, вклонився темряві, яка тепер явно була старим у чорному кімоно. Він прострелив би незнайомцю коліна, а потім почав би свій власний допит.
  
  
  Старий, незважаючи на всі свої чудові таланти, зробив дурний хід. Він узяв пістолет, оголивши живіт і дозволивши де Лайону дістати пістолет-кулемет іншою рукою. Рух настільки плавний, що йому могли б позаздрити фехтувальники минулих поколінь, де Ліон приставив пістолет-кулемет до кімоно і почав стріляти.
  
  
  Це була безшумна стрілянина. Пістолет був зламаний. Він почав кидати його на підлогу, але пістолет-кулемет не хотів кидатися. Де Ліон втратив контроль над своєю рукою. Це була його рука, а не пістолет, зламаний.
  
  
  І тоді почався біль, біль, який знав його тіло краще, ніж він сам. Біль, який приходив, коли він брехав, і йшов, коли він говорив правду, а потім біль, який не припинявся, навіть коли він говорив правду.
  
  
  "Монети були подарунком. Подарунком. Я не знаю, звідки вони взялися. Так, вартістю в мільйони доларів і все ж таки подарунком. Ми не з'ясували, хто їх відправив".
  
  
  Ця людина, звісно, говорила правду. У цьому й був смуток. Над цим варто було подумати. То були монети на знак поваги від Олександра. Недостатньо, щоб компенсувати всі добрі ринки, які він зруйнував, підкоривши собі королів Заходу, через що молодому греку Олександру довелося померти.
  
  
  Як, звичайно, і франкський лорд, який так погано говорив хорошою французькою.
  
  
  Він торгував краденим. І своєю здоровою рукою граф Лайонський написав обіцянку, що він шкодує, що мав справу зі скарбами Сінанджу. Потім йому дозволили приєднатися до своїх пращурів.
  
  
  Коли було знайдено тіло, навколо всього епізоду було негайно встановлено секретність. Споріднені розвідувальні угруповання SDEC, Deuxieme, найбільш ретельно розслідували кожен аспект убивств у будинку. Той факт, що чек не було вкрадено. Дивний спосіб смерті як де Лайона, і його людей.
  
  
  У своєму заключному звіті Президенту вони були впевнені, що існує зв'язок між продажем монет і смертю директора SDEC, що дивно, тому що дуже багато хто на міжнародній арені намагався його вбити, а тепер його закінчили особливі особисті обставини.
  
  
  Вони були впевнені, що це особиста справа монет, тому що те саме дивне слово з'явилося як у записці, так і на найдавніших монетах. Слово було: "Синаду".
  
  
  У банкноті напис латиною. На монеті Олександра – грецька.
  
  
  Повернувши монети, Чіун скористався послугами уряду Північної Кореї, який доставив його назад до Пхеньяну. В аеропорту була почесна варта на чолі з Саяк Каном, жителем Пхеньяну, який знав справжню історію Кореї.
  
  
  Він повідомив, що від людини на ім'я Римо не було дзвінків, але номер, встановлений для Будинку Сінанджу, справді був переведений на людину на ім'я Сміт.
  
  
  "А чи було там якесь інше слово? Людина на ім'я Римо прочитала вашу чудову маленьку правду?"
  
  
  "Людина на ім'я Сміт не дала жодної інформації ні про що".
  
  
  "Він білий, ти знаєш", - сказав Чіун. Більше він нічого не сказав, коли мовчки привіз монети машиною до села на березі затоки Західна Корея. Там, у тиші, він повернув монети великому будинку багатьох лісів, будинку, що зберігав данину століть. І там він поклав монети в їхній кут, одні кілька жалюгідних монет у дуже великому будинку.
  
  
  Цей будинок був відданий Чіуну, коли його батько зрозумів, що настав його час зрадити тіло землі. Чіун провів все своє життя, готуючись отримати цей будинок, готуючись передати його належним чином. Навіть у похмурі часи, коли здавалося, що нікому буде передати будинок, він не впадав у такий розпач.
  
  
  Бо він, Чіун, втратив усе, що придбано; всі згадки у свитках Сінанджу про цей скарб і про інше тепер були поставлені під сумнів, тому що монети та зливки, дорогоцінні камені та зливки зникли у світі.
  
  
  Проте згадка про світловолосого грека, який наважився підійти надто близько до Будинку Сінанджу, може бути знову підтверджена монетою tribute.
  
  
  Але той, хто одного разу отримав би все це, витратив свій час і навчені синанджу таланти на недостойні цілі. Чіун втратив і скарб, який міг передати, і того, хто б оцінив його отримання.
  
  
  Будинок Сінанджу, якби він не вмирав, хотів би, щоб він помер того похмурого дня на холодних берегах Західно-Корейської затоки.
  
  
  Чіун відчув підземні поштовхи, а потім почув далекі вибухи. Зрештою навіть мешканці села почули їх і у великому страху прийшли до нього, говорячи: "Захист нас, о Вчитель".
  
  
  І Чіун прогнав їх, сказавши: "Ми завжди захищали вас, але що ви зробили, щоб захистити скарби, які ми залишили на вашу опіку?"
  
  
  Він не сказав їм, що це просто продовжується ще одна війна. Війни ніколи не приходили до Сінанджі, тому що генералів навчали, що вони не виживуть у битві, незалежно від того, хто переможе.
  
  
  Земля продовжувала тремтіти, і безліч літаків ревло над головою, скидаючи бомби на солдатів на вогневих позиціях. Бій продовжувався до ранку, коли гармати на березі замовкли. І тоді мешканці села знову прийшли стежкою до будинку, де був Учитель, і вони сказали:
  
  
  "Пан, пане, два підводні човни прибули з твоєю даниною. Вони важко навантажені і шукають твоєї присутності".
  
  
  "Якого кольору носії?"
  
  
  "Білий, колір тих, хто звик приносити данину".
  
  
  "Чи є там худа біла людина з товстими зап'ястями?" спитав Чіун. Він не знав, чи багато хто міг дізнатися Римо. Довгі носи і круглі очі - все це, як правило, виглядало однаково для цих простих людей.
  
  
  "Тут багато білих".
  
  
  Римо прийшов, подумав Чіун. І хоча будинок все ще був порожнім, тепер за скарбом ганятимуться двоє. Вони мали монети, вони з Римо отримають інше, змусять світ поважати власність Сінанджу. Хто знав, що може принести все це публічне відплата? Уряди могли б повернути золотий вік найманих убивць, розпустивши великі дорогі армії для більш цивілізованої руки вночі.
  
  
  Чіун швидко увійшов до села і попрямував до вантажних доків, коли люди розступилися перед ним. Він подивився на два підводні човни. Римо там не було. Золоті зливки вивантажували на причал, що стогнав під їхньою вагою. Білий капітан хотів поговорити з ним.
  
  
  "Що трапилося з угодою з вашим урядом? Нам довелося пробиватися сюди з боєм. Нам довелося привести флот та розбомбити берегові батареї. Що трапилося з нашою угодою?"
  
  
  "Це другорядне дипломатичне питання. Я все залагоджу. Скажи Римо, що я не бажаю з ним розмовляти. Скажи йому, що він не може загладити переді мною своє дезертирство у скрутну годину".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Рімо", - сказав Чіун. "Скажи йому, що якось він не зможе виїхати, і чекай, що я чекатиму його з радістю. Я спускаюся за своїм золотом".
  
  
  "Послухай, у тебе в десять разів більше золота, ніж колись доставлялося раніше, і одне повідомлення. Зв'яжися з кимось на ім'я Сміт. Ти знаєш номер".
  
  
  "Я збираюся забрати своє золото і повернутися в будинок, який він мав полюбити з самого початку. Скажи Римо, що йому більше не раді в Сінанджу. Потрібно служити синанджу, щоб бути бажаним гостем тут".
  
  
  "У нас немає ніякого Ремо", - сказав білий капітан підводного човна. Ви хочете, щоб ми скинули золото тут, на пристані, або віднесли його на той склад, який тримають ваші люди?
  
  
  "Рімо не з тобою?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ні. Ні, Римо. Що ти хочеш зробити із золотом?"
  
  
  "О, неважливо. Неважливо".
  
  
  "Ви зробите телефонний дзвінок людині Сміта?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун, але голос його був таким же сумним, як затока. Він повільно пішов назад через село до хати.
  
  
  Він втратив скарб Сінанджу, але, що важливіше, він втратив людину, якій це мало бути байдуже. Він втратив завтрашній день так само, як і вчорашній.
  
  
  До дверей підійшла дитина з повідомленням. Відбулася велика битва і Корея програла. Тим не менш, була людина, яка хотіла потрапити в Сінанджу, бо ще можна було виграти більшу битву. Цією людиною був Саяк Кан, і він увійшов до села з поклоном.
  
  
  Чіун сидів у порожній скарбниці, схрестивши ноги, з відсутнім поглядом, поки Кан говорив. Вони думали, що додатковий човен сигналізує про вторгнення, але тепер, коли вони побачили, що це данина поваги, вони дозволять майбутнім підводним човнам увійти, як і раніше.
  
  
  "Бо данина поваги Сінанджу - це данина поваги всьому, чим пишається наша велика раса". Так сказав Саяк Кан перед тим, як повідомити важливу інформацію.
  
  
  Його розвідувальна мережа знайшла ще одного, хто наважився продати скарб Сінанджу. На цей раз це була сучасна форма старої римської канцелярії, Верховний Понтифекс. Сучасні люди називали його татом.
  
  
  "Християнський святий чоловік", - сказав Чіун.
  
  
  "Так. Огидно, як їхні шамани додають до матеріальних скарбів і так великих".
  
  
  "Так, святі люди іноді не бувають святими", - сказав Чіун, який тепер знав, хто насправді вкрав скарб. Це пояснювало, чому франкський лицар сказав правду, і чому люди могли так вільно пересуватися до села Сінанджу.
  
  
  "Тато має померти", - сказав Саяк Кан, мешканець Пхеньяну.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Протягом останніх п'ятдесяти миль дороги були вкриті льодом та камінням та невиразними обрисами, що свідчать про те, що тут раніше проїжджав якийсь інший автомобіль. Це називалося дорогою. Попереду на карті, де полковник Семен Петрович керував командуванням, не було доріг.
  
  
  За його спиною було достатньо водневих боєголовок, щоб спопелити весь Якутський регіон Сибіру та опромінити також Монголію. Що абсолютно жахнуло цього офіцера-ракетника, який очолював колону із вісімдесяти семи вантажівок для чотириракетної батареї, то це самі ракети. Він ніколи не був поряд з такими ракетами, і його запевнили, що Росія ніколи не буде їх будувати, заради "безпеки людства". Проблема з цими "палаючими пекломи", як він змусив називати їх усіх своїх людей, полягала в тому, що вони могли вибухнути прямо тут, прямо в нього за спиною, просто посеред Сибіру, залишивши кратер розміром з два Ленінгради. Дорога, у тому вигляді, в якому вона була, була колосально вибоїстою, і боєголовка вийшла із заводу зарядженої - божевілля, про яке ніколи раніше не чули в атомній зброї. Навіть американці, які створили першу атомну бомбу, не включали її доти, доки літак, що її несе, не виявився поруч із метою. Ви не вмикали зброю до тих пір, поки безпосередньо перед пострілом. Усі це знали. І тепер вся Росія збожеволіла.
  
  
  Це божевілля, ця дивна нова ракета, яку йому і кожному офіцеру колись обіцяли, що Росія ніколи не збудує, була по всій Росії. Це було б масове вбивство, а чи не війна. Він убив би мільйони без найменшого виправдання. Не могло бути ніякого виправдання божевілля, яке він зараз так старанно намагався направити на нову базу до Сибіру.
  
  
  Це почалося лише кілька днів тому. У своїй квартирі в Саратові, центральному сільськогосподарському місті на південний захід від Москви Петрович отримав перше дивне слово. Він щойно перестав стояти в черзі за свіжою партією паперу для свого онука. Роком раніше він вийшов на пенсію, і дістати свіжий папір завжди було важко, оскільки він більше не мав доступу до військових запасів. Його дружина чекала у квартирі з лідером блоку партії, який навіть не зняв пальта, а стояв, постукуючи капелюхом по боці та постукуючи ногами по підлозі.
  
  
  "Його телефон дзвонив весь день", - сказала дружина відставного полковника, кругленька жінка із приємним обличчям. "Ваше командування дзвонило на мій телефон", - сказав лідер блоку.
  
  
  "Вони, звичайно, не могли мені зателефонувати", - сказав Петрович, який подав заявку на телефон у 1958 році.
  
  
  Є інші телефони, якими вони могли б скористатися, але це надзвичайна ситуація. ".
  
  
  "Ти впевнений, я? Навіщо їм знадобився старий?"
  
  
  "Вони хочуть тебе. Зараз".
  
  
  "Чи йде війна? Де йде війна?"
  
  
  "Я не знаю. Я навіть не знаю, хто більше керує Росією-матінкою. Те, що вони грубо інструктують члена партії виступати як посланець, непристойно. Я міг би побачити це, якби була війна. Але нічого не відбувається".
  
  
  "Можливо, щось не так. Можливо, щось вийшло з ладу. Можливо, десь вибухнула ціла ракетна армія".
  
  
  "Ми почули б", - сказав член партії.
  
  
  "Ні. Ви б не почули. Хоча, можливо, десь сталося повстання, і людей треба замінити".
  
  
  "Чи це можливо?" - Запитав член партії.
  
  
  "Ні", - сказав відставний полковник, знизуючи плечима. "Це не так. Кожен, хто супроводжує ракету, надійний до крайності. Усі вони схожі на мене. Ми робимо те, що нам говорять, коли нам говорять, і якщо нам пощастить, ми отримаємо телефон. Якщо ні, ми задовольняємося свіжим папером. "Я так розумію, що машину в аеропорт надасте ви".
  
  
  Член партії коротко кивнув. Полковник у відставці обійняв свою милу дружину і спробував у своєму поцілунку сказати їй, як сильно він її любив, якою гарною дружиною вона була, у тому віддаленому випадку, коли він більше не повернувся додому. Зв'язок був ідеальним, і коли він заплакав, жодне заперечення з його боку не переконало б його, що це була лише якась дурна бюрократична помилка, через яку його викликали в Західне ракетне командування в Евенкії.
  
  
  Член партії акуратно розклав пластикові смужки на передньому сидінні свого чорного лімузина "ЗІЛ", попередивши відставного полковника, щоб він не сидів надто щільно, бо матеріал під пластиком може стертися. Петровичу захотілося жбурнути смужки в обличчя члену партії. Але його дружина могла бути вразливою для репресій цієї людини, тому вона тільки мовчки кивнула. Він навіть вибачився перед самозадоволеною нікчемністю з карткою комуністичної партії, автомобілем, телефоном і всіма тими речами, які стали означати комунізм у країні, де він практикувався найдовше.
  
  
  Це був дуже невеликий аеропорт, але злітно-посадкові лінії, як і в усіх комерційних аеропортах Росії, були побудовані для обслуговування нових, найпотужніших реактивних літаків. Їх було достатньо не лише для всього, що літало в той час, але й для всього, що могло літати через п'ятдесят років.
  
  
  Будівля аеровокзалу була фактично халупою. Саме там жах почався по-справжньому. Там були молоді хлопці, які ще не поголилися, і люди похилого віку з перших команд ядерних бомбардувальників. Усі вони були покликані, як Петрович.
  
  
  Кожні тридцять секунд гучномовець нагорі попереджав усіх дотримуватися тиші. Коли вони сіли в літак, що прямував до Евенки та штабу Західного ракетного командування, вони отримали ще одне попередження. Цього разу особисто, від офіцера елітного підрозділу КДБ зі спеціальними нашивками на їхній особливо дорогій зеленій формі. У цьому підрозділі немає розстебнутих сорочок.
  
  
  "Солдати матері-Росії", - сказав офіцер, зачитуючи з аркуша паперу, коли він стояв перед літаком. "Ви покликані у важкий час в історії вашого народу та в історії вашої батьківщини. Як би не було привабливо обговорити те, що відбувається з іншим солдатом батьківщини, ми повинні заборонити це. Через таку терміновість порушники будуть покарані найсуворішим чином".
  
  
  У літаку було тихо. Ніхто не промовляв жодного слова. Загули реактивні двигуни, офіцер КДБ вийшов із салону, і потім усі заговорили.
  
  
  "Це війна", - сказав старий бомбардир. "Повинно бути".
  
  
  "Ви робите поспішні висновки", - сказав молодий чоловік, обличчя якого було гладкішим, ніж у дружини полковника. "Ні", - сказав старий бомбардир. "Якщо це не війна, ми чуємо про чудеса комуністичної партії і про те, що вона робить для народу Росії. Але коли вони хочуть, щоб люди билися, вони ніколи не згадують про партію. Я пам'ятаю велику вітчизняну війну проти нацистів. Вона почалася з захисту комунізму від фашизму і дуже швидко перетворилася на Мати-Росію від гунів. Коли вони хочуть, щоб ти помер, це батьківщина. Коли вони хочуть, щоб ти стояв у черзі за якимось товаром, це вечірка”.
  
  
  "Він робить поспішні висновки?" юнак запитав полковника.
  
  
  "Якщо буде війна, його не буде. Якщо її не буде, то він буде", - сказав Петрович із дуже російським фаталізмом. "Але огляньтеся навколо. Я думаю, що важливіше, кого тут немає, ніж того, хто тут є. Я не бачив жодного чинного офіцера ракетного командування".
  
  
  "У надзвичайній ситуації навіщо їм викликати всіх тих, хто менш кваліфікований?" - сказав старий бомбардир.
  
  
  На їх запитання було дано відповідь "Кошмар". Не треба було розбиратися в ракетних технологіях, щоб використати те, що їм усім показали в університеті Евенкії.
  
  
  Вони проїжджали колони за колонами вантажівок, вантаж яких був накритий брезентом. Біля кожної вантажівки стояли охоронці. Офіцер ракетного командування заходив до кожного транспортного автобуса, щоб наполягти, щоб ніхто нічого не включав. У деяких літніх офіцерів у відставці відібрали слухові апарати та розбили їх, залишивши їх безпорадними.
  
  
  Їх загнали в остов будівлі. Дивна примітивна ракета стояла на лафеті на сцені. Зазвичай, щоб показати, наскільки безпечною є ракета, перед постановкою на озброєння інструктор ставав на неї. Цього разу він дуже обережно підійшов до сцени і став на самому її краю. Він не рухався.
  
  
  "Ось вона", - сказав він. Він не використовував гучномовець та говорив без криків. Усі нахилилися вперед. Ті, у кого було вилучено слухові апарати, чекали, коли їм пізніше розкажуть, про що йшлося. Вони просто дивилися один на одного.
  
  
  "Вона була сконструйована так, що тобі потрібно буде тридцять секунд додаткового тренування".
  
  
  У кімнаті стояв гомін.
  
  
  "Будь ласка. Тихіше. Більшість вашого навчання поводженню з ядерною зброєю - а вона ядерна, товариші, біса ядерна - була присвячена питанням безпеки та наведення. Ми будемо використовувати старі системи наведення, які не настільки точні. Ми компенсуємо це боєголовкою, яка раніше була знята з виробництва. Брудна боєголовка. Великі бластери. Це те, що в неї в носі”.
  
  
  І потім, якраз перед тим, як спуститися зі сцени, він додав:
  
  
  "Вона заряджена та готова до роботи".
  
  
  На мить у Всесвіті запанувала тиша, і тоді навіть наймолодші кадети зрозуміли. Одинадцять місяців з кожного навчального року були присвячені всім запобіжним заходам для запобігання випадковій ядерній війні. Причина, через яку їм не потрібно було більше тренуватися, полягала в тому, що не було жодних механізмів безпеки.
  
  
  Ця нова потворна зброя була першою ядерною зброєю, виготовленою в будь-якій країні без гарантій. За ним ходило прізвисько "сира кнопка".
  
  
  Ви натиснули кнопку, і ракета полетіла. Це було схоже на спусковий гачок пістолета. Так ось чому не були обрані офіцери ракетного командування, що діють. Будь-який дурень міг використати зброю першого удару. Було лише два варіанти. Війна чи війна. І створення чогось подібного означало, що хтось був упевнений у війні, бо переміщення цих речей було кошмаром.
  
  
  Ця зброя взагалі не мала електроніки, і їй не потрібно було б більшого прицілювання, ніж старій гарматі. Вони могли потрапити куди завгодно, а боєголовка була така велика, що це не мало значення. Одна боєголовка може знищити цілу чверть країни. Все, що відправнику потрібно було вразити, – це Північна Америка. Масове вбивство.
  
  
  Якби Петрович не був такий стурбований своєю дружиною, він би пішов у відставку. Але він цього не зробив. Ось уже тиждень він їхав неймовірно повільно поганими дорогами; тепер доріг не було. Він зіткнувся з вибоїстими пагорбами і зменшив швидкість до менш ніж милі на годину.
  
  
  Його схема була такою ж грубою. Він заснував би нову базу, яку Америка не змогла визначити раніше, тому що вона не існувала б, поки він її не створив. Потім він прицілювався і відповідно до своїх інструкцій, якщо не надходило інших повідомлень, запускав ракету у певний час через два тижні. Йому подарували старий швейцарський годинник із заводом, щоб він не переплутав час. Він збирався розпочати Третю світову війну, якщо йому не скажуть не робити цього.
  
  
  Його пересування не залишилося непоміченим ЦРУ. З космосу була виявлена не сама ракета, тому що це міг бути один із тисяч муляжів, які росіяни розкидали Сибіром. Швидше, це було телефонне повідомлення від полковника у відставці, який повідомляє на базу, що він заряджений і готовий.
  
  
  Виходячи з частоти та аналізу коду, Центральне розвідувальне управління дійшло висновку, що була активована ще одна з батарейок raw-button.
  
  
  Гарольд У. Сміт мав привілейований доступом до цієї інформації. І багато іншого. Коли росіяни ставали дедалі дратівливішими, президент отримав протест з Англії з приводу насильства, що приписується одному американському агенту. Він передав це Сміту, який надав звичайне у таких випадках спростування. Перша частина була офіційною, в ній засуджувалося будь-яке насильство і пропонувалося допомогти країні, де сталися численні вбивства, вистежити злочинця. Неофіційно президент додав невеликий жарт, який він використав, коли Римо та Чіун діяли за межами Сполучених Штатів:
  
  
  "Якщо ви дізнаєтесь їхні імена, ми хотіли б найняти їх". Натяк полягав у тому, що протестуючу партію дезінформували, що люди справді не могли робити такі речі. У той час Сміта вразило, що заперечення його країною наявності зброї, що загрожує озоновому шару, було дуже схоже на звичайне прикриття для Римо і Чіуна. Іншими словами, брехня. У Росії були всі вагомі причини не довіряти Америці. Щоправда, звучала так схоже на звичайну брехню. Він майже міг зрозуміти формулу Чіуна:
  
  
  "Вони бачать зло у своєму власному злі".
  
  
  Звичайно, Дім Сінанджу не вважав злом найкривавішого російського царя, Івана Грозного. Це було тому, що він їм добре платив. Тож те, що Чіун мав на увазі під злом, і те, що Захід міг розуміти під злом, - різні речі. Сміт не знав, що Чіун мав на увазі під злом, і це ускладнювало використання формули Чіуна.
  
  
  Червоний телефон задзвонив знову. Сміт зняв слухавку, визирнувши через односторонні вікна Фолкрофта, санаторію в Раї, штат Нью-Йорк, який прикривав організацію. Цього осіннього дня воно було звернене до протоки Лонг-Айленд, сірої та похмурої. Зазвичай телефон президента дзвонив три, можливо, чотири рази на рік. То був третій дзвінок за цей день.
  
  
  "Тут", - сказав Сміт.
  
  
  "Я думаю, британці повірили нам. Але чи знаєте ви, що зробив ваш оперативник? Він їздив Англією, збираючи співробітників служби безпеки як багаж, а потім убив я не знаю, скільки людей у самому Лондонському Тауері".
  
  
  "Він виявив зброю".
  
  
  "Де?"
  
  
  "У Читібанго, провінція Сан-Гаута".
  
  
  "Ще одна проблема Центральної Америки. Чорт. Можливо, нам варто просто розбомбити цю провінцію".
  
  
  "Не спрацювало б, пане Президенте".
  
  
  "Чому б і ні? У даному випадку ви повинні отримати зброю і людей, які стоять за нею. Просто знищити один пристрій недостатньо. Це було б схоже на спробу покінчити з атомною загрозою, знищивши одну атомну бомбу".
  
  
  "З Росії немає добрих новин", - сказав Президент.
  
  
  "Вони близькі до запуску? Скільки у нас часу?" - спитав Сміт.
  
  
  "Вони могли б почати прямо зараз, з цими проклятими кнопками raw. У них може бути достатньо можливостей, щоб прикінчити нас. Але вони все ще будують".
  
  
  "Отже, у нас справді є час", - сказав Сміт.
  
  
  "Поки що вони не злякаються достатньо".
  
  
  "Коли це буде?"
  
  
  "Ви можете читати думки росіян?" сказав Президент. "До речі, нам також довелося відповідати перед французами щодо глави SDEC. Яке ставлення до цього мають французи?"
  
  
  "Ви впевнені, що це наші люди?" - сказав Сміт. "Я чув, що він був у якомусь російському списку розстріляних за щось. Був багато років".
  
  
  "Вони хотіли б позбутися його, ми знаємо. Це було встановлено. Кілька років тому росіяни послали болгар, а потім найняли румунську команду. Потім вони здалися. Те, як його вбили, пахне твоїм народом".
  
  
  "Що ви маєте на увазі?" - спитав Сміт.
  
  
  "Вони шукають не людину, яка вбила його, а машину. Деякі з його кісток були зрослими".
  
  
  "Можливо, хтось із наших", - сказав Сміт. Він подумав, чи це не Чіун. Римо міг робити багато речей, але перебувати у двох місцях одночасно не входило до їхнього числа.
  
  
  "Це похмурі дні, Сміте. Я радий, що у нас є ти і твої люди", - сказав Президент. Він не знав, що ніхто з персоналу Сміта і близько не підходив до фторвуглецевого пістолета.
  
  
  Генератор знаходився у комплексі Chemical Concepts of Massachusetts, Inc. біля шосе 128 поза Бостона, його готували до наступного пострілу.
  
  
  Новини не були добрими ні з якого фронту. Прем'єр запросив Земятина на свою дачу за містом, щоб запевнити обраних членів Політбюро, що все під контролем, що Олексій Великий робить правильні кроки.
  
  
  Земятін був стислий і по суті.
  
  
  "Ми не контролюємо події. Ми все ще боремося за те, щоби пережити їх".
  
  
  "Це краще чи гірше, ніж було спочатку? У мене має бути щось, що я міг би запропонувати своєму Політбюро".
  
  
  "Ви маєте на увазі, коли вам усім слід вирушити у свої притулки?"
  
  
  "Ні. Хороші новини. Я хочу добрих новин".
  
  
  "Тоді читайте "Правду". Ви побачите, що капіталізм падає на всіх фронтах, і ми завойовуємо позиції завдяки волі мас".
  
  
  Земятін подивився на обличчя інших людей похилого віку. Якби він мав час на жалість, він би виявив її більше. Але він не мав часу. Літні люди виглядали так, наче дивилися у власні могили. Незважаючи на всі розмови про готовність до війни, ніхто з них не був готовий. Незважаючи на всі розмови про безперервну війну за соціалістичну революцію, вони були спокійними старими у своєму старечому маразмі, які раптово опинилися на війні.
  
  
  Ніхто не промовив жодного слова. Не було жодних питань. Зем'ятін побачив, як голова всіх збройних сил, бухгалтер за освітою, підніс до губ тремтячу склянку з горілкою.
  
  
  Зем'ятін обернувся і вийшов. На його тілі були шрами, і вони ускладнювали пересування.
  
  
  Тепер він мав те, чого він боявся. Система svstem, настільки впевнена у своїй перевагі, що стала марною. Майже на кожному рівні були такі, як ті люди похилого віку, особливо зараз, коли вони найменше могли собі це дозволити.
  
  
  Прем'єр та інші члени Політбюро були б налякані ще більше, якби знали, що їхній хвалений КДБ, найбільша, найефективніша, що викликає найбільший страх розвідувальна структура у світі, переховувався за цим ще гірше, ніж інші марні люди на дачі прем'єра. Худа людина з великими зап'ястями пробила собі дорогу через усіх і забрав єдину ниточку, яка в них була до американської зброї. Це сталося цілком природно ще в одній країні, де вони відчували себе в найбільшій безпеці. Про це Земятін дізнався від своїх людей у КДБ ще до того, як вони спробували прикрити самих себе.
  
  
  Земятін знав, що якби його Росія збиралася вижити, йому довелося б зробити всіх цих зручних хлопців із КДБ набагато менш зручними. Світ не був витонченим столом, за яким ви наказували когось вбити. То була кров. І біль. І зрада. І дуже небезпечно.
  
  
  Навіть коли він входив на площу Дзержинського, 2, масивний бетонний будинок у Москві, який був штаб-квартирою КДБ, він відчував втому від бою. Але цього разу було відчуття, що події не можна повернути назад. Зем'ятін привів із собою двох старих бойових солдатів, на яких він міг покластися, щоб без суперечок всадити комусь кулю в голову. Нічого особливого. Пристав пістолет до їхніх осіб і натисни на спусковий гачок. Він міг розумно очікувати, що всі будуть виконувати його накази, але зараз він надто втомився, щоб працювати з людьми, які можуть ставити йому запитання.
  
  
  Він попрямував до британського відділення КДБ і наказав керівникам інших відділень бути в кімнаті. Він наказав генералу, який бачив, що сталося на ракетній базі, також бути там.
  
  
  У цьому кабінеті зібралися сорок два генерали. Земватін нікому не сказав, навіщо їх викликали. Молодий генерал, який відповідає за британське відділення, намагався стримати напругу. Він зателефонував фельдмаршалу лише годину тому, щоб повідомити про незначні труднощі, з якими зіткнувся в Англії. Фельдмаршал повісив слухавку, сказавши генералові, що невдовзі приїде. Залишайтеся там, був єдиний наказ. Усіх їх протримали там півдня. Добре. Тепер кімната гуділа від найвищого ешелону КДБ. Дехто дивився на Зем'ятіна, який сидів у кріслі з двома своїми старими друзями за ним. Земятін нічого не сказав, збираючись із силами, випивши склянку води.
  
  
  Розмова між генералами перейшла на особисті теми. Земятін нічого не зробив. Він дозволив їхній розмові перекинутися на все те, що вони вважали за важливе: годинник, дачі, спеціальні західні товари, ціну жінки в Ємені. Декому було ніяково стояти поруч із ним, бо ніхто не взяв на себе сміливість запитати, навіщо їх покликали. Усі вони хотіли, щоб це зробив хтось інший.
  
  
  Нарешті Зем'ятін кивнув одному із двох старих солдатів, яких він привів із собою.
  
  
  "Будь-який, крім цього", - сказав він, вказуючи на молодого генерала британського відділу. "Він мені знадобиться на деякий час", - він сказав це так недбало, що, здавалося, ніхто не помітив. Вони продовжували говорити. Постріл потряс усі барабанні перетинки у кімнаті. Від нього затремтіла позолота на стільцях. Старий солдат взяв великокаліберний пістолет, що все ще димився їдким порохом, і вибив мізки найближчому до нього офіцеру КДБ, тому, хто посміхнувся, коли старий солдат наблизився.
  
  
  Лише на мить у кімнаті запанувала неймовірна тиша. Всі були приголомшені, всі, крім Земятина та його старих російських піхотинців.
  
  
  "Здрастуйте", - сказав він. "Я Олексій Зем'ятін. Я впевнений, що більшість із вас так чи інакше чули про мене". Великий щойно привернув їхню увагу.
  
  
  "Ми беремо участь у битві за виживання батьківщини. Ця людина зазнала невдачі", - сказав він, вказуючи на молодого генерала, який сидить за столом. Під бездоганно причесаним волоссям молодого генерала, блискучим від італійського лосьйону, виступили маленькі краплинки поту. Молодий генерал проковтнув. Зем'ятін задумався, чи бачив він колись мертве тіло раніше. Всі інші, звичайно, питали, чому британського чергового офіцера не було застрелено, якщо британський черговий зазнав невдачі.
  
  
  "Я хочу, щоб ви вислухали. Нас запевнили, що у нас є химерний психологічний портрет жінки, яка може привести нас до зброї, яку ми вважаємо життєво важливою. Правильно?"
  
  
  Молодий генерал кивнув головою. Він намагався не дивитись на тіло. Те саме зробили інші старші офіцери найсильнішої розвідувальної мережі, яку колись бачив світ.
  
  
  "Я хотів отримати інформацію. Я хотів чогось простого. Нас запевнили, що американець, який діє один, не становить небезпеки, хоча американці не діють поодинці. Щоб сходити в туалет, їх потрібно троє. Але Америка послала одну людину на пошуки цієї жінки. І що нам сказали?"
  
  
  Голос молодого генерала важко видавав слова: "Ми сказали, що про нього подбали".
  
  
  Інші офіцери у кімнаті були впевнені, що генерала збираються розстріляти. Деякі з старших не бачили страти в офісі з часів Сталіна. Вони запитували, чи повертаються погані старі часи.
  
  
  "Він був десь у кварталі або щось таке. Ти сказав, що Лондон - це центр Москви. Ти був такий впевнений, чи не так?"
  
  
  Генерал кивнув головою. "Гучніше", - сказав Земятін.
  
  
  "Я був певен", - сказав молодий генерал. Він витер чоло ідеально зшитим рукавом.
  
  
  "Я сказав тут, як казав п'ятдесят, шістдесят років тому, що твій ворог досконалий, поки він не покаже тобі, як його вбити. Жодних трюків. Жодних ігор. Кров. Думай. Кров. Думай. Подумай". Ніхто не відповів.
  
  
  "Немає такого екзотичного і марного пристрою, який би ви не скопіювали в американців. Що ж, у нас немає на це часу. Вашій батьківщині загрожує руйнація. Ваша батьківщина стикається з загрозою, набагато потужнішою і огиднішою, ніж усе, що ми бачили раніше "Вашій батьківщині потрібні ваші мізки, ваша кров і ваша сила. А тепер, бійчику. Розкажіть нам все про цього американця".
  
  
  "Він проник у нашу найзахищенішу лондонську систему і придбав жінку, яка знає про цю зброю, яка... стосується вас, зброї, в якій я не впевнений..."
  
  
  "Що небудь ще?" - Запитав Земятін.
  
  
  "Думаю, я зазнав невдачі", - сказав молодий генерал. Він поправив свій золотий Rolex. Він думав, що одного разу його можуть убити в якійсь чужій країні, але не тут, у штаб-квартирі КДБ, у його власному кабінеті.
  
  
  "Ти навіть не знаєш, як ти зазнав невдачі. У цьому небезпека. Ти навіть не знаєш, як ти зазнав невдачі".
  
  
  "Я втратив жінку. Я недооцінив американця".
  
  
  "Будь-який може програти битву. Ви мене чуєте? Ви всі мене чуєте? Ми програли багато битв", - прогримів Земятін, а потім він замовк, щоб дати всьому цьому осмислитися. "Ми програємо ще більше битв".
  
  
  І він знову замовк.
  
  
  "Але, - сказав він нарешті, піднімаючись зі стільця і навмисно наступаючи на мертве тіло людини, яку він наказав розстріляти навмання, - нам не потрібно програвати жодної війни. ".
  
  
  Земятін зробив паузу лише на мить. Він знав, що не отримає відповіді. Усі вони були дуже вражені. Це було саме те, що він мав отримати від них.
  
  
  "Невдача - це те, чого цей юнак не робив. Він не з'ясував методи, за допомогою яких діяв цей американець. Сьогодні ми знаємо трохи більше, ніж до того, як програли ту битву. Ми не з'ясували, як його вбити. Тепер, з цього дня, я хочу, щоб вся світова мережа шукала цього американця та жінку. І я особисто підготую команду, щоб вирушити за ними. Хто відповідає за каральні загони?"
  
  
  У задній частині кімнати почулося збентежене бурмотіння. Нарешті хтось сказав:
  
  
  "Ви наступаєте на нього, сер".
  
  
  "Не має значення. Назвіть мені його людину номер два. Що стосується решти з вас, прямо зараз у ваших життях немає нічого важливішого, ніж знайти місцезнаходження цього американця і жінки. Адже у нас є її фотографія та ідентифікуючі матеріали, чи не так? Або? ми просто маємо справу з її психологічним профілем?
  
  
  "Ні. У нас є її фотографія", - сказав молодий генерал. Людину, відповідальну за виконання смертних вироків у Росії, звали просто Іван. Його прізвище було Іванович. Насправді він був штабним офіцером і від початку пояснив, що насправді ніколи нікого не вбивав. Можливо, припустив полковник Іван Іванович, фельдмаршал Земятін вважав за краще б когось досвідченішого в мистецтві вбивства. У юного рознощика паперів було обличчя, чисте, як корито для вмивання, і губи, схожі на бутони троянди.
  
  
  Із кого в наші дні роблять поліцейських? замислився Зем'ятін. І все-таки він мав певний розум, щоб піднятися так високо.
  
  
  "Ні, ні", - сказав Земятін. "Ви всі однакові. Що ми збираємося зробити, Іване, так це дозволити цьому американцеві показати нам, як його вбити. Доти він досконалий".
  
  
  На цей раз не було жодних посилань на застарілі старі теорії. Перший випадковий постріл у натовп усе залагодив. Це вибило з колії найусталішу бюрократію в Кремлі. Тепер він, можливо, зможе одержати якусь роботу від цих некомпетентних людей.
  
  
  За останні два дні не надходило повідомлень про випробування зброї. Це затишшя дало Росії час створення нових ракет " сирої кнопки " . Тим часом десь у світі треба було знайти чоловіка та жінку, і якщо КДБ щось і робив добре, то це стежив за світом. До Москви надходило більше марної інформації, ніж могли обробити навіть комп'ютери, вкрадені в американців. Але цього дня вся мережа переключилася на пошуки трьох речей. Чоловік. жінка. І зброю.
  
  
  Олексій Зем'ятін відчув, як тієї холодної ночі передчуття війни стало трохи ближче. Американці зробили все можливе, щоб захистити жінку, яка керувала експериментом. Тому не було жодних сумнівів у тому, що вони стояли за цією зброєю, як за зброєю.
  
  
  Якби вони були чесні, у факт, у який Земятін ніколи б не повірив надто легко, навіщо викрадати жінку назад? І навіщо використати раніше секретну силу? Хтось розкрив секрет тільки для того, щоб захистити більш грандіозний секрет. Це означало війну. І все ж мільйони людей, яким судилося загинути в цій війні, змусили Олексія Зем'ятіна довести час очікування до краю. Вони б шукали щось. Уважно спостерігайте Америку. Можливо, експерименти припинилися б. Можливо, у зброї була якась вада. Можливо, воно не спрацювало у певних ситуаціях.
  
  
  Росія продовжуватиме створювати свої ракети з необробленими кнопками.
  
  
  День війни залишився б тим самим. Він призначив його, щоб змусити Америку довести йому, що вони не готували своє остаточне вирішення проблеми комунізму. І єдиний спосіб, яким це можна було довести зараз, - щоб його система безпеки знайшла три речі, які він у них запросив.
  
  
  Тієї ночі Зем'ятін йшов всього з одним охоронцем вулицями Москви, слухаючи, як п'яні співають сумні пісні, і спостерігаючи, як час від часу темні машини діловито виїжджають із міста у бік кращих квартир, Він глибоко зітхнув. Повітря було гарне. Він навіть ставив собі питання, якщо в них справді вийде хороший перший запуск, скільки - якщо взагалі щось - з цього залишиться.
  
  
  Він також запитував, що, на думку американців, вони виграють від такого завоювання. Дурність ворога турбувала Зем'ятина. Він ще мав час зупинити грубу систему ядерного нападу, яка продовжувала додавати нові об'єкти. Ще є час. Він не знав, що навіть зараз американець збирався зруйнувати найслабшу надію на світ, бо мав щось важливіше, про що треба було думати, ніж виживання людської раси. Його кар'єра була під загрозою.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  Рімер Болт нічого не чув про Кеті одразу після тестування. Це мало значення. Система обійшлася CC of Massachusetts більш ніж у чарівні п'ятдесят мільйонів доларів. Цифра була чарівною, тому що тепер корпорація за жодних обставин не могла зазнати невдачі у просуванні вперед, не будучи знищеною. У певному сенсі ця фінансова катастрофа посадила Ремера Болта на місце водія, і він зрозумів, що залишилося усунути тільки одну останню помилку. Одна маленька перешкода, яка не мала жодного відношення до самої машини.
  
  
  "Хвала Господу", - сказав голова правління. "Отже, це справді працює?"
  
  
  Правління засідало в кімнаті директора, зручній просторій кімнаті з дерев'яними підлогами, відчиненими вікнами і відчуттям того, що в ній панує завтра. Воно використовувалося для засідань правління та для подання можливим клієнтам рішень CC щодо їх хімічних проблем.
  
  
  "Ми можемо направити озоновий потік через весь океан на контрольований період", - сказав Болт. "Джентльмени, ми помістили вікно в озоновий потік і контролюємо стулчасті шнури. Те, що ми можемо надати, - це не що інше, як найпотужніша сила у нашому всесвіті".
  
  
  Болт підвівся, коли сказав це. Він зробив паузу. На обличчях членів ради директорів були посмішки. Рімер Болт мріяв про такий день. І тепер це відбувалося. Люди з грошима схвалюють його. Насправді, якби він сказав їм, що ще не було катастрофою, вони були б задоволені. Але це замінило їхній страх жадібністю. Він усміхнувся у відповідь.
  
  
  Пролунали оплески. Спочатку легені, потім серцеві. Рімер Болт знав, як працювати з аудиторією.
  
  
  "І ми маємо патент". Знов оплески.
  
  
  "І ми представили цей патент таким чином, що ніхто не точно знатиме, що у нас є, поки ми не зробимо наше оголошення".
  
  
  Ще оплески.
  
  
  "Джентльмени. Ви зробили ставку і ви виграли". Оплески.
  
  
  "Ти поставив на завтра, а це було вчора. Тобі належить сьогоднішній день. Сонячне світло і таке інше".
  
  
  Було кілька технічних питань, на які Болт відклав відповідь, "поки не повернеться доктор О'Доннелл".
  
  
  "Це найважливіший проект CC of M", - сказав один із режисерів. "Тепер, так би мовити, вся історія. Чому тут немає доктора О'Доннелла?"
  
  
  "Вона зателефонувала і сказала нам, що йде, як я вважаю, на заслужений відпочинок".
  
  
  Ще більше оплесків. Навіть за це. Рімер Болт володів цими людьми. Телефонний дзвінок був не так проханням про відпустку, як поспішним повідомленням з телефонної будки, в якому говорилося, що вона незабаром передзвонить йому і нічого без неї не робити. І потім: "Він зараз повертається. Я маю повісити трубку".
  
  
  "Він? Хто він? Це він?"
  
  
  "Не схоже на тебе, дорогий", - сказала Кеті, посилаючи повітряний поцілунок у слухавку та вішаючи слухавку. Отже, йому було наказано нічого не робити. Але він знав, про що йдеться. Вона хотіла надати собі велику частку заслуг за успіх пристрою. Якщо й було щось, чим Рімер Болт пишався, то це його знання жінок. Зрештою, він був одружений багато разів.
  
  
  Тому він сказав раді директорів, що доктор О'Доннелл добре попрацювала в межах своєї обмеженої області і що її присутність не була необхідною для забезпечення успіху пристрою Sun Access від CC of M.
  
  
  "Я не знаю, чи подобається мені назва "Доступ до сонця", - сказав один із директорів. "У кожного є доступ до сонця. Ми маємо продавати щось ексклюзивне".
  
  
  "Гарне зауваження, сер. "Sun access" - це просто робоча назва", - сказав Болт.
  
  
  "Я думаю, Мілдред, можливо, непогане робоче ім'я", - сказав режисер. Він був манірним типом, досить прямолінійним, який акуратно курив довгі сигарети, а потім тортурами змусив cinder підкоритися.
  
  
  "Чому "Мілдред"?" - Запитав інший режисер.
  
  
  "Ім'я моєї матері", - сказав він.
  
  
  "Можливо, щось продається", - сказав інший режисер.
  
  
  "Просто робоча назва. Мені вона подобається".
  
  
  "Чому б нам не дозволити містеру Болту продовжити? Він завів нас так далеко".
  
  
  Знов оплески. Рімер Болт мріяв про такий день, як цей.
  
  
  "Куди тепер, Рімере?" сказав голова правління. Він не курив. Він не пив воду, поставлену перед ним, і його оплески були найслабкішими. Він мав обличчя, яке випромінювало всю людську теплоту холодного кулінарного жиру. "До того, щоб зробити вас усіх найбагатшими людьми у світі". Оплески.
  
  
  "Добре. Яке ваш напрям?"
  
  
  "Багатогранний, але з сильною спрямованою тягою, лише тоді, коли ми розробляємо максимально вигідний для нас шлях зниження. Іншими словами, нам належить пройти стількими проклятими вулицями, і ми хочемо переконатися, що у нас є найкраща".
  
  
  "Звучить привабливо, містере Болт. Які вулиці ви розглядаєте?"
  
  
  "Я не хочу замикати нас прямо зараз. Я думаю, найгірше, що ми можемо зробити, - це втекти у певному напрямку, просто щоб втекти. Я не хочу озиратися назад на ці дні і думати, що в наших руках була сила нефільтрованого сонця, а потім ми дозволили їй піти, бо не подумали”.
  
  
  "Я не прошу тебе не думати. У якому напрямку?"
  
  
  "Що ж, давайте подивимося, що у нас є. У нас є контрольований доступ до нефільтрованого сонця, так би мовити, енергетичних променів. Вони наші. І вони наші в безпеці. Ви знаєте, що в будь-якому експерименті, подібному до цього, існувала небезпека, що ми могли б зруйнувати озоновий щит і перетворити землю на попіл. Тоді жодна з наших ідей не була б гарною”. Болт глянув усім у обличчя і зробив паузу. Аплодисментів не було. "Отже, - сказав Болт. "Тепер ми переходимо до етапу подання заявок із фантастичною перевагою".
  
  
  "Так?" – сказав голова правління. "Що ми збираємося робити з цією штукою, щоб повернути наші п'ятдесят мільйонів доларів і заробити гроші? Кому ми збираємося це продати? Для чого ми збираємося це використовувати? Я прочитав ваші секретні звіти, і поки що все, що ми можемо робити, це псувати газони і болісно вбивати тварин. Ви думаєте, на це є попит?"
  
  
  "Звичайно, ні. Це були просто експерименти, щоби визначити, що у нас є".
  
  
  "Ми знаємо, що у нас є. Для чого ми збираємося це використати?"
  
  
  Голова правління виправив останню невелику помилку. "Я не хочу квапити події. Я хочу, щоб маркетинг розробив хороший асортимент і напрямок, за який я міг би постояти", - сказав Болт.
  
  
  "Болт, ці п'ятдесят мільйонів доларів коштують нам сто тридцять п'ять тисяч доларів на тиждень у вигляді відсотків. Будь ласка, не витрачайте час на розробку заявки, яку ми можемо продати".
  
  
  "Вірно", - сказав Рімер Болт. І він вийшов із зали засідань так швидко, як міг, бо не хотів, щоб хтось питав його про ідеї для комерційного використання.
  
  
  Проблема з чимось, розробка чого коштувала п'ятдесят мільйонів доларів, полягала в тому, що ви не могли використовувати це для чогось маленького. У вас мало бути щось велике. Велике. Величезне.
  
  
  Саме це кричав Рімер Болт своїм співробітникам наступного ранку.
  
  
  "Велика індустрія. Великі ідеї. Великі. Великі".
  
  
  "А як щодо зброї? З цього вийшла б чудова зброя. І п'ятдесят мільйонів доларів були б сущими гріш за те, що при неправильному використанні може покласти край всьому життю на землі".
  
  
  "Недостатньо швидко. Гроші є, але уряду потрібна вічність. Зброя – останній засіб. Має бути щось, що ми можемо з цим зробити. Щось велике: велика промисловість. Це має щось революціонізувати".
  
  
  Потім співробітнику нижчого рівня спала на думку чудова ідея. Це не мало відношення до тварин. І це не мало відношення до газонів. Але це стосувалося ефекту випічки.
  
  
  Вітаючи себе, ніхто з них не знав, що навіть для російського генерала нижчого рангу експеримент, який вони планували, міг бути лише прелюдією до наземних дій по всьому європейському фронту.
  
  
  Навіть якби Болт знав, він, можливо, не загострював би на цьому увагу. Ось ідея, яка не лише витягла б куб. М з ями, але, можливо, справила б революцію у великій галузі. І що ще краще, це вигадав співробітник нижчого рівня. Він не мав би проблем, які приписують це собі повною мірою.
  
  
  "Ти впевнений, що це ті самі джунглі?" спитав Римо.
  
  
  "Звичайно", - сказала Кеті. Вона все ще страждала від зміни часових поясів та жахливої посадки в аеропорту Читібанго у Сан-Гауті. Злітно-посадкова смуга була побудована для контрабанди кокаїну та залучення туристів, яким подобалося відкривати нові місця відпочинку, які не зіпсували інші туристи. Сан-Гаута завжди відкривався вперше. Це було те місце, яке чудово фотографувало.
  
  
  Чого не було на фотографіях, так це жучків та обслуговування у номерах. У всій Гауті було лише чотири особи, які могли визначити час. І всі вони були у шафі. Інші люди думали, що єдиний час, який треба поважати у цьому маленькому тропічному раю, – це час сну та обіду. Час сну визначався сонцем, а час вечері – шлунком.
  
  
  Визначати час могли лише божевільні іноземці та довічний лідер Maximum. Лідеру Maximum був потрібний пристрій часу, щоб знати, коли зустрічати літаки, починати паради і, найголовніше, оголошувати, коли час спливає.
  
  
  У 1950-х роках генераліссимус Франсіско Екман-Рамірес заявив, що час боротьби з атеїстичним комунізмом спливає. У шістдесяті роки це був імперіалізм. У сімдесяті роки це стало, почергово у дні тижня, чи Кубою, чи Америкою. Тепер закінчувався новий час для контролю чисельності населення.
  
  
  Генераліссимус не був точно впевнений, як це працює, але якимось чином Західний світ, особливо Америка, були винні в неймовірній розбещеності діви Сан-Гаута та чудовому сексуальному потягу кожного чоловіка Сан-Гаута. Зазвичай погані санітарні умови, хвороби та голод, які вражали цей район упродовж століть, підтримували майже математичну рівновагу людей.
  
  
  Але через всі попередження про те, що час закінчується, західні агенції почали постачати продукти харчування, прочищати каналізацію та навчати новим методам продовження життя. Вони надіслали лікарів та медсестер. Там були ліки. Ганьба того, що так мало дітей дожили до зрілості, було подолано. Що призвело до появи більшої кількості дорослих. Що призвело до того, що у більшої кількості дорослих з'явилося більше дітей. Все це місце було схоже на гігантський божевільний танк гуппі. І тепер час генералісімуса Екмана-Раміреса на Сан-Гауті справді спливав. Коли всі люди стовпилися разом, забруднення ставало дедалі гіршим. Голод посилювався, а потім почався найстрашніший штурм із усіх. Це була комбінація ліберальних протестантів, єврейських інтелектуалів та чернечого ордену. Удвох вони вигадали масштабну соціальну програму з викорінення всього зла.
  
  
  Вони представили це таким чином, що будь-хто, хто дозволив нинішньому стану зберігатися, здавався якоюсь формою диявола. Отже, будь-хто, хто боровся з цією людиною, був на боці добра. Битися з генералісимусом були готові звичайні гірські бандити, які протягом поколінь, ще до приходу іспанців, спеціалізувалися на пограбуваннях, зґвалтуваннях та вбивствах невинних: жінок, дітей, беззбройних фермерів у полі.
  
  
  Але тепер вони помістили маленьку зірочку на червоний прапор, назвали пограбування та зґвалтування "партизанською війною" та оголосили своєю метою звільнення. Те, що вони хотіли звільнити, було тим, що вони завжди хотіли звільнити: все, що городяни не могли захистити.
  
  
  Кубинці негайно озброїли їх, що змусило генералісімуса звернутися до американців з проханням допомогти йому протистояти їх новій і досконалішій зброї. Якщо раніше одне чи два села могли зазнавати нападу гірських бандитів щорічно, то тепер напади відбувалися щотижня. Якщо раніше національна армія могла відповісти раз чи два на рік стріляниною з кількох гармат схилами пагорбів, то тепер стрілянина велася щодня.
  
  
  Число загиблих стало величезним, особливо після того, як черниці повернулися з розповідями про звірства в Америку, де вони закликали своїх співвітчизників жертвувати гроші на боротьбу з варварством. Це було не зовсім брехнею. Генераліссимус справді був варваром. Але такими ж були й визвольні сили, яких черниці у своїй невинності тепер оголосили рятівниками. Єдине, чого черниці, здавалося, ніколи не допускали, то це можливості того, що вони самі справді були невинними і не знали, що відбувається. Але вони завжди були гарні для розповіді про страждання.
  
  
  Здавалося, що крові, яка щодня точиться вулицями Читібанго, не буде кінця, тому що було вбито недостатньо людей, щоб урівноважити нові досягнення в медицині та сільському господарстві. Це була проблема, типова для Центральної Америки.
  
  
  І в такий спосіб Сан-Гаута прийняв журналістів, які докладно описали звірства генералісімуса. І так Кеті О'Доннелл, як і всі інші, хто стежив за новинами, почула про м'ясника Екмана-Раміреса, людину, чиї маєтки охоронялися вогнем, сталлю та варварськими поплічниками.
  
  
  Саме цей час першим спало на думку Кеті, коли цей чудовий екземпляр з товстими зап'ястями увійшов у її життя. Вона хотіла побачити, як м'ясника з Читібанго впораються.
  
  
  Вона могла б вибрати когось іншого. Цей чудовий чоловік, з яким вона була, міг знищити будь-кого. Але вона хотіла когось подалі від Бостона та генератора фторвуглецю. Вона хотіла когось, хто став викликом для її жорстокого незнайомця. Росіяни, мабуть, такими не були. І ось, у цей єдиний момент вона з любов'ю обрала м'ясника з Південної Америки. Вона подумала про славну бійку, яку влаштували б його горезвісні охоронці. Якби ця людина на ім'я Римо програла, вона завжди могла б відкупитися, але якби вона перемогла, що ж, вона була б там, щоб випробувати чудові відчуття від цього.
  
  
  Що ще важливіше, тепер їй було байдуже, що сталося. Вона просто хотіла більше від Римо.
  
  
  "Так. Я впевнений у цьому. Це справді схоже на справжні джунглі. У нього була чудова гасієнда".
  
  
  "У всіх цих диктаторів тут, унизу, є такий", - сказав Римо. "У нього був капелюх із високим козирком".
  
  
  "Це також стандартно".
  
  
  "У нього був ніс, який не був схожий на повітряну кулю", - сказала Кеті. "І волосся, яке не виглядало так, ніби його виготовили на фабриці з виробництва пластмас у Байонні".
  
  
  "Можливо це Екман-Рамірес", - сказав Римо. Якось він бачив його фотографію в журналі.
  
  
  "Він сказав, що добре заплатить за те, щоб я провів тест. Я не знав, що будуть усі ці страждання. Ці бідні тварини".
  
  
  "Ти бачив зброю?"
  
  
  "Він сказав, що воно в нього. Він сховав його. Я повинен був знати".
  
  
  "Чому?" - Запитав Римо. Він помітив, що їй важко рухатися стежкою. Місцеві жителі подивилися на його зап'ястя і одразу йому повірили. Чому він не був упевнений. Але він був упевнений, що вони дивилися на його зап'ястя, коли сказали йому не тільки, де жив генералісимус, а й що він був там зараз.
  
  
  "Всі новинні статті. Я їм не вірив. Я не вірив, що вони говорять правду, а тепер ви кажете мені, що цей пристрій може завдати шкоди людям".
  
  
  "Ти не бачив там тварин?" спитав Римо.
  
  
  "Я бачила їх. Я бачила, як вони страждали. Так", - сказала Кеті. Вона дозволила своїй блузі розкритися, оголивши груди, що піднімаються, блискучі від тепла Сан-Гаути. Зазвичай Кеті могла дозволити своїй блузі розкритися з такою майстерністю, що могла грати очима практично будь-якого чоловіка, змушуючи його нахилятися над столом, тримати голову нахиленою під незручним кутом і зазвичай не думати про те, про що він мав думати. Це був чудовий бізнес-інструмент. Правильно розстебнута блузка була для неї так само корисна, як настільний комп'ютер.
  
  
  Але цей чоловік, здавалося, не зациклювався на її тілі. Здавалося, він був залучений до всього, що їх оточувало, знаючи, куди веде шлях, хоча, звичайно, він не міг знати. Він сказав їй, що це відчуває.
  
  
  "У тебе розстебнута блуза", - сказав Римо.
  
  
  Кеті дозволила своїм грудям підвестися і сором'язливо подивилася на нього.
  
  
  "Це правда?" спитала вона, дозволяючи йому насолодитися усією пишністю того, що випирало з її ліфчика.
  
  
  "Так. Тепер, чому ти не вірив, що завдаси якоїсь шкоди?"
  
  
  "Я надто довіряю", - сказала вона. Вона відчула, як усі джунглі сповнилися речами, яких вона не могла бачити. Істоти з волохатими ногами і маленькими зубками, яких, мабуть, сфотографували в якомусь телевізійному шоу, що відкладають яйця або поїдають щось інше з такими ж волохатими ногами і майже такою ж кількістю зубів.
  
  
  У журнальній статті не згадувалися запахи або той факт, що ваші ноги поринали в ґрунт джунглів, у темну листяну субстанцію, в якій, вона була впевнена, мали міститися мільйони цих істот з волохатими ногами.
  
  
  "Ти одружений?" — спитала вона.
  
  
  "Здається, я сказав тобі "ні". Не ходи так важко", - сказав Римо.
  
  
  "Я чудово ходжу", - сказала Кеті. Раптом вона припинила звертати увагу на джунглі. Вона звернула увагу на образу.
  
  
  "Ні, ти не падаєш. Цок-цок-цок. Постарайся не роздавити землю. Ставися до неї як до свого друга. Іди по землі. Так буде легше вам і землі, і ми не будемо оголошувати про себе тому, що перебуває за тим пагорбом попереду”.
  
  
  Кеті нічого не могла розглянути за густим зеленим листям. Вона не могла розгледіти навіть горбка.
  
  
  "Звідки ти знаєш, що там щось є?"
  
  
  "Я знаю. Давай. Іди землею, а не нею". Роздратована, Кеті спробувала йти землею, щоб довести собі, що це не спрацювало. Але вона виявила, що, спостерігаючи за кроком Римо і намагаючись думати так, як він навчав, вона не так просувалася вперед, як ковзала вперед. Вона заплющила очі. І спіткнулася. Вона мала спостерігати за ним, щоб зробити це.
  
  
  "Де ти цьому навчився?"
  
  
  "Я вивчив це", - сказав Римо.
  
  
  "Це чудово", - сказала вона.
  
  
  "Все гаразд. На що схожий Екман-Рамірес?"
  
  
  "Він соціопат. Вони найкращі брехуни у світі. Зрештою, він переконав мене. Я повинен був повірити журнальним статтям. Я думав, що це пропаганда".
  
  
  "Ні. Вони просто не знають, що роблять. Ніхто не знає, що він робить. Ніхто. Ці йо-йо збираються підсмажити землю цією штукою".
  
  
  "Деякі люди знають", - сказала Кеті. "Той, хто навчив тебе так ходити, знає. Він має щось знати. Чи це була вона?"
  
  
  "А він".
  
  
  "Твій батько?"
  
  
  "Ш-ш-ш".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Хтось, от і все", - сказав Римо. Він подумав про Чіуна, що вирушає за якимись старими курними виробами із золота та дерева, колекцією багатовікової данини. Деякі матеріали зараз майже нічого не варті, оскільки сучасна людина навчилася виробляти деякі з тих матеріалів, що колись вважалися цінними. Та навіть так. Чого коштував рубін, якщо на землі не лишилося нікого, хто міг би сказати, що він цінний? І все одно Чіун пішов.
  
  
  "Знаєш, я не сумую за ним", - сказав Римо.
  
  
  "Той, хто навчив тебе?"
  
  
  "Божевільний. Ось і все. У нього свої способи. І все. Ти не можеш його урезонити".
  
  
  "Той, хто навчив тебе?"
  
  
  "Ніколи не міг. Ніколи не буду. Я не знаю, чому я турбуюсь".
  
  
  "Той, хто навчив тебе?" - знову запитала Кеті.
  
  
  "Дивися, як ти ходиш", - сказав Римо.
  
  
  "Це перший раз, коли я бачу, як ти на щось сердишся. Здається, ти ніколи не сердишся".
  
  
  "Спробуй йти туди, куди тобі кажуть", – сказав Римо.
  
  
  Це було вдруге. Було ясно, що він любив когось. Але що то були за стосунки? Чи була причина, через яку його не тягнуло до неї? Чи це були всі жінки, до яких його не залучали?
  
  
  "Дивися, як ти йдеш", - сказав він.
  
  
  Він виявився більш ніж правим. Попереду був пагорб. А прямо над ним, подібно до білого дорогоцінного каменю, вкритого червоною керамічною плиткою, височіла класична гасієнда, оточена некласичними кулеметними гніздами. Біля воріт стояла лютого виду охорона, а в черепичний дах було вмонтовано достатньо антен, щоб направити повітряну атаку на решту Південної Америки. Земля навколо гасієнди була розчищена, щоб запобігти будь-якому можливому укриттю.
  
  
  "О, вау", - сказала Кеті. "Ми ніколи туди не потрапимо".
  
  
  "Ні. Ці засоби захисту призначені для бандитів. Куди він поклав цей пристрій?"
  
  
  "Він би знав", - сказала Кеті.
  
  
  "Якщо ти боїшся, ти можеш почекати тут, і я повернуся за тобою".
  
  
  "Ні. Все гаразд. Я в боргу перед людством спробувати компенсувати будь-яку заподіяну мною шкоду", - сказала вона. Вона, звичайно, не збиралася марнувати цю брудну прогулянку по джунглях, щоб пропустити хрускіт кісток і тіл, що ламаються. Якби вона хотіла безпеки, вона б залишилася десь у Лондоні, а цього відправила б до Тибету чи ще кудись.
  
  
  "Залишся зі мною".
  
  
  "Я ніколи не покину тебе".
  
  
  Особливість Римо; те, що вона помітила найбільше, полягало в тому, що він використовував реакції людей, щоби діяти. Наче приємно йшов дорогою прямо повз кулеметні гнізда. Він помахав рукою. Вони помахали у відповідь. Вона зрозуміла, що, можливо, його найбільшим обманом було те, що він був беззбройний. Він не становив жодної загрози. Це було так само приховано, як і чудово. Кеті відчула, як почуття небезпеки вібрує у її тілі. Їй стало цікаво, чи збирається він убити охоронця заради неї.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо. "Я шукаю генералісімуса. У мене для нього хороші новини".
  
  
  Охоронець не розмовляв англійською. Римо говорив іспанською, але це була найдивніша іспанська, яку Кеті коли-небудь чула, більше латині, ніж іспанської, і дивно співучий, ніби його навчив азіат.
  
  
  "Генераліссимус не бачить усіх", - сказав охоронець, помітивши зап'ястя Римо. Наручного годинника не було, отже, грінго був не грінго, а громадянином країни. Охоронець запитав, чому Римо не працював у полях, або в горах із бандитами, або в армії генералісімуса. Крім того, що він робив із гарною жінкою-грінго? Чи хотів Римо продати її?
  
  
  Римо сказав, що не хоче її продавати. Але він був тут, щоб запропонувати генералісимусові найкращу угоду, яку той колись міг укласти для себе. Він міг дозволити Лідеру Maximum дожити до заходу сонця. Охоронець засміявся.
  
  
  Потім Римо ворухнувся. Його рука, здавалося, ковзнула по зарозумілому обличчю охоронця. Це був не швидкий рух, але досить швидкий, щоб Кеті помітила, як він залишив обличчя. Сміх з охоронця зник. Не можна було сміятися без губ чи зубів. Охоронець нічого не міг зробити навіть руками, крім спробувати зупинити потік крові. Він також швидко зазначив, що генералісимус знаходиться на верхньому поверсі. Неподалік був ще один охоронець. Він натиснув на спусковий гачок пістолета-кулемета. Але пістолет не вистрілив. Палець сіпнувся знову. Пістолет нічого не зробив, тільки смикнувся, випустивши невеликий червоний потік. Потік ринув із руки. Навіть на землі палець все ще тягнув. Римо пройшов крізь Кеті. Охоронці у кулеметних гніздах навіть не помітили. Вона знала це, бо вони все ще дивилися на неї та посилали повітряні поцілунки.
  
  
  Охоронці біля воріт намагалися упорядкувати, коли Кеті потягла Римо за сорочку.
  
  
  "Хіба ти не збираєшся прикінчити їх?"
  
  
  "Ні. Я б навіть не доторкнувся до них, якби міг увійти з листом".
  
  
  "Але ти щось почав з ними. Я маю на увазі, як ти можеш почати щось, а потім не закінчити? Ну, знаєш, зламати шию або щось таке".
  
  
  "Я не хотів вбивати їх без потреби".
  
  
  "Якого біса ви всіх так схвилювали, і вони просто пішли? Бац, бац, навіть не подякували вам, мем".
  
  
  "Ви хочете покінчити з ними, леді, ви покінчите з ними".
  
  
  "Я не знаю, як вбивати", - сказала вона. "Я ненавиджу це. Я ненавиджу це в чоловіках. Знаєш, дотик тут, дотик там, а потім нічого".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав Римо.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я вважаю".
  
  
  "Ну, не напружуйся".
  
  
  "Де він зустрів тебе, коли ти приїхала сюди?"
  
  
  "Рімо, все було так дивно. Так смерділо... дивністю, я думаю, яку я не міг визначити. Можливо, вони зробили це навмисне. Я не знаю".
  
  
  "Іноді вони так роблять. Я питаю, тому що, якщо у людей є щось, чим вони дійсно дорожать, вони недалеко уникають цього. Насправді недалеко".
  
  
  "Це був твій досвід?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Урок".
  
  
  "Від цієї людини?"
  
  
  "Ти можеш залишити цю тему?" гаркнув Римо. "Просто залиши. Мабуть, є щось, про що ти не хочеш говорити". Він обвів поглядом розкішні холи з їхніми прохолодними полірованими мармуровими підлогами та вікнами з тонованого скла заввишки два поверхи. Багате дерево відполіроване до теплого блиску. Стільці з високими спинками. Золото у люстрах.
  
  
  Він почув сміх на другому поверсі і подався туди.
  
  
  "Сміх каже вам, де знаходиться господар цього маєтку?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Не-а. Можливо. Я ненавиджу такі місця, як це. Ти знаєш. Трохи іспанської, що означає трохи арабської, тому що вони були справжніми архітекторами іспанських стилів. Трохи майя. Трохи ацтекського і трохи каліфорнійського американського. У закладі безладдя. Ви не можете прочитати, де знаходиться власник. Я ненавиджу, коли у тобі змішують стилі”.
  
  
  Він піднявся сходами, Кеті бігла, щоб не відстати.
  
  
  Зовні почувся якийсь шум із боку охоронців. Десь пролунав сигнал тривоги. Римо, здавалося, не звертав на це уваги. А потім він побачив офіцера, що вбігав у кімнату і замикав за собою двері. Римо пішов за ним, викидаючи замок, як камінь із пращі. Тяжко дихаючи, Кеті наздогнала його. Було безпечно триматися за ним. Можливо це єдине безпечне місце. Тобто, якби він знав, що то був ти.
  
  
  "Це я", - сказала вона.
  
  
  "Я знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Як ти дізнався?"
  
  
  "Я знаю. Давай. Я працюю".
  
  
  Робота полягала у роззброєнні двох офіцерів у медалях, які цілилися в них із пістолетів. Коли Римо роззброївся, він зробив це у плечі. І знову він їх не добив. Він навіть не торкнувся двох грубіянів, які покидали зброю, коли побачили жах від того, що офіцери гублять руки. Він був навіть люб'язний, коли йшов до сусідньої кімнати, де офіцер схвильовано розповідав генералісимусові Екману-Раміресу про небезпеки, що походять від однієї людини, яка прийшла сюди загрожувати його превосходительству.
  
  
  Кеті зрозуміла, що Римо може бути дратівливим. І вона також зрозуміла, що він потрібен їй, щоб прикінчити одного з цих чоловіків, інакше вона збожеволіє від бажання.
  
  
  "Продовжуй так само", - сказала вона.
  
  
  Римо кивнув у її бік. Генераліссимус, як виявилося, говорив англійською. Насправді він говорив англійською досить добре і досить швидко, коли йому вказали на людину, яка пройшла крізь його охорону, як крізь цигарковий папір, і тепер стояв там.
  
  
  "Що може запропонувати тобі мій скромний будинок, друже?" - Запитав генералісимус. Він мав прекрасні риси обличчя: тонкий маленький ніс, світле волосся і темні очі. Він також хизувався блискучим жовтим зубом прямо спереду. Коли в когось було золото, він, очевидно, хизувався ним у цій країні.
  
  
  Він продовжував дивитись на зап'ястя Римо. "Я хочу твою фторвуглецеву штуковину".
  
  
  "Але, сер, у мене немає нічого подібного. Але якби я мав, ви, сер, були б першими, хто отримав це".
  
  
  "О, який брехун", - ахнула Кеті. "Ці м'ясники такі брехуни".
  
  
  "Хто твоя прекрасна подруга, яка називає мене брехуном?"
  
  
  "Ви хочете сказати, що не стояли прямо там і не казали мені виміряти інтенсивність ультрафіолетового випромінювання при окисленні та заломленні рідини під трансатлантичним кутом?"
  
  
  "Сеньйора?" - безпорадно перепитав генералісимус.
  
  
  "Молден. У Молдені, ти виродок", - сказала Кеті.
  
  
  "Малден. Я не знаю ніякого Малдена".
  
  
  "Ти не знаєш про маленьких мертвих тварин? Ти не знаєш про озоновий шар? Чого ще ти не знаєш?"
  
  
  "Я не розумію, про що ви кажете, леді".
  
  
  "Він той самий", - сказала Кеті.
  
  
  Те, що сталося далі, стало для неї безпосередньою проблемою. Вона планувала, що Римо вб'є генералісімуса і залишить її напризволяще.
  
  
  На жаль, Римо міг витворяти з тілами такі речі, про які вона навіть не підозрювала. Немов пробігтися двома пальцями по спинному мозку, завдаючи біль, перетворюючи люті очі генерала на водянисті сльози, а його бліде обличчя на червоне від болю. Що, якщо генералісимус до самої смерті заперечував будь-які відомості про машину? Чи дізнається Римо, що вона пов'язана з ним? "Зазвичай, під цим вони говорять правду", - сказав Римо.
  
  
  "Очевидно, він більше боїться людини, на яку працює, ніж тебе. Подивися на його обличчя. Йому боляче".
  
  
  "Ось чому вони кажуть правду. Щоб зупинити біль". Кеті побачила, як обличчя генералісімуса почервоніло, розслабилося, потім знову почервоніло; ніби ця людина отримала контроль над усією нервовою системою генералісімуса.
  
  
  "Це були північні в'єтнамці, чи не так? Ти показав їм, що це може спрацювати, чи не так? Ось як ти використав мене, чи не так? Для розробки зброї для Ханоя", - сказала Кеті. Вона відчувала, як її тіло оживає від його болю.
  
  
  Генераліссимус, який на той момент зізнався б у вбивстві Адама та Єви, видав гучне "так". Особливо коли біль послабшав. Ця відсутність болю була такою чудовою, що за допомогою Кеті він вишивав на розпродажі в Північному В'єтнамі. Він навіть визнав провину і вибачився.
  
  
  "Але Ханой не знаходиться на захід від Великобританії".
  
  
  "Це так, якщо ти зайдеш досить далеко", - сказала Кеті.
  
  
  "Я зробив це. Я дійсно продав цю жахливу ... річ?"
  
  
  "Генератор фторвуглецю", - послужливо додала Кеті.
  
  
  "Так, фторо... дещо. Я зробив. Я зізнаюся".
  
  
  "Де в Ханої?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю. Вони просто прийшли, поклали це в машину та поїхали", - сказав генералісимус.
  
  
  Рімо глянув на Кеті. Вона похитала головою. "Ти вчений", - сказав Римо. "Тобі це здається правильним?"
  
  
  "Можливо. Можливо", - сказала вона. Що вони робитимуть у Ханої, вона не знала. Що вона робитиме, вона не була певна. Але їй потрібна була кульмінація цього хвилювання.
  
  
  "Ти збираєшся залишити його в живих? Можливо, він попередить інших".
  
  
  "Іноді це допомагає", - сказав Римо. "Тоді вони всі біжать боронити те, чого не хочуть, щоб у тебе було".
  
  
  "Я відчував би себе в більшій безпеці, якби ти вбив його. Я не можу піти з тобою, знаючи, що цей м'ясник і його офіцер заздалегідь попередили б телефоном. Мені було так важко, Римо. Я не міг".
  
  
  І тоді вона заплакала. Вона була гарна у сльозах. Вона зрозуміла, наскільки гарна в них, коли в п'ять років задушила власного хом'яка і змусила весь будинок шукати вбивцю, який так погано вчинив з Пупсі Ву Кеті, її лагідним ім'ям для маленького гризуна, що звивався своїм пухнастим хвостом у її руках.
  
  
  "Добре. Добре, - сказав Римо. "Припини плакати. Дивись, вони мертві.
  
  
  На підлозі лежали два дуже тихі тіла, пісочно-світле волосся генералісимуса було звернене до стелі, його ніс був притиснутий до підлоги, руки офіцера були розкинуті в тому ж істеричному русі, який він використав, щоб попередити свого Вищого керівника про те, що жахливий чоловік і красива жінка щойно порушили його безпеку, як олія.
  
  
  "Я не бачила, як ти це робив. Як ти це зробив?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Не має значення", - сказав Римо. "Я зробив це".
  
  
  "Ну, не будь таким швидким. Чому тобі треба було поспішати? Невже в тебе немає жодних міркувань?"
  
  
  Лікар Кетлін О'Доннелл не бачила маленьких припухлостей на задній частині шиї обох чоловіків. Але лікар генерала бачив. Це було безпомилково. Два хребетні хребці були тріснуті і зрослися, начебто від високої температури. Екстраординарний подвиг, особливо після того, як охоронці доповіли, що до кімнати генералісімуса не вносили жодних механізмів. Це були лише один чоловік і рудоволоса. Лікар дуже ретельно вивчив їх описи. А потім він зателефонував до великого посольства у сусідній країні.
  
  
  "Я думаю, я маю відповідь на ваші проблеми", - сказав доктор.
  
  
  "Краще б це було щось серйозне, щоб ти зміг вийти з укриття", - пролунав у відповідь голос.
  
  
  "Якщо це було досить серйозно, щоб ти попередив мене про пошуки, я припускаю, що цього достатньо, щоб я повернувся до тебе".
  
  
  "Це було загальне попередження цього ранку",
  
  
  "Я думаю, що знайшов їх".
  
  
  "Чоловік і жінка?"
  
  
  "Так. У неї було руде волосся, і вона була прекрасна".
  
  
  "Сьогодні вранці ми отримали десять подібних повідомлень з усієї Південної Америки. Одна з красивих рудоволосих виявилася орангутангом із зоопарку Ріо-де-Жанейро, доглядач якого водив її до ветеринара,"
  
  
  "Ця людина вбила двох людей, зростивши шийні хребці тим, що, я повинен припустити, було його голими руками".
  
  
  "Як він виглядав?"
  
  
  Лікар почув напругу в голосі чоловіка. Кожна крапля занепокоєння коштувала б йому багато доларів. Він дав опис цих двох, сказав, де, на його думку, вони знаходяться, а потім додав запізнілу думку.
  
  
  "Він не носив наручного годинника", - сказав лікар. "Що це має означати?"
  
  
  "Всі іноземці та члени кабінету міністрів носять наручний годинник. Вони, мабуть, думали, що ця людина була однією з їхніх власних. Я маю на увазі селян".
  
  
  "Ви носите наручний годинник, лікарю", - пролунав у відповідь голос із центру управління КДБ.
  
  
  "Так", - сказав лікар. "Але я також міністр охорони здоров'я Сан-Гаути".
  
  
  Повідомлення було негайно відправлено по радіоповідомленню – оскільки воно мало максимальний пріоритет – до Москви, яка отримувала схожі повідомлення цілий день. Але цього разу все було інакше. У всіх інших випадках чоловік або застрелив, або зарізав когось, але це повідомлення вказувало на людину, яка голими руками могла створити достатній тиск, щоб хребці зрослися, ніби їх запікали в духовці.
  
  
  "Це він", - сказав полковник КДБ Іван Іванович, який тепер спочатку мав відзвітувати перед Зем'ятиним, а потім, за допомогою старого, підготувати спосіб його вбивства.
  
  
  "Добре", - сказав Великий, А потім він дізнався, що новини були ще кращими: пара все ще була в Сан-Гауті. "Ми можемо направити команду до того, як вони покинуть країну", - сказав полковник. Він відчув, що його руки почали потіти, просто розмовляючи з фельдмаршалом. Хто знав, кого він уб'є і коли?
  
  
  "Ні", - сказав Олексій Зем'ятін. "На цей раз ми все робимо правильно".
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Рімер Болт не знав, чи було причиною жару чи хвилювання, але він знемагав у своєму сріблястому протирадіаційному костюмі. Один із експериментів у Малдеті довів, що радіаційний костюм може захистити людину під потужним промінням сонця максимум на двадцять хвилин. В тому, що ще було виявлено, він не був цілком упевнений, бо більше нічого не чув від Кеті О'Доннейл. Він сумував за її соковитим тілом, її хвилюючою усмішкою, її швидким розумом, але найбільше за її тілом. Коли він справді думав про це, він зовсім не сумував за її усмішкою чи її розумом. Фактично, без неї тут він був би єдиним архітектором найдивовижнішого промислового досягнення двадцятого століття, можливо, будь-коли. Людина, яка винайшла колесо, можливо, була забута, але Рімер Болт не був би.
  
  
  Заслуга буде віддана там, де її слід було б віддати. Рімер Болт усунув останню помилку цього погожого осіннього дня. Він не тільки знайшов застосування цього пристрою, а й у найбільшій світовій індустрії. За один мізерний рік CC of M змогла б окупити всі свої інвестиції, і всі вони були б на шляху до екзотичного багатства назавжди.
  
  
  Легкові машини та вантажівки прибували весь ранок, їхня гола металева обшивка блищала на сонці. Деякі були старими, з глибокими брудно-червоними плямами ґрунтовки. Інші були новими, на них все ще було видно заклепки, невелика долина була очищена від дерев на північ від Честера, штат Нью-Гемпшир. Цієї долині весь ранок прибували легкові та вантажні автомобілі. У цю долину прибула рада директорів Chemical Concepts із Массачусетсу.
  
  
  У цю долину прибув ящик із блискучими протирадіаційними костюмами. Рімер Болт наказав раді директорів надіти їх. Голова правління подивився на п'ятдесят автомобілів і підрахував, що їхня вартість становить понад двісті тисяч доларів і, ймовірно, менше ніж п'ятсот тисяч доларів. Він подивився на костюми і прикинув, що вони мали коштувати по тисячі доларів за штуку. Лицьові пластини були прикрашені тонкою фурнітурою, а під сріблястою шкірою костюмів була м'яка підкладка. Рімер Болт говорив приглушеним голосом, наче хтось за його плечем міг почути його. Голова правління зазначив, що це було досить ефективно. Інші учасники були втягнуті в це, начебто вони були частиною якогось великого секретного рейду.
  
  
  "Рімер", - сказав голова правління, кликаючи Болта пальцем. Він говорив досить голосно, щоб зруйнувати чари. "Ример, цей експеримент, мабуть, обійшовся нам щонайменше півмільйона доларів. Як мінімум".
  
  
  "Два мільйони", - сказав. Рімер майже з радістю.
  
  
  Інші режисери, більшість із яких усе ще тримали маски від своїх костюмів, повернули голови. "Тутшні машини та інше коштують близько півмільйона. Але справжні гроші пішли на щось ще важливіше", - сказав Болт. А потім, ніби він і не траплявся на цю вудку, він почав допомагати іншому члену правління одягати протирадіаційний костюм.
  
  
  "Рімер", - сказав голова правління.
  
  
  "Так", - сказав Болт. "Ваша маска одягається на плечі, майже як костюм водія, за винятком того, що нам не потрібно пригвинчувати шолом до плечей".
  
  
  "Рімер", - сказав голова правління. "Що таке "ще більш життєво важливе" вартістю один і п'ять десятих мільйона доларів?
  
  
  "Ви не думаєте, що один мільйон цілих п'ять десятих мільйонів доларів коштує забезпечення контролю над усією автомобільною промисловістю? Вантажівки, легкові автомобілі, спортивні автомобілі, позашляховики, трактори. Ви дійсно думаєте, сер, що вони ось так відмовляться від контролю?" Болт клацнув пальцем і зрозуміло посміхнувся.
  
  
  "Один і п'ять десятих мільйонів доларів", - повторив голова правління. "Як ви витратили ці додаткові гроші?"
  
  
  "У наданні вам усім водіїв, які не знали, на кого вони працюють. У створенні взаємозалежних фіктивних корпорацій, кожна з яких створює більший лабіринт, ніж наступна. Захищаючи всіх нас, особливо назву нашої компанії, яку я просив вас не згадувати сьогодні, на випадок, якщо вуха цих людей почують це... Створення фіктивних корпорацій, що ведуть на Багами, коштує грошей. залишимо нікчемні два мільйони доларів на поле, яке ми купили, але на яке не претендуватимемо.
  
  
  Болт міцно вчепився у свій шолом обома руками.
  
  
  "У нас є щось настільки цінне, щось, що стане настільки необхідним, що автомобільна промисловість зробить все, щоб розкрити наш секрет. І доки ми не будемо готові диктувати свої умови, ми повинні тримати те, що відбувається сьогодні при собі".
  
  
  Болт одягнув прозору маску на голову і повернувся спиною, знаючи, що залишилися ще питання. Але відповіді на них будуть надані за мить. Він збудував дерев'яні трибуни для ради директорів, дуже схожі на трибуни на футбольному стадіоні. Він запитував, чи піднімуть вони його на плечі і віднесуть з поля, коли експеримент буде завершено.
  
  
  Болт, ледь не спіткнувшись про набивку на черевиках, змахнув рукою. До машин наблизилося з десяток робітників із розпилювальними форсунками. Повітря наповнили рожеві та лавандові хмари.
  
  
  Потім з'явилися червоні кольори пожежної машини та бежеві кольори вітальні. Гриби та дині. Маргаритки та шартрез. Фарба з шипінням покривала машини, вологі та блискучі.
  
  
  За допомогою радіоприймача Рімер Болт, який придбав нову систему скремблера, зв'язався з техніком з Chemical Concepts. Він навмисно приховав від цього техніки точну природу експерименту. Він замаскував це під щось фінансово безглузде, як економія повітря, щоб люди могли дихати.
  
  
  Наразі пристрій був закріплений під невеликим офісом. Коли технік почув сигнал, підняв червоний екран над кнопкою запуску. Поверх над пристроєм відкрився. Дах будівлі відкрився.
  
  
  Сонячне світло заливало пристрій - тепер зменшений до розмірів письмового столу - з п'ятифутовим хромованим соплом, спрямованим нагору; дуже схоже на маленьку гармату. За винятком того, що ця гармата мала два накопичувальні барабани і генератор залізних променів, який діяв як шлюз для фторвуглеців, переносячи їх зі швидкістю, близькою до швидкості світла, до озонового екрану.
  
  
  Дах закрився, підлога над пристроєм закрилася, і машина виконала свою роботу. Тепер час роботи скоротився до менш ніж п'яти секунд. Проблеми з напрямком було усунуто під час експерименту в Малдені. Тривалість, а саме час захисту частин тонкого щита, що залишилися, оперізує земну кулю, була визначена в ході першого експерименту в Салемі, штат Нью-Гемпшир. По майже вертикальному положенню генератора технік зрозумів, що точка експерименту має бути дуже близькою.
  
  
  Над безлісою долиною поблизу Честера, штат Нью-Гемпшир, відкрилося чудове блакитне світло. Протягом п'яти секунд здавалося, що він пузириться, а потім швидко закрився. П'ятдесят легкових та вантажних автомобілів абсолютно нічого не зробили. Волого-червоні, рожеві, чорні, коричневі, сірі та блакитні відблиски машин виблискували.
  
  
  Рімер Болт зняв маску. Він дав знак раді директорів зробити те саме.
  
  
  "Це ще безпечно?" - Запитав один.
  
  
  "Безпечно", - сказав Болт. Він глянув у небо. Кільце тепер перетворилося на коло. Техніки навіть змусили озоновий екран закриватися швидше. У повітрі слабо пахло травою, що згоріла. Було чути, як на полі падають невеликі бавовни, схожі на пакети з цукерками. Птахи знову закукали.
  
  
  Ноги Болта сминали суху пожухлу траву. Сама земля під ними здавалася тендітною.
  
  
  "Давайте", - крикнув він раді директорів. "Це безпечно".
  
  
  Він дав сигнал робітникам відійти. На випадок, якщо вони діятимуть недостатньо швидко, одна з його підставних корпорацій найняла охорону. Вони забрали робітників. З великою помпою він кивнув людині з пультом керування, що сидів праворуч від трибун. Навколо було так багато людей у блискучій уніформі silver shield, що здавалося, ніби марсіани чи інші космонавти приземлилися в цій маленькій долині в Честері, штат Нью-Гемпшир, де пристрій використовувався втретє.
  
  
  Незважаючи на докладні інструкції, робітники, як правило, юрмилися, і людина у звукового щита виглядала найбільш розгубленою.
  
  
  "Увімкніть це", - крикнув Болт. Його запевнили, що певні звукові хвилі знищують інші хвилі. Його запевнили, що навіть ЦРУ щойно отримав цей пристрій. Його запевнили, що людина може кричати за п'ять футів від іншої людини і не бути почутою, якщо діє звуковий щит. Чоловік у ложі знизав плечима.
  
  
  "Я сказав, увімкніть проклятий звуковий екран", - закричав Болт. Чоловік одними губами вимовив це слово:
  
  
  "Що?"
  
  
  Рімер бачив, як одна з машин доставки забрала партію робітників, які більше не були потрібні. Він бачив, як машини викашлювали вихлопні гази і безшумно рухалися лісовою дорогою, ховаючись з поля зору. Чоловік у будці звукового щита почервонів, одними губами вимовляючи слово "Що?"
  
  
  Але він нічого не казав.
  
  
  "Ідеально", - сказав Рімер з дуже широкою посмішкою та особливо очевидним кивком. "Ідеально".
  
  
  А потім люди, які надали гроші та його майбутнє:
  
  
  "Ніщо з того, що ми тут говоримо, не має бути почуте іншими вухами".
  
  
  "У купі машин із мокрою фарбою немає нічого такого, що я хотів би зберегти в секреті", - сказав голова правління. Якщо він більше нічого не знав, то Болт розбирався у драмі. Він узяв руку голови правління і з силою опустив її на блискучий рожевий дах седана. Голова відсмикнув її і збирався витерти, коли зрозумів, що вона суха. Він знову потер машину. Блискуча та суха. Він потер іншу машину. Інші директори потер метал, який сяяв таким блиском, якого вони ніколи не бачили в автосалоні.
  
  
  Тепер заговорив Рімер, приглушений і чіткий.
  
  
  "Ми можемо знизити ціну на будь-яку високоякісну автофарбу на триста доларів. Ми можемо перетворити найдешевші сорти фарби на високоякісні. Коротше кажучи, джентльмени, ми можемо зробити всю автомобільну промисловість заручником нашого дешевшого методу нанесення фінішної фарби. Коротше , робітникам Детройта, технічним фахівцям Вісбадена, Німеччина, ми говоримо: ваші дні фарбування автомобілів закінчилися. Є одне покриття, гідне цієї назви, і лише ми можемо його застосувати”.
  
  
  Голова правління обійняв Ремера Болта як сина. Тоді він би всиновив його. “Не аплодуйте. Не несіть мене звідси. Дуже тихо, ніби це було звичною справою, йдіть до машин, які я орендував для вас, та їдьте”.
  
  
  Вони кивнули. Деякі підморгнули Рімер Болт. Один із них сказав, що найважчим у його житті на той момент було не стрибати від радості.
  
  
  "І коли йтимеш, скажи тому хлопцеві зі звуковим щитом, щоб він його вимкнув".
  
  
  Коли в цьому світі творилося диво, Рімере, тебе звали ти, подумав Болт. На його обличчі було чудове сяйво чудового успіху. Рімер Болт любив світ на той момент. А чому б і ні? Він планував незабаром заволодіти здебільшого.
  
  
  Раптом він почув шум машин, що від'їжджали, і зрозумів, що звуковий екран вимкнений. За кілька хвилин він залишився сам. Він чекав, насвистуючи. Ось-ось мав розпочатися наступний етап.
  
  
  Автобуси під'їхали, пихкаючи, до зупинки. П'ятдесят людей вийшли, деякі чоловіки, деякі жінки. Кожен мав квиток. Вони висипали на поле, дехто спотикався, бо читав свої квитки.
  
  
  Ті, хто їхав машинами, поїхали до того, як нанесли фарбу. Ті, хто їх вивезе, не знатимуть, що вони нещодавно пофарбовані.
  
  
  Болт зняв із себе костюм, коли зрозумів, що на нього дивляться. Він виходив на останній машині, а потім його висаджували у сусідньому місті за два квартали від того місця, де його забирав інший водій на звичайній машині.
  
  
  Це було масштабно. Це було блискуче. На думку Болта, це було по-болтовськи, висловлюючи зухвалість, складність і, перш за все, успіх. А потім маленькі ідіоти просто сиділи у своїх машинах, нічого не роблячи.
  
  
  "Давай. Рухайся далі", - сказав він. Але вони просто сиділи, дивлячись на свої колеса, з чимось напружуючись. Рімер підійшов до найближчої машини і відчинив дверцята. За кермом була молода жінка.
  
  
  "Починай", - сказав він.
  
  
  "Я не можу", - сказала вона.
  
  
  "Ну, спробуй повернути ключ", – сказав він.
  
  
  Вона показала йому свої пальці. Вони були червоні. "Я була", - сказала вона.
  
  
  "Посунься", - сказав він.
  
  
  За винятком Кеті О'Доннелл, всі жінки гарні лише для одного, подумав він. Він повернув ключ. Не пролунало навіть стогін. Він знову повернув ключ. На панелі приладів не було ні проблиску. Машина стояла нерухомо.
  
  
  "Дивися", - сказала молода жінка.
  
  
  "Тримаю в заклад, ти пишаєшся собою", - сказав Болт і попрямував до чоловічої машини. Знов нічого. Ні в бежевому "Б'юїку", ні в карамельному "Крайслері". Не на м'ятний "Понтіак" або "Субару", що сяє на сонці. Не на засмаглу "Тойоту", а на фіолетовий "Мустанг". Porsche, Audi, Citroen, Oldsmobile, Bronco, Fairlane, Thunderbird, Nissan, Datsun або Alfa Romeo.
  
  
  Навіть Ferrari була мертва. Мертва. Кінчики пальців Ремера Болта кровоточили, коли він казав усім, що їм заплатять, просто сідайте в чортові автобуси та їдьте. Їдьте, зараз. "Ти можеш це зробити, чи не так?"
  
  
  Коли автобуси від'їхали, він залишився віч-на-віч із полем, повним машин, які не заводилися. Слово "Один" було придатним для цього. Невдача болісно угнездилась у нього в животі.
  
  
  Він не міг зрушити машини з місця. Він не знав, з чого почати. Тому він просто залишив їх та пішов. Ніхто не міг їх відстежити, подумав він. Але дві всесвітні мережі вже звернули увагу на короткочасний та небезпечний прокол озонового щита. І ніхто у Москві чи Вашингтоні не назвав це вікном до процвітання.
  
  
  Президент завжди знав, що кінець світу буде таким, а він дивився на це як безпорадний спостерігач. Промінь був збитий; Росія теж це помітила і, згідно з кращими повідомленнями, за жодних обставин не погодилася б з тим фактом, що Америка не змогла виявити зброю, що приводиться в дію на її власній землі. Але це було правдою.
  
  
  ФБР повідомило, що його пошуки чогось, що робило потік фторвуглецю, були безрезультатними. Ніхто не знав, що шукати. Чи це був пістолет? Чи це була повітряна куля? Це було схоже на танк? Це було схоже на гігантський балончик із лаком для волосся?
  
  
  Але був один добрий звіт про те, як світ сліпо йшов назустріч своїй загибелі. Це з тієї самої секретної організації, яку він дізнався в день інавгурації, коли колишній президент привів його до спальні і показав той червоний телефон.
  
  
  За останній тиждень президент використовував його частіше, ніж усі його попередники за весь час перебування на посаді. Людину на іншому кінці дроту звали Сміт, і голос у нього був різкий і лимонний. То був голос, від якого президент черпав впевненість.
  
  
  "Ми відстежили джерело в одному місці, але його перемістили. Він знаходиться в Ханої".
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  "Ми будемо впевнені тільки тоді, коли дістанемося цієї клятої штуковини. Але наша людина простежила її до Сан-Гаути, а звідти вона привела в Ханой".
  
  
  "Отже, це у комуністів. Чому вони такі таємничі?"
  
  
  "Я не розумію, сер".
  
  
  "Найбільше на світі я хотів би потрапити до Кремля і з'ясувати, що, чорт забирай, відбувається. Не могли б ви використовувати для цього той, що старший? Східний?"
  
  
  "Він у свого роду творчій відпустці".
  
  
  "Зараз?" – заволав президент.
  
  
  "Ви не можете командувати цим, як якийсь офіцер. У них традиції набагато старші, ніж у нашій країні чи навіть у Європі, якщо вже на те пішло, сер".
  
  
  "Ну, а як щодо кінця світу? Як щодо цього? Ти ясно дав це зрозуміти?"
  
  
  "Я думаю, він теж чув це раніше, сер".
  
  
  "Чудово. У тебе є якісь пропозиції?"
  
  
  "Якби я був на твоєму місці?" - сказав Сміт.
  
  
  "Так".
  
  
  "Одна з проблем, можливо, головна, полягає в тому, що росіяни не вірять, що ми безпорадні перед цією фторвуглецевою зброєю, якщо ця зброя".
  
  
  "Але якщо це в Ханої, то у них це є".
  
  
  "Можливо, у них це є зараз, а може, і ні. Якщо це так, я думаю, вони можуть відійти від краю прірви. Сподіватимемося, що це так. Моя людина слідує лише кращому прикладу, який у нас є, і, чесно кажучи, пане Президенте, я радий, що у нас є така людина, яка робить це. У світі немає нікого кращого, кого ми могли б мати”.
  
  
  "Я згоден. Я згоден. Продовжуй".
  
  
  "Я б запропонував те, про що я думав довгий час. Дайте їм що-небудь, щоб показати, що ми хочемо, щоб вони довіряли нам у цьому питанні. Що ми так само зацікавлені в тому, щоб дізнатися про цей фторвуглецевий пристрій, як і вони. Ми повинні поділитися з ними якимось нашим власним потужним секретом. Цей секрет був би доказом довіри”.
  
  
  "У тебе є щось на прикметі?"
  
  
  "Якийсь пристрій. У нас мають бути результати, які їх зацікавлять. Але переконайтеся, що це не те, про що, як вони думають, ми думаємо, вони вже знають. Єдине, що ми маємо бути в цьому питанні абсолютно відкритими". У нас немає вибору, сер. Я маю на увазі, що вам доведеться відкрити все це”.
  
  
  "Це лякає, Сміт".
  
  
  "Це не мирний весняний час, сер".
  
  
  "Цікаво, що подумає мій кабінет. Що подумає Об'єднаний комітет начальників штабів".
  
  
  "У вас немає особливого вибору, сер. Ви повинні віддавати накази".
  
  
  "Ти знаєш, Сміте, долар на цьому не зупинився. Весь світ зупинився".
  
  
  "Удачі, сер", - сказав Сміт.
  
  
  "І тобі удачі".
  
  
  "Удачі всім нам, сер", - сказав Сміт.
  
  
  Людині, обраній для того, щоб привезти секрет до Москви, було за шістдесят, він був близьким другом президента, мільярдером, затятим антикомуністом і власником, серед іншого, технологічної корпорації на передньому краї науки.
  
  
  Коли він побачив, що він мав передати, він майже звинуватив президента у зраді. Досить акуратно, навіть із частковим перекладом російською, було викладено схему головної американської системи протиракетної оборони.
  
  
  "Я не робитиму цього", - сказав Макдональд Піз, володар їжачка, техаського акценту та докторського ступеня з ядерної фізики.
  
  
  Потім він почув про нові ракетні полігони і трохи пом'якшав. Потім він почув про пристрій, який, можливо, спричинив тривогу росіян, і він повністю пом'якшав,
  
  
  "Звичайно, я йду. Ми всі могли б підсмажитися, як бісквіти в пустелі. Якою псих-гончею гратиметься з нашим маленьким озоновим щитом? Ондатра з апетитними реберцями. На цій планеті не залишиться навіть таргана. Віддайте сухарикам все. Давайте повернемо цьому світу звичайну небезпеку. Святий коров'ячий гній. Що відбувається?
  
  
  "Твій літак чекає, Хел", - сказав Президент. Це було прізвисько Макдональда Піза. З таким ім'ям, як у нього, прізвисько стало обов'язковим.
  
  
  Одним цим ходом президент не лише розкрив головну американську таємницю, а й уклав, можливо, найхитрішу угоду на Заході. Президент знав, що Пізу буде потрібно все це. Чого він не знав, так це того, що у Макдональда "Хела" Піза не було жодного шансу, і він збирався зробити все ще гіршим, будучи чесним.
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Макдональд Піз прибув до Москви на борту спеціально зафрахтованого літака, який одержав дозвіл радянського уряду на посадку на вільну злітно-посадкову смугу.
  
  
  На ньому був стетсонівський капелюх та лондонський костюм за чотири тисячі доларів. Холодний вітер осінніх снігопадів майже здирав шкіру з його обличчя. Йому було байдуже. Він ненавидів цих людей. Єдине, що вони коли-небудь робили, це крали технології та впроваджували отруту в розум людей, яких краще надати самим собі.
  
  
  Але не лише це. Він відчував, що вони були найпослідовнішими брехунами, яких колись бачив світ, - і це було небагато, враховуючи його ділових партнерів та всесвітню дипломатію, яка, як він знав, була ввічливим терміном для позначення шахрайства.
  
  
  Причина, через яку Раски та інші марксисти досягли успіху у відвертій брехні, за підрахунками Піза, полягала в тому, як вони поводилися зі словом. У традиції монотеїстичних релігій слово мало нести істину. Не те щоб християни, юдеї та мусульмани завжди говорили правду. Але вони мали.
  
  
  У марксистсько-ленінській ідеології слова були лише інструментом для умовляння. Агітпроп. Так було з самого зародження марксистсько-ленінської ідеології і так було зараз. Таким чином, навіть незважаючи на те, що світ був на межі руйнування, у Макдональда "Хела" Піза все ще зводило живіт від того, що він доводив плани американської оборони до самих росіян у прагненні до взаємної довіри.
  
  
  Довіра? Хто знав, що вони мали на увазі під довірою? Ймовірно, у цього слова було особливе значення, подібне до їхнього значення "світу". А саме, те затишшя в боях між війнами, яке зрештою призвело б до їхнього завоювання світу.
  
  
  Російський запропонував своє пальто, щоб містер Піз не змерз.
  
  
  "Ні", - сказав Піз. Він дозволив вітру терзати його шкіру.
  
  
  Крім того, вони підігнали машини до літака. Він порахував усіх своїх людей, які сідали в машини, і перерахував їх ще раз, коли вони виходили. Він почав із дванадцяти, і дванадцять вийшли з машин усередині кремлівських стін.
  
  
  Прем'єр мав типово російське обличчя: щось таке, що виглядало розчавленим. Він мав товсті короткі руки. Він висловив обережний оптимізм із приводу того, що Америка готова поділитися своїми секретами.
  
  
  Вони були у великій кімнаті. Позаду прем'єра в плетених кріслах сиділо дванадцять російських офіцерів. На одній зі стін було два перекладачі та велике дзеркало. Лампи денного світла не витримали б випробування, подумав Піз, на мексиканському сміттєзвалищі мотлоху.
  
  
  "Я тут", - сказав Хел Піз, його гугнявий голос майже надломився від болю, - "бо ми стикаємося із загальною небезпекою. Я розумію, що ви нам не довіряєте, і я тут, щоб переконати вас, що ми на одній стороні у спробі врятувати світ”.
  
  
  Російський прем'єр кивнув головою. У цих росіян шиї як бочки, подумав Піз. З них вийшли б добрі футболісти.
  
  
  "Ми знаємо, що ви створюєте величезну кількість нової ядерної зброї, зброї, якій, як ми вважаємо, не вистачає звичайних захисних пристроїв. Вперше в історії атомної війни нація не вжила належних запобіжних заходів".
  
  
  Піз почув переклад слів, коли говорив. Він побачив, як повертається бичача шия. Російський прем'єр відповів, і перекладач почав:
  
  
  "Ми не вводили атомну зброю у світ. Ми, як і інші нації, є жертвами атомної зброї, яку ви ввели на цій планеті. Тепер ви говорите нам, що у нас немає належних запобіжних заходів. Це брехня. Ми миролюбний народ і завжди були ми не стали б наражати на небезпеку себе або світ за допомогою таких огидних пристроїв, як ви кажете ".
  
  
  "Припини це", - сказав Піз. "Ми знаємо, що вони в тебе є. Ти знаєш, що вони в тебе є. Тепер, чорт забирай, ми тут, щоб дати тобі дещо, щоб показати тобі нашу добру волю. Тобі не обов'язково продовжувати цю дурну брехню, хлопче ".
  
  
  Прем'єр та перекладач обмінялися кількома словами. Хелу Пізу не потрібен був переклад. Йому сказали йти до біса.
  
  
  "Добре. Ось воно. Ми збираємося надати вам нашу командну структуру оборони. Чого ми хочемо, то це вашого розуміння того, що ми не стоїмо за цією безвідповідальною спробою пробити озоновий щит. Все, про що ми просимо, це зробити паузу у вашому марші. до руйнування світу”.
  
  
  Перекладач почав пояснювати миролюбство росіян, і Хел Піз сказав йому, що це не цікавить. Його занудило, коли російські офіцери почали вивчати схему американської оборони. Він побачив кілька кивків. Вони знали, що одержали реальну інформацію. Один із офіцерів зник приблизно на п'ять хвилин, а потім повернувся. Він лише кивнув Прем'єру. Потім прем'єр зник. Прем'єра була відсутня більш короткий час.
  
  
  Перекладач навіть не знадобився. Після того, як російський прем'єр склав руки на грудях, Піз зрозумів, що йому відмовили.
  
  
  Перекладач почав із заперечення нової, більш ненадійної зброї, і Піз перервав її.
  
  
  "Гей, приятель. Ти що, з глузду з'їхав? Ми тільки що підставили вам черево, ублюдки. Чого ви хочете? Ви хочете війни? Що ви збираєтеся виграти? Ти відповиш мені на це? Ти підеш до свого боса і скажеш йому, що він божевільний? Ти починаєш те, чого ніхто не виграє, а тим часом, якщо ми не вибухнемо себе, ми всі напевно підсмажимося, як котлета з квасолі чилі”.
  
  
  Він отримав ту ж відверту брехню про мирні наміри Росії.
  
  
  "Послухайте, з озоновим шаром відбувається щось таке, що лякає нас не менше, ніж вас. Ми хотіли довести вам це, показавши наші плани захисту. І ось вони тут, а ви все ще чините опір. Нам потрібна ваша допомога, щоб дістатися джерела. чорт візьми, ми знаємо, що вона вразила вашу територію... Ми знаємо, що ви повинні знати про це... Ми хочемо працювати з вами над порятунком усього цього проклятого світу. "
  
  
  Прем'єр на мить задумався, пішов, а згодом повернувся. "Якщо ви хочете знати правду, - сказав прем'єр через перекладача, - ми точно знаємо, що ви, американці, найбільші брехуни на землі".
  
  
  Хел Піз мало не вчепився прямо в його товсту російську горлянку, прямо там, у Кремлі. Тремтячи, він стримався. Йому не треба було турбуватися. Якби він вибив очі російському прем'єру, він не зміг би завдати більшої шкоди, ніж завдав.
  
  
  Олексій Земятін спостерігав за тим, що відбувається через одностороннє дзеркало. Він спостерігав і чув, як американець стверджував, що він знав, що хтось інший смикає за ниточки і що ця людина повинна зрозуміти, що кінець світу був кінцем світу як для Росії, так і для Америки.
  
  
  Через пристрасть цієї людини Земятін був майже готовий довіряти. За винятком того, що Олексій Земятін знав, що робить ця людина, і давно навчився не довіряти своїм емоціям. Занадто багато людей залежало від його рішення, щоб він довіряв чомусь такому ненадійному, як інстинкт. Іноді це, звісно, могло бути правильним. Але це ніколи не замінювало факту.
  
  
  І надто багато людей уже загинуло, намагаючись з'ясувати факти, щоб Земятін міг потурати цій абсолютній суті егоїзму: здогад.
  
  
  Тому він відчував, що ця людина каже правду. Але це було далеко не так важливо, як те, що він знав останні півгодини.
  
  
  Навіть коли літак містера Макдональда Піза вилетів до Росії, американці випробовували свою зброю. І не було жодних сумнівів у тому, що це був американський уряд, а не якийсь ренегат, якийсь дрібний бізнес десь, який не звітував перед урядом. Земятін міг змиритися з тим, що бізнес процвітатиме. Він знав, наскільки здоровим і неконтрольованим був чорний ринок у Росії, де мало бути чорного ринку. Жодного ринку взагалі, крім держави, яка чудово забезпечує потреби кожного.
  
  
  Але ціна за правду вже була сплачена. Звіт, зібраний із багатьох джерел - деякі з них зараз в американських в'язницях, тому що їхня безпека перестала бути фактором, - за іронією долі, з'явився в той самий момент, коли містер Піз почав свою промову. Олексій слухав навпіл. Від того, що він прочитав у звіті, у нього похололи кістки. Це було схоже на те, як усі німецькі війська збиралися перед вторгненням до Росії: потяги, бронетехніка, боєприпаси, продовольство. Нічого з цього не можна було прогаяти. Американці виявилися набагато проникливішими, навіть проникливішими, ніж він думав раніше.
  
  
  Американці лише за день до цього визначили, що вони можуть зробити всю російську бронетехніку в Європі та Азії марною. Вони могли б залишити Матушку Росію лише з піхотою та танками, які не могли рухатися.
  
  
  Америка готувалася знищити оголених обладунками російських піхотинців у такій кількості, що нацисти почервоніли б. Планувалося сухопутне вторгнення до самої Росії. І це мало спрацювати, навіть із меншими силами НАТО. Удар прямо в серце Росії, і будь-який опір було б безжально придушене. Спочатку ракети, потім бронетехніка, потім серце Росії буде вийнято та випалено насухо. Звичайно.
  
  
  Навіть у той час, як американські техніки та російські військові техніки вивчали великі карти та області виявлення, які були, як визначили російські, абсолютно справжніми, Земятін вимагав подробиць. У деталях криється щоправда.
  
  
  Офіцери бігали до особистої кімнати фельдмаршала і назад з клаптиками паперу, звітами, а іноді й з офіцером, який отримав початковий звіт.
  
  
  Американці справді провели тест. Це було зафіксовано негайно, бо російські спостерігачі були напоготові. До речі, йому сказали, що британці також це зафіксували. Незважаючи на серйозні ушкодження, британська система все ще функціонувала.
  
  
  "Американці не попередили британців про наше проникнення. Вони мали знати. З того, що мені повідомили, вони мали знати".
  
  
  "Вони знали, сер, але на даний момент немає жодних вказівок, товариш фельдмаршал, що вони якимось чином повідомили своїх передбачуваних союзників".
  
  
  "Не потрудився повідомити", - сказав Земятін. Він відчував, що йому потрібна вода для цього.
  
  
  "Щось погане, сер?"
  
  
  "Коли ви берете участь у змаганні з риболовлі, і ваш суперник упіймав піскаря, ви зупиняєтеся, щоб відібрати його у нього?"
  
  
  "Американці полюють за більшою рибою?"
  
  
  "Американці набагато проникливіші, ніж ми коли-небудь уявляли. На даний момент, якщо вони вірили, що я маю надійну перевагу, чи повинні вони переконати мене в цьому? Продовжуйте".
  
  
  "Цього разу менша тривалість стрілянини. Точніша".
  
  
  "Точність збройового рівня", - сказав Земятін.
  
  
  "Мабуть, сер".
  
  
  "Так що, якби вони використовували це, скажімо, по всьому фронту, це могло б бути настільки коротким, щоб не наражати на небезпеку решта світу". Земятін, звичайно, здогадався про ключову розгадку: пристрій був зброєю. Був час, коли сама Росія накопичила стільки важкої атомної зброї, що її застосування, як визначили їхні вчені, зруйнувало б їхнє життя. За іронією долі, коли було винайдено чистішу зброю, як її називали, це стало б сигналом не про те, що винаходи були гуманнішими, а про те, що вони з більшою ймовірністю могли бути використані на війні.
  
  
  Американці зробили фторвуглецевий пристрій збройового класу.
  
  
  "Я міг би додати, сер, - сказав офіцер, - що ми підключили до мережі весь американський континент, щоб визначити місцезнаходження джерела".
  
  
  "Це не вдалося?"
  
  
  "Ні, сер. Ми виявили джерело, сильно ризикуючи живою силою. Я думаю, американці, мабуть, спіймали близько п'ятнадцяти наших людей. Пріоритетом була не безпека, а успіх".
  
  
  "Так добре".
  
  
  "Ми попередили машини. Насправді люди, які їхали з посудом на своїх автомобілях, як тільки спрацював пристрій".
  
  
  "Це привернула б увагу".
  
  
  "Ось чому ми втратили так багато оперативників. Але це також дозволило нам встановити, що промінь був згенерований на північ від американського міста Бостон, у районі високих військових та промислових технологій".
  
  
  Зем'ятін знав місцевість. Це була вторинна атомна мета у бойовому порядку росіян, військова ядерна. Первинними були ракети, а потім з'явилися бази, що їх створили. Армії, звісно, можна було б проігнорувати з огляду на керівництво.
  
  
  Але Земятін, далекий від радості, попередив російських генералів, щоб вони не раділи американській некомпетентності. Якщо згадати Другу світову війну, то американців тоді теж вважали некомпетентними і вони виграли війну на двох морях, розгромивши армії, які роками готувалися.
  
  
  У бойовому порядку російських американські сухопутні війська були позначені як низькопріоритетні. Тепер з тим, що він бачив з Америки, вони раптово ставали головним пріоритетом, якщо їм не протистояла чудова російська бронетехніка.
  
  
  Тест складався із п'ятдесяти нових автомобілів, дорогих автомобілів, досконаліших, ніж могли побудувати росіяни.
  
  
  "Протягом п'яти секунд товариш фельдмаршал, кожна з цих машин була непрацездатна. Навіть фарба не була пошкоджена".
  
  
  "Наскільки непрацездатно?"
  
  
  "Вся електроніка вийшла з ладу".
  
  
  "На них немає інших міток?"
  
  
  "Ні подряпини. Але що важливіше, агент, який отримав цю інформацію, був схоплений американцями. І вони допитали його про те, що він знав про це, ніби він був причиною".
  
  
  "Виправте обман".
  
  
  "Але це ще не все. Як ви знаєте, Америка – комерційна країна. Ми з'ясували, кому належала ця земля, хто купив машини і хто заплатив людям за спробу їх завести".
  
  
  "Так".
  
  
  "Не на військових".
  
  
  "Звичайно, ні", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Підставні корпорації. Ми підрахували, що їм обійшлося щонайменше втричі дорожче приховування того, хто керував експериментом, ніж його проведення".
  
  
  "ЦРУ". - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Звичайно", - сказав офіцер. "Фіктивні корпорації, безкінечні гроші. Наші старі друзі".
  
  
  Зем'ятін застогнав, ніби його вдарили. А потім, з почуттям безпорадності, якого він не відчував відколи був хлопчиком, сказав молодому офіцеру:
  
  
  “Бачиш?
  
  
  "У нас досі є наші ракети, фельдмаршал", - сказав молодий офіцер.
  
  
  "Так. Звичайно, вони все ще у нас", - сказав Земятін, відпускаючи його, коли прем'єр вийшов із-за столу з іншого боку звуконепроникного одностороннього дзеркала. Якщо молодий офіцер дізнається про те, що ракетна батарея стала непридатною, його, ймовірно, доведеться убити разом з будь-ким із тих, хто йому розповів.
  
  
  Вступила прем'єра.
  
  
  "Офіцери кажуть, що американські схеми справжні. Абсолютно справжні. Я думаю, ми маємо поділитися з ними зараз тим, що ми знаємо про цю зброю. Зрештою, фельдмаршал, який сенс будь-кому з нас жити у світі, де ми не можемо жити “Це гарне зауваження, зроблене американським мільйонером”.
  
  
  "Якби він прийшов до тебе з луком і стрілами, ти зняв би штани, нахилився і розсунув щоки, прем'єр?" сказав Зем'ятін.
  
  
  "Я все ще твій прем'єр".
  
  
  "Вони надають вам свої оборонні заходи, тому що вони їм не потрібні. Вони не будуть мати значення у наступній війні. Єдине, що стоїть між нами та американським танком за цими стінами, - це їхнє незнання того, що вони можуть зробити з нашими ракетами . От і все ".
  
  
  І згодом він пояснив, що американці зробили з автомобілями.
  
  
  "Якщо вони можуть зробити марними передові технології Porsche, Cadillac, Citron і все глянсове японське барахло, ви дійсно думаєте, що у них виникнуть проблеми з примітивною електронікою російського танка? Це те, що ти думаєш?"
  
  
  "Вони збрехали нам", - сказав прем'єр.
  
  
  “Ви думали, вони були чесні? хочемо лише одного – щоб вони дали нам цю зброю. Визнайте, що вона у них є, і передайте її”.
  
  
  "Вони брехуни. Вони найбільші брехуни у світі".
  
  
  "Інша сторона одностороннього дзеркала, прем'єр", - сказав Земятін, киваючи туди, де чекав американець. І американський, і російський штаби, як і раніше, обмінювалися інформацією в найдружнішій манері, на яку тільки були здатні інженери, з нейтральністю наукового факту. "Те, що вони надали нам цю інформацію про свою оборону, є для мене остаточним доказом того, що вони мають найкращий захист, той, який відкриває небо і робить наші ракети і танки марними".
  
  
  Земятін спостерігав, як прем'єр повернувся до американця і сказав йому, що він брехун. Він бачив, що американець був обурений. Це був той вчинок, у який він би повірив, якби він не мав доказів того, що американці брехали.
  
  
  Пізніше, по дорозі назад до Америки, містеру Макдональду Пізу сказали, що монета за співпрацю має бути виплачена зброєю, у пошуках якої, як він усе ще наполягав, Америка хотіла допомоги.
  
  
  Йому сказали на випадок, якщо Америка не знала, що це було на північ від Бостона. Піз відправив цю інформацію безпосередньо до Америки.
  
  
  Америка знав про це, йому повідомили. Вони досі шукали зброю.
  
  
  Гарольд В. Сміт знову отримав звістку від свого президента, і цього разу довіра була забарвлена сумнівом.
  
  
  "Зброя не в Ханої. Вона тут. Десь на північ від Бостона", - пролунав голос Президента. "Я доручив його пошуки нашим державним установам".
  
  
  "Добре", - сказав Сміт. Він не мав такого его, яке б вимагало, щоб він залишався відповідальним за проект, до якого його приставили. Це було однією з вимог, що висуваються до нього при отриманні цієї роботи в першу чергу.
  
  
  "Ви знаєте, які збитки, що вводять в оману, могли б бути завдані, якби ми грунтували все на переконанні, що зброя була в Ханої? Вони нам не вірять, і, чорт забирай, я б теж не повірив, Сміт. Тепер відправляй своїх людей в районі Бостона, і ми зв'яжемося з ними, коли і коли, або якщо і коли ми це знайдемо ".
  
  
  "Не можу цього зробити".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Один із них на шляху в Ханой".
  
  
  "А інший?"
  
  
  "Я не думаю, що він звертається до нас, сер".
  
  
  "Я хочу, щоб ти пам'ятав, Сміте, що коли людська раса залежала від тебе, ти підвів її".
  
  
  "Я знаю, сер".
  
  
  "Перезвони мені, як тільки дістанешся до когось із них. Я не можу в це повірити. Ти, остання і найкраща надія Америки".
  
  
  "Так, сер", - сказав Сміт. Коли Римо зареєструвався знову, він збирався попросити його надати більше інформації про цю жінку. Чи був Римо якимось чином закоханий?
  
  
  Гарольд В. Сміт не знав. Раніше він думав, що не розуміє Чіуна.
  
  
  У Москві росіяни починали розуміти багато речей. Молодий полковник, який очолював загони вбивць, отримував звіти про місцезнаходження одинокого американського агента та рудоволосої жінки. Вони зареєструвалися у Сан-Гауті. Вони реєструвалися в аеропорту. Він прямував у Ханой.
  
  
  "Я думаю, сер, що Ханой був би підходящим місцем для його страти", - сказав полковник Іван Іванович. Він навчався у російських школах. Його батько до нього був співробітником КДБ і служив із Зем'ятиним під час Великої Вітчизняної війни. Тож молодого полковника точно навчили не молитися. Саме в цей час, розмовляючи з людиною, яка жахнула його, він відкривав способи попросити Всевишнього про допомогу.
  
  
  "Так", - сказав Зем'ятін. "Але я спланую деталі придушення".
  
  
  "Сер, так, сер", - сказав полковник Іван Іванович негіднику, який так вразив його почуття на самій площі Дзержинського. Старий негідник навмисно вбив ні в чому не винного офіцера.
  
  
  Без жаху в серці молодого полковника була б тисяча причин не робити певних дій і ще тисячі записок.
  
  
  Але найдивнішим фактом із усіх було те, що Земятін не був жорстокою людиною. Він ніколи не був жорстокою людиною. Він ніколи не вбивав іншу людину без причини. Він був безжальний, але він ніколи не мав особливого вибору. Події зробили його тим, ким він був. Все, чого Олексій Земятін коли-небудь справді хотів, це бути добрим дворецьким.
  
  
  І оскільки фельдмаршал Олексій Земятін, великий діяч російської революції, колись був дворецьким, ніщо з того, що американець чи будь-хто інший, навіть його начальство, не міг сподіватися сказати, чи не зупинило б його заплановану атаку. Його надто жорстоко та надто добре вчили тому, що у всесвіті немає нікого, кому можна довіряти.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  "Олексій, Олексій", - покликала його мати. "Граф хоче бачити тебе зараз".
  
  
  Олексій Зем'ятін почув дзвінки, коли був у коморі, спостерігаючи за сріблом, яке треба було відполірувати на французький манер. Не має значення, що йому не вистачало блиску тонкого російського срібла. Граф, як і багато росіян, хотів все французьке. Ось чому він узяв із собою юного Олексія до Франції перед війною. На щоденній службі було достатньо срібла, щоб прогодувати двісті кріпаків протягом року. Тоді молодий Олексій Земятін не надавав цьому великого значення.
  
  
  Срібло належало графові, і найважливішим щодо двохсот голодних кріпаків, думав Олексій, було те, що він не був одним із них. І він би присвятив своє життя тому, щоб зберегти його таким.
  
  
  У молодості у Олексія були тонкі різкі риси обличчя, що мало чим відрізнялися від самого графа, що дало життя чуткам про те, що в його жилах текла шляхетна кров. Він не зробив нічого, щоб перешкодити цьому, хоча його мати сказала йому, що його батько насправді був купцем, який провів ніч у маєтку, зробив їй комплімент і залишив її з Олексієм, якого вона вважала справжньою радістю свого життя.
  
  
  Олексій не вибіг із буфетної, коли граф покликав його. Він переконався, що срібний рахунок був правильним, коли передавав його старому дворецькому. Він рано виявив, що тільки тому, що було логічно, що люди повинні бути чесними, це не обов'язково робило їх такими.
  
  
  Олексій не довіряв жодному з них. Єдиною людиною, якій він довіряв, окрім своєї матері, був граф. Він був ідеальним чоловіком. Граф Горбатов був великим батьком маєтку, що простягався більш ніж на сто миль і містив від сорока до вісімдесяти тисяч душ. Ніхто не знав точного числа. Тоді ніхто не вважав землеробів на полі або тих, хто народився і помер у холодній темряві, яка була селянською халупою.
  
  
  Селяни вірили, що граф Горбатов вищий за брехню. До певної міри, як і багато селян, Олексій прийшов до переконання, що якщо в маєтку не буде господаря, поля більше не забезпечуватимуть їжу. Багато хто відчував, що це граф і Бог дали їм життя.
  
  
  "Олексію, поспішай", - сказала його мати. Вона працювала покоївкою на одному з поверхів, і це було дуже важливо. Бути служницею в маєтку замість кріпака означало ще десять-двадцять років життя. Це було так просто і дуже цінно.
  
  
  "Швидше, скоріше, він кличе", - сказала його мати. Вона завжди боялася, що Олексій не відповість досить швидко, і його відправлять у поля.
  
  
  Він усміхнувся їй і зрозумів, що вона пишається ним у його позолоченій уніформі та напудреній перуці, такій схожій на королівського слугу з якогось стародавнього французького королівського двору. Навіть його взуття коштує суму, еквівалентну річному доходу селянина.
  
  
  Олексій твердою ходою пройшов у ранкову вітальню, де граф сидів у оббитому шовковому кріслі, такому шикарному, що воно загрожувало обволікати його тендітне старе тіло.
  
  
  "Ваше превосходительство", - сказав Олексій, офіційно входячи у простору, вистелену килимами кімнату. Він підвівся, його ноги були симетричні, туфлі стикалися підборами, руки витягнуті з боків для чіткого поклону. Він відчував запах солодких приправ до ранкового напою хазяїна. Як і кожен слуга, він рано навчився контролювати свій голод, крім усього іншого. Цей контроль мав велике значення щодо його виживання, і потім й у виживання цілої нації. Оскільки голод, як і паніка, був лише емоцією. Якщо можна було ігнорувати одне, то можна було ігнорувати й інше. Молодий Айексей стояв, чекаючи, коли старий заговорить.
  
  
  "Олексію, я збираюся присвятити тебе у свою таємницю, юначе".
  
  
  "Дякую вам, ваше превосходительство", - сказав Олексій.
  
  
  "Йде велика війна. Дуже велика. Ми її не виграємо".
  
  
  Олексій уклонився, показуючи, що почув.
  
  
  "Ви, мабуть, не розумієте військову стратегію. Це для людей іншої крові. Але це не ваша вина і не ваш обов'язок. Дуже скоро сюди прибуде багато солдатів".
  
  
  "Ви хочете, щоб ми приготувалися до нападу німців, ваше превосходительство?"
  
  
  "Не німці. Це будуть російські солдати".
  
  
  "Ви хочете, щоб ми підготувалися до прийому російських солдатів?"
  
  
  "Ні. Ми нічого не можемо з ними вдіяти, окрім як забратися з дороги. Олексію, наші солдати відступають і дезорганізовані. Дезорганізована армія - це натовп. Вони грабуватимуть. Вони будуть мародерствувати і ґвалтувати. Ми повинні вивезти цінні речі, але ми не можемо підняти тривогу інших людей у маєтку. Ми повинні підготувати все в таємниці.
  
  
  Тоді Олексій вірив, що якимось чином це було на благо маєтку. Минали дні, дні, протягом яких селяни могли зміцнитись, могли бути попереджені про наближення натовпу. Але нікого не попередили і оскільки Олексій довіряв графу, він навіть не сказав про це своїй матері. Він запакував срібло до світанку і золото до наступного світанку. Він особисто складав списки і говорив іншим слугам, що їхня праця не знадобиться. Вони охоче сприйняли це як шанс звільнитися з роботи і не ставили запитань.
  
  
  Одного разу вночі граф сам розбудив Олексія і наказав йому негайно та тихо одягатися для довгої подорожі. Екіпажі та візки були забиті протягом кількох днів. "Я повинен розбудити свою матір, ваше превосходительство".
  
  
  "Не турбуйся про неї", - сказав граф.
  
  
  І Олексій, беззастережно довіряючи графові, виконав наказ. Вони виїхали до світанку. Коли вони зупинилися, був вечір, а вони все ще перебували в маєтку. Граф, як усім було пояснено, робив невелику поїздку до Москви, щоб порадитися з новим урядом. Цар зрікся престолу, парламент марно намагався керувати справами у Москві, і граф прямував туди, щоб надати посильну допомогу. Це було схоже на звичайну подорож, в якій було на кілька вагонів більше, ніж потрібно. Коли вони зупинилися, Олексій пошукав очима свою матір. Зрештою, його запевнили, що йому не слід турбуватися про неї, тому її, мабуть, взяли із собою.
  
  
  Він не знайшов її. Але це було неможливо, він не бачив її, бо його робота навколо вагонів тримала його дуже зайнято. На другий день він ще не міг знайти її, ні на третій.
  
  
  На четвертий день він зрозумів, що там її немає, і попросив поговорити з графом.
  
  
  "Ваше превосходительство, ви сказали, що я не повинен турбуватися про свою матір. Але я не можу знайти її в цьому каравані".
  
  
  "Твоя мати? Твоя мати?"
  
  
  "Так, ваше превосходительство, Земятін. Покоївка з другого поверху, Наташа. Дещо важкувата. Не дуже".
  
  
  "Я не знаю. Чому ти турбуєш мене з цього приводу?"
  
  
  "Бо я не бачу її. Коли ти сказав мені не турбуватися про неї, я відчув таку полегшення, що міг би поцілувати твою благословенну руку".
  
  
  "Я не знаю про неї. Повертайтеся до екіпажів", - сказав граф. Він наказав розбити намети на узбіччі дороги свого нічного відпочинку.
  
  
  І тоді Олексій зрозумів, що граф мав на увазі, що про неї не варто турбуватись, а не те, що вона була надійно захищена. Лише роки тренувань, цей ідеальний контроль російського слуги під керівництвом безжального господаря, утримали його від того, щоб виплеснути свій гнів.
  
  
  "Дякую вам, ваше превосходительство", - просто сказав він і відкланявся. Але за межами намету він був сповнений рішучості врятувати свою матір. Спочатку він подумав про вкрасти коня з одного з фургонів і повернутися назад. Але кінь був би помічений. Він подумав, щоб повернутися пішки. Але з диких чуток, сотні тисяч чоловіків уже грабували сільську місцевість. Його матері, якби мала час, вистачило б розуму втекти, і в цьому випадку її не було б у маєтку. Можливо, вона ховається, і в цьому випадку він не міг би її знайти.
  
  
  Навіть не розуміючи, що відбувається, молодий Олексій Земятін відкривав у собі приголомшливий талант стратега та тактика. Він зрозумів, що бігти в істериці назад у маєток - це не спосіб знайти свою матір - насправді він міг бути вбитий графом, який боявся, що його кине хтось, хто знав про скарб.
  
  
  У Москві Олексій дуже просто відокремив граф від свого золота, імовірно зануривши його на єдиний потяг, що прямує в єдиний відкритий порт, що прямує на захід: Мурманськ. Ящики із золотом, звичайно, були муляжами. Графа також запевнили, що Земятін просидить зі скриньками весь шлях від Москви до Мурманська.
  
  
  Коли граф сказав Олексію на вокзалі, що він завжди матиме роботу, Олексій зрозумів, що його план спрацював. Він поцілував руку своєму господареві і відправив його на життя у болісній бідності з бездоганним поклоном та брехнею.
  
  
  "Я буду в багажних вагонах із ящиками", - сказав Олексій.
  
  
  Він не намагався піднятися на борт, а вирушив до московської штаб-квартири Леніна. Вже тоді Олексій знав, що йому потрібні люди, щоби знайти його матір. Вони були у комуністів. Вони також мали дисципліну, і він досить холоднокровно розрахував, що вони збираються захопити уряд. Вони не вірили у демократію. Вони навіть не вірили у пролетаріат. Вони вірили у перемогу. Це було все, у що тепер вірив і колишній дворецький.
  
  
  За день до цього він розробив план, за допомогою якого комуністам було б найпростіше вкрасти золото та срібло і таким чином допомогти фінансувати їхнє повстання у цей вирішальний момент у їхній історії. Все, чого він хотів, за його словами, служити революції. Але він вважав за краще служити в молодій організації таємної поліції партії як секретар Леніна.
  
  
  Він був єдиним орком, який не мав освіти чи віри в марксистську теорію, і це швидко дозволило йому стати довіреною особою Леніна. Його геній дозволив йому стати Великим.
  
  
  Він так і не знайшов своєї матері. Мільйони людей загинули у ті перші жорстокі роки. Голод поширився по всій країні. Усередині Росії йшли війни на кількох фронтах, і коли Олексій нарешті зміг виділити робочу силу для пошуків своєї матері, маєтку більше не існувало. Умови були настільки жорстокими, що канібалізм знову з'явився в Росії вперше за тисячі років.
  
  
  Молодший офіцер, який знав про пошуки та початок Олексія, якось запитав його, чи планував він свою помсту, змусивши графа Гарбатова жити у злиднях, щоб компенсувати те, що він так і не знайшов своєї матері.
  
  
  "Помста?" спитав він. Він був спантеличений цим словом. Ні. Ніколи не було ідеї помсти. Йому потрібно було золото та срібло, щоб допомогти цій новій партії захопити владу. Йому було начхати на графа Горбатова. Він ніколи не прагнув помсти і навіть не практикував жорстокість. У найважчі часи він був ідеальним дворецьким, який тримав під контролем такі емоції, як голод. Він зробив те, що було потрібне.
  
  
  Але він проникливо не дозволив підлеглому думати, що він вищий за помсту. Люди, які думали, що ви, можливо, захочете поквитатися, з меншою ймовірністю перейдуть вам дорогу. Помста мала сенс тільки якщо ви її рекламували. Справжньою метою був не той, кого ви покарали, а той, хто думав, що ви можете покарати його.
  
  
  Таким чином, через багато років, коли світ був на межі руйнування, коли молодий полковник КДБ, відправляючи групу знищення в Ханой, згадав, що "тепер ми дістанемо його за те, що він зробив з нами в Лондоні", Земятін не став перешкоджати цій дурниці. Він увібрав повідомлення, які складали картинку перед вбивством, і поставив просте запитання.
  
  
  "Чому вони згадали, що він не носить наручного годинника?"
  
  
  "Я вважаю, товаришу фельдмаршал Земятін, що Сан-Гаута - бідна країна, і більшість північноамериканців носять годинник. Цей не носив. Про це згадувалося".
  
  
  "Чому він не носив наручного годинника?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав полковник, відчуваючи, як під коміром його мундира виступає піт.
  
  
  "Давайте з'ясуємо. Можливо, ми зможемо з'ясувати. Вас не дивує, що тут людина працює в цивілізованому світі і не носить годинника?"
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Я маю на увазі, - сказав Земятін, - що, можливо, нам слід з'ясувати, чому йому не потрібно визначати час, чи здатний він визначати час без годинника. Можливо, у нього навіть десь захований годинник. Я не знаю . Ти не знаєш. З'ясуй."
  
  
  Він не турбував себе повторенням того, що ворог досконалий, поки не показав вам, як ви можете його вбити. Молодий полковник робив те, що йому казали. Молодий полковник зробив би в точності те, що йому сказали, тому що він вірив, що Земятін жорсткий і безжальний, тоді як правда полягала в тому, що Великий був лише безжальний. Він не довіряв слову молодого полковника. Він ніколи нікому не довіряв із часів графа. Чому він справді довіряв, то це страху полковника.
  
  
  Але коли він залишав офіс, у ньому самому виникло щось схоже на страх. Це було чимось, що зупиняло думки чи вимагало, щоб кожна функція тіла було звернено з його службу. Швидше, це було питання, яке він ставив собі. Коли цей самотній американець мав намір показати їм усім, як його вбити?
  
  
  Під час польоту в Ханой на борту швейцарського літака Римо дозволив собі поспати п'ять хвилин. Кеті спробувала вкластися о четвертій. Її рука лежала на його стегні.
  
  
  "Ти колись робив це в літаку?" - прошепотіла вона.
  
  
  Світло було тьмяним, інші пасажири спали. Римо ненавидів використання слова "це" для позначення злягання. "Це", здавалося, символізувало злягання на кожному безглуздому автомобільному бампері, який проїжджав американськими автострадами. Дайвери занурювали "це" глибше. Гравці в бридж робили "це" з витонченістю, а вершники на конях робили "це" без сідла.
  
  
  "Це?" – перепитав Римо.
  
  
  "Ти знаєш", - прошепотіла Кеті, коли її мова торкнулася його вуха. Вона могла б присягнути, що його вухо пригнулося.
  
  
  "Так, звичайно, я знаю. І відповідь, мабуть. Я робив це в літаках, але з людьми, з якими я хотів це зробити".
  
  
  "Ти знаходиш мене непривабливим?"
  
  
  "Ні", - сказав він. "Ти прекрасна".
  
  
  "Тобі не подобаються жінки?"
  
  
  "Мені подобаються жінки. Мені просто не подобаються люди, які використовують слово "це", коли мають на увазі злягатися".
  
  
  "Це так несексуально – говорити "сукуплюватися"".
  
  
  "Не на мене. Спробуй", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Римо, давай скупимося".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Бачиш, хіба це не простіше, чим багато ходити навколо та навколо?"
  
  
  "Я б віддала перевагу ходити навколо і навколо", - сказала Кеті.
  
  
  Римо взяв її руку і ніжно перемістив на її стегно, де він об'єднав тепло її тіла зі своїм, викликавши несамовите бажання піднятися по стегну через все тіло Кеті.
  
  
  Вона застогнала. Стюардеса висунула голову через фіранку. Вона побачила двох людей, які сиділи поряд один з одним. Чоловік помахав рукою.
  
  
  "Я чула про людей, які це роблять у літаках, але не за п'ять секунд", - сказала вона іншій стюардесі. "Всього кілька секунд тому вони сиділи прямо".
  
  
  Кеті уткнулася головою в руку Римо. "Як ти це зробив? Це було чудово".
  
  
  "Я цього не робив, це зробило твоє тіло".
  
  
  "Ти робиш так багато дивовижних речей", - сказала Кеті. Вона не думала, що він справді вирушить у Ханой, принаймні, не відразу, ось так. Вона думала, що йому може знадобитися певний час, щоб потрапити до цієї комуністичної країни. Це дало б їй час добре змінити одяг і, якщо пощастить, отримати контроль над генератором фторвуглецевого променя. Це було б неважко. Було б потрібне все корпоративне маневрування, щоб потертися про Рімера Болта на кілька миттєвостей.
  
  
  Але часу не було. Як тільки вони вибралися з Сан-Гаути, ця людина, не гаючи часу, дісталася Ханоя. Кеті була впевнена, що він працює на якийсь уряд, можливо, на її власний. Зрештою, він був справжнім американцем, хоча мав деякі дивні звички в їжі.
  
  
  У великому американському місті поза Сан-Гаути він зробив один телефонний дзвінок. І протягом години досить успішного вигляду жінка на задньому сидінні лімузина з водієм під'їхала до телефону, яким він користувався у маленькому кіоску біля великої крамниці.
  
  
  "Ви шукаєте вулицю Вальдес?" спитала жінка.
  
  
  "Хвилинку", - сказав Римо. А потім він прошепотів Кеті: "Ти пам'ятаєш ті слова, які я просив тебе не забувати?"
  
  
  "Так", - відповіла Кеті.
  
  
  "Ким вони були?"
  
  
  "Я шукаю великого бакалійника".
  
  
  "Великий бакалійник?" – перепитав Римо.
  
  
  "Так", - сказала Кеті.
  
  
  Римо підморгнув. "Я ненавиджу цей кодовий піпідинг".
  
  
  "Супермаркет", - голосно сказав він жінці.
  
  
  Жінка поплескала свого водія по плечу, показуючи, що йому слід виїхати.
  
  
  "Він шукає великого бакалійника", - крикнула Кеті.
  
  
  "Вірно", - сказав Римо.
  
  
  Жінка зупинила свого водія та вручила Римо маленький портфель. Потім вона виїхала. У портфеля була проста застібка-замочка. Римо мить вовтузився з нею, а потім просто зламав її. Кеті помітила, що йому потрібно було лише звільнити батончик.
  
  
  Усередині були два гаманці з паспортами та пластикова камера. На паспортах були імена, та без фотографій. Також був металевий пристрій для зняття відбитків, дуже схожий на корпоративний друк.
  
  
  Кеті впізнала камеру. На ній було зображення двох усміхнених дітей на тлі сонця, що яскраво світить, позаду них. Це називалося "Insta-Tot", перша камера миттєвої дії, якою могла користуватися чотирирічна дитина. Інструкції були на картинках, а слова були адресовані батькам. Вони сказали, який кайф отримає дитина, освоюючи цей абсолютно простий пристрій. Їм було так легко користуватися, що навіть не були потрібні слова. Просто дотримуйтесь картинок. У ньому пропонувалося, щоб батьки дозволили своїм дітям розібратися в цьому самому, якщо вони мали досвід роботи в дошкільному закладі.
  
  
  "Я не знаю, куди йде плівка", - сказав Римо. "Чому вони роблять такі речі? Куди йде плівка?"
  
  
  "У роті у кролика", - сказала Кеті. Вона вказала на той бік камери, де зуби усміхненого кролика оточували квадратний отвір. Потім вона вказала на плівку. Плівка являла собою довгастий квадрат, що точно повторює форму отвору. На одному кінці була фотографія яскраво-жовтогарячої моркви. "Морковка вирушає кролику в рот", - сказала Кеті.
  
  
  "Чому вони цього не сказали?" - Запитав Римо.
  
  
  Кеті вказала на картинку на упаковці Insta-Tot. Пролунало клацання.
  
  
  "Ти щойно сфотографував свою ногу", - сказала Кеті.
  
  
  "Чому вони не говорять тобі про ці речі?" спитав Римо.
  
  
  "Я вважаю, ці фотографії для наших паспортів".
  
  
  "Так. Це доставить нас обох у Ханой".
  
  
  Кеті О'Доннелл направила усміхнене інстаграмне сонечко на справжнє сонце. Потім вона приклала велике блакитне око камери до свого ока. Потім вона натиснула на носа кролика.
  
  
  Знімок з'явився за хвилину, лише трохи розмитий, досить гарний для паспорта.
  
  
  "У тебе талант", - сказав Римо. Потім вона вклала камеру йому в руки, поклала його пальці на ніс кролика, направила камеру на її обличчя, відступила назад і сказала йому зробити знімок. На третьому кадрі він одержав її фотографію.
  
  
  Він зім'яв фотоапарат у руках і віддав їй металевий друк. Вона вклеїла обидві фотографії у паспорт із печаткою. Хтось дістав Римо печатку Сполучених Штатів Америки протягом години. Йому було доручено вбити її. Він зробив це швидко, руками, начебто поліруючи її. Він перетворив печатку на міцний металевий блок, який з дзвоном викинув надвір.
  
  
  "Як ти це зробив?"
  
  
  Ще більш дивною була його відповідь. З погляду сили та сутності, містичні концепції, які він пояснював, були дуже близькі до заплутаної атомної теорії.
  
  
  З одного боку, він міг робити зі своїм тілом чудові речі. З іншого боку, він сипав метафізичними поясненнями, схожими на дитячі віршики. Проте він не зміг розібратися з інструкціями для чотирирічної дитини.
  
  
  Вона спитала його про це.
  
  
  "У мене є деякі труднощі із механічними речами", - зізнався Римо. "Але коли вони без необхідності плутають вас із вказівками, тоді все стає неможливим".
  
  
  "Що вас бентежить у тому, щоб натиснути кролику на ніс?"
  
  
  "Ну, чи бачиш, ти вчений. Ти розумієшся на подібних речах", - сказав Римо.
  
  
  "Я також зрозуміла, що таке морквина у роті у кролика", - сказала Кеті.
  
  
  "Добре, ти можеш бути розумником з цього приводу, але тебе найняли для проекту в Малдері. і ти справді знаєш, що ми шукаємо. Ти дізнався б це, якби ми це знайшли".
  
  
  "Думаю, я б так і зробила", - сказала Кеті. Вона не була впевнена, як вони зможуть вибратися з цієї комуністичної столиці, але просте спостереження за силою цього чудового чоловіка задовольнило б її назавжди, навіть якби її тримали в якомусь таборі для військовополонених. Якби колись стало гірше і її схопили, вона могла б пожертвувати тим, що знала заради своєї безпеки. Окрім того, чоловіки є чоловіки. Вона б щось придумала, якби довелося.
  
  
  Але вона не думала, що їй доведеться. Більш ніж ймовірно, що вона побачить слід із розірваних тіл, кожне з яких викликає чудове трепет у всій її нервовій системі.
  
  
  Вона сподівалася, що, можливо, навіть виникнуть проблеми з потраплянням до групи на шляху до Ханой і що йому доведеться вбити, щоб витягти їх. Лише невелике вбивство, щоб зробити день яскравим, щоб вона знову відчула себе жіночною.
  
  
  Але обкладинки були ідеальними та незаперечними. Вони були частиною Міжнародного комітету ЗМІ за правду у Південно-Східній Азії, їхні імена були правильними, що підказало Кеті, що Римо вже проінформував про неї свого начальника. Це також сказало їй, що Римо має мати найвищий можливий пріоритет в агентстві, яке могло б швидко все зробити.
  
  
  Вона думала про ці речі в тьмяному світлі швейцарського авіалайнера, цілком задоволена чудовими руками цього чудового чоловіка на ім'я Римо. Насправді Рімер здавався Кеті таким же, як більшість чоловіків. Але Римо був не схожий на решту.
  
  
  "Я ніколи не зустрічала такого чоловіка, як ти", - сказала вона. "Ти так відрізняється від інших чоловіків".
  
  
  "Ні, я не падаю".
  
  
  "На кого ти схожий?"
  
  
  "Хтось інший. За винятком того, що він, схоже, не функціонує у сучасному світі. Я не знаю. Не порушуй цієї теми".
  
  
  "Він твій батько?" - Запитала Кеті.
  
  
  "На кшталт того".
  
  
  "Я хотів би зустрітися з ним".
  
  
  "Йди спати", - сказав Римо.
  
  
  Перед приземленням до Ханої Міжнародний комітет ЗМІ за правду в Південно-Східній Азії обговорив основний проект свого висновку щодо розслідування істини. Воно заявило, що Ханой був обвинувачений, що його рівень життя і свободи має бути скопійований рештою світу. Воно звинуватило американські ЗМІ у спотворенні.
  
  
  Людина, яка читала комюніке, була актором. Він знав новинний бізнес так, як мало хто знав. Він грав газетяра на Бродвеї та на телебаченні.
  
  
  "Ми просто хочемо побачити, як правда вийде назовні", - сказав він.
  
  
  "А як щодо сотень тисяч людей, які готові померти, щоб вибратися з В'єтнаму тепер, коли його звільнено?" сказав Римо. Згадувати про це не було сенсу. Він не збирався нічого міняти. Просто ці люди були такі впевнені, що їхній інтелект перевершує інтелект середнього американця. Було неприємно чути, як вони обговорювали, якими провінційними були американці, наскільки спотвореними були американські новини.
  
  
  "Вони не в'єтнамці. Вони китайці", - сказав представник, його зморшкувате обличчя з'являлося в багатьох телевізійних рекламних роликах, які оголошують про його готовність працювати на благо людства.
  
  
  "І що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ну, це були не в'єтнамці, які втекли, а сім'ї, які колись приїхали з Китаю", - сказав представник комітету із встановлення істини.
  
  
  "Ви хочете сказати, що вони мають бути расово чистими, щоб мати права?" - Запитав Римо. Він часто чув, як про це говорили в Штатах, коли було очевидно, що В'єтнам перетворився на кривавий концентраційний табір. Інакше навіщо б людям тікати?
  
  
  Ця людина, кожна друга пропозиція якої була про боротьбу з фашизмом, мимоволі повторювала фашистську лінію. Він міг бути нацистом і не знати, що не гуманіст. Останнє, що у світі міг собі уявити, була його власна дурість. На той час, коли літак приземлився в Ханої, було вирішено, що американські ЗМІ грубо спотворили прогресивний характер режиму Ханой.
  
  
  Завтрашній випуск новин мав бути присвячений бомбардуванням в'єтнамських рисових полів, які знищили ґрунт та створили проблеми у сільському господарстві.
  
  
  Комітет із встановлення істини все ще працював над проектом, що заперечує, що в Ханої все ще утримуються американські в'язні, але спочатку вони мали отримати дозвіл в'єтнамських військових.
  
  
  Коли вони прибули в Ханой, там були репортери, які чекали, коли лідер гурту зачитає свою заяву. Він скуйовдив волосся і розстебнув сорочку, щоб виглядати як репортер. Він прочитав заяву з почуттям каяття через те, що засоби масової інформації його власної країни спотворювали природу народу, єдиним бажанням якого було жити у світі.
  
  
  Комітет повинен був зачитати заяву в готелі про промисловий прогрес, але вони запізнилися. Рікші зламалися.
  
  
  Приємною рисою комунізму для цього актора було те, що, якщо рушники були брудними, вам не доводилося чекати на нових або терпіти нахабність прислуги, покоївку бив прямо на місці поліцейський.
  
  
  "Як ми збираємося знайти промінь?" - Запитала Кеті. "Очевидно, він захований".
  
  
  "Якщо це сховано, значить, хтось сховав це. Отже, хтось знає, де це".
  
  
  "Як ти знаходиш цю людину?"
  
  
  "Ну, якщо це не людина, а уряд, а в цих місцях все так і є, ви вистачаєте найвищого урядовця і змушуєте його розповісти вам про будь-кого, хто може знати про новий пристрій".
  
  
  "Що, якщо він не заговорить?"
  
  
  "Вони завжди падають".
  
  
  "Але якщо він справді не знає".
  
  
  "Надто погано для нього".
  
  
  "Мені це подобається", - сказала Кеті О'Доннелл. "Мені це подобається. Почніть з того хлопця з автоматом та пробковим шоломом".
  
  
  "Я почну із того, з чого захочу", - сказав Римо.
  
  
  "З чого ти збираєшся почати?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. Вулиці були похмурими та простими; навіть із дерев, здавалося, зняли кору. Очевидно, люди з'їли її. Не дивно, що на Ханоєвих вулицях не було ніякого сміття. Ті, кому пощастило, вже знайшли його та приготували собі на вечерю.
  
  
  Всюди були солдати. Всюди були гасла. Римо дізнався старі китайські літерні позначення. Більшість цієї землі колись належала Китаю. Чіун говорив про підступні повстання проти китайських імператорів. Що відрізняло підступний заколот від інших видів, так це те, чи імператор платив майстру синанджу.
  
  
  Часто за повстанням стояло лише кілька людей. Що вони робили, так це працювали над невдоволенням багатьох і змушували людей слідувати за ними. Новим визвольним рухам у світі було щонайменше 3500 років.
  
  
  Оглядаючи вулиці Ханоя, Римо помітив, що єдині товсті люди, яких він бачив, були найвищим офіцерським званням. Всі інші були неймовірно худими.
  
  
  "Подивися, які худі люди", - сказав Римо.
  
  
  Лідер комітету із встановлення істини почув це. Він стояв перед своїм готелем, запихаючи собі в обличчя карамельний батончик.
  
  
  "Капіталізм не заохочує їх правильно харчуватися", - сказав він. Він упустив обгортку. Швейцар впав на коліна, щоб злизати його, але його вигнали керуючим готелем, який також мав право злизувати крихти з сорочок американців.
  
  
  Американському актору сказали, яка він розумна людина. Йому це часто говорили. Йому також сказали, наскільки він розумніший за середнього американця, який не знав справжньої правди про світ.
  
  
  "Я в боргу перед своїми співвітчизниками, - сказав актор, - розповісти їм про реальний світ, а не про якусь його комфортну версію для любителів пива у Форміці".
  
  
  "Що таке Форміка?" - Запитав міністр-комуніст.
  
  
  "Це блискучий матеріал, на який можна щось пролити, на ньому ніколи не залишається плям, і ви легко його витираєте. Завжди виглядає новим. Жодного характеру", - сказав актор.
  
  
  "Не могли б ви принести нам трохи?" - Запитав міністр. Актор засміявся. Вони спитали знову. Він був упевнений, що вони не могли хотіти чогось такого буржуазного, як Formica.
  
  
  Він попросив, щоб його відвезли відвідати типову сім'ю в'єтнаму. Римо розумів, про що говорили два чиновники, але не слово в слово, бо його вчили лише мові імператора. Швидше, невеликі уривки фраз, яких ці чиновники ніколи не знали, походили від старих китайських лордів. Китайці, яких цей комітет так недбало відмахнувся як безправних у В'єтнамі, перебували в цій країні довше, ніж нормани в Англії.
  
  
  Слова, які дізнався Римо, були: "Затримай жирного дурня, доки ми не влаштуємо сім'ю належним чином".
  
  
  "Хіба він нічого не запідозрить?"
  
  
  "Якщо ця жирна свиня може думати, що вона розумна, говорячи речі, які люди пишуть для нього, тоді він повірить чому завгодно".
  
  
  "Так, у нього справді розум дерев'яної ляльки". Американський актор зобразив перед фотографами своє стурбоване інтелігентне обличчя. Він також попросив, щоб його взяли на сцени жорстоких американських бомбардувань.
  
  
  "Американці мають право знати, що їхній уряд зробив від їхнього імені", - сказав він.
  
  
  Римо дозволив групі піти, хоча якийсь чиновник підштовхував його піти за ним. Він заспокоювався у собі.
  
  
  Римо весь ранок гуляв Ханою з Кеті і гідом, що здавалося безцільним заняттям. Гід, звісно, був культурним " поліпшенням " , як його називали, а офіцером в'єтнамської поліції.
  
  
  Одна будівля серед багатьох, не дуже велика будівля, дала Римо зрозуміти по тому, як люди проходили повз нього, що це будівля влади.
  
  
  "Ви не можете увійти туди", – сказав культурний енхансер.
  
  
  Кеті кивнула Римо. Навіть вона могла зрозуміти його натяк на важливість будівлі.
  
  
  "Як ти це зробив?" - Запитала вона.
  
  
  "Я щойно зробив це. Ти продовжуй дивитися, от і все".
  
  
  "Ти навчив би мене?" — спитала вона.
  
  
  "Навчи мене користуватися цією камерою?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ви не можете піти туди. Ні, ні, ні", – сказав культурний підсилювач.
  
  
  "Рімо, ти кладеш плівку з морквою в рот кролику. Ти наводиш камеру на людину, а потім натискаєш кролика на ніс".
  
  
  "Я зробив це", - сказав Римо. У його голосі почулися нотки твердості.
  
  
  "У звільненій країні камеру заборонено", - сказав культурний пропагандист. "Жодної камери. Жодних розмов. Ви повертаєтеся до групи, щоб дізнатися справжню історію В'єтнаму. Справжню правду. Справжні селяни зі справжньою правдою. Наша правда - хороша правда. Ви бачите. Хороша правда. Так."
  
  
  "У мене були проблеми із фільмом", - сказав Римо.
  
  
  "Я не розумію, як", - сказала Кеті.
  
  
  "Ну, я це зробив", - сказав Римо.
  
  
  "Ти йди. Зараз", - сказав культурний підсилювач.
  
  
  Кеті знизала плечима і подивилася на будинок. Справжній геній цієї людини мав виявитися зараз. Вона відчула, як її охопило неконтрольоване збудження, що майже гіпнотизує її, робить її кінцівки слабкими, а тіло теплим. Вона представила всіх людей, яких Римо мав убити в такій будівлі, як ця, яка, як підтвердив гід, була місцем урядової охорони.
  
  
  "Це місце досить велике, щоб розмістити промінь у будь-якій його численній кімнаті", - сказала Кеті.
  
  
  Римо рушив до будівлі. Культурний енхансер схопив його за руку, але його долоні зімкнулися в повітрі. Усередині будівлі російська з мікрофоном і магнітофоном сухо прокоментувала:
  
  
  "Він наближається до нас. Зауважте, що об'єкт, можливо, ініціює дію".
  
  
  Поки він говорив, інший російський робив позначки. У середині сторінки був коментар про те, що в літаку було проведено позитивну ідентифікацію особи, яка була підтверджена в аеропорту. Жінкою була доктор Кетлін О'Доннелл. Чоловік був американцем.
  
  
  "Ми ще не готові", - пролунав голос у нього за спиною. Людина з магнітофоном з презирством озирнулася. Він також був наляканий. Мікрофон у його руках помітно зволожився. За своє життя він наказав убити багатьох людей, але тепер йому справді треба було побачити результати своїх наказів.
  
  
  "Не має значення, що ви не готові", - сказав полковник Іван Іванович. Фельдмаршал Земятін сказав йому, щоб він не допускав жодних особливих прохань від його команди виконання.
  
  
  Розділ 14
  
  
  
  
  Петра Фурцева готували до вбивства стільки років, що коли йому сказали, що мета наближається до нього, перш ніж він був готовий, він навіть не заперечував. Він був би не проти, якби йому довелося вбивати мету зубами просто на вулицях Ханоя. Він практикувався своїми зубами на коровах, і він змусив свою команду страти робити те саме.
  
  
  "Криваві особи", як їх пізніше називали, але рідко в обличчя. На одній тренувальній базі в Білорусії інший офіцер прокоментував, що шеф-кухареві слід викинути свій обробний ніж і дозволити "кривавим мордам" обробляти корів.
  
  
  Фурцева вбила того офіцера його зубами. Він убив його в їдальні, де офіцер зробив це зауваження, і, коли горло чоловіка все ще було в роті, він підійшов до кожного столу і тицьнув обличчям у кожного офіцера в кожному місці зали.
  
  
  Ніхто не підглядав. Ніхто не йшов. Фурцева стояла там, у тому залі, чекаючи на арешт, суд і потім повішення. Йому було байдуже. Зрештою, в одного з його колег-офіцерів вистачило нахабства обережно встати та піти. Потім решта пішла, і він виплюнув горло на землю. Незабаром після цього озброєні солдати заповнили зал, оточивши його. Він плюнув на них кров'ю з горла мертвого офіцера.
  
  
  Коли Фурцева виводили із їдальні, його розстрільна команда вітала його. Це був найгірший момент у його житті. Він був готовий померти.
  
  
  Військовий суд відбувся наступного дня, а страту було призначено наступного тижня. Головуючи розділилися. Деякі хотіли повішення. Інші казали, що вона має право бути розстріляною.
  
  
  Звичайно, всі були одностайні у тому, що він помре.
  
  
  Петро Фурцева підтримав вирок. Його голова була високо піднята. Він відчув полегшення, ніби ніщо більше не мало значення. Ганьба та тягар того, що його чомусь навчали і ніколи не використовували, пройшли. Усе це закінчилося б кулею чи мотузкою.
  
  
  Старший офіцер військового трибуналу повільно читав, час від часу виправляючи окуляри. Інші офіцери сиділи з безпристрасними, як пісок, обличчями.
  
  
  Минуло двадцять хвилин, перш ніж Фурцева зрозуміла, що його засуджують не до страти.
  
  
  "За вироком сил оборони Радянських Соціалістичних Республік ви і весь ваш підрозділ понесете колективне покарання. Ви пройдете сто миль по сибірському морозу, маючи при собі тільки ножі для захисту. У вас буде мінімум одягу. У вас не буде сірників. Жодної їжі. Жодної води. Ніякої води" ".
  
  
  "Що?" Сказала Фурцева. Він не міг повірити у вирок. Армія ніколи б не залишила живих непокірного офіцера. Найважливішим в армії було робити. Перегризти горло колезі-офіцеру за образу було, мабуть, крайнім прикладом того, як не ладнали.
  
  
  І потім дивне покарання. Чому його підрозділ має бути покараний? Він вибачився перед своїми людьми, єдине вибачення, яке він колись міг згадати.
  
  
  Вони запитали його, перш ніж він був призначений до розстрільної команди, чому він ні перед ким не вибачився.
  
  
  "Визнати свою неправоту - значить визнати слабкість. Найбільше у світі я боюся слабкості".
  
  
  Щойно ця відповідь злетіла з його губ, як у його досьє Червоної Армії поставили штамп:
  
  
  "Ці людині ніколи не слід дозволяти наближатися до ядерних боєголовок або виконувати дипломатичні місії".
  
  
  Це не турбувало Фурцеву. Він ніколи не зустрічав жодного офіцера, який займається ядерною зброєю, якого він хоча б трохи поважав. Вони були однаково флегматичні, і ні в кого з них ніколи не виникало навіть дивної ідеї, не кажучи вже про жагу до життя. Або смерті.
  
  
  Тим не менш, його дії в їдальні, безсумнівно, призвели б до загибелі кількох його людей у тому стомленому голодному поході смертельним сибірським холодом. І то була не вина його підрозділу. То була його провина.
  
  
  Тому він скликав їх разом, щоб пояснити покарання. А потім настав час його вибачень.
  
  
  "І оскільки це була моя провина, я зараз говорю, що я..."
  
  
  Слова вибачте не прозвучало. Він віддав свій пістолет сержантові.
  
  
  "Якщо ви хочете застрелити мене, вперед".
  
  
  Сержант відступив і віддав честь. Весь підрозділ виструнчився по стійці смирно і віддав честь. Потім вони зааплодували.
  
  
  "Краще померти з вами у вигляді кривавих осіб, сер, аніж жити як писарі в Червоній Армії", - сказав сержант. Усі вони мали схожі психологічні характеристики. Вони мали щось таке, що подобалося Петру Фурцеву. На той час вона перетворилася на любов.
  
  
  Майже половина чоловіків загинули під час стомільного походу. Вони полювали з ножами, спалювали все, що могли, щоб зігрітися, вони шили одяг із лосиних шкур і знайденого полотна. Вони навіть натрапили на поліцейський підрозділ, що заблукав, який був втрачений. Підрозділ так і не з'явився знову, хоча якимось чином вони залишили свій одяг із закривавленими обличчями.
  
  
  Коли стомлений перехід закінчився, криваві обличчя Фурцевої були найсильнішим підрозділом у всій Червоній Армії. Кожен із них помер би за нього. Кожен з них вважав себе найкращими вбивцями у світі і вмирав від бажання випробувати свої навички, готовий вплутуватися в бійки з десятикратною перевагою.
  
  
  Але також як покарання їх відправили на базу, розташовану далеко від усіх інших частин Червоної Армії. Вирок був безстроковим. Криваві обличчя сприйняли це з гордістю.
  
  
  Єдиною важкою частиною покарання було те, що вони не отримали шансу на бій. Навіть під час чудового вторгнення до Афганістану. У всьому світі вбивства стали інструментом урядів, а підрозділ Фурцева залишався на своїй відокремленій базі.
  
  
  Їхньому лідеру сказали, що це частина стратегії. Сказав йому це один із тих гладколицьих офіцерів, які, мабуть, думали, що ніж призначений для відкривання подарунків, а пістолет – для демонстрації на параді.
  
  
  Стратегія полягала в тому, що Радянський Союз використав би свої супутники для вбивств. Це звільнило б Росію-матінку від звинувачень у тероризмі, а лідерів комуністичного світу – від зарази. Вони використовували болгар та інших східноєвропейців для брудної роботи: кого хвилювало, яка зараза прилипла до болгарина, коли Росія могла залишатись соціалістичним маяком моралі?
  
  
  Його підрозділ буде використано лише у крайньому випадку. Саме тоді до Фурцевої дійшла чутка, що людиною, яка стоїть за цією стратегією, був старий фельдмаршал революційних часів. Старий - він чув використаний вислів "Великий" - був тим, хто був відповідальний за його дивне покарання.
  
  
  Якби командиру кривавих ликів розповіли про міркування Великого, він би не зрозумів. Він не мав розуміти. Все це було частиною дуже логічної схеми, яка привела Фурцеву до Ханойя, щоб убити самотнього американця на очах у офіцера штабу КДБ.
  
  
  Коли новина про обурливий вчинок Фурцевої в їдальні дійшла Олексія Земятина, він досить недбало поцікавився, що армійські офіцери мають намір робити з цією людиною.
  
  
  Він не використовував слово "людина". Слово, яке він використовував, російською мовою означало "божевільну тварину".
  
  
  "Позбудьтеся його, звичайно", - сказали Земятину.
  
  
  "Хтось із вас продумав це?" Запитав Земятін.
  
  
  "Ви не можете тримати в армії божевільну тварину", - сказали Земятину.
  
  
  "Ця людина - кат, так? Його підрозділ був навчений як командос поводження з усіма ножами, гарротами та іншим, що вони використовують", - сказав Земятін. Наголос на "речах" свідчив про диктат старого.
  
  
  "Так".
  
  
  "Тоді кого ще ми хотіли б бачити для такого роду роботи, крім божевільної тварини? Кого ви збираєтеся навчати для цього?"
  
  
  "Ми думали, що з когось вийде найкращий солдат".
  
  
  "Ти маєш на увазі того, хто не завдавав би клопоту. Хто добре працював би з іншими".
  
  
  "Звичайно. Чого ще ви хотіли б від солдата? Він повинен ладнати з іншими, бо якщо він цього не зробить, у вас не буде армії. У вас є натовп".
  
  
  "Солдати проходять парадом, і солдати здаються, і солдати іноді навіть не стріляють зі своїх гвинтівок. Я знаю солдатів. Ця людина, Фурцева, огидний вбивця, і іноді нам потрібно саме це. зробимо його ще більшим героєм для тих божевільних, якими він командує”.
  
  
  І тоді було визначено " покарання " як стомильного маршу смерті через Сибір. Труднощі сформували команду ще згуртованіший підрозділ.
  
  
  Коли командир кривавих осіб почув, що його підрозділ нарешті буде використано, його єдиним жалем було те, що це було проти однієї людини. Він хотів сотні. Він хотів, щоб його перевищували чисельністю десять до одного. Його підрозділ міг перегризати ковтки тваринним зубами. Вони могли вбивати білок ножами та вибивати очі птахам із пістолетів. "Дайте нам бій", - сказала Фурцева.
  
  
  "У вас буде всього вдосталь", - сказав йому гладколичий полковник КДБ із губами кольору рожевого бутону.
  
  
  Йому було дано лише одну людину.
  
  
  І ця людина не тільки не збиралася кидатися за ним у погоню, але йшла до нього. Лише одна людина на цих зворушливо голих в'єтнамських вулицях цього північного міста Ханоя.
  
  
  Що ще гірше, командиру кривавих осіб довелося пояснити кілька методів убивства та пообіцяти використати їх усі. Офіцер, полковник Іван Іванович, також фотографував усю цю кару, переконуючи командира, що люди, які керували Матінкою Росією, були божевільними. З одного боку, вони відмовилися використовувати його, бо хотіли, щоб провину взяли він супутники; з іншого боку, вони знімали його на відео, записували та робили нотатки.
  
  
  Там мали бути троє чоловіків з ножами, за якими пішов напад з пістолетами, за підтримки снайперів на даху, гранатометників, а потім команди з трьох осіб. Полковник КДБ це записав.
  
  
  "Ви дійсно думаєте, що хоч одна людина зможе уникнути моїх ножових боїв?" Запитала Фурцева. Він сподівався, можливо, на невелику війну з в'єтнамцями, і тоді вони змогли б з боєм вибратися з Ханою.
  
  
  Полковник Іванович знав, що командиру спала на думку ця абсурдна думка чи щось таке. Саме це змушувало його так нервувати. Він не знав, чи злякає Фурцева американця, але командир "кривавих осіб" виразно привів його в жах.
  
  
  "Він наближається до нас. У нас навіть не буде гонитви", - сказала Фурцева.
  
  
  "Об'єкт перехопив ініціативу", – сказав полковник Леванович у свій мікрофон. Його слова були записані для підкріплення.
  
  
  Бійці з ножем вийшли першими.
  
  
  Рерно бачив, як вони наближалися. Вони були здорові та добре пересувалися на ногах.
  
  
  "О ні! Вони нападають на нас", - закричала Кеті. Вона думала, що Римо нападе. Раптом вона відчула себе дуже самотньою та наляканою у цій дивній комуністичній столиці. І людина, якій вона довірила організувати чудові вбивства, раптово збожеволів. Він насвистував. Римо любив іноді насвистувати під час роботи. Чи не знайомі мелодії, а ритми його тіла, щоб зробити все більш гармонійним. Одна з проблем з трьома людьми полягала в тому, що їм важко було рухатися в унісон. Тому, коли він спіймав зап'ястя першого поножовщика, йому довелося трохи підлаштуватись, щоб розмахнутися ним, як метальним молотком. Удар був добрий, прискорюючись, коли він заїхав ногою першому чоловікові у вічі другому, а потім знову розвернувся, щоб потрапити третьому в живіт. Точно посередині.
  
  
  Перший ніж був гарний для наступного екрану з пістолетами, за винятком того, що ноги його мали тенденцію зношуватися від ударів. Рімо пройшов через другий екран і піднявся по стінах назустріч снайперам, перш ніж Кеті встигла закричати від захоплення. Снайпери були здивовані, коли їхні приціли показали обличчя занадто близько, а потім нічого не показали, тому що очі, що супроводжують мозок, що перетворився на желе, мали тенденцію погано фокусуватися.
  
  
  Полковник Іванович упіймав більшу частину цього у свій мікрофон. Кожен нищівний смертельний удар лунав як вибух, перш ніж у останньої репліки Фурцева з'явився шанс кинути гранати. Командир біг нагору, до місця дії, тоді як Іванович наказував оператору збирати речі, а решті негайно забиратися звідти.
  
  
  Командир завадив своїм гранатометникам добити людину, бо хотів, щоб вона дісталася їй самій. Він кинувся на худого американця, вискалив зуби.
  
  
  Римо побачив, як чоловік під'їхав до нього із відкритим ротом. Чоловік явно хотів допомогти, і Римо дозволив йому. Він на мить підставив своє горло, дозволив чоловікові пройти, а потім упіймав задню частину шиї чоловіка підборіддям, вибиваючи шийний хребець через рот чоловіка.
  
  
  Чоловік, очевидно, намагався вкусити його за горло. Чіун сказав йому, що настане час, коли хтось буде настільки дурний.
  
  
  Римо ніколи не розумів, навіщо комусь так виставляти себе напоказ. Чіун пояснив, що зазвичай такі дурні люди білі. Ця людина була білою. Римо переконався, що гранати не вибухнули, вжививши їх через роти метальників у подушки верхніх відділів кишківника. Потім він пішов далі по будівлі, шукаючи когось, хто знав щось про фторвуглецевий промінь.
  
  
  Зовні у Кетлін О'Доннелл паморочилося в голові. "Я люблю тебе, Римо", - закричала вона. "Я люблю тебе".
  
  
  Іван Іванович пробіг повз сміливу жінку зі своїми операторами і записником. На мить він подумав, що повинен схопити її, але за жахливою силою шуму, що долинав зсередини будівлі, він був певен, що не зможе вибратися з Ханоя живим, якщо підійме на неї руку.
  
  
  І він збирався вибратися з Ханоя живим. Він зупинився тільки для того, щоб переконатися в збитку, завданому самотнім американцем. Вся команда кривавих облич була знищена, як купа старої капусти. І, за словами служби безпеки Ханоя, американець пішов на вбивство та продовжував убивати на момент телефонного дзвінка з аеропорту.
  
  
  Полковник Іванович спровокував серйозний міжнародний інцидент, загострив стосунки між двома близькими союзниками та, не зумівши зупинити американця, наслав чуму на столицю. Навіть зараз кожен поліцейський шукав убивцю, боячись знайти його. Що зробив полковник?
  
  
  На той час, коли Іванович і його фотографи і укладачі нотаток дісталися Москви, офіційне повідомлення зі скаргою і збитками досягло залів Кремля.
  
  
  Олексій Зем'ятін почув їх усіх і сказав, коли приймав тремтячого полковника Івановича.
  
  
  "Добре. Принаймні, нарешті щось пішло за планом".
  
  
  Розділ 15
  
  
  
  
  Ця людина використовувала іншу людину як батіг. Усі це бачили.
  
  
  "Він використав його як батіг", - сказав хтось у темряві.
  
  
  "Ні", - сказав хтось інший.
  
  
  "Пригальмуй. Ти побачиш. Він використав його як батіг. Я клянуся".
  
  
  Зображення на екрані зупинилося та прокрутилося назад. "Хто це? Хто ця людина? Це була фотографія з каверзою?"
  
  
  Зображення почалося знову. Одна людина наближалася до трьох. У трьох були ножі. В однієї людини не було зброї.
  
  
  Самі кадри здавалися надзвичайно гладкими. Усі в аудиторії бачили подібні знімки. Якщо висококласний спортсмен збирався виступати на міжнародному рівні, тренерам дозволялося використовувати одне дуже цінне півгодини цього фільму. Воно призначалося для зйомки з частотою, яка вдесятеро перевищує частоту кадрів на секунду звичайних кінофільмів. Хоча воно не могло зупинити кулю, воно могло вловити розмиття кулі, що рухається екраном.
  
  
  "Мені знову треба дивитися?" Голос з темряви.
  
  
  "Або всі спостерігають за цим, або ми спостерігаємо, як руйнуються наші міста, наші ферми стають безплідними, і бійня, яку не переживе ніхто з нас, хто живе, здобуваючи зиск із соціалізму". Літній голос у темному проекційному.
  
  
  "Це так криваво". Перший голос.
  
  
  "Чому не солдати? Чому ми повинні дивитися ці фотографії? Хіба ми не маємо командос? Експертів з дзюдо?" Настала тиша, перш ніж фільм запустили знову. У кімнаті відчувався певний тиск, ніби саме повітря було стиснуте. Дихати було нелегко. Пахло свіжим лінолеумом та старими цигарками. Вікон не було, і ніхто з чоловіків навіть не був упевнений, у якій частині Москви вони знаходяться, не кажучи вже про те, в якій будівлі. Їм сказали, що ніхто і ніщо, крім них, не потрібне. Їх зібрали з усього соціалістичного блоку та привезли сюди, щоб подивитися ці фільми.
  
  
  Тому всі вони здивувалися, коли їм передали секретну інформацію.
  
  
  "Жоден військовий, жоден експерт КДБ не зміг ідентифікувати те, що ми тут бачимо. Ніхто".
  
  
  "Коли зняли ці фотографії?"
  
  
  "Два дня тому".
  
  
  "Ви впевнені, що вони справжні? Ви знаєте, вони могли найняти якихось західних борців або гімнастів і все це підробити. Ви знаєте, що західна технологія може творити чудеса".
  
  
  "Це було сфотографовано в Ханої. І я був прямо поруч із фотографом. Я бачив усе це на власні очі".
  
  
  "Я шкодую, сер".
  
  
  "Ні. Йому нема за що вибачатися. Ви тут, тому що ми не знаємо, що це таке. Ніхто інший, хто бачив ці фотографії, не зможе пояснити це. Задавайте будь-які питання, які забажаєте".
  
  
  "Я можу говорити тільки за себе, але я ніколи нікого не вбивав. Я спортивний тренер, гімнастка. Я впізнаю тут інших лідерів нашого соціалістичного спортивного світу. Тренерів з бігу. ми? ось питання, яке я зараз ставлю”.
  
  
  "Бо ніхто інший не зрозумів, на що ми дивимося. Це не тай кван до, чи дзюдо, чи ніндзя, чи карате, чи будь-яка з технік рукопашного бою, з якими ми знайомі. Ми не знаємо. Ти знаєш людське тіло. Розкажи нам, що ти бачиш”.
  
  
  "Я бачу те, чого ніколи раніше не бачив".
  
  
  "Подивися ще раз". Картинка знову почала прокручуватися, і довгий чоловік схопив того, хто тримав ножа, і, схопивши за зап'ястя, використав його як батіг, причому точками захоплення були ступні. Це могло б бути балетом, чоловік рухався з такою грацією, якби смерті не були такими реальними і остаточними.
  
  
  Як тільки тренери дізналися, що вони не несуть відповідальності за розуміння рухів, вони змогли побачити невеликі речі, які вони впізнали.
  
  
  "Погляньте на баланс", - сказав тренер із гімнастики. "Чудово. Ви можете навчати цього і далі, і, можливо, один із тисячі навчиться цього. Але ніколи так".
  
  
  "Концентрація", - зазначив тренер із важкої атлетики. "Час", - сказав інструктор, який зламав домінування Заходу у стрибках із жердиною.
  
  
  Хтось запитав, чи це було машиною. Відповідь була негативною. Машини мали таку силу, але ніколи не мали розважливої здатності виносити судження.
  
  
  "Він виглядає так, ніби ледве рухається. Красиві. Красиво". Це від тренера з ковзанярського спорту. "Ви знаєте, що він має чудову здатність завжди знати, де що знаходиться".
  
  
  Тепер настрій змінився протилежним. Захоплення змінилося страхом. Деяким тренерам довелося стриматись, щоб не зааплодувати.
  
  
  Потім один із них помітив щось незвичайне. "Подивися на рот".
  
  
  "Правильно. Подивися на рот".
  
  
  "Воно скривилося".
  
  
  "Це може бути через дихання. Можливо, існує якийсь особливий метод дихання, який відкриває все це".
  
  
  "Увімкніть звук. Чи можете ви отримати високу роздільну здатність звуку?"
  
  
  "Ми вже це зробили", - сказав чоловік поруч із проекційним апаратом і ввімкнув світло. Це був генерал КДБ із гладким обличчям та губами кольору бутону троянди. На його плечах блищали кісточки нового генерала.
  
  
  "Джентльмени", - сказав генерал Іван Іванович, хизуючи новою медаллю за бойові дії. "Піджаті губи насвистували. Мелодія була придумана Уолтом Діснеєм, американською мультиплікаційною компанією. Це було для їхнього мультфільму "Білосніжка та сім гномів". Мелодією була весела мелодія під назвою "Свисті, поки працюєш".
  
  
  У залі запанувала труна тиша, оскільки кожен чоловік згадав, що вони спостерігали, як хтось дуже недбало вбив п'ятнадцять людей. Але одного із тренерів бійня не зупинила. Він попросив копію фільму, щоб використовувати його як навчальний посібник для своїх спортсменів. Він навіть отримав відповіді від генерала. Його надав інший тренер.
  
  
  "У відомому нам світі немає нікого, хто міг би дізнатися про те, що ми бачили сьогодні".
  
  
  Навіть краще, ніж присягатися тренерам у секретності, що залежало від їхнього характеру, молодий генерал Іванович відправив їх на розкішну заміську дачу чекати кілька днів, тижнів чи місяців, але, сподіваюся, не років. Коротше кажучи, він ув'язнив їх у в'язницю.
  
  
  Потім він зіткнувся із Зем'ятиним. Старий мешкав один у маленькій московській квартирці, яка, не можна сказати, призначалася для привілейованих. Він майже потоваришував із молодим бюрократом, який випробував свій перший бойовий досвід. І якби молодий бюрократ міг забути про свій страх, йому навіть почав би подобатися Великий, який швидше пристрелив би високопоставленого офіцера, аніж запалив цигарку.
  
  
  Коли він повернувся з Ханоя з розповіддю про те, як криваві обличчя, найкращі вбивці, яких рятувала Росія, були зарізані, як вівці, Іванович отримав генеральські чини, про які він так мріяв. Йому сказали, що його місія мала успіх, і вперше він усвідомив свободу, яку пропонував цей старий. Він не прагнув звинувачувати людей. Він прагнув привласнити собі заслуги чи уникнути катастрофи. Він хотів захистити Росію.
  
  
  І Іванович зробив саме це. Місія була двоякою. І повністю відрізнялася від катастрофи у Лондоні. У Лондоні вони просто загубили людей. Але тут вони дечому навчилися, згідно з висловом старого фельдмаршала. Ви припускали, що ворог досконалий, доки він не показав вам протилежне.
  
  
  Якщо криваві особи усунули американського агента, то все добре. Але якщо вони зазнали невдачі, тоді місія Івановича з плівкою та записуючими пристроями полягала в тому, щоб дозволити цій людині показати їм, як вони можуть її вбити.
  
  
  Але навіть незважаючи на похвали фельдмаршала Івановичу, молодий генерал відчував якусь тривогу, коли дзвонив у двері. Незважаючи на всі фільми та аналіз, вони ще не виявили слабкості цієї людини.
  
  
  Двері відчинив чоловік приблизно того ж віку, що і Зем'ятін. Він мав великий пістолет, засунутий у широкі штани. Він не був поголений, і від нього пахло старою горілкою.
  
  
  "Він вечеряє", - сказав чоловік. Незважаючи на свій вік, генерал Іванович був упевнений, що пістолетом користуватимуться точніше і частіше, ніж будь-яким блискучим автоматом у начищеній кобурі на поясі підтягнутого молодого офіцера.
  
  
  "Хто це?" - пролунав голос зсередини.
  
  
  "Хлопчик із апетитними губками".
  
  
  "Скажіть генералу Івановичу, щоб він увійшов".
  
  
  "Ти вечеряєш", - сказав старий.
  
  
  "Признач інше місце".
  
  
  "Ножами, вилками та рештою?"
  
  
  "Звичайно. Він збирається поїсти з нами".
  
  
  "Я не бійчик", - сказав генерал Іванович, заходячи до квартири. "Я генерал з мечем, який захищає партію та народ. Мені сорок чотири роки, охоронець".
  
  
  "Хочеш блюдце до своєї чашки?" - Запитав старий охоронець.
  
  
  "Підготуйте ціле місце", - пролунав голос Зем'ятина.
  
  
  "Цілий заклад, подумаєш. Цілий заклад для гарненького маленького хлопчика", - сказав старий, човгаючи ногами, прямуючи на кухню.
  
  
  Хоча в цій квартирі не було розкішних західних меблів, як на розкішних дачах за містом для людей менш високого рангу, ніж Великий, там було достатньо радіо- та електронного обладнання, щоб укомплектувати найпередовіший російський форпост. Земятину завжди треба було знати. В іншому це була проста квартира з кількома книгами, фотографією молодої жінки, зробленою багато років тому, і її фотографіями, коли вона стала старшою. Але в цій холостяцькій квартирі було відчуття неохайності; не вистачало тих дрібниць, які жінки привносили у життя чоловіків, створюючи їм сприятливу погоду.
  
  
  На вечерю була відварена яловичина, картопля та сирий салат, на десерт чай та цукор. Приправи на смак були такими, наче хтось щойно схопив першу коробку з полиці.
  
  
  "Мені неприємно говорити вам це, - сказав генерал Іванович, - але ми провели всебічний аналіз знімків, звітів, усього. Ми не знайшли жодної вади. Можливо, ми зіткнулися з єдиною людиною, яка не показує тобі, як її вбити".
  
  
  "Їж свою картоплю", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Але якщо ви не збираєтеся цього робити, не розминайте їх. Він з'їсть їх завтра", - сказав охоронець. "Ви хотіли блюдце?"
  
  
  "Повна ситуація для генерала", - сказав Земятін.
  
  
  "Можливо, він навіть не захоче чаю", - сказав охоронець.
  
  
  "Отже, він залишить це", - сказав Земятін.
  
  
  "Отже, він залишить це", - передражнив охоронець. "Отже, я все заберу". Він поплентався назад від порожнього столу з лінолеумними килимками на кухню.
  
  
  "Іван", - сказав Зем'ятін. "Причина, через яку я говорю, що ми повинні виходити з того, що кожен ворог досконалий, полягає в тому, що я впевнений, що ніхто не досконалий. Все, що сталося, це те, що ви ще не знайшли ваду американця. Отже. де ми повинні запитати себе, ми шукали? Це має вирішальне значення для нашого мислення - "
  
  
  Охоронець повернувся у вітальню, втручаючись плечем у розмову.
  
  
  "От ваша чашка. Ось ваше блюдце", - сказав охоронець. Він зі стуком поставив блюдце на стіл.
  
  
  "Дякую тобі", - сказав Земятін. "Отже, Іване, ситуація у світі така..."
  
  
  "У склянці на блюдце навіть немає чаю, але симпатичний хлопчик роздобув собі блюдце. Хочеш два блюдця для чаю, якого в тебе немає?"
  
  
  "Дайте йому чаю", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Я не впевнений щодо чаю", - сказав генерал Іванович. "Я хотів би продовжити з цим. Ми маємо справу з дивним новим елементом..."
  
  
  "Візьми чай", - сказав Земятін.
  
  
  "Чай", - сказав генерал Іванович.
  
  
  "Він не хоче чаю. Ти змусив його пити чай".
  
  
  "Я буду чай", - сказав генерал Іванович. Його яскрава, ідеально зелена форма виділялася, як блискучий гудзик на ганчірковій фабриці, в порівнянні зі старим халатом, який носив Зем'ятін, і широкими брюками з дулом пістолета, що стирчав з них, які носив тілоохоронець.
  
  
  "Тільки тому, що він каже тобі щось робити, ти не зобов'язаний це робити. Він зневажав Росією. Не дозволяй йому зневажати тобою".
  
  
  "Він мій командир", - сказав генерал Іванович,
  
  
  "Хуліган, хуліган, хуліган. З усіх нас знущається Олексій. Олексій-хуліган".
  
  
  На той час, як охоронець повернувся з чаєм, що димився, Земятін з разючою простотою описав ситуацію. На жаль, охоронець не хотів іти, доки генерал Іванович не зробить хоча б один ковток чаю. Це обпалило йому язик.
  
  
  "Він не російський, Олексію, - сказав охоронець, - Він не клав у рот шматочок цукру".
  
  
  "Він новий російський".
  
  
  "Ніхто з нас не настільки новачок. Він не хоче чай. Дивись".
  
  
  "Ви не заперечували б, якби ми захищали матінку Росію в розпал вашої вечері?" сказав Олексій.
  
  
  "Щоразу, коли вам потрібні непотрібні тарілки, у нас надзвичайний стан у країні", - сказав охоронець.
  
  
  "Вам, напевно, цікаво, чому я його тримаю", - сказав Земятін.
  
  
  "Ні", - сказав Іванович, який навіть зараз вчився мислити як Великий. "Очевидно, він робить необхідні речі дуже добре. Ви, без сумніву, можете довіряти йому у виконанні певних речей. Коротше кажучи, сер, він справді працює".
  
  
  "Добре. Тепер цей убивця у них є. Ми ще не знаємо його вади. Добре. Добре. Давайте відкладемо це у бік всього на мить. Мені все одно, вб'ємо ми його чи ні. Кілька людей тут чи там не має значення".
  
  
  "Є дещо ще", - продовжив Земятін. "У американців є зброя, яка нас цікавить".
  
  
  "Не могли б ви ідентифікувати це для мене?"
  
  
  "Ні", - сказав Зем'ятін. "Але вони тестували це в Лондоні, коли на сцені з'явилася ця людина, щоб відібрати у нас єдину ниточку до цього. Ця незвичайна людина. Ця людина, яку ми поки не знаємо, як убити. Потім вона опиняється в південноамериканській країні. Потім вона виявляється. в Ханої. Чому?"
  
  
  По тому, як казав літня людина, генерал Іванович зрозумів, що той не мав відповідати на це. "Бо, як ми зрозуміли з повідомлень, що надходять зараз, він шукає ту ж саму зброю".
  
  
  "Чи можливо, що вони не мають зброї? Можливо, британці мають зброю".
  
  
  "Логічно, але ми знаємо все, що є у британців. Ми знаємо всі рівні їх контррозвідки. Тепер я розповів вам більше, ніж хотів, про інші відомства. Неважливо. Ми повинні запитати себе, чому вони використовують цю зброю? Як обман? "
  
  
  "Якби це був хтось інший, а не той, кого я бачив, - сказав Іванович, - я б сказав, схопіть його та отримайте від нього інформацію".
  
  
  "Те, що ми бачимо майже на всіх рівнях, - це Америка, набагато хитріша, ніж ми коли-небудь вважали за можливе. Чи міг я помилитися, і чи є всьому цьому інше пояснення? Я питаю, тому що ми наближаємося до точки, звідки немає повернення. Нас чекає важливе рішення. Воно буде подібно до кулі, яку неможливо відкликати. Світ ніколи не буде колишнім. Наш світ. Їх світ. Ніколи не буває колишнім".
  
  
  Генерал Іванович на мить замислився. "Я скажу вам, сер, що до цих знімків, до того, як я побачив те, що бачив як на власні очі, так і на очах експертів, я б сказав: так, ви недооцінюєте американців. Я ніколи не бачив, щоб американці зробили що -небудь, окрім електроніки, що виправдовувало б нашу повагу”.
  
  
  "А зараз?"
  
  
  "І тепер я знаю про людину ... машина для вбивства, чиє підборіддя може змістити шийні хребці іншої людини. Ми двічі намагалися її приспати. І вона з'являється двічі. Він новенький? Він з'явився тільки цього місяця з нізвідки? Ні. Він був поряд".
  
  
  "Вірно", - сказав Зем'ятін. "Але, як не дивно, вони посилають його за тим, що, як ми вважаємо, вони мають".
  
  
  "Якщо вони ще шукають це, чи є у них це?" - Запитав генерал.
  
  
  "Ах", - сказав Зем'ятін. "Американці, які ніколи раніше так добре нічого не приховували, зазвичай не приховували б так добре і зараз. Але подивіться на цього вбивцю, якого вони так добре сховали. На кого він працює? Ми не знаємо. Значить, вони розумніші, ніж ми думаємо Який великий обман - змушувати людину думати, що у неї немає зброї, поки вона не буде використана чи випробувана ще раз”.
  
  
  "Питання у тому, товаришу фельдмаршал, чи настільки американці хитрі?"
  
  
  "Ворог досконалий, поки він не покаже тобі, як його вбити. Я ніколи не думав, що ми доживемо до того дня, коли я почую про одну досконалу людину. Має бути щось, чого ми не знаємо".
  
  
  У Івановича виникла ідея. Останнім часом його стіл особливо непокоїли пропозиції північнокорейських союзників надати послуги на міжнародній арені. Перш ніж присвятити свого часу фельдмаршалу, Іванович сам справлявся з цими дипломатичними запитами. Тепер він передав їх підлеглому.
  
  
  "Наші друзі в Пхеньяні хочуть надати послугу. Вони кажуть, що ми ображаємо їх, не роблячи повноправними партнерами у соціалістичній боротьбі. Нещодавно вони досягли певного успіху і, звичайно, розтрубили про це нам. Чому б не використати їх на цьому американці?"
  
  
  "Кидаємо ще один шматок лайна", - сказав Земятін. "Що в них може бути такого, чого немає у нас? Випадкові безцільні вбивства, до яких вони мають апетит, мене зовсім не цікавлять".
  
  
  "Їм вдалося вбити директора SDEC, людину, яку ми навіть не змогли знайти. І тепер, як подарунок гордості, вони збираються подарувати нам самого Папу Римського. Більше ніякого втручання на нашому західному польському кордоні. Папа римський. Директор SDEC мертвий, і тато римський ось-ось помре”.
  
  
  “Дозвольте мені розповісти вам про корейців. Є приказка, що коли хтось наводить корейця володіти ножем, він наймає не слугу, а господаря. Це правда. Ніколи не довіряй корейському вбивці”.
  
  
  "Я не говорю про довіру".
  
  
  "Можливо, ти цього не знаєш, бійчику, але це стародавня приказка. Царі зазнали гіркоти. Однією з перших речей, які ми зробили, було отримання їхніх записів. Я був тим, хто прийняв рішення найняти кількох кращих поліцейських царя. Протягом п'ятнадцятого і шістнадцятого століття Мати-Росія широко використовувала спеціальних корейців.Чи знаєте ви, кого вбивали частіше, ніж ворогів царя?Царя.У цій країні є приказка, що з Кореї нічого не виходить, крім вашої власної смерті. говорю це. Царі до нас говорили це. І наші онуки будуть говорити це".
  
  
  Генерал Іванович виструнчився смирно, сидячи. Його спина випросталася, п'яти доторкнулися, підборіддя вирівнялося, і Земятін зрозумів, що молодій людині знову страшно. Але старий фельдмаршал сказав це не для того, щоб посіяти страх. Це було те, чому він довіряв багато років, наказ, який він віддав, коли КДБ вперше почало використовувати супутники. Використовуйте будь-кого, тільки не корейця. КДБ сліпо слідував за цим, як добрі бюрократи.
  
  
  Одна з електронних консолей видала звуковий сигнал, і старий охоронець підійшов і швидко запустив її.
  
  
  Іванович озирнувся на Зем'ятина, Великого, який трохи кивнув. Молодий генерал зрозумів, що постало питання про те, чи можна поділитися з ним цією інформацією в цій кімнаті. Навіть без сказаної відповіді знизування плечей фельдмаршала вказало на точний рівень інформації, який було дозволено обговорити з присутнім генералом:
  
  
  "Вони знову вистрілили", - сказав старий охоронець.
  
  
  "Де?" спитав Земятін.
  
  
  "Єгипетська Сахара. Площа сто квадратних кілометрів. Наші люди вже там і чимало ризикують, щоб добути нам інформацію. Єгиптяни тісно співпрацюють з американцями".
  
  
  "Сто квадратних кілометрів. Це територія, яку зайняла б будь-яка армія. Ціла армія".
  
  
  "І вистрілив за одну секунду".
  
  
  "Це їхнє останнє випробування. Їхнє останнє. Більше ніяких випробувань. На що їм потрібно буде перевіряти?" - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Це та зброя, яку захищає американець?" – запитав молодий генерал КДБ.
  
  
  Зем'ятін махнув рукою, відмахуючись від запитання. Старий трохи подумав, його обличчя стало ще старшим, серйознішим. Проступили лінії смерті. Очі, здавалося, дивилися в пекло.
  
  
  Нарешті, молодик запитав:
  
  
  "Який наш наступний крок до їхньої особливої людини? Чи маємо ми прискорити якусь операцію щодо його відстеження на цьому етапі?"
  
  
  "Що?" — спитав Зем'ятін, ніби отямившись від сну.
  
  
  "Американець".
  
  
  Охоронець торкнувся чистої, накрохмаленої генеральської форми. "Ідіть", - сказав він. Американець зараз не мав значення.
  
  
  Незабаром після цього надійшли повідомлення про ще два обстріли у цьому районі. На карті було ясно видно, що в смузі єгипетської пустелі, що дорівнює за розмірами Балканам, м'якому підчерев'ю Росії, пісок зазнав такого сильного сонячного нагрівання, що перетворився на тверду, слизьку поверхню, що мало чим відрізняється від скла.
  
  
  Земятину було ясно, чому вони обрали Сахару. Перетворення піску на скло було єдиним миттєвим ефектом, що спостерігається з супутника. Американці могли б, як він робив зараз, розрахувати дальність дії своєї зброї. Все, що їм потрібно було б зробити, це провести повторне калібрування та зробити Росію беззахисною. Більше випробувань не було б. Атака, він був сумно впевнений, могла початися будь-якої миті. Настав час розпочати свою власну. У цей момент Олексій Земятін, людина, яка в дитинстві хотіла бути лише гарною дворецькою, виявить свій справжній військовий геній.
  
  
  Він наказав прем'єр-міністру негайно поінформувати американців про те, що Росія тепер поділиться інформацією про фторвуглецевий промінь, який може завдати шкоди їм усім. Він зробив це телефоном, тому що так було швидше.
  
  
  “Скажіть їм, що сталися певні ефекти на ракети. Тільки певні ефекти. Не кажіть, що ракети знищені чи не знищені. Певні ефекти”.
  
  
  "Але, Олексію..."
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав Зем'ятін. Передбачалося, але ще не доведено, що американці можуть прослуховувати будь-яку лінію в світі з космосу. "Зробіть це. Зробіть це зараз. Зроби це до того часу, як я дістануся туди. Так?"
  
  
  Його охоронець зауважив, що молодий генерал не випив свого чаю.
  
  
  Інший старий охоронець відвіз Зем'ятина на дачу прем'єра. Погода була морозна, на вулиці було багато солдатів. Вони стояли в шинелях і начищених черевиках і виглядали жахливо. Олексій все ще був у халаті.
  
  
  Він пройшов крізь солдатів зовні та офіцерів усередині та кивком запросив прем'єра до задньої кімнати. Прем'єр хотів узяти із собою кількох генералів.
  
  
  "Якщо ви це зробите, я накажу їх розстріляти", - сказав Земятін.
  
  
  Прем'єр спробував вдати, що його ніколи так щедро не ображали перед його власними військовими. Земятін ніколи раніше цього не робив. Чому він почав зараз, прем’єр не знав. Але були певні формальності, яких слід дотримуватися.
  
  
  "Олексію, ти не можеш так вчинити зі мною. Ти не можеш зробити так з лідером своєї країни".
  
  
  Зем'ятін не сів. "Ви зв'язалися з американцями?"
  
  
  "Так. Вони знову відправляють свого містера Піза назад".
  
  
  "Добре, коли?"
  
  
  "Здається, вони нервуються через це так, як, за їхніми словами, маємо нервувати ми".
  
  
  "Коли він буде тут?"
  
  
  "П'ятнадцять годин".
  
  
  "Добре, ми попросимо кількох технічних фахівців доповнити те, що ми знаємо, щоб розширити нашу інформацію. Розрахуйте вісім годин на першу конференцію, потім ми всі виспимося. Це має дати нам ще дванадцять годин. Ми розтягнемо це на два дні, сорок вісім годин . Добре ".
  
  
  "Чому ми даємо їм помилкову інформацію протягом сорока восьмої години?"
  
  
  "Не несправний. Ми просто не будемо повідомляти їм про те, що їхній промінь повністю знищує електроніку в наших ракетах до другого сеансу, і під час цього сеансу ми тримаємо їх під замком з нами, поки не закінчиться сорок восьма година".
  
  
  "Чому ми розповідаємо їм правду про те, що наші ракети марні?"
  
  
  "Бо, мій дорогий прем'єр, це єдине, чого вони поки що не мають", - сказав Земятін. У цей момент у них є все, що їм потрібно, щоб почати атаку за допомогою цієї зброї і зробити це успішно. ".
  
  
  "То навіщо ж давати їм останнє, чого вони не знають?"
  
  
  "Тому що це єдине, через що вони можуть зволікати. Єдине, що їм зараз потрібно, це абсолютна впевненість у тому, що наші ракети - не їхні власні, на яких, я впевнений, вони випробовували цю зброю, - а наші, не спрацьовують при попаданні нефільтрованих сонячних променів. Вони зволікатимуть, тому що ми піднесемо себе на блюдечку з блакитною облямівкою".
  
  
  "Чи хочемо ми це зробити?"
  
  
  "Ні. Те, що ми зробили, пройшло крапку неповернення. Поки вони тягнуть з останнім, що їм потрібно, наші нові ракети вибухнуть".
  
  
  "Ти маєш на увазі, за два дні?"
  
  
  "Протягом двох днів".
  
  
  "Коли саме?"
  
  
  "Вам не потрібно знати. Просто говоріть про мир", - сказав Земятін. Він, звичайно, не довірив голові російського уряду цю інформацію тепер, коли високопосадовець дав йому дозвіл на запуск ракет у їхній власній будівлі. Це спричинило те, що дані про час були надані кожному командиру, який ризиковано доставив величезні громіздкі машини смерті на нові сибірські об'єкти. Олексій Земятін не довірив їм усім стріляти одночасно, отримавши раптовий наказ. Спусковий гачок пістолета вже був натиснутий. Через два дні Голокост вирветься з його ствола.
  
  
  У Вашингтоні Макдональду "Хелу" Пізу сказали, що росіяни тепер готові поділитися секретами. Вони зрозуміли, що ділять тендітну планету з рештою людської раси.
  
  
  "Я повірю в це, коли побачу", - сказав Піз.
  
  
  Розділ 16
  
  
  
  
  Якби існував віддалений шанс, що Олексій Земятін може скасувати атаку через підозру, що Америка, можливо, сама насправді не планує своєї власної атаки, проста касета розвіяла б цю слабку підозру з жорстокою безповоротністю. Насправді там було двадцять маленьких касет у дешевому пластиковому футлярі із барвистою брошурою. Виготовлення кожної упаковки коштувало три долари, а продавалося за вісімсот.
  
  
  Вони обіцяли розкрити лідерський потенціал у кожній людині. Що вони зробили, то це загіпнотизували людей, змусивши їх ігнорувати реальність. Під час свого неухильного корпоративного зростання Рімер Болт купив багато програм самореалізації. Їх основний посил у тому, що такого поняття, як невдача, немає.
  
  
  Були факти та були висновки. Потрібно було поділити їх. Коли Рімер Болт подивився на поле з марними машинами, не факт, що його зруйнували, сказала йому його касетна програма. Факт полягав у тому, що було знищено 50 автомобілів. Факт полягав у тому, що він наблизив свою компанію на один крок до руйнування. Але сам Рімер Болт не був розорений.
  
  
  Подивіться на Томаса Едісона, який, зазнавши невдачі у дев'яноста дев'яти різних способах виготовлення електричної лампочки, сказав, що він не зазнав невдачі. Він справді відкрив дев'яносто дев'ять способів не запалювати лампочки на своєму сонячному шляху до успіху.
  
  
  Подивіться на генерала Джорджа Паттона, який ніколи не дозволяв думкам про невдачу турбувати його.
  
  
  Подивіться на Лист Меллуезера, який продюсував касети. Меллуезер був мільйонером багато разів, навіть незважаючи на те, що в дитинстві йому казали, що він ніколи багато не досягне. Вчителі навіть називали його шахраєм. Він провів деякий час у в'язниці за вимагання та розтрату. Але тепер у нього є будинки в кількох штатах, тому що він наважився глянути в обличчя власною самооцінкою. Ключем до успіху було не піддаватися хибному уявленню про те, що ви в чомусь зазнали невдачі.
  
  
  Невдача, йшлося в записі, була таким самим станом розуму, як і успіх. Потрібно було тільки прийняти той факт, що ти переможець, і ти станеш ним. Лист Меллвезер продав триста тисяч цих касетних програм з астрономічною націнкою і досяг успіху на все життя.
  
  
  Рімер Болт купив одну з цих програм і слухав її стільки разів, що в моменти відчаю він навіть чув голос Пісмо Меллуезера. І тому, хоч зараз він дивився на поле катастрофи, до ночі він зміг побачити експеримент із автомобілем не як невдачу, а як просто ще один спосіб, яким не слід використовувати чудо-пристрій.
  
  
  "Рімер, - сказав йому помічник, - ми всі зіпсували".
  
  
  "Маленькі люди все псують. Великі люди створюють успіх із того, що інші називають катастрофами".
  
  
  "Ви не можете виготовити нічого, у чому була б електронна частина", - сказав помічник. "Ви не можете використовувати промені тут, у світі. Світ електронний. До побачення. На добраніч. У вас є розділ про працевлаштування в газеті?"
  
  
  "Ні", - сказав Болт з блиском істинно віруючого в його очах. "Ми виявили, що маємо виробляти неелектронні продукти".
  
  
  Асистент зазначив, що багато продуктів не були електронними, але жодна з них не піддавалася дешевшому виробництву через вплив нефільтрованих променів сонця.
  
  
  Набір для лідерства Bolt вирішив цю проблему. Його суть полягала в тому, що кожна проблема має рішення, якщо тільки людина звільнить свою лідерську силу за допомогою простого і випробуваного методу. Слід дуже старанно подумати про предмет, радив запис, а потім викинути його з голови та лягти спати. Вранці прийде відповідь.
  
  
  У цей час випробування для Ремера Болта він зробив саме це, і відповідь справді прийшла до нього вранці.
  
  
  Йому зателефонував помічник із пропозицією. Із нагрітого піску робили скло. Скло не було електронним. Скло все ще використовувалося. Чому б не виробляти скло біля джерела? Зменшити ціну навіть на працівника зі Сходу.
  
  
  Так було задумано експеримент, який переконав ядерну державу в тому, що вона зазнає нападу. Цукру була обрана тому, що в ній найбільше піску. Якби процес працював, вам лише потрібно було відправити свої вантажівки в пустелю зі склорізом і привезти звідти найдешевше і, можливо, найдосконаліше скло у світі.
  
  
  "Чому найдосконаліше?" Було поставлене питання Рімер Болт.
  
  
  "Я не знаю. Звучить привабливо", - сказав він. Коли прийшли результати, він був у такому захваті, що скликав засідання правління, щоб оголосити про ще більший прорив. Справді, початкова зйомка показала, що скло, можливо, було так само прозорим, як і все інше по цей бік об'єктива камери. І вони щойно зробили кілька сотень квадратних миль. Вони могли б виробляти мільйон квадратних миль ідеального скла щороку. Вічно.
  
  
  "Назавжди", - заволав Болт у залі засідань Chemical Concepts of Massachusetts, Inc. А потім, на випадок, якщо в когось збереглася барабанна перетинка, він не почув його, він заволав знову. "Назавжди".
  
  
  "Рімер, - сказав голова правління, - що трапилося з тією чудовою процедурою фарбування автомобіля?"
  
  
  "Невелика проблема, сер. Ми збираємося почекати, поки це повністю здійсниться. Прямо зараз я збираюся повернути нам усі наші гроші, а потім і ще трохи. Як тільки це буде зроблено, ми приступимо до процесу фарбування автомобіля".
  
  
  Декілька учасників були спантеличені. Здавалося, ніхто не погоджувався.
  
  
  "Я скажу вам, чому я спитав", - сказав голова правління. "Хоча концепція виробництва скла хороша, за моїми підрахунками, створивши кілька сотень квадратних миль скла в Єгипті, ви тільки-но зруйнували ринок скла на наступні шістдесят п'ять років".
  
  
  "Чи можемо ми знизити ціну?"
  
  
  "Якщо їм не потрібно стільки, скільки ви виставили на ринок, у вас уже є. Дешеве скло не приносить прибутку".
  
  
  "Я бачу", - сказав Болт. Він відчув, як щось дивне і тепле стікає по штанині його штанів.
  
  
  "Рімер, ти щойно намочив штани?" - Запитав голова правління.
  
  
  "Ні", - сказав Болт з усім ентузіазмом людини, яка усвідомила свій лідерський потенціал. "Я щойно відкрив спосіб не ходити в туалет".
  
  
  Це була ніч знемоги. Шалена, чудова знемога, коли кожен пристрасний нерв був збуджений, а потім задоволений.
  
  
  Це було до того, як Кеті зайнялася коханням із Римо. Це було в Ханої, коли вони переходили з однієї урядової установи до іншої. З однієї військової бази в іншу. Це було в темних провулках, поки місто божеволіло в пошуках убивці серед них.
  
  
  Кілька разів поліція проїхала б прямо повз, якби Кеті щось не перекинула. А потім вона побачила, як вони зіткнулися з цією чудовою, величною, досконалою людиною і померли. Іноді вони тріщали кістки. Іноді смерть була такою ж тихою, як далекий край космосу. В інші часи, в ті особливі часи, коли вона з ревом обрушувалася на них, тіла летіли в один бік, а голови в інший.
  
  
  Це було на світанку, коли Римо сказав: "Цього тут немає. Вони не знають, де це".
  
  
  "Це дуже погано", - сказала Кеті.
  
  
  "Тоді чому у тебе на обличчі ця дурна усмішка?" - Запитав Римо.
  
  
  "Без причини", - промуркотіла Кеті. Вона затишно влаштувалась у його руці. На дотик вона була не дуже мускулиста. "Ти втомився?"
  
  
  "Я спантеличений. Ці люди не знають, де знаходиться фторвуглець. Вони ніколи про нього не чули".
  
  
  "Це їхня проблема".
  
  
  "Що ще ти пам'ятаєш про це?"
  
  
  "Тільки та жахлива людина в Сан-Гауті".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. Вони були на складі із написом "Народна лікарня". Так його називали під час війни у В'єтнамі, щоб, коли американці бомбили склади, їх можна було звинуватити у бомбардуваннях лікарень. Репортери ніколи не згадували, що там трималися гвинтівки, а не поранені.
  
  
  Римо і Кеті бачили, що там, як і раніше, зберігалася зброя, але тепер вона призначалася для битв у Камбоджі або на кордоні з Китаєм.
  
  
  Ось і все про світ, який всі пророкували, якщо Америка піде.
  
  
  "Ви готові рухатися?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Давай просто залишимося тут на ніч. Ти і я". Вона поцілувала його у вухо.
  
  
  "Ти втомився?"
  
  
  "Так дуже".
  
  
  "Я понесу тебе", - сказав Римо.
  
  
  “Я піду пішки. Як ми збираємося вибиратися звідси? Ми білі. Це поліцейська держава. Ми збираємося вийти через Індокитай? На це підуть місяці”.
  
  
  "Ми вийдемо через аеропорт".
  
  
  "Я знаю, ти можеш провести нас через будь-яку охорону, але вони зіб'ють будь-який літак, на який ти потрапиш. Тут немає провулків, щоб сховатися. Це плоска місцевість. Ти можеш якось вижити, але я помру", - сказала Кеті. На ній все ще були костюм та блузка, в яких вона приїхала. Плечо було розірвано, але вона відчувала, що це тільки зробило її сексуальнішим. Вона знала, що її власне глибоке задоволення, мабуть, надсилало сигнали цьому чоловікові, роблячи його також бажаним. Зрештою, хіба він раптово не привів її сюди на цей склад, коли вбивство закінчилося?
  
  
  "Ти б не заперечував, якби я померла?" - Запитала Кеті. Вона подумала, чи не поводиться вона як маленька дівчинка. Вона сором'язливо посміхнулася, говорячи це.
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. Вона була єдиною, хто щось знав про цей таємничий устрій, який міг покласти край життю на землі.
  
  
  "Ти це серйозно?" Вона ненавиділа себе за те, що поставила це питання. Вона ніколи не думала, що дасть. Вона ніколи не думала, що почуватиметься так, як почували себе всі інші дівчатка в школі, хихикаючи всім тілом, напрошуючись на будь-який комплімент від чоловіка, якого вона любила.
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Не турбуйся про аеропорт. Люди бачать лише те, що їх вчили бачити".
  
  
  "Ти можеш зробити нас невидимими?"
  
  
  "Ні. люди не дивляться".
  
  
  "Я думав, жителі Сходу чутливіші до свого оточення".
  
  
  "Тільки в порівнянні з білими. Вони теж не бачать".
  
  
  Вона була вражена тим, наскільки це було просто і логічно, настільки природно. Людське око помітило те, що його вразило, що було іншим. Він помітив те, що мав помітити. Розум навіть не знав, що бачив. Люди думали, що впізнають інших за їхніми особами, коли насправді вони впізнавали їх за ходою та зростанням і лише підтверджували ідентифікацію по обличчю.
  
  
  Це Кеті знала читання. Те, як Римо пояснив це, звучало містично, але все ще логічно. Він сказав, що розум лінивий, і хоча око дійсно бачить все, розум фільтрує речі. Воно відсіяло двадцять чоловік і перетворило послання на колону, що марширувала. Римо і Кеті легко приєдналися до шеренги охоронців, що марширують і, будучи частиною маси, просто рухалися разом з нею. Якби вона наважилася, вона повернула б голову, щоб заглянути в обличчя і побачила, що вони насправді дивляться крізь неї і Римо. Але Римо сказав їй прислухатися до свого дихання і залишатися з ним. Таким чином, вона залишалася б частиною природної маси колони, що рухається. Він сказав їй думати про його присутність.
  
  
  Для доктора Кетлін О'Доннелл це було просто. Вона була готова залишитися із цим чоловіком назавжди. Вона прислухалася до свого подиху, відчувши задушливий запах палючого авіапалива, і відчула, як земля тремтить від потужних двигунів, що набирають обертів. Вона знала, що сідає у літак, бо набирала висоту. Але найчудовішим було те, що вона не відчувала, що піднімається.
  
  
  Потім вони опинилися в проході, і виникла метушня через місця. Проблема полягала в тому, що два інші люди не мали місць. Вони не мали місця, бо на них сиділи вона і Римо. Римо залагодив ситуацію, показавши решті двох місць, про які навіть стюардеси не знали, на задньому сидінні. Люди не повернулися.
  
  
  "Куди ти їх поклав?" - прошепотіла вона.
  
  
  "З ними все гаразд", - сказав Римо.
  
  
  Коли літак був у повітрі, було виявлено, що біржового маклера та податкового юриста засунули у сидіння туалету.
  
  
  То був британський літак. Вони повинні були знайти когось, хто міг би визначити, що пішло не так, чому було дві додаткові особи на місця, яких не існувало, коли додаткові люди мали квитки.
  
  
  Оскільки з британською авіакомпанією було укладено новий трудовий контракт, відповідальність за це взяв він член екіпажу, який також працював посередником. Римо та Кеті з комфортом просиділи весь шлях через величезний Тихий океан до Сан-Франциско. До кінця цього польоту посередник сформував комітет, щоб встановити, кого слід звинуватити у ненадання місць. Біржовий маклер і податковий юрист стояли всю дорогу, масажуючи місця, де їх притиснуло до унітазу.
  
  
  В аеропорту Римо набрав спеціальний номер Сміта. "Його там немає, Сметі", - сказав Римо. "Навіть віддалено немає".
  
  
  "Ми виявили один на північному сході, але не можемо визначити його місцезнаходження. Я впевнений, що росіяни збираються атакувати. Я один у цьому, Римо, але я знаю, що я правий".
  
  
  "Що ти хочеш, щоб я зробив, Смітті?"
  
  
  "Ми повинні змусити росіян довіряти нам".
  
  
  "Чи довіряють вони комусь?"
  
  
  "Вони думають, що ми стоїмо за фторвуглецевим променем. Вони впевнені в цьому. Вони впевнені, що ми використовуємо промінь, щоб знищити їх".
  
  
  "Не схоже, що вони збираються нам довіряти".
  
  
  "Вони можуть, якщо ми щось зробимо".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Залишайся там. Прямо на цій лінії".
  
  
  Кеті із задоволеним виглядом чекала біля стійки повернення багажу. Іноді вона посилала Римо повітряний поцілунок. Чоловіки з тугою поглядали на неї. Вони завжди так робили. Вона ніколи не зустрічала чоловіка, якого не змогла б отримати, якби йому подобалися жінки. Але вона ніколи не зустрічала чоловіка до того, якого хотіла. "Хотіла" було надто слабким словом. Це був чоловік, який був як повітря для її легенів та кров для її клітин. Цей чоловік був її, частиною її, яка не підлягала поділу.
  
  
  Вона надіслала йому ще один повітряний поцілунок. Вона знала, що до цього часу її одяг був брудним. У неї не було жодного гроша. Вона втратила підошву одного черевика в Ханої. Її спідня білизна перестала бути зручною у Сан-Гауті. І їй було байдуже. Кетлін О'Доннелл, чия сукня все її професійне життя була королівським обладунком, була однаково. Вона мала все, що їй потрібне, особливо для її таємних бажань.
  
  
  Її єдиною думкою в той момент було, чи Римо хоче дітей. Він згадував щось про те, що його друг хоче, щоб він одружився та завів дітей. Кеті могла подарувати йому дітей. Вона могла б дати йому все. І багато іншого.
  
  
  Їй захотілося підбігти та поцілувати його. Їй стало цікаво, що сказали б люди, якби він узяв її тут, на багажній полиці. Вона була б проти? Звичайно, їй це сподобалося б. Але вона запитувала себе, чи заперечуватиме вона проти того, що подумають люди.
  
  
  Ні, була лише одна людина, думка якої її хвилювала, і ця єдина людина більше не була нею. Він щойно повісив трубку і підійшов до неї. "Тобі потрібні гроші чи щось ще?"
  
  
  "Ні. Мені нічого не потрібно, Римо", - сказала Кеті. "Дивно, раніше я думала, що мені щось потрібне. Але зараз це не так. У мене є все".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Тому що я йду".
  
  
  Кеті хихикнула. "Мені подобається твоє почуття гумору".
  
  
  "Поки що", - сказав Рерно.
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Я йду", - сказав Римо. "Мені час. Справи".
  
  
  "Куди?" спитала Кеті, раптово усвідомивши, що він насправді залишає її. Вона здригнулася від шоку, її руки стиснулися і тремтіли.
  
  
  "Збираюся врятувати світ, люба. Поки що, - сказав Римо.
  
  
  "Як щодо порятунку світу від руйнування озонового щита? Це і є спасіння світу".
  
  
  "Це номер два. У наші дні катастрофам доводиться чекати на свою чергу".
  
  
  "Як це може бути номером два? Це може зробити весь світ непридатним для життя".
  
  
  "Не одразу", - сказав Римо. Він поцілував її в щоку і попрямував до офісу "Аерофлоту". Те, як Сміт все це влаштував, давало шанс, справедливий шанс, що навіть Сінанджу може зазнати невдачі. У своїх спробах врятувати країну він майже сказав Росії, що посилає туди свою людину.
  
  
  "Велике спасибі", - сказав Римо, коли почув план, схвалений президентом Сполучених Штатів. "Але як, на вашу думку, я вийду з цього живим?"
  
  
  "Схоже, ти можеш усе, Римо".
  
  
  "Крім того, що ти приготував для мене. Через тебе мене вб'ють".
  
  
  "Ми маємо ризикнути цим".
  
  
  "Дякую".
  
  
  "Послухай, Римо. Якщо ти не впораєшся, ніхто з нас не впорається".
  
  
  "Тоді поцілунок свою біпі на прощання".
  
  
  "У тебе вийде, Римо", - сказав Сміт.
  
  
  Римо коротко засміявся і повісив слухавку. Це було перед тим, як він поцілував Кеті на прощання і перед тим, як вирушити до офісу Аерофлоту. Він подивився на фотографію неохайного літака Аерофлоту, згадав, скільки людей Росія була готова втратити у Другій світовій війні, а потім повільно відступив. Дуже повільно. Він не міг скористатися цим літаком.
  
  
  Доктор Кетлін О'Доннелл дивилася, як Римо йде. Вона чекала, вірячи, що він повернеться. Вона сказала собі, що він зіграв з нею жарт, жорстокий жарт. Він повертався, і вона наполягала, щоб він ніколи більше не розігрував з нею цей жарт.
  
  
  Зроби з нею все, що він хотів, благала вона, але не це. Ніколи більше не залишай її так. Декілька чоловіків зупинилися, щоб поговорити з нею, бачачи, що вона одна. Декілька сутенерів в аеропорту запропонували їй роботу.
  
  
  Коли вона зчинила крик, який змусив усіх зупинитися біля багажних полиць, вона визнала, що це зробив він. Він справді покинув її.
  
  
  Хтось намагався її заспокоїти. Вона встромила нігті йому в очі. Прибігла поліція аеропорту. Вона теж встромила їх. Вони силоміць надягли на неї смиренну сорочку. Хтось дав їй заспокійливе. Через те, що хімікати сильно одурманили її розум, вона відчувала тільки ревуча, всепоглинаюча ненависть. Навіть під дією наркотиків вона планувала свою помсту.
  
  
  Хтось знайшов її паспорт на її тілі. Вони запитували, як вона щойно отримала британський штамп про в'їзд, без штампу про висадку з їхньої митниці.
  
  
  Вона розповіла їм історію. Вона розповіла їм кілька історій. Вона подзвонила Рімер Болт. Голос Болта здригнувся, коли він намагався пояснити, що не все втрачено.
  
  
  Кеті сказала йому зв'язатися з юристами Chemical Concepts із Массачусетсу. Вона сказала йому зв'язатися із її банкіром. Вона сказала йому, скільки грошей переказати. Вона сказала йому витягти її звідти. Вона сказала йому чарівні слова: "Все буде добре, Рімере".
  
  
  "Звичайно, але як?"
  
  
  "Я беру керування на себе", - сказала вона.
  
  
  "Ваш проект? Ваша відповідальність?"
  
  
  "Звичайно, Рімер".
  
  
  "Ти найчудовіша жінка у світі", - сказав Рімер Болт, розуміючи, що з цієї колотнечі є вихід.
  
  
  Таким чином, коли пізніше того ж дня техніки почали скаржитися, що доктор Д'Доннелл збирається знищити світ, Рімер Болт не мав особливого співчуття.
  
  
  Кеті, повертаючись першим рейсом назад на схід, увірвалася до "Хімічних концепцій Массачусетса" і, навіть не переодягнувшись, почала командувати техніками.
  
  
  Болт з радістю все схвалив. Але незабаром техніки почали потай покидати станцію генерації променя з розповідями про те, що відбувається.
  
  
  "Містере Болте, ви знали, що вона наклала на балку замкнуту широку дугу?"
  
  
  "Ні. Чесно кажучи, мені байдуже", - сказав Болт. "Це проект доктора О'Доннелл, і те, що вона з ним робить, - її справа. Я намагався врятувати його за допомогою маркетингових вказівок, але я не знаю, чи зможу я щось зробити зараз".
  
  
  Потім до кабінету Рімер Болт увійшов інший технік. "Ви знали, що вона будує другий променевий генератор?"
  
  
  "Дякую, що розповіли мені", - сказав Болт і швидко почав готувати службову записку від нього для Кеті з іншою копією ради директорів. У цій записці пропонується, щоб вони спочатку уможливили один генератор променя, перш ніж інвестувати в інший.
  
  
  Усі техніки приступили до наступного:
  
  
  "Ви знали, що вона проводить центральне затемнення із замкненою перпендикулярною дугою на другому генераторі?"
  
  
  "Ні, я цього не робив", - сказав Болт із великою задумливістю. "Але я дійсно обурений тим, що ви прийшли до мене з розповідями про іншого офіцера цієї корпорації. Підступність – це не той спосіб, яким Рімер Болт любить вести справи".
  
  
  "Ну, по-перше, якщо вона увімкне другий генератор, ніхто з нас не зможе вибратися звідси живим".
  
  
  "А як щодо протирадіаційних костюмів?"
  
  
  "Вони гарні тільки для того, щоб стояти поряд з ним. І дуга, яку вона збирається створити для цього другого, може стерти з лиця землі все життя звідси до Бостона".
  
  
  "Продовжуйте в тому ж дусі", - сказав Болт, який негайно приступив до створення філії корпорації в Род-Айленді, що він мав зробити до того, як вона включить другий промінь.
  
  
  У лабораторіях Кеті О'Доннелл чула всі скарги. Заперечення техніків ставали дедалі різкішими. І їй було начхати ні на кого з цих людей. Вона їх майже не чула. Їй навіть не сподобалися очевидні страждання одного з техніків, коли він описував жах, який вона могла б спричинити світ цими змінами та доповненнями до програми.
  
  
  Кеті О'Доннелл було однаково. Римо покинув її.
  
  
  Усі збиралися заплатити за це, особливо Римо.
  
  
  Розділ 17
  
  
  
  
  За іронією долі, саме розуміння Чіуном Росії могло призвести до загибелі Римо. Сміт не мав вибору. У цьому був страх цих великих подій. Всі були справді безпорадні що-небудь зробити, крім спробувати уникнути мегасмерті, з якою вони всі зіткнулися.
  
  
  Сміт хотів, щоб Чіун проник у Росію. Навіть зараз він хотів би послати до Росії Чіуна, а не Римо. Але Римо був усім, що мав. Ніхто не знав, де Чіун і що він робить. Сміт проаналізував те, що Чіун знав про Росію. Сміт зробив правильний перебіг. Інші урядовці помилялися.
  
  
  Чіун, якимось дивним чином, читав росіян, як діти читають комікси. Йому все було ясно. Кожен рух, який здавався Заходу незрозумілим і загрозливим, для Чіуна був подібний до барвистого, безпомилково простого малюнка.
  
  
  "Росія - це не загадка, загорнута в загадку. Ви - загадка, загорнута в загадку, тож проста імперська логіка здається дивною". Сміт рідко розумів Майстра синанджу.
  
  
  Чіун, звичайно, не схвалював воєн, холодних чи теплих, бо мистецтво вбивці у подібному конфлікті завжди замінювалося ордами аматорів. Війни також були несправедливими, особливо сучасними, серед призовників, тому що "ваші вісімнадцятирічні вмирають замість ваших королів та генералів". Малося на увазі, що якби замість армії найняли вбивцю, відбулося б правосуддя, а не масові вбивства.
  
  
  Те, що Чіун побачив так просто і що нарешті пояснило, що у світу залишилося мало часу, була російська манера ведення бою. Він пояснив це в термінах ін і ян, страху і нестраху, сили і не-могутності. Коротше кажучи, це була східна мішанина. За винятком того, що Чіун, здавалося, завжди міг сказати, що зробить Росія, коли його питали.
  
  
  Отже, Сміт сам узяв усі ідеї Чіуна про Росію та переклав їх у математику, предмет, який він добре знав. Це називалося "Російський спосіб". Він зробив це для себе і одного разу запропонував це уряду, але отримав відмову. Чесно кажучи, Сміт не міг звинувачувати їх, тому що багато термінів, які потрібно було ввести у формулу, були такими, як "обличчя" та "хребет".
  
  
  "Обличчя" - це те, що росіяни показали вам, а "хребет" - це те, що вони робили насправді. Як і у випадку з тілом, хребет показував, чого все йшло насправді. Обличчя могло дивитися будь-куди. Але хребет був там, де була людина. І тому, коли почався цей останній інцидент, Сміт перевів рухи "особи" в російський режим, розроблений на основі містичних формул Чіуна. Насправді вони не були такими містичними, якщо сприймати все як нескінченну боротьбу за життя. Іноді росіяни були дурні. Але найчастіше вони були геніальними.
  
  
  Саме формула Чіуна вперше запропонувала можливий зв'язок між відкриттям озонового щита та створенням безвідповідально небезпечних нових ракет. Сполучною ланкою був страх. І кожен крок Америки тільки посилював цей страх, тому що росіяни вірили, повинні були вірити, згідно з поясненням Чіуна, що в Америки є зброя, яка може легко знищити їх, і вона планувала її використовувати.
  
  
  Формула Чіуна говорила, що, коли росіяни створили свої ракети першого удару, вони вже відчували, що решта броні може бути або безперечно була марна.
  
  
  Довіра взаємного терору, яка тримала країни в ядерній патовій ситуації, була зруйнована, тому що Росія була впевнена, що Америка ось-ось усе це виграє. Ось де насправді був хребет Росії.
  
  
  Обличчя виражало ворожість. Хребет висловлював страх. Коли американський спеціальний переговорник вирушив до Росії з подарунком у вигляді демонстрації оборонних засобів як food faith, це лише підтвердило, що в Америки є щось настільки сильне, що зробить звичайні російські ракети марними. Хребет.
  
  
  Коли Росія запросила спеціального переговорника назад, вона хотіла продемонструвати світ своєю готовністю зараз поділитися звітами про збитки, завдані російським ракетам, впливом нефільтрованого сонця на електроніку. Вираз обличчя був розумним. Хребет, згідно з формулою Чіуна, показав, що вони справді зважилися на війну.
  
  
  Все це прояснилося з останнім ходом росіян, що раптово з'явився розумним виразом обличчя після ворожості. Останній хід російських безпомилково завершив всю формулу. Вони збиралися незабаром застосувати нові ракети. День, можливо, два дні, і вони були б у дорозі.
  
  
  Не було жодного способу пояснити це змученому президентові, тому що нематематичний переклад говорив, що після сильної гіркоти раптова насолода була ознакою сталевого хребта. Америка не могла розв'язати ядерної війни, тому що Сміт бачив, як комп'ютер перевів математичну формулу назад у термін під назвою "сталевий хребет".
  
  
  Але якщо з одного боку була безнадійність, то, з іншого, був шанс. Якщо розуміння Чіуна було правильним, а Сміт був упевнений, що це так, то був один спосіб показати Росії, що створення озонового щита не є американською зброєю.
  
  
  Америка мала незначний шанс, перш ніж були запущені ракети, ймовірно, з обох боків. Можливість довести, що машина, яка знищила озоновий щит, не була американською зброєю, була втрачена. Що їм потрібно було зробити зараз, так це показати, що вони мають більш потужну зброю, яку вони не використовували.
  
  
  Якщо говорити коротко і по-західному, Америка повинна була показати росіянам, що в будь-який час, коли вони захочуть, вони можуть повалити російський уряд, але не хотіли цього не робити.
  
  
  Слова Америки було замало цього. Америка мала зробити це на благо людини, яка дійсно керувала Росією. Переговорник зазначив, що за російським прем'єром стояла інша людина, бо прем'єр вибіг із кімнати і повернувся з іншою відповіддю. Це не було несподіванкою, бо прем'єр був обличчям. Це був хребет, який був прихований. Хребет керував Росією.
  
  
  Коли McDonald Pease повернувся до Росії для передбачуваної співпраці, Сміт попросив і отримав дозвіл на включення спеціального повідомлення. Воно гласило:
  
  
  "Тому, хто дійсно керує вашою обороною: Ми знаємо, що не можемо довести вам, що ми не відкриваємо небеса за допомогою секретної зброї. Нехай буде так. Але знайте це як знак того, що ми не маємо наміру завойовувати вас: у будь-який час, коли ми побажаємо, ми могли б розпустити ваше Політбюро і зробити ваших лідерів бранцями на їхній власній землі. Але ми вирішили цього не робити. Чому? Тому що ми дійсно не хочемо завойовувати вас. Зброя - це лише одна людина." І потім був короткий опис Римо, щоб вони знали, звідки взялося все це пекло, і що це справді був мирний крок, а не місія з пошуку та знищення в центрі Москви.
  
  
  Сміт сказав російським, що Римо наближається. Він позбавив Римо, можливо, найціннішого захисту: раптовості.
  
  
  І Римо прийняв це з уїдливою подякою. Але тепер у Римо задзвонив сигнал.
  
  
  "Я не можу скористатися рейсом Аерофлоту", - сказав Римо.
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Якби ви очікували на якусь суперзброю і були готові вбити тисячі своїх людей тільки для того, щоб виграти війну, хіба ви не збили б літак, який його доставив?"
  
  
  "Ми підкинемо вас на великій висоті", - сказав Сміт. "Але парашут не спрацює з такої висоти".
  
  
  "Я впораюся з цим".
  
  
  "Рімо, я знаю, ти розумієш, що це означає. І ти знаєш, що я не сентиментальний. Але удачі".
  
  
  "Через тебе мене вб'ють, а найважливіший емоційний тон - це "удачі"?" - Запитав Римо. "Не вибухай сльозами відразу".
  
  
  Останнім рейсом, якому дозволили приземлитися у Москві, був американський McDonald's Pease. Невдовзі після цього командування повітряної оборони отримало дивний наказ. Жодному рейсу було дозволено приземлитися, включаючи російські цивільні літаки.
  
  
  Будь-який літак, який не намагався приземлитися, мав бути негайно збитий незалежно від того, хто був на борту.
  
  
  У всій цій трагічній історії Олексій Земятин мав одну світлу ноту.
  
  
  "Вони нарешті показали нам ваду в ідеальному ворогові", - сказав він, показуючи молодому генералу Івановичу, КДБ, записку від американської мирної місії. Старий фельдмаршал знав, що цей проникливий юнак, якого він вчив думати, пов'язав головну проблему війни з другорядною проблемою цього єдиного агента. Про те, що протягом сорока восьмої години мала розпочатися ядерна війна, він не сказав Івановичу, якому на даний момент не обов'язково було знати про це. У молодого генерала вже було більше фактів, ніж Земятін хотів би довірити будь-кому одному. Він показав Івановичу записку, привезену спеціальним американським посланцем Макдональдом Пізом.
  
  
  "Отже, ця людина сама була жахливою зброєю. Це все пояснює. Отже, Америка означає світ", - сказав Іванович.
  
  
  "Ні, звісно, ні. Вони хочуть, щоб ми затрималися, бо хочуть придумати спосіб покінчити з нами. Очевидно, хтось там розкусив нашу угоду про переговори і готовий пожертвувати цією "зброєю"".
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  "Впевнений, наскільки це можливо", - сказав Земятін. Вони були у його квартирі. Земятина мала чашку бренді, і він налив ще одну генералу. Охоронець спав, голосно хропучи.
  
  
  "Вони жертвують меншою зброєю, щоб захистити більше".
  
  
  "Якщо, звісно, те, що вони кажуть, правда".
  
  
  "Ні. Вони послали цю людину на смерть. Ми знаємо, що вона володіє неймовірною швидкістю. Вона має неймовірну силу. Але вона одна людина. Можливо, вона може ухилитися від однієї кулі, але вона не може ухилитися від тисячі. Він одна людина , і він показав нам свій недолік. У нас є фільми про нього. Сержант міг би збагнути, що робити", - сказав Земятін.
  
  
  Обличчя Івановича втратило свою гладкість. Його очі звузилися. "Так, ми вб'ємо його, тому що він одна людина. Але в чому його недолік?"
  
  
  Земятін покрутив бренді у чашці. Роки, мерці, війни втомили його, втомили не за роками.
  
  
  "Його недолік - це його командири. Вони піднесли його нам на блюді. І якщо вони такі добрі, ми будемо їсти від цього. Найближчими днями буде багато смертей. Було б чудово, бійчику, якби світ складався з дворецьких і комор, ?"
  
  
  Потім вони підняли тост один за одного, допили імпортний бренді та поставили свої чашки на стіл. Треба було зробити роботу і випивка закінчилася.
  
  
  Охоронця розбудило повідомлення від кремлівських інформаторів про те, що американський Макдональд Піз щойно виявив, що він бранець, і що вони насправді не вели переговорів. Піз пропонував їм альтернативу.
  
  
  "Пристрели мене чи дозволь мені піти. І тобі краще пристрелити мене, бо я йду".
  
  
  "Добре", - сказав Земятін. "Дайте йому те, що він хоче". Охоронець та офіцер увійшли до кімнати для переговорів. Охоронець всадив кулю в мозок Дональда Піза і залишив його в замкненій кімнаті з американцями, які раптово втратили будь-яку можливу надію на те, що росіяни зацікавлені у світі. Тіло Піза залишили там, де воно було, щоб нагадати американцям не намагатися втекти до свого посольства.
  
  
  Всі вони згадали, що сказав Піз літаком, що прилітає сюди:
  
  
  "Я мрію про той день, коли стріляти в американця стане злочином у світі. Коли люди знатимуть, що на них чекає суворе покарання, якщо вони напортачать на нас".
  
  
  Російське ракетне командування першим помітило американський літак високо над радіусом дії ракет. Це був знайомий розвідувальний літак ЦРУ, але цього разу він скинув вантаж – проте надто маленький для ядерної бомби. Це було схоже на ціпок приблизно шести футів завдовжки і двох з половиною футів завширшки. На висоті п'яти миль усі співробітники радіолокаційного контролю зрозуміли, що це людина.
  
  
  "Це той самий", - сказав офіцер штабу. "Мабуть, це він". Вся оборонна структура міста чекала на нього. Звичайно, ніхто не знав, чому всі так прагнуть вбити одну людину, але нагорода обіцяла бути великою. Сподівалися, але не вимагали, що його голова буде цілою для цілей ідентифікації.
  
  
  "Стріляйте, коли розкриється парашут", - пішов наказ. Було відправлено машини КДБ, щоб забрати те, що залишилося від трупа. Як підкріплення місцеві поліцейські підрозділи також були підняті по тривозі, щоб забрати тіло. Обидві групи отримали наказ, якщо людина все ще жива, акуратно прикінчити її.
  
  
  На висоті чотирьох миль було віддано наказ не відкривати вогонь. На висоті трьох, потім двох миль почулося бурмотіння про те, що в місті стріляють надто низько. Він може вислизнути.
  
  
  На висоті двохсот футів пролунав лише спантеличений зневажливий смішок. Стріляти не було потреби. Парашют не встиг би розкритися за тієї швидкості, з якої падала людина. Сподіватимемося, що частина шкіри залишиться недоторканою, щоб його можна було впізнати.
  
  
  Радар не зафіксував раптового ривка тіла на висоті 120 футів. Римо потягнув за страхувальний трос.
  
  
  Якби він мав час подумати про це, він, мабуть, дав би себе вбити. Він ніколи не хотів, щоб це скинуло його вниз, як звичайного чутиста. Це дало б йому надто багато часу у повітрі, підставляючись під кулі.
  
  
  Римо просто перервав падіння за допомогою парашута. Він зробив це, уповільнивши своє падіння до швидкості падіння десятиповерхового будинку. Він зустрів землю, тримаючи під контролем свій центр. Він зустрів рух землі. Він знав певні місця у місті, де будуть люди, яких він хотів.
  
  
  Парашют був знайдений за чотири хвилини після приземлення Римо.
  
  
  Генералові Івановичу, відповідальному за цю ліквідацію, негайно повідомили. Він сховався на площі Дзержинського, 2, у своєму старому офісі у КДБ.
  
  
  Тіла, прикріпленого до парашута, не було. Іванович зробив позначку: "Можлива приманка?" Якщо так, то де було тіло? З іншого боку, він сам бачив, що зробив цей чоловік у Ханої. Можливо, американець настільки добре контролював своє тіло, що зміг пережити падіння, яке вбило б інших. Чи не, звичайно, падіння з висоти п'яти миль. Але найменше.
  
  
  "Парашут розкрився?" – спитав Іванович.
  
  
  "Так, це було, товаришу генерале, але на висоті двохсот футів..."
  
  
  Іванович повісив слухавку. Все гаразд, американець приземлився живим. Але вони були готові до нього. Їм були дані спеціальні накази для цього абсолютно особливої людини. Закривавлені особи показали, яка тактика була марною. Тепер всьому персоналу було сказано ніколи не чекати, поки поле обстрілу буде чистим, а просто стріляти, заповнюючи всю площу полум'ям та кулями. Ніхто не міг очікувати, що потрапить у цю людину прицільно. Єдиною відповіддю було укриття.
  
  
  Було 11:15 вечора за московським часом. Об 11:30 з готелю "Росія" надійшло повідомлення про те, що весь верхній поверх будівлі було зламано. Верхній поверх був відведений директору державної інформації, який був істеричним та звинувачуючим.
  
  
  "Росія" була найкращим готелем у Москві.
  
  
  "Генерал. Ваші люди привабили його. Він пройшов через ваших людей. Він пройшов через моїх людей. Зупиніть його. Це Москва. Зупиніть його".
  
  
  "Що він зробив?"
  
  
  "Він посміявся з ваших людей. Ні подряпини ні на них, ні на ньому".
  
  
  "Він тобі щось зробив?"
  
  
  "Він створив брехню".
  
  
  "Що лежить?"
  
  
  "Я відповідаю за правду. Я не вірю нічого, що кажуть американці".
  
  
  "Отже, ти говорив з ним. Ти знаєш, що він американець. Про яку брехню ти говориш?"
  
  
  "Під тиском я був змушений підписати заяву, яка є очевидною брехнею".
  
  
  "У чому була брехня?"
  
  
  "Що ми беззахисні перед ним, і що я був би небіжчиком, якби не підписав. І ви знаєте, він мав рацію".
  
  
  "Дякую вам, директоре", - сказав Іванович.
  
  
  У багатоквартирному будинку на вершині Ленінських гір, з видом на Москву на Воробйовському шосе, верховний головнокомандувач КДБ відмовився підписувати будь-які папери. Він заплатив за це своїми ребрами. Вони були вирвані із його тіла.
  
  
  Знову ж таки, ніхто з офіцерів або рядових, які охороняли його, не постраждав.
  
  
  Повідомити:
  
  
  "Ми знали, що він був у житловому комплексі, тільки коли було виявлено тіло".
  
  
  Повідомити:
  
  
  Захоплена дача під Калугою, неподалік Москви. Знову ж таки, ніхто з рядових не постраждав. Адмірала вбито з дуже дивної причини. Писав недостатньо швидко.
  
  
  Повідомити:
  
  
  Міністра оборони задавило на смерть у кремлівському комплексі, коли він їв легку закуску із сиру та крекерів.
  
  
  І так усю ніч. Через кожне місце, що охороняється, в кожну пастку. Іноді охоронці бачили, як хтось заходить, і робили кілька пострілів. Була надія, що до ранку цей загарбник стане вразливішим. Але вранці нищівна правда дійшла до нас.
  
  
  Комплекс Прем'єр-міністра не тільки був успішно захоплений при денному світлі, але прем'єр-міністр написав кілька молитов і пообіцяв письмово побудувати святилище богам маленького рибальського села в Північній Кореї. Загарбник тепер чекав, щоб поговорити з "хлопцем, який справді всім заправляє".
  
  
  "Ви перемогли", - сказав Іванович. Він повідомив Зем'ятина. Вони зазнали невдачі. Вони не знайшли ваду.
  
  
  "Ця людина - ця штука - розвалила наш уряд".
  
  
  "Я поговорю з ним", - сказав Зем'ятін. "Скажи йому, де живу".
  
  
  "Чи я повинен привести його до тебе?"
  
  
  "Бійчику, це може тебе здивувати, але я ніколи не вбивав і не наказував вбивати когось, кого мені не потрібно було вбивати. І я не збираюся починати зараз. Ти залишайся там. Давайте більше нікого не втратимо через цю божевільну тварину .Може бути, Америка говорить правду. А?"
  
  
  "Можливо, ми зможемо підсунути когось ближче до нього, коли він увійде. Можливо, ми зможемо використовувати північнокорейців. У них є щось таке ж приголомшливе, як..."
  
  
  "Цей фронт впав, бійчик. Але я кажу тобі, синку, що ти молодець. Ти станеш фельдмаршалом раніше, ніж думаєш".
  
  
  "Але ми програли".
  
  
  "Ми обидва бачили, що ви можете приймати правильні рішення. Саме така людина потрібна Росії-матері, а не та, кому пощастило, тому що двісті тисяч людей десь раптово роблять щось краще, ніж очікувалося. Я наказую тобі зараз, молодий бюрократ з гладким обличчям, координувати все, якщо не виживу " .
  
  
  І потім, за допомогою ручного кур'єра, тому що він хотів вжити найбільших запобіжних заходів щодо ракет, Земятін відправив повідомлення, яке не могла прослухати американська електроніка, молодому генералу, який міг думати. У повідомленні йшлося про прості, грубі й зло небезпечні нові російські ракети, які тепер готові до запуску.
  
  
  Іван Іванович збирався замінити Великого на посаді радника лідерів Росії-матінки, але, як не дивно, цей юнак із такими амбіціями не зрадів підвищенню. Тому що, працюючи з Великим, фельдмаршалом Олексієм Зем'ятиним, він зрозумів, що кайф полягає не в тому, щоб носити більше гудзиків на плечах, а в перемозі.
  
  
  Не чекаючи наказу, Іванович розставив людей на відстані від житлового будинку старого і наказав їм нічого не робити. Він майже випробував спокусу застрелити одного з охоронців, щоб розбудити їх. Зем'ятін міг це зробити.
  
  
  Земятін не бачив охоронців, та й у будь-якому разі йому було б на них начхати. Він побачив, як цей молодий американець увійшов до його квартири без стуку і почав давати вказівки.
  
  
  Американець, як не дивно, міг говорити на старій формі російської мови, що сягає Івана Грозного, але не дуже добре. Англійська Земятина була схуднело, але краще, ніж російський американець. Американець був під враженням, що показав, що може завоювати Росію.
  
  
  "Отже, ви бачите, що можете довіряти нам. Ми не контролюємо цю фторвуглецеву штуку, або що б це не було. Так що відкладіть ваші нові ракети і давайте працювати разом над створенням цієї променевої штуковини".
  
  
  "Ви закінчили?" - Запитав Земятін.
  
  
  "Напевно", - сказав Римо. "Ти хочеш, щоб я вбив ще когось?"
  
  
  "Ні. Ви зробили достатньо цього. Можливо, ви навіть зможете знищити наш уряд. Але ви самі не зможете завоювати Росію. Ви можете вбивати, але не можете правити".
  
  
  "Я не хочу цей смітник. Прямо тут нічого не працює".
  
  
  "Ви не проводили цю демонстрацію на околицях нашої столиці, тому що у нас немає нічого, що працює". Римо глянув на охоронця. Він був людиною похилого віку, але те, як він носив своє тіло з великим пістолетом за поясом, свідчило про те, що він використовував цю зброю. Це вочевидь був прикрасою.
  
  
  "Ви хочете виграти суперечку чи хочете, щоб ваш шлунок опинився на підлозі?" - Запитав Римо. Він помахав кількома підписаними заявами перед Лемятіна. Старий перегорнув їх, бавлячись тим, хто зігнувся, а хто ні.
  
  
  "Я дійсно вірю, що ваші люди повірили б, що ви можете бути зброєю, яка перевершує той фторвуглецевий промінь, який пропускає смертоносні промені сонця. Що означає, що ви, можливо, кажете правду".
  
  
  "Ти повинен знати, на що схожа Америка. Кому знадобиться твоє місце, коли маємо своє?"
  
  
  "Синку, я бачив, як працюють уми графів та комісарів, тому не подавай на мій стіл щось настільки абсурдне, як страва, на якій уряди діють раціонально. Ти заслужив певний ступінь моєї довіри".
  
  
  "Тоді опустіть свої ракети", - сказав Римо.
  
  
  "З цим є проблема. Вам зараз доведеться подумати. Ми створили ці ракети, тому що на той час ми були впевнені, що Америка несе відповідальність за пристрій і що це зброя. Подальші випробування, проведені у вашій країні, молодик, схоже, підтвердили Нашу початкову оцінку: Нам довелося створити ракету, яку ви не могли б пошкодити, не кажучи вже про те, що такий пристрій міг би загасити наші ракети, але це помістило б їх у категорію ненадійності, з якою ми не могли б змиритися. за мною?"
  
  
  "Ми показали, що можемо вивести з ладу усі ваші ракети, тож вам довелося створювати нові".
  
  
  Земятін стримав розумний кивок. Його не шокувало, що чоловік виглядав таким пересічним. Найнебезпечніші речі у світі були звичайною справою. Тіла по всій Москві були достатнім доказом. Йому не треба було бачити м'язів.
  
  
  "У цих нових ракет є два замовлення, які можуть бути доставлені. Запуск та відмова від запуску. Саме тому ваше розвідувальне управління правильно назвало їх "необробленими кнопками"".
  
  
  "Так скажи їм "ні".
  
  
  "Не обтяжуючи вас деталями, система розгортання в країні, більшої, ніж ваша, обов'язково була громіздкою. У нас немає якогось електронного командування, яке керує ракетами серіями розрахованих змінних пусків. Якщо ми скажемо "ні", знадобляться тижні, щоб все знову організувалися, щоб знову отримати накази. По суті, у наше ракетне століття з ними довелося б покінчити назавжди».
  
  
  "Я не проти цього", - сказав Римо.
  
  
  "У нас є призначений час для стрілянини, скоро він настане. Якщо ви вб'єте мене, у нас не буде можливості збити ці ракети. Якщо ви катуватимете мене, ви отримаєте неправильну команду, яка скаже їм не слухати правильну команду, якщо вона піде далі ".
  
  
  Римо помітив електроніку біля стіни, посуд, якого ще не прибрали зі столу, і старий халат, який ця людина впевнено вдягала, обговорюючи найсерйозніші державні питання. Він був упевнений, що це був той, кого йому слід шукати. Той, хто укладав угоди.
  
  
  "Короче кажучи, молодий американець, це або війна, або не війна, найгрубіша з гудзиків. Сказати їм, щоб вони відступили, означає фактично скасувати систему. І для цього у мене має бути більше доказів, ніж твоє випендріж. Мені шкода".
  
  
  "Отже, це війна".
  
  
  "Не обов'язково", - сказав Зем'ятін. "У нас є час. Я не скажу вам скільки. Але у нас дійсно є час".
  
  
  "Якщо почнеться війна, ти її не переживеш. І скажи своєму другові он там, щоб він не порався з цим мушкетоном, який він засунув собі в штани".
  
  
  "Ще одна смерть, американець?"
  
  
  "Я більше не веду рахунок", - сказав Рерно. "Якщо ці ракети полетять, я проведу все життя в цьому бардаку, який ви називаєте "країна з'ясовує стосунки". Я хочу, щоб ви знали, що жоден голова, або комісар, або король не проживе одну ніч. Я перетворю вашу країну на пустелю, тіло без голови, купу гною серед націй. Я не хочу завоювань. Перемогти Росію - значить нічого не виграти".
  
  
  "Для тебе. Але для мене це все".
  
  
  Охоронець, який, як знав Римо, хотів скористатися пістолетом, раптово звернувся до електроніки. Римо вловив лише невиразні слова мови, але він знав, що сталося щось жахливе.
  
  
  "Американець, - сказав Земятін, - тепер я вірю, що ваш уряд говорив правду про цю зброю. На жаль".
  
  
  Римо чекав, щоб почути, що російський лідер мав на увазі під "на жаль".
  
  
  "Ваш уряд, можливо, безглуздо, але це не зовсім так. Промінь був направлений у бік вашого північного полюса найбільшою дугою на сьогоднішній день, при параметрі безперервного сканування".
  
  
  "Чудово", - сказав Римо. Про що він казав?
  
  
  "Коротше кажучи, озоновий щит безперервно пробивається над полярною крижаною шапкою".
  
  
  Римо підозріло подивився на російську. Ну і що? він подумав.
  
  
  "Жахливо", - сказав він.
  
  
  "Так", - сказав Зем'ятін. "Якщо цю машину не зупинити, вся полярна крижана шапка перетвориться на воду. Полярна крижана шапка настільки велика, що океани піднімуться на багато футів. Низинні райони землі будуть затоплені, а це означає, що більша частина Європи та Америки. Цивілізація, який ми її знаємо, чи буде приречена”.
  
  
  "Ця машина справді може доставити вас безліччю способів", - сказав Римо. "Яке джерело?"
  
  
  "Ваша Америка. Промінь був включений досить довго, щоб ми могли його зафіксувати. Ваш північно-східний коридор".
  
  
  "Добре. Якщо ви можете це зафіксувати, ми повинні знати точно. Є щось у цьому електронному мотлоху на стіні, чому можна дізнатися американський номер телефону?"
  
  
  "Так", - сказав Зем'ятін. І Римо дав російським секретний номер Сміта для набору.
  
  
  Поки охоронець набирав номер, Земятін запитав: "Ви працюєте у ЦРУ?"
  
  
  "Ні. Здебільшого, внутрішнє".
  
  
  "Таємна поліція?"
  
  
  "Не зовсім. Ми не хочемо нічого контролювати. Ми просто хочемо вберегти країну від загибелі".
  
  
  "Ми все так говоримо", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Але ми серйозно ставимося до цього", - сказав Римо.
  
  
  "Звичайно", - сказав Великий діяч російської революції.
  
  
  Голос Сміта пролунав по трансатлантичній лінії напрочуд чітко.
  
  
  "Цю лінію прослуховують, Римо", - сказав Сміт. Римо знав, що в його кабінеті були пристрої, які могли б це визначити, але він ніколи раніше не чув, щоб Сміт говорив таке.
  
  
  "Я був би здивований, якби це було не так, Смітті. Це лінія КДБ".
  
  
  "Не має значення. Ми виявили промінь. Ви не повірите, що він робить!"
  
  
  "Безперервне сканування параметрів полярної крижаної шапки. Низинні райони будуть затоплені", - сказав Римо.
  
  
  "Вірно", - сказав Сміт, гадаючи, чи навчився Римо раптово розумітися на технологіях.
  
  
  "Джерело знаходиться неподалік Бостона, на їх високотехнологічному маршруті 128".
  
  
  "Тоді ти можеш відкласти це зараз, і ми зможемо показати їхнього лідера. Я знайшов його. Його звуть Земятін, Олексій. У нього дурний охоронець".
  
  
  "Не можу цього зробити. Не все так просто. Є два такі промені. Один з них, як нам сказали, називається пончик. У його центрі, можливо, площею двісті квадратних футів, все буде гаразд. За межами цього центру, в кільце завширшки двісті миль, все буде відкрито нефільтрованим променям сонця. Вашингтон, Нью-Йорк. Все. Це буде катастрофа величезних масштабів”.
  
  
  "Запитай його, звідки він знає", - сказав Земятін.
  
  
  ". Звідки ти знаєш?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це ключ, Римо. Вона розповіла нам про це. Якщо уряд зробить хоч один крок до її машин, пончик вибухне. Римо, вона знає тебе і хоче тебе. За всім цим стоїть та жінка, з якою ти був".
  
  
  "Доктор Кетлін О'Доннелл?" - Запитав Земятін. Римо кивнув головою. Йому не треба було питати Сміта.
  
  
  "Вона хоче тебе. Вона не погодиться ні на кого іншого. Я радий, що ти подзвонив".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що вона зруйнувала б світ тільки для того, щоб отримати ще одне побачення чи щось таке?" Запитав Римо.
  
  
  Він бачив, як Земятін подав сигнал своєму охоронцю. Дістали інший телефон. Зем'ятін квапливо заговорив. У нього виходив той психологічний портрет, який він висміював раніше. Він виклав факти нервовому офіцеру КДБ, який відповідає за британське бюро.
  
  
  Відповідь була жахливою.
  
  
  "Це саме те, що б вона зробила", - відповів голос з іншого кінця телефону. "Одна смерть чи мільйон смертей для неї нічого не означають. Вона могла б навіть насолоджуватися ними".
  
  
  "Скажи своєму командиру, американець, ми наближаємося. Ти і я", - сказав Земятін.
  
  
  По дорозі з квартири Римо вихопив пістолет з-за пояса охоронця і розчавив його в його руках.
  
  
  "Це не спрацювало б, мила", - сказав він старому воїну, що чіпляється за простір.
  
  
  Він також попередив Земятина, щоб той дав команду припинити використання нових ракет raw-button, тому що Римо не довіряв літакам.
  
  
  "Я маю на увазі, що якщо з тобою щось трапиться?"
  
  
  "Я впевнений, що з твоїм приголомшливим захистом, американець, нічого не станеться. Коли я побачу, що промінь знищений, тоді я скажу їм відступити. Довіра - надто ситна страва для старого, який нажерся на хитросплетіннях міжнародної політики. Не в моєму віці. Не зараз ".
  
  
  "Мені все одно. Ви хочете, щоб ми всі злетіли на повітря в ядерній хмарі, якщо у вас станеться серцевий напад? Мене це влаштовує. Я думаю, що всі ви, росіяни, божевільні".
  
  
  Олексій Земятін знизав плечима. Не його країна дозволила виробляти щось на кшталт фторвуглецевого променя.
  
  
  Розділ 18
  
  
  
  
  Про тих, хто бився пліч-о-пліч з Великим, говорили, що вони почали думати, як він. Те саме було і з генералом Івановичем.
  
  
  Традиційно від північнокорейців відмахувалися як від зловтісних варварів, надто безжальних, грубих і некомпетентних, щоби навіть подумати про проведення спільних навчань.
  
  
  Цього разу їхній начальник розвідки Саяк Кан не був посміяний і звільнений; Цього разу втрутився генерал Іванович, бо навіть коли Земятін та американський монстр сідали в літак, щоб відлетіти до Америки, Іванович знав, що взяв керівництво на себе. Він не шукав, як виглядати добре, хоч би що трапилося. Він хотів змусити цей небезпечний світ працювати на користь Росії. У цьому вся секрет геніальності Земятина. І Великий знав, що Іванович зрозумів це зараз.
  
  
  Ось чому Земятін розповів йому про американське виявлення пристрою на їхній власній території та про російські ракети, готові до запуску, як таймер в американському кавнику; без наказу просто дата. Навіть зараз Іванович міг чути, як Третя світова війна відштовхує з усією безглуздістю механічного годинника. Він не панікував. Він думав. І коли північнокорейець похвалився тим, що сам добив де Ліона, Іванович не став чекати, поки хтось із начальства приєднається до нього в цьому новому сміливому кроці, який він взяв на себе.
  
  
  Він пам'ятав Кана візиту до Москви. Єдиною слабкістю цієї людини були сигарети та почуття неповноцінності, яке він добре приховував. Північна Корея не мала причин усувати російську проблему в Західній Європі, але Іванович відразу зрозумів дії Північної Кореї. Замість того, щоб сміятися з північнокорейців за те, що вони роблять щось, мабуть, не в їхніх прямих особистих інтересах, Іванович наказав направити пряме вітання Кім ІР Сену з проханням про пораду від їхнього генія в галузі спеціальних дій за кордоном.
  
  
  По суті після всіх цих років Іванович зробив те, що його країна відгукнулася на заклик Північної Кореї. Саяк Кан був на лінії безпосередньо у російському посольстві, доступ Іванович теж ризикнув замовити. Але тепер, думаючи подібно до Земятина, він розумів, що відплата у себе вдома не мала значення, тим більше що американський монстр особисто покалічив великий уряд Радянських Соціалістичних Республік.
  
  
  Іванович тримав на долоні цілу країну, коли розмовляв із колись скромним Саяком Каном.
  
  
  "Ми благоговіємо перед вами та шукаємо вашого захисту", - сказав Іванович. "Ви - лідер соціалістичного світу".
  
  
  "Я прожив своє життя, щоб почути ці слова", - сказав Кан. Його голос здригнувся. Чи це була емоція? Це звучало так схоже на страх.
  
  
  "Ми стільки разів зазнавали невдачі з нашою проблемою в Західній Європі, що називали її непереборною. Ви вирішили її".
  
  
  "Ви бачите, що ми є великою нацією".
  
  
  "У великих народів є тягар, Саяк Кан. Ми послали одного з наших лідерів з людиною-монстром, вбивцею, якої ви не могли собі уявити, в Америку, щоб захопити зброю, яка знищить східний світ", - сказав Іванович, проникливо граючи на азіатських зв'язків Росії.
  
  
  "Ми не тільки можемо зрозуміти будь-якого американського вбивцю, ми можемо роздавити його як лист", - сказав Кан. Кан прочистив горло. Його голос звучав нервово.
  
  
  "Є людина, яку ми мали вбити", - сказав Іванович. "Ми зазнали невдачі. Є мета, яку ми маємо отримати. Америка веде проти нас велику гру, і ми програємо".
  
  
  Майже заїкаючим голосом Кан запитав, що то за гра. Іванович назвав йому місце розташування американського устрою неподалік їхнього міста Бостон у північно-східній провінції Массачусетс. Генерал також дав Кангу опис американського монстра та російського, якого він хотів врятувати. Чого хотіла Росія, так це вилучення пристрою, смерті американця та вивезення російської, його прізвище Земятін, з країни, наскільки можна безпечно.
  
  
  "Ми можемо це зробити. Ми можемо зробити все це".
  
  
  "Але це має бути зроблено зараз. Ваші експерти, які вказали нам шлях, мають вилетіти зараз. Негайно".
  
  
  "Ідеально. У мене справді зараз не так багато часу у будь-якому випадку", - сказав Кан. "Віддайте всю славу Кореї, бо мене тут не буде".
  
  
  "З тобою все гаразд?"
  
  
  "Я повинен побудувати єдині двері, через які не може пройти наше найбільше сонце. Двері - це смерть. У цьому я контролюватиму його". Іванович не вивчив це. Він привітав шефа північнокорейської розвідки, а потім спробував зв'язатися з літаком, яким летів Земятін, щоб повідомити йому, що він зробив. Зрештою, американець міг мати цей недолік. Бо спосіб, яким було вбито французького директора SDEC, згідно з повідомленнями з паризького посольства, був практично ідентичний способу вбивства американського монстра.
  
  
  З вогнем мали намір боротися вогнем.
  
  
  Кан не відчував своїх рук чи ніг, чи навіть останніх зітхань у горлі. Добре, подумав він. Мені пощастило. Час вибрано ідеально.
  
  
  Він наказав повідомити Майстра Сінанджа, де він знаходиться. Кан ховався вже кілька днів, намагаючись з'ясувати, що може зробити його країна. Він знав, що йому кінець. Він упокорився з цим. Але як його країна могла використати його смерть? А потім росіяни дали йому ідеальний спосіб розпорядитися життям, яке, як мала визнати будь-яка розумна людина, скоро закінчиться.
  
  
  Чіун з'ясував, хто вкрав скарб Сінанджу та чому.
  
  
  Він сказав Кану під час їхньої останньої зустрічі:
  
  
  "Пхеньянгер, пес. Скарб буде повернуто Дому Сінанджу. І я сидітиму тут, щоб отримати його. Я не ношу ношу, як пхеньянський собака".
  
  
  Кан не протестував. Він вклонився і пішов, і негайно втік, довічно попередивши президента триматися подалі від країни за всяку ціну, доки не вдасться подолати цей катастрофічний поворот. Він навіть не спитав Чіуна, як той вирахував, хто вкрав скарб. Тепер він мав знати і це. Він скористався дверима, перед якими навіть Чіун та всі майстри синанджу були беззахисні.
  
  
  Коли Чіун увійшов до величезного кабінету Кана, той лежав на циновці, поклавши голову на подушку, і внутрішньо посміхався, бо йому було важко ворушити губами.
  
  
  "Я вмираю, Чіуне".
  
  
  "Я прийшов не для того, щоб спостерігати за утилізацією сміття", - сказав Чіун,
  
  
  Яд, який я прийняв, позбавляє мене майже всіх відчуттів. Я не можу відчувати, тому ти не можеш змусити мене сказати тобі, куди я поклав твій скарб. "Смерть. Згасаючі очі Кана побачили, що Чіун залишився нерухомий. Він не розмовляв. Добре. Він не хотів гаяти час. Кан наказав виписати те, що він хотів, на випадок, якщо отрута подіє занадто швидко. Це були всі описи, які дав". йому російську, включаючи місцезнаходження машини.Чіун мав привезти машину в Росію, і тоді йому сказали б, де знаходиться скарб, і, до речі, там був самовпевнений американець, якого він повинен був вбити, і російський, якого він повинен був врятувати.
  
  
  "Тепер я маю тобі довіряти?"
  
  
  "Довіряй чи ні. Виконуй завдання чи ні. Я покидаю тебе, і ти не можеш піти за мною через двері смерті. Ніхто тут не знає, де скарб, і ти можеш вбивати сто років і так і не знайти його".
  
  
  Чіун знову перечитав записку. Він знав, де знаходиться Бостон. Він так довго провів в Америці, розтративши найкращі роки свого життя в одній країні, служачи божевільному імператору, який відмовився зайняти трон. Він знав Бостон. Він знав білих. Він був, можливо, найбільшим фахівцем з білих у світі.
  
  
  "Скажи мені, Великий Майстер, як ти зрозумів, що я вкрав скарб? Скажи мені це, і я віддам тобі один шматочок зараз".
  
  
  "Француз сказав правду. Він не знав, хто надіслав йому монети. Це я знаю. І велика крадіжка папи римського була неможлива".
  
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  
  "Папи не виявили ніякої майстерності з часів Борджіа. Вкрасти скарб Сінанджу, можливо, тільки можливо, міг би тато Борджіа, який прагнув до завоювань і землі. Але протягом єдиного гідного періоду папи були настільки ж марні, як і їхній засновник, дбаючи не про славу дорогоцінного каміння, владу землі, а про фанатичні та марні речі на кшталт молитви та їх західних культових манер милосердя та любові, та будь-яких інших особливостей, властивих їхньому виду”.
  
  
  "Ти справді знаєш білих, чи не так?" – сказав Кан.
  
  
  "Вони не всі однакові. Але пхеньянці однакові. Вони собаки, позбавлені таких чеснот, як хоробрість і вірність", - сказав Чіун. "Де це скарб, який ти готовий повернути?"
  
  
  "Піді мною", - сказав Кан.
  
  
  Чіун перевернув його однією ногою і знайшов невелику срібну статуетку, взяту як данину поваги молодшим Майстром, Таком. Так завжди було тим, про що майстер Чіун зазвичай забував, заучуючи напам'ять епізоди з історії майстрів Сінанджу.
  
  
  Чіун наказав одному з лакеїв повернути статую до села Сінанджу і дозволити мешканцям села встановити її на сходах його будинку на знак поваги.
  
  
  Кан тепер лежав обличчям до підлоги після того, як його перевернули. Ніхто не насмілювався перевернути його назад у присутності Майстра Сінанджу. Але на останньому зітханні Кан пояснив, що синанджу означає для Кореї, і всі корейці тепер повинні працювати разом. Він не хотів торкатися такого скарбу, але не знав іншого способу заручитися послугами Майстра синанджу, який нині працює в білих землях. Останніми словами Кана були його захоплення синанджу, і його любов до Кореї, і його благання про те, щоб корейці працювали разом як справжні брати, якими вони завжди були. Тільки таким чином земля, яку всі вони любили, могла звільнитися від іноземного панування. Це були останні слова Кана, коли він проходив через двері, в які навіть Майстра Сінанджу не могли проникнути, щоб завдати йому шкоди. Він вимовив їх у тверду підлогу свого кабінету. Підлога почув благання набагато краще, ніж Майстер синанджу.
  
  
  Чіун поїхав до Америки після того, як побачив, яку частину скарбу повернули для відповіді на запитання.
  
  
  Саме компетентність Івановича призвела до великої битви за високотехнологічну трасу 128 в Америці неподалік Бостона. Він знав, що останнім часом Земятін може скасувати ракетну атаку. Він з'ясував швидкість авіалайнера, що прямував до Бостона з корейським загоном на борту. Йому потрібно було контролювати лише один елемент, і він робив це досконало.
  
  
  Він уповільнив російський літак. Земятін, мабуть, зрозумів, бо скарг не було. Вони засікли розмови наземної Америки з повітряною Росією між американським монстром та людиною на ім'я Сміт. Сміт запитував, у яку, чорт забирай, гру росіяни могли б зараз грати. Навіть його комп'ютер було цього зрозуміти.
  
  
  Знамениті порти по всьому світу почали помічати дивний новий приплив, що злегка облизує їх пірси та пристані.
  
  
  Вчені всього світу відслідковували явище над полярною крижаною шапкою. Озоновий щит стоншувався, відкривався і погрожував звалитися, приносячи з собою останній подих життя на землі.
  
  
  І генерал Іван Іванович керував усім цим із простою швидкістю літака, що прямує до Америки. Він зіграв це чудово. Машина Чіуна і машина, в якій знаходилися Римо і Земятін, прибули до барикадів за межами хімічних концепцій Массачусетса практично в той самий час.
  
  
  Рімо і Чіун закричали:
  
  
  "Де ти був?" І кожен відповів своєю версією: "Зараз я тут. Все гаразд?"
  
  
  Десантники, поліція штату, національна гвардія та місцева поліція отримали наказ оточити будинок, але вони не знали чому. Тепер їм усім було наказано пройти повз барикади і нікого не пропускати, доки не буде іншого наказу.
  
  
  Чого їм не можна було сказати зверху, так це того, що вони являли собою лише жалюгідну утримуючу дію. Їхні барикади не захистили б їх, не завадили б божевільній спопелити всіх навколо неї у північно-східному коридорі. Вони мали наказ пропустити лише одну людину: того, кого вона хотіла.
  
  
  Коли троє чоловіків спробували пройти – один азіат, один американець та один російський – охорона відреагувала швидко. "Я просто хочу одного, красивого", - кричала гарна рудоволоса жінка із багатоквартирного будинку CCm. "Рімо виглядає непогано", - сказав Чіун, гадаючи, де в цій потворній будівлі знаходиться машина.
  
  
  "Молодий білий. Римо. Іди сюди".
  
  
  "Ти знаєш її?" - спитав Чіун. "Ти якшався з повіями".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що вона повія?"
  
  
  "Вона біла, чи не так? Вони все роблять це за гроші".
  
  
  "Моя мати була білою", - сказав Римо.
  
  
  "Джентльмени", - сказав Зем'ятін. "Світ, будь ласка. Він розвалюється безліччю способів".
  
  
  "Ти не знаєш, напевно, хто твоя мати. Ти сказав мені, що ти сирота".
  
  
  "Вона мала бути білою. Я білий".
  
  
  "Ти цього не знаєш".
  
  
  "Джентльмени, світ", - сказав Зем'ятін.
  
  
  "Рімо, ти зараз заходь сюди", - крикнула Кеті О'Доннелл з вікна фабрики.
  
  
  "Він не білий. Не вірте йому", - сказав Чіун. "Невдячний, як білий, так. Лінивий, так. Жорстокий, так. Близорукий, так. Але він не білий. Він - синанджу".
  
  
  "Рімо, це та жінка", - втрутився Зем'ятін. "У неї є машина. Ти змушуєш машину зупинитися. Я віддам наказ про зупинку ракет, полярна крижана шапка перестане танути, і, можливо, ми всі доживемо до завтрашнього дня".
  
  
  "Я білий?" спитав Римо.
  
  
  "Ти білий, як сніг", - сказав Зем'ятін. "Будь ласка. В ім'я людства".
  
  
  "Не біле", - сказав Чіун, пробираючись крізь охорону.
  
  
  "Біле", - сказав Римо, проштовхуючи Земятина теж уперед і залишаючи пару охоронців, які намагаються витягти зброю з комбінезонів.
  
  
  "Просити іншого білого? Запитай мене", - сказав Чіун. "Ти не міг робити те, що робиш, і бути білим. Так?" Усередині будівлі не працювала жодна з машинок, що пишуть. Ніхто з бухгалтерів не стукав по комп'ютерних консолях. Тільки кілька переляканих техніків і людей на ім'я Рімер Болт забилися в куток.
  
  
  "Ви маєте зупинити її", - сказав Болт. "Я навіть не можу вибратися звідси. Я маю відкрити філію в Род-Айленді".
  
  
  "Ти, Римо", - крикнула Кеті. В руках у неї був батіг. Вона була сповнена люті. "Тепер ти шкодуєш? Ти шкодуєш, що кинув мене?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Де машина?"
  
  
  "Я хочу, щоб ти вибачився. Я хочу, щоб ти страждав так само, як я страждав".
  
  
  "Я страждаю", - сказав Римо. "Де машина?"
  
  
  "Ти правда?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Я тобі не вірю. Доведи це".
  
  
  "Що я можу сказати? Мені шкода. Як мені вимкнути апарат?"
  
  
  "Ти любиш мене, чи не так? Ти повинен любити мене. Усі люблять мене. Усі завжди любили мене. Ти повернувся за мною".
  
  
  "Що ще?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти справді кохаєш мене?" - Запитала Кеті.
  
  
  "Де машина?"
  
  
  "Воно під землею, у підвалі. Воно безперервно стріляє", - закричав Болт.
  
  
  Кеті О'Доннелл постала перед замкненими сталевими дверима. Вона вип'ятила свої чудові груди. Вона дозволила своїм м'яким губам усміхнутися. Вона знала, що Римо її любить. Вона знала, що він мав хотіти її. Вона не могла бути настільки фізично збуджена кимось, хто не жадав її також. "Тільки через мій труп", - сказала вона. "Це єдиний спосіб дістатися машини".
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо і надав їй послугу простим ударом по її гарному лобі, відкриваючи замок у підвальному бункері машини. Техніки пішли за ним разом із Зем'ятиним.
  
  
  Рерно і Чіун дивувалися на консоль і блискучі хромовані панелі управління.
  
  
  "Десь має бути кнопка вимкнення", - сказав Римо.
  
  
  "Вона заблокувала параметри арки", - сказав Болт. "Ти маєш відключити їх або зруйнувати".
  
  
  "Я йду на руйнування", - сказав Римо.
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Вона нам потрібна. Ми повинні доставити її російською. Знищте цю машину, і ми ніколи не повернемо наш скарб".
  
  
  Зем'ятін не знав, як генералу Івановичу вдалося це влаштувати, але він знав, що відбувається, коли молодий генерал знизив швидкість літака. Так от воно що. Блискуче.
  
  
  Земятін побачив, як Римо рушив до машини, але це здалося лише рухом пальця, тому що азіат зробив те ж саме. Повільно, дуже повільно, вони, здавалося, повернулися один до одного, а потім залишилися бездоганно нерухомими.
  
  
  Вони займалися цим протягом десяти хвилин на очах Зем'ятина, перш ніж він зрозумів, що бачить. Коли боксери топ-класу билися один з одним, вони відчували одне одного. Людині, яка нічого не знала про бокс, здавалося, що бійці нічого не робили, тоді як насправді відбувалася найважливіша частина бою. Американський монстр, мабуть, зустрівся з рівним собі, і їхні рухи були настільки швидкими, що були недоступні людському оку, як куля.
  
  
  Зем'ятін знову глянув на годинник, і кришталь тріснув. Вібрація залоскотала пальці ніг до самих підошв. Американські техніки, які б знадобилися для майбутнього використання машини у разі перемоги азіату, відступили. Вони все ще були з жахом від колишнього панування рудої красуні, а потім від її раптової смерті. Якщо вони такі рівні, міркував Земятін, то невелика допомога "Орієнталу" може переломити ситуацію. Але коли він спробував стати позаду Римо, він відчув вібрацію такої сили, що в нього мало не розріджувалися зв'язки. Тоді він точно знав, що ця велика битва, свідком якої він був, була така ж недоступна людському оку, як і перший великий катаклізм всього творіння.
  
  
  Потім білий заговорив. У нього перехопило подих.
  
  
  "Маленький батько, світ затоплює. Якщо нічого іншого не станеться, ми втратимо під водою всі великі порти світу. Усі великі міста на річках зникнуть. Нью-Йорк, Париж, Лондон, Токіо".
  
  
  Але Азіат не перервав контакт, і він не перервав бій, який зараз прихований від очей тих, хто спостерігав.
  
  
  "А Сінанджу - це село на березі затоки. Це станеться раніше за Париж".
  
  
  Раптом кімната наповнилася розбитою консоллю, розбитими барабанами, деталями, що нагадують шрапнель. У димучій купі з балками було покінчено.
  
  
  Американський монстр задихався. Кімоно азіату було мокрим від поту. "Прощавай, скарб Сінанджу. Дякую тобі, Римо", - сказав Чіун.
  
  
  "Прибери свої ракети, російську", - сказав Римо.
  
  
  "Звичайно. Чому б і ні? Ми ніколи не хотіли війни".
  
  
  "Ви впоралися досить добре для того, хто цього не хотів", – сказав Римо. Але він наполіг на тому, щоб дочекатися підтвердження того, що ракети було знято з озброєння.
  
  
  "Я довіряю вам не створювати ще одну таку зброю".
  
  
  "Велика справа, довіра", - сказав Римо. "Чому ми маємо хотіти знищити і самих себе теж?"
  
  
  "Для мене це довіра. Ти перший, кому я коли-небудь довіряв, монстр. І я довіряю тобі, тому що ти не знаєш страху. Тобі немає необхідності брехати мені. Хай буде так".
  
  
  Коли підтвердження прийшло з американських супутників і було передано через Сміта Римо, Римо розповів, як було укладено угоду, і висловив сподівання, що вони більше ніколи не сваряться.
  
  
  "Не з цими ракетами. Вони настільки примітивні, що, виведені з ладу, їх більше ніколи не можна буде використовувати. Це була дуже примітивна кнопка", - сказав Земятін.
  
  
  "Ви маєте на увазі, що за такого наказу нові ракети будуть виведені з ладу назавжди?"
  
  
  "Назавжди", - сказав Зем'ятін.
  
  
  І на це американець, якому він довіряв, м'яко сказав: "Дякую, дорогий. І я перший, кому ти коли-небудь довіряв?"
  
  
  "Вперше з того часу, як я був молодим чоловіком. Так", - сказав Земятін за іронією того, що ця перша людина була ворогом Америки.
  
  
  "Ти програв", - сказав Римо, вирізаючи лобову частку Земятина простим точним ударом зліва, який залишив передню частину обличчя для кремлівських бальзамувальників воску, якби вони колись захотіли помістити те, що залишилося, до музею поруч із Леніним та Сталіним.
  
  
  Земятін ні в якому разі не зміг би більше поліпшити становище Америки своїм життям.
  
  
  "Готово", - сказав Римо.
  
  
  "Не зроблено", - сказав Чіун, який зрозумів, що хід, зроблений Римо проти російської, був правильним.
  
  
  Важливим було те, що скарб Будинку Сінанджу було втрачено через те, що Римо не зміг приєднатися до Чіуна на користь захисту інтересів білих. Щонайменше, що Римо міг зробити, щоб частково компенсувати цей недолік подяки, - це написати своєю рукою невелику пропозицію, в якій говорилося, що в нього цілком могла бути мати-кореянка, бо він не знав, ким була його мати, будучи сиротою. .
  
  
  "Я не можу цього зробити, Татусю", - сказав Римо. "Я той, хто є. І це все".
  
  
  "Лише білий був би настільки невдячним, щоб не визнати, що він кореєць", - сказав Чіун.
  
  
  КІНЕЦЬ
  
  
  * * *
  
  
  Наслідки: Рімер Болт став президентом великої корпорації завдяки резюме, з якого випливало, що він відповідав за проект вартістю п'ятдесят мільйонів доларів, який мав міжнародні наслідки як наукові, так і комерційні. Гай Філлістон із надсекретного британського розвідувального органу під назвою Source був викликаний для вирішення іншої проблеми. За словами американців, росіяни впровадили "крота" високо у британській розвідці. Ця людина була з найкращої британської родини, вважалася гомосексуалістом і, звичайно ж, абсолютним зрадником своєї країни та всього західного світу. Єдиним коментарем Філлістона з приводу отримання завдання з розшуку цього мерзотника було: "Знаєте, це навряд чи звужує коло пошуків".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 64: Останній алхімік
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Тіла все ще були там, збережені холодом і пітьмою моря, як він і казав, вони будуть. І вони були саме там, де він сказав, що їх знайдуть: на глибині двохсот футів біля узбережжя Іспанії, в череві іспанського військового корабля. Маневруючи в повільній казковій ході на глибині, водолаз обійшов відкритий люк, спостерігаючи, як панталони мерця тремтять у потоках, що його створюють важкі свинцеві ноги. Йому сказали, що вони були іспанськими солдатами короля, котрі охороняли корабель вічно. Йому сказали, що вони не завдадуть йому шкоди. Він відповів, що не боїться мертвих; він боїться старого водолазного костюма, який йому довелося вдягнути. Якщо вони дійсно знайдуть уламки, і йому доведеться увійти до них, повітряний шланг, що йде до материнського корабля, може застрягти в одній із старих дощок.
  
  
  "Тобі платять не за те, щоб ти тестував сучасне обладнання, тобі платять за те, щоб ти знайшов проклятий корабель і дістав мені що-небудь", - сказав йому містер Харрісон Колдуелл через стіл у дуже сучасному офісі з утилізації в Барселоні. Містер Колдуелл був американцем, але, як не дивно, він міг говорити іспанською, ніби народився вельможею. Дайвера Хесуса Гомеса попередили про це, попередили, щоб він не відпускав єхидних зауважень про грінго іспанською.
  
  
  "Містер Колдуелл, сер. Ніяка сума грошей не коштує мого життя, сер", - відповів Хесус Гомес. Він висловив свій протест з приводу старого повітряного шланга відпрацьованою англійською. Ісус був сином і онуком пірнальників, людей, які занурювалися під воду за губками без будь-якого спорядження і зрештою стали каліками з-за поворотів, доживаючи до старості згорбленими, як кораблі, що кренилися набік. Він знав, що якщо він хоче ходити до кінця свого життя, йому доведеться пірнати зі спорядженням. Отримати спорядження означало пірнати не за губами, а за речами, які були потрібні важливим людям під водою. А важливі люди означали людей, які розмовляють англійською. Тому Ісус, пірнальник, рано вивчив англійську. Перше слово, яке вивчив Ісус Гомес, було “містер”. Другим було "сер".
  
  
  "Містер Колдуелл, сер. Якщо я втрачу своє життя, що хорошого в грошах? Грошей недостатньо, сер, щоб заплатити за моє життя", - сказав Хесус Гомес містеру Колдуелл.
  
  
  "О, безумовно, є", - сказав Харрісон Колдуелл, обтрушуючи щось уявне зі свого темного бездоганного костюма. "Давайте не витрачатимемо час на цей пекельний латиноамериканський торг. У всього є ціна; люди просто надто дурні, щоб знати це. Зараз ми не говоримо про твою остаточну смерть. Ми говоримо про ризик смерті".
  
  
  "Так, сер", - сказав Хесус Гомес. Він сидів трохи більш напружено, ніж зазвичай, тому що його рота вивчив слова, але не його душа.
  
  
  "Ти ризикуєш своїм життям щоразу, коли падаєш, тому ми обговорюємо навіть не ризик твого життя, а те, наскільки великий ризик".
  
  
  "Це правда, містер Колдуелл".
  
  
  "Отже, яка ваша ціна за більший ризик?"
  
  
  Сер, можу я запитати, чому ви наполягаєте на тому, щоб стара повітряна лінія з'єднувалася з важким сталевим шоломом і водолазним костюмом? Повітряні лінії заплутуються в уламках. Костюми важкі. ."
  
  
  Я хочу весь час бути на зв'язку. Я хочу весь час бути на зв'язку по телефону.
  
  
  "Сер, можу я запропонувати нове спорядження для підводного плавання для мене і телефонну лінію для вас. Я буду в безпеці. У вас будуть свої послуги з дайвінгу, і ми будемо щасливі".
  
  
  "На мою думку, п'ятнадцять тисяч доларів за тиждень", - сказав Харрісон Колдуелл. Він мав гостре довге обличчя з горбинкою носа і владний погляд темних очей, який завжди нагадував оточуючим про те, ким саме, на думку Харрісона Колдуелла, вони були слугами.
  
  
  "Сер, я зроблю це за десять тисяч, але дозвольте мені скористатися моїм власним спорядженням".
  
  
  "Тридцять тисяч. Ми використовуємо мої", - сказав Харрісон Колдуелл.
  
  
  "Сер..."
  
  
  "Сорок", - сказав містер Колдуелл.
  
  
  "П'ятдесят", - сказав Хесус Гомес, і коли американець з такою готовністю погодився, Хесус Гомес прокляв себе за те, що не вимагав більше. Але все ж таки п'ятдесят тисяч американських доларів за один тиждень занурень були більшими, ніж його батько заробив за все життя. Хоча Ісусові було двадцять вісім років, він майже не розповідав батькові про свою удачу; Ісус боявся, що його батько може пошкодувати, що він віддав своє життя за таку дещицю.
  
  
  "Господи, - сказав його батько, - п'ятдесят тисяч американських доларів - це забагато за тиждень занурень. Це дуже багато".
  
  
  "Не існує такої речі, як "занадто багато".
  
  
  "Завжди є щось, чого забагато", - сказав батько. "Боюсь, я тебе більше ніколи не побачу".
  
  
  "Ти побачиш мене багатим, батьку. Ти побачиш новий будинок, і гарне вино, яке купують у пляшках, і американські цигарки, і французькі сири, які ти колись пробував під час поїздки до великого міста. І мати матиме мереживо для волосся". ".
  
  
  "Надто багато для одного тижня", - сказав його батько. Але його батько був старим, який у сорок років став калікою, пірнаючи без жодного спорядження за губками, які йшли все далі і далі, все глибше й глибше вниз. Старий, який провів свої найкращі дні, заробляючи за все своє життя еквівалент дванадцяти тисяч доларів.
  
  
  Отже, Хесус Гомес здійснив занурення, і, як сказав містер Колдуелл, корабель чекав на нього, включаючи мертвих людей.
  
  
  "Так, містер Колдуелл", - сказав Хесус Гомес, активуючи телефонну лінію перемикачем. "Я бачу тіла там, де ви сказали, що вони будуть".
  
  
  "Добре", - сказав містер Колдуелл. "Вони носять панталони?"
  
  
  "Так, сер, містер Колдуелл".
  
  
  "Тоді це передній люк. Іди на корму. Я чекатиму".
  
  
  Хесус Гомес повільно пробирався темною обшивкою корабля, освітлюючи перед собою особливим глибоким світлом, намагаючись не наступати всією вагою на дошки, щоб не врізатися в корпус. Маленька рибка метнулася в яскравому промені, отворі світла у великій темряві безмовних глибин. Дерево було непошкодженим, але не міцним, після більш ніж чотирьохсот років. Коли він дістався кормового люка, його світло висвітлило білі черепи, складені пірамідою, як гарматні ядра.
  
  
  "Санта-Марія", - видихнув Хесус Гомес.
  
  
  "Ти там", - долинув голос Харрісона Колдуелла. "Почекай камеру". Навіть на глибині двохсот футів Ісус міг бачити, як яскраве проміння прожекторів освітлює поверхню над ним. На той час, коли вогні опинилися в межах досяжності його рук, вони засліпили. Йому довелося заплющити очі і йти навпомацки. Як тільки він відвів їх убік, він побачив, що вони були встановлені на нерухому камеру, дуже велику нерухому камеру, дивно велику, враховуючи, що кінокамера була б удвічі меншою.
  
  
  "Залишіть черепа там, де вони є", - пролунав голос містера Колдуелла. "Опустіть себе і камеру, обережно опустіть, на носову частину черепів. Ти йтимеш до центру."
  
  
  "Я боюсь свого повітря".
  
  
  "У тебе є ще двадцять хвилин роботи, щоб зібрати п'ятдесят тисяч, що залишилися. Давай, давай. Насправді ти не в змозі вести переговори".
  
  
  Коли Хесус Гомес висвітлив темний корпус з ребрами, порваними внаслідок перекидання, що сталося сторіччя тому, слова "сер" та "містер" дуже повільно виривалися з його горла. Але вони прийшли. Завжди пам'ятаючи про свою повітряну магістраль, він зажадав ще й потяг її вільною спіраллю до себе, обережно, щоб уникнути обтиску. Він знав, коли він мав обтиск. Він просто не зміг би дихати.
  
  
  Обережно притискаючи котушку до боку, він дозволив собі повільно опуститись у корпус, не перестаючи молитися на губах.
  
  
  Він знав, що це був шалений спосіб пірнати. Фотоапарат був із ним, його фари відкидали сонячні відблиски на дерево, яке стало вугільно-чорним за століття перебування в Атлантиці. Його обтяжені водолазні черевики зачепили поперечину, але поперечина не зрушила. Важче свинцю. Він спрямував промінь світла вниз, і це було те, що він підозрював. Золото. Злиток золота. Ні, тонни золота, складені по всій довжині і ширині корпусу, складені, як дрова в хатині якогось селянина. Не дивно, що містер Колдвелл так легко погодився на п'ятдесят тисяч доларів.
  
  
  "Ви хочете, щоб я зараз сфотографував ваше золото, містере Колдуелл, сер?" - сказав Хесус Гомес, і тепер у його словах звучала радість, бо він знав, чому грошей може бути так багато. Він більше не був одержимий небезпекою занурення, але його багатством.
  
  
  "Ні, ні. Забудь про золото. Далі до носа ти знайдеш його".
  
  
  "Людина, яка не цінує золото, корабель, що охороняється черепами".
  
  
  "Гомесе, я ціную золото найбільше на світі. Що стосується охорони черепами, то це була стара практика для скарбів. Один череп на стан".
  
  
  "Але там, позаду, є купа черепів".
  
  
  "Так", - сказав містер Колдуелл.
  
  
  "Що я маю сфотографувати?"
  
  
  "Ти побачиш це. Ти не можеш пропустити це. Воно зроблено з каменю, простого чорного базальту. І воно кругле".
  
  
  "Тільки це, сер?"
  
  
  "За це вам і платять", - пролунав у відповідь голос містера Колдуелла.
  
  
  У цей момент дихати повітрям стало трохи важче, і не через лінію. Ісус був дуже обережний з цією ліскою, звільняючи її згори і ззаду себе кожні кілька футів, стежачи за тим, щоб страхова котушка не провисла. При першому опорі волосіні він більше не тягнув і використовував котушку. Він заприсягся, що ні на крок не вийде за межі цієї спіралі.
  
  
  Якщо на кормі було золото, цілі купи, то його має бути ще більше для баласту, подумав він. Якщо, звісно, камінь не є баластом. Великий камінь у середині корабля – це баласт.
  
  
  І потім він подумав ще трохи, обережно переступаючи через плаваючу руку людини, чий меч був марний для захисту свого життя під водою.
  
  
  Ні, подумав він. Якщо я маю сфотографувати камінь, то золото - це баласт. Камінь мав бути безліччю скарбів, причиною безлічі черепів. Це було приголомшливе одкровення, яке прийшло до Ісуса Гомеса, коли він натрапив на камінь. Він упав йому на ноги. Він був круглим, майже ідеальним колом діаметром із невисокої людини.
  
  
  "Я знайшов це".
  
  
  "Увімкніть камеру. Ззаду є гумовий поршневий перемикач... добре. Ось і все. Не поливай брудом." Це від містера Колдуелла, який, мабуть, міг бачити через цю камеру. Але це не пояснювало, чому вона була такою великою. Телевізійні камери можна було зробити розміром із буханець хліба.
  
  
  "Є чотири сектори", - сказав містер Колдуелл. "Ви їх бачите?"
  
  
  "О, так", - сказав Гомес. Камінь був поділений на чотири частини. За часів іспанців золоті монети ділилися на вісімки та четвертинки, звідки сучасні американці й дістали назву своїх срібних монет, а не четвертинки доларів, як їм хотілося вірити.
  
  
  "Встань на краю найближчого квадранту".
  
  
  "Так, містер Колдуелл".
  
  
  "Направте камеру прямо на свої ноги і тримайте її рівно".
  
  
  "Так і є, містере Колдуелл".
  
  
  "Натисніть кнопку зліва від тебе".
  
  
  "Я роблю це, містере Колдуелл". Ісус відчув дзижчання камери та легкі клацання. Ісус зробив це щонайменше двічі для кожної секції квадранта, іноді роблячи це цілих п'ять разів. І завдяки цьому він зрозумів, що кожен зроблений ним знімок був помічений і записаний на надводному кораблі, бо інакше містер Колдуелл не здогадався б попросити інший знімок, якби не побачив чогось, що йому не сподобалося на перших.
  
  
  Ісусові здалося, що він дізнався деякі літери, але не міг прочитати жодною мовою. Він подумав, що там були арабські літери. Іспанські літери, подумав він. Але слова не були іспанськими, хоча йому здалося, що він дізнався про одне чи два.
  
  
  Можливо, думав він, чекаючи, поки камера зробить свою роботу, одна мова – латина. Я бачив такі слова, висічені на стінах церков. Можливо, арабська теж давня, подумав він. Інші літери не міг навіть віддалено розпізнати.
  
  
  Поглянувши на годинник, він зрозумів, що якби він знищив танки, то не міг би протриматися так довго. Це змусило його відчути себе краще. Тепер у ризикованому костюмі була якась логіка. Містер Колдуелл хотів, щоб його фотографії були зроблені за один захід. Це коштувало б п'ятдесят тисяч доларів за день. Він зробив усі чотири квадранти. Робити більше не було чого. Він чекав, коли містер Колдуелл викличе його на поверхню. Зрештою, він більше не міг чекати. "Ми закінчили, містере Колдуелл?" спитав Ісус Гомес.
  
  
  Відповіді зверху не було. Він відчув, як задзвеніло у вухах. Щось давило на його череп. Дихати було важко, ніби його легені виштовхували у грудну клітку. Було жарко, дуже жарко для такої глибини. Потім він зрозумів, що тиск повітря у скафандрі зростає. Ставало величезним. Він спробував пройти по настилу, але його важкі ноги піднімалися. Він піднімався. І він не міг зупинити це.
  
  
  "Містер Колдуелл, містер Колдуелл. Зменшіть тиск. Зменшіть тиск", - крикнув Хесус Гомес. Він відчув, як його відриває від основи корпусу, піднімаючи на верхні палуби. Нижній бік палуби здавався дивно м'яким. Дуже м'якою. Здавалося, що стеля була пружною і пластичною, як повітряна куля. Потім він побачив це – руку в рукавичці на роздутій руці. Тиск штовхнув його до іншого дайверу, дайверу, який також був прибитий до даху. У руці дайвера бовтався фотоапарат, схожий на те, що містер Колдуелл подарував Ісусу, за винятком того, що мав один світильник. Ісусові була надіслана потужна батарея ліхтарів. Чи вони намагалися вперше і виявили, що світла недостатньо, щоб сфотографувати камінь? Але чому вони посадили дайвера на мілину? У той момент, затиснутий усередині уламків корабля на глибині двохсот футів і чотирьох століть під поверхнею, Хесус Гомес достеменно знав, чому містер Колдуелл був готовий заплатити п'ятдесят тисяч доларів за тиждень. Він би заплатив п'ятдесят мільйонів за тиждень. Бо містер Колдуелл взагалі не збирався йому платити. Містер Колдуелл заплатив лише тиском повітря.
  
  
  Ісус побачив, як повітропровід і кабель камери попливли. Очевидно, вони могли розібрати їх згори, підключивши повітропровід з боку Ісуса. Він знав, що це було з його кінця, тому що бульбашки з'являлися з кінця, що віддаляється, як змія, як змія життя, що прощається з Ісусом Гомесом, приколотим до стелі старого корабля, ще один череп, що охороняє безліч скарбів. Він подумав, чи не слід йому розрізати свій костюм, щоб звільнитися від стелі. Звичайно, він потонув би, але, можливо, він зміг би якимось чином дістатися до цього вируючого шланга, що йде геть, дражнячи його повітрям, якого він потребував. Але руки Ісуса Гомеса, замкнені в тугій кулі скафандра, не могли поворухнутися. І, крім того, тиск все одно перетворював все на чорноту. Чи через те, що в лампах сіли батарейки? Чи могли вони позбутися їх зверху? він ставив питання. Його батько мав рацію. Це було надто багато грошей. І його останньою невиразною думкою, коли його тіло відмовилося від пошуку повітря в теплому заспокійливому наркотику смерті, було те, що його батько, бідний ловець губок, мав рацію. Занадто багато грошей. Занадто багато.
  
  
  Професор Августин Крікс із Брюсселя не міг не розсміятися. Мало того, що це була занадто велика сума, але будь-хто, хто взагалі був готовий заплатити гроші за його послуги, мав викликати підозру.
  
  
  "Що? Телефонуйте з Америки? Щось не так з поштовою службою? Е? Я вас не чую".
  
  
  "Професор Крікс, це ідеальний телефонний зв'язок. І ви добре чуєте. Я хочу, щоб завтра ви подивилися кілька фотографій. Я заплачу стільки, скільки ви попросите, просто приходьте до мене завтра".
  
  
  Професор Крікс засміявся. Навіть сміх був старечим, майже хрипким, що виходив із пересохлого горла. Йому було вісімдесят сім років, він прожив практично безвісне життя, університет у тихому збентеженні відправив його на пенсію після Другої світової війни, і тепер хтось пропонував йому вчетверо більше за його річну зарплату просто за те, щоб він подивився на кілька картин.
  
  
  "Містер Колдуелл", - сказав професор Крікс. "Що б я зробив з грошима? Я не потребую грошей. Як ви думаєте, скільки років мені залишилося?"
  
  
  "Чого ти хочеш?" - спитав Харрісон Колдуелл. "Назви це".
  
  
  "Я хочу насолодитися святом Святого Вінсента Д'Орса. І це завтра. І я маю вино, і я здійснюю поливання у всіх чотирьох куточках світу і повторюю слова, такі дорогі його серцю".
  
  
  "Я можу спорудити статую для нього чи на його честь, професор Крикс. Я зроблю пожертву церкви в ім'я Святого Вінсента Д'Ора".
  
  
  "Не принесло б жодної користі, містере Колдуелл. Римсько-католицька церква очистила бідолаху Вінсенса разом зі святими Крістофером і Філоменою та багатьма іншими багато років тому. Ми все більше не належимо цьому світу, включаючи мене. Ми всі закінчили. Доброго дня, містере Колдуелл. ."
  
  
  "Почекай. Я можу зробити пожертву католицької церкви. Вони служать живим. Я збудую їм лікарні в ім'я Святого Вінсенса. Це те, що ти можеш зробити для Святого Вінсента Д'Орса, якщо побачиш мене завтра. Церква не відмовиться допомагати бідним".
  
  
  На трансатлантичній лінії знову пролунав сміх. "Містер Колдуелл. Старому доброму Сент-Вінсенсу потрібні його поливання і святі слова. Вони потрібні йому тут, у Брюсселі, де він народився. Отже, чому ви пропонуєте мені стільки грошей за дискредитовану науку, настільки дискредитовану, що навіть у юності я був змушений. викладати її як історію середньовіччя? Чому?
  
  
  "Тоді дозвольте мені запитати вас, сер. Чому ви так наполягаєте на проведенні цих церемоній завтра? Чому б не дозволити іншим це зробити?"
  
  
  "Тому що, містере Колдуелл, я єдиний, хто чинить вилив у день народження Святого Вінсенса. Я останній".
  
  
  "Я продовжу це".
  
  
  "Ти брешеш. Яка тобі справа до святого покровителя алхімії? Наука була дискредитована більше століття тому. Але я кажу вам, алхіміки були початком західної науки, що б ви чи хтось інший не говорили. Що б не думали в університеті. В інших наук є недоліки. Вони називають фізику забобонами, тому що теорія не працює? Вони називають психоаналіз забобонами, тому що хтось придумав нове визначення id?Ні. кілька теорій не підтвердилися.
  
  
  "Чому ви кричите, професоре? Якби я не вірив, став би я пропонувати заплатити вам стільки грошей за один день?"
  
  
  Харрісон Колдуелл почув важке дихання на іншому кінці дроту. У чоловіка, мабуть, був інсульт. Він мав заспокоїти його, а не дратувати.
  
  
  "Я втомився від глузувань. Дай мені спокій".
  
  
  "У мене є дещо, у що ви повинні повірити", - сказав Колдвелл.
  
  
  Я не зобов'язаний ні у що вірити. Я не зобов'язаний вірити, що світ не складається з чотирьох чистих елементів: вогню, води, землі та повітря. Я не зобов'язаний. над нашою наукою. Я ніколи цього не зроблю”.
  
  
  "У мене є філософський камінь", - сказав Харрісон Колдуелл.
  
  
  «Якби я повірив тобі, я був би ображений ще більше. , як старий дідусь, народжений бастардом замість законного, але цей ублюдок зробив тебе сьогоднішнім хіміком, синку.
  
  
  "Камінь знаходиться в чотирьох секторах. Дві мови я дізнаюся. Це латина і арабська. Третє може бути формою грецької, але я не впевнений, і, професор Крикс, я страшенно ненавиджу говорити про це по телефонній лінії. Яке вино ми наллємо в Сент- Вінсенс Д'Орс?
  
  
  На телефонній лінії зависла пауза. Нарешті професор Крікс заговорив.
  
  
  "Це довга церемонія. Я пив дешевий портвейн, але ви кажете, у вас є гроші?"
  
  
  "Яке вино віддав би перевагу нашому благословенному Сент-Вінсенсу?"
  
  
  Голос із Брюсселя був боязкий, майже як у дитини, нездатної повірити, що це коштувало такого подарунка.
  
  
  "Лаффіт Ротшильд… якщо це не надто дорого".
  
  
  "У нас буде дві скриньки для Святого Венсана. Сотня, якщо забажаєте".
  
  
  "Занадто багато, занадто багато. Але так, звичайно. Вино - одне з небагатьох насолод старовини. Сотні ящиків дозволила б мені пити щодня до кінця мого життя. О, це занадто добре, занадто добре, щоб бути правдою. Тоді ти будеш тут завтра. Служби починаються зі сходом сонця".
  
  
  Наступного дня Харрісон Колдуелл ясно побачив, чому Церква ніколи не визнавала старий добрий Сент Вінсенс. Половина молитов були язичницькими, інша половина грунтувалася на язичництві, закликаючи стихії, ніби вони самі були богами. Ритуал був анафемою першої з Десяти заповідей, яка закликала до шанування єдиного Бога, який утворив усе.
  
  
  Професор Крікс був валлоном, однією з двох груп, що складали Бельгію, і тією, яка зазвичай усім заправляла. Інша група, фламандці, тільки відчувала, що має всім заправляти. Професор Крикс був одягнений у сіру куртку, забруднену всіма стравами, які він їв, починаючи із середнього віку. Вони стояли на старій площі біля старого фонтану, тоді як професор Крикс співав мовою, яку Харрісон Колдуелл ніколи не чув, але підозрював, що він може бути на одному з чотирьох секторів каменю. Старий заощаджував з вином, коментуючи своєму Сент-Вінсенсу, що коли прибудуть інші сто ящиків, вина буде більше. Вино вилили у фонтан. Деякі молитви були англійською на користь Колдуелла. Харрісон Колдуелл не потрудився згадати, що говорить як по-голландськи, так і по-французьки, що дозволило б йому спілкуватися з будь-ким у Бельгії. Він також не згадав, що говорив іспанською, давньогрецькою, латиною, російською, китайською, арабською, івритом і датською.
  
  
  Він навіть не згадав, що вільно розмовляв усіма цими мовами, як людина, яка використовує їх щодня. Харрісон Колдуелл тримався з витонченістю та величезною стриманістю людини, яка була впевнена, що за дуже короткий час вона здійснить мрію поколінь.
  
  
  З невимушеною невимушеністю Харрісон Колдуелл дозволив своїй руці м'яко лягти на стегно. Як не дивно, цей невеликий жест привабив натовп. Вигляд обірваного старого, що наливає вино у фонтан і бурмочить щось однією мовою за іншою, викликав лише жалість, змушуючи людей відвертатися. Але бачити когось такого елегантного, що стоїть там зі старим, ніби збирається отримати корону королівства, було чимось, що змушувало людей зупинятися і дивитись. І коли професор Крікс чотири рази вклонився чотирьом сторонам світу, вихваляючи чотири стихії за їхні дари, як святий Вінсенсо Д'Орс викладав, люди підходили запитати, про що була церемонія.
  
  
  "У нас з'являються послідовники", - видихнув професор Крікс.
  
  
  "Рухайте далі", - сказав Колдуелл. І вони пішли. Не тільки тому, що елегантний чоловік ігнорував усі прохання, ніби ніколи їх не чув, але й тому, що коли Харрісон Колдуелл не відповідав людям, він змушував їх соромитися того, що вони коли-небудь говорили. У нього була ця здатність поводитися зі співробітниками, навіть із ранніх днів, коли йому доводилося заробляти на життя. Але ті дні незабаром закінчаться.
  
  
  Квартира професора була маленька, напівтемна і пахла, як невідкритий сміттєвий бак. Але в старого професора паморочилося в голові від радості; почалося друге життя, навіть коли його дні добігали кінця. Він говорив про плани, щось, чому він не вдавався з 1960-х років, коли алхімія ненадовго повернулася в моду на хвилі захоплення астрономією. Харрісон Колдуелл терпів запах і дискомфорт від спілкування. Потім із дуже тонкого портфеля він дістав чотири фотографії. На кожній був зображений квадрант каменю із граничною чіткістю. Харрісон Колдуелл прибрав зі столу для професора Крикса і налив келих вина.
  
  
  Крикс підніс келих до губ, дозволивши чистому гострому вину чудово насолодитися ним на мить, і, нарешті, майже з жалем проковтнув. Потім зробив повний ковток, а потім ще ковток, а потім він запропонував склянку для добавки.
  
  
  "Ти ж сказав, що ми отримуємо сотню ящиків, чи не так?"
  
  
  "На все життя. Фотографії".
  
  
  "Так, фотографії. Просто злегка доторкнись до цього, дякую", - сказав Крикс, переконавшись, що пляшка наповнила склянку. "Думаю, до цього я можу звикнути". Наповнивши склянку, він повернувся до картинок. Він підняв склянку, щоб зробити ще ковток, поки читав арабською. Латинь була зрозуміла. Арабської не було, а потім давньоєврейської, яка була ще до мови Старого Завіту. І, звісно, санскрит. Старий добрий санскрит. Вавилонська варіація. Склянка залишилася там, куди він її поставив. Він навіть не помітив, як містер Колдуелл, милий містер Колдуелл, узяв його з рук.
  
  
  "Так. Так. Звичайно. ТАК. Це воно. Сам старий диявол. Де ти це знайшов?"
  
  
  "Він був потоплений".
  
  
  "Залиш це там. Це доставляло нам, алхімікам, неприємності, всі неприємності з самого першого дня. Цей камінь був наклепом на всіх нас. Залиш його. Якщо ти віриш в алхімію, залиши цей камінь".
  
  
  "Той, який показує, як перетворювати свинець на золото".
  
  
  "Той, через який нас назвали шахраями і містифікаторами. Якби не цей камінь, нашим лікам від виразок і ревматизму було б приділено ту увагу, на яку вони заслуговують. Наші формули і вірування збереглися б з великою повагою. Натомість у нас вкрали нашу роботу, привласнили назву хімії і приписали злодіям. Дайте камінь спокій. Алхіміки не просто виготовляють золото, і ніколи їм не були."
  
  
  "А що, якщо камінь - правда? Що, якщо велика брехня виявиться великою правдою?"
  
  
  “Я багато разів ставив собі те саме запитання, містере Колдуелл, і сумна відповідь полягає в тому, що камінь був нашою єдиною брехнею. І ми дорого заплатили за це. Бо ви, сер, дивіться на останнього алхіміка. І цей камінь – причина. "
  
  
  "Але це правда".
  
  
  "Ні. Якби це було правдою, хіба ми не були б багатими?"
  
  
  "Не обов'язково".
  
  
  "Чому ні? Не дражни мене так. Будь ласка, скажи мені. Чому ні?"
  
  
  "Бо ви не знаєте золота", - сказав Харрісон Колдуелл. "Я залишив на дні моря те, що сьогодні оцінюється приблизно у дванадцять мільйонів американських доларів, тому що я знаю золото. Я знаю, що воно робить. Я знаю, на що це схоже. Я знаю, ти думаєш, що це шляхетний метал". Найблагородніший метал.
  
  
  "Так. Я знаю. Алхіміки завжди називали це благородним металом".
  
  
  "Я залишив його на дванадцять мільйонів доларів на дні моря, тому що він подібний до піщинки, жалюгідної піщинки в порівнянні з цим каменем".
  
  
  "Повертайтесь і забирайте своє золото, містере Колдуелл", - сказав професор Крікс, знову шукаючи свій келих, той, у якому було вишукане вино. Він знайшов його і зробив великий ковток, хитаючи головою. "Якби ми могли перетворити свинець на золото, то ми б це зробили. Ми б врятували свої життя, запевняю вас. Скільки з нас відрубали голови або спалили живцем, коли король поклав перед нами купу свинцю, а потім наказав нам ціною власного життя видобувати з нього золото? Ти думаєш, ми вважали б за краще померти, ніж зробити це? Залиш камінь.
  
  
  "Що, якщо я скажу тобі, що впевнений, що хтось замінив свинець на золото?"
  
  
  "Ви маєте на увазі золото, яке ви залишили на дні моря?" - спитав професор Крикс. Хто був цей чоловік, який здавався таким схожим на незнайомця і все ж так багато знав про алхімію? Можна було подумати, що він мав знати мови.
  
  
  "Як я вже казав вам, - сказав Харрісон Колдуелл, - я знаю золото. Я сумніваюся, що золото було виготовлене за допомогою формули каменю. Можливо, за всю історію камінь зробив не більше кількох унцій. Але якщо ви знаєте золото, а я справді розбираюся в золоті, професоре Крикс, ви б знали чому."
  
  
  "Ти мусиш сказати мені. Скажи мені".
  
  
  "Відповідь криється в самому цьому камені і в тому, що, я знаю, ти - алхімік - можеш мені сказати. Чи бачиш, золото дійсно дуже поширений метал. Досить поширений. У кожній маленькій кубічній милі морської води міститься щонайменше дев'яносто тисяч доларів" . Ти знав це?"
  
  
  "Ні. Я цього не робив".
  
  
  "Але його витяг обійшовся б у чотири мільйони доларів. Ви бачите, що це неекономічно. У золоті є економія".
  
  
  "Отже, для отримання золота могли знадобитися алмази. Щось ще чистіше у вогні землі", - сказав професор Крікс.
  
  
  "Ні", - сказав Колдуелл. "Немає нічого чистішого за золото, або більш корисне, або службовця. Або більше продається".
  
  
  "Тоді що це?"
  
  
  "Очевидно, щось, до чого вони не мали легкого доступу".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Ось чому я тут. Хто ще може прочитати старі алхімічні символи, крім тебе?"
  
  
  "Звичайно", - сказав професор Крікс, знову ставлячи вино. Містер Колдуелл приніс йому блокнот і олівець і продовжував наливати напої. Професор Крікс побачив старий символ свинцю. Це було схоже на старого друга. І там була червона сірка. І ртуть. Великим елементом була ртуть. Її важко було дістати, але історія була доступна. Описи почали підходити лише на старому санскриті. Потім містер Колдуелл люто писав на своєму власному аркуші паперу. Здавалося, він трохи розслабився з правильними співами. Але коли санскрит дав недостатній елемент, Харрісон Колдуелл сказав:
  
  
  "Звичайно. Тоді це було б дуже рідкісним товаром".
  
  
  Можливо, справа була в кількості, яку професор Крикс із задоволенням випив, але від вина раптово закрутилася голова. Досить приємне, але темніє.
  
  
  "Можливо, з мене вистачить", - сказав професор Крикс, подумавши, що, можливо, зараз найкращий час вимовити невелику молитву подяки самому золоту, попросивши його силу і дух благословити їхнє підприємство, подякувавши йому за відродження єдиної істинної науки, яка незабаром буде відроджена у світі, подібно до астрономії та поклоніння рослинам.
  
  
  "У мене буде мільйон ящиків тут, біля вашого порога", - сказав чудовий містер Колдуелл.
  
  
  Мільйон ящиків? Чи було у світі так багато цього чудового вина? Зрештою, це був лише один виноградник. Професор Крикс думав, що розповідає це милому містеру Колдуелл, але його мова не рухалася. Він онімів. Як і його губи, і його тіло. Але тільки коли він відчув печіння в животі, він дізнався стару алхімічну формулу ціаніду в дії її найрізкішої і найболючішої форми. Коли біль закінчився, старого професора не було поряд, щоб відчути його повною мірою. Його тіло було напружене, і тільки пальці коротко ворухнулися, коли фотографії були висмикнуті з-під руки.
  
  
  Яка удача, подумав Харрісон Колдуелл. Як завжди говорили в його сім'ї: "Вилийте достатньо нутрощів на тротуар, і все місто полюбить вас". Що, звичайно, було іншим способом сказати, що той, хто насмілився, переміг. Він покинув квартиру через чорний хід і вийшов із провулка, насвистуючи пісню, ритми якої не було чути на цих міських вулицях століттями. Харрісон Колдуелл не тільки розбирався в золоті, він також знав, що тепер у нього його буде більше, ніж у будь-якого короля з часів Креза. І, якщо подумати, навіть більше, ніж будь-коли було у Креза. Більше, ніж будь-коли. Тому що Харрісон Колдуелл знав, що в наші дні те, чого не вистачало старим алхімікам, було надміру, ніж будь-коли в історії. Все, що потрібно було зробити, це вкрасти це.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і передбачалося, що він дозволив маленькій дівчинці втопитися. Мати була в істериці. Коли перехожі вишикувалися вздовж берега, один молодик спробував вибратися до неї; коли він пішов на дно, його довелося витягати самому.
  
  
  У Мічигані була рання весна, і ставки були ледь покриті шаром льоду завтовшки з целофаном. Молода дівчина, яка всю зиму безпечно грала на цьому льоду, тепер провалилася. Це був ставок переважно для літнього населення, і всі човни якимось чином були перевезені до зимових будинків. Отже, вона була там, де ніхто не міг до неї додзвонитися, а камера місцевого телебачення дзижчала вдалині. І Римо мав повернутися і піти, бо його фотографію побачили б по телевізору, якби він поплив по тонкому льоду, щоб врятувати дівчину. Це було б великою новиною, тому що люди зазвичай не могли плавати крізь лід.
  
  
  Телеведуча тицьнула мікрофоном в обличчя матері.
  
  
  "Яко це - дивитися, як тоне ваша дочка? Це ваша перша дочка, яка тоне?" - Запитала журналістка. Її макіяж був ідеальним для зйомки. Її волосся ефектно майоріло на вітрі. Рімо кілька разів бачив її по телевізору. Вони оголосили, що вона здобула нагороду за репортажі. Римо ніколи не бачив, щоб вона робила щось, окрім драматичного читання. Він бачив схожі ситуації по всій країні, в місцях де він зупинявся, які ніколи не будуть його домом. Симпатичні люди читали щось у камеру, а потім отримували нагороди та називалися репортерами. Іноді вони вигадували, що шанувати самим. Ці випадки були очевидними, бо на їхніх обличчях з'являвся вираз відчаю, ніби їм було важко вигадати ціле слово. Закінчена пропозиція здавалася непереборною.
  
  
  Відповіддю матері був крик.
  
  
  "Моя крихта. Моя крихта. Врятуй мою малечу. Врятуй мою дитину. Хто-небудь".
  
  
  "Ми зібралися тут у зв'язку з трагічним утопленням п'ятирічної Беатріс Бендетсен у ставку Комойга. Це Наталі Вотсон, Динамічні новини, Чотирнадцятий канал".
  
  
  Наталі посміхнулася до камери. Камера перемістилася на ставок. Маленька дівчинка знову виринула. Камера повернулася до матері. Потім до дівчинки. Продюсер за спиною оператора прошепотів:
  
  
  "Стежте за дівчинкою, що падає. Крики матері триватимуть ще півгодини. Там багато відеозапису".
  
  
  Наталі Вотсон, її красиве, сильне жіноче обличчя з модною зачесаною зачіскою, рушила до оператора.
  
  
  Продюсер щось люто шепотів у якусь гарнітуру.
  
  
  Наталі зірвала це з нього.
  
  
  "Я не озвучуватиму. Я весь день озвучував. Я хочу жити".
  
  
  "Наталі, дорога, ми любимо тебе, але це добрі кадри", - сказав продюсер.
  
  
  “Завжди є добрі кадри. Ось чому я весь день озвучую”.
  
  
  "Це перше утоплення цього року у прямому ефірі", - сказав продюсер.
  
  
  "Хтось. Будь ласка. Дівчинко моя", - закричала мати, а потім подивилася на Римо, який відвертався, на Римо, чиї роки навчання служили організації, про існування якої ніхто не наважувався. Римо, який, в абсолютних інтересах своєї країни, був убивцею-одинаком, людиною, якої не існувало. І тому не міг потрапити до об'єктиву телекамери або сфотографуватися. Він був людиною, чиї відбитки пальців більше не звірялися з файлами, тому що він був мертвий. Більше десяти років був жертвою добре спланованої, ретельно розіграної фальшивої смерті. Людина, яку не існувало, для організації, якої не існувало.
  
  
  Його вчили приборкувати свої почуття. Думки, зрештою, були справжньою силою людського тіла, а чи не грубими, слабкими м'язами. Навіть його сни часом були так само керовані, як кінчики пальців. Тому він сказав собі, що це не повинно турбувати його.
  
  
  І потім він побачив, як очі матері зустрілися з його очима, і почув слово "будь ласка".
  
  
  І все це пройшло. Минули роки цього. Пройшло навчання цьому. Пішов аналіз ситуації. І Римо рухався, ноги йшли за силою тіла, абсолютну досконалість рухів. Плавно, ніби ноги були схожі на пір'я, а повітря - не перешкода, а частина всесвіту, що рухається. Він чув, як подушечки його черевиків постукують тонким льодом, наче м'яка бавовна целофанової обгортки від торта. Його ноги не ступали по льоду, а рухалися разом із масою води під ним, його худе тіло відчувало колючу прохолоду все ще прохолодної весни Мічігану. Сосни, зелені й ароматні, обрамляли озеро, і він міг відчувати слабкі промені сонця на своєму тілі, яке пливло, коли воно рухалося, швидко пересуваючись легкими ногами. А потім він опинився поряд з дівчиною і лівою рукою вихопив її з води, як бейсбольний м'яч, і продовжив відкритий простір за п'ятдесят ярдів від решти льоду на іншій стороні озера.
  
  
  Саме ці п'ятдесят ярдів змусили оператора змінити фокус, продюсера скрикнути і навіть Наталі Вотсон перестати скаржитися на брак часу біля камери.
  
  
  "Ви це бачили?" - Запитав продюсер.
  
  
  "Чи я бачила те, що бачила?" - Запитала Наталі. "Хлопець біг водою".
  
  
  "До біса утоплення. У нас все одно його немає, якщо тільки дитина не повернеться у воду, чого я не думаю, що вона зробить".
  
  
  "Я також не думаю, що вона це зробить", - сказала Наталі. "Ця мати їй не дозволить. Я вестиму прямий ефір з людиною, яка біжить по воді".
  
  
  "Добре", - сказав продюсер.
  
  
  "Що трапилося?" - вигукнула мати, намагаючись змахнути сльози, щоб краще розглянути свою дочку, яка зараз дуже швидко наближалася до неї в обіймах того чоловіка, який вийшов, щоб урятувати її. Він біг з нею берегом озера. Мати не бачила, що він зробив. Все, що вона бачила, це те, що її дочка житиме. Натовп позаду неї вітав.
  
  
  Наталі Вотсон пробралася крізь натовп до матері. Саме там мала бути людина, яка бігла по воді. Якщо пощастить, за умови, що ніхто не застрелив президента чи щось таке - а таке може статися, якщо не пощастить, - Наталі Вотсон та її сильна красива жіноча особа будуть у кадрі цього вечора не лише Північного Мічигану, а й національного телеканалу. Вона наближалася до тридцяти секунд національного викриття.
  
  
  "Що трапилося? Що трапилося?" - Запитала мати.
  
  
  "Ми маємо намір взяти інтерв'ю", - сказала Наталі.
  
  
  "Моя дитина", - сказала мати і простягла руки. Римо побачив ці руки, побачив біль і радість і повернув дитину до материнських обіймів.
  
  
  І потім він усміхнувся. Він знову почував себе дуже добре. Добре, як тоді, коли йому було сімнадцять у Нью-Джерсі, він пив пиво з пляшки, відчуваючи себе дуже дорослим у ніч перед тим, як він мав вступити в морську піхоту. Ні. Краще, ніж це. Тоді він відчув себе дорослим. Тепер він почував себе людиною.
  
  
  І камера дивилася на нього великим скляним оком, яке не тільки мало показати його обличчя по всій країні, а й показати ті особливі речі, на які він був здатний, так що відтепер усі шукатимуть його, якщо він зникне. Коли телеведуча схвалила це, спрямувавши мікрофон йому в обличчя, він раптово задумався, чи не слід йому помахати нагорі і привітатися. Він міг би побачити, як Смітті, голова організації, поперхнувся повітрям, якби привітався. Можливо, йому слід сказати:
  
  
  "Привіт, Америка. Я Римо Вільямс, і я можу робити ці чудові речі, тому що я пройшов підготовку, якою не проходив жодна біла людина раніше - і страшенно мало корейців теж, можливо, по один раз на півстоліття або близько того. Може, ви бачили мене раніше... Я багато вбиваю... І ось я тут, Римо Вільямс, кажу, що ваш уряд не зміг вижити в рамках Конституції, тому вони попросили мене зробити це голосно, широко і красиво, щоб ми всі могли виживати від тижня до тижня, від однієї катастрофи до іншої”.
  
  
  Він думав про це, коли мати обіймала маленьку дівчинку, цілувала в щічки, сміялася і плакала і дякувала Римо, і насправді була тільки рада, що в неї знову є дитина. Він думав про це, поки Наталі Вотсон запитувала його, чи усвідомив він, що накоїв. Він подумав про це, а потім подумав про лимонну особу Гарольда В. Сміта, голови організації, що задихається від доказу, що транслюється по телебаченню, що секретність, за яку стільки людей загинуло, була знищена імпульсивно. Упс. І Рімо Вільямс почав сміятися. І сміх захопив його.
  
  
  "Сер, сер. Ви поза себе від радості? Ви тому смієтеся?"
  
  
  "Ні", - засміявся Римо.
  
  
  "Чому ти смієшся?"
  
  
  "Прибери мікрофон від мого обличчя", - сказав Римо. В його очах стояли сльози.
  
  
  Мікрофон наблизився до його губ.
  
  
  "Прибери мікрофон від мого обличчя", - сказав Римо. Він усе ще сміявся.
  
  
  Але Наталі Вотсон, відзначена нагородами ведуча новин, не збиралася піддаватися впливу чогось такого незначного, як особисте прохання. Наталі Вотсон, її гарна сторона по відношенню до камери, присунула мікрофон трохи ближче. Наталі Вотсон побачила руки чоловіка, що сміявся. Вони здавались такими повільними. Але чомусь її руки були повільнішими. Наталі Вотсон раптом подивилася в камеру, а з центру її рота стирчав шнур. Щось застрягло у неї в горлі. Було холодно. То справді був метал. Мікрофон мав явний присмак алюмінію. Їй стало цікаво, як вона виглядає з шнуром мікрофона, що стирчить з рота. Вона подивилась у камеру і посміхнулася. Якби божевільний не пошкодив її чудові зуби, жодної шкоди не було б. Вона побачила, як безумець, що сміється, підійшов до оператора. Він узяв камеру. Оператор був півзахисником у школі "Великої десятки". Він також отримав ступінь із комунікацій. Це ідеально підготувало його до того, щоб нести щось важке та наводити його. Йому не подобалося, коли люди хапали його камеру.
  
  
  Його ігрова вага становила 244 фунти м'язової маси. З того часу він наївся трохи більше яловичини і тепер важив 285. Заради прекрасної Наталі та своєї камери, до якої тягнувся безумець, оператор узяв кулак розміром з футбольний м'яч і вдарив їм його по голові. Він був упевнений, що їм доведеться викопати хлопця з-під землі.
  
  
  Його кулак при ударі видався досить кумедним. Голова хлопця була металевою? Ні. Вантажівка була металевою. Вантажівка 14-го каналу була повністю металевою. Він звучав дуже гучно. Він видав звук, бо його кинули до нього. Він затремтів, і він звалився.
  
  
  Камера була біля Римо. Він дізнався про неї з тих, якими оператори змінюють плівку одним рухом. Потрібно було лише зрушити її назад. Вона не зрушила назад. Чи була вона правою стороною нагору? Римо посунув журнал догори. Він не зрушив угору. Він не ковзнув ні вниз, ні вперед.
  
  
  "Це простий цілісний хід", - сказав продюсер, який знав, що його фільм буде втрачено; тепер все, що він хотів, це врятувати камеру.
  
  
  "Я зробив це", - сказав Римо. Цього разу він ковзав сильніше. Він ковзав у всіх напрямках. У його руках з'явилася сіра хмара, що лущиться, разом з плівкою, яка тліла з гірким запахом шин, що горять. Камера розпалася від тертя. Плівка була підпалена. Він повернув його продюсерові.
  
  
  "Будь-який ідіот міг відкрити цю чортову штуковину", - сказав продюсер.
  
  
  "Не той ідіот", - люб'язно сказав Римо. Днями він мав навчитися поводитися з гаджетами. Він застрибнув у вантажівку. У натовпі було близько двадцяти людей.
  
  
  Я хочу, щоб ти сказав, що цього ніколи не було. У мене є особисті причини. Будь-які репортери, включаючи цих людей тут, прийдуть до вас і запитають вас про це, просто скажіть, що дівчинка впала на берег, і її мати підібрала її.
  
  
  "Ти не хочеш похвали за це?" - крикнув чоловік із натовпу.
  
  
  "Я хочу, щоб ти сказав, що цього ніколи не було. Скажи, що знімальна група сидить на кокаїні або ще на чомусь".
  
  
  "Що завгодно", - вигукнула мати. Натовп зімкнувся навколо нього, вказуючи на команду.
  
  
  "Я бачила, як вони принюхувалися", - сказала жінка, - "а ти?"
  
  
  "Абсолютно", - сказав інший.
  
  
  Один чоловік у натовпі дуже тихо вислизнув. Він був інспектором збіжжя в уряді. Він працював у Міністерстві сільського господарства. Він розміщував свої звіти на комп'ютерному терміналі у своєму офісі у сусідній Калкаску, штат Мічиган. Приблизно двадцять років тому він одержав директиву. Уряд, зацікавлений у встановленні цін, хотів, щоб він подавав звіти про все незвичайне. Запит був загальним, і він не був упевнений, чого вони хочуть, але вони справді хотіли, щоб він не говорив про це. Він знав, що пара інших інспекторів по зерну в офісі Калкаскі отримали такий самий запит, знав це, бо вони згадали, наскільки це незвичайно. Він нічого не сказав, бо в нього склалося враження, що він не мав говорити про це. Незабаром після цього інші чоловіки заговорили про те, як програму було згорнуто. Так само, як уряд, який не знає, що він робить.
  
  
  Але йому це не вдалося, і він зрозумів, що тільки-но пройшов процедуру відсіювання. Спочатку він зазвичай надсилав свої звіти за спеціальним номером. Їх цікавила переважно злочинна діяльність. Він ніколи не знав, що хорошого з цього вийшло, але кілька разів прокурори притискали людей, яких він підозрював, навіть не підозрюючи, що, можливо, саме він навів їх на це. Якось бандитська постать, відома усуненням свідків, виявилася розчавленою, як виноградина, в кімнаті, вхід до якої був лише на двадцятому поверсі. Ніхто не міг зрозуміти, як вони протягли в ту кімнату машину, щоб завдати такої шкоди. Але банда, яка полювала торговців зерном, зникла разом із ним.
  
  
  Коли з'явилися комп'ютери, йому надали спеціальний номер доступу до комп'ютера. І він запроваджував свій код, запроваджував свою інформацію. У цьому було дві дивні речі. По-перше, їм потрібна була інформація про щось дивне або відмінне в наші дні, не тільки про справи департаменту сільського господарства, і, по-друге, він так і не отримав відповіді, крім підтвердження того, що воно було надіслано. Щомісяця він отримував чек зі свого відділу поштою додому, свого роду бонус, нічого особливого, але він знав, що він єдиний, хто його отримує.
  
  
  Тепер, проїжджаючи по сільській місцевості Мічигану та його весняним полям, залитим вологою, він міркував про це. Подумав, чи не слід йому замовчати про інцидент біля ставка. Це не було незаконним, за винятком, можливо, нападу на телевізійників, з яким місцева поліція могла б впоратися, якби у них колись був свідок проти нападника.
  
  
  Те, що зробив цей чоловік, було дивним. Чи це було тим, що могло їх зацікавити? Він знову замислився, сідаючи за свій термінал. Він вирішив зробити це стисло. Йому було майже соромно навіть повідомляти про це.
  
  
  "Бачив, як людина на ставку бігла по воді. П'ятдесят ярдів. Зробив це, щоб врятувати дитину, потім попросив усіх сказати, що вони цього не бачили. Знищив телекамеру. Здавалося, що людина мала неймовірну силу. Подумав, що це може становити інтерес . Вибачте, якщо це не так. Це вразило мене”.
  
  
  А потім він запровадив свій код для виходу з гри.
  
  
  І вперше за двадцять років він отримав відповідь, яка була більшою, ніж просто підтвердженням отриманого повідомлення.
  
  
  "Біг у воді? Як далеко?"
  
  
  Пальці інспектора сільського господарства раптово заніміли. Він натиснув на кнопки, набрав кілька неправильних знаків і був змушений повторити. Нарешті, він вивів повідомлення.
  
  
  "П'ятдесят ярдів".
  
  
  "Опиши людину".
  
  
  "Худощавий, начебто. Темне волосся. Високі вилиці. Носив легку куртку і мокасини. Здавалося, не звертав уваги на холод".
  
  
  "У нього були товсті зап'ястя?"
  
  
  "Підтверджую. Вони були товстими".
  
  
  "Телевізійні камери отримали його знімки?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Де фільм? У кого він? Чи заплановано показ на цей вечір? Дайте відповідь, якщо знаєте. Не намагайтеся з'ясувати".
  
  
  "Фільм згорів. На знімальну групу напав чоловік".
  
  
  "Вони мертві? Свідки?"
  
  
  "Не мертвий. Чоловік заліз у вантажівку і сказав усім заперечувати те, що вони бачили. Усі погодилися, бо чоловік врятував маленьку дівчинку. Я думаю, ніхто не заперечував, щоб знімальну групу вибили".
  
  
  "Вибитий? Поясни".
  
  
  "Оператор учинив бійку".
  
  
  "Ти сказав, що ніхто не помер?"
  
  
  "Правильно".
  
  
  "І плівка знищена?"
  
  
  "Правильно".
  
  
  Зерновий інспектор побачив відключення на екрані і більше ніколи не отримував звісток від того, хто був на іншому кінці дроту. Він навіть не був упевнений, на якому континенті був інший термінал.
  
  
  На іншому терміналі Гарольд В. Сміт виглянув з одностороннього вікна санаторію Фойкрофт у протоці Лонг-Айленд і вимовив одну просту лайку. Це було пов'язано з людськими відходами і починалося на букву S. Це стосувалося витівок Римо. Тепер Римо виступав перед телевізійними камерами. Він запитував, чи варто йому взагалі використовувати його далі. На жаль, йому довелося.
  
  
  Чіун, майстер синанджу, слава імені Сінанджу, вчитель молоді з-за меж Сінанджу на ім'я Римо, приготувався вписати в історію Сінанджу той очевидний факт, що Римо був білим, можливо, навіть без сліду природної жовтої крові. Він зробив це у готельному номері, розклавши перед собою сувій.
  
  
  Потворне сіре світло американського міста під назвою Дірборн, у провінції Мічиган, наповнювало кімнату, заставлену важкими американськими меблями. Великі дерев'яні бруски підтримували тяжкі парчові подушки. Чіун сидів на своїй циновці, острівець гідності, оточений атрибутами нового світу. ТБ, єдина чудова річ у вигрібній ямі цієї культури, був вимкнений.
  
  
  Його кімоно для листа кольору топаза було нерухоме. Його витончена рука з витонченими довгими нігтями обережно занурила перо у темну чорнильницю. Він роками готувався до цього моменту, спочатку натякнувши, що Римо, який стане наступним майстром Сінанджу, приїхав з-за меж села Сінанджу, потім з-за меж самої Кореї, а потім навіть згадав місце народження Римо як те, що знаходиться за межами Сходу. Тепер він скаже це: Чіун віддав Сінанджу, сонячне джерело всіх бойових мистецтв, білому. Будинок Сінанджу якось успадкує білий. Він відчував, що віки цих найбільших убивць дивляться на нього зверху донизу. Великий Ван, який так багато зробив для піднесення майстрів синандж, піднявши їх з рабського становища при дворах китайських династій до легендарного статусу. Майстер Токса, який дав урок фараонам. Молодший Ван. І був маленький Гі, який визначив, що причина, через яку Сінанджу розкрили всю міць людської тварини, полягала в тому, що це був найдосконаліший продукт найдосконалішої раси. Маленький Джі ніколи не був великим убивцею, але він був найулюбленішим істориком із усіх майстрів синанджу. Маленький Джі дивився на Чіуна дуже сильніше за всіх. Саме маленький Джі колись вірив, що сила великого вбивці криється у кольорі шкіри.
  
  
  Саме Гі переконав Хубіла хана піднятися над монгольським варварством, припинити вчиняти свої власні недбалі вбивства та дозволити професіоналам на кшталт Сінанджу служити великому двору.
  
  
  На це Хубілай-хан погодився та попросив, щоб маленький Гі навчив його сина такому управлінню тілом. Тепер, розуміючи розуми імператорів, Ґі знав, що той не відмовить. І він не міг зазнати невдачі. Але хлопчик був незграбний, дурний і нездатний дотримуватися вказівок, незважаючи на приємний характер. Він мав інтелект і природну спритність грудки бруду. Протягти хлопчика через кімнату на обох ногах було тріумфом.
  
  
  "Великий імператор, - сказав Гі своєму батькові, хану Хубілаю, - твоє насіння демонструє нескінченну здатність до переваги, переваги настільки, що вона повинна командувати асасинами, а не бруднити руки, як якийсь вершник".
  
  
  Отцем Хубілая був Тамерлан, син Чингіса, хан. І вони були монголами, кінними монголами, монголами, що їздили, вбивають монголами, які дуже пишалися своїми кіньми, мечами і кривавою різаниною. Їх методом правління був простий терор, і вони перетворили на попіл найбільше з міст світу, такий як Багдад. Вони були так само придатні для правління, як дитина, яка закочує істерику через іграшку. Монголи Тамерлана, будучи варварами, звичайно, не потребували найманого вбивця. Вони не розуміли, що якби у когось був ассасин, то можна було б вбивати небагатьох, а не багатьох, можна було б правити містами, а не грабувати їх.
  
  
  Хубілай розумів, але все одно любив пишатися тим, що він монгол, кінний монгол. Тому, коли Гі назвав сина хана чимось більшим, ніж просто вершником, Хубілай розлютився. Він сказав, що його син був монголом, таким самим монгольським, як Чингісхан і Тамерлан, таким же монгольським, як рівнини, з яких вони прийшли. І ось, це було сказано в імперському місті Катай серед пишноти шовків, подушок та озер духів, лілій із золотих лусочок і жінок такої краси, що від них відверталися очі статуй.
  
  
  "Ні, великий імператор. Ти більший, ніж твій батько, і твій син, більший, ніж ти. І його син буде ще більшим, тому що саме вам призначено правити світом. Люди їздять на конях із сідел, але вони їздять на людях із тронів. Тепер, що, я питаю вас, важливіше?"
  
  
  І Кублай-хану довелося погодитися, що правити людьми було краще, ніж правити кіньми. І маленький Гі тоді вказав, що коли член королівської сім'ї намагався виконати роботу вбивці, член королівської сім'ї був не такий великий, яким він міг би бути, керуючи ассасинами.
  
  
  Бо, якби хан відмовився від ідеї, щоб його син вивчав синанджу, тоді син був би ще більшим, бо він керував би ассасинами. Маленький Гі не лише позбувся безнадійного бовдура, бо монголи ніколи не вміли рухатися, як корейці, а й одночасно заробив більше данини від великого хана.
  
  
  Наступні покоління, позбавлені відповідних кандидатів у селі та на півострові, намагалися навчати тайця, навіть зарозумілого японця, який пізніше взяв убогі знання синанджу і перетворив їх на ніндзя. Але ніхто, крім синанджу, не досяг успіху за тисячі років.
  
  
  Тепер самий не-синанджу людина в уяві, білий американець сумнівного походження, став у всіх відносинах і думках, за винятком регресивних білих звичок, повноправним майстром синанджу. І Чіуну довелося пояснити, як і, найголовніше, чому він вибрав такого невідповідного учня.
  
  
  Ця тема була порушена в попередніх розділах "Історій Чіуна" побічно: Майстер наполегливо натякав на те, що Америка є свого роду продовженням Корейського півострова, підкреслюючи, що індіанці, що переправилися через протоку Берінга, були східного походження. За кілька тисяч років тільки жменька вчених все одно знатиме різницю. І, крім того, завжди була та гарна корейська дівчина, яка брала насіння Римо і починала процес розмноження. Прості шістнадцять поколінь повинні очистити лінію належним чином.
  
  
  І тоді ніхто б не впізнав. Але Чіун підійшов до тієї частини, де слід було вказати походження Римо, і він, звичайно, не міг вписати походження Римо в історію Сінанджу як "не зовсім у центрі власне села Сінанджу" або навіть "в далеких передмістях". Америка була Америкою, була Америкою і, правду кажучи, була продовженням Корейського півострова. Майбутні майстри мали мати карти, а Чіун не хотів, щоб його запам'ятали як людину, яка говорила неправду. Він працював над Римо вже багато років, по-перше, щоб змусити його написати історію, чого той не хотів, а по-друге, щоб він називав Чіуна "Великим Чіуном". Майбутні покоління створили великий Майстер.
  
  
  Отже, Чіун тепер заніс гусяче перо з товстим чорнилом над пергаментом з овечої шкіри, корейським символом білого кольору в його свідомості, готовий побачити його на сувої.
  
  
  А потім у готельний номер увійшов Римо. Чіун знав, що це був Римо, бо двері відчинилися не зі скреготом металу на петлях, а збалансовано і безшумно, природно спираючись на ручку та шарнір. Крім того, не було холодного стукоту тяжкості, що опускалася на подушечки ніг, або запаху м'яса, яким дихають ті, хто дихав так, як вони народилися.
  
  
  Людина увійшла до кімнати з грацією вітру, і єдиним, хто міг це зробити зараз, був Римо.
  
  
  Чіун негайно поклав перо назад у колодязь і запитав, чи Римо не хоче почати тренуватися в записі історичних подій.
  
  
  "Все, що ти забажаєш сказати", - сказав Чіун, і його біле пасмо волосся затремтіло від радості.
  
  
  "Чому ти радий мене бачити, тату?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я завжди радий тебе бачити".
  
  
  "Не настільки щасливий. Що трапилося?"
  
  
  "Все в порядку".
  
  
  "Це той самий сувій, який я залишив тобі сьогодні вранці?" спитав Римо. Він глянув на букви, що символізують витонченість та силу, витончений почерк. Чіун не тільки не просунувся далеко з ранку, він застряг на тому самому слові.
  
  
  Римо увімкнув телевізор на 14-му каналі динамічних новин. Було багато активно-авторитетної музики, потім з'явилася графіка, яка змінилася кадром людей, що сидять довкола та розмовляють. Потім показали, як люди, які сидять навколо і розмовляють, розмовляють із людьми, які не були найняті на 14 каналі. То були політики. Сталася пожежа. Люди 14-го каналу розмовляли із пожежниками. На кожній перерві звучала музика. Армії могли б марширувати під цю музику. 14-й канал міг би показати уривки з "Падіння Берліна" під цю музику.
  
  
  Наталі Вотсон там не було. Ведучий говорив про це. Він говорив про жах нападів на журналістів, які намагаються зберегти Америку вільною. Він говорив про те, що слово репортера – найнадійніший елемент у будь-якій історії.
  
  
  "Сміливо і гордо ми на Чотирнадцятому каналі Dynamic News прямо заявляємо, що щодо ситуації в озерному краї ми не коментуватимемо. І ми могли б додати, що на Чотирнадцятому каналі ми очолюємо боротьбу з наркотиками. Міс Уотсон повернеться, як тільки хірурги вилучать мікрофон динамічних новин чотирнадцятого каналу з її стравоходу."
  
  
  Знову залунала бойова музика.
  
  
  У безпеці, подумав Римо. Йому все зійшло з рук. І він почував себе добре. Він глянув на Чіуна. Чіун посміхався. Він навіть не розлютився на те, що Римо зайнявся чимось іншим, не зосередившись відразу на тому, що торкнувся Чіун.
  
  
  "Що це?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нічого", - сказав Чіун. "Я шукаю відповідне слово для історії, якою ти колись займешся. Я подумав, що, можливо, ти міг би допомогти зі словом".
  
  
  "З яким словом ти хочеш, щоб я допоміг?"
  
  
  "Можливо, ви могли б написати щось про те, що не сказали мені про своє походження і що ваші рухи завжди були синанджу, після того, як їх так добре показав, скажімо, Великий Чіун".
  
  
  "Ти хочеш, щоб я називав тебе Великим?"
  
  
  "Ти хочеш називати мене Великим?" - спитав Чіун. "Якщо ти хочеш, це твоє право. Коли ти станеш повноправним майстром синанджу, коли мене тут більше не буде, я знаю, ти захочеш пам'ятати мене з точністю та честю".
  
  
  "Я не знаю, що таке Великий. Я не знаю жодних інших Майстрів".
  
  
  "Якби ви читали історії, ви знали б, що таке "Великий"".
  
  
  "Я читав їх. Вони спотворені. Іван Грозний - це Іван Добрий, тому що він платив вчасно. Весь світ обертається навколо того, що добре для синанджу, а що ні. Історії здебільшого нісенітниці. Тепер я це знаю. Я більше не знаю. стажист."
  
  
  "Святотатство", - сказав Чіун. Голова підвелася у праведному обуренні.
  
  
  "Правда", - сказав Римо. "Це казки".
  
  
  "Історії Сінанджу - це те, що робить тебе і мене тими, хто ми є. Вони - наше минуле та наше майбутнє. У них наша сила".
  
  
  "Тоді, якщо вони настільки точні, чому ти хочеш, щоб я збрехав?"
  
  
  "Тоді вислови своїми словами те, що ти називаєш правдою". Римо глянув на сувій.
  
  
  "Білий. Слово, яке ти хочеш, "білий". Ти хочеш, щоб я це написав? Мої персонажі не такі гарні, як твої, але я це напишу. Я білий".
  
  
  "Це так брутально", - сказав Чіун. "Можливо, ти можеш сказати це з витонченістю. Скажи, можливо, що у незнайомців склалося б враження, що ти білий, але через те, як тебе навчили рухатися та виділятися, ти по суті кореєць".
  
  
  "Я білий", - сказав Римо. "Знак персонажа - "білий". Знаєте, бліде озеро, оточене відбілюючими паличками. Ви хочете, щоб я це написав?"
  
  
  "Я хотів допомоги, - сказав Чіун, - і я отримав тебе". Він вимив перо в чистому оцті і запечатав воском спеціальне чорнило, яке було змішане, щоб прослужити тисячоліття майбутнім майстрам Сінанджу. Він більше не писатиме, поки гидоту цієї зради не покине його душу. "Я не зможу більше писати протягом багатьох років".
  
  
  "Ти не хотів казати, що я білий", - сказав Римо. "Твоя проблема в тому, що ти ніколи не працював на справжнього імператора".
  
  
  Задзвонив телефон і з ним розмовляв комп'ютер.
  
  
  Римо знав, хто за цим стоїть. Але Смітті, Гарольд В. Сміт, голова організації, роками так до нього не звертався, частково тому, що Римо було важко працювати з кодами, а також тому, що завдання часто вимагали запитань і відповідей. Це була стара та громіздка процедура. Римо правильно набрав перший код, відповідаючи на запит комп'ютера. Він полягав у тому, щоб постійно натискати номер один на сенсорному телефоні, поки те, що спочатку здавалося рекламним повідомленням з комп'ютера, не перетворилося на голос, все ще не Сміта. Це проінструктувало його переконатися, що за ним ніхто не стежить і проїхати до телефонної будки в сусідньому Лансінгу, штат Мічиган. Код для виклику цієї телефонної будки складався із двох безперервних.
  
  
  Це був центр Лансінга, і Римо приїхав туди вночі. І після того, як він поклав свій четвертак і безперервно натискав два, він нарешті почув голос Сміта.
  
  
  "Що трапилося? У чому річ?"
  
  
  "Сьогодні ти біг водою перед телевізійною камерою".
  
  
  "Так. Я зробив", - сказав Римо.
  
  
  "Отже, ви погрожували скомпрометувати всю організацію".
  
  
  "Я врятував маленьку дівчинку".
  
  
  "І ми намагаємося врятувати країну, Римо".
  
  
  "Прямо тоді, - сказав Римо, - я відчув, що маленька дівчинка важливіша. І ти хочеш дещо знати? Я все ще хочу".
  
  
  "Ти в настрої допомогти своїй цивілізації?"
  
  
  "Що ти хочеш цим сказати?"
  
  
  "Уран постійно крадуть із заводів, і ми не можемо це зупинити. Поки не вистачає урану, достатнього для виготовлення чотирнадцяти атомних бомб. Ми не знаємо, як вони це роблять. Всі інші розвідувальні агентства безпорадні. Все залежить від тебе, Римо."
  
  
  "Я ніколи не думав, що програв, Смітті", - сказав Римо.
  
  
  "Ми – останній засіб", - сказав Сміт. "Ми маємо доставити вас на одну з фабрик".
  
  
  "Смітті..."
  
  
  "Так".
  
  
  "Якби мені довелося робити це знову, я все одно врятував би ту дівчину".
  
  
  "Я знаю", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти знаєш мене".
  
  
  "Ось чому я це сказав. Стеж за собою".
  
  
  "Що дивитися? Я завжди гаразд".
  
  
  По той бік безпечної лінії Римо почув, як Гарольд У. Сміт прочистив горло. Римо не згадав, що йому хотілося б побачити обличчя Сміта, якби фотографії справді з'явилися на мережевому телебаченні. Тоді йому це сподобалося б. Тепер він почував себе трохи погано. Він відчував, що зрадив довіру, довіру до цієї людини і довіру, надану нацією.
  
  
  "Я подивлюсь це", - нарешті сказав Римо. Він сказав злісно. Він повісив трубку, вставивши пластикову трубку у телефон і розбивши двері кабінки, коли виходив через неї під дощем армованого дротом скла.
  
  
  З протилежного боку вулиці це виглядало так, ніби телефонна будка висадила в повітря людину, яка знаходилася в ній. Поліцейському, який бачив підозрілого незнайомця, який це зробив, здалося саме так. Але чим довше коп спостерігав за незнайомцем, тим більш довірливим той ставав, особливо коли, подібно до того, як розсерджений хлопчисько може штовхнути консервну банку, він зняв дверцята машини і прокотив її вулицею. Потім поліцейський згадав про раптову проблему з паркуванням у протилежному напрямку та побіг туди, щоб виписати штрафи.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Харрісон Колдуелл розумівся на золоті. Будь-хто, хто довіряв чомусь іншому, був дурнем. За часів кризи люди купували золото за свої папери, свою землю та своє майно. І коли ціна на золото піднялася, тоді Колдуелл і сини, est. 1402, світові брокери з продажу золота, найбільші злиткознавці, продавали золото. Це був нервовий час. Папір називався грошима, але він був заснований тільки на вірі людей. Зрештою весь папір став коштувати на вагу деревної маси. Коли це відбувалося повільно, це називалося інфляцією. Коли це сталося швидко, це назвали колапсом.
  
  
  Продаж золота за папір завжди змушував Колдуеллов нервувати. Вони тримали папір тільки доти, доки ціна на золото була високою, чекаючи, поки ціна на золото знизиться. Це був той терпець, який приніс людині дві речі, яких у неї не могло бути надто багато. Однією було золото, а інший - голови на стіні.
  
  
  "Той, хто повісить голову свого ворога на стіні палацу, може спокійно відпочити ще одну ніч".
  
  
  Колдуелли діяли в Північній та Південній Америці з шістнадцятого століття, а в Нью-Йорку з 1701 року, займаючи одну й ту саму сімейну землю поряд із портом понад двісті років. Пізніше ця маленька вуличка поруч із Уолл-стріт у комерційному районі коштуватиме мільйони. Але Колдуелли знали, що ця земля теж має недоліки. Земля коштувала рівно стільки, скільки про неї говорили люди; отже, це було майже таке ж слабке вкладення, як папір. А щодо власності, армії вирішували, кому яка земля належить. Ніхто ніколи не зупиняв вторгнення за допомогою дурного маленького клаптика паперу, званого актом.
  
  
  Тільки золото мало цінність вічно. Коли Колдуелли одного разу втратили все в Європі, вони врятувалися, маючи при собі тільки знання про те, що золото довговічне, і розповіді про велике каміння, яке одного разу хтось із їхніх нащадків може відкрити знову. "Золото, - говорили вони кожному першонародженому синові, - зароджує і закінчує всяку надію людини. З достатньою кількістю золота все, що ти захочеш, буде твоїм".
  
  
  І тепер Харрісон Колдуелл збирався володіти ним більше, ніж будь-хто інший. Зображення каменю та переклад символів старого алхіміка були надійно замкнені у сховищі Колдуелла у великому банку Нью-Йорка. Мертві, звісно, були мертві, отже, у повній безпеці. Хоча їхні голови не висіли на стінах палацу як попередження, вони зберігали б мовчанку надійніше, ніж обіцянку з вуст святого.
  
  
  Це був особистий чудовий день Харрісона Колдуелла. Він залишив спокійний офіс "Колдуелл і сини, буліоністи" щасливим, отримавши благоговійне визнання від низки секретарів, які ведуть до вхідних дверей.
  
  
  "Містер Колдуелл", - говорили всі, і Харрісон Колдуелл кивав. Іноді він помічав квітку на столі не на своєму місці або обкусану ніготь. Хоча він нічого не сказав би секретарці, що провинилася, він згадав би про це пізніше помічниці. Потім секретарці нагадали б виправитися.
  
  
  Заробітна плата була відносно низькою, вимоги точними і незмінними, і, незважаючи на те, що будь-який консультант з трудових відносин назвав би поверненням до кам'яного віку, у "Колдуелл і сини" плинність кадрів була практично нульовою, тоді як у корпораціях з " програмами збагачення", "форумами відгуків співробітників" та психологічними тестами прохідність була як у турнікету метро.
  
  
  "Колдуелл і сини" не мали форумів для відгуків співробітників, і співробітники знали чому: вони не були приятелями Колдуеллів і не були партнерами на підприємстві. Вони були наймані працівники. Щодо цього їм платили б вчасно, за умови чіткої роботи, а не перевтоми в один день або неробство наступного. Їм могли б підвищувати зарплату з розвитком їхніх навичок. У роботі в "Колдуелл та сини" було щось обнадійливе.
  
  
  "Я не знаю, що це таке. Ти просто завжди знаєш, де знаходишся. Це дивно. Тобі просто потрібно бути в присутності містера Колдуелла, щоб знати, де ти знаходишся по відношенню до того, де він". Це незмінно походило від кожного нового співробітника.
  
  
  І те, чого вони стояли, де стояли всі, хто працював на Харрісона Колдуелла, було нижче за нього. І великий секрет, який він знав, полягав у тому, що більшість людей у світі це подобалося. Колдуелли знали, як правити.
  
  
  Отже, цього дня, коли він йшов, всі секретарі були здивовані, побачивши, як він поклав руку на плече помічника. Вони були б ще більше здивовані, якби почули, що він сказав. Але все, що вони почули, була досить гучна відповідь помічника:
  
  
  "Ви впевнені? Ви впевнені, містере Колдуелл?"
  
  
  Потім вони побачили, як Харрісон Колдуелл ледь помітно кивнув головою. Якби вони не знали його, вони навіть не здогадалися б, що це кивок. Але це був кивок Колдуелла. Три рази помічник ставив одне й те саме питання, і тричі пішов кивок.
  
  
  Після того, як помічник вклонився на прощання, він спотикаючись повернувся до свого кабінету. Там він сів, прибрав зі столу і поставив телефон прямо посеред нього. Потім він наказав не передавати йому жодних телефонних дзвінків, якщо вони не походять від самого містера Колдуелла.
  
  
  Потім він став чекати, дивлячись на телефон, і на його лобі виступив піт. Бо містер Харрісон Колдуелл, найконсервативніший брокер у консервативному бізнесі, щойно сказав йому, що, коли він зателефонує, "Колдуелл і сини" мали негайно продати вдвічі більше золота, ніж вони мали чи, можливо, сподівалися мати. І цей план мав здійснюватися семи мовами у семи країнах.
  
  
  Харрісон Колдуелл вийшов зі свого офісу, наспівуючи, і сів у свій лімузин із водієм, швидко назвавши водієві адресу в тій частині Гарлема, де бували небагато білі.
  
  
  Для Харрісона Колдуелла Гарлем був одним із найбезпечніших місць у світі, тому що він розумів чорне гетто. Це було небезпечно; це було просто небезпечно для людей без зброї або не бажаючих користуватися ними. Під час заворушень шістдесятих, коли горіли магазини та будинки, кілька будівель залишилися неушкодженими. І це були заклади, які належали не чорним, а мафії.
  
  
  У той час як коментатори по всій країні покладали провину за заворушення на поневіряння, расову несправедливість та всілякі соціальні біди, Харрісон Колдуелл і Мафія знали набагато фундаментальнішу причину руйнувань. Цілком людська причина. Бунтівники знали, що в них не стрілятимуть, за винятком випадків, коли вони заходили до магазинів, керованих мафією.
  
  
  Вони залишалися такими ж мирними, як П'ята авеню.
  
  
  І склад Харрісона Колдуелла теж. То справді був бастіон, який могли пробити ні бунт, ні підпал, ні анархія. Тим не менш, Харрісон Колдуелл зробив у своїх запобіжних заходах ще один крок вперед, коли наказав, щоб усе, що надходило на його склад, доставлялося в гігантських бочках, таких великих, що їх міг переміщати тільки кран. Оскільки нічого не можна було схопити і втекти, навіть випадкові вуличні злочини, які переслідували околиці, не вплинули б на нього.
  
  
  Він увійшов на свій склад опівдні і попрямував до заскленої будки високо над підлогою. Під ним стояли вируючі чани з розплавленим свинцем та сіркою. Він глянув на годинник. Вантажівки повинні незабаром прибути, подумав він. Час для останньої перевірки. Як і просив, кожну двері охороняв людина з дробовиком. Вони були орендовані Колдуелл у місцевого гангстера. Зовні почувся рев важких вантажівок, які з кашлем зупинялися. Охоронці перевірили свою зброю та подивилися у бік будки. Колдуелл кивнув їм, щоб вони пропустили вантажівки. У важкі металеві двері його складу зі скрипом відчинилися, і три вантажівки з гуркотом в'їхали в будівлю та припаркувались біля гігантських витягів. Негайно підйомники опустили металеві клешні до кузова вантажівок і підняли, барабан за барабаном, жовті бочки, помічені чорними хрестами, що означають ядерну небезпеку, акуратно встановлюючи їх правильно, не проливаючи. Харрісону Колдуеллові найбільше сподобалося не те, як ідеально підйомники встановлювали кожен барабан у заздалегідь встановлене положення, і не те, як персонал складу діяв як один, а сам факт, що вантажівки прибули вчасно. Йому знадобилися місяці, щоб зібрати цей матеріал, щоб зібрати воєдино всі малі та великі кількості, що становили вміст трьох вантажівок. Харрісон Колдуелл спостерігав за місяцями та дюжиною маленьких актів, які збиралися разом у вказаний час, щоб поєднати вируючі чани зі свинцем та сіркою у потрібних пропорціях. Він спостерігав, як сам стає найбагатшою людиною, яка колись жила. Коли він побачив, як вантажівки вивантажують тонни єдиного матеріалу, якого не вистачало древнім алхімікам, він відчув, що його предки аплодували королівською. Вони мали рацію - зі свинцю та ртуті можна було робити золото. Все, що їм потрібно було зробити, це додати інгредієнти, позначені на камені, елемент, неймовірно рідкісний в їхню епоху, але в достатку сьогодні. Все, що їм було потрібно, - це уран, і всі Колдуелли могли б збудувати своє майбутнє на філософському камені. Зрештою, секретом того, як він дізнався про камінь і його єдиний древній недолік, була сама історія його сім'ї.
  
  
  Як говорить прислів'я: "Той, хто володіє золотом, має душу світу". Не те щоб Харрісон Колдуелл хотів душу світу. Він мав справу лише з тим, що мало цінність.
  
  
  Він сам керував випорожненням бочок у чан, спостерігаючи, як він наповнюється до позначки, яку він зробив на його боці. Харрісон Колдуелл узяв формулу, накреслену на тому камені, що зараз знаходиться під Атлантичним Океаном, і помножив її на двадцять тисяч. Пропорції були величезними. Те, що в алхімічних термінах було щіпкою мишачого волоска, тепер становило рівно п'ять тонн урану. Свинець становив сімдесят три вісім десятих за вагою. Сірка діятиме лише як каталізатор.
  
  
  Три вирви з хромованої сталі довжиною двадцять ярдів вели до білої стіни і єдиної вирви. Ніхто в мікшерній не бачив, що виходить через задні двері.
  
  
  Харрісон Колдуелл повернувся до свого кабінету і ввійшов у єдиний прохід, що веде до задньої кімнати, по маленьких гвинтових сходах у людський зріст. У цій кімнаті не було дверей. Він увімкнув світло. Величезна печера висвітлилася. Підлога під ним, сто ярдів на сто ярдів, виглядала як шахова дошка. І на цій підлозі тисячі довгастих форм були розставлені під точним кутом, так що ті, що найближче до вирви, були трохи вищими, ніж ті, що далі.
  
  
  Людина дрібніша могла б спітніти або закричати. Але Харрісон Колдуелл просто клацнув вимикачем. З іншого боку стіни чани нахилилися. Розплавлений свинець тік поруч із палаючою сіркою та ртуттю; потім з'явився потік урану, який алхіміки так химерно називають "совині зуби". Уран, звичайно, не мав жодного відношення до зубів взагалі. Професор Крікс віддав своє життя, щоб пояснити це Харрісону Колдуеллу.
  
  
  Розжарені метали видали тріск, коли з'єдналися біля стіни і пройшли крізь неї, сірі, рожеві та червоні. Але коли їх змішали, вони стали чудово жовтими, з легким білим шаром шлаку, що покриває верхівку. Те, що зараз розливалося у тисячі форм, було золотом. Двадцять чотири карати золота. Рівно сімдесят вісім цілих і три десятих тонни, що утворюють біля його ніг підлогу, повну золотих злитків, у світі, де цей простий, м'який метал продається по 365 доларів за унцію.
  
  
  В офісі "Колдуелл і сини" асистенту, який приймав восьмий транквілізатор за годину, зателефонували. Він залишався таким спокійним, ніби містер Колдуелл замовляв печиво.
  
  
  "Продавай", - пролунав аристократичний голос Харрісона Колдуелла.
  
  
  У Байоні, штат Нью-Джерсі, трьох водіїв, які здійснювали звичайну доставку урану для федерального агентства, яке контролює його, зупинила машина з миготливою бульбашкою на даху.
  
  
  Чоловік зі значком вискочив із машини та запитав трьох водіїв, як їх звати. Потім він спитав, куди вони везуть вантажівки.
  
  
  "Назад у гараж", - сказав водій. Чоловік зі значком записав адресу гаража.
  
  
  "Ти перевозив уран?"
  
  
  "Звичайно. Як ти думаєш, навіщо ці вантажівки начинені свинцем? Зупиняє радіацію. Як ти думаєш, навіщо ми носимо радіаційні картки? До чого ці питання?"
  
  
  "У нас виникла проблема. Із заводів по всій країні зникла велика кількість урану. Ми перевіряємо весь транспорт".
  
  
  "Ми отримали наші накладні".
  
  
  "Я хотів би їх побачити", - сказав чоловік, прибираючи свій значок. "Їх усіх".
  
  
  Троє водіїв повернулися до своїх вантажівок. День був холодний, сірий, і вони з нетерпінням чекали на можливість припаркувати їх назавжди і випити пива. Вантажівки працювали на неодруженому ходу зі своїми потужними дизелями на бульварі Кеннеді, жвавій дорозі. Декілька людей зупинилися подивитися.
  
  
  Чоловік зі значком подивився на коносаменти і згадав, що ніде в них не вказано зупинку в Гарлемі.
  
  
  "Ах, це. Так. Я дам тобі адресу".
  
  
  "Хіба це не мало бути секретом?" спитав чоловік зі значком. "Хіба ви не повинні були тримати рота на замку за будь-яких обставин?"
  
  
  "Ти працюєш на уряд, чи не так?"
  
  
  Чоловік зі значком усміхнувся. Він поманив їх ближче, повертаючи накладні. До кожної накладної було додано конверт. У кожному конверті була записка. У ній говорилося, щоб вони подивилися нагору. Їх грабували.
  
  
  Великий ствол "Магнуму" калібру 357 мм, схожого на гармату пістолета, казав їм вірити, що вони читають. Один із них почав тремтіти. Він не міг відірватися від свого годинника.
  
  
  "Досить пари гаманців", - сказав він. Вони не спитали, чому він хотів лише два. Вони вважали себе щасливчиками. І ця думка тривала менше трьох секунд, тому що великий стовбур пістолета виробляв спалахи. Вони побачили спалахи, перш ніж почули звуки. Звук поширювався зі швидкістю шістсот миль на годину.
  
  
  Кулі калібру 357 "Магнум" пролетіли швидше, пробили їх черепи, знесли верхівки і висипали мізки на бульвар Кеннеді.
  
  
  Машина, що проїжджала, пригальмувала, чоловік застрибнув у неї, і його відвезли до мосту Байонна, височенної арки, яка тяглася через Стейтен-Айленд. На вершині він викинув свій значок. Усі спрацювало ідеально, саме так, як йому сказали. І так само, як йому сказали, він отримав свій виграш біля громадського поля для гольфу на Стейтен-Айленді. І тут план змінився. Він не отримав конверт із тридцятьма тисячами доларів. Натомість йому дали зовсім нову лопату і дозволили викопати собі могилу.
  
  
  Коли він закінчив, йому сказали, щоб він не турбував себе вилазом.
  
  
  "Привіт, друже. Якщо вони збираються ось так зі мною розплатитися", - сказав чоловік у відкритій могилі, - "як ти думаєш, що вони збираються зробити з тобою?"
  
  
  "Дай мені лопату", - сказав чоловік, що стоїть над могилою. У нього було світло-русяве волосся, тонкі риси обличчя і м'який ніжний рот. Коли він отримав лопату, він, здавалося, пропонував її назад у могилу по допомогу, щоб вибратися. Але з ніжним смішком він змахнув лезом лопати, вдаривши по гортані людину, яка вже була в могилі. Потім, з приємним смішком, він засинав тіло свіжою землею перед тим, як найближчий гравець у гольф врізався в це місце. Білий м'яч приземлився у м'який свіжий горбок могили. Гравець у гольф підійшов і, побачивши, що воно наполовину закопане, прокляв свою удачу.
  
  
  "Я маю на увазі, це як грати з піску, вірно? Я маю на увазі, цей майданчик у ремонті? Тому що, якщо це майданчик у ремонті, я отримую безкоштовний підйом".
  
  
  "Ні. Ви не отримаєте безкоштовний ліфт. Це не ремонтований майданчик".
  
  
  "Знаєш, ти жорстокий", - сказав гравець у гольф. "Ти міг би сказати, що це було ремонт".
  
  
  Наступного дня кожна динамічна станція новин у кожному динамічному регіоні новин повідомила про просте вбивство з метою пограбування трьох водіїв атомної станції та заперечення урядовим агентством факту зникнення урану.
  
  
  "Хоча ми глибоко шкодуємо про вбивство / пограбування трьох наших водіїв, ми не знаходимо причин для ядерної тривоги". Це від представника уряду.
  
  
  "Але вантажівки були порожні, чи не так?" Це від репортера.
  
  
  "Це були порожні вантажівки на шляху до головного гаража в Пенсільванії".
  
  
  "Але вони були порожні, коли починали?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тоді чому їх гнали?"
  
  
  "Повернути їх у головний гараж у Пенсільванії". І представник запевнив пресу, телевізійні камери і весь світ, що на даний момент турбуватися нема про що. Все було під контролем. У своєму офісі неподалік Уолл-стріт Харрісон Колдуелл спостерігав, як ринок дорогоцінних металів без тремтіння прийняв п'ять тонн. Потім він домовився продати вдвічі більше. Він щойно придумав спосіб удосконалити збирання урану. Коли ти мала нескінченну кількість грошей, не було нічого неможливого.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  То була ганьба. Це була образа та приниження, майже нестерпна. Але Чіун перенесе це. Він перенесе це з гідністю та мовчки. Хоча він, звісно, міг терпіти це довше, якби Римо не ігнорував тишу. Бо ігнороване мовчання було найобразливішою, якщо не марною річчю. З таким самим успіхом можна бути безмовною скелею. І Чіун, майстер синанджа, не був твердинею. Коли він ні з ким не розмовляв, жертві краще це знати.
  
  
  "Я мовчу", - сказав він, гордо піднявши своє сіре із золотом кімоно того часу.
  
  
  "Я чув", - сказав Римо. Він показав своє посвідчення особи та посвідчення Чіуна біля великого циклонного паркану, що оточує спеціальний ядерний об'єкт у Маккіспорті, штат Пенсільванія. Це був лише один із заводів, де було вкрадено уран. Але три вантажівки, призначені для цього заводу, не прибули, тому що їхні водії були пограбовані та вбиті у маленькому місті Нью-Джерсі. Це звучало підозріло. Три мерці за два гаманці, в яких менше ста п'ятдесяти доларів. Звичайно, в наші дні подібні речі були такими ж звичайними, як камінь у лісі. Але більше просто не було де почати. Усі слідчі органи нічого не вигадали. Рімо не був певен, що міг придумати, але він припустив, що Смітті хотів новий, свіжий погляд.
  
  
  "Я, як і раніше, мовчу", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Я жалкую. Про що ти мовчиш?"
  
  
  Чіун відвернувся. Коли людина мовчить, вона напевно не збирається це обговорювати.
  
  
  У посвідченні особи вказувалося, що Римо і Чіун були інженерами-ядерниками, і вони збиралися оцінити станцію, та й будь-яку станцію, якщо вже на те пішло, ефективності. Це дозволяло їм ставити будь-які питання, хоч би якими дурними вони були.
  
  
  Римо спитав, де зберігався уран перед відправкою, і йому відповіли, що ні. У всього урану є призначення, як вони це називали, до того, як він став гарячим. Чіун торкнувся руки Римо.
  
  
  "Я знаю, татку, ти мовчиш. Подивися на це. Це цікаво. Всі ці трубки".
  
  
  "Вибачте, сер", - сказав охоронець. "Чи є щось особливе, на що ви дивитеся?"
  
  
  "Я просто вражений сучасними технологіями".
  
  
  "Це не зовсім сучасно, сер. Це чоловічий туалет".
  
  
  "Вірно", - сказав Римо.
  
  
  "Можу я подивитись ваше посвідчення особи?"
  
  
  Охоронець подивився на дві глянцеві картки, на яких були зображені невиразні подібності Римо та Чіуна - інженерів-ядерників. Фотографії ніколи не могли повністю ідентифікувати їх, але, коли їх показали, вони також не могли бути використані для доказу того, що вони не були тими, за кого себе видавали. Фотографії мали всю чіткість та якість звичайних фотографій на паспорт. "Не могли б ви пройти зі мною, будь ласка, сер".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. Він забрав картку, незважаючи на те, що руки охоронця пішли за нею.
  
  
  Ти повинен був піти зі мною. Ти можеш постраждати. У тебе навіть немає радіаційного значка.
  
  
  "Мені він не потрібний. Я це відчуваю".
  
  
  "Ніхто не може відчувати радіацію".
  
  
  "Ти міг би, якби дослухався свого тіла", - сказав Римо. Чіун з огидою відвернувся. У натурі Римо було намагатися щось пояснити будь-якому дурню. Можна було навіть відчути запах коров'ячого м'яса, що походить від дихання охоронця, і Римо говорив йому про те, що треба прислухатися до свого тіла. Абсурдність всього цього. Раптом у Чіуна з'явилося так багато причин зберігати мовчання, що він здався.
  
  
  "Дурень", - сказав він Римо. "Ми опустилися до того, що розмовляємо зі стражниками, з маленькими списоносці, з людьми, які навіть не поліцейські, з маленькими квадратними значками і без честі. Чому ти витрачаєш свій час на розмови з пожирателями мертвих корів?"
  
  
  "Я сказав йому, що нам не потрібні радіаційні значки".
  
  
  "Нам потрібні мізки, ось що нам потрібно. Я навчив тебе навичкам убивці, і тепер ти блукаєш по окрузі в пошуках злодіїв. Ми не шукаємо злодіїв. Поліцейські шукають злодіїв. Твоя проблема в тому, що ти ніколи не працював на справжнього імператора."
  
  
  "У нашої країни проблема. Цю речовину можна використовувати для виготовлення бомб, які можуть руйнувати міста. Ви можете уявити, що цілі міста будуть спалені вщент?"
  
  
  "Сьогодні. Звичайно. Все втрачає свою велич. Вони руйнують міста, навіть не пограбуючи їх. І хто впізнає вбивцю сьогодні? Хороший, навіть не великий убивця врятував би мільйони життів".
  
  
  "Ти знаєш, скільки людей загинуло у Хіросімі?"
  
  
  "Не так багато, як японці, вбиті своїми руками при зґвалтуванні Нанкіна. Проблеми полягають не в зброї. Проблеми полягають в арміях, арміях, які складаються більше навіть не з солдатів, а з громадян. Кожен сам собі вбивця. Якою ганьбою стало це століття. І ти пройшов навчання, яке я тобі дав, і приєднався до загальної деградації свого вигляду, - сказав Чіун і почав перерахування того, як він повинен був знати, коли вперше спробував навчити білого, що білі повернуться до білих звичаїв. за Римо по всій атомній станції, корейською, якою найбільше говорять на північному заході півострова, званого майстрами синанджу "бухтої слави". На завершення він ще раз підкреслив, що вони не були б так принижені, якби Римо працював на справжнього імператора, а не на божевільного Сміта.
  
  
  Поки вони оглядали завод, директор служби безпеки, жінка в елегантному костюмі, в елегантних окулярах та з дуже елегантною ходою спостерігала за ними. Римо проігнорував її.
  
  
  "О, милостива пані, я бачу, що ви теж страждаєте".
  
  
  "Мене звуть Консуело Бонер", - сказала жінка. "Я директор служби безпеки, і я не леді, я жінка. І що ви тут двоє робите?"
  
  
  "Тс", - сказав Римо. "Я вважаю".
  
  
  "Він не усвідомлює вашої краси, мадам", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти змусив би людину замовкнути?" - Запитала Консуело Бонер. Їй було двадцять вісім років, і вона могла б стати моделлю з її блискучими блакитними очима і чудовою блідою шкірою з волоссям кольору воронова крила, але натомість воліла займатися бізнесом, де чоловіки не стали б їй наказувати.
  
  
  "Ні. Я б не змусив замовкнути людину на вашій роботі. Я б пробив їм стіну", - сказав Римо.
  
  
  "Ви не схожі на інженера-ядерника", - сказала Консуело Боннер. "Яка швидкість поділу нейтронного дисбалансу, підданого гіпербомбардування електронними потоками, посиленими лазером?"
  
  
  "Гарне питання", - сказав Римо.
  
  
  "Відповідай, чи ти заарештований".
  
  
  "Сім", - сказав Римо.
  
  
  "Що?" - Запитала Консуело Бонер. Відповіддю була формула.
  
  
  "Дванадцять", - сказав Римо.
  
  
  "Смішно", - сказала Консуело Бонер.
  
  
  "Сто дванадцять", - сказав Римо. Він відвернувся від жінки і продовжив йти коридорами заводу, розглядаючи проблему в перспективі. Якщо ядерні відходи були вкрадені, міркував він, то крадіжки не могли бути скоєні людьми без захисту від радіації. Насправді, це навіть не могло бути вкрадено людьми, які не знали, як перемістити уран; не так багато урану і не так послідовно. Отже, це, ймовірно, був хтось, який працює всередині самої системи, хтось, хто зазвичай мав доступ до палива.
  
  
  Жінка все ще йшла за ним. Вона мала портативну рацію, і вона кликала на допомогу. Чіун посміхнувся до жінки, сказавши Римо, що той повинен навчитися поводитися з жінками. Ніхто не залишив їм синців; один обсипав їх пелюстками відволікання. Він повернувся до жінки, маючи намір подати добрий приклад.
  
  
  "Ніжність твоїх рук на цьому інструменті суперечить його призначенню", - сказав Чіун. "Ти - тисяча ранку радості та захоплення".
  
  
  "Я нітрохи не гірший за чоловіка. Я можу робити все, що можеш ти, дозволь мені сказати тобі це. Особливо ти, приятелю, який навіть не слухає мене", - сказала вона.
  
  
  "Що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я сказав, що збираюся заарештувати тебе. Я можу зробити все, що може зробити людина".
  
  
  "Помочись у вікно", - сказав Римо, все ще виглядаючи комору. Тепер він міг пізнати туалети. До них вели великі труби, схожі на атомні. У реакторі було щось подібне до трубопроводу для маленької ванної. Він мав упорядкувати цю споруду за лічені хвилини.
  
  
  Консуело Боннер завбачливо дочекалася, доки вона не матиме переважаючих сил охорони Бухти. По чотири на кожного. "Це ваш останній шанс. Це територія, що охороняється федеральним законом. Ви тут за підозрілих обставин, і я повинен попросити вас пройти зі мною. Якщо ви відмовитеся, я змушений заарештуватиму вас."
  
  
  "Помочись у вікно", - сказав Римо.
  
  
  "Як грубо щодо такої елегантної леді", - сказав Чіун.
  
  
  "Заарештуйте їх", - сказала Консуело.
  
  
  Охоронці розділилися на дві команди по чотири особи, і, як їх навчали, кожна зімкнулася в ідеальному ромбі, призначеному для того, щоб зробити злочинця безпорадним. Крім того, що вони замкнулися на самих собі. Консуело Бонер моргнула. Вона навчала цих людей у найкращих поліцейських школах. Вона сама бачила, як вони впораються. Вона бачила, як один із них розбив головою дошку. Всі вони мали досвід у бойових мистецтвах, і тепер вони стукали головами, як немовлята в манежі.
  
  
  "Ворушись", - гаркнула вона. "Використовуй палиці. Що завгодно. Зброя. Вони просто йдуть від тебе".
  
  
  Охоронці залишили свої візерунки і з криком, всі вісім, як мстиве стадо, накинулися на двох, що йшли коридором так недбало, наче прогулювалися по лузі.
  
  
  Двоє з восьми змогли стати наприкінці перестрілки, а третій сказав, що нічого не відчув. Пара, що вторглася, продовжила йти. Консуело Бонер зняла окуляри. Вона підходила до старшого із пари. Він принаймні був джентльменом.
  
  
  "Напевно, я тебе не зрозумів. Я просто хочу зберегти свою рослину в безпеці".
  
  
  "Від крадіжки урану", - сказав Римо.
  
  
  "Ви не можете цього довести. Ця рослина так само безпечна, якби ним керувала людина", - сказала Консуело.
  
  
  "Це те, що я говорю. Це безлад".
  
  
  "Ти не думаєш, що чоловіки кращі?" спитала Консуело.
  
  
  "Ми думаємо, що нам назавжди відмовлено у можливості мати дітей", - сказав Чіун. "Тому ми обходимося нашими мізерними дивовижними здібностями".
  
  
  Консуело Боннер пішла за ними коридором. "Якщо ви не інженери, то хто ви?"
  
  
  "Люди, які можуть мати той самий інтерес, що й ви", - сказав Римо.
  
  
  "Щоб звеличити твою красу", - сказав Чіун.
  
  
  По-корейськи Римо сказав Чіуну, що ця жінка, схоже, не сприйнятлива до такого роду лестощів. Чіун відповів також по-корейськи, що Римо поводиться занадто блідо. Що поганого в тому, щоб зробити бідне життя трохи менш сумним за допомогою доброго слова? Чіун знав, як жити без подяки. Він навчився цього, навчаючи Римо. Але чому має страждати безневинна жінка?
  
  
  "Востаннє кажу, я не збираюся писати, що я не білий. Я не збираюся розуміти, що я брехав вам, або щось у вашому навчанні зробило мене корейцем. Я білий. Я завжди був білим. Я завжди буду білим. І коли я напишу історію Сінанджу..."
  
  
  Чіун підняв руку. "Ви напишете, що ми лише наймані охоронці, а великий Дім Сінанджу, вбивці всього світу, перетворився на слуг".
  
  
  "Ми рятуємо країну".
  
  
  Що ця країна коли-небудь зробила для тебе? Чому ця країна коли-небудь навчила тебе? Що таке твоя країна? Є тисячі країн, і будуть ще тисячі. не підведеш нас."
  
  
  "Я теж не одружуся з якимось товстим потворним дівчиськом із Сінанджу", - сказав Римо.
  
  
  Тепер усе це було сказано корейською, як кулеметна черга. Консуело Бонер не зрозуміла жодного слова. Але вона знала, що то була суперечка. Вона також легко розсудила, що ці двоє мають таке ж відношення до ядерної науки, як автомат для гри в пінбол. Вона також знала, що вісім охоронців були марними проти них, і що вони, ймовірно, могли впоратися з багатьма іншими.
  
  
  Але Консуело Бонер не стала б начальником служби безпеки атомної станції, піддавшись підозрам. Вона знала, що жінок судили суворіше, ніж чоловіків. Вона була майже впевнена, що ці двоє чоловіків можуть бути саме тим, що їй потрібно, щоб повернути собі паливо, заслужити визнання за те, що повернула паливо, і за те, що зробила ще один маленький крок для своєї статі. Не кажучи вже про великий для неї гаманець.
  
  
  "Я знаю, хто ви", - сказала вона. "Ви не інженери. Ви з однієї з величезної кількості федеральних агентств, які намагаються розшукати паливо. Я думаю, у нас були вони всі. Це не було оприлюднено, тому що вони не хочуть нікого лякати тим, що палива вистачить на десятки бомб, що плавають навколо Але я можу допомогти вам знайти сліди палива.
  
  
  Римо зупинився. Він глянув на Чіуна. Чіун відвів погляд, все ще сердитий.
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Але скажи мені. Яка була відповідь на твоє перше запитання, яке дав тобі натяк на те, що я, можливо, не інженер-ядерник? Було сім? У мене було передчуття, що їх було сім."
  
  
  "Це формула. Навіщо ти хочеш знати?"
  
  
  "На випадок, якщо хтось запитає мене знову", - сказав Римо.
  
  
  Чіун повільно повернувся до молодої білої жінки, яка заохочує Римо шукати втрачені речі. Він глянув на її гладку білу шкіру та суворий західний костюм. Повія, подумав він.
  
  
  "Пенні за твої думки", - сказала Консуело.
  
  
  Чіун усміхнувся і відтяг Римо від жінки.
  
  
  Харрісон Колдуелл відчув, як у нього стисся шлунок. Його долоні зволожилися, а губи пересохли, і він знову відчув страх. Але він не міг показати страху. Перед цією людиною він не міг показати ані страху, ані нечесності. Він був єдиною людиною, якій ти не брехав. І ти не використав його недбало. Проникливо, Харрісон Колдвелл тримав його в резерві тільки для потрібного часу, тільки для потрібних місій. Бо як сказала сім'я:
  
  
  "Гроші без меча - подарунок для того, хто має". Харрісон Колдуелі використав його не для професора, який переклав камінь, і, звичайно, не для дайверів. Харрісон Колдуелл використовував Франциско Брауна лише тоді, коли це було абсолютно необхідно. Він був останнім кроком.
  
  
  Харрісон Колдуелл був одним із небагатьох людей, які знали, як використовувати найманого вбивцю. Ніхто не витрачав його заради свого его і не принижував його як найманця.
  
  
  "Ставися до свого меча як до своєї дочки, і ти помреш від старості". І під цим малося на увазі, що ніхто не береться за свій меч хоч-не-хоч через кожну незначну проблему або навіть кожного вбивства. Харрісон Колдуелл не був гидливою людиною, але Франциско Браун міг перетворити залізний шлунок на желе. Іноді, коли він знайшов його, Харрісон Колдуелл ставив собі запитання, чи знав Франциско, наскільки він жахливий. Він знайшов Франциско на набережній Барселони. Знаючи, що йому знадобиться меч, щоб розбагатіти, він вирушив у найгірший район Барселони і запитав ім'я найлютішого вбивці.
  
  
  Громадська думка привела його до людини, яка керувала операцією з переробки героїну, відомої тим, що вбивав своїх конкурентів, ламаючи їм ребра і проколюючи легені, дозволяючи їм померти, втопившися, так би мовити, на дуже сухих вулицях Барселони. Харрісон Колдуелл запропонував сто тисяч доларів людині, яка вбила його. Пояснення Колдуелла полягало в тому, що він хотів помститися за родича, який помер через наркотики. Коли пропонували сто тисяч доларів, не потрібне було дуже хорошого пояснення.
  
  
  Хоча вулиці Барселони були усіяні нерухомими людьми з пробитими грудними клітинами, вони, як і раніше, прибували з усього світу. Білі, чорні, жовті приходили та вмирали на вулицях Барселони. Сам Харрісон Колдуелл прочитав про ці речі, перебуваючи в безпеці в номері паризького готелю.
  
