Вяртаючы, калі можна: «гэтыя гультаі», «спяшацца няма прычын»
Важныя асобы, добра на плаву
Прэфект горада
Рутылій Галікус, хворы
Прэфект гарадскіх кагорт
хатняе цела
Прэфект вігіляў
дэлегатар
Прэтар
Корвін: строга сфармуляваныя традыцыйныя эдыкты
Underworld Professionals, на пераломным этапе
Банда Бальбіна Пія
(Цырк Максімус і Авенцін, пашыраецца)
Бальбін Пій
сапраўдны злыдзень, нябожчык
Карнэла Флакіда
яго ўдава, памерла
Бальбіна Мільвія
іх мілая, нявінная дачка, пакінутая дома:
Флорыус Опікус
яе муж, нядаўна «за мяжой па дзелавых прычынах»
Банда Оцеллус
(Марсавое поле і Паўднёвы бераг Тыбра, кантракт)
Ocellus Gemellus
калісьці жорсткі блізнюк, старажыл
Ocellus Gemellus
яго брат, яшчэ адзін стары блізнюк
Кастарка
іх пяхотнік, з кантрактам на яго
Банда Рабірыуса
(Эсквілін і Квірынал, пашыраюцца)
Стары Рабірый
злачынец Кароль каралёў, памёр
Рубрыя Феадосія (Пандора)
яго сястра, таксама жывая, матрыярх
Рабірый Вінцэнцій
яе сын, нядаўна «за мяжой па справах»
Вераніка
пакінуў дома сваю азлобленую жонку
Вінцэнцій Тэа
іх таленавіты сын памёр
Палямена
Злыя трымальнікі Пандоры
Mer ö e і Kalmis
Прыгожыя касметолагі пандоры
Малады Росцюс
надзейны спадчыннік (безнадзейны)
Стары Росцюс
яго старажытны бацька, амаль памёр
«Legsie» Люцыус
бягун, знерухомлены, нябожчык
Гало
судовы выканаўца, з-за вымушанага бальнічнага
Антось і Нэа
з вачэй далоў, збіраючы рэнту
Туркус
«страхавы агент» (наёмны забойца)
Маміліян
наняты адвакат, заняты
Банда Карнела
(Авенцін, вельмі добра)
Два браты і іх сястра
Банда Цярэнція
(Aventine, бізнес прыпынены)
Дзве сястры і іх брат
ён за мяжой «па службовых прычынах»
OceanofPDF.com
я
не адпраўляецца ў круіз у лютым. Толькі ідыёты зробяць гэта: заможныя турысты, якія з'яўляюцца ў вялікіх лодках з такой гучнай музыкай, што іх экіпаж не чуе пратэстаў камерцыйных судоў, якія яны затопліваюць. Унізе ў Остыі і Порту судны, якія накіроўваюцца, затрымліваюцца, таму што мора штормлівае і небяспечнае, таму падарожнікі ходзяць па горадзе, раздражняючы ўсіх нас.
Падчас зацішша паміж Сатурналіямі і вялікімі вясновымі святамі людзі тут не жадаюць іх. Яны занадта шмат праблем для занадта мала прыбытку. Яны падхопліваюць ліхаманку; у выбоінах ламаюць шчыкалаткі; яны губляюць грошы з-за крадзяжу або ўласнай неасцярожнасці. Прынамсі, гэта выклікае ў мясцовых жыхароў усмешку. Часам іх хваробы або няшчасныя выпадкі прыводзяць да смяротнага зыходу, што добра для пахавальнага і перавозчыцкага гандлю: бальзамаванне і рэпатрыяцыя трупаў у далёкія правінцыі патрабуюць высокай цаны. «Херсанес Таўрычны? О, гэта будзе каштаваць...» Але часам катастрофы наведвальнікаў не выпадковыя. Затым, калі ўлады могуць патурбавацца, яны могуць правесці расследаванне. Калі яны наймуць фрылансера, гэта можа быць нават я.