  
  Потім, після трьох тижнів кривавої бійні, наркоторговця знайшли в ліжку з акуратно перевареним фрикасом шлунком, і в готель прийшов ввічливий світловолосий чоловік із проханням повернути йому гроші. Спочатку Колдуелл не міг повірити, що такий симпатичний хлопець міг бути вбивцею. Консьєрж унизу прийняв його за чоловіка-повію, гомосексуаліста, настільки м'якими були риси обличчя. Але щось у невимушеності цієї людини підказало Харрісону Колдуеллу, що цей симпатичний хлопець упорався зі своїм завданням.
  
  
  "Я обіцяв сто тисяч доларів", - сказав Колдуелл. "Я збрехав. Це чотириста тисяч доларів. Сто тисяч доларів зараз і триста тисяч доларів незабаром: золотом".
  
  
  "Чому триста тисяч доларів?" спитав молодик.
  
  
  "Тому що ти більше ніколи не працюватимеш ні на кого іншого. Ти - мій меч".
  
  
  Він почекав, поки молодик обдумає це. Колдуелл знав, що хтось, хто міг убивати з такою жорстокістю, просто міг убити його за те, що він наважився сказати такі речі. Але якби він сказав "так", Харрісон Колдуелл отримав би свій меч.
  
  
  "Так", - сказав Франциско Браун. Як тільки Харрісон Колдуелл виявив, що уран є недостатнім елементом, у його меча з'явилася робота. І точна робота також. Він міг виколоти людині очі так само легко, як міг допомогти комусь уві сні. Франциско Браун міг вбивати будь-де і в будь-який час, причому ідеально. Всього за день до того, коли золото нарешті стало надходити за призначенням, Франциско Браун знищив єдину ланку, що зв'язує вантажівки з ураном та його господаря. Це була ідея Франциско найняти головоріза, щоб зробити вбивство, а потім забрати його. Він був генієм вбивства, і хоча Франциско мало розповідав про себе, те, що Колдуелл зібрав воєдино з його минулого, підтверджувало, що вбивство було природним для Брауна. Він був онуком нацистського військового злочинця, який утік до Уругваю і вступив на службу до місцевої поліції. Молодий Франсіско теж вступив на службу в поліцію, створивши загін такої лютості, що терористи на їхньому тлі виглядали блідо. І ось одного разу, хоч як це дивно, Франциско перейшов у міську партизанську армію. І його пояснення було:
  
  
  "Було менше правил щодо того, як вбивати". Колдуелл не наполягав далі. Цього дня у нього було готово триста тисяч доларів золотом для Франциско. Але щоразу, коли він думав про те, щоб заплатити йому, за заслугами та додатково, він відчував, як його долоні стають вологими від страху. Звісно, його вчили не показувати цього.
  
  
  "Містер Колдуелл", - ось і все, що сказав Франциско.
  
  
  "Франциско", - це було все, що сказав Колдуелл, сидячи прямо у своєму кріслі, як на троні.
  
  
  Харрісон Колдвелл замовив для Франциско маленькі плоскі зливки, на яких був відбиток імені Колдвелла. Триста тисяч доларів золотом навіть не покрили шкіряну промокашку на столі рожевого дерева.
  
  
  Франциско глянув на це і клацнув підборами. Колдуелл подумав, що одного разу цей гарний, смертельно небезпечний юнак відвернеться від нього.
  
  
  "Франциско, - сказав він, - у нас проблема. Я вважаю, що деякі люди на ядерному об'єкті в Маккіспорті, штат Пенсільванія, починають нападати на слід. ".
  
  
  Колдуелл пояснив, що начальник служби безпеки, згідно з його звітами, виявив ланцюжок коносаментів, який провадив до вантажівок, вказуючи, що вони були повні, а не порожні. З нею були двоє чоловіків з явно переважаючими здібностями.
  
  
  "У цьому питанні, Франциско, я не хочу уваги".
  
  
  "Так, містер Колдуелл".
  
  
  "Ти маєш щось проти вбивства жінки?"
  
  
  "Мені подобаються жінки", - сказав Франциско Браун. Він сказав це з усмішкою. "Вони мені дуже подобаються".
  
  
  Гордим ісламським лицарям не сподобалася ідея вбити жінку. Або жовтого чоловіка. Білий не був би проблемою - фактично, вони могли б вбити його задарма. У храмі святої мечеті, колишньому залі джиттербаг у Бостоні, пролунав загальний сміх. Білий педик накладав багато хліба, щоб нагодувати трьох людей. Горді Лицарі вбивали людей тільки для того, щоб подивитися, чи нова зброя працює. Одного разу прийшов білий репортер, і вони сказали йому, що Гітлеру слід було вбити всіх євреїв, а потім решту білих. Вони викопали Гітлера. Всі ці уніформи та концентраційні табори.
  
  
  Коли деякі євреї назвали їхню заяву злобною та антисемітською, газета атакувала євреїв. Зрештою, чорношкірі тепер були офіційною пригніченою меншістю. Євреї були поза грою. Чорношкірі були всередині. Газета назвала ісламських лицарів позитивним соціальним рухом.
  
  
  Білий педик пропонував тисячу доларів зараз готівкою та вісімдесят тисяч доларів, коли вони закінчать. Усі вони знали, що робитимуть. Вони заберуть тисячу у трьох, включаючи жінку та жовтого чоловіка, заберуть вісімдесят тисяч доларів, а потім зірвуть з чоловіка годинник, а може, і з самого чоловіка.
  
  
  Деякі з них думали, що він досить гарний, щоб його можна було залишити. Вони тримали людей, зазвичай жінок, у кімнатах із замками. Іноді вони продавали їх. Іноді вони їх купували. Вони не мали жодного відношення до будь-якого арабського руху або якогось справжнього ісламського руху, хоча й намагалися. Поліція назвала це зломом на місці злочину, коли їх спіймали на крадіжці килимка з мечеті. Вони назвали це досягненням розуміння молитви.
  
  
  І знову місцева газета надіслала репортера, котрий побачив у молодих людях усю порядність. Почувши стукіт в одній з шаф, він спитав, що це було.
  
  
  "Вона хоче їсти. Люди кажуть, що ми йдемо в рабство. Ми повинні годувати цих дам. Ми повинні одягати їх. Чорт забирай, це гірше, ніж тримати собаку". Так говорив піднесений імам, верховний лідер.
  
  
  Репортеру запропонували жінку як дружній жест. Він повернувся, щоб написати про незрозумілу групу, яка прагне вільного підприємництва, і закликав до діалогу між Лицарями та лідерами спільноти. Він не згадав відчайдушний стукіт, що долинав з дверей. Він також не згадав, що килим, що належить справжній мечеті ліванських сунітів, продавався просто на очах. Він мав чорний біт, і він не розумів, як згадка цих неприємностей може мати якесь відношення до історій. Його історія була про чорношкірих чоловіків, у яких вистачило сміливості протистояти групам тиску та критики.
  
  
  Франциско Браун знав, що купує. Він купував дуже неакуратних убивць. Ймовірно, вони спочатку практикувалися на родичах, на сусідах, а потім розширили свою діяльність. Браун розумів, що кожен суддя, який випустив цих убивць назад у суспільство, ймовірно, був відповідальний за більшу кількість смертей чорношкірих, ніж будь-який глава Ку-Клукс-клану в розпал лінчування на межі століть.
  
  
  Франсіско Брауну було однаково. Він бачив таких, як вони, у нетрях світу. З них навіть не вийшли добрі партизани. Якби Франциско Браун хотів влаштувати чорну революцію в Америці, він використав би не їх, а тих чорношкірих із середнього класу, які щосили намагалися побудувати будинки і відправити своїх дітей до школи. Вони були солдатами. Це було сміття. Але сміття було тим, що йому було потрібне. Його було багато. "Я хочу різанини", - сказав Франциско.
  
  
  "Де Гріна треба побачити, чувак".
  
  
  "Звичайно", - сказав Франциско. Він відчув, як один із них непомітно наблизився до нього. Щоб зрозуміти цих людей, потрібно було знати, що тисяча доларів зараз важливіша, ніж країна пізніше. Вони, мабуть, думали про пограбування і, можливо, навіть зґвалтування чоловіками. Багато чоловіків подумали так, коли побачили ніжні риси Франциско Брауна.
  
  
  Франциско м'яко посміхнувся і плавним, відпрацьованим рухом вставив "Беретту" двадцять п'ятого калібру у відстовбурчені штани хлопця, що бочком підібрався до нього, і послав кулю у опуклість. На асфальтово-чорному обличчі йому у відповідь посміхалося кілька перлинно-білих зубів.
  
  
  Хоча з промежини його штанів сочилася червона жижа, на обличчі парубка ще не позначився біль. Франциско знав, що усмішка була першою реакцією, повною невірою в те, що було зроблено. Ісламські лицарі зрозуміли, що мають справу не із соціальним працівником чи репортером. Надвечір вони були упаковані у три машини.
  
  
  Вони зупинилися, щоб зґвалтувати і пограбувати фермерський будинок у Нью-Джерсі, допоки у дверях не з'явилася постать Франциско Брауна.
  
  
  "Продовжуй рухатись", - сказав Франциско.
  
  
  У Пенсільванії три вагони поскаржилися, що вони були без розваг упродовж п'ятнадцяти годин. Вони страждали від симптомів скасування. Франциско попросив когось перерахувати всі їхні потреби. Вони обрали верховного лідера-імаму. Франциско ввічливо вислухав усі прохання, потім витріщив очі. Три машини не зупинялися, поки не дісталися передмістя Маккіспорта, за адресою, яку дав йому містер Колдуелл.
  
  
  У цей момент Франциско розклав автомати, мачете, пістолети та кілька ручних гранат на капотах автомобілів. Молоді Лицарі не могли повірити у свій успіх. Вони не тільки збиралися прикінчити цього уайта, вони збиралися розрізати його на шматки.
  
  
  "Вони заряджені", - сказав Франциско. "У тому будинку, там, внизу", - сказав він, вказуючи з гірського хребта вниз на будинок ранчо з освітленою вітальнею та трьома фігурами, що сидять за столом, "перебувають три людини без зброї. У мене, з іншого боку, є пістолет. Я можу вбити принаймні трьох із вас, перш ніж ви вб'єте мене.Я не скажу вам, яких трьох.Тепер вибір стоїть між трьома беззахисними людьми, які нічого тобі не зробили, і мною, людиною, яка б нічого так не хотіла, як нанести плями крові на твою чорну шкіру. Твій вибір.
  
  
  І потім він дуже мило посміхнувся. Ісламським лицарям знадобилося менше секунди, щоб ухвалити рішення. З криком священної війни вони схопили свою зброю і з криками побігли до будинку ранчо у маленькій долині.
  
  
  Франциско Браун знав, що подібну масову атаку зупинити неможливо. Він бачив це раніше. Якими б поганими вони не були, лють атаки Лицарів у поєднанні з чисельністю нейтралізує будь-яке вміння. Він хотів би виконати цю роботу сам, але містер Колдуелл підкреслив, що хоче триматися подалі від злочину. Дуже шкода. Там також була жінка. Йому подобалися жінки. Йому сподобалася ця жінка. Вона була такою гарною. Він палко бажав жінку. З сумом він повернувся назад до своєї машини. Йому було нестерпно дивитись, як веселиться зграя.
  
  
  Іноді він думав, що гроші не окупають його бажання. Але він знав, що працюючи на містера Колдуелла, жінок завжди буде більше. Як сказав містер Колдуелл:
  
  
  "Великому багатству потрібен великий меч. Ти, Франциско Брауне, мій меч. Плануй, щоб він був вологим".
  
  
  І Франциско знав, що знайшов єдину людину, на яку хотів працювати, знав це, навіть коли схилив одне коліно перед своїм паном.
  
  
  На жаль, Франциско сів у свою машину. Стрілянина мала початися прямо зараз. Він повернувся до двигуна. Можливо, це заглушило звук. Він відчинив вікно. Як і раніше, ні звуку. Він дав їм АК-47, відмінну польову зброю, можливо, найкращу. Нічого. Навіть не було вибуху гранати чи звуку мачете. Франциско Браун вийшов з машини і глянув униз на долину. Старий у одязі, що майорів, повертався в будинок. На під'їзній доріжці стояло три машини з молоддю з гетто. Не було навіть крику. Жодного крику.
  
  
  Тепер із хати долинали гучні звуки. Чоловік гарчав, щось щодо збирання тіл. Старший чоловік, азіат, повернувся спиною до молодшого, білого. Білий скаржився.
  
  
  "Якщо ти вб'єш їх, ти прибереш їх. На кухні є великі мішки для сміття. Ти можеш дістати їх не гірше за будь-яке інше".
  
  
  Молодший Уайт пересував тіла, як маленькі картонки, складаючи їх, скаржачись на те, що йому завжди дістається брудна робота. Три вагони були складені пірамідою.
  
  
  Франциско оцінив вагу тіл від 170 до 270 фунтів. І вони полетіли до купи.
  
  
  "Востаннє", - сказав білий. І потім, наче він весь цей час знав, що Франциско дивиться вниз, він глянув на пагорб.
  
  
  "Гей, люба, хочеш свій?" сказав чоловік. Франциско знав, що хоче цього чоловіка так, як не хотів нікого іншого у світі. Він хотів молодого. І він хотів стару, а потім у повному задоволенні прикінчив би жінку, як десерт. Тепер вони належали йому. І містер Колдуелл, можливо, не заперечував, що він забрав їх сам. План молоді гетто провалився.
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Франциско Браун не отримав нагороду за вбивство найлютішої людини в Барселоні, увірвавшись усередину. Звичайно, він міг зламати ребра людині одним ударом карате. Він виколов очі жінці, що тікає з відстані п'ятдесяти ярдів з відмінного пістолета. І вона також була швидкою жінкою. Ще швидше після того, як вона упустила свою дитину.
  
  
  Але найбільшою зброєю, яка була у розпорядженні Франциско Брауна, були розум і терпіння. І він змусив себе діяти правильно, навіть незважаючи на те, що пристрасне бажання негайно опанувати всі три види зброї сильно напружило його. Вони вбили покидьків, яких він підібрав у Бостоні. Фізично вони рухалися надзвичайно добре, так швидко, що він не зміг визначити яку школу рукопашного бою вони використовували. Тепер він міг завдати удару. Але це може бути ризиковано. Він міг отримати одного, а потім йому довелося б полювати за рештою, бо не знав, на що здатні ці люди. Він не знав, хто вони такі, а якби він не знав, хто вони такі, він просто міг би схибити. Вони показали, що вони особливі, дуже особливі.
  
  
  Звичайно, якби він зараз запустив у будинок гранату, вони, мабуть, розбіглися б збентежено, і він зміг би їх знешкодити. Ймовірно. Але він не був живий через ймовірність.
  
  
  Крім того, тепер він мав помічника, людину, яка дійсно знала, як використовувати силу. І Франциско Браун знав, як використати те, що в нього було. Він ніколи не був тим, хто вважав за краще бруднити руки, коли в цьому не було потреби.
  
  
  Він уже мав перевагу перед двома чоловіками в будинку під ним. Він знав, наскільки вони небезпечні. Але вони гадки не мали, наскільки небезпечний він чи що він збирається їх убити. Вони навіть не могли знати, що він там був. Цієї переваги завжди було більш ніж достатньо, щоб Франциско здобув перемогу. Не було причин думати, що тепер це зміниться. Він пізнає їх, вони не пізнають його, і тоді він уб'є їх. Йому пощастило, що вони виявили себе, пощастило, що він не увійшов першим.
  
  
  Він повернувся до багажника машини, дістав портфель і відкрив його, діставши дві довгі чорні лінзи, які з клацанням зійшлися один з одним. Потім він акуратно вставив їх у камеру з великою рамкою, до якої прикріпив легкий, але стійкий штатив.
  
  
  У горбистій місцевості Пенсільванії було прохолодно, але повітря не освіжало. Сморід далеких куп шлаку зі старих вугільних шахт створював запах, схожий на гниючу кавову гущавину, що тліє в центрі землі. Маленький будинок виглядав теплим та доброзичливим, коли в каміні вітальні горіли поліни. Франциско Браун навів камеру на вітальню. Над камінною полицею висіла фотографія. Коли він зміг прочитати ім'я фотографа у кутку фотографії, він зрозумів, що об'єктив встановлено правильно. Він знову перемістив фокус на двері.
  
  
  А потім за частку секунди, з меншим занепокоєнням, ніж тесляр, що забиває тисячний цвях у дах. Франциско Браун вистрілив з вікна вітальні з пістолета, який був у нього в кишені ще до того, як відлуння пострілів повернулося з темних пагорбів Пенсільванії.
  
  
  Старший чоловік і молодший чоловік вийшли з парадних дверей ще до того, як осіли всі шибки, і камера Франциско зробила двадцять п'ять знімків за одну секунду. На другій секунді в одній руці у нього була камера, а в другій - відчинені дверцята його машини. До третьої секунди він їхав так швидко, як тільки машина могла набрати швидкість.
  
  
  За межами Маккіспорту, штат Пенсільванія, він пригальмував та вийняв плівку з фотоапарата. До того часу, коли він дістався до Нью-Йорка та будинку містера Колдуелла, він їхав із комфортом. Він записався на прийом до містера Колдуелл. Містер Колдуелл іноді називав себе американцем. Але Франциско знав, що він має бути кимось іншим. Містер Колдуелл ніколи не просив, щоб його називали Харрісоном. Проблема американців у тому, що вони хотіли бути друзями всім. Містер Колдуелл мав чудову здатність не хотіти цього. Це полегшувало йому роботу. Ви знали містера Колдуелл був містером Колдуелл. Він не був твоїм другом.
  
  
  "Це Франциско Браун. Я хотів би зустрітися з містером Колдвеллом у зручний для нього час", - сказав Франциско у телефонну трубку з рельєфними цифрами Брайля на ручці набору номера. На них можна було натискати в темряві, що було необхідно, тому що телефон знаходився у фотолабораторії, обладнаній у його нью-йоркській квартирі у Верхньому Іст-Сайді. Містер Колдвелл помістив його туди з прямим доступом наступного дня після того, як назвав Франциско своїм "мечем".
  
  
  "Ми дамо аудієнцію сьогодні вдень", - сказав секретар, і Франциско назвав час, не запитуючи, що означає "аудієнція". У нього були свої знімки, двадцять менше ніж за секунду, кожен з яких був зроблений швидше, ніж око могло моргнути, а барабанна перетинка вловити звук.
  
  
  У фотографії, як і в решті життя, Франциско засвоїв, що перевага завжди врівноважується недоліком десь в іншому місці. Іншими словами, нічого не буває безкоштовним. Незважаючи на неймовірну чіткість його об'єктивів і великий формат, висока швидкість його швидких знімків вимагала такої швидкої та мінливої плівки, що фотографії зрештою виходили не чіткішими, ніж знімок дитини. Але цього було б достатньо, щоб розпочати пошук у минулому цих людей, якщо містер Колдуелл був таким могутнім, яким здавався. Зрештою, гроші – це влада. Щоб дізнатися про минуле цих людей, Франциско, звичайно, з'ясував би точно, на що вони здатні, або де вони будуть, або ким вони були. І коли у когось накопичилося достатньо переваг, він завдав удару. Це для противників, які були на голову вищими. Решта людства могла бути знищена через забаганки, на схилах могил або в залах зборів, або де завгодно.
  
  
  На красивому світловолосому обличчі Франциско Брауна був спокій, коли смужка плівки проходила через проявник, потім промивалася і, нарешті, потрапляла в хімікати, які зупиняли процес прояву, щоб світло більше не могло впливати на зображення. Це б виправило негативи. З найкращих негативів він би зробив відбитки, а потім поставив би перед собою особи своїх жертв, щоб вивчити на дозвіллі. Що важливіше, це дало йому щось, що можна було б передати для ідентифікації.
  
  
  Йому подобалася хитромудра міць Баха на стерео під час роботи. Це заспокоювало внутрішні елементи розуму. Це позбавляло його свисту. Це створювало настрій. Це будуть екстраординарні вбивства, а не звичайні ліквідації. Він згадав, як гладко були розправлені ісламські лицарі. Він пошкодував, що тоді він не мав фотоапарата. Але він не очікував, що вони зазнають невдачі. Їх було надто багато, хоч би якими некомпетентними вони були. Зрештою, некомпетентність була причиною, через яку він вибрав їх.
  
  
  Дивна річ випливла на тому, що здавалося найкращими негативами. Обличчя білого, здавалося, дивилося в камеру. Три кадри. Анфас. То була неймовірна випадковість. Насправді неможливо, бо ніхто не помітив би, що було на віддаленому пагорбі за одну секунду, особливо в метушні після того, як пострілом вибило вікно вітальні. Франциско бачив це раніше - у паніці і збентеженні голови моталися на всі боки. Тільки тому, що камера працювала так швидко, могло здатися, що людина дійсно помітила камеру, а потім подивилася на неї. Картинки справді брехали.
  
  
  Це завжди було б чіткіше на відбитку, навіть за найгіршої якості високошвидкісної плівки, яку використовував Франциско. Очі були б відкриті, майже мертві, бо вони справді були розфокусовані. На обличчі, звісно, було б широко відкрито рота, бо в паніці люди перестали дихати носом і використовували роти. Тіло теж свідчило б про паніку. Тулуб рухався б в одному напрямку, а руки б розмахували в іншому. Звичайно, на цьому негативі виглядало так, ніби ціль була дещо зібраною. Але це могло статися через його екстраординарні здібності до рукопашного бою, можливо через якийсь автоматичний контроль над тілом. Звичайно, він не міг бути спокійним, і це було б ясно за відбитками.
  
  
  Франциско завантажив негативи у барабан, який міг друкувати до того, як негативи висохнуть. Він набрав номер коробки, яку тримав під рукою. Коробка була не для плівки. У ньому також не було жодного іншого фотографічного приладдя. Натомість у ньому зберігався єдиний Уотерфордський кришталевий келих із ледь охолодженим червоним вином. Зрештою, життя складається з таких моментів. Він завжди був між одним убивством та іншим. Чому б не насолодитися Бахом і добрим божоле в очікуванні?
  
  
  На відміну від більшості винних експертів, Франсіско надавав перевагу червоному вину без звичайного годинного періоду витримки. Йому подобалася ця додаткова гострота. І він завжди випивав лише один келих і ніколи більше. Він вилив залишки вина в раковину для вияву.
  
  
  Загудів барабан, Бах заспівав через інструменти протягом століть, і червоне вино потекло мовою Франциско, а потім так ніжно розлилося його тілом. Коли барабан клацнув, Франциско зрозумів дві речі: що картинки надруковані і що в нього залишилося півсклянки, щоб насолодитися.
  
  
  Точними рухами він зняв три рамки, розклав їх і увімкнув світло.
  
  
  Важкий Уотерфордський кристал ударився об підлогу, але не розколовся. Вино виплеснулося. І рота жертви було відкрито збентежено не в неї, а у Франциско Брауна.
  
  
  Він відступив від проявної раковини. Це було неможливо. Це мало бути нещасним випадком. Він змусив себе повернутися до раковини.
  
  
  Там, дивлячись на нього, було чоловіче обличчя, яке ідеально сфокусувалося в камері. І рот ні на йоту не був відкритий від жаху. Воно було тонким і піднімається; насправді, на обличчі, що дивиться в камеру, була усмішка, начебто загроза Франциско Брауна його життю була якимсь жартом. Франциско розглянув усі три знімки анфас. На обличчях усіх трьох були посмішки.
  
  
  Він швидко прогнав усі двадцять знімків через друкарський барабан. Він мав побачити все.
  
  
  Він постукував ногами в очікуванні. Він вимкнув проклятого Баха. Він наказав барабану поквапитися. Він нагадав собі, що не можна розмовляти з неживими предметами. Він сказав собі, що Франциско Браун не так легко втратив дисципліну. Він нагадав собі, скільки людей він убив. А потім він штовхнув кришталевий келих у стіну.
  
  
  Коли з'явилися фотографії, вони були ще більш відразливими, але Франциско Браун був готовий до цього. На першому кадрі знято двоє, коли вони виходять з дому. На другому кадрі було ясно, що пара миттєво помітила його. Старий, на диво, рухався так само добре, якщо не краще, ніж молодший. Насправді погляд літнього чоловіка в камеру був цікавішим із двох. Це було так, наче він перевіряв погоду. Абсолютно байдуже взагалі. Потім він повернувся до молодшого, щоб переконатися, що той побачив, що було на гребені пагорба, і побачивши, що молодший уже дивиться в камеру, він повернувся до будинку. І потім, звичайно, з'явилися ті три фотографії, на яких веселощі на обличчі і в темних очах були ідеально сфокусовані, ніякої паніки взагалі.
  
  
  Добре. Франциско Браун вчинив мудро, не атакувавши одразу. Він зробив два розпізнавані зображення, з видимим зростом і ймовірною вагою, і приніс їх із собою на зустріч із містером Колдуеллом.
  
  
  Офіс містера Колдуелла тепер займав цілий поверх у будівлі у центрі Нью-Йорка. Двоє чоловіків в уніформі з гербом аптекарського глечика та мечем, прикрашеним червоним на їхніх акуратних темних куртках, стояли у дверях.
  
  
  "У мене призначено зустріч із містером Колдуеллом", - сказав Браун. Він тримав під пахвою дві фотографії у маленькому шкіряному конверті.
  
  
  "Будь ласка, якщо можна?" - сказав охоронець.
  
  
  "Якщо я погоджуся, що?" - спитав Браун.
  
  
  "Дочекайте своєї аудиторії".
  
  
  "Я не знаю, чи збираюся я виступати перед будь-ким".
  
  
  "Почекайте", - сказав охоронець.
  
  
  Знову з'явився термін "аудиторія".
  
  
  Як тільки двері відчинилися, Франциско Браун почав підозрювати, про що говорили охоронець та секретар.
  
  
  Більше не було окремих кабінетів. Швидше, секретарі та молодші службовці сиділи за столами по обидва боки кімнати, залишаючи величезний відкритий простір посередині. Там, на височині, стояв стілець із високою спинкою. Стілець мерехтів кольоровим камінням, можливо, коштовним камінням. Над стільцем висів дивний тиснений друк, червоний на темному оксамиті. А в кріслі, поклавши одну руку на підлокітник, а другу поклавши на коліна, сидів містер Харрісон Колдуелл. "Ми побачимося з вами зараз", - сказав містер Колдуелл.
  
  
  Франциско Браун озирнувся. Він пошукав поглядом інших. Але містер Колдуелл був один. У радіусі двадцяти п'яти ярдів від нього не було нікого. Прикрашений дорогоцінним камінням палець поманив Брауна до високого крісла.
  
  
  Браун почув, як його власні кроки застукали по полірованому мармуру, що веде до платформи. Жоден із молодших співробітників не підняв очей. Рука з прикрашеним дорогоцінним камінням пальцем простяглася до Брауна. Він би потис її, якби долоня не була повернута вниз. Сумніву більше не було. То була аудієнція, а не збори.
  
  
  "Ваша величність", - сказав Франциско Браун, цілуючи руку.
  
  
  "Франциско Браун, мій меч", - сказав Харрісон Колдуелл. "Ти прийшов сказати нам, що вирішив нашу проблему?"
  
  
  Браун відступив із поклоном. Значить, містер Колдуелл з якоїсь причини вважав себе королем. Щоправда, гроші були хороші, і містер Колдуелл ще не зробив жодної дурниці. Але цей новий вимір змусив Брауна ретельніше обміркувати кожне слово, перш ніж вимовляти його. Колдуелл міг бути божевільним. Але навіть якщо він був божевільним, він все одно був надзвичайно багатий. Браун знав, що навіть найбільші корпорації Америки не мали грошей, щоб витрачати їх на величезні площі у фінансовому районі. Одна ця кімната, цей тронний зал займав цілий поверх.
  
  
  "Вашій величності протистоїть більш грізний ворог, ніж я спочатку припускав".
  
  
  "Ворог?"
  
  
  "Так, ваша величність", - сказав Браун.
  
  
  "У нас немає ні постійних ворогів, ні постійних друзів".
  
  
  "Ваша величність. Я не вибирав цих людей для вбивства. Вони не мої вороги".
  
  
  "Поки ти служиш мені, Франциско, вони існують".
  
  
  "Так, ваша величність. Вони уникли першого нападу", - сказав Браун. "Я прийшов, тому що ви згадали, що з вашою силою у вас більше доступу до інформації, ніж будь-коли раніше".
  
  
  "З кожним днем все більше", - сказав Колдвелл.
  
  
  "Я хочу дізнатися більше про цих двох, щоб я міг краще розпорядитися ними для тебе".
  
  
  "Вороги не завжди вороги, ти знаєш". Браун вагався. Він не знав, чи наважиться зараз поправити Колдуелла. Але він мав. Якщо він збирався усунути цих двох, то йому потрібна була допомога. Якщо ні, краще піти, зберігши своє життя.
  
  
  "Ваша величність, ви самі хотіли їх усунути, тому що, згідно з вашими звітами, вони в щось втручалися. Вони перестали втручатися?"
  
  
  "Наскільки нам відомо, ні".
  
  
  "Тоді мені потрібна допомога. Якщо вони грізніші, то розвісити їхні голови на ваших стінах, так би мовити, дало б вам більшу повагу в очах людей, які поважають тільки силу".
  
  
  "Сила - це не тільки кров, Франциско. Але гарний меч думав би саме так. Хай буде так. Ми дамо тобі те, що тобі потрібно".
  
  
  "Мені потрібно, ваша величність, ідентифікувати двох чоловіків", - сказав Франциско. Він розстебнув шкіряну папку і представив фотографії містеру Колдуелл або Його Високості містеру Колдуелл. Браун не був певен, кому саме.
  
  
  Колдуелл не став робити знімки, але змусив Брауна потримати їх перед собою.
  
  
  "Я бачу. Яка зневага на цій особі", - сказав Колдуелл. "Яка зарозуміла посмішка. Мабуть, він був дуже невисокої думки про фотографа. Я б теж. Це не дуже хороші картини".
  
  
  "Що мені потрібно знати, то це де вони навчилися того, чого навчилися. У них є особливі навички". Браун тримав фотографії перед Його Величністю містером Колдуеллом. Витягнута рука натиснула на нерви так, що картини почали тремтіти. Його Величність містер Колдуелл не звернув на це уваги. Він дивився в стелю. Браун глянув туди. Це була звичайна стеля. Його Величність містер Колдуелл, мабуть, не в собі, подумав Браун. Він опустив фотографії.
  
  
  Колдуелл клацнув пальцями. Браун підняв фотографії. Колдуелл усміхнувся.
  
  
  "Нам на думку спала кумедна ідея", - сказав Колдуелл, який знав, що його ідея ні в якому разі не потішить Брауна. Він опустив очі, щоб зустрітися зі своїм мечем. "Наш добрий Франциско, не дозволяй тому, що я збираюся сказати, занадто турбувати тебе. Але за часів істинних монархів була людина, яка билася за короля в битвах. Його називали чемпіоном короля. Він був найкращим у країні. Наша ідея, ідея, яка нас бавить, полягає в тому, що ці двоє можуть володіти силами, що перевершують ваші."
  
  
  Спалах гніву пронизав Франсіско Брауна. Йому захотілося вирвати фотографії у Колдуелла, цього підробленого короля, Його Високості двору, котрого не існувало віками, старої іспанської монархії. Але його Величність містер Колдуелл був також найбагатшою людиною, на яку він коли-небудь працював. І досі він зовсім не був дурнем.
  
  
  Франциско Браун відповів із великим самовладанням крижаним тоном:
  
  
  "Все, що я сказав вашій високості, це те, що двоє чоловіків ще не мертві. Але вони знаходяться в процесі вмирання. Твій меч просив його корону тільки для того, щоб допомогти цьому процесу, допомогти утвердити твою владу в очах тих, хто хотів тебе знищити.
  
  
  "Добре сказано, добрий Франциско", - сказав Колдуелл. "Ми все влаштуємо". Легким рухом він ворушив єдиним пальцем. Секретарка акуратно пройшлася полірованою мармуровою підлогою. Браун відчув, як вона підійшла до нього ззаду. Вона поцілувала ноги Колдуелла і зробила знімки.
  
  
  "Ми поговоримо з вами про це пізніше", - сказав Колдвелл. Молода жінка кивнула головою. Очевидно, їй навіть не дозволили поговорити з Колдвеллом. Брауну було надано цю честь.
  
  
  Потім рука Колдуелла простяглася вперед. Браун знав, чого хоче його пан. Він глибоко зітхнув, поцілував обручку і відступив до дверей. Перед тим, як він пішов, помічник вручив йому важкий портфель і адресу за кілька кварталів від Уолл-стріт.
  
  
  То була біржа золота. Він мав щонайменше сорок фунтів золота. Чи був він тепер хлопчиком-рознощиком? Колдуелл знизив його до цього? Він доставив золото на біржу, а всередині, з ледве стримуваним гнівом, діставав злиток за злитком золота з портфеля і жбурляв їх на прилавок.
  
  
  Старий у окулярах та жилеті, посміюючись, зважував кожен злиток.
  
  
  "Золото Колдуеллів". Добра сім'я. Завжди подобалося мати справу з Колдуеллами. Справжні буліоністи, якщо ви розумієте, що я маю на увазі.
  
  
  "Звичайно, я не знаю", - сказав Франциско. "Що таке справжній хуліган?"
  
  
  "Ну, у вас є люди, які займаються золотом тільки заради прибутку, і тоді у вас є справжні старі будинки".
  
  
  "Справді. Скільки років Колдуеллам?"
  
  
  "До заснування Америки", - сказав старий. Він поклав ще один брусок на пробірні ваги. Браун оглянув кімнату з легкою зневагою. Будівля була посилена сталлю, яку ніхто не попрацював відполірувати десятиліттями, і в цьому місці оселилася затхлість. Самі ваги були старими та пошарпаними, а сковорідки, що звисали з балансиру, були перекошені та погнуті. І все ж, якщо покласти точну вагу на один бік, можна бути таким же впевненим, як гравітація, що коли інша сторона врівноважується, ваги точно рівні.
  
  
  Це усунуло найменшу можливість шахрайства. "Приємно мати справу з Колдуеллами", - сказав старий. "Вони знають своє золото. Ви бачите герб Колдуелла, ви знаєте, що маєте справу не з кимось, хто намагається заощадити кілька унцій з тонни. Герб багато означає. Це старий герб, стара кузня, якою він є".
  
  
  Браун глянув на свій годинник. Він зробив це очевидним, щоб старий бовдур не говорив далі. Але чоловік замовк тільки доти, поки Браун не глянув на нього.
  
  
  "Подивися на цей герб", - сказав старий, вказуючи на аптекарський глечик і меч, вибитий на золоті. "Принаймні двадцять разів за сьогоднішній день", - сказав Браун.
  
  
  "Цей аптекарський глечик зараз є символом фармацевтів, але раніше він був символом алхіміків. Ти знаєш, що таке алхімік, юначе?"
  
  
  "Ні", - сказав Браун. Він подивився на зливки, що залишилися в пакеті. Залишалося зважити ще три. Він зітхнув. Значить, гроші були добрі. Отже, Колдуелл був надзвичайно проникливий. Чи компенсувало це цілування кілець та доставку посилок?
  
  
  "Слово "алхімік" є коренем нашого сучасного слова "хімік", - сказав старий. "Воно походить від єгипетського "аль-геміст".
  
  
  "Фантастика. Я хотів би знати, чи не могли б ви розповісти мені всі ці чудові речі про алхіміків, поки продовжуєте зважувати золото?"
  
  
  Старий посміхнувся, але все ж таки поворухнувся. "Алхіміки могли робити все. І робили все. Ліки, зілля, всі. Вони були настільки цінними, що у кожного двору в Європі були такі. Але вони були зруйновані. Знаєш чому?"
  
  
  "Так", - сказав Браун. "Зважте це прокляте золото".
  
  
  "Вірно. Золото. Вони стверджували, що можуть робити золото зі свинцю. Через це у них склалася репутація шахраїв. Незабаром люди перестали їх наймати, бо вони з підозрою ставилися до містифікації. Ти знаєш, фокус-покус".
  
  
  "Зважте золото", - сказав Браун.
  
  
  "І алхіміки просто вимерли, як вимерлий вигляд. Але що дивно, і це якось пов'язано з цим гербом. Це не знак кузні. Я знаю знаки кузні".
  
  
  Якщо працювати на Колдуелла стає так погано, подумав Браун, можливо, далі буде ще гірше. Можливо, у Колдуелла захворювання мозку.
  
  
  "Сьогодні є ті, хто займається золотом, хто думає, що, можливо, давні алхіміки справді перетворювали свинець на золото, хоча наукових доказів цього немає".
  
  
  "Вони робили це, коли зважували золото?"
  
  
  "О, так, добре", - сказав старий, піднімаючи золотий злиток на порожній бік терезів. Гиря, що використовується як противаги, була зроблена з хрому, її поверхня відполірована до досконалості. Якби були додані якісь подряпини, щоб зменшити вагу, вони були б видно негайно.
  
  
  "Ну, була така легенда про філософський камінь. Легенда гласила, що цей камінь був секретом перетворення свинцю в золото, і він передавався як свого роду формула. Змішайте свинець, камінь і ще якийсь фокус-покус, і у вас вийде. Presto Але, звичайно, сучасні хіміки довели, що жоден камінь ніколи не викличе такого роду хімічних змін. Цього не можна зробити, додавши якийсь один камінь.
  
  
  Браун спостерігав, як батончик відмірює ідеальний тройський фунт.
  
  
  "Але ти знаєш, чим, на думку деяких людей, був цей камінь? Не секретним інгредієнтом, який ви додали до свинцю, а зберігачем секретного інгредієнта, необхідного для виробництва золота. Алхіміки не стали б записувати свою формулу на папері, бо папір - це те, що легко віднести, вони написали б її тільки на чомусь настільки важкому, що це неможливо було вкрасти, як камінь - філософський камінь, і, наскільки нам відомо, ця формула могла бути справжньою в двадцять чотири карати. просто нудний старий, га?
  
  
  "Пізнати себе, - сказав Браун, - це чеснота".
  
  
  "Ось чому цей герб Колдуелл цікавий, тому що на ньому є знак меча. Ти знаєш, що означає меч? Це означає, що з якоїсь причини вони були відрізані від алхімії. Вони могли самі розірвати узи, або якийсь король міг зробити це за них. Хто знає?
  
  
  "Я знаю", - сказав Браун. "Я знаю, що мені все одно. Відправте квитанцію містеру Колдуелл. Дякую, до побачення".
  
  
  "Почекайте хвилинку. Це не його розписка", - сказав старий, який пропрацював на біржі золота більше років, ніж будь-хто хотів порахувати. "Це не золото Колдуелла. Його карбують тільки Колдуелли. Він належить вам. Містер Колдуелл відкрив для вас рахунок тут, на золотій біржі."
  
  
  "Ти хочеш сказати, що все це моє?"
  
  
  "Абсолютно. Не гірше за золото".
  
  
  "А", - сказав Браун, якого раптово найбільше зацікавили Колдуелл, чудовий старий будинок серед багатьох прекрасних старих будинків. Колдуелли торгували золотом у Нью-Йорку з того часу, як він називався Новий Амстердам, сказав старий, і Франциско Браун порадив йому не поспішати і не упускати жодної деталі про цих чудових людей.
  
  
  Харрісон Колдуелл залишив свій трон і дозволив своєму новому слугі одягнути його у темний діловий костюм. Він одягнув акуратну смугасту краватку і зняв велике кільце. Начищені чорні туфлі замінили капці, які неодноразово цілували того дня.
  
  
  Він міг би доручити це завдання, що звалилося на нього зараз, підлеглому. Але він знав, що є речі, які можна доручати, а деякі – ні. Ніхто ніколи не дозволяв комусь іншому бути своїм алхіміком, так само як і ніхто не дозволяв комусь іншому бути своїм міністром закордонних справ. Звичайно, він ще не був країною, але що таке Саудівська Аравія як не сім'я? Дуже багатий.
  
  
  Все, що йому було потрібне, - це трохи землі. Це було б просто. Оскільки Харрісон Колдуелл був тим, ким він був, він знав, що можна купити за гроші. Також через те, що він був тим, ким він був, Колдуелл ясно розумів, чому жодному міністру чи алхіміку не можна було довірити допомогу у виконанні його призначення. Іспанський трон надав довіру, і історія цієї провини була набагато більшою, ніж просто історією для Харрісона Колдуелла. То була його історія.
  
  
  Це майже спрацювало. Міністр був мечем короля. Алхімік міг робити золото. На жаль, подвиг алхіміка обійшовся так дорого, що позбавив його власної мети - отримання речовини, відомої як совині зуби, було настільки дорогим, що виготовлення однієї золотої монети коштувало б три.
  
  
  "Чи знає король, що ти можеш це зробити?" - Запитав міністр.
  
  
  "Ні. Не король. Я показав це тобі тільки тому, що ти врятував мою дочку".
  
  
  "Чому не король? Він наш Господь", - сказав міністр. "Бо коли королі знають, що ви можете зробити трохи золота, вони завжди хочуть більше. І через це загинуло багато алхіміків. Чи бачиш, королі думають, що зможуть знайти совині зуби. Але вони не можуть. І тоді вони наполягають". щоб ти використав щось інше, і тоді, звичайно, ти вмираєш”.
  
  
  "Що, якщо я скажу тобі, що якщо ти зробиш кілька монет для нашого короля, я можу бути впевненим, що тобі ніколи не завдадуть шкоди?"
  
  
  "У наших переказах ви можете знайти безліч розповідей про королів, які обіцяли це, але жоден з них не дотримався цього. Королі просто не знають своїх меж".
  
  
  "Що, якщо я скажу тобі, що встановлю ці обмеження? Якщо ти зробиш мені кілька монет для короля, я зроблю тебе багатим і запевняю тебе, що жоден король ніколи не попросить тебе зробити те, чого ти не можеш".
  
  
  "Як ти можеш запевняти мене в цьому?"
  
  
  "Я буду королем", - сказав королівський міністр. "Я скористаюся його жадібністю, щоб зайняти його трон".
  
  
  "Ні. Хіба ти не бачиш? Моє життя вже в небезпеці. Інші лорди прощають лордів, але алхіміків вбивають, як марних собак, коли вони виконали своє призначення".
  
  
  "Я одружуся з твоєю дочкою. Цього достатньо для доказу? Вона буде моєю королевою. Став би король вбивати свого тестя? Ти теж будеш благородним".
  
  
  "Це великий ризик".
  
  
  "Життя – це ризик", - сказав міністр. "Але ваша дочка могла б стати королевою".
  
  
  "Спочатку одружуйся з нею", - сказав алхімік.
  
  
  "Зроблено", - сказав міністр.
  
  
  Те, що сталося тоді, буде передаватися протягом століть від кожного старійшини сім'ї Колдуелл до кожного сина Колдуелл.
  
  
  Харрісон Колдуелл згадав, як одного разу пізно ввечері в його тринадцятий день народження, коли всі інші пішли, його батько розповідав йому цю історію в їхній крамниці булліоністів. Його батько навчав його золоту, і він був досить дорослим, за словами його батька, щоб розуміти, звідки взялася сім'я.
  
  
  Міністр одружився з дочкою алхіміка, і в них народився син. Після народження цієї дитини алхімік зробив покупку, вклавши гроші в дуже дорогий інгредієнт, який був настільки рідкісним, що на його пошук пішло три роки, і в п'ять разів більше золота, ніж можна було б на нього заробити. Але вони купили це у місці, розташованому глибоко у землі, де жили негри, землі, нині відомої як Африка.
  
  
  І на очах у короля предок Харрісона Колдуелла виготовив золото зі свинцю. Король був такий вражений, що захотів побачити більше. І цього разу спеціальний інгредієнт алхіміка коштував всього в чотири рази дорожче за золото. І алхімік знайшов джерело протягом одного року.
  
  
  Король був упевнений, що побачив закономірність. Секретний інгредієнт алхіміка спочатку коштував у п'ять разів дорожче за золото, і на його отримання пішло три роки. Друга партія коштувала вчетверо дорожче, і на її отримання пішов лише один рік. Зрештою, як і всі товари, які спочатку здаються дорогими при їх придбанні, чим більше людей купують, тим дешевше це коштуватиме. Так думав король, який з нетерпінням чекав того дня, коли ціна на совині зуби стане набагато нижчою, ніж на золото.
  
  
  Справді, він мав рацію. Наступна партія коштувала втричі дорожче за золото і була готова через шість місяців. А наступна партія, ще більша, коштувала вдвічі дорожче і була готова за місяць.
  
  
  Але чого король не знав, то це того, що тільки вперше, за вказівкою міністра закордонних справ, його алхімік зробив золото зі свинцю.
  
  
  В інші рази він розплавляв і переробляв лише частину золота. Тільки вперше він зміг одержати чарівний інгредієнт. Тільки вперше король спостерігав трансформацію свинцю. Його міністр закордонних справ переконав його, що було б непристойно мати такий жадібний вигляд, насправді стояти над алхіміком, як якийсь торговець.
  
  
  Зрештою, король переконався, що якщо він зробить достатньо золота, то виробляти його буде дешевше, ніж саме золото. За кожну сплачену монету він отримає натомість три.
  
  
  "Ми повернули за ріг. Тепер ми можемо стати найбагатшим королівством у всій Європі. З усім цим золотом ми правитимемо світом, як і повинні", - сказав монарх, який швидко спустошив майже всю скарбницю, щоб закупити величезну кількість рідкісного інгредієнта, якого робили золото. Харрісон Колдвелл згадав, як його батько вказував, що саме тут все пішло не так. Тепер король, який розраховує стати найбагатшою людиною у світі, найняв знаменитого вбивцю, щоб той сидів поруч із ним, людину з чужої країни. Король побоювався, що його величезне багатство приверне до нього більше ворогів, ніж будь-коли. Він хотів бути готовим до них. Цей убивця був особливо хитрий і йшов за алхіміком за допомогою якоїсь магії, яка не дозволяла алхіміку побачити його. І він зауважив, що алхімік взагалі не робив золота.
  
  
  Міністр дізнався про це і втік зі своєю дружиною та сином і такою кількістю золота, скільки зміг. Алхімік забрав філософський камінь. Вони відпливли від іспанського узбережжя, але майже відразу ж, як вони зникли з поля зору, на корабель обрушився шторм. Вага каменю і золота стала надто великим баластом, і корабель затонув. Алхімік та його дочка загинули. Але міністр і син врятувалися з невеликою скринькою золота.
  
  
  Зрештою вони дісталися Нового Амстердама, який пізніше став Нью-Йорком, і там, на ту мізерну кількість золота, яку вони зібрали, вони заснували свій будинок. І вони взяли прізвище Колдуелл. І так Харрісон Колдуелл на свій тринадцятий день народження дізнався, де знаходиться золото, де знаходиться камінь і кому належать золото та камінь. Він дізнався, як і кожен спадкоємець чоловічої статі протягом усієї історії сім'ї, як Колдуелли майже стали королями, і що означав знак їхнього буліоніста на аптекарському глеку та мечі.
  
  
  Можливо, це було тому, що Харрісон був мрійником, можливо, тому, що він був болючим і погано ладнав з іншими хлопчиками, але саме він заприсягся втілити легенду в реальність. Він знайде камінь і знову зробить золото.
  
  
  "Що змушує тебе думати, що ти зможеш досягти успіху там, де решта з нас тільки сподівалися?"
  
  
  "Бо дев'яносто відсотків вчених, які будь-коли жили, живі сьогодні. Сьогодні все по-іншому".
  
  
  "Світ не змінюється, Харрісон".
  
  
  "Коли справа стосується людей, я розраховую на це, тату", - сказав Харрісон.
  
  
  Він був упевнений, що з перевагою сучасного обладнання та доступом до багатьох великих мислителів настав час скористатися старою сімейною картою та отримати формулу каменю.
  
  
  Це була знахідка, що недостатнім інгредієнтом виявився уран. Тепер світ був переповнений ним. І оскільки люди не змінилися, Харрісон Колдуелл знайшов спосіб переконатися, що його ніколи не зловлять під час крадіжки.
  
  
  У своєму діловому костюмі з фотографіями двох чоловіків, подарованих йому мечем, Харрісон Колдуелл, який все більше розумів своє призначення, зустрів в одному зі своїх офісів джентльмена з Вашингтона.
  
  
  Чоловік подякував йому за допомогу у купівлі будинку. Колдуелл сказав, що це нісенітниця. Кожен допоміг би другові.
  
  
  Чоловік подякував йому за те, що той подбав про те, щоб його дочка вступила до елітної школи, навіть незважаючи на те, що її оцінки були недостатньо хорошими.
  
  
  Суща дрібниця, - відповів Харрісон Колдуелл.
  
  
  Однак чоловік сказав, що він не впевнений, що з боку Колдуелла було абсолютно етично відкривати йому рахунок на біржі золота.
  
  
  Нісенітниця, відповів Харрісон Колдуелл.
  
  
  "Ти справді думаєш, що це нормально?" - Запитав чоловік.
  
  
  "Я, безумовно, вірю", - сказав Харрісон Колдуелл директору Агентства з ядерного контролю. "І, до речі, були ці два джентльмени тими, про кого ви мене попереджали, тими, хто стояв у вас на шляху?"
  
  
  Він підштовхнув дві фотографії через стіл.
  
  
  "Я думаю, так. Я думаю, що це ті, що зараз знаходяться на території Маккіспорту. Я думаю, що це рослини якогось агентства, яке мені ще належить виявити".
  
  
  "Про це не хвилюйся. Я впевнений, що зможу їх відстежити", - сказав Колдуелл, його темні іспанські очі спалахнули радістю битви. "Я отримаю найкращу інформацію, яку можна купити за гроші".
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  Консуело Бонер побачила тіла біля свого будинку. Вона побачила кульовий отвір у вікні. Вона відчула, як у неї закружляла голова, коли горизонт потемнів, як узимку.
  
  
  Якби вона не спала, то могла б присягнутися, що Римо і Чіун сперечалися про те, хто повинен прибрати тіла, ніби це було сміття, яке треба винести. Якби вона не спала, вона б подумала, що азіат справді пояснив їй:
  
  
  "Я так багато зробив для нього, і все ж таки він все ще намагається зробити з мене слугу".
  
  
  Вона також могла б присягнути, що Римо відповів: "Він ніколи не займається своїми тілами".
  
  
  Вона попросила їх, будь ласка, хлюпати на неї трохи дуже холодної води.
  
  
  "Чому?" - Запитав Римо.
  
  
  "Отже, я прокинуся".
  
  
  "Ти прокинувся", - сказав Чіун. "Але навіть мені не наснилася б така невдячність".
  
  
  "Вони намагалися вбити тебе", - сказав Римо.
  
  
  Консуело кивнула. Вона підійшла до вікна, де був отвір від кулі, і провела пальцем, щоб відчути краї твердого скла. Римо спостерігав. Вона озирнулася на нього.
  
  
  "Я знаю", - сказала вона. "Мабуть, ми якимось чином наближаємося до них. Вони не намагаються вбити тебе, якщо ти не уявляєш для них небезпеки".
  
  
  "Або якщо вони не припустилися помилки", - сказав Римо.
  
  
  "Або щось ще", - сказала Консуело.
  
  
  "Що ще?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це моя атомна станція. Моя відповідальність".
  
  
  "Ти маєш на увазі, що не хочеш визнати, що ми тобі так сильно потрібні".
  
  
  "Не стався до мене поблажливо", - сказала Консуело. "Я зроблю те, що робить будь-який чоловік".
  
  
  "Тоді чому ти не біжиш, рятуючи своє життя?"
  
  
  "Бо, якби я втекла, вони б сказали, що я втекла, бо я жінка. Я не тікаю". Вона притулилася до вікна. "Я не тікаю. Я не тікаю. Я не тікаю". Чіун помітив цю сміливість у жінці. Вона не була кореянкою, і хто знав, хто її сім'я, але мала сміливість. У неї також був недолік, властивий багатьом жінкам у цій країні. Намагаючись показати, що вони нічим не гірші за чоловіків, вони намагалися бути тим, ким більшість чоловіків ніколи не були. Вони намагалися бути такими, якими їх вважали чоловіки.
  
  
  З іншого боку, всі білі були божевільними. Що вони взагалі робили у цій країні? Працював на божевільного імператора Гарольда В. Сміта, який ніколи не намагався зробити нічого благородного, наприклад, захопити трон, ніколи не просив про послуги, які примножили б честь синанджу, ніколи не надавав Чіуну нічого, що він міг би вписати в історію.
  
  
  Як можна було передати майбутнім майстрам синанджу, що ти діяв як вартовий складу імператора, якого ти не розумів?
  
  
  І кому було б передавати, якби Римо не мав дитини?
  
  
  Чіун уважно спостерігав за білою жінкою. Він, звичайно, вважав за краще б для Римо корейця із Сінанджу. Але Римо не зміг розглянути справжню красу в прекрасних дівчатах Сінанджу, бачачи лише їхні фізичні якості, замість того, щоб зрозуміти, наскільки хорошими вони були б для дитини і, звичайно, для Чіуна.
  
  
  "Що ти думаєш?" спитала біла жінка. "Як ти думаєш, ми стаємо ближче?" Вона дивилася на Чіуна. У неї було чорне волосся, це було добре. Але очі були блакитні. І шкіра була така бліда, як хмари в небі.
  
  
  "Думаю, я хотів би познайомитися з твоїми батьками", - сказав Чіун.
  
  
  "Вони мертві", - спантеличено сказала Консуело.
  
  
  "Тоді неважливо", - сказав Чіун. Його більше не цікавила Консуело заради Римо. У сім'ї не було довгожителів. Її батьки, звісно, могли загинути внаслідок нещасних випадків. Але тоді це означало б тільки, що вони були схильні до нещасних випадків.
  
  
  "Що він мав на увазі під цим?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Не має значення", - сказав Римо. "Ти не захочеш знати".
  
  
  "Ти не поводишся з ним по-доброму", - сказала вона.
  
  
  "Ти його не знаєш. Я знаю його і люблю його. Так що не втручайся. Крім того, на коні твоє життя".
  
  
  "Ти хочеш, щоб я не повідомляв про це в поліцію, чи не так?"
  
  
  "Це допомогло б".
  
  
  "Допомогти чому?"
  
  
  "Зберігаючи тобі життя. Хтось намагався тебе вбити. Ми можемо зберегти тобі життя. Не роби ставку на те, що це зробить поліція".
  
  
  "Який поліцейський повірить, що ця купка там наклала на себе руки в бандитській бійці, а потім акуратно склала себе для вивезення сміття?"
  
  
  "Скажи їм, що ми склали їх для тебе".
  
  
  "Але хіба всі ці молоді люди там не були вбиті вручну? Хіба вони не викличуть підозр? Я знаю, що якби я був поліцейським, я повідомив би про щось подібне як про незвичайне".
  
  
  "Не хвилюйся", - сказав Римо. "Це спрацює".
  
  
  Як і передбачала Консуело, детективи відділу вбивств Маккіспорту виявили підозри. За звичайних обставин це могло б викликати у слідчих деяке замішання. Але оскільки їх відділ нещодавно отримав інструкції повідомляти про будь-які смерті, подібні до цієї - смерті, викликані "явною відсутністю зброї", - до центрального бюро, наступний крок детективів був зрозумілий. Вони візьмуть відповідальність він.
  
  
  Чого ніхто з поліцейських не знав, так це те, що їхній звіт потрапив не до ФБР, а до санаторію Фолкрофт, де Гарольд В. Сміт побачив, як комп'ютер зазначив місцезнаходження Римо та Чіуна. Саме він направив запит у всі поліцейські управління країни, не так для того, щоб стежити за Римо і Чіуном, як для того, щоб змусити місцеву поліцію повірити, що хтось відстежує дивні смерті по всій країні. Сміт не хотів, щоб місцеві копи збиралися разом та порівнювали записи; це могло викликати обурення. Було так багато трупів, так багато злочинних трупів, що ліберальна преса могла мати довічний запас мучеників.
  
  
  І було б так само небезпечно, якби пролунали протести на користь таких убивств, якби вони були проти. Це привернула б увагу. І це було останнє, що організація могла собі дозволити.
  
  
  Але цього ранку Сміт приділив мало уваги звіту McKeesport. Щось відбувалося в Америці, і він отримував лише натяки на це. Він поки що не міг цього довести, але хтось будував іншу країну десь в Америці. На екрані комп'ютера з'явилася мережа людей, які накопичували єдиний ресурс, який міг побудувати імперію – золото. Проаналізувавши всю статистику, можна було побачити, що вони вже були досить могутніми, щоб сформувати незалежну націю. Сміт зосередився на цьому сьогодні вранці. З Римо та Чіуном все буде гаразд. З ними завжди було все гаразд. Проблема ніколи не полягала в їхньому виживанні. Це була проблема країни.
  
  
  Через два дні Консуело Бонер почала впізнавати речі. Вона дізналася сюжети фотографій, розкиданих по її столу. Вона дізналася значок людини, яка передала їй фотографії. Він був із Агентства з ядерного контролю. І останнє, але не менш важливе: вона впізнала красу. Чоловік був гарний. У нього було таке світле волосся, що воно здавалося майже білим. Його очі були світло-блакитними, а шкіра білою. Вона б назвала його красивим, але "красивий" був недостатньо точним описом. Його звали Франциско. Він запитав, чи було в неї теж іспанське коріння, бо її звали Консуело.
  
  
  "У тебе царствена постава іспанської знаті", - сказав він.
  
  
  "Ти можеш забрати свій значок", - сказала вона. Раніше вона ніколи не запитувала себе, як виглядає оголений чоловік, але тепер задумалася. І їй стало цікаво, як виглядатиме його дитина, якщо вона її народить.
  
  
  Але найбільше її цікавило, що він робив із фотографіями Римо та Чіуна. Очевидно, вони були зроблені з великої відстані через стиснення плоского телеоб'єктива. Вони, мабуть, були зняті на високошвидкісну плівку. Зображення були настільки зернистими, що їх ледве можна було розрізнити. Римо посміхався, наче позував для сімейного знімку.
  
  
  "Ти бачив цих людей?"
  
  
  "Чому ти питаєш?"
  
  
  "Ми підозрюємо, що вони є небезпечними".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Вони вбивають людей".
  
  
  "Це може бути дуже безпечним, якщо вони вб'ють правильних людей", - сказала Консуело.
  
  
  "Мудро сказано, сеньйорита", - сказав Браун. "Ви повинні знати, що Агентство з ядерного контролю стежить за вашими зусиллями. Ми не звинувачуємо вас у зникненні матеріалів".
  
  
  "Я цього не знала", - сказала Консуело.
  
  
  "Вони хочуть рекомендувати тебе на набагато вищу посаду, яку ніколи раніше не обіймала жінка".
  
  
  "Це їхня втрата, якщо жодна жінка ніколи раніше не обіймала такої посади".
  
  
  Браун підняв руки на знак поспішної згоди. "Абсолютно. Абсолютно. Звичайно, жінки повинні обіймати ці пости. І ви покажете світові, на що здатні жінки".
  
  
  Гонсуело знову глянув на фотографії.
  
  
  "Якби я сказав тобі, що знаю цих людей, що б ти зробив?"
  
  
  "Ах, гарне питання. Зрештою, вони дуже небезпечні".
  
  
  "Щоб ти зробив?"
  
  
  "Що б ви хотіли, щоб ми зробили? Ви відповідаєте за свою безпеку. Ми тут тільки для того, щоб попередити вас про речі, небезпечні речі, такі як ці два вбивці".
  
  
  "Я хотіла б, щоб ти нічого не робив", - сказала Консуело.
  
  
  "Можу я запитати, чому?"
  
  
  "Якби я сказав тобі, це означало б, що я виразно їх бачив".
  
  
  "Ви вже говорили мені про це", - сказав Браун. Він з невимушеною грацією сів у крісло перед її столом. Консуело обставила свій кабінет без будь-яких химерних прикрас. Всі стільці та столи були холодними та сірими. Прекрасний Франциско виглядав недоречно.
  
  
  Консуело у своєму темному силовому костюмі, як вона любила його називати, одяглася так само, як обставляла офіс: суворо.
  
  
  "Я тобі нічого не говорила", - сказала вона.
  
  
  Браун помітив, що вона надто багато усміхається. Застебнув гудзик, який уже був застебнутий кілька разів. Занадто часто схрещувала ноги. Зволожила губи, а потім змусила себе бути професіоналом, витираючи їх. Він бачив, як вона боролася із собою.
  
  
  Він підвівся зі стільця і підійшов до неї. Він поклав їй руку на плече.
  
  
  "Не роби цього", - сказала вона. Вона не прибрала його руку.
  
  
  Він притулився щокою до її щоки. Вона могла відчувати гладкість його тіла поруч зі своєю. Вона могла відчувати його тіло, вдихати аромат дихання.
  
  
  Його шепіт залоскотав їй вухо.
  
  
  "Я тут лише для того, щоб допомогти тобі", - сказав він. Вона проковтнула.
  
  
  "Я офіцер служби безпеки. Я не дозволю, щоб зі мною поводилися інакше, ніж із чоловіком". Вона сказала це твердо в голосі, але не відсунулась від його рук. Один із них грав із верхнім гудзиком її костюма.
  
  
  "Я теж кохаюся з чоловіками", - сказав Франциско.
  
  
  "О", - сказала вона.
  
  
  "І жінки", - сказав він.
  
  
  "О", - сказала вона.
  
  
  "Ти дуже гарна", - сказав він.
  
  
  "Я думала це про тебе", - сказала вона.
  
  
  "Я не зроблю нічого, чого б ти мені не наказав".
  
  
  "Отже, ти не завдаси їм шкоди?"
  
  
  "Я жодним чином не домагатимусь їх арешту. Все, що я хочу, це знати, де вони. Вони з тобою, чи не так?"
  
  
  "Так. Я використовую їх, щоб захистити себе".
  
  
  "Чудово. Де вони зараз?"
  
  
  "Поблизу".
  
  
  Консуело відчула, як гладкі щоки покидають її, гарні руки залишають складки її костюма. Франциско Браун випростався.
  
  
  "Де?" різко спитав він.
  
  
  "Неподалік. Ми всі їдемо до Ла-Хойю, Каліфорнія".
  
  
  "Чому там? Ви повинні захищати свою рослину тут, у Пенсільванії".
  
  
  Консуело, виведена з трансу раптовим відходом Франциско, відмовилася розголошувати те, що вона дізналася.
  
  
  "Ви лише просили повідомити, де вони перебувають".
  
  
  "Немає закону, який забороняє тобі розповідати мені більше", - сказав Франциско. Він озирнувся. Він мав переконатися, що їх нема в кімнаті. "Пам'ятай - я можу гарантувати тобі підвищення, якщо ти співпрацюватимеш. Запитай свого начальника. Запитай голову агентства".
  
  
  Вона так і зробила. Вона почекала, поки він зачинить за собою двері, а потім прийшла до тями. Вона негайно перевірила його і була рада, що зробила. Глава NCA не тільки підтвердила те, що сказав їй Франциско, але й наказала їй надавати йому будь-яку допомогу, яку він попросить. Він також сказав їй, що задоволений її роботою.
  
  
  "Я радий, бо коли втрачаєш стільки урану, скільки є на цьому заводі, іноді люди схильні звинувачувати офіцера безпеки".
  
  
  "Ми знаємо, наскільки ви гарні, міс Бонер. Ми не агентство, яке звинувачує всіх підряд".
  
  
  "Я сподіваюся, ти віддаєш належне, тому що я думаю, що натрапив на щось дуже цікаве. Я думаю, що збираюся розкрити цю справу".
  
  
  "Як?"
  
  
  Ти побачиш, коли я це зроблю.
  
  
  Консуело, Римо та Чіун прибули до Ла-Хойї наступного ранку. Консуело подумала, що ніколи не бачила таких гарних будинків, з таким смаком, розташованих на тлі такого досконалого пейзажу. Римо сказав, що у Ла-Хойї найкраща погода в Америці. У цьому красивому маленькому містечку на березі моря завжди була весна. Чіун зазначив, що тут було надто багато білих.
  
  
  "Було краще, якби тут було більше корейців", - сказав Чіун.
  
  
  "Якби тут було більше корейців, це було б схоже на рибальське село", - сказав Римо.
  
  
  "Що поганого у рибальських селах?" спитав Чіун.
  
  
  "Я бачив Сінанджу. Хоча він розташований біля води, він безумовно не такий гарний, як Ла-Хойя".
  
  
  "Допитуватиму я", - сказала Консуело. "Це перший прорив у справі".
  
  
  "Це все твоє", - сказав Римо. Він запитував, на що було схоже жити десь тут. Він ставив питання, на що було б схоже володіти домом і жити в одному місці з сім'єю, до якої він належав. Він запитував, як це - мати власну машину, паркуватися у власному гаражі і щоночі лягати спати в одному ліжку.
  
  
  Одним із людей, якому не доводилося турбуватися про те, щоб жити в Ла-Хойя, був Джеймс Брюстер, який нещодавно звільнився з ядерного об'єкта в Маккіспорті.
  
  
  Він усе своє життя пропрацював диспетчером на тому чи іншому енергетичному об'єкті, рано вийшовши на пенсію з Маккіспорту з пенсією у дванадцять тисяч доларів на рік.
  
  
  На цю пенсію він щойно купив кондомініум за 750 000 доларів у Ла-Хойя, Каліфорнія, будинок для людей похилого віку. Іпотечна компанія зв'язалася з McKeesport facility, щоб отримати рекомендацію щодо досить великої іпотеки. Вони були готові віддати це комусь, хто мав лише дванадцять тисяч доларів доведеного доходу, бо він відкладав півмільйона доларів.
  
  
  Джеймс Брюстер був диспетчером, який замовив останню зниклу партію урану на бульварі Кеннеді в Байоні. Джеймс Брюстер також допоміг Консуело Бонер розкрити справу. Очевидно, злодії дісталися цієї людини. І вона теж збиралася дістатися до нього.
  
  
  "Він мій", - сказала Консуело, коли вони увійшли до приміщення, схожого на задню частину вишуканого міського будинку. З іншого боку чути шум Тихого океану. "Я хочу, щоб це було законно та офіційно. Без брутальностей. Ти мене чуєш?"
  
  
  "Що вона має на увазі під грубістю?" спитав Чіун, який ніколи не був грубим.
  
  
  "Вона має на увазі, що ми не можемо допомогти з допитом. У цій країні діють закони про те, як ви допитуєте людей. Вона хоче отримати прийнятні докази", - сказав Римо.
  
  
  У кондомініумі town house було три квартири. Ім'я Брюстера було над однією кнопкою на латунній табличці на вході. Чіун озирнувся. Це було скромне житло, якому, звичайно, не вистачало корейської теплоти.
  
  
  Чіун обдумав незрозуміле пояснення Римо. "Що є допустимим доказом?" спитав він, боячись, що потрапляє в той дивний незбагненний клубок доктрин, який змушує американців поводитися як божевільні.
  
  
  "Ну ви не можете отримати докази, порушуючи закон. Суддя цього не допустить".
  
  
  "Навіть якщо те, що ти намагаєшся довести, правда?" - спитав Чіун.
  
  
  "Не має значення, правдиві докази чи ні, винна людина чи ні. Якщо ви не дотримуватиметеся правил, суддя не дозволить доказам вирішити справу".
  
  
  "Отже, правда не має значення?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ну, так, це так. Це так. Але людей теж треба захищати від поліції. Інакше у вас буде поліцейська держава, диктатура, тиранія", - сказав Римо, який міг би сказати Чіуну, що ця збочена справедливість була головною причиною існування організації, але Чіун ніколи цього не зрозумів. Він просто відмовився.
  
  
  "Було кілька чудових тиранів, Римо. Ніколи не виступай проти тиранів. Тирани добре платять. В історії Сінанджу багато тиранів надавали нам честь".
  
  
  "У тиранів погана слава у цій цивілізації", - сказав Римо.
  
  
  "От чому нам тут не місце. Що ти робиш, бігаючи за цим вкраденим металом, наче якийсь раб, який охороняє склад? При тиранії вбивцю поважають".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказала Консуело. Вона натиснула на дзвінок.
  
  
  "Жодних грубостей", - сказав Чіун, оглядаючись у пошуках розсудливої людини, з якою можна було б поділитися цим абсурдом. Звісно, нікого не було. Тільки Римо та Консуело. Чіун, як завжди, був самотній у своєму здоровому глузді.
  
  
  "Хто це?" - пролунав голос.
  
  
  "Здрастуйте", - сказала Консуело. "Мене звуть Консуело Бонер, і ми із заводу в Маккіспорті".
  
  
  "Хто цей смішно хлопець?"
  
  
  "Його звуть Римо", - сказав Чіун.
  
  
  "Я маю на увазі іншого", - сказав Брюстер. Чіун озирнувся. У вестибюлі більше не було нікого. Але він знав це ще до того, як глянув. Чіун оглянув ідеальні нігті, що відображали його внутрішню грацію, наново оцінив свою досконалу присутність і, не дивлячись, зрозумів, що його обличчя - справжнє відображення радості, здоров'я та шляхетності. Вони мали справу з людиною, яка страждає або проблемами зі зором, або з судженнями. Можливо, і тим, і іншим.
  
  
  "Я зайнятий", - сказав Брюстер.
  
  
  Римо схрестив руки на грудях. Він згадав свої дні як поліцейський. Консуело мала дотримуватися певних форм, обмежень у тому, про що питати, і насамперед заборон на погрози. Він дозволив би Консуело взяти стільки мотузок, як вона захоче.
  
  
  "Я б порадив вам поговорити з нами".
  
  
  "Я не збираюся говорити з тобою без мого адвоката. Мені потрібний мій адвокат".
  
  
  "Ми просто хочемо поставити вам питання".
  
  
  "Немає адвоката - немає розмов".
  
  
  Вони чекали дзвінка, доки не з'явився юнак років двадцяти п'яти. У нього було темне кучеряве волосся і шалений погляд. Він звинуватив Римо та Чіуна у жорстокості.
  
  
  "Ми тут, внизу. Брюстер нагорі. Як ми можемо жорстоко з ним поводитися?" - Запитав Римо.
  
  
  "Жорстокість, що виражається в погрозах позиції", - сказав молодий чоловік. На ньому був дуже дорогий костюм, кросівки для бігу та нетерплячий вигляд новачка, який лише кілька років тому закінчив юридичну школу. Його звали Баррі Голденсон. Він дав Римо візитку.
  
  
  "Ми тут лише для того, щоб поговорити з вашим клієнтом", - сказала Консуело. "Мене звуть Консуело Боннер, і я відповідаю за безпеку ядерного об'єкту в Маккіспорті. Ваш клієнт – наш колишній диспетчер. Ми хочемо дізнатися про деякі постачання урану".
  
  
  "Мій клієнт не свідчить проти себе".
  
  
  Тоді навіщо з ним розмовляти? дивувався Чіун. Звісно, це було логічне питання; отже, його не варто було ставити. Коли хтось почав намагатися застосувати розум до цих людей, він почав розплутувати морські водорості. Баррі Голденсон провів Консуело, Римо та Чіуна у дуже маленьку вітальню. Там була спальня, одна ванна кімната та маленька кухня.
  
  
  "Ви заплатили за це три чверті мільйона доларів?" - Запитав Римо.
  
  
  "Він прийшов до великого стрибка цін", - сказав Голденсон. "Це вигідна угода для La Jolla".
  
  
  "Що ти отримаєш за сто тисяч?" - Запитав Римо.
  
  
  "Паркування", - відповів Брюстер. Він був середнього зросту, з вусами, що сивіли, і свіжою засмагою. На ньому була розстебнута сорочка із золотим ланцюжком, що потопає в заростях сивого волосся на грудях. На ланцюжку висів золотий кулон. Він відкинувся на спинку крісла з комфортом людини, цілком упевненої у своїй безпеці.
  
  
  - Я міг би витягти з нього та його адвоката все, що ти хочеш, за тринадцять секунд, - прошепотів Римо Консуело.
  
  
  Консуело кинула на нього злий погляд.
  
  
  "Отже, містере Брюстер, ви були тим диспетчером, який відправив партію урану, яка зникла. Фактично, ви відправили кілька партій, які зникли".
  
  
  "Мій клієнт не повинен відповідати на це питання".
  
  
  "У нас є його ім'я на замовлення. У нас є його платіжні відомості. У нас є квитанції з його підписом. У нас є заяви від інших співробітників заводу".
  
  
  "Ви переслідуєте його за те, що він робить свою роботу?" - спитав Голденсон.
  
  
  "Не могли б ви пояснити, як він накопичив півмільйона доларів на зарплату, яка більшу частину його життя становила десять тисяч доларів? Вона виросла вище цієї позначки тільки в останні кілька років. Чи не попрацюєте ви пояснити, як на пенсію в дванадцять тисяч на рік ця людина може купити кондомініум вартістю три чверті мільйона доларів?"
  
  
  "Америка – країна можливостей", - сказав Голденсон.
  
  
  "Отже, після відправки кількох партій товару за дуже дивними маршрутами, таким як бульвар Кеннеді в Байонні, Нью-Джерсі, він раптово зміг купити цей кондомініум? Консуело.
  
  
  "Можливо саме тому він відправив їх туди".
  
  
  "Можливо, саме тому він раптово відкрив рахунок у золотих злитках після першої партії та негайно отримав депозит у розмірі чверті мільйона доларів. Можливо, саме тому щоразу, коли пропадала партія товару, його рахунок збільшувався на чверть мільйона доларів". Консуело засипала питаннями і Брюстера, і адвоката. Вона була холодною та професійною.
  
  
  Брюстер спітнів.
  
  
  "Людина має право підготуватися до виходу на пенсію. Вона має право на свої золоті роки", - сказав Голденсон.
  
  
  "Не такий золотий", - сказала Консуело.
  
  
  "Ви накладаєте обмеження на устремління людини? Америка - країна надії", - сказав Голденсон.
  
  
  Римо роздратовано притупнув ногою. Він хотів знати, хто дав Брюстеру гроші за доставку урану цими дивними маршрутами. Як тільки він отримає це, він зможе дістатися людини, яка стоїть за всім цим. Незалежно від того, скільки шарів захисту було, він завжди міг продовжувати зламувати їх, доки не дістанеться джерела. Він вийшов на балкон, з якого відкривався чудовий краєвид на м'який, теплий океан. Чіун не приєднався до нього. Він залишився всередині з адвокатом, Консуело та підозрюваним. Римо був упевнений, що той не зрозумів жодного слова з розмови.
  
  
  У гіршому випадку, можливо, кільком шахраям вдалося втекти. Але в основному в Америці, більше, ніж будь-де ще у світі, люди були захищені від свого уряду. У цьому завжди буде різниця між ним та Чіуном. Для Чіуна уряд, будь-який уряд, був настільки добрим, наскільки добре він ставився до Будинку Сінанджу. Римо міг це зрозуміти. Сінанджу був бідний. Але Римо був вихований у бідності. Їжа була завжди; і як тільки в тебе була їжа та дах, ти хотів чогось ще. Ти хотів речей, які могла дати лише Америка. То була хороша країна, подумав Римо. Він був радий, що зробив те, що зробив, навіть якщо іноді здавалося, що він справді пливе проти сильної течії.
  
  
  Дорогі човни всіяли безтурботний океан. На обрії він помітив відблиск сонця на склі. Якимось чином скло утримувалося на човні, що коливається. Все рухалося разом із морем, окрім цього відображення. Римо озирнувся на кімнату.
  
  
  Адвокат, здавалося, непогано поводився з Консуело, доки не втрутився Чіун. Майстер Сінанджу заговорив з адвокатом, ставлячи йому запитання. Консуело, втративши голову, наказала Чіуну замовкнути.
  
  
  Римо відступив до кімнати. Він спробував пояснити Консуело, що це неправильний спосіб спілкування з Чіуном, що справді вона може відхреститися від першої пропозиції, але у неї може не бути шансу закінчити другу. Консуело відповіла, що їй ніхто не може загрожувати.
  
  
  Голденсон підморгнув своєму клієнтові. Чіун проігнорував Консуело. Він звернувся безпосередньо до Голденсона.
  
  
  "Твоя мати знає, що ти носиш кросівки?" - спитав Чіун. Римо пильно дивився у вікно. Він вдавав, що не знає цієї людини. Консуело мало не викинула свої записи у відро для сміття. Чіун проігнорував їх обох. Брюстер впевнено посміхнувся. "Правда?" - спитав Чіун.
  
  
  Голденсон подивився на Консуело і своїх клієнтів так, ніби хотів спитати: "Хто цей божевільний?"
  
  
  "Правда?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я не впевнений, чи знає вона, що я ношу замість взуття", - сказав Голденсон. Настала поблажлива усмішка.
  
  
  "Якщо я можу продовжити допит", - сказала Консуело.
  
  
  "Звичайно", - сказав Голденсон.
  
  
  "Правда?" - спитав Чіун.
  
  
  "Будь ласка, продовжуйте свій допит", - сказав Голденсон, зосередившись на ігноруванні азіату.
  
  
  "Правда?" - спитав Чіун.
  
  
  "Чому б тобі не подзвонити їй і не спитати", - сказав Голденсон. Брюстер засміявся і поплескав свого адвоката по спині. Консуело тільки зітхнула. Рімо сказав Чіуну по-корейськи: "Тату, цей юнак, очевидно, настільки хороший адвокат у кримінальних справах, наскільки це можливо купити за гроші. Ти нічого не доб'єшся від нього, розмовляючи з ним як з дитиною. Він тут жорсткий юридичний супротивник Консуело Ти нічого не знаєш про американські закони. Будь ласка. Дозволь їй розібратися з цим. Як ласка.
  
  
  "Який номер телефону має?" Чіун спитав Голденсона.
  
  
  "Справді", - сказав Голденсон.
  
  
  "Можу я тепер піти поплавати?" - спитав Брюстер. На його думку, небезпека минула.
  
  
  "Я не можу продовжувати", - сказала Консуело Римо.
  
  
  "Який у неї номер?"
  
  
  "Ти дійсно цього хочеш?" - спитав Баррі Голденсон. Він поправив свій годинник Rolex за сім тисяч доларів. Чіун кивнув головою. Сміючись, Баррі Ґолденсон, есквайр, дав Чіуну номер телефону з обміном у Флориді.
  
  
  Чіун набрав номер.
  
  
  "Я помру від сорому", - сказала Консуело. Їй не довелося просити Брюстера затриматись. Він вирішив залишитися заради розваги. У будь-якому випадку, у Ла-Хойї не було нічого смішніше за те, що відбувалося. Цей азіат дзвонив матері одного з найкращих адвокатів у кримінальних справах у штаті.
  
  
  "Доброго дня, місіс Голденсон?" - сказав Чіун. "Ви мене не знаєте, і я не уявляю важливості. Я дзвоню з приводу вашого сина... Ні. У нього немає жодних неприємностей чи небезпеки. Ні, я не знаю, з якими жінками він зустрічається.... Я можу сказати, що такого прекрасного хлопчика, мабуть, виховували з турботою.
  
  
  Чіун глянув на Римо. Тепер Римо вболівав за молодого адвоката у кримінальних справах. Римо також вболівав за жінку, яка кинула слухавку Чіуну. Римо був щасливий вболівати за будь-кого, крім Чіуна.
  
  
  "О, так... Ти намагаєшся і намагаєшся, але коли твоя кохана людина ігнорує твої потреби в захисті... О, так... Весь сімейний скарб протягом багатьох поколінь назад... пропав, і я лише попросив трохи допомогти в пошуках ... але це моя проблема, місіс Голденсон ... Вашому синові все ще можна допомогти, тому що я знаю, що ви правильно його навчили ... нічого ... дрібниця ... успішний адвокат, місіс Голденсон , і такого успіху не слід носити... Мені неприємно це говорити... Я цього не скажу... ти не захочеш це чути... кросівки."
  
  
  Чіун трохи помовчав, а потім передав телефон Голденсону. Голденсон поправив жилет свого костюма-трійки та відкашлявся.
  
  
  "Так, мамо", - сказав він. "Він поганий чоловік, мамо. Я займаюся важливою справою, а він на іншій стороні. Вони роблять що завгодно, щоб відволіктися... Мама... він неприємна людина... ви її не знаєте... ви її не бачили". .. Насправді, так вийшло, що я ношу те, що носять багато каліфорнійських бізнесменів для зручності своїх ніг .... Ви знаєте, хто носить кросівки для бігу в залах суду? Ви знаєте знаменитого ... "
  
  
  Голденсон стиснув трубку, його обличчя почервоніло. Він перервав зоровий контакт із усіма в кімнаті. Нарешті він передав слухавку Чіуну.
  
  
  "Вона хоче поговорити з тобою".
  
  
  "Так, місіс Голденсон. Сподіваюся, я не завдав вам жодного занепокоєння. Нема за що, і якщо я коли-небудь дістануся до Бойнтон-Біч, Флорида, я буду радий вас бачити. Ні, я нічого не можу зробити зі своїм сином. Скарб втрачений, але він думає, що чийсь марний метал коштує більше, ніж сімейна історія. Що ти можеш зробити?
  
  
  А потім Чіун простяг телефон Голденсону, питаючи, чи не хоче той ще щось сказати. Голденсон похитав головою. Він відчинив свій портфель і швидко виписав чек. Він простягнув його Брюстеру.
  
  
  "Це твій аванс".
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Взуття. Я збираюся купити пару туфель з темної шкіри. Дякую вам, містер Чіун, - з гіркотою сказав Голденсон.
  
  
  "А як же я?" - спитав Брюстер. "Хто буде доглядати мене?"
  
  
  "Зверніться до вашого колишнього роботодавця, міс Боннер".
  
  
  "Гарний хлопчик", - сказав Чіун Голденсону, йдучи. Оскільки Голденсон був уже в дорозі, Боннеру знадобилося рівно сім хвилин, щоб змусити Брюстера спітніти і вигадати алібі. Нарешті, вона попередила його, що все, що він ще скаже, може бути використане проти нього, і попередила, щоб він не залишав Ла-Хойю. Ордер на арешт буде виданий під присягою того ж дня.
  
  
  Перш ніж вони пішли, Римо озирнувся на це дивне відбиття на воді. Воно не рухалося. Вікна інших човнів гойдалися і розгойдувалися від ніжних хвиль Тихого океану. Це відбиток не рухалося. І тоді Римо зрозумів чому.
  
  
  На борту судна під палубою Франциско Браун перевірив великий гіроскоп. Тяжке колесо, що обертається, утримувало його електронний телескоп у рівновазі так само стійко, як у лабораторії. Човен міг хитатися, але телескоп, встановлений на цьому гіроскопі, ніколи не зрушив би з рівня, створеного силою руху.
  
  
  Цей телескоп міг розширити відбиток великого пальця на дві милі. Він також міг наводити невелику гармату.
  
  
  Франциско Браун побачив усе, що мав побачити у Маккіспорті. Він побачив достатньо, щоби знати, що не спрацює. Усього кілька сотень ярдів було недостатньою відстанню між Брауном та його здобиччю проти білої людини та стародавнього азіату. Швидкість та рефлекси цих двох чоловіків були небезпечні на такій відстані. Але запустити снаряд у прибережний кондомініум з відстані кілька миль, де човен був лише точкою на горизонті, було однаково що запустити снаряд з нізвідки. Якщо вони не могли бачити цього, вони не могли цього уникнути. Ключем було залишатися поза їх усвідомлення. І це означало дистанцію.
  
  
  Він зосередився на кондомініумі, поки не зміг розглянути сліди негоди на дереві, а потім перевів погляд на балкон другого поверху та квартиру Джеймса Брюстера. Консуело та двоє чоловіків мають бути там зараз.
  
  
  Браун зосередився на поручнях другого поверху. На перилах лежала рука. То була чоловіча рука. У нього були товсті зап'ястя, як у уайта в Маккіспорті. Позаду нього на вітрі майоріло кімоно. Кімоно було у квартирі. Це, мабуть, східне.
  
  
  Браун підняв підзорну трубу. Він підняв ґудзики на сорочці білої людини. Він підняв адамове яблуко. Підборіддя. Рот. Воно усміхалося йому. Як і очі.
  
  
  Франциско Браун не стріляв зі свого пістолета.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Консуело Бонер викликала поліцейського, який викликав суддю, який видав ордер на арешт, а потім вона, Римо, Чіун, поліцейський і ордер вирушили до кондомініуму Джеймса Брюстера, щоб зачитати йому його права і помістити під арешт. Все згідно із законом.
  
  
  "Це правосуддя", - сказала Консуело. Поліцейський натиснув на дзвінок.
  
  
  Камера дивилася своїм єдиним оком з товстого скла на четвірку.
  
  
  - Правосуддя, - сказав Чіун Римо корейською мовою, - це коли вбивці платять за його роботу. Правосуддя – це коли повертаються скарби, вкрадені за час відсутності вбивці. Це справедливість. Це біганина з паперами”.
  
  
  "Я думав, ти казав, що справжні скарби Сінанджу знаходяться в історіях Майстрів, що не золото, коштовності чи інші дари, а те, хто ми є і як ми стали такими, роблять нас багатими", - сказав Римо тією ж мовою.
  
  
  "Може, ви двоє перестанете розмовляти, будь ласка? Це офіційний акт поліцейського управління Ла-Хойї", - сказав патрульний.
  
  
  "Немає більш жорстокого удару, ніж спотворити власні слова, а потім відкинути їх назад".
  
  
  "Як вони спотворені?"
  
  
  "Сильно збочений", - сказав Чіун.
  
  
  "Як?"
  
  
  "В історії буде записано, що я, Чіун, був Господарем, коли скарби були втрачені. Але найбільше буде записано, що ти, Римо, не допомагав у їх поверненні. Натомість ти служив собі подібним у момент кризи в Будинку Сінанджу."
  
  
  "Світ був готовий до загибелі. Якби світу не існувало, якби все знаходилося в тій чи іншій формі ядерної зими, чого тоді коштували б скарби Сінанджу?"
  
  
  "Навіть більше", - сказав Чіун.
  
  
  "Кому?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не сперечаюся з дурнями", - сказав Чіун.
  
  
  Поліцейський, вирішивши, що він не може ні завадити цим двом розмовляти цією дивною мовою, ні отримати відповідь від дзвінка, відповідно до прав, зазначених у його ордері, пройшов у вказане місце проживання якогось Джеймса Брюстера.
  
  
  Але двері були зачинені. Він збирався послати по допомогу для злому вказаного житла, коли Римо схопився за ручку і повернув. Пролунав тріск металу, що ламається. Двері відкрилися.
  
  
  "Дешеві двері", - сказав патрульний із Ла-Джоли. Він побачив уламок зламаного замку з іншого боку дверей. Він нахилився, щоб підняти його, а потім швидко відпустив. Було жарко. "Що ти робиш із дверима? Що тут сталося?"
  
  
  "Я впустив тебе", - сказав Римо. "Але це ні до чого хорошого не приведе. Його там немає".
  
  
  "Не будь таким негативним. Якщо є щось, чому я навчився у кримінології, то це те, що негативний розум нічого не виробляє. Ти маєш мислити позитивно".
  
  
  "Якби я думав, що зовні йде сніг, то снігу все одно не було б", - сказав Римо. "Його там немає".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що його там немає? Як ти можеш говорити, що його там немає?" - Розголошувала Консуело Бонер. "Звідки ти знаєш, доки не підеш нагору і не побачиш? Я жінка, але я так само компетентна, як і будь-який чоловік. Не перекладай мою справу на мене."
  
  
  "Його там немає. Я не знаю, звідки я знаю, але його там немає. Повір мені, його там немає. Добре?" сказав Римо. І він не знав, як дізнався. Він знав, що інші не можуть відчути, коли хтось у кімнаті за дверима. Але він не міг розповісти їй, звідки він це знає, як не міг розповісти їй, як працює світло.
  
  
  "Дозвольте мені пояснити", - сказав Чіун. Ми всі є частиною однієї істоти. Ми тільки думаємо, що ми роз'єднані, тому що наші ноги не вкорінені в землі. Але ми всі пов'язані. ".
  
  
  "Я віддаю перевагу "Я не знаю", - сказала Консуело.
  
  
  "Ви, люди, належите до якогось культу?" - спитав поліцейський.
  
  
  "Хто ці божевільні?" - спитав Чіун.
  
  
  "Нормальні американці", - сказав Римо.
  
  
  "Це все пояснює", - сказав Чіун.
  
  
  Джеймса Брюстера, звичайно ж, у кімнаті не було.
  
  
  Він був в аеропорту з добрим другом, що несподівано з'явився. Чоловік, який виглядав шведом і говорив так, наче він іспанець. Джеймс Брюстер ніколи не довіряв успіху. Але цей успіх прийшов, коли він не міг дозволити собі не довіряти.
  
  
  Він сидів, тремтячи, на дивані, його дорогий адвокат кинув його, йому загрожувала в'язниця, ганьба, приниження, він проклинав себе за те, що колись думав, що це зійде йому з рук.
  
  
  Коли телефон задзвонив, він не відповів на нього.
  
  
  "Це тут. Це розвалилося. Мені кінець. Це. Ось воно. Це." Він налив собі склянку скотчу.
  
  
  "Я ризикнув. Я програв. Кінець".
  
  
  Пролунав стукіт у двері. Він не відповів. Дозволив поліції дістатися до нього. Йому було байдуже. Чоловічий голос з іспанським акцентом долинув із-за дверей. Він благав впустити його. Він благав врятувати його.
  
  
  "Це марно", - схлипував Джеймс Брюстер. Виконано. Все було скінчено.
  
  
  "Ти дурень. Ти міг би бути багатим і жити зі слугами, про яких ти не мріяв".
  
  
  "Ось як я потрапив у цю колотнечу", - сказав Брюстер. Він глянув на стіну. Краще звикни дивитися на стіну все життя, сказав він собі.
  
  
  "Ти ризикнув. Ти виграв. Ти виграєш ще більше".
  
  
  "Я хочу додому".
  
  
  "У Маккіспорт, Пенсільванія?"
  
  
  Джеймс Брюстер на мить задумався про це. Потім він відчинив двері.
  
  
  Він очікував побачити іспанця. Але у дверях стояв неймовірно гарний блондин у білому костюмі. На ньому була темно-синя сорочка і єдиний золотий ланцюжок під нею, що приховує щось на зразок медальйону.
  
  
  "Мене звуть Франциско. Я прийшов, щоб врятувати тебе від в'язниці. Дати тобі ще багатше, чудовіше життя, ніж ти коли-небудь знав раніше".
  
  
  Джеймс Брюстер стояв у дверях і чекав. Він постукував ногою в очікуванні.
  
  
  "Чого ти чекаєш?" - спитав Браун.
  
  
  "Прокинутися", - сказав Брюстер. "Це поганий сон".
  
  
  Франциско Браун ударив його по обличчю.
  
  
  "Добре", - сказав Брюстер, його ліву щоку палило, ніби в нього щойно потрапив бджолиний рій. "Прокинься. Я прокинувся".
  
  
  "Ти поїдеш у в'язницю, якщо не послухаєш мене", - сказав Браун.
  
  
  "Дуже спати", - сказав Брюстер. "Справді неспаний".
  
  
  "Але я можу дати тобі багатство і розкіш, що перевершують твої найсміливіші мрії".
  
  
  "Знову спить. Бачить сни", - сказав Брюстер. "Все закінчено. Життя закінчено".
  
  
  "Я допоможу тобі втекти. Ти можеш жити в бігах все життя", - сказав Браун.
  
  
  "Пробудження".
  
  
  "Лети до Бразилії. Ніхто не може заарештувати тебе в Бразилії. У них ні з ким немає договору про екстрадицію. Багато злочинців живуть у Ріо прекрасним життям. Ви, без сумніву, сеньйор, чули про чудове Ріо."
  
  
  "Майже все, що я маю, знаходиться в цьому кондомініумі".
  
  
  "Я купую це".
  
  
  "Ну, враховуючи вартість землі, я думаю, що справді хочу потримати її трохи довше. Зараз невідповідний час для продажу".
  
  
  "Ви жартуєте, сеньйоре? Ви повинні продати. Або вирушити до в'язниці".
  
  
  "Я не хотів, щоб ти думав, що зможеш отримати це за вигідною ціною. Ніхто ніколи не повинен продавати нерухомість у розпачі".
  
  
  "Я дам тобі золотом стільки, скільки, на твою думку, це коштує".
  
  
  Джеймс Брюстер назвав ціну, яку можна було б купити половину міста. Враховуючи, що містом була Ла-Хойя, це було більше ніж чистий капітал двох третин членів Організації Об'єднаних Націй.
  
  
  Вони зупинилися на нікчемній долі. Мільйон доларів золото. Вийшло трохи більше двохсот фунтів. У двох валізах. За які він доплатив як плату за багаж в аеропорту.
  
  
  "Я знаю Бразилію. Це чудова країна", - сказав Браун.
  
  
  "Але ти маєш знати, як поводитися з людьми". Браун потер пальці один одного. Хабарі були його різновидом психології.
  
  
  Брюстер розумів, що таке хабарі. То він сюди потрапив.
  
  
  "Ти маєш знати, як захистити себе", - сказав Браун. "Що, якщо вони підуть по твоєму сліду?"
  
  
  "Але ти сказав, що вони не можуть мене екстрадувати".
  
  
  "Ах, ось у чому проблема твоєї ситуації. Чи бачиш, ти допоміг вкрасти уран".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав Брюстер. Він оглянув аеропорт.
  
  
  "Нікому немає справи. Це жвавий аеропорт. Послухай. Ти маєш знати, як позбутися хвоста, навіть якщо він походить від уряду, який прагне помститися за твою допомогу в крадіжці атомних матеріалів".
  
  
  "Так. Так. Втрати хвіст. Втрати хвіст", - сказав Брюстер.
  
  
  "Коли ви дістанетеся до Ріо, ви наймете човен, щоб вирушити вгору Амазонкою. І використовуйте своє правильне ім'я".
  
  
  "Я ненавиджу джунглі".
  
  
  "Я тебе не звинувачую. Ось чому Джеймс Брюстер вирушить вгору Амазонкою, а Арнольд Діас житиме в розкоші в іншому кондомініумі. І всього за чверть мільйона доларів у тебе буде місце. Стільки місця, скільки ти захочеш".
  
  
  "Усього чверть мільйона?"
  
  
  "І ти можеш найняти прислугу за три долари на тиждень. Гарні жінки будуть падати до твоїх ніг за десять американських доларів".
  
  
  "Скільки за зайняття коханням? Мені не подобаються ноги", - сказав Брюстер.
  
  
  "Все, що забажаєте, за десять доларів, добре? Але не забудьте зареєструватися для поїздки вгору Амазонкою. Я записав це ім'я гіда. Використовуйте його ".
  
  
  "Чому він?"
  
  
  "Тому що я тобі так говорю. Йому можна довіряти, він забере твої гроші і нікуди тебе не поведе".
  
  
  "Мені не потрібно їхати з Америки заради цього", - сказав Брюстер.
  
  
  "Важливо, щоб він нікуди тебе не привів. Ці речі не для того, щоб ти їх розумів. І одягни це", - сказав Франциско Браун, вручаючи Брюстеру маленький довгастий злиток золота з відбитим на ньому печаткою зливка. "Це покаже вашу подяку. Це символ, який я полюбив і якому став служити. Якось вас також можуть попросити послужити за все, що ми для вас зробили".
  
  
  "За те, що ти щойно зробив, я б одягнув це на свій сам-знаєш-що", - сказав Брюстер.
  
  
  "Ланцюжок на твоїй шиї підійде", - сказав Браун. У літаку, зручно сидячи в першому класі всю дорогу до Ріо, Джеймс Брюстер дивився на маленький золотий злиток. На ньому був напис "аптекарський глечик". Випивши свій перший ромовий пунш, він повісив батончик на золотий ланцюжок і пройшов залишок шляху до безпеки в абсолютному комфорті, мріючи про розкіш до кінця свого життя.
  
  
  Консуело Боннер не сказала Римо і Чіуну, звідки їй стало відомо, що Джеймс Брюстер утік у Ріо. Вона знала і все.
  
  
  “Поліцейська робота. Пряме виявлення. Ти не кажеш мені, звідки ти знаєш, що люди не перебувають у кімнатах за зачиненими дверима, а я не розповідаю тобі, як я вистежую людей”.
  
  
  "Було краще, якби ми знали", - сказав Римо. "Можливо, ми могли б допомогти вам робити все швидше".
  
  
  "Просто збережи мені життя. Це все, що я хочу від тебе", - сказала Консуело. "Якщо ти зробиш це, ми зможемо з'ясувати, хто підкуповує Джеймса Брюстера, і зупинити цю проблему з ураном".
  
  
  Вона зауважила, що ні Чіун, ні Римо не їли під час багатогодинного перельоту до Ріо. Вона також зауважила, що жодного з них, здавалося, не турбувала нестерпно спекотна бразильська погода. Коли вони ненадовго зникли, вона глянула на записку, яку написала ще в Штатах, коли розмовляла з Брауном. У ній була адреса гіда Ріо.
  
  
  Коли вони повернулися, Консуело сказала:
  
  
  "З огляду на те, що втікач обрав країну без договору про екстрадицію зі Сполученими Штатами, куди б він попрямував, опинившись у Бразилії? Хто-небудь із вас двох, чоловіки, здогадується про це?"
  
  
  "Ймовірно, у таку ж розкішну квартиру, якою він насолоджувався у Штатах", - сказав Римо.
  
  
  "Ні", - сказала Консуело. "Це може здатися дилетанту. Я думаю, він був у паніці. Мені здається, я бачила злякану людину в Ла-Хойя. Я думаю, що наш диспетчер, який відправляє уран спільнику і біжить до Бразилії, продовжує тікати. Я б посперечався, що він дістався до Амазонки”.
  
  
  "Тільки якщо ти знайдеш когось, хто ув'язнений з тобою", - сказав Римо. "Ти впевнений, що він у Бразилії?"
  
  
  "Так", - сказала Консуело. Вона розстебнула верхній гудзик блузки. Її одяг був схожий на мокрі мішки, що прилипли до тіла. Вуличні хлопчаки, здавалося, виростали з тротуарів. У жодній з туристичних брошур ніколи не було такої кількості немитих молодих людей. Вони описувалися пляжі. Вони також не згадувалися запахи сміття. Вони давали вам фотографії міського пейзажу у сутінках. Можливо, вони могли б побудувати висотки в Ріо, але вони не могли збирати сміття.
  
  
  І люди. Так багато людей. І здавалося, що половина з них були гідами; більшість із них хотіли повести їх у нічні клуби.
  
  
  "Нам потрібна Амазонка. Ми шукаємо того, хто піднявся вгору Амазонкою".
  
  
  "У Бразилію?" - Запитував кожен гід. Так називалася нова столиця, яку уряд хотів заселити людьми. За переїзд туди виплачували державою бонуси. Консуела була впевнена, що там були бонуси за те, що водили туди туристів.
  
  
  "Ні. У джунглі".
  
  
  "У Бразилії багато джунглів. Велика їх частина - джунглі. Мені ще доведеться попросити когось відвідати їх".
  
  
  "Я шукаю того, хто має".
  
  
  "Тут немає еста, прекрасна молода жінка".
  
  
  Консуела чекала, що Римо чи Чіун скажуть, що вони ніколи не знайдуть відповідного провідника, що стежка втрачена, що вона дура, що вона нездатна прийняти правильне рішення, бо вона жінка. Але до полудня, коли Консуело розпалилася, втомилася і була розчарована тим, що жоден з її компаньйонів не звинуватив її в жіночій слабкості, вона здалася і попрямувала до імені, яке вона зняла ще в Штатах.
  
  
  Гід був у готелі. І він згадав Джеймса Брюстера. Чоловік здавався нервовим. Він поїхав напередодні в подорож догори Амазонкою. Гід вказав на карту Бразилії. Це було схоже на велику грушу незвичайної форми. Зелений колір символізував джунглі. Крапки представляли цивілізацію. На груші було дуже мало крапок. Тонка темна лінія йшла на сотні миль у зелень. То була Амазонка.
  
  
  "Він сів на наш головний човен, але ми можемо дістати інший", - сказав гід. Він розмовляв англійською. Більшість ділових операцій велася англійською, хоча основною мовою країни була португальська.
  
  
  Консуело зарезервувала човен.
  
  
  "Навіть якщо ви знайдете його, - спитав Римо, - чому він повинен вам щось розповідати?"
  
  
  "Тому що я обіцяю більше не слідувати за ним, якщо він скаже мені, хто йому заплатив. Ми з тобою переслідуємо одне й те саме", - сказала вона.
  
  
  "Ні, ми не такі", - сказав Римо.
  
  
  "Чого ти добиваєшся?" — спитала вона.
  
  
  "Чесно кажучи, я не знаю. Я просто продовжую робити свою роботу і сподіваюся, що колись я це зрозумію".
  
  
  "Я вже зрозумів це", - сказав Чіун. "Твоя мета у житті - зробити мене нещасним".
  
  
  "Ти не повинен залишатися. Ти не повинен йти зі мною".
  
  
  "Завжди приємно почуватися бажаним гостем", - сказав Чіун.
  
  
  Майстру Сінанджу не подобалася Південна Америка. Вона не тільки мало була схожа на сучасні туристичні брошури, але й була невпізнанною за описами, наведеними в історичних хроніках Чіуна. Майстри Сінанджу бували тут раніше. Вони служили обом великим американським імперіям, майя та інкам, і їм добре платили за їхні послуги. Але відколи іспанці та португальці оселилися по сусідству, все змінилося.
  
  
  Те, що колись було великими містами, тепер перетворилося на нетрі чи райони, що заросли джунглями, які відновили тераси та парапети. Там, де прогулювалися імператори в золотому одязі, тепер мавпи щебетали на деревах, що росли з ущелин у тому, що колись було королівськими доріжками.
  
  
  Це місце, як прокоментував Чіун на шляху до Амазонки, перетворилося на джунглі.
  
  
  Консуело, наполовину іспанка, хотіла знати історію Південної Америки. Родина її матері була родом із Чилі.
  
  
  "Оповідання про Майстра призначені тільки для інших Майстрів", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти маєш бути вдячний за це", - сказав Римо.
  
  
  "Що можна зробити із сином, який зневажає сімейну історію?"
  
  
  "Це твій син? Він не схожий на азіат", - сказала Консуело.
  
  
  Їхній човен, пихкаючи, пробирався крізь зграї мух, що кружляли над брудно-коричневою річкою, яка, здавалося, текла вічно. Мухи сідали тільки на провідника, Консуело, і матросів.
  
  
  Римо і Чіун здавалися невразливими.
  
  
  "Він заперечує будь-яку можливість наявності східної крові", - сказав Чіун. "Мені доводиться із цим жити".
  
  
  "Це жахливо", - сказала Консуело. "Ти не маєш соромитися того, хто ти є".
  
  
  "Я не такий", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді чому ти приховуєш своє корейське походження?" — спитала вона. "Я не приховую, що я частково латиноамериканка. Ніхто не повинен соромитися від того, хто він є".
  
  
  "Йому соромно, що я білий, - сказав Римо, - якщо хочеш знати правду".
  
  
  "О", - сказала Консуело.
  
  
  "О", - сказав Римо.
  
  
  "Мені шкода", - сказала Консуело.
  
  
  Човен звернув у приплив, і команда занервувала. Гід цього не зробив. Римо вловив невеликі коментарі про щось, зване "Гірі".
  
  
  Гід сказав, що турбуватися нема про що. Поблизу не було гирі. Вони були менш ніж за п'ятдесят миль від Ріо. Чи залишаться бідні, жалюгідні дикуни поблизу Ріо?
  
  
  Римо звірився з картою. На карті всі околиці Ріо були забудовані, крім темно-зеленої плями та коричневої лінії, якою вони їхали. Там було написано лише "Гірі".
  
  
  "Що таке Гірі?" Запитала Консуело члена екіпажу, коли гід пішов у каюту, щоб ненадовго сховатися від комах. В Амазонці та її притоках були жуки, які харчувалися звичайним засобом від комах.
  
  
  "Погано", - сказав член команди.
  
  
  "Що в цьому поганого?"
  
  
  "Вони", - сказав член екіпажу. І потім, начебто навіть небо могло підслухати, він прошепотів, боячись навіть згадати це ім'я.
  
  
  "Гирі тут всюди. Погано. Погано". Він зробив рух руками розміром із дуже велику диню; потім він зменшив руки до розміру лимона. "Голови. Бери голови. Маленькі".
  
  
  "Мисливці за головами. Гірі – мисливці за головами", - сказала Консуело.
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав чоловік. Він глянув на густе листя на березі і перехрестився. Консуело попрямувала до Римо і Чіуна, щоб попередити їх.
  
  
  "Не Гірі", - сказав Чіун. "Анксітлгірі".
  
  
  "Ти їх знаєш?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Ті, хто знає своє минуле, поважають минуле інших", - сказав Чіун. Теплий вітер тріпав його блідо-жовте кімоно. Він глянув на Римо. Римо не озирнувся. Він спостерігав за жуками. За будь-якими жуками. Уважно.
  
  
  "Він їх знає", - сказала Консуело. "Ти його слухатимеш?"
  
  
  "Ти не розумієш", - сказав Римо. "Він їх не знає. Що синанджу пам'ятає, так це те, хто платить за рахунками. Мабуть, ми завдали їм удару приблизно півдюжини століть тому. Навіть не питай. Він не знає."
  
  
  "Мій власний син", - сказав Чіун.
  
  
  "Бідна ти людина. Що за звір він".
  
  
  "Все гаразд", - сказав Чіун.
  
  
  "Мені шкода. Спочатку я недооцінив тебе, бо ти зробив сексистське зауваження. Мені шкода. Я думаю, що ти чудова людина. І я думаю, що твій син невдячний".
  
  
  "Вони все ще мисливці за головами", - сказав Римо, тепер дивлячись на берег річки. Він їх бачив. І вони йшли за човном. Він просто чекав першої стріли, коли Чіун описував анксітлгірі: вони були щасливим народом, порядним, чесним і люблячим, можливо, з деякими племінними звичаями, які не здалися б знайомими білим.
  
  
  Франциско Браун знав їх лише як Гірі. Раніше він купував у них голови. Вони були нечесними та брехливими, а також порочними. Але вони любили золото. Вони любили розплавляти його, а потім поливати улюблені речі для прикраси. Деякі з цих улюблених речей опинилися у бранців, яких вони зробили рабами.
  
  
  Гірі вітали місіонерів. Їм подобалося їсти їхню печінку. Дорожня бригада, яку захищала бразильська армія, намагалася збудувати шосе через територію Гірі. Їхні вибілені кістки стали окрасою для волосся жінок племені гирі.
  
  
  Франциско Браун знав, що якось він знайде застосування таким порочним і ненадійним людям. У той день у Ла-Хойя, Каліфорнія, коли він виявив, що цю пару неможливо зненацька застати навіть з великої відстані в морі, він знайшов нішу Гірі.
  
  
  Франциско знав, що йому треба відволіктися. І найкращим відволіканням у світі був воїн Гірі. Поки пара боролася з отруєними стрілами та списами гирі, Франциско прибирав їх.
  
  
  Питання було в тому, як доставити двох чоловіків і одну жінку в жалюгідний клаптик джунглів.
  
  
  Відповіддю був Джеймс Брюстер, людина, яку, як він знав, вони переслідуватимуть. А транспортним засобом була жінка, яка переслідувала його, Консуело Боннер. Вона довіряла Франциско. І навіть якщо вона не довіряла, Франциско довіряв тому, що її бажання до нього було досить сильним, щоб подолати будь-яку настороженість.
  
  
  Це був спосіб, яким він зазвичай використовував її вигляд.
  
  
  Знаючи, що вони підуть за ним, він спустився за день до цього і пройшов через нудотний ритуал покупки Гірі. Комахи перетворили його світлу шкіру на болісну червону пляму. Тепер згорів навіть репелент.
  
  
  Він акуратно розклав невелику купку золота на краю джунглів і сів. Це показало гирі, що вони можуть убити його будь-коли. Це також свідчило про те, що золото було подарунком. Якби це було все, що від нього вимагалося, ці потворні маленькі чоловічки зі стрижками, схожими на перевернені миски, убили б його, як тільки з'їли б закуску.
  
  
  Але Браун знав, що в них на думці. Протягом півгодини маленькі чоловічки з луками та стрілами, з кістками в носі, нишпорили по його галявині. Перший забрав золото. Другий із них забрав золото у першого. Третій та четвертий забрали його у другого. Четверо з них були мертві і гнили в джунглях, перш ніж хтось зрозумів заговорити з ним.
  
  
  Португальською він сказав їм, що можна отримати дуже багато золота. Набагато більше, ніж та невеличка купка, що він дав їм сьогодні. Він сказав, що заплатить цим золотом за все, що вони зможуть награбувати у трьох людей, які незабаром піднімуться вгору притокою Гірі. Вони припливуть човном. Один був би жовтою людиною, інший білим чоловіком та одна біла жінка.
  
  
  Кому, запитали вони ламаною португальською, дістануться печінка і голови людей?
  
  
  Він сказав, що вони можуть залишити їх собі. Він просто хотів те, що було у людей, і, в обмін, він заплатив би вдесятеро більше золота, яке він запропонував як простий подарунок.
  
  
  Франциско знав, як працює їхній розум. По-перше, вони подумали б, що він неймовірний дурень, коли відмовився від кращих частин жертв. По-друге, вони припустили б, що у трійці мало бути з собою набагато більше золота, ніж він пропонував заплатити; інакше навіщо йому взагалі платити? І по-третє, вони планували вбити трьох, залишити собі найкращі частини, забрати їхнє золото, а потім також забрати золото, запропоноване Франциско.
  
  
  Для Гірі це була надійна схема.
  
  
  Для Франциско це був спосіб остаточно знищити людей із неймовірними здібностями. Коли сотня людей випускала сотні маленьких отруйних стріл, Франциско робив три хороші точні постріли. Тоді він міг би полетіти з цієї пахви планети і з тріумфом повернутися до Харрісона Колдуелл.
  
  
  Коли Франциско почув кашляючий двигун річкового судна, він знав, що це займе лише кілька хвилин. Ліс, здавалося, ворушився від схожих на жуків тіл гирі. Все плем'я було чуто про великий скарб і гарну здобич, яку доставлять вгору річкою. Воїни сховалися в джунглях, що височіли над вузьким закрутом річки. Деякі жінки принесли горщики для приготування їжі, старі залізні горщики, взяті у португальських торговців, які тепер, звичайно, давно пройшли через кишечник предків гирі.
  
  
  — Анксітлгірі — невинний народ, — сказав Чіун, коли корабель, пихкаючи, піднімався бурхливим брудом притоки до зарослого листя місця, крізь яке не пробивалося світло. "Вони не знають зла, але сприйнятливі до вмовлянь більш досвідчених. Вони служили древнім великим імперіям як мисливці і провідники. Хто знає, що з ними стало зараз, але колись вони були хорошими мисливцями."
  
  
  "Ймовірно, полював немовлят", - сказав Римо.
  
  
  "Ти колись здаєшся?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Я знаю його трохи довше за тебе", - сказав Римо. "Колись чув про Івана Доброго?"
  
  
  Команда не помітила листя в кущах, але Римо побачив, що вони не колишуться від вітру. Вони штовхалися дивним чином. Попереду, у точці, він відчув величезну масу людей. Щось мало статися. Він подумав про те, щоб зараз перемістити Консуело за каюту річкового судна, щоб вона була звернена обличчям до найдальшого берега.
  
  
  Але Чіун не дозволив йому це зробити. Натомість азіат підняв один палець і наказав човну пристати прямо до берега.
  
  
  "Що ти робиш, тату?" Запитав Римо по-корейськи.
  
  
  "ТСС", - сказав Чіун.
  
  
  Човен врізався у приховану масу людей. Чіун ступив на ніс, дозволивши вітру тріпати його жовте кімоно, що розвівається, маленький чоловічок, схожий на прапор, попереду.
  
  
  На березі гирі не могли повірити у свій успіх. Іноді річкові судна проходили крізь їхні стріли, і їм доводилося ганятися за ними на своїх каное. Іноді вони втрачали багато людей, штурмуючи човен. Але той зійшов на берег серед них. Деякі жінки запитали, чи зараз вони можуть розпалити вогонь для горщиків. Гірі побачили пасма білого волосся, що майоріло на вітрі. Вони дивилися, як гарна блідо-жовта тканина майорить на вітрі. Чоловіки вже планували розрізати її на смужки для пов'язків на стегнах, коли побачили, що жовта людина на носі підняла руки. І тоді гирі почули дивний звук, давній звук, звук, який вони чули лише біля своїх таборових багать за часів великих ритуалів.
  
  
  Вони почули давню мову своїх предків. Маленька жовта людина не називала їх гирі, але їх повним гордим ім'ям: Анксітлгірі. І те, що він говорив їм рідною мовою, було ганьбою. Ганьба чоловікам і ганьба жінкам, і ганьба дітям, які пішли за ними.
  
  
  «Ви пересуваєтеся лісами, як колоди, як білі. Що трапилося з мисливцями, які служили великим імперіям? обличчя від сонця? Де вони зараз?
  
  
  Анксітлгірі були так вражені, почувши, як говорять їхньою ритуальною мовою, що вони вийшли через своє укриття. Чути було, як кілька горщиків м'яко впали на лісову підстилку.
  
  
  "Хто ти?" – спитав старійшина.
  
  
  "Той, хто має пам'ять у тому, ким були анкситлгири, той, хто знає твоїх предків".
  
  
  "Більше немає потреби виконувати важку роботу наших предків. Є люди, яких треба вбивати. Жирні тварини, вирощені білими, щоб красти. Нам не потрібні такі навички", - сказав молодий мисливець.
  
  
  "Оповідання наших предків - це лише історії для дітей", - сказав інший.
  
  
  Чіун корейською попросив Римо прислухатися до того, що вони говорять. Римо відповів: Як він міг, він не знав мови - і Чіун сказав, що якби Римо вивчив усі історії Майстрів, він знав би Анксітлгірі.
  
  
  Римо відповів: Єдине, що він хотів знати про них, який напрям був проти вітру. Консуело, яка боялася всіх цих маленьких коричневих чоловічків, які тепер піднімалися з лісів, у багатьох з яких носили людські кістки, запитала Римо, що відбувається.
  
  
  Римо знизав плечима. Команда катера закрилася в каюті та зарядила зброю. Пілот у паніці увімкнув задній хід. Чіун звелів йому заглушити двигуни. Він хотів, щоб його почули.
  
  
  Він кинув виклик анксітлгірі, щоб ті послали вперед свого найкращого лучника. Він розкрив долоню.
  
  
  "Давай зараз", - сказав він тією давньою мовою. "Врази цю мету".
  
  
  І він простяг праву руку, його довгі нігті розсунулися, показуючи, що хотів, щоб лучник потрапив у центр долоні. Але лучник був голодний до золота та інших речей. Він прицілився прямо в центр блідо-жовтої тканини, що прикривала людину, що стояла на носі, того, хто кинув виклик честі всього племені.
  
  
  Коротка стріла зі свистом вилетіла з цибулі. І потрапила в ліву руку старого просто перед його грудьми.
  
  
  "Скільки тобі не вистачає, маленький черв'як?" — спитав Чіун стародавньою мовою племені.
  
  
  Лучник опустив голову від сорому і приставив ще одну стрілу до шкіряної оболонки лука. Він обережно відвів її назад, а потім вистрілив у долоню. Цією цибулею він збивав птахів, що летять. Стріла просвистіла і зупинилася там, де була долоня, затиснута в руці відвідувача.
  
  
  Чоловік упіймав його. Жінки вигукували старовинні похвали полюванню. Вони били казанами. Молодь тріумфувала. Літні люди плакали. В анксітлгірі знову прокинулася гордість. Вони могли полювати тварин, а не людей. Вони могли пишатися собою. Все плем'я, як один, почало оспівувати славу полювання.
  
  
  Франциско Браун відчув вібрації від співу, що долинають із джунглів, коли навів оптичний приціл на "Азіату" на носі. Старе обличчя повернулося до прицілу і переможно посміхнулося до перехрестя прицілу.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Команда залишалася замкненою у каюті. Консуело відмовилася залишати палубу. Римо стояв на кормі, а Чіун, тріумфуючи, підняв руки до натовпу, що виходить із джунглів. Одна з жінок принесла свою дитину, щоб вона могла торкнутися краю одягу Майстра Сінанджу, який пам'ятав їхніх предків.
  
  
  Великий мисливець упав навколішки і поцілував сандалі під блідо-жовтим кімоно.
  
  
  "Бачиш, як віддається належна повага", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не збираюся цілувати твої ноги. Давай. Давай вибиратися звідси".
  
  
  Римо постукав у каюту. Він сказав команді, що все гаразд. Але гід відмовився йти далі. "Мені все одно, скільки ви мені заплатите, я не збираюся підніматися цим притоком".
  
  
  "Ми декого шукаємо", - сказав Римо. "Якщо він піднявся, ми піднімемося".
  
  
  Гід кинув швидкий погляд у вікно, потім закопався під подушки.
  
  
  "Ніхто не піднявся нагору. Продовжувати нема рації".
  
  
  "Що щодо Брюстера? Ваша компанія відправила Джеймса Брюстера вгору річкою. Якщо він підвівся, ми зможемо піднятися".
  
  
  "Це не зовсім так", - сказав гід. "Ми зробили невелику рекламу для вашої подорожі".
  
  
  "Як ви можете просувати поїздку, в яку ми хотіли вирушити насамперед?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Ми брехали крізь зуби", - сказав гід. "Ніколи не було Джеймса Брюстера".
  
  
  Мисливець на анксітлгірі пробрався в його хатину і оглядав зуби провідника. Він узяв подушку як сувенір.
  
  
  "Я знаю, що є Джеймс Брюстер", - сказала Консуело.
  
  
  "І, можливо, інший хлопець знає, що є Джеймс Брюстер, але він ніколи не робив круїз на жодному з наших кораблів. Ми отримали бонус за розширення вашого культурного кругозору".
  
  
  "Що ви маєте на увазі під "бонусом за розширення нашого культурного кругозору"?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нас підкупили, щоб ми привезли вас сюди".
  
  
  "Хто тебе підкупив?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Людина, яка хотіла, щоб ти оцінив радості притоку Гірі. А тепер давай забиратися звідси. Цей індіанець колупається в моїй печінці".
  
  
  Чіун, почувши розмову, крикнув:
  
  
  "Він не завдасть тобі шкоди в моїй присутності. Він хороша людина. Вони всі хороші чоловіки та жінки, ці анксітлгірі".
  
  
  "Ти сказав би це про будь-кого, хто готовий цілувати твої ноги, татку", - сказав Римо.
  
  
  "Це не найгірша форма поваги", - сказав Чіун, простягаючи праву сандалі. Ліву досить належним чином вшанували.
  
  
  Римо попередив гіда, що індіанець, що стоїть над його зіщуленої фігурою, завдасть йому шкоди, якщо він так скаже. "Хто тебе підкупив?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю його імені, але у нього був дуже переконливий аргумент, щоб сказати вам, що якийсь Джеймс Брюстер піднявся вгору цим притоком. Він був красивим чоловіком. А тепер відведіть цього індіанця, будь ласка".
  
  
  "Він був блондином?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Дуже", - сказав гід.
  
  
  Консуело відвернулася від хатини і впустила голову на руки.
  
  
  "Я втягнув тебе в це. Я втягнув тебе в це, як дурне дівчисько. Довірливе, дурне, закохане дівчисько. Я зробив це".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав Чіун. Він збирався публічно визнати схилені голови сільських старійшин.
  
  
  "Він був чудовий, Римо. Найкрасивіший чоловік, якого я коли-небудь бачила. Я довіряла йому".
  
  
  "Це трапляється", - сказав Римо.
  
  
  "Він сказав, що він з NCA, агентства, яке контролює всі ядерні проекти та заводи в країні. Він мав хороші документи. Він хотів знати, де ти був весь цей час".
  
  
  "Я його десь бачив", - сказав Римо.
  
  
  "Але я бачив розклад рейсів. Я побачив ім'я Брюстера, який прямував до Ріо. Я двічі перевірив номери паспортів. Його там було. Я знаю, що він прямував до Ріо".
  
  
  "Я міг бачити, як він прямує в Ріо, але не в цю вигрібну яму. Давайте перевіримо Ріо".
  
  
  "Це таке велике місто. Ми нікого не знаємо".
  
  
  "Ми можемо покликати на допомогу. Ти просто маєш знати, як бути дружнім", - сказав Римо. Нижче річкою від берега відійшов швидкісний катер з дуже світловолосим чоловіком за кермом. Він підняв бризки на висоту цілого поверху, прямуючи вниз по притоці Гірі до Ріо. Чіун бачив, як Римо спостерігав за човном.
  
  
  "Ми ще не йдемо", - сказав Чіун. Старійшини племені готували хвалебний танець, за яким підуть оди величі того, хто прийшов у жовтому одязі.
  
  
  "Гідний народ, - сказав Чіун, - гідний тих, хто знає історію синанджу".
  
  
  "Пристойно, якщо тобі подобається, коли тобі вилизують ноги у джунглях", - сказав Римо. Тепер він говорив англійською, і Чіун теж. Консуело слухала, зачарована. Вона не могла пропустити масу людей, які її обожнюють. Хто ці чоловіки? І чому вони були на її боці?
  
  
  "Історії розкажуть вам про народи. Вони розкажуть вам, хто вони і хто ви. Історії навчать вас виживати".
  
  
  Консуело запитала Римо, що то за історії. "Чарівні казки", - відповів Римо.
  
  
  "Я бачив, що трапилося з Гірі. Це більше, ніж казки".
  
  
  “Імена правильні. Інциденти правильні. Але все інше – нісенітниця. Хороші хлопці – це ті, хто платить своїм убивцям. От і все”.
  
  
  "То ви асасини. Хіба це не незаконно?"
  
  
  "Тільки якщо ти не на тому боці", - сказав Римо.
  
  
  "Для кого ти вбиваєш?"
  
  
  "Ти не розумієш", - сказав Римо. І він залишив усе як є. Він знову повернувся до Чіуна. "Консуело тут з'їдають живцем, а твоя нога натирається. Твоя шкіра не звикла до такої кількості лестощів за один день. Давай відправимо шоу в дорогу".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун. Він двічі ляснув у долоні. "Нехай почнуться вихваляння".
  
  
  Харрісон Колдуелл переїхав із Нью-Йорка, хоча офіс залишився там. Він щодня підтримував зв'язок телефоном. Він купив двісті п'ятдесят акрів у Нью-Джерсі, осушив болото, розбив газон і збудував навколо нього великий залізний паркан. Це місце патрулювалося вдень і вночі його власними стражниками, які мали знак аптекарського глека та меча на своїх лівреях.
  
  
  Він призначив своїх власних агентів відповідальними за відділ з торгівлі зливками у Нью-Йорку. Велика розмова, звичайно, йшла про те, чому золото не подорожчало. То був улюблений метал міжнародних катастроф. Щоразу, коли загрожувала чи розгорялася війна, коли акції здійснювали дикі та божевільні вчинки, люди по всьому світу інвестували у золото. Це був єдиний товар, яким можна було торгувати будь-де. Гроші були папером, але золото було багатством.
  
  
  І все-таки, незважаючи на численні невеликі війни, численні попередження про фондовий ринок, золото залишалося стабільним. Наче хтось постійно постачав золото на міжнародний ринок, поглинаючи будь-яке божевілля через нього. Золота завжди було більше, ніж готівки, і ціна залишалася стабільнішою, ніж будь-коли в історії.
  
  
  Для такого хулігана, як компанія Колдуелла, прибуток мав бути скромним. Ніхто не купував золото, не продавав його за однаковою ціною та не заробляв гроші. І все ж у магазин надходило більше грошей, ніж будь-коли за всю його історію. Більше людей продавали у Caldwell. Більше бухгалтерів. Великі банківські рахунки по всьому світу. Здавалося, що все, що Харрісон Колдуелл хотів, він міг купити.
  
  
  Насправді єдине, чого він хотів найбільше, він не міг купити. З цим також не можна було поспішати. Був один телефонний дзвінок, якого хотів Харрісон Колдуелл, але він його не отримав. Він сказав своєму камердинеру, що його треба розбудити для цього єдиного дзвінка. Він сказав, що дзвінок буде із Південної Америки.
  
  
  Коли це прийшло, Колдуелл відпустив усіх. Він хотів поговорити наодинці.
  
  
  "Що трапилося?" - спитав Колдуелл.
  
  
  "Вони виявляються дуже винахідливими".
  
  
  "Я зробив тебе своїм мечем не для того, щоб дізнатися, що є конкуренція".
  
  
  "Про них подбають дуже скоро".
  
  
  "У великі дні двору між чоловіками відбувалися битви, щоб вирішити, хто буде чемпіоном короля, хто буде королівським мечем".
  
  
  "Тепер я подбаю про цих двох. Тепер їм нізащо не втекти. Проблем не буде".
  
  
  "Ми цінуємо ваші запевнення, - сказав Колдуелл, - але ми не можемо не пам'ятати грандіозні турніри королівської Іспанії. Це не означає, що ми не віримо у вас, Франциско. Це тільки нагадує про наше задоволення думати про такі турніри. Ти можеш уявити, що сьогодні знайдеш іншого королівського чемпіона?
  
  
  На іншому кінці дроту запанувала мовчанка. "У чому, здається, проблема, Франциско? Ми знаємо, що коли виникає проблема з королівським мечем, то незабаром виникає проблема і з королівською шиєю".
  
  
  "Вони виняткові. І вони скоро будуть виключно мертві".
  
  
  "Як ви можете дати нам ці гарантії, оскільки очевидно, що ви зазнали невдачі принаймні один чи два рази раніше?"
  
  
  "Тому що, ваша величність, вони не можуть втекти зі світу, в якому живуть. Я просто збираюся знищити їхній світ, а разом із ним і їх самих".
  
  
  "Ти радієш нас, Франциско", - сказав Харрісон Колдуелл, питаючи, як би виглядав зруйнований світ. Він також ставив собі запитання, чи не слід йому більш старанно шукати особистий меч.
  
  
  Португальський Франсіско Брауна був не такий гарний, як його іспанська, але цього було достатньо, щоб отримати саме такого інженера, якого він хотів. Чоловік мав проблеми з алкоголем, які, на щастя, не вплинули на його компетентність, але, на щастя, підірвали його моральність.
  
  
  Він продовжував дивитися на діаграми та хитати головою. "Чому б тобі просто не пристрелити їх?" - Запитав він після того, як йому заплатили.
  
  
  "Чому б тобі не закінчити діаграму того, що має бути зроблено?"
  
  
  "Стрільба добріша", - сказав інженер. І він подумав про те, на що це було б схоже для тих, хто знав би, що вони помруть, тих, хто був би безпорадний щось із цим зробити. Він зробив ще ковток.
  
  
  "Ти впевнений, що це спрацює?" - спитав Франциско.
  
  
  "Я б поставив своє життя", - сказав інженер, який працював на кількох висотних будинках на прекрасних пляжах Ріо.
  
  
  "У тебе просто є", - сказав Браун.
  
  
  Були проблеми з пошуком Джеймса Брюстера у Ріо. По-перше, американська поліція була настільки згідливою. По-друге, вони втрьох не змогли б охопити все місто, та це й не допомогло б їм, якби вони могли: якби Джеймс Брюстер залишився в Ріо, безперечно, він змінив би своє ім'я. І останнє, але не менш важливе: ніхто з них не говорив португальською, за винятком Чіуна, який відмовився допомагати, коли Консуело пояснила, що вони шукають.
  
  
  Чіун ясно висловив свої почуття в номері розкішного готелю, поки готував сувій. Настав час записати другу зустріч синанджу та анксітлгірі.
  
  
  "Переслідування злодіїв - не моя справа", - сказав Чіун, намагаючись точно відтворити кожен склад хвалебних од, щоб майбутні покоління знали, як добре синанджу знову було прийнято в особі Чіуна.
  
  
  "Можливо ми рятуємо світ від ядерного знищення", - сказала Консуело.
  
  
  І з цими словами Чіун відпустив її від себе. Консуело не знала, що вона сказала такого, що могло його образити.
  
  
  "Чому він повинен бути такий злий через порятунок світу?"
  
  
  "Бо це те, що я намагався зробити, коли я мав допомогти йому повернути скарб Сінанджу".
  
  
  "Це настільки цінно?"
  
  
  "Дещо з цього було мотлохом. Але через кілька тисяч років ви повинні зібрати деякі цінні речі. Золото, дорогоцінні камені тощо".
  
  
  "У твоїх устах це звучить банально".
  
  
  "Якщо ти їх не витратиш, що в них хорошого? Один злиток золота міг би нагодувати корейське село на сторіччя. Вони їдять рис і рибу. Іноді качку. Вони люблять качку. Але вони так і не витратили їх. Послухай, не турбуйся про це Нам не потрібно, щоб він знайшов Брюстера.
  
  
  "Але ти не говориш португальською".
  
  
  "Добролюбство долає всі бар'єри", - сказав Римо.
  
  
  Римо мав рацію. Вам не потрібен був кишеньковий перекладач, щоб знайти поліцейського, який розмовляє англійською. Ви просто схопили поліцейського і скрутили, говорячи просто і виразно англійською: "Відведіть мене до вашого командира". Не було мовного бар'єру, який не міг би подолати цей простий жест.
  
  
  Незабаром вони були на віллі командира. Жодна пристойна поліцейська кар'єра в Південній Америці ніколи не закінчувалася чимось меншим, ніж вілла. І жоден порядний громадянин не приїхав би на цю віллу вимагати правосуддя, не маючи достатньо готівки, щоб заплатити за це правосуддя. Римо, на жаль, не приніс грошей, пояснив він.
  
  
  Командир висловив жаль, але йому доведеться заарештувати Римо за напад на поліцейського, якого він тримав за шию. Ніхто не приїжджає до американської країни і не б'є поліцейського без грошей у кишені. Командир викликав охоронців. Римо взяв їхню зброю і обережно розклав її на колінах командира. Потім він показав командиру дуже цікаве північноамериканське послання. Це змушувало відчувати лопатки так, наче їх виривали з тіла.
  
  
  Його метою було покращити його настрій. Охоплений братерським коханням, командир пообіцяв почесну допомогу всіх своїх поліцейських сил. Чи не міг би гість-грінго, будь ласка, замінити свої лопатки?
  
  
  "Скажи своєму командиру, що вони все ще там", - сказав Римо поліцейському, який виконував роль перекладача. "Вони тільки почуваються так, ніби їх вирвали".
  
  
  Римо зачекав на переклад. Командир запитав, чи почесний гість може змусити лопатки відчути, ніби вони повернулися в тіло.
  
  
  "Скажи йому, коли ми знайдемо людину на ім'я Джеймс Брюстер, він почуватиметься чудово. Брюстер прилетів сюди літаком кілька днів тому, і, ймовірно, зараз у нього інше ім'я. У нас є його фотографія".
  
  
  Пошуки були дивними із самого початку. Поліцейські сили були настільки мотивовані виглядом свого зігнутого командира, що страждав, що не знадобилося ні погроз, ні винагороди, щоб мобілізувати їх. Той же детектив прокоментував, що їх надихала справедливість, зовсім як американського поліцейського "Брудний Гаррі".
  
  
  Що ще дивніше, коли поліцейські менше ніж за добу виявили втікача, ніхто нікому з них не передав конверт із готівкою.
  
  
  Вони припустили, що Римо був поліцейським. Вони спитали, як платять поліцейським в Америці.
  
  
  "З допомогою чеків від своїх урядів".
  
  
  "О, ми іноді їх отримуємо", - сказав один із детективів. "Але вони занадто маленькі, щоб їх можна було перевести в готівку".
  
  
  За даними поліції, Джеймс Брюстер тепер був Арнольдом Діасом, який жив і сховався в одному з елегантних висотних житлових будинків з видом на чудовий пляж Ріо-де-Жанейро.
  
  
  Чіун, закінчивши записувати зустріч з Анксітлгі, погодився зустрітися з Консуело та Римо. Унизу, у вестибюлі з мармуровою підлогою, Консуело зателефонувала до дзвінка, викликаючи Арнольда Діаса. Відповів голос Брюстера.
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Це ми, люба", - сказав Римо.
  
  
  Стогін, що луною рознісся вестибюлем, долинув через електроніку з висоти п'ятдесяти поверхів. Інтерком раптово вимкнувся.
  
  
  "У мене є техніка допиту, яка могла б бути трохи кориснішою з Брюстером", - сказав Римо. "Мені не подобаються хлопці, які продають уран на відкритому ринку".
  
  
  "Після того, через що ми пройшли", - сказала Консуело. "Я могла б майже погодитися з тобою".
  
  
  "Я буду дружелюбний", - сказав Римо. "Він нам все розповість".
  
  
  Ліфт обшитий панелями з прекрасного дерева, відполірованого до блиску. Там були навіть малі сидіння. Коли ліфтові, навіть швидкохідному, доводилося підніматися на п'ятдесят поверхів, це потребувало часу. Але люди, які жили в цій будівлі, не звикли до дискомфорту, яким би коротким він не був.
  
  
  Коли ліфт помчав угору, Консуело відчула, як у неї заклало вуха, ніби вона злітала літаком. Здавалося, шлунок покинув її десь біля тридцятого поверху. До того часу, як вони дісталися до п'ятдесятого поверху, у неї запаморочилося в голові, і вона відкинулася на одне з сидінь.
  
  
  Римо допоміг їй підвестися на ноги. Вони чекали біля дверей. Вона не відчинялася. Римо подивився на Чіуна. З обох боків каюти почувся гучний, потворний металевий тріск. Потім пролунав гучніший металевий тріск і глухий стукіт троса, що падає на дах ліфта.
  
  
  Консуело відчула, як шлунок підкотив до горла. Її тіло стало легким, наче його підняли, але ноги все ще стояли на підлозі каюти. Вона не могла ними поворухнути. Наче її кров вирішила текти у новому напрямку.
  
  
  Вона падала. Римо та Чіун падали. Руйнувала вся кабіна. Світло згасло. Звук скрегочучого металу заповнив кабіну. Консуело довелося перевести подих, щоб закричати. Коли вона закричала в темряву, вона ледве почула, як Римо сказав їй, що житиме.
  
  
  Вона відчула сильну долоню на одній руці та нігті на іншій. Потім вона відчула легкий тиск. Її ноги більше не торкалися статі ліфта. Вони піднімали її! І тоді здавалося, що світ звалився. Кабіна ліфта опустилася на п'ятдесят поверхів нижче, зруйнувавши дах кабіни, розхитавши сидіння, залишивши їх у темному безладді. І все ж таки Консуело відчула лише легкий поштовх. Якось двоє підняли її і себе в момент зіткнення. Здавалося, вони впали на один фут, а не з п'ятдесяти поверхів.
  
  
  Над ними, немов із тунелю темного всесвіту, з'явився єдиний промінь ліхтарика. Франциско Браун направив світло з верху шахти ліфта вниз на уламки під ним. Далеко внизу він побачив руку, що висунулась з-під уламків. Він побачив обличчя. Він спробував точно розглянути, наскільки воно було понівечене.
  
  
  Там були зуби. Він не міг сказати, наскільки глибоко вони були вибиті з рота. Але вони були оточені губами. Безперечно губами. Він придивився уважніше, намагаючись простежити за променем до мети. Він побачив, як губи піднялися з обох боків. Вони посміхалися до нього. Франциско Браун кинув ліхтар і побіг.
  
  
  Світло ліхтарика впало на таксі, коли Римо та Чіун допомагали Консуело вибратися з нього. Вона була з жахом. Вона була в люті. Вона оглянула своє тіло. Все було на місці. Все було чудово, за винятком того, що тепер вона збиралася пройти п'ятдесят поверхів до будинку Джеймса Брюстера.
  
  
  "Пішли. Ми скористаємося іншим ліфтом", - сказав Римо.
  
  
  "Ти з глузду з'їхав?" - Запитала вона.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "А ти?"
  
  
  "Нас мало не вбили, а ти хочеш скористатися іншим ліфтом?"
  
  
  "Ми показали тобі, що ти не загинеш, навіть якщо він розіб'ється, то чого ти боїшся?" - Запитав Римо.
  
  
  "Мене мало не вбили".
  
  
  "Бути вбитим - це не означає бути майже вбитим. Ти гаразд. Давай."
  
  
  "Я не піду. Ось і все. Називайте мене боягузливою жінкою. Мені все одно".
  
  
  "Хто називає тебе боягузом?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ми називаємо тебе ірраціональним", - сказав Чіун. "Не боягузливим".
  
  
  "Я не піду", - сказала Консуело.
  
  
  "Тоді я допитаю Брюстера по-своєму", - сказав Римо.
  
  
  "Давай. Що завгодно. Іди. Я не покину землю. Ні для кого. Ні для чого. Мене мало не вбили. Тебе мало не вбили".
  
  
  "Я не розумію, про що вона говорить", - сказав Римо Чіуну корейською, коли вони увійшли до працюючого ліфта. Швейцари підбігли подивитися, у чому річ. Консуело притулилася до витонченої скульптури, щоби зібратися з духом.
  
  
  Римо і Чіун натиснули п'ятдесят і піднялися на п'ятдесятий поверх, впевнені, що весь світ збожеволів. Хіба вони не показали їй, що їй навіть не потрібні гальма запобіжні в ліфті, коли вона подорожувала з ними?
  
  
  "Можливо, це я, татко", - сказав Римо. "Я божеволію?"
  
  
  "Не більше божевільний, ніж я", - сказав Чіун.
  
  
  "Так я й думав. "Майже вбитий". Вони божевільні".
  
  
  Джеймс Брюстер побачив, як відсунулися засуви на дверях. Він побачив, як планка поліцейського замку, що вклинилася в підлогу, міцна сталева планка, відігнулась назад, як англійська шпилька, коли двері відчинилися.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо. "Я поводжуся дуже доброзичливо. Я хочу бути твоїм другом".
  
  
  Джеймс Брюстер теж хотів бути друзями. Чіун залишився у дверях.
  
  
  "Обережніше", - сказав Чіун.
  
  
  "Про що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це золото прокляте", - сказав Чіун, киваючи на кулон на шиї Брюстера.
  
  
  Римо подивився ще раз. Кулон здавався досить звичайним, один із тих золотих прямокутників з тавром буліоніста, на цьому був відтиснутий аптекарський глечик і меч.
  
  
  "Це всього лише кулон", - сказав Римо.
  
  
  "Це прокляте золото. Не торкайся до нього. Якщо ти пам'ятаєш історію про Майстра Го..."
  
  
  "Що? Давай. Я думав, ти справді щось бачив", - сказав Римо. Він підійшов до Джеймса Брюстера, який сидів за столом між ним і Римо. Брюстер намагався втримати стіл між ними, але був надто повільним. Римо наздогнав його при першому випаді і потис руку на знак дружби. Потім він вивів Брюстера на балкон і висловив своє замилування виглядом.
  
  
  Він вказав на чудовий пляж у п'ятдесяти поверхах під ними. Він вказав рукою, яка все ще тримала Джеймса Брюстера. Він вказав на балкон.
  
  
  Потім він пояснив свою проблему висить людині. Джеймс Брюстер нелегально перевозив Америкою смертоносну речовину. Цю речовину можна було використовувати для виготовлення бомб, бомб, які могли вбити мільйони людей. Навіщо Джеймсу Брюстеру робити такі антисуспільні вчинки, як це?
  
  
  "Мені потрібні були гроші".
  
  
  "Хто тобі заплатив?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю. Гроші щойно були переведені на мій рахунок".
  
  
  "Хтось, мабуть, зв'язався з тобою".
  
  
  "Я думав, це законно".
  
  
  "З безіменними людьми, які вносять великі суми на ваш рахунок?"
  
  
  "Я думав, що нарешті розбагатів. Мені потрібні були гроші. Будь ласка, не кидай мене".
  
  
  "Хто наказав вам переправляти уран дивними маршрутами?"
  
  
  "Це був просто голос. З ядерної агенції".
  
  
  "І ти не спитав, хто це був?"
  
  
  "Він сказав, що гроші подбали про те, ким він був. Мені потрібні були гроші".
  
  
  "Для чого?"
  
  
  "Я був за кермом минулорічної машини".
  
  
  "Ти знаєш, скільком мільйонам людей ти наразив на небезпеку? Ти знаєш, що може зробити одна атомна бомба?"
  
  
  "Я не знав, що вони збиралися використати уран для бомб".
  
  
  "Для чого ще вони могли б використати вкрадений уран?"
  
  
  "Можливо, вони хотіли заснувати свою власну електричну компанію", - сказав Брюстер. На той момент Римо більше не хотів бути його другом і перестав тиснути руку. Коли Джеймс Брюстер залишав повітряний простір балкона, Римо зірвав з його шиї кулон. Консуело побачила, як тіло впало на майданчик перед будинком. Він приземлився, як мішок з водою, з єдиним гучним ляпасом. Римо і Чіун прибули на місце події миттю пізніше. Римо насвистував.
  
  
  "Ти сказав, що будеш доброзичливий. Ти вбив його заради інформації. Ти вбив його".
  
  
  "Я не вбивав його".
  
  
  "Що ж ти тоді зробив?"
  
  
  "Я перестав бути його другом", - сказав Римо.
  
  
  Чіун йшов за кілька кроків від Римо. Тепер він відмовлявся йти поруч із ним.
  
  
  "Золото прокляте", - сказав Чіун.
  
  
  Римо показав Консуело кулон. "Ось. Подивися на це".
  
  
  "Це золото. Золотий кулон", - сказала вона.
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. "Дурна маленька дрібничка".
  
  
  "Це прокляте", - сказав Чіун.
  
  
  "Зараз ви отримаєте свій перший урок із чудових історій синанджу. Переконайтеся самі, наскільки вони точні. Майстер тут каже, що цей маленький шматочок золота проклятий. Оскільки якийсь Майстер тисячу років тому сказав, що якийсь вид золота проклятий, рішення написане на камені. Вибачте, гарний папір. Жодних обговорень. Без причини. Воно прокляте. Крапка. Він навіть близько до мене не підходить".
  
  
  Чіун відмовився навіть дивитися на таку непокору. Він відвернувся від Римо. Римо демонстративно повісив кулон собі на шию.
  
  
  В аеропорту Франциско Браун побачив, як його останній план випарувався, коли пара увійшла. Якби вони побачили його, він ніколи не зміг би занести сумку з вибухівкою до їхнього літака. Для будь-якого іншого сховатися за касою було досить добрим прикриттям. Він сумнівався, що з цими двома вони будуть його. Можливо, цього разу вони вб'ють його. Було обмеження на те, скільки разів він міг схибити.
  
  
  Вони прибули раніше, ніж він думав, і тепер всього за п'ятдесят ярдів від них біла людина йшла з Консуело Бонер. Біла людина не могла не помітити його на такій відстані. Браун відсунувся у кут за стійкою, чекаючи останнього ходу. Можливо, він просто покине сумку і втече. Можливо, він кинув би сумку в дівчину, і, можливо, вони спробували б її врятувати. Можливо, він потрапив би в ціль. Усі "можливо", яких він намагався уникати все своє професійне життя, прийшли до нього, коли білий і дівчина підійшли ближче. І чудово чоловік його не побачив. Жодного впізнавання. Жодної смертоносної посмішки. Нічого.
  
  
  Чоловік підійшов до каси, купив три квитки до Вашингтона, округ Колумбія, а потім попрямував до виходу на посадку. Азіат слідував за ним на великій відстані, який, безперечно, бачив Франциско Брауна.
  
  
  Азіат трохи посміхнувся і махнув єдиним пальцем, показуючи, що Франциско слід піти. Франциско поспішно залишив аеропорт, але не назавжди. Франциску Брауну здалося, що щось змінилося. Щось змінилося у білій людині, що пробудило в ньому інстинкт убивці. Він відчував, що тепер він може мати добрий шанс прикінчити хоча б одного з них. І якщо він міг отримати одного, чому не двох?
  
  
  Вони зробили для нього те, чого він ніколи не міг би зробити для себе. Вони розділилися, щоб він міг атакувати їх одного за одним. І щось змінилося в одному з них. Вперше відколи він став мечем Харрісона Колдуелла, Франциско Браун усміхнувся.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Чіун не полетів би поруч із Римо. Він сидів у задній частині літака. Римо помахав підвіскою перед Консуело.
  
  
  "Тепер, як ви ставитеся до історій майстрів синанджу?"
  
  
  "Я припускаю, що з ними пов'язана якась нісенітниця. Я не знав".
  
  
  "Ти думаєш, символи можуть проклинати?" Він провів великим пальцем по аптекарській посудині та мечу, викарбуваному в золоті.
  
  
  Консуело похитала головою.
  
  
  "Я також", - сказав Римо. Він відчув, що літак набирає висоту із надто великим стиском для комфорту. Він озирнувся на Чіуна. Чіуна, здавалося, це не турбувало, і він просто відвернув голову.
  
  
  "Тобі не потрібно було плескати вухами в ліфті там, у Ріо", - сказала Консуело.
  
  
  "Хіба ні?" - Запитав Римо. "Я не пам'ятаю". Він відчував втому, хоча ще не настав час йому потребувати сна. Можливо, це були задушливі джунглі чи хвилювання на висотці. Можливо, це був літак. Можливо, це була одна з тих фаз, які він так часто відчував, стаючи синанджу, один із тих короткочасних фізичних зривів, які приходили до нього, як погані сни, перш ніж він зробив ще один гігантський крок уперед у досягненні сонячного джерела всіх людських сил .
  
  
  З іншого боку, мабуть, це була їжа з літака. Він з'їв те, чого зазвичай не торкався, щось на кшталт сендвіча з маслом.
  
  
  Консуело задрімала, коли згасло світло. Римо теж задрімав. Коли вони пролетіли над зоною Панамського каналу, Римо сказав: " Дай спокій, татку".
  
  
  І довгі нігті, що примостилися над кулоном, повільно відсунулися.
  
  
  Франциско Браун бачив це. Це було небагато. Але тоді й він мав небагато. Щось змінилося в білому, і цієї різниці могло бути достатньо, щоб убити його. Оскільки команда розділилася, коли вони, здавалося, були в аеропорту, це могло б стати його шансом. Він не мав інших. Він ненадовго подумав про те, щоб відступити від цього, покинути Харрісона Колдуелла.
  
  
  Але якими були його реальні можливості? Здійснював хіти за кілька тисяч доларів то тут, то там, поки одного разу з ним не трапився нещасний випадок? Скільки вбивць закінчили люди, які уклали контракти, а потім не захотіли платити? Скільки заплатили так само чудово, як Харрісону Колдуелл?
  
  
  Якби він мав хоч найменшу частку шансу, Франциско Браун не відмовився б від своєї служби Харрісону Колдуеллу. І тепер у нього, здавалося, була не лише ця частка, а й величезна перевага. Перевагою було те, що він знав, куди їм усім доведеться вирушити. Шансом було те, що він побачив у аеропорту. Він побачив момент відволікання. Він уловив той момент, коли зрозумів, що може вбити людину. І вперше він побачив це в особі білого.
  
  
  Азіат, звичайно, запобіг спробі вибуху, помітивши його. Але це було гаразд речей. Одному старому, можливо, було б легше.
  
  
  І ось Франциско відлетів назад в Америку з планом, останнім відчайдушним планом, який, за іронією долі, тепер може мати найкращі шанси спрацювати.
  
  
  Знаючи, куди їм зрештою доведеться вирушити, у Вашингтоні він представився директору Агентства з ядерного контролю.
  
  
  Перше, що сказав цей чоловік, було:
  
  
  "Не тут. Що ти тут робиш? Містер Колдуелл сказав, що тебе тут ніколи не побачать. Забирайся звідси".
  
  
  Шляхетний чоловік підбіг до дверей свого кабінету, щоб зачинити їх. Він не хотів, щоб його секретарка зазирала. Його звали Беннет Вілсон. Його тіло тремтіло, коли він говорив. Його очі були темними і благаючими.
  
  
  "Колдуелл сказав, що ти ніколи не прийдеш сюди. Ти не повинен був приходити сюди. Що б ти не зробив, передбачалося, що це буде зроблено за межами агентства, тому нам не обов'язково тебе знати".
  
  
  "Але я тут", - сказав Браун. "І в мене погані новини. Співробітник служби безпеки із заводу в Маккіспорті прямує до вас. Дайте їй день чи два. Вона буде тут".
  
  
  "Чому тут? Її робота у Маккіспорті", - сказав Беннет Вілсон.
  
  
  "Вона, здається, думає, що хтось дістався одного з її диспетчерів. Вона, здається, думає, що він брав хабарі за відправку урану в невідомі місця призначення. Вона думає, що коли вона знайде ту людину, яка переконала диспетчера відправити уран у незнайомі місця, вона вирішить свою проблему”.
  
  
  "Це шахрайська брехня".
  
  
  "Джеймс Брюстер зізнався їй".
  
  
  "У чому він може зізнатися? Він нічого не знає. Він просто маленький жадібний диспетчер. Він не знає, хто за цим стоїть".
  
  
  "Йому не потрібно було говорити їм, хто за цим стоїть. Люди, які полюють за тобою, просто прокладають собі шлях прямо трубою, поки не дістануться людини, яку шукають".
  
  
  "Колдуелл знає, що ти тут?"
  
  
  "Я тут, щоб подбати про його ворогів. Прямо зараз його вороги – ваші вороги. Ваші вороги – його вороги". Голос Брауна був рівний.
  
  
  "Вірно. Ми разом. Ми разом у цьому. І ми блефуватимемо, щоб вибратися. Вони нічого не зможуть нам зробити. Ми оточимо себе пам'ятками. Ми проводитимемо збори. Ми зустрічатимемо їх до смерті. Я працюю на уряд Сполучених Штатів тридцять. років.Я знаю, як зупинити просування вперед у чому завгодно без жодної причини”.
  
  
  "Вони уб'ють тебе, - сказав я. Вони не збираються намагатися звільнити тебе".
  
  
  "Це правильно - вони не могли мене звільнити. У них немає повноважень".
  
  
  "Але у них є повноваження переламати тобі кістки. Або висмоктати мозок із твого черепа. Вони знищать тебе", - сказав Браун. Що такого було в урядовцях, ставив він питання, що робило їх виключно непрозорими, ніби єдиною реальною проблемою в їхньому житті була недоречна записка?
  
  
  Беннет Вілсон на хвилину замислився. Браун мав рацію. Смерть була гіршою, ніж перепризначення чи слухання у департаменті. У таких справах завжди є шанс на апеляцію. Останнім часом він не чув, щоб хтось оскаржив смерть, хоча в Біблії була згадка про це. Але, звичайно, жодна урядова ухвала не охоплювала нічого подібного.
  
  
  "Мертв, наприклад, тіло остигає і його ховають?" - спитав Беннетт.
  
  
  "Такого роду мерці", - сказав Браун.
  
  
  "Що ми збираємося робити?"
  
  
  "Ми збираємося вбити їх першими".
  
  
  "Я ніколи нікого не вбивав", - сказав директор Агентства з ядерного контролю. Він озирнувся на фотографії електричних схем та атомних відходів, які прикрашали його кабінет, та додав: "Спеціально".
  
  
  "Ти не збираєшся нікого вбивати. Все, що я хочу, щоб ти зробив, це був готовий, коли вони прийдуть сюди".
  
  
  "За мною? Вони прийдуть за мною?"
  
  
  "Просто води їх по колу деякий час, щоб я міг робити те, що маю", - сказав Браун.
  
  
  "Ви маєте на увазі давати їм часткову і вводить в оману інформацію? Посилати їх вгору, вниз і по колу, збиваючи з пантелику безглуздим бюрократичним жаргоном?"
  
  
  "Щось подібне до цього", - сказав Браун.
  
  
  "О", - сказав Вілсон. "Я думав, ви хотіли чогось особливого. Якщо підійде звичайна державна політика, чому ви прийшли сюди і ризикнули скомпрометувати мене?"
  
  
  "Тож попроси своїх людей повідомити мене, коли вони прибудуть".
  
  
  "Ти ж не збираєшся вбивати їх тут, правда?" Вілсон тримався за серце. Тіла були найскладнішими речами, які можна було б пояснити на державній службі. Вони майже завжди вимагали розслідування.
  
  
  "Ні", - сказав Браун, намагаючись заспокоїти чоловіка. “Я просто хочу спостерігати за ними через монітори. Я просто хочу, щоб ви стежили за ними. Тут нічого не станеться. І до тебе нічого не повернеться, якщо, звісно, ти не створиш проблем”. І Браун пояснив, що проблемами буде все, що завадить його місії.
  
  
  Менше ніж через день Консуело та двоє чоловіків зареєструвалися за стійкою безпеки NCA. Телевізійні монітори зафіксували їх. Браун спостерігав за трійцею із безпечної кімнати. Двоє чоловіків сперечалися не так часто, але азіат тримався все далі. Консуело вела їх від відділу до відділу, завжди виставляючи вперед свою саму непохитну ногу. "Тут відбувається якесь приховування", - сказала Консуело. "Я збираюся докопатися до суті". "Вірогідність цього невелика", - подумав Браун. Вона навіть не помітила монітор. Тільки Азіат, здавалося, кинув на камери другий погляд.
  
  
  Брауну довелося визнати, що директор був висококваліфікованим фахівцем. Він не став перешкоджати. Він не став ухилятися. Натомість він наказав надати допомогу офіцеру безпеки з Маккіспорту. Допомога означала, що чотири людини були у неї на побігеньках, і доступ до всіх файлів.
  
  
  Для чотирьох людей їй довелося заповнити адміністративні форми. І файли, які вона отримувала, не припиняли приходити. Директор завалив її інформацією.
  
  
  Білий чоловік позіхнув. Азіат розлютився від цього. Браун, звісно, не бачив того, що бачив Чіун. Він також не розумів корейської.
  
  
  "Коли ти востаннє позіхав?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я не зніматиму кулон", - сказав Римо.
  
  
  "Це проклято. Це вбиває тебе".
  
  
  "Я не вмираю", - сказав Римо. "Я прямо тут і дуже навіть живий".
  
  
  Консуело запитала, про що вони сперечаються. Коли Римо сказав їй, що це ще кулон, вона порадила йому зняти його, якщо це так турбує Чіуна. Але Римо відмовився. Він повинен був жити з Чіуном, а не з нею, і якщо він здасться зараз, то ніколи не почує кінця про те, як він має прожити своє життя за розповідями майстрів Сінанджу.
  
  
  День видався важким для Римо. Він відчув задуху в кімнаті і помітив, що його тіло не справляється з цим. Муха сіла йому на зап'ястя, і він не помітив, доки не побачив її.
  
  
  Він нічого не їв. Він нічим не дихав. І все-таки його тіло здавалося роздутим і млявим. Тепер він був досить досвідчений, щоб хоч якось прикрити його від Чіуна. Він знав, чого хотів старий: різкіших рухів, відсутності грації, нерівного дихання. Він міг прикидатись деякий час.
  
  
  Він знав, що його тіло настільки добре налаштоване, що може очиститись від чого завгодно. І воно зробило б це набагато краще без розголосу Чіуна.
  
  
  Чіун тримався все далі й далі, доки не перестав заходити навіть у кілька кімнат.
  
  
  Двері вдарили Римо в плече.
  
  
  "Перепрошую", - сказав охоронець, входячи до кімнати.
  
  
  "Все гаразд", - сказав Римо.
  
  
  Це було все, що Франсіско Брауну треба було знати. Він бачив, як цей чоловік рухався так повільно, що не зміг ухилитись від дверей. Те, що зробило цю людину невразливою, більше не було з нею. Тепер він міг убити білого. Йому не знадобилася б жодна зброя на відстані чи ліфт, що опускається на поверх п'ятдесятьма поверхами нижче. Він міг би зробити це ножем.
  
  
  Настав сутінки, і більша частина Вашингтона розійшлася додому. Коли Консуело, Римо та Чіун пішки пішли з штаб-квартири NCA, старий азіат залишився за кілька кварталів позаду.
  
  
  Браун тримався подалі від Орієнтала, повільно наздоганяючи білого. Тепер було легко зробити. Ніч була теплою. Білий відганяв москітів від його руки. Браун витяг з кишені куртки великий мисливський ніж із чорної сталі. Цей ніж був моїм старим другом. Скільки разів на початку свого життя він відчував, як хороша тепла кров його жертви струмує по ручці? Скільки разів він відчував, як ціль здригається? Вторгнення стали завжди було несподіванкою. Завжди лунало здивоване бурчання, навіть коли вони бачили, що це наближається. Коли він примостився позаду Уайта та Консуело, він майже відчув приємне відчуття леза, встромленого в серце. Потім, коли ніж майже благав про горло крові білого, Франциско підійшов на відстань витягнутої руки і схопив білого за шию, відтягуючи його назад. Римо відчув, як його тягне назад, і він упав на тротуар. Він побачив, як ніж наближається до горла, але не зміг перехопити руку. У розпачі він викинув руку у бік леза.
  
  
  Але рука рухалася не досить швидко. Це було схоже на кошмар зі сну, де якась велика тварина переслідувала його, а він не міг рухатися досить швидко. Вже кілька днів нічого не здавалося правильним, але він знав, що робити, він знав, що має робити його тіло. На жаль, все, що в нього були, – це свинцеві руки та ноги.
  
  
  Тим не менш, він міг відчувати рухи, якась тренованість, яку не можна було втратити, здавалося, оволоділа ним, і тупа нога сама собою перемістилася в ніж. Римо впав назад, вдарившись головою. Перед його очима спалахнули тьмяні вогні. Лезо ножа знову опускалося.
  
  
  "Це він", - закричала Консуело, падаючи на руку з ножем. Римо знову вдарив ногою, а потім, використовуючи якусь давно забуту м'язову силу, завдав удару. А потім завдав ще один. І ще один, удар кулаком у красиве біляве обличчя, і, нарешті, ніж виявляється в його власних руках і він встромляє його прямо в грудну кістку.
  
  
  Змучений Римо задихався на тротуарі. Чіун нарешті прибув.
  
  
  "Ганьба", - сказав він. "Ніколи не думав, що доживу до того дня, коли ти стиснеш кулак і вдариш їм когось".
  
  
  "Ця людина напала на нас".
  
  
  "І він майже вижив, щоб розповісти про це. Я наклав на тебе руки, Римо, якщо ти не прибереш це прокляте золото".
  
  
  "Справа не в золоті, чорт забирай".
  
  
  "Ти вб'єш себе. Тіло, яке я тренував, розум, який я сформував, навички, які я дав, все буде втрачено через твою впертість".
  
  
  "Маленький батько, я погано почуваюся. Я не знаю чому. Але одне я знаю точно. Твої розмови мені не допомагають. Просто дай мені руку, допоможи встати і дай мені спокій".
  
  
  "Я сказав тобі, що з тобою не так", - сказав Чіун.
  
  
  "Давай. Допоможи мені".
  
  
  "Ти повинен сам переконатися, що я правий".
  
  
  "Я відчуваю, що вмираю, а ти говориш про дурні прокльони".
  
  
  "Чому ти вмираєш?"
  
  
  "Ти, напевно, знаєш, чому мені так погано, але ти просто хочеш довести свою точку зору".
  
  
  Римо похитав головою. Падіння було болючим.
  
  
  "Віддай мені кулон. Я міг би забрати його зараз, але я хочу, щоб ти знав, чому ти віддаєш його мені".
  
  
  "Я знаю, що ти вибиваєш мене з колії".
  
  
  "Тоді убий себе, проігнорувавши попередження майстрів синанджу", - сказав Чіун і, змахнувши своїм квітчастим кімоно, повернувся і пішов геть. Консуело допомогла Римо піднятися на ноги.
  
  
  "Він блефує", - сказав Римо. "Він знає, що зі мною не так, але він не скаже. Він такий".
  
  
  "Ти справді здається іншим", - сказала Консуело.
  
  
  "Яким чином?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти більше не такий неприємний".
  
  
  "Ти теж?" - Запитав Римо.
  
  
  "Давай. Я допоможу тобі одужати".
  
  
  "Так", - сказав Римо. "Я почуваюся на п'ятнадцять років молодше".
  
  
  "Я думав, ти сказав, що почував себе жахливо".
  
  
  "Це було те, що я раніше відчував".
  
  
  Вона обняла його за талію та допомогла йому спуститися з мосту. Він порадив їй залишити труп там. "Щойно ви залучаєте поліцію, у вас виникають проблеми".
  
  
  "Але нас можуть звинуватити у вбивстві".
  
  
  "Довірся мені".
  
  
  "Я довіряла йому", - сказала Консуело. "Він намагався нас вбити".
  
  
  "І я врятував тебе, люба. То кому ж ти збираєшся довіряти?"
  
  
  "Я сподіваюся, ти маєш рацію, Римо. Але що буде з Агентством з ядерного контролю? Ми повинні комусь повідомити про це".
  
  
  "У мене для тебе погані новини", - сказав Римо, беручи себе до рук. "Ми і є той самий хтось".
  
  
  "Хто ти?"
  
  
  "Неважливо. Просто повір мені на слово. Поки що більше нічого не спрацювало".
  
  
  "Чому я маю вірити тобі на слово?"
  
  
  "Бо всі інші намагалися вбити тебе", - сказав Римо.
  
  
  Гарольд У. Сміт, через приховані контакти організації, організував створення спеціального рахунки для підрахунку кількості викраденого збагаченого урану. Це була приблизна оцінка, але надійна. Весь збагачений уран, який використовується легальними джерелами, порівнювався з усім, що було зроблено. Різниця полягала в тому, скільки було вкрадено.
  
  
  Президент назвав це першим значним показником масштабів проблеми. Але того дня, коли президент зателефонував до санаторію Фолкрофта, щоб запитати, скільки бомб можна виготовити з дефіцитного урану, Гарольд Сміт дав йому найважливішу інформацію з усіх. "У тоннажах?"
  
  
  "У тому, яка частина міста може бути зруйнована".
  
  
  "Хто б не вкрав уран, він міг би виготовити достатньо бомб..." - сказав Гарольд Сміт, роблячи паузу, щоб зробити кілька позначок у блокноті, - "щоб знищити східне узбережжя та острови аж до Сент-Луїса".
  
  
  Наприкінці президентської промови виникла пауза. "Уран пішов за кордон?"
  
  
  "Жодних вказівок на це, сер", - сказав Сміт.
  
  
  "Отже, ви вірите, що це все ще у Сполучених Штатах?"
  
  
  "Я думаю, ми не знаємо, сер".
  
  
  "Отже, ви кажете мені, що в нас було вкрадено достатньо урану, щоб зруйнувати більшість наших великих міст, і ми гадки не маємо, що з ним трапилося? Я маю на увазі, як вони можуть вивезти це з країни, не задіявши мільйон і один детектор? Це те, що я хочу знати”.
  
  
  "Я не думаю, що вони можуть".
  
  
  "Тоді уран тут".
  
  
  "Ми цього не знаємо, сер".
  
  
  "Що ти знаєш? Я маю на увазі, я хочу, щоб ти зрозумів, що ти - останній притулок країни. Що роблять ці двоє особливих?"
  
  
  "Вони цим займаються, сер".
  
  
  "Було б непогано, якби вони дісталися до того, як півкраїни злетить у повітря".
  
  
  "Я думаю, вони близькі".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  "Бо вони виявили ймовірне джерело".
  
  
  "Що я хочу знати, то це як уран може бути вкрадений у нас так, щоб Агентство з ядерного контролю не знало, куди він подівся".
  
  
  "Я думаю, що вони це зробили. Вони поки що очолюють список підозрюваних".
  
  
  "Але що вони з цим роблять? Вони мають весь уран, який ми виробляємо".
  
  
  "Можливо, вони продають це".
  
  
  "Щоб підірвати нас усіх? Вони підуть разом із рештою нас".
  
  
  "Я не знаю, сер, але я думаю, що ми досить близькі до з'ясування".
  
  
  "Це перша хороша новина, яку я отримав із цього приводу", - сказав Президент.
  
  
  Гарольд В. Сміт повернувся у своєму кріслі обличчям до пустельних просторів протоки Лонг-Айленд, видимим через одностороннє скло його кабінету.
  
  
  "Так, сер", - сказав він. Президент повісив слухавку. Сміт глянув на годинник. Напередодні, коли Римо та Чіун повернулися до Америки, відбувся короткий контакт. Римо повідомив про NCA. Сміт запитав, чи потрібна Римо якась резервна інформація. Римо відповів, що ні. Він відчував, що це може перешкодити.
  
  
  Це, звісно, означало більше тіл. Сміт майже піддався спокусі сказати йому, щоб він зачекав на додаткову інформацію. У таких місцях було так багато тіл. Але цифри були надто зловісними, щоб їх ігнорувати. Все, що він сказав, було: "Добре".
  
  
  І він попросив передзвонити, щоби переконатися в успіху. Він назвав час. Він не знав, де вони будуть. Чіуну нещодавно сподобалася ця система. Це дало йому можливість знищити телефони, які не працювали.
  
  
  За словами Римо, Чіун найбільше ненавидів у телефоні, так це нахабних слуг дроту, які відмовлялися надавати йому повагу. Він назвав американську телефонну систему "гніздом образливих паразитів". Він мав на увазі, звісно, операторів.
  
  
  Коли Сміт пояснив, що раніше система працювала дуже добре, Чіун вимагає розповісти, що сталося.
  
  
  "Хтось вирішив це виправити", - відповів Сміт.
  
  
  "І він був обезголовлений?" Запитав Чіун.
  
  
  "Ні. Це був суд. Суд суддів, який ухвалив рішення".
  
  
  "І вони були обезголовлені?"
  
  
  "Ні. Вони судді".
  
  
  "Але що ви робите, коли судді чинять неправильно, коли вони створюють такий підлий клубок паразитів, які не соромляться ображати і вішати трубку, які грубі та дурні?"
  
  
  "Нічого. Вони судді".
  
  
  "О, імператор Сміт, хіба ти не імператор чи скоро ним станеш?"
  
  
  Це було звичайне питання вихідців зі Сходу, які ніколи не зналися на демократії чи законах. Дім Сінанджу раніше мав справу лише з королями та тиранами, і Чіун не вірив, що щось ще існує.
  
  
  Отже, на запитання Чіуна не було реальної відповіді, яка б когось кудись навів.
  
  
  "Я не такий. Я таємно працюю на уряд. Наш президент був би найближчим до імператора".
  
  
  "Тоді він може обезголовити їх?"
  
  
  "Ні. Він просто президент".
  
  
  "Тоді ці судді, які видають закони, ні перед ким не підзвітні".
  
  
  "Деякі з них", - сказав Сміт.
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Чіун, але пізніше Сміт дізнався від Римо, що Чіун запропонував і Римо, і Чіуну піти працювати до суддів, бо вони були справжніми імператорами країни. Римо сказав йому, що судді – це не імператори. Чіун тоді запитав, хто ж керує країною, і Римо пояснив, що не впевнений, чи справді хтось керує.
  
  
  Римо передав це як свого роду жарт, сміючись. "Це не смішно", - сказав Сміт Римо. "Я думаю, Чіуну слід дізнатися, на кого він працює і чому".
  
  
  "Я сказав йому, Смітті, але він просто не прийме цього. Він не може повірити, що чи не краще повісити чиюсь голову на стіну як приклад, ніж ходити потай, намагаючись нікому не дати знати про твоє існування. І іноді я думаю, що він правий."
  
  
  "Що ж, я сподіваюся, що твоє навчання не так сильно змінило тебе".
  
  
  Саме це Сміт сказав Римо. Але іноді, потай, пізно вночі, коли він теж зневірявся у своїй країні, навіть Гарольд В. Сміт ставив питання, чи не правий Чіун. Він подивився на свій годинник.
  
  
  Другого числа задзвонив телефон. То був Чіун. Як Чіун міг так точно визначати час без годинника, було ще однією загадкою для Гарольда В. Сміта.
  
  
  "О великий імператор", - почав Чіун, і Сміт зачекав, поки ллється низка вихвалянь. Чіун ніколи не почав би розмови без традиційних похвал, що створювало проблему для Сміта. Директор був змушений пояснити Чіуну, що спеціальні лінії скремблер не слід використовувати протягом тривалого часу. У міру збільшення використання зростала і ймовірність того, що недобросовісні вороги матимуть змогу розшифрувати повідомлення. Чіун неохоче погодився використати коротку форму привітання. Тепер він міг вимовляти свої дифірамби за сім хвилин.
  
  
  Сміт подякував йому за дзвінок і попросив поговорити з Римо. Чіун ніколи не був такий гарний у передачі того, що відбувалося, тому що, що б не відбувалося, за словами Чіуна, це відбувалося для того, щоб збільшити славу Сміта.
  
  
  "Рімо пішов своїм шляхом. Ми можемо лише поспівчувати йому".
  
  
  "З ним все гаразд?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Він відмовився вшанувати пам'ять Майстрів".
  
  
  "О, я думав, це щось серйозне", - полегшено сказав Сміт.
  
  
  "Це дуже серйозне питання".
  
  
  "Звичайно. Як просувається все інше?"
  
  
  "Більш нічого немає, я повинен з сумом сказати, з глибокими жалю".
  
  
  "Так, але як просувається проект?"
  
  
  "Приречений", - сказав Чіун.
  
  
  "Будь ласка, з'єднай мене з Римо".
  
  
  "Його тут немає. Я не з ним. Я не підійду до нього близько".
  
  
  "Так, добре, він збирається зареєструватися?"
  
  
  "Хто знає, на яку неповагу він здатний, о милостивий".
  
  
  "Де я можу встановити з ним контакт?"
  
  
  "Я можу дати вам номер телефону. Як ви знаєте, тепер я знайомий з вашими телефонами та їхніми таємницями".
  
  
  "Добре, яке це число?"
  
  
  "Код міста, який описує область, але не конкретне розташування телефону, починається зі знаменитої цифри два. Потім за нею слідує найкрасивіша з цифр і найзагадковіша - нуль. Але ось, подивися ще раз - тут знову з'являється цифра два, і це код місцевості”.
  
  
  "Отже, ви у Вашингтоні, округ Колумбія", - сказав Сміт.
  
  
  "Твоя хитрість не знає кордонів, милостивий", - сказав Чіун. І він продовжував номер за номером, поки у Сміта не був не тільки номер телефону мотелю, в якому зараз знаходився Римо, а й номер кімнати.
  
  
  Він подякував Чіуну і набрав номер. Йому не подобалися телефони на комутаторах, але шифратор міг виключити доступ комутатора до лінії, як його з'єднували з Римо. Якщо це не спрацює, Римо завжди може передзвонити.
  
  
  Сміт набрав номер мотелю та зняв номер. Відповіла жінка.
  
  
  "Рімо там?" - спитав Сміт.
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Я друг. З'єднайте його, будь ласка".
  
  
  "Як тебе звати?"
  
  
  "Мене звуть Сміт. З'єднайте його".
  
  
  "Він не може зараз підійти до телефону".
  
  
  "Я знаю його особисто. Він може".
  
  
  "Ні за що, містере Сміт. Він лежить на спині".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Він лежить на спині і ледве може рухатися".
  
  
  "Неможливо".
  
  
  "Я передам телефон йому. Але не розмовляйте довго", - сказала жінка.
  
  
  Сміт чекав. Він не міг повірити, що почув. "Так", - почувся голос. То був Римо. Але його голос звучав так, ніби він страждав на неймовірний головний біль. Римо не застудився. Чоловік навіть не втомився.
  
  
  "Що трапилося?" — спитав Сміт. Тільки його суворе виховання у Новій Англії, виховане сильної стриманості, утримувало його від оперативної паніки. Телефон був вологим у його руках.
  
  
  "Все в порядку, Смітті. Я стану через день чи два", - сказав Римо.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  Франциско Браун два дні пролежав у морзі Вашингтона, округ Колумбія, поки огрядний чоловік зі зляканими карими очима не попросив показати тіло. Він дуже спітнів, хоча в кімнаті було холодно.
  
  
  Коли ящик з тілом був висунутий і сіре простирадло відкинуто, оголивши світло-русяве волосся, чоловік кивнув.
  
  
  "Ви знаєте його?" - Запитав службовець морга. Тіло все ще не було пізнане.
  
  
  "Ні", - сказав чоловік.
  
  
  "Ти описав його досить добре".
  
  
  "Так, але це не він".
  
  
  "Ти впевнений? Тому що у нас не так багато схожих на цього хлопця. У нас багато чорних. Порізаних чорних. Обпалених чорних. Зламаних чорних. Чорношкірі з вулиць, із залізничних колій. Чорношкірі з кулями в них. Чорношкірі, у яких кулі проходили прямо крізь них. Не так вже й багато повністю білих людей. А цей майже такий же білий, як і всі інші."
  
  
  Беннет Вілсон з Агентства з ядерного контролю відвернувся, прикриваючи носа хусткою. Він не сподівався, що все буде так погано. Але він мав бути тут. Правда, все, чого він хотів, це щоб Браун зробив свою роботу, а потім пішов із його життя. Але коли він прочитав про блондина, знайденого мертвим, він мав знати, що це не Браун. Бо якби це було так, усе це могло б якимось чином розвалитися. Люди, які могли зруйнувати кар'єру Беннетта Вілсона, як і загрожував Браун, могли бути тими, хто займався ліквідацією. І це означало найгіршу зі всіх світових трагедій. Беннет Вілсон може бути наступним. І це коштувало навіть цій агонії тут, у морзі.
  
  
  Черговий був із Південного заходу. Він був людиною похилого віку, і Вілсон був впевнений, що він отримував особливе задоволення від дискомфорту інших. Він продовжував свої жартування.
  
  
  "Деякі білі хлопці приходять із порізами. Порізані чорними. У деяких стріляли чорні. Але це інша рана. Чорні не наносили цієї рани".
  
  
  "Вибачте, можу я піти?"
  
  
  "Хіба ти не хочеш трохи поплескати його перед відходом? Він не заперечуватиме". Службовець засміявся. Він відкинув простирадло.
  
  
  "Знаєш, звідки я знаю, що це не чорне ограновування?" Вілсон подумав, що якщо він не відповість чоловікові, той може замовкнути. Він помилявся.
  
  
  "Чорний удар". Але цей потрапив у серце. Знайшов отвір у ребрах і вжик. Відправив його додому. Я не коп. Але я знаюся на вбивствах. Це зробив біла людина. Якби це зробив чорний, було б десять-п'ятнадцять порізів. Чорний відрізав би собі палець..."
  
  
  Всі останні страви Беннетта Вілсона потрапили в його хустку, коли він, спотикаючись, виходив з моргу. Він не бачив, як службовець простяг руку колезі по роботі за п'ятьма доларами винагороди.
  
  
  "Я знав, що зможу змусити його скуштувати", - сказав він.
  
  
  "Я ніколи не думав, що він піде".
  
  
  "Якщо ти досить довго ошиваєшся в морзі і тримаєш вухо гостро, ти завжди знаєш. Тепер справжні товстуни ніколи не йдуть. Їхні шлунки як залізо. І коли я востаннє бачив худого, я не можу згадати. Але ці м'ясисті, просто пухкі, схожі на те, як лопаткою протикають стиглі сливи. Бах. Клопай. Щоразу діставай носову хустку”.
  
  
  Беннет Вілсон відкинув хустку і, спотикаючись, вийшов на липке нічне повітря Вашингтона. Він не був настільки наляканий, щоб втратити голову і блукати вулицями. Він був настільки наляканий, що зателефонував до Харрісона Колдуелла.
  
  
  Секретар містера Колдуелл сказав йому, що містер Колдуелл буде проінформований про це десь цього місяця.
  
  
  "Це надто відчайдушно для цього. Я впевнений, що він хоче поговорити зі мною. Вілсон. Беннет Вілсон".
  
  
  "У якому відношенні?"
  
  
  "Я можу обговорити це лише з ним особисто".
  
  
  "Містер Колдуелл нічого не обговорює особисто".
  
  
  "Що ж, тоді безособово скажіть йому, щоб він безособово відправив когось у Вашингтон для впізнання трупа дуже світловолосого чоловіка, який його знав".
  
  
  Харрісон Колдуелл отримав повідомлення наступного дня, коли дворецький подавав сніданок на дуже високому ліжку, а секретарка сиділа біля його ніг. Він був настільки приголомшений, що перестав називати себе ми.
  
  
  "Я в це не вірю", - тихо сказав він.
  
  
  "Це правда, ваша величність", - сказав секретар.
  
  
  "Так, я вважаю, це так", - сказав Колдвелл. Він відпустив дворецького та секретаря і вибрався з ліжка, розсипавши часточки грейпфрута та колотий лід, якими вони були покриті, на простирадлі з монограмою. Срібна ложка з його аптекарською монограмою безшумно впала на килим із глибоким ворсом. Він підійшов до вікна. На багато миль навколо всі чудові ліси належали йому. Стражники біля воріт належали йому. Декілька конгресменів були його. Вілсон з NCA був його. Як і деякі дуже важливі правоохоронці.
  
  
  Нині він мав більше золота, ніж у Англії. Він міг купити все, що завгодно у світі. І він міг втратити це через цих двох чоловіків.
  
  
  Його першим спонуканням було найняти більше охоронців. Але це було б не більше, ніж показухою проти цих двох. Франсіско Браун, людина, яка пережила випробування, яке забрало так багато життів, людина, яка була його мечем, була мертвою. І його закінчили двоє особливо небезпечних людей, котрі шукали причину втрат урану для американського уряду. Що вони робитимуть, коли знайдуть Колдуелла? Він був упевнений, що врешті-решт вони це зроблять.
  
  
  Харрісон Колдуелл того ж похмурого ранку свого життя усвідомив, що весь світ біля його ніг, за винятком двох чоловіків, які збиралися відібрати в нього все це.
  
  
  У той момент він відчув, що справді став королем, бо усвідомив, що все його багатство та влада давали йому лише ілюзію того, що йому допомагають. Він мав тільки те, що було завжди. Він сам.
  
  
  Це, звісно, було дуже важливим. Він мав ту саму хитрість, яка зробила його першим у своїй сім'ї за стільки століть, хто повернув собі те, що належало їм. Він мав проникливість, яка допомогла йому позбутися дайверів і подбати про останній алхіміки. В історії його сім'ї не було нічого, що могло б підготувати його до складності проблеми, що виникла. Але він мав одну перевагу: він усвідомив, наскільки по-справжньому самотній і вразливий.
  
  
  Того ранку Харрісон Колдуелл відмовив у вході камердинеру, дворецькому, особистому секретареві, навіть деяким конгресменам, яких він запросив сьогодні на приємний обід у колі друзів. Він міряв кроками кімнату, нічого не їв. Але надвечір він знав, що йому треба робити. Спочатку він мав з'ясувати, хто ці люди. Доти він спотикатиметься, як сліпий, очікуючи, що його зб'є вантажівка. По-друге, йому доведеться знайти найбільший меч у світі.
  
  
  І обидві ці речі, якими б важкими вони не здавалися, були можливі, бо він був найбагатшою людиною у світі. Він мав невичерпний запас єдиного металу, який всі за всіх часів вважали грошима.
  
  
  І в нього були воля, хитрість та історія, щоб використати це. Він був набагато небезпечніший, ніж будь-який Колдуелл протягом століть.
  
  
  Він зробив дружній дзвінок Беннетту Вілсону до Вашингтона.
  
  
  Вілсон був упевнений, що за ним полює весь світ. "Мої телефони можуть прослуховуватись", - сказав він.
  
  
  "Ви дійсно думаєте, що ми дозволили б такому статися? Ви думаєте, ми пройшли такий довгий шлях, щоб допустити щось подібне?" - спитав Колдуелл. Його голос був заспокійливим, погладжуючим, наче він розмовляв з дитиною.
  
  
  "Ну ж, ну ж, наш хороший друг Беннетт, ти думаєш, ми не знаємо цих речей? Ти думаєш, ми коли-небудь наражемо тебе на небезпеку?"
  
  
  "Він прийшов прямо до мого кабінету. Прямо сюди. Я бачив його живим, і він запевнив мене..."
  
  
  "Наш дорогий Беннетт, не турбуй себе. Приїжджай до нас у Нью-Джерсі і позбав себе від турбот. Дозволь мені втішити тебе у скрутну хвилину".
  
  
  "З нами все гаразд, ми... Я маю на увазі вас і мене... сер... ваша Високість?"
  
  
  "Звичайно. Ти маєш піднятися сюди і дозволити нам поговорити. Ми можемо тебе заспокоїти".
  
  
  "Ти думаєш, нас повинні бачити разом? Враховуючи все, що відбувається і таке інше?"
  
  
  "Тут немає нікого, хто не хотів би бачити тебе, хто не хотів би влаштувати тебе зручніше. Ходімо, дозволь нам розвіяти сумніви та тривоги, які мучать тебе, добрий друже", - сказав Колдуелл.
  
  
  Беннет Вілсон почув ці слова, коли сидів у в'язниці свого офісу, охоплений жахом. З одного боку, був Вашингтон, де він схоплювався під час кожного телефонного дзвінка, впевнений, що це буде якесь слідче агентство, яке виявило, що він накоїв. З іншого боку, був заспокійливий голос чоловіка, який сказав, що він тільки хотів заспокоїти Беннетта.
  
  
  Деякі люди отримували впевненість від пляшки чи нюхання білого порошку. Беннет Вілсон отримував її від людини, яка мала бути його другом. Чому? Ця людина була в цьому навіть глибшою, ніж Беннетт. Саме він у всьому розібрався. Він зазначав, яких диспетчерів слід підкупити, і навіть вибирав маршрути для вантажівок.
  
  
  Беннет Вілсон був лише бідним державним службовцем, який припустився помилки. Звичайно, Харрісон Колдуелл захистив би його всіма грошима, які були в розпорядженні цієї людини.
  
  
  Вілсон ще більше заспокоївся, коли побачив, де і як жив Колдуелл. Металевий паркан навколо його маєтку тягнувся на багато миль. Біля воріт стояла охорона. Слуги доглядали газони та чагарники і розносили підноси навколо цієї масивної будівлі з цегли та мармуру, розташованої на широкій галявині. То був замок. І в цьому замку Харрісон Колдуелл, безперечно, був королем.
  
  
  Коли Беннет Вілсон побачив горду постать, що сидить на схожому на трон стільці з високою спинкою, Вілсон впав на коліна, щоб поцілувати запропоновану руку.
  
  
  "Ваша величність", - сказав Беннет Вілсон.
  
  
  "Беннетт. Наш добрий, славний Беннетт", - сказав Кейдвелл. "Встань. Підійди. Розкажи нам про свої проблеми".
  
  
  "Людина, яку ви послали, мертва. Я ходив у морг. Бачив її сам. Вони сказали, що це не був нещасний випадок. Його вбив професіонал".
  
  
  "І кому ти розповів про це?" - спитав Колдуелл.
  
  
  "Ти".
  
  
  "І що?"
  
  
  "Ніхто. Мілорд, ви думаєте, я б хотів, щоб хтось ще знав про ці речі? Мені взагалі не слід було вплутуватися в цю справу. Якби моїй дочці не треба було вступати до спеціального коледжу... Я ніколи не думав, що займатимусь вбивствами. Я просто допомагав американському виробнику”. Тепер Вілсон плакав.
  
  
  "Беннетт. Беннетт. Беннетт. Будь ласка. Не турбуй своє серце".
  
  
  "Я так боюся", - сказав Беннетт, стискаючи руки. Він більше не міг контролювати своє тіло. Сльози текли вільно. "Вони прийшли. Ті, хто був на заводі у Маккіспорті. Ті, чиї фотографії ти мені дав. Вони прийшли з жінкою."
  
  
  "Яка жінка?"
  
  
  "Директор служби безпеки Консуело Бонер".
  
  
  "А вона знає?"
  
  
  "Ні. Ваша людина сказала, що подбає про них. Натомість вони подбали про неї".
  
  
  "У звітах згадуються ці двоє?"
  
  
  "Хто ще це міг бути?"
  
  
  "Багато людей, Беннетт. Багато людей. Можливо, це зробили ті, кому ти сказав, що прийдеш сюди".
  
  
  "Я нікому не говорив. Моя дружина навіть не знає, де я. Ти думаєш, я захотів би комусь розповісти?"
  
  
  "Але, звичайно, ти мав комусь довіритися. Що таке світ без близького друга?"
  
  
  "Я навіть не хотів впускати вашу людину в свій офіс. Але він сказав, що ви послали його. Тепер він мертвий. Вони вбили його. Вони збираються дістатися до нас. Вони це зроблять. Я знаю це".
  
  
  "Що тобі потрібно, то це трохи хорошого вина. Ми розіллємо його самі, своїми руками".
  
  
  Харрісон Колдуелл повів тремтячого чоловіка у великі винні льохи маєтку. Там була особлива пляшка, якою вони збиралися поділитися, яку Харрісон Колдуелл берег якраз для такого моменту, саме для такого друга.
  
  
  "Знаєш, Беннет, ми самотні. Ми знаємо небагатьох чоловіків, яким можемо довіряти. Але ми знаємо, що можемо довіряти тобі".
  
  
  "Ви можете. Усі ви", - сказав Вілсон.
  
  
  "Але ми знаємо, що ви, мабуть, поділяли ці неприємності принаймні зі своєю дружиною". Колдуелл оглянув пляшку у тьмяному світлі. Замість штопора Колдуелл використовував маленький тонкий кинжал з прикрашеним дорогоцінним камінням навершием, щоб вийняти пробку. Він був обережний, щоб не розгойдувати темну пляшку надмірно. У хорошого вина завжди є осад. Якби його подали йому, йому б дали відстоятися, а потім декантували, а вино, що залишилося, налили в графін для подачі в келихи. Але вони були просто друзями тут, у підвалі, і що означала спільна пляшка, дещо каламутна, між друзями?
  
  
  "Повірте мені, ваша величність. Я дуже потайлива людина. Я все своє життя працював на уряд і нікому не довіряю".
  
  
  Колдуелл передав йому пляшку. Вілсон похитав головою. "Я не хочу пити, сер".
  
  
  "Ти боїшся вина?" - спитав Колдуелл.
  
  
  "Ні. Ні. я довіряю тобі". Беннет Вілсон знову мало не плакав.
  
  
  Колдуелл тепло посміхнувся йому, обійняв Вілсона за плечі, а потім на доказ зробив великий ковток вина. Усміхаючись, він простягнув пляшку Вілсону.
  
  
  Побачивши, як Колдвелл п'є, Вілсон подумав, що це має бути безпечно.
  
  
  "Не те щоб я не довіряв вину... або вам, ваша величність. Просто тут так темно... а винні льохи викликають у мене підозри".
  
  
  Колдуелл нічого не сказав, але кивнув Уілсону, щоб той пив. Вілсон узяв пляшку обома руками і зробив великий ковток, повертаючи пляшку назад. Потім він упустив пляшку. Його рука, здавалося, не могла зімкнутися з предметами надто добре. Удар пляшки об підлогу пролунав глухо. Як і звук удару його голови об підлогу.
  
  
  Він запитував себе, як у нього з'явився такий вид на кам'яну стелю і чому, якщо він упав, він не відчув болю. Його руки були там, але нерухомі. Як і ноги. Потім його Величність Харрісон Колдуелл виплюнув повний рот вина на тіло Беннетта Вілсона разом із залишками таблетки, яка нейтралізувала смертельну дію отрути. Навіть невелика кількість рідини, що потрапила до рота, може вбити.
  
  
  Вино було отруєне, подумав Вілсон. Це була дивна думка, щось на зразок невиразного далекого подиву, яке насправді більше ні до чого не мало стосунку. Ніщо з того, про що він думав, не мало особливого відношення до чого. Його тіло оніміло і було закінчено. І він був певен, що піде разом із цим. А потім він ні в чому не був певен. Він взагалі ні про що не думав.
  
  
  Колдуелл провів язиком по рукаву, щоб переконатися, що отруєне вино випадково не було проковтнуте. Він прополоскав рота, а потім повідомив місцевому коронеру, якому платили за маєток, що людина померла від серцевого нападу в його підвалі. Він навіть промовив слова по літерах для коронера. У розслідуванні не було б потреби.
  
  
  Він навіть подбав про похорон, помістивши тілесне тіло колишнього голови Агентства з ядерного контролю під платаном, де, якщо труна з часом згниє, тіло могло б допомогти живити дерево.
  
  
  Зв'язок між Харрісоном Колдуеллом і ураном тепер був розірваний. Це могло сповільнити двох його ворогів і навіть повністю зупинити їх. Без видимих зачіпок вони могли його ніколи не знайти. Він мав достатньо золота на деякий час. Колдуелл і синам більше не був потрібний уран негайно.
  
  
  Але він усунув жалюгідного Вілсона не для того, щоб сидіти склавши руки і жити за рахунок свого золота. Він прикінчить своїх ворогів. А із золотом у людини була вся необхідна сила, якщо вона добре використала свій розум.
  
  
  Йому треба було працювати із двома речами. По-перше, Брауну кілька разів не вдавалося вбити їх, і, по-друге, вони вбили його. Отже, вони були особливими, що перевершували середнього найманого вбивцю.
  
  
  Якщо золото було владою, то знання було кермовим колесом, яке спрямовувало його. І Харрісон Колдуелл отримав би саме те, що йому було потрібно. Він хотів знати все про першу невдачу Брауна, невдачу, яка принесла смерть ісламським лицарям у Маккіспорті. Харрісон Колдуелл знав, що для того, щоб переписати історію своєї сучасної монархії, йому доведеться розпочати з самого початку.
  
  
  Він з'ясував, що у дрібних злочинців Брауна була зброя, яка виявилася марною проти якоїсь машини. Ця машина дробила кістки під величезним тиском. І все ж таки навколо будинку, де були знайдені тіла, не було жодних ознак якоїсь важкої техніки.
  
  
  "Чи бачите, ці хлопці, очевидно, прямували до будинку. Це показали сліди", - сказав слідчий, якого Колдуелл найняв для розслідування вбивств. Тепер він сам тримав ситуацію у їжакових рукавицях. Коли справа стосувалася його життя, він мав дуже особистий інтерес.
  
  
  "Тепер машині довелося б рухатися разом з ними, бо вони так і не дісталися додому. Але щось настільки потужне залишило б сліди на самому ґрунті. Але цього не сталося. Тамошня поліція вважає, що це був один із них."
  
  
  "Один із чого?"
  
  
  "Одне із дивних убивств, про які повідомляють у центральний офіс у Вашингтоні".
  
  
  "Щоб убивцю можна було вистежити?" - спитав Колдуелл. На ньому був простий діловий костюм, він не сидів у кріслі з високою спинкою та уважно слухав.
  
  
  "Я не знаю", - сказав слідчий. "Не здалося важливим".
  
  
  Колдуелл повністю вислухав звіт, подякував чоловікові, а потім найняв когось ще.
  
  
  Цього разу це була детективна агенція від узбережжя до узбережжя. Він сказав їм:
  
  
  "В Америці відбуваються свого роду вбивства, про які поліція повинна повідомляти в центральний офіс. Здається, що на землі розгулює дивна сила. Він не залишає слідів і вбиває з механічною силою. Тепер передбачається, що кожне поліцейське управління повідомляє про подібні вбивства в якій- ні центральний офіс у Вашингтоні. Не надавай цьому великого значення, але з'ясуй, що відбувається з цими звітами. Куди вони потрапляють. Хто діє відповідно до них.
  
  
  "Містер Колдуелл, неможливо провести загальнонаціональне розслідування без величезного розголосу. Це неможливо. Це має вийти назовні".
  
  
  "Тоді просто дізнайся про Маккіспорт. Нещодавно там сталося вбивство. Півдюжини чорношкірих. До речі, я плачу за швидке обслуговування".
  
  
  Агентство повернулося за день. Ситуація зі звітами про спеціальні вбивства була такою. У шести місцях, включаючи Маккіспорт, поліцейські повідомили про вбивства дивного роду. Це було частиною національного плану. Вони мали звітувати перед спільним комітетом, сформованим ФБР та секретною службою.
  
  
  "І де знаходиться цей комітет?" - спитав Колдуелл. Перед ним лежав блокнот.
  
  
  "Радій, що ви запитали. Це найважливіша частина нашого розслідування. І, знаючи, що ви хочете зберегти конфіденційність, ми не стали цього робити".
  
  
  "Чому ні?"
  
  
  "Бо комітет не має адреси. Це комп'ютерний термінал, до якого мають доступ поліцейські управління".
  
  
  "Це не пояснює, чому ти не став займатися цим далі".
  
  
  "Одне з вбивств, цього разу в Юті, було скоєно братом мотоцикліста-бродяги. Він був обурений тим, що не було вжито жодних дій, тому що всі в його департаменті думали, що федеральний уряд займеться цим. Отже, він перевірив їх". "
  
  
  Слідчий знову зазирнув у свої записи. "Послухайте, що сталося. Його податки були перевірені і виявили нестачу - приблизно на двадцять тисяч. Його права водія були анульовані комп'ютером. Все, що він робив або намагався зробити за участю федерального уряду, зазнавало жорстокої перевірки, і врешті-решт якоїсь агент Міністерства сільського господарства заарештував його за те, що він не повідомив про належну площу врожаю на його сімейній фермі. імені.
  
  
  "Ти добре впорався", - сказав Колдуелл.
  
  
  "Я можу бути кориснішим, якщо ви дасте мені знати якомога більше про те, чому. Чому це вас цікавить?"
  
  
  "Гарне питання. І я тобі відповім. Але не сьогодні". Коли чоловік пішов, Харрісон Колдуелл підняв слухавку.
  
  
  "Він щойно пішов. Як ти думаєш, ти зможеш очистити його кабінет?"
  
  
  "Ми займалися цим весь день".
  
  
  "Добре. Тому що зараз це важливо".
  
  
  І потім, звичайно, він зателефонував людині, яка спостерігала за людиною, з якою він щойно розмовляв. Йому здалося великою іронією, що зберегти своє багатство у безпеці було набагато складніше, ніж отримати його.
  
  
  Його також вразило, що він мав великий природний талант до недовіри та віроломства, можливо, двом найважливішим атрибутам монарха. Ти найняв бардів, щоб вони оспівували твою справедливість і милосердя, але ти зберіг свою корону своїм мечем.
  
  
  Йому, звичайно, знадобиться меч, але цей має бути вищим за бідного Франциско. Йому також знадобиться спадкоємець. Смерть була тим поворотом подій, від якого навіть Харрісон Колдуелл не зміг повністю відкупитись. Але йому довелося відкласти смерть, яку ця пара і той, хто їх послав, запланували для нього. Проблема полягала в тому, як розслідувати всі ці вбивства та вистежити джерело цієї спільної комісії, при цьому самому не стати вразливим.
  
  
  Щоб поміркувати над цією великою проблемою, він вибрав золотий басейн у своєму маєтку в Нью-Джерсі. Він поринув у теплу воду і відчув таке гладке золото під ногами та на своїй голій шкірі. Опівночі він знав. Він не розшукував би цю пару таємно. Він вистежив би їх серед білого дня. І він подбав би про те, щоб світ підтримав його.
  
  
  Харрісон Колдуелл збирався явити світові своє милосердя. І тому потрібен був бард, а сучасним бардом було рекламне агентство.
  
  
  Харрісон Колдуелл прийшов у Double Image, Inc. як філантроп.
  
  
  За його словами, він заробив багато грошей за своє життя. Він став багатшим, ніж міг мріяти. Тепер він хотів повернути частину грошей.
  
  
  "Я хочу покласти край насильству в Америці".
  
  
  Оскільки він був одним із найбагатших людей у світі, всі директори агентства думали, що це справді можливо. Вони б подумали, що розтоплення полярного льоду для змішаних напоїв всерйоз можливе, враховуючи, що ця людина була готова витратити тридцять мільйонів на рекламу.
  
  
  Арт-директори, які їли паростки квасолі та спілкувалися з космічними силами кохання, раптово відчули сильне бажання повісити будь-кого, хто чинить насильство.
  
  
  Віце-президенти, а їх було багато, тому що в рекламних агенціях вони завжди, здавалося, кишіли як таргани, всі вперше погодилися з тим, що насильство – найнебезпечніша епідемія в Америці. Від неї вимагалися ліки.
  
  
  Чого хотів Колдуелл, то це негайної реклами. Він не хотів чекати на місяць. Тиждень. Навіть дні. Його не турбувала краса рекламної кампанії. Його не турбували мистецькі достоїнства. Його хвилював бліц, який мав розпочатися завтра по радіо, в газетах і на телебаченні, кампанія з оповіщення американців про те, що їм брешуть. Америка була набагато жорстокішою, ніж здавалося. Країна страждала від сотень нерозкритих жахливих убивств. Департаменти поліції мали відзвітувати за всі смерті, від яких постраждали американці, і порушити змову мовчання.
  
  
  Адже він сам знав про шість знедолених підлітків з Бостона, які були жорстоко вбиті в Маккіспорті, штат Пенсільванія. Поліція проігнорувала їхню смерть. "Я не думаю, що ми можемо втратити наше майбутнє..."
  
  
  "Ресурси", - підказав копірайтер.
  
  
  "Так. Чудове слово. Ми наражаємо на небезпеку наші майбутні ресурси. Ми називатимемо їх ресурсами. Як ви придумали це чудове слово?"
  
  
  "Коли ти не можеш сказати нічого хорошого про групу людей, ти називаєш їх ресурсами. Як ще ти збираєшся їх називати, "людські катастрофи"? У багатьох містах є директори з персоналу. Вони відповідають за міську скорботу, систему соціального забезпечення, кримінальні елементи та так далі. Ресурси. Або співтовариство. Ви можете називати це спільнотою”.
  
  
  "Мені теж подобається це слово", - сказав Колдвелл. "Ми врятуємо співтовариство. Ми збережемо наші людські ресурси". Щоб заощадити ресурси спільноти, Колдуелл купив велику будівлю і укомплектував кожен офіс на кожному поверсі людьми, які готові записувати стільки інформації, скільки могли дати ті, хто телефонував. Коли рекламна кампанія стартувала, цілої будівлі виявилося замало, щоб підрахувати рівень насильства в Америці.
  
  
  "Просто зняття всіх скарг обійдеться вам у цілий стан, містере Колдуелл", - сказав консультант.
  
  
  "Ми повинні заощаджувати ресурси спільноти", - відповів Колдуелл.
  
  
  Ісламські лицарі Бостона, які раніше представляли проблему для поліції, стали мучениками, шісткою Бостона. Згідно з газетами, вони загинули, бо намагалися зробити Америку найкращим місцем для життя. Ніхто не потрудився взяти інтерв'ю у офіційних ісламських груп, які ніколи навіть не чули про Шістку.
  
  
  У шквалі реклами та розголосу Харрісон Колдуелл отримав саме те, що хотів. Виймаючи крихти інформації з маси непотрібних даних і чуток, робітники в будівлі Колдуелла зібрали воєдино зразок виняткового насильства екстраординарними засобами. У місця, які вважалися захищеними від будь-якого людського проникнення, таємниче проникли, їх мешканців часто вбивали або загрожували таким чином, щоб перетворити державні докази і свідчити проти навіть наймогутніших кримінальних авторитетів чи змов.
  
  
  Найкрутіші, найжорстокіші хулігани і ворожі агенти були вбиті від узбережжя до узбережжя ударами, які могли бути завдані людьми, лише машинами. І все-таки, що загадково, не було жодних слідів машин.
  
  
  Майже про всі ці виняткові вбивства повідомлялося спеціальної спільної комісії ФБР та секретної служби. І жоден із убивць так і не був спійманий.
  
  
  Харрісон Колдуелл безперечно йшов слідом будинку свого ворога. З'ясуй, хто стояв за тією спільною комісією, яка нічого не зробила, і він з'ясує, він був упевнений, хто стояв за парою, яка полювала його.
  
  
  І для цього йому знадобилися пошуки у величезному лабіринті телекомунікацій Америки, сотні детективів, комп'ютерних експертів та телефонних інженерів. Це було б найузгодженіше технологічне зусилля з часів космічного човника.
  
  
  Це не була серйозна проблема. Все, що для цього потрібно, - це гроші.
  
  
  Гарольд В. Сміт передбачав, що це станеться, бачив, як величезну кількість експертів-технологів було залучено з різних областей, і всі вони вливалися в його проект, з'ясовуючи, хто отримав дані про смерті, майже всі з яких було зроблено Римо та Чіуном.
  
  
  Сміт був певен, що це можна відстежити до нього. Електроніка ніколи не припиняла його дивувати. Існували машини, які могли визначити, чи була людина в кімнаті за кількістю тепла. Чи були пристрої для відстеження того, хто мав доступ? Він думав, що вжив додаткових запобіжних заходів для встановлення блоків. Але з усіма електронними бар'єрами завжди було електронне рішення.
  
  
  Він почував себе дуже вразливим і дуже самотнім в офісі, спостерігаючи за гігантською тварюкою, яка готова прийти за ним.
  
  
  І Голіафом, який стояв за цим, був Харрісон Колдуелл, людина, яка не відзначалася громадянською чеснотою до цієї кампанії. Чи переслідував Колдуелл злі цілі чи ні, Сміт сказати не міг. Але його треба було зупинити. З ним треба було домовитись. Римо міг зробити це найкраще.
  
  
  Римо не реєструвався протягом останніх кількох днів. Завдяки щасливому випадку Сміт зв'язався з ним у тому самому мотелі. Йому пощастило. Римо досі там.
  
  
  Погана новина полягала в тому, що Римо був мертвий. "Що?"
  
  
  "Він просто перестав дихати. Він не хотів лікаря. Йому не потрібна була допомога. Він відмовлявся від неї, аж до кінця". Це від жінки, яка жила з ним у тій кімнаті.
  
  
  "У нього є пульс?"
  
  
  "Я не знаю, як виміряти пульс".
  
  
  "У тебе є дзеркало?" — спитав Сміт.
  
  
  "Що ти хочеш, щоб я зробив із дзеркалом?"
  
  
  "У тебе є такий?"
  
  
  "Кишенькове дзеркальце?"
  
  
  "Саме".
  
  
  "Так. У мене є один у сумочці".
  
  
  "Візьми дзеркало і піднеси до його носа та рота".
  
  
  "Щоб подивитися, чи накопичується в ньому волога. Це означає, що він дихає".
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  Він чекав у кабінеті, барабанячи пальцями по стільниці, питаючи, з чим вони всі зіткнулися, питаючи, чи було правдою те, що деякі люди говорили про зірки. Це була надто велика невдача, щоб не викликати якусь іншу силу.
  
  
  Здавалося, минула вічність, перш ніж вона повернулася. Нарешті вона розмовляла телефоном.
  
  
  "Він мертвий", - схлипнула вона.
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Сміт, звісно, був божевільним. Чіун завжди знав це, але спробував розсудити його.
  
  
  "Так, ти сказав мені, що він мертвий. І що я можу сказати, але коли хтось відмовляється належним чином шанувати предків, він розплачується".
  
  
  "Вся організація у біді. Ти - наш останній засіб".
  
  
  "Проблема у світі полягає у відсутності поваги до предків. Поважайте предків, і ви поважатимете те, що добре і пристойно у всіх цивілізаціях".
  
  
  "Ти можеш допомогти?"
  
  
  "Могутність, сила, гідність та честь Будинку Сінанджу вічно у твоєму розпорядженні, щоб віддати славу", - сказав Гіун. Потім він повісив слухавку. Настав час побачити Римо.
  
  
  Він почув телефонний дзвінок, коли готувався покинути кімнату, яку винайняв, але не відповів на нього. Він був упевнений, що це знову Сміт.
  
  
  Біля входу в готель один із слуг будівлі поманив Чіуна. Він сказав, що хтось відчайдушно намагається до нього додзвонитися.
  
  
  Чіун припустив, що це була дівчина, у якої зупинився Римо, і зняв слухавку. Але то був Сміт. "Я думаю, що нас, можливо, відключили, і я зателефонував до вестибюлю, щоб дізнатися, чи ти вдома. Вони сказали, що ти вже виходиш. Послухай, у нас проблема. Я не можу говорити цим телефоном. Ти можеш знову зв'язатися". з нами по телефону?
  
  
  "З вічною похвалою за твою славу на моїх устах", - сказав Чіун і, повісивши слухавку, попрямував до дверей.
  
  
  Мотель Римо був недалеко. Це сталося раніше, ніж він очікував; але потім Римо настільки просунувся в синанджу, що було важко сказати, де синанджу закінчилося, і Римо почав, поки не став ображати. Тоді, звісно, він був білим.
  
  
  Жінка в номері мотеля Римо була у розпачі. Біля ліжка сидів лікар. Він похитав головою, знімаючи стетоскоп із грудей Римо.
  
  
  Римо нерухомо лежав на ліжку, його очі були заплющені, груди оголені, на ньому були тільки боксерські шорти. Його тіло було нерухоме. Кулон висів на ланцюжку в нього на шиї, але тепер лежав біля вуха.
  
  
  "Боюсь, вже надто пізно", - сказав лікар.
  
  
  "Прибери звідси це біле", - сказав Чіун жінці Римо, Консуело.
  
  
  "Він лікар".
  
  
  "Він не лікар. Він не знає ні інь, ні ян. Де його трави? Який вік, щоб виявляти мудрість? Йому щонайбільше сорок років".
  
  
  "Рімо мертвий", - сказала Консуело.
  
  
  "Приберіть його", - сказав Чіун. Йому обов'язково було робити самому?
  
  
  "Твій друг мертвий", - сказав лікар.
  
  
  "Ти нічого не знаєш про смерть. Що ти знаєш про смерть? Кого ти вбив навмисно?"
  
  
  "Що ж, мені доведеться подати звіт".
  
  
  Чіун відмахнувся від цього, махнувши рукою. Якщо лікар-хлопчик хотів, щоб його власна влада знала, яким великим дурнем він був, це не було проблемою Чіуна.
  
  
  Коли лікар пішов, Чіун сказав Консуело, що Римо не помер.
  
  
  "Тоді, якщо він не мертвий, у чому його проблема? Він страшенно впевнений, що виглядає мертвим. У нього немає пульсу. Він не дихає. Лікар каже, що він мертвий".
  
  
  "Його проблема впертість", - сказав Чіун. Він вказав на підвіску, що лежала поряд із вухом Римо. "Зніми це", - сказав він.
  
  
  "Що хорошого у знятті прокляття зараз?" - Запитала Консуело. Було надто пізно. Хіба цей старий азіат цього не знав?
  
  
  "Прибери це", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре. Це більше не має значення. Він був добрим хлопцем", - сказала Консуело. Їй захотілося поцілувати Римо в лоба, щоб попрощатися, можливо, прикрити його, як годиться дати труп у спокої. Натомість вона послабила ланцюжок з кулоном над його підборіддям, а потім над головою, поки кулон не опинився у неї в руках. Вона простягла його азіату, який з жахом швидко відступив. Це було швидше ніж крок. Це був рух в інший бік кімнати, і човгання, здавалося, пішло за ним.
  
  
  "Не наближай це до мене. Прибери це. Воно прокляте".
  
  
  "Та добре тобі", - сказала Консуело.
  
  
  "Геть звідси. Геть. Забери це".
  
  
  "Що мені робити? Підійти до якогось незнайомця і сказати "Ось, у тебе є золотий кулон?"
  
  
  "Геть".
  
  
  "Це, мабуть, коштує кілька сотень доларів".
  
  
  "Геть з кімнати".
  
  
  "Я не можу в це повірити", - сказала Консуело. "Твій друг мертвий, а ти більше турбуєшся про шматок золота".
  
  
  "Геть".
  
  
  "Добре. Я йду. Але я думаю, що ти здурів".
  
  
  "Лебідь завжди здається черв'яку незграбним", - сказав Чіун.
  
  
  "Це образливо", - сказала Консуело.
  
  
  "Я бачу, ми нарешті можемо спілкуватися", - сказав Чіун. Коли Консуело повернулася, вона побачила Чіуна, який сидів поруч із ліжком. Вона не могла повірити, що чула. Ось цей близький друг, якого Римо називав татком, сидів на ліжку, знущаючись з трупу Римо. "Ну, тепер ми бачимо. Я не з тих, хто каже, що я тобі це казав. Але це так. Твоя гордість привела тебе сюди. Твоя зарозумілість привела тебе сюди. І чому? Все, що тобі потрібно було робити, це слухати Вислухай з певною повагою Дім Сінанджу, який так багато дав тобі, так сильно любив тебе. Але чим ти займаєшся?
  
  
  Чіун зробив паузу, випростуючись, щоб повніше усвідомити велич перенесеного приниження. "Чи заперечую я проти того, що ти продовжував служити божевільному імператору, хоча в світі доступні по-справжньому почесні посади? Ні. Чи заперечую я, що коли все, чого я хотів, було трохи поваги, це було останнє, що ти дав. б?
  
  
  Чіун на мить зупинився і замислився.
  
  
  "Так, я заперечував проти всього цього. І ось ти тут через все це. Як справедливість нарешті перемогла над тобою! Я тобі так говорив, і ти цього заслуговуєш".
  
  
  "Як ти можеш? Це огидно", - закричала Консуело.
  
  
  "І та повія, з якою ти зв'язався. Хороша корейська дівчина була недостатньо хороша для тебе..."
  
  
  "Ти за це звільнив лікаря? Щоб прочитати лекцію тілу?"
  
  
  Чіун кинув зневажливий погляд на останню подружку Римо. Хлопець був розпусником. У цьому не було жодних сумнівів.
  
  
  "Прошу вибачення, мадам", - сказав Чіун.
  
  
  "Що ти робиш?"
  
  
  "Я говорю англійською, тому що він, можливо, на мить втратив своє добре володіння корейським".
  
  
  "Я не можу в це повірити", - схлипнула Консуело. Вона похитала головою і натрапила на стілець у кутку. "Я не вірю, що чую це".
  
  
  "Ти, позбавлений віри. Розплющ очі. Подивися тепер на кінчики пальців. Якщо ти не можеш відчути, як сутність життя повертається з силою, тоді, принаймні, відчуй тепло".
  
  
  "Я не хочу торкатися до нього".
  
  
  Чіун не став сперечатися. Він просто спритним рухом пальців до краю спідниці змусив її переміститися на ліжко. Їй довелося припинити істерику.
  
  
  "Доторкнися", - сказав він.
  
  
  "Я не хочу", - сказала вона.
  
  
  "Доторкнися".
  
  
  Вона відчула, як нездоланна сила взяла її за руку і поклала на сплутане темне волосся на грудях Римо. Тіло ще не охололо. Вона відчула, як її рука пригорнулася сильніше. У чашці її долоні, що вдавлює волосся в тепле тіло, вона відчула делікатний удар. Потім ще один удар. Потім ще. Серце билося.
  
  
  "Мій пане", - видихнула вона. "Ви повернули його до життя".
  
  
  "Я цього не робив, дурень. Жоден чоловік не може цього зробити. Цього не можу зробити навіть я".
  
  
  "Але він живий".
  
  
  "Він ніколи не був мертвий. Він дійсно вмирав, і коли він відчув, що вмирає, він відключив свої функції, щоб страждати повільніше. Це була не смерть. Це був глибокий захисний сон. Я здивований, що він взагалі зробив це адекватно. Він може чути все, що ми говоримо. Так що будь обережний. Не марнуйте йому похвали. Я вже розпестив його".
  
  
  "Я ніколи не чув, щоб ти сказав йому приємне слово".
  
  
  "Я бачив. Багато разів. Це те, що спровокувало цю зарозумілість. Ось чому мене висміюють і зневажають".
  
  
  "Коли йому стане краще?"
  
  
  "Коли я навчуся контролювати свої виховні інстинкти. Тоді він послухає".
  
  
  Очі в Римо розплющились, наче в кімнаті було надто багато сонця. Дуже повільно витягнувся палець, за ним інший, а потім розкрилася вся рука. Грудна клітка м'яко ворухнулася, і Консуело побачила, що він дихає.
  
  
  "Він повертається", - сказала вона.
  
  
  "Він ніколи не йшов", - сказав Чіун. "Якщо він послухає, то дуже скоро видужає".
  
  
  "Добре", - сказала Консуело. “Країна в небезпеці. У нас є підстави вважати, що ті, хто краде уран, – це саме ті люди, які відповідають за його безпеку. Нам нікуди звернутися, окрім як до нас”.
  
  
  "Ваша країна завжди в небезпеці", - сказав Чіун жінці. "Щоразу, коли я обертаюся, ваша країна в небезпеці. У нас є речі важливіші, ніж ваша країна. Це не єдина країна у світі".
  
  
  Римо застогнав.
  
  
  "Тихо", - сказав Чіун. "Настав твій час вислухати. Якби ти слухав раніше з повагою, ти не був би тут, ганебно лежачи на спині в номері мотелю з незнайомою жінкою".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що не збираєшся допомагати. Хоч би що він переніс, він переніс при виконанні службових обов'язків", - сказала Консуело.
  
  
  "Ні, він цього не робив. Він був покараний за неповагу. Що це за службовий обов'язок і страждання? Ти не повинен страждати, якщо ти вбивця. Передбачається, що інша людина має страждати, - сказав Чіун.
  
  
  "Отже, ви не збираєтесь допомагати Америці?"
  
  
  Чіун подивився на жінку як на божевільну. Були речі, які Римо мав зрозуміти. Він мав знати, чому золото було прокляте. Він повинен був знати історію про майстра Го і чому зняття кулона зняло прокляття з його тіла. Він мав знову правильно мислити. "Отже, ти теж не допоможеш?"
  
  
  "Я допомагаю. Я допомагаю тому, кому маю допомогти".
  
  
  "Чи знаєте ви, що вкрадений уран може підірвати тисячі та тисячі людей жахливими бомбами?"
  
  
  "Я не робив бомби", - сказав Чіун. Про що говорила ця жінка?
  
  
  "Але ти можеш зупинити їхнє створення".
  
  
  "Ким?" - спитав Чіун. Він побачив, як кінчики пальців Римо відновили функції, а регулятор функцій перемістився нагору по руках. Він помасажував плечі. Він підняв губи Римо і оглянув ясна. Добре. Гарний колір. Це не зайшло надто далеко.
  
  
  "Ми не знаємо", - сказала Консуело.
  
  
  "Тоді чому я маю нападати на когось, кого я навіть не знаю? Насильство в цій країні жахливо. Я бачив це по вашому телебаченню. Я знаю вашу країну. Випадкове насильство серед незнайомих людей, і жодного професійного вбивства серед кількох президентів, "Я знаю вашу країну, молода жінка, - сказав Чіун. Він ширше відкрив повіки Римо, щоб побачити білки. Добре. Учні теж поверталися".
  
  
  "Будь ласка", - сказала Консуело. "Рімо хотів би, щоб ви допомогли його країні".
  
  
  "Одну хвилину", - сказав Чіун, повертаючись до благаючої жінки.
  
  
  "Президент Маккінлі. Убитий. Аматорський. Джон Ф. Кеннеді. Мертвий. Ще один аматор. Ніде не потрібна оплата. Вашого президента Рейгана збив на вулиці міста хлопчик із розумом. Ще один аматор. І ви хочете, щоб цю країну врятував професійний вбивця. Ви не варті того, щоб вас рятували.
  
  
  "Рімо. Поговори з ним, будь ласка", - попросила Консуело. Але Римо не відповів.
  
  
  "Тоді я зроблю це сам. Римо, якщо ти мене чуєш, пам'ятай, що я їду до штаб-квартири NCA. Я вірю тому, що ти сказав. Я вірю, що ми єдині, хто може врятувати країну. Я хочу, щоб ти продовжував, якщо я не повернуся. Я знаю, ти теж любиш Америку. Напевно, я завжди був честолюбний, хотів довести, що я не гірший за будь-якого чоловіка. Але прямо зараз все, що я хочу зробити, це врятувати нашу країну”.
  
  
  "Ти закінчив?" спитав Чіун.
  
  
  "Так", - сказала Консуело. Тепер у її очах стояли сльози, і вона їх не соромилася.
  
  
  "Тоді закрий за собою двері, дякую", - сказав Чіун.
  
  
  "Якби Римо не почув мене і прийшов до тями, ти б передав йому, що я сказав?"
  
  
  "Звичайно, ні", - сказав Чіун.
  
  
  "А я раніше думала, що ти наймиліший", - сказала Консуело.
  
  
  "І ти теж мав рацію", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти жахливий, ти знаєш. Справді жахливий. Римо мав рацію".
  
  
  "Це він так сказав?"
  
  
  "Він сказав, що з тобою було важко".
  
  
  Чіун посміхнувся. "Я не можу в це повірити", - сказав він. Його тренер був важким. Його дідусь був важким. Але єдине, що Чіун розумів у Чіуні понад усе, це те, що з ним не було труднощів. Якщо в нього і була проблема, то це була його схильність бути надто милим. Це була проблема Чіуна. Ось де взялися всі проблеми.
  
  
  Чіун відчув, як вона повернулася на підборах і вийшла за двері. Він оглянув груди, ноги, вуха, усі меридіани тіла. Добре. Пошкоджень небагато. Єдність тіла, ритми було порушено. Але вони повернуться. Він знову стане колишнім, але цього разу Римо зустріне іншого Чіуна. Містера Славного хлопця більше не буде. Більше не дозволяй собою зневажати. Він не міг цього терпіти.
  
  
  Оскільки був опівдні, він увімкнув телевізор. Зазвичай він не дивився реклами у перервах між денними дорамами. Але в цей день він побачив рекламу, яка торкнулася його. Хтось нарешті усвідомив, у якій біді опинилася Америка.
  
  
  Американський бізнесмен звертався до нації. Він закликав покласти край випадковому насильству. Він закликав Америку зробити свої вулиці безпечними. Він закликав кожного громадянина повідомляти про жахливі акти безкарних злочинів до його інформаційної палати. У цієї людини було горде іспанське обличчя з високими рисами обличчя. Він говорив із пихатою величчю. У цій людині було щось приємне.
  
  
  Використовуючи американський письмовий прилад з грубим синім чорнилом, Чіун сів писати листа цій людині на канцелярському приладді мотеля. Це почалось:
  
  
  Містер Дорогий містер Харрісон Колдуелл:
  
  
  Ви нарешті прийшли, щоб врятувати цю нещасну країну від її ексцесів. Занадто довго Америка страждала від найманого вбивці-аматора, що порушує стандарти шляхетної професії, що вкидає вулиці в хаос.
  
  
  Якщо у Консуело Бонер і була якась думка про те, щоб спробувати звернутися за допомогою, вона відмовилася від неї, як тільки зв'язалася зі своїм заводом у Маккіспорті.
  
  
  "Краще не повертайтеся сюди, міс Бонер", - сказала її секретарка. "Вони шукають вас".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Все. Поліція, федеральна влада, NCA. Ви внесені до списку тих, хто ховається".
  
  
  "Я ні від чого не тікав, я за чимось гнався".
  
  
  "Я сказав їм, міс Бонер. Я сказав їм, що ви кращий начальник служби безпеки, який коли-небудь був на цьому заводі. Я сказав їм, що ви краще за будь-якого чоловіка. Все, що вони сказали, це те, що я повинен був повідомити їм, якщо отримаю звістку від тебе. Або мені висунуть федеральні звинувачення”.
  
  
  "Я розберуся із цим сам. Мені просто потрібні мої записи".
  
  
  "У нас їх більше немає. Усі файли були вилучені. Вони є доказами".
  
  
  "Зрозуміло", - сказала Консуело.
  
  
  Вона могла б здатися і все пояснити. Але чи повірять вони їй? Тільки якби вона мала файли, які вона залишила в штаб-квартирі, ті, що ведуть до людини, яка зв'язалася з Джеймсом Брюстером. Можливо, Брюстер не знав, хто з ним зв'язався, але в штаб-квартирі не могло бути занадто багато людей, які знали скромного диспетчера за межами заводу.
  
  
  Їй довелося б зламатися самій. Якби в неї був Римо, він міг би дістатись будь-якою кількістю способів. Ця людина, мабуть, могла б пробити стіну, коли був здоровий.
  
  
  Вона мала одну мету. Вона була одним із співробітників служби безпеки, які розробили оригінальні процедури для захисту життєво важливих файлів NCA. Вона знала, що охоронці шукатимуть, а що ні. Наприклад, піктограма допуску. Вони ніколи не перевіряли ще раз імена і навіть не порівнювали обличчя. Що вони справді шукали, то це номер.
  
  
  Консуело Боннер акуратно вирізала свій значок з контейнера, що ламінував, намалювала нові цифри, які виглядали оригінально, назвала себе Барбарою Глісон, а потім знову запечатала все це. Потім, опівдні, вона увійшла до величезних бетонних будівель NCA, ніби вона належала цьому місцю.
  
  
  Очікуючи арешту будь-якої миті, вона була майже з жахом від того, як легко було потрапити до архівного центру.
  
  
  Провівши короткий час перед апаратом для мікрофільмування, вона майже забула, що взагалі існує якась небезпека.
  
  
  Вона легко добула досьє Брюстера, побачила дату його прийому на роботу, його дострокового виходу на пенсію. Вона навіть прочитала деякі свої запити про нього. Вона запросила інформацію про всіх, хто мав якесь відношення до зниклого урану. Але по Брюстер запити просто зберігалися у файлі. До них було додано записку. Вона була датована моментом їхнього надходження. У записці йшлося: "З Брюстером все гаразд".
  
  
  Здавалося, він мав найвищі повноваження. Вона перевірила код авторизації. Коли вона побачила, хто це був, вона не могла в це повірити. То був сам Беннет Вілсон. Директор цього зборища.
  
  
  Він був тією людиною, перед якою вона збиралася прозвітувати, коли все розкриє.
  
  
  Вона зачинила файл. Охоронець дивився на неї. Щось у ній його спантеличило. Вона бачила його кілька днів тому, коли була тут з Римо та Чіуном.
  
  
  Вона вдавала, що зайнята справою. Вона перечитала ранню заяву Брюстера про прийом на роботу в уряд, начебто це був роман-бестселер.
  
  
  Що Брюстер хотів робити зі своїм життям? "Піти у відставку", - була його відповідь.
  
  
  Якби Брюстер побачив, як тонуть мати і дитина, і в нього все ще був конверт, який треба було лизати для передплати журналу, став би він:
  
  
  А. Врятувати матір та дитину, забувши про все інше?
  
  
  Б. Покладіть листа, а потім врятуйте матір та дитину, залишивши листа на потім? або
  
  
  C. Переконайтеся, що він мав правильні поштові витрати, і надайте долю матері та дитини тим, хто може бути кваліфікований, щоб допомогти?
  
  
  Брюстер вибрав З.
  
  
  Консуело підвела очі. Охоронець все ще дивився. Вона повернулася до вступного тесту Брюстера.
  
  
  Наступне питання було іншим із кількома варіантами відповідей. Що з наступного він хотів би подивитися?
  
  
  A. Останні хвилини матчу за Суперкубок закінчилися внічию 48:48.
  
  
  Б. Лебедине озеро у виконанні Королівського балету.
  
  
  Рембрандт за роботою.
  
  
  D. Годинник.
  
  
  Брюстер обрав D за один із найвищих балів, коли-небудь зареєстрованих для федеральної роботи, настільки високий, що екзаменатор сказав, що якщо і була людина, народжена для державної служби, то це був Джеймс Брюстер.
  
  
  "Ти".
  
  
  То був охоронець. Консуело підвела очі. "Так?" - сказала Консуело.
  
  
  "Дозвольте мені подивитися на вашу ідентифікаційну піктограму".
  
  
  Консуело передала його йому, переконавшись, що кінці ламінату, який вона щойно склеїла, востаннє притиснуті один до одного.
  
  
  "Хіба я не бачив тебе тут днями?"
  
  
  "Можливо, і так, я не знаю".
  
  
  "У мене фотографічна пам'ять".
  
  
  "Тоді ти мусиш мати".
  
  
  "Тоді тебе звали не Барбара Глісон. Консуело Бонер? Правильно. Консуело Бонер, служба безпеки Маккіспорту. Правильно? Правильно?"
  
  
  Консуело проковтнула.
  
  
  "Вірно", - сказала вона. Все було скінчено.
  
  
  "Я знав це. У мене фотографічна пам'ять".
  
  
  "Що ти збираєшся робити?" - Запитала Консуело. Все було скінчено. Будучи спійманою, її звинувачення тепер виглядатимуть лише як спроба захистити себе.
  
  
  "Що ти маєш на увазі, що я збираюся робити?"
  
  
  "Ви знайшли мене із сумнівною ідентифікацією".
  
  
  "Вірно. Але це не мій поверх. Я просто прийшов сюди, щоб поглянути на своє власне досьє. За законом у мене є відпустка на півдня через мою відновлювану відпустку 87-35, код перекладу 803967."
  
  
  "Отже, ти нічого не збираєшся робити".
  
  
  "Це остання частина моєї обідньої перерви. Я не збираюся скорочувати свою обідню перерву заради цього. Я не впевнений, що отримаю її назад. Не могли б ви гарантувати мені компенсуючий час для моєї обідньої перерви?"
  
  
  "Ні", - сказала Консуело.
  
  
  "Тоді забудь про це. Я просто хотіла переконатися, що мала рацію". Майже сумно вона повернула папку у файл, з якого вона її взяла. Вона ненавиділа думку, що сюди може бути так легко проникнути, навіть якщо це вона зламала. Вона намагалася щось змінити на заводі в Маккіспорті і відчувала, що значною мірою досягла успіху, за винятком крадіжок. Але що вона могла зробити, коли ними керував голова агентства?
  
  
  Коли вона збиралася йти, вона побачила "пам'ятку для всього персоналу", вивішену на стіні. Вона була від нового голови NCA. Це було повідомлення з висловленням жалю з приводу відсутності директора Беннетта Вілсона і запевненням усіх, що NCA працюватиме ще краще, поки вони шукають йому заміну. До того часу голова особисто всім керуватиме.
  
  
  Але в ньому також додавали, що тепер усе зміниться. Занадто багато співробітників просто чекали виходу на пенсію. Занадто багато хто ігнорував свої обов'язки, бо відчував, що їхня робота гарантована у безпеці. Що ж, сказав новий голова NCA, він збирався незабаром призначити когось, хто вважав ядерні матеріали надто важливими для підходу "дев'ять до п'яти". Полетять голови. Люди збиралися зробити більше, ніж те, що їх можна було звинуватити, інакше він особисто відключив би всю систему і почав з нуля.
  
  
  Попередження було про те, що робота під загрозою була твоя. І доки він не знайде заміну Вілсону, який відчував те саме, він керуватиме всім сам.
  
  
  Порятунок, подумала Консуело. Ледве стримуючи хвилювання, вона квапливо подряпала нотатки про Брюстера та Вілсона. Це було те, що, як вона сподівалася, завжди відбуватиметься з NCA. Здавалося, що для комфортних робочих місць співробітників було так багато захисту, що нічого не залишилося для урану.
  
  
  Ця людина збиралася все змінити. Ця людина послухала б її. Ця людина подбала б про те, щоб вони вистежили того, хто працював із директором. Вона була впевнена, що в системі були інші Брюстери. Вони могли б пояснити величезну кількість зниклого матеріалу, що розщеплюється.
  
  
  Вона розкрила справу і новий голова займеться наведенням порядку. Охоронець перервав свою обідню перерву, щоб сказати їй, що новий голова ніколи не приходив у саму будівлю, а працював зі свого будинку в сусідньому штаті. Оскільки це було всього за дві години їзди від Вашингтона, Консуело Бонер взяла напрокат машину. Вона просто знала, що така людина покине все, щоб почути її інформацію. Вона попрямувала північ, у Нью-Джерсі.
  
  
  Він жив у маєтку, який, здавалося, добре охоронявся. Вона знала, що маленький фальшивий значок не допоможе їй пройти через цих людей. Вона пояснила, хто вона така і чому вона тут. Вона гарантувала охоронцеві, що якщо вони отримають повідомлення, він побачить її. Охоронець не був певен.
  
  
  "Я знаю, що коли він дізнається, що в мене є, він буде вдячний тобі. Скажіть йому, що я офіцер служби безпеки одного з ядерних об'єктів в Америці, і зараз я маю докази того, що Беннет Вілсон, покійний директор, був залучений до схеми крадіжки урану.Я знаю, бо один із моїх диспетчерів допомагав йому це робити”.
  
  
  Охоронець вагався.
  
  
  "Послухайте, мене звуть Консуело Боннер, мене розшукує поліція, і я не була б тут, ризикуючи собою, якби у мене не було товару".
  
  
  "Ну..." - сказав охоронець. Він не був певен. Зрештою він знизав плечима і зателефонував до головного корпусу. Він перевірив чотирьох осіб, кожен з яких був важливішим за попередній. Консуело знала це, бо тіло охоронця ставало все більш напруженим із кожною людиною, з якою він розмовляв. Коли він повісив слухавку, він хитав головою.
  
  
  "Ти маєш рацію. Я ніколи не думав, що він побачить тебе. Але він побачить тебе прямо зараз. Просто під'їжджай прямо до найбільшого будинку, який ти побачиш, і спитай. Хто-небудь негайно відведе вас до нього. містер Харрісон Колдуелл хоче бачити". вас негайно”.
  
  
  Містер Колдуелл здавався дивним вибором для голови такого агентства. Нещодавно він був дуже багатий, жертвував величезні суми всім політичним партіям і міг би зайняти найкращу посаду посла у розпорядженні будь-якого президента. Але, як пояснив Консуело, він хотів допомогти Америці. Повернути щось за те, що він забрав.
  
  
  У нього були величні гордовиті риси обличчя, темні очі над гордовитим носом. Він сидів просто в кріслі з високою спинкою, в оксамитовій мантії, густо облямованих золотим мереживом.
  
  
  Він випив темну рідину з кубка і, здавалося, не відчував себе зобов'язаним пропонувати Консуело, хоча вона згадала, що дуже хоче пити. Колдуелл сказав, що про це подбають пізніше.
  
  
  "Це все, що я зараз знаю", - сказала Консуело. "Але я впевнена, що якщо ми продовжимо це, то знайдемо й інші. Було вкрадено багато урану. І це пояснює, чому ця людина, яка намагалася вбити моїх друзів, так легко отримала допуск. Ця людина, очевидно, була вбивцею, і все а у нього був допуск від NCA. Його звали Франциско Браун».
  
  
  "І що з ним трапилося?"
  
  
  "Ну, я думаю, рано чи пізно це мало вийти назовні, і ми захищалися. Ми прикінчили його".
  
  
  "Ми? Отже, ви працювали з іншим союзником гарного уряду. Добре, - сказав Колдуелл. "Ми маємо допомогти йому. Ми повинні подякувати йому. Саме така людина нам потрібна. Де ми можемо з ним зв'язатися?
  
  
  "Ну, це він", - сказала Консуело. "Але їх було двоє. Обидва чоловіки".
  
  
  "Ти ображений тим, що я гадаю, що вони були чоловіками".
  
  
  "Ну ... так. Я був. Вони могли бути жінками. Хоча я ніколи не бачив таких чоловіків, як вони".
  
  
  "Так, добре, ми повинні залучити їх на наш бік, чи не так?" - сказав Колдуелл. "Ми заберемо їх у того, на кого вони працюють".
  
  
  "Я не знаю, на кого вони працюють. Білий хлопець, Римо, просто називає себе одним із добрих хлопців. Я сподіваюся, зараз йому стає краще".
  
  
  "Через його бійки з цією людиною Брауном?"
  
  
  "Ні. Якась форма древнього прокляття".
  
  
  "Ви добре попрацювали для нас, міс Боннер. Ми задоволені. "Консуело" - іспанка. Чи є у вас іспанське коріння?"
  
  
  "З боку моєї матері. Кастилець".
  
  
  "Є якась благородна кров?"
  
  
  "Тільки якщо хтось ліг не на той бік матраца. Можливо, незаконнонароджена благородна кров".
  
  
  "Знаєте, ми можемо сказати", - сказав Колдуелл.
  
  
  "Агентство з ядерного контролю?"
  
  
  "Ні", - сказав Колдуелл, вказуючи на себе. "Що ж, велике вам дякую за приділений час. Тепер ви можете йти".
  
  
  "Ти збираєшся щось із цим робити?" - Запитала Консуело.
  
  
  "Ви можете бути у цьому впевнені", - сказав Харрісон Колдуелл. Консуело вивели з величезної позолоченої кімнати через вишуканий коридор, облямований масивними картинами та статуями. Позолота, здавалося, була всюди. Вона побачила один прапор заввишки тридцять футів, на якому було вишито щось схоже на золотий герб на пурпуровому оксамитовому фоні.
  
  
  Вона бачила цей герб раніше, але не могла згадати де він. Тільки коли за нею замкнули залізні ґрати, вона згадала про нього. То був аптекарський глечик на кулоні Римо.
  
  
  Грати не відкривалися. У кімнаті було темно і стояло єдине ліжко. Стіни були кам'яні. Були й інші маленькі кімнати з ґратами. То була не зовсім в'язниця. Для цього було дуже сиро. Вона була у підземеллі. А потім почали приносити тіло. Все, що вона могла розібрати, це те, що десь нагорі йшло якесь змагання, де люди вбивали себе, щоб побачити, хто найсильніший.
  
  
  У протоці Лонг-Айленд зупинився човен, і кілька людей з біноклями вказали на велику, обнесену цеглою установу. То справді був санаторій Фолкрофт.
  
  
  "Це все?" - Запитав один. Він заряджав обойму у маленький пістолет-кулемет.
  
  
  "Мабуть, це воно. Жодне злиття електронних сигналів не могло виходити звідкись ще", - сказав інженер. "Добре", - сказав чоловік з автоматом. "Скажіть містеру Колдуелл, що ми знайшли його мету".
  
  
  На одному високому кутку будівлі була кімната з дзеркалами, що відбивалися ззовні. Усередині був Гарольд В. Сміт, і він не знав, чи пощастило йому, чи не пощастило.
  
  
  Захисні системи Фолкрофта могли зчитувати будь-які сигнали, що відправляють і приймають, в радіусі двадцяти миль. І коли він сфокусував його на тому підозрілому човні в протоці, він прочитав, що хтось знайшов його і йому сказали почекати, поки не прибуде підкріплення, щоб вони могли оточити санаторій і переконатися, що ніхто не втік.
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Римо міг бачити кімнату, відчувати ліжко, відчувати свої руки і, що найважливіше, правильно дихати, дихати, щоб набути рівноваги, свого центру і себе. Але в голові у нього все ще дзвеніло, коли Чіун сказав йому сімнадцятий раз, що він не збирався говорити, що говорив йому про це.
  
  
  "Скажи це. Скажи це і покінчи з цим. У мене таке почуття, ніби по голові пройшлися наждачним папером зсередини".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Мудрий учитель знає, коли учень розуміє".
  
  
  "Скажи мені, що це зі мною створило прокляття золота, а потім дай мені спокій", - сказав Римо.
  
  
  "Ніколи", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре, тоді не кажи мені, що ти не збираєшся повторювати мені це знову. Я не хочу цього чути".
  
  
  "Добре, я розповім тобі. Я ж тобі казав", - сказав Чіун. "Але ти б послухав? Ні. Ти ніколи не слухаєш. Я казав тобі, що золото було прокляте. Але ні, ти не віриш у прокляття, навіть коли їхні секрети описані в славному минулому Сінанджу."
  
  
  "Ти маєш на увазі майстри Го та іспанське золото?"
  
  
  "Ні. Майстер Го і прокляте золото".
  
  
  "Я пам'ятаю це. Майстер Го. Хтось заплатив фальшивим чеком за день - гнилим золотом - і він відмовився його взяти. Це було близько шестисот років тому. Можливо, триста. Десь там. Чи можу я отримати склянку води?"
  
  
  "Я добуду це для тебе. Якби ти послухав мене про прокляте золото з самого початку, то зміг би видобути його сам".
  
  
  "Ти сказав, що не збираєшся згадувати про це".
  
  
  "Я цього не робив. Я сказав, що принесу тобі води. Але тобі не зашкодить ще раз процитувати Майстра Го".
  
  
  "Не зараз. Останнє, що я хочу зараз чути, це декламацію Майстрів".
  
  
  "Просто йди".
  
  
  "Але навіть Малого Вану було б занадто багато", - сказав Римо, який знав, що вся історія Малого Вану складалася рівно з двох пропозицій, тоді як на Великого Вану пішло півтора дні, якщо поквапитися. Ван Менший був майстром синанджу в дивний період історії, коли на більшій частині земної кулі встановився світ. Ця епоха називалася невдалим злиттям зірок. Оскільки, здавалося, між правителями було мінімум розбратів, Молодший Ван провів більшу частину свого життя, сидячи в Сінанджу в очікуванні повалення, нападу або появи гідного узурпатора. Коли він нарешті отримав одне прохання про послугу, виявилося, що заради неї не варто було навіть покидати село. В результаті розповіді про Меншого Ванга звучали так: "Ван був. І він цього не зробив. Це була єдина коротка фраза, яку Римо коли-небудь чув від Чіуна. Але навіть це здалося Римо приголомшливим.
  
  
  "Тоді я зроблю це, - сказав Чіун, - тому що ти повинен знати, чому ти страждав".
  
  
  Так Чіун почав розповідь про майстра Го, який вирушив на захід, до багатьох королівств Іспанії, в рік качки, за часів скромного процвітання Будинку Сінанджу. У більшості країн Європи була гарна робота через спалах громадянських воєн, але майстер Го обрав кілька миролюбного іспанського короля через надзвичайно цікаву ситуацію. Король сказав, що хоче, щоб Майстер Сінанджу вбивав ворогів, яких він ще має нажити.
  
  
  Тепер майстер Го подумав, що це може бути новим, розумнішим способом використання ассасину. Чому, спитав він себе, королі повинні чекати, поки в них з'являться вороги, перш ніж закликати ассасина? Чому б не підготуватися заздалегідь? Служити такому мудрому королеві могло принести Сінанджу лише честь і прославлення.
  
  
  Але коли він дістався двору іспанського короля і отримав аудієнцію, він дізнався, що король у відсутності конкретного ворога.
  
  
  "Кожен буде моїм ворогом, хто не є моїм другом і навіть деякі з моїх друзів стануть ворогами".
  
  
  "І як же це, ваша величність?" - Запитав майстер Го в офіційній манері іспанського двору.
  
  
  "Я повинен стати найбагатшою людиною у світі", - сказав король.
  
  
  Тепер майстер Го нічого не сказав. Багато західних королів, подібно до маленьких дітей, вважали лише своє маленьке місце і час у світі. Хоча ці королі були найбагатшими у своїх регіонах, в інших місцях було багато багатих королів, про яких жителі Заходу ніколи не чули, з коштовностями та золотом, порівняно з якими навіть найбагатші на Заході здавалися б бідними. Але, як і належить, майстер Го нічого не сказав, бо вороги імператора, а не його невігластво – ось те, що Майстер Сінанджу приходить лікувати.
  
  
  "У мене більше, ніж золота жила. У мене є жила людського розуму".
  
  
  З цими словами король наказав принести йому багато свинцевих гир, покликав до себе свого алхіміка і сказав: "Покажи цій людині зі Сходу, як ти можеш перетворювати свинець на золото".
  
  
  Тепер алхімік, справедливо побоюючись розкриття свого секрету, проводив свої перетворення на самоті. Але хоча проти більшості людей є засоби захисту, проти синанджу їх немає. Майстер легко перетворився на безмовну тінь алхіміка, щоб подивитися, чи справді ця людина може зробити золото зі свинцю.
  
  
  І він зробив, змішавши свинець із багатьма інгредієнтами. Але він також додав справжнє золото, золото, сплачене іспанським королем. І все це, як він стверджував, він зробив із свинцю. Що це означало, майстер Го не знав, доки не побачив, що алхімік отримує більше грошей, щоб зробити більше золота для короля. Гроші були, звісно, золотом. І цього разу алхімік додав ще більше королівського золота до купи, яку, як він стверджував, зробив.
  
  
  І знову алхімік отримав золото, і знову віддав назад більше, поки, нарешті, король не спустошив свою скарбницю. На всі ці гроші алхімік і злий міністр почали купувати щось цінніше, ніж будь-який скарб – вірність армії – і цього разу не повернули королю жодного золота.
  
  
  Але перш ніж міністр та алхімік змогли захопити корону, майстер Го вирушив до короля і розповів йому про план. Алхімік втік, прихопивши лише невелику частину золота та свій секрет. В подяку король заплатив Го частиною золота, виготовленого злим алхіміком.
  
  
  Але майстер Го відмовився від цього.
  
  
  "Ваша величність, це золото може бути корисним для вас, але для нас воно прокляте. Я бачив використовувані інгредієнти, і в них є щось таке, що викликає нудоту у повністю тренованого організму в найнеобхідніших його проявах".
  
  
  "Ти хочеш сказати, великий Майстер Сінанджу, який врятував корону Арагона та Астурії, який приніс мудрість твоєї пишності сюди, до нас, що це золото нікуди не годиться?"
  
  
  "Ні, ваша величність. Золото добре, тому що на нього можна купувати речі, ним можна покривати речі, його можна використовувати для прикраси та інструменту, але для нас воно прокляте".
  
  
  І король дав майстру Го хороше золото, жодне з них не було відзначено прокляттям злого алхіміка, печаткою аптекарського глечика.
  
  
  Тоді, через століття, це помітив майстер Чіун, але проігнорував імпульсивний, неповажний Римо. І таким чином упертий Римо завдав шкоди своєму тілу, бо прислухався до впливу шкідливих білих звичок замість слави синанджу.
  
  
  - Ти доповнив стару легенду, тату, - сказав Римо. До того часу, як Чіун перестав переказувати історію, він уже сидів. Він почував себе так, ніби переказ влив газовану воду в його кров. "Я думав, легенди вічні. Їх не можна переписати".
  
  
  "Я нічого не додав до історії, крім історії. Ти нічого не відчув, коли притискав кулон до себе?"
  
  
  "Я був злий через те, що мене прослуховували".
  
  
  "Будь-яка дурість, така як гнів, послаблює почуття. Хіть послаблює почуття. Жадібність послаблює почуття. Чим сильніша емоція, тим менше ми сприймаємо", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти злишся. Ти злишся весь час".
  
  
  "Я ніколи не серджуся", - сказав Чіун. "І коли мене звинувачують у подібному, у мене закипає кров".
  
  
  "Коли мені стане краще?"
  
  
  "Ти ніколи не станеш краще. Ти зла дитина, Римо. Я повинен визнати це".
  
  
  "Я маю на увазі фізично. Коли я оговтаюся від того, що в мене потрапило?"
  
  
  "Твоє тіло підкаже тобі".
  
  
  "Ти маєш рацію", - сказав Римо. "Я мав здогадатися". Він допив воду, вибираючись із ліжка. Було приємно знову рухатись, хоча йому доводилося обмірковувати кожен крок.
  
  
  "Що було в тій речовині, яку використовував алхімік? Як майстер Го дізнався, що в ній була отрута?"
  
  
  "Хіба твоє тіло не знає отрути? Тобі доводилося носити значок, як іншим, на заводі-виробнику в Маккіспорті? Вам обов'язково бачити, чи змінює це колір, щоб знати, чи отримуєте ви шкідливі есенції повітрям?"
  
  
  "Радіація. Уран. Він зробив золото з урану. Як ви думаєте, уран, який зараз крадуть, піде не на бомби, а на золото? Як ви думаєте, хтось знову відкрив цю стару формулу?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому ні?" - Запитав Римо.
  
  
  "Тому що я не думаю про такі тривіальні речі. Римо, я знову врятував тобі життя. Не те щоб я порушую це питання. Але я піднімав. І заради чого? Тебе хвилюють ці дурниці? Ми що, сторожі металів? Ми прості раби? Для чого я дав тобі Сінанджу, як не для того, щоб збільшити твою славу і Славу Будинку Сінанджу, і ось ми тут з головоломками.. Чи думаю я так? повинні залишити божевільного імператора Сміта, який ніколи не захопить трон. Ми повинні служити справжньому королеві”.
  
  
  Римо попрямував у ванну і вмився. Він часто це чув. Тепер, коли його мало не вбили, він чутиме це частіше.
  
  
  Задзвонив телефон. Чіун зняв слухавку. Рімо міг сказати, що то був Сміт. Були кольорові запевнення у вірності, грандіозні вихваляння мудрості Сміта, а потім він повісив люльку помахом руки, наче троянду урочисто поставили відпочивати у позолочену вазу. Але цього разу Чіун сказав щось дивне.
  
  
  "Ми повісимо їхні голови на стінах Фолкрофта і будемо вічно звеличувати їхній біль як твою славу", - сказав Чіун Сміту.
  
  
  "Що відбувається, тату?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нічого", - сказав Чіун. "Не забудь промити ніздрі. Ти дихаєш через них".
  
  
  "Я завжди промиваю ніздрі. Хто ті люди, з якими ми маємо це робити?"
  
  
  "Ніхто".
  
  
  "Але ти сказав, що ми повісимо голови на стіни. Чиї голови?"
  
  
  "Я не знаю, про що говорить Сміт. Він божевільний".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Ніхто. Деякі люди, що оточили фортецю, яку він називає санаторієм. Тепер не забудь про свої ніздрі".
  
  
  "Вони оточили Фолкрофт? Все це може піти на дно".
  
  
  "Є й інші божевільні, якщо ти віддаєш перевагу".
  
  
  Фемо підійшов до телефону. Його ноги не зовсім правильно слухалися, і йому доводилося змушувати їх рухатися вперед якоюсь грубою ходою, чого він не робив з того часу, як почав тренуватися. Він додзвонився до комутатора мотеля і попросив їх зателефонувати. Він не знав, чи спрацюють коди безпеки на цій відкритій лінії, але якщо вони заберуть Сміта і Фолкрофта, то решта в будь-якому випадку кінець.
  
  
  Сміт відповів одразу. "Відкрита лінія", - сказав Римо.
  
  
  "Не має значення. Вони наближаються".
  
  
  "Скільки часу?"
  
  
  "Не знаю. Вони утримуються, доки не переконаються, що я не зможу вибратися. Ти знаєш, мені доведеться перейти до знищення, як тільки це станеться. У такому разі ми більше не побачимось, і ви можете припинити свою службу".
  
  
  "Поки не здавайся, Смітті. Не приймай ту пігулку, яка, я знаю, у тебе з собою".
  
  
  "Мені доведеться. Мене не можна взяти. Уся країна буде скомпрометована".
  
  
  "Просто почекай. Я піднімаюся. У Раї є невеликий аеропорт, чи не так?"
  
  
  "Так. Зовсім поруч звідси".
  
  
  "Використовуй ці чудові комп'ютери і забезпеч мені допуск на який-небудь літак, який доставить мене туди швидко. Тримайся. Я йду".
  
  
  "Як ти? Я думав, ти помер".
  
  
  "Дістай мені літак", - сказав Римо. Йому довелося почекати лише тридцять секунд, перш ніж Сміт домігся для нього допуску на приватний урядовий літак, що вилітає з аеропорту Даллеса.
  
  
  "Куди ти йдеш?" спитав Чіун. "Кілька хвилин тому ти безпорадно лежав у ліжку".
  
  
  "Я допомагаю Смітті. І ти теж повинен. Ти завжди кажеш мені, що Сінанджу ніколи не втрачав імператора. Що ж, він імператор".
  
  
  "Ні, це не так. Він призначений глава CURE, організації, створеної для захисту вашої країни, роблячи те, на чому уряд не посмілив би потрапити".
  
  
  "Так ти знаєш", - заволав Римо. "Так ти розумієш. Що відбувалося всі ці роки з бізнесом Імператора Сміта?"
  
  
  Римо знайшов свої штани та черевики, надів їх і попрямував до дверей.
  
  
  "Він не імператор. І, крім того, це його бажання померти та звільнити тебе. Я не міг не почути, що він сказав".
  
  
  "Особливо з того часу, як твоє вухо було поряд з моїм".
  
  
  "Ти не можеш піти туди в такому стані. Ти нічим не краща за звичайну людину. Можливо, один із їхніх боксерів. Тебе можуть убити".
  
  
  "Я йду".
  
  
  "Тоді я повинен піти з тобою. Якщо пощастить, Сміт накладе на себе руки, і тоді ми всі зможемо піти, як він і пропонував. Він справді це сказав. Це були його слова. Потрібно коритися".
  
  
  "Тепер треба коритися", - сердито сказав Римо.
  
  
  У таксі дорогою в аеропорт Чіун нагадав Римо, як дихати, і помасажував йому легені через спину. Таксист поцікавився, що вони роблять. Очевидно, хлопець був хворий. Він запропонував допомогти Римо вибратися з заднього сидіння, сподіваючись на більші чайові. Його відповідь була заглушена ревінням реактивних двигунів. Таксист затиснув вуха. Римо зробив те саме. Чіун, звичайно, міг вирівняти тиск у себе в голові, як це колись умів робити Римо. Чіун похитав головою.
  
  
  "Я піду і врятую божевільного Сміта, а ти залишайся тут".
  
  
  "Ні. Я йду. Чомусь я відчуваю, що він може виявитися нерятованим, якщо ти підеш один".
  
  
  У літаку вони сиділи за пілотом. Чіун припустив, що вони, можливо, захочуть оглянути узбережжя Флориди, перш ніж летіти до Раю, штат Нью-Йорк.
  
  
  Вони приземлилися за годину. Римо спіймав інше таксі. Чіун приєднався до нього, переконавшись, що водій на кілька хвилин заглушив мотор на неодруженому ходу, тому що, як сказав Чіун, він не хотів, щоб Римо дихав перегаром від непрацюючих моторів. "Не звертай на нього уваги. Вирушай, - сказав Римо. - Скільки ти береш за метр шляху? - Запитав я.
  
  
  "Це звичайна плата за проїзд до санаторію".
  
  
  "Я ніколи не плачу за звичайними тарифами. Вони ненадійні", - сказав Чіун.
  
  
  "Не хвилюйся. Він заплатить. Продовжуй, - сказав Римо.
  
  
  "Він сказав, що не буде".
  
  
  "Я заплачу", - сказав Римо. І Чіуну: "Ти ніколи не здаєшся, чи не так?"
  
  
  Чіун підняв руки в жесті невинного благання. Його очі розширилися від цікавості, ніби саме припущення про підступність мучило його чисту душу.
  
  
  "Якщо імператор Сміт буде мертвий до того часу, як ми дістанемося туди, це не наша вина".
  
  
  "Ні, але це твоя надія", - сказав Римо.
  
  
  "Чи гріх бажати тільки кращого для себе та своїх навичок? Це злочин?"
  
  
  Римо не відповів. Він змусив себе дихати. Якимось чином, чим більше він дихав, тим більше шкоди, завданої зараженим ураном золотом, вирушало з його тіла. Він практикував короткі рухи пальцями, положення свого тіла. Водієві таксі здалося, що пасажир невиразно відчуває свербіж. Римо готувався.
  
  
  У високих цегляних стінах санаторію Фолкрофт Римо миттєво зрозумів проблему. У протоці погойдувалися два човни, утримуючи позицію. Вони не рухалися в потоці інших човнів, але, схоже, стали на якір, щоб порибалити там, де більше ніхто не рибалив. Великі тракторні причепи блокували обидва входи до будівлі, а чоловіки, одягнені як вантажники, чекали на кузовах відкритих фургонів. Якби вони мали викрутки, вони рухалися б з легкістю. Але вони цього не зробили. Усі вони рухалися так, ніби вони мали зброю; їхні кроки були рухами людей, які маневрували навколо своїх постатей, а чи не з ними. Ніхто, незалежно від того, наскільки досвідчений у поводженні зі зброєю, ніколи не рухався так, ніби зброї там не було. Римо не вірив у це ранніх тренуваннях; він знову і знову перевіряв здатність Чіуна виявляти заховану зброю. Він міг би заприсягтися, що коли він був простим поліцейським, до того, як його навчили, він сам рідко усвідомлював, що носить з собою зброю. Але Чіун сказав, що завжди знав, що це є, навіть якщо його розум цього не розумів.
  
  
  Римо не розумів, про що говорив Чіун, поки насправді не побачив це в дії, коли після того, як рухалося тіло, він зрозумів, що в когось є зброя, навіть коли людина настільки звикла до неї, що забула про неї наявності.
  
  
  Тепер Римо вийшов із таксі. Проблема в тому, як він міг зробити те, що, як він знав, він повинен був зробити з тим, що в нього залишилося. Він глянув на високі кутові дзеркальні вікна. Він сподівався, що Сміт бачив його, сподівався, що він не прийняв ту пігулку, щоб позбутися себе та небезпеки викриття організації.
  
  
  Він помахав рукою, але не знав, чи залишився там хтось живий, щоб помахати у відповідь.
  
  
  "Ти помреш", - сказав Чіун. "Ти не готовий".
  
  
  "Є деякі речі, за які варто померти, Чіуне".
  
  
  "Що це за ідіотська білизна? Я готував тебе до того, щоб тебе вбили, як якогось білого героя, як якогось японця-камікадзе? Немає нічого, за що варто було б помирати. Хто сказав тобі про це божевілля?"
  
  
  Чіун теж вийшов із таксі. Водій хотів, щоби йому заплатили. Це само по собі було непросто, тому що Чіун не віддавав грошей легко. Він не вірив у те, що треба платити. Він витяг шовковий гаманець для монет із рукава свого кімоно. Коли він відкрив його, зі складок піднявся пил. "Це все?" - Запитав водій.
  
  
  "До останнього пенні", - сказав Чіун. Чіун також не вірив у чайові.
  
  
  Четверо великих чоловіків, одягнених як вантажники, неквапливо підійшли до Римо.
  
  
  "Сьогодні ми переїжджаємо сюди, приятелю. Ти маєш забиратися звідси".
  
  
  "Почекай хвилинку", - сказав Римо.
  
  
  "Чекати більше не можна. Ти повинен забиратися звідси".
  
  
  "Ти заплатив?" - спитав Римо, повертаючись до Чіуна. Він відчув, як один із чоловіків спробував підняти його. Він не був упевнений, що це найкраща відповідь, насправді, з якою кількістю йому довелося попрацювати. Тому він вдав, що рука чоловіка насправді була набагато міцнішою сталевою балкою. У цьому не було потреби. Велика рука пролетіла дорогою, як пас уперед. Він мав достатньо контролю.
  
  
  "Припини це", - закричав Чіун. "Сміт побачить твою рівновагу. Ти не готовий до бою. Твій ритм неправильний. Твоє дихання неправильне".
  
  
  Одним ударом у груди Римо відкинув людину, яка втратила руку, зупинивши його серце. Потім він звалив другого, зламавши хребет ударом у живіт. Чоловік склався як картковий стіл. З-під сорочки випав пістолет. Таксист раптово вирішив, що чайові йому насправді не потрібні, пірнув у свою машину і втиснув акселератор у підлогу, перш ніж повністю поклав руки на кермо.
  
  
  Вантажівки почали розвантажуватись, і звідти доставили зброю, трохи автоматики, кілька гвинтівок, кілька пістолетів.
  
  
  "Швидше. Ховайся", - сказав Чіун.
  
  
  "Від чого?"
  
  
  "Від демонстрації того, як погано ти працюєш. Ти ганьбиш Дім Сінанджу".
  
  
  "Я досить гарний".
  
  
  "Достатньо хороше - це не синанджу".
  
  
  Ти хочеш сказати мені, що думаєш, що Сміт може відрізнити збалансоване дихання від внутрішніх ритмів? Він навіть не відрізняє один удар від іншого.
  
  
  "Ніколи не знаєш, що відомо імператору".
  
  
  "З якого часу він знову імператор?" - Запитав Римо.
  
  
  "Оскільки він, можливо, спостерігає", - сказав Чіун. "Сядь і спостерігай за досконалістю".
  
  
  Дивитися було нічого, оскільки Чіун швидко розправився з нападниками, але Майстер продемонстрував кілька варіантів для Римо. Але кожна зміна була тоншою, ніж попередня, що означало, що кожен рух був меншим, так що до того часу, як він пройшов через дві вантажівки і один човен, що прийшов за підтримкою, навіть Римо важко розрізняв рухи.
  
  
  Ближче до кінця сенс був у тому, щоб змусити тіла падати у певному порядку. Римо не помітив, що нападники, схоже, були частинами підрозділів. Він сказав Чіуну зберегти кількох для інформації.
  
  
  "Скільки?"
  
  
  "Три", - сказав Римо.
  
  
  "Навіщо три, коли достатньо одного?"
  
  
  "Якщо вони американці, двоє з них не знатимуть, що вони тут роблять".
  
  
  Чіун врятував трьох приголомшених чоловіків, які не могли повірити, що такий крихкий чоловічок завдав такої шкоди. Один з них мав жахливий шрам через всю щоку. Вони спробували зосередитися на єдиному човні, який залишився на річці. Але трьом побитим чоловікам було нелегко помітити своїх потенційних рятівників. Човен втік.
  
  
  "Підемо з нами. Ми поговоримо з тобою пізніше", - сказав Римо.
  
  
  "Ти збираєшся привести бранців до імператора?" спитав Чіун.
  
  
  "Я хочу поговорити з ними".
  
  
  "Ніхто не приводить ув'язнених до імператора, якщо імператор не попросить про це".
  
  
  "Ще один проклятий король", - сказав чоловік зі шрамом на обличчі.
  
  
  Римо проштовхнув їх через ворота Фолкрофт. Очевидно, оскільки не було зроблено жодного пострілу, ніхто всередині не знав про заворушення зовні. Медсестри та пацієнти займалися своїми справами в упорядкованій рутині, ідеальне прикриття для секретної організації божевільні.
  
  
  Вони пройшли через головний вхід, а потім піднялися на три сходові прольоти. Ув'язнені озирнулися, щоб подивитися, чи можуть вони втекти, але підбадьорлива усмішка Римо змусила їх передумати. Посмішка говорила про те, що Римо був би радий, якби вони спробували це. Вони не скуштували.
  
  
  "Що ви маєте на увазі під іншим королем?" - Запитав Римо.
  
  
  “Королі – божевільні. Ми знаємо. Зараз ми працюємо на одного з них. Цей хлопець весь тиждень проводив проби. Він каже, що шукає чемпіона свого короля”.
  
  
  "Іспанець", - сказав Чіун. "У них є чемпіони, щоб боротися у битвах. Вони не справжні вбивці, але найкращі бійці".
  
  
  "Так. Що ж, наша команда перемогла. Ми знищили бірманський спецназ, три групи ніндзя та американського силовика, який займався контрабандою наркотиків. А тепер подивися, з чим ми стикаємося".
  
  
  "Мейджори", - сказав Римо, спрямовуючи їх трохи швидше. Зовнішні двері кабінету Сміта були зачинені. Секретарка, яка охороняла ці двері, швидко друкувала, переглядаючи пачку паперів. Як і багато секретарів, вона фактично керувала всією організацією. Це лишало Сміта головувати CURE. Вона, звісно, не знала про його інший бізнес. Доктор Сміт для неї був ще одним керівником, який займався вищими матеріями.
  
  
  За цими дверима Сміт може бути мертвим, і вона не дізнається про це, поки вони не зламають двері. Тоді вони знайдуть тіло. На той час вся комп'ютерна інформація про злочинність в Америці була б розіслана по різних правоохоронних органах, і організація не існувала б. Не було б більше файлів, доступу до них, обслуговування.
  
  
  "Я прийшов побачити доктора Сміта", - сказав Римо.
  
  
  "Доктор Сміт приймає людей лише за попереднім записом".
  
  
  "В мене є один".
  
  
  "Це неможливо. У нього не призначена зустріч цього місяця".
  
  
  "Він забув. Запитай його. Він знає", - сказав Римо.
  
  
  Секретарка подивилася на трьох чоловіків, один з яких няньчився зі зламаною рукою. Вона подивилася на Чіуна, владно задоволеного собою. Вона подивилася на Римо у штанах та футболці.
  
  
  "Ну, добре", - сказала вона. Вона подзвонила усередину. Римо зачекав. Відповіді не було. Вона зателефонувала знову. Римо зачекав ще десять хвилин. Якщо Сміт не відповість на той час, він просто піде, можливо, завершить це останнє завдання, але просто піде і залишить Сміта напризволяще, як він і планував.
  
  
  "Вибачте, він не відповідає", - сказала секретарка.
  
  
  "Думаю, що ні", - сказав Римо і мовчки попрощався з добрим командиром та патріотом.
  
  
  Він кивнув трьом чоловікам назад у коридор. Потім двері до кабінету Сміта відчинилися. Звідти визирнуло лимонне обличчя.
  
  
  "Заходь. Чому ти чекав?" сказав Сміт.
  
  
  "Вам дзвонила ваша секретарка", - сказав Римо. "Ви не відповіли".
  
  
  "Я не був у захваті", - сказав Сміт.
  
  
  "Я дзвонив, доктор Сміт. Три рази. Ви знаєте, я думаю, це не спрацювало. Мені ніколи раніше не доводилося дзвонити вам".
  
  
  "Нам доведеться це полагодити".
  
  
  "Востаннє я використав це дванадцять років тому, коли тут була твоя дружина Мод".
  
  
  "Заходьте, Римо, Чіун", - сказав Сміт.
  
  
  "Я буду у вас за хвилину. Я хочу поговорити з цими людьми. У вас є вільні кімнати?" - Запитав Римо.
  
  
  "У нас є м'які палати", - сказав Сміт. "Відведіть пацієнтів туди. Подивіться, чого вони хочуть. Тоді, я впевнений, ми зможемо перевести їх до іншого місця".
  
  
  "Про Імператор Сміт, наші серця дзвенять від подяки за те, що ми прийшли вчасно, щоб врятувати твою славу, щоб відтепер вона могла зберегтися у віках", - сказав Чіун.
  
  
  Секретарка подивилася на доктора Сміта. "Амбулаторно", - сказав Сміт і зачинив двері.
  
  
  У оббитій повстю камері Римо дізнався більше про людину, яка вважала себе королем. Його звали Харрісон Колдуелл. Мав маєток у Нью-Джерсі. І він влаштовував перестрілки, поєдинки на ножах і бойові навчання у спробі знайти найкращу людину, яка могла б стати його "мечем", його "чемпіоном".
  
  
  "Навіщо ти це робиш?" - Запитав Римо.
  
  
  "Чому?" Людина зі шрамом засміялася. Інші теж. "Ти знаєш, скільки він платить? Він роздає золоті зливки, як дрібнички. Чемпіон отримує скриню із золотом щомісяця. Він найбагатша людина у світі. Золото всюди".
  
  
  Чіун почув це і прикрив груди своєю тендітною, схожою на пергамент рукою.
  
  
  "І, будь ласка, скажіть, де саме живе його Величність?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ми не підемо, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Король, який платить золотом. Вбивця роками чекає, щоб знайти відповідного короля, а ви просто звільняєте його. Поговоріть з ним. Принаймні поговоріть з ним. Поговоріть з цією людиною. Не будь такою необачною".
  
  
  "У мене тут є робота".
  
  
  "Для божевільного".
  
  
  "Гей, що відбувається?" - спитав чоловік зі шрамом. Коли Римо і Чіун йшли, Чіун все ще благав. Просто поговори один раз із цією людиною. Тільки один раз. Це було все, про що просив Чіун. Якщо після розмови з королем Римо скаже "ні", то так і буде. Зрештою, це було не те саме, що виїхати з Америки. Нью-Джерсі був частиною Америки, навіть якщо Америка не була цьому така вже рада.
  
  
  Римо замкнув за собою двері оббитої повстю камери. У коридорі з'явилося кілька здоровенних санітарів. "Доктор Сміт сказав, що тут троє неосудних злочинців. Це та кімната?"
  
  
  Римо кивнув головою.
  
  
  "Тобі пощастило, що ти вибрався звідти живим. Ці хлопці будуть відокремлені від світу на все життя", - сказав санітар.
  
  
  "Я лікар. Я знаю, як поводитися з такими речами".
  
  
  "Доктор Сміт сказав, що вони вбили двох останніх лікарів, які намагалися їх вилікувати".
  
  
  "Але не ми", - сказав Римо.
  
  
  Санітари розгорнули три смиренні сорочки і увійшли до оббитої повстю кімнати.
  
  
  "Все, про що я прошу, - це одна вистава, просте привітання. Просто поговорити з цим королем", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді я нічого не можу з тобою зробити, Римо. Я врятував тебе одного разу і рятував знову, і все це без подяки. Я більше не можу цього виносити. Я мушу йти туди, де мене поважають. До побачення".
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Королю, який знає ціну найманому вбивці. Якщо він платить таким бовдурам, як ті, яких ми замкнули, чи можете ви уявити, скільки золота він осипле Сінанджу?"
  
  
  "Що ти збираєшся робити з усім цим золотом?"
  
  
  "Замініть те, що було вкрадено, поповніть запаси того, що ви не допомогли б мені повернути. Це те, що я зроблю спочатку".
  
  
  До того часу, як Римо дістався кабінету Сміта, Чіун вже давно пішов. Римо відчував себе дещо сердитим, безперечно стривоженим і не надто впевненим у тому, що він хоче робити.
  
  
  Він був радий, що Сміт живий, навіть якщо той безперервно говорив про неймовірну компрометацію всіх тіл, розкиданих від узбережжя до узбережжя, і про свій план перенести організацію з Фолкрофту до великого банку в центрі Манхеттена. Раптом негаразди Сміта здалися Римо світською розмовою.
  
  
  "Хто були ці люди?" - спитав Сміт.
  
  
  "Є божевільний, який вважає себе королем, на ім'я Харрісон Колдуелл. Живе в маєтку в Нью-Джерсі. Люди борються на смерть, щоб відвоювати у нього посаду".
  
  
  "Колдуелл. Випливло ім'я. Навіщо ми йому потрібні?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  Сміт ввів ім'я та код у свій комп'ютерний термінал. У Колдуелла, Харрісона, справді був запис у файлах організації. Якимось підозрілим чином ця людина сколотила неймовірний стан - достатній стан, щоб побудувати свою власну маленьку країну всередині країни. Він також розбагатів надто швидко – навіть для золотошукача. Кюре відстежував ці швидкі стани.
  
  
  "Він хуліган", - додав Сміт.
  
  
  "Я думаю, він робить золото. Я думаю, він той самий. Це робиться за допомогою урану".
  
  
  "Тоді він той, хто краде це", - сказав Сміт.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Римо.
  
  
  "І вгадайте, кого щойно призначили головою Агентства з ядерного контролю".
  
  
  "Лис, який відповідає за курник", - сказав Римо. "Ну, я думаю, це пояснює, чому він зміг провести таку неймовірно складну кампанію, щоб вистежити нас. Він має гроші, щоб зробити це".
  
  
  "Рімо, я думаю, було б добре, якби ти подбав про це зараз".
  
  
  "Добре", - сказав Римо, але в його голосі чулася невпевненість.
  
  
  "Щось не так?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо, якому було цікаво, як він поставиться до Чіуна. Він ніколи раніше не благав Чіуна і не був упевнений, що зараз це спрацює.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  При дворі Харрісона Колдуелла Чіун знайшов справжнє і досконале щастя. Чоловік приймав похвали азіату і віддавав шану голосу. І він відповів золотом, пообіцявши відправити чи викласти його перед Чіуном величезною купою.
  
  
  Було, звичайно, кілька вбивць-аматорів, які мали довести свою некомпетентність, але це не складало труднощів. Дихання ударів лотоса подбало про них, і варіація lotus, завжди кохана жителями Заходу, яким подобалося спостерігати рух рук, дуже сподобалася королю.
  
  
  Але цей король сказав, що знав про Чіуна, якщо не на ім'я, то у справі. Бо хіба він не мав нещодавно білого партнера? Чіун відповів, що це справді так, і що працювати на такого мудрого короля, як Харрісон Колдуелл, означає прожити довге життя.
  
  
  Бо цей король був тією самою людиною, чия особа з'явилася на телебаченні, закликаючи покласти край випадковому насильству. І Чіун завжди вірив, що це якраз той тип людей, які оцінять великого вбивцю.
  
  
  Король навіть надав Чіуну витончений маленький стілець. І все це - золото, стілець, почесті - з'явилося ще до того, як Чіун встиг озирнутися. Але кому треба було озиратися? Впізнаєш королівську особу, коли бачиш її.
  
  
  А потім прийшов Римо, грубо прийшов. Він увірвався прямо в тронну залу, розштовхуючи стражників.
  
  
  "Ми бачимо, що прийшов ваш партнер", - сказав Його Величність Харрісон Колдуелл.
  
  
  "Ми обидва будемо служити тобі", - сказав Чіун. "Двоє краще, ніж один".
  
  
  "Я не буду", - сказав Римо. Він навіть не вклонився Його Величності. Він стояв там у своїх штанах і футболці, уперши руки в боки, неприборканий понад всяку міру, ганьбить Дім Сінанджу.
  
  
  Чіун швидко підвівся зі свого спеціального стільця. Він проштовхався крізь кількох придворних і загнав Римо в куток.
  
  
  "Ти з глузду з'їхав?" прошипів він. "Це король, справжній король, зі справжнім золотом і справжньою даниною. У нього навіть є стілець для його вбивці. Зберігай мир. Давайте хоч раз насолодимося гідною роботою. Подивимося, яке це, коли з тобою добре поводяться".
  
  
  "Ти озирнувся навколо?"
  
  
  "Я бачу все, що мені потрібно бачити".
  
  
  "Ти дивився на його стандарти?"
  
  
  "Ми тут, щоб захищати їх, а не дивитися на них".
  
  
  "Попроси у нього своє золото зараз".
  
  
  "Я не став би ображати його".
  
  
  "Ти завжди казав, що отримання грошей уперед було ознакою справжнього вбивці. Давай подивимося на його золото". Чіун повернувся до Колдуелл, який жестом відсунув усіх інших убік, щоб він міг спостерігати за ними обома. З глибоким поклоном Чіун сказав, що він сперечався зі своїм помічником.
  
  
  "Не знаючи великих королів, ваша величність, мій друг безглуздо засумнівався у вашій жахливій величі. Не могли б ви показати йому, наскільки він дурний, показавши йому данину поваги, якої, як я знаю, тут достатньо?"
  
  
  "Це принесе нам задоволення", - сказав Харрісон Колдуелл. З цими словами він замовив свої особливі зливки з фамільним гравіюванням, у спеціальних зливках вагою двісті фунтів, з гербом у центрі кожного.
  
  
  Потім він переможно відкинувся на спинку стільця, хоча Римо сердито дивився на нього. Він запитав молодика, чому той виявив такий гнів щодо короля, який лише хотів сподобатися.
  
  
  "Бо мій учитель, якого я поважаю і люблю, зробив помилку новачка, яку, як він знає, не можна робити", - сказав Римо.
  
  
  "І що це?" — спитав Колдуелл. Тепер він почував себе по-справжньому в безпеці. Він міг насолоджуватися своїм троном та розширювати його межі, і ніхто ніколи більше не зупинить його. Йому також не довелося б вдаватися до отруєння чи навіть брехні. Йому просто треба було б відправити двох своїх убивць, людей, навчених цінувати справжню королівську владу. Молодшому, звичайно, потрібен час, щоб навчитися. Але золото було б добрим учителем.
  
  
  "Коли чиїсь емоції надто сильні, людина не бачить того, що має. Мій батько дуже скоро все побачить".
  
  
  Рев клаксонів сповістив про прибуття золота, але Римо не треба було їх чути. Він міг відчувати це, коли воно проходило через двері, укладаючись бруском на брус золотими пірамідами на візках. Він був упевнений, що Чіун теж.
  
  
  Але Чіун просто стояв на своїй, на шанобливій відстані від трону. Нарешті Римо сказав:
  
  
  "Подивися на знаки, маленький батько, а не на свої надії на наше багатство. Подивися на те, що тут".
  
  
  Чіун наказово глянув на Римо, а потім плавними ковзними кроками попрямував до золота. Він глянув на блискучу стопку, потім повернувся, щоб подякувати королю. Але коли він подивився знову, коли побачив знаки на золоті, він зупинився. Саме тоді він почав усвідомлювати кімнату. Він оглянув стандарти, що висять на стіні.
  
  
  Він це бачив. Аптекарський глечик у центрі герба.
  
  
  "Це ваш сімейний герб?" - спитав Чіун.
  
  
  "Протягом століть", - сказав Колдуелл.
  
  
  "Отже, ти думав, що можеш безпечно спробувати це знову", - сказав Чіун.
  
  
  Колдуелл не міг повірити в те, що він бачив. Зазвичай надзвичайно ввічливий азіат навіть не вклонився, наближаючись до трону.
  
  
  "Ти там, де твої манери?" сказав Колдуелл. Він не збирався зараз втрачати контроль над цією людиною. Чіун не відповів.
  
  
  "Зупинися", - наказав Колдуелл. Чіун не зупинився.
  
  
  Чіун також не цілував руку королю Колдуелл. Він дав йому ляпас. Навіть будучи хлопчиком, Харрісон Колдуелл не відчував образи від ляпаса. А потім був ще один.
  
  
  "Перелюбний. Подивися тепер, світ, що відбувається з тим, хто фальсифікує данину вбивці", - оголосив Чіун.
  
  
  І Колдуелл відчув, як його зірвали з трону і б'ють по кімнаті, як собаку, яка осквернила не те місце. Придворні паніки розбіглися. Чіун привів Колдуелла до проклятого золота, поклав на нього його голову і відправив голову та душу туди, де жили ошукані предки цієї людини.
  
  
  "Вони ніколи не навчаються", - сказав Чіун.
  
  
  "Я думаю, тепер він знає", – сказав Римо.
  
  
  Перед виходом вони звільнили ув'язнених, які були закуті у кайдани у підземеллі. Деякі з них зазнали поразки у боях, які влаштував Колдуелл. Однією з них була жінка. Консуело Бонер.
  
  
  Вона була здивована, побачивши Римо на ногах і здогадалася, що Чіун врятував його.
  
  
  "Ще раз", - стомлено сказав Майстер синанджу.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 65: Втрачений вчора
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Людство втратило чинність, тому що дозволило собі відповісти негативною енергією. Єдина причина, через яку в когось боліла голова або він не міг схуднути, була негативною енергією. Якщо ви знали, що хочете схуднути, і знали, як схуднути, тоді чому ви не схудли? Якщо ви не хотіли головного болю і у вас розболілася голова, то чому ви її отримали? Це була твоя голова, яку треба було контролювати, чи не так?
  
  
  Вілбур Смот щиро ставив ці питання і був щиро проігнорований.
  
  
  "Я не приєднуюсь до Poweressence, Вілбур", - сказав секретар головного хіміка Brisbane Pharmaceuticals з Толедо, штат Огайо. Будь-якій неосвіченій людині секретарка здалася б привабливою, але доктор Вілбур Смот засвоїв, що справжня привабливість - це гармонія з силами всесвіту. Ті, хто чинив опір, могли лише випромінювати духовний затишок. Ось чому душа могутньої сутності могла бути щаслива тільки з іншою душею могутньої сутності.
  
  
  Ідеальні груди секретарки і рот амура були лише порожньою спокусою, якщо тільки вона не мала Сутність влади. Її блискучі очі та ямочки на щоках були справжніми пастками. Його залучали всі неправильні речі, то його вчили. Це було причиною розпаду таких шлюбів. Люди йшли на обман, а чи не на правду.
  
  
  Істина полягала в тому, що як тільки Вілбур досягне духовної єдності, він зможе чудово спілкуватися з іншою людиною, якій пощастило звільнитися від руйнування за допомогою Сутності Влади. То був би рай.
  
  
  На жаль, груди, ямочки на щоках та посмішки все ще зберігали свою чарівність для юного хіміка. Його не хвилювало, що секретарка його боса все ще безнадійно заплуталася у великому "Ні" жалюгідній маленькій планеті Земля.
  
  
  "Вілбур, тобі краще перестати нести нісенітницю про "нірван". "Брісбен Фармасьютікалз" - наукова установа, - сказала вона.
  
  
  "Науковий, як лак для нігтів та формули від головного болю", - сказав Вілбур. Йому було двадцять три роки, презентабельний, худорлявий, майже, але не зовсім спортивний. Майже, але не зовсім, смаглявий та красивий. Майже, але не зовсім, один із найкращих хіміків.
  
  
  Найкраще в роботі аптекаря в Брісбені - це те, що не обов'язково бути так добре одягненим, як продавці, або мати такий самий солідний процвіт, як керівники. За винятком непристойного одягу, хіміки могли носити практично все, що випадало з шафи. Навіть найскромніша секретарка могла відрізнити хіміків з першого погляду. Саме вони виглядали зручно.
  
  
  Уілбур зазвичай носив білу сорочку та штани-чінос. Він їв шоколадні батончики і в ті рідкісні моменти, коли він не звеличував Poweressence як порятунок світу, він скаржився, що не робить важливих речей для людства за допомогою хімії.
  
  
  І це була та свобода, яку Брісбен не дозволив своїм хімікам. Будучи провідним виробником жіночих барвників для волосся та безрецептурних засобів для усунення симптомів головного болю, нежиті, безсоння та інших неприємностей життя, Брісбен вимагав, щоб його працьовиті хіміки ніколи не сумнівалися у важливості своєї роботи. Усі вони прагнули наукової досконалості. Крапка.
  
  
  "Вілбур, не валяй дурня", - сказала секретарка з усіма хитрощами, на які був здатний негатив світу.
  
  
  "Це так", - сказав Вілбур.
  
  
  "Ну і що?" - Запитала секретарка.
  
  
  "Правда зробить тебе вільним", - сказав Вілбур.
  
  
  "Ну, правда в тому, що Poweressence - це фальшива релігія, якою керують торгаші, яким звинувачено. Її вигадав якийсь письменник, який був на мілині. Це шахрайство".
  
  
  "Ти маєш так сказати", - сказав Вілбур. "Інакше ти не зміг би прожити своє жалюгідне маленьке життя, знаючи, що можеш звільнитися від рабства негативного неприйняття всього позитивного".
  
  
  "Якщо я такий негативний, чому ти продовжуєш ошиватися поряд зі мною?"
  
  
  "Я хочу допомогти тобі".
  
  
  "Ти хочеш залізти до мене у штани".
  
  
  "Бачиш? Це негативний погляд на кохання. Все твоє життя присвячене любові до великого "Ні"."
  
  
  З цими словами Уілбур пішов, сказавши собі, що залишає її обмірковувати свій блискучий аналіз недоліків її характеру. Чого він не міг знати, так це те, що насправді він йшов, щоб погрожувати повернути все людство в інтелектуальні темні віки. Бо Уілбур Смот збирався обрушити на не підозрюваний світ найнебезпечнішу хімічну сполуку, коли-небудь створену, зілля, яке могло позбавити людську расу її минулого, а отже, і її майбутнього.
  
  
  У певному сенсі "регенератор мозку" старого Хайрема Брісбена вже позбавив Brisbane Pharmaceuticals гордого минулого. Саме його існування було проблемою, тому що воно натякало на те, що сучасна фармацевтична компанія була започаткована продавцем зміїної олії. Що так і було, на превеликий жаль її відділу зв'язків з громадськістю.
  
  
  Будучи підлітком, Хайрам Брісбейн подорожував Середнім Заходом з фургоном, двома хорошими кіньми та кількома коробками саморобних ліків зі зміїного жиру свого батька. Зміїне масло, за його словами, вилікує все, від ревматизму до чоловічої імпотенції. Він також торгував жіночими розчинами; особливо зіллями, які, як вважається, зменшують біль при "місячних". Як і більшість тонізуючих засобів на той час, еліксир Брісбена містив хорошу дозу опіуму. В результаті він мав дуже багато передплатників і був надзвичайно лояльний.
  
  
  Брісбен був природженим бізнесменом і невдовзі перетворив свій фургон домашнього пива на фармацевтичну компанію. Зрозуміло, що йому довелося відмовитися від подорожей. Йому також довелося відмовитися від свого минулого торговця, що означало відмову від зміїної олії його батька на користь рафінованих складів. І останнє, але не менш важливе: йому довелося відмовитися від продажу своїх зілля з воза та навчитися продавати їх у друкованому вигляді.
  
  
  Але єдине, від чого старий Хайрам Брісбейн відмовився відмовитися від використання зміїної олії, хоча він ніколи не намагався його продати, був дорогоцінний "регенератор мозку" його батька.
  
  
  "Індейці зазвичай давали його своїм гіршим злочинцям. Я думав, що це отрута. На той час я був хлопчиком і мандрував зі своїм батьком", - говорив старий Хайрам.
  
  
  "Ну, вони вибрали б найжахливішого злочинця зі свого племені, але вони не повісили б його за шию, як цивілізовані люди. Чорт забирай, ні. Вони навіть не стали б відрізати яйця насильнику, як добрі християни. Вони просто дали б йому укол цього зілля. І ти знаєш, що сталося?" старий Хірам сказав би, очікуючи, що його хіміки з вищою освітою спитають: "Що?"
  
  
  "Нічого б не трапилося", - відповів він. "Найзапекліший злочинець у світі просто посміхався б від вуха до вуха, а потім чекав, поки його відведуть назад у його вігвам. Він би просто посміхнувся. Отже, це підходяще покарання?"
  
  
  Старовина Хайрам хитав головою. І, звичайно, він чекав, коли його хіміки з вищою освітою теж похитають головами.
  
  
  "Злочинець виглядав таким щасливим, що мій батько хотів спробувати це. Але старі знахарі не дозволили йому. Сказали, що це найбільше прокляття на землі. Тепер, як бути враженим таким щасливим може бути прокляттям?"
  
  
  Хіміки з вищою освітою були досить проникливими, щоб здаватися спантеличеними.
  
  
  "Як, містере Брісбен?" хтось мав спитати. "Знахар не сказав би. Але оскільки він був вдячний моєму батькові за те, що він у найкоротші терміни надав еліксир або принаймні частину опіуму, він дав моєму батькові партію. Попередив його, щоб він не пробував це на жодній живій". душі.Отже, мій батько дав чайну ложку нігеру.Ніггер проковтнув цю прокляту штуку і став злим як чорт.Не сказав "сер" або "мем".Чоловік просто стояв і посміхався.Не приніс.Не став тягти. придатний до кінця свого життя, але й головного болю в нього ніколи не було... Носирі-головний біль цього нігера пройшли назавжди.
  
  
  "Мій батько знову спробував це на людині з Уест-Ньютона, штат Вайомінг, на ім'я Підлий Натан Крет. Старина Крет був мерзенний на вигляд сучий син - хоча ніколи нікому не завдавав шкоди. Він просто ходив і щось бурмотів. Щось бурмотів уранці, щось бурмотів удень... Нарешті мій батько запитав, про що він бурмоче, старий Графінчик відповів, що в нього болить голова, у нього боліла голова з першого дня беджесуса, який він міг згадати.
  
  
  “Мій батько попереджав його про зілля, але сказав, що воно може допомогти у маленькій, дуже маленькій дозі. .
  
  
  Голос Хайрема ставав м'яким після цієї заяви, його руки відзначали шлях до широкої приємної посмішки.
  
  
  "І мій батько сказав:
  
  
  "Натан, як твій головний біль?"
  
  
  І Злий Натан Кру, який страждав від головного болю з тих пір, як себе пам'ятав, відповів ясно, як дзвін:
  
  
  "Який головний біль?"
  
  
  "Джентльмени, я не знаю, чому вас навчають у ваших модних коледжах, але мені не потрібна логарифмічна лінійка, щоб розпізнати засіб від головного болю. Те, що ми продаємо зараз, - це засіб від головного болю в ялиновій воді. Чиста вода з ялиною. Але з'ясуйте, що міститься в цьому індійському зілля, і Брісбен стане найбільшою фармацевтичною компанією у світі. Ми назвемо його "регенератор мозку", зовсім як мій тато. Упокій, Господи, його душу".
  
  
  З цими словами у присутності першого покоління хіміків із Брісбена старий наказав відкрити великий сейф у своєму кабінеті. І вперше за весь час звідти дістали глечик із дерев'яною пробкою. Один хімік справді намагався проаналізувати невелику порцію цієї речовини. Дехто казав, що він просто скуштував його. Інші казали, що він зробив великий ковток. У будь-якому разі він пішов з лабораторії і більше не повернувся, його розум був настільки затуманений, що він навіть не впізнав своєї дружини.
  
  
  Для першого хіміка Брісбена "регенератор мозку" виявився таким же проклятим і "нечестивим", як дарвінівська теорія, але в 1950-х роках, коли жоден учений не вірив у прокляття та в країні правила віри в розум, інший хімік вирішив проаналізувати зілля. Це був час розщеплення атома, мас-спектрометрів, абсолютної впевненості в тому, що всі речі складаються з матерії, і вся матерія може бути зрозуміла. Це була віра настільки тверда, що їй позаздрив би папа римський.
  
  
  Хімік оголосив, що, маючи лише один грам зілля, він визначить кількість кожного інгредієнта у "проклятому регенераторі мозку" до останньої молекули.
  
  
  Він з посмішкою відкоркував глечик. Він усе ще посміхався, коли спитав, який зараз час доби. Йому відповіли, що було половина четвертого.
  
  
  "О", - сказав він, сяючи від просвітлення. Це означає, що маленька стрілка на трійці, а велика на шістці. Це та сама шістка, чи не так, з ручкою і маленьким кружечком внизу?
  
  
  У прогресивні п'ятдесяті божевільним допомагали, а не ігнорували. Так, хіміку допомогли вдягнути сорому, а потім помістити в тиху лікарню. За кілька днів він знову був здоровий. Але він не міг згадати ні йоти, що пішло не так. Останнє, що міг згадати, це пролиту краплю і спробу витерти її.
  
  
  Коли через десятиліття Вілбур Смот переступив поріг компанії, Brisbane Pharmaceuticals була в перших рядах корпорації. Їхні ясла забезпечували денний догляд за низькооплачуваними співробітницями. Їхня освічена програма працевлаштування ввела слово "чорношкірі" як у лексикон, так і в лабораторію. Була найнята квота меншини, і ця квота зустрічала приїжджих урядовців біля дверей і водила їх лабораторією. Насправді "освічені" роботодавці знали, що чорношкірих у лабораторії зараз не більше, ніж було за часів старого Хірама, але тепер всі знали, що не слід називати їх образливими словами. І вони дізналися дещо ще - щось про "регенератор розуму". Він справді може вбиратися через шкіру.
  
  
  Таким чином, коли Вілбур Смот увійшов до лабораторії, він не здивувався, побачивши старшого хіміка у гумових рукавичках та гумовій масці. Він знав, що намагається зламати хімічний код "регургітатора розуму", як жартома називали його хіміки.
  
  
  Вілбур бочком підійшов до старшого хіміка. Він повинен був змусити його зрозуміти, що справжню силу розуму можна розкрити лише усунувши опір природній силі.
  
  
  "У мене є це", - сказав старший хімік, побачивши блідо-каламутну реакцію у мензурці. "Звичайно. Ви знаєте, що це?"
  
  
  "Ні", - сказав Вілбур Смот. Він знав, що старший хімік виявив компонент, тому що він прореагував на елемент у мензурці, звичайний хімічний тест. Але він гадки не мав, який великий секрет відкрив старший хімік.
  
  
  "Ця, імовірно, проклята формула взагалі не відновлює мозок. Вона унікальна, у цьому немає сумнівів. Але вона не покращує роботу мозку, хоча люди можуть подумати, що покращує".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Це зворотний бік пентотала натрію. Я ніколи не бачив нічого подібного".
  
  
  "Сироватка правди"?"
  
  
  "Ні. Пентотал, що вживається в малих дозах, активізує пам'ять, звільняє її. З пентоталом ви отримуєте не так правду, як пам'ять. Цей "регенератор мозку" насправді зміцнює артерії в мозку, відключаючи функції, а не звільняючи їх. Це схоже на миттєву амнезію”.
  
  
  "Так ось чому хімік у п'ятдесятих забув, як рахувати час?" сказав Вілбур. "Кожен хімік у Брісбені знав історію про старий індійський секрет, розкрити який засновник компанії закликав своїх хіміків, і про те, що роки ще не принесли відповіді".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав старший хімік. "Але до нього повернулася пам'ять. П'ятдесят років тому йому дозволили б виїхати з міста, як і попередньому. Можливо, перший хімік прийняв надто багато. Потужне з'єднання."
  
  
  "І чорна людина, - сказав Вілбур, тепер розуміючи, - забув бути послужливим. Це знищило всі засвоєні функції".
  
  
  "Отже, він став абсолютно нормальним, і його назвали злим".
  
  
  "І індіанці давали злочинцям велику дозу, щоб їх негативні моделі поведінки у дорослому віці повернулися до моделей дитинства", - сказав Вілбур, який багато дізнався про негативні думки в Poweressence. Але потім він задумався, чому індіанці назвали його "проклятим".
  
  
  "Ну, подумай про це, Вілбур", - сказав старший хімік. "Якщо ти забуваєш достатньо, ти забуваєш, хто ти є. Ти забуваєш, кого ти любиш або хто любить тебе. Ти забуваєш, де твоє місце. А для індіанця забути свої традиції – значить померти живою смертю".
  
  
  "Це жахливо", - сказав Вілбур.
  
  
  "Так. Ми маємо спроможність продавати це психіатричним лікарням", - сказав старший хімік, збовтуючи рідини в мензурці, щоб краще вивчити реакцію. Він глибоко зітхнув, задоволений собою.
  
  
  "Але якщо це так потужно, чи ти не думаєш, що ми повинні використовувати це для всього людства?"
  
  
  "Використовувати що для всього людства?" спитав старший хімік.
  
  
  "Рішення, яке ви вивчаєте".
  
  
  "А як щодо рішення, яке я розглядаю?"
  
  
  "Це може нашкодити людям", - сказав Вілбур.
  
  
  "Це?" - сказав старший хімік, піднімаючи пляшечку.
  
  
  "Так", - сказав Вілбур.
  
  
  "Що це?" - Запитав старший хімік.
  
  
  "Регенератор розуму". Ви виявили, що він працює у зворотному напрямку, ніж стимулятор пам'яті. Ви розкрили секрет прокляття. Ви виявили, що він викликає амнезію.
  
  
  "Що викликає амнезію?" - Запитав старший хімік.
  
  
  "Це", - сказав Вілбур, вказуючи на бульбашку.
  
  
  "Так. Що це?" - Запитав старший хімік.
  
  
  "Засіб для придушення пам'яті?"
  
  
  "Дякую, ні. Я вже забув, якого біса я повинен робити сьогодні", - сказав старший хімік. І в цей момент Уілбур зрозумів, що його начальник вдихнув зілля. Він також зрозумів, що це надто цінно, щоб залишати в руках грубу рекламу. Це треба було відібрати у тих людей, чий негатив був настільки сильний, що вони накликали б його на будь-кого лише заради наживи.
  
  
  Це благо чи прокляття для людства належало єдиним людям, які справді дбали про людське життя; людям, звільненим Силою, яка була не культом, не релігією, не обманом, а, як Вілбур Смот розумів у самій глибині своєї душі абсолютною істиною.
  
  
  Вілбур відвів літнього чоловіка назад до його кабінету, а потім, намагаючись не дихати і не торкатися коричневого зілля, викинув аналізи з мензурки. Він витяг усі замітки, складені хіміками з Брісбена за ці роки, і розсунув їх по кишенях. Вілбур відвезе і флакон, і нотатки в єдине місце у світі, де знали б, як ним користуватися. Він доставить їх у місце, якому він довіряв, місце, якому він довіряв настільки, що дозволив їм забирати тридцять відсотків його зарплати щотижня.
  
  
  Це була стара будівля з коричневого каменю, залита яскравим світлом сонячного зимового дня, на даху запекся сніг, перед входом висіла велика вивіска, що пропонує безкоштовний тест на характер. Вілбур прийняв одну з них, коли, самотній і наляканий, одразу після коледжу прийшов до Brisbane Pharmaceuticals.
  
  
  Перший рівень тестів показав, що він мав блокування, які зробили його, за словами привабливої жінки-екзаменатора, невпевненим у собі.
  
  
  Спочатку він подумав, що будь-хто міг припустити це просто тому, що він взагалі пройшов тест. Вілбур не був дурний. Але потім їх навідні питання виявили області страху та гніву, які навіть він був здивований, виявивши, що вони справді існують. І коли екзаменатор дав йому просту розумову вправу, яку треба було виконати серед групи людей, і страх зменшився, він записався на перший рівень. Він не вагався, тим більше, що курс дорожчав наступного тижня.
  
  
  Перший рівень дав йому відчуття великої мети у житті, і навіть інструменти, які допоможуть йому досягти її. Другий рівень дав йому відчуття сили та спокою. Третій рівень, набагато дорожчий, дав йому можливість скинути всі пута, які пов'язували всіх поза Poweressence.
  
  
  Він знав, що четвертий рівень буде набагато дорожчий за третій, і він не знав, скільки ще рівнів йому потрібно пройти, щоб повністю звільнитися. Але він знав, що знайшов правду. Ті, хто висував звинувачення проти цього чудового волелюбного, збагачує людину руху, дійсно страждали; вони загрузли в трясовині негативу по саму маківку.
  
  
  У правди завжди були вороги.
  
  
  Доктор Рубін Доломо, засновник цієї великої таємниці визволення людства, був, можливо, як і всі великі носії істини, людиною свого часу, що переслідується. І чому?
  
  
  Люди боялися правди. Від урядів до секретарок з гарними грудьми та ямочками на щоках, щоправда, становила для них небезпеку. І чому? Бо якби вони знали правду, їм довелося б відмовитися від рабства у своїх негативних безглуздих життів.
  
  
  Доктор Рубін Доломо не відчував ненависті до цих людей, він відчував до них жалість, і Вілбур теж слід було б. Вони були в темряві і нічого не могли вдіяти з тим, що наробили.
  
  
  Звичайно, це не означало, що групі не треба було захищатись. Справді так і було. Дитина за кермом величезної вантажівки може бути невинна у всіх правопорушеннях через свій вік, але все одно вантажівка може завдати жахливих збитків. Уявіть, що він врізається у натовп. Уявіть, скільки людей це заб'є.
  
  
  У такому разі було б неправильно забрати дитину? Було б злочином тоді врятувати стільки?
  
  
  Коли Вілбур дивився на це з такої точки зору, той факт, що восьмифутовий алігатор був кинутий у басейн репортера, який пише наклепницькі статті про Сутність влади, не здавався таким жахливим. Poweressence не мав наміру вбивати цю людину; вони тільки хотіли привести його до тями. Не те щоб доктор Рубін Доломо сам колись зробив би щось подібне. Але захоплені прихильники, повні бажання звільнити душу письменника, наважилися на те, що в очах усього світу могло здатися надто далеким.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що йдеш за людиною, яка потай затаскує алігаторів у чужі басейни, тому що вони говорять про нього погані речі?" Запитала мати Вілбура.
  
  
  "Ти не розумієш, мамо. доктор Рубін Доломо може звільнити тебе від життя, повного болю, неуспішності та самотності. Я сподіваюся, що колись ти передумаєш".
  
  
  "Я вже втратив. Раніше я думав, що він шахрай шахрай. Тепер я думаю, що він порочний шахрай шахрай. Уілбур, залиш цих людей ".
  
  
  "Мамо, позбудься своїх негативних сил, поки вони тебе не занапастили".
  
  
  "Я молитимуся за тебе, Вілбур".
  
  
  "Я вивільню свої негативні сили для тебе, мамо". Вілбур згадав ту сумну розмову, коли він кланявся портрету доктора Рубіна Доломо, засновника Poweressence, встановленому над входом на другий поверх будівлі. Сюди припускалися лише ті, хто пройшов перший рівень. Тих, хто приходив з вулиці на безкоштовний тест характеру, тримали внизу в кабінках, подалі від фотографій доктора Доломо і навіть будь-якої згадки про Сутність Сили. Це було обманом.
  
  
  Обманом була вся брехня, яку люди говорили про Сутність влади. Тому приховати той факт, що за тестами стояла Сила, насправді означало дати шанс правді, тому що тоді людина, пройшовши тест і побачивши, що йому запропонували, мала шанс судити справедливо. В іншому випадку, підданий бомбардування газетною пропагандою, абсолютно безневинна людина могла б логічно прийти до думки, що все це було хитрощами для шахрайства, хитрощами, щоб позбавити жертву її грошей і самовладання.
  
  
  Тому фотографія доктора Рубіна Доломо зберігалася тільки на другому поверсі, і тільки коли людина досягала цього поверху, йому дозволялося вклонитися картині і зрозуміти, так, справді, в таємниці чистого оточення, що це релігія, і доктор Доломо був посланий силами Всесвіту, щоб допомогти людству .
  
  
  Тільки коли він побачив фотографію, молодий хімік дозволив собі подумати про релігію. Він тримав флакон та формулу ближче до свого тіла. Він сказав одному з робітників, що має термінове повідомлення.
  
  
  Його гід третього рівня був недоступний, тому до нього мав прийти гід четвертого рівня. Гід четвертого рівня виглядав дещо змученим для того, хто мав бути вільним від негативних думок.
  
  
  "На своїй роботі я виявив неймовірно потужний препарат, який позбавляє людей пам'яті. Він настільки небезпечний, що тільки у нас він має бути".
  
  
  "Фантастика. Що він робить?"
  
  
  Коли Вілбер пояснив хімічну формулу, гід четвертого рівня вирішив, що прийняти рішення вище за його сили, і перевів Вілбура в гід п'ятого рівня. Гід п'ятого рівня свиснув від думки про блокування пам'яті пошепки речовини і пропустив Вілбура на наступний рівень. Гід шостого рівня працював з лічильною машиною і курив цигарку. Залежність від цигарок була чимось, що мала вилікувати Poweressence.
  
  
  Шостий рівень, здавалося, не був у світі з позитивними силами існування, швидше, все ще страждав від негативного впливу. "Добре, що в тебе є? Що в тебе є?"
  
  
  Вілбур пояснив.
  
  
  "Добре, що ти хочеш за це?"
  
  
  "Я хочу, щоб це було використано для позитивної сили людства".
  
  
  "Давай. Ти збираєшся займатися бізнесом або гратимеш у мій пудинг? Скільки ти хочеш? Ти продаєш формулу? Ти продаєш що? Дозу? Кварту?"
  
  
  "Я нічого не продаю. Я хочу повернути ті численні благословення, які я отримав".
  
  
  "Звідки ти прийшов?"
  
  
  "Знизу".
  
  
  "Який у тебе рівень?"
  
  
  "Я з доброю допомогою моїх гідів прорвався на третій рівень".
  
  
  "Оооооо", - сказав чоловік із проблиском впізнавання на обличчі. "Я розумію. Це не бізнес. Молодець, хлопче. Ти збираєшся віддати це, вірно? Поясни мені це ще раз".
  
  
  І Уілбур спробував пояснити формулу.
  
  
  "Послухай, хлопче. Це занадто велике для цієї франшизи в Толедо. Тобі краще самому вирушити прямо в штаб-квартиру. Прямо до лікаря Доломо".
  
  
  "Я йду до лікаря?"
  
  
  "Ти повинен. Це національний. Але скажи йому, що Толедо отримає частку Толедо. Добре? Він зрозуміє, про що я говорю, і не забудь сказати йому, що ти на третьому рівні. Правильно? - сказав чоловік, злегка поплескавши Вілбура по щоці". .
  
  
  "Я тільки на третьому рівні. Я не знаю, чи достатньо я кваліфікований, щоб самому поговорити з добрим лікарем".
  
  
  "Так. Так. Ти такий, малюк. Це чудово. Ти милий хлопчик. Просто скажи йому те, що сказав мені".
  
  
  "Як ти думаєш, мені слід попрацювати над швидким піднесенням духу, перш ніж я увійду до його присутності? Я чув, що це можна прискорити за допомогою".
  
  
  "Що це, вихідні за 1 998,99 долара у нашому храмі в Чиллікоуті?"
  
  
  "Ні, я вважаю, що пропозиція становить 900 доларів, і це день інтенсивного харчування на об'єкті в Колумбусі".
  
  
  "Просто заплати за свій власний квиток на літак до штаб-квартири. Цього достатньо для очищення. Гаразд, малюку, ще щось?"
  
  
  "Так. Я думав, тобі не можна курити, як тільки ти пройдеш Третій рівень", - сказав Вілбур, киваючи на сигарету, що горить.
  
  
  "Добре. Іди вниз; там є люди, яким заплатили, щоб вони тобі все пояснили. А тепер забирайся звідси, хлопче, і не забудь – скажи Доломо, що це знахідка з Толедо. Він знає, про що я говорю".
  
  
  Вілбур вирушив прямо в аеропорт, навіть не попрацювавши повідомити "Брісбен Фармасьютікалз", що бере вихідний. Його турбувало таке масове куріння цигарок. Але потім він згадав, що йому сказали на другому рівні, коли він заплатив за покрокове керівництво за рівнями у твердій обкладинці вартістю 500 доларів.
  
  
  "Не сподівайтеся позбутися неправильного мислення на все життя тільки тому, що ви купуєте набір книг. На це підуть роки. Потрібні курси. І, перш за все, на це знадобляться гроші. Але не думайте, що через те, що ви всі ще турбуєтеся, або хочете курити, або пити, або безрозсудно витрачати свої гроші, ви не просунулися вперед.
  
  
  Це пояснювало, чому хтось на такому високому рівні міг усе ще курити. Вілбур все ще турбувався про це, хоча його побоювання змінилися захопленням, коли його таксі під'їхало до знаменитої "Вежі Владної сили". Доктор Доломо жив у маєтку у Каліфорнії, що виходить вікнами на Тихий океан. Тут було більше галявин, ніж у більшості парків штату. Він читав про це в літературі з Poweressence.
  
  
  Доктор Доломо, досягнувши найвищого рівня Сили, не потребував сна і працював двадцять чотири години на добу на благо людства. І він творив свої великі справи звідси. Вілбур дістав своє покрокове керівництво, але був надто схвильований, щоб зубрити. Через кілька хвилин він виявиться віч-на-віч з молодим чоловіком з неймовірно блакитними очима, який дивиться з обкладинки книги. То була книга другого рівня. Ходили чутки, що люди, які просто спляться з ним під подушкою, набули позитивної сили. Вілбур засунув його між сидінням машини та задником своїх штанів.
  
  
  Біля воріт була охорона, але, опинившись усередині, люди, здавалося, тинялися на свій розсуд. Не було жодних заборон. Вілбур Смот намагався ввібрати позитивні вібрації, які, мабуть, виходили звідси. Він відчув сонце та траву і знову зрозумів, що все добре.
  
  
  Секретарка внизу привела його до внутрішньої кімнати, де людина, яка називала себе регіональним директором Середнього Заходу, дивилася записаний на плівку футбольний матч, поїдаючи шоколадні цукерки.
  
  
  "Він має зустрітися з доктором Доломо. Він із Толедо".
  
  
  "Нагорі", - сказав чоловік.
  
  
  "Тобі не здається, що тобі слід піти з ним? Він ніби як новачок у всьому".
  
  
  "Ні. Ні. Дай мені спокій. Навіщо підніматися сходами? Забирайся звідси".
  
  
  Вілбур подивився на секретарку. Це була безумовно негативна поведінка.
  
  
  Секретарка посміхнулася.
  
  
  "Все гаразд", - сказала вона. "Просто йди нагору".
  
  
  На другому поверсі група покоївок була в сказі. Він чув, що місіс Доломо щось кричала. Місіс Доломо використала нецензурні вирази. Місіс Доломо не хотіла розмовляти ні з ним, ні з будь-яким іншим придурком із Толедо, штат Огайо. Місіс Доломо хотіла свій бежевий купальник, і вона хотіла його зараз, і якщо він не знав, де він, не був би такий люб'язний забратися з дороги, чорт забирай.
  
  
  Вілбур Смот знайшов доктора Доломо дрімаючим, його пузо здіймалося при кожному вдиху, велика сигара застигла в попільничці.
  
  
  "Доктор Доломо?" — спитав Вілбур, молячись, щоб це була не та людина, яка знайшла силу, яка звільнила Вілбура від стільки особистих страждань.
  
  
  "Хто що?" - у паніці вигукнула огрядна постать. Він ривком прийняв сидяче становище, потягнувся за біфокальними окулярами і сфокусував погляд. "Принесіть мені пігулки. Ці пігулки."
  
  
  Вілбур побачив рожевий пластиковий контейнер на столі за три кроки від дивана, на якому лежав чоловік. Він дав йому пігулки. Руки чоловіка тремтіли, коли він закидав їх у рот.
  
  
  Вілбур спітнів у своєму важкому зимовому одязі Середнього Заходу. Промені прекрасного каліфорнійського сонця заливали кімнату, а м'який тихоокеанський бриз грав з легкою завісою і перетворював подих Уілбура на пісню радості. Чоловік прочистив горло.
  
  
  "Ти намагаєшся убити мене? Що ти маєш на увазі, входячи в цю кімнату і будячи мене? Я не знаю, хто ти. Ти міг би бути федералами, що прийшли, щоб кинути мене до в'язниці. , які бажають повернути свою дитину, прийшли вбити мене ".
  
  
  "Це негативні думки, які ви навертаєте на себе. Вам слід якось поговорити з доктором Доломо. Ви б усвідомили, що самі привносите у своє життя все погане, що є у вашому житті. Ніхто інший цього не робить".
  
  
  "Мені не потрібне таке горе так рано вранці".
  
  
  "Зараз друга половина дня", - сказав Вілбур.
  
  
  "Неважливо. Беатріс послала тебе сюди з цим лайном?"
  
  
  "Беатріс?"
  
  
  "Місіс Доломо. Вона ображається на будь-кого, хто думає. Я думаю. Тому вона ображається на мене".
  
  
  "Мені шкода вас у ваших стражданнях від негативу, але мене послали сюди з Толедо на прийом до лікаря Доломо".
  
  
  "Добре, чого ти хочеш?"
  
  
  Уілбур побачив очі, водянисто-блакитні очі. Білясте волосся, очевидно, було світле. Обличчя, яке зараз обвисло, колись було молодим. Це була людина з плаката на другому поверсі храму в Толедо, людина, яка посміхалася з обкладинки своєї книги другого рівня. Лікар Рубін Доломо.
  
  
  "Ні", - сказав Вілбур. "Я зробив жахливу помилку".
  
  
  "Ти вже розбудив мене, тож давай зробимо це".
  
  
  "Я нічого тобі не даю".
  
  
  "Я ні про що не просив, але тепер, коли ти зіпсував мені день, я страшенно впевнений, що отримаю те, за чим ти прийшов".
  
  
  "Я б ніколи не віддав його тобі".
  
  
  "Ти щойно зрозумів, що це суєта, і ти на першому рівні або щось таке".
  
  
  "Троє", - сказав Вілбур.
  
  
  "Добре. Ми повернемо вам ваші гроші. Мені не потрібні ці прикрості. Але послухайте, ви не проникли сюди без дозволу. І у вас, очевидно, є щось для мене. Правильно?"
  
  
  Вілбур не відповів. Він запитував себе, чи зможе він змусити ворота працювати на повну потужність. Він запитував, чи зможе він перелізти через ворота в дальньому кінці великого лужка. Він знав, що не маю розповідати про те, що в нього було.
  
  
  "Я щойно робив репортаж із храму в Толедо. Вони сказали, що збираються виплатити вам додаткову плату цього місяця".
  
  
  "Послухайте", - сказав доктор Рубін Доломо зі втомою в голосі. "Я знаю, що ви тут з чимось іншим. Але, що гірше для нас обох, Беатріс зрозуміє, що ви тут з чимось іншим. Вона дізнається. І вона отримає це. Щодо мене, я б з таким же успіхом відлетів і не турбувався ні про що з цього. Особисто мені шкода, що все зайшло так далеко. Але ти ще не мав задоволення познайомитися з місіс Доломо. Нехай тобі ніколи не доведеться випробувати цього задоволення.
  
  
  "Я тобі не скажу".
  
  
  "Я збираюся подзвонити їй".
  
  
  "Ні", - сказав Вілбур.
  
  
  "Перш ніж я подзвоню їй, я хочу, щоб ти знав, синку, що я нічого не мав проти тебе. І, до речі, її звуть Беатріс, і ніколи, ніколи не називай її Бетті. Виводить її з себе".
  
  
  "Я йду".
  
  
  "Беатріс!" - закричала лікар Рубін Доломо, і жінка, яка лаялася в коридорі, увійшла до кімнати, все ще лаючись, проклинаючи те, що її турбують.
  
  
  "Я знав, що рано чи пізно ти дізнаєшся. Але є якісь хороші новини з Толедо, і цей хлопець тут віруючий, і він не говоритиме".
  
  
  "Я йду", - сказав Вілбур.
  
  
  Вілбур дізнався, що місіс Доломо не вірила в аргументи. Вона вірила у радіатори. Двоє великих сильних чоловіків з руками, схожими на сталеві лещата, прив'язали Вілбура до батареї. Незважаючи на те, що день був теплим, у системі все ще залишалася пара. Він використовувався для нагрівання води.
  
  
  Уілбур, розуміючи, що може означати наркотик у чужих руках, тримався доти, доки не заплакав від болю. А потім, подумки вибачаючись, він розповів Доломо про наркотик для розуму, який може стерти пам'ять.
  
  
  Але він попередив їх, як це небезпечно. Він благав їх не використовувати його, навіть коли доктор Доломо говорив про використання людей другого рівня як піддослідних кроликів, про продаж невеликих доз препарату або, що ще краще, про використання його як навчального посібника на першому рівні. Можливості були безмежні: дайте групову дозу всьому другому рівню, а потім, коли доза закінчиться, змусіть учасників повірити, що Paweressence повернула пам'ять. Звичайно, їм довелося б віддати частину франшизи Toledo. Або ще краще дозу наркотику. Вони забули б, що вони мають частину зілля.
  
  
  "Я думав про те, щоб додати його в їжу свідкам проти нас", - сказав доктор Доломо. Він запалив кінчик сигари.
  
  
  "Свідки проти тебе, Рубіне", - сказала Беатріс Доломо.
  
  
  "Я твій чоловік".
  
  
  "Будь ласка", - благав Вілбур.
  
  
  "Що нам з ним робити?" - Запитав Доломо.
  
  
  "Я не потерплю, щоб хтось зі звинуваченням у нападі в кишені проти мене бігав вулицями", - роздратовано сказала Беатріс.
  
  
  "Я ж казав тобі, малюк", - сказав доктор Доломо, знизуючи плечима.
  
  
  "Будь ласка", - схлипував Вілбур. "Будь ласка, дай мені піднятися". Жінка кивнула, щоб його розв'язали.
  
  
  "Нам не обов'язково вбивати його", - сказав Доломо. "Він уже розповів нам про все, що сталося. Дайте йому добре проковтнути, як це робили індіанці. Він все забуде".
  
  
  "Ні", - сказав Вілбур.
  
  
  "Молода людина", - сказала Беатріс Дойомо. «Ви знаєте, як алігатори їдять свій обід? Побалакати про це, так би мовити. Не такий вже великий вибір, чи не так, дорога?
  
  
  Вілбур глянув на коричневу рідину. Він запитував себе, що він відчував, якби нічого не пам'ятав, не пам'ятав, ким він був, ким були його батьки або як він жив, і в цей останній зрілий момент свого життя він зрозумів, що індіанці мають на увазі під покаранням. Коли він проковтнув маленьку бульбашку, він попрощався із самим собою.
  
  
  Рідина виявилася на диво солодкою і приємною. Вілбур подумав, що треба було б відзначити, скільки часу пройшло, перш ніж зілля подіяло, і на що будуть схожі останні миті пам'яті.
  
  
  Він недовго виношував цю думку. Він стояв у кімнаті, на нього дивилися люди, і в роті було щось солодке. Він не знав, чи це добрі люди, чи погані. Він не знав, що у Каліфорнії. Він знав, що світить сонце і хтось, якась приємна людина, каже йому, що вони збираються вилікувати бу-бу у нього на дупі. Він обгорів. Але Вілбур Смот не зовсім зрозумів ці слова. Він не знав, що таке опік. Він не знав, що таке бу-бу.
  
  
  Він лежав на підлозі, бо ще не навчився ходити.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він знову вчився. Але цього разу це здавалося повільнішим, стіна цього разу не здавалася такою захоплюючою. На цей раз його тіло не здавалося таким живим.
  
  
  Пісок з пляжу розлетівся кам'яною доріжкою навколо розкішної висотної будівлі, осідаючи навколо кущів, стовпів та його голих кісточок. За ним над темною Атлантикою вставало червоне сонце. Майамі-Біч був тихий, якщо не брати до уваги віддаленого шкрябання щурів у сміттєвих баках. Він відчував шкірою солоне морське повітря, вологе, тепле і родюче, як морські тварюки. На губах у нього був слабкий смак солі, і біла цегляна стіна нависла над ним, прямо над ним, на висоті п'ятдесяти поверхів, йдучи в останнє нічне небо.
  
  
  Це було так легко так довго, і тепер він зробив це знову. Вперше, багато років тому, він почав з вершини і спустився. Але це було випробування страхом, це було випробування контролю за єдиною річчю, яка заважала тілу рухатися оптимально.
  
  
  Він доторкнувся відкритою долонею до цегли і відчув, як розчин склеюється, бетон кришиться під його пальцями. Його тіло вдавилося в стіну так, що на неї виник справжній тиск з боку його хребта, його дихання, людської форми, яка так рідко за всю історію використовувалася повною мірою. Його пальці відчули вологу на цеглині і дуже точно налаштувалися, щоб урівноважити його тіло на стіні з рівномірною силою. А потім подушечки пальців торкнулися розчину, пальці ніг - цегли, тіло рушило вгору, всередину будівлі, так що Римо міг відчути щокою саму вібрацію фундаменту, зануреного в несучу скелю Майамі-Біч.
  
  
  Цегла зачепила щоку, і руки, ніби пливучи, притулилися до стіни, коли його пальці ніг відштовхнулися вгору. І тулуб піднявся, плавно, як позіхання, руки вгору і вниз, ступні разом, пальці ніг опускаються, руки вгору, пальці ніг вниз, кисті вниз, пальці ніг вгору, швидше і швидше, поки позіхання не перетворилося на швидкий шепіт по стінах. Коли він проходив повз вікна і стелі, коли цегла пролітала повз, а дах опускався до фігури, що піднімається, все знову було як і раніше. Знову гладко. Знову ідеально. Як йому і було сказано, так і має бути.
  
  
  Якби хтось спостерігав, він побачив би, як людина запливає на стіну. Так це могло б здатися. Але найдивовижніше в цьому було б те, що це взагалі не здавалося б чудовим, бо те, як ця людина рухала своїм тілом, було в єдності з усіма живими істотами. Хтось, хто побачив це, побачив би найприроднішу річ у світі.
  
  
  "Не уривчастий", - долинув високий голос з даху. Римо підстрибнув, як пірнальник на вершині стрибка, і приземлився на даху. Він був худий, але з товстими зап'ястями. У нього були темні очі, високі вилиці та тонкі губи. На ньому були темні штани та темна сорочка.
  
  
  "Можливо, - сказав він, - я знову почуваюся єдиним цілим із самим собою".
  
  
  "Це не той, з ким треба бути заодно, із самим собою. Я той, з ким потрібно бути заодно. Ось чому ти потрапив у біду. Ось чому ми наново вчимося. Що станеться, коли мене тут більше не буде?"
  
  
  "Можливо, у мене буде хвилинка спокою, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Смерть - це розслаблююче переживання з усіх", - долинув скрипучий голос з тіні. Вітерець на даху зашелестів темним одягом старого, який щойно говорив. Пасма волосся навколо його вух майоріли, як вимпели, але тіло було зосереджено з більшою твердістю, ніж сам фундамент будівлі. Він підняв єдиний палець із нігтем, схожим на вигнуте перо, довгим і гладким. "Смерть, - сказав Чіун, - найлегша річ із усіх".
  
  
  "Ну що ж, татко", - сказав Римо. "Це моя смерть".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Більше ні. У тебе немає права вмирати, не більше, ніж у мене було до того, як я знайшов Майстра, який займе моє місце, Майстра синанджу".
  
  
  Римо не відповів. Він знав, що старий мав рацію. Він наражав себе на небезпеку, наражаючи свою високочутливу нервову систему впливу радіоактивних матеріалів. Зазвичай він помітив би, відчув це. Але гнів позбавив Римо чутливості. Чіун заявив, що речовина була проклята, а Римо не вірив у прокляття, особливо в ті, що записані в історіях Будинку Сінанджу. Тому він не прислухався до свого тіла, яке б попередило його про радіоактивність. Після того, як воно послабило його, він міг відчувати його ще менше.
  
  
  Чіун доглядав його, повертаючи йому здоров'я, але ніколи не дозволяв забувати, що історія Сінанджу врятувала б його. Проблеми Римо з історіями синанджу почалися з Чіуна, тому що він читав те, що писав Чіун, і знав, що звіти були сильно загашені. По-перше, Чіун уникав згадувати, що він навчив не лише першого іногороднього жителя села Сінанджу, а й першого некорейця, який став Майстром, а також першого не-азіату. Біла людина.
  
  
  Читаючи сучасну історію Чіуна і нового світла, Америки, "щасливих, але нервових людей, які швидко впадають у гнів і ще швидше нічого з цим не роблять", можна уявити, що Римо міг бути корейцем. Було багато згадок про те, що Римо відчував прихильність до вод Західнокорейської затоки, хоча насправді Римо був у Сінанджу лише один раз, і то на битві. Майже щоразу, коли Чіун згадував Римо, він наголошував, наскільки його високі вилиці відрізняються від звичайних білих.
  
  
  І той факт, що Римо був сиротою, означав для Чіуна, що він не міг упевнено сказати, що його мати чи батько не були корейцями.
  
  
  "Я можу і роблю. Я білий", - повторив Римо. Отже, Чіун навчив Римо всьому, але з того, як зробити запис історія синанджу. І Римо все ще не вірив в історії синанджу, хоча, коли він знову вивчав сходження на стіну, Чіун прокоментував:
  
  
  "Великий Ван довів це до досконалості. Усіми сходженнями ми завдячуємо великому Вану. Якби мене тут не було, ви могли б прочитати історію і знати, як зробити це знову".
  
  
  "Якби тебе не було тут, маленький батько, я, мабуть, ніколи б не прочитав "історії синанджу". Якщо подумати, я не читаю їх зараз".
  
  
  "Ти маєш знову", - сказав Чіун.
  
  
  Пролунав стукіт у двері, що вели на дах висотки в Майамі.
  
  
  "Ти там, зовні, як ти туди забрався?"
  
  
  Римо підійшов до дверей, звідки долинав голос. Вона була замкнена. Він трохи стиснув ручку долонею, а потім, переконавшись, що замок щільно прилягає до ручки, підняв її. Металеві деталі розлетілися, як шрапнель, і двері повільно відчинилися.
  
  
  Охоронець піднявся на дах.
  
  
  "Злом та проникнення", - сказав він, помітивши, що замку на дверях більше немає.
  
  
  "Я зламав його лише для того, щоб випустити тебе сюди", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді як ти встав?"
  
  
  "Тобі не зрозуміти", - сказав Римо.
  
  
  "Зверніть увагу на його низькі вилиці", - сказав Чіун охоронцю. "Це звичайний білий. Звичайно, він би не зрозумів".
  
  
  "Кого ви, жартівники, називаєте звичайним?" - сказав охоронець.
  
  
  "Він має на увазі не те, що ти думаєш", - сказав Римо.
  
  
  "Низькі вилиці. Подивися на свої, приятелю. Ти схожий на старого, на дивака".
  
  
  Охоронець був готовий до бійки. Його рука стискала палицю. Він важив стільки, скільки Римо та Чіун разом узяті. Він був певен, що одного удару вистачить.
  
  
  Коли стародавній рушив до нього, він підняв свою палицю, готовий обрушити всю її силу прямо на одяг старого азіату. Його рука опускалася, коли він відчув щось на своїй щоці. Дві губи. Потім він почув ляпас. Азіат поцілував його в щоку, коли він намагався вдарити його. А потім плавніше, ніж могли повірити очі охоронця, Азіат опинився в нього за спиною.
  
  
  "Західний звичай подяки", - сказав Чіун, пояснюючи поцілунок, перший поцілунок, який він колись дарував, тим більше білому. У Сінанджу були ніжності, але вони ніколи не виявлялися у цій західній формі. Але радість у серці Чіуна вимагала, щоб він підніс подяку великому білому чоловікові у синій формі гвардійця з квадратним срібним значком.
  
  
  Охоронець якимось чином упустив старого, але він не збирався упускати молодого. Він замахнувся палицею на свій живіт, замахнувся з гнівом людини, яка намагалася вбити і була відсторонена поцілунком у щоку. Римо спіймав палицю у долоню і відсунув її назад, як турнікет.
  
  
  Він мав наздогнати Чіуна. Коли протидія мало що означало для того, у кого кожна клітина рухалася в унісон, для охоронця це було все одно, що врізатися всім тілом у зустрічну вантажівку. Поштовх його тіла, що рухається в тіло Римо, розтрощив його таз, відокремив міжхребцеві диски, розірвав хрящову тканину на плечах і відібрав у нього добрих півгодини життя, поки він чекав непритомний на даху.
  
  
  Римо, з іншого боку, не збився ні на крок. Він пішов за Чіуном.
  
  
  "Цей охоронець погано бачив уночі", - сказав Римо.
  
  
  Він був білим. Він бачив так, як бачать білі.
  
  
  "Ти сам сказав, що у білих дивні очі, що вони погано бачать, бо круглі предмети ніколи не фокусуються так різко, як загострені".
  
  
  "Він міг бачити досить добре", - сказав Чіун. Він набирав швидкість. Римо пішов за ним. Спускаючись з одного прольоту за іншим на десятий поверх, кімоно майоріло в нього за спиною, Чіун рухався швидше за ліфт, швидше за спринтер на забійному ходу, але ніколи без грації і плавності в рухах. Він переїхав у їх тимчасову квартиру, прямо до чорнила і сувої, які він переїхав, а потім на нерівній підлозі цього кондомініуму в Майамі Чіун, Майстер синанджу, написав те, що побачив цього вечора, незважаючи на скарги Римо.
  
  
  "Ось уже багато років Майстер Сінанджу працював разом із новим Майстром, Римо, як його звали, у приймальній країні, де Чіун знайшов його. І, отже, він помітив у ньому відмінність від свого білого оточення", - написав Чіун. Навіть з його приголомшливою швидкістю кожен корейський символ був бездоганний, вирівняний з більшою точністю, ніж він був нанесений на сітку. На цьому світанку Майстер був натхненний. На цьому світанку він писав із радістю.
  
  
  "І ось, одного разу вночі простий білий, поставлений охороняти околиці одного з їхніх невеликих замків для простої людини, справді поклав око на Чіуна та його учня Римо. І в цьому незвичайному червоному світлі ранку, що дозволяє круглим очам фокусуватися краще, ніж зазвичай, він побачив те, що Чіун бачив так багато років тому, він побачив це в вилицях і в очах, і те, що він побачив, було схожим.
  
  
  "Навіть звичайнісінький білий не міг не помітити абсолютної корейськості Римо, яким би скромним не був білий. І він поділився цим фактом з Чіуном.
  
  
  Це, таким чином, порушує єдине питання, яке довгий час не давало спокою Чіуну, першовідкривачу Америки, нації (не континенту, який був відкритий у першому царстві майя майстром Кан Ві). Хто з корейців був предком Римо?
  
  
  "Це був втрачений Майстер? Чи сховав він своє насіння в новій нації, щоб пізніше Чіун міг зібрати врожай? До якого батька синанджа Римо міг простежити свій невідомий родовід?"
  
  
  Чіун схилився над папером, як квітка схилилася над білим пергаментним ставком. Тепер він випростався і із задоволенням простягнув перо Римо.
  
  
  "Ти не можеш сказати, що це неправда. Напиши тепер свої перші речення з історії".
  
  
  Римо легко читав корейську. Це була стара форма, на яку більше вплинула китайська, ніж японська. Але багато символів - наприклад, платіжні - були унікальними для самого Сінанджу. Тільки Сінанджу приніс багатства Заходу як данину Дому Ассасінів на Схід. Речі, які ніколи раніше не бачили на Сході, прибули до Сінанджі на човнах та караванах. Тоді старим майстрам синанджу доводилося створювати персонажів, щоби скласти каталог своїх скарбів. Це була праця кохання.
  
  
  Римо згадав, як Чіун показував йому сувій, позначений його власним першим записом; його записи йшли за записом батька Чіуна і за записом батька його батька. У хроніках згадувалися кузени з далекого минулого, як і троюрідні брати, а також дуже гнучкий артист, який був наполовину із Сінанджу, наполовину з сумнозвісного міста Пхеньян, батьківщини розбещених жінок і ще більш розбещених чоловіків, непридатного місця для порядного маленького рибальського села.
  
  
  В історіях цього будинку ассасинів Римо згадувався як "напівкровка".
  
  
  Він узяв перо в руку і знову прочитав те, що написав Чіун. Він знав знаки, і він знав, що майбутні покоління судитимуть про його руку, якщо взагалі будуть майбутні покоління. Він ставив питання, коли йому теж доведеться навчати майбутнього Майстра. Спочатку він вивчав синанджу, щоб служити своїй країні, але тепер знання синанджу покладало на нього обов'язок навчати цьому та когось ще. Інструмент став принаймні відповідати меті.
  
  
  Римо ще раз прочитав те, що написав Чіун, потім швидко намалював символ, про який думав. Це була комбінація бичачих рогів та відходів життєдіяльності згаданого бика. В Америці ця фраза була просторіччям для позначення чогось, що не відповідало дійсності.
  
  
  Чіун прочитав слово і повільно кивнув головою.
  
  
  "Тепер, коли ви пояснили, чого варте подяку білих, не могли б ви підтвердити те, що чули на даху".
  
  
  "Він не мав на увазі те, що сказав".
  
  
  "А", - сказав Чіун. "Ти просунувся в синанджу, щоб стати читачем думок. Тоді, будь ласка, скажи мені, що в мене на думці".
  
  
  "Ти не хочеш визнавати, що тренував білого".
  
  
  "Якщо це те, що ти думаєш, тоді запиши це тут, на свитку", - сказав Чіун холодним голосом, як полярні глибини. "Продовжуй. Запиши це. Кожен Майстер має писати правду".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Я збираюся написати, що я працюю на організацію, а ви мій тренер. Я напишу, що в ході навчання я дізнався ще дещо, і те, що я дізнався, змусило мене стати кимось іншим, але я білий. Білий. людина опанувала синанджу і є синанджу. Це те, що я збираюся написати.
  
  
  Чіун чекав, нічого не кажучи. Але коли Римо зібрався вкласти кисть назад у сувій, Чіун швидко звернув його.
  
  
  "Історії Сінанджу надто важливі, щоб писати подібну нісенітницю. Без історії людина - ніщо. Найгірше, що ви, білі, зробили, коли поневолили чорних, - це не зробили їх рабами. Не вбили їх. Не для того, щоб позбавити їх життя, тому що інші робили це протягом століть. Те, що ти зробив найганебнішим чином, - це позбавив їх минулого”.
  
  
  "Я радий, що ви визнаєте, що я тепер білий", – сказав Римо.
  
  
  "Тільки недоліки. Ти не міг не запозичити деякі з недоліків, проживши серед них після народження".
  
  
  "Де моя мати раптово прилетіла з Сінанджу, щоб залишити мене в центрі Ньюарка, де мене знайшли, дуже блідого. Знаєш, є записи з притулку".
  
  
  "Вір у що хочеш. Я знаю, що є правдою", - сказав Чіун.
  
  
  "Маленький батько, що такого поганого в визнанні, що ти передав синанджу білому? Хіба тебе не фарбує те, що ти взяв м'ясоїда, курця сигарет, любителя віскі, білої людини, яка вміє бити кулаком, і знайшов у ньому те, з чого ти міг?" б зробити синанджу?"
  
  
  "Я думав про це", - сказав Чіун.
  
  
  "І що?"
  
  
  "І я відкинув це. Протягом століть, тисяч років ніхто, крім Сінанджу, не володів синанджу. Ми всі прийняли це. І ось з'являєшся ти. Що це робить з нашою історією? Якщо це неправда, то що ще є брехнею?"
  
  
  "Маленький батько, - сказав Римо, - я залишив більшу частину своїх звичок, щоб слідувати синанджу. Звичайно, у мене було небагато. Я не був одружений. У мене була досить паршива робота, я був поліцейським. Постійної дівчини не було. Напевно, справжніх друзів не було. Я люблю свою країну і люблю досі. Але я знайшов дещо, що було абсолютно правдою. Це Сінанджу. І я поставив на це своє життя.
  
  
  "Ти надто емоційний", - сказав Чіун, відвертаючись, і Римо знав, що це тому, що Чіун не хотів, щоб той бачив, як він зворушений.
  
  
  Телефон продзвонив тричі і замовк. Потім він подзвонив один раз. Потім він подзвонив двічі і замовк. Нагорі дзвонили із завданням.
  
  
  Римо відповів на телефонний дзвінок. Він знову почував себе добре. Він потребував своєї країни і йому треба було служити, так само, як він робив, коли записався добровольцем у морську піхоту наступного дня після закінчення середньої школи. Щодо Сінанджу, то він став тим, ким був, і було дивно належати до будинку ассасинів, уже відомого на Сході, коли Рим був брудним селом на березі етруської річки. З одного боку, він не знав своїх матері чи батька. З іншого боку, він знав своїх духовних предків набагато раніше, ніж Мойсей.
  
  
  Все це він переніс на телефон і до своєї країни, коли набирав пронумеровану відповідь. Один помножив кожен код на два. Нагорі сказали, що це буде просто. Якщо він почув два гудки, набери цифру чотири. Якщо він почув чотири, то набери цифру вісім.
  
  
  Що, спитав він, чи почув він код із дев'яти гудків? "Тоді це будемо не ми", - сказав Гарольд В. Сміт, єдиний американець, крім президента, якому дозволено знати про існування Римо, той, хто керував організацією, яка колись називалася "Захист Америки від лих", а зовсім недавно називалася в часи криз "нашою останньою надією".
  
  
  Римо запровадив правильний код. Потім він знову запровадив правильний код.
  
  
  Секретність була така важлива, оскільки організація сама була поза законом, що телефон мав активувати систему шифрування з будь-якого місця. Він не знав, як це працює, але навіть внутрішнім телефоном ніхто не міг його підслухати.
  
  
  Римо додзвонився до оператора в Небрасці, який сказав йому, що місцева служба була рада йому допомогти. Потім його переключили на національну службу, яка була рада йому допомогти. Потім йому сказали, скільки грошей він заощадив за допомогою іншого національного сервісу, а потім повернули оператору з Майамі, який спитав, якою системою він користується.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "А ти?"
  
  
  "Нам не дозволено розголошувати цю інформацію", - сказав оператор. "Не хотіли б ви поговорити з моїм начальником?"
  
  
  "Ти не знаєш, на кого працюєш?"
  
  
  "Не хотіли б ви поговорити з моїм керівником?"
  
  
  "Ти хочеш сказати, що не знаєш, на кого працюєш?"
  
  
  "Це так само, як ваш телефонний рахунок, сер. Я отримую чотирнадцять сторінок пояснень того, хто мені платить, і я не розумію жодного слова з цього".
  
  
  У трубці пролунало різке дзижчання, і різкий лимонний голос перервав розмову. Це був Гарольд В. Сміт, голова організації.
  
  
  "Вибач, Римо, ми більше не можемо навіть шифрувати телефони без перешкод".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що я не переплутав код?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. З тих пір, як AT, нічого не працювало добре. Колись це була найбільша система зв'язку на землі. Нам заздрив весь світ. На жаль, суди вирішили інакше. В цілому, я думаю, я б вважав за краще, щоб в країні був якийсь закон і порядок, ніж телефони, які працюють ідеально. Якби я мав вибір, ти знаєш”.
  
  
  "Я не знав про розпад телефонної компанії", - сказав Римо.
  
  
  "Ти що, газет не читаєш?"
  
  
  "Більше ні, Смітті".
  
  
  "Чим ти займаєшся?"
  
  
  Це було гарне питання.
  
  
  "Я часто дихаю", - сказав Римо.
  
  
  "О", - сказав Сміт. "Я думаю, це щось означає. У будь-якому випадку, у нас проблема зі свідком у великій справі про рекет. Здається, хтось до нього дістався. Ми хочемо, щоб ви переконалися, що він дає свідчення чесно. Цей один свідок міг би вкласти всю банду на захід від Скелястих гір. Ти готовий до цього? Як ти почуваєшся?"
  
  
  "Не на піку, але більш ніж достатньо для того, що ми маємо зробити".
  
  
  Чіун, зрозумівши, що Римо розмовляє з Гарольдом В. Смітом, людиною, яка забезпечила належну доставку золота на знак поваги до Сінанджу за послуги Чіуна, а тепер і Римо, сказав корейською:
  
  
  "Так не прийнято говорити. Якщо імператор думає, що ти служиш йому, незважаючи на рани, дозволь це. Дозволь тому, як кожен живий зітхання служить його славі. За умови, звичайно, що данина прибуде вчасно".
  
  
  Римо навіть не потрудився пояснювати, що Сміт не був імператором. Він вже дуже багато разів пояснював Чіуну, що організація служить демократії, яка обирає свого імператора голосуванням, а не рукою вбивці, що марширує армією чи випадковим народженням. Про це Чіун думав не тільки як про мерзенне поріддя, але й як про неможливе в людських справах, і Римо був просто дурнем, якщо вірив у це, як у наші західні казки, такі як Санта-Клаус, або те, що Бог визначив. , хто правитиме. Приказка в синанджі завжди гласила: " Божественне право всіх королів створено рукою вбивці " .
  
  
  Це був гарний товарний знак при китайських династіях Мін і Чанг та при дворі Карла Великого.
  
  
  "Це Чіун там? Передай йому наші найкращі побажання і скажи, що посилка з даниною прибула вчасно", - сказав Сміт.
  
  
  "Він знає це, Смітті".
  
  
  "Як? Я дізнався про це лише сьогодні вранці".
  
  
  "Я не знаю, звідки він знає. Якось була проблема з доставкою та накопиченими скарбами будинку, і з того часу він стежить за рахунками".
  
  
  "Він нам більше не довіряє?"
  
  
  "Начебто", - сказав Римо. Як він міг пояснити це Смітові? Чіун не довіряв нікому за межами передмість власне Сінанджу і не дуже потребував всіх, хто знаходився всередині цих кордонів. Він довіряв Римо, бо знав Римо. Він, безперечно, не збирався довіряти клієнту.
  
  
  "У нас є невелике судове підкріплення у Каліфорнії", - сказав Сміт. Більше сказати було особливо нічого, крім імені та місця.
  
  
  Римо робив це багато разів. Слідкував за тим, щоб свідки не промовляли. Це було частиною початкової мети CURE, як називалася організація, переконатись, що нація зможе вижити в рамках Конституції. Це означало змусити суди працювати. Але було підкуплено чи залякано так багато свідків, що у цілих штатах система правосуддя ледве просувалася вперед. Це було єдине, в чому Римо міг сказати, що Кюре справді покращало. Решта роботи утримувала світ від розвалу, і він був цілком упевнений, що в цій галузі CURE програє.
  
  
  "Ти ще не готовий", - сказав Чіун.
  
  
  "Заради тебе - ні. Заради того, що я маю зробити, так".
  
  
  "Перший крок у вічність - це пропущений вдих".
  
  
  "Я досить гарний".
  
  
  "Досить добре? Досить добре?" спитав Чіун. "Досить добре було б вдарити когось цеглою по голові. Досить добре було б скористатися пістолетом. Ти синанджу, а не якийсь... якийсь білий гангстер в уніформі."
  
  
  "Я все ще білий, татко".
  
  
  "Ти озвучуєш це".
  
  
  "Хіба ти не казав, що імператори не могли відрізнити досконалість від качиного посліду? Що все, що вони дбали, - це прикласти головою об стіну?"
  
  
  "Так, але нам не байдуже. Це те, хто ми є. Крім того, у цій країні не вішають голови на стіни. Вони божевільні. Вони соромляться своїх убивць".
  
  
  "Вірно, татко. Ми секретна організація".
  
  
  "Бачиш. Ти соромишся того, що робиш. І це вина божевільного Сміта. У будь-якій цивілізованій країні він використав би мене, щоб відкрито проголосити себе імператором. Він повісив би голови всіх своїх ворогів на стіні палацу, щоб показати свою силу. Але ні, ми повинні ховатися як злочинці».
  
  
  "Вірно, татко. Секрет, - люб'язно сказав Римо.
  
  
  "Тільки хробакові приємно жити під скелею", - сказав Чіун.
  
  
  "Нема часу сперечатися, тату. Мені треба йти".
  
  
  "Щоб зробити що? Усунути суперника за великий трон, додавши честі в історію Сінанджу? Що я повинен записати тепер, коли ви робите? Доставляти посилки?
  
  
  "Я збираюся переконатися, що свідок дасть свідчення". Чіун звернув свиток і закрив чорнилом.
  
  
  "Ви всі божевільні. Усі божевільні. Якщо імператор Сміт хоче отримати рішення від судді, чому він не купить суддю, як у будь-якій цивілізованій країні?"
  
  
  Римо зібрав усе, що йому було потрібне для поїздки. У кишені в нього лежала пачка готівки.
  
  
  "Це те, із чим ми боремося", - сказав Римо.
  
  
  "Чому?" - спитав Чіун.
  
  
  "Це пов'язано з Конституцією, татку, і я не маю часу пояснювати це зараз".
  
  
  Чіун знизав плечима, складаючи довгі витончені пальці під мантією. Він ніколи не зміг би пояснити це в "історії синандж". Ось аркуш паперу, який Сміт і Римо вважали за священного. Саме існування те, що вони називали організацією, порушувало цей аркуш паперу, але організація було створено його захисту. І тому всі мали зберігати в секреті те, що вони робили. Навіть для білих це було загадкою. Римо заперечував, що Сміт мав плани стати імператором, якого тут називали президентом. Але якщо це не було справжнім планом, то що це було? Це, звичайно, не могло бути захистом священного шматка паперу. На ньому навіть не було жодних коштовностей. Якось він бачив його у скляній вітрині.
  
  
  "І це все?" Запитав Чіун, дивлячись на простий старий пергамент.
  
  
  "От і все, татко", - гордо сказав Римо. "Багато людей загинуло за це".
  
  
  "Хто їх убив?"
  
  
  "Багато людей. Здебільшого людей, які хотіли б знищити Америку".
  
  
  "Ви маєте на увазі, що якби цей клаптик паперу згорів, Америки б більше не існувало? Тоді це чаклунство. Чарівний папір, який об'єднує Америку".
  
  
  "Так. У певному сенсі. Певним чином, так", - сказав Римо. Чіун згадав, яким щасливим він був, коли це сказав. Справді щасливим. Він теж не брехав. Римо не брехав. Страшна риса людської істоти, як нездатність моргати очима, проте характерна риса Римо.
  
  
  І ось Чіун стояв перед скляною вітриною в будинку білої людини, слухаючи, як Римо радісно пояснює казку про клаптик паперу, стверджуючи, що її слова керують Америкою.
  
  
  Але ніде в документі не було жодної згадки про короля чи імператора. Ніде. Все, про що там говорилося, - це про те, чого уряд не міг зробити зі своїми підданими. Римо прочитав приблизно півсторінки "Прав громадян", коли Чіун вибачився. Його знудило б, якби він почув ще щось.
  
  
  На службу цій нісенітниці було поставлено жахливу пишність сили Сінанджу, нині присвяченої. Чіун думав про це, коли Римо, щасливий, залишав квартиру.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Дженнаро "Барабани" Друмола важив чотириста тридцять фунтів, і коли він сміявся, його живіт залишався нерухомим, а кімната тряслася.
  
  
  Не допомогло й те, що він був у маленькому каркасному дерев'яному будинку. Але прокурор США хотів, щоб він був там, хотів, щоб він знаходився за багато миль від центру Лос-Анджелеса чи іншого міста. Він хотів переконатись, що друзі Драмса не зможуть до нього дістатися. Найкращі військові охоронці були виставлені на узліссях. Електронні датчики були заховані у намисто попереджень під землею за живим щитом. А над усіма ними постійно патрулювали літаки. Дженнаро Друмола одним своїм свідченням міг би припинити більшу частину незаконного обігу наркотиків та кришування рекету, що діють у Каліфорнії.
  
  
  Драмс був готовий зробити це для свого уряду. Драмс відчував огиду до газових камер, і його уряд сказав йому, що він може жити, хоч і у в'язниці, якщо він допоможе їм порушити справу проти людей, на яких він колись працював.
  
  
  "Ти маєш на увазі порушити мою клятву мовчання?" - Запитав Драмс.
  
  
  "Містер Друмола, у нас є незаперечні докази, які засудять вас за вбивство трьох людей через гроші. Ви коли-небудь бачили когось у газовій камері? Ви коли-небудь бачили, як вони вмирають?"
  
  
  "Ти колись бачив, як помирають люди, які співають проти натовпу?"
  
  
  "Ми помістимо вас у табір, який охороняють військові. У нас над головою будуть літаки. Ваші друзі не зможуть дістатися до того місця, де ми вас розмістимо".
  
  
  "Чи я добре харчуватимусь?"
  
  
  "Як король, містер Друмол. І це ваш вибір: ви можете або задихнутися в газовій камері, або є як король".
  
  
  "Ти спрощуєш справу", - сказав Драмс. "Тим не менше, спочатку тобі потрібно домогтися обвинувального вироку".
  
  
  "У нас є відеозапис, на якому ти сидиш на маленькій старенькій. Знаєш, що ти бачиш на цій плівці? Дві маленькі старечі ручки і дві маленькі старечі ніжки, і ти зверху. Ви бачите, що ноги часто рухаються, містере Друмола. Тоді ви взагалі не бачите, як ноги рухаються”.
  
  
  "Гей. Вона була ледаркою. Неробою. Вона була в боргу".
  
  
  "Вона заборгувала три тисячі доларів за позикою в двісті доларів, містер Друмола. Суд не дуже прихильно поставиться до ваших мотивів. У них алергія на лихварство".
  
  
  "Як вони отримали плівку?"
  
  
  "Декілька дітей з домашньою відеокамерою і телеоб'єктивом. Навіть не зернистий. Може бути, твої друзі уб'ють тебе, якщо ти будеш свідчити проти них, але з нами немає ніяких "може бути". Жоден адвокат не звільнить тебе, коли присяжні побачать цей відеозапис". ".
  
  
  І ось Дженнаро Друмола почав пояснювати прокурору США, хто, що і коли робив у Каліфорнії і де були тіла. Свідчення Дженнаро зайняли триста сторінок. Це було настільки повно, що все, що йому потрібно було зробити, це з'явитися в суді і засвідчити, що він сказав усі речі, які він сказав федеральному прокурору, і мафія була б розбита від Орегона до Тихуани.
  
  
  І ось одного разу Драмс подивився на сторінки показань свідків, складені чаркою на столі в центрі каюти, і сказав:
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Ваш квиток на вихід із газової камери, Барабанов", - відповів охоронець. Він відмовився називати його містером Друмолою.
  
  
  "Так, яка газова камера?"
  
  
  "Газова камера підвищеної міцності, яку вони збудують спеціально для тебе, якщо ти забудеш дати свідчення".
  
  
  "Гей, ні. Я дам свідчення. Що ти хочеш, щоб я сказав? Про що ти хочеш, щоб я поговорив?"
  
  
  "Я? Нічого. Я просто тут працюю", - сказав охоронець. "Але прокурор США хоче, щоб ви багато говорили".
  
  
  "Звичайно", - сказав Драмс. "Про що?"
  
  
  Коли прокурор США почув про нове ставлення Драмса, він сам прийшов у каюту і пообіцяв Дженнаро Друмоле, що якщо це буде останнє, що він колись зробить на землі, він подбає про те, щоб Друмола помер у газовій камері.
  
  
  "Про що ти говориш?" - Запитав Друмола.
  
  
  "Ти помреш, Друмоло".
  
  
  "Навіщо?"
  
  
  "Вбивство номер один".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Маленька літня леді, у нас є записи, на яких ти вбиваєш".
  
  
  "Які касети?"
  
  
  Федеральний прокурор вибіг із маленького будиночка. Його справа була закінчена. Якимось чином хтось дістався перебіжчика, і тепер усе, що в них було, - це томи свідчень, які свідок не міг підтвердити в суді.
  
  
  Він не знав, що інші стежили за цією справою або що, коли він подасть свій звіт про раптовий поганий поворот подій, він автоматично буде виявлений комп'ютерними терміналами, про які він не знав. Він не знав, що існує організація, яка, зокрема, спеціалізується на тому, щоб правосуддя Сполучених Штатів залишалося правосуддям.
  
  
  Римо вийшов з ізолятора і легко пройшов повз охоронців у ті моменти, коли їхні тіла казали, що їхні думки блукають. Розпізнати момент, коли увага слабшає, було не найбільшим трюком; тіло прямо кричало про це. У людині була б нерухомість, а згодом рух. Ця нерухомість наступала, коли розум брав гору.
  
  
  Римо також міг відчувати відволікання уваги. Більшість людей, принаймні в дитинстві, могли відчувати інших, але вони були навчені цьому; Сінанджу повернули Римо це сприйняття.
  
  
  Він йшов лісом, усвідомлюючи, що ґрунт був потривожений і в ньому були дивні предмети. Він не знав, що це датчики, просто що цих чужорідних об'єктів слід уникати. Земля сказала йому про це. Він помітив хатину в густому гаю дерев. Охоронець сидів перед дверима з карабіном на колінах та телефоном за спиною.
  
  
  Римо перемістився в задню частину хатини і знайшов вікно, яке міг відкрити, рівномірно піднявши дерев'яну раму вгору без найменшого ривка. Великий чоловік із животом, який здіймався при кожному вдиху, спав на розкладачку. Друмолу.
  
  
  Римо пройшов через відкрите вікно і перетнув дерев'яну підлогу. Він сів поруч із Друмолою.
  
  
  "Доброго ранку, Барабани", - сказав він. "Я чув, у тебе проблеми із пам'яттю".
  
  
  "Що?" - буркнув Друмола.
  
  
  "Я тут, щоб допомогти тобі пригадати", - сказав Римо.
  
  
  "Добре", - сказав Драмс. "Ти знаєш, я просто більше нічого не пам'ятаю. Начебто з мого життя вирвали сторінку. Удар. Он".
  
  
  "Я збираюся вставити його назад", - сказав Римо. Він узяв великі, схожі на стегенця кулаки Друмоли і стиснув пальці так, що здалося, ніби нерви вириваються з його руки. Щоб не турбувати охоронця, він стиснув губи Драмса.
  
  
  Величезне тіло здригнулося в конвульсіях. Обличчя почервоніло. Чорні очі розширилися від крику, який не міг вирватися з його рота.
  
  
  "Ну, люба, це тобі нічого не нагадує?" - Запитав Римо.
  
  
  Барабани знову здригнулися.
  
  
  "Ти можеш цього не знати, люба, але у нас все зведено до науки. Спочатку біль. Тепер жах. Я б підвісив тебе за стіну будівлі, - сказав Римо, - але перший поверх не настільки страшний. Як щодо задушення як альтернатива?" Тобі це подобається, Барабани?
  
  
  Римо розтиснув почервонілі пальці і просунув свою руку під спітнілу спину Друмоли. Як медсестра з лікарняним простирадлом він повернув Друмолу, але, на відміну від медсестри, він зробив це в одну мить, відправивши чоловіка в політ вгору, а потім приземлившись обличчям вниз. Каюту струснуло.
  
  
  "Ти гаразд, Барабани?" покликав охоронця.
  
  
  "Ага", - сказав Римо.
  
  
  "Ну, не літай навколо та навколо, гаразд?"
  
  
  І це все, що сказав охоронець. Римо притиснув грудну клітку Дромоли до підборіддя, недостатньо сильно, щоб відокремити ребра, які могли проткнути легені, але з достатньою силою, щоб Друмола відчув себе так, наче його розчавлює гора.
  
  
  "Ще трохи, Барабани, і тебе більше не буде", - сказав Римо. Потім він випустив усі.
  
  
  Дженнаро Друмола затремтів, а потім заплакав. "Тс", - сказав Римо. "Тепер ти згадав?"
  
  
  "Що завгодно", - сказав Друмола.
  
  
  "Що ти пам'ятаєш?"
  
  
  "Що ти хочеш, щоб я запам'ятав?"
  
  
  "Ваше свідчення".
  
  
  "Так. Так", - сказав Драмс. "Я зробив це. Я зробив все, що завгодно. Я пам'ятаю все, що завгодно".
  
  
  "Добре. Тому що, якщо ти забудеш, я повернуся".
  
  
  "Клянуся могилою моєї матері, я пам'ятаю", - сказав Драмс. Його анальний сфінктер розслабився, тому Римо пішов доти, як запах дійшов до нього.
  
  
  Але наступного дня Сміт знову потягся до Рима.
  
  
  "Це не витримало", - сказав він. Він особисто спустився до квартири в Майамі-Біч. "З тобою все гаразд, Римо?"
  
  
  "Так. Я в порядку. Я чудовий".
  
  
  "Чіун каже, що ти поки не правий", - сказав Сміт. Чіун сидів у сірому презентаційному кімоно, яке одягали перед імператорами, тьмяного кольору, щоб показати, що вбивця був тут, щоб прославити імператора, а не себе. Іноді кімоно для презентації було яскраво-золотим, і Римо запитав, чому це не применшує гідності. Чіун сказав, що це для тих випадків, коли слава ассасина додається до слави імператора. Проте Римо завжди відчував, що майстри синандж одягаються так, як їм подобається, і згодом вигадують причини для цього.
  
  
  Сміт був у своєму звичайному сірому костюмі-трійці і з лимонно-похмурим виразом обличчя.
  
  
  "Ти не розумієш. Коли Чіун каже, що я не готовий, це означає, що я не можу робити те, що може майстер синанджу. Це не має нічого спільного з потребами організації".
  
  
  "Чого ти не можеш зробити, Римо?"
  
  
  "Я не можу гармонувати з космічними силами на безперервному та рівному рівні".
  
  
  Чіун кивнув головою. Ось. Римо сказав це. Відкрито визнав це. Звичайно, ніколи не слід визнавати в чомусь перед імператором, але в даному випадку це послужило гарною службою синанджу. Римо потребував більшого відпочинку та додаткової перепідготовки.
  
  
  Сміт почув відповідь і виглядав спантеличеним. Чіун кивав, а Римо знизував плечима, кожен з яких показував, що він виграв суперечку, яку Сміт навіть не розумів. "Вибачте, я не розумію", - сказав Сміт.
  
  
  "Я можу пересуватися вгору і вниз стінами. Я можу просунути руку крізь тверді предмети, і я можу взяти будь-яку дюжину людей, яких потрібно взяти".
  
  
  "Не майстри синанджу".
  
  
  "У світі є лише один із вас, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Там був злий Майстер. Що, якщо ти зустрінеш його знову?"
  
  
  "Я подзвоню тобі".
  
  
  "Це не означає бути майстром синанджу. Наш благородний імператор Гарольд В. Сміт віддав належне за послуги Майстра синанджу, і ви повинні діяти як Майстер. Інакше ти його обкрадаєш. Я цього не допущу".
  
  
  "Як я можу його пограбувати, якщо я працюю на нього, на нас, на організацію замість того, щоб відпочивати?"
  
  
  "Виявивши недостатню міру".
  
  
  "Він навіть не розуміє, про що я говорю, коли я згадую космос".
  
  
  "Що ж, на жаль, це, безумовно, вплинуло на твій виступ, Римо", - сказав Сміт.
  
  
  "Як це можливо? Коли ви гармонізуєте з космічними силами, це означає тільки посилення вашого джерела енергії та рівноваги. Якщо у вас достатньо енергії, щоб пересуватися вгору та вниз по будинках, вам, як правило, більше не потрібно".
  
  
  "Ну, тобі безперечно потрібно було щось більше з цим свідком, Друмолою".
  
  
  "Я повернув його назад".
  
  
  "Ну, він нічого не пам'ятав минулої ночі", - сказав Сміт, діставаючи аркуш паперу з тонкого портфеля, який лежав у нього на колінах. Це була службова записка від прокурора США щодо Дженнаро Друмоли.
  
  
  Він говорив:
  
  
  "Сьогодні вдень суб'єкт раптово змінив думку. Як і в багатьох випадках, коли свідки відмовлялися від своїх свідчень, а потім раптово поверталися назад, це було загадково. За останні кілька років у нас було багато таких загадкових повернень, і я не бачив необхідності наполягати на розслідуванні цього в даний час, але у випадку з цим суб'єктом його повернення, схоже, не закріпилося, він здавався досить готовим співпрацювати, але коли я зажадав від нього подробиць, він нічого не пам'ятав про свідчення, які, як він раптом сказав, Пам'ятав, що більше того, медичне обстеження показало, що він перебував у стані підвищеної тривожності».
  
  
  Римо повернув копію службової записки.
  
  
  "Я не знаю, що з ним трапилося. Я знаю, що він був у мене. Я знаю, коли в мене хтось є".
  
  
  "Як бачиш, маленькі помилки завжди ведуть до великих. Я радий, що ти вирішив почекати, поки Римо не зможе прославити тебе, а не зазнати невдачі", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не зазнав невдачі. Я знаю, коли когось звернули. Ти, татку, знаєш, що я знаю".
  
  
  "Я розумію. Мені теж не хотілося б визнавати, що я зазнав невдачі перед таким милостивим імператором", - сказав Чіун. Він, звісно, сказав це англійською. Римо знав, що це було зроблено лише заради блага Сміта. По-корейськи Римо сказав Чіуну, що той наївся послід страждаючої діареєю качки.
  
  
  Чіун, почувши цю образу від Римо, прийняв рану в своє серце, де міг плекати її і дати їй розрости. Одного разу він із вигодою скористається цим проти людини, яка стала його дитиною.
  
  
  Сміт тільки чекав. Тепер ці двоє все частіше переходили на корейську, яку він не розумів.
  
  
  "Я хочу ще раз врізати цього хлопця", - сказав Римо.
  
  
  "Вони перевезли його", - сказав Сміт.
  
  
  "Мені байдуже, де він. Я хочу його", - сказав Римо. Дженнаро Друмола їв потрійну порцію реберців у пентхаусі готелю "Сорок дев'ятий" у Сан-Франциско, коли худорлявий чоловік із товстими зап'ястями знову увірвався до нього, цього разу через вікно.
  
  
  Барабанов не знав, як міг пробратися через охорону, не кажучи вже про те, щоб дістатися до вікна. Хлопцю довелося дертися по стінах.
  
  
  Драмс витер мокрі руки об свій величезний живіт, прикритий білою футболкою. Густе чорне волосся стирчало з кожного отвору сорочки. Навіть на кісточках його пальців було волосся. На цей раз Друмола був би готовий до зустрічі з ним. Його не застали б зненацька. Друмола підняв стілець, розламав його надвоє голими руками і був готовий всадити гострий уламок в обличчя худого хлопця, коли відчув, що його з неймовірною силою тягне прямо у вікно. Барабани мали б кричати, але його губи були стиснуті, як тоді, в таборі, коли він відчув, що на нього обрушилася гора.
  
  
  Його губи були стиснуті, і щось, схоже на лещата, розгойдувало його на висоті тридцяти поверхів над Сан-Франциско. Перевернувшись, дивлячись униз на вулицю, поки він рухався, як маятник, він хотів, щоб вона була ще тугіша.
  
  
  "Добре, люба. Що трапилося?"
  
  
  Барабани відчули, як чоловік розтулив губи. Він мав говорити. Він заговорив.
  
  
  "Нічого не сталося. Я зробив, як ти сказав. Я сказав, що згадав".
  
  
  "Але потім ти забув".
  
  
  "Заради всього святого. Хотів би я згадати. Я не пам'ятаю".
  
  
  "Що ж, спробуй", - сказав чоловік і розповів йому історію. Здавалося, їх буде ще двадцять дев'ять, але щось знову зачепило його.
  
  
  "У нас стає хоч трохи краще?"
  
  
  "Я нічого не знаю".
  
  
  Друмола відчув, як тепла рідина потекла його вухами. Він знав, що це було. Вона стікала з його штанів по животу та грудях і капала на сорочку навколо вух. Його сечовий міхур звільнився від страху.
  
  
  Римо відтяг Друмолу назад у свій пентхаус. Ця людина не брехала. Він мав спокусу дозволити йому впасти до кінця, але це дозволило б світові думати, що його вбила мафія. Римо засунув обличчя Друмоли назад у запасні реберця і залишив його там.
  
  
  Римо зазнав невдачі. То був перший раз, коли йому не вдалося переконати свідка. За мить до смерті, як його навчив Чіун, страх опановує тіло. У той момент воля до життя стала настільки сильною, що переросла у всепоглинаючий страх смерті. І в той момент ніщо інше не мало значення – ні жадібність, ні кохання, ні ненависть. Все, що мало значення, – це воля до життя.
  
  
  Друмола був у такому стані страху. Він не міг брехати. І все ж таки Римо не зміг повернути його до свідчень.
  
  
  "Я не втрачаю це", - сказав він Сміту.
  
  
  "Я питаю, тому що в нас, схоже, раптова хвиля забудькуватих свідків".
  
  
  "Тоді давай візьмемо їх. Мені потрібна практика".
  
  
  "Я ніколи раніше не чув, щоб ти так говорив".
  
  
  "Ну, я так і сказав. Але це не означає, що я щось втрачаю", - сказав Римо у слухавку. Він подумав, чи не варто йому відвідати Сміта і, можливо, рознести на шматки сталеві ворота Фолкрофта над головою Сміта. Він уже давно не був у штаб-квартирі організації у санаторії. "Добре", - сказав Сміт. Голос був слабким.
  
  
  "Якщо ти не хочеш, щоб я це робив, просто скажи. І я не буду".
  
  
  "Звичайно, ти нам потрібний, Римо. Але я хотів запитати про Чіуна".
  
  
  "Ти навіть не знаєш Чіуна", - сказав Римо. Він розмовляв телефоном в аеропорту Портленда, штат Орегон. Жінка біля телефону поруч із ним попросила його помовчати. Він сказав, що не кричав. Вона сказала, що кричав. Він сказав, що якщо вона хоче почути крики, то він може кричати. Вона сказала, що він кричав зараз.
  
  
  "Ні", - сказав Римо, набираючи сили в легені, а потім надавши голосу високу тональність. "Це, - співав він так, що навіть лампи на стелі тремтіли, - це крик".
  
  
  Три вікна від підлоги до стелі на виходах сім, вісім і дев'ять рухнули, як реклама звукової стрічки. "Ну", - сказала жінка. "Це, звісно, кричить на мене". І вона повісила люльку і пішла.
  
  
  Сміт усе ще розмовляв телефоном, кажучи, що шокс якимось чином змінив систему скремблера, і він отримував попереджувальні сигнали, що дуже скоро ця лінія може стати відкритою. Жодного захисту секретності.
  
  
  "Зі мною все гаразд", - сказав Римо. "Я знаю, що моя мета була в паніці. Ось що це означає. Примушую життєву силу взяти гору".
  
  
  "Чи має ця життєва сила якесь відношення до космічних відносин?"
  
  
  “Ні. Це вибір часу. Це я. Життєва сила – це вони. Ні. Відповідь на твоє запитання – ні”.
  
  
  "Все гаразд, Римо. Все гаразд".
  
  
  "Життєва сила - це не я", - сказав він.
  
  
  "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  "Добре", - сказав Римо.
  
  
  "Мене звуть Гледіс Сміт. Їй двадцять дев'ять років, вона секретар в одній з найбільших компаній з торгівлі зерном у світі. Вона дає свідчення проти всієї своєї фірми, яка укладала таємні угоди з росіянами, які підривають всю нашу сільськогосподарську політику. Уряд тримає її в квартирі у Чикаго. Вона не так вже й сильно захищена, але її захищають”.
  
  
  "Отже, він захищався. Захист для мене не проблема", - сказав Римо.
  
  
  "Я не казав, що вони були. Римо, ти для нас важливіша, ніж ці справи. Ми повинні знати, що ти у нас є. Ти потрібен Америці. Зараз ти засмучений".
  
  
  "Я завжди засмучений", - сказав Римо. "Просто дай мені її адресу".
  
  
  Коли він вийшов із маленької телефонної зони, він побачив, що робітники очищають скло бар'єра біля воріт, а люди витріщаються на нього. Хтось бурмотів, що Римо був тим, чий голос розбив шибки. Але директор із технічного обслуговування аеропорту сказав, що це неможливо. У це скло може в'їхати машина і воно не розіб'ється.
  
  
  Римо сів на найближчий рейс до Чикаго і задрімав у першому класі. Перед посадкою він відновив подих і відчув, як через нього проходить добра врівноважуюча сила всієї влади, що заспокоює його. Тоді він зрозумів, що зробив те, чого ніколи не мав робити, дозволив своєму розуму взяти гору, розуму, в якому сумніви жили та процвітали на окремих фрагментах негативної інформації, відібраних із інформаційного всесвіту. Він знав, що зробив свою роботу правильно. Свідок якимось чином справді забув. Цього разу він вирішив не використати страху.
  
  
  Гледіс Сміт закінчила свій чотирнадцятий любовний роман за тиждень і задавалася питанням, чи зможуть її колись знову обійняти чоловічі руки, коли найкраще романтичне переживання в її житті увійшло до дверей, які, як вона думала, були замкнені.
  
  
  Він був худий, з товстими зап'ястями і різким красивим обличчям з темними очима, які сказали їй, що знав її. Не по попередній зустрічі, а якимось іншим, глибшим чином.
  
  
  Він рухався безшумно, з грацією, якої вона ніколи не бачила в жодного чоловіка.
  
  
  "Гледіс?" спитав він.
  
  
  "Так", - сказала вона.
  
  
  "Гледіс Сміт?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Я тут заради тебе".
  
  
  "Я знаю", - почула вона свій голос. Він не схопив її, як один із хлопців, які переслідували її в минулому. Він навіть не приголубив її. Його дотик був ніжнішим, ніж це, ніби подушечки його пальців були продовженням її власної плоті.
  
  
  Вона ніколи не знала, що її руки можуть бути такими приємними. Вона сіла на ліжко. Вона ніколи не знала, що може почуватися так добре у своєму тілі. Воно ставало живим, як вона ніколи не знала. Воно вітало його, воно хотіло його і, нарешті, вимагало його.
  
  
  Її розум був подібний до пасажира в подорожі, яка здійснювала її тіло. І саме в той момент, коли вона зависла на межі кульмінації, яка вгамувала б всі її жіночі бажання, він попросив про щось настільки незначне і тривіальне, що все, що вона могла зробити, це схлипнути: "Так. Так. Так. ". І цей схлип перетворився на крик задоволення та радості.
  
  
  "Так", - тихо сказала вона. "Так, любий, все, що завгодно. Звичайно, я згадаю. Що я повинна пам'ятати?"
  
  
  "Ваші свідчення", - сказав він.
  
  
  "Ах, це", - сказала вона. "Звичайно. Що ти хочеш, щоб я запам'ятала?"
  
  
  "Якими б не були твої свідчення", - сказав він. Вона знову поклала руку йому на шию. Вона ніколи більше не хотіла, щоб його руки забиралися від неї.
  
  
  “Звичайно. Але я цього не пам'ятаю. Я не пам'ятаю нічого, що відбувалося у компанії. Начебто майже всього, що було після мого двадцять першого дня народження, ніколи не відбувалося”.
  
  
  "Звичайно, це сталося".
  
  
  "Я знаю, що це сталося. Але я не пам'ятаю цього, люба. Я не пам'ятаю. Коли я дивлюся на сторінки свідчень, які я давав, здається, що це сказав якийсь незнайомець. Я навіть не пам'ятаю, як давав свідчення. Я нічого не пам'ятаю, що було чотири тижні тому”.
  
  
  "Що сталося чотири тижні тому?"
  
  
  "Поверни свою руку туди, де вона була. Добре. Ось. Прямо там, де вона була в тебе раніше. Люди дивилися на мене. І вони питали мене про речі, дивні речі про перевезення зерна. І я не знав, про що вони говорили. Вони сказали мені, що я працював у компанії з торгівлі зерном. Вони дуже розлютилися. Я не знаю, чому вони розлютилися. Вони запитали мене, хто мене підкупив. Я б ніколи не став брехати за гроші. Я не така людина”.
  
  
  "Ти справді не брехала", - сказав чоловік із темними очима, який знав її.
  
  
  "Звичайно, ні, люба. Я ніколи не брешу".
  
  
  "Я цього боявся. До побачення".
  
  
  "Почекай. Куди ти йдеш? Роздягайся назад. Повернися сюди. Стривай. Стривай!"
  
  
  Гледіс побігла за ним до дверей.
  
  
  "Я збрешу. Якщо ти хочеш, щоб я збрехав, я збрешу. Я запам'ятаю все, що є в стенограмі. Я запам'ятаю це. Я повторю це слово в слово. Просто не залишай мене. Ти не можеш мене кинути".
  
  
  "Вибач. У мене робота".
  
  
  "Коли я колись знайду когось ще, схожого на тебе?"
  
  
  "Не у цьому столітті", - сказав Римо.
  
  
  Цього разу він не повідомив телефоном про свою невдачу. Він наполяг на зустрічі зі Смітом.
  
  
  "У цьому немає необхідності, Римо. Я знаю, що ти не зазнав невдачі. Як тест одне з наших урядових агентств, біса стурбоване цим, провело тести на детекторі брехні двох свідків, які стверджували, що забули свої власні історії. Обидва вони пройшли. Вони не брехали. Вони дійсно забули своє власне свідчення.
  
  
  "Чудово", - сказав Римо.
  
  
  "Чудово? Це катастрофа", - сказав Сміт. "Хтось там знає, як демонтувати всю нашу систему правосуддя. Ця країна незабаром розвалиться".
  
  
  "Досить скоро? Коли ти востаннє дзвонив по телефону, Смітті? Хочеш подивитися, як розвалюється машина в дії, виклич ремонтника".
  
  
  "Я маю на увазі, що ми ніяк не зможемо забезпечити дотримання будь-якого закону, якщо хтось знає, як змусити свідків забути. Закону немає. Подумайте про це. Якщо ви зможете змусити людей забути, іншого свідка ніколи не буде. Ніколи. ".
  
  
  Римо думав про це. Він думав про те, щоб забути багато, забути своє раннє життя у притулку. Якби він тільки міг забувати вибірково, подумав він, це могло б бути найкращим, що колись траплялося.
  
  
  "Рімо, ти тут?"
  
  
  "Я думаю про це, Смітті", - сказав він.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Беатріс Пімсер Доломо була щаслива. Рубін Доломо, керуючий геній Poweressence, духовної сили, відчував себе майже досить добре, щоб підвестися з ліжка. Скорочення його мінімальної добової потреби у валіумі до однієї потрійної дози допомогло, але завжди було легше вставати з ліжка, коли Беатріс була щаслива. Все було простіше, коли Беатріс була щасливою.
  
  
  Але адвокат Доломо не задоволений.
  
  
  "Я не знаю, над чим ви двоє хихикаєте, але федерали нас розкусили".
  
  
  "Якби ви тільки відмовилися від свого механізму невдач, ви пожинали б плоди успіху і влади. Єдине, що стоїть між вами і вашим новим динамічним життям, - це ви самі", - сказав Рубін.
  
  
  "Ви хочете звернути Poweressence чи хочете уникнути в'язниці?" - запитав Баррі Глідден, один із провідних адвокатів у кримінальних справах у Каліфорнії. Доломо найняли його, тому що він був відомий як серйозний захисник клієнтів, який не має обмежень, за умови, що ці клієнти мали беззаперечне ставлення до оплати.
  
  
  Баррі поклав руки на стіл у чудово освітленій кімнаті відпочинку Dolomo з видом на чудовий маєток Dolomo. У нього вже були плани викупити його у них, коли вони сядуть у в'язницю, і перетворити на кондомініум. Тут було досить чудової землі, щоб збудувати аеропорт, якби він захотів.
  
  
  "Дозвольте мені розповісти вам, двом щасливим людям, що у них на вас є, на випадок, якщо ви думаєте, що цей фокус-покус, на якому ви заробляєте стільки грошей, може творити чудеса. По-перше, вони впіймали алігаторів, яких ти посадив у басейн того оглядача.Це речовий доказ А. У них є чудовий свідок, одна з ваших колишніх прихильників, яка каже, що Речовиною А було те, що ви, Беатріс, сказали їй покласти в басейн. за запас дикої природи, і оскільки ніхто не повірить, що алігатор йшов із Флориди, орієнтуючись на негативні сили оглядачів, це залишає будь-якому розумному журі присяжних лише один варіант: замах на вбивство”.
  
  
  "Це була ідея Рубіна", - сказала Беатріс, демонструючи свої принади в блузці на бретельках і слаксах. Вона знала, що Глідден хоче цю власність. Одним із новонавернених Рубін у Poweressence була кінозірка, до якої вже зверталися з проханням інвестувати в консорціум, який Глідден організовував для здійснення покупки. Проте вона не сказала йому, що це їй відомо.
  
  
  Вона просто сказала йому, що, якщо він програє цю справу, його діти будуть зварені в олії живцем.
  
  
  Він запропонував припинити справу. Вона сказала йому, що просто пожартувала. В основному. Вона кокетливо засміялася, коли сказала це. Баррі Глідден не думав, що це привід для веселощів.
  
  
  "У "Танці планети Аларкін" істота, дуже схожа на крокодила, вбиває людей негативними вібраціями", - сказав Рубін. “Тварини відчувають ці речі. Їхні інстинкти набагато чистіші, ніж збочені продукти людського мозку”.
  
  
  "Його не цікавлять твої розповіді, Рубін. Його цікавлять гроші. Правильно?" - Запитала Беатріс.
  
  
  Я цікавлюся законом. Ви поміщаєте алігатора в басейн людини, щоб убити його. "Ти збираєшся відсидіти за цю справу з алігатором. От і все. Ми можемо подати заяву про визнання провини і, трохи підтасувавши дещо, скоротити термін до шести місяців. Це м'який вирок за замах на вбивство".
  
  
  "Жодних заяв", - сказала Беатріс.
  
  
  "Я не можу змусити когось із присяжних повірити в цю зухвалу нісенітницю про негативну силу. Ви серйозно відсидите, якщо не визнаєте себе винним. Присяжні не читають "Танець планети Аларкін". А якби й знали, то не повірили б у це ".
  
  
  "Невдача запрограмувала їх не вірити", - сказав Рубін.
  
  
  "Рубіне, ти не сплачував податки двадцять років. Жоден суд присяжних не погодиться з тим, що ти вперше присягнув на вірність всесвіту. Не тоді, коли вони сплачують податки за каналізаційні системи, національну оборону, поліцейські сили та різні інші речі, з яких складається цивілізація”.
  
  
  "Ми займаємось релігією", - сказав Рубін. "Вони не можуть оподатковувати релігію. У нас є право бути вільними від державного гніту".
  
  
  "Тут не зовсім церква", - сказав Глідден, вказуючи на горбистий каліфорнійський краєвид маєтку Доломо.
  
  
  "Ти колись бачив Ватикан?" - спитала Беатріче.
  
  
  "Ви порівнюєте себе з Римсько-католицькою церквою?"
  
  
  "Отже вони пробули тут трохи довше", - сказала Беатріс. "Але вони теж зазнавали переслідувань свого часу".
  
  
  "І ми пропонуємо ще два обряди - святий аналіз характеру та благословенний успіх на землі. Звичайно, вони були тут довше", - сказав Рубін. "Але у викривленні часу кілька тисяч років - ніщо".
  
  
  "Я не знаю, хто з вас більш божевільний. Леді, яка думає, що будь-яка загроза будь-кому підійде, або ти зі своїми безглуздими казками".
  
  
  "Наші гроші не божевільні", - сказала Беатріс. "Чеки гаразд".
  
  
  "Послухай. Я лише людина. У мене є слабкості. Присяжні складаються з людей. У них теж є слабкості. Але не варто недооцінювати силу їхніх переконань. Вони можуть не вірити в негативні вібрації. Більшість із них не повірять, що планета Аларкін існує Але вони вірять, що Президент Сполучених Штатів існує. Тепер, ти не хочеш розповісти мені про це, Беатрісе?
  
  
  Беатріс Доломо поправила свій недолуг. Вона прочистила горло.
  
  
  "Ні", - сказала вона.
  
  
  "Деяким американцям може здатися тривожним почути, що ви погрожували президенту Сполучених Штатів. Ви зробили це, Беатрісе?"
  
  
  "Я вживаю все, що від мене вимагається. Якщо я дозволю світу залякувати мене, з мене знущатимуться всі. Ми з Рубіном були б ніким, якби я слухав людей, які говорили, що я повинен знати, коли кинути палити. Я ніколи Якби я слухала їх, я була б дружиною нікому не відомого письменника-фантаста в той час, коли наукова фантастика не продається”.
  
  
  "Отже, ви погрожували президенту Сполучених Штатів", - сказав Глідден.
  
  
  “Ми зазвичай їли тунця на недільну вечерю. Рубін носив вінілові ремені та костюми з поліестеру. Ми були добре знайомі з усіма чинними законами про захист орендарів. Ми дізналися, як відкладати виселення на місяці”.
  
  
  "Отже, ви погрожували президенту Сполучених Штатів. Ви це зробили", - сказав Глідден.
  
  
  "Діаманти? Хах. У мене було скляне кільце. Воно коштувало два долари тридцять п'ять центів. Коли Рубін зробив мені пропозицію, він пообіцяв, що купить мені кільце, як тільки продасть свою наступну книгу. Він сказав, що кожен пенні, який він заробить від Dromoids of Muir, піде на те, щоб купити мені це кільце. І ти хочеш щось знати? спитала Беатріс, у скронях у неї стукало, обличчя почервоніло від жару її гніву. "Ти хочеш щось знати?"
  
  
  "Беатріс, будь ласка, відпусти моє обличчя. Я не можу говорити", - сказав Глідден. Його клієнтка люто підвелася зі свого місця. Її нігті, покриті червоним лаком, тепер упивалися в його щоки.
  
  
  "Ти хочеш дещо дізнатися?" вона знову закричала.
  
  
  "Так, будь ласка. Я, звичайно, хочу", - вигукнув Баррі, який хотів повернути свої щоки з якомога меншою кількістю проколів.
  
  
  "Він дотримав свого слова. Рубін не брехав. Він витратив увесь виторг "Дромоїдів з М'юра" на це кільце за два долари. І ти кажеш мені відступити?"
  
  
  Баррі відчув, як його щоки розслабилися, і швидко почав витирати кров своєю хусткою.
  
  
  "Так, Беатрісе. Я хочу, щоб ти відступила. Від мене не буде ніякої користі, якщо проти тебе висунуто ще одне звинувачення. Я не можу за ними наздогнати".
  
  
  "Ми не загрожували", - сказав Рубін.
  
  
  "Генеральний прокурор Сполучених Штатів зателефонував мені вчора ввечері, щоб сказати, що один із ваших схиблених на владі на офіційній державній вечері згадав президенту, що єдиний спосіб врятувати себе від смерті - це зняти з вас усі федеральні звинувачення. Це не загроза? Мені це здається? загрозою”.
  
  
  "Ти маєш на увазі Кеті Боуен, ту милу, талановиту актрису? Ту милу дівчину, кар'єра якої розквітла з того часу, як вона приєдналася до Poweressence? Та Кеті Боуен, яку ми знали, буде присутня на тій державній вечері? Вона зробила це сама ".
  
  
  "З цицьками Кеті Боуен я могла б бути Джейн Менсфілд. Так, та Кеті Боуен - та, яка танцювала з президентом і сказала, що він помре, якщо не звільнить тебе. Та мила дівчина, яку більше ніколи не запросять до Білого дому. Ось це."
  
  
  "Вона кінозірка", – сказав Рубін. "Багато кінозірок розуміє Суть Влади, тому що вони вже отримують позитивні вібрації від вселенської сили".
  
  
  "У мене теж є клієнти - кінозірки. Я знаю кінозірок. Вони отримують свої вібрації від світового фарсу. У мене є одна кінозірка, яка вважає себе реінкарнацією Чингісхана. У мене є ще одна зірка, яка купає свій одяг у морських водоростях. У мене є ще одна зірка, яка вірить, що вибух дитячих лікарень просуне справу марксизму.У мене більше кінозірок, ніж я знаю, що з ними робити, і я ще не зустрів жодної, яка мала б достатньо здорового глузду, щоб законно вчинити в молодшу середню школу”.
  
  
  "Ми не лише не домагаємося визнання провини, але нас збираються визнати невинними", - сказала Беатріс.
  
  
  "Вона має рацію", - сказав Рубін.
  
  
  "Ну, якщо ти отримаєш майже вічний термін, не звинувачуй мене".
  
  
  "Звичайно, розповім", - сказала Беатріс. "Якщо у вас немає свідка проти нас, то я, звісно, звинуватиму вас, якщо нас визнають винними".
  
  
  "Не розраховуй на такий успіх", - сказав Глідден. "Менш одного відсотка свідків відмовляються від своїх свідчень. Шанси сто до одного проти тебе".
  
  
  "Навпаки", - сказала Беатріс. "Шанси на нашу користь. Чи можу я принести тобі пов'язку для ран на щоці?"
  
  
  "Ви могли б спробувати зупинити кровообіг природним шляхом", - сказав Рубін. „На курсі номер тридцять вісім ми пропонуємо цю техніку за 1285 доларів, але ви можете отримати її безкоштовно. Це програма підтримки загального здоров'я”.
  
  
  "Я візьму пов'язку", - сказав Глідден.
  
  
  "Я дістану його для тебе", - сказала Беатріс. "У Рубіна багато справ".
  
  
  Рубін Доломо човгаючою ходою вийшов із кімнати з сигаретою, що звисала з його губ. Він, пихкаючи, спустився в просторий підвал і загасив сигарету об бетонну підлогу. На одній стіні було обережно розвішано кілька дюжин гумових костюмів. Він з величезним зусиллям вліз у один із них. Він ненавидів те, як вони прилипали до нього, ненавидів вагу та тепло, які вони концентрували на його тілі. Йому було важко дихати, але костюм робив це майже неможливим. Але Беатріс мала рацію - у нього було багато справ, і не можна було втрачати час. Він одягнув гумову маску для обличчя та поправив захисні окуляри.
  
  
  Засновник Poweressence, надії людства, прошкандибав у задню частину підвалу, де в стіні були встановлені герметичні двері, схожі на двері відсіку підводного човна. Він повернув колесо, відчиняючи двері, і зайшов. П'ять трав та три хімікати, з яких складалася формула, лежали в окремих бочках. Коли Рубін подрібнював трави, його окуляри почали темніти, ознака того, що він скоро знепритомніє. Але він знав, що зможе це зробити. Він робив це раніше.
  
  
  Поки свіже зілля стікало через сито в контейнер, Рубін мало не звалився в одну з великих сірих пластикових бочок. Він чув, як його серце б'ється в костюмі, але не чув, як закрився контейнер. Він відчував запах гуми, навіть її смак на язиці.
  
  
  Він вийшов з кімнати вчасно, щоб встигнути в душ. Зібравши останні сили, він натиснув велику кнопку на підлозі, і кімнату затопив різкий гарячий струмінь. Доломо ліг, щоб зберегти своє дихання. Коли він відчув, що розпилення припинилося, він опустив контейнер у невеликий чан і підштовхнув чан до невеликої конвеєрної стрічки, вбудованої в одну зі стін.
  
  
  Рубін Доломо з величезним зусиллям звільнився від костюма ножем Xacto. Коли він відновив подих, він знову зустрів маленький контейнер в іншій кімнаті, але цього разу він був відокремлений від нього скляною стіною, обладнаною захисними гумовими кронштейнами. Контейнер проштовхували конвеєром, і тепер він лежав на боці. Рубін просунув руки у гумові чохли, вставлені у вікно, і поставив його просто на маленький столик. На столі лежав єдиний аркуш рожевого паперу та відповідний конверт, адресований колишньому прихильнику Poweressence, який відчував, що його пограбували. Гумовими пальцями Рубін відкрив контейнер зі свіжою формулою, потім дістав з-під столу маленький ватний тампон і занурив його у флакон. Він трохи приклав формулу до верхнього лівого кута рожевого аркуша паперу. Потім він поклав тампон назад до формули і знову закрив контейнер.
  
  
  Тепер настала важка частина. Рубіну довелося скласти папір і покласти в конверт. Використовуючи гумові руки, це просте завдання зайняло двадцять хвилин. На той час, як він закінчив, Рубін спітнів.
  
  
  Він закурив сигарету, кинув у рот валіум і пігулку від високого кров'яного тиску, а потім, хрипучи, попрямував до приймальні, де посильний чекав на листи.
  
  
  Він був керівником середнього віку, який приписував свій зліт до віце-президента своєї корпорації своєї нової впевненості у собі, а свою впевненість він приписував владі. Він вірив, що уряд Сполучених Штатів переслідує єдину релігію, яка може врятувати світ. Він плекав цю віру у відділенні в Айдахо.
  
  
  Рубін заплатив голові відділення півтори тисячі доларів за цього добровольця. Але він того вартий.
  
  
  "Дозвольте мені прояснити це. Я впевняюся, що ніхто, крім зрадника, не торкається верхнього лівого кута листа всередині цього конверта. Я йду прямо в будівлю, в якій його тримають, і оголошую, що я друг, у якого є повідомлення від нього. коханої. І це все. Просто."
  
  
  З цими словами виконавчий директор відкрив листа, щоб переконатися, що його сприйняття верхнього лівого кута збігається зі сприйняттям Рубіна Доломо. Зважившись на це, він потис руку людині, яка повернула його життя на межу злиднів.
  
  
  "Містере Доломо, ви один з найбільших розумів нашого часу. І для мене велика честь, глибока честь мати цю можливість служити Poweressence".
  
  
  "Слідкуй за буквою. Твій палець стосується куточка. Стеж за буквою".
  
  
  "Який лист?" - Запитав керівник.
  
  
  "Той, що маєш у руці", - сказав Рубін.
  
  
  Керівник глянув униз на свою руку і рожевий папір, який він стискав за куточок.
  
  
  "Ти щойно віддав мені цей лист? Чи я повинен віддати його тобі? Для кого він?"
  
  
  "Добре", - стомлено сказав Рубін. "Поклади те, що в тебе в руці. Ми йдемо до післяопераційних палат".
  
  
  Виконавчий директор передав листа Рубіну. Рубін відступив.
  
  
  "Поклади це. На підлогу. На підлозі. На підлогу", - сказав Рубін. Потім узявши чоловіка за лікоть, він повів його в задню частину особняка.
  
  
  "Скажи мені", - спитав Рубін. "Якби у тебе був вибір, з чим пограти, це була б брязкальце, іграшковий потяг, відеогра чи жінка та пляшка бурбона?"
  
  
  "Вибір? Чудово. Чому ти такий милий?"
  
  
  "Це допомагає нам визначити, до якої кімнати ви заходите".
  
  
  "Я візьму бурбон", - сказав виконавчий директор.
  
  
  "Добре", - сказав Рубін. "Ти отримав не так багато. Я непогано знаюся на дозуваннях".
  
  
  Вони проходили повз одну кімнату, з якої долинали крики. Керівник не втримався і зазирнув у маленький скляний отвір у дверях. Усередині панував жах. Дорослі чоловіки та жінки каталися по підлозі, деякі мочили штани, інші смикали себе за волосся, треті плакали.
  
  
  "Тоді я не знав дози", – сказав Рубін. "Але ми дбаємо про них. Ми – відповідальна релігія".
  
  
  "Це жахливо", - сказав виконавчий директор. "Там дорослий чоловік смокче великий палець".
  
  
  "Це Вілбур Смот".
  
  
  "Він посміхається".
  
  
  "Багато хто з них програє", - сказав Рубін. "Як ти себе почуваєш?"
  
  
  “Не настільки гарний. Середній, насправді. Я просто, здається, не можу згадати, що я тут роблю”.
  
  
  "Ти пам'ятаєш, як приєднався до Poweressence?"
  
  
  "Я пам'ятаю, як проходив тест на характер у Норфолку, штат Вірджинія. Чи приєднався я?"
  
  
  "Через деякий час з тобою все буде гаразд", - сказав Рубін.
  
  
  Вони пройшли повз іншу кімнату, повну дорослих, але ті були поглинені електричними поїздами та ляльками. У сусідній кімнаті жінка середнього віку з неоново-блакитним волоссям та пластиковими прикрасами грала у відеогру. Остання кімната більше припала до смаку керівнику. Це був лаундж із тихою музикою та баром, де він міг собі дозволити.
  
  
  "Ви пам'ятаєте свою адресу в Норфолку?" - Запитав Рубін.
  
  
  "Звичайно", - сказав виконавчий директор.
  
  
  "Тоді візьми собі випити та йди додому".
  
  
  "Що це? Що це все означає?"
  
  
  "Це останнє наукове досягнення, створене одним із великих розумів західного світу. І східного світу теж. Це подарунок людству від великого духовного та наукового лідера Рубіна Доломо", - сказав Рубін.
  
  
  "Хіба він не управляє Poweressence?"
  
  
  "Так, він приніс це просвітлення", – сказав Рубін.
  
  
  "Я пам'ятаю, що бачив його фотографію. ТАК. На обкладинці книги, я думаю. Теж хороша книга".
  
  
  "Ви помічаєте якусь подібність?" — спитав Рубін, відкидаючи назад рідкісні залишки свого колись пишного спадаючого волосся.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Ну, тоді забудь про випивку. Просто забирайся звідси", - сказав він.
  
  
  "Чудово. Я все одно не знаю, що я тут роблю". Рубін зайшов у вітальню та налив собі міцний напій. Він приготував формулу, яка була смачною. Тепер йому потрібний був інший кур'єр. Це й так уже обійшлося їм надто дорого. Але кімнати розваг були предметом першої потреби. Оскільки ефекти формул могли сильно відрізнятися, Poweressence довелося провести хороший тест поліпшення пам'яті в когось, кого вплинула формула. Свіжий розлив може повернути рятівника в дитинство, якщо він торкнеться його голою шкірою. Як тільки формула висохла, можна було розраховувати, що вона зітре пам'ять на рік чи два, якщо торкнутися неї протягом тижня. Крім того, якимось чином вона стала настільки потужною, що використовувати її стало надто небезпечно. Рубін витратив півдюжини життя на те, щоб з'ясувати, як приготувати цей напій і доставити його. Іноді він думав, що міг би додати кілька крапель у каву Беатріс і повернути її у дитинство. Його зупинила одна жахлива думка. Якщо Рубін колись промахнеться і Беатріс дізнається, життя Рубіна коштуватиме менше, ніж вчорашнє сміття. Беатріс була безжальна.
  
  
  До нього бочком підійшла повна жінка. "Привіт", - сказала вона.
  
  
  "Збережи це", - сказав Рубін. "Я тут заправляю".
  
  
  "Хочеш трохи? Ти за це платиш".
  
  
  Рубін з тугою дивився на округлі, соковиті вигини, на молоді вигини, на вигини, які він хотів мати у своїх руках. Але Беатріс означала для нього більше, ніж один дикий екзотичний роман із дівчиною з бару, яку вони найняли для роботи в післяопераційних палатах. Беатріс по-своєму встановила протокол уподобання. Вона могла б, якби їй це було потрібне, щоб підтвердити свою жіночність, взяти молодих чоловіків. Рубін міг би, якби йому знадобилася інша жіноча компанія, зіткнутися з втратою своїх статевих органів через удари сковорідкою по цих чутливих частинах. Тому Рубін був вірний, як чернець, протягом багатьох років.
  
  
  "Дякую, ні", - сказав Рубін. Йому довелося купити іншого Powie, ще одного відданого прихильника Poweressence. Проблема з отриманням хорошого фахівця, того, хто справді вірив, полягала в тому, що Powie коштував десь від трьох до п'яти тисяч доларів на рік на курсах Poweressence. Якби він втратив одного, на зразок тих, що зараз зберігаються в реабілітаційних палатах, він міг би спокійно помножити ці цифри на десять, щоб покрити усі роки втрачених доходів. Кожен глава франшизи міг би це зрозуміти. Вони будуть утримувати відсоток від внесків Dolomo, доки ця втрата не буде відшкодована.
  
  
  Як відповідальний релігійний лідер, Доломо мав повідомити голову відділення у Норфолку, що він втратив члена десятого рівня. Голова відділення був лютий.
  
  
  "Я записав його на всі курси. Я змушував його проводити регресії, щоб очистити свої астральні життя. Ви знаєте, що ми отримуємо за це в Норфолку, штат Вірджинія? Я був у його проклятому заповіті. Що щодо цього?"
  
  
  "Ми відшкодуємо тобі це", - сказав Рубін.
  
  
  "Як? Будучи засудженим за замах на вбивство, шахрайство? Щоразу, коли вас двох за щось притискають, "владність" стає тут все важче продати".
  
  
  "Беатріс щось із цим робить".
  
  
  "Що вона збирається робити, підкласти кобру в ліжко президента?"
  
  
  "Не говори так про Беатріс".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Можливо, вона підслуховує".
  
  
  "Доломо. У нас неприємності по всій країні".
  
  
  "Не хвилюйся. Нас не засудять. Я просто зателефонував, щоб повідомити тобі, що твій десятий рівень, можливо, не повернеться. Звичайно, якщо він повернеться, ти отримаєш бонус. Оскільки він усе забув, ви могли б допомогти йому пройти через все це знову. У такому разі ми вам нічого не винні”, - сказав Доломо.
  
  
  "Я ніколи не надішлю тобі іншого".
  
  
  "Ти нам не потрібний. Це Каліфорнія. Це золота країна для такого роду речей".
  
  
  "Тоді навіщо ти взагалі мені зателефонував?"
  
  
  "Я хочу поширити ці речі по всій країні. Якщо ви у щось вірите, вірте, що ми збираємось спростувати це звинувачення", - сказав Рубін Доломо.
  
  
  "Я вважаю, що ми втратимо половину нашого членства, коли вас засудять".
  
  
  Рубін Доломо повісив люльку, і протягом години в будинку з'явився ще один Пауї з місцевого відділення, яким вони й досі володіли. Проте з Пауї була проблема. Коли вона почула, що розмовляє з самим Рубіном Доломо, вона захотіла, щоб він провів її через астральну регресію.
  
  
  "У мене таке почуття, що мої планети всередині мене не організовані. Що я досі зберігаю негативні спогади", - сказала вона. Їй було двадцять, вона була підтягнутою гімнасткою. Вона сказала, що майже дісталася Олімпіади. Якби тоді вона мала Poweressence, як зараз, вона б виграла золоту медаль. Але оскільки вона все ще таїла у собі схильність до насильства з іншого життя, їй не дозволили перемогти.
  
  
  "Дивися, дівчинко", - сказав Рубін. "Візьми цей рожевий лист. Не чіпай верхній лівий кут, але достав його. Не кажи, хто тебе послав, тому що сили зла спробують знищити твою релігію, якщо ти це зробиш. Ти розумієш?"
  
  
  "Ви готові ризикнути, використовуючи когось, хто не повністю очистив свою пам'ять від негативних сил?"
  
  
  "Ти пройшов перший рівень?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тоді ти достатньо сильний", - сказав Рубін.
  
  
  Поліцейський глянув на рожевого листа на підлозі. "Що воно там робить? Чому б тобі не підняти його?"
  
  
  "У мене хвора спина", - сказав Рубін. "І не забудь про кут. Не чіпай верхній лівий кут. Охоронці, мабуть, захочуть це прочитати. Дозволь їм, але ти тримай листа. Тільки свідок стосується лівого кута. Зрозумів?"
  
  
  "Вгорі зліва. До нього торкається лише свідок".
  
  
  "Вірно".
  
  
  "Я вже почуваюся краще. Твоя сила просто відбивається через мої пальці".
  
  
  "Так. Я такий", - сказав Рубін, який гостро потребував дексамілу, двох таблеток аспірину, валіуму та шести чашок кави, щоб набратися сил і дістатися до ліжка для пообіднього сну.
  
  
  "І не забудь. Будь приємним та відкритим, і вони не зупинять листа".
  
  
  "Я використовую свою позитивну суть".
  
  
  Вона взяла листа за нижній правий кут і вийшла з особняка Доломо освіженою. Наскільки істинною була Суть влади. Наскільки глибокими були уроки, які вона засвоїла. Коли вона посміхалася, вона почувала себе краще. Коли вона посміхалася іншим, вони ставилися до неї краще. Все це лише зі знижкою на курс першого рівня за ціною 325 доларів.
  
  
  Зазвичай прокурор США ховає свідка у безпечному місці, де до нього може дістатися лише попередньо перевірена пошта. Але оскільки останнім часом це, схоже, не захищало всіх свідків і оскільки цей свідок хотів повернутися додому ще сильніше, ніж більшість, прокурор США пом'якшав. Він дозволив свідку жити у його власному домі. У цьому була особлива перевага. Ця істерична пара, Доломо, цілком могла спробувати викинути якийсь трюк. І якась урядова агенція збиралася влаштувати їм пастку.
  
  
  Аргументація полягала в тому, що будь-хто, хто помістив би алігатора в басейн оглядача, спробував би зробити що завгодно. І це могло б призвести до з'ясування того, як зверталися свідки. Це було настільки секретно, що прокурор США не був упевнений, яке відомство брало участь у засідці, але коли худорлявий чоловік із темними очима та товстими зап'ястями вийшов із дому свідка, адвокат знав, що його не слід допитувати. Він щойно відкликав звичайних охоронців.
  
  
  Будинок був у районі середнього класу в Пало-Альто; Зайве говорити, що це був район, у якому жоден працівник середнього класу більше не міг дозволити собі жити.
  
  
  Римо сів на сходи, щоб уникнути запитань від свідка всередині. Чоловік хотів знати, який номер має його значок і де знаходяться охоронці. Він хотів знати, як одна-єдина неозброєна людина може захистити її. Римо замкнув його в шафі на двадцять хвилин, доки він не перестав кричати. Потім він випустив чоловіка.
  
  
  Чоловік більше не ставив йому запитань, але Римо був у поганому настрої. Він знав, що гнів може вбити його, бо це була єдина емоція, яка блокувала силу, перетворюючи її на розфокусовану енергію. Він щойно вирішив перевести дух, коли доріжкою до будинку підійшло миле юне створіння з рожевим конвертом у руках.
  
  
  "Привіт. У мене листа для мешканця цього будинку".
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  Дівчина усміхнулася, дуже широко, дуже яскраво. Продовжуючи: "Я розумію, що він є частиною урядової програми свідків, і я розумію, що його пошту потрібно перевіряти, тому що вона може містити загрозу для нього".
  
  
  "Листів немає".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Бо це означає, що мені доведеться відчинити двері і передати йому листа. Він буде чекати, що я заговорю з ним, а він мені не подобається. Ти мені теж не подобаєшся, чесно кажучи".
  
  
  "У тобі багато негативу, ти знаєш. Можу я запитати тебе, чи приносить тобі якусь користь? Тому що це не так, ти знаєш. Я можу допомогти тобі бути таким же щасливим і вільним, як я. Тобі б це сподобалося". ?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді можу я прочитати вам листа, а потім підсунути його під двері?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Це прекрасний любовний лист", - сказала Пові. Вона знала, з чим зіткнулася: типи охорони були обрані лише через їхнє неослабне рабство негативним силам. І що може бути негативнішим, ніж сила, яка хотіла обмежити свободу Сутності Влади?
  
  
  "Мій дорогий Ральф, моє кохання навіки", підпис "Анджела", - сказав Пауї.
  
  
  "Недостатньо добре. Перепиши це".
  
  
  "Але це його любовний лист".
  
  
  "Мені це не подобається. Мені не подобається Анджела. І я не думаю, що ти мені подобаєшся", - сказав Римо.
  
  
  "Як ти можеш бути таким негативним?"
  
  
  "Легко. Мені це подобається".
  
  
  Пауер відступив назад і загорлав на весь будинок. "Ральф. Ральф. У мене тобі лист. Воно від Анджели, але твій охоронець не дозволяє мені передати його тобі".
  
  
  Римо відчинив двері. "Хочеш листа, Ральфе?"
  
  
  "Ти збираєшся запхати мене назад у шафу?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді мені не потрібний цей лист. Анджела була тупим дівчиськом, з яким я колись спав".
  
  
  "Пауї не тупі", - сказала молода дівчина.
  
  
  "Вони всі тупі", - сказав Ральф. "І я був найтупішим із них усіх. Я вкрав для них алігатора".
  
  
  "Ральфе, ти навіть не хочеш прочитати свій лист?"
  
  
  "Це саме те, чого я не хочу", - крикнув у відповідь Ральф. Римо зачинив двері. Наступного дня Ральф показав, що за вказівкою Беатріс Доломо він у певну ніч і в певний час придбав одного алігатора, експонат А, який зараз хлюпається у великому скляному басейні, принесеному до зали суду для огляду присяжних. Присяжні, які спостерігали за тим, як алігатор півтора дні гриз зуби, визнали Доломо винним у замаху на вбивство.
  
  
  У санаторії Фолкрофт Гарольд В. Сміт почув вирок і відчайдушно. Ця людина здавалася ідеальним свідком, на який напала втрата пам'яті. І на нього не напали. Вони заарештували двох дрібних шахраїв за національне шахрайство, і американська система правосуддя все ще була вразлива перед дивною новою силою. Того ж дня глава каліфорнійського рэкету був виправданий, коли його головний обвинувач, колишній силовик, не зміг згадати достатньо, щоб підтвердити записники, повні свідчень.
  
  
  Того ж дня Анджело Мускаменте подякував системі правосуддя Сполучених Штатів, своєму адвокату, своїй матері, статуті Діви Марії та гордій новій силі, яка принесла успіх у його життя. Він приєднався до відомої актриси Кеті Боуен та інших знаменитостей, сказавши на користь преси, що найсумнішим днем для американської свободи був день, коли Доломо було засуджено за злочин.
  
  
  "Це зганьбить Америку, як смерть Ісуса зганьбила Римську імперію, як смерть Жанни д'Арк зганьбила французів, як смерть Мойсея зганьбила когось іншого", - оголосив Анджело на сходах будівлі суду. "Я вільний, але ці добрі люди зараз у в'язниці".
  
  
  "Їх випустили під заставу мільйон доларів", - сказав репортер телеканалу Muscamente.
  
  
  "Так? Запорука в мільйон доларів?"
  
  
  "Вони заплатили готівкою".
  
  
  "Що ж, вони отримали гроші", - сказав Мускаменте, який повернувся до свого добре охоронюваного будинку, щоб протистояти своєму астральному негативу і позбутися його ще трохи. А чому б і ні? подумав він. Він заплатив півмільйона, щоб досягти Двадцятого рівня, і на цій духовній вершині жодний судовий розгляд ніколи не міг зашкодити йому. Це було гарантовано, гроші повернуто, якщо не в захваті. Як він пояснив своїм охоронцям: "Не збивайте те, що блядь працює".
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Пастка провалилася. Сміт сказав Римо, що не звинувачує його. Чіун все одно вибачився за невдачу.
  
  
  "Дозволь нам перешкодити йому ще більше поставити тебе в незручне становище, про великий Імператор Сміт", - сказав Чіун на своєму кінці триходового телефонного зв'язку в кондомініумі в Майамі.
  
  
  "Це не його вина, Чіуне", - сказав Сміт. "Це моя".
  
  
  "Ніколи", - сказав Чіун. "Твоя сяюча мудрість стає успішною в той момент, коли вона сходить з твоїх чудових вуст".
  
  
  "Іноді щось не спрацьовує", - сказав Сміт.
  
  
  "Смітті, припини з ним сперечатися. Ти не в тому столітті для цього. Операція провалилася. Що нам тепер робити?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ми припиняємо звинувачувати нашого милостивого імператора", - сказав Чіун. "Ми припиняємо прямо зараз. Як ми можемо звинувачувати нашого імператора, коли ми не маємо рації?"
  
  
  "Що нам тепер робити, Смітті?"
  
  
  "Чому б тобі не поглянути на людей, які вибралися. З'ясуй, як вони це роблять. Кому вони платять? І постарайся не залишати тіл, добре? Ми не з помсти".
  
  
  "Вірно, Смітті".
  
  
  "Жодної помсти?" спитав Чіун.
  
  
  "Ні. Ні. Ми тут не для помсти".
  
  
  "У тебе є інший план?"
  
  
  "У нас багато планів, Чіуне, але помста ніколи не входила до їх числа".
  
  
  "Прошу вашого благородного вибачення, чому?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ми у це не віримо".
  
  
  Чіун мовчав. Рімо кинув погляд у іншу кімнату, де Чіун приголомшено тримав телефонну трубку. Римо отримав інформацію та повісив трубку. Чіун стояв приголомшений, стискаючи трубку в руках. Римо повісив її за нього. Чіун не рушив з місця.
  
  
  "Я правильно почув? Імператор Сміт сказав, що не вірить у помсту?"
  
  
  "Це те, що він сказав. Він тут не для помсти".
  
  
  "Імператор, про якого відомо, що він не прагне помсти, - це той, хто мертвий до ранку. Помста, відома громадська помста, - це те, що утримує цивілізацію від хаосу".
  
  
  "Ну він робить щось ще".
  
  
  "Це ганьба - працювати на імператора, який не буде використовувати помсту. Як він може найняти найкращий будинок убивць усіх часів і не використовувати помсту? Ви б купили машину і не водили її? Одружуватися з жінкою і не зайнятися з нею любов'ю? Як він може говорити, що не мститиме, коли Дім Сінанджу готовий прославити його?
  
  
  "Гарні питання, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Це означає, що ти не збираєшся мені відповідати", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти вловлюєш суть", - сказав Римо.
  
  
  Вільям Хоулінгс Джеймсон відсвяткував вердикт суду про невинність у маніпуляціях на ринку зерна такою розкішною вечіркою, що на неї пішло майже десять відсотків його незаконного прибутку від цих маніпуляцій. На вечірці він сяяв. Кожен міг це зрозуміти. Він щойно уникнув десяти-п'ятнадцяти років федеральної в'язниці. Але його дружина сказала, що він почувався так протягом кількох тижнів до суду. Вона розповіла про цього дуже привабливого темноокого чоловіка з високими вилицями. Він дуже цікавився Біллом. Ні, він не працював на Білла, але хотів поговорити з її чоловіком.
  
  
  "Він так цінує життя, що я не думаю, що він міг би поговорити з однією людиною віч-на-віч. Це було б для неї ударом - все одно що мати тільки один банківський рахунок. Хіба те рішення суду не було чудовим? Хіба це не диво?" "
  
  
  Місіс Джеймсон була однією з тих жінок похилого середнього віку, чиї зморшки можна було перетворити на щось привабливе, тільки володіючи величезним косметичним талантом, який можна купити за великі гроші. Вона багато посміхалася, щоб розгладити зморшки. Римо прикинув, що вона зробила вже дві підтяжки обличчя. Зуби, звісно, видавали її. Зуби постаріли майже у всіх, у всіх, кого він знав, крім Чіуна. А тепер, звісно, і в нього самого. Він не знав, чому це так стосувалося його і Чіуна, але він знав, що великі істини, фундаментальніші причини того, що відбувається, були такою ж загадкою, як і зворотний бік Всесвіту.
  
  
  "У мене щось застрягло в зубах?" - спитала місіс Джеймсон.
  
  
  "Тобі шістдесят два, правда?"
  
  
  "Прошу вибачення?"
  
  
  "Можливо, шістдесят три".
  
  
  "Це неввічливо", - сказала місіс Джеймсон.
  
  
  "Значить, я правий", - сказав Римо.
  
  
  "Молода людина, це було недоречно".
  
  
  "Ти маєш рацію", - сказав Римо. "Я справді в огидному настрої".
  
  
  "Ну, ти точно знаєш, як зіпсувати вечірку", - сказала вона.
  
  
  "Ти ще нічого не бачила, люба", - сказав Римо. Чомусь це змусило його відчути себе трохи краще. Місіс Джеймсон викликала дворецького. Він ввічливо просив джентльмена піти, і якщо той не йшов, дворецький мав застосувати будь-яку необхідну силу.
  
  
  "Яка завгодно сила", - повторила вона.
  
  
  Того вечора вона більше не бачила свого дворецького, але вона бачила грубого хлопця. Він здавався захопленим поясненням Білла про його нову релігію.
  
  
  "Так, я знаю, що є багато історій про культові афери і владолюбство, але доказ чого завгодно для мене - в пудингу", - сказав Білл Джеймсон, огрядний чоловік з гострим обличчям успішного керівника. Йому не потрібно було одягати смокінг та золотий Rolex, щоб показати, що він має гроші та владу. Багатство відбивалося в його очах і впевненій посадці голови. Його посмішка була усмішкою людини, яка давала схвалення і не потребувала її для себе.
  
  
  "Білл, хіба Poweressence - це не та штука, яку заснував письменник-фантаст? Якщо вона настільки успішна, чому його та його дружину щойно засудили за замах на вбивство? У них також є три звинувачення у шахрайстві з поштою та змові з метою вимагання "На мою думку, це не схоже на Біллі Грема або Папу Римського", - сказав гість.
  
  
  "Ти маєш зрозуміти Суть влади. Така добра сила має притягувати зло. Зло, яке притягують Доломо, утримує його подалі від послідовників. Вони, так би мовити, справді страждають за нас. Саме так мені це пояснили, і будь я проклятий, якщо це не спрацювало саме так”.
  
  
  "Можливо, у тебе був добрий адвокат".
  
  
  "У мене був найкращий, але він не зміг похитнути свідчення мого секретаря. У них був я. Я був гонзо. І тоді я повірив".
  
  
  "Чого тобі це коштувало?"
  
  
  "Той, у кого є, робить", - сказав Джеймсон з усмішкою, що розуміє.
  
  
  "Півмільйона?"
  
  
  Джеймсон знову засміявся. "Це вступний внесок. Але послухайте, вони сказали, що повернуть його, якщо моє життя не покращиться. Якщо мене не визнають невинним. Ви не досягнете успіху".
  
  
  "Я вірю", - сказав молодик років тридцяти з невеликим, з темними очима і високими вилицями. "Я часто це роблю".
  
  
  "Хто ти?"
  
  
  "Молоток успіху, Джеймсоне. Я хочу поговорити з тобою", - сказав Римо.
  
  
  "Я зайнятий розмовою із друзями".
  
  
  Молода людина дружньо обняла його за плече, але плече не відчуло дружньої руки. Відчуття було таке, наче плече підключили до розетки. Він навіть не міг закричати. Він міг тільки кивнути. Він піде туди, куди ця рука захоче, щоб він пішов, у даному випадку до кабінету поруч із головною бальною залою. Двері за ними зачинилися, і шум його вечірки свободи стих.
  
  
  Кімната була заповнена багатими полицями із темного дерева, теплим жовтим освітленням та стільцями із масивного полірованого дерева. У ній злегка пахло дорогими сигарами та старим бренді.
  
  
  "Вибачте, я не знайомий з багатьма важливими керівниками корпорацій, тому мені доводиться говорити з вами своїми скромними методами робітничого класу", - сказав Римо.
  
  
  "Що ти зі мною зробив?" Джеймсон ахнув, намагаючись повернути життя в плече, яке молодик, здавалося, наелектризував одним дотиком.
  
  
  "Це нічого. Ти слухатимеш?"
  
  
  "Я більше нічого не можу вдіяти".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. Потім він ударив президента міжнародної компанії з зерна, карбідів і хімікатів по щоці з такою силою, що той відлетів на два фути убік. Потім він ударив його ще раз.
  
  
  "Це привіт", - сказав Римо.
  
  
  Джеймсон видав жалібний стогін, потім швидко витрусив з кишень готівку, зняв годинник і простяг їх Римо.
  
  
  "Я не шахрай. Це ти".
  
  
  "Суд визнав мене невинним", - сказав Джеймсон.
  
  
  "Запроси свого адвоката. З ним я теж попрацюю", - сказав Римо.
  
  
  "Чого ти хочеш?"
  
  
  “Тепер ми говоримо. Хто виступив свідком на твою користь? Пам'ятаєш Гледіс? її забути?
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Ця вечірка не на честь твого дня народження", - сказав Римо.
  
  
  "Це були позитивні сили Всесвіту, які були відкриті для мене. Це те, що допомогло мені звільнитися".
  
  
  Римо знову дав йому ляпас. "У цьому моя позитивна сила".
  
  
  "Я нікого не підкуповував. Я ні до кого не дістався. Я просто приєднався до Poweressence, коли все інше, здавалося, провалилося. І тоді моє життя знову стало позитивним. Вона знову стала гарною".
  
  
  Римо затис праве зап'ястя Джеймсона між пальцями і повернув так, щоб рука повернулася в суглобі. Це не було схожим на поворот міцної залізної ручки. Зап'ястя та лікті були слабкими суглобами, і вони могли зламатися будь-якої миті. Джеймсон плакав від болю.
  
  
  "Розкажи мені, наскільки хороше твоє життя, Джеймсон", - сказав Римо. "Я хочу почути про добрі сили Всесвіту".
  
  
  "Тобі не зрозуміти".
  
  
  "Не зрозумів би? Я - сила всесвіту, придурок".
  
  
  "Будь ласка..."
  
  
  "Забудь про це. Ти не брешеш".
  
  
  Джеймсон тримав свою пошкоджену руку в іншій, коли він нахилився вперед, плачучи.
  
  
  "Ти агент пітьми?"
  
  
  "Що це за штука з агентом пітьми?"
  
  
  Чим сильніші сили добра, чим сильніші позитивні сили, тим більше вони викликають негативних сил. Якщо ви приєднуєтеся до Poweressence і люди бачать, що ви щасливі, вони починають вибивати Poweressence. Вони не можуть жити з твоїм щастям. обманом. Це набуває форми ревнощів. Хороші речі завжди притягують погані”.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що я поганий?"
  
  
  "Ні. Ні. Просто ти такий могутній. І ти обернув цю міць проти мене, проти моїх позитивних сил".
  
  
  "Я хороша людина", - сказав Римо.
  
  
  "Так", - негайно відповів Джеймсон. Він прикрив обличчя здоровою рукою. "Ти хороша людина. Хороша людина".
  
  
  "Іноді мені доводиться використовувати методи, які тобі можуть не сподобатися", - сказав Римо.
  
  
  "Вірно", - сказав Джеймсон.
  
  
  "Але я хороша людина".
  
  
  "Вірно", - сказав Джеймсон.
  
  
  "Тепер ти збираєшся сидіти тут і говорити мені, що ти невинний? Ти пограбував Америку. Ти пограбував кожного американського фермера. Ти пограбував кожного громадянина в країні, який залежить від фермерів, яких ти пограбував. Не дуже добре, що ти залишився безкарним. Так чому б нам з тобою не укласти угоду?
  
  
  "Звучить справедливо", - сказав Джеймсон. Він дуже напружено сидів у кріслі, тримаючись спиною якнайдалі від хлопця з руками, що наводять жах.
  
  
  "Ви справді чинили злочини, вірно?"
  
  
  "Я так і зробив. Правильно".
  
  
  "Ти вийшов вільним".
  
  
  "Я пожертвував на благодійність, релігій".
  
  
  "Ця штука з силами всесвіту Міккі Мауса нікуди не годиться. Ти навіть не розумієш сил всесвіту. Вони не належать до якогось культу. Вони у всесвіті. Ні, я думаю про узгоджене покарання для тебе, щоб ти не зовсім насолоджувався своїм життям, знаючи, що втік. Тому що це те, що ти зробив, Джеймсон”.
  
  
  "Що ти пропонуєш?"
  
  
  "Як щодо того, щоб знову не ходити?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Одна із твоїх рук уже пошкоджена".
  
  
  "Ні, не мої руки".
  
  
  "Ось що я тобі скажу. Якось уночі, може раніше, може пізніше, я повернуся і примушу тебе заплатити за твої злочини", - сказав Римо.
  
  
  "Що ти збираєшся робити?"
  
  
  "Я просто повинен вирішити, коли доберуся до цього. Але почекай мене. Я повертаюся, - сказав Римо і вийшов з кімнати на вечірку, подякував місіс Джеймсон за запрошення і знову запитав її, чи не був він абсолютно правий щодо її віку".
  
  
  Римо подумав, що це підходяще покарання, мучивши керівника страхом, що Римо повернеться, щоб завдати шкоди його тілу. Звичайно, він не збирався повертатись, але керівник цього не знав. Постійний жах був би найкращим покаранням із усіх. Цього було достатньо, і Римо зробив це не так для країни, як для себе. Це було надто неправильно для когось настільки поганого, щоб так вільно втекти до такого гарного життя.
  
  
  І, крім того, Римо був у огидному настрої.
  
  
  Другий щасливий одержувач виправдувального вироку також жив дуже добре. Він мав маєток, що займав милі прерій Оклахоми, чудовий будинок, більше схожий на замок, ніж на житловий будинок. У нього були слуги та охоронці, рейнджери, круті чоловіки з карабінами та "Бронко ленд крузерами", десятигалоновими капелюхами та обвітреними обличчями.
  
  
  Коли Римо зняв одяг із кількох осіб, вони привели його прямо до свого роботодавця, людини, яка обманом позбавила тисячі людей їх заощаджень у рамках схеми інвестування в алмази. Це було так само старо, як саме шахрайство. Він щедро розплатився з першими інвесторами прибутком від наступних інвесторів, і коли в нього з'явилося достатньо людей, які вкладають свої заощадження на його банківські рахунки, він перестав платити всім і попрямував до Бразилії, яка не мала договору про екстрадицію з Америкою. Він не впорався і був звинувачений у шахрайстві. Його бухгалтер, якого він планував залишити, підготував усю справу для уряду. Насправді, він був радий допомогти, тому що його роботодавець Даймонд Білл Полленберг влаштував так, щоб бухгалтер підписав усі компрометуючі документи.
  
  
  Це була непроникна справа, і з бухгалтером, який радісно передчував свою помсту, зв'язатися не вдалося. До того дня, коли він усе забув після першого курсу в коледжі, вивчаючи подвійні записи в бухгалтерській книзі.
  
  
  А потім Даймонд Білл Полленберг вийшов на волю. Він повернувся на свої великі пасовища, щоб насолоджуватися природою. І він насолоджувався цим, поки худий чоловік з товстими зап'ястями не сказав йому, що якщо він не пояснить деякі речі прямо зараз, він збирається встромити кінське копито в пряму кишку містера Полленберга, і він збирався залишити коня прив'язаного.
  
  
  Білл Полленберг зрозумів, що настав час звернутися до розуму, коли це побачив. Те, що він побачив у цей день, було двома його найсильнішими стрілками далекого бою з розгладілими зморшками на обличчях і сльозами болю в очах.
  
  
  "Привіт, поднер", - сказав Полленберг, пропонуючи незнайомцю кавник з багаття. Полленберг одягнув десятигалоновий капелюх, Levi's та черевики, які ідеально компенсували його каблучку з діамантом на мізинці вартістю 200 000 доларів. Це був єдиний справжній діамант, який колись був.
  
  
  "Де ти набрався цієї "піднерської" погані? Я записав тебе як народився на Мошолу Паркуей у Бронксі".
  
  
  "Я розумна людина. Давайте міркувати разом".
  
  
  "Як ти обернув свідка?"
  
  
  "Я нічого не робив, друже. Випий каву. Підключись до позитивних сил. Дай волю собі. Стань самим собою".
  
  
  "Що ви зробили зі свідком?"
  
  
  "Сили Всесвіту зробили це за мене", - з усмішкою сказав Білл Полленберг. Незабаром після цього усміхнений Білл був знайдений без кільця з діамантом і подушкою для правого заднього копита його улюбленого коня. Щоразу, коли кінь бив копитом, шлунок Білла Полленберга стикався з частиною його великого пасовища. Кільце з діамантом було знайдено у маленької дівчинки в центрі Оклахома-Сіті, яка сказала, що добрий чоловік подарував її їй, бо мала таку гарну посмішку.
  
  
  На яхті, що курсує Тихим океаном вздовж узбережжя Каліфорнії, Анджело Мускаменте зустрівся зі своїми підлеглими, його масляниста ввічливість прикривала всюдисущу недоброзичливість, яка зробила його організацію однією з налагоджених у країні. Усі вони пережили те, що було найбільшою загрозою їхній свободі за останні десять років, і вони отримали відстрочку, коли дрібний силовик, свідок, раптово забув.
  
  
  Ніхто, хто знав містера Мускаменте, ні на мить не повірив, що він не простягав своїх довгих потужних рук, щоб дотягнутися до Дженнаро "Барабанів" Друмоли. Усі знали, що перетин кордону з містером Мускаменте означав, як мінімум, біль, а як максимум – смерть. Злочини, за які належала страта, стосувалися тих робіт, які обходилися містеру Мускаменті у суму, що перевищує 5000 доларів. Через те, що бос був нерозумним і непохитним щодо довільної лінії, у його банді могло процвітати лише дрібне злодійство. Коли його помічники піднімалися на борт яхти, кожен цілував запропоновану їм руку.
  
  
  "Містер Мускамент, мені приємно бути тут", - говорили один за одним.
  
  
  "Так. Добре", - сказав містер Мускаменте, з нудьгою беручи шану. Загалом їх було чотирнадцять, і вони нарешті зібралися на задній палубі його океанської яхти "Мама". Вони сиділи на маленьких стільцях, перед кожним був маленький стіл. Все, що вони хотіли випити чи з'їсти, було поставлено перед ними, щоб їм не довелося ні до чого звертатися. Коли містер Мускаменте говорив, він не любив, коли його переривали. Декілька молодших босів переконалися, що вони використовували голову, перш ніж він почав. Членам екіпажу яхти сказали, що їх не цінують на кормі, але вони мають іти вперед.
  
  
  Але це були не зовсім ті слова, які використовували охоронці містера Мускаменте.
  
  
  "Гей! Ви, хлопці. Забирайтеся звідси. Ідіть на фронт. Я більше не хочу нікого з вас тут бачити. Ви чуєте? А тепер провалюйте".
  
  
  Коли палуби були очищені від сторонніх, містер Мускамент прочистив горло. Він сів на трохи вищий стілець біля заднього борту. На ньому був двобортний синій блейзер яхтсмена та білі штани з топсайдерами. Містер Мускаменте бачив, як інші носили цю форму, і він замовив її, попросивши двох своїх людей заманити колегу-яхтсмена до магазину одягу та з'ясувати, як називається одяг, сказавши:
  
  
  "У що одягнений цей хлопець?"
  
  
  Потім він замовив його собі. І ось зі свого високого місця на своїй яхті Mama, бездоганно одягнений у свої морські регалії, Анджело Мускамент розповів своїм підлеглим про чудове одкровення.
  
  
  "Ви бачите в мені нову людину", - сказав містер Мускаменте. Усі погодились.
  
  
  "Але це не нове. Зовсім не нове", - сказав містер Мускаменте. Він чекав, поки всі погодяться з його протиріччям.
  
  
  "Тепер, як це може бути, ви можете запитати себе".
  
  
  "Гарне питання, бос", - сказав Сантіно "Великий Желе" Джелліно.
  
  
  "Усередині кожного з нас є позитивна сила, з якою ми боремося".
  
  
  "Ми виб'ємо з цього лайно, бос", - сказав Великий Джеллі.
  
  
  "Заткнися", - добродушно сказав містер Мускаменте.
  
  
  "Вірно, бос. Всім заткнутися", - сказав Великій Желе.
  
  
  "В основному ти, Великій Желе", - сказав містер Мускаменте. "Отже, як може бути ще одна хороша людина, замкнена всередині негативної людини, що бореться?"
  
  
  Було чути тільки звук двигуна, що бурчить на нижній палубі. Ніхто не збирався відповідати на запитання. Усі уникали дивитись один одному в очі. Ніхто не хотів, щоб стало відомо, що він не мав жодного уявлення, про що говорив бос.
  
  
  Містер Мускаменте говорив про добрі сили Всесвіту. Він говорив про астральну силу. Він говорив про далеку планету, з якою сталося все людство, що відрізняло їхню відмінність від тварин. Усі вони чекали на подачу. Коли Джоуї "Пальці" Фаланге почув згадку імені Poweressence, йому раптово здалося, що він зрозумів, про що йдеться.
  
  
  "Так. Я міг би купити одну з цих франшиз у Доломо ще в сімдесят восьмому, дуже дешево. Хоча я знаю хлопця, який застряг на одній. Через всю цю погану рекламу, алігатори в басейнах і все інше, ці франшизи не будуть коштуватиме і ламаного гроша через рік чи два. Я пропоную триматися від них подалі”.
  
  
  "Цього алігатора залучило до басейну того оглядача, тому що алігатори - негативні астральні істоти, які реагують на негативні астральні сили. Цей оглядач залучив алігатора до себе. Ніхто не поклав його у свій пул", - сказав містер Мускаменте.
  
  
  "Ні, бос. Вони спіймали хлопця, який купив речовий доказ А для Доломо. Вони подали на нього до суду. Він їх притиснув. Та апеляція, яку вони отримали, не допоможе справі. Доломо вирушать до в'язниці".
  
  
  "Ні, якщо ми зможемо цьому перешкодити".
  
  
  "Що ми збираємося робити?"
  
  
  "Ми збираємося завдати удару цьому зраднику-перебіжчику".
  
  
  "Тому що ми забираємо Poweressence. Зараз ми купуємо франшизу за низькою ціною, прибираємо свідка, і тоді у нас є щось, що чогось варте. Зрозуміло", - сказав Великий Студень. Усі кивнули. Містер Мускаменте керував майже так само своїми мізками, як і терором.
  
  
  "Ми не торкаємось жодного позитивного центру. Ми захищаємо його", - сказав містер Мускаменте.
  
  
  "Ми продаємо захист Dolomos", - сказав Фінгерс.
  
  
  "Ми нічого не продаємо. Ми купуємо. Я входжу в вас усіх на першому рівні. Я не хочу, щоб навколо мене була негативна свідомість. Ви збираєтеся зняти свої блоки. Ти діятимеш разом із силами добра, а саме з нами. Будь-який, хто проти нас, - зло. Зрозумів?
  
  
  Було багато "так". Єдине, чого вони не розуміли, то це навіщо містеру Мускаменте знадобилося, щоб Poweressence вважав усіх, хто проти них, злом. Вони думали так із дитинства.
  
  
  На містку капітан помітив щось, що рухалося у бік "Мами". Він навів бінокль, сфокусував, а потім знову сфокусував.
  
  
  Нарешті, він попросив першого помічника підтвердити те, що той бачив. "У мене що, очі заплющуються?" він запитав.
  
  
  Перший помічник зосередився, потім він також переорієнтувався.
  
  
  "Я теж не знаю, що це таке. Схоже, що до нас пливе чоловік у темній футболці та сірих штанах".
  
  
  "Скорістю двадцять вузлів? За чотирнадцять миль від берега в Тихому океані?"
  
  
  "Мабуть, це маленький човен", - сказав перший помічник.
  
  
  Капітан забрав бінокль. Він глянув у бік об'єкта.
  
  
  "Точно - човен. З руками та ногами, які рухаються. Як він може плавати так швидко?"
  
  
  Перший помічник дістав свій комплект біноклів.
  
  
  "Ти маєш рацію. Він плаває швидко і, здається, майже не докладає зусиль. Не схожий на жодного плавця, якого я бачив. Вони багато плескаються. Боже, який він спритний. Як ти думаєш, нам слід розповісти містеру Мускаменте?"
  
  
  "Ті тварини там, ззаду, розірвали б нас на частини. У нього одне з його зборів".
  
  
  "Тоді що нам робити?"
  
  
  "Можливо, цей хлопець прямує не до нас".
  
  
  "На мою думку, схоже на те".
  
  
  "Якщо це людина за бортом, ми маємо її підібрати", - сказав капітан.
  
  
  "На мою думку, він не схожий на людину за бортом", - сказав перший помічник.
  
  
  "Ми все дізнаємося незабаром".
  
  
  Незабаром після цього один із гостей містера Мускаменте помітив людину за бортом. Капітан знав про це, бо гість вистрілив у постать із маленького пістолета. Фігура зникла під водою. Фігура підійшла до корми яхти і заговорила з містером Мускаментом.
  
  
  Перше, що він зробив, це переконав Фінгерса відпустити пістолет. Він зробив це, відокремивши пальці від зап'ястя, де тримав пістолет. Великий Джеллі вилетів за борт, як цебро з кетою. Потім усі тихо сіли назад, включаючи містера Мускаменте.
  
  
  Це був день, який залишиться назавжди в анналах каліфорнійської мафії. Це був день, який викликав сльози на очах містера Мускаменті. Ці сльози з'явилися, коли він не зміг пояснити, чому свідок Барабани Друмола не зміг згадати свідчення.
  
  
  Містер Мускамент пояснив це як "сили всесвіту", тоді як його підлеглі ввічливо слухали. Гість, який заплив на борт, мав сильну схильність відповідати ляпасами та викручуванням рук.
  
  
  Через кілька хвилин містер Мускаменте перетворився на безпорадну грудку плоті, його двобортний синій блейзер був розірваний на шматки, його першокласні кросівки безпорадно бовталися в повітрі. У цей момент гість, який заплив на борт, викинув містера Мускаменті за корму. Щоразу, коли містер Мускаменте виринав, щоб перевести дух, гість запитував, як містер Мускаменте змусив Драмса забути його свідчення. Втретє і востаннє, коли містер Мускаменте виплив на поверхню, всі на борту зрозуміли, що він говорив правду. Він вірив, що привернув сили добра на свій бік.
  
  
  Всі на борту погодилися з чимось іншим. Вони, звичайно, не хотіли втручатися у справи урядових свідків, якщо ця людина захищала їх, бо вони вірили, як кричав містер Мускаменте, що справді ця людина була найвищою силою негативу. І якби це було так, ніхто з них не хотів бути на боці позитиву.
  
  
  Римо похмуро відплив назад із залишками каліфорнійської мафії та дуже враженими капітаном та першим помічником. Він був спокійний, навіть коли його одяг висох. Він знову зазнав невдачі.
  
  
  Декілька молодших босів хотіли знати, на кого він працює, не те щоб їм було цікаво, Римо повинен розуміти. Але вони були б просто щасливі найняти його. Вони побачили в ньому людину, яка поділяє їх основні переконання. Вони побачили в ньому того, хто ідеально впишеться до каліфорнійського рэкету.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Так вийшло, що я добрий хлопець". І оскільки він сказав це, викидаючи когось за борт, не було ні душі, хто міг би з ним не погодитись, коли "Мама" пришвартувалась до пристані Лос-Анджелеса. Усі вони дозволили йому піти першим.
  
  
  Коли він зателефонував до штаб-квартири, він знав, що якось вислизає, бо Сміт тепер був налаштований примирливо, говорячи йому, що це не його вина.
  
  
  "Я б порадив звернутися до людей з Poweressence, тому що це єдина спільна нитка, яка у нас тут є. Але якщо вони стояли за цим, чому вони не використали цю силу, щоб звернути свідків на свою користь? Це не має сенсу. Єдине. , що ми знаємо, це те, що вся система правосуддя, схоже, розвалюється у Каліфорнії”.
  
  
  "Так, і якщо це станеться у Каліфорнії, незабаром про це дізнається вся нація", - сказав Римо.
  
  
  "Ти намагаєшся доставити мені задоволення?" - спитав Сміт.
  
  
  "Я і сам не почуваюся таким гарячим".
  
  
  "Чому б тобі не поглянути на цю організацію? Візьми Чіуна".
  
  
  "Ти думаєш, я більше не можу з цим справлятися".
  
  
  "Візьми Чіуна".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що я не впораюся з цією роботою?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я кажу тобі, що не розумію, як ви з Чіуном працюєте, і якщо він каже мені, що ти не синхронізований з космосом, то це означає, що щось не так. І ти з якоїсь причини не досягаєш результатів" .
  
  
  "Ти щойно сказав мені, що це не моя вина".
  
  
  "Я щойно сказав тобі, що в мене не було причин думати, що це твоя провина. Я не можу бути певний".
  
  
  Римо розніс у пух і порох трубку телефону-автомата. Це було набагато приємніше, ніж повісити слухавку.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  Адвокат Баррі Глідден відправив своїх дітей до Швейцарії, сказавши їм деякий час використати інше ім'я. Він зв'яжеться з ними, коли ситуація покращає.
  
  
  "Ти зробив щось не так, тату?" - Запитала його дочка.
  
  
  "Ні", - сказав Глідден. "У мене дуже важкий клієнт, який зараз дуже злий".
  
  
  "Вони тобі не заплатять?"
  
  
  “Ні. Це найменша з моїх занепокоєнь. У мене є клієнтка, яка вважає, що єдина неправильна річ у світі – це якщо з нею трапиться щось погане. І вона робить погані вчинки”.
  
  
  "Наприклад, що, татко?"
  
  
  "Як все, мила. Абсолютно все. Що завгодно, мила. Ти розумієш?" Баррі тримав голову дівчини у своїх руках. Він здригнувся. "Немає нічого за межами уяви цієї хворої, дуже хворої леді. Нічого такого, чого вона не зробила б. Будь-кому. Так ось чому ти повинен піти. Тепер вона злиться на мене".
  
  
  "Хіба ти не міг попросити поліцейських захистити тебе?"
  
  
  "Так не працює, люба. Не з цими двома".
  
  
  "Тоді чому ти їх захищаєш?"
  
  
  "Уолл, вона заплатила багато грошей. Лоти. І я не програв... не міг повірити, що вони були такими поганими, якими виявилися".
  
  
  "О, татку. У тебе було кілька абсолютно жахливих клієнтів".
  
  
  "Вона садить алігаторів у басейни людей, які їй не подобаються. Вона загрожує президенту. І вона пообіцяла зварити когось живцем у маслі, якщо програє судовий процес. Якщо я програю судовий процес. Сідай у літак, мила".
  
  
  "Ви програли судовий процес?"
  
  
  "Поки що ні, тільки перший раунд. Але у нас немає жодного шансу".
  
  
  "Вона збирається зварити тебе живцем у маслі, татку?"
  
  
  "Ні, люба, той, кого я люблю".
  
  
  "Прощавай, татко. Не дзвони, поки все не закінчиться. Вони можуть відстежувати телефонні дзвінки".
  
  
  "Прощавай, люба", - сказав Баррі Глідден, який, незважаючи на свій страх, був не надто наляканий, щоб зайнятися якоюсь доброю справою до того, як побачить Доломо. Він привів ще двох інвесторів до міського комплексу, який він запланував для маєтку Доломо. Потім він вирушив побачитися з Беатріс та її чоловіком. Обережно він проїхав через один із її ровів. Він запитував, чи є там алігатори. Він запитував, чи кине вона його туди, перш ніж у нього з'явиться шанс розмістити двісті дворівневих квартир на південній галявині.
  
  
  Глідден знав, що Беатріс лютувала, бо Рубін ховався. Він стояв посеред фойє з рожевого мармуру і шукав підказки щодо місцезнаходження Рубіна. Із задньої частини будинку долинув звук - булькаючий, щасливий звук. Він знав, що це не міг бути Рубін, але звуки його зацікавили. Глідден розбереться. Він пройшов повз кілька охоронців, яких Доломо стратегічно розставили навколо маєтку з того часу, як батьки Поуї спробували вбити їх за крадіжку їхньої доньки.
  
  
  Звісно, насправді вони не вкрали доньку. Вони лише продали їй кілька курсів. Вона працювала в Австралії до кінця свого життя, щоб розплатитися з ними.
  
  
  Глідден побачив ряд дверей зі скляними вікнами. З однієї з них долинало булькання. Він зазирнув усередину. Те, що він побачив, було дорослими людьми у підгузках. Спочатку він подумав, чи не нова це форма каліфорнійського сексу, але ніхто не торкався, якщо не брати до уваги випадкового смикання за волосся. Він зазирнув у сусідні двері. Там дорослі грали із паровозиками. Ну деякі дорослі гралися з поїздами. Але він ніколи не бачив, щоб вони видавали звуки свистків, принаймні не з таким самозабуттям. У сусідній кімнаті жінка з безглуздо пофарбованим волоссям била відеомагнітофон. І в останній кімнаті був бар, де тинялася вільна дама.
  
  
  Баррі дозволив їй напоїти його. Баррі дозволив їй покласти йому руку на шию. Баррі прибрав свої руки з колін на випадок, якщо було щось, до чого вона хотіла дістатися. Вона це зробила.
  
  
  Він не чинив опір. Йому було цікаво, чи є поблизу невелика кімната, якесь відокремлене місце.
  
  
  "Сюди ніхто не заходить", – сказала жінка. Він відчував запах її парфумів, огидний дешевий запах, що вивертає ніздрі. Однак, коли він з'явився з абсолютно оголеним тілом, прекрасним тілом, повним тілом, тілом, яке чекає на нього, Баррі Гліддену було начхати на стан своїх ніздрів.
  
  
  За мить американські гірки були б досить відокремленими для Баррі Гліддена.
  
  
  Якраз перед моментом своєї слави Баррі Глідден відчув, як каблук черевика уперся йому в спину.
  
  
  "Баррі. Де Рубін? Я шукаю Рубіна".
  
  
  "Одну хвилину, Беатрісе", - сказав її адвокат. "Одну хвилину".
  
  
  "У мене немає часу", - сказала Беатріс.
  
  
  "Тільки один. Тільки один".
  
  
  "Тобі обов'язково робити це тут?"
  
  
  "Так. О, так. Я маю це зробити, і я це роблю".
  
  
  "Ну, де Рубін? Я хочу Рубіна. Ви чуєте? Я хочу Рубіна. Ви двоє припините це".
  
  
  Баррі не хотів зупинятися. Якби в цей момент пістолет був спрямований йому в голову, він задався б питанням, чи зможе він закінчити, перш ніж помре.
  
  
  Він почув, як Беатріс щось робить у барі, а потім із потрясінням, порівнянним із землетрусом, відчув, як йому на спину пліснули відро холодної води.
  
  
  "Пішли вгору", - сказала Беатріс. "У нас є робота, яку треба зробити".
  
  
  "Рубін каже, що вона дуже сильна", – сказала жінка.
  
  
  "Так", - сказав Баррі. Іноді тисяча квартир у кондомініумі не коштувала ціни на Доломо.
  
  
  У великому південному конференц-залі, де Доломо часто планували стратегію із власниками франшизи, Беатріс здавалася майже щасливою.
  
  
  Баррі промокнув себе паперовими рушниками.
  
  
  "Я хочу знати правду зараз. За шкалою від одного до десяти, які наші шанси виграти апеляцію?"
  
  
  "Ми все ще можемо домогтися визнання вини за звинуваченням у поштовому шахрайстві".
  
  
  "Я не просив про це".
  
  
  "Жодних шансів".
  
  
  "Тоді, - сказала Беатріс Доломо, - ми збираємося розпочати брудну гру".
  
  
  "Що таке алігатори в басейнах та погрози президенту? Граємо чисто?"
  
  
  "Я маю на увазі, що ми збираємося грати жорстко, Баррі".
  
  
  "За таку жорстокість людей садять у газові камери, Беатріс. Чому б не скоротити свої втрати і не втекти? У тебе все ще буде багато грошей, особливо якщо ти продаси цей маєток, який тобі не знадобиться. маєток, ви вийдете з в'язниці, засудженої до довічного ув'язнення. Більше ніякого культового бізнесу, просто гарна мирна багата пенсія”.
  
  
  "На два-три роки, які нам залишалося б жити, Баррі? Угоди немає. Я не виповзав з смердючого горища, тягнучи за собою Рубіна, тому що я ледар. Він вірив у Сутність влади, Він намагався допомогти людям, коли це почалося. Мені довелося зупинити його від лікування хворих на рак, перш ніж вони подали на нас до суду і довели до злиднів. Ні, містере Глідден, я не вимагаю визнання провини".
  
  
  "Тоді що ти збираєшся робити?"
  
  
  "Загострюйся".
  
  
  "Ви вже намагалися вбити одного оглядача і погрожували президенту. Що ви робитимете далі?"
  
  
  "Якщо ти не виконаєш своїх погроз, тобі ніхто не повірить", - сказала Беатріс. Сьогодні вона нафарбувала губи фіолетовою помадою з фіолетовими тінями для повік. На ній була біла селянська блуза, розшита квітами. Вона виглядала як жінка середнього віку, яка втратила свій власний одяг і запозичила її у дванадцятирічної доньки.
  
  
  Для Баррі було очевидно, чому Беатріс завжди одягалася так неналежно. Не було нікого досить хороброго, щоб сказати їй, що вона виглядає погано.
  
  
  Беатріс глянула на годинник.
  
  
  "Ми не можемо чекати вічно", - сказала вона. Вона підійшла до дверей і закричала в коридор.
  
  
  "Знайди Рубіна. Ми втомилися шукати Рубіна".
  
  
  "Він пише промову до дня засновника для віруючих", - пролунав чоловічий голос. Це був один із її охоронців.
  
  
  "Використовуй минулорічний. Скажи йому, щоб використав минулорічний", - крикнула у відповідь місіс Доломо.
  
  
  "Він каже, що не може. Це нова мова про переслідування праведників".
  
  
  "Гоні його придурків сюди, до південної кімнати для нарад", - заволала місіс Доломо, а потім повернулася до столу, де Баррі Глідден відчайдушно вигадував способи розірвати стосунки з цим клієнтом. Він знав, що станеться.
  
  
  "Баррі, ми збираємося змусити президента заплатити за це. Ми збираємося змусити Америку заплатити за це. Цей обвинувальний вирок був жорстоким правосуддям, винесеним нам із самого верху. Все своє життя я надто поважав верхівку. Що ж, Баррі, я більше цього не зазнаю". . Президент йде. Геть верхівку ".
  
  
  "Місіс Доломо, як судовий виконавець, я не маю права чути це, не доповівши вам. Я адвокат, я склав присягу. Тому я б порадив тобі залишити всі свої плани при собі. Не втручай мене".
  
  
  "Ти справі, Баррі", - сказала місіс Доломо.
  
  
  "Я не сильний у цих речах. Я лише юрист".
  
  
  "Ти навчишся. Рубін!"
  
  
  "Він іде, місіс Доломо", - почувся голос охоронця.
  
  
  Хтось човгав коридором. То був Рубін. Він увійшов до кімнати з сигаретою, що звисала з рота під таким кутом, що в нього сльозились очі. Він не голився два дні і був у халаті. З халата долинало легке брязкіт, звук пластику, що терся один про одного. Це були пігулки Рубіна. Він поклав їх на стіл, його руки тремтіли.
  
  
  "Ви хочете почути послання для просвітлених? Це справді чудово", - сказав Рубін.
  
  
  "Ні", - сказала Беатріс.
  
  
  "Не зовсім", - сказав Баррі.
  
  
  "Це про релігійні переслідування. Я думаю, це найкраще, що я коли-небудь написав".
  
  
  "У нас є справа, Рубін", - сказала Беатріс.
  
  
  "Це особливо важливо у світлі наших переконань та апеляцій. Франшизам це сподобається".
  
  
  "Ні", - сказала Беатріс.
  
  
  "За законом мене тут не повинно бути", - сказав Баррі. "Я бажаю тобі успіху в тому, що ти збираєшся робити".
  
  
  "Просвітлені", - почав читати Рубін, кладучи руку на плече Баррі Гліддена, сідаючи його назад. "Часи випробувань не є чимось новим. Кожен із нас стикався з ними у повсякденному житті. Це лише невеликі перешкоди на шляху просвітлення, всього лише камінці під ногами, якщо ви кудись йдете, але й валуни, якщо ви цього не робите. Твоя віра зробила тебе вільним. Ніколи не дозволяй своїй новій силі ослабнути перед якимось незначним випробуванням. Знай, що всі перешкоди лише тимчасові і що ти – діти добрих сил всього сущого. Ти переможеш. Нехай сила буде в тобі”.
  
  
  Рубін витер сльозу з лівого ока рукавом халата.
  
  
  "Ти закінчив?" - Запитала Беатріс.
  
  
  Рубін кивнув, важко ковтнувши. Він був глибоко зворушений. "Дуже приємно, Рубіне, і я вишлю вам обом свій рахунок. Зараз мені потрібно йти", - сказав Баррі.
  
  
  "Ми ще не планували, як ми збираємося отримати президента", - сказала Беатріс. "Сядь, Рубіне, президент не сприймає нас серйозно. Що нам з цим робити?"
  
  
  "Я не знаю, як ми можемо протягнути алігатора в Білий дім. Нам доведеться зробити щось ще. Що ви думаєте про промову?
  
  
  "Це чудово, Рубін".
  
  
  "Як судовий виконавець буду змушений повідомляти про все, що я почую, кримінального характеру".
  
  
  "Не хвилюйся, Баррі. З цим не буде жодних проблем. Ти допоможеш нам зараз, і я гарантую, що в тебе не виникне проблем для того, щоб розповісти владі все, що ти знаєш".
  
  
  "Ти сказав, що свідок-алігатор також звернеться".
  
  
  "Невелика помилка. Президентська. Отже, як нам дістати дупу?"
  
  
  "Ти не розумієш", - сказав Глідден. "Він завжди оточений охоронцями. Їх називають Секретною службою, і вони готові до всього".
  
  
  "Не все. Тільки за все моє життя було вбито одного президента і одного поранено", - сказала Беатріс.
  
  
  "У них є електронні датчики. У них є люди, які прикриють його своїми тілами. У них є все необхідне, щоб зловити тебе. А потім вони збираються посадити тебе до в'язниці на дуже довгий, дуже довгий термін. , Беатріс Доломо ".
  
  
  Баррі Глідден відчув, як у ньому здіймається гнів. Його руки забарабанили по столу. Вона зайшла надто далеко, і він знав, що зробить, щоб зупинити її. Як тільки він вийде звідси, цей відповідальний співробітник суду повідомить про цей план завдати шкоди президентові Сполучених Штатів. І він відмовиться від будь-якого гонорару. Вперше за свою славетну кар'єру він виконає дорогоцінну клятву, яку дав багато років тому, коли закінчив юридичну школу Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Потім, тільки-но Доломо благополучно опиняться у в'язниці, він вирушить на горбисті землі маєтку і привезе своїх дітей назад зі Швейцарії.
  
  
  Майно може бути конфісковано рахунок несплачених податків. Це може бути навіть крадіжка.
  
  
  "З президентом не можна зв'язатися ні через якихось подружок. Він вірний своїй дружині. Ви не можете отруїти його, - сказав Баррі, - тому що у нього є дегустатори. Ті кобри, яких ти затягнув у чиюсь постіль, не спрацюють і кипляче" масло ніколи не зможе підібратися до нього. Ти можеш спробувати засадити снайпера з гвинтівкою на дах, але Секретна служба його засіче. Я гарантую це”.
  
  
  "Президент читає листи?" - Запитала Беатріс.
  
  
  "Звичайно, він знає", - сказав Баррі.
  
  
  "Тоді ми відправимо йому листа. Тим часом ми хочемо, щоб ви поговорили з віце-президентом. Він, зрештою, буде головним після того, як нинішній президент загине. Скажи йому, щоб він припинив використовувати Poweressence".
  
  
  Беатріс кивнула розумності своєї власної пропозиції.
  
  
  Баррі лише чемно посміхнувся. Він міркував, чи їхати йому прямо до Федерального бюро розслідувань, чи втекти. Коли Рубін проводжав його до дверей, Беатріс особливо дивно попрощалася:
  
  
  "Дай йому рівно стільки, скільки потрібно зараз", - сказала Беатріс.
  
  
  "Про що вона каже?" - спитав Баррі.
  
  
  "Нічого", - сказав Рубін. Він запросив його до лаундж-бару внизу.
  
  
  "Ні, дякую, мене перервала там, унизу, ваша дружина".
  
  
  "Беатріс не любить бачити, як хтось, крім неї, кохається".
  
  
  "Це було не кохання".
  
  
  "Не має значення", - сказав Рубін. Йому знадобилися дві мотрини і Демерол, щоб спуститися сходами. Він запитав Гліддена, чи доставить той листа.
  
  
  "Звичайно", - сказав Баррі.
  
  
  Очевидно, Рубін збирався написати листа, доки Баррі чекав. Щоб поспішати Рубіна, Баррі пішов за ним через двері, з яких той вийшов. Він вів у підвал, підвал, де на стінах висіла безліч гумових костюмів. Підвал з кількома дверима, так що Баррі не міг бути впевнений, який він використовував, щоб увійти. Тому він навмання вибрав одні двері й увірвався всередину. Він побачив, що дивиться на Рубіна. Рубін був з спітнілим обличчям і широко розплющеними очима з іншого боку шматка скла, а його руки були засунуті в підлокітники в гумовому чохлі, що стирчали з кімнати Баррі.
  
  
  "Забирайся звідти. Повертайся", - крикнув Рубін. Голос був приглушений склом. В одній гумовій руці він тримав ватяний тампон, а в іншій – рожевий лист.
  
  
  "Що ти робиш із цим листом?"
  
  
  "Повертайся".
  
  
  "Ти робиш щось дивне з листом", - сказав Баррі.
  
  
  "Я нічого не робитиму з листом. Забирайся звідси. Повертайся".
  
  
  "Це лист, який ти хочеш, щоб я доставив?"
  
  
  "Повертайся. Для твого ж добра. Повертайся. Я керую силами, про які ти нічого не знаєш, силами за межами твого розуміння".
  
  
  "Це лист, який ти хотів, щоб я доставив. Що ти з ним робиш?" Баррі підійшов до маленького столика, над яким працювали гумові ручки. На столі стояла банка з чимось. Тампон був чимось змочений. Баррі нахилився над маленькою баночкою. Він понюхав. Пахло дивно, як у льоху, де він колись кохався. Він поїхав додому до клієнтки, щоб допомогти їй із розлученням. Її чоловік звинуватив її у подружній невірності. За її словами, він був дуже підозрілим. Життя було пеклом, за її словами. Можливо, їм краще поговорити про це у кореневому погребі, сказала вона. Це був перший раз, коли Баррі Ґлідден погодився на альтернативну форму оплати юридичних послуг.
  
  
  Отже, Баррі Глідден поринув у приємні спогади про цей аромат.
  
  
  "Повертайся", - сказав Рубін.
  
  
  "Що тут не так? Що ти робиш, Рубіне?"
  
  
  "Це надто складно для тебе, щоб зрозуміти".
  
  
  "Що, якби я взяв цю банку і приніс у поліцію, Рубін? Що б тоді сталося?"
  
  
  "Ти тільки нашкодиш собі", - сказав Рубін. "Не чіпай це, будь ласка".
  
  
  "Я не так певен", - сказав Глідден.
  
  
  "Це небезпечно. Як ти думаєш, що я роблю по той бік скляного щита руками у гумових рукавичках?"
  
  
  "Це ти мені скажи", - сказав Глідден. Він не ворухнувся. Йому сподобався аромат рідини у банку.
  
  
  Поряд із сталевою банкою була сталева кришка. Якби він міг захистити свої руки власною курткою, міркував Баррі, він міг би закрити банку кришкою, покласти її у свій портфель і відвезти якомусь хіміку, щоб той проаналізував. Це могло б стати хорошим доказом у справі уряду проти Доломо, достатнім, щоб скоротити на шість місяців передбачуваний термін, коли вся ця земля буде продана.
  
  
  Глідден зняв піджак, дістав гаманець і ключі і засунув їх у штани. Потім, дуже обережно, він використовував її як гігантську прихватку, щоб зрушити сталеву кришку банки над контейнером з рідиною, що приємно пахне. Одна з гумових рукавичок спробувала відштовхнути його. У ній був лист. Баррі проігнорував це. Потім лист торкнувся тильного боку його долоні.
  
  
  Він глянув на свій піджак. З якоїсь причини він був зім'ятий у нього в руці. Усередині була кришка від банки. Він тримав кришку від банки разом із своїм піджаком. Він поклав на стіл стіл і почав чистити свій костюм. Роблячи це, він перекинув банку. Почуття паніки охопило його, коли темна пляма розповзлася по його сорочці, піджаку та штанах. Хтось збирався розповісти його мамі.
  
  
  Баррі Глідден почав плакати і перестав плакати лише тоді, коли милий чоловік привів його до кімнати з іграшками та іншими дітьми, милими маленькими хлопчиками та дівчатками. Але насправді вони були не такими вже милими. Вони тримали всі іграшки і не хотіли ділитися з Баррі. Ніхто не хотів ділитися з Баррі. Він плакав ще дужче. Потім мила леді подарувала йому жовтий човен, і він перестав плакати. Баррі Глідден, після двадцяти років жорсткої конкуренції до каліфорнійської колегії адвокатів, нарешті був щасливим.
  
  
  Рубін Доломо залишив Гліддена у першій ігровій кімнаті та почав свій напад на президента Сполучених Штатів. Він не був упевнений, чи слід йому кинути легіони в дику атаку, як у "Загарбниках з Дромоїда", або послати єдиного рятівника. Як у "Захисниках Ларкіна".
  
  
  Беатріс мав план простіше.
  
  
  "Роби і те, і інше, і зроби це зараз. Якщо ми чекатимемо, поки ти все виправиш, ми помремо від старості", - сказала вона. Тепер вона звинувачувала його в тому, що він не зміг скласти свідка.
  
  
  Проблема в тому, що вони не могли додзвонитися. Людина, налаштована настільки негативно, що здавалася зовсім нерозумною, була відповідальною за те, що зберегла любовну записку від президента.
  
  
  По-своєму Рубін Доломо був більш ніж проникливий, і Беатріс, незважаючи на свої розмови, цінувала це. Вона знала, що, хоча він часто терпів невдачу один раз, він рідко терпів невдачу двічі, якщо за ним продовжували стежити. Тому, коли він сказав, що має новий і кращий план, як достукатися до президента Сполучених Штатів, вона не почала його розпитувати.
  
  
  "Я прошу тільки про одне. Дістанься до РИДВАНА. Дістанься до президента Сполучених Штатів. Я прошу занадто багато?"
  
  
  "Ні, дорогий", - сказав Рубін. Для цього нападу йому збиралися використовувати людей, які його не знали або не могли його вистежити. Це було не зовсім неможливо, тому що його фотографія на звороті всіх книг Poweressence була зроблена ним, коли йому було за двадцять, а потім підправлена художником коміксів, так що від фотографії виходила потужна, доброзичлива, завжди молода присутність. Тепер це не підійшло б навіть для його паспорта.
  
  
  Він створив для цієї священної місії "Слуг Зору", а потім у франшизах по всій країні купив імена семи пові, що досягли сьомого рівня. До сьомого рівня кожен вніс щонайменше вісім тисяч доларів. На будь-кого, хто заплатив стільки за курси Poweressence, можна було розраховувати практично у всьому.
  
  
  Але Рубін Доломо не просив так просто. Зі свого укриття в затемненій кімнаті, освітленій тільки цукерками, через ширму, прикрашену знаком вічного тепла цієї галактики, сонцем, він звернувся до своєї групи домогосподарок, керівників, початківців актрис і продавця нерухомості з Покіпсі.
  
  
  "Ви - обрана група. Ви ті, кому багато дано - отже, ви повинні багато дати натомість. Ви врятуєте цю країну від релігійних переслідувань, від релігійної нетерпимості. Ти направиш керівництво цієї землі на шляху праведності. І майбутні покоління будуть називати тебе благословенним" .
  
  
  Так говорив Рубін через чудову перегородку, яка була його щитом на випадок, якщо його план не спрацює, що в будь-якому разі здавалося малоймовірним.
  
  
  Продавець нерухомості з Покіпсі відчув, як по спині у нього пробіг холодок. Домогосподарка ахнула - раптово вона стала важливою персоною у світі, значущою понад її найсміливіших очікувань. У актриси-початківця було бачення - релігійний досвід, в якому її ім'я було освітлено, так само, як ім'я Кеті Боуен. Кеті Боуен була Пауер. Якби вона досягла того, чого досягла, займаючись цим, вона б теж цього досягла. І тоді вона зайнялася б усім, чим їй заманеться, від шекспірівської драми до Джонні Карсона.
  
  
  Тому, коли чоловік, якого актриса не могла бачити, почав говорити про освіту президента Сполучених Штатів, про те, щоб ставитись до нього з добротою, у неї виникло кілька запитань. Ще менше, коли той, хто говорить, запевнив її, що, якщо виникнуть якісь проблеми, який-небудь страх, якщо хтось буде ставити їй питання, все, що їй потрібно зробити, це розбити маленьку скляну бульбашку, і вона стане невразливою для злих. сил світу.
  
  
  Але було попередження:
  
  
  "Ти маєш розбивати цей скляний флакон тільки тоді, коли в тебе неприємності. Інакше неприємності прийдуть до тебе", - сказав Рубін через ширму.
  
  
  "Хіба це не чудово?" - сказала домогосподарка. "Це прямо як "Захисники Аларкіна"."
  
  
  "Це книга чи що?"
  
  
  "Це книга".
  
  
  "Звучить як сміття", - сказала актриса.
  
  
  "Той, хто це сказав, буде першим, хто врятує Америку", – сказав Рубін Доломо.
  
  
  Для секретної служби, якій доручено захищати президента Сполучених Штатів, жах почався досить нешкідливо у головному поштовому відділенні Білого дому. У цьому не було нічого особливого, але все незвичайне мало бути розслідуваним. Декілька службовців сьогодні не з'явилися на роботу.
  
  
  "Як ви знаєте, - сказав супервайзер, - у нас є п'ять маршрутів для відправки пошти. Всі вони відкриваються тут після перевірки на наявність файлів cookie, бомб, чогось подібного. Особисті подарунки відправляються до Центру ввічливості, де складаються записки подяки. подарунки коштують більше певної суми, наші люб'язні хостес відправляють їх до Смітсонівського інституту для демонстрації: листи з критикою президента або першої леді направляються до біжової кімнати, де пишуться м'які відповіді, вам направляються погрози для розслідування. відправляються до іншого департаменту, а особисті листи, які, як здається, справді походять від людей, які його знають, обробляються іншим. Саме у цій останній категорії у нас виникла проблема”.
  
  
  "Ви маєте на увазі службовців, які відкривають особисте листування президента?"
  
  
  "О, ні. Машини відкривають його листи. Ними займалися клерки. Вони працювали звичайну зміну, а потім просто дивилися в простір. Просто витріщалися, роззявляли роти, витріщалися, ніби вони були в порожнечі".
  
  
  "Отже, ви не мали можливості відрізнити їх від будь-якого іншого працівника", - сказав співробітник секретної служби. "Просто жарт".
  
  
  "Ми заробляємо тут наші гроші", - сказав начальник, виглядаючи враженим.
  
  
  "Пробач. Продовжуй".
  
  
  “Ну, вони розважали себе якийсь час – грали з марками, обмінювалися обідами, щось у цьому роді, але потім вони йшли. І коли ми зателефонували їм додому, кількох із них уже не було”.
  
  
  "Що означає "зник"?"
  
  
  "Вони так і не повернулися додому того дня. Або будь-якого наступного дня".
  
  
  "Назви мені імена тих, хто не пішов", - сказала людина із секретної служби.
  
  
  Їх було двоє. Обидва вони здавались незрозуміло млявими. І вони були нездатні відповісти ні на які питання про свою роботу або про те, чому вони пішли – фактично, вони ледве пам'ятали, що колись там взагалі працювали.
  
  
  Потім розпочалися справжні проблеми. Президент мав здійснити поїздку Середнім Заходом, щоб поговорити з фермерами. Як завжди, Секретній службі довелося провести санітарну обробку маршруту, переконавшись, що на дорогах немає бомб. У всіх укриттях і потенційних снайперських пунктах були розміщені співробітники секретної служби, а всі дороги, які можна було використовувати як шляхи відходу маршрутом кортежу, були забарикадовані.
  
  
  Зали, де мав виступати Президент, мали перевірятися за допомогою металодетекторів. У місцевих лікарнях мали бути запаси його групи крові, більш ніж достатньої для будь-якої серйозної операції.
  
  
  Авіасполучення довелося перенаправити, бо жоден літак не міг пролетіти над президентським кортежем. А потім, ніби він збирався зробити приємну прогулянку верхи, щоб зустрітися з жителями Вісконсіна, президент проїхав через передмістя Расіна, махаючи всім рукою, ніби йому було начхати на весь світ. І він цього не зробив: це зробила таємна служба.
  
  
  Це був звичайний натовп на ярмарковій площі. Дев'яносто дев'ять відсотків людей прийшли туди, щоб підтримати свого президента цього сонячного осіннього дня. Потім були носії знака ворожості, ті, хто жив заради наказу Головнокомандувачу забиратися з Південної Америки, Близького Сходу, Далекого Сходу, Африки, Європи та Расіна. Телевізійні камери збільшили зображення на один відсоток, коли президент почав говорити.
  
  
  Те, що на нетренований погляд виглядало як випадково розставлені співробітники секретної служби, насправді було трьома зонами захисту, які стратегічно розташовані в натовпі. Друга утворювала бар'єр між натовпом та президентом. Третьою зоною було те, що називалося сіткою "тіла". Ця група ніколи не була далі, ніж на відстані витягнутої руки від свого підопічного. Це були люди, які стовпилися б навколо президента за будь-якої ознаки неприємностей.
  
  
  У цей день у Расіні дуже мила на вигляд домогосподарка, яка була надзвичайно ввічлива, пройшла через другу сітку. Вона просто вибачилася і протиснулася повз агентів; і оскільки металодетектори по периметру другої решітки нічого не виявили на її тілі, ніхто не запідозрив би, що скромна леді хотіла чогось більшого, ніж кращого огляду. Поки що вона насправді не піднялася на подіум.
  
  
  "Ти не можеш закрити світло всесвіту. Твій негатив зазнає невдачі", - верескнула вона. Камери перемістилися з президента, який пояснював, як нація збирається прогодувати себе, змінивши політику в галузі сільського господарства, на жінку, що розмахує руками. Сітка для тіла присунулася ближче до трибуни. За кілька секунд секретна служба затягла її до порожньої кімнати для допиту.
  
  
  "Ви ніколи не зможете завдати мені шкоди", - сказала вона, розслабившись і мило посміхаючись усім. Але коли в неї почалося сечовипускання, викликали лікаря, щоб помістити її до машини швидкої допомоги. У документах, що засвідчують особу жінки, говорилося, що вона — домогосподарка, але вона не могла згадати прізвище чоловіка. Також вона не могла згадати, де живе і як потрапила до Расіна. Її не хвилювала свобода віросповідання; її хвилювало лише одне питання: коли вона збирається купити морозиво?
  
  
  Що ще дивніше, агента, який її зупинив, було знайдено пізніше тієї ж ночі бродячим по Расіну, схвильованим тим, що у нього в кишені було п'ятдесят доларів. На ці гроші, як він усім казав, він міг би подивитись двадцять п'ять фільмів поспіль, якби не купував цукерки.
  
  
  На кожній зупинці на Середньому Заході цього тижня відбувалися схожі інциденти. Одного разу один із психов мало не дістався президента.
  
  
  Нарешті Секретній службі довелося сказати йому досить сумно, що вони більше не зможуть захищати його, якщо він залишить Білий дім. Щось насувалося на нього, і вони поки що поняття не мали, що це було.
  
  
  Президент стоїчно вислухав, а потім, коли вони пішли, сам подався до своєї спальні, де попередній президент вказав на червоний телефон, спеціальний телефон для зв'язку з особливими людьми. Він часто користувався ним під час свого президентства, і тепер він скористається ним знову. Все, що йому потрібно було зробити, це зняти трубку, і двоє наймогутніших охоронців у світі було б надано в його розпорядження.
  
  
  "Сміт слухає, сер", - почувся голос.
  
  
  “Сміт, у мене проблема, яка, я не впевнений, підпадає під вашу юрисдикцію. Хтось чи щось нападає на мене. І моя секретна служба каже, що рано чи пізно вони досягнуть успіху”.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Храм Сили в Майамі-Біч був елегантною іспанською віллою з просторими верандами. Але Римо і Чіун зустріли своїх перших друзів за кілька кварталів звідси. Вони намагалися переконати їх пройти тест на характер. на велике невдоволення Чіуна, Римо погодився за них обох.
  
  
  Зовні вілли на її чудових воротах із чорного металу була вивішена груба табличка:
  
  
  "Безкоштовний тест на характер".
  
  
  "Я навіть уявити не можу, навіщо ти це робиш", - сказав Чіун.
  
  
  "Деякі люди нападають на президента. Вони роблять це за допомогою дивного феномену. І якимось чином нападники забувають, що вони зробили, як вони це зробили і навіть хто вони такі. Але в цьому замішано дуже багато людей із Poweressence, щоб не розслідувати їх”.
  
  
  "Пробач, що запитав", - сказав Чіун. На ньому було просте сіре дорожнє кімоно, бо він думав про переїзд із Майамі-Біч. Він подумував про те, щоб знайти постійніший будинок в Америці, що його засмутило. Якби вони купили тут більш постійний будинок, це означало б, що вони жили тут довше, і чим довше вони працювали на Сміта, тим менше шансів колись примножити славу Сінанджу. Божевільний імператор Сміт не лише наполягав на тому, щоб усе було в секреті, а й, мабуть, ніколи не збирався захоплювати трон цієї країни. Жах цього був що ці білі насправді говорили правду, коли говорили про те, що народ обирає лідера, замість того, щоб успадкувати традиційного і стабільнішого монарха з народження або навіть розумнішу руку професійного вбивці, традиційного ассасина, будинку ассасинів, який дав світу більше лідерів, ніж будь-яка королівська лінія. Цей будинок ассасинів, який Римо відмовився вшанувати, зробивши щось, що покращило його історію. Натомість він продовжував служити країні, яка так нічому його і не навчила, і імператорові, настільки божевільному, що тепер він відкрито визнавав, що не вірить у помсту.
  
  
  "Я думаю, це воно", - сказав Римо.
  
  
  "Що це? Тепер ми збираємося стати священиками? Що ми тут робимо?"
  
  
  "Я щойно пояснив тобі", - сказав Римо. "Якщо тобі це не подобається, повертайся в квартиру. Ти мені не потрібний. Ти знаєш, що ти мені не потрібний".
  
  
  "Я дійсно потрібен тобі. Але не для цих дурних речей, які Імператор Сміт посилає тобі робити. Ти робитимеш його покупки наступного разу?"
  
  
  "Можливо ми рятуємо життя президенту Сполучених Штатів", - сказав Римо.
  
  
  "Чому? Ми не працюємо на нього. Ми працюємо на Сміта. Ми повинні усунути президента Сполучених Штатів. Ми повинні зробити Сміта президентом".
  
  
  "Він не був би президентом, якби ми вбили президента. Віце-президент став би президентом".
  
  
  "Тоді і він теж. Я пам'ятаю історії Меншого Вана. Шаман, священик і далекий родич короля, звернувся до Сінанджа з великою проблемою. Між ним і троном було чотирнадцять спадкоємців, від принців до принцес та лордів королівської крові. Молодший Ван пообіцяв, що в Протягом одного року шаман стане королем.І він став.У віце-президента не більше вічного життя, ніж у президента”.
  
  
  "Але після цього, я вважаю, буде державний секретар".
  
  
  "Коли Сміт стане імператором?"
  
  
  "Він ніколи не стане імператором. Невже ти не розумієш?" "Якщо він ніколи не стане імператором, що він робить з найкращими ассасинами у світовій історії? Чому він витрачає синанджу?"
  
  
  "Ми не витрачаємо Сінанджу. Ми допомагаємо врятувати країну, яку я люблю. Хіба ти не розумієш? Ти не хочеш розуміти".
  
  
  "Ні. Я не бажаю розуміти, що ти любиш тисячі квадратних миль відходів та забруднення і двісті двадцять мільйонів людей, яких ти ніколи не зустрічав. Не тоді, коли ти нічого не даєш тому, хто наділяє тебе твоїми здібностями. Все гаразд. Я звик до цього, Римо. Я звик до твоєї невдячності. Принаймні, до цього часу мав би звикнути." "Це не означає, що я тебе не люблю".
  
  
  "Якби ти любив мене, дійсно любив мене, ми б працювали на імператора. Ти б не витрачав свої таланти та вміння на це... на те, що-би-ми-ні-робили".
  
  
  "Ми робимо це", - сказав Римо, і вони були біля виходу, де хлопець у окулярах та білій сорочці вручив їм аркуш паперу, який пропонує безкоштовний тест на характер.
  
  
  "Це те, навіщо ми тут. Ми хочемо приєднатися".
  
  
  "Припускається, що ти пройдеш безкоштовний тест на персонажа, а потім приєднаєшся".
  
  
  "Ми хочемо приєднатися", - сказав Римо.
  
  
  "Не міг би ти спочатку пройти тест?"
  
  
  "У нас є характери. Навіщо нам потрібні тести на характер?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "Він хоче, щоб ми пройшли тест. Ми пройдемо тест".
  
  
  "Я не хочу проходити тест", - сказав Чіун.
  
  
  "Тоді не роби цього".
  
  
  "Ти збираєшся складати тест?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тоді я пройду тест", - сказав Чіун. "Ми подивимося, чий характер вищий або..."
  
  
  "Або що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Подивимося, чи це поганий тест".
  
  
  "Ти терпіти не можеш програвати, татко", - сказав Римо.
  
  
  "Коли я можу програти, ми мертві".
  
  
  Тест проводився у великій кімнаті, поділеній невеликими рухомими перегородками. Чіун зніс стіну між собою та Римо, щоб бачити відповіді Римо.
  
  
  "Ви не можете цього зробити!" - сказала молода жінка з папкою з відривним аркушем.
  
  
  "Я щойно зробив", - сказав Чіун. "Я міг би це робити весь день".
  
  
  "Вони мають на увазі, що ти не винен, маленький батько".
  
  
  "Тоді вони мають виявляти себе чіткіше". Молода жінка глянула на інших чоловіків у кімнаті. Вони підтвердили, що ці двоє справді її. "Доброго дня", - сказала вона. "Мене звуть Дафна Блум. Я консультант тут, у Poweressence. Ми не намагаємося вам щось продати, а швидше подивитися, чи може вам знадобитися те, що ми можемо запропонувати".
  
  
  Дафні була привабливою, з зухвалою усмішкою і пружним тілом під стать. Але щоразу, коли усмішка зникала, вона здавалася відчайдушно напруженою. Посмішка була лише зовнішнім втручанням.
  
  
  "Зазвичай ми не тестуємо двох людей одночасно, але оскільки ви прибрали екран, я думаю, ми зробимо це саме так. Хто піде першим?"
  
  
  "Я", - сказав Римо.
  
  
  "Я піду першим", - сказав Чіун.
  
  
  "Продовжуй", - сказав Римо.
  
  
  "Ні, ти йди. Я хочу почути твої відповіді, щоб я міг показати правильні відповіді".
  
  
  "Це випробування характеру, татко. Ніхто не виграє".
  
  
  "Хтось перемагає у кожному випробуванні".
  
  
  "Ви обоє можете виграти, - сказала Дафна, - якщо дізнаєтесь, що вам потрібно в житті".
  
  
  Римо оглянув кімнату. Тут не було ні фіранок, ні картин, тільки маленькі кабінки, розташовані в центрі того, що, мабуть, колись було величезним танцмайданчиком. Перетворення елегантності на офісний простір здавалося оскверненням.
  
  
  У кімнаті пахло застарілим сигаретним димом та засобом для миття підлоги. Стільці були з твердого металу, що розкладалися, стіл у кабінці з якогось синтетичного композиту, сконструйований якимсь бухгалтером, який вважав, що головне – низька вартість.
  
  
  "Перше питання таке: ви щасливі в основному, частково чи зовсім ні?" - Запитала Дафна.
  
  
  "Я можу бути щасливим, знаючи, що Римо чинить правильно", - сказав Чіун.
  
  
  "Що це означає?"
  
  
  "Я ніколи не буваю щасливим", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти завжди щасливий, татко. Ти щасливий, коли скулиш".
  
  
  "Запиши "ніколи не бути щасливим", - сказав Чіун. "Була б ти щаслива, прекрасна юна леді, якби у тебе був син, який так із тобою розмовляв?"
  
  
  "Я не думаю, що стала б", - сказала Дафна. "Він твій син? Ти не виглядаєш білим".
  
  
  "Я кореєць".
  
  
  "О, він кореєць?"
  
  
  "Бачиш?" - сказав Чіун.
  
  
  "Продовжуйте допит. Я білий", - сказав Римо.
  
  
  "Навіть ця гарна розумна молода жінка знає", - сказав Чіун. "Дякую, міс".
  
  
  "Добре, Римо, ти щасливий в основному, іноді, рідко?"
  
  
  "Весь час", - огризнувся Римо. "Ти не виглядаєш щасливим".
  
  
  "Я щасливий. Продовжуй у тому ж дусі".
  
  
  "Я той, хто нещасливий", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти виглядаєш щасливою", - сказала Дафна.
  
  
  "Людина повинна дарувати радість своєму оточенню. Через радість ми маємо радість", - сказав Чіун.
  
  
  "Це чудово", - сказала Дафна.
  
  
  "Чекай, поки він не розповість тобі про голови на стіні", - сказав Римо.
  
  
  "Ти сповідуєш східну релігію? Я люблю східні релігії".
  
  
  "Я синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Це чудово", - сказала Дафна. "Мені подобається цей звук".
  
  
  "Тоді тобі краще сподобалися б мертві тіла", - сказав Римо.
  
  
  "Як ти можеш бути таким негативним?" сказала Дафні. "Я записую тебе в негатив".
  
  
  "Це правда", - сказав Римо. "Добре, коли ми приєднуємося? Гроші у мене прямо тут".
  
  
  Дафна відклала книгу з відривними аркушами. Її очі звузилися, а спина випросталась. Її голос задзвенів від переконання.
  
  
  "Деякі люди, можливо, займаються цим через гроші, але вони втрачають справжню силу Poweressence. Я був у est, Седоні, Саєнтології, Інтенсивному возз'єднанні, але тільки зараз я знайшов те, що перевернуло моє життя".
  
  
  "Від чого?" - Запитав Римо.
  
  
  "Залиш цю хорошу і красиву дівчину у спокої", - сказав Чіун. "Вона намагається допомогти".
  
  
  "Дякую, сер", - сказала Дафна.
  
  
  "Я виграю?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ви зі мною, сер".
  
  
  "Вона не тільки гарна, вона мудра".
  
  
  "Добре, тест закінчено? Ми хотіли б приєднатися".
  
  
  "Є ще питання", - сказала Дафна. "Тебе колись турбувало щось, що ти, здається, не можеш забути, щось, що просто не минає, якийсь біль, який повторюється, і ти не знаєш чому?"
  
  
  "Ні. Чи можу я приєднатися зараз?" - Запитав Римо.
  
  
  "А ви, сер?" Дафна запитала Чіуна.
  
  
  Чіун кивнув Римо. "Ти дивишся на цей біль".
  
  
  "У любовних відносинах здається, що якийсь час усе йде добре, а потім раптом здається, що ця людина тобі не подобається чи робить образливі вчинки?"
  
  
  "Ах", - сказав Чіун. "Мудрість і краса в тобі єдині, дитино моя".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Можу я приєднатися зараз?"
  
  
  "Чи здається вам, що хороші можливості зникають у вас, коли ними користуються інші?"
  
  
  "Ми можемо обслужити будь-кого у світі, але нас тримають у цьому божевільному будинку, і ми нікуди не дінемося", - сказав Чіун. "А ти, Римо, я вважаю, "Ні"?"
  
  
  "Вірно. Чи можемо ми приєднатися?"
  
  
  "За хвилину", - відрізала Дафна.
  
  
  "Вам іноді здається, що світ - не найприємніше місце для життя? Вам, Римо, ніколи, вірно? А вам, містер Чіун?"
  
  
  "Зустріч з кимось таким мудрим, як ти, осяює весь світ для всіх", - сказав Чіун.
  
  
  Дафна тремтіла. Її очі наповнились сльозами. "Це чудово", - сказала вона. "Зазвичай у нас немає переможців і програли, містер Чіун, але ви перемогли. І ви... ти програв, Римо."
  
  
  Чіун засяяв. Римо знизав плечима і спитав, чи можуть вони приєднатися прямо зараз.
  
  
  "Ви маєте право на початковий рівень, на адаптацію до свого світу і на те, як стати щасливішим, багатшим, задоволенішим і могутнішим за десять кроків. Ви цього хочете?"
  
  
  "Не зовсім", - сказав Римо. "Я хочу приєднатися".
  
  
  "По триста доларів кожному з вас".
  
  
  Гроші були у Римо готівкою. За пропозицією Сміта, він захопив із собою велику суму грошей. Він зняв шість стодоларових банкнот і потім попросив подати таку страву.
  
  
  "Ти ще не взяв першого".
  
  
  "Все гаразд", - сказав Римо.
  
  
  "Я не візьму гроші", - сказала Дафна.
  
  
  "Тут є менеджер?"
  
  
  "Він теж цього не прийме. Ти маєш пройти курс. Ти маєш розширити свої астральні відносини. Ви повинні упорядкувати свої минулі життя, щоб ви могли рухатися далі через цю, не обтяжену давніми гріхами".
  
  
  "Ти кажеш велику мудрість, дитину", - сказав Чіун англійською, а потім додав корейською: "Тільки білі повірили б у щось настільки безглузде".
  
  
  "Багато жителів Сходу вірять у подібні речі", - відповів Римо по-корейськи.
  
  
  "Не зовсім так безглуздо. Цей дурень - білий", - сказав Чіун, а потім знову перейшов англійською, щоб розповісти Дафні Блум, як він схвильований тим, що пройшов перший рівень.
  
  
  Римо спитав, чи зможуть вони пройти перший рівень за десять хвилин, бо він хотів перейти на другий рівень до обіду. Через дванадцять тисяч доларів вони були на сьомому рівні, коли Дафна Блум раптово виявила, що вона була підвищена до духовного наставника через її успіх з цими двома клієнтами.
  
  
  "Але я не координувала усі свої минулі життя", - сказала вона менеджеру.
  
  
  “Все гаразд, мила. Ти справжня переможниця. Тепер у нас є живі. Переверни всіх. У тебе можуть бути довічні безкоштовні курси та комісійні”.
  
  
  "Я не хочу комісійних. Я хочу, щоб моя єдність із самим собою вивільнила мою силу", - сказала Дафні.
  
  
  "Ще краще. Ти отримав це. Ти маєш усі минулі життя, з якими ти можеш впоратися, мила", - сказав менеджер храму Poweressence в Майамі-Біч. "Можу я зацікавити тебе ще й деякою нерухомістю?"
  
  
  Ближче до кінця дня Римо зізнався, що хотів би відвідувати все більше і більше курсів, курсів вартістю сотні тисяч доларів, але в нього та його друга виникла проблема.
  
  
  "Можливо, нам доведеться вирушити у в'язницю. Чи бачите, проти мене та мого друга порушено маленьку судову справу, яка викликає занепокоєння, і нам доведеться зупинитися зараз. Не можна вивчати цей матеріал у в'язниці".
  
  
  "Ми відправимо це поштою", - сказав менеджер.
  
  
  "Ні. Мені просто дійсно потрібно вийти з в'язниці, щоб насолоджуватися цим. Я чув, що як тільки ти вводиш це у свій організм, у тебе все йде добре".
  
  
  "Хто вам це сказав?" - Запитав менеджер.
  
  
  "Один мій знайомий бізнесмен, - сказав Римо, - і власник ранчо. І мафіозі. Вони дуже вірять у тебе".
  
  
  "Великі речі потрібно перенести нагору. Можливо, я зможу щось організувати".
  
  
  "Це було б чудово", - сказав Римо.
  
  
  "Але ти повинен сказати їм, що я послав тебе. Ти повинен сказати їм, що ти належиш до храму Сутності Сили в Майамі-Біч".
  
  
  "Ти можеш на це розраховувати", - сказав Римо.
  
  
  "Ви теж хочете приєднатися до хрестового походу?" - Запитав менеджер.
  
  
  "Який хрестовий похід?"
  
  
  Хрестовий похід за свободу релігії в Америці.
  
  
  "Я думав, кожен може вірити у що хоче".
  
  
  "Ні, якщо ти не догодиш можновладцям. Ні, якщо ти безстрашний у своєму захисті істини. Ні, якщо ти налаштований позитивно".
  
  
  "Це ті люди, які тримають плакати і кидаються на президента щоразу, коли він вимовляє мову?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю цих людей, але я знаю нашу знамениту Кеті Боуен, яка очолює хрестовий похід. Ви можете зробити свій внесок".
  
  
  "Хто така Кеті Боуен?"
  
  
  "Знаменита Кеті Боуен?" - Запитав менеджер.
  
  
  "Так. Вона", - сказав Римо.
  
  
  "Вона господиня в "Amazing Humanity"", - сказав менеджер.
  
  
  "Я також не знаю, що це таке".
  
  
  "Це люди, які роблять фантастичні речі. Фантастика. Вони їдять жаб, бігають через вогонь, будують будинки з кришок пляшок, бігають наввипередки після того, як перенесли жахливі операції", - сказав менеджер.
  
  
  "Я це не дивлюся. Де я можу зв'язатися з Кеті Боуен?"
  
  
  "У штаб-квартирі crusade в Каліфорнії".
  
  
  "Що потрібно, щоб приєднатися?" - Запитав Римо.
  
  
  "Прихильність до істини, свободи віросповідання та американського способу життя плюс п'ять тисяч доларів".
  
  
  "Чому я відчуваю, що міг би приєднатися до хрестового походу безкоштовно?"
  
  
  "Ти можеш, але п'ять тисяч - це пожертва на допомогу боротьбі з релігійними переслідуваннями в Америці".
  
  
  "Мені подобаються релігійні переслідування", - сказав Римо.
  
  
  Менеджер сидів під фотографією ясноокого, спрямованого вперед Рубіна Доломо. На його столі лежав стос мімеографованих бюлетенів під назвою "Грами правди". Менеджер продовжував дивитись на зап'ястя Римо. Він дивився у вічі, а не в них. Римо міг сказати, на чому зосереджені зіниці цієї людини, тому що вони завжди відображали рівень, з якого вони діяли.
  
  
  "Що ж, релігійне переслідування - це нормально. Неважливо. Що б не дала вам сила влади. Дякую і доброго дня", - сказав менеджер.
  
  
  Коли особливо багатий новий студент і його східний друг пішли зі своїм консультантом, міс Блум, малобюджетної новонаверненої в Poweressence, менеджер зателефонував до Доломо Естейт.
  
  
  "Гей, Рубін, здається, я його бачив".
  
  
  "Хто? Той, з негативом?"
  
  
  "Ну, ти сказав, що був хлопець з товстими зап'ястями та темними очима, який був джерелом негативу. Я думав, це просто галас, розумієш. Як на курсі номер чотирнадцять, коли у вас закінчилися астральні плани для проходження на курсі тринадцять, і вам довелося вигадати курс "Захист від повернення". Я подумав, що це було блискуче".
  
  
  "Це не було галасом. Люди дійсно повертаються до нещастя".
  
  
  "Звичайно, звичайно, Рубін, але я думаю, що я справді бачив цього хлопця".
  
  
  "Він там?"
  
  
  "Щойно пішов".
  
  
  "Куди він прямує?"
  
  
  "Присвячується вам і нашій зірковій виконавиці, міс Кеті Боуен".
  
  
  "Навіщо ти це зробив?"
  
  
  "Він відвідував курси, ніби у грошей немає кінця. І він каже, що у нього проблеми з в'язницею. Я думав, ви могли б допомогти, ви знаєте. Ви сказали нам запросити їх".
  
  
  "Але він - негативна протидіюча сила нашої позитивної сили".
  
  
  "Привіт, Рубіне. Я франчайзер. Я продаю це барахло. Не намагайся мені це дати".
  
  
  "Це правда. Як ти думаєш, як ми стали такими великими, так швидко? Я розкрив правду в хроніках планети Аларкін".
  
  
  "Ти став таким великим, так швидко, тому що Беатріс знає, як заробити. Послухай, Рубіне, якщо у тебе проблеми з цими людьми, чому б тобі не подбати про них якимось розумним способом. І я не маю на увазі якогось то божевільного, якого алігатор запхав у якийсь басейн”.
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Є професіонали, які все роблять правильно".
  
  
  "Ти маєш на увазі професійного кілера?"
  
  
  "Ви можете купити найкраще прямо тут, у Майамі. Це батьківщина торгівлі кокаїном. Найкращі вбивці у світі сьогодні в Майамі. Найкращий, Рубін".
  
  
  "У нас немає жодних контактів у Майамі, крім тебе".
  
  
  "Чого варта твоя безпека для тебе та Беатріс?"
  
  
  "Тисячі".
  
  
  "Ти можеш досягти більшого, Рубіне. Ти заробляєш п'ятнадцять тисяч на тиждень тільки на моїй франшизі".
  
  
  "Десятки тисяч".
  
  
  "Давай, Рубін".
  
  
  "Мільйон доларів. Я не можу піднятися вище, Беатріс уб'є мене".
  
  
  "Немає проблем. Тепер більше ніяких штучок з "Доброї сили планети Аларкін". Ми купуємо найкраще. Абсолютне найкраще".
  
  
  "Вони не коштують і мільйона".
  
  
  "Так. Якщо ти хочеш, щоб я їх забрав. Я тут, Рубін. Я знаю всіх".
  
  
  "І ти отримаєш найкраще".
  
  
  "Сили негативу випустять у нього більше куль, ніж у ціль на стрільбищі, перш ніж він залишить Майамі".
  
  
  "Я відправлю тобі мільйон поштою".
  
  
  "Ні. Передай телеграфом. Мені завжди подобається тримати це в руках, перш ніж братися за справжню справу. Ми платимо цим людям не за те, щоб вони зменшували астральний негатив, Рубін".
  
  
  Удар був нескладний, менеджер знав. Мета мала прибути в аеропорт, і як тільки ви знали, куди хтось прилетить, у вас справді був контроль над усім бізнесом. Ось чому з мільйона доларів йому довелося заплатити лише двадцять п'ять тисяч доларів чотирьом pistoleros, які пообіцяли, що випустять по дві обойми в цю людину та її літнього східного друга.
  
  
  "Вони поїдуть до Каліфорнії. І вони будуть із цією жінкою", - сказав менеджер, у якого випадково виявилася фотографія Дафни Блум у заявці на оцінку консультанта. Це показало, що її головною метою було стати єдиним цілим із позитивними силами Всесвіту.
  
  
  "Що ти хочеш з нею зробити?"
  
  
  Менеджер, бачачи, що вона заробляла кредити лише викладанням і була великим донором, сказав, що його влаштовує усе, що зручно для pistoleros.
  
  
  "Але ти маєш отримати хлопця з товстими зап'ястями".
  
  
  До того часу, як Римо і Чіун дісталися аеропорту, Дафна розповіла їм історію свого життя. Вона була особливо чутливою людиною. До семи років вона зрозуміла, що п'ять тисяч років іудаїзму - це рішення для неї. До чотирнадцяти років вона приєдналася до трьох культів, і в жодному з них не було відповіді на проблеми. Те ж саме зробили саєнтологія, est, седона, возз'єднання особи і кришнаїти. "У Poweressence я знайшов відповідь на запитання".
  
  
  "В чому питання?" - Запитав Римо. Він пошукав найкоротшу лінію у великій авіакомпанії. Цей аеропорт, здавалося, складався із сорока аеропортів, жоден із яких насправді не вів бізнес із іншим. Це було дивно. Чіуна турбувала жінка, яка хотіла знати, де він купив це чудове кімоно.
  
  
  "Це було зроблено для мене", - сказав Чіун. "Ким?"
  
  
  "Мати Чингісхана".
  
  
  "Він, мабуть, красиво одягнений".
  
  
  "Він мертвий. І його мати теж. Пройшло багато століть. Але монгольські жінки якийсь час були великими ткалями з вовни тварин".
  
  
  Дафна вщипнула Римо за руку. Вона злякано відсмикнула руку. Вона могла б присягнутися, що рука відсмикнулася. "Ти не слухав, коли я казав тобі, що Poweressence вирішила основне питання мого життя. Основне питання мого життя - хто я такий і де я вписуюсь у світову схему речей".
  
  
  "Я не знаю нікого, кого це хвилює", - сказав Римо. Двоє чоловіків у білих костюмах були настільки помітні, що мали бути таблички. Коли інші люди ходили або прогулювалися, ці двоє кралися. Їхні кроки були жорсткішими, хребет твердішим, а руки завжди були поруч із відстовбурченими кишенями. Питання було у тому, кого шукали ці двоє? Рімо знав, що Чіун теж їх бачив, але Чіун був зайнятий обговоренням тканини з жінкою, якій сподобалося його кімоно.
  
  
  Ці двоє щось шукали, наче вони ще не були готові це знайти. Потім вони безпомилково встановили контакт із кимось через коридор аеропорту. То був не кивок. Це було безшумніше, ніж це. Це був цілеспрямований спосіб не помічати когось, плавний рух голови під час сканування. Це неможливо було приховати.
  
  
  На іншому кінці аеропорту були ще двоє чоловіків, які так само очевидно переслідували когось. Один із них дивився на Дафну Блум.
  
  
  "У тебе є вороги?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Люди, які справді встановлюють свій внутрішній світ, не наживають ворогів".
  
  
  "Ну є четверо чоловіків, які хочуть когось убити, і вони дивляться на тебе".
  
  
  "Вони не могли хотіти вбити мене", - сказала Дафна. "Я нікому не погрожую. Бачите, раніше це було моєю проблемою. Я б виплеснув весь негатив своїх минулих планетарних життів і створив ворогів. Але зараз я цього не роблю".
  
  
  Дафні все ще посміхалася, коли пролунала перша куля, і Рімо штовхнув її під стійку. Аеропорт наповнився криками. Люди шукали укриття, а четверо чоловіків рушили до квиткової каси.
  
  
  Як і в усіх кризових ситуаціях, майже кожен був зосереджений виключно на врятуванні власного життя, і тому будь-яке спостереження було вторинним. Отже, коли поліція зібрала все докупи, у них вийшло те, що вони мали приписати істерії.
  
  
  Там було кілька людей, які стріляли з пістолетів. Усі погодились із цим. Потім одна людина або двадцять чоловік – ніхто не міг погодитися – почали рухатися на чотирьох чоловіків. Дехто казав, що він рухався швидко, так швидко, що вони не могли його бачити. Інші говорили, що його рухи були дивно повільними, начебто він справді сповільнював увесь світ, у якому був. Бойовики, здавалося, раптово втратили здатність вести точний вогонь, стріляючи в стелю та підлогу.
  
  
  Але деякі свідки сказали, що саме там був чоловік, який швидко (або повільно) рухався.
  
  
  У будь-якому випадку, четверо співробітників служби боротьби з наркотиками були стерті з зазвичай добре відполірованої статі аеропорту після бійки. Один чоловік, який подорожував до Лос-Анджелеса зі своїм літнім батьком-виходцем зі Сходу, був єдиним, хто сказав, що абсолютно нічого не бачив і що він увесь час ховався. Що стало ще однією суперечністю у цьому найдивнішому з усіх випадків для офісу шерифа округу Дейд. Бо кілька людей думали, що саме він скоїв напад на бандитів.
  
  
  "Ти був неакуратним", - сказав Чіун. "Ти вже багато років не був таким неакуратним, і ти кажеш, що ти досить гарний".
  
  
  "Вони мертві. Я - ні", - сказав Римо.
  
  
  "І я вважаю, тобі цього достатньо", - сказав Чіун.
  
  
  "Навпаки - це не угода".
  
  
  "Просто досягти успіху в чомусь недостатньо. Ти маєш досягти успіху правильно", - сказала Дафна.
  
  
  Чіун посміхнувся. "Вона має рацію. Послухай. Навіть вона знає, про що я говорю".
  
  
  "Це Суть влади", - сказала Дафна.
  
  
  "Це правда", - сказав Чіун.
  
  
  "Я йду попереду", - сказав Римо.
  
  
  "У вас немає квитків на "вперед"", - сказала Дафні.
  
  
  "Я когось урізаю", - сказав Римо.
  
  
  Через кілька хвилин змучений бухгалтер почав благати зайняти місце у хвостовій частині літака замість того, щоб летіти першим класом. Він торгувався з джентльменом із абсолютно огидним характером.
  
  
  "Він зустрів Римо", - сказала Дафна.
  
  
  "Мені довелося прожити з ним уже багато років", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти бідна, чудова людина".
  
  
  "Я не скаржуся", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти такий порядний та милий".
  
  
  "Я роблю лише те, що правильно", - сказав Чіун. "Я роками вчив його чинити правильно, але він не слухає. Він проходить цей чудовий тренінг і роздає його божевільним".
  
  
  "Це жахливо", - сказала Дафні.
  
  
  "Я не скаржуся", - сказав Чіун. "У нас чудова сімейна традиція, але він ігнорує її".
  
  
  "Це жахливо", - сказала Дафні.
  
  
  "Я не скаржуся", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти найпрекрасніша, порядна, чудова людина, яку я коли-небудь зустрічала", - сказала Дафна.
  
  
  "І ти найдосконаліша людина, яка будь-коли проводила перевірку характеру", - сказав Чіун. "Ти так добре їх оцінюєш".
  
  
  У маєтку Доломо Рубін почув гарні та погані новини. Хорошою новиною було те, що франшиза Майамі повертала мільйон доларів. Погана новина полягала в тому, що гроші буде повернуто, тому що вони не були зароблені.
  
  
  "Вони вбили чотирьох найкращих найманих убивць у місті, Рубін, і вони йдуть прямо за тобою".
  
  
  У Рубіна Доломо ледве вистачило сил, щоб дістатися пляшечки Мотрина. Він спорожнив її в рот і сперся на стопку книг дев'ятого рівня під назвою "Внутрішній світ через силу світу".
  
  
  Потім він пішов у кімнату Беатріс і почекав зовні, доки не вщухнуть стогін. Беатріс перевіряла нового охоронця. Рубіну не сподобався той факт, що вона змінила його. Але це дало свої плоди. Коли у Беатріс з'явився новий привабливий чоловік, щоб обслуговувати її, вона не турбувала Рубіна.
  
  
  Беатріс була спокусливою, як товарний поїзд, і такою ж нерозумною. Її прелюдія складалася з двох пропозицій англійською.
  
  
  "Добре зараз".
  
  
  Коли молодик вийшов з її кімнати, Рубін схопила його і запитала:
  
  
  "Вона закінчила? Ти задовольнив її?"
  
  
  "Ти її чоловік. Як ти можеш питати про це?"
  
  
  "Якщо тебе буде недостатньо, вона захоче мене".
  
  
  "З нею покінчено", - сказав новий охоронець.
  
  
  Дуже обережно Рубін відчинив двері і ввійшов у будуар своєї дружини. Очевидно, секс щось зробив для неї, тому що тепер вона мала абсолютно надійний план убити президента Сполучених Штатів і "назавжди відстати від них".
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Їй було вісімнадцять. Вона не знала, чи достатньо для когось такого видатного.
  
  
  "Чорт забирай, люба, це досить дорослий вік. Ти не дуже молода. Я просто занадто одружений".
  
  
  Вона засміялася. Вона подумала, що це була найрозумніша річ, яку вона колись чула від будь-кого. Вона ніколи не знала нікого, хто міг би вигадати подібні відповіді. Просто так, з голови геть.
  
  
  Полковник ВПС відхилив би ці зауваження як абсурдне лестощі, якби вони не виходили від рудуватої блондинки. І вона мала саме таке тіло, про яке він мріяв. Вона діставала йому до плеча, і вона мала груди, схожі на дині. Полковник Дейл Армбрустер згадав, що використав це слово, описуючи саме такі груди. Це було під час тесту на характер, який він проходив у якомусь дивакуватому закладі. Він забув це місце. Але Армбрустер пам'ятав, що він був безкоштовним. І одним із питань було, якою була б його ідеальна сексуальна фантазія. Він описав жінку. Дуже молода, лестива особистість… І її зовнішність. Руде волосся, коротке, трохи до плеча, і груди, як дині.
  
  
  "І які негативні сили заважають вам насолоджуватися цим?" - Запитав молодий співрозмовник.
  
  
  "Моя дружина та її адвокат, які могли б взяти кров із кістки".
  
  
  "Так ти боїшся своєї дружини? Хотів би ти жити вільним від такого страху?"
  
  
  "Звичайно. А ти б не став?"
  
  
  "Я вірю", - сказав йому питаючий.
  
  
  "Так, але тобі вісімнадцять, а мені п'ятдесят три".
  
  
  "Ти відчуваєш, що вік заважає тобі?"
  
  
  "Ні. Просто є деякі обмеження, от і все".
  
  
  "На своїй роботі?"
  
  
  "Ні. Мені подобається моя робота".
  
  
  "Які позитивні сили діють, які змушують вас любити свою роботу?"
  
  
  "Я дійсно не можу вдаватися до подробиць".
  
  
  "Тебе турбує твоя робота?"
  
  
  "Ні. Я просто не можу вдаватися до подробиць".
  
  
  "Чи відчуваєте ви якісь негативні блоки, що заважають вам займатися своєю роботою? Чи бачите, в Poweressence ми знаємо, що людина робить те, що вона є, не те, що вона їсть, а те, що вона робить. що я маю на увазі під цим?"
  
  
  "Це частина моєї роботи – не говорити про те, що я роблю. З мого боку немає перешкод".
  
  
  "Давай повернемося до твоїх романтичних переживань. Розкажи нам точно, про що ти мрієш, бо все, про що ти мрієш, ти можеш отримати. Все, що тобі потрібно зробити, це подумати про це. ти зазнав невдачі. Цей світ, всесвіт, створений для того, щоб ви насолоджувалися своєю повною владою”.
  
  
  Полковник продовжував протягом двадцяти хвилин описувати роман, який він хотів би завести, і був здивований тим, наскільки розуміє його інтерв'юер. Йому сподобався його інтерв'юер. Він навіть хотів приєднатися, тому що ці люди обіцяли так багато, що якщо вони виконають тільки частину цього, він отримає більше, ніж вартує його грошей.
  
  
  "Послухай, мені шкода", - сказав він наприкінці. "Я не можу приєднатися до тебе або до когось на кшталт тебе, не наражаючи на небезпеку свою роботу. Я повинен бути виправданий за все. Я навіть не повинен говорити тобі, чим я займаюся, але від тебе виходить таке приємне позитивне почуття, що я відчуваю, що маю дати тобі якусь причину”.
  
  
  "Усі причини можна подолати. Причини - це просто інші слова для позначення страху, як сказав найбільший розум західного світу Рубін Доломо. Ви коли-небудь читали якусь книгу Дойомо?"
  
  
  "Я не читаю. Я керую літаками".
  
  
  "Тоді чому ти не можеш приєднатися і звільнитися від розчарувань, нещастя та сумнівів. Дозволь нам прибрати всі тривоги з твого життя".
  
  
  "Через літак, на якому я літаю".
  
  
  "Що може бути таке важливе в літаку, що це може позбавити вас повноцінного використання вашого власного життя?"
  
  
  "Відрізняється не літак. А те, що в ньому є".
  
  
  "Якщо ви носите атомну зброю, ви несете в собі найбільшу негативну силу для людства. Чи знаєте ви це? Чи знаєте ви, що Рубін Доломо каже, що це яскравий приклад руйнування влади внаслідок її негативного втілення? Чи знаєте ви, що він був" першим, хто зрозумів атомну енергію і що вона означає для людства?
  
  
  "Це не атомна бомба. Це важливіше", - сказав полковник Армбрустер. А потім він нахилився і прошепотів:
  
  
  "Я літаю на літаку номер один".
  
  
  "Президент!"
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав полковник Армбрустер.
  
  
  "Я не скажу жодної душі. Я забуду це зараз. Я не вірю ні у що, крім добра".
  
  
  Чого інтерв'юер не сказав полковнику Армбрустеру, то це те, що сутність добра - це Сила, тому все, що він робив для посилення сили, посилювало доброту. Це зробило обіцянку, дану комусь, хто був частиною Poweressence, і, отже, був частиною goodness, повністю недійсним. Вона також не згадала, що вашингтонський храм Poweressence зібрав усю подібну інформацію із тестів.
  
  
  Чого не знала сама інтерв'юер, так це те, що ці фрагменти інформації, якщо вони були досить цінними, продали місцевому храму штаб-квартирі в Каліфорнії, де Беатріс передала їх для подальшого використання.
  
  
  І чого полковник Армбрустер не знав, так це того, що через два роки все це буде використано проти нього, що ця ідеальна маленька мрія, яка підігравала йому в його улюбленій вітальні у Вашингтоні, округ Колумбія, була взята з його улюбленої фантазії. Груди розміром з диню, волосся кольору полуниці та обожнювання. Все це.
  
  
  "Мені справді потрібно додому до моєї дружини", - сказав Армбрустер. У вітальні було темно. Напій був хорошим, музика приємною, і Дейл Армбрустер відчув запах її парфумів.
  
  
  "Це бузок?" – спитав він.
  
  
  "Для тебе", - сказала вона.
  
  
  "Як тебе звати?" спитав він.
  
  
  "Я ніколи не називаю свого імені в одязі", - сказала вона. Дейл Армбрустер подивився на двері. Якби він вибіг зараз, вибіг прямо з вітальні, він міг би благополучно дістатися до дому і залишитися вірним своїй дружині та її мстивому адвокату. Звичайно, якби він втік зараз, він ніколи б собі цього не пробачив. Він завжди пам'ятатиме те, мимо чого проходив.
  
  
  "Я хотів би почути твоє ім'я", - сказав він уривчастим голосом.
  
  
  "Я хотіла б віддати це", - сказала вона.
  
  
  "Ти справді думаєш, що я видатний і не старий?" Вона кивнула головою.
  
  
  "І я хочу почути твоє ім'я найбільше у світі. Більше, ніж я хочу прокинутися завтра". Дейл Армбрустер почув її ім'я у маленькому номері мотелю, який він зняв на ніч. Він побачив досконалість вісімнадцятирічного тіла з грудьми, схожими на фрукти, і гладкошкірими стегнами, і цю неймовірно бажану усмішку, обрамлену світло-рудим волоссям, про яке він завжди мріяв. Вона сказала, що її звати Джоан.
  
  
  "Який чудовий набір імен", - сказав він, дивлячись прямо між її плечі.
  
  
  Як і всі мрії, реальність виявилася не такою грандіозною. Але навіть сьоме місце було найкраще, ніж полковник Армбрустер колись насолоджувався у своєму житті. Через півгодини він зрозумів, що ніколи не хотів, щоб Джоан зникла з його життя, знав, що зробить майже все, щоб утримати її поряд із собою.
  
  
  Але чудовим чином вона не хотіла нічого екстраординарного.
  
  
  Я завжди мріяла про такого чоловіка, як ти. Я мріяла про такого чоловіка, як ти, який ставився б до мене по-особливому, Дейл.
  
  
  "Ти особлива, Джоан", - сказав він.
  
  
  "Я хотіла б так думати", - сказала вона. "Я хотіла б думати, що ти думаєш про мене в особливі моменти. Не тільки тут, у ліжку. Не лише про моє тіло".
  
  
  "Не тільки твоє тіло", - збрехав він. "Тебе".
  
  
  "Ні правда?" сказала вона.
  
  
  "Справді", - сказав полковник Армбрустер, почуваючи себе жертвою голоду, випущеної на волю у фруктових кіосках магазину для гурманів.
  
  
  "Тоді, можливо, ти прочитаєш любовну записку, яку я написав у особливий час?"
  
  
  "Звичайно", - сказав він. "Абсолютно".
  
  
  Дівчина на ім'я Джоан на мить стала з ліжка, і Армбрустер потягнувся за нею.
  
  
  "Я повернуся, дурненька", - сказала вона. Вона запустила руку під спідницю, що купою лежала на стільці в номері мотелю, і дістала вирізаний рожевий лист, тримаючи його за один кінець. Вона також мала пластиковий пакет на блискавці.
  
  
  "Що це? Навіщо сумка?"
  
  
  "Ну, Дейле, я хочу, щоб ти прочитав це там, де ти працюєш. І воно пахне духами, духами, які я розтерла по всьому тілу, Дейле, духами, які були на мені в найніжніших місцях. Цей лист теж був у тих місцях, Дейл.
  
  
  "Якщо ми зустрілися тільки сьогодні ввечері, звідки маєш час написати листа?"
  
  
  "Це було адресовано не тобі на ім'я. Це було чоловікові, який здійснив мої мрії. Про це йдеться у листі".
  
  
  "І твоя мрія також?" - спитав Армбрустер. Він не міг у це повірити. "Ти моя мрія".
  
  
  "Бачиш. Я знала це", - сказала дівчина на ім'я Джоан. "Я знала, що стану чиєюсь мрією. Все це є в листі. Але ти маєш прочитати це там, де працюєш".
  
  
  "Чому там, де я працюю? Там, де я працюю, не так романтично".
  
  
  Я хочу більше, ніж просто провести одну ніч у номері мотелю. Я хочу побачити тебе знову. Я хочу, щоб у нас щось було. Я хочу, щоб ти думав про мене, думав про мене. не лише тут, а й в інший час”.
  
  
  "Звичайно, я так і зроблю", - сказав полковник Армбрустер, простягаючи руку до спокусливої молодої жінки.
  
  
  Але вона відступила.
  
  
  "Я не знаю, чи можу я тобі вірити. Ти побачиш у листі, чого я хочу. Я не хочу позбавляти тебе шлюбу. Мені не потрібні твої гроші. Я хочу тебе. Мені наснився сон, і якщо ти не частина цього сну, ти мені не потрібний. Це так просто”.
  
  
  Полковник Армбрустер спостерігав, як вона прикриває це розкішне тіло одягом; спостерігав, як груди у формі дині зникають у бюстгальтері, залишаючи тільки обриси того, що він все ще хотів утримати; він спостерігав, як спідниця задирається над гладкими молодими стегнами.
  
  
  "Я дізнаюся, якщо ти прочитаєш лист десь ще. Я дізнаюся", - сказала вона. "Я дізнаюся, якщо ти хоча б відкриєш його десь ще. І тоді ти мене більше ніколи не побачиш".
  
  
  "Як ти дізнаєшся? Ти ніяк не можеш знати", - сказав Армбрустер.
  
  
  "Я впізнаю", - сказала вона, нахиляючись уперед, ніби збираючись поцілувати його, але натомість впустивши пластиковий пакет, у якому був конверт, на ліжко. Вона швидко відступила, прихопивши із собою своє тіло.
  
  
  "До побачення", - сказала вона.
  
  
  "Ти навіть не знаєш, де я працюю", - сказав він, сміючись.
  
  
  "Я не зобов'язана", - сказала вона. "Це не частина мого сну".
  
  
  Армбрустеру було достатньо логіки, щоби задуматися. Якщо вона була частиною його сну, то чому він не міг бути її частиною?
  
  
  Але як вона дізналася, де він роздрукував листа? Він не хотів приносити листа додому, тому що його дружина могла його знайти. І він, звичайно, не хотів читати надушений лист у кабіні першого літака ВПС. Президентський пілот мав бути бездоганним.
  
  
  Амбрустер спробував згадати єдине місце, де його дружина не помітила б маленький пластиковий пакет, що компрометує. Вдома його не було. Натомість він обрав свою спеціальну шафку на військово-повітряній базі Ендрюс, де базується Air Force One, президентський літак. Армбрустер, улюблений пілот президента, не повинен був вилітати протягом тижня, але він піднявся в ротації, щоб отримати шанс побути наодинці з листом у кабіні. Він все ще не знав, як Джоан могла дізнатися, де він прочитав листа, але все було так чудово ідеально з його мрією, що вирішив не ризикувати навіть цим маленьким шансом.
  
  
  Місією дня був Шайєнн, штат Вайомінг. Лист був надійно запечатаний у пластиковий пакет усередині його куртки. Керувати літаком, який називався Air Force One, коли на борту перебував президент, було простіше, ніж будь-який інший політ, який міг бути у пілота, навіть простіше, ніж комерційні авіаперевезення. У комерційних авіаперевезеннях пілотам завжди доводилося виглядати інші літаки. Але для цього спеціального літака не вимагалося особливої пильності щодо цього. Повітряний коридор був розчищений на багато миль навколо. І якби якісь літаки хоча б наблизилися до цього коридору, літаки ВПС перехопили б їх і відвели убік.
  
  
  Як тільки вони опинилися за межами повітряного простору Вашингтона, другий пілот та інженер зняли куртки та випили по філіжанці кави.
  
  
  "Дейле, можу я взяти твою куртку?" - Запитав бортінженер.
  
  
  "Ні, я думаю, що вдягну це", - сказав Армбрустер. Він ставив собі запитання, чи мало значення для спокусливої Джоан, чи читав він це десь на роботі, чи це потрібно було читати з-за пульта управління. Він міг піти до туалету та прочитати це там. Але він відчував, що в цій випадковій зустрічі було щось таке містичне, що туалет не віддав би їй належного. Крім того, він хотів мати можливість сказати їй під час наступної їхньої зустрічі, що був у кабіні пілота за пультом управління, коли побачив її слова. Він би все їй описав.
  
  
  Полковник Армбрустер дочекався, поки вони пролетять над Огайо, перш ніж відправити другого пілота назад до головної каюти поговорити з іншим членом екіпажу, а потім дав інженеру завдання, яке б змусило його протягом десяти хвилин уважно вивчати карти.
  
  
  Він перевів керування на автопілот і відкинувся на спинку сидіння, щоб прочитати листа. Пакет відкрився легко, але на листі була якась масляниста речовина. Він подумав, яким важким був аромат цього чудового тіла. Він відчинив конверт і побачив чисту сторінку. Він не знав, чому вона була порожня. Він не зовсім розумів, чому вона опинилася в його руці. Він відклав її.
  
  
  Небо тут було неймовірно блакитне. Ні хмаринки, як чисте блакитне скло. Перед ним було багато циферблатів. Красиві циферблати. Він обернувся. Ніхто не дивився на нього. Він побачив червоний перемикач. Йому стало цікаво, що це дасть. Чи змусить це літак підстрибувати? Чи робитиме це забавні речі? Чи міг він змінити колір неба? Хтось би відшльопав його?
  
  
  Ці питання промайнули в тому, що залишилося від розуму полковника Дейла Армбрустера, коли він клацнув червоним перемикачем. Потім він крутнув штурвал перед собою. Літак пішов на дно. Він потягнув штурвал назад. Літак піднявся у повітря. Він повернув штурвал. Літак нахилився.
  
  
  Ух ти, подумав полковник Армбрустер. "Турбулентність, Дейле?" - Запитав інженер.
  
  
  "Ні", - сказав Дейл. Він запитував, як довго він зможе займатися цим, перш ніж хтось забере його і скаже більше не грати з літаком. Він штовхнув штурвал уперед, і літак пішов униз, до хмар.
  
  
  Він летів крізь хмари. Усі летіли крізь хмари. І ніхто його не зупиняв. Праворуч від нього був важіль. Він штовхнув його вперед. Літак полетів швидше. Ух ти.
  
  
  "Дейл, що, чорт забирай, там відбувається?" - Запитав бортінженер.
  
  
  "Нічого", - сказав полковник Армбрустер. "Залиште мене в спокої".
  
  
  "Я тебе не турбую. Що відбувається?"
  
  
  "Нічого не відбувається. Я не роблю нічого поганого".
  
  
  "Ніхто не казав, що ти був. Ми в піку могутності. Чому ми в піку могутності?"
  
  
  "Це мило".
  
  
  "Дейл? Що, чорт забирай, відбувається?"
  
  
  "Мій літак", - сказав полковник Армбрустер. На висоті тисячі футів другий пілот ковзнув назад у кабіну, намагаючись дістатися керування. Останнє, що він почув перед оглушливим гуркотом, був капітан, що відбивався від нього з криком. "Мій!"
  
  
  Реактивний літак Air Force One врізався в паркування в Огайо на швидкості п'ятсот миль на годину. Там не залишилося й десяти футів чогось приєднаного. Те, що колись було людським життям, довелося зібрати в маленькі пластикові пакетики розміром не більше того, що тепер згорів разом із листом під час вибуху.
  
  
  Римо, Чіун і Дафна Блум прибули до Лос-Анджелесу за годину до катастрофи. Дафна була у захваті. "Ми тут. У будинку засновника Poweressence. Хіба ти не відчуваєш позитиву цього? Силу великого "так", що перевершує все?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Ти наймудріша, дитино", - сказав Чіун англійською, а потім корейською.
  
  
  "Навіть в Індії немає людей настільки безглуздих. А в Індії богів більше, ніж рису".
  
  
  "Це Каліфорнія, татко. У них теж більше богів, ніж рису", - сказав Римо корейською.
  
  
  "Мені подобається краса вашої мови. Це та релігія синанджу, про яку ви говорили?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Так", - сказав Чіун.
  
  
  "Яка чудова дихотомія", - сказала Дафна.
  
  
  "Ви коли-небудь зустрічали Доломо чи Кеті Боуен?" - Запитав Римо.
  
  
  “Ми кілька разів бачили записи з його участю. Але Кеті регулярно відвідує храми. І вона має один у її власному будинку.
  
  
  "Вона займає високе становище в організації?"
  
  
  "Вона особисто знайома з родиною Доломо. Вона вечеряє з ними. Вона особистий друг самого Рубіна Доломо. Чи може хтось не досягти успіху, перебуваючи поряд з ними?"
  
  
  "Чи допомагає вона людям, яких збираються судити? Колись чув щось про це?" - Запитав Римо.
  
  
  "О так. Саме вона оголосила у своєму шоу Amazing Humanity, що люди, які постраждали у безнадійних випадках, раптово за допомогою Poweressence звільнилися від зла та негативних сил. І це було так. Люди були звільнені. Вони уникли переслідування уряду".
  
  
  "Не весь", - сказав Римо.
  
  
  "Кожен", - сказала Дафна.
  
  
  "А як щодо самих Доломо?"
  
  
  "Оскільки вони ближчі до сил добра, їм доводиться стикатися з найбільшими силами зла. Уряду Сполучених Штатів доводиться переслідувати їх, тому що уряд - це зло".
  
  
  "Як ти дійшов такого висновку?"
  
  
  "Якби уряд не був злим, навіщо б він переслідував доломо?"
  
  
  "Можливо, вони не думають, що алігатор у басейні - це майже так само доречно, як лист редактору".
  
  
  "Ах, це".
  
  
  "Ти думаєш, алігатори – це добре?"
  
  
  "Ти не розумієш. Ти просто віриш неповній історії з упереджених ЗМІ. Цього алігатора привабило зло оглядача. Але я вважаю, у тебе недостатньо розуміння, щоб побачити це".
  
  
  "Сподіваюся, я ніколи цього не зроблю", - сказав Римо. "Де живе Кеті Боуен?"
  
  
  "Каліфорнія, зовсім поряд звідси", - сказала Дафна.
  
  
  "Де ж ще", - сказав Римо.
  
  
  Дафна Блум запевнила Римо та Чіуна, що знає Кеті Боуен особисто. Вона зустрічалася з нею тричі та двічі отримала її фотографію з автографом. Вона ніколи не пропускала шоу дивовижної людяності.
  
  
  Кеті Боуен особисто взяла інтерв'ю у всіх людей, які хотіли брати участь у шоу. Будь-хто міг потрапити на шоу, якби міг робити те, чого не міг ніхто інший, сказала Дафні.
  
  
  Потрібно було півгодини, щоб вибратися з пробок в аеропорту Лос-Анджелеса і десять хвилин, щоб дістатися до храму Сили-студії Кеті Боуен. Її білява зовнішність та ясні блакитні очі з тонкими рисами обличчя дивилися з кожного вікна темп-студії.
  
  
  Ліворуч від входу, немов денне читання Євангелія перед церквою, висів великий рекламний щит. На ньому було повідомлення від самої Кеті Боуен. Воно гласило:
  
  
  "Кохання, Світло, співчуття та смерть Президенту Сполучених Штатів".
  
  
  Усередині була черга людей, які чекали на співбесіду за столом. На чолі черги хтось сказав, що міс Боуен прийме всіх по черзі. Міс Боуен любила людство. Міс Боуен почувала себе по-справжньому в контакті з людством. Але людство мало залишатися в рамках. І людство не повинно було шуміти чи є щось у самому храмі-студії.
  
  
  "Її присутність справді позитивна", - сказала сяюча Дафні Блум.
  
  
  Попереду Римо, Чіуна та Дафні Блум був хлопчик, який розмовляв із жабами, паралізований, який міг виплюнути своє ім'я чорнилом на судно, та бабуся, яка любила сидіти на льоду голяка.
  
  
  Тільки "Бабуся" була відкинута з "Amazing Humanity", тому що ніхто не міг придумати, як витончено зобразити наготу на льоду. І, крім того, "Сидінню" не вистачало екшену, який подобався продюсерам "Amazing Humanity". Всі відібрані, звичайно, зможуть зустрітися з міс Боуен і підписати у її присутності звільнення, що гарантує, що гість не подаватиме до суду на підставі публічного висміювання чи шкоди здоров'ю.
  
  
  Коли Римо, Чіун та Дафні Блум підійшли до столу продюсера, їх запитали, що вони робили.
  
  
  "Я не знаю, чим вона займається", - сказав Римо, киваючи Дафне, - "але ми робимо все".
  
  
  "Краще, ніж будь-хто інший", - сказав Чіун.
  
  
  Продюсер одягнений у білий халат і смужку рожевого шовку на шиї. Кожен шматочок світу здавався образою його чудово досконалого почуття смаку. Його хвилясте волосся було пофарбоване в блакитний колір і звисало на потилицю.
  
  
  Йому сподобалася Каліфорнія, бо він міг залишатися непоміченим. "Ми не можемо показати все. Ви маєте зробити щось конкретне", - сказав він.
  
  
  "Назви це", - сказав Римо.
  
  
  "За певну ціну", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти можеш виплюнути чорнило в судно?"
  
  
  "Ми можемо виплюнути його через судно. І ти також", - сказав Римо.
  
  
  "Це вороже", - ахнула Дафна. "Ти маєш розібратися зі своїми ворожими елементами. Це вороже".
  
  
  "Мені подобається ворожість", - сказав Римо.
  
  
  "Виплювання чорнила через судно звучить абсолютно ідеально. Як давно ти це робиш?"
  
  
  "З того часу, як я захотів зустрітися з Кеті Боуен", - сказав Римо.
  
  
  "Це покажуть по телебаченню?" - спитав Чіун.
  
  
  "Національне телебачення в прайм-тайм з Кеті Боуен як ведуча, модератор і динамічна сила".
  
  
  "У мене є невеликий вірш про розкриття квітки. Він у формі танг, стародавнього корейського діалекту. Його можна відредагувати для телебачення".
  
  
  "Поезія не минає. Чи не могли б ви процитувати її під водою?"
  
  
  "Я вважаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Не могли б ви зробити це під водою, поки їсте лазанню?" - Запитав продюсер Amazing Humanity.
  
  
  "Це не лазіння", - сказав Чіун. "У ній погане м'ясо та сир, чи не так?"
  
  
  "Їж щось, що тобі подобається?" - Запитав продюсер.
  
  
  "Я вважаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Зазнав нападу акул?" - Запитав продюсер.
  
  
  "Акула не є непереможною зброєю", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти можеш перемогти акулу?"
  
  
  Чіун спантеличено глянув на Римо. "Чому б і ні?" спитав він. "Так, він може ловити акул. Я можу ловити акул. Ми обидва ловимо акул. Ми могли б зобразити кита, якби знадобилося. Коли ми зустрінемося з Кеті Боуен?"
  
  
  "Вони пови десятого рівня", - послужливо підказала Дафна.
  
  
  "Мені це подобається. Мені подобається вся сцена, але чи потрібний нам вірш?" - Запитав продюсер.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун. "Я одягну своє святкове кімоно. Те, що ви бачите зараз, звичайного сірого кольору для подорожей з крилами синьої птиці в цятку. Не підходить для телебачення в прайм-тайм".
  
  
  "Добре, повторюй вірш протягом десяти, може дванадцяти секунд, а потім ми викличемо акул, поки ти будеш їсти свою улюблену страву під водою".
  
  
  "Я можу скоротити Присмак до його найтоншої форми", - сказав Чіун.
  
  
  "Ідеально", - сказав продюсер.
  
  
  "Десята година".
  
  
  "Ніщо не триває десять годин", - сказав продюсер. "Справжні вірші доби Тан тривають до п'ятдесяти", - сказав Чіун.
  
  
  "Не можу використати більше десяти секунд", - сказав продюсер.
  
  
  "Звідки ти знаєш? Звідки ти знаєш, якщо не чув вірші династії Тан?"
  
  
  "Я не хочу слухати десять годин про що б там не було".
  
  
  "Тоді твої вуха потребують корекції", - сказав Чіун. Він послужливо масажував вуха продюсера, поки просвітлення не з'явилося на його світловолосому західному обличчі. Продюсер погодився на десять годин чого завгодно, аби Чіун зупинився.
  
  
  Він програв.
  
  
  Кеті Боуен готувала прес-конференцію свого життя, як вона це назвала, коли один із її продюсерів наполіг, щоб вона зустрілася з дивним тріо. Старий читав вірші, поки їв під водою і бився з акулами, молодий просто бився з акулами, а дівчинка нічого не робила.
  
  
  "Можливо, ми зможемо одягнути її в костюм або згодувати акулам", - сказала Кеті. На ній була елегантна світла сукня з соняшниковим принтом, що підкреслювала її яскраве позитивне ставлення до світу.
  
  
  "Я не можу згодувати виконавця акулам. Це ніколи не пройде перевірку комісії. Навколо немає справжньої крові", - сказав її адвокат.
  
  
  "Чи можуть акули з'їсти її без крові?"
  
  
  "Я бачив, як це робиться".
  
  
  "Був би непоганий атракціон. Я міг би виглядати засмученим, ми могли б попросити кількох супроводжуючих відчайдушно спробувати виловити її, без каламбуру, а потім увімкнути рекламу, доки ми не повернемося. Ніхто б не покинув свої мережі".
  
  
  "Смерть не показують національним телебаченням".
  
  
  "Я бачу це у новинах весь час".
  
  
  "У тебе більше свободи дій із новинами".
  
  
  "Їм все сходить з рук", - сказала Кеті. "Добре. Проводьте їх. Але у мене не так багато часу. Я абсолютно хочу постати перед пресою якнайшвидше. У мене є попередження для Америки".
  
  
  Кеті вручили бланки релізу, і виконавцям було сказано увійти до її присутності. Кеті Боуен Ентерпрайзіс давно з'ясувала, що якби вона сама передала виконавцям документи, вони менше метушилися б, відмовляючись від усіх своїх прав.
  
  
  Вона дарувала свою знамениту ідеальну білозубу усмішку і свій ідеальний життєрадісний потиск рук, а потім совала сосункам ручку. Це рідко підводило.
  
  
  Сьогодні це не вдалось.
  
  
  The old Oriental хотіли десять годин ефірного часу. На свій жах, Кеті побачила, що один продюсер уже пообіцяв це. Молода людина, привабливий темноокий екземпляр, який, здавалося, не був вражений або здивований Дивовижною людяністю, хотів поговорити про Сутність влади.
  
  
  "У мене проблема. На мене чекає жорстка судова тяганина, і, схоже, я програю. Проти мене є свідок, який практично визнав мене винним. Я чув, що Poweressence може допомогти таким людям".
  
  
  "Сутність сили допомагає всьому".
  
  
  "Але я хочу цього", - сказав Римо.
  
  
  "Ти можеш отримати це. Але ти маєш дійти до тридцятого рівня".
  
  
  "Я ніколи не чула про тридцятий рівень", - сказала Дафна. “Це, мабуть, екстазі. Ти пам'ятаєш мене? Ми зустрілися у храмі Майамі. Ти подарував мені фотографію з автографом. У той час я був на третьому рівні. Я не міг дозволити собі більшого”.
  
  
  "І скільки потрібно, щоб дістатися до тридцятого рівня?" Запитав Римо, не відволікаючись.
  
  
  "Ну, тридцяте - це важливий духовний поріг, тому потрібний великий внесок".
  
  
  "Отже, угода буде укладена виключно готівкою".
  
  
  "Ні. Ти маєш пройти всі курси. Ти маєш вірити. Якщо ти не віриш, це не принесе тобі жодної користі".
  
  
  "А що станеться, якщо мене засудять?"
  
  
  "Ти отримаєш свої гроші назад".
  
  
  "І хто отримає ці гроші?"
  
  
  "Ти можеш залишити це тут або відправити до Доломо. Для мене це не має значення".
  
  
  "Що я хочу знати, то це як ви змушуєте свідків забувати".
  
  
  "Я нічого не роблю. Доволі нічого не роблять. Сили Всесвіту можуть зробити все і зроблять все".
  
  
  Римо повернув папір. У кімнату заносили телевізійні камери. Римо відступив убік. Він не хотів, щоб його записували. Чіун тримався між Кеті та камерами, коли розпочав першу двогодинну оду сутності чистоти квіткової пелюстки, яка ознаменувала традиційні вступні строфи Танга.
  
  
  "У нас є справа, татко. Відійди", - сказав Римо корейською. Римо відступив далеко назад. Він не хотів зніматися у національному фільмі. Чіун неохоче приєднався до нього, скаржачись на те, що Римо позбавив його шансу розповісти Америці про справжнє мистецтво і про те, яким справжнім художником був Чіун.
  
  
  "Чому, коли я пропоную щось таке гарне, як Тан, американці хочуть побачити акул? Ви просто як Рим на початку вашого календаря".
  
  
  "Радий бачити, що ти визнаєш, що я американець, а не кореєць".
  
  
  "Шшш", - сказала Дафна. "Вона збирається заговорити. Хіба це не чудово?"
  
  
  Кеті покликала телевізійних репортерів на передній план і сказала друкованим ЗМІ, переважно газетярам, зайняти задні місця.
  
  
  "Я радий, що всі ви змогли прийти в цей, мабуть, дуже напружений день для всіх вас. Але ви всі повинні знати, чому помер президент Сполучених Штатів. Чому він повинен був померти. Навіть президент Сполучених Штатів не може кинути виклик силам всесвіту Наполягаючи на засудженні двох безневинних носіїв краси і світла, наш президент злочинно накликав на себе смерть.Як надія для всіх американців, я можу лише висловити свої глибокі співчуття всім нам і благати нового президента не слідувати таким безрозсудним курсом.Якби президент прислухався до мого пораді в Білому домі до того, як мене насильно звільнили, він був би сьогодні живий”.
  
  
  "Але, міс Боуен, - сказав телевізійний репортер у першому ряду, - президент Сполучених Штатів не мертвий".
  
  
  "А як щодо його авіакатастрофи?"
  
  
  Усі репортери виглядали спантеличеними.
  
  
  Кеті Боуен подивилася на годинник. "Який сьогодні день?"
  
  
  "У середу", - сказали їй.
  
  
  "Чорт", - сказала вона.
  
  
  Через двадцять хвилин, коли літак зазнав аварії, Федеральне бюро розслідувань заарештувало Кеті Боуен за звинуваченням у замаху на вбивство, і їхню справу було доповнено свідченнями іншої Поуен, яка розповіла історію про спокусу та інтриги, які, як вона ніколи не підозрювала, закінчаться смертю. Все, що їй потрібно було зробити, це вручити чоловікові конверт і сказати, щоб він не відкривав його, доки не буде на роботі. Вона не знала, що він літав президентським літаком. Все, що вона знала, це те, що вона могла досягти четвертого рівня Сили, якби зробила для них цю маленьку річ.
  
  
  І вона потребувала цього для своєї акторської кар'єри, бажаючи стати такою ж знаменитою, як сама Кеті Боуен.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  "Я не говорив "Середовище", - прошипів Рубін Доломо. "Я сказав, не дивуйтеся, якщо літак президента розіб'ється в середу".
  
  
  "Ти сказав у середу", - сказала Кеті Боуен. Ти сказав мені в середу. Ти сказав, що Беатріс сказала в середу. Кеті Боуен озирнулася. Її голос був приглушений. Ширма зі скла та дроту відділяла її від Рубіна Доломо. "Я чув, ти сказав "Середа".
  
  
  "Навіть якщо так, чому ви призначили прес-конференцію на середу?"
  
  
  Рубін глянув праворуч. Охоронець сидів, мабуть, занадто далеко, щоб почути. Але Рубін не довіряв відстаням: він не довіряв охоронцям будь-якого роду. Він здригнувся від думки про те, що знаходиться в подібному місці.
  
  
  "Беатріс каже, що ми витягнемо тебе. У нас йдуть справи, великі справи, які перевернуть весь цей бізнес. Ми більше не беремося за це", - з гордістю сказав Рубін.
  
  
  Обличчя Кеті було схоже на повітряну кульку, що здулася. Вся енергія і запал, які робили її посмішку схожою на освітлений рекламний щит, зникли.
  
  
  "Я більше не можу дотримуватись свого позитивного курсу. Я втрачаю свою силу. Ти повинен очистити мене, ти повинен очистити мій розум".
  
  
  "Це те, за чим мене послала Беатріс".
  
  
  "Я всім зобов'язаний просвітленню. Тепер я відчуваю, що втратив це. Я втрачу все".
  
  
  "У тебе є своя власна храмова франшиза. Ти маєш знати, як самостійно проходити через очищення розуму".
  
  
  "Це занадто. Я оглядаюся, і все, що я бачу, - це грати з одного боку моєї камери і цемент з іншого. У мене є єдиний відкритий бачок для туалету та раковини. У мене не було б такої маленької шафи. Ти повинен мені допомогти.
  
  
  "Добре, що за почуття у тебе?"
  
  
  "Я відчуваю, що я у в'язниці".
  
  
  "У якій частині твого тіла це почуття?"
  
  
  "Це всюди в мені. Я почуваюся у пастці. Я відчуваю, що не можу рухатися".
  
  
  "У якій частині вашого тіла це найсильніше?"
  
  
  "Всюди".
  
  
  "Добре. Тепер, наскільки сильно ти це відчуваєш?"
  
  
  "Повністю".
  
  
  "Чи є якась частина тебе, яка цього не відчуває?"
  
  
  "Моє кільце. Моє кільце цього не відчуває".
  
  
  "Яка частина твого тіла?"
  
  
  "Мої вуха. ТАК. Мої вуха. Мої вуха не почуваються затиснутими".
  
  
  "Зосередься на своїх вухах. Що це за відчуття?"
  
  
  "Свобода. Світло. Сила".
  
  
  "Бачиш, у тебе все ще є свобода. Тільки твій негативний розум каже тобі, що ти в пастці. Поворухнули руками. Чи вільні вони?"
  
  
  Кеті поворухнула руками. Вона широко посміхнулася. Вона кивнула головою.
  
  
  "Поворушили головою. Це безкоштовно?"
  
  
  Кеті труснула волоссям і майже засміялася. "Вільний", - сказала вона.
  
  
  "Твоє тіло", - сказав Рубін.
  
  
  Кеті схопилася зі свого місця і затряслася всім тілом. Тепер вона сміялася.
  
  
  "Я ніколи не відчувала себе такою вільною. Я вільна". Вона потяглася до Рубіна і натиснула на екран.
  
  
  "Ігноруй це", - швидко наказав Рубін. "Ігноруй це. Це не твоя стіна. Не роби це своєю стіною. Не роби це своєю в'язницею. Це їхня стіна".
  
  
  "Їхня стіна", - сказала Кеті.
  
  
  "Їхня в'язниця", - сказав Рубін.
  
  
  "Їхня в'язниця", - сказала Кеті.
  
  
  "Вони збудували це. Вони заплатили за це. Це їхня в'язниця".
  
  
  "Їхня в'язниця", - сказала Кеті.
  
  
  "Не твій".
  
  
  "Не мій".
  
  
  “Ти вільний. Твої вуха розуміють те, про що забуло інше твоє тіло. Їхні проблеми – це їхні проблеми. Ти зробив їхні проблеми своїми проблемами. Ти купився на їхній негатив”.
  
  
  "Їх негатив", - сказала Кеті.
  
  
  "Ти завжди вільний. Поки ти можеш підтримувати контакт зі своїми вухами, які пам'ятали про твою свободу та силу, ти завжди будеш вільний. Це вони перебувають у в'язниці".
  
  
  "Бідні люди. Я знаю, як це. Мені їх шкода".
  
  
  "Вони. Правильно. Поки ти знаєш, що у в'язниці перебувають вони, а не ти, ти будеш вільний".
  
  
  У своїй радості Кеті потяглася до Рубіна, але згадала, що їх поділяють стіни, які тримають охоронців та чиновників у полоні їхнього власного негативу.
  
  
  Вона надіслала йому повітряний поцілунок і, подумавши, додала свої власні спостереження.
  
  
  "Ви пам'ятаєте, як ми дізналися, що є люди, яких поглинає негатив і як вони привносять негативні життєві сили в інших? Ну, прямо перед моєю прес-конференцією найнегативніша людина, яку я коли-небудь зустрічав, прийшла як учасник конкурсу. Дуже негативний. Він навіть сперечався з двома іншими. Один був одним із нас, Пові. Так, дозволь мені перенести свій розум назад на сцену”.
  
  
  Кеті заплющила очі і притиснула пальці до скронь. "Так, він був з азіатом. Азіат був милим. Дівчина була мила. Він був негативним. ТАК. І я повинен був здогадатися, що не варто влаштовувати ту прес-конференцію в його присутності. Мені слід було відкласти її".
  
  
  "Ти знайшов негативну силу, яка привела тебе сюди".
  
  
  "Так", - сказала Кеті. "Він випромінював негатив. А я проігнорувала це та поплатилася".
  
  
  "У нього були темні очі?"
  
  
  "Так. Так. Я бачу їх. Гарний. Високі вилиці".
  
  
  "І зап'ястя. Як виглядали зап'ястя?"
  
  
  "Товстий. Дуже товсті зап'ястя, ніби передпліччя переходить прямо в кисть".
  
  
  "О", - сказав Рубін, дістаючи з кишені штанів одну з упаковок із пігулками. Він навіть не глянув. Він прийняв дві. Він прийняв три. Він продовжував приймати їх, поки оніміння не відпустило паніку в його тілі.
  
  
  "Він хотів дізнатися про допомогу зі свідком. Він сказав, що проти нього порушено судову справу".
  
  
  "Ти ж не посилав його до нас, чи не так?"
  
  
  "Ні. Спочатку була прес-конференція. Після цього він підійшов до нас і багато говорив про свідків та інше, але потім приїхало ФБР і забрало мене. Вони заарештували мене, Рубін. Ти не назвав мені відповідний день". Голос Кеті став напруженим.
  
  
  "Ні. Не починай так думати, інакше ти почнеш думати, що ти замкнена у в'язниці, Кеті", - сказав Рубін.
  
  
  Значить, на них полював диявол, зрозумів Рубін. Він мав розповісти Беатріс. Він мав попередити її.
  
  
  Але Беатріс не дбав про лукавого. Беатріс виявила колосальний провал у змові з президентським літаком.
  
  
  "Я знаю, що якийсь Пауер звертає докази проти нас", – сказав Рубін. "Пробач, Беатрісе, мені слід було вжити більше запобіжних заходів, коли я підставляв полковника. Але я на межі для Мотрина, валіуму і перкодана. Я більше не можу витримувати тиск".
  
  
  "Що ж, ти зрозумієш. Тому що цей провал - кінець усім провалам. Цей непробачний. Я ніколи не пробачу. Той, який я не можу пробачити".
  
  
  Рубін не думав про свої вуха як про якусь позитивну сходинку на сходах щастя. Він думав, що їх треба прикрити долонями. Але Беатріс шльопнула його по руках. Рубін упав на підлогу і звернувся до клубка.
  
  
  Беатріс впала на нього. Вона схопила вухо зубами. "Рубін, ти жалюгідний імбетил. Ти знаєш, що ти зі мною зробив?" сказала вона крізь зуби, стиснуті на вусі Рубіна.
  
  
  "Ні, люба", - сказав Рубін, дуже обережно не повертаючи голову, щоб не залишити шматочок себе в роті Беатріс.
  
  
  "Ти схибив".
  
  
  "Пропустив що?" - благав Рубін Доломо.
  
  
  "Пропустив що!" - Закричала Беатріс, випльовуючи вухо з рота і відштовхуючи його голову, щоб вона могла встати на ноги і завдати більш приємного удару. "Пропустив що! Пропустив що? питає він. Сумував за ним!"
  
  
  "Хто, люба?" - благав Рубін, намагаючись знайти сильнішу частину свого тіла, щоб приймати удари.
  
  
  "Хто? він запитує! Хто? він запитує! І я вийшла заміж за цього ... цей провал. Ти пропустив нашого головного ворога. Ти не впорався з загрозою Беатріче Доломо".
  
  
  "Але ми погрожували всім".
  
  
  "Цей, якого я справді хотіла", - сказала Беатріс. "Цей стоїть за всім, за кожною з наших проблем".
  
  
  В Овальному кабінеті президента нікого не було, коли увійшов Гарольд У. Сміт. Він не був внесений до списку запрошених; цей час було внесено до офіційних звітів як період відпочинку президента.
  
  
  Перше, що сказав президент, було:
  
  
  "Я не піддаюся шахраям".
  
  
  Сміт кивнув і сів, не чекаючи на запрошення зробити це.
  
  
  "Ти тут, тому що Америка не продається. Я не продається. Я не здамся. Вони можуть отримати мене. На це є хороший шанс. Але якщо президент Сполучених Штатів поступиться цьому дрібному шантажу, то вся країна виставлена на продаж".
  
  
  "Не можу не погодитися, сер", - сказав Сміт. "Очевидно, вони вже досить добре знайомі з вашою системою безпеки. Хоча я згоден, що ви не можете здатися, ви також не можете вести справи як завжди".
  
  
  Президент зняв піджак і кинув його на стілець. Він визирнув у сад, що охороняється, відразу за Овальним кабінетом. Ніхто не міг зазирнути всередину - обережність, необхідна у вік снайперських гвинтівок.
  
  
  Він не був молодим, але в нього був молодий дух і витривалість, які посоромили б людей на сорок років молодші за нього. Зазвичай він усміхався. Зараз він був злий, але не через те, що на його життя було скоєно замах. Це була частина його роботи.
  
  
  Президент Сполучених Штатів був розлючений, тому що американських військовослужбовців було вбито, сенатор, якому він позичив свій літак, щоб ця людина могла полетіти додому до своєї важко хворої дружини, був мертвий, а люди, які, як він був упевнений, стояли за авіакатастрофою, досі грали з ним у юридичні ігри.
  
  
  "Ця судова система, яка у нас є, дорогоцінна, і я б ні за що на світі не став втручатися в неї. Але іноді... іноді..." - сказав Президент.
  
  
  "Чому ви впевнені, що це були Доломо?" - спитав Сміт. "Я поінформований про погрози Кеті Боуен, поінформований також про те, що вона мала знати про план знищення вас і Air Force One, тому що вона оголосила про це заздалегідь. Я також знаю, що молоду жінку, Пові, використали, щоб підставити полковника Армбрустера: Але у вас є переконливі докази того, що це були самі Доломо?
  
  
  "У нас є чорна скринька", - сказав Президент, маючи на увазі магнітофонний запис усього польоту. “Людина, яка направила цей літак на землю, мала розум дев'ятирічної дитини. Його зріла пам'ять була стерта”.
  
  
  "Як люди із поштового відділу, які забувають, над чим вони працювали".
  
  
  "Як люди із секретної служби".
  
  
  "І цей Поуї передав Армбрустер лист у пакеті на блискавці".
  
  
  "Саме".
  
  
  "Лист у поштовому відділенні. Лист пілоту", - сказав Сміт.
  
  
  Президент кивнув головою.
  
  
  "Отже, цю речовину можна перенести на папір. Гадаю, на дотик. Хіба деякі з людей, що напали на вас, не страждали також втратою пам'яті?"
  
  
  Президент знову кивнув головою.
  
  
  "Який чудовий спосіб замість сліди. Нехай ваші наймані вбивці забудуть все про те, хто наказав їм зробити брудну роботу".
  
  
  "У всіх цих людей було минуле, пов'язане із силою, як ми з'ясували під час розслідування".
  
  
  "Вони, звісно, забули", - сказав Сміт. "Але як щодо дівчини, яка надала докази державі?"
  
  
  "Проблема з нею була в тому, що вона не бачила людину, яка віддавала їй накази".
  
  
  "Як це може бути?"
  
  
  "Сутність влади, можливо, і суєта, але це частина релігійного культу. І в них є церемонії. Ви колись читали книги Доломо?" – запитав Президент.
  
  
  "Ні", - сказав Сміт.
  
  
  "Я теж". Але Секретна служба починає розуміти. Майже вся ця нісенітниця міститься в його книгах. Частина культу - чути голоси у темряві, серед іншого, включаючи можливість вилікувати себе, знайшовши частини свого тіла, які не болять. Я не знаю, як це працює, але вам доведеться розібратися в цьому”.
  
  
  "Почасти так", - сказав Сміт. "Ми йдемо їх слідом, але з іншої причини. Ми переслідуємо їх у рамках цієї програми свідків. Вони змогли звернути свідків, у тому числі змусивши їх забути. Тепер ясно, що вони не підкуповували і не загрожували. Вони використовують цю речовину, і це речовина, чим би вона не була, становить небезпеку. Я думаю, вам потрібно змінити спосіб вашої роботи, пане Президенте. Це першочергове завдання”.
  
  
  "Я ні чорта не збираюся міняти заради цих двох шахраїв. Я не здамся".
  
  
  "Я не прошу здаватися. Просто захищайся, поки ми їх притиснемо".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Президент. "Мені неприємно давати навіть зміну в розкладі цим двом кровожерливим шахраям. Я уявляю американський народ, і, чорт забирай, Сміт, американський народ заслуговує на щось краще, ніж мати - двоє з цих ... ці, ким би вони не були, змінять президентство. Ні”.
  
  
  "Пан президент, я не тільки не можу гарантувати вашу безпеку, якщо ви нічого не зміните, я можу практично гарантувати, що ви програєте цим двом. Тільки трохи білого, сер, зовсім ненадовго. Я думаю, вам слід взяти за певне правило не торкатися ні до якого паперу, бо, схоже, це пристрій, на який переносять речовину. Я б також порадив вам не дозволяти собі тиснути руки чи наближатися до будь-кого, окрім вашої дружини”, - сказав Сміт. Він підняв руку, бо президент хотів перервати його.
  
  
  "Крім того, сер, я б порадив вам не користуватися офісами, які прибирають звичайні співробітники. Вони можуть залишити щось навколо, до чого ви можете доторкнутися. Я особисто займуся прибиранням. І якщо я втрачу пам'ять, нехай це зробить хтось інший, кому ти довіряєш. Ні до чого не торкайся. Твій дотик може знищити тебе”.
  
  
  "А як щодо тебе? Що станеться, якщо ти втратиш пам'ять, Сміт? Хто керуватиме твоєю організацією?"
  
  
  "Нікого, сер. Так було задумано. Він автоматично відключиться".
  
  
  "А ті двоє, ті фахівці, яких ви використовуєте?"
  
  
  "Азіат з радістю покине цю країну. Він завжди хотів працювати на імператора і не розуміє, що ми робимо і чому ми це робимо. Я думаю, він збентежений тим, що працює на нас. Тому він не говоритиме. Що стосується американця, він не буде говорити з лояльності до країни”.
  
  
  "Чи можуть вони розпродатись? Чи можуть вони піти в якийсь журнал і за гроші розповісти, що вони робили в ім'я країни?"
  
  
  "Ти маєш на увазі, чи можемо ми зупинити їх?"
  
  
  "Так. Якщо доведеться".
  
  
  "Відповідь негативна. Ми не можемо. Але я знаю, що нам не доведеться. Римо любить цю країну. Я більше не знаю точно, як він мислить, але він любить свою країну. Він патріот, сер".
  
  
  "Як і ти, Сміте".
  
  
  "Дякую, сер. Я пам'ятаю, як людина, яку ми втратили давним-давно, одного разу сказав: "Америка варта життя". Я все ще так думаю".
  
  
  "Добре. У мене так багато всього на думці. Я залишу все це тобі, Сміт. Це твоя дитина. Отже, на чому ми зупинилися?"
  
  
  "Зв'язок із Доломосом".
  
  
  "Який зв'язок?" спитав Президент.
  
  
  "Не рухайся. Нічого не чіпай", - сказав Сміт.
  
  
  "Я просто на мить забув", – сказав Президент.
  
  
  "Можливо", - сказав Сміт. "Тепер ти під моєю опікою. Я хочу, щоб ти підійшов до дверей у свої житлові приміщення. Не торкайся до них. Я відкрию її. З іншого боку, скинь весь свій одяг. Чи зможеш ти дійти до своїх житлових приміщень у спідній білизні?" Тебе хтось побачить?"
  
  
  "Сподіваюся, що ні. Я почуваюся трохи безглуздо, роблячи це".
  
  
  Сміт підвівся зі свого місця і, слідуючи кивку президента, попрямував до дверей. Він відкрив її. Речовина могла бути на ручках. На кожному кроці Сміт гостро усвідомлював свою розумову діяльність, знав, що він пам'ятає і де знаходиться. Незважаючи на це, він не торкався дверної ручки більше, ніж мав.
  
  
  "Скористайся іншим офісом, поки ми впорядкуємо цей. Ми стежитимемо за всіма, хто працює в офісі. Я збираюся відкликати Орієнтала із завдання. Ми полювали за Доломо з інших причин".
  
  
  "Не припиняйте своїх зусиль проти них", - сказав Президент.
  
  
  "Я не буду. Але я хочу, щоб Чіун був тут. Він може відчувати те, чого не вистачає при звичайних обстеженнях. Я не знаю, як йому це вдається, але це працює".
  
  
  "Той, що старший?" – запитав Президент.
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  "Він мені подобається", - сказав Президент.
  
  
  "Він може зупинити те, що ми можемо тільки уявити".
  
  
  "Нам доведеться подарувати йому костюм. Він не може бути поруч зі мною в кімоно, не привертаючи уваги".
  
  
  "Я не думаю, що ми змогли б змусити його змінити одяг, сер", - сказав Сміт. "Він справді не сильно змінився. Він, мабуть, нічого не змінить. Він навіть не розуміє нашу форму правління. Він не змириться з тим фактом, що якийсь імператор не керує цим місцем."
  
  
  "Чорт забирай", - сказав президент Сполучених Штатів, розстібаючи сорочку. "Тут ніхто не заправляє. Ми всі тримаємося щосили".
  
  
  Він залишив свій одяг в Овальному кабінеті і пройшов з усією гідністю, яку тільки міг зобразити в нижній білизні, коридором до президентських апартаментів.
  
  
  Сміт переконався, що Секретна служба перевірила весь одяг і всі предмети, що знаходяться в ньому. Потім він переконався, що кожен, хто торкався чогось в офісі, негайно пройшов тест на згадку. Усі пройшли.
  
  
  Проте єдиним реальним випробуванням було те, що людські руки пробіглися по всьому офісу. Можливо, на щось було витрачено мізерну кількість, настільки мізерну, що президент міг повністю стерти її. Але чому? І як вони це принесуть?
  
  
  Сміт зітхнув, оглядаючи офіс, запитуючи, хто або що проникло в нього, щоб доставити речовину. Він подивився на американський прапор та президентський прапор. Він подивився на офіс, який знав із дитинства. Його завжди вчили такій повазі до нього, і він завжди ставився до нього з цією повагою.
  
  
  Гарольда В. Сміта сильно вразило, що він вперше збрехав президенту Сполучених Штатів у цьому кабінеті. Чіуна не збиралися наводити сюди виключно для того, щоб захистити його. Тому що, якщо президента не можна було захистити, Гарольд Сміт мав обов'язок перед своєю країною і людством - убити свого президента якнайшвидше і надійніше.
  
  
  Якщо людина регресувала в дитинство, як показала чорна скринька літака, то що трапилося б з Америкою, якби президент піддався цьому? Що трапилося б з державним кораблем, якби ним керувала дитина, яка одним нападом гніву могла спровокувати ядерний голокост?
  
  
  Сміт вирішив, що за перших явних ознак дитячої поведінки президентові доведеться померти. Сміт не міг ризикувати. Він востаннє оглянув Овальний кабінет, похитав головою і пішов.
  
  
  Пройшло так багато часу, відколи нині покійний президент наказав йому заснувати організацію, так багато років тому. Це не планувалося як щось незмінне. Він мав допомогти Америці пережити хаос, який передбачав аналітик. Це було на початку шістдесятих. Настав хаос. Це певною мірою пройшло, і організація все ще була тут, тепер додаючи президента Сполучених Штатів до свого списку підозрюваних.
  
  
  Гарольд У. Сміт промовив безмовну молитву, готуючись відкрити свій власний офіс далеко від звичайного дорожнього руху і дуже близько до президента, людини виняткової чесності та мужності. Але це не мало жодного відношення до того, чи помре він. Він мав померти, якби здавалося, що він уражений цією речовиною. Згодом, коли Гарольд В. Сміт запитував президента про його почуття, він справді запитував, чи доведеться йому вбити президента того дня.
  
  
  У Каліфорнії Римо отримав дивну відповідь, коли додзвонився до Сміта. Він одразу зрозумів, що Сміт у небезпеці.
  
  
  "По-перше, я зараз не на звичайній домашній базі, Римо. По-друге, я хочу, щоб ти дещо прояснив, перш ніж підключиш Чіуна".
  
  
  Римо знайшов вуличний телефон, який працював після шести, не відповідаючи на чотиритаки, нікелі або десятицентовики. Він знав, що Сміт надавав перевагу вуличним телефонам, бо, хоча вони здавались більш загальнодоступними, вони давали менше стаціонарної мішені для прослуховування. І власна електроніка Сміта могла б очистити лінію, як він назвав процес зі свого боку.
  
  
  І ось Римо спостерігав, як скейтбордисти проносяться крізь пальми, а роллс-ройси вишиковуються в каравани, коли він здійснював абсолютно безпечний телефонний дзвінок на Родео Драйв. Чіун стояв неподалік, іноді поглядаючи на вітрину з ювелірними виробами. Він був насторожений у пошуках кінозірок з тих пір, як йому здалося, що побачив одну з актрис з мильних опер, які він так часто дивився. Чіун перестав дивитися, коли романтику змінило насильство. Він не схвалював насильство у шоу.
  
  
  Він сховав свої витончені руки під кімоно і оглянув голлівудську сцену, що пропливає повз. Це, звісно, не викликало його схвалення. Римо спостерігав за ним краєм ока.
  
  
  "В чому проблема?" - Запитав Римо.
  
  
  "Можливо, ми близькі до завершення гри".
  
  
  "Нас скомпрометували?" - Запитав Римо. Він знав, що якщо з'явиться хоч найменший шанс викриття організації, то це може виявитися згубним для нації, якій вона сподівалася служити. Отже, все було сплановано так, щоб самознищитися. Це включало самогубство Сміта. Сміт теж це зробив би. Якось було підлаштовано, що Римо помре, але Сміт відмовився від цього на ранній стадії, коли стало здаватися, що вбити його неможливо. Натомість він довірився міцним добрим почуттям Римо до своєї країни та обіцянки просто виїхати. Рімо не сказав про це Чіуну, бо знав, що Чіун може зробити що-небудь, щоб знищити організацію. Єдине, що утримувало Чіуна в Америці, був Римо, якого він називав своєю інвестицією та майбутнім синанджу.
  
  
  Римо знав, що з усіма новими диктаторами та тиранами у світі Чіун жадав можливості об'єднати синанджу з одним із них.
  
  
  "Римо. Наближається нове Темне століття. Давай не пропустимо це", - сказав він.
  
  
  "Я проти темних віків", - відповів Римо. “Просто вбивати когось заради ще кількох золотих злитків, які зберігатимуться десь у будинку віками, для мене не має сенсу. Я люблю свою країну. Я люблю Америку”.
  
  
  Чіун мало не заплакав від цього зауваження.
  
  
  "Ти працюєш. Ти тренуєшся. Ти викладаєшся по максимуму і дивися. Подивися, що ти отримуєш натомість. Безумство. Неповага. Безглуздя. Деспот - найкращий роботодавець, який може бути у вбивці. Колись ти це оціниш".
  
  
  Іноді, але не часто і не надовго, Римо починав думати, що Чіун, можливо, має рацію. Але не зовсім. Це залишалося єдиною великою різницею між ними. І доки Римо слухав Сміта, він нагадав собі нагадати Сміту, на чиєму боці Чіун.
  
  
  "Якщо ми не скомпрометовані, чому це кінець гри?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не можу пояснити це зараз. Але ти зрозумієш, чому, якщо це має статися. Я хочу від тебе обіцянки, Римо. Я хочу, щоб ти погодився, що, якщо все це закінчиться, ви з Чіуном ніколи більше не працюватимете в Америці. Чи можу я отримати цю обіцянку?"
  
  
  "Я не хочу залишати Америку", - сказав Римо.
  
  
  "Ти повинен. Це була майже робота на повний робочий день, прикривати тебе, стежити за тим, щоб люди не пов'язували докупи всі ті дивні смерті, які ви з Чіуном залишили позаду".
  
  
  "Чому я повинен їхати, якщо я так добре служив країні?"
  
  
  "Тому що ти такий самий, як я. Тобі це подобається, Римо. Ось чому".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що я буду вигнанцем?"
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Так, я думаю, ти розумієш".
  
  
  "Добре. Але не закінчуй гру з дурної причини".
  
  
  "А ти думав, що я це зроблю?" — спитав Сміт.
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Я збираюся поговорити з Чіуном. Я хочу, щоб він був зі мною в Білому домі. Тепер я не хочу жодних урочистих виходів із чотирнадцятьма скринями або сторінками, які оголошують про прибуття вбивці імператора. Я хочу, щоб це було таємно. Я хочу , щоб це було таємно. Вам доведеться сказати йому, як увійти. Скажіть йому, щоб він просто запитав патрульного офіцера номер дев'ять. Це частина системи перепусток для входу в Білий дім ".
  
  
  "Це той, який не очищений, чи не так?" - Запитав Римо.
  
  
  "Саме. Я не хочу, щоб хтось бачив, як він входить".
  
  
  "Здається, тебе особливо цікавить, що цього разу його ніхто не бачить".
  
  
  "Не особливо", - сказав Сміт. "Просто я вловив від Чіуна натяк на те, що він відчуває, що йому не приділяють належної уваги".
  
  
  "Але він завжди почував себе так. Чому зараз це стало особливим?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти дізнаєшся".
  
  
  "Здається, я знаю. І сподіваюся, що не впізнаю", - сказав Римо. "Ти не використовуєш мене, бо думаєш, що я не на піку?"
  
  
  "Ні", - сказав Сміт.
  
  
  "Тоді чому б і ні?"
  
  
  "Бо ти, можливо, не зможеш пройти через це. Ти патріот, незважаючи на всю твою присутність у синанджу. Це те, хто ти є. У Чіуна не виникло б проблем із цим конкретним завданням".
  
  
  Чіун дивився, як мимо проноситься Голлівуд, час від часу поглядаючи на ціну простого ланцюжка діамантів у вітрині. Це була непомірна ціна, але діаманти були нічим порівняно зі скарбом Сінанджу, який був викрадений, поки Римо по дурниці намагався врятувати свою країну. Золота вистачало. Країни – ні.
  
  
  Але, звичайно, спробуйте розмірковувати з кимось, кого виховали білі.
  
  
  "Смітті хоче поговорити з тобою", - сказав Римо.
  
  
  "Знову дурниці?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. І коли Чіун підійшов досить близько, щоб почути шепіт, він сказав:
  
  
  "Він хоче, щоб ти був у Білому домі. Він там. Я скажу тобі, як увійти".
  
  
  "Нарешті він робить свій крок до трону", - сказав Чіун. Сміт зазнав терпіння навіть Чіуна, він так повільно вибирав правильний шлях до визнання себе справжнім імператором цієї країни.
  
  
  "Вітаю, о милостивий імператоре, твій слуга стоїть тут, щоб прославити твоє ім'я", - сказав Чіун.
  
  
  "З Римо все гаразд? Чи може він діяти щодо цільових людей, яких я для нього виділив?"
  
  
  "Він налаштований на самий вітер, про милостиву Величність".
  
  
  "Ну, ви сказали кілька днів тому, що він не відповідав тому, що ви вважали за правильне. Він одужав?"
  
  
  "Твій голос зцілює хворих".
  
  
  "Отже, я можу розраховувати на нього без тебе?"
  
  
  "Що важливіше, ти можеш розраховувати на мене і без нього", - сказав Чіун. "Твоє правління стане славою твоєї нації, зіркою, на яку майбутні покоління покладають найбільші надії".
  
  
  "Будь зі мною відвертий. Чого не може зробити Римо?" - спитав Сміт.
  
  
  "Він не може робити те, що робить Майстер, але він може робити все інше. Він може зробити все, що вам потрібно від нього".
  
  
  "Добре. Зв'яжися з Римо".
  
  
  Чіун повернув телефон Римо із захопленим звітом.
  
  
  "Імператор отямився".
  
  
  І тоді Римо був певен. З якоїсь причини президент мав померти.
  
  
  "Це безперечно, для чого ти викликаєш Чіуна?"
  
  
  Ні. Найменше не визначено. Не визначено, Римо. Ми зіткнулися з чимось набагато складнішим, ніж з чимось у минулому. Я вважаю, що за цим стоять Доломо. Це те, що змушує цих свідків забувати . Вони справді забули”.
  
  
  "Тоді річ була не в тому, що я щось втратив".
  
  
  "Ні. Є речовина, яка викликає різні форми амнезії. Вона призводить до регресії людей. Я думаю, що вона може передаватися через шкіру. Є ліки, які можуть це робити. Я хочу, щоб ти забрав це у Доломо. Я впевнений, що за цим стоять ці дрібні торгаші”.
  
  
  "Що мені робити, коли я отримаю це?"
  
  
  "Будь з ним дуже обережний. Переконайся, що він тебе не торкнеться".
  
  
  "Це не проблема для мене чи Чіуна. Ніщо не може торкнутися нас, якщо ми не захочемо", - сказав Римо.
  
  
  "Добре", - сказав Сміт.
  
  
  Римо повісив слухавку. Чіун сяяв.
  
  
  "Ну, я не можу сказати, що бажаю тобі успіху, тому що, думаю, я знаю, що ти збираєшся робити".
  
  
  "Нарешті Сміт збирається зробити свій хід проти імператора. Маю визнати, Римо. Я недооцінив його. Я думав, що він божевільний".
  
  
  "Ти маєш увійти тихо. Без фанфар, за спеціальним маршрутом".
  
  
  "Я буду невидимкою вчорашньої опівночі. Не дивися так похмуро. Не дивися так сумно. Ми допоможемо Сміту царювати у славі, або, якщо він виявиться дійсно таким божевільним, як я думав, ми допоможемо його наступнику царювати у славі".
  
  
  "Я думав, синанджу ніколи не зраджують наймача".
  
  
  "Ніхто ніколи не скаржився на те, як ми ведемо бізнес".
  
  
  "Нікого не залишилося, татко. Історії - це брехня".
  
  
  "Людина без історії - це не людина. Не всі історії обов'язково повинні бути правдою, але вони повинні бути історіями. Ви побачите. Я прямо тут, як і була раніше".
  
  
  Римо не сказав Чіуну, що, вбивши президента, Сміт не позбавить його роботи, а накладе на себе руки. І тоді їм обом доведеться покинути країну. Чіун також не потрудився розповісти ні Сміту, ні Римо про одну річ, яку Римо не відновив на тренуваннях: здатність контролювати зовнішні шари своєї шкіри.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 66: Подай на мене до суду
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  То були легкі гроші. Можливо, надто легкі. Але тоді такого поняття не було. Хтось збирався якимось чином нажитися на цьому, хоч Карл Шредер не міг зрозуміти, як.
  
  
  Він отримав безкоштовний авіаквиток до Лондона і сотню доларів після прибуття, і все, що йому потрібно було зробити, це звільнити тарілку за кавником на камбузі "Окістка 787".
  
  
  "Там є наркотики, правда?" - Запитав Карл. У всіх був свій кут зору, і він зазвичай знаходив його. "Ні. Там немає наркотиків", - сказала людина, яку він не міг бачити. Голос, здавалося, долинав з лави Карла в парку. Він знав, що голос переслідував його. Хоча в ньому не було нічого позаземного. Нічого примарного. Звичайний голос, власник якого сказав, що хоче, щоб його сховали. Голос, який він уперше почув у туалеті більярдної на Ді-стріт.
  
  
  Карл зазвичай проводив там свого ранку. Піттсбург був не тим містом, де можна було зайнятися чимось іншим. З іншого боку, за всі його двадцять три роки світ був для Карла не набагато більший, ніж нескінченна низка більярдних. Якийсь час він займався підрахунком, але банкіри, які займаються підрахунком, завжди вимагали, щоб ви з'являлися в ту саму хвилину щодня. Це було гірше, ніж робота на повний робочий день.
  
  
  Якийсь час він намагався шахраювати зі страховкою, але втретє за місяць, коли в нього стався удар хлистом, комп'ютери страхової компанії засікли його, і він більше не міг отримувати гроші.
  
  
  Соціальне забезпечення було хорошим, але Карл припустився помилки, послухавшись своїх вчителів і залишившись у середній школі до закінчення. Якби він був неписьменним, він міг би розраховувати на кишенькові витрати у Піттсбурзі. Але коли ви були білими, здоровими і мали диплом середньої школи, жоден департамент соціального забезпечення в це не повірив би.
  
  
  А потім була ця проклята оплата праці, яка, на щастя, припинилася через протест груп захисту цивільних прав. Карл Шредер здригнувся від думки, що міг би вранці зайти в бюро з безробіття і до вечора виявити у своїй руці мітлу.
  
  
  Справжня проблема безробіття, проблема, яку бачив Карл Шредер і яку пропустив кожен коментатор, полягала в тому, що у вас мала бути робота, перш ніж ви могли її втратити і мати право на допомогу.
  
  
  Звісно, там була наркота. На наркоті робилися величезні гроші. Але вас могли вбити за торгівлю наркотиками або, що ще гірше, відправити у в'язницю на роки. А у деяких в'язницях вам доводилося виготовляти номерні знаки. Нудно.
  
  
  Тому, коли Карл Шредер почув голос у туалеті, який каже йому, що ніякої роботи тут не було, він цьому не повірив.
  
  
  "Карл. Тут нікого немає. Я бачу тебе, але ти чуєш тільки мене", - пролунав голос.
  
  
  Карл перевірив кабінки. Він зазирнув за щілини у дзеркалі. Він зазирнув під мушлі. Жодних мікрофонів. Жодних камер. Але голос продовжував долинати.
  
  
  "Карле, ти не знайдеш жодного пристрою. Те, як я це роблю, вище за твоє розуміння. Тобі довелося б вивчати фізику в середній школі. Чомусь я не вірю, що у старших класах ви б так багато займалися, щоб вивчати фізику" .
  
  
  "Хто ти такий?"
  
  
  "Той, хто хоче подарувати тобі безкоштовну поїздку до Лондона і сто доларів на додачу".
  
  
  "Ніхто нічого не дає просто так", - сказав Карл.
  
  
  "Мій бізнес – це мій бізнес", – почувся голос. "Ви хочете, щоб я поніс невеликий пакунок, вірно? Пішов ти. Я не збираюся укладати угоду з наркотиками за сотню баксів і квиток на літак. Жодної угоди з наркотиками, ні за що." Карл уважно оглянув кути туалету. Він чув, що камери часто ховали по кутках. Іноді за дзеркалами. Але він знав, що у цьому туалеті камеру неможливо сховати за дзеркалами, бо там був суцільний бетон. Він перевірив це давним-давно, тому що виграші часто залишалися за дзеркалами у громадських туалетах. Хоча він знайшов лише десять доларів один раз за, мабуть, п'ятнадцять тисяч спроб, все одно це були десять доларів, і це точно не спрацювало.
  
  
  "Карле, це не угода з наркотиками, і ти не більше зможеш розібратися в цьому, ніж можеш з'ясувати, звідки виходить голос".
  
  
  "Отже, яка ваша точка зору?"
  
  
  "Моя точка зору - це моя точка зору, Карле. Все, що тобі потрібно зробити, це відкрутити два простих гвинти Phillips".
  
  
  "А потім приходить хтось інший і бере кока-колу чи смак, вірно?"
  
  
  "Я ж казав тобі, це не угода з наркотиками".
  
  
  "Забий на це. Ти маєш справу з Карлом Шредером, а не з якимсь селищем з Вілінгу". Для Карла Уїлінг, Західна Вірджинія, був верхом відсталості.
  
  
  Але згодом голос повернувся, цього разу з порожньої машини ззовні. Він зазначив, що Карлові якийсь час не було чого робити. Він отримає безкоштовну розкішну вечерю в літаку та стільки шампанського, скільки зможе випити. Він збирався поїхати першим класом.
  
  
  "Гей, якщо ви збираєтеся так багато витратити на перший клас, чому б не віддати мені різницю і не відправити туристом?"
  
  
  "У мене є на те свої причини. Я розумію те, чого не розумієш ти", - долинув голос із порожньої машини. "Я розумію, як усе працює".
  
  
  "Відвали", - сказав Карл Шредер.
  
  
  До того часу, як він дістався до парку, він зголоднів, і коли з порожньої лавки почав долинати голос, думка про першокласну їжу здалася йому привабливішою.
  
  
  "Якщо я скажу "так", що конкретно я повинен зробити? Я маю на увазі саме це".
  
  
  "Саме так я і працюю, Карле, це єдиний спосіб. Коли ви будете над Атлантикою, коли літак почне знижуватися в аеропорту Хітроу за межами Лондона, ви візьмете хрестоподібну викрутку, яку я вам надам, і подаєтеся на задній камбуз, який обслуговує пасажирів туристичного класу Там ви побачите кавник Почекайте, поки стюардеси будуть працювати в проходах, пересуньте кавник вліво, і ви побачите за ним металеву пластину Перший гвинт відкриває пластину Наступний гвинт за пластиною утримує алюмінієвий стрижень Поверніть цей гвинт два рази на місце, поставте кавник перед нею на місце.
  
  
  "Я не збираюся оформлювати жодний страховий поліс на своє життя".
  
  
  "Це не шахрайство зі страховкою, Карле".
  
  
  "Добре, де квиток?"
  
  
  "Карле, ти справді думаєш, що я дав би тобі квиток вартістю у вісімсот доларів, щоб ти міг його продати? Єдине, що ти маєш пам'ятати про мене, це те, що я знаю, як усе працює. Ви отримаєте свій квиток відразу після посадки. У мене вже є ваше замовлення”.
  
  
  "А як щодо викрутки?"
  
  
  "Подивися під лавкою, Карле. Помацай навколо".
  
  
  Карл Шредер запустив руку під дерев'яну обшивку паркової лави, обмацуючи шорстку нижню сторону, поки його рука не натрапила на скотч і маленький циліндр. Він вирвав його. Він був блискучий, темний і з кишеньковим затиском.
  
  
  "Гей, це авторучка".
  
  
  "Зніми кепку, Карле", - пролунав голос з лави підсудних. Голос був трохи писклявим.
  
  
  Карл відкрутив кришку, і на нього дивилася схрещена головка хрестоподібної викрутки.
  
  
  "Надягни кепку назад, Карле. До речі, ти зможеш виручити за неї долар, тільки якщо продаси на вулиці, так що навіть не турбуйся".
  
  
  "Гей, ви звинуватили мене у багатьох підлостях", - сказав Карл.
  
  
  "Ні", - пролунав голос. "Я лише знаю, як усе працює. І я знаю, як працюєш ти".
  
  
  "Хіба мені не потрібні документи чи щось таке? Одна з цих паспортних штучок?"
  
  
  "Тільки не в цю поїздку, Карле. Про все подбав. Я нічого не забуваю, Карле. Так що ні про що не турбуйся. Ти підходящий чоловік для цього. Пам'ятайте, я знаю, як все працює".
  
  
  "Так, добре, послухай. Якщо я збираюся працювати на тебе..."
  
  
  "Це не робота, Карле. Ніколи не думай про це як про роботу", - почувся голос.
  
  
  "Добре. Тому що я не дуже добре ставлюся до праці. Як ти змушуєш свій голос звучати голосніше, коли тебе там немає?"
  
  
  "Якщо тобі від цього стане краще, Карле, я поясню. Голоси - це звукові хвилі. Ці хвилі можна спрямовувати. Якщо спрямовувати їх з інтенсивністю, будь-який металевий предмет буде резонувати з хвилями. Ось як це робиться".
  
  
  "Добре за голос. Але як ви мене чуєте і бачите, якщо я не бачу ні камери, ні мікрофона?"
  
  
  "Це складніше, Карле. Краще поспішай".
  
  
  "За що?"
  
  
  "Ваш рейс до Нью-Йорка вилітає через півгодини".
  
  
  "Я не поїду до Нью-Йорка".
  
  
  "Там ти отримаєш свій рейс до Лондона".
  
  
  "Як я збираюся дістатися аеропорту?" - спитав Карл, який раптово помітив жовте таксі, що гальмує прямо перед парком.
  
  
  "Це твоє таксі, Карле".
  
  
  "Дайте мені гроші. Я сам упіймаю таксі".
  
  
  "Якби в тебе зараз було п'ятнадцять доларів у кишені, ти б навіть не слухав мене, не кажучи вже про те, щоб летіти літаком. Я знаю, як все влаштовано, Карле, повір мені. У цьому моя проблема. Так було завжди. . Ось твоє таксі, поспішай ".
  
  
  Отже, Карл Шредер, у розквіті своїх двадцять трьох років, з менш ніж четвертаком у кишені, сів у таксі, що чекає, щоб вилетіти до Лондона. Принаймні він добре харчувався, і це, як ніщо інше, підтримувало його на плаву. Голос був правильний. Якби у нього було п'ятнадцять доларів, він би замовив собі хот-дог, повернувся більярдну і спробував витратити залишок на серйозну випивку.
  
  
  Таксист знав про те, що відбувається, ще менше, ніж Карл. Все, що він знав, це те, що йому заплатили половину вперед за те, щоб він забрав Карла, а другу половину отримає після того, як залишить його в аеропорту.
  
  
  Під час польоту до Нью-Йорка Карл з'їв сендвіч і попросив додаткову випивку. Але під час польоту до Лондона на борту літака Gammon 787 випрошувати не було чого. Йому дали все. Скільки він хотів шампанського. Філе-міньйон. Друга страва з омарів. Ігрові карти. Журнали. Срібло, яке варто покласти в кишеню, та шикарну сільничку.
  
  
  Коли пілот оголосив, що вони почнуть зниження в Хітроу, Карл зрозумів, що настав час зайнятися своєю роботою. Бурчачи про вимоги життя, він залишив салон першого класу і попрямував туристичними проходами. Він помітив, наскільки більше народу було на сидіннях, наскільки втомленішими виглядали мандрівники.
  
  
  Як і пророкував голос, стюардеси були зайняті у проході. Карл побачив кавник із крапельницею, в якому чаша з темною рідиною нагрівалася на нагрівачі. Він обережно зрушив його вбік, і, як і пророкував голос, там був гвинт із хрестоподібною головкою.
  
  
  Він витяг циліндр, схожий на авторучку, викрутив ковпачок і вставив головку своєї викрутки. Ідеальна посадка. Декілька швидких поворотів вліво - і гвинт відкрутився. Він приклав руку до майже безшовної пластини, і вона зрушила убік.
  
  
  Незважаючи на те, що голос поки що в усьому мав рацію, Карл все ще очікував побачити маленький пластиковий пакетик з білим порошком. Він не побачив. Просто алюмінієву трубку з хрестоподібним гвинтом. Він двічі повернув його вліво, відсунув тарілку, повернув гвинт на місце, накрив каструлю кришкою і, відчуваючи себе виснаженим від такої кількості роботи, якої не робив за місяць, повернувся на своє місце в першому класі передньої частини літака.
  
  
  Так, сказав він стюардесі, він хотів би ще один келих шампанського. "Я цього заслужив. Невелика нагорода для мене, так би мовити, мем".
  
  
  Потім він помітив першу помилку, допущену голосом. На підносі поруч із келихом шампанського лежала маленька біла картка, і це була його посадкова картка. Він мав заповнити номер свого паспорта.
  
  
  Він не мав паспорта. Голос сказав, що йому не потрібен.
  
  
  "Коли вам виписували квиток, хіба вони не просили показати це?"
  
  
  "Все це сталося до того, як я дістався квиткової каси. У них було все, що на мене чекало".
  
  
  "Боже милостивий. Дозвольте мені поговорити зі скарбником. Ви не можете пройти митницю без паспорта", - сказала стюардеса.
  
  
  І я, мабуть, теж не отримаю свою сотню баксів у Лондоні, подумав Карл. Він був такий розлючений цим голосом, що в нього виникла спокуса повернутися в хвіст літака і закрутити гвинт назад. Карл Шредер на той момент усвідомив ще одну річ про чесну працю. Вас можуть позбавити винагороди за нього обманом.
  
  
  По дорозі назад до нього стюардеса, здавалося, злегка підстрибнула, ніби пасажир штовхнув її. Але потім Карл побачив, що всі, здавалося, підстрибнули. Літак трясло, трясло так сильно, що всіх, хто знаходився в проходах, шпурнуло на підлогу, а потім із нудотним креном усіх, хто не був пристебнутий, підкинуло до стелі.
  
  
  Карл почув би крики краще, якби сам не кричав так сильно.
  
  
  Але голос, зрештою, мав рацію. Йому не знадобився паспорт, коли він дістався Англії. Він прибув до англійської сільської місцевості зі швидкістю триста п'ятдесят миль на годину і, як і всіх інших у першому класі і аж до останніх чотирьох рядів туристичного відділення, зустріли не митник, а хард-інгліш-рок.
  
  
  Це була одна з найгірших авіакатастроф за всю історію, в період зростання авіакатастроф, і ще до того, як почалися скорботи, адвокати прибули, щоб підкріпитися кров'ю на землі.
  
  
  Першою була відома лос-анджелеська фірма Палмера з недбалості, Ріццуто, вони не лише першими дісталися найбагатших сімей, а й надали найкращі вихідні аргументи. Вони могли без сумніву довести, що у Gammon 787 були несправні елерони. Їх підтримав найкращий свідок у цьому бізнесі, інженер Роберт Дестроу, людина настільки блискуча, що навіть високооплачувані юристи авіакомпаній та будівельних фірм ніколи не змогли б його дискредитувати.
  
  
  Про Роберта Дастроу говорили, що він знав продукт компанії краще, ніж їхні власні інженери. Про Палмера, Ріццуто, було сказано, що в день кінця світу їх клієнтом буде Земля і вони почнуть судовий розгляд проти Всемогутнього Бога.
  
  
  Навіть найкращі юристи з недбалості, ті, хто не звик займати друге місце після будь-кого, мали тенденцію відступати, коли в справу вступала жахлива міць цієї гігантської юридичної фірми. Авіакомпанії та виробники літаків тремтіли, коли чули імена Палмер, Ріццуто
  
  
  Крім великих промисловців на борту, чиї життя та послуги коштували мільйони, була навіть вагома справа на користь нероби з Піттсбурга Карла Шредера. Один із багатьох молодших адвокатів, які працюють на Палмера, Ріцзуто знайшов тітку хлопчика і гарантував, що зможе довести програш у британському суді, значний грошовий збиток.
  
  
  Його справа проти Gammon та її нездатності належним чином закріпити алюмінієву планку стабілізації елеронів полягала в тому, що вони позбавили цю тітку колосального потенціалу Карла у житті. Чому це було так монументально? Тому що, як заявив адвокат присяжним, юний Карл ще нічого з цього не використав.
  
  
  Вартість Gammon 787 зросла у міру збільшення числа нагород, і кожен новий Gammon відгукувався для заміни алюмінієвої планки стабілізації елеронів та утруднення доступу до неї.
  
  
  У Парижі, Франція, молода студентка-мистецтвознавець, що сумує за Сіетлом, штат Вашингтон, уклала дивну угоду без зайвих питань. Вона отримає свій авіаквиток додому за умови, що викурить цигарку в незнайомому місці.
  
  
  Вона була набагато проникливішою за Карла Шредера, пітсбурзького шахрая. Вона не збиралася курити ту сигарету в хвостовій частині літака, доки він не приземлиться. І вона не хотіла отримувати сто доларів під час приземлення. І вона також мала її паспорт. І вона, безумовно, турбувалася про можливе заподіяння шкоди іншим життям.
  
  
  Тому тільки коли всі висаджувалися в Сіетлі з французького літака, вона пішла в задній туалет, зробила дві затяжки сигаретою і викинула її у відро для сміття, заповнене використаними паперовими рушниками. Вона не була готова до того, як швидко літак спалахнув, і ледве врятувалася.
  
  
  Франсін Уоллер розривалася тим часом, щоб піти в поліцію і спробувати вберегтися від неприємностей. Тепер, після швидкого загоряння літака, вона знала, що була б мертва разом з рештою на борту, якби літак уже не приземлився і не висадив більшість своїх пасажирів.
  
  
  Вона погано спала кілька ночей, але те, що змінило її думку, перейшло на бік закону, був латунний стовпчик ліжка. Це був той самий голос, який розмовляв з нею в Парижі і розповів їй, як вона може повернутися додому і заробити сто доларів на додачу.
  
  
  "Ти не заробила свій авіаквиток, Франсін", - пролунав голос.
  
  
  "Я знаю, як можна передавати голоси і використовувати метал як динаміки. Я подивився це після нашої останньої розмови".
  
  
  "Так ти це знаєш".
  
  
  "Я вірю".
  
  
  "Ви не дотримувалися інструкцій".
  
  
  "Я був би мертвий, якби зробив це. Матеріал на сидіннях літака був схожий на тріски. Він одразу спалахнув".
  
  
  "Так, я знаю, як ці штуки працюють. На жаль, я недооцінював вас. Деякі люди такі дивні. Вони влаштовані не так просто, як літаки".
  
  
  "То чого ви від мене хочете?"
  
  
  "Я хочу, щоб ти забула про те, як ти повернулася додому, і я забуду про тебе".
  
  
  "Ви могли б убити цілий літак людей. Ви шпигун?"
  
  
  Голос засміявся з латунного столика ліжка в будинку Франсін Уоллер в Сіетлі.
  
  
  "Що тут кумедного?"
  
  
  “Шпигун працює на уряд. Шпигунів вбивають інші шпигуни. Уряди взагалі погано працюють; тому я не працюю на уряди”.
  
  
  "Дадай мені спокій, і я даю тобі спокій", - сказала Франсін.
  
  
  "Я дуже сподіваюся, що це так. Знаєш, ти мене дуже розчарував".
  
  
  "Якщо життя так поводиться, боюся, я намагатимуся розчаровувати вас ще довгий час".
  
  
  "Пам'ятайте, якщо ваша совість візьме гору над вами, на карту буде поставлене ваше життя".
  
  
  "Це єдине, що тримає мене від поліції", - сказала Франсін.
  
  
  "Дякую, що дали мені знати, як ви працюєте", - почувся голос.
  
  
  У наступні дні Франсін занепала. Вона подумала про те, що могло статися з нею та з усіма іншими на борту. Вона подумала про ту людину, яка, можливо, вбила інших, роблячи це знову. Вона навіть чула про схожу катастрофу в Мексиці, де понад сто людей загинули в полум'ї літака, що горить, заправленого сидіннями, які не були замінені, незважаючи на пожежу в Сіетлі.
  
  
  Вона прочитала, що юридична фірма Palmer Rizzuto назвала відмову від заміни матеріалу сидіння "грубою недбалістю" гіршого роду.
  
  
  "У Сіетлі у них було достатньо доказів того, що їхні літаки були смертельними пастками, і все ж таки вони нічого не зробили. Американська громадськість не може зазнавати такої недбалості з боку виробників літаків, які не дбають про свій продукт після того, як він зійшов з конвеєра", - сказав представник Palmer Ріццуто. “Сіетл був уроком для всіх у світі, за винятком, здається, виробників. ".
  
  
  Але Франсін Уоллер знала, хто насправді відповідає. Вона була. Якби вона повідомила про те, що зробила, другий літак, можливо, не спалахнув би.
  
  
  І вона не змогла б із цим жити. Вона не змогла б жити, знаючи, що могла б врятувати життя, але натомість віддала перевагу почуватися комфортно. Навіть новий мотоцикл, який вона виграла у конкурсі, участі в якому не пам'ятала, не зміг її втішити. Ніщо не мало значення, доки вона не очистила своє сумління.
  
  
  Отже, вона взяла свій новий мотоцикл Yamasaki з краплеподібним бензобаком та розкішними хромованими вихлопними трубами та поїхала на ньому до поліцейської дільниці. Але на єдиній ділянці відкритого шосе мотоцикл набрав швидкість, бо дросель заклинило, а гальма відмовили.
  
  
  Спочатку Франсін подумала про те, щоб зістрибнути з мотоцикла, врізатись у дерево та врятуватися самій. На швидкості п'ятнадцять миль на годину було б кілька зламаних кісток. Але "Ямасакі" розігнався до двадцяти, а потім до тридцяти п'яти, що було вбивчою швидкістю для мотоцикла. На той час, коли їй виповнилося п'ятдесят, Франсін Уоллер чіплялася за своє життя. На швидкості вісімдесят п'ять миль на годину, коли їй потрібно було зробити найменший поворот, мотоцикл скинув її, як мішок із картоплею, що влетів незахищеним у бетонну стіну.
  
  
  Єдиною річчю, що залишилася цілою, був її аварійний шолом. У неї зламалася шия, чотири ребра врізалися в серце, а спинний мозок був пошкоджений так сильно, що, якби вона залишилася живою, вона ніколи б більше не змогла поворухнути нічим нижче підборіддя.
  
  
  Але її батьки не залишилися без захисту через смерть їх дорогоцінної доньки. Адвокат Палмер, Ріццуто, відомої лос-анджелеської фірми з недбалості, сказав, що інші загинули так само трагічним чином. Вони розпоряджалися майном відомого актора, який загинув на Ямасакі так само, як дочка Уоллеров.
  
  
  "Здається, на дросельній заслінці є стопорне кільце, яке необхідно замінити, або мотоцикл у деяких випадках просто продовжує прискорюватися. У деяких випадках водій перетворюється на гарматне ядро. Це небезпечні машини".
  
  
  "Хіба це не гонитва за швидкою допомогою?" спитала мати. Молодий адвокат діяв гладко, наче його відрепетирували.
  
  
  "Ви могли б назвати це і так. І ви мали б рацію. Але подивіться, хто займається переслідуванням. Ми Палмер, Ріцзуто, і ми відшкодовуємо збитки, завдані великими корпораціями безпорадним людям. Ви можете звернутися до будь-якого адвоката, якого захочете. Але жодна юридична фірма не виграла стільки судових рішень, великих судових рішень, скільки ми... І я міг би додати справедливі судові рішення Ямасакі знала, що у них проблеми, але вони подумали, що дешевше сплатити кілька дрібних позовів про недбалість, ніж змінювати дизайн І вони будуть продовжувати діяти таким чином, якщо люди не будуть робити це занадто дорогим для них, щоб чинити інакше. Ми не думаємо, що їм це зійде з рук. І ми не думаємо, що ви повинні дозволити їм це зійти з рук. .
  
  
  "Хто ти?" - Запитала мати. "Палмер, Ріццуто чи Шварц?"
  
  
  "Ні те, ні інше, мем. Я Бенсон, як я представився. Я виявив, що багато скорботних спочатку навіть не чують цього імені ".
  
  
  "Скажіть мені, містере Бенсон, у скількох будинках скорботи ви побували?"
  
  
  "Було б набагато менше, мем, якби компанії знали, що їм доводиться платити більше, коли вони не вживають розумних запобіжних заходів".
  
  
  "Скільки, містере Бенсон?"
  
  
  "Боюсь, я збився з рахунку".
  
  
  "Ви дійсно вірите в ту нісенітницю, яку ви мені щойно наговорили?" - Запитала мати Франсін. Було надто важко слухати цю нісенітницю, коли в неї так раптово відібрали маленьку дочку. Усі її ілюзії про прекрасний світ закінчилися на могилі Франсін.
  
  
  “Ми розібралися з цією компанією. Ми можемо виконати роботу якнайкраще. Ми не візьмемо з вас ані пенні, але зробимо це лише у разі непередбачених обставин”.
  
  
  "І скільки за те, щоб взятися за справу на випадок непередбачених обставин?"
  
  
  "П'ятдесят відсотків".
  
  
  "Хіба тридцять – це не нормально?"
  
  
  "Ми отримуємо за вас на п'ятдесят відсотків більше, ніж ви отримали б на сімдесят відсотків з кимось іншим. Палмере, у Ріццуто досвід винесення судових рішень майже на двадцять відсотків вищий за середній показник по країні".
  
  
  "Ви чортів стерв'ятник, юначе. Але я думаю, скорботним зараз потрібні стерв'ятники. Добре. Я згоден. Примусіть їх заплатити за Франсін".
  
  
  "Ви не пошкодуєте про це", - сказав молодий містер Бенсон.
  
  
  Це не була велика угода для такої великої фірми, як Palmer, Ріццуто, але вона була зареєстрована секретарем, до обов'язків яких входило вводити все нові облікові записи в свій комп'ютер. Як не дивно, це також вимагало від неї вказати час і дату, коли до постраждалої сім'ї було направлено адвоката, коли було дано завдання і хто його виконав.
  
  
  Вона ніколи не знала, навіщо від неї це вимагалося, а в такій великій фірмі, як "Палмер, Ріццуто", ніхто не помічав скромну секретарку, яка виконує ще одну комп'ютерну функцію, тим більше більшість співробітників все одно не розуміли, як працює комп'ютерна система , а ті, хто розумів, припускали, що про це попросив або містер Палмер, або містер Ріццуто, або містер Шварц.
  
  
  І таким чином смерть Франсін, а також дата і час подальшого залучення адвоката її матір'ю були введені в комп'ютер. І, звісно, ніхто не знав, що хтось витягує цю інформацію. Ніхто не знав, що це потрапило до центрального файлу і стало статистикою. І ця статистика змусила б молодого юриста пишатися своєю здатністю продавати послуги фірми.
  
  
  Статистика також показала, що "Палмер, Ріццуто" була настільки ефективною, що призвела до банкрутства кількох фірм. То справді був симптом національної проблеми. Америка стала настільки тяжбою, що деяким галузям промисловості загрожував неминучий крах. У лікарнях помирали фахівці, тому що лікарям було надто дорого оплачувати витрати на страхування від халатності, що стрімко зростають. Акушерство, виношування дітей цілком може зникнути як практика в Америці. Але це ще не була криза, і людина, яка переглядала статистику, відчувала, що не впевнена, як із цим впоратися.
  
  
  У будь-якому разі, у Гарольда В. Сміта, глави надсекретного CURE, були важливіші проблеми. Його рука-вбивця збожеволіла.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і його не хвилювало, що хтось вважав його божевільним. Він щойно зрозумів, що світ збожеволів. Можливо, він був єдиною нормальною людиною у всесвіті. Він не дбав про те, щоб бути єдиним. Він дбав про те, щоб залишатися в здоровому глузді.
  
  
  Римо переконався, що духовка розпалена, перш ніж пройшовся по дому, шукаючи того, кого можна поставити в неї. Це був простий двоповерховий каркасний будинок у Чиллікоуті, штат Огайо, але в ньому було кілька додаткових визначних пам'яток. Наприклад, люки. Потайні кімнати вирізані в несучих балках. Подвійні стіни, за якими можна було сховатися.
  
  
  Торговці наркотиками користувалися ним деякий час, поки його не зайняв дрібний злочинець на ім'я Волтер Ганновер, який зовсім недавно виступав посередником між викраденим хлопчиком та його батьками. Якось правоохоронні органи напортачили з викупом, і батьки втратили 300 000 доларів, а хлопчик зник. Римо бачив по телевізору батьків, що плачуть, які казали, що заклали все, щоб повернути свого сина, і тепер не залишилося нічого, що могло б заманити викрадачів. Жоден закон не міг торкнутися Волтера Ганновера, хоча тепер він хизувався новим червоним автомобілем з відкидним верхом, але при цьому не мав видимих засобів для існування.
  
  
  Новий автомобіль Уолтера з відкидним верхом, гордий і блискучий, стояв на під'їзній доріжці, коли Римо під'їхав до будинку Уолтера, незважаючи на всі попередження зверху про те, наскільки все це божевільно, що йому немає жодної справи до цієї справи.
  
  
  Уолтер Ганновер сидів на ганку і курив дивну сигарету, яка, здавалося, робила його виключно м'яким.
  
  
  Римо поклав праву руку на крило.
  
  
  "Гей, чувак, пальці залишають відбитки. Це свіже полірування", - сказав Уолтер Ганновер.
  
  
  Римо посміхнувся. Він зімкнув пальці дуже плавно, відчуваючи метал під подушечками, знаючи, що на кожному виступі пальця можуть залишитися крихітні частинки лаку, чуючи тихий скрип, коли тіло стискає спочатку лак, потім фарбу, потім метал під фарбою, поки не пролунав такий гучний тріск, що здалося, ніби барабанні перетинки шкребуть сталевою ватою, і Волтер Ганновер затиснув вуха руками, а потім здивовано похитав своєю кучерявою світлою головою. Праве крило його блискучої нової машини виглядало так, ніби хтось схопив його жменею та розчавив, як дитячий пластилін.
  
  
  Поруч із маніакальною посмішкою стояв темноволосий чоловік років тридцяти з невеликим. У ньому не було нічого виняткового. Він був худим, з товстими зап'ястями, темними очима, високими вилицями, одягненим у темну футболку та світлі штани, і дуже недбало правою рукою розчавив праве переднє крило нового автомобіля Уолтера Ганновера з відкидним верхом.
  
  
  "Привіт", - сказав Римо.
  
  
  "Навіщо ти це робиш?"
  
  
  "Тому, коли я скажу тобі, що збираюся засунути тебе у твою духовку, ти мені повіриш".
  
  
  "Чекайте тут", - сказав Уолтер і зник у будинку. То справді був дерев'яний будинок і тому видавав неспотворені вібрації. Металевий спотворений звук. Клітини у дереві очистили його. Ці дуже легкі звукові хвилі, які, як людям здавалося, вони насправді не чули, створювали в них ілюзію того, що вони знають, що хтось знаходиться в їхньому домі за допомогою екстрасенсорного сприйняття.
  
  
  Але в цьому не було нічого екстрасенсорного. Люди просто не усвідомлювали цих почуттів, чи, скоріше, ніколи не вчилися бути такими.
  
  
  Римо роками тренувався так, що тепер він знав, що ходить серед людей, які ніколи не були знайомі зі своїми тілами, мертвими тілами, невикористовуваними тілами, неправильно використовуваними тілами, забитими жиром тварин, абстрактними занепокоєнням, переповненими страхом, які насилу просуваються вперед, використовуючи менш ніж вісім відсотків всього, що їм доступно.
  
  
  Римо знав дім і землю, на якій стояв, і знав, що Уолтер Ганновер не втік через заднє вікно, а ховався десь у хаті.
  
  
  - Іду, Волтере, - привітно озвався Римо, піднявся сходами на ганок і почав чекати, прислухаючись до того, як дерево в хаті лунає луною від його приходу. Потім він пішов на кухню і ввімкнув духовку.
  
  
  "Уолтер, я вмикаю духовку", - заспівав Римо.
  
  
  Римо глянув на циферблати та кнопки. Це була нова форма духовки, проста для домогосподарки, яка ненавидить гаджети. Римо натиснув кнопку, щоб увімкнути духовку, і загорілося підсвічування гриля. Він натиснув на те, що, як він думав, було кнопкою підсвічування гриля, і таймер спрацював. Він натиснув на всі кнопки, і духовка оголосила, що сама очищається.
  
  
  Римо відчув сильний жар, що виходить із духовки, і цього було достатньо. Зрештою, він не збирався пекти пиріг.
  
  
  "Уолтер, я йду. Готовий чи ні. Ось я і йду", - заспівав Римо. Він зупинився на мить, і його почуття привели його на другий поверх. Він швидко піднявся сходами і опинився в коридорі з чотирма зачиненими дверима. Він відчинив кожну двері. Кімнати були обставлені до старіння. Скляні столи зі стільцями з дротяними спинками та керамічні лампи, які більше були схожі на тверді частинки з відстійника, ніж на глину ручного формування.
  
  
  Уолтер не ховався в жодній кімнаті. Але він був дуже близький.
  
  
  "Я знаю, що ти тут, Волтере. Виходь. Духовка для тебе готова".
  
  
  Римо відчув шарудіння за стіною із зображенням Статуї Свободи. Хтось вставив у рамку те, що, мабуть, було найгіршим постером фільму, коли-небудь зробленим. На Статуї Свободи висів чоловік, і він виглядав таким самим нерухомим, як учасник художньої виставки у початковій школі. Тіло не поєднувалося з головою, а голова не поєднувалася з руками, і внизу плаката згадувалося більше людей, ніж будь-якому іншому плакаті, який він коли-небудь бачив. Насправді цей фільм мав більше продюсерів, ніж Друга світова війна або падіння Римської імперії.
  
  
  Уолтер Ганновер ховався десь у стіні під картиною. Очевидно, за картиною ховалася якась кнопка чи важіль. Римо притис обидві долоні до картини, вирівняв подих, а потім просто проштовхнув картину назад крізь стіну, коли осколки штукатурки та дерев'яні планки розлетілися в пилюку.
  
  
  Уолтер Ганновер зіщулився в маленькому колись прихованому заглибленні за стіною. Римо підняв його за шию.
  
  
  "Попався", - люб'язно сказав Римо.
  
  
  "Гей, чувак, хто ти такий? Хто ти такий?"
  
  
  "Я - голос справедливості. Хороший хлопець, який робить добру справу. Ваш доброзичливий послужливий сусід".
  
  
  "Ти божевільний, так? Я чув, що божевільні чоловіки іноді мають неймовірну силу".
  
  
  "Я єдина нормальна людина у всесвіті".
  
  
  "Тепер я знаю, що ти божевільний. Чого ти хочеш?"
  
  
  "Зник хлопчик. Його родина заплатила триста тисяч доларів".
  
  
  "Вони купують тебе?"
  
  
  "Так, вони це зробили".
  
  
  "Скільки вони заплатили?"
  
  
  "Я думаю, що це їхні податки. Вони платили податки і жили хорошим життям, і я думаю, що вони заслуговують на краще, ніж отримали".
  
  
  "Ви з уряду?"
  
  
  "У певному сенсі, так".
  
  
  "Тоді ти не можеш до мене торкатися. У мене є свої права".
  
  
  "Ах, мій добрий", - сказав Римо, піднімаючи Уолтера Ганновера, як багаж, і несучи його так, що його ноги волочилися вниз сходами, як неправильно упаковані сорочки. "У тебе проблема. Я лише ніби як працюю на уряд".
  
  
  "Ти божевільний".
  
  
  - Волтере,- сказав Римо, коли вони підійшли до духовки, яка все ще чистилася,- ти знаєш, де хлопчик. Я впевнений в цьому. Я хочу знати.
  
  
  "Гей, чувак, я не зобов'язаний давати свідчення. Жоден закон у світі не змусить мене давати свідчення. І, крім того, ця духовка замкнена, бо вона сама себе чистить".
  
  
  Римо пробив отвір у дверцятах духовки, досить великий, щоб у нього проліз Уолтер. У цей момент Уолтер Ганновер уперше у житті усвідомив свій громадянський обов'язок. Йому подобався Римо, і він хотів допомогти.
  
  
  "Проблема в тому, що вони забрали хлопця до Корсазо. Вони продали його до якогось борделя".
  
  
  "Ви допомогли?"
  
  
  "Ні. Ні за що. Я присягаюся. Священній могилою моєї матері. Немає ніякого способу повернути дитину. Це чужа країна".
  
  
  "Ми подивимося, що ми можемо зробити, чи не так?"
  
  
  "Я ненавиджу зарубіжні країни".
  
  
  "Вам подобається смажена дупа по-ганноверськи?" - Запитав Римо. Уолтер не сподобалася. Уолтер погодився злітати з Римо до Корсазо, де Римо залишив Уолтера у готельному номері. Уолтер не тікав. Уолтер втік би, але худий чоловік з товстими зап'ястями на ім'я Римо якимось дивним чином натиснув йому на потилицю, через що ноги Уолтера стали в'ялими й марними, як переварені спагетті.
  
  
  "Просто хочу потримати тебе тут, доки не знайду хлопчика".
  
  
  "Це Корсазо, чувак. Вони збираються перерізати тобі горло. І тоді я застрягну тут".
  
  
  "Це найменша з ваших турбот".
  
  
  "Так, що може бути гірше занепокоєння, чувак?"
  
  
  "За те, що вони не перерізали мені горло", – сказав Римо. Знайти бордель у Корсасо було однаково що знайти гамбургер у McDonald's. Маленьке мексиканський містечко служило магнітом для американської вади. Тут не було нічого, чого американці не могли б купити від дітей до кокаїну. Корсазо надав усе, чого міг побажати збочений розум. Отже, оскільки це дало деяким американцям те, що вони хотіли, американці думали про місцевих жителів як про менш моральні.
  
  
  Ніхто нікого не любив і кожен отримував те, що хотів.
  
  
  Римо зайшов у перший-ліпший бордель. Він був схожий на господарський магазин, але замість каструль та механізмів у вітрині стояла молода жінка, яка виглядала готовою.
  
  
  "Я прийшов за дванадцятирічним хлопчиком. Його звуть Дейві Сімпсон. У нього темне волосся, і його нещодавно відвезли з Америки. У нього, напевно, синці від того, що його змушують працювати у такому місці, як це".
  
  
  "Ми можемо підшукати вам милого дванадцятирічного хлопчика".
  
  
  "Я прийшов забрати цього хлопця додому".
  
  
  "Ми можемо продати вам хлопчика. Славний хлопчик з такою ніжною шкірою, що качка померла б від заздрості". Це від власниці, великої жінки, від якої так сильно пахло ромом і парфумами, що можна було перекрити сміттєзвалище. Римо майже бачив частинки запаху, що походить від її надто пишних грудей. Вона мала темні вуса. "У вас є охоронець?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ви збираєтеся створювати проблеми?"
  
  
  "Безумовно", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді ви можете битися зі мною", - сказала жінка, дістаючи стилет з вістрям, схожим на ніж для колки льоду. Вона притиснула його до яремної вені Римо.
  
  
  "Це ваша англійська шпилька?" спитав Римо.
  
  
  "Ви хочете щось, що я можу вам дати, залиштеся. Якщо ні, сеньйоре, боюся, вам доведеться піти".
  
  
  Римо провів двома пальцями вгору під ліктьовою артерією її руки з ножем, перекриваючи кровотік, коли ніж відлетів кудись до стелі. Він схопив її за шию, як собачий нашийник, і притис її обличчя до скла вітрини магазину. Молода жінка, котра сиділа там під час реклами, з криком втекла. Мадам сказали, що або скло, або її обличчя може відвалитися будь-якої миті, якщо вона не повідомить його місцезнаходження нового хлопчика, викраденого в Америці і проданого тут.
  
  
  Охоронець з'явився із однієї із задніх кімнат. Він виглядав коротуном для своїх шести футів чотирьох дюймів, тому що був таким же широким в обхваті, як і високим. Густе темне волосся покривало все, від кісточок пальців до носа. Він простяг руку, щоб розчавити худорлявого американця, і з гуркотом, що струсонув будинок, відлетів назад углиб борделя. Його очі закотилися, коли сечовий міхур виплеснувся на його блискучі зелені штани, тепер дещо блискучіші і темніші від вологи.
  
  
  "Добре, янкі. Я роблю, що можу", - сказала мадам.
  
  
  "Ні. Ви кажете всім тут, що є божевільний американець, який прийшов за американським хлопчиком, якого продали в рабство. Скажіть їм, що цей американець збирається рознести місто на шматки, почавши з власників борделів, а потім і начальника поліції. Скажіть їм, що всі їхні наркоторговці знайдуть свою автоматичну зброю у себе в кишечнику.Якщо я не отримаю хлопчика Сімпсонів до заходу сонця, це місто перестане існувати”.
  
  
  Так казав Римо. І звичайно, коли мадам швидко поспішила до бос маленького міста, вони відмовилися повірити такій загрозі. Бо це означало б прийняти залякування. І якщо й було щось, чого власники борделів, наркокартелів та інших форм соціальних злоякісних новоутворень не могли зазнати, то це загрозу своєму авторитету. Вони краще, ніж будь-хто інший, знали, що як тільки люди втратить повагу до їхньої влади, вони будуть скинуті їхніми власними військами. Тому вони надіслали сильну команду з кількох торговців кокаїном, озброєних новітньою американською зброєю, навіть гранатометами.
  
  
  Навколо борделя, де вони оточили американця, було багато стрілянини та вибухів. Багато керівників міста оплакували руйнування в громадському місці. Вони навіть обговорювали питання щодо виплати компенсацій тим, хто втратив майно.
  
  
  Коли стрілянина вщухла і наймані вбивці з-поміж наркоторговців не повернулися, керівники маленького міста відправили повідомлення на посаду мексиканської армії про те, що американець завдає великої шкоди мексиканській власності.
  
  
  Хоча мексиканська армія, звичайно, не була так добре оснащена, як наймані вбивці наркоторговців, вона вважала себе дещо кращою через доблесть. Але навіть доблесть була безсилою проти цього дивовижного американця, тому вони зв'язалися з американським консулом, який вибачився за дії свого співвітчизника і взяв на себе сміливість напоумити американця.
  
  
  Консул теж не повернувся, і коли криваво-червоне сонце сіло на заході, міська влада нарешті вирішила видати хлопчика. Як виявилося, він все ще тренувався, долучаючись до свого нового життя.
  
  
  Римо побачив рубці у нього на спині.
  
  
  "Хто це з ним зробив?" — спитав він, відчуваючи лють, яка майже позбавила його рівноваги, майже забрала сили, до яких він тепер мав доступ завдяки своєму власному, зовсім іншому навчанню.
  
  
  Вперед вийшла зігнута віком стара. "Кому належить цей будинок?" - Запитав Римо.
  
  
  З задньої кімнати несміливо вийшов добре одягнений чоловік у білому костюмі, італійських мокасинах і з одним солідним золотим ланцюжком на шиї.
  
  
  Римо поховав їх обох під уламками їхнього борделю, коли хлопчик Сімпсонів стояв зовні і плакав. "Все гаразд", - сказав Римо. "Твої співвітчизники тут, синку. Ти вирушаєш додому".
  
  
  Римо повільно йшов головною вулицею з хлопчиком, кидаючи виклик будь-кому, хто спробує забрати його назад. Ніхто не рушив з місця. Хлопчик боявся залишатися один, тому Римо привів його в готельний номер, де Уолтер Ганновер сидів зі своїми ніжками-спагетті.
  
  
  "Це він. Це один із них", - сказав хлопчик Сімпсонів.
  
  
  "Ми просто дозволимо йому залишатися тут у такому вигляді", - сказав Римо.
  
  
  "Хіба мені не стане краще?" - спитав Ганновер.
  
  
  "Ні, насправді, - сказав Римо, - тобі стане гірше. Твої ноги атрофуються, і це поповзе вгору хребтом".
  
  
  Римо відчув, як Дейві Сімпсон смикнув його за руку.
  
  
  "Містере, я не хочу нікому завдавати біль. Я просто хочу піти додому. Не робіть з ним нічого такого".
  
  
  "Добре", - сказав Римо і попросив хлопчика Сімпсона постояти зовні, поки він лагодить Уолтера Ганновера. Коли двері зачинилися, Римо розламав Ганновера надвоє об коліно, як тріску, і відправив його ховати до міста Корсазо.
  
  
  "Його ноги будуть нітрохи не гірші, ніж все інше", - сказав Римо хлопчику Сімпсону дорогою в аеропорт.
  
  
  Римо прийняв пологи наступного дня перед світанком. Його батьки не могли повірити у свій успіх. Мати на мить остовпіла, а потім у пориві сліз схопила свого сина, обіймаючи його, ніби вона могла переконатися у твердості своєї хватки, що його ніколи більше не вкрадуть. Батько глянув на Римо.
  
  
  "Як ми можемо подякувати вам?" спитав він.
  
  
  "Я повинен подякувати вам".
  
  
  "За що?"
  
  
  "За те, що дали мені шанс знову відчути себе людиною", – сказав Римо.
  
  
  У штаб-квартирі CURE, прихованої під прикриттям санаторію Фолкрофт у Раї, штат Нью-Йорк, усі наслідки божевілля Римо вихлюпувалися з комп'ютерного терміналу. Він не тільки ризикував викриттям (було кілька достовірних свідоцтв про його особистість), а й поодинці погрожував американо-мексиканським відносинам і привернув до себе достатньо уваги, щоб іноземні уряди запитали, чи є в Америки секретна зброя.
  
  
  Вони недовго роздумуватимуть, бо тепер іноземні спецслужби шукатимуть цю зброю. Римо зробив те, чого він ніколи не мав робити. Він підвів Кюре в небезпечній близькості до викриття, і понад десять років тому Кюре доклала титанічних зусиль, щоб організувати фальшиву кару для нього тільки для того, щоб людина, якої більше не існувало, була єдиним кілером організації, яка не могла існувати.
  
  
  Тому що, якби стало відомо, що Америка створила організацію для власного виживання, що працює поза межами Конституції, здавалося б, що великий експеримент у сфері демократії провалився. Цього не можна було допустити.
  
  
  І тепер, нізащо, що мало якесь відношення до національної безпеки, Римо поставив під загрозу їх усіх. І Гарольд В. Сміт був лютий.
  
  
  Його комп'ютери перехопили жахливу історію, коли Державний департамент намагався втихомирити галас. Римо (це мав бути Римо, ніхто інший у світі не зміг би зробити те, що було зроблено, крім його вчителя Чіуна, який був вихідцем зі Сходу і тому не підходив під опис) вирушив у країну, дружню до Америки, і взяв на себе сміливість тероризувати її, доки його вимоги не були виконані. Він нав'язав свою мораль дружній країні. Він вбивав, калечив і завдав збитків у зазначеній країні, а потім кинув виклик будь-кому в місті переслідувати його, коли він повільно йшов головною вулицею. Він сів у літак з людиною, яка ще не довела, що він американський громадянин, подивився мексиканським солдатам у вічі і запропонував їм стріляти. Потім він відлетів назад до Америки.
  
  
  Вибачення від усіх співробітників Держдепартаменту наразі потекли на адресу мексиканського уряду. Коли Сміт нарешті отримав звістку від Римо, він мав лише одне питання.
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Мені так закортіло".
  
  
  "І це все?"
  
  
  "От і все", - сказав Римо у слухавку після того, як набрав спеціальний номер, який автоматично скремблював звукові хвилі, щоб лінія не могла прослуховуватись.
  
  
  "Ви, звичайно, знаєте, чому наразили на небезпеку".
  
  
  "Ні біса, Смітті", - сказав Римо. "Ні біса не стоїть, і особливо організація".
  
  
  "Рімо, можливо, ми більше не зможемо вас використати", - сказав Сміт.
  
  
  "Чудово", - сказав Римо.
  
  
  "Ви все ще любите свою країну?"
  
  
  "Саме тому я зробив те, що зробив".
  
  
  "Римо, ми повинні поговорити про це. Ми повинні поговорити особисто. Я думаю, ти повинен зрозуміти, як сильно твоя країна потребує тебе зараз".
  
  
  І тоді Сміт почув те, чого, як він думав, він ніколи не почує від Римо, людини, яку він іноді вважав останнім справжнім патріотом:
  
  
  "Я потрібен собі, Смітті", - сказав Римо і повісив трубку, залишивши Америку без руки-вбивці, її останньої надії на виживання, як одного разу назвав Кюре один президент. Інший виконавчий директор назвав це національним козирем у рукаві. Тепер це було не більш смертоносним, ніж мікрочіпи в комп'ютерах у штаб-квартирі у Фолкрофті.
  
  
  Римо почував себе не дуже добре, кинувши слухавку Сміту. Він поважав цю людину. Він довіряв цій людині. Але надто багато сталося, і, здавалося, в Америці нічого не покращувалося, тоді як багато, здавалося, ставало гіршим. Він просто хотів зробити правильно. Лише один раз. Не те, що було таємницею. Не те, що було безпечним. Не те, що входило до якогось грандіозного плану для Сполучених Штатів Америки, а для американської родини.
  
  
  І йому знову стало добре.
  
  
  Гарольд В. Сміт дізнався з телефонного дзвінка, що Римо знаходиться десь в Огайо. Він припинив розслідування щодо Палмера, Ріццуто, поки їхав до Коннектикут, куди, як він знав, Римо зрештою мав повернутися. Але якби він знав, що планує юридична фірма, він залишився б за своїми комп'ютерами.
  
  
  Чіун, Майстер синанджу, слава Будинку Сінанджу, вчитель Римо, перший асасін синанджу, що ступив на береги нової країни під назвою Сполучені Штати і тому вписаний в історію Будинку Сінанджу як першовідкривач Сполучених Штатів, приготувався прийняти Гарольда В. Сміта, главу КЮ.
  
  
  Як першовідкривач цієї країни Чіун був зобов'язаний майбутнім майстрам синанджу описати характер тутешніх людей і те, як з ними поводитися.
  
  
  Тому Чіуну було дещо цікаво почути, як Сміт описує Римо як страждає від деякого психічного дисбалансу, "емоційного хаосу без причини".
  
  
  Це були точні слова, зрозуміло, корейською, які Чіун використовував для опису американського персонажа, зокрема Сміта.
  
  
  Це було єдиним поясненням того, чому Сміт забезпечив доставку золотої данини до Сінанджі, а потім не дозволив Чіуну чи Римо усунути нинішнього імператора, званого президентом, щоб посадити на трон себе чи родича. Натомість він змусив Римо і Чіуна роз'їжджати по всьому світу, здійснюючи найдивніші подвиги, а потім, навіть коли вони досягли неймовірного успіху, наполягав на тому, щоб вони залишалися в секреті. Дії, які б прославили будь-кого. Чіун з гордістю перерахував в історії синанджу подвиги, які, по ходу справи, переживуть цю шалену молоду націю.
  
  
  Сполученим Штатам було лише двісті років. Риму було тисячу років, коли він упав. Але Сінанджу, сонячне джерело всіх бойових мистецтв, пережило їх усіх, кожну династію, якою він коли-небудь служив. Кожна імперія та кожне королівство. Йому було сорок п'ять сотень років, і хоча про це не було написано в історіях синанджу, Чіун був упевнений, що інші Майстри Сінанджу слухали інших імператорів так само шалено. Звичайно, існувала формула для вирішення подібних ситуацій, і Чіуну навіть не довелося думати, щоб її використати.
  
  
  "Ваші слова подібні до самого сонця, що проливає світло на темряву душ", - сказав Чіун у своєму нічному оксамитовому кімоно, на якому золотими нитками були вишиті символи з головної поеми унг. Його довгі нігті витончено лежали на колінах. Пасма волосся струменіло по його щоках і торкалося сухої, як пергамент, шкіри.
  
  
  "Я не знаю, що робити з Римо".
  
  
  "Мудрий господар, - сказав Чіун, - приходить до відданого слуги".
  
  
  Чому Сміт ніколи не наказував Чіуну з'явитися за місцем його проживання, Чіун не знав. Але якщо Сміт завжди вважав за краще відвідувати Чіуна і Римо в якомусь віддаленому місці, це було просто ще одним свідченням його незвичайності, ще одним шматочком у мозаїці божевілля, яке було невід'ємною частиною цієї країни і, на жаль, іноді все ще впливало на Римо.
  
  
  Сміт нерухомо сидів на стільці, його портфель лежав у нього на колінах. На ньому був його звичайний сірий костюм-трійка і дартмутська краватка, і вираз його обличчя був суворим, не через проблему, а тому, що це завжди було його виразом. Чіун приписав це його поганої техніки дихання, але Римо сказав, що це душа чоловіка просвічує через його обличчя. Незважаючи на подібні коментарі Римо, Чіун знав, що Римо поважає Сміта, і їх пов'язували якісь узи білих, які Чіун не зовсім розумів, - ірраціональна відданість тому, що вони називали своєю країною.
  
  
  "Я не знаю, що знайшло на Римо; але вчора він взяв на себе сміливість вирушити в село в дружній країні і тероризувати її. І чому? Для всього цього не було жодних стратегічних чи тактичних причин. Це не мало нічого спільного з тим, що нам було доручено зробити”.
  
  
  Чіун серйозно кивнув.
  
  
  "Так, Римо час від часу робив дивні вчинки, але я завжди їх розумів", - продовжив Сміт. "Він хороша людина з добрим серцем".
  
  
  "Він не говорить нічого, крім вихваляння свого Імператора Сміта. Його вуста лежать без діла, але вони оспівують твою славу".
  
  
  "Але днями все, що я чув, це те, що він збирався щось виправити. В Огайо була родина, яка втратила сина".
  
  
  "А", - сказав Чіун. Він згадав про це. Вони з Римо дивилися телевізор у будинку у Вестпорті, який Кюре купив для них після того, як Римо поскаржився на життя в такій кількості готелів.
  
  
  Чіун згадав, що згадувалася велика сума. Це був традиційний викуп, досить поширений на протязі всієї історії, але в руках божевільних американців це обернулося фіаско. Викрадачам не тільки заплатили гроші, але й не повернули дитину, чого ніколи б не зробив будь-який викрадач, що поважає себе, в гірші дні правління китайських польових командирів.
  
  
  Якщо хтось узяв викуп і не повернув жертву, як вимагатиме викуп знову? Однак у цій країні, згідно з американською традицією, втрутилася поліція, і, як і слід було очікувати, батьки втратили свої гроші та свою дитину.
  
  
  Можливо, це була надто велика надія для похилого віку Чіуна, але він ставив питання, чи не шукає Римо нарешті золота. У цій країні, імовірно населеною людьми, які не робили нічого, крім спраги багатства, Чіун знайшов більше людей, які відмовлялися щось робити за гроші, ніж у будь-якій іншій країні землі за всю історію. Ті, хто пишався своєю релігійною мотивацією, були найгіршими злочинцями.
  
  
  Для професійних убивць ця слабкість могла бути згубною, і хоча Римо навчився тому, чого не навчився жоден інший білий за всю історію і лише деякі з синанджу, він не міг повністю відучитися від своєї ранньої звички не дбати про належну найманому вбивці данини. Коли Чіун зажадав, щоб данина Римо була включена в золото, відправлене в Сінанджу, Римо шалено відповів:
  
  
  "Добре. Якщо ти цього хочеш. Ти все одно ніколи не витрачаєш ці чортові гроші. У будинку Сінанджу є щойно відкарбовані монети перського Кіра Великого".
  
  
  "Це не має значення", - сказав Чіун. Це питання про те, що правильно, а що неправильно.
  
  
  "Добре. Візьміть золото", - сказав Римо.
  
  
  І чи варто тому дивуватися, що коли скарби Сінанджу були вкрадені, Римо був десь далеко, імовірно рятуючи світ? Що світ колись зробив для Римо, Чіун не знав. Це принесло навіть менше користі, ніж ця країна, яку він любив.
  
  
  Тепер Чіун слухав зі слабкою надією, що нарешті Римо навчився поважати належну шану. Його серце забилося швидше, коли він почув, що Римо вирушив на місце, де був викрадений хлопчик, і знайшов когось, хто, мабуть, брав участь у викраденні.
  
  
  Потім він спустився до тих, хто взяв викуп і не повернув дитину і обрушив на них гнів. Поки все йде добре, подумав Чіун. А потім, ідеально завершивши місію, він повернув дитину батькам, і це незважаючи на лепет Сміта про якусь форму національної безпеки та політику дружнього сусідства. Ще краще.
  
  
  "Благаю, скажіть, про милостивого імператора, скільки Ремо взяв данини з цих людей, які зазнали насильства у вашому королівстві?"
  
  
  "Гроші?" - спитав Сміт.
  
  
  "Так, це те, що використовується в Америці. Скільки грошей було їхньою даниною, даниною, я міг би додати, яка б позначилася і на вашій славі, оскільки я схильний вважати, що ваш район охоплює всю цю країну".
  
  
  "О, він не брав грошей", - сказав Сміт.
  
  
  "Він цього не зробив? Що він узяв?"
  
  
  "Він сказав, що це змусило його почуватися добре".
  
  
  Чіун, чиє дихання було налаштоване на центр усього всесвіту, тепер відчув, як кінчики його легень тремтять від жаху перед тим, чого він боявся, сталося.
  
  
  "Що, - спитав Чіун, - змусило його відчути себе добре?"
  
  
  "Роблю те, що він зробив. Повертаю хлопчика. Тепер я бачу, як емоційно..."
  
  
  Чіун не став слухати решту пропозиції. Зараз він міг бачити Римо, який виступив у повній відповідності до традицій синанджу, що використовував усі техніки сонячного джерела всіх бойових мистецтв, що зламав волю цілого міста, з тріумфом повернув викрадену додому, а потім не робив абсолютно нічого, крім приємних відчуттів з цього приводу.
  
  
  "Чому він це зробив? Чому він зробив такий божевільний вчинок?" - спитав Чіун, його голос підвищився від болісного розчарування.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Сміт. "Я сподівався, що ви знаєте".
  
  
  "Звідки мені знати? Я не білий. Що могло змусити його так вчинити? Що, чорт забирай, могло змусити його зробити таку дурість?"
  
  
  Коли Римо нарешті повернувся додому, він виявив, що сталося дуже рідкісне. І Сміт, і Чіун, дві людини з культур, настільки далеких, наскільки це дозволяли час і простір у цьому світі, вперше у чомусь погодилися.
  
  
  Римо поводився шалено.
  
  
  Римо висунув язик і пожартував з них обома. Йому давно не було так добре.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Джо Пішелла і Джим Відзнан не очікували, що помруть того дня, коли вони принесли на роботу свої відра, наповнені пивом і бутербродами. На власний вибір вони вели просте життя. Обидва служили у В'єтнамі і обидва вирішили, що будівельна робота добре оплачується і її не можна приносити додому в ліжко, як на інших роботах. Коли ви залишили свою лопату чи теслярський калібр на роботі, ви не думали про це до наступного дня.
  
  
  Після того, як вони вийшли з тієї війни живими, у них не було бажання знову ризикувати своїм життям, тому вони наполягли на тому, щоб ніколи не працювати на висотних будівлях або тунелях. Життя, за їхніми словами, було надто цінне, щоб ризикувати. Їхні дружини погодилися з ними. Вони воліли б обійтися без деяких речей, аніж змушувати своїх чоловіків працювати із занепокоєнням.
  
  
  У день смерті Джо та Джима вони перебували на одному з найбезпечніших будівельних майданчиків у бізнесі. Вони зводили одноповерховий зал для глядачів, укладаючи цементний дах по посилених балках. Коли тонни сірого цементу висохнуть, дах буде таким же надійним, як бункер.
  
  
  Джім подумав, що вони кладуть надто багато і надто швидко. Джо сказав, що йому байдуже. Все, що він хотів, це сендвіч з цибулею та пиво на обід.
  
  
  “Якби я хотів турбуватися про те, скільки цементу ми вкладаємо, Джиме, я б вибрав форману. Ми робимо свою роботу. У нас перерва на обід. Ми ще трохи попрацюємо, приятель, а потім підемо додому вечеряти”.
  
  
  Джим озирнувся на головні шлюзи, що викидають сірий, схожий на лаву цемент у пухкі форми над зміцнюючими балками. Особливість цементу, особливо вологого цементу, в тому, що він був важким. І дах був широким, ширшим за будь-який, який він коли-небудь бачив через цемент. На його погляд, балки здавались недостатньо міцними.
  
  
  Цього літнього дня в Дар'єні, штат Коннектикут, сонце було спекотним, і вони з Джо працювали без сорочок. Це була найкраща пора року для будівництва. Роботи було багато, і не було жодного виснажливого заціпеніння холодних зимових днів.
  
  
  Ніхто не укладав цементу взимку, тому що в холодну погоду він не висихав належним чином. І саме висихання було таке важливе.
  
  
  "Ти щось чув, Джо?" - спитав Джім.
  
  
  "Я чув, "Янки" цього року не потраплять до плей-офф", - сказав Джо.
  
  
  "Ні. У тебе під ногами. Цемент. Балки внизу. Ти що, нічого не чуєш?"
  
  
  "Гей, я не слухаю це. Я не думаю про це. Я просто роблю це. Та гаразд. У чому проблема? Ми впадемо з двадцяти футів, якщо все це впаде. Велика справа. Тепер, що ти думаєш про американця минулої ночі?" "
  
  
  Джим окинув поглядом простір блискучого вологого цементу. Він не міг пригадати, щоб так багато було покладено за один день. Зазвичай вони робили секції і давали їм висохнути, а потім будували за ними, бо сухий цемент був не лише міцним, а й набагато легшим.
  
  
  "Заради Бога, не звертайте уваги на американців. Послухайте! Щось рухається!"
  
  
  Як і багато катастроф, спочатку це виглядало як невинний курйоз. Здавалося, що середина даху залу для глядачів перетворюється на вир. У центрі даху утворилася гігантська западина, а потім, ніби цемент справді висмоктувався з центру, залишок почав стікати туди, усмоктуючи, як вода у зливний отвір ванни.
  
  
  Джо та Джима забрало цією річкою. Їхні важкі черевики миттєво загрузли в товстому цементному шарі, і хоча обвалення мокрого цементного покриття на даху, здавалося, відбувалося в уповільненій зйомці, Джо і Джим рухалися ще повільніше. Бігати мокрим цементом було неможливо.
  
  
  Інші робітники намагалися кинути їм жердини. Хтось намагався викликати кран, щоб опустити балку, яку вони могли вхопитися. Все відбувалося так повільно, що Джо навіть почав сміятися з їхньої незручності.
  
  
  Але коли вони наблизилися до центру і балки під цементом почали тріскатися під навантаженням, що раптово змінилося, Джо зрозумів, про що кричав Джим останні п'ять секунд. Вони йшли на дно.
  
  
  У Дар'єні того дня Джим і Джо не дісталися свого обіду. Натомість вони померли жахливою смертю в клейкій сірій масі, їхні легені були заповнені, крики приглушені, а їхні тіла засмоктало в центр того, що мало бути дахом залу для глядачів. Їх вбило не падіння. Це було дихання чи його відсутність. Того дуже сухого дня, оточені нічим, крім землі, вони потонули.
  
  
  Навіть у своєму горі вдови були раді бачити молодого адвоката з лос-анджелеської юридичної фірми, що спеціалізується на таких судових розглядах, Палмера, Ріццуто, він точно знав, що будівельна компанія зробила неправильно. Їхні чоловіки були б сьогодні живі, якби компанія дотримувалась належної процедури. То справді був ідеальний випадок грубої недбалості. "В Америці будівлі не повинні руйнуватися. Це не Росія, де це відбувається постійно. Це Америка. Ваші чоловіки не повинні були вмирати".
  
  
  Інженери компанії були приголомшені. Вони не могли зрозуміти, як це сталося. Вони знали, що не мали відразу вкладати цемент на такий великий простір. І все-таки, так чи інакше, кожне зі щоденних замовлень на будівництво вимагало цього. Начебто якась таємнича рука, яка точно знала, як працює будівельний бізнес, приготувала рецепт катастрофи.
  
  
  Невелика компанія, і без того обтяжена боргами, мала збанкрутувати внаслідок судового процесу не тому, що вони не були застраховані. Вони були. Але такі премії були б настільки великі, що фірма не змогла б успішно брати участь у торгах за будь-яку майбутню роботу.
  
  
  У Лос-Анджелесі, в сяючих нових вежах Сенчурі Парк Сіті, трагедія Джо Пішелли та Джима Відмана була насамперед в офісах Палмера, Ріццуто Нейтан Палмер сам скликав збори партнерів.
  
  
  Палмер, Ріццуто починав з невеликого магазину Пало-Альто, ганяючись за машинами швидкої допомоги у справах. Вони все ще зберігали старий письмовий стіл зі свого першого офісу на згадку, укладений у скло, у своїх ультралюксових офісах розміром із футбольне поле, застелених килимами від стіни до стіни.
  
  
  Натан Палмер часто називав стіл "нашим нагадуванням про те, звідки ми прийшли". Палмер, випускник однієї з найпрестижніших східних юридичних шкіл, дуже добре зображував скромність. Арнольд Шварц, який тільки-но закінчив одну з маловідомих юридичних шкіл у Каліфорнії, ніколи не наважувався зображати скромність. Арнольд розповідав офіціанткам, що проходять повз, про сукупний дохід Палмера, Ріццуто Арнольд їздив в аптеку тільки на своєму "Роллс-ройсі", щоб хтось, кого він більше ніколи не побачить, не подумав, що він не може дозволити собі "роллс-ройс" .
  
  
  І Хенаро Ріццуто впав би в поетичне захоплення з приводу столу. Вони були настільки бідні, казав він, що цей уживаний стіл був майже конфіскований, і колекторська агенція фактично виносила стіл за двері, коли Ріццуто слухав, як суддя присуджує їхнє перше рішення на кілька мільйонів доларів.
  
  
  Троє партнерів так і не дійшли згоди ні в чому, крім потреби в грошах. Здавалося, що зароблені ними мільйони чомусь не позбавили їх грошових турбот, а навпаки, посилили їх.
  
  
  Натан Палмер, симпатичний блондин патриціанської зовнішності, мав тенденцію часто одружуватися, і його розлучення завжди коштували дорого. Хенаро Ріццуто називав азартні ігри "невинною розвагою" і міг фактично довести, що інші захоплення коштують дорожче. Будучи добрим адвокатом, він міг довести що завгодно, але він мав можливість втратити кілька сотень тисяч доларів за ніч, порівняно з чим шлюби Палмера і подальші виплати аліментів здаються дешевкою. Але найбільшою фінансовою катастрофою серед трьох партнерів був Арнольд Шварц.
  
  
  У ранньому віці Арнольд розробив інвестиційну стратегію такої складності, що викладач математики в коледжі запропонував зробити кар'єру в галузі фізики, а не юриспруденції.
  
  
  Ця математична організація коливань фондового ринку тримала Шварца в стані, близькому до банкрутства, що ледве спроможний утримувати його "Роллс-Ройс" і особняк у Беверлі-Хіллз, обидва сильно закладені кредитами. Через складність його інвестиційних стратегій він був одним із небагатьох людей, яким вдалося втратити гроші під час буму ринків початку вісімдесятих.
  
  
  З того часу, як Натан Палмер, Хенаро Ріццуто і Арнольд Шварц перестали користуватися тим простим, подряпаним дерев'яним столом у Пало-Альто, їхні особисті грошові проблеми зросли до гігантських розмірів. Отже, коли Палмер скликав збори партнерів, двоє прийшли негайно. І вони прийшли з лементами.
  
  
  Ріццуто перервали посеред триденної гри в покер, і він програв майже півмільйона доларів. Він був упевнений, що успіх відвернеться від нього, і негайно звинуватив Палмера в тому, що той відповідає за свою нездатність відшкодувати поточні збитки.
  
  
  Хенаро Ріццуто був гарний, із глибокою бронзовою каліфорнійською засмагою. Він носив сірі штани, що облягають, спортивну сорочку, розстебнуту до пупка, і досить золотий ланцюжок на шиї, щоб відкрити пересувний ювелірний магазин. Він мав одну дружину, якій він давав усе, що вона хотіла, крім себе. Вони провели медовий місяць у Лас-Вегасі і не брали шлюб, доки не повернулися до Каліфорнії. Секс не був першим у списку насолод Хенаро Ріццуто.
  
  
  "Що відбувається?" - Запитав Ріцзуто.
  
  
  "Катастрофа", - сказав Палмер. На ньому був світлий літній костюм із краваткою "Ліги плюща".
  
  
  "І що? Все це катастрофа. Це могло почекати. Я був унизу і просто повертався. Але ти і твоя катастрофа зупинили мене. Я в боргу перед тобою за це, Нейтане".
  
  
  "Ваші півмільйона доларів – копійки порівняно з цим", – сказав Палмер. Він тримав у руках звіт у справі про смерть через необережність у Дарієні, штат Коннектикут, який Палмер і Ріццуто отримали лише цього ранку: "Ми всі стоїмо перед катастрофою. Я не знаю, чому ми пропустили це раніше".
  
  
  "Що таке "ми"? Ти це пропустив. Я ніколи цього не пропускав", - сказав Ріцзуто, підходячи до скляного бару біля дзеркальної стіни та наливаючи біле вино у кришталевий келих Waterford. Шварц наполіг, щоб вони купували дорогий кришталь навіть для ванних кімнат, щоб випадково пластикову склянку не перенесли в офіс і хтось не подумав, що вони не можуть дозволити собі гарний матеріал.
  
  
  "Ви навіть не знаєте, що ви пропустили?"
  
  
  "Що я нібито пропустив?" - Запитав Ріцзуто.
  
  
  "Що ми найбільші дурні у всьому проклятом світі", - відповів Палмер.
  
  
  "Як?"
  
  
  "Почекайте Шварца", - сказав Палмер.
  
  
  Шварц затримався, бо не хотів виходити з дому без свого Rolex. Він прибув, як завжди, виглядаючи втіленням процвітання. Темний костюм на Севіл-Роу за три тисячі доларів ідеально сидів на його худорлявій постаті. Ступінні, але елегантні окуляри в роговій оправі надавали йому задумливого вигляду, а золотий Rolex просто випадково з'являвся з манжети кожні кілька секунд, коли він поправляв ту чи іншу річ на своєму тілі.
  
  
  "Не розповідайте мені про катастрофи. Я щойно розмовляв телефоном зі своїм брокером".
  
  
  "Це гірше, ніж фондовий ринок".
  
  
  "Немає нічого гіршого за ринок", - сказав Шварц.
  
  
  "Як, чорт забирай, ви програєте, коли всі інші заробляють гроші?" - Запитав Ріццуто. Він запропонував Шварцю випити. Шварц відмовився рухом руки, стрілки Rolex. Він поклав свої мокасини Bazitti за вісімсот доларів на довгий полірований стіл рожевого дерева і відкинувся назад. Палмер міг побачити дизайнерський відбиток на підошві взуття. Він був радий, що не існує такого поняття, як дорога дизайнерська спідня білизна; інакше йому загрожувала б небезпека бути обдуреною своєю партнеркою.
  
  
  Натан Палмер не подобалися його партнери. Насправді, якби він зустрів їх у ліфті, він би вийшов не на тому поверсі, просто щоб піти від них. Але це були люди, які змовилися з ним, щоб змусити Палмера, Ріццуто і в думках не було піти поодинці. Він міг зневажати їх особисто, але професійно поважав їхню юридичну хитрість.
  
  
  "У нас тут кінець Палмера, Ріццуто в Дарієні, штат Коннектикут, ми домоглися порушення справи про смерть через необережність проти будівельної фірми".
  
  
  "Це застраховано, чи не так? Ми не переслідували те, що не було застраховано", - сказав Шварц, який був експертом із заморожування активів, що під загрозою зникнення, що є звичайним явищем, коли компанії стикаються з великими судовими рішеннями проти них.
  
  
  "О, це застраховано", - сказав Палмер.
  
  
  "Тоді в чому проблема?"
  
  
  "Проблема в тому, що жертвами цього жахливого злочину по недбалості - вони обидва були затоплені бетоном - були два простих робітників, Джо якийсь там і Джим уотчамакалліт".
  
  
  "І що?" - Запитав Шварц.
  
  
  "Це обмеження на їхньому житті триста тисяч доларів", - сказав Шварц. "Це була конструкція даху залу для глядачів, чи не так?"
  
  
  "Так. Спрацювало блискуче", - сказав Палмер.
  
  
  "Хто ще був поранений? Є інженери? Сподіваюся, лікарю?" - Запитав Ріцзуто.
  
  
  "Тільки на двох робітників. Палмер, частка Ріццуто, джентльмени, має становити приблизно триста тисяч доларів".
  
  
  "Скільки це після витрат?" - Запитав Шварц.
  
  
  “Збиток у двісті тисяч доларів. І Дарієн – це ще не все, там були дитячі пляшечки. Ідеальний судовий процес проти компанії, яка неправильно виготовила пластик, щоб він розсипався у роті у немовлят”.
  
  
  "Це було природно для будь-якого присяжного", - сказав Ріццуто, який любив ризикувати, стикаючись із присяжними, і шкодував, що фірма не стала такою великою, що його більше ніколи не посилали вести справу. "Немовлята з ротами, що кровоточать. Матері в істериці. Багаті корпорації".
  
  
  "За винятком того, що життя дитини ніколи не коштує семизначної суми", - сказав Шварц. “І у них були лише незначні потворні шрами. Ми навіть не змогли врахувати фактор довічного збентеження у цій справі, що з пластичною хірургією тощо”.
  
  
  "Ще одна втрата", - сказав Палмер.
  
  
  "А як щодо літаків? Літаки - це завжди добре", - сказав Шварц. "Ми добре попрацювали з нашими літаками. Це наша основа. І не кажіть мені, що ми маємо справу з немовлятами чи робітниками в каютах першого класу. Зазвичай вони йдуть першими. У нас були промисловці у цих каютах. У нас були добрі судові розгляди" .
  
  
  "Проблема з літаком, - сказав Палмер, роздратований тим, що Шварц упускає очевидне, - полягає в тому, що ви отримуєте максимум один літак через будь-яку доведену недбалість. Коли ви маєте справу з літаками та авіакомпаніями, щоразу, коли виявляється недолік , його змінюють. Двигуни завжди перепроектуються. Так само як хвости та крила, і все, що може віддалено призвести до аварії”.
  
  
  Натан Палмер підвівся, тремтячи від обурення. "Жахливий факт полягає в тому, що якщо ви виявите недолік в одному типі літака, то це найбезпечніший тип для польотів, тому що вони завжди його чинять. Ми ніколи не отримували більше одного позову з приводу авіакатастрофи. Жодного".
  
  
  "Машини були добрими", - сказав Шварц.
  
  
  "Автомобілі - це інша справа. Але скільки виробників зараз розглядають можливість встановлення бензобака в задньому бампері?" - спитав Палмер.
  
  
  "Бензобак у бампері був найкращим. Вибухнув, як бомба. У нас були сотні бомб на американських трасах, і найкраща частина цього полягала в тому, що якийсь ідіот з автомобільної компанії з'ясував, що дешевше заплатити судовий вирок, ніж виймати бензобак із бампера. ", - сказав Ріццуто.
  
  
  "Ми непогано попрацювали з бензобаками у бамперах", - зітхнув Шварц.
  
  
  "Ми змусили їх змінити цю політику", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "П'ятнадцять років тому", - сказав Шварц. "Що ми мали з того часу? Беззбиткові літаки, збитки будівельної компанії та дитячі пляшечки, які в кращому разі були марними для компанії".
  
  
  "Якби ми могли найняти хірургів, цих хлопців з великими доходами, які роблять модні операції, тоді ми мали б щось", - сказав Шварц.
  
  
  "Що б ми отримали? Максимум трьох хірургів? І скільки б нам довелося за це заплатити? Проблема, джентльмени, у тому, що оплата цих нещасних випадків ламає нас".
  
  
  "Змушує вас захотіти повернутися до чесного закону", - сказав Шварц.
  
  
  "Нічого подібного", - сказав Ріцзуто. "Ти пам'ятаєш, чому нас навчали у юридичній школі? У юриспруденції є дві речі. Перемога та поразка".
  
  
  "Так, але як щодо етики, якій вони вчили?" - Запитав Шварц. Він мав проблему, якою він поділився з іншими. Вони ненавиділи програвати суперечки, навіть якщо перемога ні до чого їх не призводила. Можливо, саме тому всі вони зайнялися юриспруденцією, часто думав Шварц. Це було змагання. Були переможці і були програли, і коли хтось день у день розмірковував про те, як здобути перемогу, інші міркування мали тенденцію розчинятися.
  
  
  Як на етику. Всі троє відчували, що мають всю необхідну юридичну етику. Вони вивчили достатньо, щоб скласти іспит у каліфорнійській колегії адвокатів, і після цього не було необхідності слідувати своїм клятвам. Якщо у них виникнуть проблеми з комітетом з етики, вони завжди можуть подати на це до суду і, ймовірно, виграти.
  
  
  Крім того, через те, як вони діяли, ніхто ніколи не дізнався, що вони зробили. У цьому була геніальність їхнього методу або, як одного разу сказав Палмер, метод їхньої геніальності.
  
  
  "Наша проблема полягає в тому, що ми неправильно використовуємо наш геній", - сказав Палмер.
  
  
  "Він ніколи не завдавав нам неприємностей", - сказав Шварц.
  
  
  "Це тому, що він знає, як усе працює", – сказав Ріцзуто.
  
  
  "Я зібрав вас тут сьогодні, щоб сказати вам, що якщо ми продовжимо використовувати наш геній таким чином, як ми були, ми всі станемо банкрутами протягом року".
  
  
  "Хай допоможе нам Бог", - сказав Шварц.
  
  
  "Мій букмекер збирається вирізати мені печінку", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "У мене сім колишніх дружин, і я знову виходжу заміж", - сказав Палмер.
  
  
  "Правда? Вітаю. Яка вона?" - Запитав Ріцзуто. Йому подобався смак Палмера у виборі дружин. З половиною з них він кохав, плюс-мінус. Що означало, що він програв навіть у своїх ставках із собою. Азартні ігри на те, які з них виграють, а які ні, були найкращою частиною.
  
  
  "Як і решта сім, звичайно", - сказав Палмер.
  
  
  "Міло", - сказав Ріццуто, який вважав за правильне почекати до закінчення весілля, перш ніж питати, коли Палмер вирушить у чергову ділову поїздку.
  
  
  "Все це не тут і не там", - сказав Палмер. "Ніхто з нас не зможе підтримувати наші людські недоліки, якщо ми не змінимо наші шляхи".
  
  
  "Які недоліки?" - Запитав Ріцзуто. “У мене була справа вартістю у півмільйона доларів, і вона мала розвернутися. Вона мала розвернутися. Ти відкликав мене. Ти обійшовся мені у півмільйона крутих”.
  
  
  "Я навряд чи вважаю, що фондовий ринок, який реагує особливим чином, не відповідає моїм математичним формулам".
  
  
  "Так", - сказав Палмер, найреалістичніший із трьох. "І я, нарешті, знайшов своє справжнє кохання в номері вісім".
  
  
  "Добре. Ви виграли. Що ми збираємося робити?" - Запитав Ріцзуто.
  
  
  "У тебе має бути якийсь план", - сказав Шварц. "Ти ніколи не робиш нічого, результат чого не знаєш, якщо тільки це не шлюб. Звичайно, ви знаєте, чим це закінчиться, чи не так?"
  
  
  "Не будь таким гидким, Арнольде", - сказав Палмер. Він підійшов до вікна, зупинився, поки каліфорнійське сонце висвітлювало його чудові риси, повернувся до своїх партнерів, ніби звертаючись до присяжних, а потім показав двом іншим, які, по суті, вважали його скалкою в дупі, чому він був гідним партнером.
  
  
  "Я думаю про місто. Місто з лікарями, адвокатами, мером. Місто з будинками, з сім'ями. З матерями, які виховують дітей, батьками, які підтримують сім'ї. Я маю на увазі вдома, цілі сімейні осередки. ГАЛУЗИ. Їх життя обірвалися через якоїсь навмисної недбалості багатонаціональної корпорації, активи якої ми можемо конфіскувати”.
  
  
  "Мені це подобається", - сказав Шварц. "У місті теж є банкіри та промисловці".
  
  
  "У міста є надія. Місто - це світ саме по собі. Місто представляє всіх нас, усе найцивілізованіше в будь-якій культурі. Усі наші художники та чудові ідеї родом із наших міст", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Жорстоко знищено", - сказав Палмер.
  
  
  "Багатонаціональна компанія, активи якої ми можемо заморозити", - сказав Шварц.
  
  
  Вони всі кивнули у бік старого подряпаного дерев'яного столу у скляній вітрині.
  
  
  "Що ж", - сказав Палмер, дуже задоволений собою. "Схоже, нам не доведеться якийсь час з'ясовувати стосунки, чи не так?"
  
  
  "Місто обійдеться генію дорого", - сказав Шварц.
  
  
  "Для генія все дорого", - сказав Палмер. "Ось чому у нас так багато накладних витрат".
  
  
  "Але місто того варте", - сказав Ріцзуто, знаючи, що тепер він сам повернеться до активних дій. Коли все місто було поранено і відчувало біль, воно могло створити образ кінця світу, що, звичайно ж, означало кінець світу присяжних. Винагорода була б величезною.
  
  
  Таким чином, в елегантних офісах Century Park City у Лос-Анджелесі було вирішено зателефонувати до генія.
  
  
  Цінник становив п'ять мільйонів доларів. Коли Палмер і Ріццуто погодилися доставити його негайно, постало одне питання.
  
  
  "Ви маєте на увазі якесь конкретне місто?"
  
  
  "Ні. Будь-хто, кого ви вважаєте правильним".
  
  
  "Я не роблю того, що є неправильним", - сказав голос. Телефонний дзвінок з офісу партнерів було прийнято автоматичною програмою на комп'ютерах CURE. У той час як зазвичай звуки перекладаються в письмові слова, вивчаються та порівнюються з базою даних флеш-сигналів, щоб попередити Сміта про особливі небезпеки, що вимагають його уваги, цей телефонний дзвінок від Палмера, Ріццуто, не зареєстрований як отриманий в жодному зареєстрованому місці. Хтось обійшов загальну електронну схему телефонної компанії, чого, як наполягали комп'ютери CURE, не відбувалося, навіть коли це робилося. Комп'ютери також не зафіксували слово "Гупта" Повертаючись до Палмера, Ріццуто, були деякі ознаки проблеми, бо одна із секретарок слухняно повідомила про підготовку команди з ліквідації наслідків. Це було не лише внесено до комп'ютерів юридичної фірми, а й таємно передано до банку даних CURE, який не зміг одразу оцінити його важливість.
  
  
  У місті Гупта, Індія, світанок настав так, як він наставав цілу вічність над священними горами Каліл, сонце, що представляє одного з мільйона індуїстських богів, сяє криваво-червоним крізь ранковий серпанок.
  
  
  З перших днів штучних пожеж у Гупті завжди було туманно. Гній, що використовується як паливо, горів у хмарах їдкого диму, які ледве піднімалися попутним бризом, оскільки Гупта знаходилася на дні чашеподібної долини, оточеної горами. Той, хто контролював гори, контролював Гупту. Тут правили принці-воїни. Тут правили загарбники-моголи. Тут правили британці, а тепер тут правлять залишки всіх їхніх нащадків, які називають себе індійцями, мусульмани, індуїсти, сикхи та християни.
  
  
  Ніхто не помітив, як велика смерть обрушилася на них, бо вона йшла впевнено, як людина, яка знає, як працює Гупта. Спочатку вона прийшла до дружини урядовця. Вона прийшла з шипінням ревнощів.
  
  
  Наскільки важливішою вона була б, якби центральний уряд визнав її чоловіка справжнім індіанцем. Але, на жаль, у Гупті, як і раніше, правили колонізатори.
  
  
  Вона не знала, звідки долинав голос. Вона знала, що він є десь і що, якби це був якийсь зловмисник у її дворі, її чоловік наказав би його побити.
  
  
  "Тут немає колонізаторів. Індія вільна".
  
  
  "Тоді що тут робить цей міжнародний завод із виробництва карборунду?"
  
  
  “Людям це подобається. Це дає роботу. Це дає високі посади. Це дає роботу інженерам та чорноробам. Це робить нас промислово розвиненими”.
  
  
  "На жаль, це робить вашого чоловіка менш шанованим у Делі".
  
  
  "Ти брехун. Ти будеш побитий. Тобі відріжуть мову в тисячі місць".
  
  
  Голос, здавалося, виходив із стін. То був американський голос. "Інтернешнл Карборунд" був американським. Вони розігрували якийсь жарт? Вона відвернулася так швидко, що мало не заплуталася у своєму сарі персикового кольору. З нею розмовляв бог? Невже вона не принесла належних жертв? Її будинок став нечистим через якусь дії у невідповідний час її менструального циклу? Цей голос міг бути багатьом, але останнє, чим він міг бути, було те, що він сказав.
  
  
  "Я ваш друг, хороша жінка. Подивіться на всіх головних міністрів уряду. Чи є ще хтось, у кого у його власних володіннях так багато білих на високих посадах?"
  
  
  “О, голосе, ти поширюєш брехню. І якби у тебе було тіло, воно померло б від тисячі порізів. Якби у тебе були очі, вони були б проколоті. Мій чоловік – регіональний адміністратор. Навіть начальник поліції схиляється перед ним”.
  
  
  "Але, добра жінка, у вашого чоловіка немає важливої посади в Делі. Ваш чоловік не засідає в раді з міністрами. Ваш чоловік виконує накази і тримається на відстані, як недоторканний".
  
  
  "Я більше не слухатиму ні слова", - сказала жінка. Вона затиснула вуха руками та вийшла з кімнати. Але за кілька хвилин вона повернулася.
  
  
  "Не ображайте, голос, і я вислухаю вас. Що не так у International Carborundum? Не те щоб мій чоловік був винен".
  
  
  "Американці вас не поважають. Звичайно, індійці в компанії мають важливі посади, але не найважливіші".
  
  
  "Індієць є президентом асоціації Гупта", - відповіла вона. Вона навіть бачила його кабінет, такий великий. Така важлива, з такою кількістю дерев'яних шаф. Він височів над хімічним заводом площею п'ятнадцять акрів, як вежа принца-магната. Під час екскурсії заводом їй сказали, що він такий же сучасний, як і будь-який інший в Америці. Вона побачила безліч вражаючих кнопок та циферблатів у багатьох кімнатах.
  
  
  Президент місцевої установи, брахман, який закінчив британську інженерну школу, особисто привітав усіх дружин важливих міністрів.
  
  
  "Що це за чудові кнопки та циферблати?" - Запитала одна з дружин. "Яку магію вони роблять?"
  
  
  "Я знаю, що робить кожен із них", - різко відповів президент.
  
  
  "Що робить той, блискучий, зі світлом?" - Запитала жінка.
  
  
  "Це утримує цікавих жінок на місці", - сказав він і розсміявся власним жартом. Вона змирилася з докором. Але пізніше з'ясувалося, що ніколи не слід запитувати президента, як працюють якісь складні елементи управління та датчики. Він точно знав те, що мав знати: що завжди є американці, які про все подбають. Його не турбували дрібні завдання, він мав справу з найвищими концепціями. Він сидів за великим столом і командував людьми. Якби він колись захотів дізнатися, як працює якийсь диск чи кнопка, він би покликав американця і наказав йому пояснити.
  
  
  Але чому він має запитувати? Чи питав він недоторканних, як вони збирали гній для вогнищ, що горіли по всій долині Гупта? Це жінка згадала, коли невидимий голос заговорив з нею, і невидимий голос почав набувати сенсу.
  
  
  "Американці розумніші за британців. Британці сиділи на конях, ходили в чудовій уніформі і дозволяли іншим виконувати роботу. Але американці знають, що це не ті люди, які всім заправляють. Люди, які керують справами, знають, як вони працюють. І подивіться на американську фабрику в Гупті Подивіться на робочі місця індійців Вони сидять за столами, збирають гроші і вони щасливі Але вони не знають, як керувати фабрикою І в той момент, коли американці підуть, все, що в них залишиться, - це їх модні столи та модні офіси, і їм нічим і нікому командувати. Ви думаєте, важливі міністри в Делі цього не знають?
  
  
  "Але мій чоловік ні в чому не винен", - благала жінка.
  
  
  "Ваш чоловік - регіональний директор. Його слід звинувачувати найбільше".
  
  
  "Що ми можемо вдіяти?"
  
  
  "Ви можете почати з того, що наполягатимете на тому, щоб індіанці займали важливі, а не церемоніальні посади".
  
  
  "Що таке важливий пост?"
  
  
  "Інженер з техніки безпеки".
  
  
  "Це має вирішальне значення?"
  
  
  "Це найважливіше. Якщо інженер з техніки безпеки не виконує своєї роботи, ніхто не буде у безпеці. Якщо президент заводу не з'явиться протягом тижня, хто взагалі помітить його відсутність?"
  
  
  "Що, якщо мій чоловік поб'є мене за мою зухвалість?"
  
  
  "Він, напевно, поб'є вас, але потім зробить те, що ви йому сказали".
  
  
  "Ви знаєте мого чоловіка".
  
  
  "Я знаю, як усе працює".
  
  
  В офісі англомовної газети Times of Gupta голос звернувся до автора редакційної статті. Голос звучав так, ніби долинав через його вікно. Він звучав американською.
  
  
  "Для чого вам потрібні індіанці, так це для того, щоб дозволити їм сидіти без діла і вдавати, що вони всім заправляють. Тепер нам пощастило. Ми даємо їм ці фальшиві посади, називаємо їх "президент" тощо. Це чудово. Виплата їм зарплати – це лише одна форма місцевого хабара. Ми можемо прийняти цю ціну. Але нехай допоможуть нам небеса, якщо один з цих коричневих виродків колись настоїть на тому, щоб бути інженером з техніки безпеки”.
  
  
  "Як ви утримуєте їх від цього?"
  
  
  “Просто. Ми змушуємо їх повірити, що найважливіші роботи – це якась форма прибирання. Інженер з техніки безпеки близький до інженера з технічного обслуговування, що по-іншому означає “метелик”. Для цих педерастів це недоторканна робота”.
  
  
  "Ви хочете сказати, що вони стали посміховиськом для внутрішніх офісів International Carborundum?" - Запитав письменник.
  
  
  "ТССС. Не так голосно. Ми поруч із газетою". Автор редакційної статті визирнув у вікно, щоб подивитися, хто з американців висміює його расу. Але зовні він не побачив нічого, крім гниючого вуличного сміття і корови, що ліниво прогулюється поряд з недоторканим, що біжить позаду в очікуванні палива для незліченних багать, які оповиті Гупту вічним серпанком.
  
  
  І ось, в результаті, здавалося б, спонтанного вибуху, лідери Gupta піднялися, щоб вимагати, щоб американська компанія наймала індіанців те, що вони назвали найважливішими роботами. Регіональний директор висунув вимоги, але його підтримала місцева газета, редакційна стаття на банері якої гласила: "За яких дурнів вони нас приймають?"
  
  
  Оскільки ніхто не хотів бути дурнем, бурхливий шторм охопив домашній офіс International Carborundum у Дуврі, штат Делавер, офіси якого набагато менш шикарні, ніж у Гупті, Індія.
  
  
  "Якого біса вони хочуть бути інженерами з техніки безпеки? Якого біса вони хочуть бути інженерами з технічного обслуговування? Ми не могли віддати ці робочі місця там два роки тому".
  
  
  "Краще поступитеся їм, шеф. Де ще ми можемо виробляти Циклод Б?" - Сказав підлеглий. Циклод Б був основним активним інгредієнтом інсектициду "Прощавай жук". Він неймовірно добре продавався в Америці в привабливій лимонно-жовтій упаковці з мультяшним жуком, що щасливо перевертається через край і підметається совком і мітлою. У поєднанні з іншими хімікатами цикл Б дуже ефективно знищував комах і робив навколишнє середовище помірно токсичним. Але сам по собі, не об'єднаний у формулу, він містив два найсмертоносніші гази, відомі людині, один з яких був похідним нині забороненого бойового агента часів Першої світової війни.
  
  
  International Carborundum шукала по всьому світу місце для виробництва Cyclod B. Після оголошення про те, що місцевий житель буде президентом підприємства і що воно забезпечить не лише п'ять тисяч низькооплачуваних робочих місць, а й сотню важливих посад, компанія виявила, що має вибір у користь субконтиненту. Він вибрав Гупту, бо це було неподалік гарної залізничної станції. Це було досить далеко від Делі, так що чиновників центрального уряду доводилося підкуповувати лише зрідка, і там було змішане індійське населення, так що індуси не звинуватили б International Carborundum у тому, що вона опікується сикхами, мусульманами чи християнами - і навпаки у всіх існуючих комбінаціях .
  
  
  Вони могли б розподілити багатство.
  
  
  Рішення зі штаб-квартири в Дуврі було негайною згодою. Але з одним попередженням.
  
  
  "Переконайтеся, що, чорт забирай, вони знають, наскільки страшенно небезпечний Циклод Б".
  
  
  "Трохи складно. Ми начебто переконали індійський уряд у тому, що Циклод Б при правильному використанні не небезпечніший за воду".
  
  
  "Як, чорт забирай, ми це зробили?"
  
  
  "Ми розкидаємо рупії всюди, як гній".
  
  
  "Просто переконайтеся, що у нас є хороші люди для забезпечення безпеки та технічного обслуговування".
  
  
  Очевидно, хтось знав, як працює International Carborundum, бо всі найняті добрі люди мали найкращі рекомендації та вчені ступені. А чоловікам із вченими ступенями не подобалося ходити навколо та навколо, повертаючи клапани та ручки, як недоторканним. Перше, що вони зробили, це замовили нові офіси з гарненькими секретарками, дорогими столами та безліччю телефонів, а потім вони поклали завдання спостереження на підлеглих. Ці підлеглі замовили для себе менші офіси і використовували спільних секретарів, але у кожного був особистий телефон. Вони також найняли підлеглих для чорної роботи зі зчитування показань лічильників та перевірки клапанів.
  
  
  Бюджет на інженерну безпеку збільшився в п'ятнадцять разів протягом тижня, і після цього знадобилося цілих півтора дня з стосами паперів, які вимагали шести або семи підписів, щоб хоч швабру доставили в коридор.
  
  
  Клапани, які треба було перевіряти та змащувати щодня, тепер рідко бачили людську руку. А в Гупті почули самотній голос. Американський інженер згадав у місцевій газеті, що завод експлуатувався небезпечно, але історію не було надруковано, бо це віддавало американським расизмом.
  
  
  Чоловік намагався пояснити, що справа не в кольорі шкіри чоловіка, який контролює запобіжні клапани, а в моніторингу. Він навіть залишив брошуру для автора редакційної статті газети, де розповідалося про небезпеки Циклода Б.
  
  
  "Я навіть дивитися не буду на те, що мені приносить расист", - заявив автор редакційної статті.
  
  
  "Ось що я вам скажу, просто тримайте це при собі. Якщо воно все ще буде у вас за тиждень, і ви ним не скористаєтеся, я викуплю його назад за сто американських доларів. Але я думаю, вам це знадобиться".
  
  
  “Расистське ставлення. Ми не лише у безпеці, але, можливо, навіть у більшій безпеці, бо йдеться про життя наших власних людей”.
  
  
  Чоловік посміявся з автора редакційної статті.
  
  
  "Єдина причина, через яку International Carborundum виробляє Cyclod B тут, полягає в тому, що вони не наважилися б виробляти його в Америці чи Європі. Отже, хто такі расисти?"
  
  
  "Ви, сер, забирайтеся", - сказав автор редакційної статті, якого дуже стурбував чоловічий голос. Він міг би присягнутися, що чув його раніше, але ніколи раніше не бачив обличчя. Однак, навіть якщо ця людина була расистом, вона допомогла. Він узяв англійську шпильку і полагодив машинку, яка роками заїдала і вважалася занадто сильно пошкодженою, щоб її можна було відремонтувати.
  
  
  "Як ви це зробили?"
  
  
  "Я знаю, як усе працює", - сказав чоловік. Він не назвав свого імені і не пояснив, чому в нього така ворожість до індіанців, які керують американськими фабриками.
  
  
  Пройшло небагато часу, перш ніж один із датчиків на запобіжних клапанах почав зловісно тремтіти в напрямку червоної зони, небезпечної зони для потоку циклоду B. Єдиний спосіб переконатися в безпеці хімікату - переконатися, що він завжди залишається рідким, а це означало підтримання його температури нижче певного рівня. У спекотній долині Циклод Б доводилося постійно зберігати у холодильнику.
  
  
  Був ранок, коли молодший помічник помітив, що стрілка циферблату наблизилася у небезпечній близькості до червоної зони, що означало підвищення температури у резервуарах зберігання. Він побіг до третього помічника інженера з безпеки з попередженням. Третій помічник знав, що це дуже важливо, і тому був дуже обережним під час підготовки свого меморандуму для другого помічника інженера з техніки безпеки.
  
  
  Це було так важливо, що він переписав це чотири рази, щоб переконатися у правильності синтаксису. Потім він лаяв секретаря за одну орфографічну помилку. Він не дозволяв закреслення.
  
  
  Другий помічник інженера з техніки безпеки наполягав на тому, щоб його ім'я було включено до меморандуму три рази, а не лише один. Третій помічник згадав його ім'я достатньо, вказав другий помічник, тому що він був відправником.
  
  
  І ось, на той час, коли меморандум потрапив до головного офісу департаменту техніки безпеки, індикатори були в червоній зоні, а недоторканний, якому було доручено їх зчитувати, вивіз свою родину з міста. Він знав, що вони мали на увазі. Він довгий час працював на фабриці, і американські расисти були єдиними, хто розмовляв з ним, і вони йому все пояснили.
  
  
  Вони сказали йому, що коли стрілки на датчиках температури стануть червоними, він повинен зробити одну з двох речей. Перша – втекти.
  
  
  І що було другим?
  
  
  "Обережно просунь голову між ніг, сильно нахиляйся і поцілуй себе в дупу на прощання".
  
  
  Cyclod B непомітно перетворився на газ при підвищенні температури, і коли він перетворився на газ, це чинило тиск на всю систему резервуарів, і коли це сталося, інші датчики почали потрапляти в небезпечну зону, і коли це сталося, директор з техніки безпеки зустрічався зі своїми підлеглими, готуючи їх план щодо збільшення чисельності їхнього відділу.
  
  
  У цій записці говорилося, що ніколи не може бути надто високої ціни за безпеку. У ній попереджалося про небезпеку хімічних речовин. Пропонувалося найрозумніше вирішення насущної кадрової проблеми. Більше за секретарів. Гарненькі, можливо, з Бомбея чи Калькутти.
  
  
  Газ під тиском прорвав один пласт, і цього було достатньо. Він вийшов невеликою сірувато-білою хмарою, трохи густішою, ніж звичайний серпанок долини Гупта.
  
  
  Першим, хто відчув цей запах, був недоторканний, який збирав гній на дорозі. Пахло деревним вугіллям. Він запитав, хто палив дорогі дрова. Запах був досить приємним і лоскотав його ніздрі. Потім він зрозумів, що лоскоту більше немає. У нього оніміли ніздрі, оніміли кінцівки, а сонце зникло з неба.
  
  
  Він упав так само, як упала корова на дорозі. Сіра хмара безшумно повільно розтеклася по долині, і жоден вітер не зміг її розігнати. Хмара зростала і рухалася через фабрику в місто, знищуючи людей ретельніше і зліше, ніж будь-який загарбник-магнат.
  
  
  Немовлята плакали, а потім переставали плакати, коли зневірені матері трусили їх, а потім падали самі, кидаючи своїх дітей у пилюку, коли ті вмирали. Матері, навіть після смерті, були помічені тими, хто схилився над тілами своїх дітей, ніби для того, щоб захистити їх.
  
  
  Багаті важливі люди, яких не було в районі фабрики, втекли машинами. Пройшло чотири дні, перш ніж у місто стало безпечно в'їжджати. Всюди була бійня. Солдати індійської армії мали носити протигази, не для захисту від Циклоду В, який до теперішнього часу повільно розчинявся в повітрі, а щоб заглушити сморід гниючої плоті.
  
  
  Спочатку урядовці, не бажаючи втрачати цінну фабрику, спробували провести логічне розслідування. Але серед тих, хто вижив, виник протест.
  
  
  Times of Gupta мали докази того, що Циклод Б був рідиною настільки небезпечною, що International Carborundum не наважилася б виробляти його в американській чи європейській країні. Натомість вони недбало вибрали долину в Індії, жар якої міг перетворити рідину на смертоносний газ.
  
  
  Пролунав крик про відплату. До нього негайно приєдналася фірма американських юристів, яка оголосила світові:
  
  
  "Яка вартість міста? Яка вартість цивілізації? Ціна, яку потрібно заплатити, має бути настільки непомірно високою, щоб Гупта ніколи не повторилася". Ці слова вимовив сам Хенаро Ріццуто одразу після того, як він зустрівся з прем'єр-міністром Індії, слово "Гупта" стало синонімом катастрофи.
  
  
  У Ріццуто навіть була наклейка на бампері з написом: "БІЛЬШ НІЯКИХ ГУПТ".
  
  
  Прем’єр-міністр відмовився розмістити його на державному лімузині.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Перші повідомлення про загибель п'ятнадцяти тисяч людей в Індії не справили особливого враження на американські ЗМІ. Це була просто чергова катастрофа в країнах третього світу, яка з'явилася в газетах як стаття на один абзац. Але коли прийшла звістка, що винна американська фабрика, про Гупта заговорили всерйоз.
  
  
  Це було схоже на Африку. Сто тисяч чорношкірих африканців могли бути вбиті іншими чорношкірими, і це не справило б особливого враження як сюжет новин. Можливо, одна чи дві згадки тут чи там. Але якщо двадцять чорношкірих було вбито білою південноафриканською поліцією, це потрапило на першу смугу.
  
  
  Якщо Сирія вирішила вбити двадцять тисяч своїх громадян, знищивши своє місто Хама, це можна було б згадати чи ні. Але якщо Ізраїль стояв поблизу, в той час, як араби вбивали триста або близько того інших арабів у Сабрі та Шатіллі в Лівані, це було новиною на перших шпальтах. Коли ізраїльтяни відступили, а араби повернулися до вбивства один одного в тих самих місцях, новини перемістилися на внутрішні сторінки.
  
  
  Таким чином, коли у статті був білий чи європейський аспект, стаття у заголовку ставала катастрофою на першій шпальті. Міжнародний карборунд був американський. Якби американська фабрика вбила п'ятнадцять тисяч людей у Гупті, це було б новиною.
  
  
  Римо та Чіун почули новини, коли Римо уникав кіноапарата у студії у Лос-Анджелесі. Він погодився супроводжувати Чіуна до Голлівуду в рамках відпустки, тому що Чіун, як і Сміт, вважав, що Римо потребує відпочинку. Вони обидва вважали Римо божевільним. Він думав, що вони божевільні. Компроміс полягав у тому, що Римо поїде на Західне узбережжя з Чіуном. Чіуну буде дозволено укласти будь-яку угоду, яку, на його думку, він уклав з кінокомпанією за умови, що він не з'являтиметься перед кінокамерою. Римо подбав би про те, щоб Чіун не опинився перед камерами.
  
  
  Як сказав Римо Сміту, це, звичайно, було неможливо, тому що ніхто не заважав Чіуну щось робити, і найімовірніший момент, коли Чіун міг зробити саме те, що він хотів, це коли він обіцяв виконати чиїсь бажання.
  
  
  Отже, Римо дізнався про катастрофу з Гуптою якраз у той момент, коли Чіун, швидше за все, мав потрапити на очі. Камери ввімкнулися, і Чіун, який випадково опинився у своєму кімоно з чистого золота з червоними драконами, інкрустованими рубінами, виступив уперед, щоб запропонувати свою скромну допомогу. У Римо задзвонив зумер. Сміт попросив його нести його. Сміт спостерігав за небезпечною ситуацією і пообіцяв не використовувати Римо, якщо цього не буде необхідності. Але якби йому довелося, задзвонив би дзвінок.
  
  
  Телефон задзвонив якраз у той момент, коли Чіун вийшов уперед, на світ, просячи у всіх вибачення, кажучи, що він не хотів втручатися і точно не хотів нікого турбувати.
  
  
  "Але тут є дещо цікаве, що могло б бути корисним таким чудовим зіркам, як ви".
  
  
  Римо відніс надзвичайний пристрій до найближчого телефону-автомата. Передбачалося, що він набере номер оператора, потім натисне кнопку дзвінка в трубці. Це автоматично закодувало б номер доступу безпосередньо до Сміта.
  
  
  Римо й раніше давали коди доступу, але мав проблеми з їх правильним використанням. Номери мали складатися більш ніж із семи цифр, щоб сторонні люди випадково не додзвонилися до найчутливіших телефонних ліній у країні. Чим більше Римо поринав у містичну природу всесвіту, тим менше він був здатний мати справу з механічними речами.
  
  
  Отже, Сміт попросив інженерів розробити звуковий сигнал, яким навіть шимпанзе змогли скористатися після короткого навчання за допомогою бананових винагород. Це була абсолютно безвідмовна та найзручніша у використанні річ із часів людського поцілунку, так вона називалася.
  
  
  Римо вийшло з третьої спроби.
  
  
  "Чого ти хочеш, Смітті? Краще поспішай".
  
  
  "У Гупті, Індія, виникла невелика проблема. Мені потрібно з вами поговорити".
  
  
  "Що важливого в Гупті, Індія?"
  
  
  "Те, що відбувається в юридичній фірмі Лос-Анджелеса, важливе".
  
  
  "Це здається таким же неважливим. Гей, мені час повертатися в будинок. Чи ти хочеш, щоб Чіун знявся в якомусь фільмі по всьому світу?"
  
  
  "Я йду туди, Римо. Це важливо".
  
  
  "Важливо все, окрім американських сімей, Смітті. До побачення", - сказав Римо. Він швидко пройшов через офіси студії на знімальний майданчик. Чіун домовився з продюсером про надання технічної допомоги. Цей продюсер був відомий бойовиками та знімав фільм про людину з екстраординарними здібностями. Чіун листувався з ним, кажучи, що знає, як люди можуть природним чином творити дивовижні речі, без реквізиту чи трюків.
  
  
  Коли продюсер запитав, що саме, Чіун відповів: усе, що забажає продюсер. Чого Сміт не знав, а Римо розумів найкраще, так це того, що головною метою Чіуна було отримати визнання за всю секретну роботу, яку він зробив з Римо.
  
  
  Чіун ніколи не розумів або не хотів розуміти, що Америка - це не якесь феодальне королівство, яке використовує найманих убивць для призначення чи усунення імператорів, а демократія, яка керується за правилами.
  
  
  Секретність для Чіуна означала підкрадатися до когось непомітно, а не тримати рота на замку після того, як тобі це вдалося.
  
  
  Його великою мрією, після того, як усі видавництва Нью-Йорка відкинули "Історії синанджу", було зняти по них фільм. Не було жодних шансів, що це станеться. Ці історії, записи про кожного майстра синанджа, займали сорок дві тисячі сторінок, і Чіун не дозволив би вирізати жодного слова. Якби це було екранізовано, історії синанджу йшли б двадцять чотири години на добу місяцями.
  
  
  Хитрий продюсер, почувши про безкоштовну технічну допомогу, пообіцяв Голлівуду переглянути частину історій, пообіцявши, що якщо вони зможуть скоротити час показу до шести тижнів, у них, можливо, щось там вийде, але, звичайно, це має бути англійською. Чіун сказав, що "історії" щось втратили в англійській, але він погодився поїхати на узбережжя, щоб обговорити це. Тепер, коли Римо дістався знімального майданчика, він побачив, як Чіун показує одному з акторів, як досить сильно викидати руку, щоб машину справді струснуло. Усі були у захваті. Усі аплодували. Режисер подумав, що це було чудово. Але якимось чином, і ніхто з кіношників не знав як, Чіуну довелося бути дуже близько до зірки, щоб трюк спрацював. "Не могла б технічна прислуга вдягнути кімоно, що менш кричить? Це золоте і червоне просто поглинає увагу всього екрану", - вигукнув режисер. "Ах, ця маленька річ?" - спитав Чіун, торкаючись довгим нігтем до золотої вишивки.
  
  
  "Так. Червоний із золотом. Це схоже на світлофор і робить героїню схожою на тротуар, сер. Не могли б ви змінити це?"
  
  
  "Боюсь, у мене більше нічого немає", - смиренно сказав Чіун.
  
  
  Римо знав, що в готелі залишилося чотирнадцять скринь з його кімоно.
  
  
  "Ми можемо накинути на нього сіру робу або щось таке? Мої показання освітленості проходять крізь стелю", - сказав оператор.
  
  
  "Йому справді обов'язково бути на знімальному майданчику?" - Запитав помічник режисера.
  
  
  Чіун ствердно кивнув з вибаченнями. Він сказав, що надав актору почуття впевненості, перебуваючи поряд. Чи міг тоді Чіун знаходитись поблизу, поза зоною дії камери? "Я спробую, про великих художників Заходу, чия слава надихає тисячі поетів, чия краса соромить квіти ранкової зорі".
  
  
  "Добре, сіра ганчірка, і нехай він відійде на три кроки тому, і вона у нас", - сказав режисер.
  
  
  Хтось крикнув "Екшн", і герой простяг руку, намагаючись зіштовхнути машину. Чіун, будучи послужливим, присунувся трохи ближче і зі зневаженими вибаченнями виявив, що його сіре покривало злазить.
  
  
  Сцена перезнімалася сорок два рази, і щоразу Майстер Сінанджу просто не міг зберегти сіру обкладинку, і ніхто не міг змусити її залишитися. І коли того вечора переглядали очеретяні зарості, єдиним, що було видно, був Чіун, що посміхався в камеру, коли машину трясло, тоді як герой залишався майже невидимим, оскільки сіра тканина покривала його голову.
  
  
  Повернувшись до готелю, Рімо разом із Чіуном чекав на дзвінок Сміта. Вони часто зустрічалися в готельних номерах, але одна зустріч прямо в Беверлі-Хіллз, на думку Сміта, привернула б надто багато уваги.
  
  
  "Як ви думаєте, Сміт захоче екранізації?" Чіун здивувався. "Він наш законний роботодавець".
  
  
  "Я не думаю, що він заперечуватиме, якщо його не згадають", - сказав Римо.
  
  
  "Так. Він божевільний, але знову ж таки, вся ваша раса божевільна", - сказав Чіун. І тепер, вперше за багато років, Римо вирішив відповісти йому тим самим. Він не хотів пускати це на самоплив.
  
  
  "Ні, ви божевільний. Ви турбуєтеся про скарби Сінанджу. Коли вони були вкрадені кілька років тому, ви кинули все і вирушили на їхні пошуки. Але що вони робили протягом тисяч років? Він сидів там і нічого не робив".
  
  
  "Це було там", - сказав Чіун.
  
  
  "Ну і що?" - Запитав Римо. "Ви не витратили з них ані пенні".
  
  
  "Це було там про всяк випадок".
  
  
  "У випадку чого?"
  
  
  “Ви знаєте, як ми стали вбивцями. Село голодувало. Немовлят доводилося опускати у воду, бо для них не було їжі.
  
  
  "Те, що ви заробляєте як данина за один тиждень, може прогодувати їх на наступне століття. І ця ідея про людей, які поважають синанджу, яка вам справа до того, що вони думають?"
  
  
  "Тобі все одно?"
  
  
  "Мене хвилює, що ти думаєш, татко. Мене не хвилює, що думають деякі люди, яких я ніколи не зустрічав. Мене хвилює, що думають про мене. Це важливо".
  
  
  Чіун на мить замислився. Він не зрозумів, що мав на увазі Римо, говорячи про те, що він думає про себе. Чіун не надто багато думав про себе. Він зрозумів у юному віці, настільки молодому, що навіть не міг пригадати, що він чудовий. І якщо хтось інший не думав так само, жахлива смерть була надто хороша для нього. Про що тут думати?
  
  
  Він запитував, чи це було безумством верб, про яке говорили за часів династії Мін. Членів королівської сім'ї можна було застати дивлячись на гілки верби, нічого більше не роблячи, поки слуги не віднесуть їх назад до палаців.
  
  
  Що це за думки про себе? Чіун не міг цього зрозуміти. Чи мало це відношення до засудження самого себе? Чому це могло означати неприязнь до самого себе, а це, звичайно, було неможливо. Він коротко посміхнувся і вирішив уважно спостерігати Римо до кінця дня.
  
  
  Сміт приїхав о другій годині ночі та призначив зустріч за межами міста на орендованій машині. Сміт наполіг, щоб Чіун був там. З Майстром синанджу були проблеми зі зв'язком, і, звичайно, Сміт ніколи до кінця не розумів, що Чіун мав на увазі, висловлюючись своєю барвистим мовою. Але Чіун був професіоналом. І якщо виникали питання про обов'язки, додаткова вага золота завжди могла вирішити будь-яку моральну дилему. Насправді, жодних моральних проблем не було.
  
  
  Римо, з іншого боку, був патріотом. Його ретельно обстежили з допомогою психологічних тестів, як навіть розглядати його кандидатуру. І правда полягала в тому, що часом мати справу з патріотом було набагато складніше, ніж з найманцем, що торгує готівкою та Кері.
  
  
  І з Палмером були особливі проблеми, проблеми з Ріццуто, Сміт сумнівався, що Римо чи Чіун могли б упоратися.
  
  
  Коли він побачив фари, що виїжджали на ґрунтову дорогу, він двічі моргнув. Інша машина двічі моргнула у відповідь. Потім тричі. Потім фари згасли. Римо розтрощив фари, коли неправильно подав сигнали. Останні сто ярдів він проїхав беззорою, безмісячною вночі, темною, як дно шахти, на швидкості сімдесят миль на годину, навіть не зачепив узбіччя вузької дороги.
  
  
  Чіун і Римо сіли у взяту Смітом напрокат машину. Вони сіли ззаду, Чіун заперечив, що Сміт заслуговує на почесне місце, а вони, як його вірні слуги, повинні сидіти попереду як водії.
  
  
  Це було англійською. Корейською він зазначив, що ця зустріч в неврочну годину на ґрунтовій дорозі була ще однією ознакою психічних відхилень Сміта і рано чи пізно "через цього божевільного нас уб'ють".
  
  
  Сміт не розумів корейською.
  
  
  "І тобі привіт, Чіуне", - сказав Сміт. "У нас проблема. Я сподівався, що Римо зможе трохи відпочити. Чесно кажучи, і ви обидва це знаєте, останнім часом мене найбільше турбують дії Римо".
  
  
  "Ніхто не приставляє пістолет до вашої голови, Смітті. Вам не обов'язково використати мене", - сказав Римо.
  
  
  "Будь ласка, не захищайтеся. Але насправді хтось приставив пістолет до моєї голови. Хтось приставив пістолет до голови всієї Америки. І саме тому я тут".
  
  
  Чіун корейською дивувався, як хтось може приставляти пістолет до голови цілої країни, оскільки Сміт завжди стверджував, що в Америці немає імператора. Хтось направив пістолет на Скелясті гори? Чи стріляв хтось у Міссісіпі? Чи це було коліно країни, а чи не голова? Але Сміту він серйозно сказав, що приставлення пістолета до голови країни було катастрофою не лише для країни, а й для всіх, хто живе там.
  
  
  Він задумливо підпер підборіддя довгими нігтями і кивнув, сповнений серйозності ситуації. "Я не знаю, чи ти усвідомлюєш це, Римо, але Америка стала небезпечно схильною до судових розглядів".
  
  
  "Що це за "судовий процес"?" - спитав Чіун.
  
  
  "Це означає подати до суду, майстер синанджу. Американці використовують адвокатів для розгляду кожної скарги, реальної чи уявної. Суди забиті. Але проблема не в цьому".
  
  
  "Можливо, більше вбивств і менше судових позовів вирішили б проблему. Як ви знаєте, Імператор Сміт, кожна несправедливість, з якою стикається голова на стіні, вирішує не лише безпосередню проблему, а й п'ять інших, оскільки правопорушники бачать, що правосуддя відбувається швидко і впевнено, - сказав Чіун.
  
  
  "Ні. Ні. Це якраз те, чого у нас не може бути. Це саме те, чим Америка не є, чим ми не можемо бути. Саме тому ми тут, працюємо таємно, щоб у нас були свої закони, за якими ми могли б жити і, як і раніше, переживати ці часи хаосу», - сказав Сміт.
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. "Ваш геній – сама простота".
  
  
  Він глянув на Римо, щоб переконатися, чи зрозумів той, про що говорить Сміт. Римо не посміхався. Здавалося, він сприйняв це всерйоз.
  
  
  "Пробач мені, імператор Сміт, але твоя мудрість має таку силу, що охоплює світи, надто великі для твого вбивці. Я б краще зрозумів це по-корейськи. Чи не будете ви так люб'язні дозволити Римо пояснити мені це?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Сміт. "Я думаю, це було б корисно. Римо, поясни йому це".
  
  
  "Він цього не зрозуміє. Він не хоче цього розуміти", - сказав Римо.
  
  
  "Він висловив зацікавленість, і я думаю, що ввічливий вчинок - задовольнити його прохання. Я також думаю, що це могло б прояснити деякі непорозуміння, які Майстер має про цю країну", - сказав Сміт. "І зробіть його ще ефективнішим, ніж він є зараз".
  
  
  Чіун моргнув. Він не міг повірити своїм вухам. Він зазвичай поводився зі Смітом як з піднесеним імператором, іноді називаючи себе скромним убивцею. Але таке ставлення не передбачалося сприймати всерйоз. Це було зроблено тільки для того, щоб показати, що окрім приголомшливого пишноти Чіуна, він також був здатний бути скромним. Насправді, оскільки він був таким досконалим у всіх відносинах, його смиренність слід було цінувати як ще більше. Але Сміт сказав своїми словами, і Чіун зрозумів кожне з них, що Чіун міг би бути ефективнішим.
  
  
  Це означало, що він зробив щось, що, можливо, потребує поліпшення. Образа вдарила його, як гарячим рушником по обличчю. Якби він не повністю контролював своє дихання, він був би з жахом. Натомість він почекав, чи пропустить Римо повз вуха цю образу.
  
  
  І, біль від болю, Чіун у своєму власному горі став свідком того, що Римо нічого не сказав, крім як пояснив нісенітницю американської конституції.
  
  
  "Отже, те, що ми робимо таємно, і чому ми робимо щось таємно, - це підтримувати віру в те, що нація може керуватися законами. І що ми робимо, так це стежимо за тим, щоб воно вижило тими маленькими нелегальними". способами, які необхідні в цьому небезпечному світі", - сказав Римо корейською, знаючи, що Чіун ніколи не зміг би сприйняти ідею конституції, тому що вважав, що всі уряди керуються силою і загрозою, і тому потребували вбивць. Якби Америка була іншою, навіщо їй знадобилися послуги найбільшої династії вбивць усіх часів, Будинку Сінанджу?
  
  
  Але Римо був готовий до гнівного відповіді Чіуна.
  
  
  "Як ти смієш говорити зі мною про цю нісенітницю, коли той, хто дав тобі все, що ти знаєш, все, що в тебе є, що робить тебе тим, хто ти є, був очорнений у твоїй присутності?"
  
  
  "Я цього не чув. Що сказав Сміт? Я щось пропустив?"
  
  
  "Ти щось пропустив?" пискнув Чіун. Він більше не міг навіть дивитися на Римо.
  
  
  "Так. Що я пропустив? Що не так?" - Запитав Римо.
  
  
  "Що не так? Що не так?" - спитав Чіун, його голос піднявся до скрипучого крещендо.
  
  
  Сміт не розумів їхнього корейського діалекту. Одного разу він спробував вивчити корейську, просто щоб дізнатися, про що ці двоє говорять у його присутності, але виявив, що багатьох термінів, які використовуються в синанджі, немає в корейському словнику, бо вони такі архаїчні. Це було так, ніби капсула часу зняла мову, якій чотири тисячі п'ятсот років, і зберегла її в чистоті.
  
  
  І все ж, хоч він і не розумів, про що вони говорили, йому здалося, що вони були надто емоційними для дискусії про Конституцію Сполучених Штатів, особливо з урахуванням того, що, на думку Сміта, Чіун вважав Конституцію чимось на кшталт американської поеми. , на кшталт релігійного співу, яке всі вимовляють, але в яке насправді не вірять.
  
  
  "Саме це я і сказав. Що не так?" Римо загарчав.
  
  
  "Він запитує, що не так. Хіба ви не чули отрути зі своїх вуст Сміта? Ви чули, що він сказав?"
  
  
  "Він говорив про Конституцію, яка, на вашу думку, від самого початку нічого не означає".
  
  
  "Він сказав Майстеру синанджу, що Майстер синанджу міг би бути більш ефективним. Ось що він сказав".
  
  
  “У його контексті більш ефективно захищати Америку за допомогою таємності. Захищати те, що в Америці цінне. Наприклад, права людей”.
  
  
  "Як щодо прав Майстра синанджу, шанованого протягом тисячоліть при дворах і палацах? Уславленого від Самарканда до Санкт-Петербурга. на власні вуха чули приниженим? Невже ці права нічого не означають?
  
  
  "Ви не розумієте, що мав на увазі Сміт. Він говорив не про ваші навички..."
  
  
  “Я розумію. Я розумію, що коли ти зазнаєш образи та неповаги від учня, то можеш чекати того ж від усього світу. Ви дозволили мені зганьбитись перед... білим”.
  
  
  "Тобі не подобається жоден колір, то чому ти вибираєш білий?"
  
  
  "Ти білий. Ти весь білий. Ти завжди був білим. Ви тримаєтеся разом, чи не так?"
  
  
  "Таточка, я люблю тебе. Але Смітті навіть не розуміє достатньо, щоб зрозуміти, що він образив тебе. Повір мені. Якби він це зробив, я б висловився. Я б ніколи нікому не дозволив ображати тебе".
  
  
  "Тоді давайте працювати на розсудливого імператора. Або на тирана. Це рідкісний випадок в історії. Тирани і королі відновлюють свою владу. Подивіться на саму Корею, яку колись вважали загубленою для комунізму на півночі, який виявився лише потворною маскою для прекрасної царської". династії, що передається від батька до сина. Комунізм усюди на підйомі. А це означає тиранію, якщо не царювання. Це цілком може стати епохою слави вбивць. Давайте залишимо цього образливого мужлана з обличчям кольору лимона”.
  
  
  "Я теж люблю свою країну, татко", - сказав Римо. "Пробач. Я люблю. Мене просто не хвилюють гроші".
  
  
  "Рана в серці батька".
  
  
  "Мені дуже шкода", - сказав Римо. На цьому розмова закінчилася, Римо знову перейшов англійською і знову звернувся до Сміта.
  
  
  "Що ж, це була жвава дискусія про нашу правову систему, чи не так?" - сказав Сміт.
  
  
  "Так", - сказав Римо. Його голос здавався хрипким, не через гучність, яку він використовував, а через емоції, що налинули на нього. Він, щиро кажучи, відчував, що розривається між Сінанджу та Америкою. Колись він думав, що зможе змусити їх працювати в гармонії, служачи один одному. Тепер він зрозумів, що це неможливо. Схід є Схід. А Захід був Заходом.
  
  
  "Ваша конституція звучить красою ваших найбільших поетів, у її словах така гармонія душі, що квіти червоніють від сорому", - сказав Чіун. "Тепер я повністю розумію цей чудовий документ".
  
  
  "Добре, я думаю, ти розумієш", - сказав Сміт. "Я думаю, він розуміє глибше, ніж я міг собі уявити. Ти так не думаєш, Римо?"
  
  
  "Звичайно", - коротко сказав Римо.
  
  
  "Ну, оскільки ми - нація законів, правова система має вирішальне значення. Яким би громіздким і важким це не було, це єдиний ключовий захист, який у нас є від самих себе, від жадібних політиків і бюрократів, від сильних, які завдають шкоди слабким, розумієте?
  
  
  Римо дивився в темряву за вікном. Чіун оглянув свої руки. Сміт продовжив:
  
  
  "Через те, що в наші дні так багато судових позовів і через те, що судові рішення стали такими високими, зросли витрати на виробництво препаратів. Ми втрачаємо деяких з наших найкращих хірургів, бо вони відмовляються сплачувати високі страхові внески. Акушери настільки змучені судовими позовами, що їх страховка від недбалості іноді становить три чверті їх доходу; багато хто йде з професії. Галузі перебувають під загрозою закриття”.
  
  
  Сміт зробив паузу. Римо сказав: "Не-а", - а потім оглянув свої нігті. Чіун сказав приблизно те саме, але прозвучало це як вихваляння мудрості Сміта. Потім Чіун визирнув у вікно.
  
  
  "І ми виявили, що одна конкретна юридична фірма є найбільшою проблемою в цій галузі. Вони звели переслідування швидкої допомоги в ранг науки. Я впевнений, що вони стоять за багатьма жахливими трагедіями, на яких вони наполягають, але ми не можемо це довести". .
  
  
  "Ви хочете, щоб ми їх знищили?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Це юридична проблема. Ви не можете ходити навколо та навколо, вбиваючи адвокатів. Що ми повинні зробити, так це видалити їх із системи. Ми повинні отримати юридичні докази, щоб їх позбавили ліцензії та кинули до в'язниці. Як тільки вони будуть розорені. , це стане прикладом для інших працівників швидкої допомоги або, принаймні, скоротить кількість випадків недбалості, що загрожують галузі».
  
  
  "Хвилинку. Я знаю, що у вас всюди тисячі маленьких гномів, і всі вони завантажують інформацію у ваші комп'ютери без їхнього відома. Чому ви не можете зробити це за допомогою тієї юридичної фірми?"
  
  
  "У нас є", - сказав Сміт. "І всі померли - не просто померли, а загинули внаслідок нещасного випадку. Душ раптово випльовує воду на секретарку з хворим серцем. ось, дах постраждав від того, що здавалося звичайним руйнуванням балок. І цьому душу завжди не вистачало захисту від струменів надгарячої води. Тож ми нічого не можемо довести”.
  
  
  "І що?" - Запитав Римо.
  
  
  "Отже, ми хочемо, щоб люди збирали докази, які не можуть бути вбиті внаслідок нещасних випадків".
  
  
  "Я можу загинути внаслідок нещасного випадку", - сказав Римо.
  
  
  "Теоретично, я вважаю, так", - сказав Сміт.
  
  
  "Це не теоретичне життя, Смітті".
  
  
  - Призначте йому вищу ціну і скажіть "так", - сказав Чіун корейською. Все це те ж безглуздя, коли працюєш на божевільного.
  
  
  "Добре. З чого ми почнемо?" сказав Римо англійською.
  
  
  "У Гупті, Індія, стався нещасний випадок. Ми впевнені, що за цим стоять Палмер і Ріццуто. Вирушайте туди. Подивимося, чи зможете ви з'ясувати, як вони це зробили, і чи зможете пов'язати це з тими шахраями. Ріццуто опинився під рукою". надто рано і, схоже, користується увагою прем'єр-міністра”.
  
  
  "Індія?" - перепитав Чіун. "Ах, Магнати. Велич раджів. Індія завжди була другим будинком для Будинку Сінанджу".
  
  
  "Будь обережним, Римо", - сказав Сміт. "Ми не знаємо, як працюють ці хлопці. У них навіть є програми, які, схоже, виводять з ладу наші комп'ютери. Вони можуть вести розмови, в які ми не можемо увірватися. І, схоже, вони можуть викликати нещасні випадки за своїм бажанням" . Вони можуть змусити будь-що не працювати».
  
  
  "Я також можу", - сказав Римо.
  
  
  "Навмисне", - сказав Сміт.
  
  
  Він ставив питання, чому відбулася раптова зміна діяльності. Він був гарний у ставленні питань. Але коли він запитував, це відрізнялося від інших, і так було завжди. Він ставив питання, що він виявить, коли побачить щось, що не працює належним чином.
  
  
  Це не обов'язково мало бути чимось важливим. Це просто було для нього дуже ясно, ясніше за сонячне світло. Він не міг згадати, коли такі речі, як годинник та крани, не були очевидними у своїй роботі.
  
  
  І ось, коли він порався з програмними системами Палмера, Ріццуто того дня його зачепило те, що змінився елемент спостереження.
  
  
  По-перше, була підвищена активність у базі даних Палмера, Ріццуто, що означало, що в якийсь момент хтось робив щось із інформацією Палмера, Ріццуто, чого він чи вона не мала робити. Це призвело до створення простої програми заломлення, заснованої на бінарних алгоритмах, які видають імена злочинців так само легко, як це був список клієнтів.
  
  
  На даний момент їх було четверо, включаючи секретарку та молодого адвоката.
  
  
  Але що було найочевидніше у цих дивних вторгненнях у святість Палмера, Ріццуто був натяком більшу систему.
  
  
  Це було так само очевидно, як кран, що протікає. Хтось мав на увазі, що Палмер, Ріццуто нікуди не годяться і спостерігав за ними. І коли ця система, така організована і безжальна, раптово припинила свої спроби викачувати інформацію з комп'ютерів юридичної фірми, ця людина, яка знала, як усе працює, зрозуміла, що проти людей, які зробили його таким багатим, готується інша, більш витончена атака.
  
  
  Він подзвонив Палмеру додому, хоча це була шлюбна ніч Палмера.
  
  
  Дружина Палмера відповіла з криком.
  
  
  "Ви можете поговорити з цим ублюдком у будь-який час. Я йду", - сказала вона.
  
  
  "Привіт, Нейтане", - сказав він. "Це я".
  
  
  "Я не можу дозволити собі більше ніякої допомоги. Ми поки що нічого не зробили по Гупті".
  
  
  "Я зателефонував із попередженням".
  
  
  "Скільки?"
  
  
  "Цього разу безкоштовно. Я просто порався. Ви знаєте, як я люблю возитися".
  
  
  "Про що попередження?"
  
  
  "Ви зазнаєте нападу з нового напрямку".
  
  
  "Що ж, це полегшення. Якийсь час я нікому там не довіряв".
  
  
  "Я боюся, що це буде більш небезпечним, ніж інші. Чи бачите, з того, що я можу сказати, просто розуміючи програми, які вони використали для отримання вашої конфіденційної інформації, це не та організація, від якої можна відступати. Якщо здається, що це тягне назад, це лише тягне за собою щось набагато небезпечніше”.
  
  
  "У нас поки що немає грошей. Ви можете з цим впоратися?"
  
  
  "Звичайно. Я розумію, як усе працює".
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Коли Римо і Чіун спускалися трапом з літака, Чіун глибоко зітхнув.
  
  
  "Наш другий будинок. Сінанджу виконав тут частину своїх найкращих робіт. Велика перлина Хортаба була зароблена тут Майстром Чі в результаті дуже тонкого та красивого вбивства. Здається..."
  
  
  Римо вдихнув і сплюнув.
  
  
  В аеропорту, як і на більшій частині Індії, пахло відходами тваринного та людського походження. Величезна країна створювала чудові картини та жахливі запахи. Як і більшість цивілізацій, протягом більшої частини історії вона ще мала вирішити свої проблеми з каналізацією. Вулицями розкидані неочищені людські відходи. Сміття рідко збирали в кварталах нижчого класу, а в багатих кварталах воно було головним видобутком банд. Життя священної корови було важливіше за життя більшості громадян, а велика священна річка Ганг, якби вона протікала через будь-яку західну країну, була б названа небезпечною для забруднення у величезних масштабах. Натомість індіанці випорожнювалися в неї, мочилися в неї, викидали в неї своє сміття, а потім купалися в ній.
  
  
  "Синок", - сказав Чіун. "Я покажу тобі Індію такою, якою ти її ніколи не бачив. Вона також стане твоїм другим домом".
  
  
  "Я б віддав перевагу пахвовій западині", - сказав Римо.
  
  
  "Це тому, що ви не знаєте, як подорожувати. Перш ніж ми що-небудь зробимо, ми повинні засвідчити свою повагу до царюючого імператора, і ми повинні вирушити належним чином", - сказав Чіун.
  
  
  "У них також є президент", - сказав Римо. "Ви виявите, що це та сама система, що і в Америці, яку ви не розумієте".
  
  
  “Серйозно? Якщо це та сама система, що і в Америці, тоді чому син стає наступником матері? Саме так ви визначаєте трон. Не з того, чи думають люди, що вони голосують чи ні. Династії – це питання спадкування”.
  
  
  "Так. Він не збирається зустрічатися з тобою. В Індії більше немає королів, імператорів чи раджів. Це відсталість. Вони більше не такі відсталі. Вони будуть сміятися з нас".
  
  
  Чіун проігнорував зауваження і найняв носіїв для нош, накритих шафрановою парасолькою. Він найняв трубачів і тих, хто проголошує, щоб сповістити про його прибуття. І потім, зі своїми чотирнадцятьма скринями, прикрашеними золотими та червоними стрічками, він приступив до повернення Майстра синанджу до палаців Індії. Коли носії принесли його до воріт президентського палацу в Делі, трубам було наказано сурмити про прибуття, і барду було доручено заспівати на хінді хвалу Сінанджу, Будинку Сінанджу, Майстрам Сінанджу та всьому, що було синанджу.
  
  
  "Вони виставлять нас звідси на сміх, татку", - сказав Римо. "Тобто якщо вони не почнуть стріляти". Колишнього прем'єр-міністра щойно застрелили її власні охоронці-сікхі, а тепер прем'єр-міністром став її син, і він мав бути оточений озброєними до зубів індусами, деякі з яких були його родичами. Ці солдати були менш професійними, ніж сикхи, які напали на його матір, і ходили чутки, що схвильовані охоронці розстрілювали перехожих лише за те, що вони робили надто багато галасу. Але в Делі, коли на вулицях зазвичай так багато трупів, ніхто не міг по-справжньому помітити різницю. Як одного разу сказав один коментатор, людське життя в Індії коштувало обгортки від туалетного паперу в Америці. Римо, посміюючись, чекав на ношах. Чіун чекав поряд з ним, м'який теплий вітерець розвівав пасма його білого волосся, як вимпели.
  
  
  Нарешті ворота відчинилися, і біля Римо відвисла щелепа. Прем'єр-міністр стояв там, склавши руки перед собою в офіційному привітанні індуїста. "Ми чули про ваше прибуття, про Майстер Сінанджу. Нехай Індія стане домом для Сінанджу та всієї його слави", - сказав прем'єр-міністр.
  
  
  Римо було повірити своїм вухам. Він знав, що цей чоловік був інженером і закінчив сучасний британський університет. І все ж тут він віддавав шану дому вбивць. Римо знав історії про Майстрах, але він ніколи до кінця не вірив в історичну частину, де той чи інший Майстер врятував того чи іншого фараона чи того короля. Або те, що вони були публічно прославлені.
  
  
  Він вірив у синанджу, у те, як це робиться, але не в атрибути. І ось ці атрибути ожили.
  
  
  Чіун сидів задоволений, мов панч. Він не потрудився сказати, що сказав про це Римо. Це буде пізніше. Натомість він відповів прем'єр-міністру.
  
  
  "Ми раді бути вдома серед наших друзів", - сказав він. “Нам стало відомо, що з вашою матір'ю сталася трагедія. Хоча ми поділяємо ваше горе, ми не можемо не думати, що ваша мати все ще могла б бути з нами, якби ви найняли синанджу замість сикхських охоронців”.
  
  
  "Майстер синанджу", - сказав прем'єр-міністр Індії. "У нас завжди знайдеться вам місце на нашій службі". Чіун підняв руку. Його сіра дорожня мантія майоріла на вітрі.
  
  
  "Не могли б ви повторити це для мого сина?" - попросив Чіун.
  
  
  "Вважайте, що ви прийняті на роботу", - сказав прем'єр-міністр. "Всі важливі люди в Індії цінують переваги синанджу. Ви, звичайно, легенда".
  
  
  "Не міг би ти, Римо, пояснити, що ми робимо в Америці?" сказав Чіун. "Послухай, до якої нісенітниці довели синанджу, про вождя великих індіанських народів".
  
  
  "Ні, я не став би", - сказав Римо. "Ми ні на кого не працюємо. Ми відвідувачі".
  
  
  "Тоді ласкаво просимо, і я також вітаю вашу роботу".
  
  
  "Ми зайняті. Дякую. Якось іншим разом, - сказав Римо, а потім прошепотів Чіуну. "Ми не повинні нікому повідомляти, на кого ми працюємо. Ти це знаєш. Чому ви сказали йому запитати мене?
  
  
  "Тому що мені надто соромно сказати це самому. Послухайте, саме так слід ставитися до синанджу. Бачите? Чи можете ви уявити американського президента, який підходить до воріт Білого дому і вітає нас? Ні. Натомість ми крадемося всюди, як злодії в ночі, завжди боячись, що хтось нас почує. Це, - сказав Чіун, вказуючи на прем'єр-міністра, - наше місце".
  
  
  "Це смердить", - сказав Римо.
  
  
  "Це мій дім", - сказав Чіун.
  
  
  "Смердить".
  
  
  "Додому".
  
  
  "Ласкаво просимо до вас обох", - сказав прем'єр-міністр.
  
  
  "У нас є справи. Нам краще піти", - сказав Римо і штовхнув Чіуна ліктем.
  
  
  "Скоро ми повернемося, і тоді твоє життя буде в такій самій безпеці, якою мало бути життя твоєї матері. Ми принесемо жертву в Ганзі заради неї".
  
  
  "І нехай тисяча богів принесе удачу тобі, Майстер Сінанджу. А також твоєму синові".
  
  
  "Так, дякую", - сказав Римо, підштовхуючи ноші каблуком, щоб прискорити їхній від'їзд.
  
  
  Чіун був обурений усю дорогу до Гупти, дводенної подорожі поїздом. Римо зустрів правителя, який хотів використати синанджу, і все, що він міг сказати, було: "Так, дякую". Де проходив навчання Римо? Невже він уже забув похвали королю, герцогу, принцу чи фараонові?
  
  
  "Чесно кажучи, татко, - сказав Римо, - я припускав, що звеличення фараонів - це не те, що мені знадобиться прямо зараз".
  
  
  "Вчитися – це добре".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Бо це правильне тренування. Тканина зроблена з тисячі ниток, навіть якщо ви не бачите найважливіших, які скріплюють шви".
  
  
  "Яка мені користь від того, що нижнє царство має бути згадане раніше верхнього царства і що мій голос повинен підвищуватися при першій інтонації у Фівах, або що тільки під час посухи я повинен згадувати Луксор або Абу-Сімбел при фараоні?"
  
  
  "Бо це так", - сказав Чіун. "Ви не вітаєте доброзичливого монарха американським "Так, дякую". Це те, що ви кажете божевільному Сміту. Не справжньому правителю, який успадкував трон від своєї матері і цілком може передати його спадкоємцю, у якого просто може знайтися гарна робота для Будинку Сінанджу. "
  
  
  Сказавши це, Чіун відмовився говорити далі і мовчав протягом усього шляху через Патвар, Канпур, Галіор, Нагпур, Нізамабад і Тірупаті, поки вони не досягли гір, що оточують долину Гупта, де вони побачили круті стежки, що ведуть до гірських хребтів.
  
  
  Вони відчули дивний запах Циклоду Б, що все ще витає в повітрі - недостатньо сильний, щоб бути шкідливим, оскільки тільки вони могли його відчути. Але там були слабкі натяки на речовину, яка могла смертельно пошкодити нервову систему. Римо і Чіун використовували різні схеми дихання, щоб тримати свої пори відкритими. Але інші мандрівники навряд чи помічали запах. Там була колона медичних працівників і, звичайно, багато вантажівок з американськими операторами.
  
  
  Дитину збила армійська вантажівка, що неслася, і американська команда новин вискочила, щоб взяти в неї інтерв'ю, в той час як мати намагалася привести її до тями.
  
  
  Але як тільки вони дізналися, що Америка не несе відповідальності, один із операторів крикнув: "Тут нічого немає. Сто тисяч людей помирають так щотижня. Це нічого не означає".
  
  
  Один із репортерів хотів узяти інтерв'ю у Римо, але той ухилився від нього. Чіун, побачивши камеру, дозволив із собою заговорити.
  
  
  Він приїхав сюди на канікули, за його словами, щоб побути серед своїх добрих друзів у Гупті.
  
  
  "Але більшість із них мертві", - сказав репортер.
  
  
  "Хто б не залишився", - сказав Чіун.
  
  
  У місті стояла дивна тиша, коли каравани спускалися в долину чаші, де містилося Гупта.
  
  
  В одному секторі знаходився сучасний комплекс резервуарів та труб, з яких вироблявся міжнародний карборунд. Здавалося, вони й досі працювали. Римо відчув, як Чіун торкнувся його руки.
  
  
  "Дивися", - сказав Чіун. "Дивися".
  
  
  "За що?"
  
  
  "На все. Невже нахабство теж засліпило ваші очі? Що ви бачите?"
  
  
  "Я бачу місто. Я бачу гори. Я думаю, що фабрика все ще працює. Я не знаю, чи все ще це небезпечно чи що".
  
  
  "Ви бачите і водночас не розумієте", - сказав Чіун. "Це був газ, який убив. Огляньтеся довкола".
  
  
  "Ці гори утворюють чашу", - сказав Римо.
  
  
  "Тепер ми маємо шукати людей, які викликають нещасні випадки, які отримують з них прибуток. Якщо це так, то вони правильно вибрали своє місце. Хто б це не зробив, він знає, як використовувати землю. Газ довго залишався б у чаші і не випаровувався".
  
  
  До міста поверталося життя. Місця тих, хто помер, зайняли люди з інших міст, які не мали місць. Бачачи це, Римо спало на думку, що демографічний вибух, який критикували люди, насправді був природним способом підтримки життя раси. Хоча тисячі людей загинули жахливою смертю, згодом про це навіть не згадають.
  
  
  Маленький хлопчик з великими темними очима і широкою посмішкою побіг за ношами Римо і Чіуна, просячи милостиню і нічого не отримуючи, його посмішка перетворилася на похмурий погляд, а щаслива балаканина - на лайку. Римо засміявся і дав хлопчикові трохи дрібниці. Одразу ж десятки дітей висипали з дверей і побігли за ношами.
  
  
  За їхньою радістю і сміхом і за їхньою кількістю Римо відчув, що в Індії життя сильніше за смерть. Чіун ніколи цього не говорив. Він сказав, що існує вічна рівновага між тим, що Майстра називали світлом і темрявою, життям і смертю, чимось і нічим.
  
  
  Чіун також наполягав на скоєнні належних жертвоприношень у п'яти різних храмах п'яти різним богам. У храмі Шиви він запропонував Римо особисто принести в жертву цапа чи голуба.
  
  
  Римо, який виріс у католицькому притулку в Ньюарку, подивився на багаторуку модель бога, оточену символічним полум'ям, "руйнівника світів", як його називали, і просто похитав головою. Він не міг цього вдіяти.
  
  
  "Він особливий для тебе, Римо. Всі пророцтва про те, що мертвий повертається, щоб стати Майстром синанджу, пов'язані з Шивою, Римо", - сказав Чіун.
  
  
  "Так", - сказав Римо. "Я знаю". Але він не ходив до храму та не приносив жертви. Він також не вимовляв "Аве, Маріє". Він просто відвернувся і пішов назад до нош.
  
  
  На фабриці Римо сказали, що він не може увійти, але має чекати у черзі.
  
  
  "Ви не зможете отримати роботу, просуваючись уперед і виявляючи грубість", - сказав чиновник біля виходу.
  
  
  Римо озирнувся через лінію.
  
  
  "Ви хочете сказати, що всі ці люди чекають тут на роботу?"
  
  
  "Звичайно, це хороша робота".
  
  
  "Але я думав, що це небезпечна робота. Смертельно небезпечна робота".
  
  
  "Не смійте так говорити. Ми ніколи не розглядатимемо вас".
  
  
  З нош Чіун посварив чоловіка за те, що той не виявляв більше поваги і вільно використовував ім'я прем'єр-міністра. Ворота відчинилися, і сторож трохи вклонився.
  
  
  "Це цивілізація", - сказав Чіун. "Де в Америці ви отримуєте належну ввічливість?"
  
  
  "Ви маєте на увазі, що змушуєте сотні людей чекати, поки до нас виявляють шанобливе ставлення?"
  
  
  "Звичайно. Ви проти шанобливого звернення?"
  
  
  "Так. Начебто того. Мені начебто як шкода цих людей. Мені неприємно бачити, як їх ось так ігнорують, лише заради нас".
  
  
  "Тільки заради нас?" - Злісно запитав Чіун. "Ніколи не буває тільки нас. Є, перш за все, найголовніше, ми. Але я не повинен дивуватися, що ви думаєте про "нас" як про щось справедливе, як про нікчемність, про щось, що слід ігнорувати і ганьбити. Ви той, кого не хвилюють гроші”.
  
  
  "Вірно. Нам це не потрібно. Для чого нам це потрібно? У вас є всі мантії, які ви коли-небудь зможете носити. Ми отримуємо все, про що просимо, за рахунок організації, а це не так багато. Найбільше, це дах над нашими головами. То що ще нам треба?
  
  
  "Рімо, не доводь мене до нудоти", - сказав Чіун.
  
  
  На заводі International Carborundum у Гупті Чіун вільно вимовляв ім'я прем'єр-міністра і мав особливу повагу. Бачачи, що він був безсоромним у своїх вимогах, індійські службовці, які поважали безсоромність, дали йому майже все, що він хотів. У той час як американські інженери-розслідувачі зволікали, розважалися, брехали і підлещувалися перед ними, щоб ввести їх в оману, Чіун і Римо отримали справжню сенсацію.
  
  
  "Це спрацював якийсь безглуздий маленький клапан. Звідки мені знати?" – сказав президент місцевого заводу Рашад Палул. На ньому був легкий англійський костюм із англійською шкільною краваткою. Він курив англійські сигарети та прикурював їх від англійської запальнички. Його англійська дикція та граматика були бездоганними. Римо почував себе так, ніби розмовляє з якимсь британським лордом.
  
  
  "Що кажуть американські інженери?"
  
  
  "Щось у цьому роді", - сказав Рашад Палул. "Вони жахливо нудні".
  
  
  "Я чув, що люди не займалися належним обслуговуванням".
  
  
  "Нісенітниця. Я збільшив бюджет на технічне обслуговування в п'ятдесят разів. Ви не можете звинувачувати технічне обслуговування. Я призначив найкращих відповідати за безпеку і збільшив бюджет. Ви чули про позов?"
  
  
  "Я знаю, що тут є кілька американських юристів".
  
  
  "Клянуся Юпітером, це безперечно так. Суми, які вони вимагають! Можуть поставити International Carborundum у скрутне становище, що? Ви так не думаєте? Не те щоб американці отримали те, що їм потрібно. Вони тут багато не зароблять, мерзотники".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Чи знаєте ви середню вартість громадянина Індії? Я не говорю про нас, ви, звичайно, розумієте. Я говорю про простих людей".
  
  
  "Ні, не хочу", - сказав Римо, думаючи про усміхненого хлопчика, який випрошував у нього гроші. Це була лише грандіозна випадковість, думав Римо, що він народився в Америці, а той хлопчик – тут. Тому що, якби все було навпаки, Римо не розумів, як він міг би відрізнятися від мільйонів індіанців. Для простих людей просто не було виходу. У цьому полягала слава Америки. Це було те, що Америка означала для нього. То була надія. Це було те, чого не вистачало у такій країні, як ця. Ким ви народилися, тим ви і будете все життя.
  
  
  "Я сказав би, що в середньому для годувальника нагорода не більше трьохсот доларів. І це висока нагорода. Це максимальна ціна за його життя".
  
  
  "А за хлопчика?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нічий син? Ніхто не важливий?"
  
  
  "Жебрак", - сказав Римо.
  
  
  "Десять доларів. Долар. Мідна миска. Не має значення. Вони не мають великого значення. Їх так багато".
  
  
  "Це має бути через те, як ви, нероби, керуєте країною. Індією не керують. Вона випорожнюється", - сказав Римо.
  
  
  "Перепрошую", - сказав Рашад Палул.
  
  
  "Мій син, який також є другом прем'єр-міністра, іноді відчуває дивні почуття щодо найдивніших речей", - сказав Чіун. “Тепер, Палуле, давай звернемося до важливих речей. Клапани мене теж не хвилюють”.
  
  
  "Це лише ті речі, які в першу чергу викликали цю чортову катастрофу", - пробурмотів Римо. Він подивився з вікна на гори Гупта, величні вершини надзвичайної краси, кожна з яких поцяткована прожилками стежок, що ведуть до міста.
  
  
  "Хто був відповідальний за клапани?"
  
  
  "На весь департамент".
  
  
  "Чи були якісь нові люди у відділі?"
  
  
  "Весь відділ був новим".
  
  
  "А хто був відповідальний перед ними?"
  
  
  "Американський інженер і кілька недоторканних. Ви знаєте, які американці божевільні. Вони не бачили різниці між недоторканим та Брахманом, як ви, сер".
  
  
  "Вони - своєрідна раса".
  
  
  "Британці зрозуміли різницю".
  
  
  "Британці розуміють такі речі", - сказав Чіун. "Загалом інтелігентний народ".
  
  
  "За винятком Генріха Восьмого", - сказав Римо, - "який скоїв власне вбивство і не заплатив синанджу. Правильно?"
  
  
  "Ви, бува, не з Сінанджу, не з легендарних Майстрів синанджу?" - спитав Палул.
  
  
  "Той самий", - сказав Чіун, оглядаючись на Римо, щоб подивитися, чи помітив він виявлену повагу. "О, боже милостивий. Не дивно, що ви друзі П.М. Їй-богу, це найчудовіша удача. Ми повинні запросити вас на вечерю. О, будь ласка, не говоріть "ні". Ви наші найпочесніші гості".
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "На нього впливає сонце", - сказав Чіун.
  
  
  "Будинок Сінанджу, ви знаєте, служив лорду неподалік звідси".
  
  
  "Звичайно, ми знаємо", - сказав Чіун. "І він також, коли вивчає свої уроки".
  
  
  "Дім Сінанджу тут, у скромній Гупті..." - сказав Палул.
  
  
  "Ти слухаєш цю гарну людину, Римо?" - спитав Чіун.
  
  
  Римо не відповів.
  
  
  "У нього емоційні проблеми", – довірливо повідомив Чіун Палулу.
  
  
  "Повертайтеся до клапанів. Ніхто з вас, хлопці, від Непалу до Кореї не знає, як працює цей чортовий клапан. Ось чому ви всі такі страшенно відсталі", - сказав Римо.
  
  
  Чіун посміхнувся. "Він найгірше розбирається в будь-якому устаткуванні. Він не може набрати номер телефону, не спіткнувшись про власні пальці. Нічого не працює, коли він намагається його запустити".
  
  
  "Він розумово відсталий?"
  
  
  "Тільки у деяких областях", - сказав Чіун.
  
  
  "Повернемось до справи, будь ласка", - сказав Римо. Він подумав про маленького хлопчика ззовні. Чим менше всі інші дбали про нього, тим більше Римо його шкодував. Він може навіть не дожити до зрілості, і ніхто не впізнав би. Нікому не було б справи, і багаті відправили б своїх синів до школи на Заході, щоб потім робити заяви про нерівність між багатством півночі та півдня та про те, як вона має бути перерозподілена. Всі ці речі, сказані багатими із цих країн, бо бідні не могли дозволити собі освіти. Жоден із цих лідерів бідних країн не поділився б навіть краєм хліба зі своїми бідняками, та все ж з якоїсь причини вони очікували, що інші країни зроблять те, що вони відмовилися робити.
  
  
  "Що тут змінилося за останній рік?" - спитав Чіун.
  
  
  "У всякому разі, безпека та технічне обслуговування, які американські інженери звинуватили у витоку, були покращені. Значно. Наш бюджет виріс у цих областях".
  
  
  "Добре", - сказав Чіун. "І як це сталося?"
  
  
  “Ну, був сильний рух за те, щоб замінити американського інженера, поставити на цю посаду індійців. І ми зробили це. Ми багатьох поставили на цю посаду. Для початку у нас було три адміністратори”.
  
  
  "А хто стежив за цими клапанами?"
  
  
  "Я не знаю. Мене такі речі не хвилюють. Я президент цього місцевого відділення, а не якийсь газетчик".
  
  
  "Будь ласка, будьте такі добрі, скажіть мені, хто відповідає за клапани".
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "З'ясуйте", - сказав Чіун.
  
  
  Потрібно було майже півдня, щоб отримати інформацію, коли один директор за іншим входили в офіс і виходили з нього, і кожен з них думав, що дивно, що хтось такий високопоставлений, як їхній президент, дбає про той чи інший клапан. Усі вони були впевнені, що це займається інший відділ.
  
  
  Всі вони знали, що раніше про це дбав якийсь американський інженер та група недоторканних. "Як відбулася зміна?" - спитав Чіун.
  
  
  "Яка тобі справа, тату? Давай спустимося і подивимося, де це сталося".
  
  
  "Це сталося не там", - сказав Чіун. "Як відбулася зміна?"
  
  
  "Це просто трапилося. Була спонтанна вимога поставити наших власних людей на чолі".
  
  
  "Тоді це взялося з нізвідки", - сказав Чіун. І він запитав, від кого президент філії вперше почув цю спонтанну вимогу.
  
  
  "Все було скінчено", - сказав Рашад Палул.
  
  
  "Ні. Ні звідки не повинно звідкись взятися", - сказав Чіун і наполіг, щоб Палул допитав усіх своїх підлеглих.
  
  
  Дехто читав про це в газетах. Інші думали, що за цим стоїть місцевий адміністратор. Автор редакційної статті у англомовній Times of Gupta стверджував, що це була його власна ідея.
  
  
  "Через моє обурення зарозумілістю расистського Заходу. Через мою тверду підтримку боротьби країн третього світу. Через моє відчуття себе індійцем".
  
  
  Римо схопив його за ноги, притиснув ступню до горла чоловіка, який тепер був поруч із килимом у кабінеті президента фабрики, і попросив автора редакційної статті пояснити свою заяву.
  
  
  "Від голосів. Голоси, що звучать як білі. Я підслухав, як вони говорили образливі речі".
  
  
  "І звідки виходили ці голоси?"
  
  
  "За моїм вікном".
  
  
  "І хто вони були?"
  
  
  "Я їх не бачив. Але вони були типовими американськими расистами, які дивилися зверхньо на всіх інших. І вони сказали, що важливо не дозволяти індіанцям мати право розпоряджатися важливими речами. І це вивело мене з себе. Тепер, будь ласка, поставте мене на ноги" .
  
  
  Римо смикнув чоловіка за п'яти вгору, ударивши його головою об килим, як йо-йо, а потім випростав чоловіка і твердо поставив його на ноги. "Ви просто не можете так чинити з людьми", - сказав автор редакційної статті.
  
  
  "Я роблю це постійно", - сказав Римо.
  
  
  "Ці голоси справді змусили вас зайнятися справою, чи не так?" - спитав Чіун.
  
  
  "Абсолютно вірно".
  
  
  Іншим джерелом, яке Чіун зрештою розшукав, був регіональний адміністратор, який стверджував, що був першим, хто закликав індіанців на ці посади.
  
  
  І звідки, спитав Чіун, адміністратор почерпнув цю ідею?
  
  
  "Це моє. Я думав про це. Я людина, за якою, безперечно, стежать у самому Делі", - сказав адміністратор.
  
  
  "І я друг прем'єр-міністра. І він звинувачує тих, хто вважав це ходячою катастрофою, образою нації, ганьбою для Індії, бо це змушує людей вірити, що індійці не можуть керувати справами".
  
  
  “Але відповідальність несуть білі. Все це знають. Адвокати це знають. Люди це знають. Преса це знає”.
  
  
  "Як друг прем'єр-міністра, я звинувачую вас".
  
  
  "Не на мене".
  
  
  "Тоді хто?"
  
  
  "Я не скажу".
  
  
  "Син?"
  
  
  "У мене немає синів".
  
  
  Римо знову почав перевертати ситуацію з ніг на голову, але Чіун підняв тендітну на вигляд руку.
  
  
  "Будь ласка, не будьте таким нецивілізованим. Крім того, Майстер Сінанджу не повинен піднімати руки на будь-кого, недостойного славної смерті, яку ми несемо".
  
  
  "У смерті немає нічого чудового. Смерть є смерть".
  
  
  "Ти такий американець", - простогнав Чіун.
  
  
  Адміністратор вийшов із кімнати, попросивши їх почекати, і Римо розлютився, що йому завадили у його бажанні застосувати фізичні стимули. Але незабаром Римо побачив, що Чіун мав рацію. Бо адміністратор повернувся, сказавши, що сам хотів почути думку прем'єр-міністра. Якщо його чимось звинувачували, він хотів захищатися.
  
  
  "І з ким ви розмовляли?"
  
  
  "Ніхто. Тільки моя дружина", - сказав адміністратор. І тієї ночі Римо і Чіун відвідали дружину в садах її будинку, серед запашних квітів і ставків з рибками.
  
  
  Спочатку вона благала, щоб її не били. Потім, бачачи, що їй не завдадуть шкоди, вона припустила, що американець і азіат слабкі, і пригрозила зателефонувати до її чоловіка. Коли і це не спрацювало, вона кинула тужливий погляд на гарного американця з високими вилицями і згадала, що її чоловіка не буде вдома кілька годин.
  
  
  - Прекрасна і спокуслива дівчина, - звернувся Чіун до пухкої дружини-індіанці, - якою б спокусливою не була ваша краса, в даний момент ми повинні піти іншим шляхом і вічно шкодувати про втрачений рідкісний момент захоплення у ваших чудових обіймах. Вибачте нас, ми маємо займатися справами вашого прем'єр-міністра”.
  
  
  "Прем'єр-міністр?"
  
  
  "Він уважно стежить за вашим чоловіком щодо просування по службі".
  
  
  "Тоді це було правильне рішення".
  
  
  "Звичайно, прекрасна діва", - сказав Чіун. "Але ми знаємо, що існують злі сили, які могли завдати йому шкоди. Поганим було не саме рішення, а людина, яка стоїть за ним. І ми знаємо, що вона теж непогана".
  
  
  "Ти так багато знаєш, хранителька мудрості. Так, це був не я. Це був голос".
  
  
  "І хто був прив'язаний до голосу?"
  
  
  “Це дивна річ. Вона з'явилася з дивних місць. Вона з'явилася з металу. Але у металі нікого не було”.
  
  
  "Зрозуміло. І що там було написано?"
  
  
  "Там згадувалося, що на мого чоловіка в Делі не звертали уваги, бо білі все ще обіймали важливі посади на Міжнародній фабриці з виробництва карборунду".
  
  
  "Ах, дякую", - сказав Чіун, і коли вони вийшли з дому з пастельними зовнішніми стінами, Чіун сказав, що очікував знайти все, що вони знайшли того дня. Достатньо було глянути на гори, щоб зрозуміти, що вони знайдуть усе це. І він був розчарований, побачивши, що Римо не отримав цього повідомлення, коли йому було доручено подивитися на гори.
  
  
  "Я не розумію", - сказав Римо.
  
  
  "Очевидно, що коли жебраки важливіші за твого улюбленого вчителя, людину, яка знайшла в тобі нікчемність зі звичками білої людини і зробив з тебе майстра синанджу, тоді ти, звичайно, не зрозумієш".
  
  
  "Відчепись від мене. Що я пропустив?"
  
  
  "Щось так само очевидне, як гора. Газ був більш смертоносним, тому що його зберігали в гірській чаші. Газ був випущений, тому що не ті люди були призначені відповідальними. Відповідальними були призначені не ті люди, тому що редактору було завдано удару за його самолюбством, а дружині було завдано точного удару по її амбіціях щодо свого чоловіка”.
  
  
  "Я пішов. Яке, чорт забирай, це має відношення до гор?"
  
  
  "Людина, яку ми не можемо знайти, голос із нізвідки, знає, як усе працює".
  
  
  "Ну це очевидно", - сказав Римо.
  
  
  "Ти пропустив це, як пропустив гори", - сказав Чіун.
  
  
  Оскільки готель був заповнений американськими журналістами та інженерами-розслідувачами, Римо та Чіун скористалися гостинністю директора заводу Рашада Палула, який жив у будинку з двадцятьма слугами, начебто він був британським чиновником.
  
  
  Для Римо та Чіуна були відведені кімнати для гостей та прислуги. Дверні отвори прикрашали квіти. У їхньому розпорядженні була прохолодна вода. Лакей обмахував їм брови віялом.
  
  
  "А тобі, - сказав Чіун, - все ще подобається Америка..."
  
  
  "Всі ці слуги змушують мене нервувати".
  
  
  "Так. Вас влаштовує тільки те, що машини виконують ваші накази. Вам подобаються сталь, мікрочіпи і двигуни. Але коли тепла людська істота намагається вам послужити, ви відчуваєте огиду. Я протистою непереможному невігластву, - сказав Чіун.
  
  
  І тієї ночі він ліг спати, більше нічого не сказавши Римо, сподіваючись, що, якщо він протримає його в Індії досить довго, хлопчик дізнається щось про вищу цивілізацію.
  
  
  Вранці у їдальні був великий переполох. Американський інженер скандалив із Рашадом Палулом.
  
  
  Він мав середньозахідну догану, яка могла пробити бетон. Його звали Роберт Дестроу. У нього було коротке, майже їжачком підстрижене світле волосся, окуляри в металевій оправі і біла сорочка з туго зав'язаною синьою краваткою. Рукави його були закатані, а сірі штани заляпані машинним мастилом. З кишені його сорочки стирчали чотири олівці, дві ручки, логарифмічна лінійка та калькулятор.
  
  
  Він збирав інформацію про катастрофу і, схоже, знав Cyclod B у деталях, що пішло не так і що можна було зробити для запобігання подальшим аваріям. Однак спочатку він хотів дізнатися, хто такі Римо та Чіун. Йому не подобалося, коли сторонні бовталися поблизу, доки він обговорював справи компанії.
  
  
  "Вони ніколи не бувають чужими у моєму домі", - сказав Палул. "Вони друзі. Уславлені та бажані гості".
  
  
  "Так, добре, ти можеш продовжувати свій бізнес glory. Я повинен працювати з деталями. Де вони?"
  
  
  "Спит", - сказав Палул.
  
  
  "Ні, ми не збираємося", - сказав Римо, входячи до кімнати.
  
  
  "Добре. Хто ви такий?" - Сказав Дестроу.
  
  
  "Голос минулого Різдва. Хто ви такий і що ви тут робите?"
  
  
  "Я інженер. Мене звуть Дастроу. Роберт Дастроу. D як у діаметрі, A як антена, S як синус, T як тригонометрія, R як радіус, O як орбіта, W як гайковий ключ".
  
  
  "Вам обов'язково говорити, щоб спілкуватися? Ваш голос - найнеприємніша річ, яку я коли-небудь чув".
  
  
  "Це чисто, чи не так?" - Сказав Дестроу. Це звучало так, наче одночасно треть сотня проводів. Шкіра Римо вкрилася мурашками від цього звуку.
  
  
  "Добре. Чого ти хочеш? Просто забирайся звідси".
  
  
  "Більшість людей так до мене ставляться", - весело сказав Дестроу.
  
  
  "Просто спитай, а потім йди".
  
  
  "Ви розслідуєте це для кого?"
  
  
  "Консалтингова фірма", - сказав Римо.
  
  
  "Це ще одне позначення того, що ви не хочете мені говорити. Добре, я можу це зрозуміти. Я придивлявся до прекрасних людей цієї прекрасної країни", - сказав Дестроу. "Добролюбних, порядних людей ви можете знайти де завгодно у Вісконсіні, Мічигані, Міннесоті або Індіані".
  
  
  "Зроби це коротшим".
  
  
  "Ви, хлопці, схоже, знаєте свою справу. Ви ладнаєте з місцевими жителями. Ви були всюди. Всі, хто був будь-ким, здавалося, закінчували з вами в офісі містера Палула. Все, крім домогосподарки, яку ви відвідали. Боже мій, ви, безумовно, досвідчені мандрівники”.
  
  
  "Чого ви хочете?" - спитав Римо, бавлячись ідеєю згорнути чоловікові горло. Якби він зламав горло, звук не позначився б на його барабанних перетинках. Він запитував, чи заперечував Чіун проти цього так само сильно, як він.
  
  
  Римо непокоїв не середньозахідний акцент. Йому це подобалось. Але ця людина, здавалося, кожним своїм словом різала скло.
  
  
  "У мене тільки одне прохання, від колеги-інженера. Не могли б ви відремонтувати цей рентгенівський датчик? Він, звичайно, активується мікрочіпом".
  
  
  "Що?" - спитав Римо, дивлячись на маленьку металеву коробочку з віконцем та датчиком на ньому. "Я не знаю що це".
  
  
  "А як щодо вашого чудового друга?" - Запитав Дестроу. "Він теж не дуже добре розуміється на механічних речах. Ми консультанти із соціального середовища".
  
  
  "Добре. Дякую, що приділили мені час", - сказав Дестроу з тим же неослабним життєрадісним натхненням, з яким він, здавалося, вітав усіх і вся.
  
  
  Виходячи з дому, він сказав Палулу, що трохи мастила під клямкою, мабуть, збереже її ще на п'ять років. І що йому слід подумати про заміну проводки у будинку. Індійський клімат не сприяв електрообладнанню.
  
  
  Він також полагодив стару вантажівку Mercedes, яка виїжджала з під'їзної доріжки, вантажівка, у водія якої виникли проблеми із запуском, просто через те, що вона, здавалося б, доторкнулася одним дротом до іншого.
  
  
  "Хто це був?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ніхто", - сказав Римо.
  
  
  "Це саме той, кого ми шукаємо", - сказав Чіун.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  Роберт Дастроу насвистував під час роботи. Він знав, що це турбує людей, але завжди турбував людей. Роберт Дастроу турбував усіх, окрім своїх батьків.
  
  
  Роберт рано зрозумів, що йому ніколи не виграти конкурсу популярності. На шкільних танцях він був тим, хто подбав про те, щоб у середній школі Гранд-Айленд, штат Небраска, було встановлено систему гучного зв'язку, яка не видавала оглушливих звуків. Він не мав побачень. Не те, щоб він не питав. Не те, щоб він не підходив до проблеми систематично.
  
  
  Насправді, тому що він був настільки систематичним, що знав, що не було жодної дівчини, яка б пішла з ним на побачення, за винятком, можливо, найкрасивішої в школі. На жаль, вона завжди була залучена до суспільних справ. Вона була готова піти з ним на побачення як ласку.
  
  
  "Я ні від кого не хотіла послуг, і найменше від того, за кого я, можливо, хотіла б вийти заміж та створити сім'ю".
  
  
  "Я просто був готовий піти з тобою на побачення. Я нічого не згадував про шлюб".
  
  
  "Я не хочу позик. Я не хочу позик ні від кого. Мені не потрібні позики".
  
  
  "Що ж, мені справді тебе шкода".
  
  
  "Я не хочу, щоб люди шкодували мене. Я найздібніша людина, яку ви коли-небудь зустрічали. І якщо ви зв'яжете своє життя зі мною, я зроблю вас багатим. Ви ніколи ні чого не потребуватимете".
  
  
  "Насправді, Роберте, мені шкода це говорити, але єдине, чого я хочу від тебе, це провести з тобою не більше одного вечора".
  
  
  "Збережи свої прихильності. Ось побачиш. Я буду працевлаштованим випускником цієї середньої школи".
  
  
  "Я впевнений, що ти подаси, Роберте. Всі кажуть, що ти знаєш, як змусити щось працювати".
  
  
  "І колись я теж знатиму, як змусити людей працювати. Ось побачите. У мене будуть найкрасивіші жінки".
  
  
  Роберт мав рацію лише частково. Зрештою, він справді придбавав гарних жінок, але його кар'єра зовсім не складалася гладко. Незважаючи на його високі оцінки як у середній школі, так і в коледжі, незважаючи на те, що він успішно змінив безліч місць роботи, щоб отримати вчений ступінь, незважаючи на те, що він показав найвищий рівень інженерних здібностей, Роберт Дестроу був практично безробітним у Сполучені Штати 1970-х років.
  
  
  Кожна співбесіда була майже однаковою. Співробітник відділу кадрів був би вражений молодим випускником та його високими оцінками. Він був би вражений пильністю, ентузіазмом та енергією молодої людини.
  
  
  А потім він питав, яка спеціальність у Роберта.
  
  
  "Я просто змушую речі працювати", - сказав Дестроу. "Я знаю, як змусити речі працювати".
  
  
  "Тоді інженер-проектувальник?"
  
  
  "Ну, ні. Я не такий вже добрий у винахідництві. Але ви покажіть мені щось, зроблене кимось іншим, і я покажу вам, як змусити це працювати ідеально. Я покажу вам, що в цьому правильно, а що ні Що в цьому хорошого і поганого. Я примушу це працювати. Я примушу це гудіти. Я примушу це гудіти”.
  
  
  "Зрозуміло. У вас є якийсь досвід роботи в маркетингу? Це важливо. Інженери, які мають досвід роботи в маркетингу, завжди затребувані на найкращих посадах".
  
  
  "Не на мій смак", - сказав Роберт.
  
  
  "Якщо ви знаєте, як змусити речі працювати, тоді ви знаєте, що в них продавати. Продажі. Інженер з продажу - найоплачуваніший з усіх інженерів".
  
  
  "Колись у мене був газетний кіоск. Довелося відмовитися від цього. Не міг дозволити собі продовжувати купувати газети. Єдиними людьми, яким я колись продавав екземпляри, були мої батьки. Я не зміг би продати кубик льоду в Сахарі", - сказав Дастро.
  
  
  "Зрозуміло. Ну, тоді у вас є уявлення про структуру? Ми можемо використати інженерів-будівельників".
  
  
  "Не особливо".
  
  
  "Як щодо навколишнього середовища? Інженер-еколог?"
  
  
  "Вибачте. Просто знаю, як змусити речі працювати. Я бачу, ваш годинник зламаний", - сказав Дестроу. Він дістав з кишені маленьку викрутку, і за кілька хвилин настільний годинник знову задзижчав.
  
  
  "Ти не можеш сказати мені, що тобі не потрібний такий чоловік", - сказав Роберт.
  
  
  "На жаль, це саме те, що я вам говорю", - сказав менеджер з персоналу.
  
  
  Як і багато інших. Тому що в Америці 1970-х модним було не змушувати речі працювати, а робити їх красивішими, сучаснішими і дешевшими у виробництві.
  
  
  Інженери, які отримали роботу, були тими, хто займався теорією. Як сказала одна компанія молодому Дастроу: "Ви бачили б почерк на стіні. У більшості інженерних шкіл закрили механічні майстерні. Нікого не хвилює, добре щось працює чи ні, бо вони все одно розробляють нове. Не важливо, щоб це працювало. Важливо, щоб це було новим. Що це дешево у виготовленні та привабливо”.
  
  
  Роберт Дестроу, який має диплом інженера, провів перший рік свого трудового життя як посланця. А потім нещасний випадок змінив його життя і, зрештою, допоміг змінити Америку.
  
  
  Під час відвідування родича у Каліфорнії він зауважив, що машина вийшла з-під контролю. Роберт побачив, що підшипники кермового колеса були зміщені. Це міг бачити будь-хто. То була помилка виробника.
  
  
  Будучи родом із Середнього Заходу, він ділився цими знаннями з усіма, хто був готовий слухати. Решта свідків аварії раптово заявила, що нічого не бачила.
  
  
  Молодий адвокат, який просто випадково почув шум машини швидкої допомоги і просто випадково їхав тим самим маршрутом останні п'ятнадцять кварталів шляху до місця аварії, і просто випадково зупинився, щоб подивитися, що відбувається, почув розмову Роберта Дестроу.
  
  
  "Ви поклялися б у цьому в суді?"
  
  
  "Звичайно. Це правда", - сказав Дестроу. "Але завтра я повинен повернутися додому в Небраску. Можливо, у мене є робота. Я не кажу конкретно, що у мене є робота. Я не стверджую, що в цьому можна бути впевненим. Але, чорт забирай, це виглядає добре. Виглядає дійсно добре. Виглядає страшенно добре”.
  
  
  "Я розумію", - сказав адвокат. "Я був би останнім, хто очікував би, що ви будете бовтатися Лос-Анджелесом заради судового розгляду, коли це коштує вам грошей. Я був би останнім, хто очікував би, що ви платитимете гроші зі своєї кишені. Але я думаю, що міг би організувати для вас невелику добову виплату, просто щоб ви залишалися поряд”.
  
  
  "Це законно?" - Запитав Дестроу.
  
  
  "Якщо ви отримаєте це готівкою, і ніхто не дізнається, і ви нікому не скажете, і я нікому не скажу, у цьому немає нічого протизаконного".
  
  
  "На мою думку, звучить підозріло", - сказав Роберт Дастроу. "На мою думку, звучить як хабар", - сказав Дастроу.
  
  
  "Як тебе звати?"
  
  
  "Дастроу. Роберт Дастроу", - сказав безробітний інженер, а потім, звучачи, як тисяча сталевих гітар, що витягують свої найпотворніші ноти, він вимовив своє ім'я за літерами.
  
  
  "Роберте, я юрист. Закон не є відкритим і закритим, як думають непрофесіонали. Ніщо не є незаконним, якщо тільки суд і писаний закон не кажуть, що це незаконно. Такий закон. Жоден суд ніколи не виносив рішення щодо того, чого він не знав ".
  
  
  "Але приховування правди не робить її меншою за правду".
  
  
  "Роберт, ми говоримо про п'ять тисяч доларів готівкою, мінімум".
  
  
  Роберт Дестроу думав про істину та чесність. Він думав про цінності свого маленького міста на Середньому Заході. Він думав, як його виховували. П'яти тисяч доларів справді було б достатньо для комфортного життя на Гранд-Айленді.
  
  
  "Ти сказав мінімум".
  
  
  "Більше, якщо ми виграємо, Роберт", - сказав молодий адвокат, який привів його назад до офісу, щоби взяти свідчення. Це була вітрина магазину з написом іспанською на випадок, якщо латиноамериканцю, який проходить повз нього, знадобиться юридична допомога.
  
  
  Там було два предмети меблів, стілець та старий, подряпаний дерев'яний стіл. На цьому дерев'яному столі молодий Натан Палмер записував свідчення Роберта Дестроу.
  
  
  Двоє інших його партнерів з подивом слухали, як він описував марку та автомобіль і як він міг визначити, що шарикопідшипники у системі кермового управління були неправильно вирівняні.
  
  
  "Геніально", - сказав Арнольд Шварц, який визнавав математичну досконалість.
  
  
  "Цікаво", - сказав Хенаро Ріццуто. "Але це буде підтримано в суді?"
  
  
  Як тест всі троє дві години нападали на Роберта Дестроу, намагаючись зламати його. Але коли справа доходила до роботи з механічним предметом, Роберт був не лише вдома, він був королем. Він навіть пояснив, як деякі інженери можуть спробувати захистити конструкцію автомобіля. І він спростував ці аргументи захисту трьох юристів.
  
  
  Наприкінці Палмер, Ріццуто і Шварц заціпеніли від розмов про клапани, шарикопідшипники, баланс і дизайн конструкції. Роберт був свіжий, як маргаритка, і все ще говорив.
  
  
  Що вони дізналися від цього молодого інженера із Середнього Заходу, який не мав роботи, так це те, що вони подадуть на виробника до суду від імені позивача.
  
  
  Автомобільна компанія ознайомилася зі свідченнями Дастроу, передала їх своїм інженерам, а наступного ранку не лише погодилася на найбільше позасудове врегулювання в історії галузі, а й негайно найняла Палмера, Ріццуто, за великий аванс. Це означало, що фірма та її технічна підтримка, а саме її star witness, ніколи більше не зможуть діяти проти них.
  
  
  Старий письмовий стіл помістили у скляну шафу, а Роберт Дестроу отримав від юридичної фірми персональний аванс у розмірі ста тисяч доларів на рік. Якщо Роберт і мав якісь залишкові моральні докори совісті, вони зникли після його першого по-справжньому доброго побачення. Звичайно, побачення було організовано службою знайомств у Лос-Анджелесі, і гарна молода жінка, здавалося, усміхалася всьому і вся, але вона була жінкою. Вона була чудова. І Роберт Дестроу більше не був бідний чи самотній.
  
  
  Друге, що він зробив після встановлення свого роду дружніх стосунків із людьми, - це побудував механічну майстерню у підвалі свого нового будинку на Гранд-Айленді. На жаль, на Гранд-Айленді не було служб знайомств, оскільки через відсутність у них досвідченості вони називали жінок, які надають спілкування за гроші формою проституції.
  
  
  Але перш ніж він зміг запустити свою механічну майстерню, його відвідали троє молодих юристів. Усі вони були у розпачі. Містер Палмер щойно повернувся зі свого медового місяця, який закінчився розлученням. Містер Ріццуто провів тиждень у Лас-Вегасі, і тепер його дохід за наступні три роки належав людям, які забирали або свої гроші, або частини тіла боржника. А Шварц, який люто твердив про дурість американського інвестора і про те, як ідіоти зруйнували фондовий ринок, щойно втратив свій будинок, усе, що в ньому знаходилося, і останню зайву пару взуття.
  
  
  "Боже мій, як вам вдалося, хлопці, так швидко витратити стільки грошей?" Роберт засміявся.
  
  
  "Справа не в цьому", - сказав Шварц. "Річ у тому, як ми можемо заробляти більше".
  
  
  "Суть у тому, як ми можемо зробити вас ще багатшими", - сказав Палмер. "Як би ви подивилися на те, щоб купити свій власний лінійний прискорювач? Як би вам сподобався ваш власний атомний годинник? Як би вам сподобалося що-небудь у світі, з чим ви хотіли б просто повозитися?"
  
  
  "Біметричний глибоководний оцінювач?" - спитав Роберт.
  
  
  Усі троє молодих юристів кивнули, хоч ніхто з них не знав, що це таке. Палмер прочитав про лінійному прискорювачі в журналі на шляху на Гранд-Айленд з Лос-Анджелеса. Він знав, що це пов'язано з атомами. Він знав, що це дорого. Він знав, що це може зацікавити ботаніка на кшталт Дестроу. Як виявилося, він був дуже правий у цьому.
  
  
  "Ну, біметричного оцінювача не існує", - засміявся Роберт, грюкнувши себе по коліну.
  
  
  "Ви можете отримати все, що хочете. Що нам потрібно, так це щоб ви разом з нами відслідковували події і знаходили ті, в яких винна велика багата компанія", - сказав Палмер.
  
  
  "Не найкраще використання вашого часу, джентльмени. Найкраще використання вашого часу – це знати, де відбудуться нещасні випадки".
  
  
  "Ви вже думали про це?" - спитав Палмер.
  
  
  "Тільки що. Як я розумію, хлопці, як тільки відбувається нещасний випадок, виникає велика конкуренція за розгляд справ, і все справді починають начебто рівні, вам так не здається?"
  
  
  "Можливо", - сказав Ріцзуто. Йому не сподобалася ідея, що це насіння сіна присвячує його у свої справи.
  
  
  "Навіщо взагалі починати?" - Запитав Дестроу.
  
  
  "Чому б не почати на рівних? Ви хочете сказати, що ми не вчилися в першокласних юридичних школах або щось таке? Ви це маєте на увазі?" - Запитав Шварц. "Бо якщо ви кажете, що хтось із коледжу, замовленого поштою, є..."
  
  
  "Я цього не говорив, сер", - сказав Дестроу. “Але давайте не будемо гаяти час. Ви хочете судових позовів, які отримаєте, та судових позовів, які виграєте. У вас немає всіх клієнтів, які вам потрібні, інакше ви б не ганялися за машинами швидкої допомоги”.
  
  
  "Ми не "швидка допомога", – сказав Шварц.
  
  
  "Ми, безумовно, збираємося", - сказав Палмер, думаючи про свою угоду про розлучення. "Давайте послухаємо, що хочете сказати".
  
  
  "Найкращий спосіб досягти цього, - сказав Дастроу, - це почати з внутрішньої доріжки. Так от, моя поява була випадковістю. Несправність шарикопідшипників була випадковістю. Нещасні випадки - це не те, як усе добре працює".
  
  
  "Що ви пропонуєте?" - спитав Палмер.
  
  
  "Цим компаніям, великим компаніям, насправді все одно, як все працює. Їм все одно. Я був би багатою людиною, якби вони це робили. Я б не працював паршивим кур'єром. Тепер, якби я сказав вам, що не тримаю на них зла, я був би найбільшим брехуном у світі. Я ненавиджу їх. Я ненавиджу їх усім своїм серцем. Усією своєю душею. Я ненавиджу їх до мозку кісток. Я хочу, щоб вони заплатили за це”.
  
  
  "Справедлива відплата", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Заради того, щоб зробити світ безпечнішим для всього людства", - сказав Шварц, його голос дзвенів від емоцій. Ріццуто міг би підвести до цього якийсь підсумок.
  
  
  "Продовжуйте", - сказав Палмер.
  
  
  "Що скажете, якщо ми спрогнозуємо нещасні випадки, тому що ми достеменно знаємо, як усе не спрацює?"
  
  
  "Звідки ми це знаємо?" - спитав Палмер.
  
  
  "Залиште ці дрібні механічні деталі мені. Ви не хочете цього знати. Ви просто хочете знати, як відбудуться нещасні випадки, і бути готовим до них до того, як вони відбудуться. І цього разу не бери якийсь дурний аванс із автомобільної компанії щоб не подати на них до суду знову”.
  
  
  "У цій людині є сенс", - сказав Шварц.
  
  
  "Він збирається звернути недбалість компанії проти них самих. Великим ублюдкам світу доведеться заплатити маленькому хлопцеві".
  
  
  "Як ви збираєтеся це зробити?" - спитав Палмер.
  
  
  "Питання не в цьому", - сказав Дестроу. "Питання у тому, як ви збираєтеся заплатити мені мільйон доларів авансом?"
  
  
  "Неможливо", - сказав Шварц. "Навіть я не зміг зрозуміти, як використати стільки коштів".
  
  
  "Ти висмоктуєш кров із вен своїх друзів та союзників", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Ви це отримаєте", - сказав Палмер.
  
  
  Троє адвокатів залишили Гранд-Айленд, бурмочучи між собою, але з новою повагою до Роберта Дестро. Ніхто більше не називав його насінням сіна. Насправді, коли він потрапив у свою першу множинну аварію і гроші потекли річкою, слово "геній" просто природно було у їх описах його.
  
  
  Першим проектом Роберта було те, що згодом стало відомо в юридичних колах як поважні справи про бамперні баки. Нефахівцеві здалося б неможливим, щоб велика автомобільна компанія проектувала автомобіль, у якому задній бампер містив вибухонебезпечний елемент у всьому транспортному засобі.
  
  
  Для Роберта це було просто. Він втерся у професійні кола автомобільних дизайнерів і вигадав найкращі вирішення їхніх проблем. Роберт Дестроу просто показав, що якби задній бампер служив одночасно бензобаком, автомобіль мав би характерний дорогий дизайн задньої кришки і був би на триста доларів дешевше у виготовленні, до того ж усередині автомобіля було б більше місця. Дешевші, місткі, красиві маленькі машинки надійшли ринку і продавалися як феєрверки. Саме так вони й вибухнули.
  
  
  І, Палмер, Ріццуто був там із готовими доказами несправності конструкції, навіть із деякими внутрішніми документами від інженера, якого звільнили, коли він попередив, що установка бензобака в бампер була запрошенням до катастрофи.
  
  
  Сотні людей, які загинули або були сильно понівечені в цих аваріях, швидко дізналися про юридичну фірму, яка, здавалося, повністю контролювала компанію.
  
  
  Був навіть телевізійний репортаж про розслідування автомобіля і Ріццуто виступив від імені партнерів. Шварц продумав слова, які треба було сказати, а Палмер продумав той факт, що вони мали використовувати цю телевізійну програму, щоб рекламувати себе на національному рівні як єдину юридичну фірму, яка може виграти великі судові процеси проти виробника.
  
  
  Коли Роберт Дестроу побачив свою першу потворну фотографію жертви опіків, він уперше пошкодував. Цій бідолашній дівчині так і не вдалося відновити ні обличчя, ні тіло. Її батьки пішли, і вона лишилася сама.
  
  
  Дестроу думав про це цілих двадцять хвилин, а потім зрозумів, що мистецтво змушувати речі працювати полягає в тому, щоб знати, що не можна змінити. Він не міг воскресати мертвих, але він, безперечно, міг купити собі циклотрон. З цією новою угодою з жадібними адвокатами в Лос-Анджелесі йому тепер довелося б поводитися з усім світом.
  
  
  І всі американські виробники, яким не потрібен був Роберт Дестроу, молода людина, яка лише хотіла змусити речі працювати, тепер постали б такими, якими вони є. Він бачив їхні збентежені обличчя по телевізору, коли репортери брали інтерв'ю в інженерів і питали, як вони могли спроектувати автомобіль, який більше був схожий на бомбу, ніж транспорт.
  
  
  Він бачив, як авіаконструкторів кидали на вугіллі через несправну конструкцію крила. Він бачив, як підрядникам висували позови про банкрутство, бо вони не знали, як правильно укладати бетон. Він був би виправданий, і він був би багатим.
  
  
  І, звісно, все спрацювало так, як планував Роберт Дестроу.
  
  
  І оскільки майструвати було для нього сенсом життя, коли він помітив своє основне джерело доходу за нової форми атаки, йому просто потрібно було з'ясувати, що це таке.
  
  
  У той час як International Carborundum та міжнародні ЗМІ звернули увагу на клапани на заводі в Гупті, лише двоє людей звернули увагу на реальну причину аварії. Вони поговорили з журналістом новин і, зрештою, з дружиною, яка підштовхнула свого чоловіка до порушення основного правила того, як змусити щось працювати: якщо це не зламано, не чиніть це.
  
  
  Що він зробив, так це використав соціальну структуру, щоб переконати більшість людей у місті, що адміністрація зазнала краху, бо використовувала американців на раніше небажаних роботах.
  
  
  І азіат, і американець, які насправді не мали достовірних легенд, дізналися про це протягом одного дня.
  
  
  Жодна з його робіт ніколи не була виявлена так швидко. І, звичайно, як відомо будь-якому хорошому майстру, Роберт Дестроу мав з'ясувати, що тут відбувається. Хто були ці дві нові людини, які робили правильні речі?
  
  
  Чи мали вони ті ж здібності, що й він? Простий тест довів зворотне, коли жоден з них не зміг полагодити датчик. Отже, вони мали щось ще, і Роберт Дестроу повинен був з'ясувати це, як убити їх. Він не мав сумніву, що так і зробить. У світі не було нічого, чого б він не міг збагнути. Він знав, як усе працює.
  
  
  Залишки сімей у Гупті стовпилися навколо в очікуванні своїх убогих пайків нашвидкуруч, дивуючись, чому всі іноземці приходять до них і кажуть, що вони розбагатіють.
  
  
  Вони дбали про своїх тих, хто вижив, і молилися, щоб це ніколи не повторилося. У глибині душі вони вірили, що були прокляті, і тому деякі з них були збентежені.
  
  
  Але кілька літніх жінок виявили, що коли вони плачуть перед камерами, вони іноді можуть отримати тарілку рису. І тому вони плакали ще більше і продовжували плакати, доки їхні родини не були нагодовані. Іноді було надто багато жінок, що плакали перед камерами, і це знижувало винагороду. Між індійськими жінками, що вижили, виникали невеликі війни за те, хто матиме право плакати перед якими камерами.
  
  
  Історії були інші речі. Люди швидко виявили, що ті, хто мав найжахливіші історії, щоб розповісти, були тими, кого відвідували найбільше.
  
  
  Але все це підприємство було нічим порівняно зі рятівником Гупти і тим, що він зробив тамтешнім людям. Він привіз рис, він привіз лікарів, він пообіцяв щедру компенсацію за зло, заподіяне їм американською фабрикою. Він сказав їм, що вони не повинні дозволити американцям вийти з води сухими.
  
  
  Він сам був американцем і знав, якими поганими можуть бути американці. Він був тут, щоб зробити їх багатими, давати їм рис до кінця їхнього життя. Звичайно, пропозиція звучала дуже привабливо, і ніхто не зареєструвався відразу. Але коли він повернувся з благословення деяких високопоставлених урядовців, всі, хто вижив, з радістю вишикувалися в чергу, щоб поставити відбитки своїх долонь як підписи під контрактом, в якому говорилося, що він віддаватиме їм десять відсотків від усього, що заробить, змушуючи американську фабрику платити.
  
  
  Його звали Хенаро Ріццуто, і він сперечався з усіма, що виграє.
  
  
  Римо і Чіун дізналися про це на другий день свого перебування там, але їм було дуже важко розмовляти з людьми. Тепер Гупта став офіційною міжнародною катастрофою, і такий ярлик залучив більше зірок, ніж Римо коли-небудь бачив одному місці.
  
  
  Чіун вказав на них. Він нарахував чотирнадцять кінозірок зі своїми операторськими групами, кожна з яких позувала з однією і тією ж засліпленою жінкою, сім акторів із поточного телевізійного серіалу та безліч американських організацій.
  
  
  Там були директори програм "Допомога голодуючим", "Міжнародна допомога", "Пошкодуйте дітей", "Врятуйте все людство", "Покінчити з расизмом", "Боротися з расизмом" та "Міжнародний альянс проти расизму". Головну роль у цьому відіграла жінка, одягнена як недоторканна, яка щойно порилася у сміттєвому баку дешевого магазину, залишеному біля відділу пластмас. Її очі були відтінені неоново-зеленим. Її волосся було схоже на болото, що потрапило в машину з жовтою фарбою з балончика, а її одяг був такий здертий, начебто вона була в центрі уваги на з'їзді стариків.
  
  
  "Ось Дебі Петті", - сказав один телевізійний репортер, якому за день уже зробили уколи від сліз. "Вона нова. Вона не відома з соціальних причин".
  
  
  Навколо молодої співачки негайно зібрався натовп. Вона звикла до того, що довкола неї збираються люди. До чого вона не звикла, то це до того, що її ігнорують. І за рядом бідних хатин, у яких жили жертви, вона побачила двох чоловіків, одного східного та одного білого, які навіть не потрудилися подивитися у її бік.
  
  
  Вона заробляла п'ятнадцять мільйонів доларів на рік, була на обкладинці майже кожного великого журналу на Заході, і вона не представляла жодного інтересу для цих двох. Це вона помітила, незважаючи на п'ятнадцять мікрофонів у її обличчя та дзижчання камер позаду них.
  
  
  "Мені абсолютно не потрібна більше реклама, якщо ви питаєте", - сказала вона з нью-йоркським акцентом, який рекламував себе краще, ніж Бродвей. “Я тут, щоб допомагати оточуючим. Добре? Чому б вам, хлопці, не піти та не поговорити з окружними прокурорами. Киньте виклик тим, хто страждає тут”.
  
  
  "Що ви думаєте про недбалість американських заводів?"
  
  
  "Я проти всього, що спричиняє біль", - сказала Деббі. "Я проти того, що завдає людям біль. Я ненавиджу нещастя, і вони мають оголосити це поза законом".
  
  
  "Як ви думаєте, Америці не вдалося оголосити нещастя поза законом, тому що це расизм?"
  
  
  "Я не знаю. Я знаю, що жителям Гупти потрібна наша допомога. І я тут, щоб подивитися, для чого я співаю. Ми збираємося врятувати людей. Всі ми, рок-зірки та співаки, збираємося врятувати людей усього світу, і ми збираємося почати тут заради людей Гупти. Це не причина, через яку вони повинні страждати і вмирати тільки тому, що вони народилися тут. З ними треба поводитися справедливо, розумієте?"
  
  
  "З якого часу ваш новий філософський підхід вплинув на вашу кар'єру?"
  
  
  "Я завжди вірив у цю нісенітницю. Ось тільки ви, хлопці, ніколи не питали мене про це".
  
  
  Деббі залишила півдюжини телевізійних репортерів, коментують, як вона виявляє нові та глибокі духовні почуття, як вона розкриває політичну чутливість, якої вона ніколи раніше не мала. Однак її вважали не надто обізнаною у міжнародній політиці, бо їй не вдалося звинуватити у всьому Америку.
  
  
  Деббі вибачилася перед своїм агентом, менеджером, репортерами, гідами та індійською поліцією, щоб пройти брудною вулицею назустріч двом чоловікам, які навіть не глянули на неї.
  
  
  Азіат у золотому кімоно розмовляв рідною мовою з двома старими, які щось описували руками. Молодий білий чоловік, привабливий, з почуттям, що він може зробити все, що може побажати жінка, або, можливо, все, що він хотів для жінки, слухав. Деббі вразила безліччю браслетів у себе на шиї, щоб зробити якийсь шум. Вона також вразила значною частиною свого багато обдарованого тіла. Вона не вірила в бюстгальтери чи трусики.
  
  
  Ні азіат, ні білий не підняли очей. Білий чоловік знайшов двох індійських дітей, яким він дав гроші.
  
  
  "Я також за благодійність", - сказала Деббі.
  
  
  "Добре", - сказав біла людина. "Тоді чому б тобі не купити собі якийсь пристойний одяг?"
  
  
  "Гей, ти знаєш, хто я, розумник?"
  
  
  "Хтось, кому треба гарненько вимити і, можливо, підфарбувати. Звідки у тебе волосся такого кольору?"
  
  
  "Чи знає Китаєць, хто я?"
  
  
  "Він кореєць, і я так не думаю".
  
  
  "Якби це не було так образливо, я б розсміявся. Це дійсно смішно, розумієш? Справді смішно. Ти знаєш, кого ти ігноруєш, містер Ніхто? Я ніколи про тебе не чув".
  
  
  "Що тебе турбує?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти, розумник. Ти", - сказала Деббі, тицяючи його в груди. М'язи грудей, здавалося, вчепилися в її фіолетові нігті. Вона зауважила, що у корейця нігті ще довше, ніж у неї. Вона здивувалась, як він їх так зберіг.
  
  
  "Ну, тоді йдіть", - сказав Римо.
  
  
  "Що ти тут робиш? Чий ти агент?"
  
  
  "Якби ти знала, малятко, мені довелося б убити тебе", - сказав білий чоловік із доброзичливою усмішкою, яка вказує на те, що, можливо, він жартував. Але Деббі відчула небезпеку, що поколює відчуття.
  
  
  "Я тут допомагаю цим людям. Я не просто жбурляю пару баксів дітям. Я збираюся заробити їм мільйони. Зробити їх багатими. Показати світові, як треба поводитися з людьми. Ви багато знаєте про музику?"
  
  
  "Трохи", - сказав Римо.
  
  
  "Це все пояснює", – сказала Деббі. "Не дивно. Я велика рок-зірка. Ви, хлопці, чули про рок, чи не так?"
  
  
  "Музика?" – перепитав Римо.
  
  
  "Так. Музика. Можливо, ви чули мої пісні, але не знаєте, що це я, вірно?"
  
  
  "Не могли б ми зайнятися цим іншим разом?" сказав Римо.
  
  
  "Гей, я найбажаніша жінка у світі. Не смій відмахуватися від мене, сопляк. Ти чуєш?" – сказала Деббі. Вона знову встромила в нього ніготь. За останні три роки, відколи її хітовий сингл "Rack Me, Rip Me" підняв її на вершину чартів, вона відкрила для себе два способи отримати все, що вона хотіла, легальний чи нелегальний. Перше – попросити про це, а друге – вимагати. Тепер вона вимагала.
  
  
  І там була людина, яка справді відмовилася. Він сказав "ні" Деббі Патті.
  
  
  "Гей, як тебе звуть? Тобі не обов'язково вбивати мене, якщо ти скажеш мені це".
  
  
  "Це Римо. Дай мені спокій або встань з підвітряного боку".
  
  
  "Розумний хлопець. Що ти робиш, Римо?"
  