Той зімой адна група эметаў прыбыла з паўночнай Еўропы. Я жыла на вяршынях Авентына, таму не была сведкай іх высадкі, але ў дзяцінстве я выхоўвалася ў доме ля падножжа гары, таму я назірала шмат гэтых персанажаў, калі яны дэфілявалі ў сваім элегантным падарожжы плашчы, прышпіленыя зірнуць на мяне! брошкі. З гадамі я вызначыў людзей, якія іх носяць. У новую групу, як я пазней даведаўся, уваходзілі звычайныя бігамісты, шантажысты і дармаеды. Бацькі ненавідзелі сваіх дзяцей; браты і сёстры змаўляліся адзін супраць аднаго. Адзюльтэр быў заразлівы, як лішай. Да тых, хто валодаў багаццем, належалі поўныя надзеі аддаленыя сваякі, бяздарныя лекары, ашуканцы-бухгалтары і злыя супрацоўнікі сакратарыята. Некаторыя з турыстаў мелі таямнічае мінулае - не саромейцеся стогнуць. Усе яны былі надзвычай паглыбленыя ў сябе, і, хоць яны шумелі, ніхто, здавалася, не атрымліваў задавальнення.
Высветлілася, што ў групе былі дзіўныя асобы: будучая раманістка, якой забаранілі рабіць кар'еру з-за таго, што яна жанчына; інжынер, які прагнуў убачыць форумскую каналізацыю; чалавек з Умбрыі, які сцвярджаў, што цікавіцца егіпталогіі, хоць паводзіў сябе як шпіён; і паўнаваты пажылы чалавек, які з манерным акцэнтам распавядаў пра містычныя пошукі ісціны. Магчыма, ён быў друідам. Я аднойчы сустрэў аднаго. Я не марную час на друідаў.
Па дарозе гэтыя персанажы сабралі адзіночную падарожніцу з каштоўнымі завушніцамі. У яе быў свой парадак дня.
Асноўнай часткай было праходжанне сцежкі спадчыны. Было б занадта холадна і сыра, каб атрымліваць асалоду ад манументальных месцаў, але яны хацелі паспрабаваць. У Рыме, апынуўшыся на набярэжнай, яны шпацыравалі вакол, натыкаючыся на стывідораў, а потым параніліся аб тумбы. Яны давалі адпор гандлярам, лічачы іх кішэннымі злодзеямі, але падабраліся да сапраўдных прыстанных злодзеяў. Насільшчыкі, імкнучыся ўзламаць замкі на скрынях з каштоўнымі камянямі, кінуліся і прапанавалі перавезці куфры, цюкі, болонкі і інвалідныя седаны; пачаўся бясконцы торг. Запальчывы чыноўнік пасунуў групу далей. Яны пыталіся назваць імя яго начальніка; — адказаў ён відавочнай хлуснёй.
Пасля таго, як гэтых людзей прывялі ў жыллё, яны скардзіліся на памеры пакояў і пах з каналізацыі, потым нанялі гіда, які ўзяў працу, таму што быў нізкі сезон, таму ён быў у адчаі. Прынамсі, ён ведаў, што яны павераць любому міфу, які ён прыдумаў яны абедалі ў бары яго стрыечнага брата. Ён павёў іх вакол амфітэатра Флавіяў, да залатога Капітолія і ў Імператарскі палац з яго стомным спісам каляровых шарыкаў; кожны вечар ён заганяў іх у новыя бары, дзе іх забаўлялі танцоркі з голымі пузамі і прадавалі вельмі брыдкія цацанкі, якія развальваліся за пяць хвілін. Цяпер яны валодалі лямпамі з штучнай бронзы ў форме фаласаў і крэмамі для твару з атрутнымі інгрэдыентамі. Што яшчэ можа прапанаваць ім Рым? Час рухацца далей.
Клікалі Афіны і Александрыя. Адплыў рачны катэр, каб даставіць гэты груз культурных лайдакоў назад у порт, дзе яны спадзяваліся знайсці грузавое судна з месцам для пасажыраў, пажадана з каютай і кухоннымі прыладамі. Усе папярэджвалі іх, што ніякія караблі не будуць перасякаць Міжземнае мора на працягу некалькіх тыдняў, але гэтыя людзі не былі вялікімі слухачамі. У рэшце рэшт, тыберскія лодкі ўвесь час курсіравалі. Докеры, камерцыйныя гандляры і мытнікі хадзілі туды-сюды па законных справах; замежнікаў, якія не ведалі належнага кошту праезду, заўсёды сустракалі бяззубай усмешкай. Мяркую, што ні капітан, які даставіў іх да ўзбярэжжа, ні яго напаўп'яны боцман не затлумляліся колькасцю пасажыраў. Багаж мог быць няправільна размеркаваны. Турысты таксама не звярталі ўвагі на тое, хто падняўся на трап, каб сесці разам з імі, а хто не.