  
  "Я роблю себе щасливим".
  
  
  "Гроші, придурок".
  
  
  "Я це не вважаю", - сказав Римо.
  
  
  Почувши це, кореєць зітхнув, але продовжив свою розмову зі старими села. Навіть незважаючи на те, що Деббі Петті не розуміла мови, вона знала, що люди похилого віку говорили корейцеві, що не знають відповідей, які він шукав. Їхні плечі знизували, а виснажені коричневі обличчя зморщилися від сум'яття. Вона подумала, що вони були милими, те, як вони сиділи навпочіпки в індійському пилу. Але розумник був абсолютно гарний. Здавалося, він рухався граціозно, навіть коли стояв нерухомо.
  
  
  "Ти хочеш працювати на мене? Я заплачу тобі більше, ніж ти отримуєш зараз".
  
  
  "Гей, хлопче. Дай нам спокій. Ти навіть не знаєш, чим ми займаємося".
  
  
  "Я знаю, що можу купити тебе, шмаркач".
  
  
  "Що ж, ви помиляєтеся. Так що до побачення".
  
  
  "Ти знаєш, скільки хлопців наклали б на себе руки, просто щоб хоч раз доторкнутися до мене? Так чому ж ти навіть не питаєш мене про мене? Запитай, що я співаю. Запитай, чим я займаюся. Як щодо цього?"
  
  
  Деббі переклала жуйку розміром із персик в інший куточок рота. Римо помітив, що навіть жуйка була безбарвною.
  
  
  "Тоді ти підеш?"
  
  
  "Так. Я піду".
  
  
  "Добре, що ти співаєш?"
  
  
  І там, на бічній вулиці Гупти, Індія, Деббі заспівала перші кілька тактів свого нового шлягера "Collapse". Натомість індійці, які не пішли, негайно заткнули вуха. Римо стояв як укопаний. Він подумав, що має припадок. Чіун сердито глянув на неї, коли вона перервала його.
  
  
  "Добре. Дякую. До побачення, - сказав Римо.
  
  
  "Ця пісня принесла мені три мільйони доларів", - сказала Деббі.
  
  
  "Вони підкупили вас, щоб ви припинили?" - Запитав Римо.
  
  
  Ти знаєш, ти неможливий. Ти не знаєш, хто я. Ти не знаєш, з ким говориш. Ти нічого не знаєш. Це невігластво. Ви неосвічені. Ти і твій старий друг там. Неосвічені. Неосвічені. ".
  
  
  У вихорі різнокольорових браслетів і шарів ганчір'я Деббі Петті повернулася, щоб піти.
  
  
  "Хенаро Ріццуто сказав, що знайдуться люди, які тебе зненавидять тільки за те, що ти робиш добро", - пирхнула вона.
  
  
  Римо відірвав погляд від маленьких дітей. "Він адвокат?"
  
  
  "До того ж порядний. Не просто дрібний шахрай, як у шоу-бізнесі. Порядна людина, частина людей, яка допомагає людям. Не такий, як ти".
  
  
  Римо підтюпцем біг за Деббі курною вулицею Гупти.
  
  
  “Послухайте, можливо, я зробила помилку. Я не знаюся на рок-музиці. Я не знаю, як це працює”. Деббі змахнула руками в повітрі, даючи зрозуміти, що хоче, щоб її дали спокій.
  
  
  "Я хочу вибачитися за те, що був грубим", - сказав Римо.
  
  
  "Я не хочу вас знати, тому що ви невіглас. Ідіот. Неосвічений ідіот. Ось хто ви, хлопці".
  
  
  "Ти правий. Ріцзуто працює в юридичній фірмі, чи не так?"
  
  
  "Один із найкращих. Провалюй".
  
  
  "Ти не це маєш на увазі", - сказав Римо. Він збирався впливати на її сенсорну систему, але хотів зробити це з підвітряного боку. Він не знав, у чому вона купалася, але що б це не було, це була гидота. Тепер, коли він був готовий до дружелюбності, вона не хотіла мати з ним нічого спільного. Він озирнувся і побачив, що Чіун безшумно, як вітер, рухається вгору вулицею до нього та рок-зірки.
  
  
  Корейською він сказав Чіуну, що ця дівчина знала, що одна з їхніх цілей десь поруч, але він не зміг змусити її заговорити. Він якимось чином образив її.
  
  
  "Яким чином?" Запитав Чіун по-корейськи.
  
  
  "Я сказав їй, щоб вона провалювала", - сказав Римо.
  
  
  "Іноді люди можуть сприймати це негативно", - сказав Чіун по-корейськи, а потім англійською крикнув услід Деббі Патті в тому, що Римо дізнався як один із тих жахливих віршів унгу, що вихваляють всю природу і могутність всесвіту. Незвичайно, однак, що він зробив це у перекладі англійською.
  
  
  "Про сяйво, яке оновлюється вічно. Про зливу слави, яка благословляє маленьких людей під нею, чиє божественне обличчя випромінює вічність і всепоглинаючу силу, ми благословляємо твоє вічне дихання".
  
  
  Деббі Петті зупинилася як укопана. Вона різко повернулася до Римо та Чіуна.
  
  
  "Ага. Ось це вже біса "привіт". Ти це чув?" сказала вона, вказуючи на Римо.
  
  
  "Я це чув".
  
  
  "Він чортів джентльмен. Ти придурок, але милий придурок".
  
  
  "Яка мудрість", - сказав Чіун з легким уклоном. Деббі Петті позувала в гротескній пародії на статую, схиливши голову набік і піднявши одну руку з зап'ястям, що безвольно звисає. Вона оглянула Чіуна і Римо з голови до ніг і прийшла до рішення.
  
  
  "Ви мені подобаєтеся, хлопці. Ви прийняті на роботу. Ідіть до мого менеджера. Він внесе вас у платіжну відомість. Ти, молодий, будь у моєму фургоні без одягу через півгодини. Я можу бути там. Можу і ні. Будьте готові. Добре. ?"
  
  
  "Вибачте мені, милостива діво", - сказав Чіун, який не збирався схвалювати будь-який союз між його Римо і якоюсь розфарбованою повією, яка могла захворіти або, що ще гірше, народити дитину, не знаючи Чіуна про її походження.
  
  
  Чіун знав, що Римо любив цю ліниву і потураючу своїм бажанням звичку, що зустрічається навіть на Сході, - злягатися заради задоволення. Для Чіуна це було так само безглуздо, як їсти не заради її насичення, а заради її смаку. Однак і в тому, і в іншому сенсі цей ганчір'яний старий перед ними був зовсім невідповідним.
  
  
  “Вибачте мені, милостива діво, але в мене покликання іншого роду. Однак, якщо колись у нашому житті з'явиться жінка, звичайно, це буде найславетніше, милостиве, чудове явище, яке ми бачимо перед собою зараз”. Так казав Чіун знаменитій рок-зірці на брудних вулицях індійського міста Гупта.
  
  
  "Я заплачу більше", - сказала Деббі. "Я розумна".
  
  
  "Я не продається", - сказав Римо.
  
  
  "Чому б і ні? Ти знаєш, кому ти відмовляєш?"
  
  
  "Я не казав, що відмовляю тобі. Я сказав, що я не продається".
  
  
  І, затамувавши подих, Римо присунувся ближче до Деббі Петті.
  
  
  "З тобою все гаразд. Як тебе звуть?" - Запитала вона.
  
  
  "Рімо".
  
  
  "Що це за ім'я таке дат?"
  
  
  "Білий", - сказав Чіун.
  
  
  "А твій?"
  
  
  "Я Чіун, майстер синандж".
  
  
  "Мені це подобається. Ти керуєш синанджу, так?"
  
  
  "Ні, я просто служу цьому, як я служу світу, як Сінанджу служив світу протягом століть".
  
  
  "Чи бачиш, це те, що мені подобається. Творити добро. Мені подобається творити добро. Тяжко. Розумієш? Тяжко творити добро. Ви думаєте, я повинен дати цим людям кілька тактів мого останнього хіта?"
  
  
  "Ні. У них і так достатньо неприємностей", - сказав Римо.
  
  
  Деббі кинула на нього неприязний погляд, але Римо швидко перевів розмову на її друга Хенаро Ріццуто, порядну людину, яка прийшла до Гупті, як і всі інші зірки, щоб допомогти.
  
  
  "Ми теж хочемо допомогти", - сказав Римо. "Я хотів би з ним зустрітися".
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Натан Палмер першим усвідомив увесь масштаб катастрофи. Ріццуто був на місці події у Гупті. Ріццуто вмів замовляти горобців з дерев, і він блискуче завоював прихильність уряду за допомогою правильно підібраних щедрих подарунків, побудував жертв і порушив одну з найбільших справ про недбалість усіх часів, спрямовану проти однієї з найбагатших хімічних компаній усіх часів. Все здавалося ідеальним.
  
  
  І тоді маленький жахливий факт про незначну цінність життя в країнах третього світу підняв свою жахливу голову, і Палмер був у такій паніці, що скасував побачення на вечір і викликав Шварца, якому довелося відірватися від свого біржового брокера.
  
  
  Це вони, а не їхній геніальний механік Дастроу, зробили жахливу помилку. Він, як завжди, зробив усе правильно.
  
  
  Шварц був у такій люті, коли увійшов до їхнього шикарного офісу в Сенчурі Парк Сіті, що мало не розбив скляну шафу, що захищає стіл.
  
  
  "Катастрофа у Гупті", - сказав Палмер.
  
  
  “Я маю на це сподіватися. Це те, на чому ми заробляємо гроші. Ми збираємось сколотити статки”.
  
  
  "Це те, через що ми збираємося піти у хімчистку", - сказав Палмер.
  
  
  "Ви відволікли мене від єдиної угоди на фондовому ринку, яка може компенсувати збитки за все життя, щоб змусити мене вислухати ваш песимізм?"
  
  
  "Арнольд, я, ймовірно, врятував тебе від банкрутства на все життя. Як ти думаєш, що сталося в Гупті?"
  
  
  "Ми розпочали одну з найбільших справ про недбалість усіх часів. Ми зареєстрували ціле місто як клієнти. У нас дві тисячі двісті двадцять смертей глав сімей, щонайменше сім тисяч дітей позбавлені життя, дві тисячі чотириста матерів, чиєї любові та підтримки будуть позбавлені. цілі сім'ї, не кажучи вже про безліч здорових молодих чоловіків та гарних молодих жінок, які ніколи не народжуватимуть дітей чи насолоджуватимуться любов'ю та життям сімей”, - сказав Шварц. "І я не вважаю незліченне горе. Ріццуто збирається змусити присяжних заарештувати всі активи International Carborundum. Настане день, коли можна буде прийти та отримати це".
  
  
  Натан Палмер сумно похитав головою.
  
  
  "У третьому світі є два типи людей. Є жменька тих, хто всім заправляє. Вони дуже багаті. Кожне з їхніх життів варте цілого стану. Але їм не потрібні адвокати, тому що вони - суди. Вони - армія. Вони - уряд. І вони вже беруть граблі з будь-якої галузі, у якої є надія вижити. Ці люди – гроші. Крім того, є громадяни їхніх країн, про які ці люди відвідують дорогі конференції”.
  
  
  "Так", - сказав Шварц, поправляючи манжету, бо вона випадково прикрила його золотий Rolex.
  
  
  "Як ви думаєте, яка цінність людського життя в цих країнах?"
  
  
  "Ви просто не можете призначити ціну за людське життя", - сказав Шварц. “Ви повинні встановити його прибутковість. Що він означає для сім'ї. Корпорації. Від багато чого залежить цінність людського життя”.
  
  
  "У доларах та центах, Арнольд", - сказав Палмер. "Як ви думаєте, про що ми говоримо з розрахунку на душу населення?"
  
  
  "Це важко зрозуміти. Я б оцінив..."
  
  
  "Навіть не турбуйтеся. Якби ми могли отримувати по сім доларів за голову з тисяч убитих у Гупті, нам би пощастило. Ви знаєте, що думає їхній уряд?"
  
  
  Шварц боявся спитати.
  
  
  "Їхній уряд думає, що їм потрібен завод там. Трагедія, звичайно, трагедією, але в Індії набагато більше людей, ніж хімічних заводів".
  
  
  "А як щодо Ріццуто, що розпалює народне обурення? Він міг би змусити єпископа захотіти спалити церкву вщент. Він чудовий".
  
  
  "А ти геніальний, Арнольд. Але факт залишається фактом: розлючені натовпи є по всьому третьому світу. Вони звичайна справа. Ні чорта не означають, окрім як для американського телебачення. Якби там не було американського телебачення, уряди розстрілювали б людей, як скажених". собак.Як ви думаєте, чому у вас немає протестів у Сирії та Болгарії?Покажіть мені демонстрацію на Кубі, яка не на підтримку уряду”.
  
  
  "Що ти хочеш сказати, Натан?" - Запитав Шварц. На один жахливий момент він подумав про цей жах із жахів: життя без видимого багатства, життя з людьми, які з'ясовують, хто ти насправді, тому що не було чого кинути їм в обличчя, перш ніж вони змогли поставити запитання.
  
  
  "Я говорю, що ми по вуха в грошах, які ми заплатили Dastrow. Я кажу, що не знаю, куди ми збираємося йти, або що ми збираємося зробити, щоб це вийшло".
  
  
  Саме в цей момент Арнольд Шварц у всьому своєму дорогому одязі та прикрасах показав Натану Палмеру, чому він такий добрий партнер. Вони обидва випустили з уваги один важливий факт. Роберт Дестроу, як їм відомо, ніколи ні на кого більше не працював. Чому? Він працював лише на них. Чому?
  
  
  "Бо ми заплатили йому чортову суму", - сказав Палмер.
  
  
  "Він міг би отримати такі гроші в іншому місці. Але він залишився з нами. Я говорю, що ми знову зв'яжемося з ним".
  
  
  "У нас немає для нього грошей. Він любить гроші".
  
  
  "Ах", - сказав Шварц. "Але чому йому це подобається? Це ніколи не закінчиться, доки не закінчиться".
  
  
  "Все закінчено", - сказав Палмер.
  
  
  "Ні, це не так", - сказав Шварц і набрав номер доступу до Роберта Дастро. Іноді Дастроу відповідав негайно, а іноді на це йшли години чи дні. Вони ніколи не знали. Але Палмер зазначив, що кожна година очікування коштувала їм тисячі відсотків за кредитами, які вони взяли, щоб заплатити своєму генію.
  
  
  Роберт Дестроу зателефонував перед вечором, а Палмер і Шварц навіть не знали, з якого континенту надійшов дзвінок.
  
  
  "Роберт", - сказав Шварц. "Ми довгий час працювали разом. Ми завжди були готові до ваших гонорарів. Ми відчуваємо величезну повагу..."
  
  
  "Я роблю це не безкоштовно", - сказав Дестроу.
  
  
  Палмер упустив голову на руки. Шварц продовжував наполягати. Їм більше не було чого втрачати. Вони могли б взяти ще більший кредит і дозволити йому інвестувати його, але він знав, що Палмеру і Ріццуто не вистачало його математичного генія і вони не довіряли незаперечним законам, які зрештою перемогли б над безумством фондового ринку США. Тож про ще більший кредит не могло бути й мови.
  
  
  "Роберт, ми розорені. Із Гуптою нічого не вийшло з фінансової точки зору".
  
  
  "Я не думав, що так вийде", - сказав Дестроу.
  
  
  "Тоді чому ви це зробили?"
  
  
  “Тому що це було абсолютно безпечно, по-перше. Ви повинні це визнати. І, по-друге, я не був упевнений. Я ніколи не був фахівцем із витрат. Я дав вам саме те, що ви просили”.
  
  
  "Тепер у нас проблеми".
  
  
  "Не зовсім. Я думав про це пару днів. Ви збираєтеся повернути свої гроші і, можливо, отримати солідний прибуток".
  
  
  "Ти геній. Як?"
  
  
  "Ваша проблема в тому, що життя середнього громадянина третього світу коштує приблизно, наскільки я можу судити, від п'яти до десяти доларів, за винятком деяких африканських країн і Камбоджі, де воно абсолютно нічого не варте. Так де ж ваша віддача? Не там, Звичайно, що вам потрібно зробити, так це перенести справу в Америку, де життя чогось варте”.
  
  
  "Так але як?"
  
  
  “Це вже почалося. Чи бачите, те, що тут працює, викликає величезний суспільний неспокій саме там, де вам це потрібно. Америка. Тому перенесіть судовий процес в Америку”.
  
  
  "Але це сталося в Індії. Жоден суд у здоровому глузді, так би мовити, не прийме позов в Америці".
  
  
  "Ах, вам слід було б бути таким же майстром, як я. Ви натрапили тільки на проблему, і рішення вже знаходиться в процесі. Я усунув необхідність у будь-якій раціональності. Чи бачите, ви, хлопці-юристи, насправді не продумуєте все до кінця. Ви думаєте, що через те, що щось ірраціонально, ви не зможете цього здійснити”.
  
  
  "Про що ти говориш?"
  
  
  "Я усунув необхідність у будь-якому здоровому глузді".
  
  
  "Як, чорт забирай, ви це зробили?"
  
  
  "Я використав те, що вже було там. Ви, джентльмени, виграєте від суспільної справи. Для цього не потрібно абсолютно жодних підстав. Просто емоції, і Гупта пропонує це. Я вже сказав вашій людині Ріццуто приєднатися до великого благодійного руху, що в нього є. добре виходить, тому що він звертається до емоцій людей. І це спрацювало. Просто послухайте свої власні новини: для Гупти буде великий бенефіс, і ви отримаєте від цього вигоду”.
  
  
  "Ви очікуєте, що ми крастимемо з посібника? Це низько".
  
  
  "Це і багато іншого. Робота вашої людини, як я йому змалював, полягає в тому, щоб використовувати концерт як платформу для передачі справи до американського суду, де ви зможете покінчити з людськими життями".
  
  
  "Чудово", - сказав Шварц. "Я не знаю, як вам дякувати. Гадаю, у вас є вагомі причини підтримувати нашу платоспроможність".
  
  
  "Жодним чином", - сказав Дестроу.
  
  
  "Але чому ви так довго працювали на нас?"
  
  
  "У цьому секрет того, як змусити речі працювати. Що працює, те й працює".
  
  
  "І тому ви побачили б небезпеку в роботі на когось іншого, тому що це було б пов'язане з чимось новим. Правильно? Я так і думав", - сказав Шварц.
  
  
  “Не зовсім правильно. Мені більше не потрібно ні на кого працювати. У мене є все, що мені потрібне”.
  
  
  "Тоді навіщо ти все це робиш?"
  
  
  "Бо я хочу з'ясувати, як щось працює".
  
  
  "Я не можу уявити нічого такого, чого б ви не розуміли".
  
  
  "Я теж не можу", - пролунав дзвінкий голос із сонячними відблисками. "Ось чому я так радий розкрити цю таємницю. І, до речі, я збираюся врятувати тебе на додачу. Приємно знову прийняти виклик".
  
  
  "Нова сила, про яку ви говорили?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ви збираєтеся покінчити з цим?"
  
  
  Ось чому я сказав Ріццуто бути там, використовувати це. Я роблю це не для вас, містере Шварц. Я ніколи цього не робив. Мені потрібен цей благодійний концерт так само сильно, як і тобі”.
  
  
  Він називався Save Humanity. П'ятдесят рок-зірок об'єдналися для запису одного альбому та одного концерту, який мав відбутися одночасно у п'яти містах по всьому світу. Вони збиралися врятувати людство, рятуючи мешканців Гупта, які були розорені сучасними технологіями.
  
  
  Темою пісні була Save, і співаки просто повторювали це слово знову і знову. У день виходу вона посіла перше місце у поп-чартах. Рок-пісні зазвичай були безглуздими, але ця була абсолютно безглуздою.
  
  
  Багато оглядачів називали зусилля порятунку людства найзначнішим рухом історія. Цього разу Рімо та Чіун погодилися.
  
  
  "Що це означає?" - спитали вони обоє.
  
  
  Деббі Патті представила їх своїм хліборобам як друзів. Коли Деббі переїхала, вона пересувалася у фургонах. Вона одягалася як жебрачка і рухалася як король. У неї було п'ять охоронців, кожен із яких намагався тримати Римо та Чіуна на відстані. Тепер вона мала п'ять лікарняних рахунків. Ніхто точно не бачив, як її охоронці отримали стільки переломів, але її бухгалтер, який сказав, що бачив усе це, міг би присягнутися, що один із них спробував відтягнути літнього азіату від дверного отвору, і наступне, що всі пам'ятали, він лежав на підлозі і кричав, і вони викликали швидку допомогу.
  
  
  Римо і Чіун взяли він обов'язки охорони Деббі. Римо також запропонував зробити те саме симпатичному адвокату на ім'я Дженара Ріццуто. Він був дуже доброзичливий із Ріццуто, пропонуючи допомогти роздобути йому телефон, коли той захоче зателефонувати до свого домашнього офісу, бажаючи знати про нього все. Він подбав про те, щоб Ріццуто зняв номер на тому ж поверсі, що й Деббі в чиказькому готелі Ritz, де мав відбутися головний концерт.
  
  
  Дебі скаржилася на це, оскільки їй подобалося надавати слово самій собі, але вона сказала, що їй завжди було важко чимось відмовити Римо. Зазвичай вона говорила це, розвалившись у кріслі з розсунутими ногами. Римо подумав би, що ця сексуальна пропозиція, якби вона не розвалилася на стільці з розсунутими ногами, як вона робила зараз, пояснюючи популярність пісні Save.
  
  
  "Що це означає?" – повторила вона. "Це означає все. Це означає, хто ми і що ми собою уявляємо".
  
  
  "Я не розумію", - сказав Римо. Двері в її номер були відчинені, і він міг бачити двері Ріццуто. Ріццуто зайшов туди нібито для пообіднього сну разом із чотирма чоловіками та трьома колодами карт. Того вечора мав відбутися великий благодійний концерт, і він з якоїсь причини мав з'явитися на ньому. Римо не знав, як йому вдалося втертися в коло рок-зірок. Але це варто було з'ясувати. У нього нічого не було на тріо шахраїв у Каліфорнії, але це мало бути найближчим до промаху, який вони збиралися зробити.
  
  
  "Ми маємо врятувати самих себе, інакше хто ще це зробить?" - Запитала Деббі. "Вірно?"
  
  
  "Як?"
  
  
  "Зібравши за одну ніч більше грошей, ніж коли-небудь було зібрано раніше. Збираючи їх на благо, а не на зло. Чи знаєте ви, що один винищувач коштує двадцять мільйонів доларів? Якби ці гроші були використані на благо, а не на зло, подумайте, яким прекрасним був би світ”. Коли Деббі Патті була максимально серйозною, більшість її бруклінського акценту зникла. Трансформація була разючою.
  
  
  "Я думаю, Римо запитує, як ці гроші принесуть користь", - сказав Чіун.
  
  
  "Це дістанеться людям, яким це потрібно, а не тим, хто це вже має", - сказала Деббі. Вона повторювала те, що чула. І вона була роздратована тим, що хтось наважився турбувати її з такими дурними питаннями. Зрештою, якщо репортери ніколи не питали їх, що буде з грошима, чому такі друзі, як Римо та Чіун, мають?
  
  
  "Вони збираються вручити їм доларові купюри чи як?"
  
  
  "Ні, чорт забирай. Це на благодійність, ти знаєш. Як благодійність. Хто знає, що відбувається, коли ти жертвуєш на будь-яку благодійність? Це приносить користь, вірно? Це краще, ніж платити податки", - сказала Деббі. Вона була впевнена, що отримає позитивну відповідь. Всі репортери завжди сміялися, коли вона це говорила, і багато хто казав, що це показує, що вона має глибоке розуміння політики, яке вона приховувала за своїми простими піснями.
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Що означає "ні"? Ніхто не говорить "ні". Ти не кажеш "ні", просто "ні", ось так", - сказала Деббі. Вона гарчала.
  
  
  "Я говорю "ні". Податки - це добре. Вони платять за те, щоб захищати вашу країну, утримувати ваші дороги у справному стані, годувати ваших людей, підтримувати ваших союзників. Вони хороші. Хто отримує гроші від Save Humanity?"
  
  
  "Людина, придурок", - закричала Деббі. "Скажи йому, хто таке людяність. Це всі ми. Це кожен із нас, незалежно від раси, віросповідання чи національного походження. Це діти та матері. Це батьки та брати, це ти, чувак, і це я, чувак".
  
  
  "У будь-який час, коли захочете справді відповісти на моє запитання, не соромтеся", - сказав Римо.
  
  
  "Скажи йому. Ти скажи йому", - сказала Дебі Чіуну. Чіун був зайнятий обмірковуванням вибору мантії, яку він міг би надіти. Хоча йому не дозволили виходити на сцену, Деббі запевнила його, що він може стояти за лаштунками.
  
  
  "Послухай її, в ній є сенс", - сказав Чіун, представивши, як виглядало б чисто чорне кімоно з єдиною срібною квіткою лотоса. Йому стало цікаво, чи поєднуватиметься це з костюмами рок-зірок. І тоді він здався, усвідомивши, що все суперечить тому, що носили рок-зірки.
  
  
  Корейською Римо сказав Чіуну, що не збирається потурати їй, як вважав за краще Чіун.
  
  
  І Чіун відповів по-корейськи: "Той, хто міркує з дурнями, перевдягається в теплу заливну".
  
  
  "Я стою за багато чого, маленький батько".
  
  
  “Неправильні речі, Римо. Будь милим із дівчиною. Тоді ми зможемо продовжити це ідіотське приниження покликання вбивць, це заняття, яке називається детективною роботою”.
  
  
  Рімо озирнувся на двері Ріццуто. Він міг чути сміх у кімнаті. Він також міг чути лайки Ріццуто. До великого концерту залишалося лише кілька годин. Він мав дізнатися, які у Ріццуто плани на концерт до цього. Чому він не був упевнений. Але він був абсолютно впевнений, що якби він знав, що збирається викинути Ріццуто, то міг би бути там, щоб переконатися, що можна знайти якісь докази для судового розгляду.
  
  
  Римо виявив, що двері до кімнати Ріццуто замкнені. Обережно натиснувши ручкою на замок, він зламав замок. На жаль, він зламав його надто сильно. Вона розлетілася вщент із силою вибуху гранати. Двері відчинилися, і троє чоловіків пірнули за дивани, хапаючись за наплічні кобури. Єдиним, хто не мав пістолета, був Ріццуто. Він грав у карти за великими ставками з трьома незнайомцями, які мали зброю.
  
  
  Стопок рахунків перед ним, звичайно, не було, а його чекова книжка була відкрита, а поряд з нею лежала авторучка. Римо подумав, що вона виглядає так, наче з неї тече кров.
  
  
  Римо зачинив за собою те, що лишилося від дверей. "Привіт, вона була відкрита, тож я подумав, що просто загляну".
  
  
  "Хто ти такий?"
  
  
  "Друг Ріццуто".
  
  
  "Ми йдемо", - сказав один із чоловіків. "Він не може призвести до підкріплення".
  
  
  "Забирайся звідси, Римо. Я повинен прийти до тями. Вони не можуть піти".
  
  
  "Не хвилюйтесь, вони не йдуть", - сказав Римо.
  
  
  "Ми йдемо", - сказав той, хто не прибрав свій пістолет.
  
  
  "Добре, тоді, якщо ви повинні, але не беріть із собою жодних грошей".
  
  
  "Ми йдемо з нашими бабками, мила", - сказав чоловік із пістолетом.
  
  
  "Тому що в тебе є пістолет?"
  
  
  "Тому що ми виграли це і так, тому що у нас є зброя".
  
  
  "Хенаро, ти завжди граєш із незнайомцями, які мають зброю?"
  
  
  "Я не знав, що у них є зброя, доки ви не увірвалися", - сказав Ріцзуто.
  
  
  Римо привернув увагу бандита посмішкою, якої було достатньо, щоб він відволікся та вихопив пістолет. Він також дістав інші пістолети, коли вони з'явилися з кобур, і поклав їх на середину столу. Потім він сказав, що вони всі можуть піти зі своєю зброєю та грошима, але він хотів зіграти кілька партій у покер.
  
  
  Троє чоловіків приголомшено подивилися один на одного. Вони не бачили руку, яка обеззброїла їх. Вони потяглися за своїми пістолетами, простягли їх, а потім виявили, що їх нема.
  
  
  Один із них не міг у це повірити. Він кинувся за своїм пістолетом, що лежав посеред столу. Щось гостре, схоже на колючий дріт, зачепило тильний бік його долоні, завдавши неймовірного болю. І все ж кровотечі не було. Був тільки незнайомець, який увірвався у двері, який схопив зброю так швидко, що вони не помітили руху його руки. І він усміхався. Гравець дбайливо тримав пульсуючу руку, до якої незнайомець ледь торкнувся.
  
  
  "Я думаю, ми збираємося зіграти у карти", - сказав Римо.
  
  
  "Я не знав, що ти граєш в азартні ігри", - сказав Ріцзуто. Якби він знав це, він би не ігнорував цю людину весь цей час після Гупти, людини з надто великою кількістю питань, на які Хенаро Ріццуто не хотів відповідати.
  
  
  "Весь час", - сказав Римо.
  
  
  "У що ти любиш грати? Стад? Дро з п'яти карт? У що?"
  
  
  "Покер", - сказав Римо.
  
  
  "Вони всі грають у покер", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Той, у якого повні зали та флеші", - сказав Римо.
  
  
  "У них у всіх це є. Скільки разів ви грали в покер?"
  
  
  "Досить", - сказав Римо. Насправді, він не грав у карти вже багато років. Коли він був поліцейським, до того, як його піддали фальшивій карі, щоб зробити з нього людину, якої не існувало, до його навчання і нового життя з Чіуном, він грав на гроші та нікелеві монети в покер, в якому було так багато різних диких карт та виплат, що великі роздачі закінчувалися не переможцями та програли, а спекотними суперечками з приводу правил.
  
  
  Ці люди грали у жорстку тайтову гру на великі гроші. Вони ніколи не стали б грати в гру з такою кількістю диких карт, щоб в одній роздачі могли бути три стріт-флеші, найстарша група карт. І єдина азартна гра, якої Чіун навчив його, насправді була не азартною грою, а корейською розумовою вправою, придуманою майстрами Сінанджу під назвою Ка, або гра в каміння, з якого виникла набагато грубіша японська гра Го.
  
  
  "Звичайно, я вмію грати в покер. Давай зіграємо у такий вигляд, коли в тебе п'ять карт і нічого не дикий".
  
  
  "Розіграш п'яти карток", - сказав Ріцзуто. Гравці повернулися до столів, обмінявшись швидкими поглядами. Ці погляди говорили про те, що вони скоро повернуть свою зброю і все інше, що було на столі, у того божевільного, який ламав двері і рухався так швидко, що його ніхто не бачив.
  
  
  Перш ніж вони почали, Римо мав одне питання. "Серед чотирьох мастей старша масть - піки, вірно?"
  
  
  Вони всі кивнули.
  
  
  "Ти впевнений, що розумієшся на покері?" - Запитав Ріцзуто.
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Тільки ще одне питання. "Піки" чорні, вірно? Але і "трефи" теж. "Трефи" - це ті, у яких опуклості, а не гладкі округлі, як у "піки". Піки більше у формі серця. "
  
  
  "Правильно", - сказали усі.
  
  
  "Безлімітна ставка в одну дошку", - сказав один із гравців.
  
  
  "Це сто доларів", - сказав Римо.
  
  
  "Правильно", - сказали усі.
  
  
  Одна з причин, через яку Римо втратив любов до грошей, полягала в тому, що верхній поверх задовольняв усі його потреби, і він не мав причин щось накопичувати. Він так багато переїжджав, що купувати будинок було безглуздо. Він ніколи не цікавився машинами, тому готівка, яку йому давали нагорі, надовго залишалась у нього в кишені.
  
  
  Він мав двадцять стодоларових банкнот, майже таких же свіжих, як того дня, коли вони були видані йому багато років тому. Він поклав одну на середину столу. Решта внесли гроші, крім Ріццуто, який виписав боргову розписку, запитавши Римо, чи все гаразд.
  
  
  "Ці хлопці – мої друзі. Вони беруть мої боргові розписки", – сказав Ріцзуто. Як тільки один із чоловіків почав укладати угоди, Римо зрозумів, чому вони були такі щедрі.
  
  
  Хтось інший, можливо, просто бачив, як тасували карти, але Римо ясно бачив кожну окрему карту, і він бачив, як тузи підіймалися по колоді, як по сходах, з трьома сходами - іншими картами - між кожним тузом.
  
  
  Римо посміхнувся і скинув карти з першої роздачі. Ріццуто зробив велику ставку. У нього були королі. Він програв.
  
  
  Коли прийшла черга Римо здавати карти, найскладнішим було нагадати собі, які руки є другою, третьою і четвертою за старшинством.
  
  
  Він одним рухом руки розклав карти сорочкою вгору, щоб побачити де знаходиться кожна, а потім швидко зібрав колоду. Однією рукою переміщуючи кілька карток так швидко, що це виглядало як перетасовування, він рухав іншою рукою, намагаючись не використовувати таку швидкість, щоб не спалити картки від тертя; відчуваючи вагу кожної, баланс кожної саму силу стабільності ходу, він розклав карти по порядку, намагаючись дати кожному гравцеві правильну руку.
  
  
  Був формальний розіграш, при якому один із гравців, щоб уникнути шахрайства та забезпечити чесність, взяв половину колоди зверху та поклав її на дно. Коли Римо взяв колоду для роздачі, він просто змінив вагу карт на протилежний, тож колода повернулася до того, як він її розклав. Усі троє гравців уважно спостерігали за ним. Ніхто з них не бачив, як він працював колодою.
  
  
  Як не дивно, ніхто з них не робив великих ставок. Тільки Ріццуто, який мав виграшну комбінацію.
  
  
  Ріццуто проклинав свою удачу за те, що вперше, коли він отримав спейдс стріт флеш, ні в кого іншого не було нічого, що можна було б поставити на нього. А потім Римо влаштував їм невелику демонстрацію. Він змусив їх розкрити карти, чого гравцям ніколи не доводилося робити, але, заохочувані до чесності обіцянкою зламати зап'ястя, якщо вони не погодяться, вони всі підкорилися.
  
  
  Коли Ріцзуто побачив, що в одного був стріт-флеш у трефах, у іншого в червах, а у третього в бубнах, він зрозумів, що щось не так.
  
  
  "Вони чекали, поки здадуть карти, щоб бути впевненими у виграші. Хенаро, - сказав Римо, - ці хлопці грабували тебе. Вони шахраї. Вони злодії. Ви не грали в азартні ігри. Вас обікрали".
  
  
  "Вони були єдиною дією навколо", - сказав Хенаро.
  
  
  "Яка дія? Воно програє", - сказав Римо.
  
  
  Троє гравців почали відходити від столу, намагаючись зайняти позицію для кидка до дверей.
  
  
  "Ви дещо забули", - сказав Римо. "Його гроші". Гравці швидко витягли пачки банкнот і виклали їх на стіл разом із бурею білих боргових розписок. Ріццуто зібрав їх усі.
  
  
  "Ще дещо", - сказав Римо. "Твої гроші. Гроші, які він не мав шансу виграти. Давай. Це дружня гра".
  
  
  "Добролюбно, як? Це грабіж", - сказав один гравець.
  
  
  "Це доброзичливо, тому що я не витягую твій спинний мозок через рот", - сказав Римо. "Це доброзичливо, ти так не думаєш, Хенаро?"
  
  
  "Я б так сказав", - сказав Ріцзуто.
  
  
  За добрі дві години до початку шоу Хенаро запропонував, щоб, оскільки вони були одні і вони все ще мали колоду карт, вони зіграли трохи в стад.
  
  
  "Ви щойно бачили, як я полагодив цю чортову колоду", - сказав Римо. "Ви справді думаєте, що у вас є шанс виграти?"
  
  
  "Ти не став би мене обманювати".
  
  
  "Звичайно, я б так і зробив. Послухай, приятелю. Можливо, я твій єдиний друг за столом".
  
  
  "Навіщо ти це робиш? Друзі не натикаються за гральними столами".
  
  
  "Тому що я бачу декого, хто хоче допомогти. Ти не просто черговий шахрай, який переслідує швидку допомогу. Ти той, кому не все одно. Ти б не приєднався до цього видовищного шоу "Врятуй людство", якби це було не так ".
  
  
  "Двома руками", - сказав Хенаро.
  
  
  "Я хочу поговорити про порятунок людей".
  
  
  "Я уклажу угоду, і тоді ми знатимемо, що це буде чесно. Я ніколи не обманюю".
  
  
  "Як ви так швидко дізналися про катастрофу в Гупті? І як ви так швидко дізналися, що сталося?"
  
  
  "Блекджек. Одна партія в блекджек. Ти можеш здавати. Шанси на твоїй стороні. Яка в тебе партія в блекджек?" - Запитав Ріцзуто. У його темних очах була благання. "Десять секунд. Тоді я розповім вам. Все, що ви хочете знати. Моє особисте життя. Внутрішня робота Палмера, Ріццуто, називайте як хочете. Одна проста комбінація. Ви знаєте, як грати в блекджек? Ви здаєте одну карту мені, одну карту собі.Тоді я роблю ставку.Я вимагаю іншу карту.Дві прості карти.Я продовжую вимагати карти, щоб якомога ближче до двадцяти однієї.Якщо я перейду, все.Я програю.Скільки карт ви можете здати найбільше, сім, вірно? Сім карток, а потім я розповім вам усе, що ви хочете знати.
  
  
  Ріццуто випалював слова, як кулемет, і пхав картки в руки Римо.
  
  
  Римо розіграв партію у блекджек, не чекаючи всього, що було обіцяно. Ріццуто програв.
  
  
  “Добре, я просто хочу знати, чому ви приписуєте свій успіх у вашій фірмі. "
  
  
  "Що ти робиш із картами?" — спитав Хенаро в такому жаху, наче Римо щойно викинув дитину з вікна.
  
  
  "Ми зіграли партію. Тепер поговоримо", - сказав Римо.
  
  
  "Яку комбінацію?" — спитав Хенаро з такою люттю, що його золоті прикраси задзвеніли на темних волохатих грудях. "Ви не граєте в блекджек. Ви граєте колодою. Як у мене може бути шанс виграти, якщо я не бачу, які карти випадають?"
  
  
  "Ти сказав руку. Ти не сказав колоду".
  
  
  "Я не говорив про колоду", - сказав Ріцзуто, наслідуючи Римо. "У чому велика проблема? Здача. Ми поговоримо в міру того, як ви здаватимете".
  
  
  "Схоже, у вас найкраща технічна підтримка у бізнесі", - сказав Римо, здаючи чергову роздачу. "Я маю на увазі, що ви дійсно знаєте, що викликає нещасні випадки. Як вам вдається дізнаватися так швидко і так добре? Це ви? Це Шварц? Це Палмер?"
  
  
  "Удар мене", - сказав Ріццуто, подаючи знак, щоб принесли ще одну картку. Римо б із задоволенням. Він міг би отримати все, що йому було потрібно, за тридцять секунд, просто взявши за кісточку одного адвоката з недбалості і вивісивши учасника першої частини з вікна готелю за кісточку згаданого учасника першої частини, поки в максимальному страху учасник першої частини не розкрив би Римо, учаснику другої частини, як саме його юридична фірма ґвалтувала Америку, паралізуючи промисловість і взагалі перетворюючи захист закону на нестерпний тягар для людей.
  
  
  Але Сміт сказав "ні". Саме тому, що вони були юристами, їх слід було знищити законними засобами. Це був закон, який Кюре намагався захистити. Римо на мить подумав про те, щоб поховати їх усіх під склепіннями законів. Він підняв картку.
  
  
  "У нас все гаразд. Ось і все. Ти хочеш, щоб ми зайнялися справою твоєї тітки? Ти зрозумів. Вдар мене".
  
  
  Римо дав йому свою візитку. Ріццуто хотів іншу. "Хто має справу з вашими технічними фахівцями?"
  
  
  "Палмер. Вдар мене".
  
  
  Римо дав йому ще одну картку. Ріццуто перевалив за двадцять одну і сидів, барабанячи руками по столу. Римо знову здав карту. Ріццуто знову зробив ставку. Римо підняв наступну картку.
  
  
  "Чим займається Шварц?"
  
  
  "Тактика. Палмер розробляє стратегію на основі загальної ідеї того, що ми повинні робити. Шварц показує, як це робити. А у великих справах я роблю це сам у залі суду. Я судовий адвокат. Я чудовий. Ще одну картку, будь ласка".
  
  
  Римо здав. Потім він здав себе. Він знову виграв, наблизившись до двадцяти одного.
  
  
  "Чому ви кажете, що ви такий успішний? Успішніше за будь-якого окремого юриста чи юридичної фірми?"
  
  
  "Тому що ми знаємо, що робимо, і ми подбаємо про твою тітку. У нас є адвокатські контори по всій країні. Ми подорожуємо по всьому світу. Коли ти отримаєш Палмера, Ріцзуто, ти отримаєш повний захист. Тепер домовляйся, чорт забирай".
  
  
  Римо грав у блекджек із Ріццуто майже дві години, отримавши мало інформації, яку, на його думку, міг би використати, але виграв сімдесят п'ять тисяч доларів, не замислюючись про це. Десять тисяч готівкою та шістдесят п'ять тисяч борговими розписками.
  
  
  Він пройшов із Ріццуто до гігантської аудиторії, підключеної тепер для того, щоб у прямому ефірі спілкуватися з усім світом. Коли вони дісталися до проходу з кричать фанатами, телевізійними камерами і папараці, Римо пірнув у натовп і рушив крізь неї, прихований щільним людським потоком. Він наздогнав Ріццуто, підійшовши з невидимого боку до охоронця, який був поставлений стежити за тим, щоб ніхто не перетинав межу, щоб бути зі знаменитостями. "Азартні ігри коштують вам досить дорого", - сказав Римо.
  
  
  "Ні. Не дорого".
  
  
  "Ви втратили сімдесят п'ять тисяч доларів за дві години".
  
  
  "Ви неправильно розрахували. Це був повний програш. Але чи знаєте ви, скільки було поставлено на виграш та програш, на перехід туди і назад? Може, майже мільйон доларів. Я отримав мільйон доларів позову за сімдесят п'ять тисяч. Де ще ви можете отримати таку віддачу від своїх грошей?Візьміть покупку взуття для моєї дитини.П'ятдесят баксів за пару туфель "За п'ятдесят доларів, які я витрачу на пару дитячих черевиків, я отримаю, можливо, п'ятсот доларів у дії. І це в тому випадку, якщо я програю".
  
  
  "Ти затятий гравець, Хенаро", - сказав Римо. Можливо, це слабке місце, над яким він міг би попрацювати, щоб домогтися передачі судової справи КЮРЕ якомусь прокуророві.
  
  
  "Ні. Я не затятий гравець".
  
  
  "Якщо це не ти, то хто ж?"
  
  
  "Люди, які гірші за мене. Є хлопці, які готові посперечатися на будь-що. Я серйозно. Хлопців, яких вбивають лихварі, тому що вони беруть у борг, щоб розплатитися з іншими вбивцями".
  
  
  "Тоді де ви проводите межу?"
  
  
  "Прямо піді мною", - сказав Ріцзуто, який посперечався з Римо, що на сцені була непарна кількість виконавців. Римо відмовився ставити. Зірки були набиті на сцені, як череда великої рогатої худоби. Світло в центрі залу для глядачів засліплювало, а спека була нестерпною. Але всім зіркам вдавалося виглядати так, ніби вони не могли бути щасливішими, навіть коли їм доводилося обмежуватися запасом води. Для співаків це було схоже на марафонський забіг, за винятком того, що співаки мали посміхатися. На Ріццуто був смокінг лавандового кольору з неоново-блакитним поясом та прикрашений діамантами краватка-метелик. На цій сцені він виглядав пригніченим. Римо намагався триматися поруч із ним, але побачив, що Чіун позаду подає йому знак.
  
  
  Деббі Патті, яка збиралася виконати останнє соло, знадобилося спеціальне проведення, яке тримали її охоронці. Оскільки нікого з них не було тут після того, як Римо вступив з ними в суперечку, і оскільки нові з якоїсь причини ще не прибули, не міг би Римо вчинити пристойно і віднести дроти Деббі?
  
  
  "Які саме?" - спитав Римо, дивлячись на темну плутанину дротів.
  
  
  "Я не знаю. З якоїсь причини моє звичайне обладнання сюди не потрапило, і все це нове. Все, що я знаю, це те, що в мене мають бути потужні підсилювачі для голосу та гітари, інакше я звучу як писклява маленька дитина ".
  
  
  "Як у Гупті".
  
  
  "Так. Хоча це все ще справжня Деббі Петті".
  
  
  "Я не люблю гаджети".
  
  
  "Ти знаєш, скільки людей віддали б руку, щоб бути так близько до мене, Римо? Чіуне, скажи йому. Ти знаєш, що відбувається".
  
  
  "Це все безумство, Римо", - сказав Чіун корейською. "Чому зараз ти відмовляєшся від цього додаткового божевілля? Неси дроти, або нам доведеться продовжувати розмовляти з цим маленьким дурником".
  
  
  "Добре", - сказав Римо англійською.
  
  
  "Спасибі, Чіуне. Ти найпорядніший. Ти розумієш, що я маю на увазі під порятунком світу".
  
  
  "Поки ви не дізнаєтесь, куди йдуть гроші, ви не знаєте, що робите", - сказав Римо.
  
  
  "Чому ви так налаштовані негативно? Навіть репортери не ставлять подібних питань. Репортери ніколи не ставлять подібних питань. Вони запитують, коли я став таким обізнаним про світові справи, коли я став таким філософом".
  
  
  "Ви не дізнаєтесь, поки не дізнаєтесь, куди йдуть гроші", - сказав Римо і взяв жменю проводів Деббі Патті. Вони були товстими, майже такими ж широкими, як хот-доги, і, здавалося, прилипали до його шкіри, коли він тримав їх, ніби були вкриті якимсь желатином. Римо оглянув сцену, щоб подивитися, чи є інші, схожі на них, але їх не було. Інші були звичайними тонкими проводами, на яких не блищала ця дивна речовина. На думку Римо, найближче до цього підходила речовина, яку люди використовували, щоб зробити електроди електрокардіографа більш ефективними для зчитування серцевих показань.
  
  
  Першою піснею була нині знаменита Save. Сотні зірок, посилених мільйоном мегават, вигукували це одне слово знову і знову. "SAVE. Зберегти. Зберегти. МИ РЯТУЄМО. РЯТУЄМО, РЯТУЄМО, РЯТУЄМО. ЛЮДИ РЯТУЮТЬ. РЯТУЄМО, РЯТУЄМО, РЯТУЄМО. МИ РЯТУЄМО.
  
  
  Натовп кричав. Співаки кричали. Робочі сцени кричали. Шум на сцені міг оглушити людей, які сиділи за межами залу для глядачів.
  
  
  - крикнув Чіун у вухо Римо. - Біла музика.
  
  
  "Не вся біла музика така", - крикнув у відповідь Римо.
  
  
  "Цього не повинно бути. Цього достатньо".
  
  
  Шум тривав п'ятнадцять хвилин. Коли він стих до рівня лавини, диктор назвав це найбільш значущою подією ХХ століття.
  
  
  Потім один із вокалістів представив Хенаро Ріццуто, і Римо виявив, що у Палмера, Ріццуто був припасений козир у рукаві.
  
  
  "Тут є той, хто виборює бідних", - сказав вокаліст. "Тут є той, хто виявляє свою турботу на місцях. Ця людина з'явилася на сцені ще до лікарів. Цією людиною був Гупта. Ця людина була страждаючою. Ця людина була вмираючою. Ця людина була першою, хто сказав "врятуйте". Він сказав, що ми не можемо дозволити нашим братам померти ніде у світі, інакше ми дозволимо їм померти всюди”.
  
  
  Остання фраза абсурду була зустрінута істерикою, і коли вона вщухла, співак сказав: "Я представляю вам Хенаро Ріццуто з юридичної фірми Palmer, Ріццуто, їм не байдуже. Вони заощаджують. І у них є важливе повідомлення для вас".
  
  
  Ріццуто виступив уперед серед браслетів, ганчір'я, блиску, спеки та шуму. І він теж зумів широко посміхнутися.
  
  
  Він думав про тисячі кричачих людей як присяжних і, чинячи так, почував себе як удома.
  
  
  "Я лише адвокат", - заволав Ріцзуто.
  
  
  Натовп закричав у відповідь. Одна дівчина зомліла, а інша відчайдушно кинулася вперед, щоб доторкнутися до його взуття, перш ніж померти.
  
  
  Саме тоді Ріццуто зрозумів, що рок-тусовка краща за присяжних.
  
  
  "Я всього лише юрист, і я просто захищаю права людей жити безпечно, жити в світі, жити в середовищі, яке їх не вбиває, водити машини, які їх не калічать, відвідувати лікарів, які не вб'ють їх своєю некомпетентністю. Я лише адвокат. ".
  
  
  Натовп вигукнув свою відповідь. "Врятуйте. Зберегти. Врятуйте".
  
  
  "І ми вирушили до Гупти, щоб ці люди, ці бідолахи, не страждали даремно. І що ми знайшли? Ми виявили, що світові все одно. Світу наплювати на людину, якщо вона коричнева, якщо їй не вистачає влади, якщо вона не живе у якійсь білій країні. Світу начхати”.
  
  
  "Знищте світ", - вигукнув один хлопець із символом світу на футболці.
  
  
  "Ні. Давайте врятуємо світ", - заволав Ріццуто, зриваючи краватку і розстібаючи гудзики на сорочці, потім широко розкинув руки, оголивши груди, як і інші зірки, вогні грали на його блискучих зубах. "Врятуйте світ. Зберегти. Зберегти. Врятуйте".
  
  
  "Врятуйте. Зберегти. Врятуйте", - крикнув натовп у відповідь.
  
  
  "Ми не можемо призначати ціну за життя через колір шкіри людини".
  
  
  "Ні", - закричав у відповідь натовп.
  
  
  "Ми не можемо призначати ціну за життя людини через те, де ця людина народилася".
  
  
  "Ні", - закричав у відповідь натовп.
  
  
  "Кожен має таке саме право на життя, як і ми".
  
  
  "Так", - прокричав у відповідь натовп.
  
  
  "Кожен має право на життя, таке ж хороше, як у всіх інших".
  
  
  "Всі".
  
  
  "Ось".
  
  
  "Тут", - крикнув у відповідь натовп. "В Америці".
  
  
  "Америка", - прокричав у відповідь натовп.
  
  
  Тепер голос Хенаро став тихішим, змушуючи людей напружити слух. "Але мені шкода говорити, мої друзі, що великі багаті корпорації знають, як влаштований світ. Маленькі люди, ви і я, люди, які страждають, не знають, як влаштований світ. Великі багаті корпорації зі своїми багатими адвокатами знають, що якщо вони розмістять небезпечну рослину у бідній країні, життя бідних не матимуть великого значення. Вони знають, що життя всіх людей не рівні. Вони знають, що можуть заробляти гроші на стражданнях бідних. І вони знають, що їм це зійде з рук”.
  
  
  "Ні", - закричав натовп. Хтось закликав до загибелі всіх корпорацій.
  
  
  "Ні", - сказав Хенаро. "Ми не хочемо, щоб вони вмирали. Ми не хочемо, щоб вони руйнувалися. Ми просто хочемо, щоб вони припинили вбивати нашу планету, вбивати наших братів, і є спосіб зробити це".
  
  
  "Зробіть це", - кричали рок-зірки разом із натовпом.
  
  
  "Ми можемо сказати їм: "Гей! Життя наших братів чогось варте. Ви не можете продовжувати вбивати наших братів і виходити сухими з води". Ми можемо сказати їм: "Ви повинні заплатити за свої злочини, так само, якби ви вчинили їх у нашому домі. Так само, якби ви зробили це в Сан-Франциско, або Нью-Йорку, або тут, у Чикаго. Наші брати – це наші брати, де б вони не були”.
  
  
  І, таким чином, під крики натовпу "Рятуйте наших братів", Хенаро Ріццуто блискуче виступив із публічним закликом змінити місце проведення. Він почав масовий рух за те, щоб злочини, скоєні в чужій країні, були карані на батьківщині корпорації, тому що в Америці життя коштувало в середньому не сім доларів, а скоріше чверть мільйона, і п'ятдесят відсотків, які Палмер, Ріццуто зібрав би з чверті мільйона доларів, було б достатньо, щоб сплатити за особисте життя Палмера, інвестиції Шварца і готовність Ріццуто грати з незнайомцями, які носили зброю і не ставили на руки, які самі не здавали.
  
  
  Римо слухав усе це, і обидва, і він, і Чіун відчули, що тут замішано щось ще, щось набагато небезпечніше, ніж зміна місця проведення, щось, що могло вбити.
  
  
  Вони мали рацію. Чого вони не знали, так це те, що це мало статися на сцені.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Спочатку всі подумали, що це частина пісні, чудова нова пісня, рок-хіт десятиліття. Усі співаки кричали, дехто з них рвався зі сцени. Інші повзали, треті били кулаками і штовхалися, і хтось кричав у мікрофон. "Господи, допоможи нам. Допоможи нам. Допоможи".
  
  
  Публіка зааплодувала, коли центр дерев'яної сцени почав прогинатися, а потім з нудотним тріском вона впала. Тіла впали одне на одного. Гітари та кістки затріщали під натиском. Співаки, які виступали у центрі сцени, були розчавлені вантажем, їх придавили тіла тих, хто впав зверху. Пройшла ціла хвилина, перш ніж публіка зрозуміла, що це не найкраща рок-композиція, яку вони колись чули, а катастрофа.
  
  
  Римо і Чіун одразу зрозуміли, що люди в біді, а не співали про це. Використовуючи дроти, вони витягли Деббі та її гітару, а потім пірнули в центр маси тіл, що піднімається, піднімаючи рок-зірок, передаючи їх через край сцени. Тих, хто був на дні, врятувати не вдалося, але їм вдалося звільнити верхні шари, щоб лікарі могли дістатися тих, хто був ще живий на дні.
  
  
  На нижніх рівнях тіла були слизькими від крові.
  
  
  Деякі рок-зірки цілий вечір не розуміли, що сталося. Один з них, з пробитою легкою і достатньою кількістю кокаїну, що циркулює в його крові, щоб паралізувати всю південну Каліфорнію, виявив, що був поранений тільки коли спробував співати, і нічого не вийшло, крім крові.
  
  
  Інша зі зламаним стегном, повністю розбита Квалудесом, думала, що не зможе ходити, бо цього разу прийняла надто багато пігулок. Ця думка змусила її хихікнути.
  
  
  Деббі Патті розлютилася через те, що Римо і Чіун стягнули її зі сцени, перш ніж вона змогла постати перед камерами.
  
  
  "Я все одно ненавидів все це. Всі ці інші люди поділяли увагу. Я божеволів. У мене були ломки. Я знаю, що інші теж це робили".
  
  
  Одна річ справді змусила її відчути себе краще. Принаймні це показало Римо, що рок-зірки віддавали не лише свій час та гроші, а й свою кров.
  
  
  "Ви не можете сказати, що ми зараз не заощаджуємо", - сказала Деббі. Римо обірвав дроти, і Чіун зробив те саме. "Чому ви використовуєте такі липкі дроти?" він запитав.
  
  
  "Гей, я з тобою розмовляю. Я сказала, що ти не можеш сказати, що ми зараз не економимо", - сказала Деббі. "Я маю на увазі, що люди стікають кров'ю на цій сцені".
  
  
  "Я не казав, що ви не хотіли якнайкраще", - сказав Римо. "Я просто сказав, що стрибати вгору-вниз і знову і знову кричати "Врятуйте" нічого не означає. Ви не рятуєте людей, вмираючи, так само як і не рятуєте людей, кричачи".
  
  
  "Це спів", - сказала Деббі.
  
  
  "Не має значення", - сказав Римо. "Ви завжди використовуєте дроти, які прилипають?"
  
  
  Деббі знизала плечима. Вона наймала людей для цього. Вона, чесно кажучи, не знала, як працює лампочка, але коли ти заробляєш достатньо грошей, все просто маєш працювати, або ти звільняєш людей.
  
  
  "У цьому різниця між співаками та ніким", - сказала Деббі.
  
  
  Рімо зауважив, що Ріццуто, який стояв у передній частині сцени, уникнув обвалення її центру, просто зістрибнувши з неї. Будучи добрим адвокатом у судовому процесі, у нього вистачило присутності духу пошукати відкритий мікрофон. Знайшовши його, він звернувся з останнім зверненням до людей.
  
  
  "Не дайте їм померти даремно. Не дайте їм даремно стікати кров'ю, всі, ви тут і по всьому світу, підтримуєте зміну місця проведення за недбалість. Будь ласка, я благаю вас в ім'я людства, яке страждає людства, яке ви бачите тут, і страждань, яких ви не бачите, що ще гірше, напишіть своїм конгресменам Маршуйте вулицями Забарикадуйте свої зали суду, американці, тому що друзі, якщо місце проведення не буде перенесено на Америку, якщо воно залишиться в Гупті, де людське життя регулярно піддається знищенню сильними світу цього, тоді жодне людство не буде в безпеці. Жодна мати не в безпеці. Жодна дитина не в безпеці. Ніхто не в безпеці.
  
  
  Робочий сцени хотів позичити мікрофон на хвилину, щоби люди в тилу звільнили дорогу машині швидкої допомоги. Ріццуто прикрив мікрофон рукою.
  
  
  "Через хвилину. За хвилину, добре?"
  
  
  "Тут помирають люди, приятель. Нам треба викликати швидку".
  
  
  "Я сказав, за хвилину", - сказав Ріццуто і зробив ще одне звернення з проханням про зміну місця проведення, цього разу сказавши людям дуже багатослівно, що якщо вони допоможуть колективному позову проти International Carborundum, вони врятують своє власне повітря, свою власну воду і, як висловився Ріццуто тремтячим голосом, "вашу власну зелену-пребілу траву будинку".
  
  
  Деббі Петті побачила, як Римо почав відриватися від неї, щоб дістатися Ріццуто.
  
  
  "Гей, ти найщасливіший чоловік у світі. Я готовий трахнути тебе. Ходімо".
  
  
  "Пізніше", - сказав Римо.
  
  
  "Гей, я найсексуальніша жінка в Америці", - сказала Деббі.
  
  
  "Вибачте".
  
  
  "Тоді я трахну старого, і він скаже тобі, що ти пропустила. Всі кажуть, що я чудовий у ліжку, всім досить пощастило".
  
  
  "Чудово", - сказав Римо, протискаючись між ношами та пораненими. Він знав, що у Деббі було стільки ж шансів укласти Чіуна в ліжко, скільки й у папи Римського. Ні, з папою римським було б простіше. Але якби він сказав їй це, вона продовжувала б чіплятися до Чіуна всю ніч. Здавалося, Деббі Патті хотіла від життя лише одного. Що б хтось не казав їй, вона не могла цього здобути.
  
  
  Що вразило Римо в Ріццуто, так це те, що ця людина наполягала тільки на справі Гупти. Якби кожна з цих рок-зірок заробила мільйони, і багато з них не змогли б знову виступати, розмір позову про недбалість був би приголомшливим. І все-таки, коли Ріццуто обтрусився, він з радістю вирушив на пошуки того, що він називав "дією".
  
  
  У Гупті, згідно з тим, що з'ясував Чіун, Ріццуто був просто на місці злочину з добре підготовленою справою. Тут він пройшов повз відповідальність у мільйони доларів, сказавши Римо, що, на його думку, той міг знати про гру в покер у готелі. Римо пішов за ним, і це було саме те, куди пішов Ріццуто. Того вечора на одній сцені було більше випадків недбалості, ніж у всій Гупті, але Ріццуто проігнорував це.
  
  
  І Палмер, Ріццуто з людиною, яка вже була на місці злочину, не зробили жодних кроків, щоб отримати якусь частину цього. Фактично, це була одна з небагатьох справді великих справ у тому році, яку фірма не отримала.
  
  
  Римо зв'язався зі Смітом за громадським телефоном. Якимось чином, і, звичайно, Римо не знав, як, лінія була захищена в момент встановлення контакту.
  
  
  "Смітті. Я не впевнений, що ці детективні штучки до чогось приводять. Я багато в чому не можу розібратися. Багато речей не мають сенсу. Що, якщо ми просто акуратно вивісимо Ріццуто з якогось вікна і з'ясуємо, що насправді рухає ними, а потім ви кудись перемістите докази?"
  
  
  "Утримання когось із вікна, Римо, не є доказом. Просто з'ясуй, як вони це роблять, як вони викликають ці нещасні випадки, і я зможу звідси зібрати докази для якогось прокурора. Ми маємо знищити цих хлопців у залі суду". Ми повинні зробити так, щоб закон виглядав так, ніби він сам про себе дбає. Юридично ми повинні робити те, чого завжди хоче від нас Чіун. Повісьте голову на стіну”.
  
  
  "Я навіть не знаю, де у цьому випадку знаходиться стіна".
  
  
  "Продовжуй у тому ж дусі. І, до речі, з тобою все гаразд?"
  
  
  “Ти маєш на увазі цей божевільний бізнес, чи як ти там назвав цей божевільний бізнес? Так. Я гаразд. У мене вже кілька днів не було бажання займатися чимось пристойним. Я просто бігаю за людьми”.
  
  
  "Я говорив не про це, Римо".
  
  
  "Про що ви говорили?"
  
  
  "Чесно кажучи, Римо, я не знаю. Щось не так. Ми не отримуємо правильних даних з наших джерел. Я відсунув все до меж бізнесу юридичної фірми, і досі наша власна система, схоже, не справляється з ними. нас є програма, яка перевіряє та аналізує кожен їх дзвінок. Це робиться автоматично, навіть аналізується самою програмою. Але щоразу, коли їх телефонна система підключається до Середнього Заходу, здається, що вона раптово відключається через неймовірну кількість перешкод”.
  
  
  "Подобається система, якою ви користуєтеся, Смітті?" - Запитав Римо.
  
  
  "Щось подібне до цього, Римо. За винятком того, що ми єдині у світі, у кого це має бути. Або хто знає, як це працює".
  
  
  "І що?"
  
  
  "Отже, у цій фірмі настала ще дивніша тиша, яку я не можу зрозуміти. Це схоже на тишу в джунглях перед нападом тигра. Ви коли-небудь бачили, як кішка вистежує видобуток?"
  
  
  "Можливо. Я не знаю. До чого ти хилиш?"
  
  
  "Я думаю, тебе хтось чи щось переслідує".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Передчуття".
  
  
  "Смітті, ти не граєш в інтуїцію. У тебе навіть немає інтуїції. Насправді, мені цікаво, чи бувають у тебе іноді почуття. То як же так вийшло, що у вас раптово з'явилися передчуття?"
  
  
  “Бо деякі з наших систем, схоже, працюють не зовсім правильно. Звичайно, ніхто до нас не проникав. Але є це дивне відчуття, що все відбувається як у джунглях, коли птахи перестають співати”.
  
  
  "Ви божеволієте", - сказав Римо.
  
  
  "Слідкуй за собою, добре?"
  
  
  "Я і Чіун. Кого нам треба боятися?"
  
  
  "Хіба Чіун вам не сказав?"
  
  
  "Він вступив з вами в контакт?"
  
  
  "Я подумав, що для мене було б гарним запобіжним заходом підтримувати зв'язок з вами обома".
  
  
  "Бо ти думаєш, що я божевільний".
  
  
  "Тому що я не знаю, що ти збираєшся робити. І добре, що я підтримую контакт з Чіуном, тому що він вважає, що для вашої ж безпеки, можливо, вам слід виїхати на рік чи два з країни, повернутися пізніше, коли стане безпечніше”.
  
  
  "Він дурить тебе. Він хоче, щоб ми зайнялися якоюсь справою в іншому місці. Його нічого не турбує. Так ось звідки у тебе передчуття?"
  
  
  "Ні. Я тебе теж попереджаю. Тебе переслідують".
  
  
  "Ви обоє божевільні", - сказав Римо і повісив слухавку.
  
  
  У санаторії Фолкрофт Гарольд В. Сміт спостерігав за екраном комп'ютера, на який надходили дані з мережі по всій країні. Він ставив питання, чи не втрачає він душевну рівновагу. Зрештою, він справді не грав інтуїцією і ніколи не довіряв їй. І все-таки, чому він мав таке почуття, що Римо як переслідують, а й щось, проти чого він, зрештою, може бути безпорадний? Чи втратить його організація після всіх цих років? І якщо так, то що станеться з організацією? Вона покладалася на Римо і Чіуна, можливо, занадто сильно.
  
  
  Гарольду В. Сміту не подобалися передчуття, тому що він не вмів їх аналізувати. Він не міг неспростовно пояснити, чому його почуття продовжували говорити йому, що Римо зіткнувся, можливо, з чимось одним, з чим він не міг упоратися. І для цього не було жодних розумних доказів. Він не мав жодного уявлення про те, що це була за річ.
  
  
  У шикарному номері Палмера, Ріццуто саме Палмер мало не запустив стільцем у скляну вітрину, де зберігався їхній старий офісний стіл на вітрині магазину. “Що робить цей ідіот Ріццуто? На цій сцені можна заробити сотні мільйонів доларів. Чому він говорить про маленького смердючого Гупта? Забудьте про Гупта. Чи постраждала Деббі Патті? Якби вона постраждала, ми могли б заробити подвійний гонорар Дастроу за Гупту”.
  
  
  "Я думаю, це був справжній нещасний випадок", - сказав Шварц.
  
  
  "Звідки Ви знаєте?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Шварц. "Я вже забув, як вони виглядають".
  
  
  "Не гірше, ніж у Дестроу", - сказав Палмер. "Але вони більш спонтанні, вірно?"
  
  
  "Дії Дастроу спонтанні. Немає нічого більш спонтанного, ніж авіакатастрофа. Дії Дастроу дуже спонтанні. Ось чому ми використовуємо його. Ця людина неймовірно безпечна. Але що з того, що ця штука не її? навести порядок. А Ріццуто там сидить склавши руки, чорт забирай."
  
  
  "Я ніколи не думав про рок-концерти. Як щодо премії "Оскар"? Чи можете ви уявити цінність цілої зали, заповненої продюсерами, зірками, режисерами, сценаристами?" - Запитав Шварц. Він потер руки. Він подумав, щоб обрушити зал після вручення нагород, щоб жертви-переможці коштували більше.
  
  
  "Ви маєте на увазі вручення премії "Оскар"?" - спитав Палмер. "Дестроу просить гроші наперед".
  
  
  "Виплатіть йому гонорар на непередбачені витрати, як ми працюємо".
  
  
  "Письменники багато чого не варті", - сказав Палмер. "Нам не потрібні письменники. Ми можемо зробити це без письменників. Ви нічого не отримаєте за письменників".
  
  
  "Ми можемо сказати, що будівельники, які через недбалість дозволили цій залі вибухнути або впасти, або що там з ним робить Дастроу, можливо, отруюють повітря або щось таке, ми можемо сказати, що їх втрачені життя позбавляють все наше цивілізацію мистецтва".
  
  
  "Не говорячи вже про доходи студій".
  
  
  "Так, студії. Студії будуть добрими".
  
  
  Палмер набрав номер Дестроу і почав чекати на зворотний дзвінок. Це сталося ввечері, коли сонце сідало над Тихим океаном і Палмером, співробітники Rizzuto прямували додому забитими автострадами, а Шварц дрімав.
  
  
  "Послухай. Аварія в Чикаго на бенефісі Гупти наштовхнула мене на чудову ідею, Боб. Дійсно чудова ідея. Чудова ідея. Замість якогось нещасного випадку з рок-зірками, як щодо премії "Оскар"? Ми не змогли заплатити вам уперед, але , можливо, на випадок непередбачених обставин... Бобе, ти тут, Бобе?
  
  
  "Я тут", - сказав Дестроу. "Я просто дивлюсь на дещо".
  
  
  "Що ви думаєте?"
  
  
  "З приводу премії "Оскар"?"
  
  
  "Це вірно".
  
  
  "Я вже виступав у розважальній групі", - сказав Дестроу.
  
  
  "Ви хочете сказати, що чиказька рок-катастрофа була вашою?"
  
  
  "Угу".
  
  
  "Ви працюєте з кимось ще? Це все? Ви думаєте, що ми розорені, а ви працюєте з кимось іншим", - простогнав Палмер.
  
  
  “Ні. Ви юристи, які працюють. Ви юристи, які добре справляються з тим, чим займаюся я. Ви з тих юристів, на яких я завжди можу розраховувати у такій роботі. З тобою все гаразд”.
  
  
  "Тоді чому ви вибрали Чикаго? Ми ніколи не обговорювали Чикаго".
  
  
  "Я намагаюся з'ясувати, як щось працює".
  
  
  "Як що працює?" - заволав Палмер. Дестроу завжди було важко у його власному стилі сіножаті Середнього Заходу. Але це було неможливо.
  
  
  "Що тебе знищить, якщо цього не зроблю".
  
  
  "Дякую".
  
  
  "Я роблю це не для тебе, Палмере. Я ніколи нічого для тебе не робив. Давай не будемо плутати. Я все роблю для себе. Якщо вони доберуться до тебе, вони доберуться і до мене".
  
  
  "Вони"? Хто такі "вони"?
  
  
  "Ось чому я передзвонив вам. Я подумав, що ви могли б розповісти мені щось про них. Найнезвичайніші люди, яких я коли-небудь бачив. Абсолютно дивні. Якби ви знали те, що знаю я, ви б вистрибнули з своїх вікон прямо зараз”.
  
  
  "Що ви знаєте?"
  
  
  "Я знаю, буде цікаво дізнатися, що відбувається між цими двома. Я знаю, що збираюся назавжди викреслити їх з нашого життя. Я знаю, дорогий Палмер, як все влаштовано".
  
  
  І Дестроу повісив слухавку.
  
  
  "Що він сказав?" - Запитав Шварц.
  
  
  "Він сказав "ні" на основі непередбачених витрат, - сказав Палмер, - і Чикаго належав йому, і ні, він ні з ким більше не працює. Знаєш, Арнольд, я думаю, цей тип із Середнього Заходу дізнався, як ми працюємо". Після всіх цих років, я думаю, я розумію, що він використовував нас.
  
  
  "Ми можемо подати до суду?"
  
  
  "Йди, покажи свій Rolex", - сказав Палмер. "Якби ми подали до суду на Дастроу, вся зала суду обернулася б проти нас. Напевно, мені слід знати, що зрештою він розібрався б, як працює правова система. Зрештою, він розбирається у всьому. Чи можете ви уявити? , Що його геній був би якимось чином використаний на благо?"
  
  
  "Так і є. Він приносить нам гроші. Ми наймаємо людей. Наші судові позови допомагають корпораціям бути обережнішими. Служачи Палмеру, Ріццуто Роберт Дастроу служить Америці способами, які він, можливо, ніколи не зрозуміє", - сказав Шварц.
  
  
  "Ви дійсно вірите в цю нісенітницю?" - спитав Палмер.
  
  
  "Просто тренуюсь", - сказав Шварц.
  
  
  Роберт Дестроу було повірити своїм розрахункам. І все ж таки вони були. Катастрофа в Чикаго спрацювала ідеально. Без охоронців Дебі Патті довелося використовувати тих двох, які знали, як працює Гупта, але не знали, як працюють машини.
  
  
  Вони, своєю чергою, відреагували на катастрофу перед ними. Дастроу був би задоволений швидким поверненням у безпечне місце, але натомість він отримав більше рухів тілом, ніж міг сподіватися.
  
  
  Він пройшов випробування на силу. Швидкість. рівновагу. Нервову систему і, звичайно, рівень кров'яного тиску та складні рухові реакції, які змушували кінцівки працювати, і все це під час екстремального стресу.
  
  
  У проводах живлення гітари Деббі Патті були вбудовані датчики для вимірювання реакції тіла тих, хто їх тримав. Проводи були покриті густою липкою рідиною для отримання більш точних показань.
  
  
  І Роберту Дестроу представилася найдивовижніша річ, схожа на якийсь дивний дорогоцінний камінь у екзотичному годиннику, який показував час так, як не міг би жоден інший інструмент.
  
  
  Він тримав у руках біло-зелені паперові роздруківки, тремтячи від хвилювання у великому механічному цеху, який він збудував під землею у своєму маєтку на Гранд-Айленді, штат Небраска. У цих чорних цифрах на грубому папері він побачив свідчення рівноваги, яке б більше підійшло кішці, ніж людині. Він бачив, як нервова система реагує з сильною, впевненою точністю, так само регулярно і надійно, як радіохвилі з центру галактики, і він бачив приголомшливу силу у поєднанні з неймовірно досконалою симетрією м'язів.
  
  
  Він поглянув на механічний цех. Тут було більше інструментів, ніж у більшості оборонних лабораторій. Лампи денного світла виблискували на блискучих панелях. Роберт Дестроу відчув, як у нього пересохло в роті. Він міг думати тільки про одне, бачачи ці цифри, про вірш англійця.
  
  
  "Тигре! Тигре! Яскраво палаючий у нічних лісах, яка безсмертна рука чи око могли б створити твою жахливу симетрію?"
  
  
  Про це говорив Вільям Блейк? Дестроу завжди думав, що поет говорить про основну силу Всесвіту. Чи слідувало життя за мистецтвом?
  
  
  Вони безперечно не розбиралися в механічних речах. Звідки взялася їхня сила? Через цю симетрію? Чи зможуть вони нарешті використати її проти Палмера, Ріццуто і при цьому неминуче дістатися до самого Дестроу? І що утримало їх від застосування сили проти Ріццуто, драматичного рупору фірми?
  
  
  Чи було в цих людях щось таке, що Дестроу виявив у механізмах природи і лише невиразно вловив у своїх розрахунках?
  
  
  Він знову глянув на цифри. Сумніву не було. Як би йому не хотілося їх вивчити, він більше не міг дозволити собі такої розкоші. Цифри означали, що вони мали померти. Але, звісно, їхнє вбивство створило б особливу проблему. Ніхто просто не планував обрушувати дах, бо ці двоє цілком могли уникнути цього. Вони могли уникнути чого завгодно. І коли вони підуть, вони швидше дістануться свого кінцевого пункту призначення, яким, мабуть, був сам Роберт Дестроу. Інакше навіщо вони наводили б довідки в Гупті? Запити не як у репортерів, не як у страхових агентів, не як у заводського персоналу.
  
  
  Але запити про Палмера, Ріццуто, два тигри вночі, прийшли за ними, вони прийшли за всіма ними. Питання, як і було від початку: хто вони були і як вони збиралися померти? Різниця полягала в тому, що тепер, після прочитання цих звітів про те, як вони реагували фізично, Роберту Дастроу спала на думку дуже хороша ідея.
  
  
  Римо повертався у свій готельний номер, коли побачив машину, що зупинилася на темній вулиці Чикаго. По напружених позах чоловіків на задньому сидінні машини він міг сказати, що вони збираються в нього чимось вистрілити.
  
  
  Він плавно перемістився вбік, і з їх зазвичай повільними рефлексами чоловіки на задньому сидінні нарешті зрозуміли, що відбувається, і рвонули в тому напрямку, куди прямував Римо. Коли вони закінчили свій ривок, Римо був на одній лінії з машиною і рухався до неї, діставшись туди до того моменту, коли вони підняли зброю.
  
  
  Він ударив їх у сонячне сплетіння, а потім дозволив двом чоловікам прийти до тями, поки сам балакав з водієм. "Хороша ніч для вбивства, чи не так?" – сказав Римо. Водій проковтнув. Він почав пояснювати, що насправді не знав людей на задньому сидінні. Він просто їхав, і вони випадково залізли всередину. Чому там була зброя? Боже мій, справді було. Водій сказав, що їде прямо зараз. Він ненавидів зброю.
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Ви можете їхати. Але я залишу ваші колінні філіжанки тут, на сидінні, щоб переконатися, що ви повернетеся".
  
  
  "Дякую, я, мабуть, залишусь", - сказав водій.
  
  
  "Хто вас послав?"
  
  
  "Ти не повірив би".
  
  
  "Я вірю", - сказав Римо, повторюючи абсолютно безглузду фразу з фільму, який він бачив. Якийсь тренер намагався навчити учня деяким фізичним прийомам і сказав, що все, що від людини вимагається, – це вірити у себе. Це було неправильне слово. Коли робиш щось складне, віра може тебе вбити. Це було знання, яке людина мала мати, не вірячи, що вона може щось зробити. Людина мала знати це глибоко в кістках, у кожному м'язі та нерві. І ти зрозумів це лише тоді, коли це було так.
  
  
  “Голос. Голос сказав, що у пакеті у сміттєвому баку було трохи грошей. Голос сказав забрати їх. Це був початковий внесок. Буде ще, коли ми закінчимо роботу”.
  
  
  "Де їх може бути більше?"
  
  
  "Він не сказав. Але в цій чортовій сумці було десять штук, і цього, знаєте, достатньо для вбивства. Нічого особистого".
  
  
  Коли двоє озброєних людей перепочили, вони розповіли ту саму історію. "Нічого особистого", - повторили вони.
  
  
  "Нічого особистого", - сказав Римо і трьома точними ударами через черепи в лобові частки усунув трьох злочинців з-поміж мешканців Чикаго. Коли він закінчив, на трьох лобах були гарні акуратні вм'ятини.
  
  
  У машині пахло сосновим дезодорантом, що походив від статуї на лобовому склі. Римо витер кісточку вказівного пальця правої руки об картате сидіння автомобіля і вийшов.
  
  
  Не встиг він пройти і двох кварталів як вулична банда, відома як El Righteous Kanks, повідомила йому, що він помре від ножа. Їх було четверо, кожен у футболці з якимось абсурдним символом. Всі вони мали шпильки, гострі, як голки, і довгі, як совки. Вони сказали, що збиралися виколупати його нутрощі. Здавалося, що вони не милися тижнями. Римо рушив з підвітряного боку. Один із канків подумав, що він намагається втекти, і перегородив йому шлях. Він підвівся з підвітряного боку. Він недовго стояв з підвітряного боку, тому що, перш ніж він зрозумів, що сталося, його ноги полетіли за вітром разом із прив'язаним до них. Він зіткнувся з ліхтарним стовпом, який не піддався, але його хребет піддався. Він упав на бетонний тротуар, як спортивна сумка з розкиданим вмістом.
  
  
  "Чому ви повідомляєте про те, що збираєтеся робити?" - Запитав Римо. Ель Праведні канки були чорними. Римо уявляв, що жодна біла людина раніше не з'являлася в цьому районі поодинці.
  
  
  "Гей, чувак. Ми повинні трохи повеселитися. Нікого не хвилює, що він мертвий. Він повинен знати, що помре. Ми збираємося відважити тобі потиличник".
  
  
  "Ти збираєшся спробувати убити мене, правда?"
  
  
  "Не намагайся, Уайті. Ми робимо".
  
  
  "Не могли б ви сказати мені, це просто якесь звичайне свавілля, яке робить цей район непридатним для життя? Чи ви насправді робите щось конструктивне, наприклад, отримуєте гроші за те, щоб убити мене?"
  
  
  "Ти нічого не робиш, Уайті, але стоїш там і вмираєш. Це те, що роблять уайті. Він тут, щоб померти".
  
  
  "Я не бачу тут жодних білих".
  
  
  "Бо вони расисти", - сказав лідер "Ель Праведних канків". "Але якщо ми притиснемо одного з цих расистів, ми вб'ємо їх усіх".
  
  
  Римо вибрав іншу лінію міркувань. Він м'яко притиснув очевидного лідера до ліхтарного стовпа, тоді як двоє інших напали на нього. Він акуратно притис двох інших до того ж ліхтарного стовпа, поки їх шипи не тріснули, а потім запропонував ведучому продовжити малюнок. З іншого боку, він міг би не продовжувати цей шаблон, якби зміг налагодити діалог.
  
  
  "Хтось радив тобі приударити за мною?"
  
  
  "Голос. Божевільний голос. Скажи нам, де були гроші. Скажи нам, що там було багато".
  
  
  "Отже, це все, голос?"
  
  
  "Ах, присягаюся".
  
  
  "Я вам вірю", - сказав Римо і кинув лідера канків "Ель Праведник" на вершину купи неушкодженим. "До речі, звідки у вас це ім'я Канк? Звучить як якась болячка".
  
  
  "Це буде наша чорна таємниця, праведний іслам".
  
  
  "Чомусь я сумніваюся в точності цього", - сказав Римо. А перед готелем він уникнув покинутої гранати, і цього разу він навіть не намагався запитати, хто за цим стоїть. Це був, звісно, голос.
  
  
  У готелі Рімо дізнався, що Деббі Петті знайшла нових охоронців, і цього разу Рімо пройшов тільки через них, щоб не поранити їх. Він більше не хотів тягати її електронне обладнання.
  
  
  "Маленький батько, відбувається щось дивне. Я..."
  
  
  "На нього напали з пістолетом, ножем та бомбою", - сказав Чіун.
  
  
  "Так. Як ти дізнався?"
  
  
  "Подивися в іншій кімнаті", - сказав Чіун. "Я думаю, ми дурні. Ми тут у цьому безумстві, званому детективним розслідуванням, а ти чекаєш на нашу смерть".
  
  
  "Вони нас не дістали".
  
  
  "Вони це зроблять", - сказав Чіун.
  
  
  "Як ви можете так казати? Ви знаєте, хто ми такі".
  
  
  "Я знаю, хто ми такі. І скоро вони дізнаються, хто ми такі, якщо вже не знають. І як тільки вони дізнаються про це, їм краще вбити нас".
  
  
  "Хлопці, ви детективи?" - Запитала Деббі. Вона перейшла на чорні ганчірки замість жовтих та зелених. Римо знав, що має власну швачку, яка працює повний робочий день, щоб зшивати ганчірки разом. Вони не були взяті зі відер для сміття в дешевому магазині, а насправді були виготовлені для неї.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Ми просто намагаємося дещо з'ясувати".
  
  
  "Я думала, ти все знаєш", - сказала вона. Вона підморгнула Римо і кивнула у бік спальні.
  
  
  "Там тіла", - сказав Римо.
  
  
  "Це те, що робив Чіун? О, він акуратний. Він гарний. Він важкий. Він найкрутіший".
  
  
  "Це її спосіб пояснити досконалість, Римо. Ми повинні бути терпимими до неї", - сказав Чіун.
  
  
  "Як нас збираються вбити?" - Запитав Римо. Він не бачив нічого, що могло стати проблемою. Проблема в тому, щоб з'ясувати, як зібрати докази проти супер-шахраїв на узбережжі, а не прожити день живим.
  
  
  Чіун підняв палець.
  
  
  "Там був пістолет, і він не спрацював, вірно?"
  
  
  Римо кивнув головою.
  
  
  "І там був ніж, і він не спрацював, правда?"
  
  
  Римо кивнув головою. "І гранату теж, то про що ви говорите? Без проблем".
  
  
  "Якщо ти зазнаєш невдачі, і зазнаєш невдачі, і зазнаєш невдачі, що це означає?" - спитав Чіун.
  
  
  "Це означає, що ви не можете отримати замовлення", - сказала Деббі.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Це означає, що одного разу ти досягнеш успіху. Римо, служниця успіху - це невдача. Рішуча людина може зазнати невдачі не так часто, перш ніж досягне успіху. І подивися, з ким ми стикаємося. Хтось, хто розумів, як працює Gupta Я вважаю, що нас перевіряють Подивіться, що не вдається тут, і подивіться, що не вдається там, і подивіться, що не вдається в іншому місці, і весь цей час невдачі говорять цій людині, хто ми такі і що ми можемо зробити".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  "З одного боку, Римо, ми стикаємося з кимось, хто знає, що він робить, у той час, як ми поняття не маємо, що робимо".
  
  
  "Говоріть корейською", - сказав Римо.
  
  
  "Я досить доросла, щоб чути все, що ти кажеш", - сказала Деббі. "І до того ж розумніший, ніж ти думаєш". Так. Але Чіун проігнорував її.
  
  
  "Ми полюємо за цими адвокатами, домагаючись доказів для якогось судді. Що це за країна, що імператор не може підтримувати лад за допомогою ешафоту чи меча? Що таке докази, як не те, у що може повірити хтось інший? Це ми повинні полювати за зливами заради нашого гаманця і будувати стіни з ранкової роси.З нас роблять дурнів.Невже ви не розумієте, що нам тут не місце?Якби це було легко для нас, це було б правильно . Але це неможливо ".
  
  
  "Це неможливо тільки тоді, коли ти здаєшся, татко. Ми терпітимемо невдачу, і терпітимемо невдачу, і терпітимемо невдачу, а потім досягнемо успіху. Те, що добре для наших ворогів, добре і для нас".
  
  
  "На жаль, Римо, коли вбивця зазнає невдачі, він зазвичай мертвий через свої неприємності. Залишай цю шалену країну і божевільного Сміта. Ходімо зі мною до цивілізованих людей. Хіба ви не відчували поваги до Індії, її величі, розсудливості, краси?" "
  
  
  "Я бачив брудну річку", - сказав Римо.
  
  
  "Як по-американськи", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не здаюся, татко. У будь-якій іншій країні світу є нікчемний диктатор, де закони нічого не означають. Немає різниці між яким-небудь деспотом і яким-небудь славетним імператором", - сказав Римо.
  
  
  "Ось що я говорю. Це епоха деспотів, і тут слава Сінанджу витрачається на незбагненну дурість. Ми більше не служимо навіть такому божевільному імператору, як Сміт: ми служимо якійсь поезії, в яку, схоже, вірите лише ви".
  
  
  "Сміт служить тим самим законам. І він не божевільний. Ви просто не розумієте Америку".
  
  
  "Проблема не в цьому, Римо. Ти не розумієш світ".
  
  
  Деббі Патті побачила, як двоє чоловіків поринули у вороже мовчання. Вона не розуміла жодного слова з того, що вони говорили, але розпізнала сімейну сварку, коли побачила її. Вона впізнала двох людей, які вважають один одного впертими та нерозумними.
  
  
  Вона також визнала можливість висловити свою думку. "Послухайте", - сказала вона. "Я знаю, ти думаєш, я не розумію, що я роблю з усіма цими шаленими ганчірками, дивними квітами і відвертим мотлохом, в який я одягаюся, але я знаю. Ніхто ніколи не платив мільйон доларів за п'яту частину Бетховена. Це те, що приносить гроші... І ось чим я займаюся, розумієте?.. Я маю на увазі, я не міг би бути боксером-важковаговиком, вірно? ряду. Тому я зробив те, що міг зробити без жодного таланту. І у мене теж все вийшло. Я знаменитий і я багатий, і це непогано, якщо все, що ви можете робити, це кричати і погано одягатися".
  
  
  Дебі зробила паузу. Її голос знизився, і вони могли чути, як у ньому зароджуються сльози.
  
  
  "Отже, що я хочу сказати, хлопці, не могли б ви, будь ласка, виявити трохи розуміння до того, хто працює не так, як ви? А? Як щодо цього? Трохи людського розуміння, Римо?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Я в це не вірю, а Чіун вірить у це ще менше".
  
  
  "Добре, ти, бідний безгрошовий придурок, я покажу тобі, що в мене є мізки. Я збираюся показати тобі, куди подівся кожен пенні з цих заощаджень. Я збираюся показати тобі, що ти помиляєшся. Ти помиляєшся у всьому. Тому що, знаєш ти це чи ні, я люблю тебе, ти, велика мавпа”, – сказала вона Римо.
  
  
  "Я цього не знав", - сказав Римо.
  
  
  "Ну, я вірю", - сказала Деббі, її сльози райдужними струмками проступали крізь різнобарвний макіяж. Римо знизав плечима. Для нього це не мало жодного значення. Чіун, звичайно, не був здивований. Дівчина була втіленням поганого смаку.
  
  
  Для Чіуна по-справжньому мало значення лише одне. Він знав, що якщо щось не зміниться найближчим часом, то може втратити Римо. І це мало набагато більше значення, ніж він коли-небудь дозволив би Римо дізнатися.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Під час Другої світової війни, коли фахівці з планування оборони визначили сім найімовірніших цілей завдати максимально можливої шкоди Сполученим Штатам, гребля Гранд-Бурі на річці Колорадо за рейтингом стояла одразу за руйнуванням самої столиці.
  
  
  Проект був грандіозним. З часів пірамід людство не робило нічого такого масивного. В основі греблі була шириною майже півмілі. За ідеальним схилом із залізобетону він піднімався до вершини каньйону, майже такої ж високої, як і широка.
  
  
  Основні автомагістралі США були збудовані тільки для транспортування матеріалів на будівельний майданчик. Уздовж верхнього гребеня каньйону Бурі було прокладено залізничну лінію лише бетону. При створенні Гранд-Бурі було використано достатньо бетону, щоб збудувати дванадцять міст.
  
  
  А за його масивною стіною утворилося озеро таких розмірів, що якби уряд захотів, воно могло б втратити там цілий флот лінкорів. Навколо озера виросли будинки та міста. І саме це озеро викликало у планувальників оборони такі кошмари.
  
  
  Якби ворог вирішив зруйнувати греблю, сила вивільнених вод, що скидаються каскадом у каньйон, знищила б усе під стіною води, яка осоромила будь-яку з будь-коли зареєстрованих приливних хвиль.
  
  
  Це був кошмар, який підняв цю греблю в Колорадо на перше місце у списку найуразливіших об'єктів. Вона залишалася там доти, доки військовий офіцер, глянувши на проект, не поставив просте запитання: "Як вони її зруйнують?"
  
  
  Він підрахував, що для Японії чи Німеччини, щоб зробити хоча б одну дірку в Гранд-Бурі, їм знадобився цілодобовий флот важких бомбардувальників, що завдає ударів по греблі протягом трьох тижнів поспіль. Навіть якби Німеччина чи Японія могли організувати таке масштабне повітряне бомбардування, прорвавши потужну берегову оборону, вони, звичайно, не стали б турбувати себе тим, щоб затопити кілька міст у Колорадо.
  
  
  А як щодо бомби диверсанта? офіцера запитали.
  
  
  "З точки зору відомих вибухових речовин, щоб зробити дірку в такій масі бетону, знадобилося б національне виробництво динаміту за серпень і вересень, або приблизно чотири повні поїзди".
  
  
  Жоден диверсант ніяк не міг пронести достатньо вибухівки, щоб завдати шкоди Гранд-Бурі. Тим не менш, однієї думки про те, що може статися, якщо озеро колись розіллється по долині нижче за течією, було достатньо, щоб змусити уряд розмістити зенітні батареї по його периметру та обмежити доступ до нього протягом усієї війни. Уряд відчувало, що він просто зобов'язаний щось зробити, навіть якщо в цьому не було абсолютно потреби.
  
  
  Жителів долини налічувалося двадцять сім осіб, більшість із яких були провідниками, яких легко можна було відвезти вантажівкою. Але Гранд-Бурі був об'єктом національної гордості; його озеро було таким самим важливим суспільним символом, як Статуя Свободи.
  
  
  Зверху було сказано, що Grand Booree дуже великий, щоб його можна було ігнорувати. Роберт Дестроу знав, що уряд все ще думає про це, оскільки він повідомив Натану Палмеру, що має намір зробити халяву для Палмера, Ріццуто
  
  
  "Неважливо, чому я це роблю. Ви можете заплатити мені пізніше. Просто відправте своїх молодих юристів у Каньйон Бурі, щоб попередити людей, що Бурі був погано побудований і може зірватися у будь-який день".
  
  
  "Хамство? Як ти збираєшся влаштувати Хамство?"
  
  
  “Неважливо. Просто виведіть своїх людей на вулицю. Підніміть багато галасу. Приверніть увагу. Робіть усе, що від вас вимагається, щоб люди сіли та звернули увагу”.
  
  
  "Але зазвичай ми не хочемо, щоби нас помічали".
  
  
  "На цей раз це зробиш ти", - сказав Дестроу. "Тепер обов'язково здіймай шум. Ми, так би мовити, на рибалці".
  
  
  Коли молоді представники Палмера Ріццуто прийшли в каньйон, щоб попередити кількох тамтешніх мешканців, їх зустріли глузуваннями. Губернатор штату виступив по телебаченню, щоб посміятися з божевільних адвокатів. Став популярним жарт про те, що у Палмера і Ріццуто закінчилися лиха, за якими вони могли б ганятися, тому натомість вони галюцинували ними. Палмер турбувався, що гребля не пройде та їх інвестиції будуть втрачені. Шварц турбувався, що гребля звалиться і вперше Дастроу зв'яже їх як можливих підозрюваних у її руйнуванні. Ріццуто турбувався про те, щоб влаштувати очну ставку з двома чоловіками, яких він зустрів у літаку, а в санаторії Фолкрофт Гарольд В. Сміт поставився до загрози Великого скандалу серйозніше, ніж будь-хто інший у країні.
  
  
  Це була загроза, якій він, можливо, не зміг протистояти. Палмер, Ріцзуто зробив помилку. Вони вперше вели слідом прямо до самих себе.
  
  
  При їх першій реєстрації він відправив Римо та Чіуна до Бурі, штат Колорадо. Як тільки Римо добуде докази, він повинен повідомити про це Сміта, і Сміт передасть їх звичайними каналами назад у систему правосуддя, де юридична фірма Палмера, Ріццуто, не кажучи вже про панів. Палмер, Ріццуто і Шварц окремо нарешті змогли заплатити за свої злочини.
  
  
  "Ну, нарешті ми їх отримали, татко", - сказав Римо, переконавшись, що чотирнадцять валіз steamer з кімоно на всі випадки життя упаковані та розкладені для того, щоб коридорні могли втягти їх у ліфт.
  
  
  "У нас нічого немає. У нас божевілля. Навіть дівчина, одягнена в лахміття, мала більше сенсу, ніж ви. Вона розуміла гроші. Вона розуміла, що мета роботи - заробляти гроші. Ти навіть більше не розумієш, для чого ти щось робиш”.
  
  
  "Ні, це ви не розумієте", - сказав Римо.
  
  
  "Це дитинство", - сказав Чіун. "Це може тривати кілька днів, ти кажеш, що я не розумію, а я говорю, що ти не розумієш. Давай просто залишимо цю тему".
  
  
  "Добре", - сказав Римо.
  
  
  "Тому що ви не розумієте", - сказав Чіун, ідучи за скриньками до дверей.
  
  
  У літаку Денвер Чіун відкрив журнали, вказуючи на історії про те, як люди працювали за гроші. Всі інші у світі працювали за гроші, крім божевільного протеже Чіуна.
  
  
  "Я думав, ми залишимо цю тему", - сказав Римо.
  
  
  "Я відмовляюся від цього".
  
  
  "Тоді зробіть це".
  
  
  "Готово. Чому я повинен хотіти говорити про те, як ти розбиваєш мені серце?" - сказав Чіун.
  
  
  "Якщо я не зроблю точно те, що ти хочеш, саме тоді, коли ти хочеш, твоє серце буде розбите".
  
  
  "Я навряд чи вважаю твою зраду за все, за що ми виступаємо, чимось таким дріб'язковим, як "не зовсім те, чого я хочу".
  
  
  "Можливо, для вас це стане несподіванкою, але почуття провини зі мною не працює", - сказав Римо.
  
  
  "Чому мої страждання повинні коли-небудь турбувати вас? Що я зробив для вас, крім того, що навчив вас усьому, що ви знаєте, від дихання до рухів? Чого я повинен очікувати замість цього за найкращі роки мого життя?"
  
  
  Кілька людей у салоні першого класу тепер слухали Чіуна. Молода дівчина вважала Римо жахливим. Чоловік середнього віку продовжував кидати на нього сердиті погляди. Стюардеса заспокоювала Чіуна. Жінка на ім'я Голдштейн робила замітки, наголошуючи, що Чіун був абсолютним майстром спілкування.
  
  
  "Бачиш, навіть вона знає", - сказав Чіун.
  
  
  "Вона, ймовірно, мала на увазі "майстер у передачі почуття провини", - сказав Римо. "Мене не хвилює, скільки заробляють інші люди. Мене не хвилює, скільки слави інші Майстри принесли синанджу. Я роблю свою роботу. Мені подобається моя робота. Це моя робота, і я задоволений нею, чорт забирай. Справа закрита. Добраніч. Я лягаю подрімати”.
  
  
  "Приємних снів", - сказав Чіун.
  
  
  "Дякую", - сердито сказав Римо.
  
  
  "На сльозах того, хто тебе любить", - сказав Чіун, який потім задоволено задрімав, доки Римо кипів від злості.
  
  
  "Я ніколи з ним не виграю", - сказав Римо.
  
  
  "Чому ви повинні?" - Запитала стюардеса.
  
  
  Дорогою з Денвера до Гранд-Бурі Чіун вирішив, що дозволить Римо знайти свій власний шлях. Він більше не лаятиме його за те, що, на його думку, той мав зробити.
  
  
  Дійсно, Члун був дуже люб'язний під час поїздки, говорячи, як сильно він поважає і любить Римо. Ти став Майстром, що не завжди можливо навіть для тих, хто займається синанджу. Ти дійсно хороший син у багатьох відносинах. Твоя вірність більшої частини того, що є синанджу, вражала мене протягом багатьох років. Я відчував гордість за твою славу. твоя слава, Римо, - це слава синандж".
  
  
  Римо зачекав, поки впаде другий черевик. Почувши один, він розпізнав каверзу. Але другий черевик не впав. Чіун просто повторив, як сильно він поважає та любить Римо. Цей Римо був кращим за будь-якого з синанджу, за винятком, звичайно, Чіуна, ось чому Чіун залишався так довго. Якби Римо не був чудовим, Чіун не витратив би ні хвилини понад початковий час, оплачений Смітом за тренування.
  
  
  "Можливо, ви навіть не знаєте, коли я зрозумів, що ви хтось особливий, навіть незважаючи на білу шкіру". Римо кинув швидкий погляд на Чіуна. Голос був м'яким, руки самозадоволено лежали на колінах дорожнього кімоно. Обличчя було добродушним. Саме в цей момент Чіун був найбільш небезпечним.
  
  
  Римо не ризикнув відповідати.
  
  
  Це було, коли я побачив зірку в твоїх очах. Це велич, яка походить від таємниці. Це кров народження? Це кузня, яка загартовує душу? Це сама душа? - сказав Чіун.
  
  
  Римо не відповів. Він вів машину мовчки, але Чіун жодного разу на нього не напав. У маленькому містечку Бурі, розташованому на березі озера над масивною греблею, Римо нарешті вибухнув.
  
  
  "Добре. Я здаюся. Чому ти такий добрий до мене?"
  
  
  "Тому що ти помреш, Римо", - сказав Чіун, і він сказав це так ясно, що Римо йому повірив. То була не гра. Це було маніпуляцією.
  
  
  Рімо трохи подумав. Нарешті він сказав: "Не без боротьби, татку".
  
  
  "Нехай Майстра синанджу дивляться на мене з жалем. Я треную майстра синанджу, який вірить, що друге місце у смертельному бою - це нормально, за умови, що він добре виступає".
  
  
  У Бурі сміх серед людей раптово змінився. Тепер люди говорили про те, наскільки дешевшими коштували б їхні будинки, якби вони межували з великим кар'єром замість озера Бурі. Щомиті люди кидали стурбовані погляди на вершину греблі. І Римо міг відчувати, що відбувається. Крізь червону глину того, що колись було вершиною каньйону, а тепер берегом озера, Римо відчував легке ритмічне тремтіння кожні кілька миттєвостей.
  
  
  Птахи, що кружляли над греблею, відчули небезпеку, лунаючи дивні крики. Римо понюхав воду і повітря: пахло катастрофою, що насувається.
  
  
  "Звичайно, звідси нічого не розбереш", - сказав старий із засмаглою шиєю та обличчям, зношеним, як шкіряне сідло. "Але інженери кажуть, що "Гранд Бурі" починає тремтіти. Вібрації схожі. Зараз повільно, але вони наростають. Ці хлопці-юристи, звичайно, розуміють, що відбувається. Вони сказали, що так і буде. коли будувало її. Ніхто ніколи так не думав, але, схоже, це правда”.
  
  
  "Хто сказав, що Бурі збирається піти?"
  
  
  "Інженери. Прийшли перевірити, як тільки ці хлопці-юристи розійшлися по окрузі і сказали про це. Якщо у вас тут власність, краще зареєструйтесь у них. Вони точно знають, про що говорять. Головний інженер дивується, як вони могли до цього здогадатися". .
  
  
  "Де він?"
  
  
  "У Гранд-Бурі. Але краще туди не ходити. Нині це небезпечна зона".
  
  
  Перш ніж Римо вирушив до самої греблі, Чіун наказав йому.
  
  
  "Забудьте всі наші проблеми. Забудьте все, крім того, чого навчили ваше тіло. Слухайте своє тіло. Воно навчилося всьому, що йому потрібне".
  
  
  "Дякую", - сказав Римо.
  
  
  "Ти виживеш", - сказав Чіун.
  
  
  "Так. Я виживу". А потім настала довга мовчанка, порушена лише тоді, коли Чіун відвернувся, щоб дозволити своїм думкам заспокоїтися і зосередитися на центрі всесвіту.
  
  
  На греблі Келвін Резерфорд віддавав накази. На ньому був пластиковий шолом, а в кишені його білої сорочки лежав пластиковий футляр, наповнений олівцями та ручками. Його обличчя було попелястого кольору, і кожні кілька миттєвостей він зітхав від розчарування та люті, відчуваючи себе з кожною миттю все більш безпорадним.
  
  
  Коли він побачив Римо, він наказав йому забратися з греблі. "Тут не місце", - сказав Резерфорд.
  
  
  "Я у більшій безпеці, ніж ти. Ти знаєш, як це сталося?"
  
  
  "Ви з уряду?"
  
  
  "Так. Кому, чорт забирай, ще це було б цікаво?"
  
  
  "Репортери", - сказав Резерфорд. "Але якого біса. Я вже сказав їм. Я скажу вам. Нас не хвилює, хто подасть на нас до суду. Це ганьба. Прокляті інженери припустилися помилки".
  
  
  "Після всіх цих років?"
  
  
  "Чорт забирай, помилка сталася не зараз. Вона просто проявляється зараз. Я відведу вас вниз, щоб ви самі в цьому переконалися".
  
  
  Усередині греблі Римо міг відчувати її масу. Він відчув величезність цієї рукотворної гори. Він відчув страхітливу вагу води в озері Бурі і відчув вібрації ліфта, який доставив його та інженера Резерфорда на двадцять поверхів униз, у надра Гранд-Бурі.
  
  
  Вони пройшли через внутрішній трубопровід довжиною півмілі, який Резерфорд докладно пояснив, а Римо взагалі нічого не зрозумів.
  
  
  "Гребля, будь-яка гребля, повинна мати працюючі шлюзи. Ви повинні випустити воду знизу, тому що, якщо вона вийде через верх, це буде марно для енергії і зрештою зруйнує поверхню греблі, подрібнить її точно так, як водоспади розмелюють камінь, на який вони падають, розумієте?
  
  
  Римо кивнув головою. Він гадав, що зрозумів.
  
  
  "Отже, шлюзи важливі. Це те, за допомогою чого ми приводимо в дію турбіни. Тиск води надає руху лопаті, і ми виробляємо електрику. Гранд-Бурі забезпечує більшу частину Колорадо. Зрозуміло?"
  
  
  "Попався", - сказав Римо.
  
  
  "Тепер, розбираючись у турбінах, ви повинні розуміти вібрації. Солдати збиваються з кроку, коли йдуть мостом, тому що в іншому випадку вібрації змусили б міст розгойдуватися. Те, що у нас тут є, - це не кабелі, а маси бетону. Сама маса підхопила вібрації від турбін, синхронізованих таким чином, щоб перетворити всю цю чортову неймовірну масу бетону на шибку, яке трісне, коли вібрації стануть досить сильними”.
  
  
  "Так у чому ж полягала недбалість?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти кажеш як адвокат".
  
  
  "Я намагаюся зловити адвокатів".
  
  
  "Халатність полягає в тому, що ми не тільки не змогли відчути ефекту синхронізованих вібрацій, але й сконструювали турбіни таким чином, щоб мати можливість обертати їх тільки в одному напрямку".
  
  
  "А що в цьому поганого?"
  
  
  "Якби ми могли поміняти їх місцями, щоб створити зустрічну вібрацію, яка б діаметрально протилежна тій, яка набирає обертів зараз, ми могли б ідеально зупинити вібрації".
  
  
  "Добре, чому б просто не відключити турбіни? Хіба це не зупинить весь струс?"
  
  
  “Ні, для цього надто пізно. Окрім реверсування турбін, єдине рішення – будівельне. Ми зараз працюємо над цим”.
  
  
  "Так в чому проблема?"
  
  
  "Проблема в тому, що ми маємо реконструювати шлюзи у точці входу. Іншими словами, ми маємо зробити це з-під води на лейксайді. Зараз у нас там є дайвери".
  
  
  "Добре", - сказав Римо.
  
  
  "Не дуже добре", - сказав Резерфорд. "Очищення дна біля шлюзів має відбутися цього місяця. Весь район настільки вкритий мулом з дна озера, що наше спорядження для дайвінгу постійно забруднюється. Якби тільки це сталося через місяць, з нами все було б гаразд. Водолазам просто не щастить із цією жижей, і якщо ми найближчим часом не полагодимо ці входи в шлюз, водолази, водолазна баржа і все інше зникне разом із греблею”.
  
  
  Римо побачив гігантські турбіни, укріплені металевими болтами вдвічі більше за людський зріст.
  
  
  "Досить скоро, - сказав Резерфорд, - ви зможете відчути вібрації. Потім вони продовжуватимуть посилюватись, поки... бум!"
  
  
  "Скільки в нас часу?"
  
  
  "За півгодини я виведу всіх звідси".
  
  
  На вершині греблі Римо побачив велику вивіску з написом Grand Booree "Гордість Америки". Вона була збудована під час Депресії, коли президентові довелося дати надію нації. Це був такий самий символ, як і приголомшливе технічне досягнення - тримати річку під контролем та забезпечувати електроенергією.
  
  
  Чоловіки на баржі подавали Резерфорду сигнали руками. У нього на стегні висіла рація. Він витяг її антени.
  
  
  Римо почув потріскування голосу в ефірі. "Занадто багато мулу. Не можу працювати в такій кількості мулу. Це те, що забруднює спорядження для дайвінгу", - почувся голос.
  
  
  "Я можу працювати в мулі", - сказав Римо.
  
  
  "Ти пірнальник?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо.
  
  
  "Я думав, ви урядовий слідчий".
  
  
  "Раніше був водолазом", - збрехав Римо.
  
  
  Він не збирався дозволити "Гордості Америки" піти на дно, і він був вдячний, що Чіуна не було поряд, щоб побачити, як він це робить.
  
  
  "Поясніть мені ще раз, що потрібно зробити", - сказав Римо, забираючи водолазний костюм на баржі. Інші дайвери попереджали, щоб я не намагався.
  
  
  "Ви будете поховані живцем. Ви не зможете спуститися туди. Це як велика ковдра, що чіпляється за ваше спорядження: там, внизу, немає нічого, крім смерті".
  
  
  "ТСС", - сказав Римо. "Я намагаюся зрозуміти, як працює цей шлюз".
  
  
  "Проблема не в шлюзі. Проблема в мулі", - сказав Резерфорд. "Якщо ви дійсно хочете побачити щось, що спростить вам завдання, прочитайте це".
  
  
  Він дістав із задньої кишені листівку. Вона була складена кілька разів. Поверх блідо-сірого малюнка Великого Бураю було послання небайдужим громадянам. Це надійшло від юридичної фірми Палмера, Ріццуто. У ньому засуджувалась епоха, коли життя людей мало турбували уряд, який прагне звеличити свій імідж. Не мало значення, що роздування було зроблено півстоліття тому. Наразі проблема досягла критичної точки.
  
  
  Оскільки уряд поспішив, не протестувавши масивну конструкцію, вона була вразлива для вібрацій. Юридична фірма не знала, коли почнуться вібрації. Сподіватимемося, йшлося у листівці, цього ніколи не станеться. Але якщо вібрації виникнуть, і якщо вони будуть викликані скупченням мулу в шлюзах, єдиним способом зупинити їх було дістатися шлюзів з боку озера греблі. І це означало занурення. Але через інженерну помилку, продовжив флаєр, входи в шлюзи знаходилися нижче, а не над шлюзами. І ця підводна область тепер майже повністю закрита мулом.
  
  
  "Абсолютно просто", - сказав Резерфорд. "Якби ми розташували отвори зверху, а не знизу, ми могли б увійти".
  
  
  "Чому ви цього не зробили?"
  
  
  "Чому я цього не зробив? Чорт. Я тоді ще не народився, і хто тоді міг подумати, що сьогодні виникнуть проблеми?"
  
  
  "Отже, я повинен проникнути знизу. Добре, - сказав Римо. Він вліз у водолазний костюм, відчувши шкірою вологу і холодну гуму. Він дозволив своєму роті подихати за нього, а потім надів водолазну маску та балони.
  
  
  Він проігнорував пропозицію ласт і стрибнув за борт. На палубі команда помітила щось незвичне.
  
  
  "Гей, від нього не виходить жодних бульбашок".
  
  
  "Я не думав, що він виглядав так, ніби знав, що робить", - сказав один дайвер.
  
  
  Вони почекали п'ять хвилин, і коли вони не побачили міхура, вони оголосили його мертвим. На вершині греблі знак, що оголошує Grand Booree гордістю Америки, затремтів і впав.
  
  
  "Вібрації досягають максимуму. Це пройде. Немає сенсу чекати на цього хлопця. Він мертвий. Давайте вибиратися звідси", - сказав Резерфорд.
  
  
  "Можливо, він не мертвий", - сказав один із дайверів.
  
  
  "І, можливо, йому теж не потрібно дихати. Давайте забиратися звідси. Тепер ви навіть можете бачити вібрації".
  
  
  Мало того, що табличка впала, то по всьому величезному темному озеру з'явилися маленькі хвилі, схожі на гребені гігантської пральної дошки. Дерева вздовж берега затремтіли і скинули листя, і внизу, у темряві мулу, Рімо Вільямс шукав отвір.
  
  
  Як тільки він зник з поля зору, Римо зняв маску і гумовий костюм, дозволивши своїй шкірі поринути у прохолодну воду. Не те, щоб він перестав дихати. Він ніколи повністю не припиняв дихати. Натомість він використовував техніку, запозичену у індійських факірів, які ховали себе живцем на кілька годин поспіль. За рахунок уповільнення ритмів свого тіла йому потрібно менше кисню, ніж людині, яка перебуває без свідомості. І все-таки його нервова система функціонувала з максимальною ефективністю. Він знав, що його м'язи страждали від зниження поглинання кисню, але з м'язи зробили Римо майстром синанджу.
  
  
  Проблема полягала в тому, щоб знайти отвір у мулі. Нагорі він відчув, що його тіло вкрите якимось дивним маслом, але далі вниз воно стало густим, як незастиглий бетон. Ще далі вниз це було схоже на рух осілою глиною: твердою, щільною, утрамбованою глиною. Римо, не розплющуючи очей, рухався вздовж цементної основи, зупиняючись кожні кілька миттєвостей, щоб притиснути долоні з розкритими пальцями до грубого бетону, намагаючись відрізнити нормальні коливання води, що проходить шлюзом, від тих, що захопили бетонну масу і, очевидно, наростали.
  
  
  План полягав у тому, щоб створити отвір через вхід під шлюзом. Римо дістався туди і виявив металеву пластину, про яку передбачав Резерфорд. Його треба було перемістити в той чи інший бік, і Римо було зрозуміти, в яку. Коли вібрації відкинули його назад, Римо знову прорізав мул, щоб дістатися тарілки. Із тарілкою треба було щось робити. Він відчував, що гребля може впасти в будь-яку секунду. Взявши тарілку в руки, Римо зробив те, що він робив зі старими телевізорами, пристрій яких теж не розумів. Він штовхнув її ногою. Єдина різниця в тому, що в наші дні він штовхав телевізори дуже, дуже акуратно.
  
  
  Удар був підкріплений вагою всієї цієї чортової води, що спрямовується ритмами тіла Римо. Його нога пройшла крізь метал, як торпеда. З приглушеним всмоктувальним звуком мул витягався через отвір, створюючи власний ритм. Турбіни зупинилися, забиті брудом. Гребля затремтіла, і вібрації припинилися. Але Римо надто пізно зрозумів, що то була пастка. Хтось чекав на нього.
  
  
  Єдиною істотою у вузькому проході між відкритим небом і самим озером був Римо Вільямс - і невеликий, ретельно розміщений вибуховий пристрій. Коли вибухнув заряд вибухівки, його відкинуло силою тонн озерної води, і він вилетів через шлюз, як горошина через соломинку, залишаючи за собою бруд та кам'янисте русло річки внизу.
  
  
  На мить засліплений брудом, він мало не зробив єдиної речі, яка могла його вбити: він почав напружувати м'язи, захищаючись від удару. Але його м'язи знали краще. Вони були дуже добре навчені Чіуном, і тому замість цього він витягнувся, як довга шовкова нитка. Коли він дозволив бруду і воді омити його, ставши єдиним цілим з озером і руслом річки, він дозволив бруду позаду поглинути удар вибуху.
  
  
  Він спустився мілководною річкою приблизно на чверть милі, а потім видерся на берег. За ним гребля вивергла бруд і воду, але не настільки сильно, щоб викликати повінь. Гребля перестала вібрувати. Гордість Америки встояла.
  
  
  На березі озера Келвін Резерфорд та інші інженери зчитували показання приладів та аплодували. Шлюз можна було зачинити, а розбиту турбіну замінити. Як побічний ефект потужне протягом навіть осушало озеро, несучи тонни води вниз по річці. З такою швидкістю їм, мабуть, не довелося б викопувати ґрунт.
  
  
  Коли Чіун побачив, як Римо йде дорогою, покритою брудом, він відчув радість від того, що Римо живий. В одну мить він зрозумів, що його радість буде швидкоплинною.
  
  
  Римо увійшов у номер мотелю з широкою усмішкою. "Ну, от я і тут, татко. Живий".
  
  
  "Поки що", - сказав Чіун. "Але я дійшов висновку, що ми маємо лише один шанс".
  
  
  "Який у нас єдиний шанс?" - спитав Римо, прямуючи в душ, щоб змити бруд. Навіть його пори вдихнули це під тиском води, і його тілу довелося видихати це знову.
  
  
  “Ми повинні приєднатися до цього Палмера, Ріццуто та Шварца, яких нам не дозволено вбивати, та усунути Сміта заради них. Це наш єдиний спосіб. І це справедливо”.
  
  
  "Як зрада може бути праведною?" спитав Римо, заходячи в душ. Він не користувався милом, тому що мило, яке фактично випалювало бруд лугом, залишало жирні залишки, що все ще обпалювали його шкіру.
  
  
  "Це не ми зраджуємо, божевільний імператор Сміт, а він зраджує нас".
  
  
  "Я думав, ми працюємо на нього".
  
  
  "Убивць не використовують як мішені. у пристойних цивілізованих країнах, таких як Індія, люди цінують великого вбивцю таким, яким він є. В Америці його перетворюють на палацового стражника, якогось місцевого чиновника, який розслідує справи. Ловець злодіїв".
  
  
  "Детектив", - сказав Римо.
  
  
  "Це", - сказав Чіун.
  
  
  "Раніше я був поліцейським", - сказав Римо.
  
  
  "Всі ці тренування, розкіш синанджу, а ти все ще поліцейський".
  
  
  Римо помовчав, перш ніж увімкнути воду. "Маленький батько. Я не знечестив синанджу. Я нічого не навчився. Але ти навчив цього американця. Отже, я американець, і я синанджу".
  
  
  "Не можна бути одночасно синанджу та американцем, двома речами одночасно. Це неможливо".
  
  
  "Але я такий".
  
  
  "Тоді позбудься меншого або помри".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Я позбавлюся синанджу".
  
  
  "Ти не можеш", - сказав Чіун. "Я навчав тебе. Ти - синанджу. Ви не можете позбутися синанджу, як хмара не може позбутися свого повітря, або сонце - свого світла, або річка - своєї води".
  
  
  "Тож я залишуся в безвиході".
  
  
  "Ви могли б спробувати позбутися того, щоб бути американцем. Таких людей двісті мільйонів. Світ не оплакуватиме втрату одного".
  
  
  "Ти ж знаєш, що це теж неможливо".
  
  
  "Тоді, сину мій, ти мертвий, якщо ми не вб'ємо Сміта. Для цього є перевага. Гарна перевага".
  
  
  "Ви маєте на увазі казку про синанджу? Яка з них була? Великий Ван і імператор династії Мін? Давайте подивимося, він вказав, що ассасин ніколи не втрачав короля, так що це, звичайно, не був би Великий Ван або навіть Менший Ван, який виконував лише одне завдання, яке в будь-якому випадку було не таким важливим, тоді у нас середній період, коли Дім Сінанджу посилено працював в Азії, чи могло це бути воротами на Захід, коли ми служили Риму і цезарям, які ніколи не прислухалися до Ні, я думаю, ми працювали на Лівію, за винятком того, що вона була хронічною аматоркою "зроби сам", якщо я правильно пам'ятаю, отруювала людей. якого ми знали як людину честі, яка платила вчасно”.
  
  
  "Не глузуйте з слави Сінанджу? Ви чудово знаєте, що це був Сайяк, у середній період, час процвітання, миру і честі".
  
  
  "Хіба це не було якось пов'язане з любовною інтрижкою? З яким-небудь несмаком, з яким міг би впоратися приватний детектив в Америці? Невірний чоловік?"
  
  
  "Як типовий американець, ви згадали про багнюку і упустили суть. Якби ви пам'ятали суть, ми б з радістю приєдналися до цієї юридичної фірми прямо зараз і вбили Сміта. У цього вже є гарний, солідний прецедент в уроці майстра Саяка, який, зіткнувшись віч-на-віч зі смертю, опинившись перед гірким вибором, зробив правильний вибір і продовжив лінію майстрів синанджу, бо є одна річ, яку Майстер повинен знати перш за все: щоб продовжити лінію, він не повинен дозволити себе вбити. чим є щось благородне у гниючих фруктах. Кожен робить все можливе, щоб відстрочити цю неминучість. Плоди та життя”. Чіун склав руки на кімоно і заплющив очі. Римо добре вивчив історію майстра Саяка з "історій синанджу". Розмірковуючи про це, він повернувся в душ, повільно включаючи гарячу і холодну воду, поки тепла суміш не заструмила по тілу. Стратегічно Чіун був не такий вже й неправий. Історія про майстра Саяка надто добре підходить до цієї ситуації.
  
  
  Чим більше Римо думав про це, тим більше турбувався. Здавалося, що Чіун, можливо, має рацію. Вбивство Сміта могло бути єдиним способом вижити. Але чи хотів Римо вижити за таку ціну? Чого коштувало життя?
  
  
  Він народився не в Сінанджу, де життя було боротьбою, де довести її до старості було великим тріумфом, особливо для найманого вбивці.
  
  
  І він був не просто вбивцею. Він був синанджу так само, як і американець, але не більше. Він дозволив теплій воді хлюпати собі в обличчя і тепер приймав воду як ніжний струмок, так само, як раніше він приймав її як величезну силу, що пробиває його через шлюз.
  
  
  Він був навчений синанджу, і це була довіра до майбутнього тією ж мірою, якою це був інструмент для сьогодення. Він дозволив воді торкнутися свого тіла. стати єдиним цілим зі своїм тілом. і спробувала забути історію про майстра Саяка.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  З "Історії синанджу": "Повість про майстра Саяка і наложницю імператора":
  
  
  І сталося так, що під час майстерності Саяка імператор королівства на захід від піднебесної Китаю, на своєму троні в Ратпурі, на північ від густонаселеного міста Делі, зазнав образи свого життя, завданих такою майстерністю та відвагою, що він зрозумів, що ніяка охорона не збереже йому життя, жодні солдати не зможуть зупинити кинджал, націлений зараз у його імператорське серце.
  
  
  І, благаючи Сінанджу, він відправив кур'єра з повідомленням. "О Майстер, моя імперія знаходиться в лещатах клинка вбивці. Ніхто з моїх міністрів чи капітанів не знає, як допомогти. Жодного щита не виявиться достатнім. Тільки Сінанджу та його слава можуть підтримати моє королівство. Просіть тільки ціну, і воно буде доставлене вам". .
  
  
  Отже, Саяк знав, що імператор Муджипур був онуком імператора Шиврата, який добре і оперативно заплатив Дому Сінанджу, відібравши трон у свого брата, і Саяк знав, що кров часто тече правдиво. І честь дідуся часто передавалась через кров онукові.
  
  
  Але Саяк припустився однієї помилки. Будучи синанджем, він припустив, що проблеми солдата або міністра не будуть проблемами для Майстра синанджу. Тому він не питав про проблеми. Але коли вибухає гроза, вози Хазяїна і солдата, Хазяїна і селянина, Хазяїна та куртизанки, всі застряють в одному і тому ж бруді.
  
  
  І коли Саяк постав перед імператором Муджипуром у літньому палаці Ратпура, імператор надав йому свободу, яку дозволили б небагато імператорів.
  
  
  "Щоб захистити моє королівське життя, вам дано розпорядження вбити будь-кого в моєму королівстві, хто загрожує цьому королівському життю", - сказав імператор Муджипур. "Тільки одну людину ви ніколи не повинні вбивати. Життя тільки однієї людини має бути збережено будь-якою ціною, якою б не була провокація, і це моя улюблена наложниця, Харен. Їй не повинна бути заподіяна шкода за жодних обставин".
  
  
  Отже, імператор Муджипур був старим, йому було за п'ятдесят, він був широкоплечим, важко дихав, і його життя висіла на волосині. І все ж у тому віці чоловіки часто обманюються щодо кохання і, як хлопчаки, знову вірять, що той, кого вони люблять зараз, - незрівнянна коштовність. Тож Саяк не вважав оголошений захист чимось незвичайним.
  
  
  Крім того, в цих ситуаціях такі оголошення недоречні. Якби імператор Муджипура наклав таку заборону на сина чи двоюрідного брата, то це могло б створити проблему, тому що в цих питаннях той, кому вигідно усунення імператора, той, хто, ймовірно, успадкує трон, зазвичай є тим, хто добивається смерті правителя.
  
  
  Що ще важливіше, хоч він і надав своїй наложниці її захист, він не зміг поставити імператрицю під цей захист. Тому що, якби він так сильно любив цю наложницю Харен, королева в гніві, можливо, досягла б смерті Муджипура. Саяк розумів, що мета королівських шлюбів не сексуальна, а політична. І все-таки він знав, що деякі імператриці відчували себе коханками, а також подружжям свого подружжя. Як говорить приказка синанджу, все найкраще планування у світі може вийти з-під контролю в ліжку коханця.
  
  
  Однак це було не так з імператрицею, яка тільки засміялася, коли майстер Саяк шанобливо розпитав її про її життя при дворі, сподіваючись знайти джерело її проблем.
  
  
  "Ми всі приречені через дурість імператора - я по-друге, ассасин, і ти в першу чергу", - сказала вона і більше нічого не пояснювала.
  
  
  Саяк знав, що є лише один спосіб запобігти небезпеці, і це, звичайно, зупинити її в джерелі, що найпростіше було зробити в момент виникнення небезпеки. Бо сама смертоносна точка - це також і вразлива точка.
  
  
  І сталося так, що вбивця, котрий двічі до цього намагався вкрасти життя Муджипура, направив ще одну смертоносну руку проти імператора.
  
  
  Він був звичайним душителем, який мав деякі навички і деяку силу, але недостатню. Саяк легко взяв мотузку душника і накинув її на шию душника, повільно повертаючи її так, що обличчя почервоніло, а зуби оголилися, коли душитель намагався вдихнути рух, призначений для того, щоб травмувати розум більше, ніж тіло. Душитель уперше дізнався б з перших рук, які страждання він завдав, і злякався б цього.
  
  
  Звичайно, це спрацювало, і душитель сказав, що його найняв молодий капітан у палацових покоях наложниці Харен. І, дотримавшись своєї обіцянки, Саяк не вбив душителя мотузком, а розправився з ним із певною швидкістю, яка сподобалася б будь-якому вмираючому. Завдавати біль не належить до завдання синанджу. Біль заради самого болю - це марнотратство та ознака неакуратного вбивці, а Сінанджу ніколи б цього не допустили.
  
  
  Знаючи про судову заборону, Саяк офіційно попросив у імператора дозволу просто увійти до Харен.
  
  
  "Я настільки поважаю цю красуню, що припустив, щоб її покої були схожі на її королівство. Ви повинні спитати її дозволу", - сказав імператор.
  
  
  Але Саяк побачив небезпеку. "О милостивий імператор, правитель з трону в Ратпурі, просвіти своїх підданих, земля, якою ти не керуєш у своєму власному королівстві, - це земля, налаштована проти тебе. І землі, налаштовані проти вас, становлять небезпеку".
  
  
  "Саяк, з Сінанджу в Кореї, ви не бачили її ніжної шкіри або її очей, таких яскравих, як усі ранкові промені всіх сонців всіх всесвітів. Ви не бачили її посмішки і не приймали своє тіло з її ніжною любов'ю. Ви не можете пізнати захоплення цього небесного творіння".
  
  
  І тому відповідь була негативною. І Харен відмовилася навіть бачити майстра Саяка. Незабаром після цього прийшли п'ятеро чоловіків із списами, щоб позбавити життя імператора, і цих п'ятьох розправився Саяк, але не раніше, ніж ці п'ятеро знову вказали пальцем на молодого капітана у покоях прекрасної Харен.
  
  
  І знову Муджипур заборонив вхід, сказавши, що він згадав про це Харен і що це довело її до сліз.
  
  
  Наступні вбивці прийшли групою з двадцяти чоловік, зі стрілами, пращами та всілякими видами смерті в руках, і Саяк завдяки Сінанджу здобув гору, хоча цього разу стріли були близько, а снаряди ще ближче, і він знав, що, хоч він, по всій ймовірності, міг перемогти наступного і того, хто піде за ним, ймовірно, рано чи пізно навіть Майстер синанджу зазнає поразки, якщо все, що він зробить, це буде сидіти як мішеня, як імператор.
  
  
  І він розповів про це Муджипуру, сказавши, що імператор повинен узяти назад своє слово, дане наложниці Харен. Розлючений Муджипур назвав Саяка молодшим майстром синанджу.
  
  
  "Все, про що я прошу, це щоб ти захистив моє життя, не завдавши шкоди моєму єдиному благословенному втіху в цьому обтяжливому королівстві, а ти кажеш, що зазнав невдачі. З якого часу Сінанджу зазнає невдачі?"
  
  
  Тепер, знаючи, що ніколи не слід називати імператора дурнем, Саяк прийняв закид і швидко увійшов до покоїв прекрасної Харен.
  
  
  Вона була в обіймах капітана, який посилав убивць одного за одним проти її імператора. Вона сказала Саяку, що накаже стратити його за порушення недоторканності її покоїв. Вона сказала йому, що її Муджипур ніколи не дозволить своїм вухам почути про невірність. Вона сказала Саякові залишити трон у Ратпурі і повернутися, як собака до псарні Сінанджу.
  
  
  Саяк почув її шум, але побачив її скрутне становище. Це була закохана дівчина, тому що в іншому випадку вона прийняла б милості імператора і стала б багатою і забезпеченою - благородною метою для куртизанки, оскільки фактично це означало б, що її сім'я та село були б захищені від потреби. Саяк міг би оцінити це, оскільки він забезпечив таку ж безпеку для свого бідного села Сінанджу, розташованого на скелястих схилах Західнокорейської затоки.
  
  
  Побачивши Харен, що лежить на різнокольорових подушках, оповиту каскадом м'якого шовку, і її коханого в її обіймах, Саяк зрозуміла, що зробила неналежний для куртизанки жест. Тому що вона шукала не корону, а когось іншого, і, звичайно, саме він контролював прекрасну Харен, капітана її охорони, чоловіка, який утримував її зараз.
  
  
  І з неповторною грацією синанджу Саяк справді перемістився на різнокольорових подушках і обірвав життя капітана, навіть коли гарна Харен кричала про вбивство, кричала про зраду, кричала, що вона побачить смерть Саяка, хоч би чого це було.
  
  
  Використовуючи силу свого гніву, Саяк дозволила гніву поширитися по всьому тілу традиційними способами, оскільки він готувався природним чином перевести її зі стану гніву в стан розслаблення за допомогою звичайних дотиків та дихальних технік першого рівня синанджу, а потім перейти до сексуальної напруги. На піку її трансформованої енергії він узяв її, довівши до оргазму максимальну інтенсивність.
  
  
  Оскільки капітана жадало її тіло, а не розум, саме її тіло тепер говорило їй, що вона кохає Саяка.
  
  
  І справді, ця вродлива дівчина, якій було не більше шістнадцяти, представляла деяку привабливість для Саяка, бо, хоча Майстра Сінанджу єдині зі своїми тілами, вони все ще чоловіки. І вона була чудовою істотою, ідеально округлена у всіх тих місцях, які слід було округлити, і витончена у всіх тих місцях, які слід було витончити, і пахнучою бузком і трояндами, і всіма ароматами тисячі садів, що походять від її ідеальної шкіри.
  
  
  Але Саяк був синанджу, і, дотримуючись своєї відповідальності, він сказав їй, що спочатку вона повинна наказати вбити імператора, наказати це Сінанджу як послугу. Вона зробила це охоче, оскільки погодилася з нині покійним капітаном.
  
  
  Тієї ночі Саяк відправив імператора Муджипура з мирного сну до глибокого сну, для якого не було ранку.
  
  
  І тим самим Саяк вгамував єдиний голос, який звинуватив би Сінанджу в провалі, хоча це з самого початку був провал імператора. Але не можна бути дуже обережним із недобрими словами від клієнтів. Муджипур не мав права ганьбити Сінанджу за його власні помилки, і таким чином справедливість перемогла, необхідна справедливість, бо Саяк знав, що рано чи пізно навіть він здався б.
  
  
  Тепер Харен не хотіла, щоб її новий коханець Саяк йшов, пропонуючи йому натомість трон у Ратпурі. Але Саяк сказав, і це повинен пам'ятати кожен Майстер на віки, коли всі люди покинуть землю і вбивці більше не знадобляться: "Прекрасна Харене, ти пропонуєш мені трон у Ратпурі. Але подивіться зараз, тисячу років тому тут було королівство, яке ви не пам'ятаєте І через тисячу років тут буде королівство, яке не пам'ятатиме трон Ратпура. Але тисячу років тому був синанджу, і через тисячу років буде синанджу».
  
  
  І урок із цієї історії про майстра Саяка полягав у тому, що імператор, який по дурниці не дозволяє своєму вбивці виконувати його роботу, не наймав його. Але той, хто дозволить вбивці бути тим, ким він має бути, є законним роботодавцем.
  
  
  Таким чином, в історії синанджу було записано, що був час, коли Майстер був зобов'язаний Сінанджу правильним ходом у пошуку відповідного роботодавця для приголомшливих талантів та сили синанджу.
  
  
  Через тисячоліття, в душі мотеля на березі озера Бурі в Колорадо, очищаючи пори свого тіла від бруду, Римо згадав історію про майстра Саяка і зрозумів, що Чіун мав рацію. Він мало не загинув, рятуючи ту греблю. Він перестав митися, витерся і одягнув штани та футболку. Він міг подорожувати з усім своїм одягом у портфелі. Він так і не навчився носити кімоно, як намагався змусити його Чіун. Вони йому не подобалися, і Чіун приписував цю погану звичку раннім тренуванням, яких неможливо було позбутися. Римо зупинився перед Чіуном, що замислився.
  
  
  "Я ніколи не міг змусити себе працювати на Палмера, Ріццуто", - сказав він.
  
  
  І Чіун знав, що Римо все обдумав правильно. "Тоді ми зможемо піти. Божевільний Сміт ніколи б не сказав, що ми зазнали невдачі; він одержимий ідеєю приховати нашу славу. Чому б йому не зробити те саме заради нашої ганьби?"
  
  
  "Напевно, ти маєш рацію, татко", - сказав Римо. "Думаю, до цього дійшло".
  
  
  У Чикаго Деббі Патті зробила фантастичне відкриття. Вона запустила свою команду бухгалтерів до бухгалтерських книг концерту Save. З двадцяти п'яти мільйонів зібраних доларів її бухгалтери точно відстежили, що надходило до Гупти, Індія. Це було відправлено експрес-посилкою шириною два фути і висотою один фут. Пластирів рівно на тридцять п'ять доларів.
  
  
  Розлючена значною мірою тим, що чоловік, якого вона хотіла, Римо, мав рацію і, що важливіше, не хотів лягати з нею в ліжко, Деббі негайно вирішила підняти крик на всю країну про обман.
  
  
  Вона зв'язалася із провідними рок-виконавцями концерту Save. Одним із них, який кричав про те, що він американець, і носив бандану на голові, демонструючи багато поту та м'язів, був Баррі Горовіц, якого іноді називають Чоловік.
  
  
  Він був сильний. Він був радикальним. Він був стурбований. "Баррі, це Деббі Патті. Я дізналася дещо жахливе. Чи знаєте ви, що за всю нашу роботу ми відправляємо Гупте пластирів всього на тридцять п'ять доларів?"
  
  
  "Це не моя робота, мила. Я сильний обурений американець. Я кричу щосили. Це моя робота".
  
  
  "Але якби ви були в Гупті, ви побачили б страждання. Ми повинні зробити більше".
  
  
  "Гей, маленький засранець, я співав щосили. Ти більше нічого не доб'єшся від цієї людини".
  
  
  "Але люди нічого не отримують".
  
  
  "Я голос гніву і справедливості, а не рознощик їжі, дитинко. Візьми себе в руки. Я домігся свого".
  
  
  Деякі інші думали, що це жахливо, але вони мали замовлення, які вони мали заповнити. А треті завітали до концерту, бо, здавалося, все це робили, і вони навіть не знали, для чого було організовано бенефіс.
  
  
  Дебі Петті була одна і навіть не могла додзвонитися до Римо. Але вона знала, що пройшла через суворий світ до вершини, і якщо вона зможе сама притиснути злодіїв, подумала вона, тоді Римо, єдиний чоловік, якого вона хотіла і не могла отримати, повинен буде прийти і визнати, що вона особлива.
  
  
  Гроші, як виявилося, пішли у кілька місць. Усі заробили гроші. Адміністрація залу для глядачів зібрала те небагато, що в неї було, щоб відшкодувати шкоду сім'ям поранених і загиблих рок-зірок, профспілки отримали спеціальні бонуси, і одним з найласіших шматочків було те, що майже половина всього зібраного дісталася Gadgets Unlimited, компанії, яка постачала електропроводку та освітлення для сцени. Бухгалтери сказали їй, що люди, які це організували, були чудовими і знали, як працюють пільги, навіть розуміючи, що гроші можуть бути взяті як забезпечення майбутніх рахунків.
  
  
  "Якби ви не попередили нас, ми б ніколи не знайшли цього негідника. Це найкраща робота з маніпулювання числами, яку ми коли-небудь бачили".
  
  
  Gadgets Unlimited була на Гранд-Айленді, штат Небраска. Деббі не поїхала на Гранд-Айленд вмирати, але вона привезла б Гранд-Айленд до себе. Вона зателефонувала до компанії та отримала апарат. Але це був найдивніший автовідповідач, який вона колись чула.
  
  
  "Так, я автовідповідач, але я можу відповідати на ваші запитання, підтримувати розмову і навіть приділити вам три хвилини відповідного співчуття, якщо це буде потрібно".
  
  
  "Я хочу поговорити із співробітником, який виконував роботу з виплати допомоги з економії".
  
  
  "Трагедія, так. Але концерт Save також сприяв просуванню інтересів сценічних насолод".
  
  
  "Тут банкноти на кілька мільйонів доларів", - сказала Деббі. Вона подивилася на роздрук на мармуровій стільниці у своєму готельному номері. Там були електронні мікроскопи, мас-спектрометри та достатньо наукових пристроїв, щоб оснастити космічну капсулу.
  
  
  "І кожен із них прагне покращення звуку не тільки на сьогодні, а й на завтра".
  
  
  "Але хіба ці гроші не мали піти бідним жителям Гупти?"
  
  
  "Все, що було після витрат, справді дісталося Гупті, як нам навіяли. Я думаю, що вони отримали останню марлеву пов'язку без запаху".
  
  
  "Послухайте, для мене це шахрайство. І, можливо, ви можете провернути шахрайство проти більшості людей, але у мене є друг, добрий друг, і мій друг Римо..."
  
  
  Як тільки це слово злетіло з її губ, вона почула швидке клацання, і в трубці пролунав живий некомп'ютерний голос. Вона знала, що звук виходив не від комп'ютера, тому що жоден комп'ютер не міг так різати слух. Звук брязнув, як іржавий цвях по шматку бетону.
  
  
  "Рімо в ролі Римо і Чіуна", - почувся голос.
  
  
  "Так. Вони. Ти їх знаєш?"
  
  
  "Знаєте про них? Вони мої герої, маленька леді. Мене звуть Роберт Дастроу, це D як у даних, A як в арифметиці, S як у силіконі, T як у титані, R як у роботі, O як в Омі та W як в антилопі Гну; хе-хе, іноді я кидаю туди тварину. Я листівка, ви знаєте”.
  
  
  "Послухайте, чи є якийсь спосіб повернути частину цих грошей жителям Гупти? Якби ви бачили, як вони страждають, ви знали б, що ми повинні щось зробити".
  
  
  "Ти маєш рацію, солодкі губки", - почувся голос. "Я думаю, ми повинні поговорити про це. Ми повинні поговорити про це ще трохи. Я б із задоволенням все віддав Гупті, але я повинен знати, що ти за людина, а не просто якийсь нічний прольотчик, який хоче мільйон тут і мільйон там”.
  
  
  "Я рок-зірка. Я багата", - сказала Деббі.
  
  
  Але Дастроу цього було недостатньо, D як у даних, A як в арифметиці і так далі, і врешті-решт Деббі Патті погодилася зустрітися з людиною з хрипким голосом.
  
  
  Роберт Дестроу був такий, як звучав. Начебто він має бути в якомусь господарському магазині на захід від Чиллікоута. Огайо. На ньому була проста накрохмалена біла сорочка з олівцями в кишені, окуляри в дротяній оправі та коротка стрижка їжачком. Якби Деббі хотіла зіграти ідеального першокласного ботаніка, вона вибрала б Роберта Дестроу.
  
  
  Але якщо він був таким відсталим, чому розмова ніколи не йшла туди, куди вона хотіла, і завжди дивним чином поверталася до Римо та Чіуна? Можна подумати, що в нього було щось для них, а не для неї. Він хотів знати, що вони їли, що вона відчувала з приводу їхніх вібрацій, як вони кохали (якщо можна припустити, що вона знала таку інформацію). Він хотів знати про будь-які дивні речі, про які вони могли говорити.
  
  
  "Ну, це було схоже на сімейну сварку, яка тривала весь час, ніби. Ви розумієте, що я маю на увазі? Начебто старий насправді був його матір'ю, розумієте? Не його батьком. Його матір'ю. Завжди говорила йому, що він зробив те й те неправильно. Ти знаєш, мати, яка завжди ниє. Нормальна мати”.
  
  
  "Моя мати була не такою", - сказав Дестроу.
  
  
  "Ну, можливо, там, звідки ти родом, вони інші. Але він був схожий на свою матір. І вони завжди сперечалися, іноді англійською. Іноді корейською".
  
  
  "Вам не здалося, що старший знав більше, ніж молодший?"
  
  
  "Старшому не сподобалася ця країна, не сподобалося працювати тут. Подумав, що їм слід виїхати".
  
  
  "І яку саме роботу вони виконали?"
  
  
  "Я не знаю. Ці двоє були такими ж загадковими в цьому, як "Сутінкова зона". Дивна пара. Купка зарозумілих людей. Ким вони себе уявили, вірно? Римо думав, що він кращий за всіх".
  
  
  "У вас були з ним проблеми?"
  
  
  "В усіх були з ним проблеми. Милим був Чіун".
  
  
  "Я скажу вам, що я зроблю. Ви здається відданою справі людиною, і цей концерт був благодійним. Є один спосіб, яким я можу повернути свої інвестиції, якщо передам усі кошти на обладнання комітету порятунку. І це якщо ви представите мою нову електронну гітару сьогодні ввечері. Тому що, якщо ви будете використовувати її, і всі побачать, наскільки вона хороша, тоді, чорт забирай, я зірвусь з місця і побіжу".
  
  
  "Всі гроші, які ви взяли, йдуть Гупте, вірно?"
  
  
  "Так, маленька леді".
  
  
  "Чи важка гітара? Я не можу багато працювати. Я багато рухаюся. Я теж танцюрист".
  
  
  "Я зроблю його легким. Хоча в ньому багато проводів. Це теж як би впливає на ваші мозкові хвилі".
  
  
  І таким чином Деббі Патті у розквіті своєї кар'єри дозволила пристебнути себе до нової електронної гітари. Електроди були встановлені на її голові, зап'ястях і кісточках, і коли вона почала грати, цей пристрій спрацював так само добре, як і на будь-якому іншому електричному стільці.
  
  
  Деббі Петті отримала досить вольт, коли співала перед своєю рок-тусовкою, щоб покінчити з половиною злочинців із Нью-Джерсі.
  
  
  Римо почув про її смерть із телешоу, яке Чіун дивився, коли збирав свої речі, одну запасну сорочку та одну зайву пару штанів. Проблема була не в тому, щоб упакувати сорочку та штани, проблема полягала в тому, щоб вкласти їх у чотирнадцять валіз Чіуна steamer.
  
  
  Щоб втиснути одяг Римо, Чіуну довелося б позбутися рукава одного кімоно. Він узяв із собою в багажниках сто чотирнадцять для подорожей без нічого, і кожен з них, як припустив Римо, в той чи інший момент ставав найважливішим. Нарешті, Римо зазначив, що дуже малоймовірно, що Чіуну знадобився такий тільки для фестивалю винограду Кампобассо в Італії, оскільки італійці не поклонялися Діонісу з 200 року нашої ери чи близько того.
  
  
  "Саме тоді, коли ви викидаєте шматок кімоно, він вам потрібний найбільше", - сказав Чіун. "Але все гаразд. Зіпсуйте його прекрасну винну есенцію. Якщо ви готові нарешті залишити цей божевільний будинок, я потерплю це". Чіун дивився мильну оперу, яку він любив на початку та середині сімдесятих, але яка тепер йому не подобалася через її бруду та насильство. Однак час від часу він включав його, і цього разу запис був перерваний, щоб оголосити про смерть ще однієї рок-зірки в результаті Концерту Смерті, на якому так багато людей загинуло, щоб врятувати народ Гупти.
  
  
  Глядачів попередили, що сцени можуть бути надто жахливими, щоб на них дивитися. Щоб уникнути жахів, люди не повинні дивитися сцени, які будуть показані зараз, у шестигодинних та одинадцятигодинних новинах.
  
  
  "Це концерт Деббі Патті", - проголосив диктор, і був інтенсивний шум і важкий ритм. Голос Деббі був ледь чутний, шепіт розмови, а потім він став голоснішим, і її різнобарвно розфарбоване обличчя набуло червоного відтінку, а потім вона закричала і забилася в проводах електронної гітари. Вона з криком каталася землею, а публіка приєдналася до неї в захоплених криках. Барабанниця прискорила темп, і фанати застрибали на своїх місцях. Деякі з них в істериці вибігли на сцену.
  
  
  Коли пісня закінчилася, Деббі Патті перестала битися в конвульсіях і завмерла, коли публіка збожеволіла. На жаль, вона залишалася такою ж нерухомою, коли розпочався наступний номер. Вибігли люди у білих халатах, необхідні медичні бригади, які завжди супроводжували рок-концерти. Зазвичай вони використовувалися для скупчення людей. Один із них приклав стетоскоп до її серця.
  
  
  "Тільки тоді, - пролунав голос диктора, - фанати зрозуміли, що всі зрозуміли, що міс Патті не співала, а була вбита електричним струмом через несправність у її гітарі".
  
  
  За кілька хвилин відбулася ще одна перерва, і менеджер Деббі сказав, що пісня буде випущена синглом, назвавши її найкращою роботою за всю історію. З'явився автор журналу Rambling Rock, який назвав це "найпотужнішою, чутливою інтерпретацією ширшого розмаху динаміки меж року, ніж міс Патті будь-коли наважувалася досліджувати раніше". Це було сміливо, але з повним усвідомленням своєї абсолютної чутливості, у поєднанні з тональною зухвалістю, яка виходила за відомі межі гармонізації”.
  
  
  А потім був звіт, який зацікавив Римо. Половина її грошей прямувала жертвам у Гупті, але з особливою умовою: жодна організація не збирала їх, але вони мали бути передані безпосередньо бідним людям готівкою.
  
  
  "Міс Петті розслідувала використання грошей від концерту Save на момент її смерті", - сказав диктор.
  
  
  "З нею все було гаразд", - сказав Римо. "Вона була краще, ніж я думав. Вона дбала. Вона справді дбала. Від неї жахливо пахло, але їй було не все одно".
  
  
  Чіун підвів стривожений погляд. Він відчув, що до нього долинають звуки американського божевілля, особливо божевілля Римо. Ці білі поділяли ту божевілля, яку він майже ніде не зустрічав на Сході.
  
  
  "Поїхали зараз", - сказав Чіун. "Ми подзвонимо Сміту з Дакара, або Самарканда, або Калькутти".
  
  
  "Я зателефоную йому зараз", - сказав Римо.
  
  
  "Навіщо одразу повідомляти погані новини? Виявіть доброту до Імператора Сміта і продовжуйте вірити, що ви працюєте на нього ще кілька днів. Я візьму на себе важку роботу з розриву стосунків".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Це моя робота. Я звільнюся з неї".
  
  
  "Ні, мій благословенний син, великий носій тисячолітніх навичок синанджу, слава нашого Дому, дозволь мені зробити цю делікатну справу".
  
  
  "Не хвилюйтеся", - сказав Римо, який знав, що Чіун не став би говорити приємні речі, якби не хотів чогось дуже сильно. "Я з цим розберуся".
  
  
  Чіун не прислухався до розмови. Натомість він сумно запакував обидва рукави кімоно для фестивалю винограду Кампобассо, ті, що були затінені на честь бога Діоніса. Принаймні він не втратить кімоно, яке йому може знадобитися. Але коли він зможе звільнити Римо від цього безумства, він не був певен. Римо серйозно повернувся.
  
  
  "Я не можу зараз піти, татко". Чіун стомлено кивнув.
  
  
  "Вся країна може бути знищена цими шахраями Палмер, Ріццуто, ви знаєте, що вони збираються зробити з грошовою масою?"
  
  
  "Не кажіть мені, щоб я не втратив сон".
  
  
  "Вони вигадали, як залучити двісті мільйонів клієнтів і одночасно подати до суду на уряд".
  
  
  "Який жах", - сказав Чіун, складаючи руки.
  
  
  "Але, роблячи так, вони збираються підірвати уряд. Я не можу дозволити їм вийти сухими з води. Не після Деббі".
  
  
  "Звичайно, ні", - сказав Чіун. "Що таке одна смерть? Ми маємо подарувати їм дві".
  
  
  "Я знаю, що ви саркастичні, але я вірю кожному своєму слову. Я глибоко в це вірю. Мені шкода".
  
  
  "Проблема ніколи не була в тому, що ти не вірила в те, що говорила. Небеса знають, як сильно я молився, щоб одного разу ти зрозуміла, що твоєму тілу не обов'язково слідувати за твоєю мовою".
  
  
  "Я знаю, на що ви розраховували, їдучи", - сказав Римо.
  
  
  "Ви б жахливо не заперечували, якби вас не вбили? Ви б не заперечували жахливо поводитися як професійний вбивця, якому я вас навчив?
  
  
  "Звичайно, ні", - сказав Римо, який знав, що Чіун із самого початку виступав проти американських пам'яток героям, які загинули в битві. Для Будинку Сінанджу це лише прославило вбивство, винагородивши за те, чому слід було перешкоджати.
  
  
  "Є спосіб, яким ми можемо виграти", - сказав Чіун. "Але, боюся, вам доведеться запам'ятати те, що я казав вам всього тисячу разів по тисячі".
  
  
  Палмер сміявся. Ріццуто танцював на дорогому столі, а Шварц одночасно розмовляв телефоном зі своїм біржовим маклером та дилером "Роллс-ройса".
  
  
  Їхні дні боргів скінчилися. У них буде більше грошей, ніж вони зможуть витратити, більше грошей, ніж Палмер зможе розлучитись або Ріццуто програти, і навіть більше грошей, ніж Шварц зможе блискуче вкласти.
  
  
  "Я боюся це сказати, - сказав Палмер, киплячи від сміху, - але нарешті світ повертається в наш бік. Ніщо не може піти не так. У нас найбільший список клієнтів з усіх можливих. Правильні жертви, правильний переслідувач, читайте гроші , і ми на місці.
  
  
  "Благослови ім'я Роберта Дестроу", - сказав Ріццуто, цілуючи золотий ланцюжок у себе на шиї, де він раніше носив релігійну медаль.
  
  
  "Я ніколи не думав про Дестроу як про хорошого хлопця. Я ніколи не думав, що він зробив щось великодушне у своєму житті. Але я беру свої слова назад", - сказав Шварц. "Ця людина не тільки весь геній, вона вся - серце".
  
  
  "Він порядна людина, джентльмени. Ми зустріли порядну людину", - сказав Палмер. "Я не думав, що вони більше існують. Він знав, що ми в біді. Він знав, що нам потрібен серйозний удар, щоб вибратися, і він зробив це за нас".
  
  
  "Ви знаєте, наша проблема полягала в тому, що ми не дозволили йому також обирати ситуації загалом", - сказав Шварц. “Ця людина розуміє закон. З цього моменту ми слідуємо. Вона розумніша за нас, і це все, що в цьому є”.
  
  
  "Він кращий за нас", - сказав Палмер.
  
  
  "Він - це ми", - заволав Ріцзуто.
  
  
  "Що це означає?" - Запитав Шварц.
  
  
  "Я не знаю. Я судовий адвокат. Це звучало добре", - сказав Ріцзуто.
  
  
  За двадцять хвилин до цього всі троє розглядали можливість подання заяви про банкрутство, за винятком Ріццуто, який планував залишити країну, тому що лихварі не ухвалювали заяви про неспроможність, не спробувавши зібрати частини тіла.
  
  
  А потім зателефонував до Дестроу. Він порушував іншу справу.
  
  
  Але цього разу Палмер був лютий.
  
  
  Ми нічого не отримали від Grand Booree. Ця штука навіть не спрацювала. Ми послали туди співробітників. Співробітникам потрібно платити. від самого початку. Отже, дякую, що зателефонували, але ви перериваєте ліквідаційні збори", - сказав Палмер.
  
  
  "Я збираюся зробити тебе багатим. Ти ніколи раніше не вказував, що ти багатий".
  
  
  "Ми повинні? Як ви думаєте, чому люди звертаються до закону, щоб вправлятися в мужності?"
  
  
  "Раніше я тільки виконував накази або робив пропозиції. Цього разу я збираюся зробити вас найбагатшою юридичною фірмою боротьби з недбалістю в країні".
  
  
  "У чому каверза? Чим це обернеться?" - спитав Палмер.
  
  
  "Скільки ми втратимо цього разу?" - Запитав Шварц.
  
  
  "Який крепс випаде на кістках?" — спитав Ріццуто з суворістю людини, яка щойно програла свій сьомий вірний виграш поспіль.
  
  
  "Почекайте хвилинку", - пролунав голос Дестроу з переговорного пристрою, підключеного до телефонної лінії Палмер, Ріццуто.
  
  
  "Я чекаю", - сказав Палмер, який не хотів приділяти цьому майстру із Середнього Заходу більше жодної хвилини часу на PR.
  
  
  "У вас має бути посилка у вашій приймальні. Накажіть принести її до вашого офісу, але не відкривайте", - сказав Дестроу.
  
  
  "Звичайно", - сказав Палмер. Добре знайомий з хитрощами Дестроу, Палмер повісив трубку і викликав саперів. Він не збирався дозволити Дастроу стерти єдиний зв'язок із собою одним простим невеликим вибухом, не те щоб Дастроу колись робив щось настільки очевидне.
  
  
  Сапери очистили офіс та обережно провели портативним рентгенівським сканером навколо упаковки, тоді як люди в тефлонових бронежилетах зіщулилися зовні в коридорі. Але картинка на їхніх екранах змусила їх розсміятися.
  
  
  "Не ворог посилав вам цю посилку, містере Палмере. Якби це було так, я хотів би, щоб у мене були такі вороги", - сказав начальник саперної бригади. "Вона набита доларовими купюрами".
  
  
  "О", - сказав Палмер.
  
  
  "Він щось замишляє", - сказав Шварц.
  
  
  "Накидаєтеся на нас у такий момент", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Це коли ти падаєш, світ наступає на тебе, тому що він не може цього зробити, поки ти нагорі".
  
  
  Навіть секретарі були зворушені цим невеликим результатом.
  
  
  Згадавши, що Dastrow попередив їх не розкривати посилку, Палмер приніс її в конференц-зал, повз старий дерев'яний стіл, що залишився з часів їхнього магазину.
  
  
  Дестроу зателефонував за кілька хвилин.
  
  
  "Добре, тепер ви знаєте, що це не бомба", - сказав Дестроу.
  
  
  "Ви нас прослуховуєте?" - Запитав Шварц.
  
  
  "Звичайно, я встановив на вас прослуховування. І я не єдиний, хто встановив на вас прослуховування. Я вже деякий час захищаю вас від деяких перешкод з боку нападників. Але не беріть на думку. Мені не потрібно було слухати вас, щоб знати, що ви перевірили посилку на наявність бомби.. Ви думаєте, що я тікаю від вас і прибираю докази. Я знав, що ви так подумаєте. Ви все ще юристи. Ви думаєте як юристи. Ви дієте як юристи. Ви працюєте як юристи, принаймні , більшість з них ".
  
  
  "Я обурений цим", - сказав Ріцзуто.
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказав Шварц. "Продовжуйте, Дестроу".
  
  
  "Так, Роберте, будь ласка, подайте", - сказав Палмер.
  
  
  "Я хочу, щоб ви точно дотримувалися моїх вказівок. Покличте секретарку, нехай вона відкриє посилку і візьме жменю того, що там знаходиться".
  
  
  "Гроші там", - сказав Палмер.
  
  
  "Добре", - сказав Дестроу. "Зробіть це".
  
  
  Палмер викликав найкращу секретарку в офісі, ту, яка вміла писати за літерами. Палмер знав, що саме вона вміє писати за літерами, тому що клієнт одного разу помітив, що це перший лист, який він колись отримував без орфографічної помилки. Ніхто з партнерів не знав цього, бо вони теж не вміли писати буквами. Ніхто ніколи не розбагатів на правописі.
  
  
  Секретарка спочатку поставилася до цього з певною недовірою, але коли вона побачила нові доларові купюри, то з вдячністю схопила жменю.
  
  
  "Добре, і що тепер?" - спитав Палмер.
  
  
  "По-перше, ніхто з вас не сміє торкатися цих грошей".
  
  
  "Добре", - сказав Палмер, дивлячись на пачки доларових банкнот. Якби вони були його, він просто хотів привласнити жменю. Ріццуто подумав про те, як вони виглядали б чаркою перед ним за столом покеру. Шварц знав, що він міг би використати цю маленьку коробочку грошей для вигідного інвестування з маржею.
  
  
  "Якби ви отримали це на вулиці, ви відмовилися б це прийняти?"
  
  
  "Звичайно, ні", - крижаним тоном сказав Палмер.
  
  
  "Тепер вийди у свій прийомний спокій і привітайся зі своєю секретаркою".
  
  
  “Що тут відбувається? Я не піду до секретарки. Вона збирається зайти сюди”.
  
  
  "Так не піде", - сказав Дестроу.
  
  
  "Не вказуйте мені, як працює мій офіс".
  
  
  "Як вам буде завгодно", - сказав Дестроу, і всі троє почули, як він відраховував час, поки Палмер викликав секретарку, яка вміла писати буквами. Але вона не прийшла. До кімнати увірвався ще один.
  
  
  "Містер Палмер, вона не може рухатися. Вона каже, що в неї оніміли руки і її нудить".
  
  
  "Я ж вам казав", - пролунав голос із ящика.
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Не беріть у голову", - сказав Палмер щойно увійшла до секретарки.
  
  
  Коли вона пішла, Дестроу сказав Шварцу забрати у жінки гаманець, але обов'язково вдягнути рукавички. Він запевнив усіх, що їхній секретарці стане краще.
  
  
  "Але якби вона тримала ці доларові купюри довше кількох хвилин, якби вона справді чіпала їх деякий час, збитки були б незворотними. Вона втратила б здатність виконувати хорошу роботу, можливо, навіть здатність впізнавати близьких, і в неї ніколи в житті більше не було б нормального нічного сну. Її отруїли”.
  
  
  Після цих слів Палмер, Ріццуто та Шварц почали розуміти масштаби свого порятунку. "Уряд Сполучених Штатів через свою безтурботність надрукував токсичні гроші. Вашою метою є уряд Сполучених Штатів. У нього всі гроші світу. У вас є кожен, хто має справу з грошима, як ваш клієнт. Ви багаті".
  
  
  І тут почався сміх. Дастроу навіть пояснив як це працює.
  
  
  "У певні моменти під час знищення паперові гроші, природно, токсичні. Я просто переконався, що певні люди скоригували формулу чорнила, щоб вони відразу ж стали токсичними. Нове чорнило ще не готове. Але зараз саме час зайнятися собою на першому поверсі. Зараз саме Час вам почати звинувачувати Казначейство у недбалих діях, можливо, навіть натякнути на отруєння безневинних жертв, усіх, хто довіряє американському долару”.
  
  
  Гарольд В. Сміт не міг не помітити сигналів, що походять від Палмера, Ріццуто, вони не тільки збиралися зробити це знову, вони збиралися зробити це з Америкою. Але цього разу вони припустилися своєї найбільшої помилки.
  
  
  У Grand Booree вони оголосили, що приїдуть. Але в новій атаці на урядову грошову масу, Палмер, Ріццуто припустився фатальної помилки. Раніше завжди існувала якась форма захисту за певних дзвінків. Сміт міг сказати, коли виникало блокування. Але тепер ці самі дзвінки з того джерела, яке мало бути джерелом усіх аварій, були відкриті. І вони припустилися помилки, зв'язавшись з урядовою друкарнею в Неваді, тією, що знаходиться відразу за атомним полігоном.
  
  
  Саме до цього Гарольд В. Сміт замовив Римо, молячись, щоб це не виявилося ще однією пасткою на кшталт Grand Booree. Він дійсно не мав вибору. Якби гроші можна було зробити токсичними, це було б щось більше, ніж випадок недбалості. Цілу націю було б понівечено.
  
  
  І Римо це знав. Він знав про небезпеку не менше Сміта. Але хтось, за його словами, дав йому урок мужності. Хтось, за його словами, хтось здивував його своєю сміливістю.
  
  
  "Ми не здамося без бою", - сказав він.
  
  
  Сміт відчув полегшення, доки його комп'ютери не почали виявляти неполадки на майданчику атомного полігону. Здавалося, що ось-ось станеться аварія.
  
  
  Роберт Дестроу сидів у своїй майстерні з ремонту, піт струмив у нього з чола. Він кілька разів витер руки об штани і, щоб відволіктися від занепокоєння, півгодини грав зі своїм персональним циклотроном. Але це навіть не допомогло. Він нарешті зіткнувся з чимось, чого не міг зрозуміти. На цей раз він не знав, як усе працює.
  
  
  Він бачив реакцію Римо і Чіуна, тому знав, що вони були звичайними людьми. Але він зрозумів, що в них також не було містики. Ці двоє довели до досконалості оптимальне використання людського тіла. Зазвичай при піднятті тяжкості та бігу використовується менше десяти відсотків фізичного потенціалу людини. Ці двоє якимось чином навчилися використовувати все це та максимізувати свою силу.
  
  
  Все, що робив Дестроу, було зроблено правильно. Ви щось вивчали, а потім трохи помчали, і тоді ви зрозуміли, як це працює. Він досліджував Римо і Чіуна на сцені під час благодійної вистави Save. Він мав свідчення, які присоромили б терапевта. Фізично він достеменно знав, що вони можуть зробити. Вони могли зробити майже все.
  
  
  Потім він повозився. Він спробував їх з пістолетами, ножами та вибухівкою, і це не спрацювало. Тому замість того, щоб повозитись ще трохи, він використав те, від чого не можна було ухилитися. Величезний тиск води та пастка з принадою, що викликала патріотичний порив одного з них.
  
  
  Це спрацювало ідеально, хоч і не спрацювало взагалі. Вони виявилися кращими, ніж він думав. Саме тоді Роберт Дестроу запанікував та задіяв усю судову пресу.
  
  
  Він не лише залучив одного з них до атомного будівництва, а й працював над тим, що дізнався від Деббі Патті. Це був просто стусан майстра за механізмом. Він намагався робити кілька речей одночасно.
  
  
  І тому він чекав, спостерігаючи за годинником і чекаючи, коли його машини повідомлять йому, що принаймні один із ворогів мертвий. Але повідомлення не надходило. Він приготував собі персиковий молочний коктейль із солодким зефірним соусом та фруктовою посипкою. Він проковтнув солодку жижу, делікатно злизуючи з губ ледь помітні рожеві вусики. У нього було ще два, поки він чекав на вибух у Неваді. Замість вибухів він побачив, що його автовідповідач комусь відповідає, а потім загорілося червоне світло, коли автовідповідач повідомив, що має питання від абонента, на який він не може відповісти.
  
  
  Роберт підняв слухавку і натиснув на кнопку для швидкого перегляду розмови. Це був Чіун, представник Сходу у команді, що складається з двох осіб.
  
  
  "Ось", - сказав Дестроу. Він відчув на зубах залишки персика та зефіру. Він втягнув його в горло і провів рукою по губах, щоб зібрати останні залишки солодощі.
  
  
  "Ви той голос, який говорив зі мною зі стін мого мотеля в Бурі?" - пролунав високий писклявий голос азіату.
  
  
  Дастроу перевірив свої машини. "Орієнтал" перебував уже не в Бурі, а в Локвуді, штат Небраска, менш ніж за годину їзди. Це був добрий знак.
  
  
  "Я прийшов туди, куди ви запропонували. Ми прийшли по нашу оплату. Але, боюся, мені знадобиться більше грошей".
  
  
  "Я не знаю, звідки ви, сер, але коли я укладаю угоду, це угода".
  
  
  “Ми теж укладаємо угоду, яка є угодою. У нас чотири тисячі п'ятсот років угод, які є угоди. У нас є традиція, яку я просив вас вивчити”.
  
  
  "Так, ну, я виявив, що ви згадувалися".
  
  
  "Знайшов, що про нас згадали? Знайшов нас? До того, як народився ваш маленький зародок країни, ми були. Коли англи і юти дерлися по безплідних скелях Англії, ми були. Коли царі були лише мрією про майбутнє для якихось варварських Ми були до того, як Рим заклав один камінь іншим, і ви в цьому місті Локвуд, який ледве зняв перший шар своєї землі, смієте говорити мені, що знайшли згадку про нас”.
  
  
  "Ти був поруч довгий час. Але в мене теж є проблеми. Ти знаєш, я не просто голос, що доноситься зі стіни. Це пристрій, яким я користуюся. Мені потрібні люди, які працюватимуть на мене за розумними цінами".
  
  
  Дастроу глянув на свої монітори. Чому бомба не вибухнула? Хіба біла людина, єдина, що утримувала жовту людину на службі у поки невідомого ворога Дастроу, не пішла в пастку? Зрештою йому довелося піти. Дестроу з'ясував, що організація, якою служила біла людина, мала врятувати країну. Не зміг знайти її, тому що вони мали ще більше електронних перегородок, ніж у нього на даний момент. Але було ясно, що саме так він працював і чому він працював, і коли Дестроу розставляв пастку, як мишоловку, вона завжди спрацьовувала.
  
  
  Але бомба не вибухнула. Було майже очевидно, що бомба мала бути здатна знищити одного з цих двох. Зрештою, вони були тілом. А ядерні вибухи перетворювали тіло на пару.
  
  
  Але він не спрацював.
  
  
  "Ах, але в мене хороші новини. Я наводжу вам мого сина, який побачив світ. Нас справді зрадили за контрактом із нашим нинішнім імператором".
  
  
  "Тоді хто це?"
  
  
  "Ви заплатите за нас обох? Ми приїжджаємо не окремо, але дозвольте мені запевнити вас, що якість роботи більш ніж подвоїлася. І ваша слава і ваше життя будуть сяяти багато століть".
  
  
  "Звідки мені знати, що це не пастка?"
  
  
  "Дурень, ми займаємося бізнесом чотири тисячі п'ятсот років. Звичайно, цього часу було достатньо, щоб зрадити клієнта, порушити своє слово. Хіба ти не перевірив нас? Ви хоч-не-хоч наймаєте вбивць?"
  
  
  "Я перевірив вас двох краще, ніж будь-кого з чоловіків, з якими я працював. Ви повинні визнати, що у мене є причини бути підозрілим. Зрештою, я намагався вбити вас, ви знаєте. Я майже зробив це з білим хлопцем ".
  
  
  "Це бізнес. Ми професійні вбивці. Як ви думаєте, через чотири тисячі-п'ятсот років ми приймаємо близько до серця, коли хтось намагається нас убити? Ви знаєте, як все влаштовано. Ви можете собі уявити, щоб ми зрадили клієнта, а історія жодного разу про це не розкрила? Ні разу. Чи ви брехали мені, коли ваш голос доносився зі стіни? Ви хочете найняти нас чи ні?"
  
  
  "Там було дуже багато всього, щоб прочитати все відразу. Я завантажив це в комп'ютер, але я не шукав зради", - сказав Дестроу.
  
  
  "Шукайте це", - сказав Чіун. "Я буду чекати".
  
  
  У Дастро завжди була вся його інформація, що зберігається у величезній базі даних, з якої він міг витягувати шматочки, коли хотів. Проблема полягала в тому, що інформація про синандж надходила разом з рештою світу. І спочатку йому не вдавалося ізолювати синанджу, він бачив століття за століттями зради з боку всіх, але жодна зрада не випливла з позначкою "Сінанджу". У всіх історіях корпорацій, країн і лідерів не було жодного свідчення того, що Сінанджу колись підбивав клієнта, хоча було багато історій про подяку фараонів, тиранів та інших правителів до вбивць із маленького села в Західно-Корейській затоці.
  
  
  Це мало сенс. Єдиною цінністю в династії ассасинів була обов'язково репутація Сінанджу. В іншому випадку вони були б зараховані до тисяч, мільйонів дрібних убивць протягом століть, які вбивали або були вбиті.
  
  
  Так ось як це працювало. Це була безперервна лінія через усю історію. Звичайно, їм доводилося вести записи, і в міру того, як вони росли, їх записи робили їх більш обізнаними про те, як улаштований світ.
  
  
  І якби Азіат збирався обдурити його, чи справді він став би так завзято торгуватися за збільшення гонорару? "Я не платитиму двічі за двох", - сказав Дестроу. "Молодшому, очевидно, не вистачає досвіду, навичок та загальної цінності, які ви накопичили, працюючи по всьому світу. Зрештою, ви вчитель, чи не так?"
  
  
  "Так", - сказав Чіун, а потім звернувся до когось поблизу. "Він зробив нам гарну пропозицію, Римо. Він розуміє нас".
  
  
  "Я не чув, щоб він сказав "так", - сказав Дестроу.
  
  
  "Він емоційний, але він впорається з цим. Він все ще прив'язаний до того, на кого працює. Ви, мабуть, уже знаєте, як ми працюємо".
  
  
  Дастроу сказав, що так. Він дав їм вказівки, як дістатися його лабораторії на Гранд-Айленді. Насправді він не знав напевно, як вони працюють. Після того, як він уклав угоду з Чіуном, він зняв "Повернення Римо" та "Рімо йде в душ". Він був такий вражений виживанням Римо, що подумав, що наплутав із прослуховуванням їхнього готельного номера, бо перестав щось чути. Але коли звук відновився, коли вони вийшли з кімнати, Дастроу зрозумів, що вони фізично робили те, що країни могли б робити в електронному вигляді. Один із них, ймовірно, азіат, посилав протидіючі звукові хвилі, щоб їхні голоси не могли бути почуті електронними вухами.
  
  
  Він був упевнений, що це так, тому що перше зчитування їхніх реакцій показало, що вони можуть надалі мати саме такі здібності.
  
  
  Дестроу приготував собі ще один персиковий молочний коктейль, і коли він побачив, що прибули двоє вбивць, він покликав їх до своєї підземної лабораторії.
  
  
  "Вітаю вас, майстер синанджу та учень", - сказав Дестроу. "Вважаю, це робить мене наймогутнішою людиною в цій країні".
  
  
  Він простяг руку, і Римо відразу перетворив її на желе.
  
  
  Дестроу закричав. Це було гірше, ніж хулігани у старших класах.
  
  
  "Ти збрехав. Але Сінанджу ніколи не бреше. За чотири тисячі п'ятсот років не збереглося жодних записів", - голосив Дестроу.
  
  
  "Ми весь час брешемо, придурок", - сказав Римо. "А ти як думаєш? Ми вбиваємо людей, а потім відсахуємося від брехні?"
  
  
  "Ми не брешемо", - сказав азіат. "Це була тактика, що використовується Майстром Ми за часів пізнього серединного царства династії Тан. Це не брехня".
  
  
  "Ми збрехали йому, татко. Ми збрехали крізь зуби".
  
  
  "А як же ваша репутація? Що буде з вашою репутацією?" схлипнув Дестроу. Його права рука, здавалося, танула. Він зробив би все, щоб зупинити біль.
  
  
  "Все буде в порядку. Ми вбиваємо будь-кого, хто паплюжить нас. Репутація відмінна. Ви нічого не знайшли майже за п'ять тисяч років. Це означає, що ніхто не вижив, щоб розповісти про подвійні дії, підлі угоди, двуличної брехні, яку ми говорили. ".
  
  
  "Він бреше", - сказав Чіун. "Йому просто подобається ставити мене в незручне становище. Це не брехня. Це законна стратегія захисту постраждалого роботодавця, який відмовляється платити навіть більше, ніж нам заплатили. І таким чином, буде записано, що, незважаючи на всілякі умовляння та погрози смерті, Дім Сінанджу встав. на бік бідного та обложеного клієнта, бо Сінанджу дотримав своє слово”.
  
  
  "Розумієте, що я маю на увазі?" - Запитав Римо. "Більше нікого не буде в живих, щоб знати протилежне. Насправді Чіун накинеться на нашу організацію в ту ж хвилину, як зрозуміє, що може мене відвести. Йому заплатили за моє навчання, і він не хоче мене кидати".
  
  
  "Я хочу отримати щось натомість", - сказав Чіун. "За всі роки невдячності я дещо заслужив".
  
  
  "Вибачте мені", - схлипнув Дестроу. "Але мені нестерпно боляче".
  
  
  "Я можу покласти цьому кінець, але я прийшов за чимось. Мені потрібні докази проти цієї шахрайської юридичної фірми "Палмер, Ріццуто"".
  
  
  "Я дам вам докази. Я дам вам грошей. Я дам вам циклотрон. Я дам вам що завгодно. Будь ласка, припиніть біль! Я знаю, що ви двоє контролюєте тіло, - сказав Дестроу. Він упав на коліна і відвернув голову від пульсуючої руки Як він і припускав, Римо міг зупинити біль.Якщо ці двоє контролювали свої власні нервові системи, вони повинні були знати, де знаходяться всі точки тиску.З величезним полегшенням оніміння охопило кінчик його зап'ястя. але дозволив їй повиснути поруч з ним.
  
  
  "Отже, на чому ми зупинилися?"
  
  
  "Я збирався зробити це з іншою вашою рукою", - сказав Римо.
  
  
  "Докази. Докази", - проспівав Дестроу. "Радій, що ви попросили докази. Я зібрав достатньо доказів, щоб назавжди сховати цих трьох за ґрати або отруїти їх газом у Каліфорнії, стратити на електричному стільці в штаті Нью-Йорк і задушити в Сарагосі, Іспанія".
  
  
  "Бензин був би якраз", - сказав Римо.
  
  
  "Отруєння газом ніколи не буває доброю смертю", - сказав Чіун.
  
  
  "Але це каліфорнійська фірма".
  
  
  "Отруєнню газом не вистачає драматизму. У обезголовленні є хороший драматизм, але воно псує тіло", - сказав Чіун.
  
  
  "Ну все, що у нас є, це отруєння газом і ураження електричним струмом", - сказав Римо. "О, або смерть від ін'єкції отрути зараз, у деяких місцях".
  
  
  "Греки використали отруту. У болиголова приємний аромат..." - сказав Чіун. "Але якщо потрібно, використовуйте газ".
  
  
  "Він працює над історіями. Все це входить у комплект. Ми візьмемо бензин".
  
  
  "Це газ", - заспівав Дастроу, все ще уникаючи навіть погляду на те, що, як він знав, більше не було рукою. Коли прибула роздруківка, виплюнута довгим білим язиком з одного з апаратів біля стіни, Римо підійшов, щоб прочитати докази. Він багато забув про те, що було доказом у суді з того часу, як він почав працювати поліцейським, ще до Сінанджу. Але це виглядало як півдюжини неспростовних доказів. Звичайно, Дастроу знав, як працюють суди.
  
  
  "Добре, послухайте. Я безболісний, коли хочу бути таким", - сказав Римо.
  
  
  "Ми можемо укласти якусь угоду? Заради свого життя я готовий заплатити вдвічі більше, ніж запропонував за ваші послуги".
  
  
  "Сінанджу славиться милосердям, якщо не чим іншим", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Ви повинні заплатити за Деббі Патті. Ви повинні заплатити за тих бідних людей у літаках. Ви повинні заплатити за мешканців Гупти".
  
  
  "Я готовий. Готівкою. Золотом. Автоматами".
  
  
  "На цьому ринку нічого хорошого", - сказав Римо.
  
  
  "Мій ненормальний син", - простогнав Чіун. "У ці шалені руки я довірив синанджу".
  
  
  Дестроу навіть не бачив удару. Він чекав на ще одну відповідь, коли раптово все очікування закінчилося назавжди. Він не бачив темряви. Він навіть не знав, що темрява існує. Він нічого не знав, найменше про те, як щось працює, за винятком однієї останньої слабкої думки, що зникла в одну мить. І ця думка полягала в тому, що всесвіт завжди вимагає розплати за злочини проти неї.
  
  
  Натан Палмер, Хенаро Ріццуто та Арнольд Шварц були засуджені до страти за змову з метою вбивства і за те, що були співучасниками до і після скоєння злочину. У залі суду кожен накинувся на іншого зі лютістю, що рідко зустрічається в анналах юриспруденції. Спочатку адвокати звинувачення боялися, що ці могутні адвокати всемогутнього Палмера Ріццуто можуть утекти. Але окремо ніхто з них не міг надати переконливих аргументів. Палмер мав спільну стратегію, але він не зміг зібрати закон воєдино, щоб захистити себе. Шварц знав тактику закону, але здався присяжною людиною, якій не можна довіряти. І Хенаро Ріццуто вимовив одне з найзворушливіших і несамовитих висновків, що коли-небудь чули в залі суду. На жаль, це не мало жодного відношення до його справи.
  
  
  Як говорить стара приказка, адвокат, який представляв себе, мав дурня замість клієнта. Однак у ході апеляції з новими адвокатами трьом вдалося домогтися заміни вироків на довічний вирок. І тоді сталася дивна річ. Якось хтось, за повідомленнями, худий чоловік з товстими зап'ястями, увірвався до їхніх тюремних камер і звільнив усіх трьох обвинувачених. Спочатку це виглядало як втеча, але виявилося, що ця людина привела їх усіх у невеликий гай за межами Пало-Альто, де зібралися сім'ї деяких жертв катастроф, і там важким камінням вони разом назавжди покінчили з найуспішнішою фірмою з недбалості в Америці.
  
  
  У Фолкрофт Гарольд В. Сміт ознайомився з оглядом судових процесів в Америці. Римо досяг лише часткового успіху. Він сповільнив їх на кілька тижнів. Тенденція була звернена назад.
  
  
  У Гупті пам'ять про Дебі Фатті переживе будь-яку статую чи індуїстського бога. Перед смертю вона пожертвувала відсоток від свого доходу мешканцям цього міста, зокрема гроші, отримані від продажу її останньої платівки, з якої вона померла, співаючи. На Help, I'm Being Electrocuted було продано більше синглів, ніж на будь-яку іншу пісню, колись випущену в Америці. Відео з її виконанням вийшло не зовсім вдалим. Глядачі сказали, що, порівняно з іншими рок-відео, це було надто ручним.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 67: Подивися мені у вічі
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Це було краще, ніж бути в Афганістані. В Афганістані бандити застрелили б тебе із засідки, а якби захопили в полон, то дуже повільно розрізали б на шматки. Іноді їхні жінки робили це своїм кухонним приладдям.
  
  
  Іноді офіцери кидали тебе під гусениці танка, коли думали, що ти можеш дезертирувати. В Афганістані ти загинув страшною смертю.
  
  
  І тому сержант Юрій Горов не вважав службу в Сибіру тягарем і не ставив під сумнів свої дивні накази. Він повинен був нікому за жодних обставин не дозволяти залишати маленьке містечко, яке він та його підрозділ оточили. Він повинен був спочатку просити, а потім благати будь-кого, хто спробує піти, і якщо це не вдасться, він повинен був викликати офіцера, а якщо це не спрацює, він повинен був застрелити людину, переконавшись, що вона не піде живою.
  
  
  Розстріл в'язнів, що тікають, не був дивним. Дивним було те, що, ймовірно, ніхто в селі не був ув'язненим. Ще дивнішим було припущення, що хтось міг захотіти втекти.
  
  
  Юрій та його взвод якось приїхали до села, щоб прорити каналізацію для одного з мешканців. Для Сибіру це було дуже миле село, і один будинок був особливо гарний. Будинок був двоповерховий, і в ньому жила лише одна родина. Там було три кольорові телевізори. Чудова американська та японська побутова техніка заповнювала кухню. Килими з Персії, і лампи з Німеччини, і вимикачі настінні, які щоразу включали світло. А кімнати були розміром кілька квартир разом узятих.
  
  
  У холодильнику було червоне м'ясо та фрукти з усього світу, а в маленькій шафі – віскі, вино та коньяк.
  
  
  І туалети з м'якими сидіннями, в яких щоразу спускали воду, і стелі без тріщин. Це був справжній будинок, і кожен будинок у селі здавався майже таким чудовим.
  
  
  Поліцейські помітили, що чоловіки ледарять у будинку замість того, щоб просто скористатися туалетом, і заборонили входити до будинку. Але всі бачили величезну розкіш цього будинку і відчули велич цього села.
  
  
  То був рай на землі. І за жодних обставин солдати не були виставлені за межами села, щоб дозволити комусь піти живим.
  
  
  З цією метою на кожну людину всередині було виставлено по чотири солдати зовні. Один із старожилів підрозділу стверджував, що люди всередині займалися чаклунством. Але новобранець зазначив, що бачив, як входили високопоставлені офіцери КДБ та вчені. Він знав, що це були вчені, бо один із них одного разу зупинився, щоб поговорити з ним. КДБ та вчені, звичайно, не схвалили б чаклунство.
  
  
  Але новобранець із Москви сказав, що, на його думку, він знає, чим займається це село. Вдома, в Москві, він іноді зустрічав гостей із Заходу, які питали його про російські парапсихологічні експерименти.
  
  
  "Що таке парапсихологія?" – спитав Юрій. Він ніколи не чув ні про що подібне, як і решта в казармі.
  
  
  "Мається на увазі, що ми прославимося цим, за словами однієї американки, з якою я познайомився".
  
  
  "Ти спав із нею?" - Запитав капрал московського новобранця.
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказали решта.
  
  
  "Дай йому виговоритись", - сказав Юрій Горов.
  
  
  "Вона сказала мені, - сказав московський новобранець, - що ми провели більше експериментів у галузі парапсихології, ніж будь-хто інший на землі. На Заході відкрито друкуються книги про деякі наші експерименти, і тут, у Сибіру, є центр для цього. Я думаю, що це село – центр”.
  
  
  "Але що це за парапсихологія?" – спитав Юрій.
  
  
  "Бачиш те, чого там немає. Як ореоли над головами людей. Або їхній розум повертається в минулі життя. Чарівні штучки".
  
  
  "Не дивно, що вони тримали подібне в секреті. Припускаючи, звісно, вони займалися такими речами".
  
  
  "Все, що пов'язане з людським розумом, що ти можеш уявити, робиться там. Читання думок, маніпулювання розумом, все".
  
  
  "Я у це не вірю", - сказав Юрій. "Ми не стали б робити таких речей".
  
  
  "Тримаю в заклад, що хтось прямо зараз читає твої думки".
  
  
  "Якби це було так, КДБ уже використав би це".
  
  
  "Тримаю в заклад, що так воно і є, але вони використовують це тільки проти важливих людей", - сказав новобранець.
  
  
  "Нісенітниця", - сказав Юрій. "Цих речей немає".
  
  
  Ти коли-небудь отримував повідомлення і знав, від кого воно, до того, як отримав його? , Що виграєш щось, до того, як виграв це?"
  
  
  "Це всього лише припущення", - сказав Юрій.
  
  
  "Це частини твого розуму, з якими має справу парапсихологія", - сказав московський новобранець. "І в тому селі, яке ми оточуємо, повно людей, які експериментують у подібних речах. Я правий".
  
  
  "Я хотів би знати, чи спав ти з американкою".
  
  
  "Звичайно, я це зробив", - сказав московський новобранець.
  
  
  "Це правда, що вони роблять дивні речі?" - Запитав інший. Як і у всіх казармах, секс завжди був основним інтересом.
  
  
  "Так, їм це подобається", - сказав московський новобранець. Усі засміялися.
  
  
  І ось одного разу вночі, коли ніжний холод огорнув багату землю, чоловік у дорогому західному костюмі йшов дорогою з села, бурмочучи щось собі під ніс. Він був приблизно п'ять футів семи дюймів на зріст і ходив, розставивши ноги, ніби йому було байдуже, куди ступати. Він щось люто бурмотів.
  
  
  "Вибачте, сер", - сказав сержант Горов. "Ви не можете пройти тут".
  
  
  Чоловік проігнорував його.
  
  
  "Залишений у спокої. Залишений у спокої. Я хочу, щоб мене дали спокій", - сказав чоловік. У нього були м'які, сумні карі очі і обвисле обличчя, схоже на мішок, яке виглядало так, ніби він постійно пробував щось неприємне. Він носив окуляри у золотій оправі.
  
  
  "Сер, ви повинні зупинитися", - сказав Юрій. Він став перед чоловіком нижче зростанням.
  
  
  Чоловік спробував пройти крізь нього, потім за фізичного контакту зрозумів, де він знаходиться.
  
  
  "Ти не можеш іти далі", – сказав Юрій. "Це заборонено".
  
  
  "Нічого не дозволено", - сказав чоловік. "Цього ніколи не буває. Нічого".
  
  
  "Я не можу дозволити тобі пройти".
  
  
  "Ти не можеш. Він не може. Вона не може. Усі не можуть. У чому річ?" сказав чоловік, піднімаючи руки до темного сибірського неба.
  
  
  "Тобі доведеться відвернутися".
  
  
  "А що, якщо я скажу тобі "ні"? Просте, гарне, вишукане слово "ні". Цей єдиний склад, який зривається з язика, як сонячне світло в зимовому пеклі".
  
  
  "Послухай, містере. Я не хочу в тебе стріляти. Будь ласка, повернися", - сказав Юрій.
  
  
  "Не хвилюйся, ти не збираєшся в мене стріляти. Не роби вже з мухи слона", - сказав чоловік. Він засунув руки до кишень. Він не обернувся.
  
  
  Юрій прокричав у відповідь на невелику посаду охорони. "Сер, товариш відмовляється віддавати наказ повертати назад".
  
  
  Офіцер, п'ючий чай і роздивляючись журнал з напівоголеними жінками, крикнув у відповідь:
  
  
  "Скажи йому, що стрілятимеш".
  
  
  "Я зробив".
  
  
  "Тоді стріляй", - сказав офіцер.
  
  
  "Будь ласка", - сказав Юрій чоловікові з сумними карими очима.
  
  
  Чоловік засміявся.
  
  
  Тремтячими руками Юрій підняв автомат Калашнікова і приставив його до голови чоловіка. Що б не говорилося на початковій підготовці, кожен солдат знав, що багато чоловіків ніколи не стріляли зі своїх гвинтівок у бою. Він завжди підозрював, що стане одним із таких. У бою йому, можливо, це зійшло б із рук. Але тут, якби він не вистрілив, це, напевно, означало б відправку до Афганістану. Це був або цей бідолаха, або він сам. І чоловік, здавалося, не збирався зупинятися.
  
  
  Юрій спрямував пістолет у сумні карі очі.
  
  
  Краще ти, як я, подумав він. Він сподівався, що йому не доведеться дивитись на тіло. Він сподівався, що крові буде не надто багато. Він сподівався, що колись зможе забути про те, що накоїв. Але якби він натиснув на курок, принаймні був би "колись". Якби він вирушив до Афганістану, його не було б. Юрій відчув, як його палець на спусковому гачку став слизьким від поту.
  
  
  І тоді його мати заговорила з ним. Його свята мати стояла просто перед ним, говорила дуже м'яко і розумно, кажучи йому опустити пістолет і не стріляти в неї.
  
  
  "Мамо, що ти робиш тут, у Сибіру?"
  
  
  "Не вір усьому, що чуєш чи бачиш. Я тут. Що ти збираєшся робити, застрелити власну матір?"
  
  
  "Ні ніколи".
  
  
  "Опусти пістолет", - сказала його мати.
  
  
  Але в цьому не було потреби. Юрій уже опускав пістолет. І чоловік із сумними карими очима зник. "Мамо, ти не бачила маленького хлопця з карими очима?"
  
  
  "Він повернувся до села. Іди розслабся".
  
  
  Юрій подивився на дорогу. Вона тяглася на милю у бік села, без пагорбів чи кущів, де хтось міг сховатися. Малюк зник. Він озирнувся, щоб подивитися, чи не прослизнув малюк якимось чином повз нього. Але та дорога теж була порожня. Було тихо і порожньо, і тиха, холодна ніч перетворювала кожен зітхання на хмару, і чоловіка там не було. Тільки його сиво мати з вузлуватими від артриту руками махала йому, проходячи повз пост охорони. Офіцер вибіг через двері та приставив пістолет до голови матері Юрія. Юрій підняв рушницю. За це він міг убити. За це йому довелося вбити.
  
  
  Він випустив дюжину автоматних черг зі свого автомата "Калішників", усеявши дерев'яний пост охорони шматками молодшого лейтенанта та журналом, який той читав.
  
  
  Наступного дня у комісії з розслідування Юрій пояснив, що нічого не міг із собою вдіяти. Він мав право захищати свою матір. Лейтенант збирався вбити її.
  
  
  Як не дивно, кожен офіцер, здавалося, зрозумів, навіть незважаючи на те, що Юрій зі сльозами на очах зізнався (бо тепер він був упевнений, що його розстріляють), що його мати мертва вже чотири роки.
  
  
  "Все гаразд. Не хвилюйся. Що тобі сказала ця людина? Запам'ятай все", - наказав комендант КДБ, призначений у район села.
  
  
  "Але я застрелив свого командира".
  
  
  "Не має значення. Що сказав Рабінович?"
  
  
  "Його звали Рабінович, сер?"
  
  
  "Так. Що він сказав?"
  
  
  "Він сказав, що хоче, щоб його дали спокій".
  
  
  "Що небудь ще?"
  
  
  "Він сказав, що впевнений, що я не вистрілю в нього. Здавалося, він був щасливий сказати слово "ні". Він надав цьому таке дуже велике значення".
  
  
  "Що небудь ще?"
  
  
  "Це все, що я пам'ятаю. Мені довелося застрелити лейтенанта. Хіба ти не зробив би цього, якби твій командир збирався вбити твою матір?"
  
  
  "Ні. Я з КДБ. Але не зважай на те, що ти застрелив свого офіцера. Що сказала твоя мати?"
  
  
  "Вона сказала мені не стріляти".
  
  
  "Що небудь ще?"
  
  
  "Вона сказала, не вір усьому, що бачиш. І тому подібне".
  
  
  "Вона сказала, куди прямує?"
  
  
  "Вона мертва вже чотири роки", - схлипував Юрій.
  
  
  "Не звертай на це уваги. Вона сказала, куди прямує?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Вона нічого не згадувала про Ізраїль?"
  
  
  "Навіщо їй це? Вона не єврейка – не була єврейкою".
  
  
  "Так. Звичайно", - сказав комендант КДБ.
  
  
  Комендант побачив одну перевагу. Вони вже були в парапсихологічному селі, і сержанта не треба було посилати сюди, щоб він досконало пережив свій досвід. Рабінович міг сказати щось, що знову привело б їх до нього, і тоді залишалося тільки дати Рабіновичу все, що він хотів. За це мали полетіти голови, і це не мав бути якийсь бідний сержант регулярної армії.
  
  
  Хтось втратив Василя Рабиновича, і на всьому шляху до Політбюро мало бути кілька досить добрих відповідей.
  
  
  Фотографія чоловіка середніх років із сумними очима була розіслана до всіх підрозділів КДБ у Радянському Союзі і особливо до прикордонних країн Східного блоку. Інструкції були дивними. Ніхто не мав намагатися зупинити Василя Рабиновича. Вони мали лише повідомити про його присутність у Москві, якщо тільки Рабиновича не помітили поблизу якогось кордону на заході. Потім, не розмовляючи з цією людиною, не дивлячись їй у вічі, вони мали застрелити його.
  
  
  Секретна поліція Східної Німеччини, Польщі, Албанії та Румунії визнала наступне повідомлення таким, що зовсім збиває з пантелику. Вони повинні були повідомляти до Москви про виявлення будь-яким охоронцем на будь-якій посаді будь-кого дивного, наприклад, родича, який помер багато років тому, або близького друга.
  
  
  "З'являючись де?" спитала супутникова поліція.
  
  
  "Там, де не повинні", - відповіли у московському КДБ. Були також питання, як могли з'явитися мертві.
  
  
  І відповіддю було те, що вони справді цього не зробили, але охоронці були б певні, що зробили.
  
  
  У Москві було створено офіс Рабиновича. Він мав три функції. По-перше, повернути його, а по-друге, з'ясувати, хто не зміг дати йому те, що він хотів. Третьою метою було дати йому те, що він хотів.
  
  
  Навіть відстежуючи маршрут Рабіновича від села парапсихологів, розслідування виявило проблему, яку слід вирішити.
  
  
  Офіцер, приставлений особисто до Рабиновича, який знав, що на карту поставлено його життя, пояснив це.
  
  
  "Коли він хотів жінок, ми давали йому жінок. Ми давали йому блондинок і темнооких жінок. Ми давали йому африканських жінок та південноамериканських жінок. Ми давали йому жінок з Близького Сходу та жінок із Середнього Заходу. Ми постачали курдів та корейців", - йдеться у повідомленні. у заяві.
  
  
  "І яка була його реакція?"
  
  
  "Він сказав, що ми так і не дійшли правильного варіанту".
  
  
  "І хто був правильним?"
  
  
  "Той, що ми не придумали".
  
  
  Рабіновичу дали каталог від Neiman-Marcus, великого американського універмагу, та сказали відзначити товари, які він хотів, і вони будуть доставлені. Екзотичні продукти харчування, шинка, копчений лосось та тропічні фрукти в бочках, гнилі в його підвалі. Військовий пріоритет для будь-якого товару, призначеного Рабіновичу, було оголошено у чотирьох основних зонах командування оборони. У світі розкоші Рабінович жив у найвищій розкоші.
  
  
  Щоранку, опівдні та вечора хтось із керівництва КДБ приходив до нього додому чи в лабораторію, щоб запитати його, чого він хоче. І коли вони цього не робили, генерали та комісари телефонували йому особисто, щоб запитати, чи можуть вони надати йому послугу. Він мав багато друзів на високих посадах, людей, які потребували його і не сприйняли б його втрату легковажно.
  
  
  Навіть незважаючи на те, що комендант КДБ у тому селі міг, поза всяким сумнівом, довести, що він дав Рабиновичу все, чого може побажати людська істота, комусь доведеться заплатити. І ціною буде смерть.
  
  
  З жахом московське командування відстежувало маршрут дивних інцидентів зі сходу на захід.
  
  
  Кондуктор поїзда, що прямував на захід через Казань, на південь від Москви, вимагав проїзний, коли зрозумів, що розмовляє зі своїм улюбленим собакою. Він повідомив про цей дивний інцидент, коли повернувся додому до Куйбишева, тому що там він виявив, що його вихованець весь цей час був удома. Отже, він страждав від якоїсь форми психічного розладу; отже, йому належала відпустка. Провідника було здивовано, що його оглядала не лікарняна комісія, а КДБ.
  
  
  У Києві стюардеса "Аерофлоту" зізналася, що пустила свого коханого дядька до літака без квитка. Вона зізналася у своєму вчинку, тому що була впевнена, що божеволіє; вона двічі саджала коханого дядька в той самий рейс, як у розкішному задньому салоні, так і на битком набитих передніх сидіннях. Вона тричі пройшлася туди-сюди, щоб переконатися, що він сидить на обох сидіннях.
  
  
  Вона була готова посперечатися, що дядько, що зійшов з поїзда у Варшаві, був справжнім. Але коли той, кого вона вважала самозванцем, ліг у ліжко з її тіткою, вона була впевнена, що божеволіє.
  
  
  І тоді, сидячи в автобусі у Празі, відділ Рабіновича зробив свій перший прорив.
  
  
  Пасажир ставив питання про Берлін. У цьому не було нічого незвичайного, за винятком бійки в автобусі, коли кілька людей намагалися подбати про нього, думаючи, що він близький родич. Потім у водія автобуса розпочалася мігрень. Він сказав усім пасажирам, що їм доведеться почекати півгодини або близько того, поки він бажатиме смерті; тоді мігрень пройде.
  
  
  Але пасажир із численними сімейними зв'язками пройшов у передню частину автобуса, поговорив із водієм, і водій поїхав, співаючи, його головний біль пройшов. Звичайно, водій змінив маршрут, щоб їхати далі на захід, ближче до Берліна. Але ніхто не заперечував. Зрештою хто став би відмовляти в такій дрібниці своєму найближчому родичу?
  
  
  На той час, коли Рабінович дістався Берліна, міста зі стіною, що огороджує всіх жителів Сходу, які, можливо, захочуть залишити звільнені та прогресивні країни заради загнивального Заходу, на нього чекали чотирнадцять спеціально відібраних підрозділів КДБ. Східнонімецькі охоронці були звільнені зі своїх постів, і росіяни стали по п'ять чоловік у ряд, тримаючи зброю напоготові.
  
  
  Але це були не просто росіяни чи офіцери КДБ. Кожен був ретельно відібраний, щоб бути готовим застрелити свого найближчого родича, якщо цей родич спробує втекти на Захід.
  
  
  "Дозволь нам попередити тебе, ти тільки думатимеш, що стріляєш у свою матір, свого брата і свого улюбленого вихованця. Твій розум не належатиме тобі. Не довіряй йому. Те, в кого ти стрілятимеш, - це найбільша небезпека, яка може обрушитися на Росію. Звісно, якщо ця найбільша небезпека вирішить повернутися додому, дай йому все, що він захоче. Все, що завгодно.
  
  
  "Привіт, Василю", - сказав заступник командувача КДБ у пункті доступу, який американці назвали контрольно-пропускним пунктом Чарлі. Втомлений чоловік на зріст п'ять футів сім дюймів з сумними карими очима стомлено брів до останніх воріт на захід. За заступником командувача стояло досить безжальних, порочних людей, щоб зачистити половину Берліна. Він не знав, чи лякали вони Рабиновича, але вони безперечно наводили його на жах.
  
  
  Заступнику командира Крирненка було за сімдесят, і він піднявся так високо не через безжалісність, зазвичай необхідну для поліцейських поліцейської держави, а через її виняткову думку. Крименко одержав цю роботу особисто від прем'єр-міністра.
  
  
  "Я хочу, щоб він повернувся. І якщо ми його не повернемо, він більше нікому не дістанеться. Він має бути з нами чи померти".
  
  
  "Я розумію. Я сам використав його".
  
  
  "Я говорю не про особисті речі. Я говорю про міжнародні речі. Я говорю про наше виживання як нації. Ми не можемо дозволити Заходу накласти на нього лапи".
  
  
  "Я це також розумію", - сказав Крименко.
  
  
  І чого він хотів зараз найбільше на цьому мосту між Сходом та Заходом, де відбувався обмін шпигунами, то це невелика розумна розмова з Василем Рабиновичем.
  
  
  І він зробив щось досить проникливе. Він прикинувся слабшим, ніж був насправді. Тому що Рабінович ніяк не міг знати, що його особливі таланти та здібності можуть виявитися марними на цьому мосту, що навіть якби він досяг успіху в тому, що в нього виходило так добре, він все одно був би мертвим, якби спробував піти.
  
  
  "Подивися, мій друже", - сказав Крименко. "Я знаю, що не можу зупинити тебе. І оскільки я не можу зупинити тебе, можливо, ти скажеш мені дещо, перш ніж підеш".
  
  
  "Невже ви, люди, ніколи не дасте мені спокою?" - Запитав Рабірровіц.
  
  
  "Звичайно. Просто скажи мені, Василю, якщо ми готові дати тобі все, що ти захочеш, з якого дива ти повинен йти? Заради чого взагалі потрібно йти?"
  
  
  "Ти справді хочеш знати?"
  
  
  "Я тут із армією за спиною не заради мого здоров'я", - сказав Крименко. Він був обережний, щоб показати Рабіновичу, що не робить жодних загрозливих дій. Він знав, що Рабинович діяв так швидко, що звичайний людський розум не міг за ним наздогнати.
  
  
  Він вперше зустрівся з цим чарівником розуму, коли в нього сильно розболівся зуб, і він скаржився, що не хоче відчувати біль від російської стоматології так пізно у своєму житті. Член Політбюро розповів йому про Василя Рабіновича. Він прилетів до спеціального села в Сибіру та отримав негайну зустріч разом із попередженням не турбувати гіпнотизера питаннями.
  
  
  "Він просто гіпнотизер? Я був у гіпнотизерів. Вони зі мною не працюють", - сказав Крименко.
  
  
  "Просто зайди, виклади свою проблему і йди".
  
  
  "Пробач, що я пройшов такий довгий шлях тільки заради гіпнотизера", - сказав Крименко.
  
  
  Рабинович сидів у кріслі біля вікна та читав заборонений американський журнал. Він був відомий своїми художніми фотографіями оголених жінок. Рабинович мав великий чорний олівець. Він роздивлявся жінок. Він ледве підвів погляд.
  
  
  "Так", - крикнув він.
  
  
  "У мене хворий зуб. Неймовірний біль. Він наривається та гниє".
  
  
  "Добре, і я хотів би спочатку руду, можливо, східну наприкінці місяця. Іноді мені подобається залишатися з рудоволосими". Він передав журнал Кіменка і повернувся до свого вікна.
  
  
  "Що мені накажеш із цим робити?"
  
  
  “Передай це чоловікові біля дверей. Це ті, хто мені потрібний сьогодні”.
  
  
  "А як же мій зубний біль?" – спитав Крименко.
  
  
  "Який зуб болить?" - Запитав Рабинович. Він усміхався. Крименко потягнувся до щелепи. На щастя, болю не було. Ось так.
  
  
  "Як ти це зробив?"
  
  
  "Ось чому я тут. Спочатку руду, будь ласка".
  
  
  "Це чудово", - сказав Крименко.
  
  
  "Ти можеш з'їсти цукерку прямо зараз. Тобі не буде боляче. Але на твоєму місці я б видалив її. Абсцес може тебе убити. Не турбуйся про російських стоматологів. Жодного болю. Ти нічого не відчуєш. Якщо хочеш, я можу довести тебе до оргазму , допоки дантист кромсає твій рот. Деяким людям це подобається”, - сказав Рабинович.
  
  
  Він виглядав таким свіжим там, у тій кімнаті, і таким стомленим зараз, коли йшов на місток. Крименко справді було шкода його.
  
  
  "Ви хочете знати, чого я хочу? Я хочу, щоб ви, люди, забралися з дороги".
  
  
  "Я б зробив це, але ці чоловіки не зроблять. Ходімо, давай просто десь поговоримо. Давай знайдемо кафе, і ми поговоримо. Зовсім небагато. Потім ти зможеш піти".
  
  
  У вухах Крименка пролунали постріли. Люди за ним стріляли. Потворні гострі шматки тротуару рикошетом відлетіли від місця, де стояв Рабинович. Рабинович упав, а його тіло продовжувало вирішучуватися автоматним вогнем, кулі різали його, як китайський тесак. А потім з'явився ще один Рабинович, і його теж застрелили, і Крименко відчув, як гостра, гаряча, куля, що обпалює, потрапила йому в спину і відкинула його на тротуар, де він перетворився на купу подрібненого м'яса на мосту, де Схід і Захід обмінюються шпигунами.
  
  
  Менш як за день у нью-йоркському аеропорту Кеннеді митник побачив найдивнішого чоловіка, який стояв біля його стійки.
  
  
  Тут був хлопець без паспорта, що розмовляв російською мовою, неголений і виглядав дуже пошарпано, і він усміхався Люку Сандерсу, ніби збирався пропустити його.
  
  
  "У тебе немає паспорта. У тебе немає посвідчення особи, і ти ще російська. Так що мені доведеться обійняти тебе, хлопче".
  
  
  "Дурниця, синку. Ось мій паспорт. Ти мене знаєш", - сказав чоловік, і, звичайно ж, Люк впізнав його. Він був його брат. Він спитав свого брата, навіщо той прилетів німецьким рейсом, коли Люк думав, що він повернувся додому в Амарілло, штат Техас.
  
  
  "Я прийшов купити біалі і, можливо, шматочок вершкового сиру", - сказав брат Люка.
  
  
  "Що таке біалі?" - спитав Люк.
  
  
  "Це єврейська булочка. І я хочу таку саму".
  
  
  "Тоді ти приїхав у правильне місто", - сказав Люк, який намагався з'ясувати, де зупинився його брат у Нью-Йорку, тому що він страшенно хотів зустрітися з ним тієї ночі. Він проводив його рукостисканням, сміхом та обіймами.
  
  
  "Вже не так міцно обіймайся", - сказав брат Люка. У Москві смерть Крименка була катастрофою. Як і смерть двадцяти двох інших офіцерів КДБ. Справжньою катастрофою було те, що жодне тіло, підібране на мосту, не було Василем Рабиновичем.
  
  
  Питання, яке не давало спокою всім, звучало так: що, якщо американці доберуться до нього? Подейкували навіть про негайне завдання першого ядерного удару. Краще ризикнути вижити, аніж бути впевненим у поразці.
  
  
  Але переважали більш холоднокровні уми. По-перше, Росія не змогла завоювати світ за допомогою Василя, хоча він був неймовірно корисним у підготовці людей для стільки спеціальних місій.
  
  
  Також не було жодної гарантії, що американці зможуть захопити його та використати.
  
  
  Єдиним і, отже, найкращим рішенням було попередити кожного агента в Америці, щоб він був напоготові. Кожен кріт, кожен агент контррозвідки, кожен оперативник таємної поліції мав спрямувати всі зусилля на затримання цієї людини.
  
  
  І найголовніше, Америка не мала знати, що може перебувати в межах її кордонів. Ніхто, хто шукав Василя Рабиновича, покійного президента Радянського Союзу, не знав би, навіщо він шукав.
  
  
  Хтось згадав про ризик таких кричущих, тотальних зусиль. Американці, напевно, помітили б цю активність. Скільки агентами довелося б ризикувати? Скільки кротів, які так старанно працювали, щоб проникнути в черево американського звіра, могли б підставити себе під упіймання? Скільки Москва була готова заплатити, щоб завадити Америці отримати Рабіновича?
  
  
  І люди, які бачили, як він працює, відповіли: "Все".
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він не міг порахувати кількість вбитих ним людей, та й не хотів починати. Підрахунок був для людей, котрі думали, що цифри щось означають. Підрахунок був для пеполі, які не розуміли, що вони роблять, тому їм потрібні були цифри, щоби переконатися, що у них все добре.
  
  
  Підрахунок був для людей, які не знали б, який бік переміг, якби не було рахунку. У грі Римо завжди знав, хто переміг.
  
  
  Він збирався вбити трьох людей, які вміли рахувати. Вони могли порахувати транзистори, мікрочіпи та всі електронні пристрої, які робили їх невразливими для стеження. Вони могли розраховувати на своїх адвокатів, які зробили їх невразливими до обвинувального вироку. Вони могли розраховувати на всіх людей, яких вони купували на своєму шляху, і вони могли розраховувати, що американські споживачі наркотиків зроблять їх багатими.
  
  
  Можливо, єдине, чого вони не могли порахувати, – це всі гроші, які вони заробили, сотні мільйонів доларів. Вони контролювали два чи три уряди Південної Америки, де листя коки вирощували і перетворювали на білі кристали, які американці любили втягувати в ніс, щоб згнити те, що залишилося від їх мізків після того, як у них потрапили всі інші хімікати.
  
  
  Римо не рахував. Він відчув сильний холод вологих хмар і різкий вітер, що притискав його тіло до металу. Він відчував запах спеціальних хімікатів, які використовуються для полірування металу, до якого він притискався всім тілом, відчував, як метал передає вібрації двигуна, і був готовий до єдиної реальної небезпеки. Якби пілот раптово пірнув, а Римо дозволив повітряному потоку стати між ним і дахом літака, його знесло б, як конфетті, і він звалився б на тринадцять тисяч футів у джунглі під розкішним літаком "Лір Джет".
  
  
  Нестачі кисню на таких висотах йому було більш ніж достатньо, хоча при необхідності він завжди міг зробити дірку в герметичній обшивці літака, змусивши пілота пірнути нижче, де його пасажири могли дихати без використання кисневих масок.
  
  
  У цьому не було потреби. На цих висотах кисню було достатньо, якщо організм використовував його належним чином, але люди, як правило, вживали його як п'яниці, спалюючи величезні кількості неконтрольованими ковтками. Люди не знали своїх тіл, не розуміли, на які сили вони здатні, але відмовлялися дозволяти їм розвиватися.
  
  
  Саме ця втрата збалансованого використання кисню змушувала людей задихатися від бігу, спливати всього за хвилину під водою, максимум через три, і затримувати дихання з переляку.
  
  
  Вчені ще мали виявити, що затримка дихання при переляку була слабкою спробою зарядити організм енергією для польоту. Це не спрацювало, тому що єдиним диханням, яке вивільняло силу людини, було контрольоване дихання, що підкоряло процес ритмам Всесвіту і тим самим стає частиною всіх її сил. Ти не боровся з гравітацією, вітром чи вагою, ти працював з ними, як із шматком, втиснутим у дах кабіни реактивного літака "Лір" на висоті тринадцяти тисяч футів, ближче, ніж фарба, на яку щойно напилили, ближче, ніж віск. на який лише намазали. Керований корпус став єдиним цілим з легованим металом jet, і якби Римо не дозволив повітрю зруйнувати з'єднання, він залишився б міцнішим, ніж заклепка.
  
  
  Це був єдиний спосіб проникнути в захищене царство Ґюнтера Ларгоса Діаса з Перу, Колумбії та Палм-Біч.
  
  
  Гюнтер зробив собі чудові речі з прибутком від виробництва коки. У нього всюди з'явилися друзі, ця людина, яка вміла рахувати. Він допомагав постачати комуністичних партизанів, а натомість вони охороняли його поля. Він допомагав фінансувати пенсійні програми для урядових військ, і тепер вони виступали у ролі його вантажників.
  
  
  І в тих американських центрах, де поширювався кокаїн, Гюнтер Ларгос Діас так само легко розоряв поліцейських, які заробляють двадцять п'ять тисяч доларів на рік, як і поліцейських, які заробляють п'ять тисяч доларів у песо.
  
  
  Цей гарний південноамериканець з матір'ю-німкеням і батьком-іспанцем знав, як підкупити, знав, як говорили на південь від кордону, як достукатися до душі чоловіка. Він знав ціну кожної людини, і тому, після того, як він дізнався ціну багатьох людей, було вирішено, що немає сенсу втрачати ще більше хороших людей через Гюнтера Ларгоса Діаса. Він був таким добрим, таким компетентним, що йому довелося б померти.
  
  
  Римо відчув, як літак змінює тангаж. Він ішов на посадку. Він виринув із липких, мокрих, холодних хмар у різке повітря Анд і продовжив зниження. З такої висоти не міг сказати, яка країна перебуває під ними. Він побачив річку, блискучу, як мішура, під сонцем, далеко на сході, але він гадки не мав, що це за річка.
  
  
  Йому було байдуже. Звичайно, якби він не знав, де він, могли б виникнути проблеми з поверненням. Але він був певен, що хтось у літаку знав би. Хитрість полягала в тому, щоб не вбивати цю людину. Римо не хотів залишатися з купкою селян, які думали, що де б вони не були, це центр світу, і лише невиразно знали, як вибратися назовні. Крім того, він не хотів йти пішки через сотні миль джунглів.
  
  
  Йому довелося нагадати собі, що не можна втрачати концентрацію, тому що в той момент, коли його розум і тіло розділяться, він також залишить літак.
  
  
  Злітно-посадкова смуга була напрочуд сучасною для такого відсталого району. До цієї смуги не було головних доріг, лише невеликі, обсаджені деревами односмугові асфальтові смуги. І все ж таки злітно-посадкова смуга могла вмістити великі реактивні літаки, і коли колеса торкнулися землі з вереском сплеску гуми, Римо побачив датчики, вживлені в смугу через кожних десять ярдів. Більше того, злітно-посадкова смуга була пофарбована у колір, який більшість людських очей зверху не розпізнали б як асфальт, у темний колір, що іскрився на сонці, тому посадкова смуга виглядала як частина річки, яка ніде не починалася та закінчувалася у групі дерев. Диспетчерська вежа виглядала як купа каміння.
  
  
  Римо не знав, звідки нагорі довідалися, що це штаб-квартира. Він не розумів, як працюють комп'ютери або як працюють уми людей, які розуміються на комп'ютерах.
  
  
  Але коли хтось взяв на себе працю замаскувати це місце, хтось, хто був надзвичайно проникливий, тоді це місце мало бути його справжнім будинком.
  
  
  Як сказано в "Історії Сінанджу", будинок - це те місце, де людина почувається в безпеці, а така людина, як Гюнтер Ларгос Діас, ніколи не могла почуватися в безпеці в жодному зі своїх виставлених напоказ особняків.
  
  
  Із замаскованої диспетчерської вежі вибігли люди, спрямовуючи зброю та кричачи. Двері в літак відчинилися, і хтось під Римо махнув охоронцям відійти.
  
  
  "Що відбувається?" - пролунав голос із глибини каюти.
  
  
  "Я не знаю, вони божевільні. Вони передали по радіо, що хтось перебуває на даху літака".
  
  
  "Вони використовують продукт? Якщо це так, ми повинні зупинити це зараз".
  
  
  "Тут заборонено продавати продукти, сер".
  
  
  "Тоді чому вони стверджують, що бачили когось на даху літака? Ми щойно приземлилися. Ми летіли на висоті тринадцять тисяч футів".
  
  
  "Вони ціляться зі своїх гармат, сер".
  
  
  "Вирубай їх", - пролунав спокійний голос із салону, і раптово з дверей літака вирвалося яскраво-жовте полум'я. Римо першим побачив світло, другим почув постріли, третім відчув легкий вплив вогню у відповідь і, нарешті, побачив, як кожна куля потрапляє в ціль на злітно-посадковій смузі, посилаючи блискучі відблиски відбиває забарвлення, танцюючі по посадковому матеріалу, створені . На відкритій посадковій смузі люди з вежі були легкою здобиччю. Кулі скинули їх, як мішки для білизни. Очевидно, стрілки всередині були компетентні, тому що не було дикого, безперервного вогню, який можна було побачити у солдатів, які використовували кулемет, коли вистачило б ляпаса, і артилерію, коли б підійшов пістолет, і бомбу, коли підійшла б артилерія, поки вони не заробили репутації професійної армії.
  
  
  "Хтось захопив владу?" - пролунав голос зсередини.
  
  
  "Вони повідомляють, що все гаразд", - відповів інший голос. "Вони кажуть, що на даху кабіни справді є людина".
  
  
  "Цього не може бути".
  
  
  "Вони кажуть, що це так, сер".
  
  
  "Скажи їм, щоб вони зробили нам відеозапис, але не довіряй йому повністю. Це може бути якийсь трюк".
  
  
  "Ким? Усі вони наші чоловіки".
  
  
  "Будь-якого можна купити", - пролунав голос.
  
  
  "Але ми експерти. Ми б щось помітили. Ніхто краще за вас не знає, як купувати людей, сер".
  
  
  "Проте, перевір відеоматеріали. Нехай вони покажуть нам ракурс камери".
  
  
  "Або ми могли б просто подивитися", - сказав чоловік біля відчинених дверей.
  
  
  "Ні. Зачини двері".
  
  
  Двері з брязкотом зачинилися з такою силою, що літак затремтів на своїх гумових колесах.
  
  
  Римо все ще чув їхню розмову.
  
  
  "Якщо там справді хтось є, ми знову злетимо і зробимо маневри".
  
  
  "Але якщо він протримався весь політ, звідки у нас впевненість, що маневри позбавлять його цього?"
  
  
  "Бо раніше ми літали гладко. Безперечно, варто спробувати, чи не так?"
  
  
  "Так, містере Діас".
  
  
  Отже Діас був на борту. Римо цього не знав. Йому просто сказали, що оскільки перевозилася велика сума грошей, Діас мав бути поблизу. Так працювали лічильники. Вони розраховували де будуть люди.
  
  
  Римо заліз на дах перед самим злетом. Він був одягнений як наземний механік, а потім, як тільки з коліс було знято блоки, він прослизнув на дах у хвостовій частині, обережно стиснувшись, щоб раптова вага не вразила літак і не насторожила тих, хто був усередині. Під час зльоту він сховався на дальній стороні обшивки літака. Поза увагою диспетчерської вежі. Він знав, що гроші були всередині, але не знав, що Діас був. До сих пір.
  
  
  Це було справді все, що йому було потрібне. Поки люди всередині літака приводили в дію електроніку, щоб приймати телевізійний сигнал з вежі, Римо притиснув подушечки пальців правої руки до легованої обшивки літака. Метал, все ще холодний після польоту на висоті тринадцять тисяч футів, став липким і теплим під тиском подушечок пальців Римо. Тиск, який впливав на атоми самого металу в ритмі з електронами, що рухаються навколо ядер, збираючи метал у собі, поки обшивка літака не розтанула, як морозиво в спекотний день. У міру того, як дірка збільшувалася, метал, що випаровується, хмарою піднімався в повітря. Римо зазирнув униз, у літак.
  
  
  "Привіт, я тут. Не погоджуйся на повтор. Я у прямому ефірі з Америки".
  
  
  "Хто ти?" - спитав один з тіл, що відповзали від дірки, тоді як інші дерлися в каюту або на корму. Римо відірвав шматок кабіни побільше і зісковзнув униз, забравши автоматичний пістолет, що стріляє, разом із зап'ястям, з якого він стріляв. Він викинув сміття з літака, коли охоронець звалився від шоку.
  
  
  "Ти б повірив у дух минулого Різдва?" - Запитав Римо. Хто з них був Ґюнтер Ларгос Діас? У наші дні мільйонерів не відрізниш, бо вони одягаються у джинси та шкіряні куртки, як підлітки.
  
  
  Насправді було дуже важко сказати, хто є хто, хоча Римо припускав, що людина за приладами була пілотом. Він збирався врятувати його. Це може бути важко, тому що зараз з усіх боків летіло багато куль. Очевидно, минуле Різдво було не тією відповіддю, яку хотіли ці люди.
  
  
  Римо бачив джерело спалаху кожної кулі, коли використовував інші тіла як мішки з піском. Це могло б спантеличити ще більше, якби він не сприймав усе так повільно, якби він не сповільнив світ і всі його дії до стану сонного всесвіту, сповільнюючи себе. Секрет швидкості, як знали спортсмени, полягав у можливості уповільнювати сприйняття світу. Спалах можна було побачити і розпізнати набагато швидше, ніж кулю, сигналізуючи про те, що куля в дорозі, оголошуючи про це як факт, і тоді куля була б там.
  
  
  Звичайно, ніхто не пригинався, бо це був найпростіший спосіб перевести тіло в становище, яке готове до смерті. Потрібно було дати тілу зрозуміти його роль, і для цього треба було рухатися поряд з одним снарядом, відбиваючи іншого меншими тілами. Це були охоронці.
  
  
  Хтось кричав "Стоп" задовго до того, як припинилися постріли, або, якщо бути точнішими, до того, як їх зупинив Римо.
  
  
  Кабіна була залита кров'ю та розірваним металом.
  
  
  Один чоловік у колись білому костюмі гордо стояв біля дверей кабіни пілотів, непохитний.
  
  
  "Вибач, Різдво минуло, але мої люди запанікували. Я вважаю, ти суворіша людина. Сядь".
  
  
  "Де?" - Запитав Римо. "Тут повний бардак".
  
  
  "Було б набагато акуратніше, якби ти не вдерся всередину і не розчленував моїх співробітників".
  
  
  "Я не знав, що вони твої співробітники. Я шукав тебе".
  
  
  "Що ж, ти знайшов мене. Чим я можу бути корисним?"
  
  
  "Насправді, містере Діаз, вам нічого не потрібно робити. Я роблю все. Я вбиваю вас. Жодної роботи з вашого боку". Діаз був крутий до мозку кісток.
  
  
  "Перш ніж я помру, можу я запитати чому?"
  
  
  "Я думаю, це наркотики і купівля людей. Або щось таке", - сказав Римо. "Що б це не було, ніхто інший не може дістатися тебе, тому я тут".
  
  
  "Мій найрозумніший молодий чоловік, можу я запитати, як тебе звуть, і чому ти не хотів би трохи поміркувати зі мною, перш ніж я помру?" Я міг би зробити тебе дуже багатим, лише за кілька хвилин розмови зі мною. Тобі було б відкрито банківський рахунок, і за, скажімо, одну хвилину розмови ти отримав би мільйон доларів. Я навіть не купую своє життя, май на увазі. Ти можеш виконувати свій обов'язок так, як вважаєш за потрібне. Але за одну хвилину розмови ти отримаєш мільйон доларів і, звичайно, позбавишся цього зла, яким, на твою думку, я є. Що ти скажеш?"
  
  
  "Ні. Мені не потрібен мільйон".
  
  
  "Значить, ти багатий?"
  
  
  "Не-а", - сказав Римо.
  
  
  "Чоловік, якому не потрібні гроші. Яка рідкість. Ти що, свого роду святий?"
  
  
  "Ні. Мені просто не потрібні гроші. У мене немає справжнього будинку. У мене нічого немає".
  
  
  "Ах, тоді ти, мабуть, чогось хочеш".
  
  
  "Я хотів би, щоб мене вивезли звідси після того, як я уб'ю тебе. Я не знаю, наскільки добре цей літак працюватиме з відірваним дахом і кулями, що вирізняють салон".
  
  
  "Згоден", - сказав Діас з посмішкою зарозумілої витонченості. Ця людина напевно знала, як розлучитися зі своїм життям.
  
  
  "Добре, у тебе залишилося двадцять секунд".
  
  
  "Я думав, у мене буде хвилинка".
  
  
  "Я дав тобі час для розмови. Я маю на увазі, що якщо мені платять мільйон доларів за хвилину, я не викидаю на вітер сотні тисяч доларів. У тебе залишилося п'ятнадцять секунд".
  
  
  "П'ятнадцять?"
  
  
  "Дванадцять", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді, звичайно, все, що я можу зробити, це попрощатися та висловити свої привітання".
  
  
  Гюнтер Ларгос Діас кивнув і клацнув підборами, склавши руки на грудях і чекаючи на свою смерть, як інші чекали б келиха шампанського. Римо був вражений цією темноволосою людиною, спокійною та граціозною. "Де мій літак?" спитав він. "Ти безперечно не схожа на людину, яка стала б обтяжувати себе брехнею".
  
  
  "Але мій час вийшов, сер. Я навіть не маю задоволення чути твоє ім'я".
  
  
  "Рімо. Скільки хвилин тобі потрібно на літак?"
  
  
  "Ціле життя", - відповів Діас. Пілот виглянув з-за його спини, а потім швидко перевів погляд назад на панель управління, коли побачив, що худий чоловік із товстими зап'ястями посміхається йому у відповідь. Що так лякало пілота, то це не темноволоса краса чоловіка з високими вилицями, що стояв у такій кількості крові, а те, як невимушено, майже доброзичливо чоловік дивився на нього своїми темними очима, які, здавалося, не помічали різанини.
  
  
  І особливо та відповідь, яку він дав, коли містер Діас попросив про довічне.
  
  
  "Не хвилюйся. Щоразу, коли ти даси мені цей літак і відлетиш звідси пілотом, це буде твоє життя".
  
  
  Діас засміявся. Пілот подивився на свого другого пілота. Люди працювали на цього правителя незаконної імперії майже з поваги, як і через гроші. Але це було щось більше, ніж легендарна хоробрість містера Діаса. Це було чисте божевілля. Пілот зіщулився, коли подумав про те, яким дивним чином тіла розкидали по салону. Він дивився прямо перед собою на смугу посадки, тоді як його шлунок кричав йому бігти, а ноги посилали сигнали, що вони відмовляться рухатися в такій небезпечній ситуації.
  
  
  А містер Діас усе ще сміявся.
  
  
  "Мені подобається, як ти все робиш. Ось що я тобі скажу, друже. .
  
  
  "Чому це?" - Запитав Римо. "На випадок, якщо хтось в'їде на дах одного з них, розірве його та знадобиться інший, щоб вибратися?"
  
  
  Діас засміявся.
  
  
  "Ні. Бачиш, один із способів забезпечити лояльність твоїх людей - це тримати їх подалі від контактів з іншими. Контакт створює небезпеку. Ходімо, ми виберемося з цієї кривавої місиви і подихаємо свіжим повітрям, приймемо душ, повечеряємо, поки літак летить з іншого моєї бази. А потім, якщо знадобиться, вб'ємо. Згоден?"
  
  
  Римо знизав плечима. Це було краще, ніж іти через джунглі. Діас був левом серед своїх овець. Поки його солдати, охоронці та наземний персонал зіщулювалися або тримали спітнілі долоні поряд зі своєю зброєю, Діас холоднокровно наказав іншому літаку вилетіти в аеропорт.
  
  
  А потім він наказав подати перед ними частування - величезні блискучі гори делікатесів на ірландському білому скатертині в тихому чистому повітрі біля підніжжя Анд.
  
  
  Серед молюсків, м'яса та шампанського Римо з'їв лише кілька зернят рису.
  
  
  "Ти боїшся бути отруєним?" - Запитав Діас.
  
  
  "Все це отрута", - сказав Римо. "Ти їж цю погань, і тобі потрібно спалювати кисень, щоб вона потрапила в твій організм, а потім твій організм відключається".
  
  
  "Ах, то в тебе є особливі прийоми харчування".
  
  
  "Ні. Я просто не вбиваю себе своїм ротом. Скільки часу займе цей струмінь?"
  
  
  "Коротко, коротко", - сказав Діас. Він підняв келих шампанського і з хвилину смакував його. "Ви працюєте на уряд, я так розумію, на американський уряд. Ось чому ти хочеш зупинити таку злу людину, як я".
  
  
  "У тебе вийшло, Діасе".
  
  
  "Клич мене Гюнтер, Римо", - сказав Діас, м'яко змахнувши долонею. Посмішка не сходила з його очей, ніби його так само тішила його смерть, як і загрожувала їй. "Ти знаєш, що я не велика шишка, яка втікає. Я скоріше дуже багатий посередник".
  
  
  "Так? Хто такі великі шишки?"
  
  
  "Деякі дуже багаті та авторитетні банки. Саме вони роблять мої долари придатними для використання".
  
  
  "Ти маєш на увазі певні банки в Майамі?"
  
  
  "Дрібний. Я маю на увазі дуже великий банк у Бостоні, що належить старій сім'ї з істеблішментом, який регулярно дозволяє нам переводити гроші назад в Америку і купувати дуже надійну американську власність, і дуже надійні американські акції, і дуже надійні американські притулки за американський долар. І все ж, хто колись чув про них?
  
  
  "Твоя вода теж смачна".
  
  
  "Я так розумію, тебе це не хвилює?"
  
  
  "Насправді хочу. Дуже хочу. Це в мене в крові. Я ненавиджу бачити, як це сходить з рук великим шишкам".
  
  
  "Я думав, що це може бути так", - Діас підняв палець. Посмішка тепер зникла з його очей. Його голос був низьким та напруженим. Він говорив повільно. "Я укласти з тобою цю угоду. Я зроблю тобі великі знімки".
  
  
  "І дозволити тобі піти?"
  
  
  "Ти міг би?"
  
  
  "Напевно ні".
  
  
  "Тоді, враховуючи, що життя - це лише один день за іншим, чому б мені не запропонувати тобі це. Дозволь мені жити доти, доки я даю тобі великі шишки у твоїй власній країні. Якщо, звичайно, ти тут не тільки для того, щоб вбивати латиноамериканців. У такому разі я доп'ю своє шампанське, а ти можеш прикінчити мене. Літак скоро буде над горами”.
  
  
  Римо обдумав угоду. Якимось чином цей холоднокровний, хитрий чоловік знайшов єдину ціну, яку Римо міг погодитися. "Ти можеш дати мені телефонний зв'язок зі Штатами?"
  
  
  "Звичайно, у мене є все, що має у своєму розпорядженні ваше Центральне розвідувальне управління в галузі електроніки".
  
  
  "Це дуже особистий дзвінок, так що тобі доведеться дотримуватися дистанції".
  
  
  "Знаєш, будь-який дзвінок можна прослухати, не стоячи поряд", - сказав Діас.
  
  
  "Так, я знаю", - сказав Римо. "Але це форма".
  
  
  Телефон, який дав йому Діас, був трохи більше кавової чашки. Він був із блискучого алюмінію, з динаміком унизу, приймачем нагорі та панеллю набору номера.
  
  
  "Це настільки безпечно, наскільки ти можеш собі уявити, але я нічого не гарантував би", - сказав Діас. "Незалежно від того, як це зашифровано, хтось зрозуміє повідомлення".
  
  
  "Чи зможуть вони це прочитати?"
  
  
  "Напевно, ні. Але вони знатимуть, що його було відправлено".
  
  
  "Цього достатньо", - сказав Римо.
  
  
  "Можливо, це не для твоєї організації".
  
  
  "Я не знаю, що для них достатньо добре", - сказав Римо. Набираючи номер, він попросив склянку води. Такого поняття як чиста вода не існувало. Вся вода справді містить елементи чогось іншого. Але коли ви отримуєте її зі стоків снігів Анд, ви не отримуєте хімічних відходів отруйних заводів, які відомі як забруднення.
  
  
  Як тільки задзвонив телефон, пролунав ще один дивний дзвінок. І комп'ютерний голос сказав:
  
  
  "Це відкрита лінія. Використовуй іншу. Використовуй іншу. Використовуй іншу".
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Це відкрита лінія. Відключись. Відключись негайно", - пролунав комп'ютерний голос.
  
  
  "Ну ж, Вілліє, Смітті, просто поговоріть хвилинку".
  
  
  І потім верескливий звук перериває мене. І голос самого Гарольда В. Сміта.
  
  
  "Рімо, повісь трубку і зв'яжися зі мною по іншій лінії".
  
  
  "У мене його немає".
  
  
  "Це важливо".
  
  
  "Це завжди важливо".
  
  
  "У Росії надзвичайна ситуація в країні. Тепер, можливо, ти перейдеш до іншого телефону, поки хтось не засік нас?"
  
  
  "Ми можемо отримати ще репліку?" Римо гукнув Діаса, який з ввічливості стояв осторонь столу, спершись на витончені різьблені кам'яні перила і дивлячись на свої гори.
  
  
  "Я думаю, що так", - сказав Діас. "Так, я бачу проблему. Вони вловлюють певні хвилі. Так, я міг би запевнити тебе, що проблема виникне".
  
  
  "Ти зробив", - сказав Римо.
  
  
  "Хто це?" - спитав Сміт. У голосі був жах.
  
  
  "Діас", - сказав Римо, вішаючи слухавку.
  
  
  "Я думаю, твоєму командиру не сподобається той факт, що я дещо чув".
  
  
  "Так. Йому це не сподобається", - сказав Римо, посміхаючись.
  
  
  Діас подзвонив помічнику і дуже докладно розповів про тип телефону, який йому потрібний. Цей телефон використовуватиме іншу систему передачі даних, в якій Римо ні в якому разі не розбирався.
  
  
  Однак він розумів Сміта. Звичайна, мовчазна, суха поведінка Смітті перетворилася на істерику. Він витратив три хвилини на пояснення небезпек, пов'язаних із тим, що організація може бути скомпрометована. Римо дали зрозуміти, що навіть важливішим за успіх будь-якої місії було те, щоб організація ніколи не ставала відомою громадськості.
  
  
  Його метою було зробити поза законом те, що Америка не могла зробити всередині. Це було виконання місій виживання нації, які нація більше не могла виконувати. Це було визнання у найнижчій формі того, що Америка не працювала в рамках Конституції.
  
  
  "Добре. Добре. Я розумію, Смітті. Але, по-перше, я вб'ю Діаса, так що ця інформація, якою б вона не була, помре разом з ним, а по-друге, у нього є чудова ідея. Мені це подобається" ".
  
  
  "Рімо, ти розумієш, що Діас такий небезпечний саме тому, що пропонує людям чудові ідеї? Саме так він знищив відділи боротьби з наркотиками трьох поліцейських управлінь".
  
  
  "Так, але нам не вистачає великих хлопців. У Бостоні є банк, який..."
  
  
  "Рімо, ні банк, ні містер Діас не мають значення. З Росії надходить щось, що може бути найнебезпечнішою загрозою для нашої країни за всю історію".
  
  
  Римо прикрив трубку рукою.
  
  
  "Я думаю, що тебе відкинули на друге місце, Діасе", - сказав Римо.
  
  
  "У цих обставинах це було б до речі", - сказав Діас, знову піднімаючи тост за Римо.
  
  
  Римо прибрав руку з динаміка.
  
  
  "У тебе вже є розмови з Гюнтером Ларгосом Діасом, якими ти не ділишся зі мною. Якщо це тобі про щось не говорить, Римо, то нічого не скаже".
  
  
  "Що це за важливу справу з Росії?"
  
  
  "Ми не знаємо. Але відбувається щось велике".
  
  
  "Коли дізнаєшся, дай мені знати, Смітті. Тим часом ми з Гюнтером вирушаємо до Бостона", - сказав Римо і повісив слухавку.
  
  
  "Може, попливемо на повільному човні?" - Запитав Діас.
  
  
  "Не-а. Ти виграв собі максимум день", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді за чудовий останній день", - сказав Діас.
  
  
  Політ у Бостон на літаку Діас був розкішним. 747-го були красиві жінки, фільми, дивани та килими з глибоким ворсом.
  
  
  Але Діас знайшов Римо більш цікавим, ніж ці насолоди. Він відіслав жінок у хвіст літака, поки сам розмовляв із худим чоловіком із товстими зап'ястями. Літак був так добре обладнаний, що в ньому був свій кравець, і Діас запропонував Римо новий одяг замість його закривавленої темної футболки, сірих штанів та мокасин. Римо попросив нову темну футболку та нові сірі штани.
  
  
  "Ти отримаєш це до того часу, як ми дістанемося до Бостона. Я так розумію, що твоя агенція не входить до списку підлеглих у Вашингтоні".
  
  
  "Вірно".
  
  
  "Я б припустив, що дуже мало хто знає про це, менше, ніж жменька". Римо кивнув головою.
  
  
  "Але дозволь мені висловити ще одне припущення", - сказав Діас. "Бо я маю досить великі знання про те, що я вважав усіма правоохоронними структурами твоєї країни".
  
  
  Римо кивнув Діазу, щоб той здогадався.
  
  
  "Агентство не могло б залишатися в секреті, використовуючи багато співробітників, і найменше тих, хто вбиває, як ти".
  
  
  Римо кивнув головою.
  
  
  "Отже, я б оцінив, що у всій організації вас менше трьох, трьох, хто має ліцензію на вбивство".
  
  
  "Я ніколи не знав, що комусь потрібна ліцензія".
  
  
  "Уряди передають їх агентам. Єдиний спосіб, яким ваша організація могла уникнути виявлення, був за допомогою невеликого підрозділу правоохоронних органів".
  
  
  "Ти намагаєшся зрозуміти, що, якщо ти вб'єш мене, за тобою не прийде хтось інший?"
  
  
  "Ні, насправді. Я відмовився від цього. Я не думаю, що мені доведеться. Я цінніший для вашого народу живим, ніж мертвим. І я думаю, що ви, люди, і я можемо укласти угоду. Я хотів би зустрітися з цим Смітті”.
  
  
  "Жодної угоди. У нього був би серцевий напад".
  
  
  Зала засідань Бостонського інституційного банку та трастової компанії Америки здавалася незмінною з дев'ятнадцятого століття. Стіни були обшиті панелями із темного червоного дерева. Намальовані портрети зображали строгих, високоморальних мешканців Нової Англії, які опускали свої погляди, начебто розглядаючи, чи досить гарний глядач, щоб перебувати в кімнаті.
  
  
  Вони були творцями американської конституції та арбітрами моральних стандартів Америки. Це були люди, які, вирішивши, що рабство має бути скасовано, допомогли фінансувати Громадянську війну. Звичайно, ті ж люди сколотили свій сімейний стан на купівлю рабів в Африці, продажу їх за патоку в Карибському басейні і перетворення цієї патоки в ром в Новій Англії, який вони продавали за рабів в Африці. Це називалося золотий трикутник. І це зробило їх та їхніх нащадків неймовірно багатими.
  
  
  Але тільки після того, як раби були куплені і за них заплатили, Нова Англія дала потужний поштовх скасувати рабство. Як сказав один житель півдня:
  
  
  "Якби ми були досить розумні, щоб вчасно викупити наших нігрів замість того, щоб платити відразу, ніколи не було б громадянської війни".
  
  
  Нащадки цих праведних душ тепер сиділи під портретами своїх предків у залі засідань, дотримуючись найсуворішої моралі у своїй банківській діяльності. Вони не брали готівку невизначеного походження.
  
  
  Однак коли хтось говорив про сотні мільйонів доларів, він мав на увазі не готівку, а багатство. З такою сумою питань не виникло; тому, коли їхній найбільший вкладник, сеньйор Гюнтер Ларгос Діас, наполяг на зустрічі того ж дня, вони були більш ніж щасливі поговорити з ним.
  
  
  І це незважаючи на присутність чоловіка у дуже повсякденній чорній футболці та сірих штанах, які так контрастували із елегантним білим костюмом сеньйора Діаса.
  
  
  "Скажи мені, юначе, звідки взялися твої люди?" - Запитав голова правління.
  
  
  "Я не знаю. Я сирота", - сказав Римо. "Я просто тут з містером Діасом, щоб перевірити, чи правда те, що він каже. Що він веде з тобою справи. І завдяки цій зустрічі я бачу, що він це робить".
  
  
  "Ми вважаємо його бездоганним".
  
  
  "Гюнтер торгує кокаїном і підкуповує поліцейські управління. Це бездоганно?"
  
  
  "Я нічого про це не знаю", - сказав голова престижного банку.
  
  
  "Ну тепер ти розумієш", - сказав Римо.
  
  
  "Я знаю тільки те, що ти говориш, і я не збираюся робити поспішних висновків, щоб зганьбити репутацію чесного бізнесмена", - сказав голова правління. Інші члени правління кивнули.
  
  
  "Що ж, на жаль, має сказати, хлопці, це не зовсім справедливий суд".
  
  
  І там, у задушливій залі засідань Бостонського інституційного банку та трастової компанії Америки, голова правління спостерігав, як худорлявий чоловік переходить від стільця до стільця і, немов клацанням пальця, відправляє голову за головою розбиватися об стіл. Деякі учасники намагалися втекти, але їх упіймали, їхні очі розширилися і стали дурними, коли їхні мізки вилетіли з-під шрапнели їх роздроблених черепів.
  
  
  Їхній найкращий вкладник просто стояв осторонь, ніби чекаючи на початок шоу. Голова правління збирався використати свою значну моральну присутність, коли інтелектуальні сигнали для цієї присутності розлетілися разом з рештою його нервової системи по престижній залі засідань Бостонського міжнародного банку та трастової компанії Америки.
  
  
  "Дякую за підказку, але мені справді шкода, Гюнтере, що доводиться говорити тобі, що в тебе був свій день".
  
  
  "Але, мій дорогий Римо", - сказав Діас. "Це лише дрібна сошка".
  
  
  На південь від Бостона, в місті Рай, штат Нью-Йорк, у протоці Лонг-Айленд, комп'ютер видав Гарольду У. Сміту найстрашнішу інформацію за всю історію CURE. Своїми діями Росія повідомляла комп'ютерам організації, що їй потрібна щось набагато грізніше, ніж навіть атомна зброя. І не було жодного способу дістатися до руки вбивці. Він був десь далеко, позбавляючись банкірів.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Дзвонив президент, і вперше у своєму житті Гарольд В. Сміт не відповів своєму головнокомандувачу, коли мав відповісти.
  
  
  Він побачив миготливий індикатор, що сигналізує про те, що президент на лінії, і дозволив йому згаснути. Він знав, чого хоче президент, і знав, що нічим не може допомогти йому.
  
  
  Мережа, яка зробила цю організацію такою могутньою, розкривала дві речі. По-перше, внутрішня активність Росії була надзвичайно масштабною. Це міг помітити будь-хто. В операціях розвідки не було великої таємниці. Коли одна нація готувалася напасти на іншу націю, ви могли бачити, як армії накопичувалися протягом місяців та миль.
  
  
  Було щось дуже важливе. Чого саме Сміт не знав, і він був упевнений, що ФБР має бути так само поінформовано про це і так само стурбовано. Вони, мабуть, зв'язалися з президентом. Він міг уявити, як ФБР мобілізує свій чудовий персонал; організація, яка на мить похитнулася через втрату свого сильного лідера, тепер була кращою, ніж будь-коли. Найбільшим секретом міжнародної політики було те, що ФБР було, можливо, найкращим контррозвідувальним агентством у світі. Отже, якщо Президент дзвонив до Сміта, то це мало стосуватися використання спеціальних прийомів КЮРЕ, а саме Римо, і, сподіваюся, не його тренера Чіуна.
  
  
  Другою новиною, що надійшла до штаб-квартири, прихованої в санаторії Фолкрофт у протоці Лонг-Айленд, було множинне вбивство в Бостоні. Шістьох директорів престижного банку було вбито, коли, згідно з найкращими поліцейськими звітами, хтось за допомогою потужного пристрою роздробив шість черепів.
  
  
  Коронери визначили, що тільки гідравлічна машина могла завдати таких пошкоджень черепу, і оскільки в самій залі засідань не було жодних слідів такої багатотонної машини, то було зроблено висновок, що всі шестеро були вбиті в іншому місці і доставлені до зали засідань. Газети були сповнені домислів.
  
  
  Але Сміт знав, хто це зробив, і він був лютий. Організація існувала тільки для того, щоб упоратися з тим, з чим не міг впоратися уряд. І тепер Римо був десь далеко, підтримуючи життя Діаса, щоби Римо міг вилити свої власні ілюзії про хрестовий похід. Він забув, що вони були. Він забув їхню мету. Він загубився у вбивствах і більше не міг зрозуміти, через що йшла війна.
  
  
  Можливо, було надто очікувати, що Римо збереже свідомість після стількох років. Все, чого хотіла ця людина, - це дім і місце у світі, і це було останнє, що він міг мати. Він повинен був залишатися людиною, яку не існувало, служачи організації, якої не існувало. І так це було з номера до номера протягом багатьох років. І наскільки змінився його розум під керівництвом Чіуна, майстра синанджу?
  
  
  Той був ще дивнішим. Сміт погравав ключем Phi Beta Kappa від Дартмута, який був устромлений у його сірий жилет. Він дивився в одностороннє вікно свого офісу на темні хмари над протокою Лонг-Айленд.
  
  
  Телефон президента задзвонив знову. Що він міг сказати?
  
  
  Можливо, він міг би сказати йому, що настав час закрити вбивчий підрозділ CURE, що він став надто ненадійним. І це було причиною, через яку він не відповідав на телефонні дзвінки. Тому що в той момент, коли президент попросив їх про послуги, шістдесятисімирічний Гарольд В. Сміт був зобов'язаний сказати йому правду. Тепер організацію слід вважати ненадійною.
  
  
  Гарольд В. Сміт підняв трубку, знаючи, що всі його роки служби, можливо, тепер закінчилися. Що там щодо часу? Здавалося, що це було вчора, коли нині покійний президент призначив Кюре на тимчасову роботу, щоб допомогти країні пережити майбутню кризу, а потім розпустити. Передбачалося, що це призначення розраховане п'ять років. І це тривало на десятиліття. І тепер десятиліття, можливо, добігають кінця.
  
  
  "Сер", - сказав Сміт, піднімаючи червоний телефон із правого ящика свого дерев'яного столу.
  
  
  "Все гаразд? Зазвичай у цей час ти там", - сказав Президент. "Я дзвонив раніше".
  
  
  "Я знаю", - сказав Сміт. "Ні, сер, не все гаразд. З жалем повідомляю вам, що, на мою думку, організація вийшла з-під контролю і її потрібно негайно закрити".
  
  
  "Не має значення. Можливо, весь матч зі стрільби вийшов з-під контролю. Що в тебе залишилося?"
  
  
  "У нас лише один працює у правоохоронних органах. Інший – його тренер".
  
  
  "Його тренер навіть кращий, ніж він сам. І до того ж він старший. Старший за мене: не так вже й багато людей можуть зробити таку заяву в цьому уряді. Він чудовий".
  
  
  "Сер, Майстер Сінанджу не зовсім та людина, за яку себе видає".
  
  
  "Я знаю це. Вони стародавній будинок ассасинів. Славний Дім Сінанджу. Я знаю, що всі розмови Чіуна просто підлизуються до клієнтів. Я не вчора народився. Але він або його учень потрібен нам зараз. Вся російська шпигунська система божеволіє. Об'єднаний комітет начальників штабів, ЦРУ, АНБ, всі вони кажуть, що Росія активізує всю свою мережу. Ми спостерігаємо активність кротів, яких можна було б покликати лише у разі війни”.
  
  
  "Так вони готуються до війни? Що щодо їхніх ракет та підводних човнів?"
  
  
  "Ні. У тому й справа. Може, це і не війна, але КДБ діє так, ніби йде війна".
  
  
  "Що ми можемо зробити такого, чого ще не зроблено?"
  
  
  "Самий час поставити це питання, Сміт", - сказав Президент. Виступаючи по телебаченню перед нацією, він здавався милою, розумною людиною. Але під цим ховалася холодна логіка та відточені управлінські навички, набагато складніші, ніж могла уявити більшість репортерів. Але репортери рідко знали, що відбувається. Вони знали лише те, що здавалося.
  
  
  "Ми хочемо, - сказав Президент, - зупинити нестримне".
  
  
  "І що це таке?"
  
  
  "Це, - сказав Президент, - група спеціального призначення із Радянського Союзу. І вони прямують до Америки, щоб дещо отримати. Тепер наше ФБР може впоратися з усім іншим у межах наших кордонів. Але вони не можуть впоратися з цією командою чоловіків" .
  
  
  "Вони можуть отримати армійське підкріплення?"
  
  
  "Вони були, і зробили це. Двічі. І двічі ця команда входила в наші кордони і знову йшла. Одного разу їм вдалося прихопити з собою боєголовку ракети".
  
  
  "Так я чув. ЦРУ, здається, намагається виробити кілька рішень, але я не думаю, що вони щось придумають", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти не один. Ми дізналися про цих хлопців тільки після того, як вони виїхали з країни. Наскільки нам відомо, вони могли бути тут три чи чотири рази. Ми знаємо, що вони були у нас принаймні двічі".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що вони знову прийдуть?"
  
  
  "Бо Росія відправляє все. Ми можемо впоратися з усім іншим. Чи зможуть ваші люди впоратися зі своєю спеціальною командою?"
  
  
  "Нам доведеться", - сказав Сміт. "Що ще ти знаєш про них? Є якісь документи? Найголовніше - знайти їх".
  
  
  "Ми попросимо ЦРУ нагодувати тебе".
  
  
  "Все в порядку. Я хотів би скористатися їхніми репліками. Є якісь ідеї, чи є в нас щось, чого вони бояться, що ми використовуємо для розв'язання війни?"
  
  
  "Сумніваюся. Все, що ми знаємо, це те, що у нього є кодове ім'я Рабіновича".
  
  
  "Дивне кодове ім'я. Звучить як людина".
  
  
  "Я б теж так подумав. Але чи можеш ти уявити хоч одну людину, яка була б настільки цінною, щоб привести всю російську шпигунську мережу в стан віртуальної бойової готовності?"
  
  
  "Ні, сер. Я не можу. Ми зробимо все, що в наших силах".
  
  
  За часів кризи у Сміта, можливо, найдосконалішого організатора, який коли-небудь виходив зі старої операційної системи, завжди були блокнот і олівець. З якоїсь причини комп'ютер не годився для чітких міркувань. Олівець та папір якимось чином зробили це реальним. І в кількох рядках він поставив параметр. Якщо Римо не зареєструється до полудня того ж дня, він покличе Чіуна. Він мав час. ЦРУ все ще не знало, кого треба було зупинити, доки Росія шукала це кодове ім'я Рабіновича.
  
  
  І Сміт не хотів мати справу з Чіуном зараз, якби не був змушений.
  
  
  Римо зареєструвався об одинадцятій ранку і був повний тріумфу. "Вгадай, де я, Смітті".
  
  
  "Рімо, ти потрібен своїй країні".
  
  
  "І це заводить мене. Я тут, у торговельній палаті Чикаго, і вгадай, хто більше не зможе використовувати гроші від наркотиків для маніпулювання ринком зерна".
  
  
  "Я міг би сказати тобі за п'ять хвилин, якби у нас було п'ять хвилин. Римо, це надзвичайна ситуація національного масштабу".
  
  
  "Як і купка фермерів, що руйнуються".
  
  
  "Чи переконав містер Діас тебе в тому, що ти рятуєш фермерів, усуваючи корумпованого брокера?"
  
  
  "Принаймні я знаю, що дістаю поганих хлопців".
  
  
  "Хто призначив тебе суддею?"
  
  
  "Усі ті судді, які відпустили цих виродків".
  
  
  "Рімо, - сказав Сміт, дивлячись на прилади, підключені до лінії, що використовується, - це небезпечна лінія. У мене дуже важлива інформація. Подзвони по будь-якому стаціонарному телефону. Припини користуватися цим проклятим пристроєм, який, мабуть, дав тобі Діас".
  
  
  "Смітті, криза є завжди. І ти знаєш, що настає після однієї кризи? Ще одна криза. Принаймні тепер я знаю, що роблю щось хороше. І я тобі щось скажу. Я ніколи в житті не відчував. себе краще”.
  
  
  "Добре, тому що ти не в тому місці, ідіот, якщо хочеш допомогти фермерам. Їхня проблема в тому, що ціни на нафту зробили продукти харчування дорожчими, у той час як їх власні технічні можливості виробляти більше знижують ціни. Вони виявилися посередині. Так чи інакше, це не має жодного відношення до торгової палати Чикаго”.
  
  
  "Ніколи в житті я не почував себе краще, Смітті", - сказав Римо, і телефон вимкнувся. Не було іншого вибору, крім зв'язатися з Майстром синанджу. Якби Римо був некерованою ракетою, Чіун, його наставник, був би вибухом. Цей останній Майстер смертоносного будинку ассасинів у всій історії міг би робити абсолютно незбагненні речі. Навіть якби в нього було завдання від Сміта, яке він зазвичай виконував, він міг би опинитися на іншому кінці світу, усуваючи весь королівський двір з якоїсь виключно своєї причини.
  
  
  Використання Чіуна завжди було схоже на кидання бомби в переповнений театр, сподіваючись, що людина, яку ти мав дістати, може бути всередині. Але Сміт не мав вибору. Смертоносний вбивця мав бути готовим до виходу. Він набрав номер.
  
  
  У Нью-Хоупі, штат Пенсільванія, серед весняного цвітіння яблунь та ніжних зелених пагорбів округу Бакс телефонний дзвінок перервав безтурботну досконалість того, що мало бути найніжнішим розумом у ніжну пору року.
  
  
  Цей розум був таким добрим і досконалим, таким безневинним у своїй любові до простої краси, що порушити його безтурботність було злочином, гідним негайного й остаточного покарання.
  
  
  Таким чином, коли різкий шум телефону жорстоко порушив спокій безневинної людини, невинна людина озирнулась у пошуках якоїсь допомоги для тендітної, ніжної душі, яка понад усе бажала лише світу для всього світу.
  
  
  І при цьому його погляд зупинився на ремонтнику телевізійної компанії, і в простій благанні Чіун, майстер синанджу, попросив зняти телефон зі стіни.
  
  
  "Гей, друже, мені платять не за те, щоб я псував власність телефонної компанії", - відповів ремонтник.
  
  
  Що зробила б ніжна душа з духом такого спокою, коли її образив той, хто відмовив цій душі у спокої, якого вона так відчайдушно шукала? Він знову благав. Звичайно, ремонтник не зрозумів простого прохання із трьох слів. Він образився на:
  
  
  "Зроби це зараз".
  
  
  І ремонтник почав відповідь з літери F. На щастя, сили миру та безтурботності не дозволили йому закінчити твердими приголосними CK наприкінці слова.
  
  
  Чіун обійшов тіло і приглушив шум телефону, обхопивши його пальцями. Змінивши ритм молекул пластику, незабаром він перетворився на пару.
  
  
  Він знову глянув на тіло. Він сподівався, що Римо буде вдома протягом дня, перш ніж тіло почне видавати неприємний запах. І все ж для цього джентльмена в яскравому кімоно, з рідкою борідкою, довгими нігтями та спокійним обличчям, обтягнутим пергаментно-жовтою шкірою, день може виявитися сумним. Римо може не прийти, і навіть якщо він прийде, він, як завжди, зчинить шум через того, хто прибере тіло. Навіть після того, що дав йому Чіун. І щоб підтримати свою лінь і невдячність, він, ймовірно, звинуватив би Чіуна в безпричинному вбивстві, звинувачення проти бездоганної репутації самого Будинку Сінанджу.
  
  
  Так був зіпсований день Чіуна, але цього слід було очікувати. У світу була огидна звичка знущатися з ніжних душ. У майбутньому йому доведеться бути менш зговірливим. Його єдиною проблемою було, як завжди, те, що він був надто хорошим хлопцем.
  
  
  У Москві американський "крот", засекречений у вищих ешелонах КДБ із часів Другої світової війни, отримав своє повідомлення так, як йому давали інструкції протягом останніх сорока років: прочитавши першу смугу відомої американської газети. На першій шпальті, без жодної причини, яку газета навіть не потрудилася пояснити, були оголошення з оголошеннями. Оскільки це була така престижна газета, то все вирішили, що це традиційна примха. Оголошення були невеликими, зазвичай менше трьох рядків, і заповнювали нижню частину сторінки.
  
  
  Але вони були абсолютно необхідні зусиллями розвідувального управління з охоплення людей по всьому світу. Зрештою, жоден агент розвідки не потрапив би під підозру, прочитавши першу смугу цієї найпрестижнішої газети. У будь-якому випадку це, мабуть, було б частиною його роботи.
  
  
  І таким чином читання газети протягом трьох днів дало полковнику ціле повідомлення. Розшифроване, воно мало прохання дізнатися, за що виступав Рабинович і коли за цим будуть направлені спеціальні сили.
  
  
  Як і у всіх добрих розвідувальних агентствах, нікому не дозволялося знати нічого, що йому не треба було знати. Хоча полковник займався електронним спостереженням і надсилав повідомлення через те саме обладнання спостереження, що й завжди, він не знав, що таке Рабінович, і ніколи не чув про спецназ.
  
  
  Але на відміну від усіх попередніх разів, цього разу на нього тиснули, щоб він ризикнув викрити себе, щоб дізнатися. І тому він відкрив комп'ютерні файли, які йому було заборонено відкривати, і отримав відповіді, які не були повними, але вони були кращими, ніж нічого.
  
  
  Спецназ, який Росія використовувала в Америці, був чудово захищений доти, доки його не використовували, і тільки тоді він був уразливий. Його командиром був наймолодший генерал КДБ Борис Матесєв, людина з ліценціатом Сорбонни у Франції.
  
  
  Рабинович був не кодовим ім'ям, а ім'ям людини, приписаної до парапсихологічного села. Була невдала спроба утримати їх у Росії. І його вважали надзвичайно небезпечною - найнебезпечнішою людиною на землі.
  
  
  ЦРУ знало, що інформація є вірною, бо кріт заплатив за це своїм життям.
  
  
  Прослуховуючи лінії зв'язку ЦРУ, Сміт дізнався прізвище Матесєв, і він відправив під егідою ЦРУ терміновий запит про додаткову інформацію про цю людину, про те, як він виглядав і, найголовніше, де він знаходився. Прохання коштувало трьох життів.
  
  
  Того дня, коли надійшла ця дорога інформація, Сміт отримав ще один телефонний дзвінок від Римо, цього разу з Денвера. Він карав букмекера. І повідомлення на телефоні Чіуна свідчило, що службу було відключено через збій обладнання.
  
  
  Смітові нічого не залишалося, як самому вирушити в Нью-Хоуп, штат Пенсільванія, і спробувати врізати Чіуна віч-на-віч. З якоїсь причини телефони, які він наказав встановити, ніколи не працювали, і телефонна компанія відмовилася надсилати більше людей у цей район, бо ремонтники та монтажники продовжували зникати.
  
  
  Сміт приїхав на простій машині економ-класу, і якби він не був таким стомленим, він відчув би тишу в окрузі. Навіть птахи притихли. На під'їзній доріжці були припарковані дві телефонні вантажівки та машина для ремонту телевізорів.
  
  
  Усередині стіни просочив безпомилково відомий запах смерті. Двері були відчинені. Але вхід загороджували чотири яскраво розфарбовані валізи для пароплавів.
  
  
  "Швидко, поклади їх у машину", - пролунав високий, писклявий голос Чіуна.
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Злість і розбрат досягли неприборканого розмаху. Ми повинні діяти швидко, поки не прийшов шериф з усією своєю білою злістю. Зрештою, ви расистська країна".
  
  
  "Я не знаю, чи зможу я підняти валізи", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти повинен. Ти ж не очікуєш, що Майстер синанджу понесе їх сам, чи не так? Що подумає світ про те, що ти наймеш вбивцю, який сам несе свій багаж? Швидко. Швидко. Я допоможу, але не показуй цього світу" .
  
  
  Допомога, яку отримував Сміт, полягала в тому, що він час від часу довгим нігтем утримував валізу на плечах Сміта. Скрині заповнили заднє сидіння машини і сам багажник. Сміт ледве міг бачити добре, щоб з'їхати з під'їзної доріжки. "Що там сталося?"
  
  
  "Хтось увесь час намагався мені додзвонитися", - сказав Чіун, розгладжуючи своє сіре дорожнє кімоно.
  
  
  "Яке це стосується вбивства? Як телефонний дзвінок може створити гниючі тіла?"
  
  
  "Ах, це провина Римо", - сказав Чіун.
  
  
  "Рімо повернувся?" — спитав Сміт, відчуваючи, як дике почуття паніки підкрадається до нього з кожною дивною і незрозумілою відповіддю Майстра Сінанджу.
  
  
  "Ні. Ось чому відповідальність лежить на Римо. Якби він був тут, його роботою було б дбати про тіла. Але його тут немає. І чому?"
  
  
  "Ну, я думаю, у нього якісь проблеми. Він пішов сам собою".
  
  
  "Іааххх", - простогнав Майстер синанджу.
  
  
  "В чому справа?"
  
  
  "Хвороба Майстра. Це трапляється у кожному п'ятнадцятому поколінні".
  
  
  "Але це для корейців, чи не так?"
  
  
  "Рімо став корейцем у душі, навіть якщо він, можливо, не поважає цей факт", - сказав Чіун. "А тепер хвороба Майстра".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Я повинен був здогадатися. Чи думає він тепер, що він один забезпечує справедливість у світі?"
  
  
  "Щось на кшталт цього, так", - сказав Сміт, переконавшись, що дотримується належного швидкісного режиму на вузькій звивистій дорозі через красиву сільську місцевість округу Бакс. Позаду він почув виття поліцейських сирен. Він дістався Чіуна якраз вчасно. Вони не могли дозволити собі таку увагу, якби було знищено ціле поліцейське управління. Це було б занадто, щоб приховати це, навіть для Кюре.
  
  
  "Це дуже важливий момент. Римо потрібно дати відпочити. Перш за все, він потребує відпочинку, і він потребує мене. Я потрібна йому найбільше".
  
  
  "Чи є якийсь спосіб, яким ми можемо використовувати його для місії в цей час? Це життєво важливо".
  
  
  "Ах, життєво важлива місія. Вони найважливіші, але Сінанджу, яке так добре і вірно служило тобі, має переорієнтувати свою базову єдність із космосом. Римо повинен медитувати. Він повинен дихати правильно. Він повинен переосмислити себе, і тоді, після відвідин, сильніші, ми повернемося, щоб нести прапори Імператора Сміта до остаточної перемоги.
  
  
  Довгі нігті затремтіли, коли Чіун заговорив. "Нам потрібен хтось зараз. Чи можемо ми використовувати тебе?"
  
  
  "Я завжди готовий послужити, готовий довести твою славу до найвищого блиску по будь-якій твоїй забаганки".
  
  
  "Добре. Тоді, я думаю, тобі слід знати, що у нас є мета, яка прибуде до Америки, як ми підозрюємо, можливо, в околицях Нью-Йорка. Я хочу, щоб тебе негайно перевели до Нью-Йорка..."
  
  
  "Було б невідповідним часом потурати твоїй забаганки. Ми повинні вилікувати Римо, перш ніж рушимо далі".
  
  
  "Скільки часу це займе?" — спитав Сміт, який згадав, що він мав проблему зі спиною, яку лікарі вважали невиліковною, поки Чіун, провівши менше трьох секунд маніпуляцій, на щастя, не вилікував її назавжди.
  
  
  "Швидкі п'ятнадцять років", - сказав Чіун.
  
  
  "У нас немає п'ятнадцяти років. Що ми можемо дати тобі, щоб отримати твої послуги, послуги, я міг би нагадати тобі, що в цей момент ми платимо золоту данину селі Сінанджу, золото, яке доставляється вчасно, коли ти цього хочеш".
  
  
  "І ми тут заради тебе. Вічно співати тобі дифірамби. Тільки на твоїй службі розум Римо був пошкоджений. І все ж ми смиренно приймаємо цю шкоду як частину нашого служіння тобі".
  
  
  "Рімо зараз розгулює сільською місцевістю з людиною, яку я наказав стратити..."
  
  
  "Той, за виконання якого ти, безперечно, заплатив", - сказав Чіун. "І він має бути відданий тобі".
  
  
  "І Римо усуває людей, про які ми його не просили".
  
  
  "Нізащо?" - з жахом спитав Чіун.
  
  
  "Так. Римо не дбає про гроші. Ти це знаєш".
  
  
  "До цього дійшло. Він перейняв мудрість і майстерність синанджу і став любителем. О, як жорстоко світ вилив свою зневагу на цю скромну голову за те, що вона тобі люб'язно служила, про Імператора Сміта".
  
  
  "Що ж, я радий, що вперше ми в чомусь домовилися, Чіуне", - сказав Сміт. "У цій катастрофі принаймні це благословення".
  
  
  Він запитував, чи буде машина шерифа переслідувати їх. Він запитував, скільки ще безглуздих вбивств скоїв цей літній азіат тільки для того, щоб Римо сховав їх.
  
  
  Він ставив питання, чи зможе він утримати все разом настільки, щоб врятувати Америку востаннє. Він відчував утому. Його тіло і розум говорили йому кинути все це, можливо, з'їхати з дороги в річку, вздовж якої проходила дорога. Нехай вода прийде холодною, темною та остаточною і дасть йому нарешті трохи спокою.
  
  
  І тоді, сам того не усвідомлюючи, Гарольд В. Сміт відчув себе таким самим яскравим, як літній ранок, свіжим, як його апельсиновий сік, і бадьорішим, ніж будь-коли з ранку свого десятого дня народження.
  
  
  Він побачив, як Чіун прибирає свої довгі нігті з потилиці, а шию Сміта все ще поколювало.
  
  
  "Ти дозволив втомі свого тіла впливати на твої рішення", - сказав Чіун. "Тепер, як виглядає світ?"
  
  
  "Складно".
  
  
  "Для великих імператорів це завжди важко".
  
  
  "Не думаю, що було б добре сказати тобі, що я не імператор. Думаю, що ні. Є складна проблема. І я не можу додзвонитися Римо".
  
  
  "Усі проблеми однакові. У них просто різні особи та часи", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що, можливо, стикався з чимось подібним до історії синанджу?"
  
  
  "Я гарантую, що ми стикалися з цим у нашій історії. Питання в тому, чи я це дізнаюся? Бачиш, наша історія - це наша сила. Це те, чому Римо повинен навчитися. Він би знав, що відчуває зараз, якби належним чином почитав нашу історію”.
  
  
  "Я так розумію, йому не сподобалася ця частина тренування", - сказав Сміт.
  
  
  "Він назвав це потворним ім'ям", - сказав Чіун.
  
  
  "Мені шкода", - сказав Сміт.
  
  
  "Тепер ми всі розплачуємось за це", - сказав Чіун. "Ну що ж, він скоро повернеться. Я скажу йому, що ти теж злишся".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що він повернеться?"
  
  
  "Він завжди повертається до мене після того, як завершить служіння тобі".
  
  
  "Але я думав, ти сказав, що він страждав від хвороби Вчителя".
  
  
  "І він це зробить, милостивий імператор Сміт. Він здійснить акти помсти людству. Це старе індуїстське прокляття, яке інтерпретується ними як обов'язок, що накладається одним з їхніх богів".
  
  
  "Але якщо він мстить, його власна особиста помста, як він зробить те, що повинен зробити для мене?"
  
  
  "Ти маєш на увазі своє завдання?"
  
  
  "Так. Цю людину він мав усунути", - сказав Сміт.
  
  
  "Ах, це", - сказав Чіун, відкидаючи неспокій як тривіальний. "Це бізнес. Ця людина мертва".
  
  
  "Гюнтер Ларгос Діас, можливо, найхитріший хабарник у світі. Він мав бути мертвим кілька днів тому".
  
  
  "Так, я визнаю, Римо може запізнитися, але сумнівів немає. Містер Діас може думати, що рятує своє життя, але Римо прийде до тями, тому що хвороба вражає мозок хвилями, а не постійним шквалом. Не хвилюйся. Римо - це Римо" .
  
  
  "Так", - стомлено сказав Сміт, - "але хто це, я не знаю".
  
  
  "Ти читаєш у душах усіх людей, про всемилостивого імператора", - сказав Чіун, який думав, що білому треба мати справу з кимось двадцять років, а потім виступити з такою дурною заявою, як це. Якщо він не знав Римо досі, то ніколи не впізнає.
  
  
  * * *
  
  
  Гюнтер Ларгос Діас відразу зрозумів, що в цій людині на ім'я Римо є якість, яку він ніколи раніше не помічав. І хоча він багато дізнався про нього за останні кілька днів, він зробив катастрофічно імпульсивне судження про те, що він знав Римо.
  
  
  Він бачив, як він убивав біля підніжжя Анд, бачив його роботу в Бостоні, а тепер і в Денвері, бачив легковажну грацію, в порівнянні з якою приголомшливі вчинки здавались не більш ніж простим рухом руки, немов плесканням мухи.
  
  
  Саме через цю простоту все це здавалося таким природним, що, у розумінні Діаса, робило його ще більш чудовим. Він міг би нагодувати жертв цієї сили і таким чином продовжити своє власне життя, але життя було надто цінним, щоб прожити його бідно, постійно мотатися по Америці за крок від смерті.
  
  
  На цьому шляху мав відбутися значний крок, коли Римо перейшов би на роботу з Діасом замість того, щоб Діас працював на Римо. Чим тонше це було зроблено, тим можливішим це ставало. Чого хотів Гюнтер Ларгос Діас, так це того, щоб їх цілі, його та Римо, стали нерозрізняними, а потім, коли це було встановлено, поступово підмінити реальні цілі Діаса.
  
  
  Бо в особі цієї людини Діас зібрав би армію вбивць. Для цього він допитав Римо. Вони були на борту приватного літака на шляху до Атланти, де Діас запевнив Римо, що великий будівельник також використовує гроші Діаса на кокаїн. "Ми справді отримуємо великі шишки, Римо".
  
  
  "Ти, здається, радий цьому, Діасе".
  
  
  "Я щасливий бути живим", - сказав Діас. Він оглянув тацю з трюфелями, принесену йому стюардом на борту його літака, і відхилив їх як неадекватні. Вони завжди могли злітати до Франції за найкращими трюфелями. Життя було таким коротким, навіщо погоджуватися?
  
  
  "Ти не здавався надто наляканим", - сказав Римо.
  
  
  «Навіщо боятися, навіть якщо життя дороге?
  
  
  "Вони є досить великими для мене", - сказав Римо.
  
  
  "Ти знаєш, скільки країна краде щодня? Що краде один комуністичний уряд, коли всі в межах його кордонів надають дешеву робочу силу? Що краде американський уряд, коли стягує податки? Контрабандисти кокаїну - нікчемності, як і банкіри. Ти готовий піти за справді великими хлопчиками, Римо?
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Насправді мені час додому. Я запізнююся".
  
  
  "Я думав, у тебе немає вдома".
  
  
  "Насправді ні. Я живу з моїм учителем".
  
  
  "І він учить тебе цим силам".
  
  
  "Так. У якомусь сенсі", - сказав Римо. Йому подобалися плюшеві білі подушки у літаку. Він запитував, як це - так жити, мати багато будинків. Гюнтер Ларгос Діас мав багато будинків. Якби він працював на Діаса, то й він би теж.
  
  
  "У якому сенсі, Римо?"
  
  
  "Я сказав би тобі, але в мене немає часу".
  
  
  "Ми маємо весь час у світі", - сказав Гюнтер Ларгос Діас, роблячи широкий жест руками.
  
  
  "Ні, ти не винен", - сказав Римо, і він не викинув тіло Діаса з літака, тому що вони були над Америкою і воно могло когось зачепити.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Володимир Рабинович був вільний. Він жив у країні, де люди їли м'ясо, скільки хотіли. Ніхто не стояв у тебе за плечем. Ніхто не казав тобі, що думати. Ніхто не бомбардував тебе правильним поглядом на світ.
  
  
  Це були добрі моменти. Погана частина полягала в тому, що нікому не було до того, що ти думаєш. Нікому не було діла до того, де ти спав і чи їв ти взагалі. У тебе не було певного місця у світі. Жити в Росії було все одно, що носити на душі пута. Це душило дух, але коли кайдани були зняті, ти відчув, що дух тепер у небезпечній ситуації залишився без підтримки.
  
  
  Вперше за свої двадцять вісім років життя Володимиру Рабиновичу не було куди піти, ніде бути, нема з ким поговорити, і це не було хвилюючим. Це було жахливо. Він озирнувся через плече у пошуках поліції. Він озирнувся в пошуках якогось чиновника, а потім з глибоким зітханням сказав собі, що це те, чого він хотів усе своє життя, і він має насолоджуватися цим.
  
  
  Він спостерігав за людьми, що поспішали через аеропорт Кеннеді, доки один із них не глянув йому в очі. Вона була молода, але, мабуть, багата, бо на ній було хутряне пальто. Її очі були льодово-блакитними, і він упіймав їх у своєму власному пильному погляді.
  
  
  Хитрість полягала в тому, щоб проникнути за очі в розум. Людські очі справді були посаджені як у хижаків, а чи не жертв. У антилоп та оленів очі були розташовані з боків голови, щоб помітити, що до них хтось підкрадається. Вони були бігунами, які рятують своє життя. У левів і вовків очі розташовувалися попереду голови. Вони були мисливцями за своєю їжею.
  
  
  Коли люди вперше дивилися на щось, їхні очі справді шукали слабкі чи сильні сторони. Якщо хтось знав очі, він це знав. Другий погляд був сексуальним. І тільки після того, як ці два етапи пройшли, люди почали говорити. Але саме на цих етапах працював Василь Рабінович.
  
  
  Очі жінки говорили "ніякої небезпеки", а потім сказали "ні" сексуальному партнерству. Але до цього моменту він упіймав її зіниці у свої і посміхнувся, і те, що він зробив тут, коли навколо них метушилися люди і відволікали їх, з гучномовцями над головою, що ревуть англійською, із запахом жорстких засобів для чищення, що все ще залишається на підлозі , і повітрям, спертим від того, що їм користувалося так багато людей, - це дозволило її очам побачити через нього, що вона в безпеці. Посланням була дружба. Їй більше не треба було турбуватися про безпеку.
  
  
  "Я кажу тобі те, що ти знаєш", - сказав Василь своєю найкращою англійською, "краще, ніж те, що ти знаєш".
  
  
  Його голос не був м'яким, але містив нотку впевненості за межею впевненості. То був той, хто говорив правду. Люди ніколи не пам'ятали, що він сказав це пізніше, фактично, іноді вони взагалі не пам'ятали прямі пропозиції. Як він пояснив ученому, який був приставлений до нього ще на селі:
  
  
  “Більшість рішень про негайні дії та визнання приймаються не у свідомій частині мозку. Це відбувається надто повільно. Це відбувається миттєво. Це відбувається негайно. Те, що я роблю, – це фіксуюсь на першому етапі”.
  
  
  "Але будь-який гіпноз вимагає розслаблення, товаришу", - сказав колега-вчений з village.
  
  
  "Розум ніколи не розслаблений. Ти думаєш про попередній сон", - сказав Василь, і вченому це сподобалося. Йому сподобався опис рівнів розуму. Йому сподобалися етапи розпізнавання по очах. Йому сподобалося все це і Василь, будучи досить творчою людиною, продовжував розширюватися. Звісно, вчені ніколи не змогли б відтворити те, що зробив Василь Рабинович, бо Василь не знав, як це зробив. Ніколи не знав. Він також не знав, чому всі інші в його селі могли так чинити з тими, хто народився за межами села.
  
  
  Все, що він знав, це те, що коли він вирушив у зовнішній світ, який на той час був особливим селом у Сибіру, він пообіцяв старійшинам села ніколи нікому про них не розповідати.
  
  
  І тут, в Америці, жінка з крижаними блакитними очима сказала:
  
  
  "Дорога, я не знав, що ти в Нью-Йорку!"
  
  
  "Я тут. Не вішайся на мене. Я вже хочу щось з'їсти", - сказав Василь.
  
  
  "Ти завжди такий дбайливий. Ніколи не думаєш про себе, Хел. Завжди спочатку про мене. Звичайно, ми щось поїмо".
  
  
  "Вірно", - сказав Василь.
  
  
  "Я теж люблю тебе, дорогоцінний", - сказала жінка. Її звали Ліона. Її розум взяв на себе роботу говорити собі те, у що вона хотіла вірити. Цей Хел, у якого вона була закохана, мабуть, умів гарно підбирати слова.
  
  
  Василь ніколи не вмів поводитися зі словами, тим більше з англійськими. Отже, він сказав їй, чого хотів, і вона почула те, чого хотіла, і вони чудово ладнали всю дорогу до найбільшого, найжвавішого і найбруднішого міста, яке він коли-небудь бачив. НЬЮ ЙОРК. І вона почастувала його обідом. І привела його до себе додому. І зайнялася з ним шаленою любов'ю, кричачи: "Хел, Хел. Хел".
  
  
  "Поки що", - сказав Василь.
  
  
  "Ти чудовий, Хел".
  
  
  "Іноді. Іноді я цей хлопець, Моррісе, який жахливий", - сказав Василь, але він знав, що вона цього не чула. За своє життя він мав трьох Моррісів; жоден з них ніколи не був добрим коханцем. Колись він був Байроном. Байрон був приголомшливим. Йому подобалося бути Байроном.
  
  
  Василь, не навчений війні та стратегіям ведення війни, не міг уявити, що він коли-небудь становитиме небезпеку для будь-кого. Коли в тебе були сили його рідного села Дульськ, тобі справді не треба було турбуватися про небезпеки ззовні.
  
  
  Але коли він виходив із квартири, трапилося щось погане. Найгірші побоювання російських планувальників виправдалися, хоч і не так, як вони могли очікувати.
  
  
  У цій прекрасній країні, на цій землі, де вітрини магазинів були заповнені достатком, Василь Рабинович зазнав пограбування. Вони були трьома підлітками. Вони належали до гнобленої чорної раси. Василь, чиїм єдиним знанням про американські расові проблеми була історична несправедливість по відношенню до цих людей і щоденні переслідування, яким вони зазнавали, негайно відчув співчуття.
  
  
  У розпал свого співчуття він отримав забиті місця навколо очей, рвані рани на голові, зламане ліве зап'ястя і пошкоджену нирку. Коли його виписали із лікарні, йому сказали перевірити сечу на наявність крові.
  
  
  Такого ніколи не могло статися у Москві. П'яний може замахнутися на когось, але ніхто ніколи не став би так нахабно нападати на іншого.
  
  
  Виходячи з лікарні, Василь Рабинович знав, що йому доведеться подбати про себе. У кожній ниючій частині його тіла, в кожному дотику до рани він знав, що ніколи не дозволить цьому трапитися з ним знову. Він створив би фортецю Василь. Він би нікому не довірив турботу про себе. Він усе робив би сам. Він би захистив себе, він би відкрив для себе бізнес, і, перш за все, він би ніколи більше не піддав себе мінливості братерської любові. Він збирався створити власну поліцію замість людей у синьому, які називали себе поліцейськими, яких він ніколи не бачив, щоб вони били когось палицею по голові. Він збирався забезпечити собі найсильніший, смертоносний, потужний захист, доступний у цій новій країні.
  
  
  Рабінович не був до кінця певен, що це таке, але він знав, як це з'ясувати. І тому він почав боронитися. Він розмовляв із поліцейським. Поліцейський подумав, що розмовляє зі своїм батьком.
  
  
  "Тату, - сказав поліцейський, - найкрутіша людина в місті, той, з ким я б не хотів залишатися наодинці, той, кого я пройшов би багато миль, щоб уникнути, мабуть, Джонні "Банг" Бангосса".
  
  
  "Кріпиш, так?" - Запитав Василь.
  
  
  "Тату, ця людина заробляє на життя ламанням кісток з дванадцяти років. Я чув, що він поодинці побив чотирьох патрульних, коли йому було шістнадцять. На той час, коли йому виповнилося двадцять, він зробив свої кістки".
  
  
  "Що це за перетворення кісток?" - Запитав Василь.
  
  
  "Тату, як довго ти служиш у поліції, що не знаєш, з чого складаються твої кістки?"
  
  
  "Поговори вже зі своїм батьком", - сказав Василь. Вони були у закусочній. Василь дізнався про деякі страви з Росії. Решту він хотів з'їсти.
  
  
  Люди дивно дивилися на них. Василь міг це відчувати. Йому було байдуже. У чоловіка було руде волосся, блакитні очі і зріст шість футів, майже на півфута вище за Василя. Також, за будь-якими розумними оцінками, він був на добрих десять років старший за Василя.
  
  
  "Тату, зводити кінці з кінцями - значить вбивати когось за гроші".
  
  
  "То де живе цей хлопець Бангосса?"
  
  
  "Куїнс. Він був під наглядом протягом місяця. І він це знає. Ходять чутки, що він божеволіє, тому що він страшенно довго нікому не проламував черепа. Усі чекають, коли він зламається".
  
  
  Василь дізнався адресу закладу, взяв зі стійки велику солодку булочку, сказав продавцеві, що його син заплатить за неї, і вирушив до Квінсу, штат Нью-Йорк, за адресою закладу.
  
  
  Коли дружина Джонні "The Bang" Бангосса побачила маленького хлопця з сумними карими очима, що йде доріжкою до їхнього цегляного будинку в Квінсі, вона хотіла попередити його, щоб він тримався подалі. Якби він не залишився осторонь, Джонні покалічив би його, поліцейське стеження, про яке всі знали, було б припинено, і Джонні був би ув'язнений, використовуючи останки малюка з сумними очима як доказ, можливо, на все життя, залишивши Марію Венісіо Бангоссу фактично вдовою. Жінка без чоловіка. Жінка, яка не змогла б знову вийти заміж, тому що в очах Церкви вона все одно була б одружена.
  
  
  Марія Бангосса відчинила двері.
  
  
  "Заходь", - сказала вона. "Ти прийшов за Джонні Бангоссою?"
  
  
  "Справді, я бачив", - сказав Василь Рабінович. Він був вражений тим, скільки червоної цегли було використано у цьому будинку. Хтось подумав би, що то бункер. Вікна були маленькими та вузькими. Дах був низьким, і зовні не було використано нічого, крім цегли, укріпленої цеглою.
  
  
  Усередині меблі сяяли таким блиском, якого він не бачив більше ніде в Америці, крім як на прилавках закусочних. Раптом Марія Бангосса зрозуміла, що розмовляє зі своєю матір'ю.
  
  
  "Ма, він у паршивому настрої. Я просто залишаю трохи пасти біля його дверей тричі на день. Я не заходжу. Тобі треба забиратися звідси".
  
  
  Марія побачила, як її мати знизала плечима.
  
  
  "Не хвилюйся вже. У нас все буде в порядку, і все вийде. Просто покажи мені, де тварина".
  
  
  "Я в порядку, ма, і Джонні у своїй кімнаті. Але він спить. Йому ще гірше, коли він прокидається. Я вискакую з ліжка, тому що не хочу бути поряд з ним, коли він розплющить очі".
  
  
  "Все гаразд, Маріє. З твоєю мамою все буде гаразд", - сказав Василь.
  
  
  Килимове покриття було темно-бордового кольору і виглядало як погане штучне хутро. Світильники являли собою порцелянові статуетки із зображенням фруктів. Поруччя сходів було зроблено з хрому. Аеропорти були прикрашені краще, ніж будинок цього Джонні Бангосси.
  
  
  Коли Василь дістався кімнати, він постукав у двері і покликав.
  
  
  "Гей, Джонні Бангосса, я хочу, щоб ти трохи поговорив зі мною".
  
  
  Джонні Бангосса почув іноземний акцент. Він чув це у своїй хаті. Він чув це за межами своєї кімнати. Він чув це, коли він спав і коли він прокинувся від цього сну. Перше, що він зробив, це дико замахнувся, сподіваючись, що хтось знаходиться поруч із ним і буде розчавлений ударом. Але його кулак зустрів лише шматок стіни, розбивши штукатурку.
  
  
  Голос долинав від дверей. Джонні схопився за кути дверей і зірвав їх. Перед ним стояв маленький чоловічок із сумними карими очима, мабуть, єврей.
  
  
  Джонні потягнувся до єврея. Гнів майже засліпив його.
  
  
  Василь Рабинович побачив, як великі волосаті руки простяглися до нього. Джонні Бангосса заповнив дверний отвір. На ньому була нижня сорочка. Його масивні плечі були вкриті волоссям. Його обличчя було волохатим. Його ніс був волохатим. Навіть його зуби та нігті, здавалося, були волохатими. У нього були маленькі чорні очі, схожі на шматочки вугілля, і широке обличчя, яке під волоссям було дуже червоне.
  
  
  Василь відчув, що незабаром помре. А потім він зустрівся поглядом із масивним чоловіком.
  
  
  Халк зробив паузу, потім зіщулився.
  
  
  "Гей, Карлі, дай мені спокій. Давай, Карлі", - захникав Джонні Бангосса, прикриваючи голову і відступаючи в кімнату.
  
  
  "Я не збираюся тебе бити. Ти мені потрібний", - сказав Василь.
  
  
  "Не бий", - сказав великий чоловік і скривився, ніби його вдарили по голові.
  
  
  "Ти потрібний мені для захисту", - сказав Василь. "Ти будеш моїм охоронцем."
  
  
  "Звичайно, Карлі, але не бий".
  
  
  Василь знизав плечима. Він знав, що його охоронець насправді відчує на собі ляпаси та тумаки, які застосовують людина, яка його виростила.
  
  
  Було трохи тривожно спускатися сходами з величезним чоловіком, який морщився, пригинав і прикривав голову.
  
  
  Марія Бангосса стояла здивовано, коли вони вдвох виходили з дому. Це було так, ніби її коханий чоловік реагував на свого старшого брата Карла, який виростив його. Джонні сказав, що Карл виховував його строго, по-старому. У наші дні, з появою соціальних працівників, це вважалося жорстоким поводженням із дітьми.
  
  
  Карл Бангосса пишався тим, як він виховав свого молодшого брата Джонні, щоб той пішов стопами сім'ї. На жаль, Карл так і не побачив, як Джонні подорослішав, тому що Карл теж пішов стопами родини Бангосса.
  
  
  Він був похований на дні Іст-Рівер у ванні з цементом. То справді був спосіб смерті Бангосса. Прадід був єдиним, хто помер у ліжку. Це було місце, де його зарізали.
  
  
  "Гей, Карлі, тут засідка", - сказав Джонні, коли вони підійшли до тротуару.
  
  
  "Що таке стеження?" - Запитав Василь.
  
  
  "Ти не знаєш, що таке стеження?" - спитав Джоні, а потім пригнувся, чекаючи удару по голові за те, що поставив таке запитання.
  
  
  "Ти скажи мені", - сказав Василь.
  
  
  Великий волохатий чоловік говорив на фут вище голови Василя. Ця Карлі теж мала бути великою. Засідка, за його словами, була, коли поліція спостерігала за тобою.
  
  
  Чому вони спостерігали його? Запитав Василь.
  
  
  "Бо вони ненавидять італійців. Знаєш, наприкінці твого імені є голосна, і вони думають, що мають право на тебе покладатися".
  
  
  "Всі італійці?"
  
  
  “Ні за що. Деякі з пайсанів – найгірші копи та прокурори. У тебе голосна наприкінці імені, вони тиснуть на тебе сильніше”.
  
  
  "А пайсан – це що?"
  
  
  "Карлі. Ти з глузду з'їхала? . . . Вибач, Карлі. Вибачте. Не бий. Не бий. Добре."
  
  
  Було дуже важко мати справу з кимось, хто був вихований на насильстві як навчальний посібник, але Василь прийшов до розуміння, що поліцейські в засідці сиділи в машині через дорогу.
  
  
  "Ти залишишся тут, Джонні. Я подбаю про них".
  
  
  "Не перед моїм будинком. Вони нас точно дістануть. Ти не можеш убити поліцейського перед своїм будинком. Нам це ніколи не зійде з рук".
  
  
  Джонні Бангосса відчував ляпаси і удари по голові, чув, як Карлі говорила йому не турбуватися про це, а потім, на свій подив, побачив, як його старший брат підійшов до машини і нікого не вбив. Він також не мав грошей у руках. Він тільки поговорив із ними, і вони поїхали.
  
  
  Це було навіть дивніше, ніж те, що Карлі була жива. Джонні міг би заприсягтися, що Карлі кинули в Іст-Рівер назавжди.
  
  
  "Гей, Карлі, ходили чутки, що ти спала з рибами", - сказав Джонні.
  
  
  "Не вір усьому, що чуєш", - сказав Василь Рабинович.
  
  
  Тепер у нього був охоронець, але, звичайно, треба було мати можливість годувати охоронця і, мабуть, платити йому теж. Василеві потрібен був бізнес, він міг піти в банк і, можливо, зняти гроші, але рано чи пізно цифри, які не впадали в око людям, показали б, що щось не так, і врешті-решт люди стали б його шукати. Крім того, він заглянув в один із банків, і там на стінах були камери. Вони, мабуть, все одно його сфотографували б. Він міг би стати коханцем багатої жінки чи втраченою дитиною багатого чоловіка. Але він зайшов так далеко не для того, щоб насолоджуватися якогось незнайомця, якому потрібна була близькість. Він хотів свободи. І він знав, що для здобуття цієї свободи йому потрібно розпочати свій власний бізнес.
  
  
  А що може бути краще за бізнес, ніж те, що він робив найкраще у світі? Він відкрив би офіс із постачання гіпнозу. Зрештою, він був найкращим гіпнотизером у світі.
  
  
  Джонні Бангосса весь час був поруч із ним і виконував обов'язки швейцара у його маленькому офісі. Він виконував обов'язки водія, коли Василь брав машину. Він зробив би все для Василя, переконавшись, що ніхто й пальцем не чіпатиме його улюблену Карлі. Інакше його кохана Карлі покарала Джонні Бангоссу.
  
  
  Але спочатку бізнес був нелегким. Навіть для Василя.
  
  
  Його перший клієнт відмовився йому платити. Він був хронічним курцем.
  
  
  "Чому я маю платити тобі за те, що ти кинув палити? Я ніколи в житті не курив і не курю зараз", - сказав клієнт.
  
  
  "Тоді що цигарки роблять у твоїй кишені? Чому твої пальці забруднені нікотином?" - Запитав Василь.
  
  
  "Мій Господь. Ти маєш рацію. Що ти зі мною зробив, ублюдок?" - сказав чоловік, який увійшов із цигаркою в роті, уривчасто, пояснюючи, як він усе перепробував і не міг покинути. Джонні довелося його втихомирювати, але Василь зрозумів, що важливо не те, що ти робиш для людини, а те, що, на їхню думку, ти робиш для них.
  
  
  Що стосується наступного пацієнта, то перше, що він зробив, це переконав огрядну жінку, що вона переживає екзотичний досвід гіпнозу. І цього разу важливим повідомленням було не те, що вона більше не переїдатиме. Не те, щоб вона не хотіла переїдати, але вона отримувала те, чого коштували її гроші.
  
  
  "Це найкращий гіпнотичний досвід у твоєму житті, і ти приходитимеш до мене двічі на тиждень протягом наступних п'ятнадцяти років", - сказав Василь. "І ти заплатиш мені дев'яносто доларів всього за п'ятдесят хвилин мого часу, навіть якщо тобі доведеться уявити якісь поліпшення у своєму житті, тому що їх не буде".
  
  
  Жінка пішла і порекомендувала п'ятнадцять друзів, усі з яких погодилися, що Василь був такий же добрий, як і їхні психіатри. Фактично, він функціонував так само, як один з них.
  
  
  І у Василя був прихований ще один трюк у рукаві. Він навчився викладатись на п'ятдесят хвилин за тридцять секунд. Все, що їм потрібно було зробити, це повірити, що вони мають стільки часу.
  
  
  Черга тяглася з його кабінету прямо до ліфта щодня. Він збивав стани. Але він також витрачав статки. Йому довелося найняти адвокатів, бо Джонні Бангосса захищав його надто добре.
  
  
  Йому довелося найняти податкових консультантів, бо він заробляв багато грошей. І він зрозумів, що Джонні не може все це робити. Джонні час від часу треба було спати. Отже, Василю довелося найняти інших охоронців і, звичайно, він найняв найкрутіших людей, яких можна було купити за гроші та великий гіпноз.
  
  
  І він мав бути хтось, хто міг би їм командувати. Тож прийшов заступник командира. Протягом дуже короткого часу Василь Рабинович, який раніше проживав у Дульську, Росія, а раніше в селі парапсихології в Сибіру, керував однією з наймогутніших злочинних сімей у країні, але не міг підтримувати їх усіх одним гіпнозом. Неважливо, наскільки це було вигідно, він мав дозволити їм заробляти свої гроші тим, що вони знали - наркотиками, здирством, викраденням літаків та безліччю інших речей.
  
  
  Це був жах, за винятком того, що щось почало ворушитись у серці Василя Рабиновича, і зрештою це поставило б під загрозу весь світ.
  
  
  Наразі була задіяна та частина його розуму, яка ніколи не використовувалася. Він повинен був організувати своїх смертоносних людей, і він виявив, що це йому подобається. Це було набагато краще, ніж гіпноз, який міг використовувати взагалі без зусиль: це був виклик.
  
  
  І так те, що починалося як спосіб убезпечити себе від грабіжників, тепер перетворилося на гру у війну. І це був саме той жах, якого завжди боялися російські планувальники. Тому що тут була людина, яка, як тільки він подивився комусь у вічі, заволоділа цією людиною, могла змусити його зробити практично все. Що сталося б, запитали б російські стратеги, якби він вплутався в гру міжнародних конфліктів? Він міг перейти з однієї маленької держави в іншу, і все, що йому потрібно було зробити, це провести одну зустріч із ворогом чи генералом. Він міг перевернути весь світ.
  
  
  Це була справжня причина, через яку вони ніколи не використовували його проти ворогів. Вони ніколи не хотіли, щоб він відчув смак війни. Не було нічого ближче до війни, ніж маніпулювання арміями рекетирів.
  
  
  Але Росія ще не знала, що це сталося. Вони хотіли лише з'ясувати, де він був. І вони дізналися про це тільки випадково, випадково, який зробив те, чого не змогла зробити вся їхня шпигунська мережа, що насторожилася, - точно визначити, де знаходився Василь Рабинович.
  
  
  Наташа Крупська, дружина російського консула, який останні десять років відрядили до Америки, нарешті вирішила, що важити 192 фунти було б непогано в Мінську, Пінську чи Подільську, але не на П'ятій авеню. Американці почали висміювати російських діячів з питань телебачення. І оскільки в неї теж було обличчя, схоже на задню частину трактора, вона вирішила, що має щось зробити, щоб уникнути глузувань. Але сидіти на дієті було тяжко. Наприкінці дня їй хотілося з'їсти булочку, намащену олією. Дотримуватись дієти в Америці було неможливо. Там не тільки була чудова їжа, а й вона була для всіх. І не лише для всіх, а й телевізійна реклама, створена геніями, спокушала всіх поїсти. У Росії її кращі уми займалися тим, що ракети вражали мети; в Америці найкращі уми займалися тим, що змушували людей купувати речі. А коли від них хотілося їсти, ніхто з Мінська, Пінська чи Подольська не міг устояти.
  
  
  Наталці потрібна була допомога, і коли вона почула про найбільшого гіпнотизер у світі, вона вирішила спробувати його. Вона стояла в черзі, чуючи, як люди виходять, кажучи найдивніші речі, такі:
  
  
  "Це були найкращі п'ятдесят хвилин, які я колись проводив у своєму житті".
  
  
  "Ці п'ятдесят хвилин пролетіли як три секунди".
  
  
  "Ці п'ятдесят хвилин були виснажливими".
  
  
  Що було дивним у всьому цьому, то це те, що вони пробули в офісі менше тридцяти секунд.
  
  
  Великий волохатий чоловік сидів перед внутрішнім офісом. Він переконався, що молодший чоловік отримав гроші. У молодого чоловіка було дуже кучеряве волосся, і дружина консула могла бачити, що у нього був пістолет. Адміністратор, дуже симпатична блондинка, назвала його Рокко.
  
  
  Жінку вштовхнули у внутрішній офіс, і там вона побачила старого друга. Вона збиралася привітатись, коли вийшла з офісу, почуваючи себе спустошеною після п'ятдесяти важких хвилин роботи над своєю проблемою ваги.
  
  
  Але в її випадку вона дізналася про те, кого бачила лише рік тому під час візиту до Росії. Їй випала честь використати Василя Рабиновича у парапсихологічному селі, де він вирішив для неї сексуальну проблему.
  
  
  Наталці було важко насолоджуватися оргазмом. Більш конкретно вона взагалі не могла його отримати. У її чоловіка була неприємна звичка встановлювати світові рекорди щодо передчасної еякуляції. Якщо вона хтиво посміхалася, з ним було покінчено. І з нею також.
  
  
  Зазвичай ця людина звернулася б за лікуванням. Але він був високопоставленим членом комуністичної партії, а вона – ні. Отже, це була її проблема, а не його і тому вона пішла до цього чудового чоловіка, який вилікував іншу дружину від тієї ж проблеми. Він допоміг їй зрозуміти, що вона може випробувати миттєвий оргазм, як тільки її чоловік захоче зайнятися коханням.
  
  
  Це спрацювало чудово. Наталка могла навіть чесно сказати своєму чоловікові, що він був чудовим коханцем.
  
  
  "Наступного разу почекай, поки я не зніму штани", - гордо сказав він.
  
  
  Але тут, у Нью-Йорку, вона впізнала Василя Рабиновича і хотіла спитати, що він там робив. На жаль, ніхто не збирався проходити через ці головорізи. Отже, вона розповіла своєму чоловікові про цю дивну подію, побачивши, як російський громадянин веде бізнес в Америці.
  
  
  "Він став нашим шпигуном?" — спитала вона.
  
  
  "Василь?" спитав її чоловік.
  
  
  "Я бачив його сьогодні. Тренувався на П'ятій авеню. Я пішов, щоб схуднути".
  
  
  "Василь!"
  
  
  "Так. Я пам'ятаю його по селі парапсихологів".
  
  
  "Це фантастика!" - сказав її чоловік. Він повідомив головного офіцера КДБ у консульстві, який практично випав зі свого крісла. Він відмовився відпустити консула, зажадав, щоб Наталя негайно прийшла до його кабінету, і допитував її протягом двадцяти хвилин, перш ніж відправити термінове повідомлення назад до Москви. Людина, яку шукала Москва, була прямо тут, у Нью-Йорку, на П'ятій авеню, і вони мали адресу.
  
  
  Відповідь була ще наполегливішою. "Нічого не роби".
  
  
  У Москві було тріумфування. Однак цього разу вони не надіслали б якогось офіцера КДБ чи війська КДБ.
  
  
  Цього разу Борис Матесєв сам подався б до Америки, як він робив це раніше, і зі своїм спецпідрозділом викрав би Василя Рабиновича і повернув його до Росії, де йому саме місце. Можливо, убий його просто про всяк випадок. Це мало значення. Кошмар добігав кінця.
  
  
  За російськими стандартами Матесєв був худорлявим чоловіком, більше схожим на німця, з орлиним носом і світлим волоссям. Він також був дуже охайний. Він уже багато днів чекав звістки, щоб повернутися до Америки.
  
  
  Коли офіцер прибув із повідомленням, він просто посміхнувся і запакував набір для догляду зі щіткою, гребінцем, бритвою та зубною щіткою. Потім у чудовому костюмі англійського крою він сів у літак, який мав доставити його до Швеції, де він пересяде на інший літак до Америки.
  
  
  Офіцер, стурбований легендарними здібностями Рабіновича, запитав молодого генерала Матесєва, де його війська спеціального призначення. Чи не було б небезпечно посилати їх окремо? Аксіомою раптового нальоту була присутність найвищого офіцера з самими військами.
  
  
  На це генерал Матесєв лише посміхнувся.
  
  
  "Я питаю, бо знаю, наскільки це важливо".
  
  
  "Ти запитуєш, тому що хочеш дізнатися мій секрет, як доставити велику кількість чоловіків до Америки і вивезти їх з неї так, щоб їх ніхто не виявив, поки ми не поїдемо. Це те, що ти хочеш знати", - сказав Матесєв.
  
  
  "Я ніколи б нікому цього не розкрив".
  
  
  "Я знаю, що ти цього не зробиш, - сказав Матесєв, - тому що я тобі не говорю. Просто дай мені знати, чи потрібен їм цей Рабинович живим чи мертвим".
  
  
  "Живий, якщо можливо, але безперечно мертвий, якщо ні".
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  ЦРУ, попереджене про його появу, помітило Матесєва майже одразу. Його гарне обличчя було зареєстроване та опубліковане, і в ту хвилину, коли він сів у літак, що прямував зі Швеції до Нью-Йорка, у людині з норвезьким паспортом та ім'ям Свенсон відразу ж дізналися російського командира спецпідрозділу, яке двічі непоміченим в'їжджало до Америки та про існування якого стало відомо лише після того, як воно двічі успішно залишало країну.
  
  
  Майже одразу сталися дві дивні речі. По-перше, хоч усі знали, що знову прибувають російські спецпідрозділи, Матесєв прибув до аеропорту Кеннеді один. Жоден інший росіянин не був зареєстрований разом із ним. Координаційні групи ФБР і ЦРУ почали сповіщення про будь-яку велику групу чоловіків, які прибувають разом, або навіть про багатьох чоловіків, які прибувають поодинці з одного місця.
  
  
  І незабаром після цього, перехоплене в повідомленнях до Москви з Нью-Йорка, було повідомлення Матесєва, яке ні з чим не можна було сплутати:
  
  
  "Сили зібрані. Готуємось завдати удару протягом двадцяти чотирьох годин".
  
  
  Втретє генерал Борис Матесєв таємно ввіз щонайменше 150 осіб, не виявленим, що, як запевнили Президента, втретє буде неможливо.
  
  
  І ще дивнішим був наказ із Білого дому.
  
  
  "Відступи. Матесєв і сила будуть застосовані в іншому місці".
  
  
  Ніхто з них не знав, що таке інше місце.
  
  
  І якби вони знали, що таке "В іншому місці", вони були б набагато стурбованіші, ніж зараз, бачачи, як ця небезпека проникає в лоно Америки без видимого захисту.
  
  
  Як тільки Гарольд В. Сміт отримав контакт від Римо, він сказав президенту, що Кюре зможе впоратися з цією загадковою російською людиною, яка могла тричі непомітно перекинути 150 людей в Америку. Легко впорайся з Матесєвом. Насправді люди Сміта були експертами в переміщенні непомітно. Вони знали всі прийоми тисячолітнього Будинку Сінанджу.
  
  
  І Римо повернувся. Він, як Чіун запевнив Сміта, надав свої послуги. Як проголосив Чіун, жоден майстер синанджа ніколи не провалював службу. Звичайно, Римо припускав, що історія Сінанджу була трохи підозрілою, коли справа стосувалася служби Дому Сінанджу. Іншими словами, якщо Сінанджу колись не виконає зобов'язання, Сміт ніколи не почує про це від Чіуна.
  
  
  І все ж Чіун мав рацію. Римо повернувся. І місія була надто складною і важливою, щоб довіряти спілкуванню лише за допомогою звуку, незалежно від того, наскільки безпечною могла б бути найсучасніша електроніка. Смітові довелося поговорити з Римо віч-на-віч.
  
  
  Сміт не був би таким щасливим, якби знав, що відбувається в той самий момент, коли його літак вилетів на нову конспіративну квартиру Римо і Чіуна неподалік Епкот-центру в Орландо, штат Флорида. Сміт зняв для них кондомініум у Vistana Views, де відвідування тривалістю на тиждень, місяць чи навіть рік не будуть особливо помітними.
  
  
  Після інциденту в Нью-Хоуп йому потрібне було місце для Римо та Чіуна, де їхні сусіди теж були б тимчасовими мешканцями. Це було набагато безпечніше.
  
  
  Але для Римо цей двокімнатний кондомініум з видом на майстерно зроблений фонтан, телевізорами майже в кожній кімнаті та джакузі був просто ще одним місцем, де він не збирався залишатись надовго.
  
  
  Він приїхав у кондомініум, радіючи зустрічі з Чіуном і не знаючи, чи може він розділити ту смуток, яку відчував зараз. Дивно, але Чіун був дбайливий. Він не мав приводу відіграватися на Римо. Він не наголошував на тому, що Римо був невдячний за мудрість синанджу, що Римо думав про свою країну більше, ніж про Чіуна, коли Чіун дав йому все, а його країна не дала йому нічого.
  
  
  Ніщо з цього Чіун не згадав, коли Римо увійшов, не привітавшись. Римо сів у вітальні в пастельних тонах і цілу годину дивився у телевізор. Він був включений.
  
  
  "Ти знаєш, - нарешті сказав Римо, - я не власник цього місця. А якби й володів, я не хотів би цього. У мене немає вдома".
  
  
  Чіун кивнув, його рідка борода майже не ворухнулася від м'якості твердження старого.
  
  
  "Я нічим не володію. У мене немає дружини та сім'ї. У мене немає місця".
  
  
  "Ці речі, які тобі не належать, що це таке?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я щойно сказав тобі", - сказав Римо.
  
  
  "Ти сказав мені те, чого не знаєш, але ти не сказав, сину мій, скажи мені те, що знаєш. Покажи мені дім, якому тисячі років".
  
  
  "Піраміди", - сказав Римо.
  
  
  "Це були томи і вони були зламані майже відразу, протягом кількох століть", - сказав Чіун. "Цій країні, яку ти так любиш, скільки їй років? Кілька сотень років?"
  
  
  "Я знаю, до чого ти хилиш, татко", - сказав Римо. "Синанджу п'ять тисяч років, старше Єгипту, старше китайських династій, старше будівель. Я знаю це".
  
  
  Ти знаєш і в той же час не знаєш. Ти не знаєш, чим сьогодні живий в Епкот-центрі.
  
  
  "Міккі Маус? Це ти мені скажи", - спитав Римо. Він знав, що Майстру Сінанджу подобався Уолт Дісней, а також ще одна американська установа, і це було саме те, що потрібно для білих та Америки.
  
  
  Що залишається сьогодні більш незмінним, ніж самі камені землі? а чи не просто відкладає його на кілька тисячоліть?"
  
  
  "Ти граєш зі мною в ігри, тату?" Він глянув на темний екран телевізора. Не дивно, що його непокоїло те, що показували.
  
  
  "Якщо життя - це гра, то я граю в ігри з тобою. Щось відбувається в цій кімнаті, у цій самій кімнаті, більш тривале, ніж все, що ти бачив".
  
  
  Римо підняв брову. До чого б Чіун не хилив, це була правда. На жаль, вони були непроникними, як камені, про які він говорив, і Римо знав, що чим більше він намагатиметься, тим менше це зрозуміє. Це був один із секретів синанджу, що зусилля та напруга справді працювали проти сил людини.
  
  
  Потрібно було навчитися поважати їх та дозволяти їм працювати. Усі великі генії людства це розуміли. Моцарт міг сказати, звідки взялася симфонія, не більше, ніж Рембрандт міг розповісти про своє чудове освітлення, що надихає.
  
  
  Звичайна людина мала здібності, які він ігнорував з того дня, як почав покладатися на інструменти. Спис або керована ракета, будь-яка залежність від інструмента призводила до загибелі цих здібностей. Отже, сьогодні, коли хтось виявив маленькі деталі цього, вони назвали це екстрасенсорним сприйняттям чи якимось екстраординарним проявом сили, як у матері, здатної самостійно підняти машину, коли під нею знаходиться її дитина.
  
  
  Правда була в тому, що вона завжди мала цю силу, як і всі інші, за винятком того, що вони не знали, як отримати до неї доступ, за винятком надзвичайних ситуацій, коли тіло брало гору.
  
  
  Сінанджу був способом повного використання чоловічої сили. Римо був не більш екстраординарним, ніж будь-хто інший. Він просто знав, як не дозволити своєму розуму втручатися в його інтелект.
  
  
  Зазвичай.
  
  
  Коли Чіун не дивився на нього. Коли Римо не був такий пригнічений. В інші дні та в інший час.
  
  
  "Я здаюся. Я не маю жодного уявлення про те, що відбувається в цій кімнаті".
  
  
  "Можливо це відбувається не зараз", - сказав Чіун. "Тепер, коли ти здався".
  
  
  "Про що ти кажеш? Просто скажи мені", - попросив Римо.
  
  
  Ти вдихаєш великими ковтками повітря, не замислюючись? Ти дозволяєш своїй нервозності і тілу вирішувати, як дихати, замість твоєї сутності? Ти ковтаєш повітря?
  
  
  "Ні, звичайно ні".
  
  
  "Тоді так само, як це було чудово відомо першим майстрам синанджу, за межами жалюгідних записаних історій світу, так і тобі це відомо в незмінному вигляді. Жодний час не позбавить тебе переваги. Ніяка маленька війна не покладе край твоїм навичкам, як це трапилося з деякими імперіями.Жодні злодії не зможуть проникнути, як вони проникли в піраміди. У тебе є єдине, чого вистачить на всі дні твого життя. Навички, якими я тебе наділив”.
  
  
  Римо глянув на свої руки. Вони були тоншими, ніж коли він починав, десятиліття тому. Але тепер у них були знання та чутливість, які він раніше навіть уявити не міг.
  
  
  "Ти маєш рацію, татку", - сказав Римо.
  
  
  "Так давай покинемо цю тимчасову країну, в якій тобі довелося народитися, і один, лише один раз послужимо Сінанджу, скарби якого ти втратив".
  
  
  "Я їх не втрачав, татко. Вони були вкрадені", - сказав Римо. Чіун попрямував до дверей.
  
  
  "Ми упускаємо Морський мир і світ майбутнього, поки ти заперечуєш свою провину", - сказав Чіун.
  
  
  "Там була така штука, яка могла розтопити полярну крижану шапку. Мені шкода, що зібрані скарби Сінанджу були вкрадені, але я їх не крав. Їх вкрав той хлопець із корейської розвідки. Не моя вина, що хтось убив його до того, як він сказав тобі, куди він їх поклав. Це був його прийом, щоб змусити тебе працювати на Північну Корею».
  
  
  "Саме. Ти винен", - сказав Чіун.
  
  
  "У чому це моя вина?" - Запитав Римо.
  
  
  "Якби ти був готовий служити іншим країнам, Північній Кореї ніколи не довелося б красти наші скарби, щоб отримати наші послуги".
  
  
  "Це все одно, що звинувачувати людей, які не здаються терористам, у тому, що роблять терористи. Це нонсенс".
  
  
  "Ми так і не знайшли скарб. Скарб п'ять тисяч років. Пропало. Твоя вина".
  
  
  "Ти все одно не витратив їх, татко. Вони пролежали там п'ять тисяч років. Дань поваги від Олександра та династії Мінгов. Скільки тисяч римських монет у відмінному стані лежало в тому будинку? І речі, які в наші дні навіть не уявляють цінності. Шматок алюмінію 1000 року до н.е., коли він був рідкісним металом; чорт забирай, содовий ящик сьогодні коштував би більше ".
  
  
  Римо знову почував себе добре. І Чіун теж, бачачи, що Римо повернувся зі своєю звичайною невдячністю. Він знову був здоровим. Коли вони вийшли на дорогу, яка мала привести їх до Епкот-центру, Чіун розповів Римо про чудеса світу та імператорів, яким ще належить служити, про скарби, які вони можуть отримати, про трюки, які вони можуть використати, щоб маніпулювати наймудрішими. лідерами. Там, за межами Сінанджу, на нас чекав великий новий день, але спочатку Чіун хотів побачити Майбутній світ.
  
  
  Сміт приїхав у квартиру і виявив, що Римо та Чіуна немає вдома. Йому довелося чекати до вечора. Коли він помітив безпомилково помітні плавні рухи Римо і Чіуна, вже темніло.
  
  
  "Я радий, що ти повернувся, Римо. У нас не так багато часу", - сказав Сміт.
  
  
  "Так, я хочу поговорити з тобою про це, Смітті. Боюся, це межа".
  
  
  "Перестань жартувати, Римо. В Америку проник російський, якого ніхто не зміг зупинити. Світу прийде кінець".
  
  
  "Це те, що ти сказав, коли було вкрадено скарб Сінанджу. Вкрадені дані синанджу за п'ять тисяч років, і майже нічого з цього не відновлено", - сказав Римо.
  
  
  Чіун був такий задоволений, що мало не заплакав. Звичайно, Римо порушував основне правило у спілкуванні з імператором. Імператорові ніколи не кажуть правду. Дозволяють імператору самому дізнатися правду, яку подають. Імператор ніколи не помилявся і не був винним. Імператор був людиною, яка могла вибрати правильний курс, коли цей курс був чітко викладений для нього.
  
  
  Римо мав навчитися правильно прощатися. Чіун показав би йому. Вони знадобляться Римо зараз, коли їм доведеться обслуговувати багато клієнтів. Довгі роки служіння божевільному імператору Сміту, який ніколи не використав синанджу для захоплення американського трона, званого президентством, тепер скінчилися.
  
  
  Чіун вибрав найквітчастішу з похвал, щоб скласти її до ніг Гарольда В. Сміта, який уже увійшов в історію Сінанджу як божевільний білий імператор на землі, відкритій Чіуном.
  
  
  На те, щоб доставити їх, пішло двадцять хвилин, і наприкінці Сміт подякував Чіуну, а потім сказав Римо:
  
  
  "Чого ти чекаєш? Ми маємо розпочати брифінг. Це складне питання".
  
  
  "Смітті, коли Чіун сказав тобі, що славне ім'я Гарольда В. Сміта увійде в історію Сінанджу, затьмаривши Олександра, Августа Римського і великих фараонів, він мав на увазі "прощавай". Для мене це теж прощання".
  
  
  "Але ти не можеш. Не зараз".
  
  
  "Зараз найкращий час, Смітті. Я думаю, що я виконав свою роботу для Америки. До побачення".
  
  
  Сміт пішов за ними до їхнього кондомініуму. Він був на першому поверсі і мав невелику криту веранду з видом на фонтан. Бризки маскували звуки ефективніше, ніж будь-який електронний пристрій.
  
  
  "Якій країні ти збираєшся служити? Принаймні це ти можеш мені сказати", - сказав Сміт. Проблема тут полягала в тому, що в глибині душі Сміт знав, що Римо має рацію. Римо зробив для країни більше, ніж будь-хто інший за всю історію. Він робив це рік у рік. Він ніколи не здавався і ніколи не зазнав невдачі. І що дала йому Америка?" Мав настати час, коли все це припинилося, навіть для патріота.
  
  
  Римо відповів, що не знає, до якої країни вони прямують.
  
  
  "Можливо, я навіть ні на кого не працюю. Можливо, я просто відпочиваю і дивлюся на пальми та піраміди. Я не знаю. Я втомився. Я більш ніж втомився. Я втомився багато років тому. Все закінчено, Смітті. ".
  
  
  "Отже, ще не вирішено, на кого ти працюватимеш?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Дозволь мені хвилинку поговорити з Чіуном, якщо можна".
  
  
  "Ти його не зрозумієш".
  
  
  "Дозволь мені спробувати", - сказав Сміт.
  
  
  Римо пройшов у головну спальню, де Чіун вкладав свої кімоно.
  
  
  "Він хоче поговорити з тобою", - сказав Римо.
  
  
  Зараз ти побачиш, як він запропонує ціну за наші послуги. Тобі варто прийти і подивитися. Тепер ти побачиш, як я завжди підозрював, що золото, доставлене американськими підводними човнами в село Сінанджу, можливо, було лише жалюгідними грош-ками ".
  
  
  "Я хотів би не бачити", - сказав Римо. Він знав, що Чіун ніколи не зрозуміє, що Сміт служив країні, в яку вірив, і це було не його особисте золото, а власність платників податків Америки. Це була країна, до якої Римо все ще відчував почуття. Він завжди був американцем, і він не хотів бути там, поки його країна перекручувалась тисячолітніми маніпуляціями.
  
  
  Римо йшов, бо він йшов, і все. Сміт не чув, як Чіун увійшов на ґанок, але тоді він і не чув Чіуна. Він дивився на фонтани, коли помітив, що Чіун був там, повністю зібраний, як завжди, і що виглядає ні на день старше, ніж при їх першій зустрічі, і йому сказали, що це та людина, яка тренуватиме єдину руку примусу для Кюре.
  
  
  "Пройшло багато часу, Чіуне. Я хочу сказати тобі спасибі, для Америки велика честь користуватися чудовими послугами Будинку Сінанджу".
  
  
  "Сінанджу шануємо, милостивий", - сказав Чіун. Якраз коли вони йшли, Божевільний Гарольд із Америки вчився говорити зі своїм убивцею.
  
  
  "Я чув, що ти збираєшся запропонувати свої послуги", - сказав Сміт.
  
  
  "Ми ніколи не зможемо знайти такого милостивого, про імператора", - сказав Чіун.
  
  
  "Чи можемо ми також взяти участь у торгах?"
  
  
  "Ми завжди розглядатимемо пропозицію милостивого Гарольда".
  
  
  "Ми регулярно постачали золото в кількостях, які зараз у двадцять разів перевищують те, що було в перший рік. Як ми можемо покращити ситуацію?"
  
  
  "Якби це було просто золото, о наймудріший, ми б ніколи не залишили твоє піднесене служіння. Але, як ти знаєш, скарб Будинку Сінанджу зник. Зникла зібрана за п'ять тисяч років данина".
  
  
  "Пішло - це пішло, Вчителю. Ми можемо допомогти заповнити це".
  
  
  "Чи можеш ти замінити оболи Олександра, знаки Деметрія, толони епохи Мін? Де браслети великих африканських племен чи статуї з Афін?" Де коробки з монетами, на яких викарбувано обличчя Божественного Августа?"
  
  
  "Я зроблю тобі пропозицію. Те, що ми не зможемо знайти для тебе, ми замінимо. Ми ніколи не зупинимося, поки не замінимо це. Жодна країна не здатна на це так, як ми".
  
  
  "Ти візьмеш на себе зобов'язання відшкодувати п'ятдесят століть данини Дому Сінанджу?"
  
  
  "Так", - сказав Сміт. "Ми зробимо це".
  
  
  Чіун на мить замислився. Це було неймовірно. Америка збиралася відповідати з того що внесли всі попередні цивілізації у світі. Зазвичай така пропозиція від короля чи імператора викликала підозри. Але Чіун бачив Америку, відвідував її міста та фабрики, села та ферми. Він бачив її чудову електроніку і землю, таку багату, що врожай зростав у небаченому достатку.
  
  
  Як він завжди думав, тут було багато грошей. Тепер Сінанджу збирався отримати від них справжній шматок. Америка, можливо, зможе зробити те, що обіцяв Божевільний Гарольд. Це могло означати лише одне. Сміт повинен був зробити розумно для наймача Сінанджу. Він збирався змусити Сінанджу робити те, що Сінанджу виходило найкраще. Зміни нинішнього президента та посади Сміта на трон. Іншої причини для такої великої суми не могло бути.
  
  
  "Згоден. Це наша справжня честь".
  
  
  "Я хотів би поговорити з Римо, будь ласка", - сказав Сміт.
  
  
  "Звичайно. Прекрасний вибір. Нехай Римо сам почує це з твоїх вуст".
  
  
  Римо пакував свою єдину маленьку валізу, коли Чіун, посміюючись, увійшов до спальні.
  
  
  "Ми маємо останнє завдання для Мудрого Гарольда", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому він більше не божевільний Гарольд? І я думав, що ми втомилися від цього місця".
  
  
  "Рімо, якщо ти зробиш це для Мудрого Гарольда, тоді я назавжди пробачу тебе за втрату скарбу Сінанджу. Це компенсує твою дурну погоню по всьому світу, тоді як наші скарби так і залишилися не знайденими. Сміт погодився замінити скарби. Я повинен підготувати список. Він дуже довгий”.
  
  
  "Він, мабуть, у розпачі. Чого він хоче?"
  
  
  "Не зневірився. Він розуміє, що час настав. Я погодився від твого імені убити президента Сполучених Штатів, щоб Мудрий Гарольд міг навести лад і порядність на розореній землі".
  
  
  "Я цьому не вірю", - сказав Римо.
  
  
  "Ми обіцяли. Для вбивці немає більшого гріха, ніж порушити свою обіцянку".
  
  
  "Я впораюся ще з одним, татку. Але я впевнений, що президенту це не під силу".
  
  
  "Що ще це могло бути?" - спитав Чіун.
  
  
  "Щось надзвичайно важливе, що можемо зробити лише ми". Чіун ледве почав складати список, коли повернувся Римо і запитав його, чи немає в історії Сінанджу чогось, що показує, як людина могла двічі в'їхати в країну з більш ніж 150 людьми і залишитися непоміченою, поки вона не зникне.
  
  
  Генерал Матесєв зрозумів у момент, коли втратив хвіст. Це була перша частина його вторгнення до Сполучених Штатів, яку він перевірив двічі до цього, і він не мав причин думати, що він не зможе зробити це знову, принаймні ще раз.
  
  
  Він рухався величезним і жвавим Нью-Йорком протягом двох годин, перевіряючи, чи зможе якимось дивом за ним залишитися хвіст. Коли він переконався, що це не так, він зайшов до американського банку і просунув у вікно п'ятидоларову купюру.
  
  
  "Десять четвертаків, будь ласка", - сказав він.
  
  
  Касирка швидко пересипала монети. Сама того не знаючи, вона щойно дала генералу Матесєву інструменти, необхідні для здійснення ще одного успішного вторгнення в Америку.
  
  
  Він узяв десять четвертаків і підійшов до телефону. Протягом трьох годин 150 добірних російських командос діяли на території самої Америки. Сили спеціального призначення вдерлися б знову без сліду.
  
  
  За десять чвертаків він зробив десять телефонних дзвінків. При кожному телефонному дзвінку він казав:
  
  
  "Добрий день. Небо сьогодні здається трохи жовтуватим, тобі не здається?"
  
  
  І з кожним телефонним дзвінком він отримував у відповідь твердження: "Я думаю, більше блакитного. Але хто знає. Життя таке дивне, так?"
  
  
  І на цю відповідь він повторив десять разів: "Стадіон Райкерс Айленд".
  
  
  Дружина Джо Вілсона бачила, як він підняв слухавку. Вона була впевнена, що в нього інтрижка, доки не прослухала одну з розмов. На тому кінці дроту ніколи не було іншої жінки.
  
  
  Джо не працював. Він мало грав, за винятком вправ, щодня пробігаючи п'ять миль по двору простим колом, а також виконуючи стрибки та інші вправи, які нагадали деяким сусідам про базові тренування.
  
  
  І все ж він не потребував грошей. У нього був дохід з рахунку в швейцарському банку, який дав йому батько, і чеки надходили на його рахунок у банку Квінс з більшою регулярністю, ніж його мати отримувала соціальне забезпечення.
  
  
  Насправді, єдиний спосіб, яким дружина Джо вмовила його одружитися з нею, - це погодитися зіграти весілля в цьому будинку. А чому б і ні? Так вони познайомились. Так вони траплялися. І саме так він наполягав на тому, щоби жити. Що ж, це було не так уже й погано. У багатьох людей була хвороба під назвою Агорафобія, яка постійно тримала їх прикутими до своїх будинків.
  
  
  І все-таки це було зовсім по-іншому. Вона взяла трубку для нього в іншій кімнаті, бо він був на вулиці, займався спортом. Коли вона сказала, що це був чоловік, який говорив про небо, він майже вибіг за двері. Вона слухала.
  
  
  "Добрий день. Небо сьогодні здається трохи жовтуватим, тобі не здається?" - Запитав чоловік на іншому кінці дроту. "Мені здається, більше блакитного. Але хто знає? Життя така дивна штука, так?" - відповів її чоловік Джо.
  
  
  "Стадіон Райкерс Айленд", - сказав чоловік.
  
  
  Джо повісив люльку і почав набирати інші номери. І віддавати розпорядження. Вона ніколи раніше не чула, щоб він наказував. Він зробив чотирнадцять телефонних дзвінків і кожній людині на іншому кінці дроту говорив те саме.
  
  
  "Острів Райкера".
  
  
  І тоді вперше з того часу, як вона впізнала його, Джо Вілсон, її чоловік, покинув їхній будинок. Він з любов'ю поцілував її на прощання і сказав те, що привело її в жах.
  
  
  "Послухай. Я спочатку не повинен був одружитися з тобою. І ти хороший хлопець. Ти з багатьом змирився. Жахливо з багатьма. Ти весь цей час дозволяв мені залишатися вдома. Але я хочу, щоб ти знав: що б не трапилося, це не значить, що я тебе не люблю”.
  
  
  "Ти кидаєш мене, Джо? Ти йдеш?"
  
  
  "Я люблю тебе", - сказав він і пішов. Будинок здавався сумно порожнім без нього. Він ніколи раніше не виходив, і те, як він ішов так швидко і так легко, сказала місіс Джозеф Вілсон, що він взагалі ніколи не страждав на агорафобію.
  
  
  Чоловік на ім'я Джо Вілсон сів на нью-йоркський автобус до острова Райкерс. Того дня автобус був незвичайно переповнений, набитий чоловіками, всі прямували на острів Райкерс, усім було під тридцять - трохи за тридцять, всі цілком підтягнуті.
  
  
  Стадіон "Райкерс Айленд" того дня не використовувався, і їхні кроки луною розносилися тунелями, що виходять на поле. Всі вони зайняли місця на п'ятдесятиярдовій лінії, виглядаючи як велика команда, яка готується до гри.
  
  
  Але людина, яка вийшла з тунелю, не була тренером. Жоден тренер ніколи не отримував такої поваги.
  
  
  Він клацнув пальцями і сказав: "Капітани груп", і десять людей покинули трибуни, де сиділи решта 140 чоловік, і вийшли на бігову доріжку, щоб поговорити з генералом Матесєвим у його чудовому англійському костюмі.
  
  
  "Ми збираємося залишити Америку максимум через два дні. Якщо ми не зможемо мирно полетіти літаком, ми стрілятимемо в будь-яку обрану мною точку вздовж канадського кордону. У когось із вас є чоловіки, яких ви вважаєте ненадійними?"
  
  
  Усі десять похитали головами.
  
  
  "Я так не думав. Ви всі були добре відібрані", - сказав Матесєв із легкою усмішкою. Жарт полягав у тому, що він відібрав кожного з них індивідуально, людей, які могли продовжувати тренуватися та чекати на цей єдиний телефонний дзвінок.
  
  
  Тому що метод, який він розробив, щоб вторгнутися до Америки зі своєї волі зі 150 солдатами, був настільки простим, наскільки це могла зробити гарна логіка. Жодні 150 людей не могли вторгнутися одним загоном непоміченими. Але 150 окремих чоловіків, які приїжджають у країну по одному протягом року, ніколи не помічали б, 150 чоловіків, яким треба було б дочекатися лише одного телефонного дзвінка, щоб знову стати єдиною силою. Кожен із ста п'ятдесяти людей навчався швидко говорити американською англійською, кожен тренувався у складі команди багато років тому в Росії, а тепер знову стає цією командою.
  
  
  Матесєв перевірив це двічі до того, так що Америка дізналася про його існування тільки після того, як він пішов, після того, як вона побачила, як йдуть сили.
  
  
  Це коштувало послуг трьохсот людей, тому що жоден з них не міг бути використаний знову. У кожній операції використовувався один глибоко запроваджений співробітник. Дорого коштувало навчання і час, але під час кризи, подібної до цього, витрати напевно того коштували.
  
  
  "У нас особлива проблема", – сказав він. "Ми маємо схопити когось, хто може виявитися невловимим".
  
  
  "Поясніть, сер", - сказав один із його капітанів.
  
  
  Він втік із парапсихологічного села в Сибіру. Він має особливі здібності. Він може миттєво гіпнотизувати інших. Підрозділу КДБ не вдалося зупинити його в Берліні. Він вийшов з-під кращого захисту в селі. Я не думаю, що його можна зупинити. У той час, коли він зрозуміє, що хтось спробує його викрасти, він використовує свої сили ".
  
  
  "Так ми збираємося вбити його?"
  
  
  "Неправильно. Ми збираємось переконатися, що вб'ємо його".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Прояви в цьому трохи гнучкості. Я хочу побачити, що в нього є. Я хотів би витратити сорок сім годин із сорока восьми, які у нас є на планування та підготовку, ніж сорок сім годин на обстріл будівлі і одну годину на з'ясування, що пішло не так. Ми добре попрацюємо з цим маленьким гіпнотизером”.
  
  
  "А як щодо того, щоб накачати його наркотиками?"
  
  
  "Звідки ти знаєш, що хтось накачаний наркотиками? Ти міг бути загіпнотизований, щоб думати, що він накачаний, коли це було не так".
  
  
  "Ти могла б бути загіпнотизована, щоб повірити, що він мертвий".
  
  
  "Ось чому ми будемо працювати хвилями. Він не збирається змушувати всі сто п'ятдесят із нас чути і бачити одне й те саме. Спочатку ми застовпимо його. У нього офіс на П'ятій авеню".
  
  
  "Типове капіталістичне звернення", - сказав один капітан, радіючи, що знову використовує мову комунізму.
  
  
  "Наше консульство знаходиться поряд із П'ятою авеню, ідіот". Матесєв призначив один підрозділ для спостереження, другий підрозділ для їх підтримки, а решті восьми підрозділів він доручив закупити належну зброю.
  
  
  З першими двома підрозділами він ізолював будівлю, перехопивши усі лінії зв'язку та провівши їх через свій власний командний центр. Василь Рабинович не знав того дня, коли внизу оселився новий сусід, що тепер Гіпнотичні служби П'ятої авеню, Inc., розташовувалися прямо над штаб-квартирою найефективнішого загону командос у радянській історії.
  
  
  У Вашингтоні президент Сполучених Штатів почув те, що він ніколи не думав, що почує від організації під назвою CURE. Коли це було організовано, необхідність тримати свій бюджет у секреті була такою ж великою, як і збереження в секреті самої організації. Таким чином, це дозволило таємно використати бюджети інших відділів. Це дозволило уникнути слухань про його вартість, які, у свою чергу, розкрили його природу.
  
  
  CURE могла б керувати цілою країною зі своїм бюджетом, і ніхто не знав би, куди поділася готівка. Звичайно, Гарольд Сміт був людиною величезної чесності. Ось чому його обрали керувати цією організацією із необмеженим бюджетом.
  
  
  З чим президентові довелося зіткнутися того дня, окрім все ще загадкової небезпеки з боку Росії, то це з приголомшливими новинами від людини з безмежним бюджетом.
  
  
  "Сер, - сказав Гарольд В. Сміт, - боюся, нам знадобляться додаткові кошти".
  
  
  Щоб врятувати Америку, Кюре збиралася виплатити накопичені статки п'яти тисячоліть майстрів синанджу.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  За день до того, як світ мав обрушитися на нього, Василь Рабинович почув жахливу історію від Джонні Бангосси.
  
  
  "Вони збираються зробити з тобою цю роботу", - сказав Джонні, морщачись. Василь намагався змусити Джонні повірити, що його брат ніколи не бив його. Це, звичайно, майстер-гіпнотизер зробив легко. Здригання та ухилення турбували Василя. Однак у той момент, коли Джонні Бангосса не повірив, що його старший брат Карлі (в образі Василя) буде більше знущатися з нього, він став відверто неповажним і навіть небезпечним. Василь мав змусити його знову повірити, що його брат Карлі був жорстоким, байдужим бовдуром.
  
  
  Коли цей факт було відновлено, Джонні Бангосса повернувся до своєї форми лояльності.
  
  
  "Що це за штука "виконує роботу"?" - Запитав Василь. "Я чув, ти згадував ту ж фразу щодо романтики".
  
  
  Василя вразило, з якою ворожістю його люди говорили про жінок, яких вони спокушали. Це було схоже на війну. Вони говорили про те, щоб зробити роботу над тією чи іншою жінкою, по-справжньому "дати їй це", фразу, яку вони також використали б для побиття когось.
  
  
  "Виконуючи свою роботу, Карлі, вони уб'ють тебе. Розтратять тебе. Позбавляться тебе. Віддам це тобі".
  
  
  "І як ти дізнався про цю інформацію?"
  
  
  "Вони намагалися підкупити мене, щоб підставити тебе".
  
  
  "Я розумію", - сказав Василь. "Як нудно".
  
  
  "Чому це нудно?"
  
  
  "Тому що вони також зробили це з Рокко, Карло, Віто та Гвідо. Це п'ятий план мого вбивства. Чому?"
  
  
  "Карлі, ти знаєш, що ти вторгаєшся на їхню територію. Вони повинні зробити крок назустріч тобі".
  
  
  "Цей крок. Хіба ти не зробив цей крок із секретаркою?"
  
  
  "Ні, це інший хід".
  
  
  "Як я вторгаюся на їхню територію? Я просто керую клінікою зі зниження ваги, відмови від куріння та вирішення сексуальних проблем. Це все, що я роблю. Я тільки намагаюся захистити себе".
  
  
  "Ну, ти знаєш, що хлопці трохи підробляють на боці. Рокко займається наркотиками, Карло проституцією, Віто займається невеликим здирством, а Гвідо ламає людям ноги".
  
  
  "Це бізнес? Це територіальна територія?" - Запитав Василь, запанікувавши від того, що Америка визнає прибутковим підприємством. Він чув, що капіталізм має вади, але завжди припускав, що більша частина цього - пропаганда з Кремля.
  
  
  "Це те, чим вони займаються, і ти маєш отримати свою частку. Це хороший бізнес, особливо наркотики".
  
  
  "Я не хочу займатися наркотиками, проституцією, здирством і ламати людям ноги, Джонні", - сказав Василь. Що пішло негаразд? Все, чого він хотів, це жити на волі, а потім, після того, як на нього напали, все, чого він хотів, це жити в безпеці. Тепер йому постійно доводилося мати справу з цими волохатими тваринами, і люди завжди намагалися його вбити.
  
  
  "Спочатку ми повинні попрацювати над ними. Ми повинні покласти це на них. Ми повинні по-справжньому сильно вдарити їх", - сказав Джонні Бангосса.
  
  
  "Я вважаю, нам доведеться чинити перелюб з ними", - сказав Василь, намагаючись перейнятися духом всього цього. Але, схоже, це не спрацювало. Там було цілих півдюжини чоловік, яких він мав убити. Враховуючи його здібності, подумав він, мав бути кращий спосіб.
  
  
  "Я зустрінуся з ними", - сказав Василь.
  
  
  "Вони уб'ють тебе дорогою на зустріч", - сказав Джонні Бангосса.
  
  
  "Я скажу Віто, Карло, Гвідо та Рокко зупинитися".
  
  
  "Віто, Карло, Гвідо та Рокко почнуть працювати разом з рештою. І нам кінець".
  
  
  "Чи є якийсь спосіб уникнути скоєння вбивства?"
  
  
  "Навіщо, Карлі? Ми можемо отримати все це. Якщо ми переможемо".
  
  
  Хоча Василь і не розглядав ламання ніг як якусь перемогу, у тому, щоб прожити день, безперечно була велика перевага. Але він бачив, як ці люди працювали на нього. Їхнього колективного IQ було недостатньо, щоб побудувати прибудову.
  
  
  Він також бачив, що розум – це не те, що їх приваблює. Вони мали дві емоції, жадібність і страх. Зазвичай вони виявляли ці дві емоції у комбінованій формі, якою був гнів. Вони весь час були сердиті.
  
  
  У той момент, коли кожен із них зрозумів, що Василь не той, за кого вони його приймали, він був би мертвий. Він подумав, щоб знову втекти. Він навіть на мить подумав про те, щоб утік у Росію. Але в Росії, як тільки він повернеться, вони можуть вигадати спосіб утримати його там назавжди.
  
  
  Щось розміром з ніготь визначило перебіг дій Василя того дня. Це була не дуже велика річ, тьмяно-сірого кольору, і досить м'яка для металу. Це був потворний маленький шматочок свинцю. Що робило його таким важливим, так це те, як швидко він рухався, швидше за швидкість звуку. І що важливіше, він рухався дуже близько до голови Василя. За три дюйми. Він відчув вітер від нього у своєму волоссі, коли сідав на заднє сидіння свого лімузина. Куля розбила велике дзеркальне вікно на П'ятій авеню, і Гвідо та Рокко майже миттєво вихопили пістолети.
  
  
  Людина, яка стріляла з гвинтівки, зараз помчала на задньому сидінні автомобіля.
  
  
  Василь вибрався з канави і стер багнюку зі свого дорогого нового синього костюма. Він був наляканий більше, ніж будь-коли у своєму житті. Завжди, перш ніж опинитися в небезпеці, він міг упіймати погляд нападника. Але тут його могли вбити, навіть не побачивши цієї людини.
  
  
  Як і більшість людей, охоплених страхом, Василь втратив усяке почуття рівноваги та пропорції. Він кричав, коли збирав своїх хлопців разом. Він хотів знати все про своїх ворогів. Якими були їхні звички, якими були їхні розпорядки?
  
  
  І в такому моєму стані він розробив простий план, який можна було привести в дію тієї ж ночі. Він узяв трьох лідерів своєї опозиції та засудив їх до смерті, незважаючи на те, що сказав їм, що хоче укласти з ними мир. Він ненавидів себе, коли робив це, але страх майже завжди перемагає самоповагу.
  
  
  Слимака була тим, що він відчував по відношенню до себе, але в нього не було вибору. Він застрелив одного з них на смерть у ліфті, де чоловік не міг поворухнутися. Товстий Гвідо подбав про це. Іншого розстріляли з кулемета в ліжку зі своєю жінкою, і жінку теж було вбито. Але мерзотною частиною всього цього було те, що один з його людей, Карло, видавав себе за поліцейського і стріляв в одну зі своїх цілей на сходах собору Святого Патрика, молитовного будинку, місця, де молилися люди.
  
  
  До півночі, коли надходили повідомлення про один жахливий вчинок за іншим, він виявив, що не може поглянути на себе в дзеркало. За межами розкішної вітальні своєї квартири на Парк-авеню Василь почув шум. То були його люди. Він завжди міг загіпнотизувати їх, щоб вони повірили, що вони не робили цих жахливих вчинків. Він міг змусити їх нутром зрозуміти, що цього жахливого дня не було, але він би знав. І одного разу його можуть так подолати докори совісті, що він послизнеться і не зможе втримати одного з цих людей у гіпнотичному стані.
  
  
  Шум за межами його вітальні посилився. Чи були вони в стані бунту, обурені жахами, які вони були змушені вчинити, жахами, які навіть для гангстерів мали вирвати їхні душі?
  
  
  Несподівано двері відчинилися, і з'явилися Джонні Бангосса, Віто, Гвідо, Рокко і Карло, і всі вони кинулися на нього. Джонні схопив його за праву руку. Василь був настільки вражений своєю провиною, що не зміг подивитися Джонні в очі і переконати його, що він ніколи не робив такої жахливої речі, як розстрілювати з кулемета чоловіка в ліжку зі своєю коханкою.
  
  
  Василь заплющив очі і почав чекати першого жахливого відчуття смерті. Він відчув щось мокре на своїй правій руці. Потім він відчув щось мокре на своїй лівій руці. Він не міг відсмикнути руки. Це була якась форма рідкої отрути?
  
  
  Він почекав, поки він проникне під шкіру. Але там було лише більше вологи. Він почув дивний звук з одного боку. Все гаразд, подумав він. Отрута – не найгірше. Є способи померти гірше. Бути застреленим у ліфті – найгірший спосіб померти. Бути розстріляним із кулемета під час занять коханням – найгірший спосіб померти. Бути зненацька застигнутою людиною, що видає себе за офіцера поліції, який стріляє в тебе на сходах молитовного будинку, - найгірший спосіб померти. Можливо, отрута надто хороша для мене.
  
  
  Але він не був мертвим. Він не міг звільнити руки, але не був мертвий. Він чув звуки поцілунків, що походять від кінчиків його рук. Відчував запах жахливих олій, якими його хлопчики змащували своє волосся. І відчув, як губи пестять тильний бік його долонь. Він розплющив очі.
  
  
  Віто, Гвідо, Рокко та Карло стукали головами, намагаючись першими поцілувати йому руки.
  
  
  Він знав, що то була форма честі.
  
  
  "Ти дійсно зробила це, Карлі. Ти чудова. Тепер ти сила. Тебе поважають. У тебе завжди було наше кохання, брате. Тепер ти заслужив нашу повагу. І повага Нью-Йорка", - сказав Джонні "The Bang" Бангосса людині, якого він вважав Карлі Бангоссою.
  
  
  "Тепер ми велика родина", - сказав Гвідо, який припустив, що за його чудові послуги того дня його слід призначити капорегімою. Те саме зробили Джонні, Віто, Рокко та Карло.
  
  
  "Звичайно", - сказав Василь. Тільки пізніше йому повідомили, що він щойно дав цим п'ятьом головорізам право вербувати та організовувати власні злочинні сім'ї під його загальним командуванням.
  
  
  Тіла були ще теплі, коли нью-йоркські ЗМІ почали аналізувати результати. Розглядаючи жорстокі вбивства як гру в м'яч, вони оголосили, що новий гравець зробив блискучий хід. Жоден із внутрішніх джерел не знав напевно, ким був цей новий дон мафії, але він показав себе блискучим стратегом. Одним майстерним ударом він знерухомив інші сім'ї, які тепер домагалися миру. І поінформоване джерело повідомило, що цей організаційний геній збирав залишки інших тимчасово деморалізованих злочинних сімей.
  
  
  Василь Рабинович зрозумів тепер, що він був свого роду героєм. Те, що він вважав за форму деградації, тут було геніально. Хто знає, можливо, йому навіть сподобалося б заробляти на життя ламанням ніг, якби вони ламалися чисто і не завдавали занадто багато болю та крові.
  
  
  Він хотів, щоб його мати могла бачити його зараз. Вона мала б погодитися, що він не був найбезрозсуднішим хлопчиком у місті, яким його називали ще в Дульську, до того, як він дозволив собі вирушити до того села в Сибіру, до того, коли він був простим пересічним хлопцем. Він подумав, чи не міг би вивезти свою матір із Росії, можливо, поселити її тут. Можливо, як мати дона, як, у його розумінні, слід називати главу "сім'ї", її називали б донною. Тут були жінки з таким ім'ям. Він був би доном Василем, а його матір'ю була б донна Мірріам.
  
  
  Коли наступного ранку перший підрозділ генерала Матесєва увірвався в офіс Рабіновича на П'ятій Авеню, вони пробилися через довгу чергу клієнтів, відтіснивши секретарку і відчинивши двері у внутрішній офіс, використовуючи стару техніку ведення міських боїв. Ти не вдерся до кімнати. Спершу ти кинув у кімнату ручну гранату. Вони ти подивився, чи є там хтось.
  
  
  Коли перший підрозділ встановив, що в офісі, який Василь Рабинович використовував щодня протягом останніх кількох тижнів, сталося вбивство, другий підрозділ швидко пішов за ним з мішками, обладнанням, що відсмоктує, і різними пристроями для збору зразків. Швидко залишки того, що було людиною, вивезли б із цього офісу до вантажівки, яка насправді була лабораторією. Що вони хотіли отримати від останків людини, то це групу крові, тип клітин та відбитки пальців, якщо їм пощастить. Якщо вони отримають ціле обличчя, то краще.
  
  
  Але генерал Матесєв не збирався ризикувати, розмовляючи з цією людиною, яка могла перевернути навіть найзагартованіші уми найкращих офіцерів КДБ. Вбити першого, впізнати другого, повернутися до Москви третього, місію виконано. Потрібно було зберігати простоту.
  
  
  На жаль, перша хвиля знайшла тільки розбиті меблі та вікна. У офісі нікого не було.
  
  
  "Містер Рабінович ні з ким не зустрічається", - сказала секретарка, встаючи з-за столу. Тепер люди з криками розбігалися коридорами.
  
  
  "Де він?" - Зажадав командир підрозділу з чотирнадцяти чоловік головного відділення сил Матесєва.
  
  
  "Це не принесе тобі жодної користі. Ти не можеш записатися на прийом".
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Я думаю, він переїхав на Лонг-Айленд. У нього великий будинок і дружина з вусами, я думаю. Я не знаю. Він більше не приходить. Він дзвонив сьогодні вранці. Більше жодних зустрічей. Я говорив це всім".
  
  
  Римо підійшов до великого цегляного будинку на Лонг-Айленді, проходячи між фургонами, що рухалися, які вивантажували меблі з темного лакованого матеріалу, рожеві лампи і розшиті блискітками стільці. Це була колекція меблів, яку будь-який торговець був би радий закласти п'яному аборигену.
  
  
  Генерал Матесєв приїхав до Америки у пошуках Василя Рабіновича. Офіс Рабиновича на П'ятій авеню був підірваний того ранку ручними гранатами. П'ятнадцять людей, які працювали в унісон, зруйнували це місце. Приїхала поліція. Прийшли репортери. Потім репортери почали запитувати, чи це був ще один удар у новій війні мафії. Римо змішався з ними. Він дізнався, що Рабинович мав квартиру на цій фешенебельній вулиці. Він кинувся до квартири. Він не хотів, щоб Матесєв отримав цього Рабіновича і вибрався з країни до того, як у Римо з'явиться шанс дістатися до нього.
  
  
  Сміт мав іншу вимогу: він хотів знати, чого домагався Матесєв. Рімо сказав, що це просто. Рабінович.
  
  
  "Але навіщо йому потрібен Рабинович? Ніхто не може цього зрозуміти. Простий російський громадянин не вартий всього цього". Отже, того ранку треба було зробити дві речі. Спочатку Матесєв, потім Рабінович, дістаньтеся до них обох, перш ніж один дістанеться іншого.
  
  
  У квартирі Рабиновича він побачив робітників, які виносили меблі.
  
  
  Він спитав, до чого це призводить. Робітники відмовилися щось говорити і попередили його, що якщо він знає, що для нього добре, то триматиме рот на замку та очі закритими.
  
  
  Римо сказав, що це недобрий спосіб відповісти на просте запитання. Вантажники сказали, що якби Римо знав, що для нього добре, він не ставив би подібних питань. Крім того, їм не треба було відповідати. Не було нічого, що могло б змусити їх.
  
  
  Тому Римо запропонував допомогти їм із переїздом. Він пересунув великий диван, взявшись за одну ніжку і з абсолютною легкістю втримав його на ідеальному рівні. Потім він скористався іншим кінцем дивана, щоб пограти із рушіями.
  
  
  "Щекочу, лоскочу", - сказав Римо, зачіпаючи велике ребро вантажника далеким кінцем набитого білого дивана. Він умовив вантажника забратися у вантажівку. Потім він підштовхнув його до передньої частини вантажівки. Потім він підштовхнув його до передньої частини вантажівки. Римо збирався вмовити вантажника пролізти через передню частину вантажівки, коли вантажнику треба було сказати Римо щось дуже важливе.
  
  
  "Грейт-Нек, Лонг-Айленд. Баффінове шосе. У нього там маєток. Але не зв'язуйся з ним".
  
  
  "Чому б і ні? Мені подобається влаштовувати безлад".
  
  
  "Так. Ти не бачиш, як ми тягаємо ці меблі? Ти цього не бачиш?"
  
  
  "Ні, я не бачу на ньому ні подряпини", - сказав Римо, опускаючи диван і завдаючи вантажу першу подряпину. З гуркотом.
  
  
  "Так, ну, коли ти бачиш, що вантажники навіть не подряпали меблі, ти повинен знати, що це для рекетирів. Ніхто, хто не може переламати тобі руки та ноги, не збирається так гарно пересувати меблі. Мафія".
  
  
  "Рабинович. Це звучить не італійською. Я завжди думав, що ти маєш бути італійцем".
  
  
  "Так, ну, це не те, що я щойно почув. У цього хлопця більше кумедних імен, ніж у когось із моїх знайомих. Один хлопець називає його Карлі, інший - Біллі, а третій - тато. І я б не хотів опинитися наодинці у провулку з кимось із цих хлопців.Так ти скажи мені.Він із мафії чи він не з мафії?Мені все одно, навіть якщо у хлопця ім'я як Вінтроп Уінтроп Джонс Восьмий.Якщо навколо тебе такі головорізи, як у нього, ти мафіозі”.
  
  
  Отже, Римо отримав нову адресу Василя Рабіновича і вирушив до маєтку на Лонг-Айленді, щоб дочекатися нападу людей генерала Матесєва. Це був великий маєток із високими цегляними стінами та великим залізним парканом, біля якого стояли на варті двоє дуже суворих на вигляд чоловіків.
  
  
  "Я шукаю роботу", - сказав Римо.
  
  
  "Забирайся звідси", - сказав один із охоронців. На колінах у нього лежала велика свинцева труба, а під курткою мав пістолет 38-го калібру. Він дозволив показати опуклість пістолета, без сумніву вважаючи це за ефективний засіб залякування. Він мав таке витягнуте обличчя, яке давало зрозуміти, що він з радістю використав би будь-яку зброю.
  
  
  "Ти не розумієш. Я хочу роботу, і я хочу конкретну роботу. Я хочу твою".
  
  
  Чоловік засміявся і стиснув свої стегенцеві кулаки навколо свинцевої труби. Він почав штовхати її у груди Римо. Він навряд чи бачив, як рухалися руки худого чоловіка, але раптово труба склалася навпіл.
  
  
  "Іноді я намотую його на шию", - сказав Римо, і оскільки чоловік дивився на це з деякою недовірою, він показав йому, як це робиться. Римо обернув сіру свинцеву трубу навколо товстої шиї чоловіка, як нашийник, залишивши трохи зайвого для рукояті.
  
  
  Інший чоловік потягнувся за своїм пістолетом, і Римо швидко приспав його, завдавши ковзного удару по його черепу, викликавши струси, які не дозволили б мозку функціонувати.
  
  
  Він потяг трубу за собою довгою цегляною доріжкою до елегантного головного будинку з фронтонами та мансардними вікнами, з яких стирчали гармати.
  
  
  Він протяг охоронця добру чверть милі до дверей головного будинку. Жовті та червоні тюльпани, квіти у розквіті, утворювали яскравий візерунок на тлі червоної цегли. Свіжоскошана трава надавала насичений землістий запах цьому обнесеному стіною притулку на Лонг-Айленді. Двері відчинилися, і на порозі з'явився волохатий чоловік.
  
  
  "Я хочу отримати його роботу", - сказав Римо, киваючи на охоронця, чия шия все ще була поміщена в свинцеву трубу.
  
  
  "Ти це робиш?" - Запитав чоловік. Римо кивнув головою.
  
  
  "Він це зробив?" - Запитав чоловік. Охоронець кивнув головою.
  
  
  "Ти найнятий. Ти в моєму режимі. Мене звуть Джонні Бангосса. Мій брат Карлі керує цією родиною. Після Карлі немає нікого важливішого за мене".
  
  
  "А як щодо Рабиновича?"
  
  
  Хто цей єврей? - Запитав Джонні. "Я продовжую чути про нього всюди".
  
  
  "Я чув, що він власник цього закладу", – сказав Римо.
  
  
  "Можливо, він був тим, хто продав це нам", - сказав Джонні Бангосса.
  
  
  "Але його ім'я написано на меблях, а адреса тут".
  
  
  "Цей хлопець ходить навколо та навколо", - сказав Джонні. "Але мій брат Карлі каже, що з ним все гаразд. Він каже, що ніхто не повинен завдавати йому болю ні за що".
  
  
  "Я розумію", - сказав Римо. Але він цього не зробив.
  
  
  Весь перший блок вийшов із ладу. Другий блок був марним, а третій не знав, куди йти.
  
  
  Генерал Матесєв трохи посміхнувся і зробив ковток кави. Солдати мали бачити, що він не запанікував. Найгірше, що командир міг зробити з людьми в тилу ворога, це дозволити їм піддатися страху. У них і так було достатньо напруження. Багато хто з них мешкав із цим роками. Можливо, через деякий час багато чого з цього розвіялося, але тепер усі вони знали, що їм доведеться пробиватися додому з боєм, і щось пішло не так.
  
  
  Те, що зробив би зараз Матесєв, викликало б побожний трепет його людей. Зазвичай коли щось йшло не так, російський командир когось карав. Ніщо погане не могло статися без провини.
  
  
  Матесєв просто уважно подивився на свою каву і запитав, якого він сорту. Він був у кузові чогось схожого на великий рефрижератор, який насправді був його штаб-квартирою. Він міг легко вмістити тридцять чоловік та все необхідне обладнання. Він чекав на нього з одним з його підрозділів.
  
  
  "Я не знаю, сер", - поспішно сказав один із чоловіків.
  
  
  "Дуже добре. Дуже добре. Але зараз у нас дуже серйозна проблема. Дуже серйозна".
  
  
  Чоловіки серйозно кивнули.
  
  
  "Як нам доставити в Росію стільки цієї чудової кави, щоб нам вистачило на все життя?"
  
  
  Усі в кузові запечатаної вантажівки раптово вибухнули сміхом.
  
  
  "Добре", - сказав він. "Повернемося до нашої проблеми. Перший підрозділ не зазнав невдачі. Другий підрозділ теж. Наш друг Васіті Рабінович зазнав невдачі. Його не було там. Тепер у нас є півтора дні, щоб з'ясувати, де він. Це не повинно бути проблемою. Але я хочу щоб ви, добрі хлопці, подумали про те, як ми можемо повернути цю каву до нас».
  
  
  Матесєв знав, що Москва не допустить такої легковажності, але Москва була безпорадною. Вони не витратили б цю останню групу на цю місію, якби могли зробити це з кимось іншим. Проблема із секретністю цілих підрозділів в Америці полягала в тому, що одного разу використаний підрозділ більше ніколи не міг бути використаний.
  
  
  Але Матесєв не сказав своїм людям, наскільки тривожно поганими стали новини. Надходили повідомлення про те, що Рабинович якимось чином зв'язався з місцевими злочинцями і тепер засновує своєрідну імперію. Це був найгірший страх Кремля. Нікого не хвилювало, чи контролює Рабинович усі наркотики в Америці чи в усьому світі, якщо вже на те пішло. Це було не те, що налякало тих у селі парапсихології, хто знав його силу.
  
  
  Їх турбувало, де він зупиниться, бо, як тільки він відчує смак злочинної влади, він, напевно, захоче ще й ще, і ніхто не зможе навіть затримати його. Час схопити його було, коли він був один, перш ніж він використовував свої сили для створення послідовників.
  
  
  Але цей момент уже минув.
  
  
  Матесєв вирішив проігнорувати це. Натомість він пішов на прораховану авантюру. Він був упевнений, що жоден злочинець у світі не міг зрівнятися зі 150 найкращими російськими командосами. Злочинці ніколи не були настільки гарними в групі. Атака цього разу буде не маленькими підрозділами, а однією масованою атакою, в яку будуть кинуті всі сили. Серед тієї групи, якою оточив себе Рабинович, могли бути одна чи дві, максимум три ефективні особи зі зброєю, але не більше. Нехай вони спробують повномасштабний напад.
  
  
  І, звичайно, цього разу він збирався переконатися, що Василь удома.
  
  
  Коли було встановлено, що він був ізольований у маєтку в Грейт-Нек, Лонг-Айленд, Матесєв оточив маєток великим вільним кільцем, залишивши своїх людей невеликими групами на кожній дорозі, досить далеко, щоб гангстери не подумали, що маєток Рабиновича оточений. Впевнений тепер, що Рабинович не міг втекти дорогою, Матесєв дочекався першої ночі, а потім послав двох своїх найшвидших людей не вбивати і, безумовно, не дивитися в очі Рабіновичу, а встановити надзвичайно точні датчики в самому будинку.
  
  
  Цього разу Матесєв атакував би лише тоді, коли був певен, що Рабінович там. І цього разу це спрацювало б. Він сам наполягав на постійному доступі до пристроїв, що підслуховують. Вони надали йому багато дивної інформації та розуміння американського життя, якого в нього ніколи раніше не було.
  
  
  Рабінович, як і слід було очікувати, змусив усіх своїх вищих помічників повірити, що він - це хтось інший, тож, якщо Матесєв хотів бути впевнений, де знаходиться Рабінович, він повинен був зрозуміти, що людина на ім'я Джонні Бангосса думала, що Рабінович - це Карлі, а людина на ім'я Карло називала Рабіновича "Тато".
  
  
  Ще цікавіше було те, як добре, здавалося, працювала ця організація, бо всі думали, що він родич боса.
  
  
  Матесєв почав розуміти, наскільки по-справжньому небезпечним міг би стати Рабинович, якби збирався пережити ще один день. Кремль, як це в них іноді бувало, був найбільш правий у цьому питанні. Той факт, що відбиток голосу Рабіновича можна було зафіксувати та перевірити за допомогою обладнання у вантажівці, вселяв упевненість.
  
  
  Вранці люди Матесєва помітили машину начальника поліції, яка прямувала до маєтку Рабіновича. Чи отримував Рабінович захист поліції? Чи його заарештували?
  
  
  Датчики не підтвердили ні того, ні іншого. Не було жодного арешту та жодних розмов про захист. Насправді лейтенанти мафії вітали поліцейських найбільш сердечно.
  
  
  А потім було чути, як офіцери поліції, Монахан, Мінехан та Моран розмовляли з Рабіновичем. І оскільки ніхто з них не почав розмовляти із родичами, Матесєву довелося припустити, що Рабінович їх ще не загіпнотизував.
  
  
  "Послухайте сюди. Ви переїжджаєте до міста з усіма цими кримінальними елементами, містере Рабіновичу, і ви можете створити цьому милому маленькому селі погану славу. Можуть початися перестрілки. Може виникнути бандитизм. І ми турбуємося про це", - сказав голос капітана Монахана.
  
  
  "Ми повинні дбати про цю спільноту", - сказав голос лейтенанта Мінехана.
  
  
  "Тут є порядність та чистий дух", - сказав голос лейтенанта Морана.
  
  
  "У мене є три дуже товсті білі конверти для вас, хлопчики", - сказав голос Рабиновича. “Джонні Бангосса, Рокко, Віто та Гвідо сказали, що це те, чого ви хотіли. Ось як ведеться бізнес тут, в Америці”.
  
  
  "Завжди радий прийняти чесного нового члена спільноти", - виголосили голоси Монахана, Мінехана та Морана в унісон.
  
  
  Коли поліцейська машина була за воротами, Монахан, Мінехан та Моран вимовили нові слова. Це були "жид" та "макаронник". Їм важко було відрізнити, хто з них Рабинович. Єдине, у чому Мінехан, Монахан і Моран могли погодитися, то це в тому, що "вони" всі були схожі один на одного. На жаль, у випадку з Василем Рабиновичем та його братом Джонні "The Bang" Бангоссою Мінехан, Монахан та Моран не змогли точно вирішити, про які "їх" йдеться.
  
  
  Було 9.35 ранку, Рабінович був у головній вітальні. Мабуть, він досі був там. Ключовим фактом цієї зустрічі було те, що коли справа дійшла до поліції, Рабинович не використав своїх особливих повноважень.
  
  
  Тепер Матесєв бачив не лише те, як саме він міг би напевно вбити Рабиновича, а й те, як він міг би навіть досягти важчої мети – захопити Рабиновича живим.
  
  
  До цього моменту він не насмілювався навіть розглядати цей складніший план. Але у нього був лише шанс. Питання було в тому, як максимально використати цей шанс і при цьому бути впевненим, що в гіршому випадку Рабінович буде мертвим.
  
  
  Було десять ранків, коли троє його найсильніших чоловіків, кожен у формі поліцейського, увійшли у ворота маєтку Рабіновичів, просячи дозволу поговорити з містером Рабіновичем. Вони сказали, що передають інформацію від своїх командирів, Монахана, Мінехана та Морана.
  
  
  Їм дозволили увійти до будинку. Поки все добре. Матесєв почув голос Рабіновича. Ще краще. Почулася сутичка, а потім тиша. Жодних голосів, тільки якесь дряпання. Потім голосний стукіт.
  
  
  Тепер всі інші підрозділи Матесєва залишили свої посади на дорогах і були готові стягнутися до маєтку. Так чи інакше, це був повномасштабний наступ. Живий чи мертвий, виграй чи програй, кращого часу, ніж зараз, не було.
  
  
  "У нього заклеєні рот і очі. Ми його зловили", - почувся голос.
  
  
  "Добре", - сказав Матесєв. "Тримайся так довго, як зможеш. Якщо ти ось-ось втратиш його, убий його. Хороша робота".
  
  
  І потім пролунав наказ: "Атакуй зараз, на повній швидкості. Усі б'ють. Він у нас".
  
  
  Штурмові загони висипали з машин і перелізли через стіну. Один підрозділ прорвався через головні ворота і попрямував прямо під'їзною доріжкою. Це була атака, покликана осоромити найбільших козацьких легіонів.
  
  
  У домі Рабиновичів сили великого нового дону пірнули під стільці та столи та шукали виходи. Вони одразу зрозуміли, що ці тварини на лужку не жартують і не є їхніми друзями. Зрада та зрада не приведуть ні до чого доброго. Коли кілька пострілів потрапили до кількох наступаючих чоловіків, а решта все одно продовжувала наступати, всякий опір припинився. На деякий час.
  
  
  У метушні ніхто не бачив, як чоловік з товстими зап'ястями схопив одного солдата за шию, коротко з ним поговорив, а потім подався в інший бік. Зрештою, навіщо помічати ще одного бандита, який намагається врятувати своє життя? За винятком того, що цей "гангстер" щойно дізнався, де знаходиться генерал Матесєв.
  
  
  Матесєв вислухав доповіді, оскільки його точний план спрацював точно. Група, яка захопила Рабиновича, з'єдналася з основними штурмовими силами, втративши менше трьох людей, і тепер прямувала назад до пунктів евакуації для втечі з Америки. Тільки коли вони будуть за межами країни, Америка дізнається, що вони були там. Але на той час спеціальні сили генерала Матесєва виконали свою третю успішну місію.
  
  
  Тепер Матесєв уперше зв'язався із Кремлем. Тепер він дозволив би їм говорити все, що вони захочуть.
  
  
  Все було скінчено, окрім криків. Повідомлення, яке він телеграфував додому, полягало в тому, що вони отримали те, за чим прийшли і доправлять це додому живими.
  
  
  На його обличчі з'явилася широка усмішка, коли він почув, як хтось стукає у сталеві двері задньої частини вантажівки-рефрижератора.
  
  
  "Гей, давай, люба. Я не збираюся стирчати тут весь день".
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Римо заглянув у найтемніші куточки вантажівки-рефрижератора. Обладнання було вбудоване у стогнання, щоб воно могло подорожувати і при цьому працювати. Це був командний пункт, і блондин із враженим обличчям, здавалося, підходив під опис Матесєва. Враховуючи, що саме тут, за словами його людини, він мав бути, це була майже точна ідентифікація.
  
  
  "Генерал Матесєв, ласкаво просимо до Америки", - сказав Римо. Чоловік, як і раніше, не рухався. Іноді подібне траплялося, коли відчиняли задні двері вантажівок і людина розраховувала на це як на захист. Можливо, справа була в тому, що сталеві двері все ще були в руці Римо, відведені вбік, ловлячи вітер, як важке крило літака, і що Римо просто зазирнув усередину, як дитина, яка зірвала кришку з коробки з мурахами.
  
  
  "Ні. Тут немає Матесєва", - сказав чоловік. "Ми фірма з виробництва електроніки. Чи не будеш ти так люб'язний опустити двері?"
  
  
  "Давай, приятелю. У мене робота, і я втомився. Ти - Матесєв".
  
  
  "Я ніколи не чув про Матесєва", - сказав Матесєв із досконалим самовладанням. Його першим спонуканням було перевести пістолет у бойове становище і випустити обойму. Але він бачив, що за спиною чоловіка були залізні двері. Він був певен, що ця штука, схожа на людину, зламала її. Якщо він міг зробити це, що він міг зробити? Куля на такій відстані може не спрацювати.
  
  
  Крім того, підрозділи з Рабиновичем у будь-який момент можуть стягнутися до вантажівки. Краще більше 140 людей, ніж одна людина.
  
  
  Цей, безперечно, був іншим. Він не заліз у вантажівку, він перемістився в нього тим, що було б стрибком, якби не було жодних зусиль. Не більше зусиль, ніж кішці сісти, і він опинився у вантажівці та за спиною Матесєва, де раптово чоловік вилив розплавлений метал на сорочку Матесєва.
  
  
  Матесєв закричав, коли метал пробив його грудну клітку, знищивши його кишечник та репродуктивні органи шляхом через його крісло.
  
  
  А потім усе зникло. Жодного диму. Жодної палаючої плоті. Жодних опіків. Навіть болю не було, коли чоловік прибрав пальці з грудей Матесєва. Матесєв усе ще тремтів, коли оглядав себе, і здивувався, що до його руки нічого не прилипло. Навіть його сорочка не постраждала.
  
  
  "Я можу зробити це знову", - сказав Римо. "Це трюк, ти знаєш. Ти знаєш, коли я перестану це робити?"
  
  
  Матесєв похитав головою. Він боявся, що, коли заговорить, у нього випаде язик. Навіть якщо його тіло відновилося миттєво, його розум – ні. Його тримали у чані з розплавленим металом, хоча металу більше не існувало. І ніколи не було. Вся справа була в маніпуляціях рук цієї дивної людини.
  
  
  "Я припиняю це робити, коли ти кажеш мені, хто ти. Тепер я думаю, що ти Матесєв, генерал Матесєв, і я маю поговорити з тобою".
  
  
  "Так. Це я. Я - це він". Матесєв визирнув із задньої частини вантажівки. Чоловіки могли бути там будь-якої миті. Хитрість полягала в тому, щоб дати людям зрозуміти, що цю людину потрібно вбити, не даючи людині зрозуміти, що вона це робить.
  
  
  "Добре. Отже, хто чи що таке Василь Рабинович?"
  
  
  "Радянський громадянин".
  
  
  "Їх кілька сотень мільйонів. Чому ви, люди, такі схвильовані цим?"
  
  
  "Я лише звичайний солдат. Мені було доручено захопити його".
  
  
  Розплавлений метал обпікав груди Матесєва, і цього разу він був упевнений, що відчув запах гару, що це не було маніпуляцією, що якимось чином ця могутня людина справді розплавила метал, щоб поранити Матесєва. Тільки коли це припинилося, генерал зрозумів, що якби це справді був розплавлений метал, він пропалив би його наскрізь і це вбило б його. Біль був такий сильний, що його розум переключився на думку, що тіло справді горить.
  
  
  "Я Матесєв. Я очолюю спецпідрозділ. Рабінович - найбільший гіпнотизер у світі".
  
  
  - І що? - Запитав Римо.
  
  
  "Хіба ти не розумієш, що це означає? Він може миттєво загіпнотизувати будь-кого. Миттєво. Будь-кого".
  
  
  "Так?" – сказав Римо.
  
  
  "Ну, якщо він може миттєво загіпнотизувати будь-кого, що станеться, коли він скаже одному генералові зробити це, а іншому - то?"
  
  
  "Він вступає на службу до Міністерства оборони. Я не знаю, - сказав Римо. "Багато людей наказують генералам робити те й те. Для цього у вас є генерали.
  
  
  "Ти не розумієш", - сказав Матесєв. "Як могла людина з такими здібностями бути такою тупою?"
  
  
  "Вірно", - сказав Римо.
  
  
  "Він міг би очолити будь-який уряд у світі".
  
  
  - І що? - Запитав Римо.
  
  
  "Ми не могли дозволити цьому статися".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Хіба ти не розумієш міжнародних наслідків?"
  
  
  "Краще, ніж ти, Руська. Кожні кілька сотень років завжди буде нова країна. Через п'ятсот років у вас, мабуть, знову буде цар. Я не знаю, ким ми будемо. Все це не має значення, придурок, - сказав Римо.
  
  
  Матесєва завжди вчили, що американці ніколи по-справжньому не планують наперед. Що якби ви спитали їх, де вони будуть через п'ятдесят років, вони б сказали, що це справа якогось астролога, а не державного планувальника. Американська зовнішня політика коливалася від чотирьохрічних виборів до інших. У цьому була проблема.
  
  
  Але переді мною був чоловік, явно американець, який явно мислить категоріями не п'ятдесяти років або навіть століття, а тисячоліть.
  
  
  І все це не мало значення. Матесєв бачив, як підрозділи йшли вулицею, майже як натовп, не маршуючи, звичайно, а збившись у зграю.
  
  
  У них був зв'язаний пакунок із заклеєними скотчем очима та ротом. Рабінович.
  
  
  "У нас компанія", - сказав Матесєв, киваючи своїм людям. Чоловік обернувся.
  
  
  "Що у пакунку?" спитав він.
  
  
  Він продовжував дивитися на підрозділ, що настає на вантажівку. Його потилиця була в межах досяжності. Це була надто хороша мета для генерала Матесєва, щоб проґавити її. Маленький пістолет був у межах миттєвої досяжності.
  
  
  Матесєв плавно взяв його, приставив до темного волосся на потилиці чоловіка і вистрілив.
  
  
  Куля влучила у дах вантажівки. І голова досі була там. Він вистрілив знову, цього разу цілячись у конкретне волосся. Куля знову влучила у дах.
  
  
  "Не роби цього", – м'яко сказав чоловік.
  
  
  Матесєв розрядив патронник і промахнувся з усіма іншими патронами, але при цьому, стріляючи швидко, він зміг побачити, як голова рухається туди-сюди, ухиляючись від снарядів.
  
  
  "Все в порядку. Ти щасливий? Ти отримав свій кайф?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я відкличу своїх людей", - видихнув приголомшений Матесєв.
  
  
  "Кого це хвилює?" сказав Римо. "Втім, ти генерал Матесєв. Я маю на увазі, це визначено? У цьому немає сумнівів?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Спасибі", - сказав Римо, який перетворив мізки чоловіка на желе, струсивши череп, як любитель газування, що змішує молочний коктейль.
  
  
  Потім він вискочив із вантажівки і опинився серед переляканих росіян, багатьох збив з ніг, деяких убив і вирвав з їхніх рук пов'язаний пакунок. Він відніс це за будинок, через паркан, на дорогу приблизно за милю звідси, де він відклеїв очі, рот і руки Василя Рабиновича.
  
  
  - Ти в порядку? - Запитав Римо.
  
  
  Рабинович заморгав від різкого сонячного світла. Він усе ще тремтів. Він не знав де знаходиться. У паніці він випустив із сечового міхура. Чоловік ледве міг стояти. Римо дістався хребта і подушечками пальців встановив ритми спокою у структурі тіла Рабіновича. Злегка скрикнувши, Рабинович прийшов до тями, обтрусився і помітив вологу у себе в штанах.
  
  
  "Ублюдки", - сказав він.
  
  
  "Я можу щось для тебе зробити?" - Запитав Римо. Рабінович виглядав невпевненим.
  
  
  "Ні. Зі мною все буде гаразд".
  
  
  "Твої співвітчизники кажуть, що ти найбільший гіпнотизер у світі. Це правда?"
  
  
  "Для них все правильно. Я можу робити речі", - сказав Рабинович. "Як російські солдати потрапили до країни?"
  
  
  "Я не знаю. Можливо, вони видавали себе за мексиканців", - сказав Римо. "Ти впевнений, що з тобою все буде гаразд?"
  
  
  "Так. Я думаю, що так. Ти знаєш, що трапилося з Джонні Бангоссою, Гвідо, Рокко, Віто та Карло?"
  
  
  "Я думаю, вони втекли".
  
  
  "Якась злочинна родина", - сказав Рабинович. Вони могли бачити початок головної вулиці міста далі дорогою і пішли до неї. Позаду біля вантажівки пролунала стрілянина. Очевидно, російські солдати, не маючи геніального генерала Матесєва для планування втечі, вдалися до того, що зазвичай робили солдати. Вони окопалися і стріляли у всіх, хто не був їхнім виглядом. Тепер вони пристрілювали легкі міномети на швидкісній автомагістралі Лонг-Айленда та планували боротися не на життя, а на смерть.
  
  
  Римо знайшов кав'ярню.
  
  
  "Ти перша людина, яка була добра до мене з того часу, як я приїхав сюди, до Америки. Ти мій перший друг", - сказав Василь.
  
  
  "Якщо я твій друг, друже, то в тебе проблеми".
  
  
  "Ось що я хочу сказати. Я у біді", - сказав Василь. “У мене немає друга. У мене немає моєї кримінальної родини. У мене була одна з найкращих кримінальних сімей в Америці. Бачиш? Я тобі покажу”.
  
  
  Коли принесли велику солодку данську випічку та каву з вершками, Василь повернувся до столу з пачкою нью-йоркських газет. Він одразу перейшов до статей. Очевидно, він читав їх раніше.
  
  
  Він гордо посунув їх через пластиковий стіл, щоб Римо прочитав.
  
  
  "Ти знаєш, цукор - це наркотик", - сказав Римо, глянувши на блискучий шар хімічно забарвленого слизу, що покриває суміш цукру та борошна. Якби Римо з'їв хоч один шматочок, його високо налаштована нервова система дала б збій, і він, мабуть, знепритомнів.
  
  
  "Мені це подобається", - сказав Василь.
  
  
  "Те ж саме говорять про кокаїн і героїн", - сказав Римо, морщачись, коли Василь відкусив великий шматок.
  
  
  "Це добре", - сказав Василь. "Читай, читай. Подивися на ту частину, де йдеться про "хитрого натхненника". Це я".
  
  
  Римо читав про стрілянину з дробовика в ліфтах, кулеметах у спальнях та стрілянину на задніх щаблях церкви.
  
  
  "Досить жорстоко", - сказав Римо.
  
  
  "Дякую", - сказав Васій. "Це були мої кістки, як вони їх називають. Ти зробив свої кістки?"
  
  
  "Ти маєш на увазі надати послугу?"
  
  
  "Так. Цілком вірно. Здійснюй служіння".
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  "Не хотів би ти приєднатися до моєї нової кримінальної сім'ї?"
  
  
  "Ні. Я їду кудись за кордон".
  
  
  "Де?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Кримінальні сім'ї не такі, як їх зображують", - сказав Василь. "Вони всі втекли. Що це з ними? Я теж зробив їх ватажками. А потім вони втекли. До чого приходять кримінальні сім'ї в наші дні? Ось про що я питаю. сімей?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "У мене є свої проблеми. Як тільки я дізнаюся, чим ти займаєшся, тоді мені кінець. Пройшло більше двадцяти років, і я покінчив із цим. Ну, гаразд, досить добре. Що я маю сказати своєму босу, що ти робиш? Я маю на увазі саме це. Я маю на увазі, чи стала б країна вторгатися в іншу країну тільки для того, щоб повернути гіпнотизера? Я подумала, що він, можливо, брехав”.
  
  
  "Не брехав. Російські божевільні. Божевільні люди. Ти кажеш, вони вторглися?"
  
  
  Над головою гули гелікоптери Національної гвардії. Вдалині було чути стрілянину зі стрілецької зброї. Багато людей вибігли із закусочної, і поліцейські попереджали їх триматися подалі. Якось росіяни вторглися в Америку, але, за чутками, їх було не надто багато. Купка росіян опинилась у пастці, хтось закричав.
  
  
  "І на додачу в одному з найкращих районів", - додав інший.
  
  
  "Вони послали солдатів", - сказав Василь, прикриваючи очі руками. "Що мені робити? Я не можу боротися з цілою країною. Не з усією країною. Ти маєш бути моїм другом".
  
  
  Василь тепер вирішив, що якщо ця людина не стане її другом добровільно, вона зробить це в інший спосіб. Завжди краще мати щирого справжнього друга, але коли цього не виходило, доводилося обходитися тим, що в тебе було.
  
  
  Так само, як із жінками. Можна було б віддати перевагу, щоб жінка роздягалася зі щирою пристрастю, але коли в тебе немає чесної пристрасті, наступною кращою річчю є нечесна пристрасть. Це, звичайно, було краще за повну відсутність пристрасті. Він дасть людині, яка представилася як Римо, останній шанс.
  
  
  "Будь моїм другом", - сказав він.
  
  
  "У мене є друг", - сказав Римо. "І він скалка в дупі".
  
  
  "Тоді привіт", - сказав Василь, прибираючи руки від очей, щоб встановити контакт із Римо, який збирався стати його найкращим другом, подобається йому це чи ні.
  
  
  На жаль, чоловік рухався швидше, ніж будь-що, що Василь коли-небудь бачив, і робив це так граціозно, що навряд чи здавалося, що він рухається, за винятком того, що він в одну мить вискочив за двері і опинився на вулиці .
  
  
  Повідомлення з Вашингтона гули від полегшення. У президента не було нічого, крім похвал Кюре. Сміт, проте, почував себе ніяково від похвали. Як казала міс Ешфорд у денній школі Патні у Вермонті:
  
  
  "Ніколи не слід виконувати роботу заради похвали, а тільки тому, що це має бути зроблено. І це має бути зроблено добре. Ніколи не слід отримувати похвалу за те, що ти робиш те, що маєш, тому що вся робота має бути виконана добре ".
  
  
  Така скнарість була не властива міс Ешфорд. Так вважали Сміта, і Коуклі, і Уінтропа, і Манчестера. Гарольд В. Сміт виріс в атмосфері, яка була настільки ж жорстко одноманітною, як і за будь-якого двору Китаю. З того часу все змінилося, крім спогадів людей похилого віку, до яких Гарольд В. Сміт у віці шістдесяти семи років по праву зараховував себе.
  
  
  І тому, коли Президент сказав Сміту, що він пережив найважчі часи, Сміт відповів:
  
  
  "Є ще щось, сер?"
  
  
  "Ми легко захопили ту особливу російську групу, і ти знаєш, як вони проникали щоразу так, що ми їх не знаходили? Вони були підкинуті заздалегідь. Все готове до запуску. Бах. наказав їм йти. І ваша людина досягла свого, а решта марна. І тепер ми знаємо, як вжити запобіжних заходів проти будь-яких інших подібних спроб. Настали важкі часи, і страшенно приємно для різноманітності виграти їх", - сказав Президент.
  
  
  "Сер, що ми можемо для вас зробити?"
  
  
  "Хоч раз прийми чортовий комплімент", - сказав Президент.
  
  
  "Я не вірю, сер, що нам було доручено завойовувати медалі тощо. Якби я коли-небудь згадав про медаль будь-кому з наших двох активних людей, вони б посміялися з мене".
  
  
  "Що ж, чорт забирай, все одно спасибі. Ти повинен знати, що росіяни заперечують якусь причетність до своїх власних солдатів, публічно оголосивши це капіталістичною імперіалістичною сіоністською змовою. їх шпигунська система розкрита, як ніколи раніше, їх спеціальна група ніколи більше не існуватиме, і ми тримаємо їх у бігах. Вони повернулися у свою раковину, і ходять чутки, що вони біжать у страху.
  
  
  "За винятком того, що ми поки що не знаємо, чому вони так сильно ризикували".
  
  
  "Ти взнав?"
  
  
  "Поки що ні, але я підозрюю, що коли хтось із наших активних людей зателефонує, я зателефоную".
  
  
  "Дай нам знати", - сказав Президент і знову піддався бурхливому ентузіазму. "Це великі дні для того, щоб бути американцем, Гарольд У. Сміт. Мені все одно, скільки коштує цей список скарбів із пральні. Воно того варте".
  
  
  "Це може стати навантаженням на бюджет, сер".
  
  
  “Який бюджет? Ніхто не знає, як це працює. Крім того, що таке ще кілька мільярдів, якщо це того варте? Ми втратили кілька мільярдів лише на бухгалтерії”.
  
  
  "Так, сер", - сказав Сміт, вішаючи слухавку.
  
  
  Внизу, в "Вістана Вьюз", Римо оглянув кондомініум, щоб подивитися, чи не залишив він чогось. Тепер він назавжди залишав Америку. Він виконав останню місію. Сміт скоро буде тут для останнього розбору польотів.
  
  
  Йому було сумно, але він не знав, чому йому було сумно. Він сказав собі, що це правильно, що він йде з Епкот-центру, постановки Уолта Діснея. Можливо, його життя з самого початку була Міккі Маусом.
  
  
  Чи став Америка кращим через виконану ним роботу? Чи був він кращим? Єдине, що зробило його кращим, - це його навчання. Чіун намагався підбадьорити його, розповідаючи про пишність королівських дворів, про те, як можна грати в ігри з диктаторами і тиранами як наймачі, про те, як Сміт був незрозумілим і погано поводився зі своїми вбивцями, соромився їх, приховував їхні діяння, навіть ховався сам. Але на землі справжнього тирана вбивцю виставляли напоказ, вбивцю шанували, вбивцею хвалилися.
  
  
  "Так, добре", - сказав Римо. І все одно він почував себе вчорашньою старою картоплею, яку якимось чином викинули разом із рештками його життя.
  
  
  "Тобі погано, Римо. Великий Ван розумів ці речі. Це трапляється з усіма Майстерами, навіть із великими".
  
  
  "Це сталося з тобою, тату?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Зі мною цього ніколи не траплялося".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Ну, ти повинен відчувати, що якимось чином ти зробив щось не так. Все, що мені потрібно було зробити, це подивитися на своє життя. Як сказав Великий Ван: "Не суди про життя після того, як воно закінчується. , як це роблять люди Заходу, але суди про неї в цілому". Якби я все життя тільки й робив, що терпів невдачі, я все одно був би чудовим".
  
  
  "Це ти, а не я. Я відчуваю, що світ іде у мене з-під ніг, і я не знаю чому".
  
  
  "Як сказав Великий Ван: "Перед досконалістю стоїть усвідомлення того, що ти не досконалий, так що ти почуваєшся найгірше, перш ніж досягнеш свого нового рівня". Ти стаєш тільки кращою, Римо. І ми повинні бути вдячні за це, тому що ти, безумовно, потребував цього”.
  
  
  "Великий Ван. Великий Ван. Великий Ван. Є багато Майстрів. Я вивчав їх. Чому він такий страшенно великий? Я цього не розумію".
  
  
  "Бо ти недостатньо гарний, щоб побачити це".
  
  
  "Можливо, ти кращий за Великого Вана. Звідки я знаю?"
  
  
  "Ти не повинен знати, я повинен знати. Поспішай, усі хороші тирани, здається, падають".
  
  
  "Звідки ти знаєш, що Великий Ван був таким великим? Чи був він більшим, ніж твій батько?"
  
  
  "Ні. Я був більшим, ніж мій батько".
  
  
  "Тоді звідки ти знаєш?"
  
  
  "Коли ти досягнеш певного рівня, побачиш Великого Вана".
  
  
  "Він живий? Його дух все ще існує в цьому світі?"
  
  
  "Ні. Це існує у величі синанджу. І коли ти досягнеш цього, цього наступного рівня, ти побачиш його".
  
  
  "Як він виглядає?"
  
  
  "Насправді, у мене трохи надмірна вага, але він сказав мені, що я худа, тому за його порадою я набрала півтори унції".
  
  
  "Ти справді розмовляв з ним?"
  
  
  "Ти зможеш, коли здійсниш перехід. Те, що ти відчуваєш зараз, - це початок твого переходу".
  
  
  "Так що такого особливого в переході на більш високий рівень? Я вже більш ніж досить добрий для того, що мені потрібно".
  
  
  "Як жорстокий удар власного сина, вихованого як позашлюбний син, який знову повертається до своїх білих поглядів. Це причина, через яку біла раса ніколи не стане великою".
  
  
  "У будь-який час, коли захочеш покінчити зі мною, тату, - сказав Римо, - так і скажи".
  
  
  "Ратливі ми сьогодні, чи не так?" - сказав Чіун з усмішкою. Майстер Сінанджу знав, що він переміг. Хоч би що казав Римо, він був на шляху до свого нового рівня. Не те, щоб він прагнув цього. Насправді, якби він іноді не намагався так старанно, він би вже був там. Але правда про новий рівень Римо полягала у тому, що він не заволодів. І незабаром він сам побачить Великого Вана і почує пораду, яку дають лише великі Майстри синанджу, якою б ця порада не була. Це було б правильно. Великий Ван завжди мав рацію. Ніколи не було такого часу, коли він мав рацію. Це було записано історіями синанджу, це було реальністю. Щоразу, коли Римо міг піднятися по стіні вертикально і зрозуміти, що його ворогом був лише страх падіння, щоразу, коли він дихав у злагоді з великими силами космосу, Великий Ван жив. І тепер він тільки й чекав слушного моменту, щоб привітатися з Римо.
  
  
  Це знав Чіун, а цього Римо не міг знати, поки це не сталося.
  
  
  Божевільний Імператор Сміт прибув із запізненням на півгодини. Єдине, що було на користь цього божевільного - пунктуальність, а тепер від неї не залишилося й сліду. Скатертиною дорога, сказав Чіун корейською.
  
  
  Однак у перекладі Сміта на англійську дещо втрачено.
  
  
  "О, благородна доброта", - наспіваючи промовив Чіун, відчиняючи двері главі Кюре. "У наш останній день бездоганного служіння, прославлення твого імені, сльози нашого розлучення розривають серця твоїх вірних убивць, знаючи, що не буде рівних твоїй славі".
  
  
  Навіть дальтонік Сміт дізнався про червоне кімоно із золотими драконами. Це було те саме кімоно, яке Чіун одягнув у перший день їхнього знайомства і з того часу ніколи не одягав. Нарешті вони справді йшли, подумав Сміт. Це було прощання. Що ж, принаймні вони врятували країну. Ця сила, яка безкарно вторглася в Америку, не тільки була знищена, а й Росія була повністю збентежена і справді розгромлена на всіх напрямках, як і сказав Президент. Обидві сторони більше не балансували на межі конфлікту, що призведе до кінця світу. Росія відступала. Вони дали Америці перепочинок, необхідний для того, щоб уникнути запуску ракет, які неможливо було відкликати. Тепер усе, що Смітові потрібно було зробити, це з'ясувати, чому Росія направила туди групу Матесєва.
  
  
  Римо простяг руку.
  
  
  "Я думаю, це кінець", - сказав він.
  
  
  "Я думаю, це так", - сказав Сміт.
  
  
  "Так. Ну, хто знає", - сказав Римо.
  
  
  "Сядь. Давай поговоримо про місію Матесєва".
  
  
  "Не обов'язково сідати, Смітті. Вони полювали на гіпнотизера. Передбачалося, що це великий гіпнотизер".
  
  
  "У них багато гіпнотизерів", - сказав Сміт. "Російські відомі тим, що проводять експерименти з людським розумом. Навіщо їм цей?"
  
  
  "Ймовірно, він міг зробити це з кожним миттєво. Я маю на увазі, коли я знайшов його, у людей Матесєва були заклеєні очі та рот. Вони його боялися".
  
  
  "Звичайно, вони повинні бути такими. Якщо він той, за кого вони його видають, хтось на кшталт нього міг би керувати світом. Я міг би уявити, як він легко втік би з Росії. Легко втік би завгодно. Ця людина могла прийти в Міністерство оборони і розпочати війну. Не дивно, що вони хотіли тримати його в секреті. Я здивований, що вони не вбили його, коли дізналися, що він може робити такі речі.
  
  
  "Чому б не використовувати його у своїх інтересах?" - Запитав Римо.
  
  
  "Хто б кого використав, коли він міг загіпнотизувати будь-кого, змусити повірити у будь-що? Він був подібний до атомної боєголовки, але зі своїм власним розумом. Вони, мабуть, були як на голках весь час, поки він був у них".
  
  
  "Можливо", - сказав Римо. "У будь-якому випадку, Смітті, удачі і до побачення".
  
  
  "Почекай хвилинку. Як він виглядав?"
  
  
  "Приблизно п'ять футів сім дюймів. Трохи сумні карі очі. Гарний хлопець. Самотній".
  
  
  "Ти говорив із ним?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо.
  
  
  "Ти відпустив його?" - спитав Сміт. Лимонне обличчя раптово почервоніло від жаху, що охопив його. "Ти відпустив його? Як, чорт забирай, ти міг відпустити його, знаючи, ким він був? Як ти міг так вчинити?"
  
  
  "Це не було моєю роботою. Ти сказав убити Матесєва. Я вбив Матесєва. Все в порядку? Ти сказав з'ясувати, чого він хотів. Я з'ясував, чого він хотів. Справа закрита".
  
  
  “Ти міг би подумати. Ми повинні спіймати Рабиновича. Ми нізащо не можемо дозволити цій людині розгулювати по цій країні. Заради нас обох. Ці прокляті тупі росіяни. Чому вони не сказали нам? Ми могли б працювати разом”.
  
  
  "До побачення, Смітті".
  
  
  "Ти не можеш піти, Римо. Ти можеш пізнати його".
  
  
  "Дізнайся його, чорт забирай. Він хотів бути моїм другом".
  
  
  "У тебе дуже багато друзів, Римо", - сказав Чіун. Він чекав, поки Римо підніме валізи. Хазяїну його становища було б непристойно нести багаж. Він хотів, щоб це зробив Сміт, але, як і більшість жителів Заходу, з віком Сміт ставав лише слабшим.
  
  
  Майстер Сінанджу не міг таким чином залишити імператора, несучи свої валізи.
  
  
  "У мене їх дуже багато", - сказав Римо. Чіун був надто щасливий покинути Божевільного Імператора Сміта, щоб прискіпуватися до таких незначних зневаг.
  
  
  "Рімо, ти розумієш, чому ми маємо схопити Василя Рабиновича і зробити з ним те, що зробили росіяни? Ти розумієш?"
  
  
  "Розумієш?" зітхнув Римо. "Я навіть думати про це не хочу. Давай, татко. Я віднесу твої валізи до машини".
  
  
  "Якщо хочеш", - сказав Чіун. Життя вже ставало хорошим. Йому навіть не довелося впливати на Римо, щоб змусити його зробити те, що він мав зробити з любові до свого серця, замість того, щоб змушувати Чіуна практично благати про це. Якщо комусь доводилося питати, то це принижувало його. Можливо, це не було абсолютною правдою, але звучало привабливо, тому Чіун вирішив скористатися цим якось, коли у нього буде можливість.
  
  
  "Чіуне, скажи йому, що робота ще не закінчена", - сказав Сміт.
  
  
  "Як я можу урезонити того, хто так добре служив тобі? Тільки твої слова, о Імператоре, недоторканні, і одного разу сказаним потрібно слідувати вічно. Ти сказав, що він повинен усунути цього лиходія Матесєва. Чи живий Матесєв?"
  
  
  "Ну, ні, але..."
  
  
  "Ти сказав, що він має дізнатися про цього Рабіновича. Хіба Римо особисто не розмовляв із самим Василем Рабиновичем, навіть із обговоренням дружби?"
  
  
  "Так, але..."
  
  
  "Тоді ми йдемо з радісними серцями, знаючи, що ми точно дотримувалися твоїх чудових наказів".
  
  
  "Назви свою ціну", - сказав Сміт.
  
  
  "Ми все ще чекаємо на останні підношення", - сказав Чіун. "Не те щоб ми були грубими слугами золота. Але ми розуміємо, як розумієте і ви, що кредит Америки - це її найцінніше надбання. І ти найбільше хочеш зберегти своє ім'я та свій кредит на найвищих рівнях історії. Це коли всі скарби. Синанджу будуть повернуті відповідно до наших угод, тоді ми будемо більш ніж щасливі знову служити тобі”.
  
  
  "Але знадобляться роки, щоб знайти той список, який ти нам надіслав. Там є артефакти, яких не було протягом століть".
  
  
  "Перед великою нацією стоїть велике завдання", - сказав Чіун і по-корейськи звернувся до Римо: "Спочатку дістань синю скриню".
  
  
  Римо відповів мовою, яка з роками стала для нього рідною.
  
  
  "Досить охайно, татку. Я ніколи б не зміг вийти таким чистим".
  
  
  "Це лише час. Ти зрозумієш це. Коли ти знаєш, що працюєш не заради якоїсь патріотичної справи, але усвідомлюєш, що займаєшся сімейним бізнесом, тоді ти зрозумієш. Це найлегша частина речей. Всі імператори дурні, бо їх можна змусити повірити, що ми насправді вважаємо їх чимось кращим за нас лише через випадковість їх народження”.
  
  
  "Про що ви двоє говорите?" — спитав Сміт англійською.
  
  
  "До побачення", - сказав Римо.
  
  
  "Я відповідатиму тому, що будь-яка інша країна, тиран чи імператор запропонують тобі, Чіуне".
  
  
  "Постав валізу на місце", - сказав Чіун Римо корейською.
  
  
  "Я думав, ми їдемо", - сказав Римо.
  
  
  "Тільки не тоді, коли у нас ситуація торгів. Це перше правило ведення переговорів. Ніколи не йди з ситуації торгів; ти шкодуватимеш про це вічно".
  
  
  "Не знаю, як ти, татку", - сказав Римо. "Але я покінчив зі Смітом і Кюре. Бери свою власну валізу".
  
  
  Сміт побачив, як синя валіза впала на землю, і побачив, як Чіун був приголомшений такою неповагою.
  
  
  "Поки що", - сказав Римо їм обом. "Я збираюся пограти зі справжнім Міккі Маусом замість вас двох, хлопці".
  
  
  Коли Римо пішов, Сміт запитав Чіуна, що той знає про гіпноз.
  
  
  "Все", - відповів Чіун. "Раніше у мене було п'ять гіпнотизерів".
  
  
  Якби Сміт знав, що Рабінович робив у той момент, він би побіг за Римо рачки і благав його стати другом сумного російського.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Для запуску американської ядерної ракети були потрібні дві людини, кожна з яких мала різні ключі. Кожна ракета була попередньо націлена. Іншими словами, ті, хто її запустив, не вирішували, де вона приземлиться. Вони лише виконували накази. Існувала сувора процедура. По-перше, льотчики мали бути абсолютно впевненими, що ракети не спрацюють випадково, і, по-друге, коли вони спрацюють, це буде лише за належним чином підтвердженим наказом Стратегічного повітряного командування.
  
  
  "І звідки Стратегічне авіаційне командування отримує свої накази?"
  
  
  "Від президента, ма. Чому ти ставиш мені всі ці питання?"
  
  
  Капітан Вілфред Боггс зі Стратегічного повітряного командування, Омаха, не любив кав'ярні, і особливо зустрічатися в одній із них зі своєю матір'ю. І що справді турбувало його, то це те, що його мати розпитувала жителів міста про те, де знаходяться великі ракети, ті, що були націлені на Росію.
  
  
  Капітану Боггсу, який чергував у службі безпеки, було доручено допитати цю людину. Боггс думав, що йому доведеться допитувати російського іммігранта, щось настільки безглузде, що змусило його розсміятися, коли він це почув.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що російська бродить по окрузі в пошуках нашого найбільшого в Омаху?"
  
  
  "Каже, що йому сказали, що ракетні бази десь тут", - відповів офіцер зв'язку місцевої поліції. "Але не будь з ним занадто грубою. Хлопець дійсно милий. Хоче бачити тебе, хтось із SAC. Я сказав йому, якщо хочеш побачити когось із SAC, пройдись цим містом, просячи найбільшу ракету, і ти дуже швидко когось побачиш”.
  
  
  Але місцева поліція зробила найбільшу помилку у своєму житті. Вони заарештували Вілфредову матір. "Якщо хочеш поговорити зі мною, ма, подзвони мені".
  
  
  "Я тут, так скажи мені. Як ти запускаєш ракету по Росії?" І саме так його мати почала ставити питання про те, хто, що і де контролює у Стратегічному повітряному командуванні. Звичайно, він негайно визволив її з в'язниці й вирушив у відповідне місце для розмови, в кафе, на якій вона наполягла, бо любила випічку. Йому пощастило витягнути її з в'язниці, але поліцейські, здавалося, були надзвичайно готові порушити кілька правил заради людини, яку кожен із них вважав особливим.
  
  
  Найбільше Ма хотіла отримати відповідь на запитання: "Ти не міг би звільнити одного з них заради своєї матері?"
  
  
  "Ма, для цього потрібні двоє".
  
  
  "Дозволь мені поговорити з іншим".
  
  
  "Мам, у мене немає ключа. Я зараз у службі безпеки. Я їх не звільняю".
  
  
  "Ні з того ні з сього ти не можеш запустити маленьку ракету? Це те, що ти кажеш своїй матері?"
  
  
  "Я ніколи не міг запустити ракету, навіть коли я мав ключ. Для цього потрібні двоє, а потім ми повинні отримати належні накази. Навіть якщо двоє з нас вирішать, що ми збираємося запустити одну з цих штуковин, у нас має бути відповідна послідовність". команд, підключений до нашої станції ".
  
  
  "Почекай. Вже хвилиночку. Ми займаємося багатьма речами, про які я і не підозрювала", - сказала його мати, дістала маленький блокнот і олівець і сказала:
  
  
  "Добре, розкажи мені все з самого початку".
  
  
  "Ти прибереш цей блокнот і олівець? Ніхто не може бачити, як я розповідаю тобі про структуру МІШКА, поки ти робиш нотатки. І чому ти робиш нотатки?"
  
  
  "Тому що я намагаюся зрозуміти, чому чистокровний американський хлопчик, який випустить ракету, якщо якась машина скаже "вогонь", не випустить жодної заради своєї плоті та крові. Ось чому. Одна ракета, і ти вже робиш велику справу. Одна маленька ракета. Скільки в тебе ракет? Сотні, правда?
  
  
  "Це може розпочати війну, ма".
  
  
  "Це не приведе до війни", - сказала його мати дивним наспівом, відкидаючи подібну ідею дотиком руки та низьким сумним кивком. “Росія навчиться не турбувати невинних людей. Вони поважають такого роду речі”.
  
  
  "Я не знаю, чи ракети націлені на нашій базі на Росію. Це може бути Східна Європа. Азія. Ми не знаємо".
  
  
  "Ти маєш на увазі, що випустила б ракету і не знала, куди вона впала?"
  
  
  "Це допомагає. Ми не хочемо знати, кого ми могли б убити. Ми могли б прочитати книги про ці місця і відмовитися в останню хвилину".
  
  
  "Отже, я пройшов весь цей шлях до Омахи у Небрасці марно?"
  
  
  "Нічого особливого, Ма. Ми не бачилися з Різдва. Боже, як я радий тебе бачити. Як справи у Кеті, Білла і Джо? Ти маєш ввести мене в курс справи".
  
  
  "Вони гаразд. Все гаразд. Усі люблять тебе, до побачення. Ти збираєшся доїдати свій датський?"
  
  
  "Я не люблю випічку, ма. якщо подумати, ти теж".
  
  
  І його мати пішла, не поцілувавши його на прощання. Що ще дивніше, коли він зізнався місцевій поліції, що відпустив суб'єкта, якого вони передали йому під варту, того, хто питав про ракети, його мати, все, що вони сказали, було: "Дякую. Ми багатьом тобі зобов'язані. І ми ніколи цього не забудемо”.
  
  
  Весна в Омаху була схожа на весну у Сибіру. Було трохи тепло, на відміну від зими, де не було нічого замороженого.
  
  
  Василь Рабинович стояв на розі вулиці з єдиним датським тістечком у руці, а весь Радянський Союз був його ворогом.
  
  
  Ракети було випущено. Він нічого не мав проти Росії, ніколи не мав. Все, чого він хотів, це щоб його дали спокій. Все, чого він хотів, це мати можливість трохи прогулятися, не примушуючи людей підходити до нього із запитаннями. Він думав, що Америка буде такою. Так, можна ходити колами, але недовго. Грабіжники можуть схопити тебе перед тим, як ти приведеш їх до належного настрою.
  
  
  Отже, він отримав кримінальну сім'ю, і, судячи з газетних повідомлень, у нього це непогано виходило. Він став кримінальним генієм. І один єдиний підрозділ російських командос показав йому, що його кримінальна сім'я, його круті відчайдушні злочинці, приблизно такі ж круті, як дюжина каннолі в паперовій коробці.
  
  
  Вони кинули його, і Василя, сліпого і беззвучного, зв'язали і несли, переляканого, на велику відстань, поки єдиний родич, якого він зустрів у цій країні, не врятував його, а потім виїхав. Ця людина була безперечно доброзичлива навіть без впливу Василя.
  
  
  Але Василь був наляканий до смерті. Він знав російський уряд. Добре слово на адресу уряду означало, що ти слабкий. Світ – це слабкість. Скільки разів він чув, як російські генерали, почувши про мирну ініціативу, коментували, що країна, що її пропонує, слабка? Світ – це слабкість. Звісно, коли інша країна озброювалася, тоді вона була агресивною.
  
  
  "Чому, - якось запитав Василь фельдмаршала, який приїхав у парапсихологічне село для лікування головного болю, - хіба ми не слабкі, коли робимо увертюру до світу? Ці речі спантеличили мене".
  
  
  "Бо коли ми робимо заяву про мир, ми хочемо, щоб інша сторона роззброїлася. Це зробить нас сильнішими".
  
  
  "Чому ми хочемо бути сильнішими?"
  
  
  "Якщо ми не будемо сильнішими, вони знищать нас".
  
  
  "А якщо ми станемо сильнішими?"
  
  
  "Ми знищимо їх", - радісно сказав фельдмаршал. "І тоді, де ми візьмемо всі ці чудові західні товари, якщо ми їх знищимо?"
  
  
  "Я не відповідаю за політику", - сказав фельдмаршал.
  
  
  "Ти справді хотів би приготувати свій хліб у російському тостері?"
  
  
  "Не чіпляйся до мене з політикою".
  
  
  "Ти колись пробував російський скотч?"
  
  
  "Ти ведеш себе підривно", - сказав фельдмаршал.
  
  
  Насправді, це був просто ще один інцидент, щоб довести йому те, що він уже знав. Що росіяни розуміли, то це абсолютну силу. Вбий, і вони будуть говорити з тобою чесно та пристойно. Покажи, що ти не можеш вбити, і вони навіть не дадуть відповіді на твій лист.
  
  
  Василь Рабинович розумів, що якби йому вдалося запустити ракету в якесь місце в Росії, він зміг би прийняти своїх новонабутих американських товаришів як союзників ще до того, як осів ядерний пил. Тільки після того, як він показав усім, що становить велику небезпеку, у нього з'явився найменший шанс дати спокій.
  
  
  Комуністична Росія завжди була такою. Це вони, а не Захід, підписали договір про ненапад із нацистською Німеччиною. Це вони, а не Захід зіткнулися з нацистами, щоб захопити Польщу. Це вони, а не Захід, щасливо чекали, коли нацисти знищать Європу, надаючи їм будь-яку сировину, якої вони могли потребувати, включаючи матеріали для виготовлення газових печей.
  
  
  Зрештою, звичайно, нацисти вторглися до Росії, і тоді пропагандистські машини заробили. Це стало боротьбою Росії та Заходу проти фашизму, а потім, наприкінці війни, коли Захід розпустив свої армії, Росія зберегла свої сили на повному рівні та підняла залізну завісу.
  
  
  І якби Захід не переозброївся, над Вашингтоном майорів би червоний прапор.
  
  
  Знати щось про історію означало це про Росії. Василю Рабиновичу, чи подобалося йому це чи ні, довелося б зайнятися армійським бізнесом.
  
  
  Він подолав свою огиду до своїх злочинів у Нью-Йорку. Початковий сором перетворився на гордість. Якщо він міг убивати ватажків банд, він міг легко вбивати росіян. І, мабуть, перехитри їх у придачу, хоча Захід, здавалося, завжди ігнорував те що, що росіяни були дуже проникливі.
  
  
  Це було б справжнім випробуванням. На жаль, доїдаючи випічку на розі вулиці, він зрозумів, що в нього ще немає жодної черепашки. І його проблема, як він зрозумів, полягала в тому, що він починав із самого низу.
  
  
  Світло згасло, і почалася стрілянина. Вони могли бачити лише спалахи зброї, і вони стріляли по спалахах. Але коли вони стріляли, їхня власна зброя дала спалахи, і вони були вражені. Кімната наповнилася стогонами людей, що вмирали, проклинали себе, і коли запалилося світло, кров зробила підлогу слизькою, настільки слизькою, що Ганна Чутесова послала людину подивитися, чи всі з них мертві.
  
  
  Він повернувся із закривавленою сорочкою по всьому тілу. Він тричі послизнувся.
  
  
  "Кров слизька, ніж масло", - сказав він.
  
  
  "Вони мертві?" - Запитала вона.
  
  
  "Ні. Не всі. Дехто вмирає".
  
  
  "Це чудово", - сказала вона солдатові. Чоловіки, подумала вона. Я знала, що вони так відреагують.
  
  
  Але вона не сказала цього молодого лейтенанта, який зайшов за нею до кімнати. Навіть зараз солдати бігали сходами та коридорами зі зброєю в руках, шукаючи джерело стрілянини.
  
  
  Чоловіки, подумала Ганна Чутесова. Вони такі дурні. Чому вони тікають? Що вони швидше зрозуміють, якщо бігатимуть? Більшість із них навіть не знають, звідки стріляли. Але вони тікають. Вони біжать, бо інший чоловік сказав їм, що це добрий спосіб швидше дістатися кудись. Насправді ходьба просунула Ганну Чутесов по Радянській Росії далі, ніж будь-якого чоловіка її віку.
  
  
  Їй було двадцять шість років, і, незважаючи на свою молодість, вона мала більше впливу у більшій кількості місць, ніж будь-хто інший, від Берлінського муру до Владивостока.
  
  
  І вона не зрозуміла цього через свою надзвичайну красу. Вона була білявкою. М'яке волосся медового кольору пестило її чудові високі вилиці, а її посмішка виблискувала такою досконалою білизною, що деякі чоловіки ахнули.
  
  
  Звичайно, чоловіки завжди захоплювалися красою, навіть не розуміючи, як вона потрапила туди. Справжня краса Ганни Чутесов полягала у її присутності. Це було круто, дружелюбно і лише натякало на сексуальність.
  
  
  Ганна знала, що звичайні чоловіки стають абсолютно марними, коли у них тічка. Чоловік у тічці був схожий на телефонний стовп на колесах, практично некерований і нефункціональний.
  
  
  Вона спокійно пройшла крізь людей, що біжать, і до того часу, як вона дісталася до штабу командування, розташованого п'ятнадцятьма поверхами нижче під землею, захищеного від будь-якого можливого нападу американців, її не менше десяти разів запитали, що сталося на першому поверсі серед командирів спеціальних місій.
  
  
  Щоразу вона відповідала, що не знає, і щоразу думала, наскільки дурним було питання. Ніхто не видавав інформацію вільно у цьому командному пункті, призначеному для останньої боротьби з капіталізмом у разі американського вторгнення.
  
  
  То справді був чудовий штаб і результат типового чоловічого мислення. Саме сюди вони могли направити рештки російських військ, якщо Америці вдасться проникнути через російські кордони.
  
  
  Про що ніхто не спромігся запитати, то це про те, чому Америка проникла через російські кордони. Була тільки одна причина: якби почалася війна, в якій Америці довелося б боротися за своє життя.
  
  
  Людина була б у повній безпеці, якби всі поважали статус-кво. Але Америка дивилася на кожне повстання в кожній смердючій відсталій країні третього світу як на загрозу, а Росія, думаючи, що це послаблює Америку, підтримувала кожну з цих відсталих сміттєвих ям третього світу, званих країнами.
  
  
  Америка знала, що ці країни не стоять тих стічних вод, яких вони не могли позбутися, і Росія знала те саме. Але люди продовжували створювати зброю та лякати самих себе. І ось, подібно до кімнати нагорі, де чоловіків, які намагалися вижити, було вбито або поранено, лідери країни Ганни побудували дурні оборонні сіті, подібні до цієї, яка йшла на п'ятнадцять поверхів під землю.
  
  
  Було сумнівно, чи лишиться поруч хтось, ким можна було б командувати після атомної війни. Але вони мали грати у свої ігри.
  
  
  На нижньому поверсі вона увійшла до кімнати з довгим білим столом, який відбивав різке флуоресцентне світло на стелі. Стіни були бетонними. Вони могли бути зроблені з тонкої порцеляни. П'ятнадцятьма поверхами нижче, в скелі, їм не знадобилася б велика підтримка.
  
  
  "Ганна, ми чули, що на першому рівні сталася жахлива катастрофа. Хтось проник усередину і розстріляв кімнату, повну командирів спеціальних місій".
  
  
  "Ні", - сказала Ганна Чутесов. "Єдині люди, які увійшли, вже були усередині".
  
  
  "Що трапилося? Ти завжди все знав", - сказав щільний чоловік із золотими погонами бі.; достатньо для того, щоб іграшкові літаки використовувати як авіаносці.
  
  
  "Ні, мені тільки здається, що я все знаю", - сказала Ганна. Для будь-кого, хто користується мозком, малося на увазі, що вона, схоже, знає все, тому що ніхто навколо неї, здавалося, ніколи нічого не знав.
  
  
  Вона отримала схвальні посмішки від чоловіків, яких щойно образила. У цьому найвищому командуванні була ще одна жінка. У неї були густі вуса. Ганна знала, що ця людина була жінкою, бо вона носила кольори жіночого армійського корпусу. Вони дуже добре підкреслювали її потужні біцепси.
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Сталося те, що тобі доведеться послати мене за Василем Рабиновичем. Більше нікого немає. Всі інші щойно вбили або поранили себе".
  
  
  "Це жахливо. Ти знаєш, що сам генерал Матесєв був убитий, намагаючись повернути Рабіновича до країни?"
  
  
  "Так", - сказала Ганна. "Я вважаю, що ми також втратили спеціальні сили і будь-який шанс використати подібні методи для проникнення в Америку. Я все це знаю, джентльмени. Я знаю, що Василь Рабінович був обмотаний скотчем, як пакунок, і доставлений назад до Матесєва, де його врятувала якась інша сила”.
  
  
  "Ми приречені. Якщо він у них, ми приречені".
  
  
  "Ми приречені настільки, що він вважає, що оточений злим світом. Я переглянув його досьє. Все, чого ця людина хотіла за ті роки, що вона провела в селі парапсихології, - це щоб його дали спокій. Ти знаєш, яким була наша відповідь?Ми послали цілодобові групи, щоб з'ясувати, чому він хотів, щоб його дали спокій.Тому він поїхав. Зараз він в Америці, і ми не знаємо, що, чорт забирай, він робить.Якщо він наляканий, а він цілком може бути наляканий, він міг би планувати запуск ракети прямо зараз.. У цей момент ядерна боєголовка може летіти на нашу країну. І ти знаєш чому? Щоб йому не довелося почуватися беззахисним. І проти кого? Людей, які послали б Матесєва повернути його. Стріляти, вбивати, захоплювати в полон і тікати. Безумство".
  
  
  "Це було гарне рішення", – сказав генерал КДБ. Це сказало Ганні не про те, наскільки хорошим було рішення, а про те, що воно походило від КДБ.
  
  
  "Гарне рішення, товаришу, за винятком того, що результати були поганими, так?"
  
  
  "Так", - сказав представник КДБ.
  
  
  "Що ж, це можливо", - сказала Ганна. "Не можна очікувати, що ми всі знаємо, як все обернеться. За винятком того, що я візьму на себе цей тягар. Я гарантую результати мого вступу у володіння. Я беру на себе повну відповідальність".
  
  
  "Як ви можете гарантувати результати?" – запитала представниця КДБ. Він не довіряв їй. Він не довіряв жодній жінці на важливих посадах. Жінку можна було поставити на пост, виставити напоказ на посту, але чоловік мав бути у неї за спиною. "Бо я це зроблю".
  
  
  "Якщо такі, як генерал Матесєв, не змогли досягти успіху, як може хтось на кшталт тебе гарантувати, що ти досягнеш успіху?"
  
  
  "Так само я могла б гарантувати, що отримаю це завдання після того, як спеціальні командири накладуть на себе руки". Анна посміхнулася.
  
  
  "Але ти просив про цю зустріч учора. Вони щойно наклали на себе руки".
  
  
  "Приблизно десять хвилин тому, через п'ять хвилин після того, як я сказав кожному з них, що хтось планує їх убити, я вимкнув світло і покинув петарду. Вони діяли так, як я й припускав".
  
  
  "Ти вбив їх! Ти думаєш, ми відправимо тебе на завдання після того, як ти потурав тому, щоб позбавити нас наших найкращих командирів спеціальних місій?"
  
  
  "Так. Звичайно. Позбавлені всіх інших можливостей діяти, зрештою, мої дорогі товариші, ви ухвалите раціональне рішення", - сказала Ганна Чутесов. "І врешті-решт цим рішенням має стати використання мене. У тебе більше нікого немає в легкодоступному місці".
  
  
  Генерал східних армій підвівся, стукнувши кулаком по столу.
  
  
  "Це безжально, брехливо і підло. Ти очікуєш, що ми відправимо тебе на одну з найважливіших місій в історії Радянського Союзу після того, як ти зробив щось подібне?"
  
  
  "Абсолютно. Я використовую інцидент нагорі як своє основне підтвердження. До цього моменту, джентльмени, я не показував, що можу вбивати. На першому рівні є кімната, залита кров'ю, яка підтвердить, що я можу зробити це дуже добре".
  
  
  Більшість чоловіків похитали головами. Але старший товариш, той, хто пройшов через революцію 1917 і роки правління самого Йосипа Сталіна, повільно кивнув.
  
  
  "Вона має рацію. Без тіні сумніву, наша прекрасна Ганна Чутесова довела, що вона не лише найкращий кандидат для цього завдання, але, можливо, і єдиний. Молодець, Ганно", - сказав він.
  
  
  "Але що, якщо вона вирішить використати Рабиновича у своїх цілях?" сказала інша жінка у кімнаті, та, у якої найбільші біцепси.
  
  
  "Ти дійсно думаєш, що я був би настільки дурний, щоб намагатися контролювати щось, що могло б переконати мене, що я розмовляю зі своєю матір'ю або батьком, коли захочу? Ти збожеволіла або просто поводиться так, тому що ти жінка в кімнаті, оточена чоловіками? - Запитала Ганна.
  
  
  "Я нітрохи не гірший за чоловіків", - сказала жінка.
  
  
  "Так", - сказала Ганна без сарказму. "Ти, безумовно, працюєш на цьому рівні. Отже, чи є тут хтось, хто хоча б віддалено думає, що я хотіла б залишити живими когось на зразок Василя Рабиновича?"
  
  
  Відповіді немає.
  
  
  "Моє перше завдання - зупинити його, перш ніж він дістанеться ядерної зброї чи армії. Можливо, я не зможу цього зробити. Але ти повинен знати, на що він здатний, тому що ракета, випущена по нашій країні, цілком може не стати початком атомної війни Це може бути якоюсь дурістю, яку зробила б злякана людина, сподіваючись довести нам, що вона не така слабка, як відчуває. Ти розумієш?
  
  
  "Ти хочеш сказати, що ми повинні зазнати атомного вибуху і нічого не зробити?" - Запитав командувач західної ракетної станцією Росії.
  
  
  "Ні. Я хочу, щоб ти знищив увесь світ ядерною катастрофою, щоб дати урок і без того наляканій людині. Доброго дня, джентльмени. У мене більше на це немає часу".
  
  
  "Що ми можемо зробити, щоб допомогти тобі, Ганно?" - Запитав найстарший чоловік.
  
  
  “Якщо ти віриш у молитву, молись, щоб Василь Рабинович не отримав армію. Я прочитав його психологічний портрет. Я б сказав, що випорожнення у штани в цей момент було б відповідною реакцією на ситуацію”.
  
  
  Василеві Рабіновичу подобалися танки. Йому подобалося, як вони могли шикуватися в лінію і стріляти по гребеню, а гребінець вибухав від попадання снарядів. Йому подобалося, як тремтіла земля, коли танки проїжджали повз на огляді. Йому подобалося, як піхоті доводилося розбігатися, коли танки займали свої позиції. Йому подобалися танки.
  
  
  Йому також подобалися гаубиці.
  
  
  "Майже як на справжній війні, сер", - сказав полковник.
  
  
  Василь спробував обтрусити пил Форт-Пікенса, штат Арканзас, зі свого костюма. Це було марно. Пил, коли його стирають, має тенденцію вбиратися, а пилу у Форт-Пікенсі було більш ніж достатньо для всіх костюмів, коли-небудь зітканих на всіх фабриках людства.
  
  
  "Це дуже мило", - прокричав Василь, перекриваючи гуркіт гаубиць. "Дуже мило".
  
  
  "Краще, ніж у В'єтнамі, сер; ми можемо бачити, у що стріляємо".
  
  
  "Так, гірський хребет - добрий ворог. Ти коли-небудь думав про те, щоб воювати з росіянами?"
  
  
  "Сер, я думаю про це щодня. Не минає і дня, щоб я не думав про це. Це ті, з ким ми повинні боротися".
  
  
  "Скажімо, завтра вранці?"
  
  
  "Все, що нам потрібно - це невелика розминка", - сказав полковник.
  
  
  "Що це за бізнес розминки?" - Запитав Василь. "Тобі платять за те, щоб ти був готовий. У тебе великий бюджет, полковнику. Що це за бізнес розминки?"
  
  
  "Ти ніколи не будеш готовий до великої війни, якщо спочатку не проведеш маленьку. Це краще, ніж маневри. Усуває перегини".
  
  
  "Я завжди думав, що треба бути готовим до війни, щоби мати мир, а не розв'язувати війну, щоб розв'язати війну", - сказав Василь.
  
  
  "І те, й інше", - сказав полковник. На ньому був польовий шолом, а на боці висів пістолет. "Якби ти не був моїм командувачем офіцером у В'єтнамі, я навіть не говорив би з тобою про ці речі".
  
  
  "Я просто хочу показати російським, що у нас є армія, готова боротися. Я не хочу розв'язувати з ними велику війну. Я не маю бажання вбивати їх".
  
  
  "Не може бути війни без убивств, сер".
  
  
  "Кілька битв. Це все, чого я хочу. Можливо, тільки одна битва".
  
  
  "Хіба ми всі не хотіли б цього, сер. Але ви не можете вести свою битву, не супроводжуючи її війною".
  
  
  "Я цього боявся", - сказав Василь. "До речі, тобі не здається, що ці танки мають стріляти на ходу, а не стояти на місці?" Я маю на увазі, якщо тобі потрібно, щоб зброя була нерухомою, тоді ти міг би використати гаубиці”.
  
  
  "Наш режим навчання цього не вимагає, сер", - сказав полковник.
  
  
  "Зроби це", - сказав Василь.
  
  
  "Але, сер ..."
  
  
  "Зроби це", - сказав Василь. Щось усередині нього підказувало йому, що якщо ці люди мали готуватися навіть до підготовчої війни, їм краще підготуватися правильно, бо найгірше, що могло статися, - це битися і програти маленьку війну. Тоді він ніколи не зміг би справити враження на росіян. Америка мала виграти свою наступну війну.
  
  
  Василь записав у своєму блокноті: "Один полк із бронетехнікою".
  
  
  Йому потрібно було більше. Йому були потрібні підрозділи. І йому потрібні були підрозділи, які б могли битися. Він не був би тут сам, перевіряючи ситуацію, переконуючи, що зброя стріляє і солдати були там, щоб стріляти з неї, якби не його друга зустріч з американським військовим істеблішментом.
  
  
  Зазнавши невдачі із запуском однієї ракети, яку він міг би використати як попередження російським дати спокій, він вирішив піднятися на вершину. І це був Пентагон, п'ятистороння будівля величезних розмірів. Тут генеральні штаби Америки планували виробництво товарів військового призначення, стратегії ведення бойових дій та технічне обслуговування найскладнішого у світі обладнання воєнного часу.
  
  
  Це було також місце, з якого Василь незабаром захотів бігти, знаючи, що йому краще обзавестися власними танками, гарматами та людьми, щоб використати їх, інакше він ніколи не зможе захиститися від росіян. Люди у Пентагоні, звісно, не були.
  
  
  Василь легко пройшов через усі системи перепусток, просто дивлячись у вічі кожному охоронцеві та захищаючи себе як людину з перепусткою та безліччю зірок на плечах.
  
  
  Він виявив, що виглядає важливим чоловіком зі справжніми зірками на плечах, і одразу став найближчим науковим консультантом цієї людини.
  
  
  "Я шукаю когось, хто може зібрати армію. Нічого особливого. Армію, яка, якщо знадобиться, могла б виграти битву або близько того. Якщо бути коротким, я шукаю когось, хто знає, як вести війну".
  
  
  Чоловік на мить задумався про це. "Не могли б ви висловитися більш конкретно?"
  
  
  "Солдати. Гармати. Танки. Літаки. Воюють на війні".
  
  
  "Фух, це непросто", - сказав чоловік із зірками. Я б сказав, що вам найкраще звернутися до Бюро розробки військових концепцій. Я думаю, що саме вони могли б вам допомогти. ".
  
  
  "Ти схожий на військового. Що ти можеш зробити?"
  
  
  "Я дуже військовий. Я створюю огляд аналітики витрат. Я розробляю концепції оцінки витрат".
  
  
  На особі Василя відбилося достатнє замішання, щоб генерал відповів самостійно.
  
  
  "Я той, хто оцінює, чи можемо ми дозволити собі ту чи іншу ситуацію. Вартість у житті, зброї, національній продуктивності тощо. Ти повинен пам'ятати. Ти допоміг мені. Ми навчалися в Массачусетському технологічному інституті, коли дійшли висновку, що Америка не може дозволити собі вижити. Ми повинні перестати так багато платити за існування, тому що це страшенно дорого. Ти допомогла мені отримати мою першу зірку. Ми зруйнували концепцію виживання. Абсолютно математично довели її до абсурду”.
  
  
  "Військові концепції" були невеликим офісом з комп'ютерними терміналами на п'яти столах. У цьому офісі не працював ніхто молодший за повного полковника. Це дало можливість критично осмислити, як, коли і за яких обставин Америка вестиме свої війни.
  
  
  Василь думав, що це має бути єдине місце, де він міг отримати всю свою інформацію.
  
  
  Він залишив це через годину, розуміючи менше п'ятнадцяти англійських слів, незважаючи на те, що відвідував найкращі російські школи англійської мови, незважаючи на те, що в Америці він дуже добре освоїв англійську і навіть став досить вправним у ньому, щоб нью-йоркські газети, можливо, найкращі знавці злочинного світу, назвали його "хитрим кримінальним натхненником".
  
  
  У кімнаті концепцій Василь почув такі слова, як "завершення", "силогізація", "концептуалізація заломлень", "координація синергетики", "способи координації реагування" та "устрою прояву бунтівників".
  
  
  За весь час, проведений там, він жодного разу не чув слова "вбивати". Або "атакувати". Або "відступати", або будь-яке зі слів, які він розпізнав як слова війни.
  
  
  Якоїсь миті він навіть змусив цих офіцерів повірити, що він голова Об'єднаного комітету начальників штабів. Це виявилося абсолютно марним, тому що один із офіцерів сказав:
  
  
  "Ми не зобов'язані говорити тобі про ці речі. Ти їх знаєш. І найголовніше, сер, ви розумієте, що останнє місце, куди ви коли-небудь прийшли б у пошуках того, хто знає, як вести війну, - це тут, в Пентагоні”.
  
  
  Василь зателефонував ще до двох офісів, а потім просто запитав, де зберігаються танки та гармати. Він знав, що йому доведеться робити це самому.
  
  
  Але чого він не знав, і що було очевидно більшості вищих офіцерів у Кемп Пікенс, штат Арканзас, так це те, що ця людина, яку вони всі добре знали як різних людей, демонструвала дивовижну здатність переміщати танки і людей по полю під час маневрів.
  
  
  "Нагадує мені генерала Паттона", - сказав один офіцер, який був другим лейтенантом під час Другої світової війни та вчасно записався до Третьої армії Паттона.
  
  
  "Так, Стара кров та мужність", - сказав інший.
  
  
  "Здається, він хоче вплутатися у війну, зовсім як старовина Паттон. Чорт забирай, добре, що така людина повернулася до армії". - І все-таки ця людина була навіть кращою за генерала Паттона в одному важливому аспекті. Стара кров та мужність могли б надихнути більшість американських солдатів на бій. Цей може змусити навіть кухарів хотіти вбивати.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Це була річ такої пишності, що заслуговувала на негайне місце в історії Будинку Сінанджу. Гарольд В. Сміт, змучений і стурбований, можливо, зараз більше, ніж будь-коли в історії організації, був приголомшений, побачивши, як Чіун залишає вітальню кондомініуму Vistana Views, як тільки була встановлена ціна, навіть не дочекавшись, щоб почути, в чому полягатиме призначення.
  
  
  "Розпакуй історії", - крикнув Чіун, вказуючи на лаймово-зелену валізу для пароплавства.
  
  
  Римо не відводив погляду від вікна спальні, яке також виходило на фонтан. Останні двадцять хвилин він дивився на воду, думаючи, що, мабуть, через деякий час подивиться на небо. Це було те, що він збирався зробити протягом дня.
  
  
  "Розпакуй історії. Цей день знаменний в історії Будинку Сінанджу. І ти, сину мій, частина цього".
  
  
  "Скриня на ліжку", - сказав Римо.
  
  
  "Ну ж, ти теж маєш поставити своє ім'я. Це не тільки моє. Я б не насмілився поодинці опанувати таку славу. Якби не ти і твоє блискуче розуміння того, що коли твоя робота виконана, вона завершена, я б ніколи не досяг. цих висот. Я впевнений, що ти дивитимешся на мене як на Великого Чіуна. Послідовники Великого Вана так і зробили".
  
  
  Бачачи, що Римо продовжує вирячитися на воду, Чіун сам відкрив скриню. Він дістав сувій і пляшечку з темно-чорним чорнилом, виготовленим з молюсків, знайдених у Західно-Корейській затоці. Свиток був особливим пергаментом, яким користувалася китайська династія, настільки давня, що навіть династій Мін і Тан не мали записів про неї.
  
  
  Це був пергамент із спеціально обробленої шкіри яка, який міг століттями витримувати вологу, холод та спеку. Він помістив у середині документа п'ять витончених зірочок.
  
  
  "Пам'ятаєш, коли ти востаннє бачив п'ять зірок в "історії синанджу", Римо?" - спитав Чіун.
  
  
  "Так. Великий Великий Ван. Ура, ура", - сказав Римо. Можливо, до ночі йому набридне дивитися у небо. Тоді він завжди міг дивитися на свої руки протягом кількох днів. Його тіло було ніби налите свинцем, а кров мляво текла його тілом суворо з пам'яті. Решта його частин, здавалося, не тільки не працювала добре, а й, схоже, не хотіла цього.
  
  
  "Ти багато разів бачив дві зірки, а іноді й три. І двічі ти бачив Майстра, який бажає поставити чотири зірки. Але тільки сам Великий Ван поставив п'ять зірок. І чому?"
  
  
  "Для основи дихальних технік", - сказав Римо.
  
  
  "Це наш закон тяжіння і Всесвіту. П'ять зірок. Прийди, ти маєш бути тут, щоб взяти участь у цій пишності".
  
  
  "Причина, через яку ти хочеш, щоб я був там, маленький батько, у тому, що я не заберу твої п'ять зірок, коли ти помреш. Ти хочеш продати мені свої заслужені п'ять зірок, щоб майбутні покоління могли називати тебе Великим Чіуном. Я це знаю, тому дозволь мені сказати тобі зараз. було. Тепер я це знаю”.
  
  
  "Ти вже дивишся на небо?" - спитав Чіун.
  
  
  "Вода. Дивлюся на воду", - сказав Римо. "Можливо, завтра я подивлюся на небо. Можливо, післязавтра. Мені ще треба оглянути нігті".
  
  
  "Тіло почувається жахливо, чи не так?" усміхнувся Чіун. "Як сказав Молодший солдат, людина не може бачити себе, особливо коли вона знаходиться в процесі величі. Ніхто ніколи цього не бачить. Я сам страждав від сумнівів, думок про те, що я можу бути егоїстичним, егоцентричним, інфантильним. Як безглуздо, так ?"
  
  
  Римо побачив темряву у воді і прикинув у думці, за що Чіун вирішив присвоїти собі п'ять зірок. Тільки три інших Майстри удостоїли себе таких почестей. Дві з них було зменшено до чотирьох і трьох зірок відповідно пізнішими майстрами синанджу. Силовий удар, який на той час вважався базовим елементом синанджу, пізніше виявили лише як суттєвий варіант базової дихальної техніки Великого Вана. І так зірка була видалена, хоча цей удар встановив щось, що здавалося унікальним навіть майстрам синанджу.
  
  
  Удар був результатом застосування сили, він створив саму силу. Ти міг би пробивати рукою стіни, і за цим не стояла б сила, як у якомусь слабкому карате ударі, що розбиває цеглу. Скоріше сила потягла б руку і зруйнувала стіну. Це було базово, але не так фундаментально, як подих життя, яке налаштовувало Майстрів на реальні сили всесвіту.
  
  
  Не випадково, що перше, що робить людське немовля, коли його відрізають від пуповини, - це дихає. Немовля ніколи не шукало спочатку їжу або навіть тепло в такі холодні часи, коли температура могла його вбити. Першим було дихання, і таким самим воно було останнім у смерті.
  
  
  Дихання було привітанням і прощанням із життям, як це називали синанджу, як давним-давно навчив його Чіун на тих базових уроках, коли Римо думав, що в цьому світі є чому повчитися.
  
  
  "Записаний цього дня в Майстерності Чіуна, першовідкривача Америки, вчителя Римо, відданого учня, для більшої і неминущої слави Будинку Сінанджу. Це було зроблено рукою Чіуна, погоджено в цей день з божевільним імператором, що представляє багату країну Америку - див. "Відкриття Чіуном щасливих людей" - переговори, які вважатимуться основними у бізнесі синанджу.
  
  
  "Зіткнувшись з відчайдушно нужденним клієнтом-імператором, для якого бездоганно виконана послуга, хоча і адекватна сама по собі, виявилася недостатньою для потреб імператора, Чіун спочатку встановив для Майстра Сінанджу і його учня Римо, нині Майстра, але ще не досяг фінальних рівнів, що вони могли вільно піти, це було найважливішим, тому що з цього випливали базові та досконалі переговори, проведені самим Чіуном.
  
  
  "Встановивши таким чином, що Сінанджу виступив бездоганно і тепер іде, Імператор Сміт, якого тільки часом можна було визнати божевільним, але в цей час його слід вважати таким же проникливим, як і будь-якого іншого імператора, з яким могли зіткнутися наступні покоління, зробив це Він перевершив би будь-якого суперника за послуги синанджу.
  
  
  "Хоча в принципі це було ідеальне становище, Чіун, з його гострим почуттям пропорцій, розумів, що це тільки початок. Тому що країна була багатою, найбагатшою свого часу. І Чіун зрозумів, що там, звідки це прийшло, було набагато більше. , тому що Чіун вже домовився з тим же імператором про заміну всього скарбу Сінанджу, тобто за одне звання Майстра можна заробити суму всіх інших звань (Посилання на скарб шукайте в розділі "Чіун не винен").
  
  
  "У той момент Чіун не встановив фіксовану суму, а скоріше відсоток понад будь-яку іншу пропозицію, так що Чіун був би вільний змусити будь-яку іншу націю, імператора, тирана або короля зробити пропозицію, яку Імператор Сміт зобов'язаний був би перевищити на десять відсотків. Цим єдиним вчинком сам Чіун встановив перший необмежений гонорар”.
  
  
  Чіун припинив читати і відступив від сувоя. - Чого хоче Смітті? - Запитав Римо.
  
  
  "Я не зовсім впевнений. Він все ще десь там. Я спитаю його", - сказав Чіун.
  
  
  "Цей хлопець-гіпнотизер. Я думаю, він хоче його".
  
  
  "Якась дурість. Ми не дарма кличемо його Божевільним Гарольдом", - сказав Чіун.
  
  
  Чіун подивився на п'ять зірок, які він наважився привласнити собі, і посміхнувся. Він був упевнений, що вони будуть триматися, якщо майбутні Майстри справді зрозуміють велич його прориву.
  
  
  Він поклав сувій назад у лаймово-зелений пакет для приготування на пару, переконавшись, що він ідеально зав'язаний.
  
  
  Римо не озирнувся.
  
  
  "Передай йому від мене привіт", - сказав Чіун.
  
  
  "Хто?" - Запитав Римо.
  
  
  "Великий Ван. Ти скоро побачиш його", - сказав Чіун. "І це я, Чіун, довів тебе до цього моменту".
  
  
  "Що я маю йому сказати?"
  
  
  "Запитай його про все, що тебе турбує. Саме для цього він тут".
  
  
  "Оскільки він мертвий, він, мабуть, привид".
  
  
  "Ні. Безперечно ні. Не живий, але безумовно не привид. Ти побачиш усмішку Великого Вана і ніжні вигини його надто повного живота. Ти навіть відчуєш силу його погляду, і його присутність буде щедрістю для тебе".
  
  
  "Зачини двері, коли йтимеш", - сказав Римо.
  
  
  "До побачення, сину мій. Коли ми зустрінемося наступного разу, ти будеш на рівні, про який зараз навіть не підозрюєш", - сказав Чіун, знову відчуваючи радість від зустрічі з Великим Ваном.
  
  
  Але тепер до справи та виконання бажань Божевільного Гарольда. Це було типове завдання білого американця, повне протиріч та абсурду, без будь-якої ясної мети у полі зору.
  
  
  За цю практично безмежну ціну Божевільний Гарольд не хотів, щоб трон Америки називався президентством. Він хотів знищення великого особистого ворога, як і контролю над будь-якої землею. Як завжди, розумних прохань не було.
  
  
  Там був цей чоловік із Росії.
  
  
  "Ах так, царі, могутні люди, яких ми поважаємо, але ми повинні попередити тебе, о мудрий Гарольд Сміт, ти бачив їхню небезпеку лише частково. Ми, які служили царям і тому не говоримо про них погано, проте поважаємо твою рішучість захищати те, що належить тобі”.
  
  
  "Це не захист будь-яких прав власності. Ця людина небезпечна. У неї приголомшлива здатність гіпнотизувати".
  
  
  "Ах так, гравці розуму. Ми їх знаємо. Зазвичай вони не мають великого значення, але, звичайно, це має величезне значення. Це надзвичайно важливо, - сказав Чіун, який знав, що древньому Майстру, який працював у Римській імперії, одного разу заплатили п'ятьма". з них, грецькими рабами, які могли проробляти уявні трюки, як їх називали.Йому дали п'ятьох з них замість одного хорошого робітника, щоб нести його багаж. який побажав, щоб місце в сенаті раптово звільнилося.Це була не почесна робота, але, ймовірно, за неї повинні були добре платити.І, звичайно, це було не так.Синанджу ніколи не використовували рабів належним чином і не вірили в них.Кожен чоловік, проповідував синанджу, повинен мати право виставляти себе дурнем, тим самим лишаючи більше роботи вбивцям.
  
  
  Про ці речі думав Чіун, поки Сміт розповідав про людину на ім'я Василь Рабінович, іммігрант із країни іммігрантів. Сміт забезпечував відстеження, а Чіун здійснював ліквідацію.
  
  
  "Найнебезпечніший. Найнебезпечніший. Але можу я запитати, як, якщо ми вб'ємо його, він зможе розважати тебе?"
  
  
  "Він нам потрібний не для розваги. Він небезпечний. Можливо, найнебезпечніша людина, яка будь-коли в'їжджала в цю країну".
  
  
  Чіун пропустив образу повз вуха через величезний гонорар, який отримав би синанджу. Чого можна очікувати від божевільного, окрім як думати, що гіпнотизер небезпечніший, ніж його Дім Сінанджу, за який заплатив Сміт? Будь-який розсудливий імператор, якби він справді так думав, тримав би все це в секреті, щоб його лорди не служили тим, хто купив послуги іншого, того, кого тут і зараз Сміт оголосив найнебезпечнішим.
  
  
  "Ми боротимемося, але переможемо, як завжди", - сказав Чіун, старанно граючи на факті страхітливого супротивника, але так само обережно нагадуючи Божевільному Гарольду, що, коли він купував Сінанджу, він купував кращих ассасинів. Насправді Чіун подумував перейняти чудову американську практику. У кожному новому приладі він бачив записку, що інформує покупця про те, що він купив найкращий у своєму роді пристрій у світі, і вітає його з мудрістю, виявленою при цьому.
  
  
  Чіун подумав, що було б непогано підготувати сувій для кожного майбутнього тирана, деспота та короля Сінанджу, якому служив, даючи кожному зрозуміти, наскільки мудро він вчинив, найнявши найкращих убивць за всю історію. Почни це з:
  
  
  "Вітаю, ти найняв найкращих..." і так далі.
  
  
  Чіун знову кивнув у відповідь на ще якусь нісенітницю, а потім стиснув маленьку коробочку, яку вклав йому в руку Божевільний Гарольд.
  
  
  "Не зараз, Чіуне. Коли тобі вдасться усунути Василя Рабиновича, тоді натисніть цю кнопку. Я знатиму, що він мертвий".
  
  
  "Але ти знаєш, що він уже мертвий, тепер, коли твоя пишність, о Мудрий Гарольд, так розпорядився з ним".
  
  
  “Тим не менш, я б хотів, щоб ти скористався цим. Ми віддаємо за це виняткову данину поваги. Ми ще навіть не знаємо, наскільки сильно. І саме так я хочу це зробити”.
  
  
  "Звичайно. Ми завжди цінуємо керівництво та допомогу в тому, чим займалися лише за сорок вісім сотень років до народження Америки", - сказав Чіун, дозволивши собі трохи сарказму. Але Сміт не відповів.
  
  
  "Смерть злому гіпнотизеру", - сказав Чіун. За своїм дивним звичаєм, трохи згодом задзвонив телефон, і це був голос Гарольда В. Сміта. Вони знайшли можливе місце для Василя Рабіновича, бідного маленького гіпнотизера, чиє життя було б втрачено в результаті найпрекраснішої фінансової угоди в історії Будинку Сінанджу.
  
  
  "О наймудріший, як людина опиняється у ймовірному місці? Місце є чи його немає".
  
  
  Щойно сказавши це, Чіун зрозумів, що йому взагалі не слід згадувати про це, тому що відповідь була безглузда на межі абсурду.
  
  
  Система Сміта відслідковувала інциденти, найбільш ймовірно вчинені бідним гіпнотизером, про які було б повідомлено поліцію та розвідувальні агентства. У Сміта була машина, яка могла сканувати та аналізувати ці звіти, і, судячи з цих звітів, Васій Рабінович, ймовірно, перебував у Форт-Пікенсі, штат Арканзас.
  
  
  Коли Сміт перестав балакати, Чіун поставив важливе питання.
  
  
  "Тобі потрібна голова чи ні? Я знаю, що ви традиційно не берете голову для своїх стін, але ми рекомендуємо її, особливо для важливого вбивства. Це може бути зроблено з великим смаком".
  
  
  "Ні. Просто переконайся, що ти справді вб'єш його. У Росії стався інцидент, коли круті бійці КДБ думали, що він у них у руках, і закінчили тим, що перестріляли один одного".
  
  
  "І секрет також, я так розумію. Звичайна секретність".
  
  
  "О так. Абсолютно. Секретно. Звичайно. Ми не хочемо, щоб хтось знав про наше існування".
  
  
  "Так. Звичайно. Зроби так, щоб велике вбивство схоже на головний біль. Дуже тонко, наймудріший".
  
  
  "Ні. У даному випадку мене не хвилює, чи це виглядає як нещасний випадок. Я хочу, щоб він помер. Я хочу бути впевнений, що він мертвий. Використовуй скриньку. Він, ймовірно, вже в наших збройних силах. Ми лише на волосинку. пропустили ядерний запуск в Омахі. Ця людина має померти”.
  
  
  "Зі швидкістю вітрів Калахарі, наймудріший", - сказав Чіун, який подбав про те, щоб у нього було достатньо часу, щоб належним чином одягнутися. Нічого гучного, хоча Америка, як правило, галаслива. Для кімоно, яке буде використано при цьому вбивстві, добре використовувати звичайний рожевий колір, простий удар, швидка смерть, а потім, можливо, почекати тиждень або близько того, перш ніж натиснути кнопку на коробці. Зрештою, якщо вбивство виявилося таким легким, чи не міг божевільний Гарольд подумати про те, щоб відмовитися від цієї приголомшливої нагороди? Звичайно, швидкість показала б велич синанджу, а Божевільний Гарольд платив за дивні речі.
  
  
  Чіун думав про це, і до того часу, коли він дістався до Форд Пікенса, штат Арканзас, Чіун вирішив ризикнути і негайно повідомити Божевільного Гарольда. Потім він потяг Римо до більш розсудливого імператора, нового Римо, який побачив благодіяння Великого Вана і поставив важливе питання тільки для того, щоб отримати важливу відповідь.
  
  
  Біля воріт Чіуну сказали, що люди, одягнені в рожеве, мають бути жінками, інакше вони не зможуть потрапити на базу. Як типово для білих американців наполягати на тому, що для в'їзду на військову базу потрібна операція зі зміни статі. Не дивно, що вони програли останню війну і, ймовірно, програють наступну.
  
  
  Охоронець простягнув долоню, щоб перегородити Чіуну вхід, а потім більше не турбував Чіуна. Більшість людей цього не робили, кому потрібне було негайне лікування через множинні переломи руки.
  
  
  Чіун прослизнув у Форт Пікенс. Він побачив прапори, уніформу, видимість активності, тоді як люди зазвичай нічого не робили. Він міг прийти вночі і зробити невидиму роботу, але вбивство скромного гіпнотизера заради величезного стану було настільки дивним із самого початку, що він хотів зробити це за денного світла, щоб переконатися, що це відбувається насправді.
  
  
  Чіун оглянув табір. З часів римлян нічого особливого не змінилося, крім того, що цей табір не був належним чином захищений. У римлян завжди були рів та стіна. Американці задовольнялися парканами. Можливо, це тому, що в наші дні вони мають зброю.
  
  
  Він побачив вдалині пилюку, завжди ознаку кавалерії. Він зупинив офіцера, щоб спитати, чи той чув десь про Василя Рабиновича.
  
  
  "Ти маєш на увазі Стару кров і мужність Рабіновича?" - Запитав офіцер.
  
  
  Жах охопив Чіуна. Невже хтось уже виконав цей величезний контракт із гіпнотизером?
  
  
  "Тепер від нього залишилися тільки кров та кишки?" - спитав Чіун.
  
  
  "Тільки? Він найжорсткіший, найрозумніший генерал з часів Джорджа С. Паттона-молодшого. Ми називаємо його "Стара кров і мужність".
  
  
  "О, він проливає кров інших людей. Що ж, це добре", - сказав Чіун. Рабинович не тільки був живий, але, на щастя, мав кращу репутацію, ніж просто скромний гіпнотизер, людина, яка могла переконати деякі душі, що їм тепло, коли холодно, прохолодно, коли спекотно, і що вони були собаками, що гавкають.
  
  
  Деяких людей можна навіть змусити не відчувати болю, хоча Чіун ніколи не розумів, навіщо комусь знадобилося це робити зі своїм тілом.
  
  
  Як і у будь-якого великого завойовника, можна було відчути присутність Рабіновича десь далеко. Солдати та офіцери виглядали однаково напруженими та сердитими. Це означало, що з ними попрацювали належним чином. Великі командири могли це зробити. Гарних солдатів це не обурювало, швидше вони поважали це, навіть незважаючи на те, що час від часу вони могли скаржитися.
  
  
  "Стара кров і мужність - це щось сьогодні. Я не знаю, чи налякає він наших ворогів, але він страшенно лякає мене", - почув Чіун коментар одного офіцера.
  
  
  "Вперше ми справді проводимо справжні маневри. Я буду вдячний війні тільки за те, щоб припинити це катування".
  
  
  Коли Чіун дістався широкої рівнини, оточеної передгір'ями, він зміг ясно розглянути за повагою людей, хто був командиром. Танки стріляли по цілях, що рухаються, з дивовижною точністю. Люди у бронетранспортерах видавали крики заколотників. Це безперечно була армія, яка добре підготувалася до війни.
  
  
  Це було б благородним вбивством, що погодилося з благородною ціною.
  
  
  Рабинович розмахував рукою та кричав. Він стояв на платформі, показуючи палицею. Він міг вигукувати накази двом людям одночасно.
  
  
  Його описували як людину з сумними очима, але ці очі світилися радістю. Було прикро, що Чіуну довелося закінчити свою кар'єру в цей момент, а не пізніше після того, як він став таким же знаменитим, як Наполеон, Олександр або Цезар. Але контракт є контракт.
  
  
  "Рабінович", - вигукнув Чіун. "Василь Рабінович". Людина, яку тепер звали Олд Блад "н" Гатс, обернулася. Чіун зрозумів рух ще до того, як почув голос, що це було впізнання самого себе. Люди не могли не робити цього. Це було скоріше доказом особистості, аніж особа чи навіть східна магія відбитка пальця. Це був простий рефлекс людини, що ідентифікує себе.
  
  
  І Рабинович зробив це на власні очі. Чіун знав, що всі солдати дивляться зараз на нього через красу його рожевого одягу в цій похмурій обстановці. Божевільний Гарольд наказав зберігати таємницю, а не бути невидимим.
  
  
  Платформа була над його головою. Чіун зробив це з витонченістю, без зусиль, як стрибок, більше руху, ніж крок, і тепер він виявився віч-на-віч з найщедро винагородженим вбивством у всій історії.
  
  
  Центр черепа благав про одне проникнення, швидке до стану невидимості. Простий, базовий удар з такою силою, що він діє всередині черепа, а не зовні, навіть не потребуючи проникнення.
  
  
  Рабинович був одягнений у простий бойовий шолом та камуфляж. До пояса у нього був пристебнутий маленький пістолет. Легкий пил у променях полуденного сонця робив повітря майже схожим на глину в роті. Дошки на платформі трохи заскрипіли, і кілька солдатів почали підніматися на платформу, щоб стати між Чіуном і Рабіновичем. І тоді Чіун зупинив свій удар, зупинив його, не дотягнувшись до високого жовтого чола, чорних очей, що сміються, і такого ж рожевого кімоно. Веселий товстун, не вище Чіуна, але з товстішими кистями і передпліччям, а ноги, як можна було сказати, були кремезними під тулубом, глянув на нього, сміючись.
  
  
  "Що ти тут робиш? Як тебе звуть? Чому ніхто не зміг зупинити тебе біля воріт? Що це за безглузде рожеве плаття?"
  
  
  Запитання посипалися так швидко, що Чіун ледве встигав відповідати на них, але він повинен відповісти.
  
  
  "Великий Ван, що ти тут робиш?"
  
  
  "Послухай, я запитав тебе першим. Якби я хотів відповісти, я вже відповів би першим. Так що в тебе з цією рожевою сукнею?"
  
  
  Звичайно, Великий Ван жартував, але Чіун ніколи б не дозволив собі відмовитись від відповіді.
  
  
  "О великий, це я, Чіуне, я тут у справі про найбільш чудово оплачене вбивство у всій історії. Простий гіпнотизер на ім'я Рабінович, і ціна, яку я отримав..."
  
  
  "Хто хоче вбити Рабиновича?"
  
  
  "Божевільний імператор Гарольд. Він ніщо, але я не очікував побачити тебе знову, великий, за мого життя. Настала черга Римо".
  
  
  "Навіщо комусь знадобилося вбивати таку милу людину, як Василь Рабинович?" - спитав Великий Ван. Солдати, які наступали на Чіуна, дісталися платформи. Щоб бути абсолютно досконалим перед самим Великим Ваном, Чіун використав найпростіше дихання у поєднанні з базовим силовим ударом, що зносить голови на знак пошани. Нічого особливого, поодинокі рухи хребетним стовпом, залишаючи голови в пилу. Він міг би витягнути їх, зловити та провести презентацію, але це було б яскравістю для клієнтів.
  
  
  Солдати, бачачи, як відбійні молотки зносять голови, хапалися за зброю чи шукали укриття. Ніхто не спостерігав за цим жахом, нічого не роблячи, за винятком Олд Блад "н" Гатс і дивного вбивці в рожевій сукні.
  
  
  Старий азіат говорив дивно. Один із солдатів подумав про те, щоб піднятися на платформу разом із ними, але перспектива відрубаної голови змусила його двічі подумати. Вдалині танки припинили вогонь.
  
  
  Люди стовпилися навколо дерев'яної платформи, щоб подивитися, що людина в рожевому зробить зі Старою кров'ю та кишками. Хтось ганявся за головою, намагаючись зіставити її із тілом. Не знаючи, що з ним робити, він поклав його на землю і накрив своїм шоломом. Про це має подбати про реєстрацію могил, подумав солдат.
  
  
  "У Божевільного Гарольда найдивніші завдання, Великий Ван. Але чому я бачу тебе двічі в цьому житті? Може, справа в тому, що я, можливо, найбільший Майстер після тебе?"
  
  
  "Заткнися вже зі своєю величчю, хазаре. Цей Божевільний Гарольд симпатизує комуністам?"
  
  
  "Я надто уявив про себе велич, чи не так? Вибач мені за це. Божевільний Гарольд - мій клієнт".
  
  
  "Що ти продаєш?" - спитав Великий Ван.
  
  
  "Те, що ти зробив, чудовий. Послуги найбільшого будинку ассасинів усіх часів".
  
  
  "І ти хочеш вбити цього славного хлопця Рабіновича?"
  
  
  "Ти знаєш його, Великий Ван?"
  
  
  "Знаєш його? Чоловік - персик. Життя потрібно захищати за всяку ціну. Він наш головний клієнт".
  
  
  "Це те, що ти прийшов сказати мені?" - спитав Чіун.
  
  
  "І що ти теж не повинен дозволяти нікому турбувати мене. Підійде і те, й інше. Побудь поруч".
  
  
  "Яка радість знову бути у твоїй присутності, великий".
  
  
  "Трохи вліво. Ти загороджуєш мені вид на мою армію. Ми плануємо великі справи. Великі. Коли-небудь воювали? не могло виходити від генералів, які ними керували”.
  
  
  Чи це був Великий Ван? Чіун подивився знову. Жоден ассасин не схвалював війну, де працювали тисячі любителів чи де платили професіоналам. Але в нього було високе чоло. Він мав веселу посмішку. Там було дещо повне тіло, і, звичайно, там було безпомилково пізнаване кімоно синанджу.
  
  
  Чіун вклонився Великому Вангу і відійшов убік. З презирством він зламав коробку з кнопкою, яку божевільний Гарольд попросив його натиснути, коли вбивство буде скоєно.
  
  
  Зрозуміти синанджу означало зрозуміти, що й Великий Ван здавався дивним, дивним був сам учень. Бо Великий Ван вирушив до центру Всесвіту, і все, що не належало цьому центру, було виведено з рівноваги. Так говорили багато Майстра з того часу, як помер "радісний", як називали Великого Вана.
  
  
  Це був не Чіун, але це був синандж. Римо це знав. Він дивився на небо, відчуваючи, що перетворюється на темряву, якої не було сонце, відчуваючи воду в маленькому фонтані видів Вістаны, відчуваючи, як усе, що було в ньому живе, піддається летаргії того, що могло бути останнім сном, коли він почув рух .
  
  
  То був крок, але не сходинка. Більшість людей ходили на яйцях чи п'ятах. Сінанджу ходив по всій ступні. Це був шелест ковзання, такий тихий, що його треба було почути своїм розумом.
  
  
  Але то було там.
  
  
  "Я довго чекав зустрічі з кимось не з села", - пролунав голос. Це був корейський, північно-західний діалект, як у Чіуна, але йому не вистачало пронизливості. У цьому був сміх.
  
  
  Римо не відповів.
  
  
  "Ти білий. Я завжди знав, що білий може це зробити. Молодець, Римо. Молодець, Римо Вільямс. Молодець".
  
  
  Було дивно чути, як цей діалект говорить щось таке позитивне. Римо не обернувся. Не те, щоб він боявся, що це може бути міраж. Він боявся, що цього може бути. Він був на найнижчому рівні, який тільки міг пригадати. Він відчував себе виснаженим, марним і ні на що не здатним. Що важливіше, він нічого не хотів робити.
  
  
  "Ти шкодуєш себе? Ти став таким самим, як Чіун?"
  
  
  Римо не подобалося, коли хтось так відгукувався про Чіуна. Він часто думав про Чіуна те саме, і навіть гірше. Але йому не подобалося, коли це говорив хтось інший.
  
  
  "Якщо ти маєш щось проти Чіуна, чому б тобі не сказати йому?" - Запитав Римо.
  
  
  "Так. Я сказала йому, що він інфантильний та егоцентричний. Я сказала йому, що іноді він був смішний зі своїми претензіями на те, хто ми такі".
  
  
  "Можливо, ти в мене в голові. Я досяг реальності за допомогою свого розуму. Я навіть не збираюся дивитись на тебе", - сказав Римо. За його спиною пролунав сміх. Він проігнорував його.
  
  
  "Звичайно, я існую тільки в твоєму розумі. Так влаштований світ. Так влаштований всесвіт, розум усередині розуму всередині розуму, Римо. Ах, ти, безсумнівно, учень Чіуна. Він любить тебе, ти знаєш. У нього був син, який помер, який не пережив тренувань”.
  
  
  Римо обернувся. Невисокий, трохи повненький чоловік з високим чолом і ідеальною посмішкою сидів на ліжку, поклавши руки на коліна. Він виглядав так, начебто весь світ був жартом.
  
  
  "Великий Ван", - сказав Римо.
  
  
  Постать відмахнулася від цього. "Твій брат Ван, майстер Римо. Ти став Майстром".
  
  
  "І що?" - сказав Рекно.
  
  
  Чому ви, сучасні люди, такі серйозні? Ти і Чіун. Ви обидва. не зупинився ні на секунду, щоб понюхати квітку або помилуватися заходом сонця. Для чого ти на землі? Щоб звести населення в могилу?"
  
  
  "Ти не був убивцею?"
  
  
  "Звичайно, але не так, як ви двоє. Тобі платить голова? Що з вами обома не так? Чіун вбиває при найменшому розчаруванні, ти вбиваєш так, ніби особисто можеш відновити справедливість у світі, і вам обом потрібно добре провести ніч. Коли ти востаннє любив жінку?
  
  
  "Якийсь час тому. У нас нічого не вийшло. Так ніколи не буває. Я не знав, що Чіун втратив сина".
  
  
  "Так, він не зміг усвідомити недоліки свого сина, і при спробі зробити високе сходження хлопчик загинув. Він не хоче втрачати тебе. Він не визнає цього, але він любить тебе більше, ніж свого сина".
  
  
  "Він завжди лає мене за те, що я білий".
  
  
  "Чіун - сноб. Найкраще, що він коли-небудь зробив, це привів у сім'ю білого. Римо, ти вдома. Америка більше не твій дім. Це твої коріння. Але твій дім - Сінанджу. І тобі зараз сумно, бо ти вперше по-справжньому залишаєш свій дім”.
  
  
  "Я переходжу на новий рівень?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти був там якийсь час", - сказав Великий Ван. "Це те, що завдає біль. З цього моменту ти починаєш вмирати".
  
  
  "Чому це?" - Запитав Римо.
  
  
  "Бо це те, що трапляється з тим, хто досяг свого піку", - сказав Великий Ван. І Римо знав, що це правда.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  З відстані п'ятсот ярдів Гусєв Бальбек міг під час шторму всадити кулю людині в око. З відстані тисячу ярдів він міг розсікти груди навпіл. З відстані півтори тисячі ярдів він міг гарантовано збити людину, що біжить, і зупинити її.
  
  
  Це було із снайперської гвинтівки. З пістолета він міг відстрілювати дзьоби птахам, що низько летять. Він робив це по дві години щоранку, частково для того, щоб потренуватися, частково для того, щоб тішити усміхнених комісарів.
  
  
  Вони приходили, іноді в компанії генералів, і говорили дуже чемно:
  
  
  "Не дозволяй нам тобі заважати. Ми просто хочемо подивитись". А потім Гусєв влаштовував спеціальну виставу. Почесні гості сиділи на дерев'яній підставці, виготовленій як копія американської платформи для інавгурації. Манекен у строгому костюмі був зроблений так, щоб рухати руками за допомогою маленького двигуна.
  
  
  Гусєв Бальбек відходив на півтори тисячі ярдів, повільно, щоб показати їм усім, наскільки це велика відстань. Півтори тисячі ярдів перебували поза кордону охорони глави держави. Усі високопосадовці знали це. Все, що знаходиться далі тисячі ярдів, заслуговувало лише на побіжний огляд, щоб переконатися, що там не приховується велика група людей або гаубиця. Одна людина – це не те, про що співробітники служби безпеки стали б турбуватися на такій відстані. Усі це знали.
  
  
  І потім, просто для драматизму, на трибунах, які представляли американську інавгурацію, заграла б американська президентська пісня "Хай живе вождь". І гучномовці заглушили б шум натовпу, що аплодує.
  
  
  Потім із моторизованого манекена пролунали б записані слова інавгураційної мови. Коли це вперше прозвучало, Гусєв вибухнув фразами "Питай не про те, що твоя країна може зробити для тебе, а про те, що ти можеш зробити для своєї країни". У наступних виступах не було такого драматичного піднесення. Насправді, жоден з них не був дуже гарним взагалі.
  
  
  У потрібний момент Гусєв, ледь помітний на відстані, стріляв. Він завжди потрапляв у манекен. Військові завжди справляли найбільше враження.
  
  
  Потім Гусєв підходив на відстань тисячі ярдів, і, хоча очі глядачів ледь могли його розгледіти, Гусєв всаджував кулю прямо в серце манекена або другого, який заміняв манекен, якщо перший був сильно пошкоджений.
  
  
  А потім на відстані п'ятисот ярдів, де співробітники служби безпеки не боялися простих пістолетів, Гусєв чинив опір.
  
  
  До голови статуї було приклеєно фотографію нинішнього президента Сполучених Штатів, і швидше, ніж вони могли встежити, Гусєв вихоплював пістолет і двома швидкими пострілами вибивав очі фотографії. Потім фотографія голови в точному масштабі передавалася важливим відвідувачам: вони дивилися у вічі і кивали. Деякі посміхалися. Інші казали:
  
  
  "Якщо нам доведеться. Якщо нам доведеться".
  
  
  Були також інші демонстрації. Кадри було знято у переповненій залі, на прес-конференції та на фінальному показі. Випустив три кулі поспіль в одне і те ж місце на листі куленепробивного скла, так що перша послабила скло, друга проникла всередину, а третя зі свистом вилетіла через дірку - і все це в машину, що рухається зі швидкістю 12,8 миль на годину, швидкість президентського лімузина, що роз'їжджає американським містом.
  
  
  Гусєв знав, що він гарний, але ніколи не уявляв себе чимось особливим. Він родом із віддаленого татарського села в Казахстані, де кожен був видатним стрільцем. По всій Росії існували анклави цілком особливих людей, які ніколи не мали справи із зовнішнім світом і, отже, виховували свої слабкі та сильні сторони. Майже всі татари були чудовими стрілками, так само добре поводилися зі зброєю зараз, як вони були з луками та стрілами за часів Тамерлана.
  
  
  Гусєв був просто трохи кращим за інших городян. Для росіян у Москві він був чудовий. І він зауважив, що під час кризи у відносинах з Америкою його частіше закликатимуть показати, на що вона здатна. Він чув, як важливі люди говорили щось на зразок: "Якщо справа дійде до гіршого, ми завжди можемо використовувати Гусєва".
  
  
  Але стрілянина була лише невеликою частиною його тренувань, лише дві години на день. Інші десять годин навчання пішли на те, щоб говорити і жити як американець, що було справжнім подвигом для молодого татарина, який від народження говорив лише на діалекті, характерному для монгольських лучників російського степу з 1200 по 1400 н.е.
  
  
  Спочатку він вивчив слова, що позначають їжу, але після двадцяти п'яти років щоденного спілкування англійською та щоденних виправлень, працюючи над цим по десять годин на день, Гусєв Бальбек міг зійти телефоном за американця, причому практично з будь-якої частини країни на додачу.
  
  
  На жаль, чоловікам на зріст чотири фути вісім дюймів з розкосими очима і шкірою, яка виглядала так, ніби її дюжину монгольських зим туго натягували на жердини для наметів, як правило, було важко видати себе за вболівальників з Алабами або бостонських поліцейських.
  
  
  Навчившись у американців тонкому мистецтву виправдовувати недоліки, росіяни просто використовували знаменитий американський трюк із навішуванням ярликів.
  
  
  "Так, ми визнаємо певні візуальні складнощі", - сказав керівник програми.
  
  
  "Кожен в Америці зверне увагу на цю людину".
  
  
  "Америка багаторасова. Проблем бути не повинно".
  
  
  Але як тільки він застрелить президента, як він втече? мати можливість убити американського президента; ми не хочемо платити за це. Інакше ми б одразу розпочали війну”.
  
  
  "Ми прибережемо його для ситуацій настільки критичних, що готові бути спійманими. Ми прибережемо його для антикризового управління. Інструмент антикризового управління".
  
  
  І таким чином Гусєв Бальбек продовжував практикуватися протягом двадцяти п'яти років, використовуючи інструмент, який, мабуть, ніколи не буде використаний. До ранку йому показували фотографію дуже круглоокого, сумного чоловіка.
  
  
  "Це Василь Рабиневиць. Вбий його".
  
  
  "Але він не президент", - сказав Гусєв.
  
  
  "Ні. Він більш небезпечний".
  
  
  "Але я думав, що збираюся вбити президента. Я двадцять п'ять років чекав, щоб убити американського президента, по дві години на день вправляючись у влучній стрільбі і по десять - в американській мові та звичаях, і тепер, коли мені нарешті наказують зробити те, до чого я готувався понад двадцять років, мою мету звуть Рабинович. Василь Рабинович. Він якийсь дисидент?
  
  
  "Він - твоя мета. Не думай, що ти американець, бо ти вчився жити як американець. Ти російський".
  
  
  "Коли починаєш думати самостійно, важко зупинитися, товаришу", - сказав Гусєв, який на кожних американських виборах проводив практичне голосування, приймаючи рішення так само, як американці.
  
  
  "Якщо ти Гусєв Бальбек із татарського містечка в Казахстані, ти стріляєш у Василя Рабиновича з півтори тисячі ярдів. З такої відстані тобі не доведеться дивитися йому у вічі".
  
  
  Ганна Чутесов була в люті. Вона мало не вихлюпнула вміст столу посла в обличчя послу. Хто ухвалив це рішення? Який ідіот ухвалив це рішення?
  
  
  "Ми домовилися, що ти передаси все, що ми знаємо, відповідним американцям, і разом ми працюватимемо над усуненням небезпеки, яка походить від цієї людини. Як ти міг самостійно прийняти рішення вбити її? Я був головним".
  
  
  "Було вирішено, що ми не можемо дозволити Америці отримати його. Ми повинні вбити його".
  
  
  "Що б вони з ним зробили? З якого дива він міг знадобитися американцям? Що він взагалі зробив для нас, крім лікування головного болю та сексуальних проблем членів Політбюро?"
  
  
  Обличчя Ганни спалахнуло. Вона знала, як цей бовдур отримав пост посла. Він був єдиним високопосадовцем Іноземного бюро, який міг запам'ятати імена або хотів запам'ятати. Він був тим, хто міг прокинутись вранці, не напившись перед сном напередодні увечері.
  
  
  Коли Іноземне бюро знайшло людину, яка не напивалася перед сном щоночі, ця людина мала роботу на все життя. Посол Номовиць пропрацював на цій посаді чверть століття і зараз є деканом усіх послів у Вашингтоні.
  
  
  "Товаришу Чутесов, я розумію, що ви володієте вищою владою тут, в Америці. Але вищі інстанції наказали вбити Рабіновича до того, як Америка дісталася нього".
  
  
  "Але невже вони не розуміють, що він ні в кого не є? У цьому проблема. Вони в нього. Жодний уряд не може контролювати його. Він контролює їх. Як ти можеш контролювати чоловіка, який змушує тебе вірити, що він найважливіша людина у твоєму житті? Як? Як це робиться?
  
  
  "У нас є видатний стрілець. Я мав честь бачити його одного разу. Зараз він знаходиться недалеко від Форт-Пікенса, штат Арканзас, де ми встановили місцезнаходження Рабіновича. І ми зробили блискучі приготування для того, щоб таємно поставити його на цю посаду. Я повинен сказати, що це наш найгордіший момент”.
  
  
  "Насолоджуйся цим, поки це не вибухне тобі в обличчя. У кращому разі це не спрацює. Це в кращому випадку".
  
  
  "Я навіть не питатиму чому", - сказав Номовиць красивій, розгніваній жінці. Він чув, що вона ненавиділа чоловіків, але це від відомого бабника. Будь-яка жінка, яка не переспала б із цим чоловіком у ту саму годину, коли вони вперше зустрілися, вважалася муженанависницею. Але він міг зрозуміти, чому будь-який чоловік захотів би переспати з цією гарною жінкою. "Але я спитаю, чи справді ти ненавидиш чоловіків, як вони кажуть".
  
  
  "Що б ти подумав про гендера, якому все одно, чи вибухне світ завтра, але цікаво, для кого я розсовую ноги?"
  
  
  "Ти справді ненавидиш чоловіків".
  
  
  "Я просто зневажаю ідіотів".
  
  
  "О, тоді ти не ненавидиш чоловіків", - сказав Номовиць і не знав, чому Ганна Чутесов вийшла з його кабінету, тихо сміючись. Вона передала секретареві, щоб посол зателефонував їй, коли його рішення не спрацює.
  
  
  Будь-який дурень зрозумів би, наскільки небезпечно діяти поодинці в цій ситуації. Бо якщо снайпер уб'є Рабиновича, кого, на думку посла, американці визнають мертвим? Російського єврейського іммігранта? Ні, Росія була б притягнута до відповідальності за вбивство найважливішої людини в житті сотень американців, ким би ця найважливіша людина не була.
  
  
  Який чудовий спосіб розпочати безцільну війну. Єдиний спосіб, яким обидві країни мали реальний шанс зупинити це, полягав у тому, щоб викласти карти на стіл, усвідомити, що повноваження цієї людини становлять небезпеку для них обох, а потім, виключивши можливість війни, усунути Рабиновича. Якби вони справді розуміли, що відбувається, вони могли б залучити Рабіновича до діла добра. Однак це було надто ризиковано для розвідувальних рівнів двох урядів, у переважній більшості укомплектованих чоловіками.
  
  
  Все, на що Ганна Чутесов могла сподіватися, це те, що її частина рівняння ідіота не використовувала вбивцю, якого можна було відстежити до Росії.
  
  
  Гусєв Бальбек прибув у Форт Пікенс на ношах. У горизонтальному положенні ніхто не міг сказати, що цей солдат був зріст чотири фути вісім і, отже, нижче мінімального зростання для служби. "Ноги були відстрілені у В'єтнамі", - сказав він. Він вимовив це із західним акцентом. Бути пораненим і не бажати говорити про це набагато краще в західній Америці. Якби він був американцем з Нью-Йорка, він мав би говорити про це як про центральний факт всесвіту, свого та всіх інших.
  
  
  Якби він був американцем з Каліфорнії, йому довелося б показати, як він стрибав на своїх куксах, бо був надто накачаний наркотиками, щоб зрозуміти, що їх більше немає, а якби він був із Бостона, йому довелося б ходити навкруги. , стверджуючи, що світ сповнений гігантських виродків.
  
  
  Західна людина могла б просто тримати рот на замку після кількох коротких слів.
  
  
  Він був вражений тим, як ретельно його Росія проникла до Америки. Митники протягли його фальшивий паспорт. Він отримував спеціальне обслуговування у літаках. Він звик до американської розкоші. Він практикувався жити із цим по десять годин на день протягом останніх двадцяти п'яти років. Тому, коли йому в каюту першого класу принесли їжу, за яку будь-яка російська віддала б свої зуби, він відіслав її назад, бо вона була недостатньо гарячою.
  
  
  Таким чином снайпер на зріст чотири фути вісім дюймів зі шкірою, схожою на намет зі шкур яка, пробрався у Форт Пікенс, штат Арканзас, де на високому пагорбі, що височіє над майданчиком для маневрів під ним, на нього чекала особиста зброя.
  
  
  Вони запевнили його, що тут будуть. Вони приїхали в Америку нарізно. Навіть за значного проникнення російських військ у Америку вони хотіли переконатися, що його зупинять зброєю. Тому що в Америці все більше і більше штатів ухвалюють закони про зброю, і хто знає, що може викинути один ревний поліцейський?
  
  
  Гусєв Бальбек нервувався через те, що в нього не було з собою його благословенної зброї, але в спекотний день в Арканзасі, коли він побачив знайомі блискучі сині стовбури і потерті плечові прикладки збалансованих і делікатно точних друзів, які дозволили йому попрактикуватися у стрільбі мішеням, що знаходяться далі, ніж більшість людей могли навіть бачити, він відчув полегшення. Після всіх цих років він був тут, і він збирався зробити справу всього свого життя.
  
  
  "Рабінович щодня приходить на цю платформу, щоб читати лекції військам", - сказав сержант, який чекав зі зброєю. "За ним всюди слідує азіат у рожевому халаті. Якщо азіат опиниться на твоїй лінії вогню, прибери спочатку його, а потім Рабіновича. Удачі."
  
  
  "Мені не потрібно знищувати нікого, окрім моєї мети", - сказав Гусєв.
  
  
  "Цей східний хлопець дивний. Носить халат сісі, але може перевершити будь-кого в дивізіоні в чому завгодно".
  
  
  "Не зараз, він не може", - сказав Гусєв, злазячи з нош і готуючи своїх старих друзів до денної роботи.
  
  
  Коли сонце було в зеніті, Бальбек міг бачити, як джип мчав крізь ряди танків до піднесеної платформи за півтори тисячі ярдів від нас, унизу, під невеликим пагорбом, де Бальбек заряджав свою зброю.
  
  
  Він побачив мантію, що розвівалася на вітрі, але вона була не рожевою, а скоріше золотистою. Поруч із тим, хто був у мантії, було сумне обличчя першої людини, яку він уб'є.
  
  
  На такій відстані ці очі не могли бачити Бальбека, але Бальбек, через незвичайний погляд усіх татарських мешканців села, міг бачити Рабиновича. Ніхто ніколи не бачив так далеко і так добре, як татарин із Казахстану. Насправді очні карти від Міністерства охорони здоров'я вважалися жартом.
  
  
  Як казали один одному мешканці села, "Цей зайвий фут або два зрости пішли в наші чудові очі".
  
  
  Бальбек побачив, як Рабинович помахав своїм військам. Він почув, як солдати закричали у відповідь. Він не знав, що говорилося внизу, але він розпізнав розголос і побачив, як на обличчях солдатів спалахує гнів. Він міг би сказати, що генерал налаштовує людей на бій.
  
  
  Стовбур пістолета в руці Бальбека здавався прохолодним. Приціли були спиляні давно. Вони допомагали лише тим, хто не міг прицілитися. І вони завжди були зняті. Він ще не зустрічав татарина, який не міг би взяти в руки рушницю і просто навпомацки визначити, наскільки далеко знаходиться приціл.
  
  
  Те, у що куля цілилася, було траєкторією польоту. Чи не прицілом. Для прицілювання використовували всі сприйняття, а чи не тільки зір. Ти відчував вітер на своїй плоті, вогкість чи сухість повітря, те, як пил кружляв поруч із метою. Зважаючи на всі ці моменти, людина дозволила траєкторії кулі встановитися при пострілі.
  
  
  На платформі Чіун побачив найцікавішу річ. Великий Ван повністю проігнорував дуже очевидного снайпера на навколишніх пагорбах. Навіщо він це робив?
  
  
  Він не звертав уваги на чоловіка, коли той цілився і стріляв, і він навіть не звернув уваги на кулю, коли вона мчала до його голови. Цього Чіун було зрозуміти. Він би згадав про це, але в такі часи голосам потрібно було занадто багато часу, щоб поширюватися. І тоді він зрозумів, що Великий Ван, мабуть, відчуває його. Але ж за допомогою такого простого тесту?
  
  
  Звісно, це було ясно. Великий Ван хотів побачити варіації ударів, можливо, лотосне відхилення однієї кулі, ураганний вітер у наступній та широкоплечий жирний родзинки у наступній.
  
  
  Там, на пагорбі, Гусєв Байбек зробив вісім пострілів прямо в голову і серце Василя Рабиновича, і вісім пострілів пройшли повз ціль кожного разу, коли вони наближалися. Солдати лежали поранені навколо платформи, приблизно за десять футів від нас, деякі за сто футів, але ніхто на платформі не постраждав, коли сонячно-яскраве кімоно танцювало в післяполуденній спеці, відбиваючи сонце, як його чудову зірку.
  
  
  Бальбек спустив курок і вирівняв гвинтівку. Він вистрілив знову, і знову золоте кімоно спалахнуло на сонці, і знову хтось подалі від платформи впав.
  
  
  "Великий Ван", - сказав Чіун на платформі, - "скільки відхилень ти хочеш?"
  
  
  "Хто стріляє у солдатів?" - спитав Рабінович, який для Чіуна виглядав і говорив як його шанований Великий Ван.
  
  
  "Снайпер, звісно", - сказав Чіун.
  
  
  "Ну, прикінчи його вже", - сказав Рабінович, і Чіун зрозумів, що Великий Ван схвалив варіації ударів Чіуна, які відхиляють предмети.
  
  
  Поки підрозділ все ще обкопувався, Чіун піднявся на далекий пагорб, де побачив за гвинтівкою очевидного татарського селянина і спитав його:
  
  
  "Що ти тут робиш?"
  
  
  Вперше за двадцять п'ять років Гусєв почув свій рідний стидовський рако.
  
  
  "Я тут, щоб убити Василя Рабиновича", - сказав приголомшений Бальбек, також мовою, якою він не говорив з юності.
  
  
  "У тебе з'явився жахливий акцент", - сказав чоловік у золотистому кімоно.
  
  
  "Звідки ти знаєш Рако Стидов'яна?" - спитав Бальбек.
  
  
  "Я майстер синанджу. Ми працюємо скрізь. Як такий славний татарський лучник, як ти, зв'язався зі зброєю в Америці?"
  
  
  "Російські забрали мене в ранньому віці і змусили робити жахливі речі для них. Вони загрожували моїй бідній хворій матері: вони погрожували згвалтувати мою сестру і вбити все наше село, якщо я не вчиню за них їхнього злочину", - сказав Бальбек.
  
  
  "Важкі причини взятися за пістолет", - сказав Чіун. "Прекрасна причина для тебе. На жаль, мій прекрасний татарин, насправді це не є причиною для мене, щоб не вбивати тебе, - сказав Чіун. "Навіть не вимагає другої строфи".
  
  
  Пістолет вистрілив знову з відстані витягнутої руки, і цей постріл був заблокований навіть легше, ніж ті, що були зроблені з відстані півтори тисячі ярдів. Гусєв Бальбек поринув у свій останній сон, не встигнувши моргнути. Він не міг бачити, що смертельний удар був накладеним лебедем варіантом основного удару. Коли Чіун озирнувся на платформу, він побачив, що його Великий Член теж цього не бачив. Його ніде не було поблизу. На платформі був друг Вана Василь Рабинович, добрий хлопець.
  
  
  Він кричав:
  
  
  "Ми повинні дістатися до них, перш ніж вони доберуться до нас. Ми не можемо більше відкладати війну".
  
  
  Зрештою, як останній засіб, і тільки як останній засіб, посол Номовиц поступився аргументами розуму. Дотримуючись вказівок Анни Чутесов, він призначив час і місце, де Росія оголить свою душу перед американським оборонним істеблішментом. Він побачив, як Ганна відкриває великий портфель, у якому сторінка за сторінкою лежать надсекретні документи. Він бачив, як вона віддала їх американському другому лейтенанту, щоб той роздав їх американським полковникам, генералам та адміралам.
  
  
  Він чув, як відкрито розповідали секрети. Він чув, як вона докладно описувала мету парапсихологічного села, навіть її оборону. А потім він почув те, що, як він був упевнений, мало бути зрадою.
  
  
  Вона розповіла їм про Матесєва та Бальбека. "Це державна таємниця", - прошепотів Номовиць.
  
  
  "Ти думаєш, вони не знають про це"? – холодно спитала Ганна.
  
  
  А потім, звертаючись до американських офіцерів у маленькому конференц-залі, побудованому на кшталт операційної, де ряди крісел розташовані одне над одним, вона сказала:
  
  
  "Виходячи з дурного припущення, що він має бути у нас, а ти ні, ми спробували повернути його собі. Я впевнений, ви все розумієте, наскільки це безглуздо, якщо врахувати, що ця людина може змусити будь-кого повірити у будь-що".
  
  
  "Чортовськи вірно, Російський, тепер він наш. Дякую, що сказав нам, що він у Форт-Пікенсі, видає себе за бригадного генерала. Чорт забирай, ми зробимо його чотиризірковим генералом".
  
  
  Американські офіцери голосно зааплодували. Коли оплески стихли, Ганна спитала: "І що з ним робити?"
  
  
  "Залиш його на випадок, якщо він знадобиться нам проти тебе".
  
  
  "За що?"
  
  
  "Сліпити ваші уми, як ви могли б засліпити наші".
  
  
  "Ти колись був на конференції російських офіцерів генерального штабу?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Ми знаємо, чим ти займаєшся", - сказав генерал.
  
  
  "Тоді ти б зрозумів, що там не так багато того, що можна засліпити. По суті, ми маємо справу з кимось, кого неможливо контролювати, і зазвичай це не було б проблемою. Ця людина пройшла б через все своє життя, домагаючись значною мірою того, чого він хотів. На жаль, ми припустилися помилки і спробували приборкати його. Чого у нас не вийшло”.
  
  
  "Те, що ти не зміг, не означає, що ми не можемо", - сказав американський генерал.
  
  
  Анна посміхнулася. "Напевно, я дурень. Я не розумів, що ти нічим не повинен відрізнятись від нас. Що ж, дозволь мені сказати тобі, що я можу отримати ще сто п'ятдесят так само добре, як Василь Рабинович, і я цього не зроблю. Він не зброя Він – напрямок, і це не буде твоїм напрямом, принаймні я сподіваюся, що не буде… Ця людина через злочини, які ми вчинили проти нього, була налякана настільки, що створила армію. кажучи, з нього вийде страшенно гарний хлопець».
  
  
  "Для нас це не проблема", - сказав американець. "Проблема для тебе".
  
  
  "Насправді, ти хочеш війни з нами, тому що одній людині сняться кошмари про те, що ми з нею зробили?"
  
  
  "Без коментарів", - сказав американський генерал, і решта зааплодувала.
  
  
  Ганна Чутесов знизала плечима.
  
  
  "Ну, я сподівався, що ти будеш розумнішим. Тим не менш, я бажаю тобі успіху в здобутті контролю над ним. І якщо ти коли-небудь зрозумієш, для чого збираєшся його використовувати, будь ласка, дай мені знати".
  
  
  Повернувшись до російського посольства, Номовиць був лютий. "Ви видали російські секрети їхнім офіцерам".
  
  
  "Це не та помилка, яку я зробила", - сказала вона. "Помилка, яку я зробила, полягала в тому, що я сказала їм, де вони можуть його знайти. Тепер вони вирушать туди, до Форт Пікенса, і всі, хто здасться, приєднаються до його армії. Він стає тільки сильнішим".
  
  
  "Заклятий ворог стає сильнішим, і ти не хвилюєшся".
  
  
  "Звичайно, ні. Я знаю, що робити. Я знаю його профіль. Він виграє свою війну, ми будемо належним чином вражені, і тоді ми дамо йому те, що він хоче".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Ми дамо йому спокій і дозволимо йому грати з американською армією так, як він грав би з нашою. Я сказав їм правду".
  
  
  Звісно, вона цього не зробила. Вона просто не хотіла більше жодного втручання з дому, бо тепер працювала над тим, як вона могла б знищити Рабіновича. Тому що вона була впевнена, що коли ця людина відчує смак війни, вона ніколи не захоче від неї відмовитися. Вона прочитала його профіль ще у Росії. Що розлютило її ще більше через те, що хтось був настільки дурний, щоб взагалі відвезти його із сонного села Дульськ до клініки парапсихології. Вона хотіла б зустріти людину, яка використала б свій розум. Очевидно, за останні кілька днів Рабінович став захищеним від убивць. І це було саме те, чого вона боялася, могло статися, якби вони послали проти нього своїх найкращих людей. Але в цьому випадку, знаючи, хто в них був, і знаючи, чого вони не мали, вона була впевнена, що це був хтось інший, хто намагався вбити гіпнотизера. Якби вона знала, хто, вона просто могла б дати йому щось допомогти. Але хто там був у Америці? І хто розумів, що треба було зробити?
  
  
  Гарольд В. Сміт зрозумів у той момент, коли скриньку Чіуна було знищено. Сталося найгірше. І коли він спробував дати слабку надію на те, що вдасться вмовити Римо взяти участь у місії, він отримав від Римо найдивнішу відповідь.
  
  
  Римо було начхати. Він розмовляв із кимось, хто помер сорок дві сотні років тому.
  
  
  Сміт пішов додому і дістав з шафи нагорі свою стару армійську.45. Він особисто нікого не вбивав із часів Другої світової війни. Він знав, що не зможе вбити Чіуна, але він також розумів, що Чіун вважає його свого роду дурнем, а Чіун ніколи не бачив, щоб Сміт брехав.
  
  
  Можливо, він просто зможе збрехати цього разу, спочатку Чіуну, потім Рабіновичу, а потім однією кулею зробити те, що не вдалося найбільшим убивцям у світі. Він налаштував комп'ютери на самознищення, якщо не повернеться.
  
  
  Не можна було допустити, щоб неймовірно конфіденційна інформація на комп'ютерах CURE пережила його. Організація виконувала свою роботу протягом десятиліть, і тепер замість того, щоб нашкодити країні, яку він любив, він подбає про те, щоб його робота зникла разом з ним.
  
  
  Перед відходом він зробив останній телефонний дзвінок до президента. "Сер, як ви знаєте, росіяни полювали за цією людиною. Саме через це, як ви знаєте, ми завербували наших спеціальних людей, щоб зупинити росіян. По-друге, тепер у нас є небезпека в особі цієї надзвичайно талановитої людини. Він неймовірно небезпечний.Наскільки я знаю, він захопив щонайменше підрозділ, а можливо, і більше.Я думаю, він збирається почати війну.Я не знаю чому, але ми вже втратили одну людину, а іншу в даний час не діє.Я йду сам. Якщо я зазнаю невдачі, у тебе більше не буде організації, яка могла б служити цій країні, але, з іншого боку, ніхто також не отримає доступу до нашого величезного сховища інформації. Це буде безпечно”.
  
  
  "Удачі, Сміт. Я знаю, ти вчиниш правильно", - сказав Президент.
  
  
  У Vistana Views Ван, сидячи на стільці кухні, поки Римо готував рис, запитав його, чи був телефонний дзвінок від американського роботодавця.
  
  
  "Так. Він збирається пограти в ковбоя з цим гіпнотизером".
  
  
  "І ти збираєшся відпустити його одного?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Це його життя. Це його країна".
  
  
  "Вважаєш себе досить крутим, чи не так, Римо? Ти і Чіун. Ви такі схожі. У вас обох безмежна здатність брехати самим собі".
  
  
  "Я не брешу, і я не такий, як Чіун".
  
  
  "О, але це так. Це твій великий секрет. Ось чому ви сваритеся і чому ви любите один одного. Що з вами двома не так?"
  
  
  "Я думав, що коли побачу Великого Вана, то отримаю відповіді на свої запитання. Це те, що обіцяв Чіун. Він збрехав?"
  
  
  "Ні. Ти просто отримуєш відповіді, які тобі не подобаються. Ти такий же, як він, ти знаєш, але досить спритний, щоб приховати це, так що більшість людей думають, що ти в здоровому глузді. Ти божевільний, Римо. Назви мені хоч одну річ, яка тобі подобається і яку ти даєш собі сам.
  
  
  "Мені подобається, коли мене дають спокій", - сказав Римо.
  
  
  "Це найбільша брехня, яку ти мені досі говорив", - сказав Ван, стрибаючи з сидіння на килим.
  
  
  Ван прийняв просту стійку, ноги рівно, руки з обох боків, виглядаючи беззахисним.
  
  
  "Добре, Римо не схожий на Чіуна. Давай подивимося, що ти можеш зробити. Давай зробимо це".
  
  
  "Я не збираюся з тобою битися", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не завдаси мені шкоди. Я був мертвий тисячі років".
  
  
  "Для того, хто так довго був мертвий, ти напевно змусив підлогу підстрибувати від твого тіла".
  
  
  "У вас з Чіуном нав'язлива ідея з вагою. Ти ж знаєш, тобі не обов'язково бути худим. Давай, блідолицій, давай подивимося, на що ти здатний".
  
  
  Римо завдав безладного удару в живіт, але досить обережно, щоб не втратити рівновагу. Повітря свиснуло, коли він відвів руку.
  
  
  "Зовсім як Чіун. Якщо це не твій шлях, ти не хочеш грати".
  
  
  Римо хотів побачити, наскільки надійний Великий Ван, і він знав, що зможе принаймні доторкнутися до цієї людини. Можливо, він і не зміг перемогти його, але він безперечно міг доторкнутися до цього в'ялого живота.
  
  
  І він зробив без того, щоб Ван зробив хоч один рух, щоб зупинити його. Рука Римо пройшла прямо в найхолодніший центр всесвіту, і він закричав від болю, коли Ван зі сміхом сказав йому, що Чіун теж намагався це зробити, коли вони зустрілися, коли Чіун досяг свого найвищого рівня.
  
  
  "Мушу сказати це за вас двох. У вас із Чіуном найчистіші удари з усіх майстрів синанджу. Який батько, такий і син".
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Вранці 11 травня три американські колони під командуванням генерала, якого деякі вважали реінкарнацією генерала Джорджа Паттона, інші вважали своїм улюбленим командиром, чи батьком, чи матір'ю, чи кимось із близьких, вторглися у нещодавно звільнену країну Сорника у Центральній Америці.
  
  
  Сорника була нещодавно звільнена, тому що після сорока років життя під владою однієї сім'ї, яка була скромно деспотичною, з армією розміром не більше поліцейського управління, тепер нею керувала Народна рада, яка створила велику армію з великим озброєнням і була повністю деспотичною.
  
  
  За старого режиму, якщо комусь не подобався диктатор, можна було це сказати, але зробити трохи більше. Ти міг заробляти на життя, змінити роботу, одружитися з ким хотів, а якщо тобі це не подобалося, ти міг піти.
  
  
  Основна відмінність від нової Сорниці полягала в тому, що нікому не дозволялося її не любити. Газетам, які публікували негативні статті проти старого репресивного режиму, наразі були надані ті самі свободи. Вони могли публікувати негативні історії про старі режими. Коли вони публікували негативні історії про нову Народно-Демократичну Соціалістичну Республіку Сорника, розлючені люди закривали їх.
  
  
  Цим народом був генерал Умберто Омерта, який був із народу, для народу, з народом. Будь-хто, хто був проти Омерти, був ворогом народу. Тому, коли він послав свої нещодавно розширені поліцейські сили закрити газету та побити редакторів, чого ніколи не траплялося за старого репресивного режиму, саме люди відреагували на обурення.
  
  
  Люди переконалися, що будь-хто, хто виступав проти режиму, змінив свою думку. Вони зупинили людей, які відкрито виступають проти режиму в межах кордонів. Вони також зупинили від'їзд людей, як це було традицією у звільнених країнах.
  
  
  Ніхто не насмілювався запитати, чи це не ті люди, які заарештовують, страчують і шпигунять за реакційними елементами, зрадниками та собаками-втікачами Америки. Ніхто не питав, чи не були вони також людьми. Це було б зрадою і викликало б потворну відповідь, що якщо ці реакціонери були проти людей, то вони мали бути кимось іншим. І це щось ще було untermenschen, системою, що використовується нацистською Німеччиною для віднесення деяких людей до категорії "менше, ніж люди", системою, яка використовувала газові печі для догляду за тими, кого вважали недолюдами.
  
  
  Але причина, через яку Сорника зазнала вторгнення цього травневого ранку, полягала не в тому, що вона вбивала своїх власних нелюдів або тримала їх у в'язниці, а її діти шпигували за своїми батьками. Це не тому, що Сорниця організувала кілька тренувальних таборів, щоб допомогти іншим однодумцям звільнити своїх сусідів від м'яко деспотичних режимів.
  
  
  На території Сорниці було розквартовано вісімнадцять рот російських солдатів та техніків. І саме ці компанії хотіла знищити реінкарнацію Джорджа Паттона, всіма улюбленого командира чи батька, людину, яка іноді ходила, майстерно маскуючись під російського іммігранта.
  
  
  Рабинович розумів, що якби він міг знищити найкращі війська, які Росія послала за кордон, вони б його шанували. Не мало значення, чи вбивав він їх, чи поводився з ними, як із полоненими. Що росіяни розуміли, то це силу. Якби він міг показати, що він сильний, вони б дали йому спокій. Не випадково, що єдиним договором, якого російські комуністи будь-коли дотримувалися з скрупульозною точністю, був договір із нацистською Німеччиною. Це закінчилося лише тоді, коли нацисти вторглися до них першими, а не до Великобританії, на що сподівалися росіяни.
  
  
  Почувши вогонь гармат, відчувши міць своїх танків, що збивають бруд, який у Сорниці називали дорогою, Рабінович відчув дивне відчуття. Коли він відчайдушно заперечував проти того, щоб бути вбитими людьми, які особисто підняли на нього руки, і зневажав переслідування, стрілянина викликала в ньому особливе трепет. Він кинувся вперед своїх колон. Він підбадьорював своїх найкращих командирів. Він стояв у відкритому полі, а навколо нього падали снаряди, проклинаючи тих, хто не встигав за рештою колони.
  
  
  До полудня найкращі російські обладунки лежали, тліючи, на рівнинах та в джунглях Сорниці. Смертоносний російський бойовий гелікоптер "Хіндс" був заманений в атаку на те, що виглядало як легка бронетехніка та піхота, тільки для того, щоб бути знищеним ручними ракетними установками, які він відмовився дозволити своїм військам використати на перших бойових кораблях у цьому районі. Коли хайнди не побачили під собою ракет, генералісимус Омерта кинув весь свій флот, щоб насолодитися бійнею. І в той час, і тільки в той час, військам Рабиновича дозволили використовувати свої ракети, що було ідеальним захистом від бойових гелікоптерів. Хінди були зненацька застигнуті на бриючому польоті в масовому порядку і злетіли, як феєрверки, над полями битв при Сорниці.
  
  
  "Я боюся тільки одного, Чіуне, і це бути вбитим вручну. Я більше ніколи не хочу, щоб до мене торкалися чиїсь руки", - сказав Рабинович, повертаючись до свого охоронця, який був одягнений у чорне бойове кімоно, яке використовували майстри синанджу, коли стояли поруч із імператором, що вийшов на поле бою.
  
  
  "Але як, Великий Ван, ти міг бути вбитий чиєюсь рукою?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ніколи не знаєш, напевно", - почув Чіун слова Великого Вана. "Але це твоя робота – стежити, щоб цього не сталося".
  
  
  "Але хіба я не пройшов усі попередні тести, щоб досягти свого найвищого рівня"?
  
  
  "Це ще один".
  
  
  "Якого роду?" - спитав Чіун.
  
  
  "Найважливіший", - сказав Василь.
  
  
  "Чому?" - спитав Чіун.
  
  
  "Тому що я так говорю".
  
  
  "Але хіба це не функція Великого Вана під час його візиту до Майстра синанджа - відповісти на найважливіші питання іншого Майстра? Хіба саме твоє ім'я не є відповіддю на все?"
  
  
  "Ти вже відчепишся від мене з цією відповіддю, мішигас?" Чіун почув, як сказав Великий Ван. І Ван навіть не відповів по-корейськи, а наполіг на використанні англійської, на знак зневаги до Чіуна, який не міг зрозуміти, що він зробив не так, але присягався змінити це, хоч би що це було.
  
  
  Слідувати за армією було нескладно. Жодна армія ніколи не рухалася без того, щоб усі навкруги не знали, що вона рухається, і Сміт прибув до Сорника з довірчими грамотами, які він підготував для себе як для співробітника Міністерства оборони. Він знайшов повітря гнітючим і вологим. Його дихання було утрудненим, і він не міг довго стояти. Сержант приніс йому склянку води і допоміг знайти те, що могло зійти за тінь у Сорниці: вологу масу під деревом, яка приваблювала комарів і великих комах, що літають, поки не ідентифікованих наукою. Вони обоє вкусили, і Сміт зрозумів, що він знову повернувся до зони бойових дій. За винятком останньої війни, він був молодим чоловіком, якому не потрібно було відпочивати в середині дня.
  
  
  Його пістолет 45-го калібру здався важчим, ніж він коли-небудь пам'ятав, і деякі солдати, що проходили повз нього, подумали, що раз він носить його в наплічній кобурі, значить, він якийсь секретний агент. Сміт не хотів так дивитися, коли підходив до Рабіновича та Чіуна. Чіун не був би так здивований, але великий гіпнотизер, побачивши можливого агента, міг відреагувати негайно, і єдиним шансом Сміта було розповісти Рабінович про свої наміри. І, звичайно, обдури Чіуна.
  
  
  Жодна нормальна людина не змогла б навіть побачити, як рухаються руки Майстра, не кажучи вже про те, щоб зупинити їх.
  
  
  "Сержант, - запитав Сміт, - як ви думаєте, чи можна роздобути мені якусь форму? Мені незручно носити цю зброю, як якомусь агенту. Я з Міністерства оборони, і я не думаю, що я маю виглядати як ЦРУ, чи не так?"
  
  
  "Так, сер. Впораюся, сер", - сказав сержант. Він був старим бійцем, і Сміт знав, що якщо хтось у будь-якій армії і міг отримати те, про що він просив, то це була людина такого гатунку. Але сержант повернувся до темряви, знизуючи плечима і безпорадно розкривши долоні.
  
  
  "Нічого зайвого, сер. Вузьке місце там, позаду".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що у колонах постачання немає додаткової форми?"
  
  
  "Жодної, сер. Це ретельно спланована операція. Старий Кровопійця перерахував кожну кулю".
  
  
  "Що?" - спитав Сміт. Він не міг повірити у добрі новини. Рабинович був поруч.
  
  
  "Старий Кровопійця з тельбухами порахував кожну кулю. Він точно знає, що, коли і де. Нам краще поквапитися зараз, сер, якщо ми хочемо потрапити на фронт і побачити його. Ми вже витратили багато часу на пошуки форми для тебе".
  
  
  "Я не думаю, що варто турбуватися про те, щоб наздогнати Рабіновича. Я просто зачекаю на нього тут".
  
  
  "Але він каже, що не зупиниться, доки не захопить столицю Сорнику".
  
  
  "Я сумніваюся, що зараз це можливо".
  
  
  "Але, сер, він переміг усе, що комуністи кидали в нього, навіть їхні бойові кораблі. Стара добра кров і мужність перемогли бойовий корабель Хіндса".
  
  
  "Не могли б ви, можливо, поставити для мене тут щось на зразок намету на ніч?" - спитав Сміт. "Тобто, якщо ви зможете її знайти".
  
  
  "Я не знаю, сер. Запаси досить ретельно враховуються".
  
  
  "Добре", - сказав Сміт. "Думаю, мені просто доведеться замерзнути в одну з холодних ночей Сорники. Розбуди мене, якщо Рабинович повернеться до ранку, або Старий Кровопійця - як ти його там називаєш".
  
  
  * * *
  
  
  Ван сміявся.
  
  
  "Я несерйозний", - сказав Римо. "Я страшенно багато жартую. Я думаю, що світ своєрідний, і я не боюся це сказати".
  
  
  "Ти ніколи не перестаєш це говорити. Ти так серйозно ставишся до себе, Римо".
  
  
  "Хах", - сказав Римо. Він знав, що в ньому наростає гнів, бо про це говорило його подих. Гнів був найгіршою емоцією, яку можна відчувати після страху. Він вимикав інші почуття. Ти знаєш, ось воно. Я чекаю два десятиліття, щоб зустрітися з Великим Вонгом, думаючи, що ніколи цього не досягну, і тепер я нарешті зустрічаю тебе, і ти напружуєш мене більше, ніж Чіун. Чіун - єдиний, хто налаштований серйозно. Він думає, що якщо ми не зробимо те чи це, вся історія Сінанджу піде прахом. Він намагався видати мене заміж за кореянку, просто щоб переконатися, що лінія продовжуватиметься. Так. Він перетворився на гребану службу знайомств”.
  
  
  "Чому ти злишся?"
  
  
  "Бо я розчарований у тобі", - сказав Римо. "Чесно кажучи, я очікував більшого. А отримав менше, ніж Чіун".
  
  
  "Весь світ для тебе менший, ніж Чіун, Римо. Ти не зміг би досконало вивчити його стиль завдання ударів, не люблячи його. Ніхто не може передати це досконало без любові".
  
  
  "Я поважаю Чіуна, і так, я люблю його. Добре. Це робить тебе щасливим, ти, хихикаючий бобовий горщик?" - сказав Римо круглому, усміхненому особі Вана. "Але я не думаю, що він досконалість. У нашій цивілізації є термін "невротик". Я думаю, що це дуже застосовно до нашого Майстра Чіуна".
  
  
  "Це також стосується того, хто рятує світ, Римо?"
  
  
  "Не всьому світу. Я намагався врятувати свою країну, якщо ти не заперечуєш".
  
  
  "Скільки це? Двісті двадцять мільйонів людей?"
  
  
  "Приблизно", - сказав Римо. Він почав втомлюватися від цього кондомініуму з його сучасною кухнею та вітальнею, джакузі та телевізорами у кожній кімнаті, а найбільше від товстого, щасливого Вана з животом, холодним, як центр всесвіту.
  
  
  Все, чого Ван хотів від цього, це побачити удар Римо. Будь-який Майстер міг по одному удару визначити, якими силами володіє людина. Римо вийшов надвір, і Ван пішов за ним.
  
  
  "Ти знаєш, у наші дні в усьому світі було двісті мільйонів людей. Америка – це твій світ".
  
  
  "Більше ні", - сказав Римо. Він помітив, що садівники дивляться на Вана. Щоб вони також могли його бачити, зрозумів Римо.
  
  
  "Тоді скажи мені. Хто більш невротичний, людина, яка намагається врятувати низку вбивць, або людина, яка намагається врятувати країну? Хто?"
  
  
  "Послухай, тебе відвідали. Дякую тобі і до побачення".
  
  
  "Ти ще не поставив своє питання", - сказав Ван.
  
  
  "Добре, коли ти виберешся звідси?"
  
  
  "Коли ти поставиш правильне питання".
  
  
  "Це може зайняти вічність", - сказав Римо.
  
  
  "У тебе немає вічності. Але це може зайняти до твого останнього дня".
  
  
  "Ти ж не це маєш на увазі, правда?"
  
  
  "Ти думаєш, я хочу бути поряд з тобою п'ятдесят чи сто років?" засміявся Ван. "Чіун був досить поганий, але ти ще гірший. Щоразу, коли ти відкриваєш рота, я чую Чіуна".
  
  
  "Ні. Ні. Чіун - расист, який зневажає всіх, хто не є корейцем. Я не расист. Єдине, чим я не є, так це расисткою".
  
  
  І Ван покотився тротуаром у нападах сміху, катаючись, як обруч, розважаючи дітей, що грали на галявинах кондомініумів "Вістана Вьюз". "Що тут кумедного?" - Запитав Римо.
  
  
  "Саме це сказав би Чіун. Він би сказав, що всі білі - расисти, і вони навіть не найкраща раса".
  
  
  "Я не говорю цього про корейців. Я знаю навички Чіуна, навіть незважаючи на те, що ти несправедливо нокаутував його, незважаючи на те, що навіть ти визнаєш, що в нього найкращі удари в історії синанджу."
  
  
  "Я сказав "найчистіші удари". І він би теж так подумав. "Найчистіші" - це не означає "найкращі", Римо. Я ніколи не казав, що ти найкращий".
  
  
  "Мені нема про що тебе питати", - сказав Римо. "Справа закрита".
  
  
  "Щоразу, коли ти хочеш, щоб щось було так, ти кажеш "справа закрита", і я думаю, це тому, що якби вони відкрили її знову, ти виявив би, що помилявся. Справа закрита?"
  
  
  Римо раптово розвернувся і пішов назад у квартиру.
  
  
  "Чіун зробив те ж саме. Я сказав, що він схожий на свого батька. Ти знаєш, що він мені сказав? Сказав мені, що не може бути таким, як його батько, тому що його батько поводився по-дитячому, був егоцентричний і йому було важко визнати, що він когось любить. Це було дуже важко. Ти думаєш, я брешу тобі, Римо?"
  
  
  "Плювати", - сказав Римо, захлопуючи двері перед носом Вана, що не спрацювало, бо, зірвавши двері з петель силою руху, вона зустріла кінчики пальців Вана і притиснулася до одвірка з усією м'якістю пір'їни.
  
  
  "Люди, яким все одно завжди ось так ляскають дверима", - сказав Ван.
  
  
  "У мене є до тебе питання. Я ніколи не знала, хто були мої справжні матері та батько. Мене знайшли в притулку і виховали там черниці. Організація завербувала мене, бо знала, що в мене немає родини, до якої мені довелося б повернутися і побачитися. Хто мої справжні мати та батько?"
  
  
  "Що за дурне запитання".
  
  
  "Ти знаєш відповідь?"
  
  
  "Звичайно, але це навіть не вимагає дихання. Вони не твої батьки. Твої батьки зараз - це одна людина, і вона небезпека і потребує твоєї допомоги".
  
  
  "Ти брешеш мені?"
  
  
  "Тільки про небезпеку. Він лише частково в небезпеці. Кожен у небезпеці, коли не знає, з ким говорить".
  
  
  Ганна Чутесов дізналася про початкові успіхи трьох американських колонок з інших рук, зі пліток у посольстві Вашингтона. Штаб-квартира російської розвідки в західній півкулі знаходилася на Кубі, але Вашингтон, як і раніше, вважався головним дипломатичним плацдармом, навіть якщо у військовому відношенні важливими аванпостами були Куба та Сорника.
  
  
  Ганна намагалася пояснити, що навіть якщо вони втратять Сорнику, вони все ще матиме Кубу. І що хорошого могла б зробити їм Сорника, чого б не змогла Куба?
  
  
  "Зі Сварники ми можемо допомогти звільнити Гондурас, Коста-Ріку, Панаму, Мексику".
  
  
  "Що ти робитимеш у Мексиці? Закрий кордон, щоб люди не втекли? Америка безуспішно намагається зробити це вже десять років. Ти зробиш це для них. Але я тобі щось скажу. Вони теж недостатньо розумні, щоб це зрозуміти. Тоді у тебе буде твоя велика війна”.
  
  
  "Ми не хочемо великої війни. Ми не плануємо великої війни".
  
  
  "Вірно, ти хочеш сліпо натрапити на це, як і будь-який інший чоловік. Але не хвилюйся, Рабінович врятує тебе від усього цього. А потім ти спустишся і здасися йому, і як тільки ти це зробиш, сподіваюся, ми розслабимо його достатньо, щоб вбити, щоб жоден ідіот не спробував використати його знову”.
  
  
  Коли стало відомо, що хвалений російський бойовий гелікоптер Hinds був виведений з ладу в небі над Сорницею, російське посольство поринуло в похмуру мовчанку. За винятком одного щасливого жіночого голосу, який співає російські балади, яким навчила її мати.
  
  
  На конференції письменників у Вашингтоні міністра культури Сорники полковника Падріла Остоонсо відкликали з панельної дискусії через надзвичайну ситуацію. Його вибачили під приголомшливі оплески багатьох інших авторів.
  
  
  "Ми сидимо тут, соромлячись Америки", - сказав один романіст, який написав книгу, герої якої вкрали атомні секрети в Америки. "Нам соромно за нашу зброю, соромно за наші танки, і найбільше соромно за людей, які їх використовують. Що ми можемо зробити, щоб подолати цю ганьбу всьому людству, яке відбувається сьогодні, я не знаю. Все, що ми можемо зробити, це запропонувати нашому братові полковнику Падрілу Остоонсо наші молитви, нашу підтримку та наші оплески».
  
  
  Полковник Остоссо подякував їм від імені письменників Сорники. Потім він відповів на телефонний дзвінок. Як міністр культури він відповідав за письменників. Це означало два ув'язнення у в'язницях суворого режиму для тих, хто не погоджувався з Народною радою.
  
  
  Тих письменників, які підтримували людей, були підтримані ними самими, і тому вони мали вдома. Ті, хто був проти народу, мали забезпечувати себе самі, і якщо їм вдавалося це робити, міністр культури хотів знати, хто їм допомагав. І оскільки вони не могли прогодувати себе без дозволу уряду, вони були паразитами і мали посадити у в'язниці.
  
  
  У цей момент одна з американських колонок наближалася до однієї з в'язниць, погрожуючи звільнити небезпечних поетів, романістів і фотографа, який наважився сфотографувати когось, який намагається втекти від народного заклику, коли всі знали, що фотограф повинен фотографувати людей добровільно, а не тих, хто ухиляється. .
  
  
  "Ми не можемо зрушити їх з місця, полковнику", - пролунав голос.
  
  
  "Це твоя відповідальність. Чого ти хочеш?"
  
  
  "У тебе є динаміт? Вибухни їх".
  
  
  "У нас немає динаміту. Це вважається будівельним матеріалом і ми нічого подібного не бачили з часів відновлення нашої батьківщини".
  
  
  "Пристрели їх".
  
  
  "Всі кулі використовуються для фронту".
  
  
  "Що в тебе є?"
  
  
  "Це старі дерев'яні будівлі, і я знаю, що моя мати має зайвий сірник, що залишився зі старих поганих часів диктатора".
  
  
  "Спали їх", - сказав полковник Падріл Остонсо.
  
  
  "Це трохи жорстоко, сер".
  
  
  "Вони мої письменники. Я міністр культури. Я можу робити з ними все, що захочу. Якщо я говорю спалити їх, спали їх".
  
  
  Полковник Остонсо повісив слухавку та повернувся на конференцію, де його зустріли новими оплесками.
  
  
  Один романіст припустив, що полковника Остоонсо взагалі не повинно бути в комісії, тому що він поліцейський, а не письменник, але цього письменника оголосили фашистом, і слово було надано полковнику Остоонсо, який запропонував позбавити права слова будь-кого з уряду Сполучених Штатів. . Це було зустрінуте оплесками, за винятком жінок-письменниць, які подумали, що у журі недостатньо жінок, які голосують за пропозицію.
  
  
  Звичайно, були протести, письменники є письменники, деякі вказували, що, можливо, конференція зі свободи письменників має стосуватись свободи письменників, а не того, скільки письменників у групі були жінками.
  
  
  Один навіть був настільки зухвалий, що припустив, що комуністичні країни більш утискували письменників і що їх також слід засудити. Таким чином, заключна резолюція засудила Сполучені Штати Америки за утиск мас письменників і засудила утиск письменників будь-де. Оскільки до складу будь-якої країни могли входити комуністичні країни, вона вважалася збалансованим документом.
  
  
  За останню годину танки просунулися не більше ніж на сто ярдів. Рабинович помчав до головної колони. "Забирайся звідти, ти, лінивий жовтий пес", - крикнув Рабинович командиру танка. Він був лише за три милі від столиці Сорниці. Тепер він не збирався втрачати перемогу. Жар битви збив його з розуму, і тепер йому було все одно, помре він чи ні. Звичайно, це було неймовірно, коли поряд з ним був азіат у чорному кімоно. Чіун, здавалося, був здатний з витонченістю відбити удар, навіть подякувавши Рабіновичу за надану можливість.
  
  
  "Я ціную, що ти довіряєш мені своє життя, знаючи, що ти сам відмовляєшся ухилятися від смерті, надаючи мені честь захищати тебе, Великий Ван".
  
  
  "Тільки не трапляйся під приціл зброї", - сказав Рабінович Чіуну, закриваючи люк головного танка.
  
  
  Чіун дивувався, чому Великий Ван використовував щось таке ненадійне, як гармата. Можливо, він хотів подивитись, як вона працює, як іграшка.
  
  
  Ніхто не ставив запитань Великому Вангу.
  
  
  Рабинович натис ногою на акселератор, але нічого не сталося. Протектори не прокручувалися. Двигун не гавкав. Все, що він міг чути, це скрип педалі, яку треба було змастити.
  
  
  "Що не так із цим проклятим танком?"
  
  
  "Скінчився бензин, сер. У всіх свинцевих баках скінчився бензин", - пролунав голос зовні танка. "У нас був додатковий рівень боїв, і ми його використовували. Невелика битва, на яку ми не розраховували. Це війна, сер. Ціла купа речей, на які ви не розраховуєте".
  
  
  "Я на це не розраховував", - закричав Рабінович. "Ми не можемо рухатися вперед без газу. Фактично ми також не можемо відступати без нього".
  
  
  Згадуючи розповіді про імператорів минулого, Чіун запитав у Великого Вана, кого б він хотів убити за невдачу. Рабінович, тепер досить проникливий, щоб зрозуміти, що його штурмовик потрапив у біду, спробував викликати підкріплення, але майже одразу зрозумів, що це неможливо.
  
  
  До ранку основна частина армії, що б'ється, була в межах п'ятнадцяти миль від свого найдальшого просування.
  
  
  Рабінович навіть кілька разів чув російські голоси від ворога. На мить він подумав, щоб використати свої особливі здібності, але тоді йому довелося б покинути свою армію. І йому подобалася його армія. Йому подобалася його армія більше, ніж подобався сільський велосипед у Дульську. Йому довелося поділитись велосипедом.
  
  
  Старий у костюмі, що відпочиває під деревом, був збуджений поштовхом.
  
  
  "Це він, сер".
  
  
  Гарольд В. Сміт, моргаючи, розплющив очі. Його кістки були холодні, і вставати було важко. Він ледве міг розгледіти Чіуна у темряві.
  
  
  "Чіун, Чіун, я прийшов зі світом. Світ. Я твій колишній імператор".
  
  
  "Ах, наймудріший імператор Гарольд Сміт. До контракту, який я мав виконати, було внесено доповнення".
  
  
  "У чому річ? Я б подумав, що якби Великий Чіун когось усунув, він був би вже мертвий".
  
  
  "Так, і він був би таким. Але, дотримуючись найсуворішого наказу, я б нізащо не натиснув на цю кнопку, якби не вбив його".
  
  
  "Я вважаю, що накази були дещо іншими. Чіун. Але це не має значення, тому що я прийшов укласти мир із містером Рабіновичем. Я думаю, що з ним все гаразд, і це було помилкою з мого боку".
  
  
  Сміт розкрив куртку, показуючи пістолет. Він зробив це жестом відкритості та чесності. Він справді нічого не видавав. Він знав, що Чіун і Римо знали, чи хтось носить поряд з ними зброю. Вони могли визначити це за його ходою.
  
  
  "Я хотів би висловити містеру Рабіновичу нашу підтримку. Я був неправий, Чіун. Абсолютно неправий".
  
  
  Василь почув, як азіат говорить мовою, яку він не знав, і тому не зрозумів, що його щойно представили людині, яка наказала Чіуну вбити його.
  
  
  "Мене звуть Сміт. Я думаю, ви робите чудову роботу, містере Рабіновичу, але я думаю, що у вас проблеми з поставками, і я можу допомогти".
  
  
  "Нам треба все", - крикнув Рабинович, повертаючись до іншого полковника, щоб сказати йому, що вони повинні триматися зараз, інакше це перетвориться на втечу.
  
  
  "Звичайно, але нам потрібно дістатися місця, щоб замовити припаси. Ти робиш це неправильно. Ти робиш це через армію".
  
  
  "Де ще ти береш снаряди для гаубиць?" - прогримів Рабинович, коли йому показали розташування іншої колони, у якої закінчився бензин.
  
  
  "Відразу за пагорбом. Ходімо зі мною. Чіуну краще пройти вперед і переконатися, що там ніхто не перерізав телефонного зв'язку".
  
  
  Коли Чіун був надто далеко, щоб навіть Майстер синанджу міг миттєво опинитися між Смітом і Рабіновичем, Сміт вказав на цистерну далі дорогою, як на приклад того, де насправді був бензин. Василь повернув голову, щоб подивитися, а іншою рукою Сміт витягнув 45-й калібр із кобури. Заплющивши очі, щоб не бачити його пильного погляду, Сміт вистрілив у голову прямо перед собою. На щастя, постріл був відхилений, тому що він убив свою вчительку першого класу, міс Ешфорд, жінку, яка була практично його матір'ю, коли померла його власна мати.
  
  
  "Вибачте, міс Ешфорд. Я не знав. У нас тут проблема з небезпечною людиною. Заберіться з дороги, щоб я міг її прибрати".
  
  
  "Гарольд. Він небезпечний", - сказала міс Ешфорд теплим новоанглійським тоном, який так добре запам'ятав Гарольд Сміт. "Тебе неправильно інформували", - сказала вона.
  
  
  "Ні. Я цього не робив. Він небезпечний. Він гіпнотизер".
  
  
  "Все, чого він хоче, Гарольд, це щоб його дали спокій і запаслися важкими боєприпасами ще принаймні на два тижні. З боєприпасами для стрілецької зброї у нього все гаразд, але йому потрібен бензин, як власним яйцям".
  
  
  "Міс Ешфорд, я ніколи не чув, щоб ви вживали подібні слова".
  
  
  "Це важкі часи, Гарольде. Ми всі повинні працювати разом. І я хочу, щоб ти допоміг милому містеру Рабіновичу".
  
  
  Сміт спробував пояснити все, що він зробив з часів денної школи Патні, як він зараз працює у CURE, як він рятує націю. Але в глибині душі він знав, що був неправий, справді неправий.
  
  
  Він дечому навчився у міс Ешфорд, якій довіряв найбільше людей: щоб якнайкраще послужити Америці, йому доведеться допомогти цьому вторгненню. Об'єднатися з Чіуном, який знав, що найкраще. Поважай старших. Будь богобоязливим і чесним. Не бреши, за винятком, звичайно, того, що це допомогло цьому вторгненню.
  
  
  Гарольд Сміт приступив до роботи з радістю та ентузіазмом, яких не відчував із часів середньої школи. Він знав, що чинить правильно. Він ніколи в житті не був так впевнений. Це була впевненість, яка була бажаною після всіх років важкої праці у сірі роки виживання Америки.
  
  
  Перше, що він зробив, це переконався, що мережа CURE була знищена. Він дістався до міжміського телефону ближче до берега і ввів відповідні закодовані інструкції, які дозволили б зберегти всі докази за два десятиліття. І одного разу врятований, він тепер передав усе це єдиній людині, якій міг довіряти більше, ніж сам собі. Міс Ешфорд. Але це була не просто якась міс Ешфорд. Це була міс Ешфорд у всьому, що вона втілювала.
  
  
  У ній була та порядність, яку Гарольд Сміт прагнув наслідувати. В ній були цілісність і чесність, які він притис до грудей і які все ще жили в ньому. Отже, свідомий розум, який міг би сказати йому, що міс Ешфорд досі має бути сто років, не дав йому зрозуміти, що щось не так, коли він побачив її такою, якою вона була в Патні, сорокарічної.
  
  
  Все було гаразд. Та, у кого він навчався і за чиїм ідеалам жив, була такою ж живою на забитих танками дорогах Сорники, як і шістдесят років тому в Патні, штат Вермонт.
  
  
  Розкрився той, ким він був. І тому він розмовляв з нею, і щоразу, коли він описував доступ до тієї чи іншої частини уряду через створену ним мережу, міс Ешфорд казала:
  
  
  "Добре. Добре. Це чудово".
  
  
  І таким чином, крок за кроком, вся мережа CURE була передана людині у розпал битви з його російськими ворогами.
  
  
  "Ви хочете сказати, що можете використовувати комп'ютерні файли будь-якої американської урядової організації без їхнього відома?" - спитала міс Ешфорд.
  
  
  "Були роками", - гордо сказав Гарольд.
  
  
  "Добре, можливо, ми зможемо щось із цим зробити після цієї війни. Прямо зараз принеси мені бензин. Газ, Моє королівство за бензин", - сказала міс Ешфорд.
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Ван простягнув Римо телефон. "Це тебе", - сказав він.
  
  
  Римо відмахнувся від телефону. "Я йду", - сказав він.
  
  
  "Ти не можеш піти. Ти не знаєш, звідки ти йдеш або куди прямуєш. У тебе перехідний період, останній перехід, який ти коли-небудь зробиш.
  
  
  "Скажи йому, що я більше на нього не працюю. Я зробив останній безглуздий удар у своєму житті".
  
  
  "Ах, ти думаєш, у кожного вбивства є мета, Римо? Ось ти знову. Спаситель світу. Чіун рятує Дім Сінанджу, а ти рятуєш світ. Які ж ви двоє тупиць".
  
  
  Римо взяв телефон, який, здавалося, вистрибнув з пухкої руки Вана в розмах руки Римо, так що коли Римо намагався щось схопити, він не міг не виглядати так, ніби він справді був у якомусь спільному танці з Вангом. котрий досі посміхався.
  
  
  "Я сказав тобі, що з мене вистачить, Смітті", - сказав Римо.
  
  
  "І ти звільнився з поважної причини, Римо", - сказав Сміт. Римо міг чути артилерійську стрілянину на задньому плані. Голос Сміта звучав щасливим. Це було дивно. Він ніколи не здавався щасливим.
  
  
  "Послухай, Римо. Всі ці роки ми боролися з тим, що здається повзучою національною гниллю. Ми ставали більшими і кращими, а країна ставала все слабшою і гіршою. Але я знайшов тут дещо, щось зовсім особливе. Той дух, який зробив Америку великою”.
  
  
  "Тоді насолоджуйся цим", - сказав Римо і повісив слухавку.
  
  
  "Ось так ти звертаєшся з клієнтом"? - Запитав Ван, весело хитаючи головою.
  
  
  "Я не збираюся брехати йому, як Чіун. Чіун каже йому всяку нісенітницю, а потім робить те, що хоче. У цьому наша відмінність. Я говорю йому прямо. До побачення. Коли я кажу "До побачення", це не звучить як триста хвалебних віршів папі римському".
  
  
  На цей раз Римо кивнув. Він був правий.
  
  
  "Такий серйозний", - сказав Ван. "Мене вражає, як ви обоє звертаєтеся з клієнтами. Такий серйозний. Чіун наповнює атмосферу пахощами, а ти, Римо, похмуро заявляєш абсолютну правду. Ви двоє так схожі".
  
  
  "Якщо правда і брехня схожі, тоді ти можеш називати будь-що однаково. Я тебе зрозумів, Ван. Якщо тільки ти не такий, як Чіун, і не можеш визнати свою поразку. Можливо, це частина спадщини синанджу. Я не знаю. гра в м'яч. Справа закрита”.
  
  
  "Тоді, якщо він закритий, я не можу сказати тобі, що той, хто вважає клієнта настільки важливим, що постійно говорить йому абсолютну правду, - це те саме, що той, хто вважає клієнта настільки важливим, що йому весь час брешуть. Я вважаю, вони обидва не вважають клієнта важливим, так?"
  
  
  "Спотворюй правду як хочеш, товстун", - сказав Римо. "Я йду".
  
  
  "Ні, це не так. Ти прямо тут", - сказав Ван. "Те, від чого ти хочеш втекти, - це правда. І ти втікатимеш вічно і ніколи не зможеш втекти".
  
  
  "Чи ми житимемо вічно?" - Запитав Римо. "Скільки живе майстер синанджу? Я маю на увазі, що я на двадцять років старше, ніж коли починав, і виглядаю на рік чи два молодші.
  
  
  "Ах, Римо, ти дійсно хочеш сказати останню частину? Ти дійсно думаєш, що Чіун рухається ідеально? Ти що, не слухав, що я говорив про Майстра?"
  
  
  "Ти сказав, що у нас з Чіуном були найчистіші удари в історії синанджу. І що, чорт забирай, ти маєш на увазі, кажучи, що ми надаємо клієнтам занадто велике значення?"
  
  
  "Я можу згадати тільки одну країну, яка існує сьогодні і яка існувала в мій час, і це Єгипет. І повір мені, це не та країна. Я не можу згадати жодну династію, яка існувала в мій час, яка існує зараз. Жодна кордон, за який люди вмирали, сьогодні не той, що був тоді. Вони всі зникнуть, Римо. Твоя Америка зникне. Все зникне”.
  
  
  "Крім синанджу. Так сказав Чіун".
  
  
  "Ні, я думаю, він сказав про техніки. І чому це залишилося незмінним? Тому що люди ті ж самі. Техніки синанджу не тільки залишилися колишніми, вони стали кращими".
  
  
  Телефон задзвонив знову.
  
  
  "Рімо, просто вислухай мене", - сказав Сміт. "Будь ласка, я прошу про те, що означали тобі останні два десятиліття".
  
  
  "Стріляй", - сказав Римо.
  
  
  Ван засміявся. "Як похмуро", - сказав він. "Чіун би збожеволів. Але ти говориш правду. Це так важливо. Ви двоє такі різні".
  
  
  Рема прикрив трубку рукою.
  
  
  "Дозволь мені покінчити з цим, перш ніж ти знову почнеш колоти голками", - сказав Римо.
  
  
  "Це так особисте. Ти і Чіун. Все особисте".
  
  
  "Так, Смітті", - сказав Римо у слухавку.
  
  
  "Ти, напевно, чув про війну, яка йде у Сорнику, тут, у Центральній Америці", - сказав Сміт.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. Він подав знак Вангу, щоб той кинув йому один із чудових свіжих флоридських апельсинів. Товста рука Вана опустилася на гірку, розкладену в рожевій вазі. Він надрізав великим пальцем верхню та відправив її обертатися Римо. Сила віджимання відірвала білу шкірку апельсина від м'яса однією ниткою, ніби її зняв кухар. Шкірка впала на нерівну підлогу, і апельсин випав у руку Римо.
  
  
  "Як ти це зробив?" - Запитав Римо.
  
  
  "Чіун тебе не вчив?"
  
  
  "Ні. Він не знає".
  
  
  "Мабуть, ми втратили це в середні віки. Краще поєднується зі старими твердими апельсинами. Менше шкірки. М'якуш більш щільний. Зі старими апельсинами Паку ти міг би зрізати і шкірку, і апельсин саме там, де хотів. Не піднімати з килима", – сказав Ван.
  
  
  "Ніколи не чув про Паку".
  
  
  "Бачиш?" – сказав Ван. "Найбільший торговий центр свого часу. Єдине, що він коли-небудь робив хорошого, - це виробляв маленькі апельсини, які краще відділялися від шкірки. Пам'ятаючи про це, повертайся до свого клієнта".
  
  
  Римо знову зняв слухавку. "Так, Смітті".
  
  
  "Там хтось є?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ми все ще повинні зберігати секретність, якщо не що інше. Римо, сьогодні йде битва, яка вирішить майбутнє людства. Ми боремося тут, у Сорнику, зі злом, яке має бути викоренене. І вперше за багато років я бачу світло наприкінці тунелю "Я бачу реальний шанс врятувати Америку раз і назавжди".
  
  
  "Паку", - сказав Римо.
  
  
  "Що таке Паку?" - спитав Сміт.
  
  
  "Ще один центр всесвіту", - сказав Римо.
  
  
  "Я не розумію. Але подивися. Чіун тут, і він сам скаже тобі, наскільки це важливо".
  
  
  Римо чекав, насвистуючи.
  
  
  "Ти скривджений і злий, чи не так?" - Запитав Ван.
  
  
  "Відчепись від мене", - сказав Римо.
  
  
  Від писклявого голосу Чіуна телефон задренчав.
  
  
  "Римо. Чудові новини. Чудові новини. Ми знайшли відповідного імператора, якому потрібно служити, і вгадай, хто також служить йому?"
  
  
  "Я не можу уявити тебе щасливим, татку", - сказав Римо. "Що відбувається?"
  
  
  "Бачиш?" – сказав Ван. "Ви обоє весь час ходите в стані нещастя. Поодинокі".
  
  
  "Я щасливий, придурок", - сказав Римо. Ван розсміявся над прокляттям.
  
  
  "Рімо, навіть Великий Ван тут служить Василю Рабиновичу, чудовому хлопцеві. І знаєш що? Божевільний Гарольд, зрештою, був мудрий. Ми всі тут, Римо."
  
  
  Замість того, щоб прикрити динамік, Римо створив вібрацію у пластику. Рука ніколи не змогла б заглушити голос того, хто був навчений чути.
  
  
  "Чи можуть бути два великі члени, один в одному місці, а інший в іншому?"
  
  
  Ван побачив, що робить Римо, і зрозумів проблему.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Звідки мені знати, що в мене той самий?"
  
  
  "Ти щасливий?"
  
  
  "Не зовсім", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді це той, хто ти є. Чіун щасливий?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Скільки разів ти пам'ятаєш його щасливим?"
  
  
  "Ну, ти знаєш, іноді він може бути щасливим. Не надто довго. Йому більше подобається нити, але я бачила його щасливим".
  
  
  "Ти знаєш, що в тебе той самий".
  
  
  "Отже, він?"
  
  
  "Запитай його, запитай його про будь-які проблеми. Чіун завжди колекціонує несправедливості. Він говорить про них, а ти вдаєш, що їх не існує. Ви чудова пара".
  
  
  Римо перестав маскувати звукові коливання у приймачі.
  
  
  "Там, унизу, все досить добре, так?" – спитав він.
  
  
  "Ідеально. Ми нарешті знайшли відповідного імператора. І Сміт теж розуміє. Кажу тобі, Римо, все в кожному тут, внизу, ідеально".
  
  
  "Дякую, Чіуне. Я зараз спущусь", - сказав Римо, отримуючи координати в Сорнику, де Чіун, Сміт і Рабінович розраховували бути до кінця наступу наступного дня.
  
  
  "Де б ти не був, я знайду тебе", - сказав Римо. І він повісив слухавку.
  
  
  "Чіун у біді", - сказав Римо. "Я не знаю, чи зможу я врятувати його. Цей гіпнотизер схопив Сміта. Я пам'ятаю, що Смітті неможливо було загіпнотизувати. Ти знав про це? Він казав мені одного разу. Він намагався піддатися гіпнозу, щоб розслабитися, і це не спрацювало. не було уяви. Він дивився на чорнильну ляпку Роршаха і бачив чорнильну ляпку.
  
  
  "Що таке ляпка від чорнила Роршаха?" - Запитав Ван.
  
  
  "Це щось нове. Люди, які повинні зцілювати розум, складають випадкові картки з чорнильними плямами, і людина повинна сказати, як це їй здається. Це дійсно говорить про те, що відбувається в умі людини. Якщо вона бачить насильство, у неї у голові насильство. Щастя, у нього в голові щастя”.
  
  
  "О, гнійне клоччя. Це робиться за допомогою бруду на білій тарілці. Те ж саме. Як ти можеш врятувати Чіуна зараз, якщо людина, у якої вона є, може налаштувати твій розум проти тебе самого?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "Я хотів би, щоб це було моє питання, на яке ти повинен відповісти. Як я можу врятувати Чіуна? Як я можу врятувати Сміта? Я безпорадний".
  
  
  "Люди безпорадні, щоб змусити інших допомогти їм. Ти не безпорадний. Але я мушу визнати, що це звучить як найбільший виклик, коли-небудь покинутий Дому Сінанджу. Що ти збираєшся робити, Римо?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Ти наляканий?"
  
  
  "Трохи. Мені неприємно думати про Чіуна з його свідомим розумом".
  
  
  "А що, якщо він подумає, що ти якийсь ворог, якого треба вбити? Що ти робитимеш, коли тобі доведеться битися з ним на смерть? Ти думав про це?"
  
  
  "Гей, я мушу ставити запитання. Ти повинен давати мені відповіді".
  
  
  "Добре. Ось відповідь. Оскільки ти не можеш придумати спосіб врятувати Чіуна і цього клієнта, до якого ти відчуваєш прихильність, навіть незважаючи на те, що стверджуєш, що ненавидиш його, знайди когось іншого, хто може міркувати здорово. Хтось хто може блискуче мислити ".
  
  
  "Мені не потрібна допомога".
  
  
  "Ти щойно сказав, що ти безпорадний", - сказав Ван, сміючись з того, наскільки Римо і Чіун були схожі.
  
  
  "Просто дай мені відповідь на головне питання і забирайся звідси", - сказав Римо.
  
  
  "Задай мені питання", - посміхнувся Ван.
  
  
  "Не звертай уваги на запитання. Дай мені цю чортову відповідь і припини грати в ігри. Дай мені відповідь, - сказав Римо.
  
  
  "Так", - сказав Ван, і Римо виявив, що дивиться на блакит неба над Вістана-Вьюз, і він зрозумів, що Великого Вана більше немає. Він прийшов під час останнього переходу Римо Вільямса, і він повинен був відповісти на одне важливе питання, яке виникло у Римо.
  
  
  І Ван справді так і зробив. Відповідь була "так".
  
  
  Але Римо ще не знав, про що було питання. Римо не збирав речі, щоб назавжди покинути Америку, а вийшов із кондомініуму на сонці Флориди, прямуючи до Сорника і на війну, яка, як передбачалося, там йшла.
  
  
  Анна Чутесов відчула захоплення від поразки російських військ, дислокованих у Сорниці, потім розпач, коли колони Рабиновича відступили, потім знову захоплення, коли вони, здавалося, отримали все необхідне пальне та боєприпаси.
  
  
  "Добре, тепер давай відправимо когось туди, щоб він здався Василю Рабиновичу, перш ніж він зіпсує цю кампанію".
  
  
  "Але ми не хочемо втратити Сорник через американців. Вони посилюються".
  
  
  "Ти помітив, як вони посилюються? Ти колись бачив, щоб американці так добре і швидко доставляли вантажі?" - Запитала Ганна. "Ти дійсно читав звіти замість того, щоб дивитися на кольорові лінії на картах, які не говорять тобі нічого, крім того, де, за припущенням деяких людей, були інші люди в той час, коли чорнило було вологим?"
  
  
  "Американці стоять за цією війною у широкому масштабі. Ми маємо підтримати наших сорниканських братів", - сказав посол Номовиць.
  
  
  Втомлено Ганна Чутесов підвела посла до великої карти світу. Що її так пригнічувало, так це те, що вона була впевнена, що російське верховне командування думає так само, як Номовиць. А чому б і ні? Усі вони мали однаковий рівень тестостерону. Хіба там не було жінки? Тепер вона знала, що їй самій треба їхати до Сорниці. Альтернативи не було. Але в слабкій надії, що це може бути одним із випадків, коли чоловічий розум прозріє, вона провела лінію від Америки до Сорники і попросила Номовиця порахувати дюйми. Чоловіки були хороші в підрахунку дюймів, можливо тому, що саме так вони оцінювали себе в багатьох відношеннях.
  
  
  Потім вона провела межу від російських військових заводів у мертвому центрі всіх радянських республік, найбільш віддаленому від будь-якого вторгнення.
  
  
  Лінія йшла з центру Росії до Мурманська, а потім починався водний маршрут. Кожним намальованим дюймом вона описувала, які ворожі країни мали пройти - Норвегію, Голландію, Францію, Англію - і, нарешті, вийти в Атлантику, де зараз патрулював найбільший військово-морський флот, який коли-небудь бачив світ, військово-морський флот Сполучених Штатів.
  
  
  Лінія продовжувала зростати. Нарешті вона дійшла до Сорниці. І Номовицю довелося багато разів переміщати лінійку, щоб порахувати дюйми.
  
  
  "Кожна куля, кожен снаряд, кожна ракета, які ми хочемо мати там, повинні пролетіти таку відстань. Якщо ми підсилимо, нам доведеться постачати цих людей кулями, і газом, і балонами, і пістолетами, і туалетним папером, і їжею, і сигаретами. , і капелюхами, і одягом, і черевиками, і шнурками на всі ці дюйми… Кожна людина, яку ми відправимо туди, ляже тягарем на нашу економіку… Чим більше вона стає, як ти думаєш, у кого більше шансів перемогти? часу, на який мають піти американці”.
  
  
  "Коли справа стає складною, складні починають діяти", - сказав Номовиць.
  
  
  "Ти справжній чоловік", - сказала Ганна Чутесов.
  
  
  "Дякую", - сказав посол Номовиць.
  
  
  Вона більше нічого не сказала, але вирушила прямо з російського посольства до літака на Сорницю. Там їй доведеться вигадати план. Її Росія нічим не могла допомогти. І вона чула цю дурну фразу, яку вживали тренери з американського футболу, які були патологічно зацікавлені в результаті футбольного матчу, від якого, на щастя, не залежало нічия життя.
  
  
  Але в реальному житті, якщо ситуація стає важкою, людина має зупинитися та з'ясувати, чому. Потім він повинен розрахувати, чи він має заплатити цю ціну. Іншими словами, думай про те, що робиш, замість того, щоб сліпо використати останню унцію своїх сил.
  
  
  Те, що ці уми контролювали ядерну зброю з обох боків, не вселяло впевненості.
  
  
  Якщо Василь Рабинович зазнає невдачі в цьому, Ганна була впевнена, що він не зупиниться ні перед чим, щоби отримати контроль над ядерним арсеналом Америки. У повідомленнях російської розвідки вказувалося, що ситуація, дуже схожа на ситуацію Рабіновича, сталася неподалік бази в Омаху. Там він зазнав невдачі, очевидно тому, що не дістався вищого командування. Але що б завадило йому в паніці зв'язатися з президентом Америки?
  
  
  Тоді з Америки могло б виходити щось більше, ніж просто ворожі слова. Тоді за їхніми погрозами могла б стояти якась сила. І росіяни, будучи справжніми чоловіками, відповіли б тим самим.
  
  
  Ганна закурила сигарету у відділенні для курців літака, що прямував до Сорниці. Коли сірка на кінці сірника сильно спалахнула, вона подумала: "світ буде таким". Ніхто не збирається бути боягузом.
  
  
  Літак був заповнений американськими журналістами, які прямували на війну. Тільки один репортер не вирішив, хто має рацію, а хто винен. Інші не відчували до нього особливої поваги. Вони сказали, що має менталітет поліцейського репортера.
  
  
  Це було нове покоління журналістів, котрі додавали свої інтерпретації до історій. Щоб показати, що він не мав упереджень, він був майже однаково упереджений проти своєї країни. Ця група вже була сповнена рішучості не вірити нічому, що сказав їм американський офіцер.
  
  
  Насправді це був добрий кар'єрний крок. Якщо статті були політкоректними, вони отримували відмінні нагороди преси, які вручали інші журналісти, які також мислили політкоректно. І з достатньою кількістю політкоректних історій вони здобули б престижні колонки з підзаголовками, і їм більше не треба було б приховувати свої забобони.
  
  
  Не випадково, що нещодавно головну нагороду отримала повністю сфабрикована стаття новин. Єдиним сюрпризом для Ганни було те, що газета фактично визнала брехню та повернула приз. Це було інше. Історія була, звичайно, політкоректною, яка відновлює те, як важко жилося чорношкірим в Америці і як мало хвилювало білих.
  
  
  Реальна проблема, про яку, здавалося, ніхто з них не знав, полягала в тому, що розвідувальні агентства були такими ж поганими, як і передбачувані безкоштовні організації новин. Чоловічий розум ні на що не міг дивитися без упередження. В Америці жінки боролися за те, щоб бути такими, як чоловіки, і, на жаль, їм це вдавалося.
  
  
  Літак приземлився в Тампі, і худорлявий чоловік з темними очима і високими вилицями сів у літак, зайнявши єдине вільне місце поряд з Ганною. Декілька інших чоловіків намагалися сісти, і Ганна, бажаючи, щоб її дали спокій, урізала їх його навпіл.
  
  
  Вона все ще могла чути бурмотіння попереду про те, як сильно їй потрібен справді добрий акт розпусти. Насправді це означало, що вони хотіли, щоб вона лягла з ними в ліжко і сказала їм, що вони забезпечили це, відновивши його на тому рівні, яким вони насолоджувалися до того, як наважилися спробувати сісти поряд з нею.
  
  
  Чоловік протиснувся повз її ноги до крісла біля вікна. Він не пристебнувся під час зльоту.
  
  
  В аварії це означало, що він літатиме навколо. Він міг би налетіти на неї.
  
  
  "На табличці написано "пристебнися", - сказала Ганна. Вона знала, що чоловіки вміють читати. Саме так вони поширювали свою гіршу дезінформацію".
  
  
  "Мені не потрібно бути пристебнутим".
  
  
  "Я вважаю, тебе буде утримувати на місці твій великий чудовий чоловічий орган?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Ні. У мене рівновага краща, ніж у літаку. Але ти йди вперед", - сказав чоловік.
  
  
  "У мене є. Тепер ти".
  
  
  "Леді, у мене сьогодні було багато неприємностей. Дозволь мені дати тобі найкращу пораду, яку ти коли-небудь отримувала. Дай мені спокій".
  
  
  Чоловік відвернувся від неї. Ганна обдарувала його однією з тих усмішок, які, як вона знала, могли розтопити чоловіків.
  
  
  "Будь хорошим хлопцем і пристебнися. Чи не так? Заради мене". Посмішка обіцяла ліжко з нею. Чоловіки готові на все заради цього.
  
  
  "Що з тобою, леді? Ти з глузду з'їхала? Ти що, не чула мене?"
  
  
  "Я намагаюся допомогти нам обом", - сказала вона. Вона обдарувала його спраглим поглядом.
  
  
  "Леді, я не збираюся одягати ремінь безпеки тільки тому, що ти симулюєш сексуальний інтерес. Іди пограйся з репортерами в передній частині літака. У мене проблеми, і ти не можеш мені допомогти".
  
  
  "Що змушує тебе думати, що я вдаю?"
  
  
  "Я не знаю. Я знаю. Як я знаю баланс. До побачення. Справа закрита", - сказав чоловік.
  
  
  Він більше не дивився на неї, але над Мексиканською затокою якась турбулентність розгорнула літак і навіть збила з ніг стюардесу. Навіть ті, хто був пристебнутий до своїх крісел, кричали, коли їх жбурляло. Ганна вчепилася в своє сидіння так, що побіліли кісточки пальців, і миттю побачила чоловіка праворуч від себе.
  
  
  Він не рухався. Не було напруги. Його не кидало туди-сюди, утримувала тільки смужка тканини, звана ременем безпеки. Він просто сидів так, як сидів з того часу, як літак злетів.
  
  
  Коли турбулентність вщухла, вона придивилася уважніше. Його груди не рухалися. Чоловік не дихав. Він був мертвий? Вона тицьнула його в плече.
  
  
  "Так?" - сказав він.
  
  
  "О", - сказала вона. "Ти живий".
  
  
  "Так було від народження", - сказав Римо. "Пробач. Ти не дихав".
  
  
  "Звичайно, ні. Мені не потрібно, щоб твій нікотин хлюпався в моїх легень".
  
  
  "Але ми були у повітрі півгодини".
  
  
  "Найскладніше - не дати шкірі дихати".
  
  
  "Отже, мій дим турбує тебе?"
  
  
  "Будь-який дим, леді. Не тільки твій дим".
  
  
  "Так, так. Саме це я й мала на увазі", - сказала вона. "Звичайно, я це мала на увазі".
  
  
  "Не кури, і я дихатиму", - сказав Римо.
  
  
  "Як ти це робиш?"
  
  
  "У тебе є двадцять років, я тебе навчу. А поки дай мені спокій. У мене проблеми".
  
  
  "Я добре знаюся на проблемах. Я дуже добре знаюся на проблемах", - сказала Ганна. Ким був цей чоловік? І якщо він мав особливі здібності, чи не могли б вони бути використані проти Рабиновича? Вона задавалася цим питанням, навіть коли зрозуміла, що її сексуальні хитрощі не спрацюють.
  
  
  "Так, добре, розберися з цим. Візьми найдосконалішу машину та зіпсуй її, бо вона більше не знає, хто є хто, а потім спробуй врятувати її, коли це може тебе вбити".
  
  
  "Ти йдеш на війну?"
  
  
  "На кшталт того".
  
  
  "Цей розум, що помутився, випадково не загіпнотизований?"
  
  
  "Я не казав, що це була людина", - сказав Римо.
  
  
  "Машини не забувають, хто є хто. Люди, які перебувають під гіпнозом, забувають. Це може бути дуже небезпечно".
  
  
  "Я не знаю, хто ти", - сказав Римо.
  
  
  "Я Ганна Чутесова, і я, ймовірно, найвищий російський чиновник, якого ти коли-небудь зустрінеш. Я на іншому боці, який не обов'язково має бути іншою стороною. Я знаю, що твоя країна навіть не віддавала наказу про цю війну. Я знаю, що ти зіткнувся з найнебезпечнішою людиною, яка колись жила. Я думаю, що я тобі потрібен”.
  
  
  "Анни" було б достатньо, - сказав Римо і повернувся до вікна. Але він не міг викинути з голови цю холодну, гарну жінку.
  
  
  Від чого він не міг відгородитися, то це від її безжальної логіки.
  
  
  "Дай вгадаю. Ми зрозуміли, що Василь може бути небезпечний, і тому запанікували та спробували захопити його за допомогою спеціальних сил. Генерал Борис Матесєв".
  
  
  "Ніколи про нього не чув", - сказав Римо, який убив Матесєва, рятуючи Василя Рабиновича, про що він тепер дуже шкодує. Звідки міг знати, наскільки небезпечний Василь?
  
  
  "Можливо", - сказала Ганна. "Але бачиш, Росія, знаючи, наскільки небезпечний Василь, намагалася повернути його. Якщо ти знаєш, що хтось небезпечний, логіка диктує "дай спокій". Якби всі залишили бідного Василя у спокої, він би нікого не потурбував. Але ми запанікували. Ми напали на нього. Це те, що роблять чоловіки, коли чогось бояться. Якщо вони не тікають від цього, вони вбивають це. Або намагаються. Вони будуть робити що завгодно, але не думати”.
  
  
  Римо відвернувся від вікна.
  
  
  "Так, як би вони тепер вчинили з Василем? Він уже не той чоловік, яким був, коли я врятував його".
  
  
  "Саме. Тепер ти думаєш".
  
  
  "Я думаю, що я, чорт забирай, не знаю, що робити. Ось про що я думаю", - сказав Римо.
  
  
  "Відмінно. Ти знаєш, що не знаєш. Це перший крок до пізнання. Причина, через яку ти почуваєшся погано та пригніченим, полягає в тому, що в тебе склалося якесь абсурдне враження, яке без фактів ти маєш знати прямо зараз" .
  
  
  "Ти з іншого боку", - сказав Римо.
  
  
  "Про що?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Хто б не бився один з одним зараз. Це не матиме значення через тисячу років".
  
  
  "Ти блискуче мислиш. Як тебе звуть?"
  
  
  "Мене звуть Римо. І ніхто ніколи раніше не казав мені, що я розумний. І я ніколи не стверджував, що я такий. Я просто намагаюся чинити правильно. От і все. Справа закрита".
  
  
  "Ти маєш рацію. Це безглуздо, якщо ти думаєш, що можеш закрити справу, просто сказавши це. У мене ті ж інтереси, що і в тебе. Дозволь мені висловити припущення. Ти частина тієї групи, яка зупинила Матесєва і ту безглузду спробу вбивства снайпером ?"
  
  
  "Хіба тобі не хотілося б знати", - сказав Римо.
  
  
  "Так, саме тому я питаю. Як ти думаєш, чому я питаю? Ти справді чоловік. Чоловік є чоловік", - сказала Ганна, хитаючи головою. "Я думав, у тебе є трохи розуму".
  
  
  "Я закінчив Матесєва. Чіун, ймовірно, закінчив снайпера. Зараз він працює на Рабіновича. Як і Сміт".
  
  
  "Як і вся ваша організація. Ніколи раніше ми не бачили, щоб постачання у ваших збройних силах проходило так гладко".
  
  
  "Отже, вони мають все".
  
  
  "Не зовсім. У них немає тебе, і у мене немає мене. Але ми повинні переконатися, що у них цього не буде".
  
  
  "Я не можу вбивати, не наближаючись".
  
  
  "Спочатку ми можемо подумати. Ми можемо спуститись туди і подивитися, що відбувається, і розуміння того, що ми не знаємо зараз, означає, що ми знаємо, що нам потрібно з'ясувати щось ще".
  
  
  "Але я не знаю, що це таке".
  
  
  "Я теж. Але різниця в тому, Римо, що все своє життя я не знала, що це таке, поки не розібралася в них. У нас все буде гаразд", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти начебто симпатичний", - сказав Римо.
  
  
  "Ні. Я чудова. Ти милий", - сказала Ганна. І Римо згадав, що Великий Ван говорив йому про те, як знайти розум, здатний все продумувати. Чи це було випадковістю? Чи цей Ван був у якомусь маскуванні? Це не було схоже на маскування. Римо торкнувся тильного боку її долоні, шукаючи нерви, які могли порушити жінку. Повільно почав він і поступово побачив, як її очі спалахнули сексуальним вогнем. То був не Ван.
  
  
  "Це все?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Я щойно дізнався, хто ти".
  
  
  "Ти збираєшся залишити мене ось так?"
  
  
  "Ти хочеш зайнятися коханням?" - Запитав Римо.
  
  
  "Не обов'язково", - сказала Ганна. "Я просто хочу оргазму. Закінчуйте те, що почав, або не починай".
  
  
  Коли Римо закінчив, Ганна широко посміхнулася до нього. "Це було чудово", - сказала вона.
  
  
  "Я досить гарний", - сказав Римо. "Ти маєш побачити, що я можу робити, впливаючи на інші частини тіла, крім зап'ястя".
  
  
  "Я говорила про те, щоб випробувати оргазм без необхідності знімати одяг або вступати в інтимний зв'язок із чоловіком", - сказала вона.
  
  
  "О", - сказав Римо. Йому начебто подобалося роздягатися. Це справді піднімало настрій. Йому також подобалося знімати жіночий одяг у відповідний час.
  
  
  "Я вважаю, - сказав він, - у нас будуть сексуально активні, без залучення відносини".
  
  
  "Тільки якщо ти триматимеш свої руки на моєму зап'ясті", - сказала вона. "Звідки ти взагалі дізнався, що на зап'ясті є ерогенна зона?"
  
  
  "Все тіло - ерогенна зона, якщо ти знаєш, як нею користуватися", - сказав Римо.
  
  
  "Не міг би ти навчити мене цьому трюку із зап'ястям?"
  
  
  "Ти повинен знати баланс і таке інше".
  
  
  "Тобі колись були потрібні жінки?"
  
  
  “Мені не потрібні жінки. Мені подобаються жінки. Скажи, що ми збираємося шукати в Сорнику? Як тільки ти зустрінешся поглядом із цим хлопцем, тобі кінець.
  
  
  "Гарне зауваження. Тоді тепер ми знаємо, що Василь може заволодіти твоїм розумом, навіть якщо ти на нього не дивишся. Нам доведеться планувати роботу над його гіпнозом. Суть у тому, що ми можемо зрозуміти, як поступитися, залишаючись при цьому в змозі діяти . Це може бути рішенням", - сказала Ганна.
  
  
  На той час, коли літак приземлився, вони були єдиними в літаку для преси, хто не був упевнений, що вони збираються знайти.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  Оборона навколо однієї невеликої ділянки була неймовірною. Сорниканці викопали собі мережу бетонних траншей та підземних тунелів. Великі, плоскі, відкриті поля - смертельні мішені для оборонців - оточували пагорби.
  
  
  Найсучасніша зброя в арсеналі Східного блоку з'явилося у більшій кількості прихованих бункерів на фут, ніж у будь-якому іншому місці за межами Росії.
  
  
  Кожен патруль стикався з цим, і Рабінович передбачливо обійшов це в перші дні, щоб дістатися основних сил сорників. Крім того, всі перехоплення повідомлень із тих пагорбів показали, що росіяни розмовляють.
  
  
  Він хотів приберегти їх насамкінець. Але зараз було насамкінець. Сорніканська армія, що постачається Росією, навчена Росією, наповнена новобранцями з землі, покликаними на знак протесту, тепер зі світом повернулася до своїх сіл. Тільки його високопосадовці зі своїми американськими товарами хотіли продовжувати боротьбу. Вони ніколи не жили так добре до цієї передбачуваної народної революції, і у своїх мокасинах від Gucci та окулярах вони розповідали своїм улюбленим оглядачам про американське придушення, агресію, расизм і отруєні уми.
  
  
  Ніхто було заперечувати, що Америка направила три колони військ у центр Сорники.
  
  
  "Чому Америка ненавидить нас? Ми годуємо бідних. Ми знімаємо кайдани пригнічення. Тому вони повинні знищити нас. Америка - ворог усього людства", - заявив голова Революційної ради Умберто Омерта.
  
  
  Помічник прибіг на свою віллу в горах із похмурими новинами про революційну боротьбу.
  
  
  Народно-демократична революційна рада Сорники розібралася з останньою справою "Будинок Періньйон". Білужа ікра все ще була у великій кількості, але всі дизайнерські окуляри товариша Омерти вартістю п'ятнадцять тисяч доларів, що надійно зберігалися в його п'яти маєтках, зникли. Його революційні командос-самогубці не змогли врятувати їх, тому що вони захищали свої програвачі компакт-дисків та стереосистеми Zenith. Вони не втратили жодної людини, але вони стратили тих сорницьких селян, які відмовлялися вмирати за революцію - або спрямовувати західних репортерів на місця американських звірств.
  
  
  Пригодилося б будь-яке тіло. Чим більше покалічено, тим краще. Найприємніше у цих сучасних репортерах було те, що більшість із них були журналістами-інтерпретаторами.
  
  
  Деякі з них запитали б, як те чи інше тіло опинилося на узбіччі дороги і де докази того, хто його вбив. Тоді революційні коммандос-смертники звинуватили б репортера у тому, що він американський агент, фашист чи єврей. Останнє було особливо корисно перед арабськими групами, але загалом антисемітизм, після півстолітнього невикористання лівими, тепер вважався як прийнятним, а й ознакою прогресивності. Колись це було прерогативою лише правих радикалів, але тепер це ідеально пасувало революції, особливо з того часу, як чудовисько-маніяк-фашист-сіоніст, який очолював американське вторгнення, носив прізвище Рабінович.
  
  
  Президент Омерта часто використовував це ім'я. Він знав, що його можна буде одразу впізнати. Він знав, що оглядачі, з якими він розмовляв, також широко використовуватимуть його.
  
  
  "Тільки Рабинович став би висмоктувати кров із бідних селян, які намагаються стати вільними", - сказав президент Омерта. "Всі вони нікуди не годяться. Кровопійці. Навіщо комусь нападати на мирних, волелюбних людей, окрім як для того, щоб висмоктати кров із їхніх злих іклів, заточених на пасхальне вино".
  
  
  У попередні роки подібні заяви визнали б расистськими, але тепер оглядачам не терпілося записати слова "сміливі думки, тверді переконання".
  
  
  Омерта подав сигнал, що мають бути відкриті останні пляшки "Дім Періньйон". То була надзвичайна ситуація. То була боротьба не так на життя, але в смерть.
  
  
  А потім хтось закричав.
  
  
  "Американці оточили фортецю на пагорбі".
  
  
  "Пробач мені", - сказав Омерта. "Я маю негайно зайнятися боротьбою".
  
  
  Він підбіг до людини, яка тільки-но вигукнула погані новини. Він загнав його в куток у шафі. Він так сильно згорнув собі шию, що його власні дизайнерські окуляри мало не злетіли, і це під час війни, коли президент Омерта гадки не мав, коли він зможе повернутися до Америки чи Європи, щоб зробити ще більше покупок.
  
  
  "Послухай, дурне. Наступного разу, коли ти згадаєш фортецю хіл у присутності американців, я накажу тебе пристрелити. Вони її вже взяли?"
  
  
  "Ні. Але вони оточили це".
  
  
  "Що роблять росіяни?"
  
  
  "Воюю не на життя, а на смерть, сер".
  
  
  "Добре. Тепер Росія має зміцнитися. Вони ніколи не дозволять взяти фортецю на пагорбі. Ми врятовані. У нас може початися світова війна".
  
  
  "Що, якщо ми втратимо це?"
  
  
  "Якщо це триватиме досить довго, ми не можемо програти. У нас є друзі в Америці. Їдь туди і виклади їм лінію партії. І не зрозумій це неправильно. Пам'ятай, цьому навчатимуть у класах в Америці".
  
  
  Президент Омерта вибіг зі своєї вілли в горах, кричачи, щоби подали машину командування.
  
  
  "Ти хочеш дістатися російського посла?" - Запитав водій. Він знав, що фортеця на пагорбі оточена.
  
  
  "Ні. Я хочу уникнути російського посла. Ми повинні були захищати це ціною наших життів".
  
  
  "І ми цього не зробили?"
  
  
  "Якби у тебе був вибір між багажем Louis Vuitton або п'ятьма сотнями смердючих росіян зі спорядженням, що б ти вибрав?" – сказав генерал Омерта.
  
  
  Рабинович глянув на карту. Чіун стояв за ним. Усі були вкриті гарячим пилом Сорники, на їхніх обличчях запекся бойовий піт.
  
  
  Усі, крім Чіуна. Якось йому вдавалося митися двічі на день, носити з собою плавки і зберігати задоволений вигляд.
  
  
  Кілька разів Рабінович чув, як він казав:
  
  
  "Це надто схоже на війну. Ми повинні зупинити війни, в яких усі ці дилетанти вбивають".
  
  
  "Вони не любителі. Це велика армія. Коли американці вступають у бій, ніхто не може перемогти їх. Ніхто".
  
  
  "Все ще армія. Зрештою, наскільки хорошими можуть бути сотні тисяч людей, Великий Ван? Давай подивимося правді у вічі. Це солдати".
  
  
  "Вірно. Я дещо з ними роблю. Дай мені спокій".
  
  
  Тепер ситуація на карті виглядала похмурою. Величезна кількість зброї, то, як вона використовувалася, демонструючи практично необмежені боєприпаси, зробили надто високою ціну взяття пагорба.
  
  
  "Ми могли б тримати їх в оточенні та вморити голодом", - сказав один полковник, який відчував, що розмовляє зі старим інструктором із Вест-Пойнта. Він завжди думав, що цю людину, яку він навчився любити з більшою повагою, ніж будь-якого іншого, позбавили командування на полі бою. Але він радів бачити, що тепер він генерал.
  
  
  "Проблема в тому, - сказав його старий інструктор, - що, можливо, це саме те, до чого вони готувалися".
  
  
  "Я не розумію, сер", - сказав полковник.
  
  
  Якщо вони самозабутньо стріляють зі своїх боєприпасів, а вони не ненавчені солдати, якими, як ми знаємо, вони не є, то у них майже безмежний запас боєприпасів. і водою, принаймні протягом півроку. Але це не те, що мене турбує ". Рабинович відчув, як чоловіки стовпилися довкола нього.
  
  
  Він був зараз у цій справі. Тисячі людей залежали від нього у своєму житті; будь-який його рух впливав на них. І тому будь-які проблеми, які виникали у них, були його проблемами. На мить він усвідомив, що у своєму прагненні до того, щоб його дали спокій, у нього тепер було вісімдесят тисяч чоловік, які не могли дати йому спокій, бо їхнє життя залежало від нього. І вони були єдині на його боці. Потім був ворог. Який, зі зрозумілих причин, хотів його вбити. І, звісно, азіат, який зберіг йому життя.
  
  
  І Гарольду В. Сміту з американської секретної організації, який міг діставати йому запаси, поки ніхто в Америці не міг його зупинити. Звичайно, Сміт у своєму блискучому розважливому розумі зрозумів, що в питанні поставок було лише трохи корисніше мати американську бюрократію на твоєму боці, ніж проти тебе.
  
  
  "Щось особливе приховано в цьому пагорбі. У всій країні не було нічого іншого, яке захищається подібним чином", - сказав Рабинович. Він міг не турбуватися про те, що його дадуть спокій. Він був на війні. Але чому він був на цій війні?
  
  
  Він не мав часу відповісти на це. Він мав військову проблему. Там нагорі було щось, що, можливо, могло бути неймовірно небезпечним. Як би вони атакували його, не зазнавши величезних втрат, втрат, що настільки приголомшують, що вони могли б перетворити всю кампанію на провал?
  
  
  Він міг звернутися до атакуючих військ, впливати на їхні уми, змушуючи їх повірити, що в них не потраплять кулі. Небагато людей, які вижили, могли зайняти пагорб. Таким чином він міг змусити їх зробити це, якби захотів. Проблема була не в цьому.
  
  
  Він повернувся до своїх офіцерів. Усі пропозиції, які надходили у відповідь, стосувалися очікування бомбардувальників дальньої дії, на використання яких знадобився б щонайменше день, якби Сміт зміг їх найняти. Він мав проблеми з військово-повітряними силами, бо мали спеціальні командні частоти, недоступні іншим військовим. За його словами, це було зроблено для запобігання випадковій ядерній війні.
  
  
  Він повернувся до Сміта.
  
  
  "Я знаю лише двох людей, які змогли пройти через той перехресний вогонь живими. І один із них зараз працює на нас", - сказав Сміт.
  
  
  "Одна людина. У цих бункерах є поділ. Я знаю це. Одна людина не може зробити все це. Мене не хвилює, наскільки вона чудова", - сказав Рабинович.
  
  
  "За кожною слабкістю, про Великий Ван, ховається сила. За кожною силою ховається слабкість", - сказав дивний азіат із неймовірно швидкими руками.
  
  
  Стрілянина з пагорба тривала з приголомшливою швидкістю.
  
  
  І тоді Рабинович зрозумів, у чому мала полягати слабкість.
  
  
  "Боєприпаси. Звичайно. Це боєприпаси. Якщо вони можуть так стріляти, у них має бути неймовірне сховище боєприпасів. Ми помістимо туди один з них з відкладеним таймером вибуху і наведемо все це. Атака якраз у момент вибуху. Вибір часу має бути. відмінним, але це може спрацювати”.
  
  
  "Хто може пройти через це поле вогню поодинці?" - спитав полковник.
  
  
  І тоді Чіун отримав дивний наказ від Великого Вана.
  
  
  "Послухай, проберись до тих бункерів на пагорбах і заклади цю вибухівку сповільненої дії. Використовуй свої трюки та інше. Не турбуйся про мене. Я буду в безпеці".
  
  
  "Я б ніколи не став турбуватися про тебе, Великий Ван. Ти - синанджу. Турбуватися про тебе означало б ображати тебе. Але таємно підкласти вибухівку - це не робота синанджу. Кого ми хочемо вбити? Яка там велика людина?"
  
  
  "Що, хто? Просто зроби це. Давай. Вся атака відкладається. Там щось є, і ми маємо це дістати", - сказав Рабинович.
  
  
  "Вибухівка. Вибухівка вб'є кого завгодно. Солдат використав би вибухівку. Він використав би її як пістолет. Йому все одно, кого він вбиває. У нього немає естетичного почуття вбивці. Ти б попросив мене бути простим солдатом, Великий Ван?"
  
  
  "Я не тільки питаю, а й скажу тобі щось ще. Тобі сподобається. Виривати людей замість того, щоб відривати їм голови голими руками, - це нове смакове відчуття. Боже борони тебе ображати свою естетику. Добре? Зроби це".
  
  
  І ось Чіуну, який ніколи не оскверняв вчення синанджу, показали вибухівку, здатну вбити будь-кого, хто виявиться поряд з нею, коли вона спрацює. І ще сумніше було те, що тепер він вірив, що насолоджується цим.
  
  
  Йому не потрібна була темрява, щоб непомітно підійти до тих, хто був на укріплених пагорбах. Йому потрібен був лише їхній страх, втома їхніх очей і відхилення теплових променів. Бо опівдні людське око звужувалося і при цьому втрачало майже непомітну частину свого поля зору. І в цих частинах Чіун рухався того дня з вибухівкою в руках.
  
  
  "Я не можу повірити, що вони не стріляють у нього", - сказав один полковник.
  
  
  "Вони не можуть його бачити", - сказав Гарольд В. Сміт, вдивляючись у відкрите поле у бінокль. Він встановлював комп'ютерні термінали спереду, бо саме там зазвичай знаходився Рабінович, найкращий друг міс Ешфорд та порятунок Америки.
  
  
  "Він видно нам", - сказав полковник.
  
  
  "Правильно, тому що ми дивимось на нього під цим кутом. Але на пагорбах у них неправильний кут".
  
  
  "З чоловіка вийшов би приголомшливий рейнджер", - сказав полковник.
  
  
  "Він ніколи не взявся б за таку роботу", - сказав Сміт.
  
  
  "Ну, і як він це називає?"
  
  
  "Думаю, нове смакове відчуття. Не знаю, - сказав Сміт. "Треба повертатися до терміналів. Твоїм людям тут не завадило б більше запасних боєприпасів.
  
  
  Як і в стародавніх фортах, у фортеці був вхід, і цей вхід був найбільше захищений.
  
  
  І так само, як синанджу завжди проникали в стародавні фортеці, Чіун уникав двері, але прокладав собі шлях під землею. Однією рукою руйнуючи свіжий бетон та залізні прути арматури, в іншій руці він ніс вибуховий пристрій. Увійшовши в тунель, він побачив здивованого російського солдата, і хоча той був кимось важливим, Чіун негайно відправив його максимально швидку смерть.
  
  
  Спершу солдат побачив, як стіна бункера розчинилася. Потім крізь неї пройшов азіат у чорному кімоно. Тоді солдат назавжди позбавився болю.
  
  
  На класичному російському Чіун питав про місцезнаходження складів боєприпасів, і спочатку ті, кого він зустрічав, не хотіли розкривати цю інформацію, особливо неросійською з бомбою сповільненої дії. Але після недовгих роздумів, коли біль став терпимим, вони змогли виразити себе краще.
  
  
  Чіун установив таймер, помістив пристрій глибоко у стелаж з артилерійськими снарядами, пробився через першу зовнішню стіну, до якої підійшов, і благополучно покинув пагорби, бо під цим кутом деякі із захисників могли його бачити.
  
  
  Чому, запитував він, Великий Ван хотів, щоб він виконав солдатський обов'язок, і чому, що важливіше, він не заперечував більше? Це були серйозні питання, і навіть потужний вибух пагорба за ним не відвернув його від них. Щось було не так? Чому він насолоджувався цим підлим вчинком, вбивством людей, яких він навіть не знав і не шанував? А як щодо Божевільного Сміта? Чому він тепер думав, що став мудрим? Ця людина була білою з дня свого народження.
  
  
  Чіуна не хвилював азарт атаки. Любителі нападають на аматорів. Серед них не було гідного, чистого удару. Американські війська увірвалися до російської оборони, і головна колона зупинилася і покликала самого генерала. Рабінович.
  
  
  Вони знайшли те, що росіяни так старанно захищали. Вони з'ясували, чому росіяни не дозволили бур'янам зайняти ці позиції.
  
  
  У глибоких, укріплених шахтах, настільки добре захищених, що навіть вибухи їх не пошкодили, були ядерні ракети середньої дальності, настільки смертоносно точні, що вони могли націлитися на стіл в Овальному кабінеті Білого дому.
  
  
  Росія порушила останній договір про озброєння, потай направивши ракети прямо на ці пагорби Сорники. Вони могли завдати першого удару з напрямку, в якому Америка була готова захищатися.
  
  
  Новина була негайно передана до Вашингтона, і так само негайно припинилися великі дебати про неправильність вторгнення у Сорник. Було очевидно, що ці три шпальти врятували націю.
  
  
  І ракети були там, прямо на землі, де навіть телевізійний репортер не міг їх не помітити. Вистояли лише оглядачі.
  
  
  "Це не має значення", - сказала одна жінка, якій вдалося звинуватити президента в арабському тероризмі. "Зробіть те, що ми зробили в Кампучії, де червоні кхмери змушували дітей вбивати інших дітей. Якщо ти думаєш, що це погано, то Камбоджа була ще гіршою. Це було схоже на нацистський голокост. Мільйони людей були схоплені, працювали до смерті, вбиті . Цілі міста спорожніли від людей”.
  
  
  "Я пам'ятаю, я вітав Червоних кхмерів", - сказав оглядач нью-йоркської газети.
  
  
  "У всьому винні американці", - сказав оглядач вашингтонської газети.
  
  
  "Як ми можемо це зробити? Це російські ракети, націлені на наші населені пункти".
  
  
  "Коли спливли звірства Червоних кхмерів, я звинуватив Америку, тому що Америка бомбила Камбоджу. Отже, американські бомби звели цих людей з глузду".
  
  
  "Але безліч людей зазнало бомбардувань, які не закінчилися тим, що вони вбили один одного. Подивися на британців під час Другої світової війни. Їх бомбили набагато сильніше, ніж камбоджійців. Це не зробило їх дикими тваринами".
  
  
  "Не наводь факти. Просто скажи це. У нас все буде добре. Коли я дійсно готую, я кажу, що дивлюся в обличчя суворій правді. Чудово поєднується в Бостоні з усіма цими коледжами. Чим суворіша правда, тим краще".
  
  
  "Отже, сувора правда в тому, що ми несемо відповідальність за ці ракети, і вони там, тому що ми вторгаємось".
  
  
  "Це дивитися правді у вічі", - сказав вашингтонський оглядач, який зіткнувся з найсуворішою правдою в Ірані до приходу аятоли Хомейні, у Камбоджі до приходу Червоних кхмерів. і В'єтнам до того, як люди тисячами були готові ризикувати своїм життям на хлипких човнах, щоб урятуватися від звільнення. У Вашингтоні дві речі стали цілком очевидними. По-перше, Америці пощастило виявити ракети, і, по-друге, ніхто не міг точно визначити структуру командування, що наказала про це, крім того, що це мало якесь відношення до тієї дивної ситуації у Форт-Пікенсі, штат Арканзас.
  
  
  Залишившись один, Президент звернувся до Гарольда Сміта, останньої, найкращої, відчайдушної надії Америки. Він вивчав цю справу.
  
  
  Добре, що ракети було виявлено та вивезено. Але хто знав, що станеться наступного разу? Хто знав, куди будуть спрямовані ці сили? І якби вони могли вторгнутися в Сорник без дозволу, що завадило б їм вторгнутися у Вашингтон? Кожна людина, яку президент відправив на місце події, щоб з'ясувати, що відбувається, продовжувала повертатися з розповідями про великого командира. І незмінно цей великий полководець був різним кожному за людини.
  
  
  Дивно, але ця сила, здавалося, мала кращий доступ до американського уряду, ніж у самого президента. Такий доступ був тільки у самої CURE і у Сміта, єдиної людини, якій Америка довіряла в цьому.
  
  
  Якщо зі Смітом щось трапиться, ці комп'ютерні мережі мали самознищитися. І Президент знав, що це спрацює, бо коли він набирав той єдиний номер, на який звикли покладатися так багато президентів, уперше за два десятиліття лунала проста відповідь, яка набирала так багато номерів, що номер був недоступний.
  
  
  Це спрацювало б автоматично, як і багато роз'єднань, як так успішно працювало CURE, покладаючись на те, що люди роблять щось автоматично, не замислюючись про те, чому чи як вони це роблять. І все було б скінчено.
  
  
  Або на кону був би Гарольд Сміт, який би привів у дію цю "мережу порятунку", як її назвав президент, вистежуючи нову силу.
  
  
  Президент набрав номер і отримав єдину відповідь, яку він ніколи не думав, що отримає. Сигнал зайнятості.
  
  
  ЛІКУВАННЯ було на лінії і працювало, але він не міг до нього додзвонитися.
  
  
  Римо та Ганна Чутесови бачили вибух на відстані. Вони прибули до аеропорту Сорниці, коли він все ще знаходився під контролем сорніканських сил.
  
  
  "Перше, що ми повинні зробити, це з'ясувати, де Рабінович, щоб ми могли триматися від нього подалі. Потім, якщо ти побачиш найважливішу людину у своєму житті, відвернись і біжи. Я зроблю те саме. Тому що тоді це буде означати , що ми бачили Рабіновича”.
  
  
  "У мене інша проблема".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Найважливіша людина в моєму житті справді тут. Він був моїм учителем і єдиним справжнім батьком, якого я коли-небудь знав".
  
  
  "Це проблема, тому що те, що ми хочемо зробити, маємо зробити, це дізнатися більше про Рабіновича, а люди, які можуть нам розповісти, - це твої друзі з тієї секретної організації, до якої ти належиш".
  
  
  "Не можу повірити, що я розповів про це російській", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не мав жодного вибору. Ти не зможеш врятувати їх без мене, а я не зможу допомогти тобі, не знаючи, хто вони. Значить, ти прийняв правильне рішення".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Тепер ми знаємо, що Рабінович небезпечніший, ніж будь-коли, з одного боку, через його доступ до цих особливих джерел інформації, а з іншого - тому, що йому служить Майстер синанджу. Ти зробив єдине, що могло допомогти врятувати їх . І чому?"
  
  
  "Остання відповідь, яку я отримав на головне питання, була "так". Добре, так. Моя відповідь на питання "чому" - "так".
  
  
  "Я не розумію тебе, Римо, і оскільки моя спеціальність не пов'язана з патологічними психічними розладами, я не намагатимуся. Причина, через яку ви допомогли нам, полягає в тому, що ми повинні мати якомога більше інформації, особливо точної інформації про Рабіновича . Чому?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  Ганна Чутесов зітхнула. Дихаючи, вона чудово облягала свою блузку, в її постаті не було нічого владного, просто чиста сексуальність у блузці, яка тепер стала ще сексуальнішою через її пот на сонці Сорниці.
  
  
  "Ми повинні знати все про Василя Рабиновича, тому що вперше, коли ми опинимося в межах видимості, ми повинні точно знати, як його вбити".
  
  
  "Так, саме це я й сказав", - сказав Римо.
  
  
  Анна була вражена тим, як Римо плавно вів їх рядами. Він знав, де люди, ще до того, як вона їх побачила. Він знав їхні рухи, не замислюючись. Кілька разів він пояснював, що люди зі зброєю повинні рухатися певним чином, це у їхній природі. Це були дрібниці, але будинок ассасинів, що працював тисячоліттями, зібрав їх разом з іншими техніками і скомпілював, кожен новий Майстер спирався на те, що знав інший. Сінанджу - це назва міста, з якого прийшли ассасини, хоча Римо був білим. Чіун, його тренер, знав ті ж таки сексуальні техніки, що й Римо.
  
  
  "Мабуть, він навчив тебе всьому, крім того, як дихати".
  
  
  "Дихання - це найважливіше, чого він мене навчив", - сказав Римо. На той час, коли вони почули вдалині потужний вибух, Ганна Чутесов знала, що Римо любить цього Чіуна, і він продовжував повторювати, що вони дуже різні. Хоча, за словами Римо, деякі люди, яким подобалося відбивати відбивні, думали інакше.
  
  
  "Які інші люди?"
  
  
  "Ти не зрозумієш. Але він був тим, хто дав мені відповідь "так".
  
  
  "На що це було так?"
  
  
  "Найважливіше питання, яке я міг би поставити".
  
  
  "Що було?"
  
  
  "Я не знаю. Я не ставив цього. Я не міг зрозуміти питання. Тому я отримав відповідь без питання".
  
  
  "Сінанджу схоже на дзен-буддизм?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Це синанджу".
  
  
  Він повів її лягти на м'який, вкритий листям насип. Незабаром повз патруль, індійські особи в радянській формі.
  
  
  Молода дівчина з автоматом Калішнікова дивилася прямо на Ганну, але йшла далі. Вона була не більше ніж за п'ятнадцять футів від нас. "Чому вона нас не помітила?"
  
  
  “Люди не бачать того, чого не шукають. Патрулі виглядають рух. Вони не бачать. Вони шукають міни у себе під ногами. Десь є снайпери. Люди не бачать того, що вони не готові побачити”.
  
  
  "І що ти бачиш?"
  
  
  "Що там".
  
  
  "Це важко?"
  
  
  "Я не знаю нікого за межами Сінанджу, хто бачив би те, що там є. Дехто думає, що ми якась супер-штука, але це не так", - сказав Римо. "Просто більше ніхто не використовує своє тіло належним чином. Або розум, якщо бути точнішим. Більшість тіла, як і мозок, не використовується".
  
  
  Це було разюче, але це правда. Анна Чутесов знала, що колись використовувалося менше восьми відсотків людського мозку. Ці люди із Сінанджу, очевидно, використовували набагато, набагато більше.
  
  
  Це синанджу, а не Рабіновичу, було зброєю, яку вона могла використати. Безпечніша, ніж ядерна боєголовка, і абсолютно точне. Якщо вони виберуться звідси живими, вона збиралася роздобути цю людину для Росії. І якби йому довелося залишитися поряд заради неї, що ж, вона теж змогла б з цим змиритися, подумала вона, коли найзадоволеніша усмішка осяяла її обличчя.
  
  
  Потім пролунав вибух і настання американських військ. Римо реквізував джип із водієм. Було дивно, як він міг торкнутися одного нерва і змусити людину робити те, що він хотів. Включно з Ганною, подумала Ганна з ще однією широкою посмішкою.
  
  
  "Рімо, я дійсно хочу отримати тебе без одягу", - сказала вона.
  
  
  "У мене є робота", - сказав Римо.
  
  
  "Що тобі потрібно, Римо, так це хороший гвинт, що зводить з розуму", - сказала вона.
  
  
  І з боку дороги долинуло виття, схоже на виття сирени. Але жодна сирена ніколи не видавала такого звуку. Азіат із сердитим обличчям у чорній мантії дивився на Римо та Ганну, вказуючи на їхній джип. Римо змусив водія зупинитись.
  
  
  "Повіха. Не смій так розмовляти з Римо. Римо. що ти робиш з цією білою дівчиною? Ходімо, ми повинні засвідчити нашу повагу до Великого Вану".
  
  
  "Я думаю, це Чіун", - сказав Римо. "Ти бачиш азіату?"
  
  
  "З клочковатою бородою?"
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  "Так, я бачу його", - сказала Ганна.
  
  
  "Це Чіун. Не кажи непристойностей при ньому. Йому це не подобається".
  
  
  "Вбивати шляхетно, а займатися сексом неправильно?"
  
  
  "Ти зрозумів", - сказав Римо.
  
  
  "Хто вона? Як я можу привести тебе до Великого Вану, коли з тобою ганьбить себе біла дівчина?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я білий", - сказав Римо.
  
  
  "Великому Вану не обов'язково це знати. Він міг подумати, що бабуся з дідусем були корейцями".
  
  
  "Він знає. Він знає, що я білий. Йому сподобалася ця ідея".
  
  
  "Брехня", - сказав Чіун.
  
  
  "Хто такий Великий Ван?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Хто ця повія з ротом моряка?" - спитав Чіун.
  
  
  "Великий Ван - це той, хто відповів на запитання, не чекаючи на питання", - сказав Римо.
  
  
  "Він із синанджу?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Найбільше", - сказав Римо.
  
  
  "Відповісти їй переді мною. Невже ця розпусниця настільки збожеволіла від хтивості, що ти не відповідаєш мені перед нею?"
  
  
  "Її звуть Ганна Чутесова. Вона тут, щоби допомогти".
  
  
  "У тебе були родичі?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я так не думаю", - сказала Ганна. "Розкажи мені про цього Великого Ванга, яким ти так захоплюєшся. Це він зараз віддає тобі накази?"
  
  
  "Великий Ван не зобов'язаний віддавати накази. Майстер Сінанджу слідує своїм бажанням до того, як будуть віддані накази".
  
  
  Анна побачила дивний плаваючий рух Чіуна, і це нагадало їй дещо. Саме так Римо пересувався джунглями.
  
  
  "Великий Ван рухається так само, як ти і Римо?" - спитала Ганна, і раптом Чіун уже говорив не англійською, а корейською.
  
  
  Римо відповів тією ж мовою. "Що він говорить?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Він запитує, чому ти поставив саме це питання?"
  
  
  "Отже, він знає, що щось не так. Він усвідомлює це".
  
  
  "Маленький татко", - сказав Римо. "Наскільки це неправильно?"
  
  
  "Все гаразд", - сказав Чіун. "Все краще, ніж будь-коли було. Навіть імператор Сміт так думає". Це ім'я теж здалося Ганні Чутесов знайомим. Але вона збиралася побачити щось прийдешнє, що скаже їй, що проблема більше не в Сорниці, а в самій Росії. І вона повинна була витягти Римо звідси, інакше світ було б не так уже й багато, що треба було б рятувати, навіть Майстерові синанджу.
  
  
  Розділ 14
  
  
  
  
  Ганна побачила, як це наближається дорогою.
  
  
  "О, ні", - сказала Ганна. "Ці ідіоти".
  
  
  Великі вантажівки повільно котили грязюкою і вирили трасу Сорника 1. На їх кузовах були товсті труби, схожі на гігантські каналізаційні труби. Попереду були конуси. Позаду були форсажні камери. Збоку були великі червоні зірки з російськими написами і навіть американське телебачення не могло цього пропустити.
  
  
  Це були російські ядерні ракети середньої дальності, набагато точніші поблизу Америки. Набагато більш смертоносні. І для цього не було жодних військових причин.
  
  
  Перевага була незначною, тому що за такої кількості ядерних боєголовок на складі нікому не була потрібна точність. Невже вони думали, що хтось випустить три ядерні ракети, зітре з лиця землі три міста, а потім сяде за стіл переговорів?
  
  
  Але гірше, набагато гірше, американці влаштували б із цього грандіозну демонстрацію. Російські генерали були б принижені такою великою втратою; зрештою, впала не просто держава-клієнт, а й російські солдати. Потім, так само, як після карибської кризи, вони запустили б новий раунд експериментів із порятунку репутації. Останній збанкрутував слабку російську економіку, а наступний може означати війну. Грошей на зброю нового покоління не було. Ось чому Росія останнім часом так наполегливо вимагала заморозки. Ось чому Америка також наполягала на новій зброї.
  
  
  Звісно, у цьому не було жодної переваги. Але чоловіки так думали.
  
  
  У цьому випадку було менше переваг, аніж помочитися на стіну, щоб подивитися, хто зможе забратися вище. Це було марне хлоп'яче змагання. Це було самогубство.
  
  
  "Вона певною мірою російський агент", - сказав Римо. "Схоже, ми отримали твої ракети".
  
  
  "У тебе є. У них є. У нас є", - сказала Ганна, сплеснувши руками. "Чоловіки. Що ти збираєшся з ними робити? У твоїх руках у них не більше мети, ніж було в наших. Де Рабінович?"
  
  
  "Твоє серце не бажає йому добра. Ти не можеш наближатися", - сказав Чіун.
  
  
  І, звертаючись до Римо, по-корейськи він сказав:
  
  
  "Рабинович - друг Великого Вана. Якщо ця повія наблизиться до Рабіновича, убий її".
  
  
  "Звичайно, звичайно, татко. Зійде".
  
  
  "Ти сказав це не так, як мав на увазі".
  
  
  "Розкажи мені більше про Ванга. Не міг би ти вказати мені на нього?"
  
  
  "Хіба ти сам його не бачив?"
  
  
  "Я зробив. Він дав мені відповідь".
  
  
  "Тепер ти знаєш", - сказав Чіун, його очі блиснули, а обличчя розпливлося в посмішці.
  
  
  "Так. Я знаю, що відповідь "так"."
  
  
  "Це була і моя відповідь теж", - сказав Чіун. "Вперше, коли я побачив його перед фортом Пікенс, і коли я побачив його знову".
  
  
  "Про що ти питав?"
  
  
  "Це дуже особисте. Я не хочу говорити", - сказав Чіун. "А що було твоїм?"
  
  
  "Нічого особливого", - сказав Римо.
  
  
  Анна, почувши, як ці двоє бурмотять корейською, запитала, про що вони говорять.
  
  
  "Нічого", - сказали вони обидва в унісон.
  
  
  "Ми маємо знайти цього чудового містера Рабіновича", - сказала Ганна. "Але послухайте, містере Чіун. Ви, очевидно, відчуваєте, що я представляю для нього деяку небезпеку".
  
  
  "Як ти можеш становити небезпеку? І я, і Великий Ван захищаємо його".
  
  
  “Тоді давай знайдемо його. І я дам тобі таку обіцянку. Ми не підійдемо до нього ближче ніж на п'ятсот ярдів. Ми просто хочемо поставити кілька запитань. І, можливо, ти зможеш поставити йому ці питання та повернути відповіді”.
  
  
  "Я не посильний", - сказав Чіун. "Рімо може ставити запитання йому".
  
  
  "Ні", - сказала Ганна. "Виразно ні. Скажи містеру Рабіновичу, що у нас є повідомлення для нього від його матері з Дульська. Скажи йому, що я принесла мир із Радянського Союзу. Скажи йому, що він переміг, і що ми поважаємо його силу та його могутність, і тепер ми хочемо підписати договір з ним особисто. Щоб гарантувати йому його безпеку. Росія забезпечить йому його безпеку”.
  
  
  "Я гарантую йому його безпеку. Хто ти такий, щоб гарантувати йому його безпеку? Ти не можеш тримати свої руки подалі від невинних молодих людей".
  
  
  Римо озирнувся. Він не бачив, щоб Ганна торкалася до когось ще. Її рука лежала на руці. Чіун вороже дивився на неї. Римо знав, що для Чіуна це була надто сильна прихильність до жінки, щоб демонструвати її на публіці.
  
  
  Простий уклін з відстані десяти футів Чіун вважав пристойним. Дотик вважався непристойним. Одного разу в його історії Америку описали як країну, яка настільки виродилася, що люди цілували незнайомців, щоб привітатися. Італія була за межею дозволеного. З Саудівською Аравією все було гаразд, за винятком того, що вони були трохи заслабкі в правозастосуванні.
  
  
  Вони лише відрубують руки. Навіщо відрубувати руки, міркував Чіун, коли злочин скоїв розум, а не рука? Чіун мав руки, і вони жодного разу самі по собі не вчинили злочину. І, як він думав, нічиї інші теж.
  
  
  І так Чіун не тільки побачив, як ця блондинка з красивими високими вилицями і карколомною посмішкою торкається Римо, але і як Римо дозволяє це. Стоїть там, дозволяє, ніби нічого не сталося. Знову проступає дегенеративна білизна, і перед тим, як він знову мав зустрітися з Великим Ваном.
  
  
  "Ти не підеш ось так до Великого Вангу", - сказав Чіун.
  
  
  - Скажи мені, - попросив Римо, утримуючи руку Анни саме там, де вона була покладена, - ти колись навчався, тату, як бути в двох місцях одночасно?
  
  
  Чіун не відповів, але дивився на руки. Нарешті він сказав:
  
  
  "Ти продовжуєш торкатися себе, як ця непристойна повія, тільки щоб потурбувати мене".
  
  
  Анна прибрала свою руку.
  
  
  "Сподіватимемося, що він не завагітніє від цього", - сказала вона з різкою усмішкою.
  
  
  "Я так і не навчився бути у двох місцях одночасно. Одного місця за раз достатньо", - сказав Чіун. "Більше ніж достатньо. Насправді, по суті чудово".
  
  
  "Цікаво, чому Великий Ван не навчив би нас цьому трюку, бо поки він був з тобою, він був і зі мною".
  
  
  "Отже, ти не бачив Великого Вану", - сказав Чіун. "Яке розчарування".
  
  
  "У нього живіт, як холодний центр Всесвіту, як усе, що не на цій землі. Можливо, ти захочеш випробувати цього Великого Вангу".
  
  
  "Він не "цей" Великий Ван. Він Великий Ван", - сказав Чіун.
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. Але він знав, що Чіун стурбований. Чіун погодився провести їх поряд з другом Вана Рабіновичем, якщо біла повія зможе тримати себе в руках.
  
  
  "Ти такий чоловік, Чіуне", - сказала Ганна. "Ти - квінтесенція чоловіка, Чіун".
  
  
  "Дякую", - сказав Чіун.
  
  
  "Я думала, ти так відреагуєш", - сказала Ганна.
  
  
  Біля штабу кількох російських полонених заганяли у вантажівки. Вони виглядали зляканими, і Ганна запевнила їх, що їх не розстріляють. Вона була зла, що якийсь дурень відправив їх сюди, так близько до Америки, без жодної мети взагалі.
  
  
  Що ж, вона могла б надати їм мети. Вона могла б заспокоїти цього чоловіка. Можливо, вона просто змогла зупинити його від подальших дій.
  
  
  Те, що він здобув перемогу, було величезною поразкою для Росії. "Рімо, я передумала", - сказала Ганна.
  
  
  "Зовсім як жінка", - сказав Чіун. "Зміниш свою думку. Остерігайся цієї, Римо. Вона нікуди не годиться".
  
  
  "І було б зовсім по-чоловічому не змінюватися, навіть якби з'явилися нові факти?" - Запитала Ганна. Вона знову обдарувала його однією зі своїх усмішок. Вона відчувала, що він був з тих чоловіків, які були б терплячі до розваг.
  
  
  "Справжній чоловік знав би всі факти наперед", - сказав Чіун. "Де ти вляпався в цю справу, Римо?"
  
  
  "Ми зустрілися в літаку. З нею все гаразд".
  
  
  "Я збираюся поговорити з Рабіновичем. Я збираюся запевнити його, що він у безпеці, і тепер він може в це повірити. Якщо я повернуся якимось дивним чином, спробуй витягти мене з цього. Якщо ти не можеш, будь ласка, убий мене швидко ", - сказала вона.
  
  
  "Ось так просто?" - спитав Чіун. "Ти хочеш вбивства ні за що? Безкоштовно? Римо, хіба ти не бачиш, що вона зараз робить? Їй сходить з рук те, що її вбили".
  
  
  "Якщо він дістанеться тебе, що мені робити?" - Запитав Римо.
  
  
  "Спробуй з'ясувати, що ще не було випробувано, і спробуй це. Але одна річ, яку ти не можеш зробити, це піти прямо всередину. Відійди і подумай. Я не знаю, що, чорт забирай, вони збираються робити там, у Москві. Це надто велика поразка. Я хотів лише невеликої поразки, щоб Рабиновичу було комфортно”.
  
  
  - Удачі, - сказав Римо і легенько поцілував її в губи.
  
  
  "Ти робиш це, тому що це турбує мене", - сказав Чіун.
  
  
  "Я роблю це, тому що вона красива та смілива".
  
  
  "Я повинен у це повірити?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я не знаю, у що ти віриш. Я ніколи не знаю, у що ти віриш".
  
  
  "Протягом двох десятиліть я віддавав тобі найкраще зі свого життя, а ти нічого не пам'ятаєш. Я поділився з тобою своїм мисленням, і це мислення ти тепер відкидаєш, щоб вдаватися до публічних непристойностей".
  
  
  Ганна засміялася.
  
  
  "Ви двоє кажете так схоже", - сказала вона.
  
  
  На пагорбі Рабінович зустрічався зі своїми командирами. Анна попрямувала до пагорба, а Римо і Чіун залишилися позаду, спостерігаючи за нею. Чіун хотів знати, на що був схожий досвід із Великим Вангом, перший досвід Римо.
  
  
  "Друге і близько не так добре, я можу сказати тобі, Римо".
  
  
  "Він сказав, що у нас із тобою найчистіші удари в історії синанджу".
  
  
  "Він це сказав?"
  
  
  "Так. На мою думку, я вже казав тобі раніше. Він сказав, що у нас найкращі удари. За його словами, вони однакові. Сказав, що, можливо, дивився на тебе, коли бачив, як я завдаю удару".
  
  
  "Я добре викладаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Не кожен може навчитися", – сказав Римо. Він не згадав, що Ван сказав йому, що Чіун мав сина, який помер.
  
  
  "Учитель першому місці".
  
  
  "Щоб налити воду в склянку, потрібна склянка, навіть якщо спочатку вода. Інакше вона марно розплющується", - сказав Римо.
  
  
  "Де ти навчився так казати?"
  
  
  "Як ти думаєш, з ким я спілкувався останні двадцять років?"
  
  
  "Мені це не подобається".
  
  
  "Я теж".
  
  
  "Ти кажеш, як печиво з пророкуванням долі", - сказав Чіун. Він склав руки під своїм чорним кімоно, і Римо засунув їх у кишені.
  
  
  "Ван сказав щось настільки дурне, що я не знаю, чи маю я це повторювати", - сказав Римо.
  
  
  "Ван ніколи не каже дурниць", - сказав Чіун.
  
  
  "Він сказав, що ми справді дуже схожі, незважаючи на все це. Що наші відмінності були ілюзіями".
  
  
  "Великий Ван ніколи не говорив дурниць. Досі".
  
  
  "Абсурд", - сказав Римо.
  
  
  "Мені соромно, що ти була першою, кому він показав свій великий недолік".
  
  
  "Який великий недолік?"
  
  
  "Він не може судити про людей так добре, як ми думали", - сказав Чіун.
  
  
  "Він безперечно знає, коли хтось готовий стати великим Майстром", - сказав Римо. "Я маю на увазі, він з'являється".
  
  
  "Він може судити про якість, мабуть. Можливо, я єдиний Майстер, який досяг такого високого рівня, чий учень також був на цьому рівні. У мене два. Це рекорд".
  
  
  "Але цього недостатньо, щоб називатися Великим Чіуном. Це мають зробити наступні покоління в історії".
  
  
  "Тобі все ще потрібно вчитися переговорам. Я сподіваюся, що за час твого проходження ти навчився це цінувати".
  
  
  "Він назвав нас тупицями. Сказав, що ми надто серйозні. Я про Америку. Ти про Будинок Сінанджу".
  
  
  "Ван був товстим", - сказав Чіун.
  
  
  "Я теж так думав", - сказав Римо.
  
  
  "Йому не вистачало контролю за їжею", - сказав Чіун.
  
  
  "Я думав, у нас на тілі немає жиру", - сказав Римо.
  
  
  "Ми цього не робимо", - сказав Чіун.
  
  
  "Це так", - сказав Римо.
  
  
  "Ми зовсім не схожі", - сказав Чіун.
  
  
  "Зовсім ні", - сказав Римо, і обидва вони не могли пригадати нагоди, коли б вони так ґрунтовно погоджувалися в чомусь, що було ще одним доказом того, що вони не були схожі. І вдруге вони цілком погодились.
  
  
  Ганна Чутесов побачила його на високому пагорбі. Вона хотіла, щоб Римо був з нею, бо мав вражаючий спосіб долати оборону. Вона думала, що її можуть зупинити, але за іронією долі на самій позиції штабу було більше плутанини, ніж на якомусь аванпості, де люди могли відкрити вогонь.
  
  
  Звичайно, Рабинович мав помічників з персоналу, і коли вона сказала те, що хотіла, вона припустилася вирішальної помилки, яку будь-хто, хто коли-небудь намагався мати справу з установою чи корпорацією, зрозумів би, що це помилка.
  
  
  Те, що вона мала знати. Але вона не мала вибору. Вона мала поговорити з помічником.
  
  
  І, як і у всіх організаціях, мати справу з помічником було складніше, ніж із лідером.
  
  
  "Я прийшла здатися містеру Рабіновичу та запропонувати йому все, що він захоче", - сказала Ганна.
  
  
  "Хто ти?"
  
  
  "Я представляю Росію у цій ситуації".
  
  
  "Тоді чому ти не з ув'язненими?" сказав помічник.
  
  
  "Тому що я ніколи не здавалася. Я тут, щоб поговорити з містером Рабіновичем", - сказала вона, сподіваючись, що він бачить у Рабиновичі Рабіновича, а не якусь владну постать зі свого минулого.
  
  
  "Ти ж ще нікому не здався, правда?" - Запитав помічник, молодий капітан.
  
  
  "Це вірно".
  
  
  "Тоді ти моя бранка", - сказав він.
  
  
  Коли Ганна проїжджала повз Римо у вантажівці, набитій російськими фахівцями з ракетобудування, вона помахала рукою. Римо одним стрибком опинився на борту, відокремивши її від чоловіків і допомагаючи їй вийти з вантажівки.
  
  
  "Мені доведеться самому відвести тебе туди", - сказав він.
  
  
  "Ні. Я не хочу, щоб ти був поряд з ним. Ти - останній шанс у світі, Римо. Я піду з Чіуном".
  
  
  "Ти йому не подобаєшся".
  
  
  "Говориш як чоловік. Що, чорт забирай, змушує тебе думати, що у разі можливої світової катастрофи мене хвилюватиме, подобаюся я йому чи ні? Все, чого я хочу, це щоб він пішов зі мною. Ти можеш змусити його зробити це, Чи не так? І, можливо, я зможу побачити те, чого немає ні в кого з нас. Прямо зараз ми повинні позбавити Василя його занепокоєння”.
  
  
  Чіун погодився відвести Ганну Чутесов до друга Великого Вана Василя Рабиновича за умови, що вона триматиме свої руки при собі, не робитиме хтивих рухів і відмовиться від будь-яких планів щодо Римо.
  
  
  "Готово. Абсолютно. Найлегша обіцянка, яку я коли-небудь давала", - сказала Ганна.
  
  
  "Не довіряй їй. Вона російська", - сказав Чіун.
  
  
  "Зі мною все буде гаразд. Ви двоє йдете вперед", - сказав Римо. Він згадав свої давні дні у В'єтнамі, коли він був морським піхотинцем і думав, що боротися - це означає боротися з рушницею проти людей, яких ти не знаєш. Як усе було інакше, думав він, спостерігаючи за колонами американських солдатів, що блукали дорогами.
  
  
  Тепер він зрозумів, що для того, щоб убити іншого належним чином, ви дійсно мали знати його, знати його рухи, його сутність, ким він був. Саме це знання відрізняло Сінанджу.
  
  
  Чи означає це, що Василь Рабинович, можливо, був єдиною людиною, яку вони з Чіуном ніколи не змогли б убити, бо він був єдиною людиною, яку вони не могли знати?
  
  
  Це було гарне питання. Він повинен був спитати про це Анну, коли вона повернеться.
  
  
  Анна подумала, що підніматися на пагорб до штаб-квартири зі старим азіатом було однаково що гуляти з Римо, за винятком того, що літній чоловік висловлював свою ворожість, яка в певному сенсі не була такою ворожою. Це було схоже на сильну образу. І він, і Римо мали екстраординарні здібності і вимагали, щоб світ відповідав їхнім реаліям. Здебільшого вони могли трохи впливати на це, але світ був надто великий навіть для таких, як Чіун.
  
  
  Вона мала важливі питання про Рабиновича. І відповіді були цікавими.
  
  
  Чіун планував убити Василя, поки легенда Сінанджу не втрутилася і не сказала йому, що Василь добрий чоловік. "Про що ти думав у той момент, якраз перед тим, як твоя легенда стала на твоєму шляху?"
  
  
  "Я ні про що не думав. Я працював".
  
  
  "Вбивати?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Якщо тобі обов'язково бути таким грубим. Але тоді чому я маю чекати чогось, крім грубості, від іншого пікапера Римо? У нього були сотні жінок, ти знаєш. Ти нічим не відрізняєшся. Так що навіть не намагайся".
  
  
  "Я даю тобі обіцянку", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти знаєш, яка історична цінність російської обіцянки?" - спитав Чіун. "Ваша революція нічого не змінила. Цар Іван, звичайно, був чудовим винятком. Але в іншому випадку я б ніколи не став працювати в Росії без передоплати. Ніхто з нас цього не робив. І ви повинні звинувачувати лише самих себе. Ми могли б врятувати вас від монголів, але ви хотіли кредиту. Більше ніколи.
  
  
  "Я так розумію, що в минулому царі не платили за своїми рахунками".
  
  
  "Іван Добрий робив. Робота була завжди, і він платив швидко".
  
  
  "Деякі люди називають його Іваном Грозним".
  
  
  "Російські завжди гарні у пропаганді".
  
  
  "Цей Великий Ван не міг з'явитися перед тобою і Римо одночасно, чи не так?"
  
  
  "Я не обговорюю роботу з жінками".
  
  
  "Думай про мене як про російську".
  
  
  "Ще гірше".
  
  
  "Думай про мене як про жінку, яка більше не торкнеться твого дорогоцінного Римо".
  
  
  "Ван робить багато речей, але не з'являється у двох різних місцях одночасно. Він цього не робить".
  
  
  "І ти знаєш, що Римо бачив Вана, тому що він здійснив цей перехід, про який ти говорив".
  
  
  "Так", - сказав Чіун.
  
  
  "Тоді ти коли-небудь думав, що це може бути не той Великий Ван, з яким ти розмовляєш?"
  
  
  "Мої роздуми – це мої власні".
  
  
  "Якби ти вдарив Вана, то, звичайно, вбив би його".
  
  
  "Ні. Він мертвий вже багато століть".
  
  
  "Отже, тоді це не мало б значення".
  
  
  "Правильно. Можна завдати удару Великому Вангу. Наші удари, мій і той, якому я навчив Римо, найчистіші, якщо ти не знав. За всю історію".
  
  
  "Це чудово", - сказала Ганна. "Можу я подивитися, як ти кинеш один із них у Великого Вана?"
  
  
  "Ні. Ти б цього не побачив".
  
  
  "Чи можу я побачити результати?"
  
  
  "Ти бачиш це?" - сказав Чіун, і Ганна вловила тільки шерех темного кімоно.
  
  
  "Я не бачив, як рухалася твоя рука".
  
  
  "Занадто швидко. Ти б ніколи цього не побачив".
  
  
  "У мене є сестра красивіша за мене. І вона цілується в губи на публіці. Я б не стала розповідати їй про те, який милий Римо, якби ти показав мені, що ти це зробив".
  
  
  "Я не укладаю угод із повіями, особливо у тому, що стосується сімейної спадщини".
  
  
  "Але ти турбуєшся про Ванга, якого бачиш, чи не так?" - Запитала Ганна. І Чіун замовк.
  
  
  І тому до того часу, коли вона дісталася Василя Рабиновича, вона зрозуміла, що його сили були навіть більшими, ніж просто переконати когось, що вони бачили когось іншого. Рабінович змогла досягти ядра мислення, яке перевершило б звичайну людську логіку. Вона також знала, що в той момент, коли Рабинович бодай запідозрить небезпеку, її розум перестане належати їй. Що ще гірше, вона б не знала, що щось не так; вона була б не в змозі зрозуміти, що відбувається щось, крім чогось чудового.
  
  
  Щасливі особи американських офіцерів, які виходять із зустрічі з Рабіновичем, не змусили Ганну відчути себе краще. Рабінович, можливо, зараз транслює свої здібності будь-кому, хто до нього приходить.
  
  
  У селі парапсихології такого не було. Вона ретельно перевірила це. Прибиральники і ті, хто оточував Василя, хто не володів владою і не становив загрози, ніколи не зазнавали його впливу.
  
  
  За його досьє, іноді він показував їм трюки.
  
  
  Якщо їм не подобалася погода, він змінював її, і вони поверталися до своїх будинків промоклими до нитки, стверджуючи, що день був сонячним.
  
  
  Він легко змушував речі зникати, тому що все, у що людині треба було повірити, це те, що вони зникли, щоб перестати їх бачити. Але крім цих випадкових трюків, він не практикував свої здібності на тих, хто не становив небезпеки.
  
  
  "Стара кров та Мужність побачать тебе зараз", - сказав сержант.
  
  
  "Іноді вони так називають Великого Вану. Це американський термін, що означає ніжність", - сказав Чіун.
  
  
  В Анни пересохло в роті. Вона розгладила спідницю. Вона сказала собі, що відчуватиме добрі почуття до Василя. Вона не збиралася видавати жодних вібрацій ворожості. Вона з самого початку виявляла улесливість.
  
  
  "Добре", - сказала вона. "Я готова".
  
  
  Декілька полковників пішли, сміючись. Вони кидали на Ганну хтиві погляди. Вона опустила очі.
  
  
  Будь слухняною, знову сказала вона собі. Думай як годиться. "Ти можеш увійти зараз. Але зроби це швидко", - сказав інший охоронець. Він кивнув Чіуну.
  
  
  Чіун ішов попереду.
  
  
  Усередині Рабинович сидів у шезлонгу. Худий чоловік з лимонним обличчям працював на клавіатурі комп'ютера. Він робив це з такою майстерністю та швидкістю, що Анна була здивована, що він не був молодшим. Що важливіше, він, здавалося, міг отримати доступ до речей з бездоганною точністю, якої не вистачало більшості комп'ютерних операторів. Здавалося, вони завжди куштували те, що треба було пробувати знову. Ця людина просто робила речі. Анна глянула на комп'ютерний термінал і побачила координати всієї південно-західної залізничної системи. Очевидно, ця людина, хоч би ким він був, перехопила комунікації чотирьох незалежних залізниць і тепер керувала ними для перевезення вантажів на південь, до пунктів висадки, з'являючись на екрані тепер як Сорника.
  
  
  "О великий, ось жінка, за чесноту якої я не можу поручитися", - сказав Чіун.
  
  
  "Я прийшла здатися", - сказала Ганна.
  
  
  "У мене на це немає часу", - сказав Василь. Вона все ще бачила у ньому Василя. Добре. Вона йому ні для чого не була потрібна.
  
  
  "Росія бажає здатися. Ви перемогли. Ми вибачаємося за те, що послали генерала Матесєва і снайпера. Росія гарантує безпеку вашої родини. Ваших близьких. Про твоє повернення, якщо хочеш. Росія тобі не ворог". Це Ганна сказала російською, щоб Василь зрозумів, що він звертається до іншої російської.
  
  
  "Тому що я переміг тебе, правда?"
  
  
  "Хіба це не має сенсу?" - спитала Ганна, молячись, щоб він теж не вмів читати думки. Тому що вона знала, що, хоча це мало сенс, ті, хто керував російськими військовими, не мали сенсу.
  
  
  "Мені все одно. Ти не можеш завдати мені болю зараз. Ніхто не може заподіяти мені біль зараз", - сказав Рабинович. "І ти б забрав моїх батьків із Дульська, якби я попросив, і якби вони захотіли, знаєш чому?"
  
  
  "Ні", - сказала Ганна.
  
  
  "Наразі це не має значення. Ось чому".
  
  
  "Я не розумію".
  
  
  "Мені не потрібна армія. У мене є дещо краще за армію, і я переміг тебе".
  
  
  "Так, Василю. Ти переміг нас", - сказала Ганна. Чи всі чоловіки були такими? Чи обов'язково їм було кричати про ці речі? Очевидно, для цього були паради.
  
  
  "Ти не можеш торкнутися мене зараз. Скажи це Політбюро".
  
  
  "Я буду щаслива, Василю".
  
  
  "Ти можеш сказати їм, що вони мені теж байдужі. Мені більше не треба їх бити".
  
  
  "Це дуже добре, Василю".
  
  
  "Мені більше не потрібно перемагати їх, тому що я купую цілу країну для себе. Ось чому".
  
  
  "Добре, Василю".
  
  
  "І він робить це для мене, Гарольде. Покажи мені всіх чоловіків, які заробляють понад два мільйони доларів на рік, яким менше двадцяти п'яти років. Мені потрібні їхні імена та особисте життя".
  
  
  Оператор комп'ютера натиснув кілька клавіш, і з'явилися обличчя, переважно чорні, у баскетбольній формі.
  
  
  "Добре, назвіть мені чиновників Держдепартаменту, які робили прикри помилки в минулому, про яких ми знаємо".
  
  
  З'явився ще один список, але цього разу із білими обличчями. "Добре, тепер назви мені брокерські контори, які не відповідають правилам SEC".
  
  
  Екран перетворився на розмиту пляму з імен та осіб і не припинявся.
  
  
  "Міс Ешфорд, це займе весь день", - сказав чоловік із лимонним обличчям.
  
  
  "Добре, цього достатньо. Тепер ти повертайся і скажи своїм друзям, що я перебуваю в процесі придбання країни, і якщо вони хочуть укласти угоду, я нічого не маю проти них. Але також скажи їм, що я теж російська. Так що я знаю , що їхнє слово нічого не варте ".
  
  
  "Я розумію це".
  
  
  "Все, чого я хочу, це щоб мене дали спокій. А тепер прийшли до мене Римо".
  
  
  "Я була з ним. Я дістануся до нього".
  
  
  "Він єдиний друг, якого я знайшов у цій країні. Пекельний хлопець".
  
  
  "Так, Великий Ван", - сказав Чіун.
  
  
  "У нього є свої добрі сторони, міс Ешфорд", - сказав чоловік, який, Ганна була впевнена, був Смітом.
  
  
  "Він чудовий хлопець, і я зараз його покличу", - сказала Ганна, переводячи погляд на двері.
  
  
  "У тебе класна дупа", - сказав Рабинович.
  
  
  "Дякую", - сказала Ганна, дуже ретельно контролюючи будь-яку ворожість у своєму голосі. Жоден чоловік, який коли-небудь говорив про це, не розумів, що він говорив. Красива дупа за що? Сидіти? Перелюб діяти? Навряд чи це відіграло велику роль у дії. Ні, вони мали на увазі, що їм сподобалася округла м'якість. Начебто жіноче тіло було об'єктом мистецтва.
  
  
  Ну, її метою було забратися зі штаб-квартири прямо зараз, не озираючись назад.
  
  
  "Я супроводжуватиму її, Великий Ван".
  
  
  "Все гаразд, я зроблю це сама. Прекрасно. Ми повернемось у "струшування ягнячого хвоста", - сказала вона.
  
  
  "Можливо, тобі краще піти, Чіуне. Хтось може застрелити її, тому що вона російська".
  
  
  "Я чув, як вони говорили те саме про тебе, Великий Ван, що неправда".
  
  
  "Так, я теж чув це про вас, міс Ешфорд", - сказав чоловік, який, мабуть, був Смітом.
  
  
  "Немає проблем. Я йду", - сказала Ганна, затамувавши подих. Вона вийшла зі штабу і опинилася під палючим сонцем Сорники, всім тілом і душею сподіваючись, що Чіун не прийде. Вона мала спочатку зв'язатися з Римо. Вона повинна була зв'язатися з Римом зараз. Римо мав знати. Він був єдиним, хто міг врятувати цивілізацію, і якщо Чіун дістанеться до нього першим, він може виявитися нічим не кращим за рабів у тому штабі. Вона змусила себе не тікати. Вона також знала, що має виглядати так, ніби вона за щось відповідає, інакше якийсь член парламенту заарештує її, і все це повернеться до вантажівок.
  
  
  Вона мало не підвернула кісточку, спіткнувшись об камінь, коли спускалася з пагорба. Десь зліва вона почула стрілянину зі стрілецької зброї. Американці зачистили територію. Хтось сказав, що сорніканські сили намагалися втекти зі своїми окулярами від Gucci, багажем Louis Vuitton та взуттям Bally.
  
  
  Вона не хотіла озиратися, але знала, що і Римо, і Чіун рухалися так швидко і безшумно, що вона ніколи не дізнається про їхню присутність, поки вони не виявляться поруч.
  
  
  Солдат запропонував їй руку. Вона відштовхнула її. Де був Римо? Вона його не бачила. Чи намагався він підкрастись до Рабиновича і влаштувати страту? Якби він це зробив, він був дурнем. Це було не те місце, щоби вбивати Рабиновича. Тепер вона знала це з того, що бачила. І вона була не тією, хто міг це зробити. Це мав бути Римо. Але він не міг це зробити тут.
  
  
  Раптом вона відчула, як її руки стиснулися, як гігантські лещата. То був Римо.
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Щоб знайти тебе. Де ти був? Ти не підходив до Рабіновича. Ти не ризикував їм, чи не так?"
  
  
  "Ти маєш на увазі найбільшого хлопця у світі?" сказав Римо, посміхаючись.
  
  
  Розділ 15
  
  
  
  
  "Просто жартую", - сказав Римо.
  
  
  "Ти ублюдок", - закричала Ганна, замахуючись на голову Римо. Здавалося, вона потрапила, але це було не так. Вона лише торкнулася його обличчя своїм ударом. "Як ти міг так налякати мене? Як ти міг зробити щось настільки байдуже, дурне і марне?"
  
  
  Римо подумав, що її гнів був ще смішнішим.
  
  
  "Ти такий чоловік. Ти такий справжній чоловік", - закричала Ганна. "Що за дурний, дурний жарт".
  
  
  "Я теж подумав, що це було чудово", - сказав Римо.
  
  
  Ти знаєш, що якщо ти втрачений, то втрачені всі? Ти знаєш, що відбувається? Ти знаєш, що я з'ясував?
  
  
  "Звідки мені знати? Ти ще не сказав", - сказав Римо. Він глянув у бік командного пункту. Він бачив, як Чіун пішов, і з першого ж свого кроку Римо зрозумів, що тепер у нього проблеми гірші, ніж усе, що могла б розкрити Ганна Чутесов.
  
  
  "Рабинович знаходиться в процесі захоплення влади у вашій країні. Він більше не наляканий. Світ став для нього грою. Зараз він може почати десь війну просто заради забави, і ми нічого не можемо тут вдіяти. Ми безпорадні".
  
  
  "Можливо, ми більш ніж безпорадні", - сказав Римо. "Можливо, ми мертві. Ми маємо вибиратися звідси".
  
  
  Анна подивилася туди, куди дивився Римо. Чіун, його друг, щойно вийшов зі штабу. Він ішов повільно.
  
  
  "Він іде за нами".
  
  
  Ганна придивилася уважніше. Чіун, здавалося, ходив. "Звідки ти можеш знати?"
  
  
  "Подивися на його ходу", - сказав Римо.
  
  
  "Я не бачу жодної різниці".
  
  
  "Ти не винен", - сказав Римо. "Він готовий убити. І це можу бути я".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Не знаю. Можливо, Рабінович зрозумів, чому ми тут. Можливо, він полює на тебе, а не на мене".
  
  
  "Ми все одно не зможемо зробити тут нічого хорошого. Давай втечемо". Рімо побачив очі Чіуна. Чи знав маленький батько? Чи був це якийсь інший розум, що йшов боротися? Можливо, Чіун думав, що Римо був просто якоюсь іншою мішенню? На його обличчі не було гніву. Римо вчили, що гнів позбавляє людину влади. Гнів зазвичай був результатом слабкості, а чи не сили. І це завдало такої шкоди нервовій системі. Розслаблення було ефективним способом використання сил людського тіла.
  
  
  "Є спосіб покінчити з Рабіновичем", - сказала Ганна. "Але це не тут. Це в Росії".
  
  
  "Чому ти не подумав про це там?" - Запитав Римо.
  
  
  "Тому що в мене не було часу, і я не думав, що мені це знадобиться. Я повинен був приїхати сюди негайно. Я думав, що зможу знешкодити Рабіновича. .Тепер я бачу, що ми не можемо. Я бачив це на тому командному пункті".
  
  
  "Що ми збираємося знайти в Росії?"
  
  
  "Секрет його сили. Я впевнена, що вони у Дульську. Я знайшла те, чого чоловікам завжди не вистачає".
  
  
  "У Росії немає жінок? Вони не схибили?" - Запитав Римо. Він узяв її за руку та вивів на дорогу.
  
  
  Штабна машина з офіцерами та водієм не зупинялася доти, доки водія не витягли з вікна, коли машина проїжджала повз захоплення Римо. Машина зупинилася. Один з офіцерів оголосив Римо військовим заарештованим, а інший офіцер допоміг цьому офіцерові піднятися на ноги після того, як Римо та Анна поїхали машиною.
  
  
  Римо не дивився вперед, але не зводив очей із дзеркала заднього виду.
  
  
  "Ми зможемо втекти від нього, вірно?" - Запитала Ганна.
  
  
  Римо засміявся.
  
  
  "Це ще один жарт?" — спитала вона.
  
  
  "Ні. Ні, ми не зможемо обігнати його на цій машині цими дорогами".
  
  
  "Тоді чому ми їдемо?"
  
  
  "Це пекло, намагатись провести тебе через джунглі".
  
  
  "Я думав, тобі це сподобалося. Ти ніжно торкався мене".
  
  
  "Я підтримував тебе і рухав уперед, і я торкався тебе таким чином, щоб ти не зламалася", - сказав Римо.
  
  
  Чоловік у чорному кімоно вийшов на дорогу, і там він широко розставив ноги, а потім, щоб увесь світ міг бачити, повільно, як два статечні вітряки, витягнув свої довгі нігті з рукавів і широкою дугою змахнув ними над головою, а потім статечно опустив їх у становище зі схрещеними руками.
  
  
  "Чорт", - сказав Римо, і Ганна побачила, як його обличчя зблідло, а губи стиснулися.
  
  
  "Що не так?" — спитала вона.
  
  
  "Я сподіваюся, що він не думає, що це я тут".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Чіун щойно кинув мені Смертельний виклик Майстра, якщо я колись повернуся".
  
  
  "Але ти маєш повернутися. Ми їдемо до Росії не для того, щоб не повертатися. Ми їдемо до Дульська, щоб заволодіти механізмом, який знищить Василя та його сили раз і назавжди".
  
  
  "Я не збираюся вбивати Чіуна, щоб зробити це. Якби я міг".
  
  
  "Ти винен. Це заради всього світу".
  
  
  "Це мій світ там, ззаду, каже мені, що він уб'є мене, якщо колись побачить знову", - сказав Римо.
  
  
  "Можливо, ми зможемо послабити хватку Василя", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти так не думаєш", - сказав Римо.
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  "Ти сказав це не так, як мав на увазі. Що ж, давай покінчимо з цим".
  
  
  Потрапити до Росії було і близько не так складно, як вибратися. Ніхто ніколи не намагався проникнути всередину, найменше із сусідніх країн. Ганна наполягла, щоб вони не проходили через офіційні канали при в'їзді, хоча мала найвищий допуск. Вони дісталися Дульська за день.
  
  
  "Нам знадобився б тиждень, якби російський уряд дозволив якнайшвидший в'їзд", - сказала вона. "Я не знаю, чому ваші інтелектуали знаходять комунізм таким привабливим. Хіба вони не могли уявити, що всім заправляє твоє поштове відділення?"
  
  
  Дорога, що веде до Дульська, була схожа на смугу асфальту через Канзас, пориту коліями смугу асфальту. Анна продовжувала дивитись на дорогу, а потім на карту, а потім сказала: "Добре, я так і думала".
  
  
  "Ти маєш на увазі, що знайти тут якесь місце - це велика справа?"
  
  
  "Ні, ні. Я приїхав з села, схожого на Дульськ. І все ж, я думаю, що це було зовсім не схоже на Дульськ. Я сподіваюся, що це було не схоже на Дульськ".
  
  
  Вона глянула вперед.
  
  
  "Як далеко ти можеш бачити, Римо?"
  
  
  "Далі, ніж ти".
  
  
  "Що ти бачиш попереду на дорозі?"
  
  
  "Дорога", - сказав Римо.
  
  
  "Що це за дорога?"
  
  
  "Як ті, якими ми їдемо. Асфальт".
  
  
  "Чудово. Я так і думав. Я так і думав".
  
  
  "Що тут чудового?"
  
  
  "Відповідь на здібності Василя Рабиновича. Можливо, вони не такі вже виняткові. Я хочу попередити тебе зараз, нікому в селі не погрожую і в жодному разі нікому не кажи, що я чиновник російського уряду. який послав нас, це єдина причина, через яку ми в'їжджаємо в Дульськ. Ти розумієш?
  
  
  "Жодного слова", - сказав Римо. Яке відношення може мати шлях до відповіді надзвичайні гіпнотичні здібності?
  
  
  На узбіччі дороги Римо зупинився біля чогось схожого на фермерський кіоск. Він не знав, що у Росії такі є. На полях стояло кілька тракторів, на яких спали люди. На одному маленькому темному клаптику землі працювало кілька людей, з яких капав піт.
  
  
  "Це приватні ділянки. Трактори – частина колективу. Ми щороку відправляємо їм нові трактори, бо старі іржавіють".
  
  
  "Хіба вони не змащують їх олією?"
  
  
  "Іноді, але в основному вони просто виганяють їх на середину поля, щоб зробити вигляд, що вони зайняті, і, якщо з'являється урядовець, вони запускають їх знову. Багато з цих тракторів жодного разу не включали першу або другу передачу з тих пір. , як їх пригнали туди”.
  
  
  "Це виглядало автоматизованим", - сказав Римо.
  
  
  "Це так. Якась геніальна людина виступила з доповіддю про те, що автоматизація не покращує сільське господарство. Він повинен був сказати, що це не покращує сільське господарство в Росії".
  
  
  У придорожньому кіоску Ганна купила трохи картоплі, хліба та шматок м'яса, загорнутий у старий вощений папір.
  
  
  Вона відчула запах м'яса.
  
  
  "Майже свіже", - сказала вона. "Смачне м'ясо".
  
  
  "Чому ти на це купуєшся?"
  
  
  "Ти хочеш повечеряти, чи не так?"
  
  
  "У них що, немає ресторанів?"
  
  
  "Звичайно, хочуть. Ти хочеш поїхати до Москви?" Придорожній кіоск насправді був переробленим культиватором, який, як хтось виявив, міг вмістити овочі, якщо всі леза були сплющені. Це також запобігло його обертанню і зробило його досить стійким.
  
  
  Римо глянув на м'ясо. Він похитав головою. Він не хотів вечеряти.
  
  
  З кожною асфальтованою милею дороги, що проїжджала під їхньою машиною, Ганна ставала щасливішою. Вона навіть заспівала Римо кілька пісень зі свого дитинства. Він міг бачити, що вона любила свою країну, навіть попри те, що вона була населена на п'ятдесят відсотків чоловіками. Чоловіче населення її не турбувало. Її турбувало, як там велися справи.
  
  
  "Що такого важливого в асфальтовій дорозі?" Запитав Римо.
  
  
  "Ах", - сказала Ганна. "Ти цього не побачив би, тому що ти американець, саме тому, що ти американець".
  
  
  "Вірно. Я цього не бачу. Дорога є дорога".
  
  
  "В Америці, Римо. Але в Росії смуга ґрунту - це дорога. Брудна ділянка грубо вирівняної місцевості без дерев - це дорога. Вибоїста асфальтова смуга тут - це головне шосе".
  
  
  "І що? Виходить, є головна магістраль на Дульськ", - сказав Римо.
  
  
  "Ось тут я ставлю тебе в особливо невигідне становище. Ти знаєш, що робить Dulsk?"
  
  
  "Звичайно, кожен американець вивчає економіку Дульська у початковій школі", - сказав Римо. Машина, на якій вони їздили, була пошарпаною імітацією американського Nash 1949 року випуску автомобіля, який не витримав конкуренції. Це було твердження комунізму про те, що вони були більш ефективними, тому що вони не виробляли сотню різних видів речей, коли б годився один продукт.
  
  
  У якомусь сенсі вони мали рацію. У цьому справді був сенс. Але реальність полягала в тому, що в Росії було дуже мало автомобілів, і всі вони смерділи. Як завжди стверджували синанджу, логіка була найбільшою силою людського розуму.
  
  
  "Навіть якби ти жив у Росії, Римо, ти не знав би ні про що важливого, що коли-небудь виходило з Дульська. Дульськ - одне з багатьох наших відсталих маленьких сіл, без електрики, без асфальтованих доріг, і туристам ніколи не дозволяється відвідувати її”.
  
  
  "Але ми на асфальтованому шляху", - сказав Римо.
  
  
  "Ось саме. Як Дульську вдалося отримати його? Що важливіше, на цій головній дорозі чому не було великої битви між нами та німцями у Другій світовій війні?"
  
  
  "Фронт багато разів переміщався сюди туди-сюди, Римо, але мені ще належить прочитати звіт про велику битву".
  
  
  "І що?"
  
  
  "Так що напружи свій мозок, Римо, навіть якщо через нього течуть чоловічі гормони", - сказала Ганна. "Думай. Думай. Для чого ми тут? Чому ми приїхали до Дульська, щоб знайти спосіб зупинити Василя Рабиновича? Чому я казав, що відповідь тут?"
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  "Що це за відповідь - "так"?"
  
  
  "Це те, що я маю".
  
  
  "Це не підходить до питання".
  
  
  "У мене навіть не було можливості поставити своє питання", - сказав Римо.
  
  
  У машині не було радіо, але він був упевнений, що у будь-якому випадку в Росії не було нічого, що варто було б слухати. З іншого боку, можливо, воно й було. Що в них ще було?
  
  
  “Вирішення нашої проблеми полягає в тому, що у кожного в Дульську є ця здатність. Тепер я впевнений у цьому. Кожен народжується з нею”.
  
  
  "Відмінно, зі сковороди на фабрику з виробництва сковорід", - сказав Римо.
  
  
  "Не обов'язково", - сказала Ганна. "Вони були б просто тими, хто сказав би нам, як зупинити їх Василя. Ось чому ми приходимо як його друзі. Ти розумієш?"
  
  
  "Я бачу, що ми їдемо до села, де побачимо сотню чіунів і сотню тих, хто важливий для тебе. Це те, що я бачу".
  
  
  "Хах", - сказала Ганна, грюкнувши Римо по плечу. "Ми побачимо те, що ми побачимо".
  
  
  Вона провела гладкою рукою по його нозі. "Де знаходиться твоя ерогенна зона, Римо?"
  
  
  "У моїй свідомості".
  
  
  "Можу я приступити до цього?"
  
  
  "Ні".
  
  
  Вона повільно розстебнула спідницю. Вона не могла спіймати його погляду. Вона застебнула її назад.
  
  
  "Можливо мені слід зайти першою", - сказала вона.
  
  
  "Я не говорю російською", - сказав Римо. "Що я робитиму, якщо вони приспать тебе?"
  
  
  "Ти міг би увійти після мене".
  
  
  "Давай підемо разом".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Я хочу бути там. Ми переможемо чи програємо. Я мало що можу тут зробити без тебе", - сказав він. "З іншого боку, я, можливо, не захочу багато тут робити без тебе".
  
  
  Сам Дульськ виглядав як страшенно бідне містечко Середнього Заходу. Але Ганна пояснила, що для Росії він був надзвичайно багатим для міста, яке так мало пропонував державі. Там не було чавуноливарного заводу чи заводу електроніки. Жодної великої оборонної установи. Просто мирне маленьке село з церквами, синагогою та мечеттю. І ніде не було офісу КДБ.
  
  
  "Я знала, що цього не буде. Я знала це", – сказала Ганна. З другого боку вулиці чоловік у білій блузі, високих чоботях і темних штанах глянув на Римо.
  
  
  "Ти, незнайомцю, підійди сюди", - сказав він.
  
  
  "Так, татку", - сказав Римо. Добре, що Чіун теж був тут, бо Римо насправді не говорив російською мовою. Звичайно, він міг би обійтися, якби довелося. Чіун завжди працював над ним, щоб покращити його промову.
  
  
  "Сер, сер", - крикнула Ганна російською чоловікові, якого Римо називав Чіуном. “Ми друзі Василя Рабиновича. Будь ласка. Будь ласка. Ми не завдамо тобі шкоди”.
  
  
  "Цей дуже небезпечний", - сказав чоловік.
  
  
  "Ти можеш звільнити його?"
  
  
  "Я боюсь".
  
  
  "Ти завжди можеш зробити це з ним знову, чи не так?"
  
  
  "О так, щоразу, коли мені знову стає страшно".
  
  
  "Ти маєш на увазі, що це спрацьовує автоматично, коли ти боїшся".
  
  
  "Так, люба міс. І я не можу це вимкнути".
  
  
  "Чіун", - звернувся Римо до чоловіка, - "чому Майстер кинув смертельний виклик?"
  
  
  "Про що він говорить?" - Запитав чоловік. "Я не розмовляю англійською".
  
  
  "Майстер ніколи не кидає виклик своєму синові", - сказав Римо англійською.
  
  
  "Він звучить небезпечно. Я знаю, що він небезпечний", - сказав мешканець села.
  
  
  "Ти розумієш, про що він каже?" - Запитала Ганна. Чоловік знизав плечима.
  
  
  "Я не буду з тобою битися. Звичайно, я не буду з тобою битися", - сказав Римо англійською.
  
  
  А потім, повернувшись до Анни, він запитав: "Куди подівся Чіун?"
  
  
  "Його ніколи тут не було, Римо. Ти розмовляв із цією людиною, і ми багато чого навчилися. Вони передають у твій розум усе, що їм потрібне для виживання".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Але де Чіун?"
  
  
  "Його ніколи тут не було, Римо".
  
  
  "Я знаю, що він був тут. Він був тут більше, ніж будь-коли".
  
  
  "Ні. Цій людині потрібно, щоб ти повірив у це для її виживання. Це відбувається автоматично. Це найбільший механізм виживання, який я коли-небудь бачив у людській істоті".
  
  
  "Якщо ти прийшов допомогти Василеві, дозволь мені відвести тебе до його матері. Бідолашна жінка вбита горем з тих пір, як він пішов".
  
  
  Місіс Рабіновіц жила у критому соломою котеджі з невеликим садом перед будинком. Вона була в гостях у кількох інших жінок. Вони сиділи за чашкою чаю. Анна витерла ноги об килимок для чищення біля входу. Двері виглядали так, ніби її вирізали вручну.
  
  
  "Я все ще відчуваю, що це був Чіун", - сказав Римо.
  
  
  "Ось що робить всю ситуацію такою небезпечною. І все ж ти, можливо, перший, хто вийшов із цього положення. Ти розумієш, що це був не Чіун?"
  
  
  "Я маю сказати собі це", - сказав Римо. Цих двох запросили увійти, і тепер Ганна сказала:
  
  
  "Привіт мама". Але Римо цього не зрозумів. Це було російською.
  
  
  "Рімо, я хотіла б, щоб ти познайомився з моєю матір'ю", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти погрожував одній чи двом із цих жінок", - сказав Римо. "Я маю сумнів, що твоя мати тут".
  
  
  "Вона у гостях", - сказала Ганна.
  
  
  "Хіба ти не пам'ятаєш, навіщо ми були тут?"
  
  
  "Ну, можливо, моя мама зможе допомогти", - сказала Ганна.
  
  
  "Запитай свою матір чи матерів, чи хтось із них говорить англійською".
  
  
  Ганна знову заговорила російською, і три жінки кивнули. "Послухайте", – сказав Римо. "Миру загрожує велика небезпека, і один із ваших хлопців є її причиною".
  
  
  "Василь", - сказала одна жінка, така ж круглолиця, як і інші. "Що він зробив цього разу?" - спитала вона англійською.
  
  
  "Він поїхав до Америки і захоплює владу", - сказав Римо. "Він уже розв'язав одну війну".
  
  
  "Чого він хоче від війни?"
  
  
  "Я не знаю. Він хотів війни. Ганна розуміє його краще. З нею все гаразд. Вона російська. Вона хоче допомогти".
  
  
  "Є росіянки", - сказали всі жінки. "Які росіяни?"
  
  
  Римо знизав плечима.
  
  
  "Вона з уряду?"
  
  
  "Вона вважає, що вони всі ідіоти", - сказав Римо.
  
  
  "Ти бачив, куди пішла моя мама?" - спитала Ганна англійською.
  
  
  "Її ніколи тут не було", - сказав Римо.
  
  
  "Тепер я знаю, наскільки це є потужна штука", - сказала Ганна. "Вона була реальнішою, ніж моя власна мати".
  
  
  "Отже, ти думаєш, що урядом керують ідіоти", - сказала одна із жінок.
  
  
  "Вони чоловіки, чи не так? Послухай. У нас тут справжня проблема. Василь Рабинович, який навчався в селі парапсихології, продовжує створювати багато проблем. Америка та Росія ось-ось вступлять у війну. Москві, але я підозрюю, що зараз відбудеться чергове нарощування озброєнь чи щось ще марніше. А в Америці Василь зараз перебуває у процесі ухвалення цього рішення”.
  
  
  "Це проблема Василя. Війни ніколи не завдають нам шкоди", - сказала мати Василя.
  
  
  "Ти зрозумієш це за допомогою цього. Ви не зможете переконати атомну зброю, що ви близькі родичі чи вчителі", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти маєш на увазі ті бомби, які підривають країни?" - Запитала інша жінка.
  
  
  "Дуже добрий", - сказала Ганна.
  
  
  "Василь завжди був обурювачем спокою", - сказала його мати. "Не хочу здатися образливим, місіс Рабіновіц, Василь був проблемою для всіх".
  
  
  "Ось чому він пішов", - сказала інша жінка.
  
  
  "Він був іншим", - сказав інший.
  
  
  "Можливо, ти міг би розповісти мені щось про ці здібності", - сказала Ганна. "Я підозрювала, що вони є у всіх, коли тут не було історій битв. Кожен патруль, мабуть, думав, що вони натрапили на свої рідні міста".
  
  
  "Щось подібне до цього", - сказала одна з жінок.
  
  
  "І коли я побачив асфальтовану дорогу, яка веде сюди, я припустив, що комісар округу думав, що в нього тут є родичі, а також керівники виробництва".
  
  
  "Щось подібне до цього", - сказала інша жінка.
  
  
  "Кожен у цьому селі має ці здібності, чи не так?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Щось подібне до цього", - сказала інша жінка.
  
  
  "Я думаю, це природна властивість Дульська виживати", - сказала Ганна.
  
  
  "Нічого подібного", - сказала одна із жінок.
  
  
  "Це диво", - сказав інший.
  
  
  "Це благословення. Завдяки цьому ми всі в безпеці, і якби Василь не пішов, ми все ще були б у безпеці".
  
  
  "Я мав на увазі, що це диво - природне явище жителів цього села. Як ти знаєш, певні види мають ознаки виживання, які дозволяють їм існувати довше, ніж ті види, у яких їх немає. Очевидно, ти..."
  
  
  "Заткнися зі своєю науковою нісенітницею, мила маленька дівчинка. Те, що ми маємо тут, - це диво. Цілком справжнє диво".
  
  
  "Чудове диво. Але якби ти комуніст, ти б цього не зрозумів".
  
  
  "Я готова вислухати", – сказала Ганна. Їй налили чашку чаю, і кілька жінок наполягли, щоб вона щось з'їла, бо їй не завадило б трохи м'яса на кістках. Хіба ж Римо так не думав? Римо так не думав. Вони сказали, що Римо теж був надто худим.
  
  
  Анна їла чудове імбирне печиво, доки Римо потягував воду. Вони були першими сторонніми, які почули історію чуда в Дульську.
  
  
  У дванадцятому столітті навколо Дульська було багато воєн, і іноді їх починали святі люди, а іноді святі люди ставали жертвами.
  
  
  Але трапилося так, що одна особливо побита свята людина дісталася їхнього села в дуже поганому стані. Його голова кровоточила, очі запливли, а обидві руки були серйозно зламані.
  
  
  Жителі села було неможливо сказати, був він католиком російського обряду, російським православним християнином, мусульманином чи євреєм. Його рот був такий розбитий, що він ледве міг говорити. Але вони знали, що він був святою людиною, бо він постійно бурмотів молитви.
  
  
  Коли він прийшов до тями, він зрозумів, що мешканці села не знали, до якої віри він належав. До якої групи благоволила б свята людина? Усі вони дбали про нього.
  
  
  Зараз у Росії всі особливі святі люди мали особливі здібності. Деякі могли бачити у темряві. Інші, як Распутін, могли зцілювати хворих. Дехто міг перебувати у двох місцях одночасно. І все-таки інші могли змушувати предмети літати з відривом.
  
  
  І він, безперечно, був святою людиною.
  
  
  До якої групи він був би? Кожен хотів його, бо ці святі люди могли дарувати особливі благословення. І кожен знав, що буде багато благословень для тих, хто врятував святу людину.
  
  
  Коли його рот зажив і він зміг говорити, він відмовився це робити, тому що деякі люди могли визначити секту людини за її голосом. Натомість він вважав за краще писати на папері. І те, що він написав, змінило Дульська назавжди.
  
  
  "У всіх вас є щось прекрасне. Подивіться, як добре ви ставитеся до мене, кожен з вас думає, що я один з вас. Я бачу, що для всіх вас, які виникли внаслідок мого нещастя, це ще більше благословення. цього дня кожен, хто подивиться на вас, побачить того, хто найближчий до його серця.
  
  
  Жінки повторили записку слово в слово.
  
  
  "І так, завдяки нашому доброму вчинку, ми всі були благословенні цією святою людиною, і в нас ніколи не було жодних проблем, поки мій син, думаючи, що він може похвалитися, не подався до того парапсихологічного села".
  
  
  "Вони ж не думали, що там, звідки він родом, є інші, подібні до Василя, чи не так?"
  
  
  "О, хтось приходив, але його мати сказала йому залишити поселення в спокої", - сказала одна з жінок, посміхаючись.
  
  
  "Не міг би хтось із вас піти з нами і сказати Василеві, щоб він припинив те, що він робить? Тому що з нами це все одно що розмовляти з матір'ю. Ні, гірше за те, раніше я могла не погоджуватися зі своєю матір'ю". ", - сказала Ганна.
  
  
  Усі жінки похитали головами.
  
  
  "Василь ніколи нікого не слухав", - сказала одна із жінок. Його мати сумно кивнула на знак згоди.
  
  
  "Він був важкою дитиною", - сказала мати. "Що я зробила, щоб заслужити це, я не знаю. Що я зробила? Я питаю себе. І знаєш, що я говорю собі? Я говорю собі: "Нічого". Я нічого не зробив. Тепер він - твоя проблема".
  
  
  "А якщо він почне війну?" - Запитав Римо.
  
  
  "Це було б зовсім у дусі Василя - почати війну, якби він відчув, що з нього знущаються".
  
  
  "Я говорю про війну, яка може знищити мир", - сказав Римо.
  
  
  "Він би так і зробив", - сказала мати.
  
  
  Інші жінки кивнули. "Зовсім як Василь".
  
  
  "Ти можеш дати нам щось, щоб допомогти нам?" - Запитала Ганна. "Як ми можемо пробитися через його захист?"
  
  
  "Ти нічого не можеш з ним зробити. Проблема не в ньому. Це те, що відбувається у твоїй голові, юна леді. У цьому проблема. Вся твоя проблема в умі. Твій розум".
  
  
  "Це не робить проблему меншою", - сказав Римо.
  
  
  "У нас немає свого розуму", - сказала Ганна. "У цьому й проблема".
  
  
  Старий у зеленій формі КДБ пробіг доріжкою до дверей Рабіновича. Він постукав по дереву ручної роботи.
  
  
  "Ма. ма", - закричав він.
  
  
  "Ви хочете, щоб я це зрозумів, місіс Рабінович?" - Запитала одна з жінок.
  
  
  "Так, дякую", - сказала місіс Рабіновіц.
  
  
  Двері відчинила наймолодша жінка, і людина з КДБ, яка була принаймні на десять років старша за неї, сказав:
  
  
  "Ма, Ма. Вони оточили село. Хтось помітив високопосадовця, який повертається до Росії, не використовуючи канали. І в неї є вороги. Її звуть Ганна Чутесова, і вона чудова. Вона з чоловіком. Хто вони?"
  
  
  "Твої брат і сестра. Допоможи їм", - сказала жінка, яка відчинила двері.
  
  
  "Давай, сестричка. Нам треба бігти", - сказав офіцер. І це було саме так. Миттєво.
  
  
  "Я не турбуюся про росіян", - сказав Римо. "Я турбуюся про те, що ми робитимемо, коли повернемося до Америки. Я все ще відчуваю, що мій маленький батько десь тут".
  
  
  "Я відчуваю те саме по відношенню до своєї матері", - сказала Ганна.
  
  
  "Сестричка, ти не могла б поквапитися? Я можу провести тебе через оточення, але ти маєш рухатися швидко".
  
  
  Римо і Чіун подякували дам. Це було мирне місто, цей Дульськ, і, можливо, саме завдяки цим силам люди могли бути спокійні стосовно самих себе. Ганна все ще думала, що це спадковість.
  
  
  "Цілком логічно, що це була успадкована риса людей", - сказала Ганна. "І вони вигадали історію про святу людину, щоб пояснити це самим собі. Так виникають релігії".
  
  
  "Ви, комуністи, зробите все, щоби пояснити диво".
  
  
  "І як ти це поясниш, Римо?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  На кордоні російського офіцера довелося утримувати від пояснення, що Римо та Ганна були його сестрою та братом, тому що інші не повірили б тому, що він сказав.
  
  
  "Але, сестричка, ти зустрічалася з парою хлопців. Вони тебе пропустять".
  
  
  "Ти підеш туди і скажеш їм це", – сказав Римо. І коли він пішов, Римо сказав Ганні, що незабаром настане час, коли вона зможе проїхати прямо через дорожній блокпост.
  
  
  "Все, що тобі потрібно зробити, це дочекатися цього часу. Я йду попереду".
  
  
  "Що ти збираєшся робити?"
  
  
  "Диво синанджу", - сказав Римо.
  
  
  "Але в синанджі немає чудес. Ти - накопичення технік тіла за тисячоліття".
  
  
  "Я б на це не поставив. Я вдарив кулаком у живіт мерця і опинився в центрі всесвіту, що сміється", - сказав Римо. "Я не певен, що ми не диво".
  
  
  "Ти кажеш це, щоб потурбувати мене, Римо".
  
  
  Римо посміхнувся і відкинувся назад у машині, цілуючи Ганну довго і ніжно, його тіло було близько до її тіла.
  
  
  "Мене це теж непокоїть", - сказала вона. Рімо нічого не сказав, але він відчував, що тепер це працює в обох напрямках.
  
  
  На посаді охорони стало очевидно, що Римо не був братом офіцера, хоча офіцер присягнув у цьому. Римо відповідав опису людини з Анною Чутесов, високопоставленим партійним чиновником, який повернувся до країни без дозволу.
  
  
  Римо сказали підняти руки нагору і повільно йти назад до машини з охороною. Там вони відвезуть товариша Чутесова до Москви.
  
  
  Римо підняв руки. На жаль, при цьому в його руках опинилися два горла. Цей швидкий рух зламав хребці. Удар ногою в грудину перетворив серцевий м'яз на гуляш. Офіцер, який вважав Римо за свого брата, сказав йому, що їм обом це з рук не зійде. Римо сказав йому, щоб він не хвилювався.
  
  
  "Незважаючи на те, що ти мій брат, мені доведеться заарештувати тебе після цього", - сказав офіцер, потягнувшись за пістолетом. Але натомість він похитав головою. "Я не можу цього зробити. Я не можу цього зробити. Я ніколи не зміг би так вчинити з тобою. І що найдивніше, ти мені ніколи не подобався. Насправді, я весь час тебе заарештовував". Римо махнув Ганні, щоб вона підігнала машину.
  
  
  "Це було чудово. Я навіть ніколи не бачила, щоб твої руки рухалися", - сказала вона.
  
  
  "Чому ти радієш? Я повинен зустрітися віч-на-віч з людиною, яка мене навчила", - сказав Римо. "Краще за нього немає нікого".
  
  
  Розділ 16
  
  
  
  
  Вона відчувала на собі його погляд і її тіло майже відірвалося від бажання кинутися до його ніг. Тисячі чоловіків, можливо, мільйони чоловіків, кохали її здалеку, бачили її на екрані. Вона отримувала сотні приємних листів на тиждень від чоловіків і жінок, які благають бути поруч з її незворушною красою. І ніколи раніше вона не відповідала.
  
  
  Але лише кілька хвилин тому вона зустріла чоловіка на найважливішій вечірці в Нью-Йорку. Він був невисокого зросту, з сумними карими очима, і розмовляв з російським акцентом, від якого в тебе перехоплювало подих, якби лук, який він щойно з'їв, не подівав на тебе першим. Усі казали, що він найважливіша людина в Америці. І ніхто не знав чому. Він знав про все. Актрисі Берелл Нік було сказано не переходити йому дорогу. Переходити дорогу будь-кому в кімнаті, крім нього.
  
  
  Берелл мав ту вічно чутливу особу, яка завжди грала чутливі ролі. Режисери дали їй багато екранного часу, щоб вона помовчала з її теплими чутливими очима та повними чутливими губами, а іноді вони змушували вітер тріпати її м'яке світле чутливе волосся.
  
  
  Але Берель Нік мав душу калькулятора. Вона виступала перед аудиторією з п'яти років, і єдині спонтанні оргазми, які вона відчувала у своєму житті, припадали на сни про зґвалтування володарками золотих Оскарів, тоді як рецензенти знущально кричали, якою вона була великою актрисою. Чоловіки не приваблювали її. Жінки не приваблювали її. Навіть шанувальники не приваблювали її по-справжньому. Вона воліла, щоб їй поклонялися голосно, але здалеку.
  
  
  Єдиною їжею для її душі були оплески. І тому, коли вона зустріла чоловіка, який пахнув цибулею, внизу на вечірці, вона терпіла його грубі манери, його цибульний запах, його надто гучний сміх, бо він був важливою персоною. Вона вирішила приділити йому цілих п'ятнадцять секунд свого чуйного схвалення кивками, а потім перенести своє чуйне, дбайливе обличчя та тіло до інших важливих людей. Вона ніколи раніше не бачила стільки людей в одному місці, як на цій вечірці. Вона справді відповідала своїй назві. То була вечірка. Не просто вечірка року чи вечірка десятиліття, але Вечірка.
  
  
  Тут були всі, хто був ким завгодно, а ті, кого тут не було, завжди відчуватимуть якийсь сором, якщо вважатимуть себе хоч значними. Були присутні всі члени кабінету міністрів, а Президент мав прибути пізніше. Тут були п'ять найбільших продюсерів Голлівуду, а також півдюжини вчених, яких дізналася Нік, і якщо вона дізналася вченого, то він мав бути колосально важливим, тому що вона знала так мало з них, навіть незважаючи на те, що її зворушлива фотографія з'являлася в наукових журналах.
  
  
  Вона навіть впізнавала великих промисловців. І вони мали бути великими, щоб вона впізнала їх, хоча чутливе красиве обличчя Берелл Нік з'являлося в багатьох ділових журналах.
  
  
  Всі говорили про силу, про людину, яка могла все, знала все. Вона чула історії про цю людину, яка могла сказати, чи обдурили ви свою податкову декларацію п'ятнадцять років тому і який ґрунт був у вашому маєтку в Дарієні, штат Коннектикут. Він знав усіх, кого можна було знати, та все, що про них можна було знати. І тому вечірка була не просто наелектризованою. Вона була приголомшливою.
  
  
  Подібно до бурі, вона харчувалася сама собою. Чим більше важливих людей бачили інших, тим більше вони відчували свою силу і владу інших.
  
  
  Щодо запрошень теж були коментарі.
  
  
  "Я отримав свій у своєму зимовому притулку, про який ніхто, окрім мене та моєї дружини, не знав, а вона померла п'ять років тому", - сказав винахідник нового покоління комп'ютерних технологій.
  
  
  "У мене є свій на власному комп'ютерному терміналі, до якого ніхто не міг підібратися", - сказав інший.
  
  
  "Я отримав своє від мого банкіра, який сказав, що мені краще втекти", - сказав голлівудський продюсер.
  
  
  Ця вечірка була для сильних і для сильних, влаштована кимось, хто міг бути могутнішим за них усіх разом узятих. Шум був неймовірний, коли люди, які могли самостійно приймати рішення, зустрілися з іншими людьми того ж складу, і майже виключно завдяки їхній здатності досягати мети, зіткнувшись у цій кімнаті, почали самостійно змінювати світ, у якому вони жили.
  
  
  Саме в цій хвилюючій атмосфері Берелл Нік спробувала втекти від чоловіка, що пахнув цибулею, з сумними очима і російським акцентом, хоча вона знала, що він влаштував вечірку.
  
  
  Але в той момент вона не могла насититися їм. Вона хотіла його більше, ніж Вільяма Шекспіра, який каже їй, що вона найбільша актриса всіх часів (одна з її найеротичніших мрій). Вона хотіла його більше, ніж бродвейський хіт, в якому оплески на її честь тривали понад десять хвилин. Вона хотіла його більше, ніж усі Оскари, що вишикувалися в ряд, навіть більше, ніж три, які вона тримала у своїх ванних кімнатах, зберігала там, звичайно, щоб їх можна було використати цікавим чином.
  
  
  І тому вона пішла з ним в окрему кімнату нагорі, де повільно і дражливо розстебнула блузку і оголила груди, які ніколи не показували на екрані, бо це зіпсувало б її чуттєвий імідж, хоча насправді вона позувала б оголеною верхи на жирафі з пуповиною. у зубах, якби це сприяло її кар'єрі. Оголошуючи ці чудові груди, Берелл Нік ледве змогла втриматися від того, щоб не накинутися на чудового Василя Рабіновича. Навіть його цибульне дихання було сексуальним.
  
  
  "Упокорься з цим. У мене і так не весь день попереду", - сказав він. І пристрасть його голосу послала захоплені вібрації тремтячим тілом Берелл.
  
  
  "Ти божеволієш від бажання до мене", - сказав Василь, відчувши її досконале тіло на своєму. "Поспішай", - сказав він, спостерігаючи, як її гладкі рожеві боки притискаються до нього. "Упс, Дейзі. Ось і все", - сказав він, швидко закінчивши. "Добре, виходь і розкажи всьому світу, особливо тій симпатичній рудоволосій дівчині внизу, про кращий сексуальний досвід у твоєму житті".
  
  
  "Це було чудово", - видихнула Берелл Нік.
  
  
  "Ти збираєшся поцілуватися і розповісти про це всьому Голлівуду. Візьми номер мого телефону у мого помічника Сміта і повідом йому будь-які подробиці про щось або про кого-небудь, що він захоче знати. Він похмурий, виснажений".
  
  
  "Після тебе всі похмурі та виснажені". Берелл Нік пролила перші справжні сльози, які спромоглася згадати. Це був такий сильний досвід, що вона не могла припинити плакати.
  
  
  "І застебни блискавку", - сказав Василь, беручи журнал, лежачи на м'якому дивані під м'яким світлом латунних та золотих ламп.
  
  
  "Що?" - Запитала вона.
  
  
  "Ширинка", - сказав Василь. "Ти розстебнула блискавку, коли одягала. Тепер ти вільна. Застебни блискавку назад".
  
  
  "О, так, люба. Так, дорога. Так, - сказала вона, цілуючи його, одночасно ніжно і з чутливістю, яку могла показати тільки Берелл Нік, розстібаючи металеву блискавку на його чудовому органі кохання.
  
  
  “Не роби з цього виставу, вже. Це блискавка. Застебни її та забирайся”.
  
  
  Василь Рабинович зітхнув, коли вона йшла. Він був справді один. Нарешті він був один. Ніхто не наважився б підійти до нього, людині, яка зібрала наймогутніших людей Америки у своєму дворівневому будинку на П'ятій авеню. Незабаром прибуде президент, і тоді він також контролюватиме президентство, роблячи все, що захоче.
  
  
  І тоді він став би контролювати Америку. Що тоді? Можливо, він би пішов і на Росію. Провів би велику зустріч на найвищому рівні і також поінформував їх. І що тоді? Китай? Він не хотів Китаю. Правда була в тому, що світ починав ставати нудним.
  
  
  Василь Рабинович виявив те, що виявили римляни, коли завоювали мир та організували його. Те, що відчував кожен бізнесмен після досягнення мети, яку він ставив собі все життя, зараз відчував Василь.
  
  
  Все, чого він хотів, було його, коли він цього хотів, і людська тварина, створена для боротьби за своє існування, а тепер без цієї боротьби, почала давати збої в масовій темряві. Тепер він зрозумів, чому люди залишалися в Дульську і попереджали його ніколи не їхати.
  
  
  "Ти будеш нещасливий, Василю. Ніхто з нас ніколи не буває щасливий зовні. Тут ми працюємо. Ми повинні працювати. І це добре. У нас є світ, і у нас є зима, яка сувора. Але у нас є весна, яка солодка" І, як сказала свята людина, весні без зими не вистачає смаку та радості, це просто стомлива погода наших душ”.
  
  
  Василь згадав ці висловлювання з Дульська і тепер зрозумів, чому було важливо мати жінку, здатну сказати "ні", зробити "так" вартим. Він розумів, наскільки важливо, щоб хтось дійсно був твоїм другом, а не був обманом втягнутий у дружбу. Він розумів важливість важкої роботи, щоб зробити гру веселою. Він думав, що тепер він зрозумів навіть значення смерті, яка робить життя таким дорогим.
  
  
  І так, відчуваючи власний біль, він зрозумів, що для того, щоб зробити його дні хоч би стерпними зараз, йому довелося б поставити світ на межу руйнування, тому що тоді він теж міг бути знищений, і крок до цього краю був останнім хвилюванням. яке світ дозволив людині, яка могла миттєво загіпнотизувати будь-кого.
  
  
  Спочатку він просто хотів, щоб його дали спокій; але це було, коли він виїхав із Росії. Тепер він хотів гострих відчуттів. І ядерна війна справді призвела б до цього. Можливо, це було останнє, що могло призвести до такого.
  
  
  Він покликав Сміта. Йому сподобався розум цієї людини, те, що від неї залишилося. Сміт увійшов з акуратно причесаним волоссям, посміхаючись, ніби він повернувся до денної школи Патні. Рабиновичу подобалося, як цей геній, який міг проникнути у нутрощі будь-якої організації, часто піднімав руку, просячи дозволу сходити до туалету.
  
  
  "Сміт, я хотів би ядерної війни. Що ти думаєш?"
  
  
  "Це зруйнувало б усе, міс Ешфорд. Ви справді цього хочете, мемо?"
  
  
  "Ні. Не знищення всього. Але як ми могли б ризикувати знищенням всього? Ти знаєш. Скільки ракет потрібно було б випустити, щоб ризикнути розпочати ядерну війну? Це одна ядерна боєголовка? Три? П'ятнадцять? Десять випущених по Москві, скільки?"
  
  
  "Можливо, нічого з перерахованого вище?" - спитав Сміт. "Може бути".
  
  
  "Я б сказав, що троє були б реальним ризиком, а двоє - незначним. Усі знають, що один би цього не зробив, хоча майже кожен, хто не знайомий з ядерною стратегією, думає, що один би це зробив".
  
  
  "Так, один – це попередження".
  
  
  "Ні. Один – це нещасний випадок. Два – це попередження".
  
  
  "І я завжди думав, що це попередження".
  
  
  "Ні, міс Ешфорд. Я б оцінив два як попередження. Це може бути випадковістю, і в секретній угоді, укладеній багато років тому між російським прем'єром і американським президентом, кожен з них дав іншому зрозуміти, що вони не збираються розв'язувати ядерну війну. через можливу аварію Я вірю, що російська сказала: "Ми не збираємося знищувати комуністичну партію через кількасот тисяч смертей".
  
  
  "А американський президент?"
  
  
  "Він сказав, що, хоча втрата американського міста означатиме приголомшливу втрату для Америки, він, ймовірно, міг би пояснити це нації, заціпенілої від страху, що це був нещасний випадок".
  
  
  "Забавно, я завжди думав, що хоча б одне буде повідомленням", - сказав Василь, згадуючи, що він пробував в Омаху. Тепер він побачив, що йому знадобилося б щонайменше два.
  
  
  "Але три, націлені безпосередньо на ядерні установки, були б більшими, ніж послання. Це була б війна".
  
  
  "Але як щодо трьох неважливих міст?" - Запитав Василь.
  
  
  "Це, за моєю оцінкою, було б сірою зоною ядерної війни".
  
  
  "Я хотів би використовувати підводні човни".
  
  
  "Сьогодні ввечері у нас тут адмірал, міс Ешфорд, але, як ви знаєте, запуск американських ракет – справа непроста. Є гарантії на гарантії".
  
  
  "Ну, Гарольде, розберися з цим", - сказав Василь.
  
  
  "Можу я спочатку сходити у ванну?" це було останнє питання Гарольда В. Сміта перед тим, як він направив величезну мережу CURE на вибух ядерних гарантій своєї країни.
  
  
  Можливо, того вечора Сміт виконав один із найбільших трюків усіх часів. Спочатку він перевірив обороноздатність Стратегічного командування авіації та Військово-морських ядерних ударних сил.
  
  
  По-справжньому лоскітно було бачити, як набувають чинності засоби захисту, ці паролі по всій країні, які потрібно було розіслати, щоб озброїти ядерний арсенал. Як запасний варіант мали бути люди, які фізично вставляють клавіші в тригери, але Гарольд Сміт, завжди винахідливий і хороший хлопчик, з'ясував, що ці клавіші використовували одні й ті ж електронні коди. Іншими словами, фізичні резервні копії були замовлені іншим набором електроніки.
  
  
  Скрізь, де комп'ютер Сміта стикався з кодовим словом, воно відзначало блокування. Організований розум, яким мав Сміт, чудово розумів, що спосіб вирішення проблеми – це не битися головою про перешкоду. На заваді було саме це. Перешкодою. Тому, коли він дійшов до захисту паролем, він помітив це і рушив далі. Протягом двадцяти п'яти хвилин на екрані його комп'ютера перед ним було викладено мережу перешкод, але вони також розповіли, як саме можна використовувати американську систему ядерної оборони.
  
  
  Завжди було два коди, кожен з яких вимагав від іншого ствердно відповісти, перш ніж справа піде далі. І вони йшли двома різними шляхами, такими ж чіткими, як телефонні стовпи. Два паралельні полюси, які мали працювати в унісон, інакше ракети не були б запущені. Це були президент та військові. Обидва мали домовитися про свої лінії командування, інакше запуску не було б.
  
  
  На одній лінії зв'язку мав бути один високопоставлений офіцер, щоб розпочати командування, а на іншій – президент. Все, що Сміту потрібно було зробити, це зламати верхній пароль в обох цих рядках, і інші накази наслідували б як вимикач лампи. Бінґо. Він збирався висвітлити світ.
  
  
  Новини були такими хорошими, що йому довелося тікати, щоб розповісти міс Ешфорд. Він майже підстрибом вбіг у її кабінет.
  
  
  "Гарольд", - почув він її слова. "Не соромся хвалитися. Хвастовство - це чудово. Дозволяє мені знати, що в мене є. Я думаю, ти зробив хорошу роботу. Але нам взагалі не потрібно зламувати ніякий код. У нас є адмірал, який нам потрібен, прямо тут, на вечірці , і незабаром прибуде президент”.
  
  
  Василь помахав щасливому старому рукою, щоб той вийшов із кімнати з єдиною нагородою, яку просив Сміт.
  
  
  "Звичайно, я поставлю тобі п'ятірку Я поставлю тобі п'ятірку з плюсом. Але тільки коли впадуть перші три бомби. Гей, ти можеш змінити одну з цих цілей, щоб вона була за межами Росії? Може, ми зможемо побувати в Парижі. Гарна хмара. над Ейфелевою вежею і таке інше. Переконайся, що ти не наближаєшся до Дульська. Не ближче ніж на сто миль. І відправ адмірала для невеликої розмови”.
  
  
  Розмова тривала менше п'ятдесяти двох секунд, після чого він отримав пароль від адмірала, який навіть не сказав би його своєму батькові, але повідомив би свого підлеглого, коли повірив би, що почалася ядерна війна.
  
  
  Василь забрав цю ідею у адмірала перед тим, як відправити його на вечірку, а потім відправив перше кодове слово для того, що Сміт назвав першим паралельним шляхом.
  
  
  "Все, що нам зараз потрібно, - це кодове слово президента для запуску", - долинув голос Сміта по лінії зв'язку в його комп'ютерній залі у дворівневій будівлі на П'ятій авеню, яка об'єднувала цілих два поверхи будівлі. Це було далі вулицею, де Василь відкрив свою клініку зі зниження ваги / відмови від куріння / поліпшення сексуального життя.
  
  
  "За кілька хвилин", - сказав Василь.
  
  
  "Цікаво, чи можу я знову сходити до туалету", - пролунав голос його комп'ютерного оператора.
  
  
  "Ти був", - сказав Василь, нагадуючи собі, що тільки тому, що він був наймогутнішою людиною у світі, не означало, що з нею має бути найлегше ладнати. Він збирався звести старого до одного BM на день, і все.
  
  
  Він підійшов до великого панорамного вікна. Він міг відчувати вібрації від танців унизу. Це була дуже галаслива вечірка, але не було нікого із сусідів, хто був би настільки важливим, щоб скаржитися. Він глянув на Центральний парк. На ранок усе це може перетворитися на ядерний попіл. Ризик. То справді був чудовий стимулятор.
  
  
  Це зробило життя прийнятним. Внизу, на П'ятій авеню, він побачив поліцейських на мотоциклах, що вели довгий темний лімузин. То справді був президент Сполучених Штатів. Він подумав, чи не міг би плюнути з вікна і потрапити до нього. Але він знав, що занадто багато секретних співробітників можуть запанікувати, і він може бути мертвим. Вони були всюди, захищаючи президента, але Василь знав, що вони йому не рівні. Він мав найкращий захист у світі.
  
  
  Чоловік пробирався крізь секретних співробітників, як танцюрист балету крізь натовп у метро. Вони не могли зупинити його. Він дістався президента. Він вказав у бік вечірки. Президент підвів очі. Чоловік підняв погляд. Це був єдиний друг Василя, якого він зустрів в Америці, Римо, той, хто врятував його від російських командос.
  
  
  Президент кивнув головою. Президент повернувся назад до своєї машини, майже штовхаючи свою прекрасну дружину перед собою. Кортеж помчав з ревучими сиренами, і другий пароль пішов за ним.
  
  
  "Чіун. Чіун", - покликав Василь. "Підніми сюди". Чіун з'явився так тихо і так швидко, Василь міг би присягнути, що він чекав весь цей час.
  
  
  "З'єднай мене з президентом. Я хочу, щоб він був тут і зараз. Він тікає".
  
  
  "Ми нарешті збираємося зробити Сміта президентом, про Великий Ван?"
  
  
  "Просто знайди його, і якщо ти знову побачиш Римо, убий його. Він має бути вбитий. Ти повинен убити його. Він стоїть у мене на шляху. Він зайшов у дружбі надто далеко".
  
  
  Але сталося щось дивне. Старий азіат, що володіє великими здібностями, почав тремтіти, початок слова "Ні" зривалося з його губ, загнане його власним розумом назад у горло, і сама енергія, що виходить від тіла, почала трясти штукатурку зі стелі.
  
  
  "Все гаразд, уже гаразд", - заволав Василь. "Він не Римо, а твій найлютіший ворог, який бажає вступити в бій. Так легше? Чи повинен я повернутися до того, що я використав на тобі в Сорнику? Добре, я зробив це. Я містер Ізі. Хлопець, який виглядає і поводиться як Римо, твій заклятий ворог. Тепер убий його зі світом. Або він уб'є тебе.
  
  
  Чіун слухав і відчував таке солодке полегшення, якого ніколи в житті не відчував. Він не знав, чому відчув полегшення, але світ тепер знову був добрим, позбавленим жахливого конфлікту, який мучив його душу.
  
  
  "Приведи свого великого ворога до мене і дозволь мені побачити бійку між вами двома. Таку бійку я побачив би, якби він не втік від тебе тоді в Сорнику. Добре? Ось така бійка. Не міг би ти дати мені це?"
  
  
  "Великий Ван, це буде битва на славу тебе та синанджу. Це буде..."
  
  
  "Вже все гаразд", - сказав Великий Ван в особі Василя Рабіновича. "Можемо ми обговорити це тут одразу після того, як ви отримаєте президента?"
  
  
  Але бійка мала відбутися не у вітальні Великого Вана на П'ятій авеню. У ліфті будівлі, увійшовши, коли Чіун виходив, був його найлютіший ворог.
  
  
  Він виглядав як Римо. Він говорив як Римо, і це робило все це ще більш обтяжливим. Чіун відчув, як з його горла вирвалося вбивче шипіння. Все його тіло набуло найгострішої форми сили, як його тренували з дитинства. Повна енергія. Повна концентрація, коли руки описували широкі кола смертельного випробування.
  
  
  Ганна Чутесов закричала і спробувала втиснутись у стіни ліфта. Лампочки над ними розлетілися вщент від сили людської істоти, що потрапила до її повної влади.
  
  
  "Тато. Не чини опір мені. Не чини опір мені. Я Римо", - сказав Римо, хоча і не був упевнений, перед ким стоїть Чіун або перед Василем Рабиновичем. Анна попереджала його про це, і він практикувався у своїй свідомості, йдучи проти Чіуна всупереч своїй волі. Це було те, що він мав зробити. Його розум мав перемогти себе. Це було однаково, що вивертати власні нутрощі навиворіт.
  
  
  І це не спрацювало. Римо не міг підняти руку на цю людину.
  
  
  І тоді зрозумів, що його тіло зробить це за нього. Удар походив від Чіуна. Цей ідеальний удар абсолютної чистоти, що став ще потужнішим через свою чистоту. Він знав це, і його маленький батько знав це, оскільки його маленький батько вчив так давно, так часто, знову і знову з тих перших днів, відразу після тренування дихання.
  
  
  Удар, про який Римо навіть не думав, бо тепер це було скоріше частиною його самого, ніж його найпотаємніші ідеї.
  
  
  І найжахливіше в цьому ударі було те, що ніколи раніше за всі свої роки Римо на тренуваннях не міг зупинити його. Чіун з власної волі зупинив себе. Але цей удар не збирався зупинятися, поки він не зламає Римо, єдиний удар, доведений до досконалості цілим життям відданості. Його тіло рухалося в тому, що було захистом, тренуючись у ньому знову і знову, і ніколи раніше не було здатне відбити цей удар. І удар пройшов повз нього, відхилений належним прийняттям його, досить швидким і сильним вперше у житті Римо.
  
  
  Римо зробив це. Він вперше перевершив Чіуна, і навіть коли він встромився в тіло свого улюбленого вчителя ударом, щоб дестабілізувати Чіуна, але не нашкодити йому, Римо розумів чому. То був візит Великого Вана.
  
  
  Коли Ван відвідав Римо, це було при переході Римо до його межі.
  
  
  "Ти на піку свого розвитку", – сказав Ван.
  
  
  Коли Ван відвідав Чіуна, Чіун був на піку своєї могутності. І за законом Всесвіту те, що було наймогутнішим, починало свій занепад. Всі ці роки Чіун занепадав, і тепер Римо здійснив цю трансформацію, щоб стати над ним.
  
  
  Коли Римо поклав великого Чіуна, тепер уже оглушеного, в кутку ліфта, на його обличчі були водночас сум і полегшення.
  
  
  Світло знову засвітилося.
  
  
  "Що трапилося? Світло згасло, а тепер вони горять. Що трапилося з Чіуном?" спитала Ганна.
  
  
  "Найбільший бій у моєму житті", - сказав Римо.
  
  
  "Але це сталося так швидко. Це була мить", - сказала Ганна.
  
  
  "Чого ти хочеш, п'ятнадцять раундів, коли люди битимуть один одного кулаками в м'яких рукавичках?"
  
  
  "Хотіла б я побачити бодай щось із цього", - сказала Ганна.
  
  
  "Ти б не зміг, навіть якби горіло світло. Занадто швидко для твоїх очей. Але навіть якби я сповільнив швидкість, ти не зрозумів би, що відбувається".
  
  
  "Це Чіун", - сказала вона. "На жаль, ти зустрів Чіуна, який не сам Чіуновий. Він чекає нас десь у цій будівлі під ім'ям Василь Рабинович. Удачі, Римо."
  
  
  "Дякую, і коли Чіун знову візьме себе в руки, не кажи йому, що він програв бій, добре?"
  
  
  "Він згадає, чи не так?"
  
  
  "Я не знаю, що він запам'ятає", - сказав Римо, підвівшись на ліфті на поверх, де проходила велика вечірка, і попитав Василя Рабиновича.
  
  
  Василя знали усі. Він був або чудовим хлопцем, або людиною, яку треба знати. Це була кімната, наповнена людьми, враженими своєю значимістю. Сам факт того, що ми один з одним, здавалося, змусив цих людей звернутися до себе.
  
  
  Там були банкіри, видавці та власники мереж. Там були хірурги та вчені, промисловці та політики. Там був президентський кабінет. Тут були всі впливові особи Америки, і була лише одна людина, про яку Римо дуже дбав, і він був непритомний у ліфті. І ще один, про кого він трохи дбав, і в того засмажилися мізки. І людина, яка це зробила, могла зробити це з Римо.
  
  
  Всі знали Василя, але ніхто не знав, де він. Телеведуча звернула свою чарівність на Римо. Римо повернув його їй.
  
  
  "Тобі не обов'язково бути брутальним", - сказала вона.
  
  
  "Так, хочу", - сказав Римо.
  
  
  "Ти знаєш хто я?"
  
  
  "Ще один придурок у кімнаті, повній придурків", - сказав Римо. Раптом на величезному поверсі запанувала тиша. Хтось назвав це величне зібрання персонажів "придурками".
  
  
  Натовпом прокотився смішок. Більшість важливих людей не насмілювалися сміятися, щоб хтось не подумав, що їм загрожують.
  
  
  "Придурки?" - Запитала ведуча. І вона досить голосно засміялася.
  
  
  "Так. Нікого з вас чи все, що ви робите, не пам'ятатимуть через тисячу років. Навіть ваших дітей, якщо вони вдвічі важливіші за вас, не пам'ятатимуть. То хто ж ви?"
  
  
  "Це важливо не за тисячу років, а зараз", - сказала жінка.
  
  
  "Тепер ти завжди це робив", - сказав Римо, і хтось сказав, що через те, що він носив джинси та футболку, його, мабуть, взагалі ніколи не запрошували, а декільком із численних охоронців запропонували виставити Римо за двері під гучні оплески.
  
  
  Вони приєдналися до малюнків на стінах, дехто з них приклеївся, дехто ні.
  
  
  "Рабінович", - проревів Римо. "Я хочу тебе. І я хочу тебе зараз".
  
  
  У кімнаті було тихо. Відчинилися двері. Натовп розступився.
  
  
  Маленька людина з сумними очима увійшла досить впевнено. Римо замахнувся на його голову, але цього разу не завдав шкоди Чіуну. Чіун був тендітнішим, ніж варто було б. Більш гідний любові, ніж зазвичай.
  
  
  "З тобою все гаразд, тату?" - Запитав Римо.
  
  
  "Так. Але я твій друг Василь Рабинович, і ти робиш усе, що я говорю".
  
  
  "Добре, Василю. Я радий бачити тебе знову. На мить я подумав, що ти Чіун".
  
  
  "Ти збираєшся вбити Чіуна. Він нікуди не годиться".
  
  
  Римо ствердно кивнув, коли подумав про Чіуна. Вся його істота говорила "убий Чіуна". Все говорило "убий Чіуна". Все дихання говорило "убий Чіуна". Він убив би Чіуна, якби не те, що підкочувало до його горла, і це було щось далеке у космосі, частиною якого він був. Це вимагало відповіді "Ні". І відповідь "Ні" злетіла з його губ. Відповіддю на це було "Ні".
  
  
  "Мені потрібна твоя абсолютна відданість. Ти не можеш чинити опір. У тобі не залишилося нічого, чому можна було б чинити опір", - прозвучали слова, і навіть кров Римо закричала: "Убий Чіуна".
  
  
  Римо кинувся на підлогу і боровся зі своєю кров'ю. Він боровся зі своєю кров'ю, зі своєю істотою, зі своїми знаннями та з усім, що він відчував, бачив та розумів. Його руки та його серце не піднялися б проти його маленького батька, майстра Сінанджу. Якби вони потягнулися до Чіуна, Римо розчавив би їх. Якби ноги несли його до Чіуна, Римо зламав би їх і далеко, в місці без світла, але з усього світу Римо почув слово, яке йому треба було почути. Це була чудова відповідь на найбільше з усіх питань.
  
  
  І відповіддю було "Так". Євреї почули це в словах гори Сінай, в яких говорилося: "Я є Той, Хто Є". А християни почули це на третій день, коли відповіддю на всю вічність було так життя.
  
  
  "Так" було відповіддю на все, що було. Все, що було гарного, було так. Все, що було, було великим "так" Всесвіту. І Римо побачив, як Великий Ван сміявся над ним, і в найчистіших штрихах історії синанджу Римо зробив так, як вчив його його маленький батько, завдавши удару від самого дихання, і відрубав голову Великому Вану, що сміється над ним.
  
  
  Коли голова Василя Рабиновича покотилася по підлозі бальної зали, люди закричали від жаху. Погляд Римо прояснився. Його тіло боліло в тому місці, куди він шпурнув його, розбивши паркетну підлогу в тріски.
  
  
  Він завдав ідеального удару. На його руці не було жодної краплі крові. Удар входив і виходив із хребців Рабиновича з такою швидкістю, щоб розірвати їх із високою температурою та силою. Насправді, тільки зараз серцевий м'яз обезголовленого трупа на підлозі закінчив свою останню роботу, утворивши темно-червону калюжу на місці голови з сумними карими очима.
  
  
  "Хто ти?" - спитав приголомшений диктор.
  
  
  Римо не відповідав на запитання. Він піднявся нагору і, слідуючи проводами до їхнього джерела, знайшов Сміта за комп'ютерним терміналом.
  
  
  Сміт був стомлений і спантеличений. "Рімо. Де ми знаходимося?"
  
  
  "П'ята авеню. Двоповерховий будинок Рабіновича".
  
  
  "Дивно. Останнє, що я пам'ятаю, це те, як я готувався вбити його. Що це на екрані комп'ютера?" Сміт похитав головою. "О ні. Вони вже спрацювали?"
  
  
  "Що спрацювало?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти знав би, якби вони це зробили. Я підключив до мережі всю нашу установу, яка займається питаннями ядерної оборони. Президент був тут?"
  
  
  "Ні. Я повернув його назад", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Я бачу. ТАК. Добре. Дозволь мені закінчити з цим, перш ніж ми всі піднімемося. Де Рабинович?"
  
  
  "Частина його зараз у бальному залі, а інша частина, я думаю, перекотилася в іншу кімнату. Я не впевнений".
  
  
  "Дякую тобі. Ти був нам потрібен, і ти зробив свою роботу. Тепер ти можеш іти, Римо".
  
  
  "Тут так само добре, як і скрізь", - сказав Римо. "Я американець. Я вірю в цю країну".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що відійшов від філософії синандж?"
  
  
  "Ні. Це філософія синанджу. Тут добре. Я тут. ТАК. Я залишусь".
  
  
  "Рабінович дізнався про CURE?"
  
  
  "Ти не лише розповіла йому про це, ти надала це до його послуг".
  
  
  Сміт застогнав. "Хто-небудь ще?" спитав він.
  
  
  "Є російська леді, яка знає".
  
  
  "Вона має піти".
  
  
  "Я думаю, що вона хороша людина".
  
  
  "Я нікого не засуджую. Я намагаюся врятувати країну".
  
  
  "Я не думаю, що буде якась шкода, якщо вона дізнається. Поговори з нею".
  
  
  "Вона гарненька?"
  
  
  "Вона приголомшлива, Смітті".
  
  
  "Я так і думав", - з підозрою сказав Сміт.
  
  
  "У неї є мізки".
  
  
  "Ще одна причина покінчити з нею".
  
  
  "Поговори з нею".
  
  
  Анна Чутесов все ще лелекала голову Чіуна у своїх руках, коли Римо допоміг їм обом вийти з ліфта, несучи Чіуна на руках.
  
  
  Він ненавидів себе за удар, який завдав Чіуну, та все ж, якби він цього не зробив, його було б розірвано на шматки, як Рабінович.
  
  
  "Рімо каже, що я маю поговорити з тобою", - сказав Сміт Ганні. "Боюсь, ти розумієш, чому ми повинні тебе звільнити. Ти знаєш про нас".
  
  
  "Типова дурна чоловіча реакція. Якщо ти не знаєш, що робити, убий. Горила".
  
  
  "Ми не можемо бути скомпрометовані", - сказав Сміт.
  
  
  "Навіщо мені хотіти скомпрометувати тебе?"
  
  
  "Щоб захопити нашу країну. Послабити Америку".
  
  
  "З якого дива мені хотіти це робити? Ти думаєш, у нас недостатньо проблем у Росії? Ти думаєш, нам потрібно, щоб дві країни погано керувалися замість однієї?"
  
  
  "Це не завадило тобі захопити Східну Європу і спробувати зробити те саме в Афганістані", - сказав Сміт.
  
  
  "Чоловіки. Нам пощастило, що у нас є ви як ворога. Тепер нам є проти кого вести деякі види війни. Ви знаєте, чому ми ведемо війни? Тому що це те, що ми завжди робили. Ти знаєш, чому ми ще маємо бути? побудувати успішний соціалізм?
  
  
  Сміт похитав головою.
  
  
  "Тому що ніхто цього не робив. І я скажу тобі, що ти зробив, придурок. Після того, як ти так спритно розгромив нас у Сорнику, всі наші генерали-ідіоти тепер планують помсту, як після карибської кризи. Його маленьких хлопчиків зараз працює , розоряючи мою країну і наражаючи на небезпеку твою. Якщо ти хочеш убити мене, вперед. Я не можу тебе зупинити. Це те, що роблять ідіоти. Ти можеш убити когось, так що давай, зроби це ".
  
  
  "Але як ми можемо бути впевнені, що нас не скомпрометують?"
  
  
  "Тому що я, можливо, захочу колись звернутися до тебе, придурок, і ти, можливо, захочеш звернутися до мене. Ось, у тебе це є. Союзник в ім'я світу чи труп. Вибирай сам. Оскільки ти чоловік, я припускаю що я мертвий”.
  
  
  "Ніхто ніколи не називав мене ідіотом", - сказав Сміт.
  
  
  "Тримаю в заклад, що міс Ешфорд так і зробила", - сказала Ганна.
  
  
  "Звідки ти знаєш про неї?" - спитав Сміт.
  
  
  "Ти виконував її накази у Сорнику".
  
  
  Сміт зітхнув.
  
  
  "Добре. Ми ризикнемо".
  
  
  "У будь-якому випадку вибору немає, Смітті. Я не робитиму цього", - сказав Римо. "І Чіун теж не буде. Ти хочеш убити Ганну, тобі доведеться придумати спосіб самому, і, можливо, тільки через мій труп. Що означає, що ти цього не зробиш".
  
  
  Римо посміхнувся до Ганни.
  
  
  "Я подумую про те, щоб дати тобі тріщину не лише у зап'ясті", - сказав він.
  
  
  "Якби ти не прийшов до мене, я думаю, що почала б атомну війну, щоб отримати тебе", - сказала Ганна. Її голос був м'яким та низьким.
  
  
  "Правда?" - спитав Римо, і Ганна, закинувши голову, засміялася.
  
  
  "Тільки чоловік повірить у щось настільки безглузде", - сказала вона, посилаючи йому повітряний поцілунок. "Які у вас у всіх зарозумілості. Дивно, що ми досі не вибухнули".
  
  
  Римо вивів Чіуна на свіже повітря Центрального парку під помешканням покійного Василя Рабиновича. Навколо них сяяли вогні міста. Римо попрацював із хребтом Чіуна, щоб змусити нервову систему працювати на самозцілення.
  
  
  "Де я?" - спитав Чіун.
  
  
  "Щойно вийшов з-під гіпнозу. Ти зустрівся поглядом з покійним Василем Рабиновичем".
  
  
  "Я зробив щось ганебне?" - запитав Чіун, потираючи груди там, де Римо зупинив його удар.
  
  
  "Ні, ніколи, татку", - сказав Римо.
  
  
  "Хтось завдав мені удару?" - з жахом спитав Чіун.
  
  
  "Ні, татку. Ніхто не зміг би цього зробити", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді як я отримав цей удар?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я думаю, Василь загіпнотизував тебе, щоб ти боровся із самим собою, маленький батько".
  
  
  "Правда?" - спитав Чіун. "І хто переміг?"
  
  
  "Ти, звичайно, татко. Ніхто не може перемогти тебе", - сказав Римо, і він відчув у ночі навколо них велике "так" Всесвіту. Це була любов.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 68: Старомодна війна
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Він збирався померти. Він знав, що якби він залишився в Чикаго ще на один день, то піднявся б на дах однієї з найвищих будівель і кинувся вниз; або, може, зазирнув би в дуло пістолета 45-го калібру, який його брат привіз додому з В'єтнаму, і пробно вистрілив би собі в чоло. Він думав про поїзди, але поїзди могли залишити його лише покаліченим. У поїздах не можна було бути певним. Потяги були непостійними, як доля, а Білл Баффало знав багато віршів про долю. Він думав про долю як про особистість, бога, музу, силу, уособлювану в інтонаціях, настільки ж дивних для англійської мови, як і її рідну мову ойупа, нині офіційно оголошену мертвою мовою, що становить лише історичний інтерес. Він був сміливцем з племені ойупа. Він був народжений на полювання. Бігати. Танцювати ночами навколо вогнищ та заглядати у власну душу через тварин американських рівнин.
  
  
  Єдиними тваринами в його орендованій квартирі були миші, можливо, щури і, звичайно, таргани. І єдине, що він хотів танцювати, була смерть, його власна.
  
  
  Повільним, обдуманим рухом він вставив обойму з патронами 45 калібру в автоматичний пістолет і подивився в дуло пістолета. Яке останнє бачення, подумав він. Інструмент білої людини.
  
  
  "Що ти там робиш?" - гукнула його квартирна господиня. Вона завжди кричала, коли його двері були зачинені.
  
  
  "Я збираюся вибити собі мізки", - загорлав Білл Буффало.
  
  
  "Добре, але не пошкодь шпалери", - відповіла вона.
  
  
  "Я не можу цього обіцяти", - сказав Білл Баффало.
  
  
  "Чому б і ні?" - спитала господиня, відчиняючи двері.
  
  
  "Бо я буду мертвий. Мертві не прибирають за собою", - сказав Білл Баффало.
  
  
  "О боже..." - сказала господиня квартири, побачивши молодого студента, що сидить в одних трусах на краю новенького ліжка, з великим пістолетом, спрямованим йому в голову, і великим пальцем, готовим натиснути на спусковий гачок. Вона одразу зрозуміла небезпеку. Якби він схибив, куля потрапила б прямо в нові шпалери з рожевим малюнком позаду нього. Це було з розпродажу залишків і вона ніяк не могла їх замінити. Виконайте дірку в папері, і їй доведеться або закрити її якоюсь картиною, або, якщо це не вдасться, купити зовсім новий папір для стіни, а може, і для всієї кімнати.
  
  
  "Не стріляй", - закричала вона. "Тобі є заради чого жити".
  
  
  "Що?" - спитав Білл Буффало.
  
  
  "Багато чого", - сказала вона. Її звали Тракто. Через її масивність люди називали її Трактор, але ніколи в обличчя.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я", - сказала вона. Вона спробувала хтиво посміхнутися йому. Коли вона вперше здавала йому квартиру, вона боялася зґвалтування. Вона дивилася, як він іде коридором, його гарне м'язисте тіло, одягнене в одні шорти, і вона зачиняла свої двері, щоб він не міг увійти і оволодіти нею силою. Потім вона перестала замикати свої двері, а потім почала залишати її прочиненими і лягати спати напівоголеними. І все ж таки її страхи не виправдалися. Тепер вона сказала собі, що може врятувати вродливого молодого індіанця своїм тілом. Якби це було для спасіння життя, це не було б гріхом.
  
  
  "Що ти маєш на увазі, ти?" - спитав Білл Баффало.
  
  
  "Я віддала б своє тіло, щоб врятувати твоє життя", - сказала Анджела Тракто.
  
  
  "Мені не потрібні органи тіла. Мені не потрібні органи тіла. Я хочу померти".
  
  
  "Я мала на увазі сексуальну", - сказала Анджела Тракто, опускаючи очі.
  
  
  Вона побачила, як його великий палець напружився на спусковому гачку, а очі розширилися в очікуванні кулі.
  
  
  "І є інші речі", - вигукнула вона.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Хіба ти не хочеш попрощатися зі своїми друзями на землі Ойупа?"
  
  
  "Землі Ойупа немає, лише резервація".
  
  
  "Але в тебе є друзі".
  
  
  "У мене є друзі", - сумно сказав Білл Баффало. "У мене є друзі-індіанці, і у мене є білі друзі. І у мене немає друзів. Ти знаєш, що отримуєш за три роки вивчення лише класичної грецької літератури?"
  
  
  "Наукова ступінь?"
  
  
  "Ти божеволієш. Я не знаю, індіанець я чи біла людина. Чорт забирай, я думаю швидше як древній грек, ніж як ойупа чи білий американець. Я ніщо, і місце для нічого - смерть".
  
  
  "Мабуть, щось викликало це", - сказала Анджела Тракто. Якби вона змогла змусити його повернутись, тоді, можливо, куля потрапила б у вікно. Вона мала поліс орендаря з каталогу замовлень поштою. Вікна були застраховані. Шпалери – ні. Також застраховані були двері, люстри та рови, які потрібно було перекладати у разі облоги. Шпалери, підлоги та пошкодження від пожежі – ні. Але це було гаразд речей. Чого можна було очікувати за гроші на місяць? Якби фригійці коли-небудь здійснили набіг на Південний Чикаго, Анджела Тракто була б багата.
  
  
  "Мій брат помер. Він напився і загнав трактор у канаву, і той перекинувся на ньому. Це розчавило його. І я не пішов на похорон".
  
  
  "Ну, ти нічого не можеш зробити для мертвих. Не хочеш трохи розвернутися?"
  
  
  "Мене засмутила не його смерть. Мене засмутило не те, що я не пішов на похорон. Я зрозумів, що я мертвий, коли мій батько заспівав похоронну пісню телефоном, і знаєте, що я зробив?"
  
  
  "Ви запитали його, чи був дзвінок оплачений?"
  
  
  "Я не знав, що слово "Ойупа" перекладається з грецької або латини. Я цього не знав. Я не знав слів для позначення "матері", або "батька", або "землі", або "до побачення". .І я відповів своєму власному батькові цитатою із Софокла”.
  
  
  Білл Баффало зробив дуже глибокий вдих, а потім заплющив очі, бо зрештою вирішив, що не хоче бачити кулю.
  
  
  "Ти можеш знову навчитися бути індіанцем. Не натискай на курок. Ти можеш навчитися знову".
  
  
  "Занадто пізно".
  
  
  "Як ти навчився вперше?"
  
  
  "Вперше у мене в голові не крутилися всі ці інші мови. Вперше мені не снилися сни грецькою або латини. Уперше все, що я знав, було ойупа".
  
  
  "Ти можеш зробити це знову. Багато хто робив це. У мене було багато молодих людей, які вступили до великого університету і відчували себе так само, як ви, і коли вони повернулися до своїх рідних країн, все було чудово. Їхня проблема була в тому, що вони були тут. Як і ти. Просто встань і повернись обличчям в інший бік, і тобі стане краще. Спробуй. " Білл Баффало подивився на велику бочку. Він був упевнений, що нічого не відчує, і це було те, чого домагався: не відчувати. З іншого боку, чому б не встати і не подивитися, чи стало йому краще?
  
  
  Він опустив пістолет. Міс Тракто, мабуть, була дуже задоволена цим, тому що широка посмішка розпливлася по її обличчю. Це було дивно. Він ніколи не думав, що її хвилює щось, крім орендної плати чи можливості затягнути його до своєї спальні, двері якої, здавалося, завжди були відчинені ночами.
  
  
  "Ось, бачиш. Хіба так не полегшало?"
  
  
  "Відчуття майже такі самі, як раніше", - сказав Білл Баффало.
  
  
  "Це тому, що ти не вдома. Іди додому. Повертайся до резервації. Ось побачиш".
  
  
  "Мені там не місце".
  
  
  "Це те, що ти відчуваєш зараз. Не те, що ти відчуватимеш, коли опинишся там. Повір мені. Я знаю".
  
  
  Звичайно, це була брехня, але вдала брехня, яка рятує шпалери. Чого Анджела Тракто не знала, так це того, що вона відправляла назад в Ойупу, штат Оклахома, людину, про народження якої шкодуватиме все людство і яка, можливо, приведе до кінця світу.
  
  
  Якби їй сказали, що лихо, таке ж давнє, як перше підняття руки одного брата на іншого, виникне знову, вона відповіла б, що її влаштовує те, що воно не з'явилося знову на її шпалерах з трояндами. Але тоді вона не знала, чому вчився гарний хлопець із сильними вилицями. Вона не знала стародавніх текстів і не знала, як грецька поєднується з ойупою одного разу вночі біля багаття, коли цей юнак, ця водяна бомба, що ходить, повернувся в Оклахому, щоб возз'єднатися зі своїм народом.
  
  
  Все, що вона знала, це те, що її рожеві шпалери безпечні. "Я ніколи не думав, що ти так багато знаєш про людську поведінку", - сказав Білл Баффало, опускаючи пістолет. "Я ніколи не думав, що ти такий".
  
  
  Наступного ранку він був у Ойупі, штат Оклахома, у спеці та пилу, у халупах з телевізійними антенами та пляшками віскі та пива, що валялися у відкритій каналізації, деякі з пляшок усе ще належали його родичам. В Ойупі знову стало зрозуміло, чому він поїхав: ніякого майбутнього. І в нього навіть майже не лишилося минулого.
  
  
  "Привіт, хлопче Білле, радий бачити тебе знову, чувак", - сказав Олень, що біжить. Олень, що біжить, був названий на честь трактора, тому що всі знали, що трактор надійніший за будь-яку тварину. Крім того, справжні олені не бігали землями Ойупа вже кілька десятиліть, але трактори John Deere, здавалося, майже завжди бігали.
  
  
  "Я повернувся додому", - сказав Білл Баффало.
  
  
  "Як життя у великому місті?" - Запитав Олень, що біжить, виставляючи своє кругле черевце поверх занадто тісних джинсів Levi's. На ньому була футболка, в якій йшлося про його любов до Ініда, штат Оклахома.
  
  
  Я хочу піти від цього. Я хочу піти від усього, чого я там навчився. Я більше не знаю, хто я. Я збираюся відвідати могилу мого брата. Я збираюся заспівати пісню смерті. Хто знає мову ойупа? Ти приведеш шамана?
  
  
  "Ти впевнений, що не хочеш спочатку пива?"
  
  
  "Я не хочу пива. Я не хочу віскі. Я не хочу тракторів. Я хочу звичаї Оджупи. Я навіть не хочу цей одяг білої людини".
  
  
  "Гей, якщо ти не хочеш ці класні джинси, я візьму їх", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  "Ти можеш отримати все. Просто заспівай зі мною на могилі мого брата і не забудь шамана, Маленького Лося і мого батька. І ніколи більше не називай мене Біллом, а Великим Баффало", - сказав Білл.
  
  
  Тієї ночі він одягнув одяг, який здавався правильним і природним, залишаючи його ноги і руки вільними, не пов'язаними, зняв сорочку і джинси і вирушив з друзями свого дитинства на могилу свого брата, і там у повний місяць Оклахоми він приєднався до своїх кревних родичів у знак поваги до одного з племені, який пішов, щоб приєднатися до тих, кого більше нема у цьому світі.
  
  
  Ніч була холодна, і його шкіру покрили мурашки, але він не заперечував, відчуваючи, як до нього повертаються старі співи. Теплі, як молоко його матері, знайомі, мов обійми, слова вирвалися з глибини його горла, танцювали на язику, клацали на зубах, наче він ніколи їх не забував. Усі чиказькі пансіони і весь годинник занять у бібліотеці пішли в минуле, коли він відчув, що його ноги стикаються із землею, а він сам стає єдиним цілим зі своїм народом. Це спрацювало. Міс Тракто, домогосподарка, мала рацію. Він був удома і ніколи більше не покине його. Слова лилися рікою, про втрату, про повернення, поки, повністю збігаючись зі словами Оюпи, він не сказав: "Атці у вічному братстві, аве атке валлі".
  
  
  І, посміхаючись, він повернувся до своїх одноплемінників, щоб побачити їхні порожні обличчя та враженого шамана, який зазвичай останнім виявляв якісь емоції на своєму висохлому обличчі сімдесятирічного старого. Його одноплемінники подивилися один на одного збентежено.
  
  
  "Що трапилося?" спитав він.
  
  
  "Якою мовою ти говориш, Великий Буйвол?"
  
  
  "Ойупа. Це було чудово. Я сказав своєму братові: "І так, брате, назавжди, вітай і прощай".
  
  
  "Це не Ойупа, і ніколи нею не була", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  Шаман, у своєму пір'ї і священному розмальовці, похитав головою.
  
  
  "Але слова йшли прямо з моєї душі", - сказав Великий Баффало. "Це найвідоміша приказка Ойупа. Привіт і до побачення. Це з вірша про молоду людину, яка повертається з-за кордону, знаходить свого брата мертвим і каже: "Отже, брате, назавжди, вітай і прощай". Ave atque valle".
  
  
  Великий Бізон ляснув себе по лобі і застогнав. Він щойно процитував латинський вірш Катулла. "За кордоном", про яку він говорив, був інший кінець давно померлої Римської імперії.
  
  
  Він упав навколішки перед знахарем. “Врятуй мене. Врятуй мене. Вбий у мені чужорідних духів.
  
  
  Але шаман похитав головою.
  
  
  "Цього я не можу зробити", - сумно сказав він. "Є тільки один спосіб позбавити тебе від прокляття, і це найдавніша і найнебезпечніша церемонія з нашої спадщини".
  
  
  "Я не проти померти. Я вже мертвий", - сказав Великий Бізон.
  
  
  "Я боюсь не твоєї смерті", - сказав шаман.
  
  
  "Гей, дай хлопцеві те, що він хоче", - сказав Олень, що біжить. Йому завжди подобався Великий Бізон, і він відчував, що шаман надто прихильник старих звичаїв. Крім того, старих способів залишилося не так багато, враховуючи телебачення, випивку та вантажівки-пікапи, які стали реальним життям племені ойупу.
  
  
  Але знахар похитав головою. Вони знаходилися на священній землі, невеликому пагорбі, на якому лежали останки тих, хто перейшов в інший світ Ойупа. Вона була освячена рогами буйвола, багаттями з сушених грибів, травами рівнин та добрими духами, яких закликали сюди колишні знахарі. Тут також були хрести, бо деякі ойупи були християнами. Але це ще була священна земля, бо знахарі племені підготували її першими. Тут також були загиблі на війні, ті, хто бився проти кавалерії білої людини, і ті, хто у пізніших війнах виступав за білих людей проти інших білих людей. Тут були морські піхотинці та солдати, а також сміливці.
  
  
  "Гей, знахарю, чому ти хитаєш головою?" - спитав Маленький Лось. Він був будівельником у сусідньому Еніді, і він був досить великим, щоб затиснути старого під пахвою та носити його всюди, як посилку.
  
  
  “Проблеми Великого Баффало серйозні. Є історії про людину, яка втратила душу свого народу. Це не нове. Але все плем'я має попросити духів відвідати його, якщо воно хоче врятуватися”.
  
  
  "Добре. Ти завжди робиш ці штуки з духами та іншим".
  
  
  "Є духи, і є духи. Це духи крові, гніву, гордості та великий дух неправильного судження".
  
  
  "Неправильне судження?" - спитав Маленький Лось. Він розсміявся. Він ніколи не чув про таку війну, і вона не здалася йому надто страшною. Крім того, у них закінчувалося пиво, а цвинтар на пагорбі викликав у нього тремтіння. Йому не подобалися жодні цвинтарі, особливо вночі. Великий Баффало, який був найрозумнішою дитиною в школі резервації, плакав на колінах, піднявши руки вгору, бурмочучи щось дивною іноземною мовою. Олень, що біжить, дивився на годинник, бо знав, що винна крамниця в сусідньому Еніді незабаром закриється, а решта ляскала в долоні, бо ніч в Оклахомі ставала дуже холодною.
  
  
  Холодної ночі зірки виглядають яскравішими, подумав Маленький Лось. Він ненавидів зірки. Він ненавидів усе, що пов'язане із зовнішнім світом. Він ненавидів гучні звуки. Маленькому Лосю подобалися комп'ютери, кімнати з кондиціонерами та люди, котрі ніколи не підвищували голоси. Олень, що біжить, репетував на шамана, а Великий Буйвол плакав, і, нарешті, Маленький Лось сказав:
  
  
  "Шаман, помолися. Вимов заклинання. Давай. Вже пізно. Холодно. Великий Баффало завжди був хорошим хлопцем. Один з найкращих. Дай йому перепочинок. І мені теж дай перепочинок. І решті з нас".
  
  
  "Так", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  І інші теж приєдналися, так що шаман, нарешті, втомлено сказав: "Я старий. Мені не доведеться жити з тим, що станеться, але вам доведеться всім вам".
  
  
  "Гей, знахарю, нічого ніколи не трапляється. Якщо наша медицина настільки сильна, що ми робимо на смердючому клаптику землі, залишеному нам білою людиною?" Просто зроби це, ощасливлю Великого Бізона, і давай заберемося звідси і візьмемо чогось випити". Так говорив Маленький Лось, але він говорив за всіх них.
  
  
  Старий опустився навколішки, витягнув руки долонями вгору і почав співати, земні тони в ритмі землі, небесні тони в ритмах всесвіту, що сяє над ними на маленькому пагорбі землі Ойупа. Великий Бізон приєднався до піснеспіву своєю забавною мовою. Оленеві захотілося розвести багаття, і Маленький Лось, який зазвичай ненавидів усе фізичне, снував навколо, збираючи гілки для багаття. Шаман схилив голову до землі і, сунувши руку за пояс, дістав жменю священних грибів.
  
  
  Він кинув їх у вогонь, і вогонь задимився, і вони зібралися навколо маленького вогнища, вдихнули священний дим і заспівали заклинання, шаман і молоді сміливці мовою ойупа і бідний Великий Буйвол мовою безумців.
  
  
  Дим ріс і танцював, і простягав руки, і вив, довге, низьке виття, глибше, ніж у койота, і сильніше, ніж у ведмедя. Залізо стукало об залізо, і крики поранених сповнювали нічне повітря, хоч усі вони знали, що ніхто навколо них не постраждав і ніхто нізащо не бив. Великий Буйвол сміявся, а Маленький Лось кричав, коли почули перші слова.
  
  
  Пізніше кожен згадував, що слова були вимовлені тією мовою, якою йому було найзручніше.
  
  
  Вони будуть гадати, яку мову чув Великий Баффало тієї ночі, але вони ніколи не впізнають.
  
  
  "Ви виглядаєте як купка звичайних хлопців з деякими мізками та мужністю", - долинув голос від багаття. У вогні був чоловік. Він сміявся. Навіть у його костюмі всі могли бачити, що він добре складний. Він виглядав як чоловік із чоловіків, із чистою посмішкою, сильною щелепою та очима, які, здавалося, сяяли вночі.
  
  
  Мав портфель. Він не згорів. Портфель не згорів, і вогонь раптово згас, ніби його загасив дощ. Але дощу не було.
  
  
  "Гей, давай вип'ємо", - сказав він. "Давай трохи повеселимося".
  
  
  "Винна крамниця закрита", - сказав Маленький Лось. "Я знав, що в нас нічого не вийде".
  
  
  "Закрито. Таким прекрасним молодим людям, як ви, заборонено пити? Хто це закрив?" - Запитав чоловік. Він ударив себе в груди, вдихаючи приємне нічне повітря.
  
  
  "Це винний магазин. Ним керує держава. Лікер продається у пляшках. Він закритий", - сказав Маленький Лось.
  
  
  "У якому штаті?"
  
  
  "Оклахома. Ви в Оклахомі, містере. Я не почув вашого імені", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  "Називай мене як хочеш, друже. Я тут заради тебе. Я збираюся зробити тебе багатим, шановним і знаменитим. Я збираюся змусити тебе відчути себе справжніми чоловіками. Я збираюся зробити так, щоб, коли вони співатимуть пісні біля ваших таборових багать через тисячу років із сьогоднішнього дня, вони з благоговінням згадували ваші імена. Ось хто я такий”.
  
  
  "І ти називаєш себе?"
  
  
  "Винний магазин. Ти збираєшся дозволити Оклахомі вказувати тобі, коли тобі можна пити, а коли ні? Раби живуть так. Ви раби?"
  
  
  "Вона закрита, містере", - сказав Маленький Лось. "Ми це пропустили".
  
  
  "Чиї замки? Хто має право замикати вас на землі, яка має бути вашою? Вільні люди, справжні чоловіки, володіють своєю землею. Хто ви?"
  
  
  "Хто ти?" - Запитав Олень, що біжить.
  
  
  "Людина, яка принесе тобі хорошу випивку, ту, на яку ти заслуговуєш, коли захочеш. Не тоді, коли тобі скаже Оклахома".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  "Така велика людина, як ти? Чого ти боїшся?" Вони не знали його імені, але знали, що в його словах є сенс. У цього м'язистого незнайомця, що з'явився з вогню, на все була відповідь. Коли вони марширували з невеликого пагорба цвинтаря, ніхто не помітив, що з ними шамана не було. Його голова все ще була притиснута до землі, і він плакав, плакав, що не той дух вирвався на волю. Вони також не помітили Великого Баффало в трансі, який нічого не говорив, його очі були широко розкриті, він бурмотів лише дивною мовою, якій навчився у школі білої людини в Чикаго.
  
  
  На краю цвинтаря чоловік обернувся і уривчасто відсалютував могилам.
  
  
  "Я люблю мертвих на війні", - сказав він. "Це дає вам зрозуміти, що тут жили чоловіки. Справжні чоловіки. Ойупа великі серед народів. Ніколи не дозволяй нікому казати тобі протилежне. Ти чуєш?"
  
  
  Вони ще не знали його імені, коли в'їхали в Енід на пікапі. Винна крамниця була замкнена на засув, а вулиці порожні. "Ніколи не потрапляв усередину", - сказав Маленький Лось.
  
  
  "Я міг би розповісти тобі, як туди потрапити, але такий розумний хлопець, як ти, Маленький Лось, сам розбереться", - сказав незнайомець, мужньо ляснувши Маленького Лося по спині. "Це пригода. Давай зважимо".
  
  
  Корпоративний сірий костюм цієї людини, здавалося, ніколи не м'явся, а його краватка була такою ж акуратною, як і тоді, коли вона вийшла з диму багаття на цвинтарі Оюпа. "Сміливці" відчули хвилювання від цієї людини, більше, ніж усе, що вони колись відчували у спорті, більше, ніж на найбільшому футбольному матчі.
  
  
  "Що тобі втрачати?" спитав він. "Ти хочеш, щоб я керував? Я керуватиму". Він вистрибнув з вантажівки, але не раніше, ніж Дір, що біжить, який тепер здавався швидше, ніж будь-коли, підрізав його і попрямував до вхідних дверей. Маленький Лось вирішив, що ззаду буде простіше, і за допомогою автомобільного домкрата відкрив ґрати у задній частині магазину. Спрацювала сигналізація, але Олень, що біжить, і незнайомець були занадто швидкі. Вони були в магазині і вийшли звідти з шухлядою віскі на кожного, перш ніж змогла прибути поліція, і пікап помчав з Енід, коли всі співали старі військові пісні оюпу. На ранок у всіх, крім незнайомця, було похмілля, і вони могли бачити машини шерифа, що роз'їжджають по резервації в пошуках їх.
  
  
  "Як вони дізналися, що то були ми?" - спитав Маленький Лось.
  
  
  "Я сказав їм", - радісно сказав незнайомець. При денному світлі він виглядав ще здоровішим, з яскравими очима, бадьорою вдачею та вмінням діяти. Оленеві хотілося придушити цю людину. Але Великий Баффало, який знайшов їх і який все ще говорив цією смішною мовою, перейшов англійською, щоб сказати їм, щоб вони не турбувалися, що це ні до чого доброго не приведе.
  
  
  "Я скажу тобі, до чого це приведе, Білл. Мені буде добре, коли я сяду у в'язницю", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  "І я теж", - сказав Маленький Лось. І решта теж. Але незнайомець лише посміхнувся у відповідь на погрози.
  
  
  "Пристрели мене. Давай. Пристрели мене", - сказав він. "Якщо тут є хтось, хто любить Ойупа більше, ніж я, нехай він зараз виб'є мені мізки. Давай".
  
  
  "Ти називаєш напад на нас офісу шерифа актом кохання?" - спитав Маленький Лось.
  
  
  "Я не міг би зробити тобі більшого подарунка. Тому що після сьогоднішнього дня ти більше ніколи не ховатимешся від шерифа. Ви ніколи не злякаєтеся, коли побачите, як його синій міхур мчить за вами по шосе, або почуєте його сирену. Ви створені для того, щоб ходити по цій землі Ойупа як її господарі, а не як злякані маленькі хлопчики. Ви чоловіки чи хлопчики? Щодо мене, дайте мені свободу чи дайте мені смерть”.
  
  
  Незнайомець відкрив свій кейс, і всередині виявилося п'ять абсолютно нових міні-кулеметів, менше від знаменитого ізраїльського "Узі", чи більше пістолетів.
  
  
  "Питання в тому, хлопці, чи хочете ви жити вічно? Чи ви збираєтеся якось постояти за свою мужність? Чи збираєтеся ви вшанувати пам'ять загиблих на своєму цвинтарі, чи ви збираєтеся продовжувати жити як наполовину індіанці, наполовину білі, всі нікчемності? Щодо мене , смерть лякає мене не так сильно, як рабство, майже так само сильно, як бачити, як мої жінки дивляться на мене зверху вниз, майже так само сильно, як проживати кожен курний, похмурий день, як якийсь маленький ховрах, якому доводиться ховатись при звуку кроків. Я не можу обіцяти вам перемогу сьогодні, добрі воїни Ойупи, але я можу обіцяти вам честь. І це все, що у будь-якого з нас є наприкінці”.
  
  
  У музикантів не тремтіли руки, коли вони тяглися до автоматів. І те, що сталося того дня, було відоме по всій резервації та й в інших резерваціях, і по всій країні. Жменька бійців Ойупа знищила цілий загін шерифа, а коли були надіслані поліцейські штату, вони розправилися і з ними. Вони підняли прапор Ойупа, і Олень, що біжить, сказав, що це краще для всіх них:
  
  
  "Можливо, ми не переможемо цього дня, і, можливо, ми не доживемо до цього дня, але світ, чорт забирай, напевно дізнається, що ми були тут".
  
  
  У солдатів штату також була автоматична зброя і навіть броньований автомобіль. Вони перевершували чисельністю невеликий загін і всі були навчені до досконалості. Але тепер у Ойупа був дух. Маленький Лось не заперечував проти дискомфорту, і Олень, що біжить, більше не ходив перевалку, а рухався швидко.
  
  
  Вони билися весь ранок і до полудня і сміялися з прохань здатися, знущалися з попереджень про те, що їхня справа безнадійна, а до ночі до них приєдналися інші молоді люди.
  
  
  У блискучій нічній атаці, розробленій Маленьким Лосем і очолюваної Оленем, що біжить, тепер більш численний загін обійшов з флангу солдатів штату і змусив їх здатися, забравши всю їхню зброю.
  
  
  "Ми залишимо тебе живими, щоб ти міг розповідати іншим, що зустрів справжнього Ойупу", - сказав Олень, що біжить. Він більше не носив сині джинси або сорочку, в яких виражалася любов до Енід, штат Оклахома, а форму із справжньої оленячої шкіри. За поясом у нього заткнули ножа.
  
  
  "Коли ми повернемося, ми заповнимо небо такою кількістю вертольотів, що закриємо сонце", - сказав поліцейський штату, розлючений тим, що вони повинні поступитися банді злочинців.
  
  
  "Тоді ми боротимемося в тіні", - сказав Олень, що біжить.
  
  
  Його слова та справи ойупу поширилися на інші резервації. На той час, коли посилені солдати штату повернулися, їх зустріла невелика армія, що складається з розчарованих, забитих сміливців, і цього разу армія перевершувала солдат чисельністю.
  
  
  І Маленький Лось, попереджений про гелікоптери, підготував захист від повільно рухомих цілей з безліччю гармат. У той день солдати штату хоробро боролися, але ойупа були сміливішими і проникливішими.
  
  
  Багато хто загинув, але, як сказав незнайомець, "Дерево свободи полите кров'ю патріотів".
  
  
  Вони ховали своїх загиблих, навіть коли на маленький цвинтар на пагорбі прийшли попередження, що Національна гвардія Оклахоми ось-ось підійде.
  
  
  Одним із загиблих був Великий Баффало, або Білл Баффало, як його називали деякий час. Його поховали з усіма почестями, хоч і не було схоже, що він загинув у бою. На його правому скроні були порохові опіки, а правій руці було знайдено пістолет. Один із сміливців згадав його останні слова.
  
  
  Великий Білл Буффало продовжував повторювати: "Ту когно, ту когно".
  
  
  Ніхто не знав, що це означає, поки пізніше, коли все закінчилося, один із учителів Буффало з Чикаго не приїхав, щоб віддати останні почесті одному зі своїх найкращих учнів за всю історію.
  
  
  "З ким він розмовляв?" - Запитав вчитель.
  
  
  "Ні з ким не розмовляв. Він дивився на нашого друга, який вийшов з багаття, і просто продовжував повторювати ці кумедні слова. Він промовив їх, а потім приставив пістолет до його голови. І бах. Натиснув на курок", - сказав свідок.
  
  
  "Його слова латиною. І вони означають "Я знаю тебе. Тебе я знаю.
  
  
  "Ну, стріляй", - сказав один із інших сміливців, прислухаючись. "Це добре. Бо тут його більше ніхто не знає".
  
  
  Завдяки лідерству незнайомця та їх власним добрим бойовим навичкам та мужності, ойупа того дня здобули першу перемогу індіанців над федеральними військами з часів битви при Літл-Біг-Хорн. Але на той час інші племена були готові приєднатися, тому що цього разу слово було в повітрі:
  
  
  "Цього разу ми можемо перемогти".
  
  
  У Вашингтоні новини були похмурими. Ціла дивізія Національної гвардії, одна з найкращих у країні, оснащена найсучаснішим спорядженням, зазнала нищівної поразки в Оклахомі. І не тільки це, а й те, що чисельність індіанського загону зростала з кожним днем у міру поступу на північ. Це треба було зупинити.
  
  
  Проблема полягала в тому, що американці билися б із американцями.
  
  
  "Якщо ми переможемо, ми все одно програємо", - сказав Президент. "Ми маємо знайти спосіб зупинити це без війни", - сказав міністр внутрішніх справ.
  
  
  "Якби ви могли збільшити наш бюджет", - розпочав міністр оборони.
  
  
  "Що, чорт забирай, вам залишилося купити?" - гаркнув президент, здивований тим, що Міністерство оборони все ще хотіло витрачати більше грошей, хоча щомісяця на це йшов валовий національний продукт більшої частини решти світу.
  
  
  "Ми могли б сформувати дослідницький закупівельний комітет для пошуку нової технології".
  
  
  "У нас достатньо технологій. Нам потрібна тиха перемога без бою", - сказав Президент.
  
  
  "Неможливо. Таких речей не існує", - сказав міністр внутрішніх справ.
  
  
  "Ми могли б купити таку", - сказав міністр оборони.
  
  
  "Від кого?" – запитав Президент. Він був відомий громадськості як доброзичлива людина, яка не дбає про деталі. Але кожен член кабінету знав, що він твердо і чітко розуміється на фактах, і хоча він ніколи не сердився перед телевізійними камерами, він, безумовно, міг виявити гнів на цих засіданнях.
  
  
  У кабінеті запанувала мовчанка.
  
  
  "Дякую вам, джентльмени. Це все, що я хотів знати", - сказав він, відпускаючи їх. Потім він пішов у спальню в Білому домі і в потрібний час дістав червоний телефон із ящика бюро. Йому не треба було набирати номер. Як тільки він знімав слухавку, лунав дзвінок. Цього разу він не почув обнадійливий голос, який каже, що про все поклопочуться, що немає стіни, яка б представляла перешкоду, або еліти вбивць, яка становила б загрозу. Цього разу, звернувшись до найпотужнішого і найтаємнішого примусового органу Америки, він помилився номером.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і не було жодних причин, через які він не міг би впоратися з простим телефонним з'єднанням так само добре, як будь-який інший хлопець. Це було просто питання підключення одного роз'єму до іншого. Те, що для цього потрібно було пройти повз сторожових собак і подолати один із найсучасніших периметрів оборони у світі, не мало значення. Це все ще був простий зв'язок.
  
  
  "Ти вставляєш червону розетку в червону розетку. Ми пофарбували її в червоний колір, щоб ти не забув", - сказав Гарольд В. Сміт.
  
  
  На лінії прямого доступу з Білого дому виникла проблема, і Сміт побоювався, що президент не зможе додзвонитися, не зазнавши ризику за допомогою якогось нового електронного пристрою, що надійшов у продаж широкому загалу. Там було так багато електроніки для приватного підслуховування, що для організації стало проблемою зберегти секретні телефонні дзвінки. Сама посада президента могла бути зруйнована, якби колись виявилося, що організація, яка так суперечить законам країни, використовувалася для захисту тих самих законів. Сталася б катастрофа, якби про її існування дізналися інші, крім невеликої групи, яка її становила.
  
  
  Тому був потрібний безпечніший доступ до телефону.
  
  
  Як пояснив Гарольд У. Сміт, голова організації з лимонним обличчям, Римо мав уявити звукові хвилі як дві гігантські подушки, які у собі світ. Підслуховування Америки та Росії. Місце, де вони зустрілися, створило ідеальну інтерференційну картину. Якби організація могла створити свою передавальну базу в цьому районі простим підключенням одного шнура до станції моніторингу там, тоді президент міг би користуватися своїм червоним телефоном, не побоюючись, що його хтось підслухає.
  
  
  Проблема полягала в тому, що станція спостереження знаходилася на Кубі, прямо в її найбільш сильно укріпленому районі, неподалік американської бази в Гуантанамо. Там кубинські сили спеціального призначення практикувалися у прориві американської оборони, та був у відступі. Проникнути на станцію моніторингу, щоб відремонтувати телефонні лінії в зоні перекриття, було б все одно, що плисти крізь потік людей, що наближаються, найбільш підготовлених людей на Кубі.
  
  
  "Дозвольте мені прояснити ситуацію", - сказав Римо. "Червоний штекер у червону розетку".
  
  
  Сміт кивнув головою. Вони були на маленькому патрульному катері неподалік узбережжя Флориди. Вони зустрінуться, якщо все буде добре, в Пуерто-Ріко після виконання завдання. Незважаючи на те, що було душно, Сміт все ще був у своєму сірому костюмі-трійці.
  
  
  "І синій провід до синього роз'єму. Ми знаємо, що російський роз'єм синього кольору. Вони завжди покривають свої роз'єми в такого роду установках синім кольором. Це спеціальний метал, не схильний до корозії. У Карибському басейні все піддається корозії. Російські розмістили свою станцію над старою. американською станцією моніторингу.Не турбуйтеся про електроніку.Вона буде працювати.Просто зайдіть на станцію з обладнанням.А потім йди так, щоб вони не дізналися, що ти коли-небудь був там.У цьому проблема.Ми підключаємося до цієї справи. думати, що все працює нормально. Ти можеш це зробити?
  
  
  "Червоне на червоне", - сказав Римо.
  
  
  "Входити і виходити непоміченим через хвилю їхнього спецназу?"
  
  
  "І синє у синьому", - сказав Римо. Він глянув на синій провід. Нічого особливого, не довше дев'яти дюймів, з прикріпленим крихітним електродом. А червоний штекер здавався як звичайна розетка. Він тримав їх обох в одній руці.
  
  
  "Через хвилю їхнього спецназу, без того, щоб вони знали, що ви коли-небудь були там", - повторив Сміт.
  
  
  "Червоне на червоне. Синє на синє. Має бути легко", - сказав Римо.
  
  
  "Якщо вони дізнаються, що ти там був, вся справа провалена", - сказав Сміт.
  
  
  "Я поставлю червоного першим", - сказав Римо.
  
  
  І він пам'ятав про це, чекаючи сутінків, щоб прослизнути в невеликий ярів просто під кулеметним гніздом морської піхоти на зовнішньому краю військово-морської бази Гуантанамо. Він міг би сказати морським піхотинцям, що друг збирається прорватися через їхні позиції, але їхня допомога, ймовірно, послужила б тільки для попередження іншої сторони.
  
  
  Ще не зовсім стемніло, коли його м'які кроки стали м'якшими, він не тиснув на землю, а потоваришував з нею, відчуваючи ритми вологого карибського повітря, тишу землі, вологу на своїй шкірі та насичений запах зелених джунглів навколо себе.
  
  
  Він не був людиною, що пробирається повз морські піхотинці, він був частиною середовища, в якому вони працювали. Він був повітрям, яке вони відчували, землею, якою вони ходили, звуками джунглів, частиною всього цього. І, будучи частиною, вони його не бачили. Одному сержанту здалося, що він бачив, як пройшла тінь, але тіні, особливо в сутінках, були всюди. Що вони справді почули, так це шарудіння за спиною іншого батальйону кубинського спецназу, що починає наступ.
  
  
  Вони підходили близько, ніби атакуючи, так близько, що могли розгледіти обличчя навіть при слабкому освітленні, а потім в останню хвилину відступали.
  
  
  Цього вечора джунглі гули, коли півтори тисячі кубинців рухалися так тихо, як могли, до американського периметру. Вони рухалися вперед і вони відступали, і крізь них проходив чоловік, який зливався з джунглями повніше, ніж будь-яка з тварин, що там живуть. І вони закінчили свою вправу, так і не дізнавшись, що людина просто пройшла повз них.
  
  
  Римо знайшов станцію спостереження, як і було сказано, там, де йому було сказано, і він легко визначив місцезнаходження охоронців з їхньої пересуванням. Він був спокійний усередині себе, тією тишею, яка не прислухається до звуків, але дозволяє тілу не напружуватися, тим самим роблячи більше, ніж просто не видаючи звуків, стаючи тишею, яка робить решту всіх звуків, хоч би якими тихими вони були, чіткими. З шуму він знав, де знаходяться охоронці, як швидко вони ходять, або, якщо вони сиділи, з їхнього дихання, наскільки вони бадьорі. І він просто рухався там, де їх не було.
  
  
  І він знайшов потрібну кімнату, і знайшов червону розетку. І все пройшло б ідеально, якби поруч із червоною розеткою не був червоний провід. І Сміт не сказав йому про червоний дріт.
  
  
  "Без паніки", - сказав він собі. Він устромив червону розетку в червону вилку. Його худорляве тіло і різкі риси обличчя, здавалося, зливалися з темрявою навіть машин установки. Виділялися тільки його товсті зап'ястя, що виглядали з-під темної сорочки, що облягала, одягнена поверх темно-сірих штанів. Він носив мокасини, бо йому ніколи не подобалося тісне взуття на ногах. Вони порушили чутливість його підошв.
  
  
  Червона вилка виглядала нормально. Він почув, як один із охоронців пройшов найближчим коридором. Він наближався до кімнати. Синій провід. Римо пошукав синій провід в апараті, який описав Сміт. Він знайшов це. Синій провід до синього дроту. Він приєднав синій провід.
  
  
  Виконано. Він зробив це. Але чому все спалахнуло? І чому він чув, як якась жінка в Омаху розмовляла із президентом Сполучених Штатів? Принаймні це звучало як Президент.
  
  
  "Сміт? Це ти?"
  
  
  "Вибачте, це Меріон Кілстон. Я з Бюро сусідів Омахи. Сьогодні я пропоную новий набір для знайомства із сусідами".
  
  
  "Не Сміт?"
  
  
  "У нас немає Сміта, хоча ви могли б подумати, що у нас буде, це таке поширене ім'я вам не здається? Хто це? Ви говорите зовсім як президент".
  
  
  Лінія обірвалася. Римо витяг червону вилку і побачив, що латунні штирі викривлені. Очевидно, вони не входили до розетки. Він глянув ще раз. То була не розетка. Вона була червона, але це була не розетка. На ній був російський напис. Вона була схожа на розетку. Вона була наче кругла. Але то була не розетка.
  
  
  Проблема полягала в тому, що коли ви використовували людське тіло відповідно до його космічної правильності, ви вивільняли приголомшливі сили розуму у всесвіті. Швидкість та міць знову стали чимось іншим. Вони стали знанням. У цьому й полягала суть усіх тренувань, щоб тіло та розум знали. На жаль, коли у когось виникали труднощі з електричними приладами, або якщо вже на те пішло, з будь-якими приладами від тостерів до пресів для часнику, при такому харчуванні залишалися виделки, схожі на мідні іриски. Якби вбивство російської, який повісив цей напис на монітор, який дуже був схожий на розетку, допомогло б, подумав Римо, все було б гаразд. Двох росіян чи десяти було б гаразд. На жаль, поблизу не було росіян, і заподіяння шкоди спочатку не дало б великої користі. І тут Римо помітив дві темні вертикальні прорізи в маленькому червоному шматочку пластику у верхній частині машини. Розетка!
  
  
  Римо взяв двома пальцями подрібнену латунну масу на кінці гнізда і повільно, повільніше, ніж могла сприйняти більшість людей, дозволив своїм пальцям доторкнутися до латуні, відчути м'який жовтуватий метал, дуже повільно переміщаючи його частини, нагнітаючи в ньому жар, розтираючи, а потім так що було видно, як його пальці розтирають жовтий метал у липку масу, яку він розплющує, формує і переробляє в латунні зубці в міру того, як вона твердне.
  
  
  "От", - пробурмотів Римо і з розмаху вставив його прямо в справжню розетку, і іскор не було. Він був усередині. Він зробив це. Сам.
  
  
  Жорстка шкіра, потерта об бетонну підлогу. Рука охоронця була на спусковому гачку позаду Римо, і хоча Римо хотів залишитися і помилуватися своєю роботою - він був упевнений, що з'єднання було правильним, і так пишався, що все зробив правильно, - якщо він дозволить охоронцеві вистрілити, одна з куль може потрапити в механізм, зробивши його з'єднання марним. Крім того, він повинен був переконатись, що ніхто не дізнається, що він там був.
  
  
  Він не відскочив назад, але дозволив своєму тілу впасти назад, так що це не виглядало так, ніби він стрибає з ніг, а насправді врізався у захисника. Рух був оманливим. Охоронець побачив чоловіка, який стояв до нього спиною, навів пістолет, перш ніж наказати непроханому гостеві підняти руки.
  
  
  І потім зловмисник накинувся на нього з пістолетом охоронця, занесеним над його головою, і щось явно повільне, але досить швидке, щоб завдати неймовірного болю, сильно вдарило охоронця в живіт і перерізало хребет, і світ поринув у темряву.
  
  
  Римо викотив охоронця та його пістолет із кімнати до наступного посту охорони, де, тримаючи охоронця за зап'ястя, затіяв бійку з іншим охоронцем, прикриваючись тілом убитого. Лупа, удар. Старий спосіб ведення бою. Римо перемістив руки мертвого охоронця перед живим, збиваючи цього охоронця з пантелику, змушуючи його битися, а потім він натиснув на спусковий гачок один раз і кинув тіло в охоронця, що чинив опір, збивши його з ніг і дозволивши йому з боєм звільнитися від трупа. Вони повідомляли, що мертвий впав у шаленство, а живий відбився від нього і вбив. Постріл, звичайно, привернув би увагу інших, і виникло б замішання, і ніхто ніколи не подумав би, що в кімнату спостереження з ідеальною, красивою виделкою, вставленою точно в розетку, колись входив американець.
  
  
  Коли люди щось розслідували, їм потрібна була відповідь. Це не обов'язково мала бути правильна відповідь. У великих організаціях, таких як армії, це мала бути лише прийнятна відповідь. Ніхто не збирався вірити, що хтось на народно-визвольній станції моніторингу розпочав бійку, використовуючи труп, а згодом втік непоміченим. Було набагато простіше повірити, що один охоронець був змушений підпорядкувати іншого та в процесі вбив його. Те, що у того, хто програв, був зміщений міжхребцевий диск, було б замовчувано.
  
  
  Це викликало б запитання. А армії ніколи навіть не відповідали на запитання, не кажучи вже про те, щоб ставити їх.
  
  
  Таким чином, Римо згадав зі своїх уроків мудрість про армії, йдучи в ніч зі станції спостереження, наче його ніколи тут не було. Армії, як це було записано в історії Сінанджу, ніколи не змінювалися. Відрізнялися лише назви та прапори.
  
  
  Пройшло багато часу відколи він читав історію синанджу, думав Римо, повертаючись через американські позиції і з'являючись на вертолітному майданчику, де, за словами Сміта, для нього буде організований транспорт. Пройшло багато часу з того часу, як його смерть була інсценована, щоб організація могла мати руку-вбивцю без відбитків пальців в жодному досьє, людину, якої не вистачать, сироту, мерця для організації, яка, як передбачалося, не існувала, однієї людини , що служить її рукою-вбивцею. І оскільки там була лише одна людина, її довелося навчати особливим чином, способом, що перевершує все, що коли-небудь знав біла людина.
  
  
  Під час цього навчання він став кимось іншим. Він став Сінанджу, сонячним джерелом всіх знань про людську силу, будинком Майстерів синанджу. За своїм духом він був таким же маленьким рибальським селом у Західно-Корейській затоці, як і Римо Вільямс, колишній поліцейський, американець.
  
  
  Він думав про це, коли спеціальний гелікоптер, замаскований на ніч, приземлився на вертолітному майданчику бази. Було чути, як пілот каже командиру злітно-посадкового майданчика, що він повинен когось забрати, а командир заперечує, що йому не говорили про жодну таку людину.
  
  
  "Ми на околиці Куби, друже. Ніхто не входить сюди і не виходить звідси без документів", - сказав командир.
  
  
  "Мені сказали, що він буде тут".
  
  
  "Ким?"
  
  
  "Не можу сказати".
  
  
  “Так, добре, ти береш ці листи ЦРУ, чи АНБ, чи якісь там ще листи, якими ти хочеш замаскувати своїх шпигунів, і запихаєш їх кудись. Це місце охороняється морськими піхотинцями США. Ніхто не проходить”.
  
  
  "Перепрошую", - сказав Римо, виходячи з-за спини командира вертолітного майданчика і забираючись у вертоліт.
  
  
  "Ти блакитний ангел-зебра?"
  
  
  "Можливо. Щось у цьому роді", - сказав Римо. "Я не знаю".
  
  
  "Ти той самий. Вони сказали, що ти не знатимеш свій код".
  
  
  "Хто це "вони"?" - закричав командир вертолітного майданчика.
  
  
  "Вони ніколи не говорять", - прокричав у відповідь пілот вертольота, злітаючи в ніч. Вгорі вогні винищувачів, що прикривають флот та базу, слабко змагалися із зірками.
  
  
  Римо відкинувся на спинку сидіння, схрестив руки і ноги і поринув у тихе місце, яке тепер було його сном. Він відчував запах палива і навіть нових заклепок у гелікоптері, але він зосередився на зірках, клаптиках чистого повітря та своїй власній кровоносній системі. І вони були добрі, всі добрі.
  
  
  Коли вертоліт приземлився, над Карибським морем займався криваво-червоний світанок, оголюючи маленькі штукатурені вілли пуерто-ріканського курорту Флора-дель-Мар. Римо міг розглянути поля для гольфу, тенісні корти та плавальні басейни. Він повів пілота до маленької вілли, що на березі каналу. Рибальські судна з високими капітанськими гніздами гойдалися вздовж каналу, як великі білі жирні чайки, що сіли на мілину.
  
  
  Римо вискочив із вертольота до того, як він повністю приземлився. Він попрямував до звуку, схожого на тихий писк пораненого птаха, на такій високій ноті, що кілька місцевих собак, більше схожих на великих гризунів, ніж на іклів, тинялися навколо в тихому божевіллі в пошуках джерела звуку.
  
  
  Римо знав, звідки вона виходить. Він навіть знав слова. Поклик був привітанням сонцю, і коли він увійшов на віллу, звуки стали голоснішими, а потім припинилися.
  
  
  "Ти приніс рис?" - пролунав писклявий голос.
  
  
  "Я забув, татко", - сказав Римо. "Я вирішував цю проблему з електронікою".
  
  
  "Краще тобі вивчити синанджу, ніж дроти та лампочки. Залиш це для білих та японців".
  
  
  "Я білий. Крім того, корейці зараз теж захоплюються електронікою".
  
  
  У вітальні худорлявий чоловік із пасмами сивого волосся, що звисає на вуха, сумно похитав головою. Він сидів обличчям до сонця у чудовому золотому кімоно світанку, з дорогоцінними жовтими нитками, що створюють візерунки чудового ранку над корейськими пагорбами навколо Сінанджу.
  
  
  “Робити щось добре робить людину особливою. Робити щось краще за всіх інших – значить бути єдиним синанджу. Але бути синанджу означає перебувати у постійному стані становлення, бо те, що не рухається до чогось, рухається від цього”. Так казав Чіун, діючий майстер синанджу, Римо, який колись був його учнем, але тепер теж став Майстром.
  
  
  "Я не збираюся знову читати історію синанджу", - сказав Римо.
  
  
  "А чому ні, можу я спитати?"
  
  
  "Тому що я зробив останній перехід. Тепер я Майстер. Я люблю тебе, Маленький тату. Ти найбільший вчитель у світі, але я не збираюся читати цю нісенітницю про те, як Сінанджу рятували світ від епохи до епохи тільки тому, що ми були найманими. вбивцями”.
  
  
  "Не вбивці. Ассасини. Поганий вірус - це вбивця. Автомобільна аварія - це вбивця. Солдат, який стріляє з пістолета, - це вбивця. Але вбивця ченця - це сила, яка виступає за мир і справедливість".
  
  
  "Як ми можемо боротися за справедливість, Маленький батько?"
  
  
  "Нам платять, і ми підтримуємо село Сінанджу, повне підлих невдячних, звичайно, але це наші люди".
  
  
  "Як це справедливо? Ми йдемо до того, хто запропонує вищу ціну".
  
  
  "Було справедливіше запропонувати меншу ціну?" - спитав Чіун з чудовим хихиканням.
  
  
  "Це те, що я сказав. Наймані вбивці".
  
  
  "Це, - сказав Чіун, - брудна брехня. Якби ви прочитали історію Сінанджу, ви б це побачили. Але ні. Ти дізнаєшся, як справи, але ти не дізнаєшся причини речей".
  
  
  "Ви думаєте, Іван Грозний у Росії вершив правосуддя? Він убивав людей за те, що вони носили невідповідний одяг".
  
  
  "Наклепи на його ім'я на вашому Заході зруйнували його прекрасну репутацію. Він був найсправедливішим царем".
  
  
  "Та як?"
  
  
  "Він платив вчасно, і платив хорошим золотом. Ніхто в Сінанджу ніколи не голодував через те, що Іван справедливий не заплатив своєму вбивці із Сінанджу".
  
  
  "У всякому разі, ніхто ніколи не голодував. Ви ніколи не використовували данину. Вони просто накопичувалися в тому великому смішному будинку на пагорбі. Це був просто привід накопичити ще більше багатства".
  
  
  "Скарб Сінанджу, збираєш?" Чіун видав страждальний крик, звернений до небес над цим небом нового світу. Майстер Сінанджу, біла людина, яку він навчав, назвав священний скарб Сінанджу, зароблений за чотири тисячоліття, скарбом. "Крім того, - сказав Чіун, - все це було вкрадено".
  
  
  "Не порушуй цю тему знову. Америка більш ніж потроїла свою золоту данину, просто щоб загладити свою провину перед тобою".
  
  
  "Це ніколи не загладить вину ні переді мною, ні перед Будинком Сінанджу. Поки ти рятував світ, світ, який ніколи для тебе нічого не робив, ти дозволив мені одному шукати скарб".
  
  
  "Так, добре, де був би Сінанджу, якби загинув світ?" сказав Римо.
  
  
  "Світу завжди приходить кінець через ту чи іншу обставину, так ти кажеш. Але це завжди триває", - сказав Чіун.
  
  
  "І синанджу теж", - огризнувся Римо.
  
  
  "Тому що ми все робимо правильно. Ми шануємо скарб. Зникли монети та коштовності Олександра - білої людини, але виразно великої - статуетки з такої тонкої порцеляни, такої вишуканої роботи, що імператори династії Мін дарували їх тільки своїм синам і, звичайно, нам, Сінанджу, їхньому будинку ассасинів; дорогоцінні камені великого фараона вартістю в цілі країни; данина поваги всіх століть. Закінчилася ".
  
  
  "А як щодо американського золота, яким оплачуються мої послуги моїй країні?" спитав Римо.
  
  
  "Так. Золото. Це все, що може запропонувати Америка. Ще. Краще не буває. Це все, що вона знає. Все більше і більше, але ніколи не те, що робить цивілізацію чудовою".
  
  
  "Це привело мене до синанджи, Маленький батько".
  
  
  "Я віддав тебе синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  У цьому пункті Чіун мав багато в чому правий. Вони обидва віддали Римо синанджу, але визнавати правду в суперечці було все одно, що битися, затамувавши подих. Людина втрачала всю владу. Отже, Римо проігнорував зауваження і вийшов за рисом, а коли повернувся, то виявив, що Гарольд В. Сміт чекає на нього з Чіуном.
  
  
  "Я міг би присягнути, що отримав це прямо на Кубі", - сказав Римо.
  
  
  "З цим проблем немає", - сказав Сміт. Він сидів на дивані у маленькій вітальні, поки Римо готував рис на відкритій кухні біля входу до квартири. Двері були зачинені, але Римо знав, що у Сміта достатньо сучасної електроніки, щоб повідомити їх, якщо хтось підслуховує. Як сказав Римо, Сміт, мабуть, міг сказати, якщо хтось думав підслухати. Чіун залишався в позі лотоса, його довгі нігті витончено лежали на колінах, спина пряма, тіло в єдності з самим собою, так що у вітальні з кондиціонером він виглядав більш доречним, ніж будь-які меблі.
  
  
  "Корейці дуже добре знаються на електроніці", - сказав Чіун. "Я навчав його".
  
  
  Римо проігнорував зауваження.
  
  
  "У нас в Оклахомі складається дивна ситуація. Ну, насправді по всій Америці", - сказав Сміт. "Банда індіанців ойупу вийшла на стежку війни".
  
  
  "Я вважаю, вони в меншості", - сказав Римо. "У вас справді є армія".
  
  
  "Армія", - посміхнувся Чіун. "Армія - це сукупність людських недоліків та поганої дисципліни, помножених на тисячі".
  
  
  "У цій ситуації армія була б марною", - сказав Сміт.
  
  
  "Ага", - сказав Чіун. "Якби тільки твоя мудрість могла передатися Римо".
  
  
  "Президент не хоче бачити, як американці вбивають американців", - сказав Сміт.
  
  
  "Тоді йому слід триматися подалі від наших міст", - сказав Римо. Чіун помітив по-корейськи, наскільки це вірно, але застеріг Римо від відвертих розмов зі Смітом, якого Чіун наполягав називати "Імператор Сміт", оскільки той віддавав шану Сінанджу.
  
  
  Вислів із вісімдесятого сувоя п'ятої Майстерності Великого Гі, взятий у коментарі у Молодшого Гі, був:
  
  
  "Чесність по відношенню до імператора з боку його вбивці подібна до того, щоб тримати меч за лезо, а не за рукоятку. Це може тільки нашкодити вбивці".
  
  
  Римо відповів корейською, що він знає цей уривок і що чесна розмова зі Смітом полегшує роботу, а не ускладнює її.
  
  
  Чіун відповів, що те, що може здатися простим, у довгостроковій перспективі завжди виявляється складнішим.
  
  
  Сміт сидів у прохолодній вітальні курортної вілли зі своїм портфелем на колінах, слухаючи, як Римо і Чіун бовтають по-корейськи, ніби його там не було. Голоси посилились, і Сміт зрозумів, що він чує суперечку.
  
  
  Він спробував перервати, але Чіун і Римо сказали йому зачекати на хвилинку. Коли Римо і Чіун нарешті з огидою відвернулися один від одного, Сміт сказав:
  
  
  "У нас проблема. Ця маленька банда індіанців спочатку розгромила офіс шерифа, потім поліцію штату, а тепер - Національну гвардію Оклахоми".
  
  
  "Національна гвардія Оклахоми - це щось на зразок армії, татко", - пояснив Римо.
  
  
  "Чого можна очікувати від армії, як програти битву?" - сказав Чіун. "Зрештою, чортові колеса ніколи не програють битв".
  
  
  "Вони б так і зробили, якби їх робили в Кореї", - сказав Римо.
  
  
  "Не сперечайся в присутності імператора", - сказав Чіун, переходячи на корейську.
  
  
  "Я не сперечаюся", - сказав Римо англійською.
  
  
  "Я думаю, що так, Римо", - сказав Сміт.
  
  
  "Коли мені знадобиться твоя думка, я запитаю її, Смітті. Це особиста".
  
  
  "Як ти можеш так розмовляти з дурнем імператора?" - Запитав Чіун по-корейськи. "Ти ще більший дурень. Ти поводиться як білий. Все, що приходить тобі в голову, зривається з твоїх губ".
  
  
  "Це називається чесністю, Папочко", - сказав Римо англійською.
  
  
  "Жахливо заплутано чути лише один бік суперечки", - сказав Сміт.
  
  
  "Ми збентежені, о милостивий імператор, через те, що ми приносимо якісь неприємності тобі, хто сам по собі безтурботний".
  
  
  "Що ж, спасибі. Я, звичайно, не хотів би втручатися у щось особисте між вами двома. Але у нас проблема. Індійська група перетворилася на армію. Вона просунулась аж до Дакот і тепер стоїть табором у Літл-Біг-Хорн, місця великої перемоги індіанців над Джорджем Армстронгом Кастером”.
  
  
  "Різня", - сказав Римо.
  
  
  "Армії завжди влаштовують різанину. Ти думаєш, вони здатні на вбивство?" - спитав Чіун, виправдовуючись. "Щоб чинити вбивства, потрібен найманий убивця".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Сміт. "Тому ми хотіли б, щоб ця армія була знерухомлена усуненням її лідера, який, очевидно, є керівною силою, яка стоїть за цим. Це як армія з нізвідки, потужна, добре навчена армія з бойовим духом, який рідко зустрінеш у наші дні".
  
  
  "Ти правильно вирішив, о імператор Сміт. Бо королівству з добрим убивцею потрібна невелика армія, а королівству з великими вбивцями армія може взагалі не знадобитися".
  
  
  У цей момент Чіун припустив, що, можливо, нова данина поваги до синанджу має ґрунтуватися на відсотковій долі американського оборонного бюджету. Він чув, що це становило більше одного трильйона на рік, і це було обурливо, якщо врахувати, що за, скажімо, чотириста мільярдів доларів на рік, лише чотириста мільярдів, Сміт міг говорити про серйозне й масштабне оновлення служб найманих убивць - чи то щоб Сміт та Америка не отримували абсолютно кращого, як зараз.
  
  
  "Він не збирається викладати чотириста мільярдів доларів, Папочко; крім того, що б ти з ними зробив?"
  
  
  "Замініть порожню скарбницю, яка так ганьбить мою Майстерність. Жоден інший Майстер Сінанджу не втратив стільки, скільки мідної монети, у той час як я, через моє недбале ставлення до свого учня, через те, що я взяв на себе сміливість привести білого в Будинок Сінанджу, тепер залишився як жебрак із порожньою скарбницею”.
  
  
  "Гей, припини ці "білі" штучки. Я знаю, як було втрачено скарб. Північнокорейське розвідувальне управління намагалося обманом змусити вас убити за це і вкрало скарб, щоб згодувати його вам назад, ніби вони напали на слід злодія. Я знаю, що сталося. Її вкрали корейці, а не білі”.
  
  
  "Один заблукалий дурень. Одне гнилий яблуко не робить бочку".
  
  
  "Він наклав на себе руки, щоб ви ніколи не знайшли це. Розмова про гнилий", - сказав Римо. Тепер вони обоє говорили корейською мовою, і Сміт підняв руки і попросив їх вибачити його. Останні слова, які він почув, були англійською: Чіун обіцяв розвалити індійську армію таким чином, щоб прославити Сміта, а Римо обіцяв, що лідери заберуться з дороги в найкоротший термін.
  
  
  Саме за цим і прийшов Сміт.
  
  
  * * *
  
  
  Милі та милі вантажівок та гармат чекали біля Літтл-Біг-Хорн початку атаки. Тільки цього разу індіанців оточила американська армія, а не навпаки, і генерал Вільям Текумсе Буел чекав наказів із Вашингтона.
  
  
  Яка іронія, подумав він, що в цій новій битві при Літл-Біг-Хорні не буде коней. Його батько був старим кавалеристом - хоча навіть за часів його батька кавалерія означала танки, а не коней, - і його дід і прадіди були такими самими. Насправді перший Буел, який виступав за США у синій формі, був убитий у Літл-Біг-Хорні. І хоча генерал Бьюел публічно заявляв, що не бажає шкоди безневинним, у глибині душі він не міг не думати: "Тепер ми зрівняємо рахунок".
  
  
  Він розмістив свою важку артилерію за своїми напівгусеничними машинами, що були позаду його танків. Танки мали йти попереду. Піхота мала відступати. І якщо Ойупа хотіли битися, що ж, тоді він нічого не міг з цим поробити. Вони боротимуться. І вони помруть. Якраз напередодні ввечері він залишив відкритими дві дороги, щоб молоді індіанці, які передчувають славу остаточної перемоги над білими арміями, могли приєднатися до ойупу.
  
  
  Він чув їхні барабани та піснеспіви всю ніч. До нього доходили чутки, що з ними з'явилася нова велика сила, що, нарешті, з ними великі духи і вони можуть розтрощити білу людину раз і назавжди.
  
  
  "Ганьба, що члени нашого суспільства можуть почуватися настільки відчуженими, щоб висловлювати подібні почуття", - публічно заявив генерал Бьюел. Про себе він планував втоптати ублюдків у бруд Дакоти гусеницями своїх "Паттонів". Він жалкував лише про те, що, мабуть, не зможе дозволити артилерії довго калічити їх. Він нападе вдосвіта, підійде п'ятьма колонами, і там, де вони зустрінуться, буде останній живий індіанець. Генерал Бьюел прикінчить його особисто. Можливо, постріл у живіт і дивитися, як він корчиться, мабуть, так само, як корчився його власний предок.
  
  
  Потім він представляв людей до нагородження медалями і вимовляв чудову промову про те, якою жахливою була війна, можливо, додаючи почуття, що з цієї жахливої битви все людство могло б навчитися добре жити разом.
  
  
  Тієї ночі він не спав. Саме перед тим, як усі колони почали рух, йому зателефонував президент безпосередньо.
  
  
  "Білл, - сказав Президент, - у мене для тебе добрі новини".
  
  
  "Що?" - обережно спитав генерал Бьюел.
  
  
  "Я думаю, ми можемо зупинити це без кровопролиття".
  
  
  "Добре", - сказав генерал Б'юел зривним голосом. "Як ми збираємося це зробити?"
  
  
  "Просто не відкривайте вогонь і чекайте на результати. У мене все під контролем".
  
  
  "Можу я дізнатися, як, сер?" - Запитав генерал Бьюел.
  
  
  "Ні", - сказав Президент.
  
  
  "Як ви кажете, сер", - сказав генерал Бьюел. "Але ці індіанці здаються досить ворожими. Мені не хотілося б займати оборону в цьому випадку, пане президент, сер".
  
  
  "Я гарантую, що про все подбають", - сказав Президент.
  
  
  "А якщо це не так?"
  
  
  "Ах, але так завжди буває", – сказав Президент.
  
  
  "Можливо, я зможу надати деяку допомогу".
  
  
  "Їм не потрібна допомога. Про все подбали".
  
  
  "Дуже добре", - сказав генерал Бьюел і, сміючись, повісив слухавку. Він знав, що останній екіпаж, який намагався проникнути на тісний індіанський бівуак, виявився прив'язаним до дерева з перерізаним горлом. Він дав президентові час до полудня, а потім відкрив би вогонь. Бій опівдні, подумав він.
  
  
  Це було б схоже на пекло у цих пагорбах Дакоти. Сонце було б прямо над головою, і люди, що б'ються, завжди споживали більше води, так чи інакше. Він відганяв би їх від берега річки. Він заганяв їх у маленьку долину без води, а потім дозволяв їм страждати під сонцем, як, мабуть, страждав його прадід на цих пагорбах багато років тому.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  То був довгий шлях від Оклахоми до Дакоти, але, як сказав незнайомець:
  
  
  "До мужності завжди довгий шлях".
  
  
  У ньому завжди було стільки сенсу, якраз колись хтось був готовий усе скасувати. Зрештою, як могла невелика група індіанців перемогти уряд Сполучених Штатів сьогодні, коли шанси були ще гіршими, ніж сто років тому? Але він зазначив, що шанси ніколи не були хорошими на початку перемоги, лише наприкінці.
  
  
  Студент-інженер з коледжу в Айові вказав, що це абсолютне безглуздя. Він був індіанцем рівнин, який відчував себе пригніченим навчанням і просто приєднався до справи, щоб втекти. Він був готовий боротися пліч-о-пліч зі своїми братами, але він не збирався вірити в нісенітницю.
  
  
  "Огляньтеся навколо. Ось де справжня армія США. У них танки на багато миль углиб, а за ними піхота, а за ними артилерія. Ми не заманюємо їх у пастку, як сто років тому. Вони заманюють нас у пастку".
  
  
  "Ми перемагали їх раніше", - сказав один сміливець.
  
  
  “Кастер був у меншості. Тоді у нас були цифри. Тепер вони їх отримали”.
  
  
  І деякі молоді люди, які думали, що будуть лише перемоги та слава, раптово передумали.
  
  
  "Я думав, вони завжди перевершували нас чисельністю, але ми перемогли їх, тому що були сміливішими, чистішими, ближче до землі. Але врешті-решт їх чисельність перемогла".
  
  
  "Ми перевершували їх чисельністю в битві при Літл-Біг-Хорні. Кастер був тим, хто виявив безрозсудну хоробрість. Ось чому він загинув, а ми ні".
  
  
  Одкровення погрожував посіяти паніку в новій індійській армії, але, як завжди, незнайомець, здавалося, зміг усе змінити.
  
  
  Він зазначив, що ізраїльтяни майже завжди були у меншості, але вони регулярно перемагали. Студент-інженер зазначив, що вони були краще підготовлені. Наскільки добре пройшла підготовку ця нова армія?
  
  
  "Її вчили її батьки. У ній є правота своєї справи. Інші, можливо, захочуть провести час, граючи зі зброєю, але індійська нація і так витратила надто багато часу марно. Ви б не жили сьогодні в резерваціях, якби не чекали надто довго .Що ви втрачаєте? Пікапи білої людини? Віскі білої людини, яка зводить вас з розуму? Тобі нема чого втрачати, крім своєї ганьби”.
  
  
  Незнайомець у костюмі був чудовий, навіть краще, ніж тоді, в Оклахомі, змушені були визнати Маленький Лось і Олень, що біжить. Він міг заволодіти будь-ким і змусити його захотіти кинутися прямо під дулом пістолета.
  
  
  До цього часу вони вирішили, що незнайомець, мабуть, індійський дух, який повернувся, щоб допомогти їм у їхній боротьбі. Зрештою, він дійсно з'явився у священному вогні, і священний вогонь погас, коли він з'явився. Він справді прийшов зі співом шамана. Схоже, він справді мав якісь цілком особливі здібності. Він ніколи не втомлювався і знав, хто такий кожен.
  
  
  Питання було в тому, який дух індійський? І відповіддю було запитати знахаря, чи зможуть вони його знайти. Але якимось чином незнайомець дізнався про їхні тривоги і відвів їх убік якраз перед великою битвою з федеральними військами, навіть коли сонце піднімалося над рівнинами Дакоти, навіть коли танки на пагорбах змушували тремтіти землю, а напівгусеничні гусениці створювали курні бурі, які виглядали як кінець світу.
  
  
  "Послухайте", - сказав він, його обличчя майже сяяло від радості. "Про що ви, хлопці, турбуєтеся? Вас хвилює, хто я? Допомогло б вам дізнатися, хто я? У мене є свої потреби та любов, як і у всіх вас. Я багато в чому схожий на всіх вас. , хлопці, я знайшов місце, якого в мене давно не було. Що б це не було, знайте це понад усе: я з вами у вашій війні”.
  
  
  "У тебе є ім'я?" - спитав Маленький Лось. У руці він мав планшет. Він збирався пропустити перші хвилі танків у центр, а потім прорватися американським шосе і спробувати зайти федеральним колонам у тил. Незнайомець думав, що то блискучий план. Маленький Лось виявив, як і передбачав незнайомець, що він військовий геній. Якби на війнах не гинули так багато людей, він хотів би боротися з одним на тиждень.
  
  
  "Яку назву ти б хотів?"
  
  
  "У тебе їх більше одного?" - Запитав Олень, що біжить.
  
  
  "Звичайно, але останнім часом у мене її не було. Я думаю, що у вас, чудових хлопців, має бути своє ім'я для мене. Ваше особливе ім'я".
  
  
  "Ми спитали твоє ім'я. Зараз не час для ігор", - відрізав Маленький Лось. За останні кілька тижнів він став безцеремонним, ефективним лідером, і йому більше не подобалося гаяти час. Втрачати час було все одно, що втрачати саме життя, особливо коли ось-ось мала початися велика битва.
  
  
  "Арісон", - сказав незнайомець. "Зовіть мене містер Арісон. І я старий друг Ойупа".
  
  
  "Що ж, ти безперечно потрібен нам зараз", - сказав Маленький Лось, повертаючись на свій командний пункт, до своїх нових командирів взводів, до всіх сміливців, які сподівалися на нього тепер, коли їхня доленосна година була близькою. Йому це подобалось.
  
  
  Чіун був гірший, ніж будь-коли. Це було щось більше, аніж просто скарги. Римо ніколи раніше не бачив, щоб він нападав на меблі та механізми. Збираючи речі, він зламав прально-сушильну машину, яка йшла в комплекті з віллою у Флора-дель-Мар. Він сказав, що він не прачка. Він розніс на шматки кондиціонер. Він відправив телевізор у політ п'ять разів, поки, нарешті, не закінчив тим, що викинув осколки в канал, що димить, за межами їх оштукатуреного житла.
  
  
  Потрібно було п'ятнадцять візків для гольфу, щоб перевезти валізи Чіуна до лімузину в аеропорту. Реєстраційна служба курорту втратила їхній аккаунт і подумала, що вони можуть змусити Чіуна чекати.
  
  
  Він просто пішов. Вони зробили помилку, надіславши за ним менеджера. Чіун залишив менеджера.
  
  
  "Ти не можеш утримати когось. Це називається рабством", - сказав Римо. "Я понесу валізи".
  
  
  "Я дав тобі синанджу не для того, щоб ти став рабом", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти маєш повернути керуючого. Він не твій. Це крадіжка".
  
  
  "Вони послали його. Він мій".
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  Ти читав історію Сінанджу? Ти вивчав зірки? Хіба ти не знаєш, що не так?
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді почитайте нашу історію. Принаймні ви не дозволили їх вкрасти".
  
  
  І тоді, в Південній Дакоті, в аеропорту, Чіун, здавалося, зайшов надто далеко, навіть для Чіуна. Він відмовився виїжджати зі стоянки, не дозволив жодній машині проїхати повз нього і озирнувся, готовий битися зі світом. "От. Навіть тут, у цій відсталій частині Америки, вони осквернюють ваші паркування цими знаками. У вас старезна культура. І вам буде лише гірше".
  
  
  Довгий ніготь Приятеля вказав на зображення інвалідного візка на парковці. Знак показував, що місце зарезервоване інвалідам.
  
  
  "Що в цьому поганого?" - Запитав Римо. Навіть коли вони приземлялися, Римо бачив, як армійські сили накопичуються на багато миль вздовж доріг, що ведуть до Літл-Біг-Хорна. Це була війна, яку він мав намір зупинити. І якщо він хотів досягти успіху, у нього не було багато часу, щоб витрачати його на автостоянки.
  
  
  "Це найкращі місця. Вони найближче до всього. І вони зарезервовані не для тих людей. Їх слід було б віддати вашим найкращим людям, вашим спортсменам-призерам, можливо, навіть вашим убивцям, якби ваша культура просунулась досить далеко, щоб почати їх виробляти ".
  
  
  "Інваліди - не найгірші наші люди. Це люди, яким відмовили у певних фізичних здібностях, і як порядна країна, на відміну від деяких порочних східних країн, ми дбаємо про них краще. Якщо їм важко йти, ми даємо їм найкоротший маршрут. Мені Це одна з найрозумніших речей, які ми коли-небудь робили”.
  
  
  "Руйнування", - сказав Гіун. Він не рухався.
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Ти цього не бачиш?"
  
  
  "Ні. Давай."
  
  
  "Вся ваша країна приречена".
  
  
  "Ти завжди казав, що її все одно не варто рятувати. Поїхали".
  
  
  "І це тебе не турбує?" — спитав Чіун, посміхаючись і хитаючи головою.
  
  
  "Ні. Я так сказав. Ходімо".
  
  
  "Тоді я поясню", - сказав Чіун. "Багато хто з цих людей, які перебувають в інвалідних візках, були поранені, тому що, можливо, в момент кризи їхній розум заблукав. Можливо, вони думали про щось інше, поки їхали на своїх машинах, і у них не було часу уникнути аварії. Ви винагороджуєте брак майстерності. І тим самим ви сприяєте відсутності концентрації у вашого населення”.
  
  
  "Чіун", - сказав Римо, - "багато людей постраждали в аваріях, які сталися не з їхньої вини, і багато людей народилися з проблемами, тож підемо".
  
  
  "Не існує такої речі, як нещасний випадок. Є події, які ви не змогли контролювати".
  
  
  "Чіуне, ти можеш сказати мені, що не так?"
  
  
  "Почитайте свою історію".
  
  
  "Я почитаю історію. Поїхали".
  
  
  "Ти обіцяєш зараз, бо хочеш приступити до іншого безглуздого маленького завдання".
  
  
  "Що трапилося?"
  
  
  "Армії. Я ненавиджу армії".
  
  
  "Тобі сподобалося завдання у Флора-дель-Мар".
  
  
  "Я був би радий будь-чому, що допомогло б нам вибратися з цієї дірки", - сказав Чіун.
  
  
  "Це був приємний курорт. Поїхали".
  
  
  - Армія, - сказав Чіун, - краде хліб із рота вбивці. Армія...
  
  
  "Я знаю, татку. Я читав історію синанджу, - сказав Римо і, щоб змусити його рухатися, повторив, що армії тероризують населення, сприяють дилетантизму, нестабільності і втраті багатства країною, що приймає, і, що ще гірше, вселяють монарху думку, що, можливо Монарх часто помилково думав, що якби він міг мати сто тисяч убивць за гроші кожному, навіщо б йому знадобився один вбивця, який коштував би цілий стан? , що його армія марна, перш ніж його могли найняти.
  
  
  І поки вони їхали на орендованій машині до національного парку Літл-Біг-Хорн, Чіун повторював приклади, вказуючи, яка саме данина була віддана, і наприкінці кожної розповіді він згадував, що ця данина теж була втрачена, коли Римо був зайнятий іншими справами, а Чіун йшов гарячими слідами злодія.
  
  
  "Ми ніколи не знайдемо цей скарб, так що перестань чіплятися до того, з чим ти нічого не можеш вдіяти, і давай приступимо до виконання цього завдання".
  
  
  "Я можу дещо з цим зробити", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре. Дай мені знати, щоб я міг допомогти".
  
  
  "Ти ніколи не зможеш допомогти".
  
  
  "Тоді що це ти робиш?"
  
  
  "Я нагадую тобі", - сказав Чіун, киваючи з кислим задоволенням.
  
  
  Весь національний парк був оточений військовою поліцією. Ніхто не міг увійти без перепустки. Громадянські особи не могли залишатися на дорозі.
  
  
  "Усі цивільні особи повинні евакуюватися до найближчого району, позначеного як безпечний, сер", - сказав член парламенту, його білий шолом блищав на сонці, кобура була начищена до блиску, черевики бездоганні.
  
  
  "Дякую", - сказав Римо, ковзнувши повз нього. На ньому були його звичайні темна футболка та сірі штани. Чіун був у своєму сірому дорожньому кімоно і відмовився надіти чорне кімоно з червоним оздобленням, що вказує на те, що майстер синандж виконував роботу. Він не думав, що армії колись слід вважати роботою.
  
  
  Член парламенту знову виступив із загрозою.
  
  
  "Громадянські особи не допускаються до зазначеної зони бойових дій", - сказав він.
  
  
  Римо двома пальцями вхопився за мідну пряжку його ременя і потяг поліцейського за ними до найближчого джипа. Інший поліцейський підбіг на допомогу, вихопивши пістолет. Чіун вчепився в нього нігтями і, натиснувши на нерви на шиї члена парламенту, переконав його, що везти їх обох у зону бойових дій - у їхніх інтересах.
  
  
  Так вони пройшли милі та милі гармат, танків та напівгусеничних машин, при цьому Чіун постійно скаржився.
  
  
  "Коли я думаю про мільярди, які ваша країна витрачає на свої армії, про те, що кожен танк коштує багато мільйонів, кожен артилерійський снаряд коштує по п'ять тисяч доларів за штуку, я жахнуся від того, що всього лише чотириста мільярдів доларів віддадуть данина поваги Сінанджу".
  
  
  "Що б це дало? Сидіти там?"
  
  
  "Скарби - це живі істоти. Вони охоплюють усі епохи".
  
  
  "Вони сидять там", - сказав Римо, і Чіун відмовився відповідати на таку низьку образу. Звичайно, він міг би сказати, що планував перевести їх у більшу будівлю, щоб показати велич синанджу решти світу. Але Римо знав, що майже кожен Майстер за останні двадцять п'ять століть планував зробити це і так нічого і не досяг, тому Чіун не міг заперечувати звинувачення Римо. Натомість він вважав за краще сидіти в ображеному мовчанні.
  
  
  Коли вони наблизилися до периметру армійського табору, вони почули стогін. Ранкова атака була скасована. Деякі з цих молодих добровольців скаржилися, що у них, можливо, ніколи не буде шансу пустити свою зброю в бою.
  
  
  "Армії", - посміхнувся Чіун. "Солдати".
  
  
  "Колись я був морським піхотинцем", - сказав Римо.
  
  
  "І ось чому мені знадобилося набагато більше часу, щоб позбавити тебе стільки абсолютно шкідливих звичок. Раніше ти думав, що терпіти біль - це чеснота, а не дурість ігнорувати мудрість свого тіла, що говорить з тобою".
  
  
  Декілька солдатів з М-16 у руках, у денному пилу на формі кольору хакі, з підбитими очима, щоб краще бачити в яскравому сонячному світлі, попередили цих двох, щоб вони не йшли далі.
  
  
  "Там, нагорі, вороги", - сказав один ластовитий хлопець зі багнетом, заткнутим за пояс.
  
  
  "Я з одним із них", - сказав Римо.
  
  
  "Він індіанець?" - спитав молодий солдат.
  
  
  Римо бачив, що Чіун думає про те, щоб пояснити молодій людині різницю між небесно досконалими людьми та іншими, такими як африканці, індіанці та білі. Чіун іноді міг виявляти фізичну силу на своїх уроках.
  
  
  "У нас немає часу, Татусю", - сказав він.
  
  
  Так що натомість Чіун просто стерпів чергову несправедливість з боку невдячного суспільства, якому він служив, і пішов за Римо вздовж маленької долини. Попереду вони відчували річку. Земля якимось чином реагувала на воду. Деякі люди, які використовують жезли для передбачення, теж могли, грубо кажучи, відчувати воду. Але Римо і Чіун просто знали, що вода там була, і вони також знали, що там був великий табір людей.
  
  
  Молодий чоловік з темним волоссям і високими вилицями і мисливською рушницею з великим стволом задерся в окопі, а потім вирішив підвестися з нього, ніби намагаючись застати зненацька Римо і Хітіна.
  
  
  "Біла людина, твій час настав", - сказав він, і Римо просто переступив через нього, зіштовхуючи назад у яму. Жодних розмов не потрібно.
  