Аднаго пакінулі.
Яна не ўстала з ложка занадта позна, каб злавіць лодку. Яна таксама не была ўражана жыгала, якога яна не магла пакінуць. Яна не знайшла даўно страчаных сваякоў. Яна б не стала праводзіць больш часу ў нашым горадзе, бо любіла яго культуру, кухню і каларыт. Яна пражыла свой апошні дзень у Рыме, хоць яна не збіралася з'язджаць.
Жанчына з завушніцамі была цяпер у рацэ, плыла сярод наносаў.
OceanofPDF.com
II
Я ніколі асабліва не думаў пра Тыбр.
У Лондзініуме, дзе прайшло маё дзяцінства на канцы свету, Тэмезіда цячэ шырока і моцна. Ён застаецца прыліўным аж да новай рымскай сталіцы, таму суднаходства можа рухацца ўверх па канале без папярэдняй разгрузкі. Мытня, дзе гандляры плацяць падаткі, стаіць на паўночным беразе, гледзячы аж да паўзбудаванага форуму, дзе заключаюцца здзелкі, абвяшчаюцца ўказы і дзе, у паменшаных версіях імперскіх храмаў, можна дзякаваць за змешаную кучу багоў. бяспечная дастаўка. Людзі, якія перажылі бурны Брытанскі праліў, часта горача звяртаюцца да рэлігіі.
У Рыме, як я даведаўся па маім першым прыбыцці, на падыходзе да акіяна дулі моцныя вятры, але гэта было не так пякельна, як пераход паміж Брытаніяй і Галіяй. Нягледзячы на гэта, высадка або экспарт тавараў прадугледжвала барацьбу. Усё павінна было прасунуцца амаль на дваццаць міляў углыб краіны ад мора па дарозе праз змрочныя саланчакі або па складанай звілістай рацэ.
Рым узнік у непрывабным месцы, дзе раку можна было перасекчы па брудным бродзе або на пароме. Тыбр меў даўжыню дзвесце пяцьдзесят міль. Ён звіваўся з Апенінскіх гор, спачатку крышталёва чысты, а потым набіраў столькі сыпкага матэрыялу, колькі мог увабраць стары айцец Тыберын. Глей плыў уніз па плыні, надаючы вадзе колеру расплаўленага свінцу жаўтаваты адценне. Дурні назвалі яе залатой ракой; мудрыя людзі ніколі не пілі з яго.
Тыбр прабіваўся праз гарадское вузкае месца, яго плынь была напоўнена алювіяльнымі адкладамі. Узімку падняўся і шырока распаўсюдзіўся. Першапачатковае месца пражывання заўсёды было балоцістай мясцовасцю, і некаторыя часткі заставаліся хлюпаючымі на працягу стагоддзяў пасля таго, як Ромул і Рэм выйшлі са сваіх хацін на вяршыні пагорка. Некалькі невялікіх гістарычных храмаў прыйшлося пабудаваць на высокіх узвышшах, каб утрымаць іх ад паўторных паводак. Але і летам бывалі перыяды, калі рака была недастаткова глыбокай для камерцыйнага суднаходства. У нейкі момант у гістарычныя часы пасярод ручая ўзнік вялікі і пастаянны востраў; толькі лодкі маглі прапаўзці міма, а транспарт далей кіраваўся гільдыяй навігатараў-спецыялістаў, якія мелі ліцэнзію на гэтую частку ракі. Масты, якія насілі імёны славутых старажытных людзей, мелі выгнутыя апоры, якія стваралі яшчэ большыя завалы з пяску, галінак дрэў і любога смецця, якое бяздарныя людзі кідалі далей уверх па плыні. Дохлыя сабакі, кінутыя коні і гніючыя чалавечыя целы былі звычайнай з'явай.
І ўсё ж галоўнай пагрозай быў глей. Гэта датычылася ўсяго горада, над і пад мастамі, працягваючы ўніз да мора. Новы порт быў пабудаваны пасля таго, як Остыя стала занадта забруджанай. Гэты басейн меў патрэбу ў пастаянным абслугоўванні. Сувязны канал згушчаўся, як каша, калі яго ніхто не даглядаў. На працягу некалькіх міляў у моры шлейфы глею мянялі колер вады з чароўна-блакітнага на ванітна-зялёны. Каб усё было як мага больш зразумела, улады задзейнічалі земснарады.
Аднойчы ў лютаўскім дні, у слаўнае пятнаццатае консульства нашага імператара Даміцыяна і другое яго спарахнелага калегі Нервы, адзін з гэтых земснарадаў прыцягнуў увагу майго мужа і мяне. Тыберый Манлій, будаўнічы падрадчык, быў у вялікім Emporium, каб даведацца, ці зможа ён танна купіць мармуровую калону для ганка храма, які ён рамантаваў. Ён быў мяккі чалавек, у цяперашні час бурлівы.
Дома мы пакінулі хворых дзяцей, якія перадалі прастуду сваёй нянечцы, сварлівы персанал і незадаволеных наведвальнікаў. У нас скончылася алей для лямпаў і дзверы ў сталовую зачыніліся, якраз тады, калі мастакі, якія часам з'яўляліся нечакана, сапраўды з'явіліся з намерам зрабіць новую фрэску з трыклініем. Хто замовіў бітву пры Саламіне з дэльфінамі на дадо? Хто, чорт вазьмі, збіраўся за гэта плаціць? Які ідыёт думаў, што шэрагі кучаравых хваль, трыерных вёслаў і рыбіных хвастоў зімой як след высахнуць? Паколькі я, яго дзёрзкая жонка, адчувала стрэс, Тыберый прывёў мяне з сабой. Ён ведаў прымаўку, што большасць забойстваў адбываюцца ўнутры краіны, і ён не хацеў крыві на нашай мазаіцы ў атрыуме. Мы ўзялі з сабой сабаку, трымаючы яе на кароткай вяроўцы з-за мітусні.
У мітуслівым шуме Эмпорыума Тыберый таксама стаў раздражняцца, калі не знайшлося падыходнага твора па адпаведнай цане. Яму параілі наведаць новы імператарскі мармуровы двор на Марсавым полі, скарбніцу пад адкрытым небам, дзе яму маглі паказаць больш карысныя абрэзкі; ён упіўся ў пяткі, бо ягонаму дзеду, імпарцёру мармуру, ніколі гэтага не даводзілася рабіць — і, да таго ж, ад слова «імперскі» ў яго засмуцілася страваванне.
Мы выйшлі на прыстань, ён пакусваў губу, а я цяпер іграла памяркоўнага партнёра.
«Спакойся, дарагая».
«Мне не трэба супакойвацца».
«Вядома, не...» Гэта самы стары шлюбны абмен у свеце?
На рацэ было шматлюдна, што, як мы зразумелі, было часткова з-за затрымкі, выкліканай грувасткім дноуглубительным суднам і баржай, якая забірала глей, які яна зачэрпвала; абодва нехарактэрна прышвартаваліся на Набярэжнай.
«Прывітанне! Што адбываецца? Паглядзіце на гэта!»
Чарга з паромаў, ліхтараў і некалькіх большых грузавых лодак павінна была чакаць, каб дабрацца да разгрузачнай прыстані, хаця гэта магло быць таму, што людзі, якія прызначылі прычалы, здаліся і пайшлі на перапынак, пакуль яны чакалі праблемы з быць адсартаваны. Вялікая дноуглубительная лодка стаяла на прычале ў месцы, якое павінна было быць самай ажыўленай пасадачнай бухтай.
За земснарадам плыў пласкадонны бункер, у які быў загружаны глей — глей і яшчэ нешта. Гэтую гісторыю расказаў нам бурчлівы прычал, калі ён пайшоў па гарачы карапуз, пакуль усё было на прыпынку. Земснарад заварушыўся і падняў труп. Гэта было хутка перакінута ў хоппер-баржу, магчыма, з мэтай непрыкметна згубіць пазней. Калі людзі на іншых лодках пачалі крычаць, земснарад падышоў да берага.