  
  Вони знали, що шукають, і вони знали, як знайти штаб командування. Це завжди було те саме. Штаби командування могли бути у різних місцях різних полях битв, але вони завжди перебували у однакових відносинах із підрозділами, якими вони управляли. Завжди були підлеглі, що бігали сюди-туди, від нижчих за званням до тих, хто не зовсім такий низький, і від не зовсім рядових до тих, хто вище.
  
  
  Треба було тільки знайти когось, хто наказує, і запитати його, хто віддавав йому накази. Тоді було легко простежити ланцюжок посильних, що біжать, до головної людини.
  
  
  От і все.
  
  
  Усі армії були однаковими.
  
  
  У цьому полягає мудрість уроків синанджу. Різниця між сторонами була лише в уяві цих сторін.
  
  
  Коли Римо вперше дізнався про це, він розлютився. Він бився у В'єтнамі в перші дні служби в морській піхоті і сказав, що він безперечно не схожий на в'єтконгівця.
  
  
  "Якщо ми всі схожі, чому одна сторона перемагає, а інша програє?"
  
  
  "Тому що деякі навчені краще, а деякі гірші. Але всі вони навчені. І вони навчені однаково. Не думати. Не відчувати. Не бути. Тільки для того, щоб діяти якимось грубим способом, який зробить їх ефективнішими. Армія, Римо, - це натовп, у якого відібрали розум".
  
  
  "У натовпу немає розуму".
  
  
  "Це, безумовно, так, - відповів Хітін, - Ось чому вона бігає в істериці, сліпо атакуючи все, що перед нею. Чого у натовпу немає, то це контролю. Але в неї є розум".
  
  
  "Так навіщо я цьому навчаюсь? Коли мені це взагалі знадобиться? Я тренуюся боротися зі злочинцями, а не з солдатами".
  
  
  “І я навчаю вас синанджу. Нехай ваші дурні суди вирішують, хто злочинець, а хто ні. Я навчаю вас реальності. Ви вивчатимете армії, бо саме так навчають у синанджі. Вона вчить спочатку думки, потім тіло”.
  
  
  Отже, Римо дізнався про армії, династії і про те, як звертатися до фараона, хоча фараона не було вже більше трьох тисяч років і мало ймовірності, що він колись з'явиться знову. Він вивчав синанджу, і дещо з цього він засвоїв краще за все інше.
  
  
  Що він швидко забув, і йому стало нудно, то це легенди про Майстра, які, як зрозумів би будь-який американець старше тринадцяти, були рекламним матеріалом для найстарішого будинку ассасинів у світі.
  
  
  І Чіун не втомлювався повторювати йому, що якщо він не вивчить синандж повністю, то він не знає синандж. І це означало повагу до втрачених скарбів, а також історії. Але це застереження було марним після того, як Римо пройшов останній прохід і сам став майстром сманджу.
  
  
  Для Чіуна це означало, що він більше не міг загрожувати Римо, говорячи йому, що якщо він чогось не зробить, то ніколи не стане Майстром.
  
  
  Бо тепер він був. І ось того спекотного літнього дня Римо і Чіун, два майстри синанджу, йшли преріями до Літл-Біг-Хорна, готові зупинити там другу битву між армією США та американськими індіанцями.
  
  
  І ніхто не помітив, що двоє чоловіків, що ходять під сонцем, не спітніли і не піднімали пилюку під ногами. І ніхто не помітив, що на них, здавалося, дивовижно не вплинули попередження сміливців зі зброєю.
  
  
  Вони не помічали цих речей, доки не стало запізно помічати, а потім вони не помітили нічого. Взвод кулеметників зі східного племені назавжди залишився на землі, яка колись належала Сіу. Каноніри з резервацій Міннесоти лежали, накривши стволи гармат, якими вони навчилися користуватися лише цього ранку.
  
  
  Організація, створена військовим генієм Літтл Елка, просувала Римо і Чіуна вперед, поки вони не виявили довгу вантажівку з бортовою платформою, з якої стирчало безліч антен, і кількох чоловіків, які сиділи навпочіпки над картами неподалік. Тільки один був без форми. Він був одягнений у костюм із краваткою і ніс портфель, і час від часу люди в новій формі Ойупа з оленячої шкіри зверталися до нього із запитанням. І він відповів на нього.
  
  
  Вони називали його містер Арісон.
  
  
  "Це наша людина", - сказав Римо. Командну групу охороняло лише кілька охоронців. Але навіть якби їх було багато, це не мало б значення.
  
  
  Було б не надто складно втрутитися, прибрати лідера, можливо, деякий час тримати підлеглих у якомусь безпечному місці, наприклад, у замкненій вантажівці або одній із машин з екіпажем, що готуються до цієї війни, і дозволити армії розпастись на безцільний натовп.
  
  
  Тоді із залишками могли б впоратися соціальні працівники та шерифи.
  
  
  Римо неквапливо підійшов до гурту, насвистуючи мелодію з улюбленого фільму Уолта Діснея, слова до якого він запам'ятав лише випадково, але це була весела дрібниця перед виходом на роботу.
  
  
  Він помітив, що Чіуна з ним немає, і припустив, що це через огиду Чіуна до солдатів, що борються. Але потім він почув голос Чіуна, який кликав його навздогін, говорячи те, чого Римо ніколи раніше не чув.
  
  
  "Це не спрацює. Повертайся. Давай повернемося в Сінанджу. Час чекати близько. Нехай світ збожеволіє".
  
  
  "Про що ти говориш?" розсміявся Римо.
  
  
  "Ти не зможеш робити те, що хочеш", - сказав Чіун. Римо навіть не обернувся.
  
  
  "Побачимося, коли я закінчу".
  
  
  - Ти не будеш, - сказав Чіун.
  
  
  Римо свиснув "... ми йдемо на роботу", коли перші охоронці підняли руки, попереджаючи його зупинитися, і опустили автомати на знак того, що з ним станеться, якщо він цього не зробить.
  
  
  Він розгорнув їх назад, змахнувши долонями вгору, втоптав їх у пилюку і пішов далі. Він прийняв штикову атаку і продовжував рухатися. Двоє останніх охоронців, що охороняли штаб-квартиру, зробили кілька пострілів, і Римо відібрав у них пістолети, підхопив зброю, коли вони падали, і не зменшував кроку, доки не увійшов до командної ради нової індійської армії, очолюваної людьми, тепер відомими як безстрашний Ойупа .
  
  
  Він кинув зброю на карту. Це дало можливість уклінним чоловікам чимось зайнятися. Потім він попрямував до чоловіка з товстою шиєю у костюмі-трійці. Римо зауважив, що на чолі чоловіка не було поту, хоч він був на сонці.
  
  
  Чи це мав на увазі Чіун, говорячи, що його робота марна, що він помітив у цій людині щось, що свідчить про те, що він знав синанджу?
  
  
  Але чому Римо цього не помітив?
  
  
  Римо не робив випад простим ударом. Він наближався так, ніби пропонував власне тіло як мішеню, але насправді він хотів змусити чоловіка зробити випадок, щоб Римо побачив, як він рухається.
  
  
  Але чоловік не рухався. Він навіть не видихнув як слід. Його очі, здавалося, горіли, і він сміявся.
  
  
  Маленькому Лосю, Оленеві та іншим командирам нової індійської армії здалося, що якийсь дивак налякав їх, кинувши зброю на їхні карти, а потім підійшов до містера Арісон і відкинувся назад.
  
  
  Вони підняли очі, щоб подивитися, як він прорвався через їхню оборону. Де були їхні охоронці? Швидкий погляд на розкидані тіла на запорошених луках підказав їм.
  
  
  Олень, що біжить, тепер завжди готовий до дії, завжди готовий кинутися в атаку, взяв свій власний пістолет і вистрілив незнайомцю в голову. Очевидно, зброя дала осічку, бо хоч був шум і дим, куля ні в що не потрапила. Він знову полагодив. І знову схибив.
  
  
  Незнайомець рухався так, начебто відрізки часу зникли. Тепер він відхилився назад і опинився між Оленем, що біжить, і містером Арісоном. І перш ніж він встиг подумати, Олень, що біжить, випустив ще два патрони. І вони сумували за незнайомцем, і вони сумували за містером Арісоном.
  
  
  Тільки Римо і містер Арісон знали, що вони не схибили. Римо заманював на постріл, щоб подивитися, який ефект справить куля на людину, яка не спітніє і не наблизиться, щоб завдати блискавичного удару. Табельна зброя була великою, повільною зброєю. Було натискання на спусковий гачок, приціл стовбура, вибух, Римо, що падає під лінією кулі, а потім спостерігає, як вона пролітає повз. Обидві кулі потрапили в пагорб за три чверті милі від нас, розбивши камінь. Обидві вони пройшли через третій ґудзик жилету містера Арісона.
  
  
  Містер Арісон навіть не потрудився вивернутись.
  
  
  На ньому не було броні. І він не постраждав від ракет. Римо обмахував землю віялом, спочатку легкими рухами плоскої долоні по сухому пилу, потім швидше, відчуваючи повітря твердим, як дерев'яні лопаті, стискаючи його зі свистом, поки коричнева лють пилу не перетворилася на суху бурю.
  
  
  Трава була вибита із землі. А містер Арісон, як і раніше, не рухався.
  
  
  Олень, що біжить, кинувся на незнайомця з руками. Олень, що біжить, продовжував наступати, але Римо втримав руки. "Мені здається, я знаю, хто ви, - сказав містер Арісон, - але ви білий. Я ніколи не бачив подібних прийомів у білої людини".
  
  
  "Хто ти такий?"
  
  
  "Я вважаю, що я ваш ворог", - сказав містер Арісон. Про всяк випадок, що це може спрацювати, спробувавши кілька речей, які не спрацювали, Римо тицьнув пальцем у праве око містера Арісона.
  
  
  І цього разу пил повернувся до нього у вигляді диму, схожого на багаття з дивними, солодкуватими запахами.
  
  
  І містер Арісон зник.
  
  
  Отже, це спрацювало. Що спрацювало, Римо не був певен. Але щось спрацювало. Містер Арісон, лідер цієї армії, зник. І тепер Римо міг звернутися до решти членів команди.
  
  
  "Ну, хлопці, хто за те, щоб померти сьогодні?"
  
  
  Маленький Лось потягнувся за одним із пістолетів, які Римо кинув на карту. Римо зламав його між пальцями, як гілочку.
  
  
  Троє інших лідерів потяглися за зброєю, але Маленький Лось, завжди на крок попереду решти, наказав їм зупинитися.
  
  
  "Все закінчено", - сказав він. "Містер Арісон пішов".
  
  
  І потім з нізвідки, з пилу і затяжного диму, що солодко пахнув, долинув голос містера Арісона. І це був сміх.
  
  
  "Тільки мертві бачили мене востаннє", - сказав він. Того дня Олень, що біжить, помер від отриманих ран. Генерал Вільям Текумсе Буел втратив свій шанс брати участь у другій битві при Літл-Біг-Хорні, і Рімо Вільямс повідомив Гарольда В. Сміта, главу CURE, що після більш ніж двох десятиліть він залишає організацію.
  
  
  "Чому? Куди ти йдеш? Що ти збираєшся робити? Щось трапилося?"
  
  
  "Так. Щось сталося", - сказав Римо. "Щось погане".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я нарешті виявив, що я марний. Спочатку я маю дещо зробити".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я не впевнений. Але сьогодні я зустрів дещо, про що мені слід знати. Я безпорадний. Вперше з моменту навчання я абсолютно безпорадний".
  
  
  "Але ви придушили повстання".
  
  
  "У мене тут є таємниця, малюк Смітті, і доки я її не розгадаю, від мене не буде ніякої користі ні тобі, ні собі, ні комусь ще".
  
  
  "Таємниця - це те, про що ти говориш".
  
  
  "Було б марно пояснювати це, Смітті".
  
  
  "Чому б і ні?" - спитав Сміт.
  
  
  "Тому що ти не з Сінанджу і ніколи не читав сувої".
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  "За синанджу".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Тому що Чіун там".
  
  
  "Він звільнився?"
  
  
  "Я так думаю. І я теж. Поки що, Смітті".
  
  
  Репліка прозвучала в офісі Гарольда У. Сміта, що охороняється, в гігантській споруді для прикриття, відомому як санаторій Фолкрофт у протоці Лонг-Айленд.
  
  
  Іти? подумав Сміт. Так ось про що було повідомлення Чіуна. Те, як Чіун пояснив це, звучало так, ніби він збирався надати Сміту ще більшу послугу, але просто витратив деякий час на покращення себе.
  
  
  Але, почувши від Римо, Сміт тепер зрозумів, що барвисті вихваляння мудрості та генія Сміта, обіцянка повернутися з сильнішим і якіснішим сервісом насправді були способом Чіуна попрощатися.
  
  
  Зараз лякало не якесь індіанське повстання, а велике питання про те, як воно могло початися так легко, і чому звичайні захисні заходи суспільства здавалися такими жалюгідними та марними.
  
  
  Доповідь армії Сполучених Штатів була тривожною. Ойупа були лише простою групою людей, які миттєво перетворилися на одну з найбільших маленьких армій людства, з бойовим духом, що рідко зустрічається на землі.
  
  
  Вони на місці розробили тактику, яка могла змагатися з Ганнібалом чи Наполеоном. Вони продемонстрували бойовий дух, якому позаздрили б найкращі війська.
  
  
  Але армійські аналітики не могли зрозуміти, чому ця, начебто, нормальна група чоловіків змогла стати такою гарною, так швидко. Висновок цієї доповіді полягав у тому, що, якби подібна ситуація виникла десь у світі, ні армія США, ні якась інша армія не змогла б цього впоратися. Доповідь також була направлена президенту Сполучених Штатів, який сказав своєму міністру оборони не турбуватися, тому що має дещо особливе, що може подбати про це, як це було в Літл-Біг-Хорні.
  
  
  Він не знав, що в нього не тільки не було таких заслуг, а й світ незабаром знову побачить ту саму тактику. Лише мертві бачили містера Арісона востаннє.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  У генерала Мохаммеда Муомаса, першого довічного лідера народно-демократичної партії, винахідника народно-демократичної ісламської революційної соціальної справедливості, за допомогою якої нація Ідра прагнула не тільки жити досконалим соціальним і релігійним життям, але й співчуття, любов і справедливість решті світу, була проблема .
  
  
  У генерала Муомаса завжди були проблеми. Його крихітна північноафриканська країна, що плаває в морі нафти, витратила понад сорок два мільярди доларів на боротьбу з імперіалізмом, сіонізмом, капіталістичним придушенням, атеїзмом і загальною нелюдяністю людини до людини, і все, що вона могла показати за це, - це тринадцять тисяч випадкових вбивств. , півдюжини викрадень літаків, чотири отруєння, п'ятдесят сім викрадень, тисяча двісті тортур та неослабна підтримка кількох американських оглядачів, особливо коли Америка намагалася щось із цим зробити.
  
  
  Генерал Муомас роками діяв вільно, фінансуючи будь-яку революційну групу, яка готова кинути ручну гранату до лікарні, а потім заявити про перемогу соціальної справедливості. Завжди були товариші-громадяни, які не бажали прийняти тотальну свободу, тотальну радість, тотальне зростання і розкутість Ісламської демократичної народно-соціалістичної революційної нації Ідра. Це було зрозуміло. Сатана, сіонізм, імперіалізм, капіталізм і пригнічення могли торкнутися серця безневинних і безглуздих, і Генералу доводилося зіштовхуватися зі злом. Але, отримавши шанс, і за допомогою батогів, ланцюгів, електрошоку та старомодного священного меча, що відсікає шматки від своєї особистості, багато людей відмовилися від своїх поганих шляхів.
  
  
  По-справжньому впертих, звичайно, доводилося вбивати. Таким чином, ніхто не вимовив жодного слова про нещастя в країні генерала Мохаммеда Муомаса:
  
  
  Все змінилося, коли американські бомбардувальники пролетіли низько над Середземним морем, збили новітні радянські літаки генерала, збили новітні радянські ракети і майже зруйнували його будинок.
  
  
  Вперше жителі Ідри дізналися, що їм, можливо, доведеться заплатити за своє лідерство у революційному світі. Хтось там стріляв у відповідь і стріляв у них.
  
  
  Декілька полковників обговорювали можливість повалення генерала. Зрештою, ціни на нафту падали, і, як і багато країн третього світу, вони більше не робили нічого корисного для будь-кого ще на планеті. У Ідрі був промисловості. Колись тут був сталеливарний завод. Вони привезли його із Чехословаччини. Зі сталі можна було будувати будинки та лікарні, танки та гармати. Але коли чехи пішли, вона просто заіржавіла, як і всю зброю, яку купували ідранцы ззовні.
  
  
  Таким чином, у той час як у Лондоні та Європі проходили демонстрації з приводу американських бомбардувань, і в той час як кілька американських оглядачів щодня кричали, що бомбардування Ідри не принесли жодної користі – за їхніми словами, вони не могли зупинити тероризм, – генерал був майже повалено.
  
  
  Група полковників увірвалася до його притулку в пустелі. Усі вони приїхали на своїх седанах Mercedes-Benz. В Ісламських революційних соціалістичних силах оборони Ідри було п'ятнадцять тисяч полковників, приблизно третина всіх військовослужбовців. Інші були переважно генералами. Але якщо хтось був генералом, йому не потрібно було покидати свій побудований у Франції будинок із кондиціонером. Тому полковники виконували всю брудну роботу, наприклад, виїжджали до пустелі, щоб обговорити основну проблему Ідри – що вони отримали за свої нафтові гроші, окрім американських бомб?
  
  
  Генерал Муомас, гарний чоловік з кучерявим волоссям і темними проникливими очима, не став би революційним лідером, не зумівши впоратися з натовпом. Він запросив усі п'ятнадцять тисяч полковників на традиційний бедуїнський бенкет із баранини, щоб з його рук до їхніх ротів потрапляла тільки їжа.
  
  
  Генерал Муомас знав, що може влаштувати це традиційне частування. Корабель із Нової Зеландії пришвартувався всього три тижні тому, і це означало велику кількість баранини. Враховуючи, що корейські вантажники щойно прибули для розвантаження, армія французьких кухарів щойно найнялася в морську піхоту Ідри, а італійські механіки завжди були під рукою для обслуговування вантажівок, це традиційне гуляння стало можливим.
  
  
  У минулі роки жінки Ідри могли переварити армію паризьких кухарів, використовуючи лише убогі страви пустелі Ідра. Але їхні навички були втрачені під час модернізації, коли їм було доручено вивчати комп'ютери, фізику та все те, що чоловіки Ідра вважали непідвладним їм, та їх розподілили в інше місце, до іншої статі. Оскільки в Ідрі була тільки одна інша підлога, приготування їжі, як і вся брудна робота протягом тисячоліть, лягло на жінок, деякі з яких справді стали досвідченими в цих предметах і швидко поїхали до Лондона, де вони могли знайти роботу, відмінну від позування перед камерами новин, щоб показати, наскільки сучасною була Ідра.
  
  
  Тепер, коли аромат баранини, що запікається в тисячі імпортних печей, наповнив холодне нічне повітря пустелі, генерал Муомас звернувся до своїх побратимів зі звітом про те, куди пішли всі мільярди.
  
  
  "Я знаю, що обіцяв вам найкращу протиповітряну оборону, яку можна купити за гроші, і дивіться тепер, авіація американського флоту прорвала цю оборону. Але я питаю вас, хто б міг подумати, що росіяни покинуть свої посади в час нашої потреби?"
  
  
  "Я б так і зробив", - сказав один полковник.
  
  
  "Тоді б ви керували ракетами?" - Запитав генерал.
  
  
  У пустелі стояла тиша. Було чути лише бурмотіння французьких кухарів, які готували традиційні солодкі десерти.
  
  
  Десерти ніколи не були такими смачними, як готували їхні дружини та матері, але французи були так само близькі до ідранської кухні, як марокканці чи сирійці.
  
  
  Піднявся інший полковник, і в цього в руках був пістолет-кулемет. Він не зблід побачивши охоронців, які перевершували його чисельністю і, очевидно, тримали його на прицілі.
  
  
  "Я мусульманин", - сказав він. Я слухаюся вчення Корану. Я вірю, що є тільки один Бог, і Мухаммед - його пророк. Я не вірю в вбивство невинних. вчинком чесноти.Я думав, що скинути людину в інвалідному кріслі з корабля було боягузтвом і ганьбою. Якщо це допоможе палестинській справі, то до біса палестинська справа».
  
  
  Тієї ночі з боку п'ятнадцяти тисяч почулося бурчання, схоже на виверження вулкана. Пальці на спускових гачках пістолетів, націлених йому на думку, злегка стиснулися. Якби генерал гикнув, полковник був би мертвий. Генерал Муомас підняв руку, закликаючи своїх офіцерів до мовчання.
  
  
  "Що поганого у вбивстві єврея-калеки, який все одно був сіоністом, тому що прямував до Ізраїлю? Вбивати сіоністів - не злочин".
  
  
  "Нечесно вбивати беззахисних", - сказав полковник.
  
  
  І тут генерал засміявся. Він наказав своїм помічникам принести йому американські газети і, взявши одну з Вашингтона та одну з Бостона, прочитав слова оглядачів, які щоразу, коли вагітну жінку садили на борт літака з бомбою, щоб вона скинула себе та пасажирів з неба, щоразу, коли каліку скидали з лайнера разом з його інвалідним візком, щоразу, коли хтось приводив у дію бомбу в нічному клубі, лікарні чи дитячому садку на честь палестинської справи, ці оглядачі звинувачували Ізраїль.
  
  
  "Тероризму прийде кінець лише тоді, коли буде усунуто першопричину тероризму, а першопричиною є відсутність палестинської батьківщини".
  
  
  Тієї ночі в таборі в пустелі пролунали оплески, але самотній полковник продовжував висловлюватися.
  
  
  "Невинних вбивали і викрадали невинних задовго до того, як заговорили про палестинську державу. Хто тут думає, що справді благородно вбивати жінок, дітей та старих для досягнення своєї мети? Я за знищення Ізраїлю. Але не заради якихось палестинців - заради нас. Вони принизили нас у бою. Я кажу, що ми повинні принизити їх таким же чином. Не вбивати старих людей у інвалідних візках та жінок, вагітних нашими дітьми”.
  
  
  "Але у великих університетах багато хто навчає, що ми маємо рацію, що Захід перебуває в занепаді і має бути повалений революцією", - сказав генерал. "Ми виграємо війну пропаганди".
  
  
  "Яка саме? Що інші думають про нас?"
  
  
  "Скоро Америка повернеться проти Ізраїлю, і без американської зброї Ізраїль буде слабким, і тоді ми знищимо сіоністську освіту".
  
  
  "Вони пережили всі наші армії при своєму народженні. Тоді вони були слабкими".
  
  
  "І ми такими були. Але коли ми знищимо Ізраїль, ми увійдемо до Єрусалиму у славі".
  
  
  "Хто тут у це вірить?" - вигукнув молодий полковник. Хто тут дійсно вірить, що ми збираємося це зробити? Хто тут вірить, що ми навіть вестимемо ще одну війну проти Ізраїлю? Мене не хвилює Ізраїль. Нехай вона горить у пеклі. "Мої брати, це теж не хвилює. Що мене дійсно хвилює, так це ми. Колись ми були гордим і великим народом. Наші армії боролися з честю. Ми здобували великі перемоги. Ми могли виявляти милосердя, тому що були сильними. Ми були притулком для людей, тому що були терпимими до тих, хто слідував Книзі, на що ми перетворилися зараз, на вбивць старих людей? гидоту.
  
  
  "Ми були великими до того, як європейці прибули до Америки. Ми були великими, поки європейці жили в кам'яних будинках і вбивали один одного в маленьких феодальних королівствах. Арабський світ був воістину будинком великої вченості, військової відваги та честі, який був маяком освіти, а не смолоскипом у всіх частинах світу, де проповідують іслам. Ми - благородний народ. Чому ми дозволяємо собі бути відомими ганьбою?"
  
  
  "Сіоністи контролюють засоби масової інформації. Вони розповідають про нас брехню".
  
  
  "Мене хвилює не сіоністська брехня, а правда. І правда в тому, що ми купуємо нашу зброю і купуємо людей, які ним керують, а коли приходить біда, іноземці залишають нас під бомбами ворогів. Ось про що я говорю".
  
  
  "Ти можеш зробити краще?"
  
  
  "Я, безумовно, можу. Перше, що ми повинні зробити, це навчитися вести війну. Якщо ми самі не зможемо використовувати зброю, ми не дозволимо китайцям, північнокорейцям або росіянам використовувати її для нас. Ми будемо боротися лише тим, що зможемо використовувати самі Ми відмовимося від наших дорогих автомобілів, наших дорогих рахунків у європейських готелях, і ми повернемося в пустелю і станемо армією.
  
  
  "А що, якщо ми програємо?" - Запитав генерал.
  
  
  «Невже смерть настільки гірка, що ви боїтеся її більше, ніж втратити свої душі? це сплановано кимось із ваших генералів?Невже слова загниваючого Заходу настільки привабливі для ваших вух, що вони можуть позбавити вас вашої спадщини терпимості та мужності лише тому, що ви нападаєте на їхніх ворогів?Де араби, які перемогли франкських лицарів? армії підкоритися? Хто перетворив Єгипет із християнської країни на ісламську? Де ті, хто цивілізував Іспанію? Де, де, де?
  
  
  Генерал, бачачи, що цей полковник достукався до сердець своїх людей там, де не могли дозволити собі ні нова машина, ні вишукана імпортна їжа, зрозумів, що програє. А програти суперечку в Ідрі означало втратити життя.
  
  
  Він знав майже кожного полковника в країні, і він не міг повністю дізнатися про це.
  
  
  Чоловік був бородатим, з товстою шиєю. Він тримався дуже гордо. Генерал сам пішов би за ним після цієї промови, ось чому він знав, що полковник повинен померти.
  
  
  "Ти говориш добре. Ти говориш сміливо. Я підвищую тебе до генерала і роблю лідером будь-якої сили, яку ти забажаєш використати для нападу на Ізраїль. Ти можеш встромити ножа сіоністської змії прямо в черево. , або Тель-Авіві, або в будь-якому іншому сіоністському місті, яке вам завгодно назвати. Удачі. Вдалого полювання, беріть будь-яких добровольців, яких забажаєте. Будь-який з вас, хто бажає піти з нашим новим генералом, не соромтеся. Будуть бонуси”.
  
  
  І з цими словами генерал пішов у свій намет. Він зібрав свого найдовіренішого радника на нараду і там прошепотів йому:
  
  
  "У нього, звичайно, не буде послідовників. Ніхто не збирається кидати свій Mercedes вмирати. Вони не відмовилися б від своїх Mercedes заради Toyotas, не кажучи вже про ізраїльські кулі. Коли йому не вдасться набрати послідовників для місії, скажи йому, що приєднаєшся до йому скажи йому, що в тебе є прекрасний дім у столиці, який ти хочеш подарувати йому за його хоробрість, він не буде довіряти тобі, але, зрештою, він не може відмовитися від твого дому. його”.
  
  
  "Невже він нічого не запідозрить?"
  
  
  "Чи буде він щось підозрювати. Але принадність нашого плану в тому, що будинок занадто цінний, щоб відмовлятися на нього дивитися. Він думатиме, що зможе обдурити нас, переконавши, що вірить у нашу історію, а потім спробує вбити нас незабаром". після цього, коли вирішить, що ми думаємо, що він обдурений. Ти розумієш, брате?
  
  
  "Ніхто не розумніший за тебе, о брат і лідер".
  
  
  "Я не лідер, бо у мене на лобі росте трава". Генерал Муомас усміхнувся.
  
  
  Але раптом зовні пролунали радісні крики. У повітря вистрілили з гармат. Почулися бойові кличі. Колони людей марширували через чагарник та пісок пустелі Ідра. І, на величезне полегшення генерала, вони йшли не до нього. Вони йшли до моря. Вони залишили свої мерседеси, свої обіди з баранини, які подавалися в королівській доултонській порцеляні, свої майже арабські десерти. Пролунав крик, який луною пролунав по суворій ночі: "Давайте помремо біля воріт Єрусалима".
  
  
  Генерал часто закінчував промови подібним чином. Він покінчить з ними, а потім вирушить додому, до свого кондиціонованого палацу, і тріумфуючи натовпи розійдуться по будинках, і всі вони проживуть ще один день, щоб почути ті ж слова.
  
  
  Але ніхто не збирався додому. Ніхто навіть не потрудився сісти за кермо свого Мерседеса.
  
  
  "Вони втомляться через півмилі і повернуться до своїх машин. Тоді я скажу їм, що вони справжні революційні герої, і будь-які дурні, які продовжують марширувати з цим полковником, вибачте, генералом, прямують не до Єрусалиму, а на смерть. Справжня дорога до Єрусалиму. лежить через моє керівництво”.
  
  
  Але ніхто не повернувся ні того вечора, ні наступного. Генерал чув, що полковники організувалися у взводи та батальйони. Вони тренувалися без зручностей. Вони марширували спекою пустелі, і якщо вони не знали, як полагодити транспортний засіб, вони ним не користувалися. Зрештою, сталися дві речі. Деякі транспортні засоби були кинуті, але інші були приведені у стан. Ідранські солдати навіть набридли в танковій війні. Вони не обтяжували себе революційними промовами, але вивчали свою зброю, знайшли своїх нових лідерів і приготувалися жити чи померти у бою.
  
  
  Їхній новий лідер із лав полковників не назвав свого імені. Але один із полковників, трохи проникливіший за інших, кілька разів наполягав на тому, щоб він назвав своє ім'я. Зрештою, якщо він збирався повести їх проти Ізраїлю, вони мали хоча б знати, як його називати.
  
  
  "Арісон", - сказав він. "Ти можеш називати мене Арісон".
  
  
  "Це не арабська назва", - сказав полковник.
  
  
  "Це, безперечно, так", - сказав Арісон.
  
  
  "У минулі століття ти був моїм другом, який зганьбив би все інше людство своєю славою".
  
  
  І проникливий полковник передав цю інформацію німецькому репортерові у столиці, а той передав інформацію своєму начальству, і, нарешті, звістка дійшла до центру планування поза Тель-Авівом.
  
  
  Араби збирали міцну маленьку армію, подібну до якої не бачили на Близькому Сході з восьмого століття, коли арабські армії вискочили з пустелі, щоб миттєво завоювати величезну імперію.
  
  
  "Скільки людей у цій армії?" - Запитала ізраїльська розвідка.
  
  
  "П'ятнадцять тисяч".
  
  
  "Це нічого не значить".
  
  
  "Ви маєте побачити цих хлопців", - сказали їм. "Вони гарні".
  
  
  "Наскільки хорошим може бути Ідран?" - Запитало ізраїльське командування.
  
  
  "Тобі краще не впізнавати".
  
  
  Вони відкинули повідомлення. Єдиний раз, коли армія Ідрана у гніві застосувала свою зброю, була спрямована проти кількох беззахисних африканських племен. І коли вони почули, де ідранці збираються атакувати, вони були в абсолютній істериці. План, як вони з'ясували, полягав у тому, щоб розпочати наступ прямо на головну базу, яка захищає Негєв, довести, що ізраїльтян можна розбити, навіть незважаючи на те, що у них більше сил, а потім взяти полонених і відступити з боями до самого кордону. з Єгиптом.
  
  
  Ніхто з них у кімнаті планування ізраїльських сил оборони за межами Тель-Авіва не думав, що протягом короткого часу вони відчайдушно викликатимуть резерви з усього Єрусалиму, щоб допомогти своїм бронетанковим підрозділам, які опинилися у пастці в Негеві.
  
  
  Сінанджу, батьківщина Будинку Сінанджу, славетного Будинку Сінанджу, пахла так само, як і минулого разу, коли Римо відвідував її. Відходи зі свинарників ринули на головну вулицю, а каналізаційна система, яку Господарі привезли до села, лежала невикористаною через відсутність будь-кого, хто міг би її встановити.
  
  
  Система була зроблена з кращого мармуру каррарського, з трубами, витесаними вручну і гладко відполірованими. На жаль, цю конкретну каналізаційну систему довелося встановлювати римським інженерам. У 300 році до н. мандрувати було не так безпечно, як зараз, і в Сінанджу були прокладені каналізаційні труби, але інженери цього не зробили. Тож труби всюди лежали невикористаними, а місто смерділо.
  
  
  Римо прокоментував це, коли вони удвох виїхали на головну дорогу із Пхеньяну.
  
  
  "Дивно, що злодії не забрали і трубки", - сказав Чіун. "Але тобі якась справа? Ти йдеш зі мною навіть не з любові до синанджа, а щоб дізнатися, як убити того, кого ти не можеш убити."
  
  
  "Ти хочеш, щоб я сказав тобі, що люблю свинарник?" - Запитав Римо.
  
  
  "Нью-Джерсі - це не свинарник?" - спитав Чіун.
  
  
  "Це не пахне синанджу".
  
  
  "З неї теж не виходять майстри синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  Біля входу до села старійшини вишикувалися в чергу, щоб привітати Майстра, що повертається. Цього разу вони були щасливішими, бо тепер могли запевнити його, що жоден скарб не зник. Звичайно, вона не зникла, тому що вона вже зникла, коли Чіун повернувся минулого разу і виявив, що глава північнокорейської розвідки вкрав її, щоб змусити Дім Смарт Джу працювати на Кім Ір Сена.
  
  
  Коли це не вдалося і вождь наклав на себе руки, що було мудро, він, на жаль, забрав з собою таємницю місцезнаходження скарбу. Оскільки він навіть не повідомив свого славного лідера Кім Ір Сена про місцезнаходження скарбу, він був втрачений назавжди.
  
  
  Те, що Північна Корея не могла відшкодувати збитки Будинку Сінанджу, було очевидним. Залишалося єдине питання, чи Кім Ір Сен повинен бути покараний за провини свого підлеглого, і відповідь була ствердною. Але яке покарання могло б бути підходящим, Чіун не міг вирішити відразу, і на знак поваги Кім Ір Сен вирішив побудувати три нові супермагістралі до села і включити цілу главу, що прославляє Будинок Сінанджу, у кожний підручник у кожній школі Північної Кореї.
  
  
  Таким чином, на тлі марксистсько-ленінської ідеології з'явилося б сімейно-історичне дерево майстрів синанджу, з вихвалянням, з одного боку, робітничих комітетів, а з іншого - фараонів та королів, які вчасно платили.
  
  
  Те, що ця плутанина не викликала протесту, не було чимось незвичним. Єдине, що більшість студентів знали про марксистсько-ленінську діалектику, це те, що їм краще її здати.
  
  
  Отже, сотні тисяч студентів тепер заучували напам'ять, що Ехнатон у своїй праведності подарував майстру Гі сорок золотих нубійських статуй, а лідійський цар Крез заплатив золотом у чотириста плудунів, а перський цар Дарій запропонував коштовності вагою в сто оболів - поряд з принципом .
  
  
  Це переконало Чіуна в тому, що Кім Ір Сен робить все, що в його силах. Особливо коли Римо і Чіуна зустрічали в Народному аеропорту Пхеньяну три тисячі студентів, які розмахували прапором Майстров синанджу і співали:
  
  
  "Хвала твоєму славному дому ассасинів, нехай твоя правда і краса вічно панують у світі, уславленому твоєю присутністю".
  
  
  Римо нетерпляче чекав разом із Чіуном.
  
  
  "Вони навіть не знають, про що співають", - прошепотів він.
  
  
  "Ніколи не нехтуйте шаною. Вашим американським студентам слід навчитися таким манерам".
  
  
  "Я сподіваюся, що вони ніколи не вивчать ці вірші", - сказав Римо, тому природно, що до того часу, як вони дісталися до села, Чіун зібрав цей головний внесок у поїздку і щасливо зберігав його там, де він плекав усю несправедливість, якої Римо піддав його, щоб вони могли принести плоди, які потім можна було розбризкати по їхньому повсякденному житті.
  
  
  "Можливо, ти думаєш, що сільські старійшини Сінанджу теж дурні, які чекають, поки їм заплатять данину".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Чому б їм не платити данину? Ми годували їх чотири тисячі років".
  
  
  "Ми з них", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не такий", - сказав Римо.
  
  
  "Твій син буде".
  
  
  "У мене немає сина", - сказав Римо.
  
  
  "Тому що ти граєш з усіма цими західними повіями. Одружуйся з гарною корейською дівчиною, і в тебе народиться спадкоємець, і ми його навчимо. Він теж одружується з кореянкою, і помалу ніхто не дізнається, що в Майстерності була біла пляма".
  
  
  "Якщо це так, - сказав Римо, - може, ви вже маєте білий предок. Ви коли-небудь думали про це?"
  
  
  "Тільки в моїх кошмарах", - сказав Чіун, виходячи з машини і приймаючи глибокі поклони багатьох людей похилого віку.
  
  
  Римо озирнувся їм за спину. Наскільки вистачало очей, чотири смуги шосе, що абсолютно не використовується, вилися по корейських пагорбах у бік Пхеньяну. Він знав, що з села ведуть два інші шосе, які так само не використовуються. Іноді, як він чув, як міг пролетіти над однією з великих магістралей і залишити після себе осад, після чого північнокорейський гелікоптер вилітав з Пхеньяну зі щіткою і совком і прибирав його, так що шосе Сінанджу номер один, два і три завжди залишалися бездоганними. Це було найменше, що вони могли зробити замість скарбів Сінанджу.
  
  
  "Вітаю вас", - звернувся Чіун до старійшин. "Я повернувся зі своїм сином Римо. Я не хочу тримати на нього зла за те, що він не допомагав шукати скарб, коли він вперше був виявлений зниклим. Зрештою, є багато винних гірших за тих, хто не пожертвував своїми життями, щоб повернути її”.
  
  
  Чоловіки вздовж першого шосе Сінанджу низько покидали.
  
  
  "Ви, можливо, здивуєтеся, чому я нічого не маю проти Римо", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні, вони не дивуються. Я впевнений, що їх це не дивує, Папочко", - сказав Римо.
  
  
  Чоловіки стурбовано підвели голови. Два Майстри були незгодні. Кожен із них міг обрушити на них таку кару, що вони пошкодували б, що дожили до цього.
  
  
  Чіун заспокоїв їх рухом руки. "Він не це мав на увазі. Ми всі знаємо, що ви хочете знати, чому я не триматиму це проти Римо. По-перше, тому що він повернувся додому вчитися. Тепер він прочитає сувої історії синанджу, і чому?"
  
  
  "Я знаю чому, Татко".
  
  
  "Тссс. Вони не знають чому. Він читатиме сувої історії Сінанджу, тому що він зіткнувся з чимось, що не може перемогти, і чому він не може перемогти це?"
  
  
  Ніхто не відповів.
  
  
  "Він не може перемогти у цьому, тому що не знає, що це таке", - сказав Чіун.
  
  
  "Я зробив би, якби ти мені сказав", - сказав Римо.
  
  
  "Це не принесе тобі нічого хорошого. Ти не зможеш впоратися з цією людиною, доки не знайдеш скарб Сінанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Тепер я знаю, що ти ведеш гру, Папочко", - сказав Римо, який вирішив більше не чекати, щоб почути це. Він знав, що Чіун знає, з чим вони зіткнулися, як і знав, що Чіун не скаже йому відразу. Але рано чи пізно йому доведеться, хоч би для того, щоб позладатися.
  
  
  Однак Римо не був готовий до того, що почув, йдучи, не був готовий до ціни, яку пропонували зараз від його імені.
  
  
  "Але, сповнений жалю і каяття, мій син Римо знає, що він повинен відшкодувати шкоду за цей скарб усім нам, і він вирішив подарувати селі синанджу сина".
  
  
  Голови піднято. Пролунали оплески.
  
  
  "Від однієї із сільських красунь Сінанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Такої речі не існує", - сказав Римо.
  
  
  "Немає дитини - немає допомоги з твоїм ворогом", - сказав Чіун.
  
  
  "Він і твій ворог теж, Татусю".
  
  
  "Так воно і є, але ти той, хто найбільше хоче покінчити з ним зараз. Крім того, ти не можеш все життя залишатися бездітним, і якщо в тебе народиться син від якоїсь білої жінки, вона може втекти, як це роблять всі розпущені білі жінки, і не дбати про дитину.Якщо у вас народиться дитина від дівчини синанджу, ви знаєте, що вона буде вихована в пошані та прославленні, тому що її батько - майстер синанджу".
  
  
  "Я не хочу дитину".
  
  
  "Ти не впізнаєш, доки не спробуєш".
  
  
  "Просто дай мені поглянути на сувої", - сказав Римо. “Я знаю, якщо ти впізнав цього хлопця, відповідь має бути у сувоях. Ось чому я збираюся прочитати їх знову. Але шлюб – ні”.
  
  
  "Одна ніч. Одна мить. Одна відправка твого насіння назустріч яйцеклітині. Я не прошу зобов'язань на все життя. Нехай це дасть матір".
  
  
  "Просто покажи мені сувої".
  
  
  "Жодних шлюбів на одну ніч, жодних сувоїв".
  
  
  "Але раніше ти благав мене прочитати сувої".
  
  
  "Це було тоді, коли ти не хотів їх читати". Римо зітхнув. Він озирнувся. Чим швидше він отримає сувої, тим швидше дізнається, що дізнався Чіун у Літл-Біг-Хорні.
  
  
  І що такого поганого було б однієї ночі? Йому не довелося б вирощувати дитину. І у Сінанджу був би спадкоємець Майстерності.
  
  
  Чи хотів би він, щоб його дитина знала синанджу? Забавно, подумав він, дивлячись униз на дерев'яні халупи і грязьові доріжки, що обслуговуються трьома головними порожніми магістралями, він не міг уявити собі сина без того, щоб той не вивчив синанджу, не став синанджу, хоч би чого це було йому й хлопчику. Такий був порядок речей.
  
  
  Він просто не планував робити матір'ю обов'язково жінку із цього села. Він усе ще був достатньо американцем, щоб очікувати закохатися до того, як одружується з кимось і зробить дитину.
  
  
  "Добре", - сказав він. Ну і що? він подумав. Чому б і ні? Наскільки поганою може бути одна ніч?
  
  
  "Тоді я знову відкрию тобі всі сувої. Ти прочитаєш про різницю між вихваляннями фараону Верхнього і Нижнього Нілу. Ти побачиш, як не піддатися спокусі куртизанки епохи Мін. Ти дізнаєшся все, чому я намагався навчити тебе раніше. І ти теж одружишся з хорошою дівчиною. . Я оберу її”.
  
  
  "Я не казав, що ти обереш", - сказав Римо. "Я виберу".
  
  
  "Як забажаєш. Вибери найкрасивішу. Вибери найрозумнішу. Роби, що хочеш. Я не хочу розпоряджатися твоїм життям", - сказав Чіун, сяючи.
  
  
  Але коли Римо нарешті зустрів молодих жінок, він дізнався, що всі найкрасивіші з них скористалися трьома головними магістралями, щоб залишити Сінанджу, і ті, хто залишився, були тими, хто не кинув би своїх матерів, тими, хто знав, що навіть у Пхеньяни, де чоловіків більше, ніж будь-де ще у світі, вони все ще не могли нікого знайти, і Пу Кайян.
  
  
  Пу важив 250 фунтів і знав два слова англійською. Це були не "так" і "ні", це не було "привіт, Джо" чи навіть "до побачення, Джо". Це була "добра угода".
  
  
  Усі інші слова у її словнику були корейськими, особливо діалект синанджу, у якому говорив Римо. Але за неї вела мати Пу.
  
  
  Пу вважала себе не товстушкою, а скоріше повністю розквітлою. Пу не вийшла заміж, тому що досі ніхто в Сінанджу не був досить добрим для неї, як вона відчувала. І вона не бачила жодного потенціалу у Пхеньяні. Вона була дочкою пекаря, і перш ніж будь-хто ще в Сінанджу отримав свій хліб або тістечка, Пу обрала перше. Слід розуміти, що ця угода мала зберегтися, якщо вона вийде заміж за білого майстра Сінанджу.
  
  
  Що ще важливіше і конкретніше, її ніколи не змушували залишати Сінанджу або перебувати далі, ніж за годину ходьби від своєї матері.
  
  
  "Ти залишишся тут, навіть якщо я піду?" - Запитав Римо.
  
  
  "Так", - сказала вона.
  
  
  "Ти вийдеш за мене заміж?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ми ще не вступили у володіння будинком", - сказав Пу.
  
  
  "Це буде в Сінанджу?"
  
  
  "Так має бути".
  
  
  "Це твоє", - сказав Римо.
  
  
  "Тепер до пункту вісімнадцятого", - сказав Пу. "Каструлі, сковорідки, столовий посуд".
  
  
  "Твоя", - сказав Римо.
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  То справді був блискучий план. Навіть ізраїльтяни не могли не захопитися ним після того, як його було здійснено. Під покровом ночі тисячі дау, старих арабських рибальських човнів, вирушили з лдра через Середземне море до ізраїльського узбережжя.
  
  
  Якби армія Ідрана використовувала нові радянські есмінці або французькі канонерські човни або захищала кораблі прольотами своїх винищувачів, керованих російськими, ізраїльтяни засікли б їх, і, звичайно, Шостий флот США, який домінував у Середземному морі, побачив би їх на найдосконалішій у світі радіолокаційній системі.
  
  
  Але дау були дерев'яними. І на них плавали іракці, які знали свою справу Євфратом. Іракці не любили ідранців чи сирійців і фактично ненавиділи іранців, які були зовсім не арабами, а персами. Вони мали стару ворожнечу. Але вони теж зустріли містера Арісона, і, як вони сказали своїм пасажирам з Ідрану, в ньому було щось таке, що робило війну вартою того.
  
  
  "Ми почуваємося добре. Ми пишаємось собою", - сказали вони.
  
  
  "Ми теж", - сказали їхні пасажири, коли величезна флотилія маленьких дерев'яних човників повільно вийшла у Середземне море. Незнайомець, здавалося, навіть міг керувати погодою, бо вдень, коли літаки зазвичай бачать щось майже милю в поперечнику, був туман. І одного разу вночі вони наткнулися на великий Шостий флот, що темними обрисами виділявся на тлі неба, що розтягнувся на багато миль у своїй величі та жахливій мощі, вогні величезних авіаносців миготіли, коли найкращі пілоти-винищувачі у світі залишали палуби, щоб кинути виклик світу.
  
  
  Вони чули, як хвилі б'ються об дерев'яні носи, і багато хто з них мовчки молився своєму богу пустелі, щоб великий Шостий флот США пішов у ніч, щоб панувати на якійсь іншій ділянці моря.
  
  
  Але, на жаль, містер Арісон наказав дерев'яному флоту обернутися обличчям до металевих монстрів із Заходу. Вони навіть не намагалися втекти. Вони атакували.
  
  
  "Що ви робите, генерале?" — спитав полковник, якого Арісон призначив начальником штабу. Він був із гірського племені у глибині країни, нині званої Ідра. Він ненавидів саму думку про море, але завдяки своїй хоробрості з усмішкою на обличчі прибив своє тіло до човна, щоб показати своїм людям, що таке належне керівництво. Тепер він був приголомшений дурістю маленьких дерев'яних човнів, що атакували найбільший флот, який колись бачив світ.
  
  
  Він потягнув містера Арісона за рукав. Це було схоже на камінь, обтягнутий тканиною.
  
  
  "Що ти робиш?" він спитав знову.
  
  
  "Ми ніколи більше не побачимо такого призу".
  
  
  "Приз?" - запитав полковник Хамід Хайді, який недовго навчався у російських військових училищах і дізнався, що вони вважають Шостий флот однією з трьох найбільших загроз у світі, а дві інші тримаються в секреті від неросійських.
  
  
  "Тільки подумайте про славу нападу на Шостий флот США. Найкращі моряки у світі під командуванням найкращих офіцерів, з найкращими пілотами та новітньою зброєю. Це справді виклик".
  
  
  "Але хіба мета війни не в тому, щоб перемагати? Хіба ви не повинні атакувати там, де вони найслабші?"
  
  
  "Який у цьому сенс? Кого б ти тоді переміг? Якщо ти хочеш такої перемоги, йди боротися з клінікою для невиліковно хворих".
  
  
  "Я ніколи не читав про тактику, при якій ви вирушаєте на пошуки найбільшої битви у світі", - сказав Хамід Хайді. Він мав суворе обличчя воїна пустелі і холодні очі кольору ночі.
  
  
  "Не хвилюйся. Ти полюбиш мене за це", - сказав містер Арісон. Він усміхнувся і завів тиху пісню про великі битви, великі арабські битви, про те, як вони розгромили хрестоносців при Хаттинських Рогах, а тепер про те, як вони розгромлять великий Шостий флот США, який простягався до самого горизонту і міг передавати сигнали нічного місяця і руйнувати будь-яке місто на свій вибір. Це був зарозумілий і ще величніший живий електронний і металевий дракон, який правив цим морем, де народилася західна культура.
  
  
  "Знайте це, - сказав містер Арісон, - і передавайте це іншим. Слово "адмірал" - арабське слово. Колись ви теж були великими морськими воїнами. Ви знову будете відомі як такі".
  
  
  "Ми помремо в цьому безземельному місці", - сказав Хайді.
  
  
  "Тоді помри з честю, тому що ти напевно помреш у будь-якому випадку", - сказав Арісон і направив маленькі шматочки величезних дерев'яних грат, що гойдаються на вугільно-чорному морі, як маленькі водяні жуки, до металевих монстрів вдалині.
  
  
  Електронні відділення на кораблях США могли виявити муху на кінчику крила ракети, що летить зі швидкістю 10 махів. Вони могли відрізнити ядерну боєголовку, що за півсвіту від звичайної вибухівки. Вони могли зробити це за допомогою ракет, літаків і навіть артилерійських снарядів за внутрішніми гірськими хребтами.
  
  
  Вони могли слухати телефонні розмови та короткохвильові радіостанції від Риму до Тріполі, від Каїра до Тель-Авіва.
  
  
  Вони знали, коли гвинтовий літак злетів з Афін і коли повітряна куля приземлилася на вершині пагорба на Кіпрі.
  
  
  Вони могли засікти підводні човни, що курсували біля морського дна, і відрізнити ската манта від акули на глибині трьох миль. Вони могли визначити торпеду на відстані двадцяти миль, як вона починала свій ударний захід.
  
  
  Але вони могли збирати деревину лежить на поверхні океану.
  
  
  Дерев'яні вітрильні човни зникли з активних бойових дій майже сторіччя тому.
  
  
  Ідранський флот із тисячі крихітних човників увірвався до складу великого Шостого флоту тієї ночі, і коли маленькі човники були близько, страх став найбільшим. Здавалося, що цивілізація висотою в багато поверхів нависла над ними, обертаючись разом з пропелерами, які видавали гучне шипіння навколо крихких дерев'яних човнів.
  
  
  "Що нам тепер робити?" - пошепки спитав Хейді. Йому здавалося, що їх можуть засмоктати величезні пропелери авіаносців, і вони будуть помічені не більше ніж зубочистка, що опускається в раковину.
  
  
  "Ми атакуємо на славу ваших племен, вашої нації та вашої віри", - вигукнув містер Арісон, і Хейді благав про допомогу своєму богу пустелі.
  
  
  Але містер Арісон був готовий. З корабля на корабель передавався наказ.
  
  
  "Розгорни зелені пакунки".
  
  
  Хейді згадав, що пакунки були надто важкими, щоб бути їжею, і надто міцними, щоб бути боєприпасами. Він не знав, чому містер Арісон наказав покласти кілька пакунків на борт кожного дау в центрі під боєприпасами.
  
  
  Тепер, коли одну з них розгорнули, побачив, як до неї притягли сусідній пістолет і прикріпили там. То були магніти. Магніти з мотузками. Це були магнітні сходи, і тепер Хейді, завжди кмітливий, зрозумів, для чого вони будуть використовуватися. Армія лдрана збиралася взяти на абордаж кілька американських кораблів.
  
  
  А чому б і ні? Насправді човни були у безпеці тут, під кораблями, тому що вони знаходилися в єдиному місці, куди не могли дістати великі гармати, ракети та літаки. Містер Арісон показав їм, як перемогти найкращий і найсучасніший флот усіх часів. Люди Ідри піднімалися трапами з ножами в зубах, зі славою в серцях, і коли вони досягли палуби американського корабля "Джеймс К. Полк", вони видали бойовий клич і атакували.
  
  
  Капітан полку, переглядаючи звіти про повітряну активність над Кримом, почув крик і подумав, що це якась вечірка. Капітан, командувач контингентом морської піхоти, викликав своїх людей, які чинили добрий опір, але були у меншості. Повітряні пілоти ніколи не були так добре навчені рукопашному бою, виходячи з припущення, що якщо їм доведеться боротися з кимось руками, вони стануть марними для пілотування. Моряки воювали швабрами. Але це було марно.
  
  
  На борту американського корабля "Полк" з його ядерною зброєю та літаками піднявся зелений прапор ісламу, і вперше після битви під час Лепанто століття тому у Середземному морі з'явилася надійна арабська військово-морська присутність.
  
  
  Не було й різанини полонених. Солдатами ідри опанувало нове почуття бою. Вони вшановували тих, хто добре бився проти них.
  
  
  "Тепер скажи мені правду, друже", - звернувся містер Арісон до Хаміда Хайдва. "Тобі колись було так по-справжньому весело у твоєму житті?"
  
  
  "Це більше, ніж забава", - сказав Хейді. "Це саме життя".
  
  
  "Я знав, що ти побачиш це саме так. Отже, як ти ставишся до бою з ізраїльтянами в Негеві?"
  
  
  "Просто переконайтеся, що нам не доведеться боротися з резервістами, які втратили форму. Мені потрібна їх постійна армія", - сказав Хейді.
  
  
  Він навіть не спитав, як містер Арісон планував розмістити їх на позиції проти однієї з найзахищеніших країн на квадратний фут у світі.
  
  
  У Вашингтоні це слово звучало зловісно. Авіаносець з ядерною зброєю потрапив до рук однієї з найбожевільніших країн світу, яка присвятила свої військові зусилля бомбардуванням кошерних ресторанів у Парижі, викраденню американських священиків та спробі купити атомну бомбу, щоб зробити її ісламською. Тепер у неї був носій, повний ядерної зброї, вона проникла до Шостого флоту США і могла б, якби знала, як керувати літаками та користуватися обладнанням, ймовірно, направити боєголовку прямо до Вашингтона, округу Колумбія, або до будь-якої іншої точки світу, яку схоче.
  
  
  І генерал Мохаммед Мутнас хотів багато місць. Він хотів практично будь-яке місце з гарним водопроводом та відсутністю зараження мухами цеце; він хотів те, що було більш відоме як другий і перший світи.
  
  
  Питання полягало в тому, і це було непросте питання, чи Сполучені Штати повинні потопити свій власний атомний авіаносець? Рішення ухвалювалося лише президентом.
  
  
  "Я поки не збираюся вбивати американських хлопчиків. Я маю інші способи впоратися з цим", - сказав він.
  
  
  У санаторії Фолкрофт Гарольду В. Сміту зателефонували із проханням про допомогу.
  
  
  "Якщо ви будь-коли і були потрібні нам раніше, то ви потрібні нам зараз. Підніміть своїх людей на корабель і поверніть його назад", - пролунав голос президента.
  
  
  "Ну, я поки що не можу їх зробити".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Вони обоє повернулися до свого корейського міста".
  
  
  "Що ж, поклич їх припинити це. Скажи їм, що це найважливіше, що вони коли-небудь робили".
  
  
  "Я спробую. Але я думаю, що вони звільнилися".
  
  
  "Піти? Вони не можуть піти. Не зараз. Ні. Вони не можуть піти". Зазвичай модульований та спокійний голос президента почав підвищуватися.
  
  
  "Хто збирається зупинити їх, пане президенте?"
  
  
  "Що ж, благай. Роби що завгодно. Запропонуй їм що завгодно. Віддай їм Каліфорнію, якщо доведеться. Ми все одно її втратимо через цього маніяка Мохаммеда Муомаса".
  
  
  "Я спробую, сер", - сказав Гарольд В. Сміт, коли цивілізований світ приготувався до нападу.
  
  
  Весілля По Каванга і білого Майстра Сінанджу не могло потривожити термінове повідомлення, навіть з Америки, де Майстра синанджу тепер служили.
  
  
  Це був священний час для Майстра - одружитися, - сказав пекар ламаною, що запинається англійською. Цього дня він відповідав на спеціальний дзвінок Чіуна, бо Чіун, як усім було відомо, вважав білого своїм сином і тому був батьком нареченого.
  
  
  За звичаєм чотири мішки ячменю були винесені в центр будинку пекаря, відкриті і розтоптані всіма гостями. Смажилися свині, і їхній свіжий хрумкий аромат лоскотав ніздрі всіх присутніх, навіть заслужених Майстерів Сінанджу, які, як усім було відомо, не їли свинину, а лише найслабші порції рису. З цього села прийшли великі Майстри синанджу, і тепер, коли прекрасна Пу Кайянг приєдналася до білого Майстра, кожен міг бути впевнений, що рід продовжиться. І якби лінія тривала, то село було б забезпечене засобами існування, навіть не вдаючись до дуже важкої праці.
  
  
  Майстри забезпечували їжею всіх протягом тисячоліть, і тепер вони могли бути впевнені ще в тисячах. Біла кров могла бути виведена протягом одного-двох поколінь. Але це мало значення.
  
  
  Корея пережила правління монголів, китайців та японців. Лише зрідка вони правили самі. За винятком Сінанджу. Ніхто не насмілювався правити Сінанджу через Майстра. І тому, коли комунізм, ще одна іноземна ідея, утвердився, вони знали, що це минеться, але те, що не минеться, буде синанджу.
  
  
  Всі вітали Пу Кайян, коли її несли вулицями села, а потім назад у її будинок. Усі, хто не міг потрапити усередину, стояли зовні.
  
  
  Всередині Римо білий був одягнений у західний костюм, спішно пошитий кравцем, разом із краваткою - безглуздою білою прикрасою. Чіун був одягнений у традиційний чорний капелюх з димарем і біле кімоно.
  
  
  Він отримав традиційні запевнення від батьків, що їх дорогоцінна Какашка незаймана.
  
  
  "Звичайно, вона незаймана", - прошепотів Римо. "Хто міг зробити це з нею з власної волі?"
  
  
  "Ти говориш про жінку, яка стане твоєю дружиною, матір'ю твоєї дитини", - сказав Чіун.
  
  
  "Не нагадуй мені", - сказав Римо.
  
  
  Увійшла Пу, і підлога заскрипіла. Мати посміхнулася до Римо. Батько посміхнувся до Римо. Чіун усміхнувся у відповідь.
  
  
  Був запрошений священик із більшого сусіднього села. Він зв'язав їм зап'ястя білою тканиною. Пу поклялася в послуху, гарному настрої та будь-якому посагу, який вона принесе. Римо просто сказав:
  
  
  "Я вірю".
  
  
  Оскільки Римо був уродженцем Заходу, всі вони говорили, що він має виконати західний звичай поцілувати наречену. Пу підняла своє місяцеподібне обличчя і заплющила очі. Римо цмокнув її в щоку.
  
  
  "Це не західний поцілунок", - сказала вона.
  
  
  "Звідки тобі знати? Ти ніколи не залишав Сінанджу", - сказав Римо.
  
  
  "Я покажу тобі західний поцілунок", - сказала Пу, дотягуючись до шиї Римо і наближаючи своє обличчя до його обличчя. Вона притулилася губами до його губ і засунула язик йому в рота, пристрасно шукаючи його.
  
  
  Відчуття було таке, ніби якийсь гігантський м'язистий молюск намагався перекусити ясна Римо. Він вислизнув і з поваги до молодят утримався від плювка.
  
  
  "Де ти цьому навчився?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я багато читаю", - сказав Пу.
  
  
  "Тоді потренуйся сьогодні ввечері. У мене робота. Весілля закінчилося?"
  
  
  "Є й інші речі, які ти маєш робити, Римо", - сказала Пу. "Інші весільні речі, на які я маю право".
  
  
  "У шлюбній угоді у тебе є все", - сказав Римо.
  
  
  "Я говорю про речі, які зрозумілі", - сказала вона. "Про речі, про які не обов'язково згадувати".
  
  
  "Все має бути згадано", - сказав Римо. "Ось чому існують контракти. Двісті рулонів шовку буде доставлено за кілька днів".
  
  
  "Вона має рацію, Римо. Ти перед нею у певних обов'язках", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти втручаєшся у мій шлюб", - сказав Римо.
  
  
  "Ти думав, я не стану?" - спитав Чіун. Він був спантеличений цим. Римо знав його вже понад двадцять років. Що за дурість міг сказати. Він не лише збирався завадити шлюбу, а й збирався переконатися, що син буде правильно вихований. І Римо має на це чекати.
  
  
  "Тоді, якщо ти хочеш втрутитися, ти можеш виконати шлюбні зобов'язання".
  
  
  "Я виконав свою роботу для Сінанджу. Тепер твоя черга, Римо", - сказав він, і, повернувшись до гостей, Чіун попросив виявити толерантність.
  
  
  "Він знав тільки білих жінок, зазвичай спілкуючись з гіршими покидьками жіночого роду. Вони дісталися до його мозку. Я впевнений, що в міру того, як він впізнаватиме і поважатиме нашого дорогоцінного Пу, він буде реагувати природним і правильним чином".
  
  
  "Припускається, що він щось робить у шлюбну ніч", - сказала Пу.
  
  
  "У контракті так не сказано".
  
  
  "Кожна весільна угода має на увазі це", - сказав Пу.
  
  
  "Тепер ти знаєш, люба, - сказав Чіун Пу, - з чим мені доводилося жити ці двадцять з лишком років". Серед гостей почувся ремствування. Частиною невдоволення були мостини, що рипіли під ногами Пу. У неї була звичка тупотіти, коли вона злилася. "Не те, щоб я скаржився", - сказав Чіун.
  
  
  "Майстер ніколи не скаржиться", - сказав пекар, батько Пу. Усі погодилися, що Чіун не скаржився.
  
  
  "Хтось сказав би, що у мене є причини скаржитися, але я вважав за краще це не робити. Зрештою, що хорошого в скаргах?" він звернувся до всіх присутніх.
  
  
  Вони всі погодилися, окрім Римо.
  
  
  "Ти любиш скаржитися, Тату. Твій день без скарг був би пеклом", - сказав Римо. Усі погоджувалися, що Римо був невдячним сином, особливо Пу.
  
  
  "Вірите ви мені чи ні, йому подобається скаржитися і він це знає", - сказав Римо. "І колись я стану єдиним майстром синанджу, і дозвольте мені розповісти вам все прямо зараз: Я записую імена".
  
  
  Чіун ахнув, вражений до глибини душі. Яка невдячність! Яка злість! Але що справді вразило Чіуна так сильно, так це те, що десь і якимсь чином Римо дізнався про те, що має спрацювати у селі Сінанджу. Загрози завжди спрацьовували, і ведення рахунку було найкращим способом змусити це зробити. Бурчання припинилося. Пу заплакала, а Римо вийшов із пекарні на брудні вулиці і піднявся на пагорб до великого Будинку Сінанджу.
  
  
  Усередині було порожньо. Римо пам'ятав її повною скарбів, складених один на одному, чаш із перлами, прекрасними статуями та золотом у монетах, викарбуваних суверенними країнами, яких більше навіть не існувало. Він був вражений, коли вперше побачив її, якими свіжими виглядали монети. Якими досконалими були статуї. Це був історичний скарб, незайманий та невикористаний. Так що синанджу, як він відчував, насправді не втратили нічого з того, що їм було потрібно, швидше за щось, що стало гострим нагадуванням про те, як довго існував цей будинок ассасинів.
  
  
  Він би, якби міг, повернув скарб, але знав, що не зможе, і його справжнім подарунком Чіуну та Майстрам, частиною яких він був, було бездоганне служіння. Це була спадщина синанджу. Це був справжній скарб. Те, що він знав, і те, що знало його тіло.
  
  
  Свитки були розкладені для Римо. Він був майже впевнений, що містер Арісон повинен бути в якомусь шведському свитку, оскільки ім'я безумовно було шведським чи данським.
  
  
  Але скандинавських сувоїв, часів служби королів вікінгів майстрами синанджу, ніде не було видно. Натомість там були сувої Риму та Греції з 2000 р. до н.е. по 200 р. н.е.. Римо знову переглянув їх у пошуках Арісона. Там були записані данини, записані послуги, записані ціни, коментар про нову своєрідну релігію, що прийшла з Юдеї, про яку нинішній Господар того часу сказав, що вона не має майбутнього, бо вона приваблює рабів.
  
  
  Він порадив одному з послідовників нової секти змінити кілька речей, щоб зробити її популярною. Зробіть так, щоб вона сподобалася багатим, а чи не бідним. Ніхто ніколи нічого не доб'ється, якщо не скаже: "Блаженні бідні".
  
  
  Чіун відзначив саме цей довгий коментар, аналіз релігій гопд та поганих. Релігія рабина Ісуса ніколи не досягне успіху, тому що:
  
  
  По-перше, вона не сподобалася багатим та могутнім.
  
  
  По-друге, послідовникам не обіцяли влади та земних благ.
  
  
  По-третє, в ній не було місця гарному вбивці. Зрештою, що можна було зробити із сектою, яка, як передбачалося, любила своїх ворогів?
  
  
  На щастя, як показали пізніші сувої, час вилікував це, і християни могли бути такими ж добрими роботодавцями для вбивці, як і всі інші. Але спочатку, особливо під час свого підйому у другому столітті, християнство налякало синанджу.
  
  
  І потім, звичайно, були стародавні культи Діоніса та Ісіди, мітраїзм, який також наводив страх на синанджу, і абсолютно жодного слова про містера Арісона чи якогось опису людини, яка могла пропустити крізь себе снаряди. Ніхто не міг цього зробити. І все ж таки Римо бачив це в Літл-Біг-Хорні.
  
  
  Римо знав, що Чіун наближається стежкою до великого Будинку Сінанджу.
  
  
  Він міг розрізнити легкий рух тіла, тишу кроків, єдність істоти, яка тепер увійшла до великого порожнього будинку, що колись служив сховищем данини віків.
  
  
  "Скарби синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Я знаю", - сказав Римо. "Вони пішли".
  
  
  "Тільки коли ми повернемо їх, ми зможемо розібратися з містером Арісоном. До того часу нехай світ обережеться".
  
  
  "З якого часу ти дбаєш про мир, Маленький батько?"
  
  
  "Мене хвилює світ, у якому ми, можливо, не зможемо знайти роботу".
  
  
  "Для вбивці завжди знайдеться робота".
  
  
  "Не завжди", - сказав Чіун і більше нічого не сказав, крім того, що Гарольд В. Сміт покликав Римо і Чіуна, і Чіун сказав йому, що більше не залишає Сінанджу.
  
  
  "Думаю, я так і зроблю", - сказав Римо.
  
  
  "Ти чимось зобов'язана Пу, дорогоцінна Пу. Пу Каванг Вільямс. Це кумедне прізвище. Вона запитує, чи має вона залишити її".
  
  
  "Скажи їй, що вона зобов'язана нічого зберігати".
  
  
  Телефонну лінію було прокладено у будинку пекаря до весілля, і Римо увійшов до будинку під ворожими поглядами сім'ї. Він усміхнувся батькам. Вони холодно одвернулися. Він усміхнувся Пу. Вона розплакалася. Телефон було знято з гачка.
  
  
  "Привіт, Смітті, це Римо. Якщо ти кажеш, що це терміново, тоді мені просто доведеться піти".
  
  
  "Слава богу. Що змусило тебе передумати, Римо?"
  
  
  "Не передумаю. Борг понад усе".
  
  
  "Мене не хвилює, що змусило тебе передумати. У нас проблема. Полк ВМС США, з усім екіпажем на борту та повним ядерної зброї, захоплений божевільним номер один у світі, генералом Мохаммедом Муомасом. Ми не знаємо, як він це зробив, але тепер У його розпорядженні ядерна зброя Пентагон відступив у свої глибокі притулки під Скелястими горами, а решта Шостого флоту оточила авіаносці, і атомні підводні човни чекають, щоб завдати удару, але ми не хочемо втрачати цих людей, ти можеш потрапити туди і врятувати їх? "
  
  
  "Це не те місце, куди ти хочеш потрапити. Я збираюся потрапити просто в голову".
  
  
  "Мумі-мамо?"
  
  
  "Саме".
  
  
  "Що, якщо він не боїться померти?"
  
  
  "Я що-небудь знайду, Смітті".
  
  
  "Чому ти зараз такий стривожений, Римо?"
  
  
  "Не хвилююся. Насправді, я ненавиджу покидати будинок, і якби на карту не було поставлено так багато безневинних життів, я б ніколи не вийшов".
  
  
  "Знаєш, схоже, ти одружений, Римо".
  
  
  Римо повісив трубку і з більшою серйозністю сказав Пу, що тільки його служіння улюбленій країні може бути достатньо, щоб змусити його залишити Сінанджу в його благословенну шлюбну ніч. Ще не домовивши, він усвідомив, як Чіун навчився так добре сприяти поширенню брехні. Він був одружений сорок років.
  
  
  Корейською Пу сказала, що все гаразд. Вона збиралася піти з ним.
  
  
  "Я не можу взяти тебе із собою, це небезпечно", - сказав Римо.
  
  
  "Хто може бути в небезпеці, коли його захищає майстер синанджу?" - спитав Пу з усмішкою.
  
  
  Її батьки кивнули.
  
  
  "І якщо нам вдасться побути наодинці", - посміхнулася Пу, - "що ж тоді, хто знає, що ми робитимемо в наш медовий місяць". Посмішка перетворилася на усмішку, а усмішка - на сміх, і її батьки зібрали її валізи, і коли прибув американський гелікоптер, щоб відвезти його на американський корабель, який мав доставити його до американського літака, її багаж налічував п'ятнадцять великих ящиків.
  
  
  "Що це?" - спитав Римо, вказуючи на ящик розміром із невеликий автомобіль.
  
  
  "Це, дорогий Римо, наше весільне ліжко. Ти б не хотів, щоб ми їхали в наш медовий місяць без нашого весільного ліжка".
  
  
  На той час, коли Римо прибув Ідру, він був готовий вбивати, як ставити запитання. Він був готовий вбивати, бо був ранок чи, можливо, тому, що було спекотно. Йому було байдуже, що саме.
  
  
  Він залишив Пу в дружньому Єрусалимі, щоб забрати її, коли вибереться з Ідри. Це вона прийняла як необхідність за умови, що він відразу повернеться.
  
  
  Пу, проста дівчинка з корейського рибальського села, оселилася в номері люкс у готелі David, який Генрі Кісінджер використовував, коли займався човниковою дипломатією. Анвар Садат теж користувався ним. Те саме зробив президент Ніксон. Пу сказала, що все було б гаразд за умови, що вона, можливо, матиме іншу квартиру для її особистих речей. Римо залишив Пу Державному департаменту Сполучених Штатів, якого Сміт завербував йому. Він сказав повіреному у справах дати їй усе, що вона забажає. Він запитав, чи американські дипломати надавали особливі послуги гідним американцям. "Іноді", - сказали йому.
  
  
  Римо згадав обов'язки першої шлюбної ночі. Повірений у справах відмовився.
  
  
  Римо прилетів до Єгипту, потім сів на літак до Марокко та вилетів марокканським рейсом до столиці сусіднього Ідра.
  
  
  Ідра тричі підписувала договір про поєднання нації з Марокко. У проміжках вона вела війну проти цієї держави як зрадника арабської справи. Генерал Мохаммед Муомас зарахував Аден через Сирію до організацій, лояльних до арабської справи, включаючи в той чи інший момент кожну фракцію Організації звільнення Палестини.
  
  
  В даний час Марокко вважалося панарабським союзом з Ідрою, тому літакам дозволялося приземлятися. Римо сказали, що з його американським паспортом він матиме проблеми в Ідрі.
  
  
  "Ні, я не буду", - сказав Римо.
  
  
  Коли митник у міжнародному аеропорту Ідри попросив показати паспорт Римо, Римо вбив його.
  
  
  Ось що одруження зробило з його вдачею. Він вибив голову клерка з дверей аеропорту під час його раптового дуже гучного вітання передової нації, що бореться проти сіонізму, імперіалізму і ісламського способу життя. Більше ніхто не просив показати його паспорт.
  
  
  Насправді, більшість армії пішла з Ідри, і генерал був один з кількома охоронцями навколо свого палацу, похмуро вислуховуючи новини про захоплення полку ВМС США.
  
  
  Арабський світ був у захваті від новин. Це була справді велика перемога мужності та майстерності над грізним ворогом. Солдати виявили відвагу та блиск, які завоювали повагу навіть їхніх ворогів. Вони більше не були улюбленцями лівих вчених та нацистів.
  
  
  Їх поважали навіть їхні вороги.
  
  
  Реакція була приголомшливою. Люди не вибігали надвір, як розлютовані натовпи, і навіть не стріляли зі зброї від радості. Швидше за нову повагу охопило арабський світ, впевненість, якої вони не знали з часів Саладіна.
  
  
  Римо відігнав охоронця від воріт і пошкодував, що бійки не було. Він увірвався до величезної надушеної кімнати з мармуровою підлогою, яка називалася "Бункер революційного командування самогубців".
  
  
  Генерал у білому костюмі з такою кількістю медалей, що їх вистачило б на участь у п'ятнадцяти великих війнах та зсуві, похмуро слухав, як диктори прославляють його ім'я як одного з найбільших арабських лідерів усіх часів.
  
  
  Римо схопив його за пасмо кучерявого чорного волосся і струснув. Декілька медалей впали, брязнувши об мармур.
  
  
  "Ти теж один із його людей?" - Запитав генерал. "Нарешті ти прийшов убити мене".
  
  
  "Я прийшов повернути свій авіаносець".
  
  
  "У мене її немає", - сказав генерал. Римо коротко повернув його шию вказівним і великим пальцями, ущипнувши нерв.
  
  
  Генерал скрикнув.
  
  
  "Я їх більше не контролюю. Я їх більше не контролюю".
  
  
  "Що ж, спробуй, люба. Я впевнений, ти зможеш налагодити зв'язок із полком ВМС США".
  
  
  "Я вже зробив це, але вони мене не слухають".
  
  
  "Спробуй ще раз", - сказав Римо. Поки слуги бігали до сусідніх кімнат, щоб принести комунікаційне обладнання – командний бункер смертників був обладнаний лише випивкою та їжею, – Римо відполірував шматочок мармуру з обличчям генерала.
  
  
  Він би вбив його, але треба було, щоб він заговорив. Римо ненавидів навіть стіни. Якби він не був обережним, небезпечна емоція люті позбавила б його концентрації, а без цього він міг би так само легко вбити себе, як і когось іншого, деякими своїми прийомами.
  
  
  Саме розум створив Сінанджу. Нарешті обладнання було доставлено, і генерал, плачучи, додзвонився до полку ВПС США та полковника, в якому він впізнав Хаміда Хайді.
  
  
  "Вірний брат, ми наказуємо тобі поговорити з коханим гостем".
  
  
  "Ми зайняті", - пролунав у відповідь голос.
  
  
  "Що ти робиш?"
  
  
  "Ми активуємо ядерні боєголовки. Ми в межах досяжності Єрусалиму і можемо пробити їхнє повітряне прикриття".
  
  
  Генерал прикрив трубку рукою. "Чи я повинен попросити їх зупинитися?"
  
  
  "Почекай", - сказав Римо. "Ми маємо подумати про це".
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  "Ні. Я краще зупиню цю", - сказав Римо за мить. Він подумав про Єрусалим, що піднімається в ядерній хмарі. Це було священне місце для всіх трьох монотеїстичних релігій та будинок для однієї з них. І, крім того, дорога Ю була під його захистом; у селі було оголошено, що їй нема чого боятися, бо вона їде з Майстром. Чіун ніколи не пробачив би йому, якби з нею щось трапилося.
  
  
  Чи збирався він урятувати це священне місто, столицю дорогого американського союзника, тільки тому, що Чіун був налаштований проти нього? Невже він настільки втратив свої моральні підвалини? Невже робота черниць у ньюаркському сирітському притулку була настільки замінена синанджу, що він навряд чи почав би замислюватися про те, що Єрусалим був місцем зародження християнства?
  
  
  Невже це зайшло так далеко? Давним-давно, подумав Римо. "Скажи йому, що посилаєш емісара на допомогу".
  
  
  "Ви, звичайно, допоможете?"
  
  
  "Очевидно, їм не потрібна допомога", – сказав Римо.
  
  
  "Що може зробити одна людина?"
  
  
  "Я тут, чи не так?" - спитав Римо, киваючи у відповідь на поранених біля входу до розкішного командного центру самогубців.
  
  
  "Чи можемо ми дійти згоди?" - Запитав генерал.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Що б ви зробили, щоб переконатися, що нога цих вищих офіцерів більше ніколи не ступить на берег?"
  
  
  Римо посміхнувся. Він знав, що відбувається, але вдавався безневинним американцем.
  
  
  - Ти хочеш їхньої смерті? - спитав Римо, здивуючи.
  
  
  "Я зіткнувся з проблемою, яку ви, можливо, не розумієте. Звичайно, я головний борець проти імперіалізму, сіонізму, пригнічення та капіталізму, так само як я проти атеїзму. Я борюся за ісламський спосіб життя", - сказав генерал, задумливо відпиваючи віскі з содовою, яка була таким же забороненим напоєм для мусульманина, як свинина для єврея. "Але щоб вести боротьбу, не потрібно, щоб хтось інший здобував більше перемог. Я не можу дозволити собі сильнішого борця з цим злом, ніж я. Ти розумієш?"
  
  
  "Їй-богу, ні".
  
  
  "Давайте припустимо, що вони переможуть сіоністську освіту на священній батьківщині палестинців".
  
  
  "Ти зрадієш".
  
  
  "Звичайно. Велика і чудова перемога. На жаль, вона буде не моєю. Вона буде їх. Спочатку Єрусалим буде їх, а потім, хто знає? Дамаск? Ер-Ріяд? Каїр? На чому вони зупиняться?"
  
  
  "Про що ти говориш?"
  
  
  "Я відчуваю себе в безпеці, виступаючи від імені борються мас проти сіонізму, незалежних арабських та ісламських націй, що працюють в ім'я Аллаха над відновленням нашого законного суверенітету над Єрусалимом і всією Палестиною, запропонувати вам будь-яку ціну, щоб переконатися, що солдати полку USS, героїчні арабські борці за справедливість ніколи не ступлять на землю».
  
  
  "Вбити їх?"
  
  
  "Будь-якою ціною, і я гарантую, що ви отримаєте підтримку кожного арабського уряду. Ви знаєте, ми не бідні".
  
  
  "Є дещо, чого я хочу, генерал", - сказав Римо, і з пам'яті, з монотонних розповідей про історію Сінанджу, він перерахував всі нагороди, які міг згадати, все, що було вкрадено, поки він був відсутній, виконуючи роботу з ЗЛІКУВАННЯ.
  
  
  "Навіть за початкову ціну це астрономічно", – реалістично сказав генерал.
  
  
  "Ні. Все, що я хочу, це будь-який з них, і щоб ти сказав мені, де ти його взяв. Я дістану інше".
  
  
  Генерал обіцяв вічне кохання і сподівався, що американець та його власні солдати-відступники боротимуться на смерть. Тоді йому не довелося б шукати такого незвичайного списку цінностей.
  
  
  Американець, безперечно, не був дурнем. Він сподівався на скарб.
  
  
  Щойно американець вилетів літаком з Ідрану до полку USS, який тепер називається "Джихад", або "священна війна", генерал знову зв'язався з кораблем і зателефонував Хаміді Хайді.
  
  
  Генерал збирався розіграти іншу картку. Він не був лідером боротьби, бо проспав цілий день.
  
  
  "Улюблений полковник, - сказав він, - я шукаю нового командувача всіма моїми арміями".
  
  
  "Ні", - пролунав у відповідь голос полковника.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Ніяких угод. Я солдат, а не якийсь торговець підвищенням у званні. Я бився в чесній битві. Якщо я стану генералом, я зароблю це на полі честі".
  
  
  "Звичайно, я говорю про честь, про честь бути фельдмаршалом".
  
  
  "Ви, очевидно, хочете, щоб я когось підставив, і я не збираюся цього робити. Я зустрінуся віч-на-віч з будь-яким ворогом, який у мене є, і житиму чи помру завдяки тому, що я можу зробити з моєю хоробрістю і бойовими навичками.Більше ніяких інтриг.Більше ніяких вбивств немовлят.Більше не паркувати машину з бомбою біля супермаркету і не заявляти про якусь велику арабську перемогу.Я збираюся жити і померти як чоловік, як солдат, як арабський солдат.Ви знаєте, що це таке, генерале?
  
  
  "Я залишаюся просвітленим, брате. Твоя мужність і честь ганьблять мене. Дозволь мені висловити свою підтримку твоєї нової позиції твоєму заступнику з командування".
  
  
  Коли генерал отримав чергового полковника, він прошепотів у слухавку:
  
  
  "Полковник Хайдві] й збожеволів. Він говорить про те, що вас усіх уб'ють. Я уповноважую вас негайно перехопити у нього командування, і з цього моменту я підвищую вас у званні до генерала. Це непорушний порядок".
  
  
  "Я не встромляю ножа своєму братові в спину", - сказав інший полковник. "Якщо я отримаю підвищення, то це буде за вбивство ворогів, а не арабів".
  
  
  "Так вірно. Так вірно", - сказав генерал і запитав, чи хтось ще має телефон. Дванадцятьом людям він запропонував верховне командування силами Ідрана, і дванадцять чоловік відмовилися від нього, говорячи про честь, не як про звичайне слово в розмові, щоб підкреслити свою точку зору, а довівши це до якоїсь безглуздої крайності. Вони збиралися жити цим.
  
  
  Як останній засіб він звернувся до полковника, який викликав усі ці неприємності на самому початку. І полковник, а нині генерал Арісон був дуже радий дізнатися, що худорлявий американець з високими вилицями і темними очима тепер летить до нього літаком Idran, який збирався спробувати приземлитися на його палубі.
  
  
  "Він хотів убити тебе, і як, подумав я, я міг захистити нашу велику перемогу, крім як попередити тебе про його прибуття, що насувається? Я показую тобі, що рятую тебе, відправляючи його на беззахисному літаку. І щоб показати свою сумлінність, я подбав про те, щоб нею керував не російський, а ідранський герой-командир-пілот-ас. Вони можуть навіть не долетіти до вашої палуби”.
  
  
  "А натомість?"
  
  
  "Відкладіть свій напад на Єрусалим і зустрінетесь з іншими арабськими лідерами. Я призначу вас командувачем усіх наших переможних сил. Можливо, ви станете правителем арабського світу".
  
  
  На іншому кінці дроту був лише сміх.
  
  
  "Але ти не розумієш. У мене є те, що я хочу. Мені не потрібний весь світ. Я хочу свою війну, мою старомодну добру війну".
  
  
  "Боротьба, звичайно. Вона облагороджує душу. Але у війни має бути мета, брат генерал Арісон".
  
  
  "Це мета, брат борець", - засміявся генерал Арісон і повісив слухавку.
  
  
  Римо майже відразу зрозумів, чому військово-повітряні сили Ідрана, які мають найсучасніші літаки, які тільки можна купити за гроші, були проігноровані генералом на користь викрадення цивільних авіалайнерів, розстрілу з кулеметів кошерних ресторанів і бомбардувань дискотек, де танцювали американські військовослужбовці.
  
  
  Він був на висоті двох тисяч футів і все ще піднімався на найдосконалішому російському винищувачі, коли пілот на передньому сидінні двомісного літака спитав його, як у нього справи. Він спитав російською. Римо пам'ятав лише уривки архаїчного російського, необхідні розуміння багаторічної служби синанджу царям.
  
  
  "Я думаю, ти все зробив правильно", - відповів він цією мовою.
  
  
  "Ви хочете взяти управління на себе зараз?" – спитав пілот. Він був героєм, нагородженим медалями за те, що збив незліченну кількість ворожих літаків – згідно з рекламою, п'ятдесят ізраїльських, двадцять американських та десять британських, якщо бути точним. Насправді, під прикриттям дипломатичного захисту, він застрелив британського поліцейського з ідранського посольства, а коли його видворили з цієї країни, йому приписали те, що він збив британські льотчики в чесному бою.
  
  
  "Ні, все гаразд", - сказав Римо. "У тебе все добре".
  
  
  Синє небо над щільним куполом змушувало його почуватися частиною хмар. Те, що говорили про просунутого винищувача, було правдою. Це була зброя, пристебнута до тіла. Йому не подобалася зброя, тому що вона не належала її тілу. Але він міг бачити, як воно посилювало б грубі, не ритмічні рухи звичайної людини, надаючи йому сили. Прорізати поворот на швидкості 3 махи, як при з'їзді з трампліну. Удар, поворот, і ти зник у хмарах.
  
  
  "Вам сподобався мій зліт?" – спитав пілот.
  
  
  "Це було чудово", - сказав Римо.
  
  
  "Тобі не здається, що мені слід більше рухатися вперед?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Я відчував надто сильний опір. Ось чому я запитав".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо.
  
  
  "Ви не відчули нестачі газу?"
  
  
  "Який дросель?"
  
  
  "Хіба ви не мій радник по Росії?"
  
  
  "Ні. Я твій пасажир".
  
  
  "ІІІах", - закричав пілот. "Хто посадить літак?"
  
  
  "Ви не можете приземлитися?"
  
  
  "Я можу. Я знаю, що можу. Я робив це в тренажері, але я ніколи не робив цього без російської за пультом управління позаду мене".
  
  
  "Якщо ти можеш, то ти зможеш", – сказав Римо.
  
  
  "Не на авіаносці".
  
  
  "Ти можеш".
  
  
  "Це спеціальна підготовка".
  
  
  "Я покажу тобі як", - сказав Римо.
  
  
  "Як ти можеш показати мені, як, якщо ти не знаєш, як?"
  
  
  "Я не говорив, що не знаю як, я просто не знаю, як керувати літаком".
  
  
  "У цьому немає абсолютно ніякого сенсу!" – закричав пілот.
  
  
  "Не хвилюйся", - сказав Римо. "Це спрацює. Просто пройдися авіаносцем".
  
  
  Перш ніж вони досягли авіаносця, їм довелося пролетіти над усім Шостим флотом, який вислав літаки, щоб оглянути їх. Американські пілоти пролетіли неймовірно близько.
  
  
  "Не думай про них. Не дозволяй їм турбувати тебе".
  
  
  "Як я можу не думати про них?"
  
  
  "Я навчу тебе одному трюку. Я також навчу тебе, як садити літак".
  
  
  "Але ж ти сказав, що ніколи не літав на жодному".
  
  
  "Ніколи", - сказав Римо.
  
  
  "Ти божевільний".
  
  
  "Я живий, і я маю намір залишитися живим. Тепер перше, що вам потрібно зробити, це звернути увагу на небо".
  
  
  "Вона заповнена американськими літаками, керованими пілотами, які не тільки вміють літати самі, а й вважаються найкращими у світі, на відміну від ізраїльських пілотів. Ми прокляті вправними ворогами".
  
  
  "Ти не робиш того, що я сказав. Подивися на небо. Подивися на небо. Відчуй хмари, відчуй вологу, будь вологою, будь хмарами, будь небом".
  
  
  "Так, я майже можу це зробити".
  
  
  "Дихай. Думай про своє дихання. Думай про вдих і видих".
  
  
  "Я вірю. Це добре. О, це добре".
  
  
  "Звичайно. Тепер не думай про літаки".
  
  
  "Я щойно зробив".
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо.
  
  
  "Я не розумію".
  
  
  "Я закликаю тебе не думати про жовтий слон. Ти думатимеш про жовтий слон. Але коли я кажу тобі думати про своє дихання, ти автоматично не думаєш про інші плани".
  
  
  "Так це так".
  
  
  "Твоє дихання життєво важливе", - сказав Римо. "Стеж за своїм диханням", - і він побачив, як плечі чоловіка злегка опустилися, вказуючи на те, що м'язи розслабилися, і тепер навички чоловіка могли почати брати гору. Римо вивів його в небо, до хмар, і коли вони побачили під собою палубу авіаносця, що гойдається, він ретельно уникав розмов про посадку і зробив палубу другом, а не об'єктом жаху.
  
  
  Один з найскладніших подвигів у всій авіації - це посадка на палубу авіаносця, що гойдається, але пілот впав раніше, ніж усвідомив це. Саме раніше, ніж він усвідомив це. Якби він знав, що садить літак замість того, щоб приєднатися до прив'язаного до нього друга, чиї рухи він розумів і відчував, він би розбився, або в паніці зупинився.
  
  
  Їхній літак був негайно оточений озброєними ідранськими солдатами, але вони не ховалися за своєю зброєю, як стражники у палаці. У цих людях було щось інше. Вони прагнули схопитися з будь-ким, хто насмілювався створювати проблеми.
  
  
  Це було те, що Римо помітив Ойупа в Літл-Біг-Хорні. Це було справою рук Арісона. Він був у цьому.
  
  
  І краса авіаносця полягала в тому, що на ньому не було запорошених бур. Це була штучна річ із сталевих куточків та пасток. Цього разу Арісону та його дивному тілу не вдалося б сховатися в пилюці.
  
  
  "Арісон. Арісон. Я шукаю Арісона", - сказав Римо.
  
  
  "А, генерале", - сказав один із солдатів.
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Там, де він хоче бути. Ми ніколи не знаємо, де він", – сказав солдат.
  
  
  Оскільки він приземлився на літаку Ідран, Римо був прийнятий як один з російських радників Ідран. Ніхто не вірив, що пілот приземлився сам, як брат Ідрана. Вони сказали йому, що знайшли новий спосіб боротися, використовуючи свою мужність, а не машини.
  
  
  Римо обшукав ангари під палубами. Він знайшов американського капітана полоненим у його власній каюті. Він виявив, що морські піхотинці роззброєні, але з ними добре поводилися. Він виявив американських льотчиків та військовослужбовців під охороною, але Арісона ніде не було.
  
  
  Нарешті він узяв лдранського солдата, що водив його по окрузі, і сказав:
  
  
  "У мене тобі погані новини. Я американець".
  
  
  "Тоді помри, ворог", - сказав ідранець і підняв свою короткоствольну автоматичну зброю, добре і точно вистріливши прямо в живіт Римо. І він теж досить швидко впорався із цим для солдата.
  
  
  Але він ще був солдатом. Римо вдрукував його у переборку.
  
  
  "Ми захоплюємо цей корабель", - сказав він морським піхотинцям, які спостерігали.
  
  
  "Ці хлопці круті", - сказав морський піхотинець.
  
  
  "Ти теж", - сказав Римо.
  
  
  "Чортовськи вірно", - сказав морський піхотинець.
  
  
  Римо звільнив матросів так само, а потім і пілотів. Битва почалася у головних ангарах і перекинулася на диспетчерську вежу. Проходи були усіяні тілами. Постріли рикошетували від металевих стін, розкидаючи іскри та смерть на кожному рівні. Обидві сторони билися з полудня до опівночі, коли останній ідранец, випустивши свій останній патрон, кинувся до піхотинця з ручною гранатою. Ручна граната перемогла.
  
  
  Із системи гучномовців долинув голос:
  
  
  "Мені це подобається. Я люблю всіх вас, чудові хлопці. Ви чоловіки мого типу. Вип'ємо за вас, доблесні воїни".
  
  
  То був Арісон. Пересуватися по палубі було все одно, що кататися по маслу, такою густою була кров. Більшість живих ледве могли стояти. Римо хлюпав по закривавлених сходах. Це була різанина. Саме це мав на увазі Чіун, коли говорив про жорстокість війни. Ніхто з чоловіків по-справжньому не контролював себе, швидше вони боролися з власним жахом і змушували себе діяти як солдати. Це було схоже на м'ясну крамницю.
  
  
  Арісон сміявся. Римо знайшов його в капітанській рубці управління.
  
  
  "Отже, це війна", - сказав він з усмішкою, широкою, як на параді.
  
  
  "І це прощай", - сказав Римо.
  
  
  Він не став чекати, поки Арісон вступить у бій, він не дослідив, він притис Арісона до сталевої стіни кабіни позаду себе і завдав два точних удару прямо в живіт, другий, щоб зловити блискавичний рух, який зробив Арісон, щоб сховатися в пилу у Літл -Біг-Хорн.
  
  
  Нанесено обидва удари.
  
  
  Вони зустрілися із залізом. Але не зі сталлю капітанської рубки. Римо виявив, що його руки пронизують шолом із червоним плюмажем нагорі та нагрудним захистом із полірованої сталі.
  
  
  В Єрусалимі археолог ідентифікував їх для нього як шолом та кірасу, поширені у Середземномор'ї за століття до Різдва Христового. Що спантеличило археолога, то це те, навіщо комусь робити їх новими сьогодні.
  
  
  "Це абсолютно нові. Подивися на сліди кузні. Дивись, трохи воску від методу "втрачений віск" все ще присутній у деяких тонших завитках".
  
  
  "Я це бачив".
  
  
  "Я сказав би, що це підробки. Але в них використовується метод виготовлення, який був втрачений протягом століть. Як ви їх робили?"
  
  
  "Я цього не робив", - сказав Римо.
  
  
  "Де ти їх узяв?"
  
  
  "Мені їх подарував друг".
  
  
  "Що могло зробити в них ці отвори?" - Запитав археолог, розглядаючи вм'ятини в полірованій сталі.
  
  
  "Це було зроблено вручну", - сказав Римо.
  
  
  Повернувшись до готелю "Девід", Прешес Пу вивчила ще два слова англійською.
  
  
  "Кондомініум, Блумінгдейл", - сказала Пу. Вона щойно познайомилася з кількома милими жінками з Нью-Йорка, які пошкодували її за те, що вона не має західного одягу. Вони купили кілька ганчір'я в Єрусалимі. Там був невеликий рахунок для Римо. Вісімнадцять тисяч доларів.
  
  
  "Як можна витратити вісімнадцять тисяч доларів на одяг у країні, основним товаром якого є пістолет-кулемет?" - Запитав Римо.
  
  
  "У мене нічого не було", - сказала Пу. "У мене навіть не було мого чоловіка у благословенну шлюбну ніч".
  
  
  "Втрачати", - сказав Римо.
  
  
  "Гроші не можуть замінити кохання", - сказав Пу.
  
  
  "З яких це пір?" - Запитав Римо.
  
  
  "Оскільки я не маю кондомініуму і платіжного рахунку в Bloomingdale's", - сказав Пу.
  
  
  Внизу, на столі, лежало повідомлення Римо. Воно прийшло із Ірландії.
  
  
  Послання було:
  
  
  "Я чекаю на тебе, хлопче".
  
  
  Римо вмовив американське посольство скористатися спеціальною лінією, щоб дістатися Сінанджу через підводні човни в Західнокорейській затоці. Це, звичайно, за допомогою Сміта.
  
  
  "Таточка", - сказав Римо. "Ти залишив для мене повідомлення в готелі "Кінг Девід"?"
  
  
  "Цар Давид був жахливим правителем. Євреї добре позбулися його. Вели війни. Коли він міг використати найманого вбивцю у справі Батршеба, він натомість вибрав війну. Її чоловік загинув у бою. І що трапилося? Потрапила до Біблії. Ось що відбувається, коли ти використовуєш війну замість убивці”.
  
  
  "Я так розумію, ти не залишив повідомлення".
  
  
  "Кожен момент, коли ти не шукаєш втраченого скарбу, ти втрачаєш свій час. Чому я повинен витрачати його на тебе?"
  
  
  "Це все, що я хотів знати. Дякую", - сказав Римо.
  
  
  "Пу вже зачала?"
  
  
  "Ні, якщо вона не зробила це з хасидом".
  
  
  "Ти не виконуєш своєї частини угоди", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не сказав, коли я завершу шлюб. Я просто сказав, що зроблю".
  
  
  У Белфасті, коли повз проїжджали британські броньовики, не даючи католикам і протестантам накласти на себе руки, і коли деякі з найважчих учасників чекали у в'язниці, поки британці підуть, щоб вони могли продовжити кровопролитну релігійну боротьбу, яка кипіла століттями, чоловік у просторій сірій куртці і поношеній кепці вантажника неквапливо зайшов у паб, почастував усіх випивкою і сказав:
  
  
  "Вип'ємо за Хейзел Терстон, нехай живе всіма улюблений прем'єр-міністр Англії. За ваше здоров'я, хлопчики".
  
  
  Склянки розлетілися по барній стійці. Деякі чоловіки вилаялися. Інші витягли револьвери. Але незнайомець просто посміхнувся. Він залпом осушив свій портерний і видав гучну відрижку, яка могла б загасити тисячу військових пожеж на тисячі похмурих пусток.
  
  
  "Хлопці", - сказав він. "Ви проклинали б нашого улюбленого прем'єр-міністра за те, що тут усі ці роки ненавиділи як протестанти, так і католики? Це те, що я чую?"
  
  
  У пабі "Свиняча арфа" пролунав постріл. Куля не влучила в ціль.
  
  
  Незнайомець підняв руку.
  
  
  "За що ти стріляєш у мене, якщо ти так сильно ненавидиш її? Чому ти не стріляєш у неї?"
  
  
  "Ти збожеволів, чувак. Я кажу, що ця сучка захищена краще, ніж чортові коштовності корони".
  
  
  "То що ж ти робиш? Стріляєш навмання в якогось бобі в солдатській формі?"
  
  
  "Ми робимо те, що хочемо, джоко", - сказав один із великих чоловіків у барі.
  
  
  "Ні. Ти не розумієш", - сказав незнайомець. "Прошу вибачення, хлопче. Ти не розумієш. Ні крапельки. Ні волосинки. Жодній волосинці на цій блідій британській фізіономії ти не завдаси шкоди".
  
  
  "Ти хочеш вийти на вулицю і сказати це?" - Запитали незнайомця.
  
  
  "За що? Я говорю це тут".
  
  
  "Тоді, можливо, джоко, ти просто закінчиш із великою діркою в голові прямо тут".
  
  
  “Чому б і ні, хлопче? хіба це не те, що відважний ірландець повинен робити зі своїм тілом, обдираючи власну плоть до кісток, так що все, що залишається, - це виснаженість, що оглядається на цю англійську сучку, якій було б начхати, навіть якби все хлопчаки в Белфасті випустили дух таким же чином”.
  
  
  "Хто ти, незнайомцю?"
  
  
  "Я той, хто пам'ятає великі ірландські війни, коли ви билися з сокирою, мечем і щитом, як шляхетні люди, якими ви завжди були. Я говорю про благословенну битву на річці Бойн, де англійці та ірландці билися як чоловіки. Чим ви займаєтеся сьогодні Ти вторгаєшся у вітальню сусіда і розстрілюєш його вечерю разом з його гостями та родиною. Що з тобою не так, хлопче? Ти ірландець чи швед?
  
  
  "Чому ти говориш про шведів?"
  
  
  "Ви не зможете добитися від них війни сьогодні, якщо стоятимете на голові".
  
  
  "Ми не хочемо війни з ними. У нас і так достатньо воєн у Белфасті".
  
  
  "Ні. У тому й біда, хлопче. Ти не розумієш", - сказав незнайомець. "Якби у вас була війна, справжня війна, старомодна війна, ви б вийшли маршем під саму грандіозну музику, яку коли-небудь чули, і зустрілися з ворогом віч-на-віч в один день, а не в триста шістдесят п'ять, включаючи Різдво і свято Непорочного зачаття. Ви б з цим розібралися. Покінчили. Переможець отримує все і благословення тому, хто програв. Але що у вас є зараз?"
  
  
  "У нас безробіття", - сказав один.
  
  
  "У нас вулиці забиті склом", - сказав інший.
  
  
  "Ми отримали все сміття війни та жодного з її плодів. Ми знову залишилися за бортом", - сказав третій.
  
  
  "Вірно", - сказав незнайомець. "Що вам потрібно зробити зараз, то це вивести Британію з Північної Ірландії, щоб обидві сторони могли спокійно вбивати один одного".
  
  
  "Цього ніколи не станеться", - сказав один.
  
  
  "Ми намагалися чотириста років".
  
  
  "Ти робив це неправильно", – сказав незнайомець. "Ти стріляв тут і стріляв там, коли тобі потрібно було отримати лише одну леді".
  
  
  "Міс Хейзел Терстон", - крикнув один із чоловіків наприкінці бару.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав незнайомець.
  
  
  "Ти не можеш наблизитися до неї".
  
  
  "Хто б захотів?" - Сказав інший.
  
  
  "Я не тільки знаю, як ви можете дістатися до неї, але і де ви могли б її сховати, поки чортові британці не приберуть свої чортові дупи з справжньої ірландської землі".
  
  
  "Ти багато балакаєш, незнайомцю. Давай подивимося, як ти це зробиш".
  
  
  "Що ж підемо зі мною, і я зроблю це", - сказав незнайомець.
  
  
  "Один останній ковток".
  
  
  "Ви випили востаннє. Тепер ви отримаєте британського прем'єр-міністра", – сказав незнайомець. "Дозвольте мені представитися. Мене звуть Арісон".
  
  
  "Навряд це Макгіллікаді або О'Дауд".
  
  
  "Це чудова стара назва", - сказав незнайомець. "Ти навчишся любити мене. Більшість чоловіків люблять, але в наші дні вони цього не зізнаються".
  
  
  Прем'єр-міністра Англії захищали не лише Скотленд-Ярд та кілька підрозділів британської розвідки, а й група експертів з тероризму, які оточили цю велику леді щитом, який ніколи не був зламаний. Це вони в останню хвилину перевели її з готельного номера на першому поверсі до їдальні перед тим, як вибухнула її спальня. Що в них було, і чого не знали терористи, то це простий маленький код, який у трьох випадках із п'яти міг визначити мету терористів.
  
  
  Це походить від тих же великих розумів, які зламали німецькі коди в перші дні Другої світової війни.
  
  
  Вона виникла завдяки простій та блискучій британській логіці, яка породила стільки вагомих причин у світі. Хоча терористичні акти могли здатися випадковими, більшість із них були жорстоко логічні та сплановані з центрального джерела: офісу КДБ у Москві.
  
  
  Незважаючи на різні образи на різних континентах, у різних цивілізаціях, якщо просто відволіктися від місцевих скарг і подивитися на загальну картину, кожна міжнародна терористична організація була спрямована проти інтересів Заходу. Жодна з них не була спрямована проти країн комуністичного блоку, де невдоволення найчастіше були сильнішими.
  
  
  Це була війна, спрямована проти населення Заходу.
  
  
  Враховуючи, що одне відомство в КДБ керувало цією всесвітньою мережею або принаймні навчало її лідерів, тоді певні методи мали бути стандартними. Мав існувати оперативний відбиток пальця. Те, що начебто випадковими діями, такими не було.
  
  
  Знаючи, що має бути якась закономірність, люди з британської спеціальної розвідки склали загальну картину кожного інциденту і нанесли її на графік, і майже як на виробничий графік вони побачили прояв закономірності, особливо для ІРА, оскільки вона була захоплена нібито радикальними марксистами. не пов'язаними із Росією.
  
  
  Хоча вони не могли захистити кожну мету, не розкриваючи своїх знань, ця спеціальна група, безумовно, могла захистити королівську родину та прем'єр-міністра.
  
  
  Таким чином, коли спальню прем'єр-міністра Хейзел Терстон збиралися висадити в повітря, вони могли вивезти її звідти.
  
  
  Таким чином, у цей день, коли прем'єр-міністр проводила коротку відпустку недалеко від Бата та його імовірно цілющих вод, вони звернули з головної дороги, на якій знаходилася її група.
  
  
  "Ще один напад?" - Запитав прем'єр-міністр Терстон. Вона була блідою, з гордою, майже аристократичною особою, незважаючи на те, що народилася в сім'ї торговців середнього класу в графствах.
  
  
  Її спеціальний помічник глянув на годинник.
  
  
  "Я б оцінив у межах двох хвилин на звичайному маршруті", - сказав він.
  
  
  "Ти так добре знаєшся на ній?" — спитала вона.
  
  
  "Іноді", - сказав він із класичним британським спокоєм. Дві хвилини і п'ятнадцять секунд по тому, коли маленький караван прем'єр-міністра, що охоронявся, їхав по вузькій дорозі між золотими полями під рідким і благословенним британським сонцем, вдалині на головному шосе почувся приглушений гуркіт.
  
  
  "Я вважаю, це вони", - сказала вона.
  
  
  "Має бути", - сказав її помічник з розвідки.
  
  
  "Я дуже сподіваюся, що ніхто не постраждав", - сказала вона і повернулася до своїх паперів. Це була країна овець, і по путівцях, як це було століттями, британські пастухи переганяли свої стада і сповільнювали рух. Вівці мали пріоритет перед "ролс-ройсами" - навіть урядовими "роллс-ройсами".
  
  
  Пастух у твідовій кепці, що вигоріла на сонці і під дощем, побачив, хто затримується, і з палицею в руці підійшов до великої чорної машини, щоб перепросити.
  
  
  Хейзел Терстон посміхнулася. То була сіль Англії. Гарні фермери. Виконували свою роботу. Зберігали мир і, коли потрібно, завжди поповнювали лави британської армії. Вона знала таких чоловіків по лаві свого батька. Жоден з них не був невідповідним для того, що він був винен.
  
  
  Вона знала свій народ, і вони її знали. Прем’єр-міністр опустила скло. Коли пастух нахилився, те саме зробили і його співробітники. У верхній частині палиці був отвір, досить цікавий, якщо подивитися на нього, тому що у цієї палиці були нарізи. Пастух прояснив головоломку, пояснивши, що якщо британська сучка не зробить точно те, що він сказав, то зі стовбура цієї палиці вилетить більш ніж крихітна куля і рознесе її чортові британські мізки по всіх її хлопців з розвідки та офіційного "роллс-ройсу".
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  "Вам це ніколи не зійде з рук", - сказав прем'єр-міністр. “Ви просто не зможете сховати британського прем'єр-міністра на англійській землі. Там ніде сховатися. Тепер, якщо ти здасишся цієї ж хвилини, я буду поблажливий”.
  
  
  Хейзел Терстон оглянула простору кімнату. Вона була сорок на сорок футів з чистими кам'яними стінами з усіх боків. Колись у ній були вікна, але вони були замуровані чимось темним. Насправді єдиним джерелом світла була єдина лампочка, що працює від генератора. Було сиро, але в цю пору року сирою була вся країна. Загалом вона знала, де вони знаходяться, неподалік Бата. Вона засікла час. Вони їхали трохи більше п'ятнадцяти хвилин. І люди на старому кам'яному римському акведуку неподалік помахали їй рукою якраз перед тим, як пастух приставив пістолет до її обличчя і зав'язав їй очі.
  
  
  Не було жодної можливості сховати її в межах п'ятнадцяти хвилин їзди від британського міста. Це було неможливо.
  
  
  Вона та її помічник з розвідки вже знали, що весь рух у цьому районі було зупинено та обшукано. Будь-кого, хто не був упевнений, що належить цьому району, доставляли на допит.
  
  
  Люди з розвідки обшукали б кожну кімнату, комору, провулок, відро для сміття, льох, горище, дзвіницю і церковну лаву в радіусі п'ятдесяти миль.
  
  
  "Вірогідно, до прибуття наших хлопців залишилися лічені хвилини", - сказав прем'єр-міністр. "Тому я даю вам останній шанс бути поблажливими до себе".
  
  
  "Відвали, ми отримуємо те, що нам належить, і цього разу ти маєш здатися", - сказав чоловік, який був замаскований під пастуха.
  
  
  У цій великій кімнаті було ще четверо. Хлопець із розвідки був пов'язаний та поміщений у кут.
  
  
  "Молода людина, ви сповнені вашого успіху. Але це буде недовго. Ви абсолютно жодним чином не зможете сховати британського прем'єр-міністра так близько до місця її викрадення на британській землі. Це неможливо зробити".
  
  
  "Нам не потрібна твоя балаканина. Ми вже досить наслухалися цього в Белфасті, скажу я тобі".
  
  
  "Тоді дозвольте мені висловити себе в манері, яку ви, можливо, визнаєте більш зрозумілою. Якщо ви здастеся зараз, на вас чекає короткий тюремний термін, і ви зможете повернутися до написання своїх дисертацій про те, як світ має бути перевернуто з ніг на голову, щоб ми були внизу, а ви нагорі і керували всім. якщо ви цього не зробите, сер, ми будемо підвішувати вас за інтимні місця доти, доки ви не пошкодуєте, що вас при народженні не переїхала броньована машина”.
  
  
  "Заткнися, або я виб'ю тобі мізки".
  
  
  "Ну тоді стріляй, ти, безробітний п'яниця зі свинячим обличчям".
  
  
  "Якщо ви не заткнетеся, ми зробимо з вами те, що зробили з лордом Маунтбеттеном", - сказав терорист, маючи на увазі те, як вони вбили героя британської війни, підклавши бомбу на його човен.
  
  
  "Ви хочете сказати, що зробите зі мною те, що робите з невинними перехожими, британськими постійними солдатами, які намагаються зберегти мир, і лордом Маунтбеттеном?"
  
  
  "Став на кін свою дупу, голить".
  
  
  "У якій чудовій компанії можна померти", – сказав британський прем'єр-міністр.
  
  
  Раптом пролунав сміх, гучний гуркіт сміху, який, здавалося, луною віддавався серед каміння. Прем'єр-міністр озирнулася назад. Там був вхід, чистий кам'яний дверний отвір. Але за нею, здавалося, був ґрунтовий тунель. І все-таки це був не підвал. У цьому великому кам'яному приміщенні не було нічого схожого на підвал. Там було багато вікон. У підвалах вікон не було. Те, що вікна були заблоковані, не мало значення. Ніхто не збудував підвал із великими вікнами.
  
  
  "Говориш як чоловік", - сказав чоловік із бородою, товстою шиєю та палаючими очима. На ньому був костюм твідів, у руці він тримав портфель, і його обличчя, здавалося, світилося радістю.
  
  
  "А ви хто такий?" - Запитав прем'єр-міністр.
  
  
  "Хтось, хто захоплювався вашою війною за Фолклендські острови. Радий знову бачити вас, хлопці, за цим заняттям. Вам пройшло багато часу, га?"
  
  
  "Хто ти? Чого ти хочеш?"
  
  
  "Ми хочемо, щоб ви забралися з Північної Ірландії. Нехай кожен буде вільний робити те, що він хоче".
  
  
  "Знаєш, вони хочуть вбити один одного".
  
  
  "Можна назвати це й так".
  
  
  "Як ти це називаєш?"
  
  
  "Я називаю це національним волевиявленням".
  
  
  "Їхня воля - вбивати один одного".
  
  
  "Тоді яке тобі діло?"
  
  
  "Ми зобов'язані подбати про те, щоб це було врегульовано мирним шляхом. У нас там є громадяни. У нас там сторічна традиція. Ми не маємо наміру залишати традицію масових вбивств на цій бідній розореній землі".
  
  
  "Настирливий", - сказав чоловік із бородою. "Ви дозволили собі Фолклендські острови. Чому ви відмовляєте у такій же радості своїм громадянам Північної Ірландії?"
  
  
  "Я не знаю, хто ви, але дозвольте нагадати вам, що на нас напала Аргентина".
  
  
  "На когось завжди хтось нападає, і у цього когось завжди є якась невід'ємна та законна образа. Нехай протестанти та католики там, по-своєму, вбивають себе, як християни".
  
  
  "Ти єврей чи мусульманин?"
  
  
  "Іноді може бути і те, і інше, хоча вони були б першими, хто відмовив би мені. Я дійсно не отримую належної поваги, якої заслуговую, так, як я того заслуговую".
  
  
  "Можливо, ми зможемо це змінити. Можу я спочатку попросити вас розв'язати мого помічника з розвідки. Його зап'ястя здаються пов'язаними занадто туго".
  
  
  Чоловік із мускулистою шиєю помахав пастуху. Прем'єр-міністр побачила, як її помічник із розвідки простежила за швидкою реакцією пастуха.
  
  
  Прем'єр-міністр Хейзел Терстон бачила, як він потирав зап'ястя, а потім неквапливо підійшов до однієї зі стін із вікном і почав чекати там із безневинним виглядом. Але прем'єр-міністр знала краще. Її помічник ніколи нічого не робив безневинно чи випадково. Усього була мета.
  
  
  Що б він не робив біля того вікна, це мало бути захищено, тому вона відволікала своїх викрадачів, сказавши, що може піти на компроміс.
  
  
  "Ти розчаровуєш мене, Хейзеле", - сказав чоловік. "Я думав, ти зроблена з міцнішого матеріалу, ніж це".
  
  
  "Світ реальності вимагає розумних людей для переговорів", - сказала вона. "Що ми можемо зробити для вас?"
  
  
  "Ідіть з Північної Ірландії. Просто виведіть свої війська і дозвольте народу вирішувати".
  
  
  "Боюсь, я не можу цього зробити. Але що я зроблю, то це сформую іншу комісію..."
  
  
  "Ми витягнемо вас. Чи бачите, ви єдина людина, яка володіє владою у вашому уряді, і без вас як сильного лідера вони укладуть угоду. Це завжди трапляється, коли країна втрачає сильного лідера. Це абсолютно передбачувано. Будь-яка нація з таким сильним лідером, як ви, слабка без цього лідера. Сильні люди роблять слабкими оточуючих. Це правда, і ви маєте це знати”.
  
  
  "Звідки у тебе ця теорія?" — спитала вона. Вона побачила, що її чоловік тепер завів руку за спину, коли стояв перед вікном. Він щось робив цією рукою.
  
  
  "Це такий самий вічний факт, як гравітація".
  
  
  Прем'єр-міністр побачила, як її чоловік кивнув. Вона знала, що вони не можуть розмовляти, бо ця дивна кімната може прослуховуватись. Вона також знала, що цей незнайомець, можливо, має рацію. Без неї в кабінеті міністрів її країна просто могла б укласти угоду щодо виведення всіх військ із Північної Ірландії.
  
  
  Єдина рятівна подія сталася, коли вона залишилася наодинці зі своїм помічником із розвідки. Він розкрив долоню, не кажучи ні слова, і потім вони обоє посміхнулися один до одного. Темна речовина, що кришиться, заповнила його долоню. З відчиненого вікна він зняв землю. Хтось щойно засинав землею цю кам'яну кімнату. Це мало з'явитися у сільській місцевості. Це було б одне з перших місць, куди заглянув би Скотленд-Ярд. Кам'яний будинок, який раптово зник під купою землі, неможливо було не помітити, і найменше у спільнотах навколо Бата.
  
  
  Вони чекали на порятунок, якого чекали з хвилини на хвилину. І дочекалися.
  
  
  Проблема була простою. Знайдіть одного прем'єр-міністра та її помічника з розвідки, захоплених того ранку недалеко від Бата, Англія. Рішення було таким самим простим. Всі дороги були оточені. Було обшукано кожен будинок у кожному селі. До чаю кожен сінник, гараж і провулок, консервна банка, контейнер для сміття, канава були нанесені на велику сітчасту карту, і до вечері не було і натяку на шепіт про те, що було зроблено з прем'єр-міністром.
  
  
  "Вона має бути тут", - сказав інспектор, який знайшов час, щоб насолодитися освіжаючими джерелами та лазнями, які римляни побудували тут майже дві тисячі років тому, коли вони займали острів так далеко на північ, як стіна Адріана.
  
  
  Місто Бат було названо на честь цих лазень. До римлян кельти, пікти та сакси – основне населення регіону – не вважали купання корисним для здоров'я, і у них був аромат, що підтверджує це. Римляни, такі ж охайні люди, як японці, ввели миття в тодішню варварську сільську місцевість. І, зокрема, у Баті вода, як казали, була цілющою. Тепер Скотланд-Ярду були потрібні ліки.
  
  
  "Як, чорт забирай, як можна втратити прем'єр-міністра серед однорідного, дружелюбного населення? Ми обшукали кожен підвал, пансіон та ангар, і, чорт забирай, вона зникла", - сказав інспектор. "Я впевнений, що вони збираються вбити її".
  
  
  "Чому це?" - Запитав міністр оборони. "Вимоги смішні. Вони кажуть, що якщо ми не підемо з Північної Ірландії прямо зараз, вона помре".
  
  
  "Можливо, це не так і смішно", - сказав міністр оборони, дозволяючи воді просочитися крізь його пори. "Там стався найдивніший розвиток подій. Додайте до цього викрадення, і ми, можливо, укладемо угоду".
  
  
  "Здатися викрадачам?"
  
  
  "Ви знаєте, що зараз відбувається у Белфасті, інспектор?"
  
  
  "Це, звісно, не може означати, що нам доведеться відступати".
  
  
  "У поєднанні з тим фактом, що навряд чи хтось залишився, щоб сказати "ні" із силою нашого залізного прем'єр-міністра, так. Белфаст перетворився не на міське партизанське поле битви, а на зону бойових дій. Хтось сформував тимчасове крило тимчасового крила ІРА і фактично залучає британські сили у відкритий бій та перемагає”.
  
  
  "ІРА? Не може бути. Вони не можуть зібрати п'ятдесят людей разом, не побивши між собою", - сказав інспектор.
  
  
  "Група групи, що відкололася. І я підозрюю, що вони також стоять за цим викраденням Терстона. Вони перевершують нас у Белфасті і перехитрують у Баті", - сказав міністр оборони.
  
  
  "Невже ми програємо?"
  
  
  "Можливо ми вже програли, якщо не зможемо знайти нашого прем'єр-міністра".
  
  
  "Вони не могли сховати її десь тут. Ми шукали скрізь", - сказав інспектор.
  
  
  "Ну, очевидно, є якесь місце, куди ви не заглядали. Є лише один інший вибір. Зверніться за допомогою до американців".
  
  
  "Я хотів би програти", - сказав інспектор.
  
  
  "Я б теж хотів, але ми не можемо".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  “Державна політика. Це мій ультиматум. Якщо ми не отримаємо нашого прем'єр-міністра до півночі, ви отримаєте американську допомогу до ранку”.
  
  
  Пу і Римо повернулися до Сінанджі з весільної подорожі. Пу найчастіше привозила сукні з Єрусалиму, західного міста з добрим правителем.
  
  
  Вона розповіла своїм друзям про готельні номери та одяг.
  
  
  Вона розповіла своїм друзям про нові та екзотичні страви. Пшеничний хліб із білою серединкою та темною скоринкою.
  
  
  Солодкі напої, як кока-кола.
  
  
  Був навіть хліб із діркою в ньому, який був дуже твердим, і його не слід було їсти, коли він виймався з духовки, а випікати знову після того, як його розкололи. Це була делікатесна страва, намазана на білу молочно-жирну речовину, звану вершковим сиром, а потім вкриту рибою, яку потримали над палаючим поліном. Усі її друзі скорчили пики, коли Пу розповіла їм, що їла цю страву під назвою рогалики з лососем.
  
  
  Також подавалися сирі трави, які називають салатами.
  
  
  На постільних речах була тканина, звана простирадлами, і якщо натиснути на дзвінок, можна було замовити все, що завгодно, у будь-який час дня.
  
  
  Там були кільця та намиста. Там були обідні зали, де їли всі з усієї земної кулі.
  
  
  Дороги були не такими добрими, як ті, що прокладені дорогою до Сінанджі з Пхеньяну, але машин було більше.
  
  
  "Однією машиною було б більше за машини", - сказав друг.
  
  
  І коли вони запитали її про першу шлюбну ніч, вона тільки зрозуміло посміхнулася і нічого не сказала, дозволивши їхній уяві розігратися над насолодами, які подарував їй білий Майстер Сінанджу. Але своїй матері вона сказала правду. Вона мала. Дитини не буде.
  
  
  "Він не торкався мене", - вигукнула Пу. "Він не цілував мене, не торкався до мене або щось таке".
  
  
  "Нічого?" - Запитала мати.
  
  
  "Я сказав "або будь-що", - вигукнув Пу.
  
  
  "Ти спокусив його трюками, яким я тебе навчив?"
  
  
  "Я зробив усе, але подовжив її в сталевих лещатах".
  
  
  "Спробуй сталеві лещата", - сказала її мати.
  
  
  "Він Майстер синанджу. Ти не можеш наблизитися до нього, якщо він цього не хоче. І, мама, він цього не хоче. Він не хоче мене".
  
  
  "Він повинен хотіти тебе. Він твій чоловік. Я поговорю з твоїм батьком".
  
  
  І ось дружина пекаря сказала пекареві те, що дочка сказала матері, і пекар, під дратівливий голос дружини, що пояснює йому, що саме він повинен говорити і робити, в страху піднявся до великого дерев'яного будинку на пагорбі, де тисячоліттями жили Майстри синанджу.
  
  
  "І не дозволяй йому ухилятися", - крикнула дружина пекаря.
  
  
  Увернутися? подумав пекар. Майстер Чіун міг розколоти череп людини, як сухий лист, із дванадцяти років. Він збирається вбити мене. Принаймні є одна хороша річ у тому, щоб бути вбитим майстром синанджу. Він може зробити це швидше і менш болісно, ніж будь-що інше.
  
  
  Пекар зім'яв у руках свій капелюх і, вклонившись, піднявся старими дерев'яними сходами до входу в Будинок Сінанджу. Емісари протягом всієї історії піднімалися цими щаблями. Рідко хто з мешканців села приходив сюди, окрім як попросити допомоги у вирішенні проблеми, яку можна було вирішити грошима чи швидким і нещадним правосуддям.
  
  
  Біля дверей пекар зняв взуття, як це було заведено перед входом до будинку. Він поцілував поріг і, міцно притулившись обличчям до підлоги, крикнув:
  
  
  "О великий майстер Сінанджу, я, батько Пу, Байя Кайянг, смиренно благаю вашу жахливу пишність зійти до бесіди зі мною".
  
  
  "Входь, Байя Кайанг, батько Пу, дружина мого сина Римо", - пролунав голос Чіуна, майстра синанджу. "І повстаньте, бо ви будете дідусем питання про шлюб".
  
  
  Тоді на вулицях села все було ясно. Дружина пекаря веліла йому в недвозначних висловах повідомити Чіуну, що Римо не виявив себе як чоловік. Вони погодилися на шлюб з білим, тому що були впевнені, що будь-хто, хто був Майстром, навіть якщо він був білим, міг добре працювати. Коротше кажучи, сім'ю пекаря обдурили. І Чіуну слід чітко сказати про це. Або син Чіуна повинен виконати всі шлюбні обітниці, або Пу повернеться до будинку пекаря, а пекар збереже весільний гаманець Хазяїна.
  
  
  На брудних вулицях Сінанджу це звучало набагато розумніше, ніж у величезному будинку з безліччю кімнат. Як можна було сказати Чіуну, що білий, якого він любив більше за сина, білий, про якого ніхто не посмів би сказати Чіуну в обличчя навіть натяку на зло, не був чоловіком?
  
  
  Це була смерть, якщо той, хто говорив, щастив.
  
  
  Але Байя Каянг знав, що він теж не зможе повернутися до себе додому, де Пу плаче, а його дружина пристає до нього. Отже, це була або смерть, або смерть за життя, і Байя Кайянг, після того, як Чіун пригостив його рисовим вином і поговорив з Чіуном про погоду і про те, як пройшов день, найніжнішим чином торкнувся цієї теми.
  
  
  "Для нас велика честь бути батьками Пу, яка вийшла заміж за Майстра".
  
  
  "Честь належить нам", - сказав Чіун. Йому не подобалися Кайанги. Вони були жадібною родиною і дещо лінивою. Але, принаймні, вони були із Сінанджу, а якщо врахувати всіх білих, з якими водився Римо, Пу був благословенням.
  
  
  "Як і ви, ми з нетерпінням чекаємо на онука", - сказав Кайанг. Він наважився запропонувати свій кубок, щоб додати вина. Чіун налив йому. Він був люб'язний, наливаючи всім гостям стільки вина, скільки міг їм нав'язати, але вважав п'яницями всіх, хто погоджувався випити. Сам він, як і Римо, пити не вмів. Їхня нервова система зруйнувалася б під впливом алкоголю, такою була тонкість, на яку вони налаштували свої тіла.
  
  
  "Ніхто не чекає на онука з таким нетерпінням, як я", - сказав Чіун.
  
  
  Чого хотів цей дурень Кайанг? Вони вже мали достатньо золота, щоб купити свиней на ціле життя бенкетів. Йому навіть не довелося б більше пекти, якби Чіун не зажадав кращих сільських рисових коржів.
  
  
  "Є речі, які мають статися, щоб Пу завагітніла".
  
  
  "Ах, ці штуки", - сказав Чіун. "Вона могла б робити їх, лежачи на спині".
  
  
  "Вона може. Не те, щоб я знав, що вона може. Не те, щоб вона мала. У неї немає".
  
  
  "Звичайно, вона цього не зробила. Не можу висловити тобі, Байя, як я радий, що Римо перестав якшатися з білими повіями, особливо з російською. Американці самі по собі погані, але росіяни ще гірші".
  
  
  "Я чув, білі божеволіють по корейських чоловіків. Вони витворюють дивні речі зі своїми тілами".
  
  
  Рух був би дивний, подумав Чіун, згадавши свою власну дружину. І все ж, чого можна хотіти від жінки, окрім як народжувати дітей та готувати їжу, а Гектору – якнайменше? Римо, з іншого боку, був занурений у звичаї білих. Ця жінка, яку він, можливо, навіть закохався, ця російська, працювала в їхньому уряді і командувала людьми, як солдатів. Він думав, що Римо, можливо, навіть одружився з Анною Чутесов, поки Пу Кайянг не змінив ситуацію. Отже, якщо бейкер ходив навколо і навколо, то його треба було поважати за те, що він допоміг врятувати Римо від себе подібних.
  
  
  "Через твою прекрасну дочку, Байї, Римо ніколи не доведеться терпіти ці жорстокі напади білих жінок".
  
  
  "Я чув, що вони носять спеціальний одяг і роблять особливі речі за допомогою мазей тощо", - сказав Бава.
  
  
  "Давайте поговоримо не про вади білих жінок, а про переваги вашої дочки".
  
  
  "Про Великий Чіун", - голосив Бава Каванг. "Сьогодні вона залишається такою ж незайманою, як того дня, коли вони з Римо поїхали у свій медовий місяць".
  
  
  "Що ти збираєш?"
  
  
  "Я кажу, великий Чіуне, ніхто з нас не буде дідусем".
  
  
  "Що не так з какашками?"
  
  
  "Нічого. Римо не виявив себе як чоловік", - сказав Байя, заплющивши очі в очікуванні удару. Він повільно розкрив їх. Можливо, Чинн не хотів вбивати його із заплющеними очима. Але все, що він побачив, коли розплющив очі, був Майстер Сінанджу, його пасма волосся гойдалися разом з головою, він кивав на знак згоди Байє Кайангу, батькові Пу, сільському пекарю, який тепер знав, що має чудовий шанс побачити ранок.
  
  
  "Рімо", - покликав Чіун.
  
  
  "Чого ти хочеш?" - долинув голос із великого будинку, що віддався гучною луною, бо більше не було великого скарбу, здатного поглинути і приглушити звук.
  
  
  "Я хочу, щоб ти вийшов сюди", - покликав Чіун.
  
  
  "Я зайнятий".
  
  
  "У нього все ще є американські способи неповаги", - зізнався Чіун. "Але ми збережемо це у родині". І тоді Чіун заволав голосніше:
  
  
  "Це займе всю мить". І Каянгу він прошепотів:
  
  
  "Можна подумати, що він зламається, якщо дасть нам хвилинку. Я не знаю, що робити з хлопчиком. Ніколи не знав. Віддав йому найкращі роки свого життя, а тепер це. Що ж, ми всі владнаємо, як корейці. Ми в два. рахунки перетворимо маленького на Какашку”.
  
  
  "Добре", - сказав Римо, входячи до кімнати і читаючи сувій. Кайян дізнався корейську, але на ньому були й інші письмена, дивні, схожі на західні. Але нічого подібного він ніколи раніше не бачив, і він бачив випадкову американську газету, яку сам Майстер відправляв назад до Сінанджі для архівів будинку ассасинів.
  
  
  "Маленький батько, - сказав Римо, - я перечитав цей сувій десять разів, і я нічого не бачу про містера Арісона. Є греки, що борються з персами, і греки, що борються один з одним, є релігійні обряди, олімпійські ігри, вірші, опис" п'яного бенкету на честь бога Вакха і оплата статуй золотом. Що я мав бачити?
  
  
  "Ти не побачив би власного носа перед своїм обличчям, навіть великого білого", - сказав Чіун.
  
  
  "Добре. У мене великий білий ніс. Тепер розкажи мені, що відбувається".
  
  
  "Питання у тому, чого не сталося", - сказав Чіун. Римо побачив отця Пу. Він кивнув на знак вітання.
  
  
  "Батько Пу каже, що вона недоторкана", - сказав Чіун. Байя Кайянг глибокодумно кивнула.
  
  
  Римо знизав плечима.
  
  
  "Батько Пу каже, що в нього ніколи не буде сина". Римо знизав плечима.
  
  
  "Батько Пу був досить люб'язний, щоб приховати цей жахливий факт від села. Справа в тому, Римо, що ти всіх нас підвів".
  
  
  Римо шарудів сувоєм.
  
  
  "Що я шукаю?" спитав він.
  
  
  "Я шукаю онука".
  
  
  "І я шукаю містера Арісона. Наступного разу, коли я побачу його, я хочу бути в змозі перемогти його. Чи це ваш спосіб просто обманом змусити мене прочитати сувої?"
  
  
  "Все, що ти хочеш, вже є. Знайди скарб Сінанджу, і ми зможемо впоратися з містером Арісоном".
  
  
  "Тепер я знаю, що ти розігруєш мене. Ти роками намагався повернути цей скарб".
  
  
  "Без цього ви ніколи не зможете впоратися з містером Арісон".
  
  
  "Я не хочу мати з ним справу. Я хочу перемогти його".
  
  
  "Лише мертві бачили його востаннє", - сказав Чіун.
  
  
  "І що це значить?" - Запитав Римо.
  
  
  "Чому ти не поводився з Пу належним чином?" - спитав Чіун.
  
  
  "Я дістануся до цього. Я дістануся до цього. Я пригожусь для цього. А як щодо цієї нісенітниці з греками і слугою тирана Фів?"
  
  
  "Прочитай це", - сказав Чіун.
  
  
  "Я читав це. Я прочитав це. Посвята триває багато сторінок".
  
  
  "І що?"
  
  
  "І я не розумію".
  
  
  "Подивися довкола на порожні кімнати. Якби вони не були порожніми, ти зрозумів би".
  
  
  "Якби вони не були порожні, все це місце зараз припадало пилом від купи мотлоху".
  
  
  "Це той мотлох, який нам зараз потрібен".
  
  
  "Мені це зовсім не потрібне", - сказав Римо.
  
  
  "Тобі щось потрібне", - сказав Чіун. "Ця дорогоцінна квітка чекає недоторканою, втрачаючи рум'янець своєї юності, тоді як ти відмовляєшся від свого обов'язку по відношенню до будинку і зганьбиш нас перед моїм добрим другом Байей, доброю і порядною людиною, яка нічого нам не зробив, але віддав нам свій скарб – дочка”.
  
  
  "Я зроблю це. Я зроблю те, що маю, але я не зобов'язаний робити це відразу. Було б краще, якби я не плутався в цих сувої і отримав кілька ясних відповідей".
  
  
  "Ти отримав чіткі відповіді. Ти просто був надто тупий, щоб їх розглянути", - сказав Чіун. "У будь-якому випадку, ми нічого не зможемо зробити з містером Арісоном без скарбів. Так що насолоджуйтесь принадами, які може запропонувати Пу".
  
  
  "Я не здаюся", - сказав Римо і повернувся до кімнати, яку Чіун виділив для нього. Це була не житлова кімната, а одна зі скарбниць. Свитки були акуратно розкладені на блідому квадратному шматку підлоги. Щось сиділо на ній століттями, і деревина вкрилася вм'ятинами, хоча це було рідкісне та цінне африканське червоне дерево, одна з найтвердіших порід, відомих людині.
  
  
  Розміщення сувоїв у цьому заглибленні у підлозі, очевидно, було свого роду сполученням. Але як місце могло бути повідомленням? Римо провів рукою по заглибленню дерева. Він відчував, як розчавлені клітини дуже повільно розширюються після стиснення, і він відчув ще щось на подушечках пальців. Пил. Тут, у поглибленні розміром чотири на чотири фути, був пилюка.
  
  
  Він захопив частинки олії з кінчиків пальців і підніс порох до світла. Вона була блідо-біла. Дрібний білий порошок. Ні. не порошок. Мармур. Щось зроблене з мармуру було там, де для нього були розкладені сувої Сінанджу.
  
  
  Він знову перечитав звіт. Це була досить типова служба синанджу. Великий і прославлений філософ об'єднався з героєм, щоб вимагати покласти край корупції та гнобленню у Фівах. Народ підтримав їх, тому що тиран, як і всі здебільшого слабкі люди, боявся дозволити комусь висловитися. Народ хотів бути демократичнішим, як Афіни. Вони навіть послали емісара до Афін, щоб вивчити їхню систему демократії.
  
  
  Ніхто у Фівах не був на боці тирана. Він не міг добре говорити, добре думати чи добре керувати, і на додачу він був боягузом у бою, що ображало грецькі уявлення про героїзм. Однак він мав одну особливість. Знання майстрів синанджу та готовність добре заплатити.
  
  
  Звичайно, він переміг, і одного ранку філософ і герой були знайдені мертвими в яру за містом. Говорили, що вони билися на дуелі, і герой підлим чином осквернив тіло філософа, перш ніж спробувати повернутися до Фіви, коли він упав і розбив голову об камінь. Обурені люди висипали на вулицю, відмовившись від своєї лояльності до двох, які були нічим не кращими за вбивць. Звичайно, саме служба синанджу надала смерті такого вигляду.
  
  
  Римо перечитав історію ще раз. За нею слідував звичайний список почестей, що віддаються, і форма його була такою ж, як і в інших історій Будинку Сінанджу. Що було дивним у цій історії, то це те, що вона не була впровадженням нової техніки. Святотатче вбивство вперше сталося багато століть тому, на Сході. То була просто адаптація. Але не було навіть натяку на містера Арісона або будь-кого, хто діяв би подібно до нього.
  
  
  Старий сервіз, який навіть не був новим у 500 році до н.е., і вм'ятина від чогось мармурового на підлозі порожньої скарбниці в Сінанджу.
  
  
  Ну і що?
  
  
  Отже, десь там був хтось, з ким Римо не міг упоратися, і це не говорило йому як. "Майстер Римо. Майстер Римо. Це для тебе", - почувся голос. То був маленький хлопчик, який прибіг із села. "У будинку пекаря задзвонив телефон, тебе просять. Любий Чіун дав мені золоту монету, щоб я прибіг сюди і запросив тебе до будинку."
  
  
  "Він і зараз там?" - Запитав Римо.
  
  
  "Так, він залишив великий Дім Сінанджу і разом з пекарем вирушив відвідати твою кохану дружину Пу. Вони всі там з матір'ю. Вони теж чекають на тебе", - сказав хлопчик.
  
  
  "У будь-якому випадку я можу відповісти на телефонний дзвінок звідси".
  
  
  "Майстер Чіун наказав перенести її в будинок пекаря, щоб тебе не турбували в твою шлюбну ніч. Ніхто не наважився б змінити наказ Великого Чіуна".
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Я згоден".
  
  
  Дзвінок був ретранслятор від Сміта. Він був майже впевнений, що Арісон знову на роботі в Північній Ірландії. Чи знайшов Римо щось, що могло його зупинити?
  
  
  "Ні", - сказав Римо, дивлячись на залите сльозами кругле обличчя Пу, кинджали в очах її матері, відраза її батька та Чіуна, що повністю встав на бік цієї родини.
  
  
  "Тепер ти можеш говорити?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, що людина, яка називає себе Арісоном, стоїть за викраденням прем'єр-міністра Англії".
  
  
  "Арісон? Де в Англії?"
  
  
  "Очевидно, у Баті", - сказав Чіун.
  
  
  "Запитай його, звідки він знає, що це в Баті", - сказав Сміт.
  
  
  "Якщо ви візьмете сувій років коня, свині та дракона, приблизно ваших років на 112 рік н.е., ви не тільки дізнаєтесь, чому Арісон знаходиться в Баті, але й дізнаєтесь, де знаходиться Бат".
  
  
  "Він викрав тамтешнього прем'єр-міністра, Папочка".
  
  
  "І вони не можуть її знайти, це правда?"
  
  
  "Так. Це те, що вони говорять. Вони не знають, як вони могли втратити її", - сказав Римо, повторюючи те, що говорив Сміт.
  
  
  "Вони не можуть знайти її, тому що не знають, де шукати", - сказав Чіун. "Візьми свитки з собою. Ти знайдеш її. Але ви не зможете зупинити містера Арісона, так що навіть не турбуйтеся. Ось де тобі слід потурбуватися про це бідне, прекрасне, чарівне створіння, яке хоче тільки, щоб ти виконав те, в чому присягнувсь". тут, на своїй церемонії”.
  
  
  "Я відразу ж повернуся до Англії, Смітті", - сказав Рема. Як він з'ясував, Пу щойно вивчив інше слово. Це був "Херродс".
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Римо припаркував Пу в готелі "Британія" у люксі з видом на один із численних маленьких парків Лондона.
  
  
  Перед тим, як він пішов, вона спитала:
  
  
  "Ти позбавиш мене невинності сьогодні ввечері?"
  
  
  "Якщо в тебе є петунія, я заберу її в тебе. Але якщо ти маєш на увазі злягання, то ні. Не сьогодні".
  
  
  "Чому б не сьогодні ввечері? Я знову одна у свій медовий місяць".
  
  
  "Сьогодні невідповідна ніч".
  
  
  "Наступної ночі ніколи не буде", - сказав Пу. Якось вона виявила, за допомогою тільки телефонної книги мовою, яку не розуміла, що швачки можуть піднятися в чийсь готельний номер і пошити для тебе сукні, поки ти чекаєш.
  
  
  Вона також могла таким чином замовляти прикраси. І, звісно, їду. Вона збиралася спробувати ці чудові англійські ласощі - сосиски з пюре.
  
  
  Якби Пу знову довелося залишитися однією цієї ночі медового місяця, вона не знала, що б сказала своїй матері.
  
  
  "П'ять тисяч фунтів", - сказав Римо.
  
  
  "Я повинен сказати своїй матері п'ять тисяч фунтів?"
  
  
  "Ні, ти отримуєш п'ять тисяч фунтів за те, що нічого не розповідаєш своїй матері про те, що відбувається і чого не відбувається у нашому шлюбі".
  
  
  “Перша ніч – це була б непогана сума. Немає нічого незвичайного в тому, що пари не досягають досконалості в першу ніч. Таке трапляється. Але у нас зараз багато-багато ночей. Тепер ми починаємо ганьбу”. Місячне обличчя Пу здригнулося. З одного ока скотилася сльоза. Вона затулила обличчя руками від сорому.
  
  
  "Скільки?"
  
  
  Руки опустилися. "Ми повинні говорити щонайменше про десять тисяч фунтів. І яку данину ви отримуєте за цю послугу?"
  
  
  "Я не отримую данину. Все це дістається Сінанджу".
  
  
  "Все це дістається Чіуну".
  
  
  "Вона дістанеться Дому Сінанджу. Я Майстер синанджу. Гадаю, вона дістанеться нам з Чіуном".
  
  
  "Я одружена з майстром синанджу, який навіть не знає, отримує він данину чи ні. Це те, за кого я вийшла заміж?"
  
  
  "Розлучення можливе. Ти можеш скористатися цим як рішення, Пу", - сказав Римо, підходячи до дверей.
  
  
  "Розлучення неможливе на церемонії синанджу. Жоден майстер синанджу ніколи не розлучався. Так не робиться. Це, - сказав Пу, роблячи паузу перед цим непорушним вищим словом синанджу, - традиція".
  
  
  "Мабуть, був один Майстер, який розлучився. Я впевнений, що був", - сказав Римо, відчуваючи, як зовнішні грані паніки стосуються його нервової системи.
  
  
  "Ти маєш знати", - пробурчала Пу. "Тобі довелося прочитати всі сувої, щоб стати Майстром. Якщо ти зможеш знайти розлучення в історії Сінанджу, дай мені знати. А поки подумай, як ти хочеш розділити данину з Чіуном. У мене склалося враження, що ти виконуєш більшу частину роботи в нинішній службі". Америці”.
  
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  
  "Кожен у Сінанджу знає, що відбувається в Будинку Сінанджу. Це головна тема для обговорення. Я правий? Ти виконуєш більшу частину роботи?"
  
  
  "Ми так і не з'ясували, хто що зробив, Пу. Це працює. Немає нічого кращого за те, що працює. Поки що".
  
  
  "Але для кого це працює?" - спитав Пу, коли Римо зачинив за собою двері. Йому довелося нагадати собі, що цій дівчині лише двадцять років. Якою вона була б у двадцять один? Якою вона була б у сорок, якби він колись захотів прожити так довго?
  
  
  Жодних розлучень, подумав він. Оскільки я Майстер синанджу, я одружений із цією жінкою назавжди. І все ж він був упевнений, що десь через чотири тисячі років мало відбутися розлучення. Мабуть, це було приховано. Ось як ці речі працювали.
  
  
  Але зараз він вивчав сувої більше, ніж будь-коли раніше, і щоразу, коли Майстер синанджу одружився, це було належним чином зафіксовано. І щоразу, коли вмирала дружина синанджу, це належним чином реєструвалося, як і відхід Майстра. Жоден Майстер ніколи не реєстрував розлучення. Кожна дружина вмирала заміж за майстром синанджу, від Великого Вана до Молодшого Гі. Померла навіть дружина Чіуна.
  
  
  Пу належала Римо назавжди. І навпаки.
  
  
  Римо прибув у Бат, на південному заході Англії, і зіткнувся з великою кількістю англійських людей у цивільному, ніж було на королівському весіллі. Це було дивне видовище – бачити машини, що стояли на блокпостах упродовж багатьох миль. Люди з раціями зайняли практично кожну будівлю.
  
  
  Римо був помічений як людина, якій там не місце, як тільки він в'їхав до округу Ейвон, де знаходиться місто Бат.
  
  
  Він приніс із собою лише бамбукову сумку, в якій лежав пергамент синанджу.
  
  
  До нього підійшов боббі і ввічливо спитав, що він робить у цих краях і що він у сумці.
  
  
  "Щось почитати", - сказав Римо. Боббі вивчив паспорт Римо.
  
  
  "Ви кажете, що відвідуєте мінеральні ванни. Можу я запитати, чому зараз?"
  
  
  "Зберігає мені молодість".
  
  
  "Тобі близько двадцяти восьми, чи не так?"
  
  
  "Ти б повірив, що відстав щонайменше на двадцять років?"
  
  
  "Невже?"
  
  
  "Так. Мені вісім", - сказав Римо.
  
  
  Боббі це не потішило. Люди в цивільному, що відчайдушно шукають щось, що завгодно, наблизилися до Римо. Римо вийшов зі свого таксі на контрольно-пропускному пункті, і водій тепер показував, що ніколи раніше не бачив Римо, не знав цієї людини, а Римо був просто ще одним пасажиром, який ще не заплатив.
  
  
  "Це не привід для сміху, містер Вільямс. Наш прем'єр-міністр був викрадений у цьому районі, і ми шкодуємо, що необхідно вжити певних запобіжних заходів. Ці запобіжні заходи можуть обмежити вашу свободу".
  
  
  "Добре, просто скажи мені, куди не слід ходити, і я не піду".
  
  
  "Боюсь, містере Вільямсе, ми не можемо допустити вас у цей район".
  
  
  "І я боюся, старий, мені просто доведеться втрутитися".
  
  
  "Тоді я збережу твій паспорт".
  
  
  "Сформулюйте це, якщо хочете", – сказав Римо.
  
  
  "Нам доведеться зупинити вас фізично".
  
  
  "Боюсь, я не можу вам дозволити", - сказав Римо і, насвистуючи, пройшов повз бобі у високому синім капелюсі. Вибачившись, кілька людей у цивільному попередили, що їм доведеться зупинити містера Вільямса. Вибачаючись, Римо сказав, що не може дозволити їм це зробити.
  
  
  Він дістав сувій і спробував зорієнтуватися. Знаходячись у центрі маленького курортного містечка, він знав, куди йому слід вирушити на пошуки. Але спочатку йому треба було дістатися самих лазень.
  
  
  Кілька рук потягнулися до нього, і він дозволив своєму тілу реагувати на тиск повітря перед руками, щоб він міг ухилитися від рук, думаючи про щось інше. Це був швидше розсіяний жест, ніж розрахований хід, що дозволив тілу самому ухилятися, коли він ішов дорогою, читаючи сувій майстра Ва, якого найняв римський імператор Клавдій, щоб переконатися, що в легіонах, що окупують римську Британію, не розвинеться змова проти нього.
  
  
  Римо дізнався з сувоїв, що завжди існувала загроза, що якийсь претор відведе свої легіони від кордонів і захопить Рим. Це зробив Цезар. Інші намагалися зробити це, і цей період заворушень у західному світі, змов та контрзамов, що обертаються навколо корумпованого та розбещеного центру влади, виявився тим, що пізніше назвуть "одним із золотих віків синанджу".
  
  
  Бо, як писав майстер:
  
  
  "Жоден імператор не спав, жоден сенатор не говорив без страху померти вночі від руки вбивці. Сінанджу, природно, було найбільш затребуваним".
  
  
  Римо відчув, як офіцер просвистів повз нього, коли його тіло зігнулося, ухиляючись від випаду офіцера. Офіцер пішов уперед по темній дорозі, боляче підібравши руки.
  
  
  Чіун вибрав цей сувій. Він знав, що містер Арісон буде в Баті. Чому?
  
  
  Чи шукав містер Арісон Римо? І якщо так, то чому? Очевидно, що Арісон та Дім Сінанджу мали давні стосунки. Але як?
  
  
  І які таємничі прийоми використовував містер Арісон, щоб уникнути ударів? Ще двоє британських поліцейських замахнулися у повітрі. Чи використовував містер Арісон прийоми, подібні до тих, що використовував Римо, тільки більш просунуті?
  
  
  Ні. містер Арісон ухилявся б від повітряних потоків, створених Римо в Літл-Біг-Хорні, якби це було так. А як щодо шолома та нагрудного щитка, які, за словами ізраїльського археолога, були абсолютно новими, пробитими з використанням техніки, якій понад дві тисячі років?
  
  
  Римо навіть не бачив шолом та нагрудний захист. Але вони були там, коли його удари припали по металу на борту USS Polk.
  
  
  "Зупиніть цю людину. Зупиніть її", - пролунав голос ззаду.
  
  
  "Ми намагаємося. Він зроблений з повітря", - відповів один із поліцейських.
  
  
  "Тоді, чорт забирай, слідуйте за ним", - пролунав голос. Римо кивнув головою. Це було б гаразд. Вони могли йти за ним, поки він не вирішить, що вони можуть опинитися у них на шляху. І ось Римо увійшов у старе римське місто Бат, читаючи свій сувій, впевнений тепер, що Арісон якимось чином насміхався з нього. Арісон намагався сказати йому щось, приїхавши до міста, де працював синанджу. Зрештою, хіба Арісон не подзвонив йому, назвавши "хлопцем"?
  
  
  Відповідь була тут, у частині Англії, яка колись належала Риму.
  
  
  Місто Бат було приємним, зі старими будинками епохи Тюдорів та сучасними житловими будинками, а те, що залишилося від Риму, було реконструйовано у самих лазнях із мінеральною водою. В основі пружин у старому римському трубопроводі утворилися бактерії, які довелося видалити. У процесі було знайдено багато монет та артефактів.
  
  
  Лазні розташовувалися в будівлі, і в цьому будинку Римо пішов у секцію, де він мав одягнутися, і повністю виклав сувій. Претор Максимус Гранікус розмістив тут свою штаб-квартиру, бо в нього хворіли кістки. Він хотів бути поруч із джерелами якомога довше, поки він та його легіони не покинуть береги Британії і не вирушать до Галії та Риму.
  
  
  Гранікус, як і більшість честолюбних людей, любив розкіш, і вздовж військової дороги у двох стадіях на північ він побудував собі палац, до якого, як передбачалося, не міг проникнути ніхто, крім друзів.
  
  
  "У цьому житлі Гранікус, - продовжував сувій, - стіни валилися всередині стін, так що ілюмінатори були справді пастками. Секретні входи під будинком насправді були лабіринтами, і краса цієї оборонної споруди полягала в тому, що єдиний спосіб проникнути в неї - знати , як він працює.
  
  
  "Хоча я, як Майстер, хотів би записати новий захист, подоланий мною, Ва, я шкодую, що це взагалі не було випробуванням, хоча пізніше я розповім Божественному Клавдію, наскільки це було небезпечно, описавши гігантську пастку як найгіршу перешкоду з усіх. Це , звичайно, відповідало правилу Великого Вана, згідно з яким жодне вбивство ніколи не повинно виглядати легким.Клієнт не вважає вас більш чудовим, тому що робота була легкою, швидше він думає, що ви заслуговуєте на менше.
  
  
  "Оборонна мережа великого Гранікуса насправді була лише слабкою імітацією житла фараона Ка в нижньому порозі, яке було блискучою інтерпретацією імператорських резиденцій ранньої династії Су. У неї легко проникла відкрита конфронтація у головного, а не у допоміжних входів, що могло. був завершений простою смертю під час сну, задушенням власною подушкою, його легіони були передані більш лояльному слузі Клавдія, і громадянська війна була відвернена. сім оболів за штуку, і велика похвала від Клавдія з пропозицією ігор на честь синанджу, пропозиція відхилена."
  
  
  Римо звернув сувій. Оскільки у свитках, які дав йому Чіун, згадувалося лише одне місце, і оскільки Чіун знав ще до того, як йому сказали, що місцем зникнення прем'єр-міністра мав бути Бат, Римо дійшов висновку, що місцем дії мав бути старий оборонний комплекс Гранікус Максимус, розташований у двох стадіях на північ військовою дорогою.
  
  
  Оскільки Гранікуса, навіть якби він не залишив світ раніше за допомогою Майстра синанджу, не було б вже майже дві тисячі років, і оскільки всіх, хто колись знав його, не було б так давно, і оскільки будь-кого, хто знав людей, які знали його, теж не було б протягом століть, Римо Вільямс не потрудився спитати дорогу, а просто подався на північ.
  
  
  На британській контрольній базі незнайомець у сірих штанах та чорній футболці був належним чином зареєстрований. Було записано, що він увійшов до будинку, де знаходилися джерела, прочитав сувій, а потім запитав найближчу людину, яка виявилася людиною в цивільному, як і більшість тих, хто нині живе в цьому районі, де знаходиться стара військова дорога.
  
  
  Відповів констебль Блейк.
  
  
  "Тут була дорога, якою складували зброю для Дня "Д", якщо ви це маєте на увазі, сер".
  
  
  Незнайомець, якого звали Римо Вільямс, якщо вірити його паспорту, відповів:
  
  
  "Ні. Не та. Старіша".
  
  
  "Вона була збудована на старій нормандській дорозі, сер", - сказав констебль Блейк.
  
  
  "Трохи старше. Скільки у вас доріг на північ?"
  
  
  "Доволі багато".
  
  
  "Яка найстаріша?"
  
  
  "Я б точно не знав, сер".
  
  
  За об'єктом Римо стежили до доріг на північ. Він оглянув кожну з них і обійшов навколо, трохи спантеличений. Він спитав кількох перехожих, якої довжини стадіон, і юна школярка назвала точну відстань.
  
  
  Школярка знала, де проходила стара римська дорога. Вона вказала на маленькі білі стовпчики заввишки близько фута вздовж узбіччя дороги. Вона сказала Римо:
  
  
  "Це римські верстові стовпи. Вони залишили їх по всій своїй імперії. Це знає будь-який ідіот".
  
  
  "Я американець", - сказав Римо, коли Скотленд-Ярд приготувався позбавити дівчину небезпеки - якщо це було можливо, враховуючи дивні здібності цього непроханого гостя.
  
  
  "О, вибачте. Просто слідуйте білим стовпам. Ви вмієте рахувати?"
  
  
  "Я вмію рахувати. Я просто не знав, де була стара римська дорога, от і все".
  
  
  "Так, звичайно. Все в порядку. Від тебе дійсно не можна очікувати, що ти знатимеш усі ці речі. Просто слідуй білим стовпам".
  
  
  "Багато людей не знають римських верстових стовпів".
  
  
  "Так. Багато хто цього не робить. Якщо ви заблукали, попросіть допомоги у боббі", - сказала маленька дівчинка дев'яти років.
  
  
  "Я можу знайти це", - сказав Римо, який міг порахувати кількість людей, які спостерігали за ним у режимі спостереження, які могли навіть відчути, як встановлені на ньому монітори надсилають сигнали назад до їхнього штабу.
  
  
  "Я впевнена, що ти зможеш", - сказала мила маленька дівчинка з окремими зубами, шкільними підручниками, ластовинням, кісками та всіма іншими звичайними атрибутами англійського школяра. "Тільки не ходіть посеред дороги, сер. Машини небезпечні".
  
  
  Римо прочистив горло. "Машини не є небезпечними. Я небезпечний".
  
  
  "Ну, звичайно, ти небезпечний. Ти дуже небезпечна людина", - сказала вона, потураючи йому так, як діти іноді роблять із дорослими. "Але, будь ласка, залишайся на узбіччі дороги".
  
  
  Римо побачив поліцейський фургон, припаркований на узбіччі дороги. У ньому були камери, які спостерігали його.
  
  
  Він неквапливо підійшов до однієї фари та відкрутив її. Разом із шинами, людиною за кермом, кермом і, нарешті, з гучним ревом зірвало дах. - Небезпечна, - сказав Римо.
  
  
  "Руйнівна", - сказала британська школярка.
  
  
  Детективи Скотланд-Ярду висипали із фургона без даху.
  
  
  "Залишайся там, де ти є. Я збираюся призначити тобі твого прем'єр-міністра. Тільки не тисни на мене".
  
  
  "Тримайся поруч з ним", - сказала дівчина. "Він, звичайно, може бути жорстоким, але він справді здається милою людиною, ти так не думаєш?"
  
  
  "Я не з приємних", - сказав Римо. "Я асасин. Я вбиваю людей. Я вбиваю багато людей".
  
  
  "Що ж, тоді вони, мабуть, мерзенні люди, але, будь ласка, залишайтеся на узбіччі дороги і будьте обережні з тими, кому ви дозволяєте пропонувати вас підвезти".
  
  
  Римо кинув на поліцейських злісний погляд. Він міг чути, як один із них сказав у телфон: "Об'єкт ідентифікував себе як небезпечного вбивцю". Римо випустив "малину" в поліцію, і ще одну - у маленьку дівчинку, і перерахував на своєму шляху старою римською дорогою стільки білих стовпів, скільки сказала дівчинка.
  
  
  Він знав, що дорога має бути під ним.
  
  
  Так працювали дороги – вони будували нові дороги поверх старих та просто накладали доріжки шарами. Або руйнували їх залежно від обставин. Те саме вони робили з містами. Вони просто продовжували зводити нове місто поверх старого.
  
  
  Римо досяг потрібного стовпа і озирнувся. Праворуч від нього було хлібне поле. Ліворуч від нього була череда овець. Дорогу оточували кам'яні стіни, а вдалині виднівся маленький котедж, з якого валив димок.
  
  
  Не було жодних руїн особняку. Ні натяку на стару римську будівлю. Нічого. Британська сільська місцевість та нічого.
  
  
  "Він зупинився саме там, де вони залишили машину прем'єр-міністра. Він оглядається", - пролунав голос, який, як передбачалося, не мав долинати так далеко, як міг чути Римо.
  
  
  "Зараз він обертається, дивиться сюди, прикладаючи палець до рота. Клянуся Юпітером, ця людина чує мене за півмилі далі дорогою".
  
  
  Якщо Римо було заспокоїтися, йому доводилося обходити його стороною. Десь вдалині співав дрізд, пихкали мотори на холостому ходу, вітер шелестів у зернах, і Римо вдихав, пробуючи спочатку запахи землі, вологи, родючого ґрунту, застарілих бензинових пар, а потім, весь, від шкіри до кісток, він поринув у тишу. , відбираючи звуки, шарудіння та аромати і відсікаючи їх один за одним, поки не поринув у тишу свого тіла.
  
  
  Він відчував грубий присмак щебеневої дороги крізь черевики. Під цією дорогою був камінь, глибокий і важкий камінь. Земля була перервана ним. За півмилі від нього був невеликий трав'янистий пагорб.
  
  
  Рімо згадав, як Чіун одного разу показував на стару будівлю в Юдеї. Він сказав, що коли будівлі перебувають у сільській місцевості, якщо їх не доглядати, вони заростуть. І якби вона тривала більше кількох століть, рослини та земля утворили б навколо неї невеликий пагорб. Лише нещодавно, в наш час, археологи навчилися розпізнавати ці пагорби як тілі, добрі місця для розкопок старих міст тощо.
  
  
  Римо переліз через кам'яну стіну і через поле золотистих зерен попрямував до зеленого пагорба. Він стояв там і знав, що під ним багато каміння. Він ішов скрізь, де відчував камінь, доки не побачив, де земля була вирубана. Зазвичай траву зрізали, але цей зріз був зроблений чимось гладким, як скальпель, що вирізує лінію завдовжки з труну низько на пагорбі. Це була пляма, клаптик землі, зрізаний і замінений, а тепер початківець відростати знову.
  
  
  Римо порився в ній руками і відклеїв її. Він чув, як констеблі на дорозі сказали, що щось знайшов. Він побачив пухкий бруд під нею. Хтось нещодавно копав тут і за цим було легко стежити. Йому знадобилося всього кілька хвилин, щоб дістатися першої невеликої кам'яної перегородки у зовнішній стіні старого будинку Максимуса Гранікуса, рано відправленого в нагороду рукою синанджу.
  
  
  Хейзел Терстон утомилася загрожувати, що її викрадачам це ніколи не зійде з рук. Крім того, вона сама більше не вірила в це.
  
  
  Їм це зійшло б із рук. Вони викрали її недалеко від Бата, типово британському графстві Ейвон, і це зійшло їм з рук. Вони не покинули країну, і все ж таки вона була в дивній стоячій кімнаті з купою землі за вікнами.
  
  
  Вони були тут уже три дні, і вода була теплуватою, їжа старою, і, як вона підозрювала, повітря ставало впертим.
  
  
  "Ви думаєте, вони поховали нас без повітря?" - Запитав помічник з розвідки.
  
  
  "Мабуть, це велике місце, якщо ми змогли протриматися досі".
  
  
  "Схоже, ми програли, так?" сказав помічник.
  
  
  "Боюсь, що так".
  
  
  "Що ти скажеш, якщо ми здолаємо охорону?"
  
  
  "Звичайно. Але навіщо? Куди ми збираємося тікати?"
  
  
  "Ми можемо почати копати".
  
  
  "Ми не знаємо, скільки землі вони насипали зовні".
  
  
  "Я тебе чую", – сказав охоронець. Він недбало тримав пістолет-кулемет на боці.
  
  
  "Тоді ти маєш знати, що нічого від мене не отримаєш".
  
  
  "Я б нічого не хотів від тебе, Хейзел Терстон", - сказав охоронець. "Почнемо з того, що ти потворна стара британська сука".
  
  
  "У перемозі чи поразці ви, люди, так само огидні, як того дня, коли ваші матері народили вам лоша", - сказала британський прем'єр-міністр. Помічник кинув на неї застережливий погляд.
  
  
  "Чого ти боїшся?" — спитала вона. "Що ми йому не сподобаємось?"
  
  
  "Якби ти мені не подобалася, сука, я б виколов тобі очі".
  
  
  "Я впевнений, що це нова форма правління, яку ви хочете встановити в Ірландії. Я не знаю, чому люди дивуються, що коли терористичні рухи захоплюють владу в країні, вони просто використовують поліцію так само, як вони використовують вас, хами".
  
  
  Груди відважної жінки здіймалися. Повітря ставало дуже розрідженим. Охоронець мав маленьку пластикову трубку, яку він смоктав кожні кілька хвилин. Він отримував свіжий кисень.
  
  
  "Якщо я збираюся знепритомніти, - сказала Хейзел Терстон, - у мене є останнє слово. Будь ласка, покличте сюди вашого лідера".
  
  
  "Ти можеш розповісти мені це".
  
  
  "Я б не залишив у вас свої використані серветки. Покличте свого лідера".
  
  
  Містер Арісон прибув без однієї з тих трубок, які, мабуть, подавали кисень. Здавалося, йому не потрібне було повітря. Він був свіжим, як сонячне світло.
  
  
  "Ти хотів мене бачити? Ти маєш останнє слово?"
  
  
  "Так, це так. Я відчуваю, що на межі непритомності. І я хочу, щоб ви знали про мої останні почуття".
  
  
  "Я люблю останні почуття", - сказав містер Арісон. "Я люблю пам'ятники останнім почуттям. Я люблю прапори з останніми почуттями і штандарти з останніми почуттями, а статуя з останніми героїчними почуттями просто знепритомніє".
  
  
  "Боже, бережи королеву і Боже, бережи Англію", - сказала прем'єр-міністр і відчула, як її огортає темрява, коли одна зі стін обвалилася, і великий кам'яний блок звалився в кімнату, ніби в нього вистрілили з гармати.
  
  
  Чоловік пішов за нею всередину. Благословенне повітря наповнило кімнату. Стало ясно. Терорист з автоматом пустив її у хід. Він був великим чоловіком із товстими передпліччям. Вторгнений, менший і худорлявий, здавалося, просто вдарив по передпліччя. Але це пролунало як грім. Руки в рукавах були схожі на желе, і пістолет-кулемет, не завдавши шкоди, впав на землю.
  
  
  Людина проламала голову терориста, як надутий паперовий пакет.
  
  
  Співробітник розвідки ахнув. "Я ніколи не бачив таких швидких та ефективних дій. Ніколи. Це не людина. Я не знаю, що це таке".
  
  
  "Він зі старого будинку, який я знаю", - сказав Арісон, який не сховався або пригнувся.
  
  
  "Ти. Я хочу тебе", - сказав Римо.
  
  
  "Ось він я", - сказав Арісон. "Я, очевидно, хотів тебе. І ось ти тут. Ти ще не отримав повідомлення".
  
  
  "Я чекаю".
  
  
  "Тримайся подалі від мого шляху".
  
  
  Ти все влаштував так, щоб я був тут, і ти кажеш, що я стою у тебе на шляху.
  
  
  "Ви, люди, завжди стоїте у мене на шляху. Я намагаюся трохи розважитися, роблю свою справу, а ви завжди створюєте проблеми. Сінанджу - найбільші бунтівники всіх часів. Подивись сюди, на цей старий покинутий будинок Гранікуса Максимуса, який, до речі, знав, як поводитись зі мною, якщо ти цього не зробиш. Ти вбив його до того, як у нього почалася громадянська війна.
  
  
  "Хто ти?" - спитала Хейзел Терстон.
  
  
  "Я з тих, хто не любить, коли в їхні справи втручаються", - сказав містер Арісон.
  
  
  "Я ваш рятівник", - сказав Римо прем'єр-міністру. "Чи ви мали на увазі не мене?"
  
  
  "Я мав на увазі вас обох. Іди з мого шляху, будь ласка".
  
  
  "Секундочку", - сказав Римо. "Я збираюся спробувати вбити цього хлопця".
  
  
  "Будьте нашим гостем, але, будь ласка, спершу випустіть мене", - сказала прем'єр-міністр. Вона побачила типів зі Скотленд-Ярду біля входу до кімнати, яку створив худорлявий незнайомець. Вона наказала їм почекати.
  
  
  Худорлявий незнайомець підняв з підлоги кам'яний блок, який, мабуть, важив тонну. Він зробив це м'яким рухом, і потім камінь опинився на висоті грудей, а потім він полетів повітрям в Арісона. Але незнайомець рухався поряд з ним, ніби очікуючи, що Арісон нагнеться. Він не пригнувся. Він пройшов крізь камінь та стіну, вигукуючи:
  
  
  "Salve gladiati".
  
  
  Камінь розлетівся, як шрапнель, легко поранивши прем'єр-міністра у передпліччя та залишивши невелику рану на голові її помічника. Худорлявий незнайомець пішов трохи менш таємниче. Коли Арісон, здавалося, проходив крізь твердий камінь, худорлявий незнайомець проходив крізь міцну фалангу Скотленд-Ярду.
  
  
  Він був втрачений поліцією по дорозі назад до Бата, але пізніше прем'єр-міністр дізнався у конфіденційній телефонній розмові від президента Америки, що незнайомця був американцем і був посланий врятувати прем'єр-міністра Терстона.
  
  
  "Здається, у нього чудові прийоми", - сказав прем'єр-міністр. "Але хто такий цей Арісон і яке терористичне угруповання він репрезентує?"
  
  
  "Ми поки що не знаємо".
  
  
  "Що ж, вона, безумовно, може функціонувати краще, ніж будь-хто з противників до неї".
  
  
  "Це те, що нас непокоїть", - сказав Президент. Він не сказав своєму союзнику, але Гарольд В. Сміт із CURE спеціально для цього явища обладнав кімнату стратегії. Вона відстежувала всі методи нової війни і виявила, що раніше неефективні групи раптово розвинули як навички ведення війни, а й бажання до неї, те, що військові академії могли лише сподіватися прищепити. Щось змушувало людей хотіти йти на війну більше, ніж будь-коли було зафіксовано в божевільній історії планети.
  
  
  Римо повернувся до Сінанджі з Пу та його головоломкою. Хоча він нічого не міг вдіяти з Арісоном, він мав план щодо Пу. Він привіз її жити у великий будинок на пагорбі, як і личило дружині Майстра синанджу.
  
  
  Там він попросив Чіуна поговорити з нею.
  
  
  "Як американець, я хочу, щоб моя дружина була частиною нашого бізнесу", – сказав Римо.
  
  
  "Найдурніша, як і більшість американських речей".
  
  
  "У Пу є кілька хороших ідей про те, як управляти Будинком Сінанджу".
  
  
  "Правда?" сказав Чіун. Він склав свої довгі нігті на колінах, і обличчя його було спокійне.
  
  
  "Так, вона думає, що ми повинні офіційно оформити наші стосунки. Ти знаєш, хто що отримує за що. Прямо зараз це перетворюється на один великий поцілунок. Я не стежу за цим. Але я б хотів, щоб ти поговорив з нею".
  
  
  Римо сказав це з незворушним виразом обличчя. І з таким самим незворушним виразом обличчя Чіун сказав, що був би радий. Він дозволив Пу звільнити собі місце на циновке перед ним. Вона подала їм чай. Чай Чіуна був трохи більше теплої води. Її склянка була міцною і чорною. Римо сів між ними з невинним виглядом.
  
  
  Пу почав із вихваляння майстрів синанджу, а потім почав розповідати історії про їхніх дружин. Римо ніколи раніше не чув цих історій.
  
  
  Пу, здавалося, знав тільки з оповідань, що передаються з покоління в покоління, що отримала кожна дружина і як поводилися з нею. Чіун тільки кивнув. Він не заперечував з того, що вона говорила. Коли вона закінчила, було за північ, і вогка Західнокорейська затока була темна, як засипаний сланець. "Ти закінчив зі своїми вимогами?" - спитав Чіун. "Так, дорогий тесть".
  
  
  "Тоді дозвольте побажати вам удачі з Римо, тому що він єдиний, хто веде переговори, тому що це його частка належить вам, а не мені. І щодо нас з Римо ми вже про все домовилися".
  
  
  "Але яка частка дістанеться Римо?"
  
  
  "Яку б частку я не сказав, він отримає. Така традиція синанджу".
  
  
  Римо побачив, як кров відлила від круглого обличчя Пу.
  
  
  "Послухай, люба, - сказав він, - якщо ти відчуваєш, що тебе втягнули в цей шлюб обманом, ти можеш відмовитися зараз".
  
  
  "Ні", - голосила вона. "Жоден майстер синанджу ніколи не розлучається".
  
  
  Чіун посміхнувся, залишаючи Римо з Пу, який тепер хотів отримати точніший звіт про власність Римо, ніж американський CPA. Якраз перед тим, як він зник з поля зору, Чіун сказав:
  
  
  "Наступного разу, коли містер Арісон подзвонить, а він подзвонить. Я піду з тобою. І я покажу тобі, як з ним поводитися".
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  "Чіун знає його?"
  
  
  "Думаю, так", - сказав Римо. Він розмовляв зі Смітом у будинку булочника. У дружини булочника була нова сукня від "Херродс". Готуючи вечірню вечерю, вона проходила повз Римо, роблячи жести. Там був би палець, безвільно опущений вниз, і зневажлива усмішка. На тарілці лежала локшина, потім хтось вказував на Римо. Старий виходив надвір, згорбившись, і вона кивала старому, усміхаючись Римо, показуючи, що з Римо очікується тієї ж поведінки.
  
  
  Римо проігнорував її. У всьому світі він ніколи не отримував стільки неповаги, як у самому Сінанджу. Особливо від сім'ї Пу. Він, мабуть, міг змінити її, але цього довелося б зайнятися любов'ю з Пу. Він швидше занурив би своє тіло в тушковану курячу печінку з сирою цибулею. Він хотів би плавати оголеним у теплому заливному. Спочатку він встановлював чан із замороженим мармеладом.
  
  
  Ось що він думав про дорогоцінну Пу, і чим більше він думав про це, тим більше йому не хотілося кохатися з цією жінкою, жодного разу. Не швидко, як бурундук. Ніколи.
  
  
  Справа була не в тому, що Пу була товстою. Зайва вага у милої жінки могла бути привабливою. Пу була по суті, якщо можна було докопатися до суті дуже неприємною людиною. Вона була як магніт для кожної жіночої нестачі.
  
  
  Три хвилини в готелі "Кінг Девід", і Пу перейняла звички матрони з Грейт-Нек, Лонг-Айленд, витрачати гроші.
  
  
  Вона повернулася з Лондона як найгірший представник британської королівської сім'ї, думаючи, що до всіх навколо неї слід або поблажливо ставитися, або ігнорувати.
  
  
  Вона хотіла стати його діловим партнером.
  
  
  І вона використовувала свою матір як особистий батіг. Римо міг співчувати пекареві, по-справжньому змученому чоловікові. У суспільстві, де жінки повинні були підкорятися, він був подібний до раба.
  
  
  Справа в тому, що з якоїсь причини навіть наймиліші жінки синанджу вважали, що чоловік добрий тільки в тому, що він може для неї зробити. Римо ніколи не чув від Чіуна по-справжньому добрих слів про свою дружину, крім того, що йому вдавалося жити з нею. Але в Майстрів Сінанджу було ще щось. Вони мали синанджу. Це було більше, ніж дружина чи коханка: це були єдині постійні стосунки, які могли мати Майстер. Все інше минуло.
  
  
  Близькість, яку Римо, що народився в Ньюарку в Америці, відчував до Чіуна і решти Майстрів протягом тисячоліть, перевершувала все, що люди ділили один з одним. Це було знання. Це була істота. Навіть якщо вони з Чіуном займали діаметрально протилежні позиції з будь-якого питання, зрештою вони були однакові. Більше схожі, ніж близнюки. Отже, коли Римо спробував пояснити Сміту, у чому полягала ситуація, не зміг.
  
  
  "Він дізнався Арісона. З самого початку. У Літл-Біг-Хорні".
  
  
  "Хто він?"
  
  
  "Це не те, що він може мені сказати", - сказав Римо.
  
  
  “Чому б і ні? Послухайте, я не знаю, чи розумієте ви, з чим ми маємо справу. Але тут є людина, рух, річ, якщо хочете, яку неможливо зупинити”.
  
  
  "Я зупинив його".
  
  
  "Ні, ти цього не робив, Римо", - сказав Сміт. Вони детально обговорили всі три інциденти, причому Сміт ставив звичайні прораховані питання. І вони повторювали їх знову і знову. І щоразу Сміт хвилювався дедалі більше.
  
  
  "Те, що ми маємо тут, Римо, і я ретельно проаналізував це, - це людина, або система, або щось таке, що неможливо зупинити. Докази, які є на даний момент, вказують на те, що він зупинився з власної волі, а не тому , що ви щось зробили.
  
  
  "Фізично я поки не можу зупинити його. Відповідь може бути в сувої синанджу".
  
  
  "Я не впевнений, яку відповідь ви знайдете. Чи знаєте ви, що насправді непокоїть вашого президента і мене?" Римо відвернувся від дружини пекаря і подивився на вулицю. Було опівдні, і сонце припікало холодні сланцеві води Західно-Корейської затоки. Чайки пірнали, змахуючи крилами, сідали на каміння та рибальські човни, нахабно каркаючи у бік брудного маленького села.
  
  
  "Здається, за тим, що він робить, немає жодних раціональних мотивів. Це як ракета, що летить у різні боки. У цієї людини немає мети, яку хтось може передбачити. Спочатку вона допомагає індіанцям на війні, потім перетворює ідранців на солдатів. атакуючих авіаносець США, потім він набирає випадкові підрозділи Ірландської республіканської армії і перетворює їх на один з найпотужніших бойових підрозділів, які коли-небудь воювали в Європі, потім іде, і все, що він побудував, розвалюється, і він починає все спочатку. задумав ця людина чи річ?
  
  
  "Схоже, у нього стара ворожнеча з Будинком Сінанджу. Принаймні, Чін впізнав його".
  
  
  "Добре. Ти знаєш синанджу, Римо. Скільки міжусобиць було в Сінанджу?"
  
  
  "У нас немає. У тому й справа. Ніде в свитках не сказано, що в нас десь ворожнеча. Але дивись, не хвилюйся".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Чіун сказав мені, що покаже мені, як з ним поводитися".
  
  
  "Я сподіваюся, що він правий, Римо. Цього ранку хтось викрав папу Римського. Італійська поліція, яка не може увійти до Ватикану, повідомляє, що вперше за століття швейцарська гвардія готова вести війну".
  
  
  "Добре. Схоже на містера Арісона. Тепер ми дозволимо Чіуну показати мені, як з цим впоратися".
  
  
  Для Рима Чіун запакував чорне кімоно зі срібною вишивкою, подарунок найкращій італійській родині Дому Сінанджу кілька століть тому.
  
  
  У складках лежав квітчастий пергамент, на якому було написано:
  
  
  "За будинок, який ми навчилися цінувати, - за ваших добрих та вірних друзів Борджіа".
  
  
  "Ми не одягали це кімоно з тих пір, як працювали в Італії", - сказав Чіун у маленькому судні на повітряній подушці, яке доставляло їх на авіаносець, що чекав, де вони повинні були сісти на військовий рейс до Риму. "Хороша сім'я, Борджіа. За винятком того, що вони страждали комплексом "зроби сам". Вони не могли залишити все як спокої. Лукреція Борджіа використовувала отруту, і оскільки вона вважала, що користь від замаху полягає тільки в тому, щоб когось убити, вся сім'я зрештою придбала погану репутацію в історії… Скільки разів ми бачили, як падала успішна правляча сім'я через те, що вони не могли досить добре поводитися? тільки тому, що ми робимо вигляд, що це легко ".
  
  
  "Що ви збираєтеся робити з Арісон?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти побачиш", - сказав Чіун.
  
  
  "Я почував себе набагато краще, якби знав".
  
  
  "Я почував би себе набагато краще, якби ти теж знав. Але ти не знаєш, чи не так?"
  
  
  Перш ніж вони вирушили до Ватикану, Чіун наполягав на тому, щоб пройтися вулицями Риму. Щось із стародавньої мармурової кладки збереглося, старий Форум виглядав як частково висохлий мармуровий скелет на прилеглій сучасній вулиці. Вони минули старий будинок незайманих-весталок, язичницьких жриць, за прикладом яких було змодельовано сучасне монастирське життя в католицькій церкві. І потім, звичайно, гіркі рештки старих храмів старих богів, яких більше не було.
  
  
  До християнства тому, що називалося цивілізованим світом, були лише ці боги. Для кожного атрибуту – любові, випивки, війни, моря – існував особливий бог. Від Венери до Нептуна ці боги керували повсякденним життям покупців, безліч отримували їх підношення.
  
  
  Але з приходом християнства, з обіцянкою вічного життя, з богом, який помер за свій народ, невидимим Богом євреїв, великі храми спорожніли, і останні священики жили одні, без послідовників, без дарів, доглядаючи статуї своїх культів.
  
  
  І коли священики пішли, коли скарбниця, накопичена за сотні і сотні років, нарешті спорожніла, або християни заснували свої церкви в цих язичницьких храмах, або, як тепер бачив Римо, будівлі просто занепали. Стоячи на місці Великого Храму Юпітера, де колись тисячі людей збиралися на свята, Римо побачив просто стерту мармурову плиту в бруді Риму з бронзовим написом, що свідчить, що тут колись був величезний храм.
  
  
  "Це були добрі культи", - сказав Чіун. "Ти знав, на чому вони стояли. Це було чисто. Ти дав богові щось, він дав тобі щось натомість. Це не страждання через кохання, а нещастя як свого роду нагорода. Ми ніколи не думали, що християнство приживеться, але, бачите, ось ми тут, і воно приживається”.
  
  
  "Мене виховували черниці у сирітському притулку. У Ватикані я почуватимуся забавно".
  
  
  "Не треба. Пам'ятайте, Борджіа колись були папами, і ми там працювали. Ах, Риме, хто б міг подумати, що ти протримаєшся так довго, - сказав Чіун, махнувши рукою на місто на Тібрі, яке колись правило світом". , а тепер був лише поганий рух і мальовничі залишки мармуру, і, звичайно, Ватикан, великий Ватикан, де колись знаходилася бойова арена.
  
  
  За межами великих колон італійська поліція та солдати оточили всю державу в державі. З собору Святого Петра було видно, як невеликі групи людей рубають один одного. Деякі носили смугасті панталони та оксамитові капелюхи. Це були швейцарські гвардійці, які охороняли пост. Колись вони справді билися з іншими маленькими арміями, але тепер це були лише церемонії.
  
  
  Поки, як дізнався Римо, не настав ранок, коли вони скинули свої папські прапори, прокричали "До чорта світ" і вступили в рукопашний бій з групою турків, яких привів дивний чоловік із м'язистою шиєю, чиї очі, здавалося, світилися.
  
  
  Про це вони дізналися від карабінерів, які попередили Римо та Чіуна, щоб вони не входили.
  
  
  "Жахливо, жахливо те, що відбувається у цьому святому місці", - сказали карабінери. "Але ми не можемо увійти".
  
  
  "Чому б і ні?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ватикан - це інша держава. Хтось має запросити нас увійти. Нас не запросили. І ніхто нічого там не зробить, доки тато не буде на волі".
  
  
  "Він у полоні?"
  
  
  "Ми так думаємо", - сказали карабінери.
  
  
  Надворі Святого Петра покотилася голова, відрубана турецьким ятаганом.
  
  
  "Жахливо", - сказав Чіун.
  
  
  Карабінери заплющили йому очі. "Жахливо", - погодився він.
  
  
  "Так, дилетанти все псують. Що ж, цього й слід було чекати від того, що вирвалося на волю. Ходімо, Римо. Це не той спосіб проникнути до Ватикан. Ви можете просто сказати містеру Арісону, що він усередині. Подивіться на цей ентузіазм перед важким ударом”.
  
  
  Шлях у Ватикан був таким самим, яким Август Цезар виходив на арену. Через тунелі, захищені від його громадян на випадок, якщо вони збунтуються. Ці тунелі пізніше стали частиною римських катакомб.
  
  
  Катакомба, про яку мріяли Римо та Чіун, знаходилася під рестораном. Приятель вирахував, де раніше був вхід, відповідно до своїх старих уроків, яким, як він підкреслив, він присвятив себе в дитинстві, на відміну від Римо, і запустив ніготь у стару штукатурку. Вібруючи в ритмі молекул, він обрушив усю стіну під відчайдушні крики власника ресторану, який зберігав оливки, часник та свіжі помідори там, у підвалі. Тепер вони всі були зруйновані.
  
  
  "Ми на службі у папи римського", - сказав Чіун. "Надайте свій рахунок до Ватикан".
  
  
  Перед ними, піднімаючись з-під уламків, був високий вхід, більший, ніж більшість сучасних дверей. По обидва боки від цього входу були фрески богів і богинь, котрі кохаються, грають і танцюють. Римо зауважив, що одяг на богах був досить скромним. Чіун йшов попереду, пояснюючи історію художника, який написав ці фрески. У палаці Августа Цезаря неподалік вбивали людей. Всі думали, що це була дружина Августа, Лівія, знову ж таки з властивою італійцям потягом до отрути. Насправді, це був дрібний убивця, який найняв художника як провідника до кухарів.
  
  
  Вбивця знав, що художник може купити свою свободу і був закоханий в іншого раба, свободу якого він теж хотів купити. Тому він використав художника для доступу до палацу. Будинок Сінанджу з'явився на службі у Августа, розкрив змову, легко усунув конкурентів і привів художника до Августа.
  
  
  Август, мудрий правитель, зрозумів, що митець був лише рабом, від якого чекали слабкості, і дозволив йому жити. Але кухаря, вільної людини, він розіп'яв, бо від вільної людини чекали більшого, ніж від раба.
  
  
  "Це чудова маленька історія", - сказав Чіун.
  
  
  "Що гарного у розп'ятті?" - Запитав Римо. Тунелі були вкриті дивною глазур'ю з-під землі. Від цього у Римо по шкірі побігли мурашки.
  
  
  Римо побачив фреску у старовинному стилі з прекрасними тонами кольорів, але грубими лініями. Це нагадало йому одну кімнату в скарбницях Сінанджу. Він бачив цю кімнату під час першого візиту до Сінанджу. Там були статуї, коштовності та золото, і тоді Римо згадав, що то була кімната з заглибленням у підлозі з червоного дерева. Він спробував згадати, що залишило це поглиблення. Але не зміг. Коли за один день отримуєш скарби, накопичені за чотири тисячі років, все має тенденцію розпливатися. Крім того, він ніколи не отримував данину, і це його не надто переймало.
  
  
  Вони пройшли три милі під Ватиканом, а потім Чіун звернув у дверний отвір з кам'яними сходами, що круто вели нагору. Над ними чувся сміх, крики та брязкіт мечів.
  
  
  "Ганьба", - сказав Чіун. "Але ти маєш чекати цього зараз".
  
  
  Вони штовхнули двері з дерева і стали нагорі сходи, що відчинялися у величезну кімнату, де зі стін звисали гобелени. Багато прикрашені меблі були розставлені за кілька футів від стін, і нічого не стояло в центрі кімнати, де інкрустована рожевим і золотим мармуром підлога була тепер покрита кривавим слизом.
  
  
  Швейцарські гвардійці описували своїми алебардами широкі смертоносні дуги проти групи турків, які б'ються ятаганами. Іноді алебарда з великим лезом завдавала чистого удару, і голова котилася, або рука була акуратно відсічена. Найчастіше вона промахувалася, завдаючи лише ковзного удару, проливаючи більше крові. Ятаган, менш корисний для бою на відстані витягнутої руки, ніж алебарда з довгим держаком, був дуже ефективним на близькій відстані. Він міг випатрати стражників прямо через їхні оксамитові блузи.
  
  
  Посеред цієї бійні сидів містер Арісон із широкою усмішкою на обличчі і потирав руки.
  
  
  "Мені це подобається. Мені це подобається", - сказав він. І, побачивши Римо і Чіуна, додав: "Ласкаво просимо до егоїстичних ублюдків Сінанджу. Бачите, чого б ви хотіли позбавити своїх ближніх? Я ненавиджу вас, ублюдків, завжди ненавидів".
  
  
  "Добре, розберися з ним", - сказав Римо.
  
  
  "Не зараз. Ми повинні врятувати папу римського", - сказав Чіун.
  
  
  "З якого часу ти католик?"
  
  
  "У нас є священні та обов'язкові зобов'язання перед кафедрою Святого Петра", - сказав Чіун. "Ми пообіцяли Борджіа".
  
  
  "Гарні люди, Борджіа", - сказав містер Арісон.
  
  
  "Іноді", - сказав Чіун. "І ніколи, коли вони тобі подобалися", - і, вказавши на Арісона, Чіун сказав Римо: "Це вбивця. Тепер ти знаєш різницю між убивцею та справжнім ассасином".
  
  
  Римо хотів зробити останню спробу вдарити Арісона в живіт, сподіваючись, що цього разу удар спрацює, але Чіун потягнув його за собою.
  
  
  "Він із якогось іншого будинку ассасинів, Папочко?"
  
  
  "Він? З іншого будинку? Він не поважає вбивць".
  
  
  "Не могли б ви просто сказати мені, хто він, замість того, щоб ходити навколо та навколо?"
  
  
  "Ні. Ти не заслуговуєш знати".
  
  
  "Ну, мені все одно, хто він. Просто покажи мені, як із ним поводитися, коли це закінчиться".
  
  
  Його Святість утримувала група смаглявих молодих людей у фесках з яскравими півмісяцями на них. Вони називали себе новими яничарами Туреччини.
  
  
  Їх було двадцять чоловік навколо папи римського, які демонстрували свою нову владу. Його Святість сидів спокійно, з гідністю, яка ще більше лякала через шум і погрози з боку турків.
  
  
  "Ми - нові яничари, і ми тут, щоб помститися за образу, нанесену нашим славетним бійцям у минулих битвах. Ми тут, щоб помститися Мехмету Алі Азі, який приклав руку заради нас та нашої слави. Іншими словами, понтифік, цього разу ми не промахнемося".
  
  
  Ці слова були вимовлені лідером групи, коли Римо і Чіун увійшли до маленької кімнати для аудієнцій, де зараз сидів папа римський, прикутий до маленького трону з темного дерева.
  
  
  "Нам ніколи не було особливої користі від старих яничарів", - сказав Чіун. "Ваша Святість, ми тут. Слава Борджіа, слава їхньому папству, Будинок Сінанджу тут, щоб виконати свою обіцянку ".
  
  
  Папа римський, який пережив кошмар, побачивши, як його власні, зазвичай слухняні швейцарські гвардійці, перетворилися на збентежених маніяків, зраділих перспективою битви з атакуючими турками, тепер побачив, як літній азіат у чорному кімоно з срібною черевою вишивкою сірих штанах почали грати з турками.
  
  
  Це було схоже на офіційний танець. Турок розмахував ятаганом і встромляв його в стіну, але літній азіат майже не рухався. Білі насаджували трьох чоловіків на їхні власні мечі та акуратно клали їх у кутку.
  
  
  Це було схоже не так на бій, як на те, що дві покоївки прибирали кімнату, підбирали тіла, укладали їх. Молодший, здавалося, більше вкладав речі, скаржачись англійською, що йому завжди доводилося виконувати цю роботу по дому. Старший, здавалося, прикрашав своє кімоно квітами для насолоди тата.
  
  
  Нарешті старший розірвав сталевий ланцюг на зап'ясті тата, ніби це був цигарковий папір, і низько вклонився. Молодший виглядав шокованим.
  
  
  У великому та вишуканому поклоні Чіун, Майстер синанджу, поцілував кільце папи римського.
  
  
  Римо, сирота-католик із Ньюарка, вихований черницями, стояв із відкритим ротом.
  
  
  "Ваша Святість, ми тут", - сказав Чіун. Його пасма волосся торкнулися підлоги, коли він досяг надира свого лука, а потім, використовуючи своє кімоно як крила, чудово змахнув ним і встав.
  
  
  "Хто ви?" – запитав Його Святість по-англійському.
  
  
  "Виконавець наймудрішої угоди, коли-небудь укладеної троном Святого Петра".
  
  
  "Не могли б ви розповісти мені про домовленість? Це був найважчий день". Білий все ще стояв з відкритим ротом, дивлячись на кільце римського папи.
  
  
  Римо, колишньому католику, який ніколи не чув від Чіуна ні слова по-християнському, цей хитромудрий знак досконалого послуху здався йому таким же дивним, як камбала, що говорить. Він не міг у це повірити. Але він це бачив. Це було краще, ніж у церкві Святої Моніки у Ньюарку. Черниці не змогли б ні на йоту покращити те, як Чіун, Майстер синанджу, привітав Його Святість. Справа була навіть не в тому, що Чіун поцілував обручку. Він так щиро взявся до справи. Римо міг би подумати, що Чіун щойно прийняв сан священика.
  
  
  "Ваша Святість, угоди між Ватиканом і Будинком Сінанджу були укладені під час чудового понтифікату пап Борджіа".
  
  
  Тато нахилив своє сильне й добре обличчя.
  
  
  "Сер", - сказав він. "Одним із доказів божественного натхнення Католицької церкви є те, що ми пережили таких пап, як Борджіа. Ми вижили і здобули перемогу над цим занепадом та вбивством. Його рука затвердила Нас у боротьбі з нашими гріхами".
  
  
  "У нас залишилися тільки приємні спогади про пап Борджіа".
  
  
  "Я не розумію, хто ти".
  
  
  "Ми - Дім Сінанджу, найкращі наймані вбивці світу".
  
  
  Тато похитав головою. "Я не хочу жодних угод з ассасинами", - сказав він і спитав дату складання передбачуваного документа. Як тільки була названа дата, він послав за помічником, а помічник послав за іншим помічником, і цей помічник послав по черницю, яка знайшла пергамент, запечатаний триярусною короною Святого Петра.
  
  
  Понтифік прочитав документ із широко розплющеними очима. Борджіа, ця ганьба католицької церкви, назавжди сплатив за послуги цих східних убивць; за встановлену плату Дім Сінанджу погодився ніколи не служити ворогові папи римського.
  
  
  "Ні", - сказав Його Святість. "Ми цього не допустимо. Ви вільні від своєї обіцянки".
  
  
  "Ваша Святість, ми прийняли деякі християнські звичаї на честь вашої святості. Наприклад, шлюб", - сказав Чіун. “Ми, Майстри, не віримо у розлучення. Шлюб – це узи, які не можна розірвати. Римо, мій син, вихований католиком, здається, не розуміє цього”.
  
  
  Тато подивився на нападників, тепер притиснутих до стіни. Правду кажучи, ці двоє врятували його. Він спитав білу людину, що такої складної в шлюбній обітниці.
  
  
  "Виконуючи її", - сказав Римо. Він не схилився, щоб поцілувати кільце, так само як не став би нести барвисту нісенітницю Гарольду В. Сміту.
  
  
  "У кожного є певні обов'язки перед своїм чоловіком".
  
  
  "Я знаю. Але я не хотів одружитися з нею з самого початку. Не зовсім. Я зробив це тільки для того, щоб мій батько, Чіун, допоміг мені в чомусь розібратися, в чомусь, що мало відношення до цього маніяка Арісону". ."
  
  
  "Отже, ти вступив у цей союз не з власної волі, сину мій?"
  
  
  "Ні, святий отець", - сказав Римо.
  
  
  "І звичаї Сінанджу щодо шлюбу ті самі, що й у Святій Римсько-католицькій церкві?"
  
  
  "Так і є, святий отче", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді шлюб так і не відбувся. Тільки коли хтось добровільно одружується, а потім консумує його, це справжній шлюб".
  
  
  "Я, звісно, не довів цю штуку до кінця", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді вашого шлюбу безумовно не існує з двох причин".
  
  
  Римо підстрибнув майже до стелі, потім упав на коліна і з величезною вдячністю поцілував кільце папи римського, хоч він більше не вірив. Він би поцілував поділ одягу цієї людини. Він був вільний від Дорогоцінної Какашки. Шлюбу не існувало.
  
  
  "Я вільний, Татусю, хіба це не чудово?" – сказав Римо.
  
  
  Чіун, цілуючи кільце тата таким же величним жестом, пробурмотів корейською про віроломство Риму.
  
  
  Арісон все ще був у великій кімнаті з гобеленами, чекаючи на Рімо і Чіуна.
  
  
  "Я чув, ти врятував свого клієнта, Чіуне", - сказав Арісон.
  
  
  "Я прийшов розібратися з тобою, Арісон", - сказав Чіун, схрестивши руки на грудях і виставивши одну ногу вперед у позі найвищої зарозумілості.
  
  
  "Звичайно, Чіуне. У чому справа?" - сказав Арісон, відкидаючись на спинку стільця і закликаючи останнього турка боротися не на життя, а на смерть.
  
  
  "Ми триматимемося подалі від Західної Європи, якщо ви триматиметеся подалі від Азії", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не відмовлюся від Китаю та Японії. Мені дуже сподобалися ці місця", - сказав Арісон.
  
  
  "Японія зараз нічого не варта. Вона виготовляє іграшки. Чого ви хочете від Японії?"
  
  
  "Це було тільки за останні п'ятдесят років. Ти не думаєш, що вони повністю змінилися за останні п'ятдесят років? Я не можу віддати тобі Японію".
  
  
  "Скільки тут добрих ринків?" - спитав Чіун. "Подивися, від чого я йду. Америка. Тепер для тебе це активна країна. Південна Америка. Вона входить у свій вік, і вся Європа, і Близький Схід. Ви хочете мати справу чи ні?"
  
  
  Ти не в тому положенні, щоб торгуватися. Ти не можеш дати мені те, що я хочу або заслуговую. У тебе просто більше немає товарів. маневр. Я віддам тобі Японію”.
  
  
  "І Індокитай".
  
  
  "Ні. Занадто багато".
  
  
  "У вас є весь Китай. У вас є Росія. Ми торгуємося чи ви диктуєте?" - спитав Чіун.
  
  
  "Домовилися", - сказав Арісон. Він простяг руку, яку Чіун відмовився потиснути.
  
  
  "Зроблено", - сказав Чіун.
  
  
  Арісон простяг ту ж руку Римо.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Ніяких угод. А ти, Папочко, ти сказав, що покажеш мені, як поводитися з Арісоном".
  
  
  "Я щойно зробив. Ми щойно зробили. Ти не хочеш із цим жити, от і все".
  
  
  "Вийти від більшої частини світу, Папочка, - це не мати справу з містером Арісоном".
  
  
  "Це найкраще, що я можу зробити, поки ти не отримаєш назад скарби Сінанджу".
  
  
  "Вона все ще програна, чи не так?" розсміявся Арісон.
  
  
  "Звідки ти так багато знаєш?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я просто дивлюся, як ви, хлопці, валяєте дурня, і сміюся до упаду", - сказав Ерайсон. "Дозвольте мені розповісти вам про це місто. Приємно знову бути вдома. Я ненавидів Гібернію і твою нову країну, Римо."
  
  
  "Якого біса тобі потрібно?" - Запитав Римо.
  
  
  "Робити те, що я роблю. Я отримаю те, що хочу, якщо ви, хлопці, не дасте мені те, чого я заслуговую".
  
  
  "І що це значить?" - Запитав Римо.
  
  
  "Чіун розповість тобі. Не хвилюйся, тільки мертві бачили мене востаннє".
  
  
  "Що ж, ви бачили мене не востаннє", - сказав Римо.
  
  
  "Хочеш побитися, великий хлопчику?" розсміявся Арісон.
  
  
  На цей раз Римо спробував щось дивне. Якби всі удари синанджу не спрацювали, то, можливо, спрацював би прямий удар у живіт, досить повільний, набагато швидше, ніж у професійного боксера. Римо не стримався й розніс ущент чудовий дерев'яний стілець, на якому сидів містер Арісон.
  
  
  Кімната була наповнена мерцями та тишею. Але не з містером Арісоном.
  
  
  "Я можу повірити, що цей порушник спокою має якісь дивні здібності. Але я не можу повірити, Маленький батько, що ця купа мотлоху, яку ти називаєш скарбом Сінанджу, має якесь відношення до цього. Ти просто хочеш це повернути" .
  
  
  "Поки ми не повернемо скарби Сінанджу, Римо, ми будемо безпорадні проти містера Арісона. Мені шкода, що ти мені не віриш. Але ти можеш повірити в це. Поки ми не повернемо цей скарб, я вважатиму, що ти зобов'язаний консумувати свій шлюб з Пу.
  
  
  "Але ви чули Папу Римського. Я не одружений. Я ніколи не був одружений".
  
  
  "Це для римських католиків, Римо. Ти синанджу".
  
  
  "Але ти сказав, що дотримувався католицьких законів".
  
  
  "І з якого часу, Римо, ти віриш всьому, що я кажу імператору?" спитав Чіун.
  
  
  Вони покинули Ватикан тим самим шляхом, яким прийшли. На вулиці перед рестораном, де власник намагався заарештувати цих двох за руйнування його підвалу, Чіун сказав:
  
  
  “Ми пропустили славні віки синанджу, Римо. Створи для нас сина, щоб він міг побачити епоху вбивств, коли корумповані та деспотичні люди не ведуть свій народ на війну, а наймають професіоналів, подібних до нас, для виконання належної роботи”.
  
  
  "Я задоволений часом, в якому я перебуваю", - сказав Римо.
  
  
  "Ти ніколи не буваєш щасливий", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти теж", - сказав Римо.
  
  
  "Ні, - сказав Чіун, - я завжди говорю, що я нещасливий, але мені це подобається. Ти завжди кажеш, що ти щасливий, але тобі це ніколи не подобається".
  
  
  "Я не збираюся повертатися до Сінанджі, Папочка".
  
  
  "І я не покину Сінанджу, доки ти не повернеш скарб".
  
  
  "Тоді прощай, Татусю", - сказав Римо.
  
  
  "До побачення", - сказав Чіун, відмовляючись дивитися на нього.
  
  
  "Ти б на моєму місці захотів одружитися з Пу?" - Запитав Римо. Але Чіун не відповів. Він вирішив прогулятися одним зі своїх улюблених міст, коли Римо спіймав таксі, щоб відвезти його в аеропорт.
  
  
  Повернувшись до Америки, Сміт зробив рідкісний жест, дозволивши Римо повернутися у Фолкрофт, район, якого він мав уникати, щоб підтримувати прикриття санаторію. Римо, як і Чіуна, бачили у випадкових точках по всій країні, але ніхто поки що не пов'язав їх з організацією, яка розміщувалася в протоці Лонг-Айленд. Тобто ніхто, кому дозволили жити.
  
  
  Сміт був ще серйознішим, коли Римо привів у спеціальну ситуаційну кімнату з картами на стіні та сітками на столі. Вони були тут самі, і Рімо бачив, що Сміт прикидає схеми поведінки містера Арісона.
  
  
  "Досі містер Арісон був випадковим, як кулька в колесі рулетки. Вона могла потрапити в головну зону конфлікту і відскочити у другорядну".
  
  
  Римо кивнув, що то правда.
  
  
  "Тепер він повернувся до найсерйознішої з усіх. Я думаю, що ми матимемо війну з Радянською Росією, і ви, можливо, єдиний, хто може її зупинити", - сказав Сміт.
  
  
  "Зупинити це?" - Запитав Римо. "Я не можу навіть підняти руку на цього хлопця". Але навіть зараз він мав особливо гарні думки про Росію, і її звали Ганна.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  Ганна Чутесов ще раз побачила паніку. Вона завжди супроводжувалася кіскою фельдмаршала на плечах і традиційним польовим кашкетом високопоставленого офіцера.
  
  
  Паніка прийшла з кам'яними обличчями, що розмовляли з уявним спокоєм про можливості та ризики. Вона завжди приходила прихованою за всеосяжним мішком для сміття під назвою "Національна безпека".
  
  
  У Росії ці слова були святішими і займали центральне місце в житті, ніж Ісус у християнстві. І до них завжди зверталися, коли військове керівництво чинило тиск, вимагаючи діяти раціонально під час кризи.
  
  
  "Товаришу Сестра Чутесова, ви не можете залучати американців. Ви ставите під загрозу національну безпеку", - сказав фельдмаршал, який пережив Другу світову війну і Сталіна, який мав на грудях досить великі блискучі медалі, щоб заповнити шахівницю. Він справді був героєм Радянського Союзу, відомим своїм непохитним спокоєм перед обличчям небезпеки.
  
  
  Усі голови схилилися над невеликою галявицею в лісі на південь від Москви. Там було п'ятнадцять генералів та членів Політбюро. Їхні найвірніші помічники, кілька полковників, кілька майорів, стояли відразу за галявиною з АК-47 напоготові. Деякі чоловіки тупотіли ногами, захищаючись від холоду ранньої осені. Хтось передавав по колу одиноку чашку гарячого чаю. Ганна ігнорувала холод. Вона завжди одягала новітню термобілизну із Заходу, як тільки наставав вересень, і переходила на легший одяг лише в середині квітня.
  
  
  Її голова була закутана в хутряну шапку, а тонкі риси обличчя з високими вилицями обрамляла смужка сріблястого хутра. Якщо вже на те пішло, цей стратегічний радник прем'єр-міністра був схожий на ляльку Кьюпі. Вона говорила тихим пошепком, який змусив більш високих чоловіків нахилитися, щоб почути її.
  
  
  "І ви думаєте, національну безпеку не було порушено? Що ж тоді вище військове командування робить, збираючись тут, як перелякані кролики в норі?"
  
  
  "Але навмисне запрошувати американського агента у внутрішні приміщення нашої командної структури. Запрошувати іноземця сюди для нападу на росіян. Це державна зрада". Це від командувача КДБ, фельдмаршала у твердій зеленій формі.
  
  
  "Скажіть мені, фельдмаршал, що б ви запропонували натомість? Факт у тому, що ви повинні керувати найкращою мережею безпеки у світі. Факт у тому, товаришу фельдмаршал, що ви безпорадні".
  
  
  "Якщо прем'єр-міністр..."
  
  
  "Прем'єр-міністра тут немає. Більшості ваших молодших офіцерів тут немає. Ми не знаємо, які підрозділи КДБ працюють на уряд, а які ні. Ми не знаємо, які підрозділи великої Червоної Армії з нами чи ні. Ми не знаємо, які підрозділи військово -повітряних сил і військово-морського флоту з нами чи ні. Ми знаємо одне: основні елементи нашої оборонної структури раптово прийшли в шаленство. .
  
  
  "Що ж, у цьому наша проблема", - сказав командувач КДБ. Його звали Невський. У нього було обличчя, як у бігля. Воно виглядало добрим. Але ця людина такою не була. Він зробив рух руками, показуючи, що справа закрита.
  
  
  "Це наша проблема", – сказала Ганна. "І ніхто з нас тут нічого не може з цим вдіяти. Ми зустрічаємося тут, у цих лісах, а не в Кремлі саме тому, що ніхто з нас не знає, які з його власних підрозділів викрадуть його так, як його викрали наш прем'єр. Ми тут, тому що не можемо вирішити проблему”.
  
  
  "Але це наші підрозділи", - сказав фельдмаршал армії. "Вони росіяни. Вони, як і багато хто з нас, розчаровані цією довгою сутінковою війною, організованою КДБ як способом перемогти Захід. Вони втомилися отримувати нові танки і бачити, як вони іржавіють у міру того, як застарівають, перш ніж їх можна буде використовувати в бою. Солдати хороброї Червоної Армії краще, ніж сторожові пси на нашому кордоні. Вони воїни".
  
  
  "Я бачу, ви теж були заражені цією таємниче раптовою хворобою, яка поширилася з усіх сил оборони".
  
  
  "Честь та мужність - це не хвороба", - сказав фельдмаршал армії. Його звали Россоков. Коли він говорив, його пантеон медалей дзвенів.
  
  
  "Коли армія вирішує оголосити війну самій Америці і для цього викрадає прем'єр-міністра, я сказала б, що це свого роду травма в системі оборони", - сказала Ганна. "Руки та ноги відрубалися без голови. І голова стоїть десь тут, у цьому лісі, з жахом від того, що їй повернуть її тіло".
  
  
  "Армія може перемогти. Ви не знаєте, чи вона програє", - сказав фельдмаршал Россоков.
  
  
  Фельдмаршал КДБ Невський згідно з кивнув. Декілька членів Політбюро також кивнули. Навіть якщо це було російське повстання, ним усе ще керували російські комуністи.
  
  
  Саме тоді Ганна Чутесов вийшла до центру невеликого кола на розчищеній ділянці лісу. Вона вдихнула холодне осіннє повітря Росії і сказала голосніше, ніж раніше, голосно, але не зовсім криком:
  
  
  "Виграти що?"
  
  
  Потім вона обернулася і подивилася кожному з них у вічі.
  
  
  Нарешті фельдмаршал Россоков прямо сказав: "Війна".
  
  
  "І що ця війна нам дає?" — спитала вона.
  
  
  "Перемога", - сказав Россоков.
  
  
  "Яка вигода від цієї перемоги, яка, між іншим, цілком може призвести до знищення мільйонів людей і створення планети, набагато менш придатної для життя, ніж раніше?"
  
  
  "Виграш у тому, що ми знищили центр капіталізму. Ми перемогли нашого головного ворога. Ми здобули перемогу над найсильнішою нацією у світі".
  
  
  "Ти все ще не відповіла на запитання", – сказала Ганна. Россоцову захотілося вліпити цій жінці ляпас по її гарному личку. Жінки ніколи не могли розуміти війну так, як чоловіки, навіть блискуча Ганна Чутесова.
  
  
  "Перемогти капіталізм – це не означає щось виграти".
  
  
  "Це, безумовно, так. Це тріумф комунізму. Це кінець боротьби. Більше жодної війни".
  
  
  "Вибачте мене, але це кидає виклик реальності. Донедавна ми були ближчими до війни з Китаєм, комуністичною країною, ніж з Америкою. Таким чином, тріумф міжнародного комунізму в тому вигляді, в якому ми його знаємо, не означатиме припинення війни так ж як прихід християнства серед народів означав припинення війни».
  
  
  "Отже, тріумф комунізму – ніщо?" - Запитав фельдмаршал Россоков.
  
  
  Анна могла бачити співчуття до цього аргументу на обличчях навколо неї, підкріплене патріотичним і соціалістичним прагненням, з яким вони жили все своє життя.
  
  
  Чоловіки, подумала вона. Які ідіоти. Вона хотіла сказати "Ймовірно, нічого", але це зажадало б від цих людей спокуси зрозуміти, що кожна соціальна система, як правило, функціонує за своїми власними людськими правилами, а не за тими, які встановлені зверху, як комунізм.
  
  
  Натомість вона знову наголосила, що поразка капіталізму не означатиме припинення боротьби, що ворогів завжди буде більше і що вони зіткнуться з цими ворогами на планеті, набагато менш придатній для життя, ніж це було раніше.
  
  
  "З огляду на те, що немає жодної перспективи виграти щось варте, і враховуючи, що ми нічого не можемо зробити з цим психічним захворюванням, яке вразило великі верстви російських сил оборони, я повинен рекомендувати нам звернутися за допомогою".
  
  
  Ніхто не вимовив жодного слова на знак згоди. Вони були мовчазні, надто налякані, щоби рухатися. Але, як чоловіки, вони виробили зовнішній спокій тих, хто контролює ситуацію. Причина, через яку їм це довго сходило з рук, полягала в тому, що більшість жінок хотіли вірити, що чоловіки справді можуть захистити їх своєю чудовою стійкістю. Більшість чоловіків насправді були стійкими, як маргаритки під час бурі, і за перших ознак небезпеки вони переставали думати і починали говорити про банальність про національну безпеку і перемогу у війнах.
  
  
  "В Америці є одна людина з особливими і приголомшливими здібностями, з якою я мав особливе задоволення працювати. Він належить до їх вищої секретної організації, яка використовується тільки для найважливіших ситуацій, і я вірю, що ми можемо знову скористатися його послугами саме тому, що на користь Америки також не воювати з нами”.
  
  
  "Ця людина, яку ви хочете бачити, - сказав фельдмаршал КДБ Невський, - випадково, чи не була б вона дещо гарна, з темним волоссям, темними очима і високими вилицями, і звали б його Римо?"
  
  
  "Він би так і зробив", - сказала Ганна.
  
  
  "І був би цей Римо тим самим, з яким вас бачили кілька разів, один раз під час проникнення в Росію і двічі в Америці, коли ви були там на завданні?"
  
  
  "Він би так і зробив".
  
  
  "І цей іноземець-американець спокусив вас, товаришу Чутесов?"
  
  
  "Ні, - сказала Ганна, - я спокусила його". Вона не хотіла заплутуватись у чоловічих романтичних міфах, тому прояснила питання, які, як вона знала, мали виникнути. "Ні, я не закохана в нього, і так, секс був чудовим, і ні, я не настільки відчайдушно хочу поєднатися з цим чоловіком, щоб знищити планету в ядерній катастрофі".
  
  
  І тоді фельдмаршал КДБ Невський сказав із абсолютно типовою чоловічою дурістю: "Звідки ми це знаємо?" Вона побачила, як кілька голів кивнули.
  
  
  Їй довелося б збрехати. Якби серед них був один чоловік, здатний ухвалити відверту реалістичну правду, його було б багато.
  
  
  "Якщо я хочу сексу, хто може бути кращим за російського чоловіка?" сказала вона.
  
  
  Це була слушна брехня, щоб тепер ці чоловіки-лідери, всім за шістдесят і сімдесят, могли дозволити Ганні продовжувати рятувати їх від можливого ядерного знищення.
  
  
  "Роби те, що має робити, товаришу Ганно", - сказав Невський.
  
  
  "Дякую", - сказала вона. Вона навіть змогла зберегти серйозне обличчя.
  
  
  Вона вже зв'язалася з начальником Римо, містером Гарольдом В. Смітом, який для чоловіка був надзвичайно раціональним. Він пояснив, що цей феномен людей, які прагнуть війни, не був чимось новим для Росії і відбувався випадково по всьому світу.
  
  
  "Я повинен сказати вам, міс Чутесов, Римо поки не пощастило зупинити силу, що стоїть за цим. Цю людину звуть Арісон. Вам це ні про що не говорить?"
  
  
  "Ні", - сказала Ганна. "Але імена нічого не означають".
  
  
  "Іноді", - сказав Сміт. "Але я не знаю, наскільки корисним може бути Римо".
  
  
  "Справді сумно чути, що Римо зустрів цю людину і зазнав невдачі. Проте Римо може робити те, чого не може ніхто з наших людей, і він досяг успіху в тому, чого не вдалося зробити жодній іншій людині".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "З усього, що ви мені розповіли, Римо - єдина людина, якої чарівність містера Арісона не спокусила вирушити на війну".
  
  
  "Це правильно", - сказав Сміт.
  
  
  "З моїми розважливими здібностями та екстраординарними здібностями Римо, я думаю, що це найкращий шанс повернути наші російські армії".
  
  
  "Можливо, ти маєш рацію. Але ти можеш і помилятися".
  
  
  "У нас немає нічого іншого, якщо тільки Азіат, його прийомний батько, не забажає допомогти".
  
  
  "Ні. Він цього не робить. Він уклав угоду з Арісон". Це зацікавило Ганну, і оскільки Римо був присутній під час переговорів, Ганна вирішила почекати, доки Римо не прибуде. Він уже вилетів із США, коли почалася зустріч у лісі, і Ганна дочекалася, поки його американський літак не приземлився неподалік Москви, щоб з'явитися і привітати його. Вона ніколи не знала, які війська кому тепер вірні.
  
  
  Римо у своїй легкій і плавній манері майже пританцьовував, спускаючись трапом. Вона побачила, як він усміхнувся, коли помітив її. КДБ, безперечно, якимось чином спостерігав за нею. Такий був їхній звичай. Але зараз їй було байдуже. Коли Римо був тут, вони не мали значення.
  
  
  "Привіт, дорогий", - сказала вона.
  
  
  "Привіт, люба", - сказав він, і вона опинилася в його обіймах для довгого теплого поцілунку, перш ніж навіть помітила рух його рук.
  
  
  "Не тут, на льотному полі", - прошепотіла вона.
  
  
  "Асфальт краще, ніж ліжко", - прошепотів він.
  
  
  "Де ти це почув?"
  
  
  "Я щойно це вигадав".
  
  
  "Мені це подобається, але нас, мабуть, фотографує КДБ".
  
  
  "Добре, я викладу їм уроки".
  
  
  "Припини це", - сказала вона, відводячи його руку від однієї з багатьох точок, які він міг використати, щоб доставити її тілу задоволення, що звивається. "Я хочу тебе, а не просто пальці, що грають на клавіатурі моєї нервової системи".
  
  
  "Я можу із цим жити", - сказав Римо.
  
  
  "Я могла б жити заради цього", - сказала Ганна.
  
  
  "Приємно повернутися до тебе", - сказав Римо. Він не розповів їй про Пу.
  
  
  "Можливо, вся країна відвернулася від нас. Це кошмар. Ми не знаємо, які підрозділи були заражені, а які ні. Що ще гірше, підрозділи, що дезертували, захопили Прем'єр-міністра, щоб вони могли оголосити війну Америці. Вони хочуть оголошення війни. Вони хочуть дати Америці час вивести на поле бою свою найкращу армію. Вони навіть хочуть, щоб для неї було виділено місце”.
  
  
  "Поїхали до готелю", - запропонував Римо. Він відчував зачарування Анни і хотів його. Її холодну блискучу посмішку. Її чудові блакитні очі. Її тіло, яке належало йому у багатьох чудових моментах, і, звичайно, цей великий розум.
  
  
  "Ти прийшов сюди, щоб врятувати свою країну і мою від руйнівної війни, чи ти прийшов сюди, щоб зайнятися коханням?"
  
  
  "Я прийшов сюди трахатись", - недбало сказав Римо.
  
  
  "Так, добре, давайте зробимо це після того, як закінчимо справи".
  
  
  "Ви, жінки, всі такі ділові", - сказав Римо.
  
  
  Факти були схожі на інциденти у Ватикані, Баті, полку ВМС США та Літл-Біг-Хорне.
  
  
  Якийсь містер Арісон перетворив звичайних людей на воїнів, єдиним бажанням яких було вплутатися в битву. Як і в попередніх появах, здавалося, що у війни не було жодної мети, крім самої війни.
  
  
  "Ми повинні повернути контроль над нашими арміями до рук комуністичної партії", - сказала Ганна, коли охорона в аеропорту вручила їй перепустку. Її лімузин "Зіл" чекав на неї, коли вони поверталися до Москви.
  
  
  "Почекайте хвилинку. Я не віддаю армію до рук комуністичної партії", - сказав Римо, колишній морський піхотинець.
  
  
  "Ну, і куди б ти це помістив, Римо?" спитала Ганна. Римо був милим, Римо був винятковим, але Римо, Ганна мала визнати, думав як чоловік.
  
  
  "Можливо, якась демократична форма правління".
  
  
  "Ти хочеш винайти її сьогодні вдень, люба? Чи ти привезла її з собою з Америки?"
  
  
  "Нехай люди голосують за той уряд, який вони хочуть".
  
  
  "У них є. Це комуністична".
  
  
  "Ці вибори сфальшовані".
  
  
  “Ні, дорога, справа в тому, що проти них не працює жодна інша партія. Комуністи – єдині люди, за яких вони можуть голосувати чи проти. Це єдина структура в цій країні. Є комуністична партія чи війна”.
  
  
  “У мене просто кістки тріщать, коли я віддаю армію комуністам. Комуністи – найбільші бунтівники у світі. Насправді, і мені все одно, подобається тобі це чути чи ні, Ганно, вони – головні бунтівники у світі”.
  
  
  "Ти думаєш про країни, які не мають влади, дорога. У Росії ми такі ж, як будь-яка інша корумпована політична машина. Остання революціонера застрелив Сталін. Політбюро - найбезпечніша група для управління будь-якою армією. Вони не хочуть втрачати те, що в них є”.
  
  
  "Мені все ще це не подобається", - сказав Римо.
  
  
  Анна схрестила ноги і дружньо поплескала Римо по зап'ястю, намагаючись не дозволити його божественним рукам знову завести її.
  
  
  У спеціальній квартирі Анни, однієї з найкращих у Москві, приблизно рівної кондомініуму вищого середнього класу в Америці, Римо розповів Ганні все, що знав про містера Арісона.
  
  
  Чому, хотіла вона знати, містер Арісон відчував якусь форму антагонізму до синанджа?
  
  
  "Я не знаю, але Чіун, здається, знає. Він уклав угоду з Арісон".
  
  
  Ганна кивнула Римо, щоб той продовжував. Вона налила собі бренді у кришталевий келих "Уотерфорд" і сіла на свій імпортний французький диван на відстані подушки від нього. Нічні вогні Москви мерехтіли у її вікні. Колись у неї був камін, але він був так погано сконструйований, як і більшість будівель у Росії, що кожного разу, коли вона намагалася ним скористатися, вона підпалювала будівлю.
  
  
  І тільки в Росії бетон міг спалахнути. Вона знала свою країну, можливо, краще, ніж будь-хто з літніх чоловіків і жінок, які займають високі посади. Але ніхто не любив її більше. Вона любила це більше, ніж цього чудового чоловіка Римо, тому цього теплого вечора змусила себе триматися від нього подалі і зайнятися справою.
  
  
  Римо не знав точно, в чому полягала ворожнеча між Сінанджу та Арісоном. Але це було давно.
  
  
  "Як довго? Десять років? Двадцять років? Сімдесят років? Я комуніст, Римо, і я мислю тривалими періодами часу", - сказала Ганна.
  
  
  "Три, чотири тисячі років, я не знаю". Анна впустила келих із бренді. Він упав на килим із глибоким ворсом. Оскільки килим був виготовлений у Росії, кришталь тріснув.
  
  
  "Я не розумію. Як може ворожнеча тривати тисячі років?"
  
  
  "Будинок Сінанджу існує з того часу, як з'явилася якась сучасна країна, за винятком, можливо, Єгипту, і я дійсно вірю, що ми випередили їх на кілька століть, але я не знаю. Чіун знає його або знає про нього, або щось таке, він з самого початку казав мені, що я не зможу впоратися з ним.
  
  
  "Ти зробив, але це щось інше".
  
  
  "Але я не знищив його".
  
  
  "Ні. Ти цього не робив. Але ти і не вступав до жодної армії".
  
  
  Римо знизав плечима. Як він міг вступити в армію, знаючи те, що знав синанджем? Вступити в армію він міг не більше, ніж зупинити роботу синанджу в собі. Колись він був морським піхотинцем. Він розумів морських піхотинців. Він ніколи більше не міг би стати морським піхотинцем. Ганна, здавалося, зацікавилася цим. Він розповів їй про данину Сінанджу, сувої та поглиблення, зроблене великою мармуровою штукою в підлозі з червоного дерева в скарбниці Сінанджу.
  
  
  Він розповів їй про своє почуття зв'язку з фресками у старих тунелях під Римом, які ведуть до тієї єдиної кімнати скарбниці. Він розповів їй про поїздку Римом з Чіуном і зупинку біля старих храмів.
  
  
  Анна відхилила це зауваження.
  
  
  "Нові боги або старі боги - це просто марнування часу. Що це за відносини між Сінанджу і містером Арісоном?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "І Чіун мені не скаже. Він шалений через втрату скарбу і каже, що знання того, хто такий містер Арісон, не принесе жодної користі, поки ми не повернемо скарб."
  
  
  "Я трохи знаю про твого прийомного батька. Він справжній маніпулятор, і все це може не мати жодного відношення до скарбу. Він просто хоче його повернути. Будучи прапороносцем найбільшого у світі анахронізму, я впевнений, що атрибути минулого мають для нього величезне значення".
  
  
  "Якщо це анахронізм, чому ми можемо робити те, чого не може ніхто інший? Якщо це анахронізм, чому б мені не втекти, як якомусь ідіоту, на війну?" Якщо ми анахронізм..."
  
  
  "Пробач, Римо, якщо я тебе образив".
  
  
  "Ти не образив мене. Ти просто говорив як якийсь комуністичний придурок. Знаєш, те, що це не було винайдено вчора, не робить це недійсним. Вона більш достовірна, бо витримала випробування часом".
  
  
  "Ви самі вказали, що у вас виникли підозри щодо того, що скарб відіграє якусь роль".
  
  
  "Ну так. Це щось інше", - сказав Римо.
  
  
  "Є дещо ще, - мудро зауважила Ганна, - я говорю про твою сім'ю, і ти можеш думати про Чіуна найгірше, але нехай допоможе Бог будь-якому іншому, хто думає так само".
  
  
  "Давайте займемося справою. Де ці спеціальні війська?"
  
  
  "Ми не впевнені. Здається, вони всюди".
  
  
  "Чіун зазвичай має уявлення про те, де він може з'явитися. Якщо ти зможеш зв'язатися зі Смітті, я зможу зв'язатися з Сінанджу. Ми маємо спеціальну захищену лінію", - сказав Римо. Він не сказав Ганні про накладення американської системи на російську на Кубі. Римо не зовсім розумів електронну теорію, тільки те, що він подолав її невелику частину та пишався цим.
  
  
  Зрештою, для того, хто бореться з тостером із шансами на успіх лише п'ятдесят на п'ятдесят, правильно вставити вилку у потрібну розетку – це досягнення.
  
  
  "Всі наші дроти прослуховуються КДБ, тож майте це на увазі".
  
  
  "Чому ти мене попереджаєш?"
  
  
  "Бо, незважаючи на твою концепцію морської піхоти Радянської Росії, КДБ, армія та моя спеціальна служба безпеки, яка обслуговує прем'єр-міністра, не є єдиним цілим, щоб підсмажити твої дорогоцінні маленькі булочки, люба", - сказала Ганна.
  
  
  - У вас гострий язичок, леді, - сказав Римо.
  
  
  "Ти теж коли захочеш", - сказала Ганна. Римо зняв трубку з гачка. То був старомодний пластиковий телефон, від якого все ще виходив фабричний аромат. Додзвонившись до Сміта, він відполірував телефон, щоб надати йому вигляду, ніби він був виготовлений у сучасній країні.
  
  
  Смітові зателефонували і перевели до Сінанджі, пояснивши, що для очищення сигналів потрібно багато електронного чищення.
  
  
  Оскільки лінія була у будинку пекаря, до телефону підійшла мати Пу.
  
  
  "Дозвольте мені поговорити з Чіуном, будь ласка".
  
  
  "Пу прямо тут", - сказала мати.
  
  
  "Я хочу поговорити з Чіуном. Це бізнес".
  
  
  "Твоя законна дружина щомиті чекає тут звуку голосу свого чоловіка. Її очі наповнені сльозами. Решта в ній була заповнена нічим".
  
  
  "Так, добре, дай мені поговорити з Чіуном", - сказав Римо. Він горів. Він посміхнувся до Ганни. Ганна усміхнулася у відповідь.
  
  
  "Я дам тобі какашок".
  
  
  "Пу, дай мені поговорити з Чіуном", - сказав Римо.
  
  
  "З тобою у кімнаті ще одна жінка", - здогадалася Пу.
  
  
  "Це робочий телефон, і я хочу поговорити з Чіуном".
  
  
  "Ти ще навіть не завершив наш шлюб, а вже зраджуєш", - наголосила вона.
  
  
  Анна не розуміла східної мови, яку Римо використав в останній частині свого призову до Сінанджу. Але були деякі речі, які вона розуміла.
  
  
  Коли Римо нарешті отримав перепочинок в очікуванні Чіуна, вона запитала:
  
  
  "Рімо, у тебе є дівчина в Сінанджу?"
  
  
  "Ні", - чесно відповів Римо.
  
  
  "Тоді хто була та жінка, з якою ти розмовляв?"
  
  
  "Що змушує вас думати, що то була жінка?"
  
  
  "Рімо, я знаю, як чоловіки розмовляють із жінками. Хто вона?"
  
  
  "Не моя дівчина. Нічого спільного з романтикою".
  
  
  "Хто вона, Ретно?"
  
  
  "Моя дружина", - сказав Римо. Він повернувся до телефону. Чіун був там.
  
  
  "Арісон у Росії. Він може розпочати Третю світову війну. Де я можу його знайти?"
  
  
  "Третя світова війна - це його справа. Не наша. Поки він залишає нам Південно-Східну Азію, мені байдуже".
  
  
  "Це моя турбота. Де він?"
  
  
  "Поки ти не отримаєш скарб, навіщо турбуватися?"
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Так не розмовляють із твоїм батьком".
  
  
  "Маленький тату, будь ласка, скажи мені, де він. Я в Росії і не хочу тинятися цим місцем у пошуках його".
  
  
  "Ну, якби він був у сучасній країні під назвою Росія, це має включати Сибір. Між Владивостоком та Кубськом є татарський табір. Я б сказав, що він, ймовірно, був би там. Йому, ймовірно, там були б раді, незважаючи на всю шкоду, яку можуть завдати ці маленькі вандали”.
  
  
  "Дякую, Папочко", - сказав Римо.
  
  
  "У Пу є тобі слівце".
  
  
  "Я поговорю з нею", - сказав Римо, все ще корейською, - "тільки тому, що я в тебе в боргу".
  
  
  "Повинен мені послугу, Римо? Ти повинен мені всім. Ти просто вирішив відплатити за цю маленьку річ. Ось вона. Тримай, дорогий, не плач. Римо не хотів зганьбити тебе і свого власного батька своєю невдачею як чоловіка. "
  
  
  "Рімо, я сумую за тобою. Повертайся швидше додому".
  
  
  "Дякую", - сказав Римо і, повернувшись до Анни, запитав її про татарський табір між Владивостоком та Кубськом.
  
  
  Вона розгорнула карту на своєму журнальному столику з імпортного скла і намалювала коло, що охоплює тисячі миль.
  
  
  "Це те, що ми називаємо землями племен. Дивно, що Чіун знає про них. Від царів до нас кожен російський уряд дозволяв цим людям жити на самоті так, як вони хотіли, в повній автономії. Ми не турбуємо їх, і вони не турбують нас.
  
  
  Щороку, хоч би який уряд був при владі, він постачає величезну кількість зерна та фуражу для своїх коней. Навіть якщо ми вмираємо з голоду, ми доставляємо їм зерно”.
  
  
  "Чому?" - Запитав Римо.
  
  
  "Бо ми хочемо, щоб нас дали спокій".
  
  
  "Але якщо вони використовують коней, чому ви їх боїтеся?"
  
  
  "Бо вони, Римо, нащадки орди Чингісхана".
  
  
  Римо підняв обличчя. Сінанджу знав Чингісхана. Ще один воєначальник. Ще один військовий м'ясник, просочений кров'ю, що розграбував місто, знищив культуру, продовжує кривавий фестиваль.
  
  
  "Ти відчуваєш деяку огиду до Чингісхана?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Не так багато. Це була проблема когось іншого, і про цю проблему подбали".
  
  
  Коли вони організували політ на заборонені території племен, Анна сказала:
  
  
  "Можливо, ви цього не знаєте, але Чингісхан ніколи не був переможений у битві. Орда розтягнулася на захід, захопила весь мусульманський Схід і вторглася до Європи, перш ніж просто повернула назад".
  
  
  "Так", - сказав Римо, коли вони піднялися на борт тримісного винищувача "Російський Фокс", що прямував на великі східні простори Росії. "Я знаю. Він захопив Багдад всупереч попередженням Сінанджу, і ми подбали про нього".
  
  
  "Чінгісхан помер від серцевого нападу", – сказала Ганна.
  
  
  "Я покажу вам, що я маю на увазі, коли ми дістанемося туди". Пілот побоявся посадити свій літак на замерзлі пустки. Він знав райони проживання племен у Росії та знав, що жоден пілот не повертався живим. Одного разу один із них втік, і деякі делікатні та інтимні частини його анатомії були залишені разом із уніформою на станції збору данини.
  
  
  Римо змусив пілота думати інакше, взявшись за нерви на шиї пілота і показавши йому, що є речі гірші за смерть.
  
  
  Пілот здійснив дуже нерівну посадку. Коли Анна і Римо вибралися назовні, зістрибнувши в замерзлу тундру, він одразу ж злетів, мало не розбившись, бо хотів вибратися так швидко. Майже одразу ж далеко з усіх боків з'явилися сотні вершників у хутряних шапках на маленьких поні.
  
  
  Анна схопила Римо за руку.
  
  
  "Я покажу вам серцеву хворобу Чингісхана", - сказав він.
  
  
  У міру наближення вершників вони, здавалося, підганяли себе все сильніше, начебто той, хто першим дістанеться непроханих гостей, зможе заявити на них права.
  
  
  Перший вершник під час їзди простягав руки, дотягуючись до голови Римо. Була монгольська гра, в якій вони билися за голову жертви як спортивна розвага. Пізніше цей вид спорту було перенесено до Індії, де британці вивчили його та назвали поло.
  
  
  Римо спіймав вершника, легко висмикнувши маленького смертоносного воїна з сідла, як кільце на каруселі.
  
  
  Він просунув праву руку в груди чоловіка і пройшов через грудину, відчуваючи, як його серце стискається, його рука обхопила верхню частину грудної клітки, блокуючи зовнішні рухи серця. Очі чоловіка широко розплющилися. Його рот відкрився у розпачі, він видав стогін, а потім відкинувся назад, його обличчя спотворилося, губи посиніли.
  
  
  "Серцевий напад", - сказав Римо Ганні, відкидаючи першого. Йому довелося впоратися з наступними двома одночасно, бо вони з'явилися таким чином.
  
  
  На одному він подряпав мітки на обличчі і розчавив селезінку.
  
  
  "Оспа", - сказав він.
  
  
  З іншого боку, він маніпулював кровоносними судинами на шиї, доки воїн не знепритомнів. "Інсульт", - сказав він.
  
  
  Він упіймав наступного і спритним рухом навколо грудної клітки, способом, якого Ганна не могла зрозуміти, змусив суглоби раптово розпухнути.
  
  
  "Мій ревматоїдний артрит", - люб'язно сказав Римо. "Хороший, але не відмінний. У Чіуна все просто ідеально. Ми можемо лікувати безліч інших захворювань, але нам потрібен час для втрати ваги".
  
  
  І час був тим, чого вони не мали. Непереможна орда ось-ось мала насунутися на них з усіх боків, і Ганна не могла уявити, як Римо зможе вивести їх із цієї ситуації.
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Хуак великий воїн, син Бара, онук Хуак Бара, правнук Кара, всі вони вели свій родовід від Сар Ва, який сам ніс прапор Великого хана з сімома хвостами яка, самого Чингіса, не втратив жодної зі своїх навичок верхової їзди. Він ні на йоту не втратив влучності у поводженні з коротким луком.
  
  
  Він також не міг не розуміти зброї, яку його прапрадідусь був першим, хто захопив у білих.
  
  
  Першу крем'яну рушницю Хуак відібрав у російського дворянина, голова якого була упакована в мішок з дюжиною жуків-скорпіонів. Він відібрав Енфілд у британських військ, які намагалися допомогти одній із російських армій під час повстання. У нього були короткоствольні пістолети-кулемети, відібрані у російських солдатів, які заблукали дорогою до кордону з Кореєю.
  
  
  Але його улюбленою зброєю був короткий, гострий як бритва меч, який міг відрізати вуха людині, перш ніж той встигав почути слова виклику, лягти обличчям униз і підкоритися.
  
  
  Цим мечем кремезний Хуак, воїн зростом п'ять футів два дюйми, розмахував перед собою, намилюючи коня, щоб дістатися двох білих, перш ніж не залишиться нічого, на що можна було б напасти.
  
  
  Через те, що Хуак витратив час, щоб скомандувати всім атакувати білих, через те, що він вигукнув давній бойовий клич "Нехай кров вшанує ваші мечі", через те, що він був, на його власну думку, занадто джентльменом, тепер нічого не лишилося б.
  
  
  Вони вже були випатрані. Вух би не було. Хтось, безперечно, виколов би очі кинджалом, а щодо статевих органів цих двох, то вони були б першими, кому дісталося. Можливо, там навіть не залишилося б кісток.
  
  
  Ось що отримав би Хуак за те, що був джентльменом, і коли він мчав на своєму маленькому поні, теж нащадку коней орди, єдиної армії у світі, яка ніколи не програвала битв, Хуак Великий думав: немає більше містера Славного хлопця.
  
  
  Але коли він був менш ніж у кидку списа від того місця, де повинні були знаходитися залишки, він побачив, що білий чоловік цілий, жінка ціла, і щонайменше вісімнадцять його братів мирно спочивають, дев'ятнадцять і двадцять чоловік швидко наслідували його приклад І оскільки чудові навички верхової їзди не ослабли з тих пір, як орда покинула пустелю Гобі, щоб пожирати все і вся на своєму шляху, Хуак різко зупинив свого скакуна, мало не зламавши йому шию.
  
  
  "Скира", - закричав він, і це означало "дух". Хуак не боявся смерті. Він вірив, що людина, яка з честю загинула в бою, виживе, щоб боротися знову. Тільки ті, хто втік від битви, вмирали, мов загнані тварини. Але дух, що прийшов від вітрів, який міг поглинути його душу і занурити в сон, від якого його дух ніколи не прокинеться, - який мучив би його вічно, назавжди залишив би його без коня, без меча і вкрав би його ім'я, то Хуак навіть не знав би, хто він такий, а був би подібний до піщинки, ніщо, невідмінне від будь-якого іншого, неіснуюче.
  
  
  Дехто не встиг почути його попередження про злий дух вітру і заснув на руках у духу. Він привів із собою свою бліду жінку, мабуть, також для того, щоб попирати душами тих, хто буде перетворений на пилюку, на пісок, на ніщо.
  
  
  З тих, хто пішов до того, як інші коні змогли приборкати, їх було двадцять два, не стільки загиблих, скільки втрачених назавжди.
  
  
  Молодий воїн, почувши команду Хуака, але думаючи, що їх так багато, що біла людина навряд чи зможе ухилитися від сотні стріл, натягнув свій лук швидким коротким натягуванням тятиви, що прославився біля воріт Багдада і на околицях Європи.
  
  
  Ніж Хуака обірвав його різким ударом у яремну вену. Хлопчик миттю впав, як старий бурдюк із вином, червоний вміст якого розлився по тундрі.
  
  
  Батько хлопчика, що їхав поряд із сином, побачив, що зробив Хуак, і сказав:
  
  
  "Дякую тобі, брате Хуаку". І більше нічого не було сказано. Батько зрозумів, що якби син помер від рук духу, то його душа пішла б назавжди. Тепер вони могли забрати тіло з собою і поховати його, знаючи, що воно все ще було частиною самих, можливо, повернувшись навіть у наступному народженні, звичайно, хлопчиком.
  
  
  Духи чоловіків ніколи не поверталися у жіночому образі. Такою була віра орди, незмінна протягом століть її безперервного тріумфу.
  
  
  Тисяча коней зупинилася, пирхаючи і переступаючи ногами навколо двох білих. Хмара теплого повітря з їхніх ніздрів виривалася в холодне сибірське повітря. "О дух Скіра, навіщо ти прийшов, що ми можемо дати тобі, щоб умилостивити тебе, вшанувати тебе, щоб ти залишив наші душі у спокої і шукав інших?"
  
  
  "Поверніть своїх коней, вони смердять. Вся орда смердить, як говноферма", - сказав білий чоловік більш давньою мовою, якою користувався за часів самого Чингісхана.
  
  
  "Скільки мовами ти говориш?" Прошепотіла Ганна. Вона вже бачила, як Римо вбивав раніше, і все це виглядало так гладко, наче хтось складав ящики за погодинну оплату.
  
  
  "Я не знаю", - відповів Римо англійською. "Ти читаєш сувої, ти знаєш десятки мов. Сінанджу потребував їх для роботи".
  
  
  "Я вважаю, люба, це монгольське", - сказала Ганна.
  
  
  "Ні. Орда говорила на діалекті, характерному для племені Чингісхана".
  
  
  "Скільки слів ти знаєш?"
  
  
  "Якщо ти знаєш, як сказати їм, щоб вони відігнали своїх смердючих коней назад, у тебе є п'ятдесят відсотків всього, що тобі коли-небудь потрібно було сказати монголу", - сказав Римо і мовою, якій Чіун навчив його під час тренування під Дейтон, штат Огайо, коли Римо все ще освоював основи дихання, сказав:
  
  
  "Коні, рухайтеся назад. Назад. І ви там. Прибирайте послід. Не смітіть у тундрі. Купа брудних собак. Назад".
  
  
  Воїн спішився і швидко зібрав грудку слизу в шкіру.
  
  
  "Тобі не обов'язково було використовувати свої руки. Можливо, ми вечерятимемо з тобою. Якщо подумати, якщо в тебе є тільки м'ясо яка, ми обійдемося без нього. Я декого шукаю".
  
  
  "Кого, Скіро, ти шукаєш?"
  
  
  "Він називає себе містером Арісоном, і я думаю, що він має бути десь тут".
  
  
  "Арісон?"
  
  
  "Товста шия. Борода. Гарячі очі. Важко проткнути списом. Мабуть, неможливо".
  
  
  "А, ти маєш на увазі нашого друга Какака".
  
  
  – Білий? - Запитав Римо.
  
  
  "Якого ще кольору потворна мертва плоть?" - спитав Хуак.
  
  
  "Ти хочеш залишитися на коні чи хотів би злитися з тундрою?" - Запитав Римо.
  
  
  "Я не хотів зганьбити твій колір, Скіре. Ходімо з нами і заберемо з собою твій славний дух нареченої. Наш табір недалеко".
  
  
  "Скачи вперед і виводь коней. Я не хочу бути з підвітряного боку від вас, хлопці".
  
  
  "Як скажеш, Скіре", - сказав Хуак Римо.
  
  
  "Хто такий Скір?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Один із їхніх парфумів. Можливо, те, як вони вимовляють синанджу".
  
  
  "Думаю, я розумію. Релігія, духи і боги - це спосіб, яким люди пояснюють собі те, чого вони не розуміють. Тому, коли Чингісхан загинув від рук синанджу, вони пояснили це злим духом. І це мав бути великий злий дух, тому що Чингісхан був великим. Все логічно. Все у світі логічно, за винятком того, що ми не завжди відразу розуміємо логіку. Тобі так не здається?"
  
  
  "Ми йдемо за восьмисот коней, а ти думаєш про раціональні пояснення міфів?" - Запитав Римо.
  
  
  "Про що я маю думати?"
  
  
  "Куди ти наступаєш", - сказав Римо.
  
  
  Ганна раптово відчула теплу вологість навколо халяви черевика. Вона зрозуміла, що часом Римо міг бути чудовий.
  
  
  Але в тундрі було щось набагато зловісніше. Коли вони наблизилися до табору, навколо них з'явилися величезні тріщини, паралельні доріжки, що прогризають білу від морозу землю, збиваючи під нею замерзлу чорноту. Щось тут пройшло зовсім недавно, і на ньому використовувалися гусениці. Танки.
  
  
  Але монголи орди не використовували танки, принаймні наскільки відомо Ганні. З таким сучасним спорядженням, як це, ці вершники - непереможні на замерзлих теренах Сибіру - теоретично могли б захопити Європу, чого вони не змогли зробити з Чингісханом.
  
  
  З іншого боку, сім'я, яка його зупинила, знову повернулася. Він міг зупинити їх до того, як вони спалахнули.
  
  
  Якщо тільки, подумала Ганна, гусениці зробили зовсім не монгольські танки. Можливо, це щось гірше.
  
  
  І тільки-но вони побачили табір, Ганна зрозуміла, що сталося найгірше. Серед монголів вільно розгулювали російські солдати та офіцери. Їх були тисячі. Вона бачила, як вони обіймали монголів за плечі і навпаки.
  
  
  Це означало, що заборона на білих не була загальною. Російські солдати якимось чином заслужили дружбу монголів, і з огляду на монгольський менталітет і військовий склад розуму, вона була досить впевнена, як це сталося.
  
  
  "Рімо, спитай лідера, чому вони зараз доброзичливі з росіянами".
  
  
  Вона почула, як Римо крикнув у спини сотням вершників, і один із них розвернувся і поскакав назад. Вона чула, як Римо ставив питання цією дивною мовою, і бачила безліч рухів рук з боку монгола.
  
  
  Римо перекладав так, як говорив монгол.
  
  
  "Була велика битва, не чисельністю, а духом. Білі показали, що вони не бояться смерті. Вони боялися тільки безчестя. Вони показали любов до битви та любов до війни".
  
  
  Ганна кивнула головою. Тепер усе складалося докупи. Римо продовжив:
  
  
  "Вони билися не так, як зазвичай б'ються білі, щоб щось вкрасти, захистити або просто врятувати свої жалюгідні життя. Вони билися за честь битися. Це перші білі, які зрозуміли, що таке війна".
  
  
  "Він згадав це ім'я для Арісона. Якак".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Це їхня назва війни. Містер Арісон, я вважаю, цілком логічно, означає "війна".
  
  
  "Здається, це єдине, що він має на увазі", - сказала Ганна. Отже, частини російської армії приєдналися до монгольської орди. І вона була впевнена, як вони закінчать цю війну з Америкою. І вони цілком можуть виграти її навіть без застосування ядерної зброї.
  
  
  Вони могли б перетнути Берінгову протоку за підтримки кораблів з військово-морської бази Владивостока, які вирушили на північ. Це було б нелегко, але оскільки Америка завжди підозрювала напад на Європу, а не на свої власні кордони, то їх можна було зненацька застати. Якими силами мала Америка, щоб протистояти російським? Нічого, крім того, що було на Алясці, і шлях через Канаду буде майже таким самим довгим, як шлях Росії до її кордонів. Вони могли б боротися по всій Канаді, і з духом цих солдатів вони могли б з таким самим успіхом перемогти.
  
  
  Про що вона думала? Чи була вона божевільною? Чи була вона настільки російською до мозку кісток, що думала, що вони щось виграють, завоювавши Америку?
  
  
  Як вони могли окупувати країну з населенням двісті сорок мільйонів людей, перекидаючи свої війська не лише через сибірський транзит, а й через Канаду? Їм також довелося завоювати Канаду. І якщо це взагалі можливо, якщо перекидання військ має бути таким же простим, як переміщення з Мінська до Пінська, з якого дива вони повинні думати, що окупація Америки принесе їм якусь користь? Звільнитися від конкурента з ядерною зброєю? Безперечно, буде ще одна, і якщо Росія здійснить свою вікову мрію про завоювання світу, будь-хто, хто знає, як люди традиційно керують справами, повинен розуміти, що світові доведеться розділитися на два табори і з таким самим успіхом може початися війна між Росією Східною і Росією Західною.
  
  
  Ні, треба було зупинити тут. Це треба було зупинити зараз. І вона була вдячна, що чоловік поруч із нею, цей чудовий, гарний, чудовий анахронізм, був єдиним чоловіком, який це зробив.
  
  
  Щодо містера Арісона, вона була впевнена, що існувало логічне пояснення цьому створенню, яке не спало на думку ні Римо, ні його досить розумному начальнику Гарольду В. Сміту.
  
  
  Римо розумів світ розмірів людського тіла. Сміт розбирався в основному у великому світі технологій, але ніхто ще не привніс у містера Арісона здоровий глузд.
  
  
  Саме вона змогла зрозуміти, що з якоїсь причини Римо та його сурогатний батько Чіун були несприйнятливими до вмовлянь Арісона. Саме вона зрозуміла, що єдина причина, через яку Римо відчував, що зазнав невдачі, полягала в тому, що він не насолоджувався повною перемогою, до якої звикли синанджу.
  
  
  І це мала бути Ганна Чутесов, яка з'ясує, у чому полягали справжні слабкості містера Арісона. Вона ніколи не зазнавала невдачі з жодним іншим чоловіком. Не було причин починати зазнавати невдачі зараз.
  
  
  І все ж таки Ганна не була готова до того, що побачила.
  
  
  Верхом на маленькому поні їхав чоловік, настільки очевидно могутній, що сила перетворилася на красу, подібну до якої вона ніколи не бачила. Від його присутності майже перехопило подих. Його борода здавалася ідеальним аксесуаром до його сильної щелепи та м'язової шиї. У його очах світилося безкінечність. І він носив просту каску російського солдата, роблячи її більш чудовою своєю присутністю під нею, ніж будь-який шолом на будь-якому солдаті, якого вона колись бачила. Тепер вона розуміла, чому чоловіки могли відчувати славний заклик до битви у його присутності, а вона з ним навіть не розмовляла.
  
  
  "А ось і зіпсована розвага, хлопці. Ось і він іде, неспішно слідуючи за прекрасною кавалерією. Давайте, зіпсуйте все це для всіх".
  
  
  Це від містера Арісона, голос якого розноситься над тисячею наметів і заповнює невелику долину в цій пустині.
  
  
  "Дивися, коні вже забираються просто тому, що вони йому не потрібні. Радий бачити тебе тут, Римо. Ти не отримаєш мене, але, проте, ти приходиш сюди з порожніми руками, незважаючи на угоду, укладену твоїм батьком".
  
  
  "Я бачу, ви не заперечуєте проти запаху коней", - вигукнув Римо. Весь табір зупинився, щоб подивитися на двох чоловіків, що стояли один до одного і дражнювали один одного.
  
  
  "Ви коли-небудь відчували запах поля бою через два дні? Від тіл, що розкладаються, ви б знепритомніли".
  
  
  "То чому ти намагаєшся розв'язати війну?" Крикнув Римо. Він переконався, що Анна перебуває осторонь, і впевнено попрямував до Арісон.
  
  
  "Хто сказав, що мені не подобається запах? Мені це подобається. Я сказав, що ти зомлієш. Я б покрутився в ній і подбав про те, щоб люди спорудили там статуї, щоб вони не пам'ятали, як це було жахливо, і думали, що вони справді чогось досягли”.
  
  
  Командир танка, почувши, як містер Арісон вигукує образи на адресу самотнього незнайомця, подумав, що міг би надати послугу цій людині, яка нагородила його даром героїзму, задавивши худу білу людину, якій, здавалося, не потрібен був важкий зимовий одяг. Він повернув свою потужну подрібнювальну машину до чоловіка і поїхав. Він чув, як містер Арісон кричав, що це ні до чого доброго не приведе, що так ніколи й не було, але людина, тепер сповнена справжнього бойового духу, була готова померти, намагаючись.
  
  
  Він кинув свого бегемота на худу постать, і чоловік не потрудився ухилитися, а, як тореадор, ступив убік, голими руками відсік гусеницю, потім відсік іншу гусеницю, коли танк безпорадно розвернувся.
  
  
  Командир танка, розлючений втратою своєї броньованої колісниці, вибіг зі своїм пістолетом і ножем і швидко дізнався, які вони на смак, поки худорлявий незнайомець запихав їх собі в горлянку і продовжував іти.
  
  
  "Дивися, це нікому не принесе користі", - гукнув Арісон. "Це ассасин. Там немає солдата. Ассасін синанджу. Там немає слави. Смерть у ночі. Послугу отримує той, хто більше заплатить. У цій людині немає мужності. Він навіть не бореться зі страхом. Використовує його. "
  
  
  "Це правда, Римо? У цьому різниця?" спитала Ганна.
  
  
  "У мене є страх. Я просто використовую його. Він правий".
  
  
  "Послухайте, поговоримо з містером Арісоном".
  
  
  "Я не хочу розмовляти. Я хочу притиснути його".
  
  
  "Ти пробував розмовляти?"
  
  
  "Ти не можеш розмовляти з людиною, яка любить запах тіл, що розкладаються".
  
  
  "Але ти цього не зробив, чи не так?"
  
  
  "Я вб'ю його, а потім поговорю з ним", - сказав Римо, подумавши, що оскільки його удари по корпусу виявилися неефективними, він міг би спробувати кинути одного-двох солдатів у голову Арісону і подивитися, до чого це призведе.
  
  
  "Дуже розумно, Римо. Ти хороший у розмові з мертвими?"
  
  
  "Я маю на увазі, що коли він помре, він більше не буде проблемою".
  
  
  "Ти ще не досяг успіху. Просто дай мені поговорити з ним".
  
  
  "Не затягуй це надто довго", - сказав Римо.
  
  
  "Чому б тобі не битися з ким-небудь, поки ти чекаєш?" сказала Ганна.
  
  
  "Ти знущаєшся?"
  
  
  "Почасти, але я хочу зрозуміти його реакцію на тебе. Вони дуже цікаві".
  
  
  Поряд з Арісоном Анна відчула внутрішній сміх над усім, що відбувалося, ніби йому було байдуже, але насправді йому було байдуже. Декілька солдатів кинули виклик Римо. Арісон крикнув, що це ні до чого доброго не приведе, що солдати загинуть у битві з Сінанджу, що надвечір їхні командири будуть мертві, і вони більше не будуть армією.
  
  
  Сінанджу робили цю незліченну кількість разів упродовж усієї історії.
  
  
  "Ти був там?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Якщо ти хочеш роздягтися і станцювати на славу мою, чудово. Але стави мені запитання?"
  
  
  "Чому б і ні?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Ти щойно зробив це знову".
  
  
  "Ти уклав угоду з сурогатним батьком Римо. Можливо, я зможу допомогти тобі укласти угоду з Римо".
  
  
  "Як ви справляєтеся з кимось, хто є синанджу і не поважає те, з чим він має справу?"
  
  
  Римо розрубав російського командос тильною стороною руки так повільно, що здавалося, ніби сама рука була витягнута з його тіла. Солдати розійшлися в різні боки, голови в один бік, ноги в інший. Ганна відвернулася від бійні.
  
  
  "У Сінанджу немає чесної боротьби", - вигукнув Арісон. "Кучка вбивць".
  
  
  "Отже, Римо має якусь владу над тобою", - сказала Ганна.
  
  
  "Не через мене. Через те, що я хочу робити. Він заважає. Ці хлопці із синанджу робили це століттями".
  
  
  "А ви тут були століттями", - сказала Ганна. Сильні ноги Арісона, здавалося, пестили товстий живіт маленької конячки. Вона запитувала себе, чи це сподобалося коню. Вона запитувала себе, чи сподобається їй це. Що такого було в цьому чоловікові, що так збуджувало сексуальне бажання? Римо робив з нею те саме, але з поважної причини. Вона знала, які чуда він міг зробити. Все, що вона знала про Арісона, це те, що він міг перетворити звичайних солдатів на доблесних воїнів.
  
  
  Монголи уникали бою з Римо. Лише росіяни продовжували нападати на нього. Їй не подобалося бачити такого вбивства. Для солдатів це була свого роду слава. Але вона знала, що Римо, можливо, навіть не думає про те, що відбувається, за винятком того, що концентрується на формі удару, щоб зберегти хорошу практику.
  
  
  "Чого ви хочете, містере Арісон?"
  
  
  "Чого хоче Римо?" - спитав Арісон.
  
  
  "Скарб Сінанджу", - сказала Ганна. Слова вирвалися майже відразу, але вона знала, що мала рацію. Решта було патової ситуацією.
  
  
  "Ах, це. Жадібна винагорода за вбивство".
  
  
  "Ти уклав угоду з Чіуном. Можливо, я зможу укласти угоду з Римо. Я знаю, що він хоче скарби".
  
  
  Ганна почула, як щось покотилося неподалік. Вона сподівалася, що то не голова.
  
  
  Вона обернулася до Римо.
  
  
  "Ти припиниш це, Римо?" вона закричала.
  
  
  "Я нічого не починав. Вони йдуть на мене", - крикнув у відповідь Римо.
  
  
  "Ну, просто припини це", - сказала вона і відвернулася, щоб не бачити, що буде з трьома сильними танкістами, які тепер схопили великі сталеві гайкові ключі і збиралися побити худорлявого незнайомця з товстими зап'ястями.
  
  
  "Не я це починав", - сказав Римо. "Вони йшли на мене".
  
  
  Тепер він був поряд з нею, дивлячись на Арісона знизу вгору. "Ти хочеш скарби Сінанджу?" - спитав Арісон.
  
  
  "Я вірю".
  
  
  "Що ти даси мені за це? Ти заключиш ту ж угоду, що й Чіун?"
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Але я збираюся отримати Прем'єру і покінчити з цією ордою назавжди. Ми повинні були зробити це на околицях Європи, коли ми подбали про вашого хлопчика Чингісхана. Мали зробити все правильно".
  
  
  "Залиш мою орду в спокої. Я почував себе тут як удома більше, ніж у будь-якій іншій армії".
  
  
  "Я не хочу, щоб моя країна була в стані війни з Росією".
  
  
  "Добре. Добре. Я піду. Війни не буде. Чи зробить це тебе щасливим?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Добре, якщо це твоя жахлива ціна. Цього разу ти можеш отримати це. Але я попереджаю тебе, ти не зможеш зупиняти мене вічно, особливо тепер, коли я знаю, що ти хочеш скарби Сінанджу".
  
  
  "Ти знаєш де це?" - Запитав Римо.
  
  
  "Звісно хочу".
  
  
  "Як?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ах", - сказав Арісон, і це прозвучало так, ніби всі вітри над усіма пустельми та всіма полями битв, які колись були. І він більше не сидів на монгольському поні перед ними. Поні заржав, а потім помчав геть, але молодий монгольський вершник швидко обложив його в цьому забороненому таборі в сибірській пустці.
  
  
  Навколо них запанувала тиша. Чогось більшого не було, і ні Римо, ні Ганна не знали, що це було. Щось, здавалося, пішло з російських солдатів. З монголами більше не було ні бадьорості, ні радості, ні товариства. Вони здавалися купкою людей у військовій формі, що застрягли в холодному негостинному місці, з якого вони хотіли втекти.
  
  
  Тільки монголи, здавалося, залишилися колишніми, оскільки священик крикнув, що містер Арісон назавжди залишився у їхніх серцях.
  
  
  "Анна, Ганна", - долинув голос із намету з яку. Красивий лисий чоловік, одягнений у форму російського солдата, що погано сидить, махав Ганні і Римо.
  
  
  Римо дізнався про обличчя по газетах. То справді був російський прем'єр. "Ганно, що ти тут робиш?"
  
  
  "Що ти тут робиш?" вона відповіла.
  
  
  "Ми збираємося розпочати найбільшу кампанію в історії Росії. Прочитайте це", - сказав він. То був шматок пергаменту з емблемою комуністичної партії на ньому.
  
  
  Ганна знала, що це таке. Таких речей не бачили століттями принаймні з моменту появи потайної атаки.
  
  
  Це було оголошення війни Америці, і на ньому стояв підпис прем'єр-міністра. Арісон дістався як глави комуністичної партії, так і солдатів. Ось людина, якій слід було б знати краще. Він втратив всю свою сім'ю у Великій вітчизняній війні, в якій Росія перемогла шалену нацистську Німеччину.
  
  
  Ганна розірвала її.
  
  
  "Що ти робиш?"
  
  
  "Все скінчено".
  
  
  "Цього не може бути. Я збирався здобути Америку", - сказав прем'єр.
  
  
  "Перепрошую", - сказав Римо. Він підвівся між Анною та Прем'єром і, використовуючи обмежену силу і максимально виставивши долоню, сильно вдарив Прем'єра, як гігантським рушником по воді. Очі прем'єра на мить сповнилися сльозами, потім на його обличчі з'явилася дурна усмішка. Він шморгнув носом, стримуючи раптову кровотечу з носа.
  
  
  "Незмінна дружба між славним волелюбним американським народом та їх союзниками, славетним російським народом, що насолоджується плодами та розкішшю соціалізму", - сказав прем'єр.
  
  
  Російські солдати, повернувшись до нормального життя, знову почали боятися монголів, і монголи, відчувши це, почали наближатися. Але Римо крикнув, що вони під його захистом, і тому він, Анна і прем'єр-міністр разом з армійськими підрозділами, що перейшли на бік, того дня вийшли зі спеціальних племінних таборів, відведених для сумно відомої орди Чингісхана.
  
  
  Гарольд В. Сміт отримав повідомлення від свого російського зв'язкового, Анни Клієнтесової, про те, що небезпека неминучої війни тепер минула. Але відповідно до характеру цієї нової сили, вона мала з'явитися знову. Це він мав наголосити.
  
  
  "Так, але ми дізнаємося про нього більше, містер Сміт. Ми дізнаємося, що Римо має те, чого він хоче".
  
  
  "І що це таке?"
  
  
  "Римо та синанджу століттями стояли в нього на шляху".
  
  
  "Але він, ким би він не був, ким би він не був, все ще поряд".
  
  
  "Ах, але, містере Сміт, ви втрачаєте найважливіший момент. Як і синанджу".
  
  
  У квартирі Ганни вони кохали на хутряному килимку, у темряві квартири, з тихими московськими вогнями, що сяють на близькій відстані, їхні тіла ставали єдиним цілим, поки Ганна з шаленою радістю не скрикнула від завершення свого екстазу.
  
  
  "Ти чудовий, Римо",
  
  
  "Чесно. Мої думки десь далеко", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не повинен був мені цього казати".
  
  
  "Я не хочу тебе ображати, але заняття любов'ю - частина моїх навичок. Іноді вони хороші, а іноді справедливі, як і інші удари. Це не означає, що мені байдуже".
  
  
  "Для тебе це була робота, Римо?"
  
  
  "З тобою це ніколи не працює, Ганно".
  
  
  "Я сподіваюся на це", - сказала вона. "Але ти знаєш, я ніколи не впізнаю".
  
  
  "Ти знаєш", - сказав він, ніжно цілуючи її. Але вона мала рацію. Іноді він також не знав. Коли ти був синанджу, коли ти став Майстром, синанджу не було чимось, що ти використовував чи не використав; це було те, ким ти був.
  
  
  Коли він побачив містера Арісона, він не мав вибору щодо того, чи буде він зачарований чи ні. Він відчув огиду, так само, як йому був би неприємний запах. То був не вибір. Його ворожість до цієї сили була для нього такою ж важливою, як його дихання. І Римо не знав чому.
  
  
  Над ними, на столі, пролунав слабкий дзвін другорядного російського телефону. Римо потягнувся назад, щоб узяти слухавку, нічого не потривоживши.
  
  
  "Це було добре зроблено", - засміялася Ганна.
  
  
  Це був Чіун, якому сказали, що містер Арісон збирається повернути Римо скарби Сінанджу, якщо Римо зустрінеться з ним в особливому місці, дорогому його серцю.
  
  
  "Добре. Я дістануся туди через деякий час".
  
  
  "Що може бути важливішим за скарби Сінанджу?"
  
  
  "Маленький батько, я здобуду скарб, але ненадовго".
  
  
  "Я знаю, що ти робиш, і твоя біла спрага білого тіла перемогла здоровий глузд і підготовку, на які я витратив найкращі роки свого життя, даючи тобі".
  
  
  "Я говорю менш ніж про кілька хвилин", - сказав Римо.
  
  
  "Ти говориш про неконтрольовану, брудну пожадливість до цієї білої російської шльондри, замість вірності своїй дорогій дружині, Пу".
  
  
  "Я добуду скарб, Татусю", - сказав Римо, вішаючи слухавку.
  
  
  Місце, обране Арісоном, являло собою комплекс з багатьох миль підземних бетонних бункерів, перед якими тяглися милі і милі бетонних пасток для танків, що гниють. Вона тяглася вздовж кордону Франції та Німеччини, масштабний захід, що дорівнює своєму часу пірамідам.
  
  
  Однак це була, можливо, найбільша невдача всіх часів.
  
  
  Це була Лінія Мажино, занадто дорога зараз для Франції, щоб навіть демонтувати її, але свого часу вона була найбільшою оборонною мережею, коли-небудь створеною. Вона дивилася Німеччині в обличчя. Франція впевнено проводила зовнішню політику за своїми укріпленнями. Коли Німеччина напала на Польщу, Франція підтримала свого бідного союзника. Вона також стояла за своєю Лінією Мажино.
  
  
  Німеччина оминула її.
  
  
  Ніхто у Франції про це не подумав. Франція впала.
  
  
  Йшла Друга світова війна, Лінія Мажино була мертва назавжди.
  
  
  Усередині неї, схожій на труну, містер Арісон тепер чекав, радісно насвистуючи. Він світився у темряві. Він тримав у руках велику вазу, прикрашену рожевими фламінгоми. Кожен фламінго тримав золоте жезло з діамантом нагорі, архаїчний, але виразний знак молодшої династії, який впізнав Римо.
  
  
  Він бачив її оксамит серед приблизно тридцяти інших ваз, всі дуже схожі. Він ніколи не бачив цього ніде, окрім цього місця, тому що ця молодша династія була повністю поглинута країною, яка згодом стала Китаєм.
  
  
  Місце, де він бачив цю вазу раніше, було у скарбниці Сінанджу. Арісон простяг Римо вазу.
  
  
  "Інше ти теж можеш забрати. Просто передай мені умови угоди Чіуна", - сказав Арісон.
  
  
  Римо міг бачити свої контури в темряві, навіть якщо від нього не виходило слабке свічення. Ганні, однак, було важко ходити в темряві, тому що їй потрібне було сильне світло, щоб бачити. Римо тримав дорогоцінну вазу в одній руці, а інший підтримував Анну.
  
  
  Арісон чекав, посміюючись і насвистуючи. Щось трясло бетонний підземний бункер. Здавалося, що над головою був рух. Багато рухів. Одну вантажівку за іншою проїжджали над їхніми головами.
  
  
  "Твій вибір, Римо. Просто забирайся, і я скажу тобі, де кілька років тому був схований скарб. Поверни її Чіуну, ви обоє насолоджуєтесь плодами тисячоліть смути, вбивства імператорів, зупинки завойовників, чим забажаєте. Твоя. Відчуй це."
  
  
  Римо відчував у руці стару глазур. Чіун цінував цей період, можливо, більше, ніж будь-який інший. Арісон знав про це? В основі було трохи бруду. На базі ніколи не було бруду.
  
  
  Звуки вантажівки ставали дедалі важчими. Арісон ставав все щасливішим.
  
  
  "Що там відбувається нагорі?"
  
  
  "Якщо ти забереш скарб, це не матиме значення. Приємне відчуття, чи не так, синку?"
  
  
  "Ви маєте на увазі, що я повинен забратися з Європи?"
  
  
  "Особливо зараз".
  
  
  "Що там відбувається нагорі?"
  
  
  "Золота старовина", - зітхнув Арісон. "Одна з моїх улюблених".
  
  
  "Війна?"
  
  
  "Не танець", - співав містер Арісон. "Подумай про це. Тут ти повернешся до Сінанджі як Майстер, який повернув скарб. Ти станеш кимось. Подумай про Чіуна. Подумай про його подяку. Подумай про те, що в тебе є перевага".
  
  
  Римо думав у тому, щоб, крім іншого, розірвати шлюб із Пу. Він був надто досвідчений, щоб знати, що повернення скарбу покладе край скаргам Чіуна. Чіун був щасливий лише тоді, коли скаржився. Слова "Добре, угода" майже зірвалися з його губ, коли він сказав:
  
  
  "Думаю, мені краще подивитися, що відбувається нагорі".
  
  
  Група доблесних французьких офіцерів вирішила відновити честь Франції, стільки разів принижену підлим гунном. Підлі гуни теж будуть там. Ви не уявляєте, як це було важко для мене. Покоління без франко-німецької війни схоже на ніч без зірок”.
  
  
  "Рімо, - сказала Ганна, - ти не можеш допустити, щоб сталася ще одна з цих катастроф. Ти не можеш дозволити мільйонам загинути тільки за твій скарб. Римо?"
  
  
  "Почекай", - сказав Римо, чий шлюб із Пу все ще був дійсний у Сінанджу, якщо ніде більше на землі. "Я вважаю".
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Це був нелегкий вибір, і брак часу не зробив його легшим. З одного боку, це була гарантована загибель тисяч цивілізованих європейців, котрі після багатьох років регулярного вбивства один одного на війні нарешті навчилися жити разом. На тому боці була смерть, руйнація великих міст, можливо, навіть цього разу кінець однієї з націй, кожна з яких, коли вони не воювали, так багато зробила на благо людства і продовжуватиме це робити.
  
  
  З іншого боку, були скарби Сінанджу. Насправді, коли Римо задумався про це, вибору справді було небагато. Війни були завжди. Якщо не з французами та німцями, то вже точно з арабами та іранцями, арабами та ізраїльтянами, арабами та африканцями, арабами та арабками. І це була лише одна етнічна група. Уникаючи семітів, ви не змогли б залишити азіатський субконтинент без ще добрих двадцяти воєн.
  
  
  То що він зупиняв насправді?
  
  
  "Рімо, чому ти так довго зволікаєш?" - Запитала Ганна. "Ти збираєшся дозволити французам та німцям знову вбивати один одного?"
  
  
  "Ех", - сказав Римо.
  
  
  "Це твоя відповідь на війну? Чемне "е"? І це все?"
  
  
  Римо знизав плечима.
  
  
  "Повір мені, Римо. Думаю, я зрозумів, яким має бути містер Арісон. Я не думаю, що він непереможний. Не укладай з ним угоду. Я допоможу вам зі скарбами. На вас ніколи не працювала об'єднана міць Росії та Америки. Я думаю , містер Арісон припустився помилки, повернувши частину скарбів. Римо, зупини цю війну".
  
  
  Арісон, який дозволив Ганні висловитись повністю, нарешті перервав її. Його голос резонував по всьому бункеру, як гімн, як труби, як усі музичні інструменти, які будь-коли використовували чоловіки, щоб підняти свої серця на битву. Ганна не могла не знати про це. Вона відчувала, що Римо був такий. На бетонних стінах старої Лінії Мажино скупчилася волога, і це було схоже на дихання в каналізації. На війні чоловіки билися в бункерах на кшталт цього і гірше. Уся військова музика не могла цього змінити. Вона стиснула Римо руку, коли Арісон заговорив.
  
  
  "Рімо, ти колись дійсно бачив старомодну війну? Я маю на увазі хорошу. Це не те, де міста бомбять, а погано одягнені чоловіки повзають по бруду, і в половині випадків ніхто навіть не знає, де знаходиться ворог. Я не кажу. про цю погану новинку.Я говорю про добру старомодну війну, із прапорами, трубами та людьми у чудовій формі, що маршують, щоб творити історію та славу”.
  
  
  "І шматувати один одного, як м'ясники, а потім просити своїх поетів прикрити це", - сказав Римо. "Я читав про такі речі".
  
  
  "Одного разу найманий убивця Сінанджу, завжди найманий убивця синанджу. Як щодо угоди? Тобі начхати на ці армії. Ти завжди розглядав воїнів як свого роду дешеву конкуренцію за свої послуги".
  
  
  "Ви ж не хочете сказати нам, що існуєте тисячі років", - сказала Ганна.
  
  
  "Я не з тобою розмовляю, дівчисько", - сказав Арісон. “Що на рахунок цього, хлопець із Сінанджу?
  
  
  "Рімо!" - Вигукнула Ганна.
  
  
  "Мене все ще виховували черниці. Я все ще був вихований американцем", - сказав Римо. "Угоди немає".
  
  
  Це була не стільки атака, скільки страшне світло і голоси з нізвідки, які прямували до Римо. Але Римо тримав вазу. Він тримав вазу, захищаючись від дивного відчуття плоті, яка не була плоттю, енергії, яка була швидше думкою, ніж енергією, від рук, які не були руками, які намагалися забрати вазу, яку колись подарували на честь майстрів Сінанджу.
  
  
  А потім Арісон не стало, і Римо потрібно було зупинити війну.
  
  
  Це було неважко. Здавалося, що все розвалилося, коли Арісон все одно пішов, і цього разу, коли Арісона не стало, і Франція, і Німеччина зв'язалися з тими, кого вони називали своїми божевільними командирами, яких замість того, щоб рахувати рятівниками націй, публічно називали " божевільними лихами, яким ніколи не слід було давати командування військами.
  
  
  Але Римо залишився з однією вазою на сонячному французькому полі, де лежав потворний бетон, надто великий, щоб його можна було забрати.
  
  
  "Я не думаю, що Чіун дозволить мені розірвати шлюб з Пу через якусь смердючу вазу, Ганно", - сказав Римо. "І я його не звинувачую. У моїх руках був скарб для єдиної угоди, для ще однієї паршивої війни, в якій ці йо-йо, мабуть, все одно хотіли б брати участь, і я дозволив цьому статися. Можливо, я підвів Чіуна. Можливо. , я підвів всіх Майстрів у лінії."
  
  
  "Покажи мені вазу", - попросила Ганна.
  
  
  Римо почав зчищати бруд, перш ніж передати їй, але Анна з жахом сказала йому залишити бруд.
  
  
  "Це наш шанс. Це те, на що я розраховую. Арісон залишив землю. Я здивований, що він це зробив".
  
  
  "Бруд - це те, що ти зчищаєш", - сказав Римо. "Чіун не зрадіє, що йому повернуть лише одну вазу, не кажучи вже про брудну".
  
  
  "Бруд - це те, в чому закопані речі. Бруд - це те, що характерно для кожного місця, бруд - це те, що найбільша технологічна нація на землі може прочитати крупинкою і точно сказати вам, звідки вона взялася".
  
  
  "Ми маємо повернутися до Росії?"
  
  
  "Ти жартуєш? Я говорю про сучасну науку. У розпорядженні твого Гарольда Сміта найкращі технологічні матеріали, відомі людині. Він - твій найкращий шанс".
  
  
  Ніхто з них не розмовляв безпосередньо з вченим із мас-спектрометричної лабораторії, бо це дало б йому уявлення про те, на кого він може працювати. Натомість через приховані камери вони спостерігали, як інший вчений, який думав, що працює на урядовий грант для археологічних експедицій, розмовляв із оператором приладу. Вони могли б отримати звіт, але вони навіть не хотіли чекати так довго.
  
  
  Анна була вражена, як усе це могло бути досягнуто у такій таємній відкритості. Вони спостерігали за тим, що відбувається на задньому сидінні лімузина, оснащеного мікроскопічним управлінням, яке дало цій блискучій людині доступ до більшої технологічної потужності, ніж, можливо, будь-якій іншій людській істоті, крім його президента.
  
  
  Анна оцінила, як успішно Америка обрала Гарольда У. Сміта, мовчазного голову організації Римо з лимонним обличчям. Гарольд В. Сміт був не з тих, хто вірив у Червону загрозу. Він сприймав її країну як ворога. Він розумів, що повинен виявляти обережність і припиняти її посягання на свою власну країну, але не розглядав Росію як світового демона. Він був не з тих, хто починає війну, але ця людина була впевнена, що закінчить її.
  
  
  Римо набридли спектрометричні дослідження, і він весь час тягнувся рукою до її коліна. Ганні подобалася рука на її коліні, але вона не хотіла відчувати оргазм, обговорюючи зразки землі з кимось на задньому сидінні американського лімузина.
  
  
  Вони їхали Меррітт-Паркуей недалеко від Нью-Йорка. Водій був відгороджений міцним звуконепроникним скляним щитом. Вони могли чути його, але він не міг чути їх, доки вони не віддадуть йому наказ через мікрофон. Для світу це виглядало як звичайний розкішний автомобіль, мешканці якого дивляться телевізор.
  
  
  Вражаюче зчитування частинок у лабораторії було зроблено не через якусь лінзу, а скоріше шляхом бомбардування землі електронами та зчитування викидів на роздруківці.
  
  
  Вони чули, як технолог прочитав структуру землі, знайдену на вазі.
  
  
  Археолог-географ увів свідчення в портативний комп'ютер, який носив із собою. Обидва чоловіки були одягнені так, ніби збиралися вийти на вулицю і деякий час залишати фрісбі. Вони виглядали такими звичайними, роблячи таку незвичайну справу, подумала Ганна.
  
  
  Вона знову грюкнула по напрочуд вмілу руку Римо. "Будь ласка", - сказала вона.
  
  
  Гарольд В. Сміт почервонів.
  
  
  "Нічого", - сказав Римо. "Я нічого не робив. Якби я щось зробив, ти відчув би це..."
  
  
  "Рімо!" - верещала Ганна.
  
  
  "Рімо, будь ласка", - сказав Сміт, намагаючись відвести погляд.
  
  
  "Нічого", - сказав Римо, невинно піднімаючи руки.
  
  
  А потім – висновки.
  
  
  Комп'ютер назвав три місця, звідки могла з'явитися земля, але Римо одразу зрозумів, що у двох помилився. Одне знаходилося вздовж узбережжя Чилі, а інше – у рибальському селі в Африці.
  
  
  "Я завжди дивувався, як їм вдалося перевезти стільки скарбів і знайти тільки свідків, які бачили, як вони залишали село, тоді як ніхто ніде не бачив, як вони прибули. Я завжди дивувався, як Чіун міг переглянути північнокорейську розвідку, не знайшовши людей, які її потягли... Я завжди дивувався, - сказав Римо.
  
  
  Анна та Сміт сказали, що третє місце було не лише блискучим місцем, а й логічним.
  
  
  Це було так само блискуче, як і просто. Сміт і Ганна обговорювали Арісона, поки всі троє їхали на невеликий військовий аеродром поза Нью-Йорком. Вони мали скарб. Тепер треба покінчити з владою містера Арісона.
  
  
  Вітальний дзвін тарілок долинув до Римо та Анни, коли вони прибули на перетин вулиць Сінанджу Один із вулицями Сінанджу Два і Три, район, який виглядав як велика порожня автостоянка. Вона зупинилася на грязьовій стежці, власне, синанджу.
  
  
  Чіун теж чекав, несхвально примружившись: "Ти привів її сюди. У своє власне село. Біле. Ту біле. Білий, з яким ти спілкувалася, - сказав Чіун, дивлячись на Ганну.
  
  
  "Ви ніколи не здогадаєтеся, де скарб".
  
  
  "Звичайно, я ніколи не вгадаю. Якби я міг здогадатися, я знайшов би це".
  
  
  "Як ти думаєш, Тату, ти стоїш на гарному горбку?" - Запитав Римо.
  
  
  “Звідси відкривається вид на шосе. Позаду мене, стежкою до села, я бачу все, що там відбувається. Це ідеальне місце”.
  
  
  "А в ніч, коли скарб був викрадений, хіба оперативники північнокорейської розвідки не пронесли скарб цим шляхом?"
  
  
  "Це єдиний спосіб вибратися з Сінанджу. Чому б і ні? Не намагайся уникнути того факту, що ти привів це, - сказав Чіун, вказуючи на Ганну, - туди, де ти живеш, де живе твоя дорога дружина".
  
  
  "Я знаю про цей шлюб. Він несправжній", - сказала Ганна з холодною усмішкою.
  
  
  "А Римо казав, що ти розумна", - засміявся Чіун. "Це кажуть усім вам, дівчаткам".
  
  
  "Я вірю, що Римо не став би брехати".
  
  
  "Вір у що хочеш, - сказав Чіун, - але ти ніколи не впізнаєш".
  
  
  "Повертаючись до скарбу, Папочко, тобі не здалося дивним, що ти не зміг знайти жодного з багатьох чоловіків, які його потягли?" - Запитав Римо.
  
  
  "Якби їх можна було знайти, я б знайшов їх. Очевидно, що як запобіжний засіб їх убили, щоб вони не пробовталися".
  
  
  "Ах, і коли вони були вбиті? Де вони були вбиті?"
  
  
  "Мені не подобаються ці ігри".
  
  
  "Ти грав у ігри з містером Арісоном. Ти мені не сказав".
  
  
  "Мені дозволено. Я твій батько", - сказав Кореш.
  
  
  "Хіба не дивно, як цей пагорб, на якому ти перебуваєш, здається, росте?" Сказала Ганна.
  
  
  "Звичайно, вона розростається. Це сміттєзвалище Сінанджу".
  
  
  "А на дні, де сміттєзвалище стикається з колись свіжою землею, ви знайдете отруєні тіла людей, які забрали ваші скарби".
  
  
  "Добре. Нехай вони гниють", - сказав Чіун.
  
  
  "Сер, якщо вони мертві, то хто забрав скарб далі, і чому я думаю, що вони були отруєні?"
  
  
  "Тому що ти схиблена на сексі біла жінка, і в тебе ніколи не було в голові жодної логічної думки", - сказав Чіун.
  
  
  "Я впевнений, що їх отруїли, тому що це був найтихіший спосіб позбутися їх після того, як вони виконали свою роботу, а потім одна людина з лопатою могла засипати їх сміттям і відвезти назад до Пхеньяна, де він міг погодитися приїжджати у вашу село так часто, як ви захочете, щоб допомогти вам шукати скарб. Твій скарб весь цей час знаходився в єдиному надійному місці, де його можна було сховати.
  
  
  Анна подумала, що Чіун був такий схвильований знахідкою, що не згадав подякувати їй, але Римо пояснив, що Чіуну було важко висловлювати подяку. Це, звичайно, не означало, що хтось міг забути подякувати Чіуну. Коли справа доходила до подяки, він був дуже обережний, зважуючи та відміряючи.
  
  
  Все село копалось у маленькій купі сміття, хто лопатами, хто голими руками. Працюючи, вони співали про славу свого Будинку Сінанджу.
  
  
  Але вони завжди співали під час роботи, коли поряд були майстри синанджу. Чіун не забув і не дозволив їм забути, що коли він пішов, збираючи данину для всього села, вони й пальцем не поворухнули, коли скарб був викрадений.
  
  
  Вони закривали обличчя, коли спускалися до тіл, що розкладалися, але під тілами була свіжа, легко скопана земля, і тільки найтонший шар землі покривав першу скриню з цінностями. Цілу ніч вони прибирали, носили і тягали, тоді як Чіун командував однією групою тут, а іншою там, щоб скласти скарби перед дверима Будинку Сінанджу. Він і Римо покладуть їх туди, де їм місце. Для Римо та Чіуна це була б праця кохання.
  
  
  "Можу я увійти?" - Запитала Ганна. Вона допомогла знайти скарб. Вона зберегла його для Римо та Чіуна. Насправді їй було приємно співчувати старому дратівливому расисту.
  
  
  "Ні", - сказав Чіун.
  
  
  "Я справді вірю, що відіграла важливу роль у поверненні вам історичного скарбу, який так багато означав для ваших ліній ассасинів", - сказала Ганна.
  
  
  "У тебе була якась угода з Римо. Ймовірно через секс", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні. Я зупинив війну", - сказав Римо, переконавшись, що золото майя не змішане з легшим та блискучим тайським золотом.
  
  
  Чіун пишався тим, що Римо пам'ятає різницю між ними.
  
  
  "Що ж тепер ми можемо розібратися з Арісоном".
  
  
  "Я чула про твої угоди, Чіуне. Що ти збираєшся дати йому зараз?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Щіпка чогось такого", - сказав Чіун. Він помітив барильця з фаянсовими намистами часів Третьої династії верхнього царства Нілу. "Ліворуч, разом з алебастровими кішками, дякую вам", - сказав він працівникам синанджу.
  
  
  "Ти не розумієш, майстер синанджу, Арісон - це не якась безглузда містична штука, яку ти міг би зрозуміти. Ми зі Смітом, надзвичайно розумною і проникливою людиною, зійшлися в думках".
  
  
  "Подвійна капуста", - сказав Чіун, побачивши величезну дамаську тканину, названу на честь міста її походження Дамаск. "Ах, прекрасні Аббасиди", - сказав Чіун, згадавши про зраду цієї династії. І потім, звичайно, були скарби з Багдада, вершини цивілізації, яку зруйнував воїн Чингісхан, а потім, звісно, загинув за цю гидоту.
  
  
  "Старий Багдад", - сказав Чіун, беручи рулон шовку багатовікової давності, але все ще скоєного через щільність його переплетення і особливу досконалість шовкопрядів, яких таємно годували чудові халіфи в цьому чудовому місті.
  
  
  І, звичайно ж, дари від грецьких тиранів, які зараз спускалися з пагорба стежкою до Будинку Сінанджу. Руки Чіуна тремтіли від радості. Майстри Сінанджу завжди відчували особливу прихильність до грецьких тиранів. Хоча греки ніколи не платили надмірно, вони завжди розуміли, яка робота їм потрібна. Вони були не з тих, хто бачить уявні змови за кожною мармуровою стіною. Вони знали, кого треба прибрати, і підібрали для цього найкращих, заощадивши багато грошей у довгостроковій перспективі.
  
  
  "Містер Арісон, - сказала Ганна, - на випадок, якщо вам цікаво, - це електронна сила, яка харчується за рахунок самих своїх жертв. Жертви - це людські істоти, які реагують на негативні військові імпульси. Причина, через яку на вас із Римо не можна вплинути, полягає в тому, що ви настільки прекрасно натреновані, що всі ваші основні реакції задіяні.Інші чоловіки борються зі своїм страхом, ваш страх надає вам сили. Ви розумієте?"
  
  
  "Ти переспав із жінкою, яка збирається пояснити тобі синанджу?" - спитав Чіун.
  
  
  Римо зробив жест про незрозумілість жінок і зупинив залізні статуї Малі, перш ніж вони просунулися надто далеко вперед.
  
  
  "Це трохи з минулого", - сказав Римо.
  
  
  "Ти йдеш?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Ні, це не так", - сказав Чіун.
  
  
  "Нехай він відповість", - сказала Ганна.
  
  
  "Спочатку я повинен тут дещо прибрати".
  
  
  "Хіба ви не хочете побачити, як містер Арісон звалиться від електронної протидії?"
  
  
  "Звичайно, але спочатку я повинен упорядкувати кімнату", - сказав Римо. Чіун посміхнувся. Іноді Римо міг бути добрим хлопчиком. І Римо належав йому.
  
  
  "Він знає, що твої маленькі хитрощі не зможуть зупинити таку людину, як Арісон", - сказав Чіун.
  
  
  "Але він не хтось. Це те, що ми зі Смітом з'ясували, виходячи з усіх доказів".
  
  
  Чіун засміявся. "Ти ніколи не зупиниш його. Я укладу з тобою угоду. Якщо ти по-своєму зупиниш Арісона, можливо, ти отримаєш Римо. Якщо ні, ніколи більше сюди не йди ногою".
  
  
  "Ви не втручатиметеся в наші справи, тому що я біла?" - Запитала Ганна.
  
  
  "Я обіцяю", - сказав Чіун.
  
  
  "Гей, ти не можеш нікому мене обіцяти", - сказав Римо.
  
  
  "Я можу обіцяти не втручатися", - сказав Чіун.
  
  
  "Зроблено", - сказала Ганна.
  
  
  "Зроблено", - сказав Чіун.
  
  
  "Я подзвоню тобі, Римо".
  
  
  "Попрощайся з нею, Римо".
  
  
  Але Римо проігнорував їх обох. Анна не бачила цього, коли піднімалася брудною стежкою до тепер уже нижчого пагорба біля входу, але Римо бачив, і він знав, куди це веде. Він бачив схожі картини у тунелях під Римом. Він спостерігав, як троє чоловіків насилу несли її на плечах, але він вибіг, щоб допомогти їм. Трохи тримаючи мармурову основу в пальцях, він один пройшов по доріжці назад до будинку і, витерши ноги від бруду, відніс його в будинок і в кімнату, де його квадратна мармурова основа точно вписалася в поглиблення в темному червоному дереві.
  
  
  То був мармуровий бюст. І в обличчя була борода і товста шия, і, очевидно, за чотириста років до народження Христа містер Арісон позував йому.
  
  
  Римо та Чіуну знадобилося три дні, щоб повернути скарб на місце. За цей час до Пу дійшли чутки, що Римо в сплату за повернення скарбу Сінанджу було звільнено від своїх шлюбних обітниць.
  
  
  Вона підійшла до хати. Вона плакала на порозі. Вона плакала голосніше, коли поблизу були інші жителі села. Вона рвала на собі волосся. Вона вигукувала образи та прокляття. Вона сказала, що в Сінанджу не залишилося б жодної душі, яка не знала б, як Римо втратив свою мужність до неї.
  
  
  Це була не така велика загроза, бо всі знали, що в шлюбну ніч так чи інакше. Пу завжди був балакуном.
  
  
  Пу розпростерла своє величезне тіло на сходах ганку Будинку Сінанджу, відомого в Сінанджу як Дім Майстрів, і оголосила всім і кожному, що вона покинута жінка.
  
  
  "Коли це припиниться, Тату?" - Запитав Римо.
  
  
  "На п'ятий день", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому п'ятий день?" - Запитав Римо.
  
  
  "До п'ятого дня вона втомиться і буде готова", - сказав Чіун, не пояснюючи, до чого готова.
  
  
  На п'ятий день Чіун спустився туди, де лежала змучена Пу, і прошепотів їй щось на вухо. Вона дозволила йому допомогти їй піднятися та проводити її назад до будинку у селі.
  
  
  "Домовилися", - сказав Чіун після повернення до будинку.
  
  
  "Що ти їй сказав?" - Запитав Римо.
  
  
  "Сорок дві тисячі доларів готівкою", - сказав Чіун. "Як ти думаєш, що я їй сказав? Що все буде гаразд? Що нашому шлюбу прийшов кінець?" Що їй було краще без тебе?
  
  
  "Це великі гроші", - сказав Римо.
  
  
  "Вона заслужила на це", - сказав Чіун. "Це було справді благородне уявлення, яке вона влаштувала на наших щаблях".
  
  
  "Наскільки ви впевнені, що ми не отримаємо звісток від Анни Чутесов?" - Запитав Римо.
  
  
  "Чи точно статуя підходила до кімнати і чи була подібність ідеальним?"
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  "Будь певен, вона ніколи більше не прийде сюди", - сказав Чіун.
  
  
  "Це не те, чого я хотів, Папочко".
  
  
  "Колись ти теж хотів їсти червоне м'ясо", - сказав Чіун.
  
  
  "Але Ганна інша. Вона особлива".
  
  
  "Ти тільки відчуваєш, що вона особлива".
  
  
  "Це єдине почуття, яке мене хвилює, Чіун", - сказав Римо.
  
  
  "Вірно", - сказав Чіун. "Тебе не хвилює, що я думаю. Тебе не хвилює, що добре для Будинку Сінанджу, але що відчуває великий Римо Вільямс?" Почуття, які тут мають значення, належать мені, – сказав Чіун. І, проходячи по кімнатах будинку, він продовжував повторювати слово "моє", хоча щоразу, коли він вимовляв це слово, воно ставало м'якшим і радіснішим, коли він розглядав повернутий скарб Сінанджу.
  
  
  Дзвінок Анни надійшов на сьомий день, але радості не було. Римо збирався повернутися до Америки і зупинити Гарольда В. Сміта. Він з'їхав з глузду.
  
  
  "Він кричить "Сорок чотири-сорок або бійся", і він починає війну з Канадою".
  
  
  - Смітті? – недовірливо перепитав Римо.
  
  
  "Прямо з Фолкрофту".
  
  
  "Як ти дізнався про Фолкрофт?"
  
  
  "Я казав тобі, що він збожеволів. Він більше не піклується про запобіжні заходи. Він отримав собі прапор і кричить, що хоче визнання і що він заслуговує на медаль за те, що він зробив, і йому все одно, хто про нього знає Чим більше, тим краще. Тобі краще повернутися сюди і врятувати свою організацію, Римо."
  
  
  "Арісон?" - Запитав Римо.
  
  
  "Хто, чорт забирай, ще?" - Огризнулася Ганна.
  
  
  "Я підходжу", - сказав Римо, який навіть зараз бачив, як величезний бюст містера Арісона несли на ношах до пірсу під керівництвом Чіуна. Сам Чіун пішов за ним із алебастровою судиною. "Що це?" - Запитав Римо.
  
  
  "Трохи чогось", - сказав Чіун.
  
  
  У Фолкрофті панував безлад, але, на щастя, оскільки це був санаторій для душевнохворих, мало хто спромігся навіть помітити прапори, що майоріли на його стінах. Оскільки це було недалеко від протоки Лонг-Айленд, багато людей думали про них як сигнали човна.
  
  
  Деякі лікарі запитували, чому містер Сміт тепер стриманий і майже недоступний вітається з усіма і намагається залучити їх до боротьби проти Канади. Вони б відправили його до психіатричної лікарні, якби він уже не був в одній із них і не керував нею, і, якщо правду кажучи, те, що зробило когось пацієнтом психіатричної лікарні, а не адміністратором, було суто справою випадку .
  
  
  За словами Сміта, Канада показувала Америці носа з часів американської революції, і справжнім чесним і священним кордоном між двома країнами була широта сорок чотири на сорок, але боягузливі і, ймовірно, зрадливі люди, які управляють країною, усі канадські простаки, як він їх називав, змирилися з цією трагічною несправедливістю.
  
  
  Все, що для цього було потрібно, – це кілька хоробрих і чесних людей, яких не можна було підкупити чи залякати канадським лобі.
  
  
  Римо м'яко загнав його в куток і повів назад у свій кабінет, коли Сміт дуже наполегливо запитав Римо, чи був він одним із тих, хто готовий забути, що під час війни у В'єтнамі Канада приймала у себе американських ухилистів від призову.
  
  
  "Їм все сходить з рук, і вони все контролюють, а коли ти вказуєш на ці очевидні факти, тебе називають фанатиком. Ти розумієш?"
  
  
  "Я вірю, Смітті", - сказав Римо.
  
  
  "Ось чому тільки війна, що очищає, може позбавити нас від цього раку серед нас".
  
  
  "Добре. Ми приєднаємося до твоєї війни, Смітті".
  
  
  Сиве волосся Сміта було розпатлане, а очі широко розплющені від бачення, яке бачив він один. Він знайшов Ганну у своєму кабінеті. Римо інстинктивно глянув на ящики комп'ютерних консолей. Зрештою, вона була частиною організації.
  
  
  Прибув Чіун із бюстом містера Арісона. Підставка для мармурового бюста розміром на тонну була схожа на кімоно. Коли він поставив її на підлогу, кімната трохи затремтіла.
  
  
  Чіун дістав з-під свого сірого кімоно алебастрову баночку і відкрив її. Він запустив руку в баночку, дістав щіпку коричневого порошку і підпалив його. Його пурпурові випари лоскотали ніздрі і наповнювали кімнату приємним запахом, незважаючи на те, що в його серцевині горів яскраво-жовтогарячий колір. Пахощі. Він запалив пахощі перед бюстом містера Арісона.
  
  
  "О Овен, Бог війни, якого римляни називали Марсом, а інші племена - іншими іменами, будь ласка, дозволь людству вести його власні дурні війни замість того, щоб влаштовувати їх".
  
  
  Зі свистом, подібним до шторму, хмари пахощів втягнулися в кам'яні ніздрі, залишивши по собі лише гробову тишу в кабінеті Гарольда В. Сміта.
  
  
  "Що ти тут робиш?" спитав він Анну. "А ти, Римо? І Чіун?"
  
  
  "Ми принесли належну жертву богові війни, якого індіанці звільнили в резервації Ойупа. Він повернувся до свого статусу спостерігача", - сказав Римо.
  
  
  Сміт поправив краватку і переконався, що всі ящики столу зачинені. Міс Чутесов, зрештою, була російським високопоставленим оперативником.
  
  
  "Я в це не вірю", - сказав Сміт.
  
  
  "Ця статуя, мабуть, має якесь історичне значення, яке активувало електронні хвилі, про які ви говорили, коли ви відчували ту машину, яку ваші вчені створили, щоб урівноважити будь-яку хвилю, що падає на неї", - сказала Ганна.
  
  
  "Сінанджу дійсно має доступ до електронних сил", - сказав Сміт. "На свій примітивний лад".
  
  
  "Історичні сили", - сказала Ганна, яка здобула освіту в комуністичних школах.
  
  
  "Менталітет білих", - сказав Чіун про Анну та Сміта, коли змусив Римо вивезти власність Сінанджу з Фолкрофта. Зрештою, він особисто вивіз її. Але чи скаржився він?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 69: Кровні узи
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Пролог
  
  
  Чіун, правлячий майстер синанджу, старий глава стародавнього будинку ассасинів, який служив правителям світу ще до Різдва Христового, стомлено сказав: "Я збентежений".
  
  
  "Я знав, що якщо почекаю досить довго, ти погодишся з моїм способом мислення", - сказав Римо Вільямс, його учень.
  
  
  "Мовчи, біла істота. Чому для тебе все має бути жартом?"
  
  
  "Я не жартував", - сказав Римо.
  
  
  "Я поговорю з тобою іншого разу, коли ти зможеш тримати язик за зубами у своїй потворній голові", - сказав Чіун.
  
  
  "Як хочеш", - хотів сказати Римо. Але він знав, що, якщо скаже це, його життя стане нестерпним, і він все одно буде змушений вислуховувати те, що збивало Чіуна з пантелику. Тому натомість він сказав: "Пробач мені, Маленький батько. Що тебе збентежило?"
  
  
  "Дуже добре", - сказав Чіун. "Я нічого не розумію у СНІДі".
  
  
  "Чого ти не розумієш?" Запитав Римо.
  
  
  "Якщо Спід такий жахливий, чому всі хочуть захворіти на СНІД?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я не знаю жодної людини, яка хотіла б заразитися СНІДом", - сказав Римо.
  
  
  "Не кажи мені цього. Ти думаєш, я дурень? Люди завжди збираються разом, щоб заразитися СНІДом. Я багато разів бачив це на власні очі".
  
  
  "Тепер я збентежений", - сказав Римо.
  
  
  "На власні очі", - наполягав Чіун. "По телебаченню, часто втручаючись у звичайні програми. Усі ці знамениті, товсті, потворні люди бігають навколо, співають та танцюють на захист СНІДу".
  
  
  Римо довго думав про це, поки Чіун барабанив довгими нігтями по полірованій дерев'яній підлозі у вітальні їхнього готельного номера.
  
  
  Нарешті, Римо сказав: "Ти маєш на увазі такі речі, як Live Aid, Farm Aid та Rock Aid?"
  
  
  "Саме. Спід", - сказав Чіун.
  
  
  "Чіуне, це не має нічого спільного зі СНІДом, хворобою. Це концерти для збору грошей для бідних і голодних".
  
  
  Настала черга Чіуна замислитися. Потім він запитав: "Хто ці бідні та голодні?"
  
  
  "Багато людей", - сказав Римо. "В Америці і по всьому світу бідні люди, яким не вистачає їжі. Бідні люди, яким навіть нема чого надіти".
  
  
  "Ти кажеш Америка. У вас в Америці так бідно?" Підозрительно запитав Чіун.
  
  
  - Так. Деякі, – сказав Римо.
  
  
  "Я в це не вірю. Ніколи я не бачив нації, яка б витрачала більше на менше. В Америці немає бідних".
  
  
  "Так, вони є", - сказав Римо.
  
  
  Чіун похитав головою. "Я ніколи в це не повірю", - сказав він. Він одвернувся до вікна. "Я міг би розповісти тобі про бідних. У колишні часи..." І оскільки Римо знав, що зараз йому в тисячний раз розкажуть історію про те, як село Сінанджу в Північній Кореї було настільки бідним, що її мешканці були змушені найматися в наймані. вбивці, Римо вислизнув за двері готельного номера.
  
  
  * * *
  
  
  Коли він повернувся, він зупинився в коридорі готелю перед дверима їхнього номера. Зсередини він почув ридання. Ще тихіше він почув співи.
  
  
  Він відчинив незачинені двері. Чіун сів на татамі перед телевізором. Він глянув на Римо, в його карих очах блищали сльози.
  
  
  "Нарешті я розумію, Римо", - сказав він.
  
  
  "Розумієш що, Маленький тату?"
  
  
  "Те, про що ви говорили. Якою жахливою проблемою є бідність та голод у Сполучених Штатах".
  
  
  Він вказав на телевізор, де співав чоловік. "Погляньте на цього бідолаху", - сказав Чіун. "Він не може дозволити собі навіть штани, які не порвані. Він змушений носити лахміття навколо голови. Він, ймовірно, не може дозволити собі стрижку або навіть мило, і все ж таки він продовжує намагатися співати, незважаючи на біль від усього цього. О, жахливе поширення бідності у цій злій, байдужій країні. О, велич цього бідолахи, що намагається вистояти під цим”.
  
  
  Так журився Чіун.
  
  
  Римо сказав: "Таточка, це Віллі Нельсон".
  
  
  "Привіт, Нельсоне", - сказав Чіун, скидаючи сльозу. "Привіт, хоробрий і нестримний бідолаха".
  
  
  "Віллі Нельсон, на твою думку, досить багатий, щоб купити більшу частину Америки", - сказав Римо.
  
  
  Чіун різко повернув голову до Римо. "Що?"
  
  
  "Він співак. Він дуже багатий".
  
  
  "Чому він одягнений у лахміття?"
  
  
  Римо знизав плечима. "Це допомога фермерам. Це концерт зі збирання грошей для фермерів", - сказав він.
  
  
  Чіун знову оглянув співака по телевізору. "Можливо, він був би радий влаштувати концерт на честь чогось, що забезпечить цій брудній справі, - він махнув рукою у бік телевізора, - почесне місце у світовій історії".
  
  
  "Я чекаю", - сказав Римо.
  
  
  "Допомога вбивці", - сказав Чіун. "Ця істота може влаштувати концерт, прибуток від якого перейде до мене".
  
  
  "Гарний план", - сказав Римо.
  
  
  "Я радий, що ти так думаєш", - сказав Чіун. "Я залишаю на тебе всі приготування".
  
  
  "Ну й справи, Татусю", - сказав Римо. "Я б із задоволенням". Чіун підозріло глянув на нього. "Але, на жаль, я зателефонував до Сміта, поки був відсутній, і в нього є для мене завдання".
  
  
  Чіун відмахнувся від цього помахом руки. "Суха дрібниця", - сказав він. "Допомога вбивці. Тепер це головне".
  
  
  "Ми поговоримо про це, коли я повернуся", - сказав Римо. Виходячи з номера, він почув, як Чіун кричить йому. "Концерт. І я прочитаю вірш, вірш Унг, написаний спеціально для цього випадку. "Привіт, Неллі Вілсон, Спасителька бідних". Йому це сподобається".
  
  
  "Боже, чому я?" Пробурмотів Римо.
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Марія мала дар. Інші могли б назвати це талантом чи силою, але Марія була релігійною жінкою, побожною католичкою, яка щодня причащалася у церкві Святого Девіна і вірила, що все добре походить від Бога. Для Марії її здатність заглядати в майбутнє була просто даром Всемогутнього.
  
  
  Якось цей подарунок уже врятував їй життя. І коли вона від'їжджала від квіткової крамниці з букетом весняних квітів на сидінні поряд з нею, він збирався врятувати їй життя знову.
  
  
  Але не надовго.
  
  
  Марія вела машину з ниткою чорних чоток, затиснутою між правою рукою та кермом. Вона продовжувала дивитися в дзеркало заднього виду в пошуках сріблястого седана, який, як вона майже очікувала, мав слідувати за нею, і коли його там не було, вона зітхнула, швидко прошепотіла "Радуйся, Маріє" і відрахувала ще одну бусинку на чохах, які належали її матері, і її матері до неї, там, у Палермо, на старій батьківщині.
  
  
  Мені ніколи не слід стикатися з ним віч-на-віч, подумала вона. Мені слід відразу звернутися в поліцію.
  
  
  Марія була майже за межами Ньюарка, коли мала видіння. Попереду було тихе перехрестя, і Марія раптом відчула запаморочення. Її поле зору стало плоским сірим, а потім з'явилися знайомі тонкі чорні лінії, що перехрещуються, які вона бачила так багато разів раніше і ніколи не розуміла. Вона загальмувала, щоб зупинитись. Коли через мить її зір прояснився, вона знову побачила перехрестя - але не таким, яким він був. Вона побачила його таким, яким він мав бути.
  
  
  Там була маленька Хонда, за кермом якої вона була. Марія могла бачити, як вона під'їхала до перехрестя, зупинилася і проїхала через нього. Вона так і не дісталася іншого боку. Автомобіль був знищений монстром у вигляді тракторного причепа, який проїхав прямо через автомобіль, перш ніж загальмувати та зупинитися. Марія побачила руку, що стирчала з розбитого лобового скла маленької машини, і з болючим потрясінням впізнала чорні чотки, вплетені в мляві пальці. Її мляві пальці.
  
  
  Коли видіння зникло, Марія з'їхала на узбіччя та припаркувалася. Повз неї проїхав фургон кольору золотистого металу, прямуючи до перехрестя. У неї було всього кілька секунд, щоб уткнутися обличчям у кермо, перш ніж крик гальм, що леденить душу, змусив її підняти голову.
  
  
  Попереду фургон різко загальмував, а потім розвернувся. Пролунала глуха бавовна, коли трейлер, той самий, який вона бачила у своєму баченні, зачепив передню частину фургона і з ревом помчав далі.
  
  
  "О Боже".
  
  
  Марія вискочила зі своєї машини та підбігла до пошкодженого фургона Gold. Молодий чоловік у джинсах вибрався на тремтячих ногах. "З тобою все гаразд?" Запитала Марія.
  
  
  "Так... так, я так думаю", - сказав чоловік. Він глянув на перекручений передок свого фургона. "Вау. Думаю, мені пощастило".
  
  
  "Нам обом пощастило", - сказала Марія і повернулася до своєї машини, залишивши хлопця стояти посеред дороги із спантеличеним виразом обличчя.
  
  
  То був другий раз, коли дар врятував Марію. Вперше, коли це сталося, вона теж була за кермом, прямуючи до аеропорту Ньюарка, щоб встигнути на рейс. Але на Белмонт-авеню був рух, і поки вона хвилювалася і чекала, ті ж чорні лінії, що перехрещуються, промайнули перед її очима, і раптово вона побачила, як реактивний лайнер злетів у небо, а потім цеглою звалився через затоку, щоб розбитися і згоріти в Байон -парку. Марія знала, що це був її рейс: вона не знала, як вона впізнала; вона просто знала. Вона також знала, що рейс насправді ще не злетів, і час ще був.
  
  
  Марія вискочила зі своєї машини, не звертаючи уваги на гудки та лайку автомобілістів, і гарячково зателефонувала до терміналу авіакомпанії з телефону-автомата. Але ніхто в аеропорту не хотів вірити, що реактивний лайнер ось-ось згорить під час зльоту. Чи була у літаку бомба? вони спитали її. Ні.
  
  
  Чи повідомляла вона про спробу викрадення? Ні.
  
  
  Тоді звідки вона знала, що літак розіб'ється під час зльоту?
  
  
  "Я бачила це у видінні", - випалила вона, знаючи, що це було неправильно сказано.
  
  
  О, сказали люди в аеропорту. Велике вам спасибі за дзвінок. І лінія обірвалася.
  
  
  Марія йшла назад до своєї машини, сльози текли з її очей, знаючи, що було б краще збрехати, сказати ще щось, просто щоб вони відклали виліт. Вона мала сказати їм, що вона викрадача літака і вимагати викуп.
  
  
  Вона вирулила на своїй машині з пробки і розвернулася, щоб повернутися додому. Вона проїхала лише кілька кварталів, коли в небі з'явився літак. Він виглядав як інший реактивний літак, але Марія знала, що це не просто інший реактивний літак. Літак ледве набирав висоту, вагався, сонце виблискувало на його крилах, що нахилялися. На мить вона подумала, що все буде гаразд. Потім все звалилося. Марія міцно заплющила очі, крутячи кермо в руках, намагаючись заглушити звук. Але вона не спромоглася. То був глухий далекий вибух, який міг би бути віддаленим громом.
  
  
  Усі 128 пасажирів загинули того дня, але Марія не була однією з них.
  
  
  Для Марії дар почався в дитинстві зі здатністю знати, хто знаходиться на іншому кінці телефону. У міру того, як вона росла, дар ставав сильнішим, але вона не сприймала його всерйоз до останнього року в середній школі.
  
  
  Потім на уроці малювання містер Занкович доручив усім попрацювати з глиною. Марія відчувала заспокійливе задоволення, розминаючи вологий сірий матеріал у руках, і зі своєї уяви виліпила погруддя молодого чоловіка з глибоко посадженими очима, високими вилицями та сильними гарними рисами обличчя. Всі були вражені реалістичністю обличчя, включно з Марією, яка ніколи раніше не працювала з глиною.
  
  
  Марія взяла голову з обпаленої глини додому, поставила її на книжкову полицю і більше не згадувала про це до того дня, коли привела свого нареченого додому, щоб він познайомився зі своєю родиною. Її мати звернула увагу на близьку подібність молодої людини до того знайомого погруддя. Перш ніж молодий чоловік став її чоловіком, Марія знищила маленьку статуетку, щоб молода людина не ставила бентежних питань, на які, правду кажучи, Марія не мала відповідей.
  
  
  Вона недооцінила свого чоловіка. Він би не ставив запитань, так само, як не відповідав ні на які питання про свій "бізнес", який тримав його вдалині більше, ніж удома. Вони були близькі люди, і коли Марія більше не могла цього виносити, вона шокувала і принизила свою сім'ю, оформивши розлучення. У них була дитина, але вона поїхала з батьком, і після цього Марія ніколи не бачила свого сина. І тепер він лежав похований на маленькому цвинтарі в Нью-Джерсі, і тільки Марія приносила квіти на його могилу.
  
  
  Їй було п'ятдесят шість, чорнява, з повною фігурою тридцятип'ятирічної. Її очі були кольором вермонтського кленового сиропу, і в них однаково були біль і мудрість. На ній було блідо-лавандове пальто, коли вона вийшла з машини біля входу на цвинтар Уайлдвуд, прослизнула повз ковані залізні ворота і пішла по заросла травою доріжці, якою ходила так багато разів раніше. Вона міцно стискала квіти у руці. Повітря було солодке від запаху свіжих сосен. І доки вона йшла, вона думала про смерть.
  
  
  Вона зрозуміла, що більша частина її життя була пов'язана зі смертю через дар. Це було змішане благословення – її здатність заглядати у майбутнє. Іноді це було корисно, але коли вона починала передбачати смерть друзів і родичів - часто за роки до факту - це могло пригнічувати. Марія знала точний час смерті своєї матері за три роки до того, як рак забрав її життя. Три довгі роки зберігала цю жахливу таємницю у своєму серці, поки вона благала свою матір пройти те довго відкладене медичне обстеження. На той час, коли Марія відвела свою матір до лікаря, було вже надто пізно.
  
  
  Марія навчилася тримати свої бачення при собі, зрозуміла, що деяким речам просто судилося статися. Але вона двічі бачила власну смерть і обидва рази уникла її. І все ж Марія знала, що одного разу смерть не буде відкинута.
  
  
  Марія пройшла повз чоловіка, що стояв зі схиленою головою перед могилою, але ледве помітила його. Вона думала про іншу смерть - свого сина. Тоді вона не мала дару, і вона не передбачала цього, ніколи не уявляла, що її син буде заарештований і помре у в'язниці за злочин, якого він ніколи не скоїв.
  
  
  Вона нічого не могла вдіяти. Вона віддала хлопчика своєму чоловікові, коли вони розлучилися, думаючи, що він зможе краще надати своєму синові переваги, необхідні йому для успіху. Тоді вона казала собі, що це на краще. Хто міг передбачити, що все так обернеться?
  
  
  Я мусила, сказала собі Марія.
  
  
  Один останній візит до могили, і вона піде до поліції. Після цього це не матиме значення. Ніщо не матиме значення. Каблуки Марії цокали по чорному асфальту, коли вона підійшла до роздоріжжя цвинтарної доріжки. Вона це добре знала. Там був сухий старий дуб, а за ним мармурова шахта з вирізаним на ній іменем Дефурія. Вигляд цього означав, що їй слід зійти зі стежки.
  
  
  Вона вибрала свій шлях до могили свого сина.
  
  
  Коли вона йшла до знайомого каменю, позаду неї почулися спокійні кроки, і Марія, рухана імпульсом, який був спочатку здивуванням, а потім інтуїцією, повернулася на підборах і побачила смерть, що наближалася до неї.
  
  
  Смерть була високим чоловіком у габардиновому пальті, чоловіком з глибоко посадженими очима і жорстким обличчям, яке здавалося ще суворішим через шрам, що проходив уздовж правої лінії підборіддя. Вона ніколи раніше не бачила, щоб його обличчя виглядало таким байдужим.
  
  
  "Ти пішов за мною", - сказала вона. Тепер у її голосі не було здивування, тільки смиренність.
  
  
  "Так, Маріє. Я знав, що ти будеш тут. Ти завжди тут у цей час. Ти ніколи не могла відпустити минуле".
  
  
  "Це моє минуле, з яким я можу чинити так, як захочу", - сказала вона.
  
  
  "Наше минуле", - сказав чоловік зі шрамом. "Наше минуле, Маріє. І ми застрягли на цьому. Я не можу дозволити тобі звернутися до поліції".
  
  
  "Ти вбив нашого... мого сина".
  
  
  "Ти знаєш краще, ніж це".
  
  
  "Ти міг би його врятувати", - сказала Марія. "Ти знав правду. Він був невинний. І ти залишився поряд. Ти дозволив йому померти".
  
  
  "Пробач, що я коли-небудь говорив тобі про це. Я хотів, щоб ти повернулася. Я думав, ти зрозумієш".
  
  
  "Розумієш?" Тепер текли сльози. "Розумієш? Я розумію, що віддав тобі хлопчика, а ти дозволив його вбити".
  
  
  Високий чоловік простягнув руки в рукавички долонями вгору. "Все, чого я хотів, це дати тобі другий шанс, Маріє". Він усміхнувся їй. "Ми більше не молоді, Маріє. Мені сумно бачити тебе таким". Його посмішка була задумливою та сумною. "Я думав, ми могли б знову бути разом".
  
  
  Марія притискала квіти до грудей, коли чоловік недбало витяг з-під пальта пістолет.
  
  
  "Якби я не знав тебе так добре, моя Маріє, я обміняв би твоє життя на обіцянку мовчання. Я знаю, що твоє слово було б вірним. Але ти б не дала мені своєї обіцянки, чи не так?"
  
  
  Гладкий м'ясистий мішечок під підборіддям Марії затремтів, але її голос був чистий, твердий, без страху.
  
  
  "Ні", - сказала вона.
  
  
  "Звичайно, ні", - сказав високий чоловік.
  
  
  У цей момент чорні лінії перетнулися перед очима, і Марія побачила видіння. Вона побачила спалах пістолета, побачила, як кулі з глухим стукотом встромляються в її тіло, і побачила, як вона падає. І вона знала, що цього разу передчуття прийшло надто пізно. На цей раз порятунку бути не могло. Але замість страху Марія відчула, як спокій розливається її тілом. Бо вона бачила далі за свою смерть, далі за цей прохолодний осінній день, коли сонце вмирало за соснами. Вона побачила долю цієї людини, свого колишнього чоловіка, свого вбивці, з такою ясністю бачення, якої ніколи раніше не відчувала, і вона вимовила свої останні слова:
  
  
  "До тебе прийде людина. Мертвий, але по той бік смерті, він понесе смерть у своїх порожніх руках. Він буде знати твоє ім'я, і ти знатимеш його. І це буде твій смертний вирок".
  
  
  Посмішка зійшла з обличчя високого чоловіка, як вигнана примара.
  
  
  "Дякую за передбачення", - сказав він. "Я знаю тебе занадто добре, щоб ігнорувати це, але я турбуватися про це, коли дійду до цього. Тим часом, є справжнє. Мені шкода, що все так вийшло. Він підніс чорний пістолет до свого ока. "До побачення, Маріє ".
  
  
  Він вистрілив двічі. Дві кашляючі черги, схожі на кашеподібні хлопавки, вилетіли зі зброї із глушником. Марія відскочила назад від удару і втратила одну туфель з відкритим носком. Її тіло зігнулося, коли вона падала, і груди її лавандового пальта потемніли від крові. Вона була вже мертва, коли її голова вдарилася об могильний камінь.
  
  
  Смерть була не тим, на що чекала Марія. Вона не відчула, як вислизнула зі свого тіла. Натомість вона відчула, як її розум стискується в голові; стискається і розтискається, все тугіше й тугіше, поки її голова не стала маленькою, як горошина, потім як шпилькова головка, потім ще менше, поки вся її свідомість не скоротилася до точки, нескінченно крихітної, як атом. І коли здавалося, що це не може стиснутись сильніше, її свідомість вибухнула спалахом біло-золотого світла, осяявши всесвіт сяйвом.
  
  
  Марія виявила, що плаває в басейні теплого золотистого світла, і це було схоже на повернення в материнську утробу, яке з якоїсь причини вона раптом згадала з ясністю. Вона могла бачити на всіх напрямках одночасно, і це було чудово. Це було не схоже на бачення очима, а скоріше на бачення у видіннях, які вона відчувала за життя. Марія не могла збагнути, як вона могла бачити без очей, без тіла, але вона могла. І в усіх напрямках золоте світло простягалося на віки віків. Вдалині сяяли крихітні крапки. Вона знала, що десь далеко за золотим світлом були зірки.
  
  
  Але Марії було начхати на зірки. Вона просто умиротворено плавала у теплому амніотичному світлі, чекаючи. Чекаючи народження над. . . .
  
  
  На цвинтарі Уайлдвуд чоловік у габардиновому пальті опустився навколішки і дивився, як гасне світло в сиропно-карих очах Марії. Знявши рукавичку, він заплющив їй очі ніжними пальцями. Сльоза впала з його обличчя їй на чоло як прощальне благословення.
  
  
  Він встав. І тоді він помітив букет квітів - півонії, змішаних з білими кісточками від дихання бебі, - який Марія як свій останній вчинок у житті кинула до підніжжя могили, де вона впала. Це була проста могила, невеликий гранітний камінь із вирізаним на ньому простим хрестом.
  
  
  І два слова. Ім'я мерця. РІМО УІЛЬЯМС.
  
  
  Людина зі шрамом на обличчі залишила квіти там, де вони лежали.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він терпляче пояснював своєму попутнику, що насправді він зовсім не мертвий. "О правда?" сказав інший чоловік перебільшено нудьгуючим голосом, дивлячись у вікно реактивного лайнера і запитуючи, як довго вони стоятимуть над міжнародним аеропортом Лос-Анджелеса.
  
  
  "Насправді", - серйозно сказав Римо. "Всі думають, що я мертвий. У мене навіть є могила. Юридично мертвий, так. Але насправді мертвий, ні".
  
  
  "Це так?" - розгублено спитав інший чоловік.
  
  
  "Але іноді люди ігнорують мене, ніби я насправді мертвий. Як прямо зараз. І це турбує мене. Це дійсно так. Це форма дискримінації. Я маю на увазі, якби я не був юридично мертвий, стали б такі люди, як ти, вирячитися в простір, коли я звертаюся до них?"
  
  
  "Я впевнений, що не знаю і мені все одно".
  
  
  "Смертовбивство. Ось що це таке. Деякі люди сексисти, а деякі расисти. Але ти, ти смертовбивця. Ти вважаєш, що тільки тому, що в Нью-Джерсі є надгробок з моїм ім'ям, ти не зобов'язаний зі мною розмовляти. ти помиляєшся. У мертвих теж є права”.
  
  
  "Безумовно", - сказав інший чоловік, якого звали Леон Хіскос-молодший. Це був звичайний юнак у лляному піджаку від Версачі і без краватки, з м'якими блакитними очима і висушеним на вітрі волоссям пісочного кольору. Він сидів у відділенні для курців у задній частині 727-го на самоті, займаючись своїми справами, коли цей худий хлопець з товстими зап'ястями раптово плюхнувся на порожнє сидіння поряд з ним. Худий хлопець сказав, що його звуть Римо Вільямс, але не повторював цього нікому, бо юридично він був мертвий. Хіскос обдарував цього Римо, який був одягнений як бомж у чорну футболку та штани-чінос, одним оцінюючим поглядом і вирішив, що він – корм для білок. Він відвернувся, але з того часу чоловік не переставав говорити. Він усе ще казав.
  
  
  "Ти просто потураєш мені", - сказав Римо. "Визнай це".
  
  
  "Провалюй".
  
  
  "Бачиш? Тільки те, що я сказав. Ти знаєш, я не розповідаю цю історію будь-кому. Ти повинен бути задоволений. Все почалося, коли я був патрульним поліцейським у Нью-Джерсі . . . . "
  
  
  "Ти коп?" Несподівано запитав Леон Хіскос-молодший, різко повернувши голову. Він уперше помітив очі Римо. Вони були темними, глибоко посадженими та плоскими. Вони виглядали мертвими.
  
  
  "Я був поліцейським", - сказав Римо. "Поки вони не стратили мене".
  
  
  "О", - невизначено сказав Хіскос. Він виглядав заспокоєним. "Вони знайшли у провулку забитого до смерті торговця наркотиками, а поряд з ним лежав мій значок. Але я не торкався до нього. Мене підставили. Перш ніж я зрозумів, що це не був показовий процес, влаштований на користь суспільних відносин чи щось. в цьому роді вони прив'язали мене до електричного стільця. Але крісло було підлаштовано. Коли я прокинувся, мені сказали, що з цього моменту мене не існує».
  
  
  Можливо, розмова з ним змусила його піти, подумав Хіскос. Він сказав: "Мабуть, це було важко для вашої родини".
  
  
  "Не зовсім. Я був сиротою. Це була одна з причин, через яку вони обрали мене для цієї роботи", - сказав Римо.
  
  
  "Робота?" - спитав Хіскос. Він мав визнати, що це була цікава історія. Можливо, вся річ у цих мертвих темних очах.
  
  
  "Так, робота. Ось тут усе і ускладнюється. Чи бачите, якийсь час тому один із президентів вирішив, що країна котиться на дно. Уряд програвав війну зі злочинністю. Занадто багато шахраїв спотворювали Конституцію, щоб вийти сухими з води за зґвалтування нації". Це було лише питання часу, коли організована злочинність введе когось зі своїх у Білий дім, і тоді прощай, Америко.Ну, що міг зробити цей президент? і найняв хлопця на ім'я Сміт, щоб керувати ним".
  
  
  "Сміт? Гарне ім'я", - сказав Хіскос з усмішкою.
  
  
  "Тож славний хлопець", - сказав Римо. "Доктор Гарольд В. Сміт. Його роботою було боротися зі злочинністю поза рамками Конституції. Порушувати закони, щоб захистити верховенство закону. Такою була теорія. У будь-якому випадку, Сміт спробував це, але через кілька років він зрозумів, що CURE доведеться вдаватися до якихось -то власним примусовим заходам. Не можна було розраховувати на те, що суди відправлять кого-небудь у в'язницю.
  
  
  "Ти займаєшся примусом?" Запитав Хіскос.
  
  
  Римо кивнув головою. - Абсолютно вірно. Одна людина. Ти ж не думаєш, що вони спускають мені хвіст?
  
  
  "Занадто велика робота для однієї людини", - сказав Хіскос.
  
  
  "Принаймні одна звичайна людина", - сказав Римо. "Але бачиш, я не звичайний".
  
  
  "Тож ненормально", - сказав Хіскос.
  
  
  "Ну ось, знову ти. Знову смертовбивство", - сказав Римо. "Чи бачиш, Кюре найняв главу корейського будинку вбивць, щоб навчити мене. Його звуть Чіун, і він останній майстер синанджу."
  
  
  "Що таке синанджу?"
  
  
  "Синанджу - це назва рибальського села в Північній Кореї, де тисячі років тому зародився цей будинок ассасинів. Земля там настільки бідна, що часто вони навіть не мали їжі для своїх дітей, і їм доводилося викидати їх у Західно-Корейську затоку. Вони називали". це "відправляти дітей додому, до моря". Тому вони почали найматися до імператорів як наймані вбивці. Вони робили це століттями. Вони навіть працювали на Олександра Македонського. Згодом вони розвинули техніки того, що вони називали мистецтвом синанджу".
  
  
  "Я думав, ти казав, що село було синанджу", - сказав Хіскос. Історія знову ставала нудною.
  
  
  "Так і є. Але це також назва мистецтва вбивства, яке вони створили".
  
  
  "Я думаю, ці корейці не люблять витрачати даремно добре слово, чи не так?" Сказав Хіскос.
  
  
  Римо знизав плечима. "Думаю, що ні. Але дозволь мені закінчити. Ми скоро приземлимся. Ти чув про карате, кунг-фу та інше ніндзя. Що ж, всі вони вкрадені у синанджу. Сінанджу - це оригінал, сонячне джерело, справжня річ, і якщо ти переживеш навчання, людина може повністю реалізувати свій фізичний і розумовий потенціал, його почуття загострені, його сила зросла, за допомогою синанджу ви можете робити речі, які здаються неможливими звичайним людям. . Це те, що трапилося зі мною через синанджу ".
  
  
  "Хіба тобі не пощастило? Бути таким досконалим і таке інше", - сказав Хіскос.
  
  
  "Так, добре, не думай, що це все персики з вершками. Я не можу їсти оброблену їжу. Я їм рис. Я не можу пити. Знаєш, що б я віддав, щоб мати можливість випити пива? І весь час, балаканина, балаканина, балаканина, Чіун скаржиться, що я некомпетентний білий, який нічого не може зробити правильно ".
  
  
  "Ти йому не подобаєшся?" Сказав Хіскос.
  
  
  "Ні, справа не в цьому. Він просто весь час чекає досконалості. Чіун думає, що я втілення якоїсь довбаної легенди синанджу про якусь мертву білу людину, яка насправді є втіленням Шиви, якогось тупоголового індуїстського бога, і після смерті Чіуна я стану наступним майстром синанджу. Мати з ним справу нелегко. Ти знаєш, він хоче, щоб я умовив Віллі Нельсона організувати для нього благодійний концерт? А Чіун вже один із найбагатших людей у світі. Ти можеш у це повірити?"
  
  
  "Боюсь, не це і не щось ще", - сказав Леон Хіскос-молодший.
  
  
  "Дуже шкода, бо все це правда".
  
  
  "Навіщо говорити мені?" Сказав Хіскос.
  
  
  "Ну, Чіун не зміг піти зі мною на це завдання, тому що він готується переглянути свій контракт, так що мені довелося виконувати цю роботу одному, і, думаю, мені просто захотілося з кимось поговорити. І ти здавався логічною людиною, Леоне .
  
  
  Хіскос зауважив, що його руки почали тремтіти, коли Римо несподівано назвав його на ім'я. Він назвав свого імені. Він був у цьому. Він взявся за обидва підлокітники, щоб заспокоїти їх. Це допомогло. Тепер тремтіли лише його біцепси.
  
  
  "Ти зараз на завданні?" Тонким голосом спитав Хіскос.
  
  
  "Це вірно. І цього разу це завдання близько моєму серцю. Я уявляю мертвих людей. Я думаю, це доречно, мертва людина представляє інших мертвих людей. Хочете подивитися фотографії моїх виборців?"
  
  
  "Ні, дякую", - сказав Хіскос, затягуючи ремінь безпеки. "Я думаю, ми ось-ось приземлимось".
  
  
  "От. Дозволь мені допомогти тобі з цим, - сказав Римо, взявшись за короткий кінець ременя безпеки і затягнувши його з такою силою, що тканина задимилася, і Леон Хіскос-молодший відчув, як вміст його кишечника повертається назад у стравохід.
  
  
  "Ууууумпмппп", - сказав Хіскос, і його обличчя набуло жовтувато-сірого відтінку.
  
  
  "Так краще", - сказав Римо. "Ми б не хотіли, щоб ти лебезив, давай бум". Він витяг гаманець, і звідти випав ланцюжок фотографій у прозорих пластикових тримачах. Римо підніс ланцюжок до спітнілого обличчя Хіскоса і почав відраховувати їх, як гордий батько.
  
  
  "Це Джекі Сандерс, коли їй було шістнадцять. Гарненька, так? На жаль, їй так і не виповнилося сімнадцяти. Її тіло знайшли в яру недалеко від Квінсі, штат Іллінойс. Вона була зґвалтована і задушена".
  
  
  Леон Хіскос молодший спробував щось сказати, але в нього вирвалася тільки серія відрижок, що погано пахли.
  
  
  І цією дівчиною раніше була Кеті Уолтерс. молодої леді. Бет Ендрюс. Її тіло знайшли у піщаному кар'єрі в Літл-Році. Вважаю, у Літл-Році немає ярів”.
  
  
  Римо швидко тицьнув пальцем у ще дві фотографії поспіль. "І це були близнюки Тіллі. Ви можете бачити подібність. Але не було особливої подібності, коли їхні тіла знайшли в ущелині в Арканзасі. Хлопець, який над ними попрацював, розмозжив їм голови плоским каменем. Але, можливо, ви впізнаєте ці обличчя". Вони були у всіх газетах минулого тижня.
  
  
  Римо відвів погляд від фотографій, і його очі зустрілися з очима Леона Хіскоса-молодшого. І в очах Римо була смерть.
  
  
  Хіскос засунув руку в кишеню пальта і витягнув маленький автоматичний пістолет. Він направив його у живіт Римо. "Гей, тобі не належить носити їх у літаках", - сказав Римо. "Прибери це, поки тебе не спіймала стюардеса".
  
  
  Хіскос голосно ригнув, і частина кольору повернулася на його обличчя. "Як ти дізнався?" він запитав.
  
  
  "Що ти ґвалтівник з Оврага?" Запитав Римо. "Ну, пам'ятаєш, я розповідав тобі про Кюре? Всі ці вбивства, які ти вчинив, зробили тебе пріоритетним об'єктом. Отже, комп'ютерам передали всі факти про вбивства і вирахували ваш маршрут, а потім, хіба ви не знаєте, ваше ім'я постійно з'являлося на ти забронював квиток на цей рейс з Нового Орлеана, а Сміт послав мене перехопити тебе і - та-ак - ось я і тут."
  
  
  Римо посміхнувся.
  
  
  Ти повинен був убити мене. Ти це хочеш сказати? Сказав Хіскос.
  
  
  "Ось саме. Так що ти скажеш? Чи маю я задушити тебе чи що? Зазвичай я не застосовую задушення, але це особливий випадок".
  
  
  "Ти не робитимеш нічого, крім того, що я тобі скажу. Не забувай, у мене в руках пістолет".
  
  
  "О, пістолет. Я хотів запитати. Як ти проніс його через металошукач?"
  
  
  "Новий вид зброї. Пластиковий метал".
  
  
  "Не обманюєш? Дай подумати", - сказав Римо. Він упустив гаманець, і, перш ніж Хіскос встиг зреагувати, права рука Рімо смикнулася, і Хіскос відчув, як його рука з пістолетом оніміла. Болю не було, тільки відчуття, наче тканини його руки наповнилися новокаїном. І раптом у руках Римо опинився плаский пістолет. Він уважно оглянув його. Римо пересмикнув затвор, але той зачепився. Римо все одно потяг його, і запобіжник клацнув. Потім механізм, що викидає, відірвався у нього в руках.
  
  
  "Погана робота", - промимрив він.
  
  
  "Припускається, що воно міцніше стало", - сказав Хіскос. Римо хмикнув. Він спробував звести курок великим пальцем, але зумів зламати курок. "Я не дуже хороший у поводженні зі зброєю", - сказав він, повертаючи його. "Здається, я його зламав. Вибач".
  
  
  Насильник із Оврага взяв пістолет і тричі натиснув на спусковий гачок. Він навіть не клацнув. Він покинув його.
  
  
  "Я здаюся", - сказав він, скидаючи руки.
  
  
  "Я не беру полонених", - сказав Римо.
  
  
  Хіскос дико озирнувся у пошуках стюардеси. Він відкрив рота, щоб покликати на допомогу, але виявив, що не може видати ні звуку, бо його рот раптово наповнився осколками нового пістолета з неметалевого сплаву, який був міцнішим за сталь.
  
  
  "Ти виглядаєш трохи слабшою", - сказав Римо. "Я точно знаю, що з цим потрібно зробити. Просто затисніть голову між колінами, поки в голові не проясниться. Ось так".
  
  
  І Римо взяв Леона Хіскоса-молодшого за потилицю і повільно опустив його голову вниз, повільно, невблаганно, і Хіскос відчув, як його хребет повільно поступово починає відокремлюватися. Він почув бавовну. Потім інший. Потім третій. Йому здалося, що його голова вибухає.
  
  
  - Якби ми не приземлялися, - прошепотів Римо, - я міг би продовжити біль. І в твоєму випадку я хотів би. Але ми всі раби часу.
  
  
  Хіскос відчув, як ламаються його зуби, коли від болю він сильно прикусив пістолет у роті. І потім він почув ще одну бавовну, цього разу голосніше за інших, а потім він більше нічого не чув і не відчував.
  
  
  Римо поклав гаманець із фотографіями в кишеню куртки чоловіка і пристебнув свій власний ремінь безпеки, коли шини авіалайнера завищали, торкнувшись злітно-посадкової смуги.
  
  
  "Боже мій, що з ним не так?" - спитала Римо стюардеса, побачивши Хіскоса, що згорбився на своєму сидінні.
  
  
  Римо підбадьорливо посміхнувся їй. "Це лише один із моїх виборців. Не турбуйся про нього. Він просто розкладається після довгого перельоту".
  
  
  Стюардеса посміхнулася у відповідь. "Ви маєте на увазі декомпресію, сер".
  
  
  "Як скажеш", - сказав Римо і вийшов із літака. Він увійшов у термінал і взяв найзручніший рейс, не переймаючись тим, куди він летить, аби він був у повітрі протягом п'яти хвилин.
  
  
  Ні, Римо не хотів пити. Він все ще теж не був голодний. Він думав, що ясно дав це зрозуміти останні три рази, коли стюардеса підходила до його крісла, щоб спитати.
  
  
  "Так, сер", - відповіла стюардеса. "Я просто хочу переконатися. Моя робота – дбати про потреби моїх пасажирів". Вона була гнучкою білявкою у облягаючій синій уніформі, що відтіняється яскраво-жовтим шарфом. Її очі були такого насиченого синього кольору, що на них було майже боляче дивитися. За інших обставин, подумав Римо, він міг би зацікавитися нею - за інших обставин, коли вона практично не тицяла йому в обличчя свої надушені груди кожні п'ять хвилин, задаючи те саме питання.
  
  
  - Чому б тобі не перевірити інших пасажирів? Запропонував Римо.
  
  
  "Вони прекрасні", - сказала вона, ляскаючи своїми блискучими блакитними очима.
  
  
  "Ні, ми не такі", - хором відповіли одразу кілька людей.
  
  
  "Що?" - Запитала стюардеса. На її бейджику було написано "Лорну".
  
  
  "Ми хочемо пити. Деякі з нас голодні. Коли ти перестанеш поратися з цим хлопцем і подбаєш про нас?" Це від поважної жінки у третьому ряду.
  
  
  Лорна звела очі. Більшість передніх рядів літака були заповнені нещасними особами. Усі вони були звернені у її бік. Візок для подачі напоїв загороджував прохід, не даючи нікому дістатися туалету.
  
  
  "О", - сказала вона. Її надуте обличчя залилося фарбою. "Мені шкода. Будь ласка, наберись терпіння".
  
  
  Вона знову подивилася на Римо і одразу забула про своє збентеження. Задоволена посмішка висвітлила її обличчя. "На чому ми зупинилися?" - Запитала вона Римо.
  
  
  "Я казав тобі, що зі мною все гаразд, а в тебе були проблеми з вухами", - сказав Римо, якому не подобалася загальна увага, спрямована у його бік. Це була не вина стюардеси. Усі жінки реагували на нього таким чином. Це був один із побічних ефектів навчання синанджу. Чіун одного разу пояснив, що коли учень досягає певного рівня в мистецтві синанджу, всі аспекти його істоти починають гармоніювати з самими собою, і інші можуть це відчути. Чоловіки реагували страхом, жінки – сексуальним апетитом.
  
  
  Але в міру того, як апетит жінок до нього зростав, Римо виявив, що вони його дедалі менше цікавлять. Частково це були сексуальні техніки синанджу, яким його навчив Чіун. Вони звели секс до жорсткої, але монотонної серії кроків, які доводили жінок до несамовитості, але змушували Римо тягнутися за книгою. Іншою частиною була психологія: коли ти міг отримати будь-яку жінку, яку захочеш, у будь-який час і в будь-якому місці, ти не хотів жодної жінки.
  
  
  Це завжди турбувало Римо. Коли він досяг цього рівня, він запитав Чіуна: "Що гарного в тому, щоб бути таким бажаним, якщо ти втрачаєш інтерес до сексу?"
  
  
  Чіун посадив його. "У майстра синанджі дві мети: підтримувати своє село і навчати наступного Майстра".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Це очевидно, Римо".
  
  
  "Не для мене, Чіуне. Яке це має відношення до сексу?"
  
  
  Чіун розвів руками. "Щоб навчити нового Майстра, у тебе має бути вихідний матеріал. Учень. У твоєму випадку це найсиріший матеріал з усіх, але я сподіваюся, що коли настане час навчати нового майстра, у тебе буде матеріал кращий. Член мого села, переважно той, хто належить до родоводу моєї родини”.
  
  
  "Я все ще цього не розумію".
  
  
  "Ти дуже міцний, Римо", - сказав Чіун. "Коли тобі прийде час готувати наступника, ти маєш взяти за дружину дівчину синанджу. У тебе народиться син, і ти будеш його виховувати".
  
  
  "Яке це стосується будь-чого?"
  
  
  Чіун зітхнув і склав руки на колінах. Нарешті, він сказав: "Я намагатимусь зробити це досить простим, щоб навіть ти зрозумів. Коли тобі прийде час обрати дівчину з мого села, щоб зробити на світ твого наступника, ніщо не повинно стояти на шляху цього вибору. Отже, ти дізнався про способи змусити. жінку захотіти поріднитися з тобою. Тепер ти розумієш?
  
  
  "О, я розумію. Найважливіший наступний Майстер на першому місці. Не має значення, що дівчина думає про це, чи не так?"
  
  
  Чіун підняв палець з довгим нігтем. "Секрети, яким навчив тебе Сінанджу, з легкістю зметуть усі перешкоди на шляху до твого щастя".
  
  
  "Я думаю, це відстій", - сказав Римо. "Я не хочу, щоб якась жінка спарювалася зі мною, тому що якийсь мій трюк змушує її думати, що я чарівний. Я хочу, щоб це була жінка, яка любить мене таким, яким я є".
  
  
  "У моєму селі немає сліпих дів", - сказав Чіун. "Хе-хе. У Сінанджу немає сліпих дів". І, задоволений своїм маленьким жартом, Чіун залишив Римо наодинці з його розчаруванням щодо своїх нових сексуальних здібностей.
  
  
  З роками ставало лише гірше. Тому коли Римо виявив привабливу стюардесу, що практично заповзла до нього на коліна, його інтерес повністю зник.
  
  
  "Ти впевнений, що там нічого немає?" Знову запитала Лорна.
  
  
  "Ну є одна річ", - сказав Римо.
  
  
  "Що завгодно. Просто назви це".
  
  
  "Не могли б ви купити квиток на концерт на допомогу ассасинам?" Запитав Римо.
  
  
  "Ти будеш там?"
  
  
  "Звичайно. Я і Віллі Нельсон".
  
  
  “Я піду. Мої друзі теж підуть. Запиши для мене сотню квитків”.
  
  
  "Дякую", - сказав Римо. "Це дуже обнадіює".
  
  
  "У будь-який час. Що-небудь ще?"
  
  
  "Так. Куди прямує цей рейс?"
  
  
  "Ти купив квиток. Хіба ти не знаєш?"
  
  
  "Я поспішав. Куди?"
  
  
  "Солт-Лейк-Сіті. Ви бували там раніше?"
  
  
  "Я дам вам знати, коли дістануся туди", - сказав Римо, який так багато подорожував за останнє десятиліття, що всі міста ніби злилися воєдино.
  
  
  "Зроби це", - сказала Лорна. "І якщо тобі знадобиться місце для ночівлі, просто дай мені знати".
  
  
  Але вони так і не дісталися Солт-Лейк-Сіті. Над Ютою чоловік зайшов у туалет і вийшов звідти з автоматом.
  
  
  "Це викрадення", - сказав чоловік. І щоб показати, що він не жартує, він випустив коротку чергу в стелю кабіни. Тиск у літаку миттєво почав падати. Зайнявся знак "Пристебнися", і верхні панелі відкрилися, щоб випустити жовті пластикові кисневі маски. Пілот кинув літак у круте піке, вирівнявшись на висоті чотирнадцяти тисяч футів, де повітря все ще було розрідженим, але придатним для дихання. Пил і пісок залетіли до кабіни. Холодне повітря запотіло і побіліло.
  
  
  "Будь ласка, зберігайте спокій", - сказала Лорна через звукову систему. "Щіло надягніть маску на рот і потягніть за пластикову трубку. Дихайте нормально". Вона продемонструвала правильний метод, навіть коли реактивний лайнер зі страхітливою швидкістю втрачав висоту.
  
  
  Паніки не було. За винятком викрадача. Він був у паніці.
  
  
  "Що відбувається? Що відбувається?" повторив він, розмахуючи своїм автоматом.
  
  
  "Ми ось-ось розіб'ємося", - сказав Римо, який раптово з'явився поряд з ним.
  
  
  "Я цього не допущу", - сказав викрадач. "Скажіть пілоту, щоб він не розбився. Моя смерть справі не допоможе".
  
  
  "У будь-якому разі, що у тебе за справу?" Запитав Римо.
  
  
  "Сербохорватський геноцид", - сказав переляканий чоловік.
  
  
  "Причина чи помста?" Запитав Римо.
  
  
  "Мстячий".
  
  
  "Як викрадення американського літака вирішує європейську проблему?"
  
  
  "Тому що це чудові зв'язки з громадськістю. Американська преса висвітлює мене по всьому світу, і більшість репортерів знаходять якийсь спосіб звинуватити у всьому Америку. Це новий спосіб", - сказав викрадач "скайджекера".
  
  
  "Це ще новий спосіб", - сказав Римо і розмитим рухом взяв зброю викрадача і надав йому нову форму, щось на кшталт розпливчастої металевої кулі, всередині якої були надійно укладені дві руки чоловіка.
  
  
  "Будь ласка. Все, сідайте. Ми збираємося приземлитися". Це був голос Лорни, і вона стояла в проході, ніби вони збиралися приземлитися в аеропорту, а не на теренах Юти. Римо відчув хвилю захоплення її мужністю. Він жбурнув викрадача на сидіння.
  
  
  "Я розрахуюсь з тобою пізніше", - сказав Римо і плюхнувся на стілець з іншого боку проходу.
  
  
  Довгий час не було чути жодного звуку. Але земля ставала дедалі ближчою. Потім пролунав скрегіт, коли реактивний лайнер врізався. Здавалося, це тривало вічно.
  
  
  А потім настала тиша.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Чіун, правлячий майстер Сінанджу, останній з безперервної лінії, що сягає часів Великого Вана, першого з головних ассасинів Сінанджу, нерухомо сидів на своїй плетеній циновці. Його карі очі були заплющені. Його безпристрасне обличчя, такого самого кольору і текстури, як єгипетський папірус, здавалося виліпленим з глини тонкими пальцями. Навіть його рідка борода не ворухнулася, настільки глибокою була його медитація.
  
  
  Протягом трьох годин він сидів так, безтурботний та нерухомий. Протягом трьох годин він копався у своїх думках, молився своїми молитвами і мовчки питав поради своїх предків, великої лінії Сінанджу. Три години, і Чіун - будемо сподіватися, що майбутні покоління будуть відомі як Чіун Великий Вчитель - виявив, що рішення все ще вислизає від нього, як весняний метелик від мережі.
  
  
  Нарешті пучки волосся над його вухами затремтіли. Очі Майстра Сінанджу відкрилися, як розкриті камені агата, чисті, яскраві й нестаріючі. Він плавним рухом підвівся на ноги. Рішення було прийняте.
  
  
  Він носив сіре шовкове кімоно, а не синє з помаранчевими тиграми, вишитими на грудях.
  
  
  Чіун безшумно підійшов до чотирнадцяти валіз, що стояли в дальньому кутку квартири. Скрині так і не були розпаковані через похмуру - ні, огидну - роботу, якій Майстер присвятив себе в цій варварській країні Америки. Огидно. ТАК. Саме це слово він би використав. Імператор Сміт зрозумів би незадоволення Чіуна, якби той ужив це слово. Зрештою, Сміт був білим, а по-корейськи, старою мовою предків Чіуна, "одіозний" був синонімом "білизни". Однак він не став згадувати про це Сміту. Він тільки сказав би йому, що це огидно, що Чіун змушений переїжджати з номера в номер, як бродяга, який не має місця, де можна прихилити голову, немає будинку, де можна розпакувати свої чотирнадцять дорожніх скринь. Майстер Сінанджу не міг так жити.
  
  
  Чіун знайшов сіре шовкове кімоно і, хоча був один у готельному номері, пішов у спальню переодягтися, подбавши про те, щоб щільно зачинити двері та задерти штори. Він з'явився через кілька хвилин і залишив готель, що знаходився недалеко від Центрального парку.
  
  
  На вулиці він зупинив таксі. Перші три проїхали повз, не зупиняючись.
  
  
  Чіун відреагував тим, що спокійно став на шляху четвертого таксі, щоб наблизитись. Таксі зі скреготом зупинилося, бампер опинився за міліметр від колін Чіуна.
  
  
  Водій висунув голову з вікна та крикнув: "Гей! Що з тобою?"
  
  
  "Зі мною нічого немає. Я один. Я найняв би цей транспорт".
  
  
  "Це таксі, дурник, а не транспортний засіб", - сказав водій. Він вказав на ліхтар на даху. "Подивися на це. Він вимкнений. Це означає, що я вже найнятий".
  
  
  Чіун глянув на світ, пирхнув і сказав: "Я заплачу тобі більше".
  
  
  "А?"
  
  
  "Я сказав, що заплачу вам більше, ніж ваш нинішній пасажир. Яку ціну?"
  
  
  "Приятель, я не знаю, з якого човна ти впав, але в Америці так не робиться. Хто прийшов першим, тому перше обслужене. А тепер забирайся з моєї дороги".
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Чіун, здавалося, гублячи золоту монету, яку він витяг зі свого кімоно як заохочення для водія. Монета підстрибнула, покотилася і зупинилася поряд із переднім колесом таксі. Чіун витягнув палець із довгим нігтем і підняв монету. Таксі раптово нахилилося вліво, повітря з лінивим шипінням виходить з лівої передньої шини, що осідає.
  
  
  "Що це дає?" спитав водій.
  
  
  "Твоя шина", - сказав Чіун. "Вона втрачає ресурс. Дуже шкода. Ти винен у тому, що купив американську".
  
  
  Водій виліз і подивився на спущене колесо. "Чорт забирай", - сказав він. "Я, мабуть, наїхав на цвях там ззаду. Гей, леді, виходьте звідти. Мені доведеться це змінити".
  
  
  З таксі вийшла жінка середніх років у величезних окулярах і плаття меншого розміру, що облягає її велике тіло.
  
  
  "Я вже спізнюся", - сказала вона. "Я не можу чекати".
  
  
  "Вчини як знаєш", - сказав водій, дістаючи з багажника домкрат для шин та гайковий ключ. Бурмочучи щось собі під ніс, він сів навпочіпки поруч із несправним колесом і почав відкручувати гайки. Він підвів очі, почувши, як зачинилися пасажирські двері.
  
  
  "Гей? Як ти думаєш, що ти робиш?"
  
  
  З заднього сидіння таксі долинув писклявий голос. "Я нікуди не поспішаю", - люб'язно сказав Майстер Сінанджу. "Я зачекаю, поки ви закінчите".
  
  
  "Мій щасливий день", - пробурмотів водій.
  
  
  "Це доля", - сказав Чіун, делікатно знімаючи з нігтя шматочок вулканізованої гуми, що зачепився за нього після того, як він витяг його зі злощасної шини.
  
  
  Через три години таксі висадило Чіуна біля кам'яного входу в санаторій Фолкрофт у Раї, штат Нью-Йорк, на північ від Манхеттена. Спочатку водій не хотів везти Чіуна так далеко, але після невеликого торгу та огляду золотих монет старого азіату водій погодився. "Це інший маршрут", - сказав Чіун, коли вони минули міську межу Есбері-парку. "Я ніколи раніше не ходив цим шляхом".
  
  
  "Нова дорога", - сказав водій, який був упевнений, що старий хрич не знав, що Есбері-парк знаходиться на південь від Нью-Йорка, а Рай - на північ. Він отримував удвічі більше за проїзд, вказаний на його лічильнику, і мріяв взяти відпустку до кінця тижня після єдиного тарифу. "Ми майже на місці".
  
  
  "Ти вже говорив це раніше", - сказав Чіун.
  
  
  "Це було правдою раніше. Це правда і зараз. Просто тримайся". Після поїздки Хобокеном, Ньюарком і торговими центрами Парамуса, штат Нью-Джерсі, водій, нарешті, попрямував у бік Раю. Він був дуже чемний, коли висаджував Чіуна у пункті призначення.
  
  
  "Це буде коштувати 1356 доларів. Крім чайових, звичайно".
  
  
  "Це більше, ніж я заплатив минулого разу", - сказав Чіун.
  
  
  "Ставки підвищилися".
  
  
  "Вони потроїлися?"
  
  
  "Можливо", - сказав водій. Він чемно посміхнувся. Він думав, щоб до кінця тижня відпочити. Можливо, піти на бейсбольний матч.
  
  
  "Я укласти з тобою угоду", - сказав Чіун, перераховуючи монети у своєму гаманці для дрібниці.
  
  
  "Жодних угод", - запротестував водій. "Ви погодилися подвоїти лічильник".
  
  
  "Вірно", - погодився Чіун. "Але я не погоджувався на поїздку провінціями на південь і захід від Нью-Йорка".
  
  
  Водій знизав плечима. "Я трохи заблукав. Таке трапляється".
  
  
  "І я не погоджувався не знищувати твої колеса".
  
  
  "Знищи мою... Ти, мабуть, жартуєш".
  
  
  Чіун вийшов з кабіни і штовхнув праве заднє колесо. "Що ти даси мені натомість на це колесо?" спитав він. "Це хороше колесо, міцне. Це далеко віднесе тебе на твоєму важкому зворотному шляху".
  
  
  "Я не дам тобі присідати. Це моя шина".
  
  
  Чіун простяг руку і вдавив вказівний палець у шину. Коли він прибрав палець, шина з тріском відпустила. Машина раптово зупинилася.
  
  
  "Гей! Що ти зробив з моєю шиною?"
  
  
  "Неважливо. Ви можете це змінити. У людини, яка бере 1356 доларів за просту поїздку, має бути багато додаткових коліс". Водій спостерігав, як маленький азіат – на думку водія, йому було близько вісімдесяти – підійшов до передньої частини кабіни та задумливо оглянув обидві передні шини.
  
  
  "Ти візьмеш 947 доларів за пару?" - спитав Чіун.
  
  
  "Це грабіж".
  
  
  Чіун потряс у повітрі пальцем з довгим нігтем.
  
  
  "Ні", - сказав він. "Це торг. Ти торгувався зі мною. Тепер я торгуюся з тобою. Швидко. Ти згоден?"
  
  
  "Добре. ТАК. Не спускай шини. Мені потрібно проїхати весь зворотний шлях до міста".
  
  
  "Через Есбері-парк", - сказав Чіун, підходячи до лівого заднього колеса. "Добре. Тепер я все ще винен вам 409 доларів за ваші послуги. Ви дасте 500 доларів за це колесо, що залишилося?"
  
  
  "Але тоді я був би винен вам дев'яносто один долар", - запротестував водій.
  
  
  "Жодних перевірок", - сказав Чіун.
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт не любив, коли його перебивали, але коли його секретарка описала відвідувача, він натиснув приховану кнопку, яка опустила монітор настільного комп'ютера у поглиблення у його спартанському дубовому столі.
  
  
  Це була просто сила звички, тому що хоча секретна комп'ютерна система мала доступ до всіх інших великих комп'ютерів та інформаційно-пошукових систем у світі і, отже, знала всі світові секрети, Чіун поняття не мав, що все це означає. Тільки Сміт як голова секретної агенції Кюре розумів це. Чіун не міг, а Римо не розбирався в техніці. Він мав проблеми з набором номера телефону; комп'ютер був поза його досяжністю.
  
  
  "Вітаю тебе, імператор Сміт", - сказав Чіун.
  
  
  "Це все, місіс Микулко", - сказав Сміт своєму секретареві.
  
  
  "Чи не краще мені викликати санітара?" спитала сивий жінка, скоса глянувши на літнього азіату.
  
  
  "Не обов'язково", - сказав Сміт. "І будь ласка. Я не відповідатиму на дзвінки".
  
  
  Місіс Микулка глянула з сумнівом, але тихо зачинила за собою двері.
  
  
  "Я не закликав тебе, Чіуне", - сказав Сміт.
  
  
  "І все ж таки твоя радість з приводу мого прибуття повертається в потрійному розмірі", - сказав Чіун.
  
  
  "Римо не з вами?" — спитав Сміт, сідаючи. У нього було рідке сиве волосся і вираз обличчя людини, який щойно виявив у своєму яблуку половинку черв'яка. Він був молодий, коли заснував CURE, але тепер постарів на її службі. Він поправив свою дартмутську краватку.
  
  
  "Рімо ще не повернувся зі свого останнього завдання", - сказав Чіун. "Але це не має значення".
  
  
  "Дивно", - сказав Сміт. "Я отримав повідомлення, що його мета була… знищена".
  
  
  Чіун посміхнувся. Сміт завжди був неприємний мову смерті. "Ще одна перлина у твоїй короні", - сказав він і здивувався, чому Сміт завжди зустрічав успіх із таким же кислим виразом обличчя, як і гірка поразка.
  
  
  "Я хотів би, щоб ти не називав мене так", - сказав Сміт. "Імператор. Ти дуже добре знаєш, що я не імператор".
  
  
  "Ти міг би ним стати", - сказав Чіун. "Ваш президент прожив повноцінне життя. Можливо, настав час для молодшої крові".
  
  
  "Дякую, ні", - сказав Сміт, якому давно набридло намагатися пояснити Чіуну, що він служить президенту і не претендує на Овальний кабінет. "Отже, що я можу тобі зробити, майстер синандж?"
  
  
  Чіун виглядав приголомшеним. "Ти що, забув? Настав час переглянути контракт між Будинком Сінанджу та Будинком Смітів".
  
  
  "Сполучені Штати", - сказав Сміт. "Ваш контракт укладено зі Сполученими Штатами. Але термін його дії закінчується лише через шість місяців".
  
  
  - Вступаючи в тривалі і важкі угоди, - урочисто промовив Чіун, - найкраще починати раніше.
  
  
  "О. Я швидше думав, що ми могли б просто продовжити старий контракт. Це досить щедро, як ти знаєш".
  
  
  "Це було надзвичайно великодушно", - погодився Чіун. "З огляду на хибне розуміння, на якому це було засноване".
  
  
  "Неправдиве розуміння?"
  
  
  Сміт спостерігав, як Чіун розгорнув свою солом'яну циновку і розстелив її на підлозі, акуратно розклавши поруч із циновкою безліч сувоїв, перш ніж влаштуватися зручніше. Смітові довелося підвестися, щоб бачити Чіуна поверх його робочого столу.
  
  
  Сміт зітхнув. Він уже проходив через такі переговори раніше. Чіун не промовив більше ні слова, поки Сміт не сів на рівні очей. Сміт дістав олівець і жовтий блокнот із шухляди столу і незграбно вмостився на підлозі обличчям до старого корейця. Він поклав блокнот на коліно. Після стільки років роботи на клавіатурі комп'ютера олівець у його пальцях здавався бананом.
  
  
  "Я готовий", - сказав Сміт.
  
  
  Коли Чіун розгорнув сувій, Сміт дізнався у ньому копію останнього підписаного ним контракту. Він був на спеціальному рисовому папері із золотим обрізом і сам по собі коштував сотні доларів. Ще одна непотрібна витрата.
  
  
  "А, от і воно", - сказав Чіун, відриваючи погляд від сувоя. "Дірка".
  
  
  "Я прошу у вас вибачення".
  
  
  "Це юридичний термін. Діра в дупі. Ти ніколи не чув про це? Вони є у більшості контрактів".
  
  
  "Ти маєш на увазі лазівку. І наш контракт непорушний. Тут немає лазівок".
  
  
  "У моєму селі є приказка", - сказав Чіун. "Ніколи не поправляй імператора. За винятком тих випадків, коли він неправий". І ти неправий, великий вожде. Діра у параграфі про навчання білого мистецтва синанджу”.
  
  
  "Наскільки я пам'ятаю, ви взяли за це додаткову платню", - сказав Сміт.
  
  
  "Сущі гроші, щоб стерти те, що я вважав великою ганьбою. Огидна ганьба. Але, як виявилося, я зробив помилку".
  
  
  "Яка помилка?" - запитав Сміт, який знав, що помилки Чіуна незмінно зрештою коштували йому гроші. "Я взагалі не тренував білого", - сказав Чіун, сяючи від щасливої думки.
  
  
  Сміт насупився. "Що ви маєте на увазі? Звичайно, Римо білий. Щоправда, ми не знаємо, ким були його батьки, але все, що вам потрібно зробити, це подивитися, щоб побачити, що він білий".
  
  
  Чіун терпляче похитав головою. "Жоден китаєць, ні японець, ні некорейський коли-небудь раніше не був здатний освоїти синанджу. І все ж цей гаданий білий прив'язався до Сінанджу, як ніхто інший в історії мого скромного села".
  
  
  "Це добре, чи не так?" - спитав Сміт, який ніяк не міг зрозуміти, до чого хилить Чіун.
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. "Це означає, що Римо насправді кореєць". Він пробурмотів кілька слів корейською мовою.
  
  
  "Що ти сказав?"
  
  
  "Просто його ім'я. Римо Прекрасний. Він частково кореєць. Іншого пояснення не може".
  
  
  "Можливо, американці просто від природи тяжіють до синанджу", - сказав Сміт. "Тобі ніколи не доводилося навчати американця до Римо".
  
  
  Чіун скорчив гримасу. "Ти ведеш себе безглуздо. Але вистачить. Римо вивчає синанджу швидше за будь-якого корейця. Отже, Римо не білий".
  
  
  "І тому, - сказав Сміт, - ваші попередні вимоги про додаткову оплату за навчання білого більше не дійсні".
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Чіун.
  
  
  Сміт вагався, вдивляючись в обличчя Чіуна, але вираз його обличчя залишався безпристрасним. Сміт ніколи не вмів читати на його обличчі.
  
  
  "Ви хочете сказати, що готові брати менше грошей через це?" – спитав він.
  
  
  "Звичайно, ні. Я найнявся тренувати для тебе білого, і, знаючи білих, ти б отримав кого-небудь, хто стрибав би навколо, хрюкав, ламав дошки з великим шумом. Натомість ви отримали справжнього Майстра синанджу. Всі ці роки ви укладали. вигідні угоди, і це вимагатиме коригування не лише за нашим наступним контрактом, а й радіоактивних платежів за всіма попередніми контрактами».
  
  
  "Ті, хто має зворотну силу", - сказав Сміт. "Ви маєте на увазі ретроактивні виплати".
  
  
  "Добре. Тоді ми згодні. Я знав, що ти зрозумієш, мудрий імператор".
  
  
  "Я не розумію", - відрізав Сміт. "Але я не хочу сперечатися з цього приводу. Просто скажи мені. Які твої вимоги цього разу?"
  
  
  Спокійно, повільно Чіун узяв інший сувій і розгорнув його.
  
  
  "У нас немає вимог", - сказав він гордо. "У нас є вимоги і вони такі". Він почав читати з сувоя.
  
  
  "Два глеки зі смарагдами. Неогранені.
  
  
  "Двадцять банок з діамантами різного огранювання. Жодних вад.
  
  
  "Вісім рулонів шовку часів династії Тан. Різних кольорів.
  
  
  "Одна перська статуя Дарія. З лайнового дерева.
  
  
  "Рупії. Дванадцять бушелів".
  
  
  Він зупинився, коли Сміт підняв руку.
  
  
  "Майстер синанджу. Багато хто з цих предметів є безцінними музейними експонатами".
  
  
  "Так?" - сказав Чіун.
  
  
  "Шовк часів династії Тан, наприклад, нелегко дістати".
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. "Інакше ми б не просили про це".
  
  
  "Я не думаю, що в сучасному світі існує шовк часів династії Тан", - сказав Сміт.
  
  
  "У мене є шовк часів династії Тан", - сказав Чіун. "Там, у скарбниці моїх предків. У Сінанджу".
  
  
  "Коли, чому ти хочеш більшого?"
  
  
  Ти ніколи не ставив цього питання під час попередніх переговорів, коли я просив більше золота. Ти ніколи не казав мені: Майстер Сінанджу, навіщо тобі більше золота? У тебе вже є золото.
  
  
  "Вірно", - сказав Сміт. "Але це інше".
  
  
  "Так", - сказав Чіун, тепер уже сяючи. "Все по-іншому. Цього разу я не прошу більше золота. У мене достатньо золота, завдяки вашій щедрості. Але в минулі часи моїм предкам платили данину, не завжди золотом. Тепер я хочу, щоб мені платили данину, як личить моїй спадщині. ".
  
  
  "Мій уряд щорічно виплачує данину, достатню для того, щоб нагодувати всю Північну Корею", - спокійно сказав Сміт. "Ви принесли Сінанджу більше багатства, ніж воно бачило за всі тисячоліття історії Сінанджу до вас".
  
  
  "Жоден Майстер до мене ніколи не був змушений так довго жити в чужій країні - огидній країні", - сказав Чіун. "Я перший, з ким так обійшлися".
  
  
  "Мені шкода", - сказав Сміт, який, незважаючи на те, що був єдиною людиною, яка відповідає за необмежений секретний операційний фонд, відстежував витрати скріпок своїм секретарем. "Я думаю, що ваші прохання необґрунтовані".
  
  
  "Я маю відновити славу Сінанджу", - сказав Чіун. "Ти знаєш, що тільки вчора Римо сказав мені, що планує організувати для мене благодійний концерт. Він сказав, що втомився бачити мене бідною, голодною та знедоленою і що збирається попросити Неллі Вілсон організувати для мене програму допомоги. Ти знала про це?"
  
  
  "Ні. Хто така Неллі Вілсон?"
  
  
  "Він благородний співак, який стоїть на боці бідних у цій гнітючій країні. Римо сказав, що з радістю заспівав би для мене, але я сказав йому, що в цьому немає необхідності, що Імператор Сміт не підведе Дім Сінанджу." Його очі дивилися на підлогу. "Але я був неправий, я бачу. І все ж я не прийму благодійності ні від кого, навіть від такої великої людини, як Неллі Вілсон. Якщо Америка не зможе мені допомогти, я просто шукаю роботу на стороні".
  
  
  "Умови нашого контракту прямо забороняють це", - сказав Сміт.
  
  
  "Умови нашого старого контракту", - сказав Чіун із легкою усмішкою. "І, схоже, нового контракту може не бути".
  
  
  Сміт прочистив горло. "Не поспішай", - сказав він. "Звичайно, ми хочемо укласти з тобою новий контракт, але ми не можемо надати тобі те, чого більше не існує у світі. І, мушу зазначити, не зміг би жоден інший потенційний роботодавець".
  
  
  "Ми не непохитні, о великий імператор. Хоча наше серце болить через твою нездатність надати нам ті небагато убогі предмети, які ми просили, можливо, можна було б придумати щось ще".
  
  
  "Я подвоюю кількість золота, яку ми зараз відправляємо у ваше село".
  
  
  "Потрійні", - сказав Чіун.
  
  
  "Подвійний - це дар. Потрійний - неможливо", - сказав Сміт.
  
  
  "Білі неможливі", - сказав Чіун. "Окрім цього, у синанджі такого слова не існує".
  
  
  "Я втрою золото", - стомлено сказав Сміт. "Але це все. Це остаточно. Не більше того".
  
  
  "Домовилися", - швидко сказав Чіун. Сміт розслабився.
  
  
  "Це подбає про золото", - люб'язно сказав Чіун. "Тепер перейдемо до інших предметів. . . . "
  
  
  Сміт напружився. "Ми домовилися. Жодних інших предметів. Жодних інших предметів".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Ти не погоджувався на жодні інші предмети. Я погодився на золото".
  
  
  "Який ще предмет?" Запитав Сміт.
  
  
  "Тільки один. Земля. У нас з Римо немає постійного будинку на цій вашій огидній землі".
  
  
  "Ми вже проходили через це раніше, майстер синандж", - натягнуто сказав Сміт. Його ноги поколювало від сидіння на підлозі. "Для вас із Римо надто небезпечно довго залишатися на одному місці".
  
  
  "Земля, яку я маю на увазі, знаходиться далеко", - сказав Чіун, який помітив за сміливістю Сміта, що в нього затікають ноги. На переговорах він завжди чекав, коли це станеться, перш ніж просити Сміта про справді складні речі. "Місце, яке я маю на увазі, велике, з безліччю укріплень, і тому його легко обороняти. Там ми з Римо були б у безпеці".
  
  
  "Де?" - спитав Сміт.
  
  
  "І все ж таки це невелика ділянка в порівнянні з землями, які єгиптяни колись дарували Сінанджу".
  
  
  "Ти можеш вказати це на карті?"
  
  
  "І тут майже немає житла", - продовжував Чіун. "О, на цій землі є кілька невеликих будівель, але в них ніхто не живе. Я б навіть не просив, щоб їх знесли. Можливо, ми з Римо могли б обійтися ними, хоча насправді це не вдома."
  
  
  "Не могли б ви висловитися більш конкретно?"
  
  
  Чіун влаштував цілу виставу, переглядаючи свій сувій.
  
  
  "Я не знаю його точного розташування", - сказав він. "Це... так, ось воно. Це в провінції Каліфорнія. Але це навіть не на березі океану. І я розумію, що він кишить мишами та іншими паразитами".
  
  
  "Каліфорнія – велике місце", - сказав Сміт.
  
  
  "Це має назву", - сказав Чіун.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Ах. Ось воно. Забавна назва, але я не заперечую. Ми з Римо навчимося з цим жити. І миші".
  
  
  "Як це називається?"
  
  
  Чіун з надією підвів очі від свого сувоя. "Це називається Діснейленд".
  
  
  Ллойд Дартон заплатив свої 49 доларів і взяв ключ від номера у портьє. У більш занепалому районі Детройта він міг би зняти номер всього на годину, але це був той готель, де людину могли вбити, просто стоячи біля реєстраційної стійки, а Дартон був не з тих, хто ризикує. Краще витратити кілька доларів марно, тим більше, що він був тут у справі. Він відмахнувся від коридорного і піднявся сходами у свій номер, замість чекати ліфта.
  
  
  Він ретельно замкнув двері кімнати на два замки, поставив свою єдину валізу на ліжко і відімкнув її ключем.
  
  
  У ящику лежав набір зброї, зафіксований на місці ременями та пластиковими блоками. Переконавшись, що нічого не пошкоджено, він закрив кришку і сів на ліжко. Було 8:45 вечора, незабаром мав прийти його клієнт, і Ллойд Дартон сподівався вийти із зали пізніше до 9:30.
  
  
  О 8:56 пролунав стукіт у двері. Чоловік, що стояв там, був високим, років п'ятдесяти, з очима, які Ллойд Дартон бачив багато разів раніше. Вони були у всіх його клієнтів. Уздовж правої сторони щелепи чоловіка ледь помітно шрам.
  
  
  "Привіт", - сказав Дартон.
  
  
  Чоловік просто кивнув, заходячи до кімнати. Він зачекав, поки двері знову забороняються, перш ніж заговорити.
  
  
  "Ти вніс зміни, про які я просив?"
  
  
  "Звичайно, зробив. Ось тут". Дартон відкрив кришку валізи. "Я теж встановив приціл для тебе. Це було трохи не так. Звичайно, це не матиме значення з цими новими доповненнями".
  
  
  "Пропустіть рекламну кампанію", - сказала людина зі шрамом, імені якого Дартон не знав. Усі його клієнти були безіменними. Вони знали його, знали, де його знайти, але він ніколи не питав їхніх імен. Це були односторонні ділові відносини, але те саме стосувалося і грошей. Вони також були односторонніми, і все це лягло на бік Дартона в бухгалтерській книзі.
  
  
  "Ось він", - сказав Дартон, піднімаючи блискучий чорний пістолет. Він дістав з кейсу набір пристосувань і кількома швидкими рухами прикріпив доладний приклад, оптичний приціл і подовжувач стовбура, перетворивши пістолет на снайперську гвинтівку для розбирання. Він вставив кліп, клацнув слайд, щоб показати дію в дії, і подарував його іншому чоловікові.
  
  
  "Не так вже часто звертаються до таких замовних робіт", - сказав Дартон. "Поки ти тут, чому б тобі не поглянути на деякі інші? Можливо, ти побачиш щось, що тобі сподобається більше, ніж..."
  
  
  "Немає нічого кращого за мою стару "Беретту Олімпік"", - перебив його інший чоловік, прицілюючись у довгий стовбур пістолета.
  
  
  "Якщо ти так кажеш. Це просто... це не вважається, ну, професійною зброєю, якщо ти розумієш, що я маю на увазі".
  
  
  "Це пістолет-мішень. Я збираюся використовувати його за мішенями. Що може бути професійнішим?"
  
  
  Дартон мовчки кивнув головою. Ця людина мала рацію, і в неї безумовно був професійний вигляд. За винятком того, що він цілився у ствол, а Дартон був на іншому кінці. Це було зовсім непрофесійно. Справа була навіть не в безпеці зброї. Або хороших манерах, якщо вже на те пішло.
  
  
  "Я можу зрозуміти вашу прихильність до Olympic", - швидко сказав Дартон. "Але я знаходжу, що більшість людей у вашому бізнесі люблять змінювати свої інструменти. Це зменшує труднощі".
  
  
  "Ти думаєш, я цього не знаю?" - Запитав чоловік зі шрамом. "Ця річ має для мене сентиментальну цінність. Вона нагадує мені про мою колишню дружину". Вони вишикувалися на блискучому від поту лобі Дартона. Дартон скривився. Він любив зброю. Він купував їх, він продавав їх, він лагодив їх, він переробляв їх, і він полював із ними. Вони були і його хобі, і його бізнес, і він любив їх. Але йому не подобалося, коли на нього вказували.
  
  
  "Ти не заперечуєш?" Запитав Дартон, дивлячись на стовбур пістолета.
  
  
  Чоловік зі шрамом проігнорував його. "Ви це тестували?" він запитав.
  
  
  "Звичайно. Це спрацьовує вірно. Жодних упереджень. Це ідеально підходить для тієї роботи, якою ти займаєшся".
  
  
  "О? Якого роду це?"
  
  
  "Ти знаєш", - сказав Дартон.
  
  
  "Я хочу почути, як ти це скажеш".
  
  
  "Я припускаю... що ти вбиваєш людей за його допомогою".
  
  
  "Ти все намагаєшся втлумачити мені, чим я займаюся", - сказав чоловік зі шрамом.
  
  
  "Я нічого такого не мав на увазі, містере..."
  
  
  "Кличте мене Римо".
  
  
  "Містер Римо. Я просто хочу, щоб у вас було найкраще, що можна купити за ваші гроші, містере Римо".
  
  
  "Добре. Я радий це чути. Тому що я хочу цю зброю і хочу від тебе дещо ще".
  
  
  "Що це".
  
  
  "Я хочу сам перевірити дію. На мене чекає серйозна робота, і я не люблю працювати з холодним товаром, який щойно куплений у магазині".
  
  
  "Чим я можу допомогти?" - спитав Ллойд Дартон.
  
  
  "Просто стій спокійно", - сказав інший чоловік і одним пострілом розкроїв блискучий від поту лоб Дартона. На квітчастому покривалі за ним раптово з'явився додатковий візерунок. Червоний.
  
  
  "Я не люблю, коли люди вторгаються у мої справи", - сказав чоловік самому собі. Він розібрав "Беретту", сунув пістолет у кобуру з пружинним затискачем, дістав додаткові обойми і тихо вийшов із кімнати з приладдям, покладеним у портфель, який Ллойд Дартон передбачливо планував додати на додачу.
  
  
  Спускаючись сходами, він думав про майбутню роботу. Детройт був йому новим містом. Новий старт і, можливо, нове життя. Все це здавалося йому дивним.
  
  
  Але він мав роботу, яку треба було виконати, і це було найважливішим. У його кишені був список. Чотири людини. І підрядник хотів, щоб їх убили у громадських місцях. Уявіть це. Хотів, щоби все це було зроблено відкрито. Це було божевілля, але гроші були ще божевільнішими, і це робило справу вартою. Навіть якщо він не знав імені свого роботодавця.
  
  
  Проходячи через вестибюль, він думав про Марію. Останнім часом вона часто займала його думки.
  
  
  Він не хотів її вбивати. Але він був солдатом, солдатом армії, яка не носила форми, не належала до жодної країни, і все ж таки вторглася майже у всі цивілізовані нації. Були ті, хто називав мафію сім'єю, але це був міф, однак стверджувати, що Голокосту ніколи не було. Мафія була сім'єю; вона була схожа на величезну окупаційну армію.
  
  
  Як одного разу сказав йому його капо, дон П'єтро Скубічі:
  
  
  "Ми володіємо банками. Ми володіємо судами та адвокатами. Ми володіємо частинами уряду. І оскільки ми не одягаємося як солдати, - сказав він, постукуючи себе по грудях паралізованими пальцями, - оскільки ми всі заперечуємо, люди не знають. горлі, і через те, що ми посміхаємося і говоримо про "ділові інтереси" і жертвуємо Церкви, дурні прикидаються, що нас там немає. Їх дурість - наша найбільша сила. Пам'ятайте це.
  
  
  "Завжди", - погодився він.
  
  
  "Твоя мати, твій батько, твоя дружина, твої діти", - сказав дон П'єтро, загинаючи їх на пальцях, одного за одним. "Вони на другому місці. Якщо ми попросимо, ти їм відмовиш. Якщо ми скажемо тобі, ти кинеш їх. Якщо ми накажемо, ти вб'єш їх".
  
  
  Це було правдою. Він вірив у це так глибоко, що коли справа дійшла до його честі солдата і жінки, яку він любив, він зробив правильний вибір. Єдиний вибір. Він діяв миттєво, безжально. Як солдат. Марія планувала поговорити, і щоби захистити Невидиму армію мафії, їй довелося померти. І він приїхав сюди, до Детройта, щоб почати нове життя.
  
  
  Сідаючи за кермо взятої напрокат машини, він не міг перестати думати про Марію та останні слова, які вона йому сказала.
  
  
  "Він знатиме твоє ім'я, і ти знатимеш його. І це буде твій смертний вирок".
  
  
  "Цього разу, Маріє", - сказав він напівголосно, - "ти помиляєшся". Але йому здалося, що він почув її дзвінкий сміх десь уночі.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  Рімо Вільямс відчув запах диму ще до того, як реактивний літак різко зупинився. Він підняв очі і побачив цівку диму, що просочується між двома стінними панелями. Все було неприродно тихо. Люди все ще сиділи на своїх місцях, згорбившись, приголомшені ефектною посадкою літака.
  
  
  Римо почув, як щось спалахнуло. Це було електричне загоряння, і він знав, що воно почнеться з малого, але може поширитися по салону, ніби він був обклеєний липким папером.
  
  
  І навіть до цього смертоносні їдкі пари пластику, що горить, уб'ють усіх на борту.
  
  
  Всі шість аварійних виходів були заблоковані тілами пасажирів непритомними, і Римо знайшов місце в стелі, де викрадач випустив попереджувальну чергу, яка розгерметизувала кабіну і вивела гігантський корабель з-під контролю. Він міг бачити небо крізь візерунок кульових отворів. Римо балансував на верхньому краї сидіння, просунув пальці в стільки отворів, скільки зміг, і стиснув два кулаки. Алюмінієва зовнішня оболонка піддалася під тиском його рук, рук, які миттєво намацали слабкі місця, вилучені у сплаві та скористалися ними. Стеля розірвалася з різким металевим скреготом.
  
  
  Римо побіг з розривом, промчавши по всій довжині салону від хвоста до кокпіту, здираючи метал, ніби то була кришка від банки з-під сардин.
  
  
  Тепер спекотне сонце Юти заповнило салон. Люди почали рухатися, кашляючи в кисневі маски. Він почав звільняти людей від ременів безпеки найшвидшим із можливих способів, схопивши жменю ременів безпеки та відірвавши їх від кріплень.
  
  
  "О'кей", - крикнув Римо, рухаючись уздовж рядів. "Все на волейбол".
  
  
  Він мав змусити їх рухатися. Але деякі з них, бачив, ніколи більше не зможуть рухатися. Їхні голови звисали під неможливими кутами, шиї ламалися при ударі.
  
  
  Позаду нього іскріння електричного каміна перетворилося на шипіння. Римо обернувся і побачив Лорну, стюардесу, що включає червоний вогнегасник на камбузі. Хімічна піна збила язики полум'я, але також висмоктала повітря, придатне для дихання.
  
  
  Молода блондинка впала на коліна, її обличчя почервоніло.
  
  
  Римо відтяг її назад і підняв на дах. "Відпочинь", - крикнув він нагору. "Я збираюся почати передавати тобі людей".
  
  
  Вона спробувала заговорити, але змогла видавити лише кашель. З червоними очима вона зробила пальцями знак "Добре".
  
  
  Римо підняв чоловіка з сидіння і перекинув йому через голову плавним, неможливим рухом. Він відчув, як Лорна забирає чоловіка з його рук.
  
  
  Інші пасажири почали приходити до тями. Вони зняли кисневі маски, і кілька швидких слів Римо організував їх. Сильний піднімає слабкого. Перші, хто дістався верхньої частини фюзеляжу, потягнули за собою тих, хто прийшов слідом. За кілька хвилин у салоні залишився лише Римо. Навіть мертвих прибрали.
  
  
  "Це стосується всіх", - сказав Римо. "Я вважаю".
  
  
  Лорна крикнула вниз: "Переконався. Шукай дітей на підлозі".
  
  
  "Вірно". Рімо перевірив кожне сидіння. У самій задній частині літака він виявив викрадача, що забився під його сидіння. "О, так. Ти, - сказав Римо. "Тільки не забув про тебе". Він схопив чоловіка за комір, ухопився за ремінь і розмахнувся їм, як мішком з гноєм. Викрадач закричав, коли Римо відпустив його, і чоловік виплив через дірку. у даху.
  
  
  Римо почав тягтися до стелі, але слабкий звук змусив його зупинитися. Він відчинив двері туалету. Усередині була маленька дівчинка, років п'яти, що скорчилася під крихітною раковиною, засунувши великий палець у рот і заплющивши очі. Вона тихо стогнала; саме цей звук чув Римо.
  
  
  "Все гаразд, люба. Тепер ти можеш виходити". Маленька дівчинка щільніше заплющила очі.
  
  
  "Не бійся". Римо простяг руку, притягнув її до себе і виніс із літака якраз перед тим, як полум'я охопило салон.
  
  
  Через годину пожежа в літаку згасла, залишивши випотрошений кістяк, що димився, лежати в пустелі з коралово-рожевого пісковика. Сонце починало сідати у небі.
  
  
  Лорна перестала накладати шину на зламану руку жінки. Вона встала і обтрусила пилюку з того, що залишилося від її уніформи. Вона використовувала уривки спідниці та рукавів як імпровізовані пов'язки.
  
  
  "Це останній із них", - сказала вона Римо. "Ти щось бачив?"
  
  
  "Просто плоска пустеля у всіх напрямках", - сказав Римо. "Але скоро сюди повинні прибути рятувальники. Радар мав засікти нас, вірно?"
  
  
  Лорна похитала головою. "Не обов'язково", - сказала вона. "Іноді ти потрапляєш між двома радарами і опиняєшся в мертвій точці. Але коли ми не з'явимося вчасно, вони почнуть вистежувати нас у зворотному напрямку. Вони мають дістатися сюди".
  
  
  "Ти зробила хорошу роботу, Лорно", - сказав Римо.
  
  
  "Ти теж. Інші думають, що кабіна розкололася під час удару, ти знаєш".
  
  
  "А ти?" Запитав Римо.
  
  
  "Я бачив, як ти розірвав його".
  
  
  "Тобі краще прийняти щось від струсу мозку", - сказав Римо. "У тебе розігрується уява".
  
  
  "Будь по-своєму", - сказала вона. "Ти хочеш, щоб щось було зроблено?"
  
  
  "Чому я?"
  