Ніхто не звяртаў увагі на цела, калі мы прыехалі. На транспартах, якія ехалі па рацэ, члены экіпажа абапіраліся на рэйкі са змрочным цярпеннем, якое казала, што яны бачылі гэта раней; яны не былі ўражаныя ў іншых выпадках і не чакалі нічога лепшага цяпер. Унізе ў вадзе пара аднамесных лодак паклала вёслы, пакуль людзі лавілі рыбу. Калі яны ўбачылі труп да таго, як яго паднялі, то, напэўна, наўмысна аб'ехалі вакол яго. Не ўтапіся ў Тыбры: не паважаюць цябе.
Напэўна, хтосьці выклікаў улады. На набярэжнай кружылася невялікая група вайскоўцаў у чырвоных кіцелях; супрацоўнікі правапарадку дзейнічалі прынцыпова, а значыць, нічога не рабілі, каб разабрацца ў тупіку.
Я прыватны інфарматар, калі дазваляюць хатнія абавязкі, таму занатоўваў, што адбываецца, хоць і з лёгкай цікаўнасцю. Целы патанулых не былі новымі. Я меркаваў, што гэта звычайная справа. Трагічна, Легат. Хтосьці ўпаў. Выцягніце іх і паклічце каляску для ачысткі.
Чацвёра чалавек, якіх я палічыў членамі экіпажа земснарада, дапытвалі на борце пільны даследчык. Ён трымаў іх на палубе і дастаў таблічку з запісамі, хоць і не пісаў на ёй. Былыя рабы з яго атрада проста блукалі па беразе на выпадак, калі знойдуць каго-небудзь, каб прышпіліць да сцяны, хто можа быць выкрадальнікам кашалькоў, тым, хто аддасць любыя скрадзеныя кашалькі, каб быць адпусціць. Тады для хлопцаў-ахоўнікаў былі б цёплыя піражкі.
Следчы быў новы. Гэта быў лунатвары гагара з цяжкімі манерамі, і я хутка палічыў яго бескарысным. Мой дзядзька, Луцый Пятроній, які выконваў гэтую працу перад выхадам на пенсію, ужо меў бы свае войскі на запытах ад крамы да крамы на ўсім шляху адсюль да Эміліянавага моста — і паколькі Пятро мог выклікаць павагу, яны зрабілі б гэта належным чынам. і не супраць. Аднаго б вылучылі за вышук кашалька, а астатнія старанна шукалі сведкаў смерці. Тады Пятро трапіў бы ў лік цёплых піражкоў. Перш чым ён злізаў апошнюю крошку са сваёй барады, ён мог здагадацца, хто ахвяра і што здарылася.
Гэтаму новаму хлопчыку трэба было шмат чаму навучыцца.
Неўзабаве Тыберый Манлій сваім звыклым спосабам размаўляў з войскамі вігіляў. Яны запрасілі майго заўсёды ветлівага мужа сесці на земснарад. Тыберый адразу ж падняўся на борт. Ён склаў гнуткую фігуру з добрым балансам на трапе і бадзёрым выглядам цяпер, калі забыўся пра тое, што яму не ўдалося знайсці калону. Ён надзеў сваю тогу ў Emporium, спадзеючыся выглядаць важным, калі яму давядзецца гандлявацца. На ім былі шырокія фіялетавыя палосы, якія нагадвалі яго ранейшую пасаду магістрата, таму кожны мог адразу зразумець, што ён чалавек з аўтарытэтам. Нават тытул ветлівасці лічыцца ў Рыме. Ён павітаўся са следчым, які выглядаў злосна.
Мая тут роля жонкі азначала, што я павінна была заставацца на зямлі з сабакам. Вартавыя палічылі, што я баюся падняцца па дошцы на карму земснарада, таму працягнулі руку для падтрымання; Я патлумачыла, што не, калісьці была замужам за былым марскім пяхотнікам. Я мог бы гэта зрабіць. Але ў лодцы быў пацукалоў, каротканогі, цяжкі, з плоскімі вушамі, гіганцкі ганчак, які паставіў пярэднія лапы на поручні і глядзеў уніз, нібы мой добры Ячмень хацеў прыгатаваць яму добры абед. Я павінен быў трымаць іх паасобку.
Тыберый знік з поля зроку; ён, відаць, з'ехаў з іншага боку земснарада і скокнуў на бункерную баржу. Для зручнасці перамяшчэння ён пакінуў сваю тогу з членам экіпажа. Я ўбачыла, як шкіпер адарваўся ад таго, хто запытаў, і пайшоў з маім мужам, нібы лічыў, што размова з Тыберыем будзе лепшым спосабам правесці раніцу.
Я цярпліва чакаў. Жонкі вучацца гэтаму.
Калі яны ў рэшце рэшт з'явіліся зноў, Тыберый сказаў мне, што земснарад вылавіў мёртвую жанчыну. Ён дадаў, што яе запясці былі звязаны разам; ён застаўся на лодцы на выпадак, калі я захачу пацікавіцца. Ён пачаў варушыць вушы дзікаму сабаку, які гучна брахаў на яго, але цяпер змяніў сваё стаўленне і палічыў Тыберыя Манлія лепшым сябрам, якога ён сустракаў за ўвесь тыдзень. Тыберый меў такі эфект. Ён зрабіў той самы трук са мной, таму я выйшла за яго замуж.
Існуюць розныя спосабы, як целы могуць апынуцца ў рацэ: самагубства, няшчасны выпадак, людзі таксама жадаюць заплаціць за звычайнае пахаванне або забойства. Звязаныя запясці паказвалі на несумленную гульню. Нягледзячы на гэта, я хацеў пазбегнуць таго, каб мяне ўцягнулі ў справу. Я нядаўна скончыў складанае расследаванне, і мяне дома чакала маса хатніх праблем.
Я ведаў, што было б добра апазнаць нябожчыцу дзеля яе і яе сям'і. Вядома, пры ўмове, што яе забілі не яе сваякі. Як правіла, ваш забойца - гэта нехта, каго вы ведаеце. Там, дзе гэта адбываецца, часам мая задача - ветліва паведаміць сваякам, што падазрэнне ўпала на іх.
Тое, што яе звязалі, мяне больш збянтэжыла, чым чыноўнікаў. Я бачыў, што яны не маюць намеру рабіць шмат. Я таксама ведаў, што калі лодачнікам застанецца праблема, яны ціхенька перакінуць труп назад у ваду. Яны б ведалі, куды яе кінуць, каб плынь перакінула яе на той бок. Магчыма, іншая кагорта там прыняла б больш актыўных мер, хоць, хутчэй за ўсё, не. Я працаваў з Сёмы ў Транстыберыне - гэтыя хлопцы не любілі выстаўляць сябе больш, чым чацвёрты тут.
«Ты падыдзеш?» - спытаў Тыберый, нават не ўсміхнуўшыся мне. Ён ведаў, што я не магу супраціўляцца. Я ўжо мацаваў Ячмень да тумбы. Вартавыя, што ўхмыляліся , абяцалі прыглядаць за нашым сабакам; яны працягнулі рукі, але я без старонняй дапамогі праскочыла па трапе, як вучыў мяне мой першы муж. Потым мой другі муж прыняў мяне на палубе, як чалавека, у якога дзень палепшыўся. Несумненна, ён уяўляў, што калі б ён змог апрацаваць вігіліі, я набыў бы новы футляр з платай з бюджэту Чацвёртай, якая аплаціла б гэтыя нашы дэльфіны на фрэсках.
Без шанцаў. Трыбунам чацвёртай кагорты быў Скаўр, сумнавядомы сціплы мізэр. Ён ненавідзеў накідвацца на кансультантаў, нават калі іх рашэнні ўзмацнялі яго абвінавачанне для прэфекта Vigiles. Сам прэфект хацеў бы патраціць дробныя грошы на сябровак; гэта быў вядомы факт. Скавр не мог дазволіць сабе палюбоўніцу: ён быў уцягнуты ў вельмі дарагі развод. Гэта зрабіла яго яшчэ больш горкім. Ён бачыў непатрэбную дапамогу ў фрылансерах; ён лепш засуне цяжкія справы пад груду вяроўкі і забудзе пра іх. Я быў асаблівым жуком. У свой час я ўразіў большасць яго калег пэўным ціхім поспехам, хаця і ведаў, што ніхто з іх не захоча мяне назаўсёды. Але кожны раз, калі Скаўр выпіваў з адным з іншых трыбунаў, яны раздражнялі яго: «Ці не Флавія Альбія на тваім месцы, дачка таго Фалька? Ты павінен лічыць яе сапраўды карыснай, калі твая тупая каманда трапляе ў беспарадак!»