  
  "Екіпаж кабіни загинув під час удару. Гадаю, ви тут головний".
  
  
  Римо кивнув головою. Він спостерігав за маленькою дівчинкою, яку витяг у останню хвилину. Вона стояла навколішки на піску поруч із двома нерухомими фігурами, чоловіком та жінкою. Хтось приклав до кожного з них носову хустку.
  
  
  Римо підійшов і опустився навколішки поряд із дівчиною. "Це твоїх батьків?" – спитав він.
  
  
  "Вони на небі", - сказала маленька дівчинка. В її очах стояли сльози.
  
  
  Римо підняв її на руки і повернув до Лорні.
  
  
  "Подбай про неї", - сказав він.
  
  
  "Що ви збираєтесь робити?" - Запитала стюардеса.
  
  
  "Те, чого мене вчили", - сказав Римо і пішов у пустелю один.
  
  
  Вітер зрушив пісок, помітаючи сліди, але для Римо це мало значення. Вітер слідував своєму шляху, і пісок рухався за тонкими законами, які певною мірою були йому зрозумілі.
  
  
  Він знав, що там були сліди. Про це йому підказало те, як посипався пісок, і тепер Римо відстежував не сліди, а залишкові зображення, залишені слідами. Тут пісок був насипаний надто високо. Там він неприродно здибся і зазубрився.
  
  
  Він був близький. Дуже близький.
  
  
  У минулому Римо Вільямс убив більше людей, ніж міг порахувати. Деякі були просто цілями, імена виведені з комп'ютерів Сміта. Інших він відправив на той світ з метою самооборони чи захисту нації. Були часи, коли він убивав так само недбало, як хірург витирає руки, а були часи, коли Римо був настільки ситий по горло вбивствами, що хотів піти з CURE.
  
  
  Але сьогодні ввечері, коли вмираюче червоне сонце світило йому у вічі, Римо хотів вбивати з непрофесійної причини. Заради помсти.
  
  
  Він знайшов викрадача, що стоїть на низькому виступі скелі. Чоловік подивився вниз, коли побачив Римо, що наближається. Він вивільнив руки зі зруйнованих останків свого пістолета-кулемета.
  
  
  "Я нічого не бачу", - сказав викрадач, вказуючи на обрій помахом руки.
  
  
  - Я вірю, - процідив Римо крізь зуби.
  
  
  "Та що?"
  
  
  Римо підійшов до чоловіка повільною, цілеспрямованою ходою. Пісок під його черевиками не видавав жодного звуку.
  
  
  "Я бачу тварину, яка ставить справу вище за людське життя. Я бачу когось, хто менше людини, хто по дурості позбавляє маленьку дівчинку батьків".
  
  
  "Гей. Не кричи на мене. Я теж жертва. Мене теж могли вбити".
  
  
  "Ти ось-ось ним станеш", - сказав Римо.
  
  
  Викрадач позадкував, широко розплющивши очі. "Я здаюсь".
  
  
  "Як і все у тому рейсі", - сказав Римо.
  
  
  Його вчили вбивати три рази в житті - у В'єтнамі, коли він був поліцейським та найманим убивцею. Кожен підхід відрізнявся один від одного, але загальним було тільки одне правило: завдавати удару якнайшвидше.
  
  
  Римо проігнорував правило. Він убивав викрадача обережно, безшумно, дюйм за дюймом. Чоловік помирав повільно та нелегко. І коли його останній крик припинився, те, що від нього залишилося, навіть віддалено не нагадувало людину.
  
  
  Коли все закінчилося, Римо насухо вимив руки дрібним червоним піском, що розкочувався, наскільки вистачало око, подібно до океану крові.
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Якби успіх можна було виміряти газетними заголовками, Лайл Лаваллет був найбільшим автомобільним генієм з часів Генрі Форда.
  
  
  Преса любила його, і його кімната, набита альбомами для вирізок, які стали настільки об'ємними, що всі його вирізки були перенесені на мікрофіші, була сповнена згадок про "Геніального хлопчика з Детройта", або "Поганого хлопчика автомобільної промисловості Пека", або "Автовиробника" -індивідуалісті". Це було його улюблене.
  
  
  Він потрапив у заголовки газет у старомодний спосіб: він заслужив на це. В одній із найконсервативніших галузей Америки Лайл Лаваллетт був ковтком свіжого повітря. Він ганяв на швидкісних катерах; він танцював ніч безперервно на одній модній дискотеці за іншою; його найкращими друзями були рок-зірки; він наймав, потім одружився, потім розлучився з моделями та актрисами, кожна наступна з яких була красивішою і пустоголовішою за попередню. Він завжди вмів привести цитату на будь-яку тему і тричі на рік, в обов'язковому порядку, запрошував всю працюючу пресу, яку міг отримати запрошення, на великі пишні вечірки у своєму маєтку Гроссе-Пойнт.
  
  
  На жаль Лаваллетта, його боси в Детройті були більше зацікавлені в результатах, ніж у заголовках. Таким чином, Лаваллет пропрацював не більше п'яти років з кожним з Великої трійки.
  
  
  Його першою роботою на найвищому рівні була посада керівника відділу дизайну General Motors. Він порадив їм зробити Cadillac менше. Забудьте про плавці, сказав він. Ніхто ніколи не придбає машину з плавниками. На щастя, Cadillac проігнорував його, а потім звільнив.
  
  
  Пізніше він з'явився у відділі довгострокового планування Chrysler. Він сказав їм продовжувати робити великі машини; люди хочуть їздити у плюшевих відрах, сказав він. Коли Chrysler мало не збанкрутував, Лаваллетта звільнили. Деякі вважали, що це була одна із секретних цін, які Chrysler довелося заплатити, щоб отримати федеральний кредит.
  
  
  Лаваллетт теж працював у Ford Motors як голова відділу маркетингу. Він сказав начальству забути про виробництво чотирициліндрових автомобілів. Вони ніколи не продавалися. Ford, за його словами, має забути про спроби конкурувати з японським імпортом. Японці не роблять нічого, що не розвалювалося б. Зрештою його звільнили.
  
  
  У Детройті було так, що жодне з цих звільнень ніколи не називалося звільненням. Лаваллетту завжди дозволялося подати у відставку; Кожна відставка була приводом для прес-вечірки, на якій Лаваллетт натякав на якесь нове підприємство, в яке він був залучений, і, набивши животи дорогою їжею та дорогим вином, репортери поверталися до своїх офісів, щоб написати ще репортажі про те, " Що чекає на генія-індивідуаліста?"
  
  
  Попереду на нього чекала власна машина. Лаваллет відправився в Нікарагуа і переконав тамтешній уряд виділити гроші на відкриття автомобільного заводу. Його нова машина, природно, називатиметься Lavallette. Через п'ять років після того, як він почав працювати, з конвеєра зійшов перший автомобіль. У нього вийшла з ладу коробка перед тим, як він виїхав зі стоянки компанії.
  
  
  У перший рік було продано сімдесят один Lavallettes. У всіх їх вийшли з ладу коробки передач. У тих, які були досить міцними, щоби їздити протягом двох місяців без поломок, корпуси заіржавіли. Відвалилися крила та бампери.
  
  
  Лаваллетт потай покинув Нікарагуа одного разу пізно вночі і в Нью-Йорку оголосив про закриття фабрики Lavallette. Він назвав Lavallette "однією з найбільших машин усіх часів", але сказав, що за її провалом стояв сандиністичний саботаж. "Вони не хотіли, щоб ми досягли успіху", - сказав він. "Вони блокували нам кожен крок цим шляхом", - сказав він.
  
  
  Преса так і не помітила, що насправді він не пояснив, хто такі "вони". Його диких звинувачень було достатньо, щоб забезпечити йому потік історій про Генію-індивідуаліста, якого комуністи намагалися розтрощити. Ніхто не згадав, що уряд Нікарагуа позичив Лаваллетту дев'яносто мільйонів доларів і міг втратити всі свої інвестиції.
  
  
  І тепер настав час знову зустрітися з пресою.
  
  
  У своєму пентхаусі на даху розкішного готелю Detroit Plaza Лайл Лаваллетт, президент нещодавно створеної Dynacar Industries, чепурився перед дзеркалом на повний зріст.
  
  
  Він милувався складкою на своїх двохсотдоларових штанах. Це було те, що йому подобалося, гостре, як бритва. Його куртка італійського виробництва підкреслювала його тонку, як у оси, талію та широкі плечі. Після хвилинного роздуму він вирішив, що його плечі виглядають недостатньо широкими, і зробив подумку замовити більше підкладки до свого наступного костюма. Біла шовкова хустка в його нагрудній кишені утворювала два виступи, один трохи вищий за другий. В самий раз. Він підходив до його краватки, а краватка підходила до його сивого волосся. Протягом багатьох років він розповідав пресі, що його волосся посивіло, коли йому було п'ятнадцять років. Справа в тому, що підлітком його називали "Рудий", і тепер він щотижня ходив до перукаря стригти і знебарвлювати волосся, і це був єдиний спосіб гарантувати, що він не з'явиться в заголовку "Інкуайрер": "АВТОМОБІЛЬНИЙ ГЕНІЙ-ІНДИВІДУАЛІСТ, ТАЙМ ".
  
  
  Одна думка про такий заголовок змусила Лаваллетта скривитися. Він узяв ручне дзеркальце якраз у той момент, коли в номер увійшла його особиста секретарка.
  
  
  "Преса тут, містере Лаваллетт", - проворкувала секретарка. Він найняв її із майже шістдесяти претендентів, всіх з яких він піддав тому, що він назвав "тестом ліктя".
  
  
  Тест на лікті був простим. Кожну заявницю відвели убік і попросили зчепити руки за головою так, щоб лікті виступали прямо вперед, як у військовополоненої у старому фільмі.
  
  
  "Тепер йдіть до стіни", - сказав їм Лаваллетт.
  
  
  "І це все?"
  
  
  "Поки твої лікті не торкнуться стіни".
  
  
  Заявники, чиї лікті торкнулися стіни раніше, ніж їхні груди, були дискваліфіковані. З семи претенденток, що пройшли відбір, єдиною, хто не намагався дати йому ляпаса або подати позов про сексуальне домагання, була міс Мелані Блейз, і він негайно найняв її. Вона була нікчемною секретаркою, але вона підходила для його іміджу, особливо тепер, коли він мав стосунки між дружинами. І вона подобалася йому за те, що її декольте з'являлося в кімнаті на цілих півудару раніше, ніж все інше.
  
  
  "Ти чудово виглядаєш", - сказала вона. "Ти готовий до прес-конференції?"
  
  
  "Це не прес-конференція", – сказав Лаваллетт. "Це станеться завтра".
  
  
  "Так, сер", - сказала міс Блейз, яка могла б присягнути, що коли бізнесмен звертається до засобів масової інформації з явною метою зробити офіційну заяву, це є прес-конференцією.
  
  
  "Не могли б ви, будь ласка, потримати це дзеркало для мене, міс Блейз?" Молода рудоволоса дівчина неквапливо підійшла на високих підборах, щоб узяти дзеркало, і одразу пошкодувала про це.
  
  
  "Ааааааа!" завив Лаваллетт.
  
  
  "Що це? Що не так?" вона верескнула. Вона подумала, що він, мабуть, побачив передракову родимку у себе на обличчі.
  
  
  "Волос", - верещав Лаваллетт. "Подивися на це".
  
  
  "Я шукаю, я шукаю. Якщо ми відвеземо тебе до лікаря, можливо, це можна буде вирізати", - сказала вона, згадавши, що волосся, що росте з родимки, було поганим знаком. Але вона все ще не могла побачити родимку.
  
  
  "Про що ти там бурмочеш, ідіот? Тут волосся не на місці".
  
  
  "Де?"
  
  
  "Моя потилиця. Це ясно як божий день".
  
  
  Міс Блейз дивилася ще трохи. Нарешті, Лайл Лаваллет вказав на це.
  
  
  Так, там було волосся не на своєму місці, погодилася міс Блейз. Але, щоб це побачити, потрібен електронний мікроскоп.
  
  
  "Ви смієтеся з мене, міс Блейз?"
  
  
  "Ні, сер. Я просто не думаю, що хтось помітить. Крім того, це у вас на потилиці. Камери зніматимуть тільки спереду, чи не так?"
  
  
  "А що, якщо в зграї є фотограф з "Інкуайрер"? Що, якщо він прокрадується збоку? Ви знаєте, як вони чіпляються за такі речі. Я як зараз бачу заголовок:" Лайл Лаваллетт. РОЗДІЛ DYNACAR INDUSTRIES. ВИПАДАЮТЬ ВОЛОССЯ. Шокуючі подробиці всередині. "Вони помістять моє обличчя між Огидним сніговиком та жінкою з Малайзії, яка народила цапа. Я не можу цього допустити".
  
  
  "Я схожу за гребінцем".
  
  
  "Ні, ні, ні. Розчеши це волосся, і нам доведеться починати все спочатку. Це займе годинник. Візьми пінцет. І трохи лаку для волосся. Поспішай".
  
  
  Коли вона повернулася, він сказав: "Добре. Тепер обережно, дуже обережно, скористайся пінцетом і поклади волосся назад у потрібну борозенку".
  
  
  "Я роблю це. Просто перестань трястись, ха".
  
  
  "Я нічого не можу з цим вдіяти. Це серйозно. Це на місці?"
  
  
  "Я думаю, так. Так. Це так".
  
  
  "Добре. Тепер, швидко... використовуй спрей".
  
  
  Міс Блейз струснула банку і швидко додала струмінь. "Ще. Ще більше. Змастіть це жиром. Я не хочу, щоб ця присоска вискочила у вирішальний момент".
  
  
  "Це твоє волосся", - сказала його секретарка, яка зауважила, що до складу інгредієнтів на банку входив рідкий клей Крейзі. Вона вилила половину банки на біле волосся Лаваллетта ззаду. Він переглянув це і дозволив собі одну зі своїх сліпуче досконалих усмішок. Вона не могла б бути досконалішою, якби в нього все ще були його натуральні зуби.
  
  
  "Добре, у нас все готове. Давайте візьмемо їх", - сказав Лаваллетт.
  
  
  "У вас безперечно багато проблем через те, як ви виглядаєте, містер Лаваллетт", - сказала вона.
  
  
  "Імідж, міс Блейз", - сказав Лаваллетт. Він зробив останню зйомку манжет сорочки, щоб вони виступали з точністю до півдюйма за межі рукавів піджака. "Імідж – це все".
  
  
  "І субстанція також", - безтурботно сказала вона.
  
  
  "Сутність - відстій. Образ, - наполягав Лаваллет.
  
  
  "У будь-якому випадку, на кого ми чекаємо?" - Запитав фотограф репортера у великому бальному залі готелю.
  
  
  "Лайл Лаваллетт".
  
  
  "Хто він?" - Запитав фотограф.
  
  
  "Незалежний геній автомобільної промисловості", – сказав репортер.
  
  
  "Я ніколи про нього не чув. Що він зробив?"
  
  
  "За старих часів, коли існували компанії General Motors, Ford і Chrysler, ще до всіх викупів і злиттів, Лаваллетт був генієм-керівником, який привів їх до нових висот".
  
  
  "Я досі ніколи про нього не чув", – сказав фотограф.
  
  
  "Тоді ти йолоп", - сказав репортер.
  
  
  "У мене із цим немає проблем", - сказав фотограф. Він підвів очі, почувши приглушені оплески, і побачив Лаваллетта, що йде до трибуни, за якою було встановлено логотип нової Dynacar Industries площею десять квадратних футів.
  
  
  "Це він?" - Запитав фотограф.
  
  
  "Так. Це Лайл Лаваллетт. Геній-індивідуаліст".
  
  
  "Він знебарвлює волосся", - сказав фотограф.
  
  
  "Все одно сфотографуйте його", - з огидою сказав репортер. Деякі люди, на його думку, зовсім не розуміються на історії. Лаваллетт був залитий електронним світлом від миготливих стробоскопів усіх фотографів. Він ніколи не міг цього зрозуміти. Чому друковані ЗМІ просто не найняли жменьку фотографів, щоб ті зробили кілька знімків, а потім поділили їх? Натомість вони найняли мільйон фотографів, щоб зробити мільйон знімків, і лише частина з них коли-небудь потрапила до друку. Що трапилося з рештою? Лаваллетт уявив десь великий файл, що містить достатньо його фотографій, щоб поряд з кожним визначенням у словнику було надруковано інше.
  
  
  Що ж, сьогодні він радів бачити всіх фотографів. Це показало, що Лайл Лаваллетт не втратив зв'язку з пресою і збирався дати достатньо інформації, щоб підтримувати їх інтерес.
  
  
  Він дозволив фотографуванню тривати три хвилини, потім зробив крок за трибуну і підняв заспокійливу руку.
  
  
  "Дами та панове з преси", - почав він звучним голосом. "Я радий бачити вас і радий бачити так багато старих друзів. На випадок, якщо вам цікаво, що трапилося зі мною, дозвольте мені просто сказати вам, що автовиробники-індивідуалісти не вмирають і вони також не зникають. Ми просто продовжуємо повертатися".
  
  
  У залі пролунав добродушний смішок. "Як деякі з вас знають, я провів останні кілька років, працюючи в Нікарагуа, ведучи свою самотню боротьбу проти тоталітарного придушення. Я знаю, є деякі, хто думає, що я зазнав невдачі, бо машина, яку я там збудував, не зарекомендувала" себе серед основних автомобільних лінійок світу”. Він зробив паузу і драматично оглянув кімнату. Він знав, що неслухняне волосся все ще на місці, і він був задоволений тим, як ідуть справи. Якби тільки вони продовжували йти так само добре.
  
  
  "Я не думаю, що зазнав невдачі. Я допоміг привезти в Нікарагуа деякі старі добрі ноу-хау в галузі автомобілебудування, і я впевнений, що завдяки нашим зусиллям життя людей там уже ніколи не буде колишнім. Одного цього було б достатньо для мого успіху, тому що поширення свободи - це те, в чому суть автомобільної промисловості. Але я досяг ще більшого успіху, поки був там". Він знову зробив паузу, щоб озирнутися.
  
  
  "Поки я вів свою самотню битву з пригніченням, я проводив увесь свій вільний час у своїй науково-дослідній лабораторії, і сьогодні я з гордістю можу повідомити вас, що ці зусилля окупилися. Ми готуємося анонсувати дизайн автомобіля, настільки революційний, настільки важливий, що відтоді автомобільна промисловість, якою ми її знали та любили, назавжди зміниться”.
  
  
  З натовпу вирвалося зітхання. Телевізійники присунулися ближче, спрямувавши свої відеокамери на засмагле обличчя Лаваллетта. Він подумав, чи не намагаються вони отримати відбитки сітківки його очей. Він десь читав, що відбитки сітківки схожі на відбитки пальців, двох однакових не буває.
  
  
  "Це відкриття настільки приголомшило світ, що два дні тому промислові злодії увірвалися в нову будівлю Dynacar Industries тут, у Детройті, і забрали те, що, на їхню думку, було єдиним існуючим прототипом цього нового автомобіля", - сказав Лаваллетт. Він широко посміхнувся. "Вони були неправі".
  
  
  Він підняв руки, щоб зупинити шквал вигукуваних питань.
  
  
  "Завтра в новій будівлі Dynacar я представлю це велике відкриття. Справжнім я надсилаю запрошення главам General Autos, American Autos і National Autos - Великої трійки - взяти участь, щоб вони могли особисто побачити, яким буде майбутнє. Зараз я не відповідатиму на запитання; побачимось з усіма вами завтра. Дякую, що прийшли”.
  
  
  Він обернувся і зійшов з подіуму.
  
  
  "Що він сказав?" - запитав репортер з GQ, який був зайнятий тим, що робив нотатки про те, у що був одягнений Лаваллет, і не слухав, що він говорив.
  
  
  "Він сказав, що прес-конференція завтра", – сказав інший репортер.
  
  
  "Завтра? Тоді що це було?"
  
  
  "Знайди мене".
  
  
  "Привіт. Що це було, якщо не прес-конференція?" Репортер GQ гукнув міс Блейз, коли вона йшла за Лаваллеттом.
  
  
  Вона почала знизувати плечима. Але натомість вона закричала. Вона закричала, бо коли репортери кинулися записувати, як Лайт Лаваллетт виходить з кімнати, пролунали два постріли, і Лаваллетта відкинуло до стіни.
  
  
  "В нього стріляли. Хтось застрелив Лаваллетта".
  
  
  "Що? Застрелено?"
  
  
  "Хто-небудь, викличте швидку", - верещала міс Блейз.
  
  
  "Де стріляв? Він має бути в цій кімнаті. Знайдіть його. Дізнайтеся його історію".
  
  
  Репортер телеканалу схопився за трибуну та відчайдушно замахав руками. "Якщо стріляв все ще в цьому залі, я можу запропонувати ексклюзивний контракт на появу в "Нічній варті". Ми також сплатимо ваші судові витрати".
  
  
  "Я подвоюю цю пропозицію", - крикнув хтось із системи кабельних новин.
  
  
  "Я не згадував ціни", - сказав оператор. "Як ви можете подвоїти її?"
  
  
  "Я пропоную незаповнений чек", - голосно сказав кабельник. Він скочив на невелику сцену в передній частині зали, вихопив з кишені чекову книжку і помахав нею над головою, сподіваючись, що стрілець її побачить. "Назви свою ціну", - вигукнув він. "Незаповнений чек".
  
  
  "Кредитна картка", - крикнув у відповідь оператор. "Я пропоную мережеву кредитну картку. Це краще, ніж його незаповнений чек".
  
  
  "Ооооо", - простогнав Лайл Лаваллетт, лежачи на підлозі.
  
  
  "Можемо ми процитувати вас із цього приводу?" - Запитала його жінка з мікрофоном.
  
  
  Телевізійники направили свої камери на всі боки. Вони знімали Лайла Лаваллетта, що лежить на золотому килимі з дурним виразом обличчя. Вони знімали міс Блейз, його секретарку, з декольте в стилі Гранд-Каньйон і гарячими сльозами, що течуть її щоками. Вони знімали одне одного. Вони нічого не проґавили.
  
  
  Окрім стрільця.
  
  
  Зробивши два постріли в упор у груди Лайла Лаваллетта, бойовик засунув свою Beretta Olympic у порожнє відділення, вбудоване в його відеокамеру, і вдав, що знімає ще кадри. Він не намагався втекти, бо знав, що йому не доведеться цього робити. За всю історію всесвіту жоден репортер, який зіткнувся з катастрофою, чи то природною, чи рукотворною, ніколи не пропонував допомоги. Вони знімали людей, що згоряли живцем, і ніколи не намагалися накрити полум'я ковдрою. Вони брали інтерв'ю у масових убивць, які ховалися від поліції, і ніколи не робили жодних спроб заарештувати злочинців. Вони, здавалося, вірили, що єдиними людьми, яких слід затримувати та саджати у в'язницю, були президенти Сполучених Штатів та люди, які не підтримували рух шкільних автобусів.
  
  
  Отже, той, хто стріляв, почекав, поки приїде швидка допомога і забере Лайла Лаваллетта. Він почекав поблизу, поки там була поліція, і вдав, що знімає їх на плівку. Коли поліція перестала опитувати людей і записала імена кожного, він пішов з іншими репортерами.
  
  
  Він чув, як один із них сказав: "Це жахливо. Таке могло статися тільки в Америці. Хто б став стріляти в автомобільного генія-індивідуаліста?"
  
  
  "Вони, мабуть, думали, що він політик. Мабуть, президент застрелив його, бо думав, що Лаваллетт збирається балотуватися в президенти".
  
  
  "Ні", - сказав інший. "Це був великий бізнес. Капіталісти. Велика трійка застрелила його, бо він збирався нашкодити продажам їхніх автомобілів".
  
  
  Людина зі шрамом, що застрелила Лайла Лаваллетта, вислухала їх усіх і зрозуміла, що всі вони помилялися. Лайла Лаваллетта застрелили просто тому, що його ім'я було першим у списку.
  
  
  Того дня Детройт Фрі Прес отримала анонімний лист. У ньому просто говорилося, що Лаваллетт був лише першим. Один за одним американські автовиробники були б убиті перш, ніж у них з'явився шанс повністю знищити навколишнє середовище. "Досить невинних людей уже загинуло від пекельних машин, що забруднюють повітря", - йшлося у листі. "Настав час, щоб деякі з винних теж померли. І вони помруть". Гарольд Сміт зробив ще один ковток Маалокса. За великими панорамними вікнами офісу, що виходять на протоку Лонг-Айленд, близько до вітру дрейфував ялик. Сильні пориви вітру налітали на вітрило, і човен так різко нахилився, що, здавалося, був готовий перевернутися. Але Сміт знав, що вітрильні судна збалансовані так, що вітрило вгорі та кіль унизу утворюють єдину вертикальну вісь. Вітер міг перевернути вітрило лише певною мірою через протитиск від кіля під водою. Коли вітрило досягло максимального нахилу, вітер не завдав шкоди. Ідеальна рівновага.
  
  
  Іноді Смітові здавалося, що Кюре був таким. Ідеально збалансований кіль для вітрильника, яким був уряд Сполучених Штатів. Але іноді так само, як справді бурхливе море могло перекинути вітрильник, якщо його вдарили не тим способом і не в той час, - навіть ЛІКУВАННЯ не завжди могло втримати Америку на рівному кілі.
  
  
  Прямо зараз я відчував те саме. Сміт щойно розмовляв телефоном із президентом.
  
  
  "Я знаю, що можу лише пропонувати місії", - сказав Президент. Його голос був таким життєрадісним, ніби він щойно доїв свій улюблений обід.
  
  
  "Так, сер", - сказав Сміт.
  
  
  "Але ти знаєш про цю детройтську історію".
  
  
  "Схоже, що це може бути серйозно, пане Президенте".
  
  
  "Чорт забирай, це серйозно", - сказав президент. "Автомобільна промисловість тільки встає на ноги. Ми не можемо допустити, щоб якась екологічна нісенітниця вбила всіх у Детройті".
  
  
  "На щастя, Лаваллет все ще живий", - сказав Сміт. "На ньому був куленепробивний жилет".
  
  
  "Я думаю, решті з них потрібне щось більше, ніж куленепробивний жилет", - сказав Президент. "Я думаю, їм потрібні двоє ваших особливих людей".
  
  
  "Мені доведеться ухвалити це рішення, пане президент. Це може бути просто роботою злісного жартівника".
  
  
  "Хоча я не думаю, що це так. А ти?"
  
  
  "Я дам вам знати. До побачення, пане президенте", - сказав Сміт і відключив телефон, який з'єднував безпосередньо з Білим домом.
  
  
  Смітові не подобалося бути різким, але саме такого тону він дотримувався з усіма попередніми президентами, які зверталися до КЮРЕ, щоб вирішити проблему. Це було прописано у початкових планах CURE: президент міг лише пропонувати призначення, але не наказувати про них. Це мало завадити CURE колись стати контрольованим крилом виконавчої. Був лише один президентський наказ, який Сміт прийняв: розформувати CURE.
  
  
  Сміт був різким і з іншої причини. Римо ще не відзвітував після свого останнього завдання проти ґвалтівника з Оврага в літаку, але, перевіряючи звіти про напад на Лаваллетта, Сміт натрапив на його ім'я.
  
  
  Поліція на місці події слухняно записала імена всіх, хто був у кімнаті, де було застрелено автовиробника.
  
  
  А внизу списку надруковано ім'я Римо Вільямса, фотографа.
  
  
  Це було не те ім'я, на зразок Джо Сміта чи Білла Джонсона, яке хтось міг просто вигадати з повітря. Будь-хто, хто записав ім'я "Рімо Вільямс", повинен був знати Римо Вільямса... або бути Римо Вільямсом.
  
  
  І ніхто не знав Римо Вільямса.
  
  
  Сміт похитав головою і ще трохи випив Маалокса. Висновок був неминучим. З якоїсь причини Римо був вільний, і Смітові настав час діяти.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  "Я пропоную нам піти", - сказав Лоуренс Темплі Джонсон.
  
  
  Він був великою, грубуватою людиною, з тих, хто нестримно розгулював у залах засідань американських корпорацій. Навіть незважаючи на те, що від його костюма залишилися обрізані штани, а біла сорочка перетворилася на лахміття, його манера брати гроші прилипла до нього, як затхлий запах.
  
  
  "Я говорю, що ми залишаємося", - тихо сказав Римо. "Отже, ми залишаємося. Кінець дискусії".
  
  
  У пустелі ставало холодніше. Обпалений сонцем пісок віддав останнє накопичене тепло, і тепер холод пробирав кожного до кісток.
  
  
  "Чому?" вимогливо запитав Лоуренс Темплі Джонсон. "Я хочу знати чому".
  
  
  Римо оглядав зламану руку жінки. Лорна наклала шину, але жінка все ще зазнавала сильного болю. Римо взяв пальцями роздроблену руку жінки і обережно розім'яв плоть від зап'ястя до ліктя, не впевнений у тому, що робити, але стаючи все впевненішим у міру того, як він обробляв руку.
  
  
  Він міг відчувати переломи. Їх було три, все нижче ліктя, і зламані шматочки кістки були неправильно розташовані.
  
  
  "Я хочу знати чому", - повторив Джонсон. Він використовував камінь висотою у фут поруч із корпусом згорілого реактивного літака як мильниця, і його голос звучав як у політика на тренуванні. Він починав діяти Римо на нерви.
  
  
  "Як ти себе почуваєш зараз?" Римо спитав жінку.
  
  
  "Трохи краще. Я думаю".
  
  
  Римо раптово стиснув, і жінка ахнула, але коли перший шок пройшов, і вона, і Римо зрозуміли, що кістки правильно вирівняні. Римо помасажував нерв на її шиї, щоб полегшити тупий гоячий біль, який прийде пізніше.
  
  
  "Дякую", - сказала жінка.
  
  
  "Я говорю з тобою", - сказав Лоуренс Темплі Джонсон. "Як ти смієш ігнорувати мене? Ким ти себе уявив?" Він обвів поглядом тих, що вижили, які похмуро сиділи на піску біля літака. "Погляньте на нього", - сказав він. "Погляньте, як він одягнений. Він ніхто. Мабуть, він заробляє на життя ремонтом машин. Я беру тут керування на себе і говорю, що ми йдемо".
  
  
  Римо встав і недбало струсив пісок зі штанин своїх джинсових штанів.
  
  
  "Ми залишаємося, тому що це лише питання часу, коли прилетять рятувальні літаки", - сказав Римо. "Якщо ми почнемо блукати цією пустелею, нас можуть ніколи не знайти".
  
  
  "Ми годинами чекали на ці так звані рятувальні літаки", - відрізав інший чоловік. "Я кажу, що ми йдемо".
  
  
  "Я говорю, що ми залишаємося", - холодно сказав Римо.
  
  
  "Хто призначив тебе півнем на прогулянці? Давайте поставимо це на голосування", - сказав Джонсон, який мав бачення голлівудського фільму, який розповідає про те, як він вивів своїх застряглих попутників з пустелі. У головній ролі Роджер Мур у ролі Лоуренса Темплі Джонсона. Він віддав би перевагу Девіду Нівену, але Девід Нівен був мертвий. "Ми голосуватимемо. Це демократія".
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Це пустеля. І будь-хто, хто забреде до неї, помре".
  
  
  "Ми подивимося з цього приводу". Джонсон підвищив голос. "Всі, хто виступає за те, щоб забратися звідси, скажіть "Так"."
  
  
  Ніхто не сказав "Так". Вони голосували задом наперед, міцно закопавшись у пісок.
  
  
  "Дураки", - огризнувся Джонсон. "Ну, я йду".
  
  
  "Пробач. Я не можу дозволити тобі зробити це", - сказав Римо.
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Бо я пообіцяв собі, що ми всі виберемося звідси живими. Я не дозволю тобі стати принадою для канюків". Джонсон зістрибнув з невеликого каменю і попрямував до Римо. Він тицьнув його в груди вказівним пальцем. "Тобі доведеться дуже швидко стати набагато більше, якщо ти думаєш, що зможеш мене зупинити".
  
  
  - Побажай добраніч, Джонсоне, - пробурмотів Римо. І пробурмотів собі під ніс відповідь: "На добраніч, Джонсоне". І притис праву руку до горла більшого чоловіка, стиснув на мить, потім спіймав його, коли він звалився, і поклав на пісок поряд із літаком.
  
  
  "Він не поранений, чи не так?" Запитала Лорна.
  
  
  Римо похитав головою. "Просто спить". Він озирнувся на інших, які спостерігали за ним. “З ним усе буде гаразд, хлопці. Тим часом, я думаю, всім вам слід зблизитися, щоб спробувати зігріти один одного. Просто доки не прибудуть рятувальники”.
  
  
  "Вони справді прийдуть?" спитала маленька дівчинка.
  
  
  "Так", - сказав Римо. "Я обіцяю".
  
  
  "Добре. Тоді я йду спати".
  
  
  Пізніше, коли зірки кружляли в ебеновому небі над їхніми головами, Римо і Лорна вислизнули від інших. "Ти так і не назвав мені своє прізвище", - сказала вона, беручи його за руку.
  
  
  "У мене їх немає", - сказав Римо. Він сів на трохи підняту дюну, і молода жінка легко опустилася поряд з ним.
  
  
  "Там, у літаку, я думав, що ти справжній розумник, навіть якщо ти мені подобався. Але я помилявся. Ти ніякий не розумник".
  
  
  "Не підходь до мене надто близько", - сказав він.
  
  
  "Що?"
  
  
  Він довго дивився на великий місяць, що видерся на вершину шпиля за кілька миль від нього. Вона була схожа на футуристичну лампу у пустелі. Вітер здував дрібні піщані бризки з вершин невеликих дюн. Пісок засичав.
  
  
  "Коли прилетять рятувальні літаки, я піду. Своїм шляхом. Я був би вдячний, якби ви просто навіть не згадували про мене", - сказав він.
  
  
  "Але ти той, хто врятував усіх. Ти витяг їх з літака. Ти дбав про них з того часу. Ця маленька дівчинка ... вона обожнює тебе".
  
  
  "Так. Чудово. Але я все ще зникаю, коли прилітають літаки, так що просто забудь про мене".
  
  
  "Чому? Ти злочинець чи щось таке?"
  
  
  "Не злочинець, але щось таке", - сказав Римо. "Ти знаєш, у мене ніколи не було сім'ї. Це вперше, коли я відчув, що належу людям". Він гірко засміявся. "І знадобилася авіакатастрофа, щоб це сталося".
  
  
  "Проте це сталося", - сказала вона.
  
  
  "Як ти думаєш, коли за нами прилетять літаки?" – спитав він.
  
  
  "Скоро", - відповіла вона. "Я здивована, що вони досі не прибули".
  
  
  Вона піднесла руки до його обличчя. "Але у нас є трохи часу, чи не так?" – тихо спитала вона.
  
  
  "Так", - сказав він і захопив Лорну за собою на пісок. Їхні губи зустрілися першими, голодні та сумні. Римо інстинктивно потягнувся до її правого зап'ястя, готовий розпочати повільний масаж пальцями, який був першим із тридцяти семи кроків любовної техніки синанджу.
  
  
  Потім він згадав, як це завжди було з любовними техніками синанджу.
  
  
  "До біса все це", - пробурмотів він і просто взяв її. Їхні тіла з'єднувалися приємно, не ритмічно. Щоразу, коли один з них досягав піку, інший зісковзував з нього. Це було довго, стихійно, іноді розчаровуючи, але природно, і коли настав пік, це прийшло до них обом відразу.
  
  
  І це коштувало всіх зусиль у світі, подумав Римо.
  
  
  Вона заснула в його обіймах, а Римо дивився на небо, знаючи, що їх вперше разом був і останнім.
  
  
  Телефон дзвонив, то вмикаючись, то вимикаючись протягом кількох годин, але Чіун відмовлявся відповідати на нього. Ймовірно, дзвонив Римо, і якби Чіун відповів на дзвінок, а потім запитав його, чи говорив Римо вже з Неллі Вілсон, у Римо знайшлося якесь непереконливе виправдання щодо того, що він був занадто зайнятий, і все це просто розлютило б Чіуна, як завжди робив Римо. І ще було добре дозволити Римо трохи почекати, щоб у нього не виробилася звичка дзвонити і чекати, що Чіун негайно відповість, як слуга.
  
  
  Три години безперервних телефонних дзвінків здалися Чіуну достатнім покаранням, тому він підійшов до телефону в кутку готельного номера, зняв слухавку і повільно промовив: "Хто каже?"
  
  
  Трубка затріщала і зашипіла в його вусі. "Хто там? Хто там?"
  
  
  Знову тріск і шипіння, і Чіун сказав: "Дурацький пристрій".
  
  
  "Чіун, це Сміт", - почувся голос.
  
  
  "Імператор Сміт. Я думав, ти Римо".
  
  
  "Чому?" - різко спитав Сміт. "Ви щось чули від Римо?"
  
  
  "Ні, але я очікую, що він зателефонує будь-якої миті".
  
  
  "Ви теж не знаєте, де він?" Запитав Сміт.
  
  
  "Я нічого про нього не чув", - сказав Чіун.
  
  
  "Чіуне, у мене є звіт, який вказує, що Римо може бути в Детройті. Він намагається вбити вищих керівників автомобільної галузі Америки".
  
  
  "Добре", - сказав Чіун. "Принаймні він працює".
  
  
  "Ні. Ти не розумієш. Він не на завданні".
  
  
  "Отже, він практикується", - сказав Чіун. "Це майже так само добре".
  
  
  "Чіун, я думаю, він працює на халяву для когось іншого".
  
  
  "Дивно", - пробурмотів Чіун собі під ніс. Вже голосніше він сказав: "Можливо, він намагається підзаробити, щоб пожертвувати біднякам Сінанджу. Це було б непогано".
  
  
  "Ми маємо зупинити його", - сказав Сміт.
  
  
  "Що ти маєш проти бідняків Сінанджу?" Запитав Чіун.
  
  
  "Послухай мене, майстер синанджу. Я думаю, Римо божеволіє в Детройті. Він може бути на іншому боці".
  
  
  Чіун сплюнув. "Іншого боку немає. Є тільки синанджу".
  
  
  "Сьогодні він застрелив людину".
  
  
  "Застрелений?"
  
  
  "З пістолетом", - сказав Сміт.
  
  
  "ІІІІІІІ", - простогнав Чіун.
  
  
  "Тепер ви розумієте серйозність ситуації", - сказав Сміт.
  
  
  "Пістолет", - сказав Чіун. "Оскверняти синанджу механічною зброєю. Це неможливо. Римо б не посмів".
  
  
  "Хтось застрелив президента Dynacar Industries раніше сьогодні. Люди склали список імен усіх присутніх, і ім'я Римо було у списку".
  
  
  "Ось твій доказ того, що ти помиляєшся", - сказав Чіун. "Рімо не може навіть написати своє ім'я".
  
  
  "Чіун, ти маєш вирушити до Детройта. Якщо Римо з'явиться і діятиме на халяву, ти повинен зупинити його".
  
  
  "Це виходить за межі наших договірних угод", - сказав Чіун.
  
  
  "Ми поговоримо про це пізніше. Я надсилаю за тобою машину і забронював тобі квиток на рейс за годину".
  
  
  "Поза нашим контрактом", - повторив Чіун.
  
  
  "Ми подбаємо про це пізніше", - сказав Сміт.
  
  
  "Раніше ми обговорювали деякі землі", - сказав Чіун.
  
  
  "Забудь про Діснейленд. Якщо Римо діє сам по собі, ти маєш зупинити його. Це прописано в контракті. І тоді більше ніяких контрактів не буде".
  
  
  "Дуже добре. Я піду. Але я кажу вам, що Римо ніколи б не скористався пістолетом або якоюсь іншою вибухонебезпечною штукою".
  
  
  "Коли ви дістанетеся туди, ви зможете побачити, правильно це чи ні", - сказав Сміт. "Цей потенційний убивця погрожував керівникам усіх великих автомобільних компаній".
  
  
  "Тоді кого я охоронятиму?" Запитав Чіун. "Як мені вибрати?"
  
  
  "Сьогодні стрілець намагався вбити Лайла Лаваллетта. Він дуже відомий автовиробник. Завжди в пресі. Можливо, логічно, що його наступною метою стане Дрейк Менган, голова National Autos. Він щойно написав книгу і бере участь у багатьох телевізійних шоу. Якщо Римо чи хто б це не намагався зробити фурор у пресі, Менген може бути наступним у списку ".
  
  
  "Я піду до цього Менгану і принесу тобі голову цього самозванця, щоб ти міг вибачитись і перед Римо, і переді мною за свою помилку. До побачення".
  
  
  Чіун жбурнув телефонну трубку, від чого її нутрощі розлетілися, як кукурудза, що ляскає. Працювати на білого було досить погано, але працювати на білого божевільного було ще гірше. І все ж, що, якщо Сміт мав рацію? Що, якби щось трапилося і Римо діяв самотужки?
  
  
  Чин глянув через кімнату на свої тринадцять чемоданів steamer. Він вирішив, що візьме з собою речі без нічого. Він недовго пробуде у Детройті. Всього шість чемоданів steamer.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Дрейк Менган став головою величезної Національної автомобільної компанії у старомодний спосіб: він одружився з нею.
  
  
  З моменту зародження автомобільної промисловості сім'я Кренстонів - починаючи з Джетро Кренстона, який у 1898 році причепив паровий двигун до безкіньного екіпажу, - очолювала практично всі великі розробки, що працюють на гумових шинах. Коли старий Джетро помер, його місце зайняв син Грант, і Кренстон вийшов на міжнародний рівень. І коли до влади прийшов наступний син, Брант, усі зрозуміли, що майбутнє "Кренстон Моторс" забезпечене принаймні наступного покоління. П'яний водій на пікапі Ford змінив усе це, коли в 1959 врізався в лімузин Бранта Кренстона на знаку "Стоп".
  
  
  Контроль над компанією перейшов тоді в дещо тремтячі руки єдиної Кренстон, Майри, що залишилася в живих. У той час Майрі було двадцять два, вона була розпещена і була на шляху до отримання чорного поясу з пияцтва в суспільстві. Дрейк Менган був її хлопцем.
  
  
  Вони були у ресторані з видом на річку Детройт, коли прийшли погані новини. Дрейк Менган обрав ресторан, чиї вина були найдорожчими у місті, щоб повідомити погану новину про те, що він припиняє роботу після восьми місяців знайомства з Майрою і не потрапив на першу базу. Він почекав, поки Майра вип'є дві пляшки бордо, перш ніж торкнутися цієї теми. Він сподівався, що вона досить п'яна, щоб не закочувати істерику, бо її істерики були відомі.
  
  
  "Майро, я маю сказати тобі дещо дуже важливе", - почав Менген. Він був вражаючим чоловіком тридцяти років, хоча через темні очі з опущеними століттями і орлиного носа він виглядав років на десять старше. Він був головним контролером у "Кренстон Моторс", і Майра привабила його виключно тому, що вона була дочкою боса. Але навіть ця спокуса зникла після восьми місяців знайомства з жінкою, яку детройтське суспільство прозвало Залізною Дівою.
  
  
  Майра хихикнула. Її очі засяяли запаморочливим алкогольним блиском.
  
  
  "Так, Дрейк".
  
  
  "Ми разом уже майже рік..."
  
  
  "Вісім місяців", - поправила Майра, піднімаючи келих у тості. "Вісім ооооочень довгих місяців".
  
  
  "Так. І в кожних відносинах настає момент, коли вони або міцніють, або вмирають. І я думаю, що в нашому випадку це..."
  
  
  У цей момент до їхнього столика підійшла пара поліцейських у формі з такими серйозними особами, що вони могли б зійти за пару ходячих підставок для книг.
  
  
  "Міс Кренстон?" - Запитав один з них. "З жалем повідомляю вам, що у вашій сім'ї сталася жахлива трагедія. Ваш брат... зник".
  
  
  Майра подивилася на офіцера крізь незрозумілий алкогольний туман.
  
  
  "Пропав", - сказала вона. "Де пропав?"
  
  
  Офіцери виглядали ще більш збентеженими. "Що я хочу сказати, міс Кренстон, то це те, що він мертвий. Мені дуже шкода".
  
  
  "Я не розумію", - щиро сказала Майра Кренстон. У цей момент вона трохи икнула.
  
  
  Дрейк Менган зрозумів. Він чудово зрозумів. Він вручив кожному офіцеру по двадцятидоларовій купюрі і сказав: "Велике вам обом дякую. Я думаю, що мушу розібратися з цим".
  
  
  Поліцейські з радістю підкорилися та швидко вийшли з ресторану.
  
  
  "Що це все означало?" - Запитала Майра, наповнюючи ще одну пару келихів. Праворуч вона налила червоного вина, а ліворуч – білого. Їй подобалося їх пити по черзі. Іноді вона їх змішувала. Якось вона змішала їх у блюдце і відпила з нього.
  
  
  "Я поясню пізніше, дорога", - сказав Менген.
  
  
  "Ти вперше назвав мене дорогою", - сказала Майра, хихикаючи.
  
  
  "Це тому, що я зробив відкриття", - сказав Дрейк Менган, зібравши всю щирість, на яку був здатний. "Я люблю тебе, Майро".
  
  
  "Правда?" Вона гикнула.
  
  
  "Пристрасно. І я хочу одружитися з тобою". Він узяв її липку, покриту плямами руку до своєї. "Ти вийдеш за мене заміж, люба?" Його мало не вирвало, але бізнес є бізнесом.
  
  
  "Це так несподівано".
  
  
  "Я не можу дочекатися. Давай одружимося сьогодні ввечері. Ми знайдемо мирового суддю".
  
  
  "Сьогодні ввечері? Коли мого брата немає? Він хотів би бути там".
  
  
  "Він зрозуміє. Ну, давайте приступати". Світовий суддя діяв неохоче.
  
  
  "Ти впевнений, що хочеш одружитися з нею?" із сумнівом запитав він.
  
  
  "Звичайно", - сказав Менген. "Що з нею не так?"
  
  
  "Твій наречений ледве тримається на ногах".
  
  
  "Тоді ми проведемо церемонію сидячи. Ось кільце. Давай покінчимо з цим, чувак".
  
  
  "Ви впевнені, що хочете вийти заміж за цю людину, міс?" суддя спитав Майру.
  
  
  Майра хихикнула. "Мій брат помер, але він не заперечуватиме".
  
  
  Світовий суддя знизав плечима і здійснив церемонію.
  
  
  Медового місяця не було. Просто похорон Бранта Кренстона. Навіть після похорону медового місяця не було, і тепер, майже через тридцять років, Майра Кренстон Менган все ще, наскільки знав її чоловік, була незайманою.
  
  
  Але Дрейку Менгану було однаково. Тепер він мав контроль над Cranston Motors, і він зберігав його під час усіх викупів, злиттів та реорганізацій, які позбавили класичної старої "Великої трійки" і створили нову "Велику трійку": General Autos, American Autos і National Autos, яку тепер очолював Менген.
  
  
  Президент National Autos. Отримував зарплату мільйон доларів на рік. Це було все, що мало значення для Дрейка Менгана. За винятком, можливо, колись залізання в штани його дружини. Просто щоб побачити, на що це було схоже.
  
  
  Після замаху на Лайла Лаваллетта поліція запропонувала йому захист. Він відмовився від них. Він відмовився інформувати ФБР про своє особисте життя та звички. "Ніхто не збирається намагатися вбити мене. Щоправда", - сказав він.
  
  
  Його дружина у тверезий момент запропонувала йому найняти додаткових охоронців.
  
  
  "У мене вже є два охоронці, що на два більше, ніж мені потрібно", - сказав він.
  
  
  Двоє охоронців були парою колишніх півзахисників "Детройт Лайонз". Дрейк Менган найняв їх з двох причин: вони не оподатковувалися, і він був футбольним фанатом і любив слухати їхні воєнні історії за обідом. В решту часу він змушував їх прохолоджуватися у вестибюлі першого поверху будівлі National Autos, тоді як сам правив у своєму офісі на дванадцятому поверсі. Вони були добрими хлопцями, але коли їм було нудно, вони мали схильність грати зі своєю зброєю.
  
  
  Ось чому, коли Дрейк Менган почув постріли з вестибюля через шахту ліфта, він був лише трохи зацікавлений. Звичайно, не здивований і напевно не наляканий. Подібні речі траплялися, і іноді кілька разів за повільний тиждень.
  
  
  Проте Менген наказав своєму відповідальному секретареві зателефонувати до вестибюлю.
  
  
  "Запитай охорону, що там відбувається внизу".
  
  
  Секретар повернувся до його кабінету майже відразу, виглядаючи стурбованим.
  
  
  "Містер Менген, здається, виникли деякі проблеми".
  
  
  "Що через неприємності? Невже один із цих ходячих шматків яловичини знову вистрілив собі в ногу?"
  
  
  "Ні, містер Менген. Один із них застрелив охоронця".
  
  
  "Чорт. Невже вони не знають, що це робить із нашими страховими тарифами?"
  
  
  Секретар знизав плечима, і Менген сказав: "Що ж, викличте їх сюди, і давайте подивимося, що відбувається".
  
  
  "Я не можу. У них також стріляли. Інші охоронці".
  
  
  "Що, чорт забирай, там відбувається?" спитав він. "Скільки людей застрелено? З ким ти розмовляв?"
  
  
  "Я не впевнений. У нього був кумедний голосок. Якийсь писклявий, східний, можливо. Він сказав, що в нього стріляли".
  
  
  "Що небудь ще?"
  
  
  "Так, сер. Він сказав, що прямує нагору".
  
  
  "Нагорі? Тут, нагорі?"
  
  
  "Це єдине, про що мені щось відомо, містер Менген".
  
  
  "Не розумни. Виклич поліцію".
  
  
  У цей момент приглушений гул ліфта піднявся на їхній поверх.
  
  
  "Це він", - сказав Дрейк Менган, шукаючи місце, щоб сховатися.
  
  
  Двері ліфта з гурчанням відчинилися. Фігура вислизнула і з'явилася у дверях офісу.
  
  
  Дрейк Менган звинувачуючи тицьнув пальцем у фігуру. "Ти! Вбивця!" – крикнув він.
  
  
  Чіун, майстер синанджу, посміхнувся рідкісному прояву зізнання з боку білої людини.
  
  
  "Я не роздаю автографів", - сказав він. На ньому було персикове кімоно, зі смаком оброблене чорним. Його карі очі були пташиними, коли він оглядав кімнату. "Мені знадобиться офіс, якщо я збираюся залишитись тут", - сказав Чіун. "Цього буде досить".
  
  
  "Це мій офіс", - кам'яно сказав Менген.
  
  
  "Для білого твого смаку майже достатньо", - сказав Чіун.
  
  
  "Що ти зробив з моїми охоронцями?"
  
  
  "Нічого", - сказав Чіун, розглядаючи зрізані квіти на довгому столі. "Вони зробили це з собою. Я просто повідомив їм, що перебуваю тут як особистий емісар їхнього уряду, а вони відмовилися впустити мене. Потім вони почали стріляти один в одного. Вони були дуже збудливі".
  
  
  Менген глянув недовірливо. "Вони перестріляли один одного, намагаючись застрелити тебе?"
  
  
  Чіун виразно знизав плечима. "Я б не назвав це справжньою спробою".
  
  
  Менган кивнув своїй секретарці, яка вислизнула назад у свою приймальню. Кнопковий телефон почав видавати електронні сигнали.
  
  
  "Що ви сказали про уряд?" Запитав Менген гучним голосом, сподіваючись, що це заглушить звук дзвінка його секретарки, яка викликає допомогу.
  
  
  Чіун відірвав погляд від квітів і вирішив проігнорувати телефонний дзвінок.
  
  
  "Вам дуже пощастило", - сказав він. "Зазвичай мене наймають захищати Конституцію. Сьогодні я захищаю вас".
  
  
  "Захищаєш мене? Від чого?"
  
  
  "Від неправомірного вбивства, звісно", - сказав Чіун. "Чи є якийсь інший вигляд?"
  
  
  Чіун плюнув на східний килим, який, як він дізнався, зробили в Ірані. "Звичайно. Вбивати з вогнепальної зброї незаконно. Вбивати без оплати незаконно. Вбивати..."
  
  
  "Хто вас послав?" - перебив Менген, коли його секретарка просунула голову назад у кабінет і показала йому піднятий палець. Добре. Допомога була у дорозі. Йому просто треба було затримати цього старого дурня.
  
  
  "Я не можу сказати", - прошепотів Чіун і притиснув вказівний палець до губ. "Але він таємно править цією країною від імені вашого президента. Тільки нікому не кажіть, інакше ваш уряд може впасти".
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Менген, який взагалі нічого не бачив. Він обережно опустився у м'яке шкіряне крісло за своїм масивним столом. Це був великий солідний стіл, який чудово підходив для того, щоб сховатися за ним у разі стрілянини, чого Менген чекав з першого погляду.
  
  
  "Можливо, колись ти зможеш пояснити мені це", - сказав Чіун. "А тепер. Перейдемо до справи. У тебе були якісь контакти з кимось, що називає себе Римо Вільямсом?"
  
  
  "Ні. Хто такий Рімо Вільямс?"
  
  
  "Рімо Вільямс - мій учень. Він кореєць, як і я. Можливо, на одну шістнадцяту кореєць. Але є ще один, який називає себе Римо Вільямс. Ця людина завдає тобі шкоди, і я тут, щоб захистити тебе від нього".
  
  
  "І ви працюєте на президента?"
  
  
  "Я ні на кого не працюю", - відрізав Чіун. "У мене контракт із імператором. Він працює на президента". Чіун посміхнувся. "Але я впевнений, що президент знає, що я тут".
  
  
  У цей момент двері ліфта відчинилися, і в офіс вбігли четверо поліцейських з пістолетами напоготові.
  
  
  "Починайте стріляти", - вигукнув Менген. "Витратний матеріал для всіх, крім мене". Коли Чіун повернувся до дверей в офіс, Менген вибіг назовні, повз стіл своєї секретарки в маленьку нішу, де зняв телефонну трубку.
  
  
  Позаду він почув, як один із поліцейських сказав: "Тепер не створювай нам проблем, старовина, і тобі не завдадуть шкоди". Він почув смішок у відповідь.
  
  
  "Дозвольте мені поговорити з президентом", - сказав Менген у слухавку.
  
  
  Оператор Білого дому спитав: "Це надзвичайна ситуація, містер Менган?"
  
  
  "Я особистий друг президента. Я вклав семизначну суму корпоративного прибутку в його переобрання. Мені не потрібна привід, щоб поговорити з ним".
  
  
  "Одну хвилину, будь ласка, сер".
  
  
  Менген тримав слухавку, очікуючи почути стрілянину зі свого кабінету. Але не було нічого, окрім тиші.
  
  
  За кілька секунд на лінії був президент Сполучених Штатів. "Радий тебе чути, Дрейк. Що в тебе на умі?"
  
  
  "У мене тут ситуація, пане Президенте. Я знаю, це прозвучить дико, але чи не ви, з якоїсь віддаленої випадковості, послали сюди якогось китайця, щоб захистити моє життя?"
  
  
  "Опиши його".
  
  
  "Можливо, п'яти футів на зріст, можливо, вісімдесяти років. Одягнений у якесь кольорове плаття або щось таке. Він щойно розгромив усю мою охорону".
  
  
  "Добре. Тоді він приступив до роботи", - сказав Президент.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Тепер ти можеш розслабитися, Дрейку. Ти в надійних руках".
  
  
  "Гарні руки? пан президент, він старий і зморшкуватий".
  
  
  "Мене це не зупинило", - сказав Президент. "Я відправив його туди, щоб захистити вас".
  
  
  "Від чого?"
  
  
  "Від того самого психа, який застрелив Лаваллетта", - сказав президент. "Ми ж не можемо допустити, щоб усім детройтцям вибили мізки, чи не так?"
  
  
  "Ми використовуємо китайця для захисту?"
  
  
  "Кореєць. Ніколи не називайте його китайцем", - сказав Президент. "Я не можу нести відповідальності. Цей молодий хлопець теж там?"
  
  
  "Старий одинокий", - сказав Менген.
  
  
  "Що ж, одного з них достатньо", - сказав Президент. "Дайте мені знати, чим усе це закінчиться. З повагою до дружини. І, до речі, я б нікому про це не розповідав. Я вже забув цю розмову."
  
  
  "Я розумію, пане Президенте. Я думаю".
  
  
  Менген кинув слухавку та побіг назад у свій офіс. Господи, цей старий дивак був від президента, і Менген нацькував на нього чотирьох копій детройтів. Якби він уже був мертвий, як би Менген пояснив це президентові? Чіун не був мертвий. Він сидів за столом Менгена. Четверо поліцейських лежали в центрі офісного килима, всі їхні зап'ястя були пов'язані своїми чотирма наборами наручників.
  
  
  Вони корчилися на підлозі, намагаючись звільнитися. Один із них побачив його і закричав: "Містер Менган. Викличте підкріплення".
  
  
  Менген похитав головою. "У цьому немає потреби, хлопці. Хе-хе. Просто помилкова ідентифікація. Цей літній джентльмен - член моєї команди безпеки".
  
  
  "Тоді виведіть нас звідси", - крикнув інший поліцейський. Менген порився в їхніх кишенях у пошуках ключів від наручників і звільнив їх усіх, хоча йому не подобалося торкатися представників пролетаріату.
  
  
  "Ти впевнений, що з цим хлопцем все гаразд?" - Запитав Менгена один з поліцейських. Офіцер розтирав зап'ястя, намагаючись відновити кровообіг у пальцях.
  
  
  "Так. З ним все гаразд. Це все була моя помилка", - сказав він.
  
  
  "Ви знаєте, що нам доведеться подати звіт із цього приводу", - сказав поліцейський.
  
  
  Менган усміхнувся і сказав: "Можливо, ми зможемо щось придумати".
  
  
  У коридорі перед своїм офісом він дещо вигадав. Кожен із поліцейських зможе купити свої наступні нові машини за півціни. Натомість вони просто поставилися б до невдалої перестрілки у вестибюлі як до випадкових пострілів. І вони забули б старого.
  
  
  Він провів поліцейських до ліфта, а потім повернувся до свого кабінету.
  
  
  "Містер..."
  
  
  "Чіун. Майстер Чіун, а не містер".
  
  
  "Майстер Чіун. Я перевірив вас. Ви той, за кого себе видаєте".
  
  
  "Я міг би сказати тобі це і позбавити нас обох від багатьох неприємностей", - роздратовано сказав Чіун.
  
  
  "Що зроблено, то зроблено. Якщо ти тут, щоб захистити мене, що я маю робити?"
  
  
  "Постарайся не дати себе вбити", - сказав Чіун.
  
  
  Рятувальні гелікоптери прилетіли вночі. Римо був першим, хто почув їх, і він тихо розбудив Лорну від сну.
  
  
  "Літаки в дорозі", - сказав він.
  
  
  "Я їх не чую", - сказала вона.
  
  
  "Ти дізнаєшся за хвилину".
  
  
  "Добре. Буде чудово повернутися до цивілізації", - сказала вона.
  
  
  "Чесно кажучи, я частково сумуватиму за вас усім", - сказав Римо.
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Тут я зійду", - сказав він. "Остання зупинка".
  
  
  "Ти не збираєшся повертатися з нами?" Вона зробила паузу; перші гудки вертольотів, що наближаються, були тепер слабо чутні над широкою пустелею.
  
  
  "Ні", - сказав Римо. "Люди будуть ставити надто багато питань".
  
  
  "Куди ти підеш?" — спитала вона. "Це пустеля".
  
  
  "Я знаю, але повір мені, я зможу знайти вихід. Жодних проблем".
  
  
  "Ти не можеш цього зробити".
  
  
  "Я повинен. Я просто хотів попрощатися з тобою. І попросити про ласку".
  
  
  "Назви це".
  
  
  "Не згадуй моє ім'я. Ти єдиний, хто це знає, і якщо хтось згадає мене, просто не згадуй моє ім'я. Дозволь мені бути просто збився з шляху пасажиром".
  
  
  "Ти впевнений, що хочеш цього саме так?" - Запитала вона.
  
  
  "Я вірю".
  
  
  Вона кинулася в обійми Римо. "Я не ставитиму тобі жодних питань", - сказала вона. "Але ти просто будь обережний".
  
  
  "Я буду. І подбай про цю маленьку дівчинку", - сказав Римо. Він стиснув жінку один раз, потім повернувся і побіг піском, якраз у той момент, коли за милю від нього через пустелю стали видно вогні рятувального судна.
  
  
  Римо біг доти, поки не зник з поля зору, потім зменшив швидкість і недбало поскакав на північ. За кілька миль Римо виліз на виступ скелі і озирнувся. Два гігантські вертольоти були припарковані на піску, поряд із згорілим реактивним лайнером. Він міг бачити, як людям допомагали піднятися на борт двох літаків. Він задоволено кивнув собі і знову відвернувся.
  
  
  Сонце піднімалося праворуч від нього, забарвлюючи дюни в рожевий колір. Пізніше, коли сонце піднялося вище, воно вибілило пісок до білого. Був пізній полудень, коли пісок змінився на камінь. Римо провів цей час у роздумах. Як не дивно, він уже пропустив сцену аварії літака. Він виріс сиротою, і він ніколи не мав сім'ї; вони дивилися на нього знизу нагору; вони покладалися нею. Це було дивне, але приємне почуття, і він вкотре пожалкував себе за все, чого він упустив і завжди буде упускати у своєму житті.
  
  
  "Ах, ось у чому справа, мила", - пробурчав він собі під ніс і побіг на північ.
  
  
  Він знайшов місто відразу після заходу сонця та скористався телефоном-автоматом у місцевій таверні. Яким би маленьким не було місто, думав він, у ньому була таверна. Можливо, це те, що творило міста; можливо, хтось побудував таверну, а потім довкола неї виросло місто.
  
  
  Він набрав номер готелю Чіуна у Нью-Йорку, але у номері ніхто не відповів. Потім він набрав спеціальний код. Дзвінок надійшов за номером в Іст-Моліні, штат Іллінойс, був перенаправлений по мережі в Айолі, штат Вісконсін, і, нарешті, задзвонив телефон на столі доктора Гарольда В. Сміта.
  
  
  "Так?" Вимовив лимонний голос Сміта.
  
  
  "Смітті, це я", - сказав Римо. "Я повернувся". Настала довга мовчанка.
  
  
  "Смітті? У чому справа?" Запитав Римо.
  
  
  "Рімо?" Повільно промовив Сміт. "Чіун з тобою?"
  
  
  "Ні. Я щойно набрала його номер, але він не відповів. Я думала, ти знаєш, де він".
  
  
  "Я радий чути тебе, Римо", - сказав Сміт.
  
  
  "Тоді чому ти говориш так, ніби тобі щойно подзвонила твоя покійна бабуся?"
  
  
  "Ти все ще в Детройті?"
  
  
  Римо глянув на трубку у своїй руці так, ніби вона була особисто відповідальна за дурні слова, що долинали з динаміка.
  
  
  "Детройт? Про що ти говориш? Я в Юті".
  
  
  "Коли ти прибув до Юти, Римо?"
  
  
  "Вчора, коли мій чортів літак розбився в пустелі. І перестань розмовляти зі мною, як з Джеком Потрошителем, гаразд?"
  
  
  У санаторії Фолкрофт Сміт ввів у свій термінал команду з одного слова: ВІДСТЕЖУВАТИ.
  
  
  Зелені літери мигнули, і на екрані майже миттєво з'явився номер телефону. Сміт побачив, що це код штату Юта. Комп'ютер також повідомив, що Римо дзвонив з телефону-автомата.
  
  
  "Привіт. Смітті. Свисни, якщо чуєш мене".
  
  
  "Я чув тебе, Римо", - сказав Сміт. "Що там було щодо авіакатастрофи?"
  
  
  "Мій літак упав у якійсь пустелі приблизно за вісімдесят миль звідси".
  
  
  "Номер рейсу?"
  
  
  "Кого хвилює довбаний номер рейсу? Послухай, я щойно врятував літак з людьми в пустелі. І я вибрався звідти живим. Чому ти такий дратуючий?"
  
  
  Комп'ютер Сміта по команді почав прокручувати факти про рейс Лос-Анджелес-Солт-Лейк-Сіті, який зник напередодні.
  
  
  "Ваш рейс починався в Лос-Анджелесі?"
  
  
  "Звичайно. Я впорався з тим хлопцем, як ти хотів, а потім відразу ж вилетів звідти іншим літаком".
  
  
  "І ви не були в Детройті?"
  
  
  "Навіщо мені бути в Детройті? Я купую японське".
  
  
  "Рімо, я думаю, було б краще, якби ти негайно повернувся до Фолкрофту".
  
  
  "Ти кажеш так, ніби хочеш засунути мене до гумової кімнати", - сказав Римо.
  
  
  "Вам слід розповісти про ваш досвід".
  
  
  "Підведіть підсумки. Я був у пустелі, було жарко, і всі були в безпеці, і я посадив "скайджакера" на пісок, і все. Підбиття підсумків закінчено".
  
  
  "Не переймайся. Просто я хотів з тобою поговорити".
  
  
  "Де Чіун? Поговоримо про це".
  
  
  "Він у від'їзді", - сказав Сміт.
  
  
  "Він же не повернувся знову в Сінанджу, чи не так?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Він де, Смітті? Де він?"
  
  
  "Він на завданні", - сказав Сміт.
  
  
  "Доручення? Чіун не став би виконувати доручення іранського шаха, якби той повернувся до життя. Він на завданні?"
  
  
  Сміт на мить завагався. "Щось на зразок цього".
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Я справді не можу тобі цього сказати. Тепер, якщо ти просто..."
  
  
  - Смітті, - сказав Римо, - я збираюся повісити слухавку. Але перш ніж я піду, хочу, щоб ти уважно вислухав.
  
  
  "Так?" - сказав Сміт, нахиляючись до телефону.
  
  
  У штаті Юта Римо притиснув долоню до телефонного гучномовця з такою силою, що трубка розлетілася на шматки.
  
  
  Сміт завив від болю, але завив у непрацюючий телефон. Римо зник.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Чорна машина так тихо під'їхала, що він не почув її наближення.
  
  
  Тоноване вікно з боку водія прочинилося лише на лужок. Він не міг бачити водія.
  
  
  Стрілець зі шрамом на правій стороні щелепи вийшов зі своєї машини і попрямував до іншої машини. Кожне вікно, навіть лобове, було затемнено настільки, що в слабкому світлі підземного гаража на канадській стороні річки Детройт він не міг бачити водія, окрім глибокої тіні в ще темнішому салоні автомобіля.
  
  
  "Уільямс?" спитав невидимий водій.
  
  
  "Кличте мене Римо", - сказав стрілець. "Гарна машина. Ніколи не бачив такої".
  
  
  "Я був би здивований, якби у тебе були. Це великий сюрприз Лаваллетта, Dynacar. Я вкрав його".
  
  
  У щілину вікна машини просунули конверт. "Ось. Я плачу вам за вбивство Лаваллетта. Наступним я хочу, щоб прибрали Менгана. У конверті є адреса. Це жінка, яку Менган відвідує щочетверга ввечері. Ти можеш привести його туди".
  
  
  "Я ще не впіймав Лаваллетта", - сказав стрілець.
  
  
  "Ти чудово впорався. Дотримуйся плану і виконуй їх у тому порядку, який я тобі вкажу. Наприкінці цього ще достатньо часу, щоб отримати Лаваллетта. Я не заперечую, якщо він трохи спітніє".
  
  
  "Я міг би закінчити його на прес-конференції", - сказав стрілець. "У мене був час".
  
  
  "Ти вчинив правильно. Я сказав тобі ніяких пострілів у голову, і ти дотримувався інструкцій. Я хочу, щоб усі вони добре виглядали на своєму похороні. Ніхто не винен, що Лаваллетт був одягнений у куленепробивний жилет".
  
  
  "У мене є репутація, якій я маю відповідати", - сказав стрілець. "Коли я вбиваю хлопця, мені не подобається, що він планує прес-конференції пізніше".
  
  
  "Ми слідуємо плану. Розбирайте їх по порядку. І жодних пострілів у голову".
  
  
  Стрілець перерахував гроші в конверті, потім знизав плечима. "Це твоє шоу", - сказав він. "Той лист до газети. Це була твоя ідея?"
  
  
  Невидимий водій тихо сказав: "Так. Я подумав, що ми могли б створити невелику димову завісу. Хоча це може трохи ускладнити завдання".
  
  
  "Як це?" – спитав стрілець.
  
  
  "Можливо, вони чекають на тебе. Мабуть, більше охорони".
  
  
  Стрілець похитав головою. "Для мене все це не має значення".
  
  
  "Я люблю мати справу із професіоналами", - сказав водій. "Тепер поклич Менгана".
  
  
  Тоноване скло закрилося автоматично, і без найменшого звуку двигуна спортивний чорний автомобіль ковзнув пандусом гаража і виїхав на вулицю, як привид флоту.
  
  
  Стрілець, що назвався Римо Вільямсом, сів у свою машину і чекав, як йому було наказано.
  
  
  Це був неміцний договір, а йому не подобалися непрофесійні договори. Вони були непрофесійними. Він би віддав перевагу чистому удару десь на човні або вночі під естакадою. Строго діловий. Ця угода надто сильно пахла особистою вендетою.
  
  
  Він глянув на годинник. Минуло п'ять хвилин, він завів машину та виїхав із гаража. Не було сенсу лякати клієнта. На той час він був би вже досить далеко. Гарний професіонал стежив за деталями. Деталі були всім. Було б просто поганим тоном виїхати з гаража прямо йому на хвіст і за дві хвилини виявитися зупиненим поруч із ним на світлофорі. Подібні речі змушували клієнтів нервувати.
  
  
  Стрілку зовсім не було цікаво дізнатися ім'я людини, яка найняла його, щоб розплющити чотири найбільші колеса Детройта.
  
  
  Він ні на мить не повірив, що клієнт був якимсь схибленим на захист навколишнього середовища, який хотів смерті автовиробникам, бо вони забруднювали повітря. Він міг би посперечатися, що це було свого роду ділове суперництво, але це мало значення. Не доти, доки йому платили.
  
  
  Найбільше його турбувала неможливість вистрілити будь-кому з них на думку. Клієнт повинен був знати, що постріли в голову були найвірнішими. Ти можеш весь день стріляти хлопцеві в груди, і він, мабуть, не помре.
  
  
  Стрілець бачив це сам, з перших рук. То був його перший контракт. Метою був Ентоні "Великий Ніс" Сенаро, мастодонт людини, яка влізла в бізнес don's numbers в Брукліні. Сенаро отримав звістку, що на нього ось-ось нападуть, і його пропустили до Чикаго.
  
  
  Стрілець знайшов його там, коли він працював чорноробом на скотарні. Якось він дочекався, поки Сенаро пообідає, підійшов до нього і тричі вистрілив у масивні груди Великого Носа. Великий Ніс видав бичачий рик і кинувся на нього.
  
  
  Він випустив у Сенаро всю обойму. Всюди була кров, але здорованок продовжував наступати, як холодильник на коліщатках.
  
  
  Стрілець втік, і протягом години Сенаро ганявся за ним по скотарні. Нарешті Сенаро загнав його в куток, зімкнув великі пальці на горлі стрільця і почав здавлювати. Якраз у той момент, коли стрілець був готовий знепритомніти, Сенаро випустив могутнє зітхання і впав від втрати крові.
  
  
  Стрілець відповз, втративши черевик через чіпкі руки Великого Носа. Він так і не завершив нападу. А Сенаро, зрештою, одужав і продовжив робити собі ім'я в Чикаго.
  
  
  Дон з розумінням поставився до невдачі стрільця. "Це завжди важко, - сказав йому дон П'єтро, - вперше, так? Вперше для всього - це завжди нещасливий час".
  
  
  "Я дістануся його наступного разу", - запевнив стріляв дона П'єтро, хоча його шлунок стиснувся при думці про те, що він знову зіткнеться з цим здоров'яком.
  
  
  "Наступного разу не буде. Не для тебе і Великого Носу. Вам обом пощастило вижити. Великий Ніс не повернеться, щоб турбувати нас, але він заслужив своє життя. І ти, ти заслужив нашу повагу. У нас буде багато роботи для тебе".
  
  
  Інші влучення пройшли краще. Стрілець теж зробив собі ім'я. Використовуючи постріли в голову. Це єдине обмеження досі турбувало його. Це було непрофесійно.
  
  
  Але клієнт завжди мав рацію. Принаймні зараз.
  
  
  Дрейк Менган розмовляв телефоном з Джеймсом Ревеллом, президентом General Auto Company, і Х'юбертом Міллісом, головою American Autos.
  
  
  "Що ми збираємося робити?" Запитав Ревел. "Цей божевільний Лаваллетт переніс свою прес-конференцію на завтра, і ми всі запрошені. Ми йдемо?"
  
  
  Мілліс сказав: "Ми повинні. Ми не можемо виглядати так, ніби боїмося Лаваллетта та його клятої таємничої машини. Чортова штука, швидше за все, все одно не заведеться".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Менген. "Я боюся, що хтось почне стріляти в нас".
  
  
  "Люди зі служби безпеки подбають про це", - сказав Мілліс. "Знаєш, що засіло у мене в горлі?"
  
  
  "Що це?" - Запитав Менген.
  
  
  "В той чи інший час Лаваллетт працював на всіх нас, і кожен із нас його звільняв", - сказав Мілліс.
  
  
  "Чортовськи вірно. Хлопець сказав зняти плавці з "кадилак", - сказав Ревелл. "Чортів ідіот. Він заслуговував на звільнення".
  
  
  "Ні", - сказав Мілліс. "Ми не повинні були його звільняти. Ми повинні були вбити суччиного сина. Тоді в нас не було б усього цього горя".
  
  
  Менген посміхнувся. "Можливо, ще не надто пізно", - сказав він. "Тоді домовилися. Завтра ми всі будемо на прес-конференції Лаваллетта".
  
  
  Двоє інших чоловіків погодилися, і Менген відключив конференц-зв'язок.
  
  
  Він би пішов, але якби він проклятий, якби пішов без старого азіату. Якщо президент Сполучених Штатів сказав, що старий хрич може захистити Менгена, що ж, Дрейку Менгену цього було достатньо. Як-там-його -звуть. . . Чіун міг супроводжувати його будь-куди.
  
  
  Крім того, куди він збирався сьогодні ввечері.
  
  
  Проте старий маніяк мав свій підхід до трудових відносин. Дрейк Менган змушений це визнати.
  
  
  Після того, як Менген залишив офіс, Чіун вирішив, що йому потрібно щось намалювати на дверях. Він попросив секретарку надіслати голову відділу фарбування автомобільних кузовів.
  
  
  Двері були відчинені, і Менген чув розмову ззовні біля столу своєї секретарки.
  
  
  "Ти намалюєш нову табличку на дверях", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не фарбую двері", - сказав начальник відділу.
  
  
  "Почекай. Ти художник, чи не так?" Так сказав Чіун.
  
  
  "Так. Я відповідаю за обробку кузова на автомобілях".
  
  
  "Це буде набагато простіше, ніж пофарбувати машину", – сказав Чіун.
  
  
  Глава відділу відрізав: "Ні. Ніколи. Я не фарбую двері".
  
  
  "І хто дав тобі ці інструкції?" Запитав Чіун.
  
  
  "Союз. Я не фарбую двері".
  
  
  "Ці інструкції більше не діють", - сказав Чіун. "Тепер ти відповідаєш за фарбування дверей для мене. Починаючи з цієї".
  
  
  "Хто сказав? Хто ти взагалі, чорт забирай, такий?"
  
  
  "Я Чіун".
  
  
  "Я йду", - сказав глава підрозділу. "Профспілка почує про це".
  
  
  Зі свого місця зовні Менген почув приглушений звук. Він витяг шию і зазирнув у двері. Старий азіат тримав начальника відділу за мочку вуха.
  
  
  "Я хотів би золоту фарбу", - сказав він.
  
  
  "Так, сер. Так, сер", - сказав чоловік. "Я зараз повернуся з фарбою".
  
  
  "П'ять хвилин", - сказав Чіун. "Якщо ти не повернешся за п'ять хвилин, я прийду шукати тебе. Тобі це не сподобається".
  
  
  Начальник відділу вибіг із офісу. Коли ліфт не відразу відреагував на натискання кнопки, він побіг униз сходами.
  
  
  Дрейк Менган був вражений. Кручення вух. Він ніколи не пробував це у відносинах з auto union. Ніколи не пізно навчитися чогось нового у складній галузі трудових відносин.
  
  
  Тепер двері до кабінету, який зайняв Чіун, були зачинені. Начальник відділу став навколішки на підлогу перед нею, малюючи останні кілька літер легенди, яку дав йому Чіун.
  
  
  Напис говорив: "ЙОГО СТРАХУЮЧА Великолепія".
  
  
  Менген здогадався, що Чіун не вийде, доки картина не буде закінчена, тому він підбіг і натиснув кнопку ліфта.
  
  
  "Ідіть, містер Менген? Я скажу майстру Чіуну".
  
  
  "Ні. Не роби цього".
  
  
  "Але він твій охоронець".
  
  
  "Не сьогодні. У мене сьогодні ввечері дуже важлива зустріч. Скажи йому, що я насамперед побачуся з ним вранці".
  
  
  Двері ліфта відчинилися, і як тільки Менген увійшов усередину, його секретарка натиснула кнопку внутрішнього зв'язку.
  
  
  "Майстер Чіун, містер Менген щойно пішов. Я подумав, вам слід знати".
  
  
  Чіун відчинив двері. Він зупинився, щоб прочитати майже закінчену табличку на дверях, потім поплескав художника по голові.
  
  
  "Ти робиш досить добру роботу", - сказав він. "Для білого. Я матиму тебе на увазі, якщо мені доведеться виконувати інші завдання".
  
  
  "Добре, добре. Просто більше не викручувати вуха, добре?"
  
  
  "За умови, що ти добре поводитимешся", - сказав Чіун. "Не забудь поставити зірочки під словами. Мені подобаються зірочки".
  
  
  "У тебе є зірки. Розраховуй на це. У тебе є зірки". Дрейк Менган припаркувався перед висотним житловим будинком недалеко від Сент-Клер-Шорс, як він робив майже щочетверга ввечері з того часу, як одружився.
  
  
  Він піднявся на ліфті до пентхауса, який знімав для своєї коханки. З роками коханки змінювалися, але Менген тримав ту саму квартиру. Він списав це на традицію. У глибині душі, сказав він собі, він був просто традиційною людиною.
  
  
  Він зачинив за собою двері квартири підбором черевика і покликав: "Агата?" Пентхаус був оформлений з найгіршим смаком, аж до меблів у смужку зебри та чорних оксамитових картин із зображенням клоунів на стінах, але в м'яко освітленій атмосфері витав аромат улюблених парфумів Агати, мускусний аромат, який навіть здавався непристойним. Просто понюхавши його, денні турботи спали, як шкіра, що омертвіла, і Менген відчув, як глибоко в його тілі заворушилися соки.
  
  
  "Агата. Тато вдома". Відповіді не було. "Де ти, дитинко?"
  
  
  Він зняв пальто і повісив його на один із викликаних чорно-білих диванів. Двері в спальню були прочинені, і тепле світло, м'якше, ніж від свічок, просочувалося назовні.
  
  
  Вона була у спальні. Чудово. Нема рації витрачати половину вечора на світську бесіду. Він міг би завести світську розмову вдома. Це було єдине, що він колись отримував удома.
  
  
  "Розігріваєш для мене ліжко, Агато?" Він штовхнув двері, відчиняючи.
  
  
  "Ось ти де. Іди до тата".
  
  
  Але Агата не встала з ліжка. Вона лежала на спині, одягнена в червону шовкову піжаму, дивлячись у стелю. Одна рука була недбало заправлена під копицю світлого волосся. Нога звисала з краю ліжка.
  
  
  Вона виглядала так, ніби спостерігала за мухою, яка дзижчала на її щедрих грудях.
  
  
  Але вона не була такою. Менген зрозумів це, коли побачив муху, що спалахнула на кінчику її довгого носа. Вона не сіпнулася. Вона навіть не моргнула.
  
  
  Він ступив уперед і тихо сказав: "Агата?"
  
  
  Двері за ним зачинилися. Перш ніж він повернувся, Менген нарешті побачив дірку в червоному шовку піжамної кофти Агати. Це було схоже на дірку від сигарети, але центр був багряного кольору сирого м'яса, і він побачив глибшу червону пляму навколо нього, глибшу навіть, ніж червоний колір шовку.
  
  
  Чоловік, який зачинив двері, був високим і худорлявим, з довгим шрамом уздовж правої сторони щелепи. В одній з його рук у рукавичці він тримав чорний пістолет, його довгий стовбур був спрямований прямо в груди Менгена. Серце автовиробника забилося високо в горлі, і він відчув, що воно ось-ось задушить його.
  
  
  "Хто ти, чорт забирай, такий? Що тут відбувається?" Огризнувся Менген.
  
  
  Чоловік зі шрамом усміхнувся жорстокою усмішкою.
  
  
  "Ти можеш називати мене Римо. Вибач, що мені довелося покинути подружку, але вона відмовилася співпрацювати. Продовжував намагатися викликати поліцію".
  
  
  "Я навіть не знаю тебе. Чому ти... чому...?"
  
  
  Стрілець знизав плечима. "Нічого особистого, Менган. Ти просто ім'я у списку".
  
  
  Повільно його палець напружився на спусковому гачку. Менген не міг відірвати погляду від стовбура. Його рот ворушився, але не видавав жодного звуку.
  
  
  Раптом пролунав вереск, гучний, неземний, наче високошвидкісне діамантове свердло прорізало скло. За цим послідував дзвін розбитого скла, від якого голови стрільця і Менгана повернулися, ніби вони були прив'язані до однієї мотузці, що смикалася.
  
  
  Через ідеально круглий отвір, прорізаний у вікні довгим нігтем, увійшов Чіун, Майстер синанджу, з холодним блиском в очах.
  
  
  "Це він, Чіуне!" - вигукнув Дрейк Менган. "Вбивця. Римо Вільямс".
  
  
  "Обидва рази неправильно", - сказав Чіун. Він глянув на стрільця і сказав: "Склади зброю, і ти зможеш виграти безболісну смерть".
  
  
  Бандит засміявся, направив пістолет на тендітного азіату і двічі вистрілив.
  
  
  Кулі рознесли вщент те, що залишилося від вікна позаду Чіуна. Здавалося, він не рухався, але кулі минули його, якимось чином потрапивши в точки, що знаходилися на прямій лінії за ним.
  
  
  Стрілець узяв пістолет обома руками і сів навпочіпки, як стрілець. Він старанно прицілився. Маленький чоловічок навіть не здригнувся. Стрілець вистрілив.
  
  
  Частина стіни тріснула, а азіат все ще стояв нерухомо.
  
  
  Ще один постріл і той самий результат. Але цього разу стрілку здалося, що він побачив слабке залишкове зображення старого азіату, ніби той відійшов убік і повернувся на своє місце в ртутний проміжок часу між тим, як куля покинула стовбур пістолета, і моментом, коли вона встромилася в стіну.
  
  
  "Це божевілля", - сказав той, хто стріляв. А потім Азіат рушив на нього. Це був Великий ніс, яким Сенаро вдарив знову і знову.
  
  
  Дрейк Менган відкинувся на ліжко, щоб подивитися, але тепер, коли Чіун пройшов через кімнату, він побачив свій шанс потрапити в заголовки газет: "АВТОМАГНАТ ПІЙМАВ БОЖЕВІЛЬНОГО СТРІЛКА; ДРЕЙК МЕНГАН ЗБЕРЕЗУЗИВ Вбивцю".
  
  
  Це був би чудовий новий матеріал для видання його автобіографії у м'якій обкладинці, коли вона вийде.
  
  
  Він побачив, що погляд стрільця прикутий до Чіуна. Він підвівся на ноги, потім кинувся через підлогу на людину з пістолетом.
  
  
  "Ні!" - крикнув Чіун, але було запізно. Менган уже почав рухатися. Стрілець повернувся до нього і натиснув на спусковий гачок, тоді як Чіун намагався переміститися між стрільцем і метою.
  
  
  Президент "Нешнл Аутос" був збитий ударом і відкинутий на ліжко. Але в його грудях не було дірки, і Менген застогнав.
  
  
  Ще один куленепробивний жилет, подумав стрілець і знову направив пістолет на азіату, що наближається. Але старий більше не наближався. Він лежав обличчям униз на підлозі.
  
  
  Стрілець побачив відблиск крові в пасмі волосся над вухом азіату. Рикошет. Постріл, який відбувається один на мільйон. Куля відскочила від Менгана і потрапила старому в голову.
  
  
  Стрілець полегшено засміявся.
  
  
  На ліжку Менган стогнав поверх тіла своєї мертвої коханки.
  
  
  "Тепер для тебе". Стрілець схопив його за лацкан піджака. Тканина була твердою під його пальцями.
  
  
  Кевлар костюм. Це все пояснювало. Чоловік вжив запобіжних заходів і вдягнув куленепробивний діловий костюм. У наші дні багато політиків носили їх, тому що вони були легкими і досить зручними, але могли відобразити будь-що, крім кулі з тефлоновим покриттям.
  
  
  "Що ти робиш?" — спитав Менген, коли стрілець почав смикати його за краватку.
  
  
  "У старі часи вони робили це так.
  
  
  Вони відводили хлопця до відокремленого місця і розстібали на ньому сорочку, перш ніж побити його. Раніше це було традицією, і я просто повертаю її”.
  
  
  Стрілець розстебнув гудзики сорочки Менгана і зробив дірку в його майці. Потім він приставив дуло пістолета до оголеної шкіри, притиснув чоловіка, що чинив опір, до землі, обхопивши його рукою за ключицю, і зробив єдиний постріл, від якого зупинилося серце.
  
  
  Дрейк Менган смикнувся, як людина, яка торкнулася дроту під напругою, потім його тіло розслабилося.
  
  
  Стрілець встав і сказав трупу: "Я хотів би вистрілити тобі в голову".
  
  
  Потім він тихо покинув пентхаус, зачекавши, поки той дійде до сходів, перш ніж забрати пістолет у кобуру і зняти рукавички. Він не поспішав. Це була довга прогулянка до вулиці, але мав увесь час у світі.
  
  
  Він запитував, чи отримає він премію за старого азіату. Мабуть, ні. Ймовірно, він був просто якимсь дорогим кунг-фу хлопцем, якого Менген найняв для охорони. Таких хлопців було хоч греблю гати.
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  "Я все ще не можу зрозуміти, через що так вибухнув навушник", - сказав майстер з ремонту телефонів.
  
  
  "Тепер все виправлено?" Запитав Сміт.
  
  
  "Так. Мені просто потрібно прибратися тут, і я закінчила".
  
  
  "Тепер ви закінчили. Я приберуся", - сказав Сміт.
  
  
  Ремонтник усміхнувся. "Ні. Ми повинні почистити. Це частина загального пакету послуг, пропонованих American Telephone та Northeast Bell Communications, Nynex та Telegraph Consolidated Incorporated. Так називається нова компанія".
  
  
  "Дуже цікаво", - сказав Сміт. Задзвонив телефон. Він провів ремонтника до дверей офісу і виштовхнув його назовні. "Велике вам спасибі".
  
  
  "Я хотів привести себе до ладу".
  
  
  "Я зроблю це. До побачення". Сміт замкнув двері і побіг назад до телефону.
  
  
  "Вітаю тебе, імператор Сміт", - сказав Чіун.
  
  
  "У нас, мабуть, поганий зв'язок", - сказав Сміт. "Твій голос звучить слабо".
  
  
  "Це дрібниця", - сказав Чіун. "Я скоро одужаю".
  
  
  "Вийти від чого?"
  
  
  "Від сорому", - сказав Чіун.
  
  
  Сміт міцніше стиснув слухавку. Навушник, який ремонтник щойно встановив, бовтався у нього у вусі. Він туго закрутив його.
  
  
  "Я впевнений, ти оговтаєшся від ганьби", - сказав він, відчуваючи, що починається чергова афера Чіуна.
  
  
  "Ганьба цього приниження", - сказав Чіун, ніби Сміт попросив у нього пояснень. "Я тільки радий, що Майстер, який навчав мене, не дожив до того, щоб побачити це. Я б схилив голову перед ним; його умовляння били б мою душу".
  
  
  Сміт зітхнув. "Що за ганьба?" - сказав він. З Чіуном не буде жодної розмови, доки старий азіат не виконає всю свою пісню та танець.
  
  
  "У минулі часи майстрів синанджу закликали зберігати життя певних особистостей. Королів, імператорів, султанів. Був навіть фараон Єгипту, який потрапив під захист майстра Сінанджу, коли цей фараон зійшов на свій трон. Йому було лише шість років, але Майстер, який захищав його , бачив, як він правив до свого дев'яностошостого дня народження. Це записано як найдовше правління в історії, і воно ніколи б не відбулося без Сінанджу на його боці. Ось це була довіра честі.
  
  
  Сміт напружився. "Щось не так?" спитав він.
  
  
  "Але не Чіун", - продовжував сумний голос. "Чіуну не дано охороняти королів. Навіть скромного принца. Або самозванця. Я міг би високо тримати голову, якби мені доручили охороняти претендента на гідний трон".
  
  
  "Щось трапилося з Дрейком Менганом? З ним все гаразд?"
  
  
  "Натомість мені дали товстого білого торговця, торговця, чиє життя не важливе навіть для його близьких. Як можна виконувати свою роботу якнайкраще, коли від тебе вимагають виконання такого негідного завдання? Я питаю тебе. Як?"
  
  
  "Менген мертвий?" вимагав відповіді Сміт.
  
  
  "Тьху ти!" - виплюнув Чіун. "Він народився мертвим. Все своє життя він жив живцем, їв і пив отрути, які збільшували його смертоносність. Якщо зараз він більш мертвий, то лише в мірі. Єдина різниця між живою мертвою білою людиною і мертвим мерцем білої людини полягає в тому, що останній не реве. Хоча від нього все ще пахне”.
  
  
  "Що трапилося?" Втомлено запитав Сміт.
  
  
  Голос Чіуна збільшився. Жахлива істота спустилася на нього. Він був величезний, розміром з будинок. Товстий білий торговець, який був уже мертвий до того, як Сінанджу почули про нього, затих.
  
  
  "Добре", - сказав Сміт. "Він отримав Менгана".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Це зробило його зброю. Ці пістолети становлять загрозу, імператор. Можливо, настав час ухвалити закони".
  
  
  "Ми обговоримо це пізніше", - сказав Сміт. "Він придбав Менгана. Але ви придбали його, це правильно?"
  
  
  Чіун завагався, перш ніж відповісти. "Не зовсім правильно".
  
  
  "Що це означає?" зажадав відповіді Сміт, який бачив, як Майстер Сінанджу, що здається крихким, прорвався крізь ескадрон озброєних солдатів, як ураган через кукурудзяне поле.
  
  
  "Це означає те, що це означає", - гордо сказав Чіун. "Майстер Сінанджу ніколи не буває розпливчастим".
  
  
  "Добре, добре. Він втік. Якось він втік від тебе. Але ти бачив його. Це був не Римо?"
  
  
  "І так, і ні", - сказав Чіун.
  
  
  "Я радий, що ти ніколи не висловлюєшся туманно", - сухо сказав Сміт. "Або це був, або не був Римо. Що це було?"
  
  
  Голос Чіуна знизився до змовницького шепоту. "Він назвав своє ім'я. Це було дуже дивно. Любителі рідко цінують рекламу. Але цей назвав своє ім'я".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Він сказав, що його звуть Римо Вільямс. Але він не був тим Римо Вільямсом, якого ми знаємо. Навіщо йому брехати?" Сміт швидко підключив комп'ютерну систему CURE та почав вводити послідовність пошуку.
  
  
  "Можливо, не все це було брехнею", - сказав Сміт. Він запровадив ім'я РІМО УІЛЬЯМС і натиснув кнопку управління. Було запущено пошукову програму, що працює зі швидкістю, яка вразила б операторів суперкомп'ютерів Пентагону, які "переганяють цифри"; всі можливі громадські записи в Америці були відскановані у пошуках імені Римо Вільямса. Коли багато років тому Римо був завербований для роботи на Кюрі, всі файли на нього було видалено. Якби зараз були якісь посилання на Римо Вільямса, це вказувало б на те, що самозванець використав його ім'я.
  
  
  "Опиши цю людину", - попросив Сміт Чіуна, активуючи допоміжний комп'ютерний файл, до якого потрібно було записати опис. "Він був блідий, як білий, і занадто високий, з великими незграбними ногами, як у білого. І, як у більшості білих, у нього на підборідді росло жорстке волосся".
  
  
  "Борода?"
  
  
  "Ні. Не такі, як у мене. У мене є борода. У цієї білої істоти на обличчі росли кінчики волосся".
  
  
  Сміт вказав на те, що вбивці треба було поголитися. "Вік?" - спитав Сміт, спостерігаючи за запуском пошукової програми на розділеному екрані. Мільйони записів, що світяться електронним зеленим світлом, розмитою плямою пролітали перед його очима. Було боляче дивитися на запущену програму та його пальці, готові записати відповідь на його запитання.
  
  
  "Йому не більше ніж п'ятдесят п'ять зим, можливо, менше", - сказав Чіун. "Ти знаєш його зараз?"
  
  
  "Майстер Сінаджу", - повільно сказав Сміт, - подумайте гарненько. Чи був цей чоловік схожий на Римо? Наш Римо?
  
  
  На лінії повисло довге мовчання, перш ніж Майстер Сінанджу відповів.
  
  
  «Хто може сказати?
  
  
  Але по тремтінні в голосі Чіуна Сміт міг сказати, що Майстер Сінанджу думав про те, що і він, думав про те, що одна можливість, яку люди, які створили Кюре, ніколи не передбачали, нарешті відбулася.
  
  
  "Чи міг цей стрілець бути батьком Римо?" - спитав Чіун. "Це те, про що ти думаєш?"
  
  
  Пошуковий файл припинився, перш ніж Сміт зміг відповісти. На екрані комп'ютера спалахнуло: ФАЙЛ НЕ ЗНАЙДЕНИЙ... НАТИСНІТЬ: КЛАВИША ESCAPE.
  
  
  Сміт натиснув клавішу виходу та викликав оригінальний файл лікування Римо.
  
  
  "У п'ятдесят п'ять років цей чоловік був би відповідного віку. Але він не міг бути таким. Передбачається, що Римо-сирота. У нього немає відомих живих родичів будь-якого опису".
  
  
  "У кожного є родичі", - сказав Чіун, думаючи про свого порочного швагра, нині покійного. "Хочуть вони цього чи ні".
  
  
  "Рімо був немовлям, коли черниці знайшли його на порозі притулку Святої Терези", - сказав Сміт, переглядаючи досьє на Римо. "Неясно, хто дав йому ім'я. Можливо, вони знайшли записку з дитиною чи черниці назвали її. Записи, які могли б розповісти нам - якщо вони взагалі колись існували - були знищені під час пожежі за багато років до того, як Римо приєднався до Кюрі. Церкви Святої Терези теж давно немає”.
  
  
  "Рімо ніколи не повинен дізнатися про це", - сказав Чіун.
  
  
  "Згоден", - сказав Сміт, відриваючи погляд від папки. Іноді йому було неприємно читати. Одного разу він зробив жахливу річ щодо молодого поліцейського, і хоча це було зроблено з великою метою, це не робило те, що сталося, менш жахливим.
  
  
  "Ця людина, яка називає себе Римо Вільямсом, - твоє завдання, Чіун. Я чекаю, що ти його виконаєш".
  
  
  "Якщо в цій людині тече та сама кров, що і в Римо, тоді мені є що втрачати не менше, ніж тобі", - холодно сказав Чіун. "Більше". Сміт кивнув головою. Він знав, що Чіун бачив у Римо наступного майстра синанджу, спадкоємця традиції, яка сягала того часу, коли історія ще не була записана. Однією з головних протиріч угоді між Смітом і Чіуном було те, що кожен вважав Римо своїм. Жоден з них не намагався запитати Римо, що він думає.
  
  
  "Добре", - сказав Сміт. "Я отримав звістку від Римо, нашого Римо, але я відмовився сказати йому, де ви знаходитесь. Я стримуватиму його так довго, як зможу, а тим часом, можливо, ви зможете розібратися з цією справою ".
  
  
  "Вважай, що справа зроблена, імператор", - сказав Чіун.
  
  
  "Двоє інших великих автогонщиків - Джеймс Ревелл і Х'юберт Мілліс. Вони оголосили, що будуть на завтрашній прес-конференції Лайла Лаваллетта. Якщо буде спроба, вона може бути зроблена там знову".
  
  
  "Годинник цього вбивці порахований, о імператор", - серйозно сказав Чіун. "Ти не знаєш, де наш Римо?"
  
  
  "Він був у Юті. Я чекаю, що він приїде сюди, щоб дізнатися, де ти. Я спробую затримати його, доки не отримаю дзвінок про виконання твого завдання", - сказав Сміт.
  
  
  "Це буде чудово", - сказав Чіун і повісив слухавку.
  
  
  Сміт закрив досьє на Римо. Чіун подбає про цю людину, яка могла бути, а могла і не бути батьком Римо. І на цьому все закінчиться, і Римо ніколи не впізнає. Можливо, це було несправедливо, але що було ще однією несправедливістю на довершення до решти? Коли Римо Вільямс став руйнівником CURE, він втратив усі свої права, як природні, так і конституційні. Втрата батька, про існування якого він і не підозрював, насправді не мала б великого значення.
  
  
  Римо Вільямс, руйнівник, прибув до Детройта близько півночі.
  
  
  Після того, як Сміт відмовився сказати йому, де знаходиться Чіун, Римо був розгублений, поки не згадав, що Сміт згадував Детройт. Фактично згадав його двічі. Сміт думав, що Римо дзвонить із Детройта, і чому він міг так подумати?
  
  
  Була лише одна хороша відповідь: Сміт зробив поспішний висновок, що Римо був у Детройті, тому що директор CURE знав, що Чіун вже був у Детройті.
  
  
  Це було просто, і Римо дратувало, що Сміт не очікував, що він розбереться в цьому. Чим більше він думав про це, тим більше дратувався, і коли дістався аеропорту Детройта, підійшов до стійки прокату автомобілів і попросив найдорожчу машину, яка в них була.
  
  
  У своєму гаманці він знайшов кредитну картку з ім'ям Римо Кокрана. "Вибачте, сер, але на всі наші машини діє однаковий тариф", - сказав йому клерк.
  
  
  "Добре", - сказав Римо. "Тоді я хочу, щоб їх було четверо".
  
  
  "Четверо?"
  
  
  "Це вірно. Мені не подобається, коли мене надто довго бачать в одній і тій же дешевій машині. Це шкодить моєму іміджу".
  
  
  "Ну, це тільки в тебе?"
  
  
  "Так", - сказав Римо. "Я схожий більше, ніж на одного?"
  
  
  "Ні, сер. Мені просто цікаво, хто поведе решту трьох машин".
  
  
  "Ніхто", - сказав Римо. "Я хочу, щоб вони посиділи тут, на парковці, поки я не повернуся за ними. Краще домовись про тримісячну оренду всіх чотирьох".
  
  
  Зі знижками за довгострокове використання і за відмінний стаж водія Римо, але з урахуванням штрафів за оренду в п'ятницю, які коштували Римо щотижневого спеціального тарифу, який діяв тільки в тому випадку, якщо ваш тиждень починався у вівторок, і з урахуванням страховки, на якій наполягав Римо, рахунок становив 7461,20 долара.
  
  
  "Ви впевнені, що хочете це зробити, сер?" - Запитав клерк.
  
  
  "Так", - сказав Римо.
  
  
  Продавець знизав плечима. "Ну це ваші гроші".
  
  
  "Ні, це не так", - сказав Римо. Нехай Сміт обміркує цей рахунок, коли отримає його. "Де у вас найближчий телефон?"
  
  
  Продавець вказав на кабінку за три фути від лівого ліктя Римо.
  
  
  "Не бачив цього", - сказав Римо. "Дякую".
  
  
  "Вам потрібні номери всіх готелів у місті?" переляканим голосом запитала оператор довідкової.
  
  
  "Тільки найкращі. Він не зупинявся ніде, окрім як у найкращих готелях", - сказав Римо.
  
  
  "Прошу вибачення, сер. Але винесення якісних суджень про різні готелі не входить до політики American Telephone і Greater Michigan Bell Consolidated, об'єднаної корпорації телефонних та телеграфних комунікацій".
  
  
  "Боже, яка досада, - сказав Римо, - тому що тепер мені просто доведеться дізнатися про номери телефонів усіх готелів у Детройті. Кожного готелю".
  
  
  "Ну, можливо, ви можете спробувати це", - неохоче погодилася оператор. Вона дала Римо півдюжини номерів готелів, і він почав набирати номер.
  
  
  "Готель Пратер", - сказали на комутаторі першого готелю. "У вас там зупинився літній азіат?" Він, мабуть, прибув із купою лакованих валіз і влаштував посильним неприємності?
  
  
  "Під яким ім'ям він був би зареєстрований?"
  
  
  "Я не знаю. Це може бути що завгодно, від містера Парку до Його найстрашнішого пишноти. Це залежить від його настрою".
  
  
  "Невже. У тебе немає його імені?"
  
  
  "Справді", - сказав Римо. "І як ви думаєте, скільки саме вихідців зі Сходу, які підходять під цей опис, у вас в готелі?"
  
  
  Оператор комутатора перевірив. У готелі "Пратер" не зупинявся такий азіат.
  
  
  Римо поставив ті ж питання трьом наступним готелям. Його п'ятий дзвінок підтвердив, що азіат, що підходить під цей опис, дійсно зупинився в готелі "Детройт Плаза" і що посильний, який спостерігав за тим, як скрині джентльмена піднімалися на двадцять п'ять сходових прольотів, тому що джентльмен не хотів, щоб його багаж перевозили ліфтами, які могли вийти з ладу, чудово відновлювався після операції з видалення грижі. Чи хотів Римо зателефонувати до кімнати старого джентльмена? "Ні, дякую", - сказав Римо. "Я хочу, щоб це було сюрпризом". Двері Чіуна були зачинені, і Римо двічі постукав у неї. Крізь ліс долинув голос Чіуна. "Хто мені заважає?" спитав він. "Хто галопує коридором, як хворий як, і тепер б'є в мої двері, перериваючи мою медитацію?"
  
  
  Чіун добре знав, хто це був, Римо знав. Старий, мабуть, чув його, коли він виходив з ліфта за сотню футів від нього, і впізнав його кроки важким килимом комерційного коридору.
  
  
  "Ти дуже добре знаєш, хто це", - сказав Римо.
  
  
  "Іди. Я нічого не хочу".
  
  
  "Відкрий ці чортові двері, поки я не вибив її ногою", - сказав Римо. Чіун відімкнув двері, але не відчинив їх. Коли Римо штовхнув її, старий сидів на підлозі, спиною до дверей.
  
  
  "Гарний прийом", - сказав Римо. Він оглянув кімнату. Це було саме те, що він очікував, мабуть, на номер для наречених. Він виглядав ідеально для створення гарему. Чіун пирхнув. То була його відповідь.
  
  
  "Хіба ти не хочеш знати, де я був?" Запитав Римо.
  
  
  "Ні. Достатньо того, що я знаю, де ти не був", - сказав Чіун.
  
  
  "О? Де я тільки не був?"
  
  
  "Ти зустрічався з Неллі Вілсон не для того, щоб організувати концерт Assassin Aid. І ось я доклав усіх зусиль, щоб отримати дозвіл від цього божевільного, Сміта".
  
  
  "У мене не було часу на Віллі Нельсона, татко", - сказав Римо. "Я потрапив до авіакатастрофи".
  
  
  "Пааах". Чіун помахав рукою рукою з довгими нігтями, відкидаючи подібні дрібниці.
  
  
  "Я дещо зрозумів, Чіуне".
  
  
  "Все завжди буває вперше", - сказав Чіун.
  
  
  "Я, нарешті, зрозумів, що ти маєш на увазі, коли кажеш, що годувати своє село - це не лише відповідальність, а й привілей". Він побачив, що Чіун повільно повертається, щоб подивитись на нього. Римо сказав: "Я допоміг врятувати людей у літаку. На якийсь час вони були ніби сім'єю, моєю сім'єю, і я думаю, що розумію, що ти відчуваєш".
  
  
  "Не можна прирівнювати виживання моєї дуже важливої села до порятунку життів купки нікчемних товстих білих людей", - сказав Чіун.
  
  
  "Я знаю, я знаю, я знаю", - сказав Римо. "Я все це знаю. Просто ідея була та сама".
  
  
  "Що ж, можливо, ти не такий безнадійний, як я думав", - сказав Чіун, і його карі очі пом'якшали. "Покажи мені свої руки", - раптово сказав він.
  
  
  "Для чого?"
  
  
  Чіун ляснув у долоні. Від цього звуку затремтів найближчий кавовий столик і забрязкало вікно.
  
  
  "Твої руки, швидко".
  
  
  Римо простяг руки долонями вгору. Чіун взяв їх і дивився на них. Його ніс скривився.
  
  
  "Хочеш і в мене за вухами перевірити?" Запитав Римо.
  
  
  "Останнім часом ти не стріляв із пістолетів", - сказав Чіун.
  
  
  "Я роками не стріляв із пістолета. Ти це знаєш", - сказав Римо. "Що з тобою?"
  
  
  - Так і є, - сказав Чіун, відвертаючись. - Але не надовго. Ти маєш повернутися до Фолкрофту. Імператор Сміт потребує твоїх послуг.
  
  
  "Чому в мене складається враження, що ти намагаєшся вигнати мене звідси?" Сказав Римо.
  
  
  "Мене не цікавлять ваші враження", - сказав Чіун. "Я тут у особистій справі, яка стосується Майстра Сінанджу. Не вас. Ідіть. Ідіть до Сміта. Можливо, він зможе використати тебе".
  
  
  "Не настільки, щоб ти помітив", - сказав Римо. "Послухай..." - сказав він, потім зупинився як укопаний. Він побачив червону смугу, яка перетнула шкіру голови під волоссям над лівим вухом Чіуна. "Гей. Ти поранений". Він потягся вперед, і Чіун сердито ляснув його по руці.
  
  
  "Я порізався, коли голився", - сказав Чіун.
  
  
  "Ти не голишся", - сказав Римо.
  
  
  "Не бери в голову. Це лише подряпина".
  
  
  "Тебе не міг подряпати ракетного обстрілу", - сказав Римо. "Що, чорт забирай, відбувається?"
  
  
  "Нічого. Божевільний стрілець. Я закінчу з ним до завтрашнього дня. Тоді ми поговоримо про інші речі. Ми складемо плани на концерт".
  
  
  "Хтось з пістолетом зробив це з тобою?" Сказав Римо і свиснув. "Мабуть, він був справді гарний".
  
  
  "Хорошим є лише його ім'я", - сказав Чіун. "Завтра він стане м'ясом для собак. Ти повертаєшся до Фолкрофту".
  
  
  "Я залишаюся", - сказав Римо.
  
  
  Чіун змахнув руками. Його нігті розірвали важкі портьєри з дамасту.
  
  
  "Ти мені не потрібний", - сказав Чіун.
  
  
  "Мені байдуже. Я залишаюся".
  
  
  "Тоді залишайся тут і дай мені спокій. Я не матиму з тобою нічого спільного", - сказав Чіун і пішов у спальню, зачинивши за собою двері.
  
  
  "Я все одно залишаюся", - крикнув Римо через двері.
  
  
  "Залишися, якщо маєш. Але тримайся подалі від мене", - сказав Чіун.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  Римо почув, як двері зі спальні у зовнішній коридор відчинилися, потім зачинилися. Чіун йшов. Він підійшов до дверей номера, прислухався на мить, потім почув, як двері ліфта всередині поверху відчинилися і зачинилися.
  
  
  Чіун спускався сходами верхи.
  
  
  Римо вибіг з кімнати на сходову клітку, спускаючись сходами гігантськими стрибками, які виглядали легкими, але які стосувалися лише однієї сходинки між кожним майданчиком. Саме так шістдесятифутовий гігант спустився б цими щаблями.
  
  
  Римо рухався не на максимальній швидкості, оскільки знав, що має достатньо часу, щоб дістатися вестибюлю до прибуття ліфта. Потім він сховається там, піде за Чіуном і побачить, що саме було настільки важливим, що Чіун не міг йому про це розповісти.
  
  
  У вестибюлі він опустився в м'яке крісло з підголівником і підніс до обличчя газету. Поверх газети він міг бачити контрольні лампочки ліфта. Ліфт якраз проїжджав четвертий поверх дорогою до вестибюлю.
  
  
  Він досяг вестибюля; двері відкрилися. Ліфт був порожній.
  
  
  Де, чорт забирай, був Чіун? Римо встав і озирнувся. Він виявив Чіуна, який сидів у кріслі з підголівником прямо за його спиною.
  
  
  "Сядь, ідіот", - сказав Чіун. "Ти привертаєш до себе увагу, поводячи себе як людина, яка шукає собаку, що загубилася".
  
  
  Римо зніяковіло посміхнувся. "Я чув, як ти виходила з кімнати", - сказав він.
  
  
  "Я чув, як ти йшов за мною", - сказав Чіун.
  
  
  "Я спустився сходами, щоб потрапити сюди раніше за ліфт", - сказав Римо.
  
  
  "Я теж", - сказав Чіун.
  
  
  "І що тепер нам робити?" Запитав Римо. "Ми що, граємо в хованки по всьому Детройту?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Ти повертайся до кімнати. Або йди до Імператора Сміта у Фолкрофт. Або знайди Неллі Вілсон і переконай його заспівати для нашого концерту. Будь-які були б прийнятні".
  
  
  "А ти?" Запитав Римо.
  
  
  "У мене є справа, яка тебе не стосується", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні за що", - сказав Римо. "Ти підеш звідси, і я висітиму в тебе на хвості, як реп'ях у бігля".
  
  
  Чіун присунув свій стілець і сів поряд із Римо. Його карі очі були щирими та задумливими, коли він сказав: "Рімо, є деякі речі, яких ти не розумієш".
  
  
  "Це досить вірно, - сказав Римо, - але я завжди розраховую на те, що ти мені їх поясниш. Ти мій учитель, і я довіряю тобі".
  
  
  "Тоді ти також повинен вірити, що я приймаю близько до серця твої найкращі інтереси, коли говорю тобі, що ти ще не готовий чогось навчитися".
  
  
  "Я на це не куплюсь", - сказав Римо. "Чому я не готовий навчитися?"
  
  
  "Багато. Що привітають перським імператорам. Те, що не можна говорити фараону. Належний метод ведення переговорів за контрактом. Багато легенд і їх більш глибокий зміст. Багато чого".
  
  
  "Ти намагаєшся уникнути мене не тому, що я не знаю, як привітатися з перським імператором", - сказав Римо. "Це те, що мене непокоїть, і я хочу знати, що саме".
  
  
  "Ти свавільна вперта дитина", - сердито сказав Чіун.
  
  
  "Просто, щоб ми обидва це розуміли", - сказав Римо.
  
  
  Чіун зітхнув. "Ти можеш слідувати за мною. Але не став запитань. І тримайся подалі від мого шляху".
  
  
  На величезній стоянці Dynacar Industries, неподалік Едсел Форд Паркуей у Детройті, робітники метушилися, зав'язуючи зелену стрічку навколо пакета.
  
  
  Якби не той факт, що упаковка була шести футів заввишки, шести футів завширшки та п'ятнадцяти футів завдовжки, вона виглядала б як весільний подарунок, навіть незважаючи на елегантний сріблясто-білий обгортковий папір, яким вона була вкрита.
  
  
  Дві дюжини репортерів та операторів вже з'явилися за п'ятнадцять хвилин до запланованої прес-конференції Лайла Лаваллетта, і вони стовпилися навколо великого пакету, намагаючись розглянути, що він міститься.
  
  
  "Це машина. Чого ти чекав? Лаваллетт покликав нас сюди не для того, щоб показувати якийсь чортовий холодильник".
  
  
  "Гей, послухай. У нього стріляли кілька днів тому, а потім минулої ночі вбили Менгена. Наскільки тобі відомо, під цією стрічкою може ховатися чортова група захоплення, і вони збираються рознести нас усіх вщент".
  
  
  "Я сподіваюся, що вони почнуть із вас", - сказав перший репортер. "Можливо, це і машина, але вона страшенно смердить".
  
  
  "Я думав, що я був єдиним, хто це помітив", - сказав інший репортер. "Можливо, це через цих робітників".
  
  
  "Що це ти сказав, придурок?" - прогарчав один із робітників. Їх було четверо, вони лежали на животах, стискаючи вимірювальні стрічки і намагаючись укласти зелену стрічку шириною фут поверх упаковки в ідеальний бант у квітковому стилі.
  
  
  "Нічого", - нервово відповів репортер. "Я нічого не говорив".
  
  
  "Ми теж відчуваємо цей запах", - сказав робітник. "І нам це подобається не більше, ніж вам".
  
  
  "Пахне гниючим сміттям", - сказав інший репортер. "Розкажіть нам про це. Гей, пересуньте це на чверть дюйма. Ось." Робітник узяв рацію, що лежала поверх пакета, і заговорив до неї. "Як тобі це?" Він глянув угору, коли вертоліт, кружляючи, з'явився в полі зору автостоянки. Голос відповів через гелікоптер досить голосно, щоб його почули репортери.
  
  
  "Виглядає ідеально. Тепер зафіксуй це".
  
  
  Робітник почав приклеювати бант на місце прозорою пакувальною стрічкою.
  
  
  "Чорт би взяв Лаваллетта та його чортів перфекціонізм", - пробурчав один із робітників.
  
  
  "Чого ви очікуєте від автогеніка-індивідуаліста?" спитав репортер.
  
  
  "Не пакунки, які пахнуть", - сказав робітник.
  
  
  "Просто машини, які смердять", - сказав інший робітник. Лайл Лаваллетт спостерігав за верхнім поверхом заводу Dynacar, що відбувається з вікна. Він почував себе добре, бо знав, що добре виглядає. Новий пояс, розроблений у Європі для вагітних жінок, скоротив його талію ще на півдюйми.
  
  
  Його особистий консультант з краси, який працював у Dynacar координатором дизайну, щойно зробив йому крем для підтягування шкіри обличчя, а також вміло знайшов спосіб приклеїти розпущене волосся, яке турбувало Лаваллетта трьома днями раніше, до іншого волосся, щоб гарантувати, що вони більше не будуть стирчати і бентежити його перед фотографами.
  
  
  "Добре, добре, добре, добре, добре, добре, добре", - сказав він. "Преса майже вся тут. Жодних ознак Ревелла та Мілліс?" він спитав міс Блейз.
  
  
  На його секретарці був обтягуючий светр кольору фуксії, від якого завмирало серце. На ній був червоний светр, але Лаваллетт змусив її змінити його, тому що на ньому була помаранчева краватка, і він подумав, що кольори можуть не поєднуватися. Проте переодягатися в офісі не було проблемою, оскільки Лаваллетт наполягла на тому, щоб тримати на столі дюжину різних светрів, щоб розважати репортерів, які могли прийти подивитися на них.
  
  
  "Містер Ревелл і містер Мілліс ще не прибули", - сказала вона. "Але я зателефонувала до їхніх офісів, і вони вже в дорозі".
  
  
  "Добре. Я хвилювався, що вони можуть скасувати зустріч тільки тому, що минулої ночі вбили Менгена".
  
  
  "Ні. Вони наближаються", - сказала міс Блейз.
  
  
  "Добре. Я хочу, щоб ти почекав їх унизу", - сказав Лаваллетт. "І коли вони прийдуть, ти привітаєш їх, а потім відведеш на їхні місця на помості".
  
  
  "Добре. Є якісь особливі місця, містере Лаваллетт?"
  
  
  "Так. Посадіть їх зліва", - сказав він.
  
  
  "Для цього є причина?" - Запитала вона.
  
  
  "Найкраща причина з усіх", - сказав Лаваллетт. Він посміхнувся до своєї секретарки. "Це з підвітряного боку", - сказав він.
  
  
  "Милий містечко, куди ти мене привів", - сказав Римо.
  
  
  "Ніхто не запрошував тебе супроводжувати мене сюди", - сказав Чіун.
  
  
  "Пахне, як на міському сміттєзвалищі".
  
  
  "Це тому, що тут багато білих людей", - сказав Чіун. "Я помітив це у вашому вигляді".
  
  
  "Чому ми взагалі працюємо в автомобільній компанії? Dynacar Industries. Я ніколи про неї не чув".
  
  
  "Я тут, тому що це мій обов'язок", - сказав Чіун. "Ти тут, тому що ти набридливий".
  
  
  Біля воріт автостоянки Dynacar Industries їх зупинив охоронець у формі, який вручив роздрукований список запрошених гостей і попросив відзначити їхні імена.
  
  
  Чіун переглянув список зверху до низу, потім поставив хрестик поруч із ім'ям, повернув його охоронцеві і пройшов через відчинені ворота.
  
  
  Охоронець подивився на папку з іменами, потім на Чіуна, а потім знову на список.
  
  
  Він глянув на Римо. "Він безперечно не схожий на Дена Разера", - сказав він.
  
  
  "Грім", - сказав Римо. "На ньому немає телевізійного гриму".
  
  
  Охоронець кивнув і простяг Римо планшет. Римо переглянув список вгору і вниз і внизу побачив акуратно надруковане його власне ім'я: РІМО УІЛЬЯМС.
  
  
  Поруч із цим уже була галочка. "Хтось уже викреслив моє ім'я", - сказав він. "Так? Давайте подивимося. Де це?"
  
  
  “Рімо Вільямс. Це я. Бачиш? Поруч із цим стоїть хрестик”.
  
  
  Охоронець знизав плечима. "Що я маю робити? Ви знаєте, кожен, хто приходить сюди, повинен відзначити своє ім'я. Тепер я не можу впустити тебе, поки ти не поставиш галочку у списку. Так це працює, і ми повинні чинити саме так".
  
  
  "Звичайно", - сказав Римо. "Я розумію".
  
  
  Він забрав планшет назад, поставив хрестик поруч із ім'ям та пройшов через ворота.
  
  
  Охоронець прочитав список і крикнув йому слідом: "Радий вас бачити, міс Волтерс. Я постійно дивлюся ваші шоу". Рімо наздогнав Чіуна, коли маленький азіат пробирався крізь натовп репортерів, яких тепер було понад п'ятдесят. Чіун промарширував як генерал, владною рукою відкидаючи убік камери, що нещільно утримувалися, які погрожували пошкодити його персону. Оператори почали кричати на нього, потім зупинилися і випустили глибоке зітхання, коли міс Блейз вийшла на поміст, ведучи Джеймса Ревелла, голову General Autos, і Х'юберта Мілліса, президента American Automobiles, до місць наприкінці помосту.
  
  
  "Погляньте на ці сиськи", - сказав один оператор із благоговінням у голосі.
  
  
  "Мушу визнати", - сказав інший. "Лаваллет знає, як подорожувати".
  
  
  "Я сподіваюся, що він багато подорожує вгору і вниз із цього приводу", - сказав ще хтось.
  
  
  Чіун зупинився перед помостом і похитав головою.
  
  
  "Я ніколи не розумів чарівності вашого виду молочними залозами", - сказав він Римо.
  
  
  "Ти не чув, щоб я щось говорив, чи не так?" Запитав Римо.
  
  
  Він підвів очі і побачив, як двоє чоловіків, які щойно сіли, взяли наші хустки і піднесли їх до своїх осіб. Сморід у цьому місці був нестерпний, і Римо сказав: "Хіба ми не могли знайти менш сильне місце, щоб встати?"
  
  
  "Ось", - сказав Чіун. "Уповільни дихання. Це допоможе тобі. І твоя мова. Це допоможе мені".
  
  
  Римо кивнув головою. Він нахилився до Чіуна. "Щойно сталася кумедна річ", - сказав він.
  
  
  "Я впевнений, ти розкажеш мені про це", - сказав Чіун.
  
  
  "Я ніколи не бачив тебе таким буркотливим", - сказав Римо. "У будь-якому випадку, моє ім'я було тут, у списку гостей. Ти комусь казав, що я прийду?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун.
  
  
  Він повернувся, щоб подивитися на Римо, який сказав: "І хтось поставив хрестик до мого імені". Він подумав, що Чіуна могло б підбадьорити, якби він зіграв натурала і кинув йому репліку, яка могла призвести до висококласної образи, тому він сказав: "Як ти думаєш, у світі є двоє таких самих, як я?"
  
  
  Він був здивований, коли Чіун не відреагував очікуваним чином. "Ви бачили галочку поряд зі своїм ім'ям?" він сказав.
  
  
  Римо кивнув головою.
  
  
  "Рімо, я знову прошу тебе покинути це місце", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Як забажаєш. Але що б не сталося, я не хочу, щоб ти втручався. Ти розумієш?"
  
  
  "Я розумію, і ти можеш на це розраховувати. Я сидітиму склавши руки, що б не сталося", - сказав Римо. Чіун, здавалося, не слухав. Його очі сканували натовп, а потім пролунали тихі оплески, які привернули всі погляди до трибуни з мікрофонами у вигляді голови Медузи. Лайл Лаваллетт, одягнений у синій блейзер із новою емблемою Dynacar Industries на кишені, помахав пресі та зробив крок до мікрофонів.
  
  
  "Хто це?" — спитав Римо, звертаючись швидше до себе, ніж до Чіуна.
  
  
  "Це Лайл Лаваллетт, незалежний геній автомобільної промисловості", - сказав репортер поряд із Римо. "Навіщо ви тут, якщо ви нічого не знаєте?"
  
  
  "Здебільшого для того, щоб перегризти тобі горлянку, якщо ти скажеш мені ще хоч слово", - сказав Римо, і коли його очі зустрілися з очима репортера, той проковтнув і відвернувся.
  
  
  Лаваллетт зобразив на обличчі широку посмішку і повільно обернувся на 180 градусів за компасом, щоб переконатися, що кожен фотограф мав шанс сфотографувати його на повний зріст.
  
  
  "Пані та панове, - сказав він, - я хочу подякувати вам за те, що прийшли сьогодні. Я вибачаюсь за невелику затримку в розкладі, але я був зайнятий у лікарні, де лікувався від вогнепальних поранень". Він знову посміхнувся, щоб дати їм зрозуміти, що повністю одужав і що буде потрібно більше, ніж прості кулі, щоб зупинити Лайла Лаваллетта. Тепер він шкодував, що не пожартував із лікарями в лікарні; це був би добрий матеріал для журналу People.
  
  
  "І я також хочу подякувати містеру Джеймсу Ревеллу, голові General Autos, і містеру Х'юберту Міллісу, президенту American Automobiles, за те, що вони також прийшли сюди сьогодні. Їхня присутність підкреслює важливий факт, що ми зібралися тут сьогодні не для того, щоб уявити або запустити комерційне підприємство, а для того, щоб оголосити про приголомшливий світ наукове відкриття». Він знову обвів поглядом репортерів, перш ніж продовжити.
  
  
  "Я був би необережний, якби не відзначив нашу глибоку скорботу у зв'язку з трагедією, що спіткала містера Дрейка Менгана, президента National Autos. Я знаю, що Дрейк - мій дорогий, старий добрий друг Дрейк - з його гострою цікавістю до технологій теж був би тут, якби death не закрила виробництво для нього першим”.
  
  
  Римо почув, як двоє чоловіків, яких представили як Ревелла та Мілліса, розмовляли один з одним.
  
  
  "Старий добрий друг Дрейк?" Сказав Ревел. "Дрейк хотів убити ублюдка".
  
  
  "Все ще здається гарною ідеєю", - відповіла Мілліс.
  
  
  "Але без подальших церемоній, леді та джентльмени", - сказав Лаваллетт. "Я знаю, вам усім цікаво, що цього разу приховав у рукаві незалежний Геній автомобільної промисловості. Ну, це просто. Автомобіль, який працює на бензині, яким ми його знаємо, мертвий".
  
  
  Повисла мовчанка, поки Римо не сказав уголос: "Добре".
  
  
  Лаваллет проігнорував коментар і продовжив. "Двигун внутрішнього згоряння, основа автомобільної промисловості у тому вигляді, в якому ми знали його до сьогодні, тепер є музейним експонатом. Динозавр".
  
  
  Римо заляпав у долоні. Більше ніхто не видав жодного звуку. Чіун сказав: "Помовчи. Я хочу це почути". Але його очі постійно сканували натовп, і Римо знав, що Майстер Сінанджу з'явився не для того, щоби послухати якесь оголошення про новий бомбомобіль.
  
  
  "Дінозавр", - повторив Лаваллет. "Можливо, це іронічно, тому що динозавр протягом багатьох років був джерелом нашої чудової автомобільної культури у вигляді тварини, що розклалася, яку ми витягаємо з-під пісків світу у вигляді сирої нафти. Розклалися динозаври, залишки первісного світу. Але ці запаси виснажуються, та нашій культурі чотириколісного транспорту загрожує повільне вимирання”. Він зробив паузу для драматичного ефекту. "До сьогоднішнього дня".
  
  
  Лаваллетт поплескав його по сивому волоссю, заспокоєний тим, що все на місці.
  
  
  "Поки я вів свою самотню битву проти комуністичної тиранії в Нікарагуа, - сказав він, - у мене було багато часу для проведення нових досліджень щодо нових засобів харчування автомобілів. Пані та панове, ось рішення."
  
  
  Він підняв очі, і вертоліт, який ширяв над дальнім кутом стоянки, різко розвернувся вперед. Він зупинився над упакованим у сріблясту плівку пакетом перед помістом. Лаваллетт кивнув, і чоловік спустився на мотузці з вертольота, прикріпив мотузку до гака у верхній частині сріблястого пакета, потім потягнув за мотузку і вертоліт почав підніматися.
  
  
  "Дами та джентльмени, ласкаво просимо на публічну виставу дива нашого часу, суперкара завтрашнього дня тут і сьогодні. Dynacar".
  
  
  Посилка була піднята в космос вертольотом, що піднімається. Вона не мала дна, і коли вона відірвалася від землі, виявилося, що це гладкий чорний автомобіль.
  
  
  За автомобілем в акуратний ряд стояли три блискучі металеві сміттєві баки. Вони були наповнені до країв, і слабкий вітерець доносив отруйний сморід їхнього вмісту назад до преси. Ревелл, що стояв наприкінці помосту, почав кашляти; Х'юберт Мілліс поперхнувся, обернувся, і його вирвало.
  
  
  Поруч із сміттєвими баками стояла маленька чорна машина, схожа на промисловий пилосос.
  
  
  "Так само, як вчорашні автомобілі заправлялися вчорашнім сміттям, Dynacar - автомобіль сьогоднішнього дня - працюватиме на сьогоднішньому смітті. Більше немає бензину. Більше немає масла. Більше ніяких вихлопів і забруднень. Джентльмени. Будь ласка."
  
  
  Він кивнув робітникам, які підійшли до ряду баків для сміття і один за одним почали спорожняти їх у кришку маленького чорного пристрою. У круглу чорну дірку посипалися старі газети, кавова гуща, курячі кістки, спідня білизна. Дещо пролилося і впало на землю, а по стіні чорної машини почали вибиратися личинки.
  
  
  Робітники поспішно змахнули їх назад. Коли всі три банки були випорожнені в чорний пристрій, один із робітників натиснув кнопку.
  
  
  Негайно пролунав скрегочучий звук, ніби працювали сушарка для білизни і ущільнювач сміття. Повільно купа сміття, яка закривала отвір чорної машини, почала рухатися. Воно затремтіло і піднялося разом з личинками і всім іншим, потім повільно зникло в пащі машини.
  
  
  "Ви спостерігаєте за роботою перетворювача відходів Dynacar", - заявив Лаваллетт. "Цей пристрій повторює ту ж дію, яка перетворювала туші динозаврів на паливо. Але це миттєвий переробник та рафінер в одному флаконі".
  
  
  Подрібнення припинилося, і Лаваллетт подав знак одному з робітників, який закрив кришку верстата, потім відійшов убік, борючись із сухими позивами. Це погано позначилося на іміджі корпорації, і Лаваллетт зробив уявну позначку звільнити цю людину.
  
  
  Лаваллет зійшов з помосту. Римо зауважив, що два автовиробники, Ревелл та Мілліс, нахилилися вперед, спостерігаючи. Чіун тим часом все ще оглядав натовп.
  
  
  Лаваллетт підійшов до основи чорної машини і відчинив маленькі дверцята. Він обернувся, тримаючи над головою сірувато-коричневу грудку розміром із пачку цигарок.
  
  
  "Ось ви де, леді та джентльмени. Ті три бочки зі сміттям, які ви щойно бачили, завантаженими в машину, тепер перетворені на це".
  
  
  "Яке це стосується - до автомобілів?" - вигукнув репортер.
  
  
  "Всі", - сказав Лаваллет. "Тому що цей маленький блок - твердопаливний, і цього палива достатньо, щоб мій Dynacar працював тиждень без дозаправки. Уявіть це. Замість того, щоб виносити сміття щовівторка, ви просто скидаєте його в сміттєзбірник, включає двигун і знизу дістаєте паливо для свого автомобіля "Одним махом вирішуються проблеми утилізації відходів та палива для сімейного автомобіля".
  
  
  Репортер поставив ще одне запитання. Лаваллет пізнав його; він був із незалежної місцевої радіостанції, якій Лаваллетт ніколи не подобався. Радіостанція відмовилася називати його незалежним генієм автомобільної промисловості та фактично назвала його одним із найбільших шахраїв автомобільного бізнесу.
  
  
  "Моя станція хоче знати, що відбувається, якщо ви сім'я з двома автомобілями?" спитав він з усмішкою.
  
  
  "Ці люди можуть просто стежити за вашим каналом весь день безперервно. Ви виробляєте достатньо сміття для всієї країни", - сказав Лаваллетт.
  
  
  У натовпі пролунав ввічливий смішок. Лавеллетт був здивований; він чекав гучного сміху. Він глянув на обличчя представників засобів масової інформації і замість очікуваного подиву в широко розкритих очах побачив здивування, похмурі брови і кілька пальців, що затискали ніздрі.
  
  
  "Давайте прояснимо це, містере Лаваллетт", - запитав репортер мережі. "Цей автомобіль працює виключно на смітті?"
  
  
  "Відмовляйся", - сказав Лаваллетт. Йому не сподобалося слово "сміття". Тепер він міг бачити заголовок в "Інкуайрер": "АВТОГЕНІЙ MAVERICK ПРЕДСТАВЛЯЄ "СМІТНИК"".
  
  
  "Чи це працюватиме на якихось покидьках?" - Запитав інший репортер.
  
  
  "Безумовно. Що завгодно, від риб'ячих голів до старих коміксів і..."
  
  
  Репортер перервав його, і Лаваллетт побачив його бейджику з ім'ям, що він з Rolling Stone.
  
  
  "Це працюватиме на лайні?"
  
  
  "Перепрошую", - сказав Лаваллетт.
  
  
  "Гермо. Це працюватиме на лайні?"
  
  
  "Ми цього не пробували", - сказав Лаваллет.
  
  
  "Але це може статися?"
  
  
  "Можливо. Насправді немає причин, чому б і ні".
  
  
  Він відчув деяке полегшення, коли зрозумів, що жодна респектабельна газета в Америці не стала б карбувати слово "говномобіль". І кого взагалі турбувало, що сказав Rolling Stone?
  
  
  "Ми хочемо побачити, як машина їздить", – сказав репортер Rolling Stone. Очевидно, це не спало на думку нікому з інших тамтешніх ЗМІ, тому що вони негайно почали кричати: "Так, так. Давай подивимося, як це працює. Керуй цим, Лаваллетт".
  
  
  Лаваллет жестом закликав до тиші, потім сказав: "Це другий прототип. Перший був вкрадений минулого тижня ... Я підозрюю, промисловими шпигунами. Але сміх над ними. І перетворювач відходів, і двигун Dynacar настільки революційні, що їх неможливо відтворити без порушення моїх ексклюзивних патентів.А щоб бути впевненим, що секрет внутрішньої операційної системи залишиться виключно власністю Dynacar, кожна модель буде поставлятися з герметичним кожухом, і обслуговувати їх будуть тільки в ліцензованих майстернях Dynacar. , перетворившись на невпізнанний шлак - я впевнений, що злодії, які втекли з єдиною існуючою моделлю, вже виявили це.
  
  
  "А тепер. Демонстрація Dynacar у дії". Лаваллет відчував на собі погляди Ревелла і Мілліс, поки пробирався крізь натовп. Поки оператори юрмилися навколо, він відкрив маленьку заслінку в капоті автомобіля і просунув усередину крихітний кубик спресованого сміття.
  
  
  "Леді та джентльмени, цього палива вистачить, щоб керувати цим транспортним засобом протягом тижня".
  
  
  Він сів за кермо автомобіля і коли камери збільшили зображення, показав усім золотий ключ запалювання.
  
  
  Спочатку репортери подумали, що у Лаваллетта виникли проблеми із заводом машини. Вони бачили, як він вставив ключ у замок запалювання і повернув його, але з-під капота не долинуло ні гуркоту, ні пульсації двигуна.
  
  
  Але раптово, радісно помахавши рукою з вікна, Лаваллет направив Дайнакар вперед. Периметр паркування був огороджений від автомобілів, і тому воно служило йому випробувальним треком. Один репортер розрахував час переходу з нуля до шістдесяти п'яти за десять секунд, що було високою якістю для автомобіля, що не бере участі в перегонах. Лаваллетт обігнув машину стоянкою і безшумно повернув її до вихідної точки. Протягом усієї поїздки Dynacar не видавав ні звуку, якщо не рахувати вереску шин.
  
  
  Коли він вийшов з машини, Лаваллетт посміхався від вуха до вуха. Він прийняв героїчну позу. На піднесенні міс Блейз почала плескати. Репортери теж заплескали, не тому, що вважали, що їм належить це робити, а щоб підбадьорити міс Блейз, щоб вона продовжила свої овації, від яких підстрибувала груди.
  
  
  Лаваллет жестом покликав робітників, які вийшли вперед і встали перед машиною Dynacar. Один із них щось сказав у свою рацію, і за мить вертоліт знову з'явився в полі зору, все ще тримаючи підвішений до днища гігантський сріблястий ящик, яким була накрита машина. Швидко, як за добре відрепетованої операції, підлетів вертоліт і опустив контейнер над автомобілем Dynacar. Робітники відстебнули троси, що утримують його, і вертоліт відірвався, коли Лаваллетт повернувся на трибуну і сказав у мікрофони: "Тепер я відповім на ваші запитання".
  
  
  "Ви стверджуєте, що ця машина не забруднює довкілля?"
  
  
  "Ви можете переконатись у цьому самі", - сказав Лаваллетт. "Тут немає вихлопу, немає вихлопної труби. Можу додати, що немає навіть глушника".
  
  
  "А як щодо запаху?"
  
  
  "Який запах?" - Запитав Лаваллетт.
  
  
  "Тут виразно пахне сміттям. Ми всі відчули його, коли ви проїжджали повз".
  
  
  "Нісенітниця", - сказав Лаваллетт. "Це просто післясмак покидьків, які валялися тут раніше. І я вибачаюсь за це, але я хотів отримати найгірші, прогірклі відходи, які тільки могли, просто щоб показати, наскільки ефективним був процес".
  
  
  "Вам слід було використовувати лайно", - заволав репортер із Rolling Stone.
  
  
  "Раніше цього тижня у вас стріляла людина, яка стверджує, що вона представляє екологічну групу. Як ви думаєте, відбулася б стрілянина, якби ця група знала про Dynacar?"
  
  
  "Ні", - сказав Лаваллетт. "Цей автомобіль – відповідь на молитви кожного захисника навколишнього середовища".
  
  
  "Що ти думаєш, Чіуне?" Запитав Римо.
  
  
  "Я думаю, вам слід вирушити додому", - сказав літній азіат. Його очі все ще бігали натовпом.
  
  
  "Ми через це проходили. Якого біса ти шукаєш?"
  
  
  "Душевний спокій. І не отримуєш його", - огризнувся Чіун.
  
  
  "Чудово", - сказав Римо. "Ти зрозумів. Побачимося пізніше".
  
  
  "Пам'ятай. Не втручайся", - сказав Чіун.
  
  
  Римо пішов у гніві. Він не міг зрозуміти, що турбувало Чіуна. Добре. Старому дозволили потурбуватися, бо він був поранений чиїмось вдалим пострілом, але навіщо зганяти це на Римо? І навіщо приходити сюди? Що змусило його подумати, що той, хто стріляв, може бути тут?
  
  
  Позаду себе, пробираючись крізь натовп представників ПРЕСИ, Римо чув, як Лаваллет все ще відповідає на запитання. "Містер Лаваллетт. Хоча всі знають, що ви незалежний геній автомобільної промисловості, ви ніколи не були відомі як винахідник. Як вам удалося зробити технологічні прориви, необхідні для Dynacar?"
  
  
  Лаваллетт спокійно сказав: "Як не дивно, в цьому автомобілі немає жодних технологічних проривів, за винятком трансмісії. Всі інші технології знаходяться в робочому стані. На Сході деякі багатоквартирні будинки і навіть деякі електростанції працюють на стиснутому смітті, яке використовується як паливо. Хитрість полягала у адаптації існуючих технологій до форми, яка могла бути по кишені середньої американської родини. Ми зробили це”.
  
  
  "Коли ви зможете приступити до виробництва?"
  
  
  "Негайно", - сказав Лаваллет.
  
  
  "Як ви думаєте, коли ви будете готові конкурувати з "Великою трійкою" автовиробників?"
  
  
  "Питання в тому, - сказав Лаваллет з посмішкою, - коли вони зможуть конкурувати зі мною?" Він повернувся і посміхнувся Ревеллу і Мілліс, які сиділи в кінці помосту, дивлячись на коробку з моделлю Dynacar.
  
  
  "Насправді, - сказав Лаваллетт, - після трагедії, що трапилася з Дрейком Менганом, зі мною зв'язалися кілька людей, пов'язаних із управлінням National Autos. Можливо, там у нас з'явиться можливість об'єднати наші сили".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що заволодів би "Нешнл Аутос"?"
  
  
  "Мені не пропонували такої посади, - сказав Лаваллетт, - але зі смертю містера Менгана, можливо, для цієї компанії настав час шукати новий напрямок. Dynacar – це автомобіль сьогоднішнього та завтрашнього дня. Все інше – вчорашній день".
  
  
  "Упиватись. Мілліс".
  
  
  Репортери почали вигукувати імена двох інших керівників car наприкінці помосту.
  
  
  Вони підняли очі, ніби здивувалися, сидячи у своїх ваннах. "Не могли б ви розглянути можливість об'єднання зусиль з Лаваллетт для виробництва Dynacar?" Двоє чоловіків відмахнулися від запитання.
  
  
  Збоку від помосту Римо побачив групу чоловіків у костюмах-трійках, які радилися тихими голосами. Передбачалося, що вони будуть виглядати як керівники автомобільних компаній, але після того, як вони стояли, їхні руки були вільно підняті, Римо міг сказати, що вони були озброєні. Їхні руки ніколи не відходили далеко від місць на поясах або пахвами, де можна було сховати пістолети. Він навіть міг бачити опуклість деяких видів зброї. Неакуратно, подумав він. З таким же успіхом вони могли б носити краватки з написом "Охоронець", вишитим нитками Day-Glo.
  
  
  Почувши посилений голос Лайла Лаваллетта, що луною віддається над головою, Римо помітив оператора, що рухався вздовж краю групи репортерів. Римо зрозумів, що спостерігає за чоловіком, бо той ніяково ніс відеокамеру, ніби не звик до її ваги. Чоловік був високим, з темним волоссям, і у нього був шрам, що перетинав праву сторону щелепи. Його очі були жорсткі й холодні, і Римо здалося, що в них було щось знайоме.
  
  
  Поки він спостерігав, оператор пробрався крізь натовп, а потім з'явився з іншого боку натовпу, обличчям до того місця на височині, де сиділи Джеймс Ревелл і Х'юберт Мілліс, голови двох інших автомобільних компаній.
  
  
  Краєм ока Римо помітив, як Чіун піднімається до помосту. Можливо, Чіун теж щось помітив. Чи це було тим? Чи було це тим, чого Чіун попереджав його триматися подалі?
  
  
  Він повинен просто повернутися і піти. Це була не його справа, але коли він вирішив це зробити, він побачив, як оператор намацує правою рукою рукоятку камери, яку він ніс на лівому плечі. Він нишпорив навколо в пошуках чогось, а потім все його тіло напружилося в режимі попередньої атаки, що означало тільки одне: пістолет.
  
  
  "Чіун! Обережно!" Крикнув Римо. Найкоротший шлях до оператора лежав через репортерів, і Римо пройшов крізь них як однотонна куля для боулінгу крізь гумові кеглі.
  
  
  Чоловік зі шрамом упустив відеокамеру, і раптово в його руках опинився довгоствольний чорний пістолет. Він сів навпочіпки, як стрілець, і, перш ніж Римо зміг до нього дотягнутися, пролунали чотири постріли. Один два три чотири. Їхні постріли злилися в коротку чергу, яка була майже схожа на дріб кулемета.
  
  
  Римо подивився у бік помосту і побачив тіло Чіуна, що лежить поверх тіл Джеймса Ревелла та Хьюберта Мілліса.
  
  
  Ніхто не рухався. Лайл Лаваллетт біг по трохи піднятій сцені до чоловіків, що впали, а охоронці наближалися з іншого боку.
  
  
  Римо ухилився від стрільця і побіг до платформи. Репортери тепер були зовсім близько, і Римо перестрибнув через них і приземлився на купу тіл. "Чіун, Чіун", - покликав він. "З тобою все гаразд?"
  
  
  Скрипучий голос з-під нього відповів: "Був, поки якийсь слон не обрушився на моє бідне тіло".
  
  
  Стрілець припинив стріляти; мабуть, на шляху він мав надто багато репортерів, щоб встигнути вистрілити, зрозумів Римо. Він скочив на ноги, відчувши, як тіла Лаваллетта та охоронців впали на вершину купи.
  
  
  — Я зловлю стрільця, Чіуне, — сказав Римо.
  
  
  Він почав вислизати з рюкзака, але не міг звільнитися. Щось тримало його за кісточку. Він потягнувся, щоб звільнити її, але тиск раптово ослаб. Він знову спробував підвестися, але тиск був на іншу кісточку. Крізь скупчення тіл він нічого не міг розгледіти.
  
  
  Римо зробив випад назад усім тілом, і раптово тиск ослаб, і Римо розтягнувся на спині на платформі.
  
  
  Він підвівся і подивився поверх голів репортерів, які стовпилися перед помостом. Той, хто стріляв, зник.
  
  
  Римо кинувся в натовп, але ніде не було видно цієї людини. Навколо нього розмовляли репортери.
  
  
  "Хто це був?"
  
  
  "Хто стріляв?"
  
  
  "У когось потрапили?"
  
  
  Він чув, як один репортер сказав: Я знаю, хто це зробив. Римо швидко підійшов до цього репортера ззаду і схопив його за мочку вуха великим і вказівним пальцями правої руки.
  
  
  "Хто це зробив, друже?" – спитав він.
  
  
  "Оууууу. Припини це".
  
  
  "По-перше, хто це зробив?"
  
  
  "Оператор. Він прийшов одночасно зі мною, і я побачив його ім'я у списку гостей".
  
  
  "Як його звали?" Запитав Римо.
  
  
  "Забавне ім'я. Оууууу. Гаразд. Його звали Римо Вільямс".
  
  
  Римо відпустив вухо репортера, важко проковтнув, потім побіг назад до помосту, щоб забрати Чіуна, щоб вони могли забратися зі сцени мафії, перш ніж стануть зірками шестигодинних новин.
  
  
  Виїжджаючи зі стоянки, вони почули виття поліцейських сирен, що наближалися.
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Майстер Сінанджу не був голодний. Майстер Сінанджу не відчуватиме голоду в найближчому майбутньому, принаймні, доки його невдячний жалюгідний учень продовжує вторгатися в його особисте життя.
  
  
  "Ну, я голодний і збираюся приготувати трохи рису".
  
  
  "Добре", - сказав Майстер синанджу. "Зроби це в Массачусетсі", - додав він, повторивши гасло, яке одного разу чуло по телевізору.
  
  
  Римо утримався від відповіді і пройшов у маленьку кухоньку готельного номера. На прилавку, на підносі для обслуговування номерів, лежали шість упаковок цільнозернового коричневого рису і як поступка різноманітності одна упаковка білого рису, який, за словами Чіуна, мав меншу поживну цінність і поганий смак. Не говорячи вже про те, що вони неправильно забарвлені.
  
  
  Римо відкрив упаковку білого рису. "Пальчики оближеш. Білий рис. Мій коханий".
  
  
  Він зазирнув у вітальню і побачив, як пергаментне обличчя Чіуна спотворила гримаса огиди. Але старий не зрушив зі своєї пози лотоса в центрі статі.
  
  
  "Я так давно не їла білий рис, що при одній думці про миску, на якій готується пара, у мене течуть слинки".
  
  
  Чіун зневажливо пирхнув.
  
  
  Римо поставив на вогонь каструлю з водою та відміряв півсклянки рисових зерен. Чекаючи, доки вода закипить, він вів приємну розмову, хоча був не в кращому настрої. І все-таки, після того як напівденні суперечки і благання не змогли зачепити Чіуна, він зважився на такий підхід.
  
  
  "Звичайно, хотілося б, щоб у нас був цей рис у пустелі, коли розбився мій літак. Ти знаєш, Чіун? Я був лідером усіх, хто вижив. Оточений піском. І я виявив, що насолоджуюся цим".
  
  
  "Ти так і зробив би", - сказав Чіун. "Я попрошу Сміта купити тобі пісочницю на Різдво".
  
  
  “Мені подобалося, коли мене цінували. Там ми були оточені піском, і ці люди, яких я ніколи раніше не зустрічав, дивилися на мене знизу нагору”.
  
  
  "Ймовірно, так само зробив і пісок", - сказав Чіун.
  
  
  У каструлі з'явилися перші бульбашки води, і Римо пошукав дерев'яну ложку, але довелося задовольнятися пластиковою.
  
  
  "Я думаю, що, можливо, допоміг урятувати кілька життів", - сказав Римо. "Це була та частина, яка залишається зі мною. Думаю, я можу зрозуміти, наскільки важливим ти вважаєш нагодувати мешканців села Сінанджу".
  
  
  Рис обварювався у киплячій воді.
  
  
  Майстер Сінанджу відкрив рота, щоб заговорити, в його карих очах з'явилося м'якше світло, але він зупинив себе, перш ніж зітхання перетворилося на добре слово, і продовжив дивитися в нескінченність.
  
  
  Римо помітив, як вона на мить пом'якшала, і продовжив, закриваючи горщик кришкою: "Раніше я думав, що ці люди в Сінанджу - ліниві невдячні ублюдки. Все до єдиного. Живу на криваві гроші Господаря. Але тепер я змінився".
  
  
  Чіун провів пальцем з довгим нігтем по оці. Чи змахнув він сльозу? Римо замислився.
  
  
  "Тепер я можу зрозуміти, наскільки обов'язком Господаря є нагодувати село".
  
  
  Він зачекав на п'ять хвилин, потім відкрив каструлю. Рис був м'яким та пишним.
  
  
  "Можливо, колись я буду тим, хто нагодує народ Сінанджу", - сказав Римо, розкладаючи рис у дві однакові миски. "Я б із задоволенням".
  
  
  Римо краєм ока глянув на Чіуна, але літній кореєць відвернувся.
  
  
  "Хочеш трохи рису?" Недбало запитав Римо.
  
  
  Чіун підвівся з сидячого становища, наче його катапультували з підлоги. Він розчистив простір для своєї спальні подібно до спалаху золотого світла, кольору його денного кімоно.
  
  
  Двері за ним зачинилися, і через дверну панель Римо почув звук, з яким Майстер Сінанджу шумно висморкався. Звук був схожий на гусяче кудахтання.
  
  
  За мить двері знову відчинилися, і на порозі з'явився Чіун, спокійний і безтурботний, з блаженним виразом обличчя.
  
  
  "Так, сину мій. Думаю, я з'їм трохи рису", - офіційно сказав він.
  
  
  Після того, як вони відставили убік свої порожні миски та палички для їжі, Римо сказав: "Я хотів би поговорити з тобою, Татусю".
  
  
  Чіун підняв руку. "Пристойності мають бути дотримані. Спочатку їжа".
  
  
  "Так?" – сказав Римо.
  
  
  "Я думаю, ти нарешті навчився правильно готувати рис. Цей рис був приготовлений правильно, а не в тій підступній ступці, яку японці називають рисом. Це було приготовлено в корейському стилі".
  
  
  "Саме так мені подобається у китайських ресторанах", - сказав Римо.
  
  
  "Тьху ти", - сказав Чіун. "Китайці запозичили правильну техніку приготування у корейців, широко визнаних найбільшими кухарями світу".
  
  
  Римо кивнув головою на знак згоди, хоча єдиною корейською стравою, яку він коли-небудь куштував, була якась маринована капуста, яка на смак нагадувала протухлу крабову траву.
  
  
  Він опустив голову і чекав, і нарешті Чіун сказав: "А тепер ти можеш поговорити про інші речі".
  
  
  "Я знаю, що ця тема ображає тебе, Чіуне, але я повинен спитати. Хто був той стрілець сьогодні вдень?"
  
  
  "Якийсь божевільний, якому подобається стріляти в людей", - недбало сказав Чіун.
  
  
  "Він назвав своє ім'я одному з тамтешніх репортерів", - сказав Римо.
  
  
  "Псевдонім", - сказав Чіун. "Американські гангстери завжди використовують псевдоніми".
  
  
  "Він представився як Римо Вільямс", - сказав Римо.
  
  
  "Ймовірно, він вибрав ім'я навмання з телефонної книги", - припустив Чіун.
  
  
  "У телефонній книзі не так багато Римо Вільямсов, татко. Чому Сміт відправив тебе до Детройта?"
  
  
  "Бізнес", - сказав Чіун.
  
  
  "Я так і припускав. Цей стрілець - твоя мета?"
  
  
  "Ти теж мав здогадатися про це", - сказав Чіун.
  
  
  "Я намагаюся бути поважним і вести з тобою пристойну бесіду", - сказав Римо, і Чіун, який виглядав таким засоромленим, яким Римо його ще ніколи не бачив, нічого не сказав.
  
  
  "Я думав про багато речей, коли був у тій пустелі", - сказав Римо. "Я думав про те, хто я і чим я був, і про те, що в мене ніколи не було сім'ї, крім тебе. Думаю, саме тому я був вражений, коли інші пасажири дивилися на мене знизу нагору. Це було майже як мати сім'ю”.
  
  
  Чіун промовчав, і Римо сказав: "Кумедно, що в цього хлопця моє ім'я".
  
  
  "Одна річ мати ім'я", - сказав Чіун. "Зовсім інше – просто використовувати ім'я".
  
  
  "Ти думаєш, ця людина просто використала моє ім'я?" Сказав Римо.
  
  
  "Так. Ця людина - жорстокий обманщик, порочний брехливий білий. Без його жорстокого підступу я б зараз не носив цей шрам на своїй старій голові", - сказав Чіун.
  
  
  "Рана загоїться, Маленький батько".
  
  
  "Ганьба не пройде. Принаймні, поки я не викреслю цього брехуна з цього існування. Йому не можна дозволити жити". Голос Чіуна тремтів від стримуваного гніву.
  
  
  "Я готовий допомогти", - сказав Римо. Що це був за дивний вираз, що з'явився в очах Чіуна? Римо замислився. Це був якийсь спалах. Чи це був страх?
  
  
  "Ні", - сказав Чіун надто голосно. "Ти не винен. Це заборонено".
  
  
  "Ганьба, яку ти відчуваєш на своїх плечах, лягає і на мої плечі", - сказав Римо. "Ти це знаєш".
  
  
  "Я знаю це, і я знаю багато інших речей. Дечого ти не знаєш, сину мій".
  
  
  "Які речі?" Запитав Римо.
  
  
  "Я знаю, що має бути зроблено, і я знаю, чого не можна робити. І оскільки я вчитель, а ти учень, ти маєш прийняти це як факт".
  
  
  "Я приймаю це як факт", - сказав Римо. "Але ти повинен розповісти мені про ці речі, інакше я ніколи їх не впізнаю". Чіун щось приховував, він знав. Але що?
  
  
  "Почекай тут", - тихо сказав Чіун. Він плавно підвівся на ноги і м'яко попрямував до лакованих скринь, акуратно складених у кутку вітальні.
  
  
  Він глибоко занурився в одну із скринь, деякий час оглядався, потім задоволено хмикнув і повернувся, обережно тримаючи щось у своїх кістлявих пальцях.
  
  
  Він сів навпроти Римо і простяг йому предмет, який тримав у руках.
  
  
  "Це один із найбільших скарбів Сінанджу". Римо глянув на нього. Воно було розміром з кулак, сіре, з блискучими частинками, схожими на шматочки розплавленого піску, і холодне на дотик.
  
  
  - Камінь? – перепитав Римо.
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Не звичайний камінь. Це камінь, узятий із Місяця".
  
  
  Римо покрутив його в руках. "З Місяця? Мабуть, Сміт дістав його для тебе". Він звів очі. "Як ти вмовив Смітті обдурити НАСА, щоб він передав тобі місячний камінь?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Цей камінь був подарований мені моїм батьком, який одержав його від свого батька, і так далі, аж до того, хто зірвав його з гір на місяці, майстер Шанг".
  
  
  Римо підняв брову. "Ніколи про нього не чув. І я був би здивований, якби про нього справді чули і на Місяці".
  
  
  Чіун для переконливості похитав головою. "Майстер Шанг", - наполягав він. "Він відомий як Майстер, який побував на Місяці".
  
  
  "О, це все пояснює", - сказав Римо. "Я знав, що за старих часів Майстри не мали космічних кораблів, але, природно, вони їм не були потрібні, тому що вони просто вирушили на Місяць пішки".
  
  
  "Я проігнорую твою зухвалість, за винятком того, що вкажу, що абсолютна впевненість, як правило, є притулком простофилі".
  
  
  "Дурень чи ні, першою людиною на Місяці був Ніл Армстронг, і він був американцем, і це абсолютна впевненість. І чому ми говоримо про Місяць? Ми говорили про речі, які ти знаєш, а я ні, і тепер цілком очевидно, що ти абсолютно нічого не знаєш про Місяць, - сказав Римо: "Менше, ніж нічого".
  
  
  "Я розповім тобі історію майстра Шанга", - сказав Чіун. "Це було за часів династії Хань у Китаї. Майстер Шанг був правлячим Майстром у ті дні, але він не був великим Майстром, за винятком цього одного подвигу.
  
  
  "У ті дні майстер Шан часто надавав послуги імператору Китаю. Це було тоді, коли на китайців зазвичай можна було розраховувати в оплаті своїх рахунків, і до того, як вони перетворилися на збори жебраків та злодіїв, якими вони є сьогодні. У будь-якому разі, трон цього китайського імператора був сильно обложений ворогами, принцами та претендентами, які прагнули його золота та його жінок, оскільки у нього була королева та безліч наложниць, що було традицією серед імператорів Китаю того часу, вони завжди були розбещеними та аморальними людьми.
  
  
  "Майстер Шанг здійснив важку подорож із села Сінанджу в Західнокорейській затоці до двору цього імператора, щоб усунути того чи іншого ворога, але щоразу, коли він знищував ворога трона, з'являлося ще більше ворогів.
  
  
  "Однажды Майстер Шанг сказав імператору: "Дивися, але твоїх ворогів стає все більше, як зірок на вересневому небі. Щороку мене закликають розправитися з ними, і кожен наступний рік їхня кількість збільшується”.
  
  
  "Імператор відповів: "Хіба це не добре, тому що тоді у вас буде більше роботи від мого двору?"
  
  
  "Ні", - сказав Шан. "Це погано, бо скоро біля китайського двору буде більше ворогів, ніж підданих".
  
  
  "Імператор Китаю подумав над цим і сказав: "Яка твоя пропозиція, майстер синандж?"
  
  
  Чіун зробив паузу, щоб узяти камінь із рук Римо і покласти його на підлогу між ними.
  
  
  "Тоді Майстер Шан сказав імператору: "Візьми жінок своїх ворогів до двору. Зроби їх своїми, і таким чином по крові твої вороги стануть твоїми родичами».
  
  
  "Імператор обмірковував це день і ніч. Потім він відповів: "Твоя ідея варта уваги, майстер Сінанджу. Але що мені робити зі своїми наложницями? Вони вже переповнюють королівський палац.
  
  
  "Звільни їх", - сказав Майстер синанджу, який прихильно дивився на одну з наложниць імператора. "Можливо, я прийму одну з них як плату за свої послуги".
  
  
  "І ось імператор Китаю зробив це і звільнив своїх наложниць, і одна з жінок, яку звали Йі, стала власністю Майстра Сінанджу і повернулася до нашого села з майстром Шангом".
  
  
  "Все добре, що добре закінчується", - сказав Римо. "Мабуть, вона була красунею, якщо жінки, присутні у вас сьогодні, хоч трохи схожі на неї".
  
  
  "Ніщо не закінчувалося добре", - сказав Чіун. "Після повернення майстра Шанга ганьбили за те, що він посмів одружитися з китаянкою. Бо всі знали тоді, як і зараз, що китайці - нечисті на руку люди з поганими зубами і ще гіршим характером, і хоча працювати на них дозволено, спати з ними ні в якому разі не можна.
  
  
  "Але Майстер Шанг був уражений, і що він міг вдіяти? Ця жінка, ця Йі, стала вимогливою по-своєму, будучи розпещеною багатством імператорського палацу. Вона не могла повною мірою оцінити чудову простоту синанджу. Її наполегливість щодо дрібничок дратувала Шан.
  
  
  "Йи попросила б смарагди, і Шан дала б їх. Вона попросила б рубіни, і вони були б у неї в руці. Йи б попросила..."
  
  
  "Є слово, що означає проблему Шенга", - сказав Римо.
  
  
  "Що це?" Запитав Чіун.
  
  
  "Отхлестанная кицька", - сказав Римо.
  
  
  "У тебе є здатність бути брутальним навіть у моменти найвищого пафосу", - сказав Чіун. "Одного разу Шанг побачив, що скарбниця Сінанджу порожніє, і він пішов до Йі і сказав їй: "Моє багатство зменшується, але я стає більше завдяки твоїй присутності", хоча, правду кажучи, він виявив, що ця жінка починає набридати.
  
  
  "Якось Йі сказав: "Я хочу те, чого немає в жодного імператора або Повелителя". І Шан розсердився. "Я подарував тобі діаманти, рубіни, смарагди та перли. Чого ще ти міг бажати?
  
  
  "Йи довго думала, дивлячись на Шанга і за Майстром, вона побачила щось яскраве і сяюче в нічному небі, і хитра усмішка з'явилася на її жадібному китайському подобі обличчя, схожого на млинець".
  
  
  "Будь ласка, без редакційних коментарів", - сказав Римо. "Легенда і нічого, окрім легенди. Я хочу піти звідси сьогодні".
  
  
  "Тепер ти можеш йти", - сказав Чіун.
  
  
  "Історія", - сказав Римо.
  
  
  "Легенда", - поправив Чіун. "Отже, жадібна Йі сказала Майстрові Шангу, що їй потрібна ще тільки одна річ, і якщо він не зможе цього надати, чи буде вона вільна повернутися до свого народу?" І Шан нарешті зрозумів те, що було приховано від нього весь цей час: що Йі любила не його, а лише те, що міг їй дати. Але він також зрозумів, що все ще любить її і тому дав їй свою обіцянку. "Чого ти хочеш, дружино моя?"
  
  
  І Йї вказав повз нього в нічне небо.
  
  
  "Це", - сказала вона.
  
  
  "Місяць? Ніхто не може дати тобі місяць. Це неможливо. Ти намагаєшся обдурити мене".
  
  
  "Я погоджуся на шматочок місяця. Шматок не більше мого кулака. Невже я прошу так багато?"
  
  
  "Шан був у нестямі протягом декількох днів. Він не спав, він не їв, тому що був закоханий, і врешті-решт він вирішив, що якщо він хоче зберегти Йі як свою дружину, він повинен спробувати.
  
  
  "Що за недоумок", - сказав Римо.
  
  
  "Мовчати", - скомандував Чіун. "Отже, однієї ясної ночі з палицею і рюкзаком на плечах майстер Шанг вирушив пішки на Місяць. Він йшов на північ, за межі Кореї, за межі холодніших земель над Кореєю, завжди тримаючи місяць перед собою. Він розсудив, що його метою буде захід Місяця, бо куди б не заходив місяць удень, він знайде це.
  
  
  Майстер Шанг йшов і йшов, поки у нього не скінчилася земля, по якій можна було ходити, і тому він зробив для себе човен і вирушив на північ в цьому човні. У нього закінчилася їжа, у нього закінчилася вода для пиття. У воді були дивні тварини та ведмеді, які плавали і були кольори снігу.
  
  
  Нарешті, майстер Шанг, змучений голодом, поплив у холодне море, де ніколи не заходило сонце. Він вважав себе мертвим і приреченим плисти в Пустоті крізь вічність. Поки його човен не досяг незнайомої землі.
  
  
  "Тепер ця земля була білою, з горами снігу. Скрізь був сніг, а під ним скелі. Минали дні, а сонце все ще не сідало, а тільки низько висіло у втомленому небі. На небі не було місяця. Шан чекав кілька днів, але вона не з'являлася.І саме тоді Майстер Сінанджу зрозумів, що досяг своєї мети”.
  
  
  Чіун понизив голос до поважного шепоту. "І, як свідчить легенда, він побував на Місяці.
  
  
  Майстер Шанг з'їв м'ясо білого плаваючого ведмедя і відламав камінь розміром з кулак Йі від місячної гори. І з запасом м'яса в сумці для паяння він приплив назад з країни Місяця.
  
  
  Коли кілька місяців по тому він повернувся до села Сінанджу, він сказав Йі: "Я приніс тобі місячний камінь. Я дотримався своєї обіцянки".
  
  
  "І Йі прийняла рок і його історію, хоч і плакала, тому що знала, що ніколи більше не побачить свою батьківщину. Її дні були недовгими після цього, і врешті-решт майстер Шанг був убитий горем і теж помер. Але не від сорому, бо він зробив чудову річ.І щоб нагадати майбутнім Майстрам про урок Шанга, камінь, який ти тримаєш у руках, Римо, передавався з покоління до покоління”.
  
  
  Чіун прихильно посміхнувся.
  
  
  "Ти розумієш, Римо?"
  
  
  "Чіуне, мені неприємно бути тим, хто повідомляє тобі про це, але Шенг не літав на Місяць".
  
  
  Чіун глянув на Римо з нещасним виглядом. "Ти не розумієш", - сумно сказав він.
  
  
  "Він ходив на Північний полюс", - сказав Римо. "Білі плаваючі ведмеді були білими ведмедями. А на Північному полюсі сонце не заходить шість місяців на рік. Ось чому ніколи не ставало темно", - сказав Римо.
  
  
  "Ти розчаровуєш мене, Римо", - сказав Чіун, забираючи камінь майстра Шанга. "Мені доведеться зберігати його доти, доки ти не засвоїш урок Шанга. Це сумно".
  
  
  "Добре. Тайм-аут вийшов", - сказав Римо. “Відповісти мені на це. Якщо Шенг справді побував на Місяці, чому його не вважають великим Майстром? Відповідай мені на це. Зрештою, не кожен може дійти до Місяця”.
  
  
  "Шанга не надто шанують з простої причини", - спокійно сказав Чіун. "Він одружився з китаянкою, і це просто не прийнято. Якби він частково не викупив провину, вирушивши на Місяць, він був би повністю викреслений із записів Сінанджу".
  
  
  Задзвонив телефон, і Чіун сказав: "Це імператор Сміт".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  "Це просто. Я тут. Ти тут. Сміта тут немає. Отже, це Сміт".
  
  
  "Дуже добре", - сказав Римо. "Що ще ти можеш передбачити?" Чіун приклав пальці до скронь і заплющив очі, наче вдивляючись у майбутнє.
  
  
  "Я бачу, хто відповість на дзвінок", - сказав він.
  
  
  "Так? Хто?"
  
  
  "Ти, Римо".
  
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  
  "Це просто", - сказав Чіун, розплющуючи очі. "Бо я не збираюся. Хе-хе. Тому що я не збираюся".
  
  
  "Дуже смішно", - сказав Римо і пройшов через кімнату, щоб відповісти на телефонний дзвінок.
  
  
  "Добре, Смітті. Це твій десятицентовик", - люб'язно сказав він.
  
  
  "Рімо?" Голос Сміта був різким. "Я дзвонив Чіуну".
  
  
  "Отже, ти мене спіймав. Не кажи так розчаровано. Чіун зараз не відповідає на телефонні дзвінки".
  
  
  "Що ти робиш у Детройті? Де ти був о другій годині дня сьогодні?"
  
  
  "З Чіуном, на якійсь автомобільній виставці. Смітті, ти знав, що навколо бігає хлопець, який називає себе моїм ім'ям?"
  
  
  "Дозволь мені поговорити з Чіуном, Римо", - сказав Сміт.
  
  
  Римо кинув трубку Чіуну, який упіймав її в повітрі і оголосив: "Вітаю тебе, імператор Сміт. Твої побоювання безпідставні, тому що Римо зі мною, і все добре".
  
  
  Римо терпляче вислухав ту частину розмови, яка належала Чіуну. Зазвичай, навіть на другому кінці кімнати, він міг чути обидві сторони телефонної розмови, але Чіун так щільно притискав навушник до голови, що Римо не міг чути нічого, окрім голосу старого.
  
  
  "Я не можу пояснити", - сказав Чіун. "Не зараз. Будьте впевнені, згодом усе виправиться. ТАК. Більше ніхто з перевізників не помре. У вас є слово Майстра синанджу, і вам не потрібні жодні інші гарантії, - коротко сказав Чіун і повісив слухавку.
  
  
  "Що це все означало?" Запитав Римо.
  
  
  "Справа імператора", - сказав Чіун.
  
  
  "Ми знову повернулися до цього? Давай, Чіуне. Розкажи мені, що відбувається".
  
  
  Чіун махнув Римо, щоб той сів, і Римо неохоче опустився на підлогу.
  
  
  "Сину мій, ти довіряєш Майстрові, який зцілив тебе, чи не так?"
  
  
  "Ти знаєш, що так", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді я закликаю вас прислухатися до цієї довіри. Імператор Сміт хоче, щоб ви повернулися до Фолкрофту. Зробіть це. Я приєднаюся до вас через день. Максимум за два. Повір мені, Римо. Є деякі речі, про які тобі поки не слід знати Це одна з них.
  
  
  Римо зітхнув. "Я зроблю, як ти кажеш".
  
  
  "Добре", - сказав Чіун. "Тепер йди. У мене багато справ".
  
  
  "Я сподіваюся, Сміт подякував вам за те, що ви врятували життя цим двом хлопцям сьогодні, коли той бандит відкрив вогонь", - сказав Римо.
  
  
  "У подяках немає потреби. Це частина моєї місії".
  
  
  "А що ще за друга частина?"
  
  
  Чіун мовчки підвівся і поклав місячний камінь назад в одну зі своїх дорожніх скринь.
  
  
  Римо знав, що він не відповість, тож подався до дверей, але на порозі зупинився.
  
  
  "Чіун. Той хлопець з моїм ім'ям? Це через нього ви зі Смітом так засмучені?"
  
  
  "Ні", - сказав Чіун, хоча йому було боляче брехати своєму учневі. Але все було так, як він сказав. Були деякі речі, про які Римо краще не знати.
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Президент був стривожений; Сміт міг сказати це з його мови.
  
  
  "Що, чорт забирай, відбувається, Сміт? Ти запевняв мене, що Дрейк Менган буде захищений, а він мертвий. Тепер хтось намагається вбити Ревелла і Мілліс теж".
  
  
  "Там у нас був захист", - сказав Сміт. "Просто щось пішло не так".
  
  
  "Пішло не так? Ти не повинен допустити, щоб щось пішло не так. Як це можливо?"
  
  
  "Я не впевнений", - сказав Сміт.
  
  
  Голос президента зривався. "Не впевнений? Ви хочете сказати мені, що не можете контролювати своїх людей? Сподіваюся, ви кажете мені це не тому, що я відчуваю спокусу віддати вам певний наказ. Ти знаєш, кого я маю на увазі."
  
  
  "Це ваше рішення, сер, - сказав Сміт, - але я думаю, що на даний момент це було б помилкою. І мене запевнили, що більше жодного керівництва Детройта не буде втрачено".
  
  
  "Вони не ростуть на деревах", - сказав Президент. "Ми втратили Менгана, і я не хочу втрачати більше".
  
  
  "Якщо у вас немає для мене конкретних наказів, пане президент, я мушу повернутися до спостереження за ситуацією".
  
  
  На безпечній лінії зв'язку з Вашингтоном повисло важке мовчання, і на довгу мить Сміт подумав, що надходить наказ про розпуск. Натомість президент сказав: "Ну, добре, Сміт. Зроби все, що в твоїх силах. Якого біса. Сьогодні нікого не вбили, тож, я думаю, це вже дещо, і хто знає, можливо, завтра буде краще "Зазвичай так і є".
  
  
  "Я сподіваюся на це, пане президенте", - сказав Сміт, вішаючи слухавку. Чи був президент правий? Сміт ставив собі запитання. Чи було б все краще? Чи вони вже так вийшли з-під контролю, що ніщо не могло їх виправити? Чіун щойно запевнив його, що Римо не був детройтським убивцею, але чому Римо взагалі опинився в Детройті? Як Римо вдалося так швидко знайти Чіуна? Чи можливо, що вони працювали разом, переслідуючи протилежні цілі, на думку Сміта?
  
  
  Сміт знав, що, якщо станеться ще одна смерть, президент розпустить CURE. Він завжди був готовий до цього дня. Там була таблетка отрути, яку він без вагань прийняв би, і труну, готову прийняти його тіло. Проста комп'ютерна команда стерла всі файли Кюре, і останнім наказом Сміта було б Чіуну: усунути Римо і повернутися в Сінанджу. Після цього не залишилося б жодних слідів існування Кюре.
  
  
  Що ж, один слід, подумав Сміт. Один великий. Америка все ще вижила, але ніхто не запідозрить, що за це будь-коли відповідало секретне агентство.
  
  
  Дужа, що ледь леденіла, майнула в голові Сміта. Чи міг він довірити Чіуну усунути Римо за наказом? Якщо ні, то що сталося б, якби Сміт не контролював двох смертоносних убивць в історії людства?
  
  
  Він здригнувся і викликав своє комп'ютерне посилання.
  
  
  Чіун запевнив його, що Римо негайно повернеться до Фолкрофту. Це, принаймні, було б ознакою того, що все, як і раніше, гаразд. Сміт увійшов до головної комп'ютерної мережі, яка реєструвала всі бронювання авіаквитків до Детройту та з нього. Назви та пункти призначення почали прокручуватися вгору. Сміт зупинив файл, коли дізнався ім'я Римо Кокран. Це була одна з особистостей Римо для прикриття. І Рімо Кокран підтвердив бронювання квитків на рейс Детройт-Нью-Йорк.
  
  
  Добре. Тепер усе, що мало статися, - це щоб Римо Вільямс увійшов у ворота санаторію Фолкрофт. Тоді, і тоді, Сміт відчув би, що ситуація під контролем.
  
  
  Римо поїхав в аеропорт Детройт-Сіті, здав ключі від взятої напрокат машини і нагадав продавцю за стійкою, щоб решта трьох машин залишалася невикористаною на стоянці протягом наступних трьох місяців. "Про всяк випадок", - сказав він.
  
  
  Потім Римо купив квиток в один кінець до Нью-Йорка авіакомпанією Midwest-North Central-McBride-Johnson-Friendly Air, яка до її останнього об'єднання п'ять хвилин тому називалася Midwest-North Central-McBride-Johnson Airways. Рейс був відкладений на годину, щоб екіпажі могли швидко перефарбувати нову назву літаком, тому Римо купив три газети, викинув розділи новин, спорту та бізнесу та почав читати комікси.
  
  
  Йому знадобилося двадцять хвилин, щоб прочитати комікси, бо він їх не розумів. Коли він ріс, у коміксах були кумедні персонажі, які роблять кумедні речі. Тепер вони, здавалося, були про те, що люди їдять на сніданок і про те, що потрібна така інша стрижка. Можливо, колись хтось, подумав Римо, міг би зробити комікс, який знову був би смішним. Хтось би прочитав це? Чи світ надто втомився від кумедних коміксів?
  
  
  Він викинув комікси, і його увагу привернув заголовок на першій шпальті однієї з викинутих ним газет. Він говорив: "Бойовик НАПАДАЄ НА АВТОВИРОБНИКІВ; КОПИ натякають, ЩО ОСОБИСТІСТЬ ВІДОМУ".
  
  
  Римо взяв розділи новин трьох газет і прочитав їх. У кожній була в основному одна і та сама історія: озброєна людина напала на Ревелла і Мілліс раніше того дня, але безуспішно. Поліція повідомила, що той, хто стріляв, мабуть, був тим же, хто поранив Лайла Лаваллетта раніше на тижні, і сказав, що він, мабуть, увійшов до зони прес-конференції з підробленими посвідченнями представника преси. Хоча поліція не розголошує ім'я, яким користувався той, що стріляв, мабуть, це було те саме ім'я, яке він використав раніше, коли Лаваллетт був поранений на Детройт Плаза.
  
  
  Поряд з історією про перестрілки була інша, в якій розповідалося, як Лайл Лаваллетт винайшов автомобіль, який харчувався побутовим сміттям, і незалежний Геній автомобільної промисловості проголосив це кінцем газових пальників детройтів.
  
  
  Коли Римо відклав газети, на його обличчі застиг уражений вираз. Бандит, який напав сьогодні, завдав удару три дні тому - коли Римо був у пустелі - і в той час теж використовував ім'я Римо Вільямс. Чому Чіун не сказав йому? Що Чіун та Сміт намагалися приховати від нього?
  
  
  Римо вирвав статті з газети і засунув їх у кишеню.
  
  
  "Я думав, ти їдеш з міста", - сказав агент прокату, коли Римо знову з'явився в кіоску.
  
  
  "Я передумав", - сказав Римо. "Я збираюся взяти одну зі своїх трьох машин. Дай мені ключі".
  
  
  "Чудово, сер. Ось вони. Чи не хотіли б ви орендувати нову машину, щоб залишити її на стоянці?"
  
  
  "Ні. Тих двох, що у мене там є, має бути достатньо. Мені потрібні вказівки, як дістатися "Американ Автомоблз"."
  
  
  "Просто їдьте бульваром на захід. Побачите покажчики", - сказав клерк.
  
  
  Римо кивнув і покинув аеропорт. Він був такий злий, що за кермом вп'явся пальцями в теплий пластик керма, ніби то були іриски. Чіун збрехав йому. Щось діялося, щось, що і Чіун, і Сміт приховували від нього. Але що це могло бути? Хто був цей бандит, який використав його ім'я? Римо міг би здобути його сьогодні, якби Чіун не схопив Римо за кісточку і не дозволив йому кинутися в погоню.
  
  
  Він зосередився, намагаючись згадати обличчя цієї людини. У ньому було щось знайоме, щось довкола очей. Де він бачив ці очі раніше, темніші, глибоко посаджені та смертоносні?
  
  
  І він згадав. Він бачив ці очі щоразу, коли дивився у дзеркало. То були його власні очі.
  
  
  Римо їхав зі швидкістю дев'яносто миль на годину Едселом Форд Паркуей. До біса Чіуна. До біса Сміта. Щось діялося, і Римо збирався з'ясувати, як це його стосується.
  
  
  Газети неправильно витлумачили один факт. Усі три написали, що той, хто стріляв, стріляв як у Ревелла, так і в Мілліса, але Римо був там. Він бачив, як чоловік прийняв стійку, бачив кут пострілу, і він знав, що Джеймс Ревелл був наміченою метою. Бандит застрелив Лайла Лаваллетта, вбив Дрейка Менгана і намагався вбити Джеймса Ревелла. У списку залишився лише Х'юберт Мілліс. Римо хотів знову побачити цього бандита. Все, що йому потрібно було зробити, він був впевнений, це прив'язатися до Х'юберта Мілліса і чекати.
  
  
  Він сподівався, що чекати не доведеться довго.
  
  
  У санаторії Фолкрофт Сміт побачив своїм годинником, що рейс, на який був заброньований квиток для Римо, вилетів з аеропорту Детройт Сіті десять хвилин тому. Він зателефонував до служби підтримки в Нью-Йорку і організував приватний лімузин для зустрічі пасажира, який подорожував під ім'ям Римо Кокрен, і доставив його прямо в Рай, штат Нью-Йорк.
  
  
  Покінчивши з цим, він дістав з офісного кулера паперовий стаканчик із джерельною водою і сів, щоб викликати файл із дайджестом новин зі свого комп'ютера. Це був постійно працюючий збирач даних, який відключав провідні служби та мережні медіа-комп'ютери. Сміт запрограмував його збирати лише ті звіти, які містили певні модні слівця, що вказують на те, що КЮРЕ може бути цікавим. Історії про корумпованих політиків автоматично завантажувалися б у файли CURE зі словом "корупція". Історія про підпал виявилася б у тому ж файлі зі словом "підпал".
  
  
  Досьє, що постійно розширюється, тримало Сміта в курсі повільно змінюваних подій, які одного разу могли перерости в пріоритетні ситуації для CURE. І коли вони потрапили в пріоритетну ситуацію і всі інші можливі рішення зазнали невдачі, був покликаний Римо Вільямс - руйнівник. Насильник з Оврага був саме таким випадком. Не було питання про вину цієї людини, але її затримання, суд і засудження були таким довгим і невпевненим процесом, що на шляху могли загинути багато інших невинних людей. Римо запобіг такому марнотратству.
  
  
  Сміт швидко переглянув файл. Він не робив жодних нотаток, хоч останнім часом помітив, що його пам'ять стала не такою гострою, як раніше, і нотатки допомогли б. Але нотатки були небезпечні, тож він змусив свою пам'ять відреагувати.
  
  
  Коли Сміт дійшов до серії повідомлень про стрілянину в Детройті, він потягнувся до кнопки, яка дозволила б перейти до цього розділу, але його зупинило перехресне посилання на бічній панелі:
  
  
  ДИВІТЬСЯ ФАЙЛ # 00334 Ключ: РИМО УІЛЬЯМС
  
  
  Сміт потягував джерельну воду, розмірковуючи, які можливі перехресні посилання могли містити ім'я Римо.
  
  
  Коли він побачив, що це було, його джерельна вода потрапила не по тій трубі, і минула ціла хвилина, перш ніж спазм кашлю вщух настільки, щоб він зміг прочитати статтю про wireservice.
  
  
  Дата була вказана в Ньюарку, штат Нью-Джерсі, чотирма днями раніше. У звіті йшлося:
  
  
  Поліція все ще розслідує смертельне поранення невідомої жінки, чиє тіло було знайдено минулої ночі на цвинтарі Уайлдвуда.
  
  
  Жінку, якій, за оцінками влади, було за п'ятдесят, було знайдено розпростертою над могилою. Розтин показав, що її було застрелено зблизька з пістолета 22-го калібру. З її тіла було вилучено три кулі.
  
  
  Влада спантеличена відсутністю документів, що засвідчують особу, хоча жінка виглядала добре одягненою, а розтин показав, що до смерті вона мала гарне здоров'я. Поруч із тілом було знайдено квіткову композицію, і поліція підозрює, що жінка покладала квіти на могилу, коли на неї напав вбивця. Попереднє розслідування показало, що найближча могила належала Римо Вільямсу, колишньому офіцеру поліції Ньюарка, якого було страчено за вбивство неповнолітнього торговця наркотиками понад десять років тому.
  
  
  Спроби встановити особу жінки через друзів чи родичів загиблого Римо Вільямса виявилися безрезультатними. Згідно з джерелами в поліції, Вільямс не мав сім'ї.
  
  
  Поліція припускає, що мотивом убивства жінки могло бути пограбування.
  
  
  Сміт вимкнув комп'ютер. Це було неможливо. Спочатку у Детройті з'явився вбивця, який використав ім'я Римо. І тепер, після всіх цих років, хтось відвідав могилу Римо. За всі роки, що минули відколи труну опустили в цю могилу, ніхто так і не зупинився, щоб вшанувати пам'ять загиблого поліцейського. Сміт знав це, бо цвинтарний працівник, який думав, що працює на центр соціологічних досліджень, щомісяця складав письмовий звіт, в якому перераховувалися схеми відвідування окремих могил на цвинтарі Уайлдвуд. Такого центру соціологічних досліджень не існувало, і звіт надсилався безпосередньо в CURE. І щомісяця там наголошувалося, що ніхто не відвідав могилу Римо Вільямса. І тепер це.
  
  
  Ким могла бути ця жінка? Стара подружка, яка несе смолоскип після стількох років? Малоймовірно, подумав Сміт. Вона була надто старою. Насправді досить старі, щоб бути матір'ю Римо.
  
  
  "Мати Римо", - хрипко прошепотів Сміт у тиші свого убогого офісу. "О, Боже мій. Все руйнується".
  
  
  * * *
  
  
  Чорна машина в'їхала на пустельний будівельний майданчик, ніби щось рухоме повітрям. Тільки м'який шурхіт її шин по викопаній бульдозером землі попередив про її наближення. Був ранній вечір, і будівельна бригада розійшлася додому на весь день. Кран стояв збоку каркасної будівлі, схожий на жахливу комаху-мутанту.
  
  
  Чорна машина з тонованим склом об'їхала кран, перш ніж натягнути радіаторні грати на вже припарковану там машину. Темноокий бойовик зі шрамом уздовж правої щелепи притулився до припаркованої машини. Він клацанням відкинув цигарку.
  
  
  "Уїльямс". Роздратований голос пролунав із чорної машини, прихований за зачиненими вікнами. Вільямс підійшов до автомобіля. Завдяки сьогоднішній демонстрації Лаваллетта він тепер дізнався в ньому Dynacar. Значить, його роботодавець не вихвалявся, коли казав, що вкрав одну з моделей Dynacar.
  
  
  "Чого ти хочеш?" – спитав стрілець.
  
  
  "Що, на твою думку, ти робив сьогодні?" вимогливо запитав голос із Дайнакара.
  
  
  "Намагаюся виконати свій контракт", - сказав стрілець. "Мені це не подобається. Ти міг усе зіпсувати".
  
  
  "Що все псує, - сказав стрілець, - так це коли ти не відвертаєшся зі мною і не говориш, з чим я зіткнувся".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Сьогодні у мене був би Ревелл, якби цей старий китаєць не прибрав його з дороги. Це був той же китаєць, який з'явився в квартиру Менгана минулої ночі. Хто він, чорт забирай, такий?"
  
  
  "Я не знаю", - відповів голос із Дайнакара. Настала пауза, а потім голос знову: "Що я точно знаю, так це те, що я не казав тобі нікого бити сьогодні, і ти повинен зробити це по-моєму, за моїм розкладом. Все інше непрофесійне".
  
  
  "Мені не подобається, коли мене називають непрофесійним", - тихо сказав стрілець.
  
  
  "Такі правила. Ви приймаєте їх по одному за раз. Не поспішайте. Жодних пострілів у голову".
  
  
  "Просто скажи мені, кого ти хочеш прикінчити першим", - сказав стрілець.
  
  
  "Спробуй покликати Мілліс", - сказав голос із машини. "Ревелл, ймовірно, вже наляканий, а ми вже вселили страх Божий у Лаваллетта. Я думаю, Мілліс".
  
  
  "Добре", - сказав стрілець зі шрамом, коли "Дайнакар" різко ввімкнув задній хід, розвернувся і поїхав із будівельного майданчика.
  
  
  Той, хто стріляв, не розумів, що машина все ще працює. Що б не думала преса про Dynacar, це була моторошна машина.
  
  
  Він сів за кермо власного автомобіля і, поки чекав, закурив цигарку. На смак вона була несвіжою. Він кинув цю звичку багато років тому, але ця робота його дістала. З того часу, як Марія померла, на нього діяло все. Половину часу йому було боляче думати про неї, а іншу половину часу не міг викинути її обличчя з голови. Колись вона була такою гарною і такою, що любить.
  
  
  Щось ще турбувало його. Його ранній здогад у тому, що його роботодавець був діловим конкурентом Лаваллетта, і тепер він був у цьому. Була лише одна причина, через яку він міг бути засмучений стріляниною на демонстрації Dynacar. Він був одним із керівників, які були присутні на ній.
  
  
  Ця людина сказала йому піти і прибрати Х'юберта Мілліса з American Automobiles. Стрілець думав, що це може означати тільки одне: він був найманим убивцею Джеймса Ревелла, і сьогодні він мало не вбив людину, яка його найняла.
  
  
  Не дивно, що людина у "Динакарі" була засмучена. Хоча він йому здався, що він з самого початку не зрівнявся з бандитом.
  
  
  Ким узагалі був цей проклятий старий китаєць? На кого він працював?
  
  
  І у стрільця сьогодні виникло відчуття, що зі старим був хтось ще. Але він не бачив його обличчя.
  
  
  Це мало значення. Якщо хтось із них показувався або знову вставав у нього на шляху, він прибирав їх, і його не хвилювало, що для цього були потрібні постріли в голову.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  Сонце повільно сідало за район Великих озер, і з озера Ері дув прохолодний вітерець. Листя збиралося зацвітати. Діти, які кілька тижнів тому повернулися до школи, відвикли від ігор. Час пік закінчився; життя налагоджувалося, і в своїх будинках люди вечеряли або готувалися нагодувати свій розум дієтою з тата в прайм-тайм. Спокій осіннього сезону запанував у кожній частині містечка Інкстер, неподалік Детройта.
  
  
  За винятком американського автомобільного заводу, який виглядав як боєздатна військова база.
  
  
  Абсолютно нові американські моделі Vistas, Stormers і купе Spindrift оточили електрифікований паркан, що оточує штаб-квартиру одного з трьох найбільших автовиробників, подібно до фургонів, збудованих у коло. Одне кільце машин було зовні огорожі заввишки двадцять футів, а інше всередині.
  
  
  Шість окремих блокпостів, розташованих всього за тридцять ярдів один від одного, контролювали єдину під'їзну дорогу, що веде до головних воріт, а американські автоохоронці, одягнені в зелену уніформу і озброєні напівавтоматичним зброєю, нишпорили по території.
  
  
  Це було вражаюче видовище, коли Х'юберт Мілліс дивився вниз зі свого офісу на даху будівлі корпорації American Auto, розташованої прямо в центрі комплексу штаб-квартир. Він сповнився гордості, спостерігаючи за американськими автомобілями, збудованими для його захисту.
  
  
  Глава служби безпеки компанії гордо сказав: "Ніщо не пройде через це, містере Мілліс". Це був молодий чоловік в акуратному коричневому костюмі, який мав талант аналізу систем безпеки. Він міг би стати чудовим матеріалом для ФБР, але "Американ Аутос" заплатила йому більше, ніж він будь-коли міг сподіватися заробити, працюючи у Вашингтоні.
  
  
  Мілліс розсіяно кивнув і переключив свою увагу на телевізор у кімнаті. Телеканал завершив свій 120-секундний огляд міжнародних новин, національних новин, спорту та погоди і тепер розпочинав двадцятивосьмихвилинний репортаж про автомобільну промисловість. Мілліс, міцний чоловік із нервовою звичкою заламувати руки, додав звуку, коли побачив зображення Лайла Лаваллетта на екрані.
  
  
  Ведучий сказав: "Джерела в галузі передбачають, що Лайлу Лаваллетту може бути запропоновано очолити National Automobiles. Це після трагічної загибелі минулої ночі Дрейка Менгана, застреленого в пентхаусі міс Агати Баллард, яка, як вважають, не була знайома з містером Менга".
  
  
  "Точно, зовсім незнайома людина", - посміхнувся Мілліс. "Він трахкав її протягом трьох років". Він згадав, що в кімнаті був його охоронець, і пробурмотів: "Ну, принаймні, я так чув. Щось таке".
  
  
  Ведучий продовжував розповідати про джерела у галузі. "Вони" сказали, що новий Dynacar Лаваллетта, можливо, стане найбільшим автомобілем, який вразив Детройта з часів Генрі Форда. "Вони" сказали, що National Autos подумує попросити Лаваллетта очолити компанію, щоб він міг контролювати розробку Dynacar. "Вони" сказали, що Genera! Автомобілі та American Automobiles можуть навіть наслідувати їхній приклад, особливо якщо цей екологічний вбивця продовжить свої атаки на чиновників автомобільної промисловості.
  
  
  "Вони" сказали набагато більше, але Мілліс цього не чув, бо вимкнув телевізор.
  
  
  "Луха собача", - сказав він. "Кожен з нас звільнив цього чортова Лаваллетта, тому що він тупиця. Потрібно більше, ніж один проклятий стрілець, щоб змусити мене передати компанію цьому невдахові". Він підійшов до вікна і подивився на машини, що скупчилися на парковці. "Ви впевнені, що ніхто не може додзвонитися?" він спитав свого начальника служби безпеки. "Я не думаю, що джміль міг би сюди проникнути".
  
  
  "Я вважаю, що ви маєте рацію, Леммінгі", - сказав Мілліс. "Хоча, знаєте, я думаю, що це могло бути більш художньо, якби ви використовували інші моделі з нашого автопарку. Звукова реклама, чи знаєте".
  
  
  Леммінги виглядали зніяковілими. "Я так і зробив, сер".
  
  
  "Ти зробив?"
  
  
  Мілліс знову глянула у вікно потрійної товщини. З цієї вигідної позиції усі оточені машини виглядали однаково. Він платив інженерам-конструкторам шестизначні зарплати, щоб автомобілі American Automobiles були відмінними та оригінальними та виділялися на тлі конкурентів, і це те, що він отримав?
  
  
  "Вони всі схожі", - сказала Мілліс.
  
  
  "Хіба не в цьому ідея?" - спитав Леммінгс. "Масове виробництво і таке інше?"
  
  
  "Але вони всі виглядають абсолютно однаково. Цікаво, що я ніколи раніше цього не помічав. У всіх інших машин виглядають абсолютно однаково?"
  
  
  "Так, сер", - сказали лемінги. "Набагато більше, ніж у нас".
  
  
  "Добре", - сказав Мілліс. "Отже, ми, як і раніше, лідер галузі. Це те, що мені тут подобається. Гей! Що це?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Щось відбувається біля воріт. Подивіться, що це". Леммінгс підняв слухавку і додзвонився до воріт. "Що там відбувається, народе?" – спитав він.
  
  
  "Хтось намагається пройти через ворота, містер Леммінгс".
  
  
  "Чим він займається?"
  
  
  "Він каже, що має побачити містера Мілліса. І він не прийме відмови", - сказав охоронець.
  
  
  "Так у чому проблема? Просто прожени його".
  
  
  "Неможливо, сер. Він забрав нашу зброю".
  
  
  Леммінги виглянули у вікно і побачили, як штурмова гвинтівка перелетіла через паркан Cyclone, за нею пішов дробовик. За ними, у свою чергу, пішли різні пістолети і палиця. Потім за зброєю полетіла телефонна трубка, і лінія в руці Леммінгса обірвалася.
  
  
  "Я думаю, у нас серйозні проблеми біля воріт, містере Мілліс".
  
  
  "Я бачу це", - сказала Мілліс. "Мабуть, група захоплення. Боже, ти думаєш, цей стрілець належить до якоїсь терористичної банди?"
  
  
  Потім у повітрі над огорожею з'явився ще один об'єкт. Одна людина, і з такої великої відстані він не виглядав вражаючим, але він злетів на Циклонну огорожу, ніби її притягувало магнітом.
  
  
  "Жодної ударної групи", - сказав Леммінгс. "Лише той худий хлопець у чорній футболці".
  
  
  "Як він перебирається через цей паркан? Він підіймається чи стрибає?" Запитала Мілліс.
  
  
  "Я не можу сказати, сер, але це не має значення. Коли він стосується електричного дроту зверху, він зникає".
  
  
  Але худий хлопець нікуди не подівся. Він продовжив рух і приземлився на обидві ноги, ідеально балансуючи на електричному дроті, що тягнувся по вершині паркану.
  
  
  "Хіба він не повинен бути мертвим зараз?" Запитала Мілліс.
  
  
  "Ні, сер. Він знає, що робить. Він ідеально розрахував свій стрибок, щоб приземлитися на провід обома ногами. Заряд смертельний, тільки якщо людина, що торкається дроту, заземлена".
  
  
  "Я не розумію цієї справи із "заземленням". Для цього і існує електротехнічний відділ", - сказав Мілліс. "Я думав, що коли ти доторкнувся до розпеченого проводу, ти помер".
  
  
  "Якби ви коли-небудь бачили, як голуб сідає на третю рейку метро, ви б зрозуміли, містере Мілліс".
  
  
  "Я не їжджу в метро. У мене шість машин, і всі вони виглядають однаково".
  
  
  "Ця людина не постраждає від струму доти, доки вона не торкнеться іншого предмета, перебуваючи на дроті".
  
  
  "Він не може залишатися там вічно, чи не так? Якщо тільки ці терористи не належать до цирку. Можливо, вони всі акробати, канатоходці тощо", - сказав Мілліс.
  
  
  "Поки є тільки цей", - сказав Леммінгс, і поки він говорив, людина на електрифікованому паркані підстрибнула і, здавалося, попливла до землі, так само, як вона, здавалося, підпливла до дроту в першу чергу.
  
  
  "Я зупиню його на місці", - сказав Леммінгс і набрав номер головного посту безпеки на службовому телефоні. Х'юберт Мілліс спостерігав, як чоловік у чорній футболці біжить по зарослому травою майданчику, який відділяв його офісну будівлю від першого оборонного периметра. Крихітна хмарка пилюки піднялася біля його ніг. Потім ще одна. Але чоловік все одно продовжував наближатися.
  
  
  "Що не так з цими твоїми охоронцями? Невже вони не можуть збити хоча б одну людину, що біжить?"
  
  
  "Вони намагаються", - сказали лемінги.
  
  
  "Що з вами, люди?" він кричав у телефон. "Ви не можете збити хоча б одну людину, що біжить?"
  
  
  "Почекай", - сказала Мілліс. "Він повертається. Я думаю, він тікає".
  
  
  Леммінги кинулися до вікна. Худий чоловік у чорному відступив. Сліди від потужних гвинтівкових куль усе ще переслідували його, все ще промахувалися, але тепер людина бігла в протилежному напрямку.
  
  
  Він стрибнув до паркану "Циклон" високою дугою. Цього разу він не приземлився на електричний провід, а перемахнув через весь паркан і, приземлившись на ноги, побіг з іншого боку.
  
  
  Він продовжував іти. "Ми його злякали", - радісно сказали Леммінгі. "Це зробили мої люди".
  
  
  "Можливо", - сказав Мілліс. "А може і ні. Я бачив його до того, як він повернув назад. Він дивився на ту будівлю на іншій стороні шосе. Схоже, щось привернуло його увагу і змусило передумати".
  
  
  "Прошу вибачення, сер, але це не має сенсу. Очевидно, він переслідує вас. Він не повернув би назад, зайшовши так далеко".
  
  
  "Так? Тоді чому він біжить до того будинку?" - Запитав Хьюберт Мілліс.
  
  
  Римо Вільямс без проблем обминув американських автоохоронців. Як і всі бійці, які покладалися на зброю, а не на сили, ув'язнені в їхніх власних тілах, вони були безпорадні, як тільки у них відібрали зброю.
  
  
  Паркан теж був легким. Волосся на тильній стороні рук Римо зареєструвало електричний струм ще до того, як він усвідомив це. Кілька секунд, які він провів, балансуючи на дроті, дали йому час просканувати складне планування, і, опинившись на землі, від безладного вогню внутрішніх сил безпеки, які прагнули не стріляти у своїх людей, було легко ухилитися.
  
  
  Він знав, що Мілліс можна знайти на верхньому поверсі найвищої будівлі в комплексі, але коли він розчищав простір до цієї споруди, він краєм ока вловив якийсь відблиск.
  
  
  На даху будівлі за межами комплексу вмираюче червоне сонячне світло відбивалося від чогось скляного. Очі Римо помітили джерело світла.
  
  
  На даху скорчився чоловік. Він цілився в оптичний приціл довгоствольної зброї, і навіть з відстані п'ятсот ярдів Римо впізнав у цій людині стрільця зі шрамом на обличчі, з яким зіткнувся раніше вдень.
  
  
  І оскільки Римо цікавив Х'юберт Мілліс лише як наведення на стрільця, який називав себе Римо Вільямсом, він повернувся і попрямував на з'ясування стосунків з людиною, яка вкрала його ім'я.
  
  
  Снайперський приціл перевірив ідеально. Він міг бачити Х'юберта Мілліса наскрізь, і стрілець голосно розсміявся, тому що, незважаючи на всі свої зусилля по зведенню оборонних споруд, Мілліс втратив на увазі можливість снайперського гнізда за межами свого будівельного комплексу.
  
  
  Мілліс був захоплений розмовою з підлеглим, і, мабуть, стрілець бачив якісь заворушення біля воріт. Неважливо. Усе закінчиться за кілька хвилин.
  
  
  Присівши на даху, бойовик закрив оптичний приціл та дістав із відкритого портфеля доповнення, які перетворили його Beretta Olympic на робочу гвинтівку.
  
  
  Він повернув доладний плечовий приклад у гайку, вбудовану в приклад пістолета, висунув його і перевірив на дотик. Добре.
  
  
  Потім він установив на ствол кріплення, схоже на глушник. Воно плавно прилягало до ствола гвинтівки. Нарешті він замінив обойму з патронами на подовжену версію з шістнадцятьма патронами, яка виступала з-під прикладу.
  
  
  Коли він закінчив, він ретельно переглянув виконану роботу, переконавшись, що все ідеально підігнано. Потім він підняв зброю до плеча і подивився в оптичний приціл, що збирає світло.
  
  
  Він побачив вхідні двері штаб-квартири Американської автомобільної корпорації.
  
  
  Він підняв гвинтівку так, щоб його оптичний приціл бачив небо, потім повільно опустив його, доки не навів на верхній поверх. Мілліс досі був там, розмовляючи з хлопцем, котрий виглядав як поліцейський у відпустці. Ідеальний.
  
  
  Стрілець зробив глибокий вдих, потім почав повільно, контрольовано натискати на спусковий гачок, щоб забезпечити плавний перший постріл. Потрібен був лише один постріл, і він ретельно прицілився в груди Х'юберта Мілліса.
  
  
  Потім стовбур пістолета сіпнувся вгору і відкинув його назад. Він виявив, що сидить, а його майстерно зроблена зброя зупинилася за кілька футів від неї. Що сталося? Він навіть не вистрілив.
  
  
  Стрілець піднявся на ноги і підібрав свою зброю. Воно здавалося неушкодженим. Ні. Зачекайте. Уздовж стовбура пістолета була зазубрина, а потім він помітив камінь, що лежить на гравійному даху. Миттю тому цього там не було. Він був у цьому. Він підняв це. Це був не камінь, а уламок цегли, точно такого ж кольору, як стіни будівлі, на якій він стояв.
  
  
  Хтось кинув його. Але хто? Як? На даху більше нікого не було, і на відстані кидка не було іншого даху. Крім того, він відчув, як стовбур пістолета підняли вгору. Це означало, що уламок прилетів знизу.
  
  
  Але це було неможливо. Він був на висоті двадцяти поверхів над землею.
  
  
  Він все одно глянув через парапет.
  
  
  Він побачив чоловіка. Неможливий чоловік. Чоловік підіймався стрімкою стіною будівлі, якимось чином тримаючись за щілини між цеглою. І він не просто повз, він рухався швидко.
  
  
  Спостерігаючи, стрілець побачив, що обличчя альпініста стає дедалі виразнішим. Воно дивилося на нього знизу вгору, і він дізнався про обличчя людини, яку помітив на демонстрації Dynacar, того, хто побіг до старого китайця, коли почалася стрілянина.
  
  
  Що він тут робив?
  
  
  Стрілець вирішив, що це не має значення. Він навів приціл на біле обличчя альпініста та вистрілив.
  
  
  Чоловік перестав дертися і метнувся вбік, як павук, що стрибає. Куля пройшла повз, і бойовик вистрілив знову. Цього разу чоловік стрибнув у інший бік. Це було більше схоже на стрибок, і той, хто стріляв, дійсно бачив, як він літав у повітрі лише на той час, який знадобився його оку, щоб зафіксувати явище. Потім чоловік видерся і знову поліз угору.
  
  
  Стрілець не поспішав, наводячи на нього приціл. Цього разу чоловік зупинився, збив уламок цегли з фасаду будівлі рубом долоні та недбало підкинув його. Уламок потрапив бойовику в плече. Це був лише маленький уламок, трохи більше каміння, але він ударив з достатньою силою, щоб відкинути його на дванадцять футів назад і перекинути на спину.
  
  
  Він піднімався на ноги, коли чоловік переліз через край даху.
  
  
  "Так, так, так. Якщо це не містер Навколишнє середовище", - сказав Римо. "Я всюди тебе шукав. Сьєрра-клуб хоче вручити тобі нагороду".
  
  
  Стрілець пошукав свою "Беретту". Вона була надто далеко, і в нього не було запасної зброї. Він ніколи не носив її із собою; вона йому ніколи раніше не була потрібна.
  
  
  Римо підійшов до нього, і стрілець відчув, що його піднімають на ноги так швидко, що кров відлила від голови. Коли його зір прояснився, він дивився у знайомі очі; це були очі холодної смерті.
  
  
  "Що ж, віддайте мені мою нагороду і дозвольте мені забратися звідси", - сказав стрілець. Він усміхнувся і підняв руки в жесті капітуляції з порожніми руками.
  
  
  "Вік важливіший за красу", - сказав Римо. "Починай ти. Як тебе звати? Твоє справжнє ім'я?"
  
  
  "Вільямс. Римо Вільямс", - сказав той, хто стріляв.
  
  
  "Я не думаю, що ця відповідь дійсно чуйна", - сказав Римо. Стрілець знову виявив себе розпластаним на спині на даху з пекучим болем у правому плечі.
  
  
  Римо посміхався йому зверху донизу. "Стає тільки гірше, приятелю. Твоє ім'я?"
  
  
  Стрілець похитав головою. "Це Рімо Вільямс", - сказав він. "Перевірте мій гаманець. Моє посвідчення особи".
  
  
  Римо розпоров задню частину кишені чоловіка і витяг гаманець. Там були водійські права, картка соціального страхування, три кредитні картки та картка донора органів.
  
  
  Всі вони говорили "Рімо Вільямс". Римо порвав картку донора органів. "Я не думаю, що вам знадобиться ця остання", - сказав він. "Ваші органи не викличуть великого інтересу на медичному ринку".
  
  
  "Я не знаю, чому ви мені не вірите", - сказав чоловік. "Я Римо Вільямс. Чому в це так важко повірити?"
  
  
  "Бо це моє ім'я", - сказав Римо.
  
  
  Стрілець знизав плечима і спробував усміхнутися, незважаючи на біль у правому плечі.
  
  
  "Хто знає? Можливо, ми родичі. Я з Ньюарку", - сказав він. "Не з Огайо. Нью-Джерсі".
  
  
  Римо раптово відчув себе приголомшеним. Його власний голос м'яко вимовив: "Я теж звідти".
  
  
  "Можливо ми родичі", - сказав стрілець. Він підвівся на ноги; біль у плечі минув, і він глянув на свій пістолет.
  
  
  Римо сказав: "Я сирота. Принаймні я думав, що я сирота".
  
  
  "Колись у мене був син", - сказав стрілець, все ще не зводячи очей зі своєї зброї. Він присунувся на крок ближче до нього. "Але ми з дружиною розлучилися, і я його більше ніколи не бачив. Ти був би приблизно відповідного віку".
  
  
  Римо похитав головою. "Ні. Ні. тільки не після всіх цих років", - сказав він. "Так не буває".
  
  
  "Ні, звичайно", - сказав стрілець. "Просто збіг. Ми просто виявилися двома із сорока або п'ятдесяти тисяч хлопців на ім'я Римо Вільямс, які родом із Ньюарку, штат Нью-Джерсі". Він зробив два маленькі кроки вбік до свого пістолета. Він помітив, що молодик, здавалося, нічого не бачив; у його темних стривожених очах був тупий невиразний вираз.
  
  
  "Я не можу в це повірити", - сказав Римо. "Чіун сказав мені триматися від тебе подалі. Він мав знати".
  
  
  "Я припускаю, що так воно і було", - сказав стрілець. Чіун, мабуть, хитрий азіат, який постійно вставав у нас на шляху. "Але немає нічого густішого за кров. Тепер ми разом. Син." Він недбало підняв свою зброю; юнак, здавалося, не помітив. Його обличчя було невиразною маскою.
  
  
  "Сміт, мабуть, теж знав. Вони обоє знали. Вони обоє намагалися перешкодити мені зустрітися з тобою. Не дати дізнатися правду".
  
  
  "Тримаю парі", - співчутливо сказав стрілець. "Вони обидва знали, але не можна розлучати сім'ю, синку. Тепер ти зі мною, і мені треба дещо зробити. Тоді ми зможемо вибратися звідси".
  
  
  Зір Римо раптово прояснився. "Ти професійний кілер", - сказав він.
  
  
  "Робота є робота", - сказав стрілець.
  
  
  "Це начебто і моя робота", - сказав Римо.
  
  
  "Мабуть, це в сім'ї, синку", - сказав стрілець. "Але просто дивись. Я покажу тобі, як це робить старий".
  
  
  Стрілець підійшов до краю даху і скинув зброю до плеча. Можливо, він міг би закінчити це швидко, подумав він.
  
  
  "Я не можу дозволити тобі зробити це", - сказав Римо.
  
  
  Стрілець почав натискати на спусковий гачок. "Я думаю, тут ми побачимо, чи справді кров густіша за воду", - сказав він.
  
  
  Розділ 14
  
  
  
  
  Сержант Ден Колавськи не зрозумів. "Двадцять три роки на службі, і мене збираються звільнити через довбану канцелярську помилку?"
  
  
  "Ні", - сказав йому лейтенант. "Я не казав, що ти будеш звільнений. Я просто сказав, що тебе можуть звільнити".
  
  
  "Через довбані канцелярські помилки? Невже в наші дні так поводяться з найкращими жителями Ньюарка? Зачекайте, поки про це не почує чортів профспілка".
  
  
  Від голосу Колавські задрібняли вікна будівлі поліцейської дільниці. Голови обернулися. Обличчя сержанта стало червоним.
  
  
  Лейтенант по-батьківському обійняв Колавські за тремтячі плечі і повів його в чоловічий туалет. "Послухай, Дене", - сказав лейтенант, як тільки вони опинилися всередині та в безпеці від підслуховувачів. "Ви отримали запит із вчорашнього дня. Чому ви не відправили файл так, як мали?"
  
  
  "Тому що це було несанкціоновано. Не було резервної форми заявки на файл. Бачиш?" Він витяг з кишені м'ятий аркуш паперу і потряс їм у повітрі. Його голос теж тремтів.
  
  
  "Бачиш? Тут нічого не сказано про те, хто це санкціонував".
  
  
  "Я це знаю", - сказав лейтенант. "Ти це знаєш. Але мене щойно відчитав капітан, якого відчитав мер. У мене навіть склалося враження, що хтось розлютив за це самого мера".
  
  
  "Через довбаний звіт балістиків? Через довбане вбивство Невідомої Доу?"
  
  
  "Заспокойся, Дене, добре? Я цього не розумію, і ти цього не розумієш. Давай просто покінчимо з цим і продовжимо жити далі".
  
  
  "Добре, я відправлю це. Але це смердить".
  
  
  "Вірно", - сказав лейтенант. "Але нехай це пахне десь в іншому місці. Відправте цю бісову штуку".
  
  
  Сержант Колавськи пішов у реєстраційне бюро, заповнив бланк, і службовець у формі кольору хакі видав йому роздрукований бланк, озаглавлений "НЕВІДОМА ДОУ № 1708".
  
  
  Колавськи побачив, що бланк пом'ятий, і вилаявся собі під ніс. За минулим досвідом він знав, що зім'яті листи мають тенденцію застрявати у факсимільному апараті, так вони називали пристрій, який використовується для передачі фотокопій документів телефоном.
  
  
  Колавскі зробив ксерокопію файлу, повернув оригінал до Records і відправив копію на факсимільний апарат.
  
  
  Апарат був настільною моделлю. Він був приєднаний до телефону, який використовувався виключно – за винятком випадкових особистих дзвінків поліцейського своєму букмекеру – для передачі факсів між поліцейськими управліннями по всій країні. Це також було пов'язано з ФБР, і мати справу з ФБР був великий головний біль, тому що вони хотіли все саме так, і вони хотіли цього вчора.
  
  
  Але цей був ще більшою проблемою, ніж у ФБР. Можливо, за цим дивним запитом на балістичну експертизу стояло ЦРУ, подумав він. Але в бланку не було нічого, що б вказувало, хто отримає документ. Тільки номер телефону, і, присягаюсь Богом, це суперечило правилам і було причиною, через яку Колавскі взагалі не надіслав звіт.
  
  
  Колавскі набрав номер із кодом міста 800. На лінії пролунав один гудок, і сухий голос промовив: "Продовжуйте".
  
  
  "Мабуть, я помилився номером", - пробурмотів Колавскі, знаючи, що жодна урядова установа не відповість на офіційний дзвінок без посвідчення особи.
  
  
  "Залишайтеся на лінії і назвіть себе", - сказав сухий голос.
  
  
  "Як ти думаєш, з ким ти розмовляєш?" Запитав Колавськи. "Це справа поліції".
  
  
  "І ти спізнився", - промовив сухий голос. "У тебе є звіт?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Передайте негайно", - сказав голос.
  
  
  "Не знімай сорочку", - сказав Колавскі. Він вирішив, що таки набрав правильний номер. Він помістив звіт у трубку, що обертається, схожу на старомодний восковий циліндр для запису, потім натиснув кнопку. Він поклав телефонну трубку на важіль, начебто вішав слухавку.
  
  
  Циліндр обертався з обгорнутим довкола нього звітом. Якимось чином, якого він не розумів, але вважав само собою зрозумілим, звіт був продубльований, а зображення розбите на частини та передано по телефонних лініях на аналогічну машину, яка потім згенерувала високоякісну копію оригіналу.
  
  
  Коли циліндр перестав обертатися, Колавськи підняв трубку і сказав: "Ви отримали це?"
  
  
  "Підтверджую: до побачення".
  
  
  "Гей. Почекай секунду".
  
  
  "У мене немає секунди", - сказав сухий голос, і телефон вимкнувся.
  
  
  "Довбані шпигуни з ЦРУ", - сказав Колавскі. "Вони руйнують світ, ці виродки".
  
  
  У санаторії Фолкрофт доктор Гарольд В. Сміт взяв факсимільну копію до себе на стіл і поклав її поряд із трьома аналогічними документами. Вони також були звітами балістичної експертизи, але були надруковані на бланку ФБР. Вони перерахували імена своїх піддослідних як Дрейк Менган, Агата Баллард та Лайл Лаваллетт.
  
  
  Звіти були схожі на кілька деталей. Менган і його коханка були вбиті, а Лаваллетт поранений кулями 22 калібру, незвичайного калібру для жертв вбивств. За винятком нападів мафії. При нападі натовпу, оскільки вони майже завжди наносилися з близької відстані кимось, які дружили з жертвою, перевага надавалася 22-му з його низькою початковою швидкістю пострілу.
  
  
  Сміт швидко переглянув текст звітів. Він досить розбирався у балістиці, щоб розібратися в них. На кожному стовбурі пістолета були особливі канавки, щоб надати обертанню пулі. Це додавало снаряду сили і стабільності, які інакше безладно перекидалися б, вилітаючи зі стовбура зброї. Але наслідком стало те, що, подібно до відбитків пальців, кожен стовбур пістолета був відмінним, а кожна випущена ним куля несла на собі сліди свого польоту.
  
  
  Сміт керувався інтуїцією, коли замовляв звіти балістиків. Не було причин думати, що існує якийсь зв'язок між убивством невідомої жінки на забутій могилі Римо Вільямса та раптовою хвилею насильства, спрямованої проти автовиробників Детройта, але синхронність подій вимагала розслідування.
  
  
  Він негайно одержав звіти ФБР; звіт щодо Ньюарку було відкладено через некомпетентність чиновників. Але тепер усе це лежало у Сміта на столі, пліч-о-пліч, і він почав шкодувати про це, бо тепер його гірші кошмари ставали дійсністю.
  
  
  У звіті балістичної експертизи йшлося, що невідома жінка в Ньюарку була вбита з того ж пістолета, з якого були вбиті Дрейк Менган, його коханка Агата Баллард і який поранив Лайла Лаваллетта.
  
  
  Той самий пістолет. Той самий стрілець. Сміт похитав головою. Хоч би що відбувалося в Детройті, все почалося на могилі Римо Вільямса.
  
  
  Але що це все означало? Можливо, сам Римо дізнався б, як прибув.
  
  
  Задзвонив телефон, і Сміт, який уже був на взводі, здригнувся. Потім він побачив, що це була не лінія ЛІКУВАННЯ, а одна з тих, що використовували Фолкрофт для рутинних справ, і злегка розслабився. "Доктор Сміт?" промовив голос.
  
  
  "Так".
  
  
  "Це компанія з прокату лімузинів. Ви просили нас зустріти пацієнта в аеропорту. Римо Кокран?"
  
  
  "Так", - різко сказав Сміт, мимоволі стискаючи слухавку.
  
  
  "У нас із ним не було зв'язку".
  
  
  "Тоді шукай уважніше", - сказав Сміт.
  
  
  "Ні. Його там немає. Наш водій каже, що його взагалі не було у літаку".
  
  
  "Його не було в літаку..." глухо сказав Сміт. Навіть незважаючи на те, що сонце, що заходить, лилося через великі вікна його офісу, що виходять на протоку Лонг-Айленд, Сміту здалося, що в кімнаті раптово потемніло.
  
  
  "Ти впевнена?" спитав він.
  
  
  "Так, сер. Він затримався? Нам слід почекати наступного рейсу чи як?"
  
  
  "Так. Зачекайте. Зв'яжіться зі мною, якщо він прибуде. Ні. Зв'яжіться зі мною, якщо він не прибуде. Подзвоніть мені, як тільки щось трапиться. Або не станеться. Це ясно?"
  
  
  “Наступний рейс не раніше, ніж за чотири години. Це буде коштувати”.
  
  
  "Я знаю", - сказав Сміт. "Я знаю, що це дорого коштуватиме. Я знаю більше, ніж будь-хто інший", - сказав він, вішаючи слухавку.
  
  
  Розділ 15
  
  
  
  
  "Що ти мені сказав?" - холодно спитав стрілець.
  
  
  Він обережно опустив свою олімпійську гвинтівку "Беретта". Він знав, що якщо вистрілить, то зможе убити Х'юберта Мілліса в будівлі через шосе одним пострілом, але він також знав, що лякаючий чоловік з товстими зап'ястями і мертвими очима міг убити його так само легко.
  
  
  Він повертався обережно. Все залежало від того, як він упорається із ситуацією. Вбивство Мілліс було пріоритетом, але не таким, як життя. Життя було пріоритетом номер один.
  
  
  "Що ти мені сказала?" він повторив твердіше.
  
  
  "Я сказав, що не можу дозволити тобі вбити його", - сказав Римо. Його руки повисли з обох боків. Вони були його зброєю, його хірургічними інструментами, але тут, на цьому даху, в променях вранішнього сонця, перед людиною, що носила його ім'я, вони відчували себе старими і марними.
  
  
  "Я чув, що ти сказав", - відповів стрілець. Він потер шрам уздовж правої сторони щелепи. "Це не те, що я мав на увазі".
  
  
  "Про що ти говориш?" Сказав Римо.
  
  
  "Хіба це не повинно було звучати так: "Я не можу дозволити тобі вбити його, тату?"
  
  
  "Батько?" Перепитав Римо. "Я не можу називати тебе татом. Я тебе навіть не знаю".
  
  
  "Можливо, ти вважав би за краще "Поп". Я сам ненавиджу "Поп", але якщо це те, чого ти хочеш, синку..."
  
  
  "Син..." тихо повторив Римо. "Тато", - пробурмотів він. Він був спантеличений і знизав плечима. "Я ніколи раніше нікого не називав татом. Я виховувалась у притулку. Черниці дбали про мене".
  
  
  "Не дуже хороший догляд", - сказав той, хто стріляв. "Вони навіть не навчили тебе, як звертатися до власного батька. Натомість я отримую погрози. Ти погрожував мені, чи не так?"
  
  
  "Я не хотів. Але я не можу дозволити тобі холоднокровно вбити когось".
  
  
  "Чому б і ні? Я сказав тобі, що це моя робота. Ти хочеш позбавити свого старого засобів для існування?
  
  
  "Я навіть не знаю його", - сказав Римо.
  
  
  "Відмінно. Тоді ти не сумуватимеш за ним". Стрілець повернувся і знову пустив зброю в хід.
  
  
  Римо нерішуче ступив уперед. "Ні".
  
  
  "Добре, хлопче", - крикнув стрілець і кинув зброю Римо. "Тоді зроби це сам".
  
  
  Римо інстинктивно схопив гвинтівку. Вона здавалася потворною, незграбною в його руках. Минули роки з того часу, як він тримав у руках якусь зброю. Сінанджу навчив його, що зброя - це нечисті речі, які опоганюють мистецтво і гублять людину, яка ним користується.
  
  
  Він покинув це.
  
  
  "Я не можу. Не в такий спосіб".
  
  
  "Я міг би здогадатися. Мене немає поруч, і ти виростаєш занудою. Подивися на себе. Ти одягаєшся як бродяга. Ти відповідаєш. Я прошу тебе зробити одну маленьку річ, а ти відкидаєш мене, свого власного батька".
  
  
  "Але ..."
  
  
  "Я ніколи не думав, що скажу це, особливо відразу після того, як знайшов тебе після всіх цих років", - сказав стрілець, - "але мені соромно за тебе, синку. Соромно".
  
  
  Римо опустив голову.
  
  
  "Я думав, ти сказав, що ти вбивця", - сказав інший чоловік. "Хіба не це ти мені сказав? І я сказав собі: "Рімо, твій син - чоловік. Він іде твоїми стопами". Ось що я сказав собі ".
  
  
  Чоловік зневажливо сплюнув.
  
  
  "Я не знав, що ти слабак. Тепер ти збираєшся дозволити своєму батькові робити його роботу? А ти?"
  
  
  Римо не відповів. Він глянув на чоловіка, а потім на пожежні двері, які вели вниз із даху. Його рот ворушився, і він збирався щось сказати, коли пролунав тріск пожежних дверей, і вона вискочила, як шматок сталевого хліба, викинутий із тостера. Шматки петлі та навісного замку розлетілися, як уламки гранати.
  
  
  У отворі з'явилася голова, схожа на привида, який повстав з могили, за винятком того, що цей привид був одягнений у пурпурне кімоно замість савану і говорив голосом, який потріскував, як обірваний електричний провід.
  
  
  "Римо! Що ти робиш із цією людиною?"
  
  
  "Маленький батько, це..."
  
  
  Перебив стрілець. "Як ти його назвав?" - вимагав він відповіді, потягнувшись за своєю "Береттою", яка все ще лежала на посипаному гравієм даху.
  
  
  "Ну насправді він мені не батько", - сказав Римо. "Але він був мені як батько".
  
  
  "Я твій батько, Римо. Ніколи не забувай про це", - сказав стрілець.
  
  
  "Брехня", - відрізав Чіун, його обличчя почервоніло від люті.
  
  
  "Ні, Чіуне", - сказав Римо. "Я думаю, це правда".
  
  
  "Відійди убік", - сказав Чіун. "Я розберуся з цим найпідлішим ошуканцем". Він вийшов із сходового колодязя.
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  Стрілець схопився за зброю. Добре, якщо хлопець не дасть старому дивакові відволіктися, я зможу покінчити з цим.
  
  
  "Ти кажеш мені "ні", Римо?" Вибагливо запитав Чіун. "Ти з глузду з'їхав?"
  
  
  "Не відволікай його, малюку. Я відійду на хвилинку", - сказав стрілець.
  
  
  "Я не можу дозволити тобі завдати йому болю, Чіуне. Мені шкода".
  
  
  "І я не можу дозволити цьому головорізу-аматору заподіяти шкоду комусь, який перебуває під захистом синанджу".
  
  
  "Хіба ти не чув мене, Чіуне? Він мій батько. Мій батько. Я навіть не знав, що він живий".
  
  
  "Ненадовго", - сказав Чіун. Він обійшов Римо, і той інстинктивно простяг руку. Рука майже торкнулася обличчя Майстра Сінанджу, коли ноги Рімо раптово переплелися. Він спіткнувся і впав.
  
  
  Римо скочив на ноги, наче він був на батуті.
  
  
  "Чіун", - сказав він, і азіат різко обернувся. Палець з довгим нігтем застережливо блиснув у бік Римо, потім у бік стрільця. "Я не можу залишити цю людину в живих".
  
  
  "Ти весь цей час знав, що він мій батько, чи не так? Чи не так?" Римо плакав.
  
  
  "Я роблю це для твого ж добра", - сказав Чіун. "Тепер відійди".
  
  
  "Ось чому ти не хотів, щоб я був тут, чи не так? Ви зі Смітом знали про нього. Ти знав, що він мій батько, чи не так?"
  
  
  "Я твій Господар", - сказав Чіун. "Ніщо інше у всесвіті не має значення у твоєму житті. А тепер залиши нас, Римо".
  
  
  Щось на кшталт хворобливого жаху позначилося на обличчі Римо, коли він сказав: "Ти не можеш завдати йому шкоди, Чіуне".
  
  
  - Ця людина, - кам'яно промовив Чіун, - осквернив священну особистість Майстра Сінанджу. - Він торкнувся місця над вухом, куди потрапила куля, що зрикошетіла. "Він напав на когось, який під захистом Сінанджу. Він повинен померти".
  
  
  "Надери йому дупу, синку", - закричав стрілець. "Я знаю, що ти можеш це зробити".
  
  
  Римо подивився на стрільця, потім на Чіуна. Його рішення позначилося на його обличчі.
  
  
  "Ти не маєш права піднімати руку на Майстра синанджу", - серйозно сказав Чіун. "Хоча я люблю тебе як жителя свого села, синанджу понад усе".
  
  
  "Я не хочу битися з тобою, Чіуне. Ти це знаєш".
  
  
  "Добре. Тоді чекай унизу", - відрізав Чіун.
  
  
  Раптом пролунав постріл, і лиса голова Чіуна повернулася, пасма волосся затанцювала.
  
  
  "ІІІІІ", - верескнув він.
  
  
  "Впіймав його", - пробурчав стрілець. "Один постріл і наклав на нього руки".
  
  
  - Вбивця! - крикнув Чіун і рушив до чоловіка, але Римо пірнув між ними обома.
  
  
  Чіун зупинився, і його карі очі звузилися, коли він глянув на Римо.
  
  
  "Хай буде так", - сказав він. "Ти зробив свій вибір, Римо. Ти втрачено для синанджу і втрачено для мене".
  
  
  Він спостерігав лише мить, перш ніж зрозумів, що звичайні люди можуть постраждати, просто перебуваючи поряд, а той, хто стріляв, вислизнув через пожежні двері, кинувши свій олімпійський пістолет у портфель по дорозі вниз.
  
  
  Він ішов униз, всю дорогу хитаючи головою. Він ніколи не бачив такої бійки. Це почалося як балет. Рухи старого були повільними та граціозними. З'явився носок сандалії, і тіло Римо перетворилося на розмиту пляму, коли він ухилився від нього. Контрудар Римо був випад пензлем руки, який, здавалося, пройшов невдало тільки тому, що старий ухилився з такою неймовірною швидкістю, що, здавалося, взагалі не рухався.
  
  
  Якщо вони були учителем та учнем, подумав стрілець, то вони були двома найстрашнішими людьми на землі. Випади Римо виглядали швидше, тому що людське око сприймало їх як розмиту пляму, але старий був настільки сліпуче швидкий у своїх рухах, що їх очей взагалі не помічав.
  
  
  Зі стрілка було достатньо; все, чого він хотів, - це забратися подалі. Коли він дістався першого поверху будівлі, він сказав охоронцеві на стійці реєстрації, що на даху сталася бійка. За його словами, він міг це чути зі свого власного кабінету на верхньому поверсі.
  
  
  Охоронець не впізнав його, але охоронці всюди реагували на чоловіків у добре пошитих костюмах та зі шкіряними портфелями.
  
  
  Охоронець викликав телефоном команду охорони, щоб піднятися на дах, потім дістав свій пістолет, перевірив дію і піднявся на ліфті нагору.
  
  
  Коли він дістався даху, він проштовхався крізь натовп охоронців у формі, що стояли біля входу. "У чому річ? Чому ви нічого не робите?" він вимагав відповіді.
  
  
  "Ми намагалися. Марно".
  
  
  "Нічого хорошого? Що означає "нічого хорошого"? Я бачу двох хлопців за цим заняттям, і ти говориш "нічого хорошого".
  
  
  Один охоронець підняв розпухлу фіолетову руку.
  
  
  "Я просто підійшов, щоб торкнутися старого за плече. Я не знаю, що трапилося, але моя рука оніміла. Тепер подивися на це".
  
  
  "Це боляче?"
  
  
  "Ні, але в мене таке почуття, що це станеться, коли нерви повернуться до життя. Якщо це станеться".
  
  
  "Ааааа, я з цим розберуся", - сказав охоронець. "Заради Бога, вони навіть не б'ються. Вони танцюють. Я збираюся припинити це".
  
  
  "Не роби цього", - тремтячим голосом сказав охоронець з пурпурною рукою. "Не ставай між ними".
  
  
  Охоронець за стійкою проігнорував його та протупав по даху. Він тримав пістолет у правій руці, помахав їм двом чоловікам і сказав: "Добре, вистачить нести нісенітницю. Ви обидва заарештовані".
  
  
  Він не знав, хто з них це зробив, але рухом, який його очі не могли вловити, хтось обернув ствол пістолета навколо пальців його стріляючої руки. Він глянув на свої пальці, затиснуті в штопорі зі скрученої сталі, і крикнув іншим охоронцям: "Викликайте національну гвардію".
  
  
  Римо стояв біля краю будівлі, коли побачив далеко внизу постать озброєної людини, що йшла до машини.
  
  
  Він перехилився через парапет і, не замислюючись, вигукнув:
  
  
  "Не йди. Тато. Почекай мене".
  
  
  А потім Римо переступив через край, полетів униз стіною будівлі. Чіун зачекав на мить, а потім, на очах у охоронців у дверях, його голова, здавалося, поникла вперед, він повернувся і попрямував до вихідних дверей.
  
  
  Охоронці поступилися йому дорогою, коли він проходив повз, і пізніше один з них присягнув, що бачив сльозу в очах старого.
  
  
  Розділ 16
  
  
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт не спав усю ніч, і тепер сонце світило крізь велике одностороннє скляне вікно його кабінету, що виходить на протоку Лонг-Айленд.
  
  
  Обличчя Сміта було виснаженим, його ріжуче волосся розпатлане. Він усе ще носив свою смугасту дартмутську краватку, туго зав'язану біля горла, але його сірий піджак висів на спинці стільця - єдина поступка втоми, спричиненої стресом і нестачею сну.
  
  
  Такою була манера Сміта здаватися меншою і тендітнішою, ніж він був насправді, і він природно схожий на менеджера середньої ланки, який на схилі років дослужився до зручної, але нудної посади директора зовсім неважливої установи для людей похилого віку, відомого як санаторій Фолкрофт.
  
  
  Ніхто його не знав, але якби хтось і знав, то, швидше за все, Сміта описали б як сіру людину, похмуру і позбавлену уяву, яка вважала дні до виходу на пенсію за розмірами стосів паперів, які він нескінченно перетасовував.
  
  
  Тільки один із цих описів був би правдою. Сміт був позбавлений уяви.
  
  
  Це було однією з причин, через яку давно помер президент вибрав його очолити CURE. Сміт не мав ні уяви, ні амбіцій у тому владолюбному сенсі, який властивий політикам і журналістам.
  
  
  Але президент вважав це гідністю, тому що знав, що людина з уявою може швидко спокуситися необмеженою владою, яку він матиме як директор CURE. Людина з уявою та амбіціями цілком могла спробувати захопити Америку. І така людина теж могла б це зробити. Кюре було повністю безконтрольним. Режисер керував ним вільно та без обмежень. Президент міг тільки пропонувати місії, і єдиним наказом, якому Сміт був зобов'язаний підкоритися президентові, був наказ про розпуск.
  
  
  Протягом двох десятиліть Сміт був готовий виконати цей наказ, якби його віддав президент, або сам віддати наказ про розпуск, якщо КЮРЕ будь-коли буде скомпрометовано.
  
  
  Гарольд Сміт не мав би відставки. Тільки швидка, безболісна смерть і навіть не геройський похорон на Арлінгтонському національному цвинтарі для людини, яка служила своїй країні в УРС під час Другої світової війни і яка обіймала високу посаду в Центральному розвідувальному управлінні до своєї передбачуваної відставки в шістдесятих. Секретність КЮРЕ, організації, якої не існувало і чиї ініціали означали "нічого" та "за все", була надто важлива, щоб дозволити Сміту отримати хоча б невелике посмертне зізнання.
  
  
  Це була самотня робота, але ніколи не була нудною, і Сміт не проміняв би її на жодну роботу у світі, бо знав її важливість. Тільки Кюре стояло між конституційним урядом та повною анархією.
  
  
  Щоб нагадати собі про це, щоранку Сміт приходив у свій офіс, натискав приховану кнопку на своєму столі, яка викликала головний комп'ютерний термінал CURE, і думав про те, що CURE була наймогутнішою агенцією на землі, бо мала необмежений доступ до неї. необмежена інформація і вона знала, як зберігати секрети.
  
  
  Цього ранку, як він робив щоранку, Сміт набрав на комп'ютері простий код, і на відеоекрані з'явився перший параграф Конституції Сполучених Штатів Америки, набраний зеленими літерами, що світяться. Сміт почав читати, повільно, ретельно, подумки промовляючи слова.
  
  
  Ми, народ Сполучених Штатів, щоб сформувати досконаліший союз, встановлюємо справедливість.
  
  
  Він міг би процитувати всю статтю напам'ять, але для цього твердолобого уродженця Вермонта Конституція була не чимось, що читають напам'ять, як бездумні школярі вимовляють Клятву вірності, а священним документом, який гарантував американцям свободи, якими вони користувалися. Для більшості з них це був древній листок паперу, що зберігається під склом у Вашингтоні, частина історії, яку вони вважали само собою зрозумілою. Але для Гарольда В. Сміта це була жива істота, і оскільки вона жила, вона могла померти або вбита. Сміт, який тихо сидів за своїм столом і виглядав маленьким у спартанській неосяжності свого кабінету, стояв на лінії вогню в невідомій війні, захищаючи цей напівзабутий документ і те, що він представляв для Америки та всього світу.
  
  
  І все-таки щоразу, входячи до свого офісу, Сміт знав, що зраджує цей документ - шляхом прослуховування телефонних розмов, погроз і, як це часто буває в наші дні, насильства та вбивств. Найбільшою даниною патріотизму Сміта було те, що він погодився на невдячну роботу, сама природа якої викликала в нього огиду.
  
  
  І ось, щоб не упускати з уваги свою відповідальність і, можливо, як своєрідне покуту щодо живого документа, в який він беззастережно вірив, Сміт прочитав Конституцію зі свого відеоекрана, читаючи повільно, уважно, смакуючи слова і не кидаючись ними, поки зрештою, вони не стали чимось більшим, ніж просто слова на екрані комп'ютера. Вони були правдою.
  
  
  Закінчивши читати, Сміт закрив папку і зняв слухавку спеціального телефону, який безпосередньо з'єднував із президентом Сполучених Штатів Америки. Але телефон задзвонив, як тільки він доторкнувся до нього.
  
  
  Сміт негайно притиснув слухавку до вуха і сказав: "Так, пане президенте".
  
  
  "Х'юберт Мілліс щойно вийшов з операційної", - сказав Президент.
  
  
  "Так, пане Президенте. Я знаю. Я якраз збирався подзвонити вам з цього питання. Я припускаю, що ви віддасте наказ про наше розформування".
  
  
  "Я повинен. Чорт забирай, Сміт. Немає виправдання тому, що я не захистив Мілліс. Що пішло не так?"
  
  
  Сміт прочистив горло.
  
  
  "Я не певен, пане Президенте".
  
  
  "Ти не впевнений?"
  
  
  "Ні, сер. Я не отримував жодних повідомлень від своїх людей. Я не знаю, де вони, і я не знаю, що сталося".
  
  
  "Я розповім тобі, що сталося. Незважаючи ні на що, Мілліс був застрелений, і йому пощастило, що він залишився живим, а твої люди нічого не зробили, щоб зупинити це. Якби він був убитий, я хочу, щоб ви знали, що ваша операція була б негайно припинена”.
  
  
  "Я розумію, сер. У точності моя рекомендація".
  
  
  "Ні, ти не розумієш. Зараз багато розмов про те, що Велика трійка автомобільних компаній збирається укласти угоду, щоб Лайл Лаваллет прийшов і очолив їхні компанії, тому що вони все одно не можуть конкурувати з Dynacar. Я хочу, щоб Лаваллет був захищений. Якщо його вб'ють, Детройт може впасти. І я хочу, щоб ваші люди або працювали, або були усунені. Ви розумієте? Вони надто небезпечні, щоб розпускати їх”.
  
  
  "Я розумію, сер".
  
  
  "Ти продовжуєш це говорити, Сміте, але чомусь я не знаходжу це таким обнадійливим, як раніше. Я чекаю почути це від тебе".
  
  
  "Так, сер", - сказав Сміт. Він поклав слухавку спеціального телефону і спробував, всоте за кілька годин, що минули з того часу, як він дізнався про те, що Х'юберт Мілліс був на волосок від смерті, зателефонувати Чіуну в його готель.
  
  
  Тримаючи телефонну трубку, він запитував, чи зможе він колись знову почати робочий день з читання Конституції Сполучених Штатів з комп'ютерного терміналу.
  
  
  У номері для наречених готелю "Детройт Плаза", у світлі раннього світанку, Чіун, правлячий майстер синанджу, спостерігав за сходом сонця у всій красі.
  
  
  Він сидів перед скляними дверима балкона, з якого відкривався найяскравіший вид на схід сонця. Він відпочивав на солом'яній циновці, єдина свічка освітлювала кімнату позаду нього димним, сердитим світлом. Коли зійшло сонце, світло свічки померкло перед ним, подібно до того, як слава старих імперій меркне перед новими.
  
  
  Чіуну передували багато майстрів синанджу. Усі вони були однієї крові. Крові Чіуна. Але Чіуна з його предками пов'язувало щось більше ніж кровний зв'язок. Всі вони були від сонячного джерела і єдині з сонячним джерелом - страшною силою, яка дозволила Майстрам Сінанджу задіяти божественну силу, укладену у всіх людях.
  
  
  Але до сонячного джерела могли прийти тільки ті, хто навчався у Майстра, який уже володіє сонячним джерелом, і тільки після навчання протягом усього життя. Сінанджу передавалося кожному поколінню предків Чіуна з часів першого великого Майстра Вана, який, згідно з легендою, отримав джерело з вогняного кільця, що спустився із зірок.
  
  
  Це була горда, непорушна традиція до днів Чіуна. Чіун, дружина якого не народила йому спадкоємця. Чіун, який потім забрав білу людину із зовнішнього світу, бо в Сінанджу не залишилося гідних корейців. Чіун, чий учень був настільки невдячний, що коли його попросили вибрати між даром, яким було сонячне джерело, і білим м'ясоїдом, який так мало потребував його, що дитиною залишив його на порозі, зробив неправильний вибір.
  
  
  І ось тепер дійшло до цього.
  
  
  Чіун сумно опустив свою втомлену стару голову і, здавалося, почув голоси своїх предків, що лунали в тиші.
  
  
  -О, горе, що синандж дійшло до цього.
  
  
  -Це кінець. Найбільшої лінії ассасинів у всесвіті незабаром стане.
  
  
  -Пропали, пропали. Все зникло. Наша честь заплямована, і нема кому продовжити наш рід.
  
  
  -Ганьба. Ганьба Чіуну, тренеру білих, який вибрав некорейця. Ганьба тому, хто дозволив майбутньому синанджу вислизнути в нього з рук, поки він жив у розкоші в корумпованій країні.
  
  
  -Все, чим ми були, ти тепер. Коли ти підеш, слави Сінанджу більше не буде.
  
  
  -І ми будемо голосами в порожнечі, не більше. Голоси без надії, без однієї з наших кров, щоб продовжити синанджу.
  
  
  -І ти станеш одним із нас, Чіуне.
  
  
  – Голос.
  
  
  -У порожнечі.
  
  
  -Без сина.
  
  
  -Без надії.
  
  
  -Такою буде твоя доля, Чіуне, останній майстер синанджу.
  
  
  -І твоя ганьба.
  
  
  -0h, горе, що Сінанджу дійшов до цього.
  
  
  Чіун підняв голову при звуку телефону, що задзвонив, потім відвернувся. Але дзвінки тривали, наполегливі, і, нарешті, він підвівся з лотоса і ковзнув до телефону. Він підняв його, але не промовив ні слова привітання.
  
  
  Після паузи Сміт запитав: Чіун?
  
  
  "Я - це він", - сказав Майстер синанджу.
  
  
  "Я намагався додзвонитися до тебе, Чіуне. Що трапилося? Мілліс у комі".
  
  
  "У мене немає для тебе відповіді", - сказав Чіун.
  
  
  Сміт помітив, що в голосі старого корейця не було жодних почуттів. Він сказав: "Рімо так і не прибув. Його не було в літаку".
  
  
  "Я знаю. Він втрачено для нас, втрачено для синанджу".
  
  
  "Втрачені?" Вибагливо запитав Сміт. "Що ви маєте на увазі під "втрачені"?"
  
  
  "Він із людиною з білою шкірою, яка є його батьком", - сказав Чіун.
  
  
  Сміт сказав: "Але він живий, вірно? Він не мертвий".
  
  
  "Ні", - тихо сказав Майстер синанджу, вішаючи трубку, в його карих очах був біль. "Він мертвий".
  
  
  Розділ 17
  
  
  
  
  Якби він тільки міг подбати про цього божевільного бандита, все було б ідеально для Лайла Лаваллетта. Він обмірковував це, сидячи у своєму офісі, спочатку приміряючи, а потім відкидаючи пару черевиків для ліфтів, які йому щойно надіслав шевець із Італії. Вони гарантовано робили його на цілий дюйм вище за його шість футів, але коли він їх приміряв, шкарпетки пом'ялися, і він викинув їх у кошик для сміття. Можливо, якби він був зріст всього п'ять футів одинадцять дюймів, але він уже був шести футів на зріст, і зайвий дюйм не коштував м'ятих панчох.
  
  
  Він очікував на більшу конкуренцію з боку "Великої трійки", коли представляв Dynacar. Але після вбивства Менгана рада директорів National Autos, здавалося, була готова запропонувати Лаваллетту можливість очолити компанію. І він уже чув про це від двох членів правління American Autos, президент якої Х'юберт Мілліс був при смерті у лікарні. Тільки компанія Ревелла, General Autos, здавалося, трималася твердо, але Лаваллетт вважав, що Ревелл був хитким і з гарною пенсійною пропозицією, мабуть, міг бути переконаний достроково вийти на пенсію. Це розчистило б Лаваллетту шлях до того, щоб також очолити General Autos.
  
  
  Ніхто ніколи не робив цього раніше. Він очолить усю автомобільну індустрію у Сполучених Штатах. Це було його мрією з того часу, як він був маленьким хлопчиком, що грався із сірниковими машинками та вантажівками. І це справджувалося.
  
  
  "Міс Блейз, справи налагоджуються", - сказав він, коли його секретарка увійшла до кабінету.
  
  
  "Я не знаю, містере Лаваллетт. А як щодо тієї жахливої людини, яка намагалася вас убити? Я не заспокоюся, поки ця людина не опиниться у в'язниці".
  
  
  "Я його не боюся", - сказав Лаваллетт, поплескавши по своєму куленепробивному кевларовому костюмі. Навіть його краватка була куленепробивною. Технічно в цьому не було потреби, але він замовив комплект за тисячу доларів, бо йому подобалося, щоб краватки поєднувалися з його костюмами. У будь-якому випадку, його фірма зі зв'язків з громадськістю сказала йому, що вони, мабуть, могли б влаштувати йому сторінку в журналі People з цією краваткою: "ЛАЙЛ ЛАВАЛЛЕТТ, НЕЗАЛЕЖНИЙ АВТОМОБІЛЬНИЙ ГЕНІЙ, ЯКИЙ МАЙТЕ МЕТАЛЕВІ".
  
  
  Лаваллетту сподобалася ідея. Йому все це дуже сподобалося, і після того, як все це закінчиться, він міг би просто продовжувати носити куленепробивні краватки. Він перевірив вузол краватки в одному з трьох дзеркал на повний зріст у своєму кабінеті. Вони були стратегічно розташовані так, що, незалежно від того, як Лаваллетт дивився на відвідувачів через свій стіл, він мав принаймні один безперешкодний огляд самого себе. Таким чином, він знав, коли його краватка була криво зав'язана або волосся не зовсім причесане, або якщо загрожувала якась подібна катастрофа.
  
  
  Лаваллет посміхнувся власному відображенню в дзеркалі, зверненому до його столу, і подумав, що в нього занадто багато жуйки. Він напружився. Так, так воно й було. Занадто багато жуйки – це погано. Це позбавляло його блиску керамічних зубів, і він задумався, чи існує така річ, як операція зі зменшення ясен. Можливо, було б простіше піддатися операції, ніж постійно коригувати свою посмішку. Він зробив уявну позначку розібратися в цьому.
  
  
  "Я думаю, ви дуже хоробрий", - сказала міс Блейз. Лаваллетт вийшов зі свого зануреного у собі настрої.
  
  
  "Що це ти кажеш?"
  
  
  "Я сказав, що вважаю тебе дуже хоробрим. Я знаю, що якби я був на твоєму місці, я б скам'янів". Тіло міс Блейз здригнулося від цієї думки. Особливо тремтіли її груди, і Лаваллетт вирішив, що вона найбільш приваблива, коли тремтить від страху. Можливо, він влаштує те щоб це траплялося частіше.
  
  
  "Я пережив один замах. Я не боюся іншого", - сказав він.
  
  
  "Але коли я думаю про бідного містера Мілліса, що лежить у комі..."
  
  
  "Цей недоумок", - огризнувся Лаваллетт. "Ти знаєш, що він звільнив мене у 1975 році?"
  
  
  "Так. Ти говорив мені про це двадцять разів. Я думаю, це все ще турбує тебе".
  
  
  "Вони все це зробили. Вони всі звільнили мене. Але я присягнув, що знову буду на вершині. І тепер я на вершині. І подивися, де вони. Менген мертвий; Мілліс перетвориться на овоч..."
  
  
  "Ви не повинні так говорити про нього". міс Блейз надулася. "Минуле є минуле. Ви повинні залишити минуле в минулому".
  
  
  "Міс Блейз, ви знаєте, що таке минуле?"
  
  
  Її пухке личко мимоволі розкрилося, а брови насупилися.
  
  
  "Звісно, це. . . . . . "
  
  
  "Не бери в голову", - зневажливо сказав Лаваллет. Спогади про чорні періоди в його кар'єрі все ще лякали його щоразу, коли спадали на думку. "Ти прийшов сюди не просто так. Що це?"
  
  
  "О, я зробив це, чи не так? Дай мені подумати".
  
  
  Лаваллет нетерпляче постукав пальцями по столу. Раптом він зупинився, його обличчя завмерло в жаху. "Арггггх", - простогнав він.
  
  
  "Що це? О Боже, у тебе стріляли? Скажи мені, що в тебе не стріляли. Чи маю я викликати лікаря?"
  
  
  Лаваллетт схопився з стільця, тримаючи праву руку на витягнутій руці, ніби біль був нестерпним. Міс Блейз дивилася і дивилася, шукаючи зрадливі плями крові, але нічого не побачила.
  
  
  "Що це?" - голосила вона, кусаючи кісточки пальців, щоб тримати себе в руках.
  
  
  "У тій шафі, швидко. Аптечка першої допомоги. Поспішай".
  
  
  Вона відкрила бар зі спиртним, порилася там і знайшла тикову коробку з написом "ПЕРША ДОПОМОГА" золотими літерами. "Ось вона. Що мені робити?"
  
  
  "Просто відкрий це", - сказав Лаваллет напруженим голосом.
  
  
  Вона відкрила клямку коробки. Усередині, замість звичайного приладдя для надання першої допомоги, вона побачила пінцет, гребінець і дві довгі пластикові коробки, на одній з яких було написано "права", а на іншій "ліва".
  
  
  Лаваллет дістав маленьку коробочку з написом "правильно", все ще простягаючи праву руку.
  
  
  Міс Блейз побачила всередині п'ять предметів овальної форми, схожих на дерев'яну стружку, тільки прозорих. Якби вона не знала краще, вона поклялася б, що це нігті. Чи не довгі, загострені, які носили жінки, а грубі чоловічі варіанти.
  
  
  Вона побачила, як Лаваллетт гарячково почав обробляти кінчик вказівного пальця правої руки якимось золотим інструментом. Це було майже схоже на кусачки для нігтів.
  
  
  Коли інструмент перестав клацати, на стіл упав уламок нігтя.
  
  
  Лавеллетт дістав із коробки одну з овальних фігурок і обережно, за допомогою пінцету та клею, приклав її до нігтя вказівного пальця правої руки.
  
  
  Стражденний вираз повільно зійшов з його обличчя, коли він розглядав ніготь за допомогою збільшувального скла.
  
  
  "Манікюр за сто доларів зіпсований через тебе", - сказав він нарешті.
  
  
  "Я? Як я?" — спитала вона.
  
  
  "Ти змусив мене чекати, і я барабанила пальцями, і в мене обламався ніготь. Забудь про це. Чого ти хотів, і краще б це було добре".
  
  
  "О", - сказала міс Блейз. "ФБР на першій лінії. Вони хочуть знати, чи перегляньте їх пропозицію надати вам цілодобову охорону".
  
  
  "Скажи їм "ні". Я можу впоратися з цим сам. Скажи їм, що я все передбачив".
  
  
  "І армія вже у вестибюлі. Вони кажуть, що у них призначено зустріч".
  
  
  "Армія? Я не просив про зустріч із армією".
  
  
  "Полковник Севідж сказав, що ви це зробили".
  
  
  "О, Севідж. Дурня, він не з армії. Він частина моєї нової команди охоронців".
  
  
  "Я думала, ти нікого не боїшся", - сказала міс Блейз.
  
  
  "Я не такий. Але якщо цей вбивця з'явиться знову, я хочу бути готовим зустріти його цього разу".
  
  
  "Чи я повинен послати їх усіх сюди? Їх щонайменше тридцять, всі одягнені в одяг джунглів, з гвинтівками, мотузками, черевиками і всіма цими штучками Рембо".
  
  
  "Ні. просто надішліть Севіджа".
  
  
  "Попався".
  
  
  "І не кажіть "Попався", міс Блейз. Скажіть "Так, сер". Ви більше не обслуговуєте столики в закусочній. Ти особистий секретар одного з найвпливовіших керівників в Америці. І один із найкрасивіших, - додав він, подумавши, перевіряючи у дзеркалі своє кучеряве сиве волосся.
  
  
  "Не забувай про хоробрість. Ти теж хоробрий".
  
  
  "Правильно. Хоробрий. Надішліть Севіджа".
  
  
  Полковник Брок Севідж нишпорив болотами В'єтнаму в гонитві за партизанами В'єтконгу. Він прорубав собі шлях через двісті миль джунглів Анголи. У пустелях Кувейту він прожив вісім тижнів бедуїном, щоб увійти до найближчого оточення шейха. Він був фахівцем з підводного підриву, нічних боїв та тактики виживання. Його ідея відпустки полягала в тому, щоб стрибнути з парашутом у Долину Смерті тільки з ножем та плиткою шоколаду та подивитися, скільки часу йому знадобилося, щоб вибратися.
  
  
  Всі ці вимоги були описані в оголошенні "Потрібні посади", на яку Лаваллетт відповів у журналі Soldier of Fortune. Лаваллетт міг би безкоштовно отримати у своє розпорядження ФБР, але йому потрібна була не тільки захист. Йому потрібні були люди, які б виконували його накази без вагань і питань, якими б ці накази не були. Полковник Брок Севідж та його ретельно підібрана команда найманців ідеально підходили Лаваллетту. Севідж був досконалий - крім того, що він не звик до залів засідань виконавчої влади Америки.
  
  
  Цей факт став очевидним, коли Севідж, блискучий у камуфляжі джунглів та бойовому спорядженні, спробував проникнути в офіс Лаваллетта. Він благополучно пройшов через дверний отвір, але його гвинтівка Armalite, що низько висіла у нього за спиною, вдарилася дулом і замаскованим прикладом об одвірок.
  
  
  "Уфф", - пробурчав Севідж перед тим, як впасти.
  
  
  Він приземлився на криж. Патронташі, що хрест-навхрест перетинали його груди, були розірвані. Патрони вирвалися, розсипавшись по підлозі, як мармурові кульки. З його черевика випав складаний ніж. Пакет із К-пайками вискочив назовні.
  
  
  Лаваллет тихо застогнав. Можливо, йому таки слід було піти з ФБР.
  
  
  Брок Севідж насилу піднявся на ноги, обтяжений майже сотнею фунтів руйнівного обладнання. Нарешті, він струсив з себе патронташі та гвинтівку. Після цього було легко.
  
  
  "Полковник Брок Севідж прибув на службу, сер!" - Сказав він, струшуючи розмазані K-пайки зі своїх черевиків на дорогий килим.
  
  
  "Не кричи, Севідж", - сказав Лаваллетт. "Збирай своє спорядження і сідай".
  
  
  "Я не можу, сер. Не з усім цим обладнанням".
  
  
  Лаваллетт придивився уважніше і зрозумів, що, якби Севідж міг сісти, його фляга, продуктові набори K-ration та інше обладнання, прикріплене до пояса, з'їли б його імпортні шкіряні іспанські крісла.
  
  
  "Добре. Встаньте. Дозвольте мені пояснити мою позицію і що я хочу, щоб ви зробили".
  
  
  "У цьому немає потреби, сер. Я читаю газети".
  
  
  "Тоді ти знаєш, що вбивця, який переслідує мене, цей схиблений на захисті довкілля Римо Вільямс, обов'язково прийде за мною знову".
  
  
  "Мої люди і я готові. Ми схопимо його, якщо він покаже тут своє громадянське обличчя".
  
  
  "Я не хочу, щоб його схопили. Я хочу, щоб він помер. Ти розумієш? Якби я хотів, щоб мене схопили, я б дозволив ФБР кишати тут усюди. Я не можу цього допустити. охорона теж буде частиною вашої роботи”.
  
  
  "Так сер".
  
  
  "І перестаньте віддавати честь, чи не могли б ви, будь ласка? Це не військова операція".
  
  
  "Що ще, містере Лаваллетт?"
  
  
  "Так. Викиньте ці безглузді продуктові набори. У "Дайнакар Індастриз" є чудовий субсидований корпоративний кафетерій. Я чекаю, що ви і ваші люди харчуватиметеся в ньому".
  
  
  "Так сер".
  
  
  "У секції "синіх комірців", звісно".
  
  
  Розділ 18
  
  
  
  
  "Розкажи мені про мою матір".
  
  
  "Малюку, я вже три рази розповідав тобі про твою матір. Дай мені перепочити, гаразд?"
  
  
  "Розкажи мені ще раз", - попросив Римо Вільямс. Він сидів на великому дивані в номері готелю в Детройті, проводжаючи очима людину, яка була його батьком, відчуваючи дивну суміш відстороненості та фамільярності. Його батько щойно закінчив телефонну розмову і шукав свіжу сорочку.
  
  
  "Добре. Минулого разу. Твоя мати була чудовою жінкою. Вона була красивою і доброю. Вона була розумною. При правильному освітленні вона виглядала на двадцять три, навіть коли їй було сорок три."
  
  
  "Як вона померла?" Запитав Римо.
  
  
  "Це було жахливо", - сказав той, хто стріляв. "Раптова смерть. Хвилину тому з нею все було в порядку, а наступної хвилини вона була мертва".
  
  
  "Серцевий напад", - сказав Римо, і стрілець кивнув.
  
  
  "Це справді зламало мене", - сказав він. "Ось чому я покинув Ньюарк і приїхав сюди".
  
  
  "Ти не сказав мені, чому залишив мене у притулку, коли я був немовлям", - сказав Римо.
  
  
  "У нас з твоєю матір'ю просто не виходило. Ми намагалися, але ти знаєш, як це буває. Ми розлучилися, і вона отримала опіку над тобою. Ти розумієш?"
  
  
  "Так", - сказав Римо. У вечірньому світлі йому здалося, що він бачить родинну схожість в очах батька. Вони були такі ж плоскі, непроникно чорні, як у нього самого.
  
  
  "Так чи інакше, в ті дні жінці було важко бути розлученою і мати дитину. Сусіди, сім'я, ніхто не хотів з нею розмовляти і, нарешті, вона вирішила, що буде краще, якщо ти підеш до черниць. Я був у люті, коли почув про це, але якби я прийшов за тобою, це виглядало б так, ніби я сказав, що твоя мати не знала, як подбати про тебе, так що я залишив тебе там, хоч це розбило мені серце. .Ну, я вирішив, що озиратися назад не можна”.
  
  
  "Думаю, що ні", - сказав Римо. “У тебе є її фотографія?
  
  
  "Це так?" - спитав стрілець, одягаючи куртку. "І як, на твою думку, вона виглядала, хлопець?"
  
  
  "Джина Лоллобріджида. Якось я бачила її в кіно. Я завжди хотіла, щоб моя мати була схожа на Джину Лоллобріджиду".
  
  
  "Це приголомшливо, синку. Це дійсно так. Твоя мати виглядала точнісінько як вона. Ти, мабуть, екстрасенс або щось таке".
  
  
  Римо підвів очі і запитав: "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Виходжу. У мене є справи, якими потрібно зайнятися".
  
  
  "Я піду з тобою".
  
  
  "Послухай, малюку. Добре, що ми знайшли один одного після стількох років, але я не можу дозволити тобі всюди слідувати за мною. А тепер розслабся. Ось і все. Тренуйся. Тому що, коли я повернуся, ти повинен почати розповідати мені, як ти робиш усі ці штуки зі стінами, бійками та всім іншим”. Двері готельного номера зачинилися перед скривдженим обличчям Римо.
  
  
  Той, хто стріляв, піднявся на ліфті в гараж готелю і виїхав своєю машиною на брудну вулицю Детройта.
  
  
  "Боже", - сказав він собі вголос. "Це буде сука".
  
  
  Він закурив сигарету, ненавидячи затхлий присмак у роті. Йому потрібно було позбутися дитини. Чого йому зараз не потрібно в його житті, так це якогось підлітка-переростка, що турбується про тата. Можливо, він зачекає, доки Римо не навчить його своїм трюкам. Він називав це синанджу, хоч би що це було. Він не знав, що це означає, але ти ніколи не був занадто старий, щоб навчатися чогось нового, особливо якщо це могло допомогти тобі в твоєму ремеслі. Можливо, він почекав би і навчився, а потім одного разу вночі, коли дитина спала, просто всадила б кулю йому в мозок і втекла.
  
  
  Це був один із способів. Іншим способом було просто не повертатися до готелю та дозволити цьому хлопцеві Римо намагатися знайти його. Але Римо знаходив його раніше. Ким би не був синандж, він, здавалося, був здатний робити те, що не під силу звичайним людям. Якщо вже на те пішло, він теж був древнім азіатом, і йому мало бути вісімдесят, якщо рахувати щодня.
  
  
  Той, хто стріляв, дивувався, чому старий азіат переслідує його. Спочатку він з'явився під час нападу на Менгана, потім на демонстрації Dynacar, а потім на стрілянину в Міллісі. І все тому, що людина, яка його найняла, наполягла на тому, щоб розіслати безглузде попередження про навколишнє середовище в газети. Ця частина була дурною та непрофесійною, але це було частиною роботи. Хоча старий дивак; він був частиною цієї роботи.
  
  
  Він намагався втекти від них двох тим раннім вечором, коли залишив їх на даху. Але навіть коли він виїжджав зі стоянки, він побачив, як хлопець спускається стіною будівлі і біжить за ним.
  
  
  Він розігнався до сімдесяти п'яти, потім скинув швидкість до шістдесяти п'яти, щойно виїхав на шосе між штатами, думаючи, що вільний. І раптом пасажирські двері відчинилися.
  
  
  Він натиснув на педаль газу і звернув праворуч, щоб сили-близнюки зачинили двері, але двері не зачинилися. Її тримали відкритою, а потім чийсь голос крикнув: "Гей. Тримай кермо рівно".
  
  
  Це був хлопець, Римо, що біг поряд з машиною, що тримав двері відчиненими, а потім він застрибнув на пасажирське сидіння і зачинив за собою двері.
  
  
  "Не хвилюйся, тату", - сказав хлопець. "Зі мною все в порядку". Від одного спогаду про це у стрільця пересохло в роті.
  
  
  Буде важко похитнути цього Римо. Принаймні на якийсь час. Найкращий спосіб залишитися живим - це підігравати. А що, якщо хлопець мав рацію? Що, якби Римо був його сином? Це було можливе. Хлопець, який міг бігати так само швидко, як машина, міг би стати будь-ким, ким він хотів бути.
  
  
  Римо Вільямс сидів у темряві готельного номера, яка для його очей була зовсім не темнотою, а чимось на кшталт сутінків.
  
  
  Це було те, про що він більше навіть не думав, ця сила зору, а просто дозволив своїм очам звикнути до темряви. На відміну від звичайних очей, зіниці не просто розширювалися, щоб уловити все доступне світло; це було щось більше. Чіун одного разу назвав це явище "ловом світла". Якимось чином, якого Римо був навчений досягати, але ніколи не розумів, його очі шукали світло, і навіть у непроглядній темряві він був здатний бачити.
  
  
  Римо задумався, чи був цей талант притаманний усім людям у ті далекі часи, коли не було штучного освітлення, до похідних багать і свічок, коли стародавнім предкам людини доводилося полювати при місячному світлі, а іноді й зовсім без місячного світла. Римо не знав; він тільки знав, що має силу зробити це.
  
  
  Завдяки Чіуну.
  
  
  Його почуття до свого вчителя, коли він сидів у темряві, яка не була пітьмою, були збентежені.
  
  
  Чіун завжди робив те, що було краще для Римо, крім тих випадків, коли синанджу було на першому місці. Між ними було порозуміння. Сінанджу був центром особистого всесвіту Чіуна.
  
  
  Але то було інше. Чіун - Сміт теж - приховав від Римо правду про свого батька. Це було важко прийняти та ще важче зрозуміти.
  
  
  Все це було тяжко. Римо роками не думав про своїх батьків. Вони були частиною його дитинства, не кажучи вже про доросле життя. Вони були просто абстрактним поняттям, тому що у кожного колись були батьки, і Римо просто припускав, що його батьки мертві.
  
  
  Одного разу, в розпалі навчання синанджу, Римо виявив, що може звертатися до своїх спогадів про раннє життя, викликаючи їх так само, як Сміт викликав інформацію на своїх комп'ютерах. І ось одного разу він сів, щоб викликати в пам'яті обличчя батьків, яких він, мабуть, бачив, коли був нерозумним немовлям.
  
  
  Чіун знайшов його, що сидів у позі лотоса, зосереджено заплющивши очі.
  
  
  "Який новий спосіб ти знайшов, щоб марнувати час?" – спитав Чіун.
  
  
  "Я не марную час марно. Я викликаю спогади".
  
  
  "Той, хто живе минулим, не має майбутнього", - сказав Чіун.
  
  
  "Це звучить не дуже переконливо від того, хто може розповісти, що кожен Майстер Сінанджу любив їсти на сніданок. Аж до фараонів".
  
  
  "Це не минуле. Це історія", - пирхнув Чіун.
  
  
  "Ти кажеш. Тепер ти не заперечуватимеш? Я намагаюся викликати в пам'яті обличчя моїх батьків".
  
  
  "Ти не хочеш їх бачити".
  
  
  "Чому ти так говориш?" Запитав Римо.
  
  
  "Бо я знаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Ні, ти не знаєш. Ти ніяк не можеш знати. Ти знав своїх батьків, своїх бабусь і дідусів, усіх своїх предків. Я нічого не знаю про своїх".
  
  
  "Це тому, що про них не варто знати", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому це?"
  
  
  "Про них не варто знати, тому що вони були білими", - сказав Чіун.
  
  
  "Ха!" Парів Римо. "Я тебе розкусив. Весь цей час ти намагаєшся переконати мене, що я наполовину кореєць, просто щоб виправдати те, що ти віддаєш синанджу білому. Тепер ти змінюєш свою мелодію".
  
  
  "Я не змінюю свою мелодію. Ти змінюєш свою чутку. Ти не білий, але твої батьки були. Десь у твоєму минулому, перевантаженому поколіннями розбавлених спарювань з некорейцями, є крапля гордої корейської крові. Можливо, дві краплі. я треную. На моє нещастя, білий багаж повинен супроводжувати їх".
  
  
  "Навіть якщо мої батьки були білими, - сказав Римо, - це не означає, що їх не варто знати".
  
  
  Чіун голосно сказав: "Вони не варті того, щоб їх знати, тому що вони були про тебе настільки низької думки, що кинули тебе на порозі".
  
  
  Чіун пішов, а Римо знову заплющив очі, але він не зміг згадати обличчя своїх батьків. За мить до цього він повністю повернувся у свої перші дні в школі Св. Сирітського притулку Терези, і був упевнений, що за хвилину він думатиме про своїх батьків. Але не зараз. Чіун усе зіпсував своїм зауваженням, і він запитував, чи був Чіун правий. Після тієї невдачі Римо більше ніколи не намагався викликати спогади того немовляти.
  
  
  І тепер, коли він знайшов свого батька, живого, а не мертвого, Римо задумався, чи не краще було б залишити минуле в спокої, як сказав Чіун. Бо тепер Римо було довіряти ні Сміту, ні Чіуну. Обидва зрадили його, і хоча він міг очікувати цього від Сміта, він був спантеличений реакцією Чіуна.
  
  
  Римо знав, що втратив батька, який насправді не був його батьком, і знайшов того, хто був ним, але на кого це не було схоже.
  
  
  Можливо, коли ми дізнаємося один одного краще. Можливо, тоді ми відчуємо себе правильно, сказав він собі. Можливо, між мною і Чіуном виникне таке саме почуття. Але навіть коли він думав про це, він знав, що цього не буде. Між Римо та Чіуном було щось більше, ніж просто людські стосунки; було також синанджу. І тепер цього не було.
  
  
  Римо не знав, що Чіун зробить далі. Але він знав наступний хід Сміта. Сміт накаже Чіуну знайти Римо і повернути його до Фолкрофта, а якщо Римо відмовиться, Сміт накаже його вбити. Сміт не вагатиметься. Це була його робота - ніколи не вагатися, коли йшлося про безпеку Кюре.
  
  
  Але що зробив Чіун, отримавши такий наказ? І що б зробив Римо, якби Чіун прийшов убити його?
  
  
  Інші, хто бачив їхню бійку на даху, можливо, й були обдурені, але Римо – ні. І він, і Чіун відводили удари, намагаючись не завдати шкоди іншому. Результатом стало довге стилізоване змагання з кунг-фу, на кшталт тих, що показують у фільмах про Чайнатаун. Але Сінанджу було не таким. Сінанджу був економічним. Ніколи не завдавайте два удари там, де можна було б завдати один. Ніколи не воюйте протягом двох хвилин, коли робота може бути виконана за дві секунди.
  
  
  Жоден із чоловіків не намагався завдати шкоди іншому. Але, можливо, наступного разу, коли вони зустрінуться, цього не станеться. І Римо не знав, що він робитиме.
  
  
  Тож він чекав один у темряві. Мрія в його житті збулася, але він знав, що ось-ось почнеться ще більший жах.
  
  
  Розділ 19
  
  
  
  
  Автомобіль Dynacar чекав його на звалищі на річці Детройт.
  
  
  Коли той, хто стріляв, виходив зі своєї машини, він подумав, що цілком доречно, що машина, яка наїхала на сміття, має бути тут, в оточенні сміттєвих куп висотою з будівлі.
  
  
  "Я тут", - сказав він непрозорим вікнам "Дайнакара".
  
  
  "Я бачу тебе", - сказав невидимий чоловік за кермом. "Мілліс не померла".
  
  
  "Він у комі. Можливо, він і не мертвий, але він точно не рухається", - сказав стрілець.
  
  
  "Я хотів, щоб він помер".
  
  
  "І він був би таким, якби мені дозволили тріснути його по голові".
  
  
  "Я вже казав тобі раніше..."
  
  
  "Я знаю", - сказав стрілець. "Жодних пострілів у голову".
  
  
  "Я все ще хочу, щоб він помер".
  
  
  "Гей. Вони приставили до нього охорону цілодобово. Давай дамо всьому охолонути, а потім я його прикінчу".
  
  
  "Прикінчи його зараз", - сказав голос із машини.
  
  
  "Чому не Лаваллетт? Я можу дістатися до нього наступним, потім прикінчити Мілліса".
  
  
  "У нас достатньо часу, щоб отримати Лаваллетта. Він мільйон разів з'являється на публіці зі своєю новою машиною, і з ним буде легко. Але я хочу, щоб Мілліс помер зараз".
  
  
  "Як хочеш, але вдарити хлопця, оточеного копами, не так просто, як може здатися".
  
  
  "Наступний Мілліс. Потім Лаваллетт".
  
  
  "А як щодо Ревелла?" спитав стрілець.
  
  
  "Я не думаю, що нам доведеться з ним возитися".
  
  
  "Є ще одна проблема", - сказав стрілець.
  
  
  "З тобою завжди є інша проблема. Коли я наймав тебе, я думав, що отримую найкращого".
  
  
  "Я найкращий", - холодно сказав стрілець. "Так в чому проблема?"
  
  
  "Старий Азіат". Те, що було на демонстрації Dynacar. Він народився під час вбивства Мілліса".
  
  
  "Ну і що?"
  
  
  "Я думаю, він працює на уряд", - сказав той, хто стріляв.
  
  
  "Для мене це не має значення. Якщо він стане в тебе на шляху, прибери його з дороги. Назавжди. Що-небудь ще?"
  
  
  "Ні. Думаю, що ні".
  
  
  "Добре", - сказав голос із машини. "Я заплачу за вбивство Мілліса, коли воно буде зроблено".
  
  
  І машина Dynacar безшумно виїхала зі звалища, як чорна примара на колесах.
  
  
  Стріляючий повернувся до своєї машини. Для нього було надто ризиковано переслідувати Мілліса. Автовиробник був би оточений охороною. Але, мабуть, був інший спосіб.
  
  
  Він закурив ще одну цигарку, обмірковуючи це.
  
  
  І він також подумав, що було б дуже цікаво, коли йому прийде час знову зайнятися Лайлом Лаваллеттом. Справді дуже цікаво.
  
  
  Розділ 20
  
  
  
  
  У Сміта більше не було жодних сумнівів. Невідома жінка, вбита на могилі Римо Вільямса, була матір'ю Римо. А її вбивця - та сама людина, яка бешкетувала в Детройті, - був батьком Римо.
  
  
  Іншого пояснення не було. Як і припускав Сміт, це, мабуть, була сімейна сварка і, ймовірно, єдиним близьким родичем убитої жінки був чоловік, її вбивця. Це пояснювало, чому ніхто не повідомив про її зникнення до поліції.
  
  
  Сміт досі не розумів, як після стількох років батьки знайшли могилу Римо. Вони ніколи не намагалися зв'язатися з Римом за всі ті роки, що він був підопічним у притулку Святої Терези. Вони трималися на відстані під час служби Римо у В'єтнамі і в ті роки, коли він був патрульним "Ньюарком бітом".
  
  
  Але якимось чином пізніше вони зробили те, що Сміт тривалий час вважав за неможливе. Вони знайшли свого сина, або, точніше, вони знайшли могилу, в якій, на їхню думку, було тіло їхнього сина.
  
  
  Але тепер Римо був справді мертвий. А його тато вбивав керівників автомобільної промисловості Детройта. Навіть коли всі деталі були на місці, для Сміта це ще не мало реального сенсу. І все ще залишалися незакриті кінці.
  
  
  Ретельного пошуку записів не виявив Ремо Вільямса-старшого, який проживає десь у Сполучених Штатах. Сміт, як і раніше, не знав імені жінки, яка, мабуть, була матір'ю Римо. Знімок жінки з моргу, поширений по всій країні після того, як Сміт потягнув за якісь закулісні ниточки, ще не виявив нікого, хто знав цю жінку.
  
  
  Де пара жила усі ці роки? Сміт замислився. В іншій країні? Під вигаданими іменами? На Місяці?
  
  
  Якою б не була правда, Сміт зробив помилку багато років тому. Помилка полягала у виборі Римо Вільямса на роль людини, яку не існувало. Сміт зробив це, припустивши, що Римо - людина без минулого, але в нього було минуле, і тепер це минуле спіткало його. Воно наздогнало їх усіх.
  
  
  Навіть маючи перед собою відповіді на більшість питань, Сміт ставив питання про незакриті кінці. Він вивчить їх. Але із цим доведеться почекати. По-перше, все ще залишалася справа у Детройті.
  
  
  Дрейк Менган був мертвий, а Х'юберт Мілліс був при смерті в лікарні. У конфіденційних звітах говорилося, що Джеймс Ревелл виїхав із країни. Залишався Лайл Лаваллет, і чим більше Сміт думав про це, тим більше він був упевнений, що стрілець повернеться, щоб закінчити роботу над Лаваллеттом.
  
  
  Можливо, ні, якби Сміт міг допомогти цьому.
  
  
  Римо пішов, але залишався Чіун. Сміт підняв трубку.
  
  
  Майстер Сінанджу вкладав свої скрині, коли задзвонив телефон, і він відповів на середині першого гудку.
  
  
  Голос Сміта затріщав на лінії. "Чіун?"
  
  
  "Вітаю тебе, імператор Сміт", - сказав Чіун. Це було його звичайне привітання, але сказане зовсім не звичайно, бо голос звучав безплідно і втомився, і Сміт зрозумів, що йому слід діяти обережно.
  
  
  "Майстер Сінанджу, я розумію, що ви, мабуть, відчуваєте в такий час", - сказав він.
  
  
  "Ха! Жоден чоловік не може знати. Жоден чоловік, який не є кров'ю моєї крові".
  
  
  "Тоді добре. Я не знаю. Але тільки тому, що Римо більше немає, це не означає, що світ зупиняється. Ми ще маємо місію".
  
  
  "У тебе є місія", - сказав Чіун, згортаючи останній зі своїх спальних одягів і акуратно укладаючи його в останню відкриту скриню.
  
  
  - Дозволь мені нагадати тобі, Чіуне, - суворо сказав Сміт, - що ми маємо священні контракти. Однією з умов нашого контракту є те, що у разі травми, виведення з ладу або смерті вашого учня ви, як його тренер, зобов'язані надати будь-яку послугу, необхідну для завершення незакінченої справи. Ця справа у Детройті підпадає під це зобов'язання”.
  
  
  "Не говори зі мною про зобов'язання", - прошипів Чіун. "Всі білі невдячні. Я дав Римо те, чого ніколи не досягав жоден білий, і я дав тобі можливість використовувати Римо. І що я можу показати за всі свої жертви? Зобов'язання!"
  
  
  "Тобі добре заплатили. Золотом. Ти багата людина. Твоє село багате".
  
  
  "Я бідна людина, - відрізав Чіун, - тому що в мене немає ні сина, ні спадкоємців. Моє село харчується, так. Але чи будуть їсти їхні діти чи онуки після того, як я піду і не буде кому зайняти моє місце?"
  
  
  Сміт придушив бажання нагадати Чіуну, що уряд Сполучених Штатів відправив до села Сінанджу достатньо золота, щоб прогодувати все її населення протягом наступного тисячоліття. Натомість він сказав: "Я завжди розумів, що контракт синанджу непорушний. І що слово синанджу непорушне".
  
  
  Сміт відчував себе дивно, відкидаючи власні аргументи Чіуна, але це спрацювало. Чіун на мить замовк. У своєму готельному номері Чіун відчув щось тверде під нічним халатом, який він щойно запакував, і потягнувся за цим. Це був шовковий мішечок, у якому знаходився уламок крапчастого сірого каменю, каменю Майстра Шанга, каменю, який, за переказом синанджу, майстер Шанг взяв із місячних гір.
  
  
  Зваживши камінь у руці, Чіун згадав урок Шанга і, знову виразним голосом, звернувся до Сміта: "Що б ти хотів, щоб я зробив?"
  
  
  "Я знав, що можу розраховувати на тебе, Чіуне", - сказав Сміт, який нічого подібного не знав.
  
  
  "Цей убивця, якого звуть Римо", - сказав Сміт. "Я впевнений, що наступним він нападе на Лайла Лаваллетта з Dynacar Industries".
  
  
  "Я піду до цього каретника. Я захищатиму його. Цього разу синанджу не буде жодних виправдань".
  
  
  "Не просто захищай його, Чіуне. Залишайся з ним. Запитуй його. Ми все ще не знаємо, чому ці автолюбителі стали мішенями для вбивства, і я не вірю, що це якось пов'язано з екологічними протестами. Можливо, між ними всіма є якийсь спільний зв'язок, крім їхнього бізнесу, який ви можете з'ясувати.Було б корисно все, що завгодно.І якщо вбивця з'явиться знову, візьміть його живим, якщо можливо.Ми повинні знати, чи робить він це з особистих причин чи працює на когось ".
  
  
  "Я розумію. Я захищу водія. І я з'ясую, що йому відомо. Чого, звичайно, дуже мало, тому що він білий і до того ж американець".
  
  
  Сміт проігнорував зауваження. Він помовчав мить, потім сказав: "Не могли б ви розповісти мені, як помер Римо? Ви не проти поговорити про це?"
  
  
  "Він потрапив у погану компанію", - сказав Чіун.
  
  
  Сміт зачекав, але старий нічого не сказав. Нарешті, директор Кюре прочистив горло і сказав: "Ну, добре, Чіуне. Зв'яжися зі мною, як тільки в тебе що-небудь з'явиться".
  
  
  "Тепер у мене дещо є", - сказав Чіун. "Я відчув невдячність білих. Це щось більше, ніж будь-коли було у будь-якого майстра синанджу".
  
  
  Він повісив слухавку, і у Фолкрофті Сміт подумав, що гіркота, яку Чіун відчував по відношенню до Римо, була дивною. Він міг би подумати, що Чіуна мучить горе, але не було жодних ознак цього. Тим не менш, ви ніколи не могли розповісти про Чіуна, і Сміт викинув це з голови і знову звернув увагу на незакінчені справи, пов'язані з убивством на могилі Римо Вільямса. Навіть у цей критичний момент, останні кілька годин, коли КЮРЕ могло продовжувати існувати, ці незакінчені кінці роз'їдали його зсередини.
  
  
  Розділ 21
  
  
  
  
  "То чим же ти займався все своє життя, хлопче?" спитав стрілець після того, як офіціантка принесла їм напої. Вони сиділи в тихому куточку найкращого ресторану в Детройті. Освітлення було приглушеним, і через просторі вікна відкривався краєвид на центр міста. Вночі бруд забувався, і Детройт виглядав як місто, вирізане з чорного дерева і прикрашене коштовним камінням світла.
  
  
  "Я працював на уряд", - відповів Римо після паузи. Йому було ніяково говорити про свою роботу.
  
  
  "Давай. Ти маєш бути відвертим зі своїм старим. Раніше ти казав мені, що ти на одній лінії зі мною", - сказав стрілець.
  
  
  "Я. Ніби на уряд".
  
  
  "Я розумію. Секретні штучки, так?"
  
  
  "Вірно", - сказав Римо. "Секретні матеріали".
  
  
  "Ну, розкажи мені про це. І випий. Це гарний бурбон".
  
  
  "Я не можу", - сказав Римо.
  
  
  "Ти не можеш розповісти своєму батькові, чим ти заробляв на життя всі ці роки?" сказав стрілець.
  
  
  "Цього я також не можу тобі сказати", - сказав Римо. Він відсунув від себе склянку з коричневою рідиною. Навіть запах турбував його. "Я мав на увазі, що не можу пити цю гидоту".
  
  
  "Ось як це буває. Назвіть свою власну отруту", - сказав стрілець. Він озирнувся у пошуках офіціантки для коктейлів.
  
  
  "Я нічого не можу пити".
  
  
  "Боже, мій син - непитущий. Ти це хочеш мені сказати, Римо?"
  
  
  "Мій організм не справляється з алкоголем", - сказав Римо.
  
  
  "З тобою щось не так?"
  
  
  Римо придушив смішок. Не те, щоб з його організмом було щось не так. Якраз навпаки. Завдяки синанджу він був настільки тонко налаштованою людською машиною, що, подібно до двигуна гоночного автомобіля, неправильна суміш у паливному баку могла зіпсувати його роботу. У деяких випадках, як у випадку з алкоголем, це може мати серйозні чи фатальні наслідки.
  
  
  "Чому ти посміхаєшся?" спитав стрілець.
  
  
  "Просто думаю про Чіуна", - сказав Римо. "Він сказав, що ми забавні люди, тому що їмо м'ясо мертвих корів і п'ємо сік прогорклої трави".
  
  
  "Забудь про Чіуна", - сказав стрілець.
  
  
  "Я мав на увазі, що не можу пити подібну погань. Це виводить мене з себе".
  
  
  Стрілець зробив великий ковток свого напою. "Якщо ви запитаєте мене, людина, яка не п'є, вже облажався".
  
  
  Римо мовчав. Чоловік, що сидів за столом від нього, був незнайомцем. Він продовжував вдивлятися в обличчя чоловіка похилого віку, шукаючи щось, спалах впізнавання, довгий дрімаючий спогад, натяк на загальний досвід, але нічого не було. Римо був збентежений, засмучений і більш ніж трохи стривожений. Іншим часом і в іншому місці він і ця людина могли б бути ворогами, а за роки роботи на Кюрі Римо вбив сотні професійних кілерів. Якби не обставини, він міг би без вагань убити людину, яка сиділа навпроти неї, навіть не підозрюючи, що метою може бути його власний батько.
  
  
  Офіціантка повернулася та попросила їх зробити замовлення.
  
  
  "Першокласне реберце. Страшенно просмажене. Картопляне пюре. Підійдуть будь-які зелені овочі".
  
  
  - Я буду рис, - сказав Римо. Приготовлений на пару.
  
  
  Коли Римо більше нічого не додав на своє замовлення, офіціантка запитала: "І?"
  
  
  "Ніяких" і ". Ось і все. Просто рис. І склянку бутильованої води, будь ласка".
  
  
  "Так, сер", - із сумнівом промовила офіціантка, забираючи у них меню.
  
  
  "Мал?" стрілець запитав: "Тільки рис?"
  
  
  "Я сиджу на спеціальній дієті".
  
  
  "Пропустимо це всього на один вечір. Як часто ви зустрічаєтеся зі своїм батьком? Хіба це не привід відсвяткувати? З'їж стейк".
  
  
  "Я не можу", - сказав Римо
  
  
  "Ці черниці справді попрацювали над тобою", - зітхнув старший чоловік. "Або, можливо, це було пов'язано з тим старим китайським ієрогліфом?"
  
  
  Він швидко змінив тон голосу, коли побачив вираз, що з'явився в очах Римо. Це налякало його, і він нагадав собі у майбутньому ставитись до цього легковажно. Інакше майбутнього може й не бути.
  
  
  "Добре, роби як знаєш", - сказав стрілець. "Я хочу з тобою дещо поговорити".
  
  
  "Ти так і не сказав мені, де я народився", - раптом сказав Римо.
  
  
  "Ти ніколи не питав. Джерсі-Сіті".
  
  
  "Я виріс у Ньюарку", - сказав Римо.
  
  
  "Там я працював. Ми переїхали туди".
  
  
  "Які ще у мене є родичі?" - Запитав Римо.
  
  
  Стрілець похитав головою. "Тільки я. Я був єдиною дитиною в сім'ї, як і твоя мати. Обидва наші батьки мертві. У тебе більше нікого немає, крім мене. Послухай мене зараз. Це важливо".
  
  
  "Я слухаю", - сказав Римо, але він думав про Чіуна. Старий кореєць завдяки легендам та історії синанджу дав Римо більше сім'ї, ніж ця людина, його власний батько. Йому було цікаво, що Чіун робить у цей момент.
  
  
  Стрілець сказав: "Раніше, на тому даху, ти сказав мені, що ти професіонал. Добре. Я не збираюся запитувати тебе, на кого ти працював, або щось таке. Я просто хочу знати, чи ти був чесний зі мною". коли сказав це ".
  
  
  "Я був натуралом", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Я вірю тобі. Тепер послухай свого старого. Той хлопець, якого я підрізав. Мілліс. Він не помер".
  
  
  "Ні?"
  
  
  "Ні. І це означає, що мені не платять".
  
  
  "Вірно", - сказав Римо.
  
  
  "Це означає, що я маю прикінчити його".
  
  
  "Чому б нам просто не забути його і не виїхати з міста?" Сказав Римо. "Ми можемо спробувати якесь інше місце. Можливо, якусь іншу країну. Дізнатися одне одного краще".
  
  
  "Послухай. Я мушу прикінчити його. І те, як я це бачу, якби ти не валяв дурня на даху, у мене був би точний постріл, і він став би історією".
  
  
  Римо знизав плечима. "Вибач", - сказав він.
  
  
  “Це нічого не змінює. Мені потрібно підтримувати репутацію, а це їй зашкодить. Я небагатий хлопець. Мені треба час від часу працювати”.
  
  
  "Я сказав, що жалкую".
  
  
  "Я приймаю це", - сказав стрілець. "Але що ти збираєшся з цим робити, синку?"
  
  
  "Зробити з чим?" Запитав Римо, до якого дійшло, на що натякав чоловік похилого віку. Думки про Чіуна вилетіли в нього з голови.
  
  
  "Я маю на увазі, що ти в мене в боргу, Римо. Ти в боргу перед своїм старим за те, що він провалив свою справу, і я хочу, щоб ти подбав про Мілліса заради мене".
  
  
  "Я не можу цього зробити", - сказав Римо.
  
  
  "Не можеш? Все, що я чую від тебе сьогодні ввечері, це "не можу". Я не можу пити, тато. Я не можу їсти, тато. Одне це слово серйозно поставить під загрозу наші стосунки, синку". Римо опустив погляд на стіл, і стрілець сказав: "Мілліс у комі. Це має бути легко. Я навіть позичу тобі свій найкращий шматок".
  
  
  Відповіддю Римо було гарчання. "Мені не потрібна зброя, щоб когось убити".
  
  
  "Ні, я думаю, у тебе їх немає", - сказав старший чоловік і закурив сигарету. "Отже, все залагоджено?"
  
  
  "Це неправильно", - сказав Римо.
  
  
  "Я знаю, що ти вбивав заради уряду. Ти сам мені це сказав. Я просто прошу віддати мені належне. Якщо ти можеш працювати на них, ти можеш працювати і на мене. Зроби це або забери свої "не можу" і забирайся з моєї життя”. Стрілець підставив себе. Якби хлопець мав намір накинутися на нього, це було б зараз.
  
  
  "Це неправильно", - глухо сказав Римо, ніби не чув слів співрозмовника. "Я вбивав за свою країну у В'єтнамі. Я вбивав за Чіуна і за Сміта... для уряду. І тепер ти. Це неправильно, що ми зустрічаємося, і ти кажеш мені піти і вбити когось для тебе. Це не те, ким має бути батько”.
  
  
  Літній чоловік розслабився, і його тон став співчутливим. "Це перерви, малюк. Ти маєш пливти за течією. Тобі вибір - купити чи полетіти. Що це буде?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "Подивимось". Він звів очі, коли офіціантка принесла їм їжу.
  
  
  "Звичайно, ми це зробимо, синку", - сказав стрілець. "Звичайно, ми це зробимо. Ти впевнений, що не хочеш шматочок мого відбивного реберця?"
  
  
  Розділ 22
  
  
  
  
  Він ніколи не був на цвинтарі Уайлдвуд.
  
  
  Понад десять років тому Сміт організував поховання людини в могилі під назвою Римо Вільямс. Він організував похорон, замовив надгробний камінь та купив ділянку на цвинтарі. Він навіть подбав про тіло, що вирушило до могили. Це було тіло не Римо, а якогось безпритульного волоцюги, яким ніхто ніколи не нудьгуватиме. Сміт колись знав ім'я вигнанця, але давно його забув. Ця людина теж не мала сім'ї. І про цю людину не було жодних записів про лікування.
  
  
  І за весь цей час він жодного разу не відвідав цвинтар, а тепер, стоячи над могилою з написом "Рімо Вільямс", Сміт відчув приплив емоцій, які він ігнорував понад десять років.
  
  
  Сміт не плакав, принаймні зовні. Але те, що він відчув, було хвилею почуттів. Він вибрав поліцейського, копа з чистим, але нічим не примітним послужним списком і організував його загибель. За одну ніч Римо Вільямс перетворився з шановного поліцейського на людину, яку судять за його життя. Сміт усе підстроїв - торговець наркотиками, якого знайшли побитим до смерті у провулку, значок Римо зручно лежав поряд із тілом. І він підлаштував це так, що це сталося в той час, коли Римо не мав би алібі.
  
  
  Йому не довелося давати хабар судді, який засудив Римо до електричного стільця у в'язниці штату Нью-Джерсі, хоча він зробив би це у разі потреби.
  
  
  І, нарешті, він вжив необхідних заходів, щоб електричний стілець був підлаштований, а Рімо Вільямс вижив і вступив на службу до Кюрі і під опіку Чіуна, останнього майстра синанджу.
  
  
  Ні разу за всі ці роки Сміт не дозволив собі жодної хвилини каяття у скоєному, але тепер, коли Римо був мертвий, все це нахлинуло на нього.
  
  
  І все ж таки сліз не було. Для сліз було надто пізно, як і для Римо. Ймовірно, для Кюре теж було надто пізно.
  
  
  Могила Римо знаходилася в тіні вмираючого дуба, половина гілок якого була сірою, голою і без листя. Це була найпрактичніша могила, яку Сміт коли-небудь бачив, квадрат граніту, відзначений хрестом та ім'ям Римо, і не більше. Сміт замовив надгробок за каталогом і, щоб заощадити витрати, а також з метою безпеки, наказав каменерезу прибрати дати народження та смерті.
  
  
  Трава довкола могили росла нескошеною. Догляд за землею не був першочерговим завданням в Уайлдвуді, що було однією з причин, через яку Сміт вибрав це місце. Уайлдвуд був невеликим похованням, захованим у районі, що рідко відвідувався, за межами Ньюарка, прихованим у лісах і оточеним з усіх боків кованим парканом, який знаходився на останній стадії руйнування. В Уайлдвуді мало відвідувачів.
  
  
  Могила Римо була не одна. З обох боків було по одній могилі, розташовані близько один до одного. З одного боку, більш старому камені було написано ім'я Д. Кольта. На іншому, більшому камені, було вибито прізвище Дефуріа та імена кількох поколінь Дефуріа, які були поховані в землі навколо нього.
  
  
  Сміт спробував відновити в думці вбивство невідомої жінки. Він стояв там, де, як він знав, мала стояти вона. Він уявив напрям, звідки прилетіли кулі, і спробував розрахувати дію. Він побачив, куди впали квіти, які вона тримала у руках.
  
  
  Все це здавалося досить розумним, але все ж таки щось не мало сенсу. Чому вона не відвідала могилу перед усім цим? І як вона знайшла Римо після всіх цих років, навіть після смерті?
  
  
  Ці турбуючі питання більше, ніж будь-що інше, привели Сміта до Уайлдвуда, і, стоячи над могилою Римо, вони турбували його ще більше.
  
  
  Сміт дістав блокнот на спіралі і записав імена на камінні з обох боків від могили Римо, а також зробив позначку запитати Чіуна, де знаходиться справжнє тіло Римо. Можливо, він міг би організувати похорон Римо тут, у Уайлдвуді. На цей раз по-справжньому. Принаймні цим він був зобов'язаний Римо.
  
  
  І потім він вийшов із цвинтаря.
  
  
  Він не озирався назад. Було надто пізно озиратися назад.
  
  
  Розділ 23
  
  
  
  
  Коли стрілець сказав йому, що проникнути до лікарні, можливо, буде непросто, Римо подумав, чи не розповісти йому те, що він знав: лікарня – це не фортеця, не призначена для того, щоб тримати людей усередині чи ззовні. Це лише лікарня, місце, куди хворі люди йдуть, щоб одужати, і навколо лікарні можна поставити тисячу охоронців, і її безпека все одно протікатиме, як решето.
  
  
  Але він вирішив нічого не казати; літня людина не зрозуміла б.
  
  
  Він вислизнув з машини, коли стрілець пригальмував на автостраді Джон К. Лодж у центрі Детройта. Коли двері за ним зачинилися, Римо почув, як стрілець сказав: "Задай їм спеку за свого старого, хлопче".
  
  
  Машина помчала, і Римо перемахнув через підпірну стіну вздовж краю автостради і попрямував на територію лікарні. Римо був одягнений у чорне і в нічній темряві безшумно пересувався від дерева до куща, від куща до машини, прямуючи до лікарняної стоянки.
  
  
  Сама лікарня являла собою великий комплекс, і в штучному освітленні від потоків, що заливають землю, головна будівля здавалася білою як кістка і холодною.
  
  
  Римо прослизнув повз патрулюючих охоронців. Він не чекав від них жодних неприємностей. Якщо й траплялися неприємності, то вони відбувалися на підлозі, де Х'юберт Мілліс, президент American Autos, лежав у комі.
  
  
  Як тільки він дістався до великих вхідних дверей, Римо підвівся зі своєї ходи, що присідала, і неквапливо увійшов у вестибюль, ніби він розносив каву і данське печиво.
  
  
  Меднолиця медсестра стояла за стійкою реєстрації, роблячи позначки у блокноті.
  
  
  "Так, сер", - звернулася вона до Римо.
  
  
  "Будь ласка, на якому поверсі містер Мілліс?"
  
  
  "Годинник відвідувань з трьох до п'ятої вечора", - сказала вона
  
  
  "Це не те, про що я питав", - люб'язно сказав Римо.
  
  
  "І відвідування обмежене найближчими родичами".
  
  
  "Про це я теж не питав", - сказав Римо.
  
  
  "Ви родичка?" спитала медсестра.
  
  
  "Просто частина людської родини", – сказав Римо. Він помітив планшет і потягнувся через стіл, щоб схопити його.
  
  
  "Віддайте це назад", - гаркнула медсестра.
  
  
  Римо знайшов ім'я Мілліс та номер палати 12-D. Це означало дванадцятий поверх. Чи це означало відділення D? "Де відділення D?" Запитав Римо.
  
  
  "Тут немає відділення D", - роздратовано сказала медсестра.
  
  
  Римо повернув їй планшет. "Через дуже вдячний", - сказав він. Добре. Було б набагато простіше дістатися до дванадцятого поверху, ніж провести ніч, розшукуючи всюди якусь чортову палату D.
  
  
  "Охорона!" – крикнула медсестра.
  
  
  "Тепер ти зробив це", - сказав Римо, коли охоронець у формі з'явився з-за рогу.
  
  
  "Що це?" - Запитав відповіді охоронець, його рука завмерла поруч із рукояткою револьвера в кобурі.
  
  
  "Ця людина ставить питання про пацієнта з 12-D", - сказала вона.
  
  
  "У чому твоя проблема, друже?" спитав охоронець.
  
  
  "Без проблем", - безтурботно сказав Римо. "Я якраз збирався йти".
  
  
  "Я проводжу вас", - сказав охоронець.
  
  
  "Чудово. Я люблю компанію", - сказав Римо.
  
  
  Поклавши руку на зброю, охоронець пішов за Римом у прохолодний вечір. Він розривався між бажанням покликати на допомогу по рації та вдягнути наручники на зловмисника, керуючись загальними принципами, але насправді ця людина не зробила нічого поганого. Він просто поставив кілька запитань про пацієнта в палаті 12-D, яка, як знав охоронець, була під цілодобовим наглядом команди агентів ФБР.
  
  
  Агенти ФБР зневажливо поставилися до охоронця, коли він запропонував їм допомогу.
  
  
  "Просто залишайся на своїй посаді, старовина", - сказав керівник групи ФБР. Вони не дали йому жодних конкретних інструкцій, так що тепер він не був упевнений, що робити з худим хлопцем у чорному.
  
  
  А потім питання стало академічним, бо раптово Римо там більше не було.
  
  
  Він стояв поряд із охоронцем, а тепер його там не було, і охоронець розвернувся на 360 градусів, нічого не побачив, а потім попрямував до кущів уздовж вхідних дверей. Все, що він бачив, були тіні, але це були кумедні тіні, темніші за більшість, і вони, здавалося, рухалися, і тоді він був впевнений, що вони рухалися, але було надто пізно, бо він повільно зісковзнув у непритомність.
  
  
  Римо спіймав охоронця після того, як той послабив хватку, що блокує кисень, на шиї чоловіка. Він переніс його так легко, ніби той був дитиною, до припаркованої неподалік машини, клацнув замком пальцем і посадив чоловіка за кермо, де той прокинувся через кілька годин, не зовсім впевнений у тому, що з ним сталося.
  
  
  На той час Римо очікував, що його не буде.
  
  
  Фасад будівлі лікарні був прямовисний, без поручнів, але там були вікна, і Римо легко застрибнув на підвіконня першого поверху. Звідти він дістався до вікна другого поверху, і таким чином, використовуючи вікна як сходи, які були самі лікарні, Римо почав підніматися. Будь-якому глядачеві це здалося б легким, а для Римо так і було. Декілька вікон, до яких він дістався, були відчинені або з них лилося світло, і оскільки його підхід залежав від скритності, Римо пройшов боком через одне або два вікна, перш ніж знову зміг відновити сходження. Це було схоже на гру в шашки біля лікарняної стіни, де вікна були квадратами, а Римо - єдиною фігурою, що рухається.
  
  
  Він пройшов дванадцятий поверх і на рівні вище подряпав нігтем скло затемненого вікна і сильно натиснув на коло, яке він намалював.
  
  
  Коло повернулося, і Римо схопився за край, що виступає назовні, і потягнув. Скляне кільце беззвучно повисло в його руці, і Римо відкинув його вбік, як тарілку, що літає. Він промайнув через парковку і встромився в дерево збоку, як вітер торнадо може вбити в дерево соломинку.
  
  
  Римо просунув руку в отвір і безшумно відчинив вікно. Його очі автоматично пристосувалися до темряви кімнати, коли він прослизнув усередину. То була кімната хворого, якою ніхто не користувався. Там стояли два ліжка, і в кімнаті стояв лікарняний запах, який на дев'яносто відсотків складався з хімічного дезінфікуючого засобу і на десять відсотків – із запаху хвороби та розпачу.
  
  
  Римо стягнув простирадло з одного з ліжок і кілька разів розірвав його. Закінчивши, він натяг її на голову. Це було схоже на халат лікарняного пацієнта, якщо не придивлятися надто уважно. Римо скинув туфлі. Босий міг би допомогти йому піти за пацієнта.
  
  
  У лікарняному коридорі на нього ніхто не звернув уваги, і біля найближчого виходу Римо виявив сходову криницю, яка вела на дванадцятий поверх.
  
  
  Він почав спускатися, все ще не впевнений, що він збирається робити, коли дістанеться туди.
  
  
  Польовий агент ФБР Лестер Трінгл ніколи не забував пораду, яку він дав в академії підготовки ФБР: "Завжди чекай на неприємності. Тоді, якщо вони виникнуть, ти будеш готовий".
  
  
  Так що навіть зараз, займаючись цією дрібницею, охороняючи людину в комі, Трінгл був готовий до неприємностей. Він стояв біля кімнати 12-D, стискаючи в руках короткоствольний пістолет-кулемет із складною підзорною трубою та коробкою нагорі.
  
  
  Особисто Трінгл відчував неабияку повагу до озброєння з лазерним прицілом. Він був чудовим стрільцем і відчував, що йому не потрібні ніякі наворочені пристрої, але його місцевий начальник наполяг. Білий дім вважав виживання Х'юберта Мілліса найвищим національним пріоритетом - не стільки через те, ким він був, скільки через те, що останнім часом нападки зазнали так багато автовиробників. Для Америки було б погано, якби один божевільний бойовик міг безкарно відрубувати голови представникам автомобільної промисловості країни.
  
  
  Безумство, подумав Лестер Трінгл, і ще більше божевілля, що стрілець написав цей лист у газету, а потім розписався своїм ім'ям, Римо Вільямс, у реєстрі гостей на одному з місць перестрілок.
  
  
  Він не очікував, що він спробує штурмувати лікарню, але якби він таки прийшов, Трінгл був би готовий, і тому він змінив свою зброю на пістолет-кулемет, який міг робити більше тисячі пострілів за хвилину з червоного лазера.
  
  
  Зброя з лазерним прицілом мала одну велику перевагу, коли людина працювала в команді, як сьогодні ввечері Трінгл. Це значно зменшувало ймовірність того, що в тебе вистрілить твій власний товариш по команді, бо лазери роблять стрілку майже безпомилковою. Ти просто торкався спускового гачка, і промінь вистрілював. На мішені з'явилася червона точка розміром не більше десятицентовика, видима як вдень, так і вночі. Якби над серцем чоловіка з'явилася червона точка, ви могли б посперечатися на річну зарплату, що коли ви натиснете на курок до упору, кулі потраплять туди, де була точка. Це означало, що було застрелено набагато менше безневинних свідків та інших агентів, і для Лестера Трінгла, який планував прожити досить довго, щоб отримувати пенсію та відкрити таверну у Кі-Уесті, Флорида, це було важливо. І він завжди визнавав, що лазер був особливо корисний з кулеметом, тому що шалений потік куль з автоматичної зброї міг завдати величезної шкоди, якщо потрапляв туди, куди не повинен був потрапляти.
  
  
  Трінгл відштовхнувся від стіни, до якої він притулився, коли почув звук з коридору, схожий на відрижку автоматичної зброї.
  
  
  Звук стих майже відразу, як почався, що було дивно, оскільки навіть найкоротший натиск на спусковий гачок одного з цих пістолетів-кулеметів означало, що черга тривала цілу секунду і складала близько п'ятнадцяти пострілів.
  
  
  "Гей, Сем", - покликав Трінгл. "Що відбувається?" З холу Східного крила не долинало жодного звуку. В цьому кінці будівлі не було ліфтів, і агент Сем Біндлстейн охороняв вихід зі сходів. Але тепер не відповідав.
  
  
  Трінгл витягнув свою портативну рацію з-під бронежилету.
  
  
  "Харпер, ти чуєш?"
  
  
  "Що це?" У відповідь пролунав хрипкий голос агента Келлі Харпер.
  
  
  "Щось не так, я думаю. Я не хочу йти звідси. З твого боку все спокійно?"
  
  
  "Це роджер".
  
  
  "Тоді прибігай і прикривай свою спину".
  
  
  Три озброєні до зубів агенти - це все, що, на думку місцевого відділення ФБР, було необхідно для цієї роботи. Але тепер, коли один агент не реагує, а другий залишає свою посаду, агент Лестер Трінгл запитав, чи це не було серйозним прорахунком.
  
  
  Він півдюжини разів покликав Біндлштейна по рації, але відповіді не отримав, потім побачив пацієнта, худорлявого чоловіка з високими вилицями, що йде до нього в пошарпаному лікарняному халаті.
  
  
  "Ти там", - покликав Трінгл, повертаючись до чоловіка і піднімаючи свою зброю майже на висоту грудей. "Тобі тут не місце".
  
  
  "Я заблукав", - сказав Римо. "Я не можу знайти свою кімнату. Ти можеш мені допомогти?"
  
  
  "Ви не на тому поверсі. Це закритий поверх. Тут немає інших пацієнтів".
  
  
  "Я пацієнт, і я тут", – резонно сказав пацієнт.
  
  
  "Ну, тобі тут не місце. Далі коридором є ліфт. Спустись на ньому у вестибюль, і хтось там тобі допоможе".
  
  
  Але пацієнт продовжував приходити. Потім Трінгл помітив, що хоч руки чоловіка були оголені, його ніг під халатом не було. На ньому були чорні штани, а пацієнти лікарні ніколи не носили нічого під своїми халатами.
  
  
  Трінгл навів свій пістолет-кулемет точно на рівень живота чоловіка і трохи натиснув на спусковий гачок. Над пупком чоловіка з'явилася червона цятка.
  
  
  "Я наказую вам зупинитися", - крикнув Трінгл.
  
  
  "Я перестав виконувати накази, коли пішов із морської піхоти", - сказав Римо.
  
  
  "Тоді я прошу вас зупинитися. Не змушуйте мене стріляти". Червона точка вагалася, коли пацієнт продовжував наближатися. Трінгл побачив, що в руках не було зброї, але в його темних очах був впевнений вираз.
  
  
  "Востаннє. Зупинися там, де ти є".
  
  
  "Я ж сказав тобі, я не знаю, де я. Як я можу зупинитися там, де я є, якщо навіть не знаю, де це?"
  
  
  Трінгл дозволив зловмисникові наблизитися на відстань десяти ярдів, потім натиснув на спусковий гачок.
  
  
  Черга була короткою, всього близько дюжини пострілів, і стіна за пацієнтом розлетілася хмарою штукатурки і крихт фарби.
  
  
  Чоловік продовжував наближатися. Червона лазерна точка все ще ширяла над його пупком. Трінгл люто моргнув. Чи це була привид? Чи пройшли кулі прямо крізь нього?
  
  
  Він вистрілив знову, на цей раз довшою чергою.
  
  
  І цього разу Трінгл побачив розмитий рух пацієнта, коли він вислизав від сліду кулі. Трінгл відкоригував праворуч. Червона точка знайшла груди пацієнта, і він знову прицілився.
  
  
  Пацієнт поплив ліворуч. Звук зброї в цьому вузькому коридорі був тихим, оскільки зброя була беззвучною.
  
  
  Трінгл вилаявся про себе. Мабуть, глушник збиває його з прицілу. Але майже відразу, як тільки ця думка майнула в голові, він відкинув її. Лазер повинен був компенсувати усунення глушника.
  
  
  Трингл натиснув на спусковий гачок, і довгий залп куль вилетів назовні. Людина в лікарняній робі, здавалося, не звертала на них уваги і просто продовжувала наближатися.
  
  
  "Чому ви стріляєте у цього пацієнта?" Запитав агент Келлі Харпер, підбігаючи підтюпцем, тримаючи пістолет напоготові. "Тому що він не має права", - палко відповів Трінгл.
  
  
  "Він теж неушкоджений. Ти стріляєш неодруженими?"
  
  
  "Подивися на стіни за ним і подивися, чи віриш ти в це", - гаряче сказав Трінгл. Стіни позаду і по обидва боки від пацієнта в рваному одязі були зрешечені, і місцями шматки штукатурки звисали, як шкіра, що відшаровується.
  
  
  "Хіба твій лазер не працює?" Запитала Харпер.
  
  
  "Спробуй свої", - сказав Трінгл.
  
  
  "Це ФБР. Я прошу вас зупинитися там, де ви перебуваєте", - крикнув Харпер.
  
  
  "Примусь мене", - крикнув у відповідь Римо.
  
  
  "Добре. Це достатнє виправдання", - сказав Харпер, цілячись у незахищені груди фігури, що наближається. На той час Римо був майже над ними. Харпер натиснув на спусковий гачок, маючи намір випустити коротку чергу, але з якоїсь причини дуло його автомата само собою попрямувало в стелю. Він спробував зняти палець зі спускового гачка, але той, здавалося, був прикручений і не рухався.
  
  
  Потім Харпер зауважив, що пацієнт стоїть поряд з ним, палець злегка масажує лікоть Харпера, на його губах жорстока посмішка, і якимось чином він зрозумів, що дотик чоловічої руки до його ліктя був причиною того, що його рука вказала нагору, палець на спусковому гачку застиг.
  
  
  Римо опустив агента на підлогу, тоді як Трінгл відступив, щоб опинитися на найкращій відстані стрілянини.
  
  
  "Ви щойно вбили агента ФБР", - холодно сказав Трінгл.
  
  
  "Він не мертвий. Він просто не в собі. Як і ти будеш за секунду".
  
  
  "Чорта з два", - огризнувся Трінгл і вистрілив. Він не намагався перевірити, куди спрямована лазерна точка. На такій відстані це не мало б значення.
  
  
  Але це мало значення. Дірки від куль усеювали стіни, але пацієнта навіть не зачепили. Він голосно сміявся.
  
  
  "Ти не можеш так сміятися з ФБР", - вигукнув Трінгл, і сльози розчарування повернулися йому на очі.
  
  
  "Ні? Як я можу сміятися з ФБР?"
  
  
  Трінгл не відповів. Він був зайнятий тим, що намагався витягти порожню обойму зі свого пістолета, щоб вставити нову. На тренуваннях він незмінно виконував цю операцію менш ніж за 2,5 секунди та отримував подяку за цю швидкість.
  
  
  Однак він виявив, що на практиці це мало що означало, тому що перш ніж він витяг стару обойму, пістолет почав розвалюватися, і в нього в руках залишився тонко оброблений мотлох. Однак лазерна система наведення все ще працювала. Трінгл знав це, бо міг бачити червону крапку, що танцювала на байдужому обличчі пацієнта, який тримав у правій руці частини пістолета Трінгла і повільно піднімав ліву руку до заплаканого обличчя агента ФБР.
  
  
  Далі дивитися більше не було на що, бо Трінгл лежав на підлозі непритомний.
  
  
  Римо замкнув двох агентів у шафі та накрив їх ковдрами, бо в шафі було холодно. За кілька годин у них буде достатньо ясної голови, щоб отримати офіційні догани за невиконання службових обов'язків, і лише Римо знатиме, що вони не винні. Їх було лише троє, і трьох було недостатньо.
  
  
  Римо увійшов до незачинених дверей палати 12-D. Х'юберт Мілліс лежав на ліжку з широко розплющеними очима, трубки були підключені до його рота, носа та рук. Його дихання було ледь помітним на тлі звукових сигналів електронних пристроїв моніторингу.
  
  
  Римо провів рукою по очах чоловіка. Не було жодної реакції, навіть розширення зіниць на перехоплення світла. Римо відчував, що чоловік був дуже близьким до смерті. Швидкий удар у скроню може бути скоріше милосердям, ніж вбивством.
  
  
  Він простяг праву руку до голови чоловіка, потім відсмикнув її. Він убивав багато разів, але це було інакше. Ця людина не була злочинцем, не тим, хто заслуговував на смерть, а просто бізнесменом, який випадково потрапив у чийсь чорний список.
  
  
  Але власний батько Римо попросив його вбити цю людину. Його батько.
  
  
  Він знову повільно підняв праву руку.
  
  
  Апарат ЕКГ раптово перестав їсти. Ожив інший апарат; звук, який він видавав, був довгим, протяжним, бляшаним "скріііі".
  
  
  У коридорі пролунали тривожні сигнали. Десь хтось кричав. "Синій код. Кімната 12-D.
  
  
  До палати увірвалася команда лікарів. Вони проігнорували зрічені кулями стіни коридору і протиснулися повз Римо, ніби його там не було.
  
  
  Медсестра зняла нічну сорочку з худими грудями Х'юберта Мілліса. Лікар доторкнувся стетоскопом до грудей чоловіка і похитав головою.
  
  
  Хтось передав йому кілька дисків, прикріплених тросом до колісної машини.
  
  
  "Чисто", - крикнув лікар.
  
  
  Усі відступили назад. Коли диски торкнулися грудей Мілліса, його тіло від удару зіскочило з ліжка. Потім воно завмерло.
  
  
  Тричі лікар повторював процедуру електрошоку, одним оком косячись на апарат ЕКГ, рівна лінія світла якого вказувала на відсутність серцевої діяльності.
  
  
  Нарешті лікар кинув диски і відступив назад.
  
  
  "Ось і все. Він помер. Медсестра, підготуйте його до видалення". І, як і раніше, не помічаючи Римо, лікарі вийшли з палати.
  
  
  Медсестра ще стояла біля ліжка, і Римо взяв її за руку.
  
  
  "Що трапилося?" наполегливо спитав він.
  
  
  "Він зазнав невдачі".
  
  
  "Це означає, що він мертвий, вірно?"
  
  
  "Це правильно. Серцева недостатність. Ти була з ним у кімнаті. Хто ти?"
  
  
  "Не звертай на це уваги. Що його вбило? Я мушу знати".
  
  
  "Його серце щойно не витримало. Ми наполовину чекали на це".
  
  
  "Це було не через хвилювання, чи не так?" Запитав Римо. "Хвилювання не вбило його?"
  
  
  "Хвилювання? Він був у комі. Він не був би схвильований при вибуху автомобіля".
  
  
  "Дякую", - сказав Римо.
  
  
  "Не згадуй про це. Що ти взагалі тут робив?"
  
  
  "Борюсь зі своєю совістю", - обізвався Римо.
  
  
  "Хто переміг?"
  
  
  "Це була нічия".
  
  
  Розділ 24
  
  
  
  
  Коли Римо повернувся з лікарні, він виявив чоловіка похилого віку, що стулився в кріслі і дивиться серію "Молодоженів".
  
  
  "Як все пройшло?" спитав стрілець, не відриваючи очей від екрану.
  
  
  "Мілліс мертвий", - сказав Римо.
  
  
  "Добре. Ти добре працюєш, хлопче. Сядь і подивися телевізор".
  
  
  "Думаю, я піду посплю", - сказав Римо.
  
  
  "Звичайно, синку. Роби все, що хочеш".
  
  
  "Ми скоро збираємося виїхати з міста?" Запитав Римо.
  
  
  "Притримай коней. Мені ще потрібно щось зробити", - сказав стрілець.
  
  
  "Наприклад?" Запитав Римо.
  
  
  "Бізнес. У мене є бізнес. Ти збираєшся приставати до мене? Я хочу подивитися це. Ед Нортон просто вирубує мене".
  
  
  "Я думав, Мілліс - це твоя справа".
  
  
  "Він був", - сказав стрілець.
  
  
  "Ну, Мілліс мертва".
  
  
  “Чого ти хочеш? Довбана медаль? Ти заборгував мені той удар, бо ти облажався зі мною раніше.
  
  
  Римо пішов у спальню і ліг, але не зміг заснути. Все його доросле життя було присвячене прагненню до сім'ї, але, можливо, мати сім'ю було не всім, чим це мало бути.
  
  
  Він нічого не означав для свого батька, який сидів в іншій кімнаті і голосно сміявся з повтору, який він, напевно, дивився вдюжину разів. І то була родина.
  
  
  Чіун, з іншого боку, незважаючи на всі його причіпки та скарги, дбав про Римо. І Чіун не був сім'єю, принаймні справжньою кровною родиною.
  
  
  Чи було слово "родина" просто ярликом, безглуздим, якщо в ньому не було участі, довіри та любові? Римо не знав. Він лежав на ліжку, намагаючись придумати, що сказати батькові. Але на всі важливі питання - ким був Римо, де він народився, на все інше - були дані відповіді, і тепер питань більше не залишалося, і Римо почував себе спустошеним.
  
  
  Він почув дзвінок у сусідній кімнаті і зосередив свій слух на голосі стрільця, коли почув, як той привітався. Більшість людей не могли чути належним чином, тому що нетреновані вуха не могли відфільтрувати весь фоновий шум і зосередитися на тому, що людина хотіла почути. Більшість людей жили у світі перешкод, але Римо міг спрямовувати свою чутку у вузькому діапазоні, тому міг без особливих зусиль чути обидві сторони телефонної розмови.
  
  
  Він почув, як його батько сказав: "Коли ти збираєшся заплатити за вбивство Мілліса?"
  
  
  "Щойно ви отримаєте Лаваллетта", - відповів голос.
  
  
  "Почекай хвилинку. Передбачається, що це буде оплата по ходу справи, пам'ятаєш?"
  
  
  "Мілліс ще навіть не охолонув, а це надзвичайна ситуація. Я не можу пояснити це зараз. Я хочу, щоб Лаваллетта вбили, і я хочу, щоб його вбили негайно".
  
  
  "Це не входить до нашої угоди", - сказав стрілець.
  
  
  "Я заплачу за Лаваллетта вдвічі більше", - відповів голос.
  
  
  "Подвійні? Ти справді хочеш, щоб Лаваллетта вбили, чи не так?"
  
  
  "Чи були якісь сумніви?"
  
  
  "Думаю, що ні. Добре, я зроблю це".
  
  
  "Він буде у своєму офісі сьогодні о восьмій годині ранку. І останнє. Жодних пострілів у голову. Ви потрапляєте йому в обличчя або в голову, і вам не платять".
  
  
  "Я пам'ятаю".
  
  
  "Але цього разу це особливо важливо. У мене є свої причини".
  
  
  Стрілець повісив трубку, і в порожній кімнаті Римо почув, як він сказав: "Думаю, так. Але будь я проклятий, якщо зможу з'ясувати, що це таке".
  
  
  У себе вдома Лайл Лаваллетт повісив слухавку і нервово засміявся.
  
  
  Гра була майже закінчена. Це був останній ризик, і коли він пройшов через це, він став великим переможцем. Хто б міг подумати про це протягом останніх двадцяти років? Хто б міг подумати, коли всі троє цих невдячних виродків звільнили його зі своїх автомобільних компаній? Що ж, тепер настав час розплати, і Dynacar був способом зробити це. Протягом місяця Лаваллет очікував, що стане головою всіх трьох найбільших американських автовиробників. Він контролюватиме галузь так, як ніхто до нього, навіть Генрі Форд, ніколи цього не робив.
  
  
  І хто знав, що буде далі? Можливо, Вашингтон.
  
  
  Можливо, сам Білий дім.
  
  
  Чому б і ні? Досі решта працювало ідеально. Це був майстерний хід – найняти вбивцю, а потім назвати себе, Лайла Лаваллетта, першою метою. Таким чином, коли інші автомобільні магнати були усунені, нікому й на думку не спало б вказувати пальцем на Лаваллетта.
  
  
  І це спрацювало. Він запанікував в інших автомобільних компаніях, і всі вони оговталися.
  
  
  Єдиним незакріпленим кінцем залишався вбивця. Він не хотів, щоб ця людина була поруч, можливо, щоб її заарештували, можливо, щоб вона заговорила. Навіть при тому, що він не знав, хто його найняв, було можливо, що якийсь розумний слідчий зміг би змусити його співати і скласти два і два разом.
  
  
  Вбивця мав піти, тому Лаваллетт зателефонував йому і сказав, коли мета буде вразлива.
  
  
  Вбивця мав прийти вранці.
  
  
  І вас зустрінуть полковник Брок Севідж та його найманці. Кінець бойовику. Кінець проблеми.
  
  
  Це було ідеально.
  
  
  Лаваллетт накинув сітку на напилене волосся і обережно ліг у ліжко. Він хотів поспати кілька годин. Він хотів добре виглядати, коли завтра виступить перед телекамерами і розповість світові, що божевільного вбивця з Детройта було вбито.
  
  
  Розділ 25
  
  
  
  
  "Так це і є Dynacar. Коли ви запускаєте його у виробництво?"
  
  
  Лайл Лаваллетт подивився на нового адвоката зі зв'язків із громадськістю, якого він найняв, і сказав: "Не турбуйся про це зараз. Більш важливі речі мають пріоритет".
  
  
  Вони стояли всередині великого гаража будинку Dynacar Industries. Фахівця зі зв'язків із громадськістю було спантеличено, тому що з перегляду випусків новин у нього склалося враження, що Лаваллетт готовий негайно приступити до створення революційного автомобіля. Але всередині заводу Dynacar було порожнім, як на бейсбольному стадіоні в грудні. Там не було робітників, не було складальної лінії, не було запчастин чи обладнання. Це був просто великий порожній склад.
  
  
  "Я не впевнений, що розумію вас, містере Лаваллетт", - сказав фахівець зі зв'язків з громадськістю. Він був газетярем протягом п'ятнадцяти років, перш ніж зайнявся зв'язками з громадськістю, "щоб заробити трохи реальних грошей", але його газетне минуле викликало у нього неприємне почуття, що він замішаний у якійсь афері.
  
  
  Навіть погляд на елегантний чорний автомобіль Dynacar, що самотньо стояв посеред цеху, не розсіяв цього почуття.
  
  
  "Послухайте, і я впрошу це для вас", - сказав Лаваллетт. "Я планував запустити виробництво, але тепер, коли цей божевільний убивця розгулює на волі, все змінилося".
  
  
  "Як?" - запитав фахівець зі зв'язків із громадськістю.
  
  
  "Передусім, коли Менгана застрелили, директори його компанії почали звертатися до мене з проханням взяти на себе управління їхньою компанією і об'єднати її з виробництвом Dynacar. Правильно?"
  
  
  "Правильно".
  
  
  “І та історія, яку ти вчора підкинув про те, що американські автомобілі звернулися до мене з проханням зробити те саме, спрацює. Вони зателефонують до кінця ранку”.
  
  
  "Як це пояснює, чому ви не робите Dynacars?" сказав піарник.
  
  
  "Зачекайте. Я не закінчив. Тепер ми всі знаємо, що Ревелл з General Autos вирушив у відпустку, бо боїться за своє життя. Що ми хочемо зробити, то це поширити кілька історій; нехай General Autos теж запитає про мене".
  
  
  "Щоб керувати їхньою компанією?" спитав піарник.
  
  
  "Саме".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що хочеш керувати всіма трьома великими автомобільними компаніями, а також Dynacar?"
  
  
  "Тепер у тебе це є", - сказав Лаваллет.
  
  
  "Ніхто ніколи не робив цього раніше".
  
  
  "Лайла Лаваллетта раніше ніколи не було. І це пояснює, чому ми тут не займаємося продюсуванням. Якщо я збираюся об'єднати свою компанію з "Великою трійкою", я використовуватиму їх виробничі потужності для складання Dynacars. Таким чином, через рік я зможу зробити те , на що мені знадобилося б сторіччя, щоб зробити це тут одному. У кожному гаражі у мене буде машина Dynacar. Тепер ти розумієш?"
  
  
  "Ідеально", - сказав піарник. Що він розумів, то це те, що Лайл Лаваллетт, незалежний Геній автомобільної промисловості, був розпливчастим, як попіл. Хто б повірив, що Велика трійка автомобільного бізнесу, яка жила для того, щоб конкурувати один з одним, звернеться до тієї самої людини, яка очолить їхні компанії? Це звучало як щось, що могло бути розглянуте в Росії, але не в Сполучених Штатах. "Добре", - сказав Лаваллетт. "Так що продовжуйте розповсюджувати історії про злиття. Як з новим Dynacar тільки я можу врятувати Велику трійку. Може бути, ви можете називати мене Спасителем-Індивідуалістом. Це може бути добре".
  
  
  "Добре", - сказав піарник. Чому б і ні? Гроші були добрі.
  
  
  "І ще одна важлива річ". Сказав Лаваллет.
  
  
  "Так сер".
  
  
  "Намагайся завжди фотографувати мою ліву сторону. Це моя найкраща сторона".
  
  
  "Ви зрозуміли, містере Лаваллетт. Ця машина дійсно працює на смітті?"
  
  
  Лаваллет похитав головою. "Відмовся. Не сміття. Ми тут завжди говоримо "відмовся". Якщо ми навісимо на цю штуку ярлик "сміттємобіль", ми можемо зіткнутися з великим громадським опором. Відмовимося. Він пригладив рукою волосся. Добре. Все було на місці." відповідаючи на твоє запитання, це працює як заклинання, і це величезне відкриття в автомобілебудуванні можливо з часів колеса. Спробуй десь надрукувати це. Найбільша річ із часів колеса”.
  
  
  "Ви зрозуміли, містере Лаваллетт", - сказав піарник.
  
  
  У Білому домі президент Сполучених Штатів пив каву у своїй спальні, коли увійшов помічник, тримаючи в руках сувій паперу, в якому містився короткий звіт про нічні події.
  
  
  У головній статті повідомлялося, що Х'юберт Мілліс, президент American Automobiles, помер о 13:32 у Детройті.
  
  
  Президент вибачив свого помічника, висунув шухляду нічного столика і зняв трубку телефону без набору, який був захований під двома пляшками з гарячою водою та екземпляром "Плейбою".
  
  
  Він чекав, коли на лінії пролунає голос Гарольда Сміта. Президент ухвалив рішення, і настав час - час віддати наказ про демонтаж останнього американського щита проти хаосу.
  
  
  Він збирався сказати Сміту, що Кюре має бути розпущене. Агентство зазнало невдачі, і настав час повернутися до більш традиційних правоохоронних органів, таких як ФБР. Йому завжди подобалося ФБР, особливо з того часу, як він одного разу зіграв співробітника ФБР у фільмі.
  
  
  Але ніхто не відповів на дзвінок.
  
  
  Президент залишався на лінії. За минулим досвідом він знав, що Сміт рідко відлучався зі своєї штаб-квартири, а коли їхав, то носив у портфелі портативний радіотелефон, підключений до приватної лінії у своєму кабінеті.
  
  
  Він почекав п'ять хвилин, але відповіді, як і раніше, не було. Президент повісив слухавку. Він вирішив, що може наказати після обіду так само легко, як і до обіду. Різниця в кілька годин не мала б значення.
  
  
  Це не мало б жодного значення.
  
  
  Розділ 26
  
  
  
  
  Чіун, майстер синанджа, дозволив швейцару готелю "Детройт Плаза" викликати свій транспорт.
  
  
  Коли таксі під'їхало, швейцар, одягнений в уніформу, що нагадала Чіуну ті, що носили придворні при троні французького короля-сонця, відчинив для нього дверцята, а потім м'яко зачинив їх після того, як Чіун сів ззаду.
  
  
  Потім швейцар нахилився до вікна таксі з вичікувальною посмішкою.
  
  
  "Ти добре попрацював", - сказав Чіун. "Тепер зникни з поля мого зору".
  
  
  "Ви, мабуть, новачок у нашій країні, сер", - відповів швейцар, все ще посміхаючись. "В Америці гарне обслуговування зазвичай винагороджується чайовими".
  
  
  "Дуже добре", - сказав Чіун. "Ось порада. Не заводь дітей. Їхня невдячність тільки засмутить тебе на схилі років".
  
  
  "Це були не ті чайові, які я мав на увазі", – сказав швейцар.
  
  
  "Тоді ще один", - сказав Чіун. "Людям, які затримують інших людей, які мають бути у важливій справі, часто виривають трахею із горла. Вперед, водій".
  
  
  Таксист пригальмував у пробці і запитав: "Куди ти прямуєш, приятелю?"
  
  
  "На місце каретника. Лаваллетт".
  
  
  "О. Хлопець із Dynacar. Звичайно. Почекай".
  
  
  "У якому напрямку знаходиться його будинок?" Зажадав відповіді Чіун.
  
  
  "Напрям? О, я б сказав, захід".
  
  
  "Тоді чому ти їдеш на північ?"
  
  
  "Бо мені треба їхати на північ, щоб потрапити на автостраду, яка веде на захід", - добродушно відповів таксист.
  
  
  "Я знайомий з хитрощами вашого ремесла", - сказав Чіун. "Не їзди на північ. Їдь на захід".
  
  
  "Я не можу цього зробити".
  
  
  "Ти можеш. Просто спрямуй свої колеса на захід і рухайся".
  
  
  "По прямій лінії?"
  
  
  "Я плачу лише за ті милі, які ми проїхали до місця призначення. Західні милі", - сказав Чіун. "Я не платитиму за непотрібні відхилення від нашого маршруту".
  
  
  "Я не можу їхати прямою. На шляху зустрічаються такі дрібниці, як хмарочоси та дерева".
  
  
  "У тебе є мій дозвіл об'їжджати такі перешкоди. Але на захід, завжди на захід. Я відстежуватиму західні милі для тебе", - сказав Чіун, переводячи погляд на цифровий лічильник, що клацає.
  
  
  Водій знизав плечима і сказав: "Ти бос, друже".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Я Господар".
  
  
  "Доки я досі водій".
  
  
  Поки вони їхали, Чіун не зводив очей з лічильника, але його думки були про Римо.
  
  
  Він не збрехав, коли сказав Сміту, що Римо втрачено для синанджу. Поява старшого Римо Вільямса - рідного отця Римо - повернуло учня Чіуна в іншому напрямку, геть від синанджу. Чіун сподівався запобігти цій скруті, вбивши стрільця до того, як Римо дізнається про його існування. Але з цього нічого не вийшло.
  
  
  Однак Чіун збрехав, коли сказав Сміту, що Римо мертвий. У певному сенсі це було правдою. Без Чіуна, який вів би його, без когось, хто б утримував його на шляху правильного дихання і коректності, сили Римо атрофувалися б і, можливо, зовсім згасли. Це траплялося з Римо раніше без Чіуна і, мабуть, станеться знову. Римо перестане бути синанджу.
  
  
  Але чого Чіун боявся більше, так це те, що коли Сміт дізнається, що Римо все ще живий і більше не перебуває під контролем Чіуна, Сміт накаже вбити Римо, і Чіун буде пов'язаний контрактами, які зобов'язують підкоритися цьому наказу.
  
  
  Для цього не було часу. Все ще був шанс повернути Римо під опіку синанджу.
  
  
  Ось чому Чіун вирушив крізь холодний світанок на місце майстра карети. Не для кар'єриста і не для Сміта і ні на мить не для того, щоб принести користь цій дурній країні білих людей, які були невдячними.
  
  
  Чіун мандрував у надії, що, якщо станеться ще один замах на життя Лайла Лаваллетта, його потенційний вбивця прийде не один. Він приведе із собою Римо.
  
  
  Чіун знав, що тоді це питання буде вирішено. Назавжди.
  
  
  Таксі прибуло на завод Dynacar Industries через сорок хвилин.
  
  
  "Це буде коштувати 49,25 долара", - сказав водій. Вартість проїзду була втричі більшою, ніж була б, якби йому дозволили їздити федеральною трасою.
  
  
  "Це розумна плата", - сказав Чіун. Він запустив руку в складки свого кімоно і дістав одну з нових золотих монет Сполучених Штатів номіналом п'ятдесят доларів.
  
  
  Водій глянув на це і спитав: "Що це?"
  
  
  "Те, чим це здається. Монета королівства. П'ятдесят доларів золотом. Американська".
  
  
  "Де мої чайові і не треба мені нічого з цієї рутини "не-заводь-дітей". У мене їх уже дев'ять. Ось чому мені потрібні чайові".
  
  
  "Вчорашній фіксинг золота на лондонському ринку становив 446,25 долара", - сказав Чіун. "Звичайно, 397 доларів - достатня сума для того, щоб дотримуватися вказівок".
  
  
  "Звідки мені знати, що це реально?" - Запитав водій.
  
  
  "Тому що, коли ти помреш через п'ять секунд через свою зухвалу мову, я візьму інший точно такий же і закрию їм твої повіки, щоб полегшити твою подорож у інший світ. Я б не став використовувати фальшиві монети для цього".
  
  
  "Ти хочеш сказати, це реально?"
  
  
  "Хіба не про це я говорив?"
  
  
  "І це справді коштує 440 доларів?"
  
  
  Чіун поправив його: "446,25 долара".
  
  
  "Хочеш, я почекаю, щоб відвезти тебе назад до готелю?" спитав водій.
  
  
  "Ні", - сказав Чіун.
  
  
  Охоронець біля воріт на велике порожнє паркування Dynacar хотів знати, чим займається Чіун.
  
  
  "Це моя справа, а не твоя. Дай мені пройти".
  
  
  "Ти не службовець, не одягайся так. Я не можу впустити тебе без перепустки для відвідувачів. У тебе є перепустка для відвідувачів, старовина?"
  
  
  "Так", - сказав Чіун, піднімаючи відкриту долоню, щоб охоронець міг бачити. "Ось воно".
  
  
  Охоронець озирнувся, очікуючи виявити в руці старого посвідчення особи, але нічого не побачив. Двічі він нічого не побачив. Спочатку він нічого не побачив, бо рука азіату була порожня. Потім він знову нічого не побачив, коли Чіун узяв його ніс великим і вказівним пальцями і стискав доти, доки у чоловіка не помутніло в очах і він не відкинувся на сидіння у своєму маленькому караульному приміщенні.
  
  
  Втрачаючи свідомість, охоронець за півсекунди усвідомив, що відбувається. Він чув про нерви в тілі людини, які були настільки чутливі, що при певному натисканні призводили до втрати свідомості. Але він ніколи не чув про подібний нерв на кінчику носа.
  
  
  Коли він прокинувся через три години, він все ще думав про це.
  
  
  Лайл Лаваллетт сидів за кермом Dynacar на великому порожньому заводі, видаючи ротом звуки "врум, брехня". Першим натяком на те, що він був не один, був невеликий нахил автомобіля з боку пасажира.
  
  
  Він озирнувся і побачив літнього чоловіка з азіатськими рисами обличчя, одягненого в розшитий квітами халат із червоної парчі, що сидів поруч із ним.
  
  
  "Я Чіун", - сказав азіат. "Я тут, щоб охороняти твоє нікчемне життя".
  
  
  Лаваллет впізнав цю людину. Це був той самий азіат, який використовував власне тіло, щоб захистити Джеймса Ревелла від куль стрільця на демонстрації Dynacar напередодні.
  
  
  "Що ти тут робиш?" – спитав Лаваллетт.
  
  
  "Я щойно сказав тобі. У тебе у вухах віск? Я тут, щоб охороняти твоє нікчемне життя".
  
  
  "Мій статки перевищує десять мільйонів доларів. Я не називаю це марним".
  
  
  "Десять мільйонів доларів. Десять мільйонів каменів. Це одне й те саме. Марно".
  
  
  "Севідж!" Крикнув Лаваллет через відкрите вікно машини. Полковник Брок Севідж, який сидів зі своїми людьми у маленькій кімнаті поряд із головним гаражем, почув крик. Він зняв із запобіжника свою гвинтівку Armalite і, зробивши своїм людям знак рукою слідувати за ним, підбіг до машини Dynacar з боку водія.
  
  
  Лаваллет з виразом паніки на обличчі одними губами вимовив слово "він" і вказав на Чіуна.
  
  
  "Оточіть машину", - наказав Севідж своїм людям. "Ви! Он, - гаркнув він Чіуну, направляючи свій армалайт у вікно, щоб, якщо доведеться стріляти, зрешети беззбройного азіату.
  
  
  Лаваллет зрозумів, що Севідж і його розгадає, бо він був прямо на лінії вогню, і крикнув: "Перебирайся на інший бік, маніяк. Не стріляй у мене".
  
  
  Севідж оббіг машину, і Чіун показав на нього пальцем. "Не спрямовуйте на мене цю зброю", - сказав він.
  
  
  "Забирайся, звук".
  
  
  "І не віддавайте мені наказів. Я не підкоряюся наказам білих, які одягаються як дерева", - сказав Чіун.
  
  
  "Я приватний найманець, ідіот. Найоплачуваніший найманець у світі. І я навчений вбивати".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Тебе вчили вмирати". На погляд Лаваллетта, це виглядало так, ніби старий просто вийшов через зачинені двері машини, але насправді Чіун відчинив двері так швидко, що в повільних очах Лаваллетта все ще зберігалося залишкове зображення зачинених дверей одночасно з тим, як азіат вистрибнув з машини.
  
  
  Брок Севідж натиснув на спусковий гачок армалайта. Чіун стиснув палець Севіджа на спусковому гачку, і зброя випала з рук здорованя. Чіун підняв його і переламав стовбур навпіл.
  
  
  Севідж потягнувся за своїм бойовим ножем, ножем-метеликом ніндзя, який відкривається як складана лінійка. Він змахнув руками, і лезо вискочило зі схованки. Тоді це теж було на підлозі поряд із стволом пістолета.
  
  
  Севідж глянув на зламаний клинок і пірнув до горла Чіуна, витягнувши руки перед собою.
  
  
  "Кі-ай", - закричав він, але затих, коли звалився на підлогу, а Чіун притиснув палець до артерії у нього на скроні. Потім він знепритомнів.
  
  
  Чіун повернувся до інших найманців.
  
  
  "Він несерйозно поранений", - сказав він. "Я не хочу завдавати шкоди нікому з вас. Будь ласка, заберіть її і йдіть".
  
  
  Двоє найманців підбігли вперед, схопили Брока Севіджа непритомним і відтягли його.
  
  
  Чіун провів Лаваллетта через двері, які вели в офісне крило заводу Dynacar, і сказав автовиробнику відвести його до свого офісу.
  
  
  В офісі Чіун сказав: "Тобі пощастило, що я тут. Ти не був у безпеці в оточенні цих приватних недоумків".
  
  
  "Найманці", - поправив Лаваллетт.
  
  
  "Тільки один з нас має рацію", - пирхнув Чіун. "І я не думаю, що це ти".
  
  
  Розділ 27
  
  
  
  
  Стріляючий заснув на дивані перед телевізором, а коли прокинувся, глянув на годинник, взяв свій портфель і тихо вийшов із готельного номера.
  
  
  Дай Рімо поспати. Хлопець із його вічними питаннями був би просто занудою, якби з'явився. Він уже був великим головним болем через свою звичку їсти рис, не пити, "Я не можу-пояснити-тебе-як-я-роблю-що-я-роблю".
  
  
  Коли з цим нападом було покінчено, стрілець йшов, і до біса Римо Вільямса. Кому потрібне було це горе? Нехай повертається до свого друга-китайця.
  
  
  Охоронець біля стоянки на заводі Dynacar, здавалося, спав у своїй будці. Той, хто стріляв, планував припаркуватися неподалік і проникнути на територію, але він рано засвоїв, що дарованому коневі в зуби не дивляться. Спальний охоронець був даром небес, тож він заїхав на стоянку та припаркував свою машину біля головної будівлі.
  
  
  Він дістав з портфеля свою "Беретту Олімпік" і засунув її в наплічну кобуру з пружинним затиском. Він залишив додаткові пристрої для гвинтівки в портфелі. Вони не потребували. Він подумав, що це телевізійний хіт: "близько та особисто".
  
  
  Він пройшов через велику будівлю складського типу, де посеред порожньої статі самотньо стояла машина Dynacar. Його тіло було напружене, всі його почуття зосередилися на тому, що було перед ним. Чи там була охорона? Чи могло це бути пасткою?
  
  
  Але він нічого не бачив і так і не зрозумів, що за ним Римо вислизнув із заднього сидіння машини, де він був захований, і тепер слідував за ним на завод.
  
  
  Стрілець, якби його запитали, зізнався б у певному замішанні. До цієї хвилини він був упевнений, що його найняв один із президентів компанії, які були у його списку цілей. Але він убив Менгена і вбив Ревелла, якби не цей божевільний старий-азіат. Таким чином, його можливими роботодавцями залишалися Мілліс та Лаваллетт. Тепер, коли Мілліс мертвий, залишився лише Лаваллет. Все було б просто, якби його роботодавець не подзвонив і не сказав йому вбити сьогодні Лаваллетта.
  
  
  Тож на кого він працював?
  
  
  Він вирішив, що коли отримає свій останній платіж, то відчинить двері цього автомобіля Dynacar і дізнається, хто сидів за кермом.
  
  
  Але це було пізніше. Тепер йому слід боятися пастки. Він нікого не побачив на складі, а у високій офісній будівлі, що примикає до задньої частини робочої зони, нікого не було і у вестибюлі.
  
  
  Стрілець зупинився, щоб прикурити сигарету, і з якоїсь причини обличчя Марії спливло в його пам'яті. Він не думав про неї з того часу, як Римо почав чіплятися до нього.
  
  
  Він затягнувся сигаретою, загасив її в попільничці на порожньому столі і ввійшов у ліфт, щоб піднятися нагору. Можливо, це була пастка, але якщо так, то він був готовий.
  
  
  Чіун теж був готовий. Він сидів на маленькому килимку перед кабінетом Лаваллетта. Він сказав автовиробнику залишатися всередині, а Лаваллетт не послухався лише один раз, коли вийшов сказати, що отримав анонімне повідомлення про те, що вбивця збирається вбити Лаваллетта.
  
  
  "Він прийде один?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я не знав би. Мій інформатор не сказав", - відповів Лаваллетт.
  
  
  "Повертайся до свого кабінету".
  
  
  "Він дістанеться мене", - сказав Лаваллетт. "Полковник Севідж та його люди зникли. Я труп".
  
  
  "Щоб дістатися до тебе, йому доведеться пройти повз мене", - сказав Чіун. "Повертайся всередину".
  
  
  Він уштовхнув Лаваллетта всередину, зачинив двері, а потім зайняв свою позицію на килимку перед кабінетом чоловіка, спостерігаючи за дверима ліфта та чекаючи.
  
  
  Наближався момент розплати.
  
  
  Римо не знав, чому він сховався на задньому сидінні машини свого батька, щоб слідувати за стрілявим. Коли він побачив, що людина зі шрамом почав підніматися на ліфті, він прослизнув на сходову клітку і почав підніматися сходами, рухомими якимось спонуканням, якого він не розумів.
  
  
  Коли двері ліфта відчинилися, стрілець сів навпочіпки, тримаючи "Беретту" вперед двома руками. Він відчував себе готовим до всього, але він не був готовий побачити старого азіату, що спокійно сидить на килимі посеред підлоги.
  
  
  "Знову ти", - сказав він.
  
  
  Обличчя Чіуна було суворим. "Де мій син?"
  
  
  Стрілець розсміявся. "Ви маєте на увазі не мого сина? Він упевнений у цьому, ви знаєте".
  
  
  "І в чому ти певен?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я впевнений, що він дурень".
  
  
  Чіун піднявся зі свого місця без жодних видимих рухів кінцівок під кімоно. Здавалося, він виріс із підлоги, як соняшник.
  
  
  "Ким би не був Римо, він синанджу. Ти вже занадто багато разів ображав синанджу. Приготуйся померти".
  
  
  Стрілець зробив два постріли, виходячи з ліфта. Один із них потрапив у двері прямо за Чіуном, але Чіуна там уже не було. Якимось чином він опинився за три фути зліва. І чи це було грою уяви стрільця, чи зараз він стояв ближче?
  
  
  Бандит вистрілив знову.
  
  
  І знову Чіун раптово опинився в іншому місці. Здавалося, він не рухався. Це було схоже на чаклунство: старий азіат виник в іншому місці, похмурий і цілеспрямований.
  
  
  Тепер їх поділяло всього дванадцять футів, і стрілець зробив чотири постріли по дузі, що розширюється. Раніше він потрапляв до старого азіату рикошетом; чому цього разу було так важко?
  
  
  У ту коротку мікросекунду, протягом якої стрілець відреагував на шум і спалах пістолетних пострілів, він моргнув, і в ту саму частку секунди Майстер синанджу знову ворухнувся. Очі стрільця розплющились, і він, здавалося, був один у просторій приймальні.
  
  
  З-за дверей з написом "ЛАЙЛ ЛАВАЛЕТТ. ПРЕЗИДЕНТ" пролунав приглушений голос.
  
  
  "Алло? Там хтось помер? Можна зараз вийти? Алло?"
  
  
  Це було надто для стрільця. Не було жодного можливого місця, де старий азіат міг би ховатися. Можливо, він мав здатність до невидимості або щось у цьому роді. Він почав задкувати до все ще відкритого ліфта і зупинився.
  
  
  Його рука з пістолетом, здавалося, спалахнула. Він закричав. Його пістолет із гуркотом упав на підлогу. Щось було не так з його рукою, щось жахливе.
  
  
  Він упав навколішки, схопившись за руку. Куточком одного сльозливого ока він побачив, як Майстер Сінанджу виходить з ліфта.
  
  
  "Як?" - Простогнав він.
  
  
  "Ти можеш провести вічність, розмірковуючи про це", - холодно сказав Чіун. Його очі були сповнені гніву. "Тепер ти даси відповідь на мої запитання".
  
  
  Чіун опустився на коліна поруч із чоловіком, що звивається, і обережно торкнувся внутрішньої сторони його лівого зап'ястя.
  
  
  "Аррргх", - закричав чоловік.
  
  
  "Це всього лише дотик", - сказав Чіун. "Я можу зробити біль набагато сильнішим. Або я можу змусити його зникнути. У тебе є переваги?"
  
  
  "Примусь це зникнути".
  
  
  "Де Римо?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я залишила його в готелі".
  
  
  "Добре. Ти відповів правдиво".
  
  
  "Зроби так, щоб це припинилося. Зроби так, щоб біль пішов. Будь ласка".
  
  
  "Хто тебе найняв?" Невблаганно запитав Чіун.
  
  
  "Я не знаю. Я ніколи не бачив його обличчя".
  
  
  "Це не дуже хороша відповідь".
  
  
  "Це єдина відповідь. Я думав, це Лаваллетт, але тепер я не знаю. Це може бути будь-хто. Допоможіть мені. Я вмираю тут ".
  
  
  "Це прийде пізніше. Навіщо перевізнику наймати тебе, щоб накласти на себе руки?"
  
  
  "Запитай його, запитай його. Просто дай мені перепочити".
  
  
  Чіун торкнувся руки чоловіка, і понівечені суглоби бандита розслабилися. Він лежав на підлозі, нерухомий, як смерть.
  
  
  Чіун був біля дверей кабінету Лаваллетта, коли двері на сходову клітку відчинилися. Йому не треба було обертатись, щоб зрозуміти, що це виходить Римо. Перші м'які кроки сказали йому про це, бо жодна інша людина не ступала з такою котячою легкістю. За винятком самого Чіуна.
  
  
  "Маленький татко", - сказав Римо. І тоді він побачив нерухоме тіло стрільця.
  
  
  "Ні!" – закричав він.
  
  
  "Він не мертвий, Римо", - тихо сказав Чіун.
  
  
  "О".
  
  
  "Я збирався прийти по тебе, коли закінчу тут", - натягнуто сказав Чіун.
  
  
  "Наказ Сміта?"
  
  
  "Ні. Я вже сказав імператору, що ти мертвий. Необхідна неправда".
  
  
  "Ви обоє знали про нього з самого початку, чи не так?" Сказав Римо, вказуючи на чоловіка на підлозі.
  
  
  Чіун похитав своєю старою головою, через що пасма волосся над вухами затремтіли в нерухомому повітрі.
  
  
  "Ні, Римо. Ніхто не знає правди. Найменше ти".
  
  
  "Ця людина - мій рідний батько. Ти приховав це від мене. Ти намагався вбити його".
  
  
  "Я приховував це від тебе, щоб уберегти тебе від горя", - сказав Чіун.
  
  
  "Що це за лінія? Яке горе?"
  
  
  "Яке горе ти відчув би, якби Сміт наказав тобі усунути цього негідника. Це моє завдання, яке я звалив на свої тендітні плечі, щоб позбавити тебе від цього тягаря".
  
  
  "О, Чіуне, що мені робити?" Сказав Римо.
  
  
  "Хоч би що це було, тобі, можливо, доведеться зробити це швидко", - сказав Чіун, вказуючи пальцем з довгим нігтем на стрільця, який тепер піднімався на ноги з пістолетом у руці.
  
  
  "Геть з дороги, малюк", - прохрипів він. "Я збираюся вбити цього жовтого ублюдка".
  
  
  "Ні", - сказав Римо.
  
  
  "Піди з мого шляху, малюку. Ти чуєш мене?"
  
  
  Римо глянув на Чіуна, який спокійно схрестив руки на грудях і заплющив очі.
  
  
  "Не стій просто так, Чіуне", - крикнув Римо.
  
  
  "Без учня у синанджу немає майбутнього. Без майбутнього у мене немає минулого. Мене пам'ятатимуть, як казали мені мої предки, мене пам'ятатимуть як останнього Майстра синанджу, який віддав Сінанджу невдячному білому. Хай буде так."
  
  
  "Ні, Чіуне", - сказав Римо. Він обернувся до бандита. "Поклади це. Будь ласка. Ми можемо залагодити це в інший спосіб".
  
  
  "Іншого шляху немає", - сказав Чіун.
  
  
  "Цього разу цей придурок має рацію", - сказав стрілець. "Забирайся з дороги. На чиєму ти, чорт забирай, боці, в будь-якому випадку?"
  
  
  "Так, Римо", - сказав Чіун. "На чиєму ти боці?" Стрілець прицілився. Чіун стояв нерухомо, заплющивши очі. Стрілець повільно натиснув пальцем на спусковий гачок.
  
  
  Римо вигукнув щось нерозділене, потім, підкоряючись рефлексам, виробленим Чіуном за довгі роки, рушив до стрільця.
  
  
  Чоловік зі шрамом розвернувся і вистрілив у Римо. Куля пройшла повз.
  
  
  "Ти сам напросився на це, хлопче", - сказав стрілець. Його палець знову опустився.
  
  
  "Я теж?" Римо закричав, але було запізно. Смертельного удару його руки вже було завдано.
  
  
  Куля потрапила чоловікові на ім'я Римо Вільямс прямо в грудину, роздробивши цю кістку і перетворивши сполучний хрящ на слиз. Це був лише початок. Сила удару вібрувала по тілу стрільця, ініціюючи ланцюгову реакцію ламання кісток та перетворення м'язів та органів у желе.
  
  
  Стрілець зі шрамом застиг на місці протягом нескінченної секунди, його перекошене обличчя, здавалося, пом'якшилося в міру того, як твердість його черепа розчинялася, а потім він сковзнув на підлогу, як купка картоплі, що вивалюється з розірваного мішка.
  
  
  Його останнім видовищем була порожня рука Римо, простягнута щодо нього, і його остання думка була його власної. Він чув останні слова Марії і нарешті зрозумів:
  
  
  "До тебе прийде людина. Мертвий, але по той бік смерті, він понесе смерть у своїх порожніх руках. Він буде знати твоє ім'я, і ти знатимеш його. І це буде твій смертний вирок".
  
  
  Він не відчував, як вислизає зі свого тіла. Натомість він відчув, як його розум стискається, все тугіше й тугіше, поки не став розміром з горошину, потім із шпилькову голівку, потім ще менше, поки вся його свідомість не скоротилася до крапки, нескінченно крихітної, як атом. Коли здавалося, що вона не може стискатись сильніше, вона продовжувала стискатися та стискатися.
  
  
  Але бойовику було байдуже, бо його більше нічого не турбувало. Сама його сутність стала частиною темряви, більшою і темнішою, ніж він колись міг збагнути, і не знати, де він був і що з ним відбувалося, було набагато, набагато краще, ніж знати.
  
  
  "Я вбив його", - сказав Римо здавленим голосом. "Я вбив свого власного батька. Через тебе".
  
  
  "Мені шкода, Римо. Щиро жалкую про твій біль", - сказав Чіун.
  
  
  Але Римо, здавалося, не чув його. Він просто продовжував бурмотіти одні й ті самі слова знову і знову голосом втраченого маленького хлопчика:
  
  
  "Я вбив його".
  
  
  Розділ 28
  
  
  
  
  Римо тяжко сів і доторкнувся до м'якого тіла людини, яку він називав своїм батьком. На дотик воно було безформним, як медуза. Все, що тепер залишилося від чоловіка, - це оболонка, яка оточувала зламані кістки та тканини.
  
  
  Двері Лаваллетта повільно відчинилися, і він визирнув назовні. Він побачив мерця, а потім Чіуна.
  
  
  "Що з ним сталося?" – спитав він.
  
  
  "З ним трапилося синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Він сказав, хто його найняв?" Запитав Лаваллетт.
  
  
  "Ні. Йому не треба було цього робити", - сказав Чіун.
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Бо я знаю, що ти найняв його", - сказав Чіун.
  
  
  "Покінчити з собою? Ти збожеволів?"
  
  
  "Тільки один може виграти від вбивств каретників. Цей один – ти", – сказав Чіун.
  
  
  "Який у мене міг бути мотив?" Сказав Лаваллет. Він відвів погляд, коли його секретарка, міс Блейз, увійшла до приймальні. Вона побачила його, потім швидко опустила погляд на аркуш паперу у своїй руці.
  
  
  "Дзвонив ваш фахівець зі зв'язків із громадськістю, містере Лаваллетт", - сказала вона. "Він сказав, що поширив історію про те, що всі три автомобільні компанії збираються попросити тебе очолити їх". Вона посміхнулася і підвела очі, потім побачила Чіуна, що стоїть поряд з Лаваллеттом, і Римо, який сидів поряд із мертвим тілом.
  
  
  "О, вибач", - сказала вона. "Я не знала, що в тебе була компанія".
  
  
  "Ідіот", - прогарчав Лаваллетт. Він підбіг до відкритого ліфта, натиснув кнопку, і двері зачинилися за ним.
  
  
  "Ну, що на нього найшло?" Запитала міс Блейз. "Можу я допомогти?"
  
  
  "Ти можеш іти, бичачий", - сказав Чіун. Він підійшов до того місця, де Римо все ще сидів поряд із тілом.
  
  
  "Рімо", - тихо сказав він. "Людина, яка дійсно відповідальна за цю смерть, щойно пішла".
  
  
  "Що?" Запитав Римо, дивлячись у карі очі Чіуна.
  
  
  "У всьому болі, який ти відчуваєш, у всіх образ винен каретний майстер Лаваллетт. Саме він викликав усі ці неприємності".
  
  
  Римо знову глянув на мертве тіло, потім підвівся на ноги.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Римо. "Не думаю, що мене це справді хвилює".
  
  
  "Римо, ти все ще молодий. Знай це. У житті чоловіка так багато разів доводиться робити вчинки, які пізніше він може вважати неправильними. Все, що може зробити чоловік, - це діяти в дусі справедливості, і тоді йому не потрібно нікого боятися, навіть самого себе”.
  
  
  "Правота? Я вбив свого батька".
  
  
  "Так само, як він убив би тебе", - сказав Чіун. "Це не батьківське кохання, Римо. Батько б так не вчинив". І Римо згадав битву попереднього вечора на даху будівлі біля "Американ Аутос", згадав, як Чіун тільки й робив, що парирував удари Римо, не зробив нічого, щоб завдати Риму болю, і в сліпучому спалаху він зрозумів природу батьківства та сім'ї. Він не був сиротою; він не був таким з першого дня, як зустрів Чіуна, бо старий кореєць був його справжнім батьком, батьківство якого ґрунтується на коханні.
  
  
  І Сінанджу, довга лінія Майстрів, що сягає вглиб століть, була родиною Римо. Тисячі сильних, всі простягали до нього руки через сторіччя.
  
  
  Його родина.
  
  
  "Ви кажете, Лаваллетт відсторонений від посади?" Запитав Римо.
  
  
  Чіун кивнув, і Римо сказав: "Ходімо, спіймаємо ублюдка, Папочка".
  
  
  "Як забажаєш, сину мій".
  
  
  Лаваллет помчав з автозаводу на прототипі Dynacar.
  
  
  Нехай копи розбираються, сказав він собі. Я все заперечуватиму. Хто має знати, що це не так?
  
  
  Виїжджаючи на проїжджу частину, він глянув у дзеркало заднього виду, щоб подивитися, чи не переслідують його якісь машини. Все, що він побачив, були двоє бігунів підтюпцем. Добре. Він натиснув на акселератор, і Dynacar помчав уперед. Але двоє бігунів у дзеркалі не відставали на відстані. Вони наближалися.
  
  
  Як це могло бути?
  
  
  Потім Лаваллет побачив, хто вони такі. Це були азіат і хлопець із мертвими очима. Вони бігли за ним і наздоганяли.
  
  
  Лаваллет перевірив свій спідометр. Він їхав зі швидкістю сімдесят миль на годину. Він втиснув педаль у підлогу, але це не допомогло. Двоє чоловіків збільшувалися в розмірах у дзеркалі заднього виду, а потім вони порівнялися з автомобілем Dynacar, що мчить.
  
  
  Лаваллетт глянув через відкрите вікно водія на Римо, який тепер був поруч з ним. "Ти не можеш зупинити мене", - прогарчав він. "Мене не хвилює, як швидко ти можеш бігати".
  
  
  "Так, ми можемо", - сказав Римо.
  
  
  Щоб довести, що він був неправий, Лаваллетт різко вивернув кермо вліво, розгорнувши машину в бік Римо, але молодик, не зменшуючи кроку, вивернувся. Лаваллетт розсміявся, але потім рука Рімо піднялася, і крило з боку водія відлетіло від шини. Наступними були двері з боку пасажира. Вона відкрилася з вереском гайкового ключа і відскочила вниз вулицею. Лаваллетт озирнувся і побачив старого, що легко трусив поруч.
  
  
  "Все ще думаєш, що ми не зможемо тебе зупинити?" Сказав Римо.
  
  
  Лаваллет згорбився за кермом. Нині він їхав на вісімдесят п'ять. Для них було неможливо їхати поряд з ним, але навіть якби вони їхали, вони скоро втомилися.
  
  
  Дах відірвався після того, як пара напрямних зламала опорні стійки. Потім було зірвано кришку багажника, а потім полетіли інші крила.
  
  
  Двоє чоловіків схопилися за один із опорних стовпів автомобіля, і Лаваллетт відчув, як він уповільнює хід, і лише за кілька сотень ярдів він зупинився, розібраний до шасі.
  
  
  Лаваллетт вийшов, все ще тримаючи кермо, яке більше ні до чого не було прикріплено.
  
  
  "Не вбивай мене", - благав він.
  
  
  "Дай мені причину не робити цього", - холодно сказав Римо.
  
  
  "Чому ви найняли вбивцю?" Запитав Чіун.
  
  
  "Я хотів позбутися конкурентів. Якби вони були мертві, а я залишився з Dynacar, я керував би всім Детройтом".
  
  
  Римо попрямував до задньої частини машини. "Якби ця чортова штука була хоч скільки корисна, тобі не довелося б цього робити".
  
  
  Він зазирнув у відчинений багажник. "Тут ззаду є батарейки. Навіщо вони?"
  
  
  Тепер Лаваллетт благав зберегти йому життя. Він сказав: "Машина - шахрайство. Вона працює не на смітті. Вона працює на електричних батареях, які не заряджаються".
  
  
  "Що це означає?" Запитав Римо.
  
  
  "Це означає, що машина працює місяць чи два, а потім заглухає, і вам доводиться купувати нову машину".
  
  
  "У мене колись був такий "Студебекер", - сказав Римо.
  
  
  "Це не перетворює сміття на енергію?" Запитав Чіун.
  
  
  "Ні", - сказав Лаваллетт. "Це було просто для вигляду".
  
  
  "Динакар" не їздить на смітті", - сказав Римо. "Це сміття".
  
  
  "Можна й так би мовити", - сказав Лаваллетт.
  
  
  "Знаєш, що ще ти міг би сказати?" Сказав Римо.
  
  
  "Що це?" - Запитав Лаваллетт.
  
  
  "Ти міг би попрощатися", - сказав Римо. Він узяв руками елегантно причесану голову чоловіка і вразив. Контактні лінзи вилетіли з очей. Вставні зуби вискочили з рота. Його корсет урвався і розірвав сорочку вибухом гумки.
  
  
  Усього на мить це завдало болю, а потім Лайл Лаваллет більше нічого не відчув. Рімо кинув нерухоме тіло поруч із розібраним прототипом Dynacar і пішов.
  
  
  "Справа зроблена. Ти помстився за себе і за синанджу", - крикнув Чіун йому слідом.
  
  
  Рімо нічого не сказав. Становище його плечей говорило майстру Сінанджу, що його учня дуже болить всередині.
  
  
  Чіун пішов в іншому напрямку. Тепер Римо треба було побути на самоті, і його вчитель поважав цю потребу.
  
  
  Перш ніж хтось із чоловіків відійшов на сотню футів від машини, банда підлітків вийшла з бур'янів уздовж узбіччя і почала здирати чохли з сидінь, дзеркал та хрому.
  
  
  Через годину не залишилося б нічого, крім тіла Лаваллетта.
  
  
  Одне привело до іншого, і президент не зміг зателефонувати до Сміта, і тепер, чекаючи на зустріч із послом Зімбабве, який прибув цього тижня, помічник президента вручив президентові записку.
  
  
  Він глянув на це, вискочив із кімнати і побіг у свою спальню, де зняв слухавку спеціального телефону.
  
  
  "Так, пане президенте", - відповів сухий незворушний голос Гарольда Сміта.
  
  
  "Тепер Лаваллетт мертвий", - сказав президент.
  
  
  "Я знаю, сер. Це зробили мої люди".
  
  
  "Твої люди вийшли з-під контролю. Я наказую тобі..."
  
  
  "Ні, сер", - перебив його Сміт. "Я щойно говорив зі своїми людьми, з тим, хто старший. Він повідомив мені, що за всіма перестрілками стояв сам Лаваллетт. Справжній вбивця теж мертвий. А Dynacar - підробка".
  
  
  "Сміттєвий автомобіль - підробка?" - Запитав президент.
  
  
  "Це складна історія, пане президенте, але в цьому суть. Це була фальшивка наскрізь. Я надам вам повний звіт. Залишилося лише кілька незакритих кінців".
  
  
  "Сміте, у мене до тебе тільки одне питання".
  
  
  "Так сер?"
  
  
  "Ви повністю контролюєте своїх людей?"
  
  
  "Так, пане президент. Кюре повністю функціонує".
  
  
  "Це все, що мені потрібно знати. Цього разу ти підійшов дуже близько, Сміте. Я хочу, щоб ти це знав".
  
  
  "Я знаю це, пане Президенте. Чи буде ще щось?"
  
  
  "Не від мене. Думаю, мені треба подрімати. Нехай Зімбабве зачекає".
  
  
  "Дуже добре, сер", - сказав Сміт, коли президент повісив слухавку. Сміт повернувся до свого комп'ютерного терміналу. Залишалося лише кілька незакінчених питань, але щоб КЮРЕ повернувся до нормального життя, їх треба було вирішити. Було майже темно, коли надійшли відповіді.
  
  
  Розділ 29
  
  
  
  
  Сміт і Чіун чекали у темряві прибуття Римо. Свіжий вітер розкидав червоне і золоте листя на цвинтарі, наче крихітні мертві істоти, що ожили по-ельфійському. Десь самотньо ухнула сова. Римо йшов цвинтарною доріжкою в тиші, яка примушувала його почуватися тут як удома, ніж деінде, похмуро подумав Сміт.
  
  
  "Ви запізнилися", - сказав Сміт.
  
  
  "Ну і що?" Сказав Римо.
  
  
  "Йому все ще боляче", - прошепотів Чіун Сміту. "Не звертай уваги на його грубість, імператоре. Все налагодиться, коли ти повідомиш Римо хороші новини".
  
  
  "Які добрі новини?" - Запитав Римо.
  
  
  Сміт дістав папку зі свого портфеля.
  
  
  "Я попросив тебе зустрітися зі мною тут, тому що саме тут все почалося, Римо. На твоїй могилі".
  
  
  Вперше Римо помітив надгробок зі своїм ім'ям на ньому.
  
  
  "Так ось як це виглядає. Це не так багато, Смітті. Ти міг би стрибнути на ангела зверху".
  
  
  "Це послужило своїй меті", - сказав Сміт. "Кілька днів тому на цьому місці було вбито жінку, коли покладала квіти на могилу. Квіти впали на твою могилу, Римо".
  
  
  "Моя могила? Ким вона була?"
  
  
  "Моє дослідження нарешті зібрало головоломку воєдино. Я був спантеличений тим фактом, що квіти впали на вашу могилу і що чоловік, який убив жінку, згідно з звітами балістичної експертизи, був тією ж людиною, яка робила вбивства в Детройті".
  
  
  "Ким вона була?" Знову спитав Римо.
  
  
  Сміт дістав аркуш паперу та фотографію. "Її звали Марія Дефурія. Вона була колишньою дружиною кілера мафії на ім'я Джезуальдо Дефурія, професіонала, добре відомого своїм використанням олімпійського пістолета-мішені Beretta."
  
  
  "Яке це стосується мене?"
  
  
  "Імператор пояснює", - сказав Чіун.
  
  
  "Джезуальдо Дефурія був людиною, яку ти вважав своїм батьком, Римо. Він не був твоїм батьком".
  
  
  "Доведи це".
  
  
  "Ось копія записки, знайденої в будинку Марії ДеФуріа. Ви можете прочитати її, але дозвольте мені підбити підсумок. У записці пояснюється, що жінка виявила, що її колишній чоловік навчив їхнього сина Анджело професії батька. Але під час командного нальоту син був спійманий і засуджений за вбивство.Насправді батько був справжнім убивцею, а син - лише співучасником у навчанні. Через кодекс мовчання мафії син зберігав мовчання і був страчений за злочин”.
  
  
  Він показав за спину Рімо. "Вони поховали його тут, на сімейній ділянці, поряд із твоєю власною могилою".
  
  
  Римо прочитав ім'я Дефурія на камені поряд зі своїм.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що хлопець, похований поряд зі мною, був страчений за злочин, якого він не чинив, так само, як і я?" Запитав Римо.
  
  
  "Дивний збіг, але Уайлдвуд - це не зовсім Арлінгтонський національний цвинтар", - сказав Сміт. "Зрештою, це неподалік Ньюарка. Дозвольте мені закінчити розповідь. Дефурія спробував помиритися зі своєю дружиною, і правда про невинність сина випливла назовні. Марія вирішила звернутися в поліцію зі своєю інформацією. Ми можемо тільки припускати інше. Дорогою вона зупинилася, щоб покласти квіти на могилу свого сина. Дефурія пішов за нею сюди. Вони посварилися, і він застрелив її, а квіти впали на твою могилу".
  
  
  "Але він називав себе Римо Вільямсом", - запротестував Римо.
  
  
  "Він убив свою колишню дружину і був змушений виїхати з міста. Навіть мафії не подобаються такого вбивства. Він знав, що йому знадобиться нове ім'я, тому він вибрав те, що було на надгробку, де впала його дружина. Твоє ім'я, Римо." Якби квіти впали на могилу з іншого боку від твоєї, він, мабуть, назвався б Д. Колтом”.
  
  
  "У нього були всілякі посвідчення особи", - сказав Римо.
  
  
  "У наші дні, якщо у вас є кілька доларів, ви можете купити будь-яке посвідчення особи", - сказав Сміт.
  
  
  "Але була сімейна подібність", - сказав Римо. "Навколо очей".
  
  
  "Подібність є, - визнав Сміт, - але не сімейна. Ви обоє займалися, по суті, одним і тим же бізнесом. Занадто багато смертей відзначають людину. Я думаю, ти міг би назвати це професійною подібністю, а не сімейною. Він зробив паузу "Не дозволяй своїм почуттям затуманювати твоє судження, Римо", - сказав він.
  
  
  "Це урок майстра Шанга", - сказав Чіун.
  
  
  "Про що ти говориш?"
  
  
  "Тільки не кажи мені, що ти забув, Римо", - сказав Чіун. "Майстер Шанг, він із місячної скелі. Я розповідав тобі цю легенду".
  
  
  "Так, я пам'ятаю. Що щодо цього?"
  
  
  "Урок Майстра Шанга укладений у цьому камені, який, як вірив Шанг, він узяв із місячних гір". Чіун витяг сіруватий камінь зі складок свого кімоно. "Бачиш?"
  
  
  "Я думав, ти віриш у цю історію", - підозріло сказав Римо.
  
  
  "Ти приймаєш мене за ідіота?" Сказав Чіун. "Будь-який дурень знає, що ти не можеш дійти до Місяця. Майстер Шанг теж повинен був це знати. Але він так бажав китайську повію, що обманював себе, думаючи, що може долетіти до Місяця, щоб зберегти її любов. Не бажай чогось надто сильно, бо прийняття бажаного за дійсне погіршує зір, і не всі речі такі, якими здаються. . Для тебе не мало значення, чи був він справжнім."
  
  
  Ти намагаєшся сказати мені, що весь цей час знала, що він не мій батько? Вибагливо запитав Римо.
  
  
  "Я не намагаюся тобі щось сказати. Я тобі вже сказав".
  
  
  "Бульдук", - сказав Римо.
  
  
  "Проте це правда", - сказав Чіун. "Коли я вперше побачив його, я побачив, що він рухався як бабуїн. Він використав зброю. У нього не було витонченості. Він зовсім не був схожим на тебе."
  
  
  "Я думаю, ти робиш мені комплімент", – сказав Римо.
  
  
  "Тоді я беру назад свої зауваження", - сказав Чіун.
  
  
  "Як ти все це розкопав, Смітті?" Запитав Римо.
  
  
  "Мої комп'ютери. Вони не змогли знайти запису про іншого Римо Вільямса, який жив у США, що викликало в мене підозри до цього імені. Воно було надто пафосним. А потім історія із застреленою жінкою. Балістики тоді сказали, що в неї стріляли з того ж самого. пістолета, що використовувався в Детройті, тому я приїхав сюди, щоб перевірити ці могили”.
  
  
  Сміт заглянув у блокнот. "Був Д. Кольт, але він помер у 1940 році, і у нього немає живих родичів. Це залишило сімейну ділянку Дефуріа, і як тільки я дізнався, що Дефуріа був пов'язаний з організованою злочинністю, все начебто зійшлося".
  
  
  Римо довгий час нічого не говорив.
  
  
  "Вони збираються поховати його тут? У цій могилі?"
  
  
  "Це правильно", - сказав Сміт. "Але тебе це не повинно стосуватися. Він не є членом сім'ї".
  
  
  "Знаєш, Смітті, десь у мене є сім'я", - сказав Римо.
  
  
  "Я ретельно вивчив ваше минуле, перш ніж привести вас до CURE", - сказав Сміт. "Якщо у вас є батьки, їх неможливо відстежити".
  
  
  "Я хочу знати напевно", - сказав Римо. "Смітті. Увімкніть ваші комп'ютери. З'ясуйте це для мене".
  
  
  "І що потім, Римо? Тебе не існує. Для всього світу ти стоїш на власній могилі. У тебе не може бути сім'ї".
  
  
  "Я просто хочу знати", - сказав Римо. "Я хочу знати, чи я належу комусь".
  
  
  "Ти належиш синанджу", - сказав Чіун.
  
  
  "Я знаю, Папочко. І я знаю, що я теж належу тобі. Але це інше. Це просто незакріплений кінець, який я хочу розшукати".
  
  
  - Римо... - почав Сміт.
  
  
  "Просто знайди їх, Смітті. Знайди їх, або я піду".
  
  
  "Я не дозволю шантажувати себе, Римо. Я завжди можу доручити Чіуну навчати іншу людину".
  
  
  "Я б не став бруднити руки іншим", - сказав Чіун. "Особливо білим. Особливо якщо я не отримаю Діснейленд". Сміт закрив свій портфель. Кам'яний вираз затьмарив його обличчя.
  
  
  "Добре, Римо. Я займуся цим. Я буду на зв'язку".
  
  
  Ідучи, Римо покликав: "Смітті?"
  
  
  "Так?"
  
  
  "Дякую, що прояснив це для мене".
  
  
  "Нема за що, Римо".
  
  
  Після відходу Сміта Римо сказав: "Ну що ж, Чіуне. Ще один день, ще один долар".
  
  
  "У нас буде не так багато доларів, якщо ти не повернешся до тренувань", - сказав Чіун. "Ти товстіш приблизно в середині, і на твій удар, коли ти розправився з тією людиною з мафії, було огидно дивитися".
  
  
  "Ми тренуватимемося завтра", - сказав Римо. "Я теж хочу подякувати тобі, Чіуне".
  
  
  "Для чого?"
  
  
  "За турботу".
  
  
  "Хто ще міг би подбати про тебе? Ти безнадійний. І не думай, що я забув твою обіцянку вмовити Неллі Вілсон заспівати для мене концерт. І не думай, що я забув..."
  
  
  Чіун прочитав літанню скарг, відходячи від могили, але коли він озирнувся, Римо все ще стояв там, і Чіун промовчав і пішов, залишивши Римо стояти над своєю могилою в оточенні сухого осіннього листя, що кружляє навколо нього, наодинці зі своїми думками і пристрастями.
  
  
  З
  
  
  
  
  
  
  З
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Руйнівник 70: Одинадцята година
  
  
  Уоррен Мерфі та Річард Сапір
  
  
  Глава 1
  
  
  
  
  Аж до того моменту, як він продав Америку, Семмі Кі посміявся б з будь-кого, хто назвав би його зрадником Сполучених Штатів.
  
  
  Чи було зрадою любити свою країну так сильно, що ти боровся за її покращення? "І Бог знає, що вона потребує поліпшення", - сказав би він.
  
  
  Зрештою, всі знали, що Америка була фашистською, расистською країною.
  
  
  Усі знали, що будь-яка людина у в'язниці в Америці була політичною ув'язненою.
  
  
  Всі знали, що ніде у світі не було скоєно такого жахливого злочину, щоб Америка не вчинила ще гіршого.
  
  
  Всі знали, що в усьому світі настане світ, якщо Америка припинить створювати ядерну зброю.
  
  
  Семмі Кі ніколи офіційно не навчався цих позицій. Він зрозумів їх, просто переглянувши телевізійні новини. Чи брехатиме телебачення?
  
  
  Отже, він повторив усі свої гасла, і він виступив маршем проти допомоги нікарагуанським контрасам, і він купив усі платівки Пітера, Пола та Мері, і він все ще був незадоволений.
  
  
  Він був незадоволений, тому що всі три великі телевізійні мережі відмовилися найняти його як кореспондента, хоча він послав кожній з них як пробу п'ятнадцятихвилинний зразок відеозапису, який був його випускним проектом у кіношколі Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і який приніс йому безпрецедентну оцінку "двічі із плюсом".
  
  
  Стрічка була тьмяно освітленою, трохи не у фокусі серією інтерв'ю з повіями, наркоторговцями та грабіжниками, всі з яких щиро заявляли перед камерою, що рейганоміка штовхнула їх на злочин.
  
  
  Відмови телеканалів спантеличили його на два дні. Потім він вирішив, що проблема була не в ньому; це була проблема трьох телевізійних мереж. По-перше, вони ще були готові до його жорсткої моделі незалежної журналістики; і, по-друге, дедалі більше потрапляли під контроль злого уряду у Вашингтоні, округ Колумбія.
  
  
  Придумавши, як звалити провину за своє безробіття на Рональда Рейгана, Семмі Кі миттєво відчув себе краще, і саме тоді народилася геніальна ідея. Якби телеканали не найняли його, щоб він доводив, наскільки погана Америка, він став би зарубіжним кореспондентом і доводив, наскільки хороші інші країни. Та сама церква, інші двері.
  
  
  І тепер у Семмі Кі була саме така історія. Все, що йому потрібно було зробити, це донести її до будинку, і це зробило б найгучнішим ім'ям на телебаченні з часів Джеральдо Рівери. Навіть більше, ніж Рівера, тому що Семмі знайшов дещо важливіше за порожні пляшки в старій шафі Аль Капоне.
  
  
  Але спочатку йому треба було повернутися до Сполучених Штатів, і він починав думати, що це може виявитися не так просто.
  
  
  Він намагався дістатися аеропорту, але чудова азіатська столиця була оточена охороною, і їх міг задовольнити лише офіційний перепустку. Кі не мав пропуску. Все, що на ньому було - це біла бавовняна блузка і брудні штани, підв'язані на манжетах рваними синіми стрічками в селянському стилі. Але селянам не радіють у столиці, і вони прогнали його, навіть не запитавши неіснуючу перепустку.
  
  
  Отже, він пірнув під стару вантажівку з овочами, яка чекала на контрольно-пропускному пункті на південній дорозі, і проїхала осі до міста.
  
  
  Він не очікував, що місто виявиться таким гарним. Йому сказали, що його повністю зруйнували американські бомбардувальники тридцять п'ять років тому, але його відновили з нуля. Він сяяв. Там були хмарочоси та потужні урядові будівлі, очищені як нові, і героїчні статуї стояли на кожній площі. Невиразне, плоске обличчя Великого Лідера дивилося з плакатів та рекламних щитів, як якийсь добрий божок із млинців.
  
  
  Але місто було також бездушне, виявив Семмі Кі, виповзши з-під вантажівки з овочами. По вулицях ходило мало людей. На дорогах майже не було руху. Магазини та ресторани стояли на місці через відсутність торгівлі. Навіть неоновим вивіскам не вистачало кольору. І там були солдати з жорсткими хлоп'ячими обличчями та мигдалеподібними очима, які можна було побачити всюди в цьому куточку Азії. Тільки тут їх було більше.
  
  
  Якби тільки він міг прослизнути повз солдатів, що скупчилися на кожному кутку у своїх зелених пальтах і хутряних шапках, Семмі Кі, можливо, знайшов би спосіб вибратися з країни. Але двоє солдатів помітили його селянський одяг біля готелю "Коре" і крикнули йому, щоб він зупинився. Семмі негайно кинувся тікати.
  
  
  Він не знав, куди біжить, знав тільки, що оминає кожен кут, на який натикається. Тяжкий стукіт їх черевиків переслідував його по дорозі, але Семмі біг швидше, тому що ними рухав борг, а їм страх.
  
  
  На Черепашій вулиці він побачив знайому емблему на воротах. На жердині майорів прапор. Він був червоним. А за воротами масивна біла мармурова будівля російського посольства стояла в темряві, як похмура примара.
  
  
  Семмі побіг до воріт. Він озирнувся через плече.
  
  
  Солдат не було видно. Семмі Кі відчув, як його обід, трохи прогорклого кімчі, який він знайшов у сміттєвому баку, піднімається у стравоході. У тисячний раз він провів брудною рукою по штанині штанів, відчувши під білою бавовною заспокійливо тверду пластикову коробку. Те, що було в цьому пластику, могло купити його життя, його свободу та зробити його зіркою. якби він міг дістатися додому.
  
  
  Він сповільнився перед воротами. Потім околиці сповнив звук військового свистка. Семмі змусив себе натиснути на дзвінок. Тільки росіяни могли захистити його, американця в Пхеньяні, столиці Корейської Народно-Демократичної Республіки, де жоден американець не ходив вільно з того часу, як комуністи захопили владу сорок років тому.
  
  
  Семмі витер сльозу з очей, поки чекав. До воріт наближався чоловік у зеленій формі. Він виглядав білим, що заспокоїло Семмі Кі, хоча сам він не був білим, а корейським походженням. Семмі народився у Сан-Франциско.
  
  
  "Чого ви хочете?" - запитав чоловік у формі на жорсткому, офіційному корейському. Він був худорлявий, світловолосий, схожий на дрібного бюрократа, покликаного на військову службу. Його найвидатнішою рисою були окуляри в роговій оправі. Він був настільки непоказний, що люди завжди запам'ятовували окуляри, але не обличчя за ними.
  
  
  "Я хочу політичного притулку", - сказав Семмі Кі англійською. "Я американець".
  
  
  Російський виглядав так, наче в нього стріляли. Шок від почутого акценту Кі напружив його обличчя. Він натиснув прихований вимикач і відімкнув ворота. "Швидко", - сказав російський, і коли Семмі Кі завагався, він смикнув американця, який виглядав як брудний корейський селянин, на територію комплексу з такою силою, що Семмі Кі впав на тротуар, як захоплений півзахисник.
  
  
  "Дурень", - сказав російський, беручи Семмі за руку і піднімаючи його. "Якби хтось із моїх корейських товаришів спіймав тебе, я не зміг би перешкодити їм розстріляти тебе як шпигуна".
  
  
  "Я хочу бачити посла", - сказав Семмі Кі.
  
  
  "Пізніше. Спочатку ти відповиш на запитання. Хто знає, що ти в цій країні?"
  
  
  "Ніхто".
  
  
  "Я маю на увазі, що знають американці?"
  
  
  "Нікого. Я прийшов сам".
  
  
  Російський привів Семмі Кі у підвал радянського комплексу. Вони увійшли через бічні двері, що, очевидно, використовувалися для вивезення сміття. Десь глухо ревла пекти. Коридор було викладено каменем. Але двері були дерев'яними. Вони виглядали міцнішими, ніж кам'яні. Російський вштовхнув Семмі в одну з них і замкнув її за собою.
  
  
  То була кімната для допитів. Це було очевидно. Простий стіл стояв під конусом різкого, надто білого світла. Стільці були з незручного дерева.
  
  
  Семі Кі, здавшись ситуації, сів до того, як йому сказали сісти.
  
  
  "Я полковник Віктор Дітко", - сказав російський, і Семмі Кі одразу зрозумів, що ця людина з КДБ.
  
  
  Семмі Кі почав називати своє ім'я, але полковник першим поставив запитання.
  
  
  "Як ви потрапили до цієї країни?"
  
  
  "У Жовтого моря. Пліт".
  
  
  "З підводного човна?"
  
  
  "Ні. Я поїхав з Південної Кореї".
  
  
  "Де ти був на пляжі?"
  
  
  "Я не знаю. Село".
  
  
  "Як ви дісталися Пхеньяна?"
  
  
  "Потягом. З залізничної станції у Чангйоні".
  
  
  Полковник кивнув головою. Чанген знаходився менш ніж за сто миль на південь від Пхеньяну. Поїзди регулярно ходили з Чангена до Пхеньяну. Або так само регулярно, як і решта в Північній Кореї. Людина з правильними расовими особливостями і місцевою валютою могла здійснити таку подорож, навіть якщо вона була американцем, за умови, що вона трохи розмовляла корейською і трималася особняком.
  
  
  "Ви прибули до Північної Кореї морем тільки для того, щоб здатися нам? Ви могли б попросити притулку в будь-якій західній країні. Наші посольства розташовані всюди".
  
  
  "Я приїхав до Північної Кореї не для того, щоб просити притулку. Я подаю прохання про надання притулку, щоб вибратися з Північної Кореї. Живим".
  
  
  "Що ж тоді?"
  
  
  "Я прийшов побачити синанджу на власні очі".
  
  
  "Я ніколи не чув про це".
  
  
  "Це місце в Західно-Корейській затоці. Мій дідусь розповідав мені про нього".
  
  
  "Отже, ви шпигун", - сказав полковник Дітко, думаючи, що Сінанджу, мабуть, військова база. "Ви визнаєте це?"
  
  
  "Ні. Я американський журналіст".
  
  
  "Це одне й те саме", - наполягав полковник Дітко. "Ви прибули до цієї країни, щоб проникнути в секрети військової бази в Сінанджу".
  
  
  “Ні. Це зовсім не те. Сінанджу – не військова база. Це рибальське село. Єдиний секрет, який я там знайшов, не корейський. Він американський”.
  
  
  "Американець?" - пробурмотів полковник Віктор Дітко. "Нога американця не ступала до Північної Кореї понад сорок років - хіба що як ув'язнений".
  
  
  "У мене є".
  
  
  "В чому секрет?"
  
  
  "Я скажу це послу, коли подам прохання про надання притулку".
  
  
  Полковник Віктор Дітко дістав із кобури свій пістолет і звів курок.
  
  
  "Ти скажеш мені зараз. Я вирішуватиму, що почує посол і від кого".
  
  
  Семмі Кі відчув, як у цей момент все це зникло. Надія, страх, розпач. Все це. Він відчув заціпеніння.
  
  
  "Доказ у мене в штанах".
  
  
  "Витягай це - повільно".
  
  
  Семмі Кі встав і обтрусив свої подерті бавовняні штани. Щось об'ємне зісковзнуло з однієї штанини і зупинилося на манжеті. Семмі розв'язав блакитну стрічку і, нахилившись, щоб упіймати те, що випало, дістав чорну пластикову коробку.
  
  
  Полковник, який бачив багато західних фільмів на самоті своєї московської квартири завдяки чуду відеомагнітофонів, розпізнав предмет як відеокасету.
  
  
  Він нетерпляче взяв касету. "Де це було записано?"
  
  
  "У Сінанджу", - сказав Семмі Кі.
  
  
  "Ви чекатимете", - сказав полковник і замкнув за собою двері, щоб переконатися, що наказ буде виконано.
  
  
  Тоді Семмі Кі не витримав. Він розплакався, як дитина. Все пішло не так. Замість радянського посла він потрапив до рук полковника КДБ. Замість торгуватися за свою свободу, він виявився бранцем амбітного офіцера. Мабуть, його застрелили б у цій кімнаті протягом години.
  
  
  Полковник КДБ не змусив на себе довго чекати з поверненням. Семмі витер очі рукавом і спробував сісти прямо. Натомість йому захотілося заповзти під стіл.
  
  
  "Це запис рибальського села", - сказав полковник Дітко.
  
  
  "Сінанджу. Я тобі це казав".
  
  
  "Більшість цього запису присвячена старому, який сидить на камені, курить трубку і все бубонить і бубонить".
  
  
  "Хіба ти не слухав, що було сказано?"
  
  
  "Мій корейський не дуже гарний. Я на цій посаді менше року".
  
  
  "Тоді ти не знаєш".
  
  
  "Ні. Але ти скажеш мені. Навіщо американському журналісту ризикувати своїм життям і свободою, щоб проникнути до Північної Кореї лише для того, щоб записати історію життя старого?"
  
  
  "Це була не історія життя старого. Це не була історія життя будь-кого. Це була історія людської цивілізації. Всі династії, політика і великі потрясіння в записаній історії є наслідком того, що відбувалося в цьому маленькому рибальському селі протягом п'яти тисяч років”.
  
  
  "Ти, що з глузду з'їхав?"
  
  
  "Дозвольте мені почати з самого початку".
  
  
  Полковник Віктор Дітко кинув касету на простий стіл із гуркотом, подібним до пострілу. Він повільно сів і схрестив свої жилаві руки.
  
  
  "Тоді почни з самого початку".
  
  
  "Я народився у Сан-Франциско. Мої батьки теж народилися там".
  
  
  "Мені не потрібна історія твого життя".
  
  
  "Ти хочеш зрозуміти", - сказав Семмі Кі.
  
  
  "Тоді продовжуй".
  
  
  "Мій дідусь народився в Чхонджу, тут, на півночі. Коли я був хлопчиком, він зазвичай садив мене до себе на коліна і розповідав історії про Корею. Чудові історії. Я все ще чую його голос у своїй голові. Одна з історій була про майстра синанджу".
  
  
  "Феодальний лорд?"
  
  
  "Ні. Ви могли б назвати Майстра синанджу світовою державою стародавньої історії. Він не був ні королем, ні принцом. Але він був відповідальний за зміну балансу сил між націями незліченну кількість разів протягом усієї записаної історії. Ви могли б назвати його першою наддержавою в історії”.
  
  
  "Яке відношення має ця байка до вашого перебування тут?"
  
  
  "Все. Я теж думав, що це байка. Майстер Сінанджу був особистістю великої мудрості та сили, за словами мого діда. Він був не одиночкою, а конторою. Протягом усієї історії було багато майстрів синанджу. Це була посада, яка передавалася від батька до сину в певній сім'ї в селі Сінанджу.Ця сім'я була відома як Дім Сінанджу, хоча Сінанджу не було прізвищем."
  
  
  "Ця назва села", - стомлено сказав полковник.
  
  
  "Але, за словами мого діда, це було і щось ще. Сінанджу було дисципліною, або силою, якою міцно володів Майстер Сінанджу і яка передавалася по сімейній лінії. Майстри Сінанджу використовували цю силу для нав'язування своєї волі, але вони ніколи не використовували". її для завоювання чи крадіжки. Натомість вони наймалися до членів королівської сім'ї як охоронців та вбивць. Здебільшого як убивці".
  
  
  Щось ворухнулося на задвірках свідомості полковника Віктора Дітко, напівзабуття, що набуває форми із схвильованих слів цієї переляканої людини. Неймовірна історія про східних воїнів, які мали надлюдські здібності. Де він чув таку історію?
  
  
  "Що ти маєш на увазі під владою?" він вимагав відповіді.
  
  
  "Мій дід стверджував, що синанджу було оригінальним бойовим мистецтвом. Воно передує карате, кунг-фу і ніндзюцу на тисячі років. Все пізніші форми рукопашного бою скопійовані з синанджу. Але майстри Сінанджу, як тільки вони досягають того, що називається сонячним джерелом, досягають ментальної та фізичної досконалості, стаючи надприродно швидкими і сильними. Можливо, непереможними. Подібними богам".
  
  
  "Богов немає", - сказав полковник Віктор Дітко, який у школі засвоїв, що наука є єдиним законним засобом реалізації потенціалу людства.
  
  
  "Майстра Сінанджу відвідували великі суди історії", - продовжував Семмі Кі. "Вони стояли поряд з фараонами стародавнього Єгипту. Вони скидали трони в Стародавньому Римі. Вони були секретною зброєю Борджіа і пізніших королів Франції. Той, хто їх наймав, процвітав. Будь-хто, хто кидав їм виклик, гинув. Так говорив мій дід".
  
  
  "Отже?" - Запитав Дітко, намагаючись вичленувати спогад. Це було у Ташкенті?
  
  
  "Отже, це. Мій батько стверджував, що Майстри Сінанджу продовжують свою справу і донині. У цьому столітті вони працювали не так багато через дві світові війни, але нинішній Майстер Сінанджу все ще жив у селі, охороняючи казковий скарб і ведучи історичні записи, які пояснюють деякі з великих таємниць століть ".
  
  
  "Старий на плівці. Він був майстром синанджу?"
  
  
  "Ні. Він був просто доглядачем. Але дозвольте мені розповісти цю історію так, як це сталося".
  
  
  "Зроби так".
  
  
  "Мені подобалася ця стара казка мого дідуся, але я ніколи не думав, що вона має під собою якусь реальну основу. До минулого року. Я був в Індії. Я казав вам, що я журналіст. Я висвітлював хімічну катастрофу там, у Гупте”.
  
  
  "Жахлива трагедія. З вини американської хімічної компанії. Американцям не можна довіряти в таких речах".
  
  
  "Я брав інтерв'ю у міністра кабінету міністрів щодо трагедії", - сказав Кі. "Спочатку міністр не хотів говорити зі мною, тому що я американець, але коли він дізнався, що в мене корейські батьки, він змінив свою думку. У корейців та індійців глибокі історичні зв'язки, сказав він мені. У той час я не знав, про що він говорив.Я написав свою історію, але на неї ніхто не купився, і я вирішив залишитися в Індії”.
  
  
  "Помилка", - сказав полковник Дітко. Якось він літав до Індії. Коли він зійшов із літака, запах обрушився на нього щільною гарячою стіною. Навіть у сучасному аеровокзалі суміш хаосу та бруду була нестерпною. Він негайно сів на літак Аерофлоту і повернувся додому, потім відправивши підлеглого виконати доручене йому завдання. На покарання йому давали найгірші завдання у КДБ, і його часто змінювали. Північна Корея була лише останньою одіозною посадою, на якій постраждав полковник Віктор Дітко.
  
  
  "Я потоваришував з міністром", - сказав Семмі. "Я запитав його про його зауваження, про глибокі зв'язки між Індією та Кореєю. Саме тоді він прошепотів слово, якого я не чув з дитинства. Слово було "синанджу".
  
  
  "Я бачу", - сказав полковник Дітко, який взагалі нічого не бачив.
  
  
  "Міністр сказав мені, що Індія була одним із найбільших клієнтів майстрів синанджу. Сінанджу все ще високо цінувався в їх залах влади, хоча жоден майстер синанджу не працював на індійського правителя протягом кількох поколінь. Ми порівняли історії. Ця людина чула практично ідентичні історії Він підтвердив, що нинішній Майстер синанджу все ще живий і дійсно відвідав Індію лише кілька місяців тому. Міністр не знав подробиць. Це було дуже секретно. Але у візиті якимось чином брали участь Сполучені Штати”.
  
  
  Полковник Віктор Дітко різко випростався у своєму кріслі. Воно заскрипіло.
  
  
  "Залучений. Яким чином?"
  
  
  "Я не знаю. У той час це мене не так сильно цікавило. Але журналістські можливості цікавили. Ось недостатній фрагмент історії. Таємна міжнародна сила, яка проходила через історію подібно до невидимої нитки, зачіпаючи все, але не зазначена в жодній книзі з історії. Крім тієї, яку підтримував Майстер Сінанджу. Я вирішив вирушити до Сінанджі”.
  
  
  Вперше полковник Дітко розумно кивнув. "Ви хотіли вкрасти скарб", - сказав він.
  
  
  "Ні. Що стосується історії. Це була одна з найбільших журналістських історій століття - будь-якого століття".
  
  
  Знову це слово, подумав полковник Дітко, "журналістський". Мабуть, це якийсь американський синонім слова "шпигунство".
  
  
  "Ти хотів дізнатися про секрет синанджу для себе".
  
  
  "Ні. Я хотів розповісти світові про Сінанджу, його історію, його вплив на історію".
  
  
  "Розповісти світу? У вас була внутрішня інформація про цей великий секрет, і ви хотіли розповісти іншим?"
  
  
  "Так, звісно. Я журналіст".
  
  
  "Ні, ти дурень. Це дуже цінна інформація. Якщо це правда, країна, в якій працює Майстер Сінанджу, може бути дуже могутньою. Але тільки якщо це робиться таємно".
  
  
  "Цілком вірно. Це робиться таємно".
  
  
  "Я не розумію".
  
  
  “Майстер Сінанджу не на пенсії. Він діє у сучасному світі, як завжди надходили його предки. Все це записано на плівку. Старий, з яким я розмовляв, розповів мені все”.
  
  
  Полковник Віктор Дітко відчув, як по спині пробіг холодок. У кімнаті, і без того прохолодною, здавалося, стало ще холодніше. Він знав, чого клонить американець корейського походження. І від цього знання в нього пересохло в роті. Він ніколи не був таким наляканий, що в нього пересохло в роті. Але в цей момент язик полковника Віктора Дітко стирчав у нього в роті, як грудка собачої вовни.
  
  
  "Майстер Сінанджу працює на Сполучені Штати Америки", - сказав молодий чоловік.
  
  
  "Це є на плівці?" Вибагливо запитав Дітко.
  
  
  "Цілком вірно", - сказав Семмі Кі.
  
  
  "І чого ви хочете?" Запитав полковник Дітко.
  
  
  "Я хочу повернутися до Америки. Щоб я міг показати цю історію на телебаченні".
  
  
  "Чому ви хочете нашкодити своїй країні?"
  
  
  Семмі Кі виглядав здивованим. "Я не хочу завдавати шкоди своїй країні. Я люблю свою країну. Ось чому я хочу покращити її". Він з надією посміхнувся; звичайно, цей досвідчений російський зрозумів би це.
  
  
  "Ти ідіот", - сказав Дітко. "Чому ти не залишив країну тим самим шляхом, яким в'їхав?"
  
  
  Коли я повернувся до місця, де закопав свій пліт, його там не було. За мною гналися солдати, але я втік. Тепер я не можу вибратися з країни. Без посвідчення особи я не можу отримати їжу. Я не їв кілька днів. просто хочу повернутися додому та жити у світі”.
  
  
  "Зрозуміло", - сказав полковник Дітко, який розумів, що порожній шлунок іноді говорить голосніше, ніж відданість людини.
  
  
  "Тепер можу я побачити посла?" - Запитав Семмі Кі.
  
  
  "Ти розумієш, що це не справжній доказ. Це просто старий, який розповідає історії. Не правдоподібніше, ніж твоєму дідусеві".
  
  
  "Синанджу там. Ти можеш побачити це сам. Там знаходиться скарбниця. Я бачив це".
  
  
  "Ти бачив скарб?"
  
  
  Семмі похитав головою. "Ні, тільки скарбниця. Вона була запечатана, і мені сказали, що рука, яка її роздрукувала, перерізала б собі горло, якби ця рука не була із синанджу".
  
  
  "І ти дозволив попередженню старого зупинити тебе?"
  
  
  "Попередження цього старого пробрало мене до мозку кісток". Дітко знизав плечима.
  
  
  "Можливо, у тому, що ти говориш, щось є. Я теж чув історії, схожі на те, про що ти говориш, в одній із наших азіатських республік. Якщо Майстер Сінанджу існує і є американським агентом, це може багато важити. "
  
  
  "Я хочу укласти угоду з послом. Будь ласка".
  
  
  "Ідіот! Це дуже здорово для посла. Якщо це те, що ви кажете, я повинен особисто доставити цю плівку до Москви".
  
  
  "Тоді візьми мене з собою".
  
  
  "Ні. Зрозумій мене, американець. Ти житимеш чи помреш за моєю примхою. Спочатку ти перепишеш слова, що містяться у твоїй касеті. Корейською та англійською мовами".
  
  
  "Я ніколи не побачу посла, чи не так?" - спитав Семмі Кі, який знову заплакав.
  
  
  "Звичайно, ні. Ваше відкриття стане моєю перепусткою з цієї відсталої країни. Можливо, до великого звання та відповідальності. Я не поділюся їм ні з ким, окрім Політбюро".
  
  
  "А як же я?"
  
  
  "Я ухвалю рішення пізніше. Якщо ти вийдеш за межі цієї кімнати, я передам тебе військової поліції. Вони розстріляють тебе як шпигуна. Або я можу застрелити тебе сам".
  
  
  "Я американський громадянин. З американськими громадянами такого не трапляється", - сказав Кі.
  
  
  "Не в Америці, юначе. Але зараз ви в Північній Кореї, і правила там інші".
  
  
  Дітко вийшов із кімнати, а Семмі Кі заплакав. Він знав, що ніколи більше не побачить Сан-Франциско.
  
  
  Розділ 2
  
  
  
  
  Його звали Римо, і він повернувся до Детройта, щоб знищити американську установу.
  
  
  У будь-якому іншому місті Америки підпал був не установою, а злочином. Однак у Детройті, починаючи з 1960-х років, установа, відома як Ніч диявола, призвела до знищення майна, лише трохи менш дорогого, ніж бомбардування німецького міста Дрезден під час Другої світової війни.
  
  
  "Ніч диявола" почалася як розіграш на Хелловін, коли любителі солодощів підпалили ряд складів. Оскільки склади були покинуті, ніхто не сприйняв підпал серйозно. Але потім це повторилося наступного року. І кожний наступний рік. Підпали перетворилися на традицію Детройта, і коли на початку 1970-х у місті закінчилися склади та інші занедбані будинки, традиція поширилася на житлові райони. Тоді люди почали турбуватися. На той час було вже запізно. Тваринам надто довго дозволяли бігати на волі. "Ніч диявола" стала справжнім закладом, і в ніч Хеллоуїна в Детройті ніхто не був у безпеці.
  
  
  Цього року міська рада Детройта запровадила комендантську годину від заходу сонця до світанку. То справді був безпрецедентний крок. Римо завжди думав, що комендантський годинник - це те, що можна знайти в бананових республіках. Прогулюючись пустельними вулицями Детройта, він розлютився на те, що велике американське місто було доведено до такого стану лише через невелику беззаконну меншість.
  
  
  "Це варварство", - сказав Римо до свого супутника. Римо був підтягнутим, симпатичним чоловіком із глибоко посадженими темними очима та високими вилицями. Він був одягнений у чорне. Чорні штани та футболки. У ньому не було нічого незвичайного, за винятком дивно товстих зап'ясть і того факту, що він рухався як темна пантера. Його ноги, що випадково ступили сторінками викинутої газети, що майнули на вітрі, не видали ні звуку.
  
  
  "Це Америка", - сказав супутник Римо. Він не був одягнений у чорне. На ньому був димчасто-сірий шовк з рожевим оздобленням у вигляді кімоно. “Варварство – це його природний стан. Але сьогоднішній вечір дуже приємний. Я не можу точно визначити, але тут дуже приємно – для брудного американського міста”.
  
  
  "Ми єдині, хто вийшов на вулицю у всьому цьому довбаному місті", - сказав Римо.
  
  
  "Ми єдині, хто має значення", - сказав Чіун, останній у безперервній лінії майстрів синанджу. Його блискуча голова, прикрашена білим пасмом волосся над кожним вухом, діставала Римо всього до плеча. Його пергаментне обличчя було щасливою мережею зморшок, над якими домінували яскраві очі. Вони були світло-карими, і в них він здавався молодшим за свої вісімдесят з лишком років.
  
  
  "Так не повинно бути, Папочко", - сказав Римо, зупиняючись на розі вулиці. Машини не рухалися. Пішоходів не було. Усі вітрини магазинів були темними. У деяких із них невиразні постаті власників магазинів чекали та спостерігали. Римо побачив дробовик у руці одного з чоловіків.
  
  
  "Коли я був дитиною, Хелловін був не таким".
  
  
  "Ні?" - пискнув Чіун. "На що це було схоже?"
  
  
  "Діти спокійно гуляли вулицями. Ми ходили від будинку до будинку в наших костюмах типу "солодкості", і кожен ганок був освітлений. Нас не потрібно було тримати вдома, бо батьки боялися лез гоління в яблуках або Валіуму, захованого в шоколадних батончиках." І ми не підпалювали будівлі. У гіршому випадку ми кидали тухлі яйця у вікна людей, якщо вони були надто скупі, щоб пригостити нас цукерками”.
  
  
  "Ти був дитячим здирником, Римо. Чому я не здивований?"
  
  
  "Хелловін - американська традиція".
  
  
  "Я більше люблю тишу", - сказав Чіун. "Давайте пройдемося цією вулицею далі".
  
  
  "Чому саме цей?" - Запитав Римо.
  
  
  "Зроби мені приємне".
  
  
  Не встиг Римо зробити й трьох кроків, як почув брязкіт металу об камінь.
  
  
  "Можливо це вони", - прошепотів Римо. "Підпалювачі, яких Сміт послав нас знайти".
  
  
  "Ви теж були палієм у дитинстві?"
  
  
  "Ні, я був сиротою".
  
  
  "Чудові слова для того, хто був тобі як батько".
  
  
  "Припини це, Чіуне. Я не хочу лякати цих хлопців".
  
  
  "Тоді я чекатиму тут. Один. Як сирота".
  
  
  Римо притиснувся до цегляної стіни багатоквартирного будинку у центрі Детройта. Стіна була вкрита чорними плямами після пожежі, що сталася багато років тому. Мертвий запах згорілих речей все ще витав у будівлі. Звуки долинали з провулка за рогом. В глибині провулка стояли на колінах три постаті, лише невиразні обриси в безбарвному місячному світлі. Для Римо, чиї очі були натреновані збирати і посилювати будь-яке доступне світло, сцена була такою яскравою, наче він дивився чорно-білу телевізійну картинку. Він спостерігав мовчки.
  
  
  "Ти програв", - сказав один із молодих людей тихим голосом. Римо вловив спалах і дзвін монетки, що відскочила від цегли.
  
  
  "Що ви, хлопці, робите?" Раптом спитав Римо тим же владним тоном, який у ті дні, коли він був патрульним, був такий же важливий, як його табельна зброя.
  
  
  Троє підлітків стрибнули як один.
  
  
  "Кидаю пенні", - сказав один із них. "А тобі яке діло?"
  
  
  "Я не знав, що хтось ще кидає пенні", - здивовано сказав Римо.
  
  
  "Ми робимо".
  
  
  "Я бачу це", - сказав Римо. Видовище повернуло його в дитинство, Ньюарк, штат Нью-Джерсі. Він розкидав пенні по всьому Ньюарку, хоча сестра Мері Маргарет із притулку Святої Терези попереджала його, що це гріховна трата часу, а також пенні, які могли б допомогти нагодувати бідних.
  
  
  "Хлопці, ви що, не знаєте, що сьогодні ввечері вводиться комендантська година? Ви всі можете вирушити до в'язниці".
  
  
  "Не сміш мене", - сказав старший із трьох. "Ми неповнолітні. Вони не відправляють дітей до в'язниці". У нього було чорне волосся, підстрижене в стилі панк, і комір з шипами на блідій шиї. Напис "ПРАВИЛА КТУЛХУ" був написаний червоним маркером спереду на його джинсовій куртці. Рімо вирішив, що Ктулху, мабуть, новий панк-рок-гурт.
  
  
  "Добре. Давай я покажу тобі, як ми грали в пенні в Ньюарку".
  
  
  Римо порився в кишені, витягуючи кілька коричневих монет.
  
  
  "Мета гри - підкинути монетки так, щоб вони відскакували якомога ближче до стіни, вірно?" Сказав Римо.
  
  
  "Зазвичай я виграю", - похвалився перший юнак.
  
  
  "Дивись сюди". Римо налаштувався і пустив зброю у хід.
  
  
  Пролунав звук, схожий на те, як льодоруб встромляють у бетон. У тьмяному світлі в цегляній стіні з'явилася чорна дірка.
  
  
  "Круто!" – одночасно вигукнули троє підлітків.
  
  
  "Занадто сильно", - поскаржився Римо. "Мені краще розслабитись". Він знову вистрілив.
  
  
  Цього разу монетка відскочила від стіни і перекинула бак для сміття. Сірий щур кинувся тікати, рятуючи своє життя.
  
  
  "Гей! Покажи нам, як це зробити".
  
  
  "Ти жартуєш?" Сказав Римо. "Я роблю це неправильно. Дозволь мені спробувати ще раз".
  
  
  Цього разу монета Римо беззвучно вдарилася об стіну, на якусь неможливу мить повисла плашмя на цеглині і, зісковзнувши вниз, приземлилася на його краю, притиснувши профіль Лінкольна до стіни.
  
  
  "Ух ти!" - вигукнув молодик, і його обличчя засяяло. "Ти ніколи більше не зробиш цього і через мільйон років!"
  
  
  "Дивися сюди", - сказав Римо. І він кинув три пенні так швидко, що, здавалося, вони одночасно вдарилися об стіну. Всі три впали на ребра, так що в ряд випало чотири новенькі блискучі пенні.
  
  
  - Твоя черга, - запропонував Римо, посміхаючись.
  
  
  "Ні за що", - сказав хлопчик. "Ти переміг. Навчи нас робити це".
  
  
  "Якби я зробив це, ви всі були б рівні, і тоді який сенс було б грати один з одним?"
  
  
  "Ми грали б проти інших дітей".
  
  
  "Я подумаю про це. Але чому б вам, діти, не піти додому?"
  
  
  "Давай, чувак. Це Хелловін".
  
  
  "Не в Детройті", - сумно сказав Римо.
  
  
  "Хто ви такий, містере?"
  
  
  "Привид минулого Хеллоуїна", - сказав Римо. "А тепер киш".
  
  
  Неохоче трійця прогнала.
  
  
  "Просто діти", - сказав Римо, приєднуючись до Чіуна, який стояв, засунувши руки з довгими нігтями у підгорнуті рукави.
  
  
  Чіун пирхнув. "Малолітні гравці".
  
  
  "У дитинстві ти ніколи не ставив пенні", - сказав Римо. "Тобі не зрозуміти. Вони чимось нагадують мені мене самого в молодості".
  
  
  "У цьому ми згодні", - сказав Чіун, зазначаючи. Римо простежив поглядом за пальцем Чіуна.
  
  
  Троє рознощиків копійок підпалили сміттєвий кошик перед продуктовим магазином. Вони вилили палаючий вміст у дверний отвір.
  
  
  "Можливо ви могли б позичити їм кілька сірників", - запропонував Чіун.
  
  
  "Чорт", - сказав Римо, прямуючи за ними.
  
  
  Діти кинулися врозтіч, коли побачили Римо, що наближається. Дерев'яні двері бакалійної крамниці почали прочинятися. Римо зупинився, на мить засумнівавшись, чи продовжувати погоню, чи припинити вогонь. Він не міг дозволити собі не зробити і того, й іншого.
  
  
  Римо витяг з кишені пенні і, прицілившись у пишну зачіску одного з хлопців ззаду, перевернув її. Римо не зупинився, щоб подивитися на результат. Він зачерпнув обома руками сміттєвий бак, що горів, злегка, але твердо тримаючи його подушечками долонь, щоб жар не обпалив пальці. Він міг це робити. На цей час це стало його другою натурою.
  
  
  Римо закрило сміття, що горить, сміттєвим кошиком, так само, як закривають пожежу на нафтовій свердловині. Коли він витягнув банку, купа тліла, але це було все. Він збив полум'я з дверей ногою.
  
  
  На дні банки все ще тліло трохи вогню. Римо стиснув стовбур. Вона зігнулася посередині, як алюмінієва пивна банка, хоча була з гофрованої сталі, і видала скрегіт, схожий на скрегіт ущільнювача сміття. Римо продовжував стискати та надавати форму. Сміттєвий кошик перетворився на кулю. Римо відправив його у політ ударом ноги.
  
  
  Як ні в чому не бувало, під здивованими обличчями кількох власників магазинів, що дивилися на нього через брудні вітрини зі сталевими воротами, Римо підійшов до розпростертого тіла юнака.
  
  
  У нього на потилиці була шишка. Його обличчя було розмазане тротуаром. Поруч із його щокою лежав гнутий пенні.
  
  
  Римо підняв хлопця за комір куртки і сильно вдарив його по обличчю. Хлопець видав звук "Уфаааа" і спитав, що сталося, п'яним голосом.
  
  
  "У місті новий шериф", - прогарчав Римо. "Це я".
  
  
  "Чим ти мене вдарив, ломом?"
  
  
  Римо з деякою спритністю витяг пенні між вказівним і великим пальцями. Він підніс пенні до очей хлопчика, що розширилися. Хлопець ніколи у своєму юному житті не бачив нічого страшнішого, ніж цей пенні. На вигляд йому було років п'ятнадцять.
  
  
  - Отримали картинку? - Запитав Римо.
  
  
  "Прибери це від мене! Ти не можеш так загрожувати мені. Це незаконно".
  
  
  "Погрожувати? Малюк, я просто показую тобі принади нумерології".
  
  
  "Котрий?"
  
  
  "Колекціонування монет".
  
  
  "Це нумізматика. Нумерологія - це про числа", - сказав хлопчик.
  
  
  "У моїй лізі, хлопче, є і те, й інше. Монета означає, що твій номер випав". І Римо доторкнувся монеткою до блискучого носа хлопця. Той закричав, хоча Римо лише трохи доторкнувся до нього.
  
  
  "Чого ти хочеш?"
  
  
  "Ти береш участь у цій диявольській ночі?"
  
  
  "Це мій перший рік. Чесно. Відро для сміття було для мене вперше".
  
  
  "Я тобі вірю", - сказав Римо. "Будь-який, хто ставить пенні у вісімдесятих, не може бути таким уже поганим. Але якщо ти хочеш перепочити, ти маєш бути відвертим зі мною".
  
  
  "Так сер!"
  
  
  "Гарне ставлення. Мені потрібні імена всіх, кого ви знаєте, хто коли-небудь влаштовував пожежі в Ніч диявола. Цього року, минулого року, будь-якого року. Усіх, кого ви знаєте".
  
  
  "Для чого?"
  
  
  "Я збираюся показати їм фокуси з монетами. Нумізматика, пам'ятаєш?"
  
  
  "Фокуси з монетами - це вдавання".
  
  
  "Коли мені знадобляться розумні відповіді, я потягну тебе за повідець", - сказав Римо.
  
  
  "Так, сер", - сказав хлопчик, смикаючи свій нашийник із шипами. "Просто намагаюся бути корисним, сер".
  
  
  "Імена".
  
  
  "Тобі не потрібна ціла купа імен. Ти хочеш знати одне ім'я".
  
  
  "Одне ім'я?"
  
  
  "Так. У Мо Джоаклі. Він хлопець, що стоїть за "Вночі диявола"."
  
  
  "Один хлопець? "Ніч диявола" триває вже двадцять років".
  
  
  "Мо Джоуклі. Він почав це. Він продовжує це".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Хто знає? Він допомагає дітям розпалювати багаття на Хелловін. Це все, що я знаю. Ти йдеш до нього додому, він дає тобі балон з бензином і коробок сірників. Це начебто як Хелловін, тільки навпаки".
  
  
  "Це схоже на божевілля", - похмуро сказав Римо. "Цей Джоуклі. Де мені його знайти?"
  
  
  "Він на Вудлон-стріт". Він дав Римо номер.
  
  
  "Малюку, якщо я відпущу тебе з черевиком у штанах, ти підеш додому і залишишся там?"
  
  
  "Так сер".
  
  
  "Бо якщо ти цього не зробиш, я збираюся відродити іншу традицію. Пенні на очі мерця. Тільки вони не будуть на твоїх очах. Вони будуть у твоїх очах". У юнака майнув спогад про те, як він шкутильгав додому з двома мідними монетами там, де були його широко розплющені блакитні очі. На той момент Хоум виглядав чудово. Можливо, він повернеться вчасно для "Майамі Вайс". Він не йшов. Він побіг.
  
  
  "Здається, я розібрався з цим хлопцем, татку", - сказав Римо, повертаючись до Чіуна.
  
  
  "Не розмовляй зі мною", - роздратовано сказав Чіун. "Ти сирота. У тебе немає родичів".
  
  
  "Я збираюся подзвонити Сміту", - сказав Римо, ігноруючи зауваження Чіуна. "Всі ці підпали були справою рук одного палія".
  
  
  "Передай мої найкращі побажання Імператору Сміту і запитай його, чи має він для нас ще якісь безглузді доручення".
  
  
  "Це те, що я теж хочу знати", - сказав Римо, пірнаючи у закопчену телефонну будку.
  
  
  За понад дюжину років, що Римо працював на доктора Гарольда В. Сміта, вони удвох намагалися налагодити працездатну лінію зв'язку, коли Римо був у польових умовах. Доктор Сміт запевнив Римо, що ця нова система абсолютно надійна.
  
  
  Римо залишалося лише набирати безперервну цифру 1. Сміт вибрав це число, бо воно було першим і тому легко запам'ятовувалося. Не мало значення, скільки разів Римо натискав 1. Натискання 1 більше ніж сім разів було достатньо, щоб запустити секвенсор маршрутизації. Раніше Сміт сказав Римо натискати один раз. Але Римо весь час забував, скільки разів вони зі Смітом починали отримувати неправильні номери від трьохрічних дітей, які грали зі своїми домашніми телефонами. Тому Сміт перевів це число на безперервний 1.
  
  
  Коли Римо придбав Сміта з першої спроби, Римо був уражений. Сміт був роздратований. З метою безпеки дзвінок був перенаправлений в Дівернон, штат Іллінойс, переданий у мікрохвильову піч на геосинхронний супутник, з'єднаний з Любеком, штат Мен, і переданий волоконно-оптичним кабелем до маловідомої установи в Раї, штат Нью-Йорк, відомий як санаторій Фолкрофт, де дзвінок надійшов на захищений телефон на столі Сміта.
  
  
  Всі ці перемикачі спотворювали голос Римо майже до невпізнання.
  
  
  - Смітті? - Запитав я.
  
  
  "Хто це?" спитав доктор Гарольд В. Сміт таким лимонним голосом, що його можна було продавати як освіжувач повітря.
  
  
  "Рімо".
  
  
  "Ти говориш не як Римо", - з підозрою сказав Сміт.
  
  
  "У всьому винна телефонна компанія. Це я".
  
  
  "Назвіть себе, якщо ви Римо".
  
  
  "Звичайно. Я Римо. Задоволений? Чи ти хочеш, щоб я підніс кредитну картку до маленьких отворів на трубці?" Римо загарчав.
  
  
  "О'кей, це ти", - сказав Сміт, який розпізнав непокору Римо, якщо не за його голосом. "З тобою є певна людина?"
  
  
  "Ти маєш на увазі Чіуна?"
  
  
  "Добре. Це була подвійна перевірка. Я приймаю ваше посвідчення особи".
  
  
  - Якщо ви закінчили, - нетерпляче сказав Римо, - я хочу доповісти.
  
  
  "Ви нейтралізували ситуацію в Детройті?"
  
  
  "Ще ні. Послухай, Смітті. Всі діти так роблять".
  
  
  "Таке було наше розуміння. Ось чому я проінструктував вас нікого не вбивати без нагальної потреби. Ваше завдання - відлякати їх з вулиць і припинити цю діяльність раз і назавжди".
  
  
  "Це може зайняти всю ніч. Але є спосіб краще, Смітті. Я з'ясував, що за ці пожежі відповідальна одна людина. Дорослий. Хлопець на ім'я Мо Джоуклі".
  
  
  "Яке твоє джерело?"
  
  
  "Я спіймав маленького палія на місці злочину. Він розповів мені".
  
  
  "І ти повірив йому. Підліток?"
  
  
  "Він здавався чесним".
  
  
  "За винятком підпалів, ви це маєте на увазі?" З гіркотою сказав Сміт.
  
  
  "Послухай, Смітті. Не чіпляйся занадто. Чіун займається моєю справою. Він починає втомлюватися від цього роуд-шоу. Ви посилали нас туди-сюди, ловили розтратників і лякали магазинних злодіїв по всій Америці. Я думав, наш бізнес полягає не тільки в тому , щоб щипати порушників громадського порядку”.
  
  
  "Так", - сказав Сміт. "Але зараз все дуже тихо. За останні три місяці тобі не сталося нічого важливого".
  
  
  "Отже, ми відмахуємося від мух замість відпочивати?"
  
  
  "Ця диявольська ніч - велика проблема, Римо. Це триває вже багато років, але до цього ви з Чіуном ніколи не були доступні напередодні Хеллоуїна. Для нас це чудова можливість припинити це в зародку".
  
  
  Римо визирнув у ніч. Вдалині завили пожежні машини. Здавалося, вони були всюди – чи намагалися бути скрізь у Детройті.
  
  
  "Я б не назвав спроби загасити ці пожежі після двадцяти років правління мафії "припиненням у зародку", - їдко зауважив Римо. "Його вводять з дефоліантами після того, як ліс згорів дощенту".
  
  
  "Називай це як хочеш. Це твоя робота, Римо. Але, можливо, ти дуже скоро отримаєш відпустку".
  
  
  "Ти впевнений, що після цього не хочеш відправити мене та Чіуна патрулювати мексиканський кордон у пошуках нелегальних збирачів винограду?"
  
  
  "Рімо", - раптом сказав Сміт. "Можливо, ми перемагаємо".
  
  
  "Що ти маєш на увазі під "ми"? Ти не "ми". Я на передовій, коли ти сидиш на дупі за своїми комп'ютерами і натискаєш клавіші".
  
  
  "Рімо, відсутність важливих завдань в останні кілька місяців може означати початок кінця потреби Америки в ЛІКУВАННІ. Принаймні на внутрішньому фронті. Мафія в бігах. Більшість великих босів перебувають за ґратами або під обвинувальним висновком. Кількість корпоративних злочинів скоротилася. Споживання наркотиків скорочується. "Статистика злочинності всюди погіршується. Я думаю, нарешті прозвучало слово: злочин не окупається".
  
  
  "Серйозно? Тобі варто відвідати Детройт. Це місто в заручниках. І хлопцю, відповідальному за це, довгий час все сходило з рук. Його звуть Мо Джоуклі".
  
  
  "Хвилинку", - неуважно сказав Сміт. Рімо чув, як пальці Сміта напружено стукають по клавіатурі. "Рімо. Послухайте це: Мо Джоуклі, тридцяти восьми років, народився в Детройті, не одружений, колишній член асамблеї штату."
  
  
  "Це схоже на того хлопця".
  
  
  "Якщо те, що ти дізнався, щоправда, ми можемо закінчити Ніч диявола сьогодні ввечері".
  
  
  "Джоуклі випустив свого останнього дитячого палія", - пообіцяв Римо. "Ти можеш на це розраховувати".
  
  
  "Добре. Зв'яжіться зі мною, коли ваше завдання буде виконане".
  
  
  "Це буде протягом години. Я не можу дочекатися, коли виберусь із Детройта. Це навіяло на мене кілька поганих спогадів".
  
  
  Сміт, згадавши, що останнє велике завдання Римо було у Детройті, сказав: "Я розумію". Римо було доручено захищати керівників автомобільної компанії Детройта від найманого вбивці. Якийсь час Римо вірив, що вбивцею був його власний зниклий батько. Тепер Римо знав протилежне, але пережите знову відкрило рану, яка, як думав Сміт, давно зажила.
  
  
  - Є якісь успіхи у пошуках? - Запитав Римо.
  
  
  "Я працюю над цим. Я обіцяю тобі", - сказав Сміт. "Але це величезне завдання. Ми нічого не знаємо про твоїх батьків, Римо. Чи були вони одружені. Живі вони чи мертві. Записів немає. Це одна з причин, через яку ми обрали вас як наш правоохоронний орган".
  
  
  "Кожне життя відкидає тінь", як любить говорити Чіун", - сказав Римо Сміту.
  
  
  "Але тіні не залишають слідів".
  
  
  "Звучить знайомо. Хто це сказав?"
  
  
  "Чіун. В іншому контексті".
  
  
  "У нього на все є відповідь", - прогарчав Римо і повісив слухавку.
  
  
  Чіун все ще був там, коли Римо вийшов із телефонної будки. Його голова була нахилена, як у допитливої ластівки, очі спрямовані на якусь невизначену крапку в нічному небі.
  
  
  "Маленький батько, дай відповідь мені на запитання. Якщо кожне життя відкидає тінь, але тіні не залишають слідів, у чому урок?"
  
  
  "Урок у тому, що слова означають те, що ти хочеш, щоб вони означали. І не заважай мені, сирота. Я споглядаю схід сонця".
  
  
  "Що?" - Запитав Римо. "Ще навіть не опівночі".
  
  
  "Тоді що це за рожеве свічення за цією будівлею?" Римо звів очі. Там було рожеве свічення. Поки він спостерігав, воно ставало все червонішим, крізь нього пробивалися помаранчеві та жовті відблиски. Повалив дим.
  
  
  "Вогонь", - сказав Римо. "Давай".
  
  
  "Тепер ми пожежники?" - спитав Чіун. Але коли він побачив, що Римо біжить без нього, Чіун підняв поділ свого кімоно і побіг, як страус.
  
  
  "Сьогодні ти біжиш з особливою грацією", - сказав Чіун, коли наздогнав його.
  
  
  "Дякую вам".
  
  
  "Грація, як у товстої пані, яка сидить на кішці", - додав Чіун. "Прибережи комплімент. Твої думки зайняті не твоїм диханням. Я радий, що ніхто не збирається бачити, як хрипить наступний майстер синанджу. Не те щоб мене хвилювало, що про тебе думають білі. Важливо, щоб вони судили про синандж не за твоїм прикладом, а на мою ".
  
  
  "Виби це зі своєї дупи".
  
  
  І, обмінявшись люб'язностями, Майстер Сінанджу та його учень зосередилися на своєму бігу. Якби в когось під рукою був секундомір, вони розігналися б зі швидкістю понад дев'яносто миль на годину.
  
  
  Це була дерев'яна каркасна будівля. Перший поверх був майже повністю охоплений вогнем. Вогонь виривався з усіх вікон. Він ревів.
  
  
  На верхньому поверсі люди висували з вікон. Родина, сім'я. Римо міг бачити трьох дітей. Позаду них валив дим, змушуючи їх висувати верхню частину тіла з вікон, просто щоб ковтнути придатного для дихання повітря.
  
  
  "Допоможіть нам! Допоможіть нам!" – кричали вони.
  
  
  Натовп безпорадно стояв на тротуарі. Рімо і Чіун проштовхалися крізь них. Стояла нестерпна спека. Римо відчув, як легка плівка поту від пробіжки раптово випаровується.
  
  
  "Я йду всередину, Татко".
  
  
  "Дим, Римо", - попередив Чіун.
  
  
  "Я можу з цим впоратися", - сказав Римо.
  
  
  "Я сумніваюся в цьому. Я йду з тобою".
  
  
  "Ні. Залишайся тут. Ми не зможемо донести їх назад через цей дим. Коли я дістануся другого поверху, я скину їх вниз. Ти їх зловиш".
  
  
  "Будь обережним, сину мій".
  
  
  Римо поклав руку Чіуну на плече і зазирнув у молоді очі старого. Зв'язок між ними став міцнішим, і його теплота змусила Римо посміхнутися. "Побачимося пізніше, татко". І Римо пішов.
  
  
  Чіун знав, що вогонь – це погано. Але синанджу знали, як поводитися з вогнем. Чіуна турбувало не полум'я, а густі клуби диму, що здіймаються в небо. Дим перехоплював дихання, а Сінанджу дихання було всім. Це була точка фокусування сонячного джерела, яке було синанджу, першим і найбільшим із бойових мистецтв.
  
  
  Римо біг із заплющеними очима. Він знав, що його зір стане марним, як тільки він опиниться всередині. Натомість він зосередився на тому, щоб наповнити легені повітрям. Він ритмічно вдихав кисень, намацуючи свій центр, налаштовуючись на вселенські сили, які дозволили йому досягти повної гармонії в собі. Це було синанджу. Ось ким став Римо під керівництвом Чіуна.
  
  
  Мчачи до відкритих, пропахлих димом вхідних дверей, Римо, здавалося, бачив, як усе це розгортається перед його думкою.
  
  
  Римо був патрульним у Ньюарку. Просто молодий патрульний, насилу пересуваючи ноги, за плечима якого служба у В'єтнамі. Нікого особливого. Насправді менш особливий, ніж більшість, тому що у нього не було сім'ї. Його звали Римо Вільямс, але після того, як наркоторговця було знайдено вбитим, а значок Римо зручно лежав поруч із тілом, ім'я Римо перетворилося на мад. Рімо нічого про це не знав. Його значок просто зник одного разу вночі, поки він спав. Наступного ранку у нього знімали відбитки пальців у його власній ділянці, і ніхто з його колег-копів не міг зустрітися з ним поглядом.
  
  
  Суд був швидким. З політичного погляду місто хотіло поховати цього негідника-поліцейського, який до смерті побив чорношкірого. Це був час великої суспільної свідомості, і права Римо, здавалося, були єдиними, які не мали значення. Римо пам'ятав, як його адвокат намагався порушити справу про несамовитість через лунатизму. Римо відмовився давати свідчення. Він ніколи у житті не ходив уві сні.
  
  
  Вони засудили Римо до електричного стільця. Просто так. Римо знав, що він невинний. Це мало значення. Його друзі відвернулися від нього. Ніхто не відвідував його у камері смертників. За винятком ченця-капуцина в коричневому одязі. Монах поставив Римо просте запитання:
  
  
  "Ти хочеш врятувати свою душу чи свою дупу?"
  
  
  І він дав Римо проковтнути чорну пігулку якраз перед тим, як його пристебнули ременями до крісла і прикріпили до його голеної голови металевий шолом із дротом, що виходить зверху.
  
  
  Завдяки таблетці Римо був непритомний, коли вони натиснули на вимикач. Коли він прийшов до тями, на його зап'ястях були електричні опіки. Спочатку Римо подумав, що він мертвий.
  
  
  Його запевнили, що так воно і є, але він не повинен дозволяти цьому стати в нього на шляху. Впевненість виходила від ченця в коричневій сутані, тільки тепер він був у костюмі-трійці, з лівої манжети якого стирчав гачок. У здоровій руці чоловіка була фотографія надгробка. Римо побачив власне ім'я, вирізане на простому граніті.
  
  
  "Це там, чекає на тебе", - сказав чернець, якого звали Конрад Макклірі. "Якщо ти скажеш неправильне слово".
  
  
  "Яке відповідне слово?" Римо хотів знати.
  
  
  "Так".
  
  
  "Та що?"
  
  
  "Так, я збираюся працювати на вас", - сказав Макклірі. І Макклірі все це пояснив. Римо підставили. Діла рук Макклірі. Він пишався цим. Макклірі пояснив, що він колишній співробітник ЦРУ, але тепер працює в урядовій агенції США, яка офіційно не існувала. Воно було відоме як CURE. У ньому працювали всього дві людини - Макклірі та доктор Гарольд В. Сміт, також колишній співробітник ЦРУ, не кажучи вже про колишніх співробітників OSS. Сміт був нібито на пенсії, керував закладом під назвою "Санаторій Фолкрофт". Фолкрофт був прикриттям Кюре.
  
  
  Римо оглянув лікарняну палату без вікон:
  
  
  "Це Фолкрофт, вірно?" - Запитав Римо.
  
  
  "Ти одержав це".
  
  
  "Я цього не хочу", - криво посміхнувся Римо. Маккієрі простяг Римо ручне дзеркальце. Обличчя, яке дивилося у відповідь, не належало Римо. Шкіра була натягнута щільніше, підкреслюючи вилиці. Лінія росту волосся була піднесена електроепіляцією. Очі були глибше посаджені та натякали на Схід. Губи тонкі, майже жорстокі, особливо коли Римо посміхався. Тоді він не посміхався. Йому не подобалося його нове обличчя.
  
  
  "Пластична хірургія", - пояснив Макклірі.
  
  
  "Що вони використовували? Дурна замазка? Мені це не подобається".
  
  
  "Твоя думка тут ні до чого. Тебе більше не існує. Ідеальний агент для агентства, якого не існує".
  
  
  "Чому я?" Запитав Римо, розминаючи лицьові м'язи, що затекли.
  
  
  "Я ж казав тобі. Ти сама досконалість. Немає родини. Немає близьких друзів. Нема кому нудьгувати за тобою, Римо".
  
  
  "Багато людей відповідають цьому профілю", - рішуче сказав Римо, сідаючи у ліжку.
  
  
  "Не багато з них мають твої навички. Я працював у польових умовах у В'єтнамі. Одного разу я бачив тебе в дії. Ти був хороший. Трохи попрацювавши, ти знову станеш хорошим". Римо хмикнув.
  
  
  "Ти також патріот, Римо. Це закладено у твоєму психологічному профілі. Не багато людей ставляться до Америки так, як ти. Ви укладаєте грубу угоду, але дозвольте мені пояснити це в термінах, які ви можете оцінити".
  
  
  Римо зауважив, що перелом у його носі було відновлено. Принаймні одне поліпшення.
  
  
  "Кілька років тому молодий енергійний президент обійняв посаду і виявив, що Америка повільно помирає від надто глибокої гнилі, яку неможливо виправити новими законами. Мафія запустила свої щупальця до корпоративної Америки. Наркотики проникли на всі рівні суспільства. Судді були корумповані, законодавці. Рішення не було, за винятком оголошення постійного військового стану, повірте мені, це розглядалося, але це означало б визнати, що великий демократичний експеримент не спрацював.
  
  
  "Але цей президент побачив вихід. Він створив ліки, остаточне вирішення проблеми занепаду Америки. Президент знав, що не може боротися з беззаконням законним шляхом. Для цього було надто пізно. Отже, він придумав спосіб захистити Конституцію, порушивши її. ЛІКУВАННЯ. Уповноважений таємно боротися з внутрішніми проблемами Америки. Спочатку це були ми зі Смітом. Здавалося, це спрацювало. Але злочинність продовжувала зростати. Ситуація ставала дедалі гіршою. І президента, який дав Кюре п'ятирічний мандат, було вбито".
  
  
  Римо пам'ятав цього президента. Він йому подобався.
  
  
  "Наступний президент продовжив мандат Кюре на невизначений термін", - продовжив Макклірі. "І дав нам нову директиву: Кюре було дозволено вбивати. Але тільки одна людина могла бути цим правоохоронним органом. Не одна перетворила б Америку на державу таємної поліції. Для цього потрібен професійний убивця. Ти, Римо."
  
  
  "Це безумство. Одна людина не може вирішити все. Особливо я".
  
  
  "Не такий, як ти зараз. Але із правильною підготовкою".
  
  
  "Якого роду тренування?"
  
  
  "Сінанджу".
  
  
  "Ніколи не чув про це".
  
  
  "У цьому вся краса. Ніхто не знає, що це існує. Але це перетворить вас на американську незламну, незупинну, майже невидиму машину для вбивства. Якщо ви погодитеся".
  
  
  Римо подивився на своє нове обличчя у дзеркалі, а потім на фотографію своєї могили.
  
  
  "Чи маю вибір?"
  
  
  "Так. Але ми віддали б перевагу, щоб ви зробили це для Америки". І Рімо погодився. Це було майже два десятиліття тому. Макклірі помер. Пізніше Римо зустрівся зі Смітом і, що найважливіше, з Чіуном, який ухилився від безлічі куль, випущених у нього Римо як проба, а потім шпурнув Римо на підлогу, як дитину. Чіун навчав його синанджу, спочатку неохоче, потім із пристрастю.
  
  
  І тепер Римо використовував синанджу, мчачи в полум'я, що реве, з заплющеними очима, вірячи в свій вишкіл, вірячи в сонячне джерело.
  
  
  Заплющивши очі, Римо легко уникнув вогню. Його вуха вловили осередки ревучого полум'я. Він відсунувся від них. Там, де він не міг їх уникнути, він біг крізь них. Але пробіг так швидко, що лизаючі мови не встигли спалахнути його одяг. Римо відчув, як короткі волоски на його оголених руках потеплішали. Але вони теж не спалахнули.
  
  
  Римо знайшов сходи, що ведуть на другий поверх, відчувши лютий висхідний потік повітря. Його гостра чутка підказала йому, що на першому поверсі людей немає. Не було чутно прискореного серцебиття, спричиненого панікою, не було запаху поту, спричиненого страхом, не було звуків руху. І найголовніше, не було запаху палаючої плоті.
  
  
  Римо піднімався сходами, його легені стискалися. Він робив крихітний вдих із кожною плавною сходинкою. Він не наважувався видихати надто багато за один раз, бо не наважувався вдихати. Жадібне полум'я з'їло весь кисень. У його легенях залишилися лише дим і плаваючий попіл.
  
  
  На другому поверсі було так само погано. Римо впав на живіт, де дим, що піднімався, не кипів, і швидко озирнувся. Довгий коридор з кімнатами, що виходять по обидва боки.
  
  
  І звуки паніки. Римо підбіг до них. Він наткнувся на замкнені двері, замкнені, щоб не впускати дим і вогонь. Римо зірвав двері з петель ударом відкритої долоні. Двері впали всередину, як дерев'яний килимок для вітання.
  
  
  Римо знову розплющив очі. Вони були тут. Вся родина. Вони висували з вікон і не бачили його.
  
  
  "Гей!" Крикнув Римо, прямуючи до них. "Я тут, щоб допомогти".
  
  
  "Слава богу", - сказала молода дружина.
  
  
  "Спочатку врятуйте дітей", - крикнув чоловік, намагаючись роздивитись Римо крізь ріжучий очі дим. Він обома руками тримав дворічного хлопчика, що висунувся з вікна.
  
  
  "Чіун?" Римо покликав униз.
  
  
  "Я тут", - сказав Чіун, підводячи очі. "З тобою все гаразд?"
  
  
  "Так, тримай, упіймай цю дитину", - сказав Римо, вихоплюючи хлопчика з рук батька і кидаючи його Чіуну.
  
  
  "Мій малюк!" - заверещала мати. Але коли вона побачила диво, коли здається крихким літній азіат підхопив її крихітного сина на руки і підніс його для огляду, вона відчула полегшення.
  
  
  - Наступна дівчина, - сказав Римо.
  
  
  І Римо опустив дівчинку з кісками, кинувши її в підняті руки Чіуна.
  
  
  "Ти наступна", - сказав матері матері.
  
  
  "Слава Богу. Хто ти?" - плакала мати.
  
  
  "Я збираюся опустити тебе якнайнижче", - сказав Римо, ігноруючи питання, - "потім скинути тебе. Добре?" Полум'я повзло коридором, пожираючи шпалери, як ненажерлива тварина, і лизало дверний одвірок. "Не хвилюйся".
  
  
  Римо підняв жінку за руки. Чіун упіймав її легко, зовсім легко.
  
  
  "Тепер ти", - сказав Римо батькові.
  
  
  "Я стрибну, дякую". І він стрибнув. Чіун упіймав і його теж.
  
  
  Римо висунув голову з вікна. "Це все?"
  
  
  "Ти забув Дадлі", - плакала дівчинка з кісками. Сльози струмками текли її забрудненими сажею щоками.
  
  
  "Добре Зачекай".
  
  
  "Почекай!" - крикнув батько. Але Римо його не чув.
  
  
  Римо перезарядив легені, але дим уже торкнувся їх. Його очі сльозилися. Він зачинив їх.
  
  
  У коридорі Римо протанцював повз полум'я, зосередившись на його сердитом потріскуванні і тріску, прислухаючись до звуку. Будь-якому звуку. Він зосередився на крихітному, прискореному серцебиття. Римо пішов на звук у кінець коридору, де було густо задимлено. Він штовхнув напіввідчинені двері. Звук був тихий. На підлозі.
  
  
  Римо впав на підлогу і поповз. Він знав, що діти інстинктивно ховаються під меблями, коли налякані. Він намацав комод, але той стояв упритул до стіни. Він перекинув стілець. Потім він знайшов маленьке ліжко. Дитяче ліжечко. З-під неї долинало серцебиття.
  
  
  Римо простяг руку, торкнувся чогось теплого. Він схопив це. Воно було маленьке і тепле і билося, як новонароджений, і Римо побіг з ним. Він знайшов вікно, розбив скло у нешкідливий порошок швидкими рухами пальців, які порушили його кристалічну структуру на молекулярному рівні.
  
  
  Римо висунув голову з вікна. Він понюхав повітря. Він із вдячністю втягнув його. Потім він глянув на свою руку. Він побачив коричнево-білу смугасту кішку.
  
  
  "Чорт", - сказав Римо. І він підкинув кішку, яка благополучно приземлилася на задньому дворі і помчала геть.
  
  
  Римо повернувся в дим та полум'я. Але він нічого не почув.
  
  
  "Гей! Тут є хто-небудь? Хто-небудь!" – крикнув він. У нього були видіння дитини, можливо, немовля в колисці, оповитої димом і не дихає.
  
  
  Римо пронісся кімнатами верхнього поверху подібно до шаленого торнадо. Він використовував свої руки та вуха. Його очі були марні, але у своєму занепокоєнні він все одно відкрив їх, шукаючи, досліджуючи. І нічого не знайшов.
  
  
  Нарешті, полум'я було надто сильним. Він виявив, що відрізано від сходів. Він також не міг дістатися до вікна.
  
  
  Римо стрибнув з місця і зробив дірки в оштукатуреній стелі. Він підтягнувся і вибрався на плаский дах.
  
  
  Там Римо зробив вдих, що відновлює сили. Половина його була в диму. Він закашлявся. З його очей потекли сльози, але не всі були від диму.
  
  
  Дах був гарячим. Римо дістався передньої частини. Він міг бачити звернені вгору обличчя внизу. Там був великий натовп. Під'їхали пожежні машини. Пожежники в жовтих дощовиках витягали шланги та прикріплювали їх до пожежних гідрантів.
  
  
  "Я не міг його знайти", - закричав Римо. "Просто кіт".
  
  
  "Це Дадлі!" дівчинка з кісками прокричала у відповідь.
  
  
  "Ми намагалися сказати тобі", - зателефонував батько. "Мені шкода".
  
  
  Але Римо не відчував жалю. Він відчув величезне полегшення. "Я спускаюся", - сказав він.
  
  
  "Поспішай, Римо", - сказав Чіун, його обличчя було стривоженим, як у бабусі.
  
  
  Але Римо не спустився. Будинок звалився. Обійнятий полум'ям до самих колод, він піддався з гучним скрипом дерева і, здавалося, погасив вогонь на першому поверсі. Дах звалився в сніпі гарних іскор, і Римо зник з поля зору.
  
  
  Натовп відступив у приголомшеному жаху. Вони були дуже вражені, щоб говорити чи реагувати. Тільки коли дим раптом піднявся знову, щоб знищити всі гарні іскри, вони відреагували.
  
  
  Натовп видав низький скорботний стогін. Окрім однієї людини. Чіун. Майстер Сінанджу видав крик, схожий на крик загубленої душі.
  
  
  "Рімо!" - заволав він. "Мій син!"
  
  
  Тільки злісний тріск всепожираючого вогню був йому відповіддю.
  
  
  Розділ 3
  
  
  
  
  Чіун, діючий майстер Сінанджу, останній в лінії Майстрів синанджу, тренер білого американця Римо в мистецтві синанджу, побачив, як п'ятитисячолітня історія його мистецтва зникає в киплячій масі колод, що руйнуються, і жах цього потряс його до глибини душі.
  
  
  Але лише на якісь секунди. Чіун стрибнув у руїни.
  
  
  Двері як такої більше не було. Просто покручена рама, яка раніше була дверним косяком. Чіун пройшов крізь неї, заплющивши очі, затримавши дихання глибоко в легенях, бажаючи, щоб температура його тіла підвищилася. Це був спосіб синанджу, коли маєш справу з вогнем.
  
  
  Вибух, здавалося, погасив пекло. Дрова горіли та тліли, але не так, як раніше. Чіун знав, що скоро кисень повернеться в руїни, і те, що зараз тліло, незабаром знову спалахне. І горітиме люто. Напівзруйнований будинок знову перетвориться на пекло. У Чіуна залишалися лічені хвилини.
  
  
  "Рімо!" - покликав він.
  
  
  Коли відповіді не було, Майстер Сінанджу пізнав страх.
  
  
  Чіун знав, що поруч із ним є сходи. Лише кілька хвилин тому він чув м'які кроки Римо, що підіймався нею. Чіун піднявся цією драбиною, але виявив, що шлях перекритий.
  
  
  Майстер Сінанджу копався в дереві, що впало, і штукатурці, розчищаючи шлях. Якщо Римо був торнадо, коли рухався другим поверхом, то Чіун був тайфуном, могутнім, лютим, невблаганним.
  
  
  "Рімо!" – знову покликав він. Потім страждальним голосом: "Мій син! Мій син!"
  
  
  Чіун знайшов Римо, що заплутався в купі палаючих опор. Римо висів, опустивши голову, як викинута лялька на сміттєзвалищі. Його очі на помазаному попелому обличчі були заплющені. Полум'я пожирало його рвану футболку. І що найгірше, його голова звисала під дивним кутом, а горло було затиснуто між двома почорнілими балками.
  
  
  - Римо, - ледве чутно промовив Чіун, глибокий холод скував його могутнє серце.
  
  
  Майстер Сінанджу стрімко атакував купу. Швидкими ударами довгих нігтів він зірвав із тіла Римо сорочку, що горіла. Відкинувши його, він відокремив дерево, яке затискало шию Римо, ніжно взявши голову Римо в свої руки.
  
  
  Чіун побачив, що горло Римо знебарвлено. Синій. Майже чорно. Він ніколи раніше не бачив такого синця і боявся, що у його учня зламана шия. Його спритна ласка шийних хребців Римо сказала йому, що це не так.
  
  
  "Римо? Ти мене чуєш?"
  
  
  Римо не чув Майстра Сінанджу. Чіун приклав тонке вухо до оголених грудей Римо. Почулося серцебиття, спочатку слабке, потім посилювалося. Але Чіун не впізнав ритму. Це був не ритм синанджу. Він навіть не був схожий на серцебиття Римо, звук, який Чіун добре знав. Він часто лежав уночі без сну, слухаючи його, знаючи, що поки воно б'ється, майбутнє синандж забезпечене.
  
  
  "Що це за дивина?" Прошепотів Чіун сам собі, піднімаючи Римо на руки.
  
  
  Чіун не встиг відвести Римо і на три кроки, як Римо ожив від люті.
  
  
  "Все гаразд, - м'яко сказав Чіун, - це Чіун. Я віднесу тебе в безпечне місце, сину мій".
  
  
  Але очі, що дивилися на нього, були дивними. Вони були темними, як очі Римо, але в них горіло дивне червоне світло. Коли вони сфокусувалися на обличчі Чіуна, риси ожили. І вираз обличчя був жахливий, зовсім не схожий на Римо.
  
  
  І голос, що вирвався з покритого синцями горла Римо, був ще гірший.
  
  
  "Хто сміє оскверняти моє тіло своїм дотиком?"
  
  
  - Римо? - Запитав я.
  
  
  Рімо штовхнув Чіуна, і сила удару була така велика, що Чіун виявився до цього не готовий. Чіун упав горілиць.
  
  
  "Римо! Ти що, з глузду з'їхав?" - сказав Чіун, підводячись з підлоги.
  
  
  І наступні слова, що злетіли з губ Римо, сказали Майстру Сінанджу, що його учень не був божевільним.
  
  
  «Де це місце?
  
  
  "У тебе тут немає ворогів", - твердо, майже благоговійно сказав Чіун.
  
  
  "Провалюй, старий. У мене немає жодних справ зі смертними".
  
  
  "Я Чіун, майстер синандж".
  
  
  "Я створений Шива, Руйнівник; Смерть, руйнівниця світів".
  
  
  "І що?"
  
  
  "Хіба цього недостатньо?"
  
  
  - Це ще не все. "Мертвий нічний тигр, відновлений Майстром синанджу", - продекламував Чіун. "Хіба ти не пам'ятаєш?"
  
  
  "Я нічого про тебе не пам'ятаю, старий. Іди, поки я не прикінчив тебе, як комаха, якою ти і єш".
  
  
  "Рімо! Як ти міг..." Але Чіун обірвав свої власні слова. Він знав, що звертається більше не до Римо Вільямса. А до втілення чогось більшого. І він вклонився.
  
  
  "Пробач мені, о Верховний Господь. Я розумію твоє замішання. Тобі все буде пояснено. Дозволь цьому смиренному слузі вивести тебе з цього місця сум'яття".
  
  
  "Мені не потрібен провідник", - сказав голос Римо Вільямса, і він спрямував на Майстра Сінанджу такий пильний погляд, що Чіун відчув, як здригнулося його серце.
  
  
  "Полум'я скоро повернеться, Верховний Господь", - наполягав Члун. "Ти не захочеш бути в цьому місці, коли це станеться".
  
  
  Але Римо проігнорував його, окинувши владним поглядом охоплені полум'ям руїни. Димчасті тіні грали на його оголених грудях. Тіло Римо було залите червоним сяйвом. Це надавало йому сатанінського вигляду.
  
  
  Чіун відчув, що його власне дихання слабшає. Він не міг довше залишатися в цьому місці. Дихальні техніки синанджу працювали лише там, де можна було дихати. Незабаром це стане неможливим.
  
  
  Хитрий вираз спотворив його обличчя. Чіун осел на підлогу.
  
  
  "Тоо. Я вмираю", - сказав він, лежачи ниць. "Я старий, і дихання залишає моє бідне тіло".
  
  
  Не почувши жодної реакції, Чіун підвів голову і крадькома глянув на Римо. Римо стояв біля вікна, дивлячись у нічне небо, на його обличчі була тривога.
  
  
  "Я сказав, я вмираю", - повторив Чіун. Потім він застогнав.
  
  
  "Тоді помри спокійно", - сказав Римо.
  
  
  "Рімо!" Вражений Чіун пискнув. І він знав, що Римо був поза його досяжністю.
  
  
  Чіун скочив на ноги, коли полум'я знову спалахнуло. Дим, що тонкою плівкою висів у повітрі, тепер знову почав закипати з відновленням циркуляції повітря. Глухий звук топки під ногами підказав Чіуну, що єдиним порятунком тепер буде вікно.
  
  
  Поки Чіун мучився через те, що змушений був залишити Римо на розшматування вогню, в одній із кімнат розлетілося скло. Потім в іншій. Чіун чув шум води. По будинку били із пожежних шлангів, розбиваючи вікна по всьому фасаду. З сусідньої кімнати долинув дзвін скла, що б'ється.
  
  
  Чіун чекав.
  
  
  Подібно до шторму, потік води увірвався у вікно, біля якого стояв Римо. Римо відкинуло назад величезною силою тисячі галонів води, вилитої через шланг високого тиску.
  
  
  Чіун не вагався. Він підхопив Римо на руки, і Римо не чинив опір. Він був приголомшений. Чіун мовчки подякував своїм предкам.
  
  
  Чіун відніс Римо до задньої стіни, де вогонь постраждав менше. Наприкінці коридору була глуха стіна. Тримаючи Римо на руках, він бив ногами по стіні, по кутках, де, як він відчував, вони були найвразливіші.
  
  
  Стіна випнулась назовні. Чіун завдав прямого удару ногою в центр стіни. Стіна вивалилася, як розмоклий крекер Грем.
  
  
  Чіун зіскочив на м'яку траву заднього двору, його кімоно майоріло, як легкий парашут, але саме тонкі ноги старого пом'якшили удар для них обох.
  
  
  Чіун обережно поклав Римо на підстрижену траву.
  
  
  Він шанобливо відступив назад і сховав руки у рукавах кімоно. Він не знав, чого чекав - подяки чи гніву, але був готовий зустріти і те, й інше. Він був майстром синанджу.
  
  
  Очі Римо затремтіли, розплющувалися. Спочатку вони не сфокусувалися. Але коли вони сфокусувалися, вони сфокусувалися на Чіуні. "Ти врятував мене", - повільно промовив Римо.
  
  
  "Я зробив це, Верховний Господь".
  
  
  "Вищий що?" Запитав Римо, сідаючи. "Це що, якась образа синанджу? На кшталт "блідий шматок свинячого вуха"?"
  
  
  Чіун відступив назад, ніби отримав удар. "Римо? Це ти?"
  
  
  "Ні, це Лон Чейні-молодший. Я просто схожий на Римо, тому що збираюся зіграти його у фільмі. Що з тобою?"
  
  
  "О, Римо. Мої предки посміхаються нам. У тебе немає побічних ефектів?"
  
  
  "У мене болить горло".
  
  
  "Курі", - сказав Чіун, торкаючись власного горла. "Це пройде. Я теж трохи вдихнув".
  
  
  І тоді Члун застогнав, схопився за серце і впав, як молоде деревце, що гнулося під наполегливим вітром.
  
  
  "Татучка? Ти в порядку?" Вибагливо запитав Римо. Чіун лежав у траві нерухомо. Його дихання було поверховим. Римо почав застосовувати штучне дихання "рот у рот". Він усе ще займався цим, коли з-за рогу з'явилася пара пожежників із шлангами.
  
  
  "Як він?" - Запитав один із пожежників.
  
  
  "Я не знаю", - розсіяно сказав Римо. "Він дихає. Але він не реагує. Дайте трохи кисню. Поспішайте!"
  
  
  Вони закричали, вимагаючи кисню, і парамедики у помаранчевих жилетах прийшли із переносним балоном. Римо відштовхнув їх убік і приклав прозору пластикову маску до обличчя Чіуна.
  
  
  "Ніхто не торкається нього, крім мене", - люто сказав Римо.
  
  
  "Заспокойся, Маке. Ми тут, щоб допомогти".
  
  
  Сім'я, яку врятував Римо, також підійшла до справи.
  
  
  "Це людина, яка врятувала нас", - сказав батько. "Той, хто був усередині, коли звалився будинок. З вами все гаразд, містере?"
  
  
  "Так", - сказав Римо. "Але Чіун не такий. Я не знаю, що з ним не так. Він витяг мене нормально. Він не може постраждати. Чіун! Будь ласка, прокинься".
  
  
  Парамедик висловив свою думку. "Не схоже, що він обпалений або в шоці. Мабуть, він надихався димом. Нам краще відвезти його до лікарні".
  
  
  "Лікарня?" Приголомшено перепитав Римо.
  
  
  "Так", - сказав парамедик. "Будь ласка, відійдіть убік, поки ми вантажимо його на каталку".
  
  
  "Навантаж його, моя дупа", - гаркнув Римо. "Він не мішок із картоплею. Я зроблю це".
  
  
  "Це наша робота. У тебе немає кваліфікації".
  
  
  Коли Римо повернувся, вираз його очей змусив парамедика передумати. Несподівано.
  
  
  "Якщо подумати, наскільки кваліфікованою людиною потрібно бути, щоб підняти старого на каталку? Дозволь мені потримати це просто для тебе, приятелю".
  
  
  Римо обережно поклав Чіуна на каталку, розправивши поділ його кімоно так, щоб воно скромно прикривало його довгі ноги. Чіун завжди скромно ставився до свого тіла, подумав про себе Римо, і якби він раптово прокинувся з оголеними перед усім світом ногами, йому довелося б страшенно дорого заплатити.
  
  
  Вони вкотили Чіуна в машину швидкої допомоги, і Римо заліз усередину.
  
  
  Якраз перед тим, як двері зачинилися, підійшла маленька дівчинка з кісками та кішкою в руках.
  
  
  "Дякую, що врятували Дадлі, містере", - сказала вона.
  
  
  "Не згадуй про це, малюк", - хрипко сказав Римо. Його розум був заціпенів. Всю дорогу до лікарні він притискав кисневу маску до приятеля, що нічого не виражає, і намагався згадати, яким богам молилися Майстра Сінанджу і якими були правильні слова.
  
  
  У відділенні невідкладної допомоги сталася невелика затримка, коли черговий у прийомному спокої попросив Римо заповнити бланки страховки для Чіуна.
  
  
  "У нього немає страховки", - сказав Римо черговому. "Він ніколи в житті не хворів".
  
  
  "Вибачте. Ми не можемо прийняти цю людину. Але в лікарні Діаканіс є благодійне відділення. Це всього за двадцять хвилин їзди".
  
  
  "Він хворий!" Сказав Римо. "Можливо, він вмирає".
  
  
  "Будь ласка, говоріть тихіше, сер. І будьте розсудливі. Це дуже престижний заклад. У нас працюють лише найкращі лікарі з найкращих медичних шкіл. Ви не можете очікувати, що вони лікуватимуть будь-якого пацієнта. Особливо ті, хто не може сплатити свої рахунки. Лікарі мають право заробляти на життя”.
  
  
  А потім Римо показав черговому прийому, що існують і інші права. Наприклад, право на життя, свободу та прагнення до щастя.
  
  
  Він довів справу до кінця, коли провів висувною ручкою цієї людини по її долоні. "Впишіть його", - прогарчав Римо.
  
  
  "Я не можу!"
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Це моя єдина ручка".
  
  
  "Де ви заповнюєте ім'я?"
  
  
  Службовець показав пальцем своєї непошкодженої руки.
  
  
  У цьому місці Римо написав ім'я Чіуна, спрямовуючи зап'ястя чоловіка так, щоб ручка, встромлена в його долоню, подряпала ім'я в потрібному місці сумішшю чорнила і крові.
  
  
  "Дякую", - простогнав санітар, коли Римо вкотив каталку в ліфт.
  
  
  Доктор Генрієтта Гейл була непохитною.
  
  
  "Мені дуже шкода. У оглядову кімнату не допускаються навіть родичі. І цілком очевидно, що ви не можете бути родичем цього східного джентльмена".
  
  
  "Я входжу". І, щоб підкреслити свою точку зору, Римо поправив стетоскоп доктора Гейл, що бовтався. Він поправив його так, що він обхопив її горло, як надто тісне кольє.
  
  
  "Такі лікарняні правила", - сказала вона голосом Дональда Дака.
  
  
  "Я можу зробити це тугіше", - попередив Римо.
  
  
  "Ослабте його зовсім трохи, - видихнув доктор Гейл, - і ви зможете увійти".
  
  
  Римо вирвав зруйнований метал.
  
  
  "Дякую вам", - офіційно сказав доктор Гейл. "Тепер, якщо ви підете за мною".
  
  
  Чіун лежав на лікарняному ліжку. З однієї відкритої руки текла крапельниця. Він був підключений до батареї апаратів, більшість яких Римо не знав. Електрокардіограма зареєструвала його серцебиття у вигляді блакитної точки на екрані. Кисень подавався через дихальні трубки, вставлені в його ніс.
  
  
  Санітар розрізав кімоно Чіуна на грудях, змусивши Римо здригнутися. Добре, що Чіун не прокинувся і не побачив цього.
  
  
  Лікар Гейл оглянув очі Чіуна за допомогою ліхтарика. "Зіниці не звужені", - задумливо сказала вона. "Почекайте хвилинку. Ось вони."
  
  
  "Що це означає?" Запитав Римо.
  
  
  "Будь ласка, не стійте у нас на шляху, сер. Ми працюємо. Це означає, що його очі не помічали світла, але раптово вони помітили це зараз".
  
  
  "Це добре, чи не так?"
  
  
  "Я не знаю. Я ніколи не бачив таких уповільнених рефлексів".
  
  
  "О".
  
  
  "Медсестра?" - покликав доктор Гейл білявку у білому.
  
  
  "Серцебиття сповільнилося, тиск одинадцять на сорок. Дихання поверхове, але регулярне".
  
  
  "Він дуже старий", - сказав доктор Гейл, ні до кого безпосередньо не звертаючись.
  
  
  "Ти можеш йому допомогти?" З тривогою спитав Римо.
  
  
  "Він не реагує на кисень. Це може бути щось більше, ніж просто вдихання диму. Я не впевнений, що саме. Ми збираємося провести кілька тестів".
  
  
  "Що завгодно", - благав Римо. "Просто допоможи йому".
  
  
  "Добре, хто б ти був. Але я пропоную тобі сісти і перестати ходити по кімнаті, як майбутній батько. Наступні кілька годин ми будемо дуже зайняті".
  
  
  "Ти зрозумів. Я збираюся зробити телефонний дзвінок".
  
  
  "Просто за умови, що ти зробиш це у коридорі".
  
  
  - Смітті? - спитав Римо, коли йому вдалося додзвонитися до Фолкрофта.
  
  
  "Дайте мені код для успішного завершення", - сухо сказав Сміт.
  
  
  "До біса код. Я в лікарні".
  
  
  "Ви мали усунути свою мету, а не госпіталізувати його", - сказав Сміт.
  
  
  "Забудь про нього. Це серйозніше. Чіуна щойно госпіталізували. Він хворий".
  
  
  "Про ні", - сказав Сміт. Він зробив паузу. "Це ще один з його планів вимагати більше золота для свого села, чи не так? Ми тільки що уклали ще один контракт. Підводний човен ось-ось вирушить у його село. Ні, - поправив Сміт, - скажи Чіуну, що підводний човен уже пішла із золотом. Надто пізно переглядати умови."
  
  
  "Ти можеш забути про свій бюджет і прислухатися до того, що я говорю? Чіун справді хворий. Це серйозно. Лікарі не можуть зрозуміти, що з ним не так".
  
  
  "Давай, давай, Римо. Чіун - Майстер синанджу. Одна з наймогутніших істот, що коли-небудь ходили прямо. Він не може бути хворий. Майстри Сінанджу ніколи не хворіють - чи не так?"
  
  
  "Вони вмирають, Сміт. Ти це знаєш. Вони не живуть вічно".
  
  
  "Ви маєте рацію", - сказав Сміт, у його голосі змішалися занепокоєння і сумнів. "Але краще б це не було симуляцією з вашого боку. Я не хочу, щоб ви думали, що тому, що ми тепер бачимо світло в кінці тунелю для CURE, ви можете почати розслаблятися ".
  
  
  "Смітті, добре, що ти зараз не стоїш переді мною", - м'яко сказав Римо.
  
  
  Сміт прочистив горло. "Можливо, вам краще посвятити мене у стан здоров'я Чіуна".
  
  
  "Я потрапив у пожежу. Будинок звалився. Я не пам'ятаю нічого з того, що сталося після цього. Наступне, що я усвідомив, я був на землі, а Чіун стояв наді мною. Я думаю, він виніс мене, поки я був непритомний. . Потім він просто знепритомнів або щось у цьому роді. В одну хвилину він ніс якусь нісенітницю, а в наступну був непритомний. Зараз вони проводять з ним тести”.
  
  
  "Коли лікар чекає на результати?"
  
  
  "Я не знаю. Звучить так, ніби вони будуть півночі. Я хвилююсь".
  
  
  "Я теж, Римо. Але я отримую повідомлення про численні пожежі, що вирують по всьому великому Детройту".
  
  
  "Забудь про паліїв. Ми отримаємо їх наступного року. Я залишаюся з Чіуном".
  
  
  "Дозвольте мені нагадати вам, Римо, що ваше розслідування виявило ім'я єдиної людини, яка стояла за "Вночі диявола". І ця людина, прямо чи опосередковано, несе відповідальність за пожежу, що викликала цей нещасний випадок".
  
  
  "Джоуклі нікуди не подінеться".
  
  
  "Якщо ти не хочеш отримати його для мене, або для Кюре, або для Америки, тоді прийми його для Чіуна. Чіун постраждав через нього".
  
  
  Очі Римо звузилися. "Так. Чіун хотів би, щоб я це зробив. Смітті, я тобі передзвоню".
  
  
  * * *
  
  
  Заголовки наступного ранку говорили: "РОБОТ, що втік, Вбив колишнього члена асамблеї ДЕТРОЙТА".
  
  
  Короткий репортаж супроводжувався фотографією жертви - широколикого чоловіка, що посміхається. У підписі було зазначено його ім'я Мо Джоуклі. Там був поліцейський фоторобот підозрюваного. Підозрюваний був восьми футів на зріст і мав шість рук. Один із важелів закінчувався гігантським кульовим молотом, інший - гідравлічними лещатами, а решта - різними іншими знаряддями руйнування, включаючи вогнемет. Тіло підозрюваного складалося зі з'єднаних секцій з нержавіючої сталі, як у сороконіжки. Воно виглядало як щось середнє між промисловим роботом та індуїстською статуєю.
  
  
  У статті зізнавалося, що малюнок був химерним, але поліцейський художник наполягав на тому, що збитки, завдані покійному Мо Джоуклі, могли бути завдані тільки таким фантомом, який він намалював.
  
  
  Мо Джоуклі не погодився б із цим. Він дивився у дзеркальне вікно свого барлога з біноклем у руці рівно опівночі. Його поліцейський сканер об'їжджав смугу, зупиняючись під час кожного екстреного виклику. На півдні неконтрольовані пожежі. На східному боці тліла низка багатоквартирних будинків. Це було добре. Було пізно оновлювати місто.
  
  
  Минуло більше двох годин з того часу, як останній з любителів солодощів постукав у двері Мо Джоуклі у пошуках частування, яке пропонував тільки він у всьому місті. Зазвичай останній з них з'являвся до десятої години. Але пожежі часто палали до двох. Непогана кількість цього року. Але лише чотири смерті. На один більше, ніж торік, але нижче за рекордний рівень у п'ятдесят п'ять у 1977 році. Це були добрі дні.
  
  
  Мо Джоуклі налив собі випити. Ніч Хеллоуїн. Це була його улюблена пора року. Понад двадцять років Мо Джоуклі правив Детройтом на Хелловін - невидимий король, який сидів на троні у скляній вежі.
  
  
  Мо Джоуклі не завжди був королем. Колись він був підлітком, якому просто подобалося влаштовувати підпали. Ще у шістдесятих роках стався масовий відтік людей та підприємств. Детройт, охоплений злочинністю та злиднями, перетворювався на місто-примару. Нікому не було справи. І оскільки нікому не було справи, Мо Джоуклі одного разу вночі на Хелловін підпалив ряд складів, перебуваючи в агонії від своєї першої порції персикового вина.
  
  
  Це було приємно. Коли Джоуклі протверезів, він зрозумів, що не може займатися подібними речами щодня. Це було щось особливе. Тому він вважав дні та ночі до наступного Хеллоуїна. І підпалили іншу групу будівель.
  
  
  На третій рік він збирав банду. Тоді все і почалося по-справжньому. Преса назвала це "Вночі диявола". Мо Джоуклі пишався цим.
  
  
  Минали роки, деякі з товаришів Джоаклі-підлітків-паліїв виросли і відмовилися від участі у щорічному ритуалі. Це засмутило Мо Джоаклі. Друзі не повинні повертатись спиною до інших друзів. Першим другом, який зробив це, був Гаррі Чаріот. Він одружився. Дурне виправдання, подумав тоді Мо Джоуклі.
  
  
  Отже, він підпалив будинок Гаррі в цей наступний Хелловін. Гаррі помер. Його дружина також. Це був перший раз, коли Мо Джоуклі спробував кров. Йому це сподобалося.
  
  
  Але він також був досить розумний, щоб розуміти, що дорослому не можуть вічно сходити з рук ті самі витівки, що й підліткам. За рік він теж перестав. Не перестав влаштовувати пожеж, а просто влаштовував їх особисто. Мо була репутація, якій потрібно було відповідати. Він зайнявся політикою і досяг успіху в тому, що його обрали депутатом асамблеї від його рідного округу. Він обійняв свою посаду на платформі "Зупинити ніч диявола".
  
  
  І, звичайно, наступного року пожежі в його окрузі припинилися. Вони розгорілися у всіх інших округах. Це сталося завдяки підліткам, яких відправив Джоуклі.
  
  
  Джоуклі знав, що мудрість передається від старших дітей молодшим. Як тільки він підштовхнув одну групу до підпалів, було неминуче, що молодші брати і напарники будуть втягнуті в диявольську ніч. І кожного року з'являлися нові діти.
  
  
  Двадцять років і ніхто так і не видав Мо Джоуклі.
  
  
  Отже, він сидів, насолоджуючись гарним червоним полум'ям вдалині, не помічаючи, як підлоговий годинник відбиває останню опівночі його марно витраченого життя.
  
  
  Він не сподівався, що в двері постукають так пізно. Але Мо все одно підійшов до дверей.
  
  
  "Хто це, будь ласка?"
  
  
  "Гаманець або життя!" - промовив незнайомий голос. Він звучав по-дорослому.
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Це Мо Джоуклі?" - Запитав я.
  
  
  "Ця назва на мідній табличці. Але вже за північ. Іди. У мене закінчилися цукерки".
  
  
  "Я не хочу цукерок".
  
  
  "Що потім?"
  
  
  "Ти знаєш".
  
  
  "Розкажи мені", - підказав Мо Джоакі.
  
  
  "Я хочу щось спалити".
  
  
  Мо Джоуклі вагався. За його вікном вогні згасали. Що за біс? Можливо, це могло тривати всю ніч. Він відчинив двері.
  
  
  Чоловік біля дверей був у кумедному костюмі. Його груди були оголені, а навколо горла виднівся глибокий синець. Мабуть, це нове захоплення, подумав Джоуклі. Панковський вигляд, мабуть, мертвий.
  
  
  "Заходь. Ти старший за більшість інших".
  
  
  "Ти той хлопець, який роздає всяку всячину з паліями?" Прохолодно запитав Римо Вільямс.
  
  
  "Ш-ш-ш!" - сказав Мо Джоуклі. "Ось, візьми пляшку".
  
  
  - Я не хочу пити, - сказав Римо.
  
  
  "Це не для того, щоб пити. У ньому повно бензину".
  
  
  "О", - сказав Римо.
  
  
  "Якщо тебе спіймають копи, запропонуй їм пляшку. Зазвичай вони відпускають тебе і залишають її собі, думаючи, що це випивка".
  
  
  "Що, якщо вони відкриють його першими?"
  
  
  “Тоді ти наданий сам собі. Якщо вони будуть ставити мені запитання, я зроблю дві речі. По-перше, я визнаю, що дав тобі пляшку, але я скажу, що ти випив випивку, а потім сам заправив її бензином”.
  
  
  "А другий?" Чемно поцікавився Римо.
  
  
  "Я спалю твій дім вщент і всіх, хто в ньому знаходиться".
  
  
  "Хороший хлопець".
  
  
  "Гей, ти хочеш пограти, ти маєш заплатити. А тепер йди своєю дорогою".
  
  
  "Почекай хвилинку. Ти не хочеш сказати мені, які будівлі я маю підпалити?"
  
  
  “Проявіть винахідливість. Тільки не чіпайте чотири квартали навколо цього. Ці люди платять за захист. І жодних автомобільних компаній. Вони теж платять за захист”.
  
  
  - Ти робиш це заради грошей? - Запитав Римо.
  
  
  "Що ще? Гроші. І мені подобається дивитися, як все горить".
  
  
  "Я намагатимусь тебе не розчарувати", - сказав Римо. Він відкрутив герметичний ковпачок і пари бензину піднялися в кімнату, як хімічний джин. "Бензин, добре", - сказав Римо.
  
  
  "Високооктанове число. Тільки найкраще. А тепер йди".
  
  
  "У тебе є сірники?"
  
  
  "О Звичайно". Джоуклі порився в кишені свого фіолетового халата. "Ось будь ласка".
  
  
  Римо потягнувся за книгою і випадково пролив половину пляшки на значний животик Мо Джоуклі.
  
  
  "Дивись! Це чистий шовк!"
  
  
  "Вибач", - сказав Римо. "Ось, давай я допоможу тобі витерти це".
  
  
  "Що ти робиш? Ти не зможеш стерти цю гидоту голими руками".
  
  
  Мо спробував відступити, але руки Римо утримали його. Вони терлися об його халат так швидко, що розпливалися. Халат став дивно теплим на дотик. Вгору піднявся струмок диму.
  
  
  "Гей!" Знову сказав Джоуклі. А потім із гучним свистом спалахнув вогонь!
  
  
  "Аааа!" Мо Джоуклі закричав. "Я у вогні!"
  
  
  "Тобі боляче?" Дбайливо запитав Римо.
  
  
  "Арргх!" Знову сказав Джоуклі. Римо сприйняв це як "так".
  
  
  "Тепер ти знаєш, як це", - сказав Римо. "Єдина людина, яка колись дбала про мене, перебуває в лікарні через тебе".
  
  
  "Я горю. Я згоряю живцем. Ти не можеш дозволити мені згоріти".
  
  
  "Хочеш посперечатися?"
  
  
  Запах смаженої свинини наповнив приміщення, коли Мо Джоуклі заметався по кімнаті, як розпечене колесо. І Римо знав, що, хоч би що він робив, він не міг просто дозволити Мо Джоуклі згоріти. Спалити було дуже легко.
  
  
  "Лягай на підлогу", - крикнув Римо. "Катайся по килиму".
  
  
  Мо Джоуклі катався по килиму, як собака, що валяється в смердючому, тільки він катався швидше. Полум'я, що підживлюється газом, відмовлялося гаснути. Насправді, стало ще гірше, бо килим спалахнув.
  
  
  Рімо схопив важку ковдру зі спальні і накинув її на тіло Мо Джоуклі, що звивається, палаюче тіло, намагаючись загасити вогонь.
  
  
  Джоуклі закричав голосніше.
  
  
  Рімо раптом згадав, що десь читав, що полум'я можна погасити, сильно поплескавши по ньому. Він почав поплескувати тіло Мо Джоуклі через ковдру. Крики раптово припинилися, і з-під ковдри вилися маленькі струмки диму. - Усе скінчилося? - Запитав Римо.
  
  
  "Я не знаю. Мені все ще спекотно".
  
  
  Римо продовжував завдавати чоловікові ляпаса. Тепер сильніша. Звуки, що цмокали, ставали все гучнішими. Як і крики. "Я думаю, тепер ти можеш зупинитися", - заволав Джоуклі.
  
  
  Але Римо не зупинявся. Він продовжував шльопати по тілі, що звивається під ковдрою. Його руки барабанили, як поршні. Звуки, що долинали з-під ковдри, ставали дедалі м'ясистішими - іноді до них додавався хрускіт кісток.
  
  
  Протести Мо Джоуклі теж стали невиразними, схожими на лепет немовляти.
  
  
  Поступово, під барабанами Римо, постать під ковдрою втратила свої людські обриси. Коли Римо закінчив, ковдра стала майже плоскою. Він підвівся і мовчки вийшов із квартири. Він не заглядав під ковдру. У цьому не було потреби. Наступного дня, після того, як покоївка виявила тіло, поліція заглянула під ковдру. Їхньою першою думкою було, що вони виявили інопланетну форму життя.
  
  
  "Схоже на амебу", – припустив судмедексперт. "Або, можливо, мертвий плід".
  
  
  "Надто великий для амеби", - сказав детектив. "Або для плоду".
  
  
  Коли судово-медичний експерт виявив людський зуб, що лежить на килимі, він уперше зрозумів, що безволоса істота під ковдрою колись була людиною. Його сильно занудило. Потім він зайнявся іншим напрямом роботи.
  
  
  Вони попросили двох служителів моргу занурити смажену тушу Мо Джоуклі в мішок для трупів. Їм довелося скористатися лопатами, і Джоуклі постійно зісковзував, як рідкий омлет.
  
  
  Служителі моргу також зайнялися новими видами роботи.
  
  
  І хоча було проведено ретельне розслідування, ніяких слідів робота, який утік, підозрюваного у вбивстві, виявлено не було.
  
  
  Розділ 4
  
  
  
  
  "Містер Мюррей. Він питає про вас".
  
  
  У кімнаті очікування лікарні Рімо Вільямс не підняв очей. На ньому був свіжий одяг, який він узяв у готелі, де швидко змив сажу зі свого тіла. Светр з високим коміром допоміг приховати багряний синець на його горлі.
  
  
  "Містер Мюррей", - знову сказала медсестра, легенько поплескавши його. "Ви Римо Мюррей, чи не так?"
  
  
  "О, точно, так, Римо Мюррей", - сказав Римо. Це було псевдонім, під яким він зареєструвався у готелі Детройт Плаза. Він забув його.
  
  
  "Як він?" Запитав Римо, йдучи за медсестрою до палати.
  
  
  "Йому зручно", - ухильно відповіла вона.
  
  
  Лікар Генрієтта Гейл клопотала біля ліжка Чіуна. Вона насупилась, коли побачила Римо, що увійшов. "Зазвичай я цього не допустила, але бідний містер Чіун наполягає".
  
  
  Римо проігнорував її. "Маленький тату, як ти почуваєшся?" він м'яко спитав.
  
  
  "Я поранений", - сказав Чіун, дивлячись у стелю.
  
  
  "Наскільки все погано?"
  
  
  "До глибини душі", - сказав Чіун, уникаючи зустрічатись поглядом з Римо. "Мені сказали, що коли я перебував між життям і смертю, ти покинув мою постіль".
  
  
  Римо нахилився до вуха Чіуна. "Удар, пам'ятаєш?" прошепотів він. "Я спіймав хлопця, який викликав усі ці пожежі. Який завдав тобі біль".
  
  
  "Він не міг зачекати?" Запитав Чіун.
  
  
  "Не звертай на нього уваги. А як щодо тебе?"
  
  
  "Мій кінець, можливо, близький".
  
  
  "Через якийсь безглуздий дим", - голосно сказав Римо. "Я в це не вірю".
  
  
  "Я знала, що це була помилка", – сказала доктор Гейл. Вона спробувала відтягнути Римо від ліжка. Вона взяла його за плечі своїми твердими руками. Плечі не зрушили з місця. З таким самим успіхом вони могли бути закуті в бетон.
  
  
  "Сер. Я змушений попросити вас підійти сюди. Мені потрібно з вами поговорити".
  
  
  Римо випростався з ураженим виразом обличчя. "Що з ним не так?" - прошипів Римо, коли вони опинилися в іншому кінці кімнати.
  
  
  “Я не знаю. Ми провели всі види тестів, відомі медичній науці. Його кров була проаналізована. Ми провели його через комп'ютерну томографію. Ультразвук. Усі. Ми не можемо знайти у нього нічого поганого фізично”.
  
  
  "Отже, з ним все буде гаразд?"
  
  
  "Ні. Мені шкода повідомляти вам, що ваш друг вмирає".
  
  
  "Ти щойно сказав, що з ним все гаразд".
  
  
  "Він неймовірний зразок людини. Не тільки для свого віку, а й для будь-якого віку. Боже мій, ти знаєш, що його тіло ідеально бісиметричне?"
  
  
  "Це погано?"
  
  
  "Це неймовірно. Навіть у нормальних людей одна нога зазвичай довша за іншу. У правшів зазвичай слабкіша мускулатура в лівій руці, і, звичайно, навпаки. У жінок нерідко буває, що одні груди більші. Але не у цього чоловіка.
  
  
  Його руки та ноги абсолютно однакової довжини. Його м'язи ідеально збалансовані. Навіть структура його кісток неприродно симетрична”.
  
  
  "Але що це означає?"
  
  
  "Це означає, - серйозно сказав доктор Гейл, - що його тіло ідеально пропорційне. Ідеально".
  
  
  Римо кивнув головою. Сінанджу. Це врівноважило все.
  
  
  "Я переглянув це в медичних записах. Там ніколи не було зафіксовано жодного прикладу абсолютної бісиметрії людини. Я не хочу бути необачним, але у мене тут стандартна медична форма донора. Якщо ви подумаєте про те, щоб передати тіло науці, я можу запевнити вас, що останкам буде приділено найпильнішу увагу».
  
  
  Римо взяв бланк і мовчки склав його в паперовий літачок із трикутними крилами. Він пропустив його повз вухо доктора Гейла. Здавалося, що він просто постукав настінним дзеркалом, але скло вкрилося павутиною крихких тріщин!
  
  
  "Боже мій!" – сказав доктор Гейл.
  
  
  "Я хочу отримати відповіді на деякі питання, або я почну складати тебе наступним".
  
  
  Лікар Гейл доторкнулася до свого новенького блискучого стетоскопа і ретельно підібрала наступні слова.
  
  
  "Як я вже казав вам, сер, ми не можемо знайти нічого органічного з цією милою людиною. Але його життєві показники безперечно погіршуються. Це не його серце, і хоча ми відсмоктували сліди диму з його легенів, вони, схоже, теж не пошкоджені". Але все вказує на те, що він просто ... спливає.
  
  
  "Чіун не може просто померти. З ним так не виходить. Не може".
  
  
  "Найкраще медичне обладнання не бреше. Ми не можемо цього пояснити. Він явно здоровий, але він явно вмирає. Він дуже старий. З деякими людьми таке трапляється. Але зазвичай вони проходять швидко. У випадку з містером Чіуном це виглядає так, ніби його душа, його чудова душа, переростає його тендітне старе тіло”.
  
  
  "Добре сказано", - сказав Чіун зі свого ліжка.
  
  
  "Дякую", - ласкаво сказала доктор Гейл. Вона знову повернулася до Римо. "Як ви можете бачити, він повністю усвідомлює свій стан. Він зовсім не виглядає стривоженим. Я думаю, він знає, що його час прийшов, і він просто чекає кінця. Особисто я думаю, що це чудовий спосіб піти. Сподіваюся, мені так само пощастить”.
  
  
  "Як довго?" Хрипко спитав Римо. До нього тільки-но починало доходити.
  
  
  "Декілька тижнів. Можливо, місяць. Він просить тебе забрати його додому. Я думаю, це було б найкраще. Очевидно, що ми більше нічого не можемо зробити. Відведи його додому і зроби так, щоб йому було зручно".
  
  
  "Немає жодної надії?"
  
  
  "Абсолютно ніяких. Люди його віку, коли вони хворіють, навіть від незначних нездужань, майже ніколи повністю не одужують. Він, здається, здатний прийняти це. Вам теж слід".
  
  
  Римо повернувся до ліжка Чіуна. Чіун чомусь здавався меншим, ніби його велика сутність зіщулилася під крихкою оболонкою, якою було його тіло.
  
  
  "Маленький тату, я візьму тебе із собою назад у Фолкрофт".
  
  
  "Не говори дурниць, Римо", - тихо сказав Чіун. "Це невідповідне місце для майстра синанджу, щоб провести свої останні дні. Ми насолодимося ними в Сінанджу... разом".
  
  
  "Ти впевнений, що все так погано?"
  
  
  "Рімо, я не обманюватиму тебе в цьому. Я вступаю в свої останні дні на землі. Поінформуй імператора Сміта, щоб він зробив необхідні приготування. Я хочу назавжди залишити пам'ятки та запахи цієї варварської землі".
  
  
  "Так, Папочко", - сказав Римо, і в його очах стояли сльози, коли він виходив із кімнати.
  
  
  Розділ 5
  
  
  
  
  Холодний листопадовий світанок проникав крізь величезне панорамне вікно, що виходило на протоку Лонг-Айленд, і застав доктора Гарольда В. Сміта все ще за своїм столом. Це був високий чоловік з рідшим волоссям та в окулярах без оправи. Його костюм-трійка був сірого кольору. Майже все в цій людині було сірим, вицвілим.
  
  
  Але Сміт, який сидів за столом адміністратора в санаторії Фолкрофт, був яким завгодно, тільки не безбарвним. Після президента Сполучених Штатів він був найвпливовішою людиною в уряді США. Хтось може сказати, що більш могутній, тому що президенти приходили та йшли, але Гарольд В. Сміт, призначений єдиним директором CURE, тримався стійко, необрано та бездоганно.
  
  
  Сміт зав'язав свою смугасту дартмутську краватку, чекаючи, поки комп'ютерний термінал на його столі опрацює зведення новин, що надходять з міста Детройт. Інший чоловік, пропрацювавши всю ніч, давно послабив би краватку. Але не Сміт. Він хотів виглядати презентабельно, коли його секретарка приходила працювати.
  
  
  Інформація з Детройта була гарною. Цього року було менше пожеж, і більшість із них перебували під контролем. Але було дивно, що не з'явилося жодних повідомлень про одного Мо Джоаклі. Ще дивніше, що Римо не зареєструвався.
  
  
  Сміт зберіг "Детройт дайджестз" у вигляді окремого файлу і перейшов до інших вхідних даних. Його пальці пробіглися клавіатурою з невимушеною легкістю концертного піаніста. Крихітний термінал був оманливий. Він підключився до банку комп'ютерів у закритій кімнаті у підвалі Фойкрофта. Вони підключалися практично до всіх баз даних у Сполучених Штатах та кількох інших місцях. Вони автоматично сканували весь комп'ютерний трафік, переглядаючи дані, що передаються в пошуках ознак злочинної або незвичайної активності. 20-річна база даних CURE зберігалася в її секретних файлах, резервній базі даних в іншому секретному комп'ютерному банку на острові Сен-Мартін. Якщо Римо був силовим підрозділом CURE, а Сміт його мозком, то комп'ютери CURE були його серцем.
  
  
  До появи Римо Сміт вів свою особисту війну за допомогою своїх комп'ютерів, переглядаючи комп'ютерні посилання в пошуках інформації про незаконні операції з акціями, великі банківські перекази, які могли б розкрити отримані хабарі або рух грошей від продажу наркотиків. Завдяки несподіваним зв'язкам з Податковою службою та файлами Адміністрації соціального забезпечення він мав неперевершені засоби ідентифікації. Армія інформаторів з усіх верств суспільства звітувала перед Смітом через ці комп'ютери, ніколи не підозрюючи, що вони звітують перед невідомою організацією під назвою CURE. У дні, що передували Ремо, Сміт анонімно повідомляв відповідні правоохоронні органи про підготовку злочинів. Тепер він робив це лише з рутинними проблемами. На величезний матеріал він відправив Римо Вільямса.
  
  
  Звісно, це було незаконно, але CURE не була юридичною особою. Просто необхідним. Дані надходили до комп'ютера Сміта, сортувалися та позначалися. Кримінальні схеми, відхилення у переказі грошей та акцій, зброї та товарів викликали появу червоних прапорців, вбудованих у програмне забезпечення. Таким чином, намічалася важлива злочинна діяльність, яка була запропонована Сміту як імовірнісний показник для можливих дій.
  
  
  Наближався кінець, і Сміт міг передбачити день, коли більшість його роботи повернеться до тих днів, коли він не віддавав наказу про залучення Римо Вільямса на службу Кюре. Можливо, звичайні правоохоронні органи могли б узяти на себе цей тягар. На коротку мить Сміт подумав про відставку, потім відкинув цю думку.
  
  
  Для оперативника CURE було виходу пенсію. Лише смерть. Поруч із комп'ютерним блоком у підвалі стояла труна з ім'ям Сміта на ній. Це було на випадок, якщо президентська директива наказувала Сміту розформувати CURE з міркувань безпеки. Такий секрет як CURE не можна було зберегти для виходу на пенсію. Сміт був готовий померти.
  
  
  Сміт викинув цю думку з голови. Щось було не так з комп'ютером, екран тьмянів. Вимкнення живлення.
  
  
  Комп'ютери КЮРЕ відключили імовірно бездіяльні резервні генератори Фолкрофта, але вони виходили з ладу. Сміт торкнувся перемикача поруч із терміналом, перемикаючи живлення з генераторів на основні лінії Фолкрофту.
  
  
  Екран посвітлішав.
  
  
  "Записка місіс Мікулке", - сказав Сміт у кишеньковий диктофон. "Відремонтуйте аварійні генератори".
  
  
  Задзвонив телефон.
  
  
  "Гарольд?" - Запитав жіночий голос старшого віку. То була дружина Сміта. Навіть вона називала його Гарольдом. Це ніколи не були Гаррі чи Хел.
  
  
  "Так, люба?"
  
  
  "Ти будеш дома до обіду?"
  
  
  "Ні. Я працюватиму весь день".
  
  
  "Я турбуюся про тебе, Гарольде. Ось так працювати всю ніч".
  
  
  "Так, люба", - розгублено відповів Сміт, дивлячись на екран.
  
  
  "Не забудь добре поснідати". Лінія ЛІКУВАННЯ почала блимати.
  
  
  "Хвилинку", - сказав Сміт. "У мене інший дзвінок". Він перейшов на інший телефон, перевівши дружину в режим очікування.
  
  
  "Так, Римо. Ти досяг успіху?"
  
  
  - Чіун вмирає, - випалив Римо.
  
  
  Сміт довго нічого не говорив. "Ви впевнені?" обережно спитав він.
  
  
  "Звичайно, я впевнений. Чорт забирай, став би я говорити щось подібне, якби не був впевнений? Лікарі кажуть, що це так, і навіть Чіун каже, що це так".
  
  
  "Що з ним не так?"
  
  
  "Ніхто не знає".
  
  
  Смітові здалося, що голос Римо був на межі сліз. Він сказав: "Я організую спеціальний рейс. Ми доставимо Чіуна назад до Фолкрофту. Його оглянуть найкращі лікарі".
  
  
  "Забудь все це лайно. Чіун хоче додому. Він каже, що хоче померти там".
  
  
  "У Сінанджу немає медичних закладів", - категорично сказав Сміт. "Ми можемо зробити для нього більше тут".
  
  
  "Послухай, Чіун хоче додому. Так що він їде додому. Організуй це, Смітті!"
  
  
  "Це не так просто", - зазначив Сміт із невблаганною логікою. "Зафрахтувати американський атомний підводний човен - це не те саме, що викликати таксі. "Дартер" у Сан-Дієго переобладнаний для щорічного відправлення золота до села Чіуна. Він вирушає через два тижні. Ми привеземо Чіуна сюди і доглядатимемо за ним, поки підводний човен не буде готовим.
  
  
  "Ми вирушаємо до Сінанджі, Смітті. Зараз. Навіть якщо мені доведеться вкрасти літак і пілотувати його самому".
  
  
  Тон голосу Римо був шокуючим за своєю палкістю. "Дуже добре", - сказав Сміт з більшим спокоєм, ніж він відчував. "Я організую переліт на західне узбережжя. Підводний човен чекатиме у звичайному місці. Ви знаєте правила гри".
  
  
  - Дякую, Смітті, - раптом сказав Римо.
  
  
  "Я хочу, щоб ти повернувся, коли все це закінчиться", - сказав Сміт без тепла. "А тепер, якщо ти вибачиш мене, Ірма на іншій лінії".
  
  
  "Ірма? Хто така Ірма?" Запитав Римо.
  
  
  "Моя дружина".
  
  
  "Я думав, твою дружину звуть Мод".
  
  
  "Так і є", - рівним голосом відповів Сміт. "Ірма - її ласкаве ім'я".
  
  
  "Тільки ти, Смітті, дав би жінці на ім'я Мод таке ласкаве ім'я, як Ірма", - сказав Римо. "Якби у тебе був собака, ти назвав би його Фідо. Або Ровер. Я буду на зв'язку".
  
  
  "Не забудь повернутися", - сказав Сміт і повісив слухавку.
  
  
  "Ти щось говорила, люба", - сказав Сміт до іншої слухавки.
  
  
  "Я сказав, не забудь добре поснідати".
  
  
  "Так, люба. Місіс Мікулка завжди приносить мені несолодкий грейпфрутовий сік і йогурт, збитий із чорносливом, із буфету, коли приходить".
  
  
  "Добре. Побачимося за вечерею". Лінія обірвалася. Сміт повернувся до свого комп'ютера. Він почав вводити команди, які через людей у збройних силах Сполучених Штатів ініціювали б переміщення літаків, які б евакуювали Римо та Чіуна на військово-морську авіабазу Мірамар у Каліфорнії, а звідти гелікоптером на американський есмінець "Дартер", дислокований на військово-морській базі Сан -Дієго. Субмарине потрібен терміновий наказ від COMSUBPAC залишити свою станцію раніше, але Сміт міг зробити це за допомогою дистанційного управління.
  
  
  Він мав цю силу. І ніхто цього не знав.
  
  
  Полковник Віктор Дітко уважно вивчив карту Північної Кореї та виявив Сінанджу на західному узбережжі. Він перебував у бухті край одного з найбільш промислово розвинених секторів Півночі. Крихітна точка вказувала місце розташування.
  
  
  Перейшовши до більш докладної карті, Дітко, на свій жах, виявив, що місце розташування Сінанджу позначено лише ще однією крихітною точкою.
  
  
  Він вилаявся собі під ніс. Північнокорейські карти. Вони були не більш надійними, ніж північнокорейські. Дітко відкопав карту, настільки докладну, що на ній були показані міські квартали у прилеглих містах Чонджу та Сунчхон. Сінанджу був просто порожньою областю на краю затоки Сінанджу.
  
  
  "Невже в Сінанджу немає вулиць?" - Запитав він себе.
  
  
  Полковник Дітко підійшов до телефону. Він зателефонував до свого зв'язкового в уряді Північної Кореї.
  
  
  "Каже капітан Некеп", - сказав маслянистий голос.
  
  
  "Я мушу поставити вам питання. Ви не повинні нікому повторювати це питання".
  
  
  "Готово", - сказав капітан Некеп, який був скромним капралом, поки полковник Дітко не повідомив йому про замах на великого лідера Північної Кореї Кім Ір Сена. В результаті Некеп отримав підвищення, а у полковника Дітко з'явився потенційно цінний союзник в армії Північної Кореї.
  
  
  "Що ти знаєш про синанджу?" Запитав Дітко.
  
  
  "На наших офіційних картах вона позначена як заборонена зона подвійною червоною лінією".
  
  
  Дітко беззвучно свиснув. Президентський палац у Пхеньяні отримав лише одну червону межу.
  
  
  "Отже, це військова установка?"
  
  
  "Ні. Це рибальське село".
  
  
  "Вам не здається дивним, капітане, що в просте рибальське село ніхто не заходить?"
  
  
  "Я не ставлю запитань про речі, коли знання відповіді тягне за собою покарання у вигляді повішення".
  
  
  "Мені потрібно відправити людину до Сінанджі".
  
  
  "Я вас не знаю", - сказав капітан Некеп і повісив слухавку.
  
  
  "Невдячний", - прошипів полковник Дітко. Але реакція капітана переконала його в тому, що відеозапис, зроблений корейсько-американським журналістом Семмі Кі, справді цінний.
  
  
  Він особисто відвезе плівку до Москви. Це було ризиковано, але за такий ризик можна було здобути великі нагороди. А полковник Віктор Дітко пізнав ганьбу у своїй кар'єрі. Він цього не боявся.
  
  
  У підвалі російського посольства полковник Дітко відімкнув кімнату для допитів, до якої він наказав не входити.
  
  
  Семмі Кі, здригнувшись, прокинувся. Він спав на циновці. Він багато спав. Спочатку він не міг заснути від нервового виснаження, але після півтори доби полону депресія накотила, як ниюча застуда. Він багато спав, коли був у депресії. Тепер це було благословенням.
  
  
  "Вставайте", - наказав полковник Дітко.
  
  
  Семмі встав, протираючи очі від сну. "Послухай мене. Ось їжа, вода та миска для твоїх фізичних функцій. Я не зможу випустити вас у туалет принаймні протягом трьох днів. Не бійтеся, що я вас покинув. Я їду до Москви, щоб особисто поговорити з Генеральним секретарем. Тим часом ти залишишся замкненим у цій кімнаті. Єдиний ключ я забираю з собою. Не клич на допомогу. Не привертай до себе уваги. Я єдина людина в комплексі, яка знає, що ти тут. .
  
  
  "Я розумію", - тупо сказав Семмі Кі.
  
  
  "Ви далеко від Сан-Франциско", - нагадав йому полковник Дітко.
  
  
  "Я знаю".
  
  
  "Добре. Я повернуся протягом трьох днів".
  
  
  "А що, якщо ти цього не зробиш?"
  
  
  "Для тебе краще вмерти з голоду в цій кімнаті, ніж якщо тебе виявлять. Ти знаєш це?" І Семмі Кі зісковзнув на підлогу, коли двері зачинилися.
  
  
  Полковник Дітко знав, що це була здорова психологія. Американець корейського походження міг ненавидіти його і боятися, і це стало б у нагоді пізніше. Але протягом наступних кількох днів Семмі Кі житиме заради повернення полковника Дітко, тому що повернення Дітко означало свіжу їжу і звільнення від запаху його власних екскрементів, що викликає клаустрофобію.
  
  
  Цими м'якотілими американцями було так легко маніпулювати, подумав полковник Дітко. У своїй домашній обстановці Семмі Кі не став би двічі думати про наступний прийом їжі. Наявність ванної кімнати він вважав само собою зрозумілим. Полковник Дітко зробив їх важливіше за все - включаючи бажання Семмі Кі втекти. Це збереже його власну таємницю, доки він не повернеться до Північної Кореї.
  
  
  Повернувшись у свою каюту, полковник Віктор Дітко зняв окуляри і впустив їх на дерев'яну підлогу. Вони не розбилися. Тому він розчавив їх підбором свого черевика.
  
  
  Підібравши найбільший уламок лінзи, полковник Дітко попрямував до свого ліжка. У радянському КДБ не було переказів додому ні на прохання, ні за хабар. Тільки у разі невідкладної медичної допомоги.
  
  
  Але полковнику Дітку треба було повертатися до Москви. І ось він сів на своє ліжко і, зібравшись з духом, повільно розрізав зіницю свого лівого ока уламком розбитого скла.
  
  
  Нагорода, сказав він собі, стискуючи зуби в агонії, коштуватиме цьому болю.
  
  
  Розділ 6
  
  
  
  
  "Маленький тату, тобі зручно?" Ніжно спитав Римо.
  
  
  Чіун, майстер синанджу, лежав на тростинній циновці на підлозі каюти підводного човна. Їм відвели найбільшу офіцерську каюту, що означало, що з піднятим розкладним ліжком воно було трохи просторіше за комору. Дві пухнасті подушки захитували стару голову Чіуна. Його карі очі були мрійливими, напівзаплющеними.
  
  
  "Я почуватимуся комфортно, коли ця подорож нарешті закінчиться".
  
  
  "Я теж", - сказав Римо, опускаючись навколішки поряд з Чіуном. Кімната трохи похитнулася. Пахощі, що вивилися з мідних чаш, які Римо розставив по всіх кутах каюти, щоб заглушити затхлий металевий присмак повітря, що рециркулюється, який був неминучий навіть на найсучаснішому атомному підводному човні. Римо витратив половину дня, покриваючи стіни, обшиті панелями зі штучного дерева, гобеленами з чотирнадцяти пароплавних скринь, де зберігалися особисті речі Чіуна.
  
  
  "Капітан сказав, що ми маємо прибути до вечора", - сказав Римо.
  
  
  "Звідки йому знати? У цій брудній посудині немає вечора".
  
  
  "Тихіше", - сказав Римо, намагаючись пом'якшити настрій Чіуна. "Нам пощастило, що цей підводний човен був готовий до виходу".
  
  
  "Ви перевірили золото, як я просив?"
  
  
  "Двічі за останню годину. Це безпечно".
  
  
  "Все добре. Можливо, це останнє золото, яке село Сінанджу отримає від божевільного імператора Ковальця".
  
  
  "Не кажи так, Чіуне".
  
  
  "І все ж таки, - продовжував Кліун, його очі все ще були напівзаплющені, - я спокійний, тому що ми повертаємося додому. У Сінанджу".
  
  
  "Ти повертаєшся додому, Папочко. Сінанджу - твій дім, не мій. Сміт очікує, що я повернуся до Америки".
  
  
  "Як ти можеш повернутися в ту землю? І залишити свою дружину? Своїх дітей? Своє село?"
  
  
  Римо забув і запитав: "Дружина? Діти? Про що ти там бурмочеш?"
  
  
  "Ну, дружину ти візьмеш, як тільки ми будемо в Сінанджу. І дітей, яких вона тобі народить. Це твій обов'язок, Римо. Коли мене не стане, ти маєш продовжувати традиції. І у Сінанджу має бути спадкоємець."
  
  
  "Для мене велика честь, Маленький батько, але я не знаю, чи зможу це зробити".
  
  
  "Не соромся, Римо. Якщо ти не можеш знайти дівчину синанджу, яка прийме твою білизну, я знайду її для тебе. Я обіцяю".
  
  
  "Про ні", - сказав Римо. "Більше ніяких сватань. Пам'ятаєш, що трапилося минулого разу, коли ти намагався звести мене з корейською дівчиною? Я не збираюся проходити через це знову".
  
  
  "Я вмираю, не залишивши справжнього спадкоємця, позбавлений онуків, а ти обтяжуєш мене своїми дитячими турботами".
  
  
  "Мені шкода, що в тебе немає онуків, Татусю. Я нічого не можу з цим вдіяти".
  
  
  "Можливо, якщо ти поквапишся, я проживу досить довго, щоб побачити, як твоя наречена завагітніє. Тоді я міг би мирно піти в Пустоту. Цього було б достатньо. Це не те саме, що качати онука на колінах, але я був проклятий". нещастям все своє життя”.
  
  
  "Ви заробили на контракті з Америкою більше грошей, ніж усі Майстри в історії синанджу разом узяті".
  
  
  "Я не заслужив на повагу. Я працював не на справжнього імператора, а на лікаря, та до того ж шарлатана. У Єгипті придворний лікар завжди йшов на цілих два кроки позаду королівського вбивці. Тепер ми змушені працювати на кровопускачів".
  
  
  "Село може століттями безбідно жити на тому, що є у вашій скарбниці".
  
  
  "Скільки разів я казав тобі, що майстри Сінанджу не торкаються капіталу?" Вибагливо запитав Чіун. "Я перший Майстер, який змінив своє ім'я зі сорому. Я розповідав тобі цю історію, Римо?"
  
  
  Римо хотів сказати "так", але Чіун вже був захоплений оповіданням.
  
  
  Я не завжди був відомий як Чіун. Я народився Нуїч, сином Нуїч, онуком Юї. Мій рід був гордим родом, бо я був носієм великої традиції синанджу. коли для найманого вбивці не було підходящої роботи, тільки для піхотинців, мої найкращі роки пройшли в неробстві та безславних завданнях.
  
  
  "Я одружився нерозумно. Тому що моя дружина, гостра на язик і скупа за вдачею, не народила мені спадкоємців. Це була трагедія, але не без порятунку. На її наполягання я погодився навчати як наступного майстра синанджу племінника, також названого на мою честь. Нуич. Я навчав його у сонячному джерелі. Він був хорошим учнем. Він навчався повільно, але він навчався ґрунтовно. На відміну від деяких”.
  
  
  Римо не знав, чи було останнє глузуванням чи лівацьким компліментом. Він пропустив це повз вуха.
  
  
  "Коли настав день, коли я склав із себе повноваження майстра синанджу, Нуїч вирушив на своє перше завдання. Дні проходили в тиші, вони перетворилися на тижні та місяці. І коли минули роки, я почув, як цей Нуїч, цей товстоличий обманщик, волею -неволею практикував синанджу по всьому світу.У село Сінанджу не повернулося ні краплі данини. Здавалося, що важкі часи повернулися, і скоро ми відправимо малюків додому, до моря».
  
  
  Римо кивнув головою. Відправити дітей додому, до моря, означало втопити їх. Село Сінанджу було бідним, ґрунт непридатним для вирощування рослин, а води затоки надто холодними, щоб у них можна було видобути рибу. У минулі часи, коли їжі на всіх не вистачало, немовлят топили в холодній бухті, сподіваючись, що вони відродяться в кращі часи. Спочатку дівчатка, потім, як останній засіб, хлопчики. У Сінанджу це називалося "надіслати дітей додому до моря", щоб полегшити біль від жахливої необхідності.
  
  
  "І ось, - продовжував Чіун, - у віці, коли Вчителі до мене щасливо відійшли від справ, закінчивши кругосвітні подорожі та виховуючи безліч онуків, я знову взяв на себе відповідальність моїх предків. Від сорому я поміняв місцями літери свого імені, Нуїч, щоб ніхто не подумав, що я пов'язаний з підлим зрадником, якого також звати Нуїч. І я став Чіуном. Так мене знали, коли ми вперше зустрілися, Римо.
  
  
  Рімо згадав. Це було у спортзалі Фолкрофту. Здавалося, це було дуже давно. Чіун був тренером, якого Макклірі та Сміт вибрали, щоб перетворити Римо на руку-вбивцю Кюре. Спочатку Чіун просто навчав Римо карате, трохи ниндзюцу та деяким іншим легким навичкам. Але за кілька тижнів Чіун раптово сказав Римо забути все, чого він навчився до цього.
  
  
  "Дитячі ігри", - прошепотів Чіун. "Фокуси, вкрадені злодіями у моїх предків. Вони - промені сонячного джерела. Сінанджу - це джерело. Тепер я навчатиму тебе синанджу".
  
  
  Так і почалося.
  
  
  "Я пам'ятаю, коли Макклірі вперше приїхав до мого села", - продовжував Чіун далеким голосом. "Я знову пішов на пенсію, цього разу через відсутність роботи. Макклірі попросив про те, про що ніхто не просив протягом багатьох століть. Він попросив не про службу Майстра Сінанджу, а про свою допомогу в навчанні іншого в сонячному джерелі". У більш сприятливі часи я б убив його на місці тільки за те, що він запропонував таке. Але тоді не було сприятливих часів.
  
  
  "Ти недовго жалкував, Татусю". Римо посміхнувся. "Я освоїв синанджу краще, ніж будь-хто раніше".
  
  
  "Тиша", - сказав Чіун, цього разу відкриваючи очі. "Хто розповідає цю історію? Ти чи я? І якщо ти був добрим учнем - чого я не визнаю, - то тільки тому, що ти був досконалістю для вчителя".
  
  
  "Перепрошую", - сказав Римо, але потай він був радий. Чіун, здавалося, виходив із напівдріми. В його очах знову спалахнув колишній вогонь, і це змусило серце Римо прискорено забитися.
  
  
  "Цей Макклірі сказав мені, що я виховуватиму сироту, яку знайшли в кошику на порозі будинку. Мені було приємно це чути. Чим вони молодші, тим краще осягають синанджу".
  
  
  Чіун повернувся обличчям до Римо.
  
  
  "Уяви мою огиду, коли я дізнався, що ти повністю зросла, за винятком розуму".
  
  
  - Ти впорався з цим, - м'яко сказав Римо.
  
  
  "Чого я не зміг подолати, так це твоєї білизни. Я міг би навчити іншого корейця. Навіть китайця чи філіппінця. Будь-яку людину з правильним кольором шкіри. Але біла - гірша за те, білий американець невизначеного походження. Я мало не вирушив додому, коли вперше побачив тебе. Саме тоді я вирішив навчити тебе карате та іншим меншим мистецтвам, вкраденим у синанджу. Хто б помітив різницю?"
  
  
  "Я зробив".
  
  
  "Ні, ти не знав. Але Макклірі знав. Він знав про легенди. Він зрозумів. Я мав навчити його".
  
  
  "Ти не віриш у це, Маленький батько. Занадто багато всього сталося між нами".
  
  
  "Занадто багато для мене, щоб зрозуміти твою невдячність. Ти думаєш, що синанджу просто вбиває? Просто забава, забава, забава? Як типово для білих є плоди і не повертати насіння в ґрунт, щоб інші могли насолодитися їхнім смаком у пізніший сезон. Один онук. Це все, про що я прошу. Це занадто багато? Навіть Nuihc дав би мені це.
  
  
  "Тим не менше, ми його зловили, чи не так?"
  
  
  "І скоро я приєднаюся до нього, не удостоєний честі, без впевненості, що мій рід продовжиться".
  
  
  "Давай поговоримо про це згодом", - сказав Римо. "Хочеш трохи рису?"
  
  
  "Мені надто соромно, щоб їсти".
  
  
  "Я все одно збираюся щось приготувати", - люб'язно сказав Римо.
  
  
  "Я подавився б зернами".
  
  
  - Білий чи коричневий? - Запитав Римо.
  
  
  "Коричневий. Я поклявся відмовитися від усього білого", - сказав Чіун і знову заплющив очі.
  
  
  Капітан Лі Енрайт Ліхі здійснював рейс із Сан-Дієго в гавань Сінанджу кожного листопаду більше дюжини років. Колись він вів запис кожної поїздки у своєму особистому щоденнику на випадок, якщо правда про його місії колись спливе назовні і він матиме шанс написати свої мемуари. Але після того, як його дружина зауважила, що капітан Ліхи якимось чином старів на десять років кожен листопад, він перестав рахувати. Він не хотів знати. Йому було всього п'ятдесят п'ять, але він виглядав на сімдесят.
  
  
  Але хто б не виглядав на сімдесят, якби раз на рік йому доводилося командувати американським підводним човном "Дартер" у самогубній місії? Можливо, капітанові Ліхи полегшало б, якби хтось розповів йому, в чому справа. Але ніхто цього ніколи не робив. У перші дні Ліхи припускав, що це є операція ЦРУ. Після того, як Конгрес приборкав ЦРУ в середині 1974-х років, операція тривала без перешкод. Фактично, вона ослабла. "Дартеру" більше не потрібно було перетинати Тихий океан зі швидкістю "Фланг бел" і робити всілякі маневри ухилення біля узбережжя Китаю, щоб досягти Жовтого моря. Рішення було ухвалено, капітан Ліхи знав. Це робило це операцією РНБ. Мало бути. Тільки ковбої з Ради національної безпеки могли провернути щось настільки масштабне раз на рік, як на олії.
  
  
  Але цього року все було ще шаленішим. "Дартер" переобладнали для місії, коли надійшов терміновий наказ: вирушати на тиждень раніше. То справді був нездійсненний наказ. Але вантаж був завантажений і готовий. Все, що потрібно було зробити капітанові Ліхи, це відкликати команду, яка була розкидана по всіх вітрах. Капітан Ліхи ніколи не бачив такої мобілізації. Він би подумав, що ось-ось вибухне Третя світова війна. Натомість двох цивільних було доставлено на підводний човен повітрям під покровом темряви. Білий і літній кореєць. Лихи припустив, що літній був корейцем. Вони прямували до Кореї, чи не так? Лихи бачив їх обох раніше. Раніше він переправляв їх до Північної Кореї. Ким би вони не були, вони були VIP-персонами з двома V-подібними іменами – дуже важливими людьми.
  
  
  На цьому рейсі, як і на попередніх переходах, пара залишалася у своїй каюті. Вони навіть готували там собі їжу. Капітан Ліхи одного разу надіслав їм пару стейків "Лондон-бройл" зі своєї особистої комори. Стейки було знайдено у сміттєпроводі на "ліг хоум". Чи боялися вони бути отруєними? Увійшовши в управління, капітан Ліхи в тисячний раз запитав, хто вони такі. Його найсміливіші фантазії навіть близько не відповідали істині. "Ми досягли точки Сьєрра, сер", - повідомив старший помічник, назвавши кодову назву пункту призначення. Це вирвало його з задуму з заскленілими очима. "Вахтовий капітан, переключіть управління на чорне і приготуйтеся спливти", - гаркнув капітан Ліхи.
  
  
  "Є, є, сер".
  
  
  Яскраві вогні ілюмінації в диспетчерській згасли. Горіло тільки моторошне свічення контрольних індикаторів.
  
  
  "Дартер" сплив на поверхню за дві милі від узбережжя Північної Кореї. Жовте море було холодним, сірим та бурхливим. У цей час року він завжди був високим, що, мабуть, і було причиною того, що спад завжди припадав на листопад.
  
  
  "Відкрийте люки", - сказав він, готуючись вилізти на палубу. "Готуйте плоти".
  
  
  Натертий олією капітан Лихи стояв на обмерзлій верхній палубі, намагаючись стримати стукіт зубів. Холодні хвилі розбивалися об бойове вітрило, піднімаючи в повітря голки бризок.
  
  
  Минули роки відколи Лихи довелося висаджувати золото в скелястій корейській гавані за допомогою водолазів. Тепер вони дозволили йому спливти біля берегів Північної Кореї та висадити вантаж на гумовому плоті. Служба національної безпеки, напевно, сказав він собі. Рішення було прийняте. Але це знання ні на йоту не покращило його душевний спокій. Він згадав, що трапилося з екіпажем "Пуебло" багато років тому, коли їх захопили в полон у північнокорейських водах.
  
  
  Капітан Ліхи оглядав далекий берег у бінокль. Обрій являв собою зламану лінію скель. Але він шукав, зокрема, дві скелі, які у його первісних наказах називалися Вітальними рогами.
  
  
  Коли капітан Ліхи помітив вітальні сигнали, він надіслав повідомлення вниз.
  
  
  "Скажіть пасажирам, що ми на місці".
  
  
  "Де?" - спитав його вахтовий офіцер, який був новачком у цій операції.
  
  
  "Не питай. Я якось дивився на карту Північної Кореї. Я думаю, ми недалеко від берега місця під назвою Сінанджу".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Сінанджу. Це все, чому я зміг навчитися".
  
  
  "Тобі багато про що говорить".
  
  
  "Це більше, ніж нам слід знати".
  
  
  Два матроси підняли старого корейця по люку для перевезення зброї на пристебнутих ношах. Опинившись нагорі, вони розстебнули ремені безпеки і перенесли його в плетений інвалідний візок. Кавказець віддавав накази.
  
  
  "Будь із ним обережний".
  
  
  Старий кореєць був схожий на бліду зморшкувату мумію, наче він був при смерті. Але коли один із матросів, що несли вантаж - п'ять ящиків із золотими злитками, - спіткнувся об власні ноги і впустив один ящик, рука старого з довгими нігтями, здавалося, простяглася і злегка торкнулася правого ліктя члена команди, що провинився.
  
  
  "Будь обережний із цим, уайт!" - прошипів кореєць. Моряк схопив його за лікоть і пустився в танець, як людина, що засунула язик у розетку.
  
  
  Члена екіпажу довелося замінити, поки ящики вантажили на п'ять розбірних моторних шлюпок, у кожній із яких працював один матрос.
  
  
  Потім прибули чотирнадцять лакованих скриньок для пароплава. Їх завантажили на гумові плоти, по одному на кожну скриню.
  
  
  Нарешті, азіату обережно посадили на інший пліт, і кавказець сів разом з ним.
  
  
  "Боже мій, це схоже на операцію з висадки на берег", - простогнав вахтовий офіцер. "Що станеться, якщо північнокорейський есмінець натрапить на нас?"
  
  
  "Це сталося одного разу, два роки тому", - похмуро сказав капітан Ліхи.
  
  
  "О? Що трапилося?"
  
  
  "Вони бовталися поблизу досить довго, щоб упізнати в нас американців. Потім вони розвернулися та втекли".
  
  
  "Вони тримали нас у їжакових рукавицях і втекли?"
  
  
  "Ні. Вони загнали нас прямо у воду. Ми були легкою здобиччю. Ось тоді вони і втекли".
  
  
  "Боже мій, що це за операція?"
  
  
  "Я не знаю, але я припускаю, що ми творимо тут якусь історію".
  
  
  "Сподіваюся, я проживу досить довго, щоб прочитати про це", - прошепотів вахтовий офіцер.
  
  
  "Я теж", - палко сказав капітан Ліхи. Він спостерігав за просуванням плотів у свій бінокль. Половину часу вони були невидимі у неспокійному морі. Він чекав. Це було невідповідне місце для очікування.
  
  
  Коли шлюпки нарешті повернулися порожніми, командир десантної групи піднявся на борт.
  
  
  "Місія виконана, сер!" - Сказав він, віддаючи честь.
  
  
  "Відмінно. А тепер давайте забиратися до біса з цього місця".
  
  
  "В усякому разі, до наступного року", - сказав вахтовий офіцер.
  
  
  "Заткнися, містере", - гаркнув капітан Лі Енрайт Ліхи. “Ти можеш бути тут наступного року, але я – ні. Вони відправили мене на дострокову пенсію. Я просто сподіваюся, що в мене залишилося достатньо гарних років, щоб насолодитися ними”.
  
  
  Розділ 7
  
  
  
  
  Посилка прибула до офісу Генерального секретаря Союзу Радянських Соціалістичних Республік о десятій тридцять ранку. Воно було адресоване особисто Генеральному секретареві і містило таке попередження, написане літерами кирилиці: "ТІЛЬКИ ДЛЯ ОЧЕЙ ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ. ДОДАТКОВО ВАЖЛИВИЙ СЕКРЕТ.
  
  
  Таємничі посилки не часто приходили до галасливого поштового відділення Кремля. Посилку негайно поміщали в оковане свинцем відро та відправляли кухонним ліфтом – реліквією царських часів – у підвальний бункер.
  
  
  Там команда експертів зі знешкодження вибухових речовин помістила його під флюороскоп. Рентгенівський знімок виявив примарні контури прямокутної коробки, що містить щось схоже на дві котушки. Цього було достатньо, щоби вони привели собак.
  
  
  Вони надіслали німецьких вівчарок, спеціально навчених чути вибухівку. Поки собаки обнюхували посилку, їх дресирувальники присіли навпочіпки за бетонною опорою завтовшки п'ять футів.
  
  
  Коли за п'ять хвилин собаки перестали вити, експерти несміливо вийшли, скидаючи свої захисні костюми.
  
  
  "Здається, це нешкідливо", - промимрив голова команди.
  
  
  "Що, якщо ви помиляєтесь?" - Запитав другий член команди.
  
  
  "Тоді ми будемо неправі".
  
  
  "Тоді ти підпишеш сертифікат безпеки, товаришу".
  
  
  "Тоді заслуга дістанеться тільки мені".
  
  
  "Я теж підпишу сертифікат", – сказав третій член команди, який відповідав за собак. Усі вони підписали сертифікат, і посилку було доставлено на кухонному ліфті до офісу Генерального секретаря.
  
  
  Секретар Генерального секретаря принесла посилку своєму начальникові.
  
  
  "Я не відкривала його, товаришу Генеральний секретар", - сказала вона.
  
  
  Генеральний секретар розглядав посилку. Його високий лоб зморщився в подиві, через що родима пляма винного кольору, розташована високо на його черепі, забилася в конвульсіях. На зовнішній стороні посилки був зворотної адреси.
  
  
  "Ти добре впорався. А тепер залиш мене".
  
  
  Генеральний секретар розрізав край пакета, зробленого з армованого картону, ножем для розтину листів і відкинув крайній клапан.
  
  
  Звідти вискочила чорна відеокасета, загорнута в номер "Известий". Усередині сторінки була товста пачка сторінок, ретельно надрукованих на машинці. Там була записка, написана від руки.
  
  
  Записка гласила: Генеральний секретар,
  
  
  Цей запис містить інформацію світового значення. Я прошу вас подивитися її на самоті. Додається стенограма виступу людини на записі, спочатку його рідною мовою, потім англійською і знову російською. Російська стенограма належить мені. Якщо ви хочете поговорити зі мною з цього серйозного питання, я перебуваю у військовому відділенні Кремлівської клініки.
  
  
  Щиро ваш, Віктор Дітко, полковник Комітету державної безпеки
  
  
  Генеральний секретар зателефонував своєму особистому секретареві - "Не турбуйте мене протягом наступної години" - і вийшов до сусідньої конференц-зали, де стояв відеокасетний магнітофон американського виробництва. Він переглянув запис у глибокій тиші, тримаючи розшифровку в руках. Коли він закінчив, його обличчя стало на два градуси блідішим. Його родима пляма на черепі, навпаки, була мертвенно-бліда. Він схопився за інтерком, як алкоголік.
  
  
  "Я хотів би знати стан полковника КДБ, який зараз проходить лікування у Кремлівській клініці".
  
  
  Секретар повернувся з усним звітом: "Товариш Генеральний секретар, полковник Віктор Дітко очікує операції на оці і вважається заарештованим за можливе невиконання службових обов'язків".
  
  
  "Яке конкретне звинувачення?"
  
  
  "Що він навмисно завдав серйозної травми своєму оку, щоб ухилитися від чергування". Секретарка мала несхвальний вираз обличчя, коли вона робила звіт.
  
  
  "Його місце роботи?"
  
  
  "Начальник служби безпеки радянського посольства, Пхеньян, Корейська Народно-Демократична Республіка".
  
  
  "Я побачу його в цьому кабінеті протягом години".
  
  
  "У нього є досвід ухилення від своїх обов'язків", – додав секретар.
  
  
  "Він не ухилиться від цієї зустрічі, запевняю вас".
  
  
  "Як забажаєте, Генеральний секретар".
  
  
  * * *
  
  
  Полковник Віктор Дітко посміхався, коли його проводили до барокового кабінету Генерального секретаря. Він виглядав блідим. Його форма була не до кінця згладжена. Генеральний секретар зняв із нього мірку. Дітко здавався нудною, старанною людиною, не дуже представницькою на вигляд, але в його очах був натяк на хитрість. Або, швидше, в одному оці, яке не було прикрите чорною пов'язкою. Лихий вигляд, який зазвичай надають чоловікові пов'язки на очі, був підрізаний і робився недоречним через окуляри у роговій оправі, які він носив.
  
  
  Генеральний секретар, не кажучи жодного слова, вказав йому на стілець.
  
  
  "Дякую вам, товаришу Генеральний секретар", - сказав полковник Дітко. На нього справило надмірне враження оточення. На мить Генеральному секретареві здалося, що він збирається зробити щось дурне, наприклад, вклонитися до пояса.
  
  
  "Я переглянув запис", - сказав Генеральний секретар після довгої паузи.
  
  
  "Це важливо, тату?"
  
  
  Генеральний секретар кивнув головою. "Можливо. Хто бачив цей запис, крім вас?"
  
  
  "Чоловік, який це записав. Він також підготував стенограми".
  
  
  "Більше нікого?"
  
  
  "Я присягаюся. Я розумію його важливість".
  
  
  "Як ви отримали це?"
  
  
  І полковник Віктор Дитко дозволив історії виплеснутися назовні, слова вилітали з його манірних вуст так швидко, що вони зливались докупи, і Генеральний секретар був змушений попросити його пригальмувати.
  
  
  Коли все закінчилося, полковник Дітко сказав: «Я знав, що маю передати це вам. , Ви знаєте, що це не так."
  
  
  Генеральний секретар відмахнувся від теми начальства полковника Дітко нетерплячим помахом руки. "Ваше око. Що сказали лікарі?"
  
  
  "Ремонт можливий. У нас у Москві чудові очні хірурги".
  
  
  "Я подбаю, щоб ти отримав усе найкраще. Чого ти хочеш від мене?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Ваша нагорода", – запитав Генеральний секретар.
  
  
  "Пост краще. Один у Москві".
  
  
  "У тебе є щось на думці?"
  
  
  Полковник Віктор Дітко вагався, і Генеральний секретар почав підозрювати, що полковник просто розумний дурень. Коли полковник Дітко видавив тремтячу відповідь, Генеральний секретар зрозумів, що він дурень.
  
  
  "Дев'яте управління. Можливо?"
  
  
  Генеральний секретар придушив смішок. Це пролунало як вибухове бурчання, і полковник Дітко подумав, чи не переборщив він із собою.
  
  
  Дев'яте управління відповідало за охорону членів Політбюро. Генеральний секретар не міг у це повірити. Ця людина ризикувала своєю кар'єрою і покалічила себе, щоб розкрити секрет такої величезної ваги, що це обіцяло зміну балансу сил між Сходом і Заходом, і він нічого так не просив, як призначити уславленого охоронця в Політбюро. Ця людина могла б отримати призначення, яке призвело б, у ході наполовину пристойної кар'єри, на посаду в самому Політбюро. Ось був дурень.
  
  
  Але Генеральний секретар цього не сказав. Натомість він сказав: "Це можливо. Де людина, яка записала це на плівку?"
  
  
  "Він ув'язнений у нашому посольстві у Пхеньяні".
  
  
  "І він наполовину кореєць. Добре. Як ви вважаєте, чи зможете ви виконати важливу місію для своєї країни?"
  
  
  "До ваших послуг, товаришу Генеральний секретар".
  
  
  "Повертайтеся до Кореї. Надішліть цього Семмі Кі назад в Сінанджу. Отримайте більше доказів. Кращий доказ. Будь-який доказ. Можливо, якісь записи в Сінанджу, особливо будь-які записи, що стосуються Америки. Принесіть їх мені. з цим, коли точно знатиму, які карти у мене на руках. Я не бажаю, щоб мене перехитрили”.
  
  
  "Я негайно повернуся до Пхеньяна", - сказав полковник Віктор Дітко, піднімаючись на ноги. "І я обіцяю вам успіх, товаришу Генеральний секретар".
  
  
  "Я чекаю не меншого", - зневажливо сказав Генеральний секретар.
  
  
  Спостерігаючи, як полковник Віктор Дітко чітко віддає честь і повертається на підборах, Генеральний секретар Союзу Радянських Соціалістичних Республік задумався, де в Дев'ятому управлінні він міг би поховати цього безглуздого кадрового полковника. Він був надто великим блазнем, щоб довірити охорону комусь важливому. Можливо, він би доручив його одному зі своїх політичних суперників.
  
  
  Семмі Кі був наляканий більше, ніж будь-коли.
  
  
  Він забився в куток кімнати для допитів у підвалі російського посольства в Пхеньяні і дихав ротом, щоб у ніздрі не потрапляв сморід. Іноді його рвало. Тільки засунувши рот і ніс у свою селянську блузу, він зміг зупинити блювотний рефлекс, викликаний запахом, що виходить із великої дерев'яної миски в дальньому кутку.
  
  
  Минуло чотири дні з того часу, як полковник Віктор Дітко замкнув двері перед Семмі Кі. Дітко сказав, що його не буде лише три дні. Щось трапилося? Чи потрапив Дітко в аварію дорогою до аеропорту? Чи розбився його літак? Тисяча варіантів промайнула в переляканому мозку Семмі Кі.
  
  
  Семмі Кі не знав, що робити. У нього скінчилися консерви. Води більше не було. У кімнаті було порожньо, якщо не брати до уваги простого столу і двох старих дерев'яних стільців. Він ставив питання, чи можливо жувати деревину так, щоб вона була зручною. Він ніколи не вірив, що російська може бути такою жорстокою. Він хотів написати Пітеру, Полу та Мері, щоб розповісти їм.
  
  
  За дверима почулися важкі кроки, і серце Семмі підстрибнуло від цього звуку. Він підповз до дверей, як робив при кожному шелестінні протягом трьох днів, і притулився вухом до панелі. Але не пролунало скрегота ключа в замку. Не пролунало скрегота дверної ручки. Семмі хотів покликати будь-кого, кого завгодно. Але він цього не зробив. Він ніколи цього не робив. Він хотів жити. Найбільше у світі він хотів жити.
  
  
  І він знав, що у його становищі полковник Віктор Дітко означав саме життя.
  
  
  Начебто це могло полегшити його скрутне становище, Семмі Кі прокляв той день, коли почув назву Сінанджу. Він прокляв свого дідуся, але знав, що це була не вина його діда. Його дідусь був старою зламаною людиною. Той, кому слід залишитися в Кореї. Можливо, всій сім'ї Семмі Кі слід залишитися в Кореї. Він плакав, коли думав про це.
  
  
  Можливо, в Москві було б краще, подумав Семмі Кі. Він пограв із цією ідеєю, хоча в глибині душі сумнівався, що колись залишить Корею живим. Але людський дух – річ непереможна. І ось Семмі представив, як це - пити в холодному повітрі Червоної площі, робити покупки у великому московському універмазі "ГУМ". Або, можливо, вони дозволили б йому робити покупки в магазинах "Інтуриста", де він міг би придбати західні товари за нижчими цінами. І тоді Семмі знову подумав про Сан-Франциско, і він зламався.
  
  
  Він усе ще плакав, коли хтось смикнув ручку дверей. Дверний замок обернувся. І перш ніж Семмі Кі зміг хоча б почати виявляти надію чи страх, у кімнаті з'явився полковник Віктор Дітко, який розглядав його єдиним холодним оком.
  
  
  "Фу!" Сказав полковник Дітко, реагуючи на сморід, що доноситься. "Геть, швидко".
  
  
  І тут прибіг Семмі.
  
  
  Полковник Дітко заштовхав його в куток підвалу, поруч із скрипучою ревучою піччю.
  
  
  "Я затримався довше, ніж очікував", - сказав полковник. Семмі Кі мовчки кивнув, зазначивши, але не запитавши про пов'язку на оці полковника.
  
  
  "Тебе не знайшли".
  
  
  "Ні", - сказав Семмі Кі.
  
  
  "Добре. Послухай мене, Семмі Кі. Я був у Москві. Я говорив з великою людиною, можливо, найбільшим лідером у світі. Він побачив ваш запис і каже, що цього недостатньо. Недостатньо ні для того, щоб надати вам притулок, ні для того, щоб заплатити вам гроші”.
  
  
  Семмі Кі вибухнув гучними несамовитими риданнями.
  
  
  "Я зрадив свою країну ні за що", - схлипував він.
  
  
  "Не здавайся на мене зараз. Це ще не кінець. Ти хоробрий чоловік, Семмі Кі".
  
  
  Але Семмі Кі не слухав. Здавалося, він ось-ось втратить свідомість.
  
  
  Полковник Дітко шалено потрусив Семмі за плече. "Послухай мене. Ти хоробрий чоловік. Ти вступив до цієї країни-фортеці за власною ініціативою. І коли вас виявили, у вас вистачило присутності духу, щоб знайти єдиний безпечний притулок, доступний для жителя Заходу, який опинився в пастці в Північній Кореї. Покопайтеся в собі і знову наберіться хоробрості. Це, і тільки це, врятує тебе зараз”.
  
  
  "Я зроблю все, про що ти попросиш", - сказав нарешті Семмі Кі.
  
  
  "Добре. Де ваше відеообладнання?"
  
  
  "Я закопав його в пісок. Неподалік Сінанджу".
  
  
  "З додатковими касетами?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Я відсилаю тебе назад до Сінанджі. Сьогодні. Зараз. Я простежу, щоб тебе безпечно проводили до найближчого місця. Звідти ти зможеш повернутися до села, ні?"
  
  
  "Я не хочу повертатись туди".
  
  
  "Вибір тут ні до чого", - холодно сказав Дітко. "Я відправляю тебе назад до Сінанджу. Там ти отримаєш додаткові докази існування Майстра синанджу та його зв'язків в Америці, навіть якщо тобі доведеться вкрасти самі записи Сінанджу. Ти повернеш їх мені. Ти розумієш? А ти?"
  
  
  "Так", - тупо сказав Семмі Кі.
  
  
  "Ти повернеш мені всі секрети Майстра Сінанджу. Все до єдиного. І коли ти зробиш це, ти будеш винагороджений".
  
  
  "Я житиму в Москві?"
  
  
  "Якщо хочеш. Або ми можемо відправити тебе назад до Америки".
  
  
  "Я не можу повернутися туди. Я зрадив свою країну".
  
  
  "Дурань. Не дозволяй своїй провині бентежити тебе. Ніхто цього не знає. І навіть якщо чутка про твоє віроломство просочиться назовні, це не матиме значення. Ви натрапили на секрет, настільки ганьбливий американський уряд, що вони не посміють переслідувати вас у судовому порядку. ".
  
  
  І вперше Семмі Кі посміхнувся. Все мало вийти. Він майже міг бачити міст Золоті ворота своїм думкою.
  
  
  Розділ 8
  
  
  
  
  Коли останній член команди "Дартера" вивів свої плоти назад у неприступний холод гавані Сінанджу, Римо Вільямс стояв на скелястому березі між вітальними гудками, які також увійшли в історію Будинку Сінанджу як попереджувальні.
  
  
  Римо озирнувся. Зустрічаючих не було, але на цих двох чоловіків ніхто не чекав. Римо поправив фланелеву ковдру, що вкривала коліна Майстра Сінанджу, заправивши куточки в плетений інвалідний візок.
  
  
  "Не хвилюйся, Татусю", - ніжно сказав Римо. "Я приведу сюди жителів села, щоб вони допомогли із золотом".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Вони не повинні бачити мене таким. Допоможи мені піднятися на ноги, Римо".
  
  
  "Ти не можеш підвестися", - сказав Римо. "Ти хворий".
  
  
  "Може, я і хворий, але я все ще Майстер синанджу. Я не хочу, щоб жителі мого села бачили мене в такому стані. Вони можуть впасти духом. Допоможи мені піднятися на ноги".
  
  
  Римо неохоче зірвав ковдру. Чіун підвівся, як хворий на артрит. Римо взяв його за руку і допоміг підвестися на ноги.
  
  
  "Позбудься цієї штуки", - сказав Чіун. "Я більше не дивитимуся на неї".
  
  
  Римо знизав плечима. "Як скажеш, Папочко", - і він узяв інвалідне крісло обома руками і, трохи повернувшись усім тілом, відправив його по дузі в усипане зірками небо. Він шльопнувся у води затоки далеко за лінією хвиль.
  
  
  Чіун стояв, нетвердо тримаючись на ногах, засунувши руки у просторі рукави. Він обережно втягнув носом повітря.
  
  
  "Я вдома", - наспіваючи сказав він. "Це запахи мого дитинства, і вони сповнюють моє старе серце".
  
  
  - Я відчуваю запах дохлої риби, - кисло сказав Римо.
  
  
  "Тиша", - наказав Майстер Сінанджу. "Не псуй моє повернення додому своїми скаргами на блідість".
  
  
  "Пробач, Папочка", - з каяттю сказав Римо. "Ти хочеш, щоб я зараз покликав мешканців села?"
  
  
  "Вони прийдуть", - сказав Чіун.
  
  
  "Зараз середина ночі. Наскільки я знаю цих людей, вони спали з вівторка".
  
  
  "Вони прийдуть", - уперто сказав Чіун.
  
  
  Але вони не прийшли. На Римо все ще була водолазка, що приховувала його забите горло. Холодний вітер із затоки різав його, як блискучий ніж. І у відповідь температура його тіла автоматично піднялася, проганяючи холод внутрішньою хвилею тепла.
  
  
  Римо відразу відчув тепло, але його турбував Чіун, що гордо стояв босоніж у своїй пурпуровій мантії випускника.
  
  
  "Маленький батько", - почав було Римо, але Чіун обірвав його помахом руки.
  
  
  "Послухай", - сказав Чіун.
  
  
  "Я нічого не чую", - сказав Римо.
  
  
  "У тебе що, вух немає?" зажадав відповіді Чіун. "Послухай його крик".
  
  
  І Римо, побачивши спалах білого крила в місячному світлі, зрозумів, що мав на увазі Чіун. "Це лише морська чайка", - сказав він.
  
  
  "Це морська чайка, яка вітає нас", - сказав Чіун і, склавши губи разом, видав високий, пронизливий свист.
  
  
  Чіун повернувся до Римо. "Я вітав його у відповідь", - пояснив він.
  
  
  За хвилину темна постать вийшла через покритий черепашками валуна. За нею пішли інші. Вони просувалися повільно, несміливо.
  
  
  "Бачиш?" - спитав Чіун. "Я казав тобі, що вони прийдуть".
  
  
  "Я думаю, вони розслідують твій маленький тет-а-тет із морською чайкою".
  
  
  "Нісенітниця", - сказав Чіун. "Вони відчули жахливу пишноту Майстра Сінанджу, і це вирвало їх з спокійного сну".
  
  
  "Як скажеш, Чіуне".
  
  
  Першим, хто наблизився, був старий, не такий старий, як Чіун. Він був вищим і ширшим обличчям.
  
  
  "Вітаю тебе, Майстер Сінанджу", - наспіваючи сказав старий на офіційному корейському, "який підтримує поселення і вірно дотримується кодексу.
  
  
  І Чіун вклонився у відповідь, прошепотів Римо англійською: "Візьміть до уваги. Це належна повага, належним чином оплачене".
  
  
  "Якщо ти запитаєш мене, я думаю, він незадоволений тим, що його розбудили", - прошипів Римо у відповідь.
  
  
  Чіун проігнорував його.
  
  
  "Знай тепер, що сонце нарешті село над моїми злими працями", - відповів він, також офіційною корейською. "Зараз я повертаюся додому, щоб насолодитися краєвидами рідного села, знову почути звуки моєї юності та провести свої останні дні".
  
  
  Почулося сонне бурмотіння схвалення з боку інших.
  
  
  - І я привів свого прийомного сина Римо, щоб продовжити великий рід моїх предків, - експансивно сказав Чіун.
  
  
  Тиша.
  
  
  "Дивіться, яку данину я приніс із країни кругооких варварів", - голосно вигукнув Чіун.
  
  
  Натовп вибухнув схвальними криками та свистом. Вони накинулися на ящики із золотими злитками і, як голодна сарана, забрали їх.
  
  
  "Принесіть паланкін Майстра", - покликав старий, який був відомий як Пуллянг, доглядач. І швидко підійшли інші, несучи носилки з рожевого дерева та слонової кістки, схожі на ті, на яких у давнину носили фараонів. Вони поставили їх біля Чіуна ніг, і Римо допоміг йому сісти.
  
  
  "Я не думаю, що я подобаюся їм більше, ніж минулого разу, коли я був тут", - прошепотів Римо англійською.
  
  
  "Вони приголомшені моїм несподіваним поверненням. Не хвилюйся, Римо. Я розповів їм все про тебе".
  
  
  "Не дивно, що вони мене ненавидять", - пробурчав Римо.
  
  
  "Вони змінилися. Ти побачиш".
  
  
  Римо почав забиратися в паланкин, але старий на ім'я Пуллянг раптово став на шляху і подав сигнал.
  
  
  Паланкін підняли в повітря і швидко понесли в глиб острова.
  
  
  "А як же я?" - Запитав Римо по-корейськи.
  
  
  - Можеш нести лаковані скрині Майстра, - зневажливо кинув Пуллянг і поспішив слідом за Чіуном.
  
  
  "Велике дякую", - сказав Римо. Він знову глянув на води затоки. Сполучені Штати лежали за тисячі миль за обрієм. Римо ставив питання, коли він побачить це знову і що він відчуватиме, коли цей день настане.
  
  
  Чіун був удома. Але де ж був Римо? Де був будинок для Римо Вільямса, у якого ніколи не було вдома, ніколи не було сім'ї і який ось-ось втратить єдину сім'ю, якою він колись насолоджувався?
  
  
  Нарешті, оскільки Римо не хотів залишати речі Чіуна тут, він слухняно відніс їх до села, одне за одним.
  
  
  "Я хочу його бачити", - прогарчав Римо корейською.
  
  
  Було наступного ранку. Римо був змушений спати на твердій холодній землі, поряд зі свинарником. Вони відвели Чіуна в скарбницю Сінанджу - чудову перлину з рідкісних порід дерева та каміння, побудовану єгипетськими архітекторами як данину поваги Сінанджу за правління Тутанхамона, - і він там переночував.
  
  
  Римо спитав, де він міг би переночувати. Жителі села майже в унісон знизали плечима. Це було схоже на стадний рефлекс.
  
  
  "Немає місця", - сказав Пуллянг, доглядач. Він озирнувся на інших мешканців села.
  
  
  "Немає місця", - повторили інші. І вони знову знизали плечима.
  
  
  Римо сказав: "Ах так? Чіуну не сподобається твоя версія домашньої гостинності. Я збираюся розповісти йому".
  
  
  "Ні. Зараз він спить", - сказав старий. "Він неважливо виглядає, і ми знаємо, як його доглядати". І тому Римо знайшов суху ділянку землі з підвітряного боку кількох скель, де пронизливий вітер був не таким лютим.
  
  
  "Трохи повернення додому", - сказав він перед тим, як піти.
  
  
  Тепер, зі сходом сонця, він хотів побачити Чіуна, а вони йому не дозволили.
  
  
  "Він все ще спить", - сказав Пуллянг про безтурботне обличчя.
  
  
  "Бульдук, Чіун хропе, як гусак з викривленим дзьобом. Він тихий, значить, не спить, і я хочу його бачити".
  
  
  Старий знову знизав плечима, але перш ніж він встиг сказати ще хоч слово, зі скарбниці долинув голос Чіуна. Він був слабкий, але його почули.
  
  
  Увірвався Римо. Він зупинився як укопаний. "Чіун!" - Чіуне! - приголомшено вигукнув Римо.
  
  
  Чіун сидів посеред просторої центральної кімнати, стіни якої були обвішані гобеленами забутих цивілізацій, але висіли трьома глибокими шарами, як шпалери. Навколо нього горіли свічки, по одній на кожну точку компасу. За ним, на кронштейнах зі слонової кістки, висів чудовий меч - Меч синанджу. І всюди довкола нього були скарби Сінанджу, глечики з дорогоцінним камінням, рідкісні статуетки і золоті зливки вдосталь. Вони були складені абияк, немов у переповненій антикварній крамниці. Але Римо не помічав їхньої пишноти. Він бачив лише Чіуна.
  
  
  Чіун сидів у позі лотоса на троні з тикового дерева, який височів лише за три дюйми від підлоги. На голові у нього була гостра золота корона, яку майстри синандж носили з часів середньовіччя. Біля його ніг лежали розкритий сувій і гусяче перо поруч із чорнильним каменем. Але Римо ледве звернув на це увагу. Що він помітив, то це кімоно Чіуна.
  
  
  Було темно.
  
  
  "У тебе зляканий вигляд, Римо", - сказав Чіун спокійним голосом. "В чому справа?"
  
  
  "Ти носиш Одяг Смерті".
  
  
  "А хіба я не винен?" - спитав Чіун. "Хіба я не доживаю останніх днів?" Він був схожий на зморщену жовту родзинку, загорнуту в оксамит.
  
  
  "Ти не маєш так легко здаватися", - сказав Римо.
  
  
  "Чипляється дуб за своє темніє листя, коли приходить осінь? Не сумуй, Римо. Ми вдома".
  
  
  "Добре. Ваші люди змусили мене спати на землі. Я провів півночі, відбиваючись від змій".
  
  
  Чіун виглядав приголомшеним. Але він сказав: "Це був їхній подарунок тобі".
  
  
  "Подарунок? Як сон на камені може бути подарунком?"
  
  
  "Вони побачили блідість твоєї шкіри і сподівалися, що сонце зробить її темнішою, поки ти спиш".
  
  
  "Вночі?" - Запитав Римо.
  
  
  Чіун відклав наполовину закінчений сувій убік. - Сядь біля моїх ніг, Римо. Мене втомлює дивитись на тебе знизу вгору.
  
  
  Римо сидів, обхопивши коліна схрещеними руками. "Мені тут не місце, Тату. Ти це знаєш".
  
  
  "Ти вибрав новий одяг", - зазначив Чіун, вказуючи загнутим нігтем на водолазку Римо. "Просто щоб прикрити горло", - сказав Римо, смикаючи водолазку.
  
  
  "Синяк. Тобі боляче?"
  
  
  "Це минає".
  
  
  "Ні, воно не йде, воно стає все синішим. Я правий?"
  
  
  "Не звертай на мене уваги. Чому б тобі не прилягти".
  
  
  "Ні, я повинен поспішати, щоб закінчити свої сувої. Я повинен написати історію майстра Чіуна, останнього з чистої лінії Сінанджу, який буде відомий як Чіун, Марнотратник Сінанджу".
  
  
  "Будь ласка, не перекладай провину на мене, Татусю. Я нічого не можу вдіяти з тим, що я не кореєць".
  
  
  "Але ти - синанджу. Я створив тебе синанджу. Я створив тебе Сінанджу своїми руками, своїм серцем і своєю волею. Визнай це".
  
  
  "Так", - чесно відповів Римо. "Я синанджу. Але не кореєць".
  
  
  "Я приготував основу. Фарба прийде пізніше".
  
  
  Обличчя Чіуна раптово звузилося, зморшки стали глибшими.
  
  
  "Пенні за твої думки", - пожартував Римо.
  
  
  "Я думаю про твоє горло. Традиційний одяг для інвестицій не прикриває горло".
  
  
  "Інвестиції? Наприклад, в акції та облігації?"
  
  
  “Ні, бездумний. Не так, як в акціях та облігаціях. Як у тому, щоб стати наступним майстром синанджу. Я призначив церемонію на завтрашній полудень. Буде бенкет.
  
  
  "Ми це вже проходили. Я не впевнений, що готовий".
  
  
  "Готові?" - пропищав Чіун. "Слива зривається сама по собі? Не тобі вирішувати, хто готовий. Ніхто не стає майстром синанджу, бо ти готовий, але тільки тоді, коли Майстер, що стоїть перед тобою, доживає свої останні дні".
  
  
  "Ми не можемо просто відкласти це на кілька тижнів?" благав Римо. "Мені потрібен час на роздуми".
  
  
  "Ти жорстокий, Римо. Я падаю духом, а ти вередуєш, як дитина, яка не хоче йти до школи".
  
  
  Рімо нічого не сказав.
  
  
  "Ти завжди був жорстокий до мене. Але останнім часом ти став ще жорстокішим, ніж личить невдячному білому. Тебе не хвилює, що я вмираю".
  
  
  "Ти знаєш, що це не так".
  
  
  Чіун застережливо підняв палець. Його рідке волосся затремтіло.
  
  
  "Тебе не хвилює, що я вмираю. Ти сам мені це сказав".
  
  
  – Коли? - Запитав Римо.
  
  
  "У тому будинку. Під час пожежі. До того, як я, не звертаючи уваги на твою ницу жорстокість, врятував твою байдужу білу шкірку".
  
  
  "Я не пам'ятаю, щоб говорив щось подібне. І я б ніколи не сказав тобі цього".
  
  
  "Я процитую ваші власні слова. Коли я лежав на підлозі, мої слабкі легені наповнювалися димом, я благав вас про допомогу." Я вмираю. Я старий, і дихання залишає моє бідне тіло", - жалібно сказав я. Ти відвернув від мене своє байдуже обличчя і сказав: "Тоді помри спокійно". Без лапок".
  
  
  "Я ніколи цього не говорив!" Римо запротестував.
  
  
  "Ви звинувачуєте Майстра Сінанджу в тому, що він каже неправду?" Спокійно спитав Чіун.
  
  
  "Я знаю, що я цього не говорив", - похмуро сказав Римо.
  
  
  "Але я чув слова. Голос був не твій, але слова, що жаліли, як ікла гадюки, виходили з самого твого рота".
  
  
  "Я не знаю..."
  
  
  "Якщо я скажу, що це так, ти мені повіриш?" - спитав Чіун.
  
  
  "Якщо ти так кажеш, Татусю".
  
  
  "Я прийму це як недбалий спосіб білого сказати "так"", - сказав Чіун. Він зібрав багаті чорні складки свого вбрання разом, перш ніж заговорити знову.
  
  
  "Ти пам'ятаєш легенди про майстрів синанджу, моїх предків?"
  
  
  "Деякі з них. Не всі. Я переплутав імена".
  
  
  "Ти пам'ятаєш історію Великого Майстра Вану?"
  
  
  "Про Ванга багато історій. Він був зайнятим хлопцем".
  
  
  "Але є одна історія вище за всіх інших. До Вана Майстра синанджу були не такими, як зараз".
  
  
  "Я знаю. Вони билися палицями та ножами і використовували отруту".
  
  
  "Вірно. І вони працювали не поодинці. У них була армія послідовників, нічні тигри Сінанджу. З часів Вана нічних тигрів не було. Нічні тигри не були потрібні. Чому це так, Римо?"
  
  
  "Бо Ван був першим, хто дізнався про джерело сонця".
  
  
  "Справді. Це був жахливий час для Будинку Сінанджу. Майстер Вана, який був відомий як Хунг, помер, не встигнувши повністю навчити Вана. Це було б кінцем нашого способу життя".
  
  
  Голос Чіуна придбав тремтливий бас, який він використовував щоразу, коли повторював одну з легенд Сінанджу.
  
  
  "І ось, не встиг Майстер охолонути в землі, як великий смуток зійшов на село Сінанджу. Була робота, але не було Майстра, здатного врятувати село. Нічні тигри Сінанджу відощали від голоду. І вони крали у простих мешканців села. І вони вбивали. І вони ґвалтували, і вони чинили всіляке зло, бо їхні руки не діяли, і вбивство було всім, що вони знали.
  
  
  "І Ван, бачачи це, пішов у темряву, щоб медитувати. "Горе Дому Сінанджу", - сказав Ван нічному небу. "Бо нашій лінії прийшов кінець".
  
  
  І коли він лежав на холодній землі, лежав на спині, звернувши обличчя до Всесвіту, він бачив, як зірки повільно обертаються. Але Ван, у якого не було надії, наважився мріяти про час, коли люди були подібні до зірок, холодних, але палаючих, як внутрішнє світло.
  
  
  "Тепер деякі кажуть, що те, що сталося далі, сталося лише у свідомості Вана, який багато днів не їв. Інші кажуть, що саме його піст відкрив йому очі на велику істину. Але всі згодні з тим, що коли майстер Ван повернувся в Сінанджу, він був іншою людиною, холодною, відстороненою, і в його очах горів вогонь Всесвіту.
  
  
  "Бо, як сказав Ван, величезна вогненна каблучка спустилася з небес. І ось, цей вогонь горів яскравіше сонця. І він заговорив з Ваном. І голосом, який міг чути тільки Ван, він сказав, що люди не використовують свої уми і тіла належним". І вогонь подав Вангу перший урок контролю, і в одну мить Ван знайшов джерело сонця.
  
  
  "Схоже, сонячне джерело знайшло його", - сказав Римо.
  
  
  "Тихіше! І ось, це був інший Ван, який повернувся в Сінанджу тієї ночі. Він був високий і сповнений гніву. І він виявив, що нічні тигри Сінанджу задумують проти нього змову, кажучи, що той чи інша має стати наступним Майстром, бо Ван був не більш придатний, ніж найнижчий із них.
  
  
  "До кухонних багать села ступив Ван, неушкоджений від полум'я, хоча воно торкалося його босих ніг. І голосом, подібним до грому землетрусу, він сказав їм:
  
  
  "Ось, я новий Майстер синанджу. Я приношу з собою нове світло і нову еру, бо я відкрив сонячне джерело. Більше не буде багато Майстерів. З цього дня і надалі тільки один Майстер і один учень будуть гідні вивчати мистецтво синанджу. Більше не буде страждань і голоду Іншим чоловікам села більше не треба буде боротися і вмирати.
  
  
  І, промовивши ці слова, Майстер Ван, якого ми тепер називаємо Великим Майстром Вангом, напав на нічних тигрів Сінанджу. І так, так, так, цієї падали більше не було.
  
  
  "І, стоячи серед мертвих, він проголосив, що з цього дня й надалі наймогутніша рука Сінанджу ніколи не підніметься проти того, хто був із села. І потім він виголосив пророцтво, хоча навіть Ван не знав, звідки прийшли його слова. сказав:
  
  
  "Одного разу знайдеться Майстер синанджу, який знайде серед варварів на Заході того, хто колись був мертвий. Цей Майстер буде настільки зачарований грошима, що за величезне багатство навчить секретам синанджу цієї блідої людини з мертвими очима. Він зробить його нічним тигром, але самим Він зробить його родичем богів Індії, і він буде Шивою, Руйнівником, Смертю, руйнівницею світів, і цей мертвий нічний тигр, якого Майстер Сінанджу одного разу зцілить, сам стане Майстром Сінанджу, і настане нова ера, більша, ніж будь-яка, яку я збираюся створити".
  
  
  Чіун відкинувся на спинку свого трону з дерева тика, його очі сяяли блаженним світлом.
  
  
  "Ти, Римо", - м'яко сказав він.
  
  
  "Я знаю легенду", - сказав Римо. "Ти розповідав її мені багато разів. Я не впевнений, що вірю в це".
  
  
  Ти пам'ятаєш день, коли ти помер? - спитав Чіун.
  
  
  "Вони прив'язали мене до електричного стільця. Але це не спрацювало".
  
  
  Чіун похитав головою. "Фіктивна смерть. Це не має жодного значення. Ні. Я маю на увазі той час, коли почалося твоє навчання. Боягуз напав на тебе з пістолетом. Ти ще не був єдиним цілим із синанджу, тому він досяг успіху."
  
  
  "Я пам'ятаю. Ти якось повернув мене до життя", - сказав Римо.
  
  
  "Я був готовий дозволити тобі померти. Я повернув тебе назад тільки тому, що після смерті твоє тіло з'єдналося зі всесвітом. Ти прийняв Сінанджу у своє серце, як ніхто після Вана. Я не міг дозволити тобі померти, хоча ти був білим і невдячним" .
  
  
  "Це коли ти почав думати, що я втілення тієї довбаної легенди?" Запитав Римо.
  
  
  "Так, але я був впевнений набагато пізніше. Це було в Китаї. Ти пам'ятаєш наш час у Китаї?"
  
  
  Римо кивнув, гадаючи, до чого все це хилиться. "Так. Це було одне з наших перших завдань. Ми були там, щоб зупинити змову проти відкриття дипломатичних відносин між США та Китаєм. Здається, що це було дуже давно".
  
  
  "Момент в історії", - сказав Корреш. "Ти пам'ятаєш, як ошуканці в Пекіні отруїли тебе?"
  
  
  "Так, я мало не помер".
  
  
  "Отрути було достатньо, щоб убити десять людей - ні, двадцять чоловік. Але ти не помер. На порозі смерті, між смертями, в оточенні своїх вбивць тебе вирвало отрутою, і тому ти вижив. Саме тоді я точно зрозумів, що ти був істинним. втіленням Шиви Руйнівника”.
  
  
  "Тому що мене вирвало?"
  
  
  "Багато історій про Шива", - спокійно сказав Чіун, ігноруючи спалах Римо. "Був час, у дні до появи людини, коли боги Індії воювали з демонами. Боги Індії були сильні, але ще сильнішими були сили, з якими вони билися. І так боги взяли великого змія на ім'я Васукі і використовували його, щоб збивати океан молока , щоб приготувати амброзію, яку боги будуть пити і таким чином стануть більш могутніми, але змій на ім'я Васукі, висячи вниз головою, почав викидати отруту в океан молока. необхідної їм для забезпечення перемоги та продовження існування.
  
  
  "І ось, вниз спустився Шива, червоний бог бур. Так ось, Шива був жахливим богом. У нього було три особи. Шість було числом його рук. Великою міццю мав він. І коли він побачив, як викидається отрута, він зробив крок під змію". на ім'я Васукі і впіймав жахливу отруту своїм ротом, і так Шива пожертвував собою, щоб урятувати світ.
  
  
  "Але він не помер, Римо. Його дружина, яку звали Парваті, бачачи, як її чоловік жертвує собою, швидко підбігла до нього, і перш ніж Шива зміг проковтнути отруту, вона обернула шарфом його горло, душа його, поки Шиву не вирвало отрутою ".
  
  
  "Вона задушила його, щоб він не помер від отруєння", - сказав Римо. "Це не має жодного сенсу".
  
  
  "Шива не помер", - поправив Ґіун. "Його вирвало отрутою, і Парваті розв'язала свій шарф. Шива був неушкоджений, якщо не рахувати його горла".
  
  
  Чіун нахилився вперед і обома руками зсунув комір майки Римо вниз, оголивши його горло. "Його горло стало яскраво-синім. Як і твоє горло, Римо".
  
  
  "Збіг", - сказав Римо, раптово встаючи.
  
  
  "Ви упираєтеся у своїй невірі перед обличчям незаперечних доказів?"
  
  
  "У мене немає шести рук", - зауважив Римо. "Отже, я не можу бути Шивою".
  
  
  "Якби ті, хто загинув під час люті вашої атаки, постали перед нами, вони поклялися б, що у вас було шість разів по шість рук", - сказав Чіун.
  
  
  На обличчі Римо позначився сумнів. "У мене є лише одна особа, про яку я знаю", - сказав він нарешті.
  
  
  "І скільки разів Імператор Сміт змінював твоє обличчя у своїх власних підступних цілях?"
  
  
  "Один раз, коли я тільки приєднався до організації, щоб не виглядати як раніше", - повільно промовив Римо, загинаючи пальці. "Один раз, щоб заміни наші сліди після виконання завдання, і востаннє, коли я змусив його повернути мені моє колишнє обличчя".
  
  
  Римо здивовано подивився на кількість пальців, які він перерахував.
  
  
  "Три", - сказав Чіун, підводячи очі до стелі.
  
  
  "Чи бачиш, легенди - це лише красиві пісні, які приховують справжню реальність, як фарба на жіночому обличчі".
  
  
  "Якби я був богом, я не повернувся б на землю поліцейським з Ньюарку", - майже сердито парирував Римо. "Це я знаю".
  
  
  "Тепер ти не поліцейський із Ньюарка. Ти щось більше. Можливо, скоро ти зробиш ще більший крок до своєї кінцевої долі".
  
  
  "Щось не сходиться".
  
  
  "Коли ти був дитиною, чи уявляв себе поліцейським Ньюарка?" - спитав Чіун. "Діти не можуть усвідомити свою неминучу зрілість. Вони не думають про сьогоднішні бажання. Ти все ще багато в чому як дитина, Римо. Але скоро тобі доведеться подорослішати."
  
  
  Майстер Сінанджу схилив голову і додав слабким голосом: "Раніше, ніж я міг би подумати".
  
  
  Римо повернувся на своє місце біля ніг Чіуна. "Іноді я чую голос у своїй голові", - зізнався він. "Це не мій голос".
  
  
  "І що каже цей голос?" - спитав Чіун.
  
  
  "Іноді він каже: "Я - Шива. Я горю своїм власним світлом". В інших випадках: "Я створений Шива, Руйнівник; Смерть, руйнівниця світів.
  
  
  "І?" Запитав Чіун з надією на обличчі.
  
  
  "І що?"
  
  
  "Є ще щось?"
  
  
  - "Мертвий нічний тигр, відновлений Майстром синанджу", - сказав Римо.
  
  
  Чіун розслабився. "Минулої ночі ти не зміг завершити пророцтво".
  
  
  "Якої іншої ночі?"
  
  
  "Ну, ніч у палаючому будинку, Римо. Про що, ти думав, ми говорили?"
  
  
  "У минулі часи, коли ви чули цей голос у своїй голові, це була тінь Шиви, яка заволоділа вашим розумом, попереджує вас, готує вас, закликає вас зберегти своє тіло, бо це судина руйнівника. Отже, у Шиви було багато втілень. Іноді він він. є Шивою Махедєвою - Шивою Верховним Господом. А іноді як Шива Бхайрава - Шива Руйнувач.
  
  
  "Звучить як пісня п'ятдесятих. Шиваремо ду-уоп-ду-уоп".
  
  
  "Не жартуй. Це одна зі священних таємниць синанджу. Я завжди думав, що настане день, коли ти назавжди станеш Шивою Римо і займеш моє місце як наступного майстра синанджу. Але тієї ночі, з посинілим горлом і обличчям, вимазаним попелом, як зображають обличчя Шиви в історичних хроніках, ти виступив проти мене, Римо. Ти не був Римо. Твій голос належав не Римо. Ти не був Шивий Римо. Ти був Шивий Махєдєвий, і ти не знав мене. зробив тебе цілим".
  
  
  "Я жалкую про слова, які я сказав, Маленький батько. Але я їх не пам'ятаю".
  
  
  "Я прощаю тебе, Римо, бо, правду кажучи, ти був не в собі. Але я турбуюся. Коли Шива буде готовий, він заволодіє твоєю тілесною оболонкою. Я не хочу, щоб він заволодів і твоїм розумом теж".
  
  
  "Але якщо це моя доля, що я можу зробити?"
  
  
  "Ти повинен битися, Римо. Ти маєш заявити про себе. Ти маєш пам'ятати синанджу та свої обов'язки. Перш за все, ти маєш продовжити мій рід".
  
  
  Римо підвівся на ноги і став обличчям до стіни.
  
  
  "Я не хочу втрачати тебе, Татусю", - сказав він тремтячим голосом.
  
  
  "Стань наступним майстром синанджу, і я завжди буду з тобою", - сумно сказав Чіун. "Це моя клятва тобі".
  
  
  "Я теж не хочу втрачати себе. Я не хочу бути ніким, крім Римо Вільямса. Ось хто я. Це все, що я знаю".
  
  
  "Ти був обраний долею. Не нам виступати проти космосу, але перед тобою стоїть вибір, Римо Вільямс, сину мій. Ти повинен зробити це якнайшвидше. Бо скоро мене може не стати. І будь-якої миті жахливий бог індусів може повернутися, щоб оголосити тебе своєю власністю. І ти будеш втрачений назавжди".
  
  
  Розділ 9
  
  
  
  
  Полковник Віктор Дітко зрозумів, що знаходиться недалеко від Сінанджу, коли сморід дохлої риби заповнив його ніздрі.
  
  
  Він швидко підняв скло свого автомобіля "Чайка" російського виробництва.
  
  
  "Ми майже на місці", - кинув Дітко через плече.
  
  
  У задній частині, на підлозі, Семмі Кі зіщулився під пледом.
  
  
  "Я знаю", - сказав Семмі Кі. "Я також відчуваю цей запах".
  
  
  "Це завжди так погано?"
  
  
  "Ні. Насправді гірше, коли вітер зі сходу. Зміг".
  
  
  Полковник Дітко кивнув головою. За останню годину він проїхав одним із найіндустріальніших ландшафтів, які він коли-небудь представляв. Величезні димарі вивергали отруйні пари. Куди б він не подивився, скрізь були фабрики та рибопереробні заводи. Якось вони проїхали грубим залізним мостом, і лінива річка внизу була багряно-рожевою від хімічних відходів. Він побачив кілька житлових районів. Він ставив питання, де живуть усі ці схожі на дрони робітники, які повинні працювати на нескінченних фабриках. Можливо вони сплять на роботі. Що ймовірніше, вони сплять на роботі. Це не здивувало б полковника Дітко, який був невисокої думки про жителів Сходу загалом і про північнокорейців зокрема.
  
  
  Дітко їхав щебеневою дорогою, поки вона не перетворилася на жахливу колію, яка насправді сприяла більш плавній їзді, настільки жахливими були вибоїни на асфальтовій дорозі, яка нібито була головною магістраллю.
  
  
  Раптом земля розкрилася. Фабрики перестали домінувати у пейзажі. Але, що цікаво, не було ні будинків, ні хатин, жодних ознак житла. Раніше можна було бачити селян, що їдуть дорогою на своїх всюдисущих велосипедах. Більше немає. Здавалося, що земля, що лежить наприкінці дороги, була отруєна. Дитко здригнувся від цього.
  
  
  З'їхавши з дороги, Дітко зупинив машину поруч із грубим дерев'яним покажчиком, на якому була випалена корейська ієрогліфа, схожа на слово "ЯКЩО", намальоване між двома паралельними лініями.
  
  
  "Я думаю, ми заблукали", - із сумнівом сказав він. "Тут дорога закінчується. Далі немає нічого, крім скель та покинутого села".
  
  
  Семмі Кі вибрався із захисних глибин заднього сидіння. Він моргнув від тьмяного світла. "От і все".
  
  
  "Що?" - Запитав я.
  
  
  "Сінанджу", - сказав Семмі Кі, виглядаючи північнокорейську поліцію.
  
  
  "Ти серйозно? Це зона безпеки. Де колючий дріт, стіни, охорона?"
  
  
  "Тут їх немає".
  
  
  "Жодного? Як вони захищають своє село, ці Сінанджу? І свої скарби?"
  
  
  "З чуток. Всі знають про Майстра синанджу. Ніхто не наважується наблизитися до Сінанджу".
  
  
  "Страх? Це їхня стіна?"
  
  
  "Старий з села пояснив мені це". сказав Семмі Кі. "Ти можеш перелазити через стіни, копати під ними, обминати їх, навіть розносити їх на частини. Але якщо стіна знаходиться у вашій свідомості, зруйнувати її нескінченно важче".
  
  
  Полковник Дітко кивнув головою. "Я висаджу вас тут".
  
  
  "Не могли б ви супроводити мене до села? Що, якщо мене забере північнокорейська поліція?"
  
  
  "Я спостерігатиму за тобою, поки ти не увійдеш до села, але я не підійду ближче".
  
  
  Полковник Дітко спостерігав, як Семмі Кі вислизнув із заднього сидіння і обережно перебирався з валуна на камінь, поки не зник з поля зору, спустившись до села Сінанджу. У своєму селянському одязі американець був такою ж частиною Північної Кореї, як і його спотворене страхом обличчя. Дітко знав, що Семмі Кі буде у безпеці від північнокорейської поліції. Вони не наважилися б пройти за стіну.
  
  
  Полковник Віктор Дітко був упевнений у цьому, оскільки він сам міг бачити стіну так ясно, якби вона була складена з будівельного розчину та цегли.
  
  
  Перше, що зробив Семмі Кі, це знайшов місце, де він закопав свою відеоапаратуру. Плоский камінь, який він використовував як маркер, все ще там. Семмі копався у вологому піску голими руками, від холоду вони німіли, поки не дістав синю водонепроникну вінілову сумку. Він витяг її і розв'язав зав'язки на горловині.
  
  
  Відеообладнання – камера, диктофон, батарейний блок на поясі та запасні касети – було недоторканим. Семмі швидко надів батарейний блок та підключив його. Він здригнувся, але було ще рано. Він сподівався, що вигляне сонце та зігріє його тіло.
  
  
  Семмі виліз на виступ скелі, відчуваючи, як рвуться і дряпаються коричневі конусоподібні черепашки, схожі на очі деяких ящірок. Йому відкрився чудовий краєвид на село Сінанджу. Там були будинки, переважно дерев'яні, що стояли на коротких дерев'яних палях і розкидані по землі, як безліч кинутих гральних кісток. У центрі був великий відкритий простір, званий сільською площею, хоча це був лише плоский млинець бруду. І з видом на площу, чудову скарбницю Сінанджу, єдину будівлю з вікнами із справжнього скла та гранітним фундаментом. Це була найстаріша будівля, і виглядала вона саме так, але навіть її різьблені й лаковані стіни не давали жодного натяку на великі таємниці, які зберігали ці стіни.
  
  
  Семмі підніс відеокамеру до плеча, прицілився у видошукач та зняв десятисекундний настановний кадр. Він перемотав плівку і прокрутив її назад у видошукачі. Обладнання працювало ідеально. Він був готовий розпочати.
  
  
  На очах у Семмі сонне село ожило. Були запалені вогнища для приготування їжі, і на площі розпочався спільний сніданок. Але щось змінилося. Жителі села були одягнені не у свою вицвілу бавовну, а в чудові шовки та хутра. Семмі виглядав старого, який так багато розповідав йому про синанджу, - наглядача Пуллянга. Він чекав, поки Пуллянг залишиться сам, і підходив до нього. Старий знав усе, що можна було знати про синанджу. Можливо, він міг би змусити його відкрити скарбницю.
  
  
  Коли Пуллянг, нарешті, з'явився з усіх можливих місць, самої скарбниці, Семмі Кі був здивований. Але його здивування переросло у шок, коли на свого роду ношах на площу під захоплені вигуки натовпу винесли дуже старого чоловіка.
  
  
  Поруч із ношами йшов білий чоловік, високий, прямий і гордий, на відміну від раболіпних жителів села. На ньому був одяг у західному стилі: штани та сорочка з високим коміром.
  
  
  І Семмі Кі з нудотою в порожньому шлунку зрозумів, що Майстер Сінанджу повернувся до села.
  
  
  Семмі наполовину послизнувся, наполовину впав із валуну. Він приземлився на зад, не знаючи, що йому робити. Він не наважувався намагатися увійти до скарбниці зараз. Це було б неможливо. Не кажучи вже про смерть.
  
  
  Втеча теж була неможлива. Тільки одна дорога вела геть від захищеної бухти Сінанджу. І полковник Віктор Дітко, як вони й домовилися, сидів у своїй машині, чекаючи на повернення Семмі.
  
  
  Семмі поповз рачки до води. Він не знав, чому це зробив. Він був наляканий. Його нудило від страху, але він мав щось зробити - що завгодно.
  
  
  Хлопчик-підліток присів навпочіпки біля води, щось стираючи. Семмі подумав, що він, мабуть, рибалка, чистить свої сіті, але потім згадав легенди Сінанджу. У Сінанджу ніхто не ловив риби. Принаймні не для того, щоб поїсти.
  
  
  Коли хлопчик підвівся, Семмі побачив, що він не мочить рибальську мережу, а зчищає пляму з чудового костюма. Синьо-зелений дракон. Сарнмі знав, що це дракон, бо голова лежала поряд із скелею.
  
  
  Хлопчик, задоволений тим, що зникла пляма, почав натягувати костюм.
  
  
  Саме тоді Семмі Кі зрозумів, що він мав зробити. Зрештою, чиє життя було важливим?
  
  
  Він підкрався ззаду до хлопчика і вдарив його по голові.
  
  
  Хлопчик склався, як паперова лялька. Семмі швидко зняв з себе недбалу частину свого костюма, який був зроблений із кольорового рисового паперу та шовку. Він був повним, об'ємним і вміщав стільки місця, що його ремінь з батарейним блоком не впадав у вічі.
  
  
  Семмі потяг за шовкові складки. Ніхто б його в цьому не впізнав. Він підняв камеру на плече і, обережно балансуючи, натягнув на голову жорстку паперову маску дракона.
  
  
  Камера підійшла. Об'єктив був спрямований вниз відкритою мордою, і Семмі перевірив кут огляду. Камера, переміщаючись по колу, безперешкодно бачила. Випадково у видошукач потрапив роздроблений череп хлопчика.
  
  
  Хлопчик був мертвий. Семмі не хотів його вбивати. Але було надто пізно жалкувати. У будь-якому разі він був звичайним селянином. Семмі Кі був журналістом.
  
  
  Семмі зупинився, щоб відтягнути тіло хлопчика в холодне море, перш ніж потягнутися в село Сінанджу, голова у нього паморочилася від збудження, але в животі було тяжко від страху.
  
  
  Римо не був голодний, але це не завадило йому образитись.
  
  
  Жителі села Сінанджу сиділи навпочіпки по всій площі, мачаючи половники в миски з димним супом і відриваючи шматки м'яса від смаженого порося. У центрі на своєму низькому троні сидів Майстер Сінанджу і їв рис, поряд з ним – доглядач Пуллянг.
  
  
  Римо сів із підвітряного боку. Як і в Чіуна, його організм був очищений, він не міг їсти червоного м'яса або обробленої їжі. Або пити щось міцніше за мінеральну воду. Отже, запах смаженого порося вдарив йому в ніздрі.
  
  
  Але найбільше Римо образило поведінку мешканців села. Ось він, наступний майстер синанджа - якщо Чіун досягне свого - майбутній опора села, і ніхто не запропонував йому нічого, крім миски білого рису. Натомість вони поводилися з ним як з дитиною-ідіотом, якого сім'я випускала з горища тільки в особливих випадках.
  
  
  Римо відчув огиду. Він ніколи не розумів, чому Чіун продовжує підтримувати своїх лінивих, невдячних односельців. Вони тільки й робили, що їли та розмножувалися.
  
  
  І скаржаться. Якби вони були американцями, всі вони були б на посібнику.
  
  
  Римо засміявся подумки, подумавши, що синанджу вперше запровадив концепцію добробуту. Але йому так здавалося. Він не міг уявити, що житиме в Сінанджу постійно або візьме за дружину одну з плосколицьких жінок синанджу з широкими стегнами.
  
  
  Він запитував, чи був у нього ще вибір.
  
  
  - Римо, до мене, - раптово покликав Чіун. Сніданок скінчився.
  
  
  Римо йшов крізь мешканців села, що сиділи навпочіпки. Ніхто не намагався розступитися перед ним.
  
  
  "Рімо, сину мій", - прошепотів Чіун англійською. "Допоможи старому підвестися. Але не роби цього очевидним".
  
  
  "Так, Папочко", - шанобливо сказав Римо. Він узяв Чіуна за руку і обережно допоміг йому піднятися на ноги, створюючи враження, що Римо просто відсунув трон убік на знак ввічливості. Чіун здавався меншим на зріст, повільніше, і Римо придушив хвилю емоцій.
  
  
  "Тепер устань поряд зі мною", - сказав Кореш.
  
  
  Римо підвівся. Море корейських осіб дивилося на нього. Вони були такими ж порожніми і невиразними, як яблучні галушки.
  
  
  Майстер Сінанджу вивільнив руки зі своїх спадаючих чорних рукавів і підняв їх, щоб привернути до себе увагу.
  
  
  "Діти мої, - наспіваючи сказав він, - велика моя радість, бо я нарешті повернувся додому. Але глибока моя печаль, бо мої дні як ваш Учитель добігають кінця".
  
  
  І на цьому в натовпі запанувала тиша. Римо побачив, як у деяких обличчях виступили сльози. Він запитував, чи були вони через Чіуна, чи тому, що їхні талони на харчування танули в них на очах.
  
  
  "Не впадайте у відчай, діти мої", - продовжував Чіун, підвищивши голос. "Бо я повернувся не з порожніми руками. Я приніс золото. Я багаторазово збільшив наші скарби. О диво, Дім Сінанджу став багатшим, ніж будь-коли, - завдяки Чіуну".
  
  
  І з натовпу долинули радісні вигуки. Декілька жителів села, одягнених у декоративні костюми, танцювали від радості. Там Римо побачив стрибаючу чаплю, тут - пухнастого ведмедя, що представляє Тангуна, прабатька корейської раси. З-за скель незграбно вибіг чоловік, одягнений драконом. Він теж приєднався до танцю, хоча його рухи були незграбними та менш плавними, ніж у інших.
  
  
  - Знай, що Майстер Сінанджу сильно постраждав у країні круглооких білих, - проголосив Чіун, і Римо здалося, що його голос, що став кольористим, теж став більш життєрадісним. "В Америці я служив не імператору, тому що в Америці немає ні імператора, ні короля, ні навіть скромного принца".
  
  
  Жителі села ахнули. Це було неймовірно. "У цих американців замість короля чи справжнього правителя є щось, зване президентом, який не королівської крові. Ні, цей правитель вибирається за жеребом, як і його співправитель, щось зване віце-президентом, якого добре прозвали за те, що він править країною Воістину, ця земля занепала з тих часів, коли вона була колонією доброго короля Георга».
  
  
  - Ти занадто згущуєш фарби, Чіуне, - застеріг Римо.
  
  
  "Але я не служив цьому президентові Америки", - продовжував Чіун. "Ні. Я служив самозванцю, лікарю, відомому як доктор Гарольд Сміт, який стверджував, що є одним із наймогутніших людей в Америці. І все ж, коли Майстер Сінанджу запропонував позбутися президента Америки і посадити на трон Америки претендента Сміта, Сміт не погодився на це. Натомість цей безумець вважав за краще керувати притулком для божевільних, які носять безглузду назву Фолкрофт, одночасно посилаючи Майстра синанджу туди-сюди вбивати ворогів Америки».
  
  
  "Це правда, про Вчитель?" - Запитав житель села.
  
  
  Чіун урочисто кивнув головою. "Це справді так. Запитайте мого прийомного сина Римо, який американець".
  
  
  Ніхто не промовив жодного слова. Начебто Римо там не було. Римо спробував пояснити корейською.
  
  
  "В Америці ми обираємо нового президента кожні чотири роки. Це наш шлях. Ми - нація законів. Але деякі злі люди в Америці порушили закони моєї країни у своїх власних цілях. Щось треба було робити. Тому президент багато років тому створив систему під назвою CURE і призначив відповідальним доктора Сміта.Працею Сміта була боротьба з поганими елементами в Америці та ворогами моєї країни по всьому світу. Він не хотів правити Америкою, тільки захищати її”.
  
  
  Жінки захихотіли.
  
  
  "Розкажи про Конституцію, Римо", - сказав Чіун англійською. "Вони знайдуть це кумедним".
  
  
  "Це не смішно", - прогарчав Римо. Але він продовжував звертатися до натовпу. "В Америці права кожної людини захищені щитом. Це називається... - Римо повернувся до Чіуна і запитав англійською: - Як по-корейськи сказати "Конституція", Папочко? - запитав він.
  
  
  "Луха собача", - спокійно сказав Чіун.
  
  
  "Це називається "Захисник прав", - сказав Римо, імпровізуючи корейською.
  
  
  Тут жителі села подалися вперед, бо вони розуміли толк у щитах.
  
  
  "Цей щит був документом, на якому були записані всі права людей. У ньому йдеться про те, що всі люди створені рівними і..."
  
  
  Слова Римо потонули у вибухах сміху. "Всі люди створені рівними", - зареготали мешканці села. "Не всі корейці рівні, але навіть найнижчі з них рівніші, ніж блідолиці американці".
  
  
  "Як паперовий щит може захистити людину? Хіба вона не зношується, коли її передають від людини до людини?" - Запитав доглядач Пуллянг.
  
  
  "Бо американці вірять у цей щит", - відповів Римо.
  
  
  "Американці теж повинні вірити, що всі щити рівні", - самовдоволено сказав Пуллянг. І мешканці села завили. Чіун змусив своїх людей замовкнути, піднявши долоні.
  
  
  "Так краще", - пробурчав Римо. "Багато років тому президент Сполучених Штатів побачив, що злі люди зловживають Конституцією, щоби чинити зло. Але президент не міг боротися з цими людьми, не порушивши Конституцію".
  
  
  "Чому він не розірвав його?" - Запитав маленький хлопчик.
  
  
  "Конституція є священною для американців", - парирував Римо. "Так само, як легенди Сінанджу священні для всіх вас".
  
  
  І це зрозуміли мешканці села. Вони знову замовкли.
  
  
  "Отже, цей президент створив секретну організацію під назвою CURE, щоб працювати в обхід Конституції, щоб вона не загинула".
  
  
  "Він плюнув на щит своєї країни?" - спитав хтось.
  
  
  "Ні, він не плюнув на це", - гаркнув Римо. "Він обійшов це".
  
  
  "Він вдав, що цього не існує?"
  
  
  "Ні, він порушив його закони, щоб не порушувати віри в американський народ".
  
  
  "Чому б не створити свою власну Конституцію? Хіба він не був правителем?"
  
  
  "У нього не було влади. Він був захисником Конституції, як... як пастух".
  
  
  "Тоді Америка, мабуть, країна овець", - посміхнувся Пуллянг. " Їх правителі безсилі, які народ бездумний " .
  
  
  "Ні, справа не в цьому!" Римо починав злитися. Чому ці люди не намагалися зрозуміти?
  
  
  Чіун торкнувся Рима за плече. "Я закінчу твоє пояснення", - сказав він. "Але це була хороша спроба".
  
  
  Римо насупився, відступаючи убік.
  
  
  "Так ось, в Америці не прийнято впізнавати вбивцю", - наспіваючи сказав Чіун. "Вони не вірять у вбивць, але вони потребували одного. Тому до мене прислали функціонера з Америки. Він не став би наймати вбивцю, вперто сказав він. Але він хотів скористатися послугами Сінанджу у навчанні власного вбивці. Майстер синанджу не підійшов би, наполягав би цей чиновник, якого звали Макклірі, цей вбивця має бути білим, тому що він працюватиме таємно, він повинен уміти ходити серед білих непоміченим.
  
  
  "І я сказав цьому Макклірі, що Майстер Сінанджу має велику цінність, стоячи поряд з троном. Коли твої вороги дізнаються, що ти найняв Дім Сінанджу, вони здригнуться від зла. Секретність - доля злодіїв. Але цей Макклірі не хотів чи не міг зрозуміти. Як він міг?.. Він був білим і родом з країни, де ніколи не працював майстер синанджу, оскільки Америці було всього 200. Білий Макклірі наполягав на секретності, і я сказав йому, що секретність гарантує не колір одягу вбивці, а його майстерність. все ж таки цей Макклірі наполягав, він сказав, що вбивці, якого вони хотіли, щоб я навчив, буде доручено самостійно знаходити своїх жертв.
  
  
  І жителі села Сінанджу посміялися з безглуздої логіки американців.
  
  
  "І я сказав йому, що обов'язок імператора - вибрати жертву, обов'язок вбивці - стратити його. Це старе розуміння. Король не вбиває, а вбивця не править.
  
  
  "Тоді були важкі часи. Роботи не було. Деякі з вас пам'ятають ті дні. Ходили розмови про те, щоб відправити дітей додому, до моря. Отже, я взявся, на свій великий сором, за це огидне завдання. Я погодився навчити білого вбивцю. для Америки - спочатку домігшись угоди про те, що американський вбивця не буде забирати роботу у будь-якого майбутнього Майстра».
  
  
  Мешканці села схвально закивали.
  
  
  "Замість немовляти мені представили чоловіка для навчання синанджу", - глузливо сказав Чіун. Сміх.
  
  
  "І замість корейського мені дали біле". Знову сміх.
  
  
  "Але дивись, - сказав Чіун, і його голос став серйозним, - цей білий, хоч і любив м'ясо, був міцним горішком. У цього білого, незважаючи на великий ніс і незграбну ходу, було добре серце. І я навчив його першим крокам до правильності.Вдячний був цей білий.І він сказав Майстрові: "Я всього лише скромний білий, але якщо ти даси мені більше синанджу, я піду за тобою на край світу, як щеня, і співатиму тобі дифірамби, про жахливу пишність".
  
  
  - Чортови малоймовірно, - пробурчав Римо.
  
  
  Чіун легенько тицьнув Римо ліктем у ребра.
  
  
  "І я сказав цьому білому, цьому південнокорейцю, я сказав: "Я зроблю це, тому що я підписав контракт, а контракти священні для Сінанджу. Контракт, який я підписав, був чудовим. Жоден Майстер в історії синанджу ніколи не підписував такого чудового контракту. У цьому контракті обговорювалося, що я навчаю цього білого синанджу, що я й зробив, і далі в ньому обговорювалося, що якщо служба цього білого була незадовільною, якщо він підбив своїх білих лідерів або якщо він зганьбив Дім Сінанджу неправильною поставою чи поганим диханням чи будь-яким подібним серйозним провиною, Майстер Сінанджу був зобов'язаний позбавитися цього білого, як від качиного посліду ".
  
  
  Усі подивилися на Римо.
  
  
  "Що ще ти зробив би з непокірним білим?" Сказав Чіун і засяяв, даючи сигнал мешканцям села розсміятися. І вони засміялися.
  
  
  Римо кипів від злості.
  
  
  Чіун знову став серйозним.
  
  
  "Але після місяців, поки я навчав цього білого, я виявив чудову річ". Чіун зробив паузу для досягнення максимального драматичного ефекту. "Цей білий прийняв синанджу. Не тільки в його в'ялих м'язах, або в його блідій шкірі, або в його тупому розумі, але і в його серці. І саме тоді я зрозумів, що, хоча його шкіра була неякісною, а звички бідними, серце у нього було корейське”.
  
  
  Декілька жителів села влаштували показове плювання на землю, коли почули це.
  
  
  "Його серце було корейським", - повторив Чіун. "Диво! Після всіх цих років, коли у Майстра синанджу не було спадкоємця, я наважився сподіватися, що знайшов гідного наступника. Я навчав його і дресирував його, ось уже багато років, виховуючи в Сінанджу і стираючи брудні білі звички країни, на якій він народився, до потрібної години. Ця година тепер настала. Я уявляю його вам, мого прийомного сина Римо".
  
  
  Особи мешканців села Сінанджу дивилися на Римо з кам'яною мовчанкою. Римо засовався.
  
  
  - Скажи їм, - прошипів Чіун.
  
  
  "Сказати їм що?"
  
  
  "Нашого рішення. Швидко, поки натовп зі мною".
  
  
  Римо ступив уперед.
  
  
  "Я пишаюся тим, що я синанджу", - просто сказав Римо.
  
  
  Кам'яна тиша.
  
  
  "Я вдячний Чіуну за все, що він дав мені".
  
  
  Нічого.
  
  
  "Я люблю його".
  
  
  Обличчя деяких жінок пом'якшилися, але обличчя чоловіків стали жорсткішими.
  
  
  Римо вагався.
  
  
  Чіун схопився за серце. "Я нічого не чую", - промимрив він собі під ніс. "Мабуть, я зазнаю невдачі".
  
  
  "І я хочу, щоб ви знали, що я готовий взяти на себе відповідальність як наступний майстр синанджу", - раптово сказав Римо.
  
  
  Мешканці села дико вітали. Вони тупотіли ногами. Вони танцювали. Ті, хто був у костюмах, скакали навколо Римо, ніби він був травневим деревом. Танцюрист-дракон продовжував наближатися до обличчя Римо.
  
  
  "Це лайно", - сердито сказав Римо. "Вони ненавиділи мене, доки я не пообіцяв підтримати їх".
  
  
  "Вони просто чекали, коли ти доведеш, що ти кореєць", - сказав Чіун. "І тепер ти довів. Я пишаюся".
  
  
  "Луха собача", - сказав Римо і помчав геть.
  
  
  Чіун покликав, але Римо не відповів. Він продовжував йти, і вираз його очей змусив натовп розступитися. Все, крім танцюриста-дракона, який слідував за ним на шанобливій відстані, насправді не танцюючи, але точно не рухаючись звичайною ходою.
  
  
  Чіун зісковзнув на землю, знову сідаючи на свій трон.
  
  
  "Що це?" - Запитав доглядач Пуллянг.
  
  
  "Це нічого не означає", - сказав Чіун. "Він з нетерпінням чекав на цей великий момент все своє життя. Його просто переповнюють емоції". Але в очах Чіуна був біль. "Можливо, ми відкладемо церемонію великого інвестування на кілька днів", - сказав він.
  
  
  Розділ 10
  
  
  
  
  Римо попрямував північ, не помічаючи, куди йде. Він просто хотів забратися подалі.
  
  
  Останні кілька місяців Римо переслідувала потребу з'ясувати, ким були його батьки і чому вони покинули його, коли він був дитиною. Насправді, це означало дізнатися, ким він був насправді. Все це здавалося таким важливим. Але тепер, коли Чіун помирав, а Римо мало остаточне випробування того, кому він відданий - Америці чи синанджу, - це більше не мало значення.
  
  
  Цікаво, чи подумав Римо, що станеться, коли від Сміта не буде ніяких звісток? Чи припустить він, що Римо поранено чи вбито? Чи надішле він морську піхоту США з'ясувати це? Чи Смітові взагалі було б не байдуже, тепер, коли операції CURE згорталися?
  
  
  Але операції з ЛІКУВАННЯ ніколи не згорталися. Римо знав, що Сміт обманював себе. Це було лише затишшя. Незабаром якась криза підніме свою потворну голову, і все повернеться до звичайного життя. Що він зробив би, коли надійшов дзвінок про повернення в Америку? Римо замислився.
  
  
  Римо озирнувся з невисокого пагорба. Внизу лежав Сінанджу з його брезентовими та дерев'яними халупами, будинками з дахами-пагодами, дерев'яними тротуарами та чудовою скарбницею. Це було схоже на східну версію містечка на Дикому Заході і нічого схожого на будинок. Чи не Римо. Чи не Чіуна. Ні в кого іншого.
  
  
  Римо раптово відчув себе дуже втомленим. Він пішов, щоб побути наодинці зі своїми думками та розчаруваннями, але тепер усе, чого він хотів, це знайти якесь приємне тепле місце – в приміщенні, – де він міг би подрімати.
  
  
  Рімо знайшов таке місце майже одразу.
  
  
  Це був скромний будинок на самоті в маленькій долині, далеко від інших будинків. За американськими стандартами це було неподалік самого Сінанджу, але за суворими стандартами села Чіуна будинок був форпостом.
  
  
  Коли Римо наблизився, не було жодних ознак житла. Ні миски з редискою, що сушиться зовні, ні ниточок з локшиною, розвішаних на сонці. Можливо, мешканець помер. Римо не міг пригадати, щоб бачив цей будинок у будь-якому зі своїх попередніх візитів до Сінанджу. Він вирішив, що якщо він нікому не потрібен, він його забере.
  
  
  Римо штовхнув двері. Вона була не замкнена. Разом з Римо проникало лише трохи світла. Усередині було дуже темно. Це було добре. У темряві йому краще було б спати.
  
  
  Нога Римо торкнулася килимка на підлозі. Він ліг на нього, почавши розслаблятися майже відразу, як його хребет відчув твердість підлоги під ним.
  
  
  "Можливо, я прокинуся вдома", - сказав Римо, видаючи бажане за дійсне.
  
  
  "Хто там?" - спитав тихий голос у темряві. Голос говорив корейською.
  
  
  Римо схопився на ноги. Його очі автоматично розширились. Хтось ще був у хаті, сидів у темряві у кутку, сидів без світла та звуку. "Алло?" Збентежений Римо спитав.
  
  
  "Я не впізнаю твій голос", - сказав голос. "Ти чогось хочеш?"
  
  
  Голос був легким, ритмічним – жіночий голос.
  
  
  "Я думав, тут ніхто не живе", - сказав Римо. "Мені дуже шкода".
  
  
  "Не будь", - сумно сказав голос. "Ніхто не відвідує мене".
  
  
  "Чому ти сидиш у темряві?"
  
  
  "Я Ма-Лі", - сказав голос. "За законом синанджу я повинен перебувати в пітьмі, щоб ніхто не був ображений моєю потворністю".
  
  
  "О", - сказав Римо. Він міг бачити її, неясну постать у жовтій сукні з високою талією. Її традиційний корейський ліф був білим та повітряним. Однією рукою вона прикрила обличчя, захищаючись, тоді як інша полізла в кишеню і витягла щось прозоре. Коли вона відняла обидві руки від обличчя, на ній була важка газова вуаль, за якою блищали вологі очі. Йому стало шкода дівчину. Вона, мабуть, потвора.
  
  
  "Вибач, що потурбував тебе, Ма-Лі", - сказав Римо тихим голосом. "Я шукав місце для відпочинку". Він попрямував до дверей.
  
  
  "Ні", - крикнула Ма-Лі, простягаючи руку. "Поки не йди. Я чую святкування в селі. Скажи мені, що відбувається?"
  
  
  "Майстер Сінанджу повернувся додому".
  
  
  "Це приємна новина. Надто довго він жив у віддалених місцях".
  
  
  "Але він умирає", - сказав Римо.
  
  
  "Навіть найсильніший приплив відступає", - тихо сказала Ма-Лі. "Але, проте, повернення до моря - сумна річ". Римо міг сказати, що вона була глибоко зворушена. Це був перший натяк на справжні почуття, які хтось у Сінанджу висловив стосовно Чіуна.
  
  
  "Ти шкодуєш?" Запитав Римо.
  
  
  "Майстер Сінанджу - це свічка, яка висвітлювала світ з часів великого короля-воїна Онджо, який збудував перший замок у Кореї", - задумливо промовив Ман-Лі. "Шкода, що він помирає, не залишивши спадкоємця. Це розіб'є його серце".
  
  
  "Я його спадкоємець", - сказав Римо.
  
  
  "Ти? Але в тебе дивний голос. Ти не із синанджу".
  
  
  "Не із села", - сказав Римо. "Але я синанджу. Чіун зробив мене синанджу".
  
  
  "Це добре", - сказала Ма-Лі. "Традиції повинні дотримуватися. Принаймні деякі з них". І вона сором'язливо торкнулася своєї вуалі.
  
  
  - Ти живеш один? - Запитав Римо.
  
  
  "Мої батьки померли до того, як я знайшов пам'ять. У мене нікого немає. Чоловіки не отримають мене через мою потворність. Вони назвали мене Ма-Лі, чудовисько".
  
  
  "У тебе чудовий голос", - сказав Римо, не впевнений, що ще сказати. За американськими стандартами звичайні жінки села були негарні. Він ставив питання, наскільки гіршою була Ма-Лі. Можливо, вона була схожа на Людину-Слона, вся вкрита горбками та пухлинами.
  
  
  "Дякую", - просто сказала Ма-Лі. "Приємно поговорити з кимось, хто має добре серце".
  
  
  Римо хмикнув. "Я знаю, що ти маєш на увазі. Люди Чіуна не надто знаються на співчутті".
  
  
  "Вони такі, які вони є".
  
  
  "Я теж сирота", - раптово випалив Римо. Він не був певен, чому він це сказав. Це просто вирвалося з рота.
  
  
  "Це жахлива річ – бути одному".
  
  
  Римо кивнув головою. У кімнаті запанувала тиша. Римо почував себе підлітком на своїх перших шкільних танцях, не впевнений, що сказати чи зробити далі.
  
  
  "Чи не хочете чаю?" Ма-Лі сором'язливо спитала.
  
  
  "Чай був би чудовий", - сказав Римо.
  
  
  Ма-Лі підвелася на ноги. Римо побачив, що вона невисока, як усі жінки синанджу, але не така кремезна. Більшість війн Сінанджу були складені як ескімоси. Ма-Лі був струнким і з тонкою кісткою. Ніздрей Римо торкнувся її природного аромату, який видався йому напрочуд приємним.
  
  
  В одному кутку на підлозі стояла маленька піч на вугіллі, типова для корейських будинків. Ма Лі розвела вогонь для приготування їжі, використовуючи трохи кременю та деревних стружок.
  
  
  Римо мовчки спостерігав її витонченими рухами. Він бачив грацію і врівноваженість, і хоч би яким було обличчя Ма-Лі, її постать була гнучкою, як верба.
  
  
  Коли вода закипіла, вона налила її в синьо-зелений керамічний чайний сервіз і поставила перед ним дві однакові чашки без ручок – такі Римо бачив у багатьох китайських ресторанах, за винятком того, що вони були напрочуд багато прикрашені.
  
  
  "Дуже красиво", - сказав Римо.
  
  
  "Це колір морської хвилі", - сказав Ма-Лі. "Дуже дорогоцінний. Сервіз вирізаний у формі черепахи, що для нас символізує довге життя".
  
  
  "А? О, чай", - сказав схвильований Римо.
  
  
  "Звичайно. Що ти мав на увазі?"
  
  
  Рімо нічого не сказав. Він не мав на увазі чайний сервіз. Він не був точно впевнений, що мав на увазі. Слова щойно прийшли.
  
  
  Ма-Лі налила чай і простягла одну чашку Рімо. Її тонкі пальці злегка торкнулися простягнутої руки Римо, і він відчув поколювання, що пробігло по руці і змусило пальці ніг мимоволі підібгатися.
  
  
  Було щось п'янке у її присутності. П'янке, але водночас заспокійливе. Усередині будинку було м'яко у світлі грубки. Це відкидало тіні, які змусили Римо задуматися про безпеку.
  
  
  Чи була Ма-Лі якоюсь корейською відьмою? Раптом Римо подумав.
  
  
  "Пий", - сказав Ма-Лі.
  
  
  "О точно". Рімо зробив ковток і крадькома спостерігав, як Ма-Лі нахилилася вперед, щоб вона могла пити так, щоб Римо не бачив її прихованого вуаллю обличчя. Але її очі вловили світло, і Римо раптово охопило гостру цікавість зазирнути за цю дражливу завісу.
  
  
  Імпульсивно він нахилився вперед, руки були готові зняти марлю.
  
  
  Ма-Лі, відчувши намір Римо, напружилася, але, що цікаво, вона не рушила, щоб блокувати руки Римо. Пролунав стукіт у двері.
  
  
  Вікна були зачинені віконницями. Заглянути усередину було неможливо.
  
  
  Семмі Кі пошукав якусь щілину в стінах і не знайшов її.
  
  
  Він отримав дещо з того, заради чого повернувся до Сінанджі. Записане на відео визнання Майстра Сінанджу про службу в Америці та майже повний звіт про роботу секретного підрозділу уряду Сполучених Штатів, відомого як Кюре. На мить напівзабутий журналістський інстинкт Семмі Кі взяв гору. То була історія століття. Будь-яка телевізійна мережа заплатила б за неї невеликий стан.
  
  
  І ось Семмі Кі тихо пішов за американцем на ім'я Римо після того, як той люто втік з міської площі Сінанджу. Якби він міг роздобути більше. Хто був цей Римо? Яке в нього було прізвище? Як вийшло, що його обрали наступним майстром синанджу?
  
  
  Семмі подумав, що якби він постукав у двері і попросив позичити чашку рису, зміг би змусити Римо говорити прямо в камеру, можливо, обманом змусити його взяти інтерв'ю так, щоб Римо цього не зрозумів.
  
  
  Ні, надто ризиковано. Він мав повернути цю нову плівку полковнику Дітку. Можливо, цього було б достатньо, щоб задовольнити його. І він боявся затримуватись довше. Але Семмі був також журналістом і для нього історія була всім.
  
  
  Але минав годинник, а Римо так і не з'явився.
  
  
  Що він там робив? Семмі Кі ставив питання. Полковник Дітко чекав його на дорозі. Він був майже впевнений, що має досить знятий матеріал. Але що, якщо Дітко відправив його за добавкою? І там було тіло хлопчика, чий череп Семмі розмозжив каменем. Що, якщо хтось хлопця вхопився?
  
  
  Скорчивши серед скель, відчуваючи, як холодні вітри Жовтого моря пронизують папір його костюма, Семмі Кі втрачав терпіння.
  
  
  І ось, він зробив жахливу помилку. Він постукав у прості дерев'яні двері.
  
  
  Римо зняв слухавку. Він кинув один погляд на танцюриста-дракона і сказав: "Скажи Чіуну, що я побачусь з ним пізніше".
  
  
  Семмі спитав: "У тебе не знайдеться трохи рису?" по-корейськи. Він натиснув на спусковий гачок відеокамери.
  
  
  "Мал?" Римо виглядав спантеличеним. "Я не..." Рука Римо піднялася так раптово, що Семмі Кі цього не помітив. Його драконяча голова злетіла в повітря. Дивлячись у видошукач, Семмі бачив лише обличчя Римо. Воно спотворилося від гніву.
  
  
  "Що за чортівня?" Закричав Римо, переходячи на англійську.
  
  
  Семмі Кі відчув, як відеокамера випала з його рук. Електричний кабель, що живить акумулятор на поясі, обірвався. Руки Семмі раптово заніміли. Він глянув на них. Вони застрягли у стисненні тримати камеру. Але камери там не було.
  
  
  "Хто ти, чорт забирай, такий?" Вибагливо запитав Римо.
  
  
  "Не роби мені боляче! Я можу пояснити", - промимрив Семмі англійською.
  
  
  Рімо схопив Семмі за плече, зриваючи верхню частину чудового костюма дракона. Під ним він побачив брудний селянський одяг Семмі.
  
  
  "Ти американець", - сказав Римо звинувачуючим тоном.
  
  
  "Як ти дізнався?" Запитав Семмі.
  
  
  Ти пахнеш як американець. Усі чимось пахнуть. Корейці пахнуть рибою. Американці пахнуть гамбургером”.
  
  
  "Я визнаю це. Не роби мені боляче!"
  
  
  "Тебе послав Сміт?"
  
  
  "Що?" - Запитав я.
  
  
  "Сміт", - сердито повторив Римо. "Він послав тебе, вірно? Ти тут, щоб шпигувати для нього, щоб переконатися, що я повернуся до Штатів після ... після ..."
  
  
  Римо не закінчив пропозицію. Сама думка про те, що Сміт відправив шпигуна в Сінанджу стежити за смертю Чіуна, була нестерпною навіть для такого холоднокровного скнари, як Сміт.
  
  
  "Пішли", - сказав Римо, тягнучи Семмі Кі за собою.
  
  
  "Куди ти мене ведеш?" Семмі хотів знати.
  
  
  "Не розмовляй. Не говори ні слова. Просто йди".
  
  
  Семмі озирнувся: в тіні відчинених дверей стояла маленька фігурка в жалюгідній позі, її обличчя було приховано непроникною вуаллю. Вона несміливо помахала на прощання, але Римо не помітив цього жесту. Його очі були спрямовані на дорогу попереду. Прибережна дорога, що веде назад до села.
  
  
  Майстер Сінанджу був стривожений. Він обманом змусив Римо оголосити себе його справжнім спадкоємцем. Але якою ціною? Римо був дуже злий. У Чіуна відлягло від серця. І ось Чіун пішов у свій прекрасний дім, вирішивши про себе, що не піде до Римо, а натомість зачекає, поки Римо сам розшукає його.
  
  
  І якщо Майстер Сінанджу помере до того, як стихне гнів Римо, то це буде на совісті Римо Вільямса.
  
  
  На стукіт увійшов Пуллянг, доглядач. "Він повертається, о Пане", - сказав Пуллянг, кланяючись.
  
  
  "Його обличчя?" - спитав Чіун.
  
  
  "Виконаний гнів".
  
  
  Чіун виглядав ураженим, але сказав: "Я зустрінуся з ним".
  
  
  "Він не один. З ним Один".
  
  
  "Котрий?" - спитав Чіун. "Назви його ім'я".
  
  
  "Мені сказали, що ця людина не з села".
  
  
  "З цим я теж розберуся". Чіун був спантеличений. Римо увірвався без стуку. Чіун не був здивований. Але він був здивований, коли Римо збив з ніг корейця, якого Чіун не впізнав.
  
  
  - Якщо ця пропозиція світу, Римо, - сказав Чіун, - то вона нікуди не годиться. Я ніколи раніше не бачив цього негідника.
  
  
  "Пробач мені, великий майстер синанджу", - заблагав Семмі Кі, падаючи на коліна.
  
  
  "Але я подумаю над твоєю пропозицією", - додав Чіун, який мав належну пошану.
  
  
  - Понюхай його, - сказав Римо. Чіун делікатно принюхався.
  
  
  "Від нього пахне екскрементами", - зневажливо сказав Майстер Сінанджу. "І що ще гірше, жахливий гамбургер".
  
  
  "Подарунок від Сміта", - сказав Римо, піднімаючи відеокамеру. "Він шпигував за нами".
  
  
  Чіун кивнув головою. "Імператор Сміт стурбований тим, що лінія спадкування передається правильно. Ознака мудрого правителя. Я б так йому не повірив. Шкода, що у нього контракт із нинішнім майстром синанджу, а не з наступним."
  
  
  Чіун звернувся до Семмі Кі.
  
  
  "Повертайся на свою батьківщину і повідом імператору Сміту, що Майстер Сінанджу ще живий. І що Римо не повернеться, погодившись зайняти моє місце голови моєї села".
  
  
  Семмі Кі мовчки тремтів.
  
  
  - Але, - продовжував Чіун, - якщо він забажає найняти наступного Майстра на винятковій основі, це можна обговорити. Але дні Сінанджу, коли у Сінанджу був лише один клієнт, минули. Сінанджу повертається до своєї шанованої традиції працевлаштування, про яку ви, американці, дізналися лише нещодавно. Я вважаю, ви називаєте це диверсифікацією."
  
  
  "Що ми з ним робитимемо?" Запитав Римо. "У гавані немає підводного човна. Я перевірив".
  
  
  "Тримайте його, поки судина не розкриється".
  
  
  "Я знайшов дещо ще в гавані, Чіуне".
  
  
  "Твої манери?" - спитав Чіун.
  
  
  "Ні. Тіло. Якась дитина".
  
  
  Тонне волосся на обличчі Чіуна затремтіло. "Дитина, що потонула", - сумно сказав він.
  
  
  "Йому проломили голову. Краби дісталися його". Карі очі Чіуна звернулися до Семмі Кі. Вони спалахнули.
  
  
  І страх, який Семмі Кі відчував глибоко всередині себе, виступив потім з його пір і сповістив чутливим ніздрям Майстра Сінанджу краще, ніж будь-яке визнання словом чи ділом, про незаперечну провину Семмі Кі.
  
  
  "Вбити одного із синанджу - непробачний злочин", - тихо сказав Чіун. "Але вбити дитину - це гидота".
  
  
  Чіун двічі ляснув у долоні, подаючи сигнал. Від цього звуку у Семмі захворіли барабанні перетинки, а драпірування на стінах затремтіли.
  
  
  Увійшов доглядач Пуллянг і, побачивши Семмі Кі, впізнав його. Але він нічого не сказав. "Знайдіте місце для цього негідника. Вирок йому буде винесено на дозвіллі. І пошліть людей у гавань, щоб забрати тіло бідної дитини, яка лежить там".
  
  
  Семмі Кі спробував вибігти з кімнати.
  
  
  "Не так швидко, дітовбивця", - сказав Римо. Він зачепив Семмі Кіноском італійського мокасина. Семмі впав на підлогу, і Римо торкнувся його хребта в районі попереку.
  
  
  Семмі Кі раптово виявив, що його ноги не слухаються. Він спробував повзти, але нижня частина його тіла була таким мертвим тягарем. Він заплакав.
  
  
  "Що з ним буде?" Недбало запитав Римо.
  
  
  "Краби в гавані сьогодні їли солодке. Завтра вони будуть їсти кисле", - сказав Чіун.
  
  
  "Смітові це не сподобається".
  
  
  "З цього дня Сміт - це пам'ять про Будинок Сінанджу. Ти зрікся нього".
  
  
  "Я не впевнений, що я від чогось відмовився, Папочко. Те, що я погодився утримувати цей заклад, не означає, що я не можу працювати на Сміта".
  
  
  "Ти жорстока дитина, Римо".
  
  
  "Як ти себе почуваєш?" Запитав Римо м'якшим тоном.
  
  
  "Більше менше, коли ти зі мною", - сказав він.
  
  
  "Ми можемо поговорити пізніше?"
  
  
  "Чому не зараз?"
  
  
  "Мені потрібно щось зробити", - сказав Римо. Здавалося, йому не дивно піти.
  
  
  "Щось важливіше, ніж втішити старого?"
  
  
  "Може бути".
  
  
  Чіун відвернувся. "Ти зробиш те, що ти зробиш, незалежно від того, який біль завдаси".
  
  
  "Я все ще маю це добре обдумати", - сказав Римо.
  
  
  "Ні", - парирував Чіун. "Тобі ще треба подумати. День, коли ти думаєш, - це день, коли ти відчуваєш співчуття. Я вирішив не рухатися з цього місця, поки цей день не настане".
  
  
  І коли Римо не відповів, Чіун озирнувся. Але Римо зник.
  
  
  Чіун ахнув від кричущої неповаги. Його брови насупилися. Це було за межею розуміння. Римо, здавалося, не сердився на нього, але він явно не реагував на вмовляння Чіуна.
  
  
  Чіуну стало цікаво, чи не ворухнувся знову Шива у свідомості Римо.
  
  
  Розділ 11
  
  
  
  
  Полковник Віктор Дітко чекав за невидимою стіною, що оточує Сінанджу, поки не настала ніч.
  
  
  Холод пробрався в затемнене нутро його "Чайки". У нього захворіло праве око під новою пов'язкою. Лікарі відновили пошкоджену рогівку, але пройдуть тижні, перш ніж полковник Дітко дізнається, чи гаразд далі.
  
  
  Полковник Дітко тремтів у своїй зимовій формі, напівголосно проклинаючи ім'я Семмі Кі. Він не насмілювався увімкнути обігрівач і витратити весь свій бензин. Бензин було нелегко дістати у Північній Кореї, де автомобілі були лише для привілейованих, а заправних станцій не існувало. Полковник Дітко не міг дозволити собі шукати офіційне сховище бензину, де виникли б питання про його присутність тут, далеко від його посади в Пхеньяні.
  
  
  Полковник Дітко ставив питання, чи втік Семмі Кі. Але Семмі Кі не зробив би такої дурниці. У Північній Кореї не було порятунку. Тільки завдяки полковнику Дітко Семмі Кі міг сподіватися втекти з Північної Кореї. Отже, спостерігаючи, як повний місяць піднімається над низькими пагорбами, полковник Дітко зіщулився і глибше закопався в подушки, чекаючи, коли Семмі Кі вийде на дорогу із Сінанджу.
  
  
  Але Семмі Кі не піднімався дорогою із Сінанджу. Ніхто не піднімався дорогою із Сінанджу. Це було так, ніби Сінанджу проковтнув Семмі Кі, як голодний ведмідь.
  
  
  Майже минула ніч, коли полковник Дітко дійшов єдиного можливого висновку, який у нього залишився. Семі Кі був захоплений або вбитий в Сінанджу. Полковник Дітко і раніше зазнавав невдач у своїй кар'єрі. Невдача, можна сказати, була характерною рисою кар'єри полковника Дітко у КДБ. На думку його начальства, це була єдина відмінна риса, через яку його часто переводили з однієї посади, що руйнує кар'єру, на іншу. Полковник Дітко міг упокоритися з невдачею. Зазвичай.
  
  
  Але не цього разу. Цього разу він пожертвував оком, щоб забезпечити успіх. Цього разу він пообіцяв успіх самому Генеральному секретареві. Він міг зізнатися у невдачі своєму безпосередньому начальству - вони не очікували від нього нічого кращого, - але не Генеральному секретареві. Він наказав би його розстріляти. Гірше того, його можуть заслати на найгіршу посаду у КДБ у світі. Назад до Індії, цього разу щоб залишитися.
  
  
  Цього разу, вирішив полковник Віктор Дітко, виходячи із напівтеплого салону своєї закритої машини, він не погодиться на невдачу.
  
  
  Він йшов дорогою в бік Сінанджу, місячне світло робило його тендітну постать чудовою мішенню, в одній руці він міцно стискав пістолет Токарєва. Це була найважча прогулянка, яку Дітко коли-небудь робив, бо, щоб потрапити до Сінанджі, йому довелося пройти крізь стіну. Навіть якщо він не міг цього відчути.
  
  
  Семмі Кі лежав у темряві хатини, куди вони кинули його. Тепер усе було негаразд. Раніше двері залишали відчиненими, і мешканці села проходили повз, щоб подивитися на дітовбивцю. Іноді вони плювали в нього. Дехто приходив і штовхав його, поки кров не піднімалася до його горла.
  
  
  Однак найгіршим моментом була жінка. Вона була фурією. Вона була молода, але з зморшкуватою особою, характерною для дітородних жінок Кореї. Вона вигукувала образи на адресу Семмі Кі. Вона плюнула йому в обличчя. Потім вона кинулася на нього зі своїми пазурами з довгими нігтями. Але інші відтягли її назад якраз вчасно, перш ніж вона змогла роздерти його обличчя на шматки.
  
  
  Семмі зрозумів, що вона була матір'ю хлопчика, і його знову занудило.
  
  
  З настанням ночі вони замкнули двері і залишили Семмі віч-на-віч із жахом його становища. Він міг рухати руками, але ноги були марними. Нижче за пояс він нічого не відчував. Він масажував свої мертві ноги в марній спробі відновити кровообіг і чутливість нервів, але все, що сталося, це те, що його сечовий міхур не витримав, і він намочив бавовняні штани.
  
  
  Зрештою, Семмі залишив спроби відновити свої ноги. Він дістався відеокамери, яку вони викинули, як непотрібний мотлох, і поклав на неї голову, використовуючи гумову ручку як подушку. Йому відчайдушно хотілося спати.
  
  
  Дурні, подумав Семмі, найбільший журналіст століття, а вони обійшлися з ним як з кішкою. А потім його зморив спокій сну.
  
  
  Семмі отямився від сну, сам не знаючи чому.
  
  
  Двері обережно відчинилися. Місячне світло відбилося від окулярів, перетворивши лінзи на сліпі молочні кулі.
  
  
  Семмі дізнався легку не атлетичну фігуру. "Полковник Дітко", - видихнув Семмі.
  
  
  "Тихо!" Прошипів Дітко. Він зачинив за собою двері й опустився навколішки у темряві. "Що трапилося?"
  
  
  "Вони зловили мене", - сказав Семмі, задихаючись. "Вони збираються вбити мене. Ти повинен допомогти мені втекти".
  
  
  "Ти дзвонив?" Хрипко спитав Дітко.
  
  
  "Ні, ні! Я не зазнав невдачі. Ось. Я записав нову касету. У ній є все".
  
  
  Полковник Дітко схопив відеокамеру.
  
  
  "Відтвори це через видошукач", - нетерпляче сказав Семмі. "Ти побачиш".
  
  
  Дітко зробив, як йому було наказано. У своїй запопадливості він приставив видошукач до правого ока. Роздратований, він перейшов на здорове око. Він запустив касету, яка відтворювала звук без звуку.
  
  
  "Що я бачу?" Запитав Дітко.
  
  
  "Майстер синанджу. Він повернувся. І він привів із собою американського агента, якого він навчав у синанджу. Вони розповідають усі. Вони вбивці для Америки. Все це є на тій плівці".
  
  
  Полковник Дітко відчув хвилю полегшення. "Ви досягли успіху".
  
  
  "Допоможи мені зараз".
  
  
  "Тоді приходь. Ми підемо засвітло".
  
  
  "Ти повинен допомогти мені. Я не можу поворухнути ногами".
  
  
  "Що з ними не так?"
  
  
  "Той, кого звуть Римо. Американський учень Майстра. Він щось із ними зробив. Я не відчуваю ніг. Але ти можеш нести мене".
  
  
  Полковник Дітко витяг касету з відеокамери. "Я не можу нести це і тебе".
  
  
  "Але ти не можеш залишити мене тут. Вони уб'ють мене жахливими способами".
  
  
  "І я уб'ю тебе милосердно", - сказав полковник Дітко, який приставив дуло свого пістолета Токарєва до відкритого рота Семмі Кі, глибоко в його рот, і одного разу натиснув на спусковий гачок.
  
  
  Рот Семмі Кі проковтнув звук пострілу. І кулю.
  
  
  Голова Семмі Кі зісковзнула зі стовбура пістолета з жахливою повільністю і вдарилася об підлогу, розділившись на кілька частин, схожих на диню.
  
  
  Полковник Дітко витер бризки крові зі своєї руки про селянську блузу Семмі.
  
  
  "Прощавай, Семмі Кі", - сказав полковник Віктор Дітко. "Я згадуватиму тебе, коли мені буде тепло і процвітатиму в Москві".
  
  
  І Віктор Дітко знову розчинився вночі. Цього разу він знав, що пройти крізь невидиму стіну буде не так уже й важко.
  
  
  Доглядач Пуллянг приніс звістку Майстру Сінанджу з холодом світанку синанджу. "В'язень мертвий", - сказав він.
  
  
  "Страх перед гнівом синанджу вимагає своєї ціни", - мудро зауважив Чіун.
  
  
  "Його голова розлетілася на шматки".
  
  
  "Мати", - сказав Чіун. "Її не можна звинувачувати у прагненні помститися".
  
  
  "Жоден камінь ніколи не розбивав череп таким чином", - наполягав Пуллянг.
  
  
  "Висловлюй свою думку", - сказав Чіун.
  
  
  "Це зробило західну зброю", - сказав Пуллянг. "Пістолет".
  
  
  "Хто посмів би осквернити святість Сінанджу дробинками?" зажадав відповіді Чіун.
  
  
  Пуллянг нічого не сказав. Він опустив голову. "Ти хочеш мені сказати ще щось".
  
  
  "Пробач мені, майстер синанджу, бо я вчинив тяжкий злочин".
  
  
  "Я не можу пробачити того, чого не розумію".
  
  
  "Цей американець був тут раніше. Тиждень тому. Він ставив багато запитань, і я, пишаючись своїм селом, розповів йому багато історій про пишність Сінанджу".
  
  
  "Реклама окупається", - сказав Чіун. "У цьому немає жодної вини".
  
  
  "Цей американець носив із собою апарат, той самий, який був у нього вчора. Він направив його на мене, коли я заговорив".
  
  
  "Принеси цю машину".
  
  
  Коли Пуллянг повернувся, він запропонував відеокамеру Майстру Сінанджу, який взяв її в руки так, наче це був нечистий фетиш.
  
  
  "Вмістище для слів і картинок відсутнє", - сказав Чіун. "Вона не зникла минулої ночі".
  
  
  "Це так, майстер синандж".
  
  
  Чіун опустив очі, розмірковуючи. Тиждень тому якийсь чоловік записав слова наглядача Пуллянга. Тепер він повернувся, щоб записати ще щось так само. Але цього разу він записав майстра синанджу та його учня, оскільки Чіун знав, що танцюристом-драконом на вчорашньому бенкеті за сніданком був Семмі Кі.
  
  
  Що це означало? Чіун не боявся за синанджу. Сінанджу був недоторканний. Пси Пхеньяна, від найнижчих до довічного лідера Кім Ір Сена, уклали договір із Сінанджу. Від них не буде жодних неприємностей.
  
  
  За цим не стояв божевільний імператор Сміт. Чіун не завжди розумів Сміта, але манія потай Сміта була єдиною константою його ненормального білого розуму. Сміт не посилав би людей записувати секрети синанджу.
  
  
  Можливо, вороги Сміта, які прагнуть наживи. Або вороги Америки. Таких було багато. Навіть друзі Америки були лише дрімаючими ворогами, що зображували усміхнені обличчя, але стискали кинджали за спиною.
  
  
  Невдовзі погляд Чіуна знову сфокусувався.
  
  
  "Я прощаю тебе, Пуллянг, бо, правду кажучи, порівняно зі мною ти молодий і нерозумний у шляхах зовнішнього світу".
  
  
  "Що це означає?" - з вдячністю спитав Пуллянг.
  
  
  - Де Римо? - раптом запитав Чіун.
  
  
  "Його ніхто не бачив".
  
  
  "Ні від кого?"
  
  
  "Дехто каже, що він попрямував до будинку звіра".
  
  
  "Йди в будинок Ма-Лі нещасного і приведи до мене мого прийомного сина. Я не розумію, що сталося минулої ночі, але я знаю, що це має стосуватися мого сина. Тільки він може дати мені пораду у цьому питанні".
  
  
  "Так, майстер Сінанджу". І Пуллянг, відчувши величезне полегшення від того, що на нього не поклали жодної провини, поспішив геть із дому Майстра, який раптом опустився на своє місце і заплющив очі від великої втоми.
  
  
  Касета прибула із Пхеньяну дипломатичною поштою. У пакеті була записка від радянського посла в Корейській Народній Республіці з вимогою повідомити, чому начальник служби безпеки посольства полковник Дітко відправляв посилки безпосередньо до Кремля через поштову скриньку посла.
  
  
  Завантажуючи касету в свій особистий магнітофон, Генеральний секретар зробив уявну позначку повідомити радянського посла, щоб той не пхав носа не в свою справу щодо діяльності Народного героя полковника Дитка.
  
  
  Генеральний секретар додивився запис до кінця. Він побачив старого і кавказця, що умовляють натовп корейських селян. Згідно з запискою полковника Дітко, на записі було показано, як легендарний майстер синанджу та його американський біговий собака зізнаються у шпигунстві, геноциді та інших злочинах проти міжнародної спільноти від імені зрадницького урядового агентства Сполучених Штатів, відомого як CURE.
  
  
  До запису додавалася груба розшифровка й вибачення від полковника Дітко, який пояснив, що його корейська не дуже хороша і що з міркувань безпеки він не попросив перевести запис когось більш утік. І, до речі, американець корейського походження Семмі Кі, на жаль, загинув під час зйомок цієї стрічки.
  
  
  Генеральний секретар зателефонував до верховного головнокомандувача КДБ.
  
  
  "Перегляньте список не-осіб і знайдіть мені кого-небудь, хто вільно говорить корейською", - наказав він. "Приведіть його до мене".
  
  
  Протягом дня у них була саме та людина, вчитель історії-дисидент, яка спеціалізувалась на сходознавстві.
  
  
  Генеральний секретар наказав замкнути його у кімнаті, де були лише відеомагнітофон, ручка та папір, а також інструкції перевести касету з Кореї.
  
  
  До кінця дня стенограма була доставлена у запечатаному вигляді до канцелярії Генерального секретаря.
  
  
  "Що нам робити з перекладачем?" - Запитав кур'єр.
  
  
  "Він все ще замкнений у переглядовому залі?"
  
  
  "Da."
  
  
  "Коли запах смерті проникне в коридор, через тиждень або два, ви можете прибрати тіло".
  
  
  Кур'єр швидко пішов, його добра думка про світського нового генерального секретаря назавжди похитнулася. Генеральний секретар швидко прочитав стенограму один раз. А потім знову, щоб засвоїти всі деталі. І втретє, щоб насолодитися насолодою цього найбільшого з розвідувальних переворотів.
  
  
  Посмішка розпливлася по відкритих рисах обличчя Генерального секретаря, зробивши його схожим на когось ситого й задоволеного дідуся.
  
  
  Все було там. У Сполучених Штатах була секретна агенція, відома як CURE, невідома навіть Конгресу Сполучених Штатів. Воно було незаконним та займалося вбивствами як в Америці, так і за кордоном. Вбивці проходили підготовку до синанджи. Теоретично вони могли піти куди завгодно, зробити будь-що і ніколи не потрапляти під підозру.
  
  
  І тоді Генеральний секретар згадав історії, які циркулювали на верхніх рівнях Політбюро до того, як він обійняв свою нинішню посаду. Уривчасті чутки. Операції, зупинені невідомими агентами, імовірно американськими. Дивні події, які не піддаються поясненню. Ліквідація радянських команд убивць "Тріска" в той час, коли американські спецслужби були вихолощені. Дива під час московської Олімпіади. Збій "Волги", космічного пристрою, який став би абсолютною зброєю терору, якби його не знешкодили невідомі американські агенти. Зникнення фельдмаршала Земятина під час кризи з озоновим щитом два роки тому.
  
  
  У замкненій шафі в цьому самому кабінеті Генеральний секретар мав папку зі звітами КДБ про ці загадкові інциденти. Папка була позначена "ЗБІЇ: НЕВІДОМА ПРИЧИНА".
  
  
  Але тепер Генеральний секретар знав, що причина не була невідомою. Це можна було пояснити одним словом: ЛІКУВАННЯ.
  
  
  Генеральний секретар засміявся про себе. В приватному порядку він захоплювався сміливістю американського апарату. Це було блискуче. Саме те, що потрібне Америці для вирішення її внутрішніх проблем. Він хотів би вкрасти це.
  
  
  Але Генеральний секретар не так вів справи. Його попередники спробували б це вкрасти. Чи не він. Він просто попросив би про це. У цьому нічого поганого, подумав Генеральний секретар. І він засміявся. Він підняв трубку червоного телефону, який з'єднував безпосередньо з Білим домом і яким він міг користуватися лише за часів крайньої міжнародної кризи. Це б розбудило президента Сполучених Штатів, подумав Генеральний секретар, слухаючи тоненький дзвінок зворотного зв'язку з Вашингтона. І він знову засміявся.
  
  
  Розділ 12
  
  
  
  
  Римо Вільямс ставив питання, чи не закохується він.
  
  
  Він ледве знав дівчину Ма-Лі. І все ж, незважаючи на те, що Чіун слабшав з кожним днем, Римо тягнуло назад у будинок дівчини, яку село Сінанджу піддало остракізму як звіра, подібно до бідного моряка, який почув поклик сирени Цирцеї.
  
  
  Римо було пояснити це тяжіння. Чи це була таємниця її вуалі? Чарівність невідомою? Чи це просто було те, що вона була розуміючим голосом у смутні часи? Він не знав.
  
  
  Римо страшенно турбувало, що Чіун у свої останні дні продовжував чіплятися і намагатися звалити провину на нього. Римо хотів бути з Чіуном, але Чіун унеможливлював бути поруч. І, звісно, Римо теж почував себе винним через це.
  
  
  Отже, Римо сидів на підлозі в будинку Ма-Лі, розповідаючи їй все і дивуючись, чому слова постійно зриваються з язика. Зазвичай він не любив говорити про себе.
  
  
  "Чіун думає, що я його ігнорую", - сказав Римо, приймаючи тарілку з корейським делікатесом, який Ма-Лі спекла спеціально для нього. У затемненій кімнаті смачно пахло.
  
  
  "Що це?" спитав він, починаючи куштувати шматочок.
  
  
  "Собака", - люб'язно сказав Ма-Лі.
  
  
  Римо різко відклав тарілку. "Я не їм м'яса", - сказав він.
  
  
  "Це не м'ясо, - засміялася Ма-Лі. - Дог - це рисовий хліб із начинкою з фініків, каштанів та червоної квасолі".
  
  
  "О", - сказав Римо. Він спробував. "Це смачно".
  
  
  "Чи не так?" - Запитала Ма-Лі.
  
  
  "Що?" - Запитав я.
  
  
  "Ігноруючи Вчителі?"
  
  
  Я не знаю. Я в повному замішанні. Я не знаю, як впоратися з його смертю. Я вбив більше людей, ніж можу порахувати, але я ніколи не втрачав нікого по-справжньому близького мені. У мене ніколи не було нікого по-справжньому близького Чіуна."
  
  
  "Ти не хочеш дивитися в обличчя неминучому".
  
  
  "Так. Я думаю, це все".
  
  
  "Ігнорування вмираючого не допоможе йому дихати. Він помре без тебе. Можливо, раніше".
  
  
  "Він здавався нормальним, коли я розмовляв з ним. Це так важко. Він не виглядає вмираючим. Просто стомленим, ніби він годинник, який заводиться".
  
  
  "Ти повернешся до своєї країни, коли все закінчиться?" Запитала Ма-Лі. Римо зрозумів, що вона вміє говорити рівно стільки, щоби підтримати його розмову.
  
  
  "Я хочу. Але я обіцяв Чіуну, що підтримуватиму село, і я не впевнений, до чого я повернуся. Чіун був усім моїм життям. Тепер я це розумію. Не Кюре, не Сміт. І я не хочу його втрачати".
  
  
  "Жити в Сінанджу може бути приємно. Ти візьмеш дружину і заведеш багато дітей".
  
  
  "Я не хочу жодної з сільських дівчат", - люто заявив Римо.
  
  
  "Але ти не можеш одружитися з білою дівчиною", - сказав Ма-Лі.
  
  
  "Чому б і ні? Я білий. Хоча Чіун так не думає".
  
  
  "Ні? Що думає Майстер?" - Запитала вона.
  
  
  "Що я наполовину кореєць. Це божевілля. На одному подиху він лає мене як незграбного білого. На іншому він намагається переконати мене в моєму корейському походженні. За його словами, десь у лінії синанджу є мій предок. Хіба це не божевілля?"
  
  
  Ма-Лі дивилася на Римо крізь вуаль, і він вивчав її. Обличчя Ма-Лі здавалося блідим овалом за марлею, але він не міг розгледіти її чорт. Його тягнуло подивитися, навіть незважаючи на те, що йому було ніяково.
  
  
  "Я думаю, в твоєму обличчі, навколо очей, є трохи корейського. Їхня форма, але не колір. У людей мого села не карі очі".
  
  
  "Чіун просто хоче виправдати передачу синанджу білій людині", - сказав Римо.
  
  
  "Ти колись чув історію про зниклого майстра синанджу, Римо?" Тихо спитав Ма-Лі.
  
  
  Римо сподобалося, як Ма-Лі сказала його ім'я. Їй довелося натиснути на "Р", і вона промовила його в іспанському стилі.
  
  
  "Втрачений Майстер? Це був Лу?"
  
  
  "Ні, це був інший Майстер".
  
  
  "Ти знаєш цю історію?"
  
  
  "Всі знають цю історію", - сказав Ма-Лі. "Це було багато років тому. Жив-був Майстер, відомий як Нонга, дружина якого народила йому багато дочок, але, на жаль, жодного сина. Багато було дочок Нонги, і щороку народжувалася ще одна. І Майстер Нонга став похмурим, тому що не зміг зробити світ спадкоємця чоловічої статі. За законом, синанджу можна було передавати тільки по чоловічій лінії.
  
  
  "Ще один удар по цьому місцю", - сказав Римо. "Одного разу, коли майстер Нонга був дуже старий, його дружина, яка була не такою вже старою, нарешті народила йому сина. І Майстер назвав цього сина Коджінг, і він був дуже гордий. Але його дружина зберігала таємницю від Нонги, бо вона справді народила йому двох синів, однакових, як снігові горошини, вона сховала іншого сина, якого назвала Коджонг, бо боялася, що Майстер уб'є Коджонга, бо в Сінанджу існував закон, за яким тільки первісток міг навчатися синанджу. і водночас вона боялася, що Майстер Нонга, щоб вирішити цю дилему, втопить одного сина в холодних водах затоки».
  
  
  "Як їй вдалося сховати другий?" - Запитав Римо. "Це невелике місце навіть зараз".
  
  
  "Вона була дуже розумна, ця дружина Майстра Нонгі. Вона сховала немовля в хатині сестри, коли Коджонг був немовлям. І коли Коджонг був хлопчиком, він був у всіх відношеннях ідентичний Коджингу, і тому вона залучила Коджинга та Коджонга в гру. По парних днях. Коджинг жив з Майстром Нонга і був його сином, їв з родиною і знав батьків, а в інші дні Коджонг жив у хатині і вдавався Коджингом. І це тривало доти, доки два хлопчики не перетворилися на двох чоловіків”.
  
  
  "Ти хочеш сказати, що старий так і не зрозумів?"
  
  
  "Він був дуже старий, і його зір, хоч і був чудовим для того, щоб бачити далекі речі, не годився для того, щоб бачити близькі. Майстер Нонга не підозрював, що в нього є два сини. обман продовжився, Кодзін засвоїв урок першого дня і вночі дав його Кодзонгу, який засвоїв урок другого дня і передав його своєму братові, і так тривало доти, доки обидва не засвоїли синанджу.
  
  
  "У день, коли Кодзін був призначений наступним Майстром, майстер Нонга помер, бо, правду кажучи, він прожив рівно стільки, скільки йому було потрібно для виконання своїх зобов'язань, оскільки він дуже втомився народжувати дітей і бути батьком стільки непотрібних дівчаток".
  
  
  "Тримаю парі", - сказав Римо.
  
  
  "І того дня Коджонг розкрив себе. Але Майстер синанджу міг бути тільки один, і тому Коджонг, оскільки він не був Коджингом, хлопчик-майстер Нонга, думаючи, що він тренується один, оголосив, що залишає Сінанджу та Корею, щоб жити. Він заприсягся не передавати знання про джерело сонця, але натомість передати тільки дух своїх предків, багатьох Майстрів Сінанджу, сказавши селі: "Може настати день, коли Майстер не зробить світ синів, і роду Сінанджу загрожує вимирання. У той день розшукуй синів Коджонга і в їхньому обличчі знайди гідний корабель для продовження традицій. І так Коджонг відплив у холодні тумани затоки.
  
  
  - Чи звертався колись якийсь майстер синанджу до предка Коджонга? - Запитав Римо.
  
  
  "Ніхто не знає".
  
  
  "Чіун ніколи не розповідав мені цю історію".
  
  
  "Це шлях Майстра - робити те, що він робить. Ми тут не ставимо під сумнів".
  
  
  "Можливо, я нащадок Коджонга".
  
  
  "Якщо так, то дух Коджонга нарешті повернувся до Сінанджі", - сказала вона.
  
  
  "Так, але я не ношу в собі дух Коджонга, згідно з Чіуном. Я ношу в собі дух Шиви".
  
  
  "У Сінанджу ми віримо, що прожили багато життів. Дух не змінюється, змінюється лише колір очей, якими дух дивиться".
  
  
  "Раніше іноді я дещо знав", - сказав Римо. "Я ніби ношу в собі спогади про синанджу, спогади про Майстра, які пішли раніше. Я ніколи раніше цього не розумів. Але те, як ти щойно пояснив мені це, думаю, тепер я розумію".
  
  
  "Твоє місце тут, Римо".
  
  
  "Я хочу, чи не так?"
  
  
  "Це твоя доля. Ти маєш прийняти це".
  
  
  "Я міг би жити тут, Ма-Лі. Якби ти поділила зі мною це життя", - сказав Римо.
  
  
  Ма-Лі відвернулася. "Я не можу".
  
  
  "Чому б і ні?"
  
  
  "Це заборонено".
  
  
  "Я наступний майстер синанджу", - переконано заявив Римо. "Я вирішую, що тут заборонено". Імпульсивно Римо нахилився вперед і обома руками підняв вуаль з обличчя, прихованого Ма-Лі, чудовиськом.
  
  
  Римо, який побачив у своєму житті багато дивного, виявився не готовим до видовища, що постав його очам.
  
  
  Він ахнув.
  
  
  Бо Ма-Лі була чудова. Її обличчя було розумним і жвавим, шкіра гладка, як вершки. Волосся, чорне, як воронове крило, обрамляло ніжну красу її чудово виліплених рис, наче декорація для роботи майстра-ремісника. Сміх причаївся в глибині її очей, наче чекаючи виходу, але він був там. Її очі були західними, як у Римо, а не розкосими, і він голосно розсміявся, зрозумівши, що саме тому мешканці села називали її потворою.
  
  
  "Можливо, я залишусь тут", - раптово сказав Римо. "Можливо, ти вийдеш за мене заміж?"
  
  
  "Майстер Сінанджу має схвалити те, про що ви просите".
  
  
  "Тоді я збираюся побачитися з ним - просто зараз", - сказав Римо, схоплюючись на ноги.
  
  
  Дорогою до будинку Чіуна Рімо зіткнувся зі доглядачем Пуллянгом.
  
  
  "Майстер бажає твоєї присутності", - сказав Пуллянг.
  
  
  "Я вже в дорозі".
  
  
  Чіун сидів на своєму троні у скарбниці Сінанджу, коли увійшов Римо. Майстер Сінанджу був схожий на стару черепаху, що повільно підняла голову при наближенні до Римо.
  
  
  "Ти здивований, що я все ще серед живих?" Запитав Чіун, побачивши вражений вираз на обличчі свого учня.
  
  
  "Ти жахливо виглядаєш", - сказав Римо. "Як ти себе почуваєш?"
  
  
  "Відданий".
  
  
  "Я мав побути один", - сказав Римо, захищаючись.
  
  
  "Тоді чому ти був із тим, кого звуть Ма-Лі, якщо тобі треба було побути одному?" Запитав Чіун.
  
  
  "Не будь буркою", - сказав Римо, приймаючи позу лотоса перед Майстром Сінанджу. "Ти ніколи не розповідав мені про неї".
  
  
  Чіун знизав плечима. "У мене є новини".
  
  
  "Я теж. Я вирішив. Я залишаюся".
  
  
  "Звичайно. Ти присягнув перед усім селом".
  
  
  "Нема за що", - саркастично сказав Римо. "Не ускладнюй ситуацію більше, ніж вона є, гаразд?"
  
  
  "Я слухаю", - сказав Чіун.
  
  
  "Я не носитиму кімоно".
  
  
  "Інвестиційне кімоно передавалося у спадок ще до Вана Великого", - повільно сказав Чіун. Але його очі заблищали.
  
  
  "Добре. Можливо, тоді. Але не після".
  
  
  "Готово", - сказав Чіун.
  
  
  "І я не буду відрощувати довгі нігті".
  
  
  "Якщо ти хочеш позбавити себе належних інструментів, за допомогою яких можна займатися ремеслом убивці, хто я такий, щоб тебе виправляти? Тебе неможливо виправити".
  
  
  "Але я виберу дівчину із синанджу".
  
  
  Чіун пожвавішав на своєму місці. Він засяяв. Він узяв руку Римо двома своїми жовтими пазурами.
  
  
  "Вимов її ім'я. Я знаю, це буде музикою для моїх вух".
  
  
  "Ма-Лі".
  
  
  Чіун відпустив руку Римо, ніби то була випотрошена риба.
  
  
  "Вона не підходить", - відрізав він.
  
  
  "Чому б і ні? Я люблю її".
  
  
  "Ти її не знаєш".
  
  
  "Я знаю достатньо, щоб зрозуміти, що люблю її. І чому ти не розповів мені про неї раніше? Вона чудова".
  
  
  "Що ти знаєш про красу? Ти коли-небудь слухав один із моїх віршів, не перериваючись на середині?"
  
  
  "Шестигодинні розповіді про бджіл і метеликів на мене не діють, Татусю. А що не так з Ма-Лі?"
  
  
  "Вона потворна. Вона народить потворних дітей. Майстер Сінанджу, який станеться з твого насіння, якось повинен представляти нас у зовнішньому світі. Я не дозволю, щоб огидні емісари зганьбили мій дім".
  
  
  "Це нагадало мені. Чия це була ідея, щоб вона ходила під вуаллю? Твоя?"
  
  
  "Жінки села ухвалили так, щоб вона не лякала дітей чи собак".
  
  
  "Мавпяча слина", - огризнувся Римо. "Вони ревнували до неї".
  
  
  "Твоя білизна заплющує тобі очі на правду", - парирував Чіун. "Назви мені хоч одну позитивну якість, якою вона володіє".
  
  
  "Вона добра. Я можу поговорити з нею".
  
  
  "Це два. Я просив тільки про одне. Крім того, якщо ви хочете розмови та доброти, у мене є і те, й інше повною мірою".
  
  
  "Не ухиляйся від теми. Можливо, я люблю її. Можливо, мені слід одружитися з нею".
  
  
  "Ти і раніше любила нерозумно. Ти здолала ті. Ти забудеш цю. Я відішлю її геть, якщо це допоможе тобі".
  
  
  "Я хочу Ма-Лі. Але вона не отримає мене без твого дозволу. Чорт забирай, Чіуне, я даю тобі те, що ти хочеш. Дай мені щось натомість. Назви мені хоч одну вагому причину, з якої я не можу бути з нею ".
  
  
  "У неї немає родини".
  
  
  "І маю шістнадцять братів і сестер? Ми вже знаємо, що це буде невелика весільна вечірка".
  
  
  "У неї немає посагу".
  
  
  "І що?"
  
  
  "У Сінанджу жодна дівчина не може одружитися, не запропонувавши що-небудь батькові нареченого. Звичай вимагає, щоб батько нареченої віддав цю данину. Але Ма-Лі не має сім'ї. Ніякого посагу. Ніякого шлюбу. Ці правила були встановлені ще досі. наших пра-пра-пра-прадідус... Вони непорушні... Римо сердито скочив на ноги.
  
  
  "О, чудово. Через якусь гребану традицію я не можу вийти заміж за того, за кого захочу? Це все? Ти це хочеш мені сказати, Чіуне?"
  
  
  "Традиція – це основа нашого будинку, нашого мистецтва".
  
  
  "Ти просто хочеш чортову данину поваги. Чи не так? У тебе і так тут недостатньо золота?" Чіун виглядав шокованим.
  
  
  "Рімо", - пропищав він. "Не існує такої речі, як надто багато золота. Хіба я не вбив це тобі на думку?"
  
  
  "У мою голову, але не в моє серце. Я хочу одружитися з Ма-Лі. Ти хочеш, щоб я був наступним Господарем. Це моя ціна. Прийми це чи залиш".
  
  
  "Ми поговоримо про це іншим разом", - сказав Чіун, змінюючи тему. "Я вже відклав церемонію інвестування. Можливо, ви ще не готові".
  
  
  "Це твоя відповідь?"
  
  
  "Ні. Це моя думка. Я ще подумаю над цим питанням, але спочатку є інше, більш невідкладне".
  
  
  "Не для мене", - сказав Римо. "І чому ти не розповів мені історію про Коджінг і Коджонг раніше?"
  
  
  "Де ти почув цю історію?" зажадав відповіді Чіун.
  
  
  "Ма-Лі розповіла мені".
  
  
  "Я приберігав цю історію для церемонії інвестування. І тепер вона зіпсувала сюрприз. Ще одна причина не одружуватися з нею. Вона - рознощиця історій. З них виходять неповноцінні дружини".
  
  
  "Немає Ма-Лі, немає майстра синанджу. Ти подумай про це", - сказав Римо і попрямував до дверей.
  
  
  Чіун крикнув: "Шпигун, якого ви спіймали, мертвий".
  
  
  Римо зупинився. - І що? - Запитав я.
  
  
  "Я не вбивав його. Минулої ночі хтось зі зброєю увійшов до села і зарізав його".
  
  
  "Чому це бійня, коли хтось використовує зброю? Мертвий є мертвий, чи не так?"
  
  
  "Рімо!" Вражений Чіун вигукнув. "Сінанджу не вбиває. Сінанджу звільняє людину від життя. Невже твоєму нахабства немає кінця?"
  
  
  Римо заткнувся.
  
  
  "Краще", - сказав Чіун. "Той, хто вторгся в Сінанджу, забрав із собою касету з цього записуючого пристрою".
  
  
  "Що було на ньому?"
  
  
  "Хто знає? Ти. Я. Усі ми. Наші слова. Наші секрети. Секрети імператора Сміта".
  
  
  "Ти думаєш, хтось збирається створювати проблеми?"
  
  
  "Я чую вдалині подих вітру", - сказав Чіун.
  
  
  Римо приклав вухо до дверей. "На мою думку, звучить тихо".
  
  
  "Це не вітерець, який дме в повітрі, але той, який пронизує життя людей. Зараз це лише вітерець, але незабаром він набере силу і стане вітром, і як вітер він стане ще сміливішим, і це буде тайфун. Ми повинні бути готові. до цього тайфуну, Римо.
  
  
  "Я готовий до всього", - сказав Римо, нетерпляче обертаючи своїми товстими зап'ястями.
  
  
  Чіун сумно похитав головою. Очевидно, Римо був не готовий. А часу лишалося так мало. Чіун відчував тяжкість майбутнього синанджу - майбутнього, яке тепер могло перетворитися на дим, - на своїх тендітних плечах.
  
  
  Розділ 13
  
  
  
  
  У жодному підручнику історії ніколи не буде згадано саміту наддержав у Гельсінкі, столиці Фінляндії. Ніхто не знав, що це сталося, за винятком президента Сполучених Штатів та Генерального секретаря Радянського Союзу, і лише жменьки дуже довірених помічників. І з групи лише два світові лідери знали, про що йшлося.
  
  
  "Саміт?" перепитав голова адміністрації президента. "Завтра?"
  
  
  Президент щойно зняв трубку гарячої лінії. Несподівано зателефонував радянський генеральний секретар, запропонувавши таємно зустрітися з питання, яке представляє серйозну міжнародну стурбованість.
  
  
  Президент погодився. Він не хотів, але з короткої розмови зрозумів, що він не мав вибору.
  
  
  "Я йду", - твердо сказав Президент.
  
  
  "Неможливо, сер", - заявив начальник штабу. "У нас немає часу на підготовку".
  
  
  "Ми йдемо", - повторив Президент.
  
  
  Глава адміністрації побачив холодний гнів у власних очах Президента. "Дуже добре, пане Президенте. Якщо ви будете люб'язні проінформувати мене про порядок денний питань, що підлягають обговоренню".
  
  
  "Це засекречено", - була стримана відповідь.
  
  
  Глава адміністрації мало не подавився драже, яке дав йому президент.
  
  
  "Засекречено? Я начальник штабу. Від мене нічого не засекречено".
  
  
  "Тепер ти знаєш інше. Давай продовжимо в тому ж дусі".
  
  
  "Так, пане Президенте", - сказав глава адміністрації, запитуючи, як президент збирається провести зустріч з російським лідером так, щоб ніхто, включаючи пресу, про це не дізнався.
  
  
  Він дізнався про це того дня, коли особистий прес-секретар президента оголосив, що президент за порадою свого лікаря бере тижневу відпустку на своєму каліфорнійському ранчо.
  
  
  Прес-служба Білого дому негайно перейшла до здоров'я президента. Замість звичайних спростування прес-секретар, стиснувши губи, сказав: "Без коментарів".
  
  
  Прес-секретар вийшов із зали брифінгів Білого дому, намагаючись приховати задоволену посмішку. До вечора прес-служба Білого дому розташувалася б табором за периметром президентської резиденції у Каліфорнії, намагаючись знімати телефото через вікна, за що, якби вони не були пресою, а президент – публічною фігурою, їх усіх заарештували за звинуваченням у підгляданні.
  
  
  Коли того вечора Air Force One залишив військово-повітряну базу Ендрюс, він узяв курс на захід, оскільки мережеві камери зафіксували його зліт. Чого камери не зафіксували, так це того, що перший літак ВПС приземлився на невеликій військово-повітряній базі і поспішно зазнав нанесення макіяжу. Президентський друк було зафарбовано, а серійні номери літака змінено. Швидке нанесення емалевої фарби з балончика змінило патріотичне оздоблення літака.
  
  
  Коли перший літак ВПС знову піднявся у повітря, це був вантажний літак. Він летів Схід, над Атлантикою, прямуючи до Скандинавії.
  
  
  У Радянській Росії такого прийому не знадобилося. Генеральний секретар наказав підготувати свій офіційний літак ТУ-134 до вильоту до Женеви. Його помічники були проінформовані про причини. Їх не мало бути взагалі.
  
  
  Наступного ранку радянський літак приземлився в аеропорту Гельсінкі. Свіжопофарбований вантажний літак, на борту якого перебував президент Сполучених Штатів, уже сидів на злітно-посадковій смузі, яка була нібито закрита на ремонт.
  
  
  Радянський генеральний секретар надіслав представника на замаскований літак ВПС номер один. Президент спершу відхилив запрошення піднятися на борт радянського літака.
  
  
  "Нехай він прийде до мене", - сказав Президент через свого начальника штабу.
  
  
  Але радянський лідер був наполегливим. Від нього, лідера великої держави, не можна було очікувати, що він сяде на скромний вантажний літак сумнівної реєстрації, навіть таємно. "Вони спіймали нас там", - простогнав начальник штабу.
  
  
  "Дуже добре", - сказав Президент. "Я вже в дорозі".
  
  
  "Ми вже в дорозі", – поправив голова адміністрації. Президент зміряв свого голову адміністрації злим поглядом. "Ви залишаєтеся тут і готуєте свіжу каву. Міцна. Чорна. У мене таке почуття, що мені це знадобиться, коли все це закінчиться".
  
  
  Радянський генеральний секретар привітав президента Сполучених Штатів у звуконепроникному салоні у хвостовій частині свого особистого літака.
  
  
  Вони офіційно потиснули один одному руки та сіли. У салоні пахло мускусним одеколоном російської. На столі стояли маленький телевізор та відеомагнітофон. Президент помітив це підсвідомо, не маючи жодного уявлення про його критичну важливість, що торкнулася його думки.
  
  
  "Я радий, що ви змогли зустрітися зі мною у такий короткий термін", - сказав Генеральний секретар. Він широко посміхнувся. Президент ненавидів, коли він так усміхався. Це була та сама лайнова усмішка, якою він обдарував Ісландії.
  
  
  "Що у вас на думці?" спитав Президент. Він був не в настрої для світської бесіди, навіть якщо це була перша зустріч двох лідерів з тих пір, як російська, у своєму постійному прагненні здаватися більш західною, взяв на себе працю вивчити англійську.
  
  
  Генеральний секретар знизав плечима, ніби кажучи: я просто хочу зберегти дружні стосунки. Але він сказав: "Я перейду до справи. Як я натякнув телефоном, я все знаю про CURE".
  
  
  "Ліки?" Запитав Президент, намагаючись говорити спокійно. "Ліки від чого?"
  
  
  "Я маю на увазі ЛІКУВАННЯ, як і у всіх великих літерах, CURE. Секретне американське агентство, існування якого демонструє, що Конституція США - це обман, частина політичної фікції".
  
  
  Президент знав, що все кінчено, але вирішив відігратися.
  
  
  "Знання – це не доказ", – багатозначно сказав він.
  
  
  "Ні", - визнав Генеральний секретар, натиснувши кнопку відтворення на відеомагнітофоні. "Але доказ є доказом. Дозвольте мені розважити вас цим. Це було знято в Корейській Народно-Демократичній Республіці". І коли президент виглядав спантеличеним, він додав: "Північна Корея. Більш конкретно, у скромному рибальському селі, відомому як Сінанджу. Я вважаю, ви чули про це". Знову з'явилася ця посмішка.
  
  
  Відеоекран ожив. І на ньому з'явився Майстер синанджу. Президент упізнав його. Чіун особисто охороняв овальний кабінет під час нещодавньої загрози життю президента. Забути Чіуна було неможливо.
  
  
  Чіун заговорив по-корейськи, і спочатку президент відчув полегшення. Які б секрети Чіун не виговорив корейською, їх показ по американському телебаченню, навіть із субтитрами, мав би менший ефект.
  
  
  Але потім поряд із Чіуном з'явився американець. Президент знав, що це, мабуть, Римо, співробітник правоохоронних органів Кюре. Поки Чіун говорив з натовпом мешканців села, Римо вставляв коментарі, деякі корейською, інші англійською. Римо довелося запитати Чіуна, як правильно корейською звучить "Конституція".
  
  
  "Ось повне розшифрування того, що вони говорять".
  
  
  Президент мовчки взяв його і пробіг очима першими кількома сторінками. Там було все. Найбільший секрет безпеки Америки, і він передав йому радянським генеральним секретарем.
  
  
  "Ми знаємо про це все", - сказав Генеральний секретар. "Про майстра Чіуна, Римо та Імператора Сміта".
  
  
  "Якщо ти називаєш його імператором, ти не можеш знати всього".
  
  
  "Ми знаємо достатньо".
  
  
  І Президент погодився. Відірвавши погляд від стенограми, він побачив глибокий біль у своїх очах.
  
  
  "Чого ти хочеш?"
  
  
  "Це просто. Це справедливо. Понад десять років Америка мала секретну зброю для вирішення своїх внутрішніх справ".
  
  
  "Це наше право", - наїжачився президент.
  
  
  "Я не стану з вами не погоджуватись. Питання про незаконність цього вашого правоохоронного органу - це ваша політична проблема. У нас у Росії в минулому були схожі домовленості, у нашого КДБ, а до цього у ЧК. Але моя країна стурбована використанням цього апарату ЛІКУВАННЯ у міжнародних справах”.
  
  
  "Конкретно?"
  
  
  "Конкретно, ми не знаємо. У нас поки що немає доказів того, що ваша ЛІКА діяла на нашій землі. Але було багато дивних інцидентів серед агентів нашої дипломатичної служби. Проекти були таємниче занедбані. Агенти вбиті дивними способами. Інші, хто зник. Ми ніколи не могли пояснити ці невдачі. Я не питатиму вас про них зараз. Більшість з них мали місце до мого режиму, і вони належать минулому».
  
  
  "Чого ви хочете?" – повторив Президент.
  
  
  "Перш ніж я пред'являю вам свої вимоги, дозвольте мені вказати вам, що ви використовували агента - я маю на увазі прославленого майстра синанджу, - який походить з нашої сфери впливу. Ви здійснили численні секретні висадки на підводних човнах - згідно з цим записом та іншою, що є у нашому розпорядженні, - у північнокорейських водах. Комуністичні води”.
  
  
  "Без коментарів".
  
  
  "Добре. Ви розумієте політичну шкоду від цього одкровення поодинці і окремо від бізнесу CURE. Тоді зрозумійте, я прошу тільки про те, що по праву належить Росії-матінці".
  
  
  "Належить...!"
  
  
  "Нам потрібен Майстер Сінанджу. Ми хочемо, щоб Кюре був стертий з лиця землі. І нам потрібна ця людина, Римо".
  
  
  "Отже, ви можете втручатися у міжнародні справи? Це шантаж".
  
  
  "Ні. Ми просто хочемо переваги, якими Америка таємно користувалася багато років. Тепер черга Росії".
  
  
  "Шантаж".
  
  
  "Яке грубе слово. Я волію називати це паритетом".
  
  
  “Римо – патріот. Він не працюватиме на вас. І я не можу передати його вам. Це було б більш політично згубним вчинком, ніж якби світ побачив цей запис”.
  
  
  Прем'єр замислився.
  
  
  "Відмовся від ЛІКУВАННЯ. Віддай нам Майстра синанджу. І дозволь нам вести переговори з цим Римо. Якщо він нам відмовить, що б ти з ним зробив?"
  
  
  "Рімо мав би померти".
  
  
  "Тож нехай буде так. Наша спільна проблема вирішена".
  
  
  "Я не можу передати вам лікування. Це було б ножем біля горла Америки".
  
  
  "Я розумію ваш страх. Дозвольте мені придушити його. Я не хочу, щоб Майстер Сінанджу нав'язував нашу політичну волю у вашій півкулі. Я хочу використовувати його так само, як і ви, щоб змусити нашу систему управління працювати, незважаючи на її недоліки. Росії зростає злочинність. Пияцтво, розхлябаність робочої сили. Це найглибші біди Росії. Ви знаєте, що я намагався їх вирішити”.
  
  
  "Так я знаю".
  
  
  "Тоді ви можете поспівчувати моєму важкому становищу. Тяжкому положенню матері-Росії. Ми теж хочемо отримати дозу вашої ЛІКИ".
  
  
  Мозок президента шалено працював. Він хотів би, щоб його радники були зараз. Але якби він це зробив, їм довелося б померти після того, як вони дали йому пораду. У цьому він був зовсім один.
  
  
  Нарешті він сказав: "Будь я проклятий, якщо зроблю це, і будь я проклятий, якщо не зроблю".
  
  
  "Не зовсім. Якщо ви хочете, я міг би скласти договір, що гарантує вам, що Росія не найматиме майстра синанджу за межами так званого радянського блоку на пільговий період, скажімо, у двадцять п'ять років. Безсумнівно, це більший період, ніж тривалість життя нинішнього Майстра синанджу”.
  
  
  "Хто буде укладати договір? Ти? Я? Ми не можемо довірити знання будь-кому ще".
  
  
  "Я розумію вашу точку зору", - сказав Генеральний секретар. "Тоді давайте довіримося рукостисканню".
  
  
  "У мене немає вибору", - натягнуто сказав Президент, піднімаючись на ноги. "Я віддам розпорядження про негайний розпуск CURE. Дайте мені день, щоб опрацювати деталі. Решта залежить від тебе".
  
  
  Генеральний секретар тепло потис Президентові руку і посміхнувся.
  
  
  "І наш представник звернеться до майстра синанджу щодо нового місця роботи. Як кажуть у вашій країні, з вами приємно мати справу".
  
  
  Президент пробурмотів щось собі під носа, що російський лідер сприйняв як неофіційне визнання, і він кивнув, хоч і зробив уявну позначку запитати свого офіційного викладача англійської мови про значення розмовної американської фрази "Up yours".
  
  
  У Раї, штат Нью-Йорк, доктор Гарольд В. Сміт мав звичайний день. Сонце світило через великі вікна із одностороннім рухом. Зовні було приємно тепло для такої пізньої осені, і в протоці Лонг-Айленд було багато човнярів.
  
  
  Його секретарка Ейлін Мікулка, пишногруда жінка середніх років у біфокальних окулярах, щойно принесла попередні бюджетні відомості Фолкрофта наступного кварталу.
  
  
  "Це все, місіс Микулко", - сказав Сміт.
  
  
  "Так, доктор Сміт", - рішуче сказала місіс Мікулка. Біля дверей вона обернулася, щоб додати: "О, я розмовляла з підрядником з електрики цього ранку".
  
  
  "Гм-гм", - неуважно сказав Сміт, занурений у бланки бюджету.
  
  
  "Вони будуть тут завтра, щоб подивитись на резервний генератор".
  
  
  "Чудово. Дякую вам".
  
  
  "Нема за що, докторе Сміте", - сказала місіс Мікулка, зачиняючи двері. Вона запитувала себе, чи зрозумів її роботодавець щось із того, що вона сказала. Ця людина могла бути так поглинута своїми стовпцями цифр. Що ж, вона нагадає йому знову завтра.
  
  
  Це був звичайний день. Що у житті Гарольда У. Сміта означало екстраординарний день. Його ранкове сканування даних, пов'язаних з лікуванням, виявило лише оновлену інформацію про поточні ситуації. Ні від когось із них не вимагалося жодних дій. І ось доктор Гарольд В. Сміт провів свій день, фактично займаючись справами Фолкрофта – тим, що він зазвичай делегував своєму секретареві.
  
  
  Він не очікував на телефонний дзвінок від президента Сполучених Штатів. І він не очікував на цей конкретний дзвінок.
  
  
  Сміт кілька разів подзвонив по прямій лінії до Білого дому, перш ніж відповісти. Він зробив це з почуття власної важливості, а щоб підкреслити справжню природу неписаного статуту КЮРЕ. Президент, який спочатку започаткував CURE, був обізнаний про можливість зловживання величезною владою організації. Не Смітом, якого вважали надто патріотичним і, що важливіше, надто позбавленим уяви, щоб здійснити захоплення влади, а майбутнім президентом. Таким чином, доктор Гарольд В. Сміт був повністю автономен. Президент не міг наказати CURE розпочати діяти. Він був обмежений трьома варіантами: ділитися інформацією про ситуації, що розвиваються; пропонувати конкретні місії; і - і тут система стримувань і противаг дала зворотний хід - він міг наказати Кюре розформуватися.
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт підняв слухавку після п'ятого дзвінка, припускаючи, що президент дзвонить, щоб задіяти один із перших двох варіантів.
  
  
  "Так, пане президенте", - холодно відповів Сміт. Він ніколи не дозволяв собі ставати доброзичливим з жодним із президентів, за яких він служив. Він відмовився голосувати з тієї ж причини.
  
  
  "Мені шкода, що доводиться це робити, доктор Сміт", - сказав знайомий балакучий тон, тепер дивно приглушений.
  
  
  "Пан президент?"
  
  
  "Справжнім я наказую вам розпустити вашу організацію. Набирає чинності негайно".
  
  
  "Пан президент, - сказав Сміт, мимоволі дивуючи, - я знаю, що Америка наближається до того, щоб більше не потребувати цієї організації, але чи не здається вам, що це необачно?"
  
  
  "У мене немає вибору".
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Ми були скомпрометовані. Поради знають про нас усі".
  
  
  "Я можу запевнити вас, що з цього боку витоку інформації не було", - сказав Сміт. Для нього було типово, що він думав насамперед про свою репутацію, а не про особисті наслідки президентського наказу.
  
  
  "Я знаю. Я щойно зустрічався з радянським генеральним секретарем. Цей виродок передав мені відеозапис із вашими людьми. Вони випустили свої кишки перед камерою".
  
  
  "Рімо і Чіун? Вони в Сінанджу".
  
  
  "Згідно з тим, що йдеться у розшифровці записів - і я не наважуюсь перевіряти це з очевидних причин, - Римо перейшов на інший бік".
  
  
  "Для росіян? Я не можу в це повірити".
  
  
  "Ні, не російською. Він перебіг до Північної Кореї. Він погодився працювати в селі свого вчителя. Це є на клятій плівці".
  
  
  "Я розумію", - сказав Сміт. Але він не розумів. Римо був американцем. Невже Чіун втовкмачував у нього синанджу доти, поки він не перестав бути самим собою?
  
  
  "Поради хочуть їх обох. Це їхня ціна за мовчання".
  
  
  "Ми не можемо віддати їм Римо та Чіуна".
  
  
  "Ми не можемо не. Якими б небезпечними були ті двоє, які потрапили не в ті руки, ми не можемо визнати, що наша система управління не працює. Саме тому була створена ваша організація, чи не так?" Тон президента пом'якшав. "Ви чудово виконали свою роботу, Сміте, і я шкодую. Але цього разу ми збираємося скоротити наші втрати".
  
  
  “Рімо ніколи б не погодився працювати з Радами. Він патріот. Це одна з причин, через яку його обрали для цього”.
  
  
  "Це проблема російської. Вони хочуть самі вести переговори з Чіуном. Вони хочуть смерті Римо. Вони хочуть розформування Кюре".
  
  
  "З цим є проблема", - сказав Сміт.
  
  
  "Краще б цього не було", - палко сказав Президент. "Я віддаю вам прямий наказ".
  
  
  "У майстра Сінанджу погане здоров'я. Ось чому він повернувся до Сінанджі. Римо думає, що він, можливо, вмирає".
  
  
  "Тоді жарт на користь Рад. Зрештою, ми можемо вийти переможцями навіть у цьому випадку".
  
  
  "Дехто з нас, пане Президенте", - сказав Сміт.
  
  
  "Е-е, так. Вибач, Сміт. Я не створював цієї ситуації".
  
  
  "Я негайно вирушаю в Сінанджу, щоб розірвати наш контракт із Сінанджу".
  
  
  "Я повідомлю Рад, що вони можуть увійти в Сінанджу завтра на заході сонця. Решта залежатиме від них".
  
  
  "До побачення, пане Президенте".
  
  
  "До побачення, Сміт. Мені шкода, що це закінчилося за моєї адміністрації. Можливо, ваша країна ніколи не впізнає вашого імені, але я пам'ятатиму вашу службу до кінця своїх днів".
  
  
  "Дякую вам, пане президенте", - сказав доктор Гарольд В. Сміт і востаннє повісив трубку прямої лінії з Білим домом. Він перевернув телефон і за допомогою десятицентовика відкрутив платівку, оголивши крихітний перемикач. Він натиснув на нього. Телефон миттєво вимкнувся. Лінії на Вашингтон більше не було, як і жодних слідів того, що вона будь-коли існувала. Просто телефон без циферблату та з розплавленою схемою.
  
  
  Сміт дістав спеціальний портфель із замкненої шафи і вийшов у приймальню.
  
  
  "Я йду раніше, місіс Микулко", - сказав він.
  
  
  "Так, доктор Сміт. Гарного дня".
  
  
  Сміт вагався.
  
  
  "Доктор Сміт?"
  
  
  Сміт прочистив горло. "Будь ласка, подайте ті бюджетні звіти, які я залишив на своєму столі", - поспішно сказав він. А потім він пірнув за двері. Він ніколи не вмів прощатись.
  
  
  Сміт під'їхав до свого будинку, його відкритий портфель лежав на сидінні поруч із ним. У ньому знаходилися міні-комп'ютер, телефонний зв'язок та модем, що з'єднувався з комп'ютерною мережею Фолкрофта. Сміт віддав накази, які діяли складну систему транспортування, необхідну для того, щоб доставити його до Сінанджі. Йому було цікаво, що це буде схоже. Він чув багато історій.
  
  
  Поки він вів машину, Сміт звернув увагу на красу опадаючого листя. Яскравий колір тополь і жовтий колір дубів, яскраво-жовтогарячий колір кленів. Вони були чудові. Дивно, що він не помітив їх раніше. Він одразу пошкодував, що ніколи більше не подивиться на них.
  
  
  "Гарольд?" спитала місіс Сміт, здивована, виявивши свого чоловіка в спальні нагорі, що збирає речі. "Я не знала, що ти вдома".
  
  
  Сміт відчув, як біль пронизав його серце. Він прокрався усередину, сподіваючись уникнути зустрічі зі своєю дружиною. Він також не хотів прощатися з нею віч-на-віч. Він боявся, що це затьмарить його рішучість.
  
  
  "Я поспішаю, люба. Запізнююся на зустріч". Він не підняв очей від своїх зборів.
  
  
  Мод Сміт побачила стару знайому опуклість наплічної кобури під сірим піджаком Гарольда Сміта і напружений, змучений погляд, який мав її чоловіка багато років тому. Але рідко у ці дні.
  
  
  "Скажи мені, Гарольде".
  
  
  "Дорога?"
  
  
  "Пістолет. Вираз твого обличчя. Це як у старі добрі часи. До Фолкрофта".
  
  
  "Стара звичка", - сказав Сміт, поплескуючи за місцем пахвою. "Я завжди ношу його із собою у ділові поїздки. Грабіжники, ви знаєте".
  
  
  Мод Сміт сіла на акуратно застелене ліжко і легенько торкнулася руки чоловіка.
  
  
  "Я все знаю про це, люба. Тобі не треба приховувати це від мене".
  
  
  І Сміт проковтнув кислоту, що підступила до горла.
  
  
  "Як довго?" хрипко спитав він, уникаючи її погляду, намагаючись закінчити збирати речі. Але його руки тремтіли.
  
  
  "Я не знаю. Я завжди підозрював це. Така людина, як ви, не йде у відставку з розвідувальної роботи. Ми пройшли через надто багато років разом, щоб я не помітив ознак".
  
  
  Сміт згадав свої дні в УСС, намагаючись придумати найбільш безболісний спосіб умертвіння, який він міг застосувати.
  
  
  "Я не думав, що ти знаєш", - сказав Сміт, з кам'яним виглядом дивлячись перед собою.
  
  
  "Я не хотів, щоб ти турбувалася про те, що я знаю, дурненька".
  
  
  "Звичайно, ні", - глухо сказав Сміт.
  
  
  "Не дивися так засмучено, люба. Я ніколи нікому не згадував, що ти все ще працювала в ЦРУ".
  
  
  "ЦРУ?" - спитав Сміт відсутнім голосом.
  
  
  "Так. Твоя відставка була хитрощом, чи не так?" Сміт підвівся зі своїх речей. Він придушив наростаючий схлип. Навернулися сльози полегшення, перші, як він пам'ятав, сльози за десятиліття.
  
  
  "Так, люба", - сказав доктор Гарольд В. Сміт, вдячний за те, що йому не довелося вбивати свою дружину, щоб захистити свою країну. "Моя відставка була хитрощами. Вітаю зі вгадуванням істини".
  
  
  Мод Сміт встала і по-материнськи цмокнула свого чоловіка в щоку.
  
  
  "Сьогодні дзвонила Вікі. Вона планує приїхати на вихідні".
  
  
  "Як вона?" Запитав Сміт.
  
  
  "Просто чудово. Вона постійно питає про тебе".
  
  
  "Вона чудова дочка", - сказав Сміт, шкодуючи, що не може побачити її ще раз перед від'їздом. "Ти повернешся вчасно?"
  
  
  "Я сумніваюся в цьому", - тихо сказав Сміт.
  
  
  І місіс Сміт прочитала у цій спокійній заяві більше, ніж мріяв її чоловік. "Гарольд?" – обережно запитала вона.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Ви жахливо поспішайте?"
  
  
  "Дуже".
  
  
  "Не могли б ви приділити мені лише кілька хвилин? Для нас?"
  
  
  І Сміт побачив, що її підборіддя затремтіло, так само, як це було в їхню першу шлюбну ніч, так багато років тому.
  
  
  Він зняв куртку і поклав її в обійми. "Я завжди любила тебе", - сказала вона. "Що хвилини кожного дня".
  
  
  Він міг тільки відповісти: "Я знаю", - і обійняти її міцніше.
  
  
  У Сан-Дієго капітан Лі Енрайт Ліхи вечеряв свинячими відбивними та печеною картоплею, коли до офіцерської їдальні бази увійшов лейтенант і віддав йому честь та пачку запечатаних наказів.
  
  
  Капітанові Ліхи здалося, що в нього напад дежавю, коли він прочитав ці накази на самоті своєї каюти. Наказ полягав у тому, щоб підготуватися до повернення до Сінанджі. Сьогодні.
  
  
  Капітан Ліхи підняв трубку і зробив те, за що його мали віддати під трибунал. Він зателефонував адміралу, щоб опротестувати надтаємні накази.
  
  
  Адмірал сказав: "Я гадки не маю, про які накази ви говорите".
  
  
  "Велике вам дякую за співпрацю, сер!" - гаркнув капітан Лі Енрайт Ліхи, звучачи дуже схоже на сердитий кадет з Аннаполіса, який отримав зайву порцію лайна. Королівський обов'язок. Він думав, що адмірал дотримується належного протоколу, заперечуючи поінформованість про накази, які він підписав.
  
  
  Чого капітан Лі Енрайт Ліхи не знав і ніколи не підозрював, то це того, що адмірал насправді нічого не знав про наказ повертатися до Сінанджі. Або будь-яка попередня місія синанджу, хоча на всіх них стояв його підпис. Він був у такому ж незнанні, як і всі інші.
  
  
  Окрім доктора Гарольда В. Сміта, завдяки якому все це сталося.
  
  
  Розділ 14
  
  
  
  
  Римо зупинився між вітальними гудками, високо над скелястим пляжем Сінанджу. Далі по усипаній черепашками стежці він побачив просту хатину Ма-Лі і сів на вологий плоский камінь, намагаючись розібратися у своїх почуттях.
  
  
  Він пізнав кохання і раніше. У дні, які передували Сінанджу, він любив дівчину на ім'я Кеті Гілхулі. Вони були заручені, але арешт Римо поклав цьому кінець. Була Рубі Гонзалес, яку Римо не був упевнений, чи любив він колись, але вони були друзями. Рубі була єдиною людиною, яка коли-небудь працювала на CURE, і коли вона вирішила піти з організації, вона зникла. І там була Джильда, скандинавська жінка-воїн, яку він зустрів, коли востаннє був у Сінанджу, під час так званого Випробування Майстра. Відданість Римо Сінандже стала на шляху їхнього кохання, і вона пішла до того, як Римо надто пізно дізнався, що вона носить його дитину. Він запитував, де вона зараз. Чи народилася дитина? То був хлопчик чи дівчинка?
  
  
  Але Римо ніколи не відчував такого тяжіння, яке він відчував до Ма-Лі. Здавалося, вона була іншою його половиною, втраченою і нічого не підозрювала все його життя. Тепер, коли вони знайшли один одного, навіть у тому сум'ятті, яке він відчував, вона заспокоїла його.
  
  
  Здавалося, що кожного разу, коли Римо знаходив когось важливого, доля обманювала його. Тепер це відбувалося знову.
  
  
  Римо стояв на пляжі, засунувши руки в кишені, і думав, що робити.
  
  
  Він намацав свій гаманець, витяг його. У ньому була пачка банкнот, марних у синанджі, кілька кредитних карток, кілька фальшивих посвідчень особи, наданих Смітом, усі різні імена. Він переглянув їх. Там була картка агента ФБР на ім'я Римо Пелхема, ліцензія приватного детектива на ім'я Римо Грилі та картка начальника пожежної охорони на ім'я Римо Мюррея.
  
  
  "До біса це", - сказав Римо, відправляючи картки одну за одною через затоку Сінанджу. "З цього моменту я просто Рімо Вільямс".
  
  
  Він розірвав банкноти на дрібні шматочки, розірвав шкіряний гаманець і теж кинув його в хвилю, що набігала. В іншій кишені була купка монет. Римо витяг їх і почав перекидати через хвилі одну за одною. Кожна монета відлетіла далі за інших.
  
  
  У Римо залишалися останні дрібниці, думаючи, що з кожним кидком він позбавляється чергової частинки свого минулого, коли він побачив, як бойова рубка піднімається з бурхливого прибою. І американський прапор намальований на його боці.
  
  
  "Чорт", - сказав Римо, розмірковуючи, чи не слід йому просто зникнути. Але коли він побачив, що за багато миль доктор Гарольд В. Сміт виринув нагору і ступив на гумовий пліт, що надувався, він замість цього сів на камінь, щоб почекати його.
  
  
  Сміт прийшов сам. На ньому був неминучий сірий костюм-трійка, і ще неминучий портфель лежав у нього на колінах. Солоні бризки намочили їх обох. Римо посміхнувся побачивши абсурдного видовища.
  
  
  Сміт дозволив плоту причалити самому, як вийти. Римо спустився йому назустріч.
  
  
  "Рімо", - сказав Сміт, начебто вони були колегами, які зіткнулися один з одним у коридорі офісу.
  
  
  "Якщо ви тут, щоб відвезти мене назад до Америки, - сказав Римо, - ви запізнилися. Якщо ви тут на похороні, ви прийшли надто рано.
  
  
  "Добре. Я повинен поговорити з Чіуном. Але спочатку я повинен поставити тобі питання".
  
  
  "Стріляй".
  
  
  "Будь ласка, дайте відповідь правдиво. Не погодилися б ви працювати на Поради?"
  
  
  "Ні за що", - сказав Римо.
  
  
  "Я радий, що ви це сказали", - сказав Сміт, діставаючи свій автоматичний пістолет.
  
  
  Римо відчув рух ще до того, як мозок Сміта дав команду вихопити зброю. Рука Сміта все ще рухалася, коли пістолет раптово стрибнув у руку Римо.
  
  
  "Гарна спроба, Смітті", - сказав Римо. "Але тобі видніше".
  
  
  "Я повинен був спробувати", - безпристрасно сказав Сміт.
  
  
  "Ви розпустили організацію, я правий?" - спитав Римо, витягаючи обойму з пістолета і розкидаючи компоненти у протилежних напрямках. "І я вам більше не потрібний".
  
  
  "Президент наказав", - сказав Сміт. "Російські дізналися про КЮР. Ми повинні розформуватися".
  
  
  "Чудово. Розформуйтеся. Просто зробіть це в іншому місці. У мене дещо на думці".
  
  
  "Я хочу поговорити з Майстром синанджу".
  
  
  "Я не думаю, що він хоче з тобою розмовляти".
  
  
  "Боюсь, я мушу наполягати".
  
  
  "У тебе є нахабство, Смітті. Спочатку ти намагаєшся вбити мене, потім хочеш, щоб я відвів тебе до Чіуна, вважаючи, що зможеш змусити його вбити мене".
  
  
  "Ти відведеш мене до нього?"
  
  
  Римо широко посміхнувся. "Звичайно, з задоволенням". І він потяг Сміта назад у Сінанджу, досить швидко, щоб Смітові довелося тікати, щоб утриматися на ногах.
  
  
  "Вгадай, хто прийшов на вечерю, Папочко", - сказав Римо, увійшовши до скарбниці.
  
  
  Члун підняв стомлені очі від своїх сувоїв. Він трохи схилив голову. "Імператор Сміт, твоя присутність вітається. Ти тут, звичайно, для того, щоб бути присутнім на церемонії інвестування".
  
  
  "Ні", - сказав Сміт, чіпляючись за свій портфель. "Майстер Сінанджу, я повинен поговорити з вами ... наодинці".
  
  
  "Забудь про це, Смітті. Він не вб'є мене. Тепер я голова села".
  
  
  Чіун дивився на Сміта безпристрасним поглядом.
  
  
  "У мене немає секретів від Римо. Хоча не можна сказати, що у нього немає секретів від мене".
  
  
  "Дуже добре, майстер синанджу. Спочатку дозвольте мені нагадати вам про ваш контракт зі Сполученими Штатами, зокрема, про статтю тридцять третю, параграф перший".
  
  
  "Я пам'ятаю цей пункт", - сказав Чіун. "Гідний пункт. Можливо застарілий, але достатній для свого часу".
  
  
  "Цвітуча вишня у самому розпалі", - сказав Сміт, промовляючи умовлене кодове слово, яким Члун мав убити Римо. Це було частиною їхньої угоди.
  
  
  "Я старий і втрачаю сили", - сказав Чіун. "Мені здається, я не зрозумів ваших слів".
  
  
  "Я сказав: "Вишня в цвіті", - повторив Сміт голоснішим голосом.
  
  
  "А", - сказав Чіун. "Тепер я розумію. Ви хочете, щоб я усунув Римо, згідно з нашою угодою. На жаль, я не можу цього зробити. Римо ось-ось стане правлячим майстром синанджу...
  
  
  "Можливо", - додав Римо. "Якщо ми зможемо опрацювати деталі".
  
  
  "... і одному Майстрові заборонено вбивати іншого", - закінчив Чіун.
  
  
  "Але Римо ще не діє Господар", - наполягав Сміт.
  
  
  "Вірно", - сказав Чіун, його нігті затремтіли в повітрі. "Але він погодився підтримати моє село. Це робить його членом мого села, а Майстрам заборонено завдавати шкоди односельцям. Мені шкода, але Ремо, якого ти дав мені тренувати, більше не існує. На його місці стоїть цей Римо, який більше не в'ялий м'ясоїд. з нашої першої зустрічі, а один із Сінанджу. Я не можу вбити його."
  
  
  "Бачиш?" Самовдоволено сказав Римо. "Я ж тобі казав".
  
  
  "Якщо є хтось ще, кого ви хотіли б, щоб я вбив, я радий розглянути це", - сказав Чіун.
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Сміт. "Дуже добре. Я мушу сказати вам, що росіяни розкрили мою операцію".
  
  
  "Добре для них", - сказав Чіун, повертаючись до своїх сувоїв.
  
  
  "Організація підлягає розпуску. Ми погодилися передати вас і Римо Радам в обмін на їхнє мовчання".
  
  
  Чіун зробив паузу і обережно опустив гусяче перо назад у чорнильницю.
  
  
  "Майстра Сінанджу - не раби", - серйозно сказав він. "Щоб їх обмінювали як рухоме майно".
  
  
  "Поради будуть тут до заходу сонця, щоб узяти під контроль село".
  
  
  "Ти продав нас!" - заволав Римо. "Ти продав мене! Ти продав моє село!"
  
  
  І Чіун посміхнувся до цього останнього слова.
  
  
  "У нас не було вибору", - незворушно сказав Сміт.
  
  
  "Ми боротимемося", - сказав Римо.
  
  
  Чіун наказово підняв руку.
  
  
  "Почекайте!" - сказав він. "Імператор Сміт, чи маю я розуміти, що ви продали наш контракт російському ведмедеві?"
  
  
  "Ах, я не знаю… Якщо ви ставите це таким чином, то так".
  
  
  "Контракт Будинку Смітів", - урочисто сказав Чіун, - "зобов'язує мій будинок виконувати ваші накази. Щоб зробити те, що ви хочете, має бути офіційне підписання контракту. Ти готовий це зробити?"
  
  
  "Так", - сказав Сміт.
  
  
  "Чіуне, про що ти говориш? Ми не можемо працювати на росіян".
  
  
  "Ні", - сказав Чіун. "Ти не можеш працювати на росіян. Ти маєш залишитися тут і зайняти моє місце. Я повинен вирушити до Росії і виконати свій останній контракт. Це мій обов'язок".
  
  
  "Я думав, ти сказав, що ми закінчили зі Смітом".
  
  
  "Ми", - чемно сказав Чіун. "Хіба сам імператор Сміт тільки-но не проголосив це так?"
  
  
  "Це правильно. Я зробив", - сказав Сміт.
  
  
  - Тримайся подалі від цього, - відрізав Римо.
  
  
  "Але контракт імператора Сміта все ще в силі. Я не можу померти з невиконаним контрактом від мого імені. Мої предки, коли я зустріну їх у Пустоті, вічно уникатимуть мене".
  
  
  "Я не можу повірити, що ви кажете це, ви обоє", - вигукнув Римо.
  
  
  Чіун наказово ляснув у долоні.
  
  
  "Я починаю втомлюватися. Залиште мене, ви обидва. Ми зберемося на площі, коли прибудуть росіяни. Зараз я літня людина і хочу в відносному спокої насолодитися своїми останніми хвилинами в будинку моїх предків".
  
  
  "Давай, Смітті", - прогарчав Римо. І Римо висмикнув Сміта за двері.
  
  
  "Не думай про мене погано, Римо", - сказав Сміт, коли вони вийшли надвір. "Ми всі розуміли, що до цього може дійти, коли приєдналися до CURE".
  
  
  "Я не приєднувався, пам'ятаєш? Мене викрали".
  
  
  "Е-е, так", - ніяково сказав Сміт.
  
  
  "Все було досить погано, доки не з'явився ти", - поскаржився Римо. "Ти не міг дати йому спокійно померти?"
  
  
  "Ви знаєте, в якому я становищі", - сказав Сміт, опускаючись на коліна. Він відкрив свій портфель. "Ви колись вірили в Америку".
  
  
  "Я все ще вірю", - сказав Римо. "Але зараз все по-іншому. Я знайшов тут те, що шукав. Що ти робиш?"
  
  
  "Розбираюся з незакінченими справами", - сказав Сміт, завантажуючи міні-комп'ютер. Коли екран засвітився, він запровадив послідовність цифр і підключив телефон до модему.
  
  
  Римо спостерігав, як слова "ПОМАГАЄТЬСЯ КОД ДОСТУПУ" заповнили екран.
  
  
  У полі нижче Сміт набрав кодове слово "ІРМА".
  
  
  На екрані з'явилися слова "ДОСТУП ЗАБОРОНЕНИЙ".
  
  
  "Ти облажався", - сказав Римо. "Ти, мабуть, оступився".
  
  
  "Ні", - сказав Сміт. "Я навмисно використовував неправильний код. Я просто стер наші додаткові комп'ютерні файли на Сент-Мартені".
  
  
  "Ви справді проходьте через це", - сказав Римо. Сміт запровадив іншу послідовність цифр. Знову з'явилися слова "ПОМАГАЄТЬСЯ КОД ДОСТУПУ".
  
  
  На цей раз Сміт запровадив ім'я "МОД".
  
  
  "ДОСТУП ЗАБОРОНЕНО", - говорив напис на екрані.
  
  
  - Фолкрофт? - Запитав Римо.
  
  
  Сміт підвівся, закриваючи портфель. "Боюсь, що так".
  
  
  "Ось так просто?"
  
  
  "Частина системи безпеки", - сказав Сміт. "У наші дні прослуховування комп'ютерних записів по телефону мені довелося придумати безвідмовну систему, захищену від несанкціонованого доступу. Доступ до записів ЛІКУВАННЯ можливий лише за кодовим словом. Будь-хто, хто введе неправильне кодове слово - будь-яке кодове слово - автоматично виведе систему з ладу. Щойно що я використовував кодові слова, призначені для остаточного видалення файлів.
  
  
  "Ім'я вашої дружини та її прізвисько", - сказав Римо. "Хіба це не було ризиковано? Припустимо, ними скористався хтось інший?"
  
  
  "Така була ідея. Прийнято використовувати ім'я дружини як код доступу. Будь-хто, хто знав ці два імені, очевидно, знав би про мене. Таке несанкціоноване знання саме по собі означало б, що ми скомпрометовані, і видалення файлів було б лише прелюдією до розпуску”.
  
  
  "Ну от і все", - сказав Римо.
  
  
  "Не зовсім", - похмуро сказав Сміт. "Припускалося, що я буду стертий разом з ними".
  
  
  У Раї, штат Нью-Йорк, у підвалі санаторію Фолкрофт, комп'ютерні банки, що містять кожну частину даних, що належать КЮРЕ, урядовому агентству, яке офіційно не існувало, а тепер і неофіційно більше не існувало, отримали мікрохвильову передачу з Сінанджу та ініціювали послідовність запиту коду .
  
  
  Настала пауза, поки запит коду доступу відправлявся назад до Сінанджі. Комп'ютери тихо гули, чекаючи на потрібне кодове слово. Або неправильного, яке б позбавило їх банки пам'яті всіх даних. Файлові стрічки посмикувалися з інтервалом у чверть циклу. Блимали індикатори. Комп'ютери чекали.
  
  
  Потім світло згасло.
  
  
  "О боже мій", - сказала місіс Микулка, яка сиділа за своїм столом кількома поверхами вище.
  
  
  Потім вона згадала. Підрядник з електрики. Вона спустилася сходами до підвалу, бо ліфти були непрацездатні.
  
  
  Вона виявила підрядника, який оглядає резервний генератор у темряві з ліхтариком.
  
  
  "Що трапилося?" - запитала місіс Микулка.
  
  
  "Вибачте за це, леді. Я спробував переключитися з електромережі на цю малу і -бум! - вона вибухнула. Повністю. Тепер на ремонт піде кілька днів".
  
  
  "Доктор Сміт буде в люті", - сказала місіс Мікулка.
  
  
  "Нічого не можу з цим вдіяти. Цей пристрій досить зношений. Не можу зрозуміти чому. Передбачається, що він призначений тільки для резервного копіювання. Я правий?"
  
  
  "Це вірно".
  
  
  "Ну, ви, мабуть, купили цю малу уживану. Вона зовсім зношена".
  
  
  "Не має значення", - сказала місіс Мікулка. "А як щодо нашої сили? У нас є пацієнти".
  
  
  "Немає проблем. Дай мені хвилину, щоб увімкнути автоматичні вимикачі в мережу".
  
  
  Місіс Мікулка навпомацки піднялася назад по сходах, гадаючи, що вона скаже докторові Сміту, коли він повернеться.
  
  
  Потім світло знову засвітилося.
  
  
  За бетонною стіною у підвалі, неподалік несправного генератора, секретний банк комп'ютерів відновив свою роботу, очікуючи на передачу коду доступу до ЛІКУВАННЯ.
  
  
  Коли через кілька хвилин сигнал не був отриманий, комп'ютери відновили нормальну роботу, здійснюючи пошук загальнонаціональними каналами передачі даних у пошуках ознак потенційної злочинної діяльності, як вони робили протягом більш ніж двадцяти років безперервної роботи.
  
  
  Розділ 15
  
  
  
  
  Росіяни прибули рівно на заході сонця. П'ять автомобілів "Чайка" на чолі з лімузином "Зіл" зупинилися на околиці села Сінанджу. Мешканці села, побачивши, як з машин виходять люди у формі, що наїжалися зброєю, в страху розбіглися своїми хатинами.
  
  
  Римо побачив росіян, що спускалися по скелях, один у зеленій формі КДБ, решта у чорній формі, подібної до якої він ніколи раніше не бачив. Він підбіг до скарбниці і вдерся всередину.
  
  
  "Чіун. Я не дозволю цьому статися", - сказав Римо. Чіун вручив доглядачеві Пуллянгу свіжозгорнутий сувій і махнув йому, щоб той ішов.
  
  
  "Ти не повинен дозволяти нічого відбуватися, егоїстичний", - тихо сказав він. "Це відбувається без тебе".
  
  
  "Ми воюємо з ними, Маленький батько".
  
  
  Чіун стомлено похитав головою. "Я не можу боротися з ними".
  
  
  "Тоді я битимуся. Їх всього близько дюжини. Простіше простого".
  
  
  "Так", - сказав Чіун. "Ти легко міг би перевершити дюжину. Але як щодо наступної дюжини? І двох дюжин, які з'являться в моєму селі, коли інші не повернуться? Ведмідь буде продовжувати наступати, поки не наб'є свій шлунок. Так буде краще".
  
  
  "Нісенітниця собача!" – сказав Римо.
  
  
  Одного разу Майстер Сінанджу перебував на службі в імператора, і коли цей імператор програв війну, його майно стало власністю імператора-переможця. цю історію, Римо?"
  
  
  "До біса цю історію. Якщо я застрягну в Сінанджу, ти теж залишишся тут".
  
  
  "Ти ухвалив рішення?"
  
  
  Римо схрестив руки на грудях. "Безперечно".
  
  
  "Дуже добре. Тоді принеси мені меч Сінанджу. Швидко. Поки росіяни не постукали в ці двері".
  
  
  Римо взяв меч, дворучну зброю з інкрустованим дорогоцінним камінням рукояттю та семифутовим лезом, з почесного місця на одній зі стін. Він приніс його Чіуну, поклавши плазом на долоні лезом усередину.
  
  
  "Я не хочу відкладати це", - відрізав Чіун. "Це для тебе. Тепер, швидко, відсік мені голову", - і Майстер Сінанджу схилив голову, відкривши Римо чистий розріз на задній частині своєї зарослої щетиною шиї.
  
  
  "Ні", - з жахом сказав Римо.
  
  
  "Зроби це!" - наказав Майстер Сінанджу. "Якщо ти хочеш позбавити мене болю вигнання, тоді визволи мене сорому за навмисне порушення мого священного обов'язку. І даруй Вчителю, який зцілив тебе, чисту смерть".
  
  
  "Ні!"
  
  
  "Чому ти вагаєшся, сину мій? Одним ударом ти звільнив би себе від своїх зобов'язань переді мною та моїм селом".
  
  
  Римо випустив меч. Він був у сльозах.
  
  
  "Ти міг би повернутися в країну свого народження… з дівою Ма-Лі, якщо таке твоє бажання".
  
  
  "Я не можу. Я люблю тебе".
  
  
  "Але цього недостатньо, щоб звільнити мене від огидної відповідальності", - сказав Майстер Сінанджу, піднімаючи обличчя, щоб зустрітися зі сльозовими очима Римо.
  
  
  "Пробач мені, тату".
  
  
  "Хай буде так", - сказав Чіун, піднімаючись на ноги, як у сповільненій зйомці соняшника, що проростає. "Зараз я йду на зустріч зі своїми майбутніми клієнтами. Я розраховую, що ви не втручатиметеся".
  
  
  - А як щодо церемонії інвестування? - Запитав Римо.
  
  
  "Часу немає. Я обійдуся без нього. Вважай себе новим правлячим майстром синанджу".
  
  
  "Я не впевнений, що готовий", - слабко сказав Римо.
  
  
  "А я впевнений, що це не так", - сказав Майстер Сінанджу. "Але доля розпорядилася інакше. Але ти можеш знайти втіху в історії Майстра Тіпі. Я поклав сувій з описом його кар'єри при новому імператорі поряд з моїм троном. Це було не так жахливо. Він теж був у своїх останніх днях".
  
  
  І Чіун вийшов із дому своїх предків, не озирнувшись.
  
  
  Полковник Віктор Дітко чекав на площі села Сінанджу, оточений першокласною командою одягнених у чорне солдатів Підрозділу спеціального військового призначення. Коммандос Спецназу. Щось середнє між американськими "зеленими беретами" та старими нацистськими штурмовиками, вони були найжорстокішими солдатами у всій Радянській армії. І полковник Дітко був готовий дати їм волю.
  
  
  Повідомлення надійшло з Кремля. Він повинен був особисто заволодіти Майстром синанджу на заході сонця і негайно доставити його назад до Росії.
  
  
  Коли полковник Дітко побачив, що натовп мешканців села розбігся, як перелякані голуби, він був здивований, побачивши літнього корейця, якого інший супроводжував на площу. Він дізнався молодшого з двох, як того, що був на оригінальному записі, зробленому Семмі Кі, але не іншого, який похитувався під час ходьби.
  
  
  Потім, з потрясінням, він зрозумів, що це був сам Майстер Сінанджу. Він виглядав старшим, усохлим і немічний у своїх жалобних чорних шатах.
  
  
  "Що це?" спитав Дітко у Майстра синанджу.
  
  
  І Майстер Сінанджу відповів на чудовому, хоч і пихатому російському.
  
  
  "Це Майстер синанджу, радянський пес. Хто ти такий?"
  
  
  "Я полковник Віктор Дітко. Я прийшов, щоб забрати вас до своєї країни".
  
  
  "У твоїх устах це звучить просто".
  
  
  "Я зрозумів, що опору не буде", - трохи нервово сказав Дітко.
  
  
  "І його не буде. Але має бути церемонія. Де Сміт?"
  
  
  "Тут", - сказав доктор Гарольд В. Сміт, виходячи з-за групи хатин, звідки він спостерігав за просуванням росіян. Під пахвою він ніс дуже великий сувій, облямований золотом і перев'язаний блакитною стрічкою.
  
  
  "Хто це?" - Запитав Дітко.
  
  
  "Мій колишній роботодавець", - сказав Майстер Сінанджу. "З нашим контрактом. Він повинен підписати його, і ви повинні підписати його, перш ніж я зможу вступити до вас на службу".
  
  
  "Дуже добре", - нетерпляче сказав полковник Дітко. "Віддайте це мені".
  
  
  Чіун узяв сувій, відкрив його до самого кінця і напружено тримав у повітрі, поки Сміт розписувався внизу. А потім Майстер Сінанджу повернувся до полковника Дітко та запропонував документ на підпис.
  
  
  "Ви не хочете спочатку прочитати це?" - ввічливо запитав Чіун.
  
  
  "Ні", - відрізав Дітко. "У нас мало часу".
  
  
  "Така мудрість від російської", - сказав Майстер Сінанджу, і слабка посмішка торкнулася його пергаментних губ. "Це гарна ознака для моєї служби у вашій країні".
  
  
  Коли контракт було належним чином підписано, Майстер Сінанджу демонстративно звернув документ і з легким поклоном вручив його полковнику Дітко.
  
  
  "Справу зроблено", - сказав Майстер синанджу. "Ваш імператор і ви, як його представник, тепер несете відповідальність за всі положення та гарантії, описані в цьому контакті".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Одна з умов полягає в тому, що моє село буде захищене від шкоди і що моєму учневі, новому Майстру Сінанджу, буде дозволено керувати країною в умовах миру".
  
  
  "Якщо він не бажає працювати на нас, це його право як американця", - сухо сказав полковник Дітко. "Але зрозуміло, що він не працює на жодну іншу країну".
  
  
  "На весь час моїх послуг тобі", - погодився Чіун.
  
  
  Сміт, який трохи розумів російською мовою, був здивований легкістю, з якою відбулася передача місця роботи. Не було жодного торгу через ціну, жодних розставлянь точок над i в останню хвилину, що характеризували його стосунки з Чіуном. Але Смітові було ясно, що Чіун - це тінь його колишнього "я". Він виглядав таким хитким, що сильний вітер міг би перекинути його.
  
  
  "Відведіть його до машини", - наказав полковник Дітко, якому подобалося командувати елітною командою Спецназу. "Я приєднаюся до вас в аеропорту".
  
  
  "Я мушу попрощатися зі своїм учнем, Римо", - наполягав Чіун.
  
  
  "Часу немає. Літак чекає", - сказав полковник Дітко.
  
  
  Чіун химерно вклонився. "Я корюся, тому що тепер я до ваших послуг".
  
  
  Двоє спецназівців спробували схопити Чіуна за його тонкі руки, але він струсив їх.
  
  
  "Відпусти мене", - гаркнув він. "Я старий і слабкий, але все ще можу ходити. Дозволь мені з гідністю покинути моє село".
  
  
  Підібравши поділ своєї мантії, він попрямував угору дорогою, двоє командос по обидва боки від нього, шанобливо відстаючи на два кроки. Майстер Сінанджу не озирався. Він також не попрощався зі Смітом чи жменькою мешканців села, які наважилися вийти на площу. Сміт ставив питання, чи переживе старий переліт літаком. Він виглядав настільки спустошеним.
  
  
  Поки всі очі стежили за повільним відходом Майстра Сінанджу, Сміт вислизнув, прямуючи до пляжу. Це було зроблено. Тепер залишалася лише одна остання деталь.
  
  
  Сміт знайшов тихе містечко серед холодного каміння. Він порився в кишені жилета для годинника і дістав маленький футляр. У ньому була пігулка у формі труни. Він носив його з того самого дня багато років тому, коли він приступив до виконання своїх обов'язків директора CURE. Він знав, що ці обов'язки тривали все життя, бо коли вони закінчувалися, вони могли закінчитися тільки з його смертю.
  
  
  "До побачення, Мод, Вікі. Я дуже люблю вас обох".
  
  
  І там, на пустельному пляжі, так далеко від країни, яку він любив, доктор Гарольд В. Сміт проковтнув пігулку.
  
  
  І подавився цим. Він застряг у нього в горлі. Воно не піддавалося.
  
  
  Сміт, збожеволівши від думки, що його спроба самогубства може провалитися, пірнув у холодний прибій і запив великим ковтком солоної води, щоб запитати пігулку.
  
  
  Вода була така холодна, що в нього оніміли смакові рецептори, і він не відчув смаку солі. Але він відчув, як пігулка проковтнула. Тремтячи від раптового занурення, він кинувся на дрібний пісок пляжу і почав чекати, коли настане кінець.
  
  
  Він невиразно чув дрібний перестук автоматних черг.
  
  
  Пролунали крики. Нав'язливі крики вмираючих.
  
  
  Він неясно розумів, що росіяни зрадили їх усіх. І глибоко всередині нього холодна лють викинула всі думки про смерть – його смерть – з голови.
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт підвівся на ноги. Передбачалося, що отрута подіє швидко, але вона все ще була жива. Він спіткнувся об каміння. Спорадичний вогонь ставав незмінним.
  
  
  Сміт вилаявся і кинувся тікати, не впевнений, чого він зможе досягти в останні хвилини свого життя, але сповнений рішучості завдати останнього удару.
  
  
  Він спіткнувся об свій автоматичний пістолет, що валявся на піску, куди його кинув Римо. Сміт схопив його, перевірив дію. Обойми не було, але в кишені була запасна. Він зарядив пістолет і рушив далі, молячись, щоб він мав час прибрати кількох з них, перш ніж він здасться. Холод, що поширюється, наповнив його шлунок.
  
  
  Римо Вільямс стояв серед купи скарбів Сінанджу, приголомшений дивними діями Чіуна, коли почув стрілянину.
  
  
  "Чіун!" він закричав. Він вилетів за двері. Чіуна ніде не було видно. Росіяни ходили від хатини до хатини, стягуючи людей у масу, що збилася на сільській площі. Щоб прискорити свою роботу, вони стріляли у повітря. Іноді не в повітря.
  
  
  Жінка, що біжить, налетіла на Римо. Він підхопив її на руки, потім помітив, що з отвору в її грудях хлюпає кров. Вона видала короткий подих і померла.
  
  
  Група солдатів вийшла з-за рогу. Їхні погляди зустрілися з очима Римо.
  
  
  Римо рушив на російських командос, його почуття ожили так, як ніколи раніше. Він міг бачити сліди куль, що летять у його бік, і кожну окрему кулю у кожному сліді.
  
  
  Ухилятися від них було те саме, що від пробкових пістолетів. Він зайняв внутрішню лінію, ухиляючись від потоків куль, ніби то були нешкідливі промені ліхтариків, якими розмахують нервові діти.
  
  
  Російським здавалося, що Римо пливе до них, ледве торкаючись ногами землі, але насправді він завдав ударів з нервовою швидкістю фер-де-Ланса.
  
  
  Римо вдарив найближчого російського відкритою долонею. Грудна клітка солдата миттєво перетворилася на желе. Він звалився від раптової відсутності кісткової підтримки.
  
  
  "Ми знайшли його!" – крикнув інший солдат. "Американець".
  
  
  "Вірно", - сказав Римо, рубаючи його, як молоде деревце. "Я американець".
  
  
  Росіяни кинулися врозтіч, шукаючи укриття у вищих скелях. Римо рушив до найближчої групи, стяг їх зі скель, як комах зі стіни. Він з'явився тільки для того, щоб доторкнутися до них, але вони не піднялися з того місця, де впали.
  
  
  "Американець", - покликав полковник Дітко зі скель над тим місцем, де Римо стояв серед купи радянських трупів. "Що?" Римо вистрілив у відповідь.
  
  
  "Ми не хочемо вбивати всіх поспіль. Нам потрібен лише ти".
  
  
  "Я не збираюся до Росії", - відрізав Римо.
  
  
  "І ви не потрібні Росії. Але ми обміняємо вашу капітуляцію життя цих людей".
  
  
  "Ви не можете отримати їх усіх", - сказав Римо, намагаючись блефувати. "Але я дістану вас усіх".
  
  
  "Якщо ви хочете війни, нехай буде так", - сказав Дітко, якому було наказано стерти всі сліди села Сінанджу та її мешканців. "Я накажу своїм людям стріляти у натовп".
  
  
  Римо побачив мешканців села, що скупчилися за своїми будинками, на їхніх обличчях був той вираз душевного потрясіння, яке він тисячу разів бачив у В'єтнамі. Він відчув хвилю жалості до них. Вони не були – і ніколи не були – господарями своєї долі. Століття залежно від Майстрів Сінанджу позбавили їх усілякої впевненості у собі. Це була не їхня провина, що все вийшло так, як вийшло. Вони більше не були людьми Чіуна. Тепер вони належали йому.
  
  
  Римо вагався, прикидаючи позиції росіян. Залишилася лише жменька. Можливо, був час дістатися до них до того, як вони завдадуть удару.
  
  
  Але потім Римо побачив, як один із російських тягне Ма-Лі в поле зору. Вона чинила опір. "Ма-Лі!" - Сказав він собі під ніс. На ній не було вуалі. Її ніжне личко світилося занепокоєнням. "О'кей, ти переміг", - сказав Римо. І він підняв руки.
  
  
  Вони обережно спустилися зі скель, їх автомати Калашнікова були непохитно спрямовані на голову Римо.
  
  
  "Наведіть його", - наказав полковник Дітко. " І зберіть решту жителів села. Ми стратимо американця в настанову їм " .
  
  
  "Ми так не домовлялися", – сказав Римо.
  
  
  "Неправильно. Це угода, яку наш лідер уклав із вашим лідером".
  
  
  - Де Чіун? - Запитав я.
  
  
  "Він на шляху до аеропорту Пхеньяна. І я маю поспішити приєднатися до нього. Я повинен особисто уявити його Генеральному секретареві. Для мене це буде великий день. Тепер я маю покинути тебе".
  
  
  І полковник Дітко поспішив назад до машини, що чекала його, і поїхав.
  
  
  Його заступник підвів Римо до стіни найближчої хатини і притулив до неї. Він віддав різкі накази, і п'ятеро командос, що залишилися, вишикувалися гуськом, їх гвинтівки були націлені Римо в груди.
  
  
  "Без пов'язки на очах?" - Запитав Римо.
  
  
  Солдати проігнорували його. Вони скосили приціли своєї зброї.
  
  
  - Приготуватись! – скомандував заступник командира.
  
  
  Рімо побачив, як Ма-Лі впала на землю і затулила обличчя руками. Її плечі тремтіли від хвилювання.
  
  
  "Цілься!"
  
  
  "Якщо ви завдасте шкоди цим людям після того, як я піду", - сказав Римо ламким голосом, - "я повернуся за всіма вами".
  
  
  "Я не вірю в привиди", - сказав другий за старшинством.
  
  
  "Можливо, і ні. Але якщо ти не послухаєш мене, ти повіриш у Шиву-Руйнівника".
  
  
  Щось було у тоні погрози американця. Другий за старшинством завагався. Це була велика помилка.
  
  
  Перш ніж було віддано наказ про розстріл, з високих скель пролунали п'ять злісних пострілів. І один за одним усі п'ятеро членів розстрільної команди впали з проломленими черепами.
  
  
  Римо розірвав пута ривком, розщепивши прядиво. Другий за старшинством так і не побачив руки, що перетворила його обличчя на сире м'ясо.
  
  
  Римо звів очі. Сміт лежав на животі, з дула його пістолета валив димок. Потім він звалився, як маріонетка, у якої перерізали мотузочки. Сміт заплющив очі.
  
  
  Римо підбіг до нього і побачив, що в нього починаються конвульсії.
  
  
  Римо перевернув Сміта на спину. Обличчя літнього чоловіка набуло кольору та текстури блакитного сиру. Отрута.
  
  
  "Чорт забирай, Смітті!" Римо закричав на нього. "Тобі обов'язково було проходити через це? Ти не міг почекати?"
  
  
  Римо одним зусиллям розірвав піджак, жилет та сорочку Сміта. Гудзики розлетілися на всі боки. Римо поклав обидві руки на зморшкуватий живіт Сміта і почав швидко масажувати м'язи сонячного сплетення. Він був винагороджений швидким рум'янцем під його пальцями. Це означало, що кров, що бореться з отрутою, концентрувалася там, де її найбільше потребували.
  
  
  Римо перевернув Сміта на спину, тож його голова звисала з краю виступу. Він підсунув великий камінь під ноги Сміта, щоб кров не приливала до живота.
  
  
  Сміта почало нудити. Він видав низький здавлений стогін, як у жінки, що народжує. Але життя не мало жодного відношення до звуку, який видавав Сміт.
  
  
  Це було зараз чи все скінчилося.
  
  
  На горлі і в сонячному сплетінні були скупчення нервів, і Римо взяв їх, по одному в кожній руці, і виконав маніпуляцію, зрозумілу хіропрактику.
  
  
  У Сміта почалося сильне блювання. Огидна чорна жовч вирвалася в нього з рота і ніздрів, забризкавши пісок унизу. Сміт забився в конвульсіях. Його очі розплющилися, закотилися всередину голови, ніби м'язи за ними втратили напругу.
  
  
  Потім доктор Гарольд У. Сміт лежав нерухомо.
  
  
  Римо прислухався. Серцебиття не було. Він намацав сонну артерію. Пульсу не було.
  
  
  "Чорт забирай, Смітті! Ти мені потрібен!" Римо знову загорлав і перевернув Сміта востаннє.
  
  
  Техніки синанджу позбавили отрути, але не вчасно. Серце Сміта зупинилося. Римо приклав кулак до серця Сміта, що завмер, і опустив на нього інший кулак. Один, два, три рази, доки він не встановив ритм. Він підтримував ритм, навіть незважаючи на те, що серцевий м'яз не реагував на нього.
  
  
  "Дідька лисого!" — вилаявся він і вдарив Сміта кулаком у живіт, щоб випустити повітря, що очищається, через трахею. Сміт рефлекторно вдихнув. І тут Римо відчув ритм. Спочатку нерегулярно, але в міру того, як Римо продовжував бити своєю рукою, ритм ставав дедалі регулярнішим. Він бив кулаком синхронно з серцем Сміта, дотримуючись його ритму, поки ритми не злилися в один. А потім Римо прискорив темп, змушуючи серцевий м'яз Сміта відповідати йому.
  
  
  Коли він був упевнений, що серце Сміта продовжить битися саме собою, Римо зупинився.
  
  
  Він чекав. Одна хвилина. Дві. П'ять.
  
  
  Нарешті, доктор Гарольд В. Сміт розплющив очі. Вони виглядали жахливо, як у людини, яка одного ранку прокинулась і виявив, що маніяки здерли з його тіла тіло.
  
  
  "Рімо", - слабо сказав він. "Ти мав дозволити мені померти".
  
  
  "Нема за що", - з гіркотою сказав Римо. "Не звертай уваги на це лайно. Чіун поїхав до Росії. Мені потрібна твоя допомога. Я мушу дістатися туди. Швидко".
  
  
  "Вони зрадили нас, чи не так?" Глухо сказав Сміт, сідаючи.
  
  
  "Ти вчишся чекати цього від певних людей", - звинуватив Римо. "Навіть від друзів".
  
  
  Сміт нічого не сказав.
  
  
  "Ось твій портфель", - сказав Римо, кидаючи шкіряний саквояж на коліна Сміту. "Натисні на гудок і домовся, щоб мене доставили до Москви".
  
  
  "Я не можу. У президента угода з Радами".
  
  
  "Достав мене до Москви, або я уб'ю тебе", - попередив Римо.
  
  
  "Я вже мрець", - сказав Сміт.
  
  
  "Ти продав нас, а росіяни зрадили всіх. Ти в мене у боргу, Смітті. Але якщо ти не хочеш зробити це для мене, або для Чіуна, або для того, що залишилося від організації, тоді зроби це для Америки".
  
  
  І незважаючи на біль, доктор Гарольд В. Сміт відчув, що зачеплена струна. Єдина, на яку він міг відгукнутися.
  
  
  Сміт влаштував абсурдну виставу, поправляючи свій зіпсований одяг, і відкрив портфель.
  
  
  "Дартер" все ще лежить біля узбережжя, - сказав він безпристрасно. "Їм було наказано йти, якщо до світанку від мене не буде звісток. Я викличу десантну групу. Ми можемо дістатися авіабази Кімпо в Південній Кореї найпізніше до півночі. Звідти, я думаю, я все ще можу наказати реактивному літаку ВПС діяти. Організація може бути закінчена, але я не безсилий. Поки що.
  
  
  "Зроби це", - сказав Римо. "І забудь про "ми". Я йду. Ти залишаєшся тут".
  
  
  "Тут?"
  
  
  "Ти захищатимеш Сінанджу, поки я не повернуся".
  
  
  "Це самогубна місія, Римо. Що, якщо ти не повернешся?"
  
  
  Римо встав і вказав на крихітне село внизу.
  
  
  "Тоді це все твоє, Смітті. Не витрачай все золото в одному місці".
  
  
  Розділ 16
  
  
  
  
  Глибоко в радянському повітряному просторі генерал Мартін С. Лейбер запевнив Римо Вільямса, що новому стратофайтеру-невидимці ВПС не загрожує безпосередня небезпека.
  
  
  "Російські ніколи не стріляють по збройних військових літаках", - впевнено сказав генерал. "Вони знають, що ми можемо відкрити вогонь у відповідь. Крім того, якщо корейський авіалайнер зможе пробити радянську оборону, летячи на паршивих тридцяти тисячах футів, у нас не повинно виникнути проблем з тим, щоб байдикувати тут, у стратосфері."
  
  
  "Добре", - розсіяно сказав Римо. Він дивився у вікно. Слабкий відтінок блакитного місячного світла торкнувся крил "Стратофайтера", які склалися назад для досягнення максимальної швидкості, що перевищує швидкість звуку, як тільки вони проникли через радянську мережу ППО. Беззвучність їхнього польоту була моторошною. Насправді вони відлітали від реву шести гігантських двигунів Stratofighter, буквально залишаючи його за милі позаду. Внизу тут і там мерехтіли вогні. Їх було небагато. Росія, незважаючи на всі свої розміри, була не дуже густонаселеною.
  
  
  "Добре", - розгублено повторив Римо, турбуючись про Чіуна. Чи він усе ще живий? Чи він пішов, не попрощавшись?
  
  
  "Звичайно, нам доведеться знизитися приблизно до п'ятнадцяти тисяч футів і летіти повільніше за звук для зниження".
  
  
  "Ось тут мені і стає не по собі, вірно?" - сказав Римо, відвертаючись від вікна.
  
  
  "Ось тут усім стає не по собі, цивільні. Якщо Червоний радар засіче нас, вони, природно, вирішать, що ми заблукали цивільний авіалайнер. Вони відкриють вогонь. Ніщо так не подобається російським, як стріляти по мішенях, які не можуть відстрілюватися".
  
  
  "Але ми можемо", - сказав Римо.
  
  
  "Можу", - сказав генерал Лейбер. "Але не буду. Не дозволено".
  
  
  - Чому, чорт забирай, ні? - Запитав Римо.
  
  
  "Подумай головою, хлопче", - обурено сказав генерал. "Це викликало б міжнародний інцидент. Може спровокувати Третю світову війну".
  
  
  "У мене тобі новини", - сказав Римо. "Якщо ти не доставиш мене до Москви цілим і неушкодженим, тобі не доведеться турбуватися про Третю світову війну. Це буде практично гарантовано. Прямо зараз у росіян є зброя більш небезпечна, ніж будь-які ядерні ракети. Ось у чому суть цієї довбаної місії".
  
  
  "Це? Ну, хм... це... Суть справи, цивільний, у тому, що я не можу взяти на себе відповідальність за те, що ми, військові, називаємо термоядерним обміном. Навіть якщо це все одно станеться".
  
  
  "Чому, чорт забирай, ні?"
  
  
  “Тому що, якщо я це зроблю, я можу втратити ці срібні відблиски на моєму плечі. генерал Мартін С. Лейбер, думаючи про десять тисяч доларів на рік, які означала кожна зірка у пенсійній допомозі.
  
  
  - Ти боїшся втратити свої зірки, - повільно промовив Римо, - але не Третьої світової війни? Якщо, звісно, ти не станеш її причиною.
  
  
  "Я солдат, чувак", - гордо сказав генерал. "Мені платять за те, щоб я захищав свою країну. Але я не для того провів тридцять років у ВПС, чоловік та хлопчик, щоб витрачати свої останні роки на собачий корм на соціальне забезпечення".
  
  
  "Доставте мене до Москви", - похмуро сказав Римо, - "і я подбаю, щоб ніхто ніколи не відібрав у вас ці зірки".
  
  
  "Домовилися", - сказав генерал, простягаючи руку. Він не знав, ким був цей худий хлопець, але будь-хто, у кого вистачило впливу змусити ВПС США ризикнути експериментальним літаком вартістю в мільярд доларів тільки для того, щоб доставити його до Росії, мав мати великий вплив.
  
  
  "Ти отримав це", - сказав Римо, тиснучи її. Його зазвичай жорстокий рот зігнувся у приємній усмішці.
  
  
  Над Новгородом вони розпочали зниження. Звук двигунів наздогнав літак, що сповільнюється. Римо з пристебнутим до спини парашутом ступив на зачинені двері бомбовідсіку. Оскільки це була нічна висадка, він одягнув чорний костюм із двох частин нічних тигрів Сінанджу і натер обличчя чорною фарбою камуфляжу.
  
  
  "Ми можемо висадити вас на північ від Москви", - крикнув генерал крізь рев двигуна. "Там багато гарного відкритого простору".
  
  
  "У мене немає такої кількості часу", - сказав Римо. "Висади мене в місті".
  
  
  "Місто?" гукнув генерал. "Він кишить військовою поліцією. Вони повісять твою голову на кремлівській стіні".
  
  
  "Червона площа була б гарною", - додав Римо.
  
  
  "Червоний...?" - генерал поперхнувся.
  
  
  "Пам'ятай про мою обіцянку", - нагадав йому Римо.
  
  
  "Так точно", - сказав генерал Мартін С. Лейбер, віддаючи честь. Він пройшов у носову частину і порадився з пілотом. Він повернувся через хвилину.
  
  
  "Ви хочете Червону площу, ви отримали Червону площу", - рішуче сказав генерал. "Тепер про мої зірки", - прошепотів він.
  
  
  Римо підійшов до генерала, одним блискавичним рухом зірвав зірки з його плечей і ударом кулака назавжди прикріпив їх до чола генерала.
  
  
  Генерал спитав: "Що?" - І насупився. Потім він сказав: "Ой!" тричі дуже швидко, коли кінчики зірок вп'ялися в його зморшкувате чоло.
  
  
  "Задоволений?" Чемно запитав Римо.
  
  
  "Ви укладаєте важку угоду, цивільну особу. Але я повинен визнати, що ви виконуєте її. І я теж. Будьте напоготові".
  
  
  Рімо чекав. "Стратофайтер" знизився, його крила-невидимки, що забираються, хитнулися вперед, знижуючи швидкість польоту.
  
  
  "Наближається Червона площа", - вигукнув генерал. "У вас є зброя, цивільний?"
  
  
  "Я - зброя", - впевнено заявив Римо.
  
  
  Двері бомбовідсіку розкололися і розкрилися, як величезна паща.
  
  
  "Тримайтеся вільно, цивільний", - крикнув генерал, коли Римо раптово впав. Його миттєво відкинуло назад жахливим потоком води. Він упав і, спіймавши себе, розкинув руки та ноги у становище вільного падіння.
  
  
  Внизу вогні Москви були розкидані чорною оксамитовою рівниною. Вітер ревів у вухах Римо, а його одяг плескав і стукав по тілу. Він напівприкрив очі від лютого висхідного потоку, не звертаючи уваги на пронизливий холод, і зосередився на своєму подиху.
  
  
  Дихання було всім у синанджі. Це був ключ, який відкривав сонячне джерело, а сонячне джерело робило людину єдиним цілим із силами самого всесвіту. Римо не міг дозволити собі потягнути за мотузку, доки не дізнається, де він приземлиться. Він не міг дозволити собі не витягти його якнайшвидше, бо навіть сонячне джерело не було захистом від зіткнення з твердою землею з висоти чотирьох миль. Тому він відрегулював ритми своїх легень і керував повітряними потоками, як яструб. Він ковзнув праворуч, до найвищої концентрації вогнів. Центр Москви. Потім він стабілізував падіння, його розпластане тіло утворило на небі величезний Хрест, схожий на бомбовий приціл. Тільки бомбовий приціл був бомбою.
  
  
  Коли він був упевнений, що утримує рівновагу проти пануючого вітру, Римо потягнув за кільце парашута. Пролунав тріск! над головою, і Римо відчув, як його тіло різко підвелося, як йо-йо, що повертається до рук. Відчуття було коротким, а потім він поплив ногами вниз. Парашют був величезний чорний дзвін над ним, майже невидимий на тлі порожнього неба.
  
  
  Римо звів очі. "Стратофайтера" ніде не було видно. Добре. Вони зробили це. Тепер усе, що йому треба було зробити, було те саме.
  
  
  Римо бував у Москві за попередніми завданнями Кюре і знав місто. Він вибрав Червону площу для посадки з двох причин: тому що це був найбільший відкритий простір у центрі Москви і тому що вночі він був дуже добре освітлений. Він не міг пропустити блакитні вуличні ліхтарі, що переливаються, і перетворювали площу на чашу освітлення.
  
  
  Це, звичайно, означало, що як тільки парашут Римо впав у ту чашу, десятки міліцій у сірій формі, що патрулювали місто, не могли не помітити його. І вони не помітили.
  
  
  "Крон!" - крикнув ополченець, націлюючи свій АК-47 на живіт Римо, що опускається.
  
  
  Римо згадав, що " cron " означає " зупинися " , і спробував згадати російське слово, що означає " як? " , але кинув це заняття, коли чоловік відкрив попереджувальний вогонь. Інші ополченці - російська версія поліцейських - прибігли, розмахуючи автоматичними гвинтівками та голосно кричачи.
  
  
  Зазвичай Римо впорався б навіть із напівдюжиною озброєних бійців, але не під час повільного падіння з парашутом. З таким же успіхом він міг би бути прикрасою, повішеною на різдвяну ялинку, з табличкою, що говорить: "ПРИСТРІЛИТЬ МЕНЕ!"
  
  
  Попереджувальний постріл пролунав над плечем Римо. Він був приблизно за сорок футів від землі. Римо порився в кишенях у пошуках дрібниці, яка, як він раптово згадав, все ще була там, і кинув п'ятицентовику міліціонерові у відповідь.
  
  
  Російська впала з розсіченим чолом і великим вихідним отвором у задній частині черепа. Римо не став чекати, поки охоронці, що збігаються, відкриють вогонь. Він кидав пенні, десятицентовики, четвірки в кожну форму, яка траплялася на очі. Монети вилітали з його пальців із надзвуковою швидкістю і завдавали руйнівної шкоди кісткам, мозку та основним органам. За кілька секунд перша хвиля претендентів була розкидана по сірій цеглі Червоної площі. Пішоходи з криками розбігалися з майдану.
  
  
  Римо подумав, що сказала б сестра Мері Маргарет, якби могла побачити його зараз.
  
  
  Римо знав, що незабаром прибуде підкріплення. Він не планував залишатись поблизу і зчіпатися з ними. Він потягнув за стропи парашута, випускаючи повітря, і спробував приземлитися всередині Кремлівської стіни, що виходить на Червону площу. У нього не вийшло.
  
  
  Натомість Римо сів на дах довгого чорного лімузина "Зіл", який зупинився біля Спаської брами, чекаючи, поки червоний сигнал світлофора зміниться на зелений, що означає, що машині дозволено в'їзд до Кремля. Загорівся зелений якраз у той момент, коли ноги Римо з глухим стукотом торкнулися даху "Зіла". Римо короткими помахами загартованих у синанджу пальців звільнився від парашута і вистрибнув з машини якраз у той момент, коли величезний парашут опустився на лімузин, накривши його подібно до чорного савана.
  
  
  Шофер вийшов з-за керма, кричачи і лаючись. На свою біду, він заплутався у шовковому жолобі. Міліціонери та кілька агентів КДБ у цивільному накинулися на закритий "Зіл", як розлючені шершні. Вони тягли і рвали тканину, що піднімається, відкриваючи автомобіль. Вони мало не застрелили шофера, перш ніж власник "Зіла", посол Індії в Росії, вийшов, вимагаючи пояснити, що, чорт забирай, відбувається. На нього не звертали уваги, допоки КДБ ретельно обшукував машину.
  
  
  Старший офіцер КДБ не міг цього збагнути. Хто міг стрибнути з парашутом на Червону площу? І з якої диявольської причини? Що важливіше, ким був цей неймовірний хуліган? Ніхто не знав. Він мав бути під парашутом. Але його не було. Можливо, він ховався під Зилом? Вони глянули. Він не ховався під Зилом.
  
  
  Потім люди з КДБ та міліції помітили все ще відкриту Спаську браму і зрозуміли, що у них у всіх дуже серйозні неприємності.
  
  
  Маршал Йозеф Стеранко мав найлегшу службу у всій Червоній Армії. Він був маршалом, який відповідав за оборону Москви. Це був традиційний пост, дуже важливий під час війни, але оскільки Москва не зазнавала військових нападів з часів Другої світової війни, тепер він був переважно церемоніальним. Нагорода для старого сивого ветерана Великої Великої Вітчизняної війни.
  
  
  Тому для маршала Йозефа Стеранка стало чимось на зразок шоку, коли дивлячись телевізор у своїй квартирі в розкішній вежі московського готелю "Росія", маршал Йозеф Стеранко отримав перші повідомлення про рейд спецназу на російську столицю.
  
  
  "Ти п'яний?" спитав Стеранко у шефа КДБ, який зателефонував йому, бо не знав, до кого ще звернутися. З якоїсь дивної причини Генеральний секретар ігнорував усі вхідні дзвінки. Ходили чутки про його вбивство.
  
  
  "Ні, товаришу маршал", - сказав шеф КДБ. "Це правда. Вони приземлилися на Червоній площі".
  
  
  "Тримайте оборону", - сказав Стеранко. Його квартира виходила вікнами на Червону площу. Він підійшов до вікна і глянув униз. Він побачив десятки міліціонерів, які бігають туди-сюди, як мурахи. Обриси крейдою того місця, де впали мертві, чітко вирізнялися на тлі темніших плям. Кремль був залитий прожекторами, а озброєні солдати розташувалися вздовж його стін із червоної цегли, ніби чекаючи на облогу.
  
  
  "Боже мій", - хрипко сказав Стеранко. Це було схоже на Ленінград перед його падінням. Він поспішив назад до телефону, лаючись.
  
  
  "Мені потрібні подробиці", - гаркнув Стеранко у мікрофон. "Швидко!"
  
  
  "Так, товариш маршал", - заїкаючись, пробурмотів шеф КДБ, а потім пустився до жахливого переліку звірств, здійснених американськими рейнджерами в прекрасній Москві. Вони висадились на парашутах, сміливі, як козаки. З Червоної площі Рейнджери розчинилися вночі. Непомітно вони витягли тіло Леніна зі скляної труни та виставили його у вітрині великого універмагу "ГУМ", одягнене в жіночий одяг. Загін американців, чисельністю близько тридцяти чоловік, поставив автомобілі один на інший по всьому проспекту Калініна, а потім рушив вгору Садовим кільцем, щоб звільнити тварини з Московського зоопарку зупиняються, щоб стягнути американський прапор з фасаду посольства Сполучених Штатів. Куди б ви не пішли, вікна були зрізані зі стулок, начебто механічними склорізами, і розчавлені у маленькі купки зернистого порошку. В'язні в'язниці на Луб'янці були звільнені і навіть зараз бродили вулицями, вигукуючи "Віва Америка!" А статуя Фелікса Дзержинського перед штаб-квартирою КДБ тепер була без голови. По всьому місту вони розмалювали з балончика неперекладне контрреволюційне гасло. Дехто казав, що це навіть можна було побачити на Великому Кремлівському палаці.
  
  
  "Це гасло?" спитав Стеранко, який знав англійську. "Що це?"
  
  
  "Одне слово, товаришу: РИМО. Ми думаємо, що це, мабуть, анаграма, можливо, що означає "Зруйнувати все в Москві за одну ніч".
  
  
  Маршал Йозеф Стеранко не міг повірити своїм вухам. Ніщо з цього не мало сенсу.
  
  
  "Це дитячі витівки", - сказав він. "Розкажи мені про битви. Скільки загиблих з кожного боку?"
  
  
  "Семеро загинули під час першого штурму Червоної площі. Всі наші. У нас немає повідомлень про втрати з обох боків, крім цього".
  
  
  "Жодних повідомлень!" – заволав Стеранко. "Москву опоганюють, і ніхто не пручається. Це те, що ви мені кажете?"
  
  
  "Рейнджери, вони як примари", - наполягав шеф КДБ. "Вони завдають удару і рухаються далі. Щоразу, коли ми посилаємо загін охорони на місце звірства, вони зникають".
  
  
  "Підтверджені спостереження ворожих військ", - гаркнув Стеранко.
  
  
  "За нашими оцінками, десь від тридцяти до..."
  
  
  "Мені не потрібні оцінки! Тільки підтверджені спостереження!"
  
  
  "Товариш маршал, у нас є підтверджені дані про те, що ми бачили всього одного командос. Саме він висадився на Червоній площі і вбив сімох хоробрих міліціонерів".
  
  
  "На одну людину доводилося семеро?" з жахом перепитав Стеранко. "За допомогою якої зброї він зробив це диво?"
  
  
  Шеф КДБ вагався. "Ах, у цьому звіті, мабуть, помилка".
  
  
  "Прочитай це!"
  
  
  "Зважаючи на все, він був беззбройний".
  
  
  "Тоді як померло семеро?"
  
  
  "Ми не знаємо. Спочатку здавалося, що їх було застрелено, але огляд тіл показав, що в їхніх ранах були лише деформовані американські монети".
  
  
  У Джозефа Стеранка відвисла щелепа. Чи йому був сон? Чи це був кошмар, від якого він прокинеться? Він повісив слухавку, почувши злякане благання шефа КДБ дати інструкції.
  
  
  Стенанко повільно підійшов до свого вікна, що виходить на Червону площу. Він чув у ночі виття сирен, що сліпо мчали від одного місця пригоди до іншого, завжди надто пізно, бо вони шукали скупчення військ. Джозеф Стеранко знав, що жодної концентрації військ не було. Американці не наважилися б висадити війська на радянській землі, не знерушивши попередньо радянську протиракетну оборону, а цього вони не зробили. І все ж щось бродило вулицями Москви, демонструючи юнацьку силу. Щось досить потужне, щоб піднімати автомобілі та кришити дзеркальне скло в порошок. Щось здатне жбурляти монети з силою, достатньою для знищення озброєних агентів КДБ, начебто вони були беззахисними дітьми, завербованими з Юних піонерів.
  
  
  Щось... чи хтось.
  
  
  Але навіть коли ця думка примарно промайнула в голові старого маршала Стеранка, він сердито похитав головою. Це було безглуздо. Такої зброї не могло існувати. І якби він справді існував, американці не послали б його до Москви, щоб розпалювати такі інфантильні проблеми, коли мали потужні балістичні ракети для завдання першого удару.
  
  
  Потім маршал Йозеф Стеранко побачив секретну зброю на власні очі.
  
  
  То був чоловік. Весь у чорному. Беззбройний, за винятком того, що здавалося довгою жердиною. Він був усередині самих стін самого Кремля, підіймаючись на дзвіницю Івана Великого, за законом найвищу споруду, дозволену в Москві. Чоловік дерся без зусиль, як мавпа, поки не досяг великого купола у формі цибулі з його розп'яттям, збереженого з історичних причин.
  
  
  На вершині купола чоловік у чорному встромив жердину в багато прикрашену лампочку і струснув її один раз. Американський прапор гордо, зухвало розвернувся. Стеранко миттєво зрозумів, що прапор було знято з американського посольства.
  
  
  Джозеф Стеранко стояв, спостерігаючи за цією людиною, п'ять хвилин.
  
  
  "Він чекає", - сказав він собі під ніс. "Він чогось хоче".
  
  
  Стеранко підійшов до телефону та набрав номер офіцера, який відповідає за охорону Кремля.
  
  
  "Повідомте людину на дзвіниці, що маршал Джозеф Стеранко бажає з нею поговорити", - рішуче сказав він. Через десять хвилин двоє офіцерів КДБ у зеленій формі супроводжували Римо Вільямса у простору квартиру Стеранка. Старий маршал помітив, що зброя солдатів безвільно звисає з обох боків, долоні порожні.
  
  
  "Ваша зброя", - зажадав він. "Де воно?"
  
  
  "Він забрав їх", - сказав один із солдатів, кивнувши головою у бік Римо.
  
  
  "І він заборонив нам користуватися зброєю, коли ми протестували", – додав інший.
  
  
  "Це пройде приблизно за годину", - недбало сказав Римо.
  
  
  "Залишіть нас", - сказав Стеранко. Люди з КДБ пішли. Йозеф Стеранко пильно подивився на людину, що стояла перед ним. На почорнілому обличчі чоловіка був непроникний вираз.
  
  
  "Покарання за шпигунство проти матері-Росії - смертна кара", - сказав він Римо.
  
  
  "Я б не написав своє ім'я на кожній глухій стіні в Москві, якби займався шпигунством", - зауважив Римо.
  
  
  "Що потім?"
  
  
  "Я тут, щоб повернути друга. Він у ваших людей".
  
  
  Маршал Джозеф Стеранко сів на диван, який, хоч і був новим, можливо, був спроектований приблизно в той час, коли помер Бадді Холлі. Він глянув на Римо непохитним поглядом і сказав:
  
  
  "Говори".
  
  
  Розділ 17
  
  
  
  
  Маршал Джозеф Стеранко знав, що супроводжувати американця на ім'я Римо до самого Великого Кремлівського палацу було державною зрадою. Він також знав, що якщо він цього не зробить, цей безумець, який бився як тигр, не тільки вб'є його, а й поставить Москву на вуха всім, доки не отримає те, чого прийшов.
  
  
  І маршалу Джозефу Стеранку, який стояв під Ленінградом, коли нацисти та фіни обстрілювали місто артилерією, було доручено захищати Москву та метрополію. І він збирався зробити все, що в його силах, щоб убезпечити їх обох - навіть якщо це означало таємне проникнення в Кремль американського агента, який, можливо, мав намір убити все Політбюро.
  
  
  Лідери приходили та йшли, але Москва має вистояти. Стеранко провів Римо до головних сходів Великого Кремлівського палацу. Римо був одягнений у зимове пальто та хутряну шапку, які йому позичив Стеранко.
  
  
  Жоден із загонів охоронців, з якими вони зіткнулися, не допитував їх. Вони припустили, що старий маршал доповідав про чутки про напади на місто.
  
  
  "Охоронці кажуть, що генеральний секретар радиться трьома поверхами вище з азіатом, подібним до того, якого ви мені описали", - сказав маршал Стеранко, захоплюючи Римо у оздоблений мармуром коридор. "Твій друг може бути будь-де на цьому поверсі. Я не можу йти далі".
  
  
  "Ти впевнений?" - Запитав Римо, скидаючи пальто.
  
  
  "Абсолютно".
  
  
  І Римо віддячив цій людині, приспавши її нервовим імпульсом, замість убити. Римо поплив вгору сирими північними сходами. Він не відчув жодних електронних систем попередження. Жодних пасток. Римо ставив питання, чи це було тому, що кам'яні стіни Кремля не допускали електронних імплантатів - чи росіяни були настільки впевнені у своїй столиці, що думали, що їм вони не потрібні?
  
  
  На третьому поверсі Римо опинився в темному обшитому панелями коридорі з численними важкими дверима по обидва боки. Тут було напрочуд пустельно. Всі двері виглядали однаково, і Римо не міг прочитати літери на жодній із них. Вони нагадали йому про його стару середню школу в Ньюарку. Пригнічували.
  
  
  Через брак кращого підходу Римо пішов коридором, пробуючи двері з кожного боку. Перші дещо були порожні, але в третьому він зіткнувся віч-на-віч із шістьма охоронцями, які якраз виходили з приміщення, яке, мабуть, було кімнатою відпочинку, якщо судити з сильного запаху кави.
  
  
  - Вибач, - безтурботно сказав Римо. – Я шукав кімнату для маленьких хлопчиків.
  
  
  Охоронці повернулися, начебто на окремих шарнірах, що приводяться в дію одним двигуном. Найближчий із них, побачивши дивний костюм Римо, майже не замислюючись, зробив два постріли.
  
  
  Але за частку секунди, яка знадобилася йому, щоб натиснути на спусковий гачок, перш ніж кулі вилетіли зі стовбура, Римо схопив пістолет і направив його в живіт російської, так що чоловік застрелив себе, а також охоронця прямо за ним.
  
  
  Обидва чоловіки впали, вдарившись об паркетну підлогу так близько один до одного, що здалеку дали один глухий звук.
  
  
  Римо почав рухатися до того, як ці двоє впали. Кімната була маленька, в ній було мало місця для маневру, тому він рушив на найближчого охоронця прямим ударом руки, потрапивши йому в горло. Голова чоловіка відкинулася назад, його шия була вивихнута. Він помер миттєво, але Римо ще не закінчив із ним.
  
  
  Схопивши його ззаду за шию, Римо відступив у коридор, захоплюючи за собою тіло, що все ще стояло на ногах.
  
  
  "Припинити вогонь", - заволав сержант охорони, не розуміючи, що сталося, бо це сталося так сліпуче швидко. "Ти потрапиш до Іллі".
  
  
  Охоронці припинили вогонь.
  
  
  "Виходь, виходь, де б ти не був", - співав Римо з коридору. Йому довелося уникати стрілянини. Якщо Чіун був десь на цьому поверсі, він не хотів, щоб у нього потрапила шалена куля.
  
  
  "Він беззбройний", - тихо сказав сержант охорони. "Двоє з вас вийдуть і застрелять його до смерті".
  
  
  Двоє охоронців попрямували до дверей. Сержант відступив назад, тримаючи пістолет напоготові.
  
  
  Раптом у дверях з'явилася голова, і двоє охоронців відкрили по ній вогонь. Голова різко зникла з поля зору перед пострілами.
  
  
  "Що це було?" - Запитав один.
  
  
  "Це було схоже на Іллю. Ілля, що трапилося?"
  
  
  Голова знову з'явилася у дверях, і вони побачили, що з Іллею все гаразд. Вони також побачили, що очі Іллі були розплющені і немиготіли, як у ляльки Хауді Дуді.
  
  
  "Я гаразд", - здавалося, сказала голова дивним, далеким голосом. "Виходь і грай".
  
  
  "Він мертвий!" - сказав один із охоронців. "І цей божевільний використовує його як іграшку".
  
  
  Від страшного видовища двоє загартованих охоронців завмерли на місці. Один із них позеленів.
  
  
  "Дурні!" – закричав сержант охорони. "Чого ви боїтесь?" І він всадив дві кулі в мертве обличчя Іллі з щелепою, що відвисла. "Ось. А тепер упіймай цього хулігана".
  
  
  Римо перекинув тіло Іллі через поріг дверей і почав чекати, зникши з поля зору.
  
  
  Спочатку здалося дуло пістолета Токарєва, і Римо витяг палець назустріч йому. Стовбур відламався і з дзвоном упав на підлогу. Охоронець стояв, тупо дивлячись на свою покалічену зброю. Потім він глянув на Римо, який тримав правий кулак з витягнутим вказівним пальцем, як дитина, що прикидається, що в його руці пістолет.
  
  
  "Мій все ще працює", - недбало сказав Римо. Охоронець все одно вистрілив. Куля вискочила із зяючої казенної частини. Без стовбура, який надавав би пулі швидкість, вона повільно перевалювалася з кінця до кінця.
  
  
  Римо спіймав його долонями, підняв так, щоб російській було добре видно. "Тепер мій наступний трюк", - оголосив Римо і відкинув кулю назад.
  
  
  Охоронець отримав удар у лоб із достатньою силою, щоб збити його з ніг.
  
  
  Римо, пританцьовуючи, увірвався в кімнату, вирубавши охоронця, що впав, нищівним ударом ноги в скроню, а потім попрямував прямо до єдиної людини, що залишилася в кімнаті.
  
  
  Сержант гвардії.
  
  
  Токарєв росіянина відбив серію ударів. Римо ухилився в один бік, ухилившись від перших трьох ударів, а потім перемістився в інший, пропустивши снаряд повз себе.
  
  
  "У тебе залишився один постріл, друже", - сказав Римо. "Краще зроби так, щоб це вважалося".
  
  
  Це зробив сержант охорони. Він приставив пістолет до скроні Римо і, перш ніж той встиг зреагувати, розніс йому половину обличчя через усю кімнату.
  
  
  "Я думаю, вони не роблять росіян такими, як раніше", - сказав Римо.
  
  
  Для полковника Віктора Дітка все пройшло так добре. З моменту перельоту з аеропорту Пхеньяна до Москви і поїздки з аеропорту Шереметьєво до Кремля Майстер синанджу не вимовив ні слова. Він просто дивився у вікно, розглядаючи крило літака Аерофлоту, ніби воно могло будь-якої миті відвалитися.
  
  
  Полковник Дітко особисто провів Майстра синанджу через багато прикрашені позолочені двері Володимирської зали Великого Кремлівського палацу. Восьмикутна кімната з низьким склепінням була однією з тих, які Генеральний секретар надавав перевагу для певних зустрічей.
  
  
  Генеральний секретар підвівся через величезний стіл для нарад і добродушно посміхнувся. "Ласкаво просимо до нашої країни", - сказав Генеральний секретар Майстрові синанджу. "Я так розумію, ви говорите англійською".
  
  
  "Я теж говорю російською", - холодно сказав Майстер синанджу російською. "Дуже шкода, що ви цього не знаєте". Посмішка зникла з Генерального секретаря.
  
  
  "Я поговорю з Майстром синанджу наодинці", - повідомив він полковнику Дітко.
  
  
  "А як щодо мого призначення до Дев'ятого управління?" - нервово спитав полковник Дітко, побоюючись, що він загубиться в нескінченній бюрократичній машині Політбюро.
  
  
  Генеральний секретар насупився через згадку про незначну деталь у такий історичний час.
  
  
  "Дуже добре. Вважай, що тобі так призначено. Твоє перше завдання - стояти за цими дверима і стежити, щоб мене ніщо не турбувало".
  
  
  "Так, товаришу Генеральний секретар", - сказав полковник Дітко, який сприйняв його інструкції буквально.
  
  
  Тому, коли згодом особистий секретар Генерального секретаря спробував проникнути до кабінету, полковник Віктор Дітко перегородив їй шлях.
  
  
  "Генерального секретаря не турбуватиме".
  
  
  "Але це криза. Москва зазнає нападу. Політбюро збирається на екстрене засідання".
  
  
  "Мої накази зрозумілі", - сказав полковник Дітко, дістаючи з кобури свій пістолет.
  
  
  Секретарка, в обов'язки якої не входило вирячитися на ділове дуло пістолета, втекла. Те саме зробили наступні кур'єри. Телефони дзвонили безперервно. Але відповісти на них не було кому.
  
  
  Військові та політичні лідери, які не змогли додзвонитися до Генерального секретаря, автоматично припустили, що він мертвий або відбивається від найманих убивць. Чутки про переворот заповнили сам Кремль. Охорона, секретарі та інші функціонери тихо евакуювали будівлю.
  
  
  І ось, коли Москва була практично в облозі, полковник Віктор Дико поодинці запобіг у тому, щоб чутки про найбільшу кризу в історії міста досягли вух єдиної людини, яка була уповноважена організувати послідовну відповідь.
  
  
  Більше години ніхто не наважувався наблизитися до Володимирської зали, коли дивна постать пройшла довгим коридором, що веде до позолочених дверей.
  
  
  Полковник Дітко, примружившись, оглянув погано освітлений коридор. Фігура була одягнена нетрадиційно. На ньому був не костюм і не уніформа, а щось подібне до піжами декадентського Заходу, за винятком того, що вона була з чорного шовку. Його ноги в сандалях при ходьбі не видавали ні звуку, але він йшов з упевненістю, яка сказала полковнику Дітку, що його авторитет походить не з орденів чи форми, а з чогось глибоко всередині нього.
  
  
  Полковнику Дітко обличчя цієї людини здалося знайомим, але світло в коридорі горіло на великій відстані один від одного.
  
  
  Саме тоді, коли він зосередився на рисах обличчя чоловіка, той увійшов до зони тіні.
  
  
  Полковник Дітко підняв пістолет напоготові. "Хто хотів би пройти?" він вимагав.
  
  
  І потім постать знову увійшла до зони світла, і полковник Дітко побачив полум'я гніву в очах чоловіка і почув голос, що відбивався від стін.
  
  
  "Я створений Шива, Руйнівник; Смерть, руйнівниця світів. Мертвий нічний тигр, відновлений Майстром Сінанджу", - наспіваючи промовив голос. "Хто це собаче м'ясо, яке кидає мені виклик?"
  
  
  Надто пізно полковник Віктор Дітко дізнався про обличчя американця на ім'я Римо. Надто пізно він навів свій "Токарев" на приціл. Занадто пізно він натиснув на спусковий гачок.
  
  
  Бо американець був поряд із ним. Полковник Дітко не відчув руки, яка відкинула пістолет убік і стиснула його зап'ястя, як лещатами.
  
  
  - Де Чіун? - Запитав я.
  
  
  "Я не можу сказати", - сказав полковник Дітко. І тоді Римо стиснув. Його рука почервоніла, а кінчики пальців полковника Дітко роздулися, мов надуті повітряні кульки. Кінчики лопаються, викидаючи кров.
  
  
  Полковник Дітко закричав. Криком було слово. І слово це було "Всередину!"
  
  
  "Дякую, що ні за що", - сказав Римо Вільямс. який зламав горло полковника Дитко тильною стороною долоні.
  
  
  Римо переступив через труп, щоб дістатись до дверей.
  
  
  Генеральний секретар Радянського Союзу намагався додзвонитися до Вашингтона. Оператор продовжував уриватися до нього, щоб повідомити про кризу. Його радники відчайдушно намагалися зв'язатися із ним. Чи не міг би він, будь ласка, прийняти вхідні дзвінки, доки існує чинний уряд?
  
  
  "Неважливо!" – закричав Генеральний секретар. "Очистіть лінії. Я маю зв'язатися з Вашингтоном!" Він стиснув трубку в руці. Біль був нестерпним.
  
  
  Що було дивно, бо, наскільки він міг судити, старий кореєць, відомий як Майстер синанджу, просто торкався довгим нігтем мочки правого вуха Генерального секретаря.
  
  
  Тоді чому біль обпалила його нервову систему сильніше, ніж мільйон розпечених до голки?
  
  
  Зрештою, на щастя, на лінії пролунав знайомий голос президента Сполучених Штатів.
  
  
  "Скажи йому, що записи знищені", - прошипів Майстер синандж йому на вухо.
  
  
  "Плівки були знищені!" - заволав Генеральний секретар.
  
  
  "Що?" – запитав Президент. "Вам не обов'язково кричати".
  
  
  "Тепер скажи йому, що ти розірвав свій контракт із Майстром Сінанджу".
  
  
  "Я розірвав свій контракт із Майстром синанджу".
  
  
  "І що Майстер Сінанджу більше ні на кого не працює, включаючи Америку".
  
  
  "Майстер Сінанджу більше ні на кого не працює, включаючи Америку", - видихнув Генеральний секретар. Від болю в нього потемніло в очах. Він думав, що помре. Це було б благословенням.
  
  
  "Ти закінчив", - сказав Чіун.
  
  
  "Я закінчив". - сказав Генеральний секретар і повісив слухавку. Піт стікав з його чола, як вода з несправної бульбашки на дитячому майданчику.
  
  
  Римо Вільямс увірвався до кабінету Генерального секретаря і зупинився як укопаний. "Чіун!" сказав він.
  
  
  Чіун стояв над російським лідером, утримуючи його на місці одним витончено вигнутим нігтем. Майстер Сінанджу більше не виглядав виснаженим. Життя спалахнуло в його карих очах. А за несподіваної появи Римо - здивування.
  
  
  "Рімо", - пискнув він. "Що ти тут робиш?"
  
  
  "Я тут, щоб урятувати тебе".
  
  
  "Я не потребую порятунку. Хто охороняє золото мого села?"
  
  
  "Сміт".
  
  
  "Тьху!" Чіун сплюнув. "Тоді нам треба поспішати додому".
  
  
  "А як щодо вашого контракту з Росією?"
  
  
  "Цей дурень російський не прочитав дрібний шрифт. Контракти Сінанджу передачі не підлягають. Стаття п'ятдесят шість, параграф четвертий. З тих пір, як Майстер Тіпі потрапив у сумне рабство, це стало стандартом у всіх контрактах синанджу. Про що ти б знав, якби потрудився прочитати сувій, який я залишив для тебе.
  
  
  Ти весь цей час збирався повертатися?
  
  
  "Звичайно".
  
  
  На обличчі Римо з'явився спантеличений вираз. "Я цього не розумію".
  
  
  "Що ще новенького? Ось, - сказав він, кидаючи Римо два понівечені шматки чорного пластику. "Касети, які цей російський використовував, щоб шантажувати Сміта".
  
  
  Римо спіймав їх. "Вони більше нікуди не годяться. Але цей хлопець, як і раніше, все знає", - сказав Римо, вказуючи на генерального секретаря.
  
  
  "Він люб'язно погодився прийняти дар амнезії, переданий через добрі установи синанджу", - сказав Чіун, раптово загинаючи ніготь. Генеральний секретар підстрибнув на своєму стільці.
  
  
  "Тепер все, що нам потрібно зробити, це вибратися із Росії живими". Чіун видав пирхаючий звук. "Перетин кордонів ніколи не був проблемою для майстрів синанджу. Усі країни раді надати нам дипломатичний імунітет".
  
  
  Римо повернувся до радянського генерального секретаря. "У вас із цим якісь проблеми?"
  
  
  Генеральний секретар не мав з цим жодних проблем. Насправді він був більш ніж готовий наказати своєму приватному літаку доставити їх назад до Пхеньяну – якщо тільки телефонні лінії цих проклятих людей очистяться.
  
  
  Розділ 18
  
  
  
  
  Майстер Сінанджу та його учень сиділи по різні боки літака під час зворотного польоту до Пхеньяну, Північна Корея. Представники уряду Великого лідера Кім Ір Сена були поруч, щоб привітати їх та організувати переліт на гелікоптері прямо до Сінанджі.
  
  
  Під час короткого стрибка Римо порушив напружене мовчання.
  
  
  "Ви, здається, страшенно швидко прийшли до тями", - сказав він.
  
  
  "Звичайно", - сказав Чіун. "Я Майстер синандж".
  
  
  "Я думав, ти сказав, що вмираєш".
  
  
  "Я ніколи цього не говорив. Так говорили ваші американські лікарі. І що вони знають?"
  
  
  "Почекай хвилинку", - звинувачуючим тоном сказав Римо. "Ти конкретно сказав мені, що вмираєш".
  
  
  "Ніколи. Я просто вказав на те, що мої останні дні були закінчені, якими я і є. У моєму житті залишилося не більше днів, ніж ті, що лежать переді мною, а це набагато менше, ніж роки, які я прожив до цього”.
  
  
  "Скільки це буде днів?" Підозрительно спитав Римо.
  
  
  "Хто може сказати? Двадцять, можливо, тридцять років".
  
  
  "Роки?"
  
  
  На обличчі Чіуна з'явився скривджений вираз.
  
  
  "У чому справа? Ти розчарований цим? Тобі так не терпиться стати правлячим Майстром синанджу, що ти не можеш дочекатися, коли мене опустять у холодну землю?"
  
  
  "Я думав, що я новий правлячий майстер синандж".
  
  
  Чіун виглядав приголомшеним. "Без належної церемонії інвестування? Ти збожеволів? Ти знаєш, що все це має бути зроблено правильно".
  
  
  "Я збентежений".
  
  
  "Ти народився збентежений", - сказав Чіун. "Дивись! Внизу наше село. А там нас чекає Сміт".
  
  
  Гелікоптер приземлився на площі, піднявши хвилі пилу. Рімо і Чіун вийшли, і машина здійнялася в небо.
  
  
  Сміт підбіг, щоб привітати їх. Він усе ще стискав свій портфель. Його зіпсований піджак був застебнутий спереду кістяними голками.
  
  
  "Рімо. І майстер Чіун".
  
  
  "Привіт, Сміт", - сказав Майстер синанджу. "У моєму селі все гаразд?"
  
  
  "Так звичайно".
  
  
  "Все закінчено, Смітті", - сказав Римо. "Російські відступили".
  
  
  "У них є? Це чудово. Для Америки".
  
  
  "І я залишаюся тут. Я збираюся стати наступним майстром синанджу".
  
  
  "Не забігай уперед, Римо", - попередив Чіун, вручаючи Сміту згорток контракту, який він забрав у радянського генерального секретаря з навмисною відсутністю церемоній.
  
  
  "Майстер синанджу?" Нерозумно перепитав Сміт.
  
  
  "Пункт п'ятдесят шостий, параграф четвертий", - сказав Чіун. "Якщо клієнт будь-коли продасть контракт іншому імператору, вказаний контракт негайно втрачає силу. необхідно знати умови”.
  
  
  — Думаю, тепер ти можеш іти додому, Смітті, — сказав Римо.
  
  
  "Ймовірно, що я мертвий", - зазначив Сміт.
  
  
  "Тепер ти знаєш, як це", - сказав Римо.
  
  
  "Ти чудово знаєш, що я не можу повернутися додому. Росіяни, можливо, відступили, але з лікуванням покінчено. І я теж".
  
  
  "Твій вибір", - сказав Римо.
  
  
  "Мені потрібна послуга", - сказав Сміт
  
  
  "Так?"
  
  
  "У мене була тільки одна таблетка отрути. Як ти думаєш, ти міг би..."
  
  
  "Що? Ти хочеш, щоб я вбив тебе?"
  
  
  "Будь ласка, Римо. Це мій обов'язок".
  
  
  "Не я. З сьогоднішнього дня я на пенсії".
  
  
  Сміт із розчарованим виразом на лимонному обличчі повернувся до Майстра Сінанджа.
  
  
  "Майстер Сінанджу, я хотів би знати, чи не могли б ви дарувати останнє благословення?"
  
  
  "Так?" Весело сказав Чіун.
  
  
  "Я не повинен жити далі сьогоднішнього дня".
  
  
  "Як невдало для тебе", - сказав Чіун.
  
  
  "Як ви думаєте, ви могли б усунути мене? Безболісно?"
  
  
  Майстер Сінанджу насупився. "Скільки у вас із собою грошей?" - спитав він після деякого роздуму.
  
  
  "Гроші?" - спантеличено перепитав Сміт.
  
  
  "Так, звичайно. Ви більше не клієнт, тому повинні очікувати, що платитимете за обслуговування".
  
  
  Сміт дістав свій гаманець і виявив там цілу пачку банкнот. Він перерахував їх.
  
  
  "У мене понад шість тисяч доларів у дорожніх чеках".
  
  
  "Жодних перевірок", - твердо сказав Чіун.
  
  
  "Але це гарантовано".
  
  
  Чіун уперто похитав своєю старою головою.
  
  
  "У мене теж є майже 37 доларів. Американець".
  
  
  "Гірше", - сказав Чіун. "У тебе немає золота?"
  
  
  "Ні, звичайно ні".
  
  
  "Срібло?"
  
  
  "Кілька монет". Сміт висипав вміст свого гаманця для дрібниці до рук Чіуна.
  
  
  Чіун оглянув їх. І відразу з презирством кинув на землю. "Не чисте срібло. Не годиться. Повертайся, коли ти матимеш золото, - сказав Майстер Сінанджу, сховавши руки в рукави своєї мантії.
  
  
  Сміт знову повернувся до Римо. "Рімо, будь ласка".
  
  
  Саме в цей момент задзвонив телефон у портфелі Сміта.
  
  
  Сміт зблід як полотно.
  
  
  "Що? Цього не може бути. Вхідні дзвінки надходять через Фолкрофт. Ці комп'ютери мертві".
  
  
  "Сюрприз", - сказав Римо.
  
  
  Телефон продовжував дзижчати.
  
  
  Сміт відкрив портфель. Незграбно перекинувши його через руку, він постукав клавіатурою. Східної лінії зв'язку з Сент-Мартін не було. Ці комп'ютери безперечно були мертві. Але коли він зателефонував у Фолкрофт, то отримав відповідь "ПОМАГАЄТЬСЯ КОД ДОСТУПУ". Він мало не випустив портфель від шоку.
  
  
  - Чому ти не підходиш до телефону, Смітті? - Запитав Римо.
  
  
  Сміт так і вчинив.
  
  
  "Так, пане Президенте?" хрипко спитав він.
  
  
  Після паузи він сказав: "Так, пане Президенте. Я розумію, Поради зняли нас з гачка. Криза закінчилася, так. Відновити операції? Так, це можливо. Основні комп'ютери все ще функціонують. Якимось чином, - додав він собі під носа. .
  
  
  "Рімо?" Сміт раптом підвів очі на Римо. Римо насупився. Він зробив пальцем жест, наче перерізав горло.
  
  
  Сміт випростався. "Вибачте, пане Президенте. Ваш дзвінок надійшов надто пізно. З жалем повідомляю вам, що Римо Вільямса більше немає з нами. Так, сер. Я подбав про це питання особисто. Так, це сумно. Дуже. І я боюся, що наше підписання контракту Чіуна з Радами порушило важливе становище, його теж більше не буде з нами.Повністю моя помилка.Я забув цей пункт.Ні, я сумніваюся, що Майстер Сінанджу став би розглядати можливість навчання іншого після того, що трапилося з Римо.
  
  
  Римо спостерігав, як перший промінь сонця пробивається над східними пагорбами. Він насвистував собі під ніс веселу мелодію. Це була тема з "Народжених вільними".
  
  
  "Так, пане президенте", - продовжив Сміт, приклавши палець до вуха, щоб приглушити звук. "Я негайно повернуся. Я впевнений, що ми зможемо продовжити операції без них".
  
  
  Доктор Гарольд В. Сміт повісив слухавку та закрив свій портфель. Він галасливо відкашлявся. - Дякую, Смітті, - просто сказав Римо.
  
  
  "Я не можу зрозуміти, що сталося. Коди стирання були надійними. Вони не могли підвести".
  
  
  "Але вони зробили. Все вийшло, так що постарайся не втрачати через це сон".
  
  
  "Звичайно. Ви маєте рацію", - сказав Сміт. Він простяг руку.
  
  
  "Ти впевнений, що це те, чого ти хочеш?" Запитав Сміт. Римо міцно потис руку Сміта.
  
  
  “Мене не було, коли я вперше прийшов сюди. Але тепер я є. Чіун мав рацію. Він мав рацію весь цей час. Ці люди – моя родина. Моє місце тут. У Штатах на мене зараз нічого не чекає”.
  
  
  "А як щодо фонового пошуку ваших батьків? Більше немає жодних причин з міркувань безпеки не продовжувати його енергійно".
  
  
  "Забавна річ, Смітті. Це вже не так важливо. Я хотів знати, ким я був. Але тепер, коли я знаю, хто я, це не має значення".
  
  
  "Я розумію", - сказав Сміт.
  
  
  "Ось що я тобі скажу, Смітті. Продовжуй пошуки. Але не дзвони мені. Я подзвоню тобі".
  
  
  "Знаєш, якщо ти почнеш діяти з власної волі, ми можемо виявитися по різні боки барикад", - сказав Сміт, відпускаючи руку Римо.
  
  
  Римо похитав головою. "У цьому селі більше золота, ніж у більшості країн. Їм не потрібен вбивця. Їм потрібен консультант з інвестицій. Я можу з цим впоратися".
  
  
  "Я радий це чути", - сказав Сміт. "Тоді це все".
  
  
  "Можливо, це не назавжди", - сказав Римо. "Якщо трапиться щось дійсно особливе, ми з Чіуном будемо поруч, якщо знадобимося тобі. Хто знає? Може бути, колись я навчу когось зайняти моє місце".
  
  
  "Тяжко прощатися після всіх цих років", - натягнуто сказав Сміт.
  
  
  "Я знаю. Але такий бізнес, мила". І Римо посміхнувся.
  
  
  Сміт попрямував прибережною дорогою до плота, що чекав на нього, який повинен був доставити його назад на корабель ВМС США "Дартер". Римо спостерігав за ним зі скель, зовсім не відчуваючи смутку. Нарешті все закінчилося. Він був вільний.
  
  
  Чіун мовчки приєднався до нього. На ньому більше не було чорної мантії смерті, а канарково-жовте денне кімоно. Чіун помітив оголену шию Римо і торкнувся її пальцями з довгими нігтями.
  
  
  "Я бачу, синьова на твоєму горлі зникла", - сказав він.
  
  
  "А? Ах, точно. Ти знаєш, коли я був у Кремлі і шукав тебе, голос знову заговорив через мене. Але я все ще був самим собою. Цікаво, що це означає".
  
  
  "Це означає те саме, що синьова, що відступає від твого горла", - сказав Чіун.
  
  
  "Котрий з них?"
  
  
  "Який полягає в тому, що влада Шиви над тобою ослабла. Все було так, як я думав. Якби ви прийшли сюди і стали єдиним цілим із селом, ви зміцнилися б у своїй майстерності синанджу і змогли б подолати поклик Шиви. Як завжди, я мав рацію. Ти - синанджу, Римо."
  
  
  "Шива", - повільно промовив Римо. "Все це почалося ще в тому палаючому будинку в Детройті, чи не так?"
  
  
  "Що за цілу подію?" Невинно спитав Чіун. "Коли я знепритомнів і став Шивою. Я досі нічого цього не пам'ятаю, але це вразило тебе. Ти боявся, що Шива схопить мене, а я втечу і залишу тебе без спадкоємця. Почекай хвилинку. . . ."
  
  
  "Так?" Чемно сказав Чіун, спостерігаючи, як пліт Сміта прямує до чекає його підводного човна.
  
  
  Ти випадково не підробив всю цю рутину вмираючого Майстра, щоб повернути мене сюди? - Запитав Римо.
  
  
  "Припини базікати, Римо. Це знаменна подія. Ми нарешті вільні від Божевільного Гарольда".
  
  
  "Я не так упевнений, що хочу цього. І перестань намагатися змінити тему. Що це було? від Шиви”.
  
  
  "Це смішно", - посміхнувся Чіун. "Те, що відбувається з тобою, має для мене дуже мало значення".
  
  
  "Так", - продовжив Римо. "Ти все це підробив. Дихальні техніки синанджу, щоб знизити частоту серцевих скорочень та кров'яний тиск. Решта було просто грою. Ти знаєш усе про це з мильних опер, які ти завжди дивишся".
  
  
  "Нісенітниця", - наїжачився Чіун. "Правда в тому, що ти такий невмілий і потворний, що жителі села не приймуть тебе як наступного Хазяїна. Через твою білизну, ти, блідий шматок свинячого вуха, я навіть померти спокійно не можу".
  
  
  "Ти шахрай, Чіуне. Все це було удаванням, все це було задумано, щоб повернути мене сюди, все це було задумано, щоб я настільки опанував синанджу, що навіть Шива не зміг би мене відтягнути".
  
  
  "Бують речі і гірші", - сказав Чіун. Він вказав у бік узбережжя. Римо побачив Ма-Лі, і коли вона побачила його, то кинулась тікати. Її обличчя, більше не приховане вуаллю, випромінювало радість.
  
  
  "Я думаю, що збираюся одружитися з нею", - сказав Римо. "Посаг чи ні".
  
  
  "Вона потворна, як і ти, але в неї добре серце", - погодився Чіун. "Я згадував, що оскільки Сміт порушив наш контракт, його остання партія золота підлягає поверненню в повному обсязі?" Я забув згадати про це раніше, і зараз занадто пізно повертати це йому. Історичні хроніки не описують цієї ситуації. Я не впевнений, що мені слід робити”.
  
  
  "Ти щось придумаєш", - сказав Римо.
  
  
  Чіун клацнув пальцями. "Звичайно. Я не бажаю викидати в море відмінне золото тільки тому, що воно не належить мені по праву. Тому я пожертвую це як посаг Ма-Лі. Але нічого не говори про це іншим мешканцям села. Всі вони захочуть зайняти трохи, а "Скарб Сінанджу" - це не банк".
  
  
  Він вказав на жінку, що наближається. "Йди до неї", - сказав Чіун. "Як батько нареченого, я маю подбати про приготування до весілля".
  
  
  Римо повернувся обличчям до Майстра Сінанджа і низько вклонився.
  
  
  "Ти непороджений старий шахрай, який ніколи не помре", - урочисто сказав він.
  
  
  - І ти наступний майстер Сінанджу, в чиї руки я колись передам своє село і своє добре ім'я, - відповів Чіун, кланяючись так, щоб Римо не міг бачити задоволеної усмішки, що висвітлила його зморшкувате обличчя.
  
  
  Потім Римо побіг по прибережній дорозі, щоб обійняти свою майбутню наречену, і над чорними скелями Сінанджу з'явився новий світанок, яскравіший, ніж коли-небудь бачив це маленьке селище.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"