Скаўр захлынуўся б, калі б я ўзяўся за выбітую даму. Гэтая думка амаль зрабіла гэта вартым таго, каб зрабіць гэта.
OceanofPDF.com
III
Баржа адчувала сябе даволі цвёрда на сваіх швартоўках. Гэта было каля трыццаці футаў у даўжыню, трывалая, магутная рабочая лодка з буксірнай мачтай у пярэдняй частцы; пры перамяшчэнні судна па рацэ або канале пры дапамозе чалавечай або бычынай сілы мацаваліся вяроўкі, хоць мачта ў цяперашні час была складзена ўніз. Машыны на адным канцы мелі лініі, якія ішлі да адкрытай дноуглубительной свідравіны ў цэнтры. Моцная прамая рука апусцілася праз палубу, мабыць, з чарпаком на далёкім канцы, цяпер адпачываючая ад сваёй працы падымаць бруд і расчышчаць дно ракі.
Пад нагамі калода адчувалася пяском. Экіпаж, шырокія людзі ў пабітых ботах, таксама выглядаў поўным пяску. Рачныя людзі. Племя, адрознае ад берагавых рабочых. Неабавязкова згодлівы з грамадзянскімі ўладамі, але занадта хітры, каб выглядаць бунтаром.
Не спасылаючыся на мужа, я адразу пайшла да запытальніка. «Я Флавія Альбія, дачка Фалька, жонка Фаўста». Я кіўнуў на Тыберыя. Ён дазволіў мне зрабіць увядзенне, лёгка з гэтым. Даваць жанчыне столькі свабоды на публіцы было рэдка. Як сацыяльная канцэпцыя, яна не спадабалася запытваючаму.
"Нікон", - адказаў пачатковец, найменшае, што ён мог выдаць. Яго аднаслоўны адказ не патлумачыў яго пазіцыі і не пацвердзіў маю згадку пра маіх сваякоў-мужчын і здагадку, што яны тут важныя. Нягледзячы на гэта, яго паводзіны былі вельмі ветлівымі, што для мяне азначала слізкасць.
«Вы пачатковец у Чацвёртай?»
«Нядаўняя публікацыя».
«Працуеце пад Цітам Марэлам?» Я націснуў, усё яшчэ спрабуючы ўсталяваць свае мясцовыя паўнамоцтвы.
«Вы яго ведаеце?»
«О, я навучыў яго ўсяму, што ён ведае». Марэлус, верагодна, сказаў бы, што ўсё наадварот, але ён не быў гатовы пярэчыць. Нікан відавочна не здолеў удакладніць, ці быў Марэл яго начальнікам. Я ўжо спадзяваўся, што Марэліс возьме верх. У яго быў непрыстойны бок, але мы сталі яго цярпець, і ён прыняў нас. Яго жонка прывяла дзяцей да нас пагуляць з двума хлопчыкамі, якіх мы выхавалі. Я б не ўзгадваў гэтыя сяброўскія адносіны, калі б Нікан адчуваў сябе выключаным. «Мой муж нядаўна пакінуў пасаду міравога суддзі. Мы супрацоўнічалі з Цітусам Марэлам па некалькіх адчувальных пытаннях — забойца іголак, банда Тэрэнцыя…» Ніякай рэакцыі.
"Я ўпэўнены, што вы хутка пасяліцеся. Марэлус - добры чалавек", - сказаў я.
Тыберый жэстам прасіў мяне адысці ўбок і паглядзець на мёртвую жанчыну. Нягледзячы на тое, што Нікан перастаў распытваць земснарадаў і рушыў услед, стоячы даволі блізка ад нас, ён не зрабіў спробы агледзець цела ў бункернай баржы. Ён назіраў за намі з Тыберыем.
Без сумневу, труп пад намі быў жанчыны; яна была босая, хоць апранутая ў добры халат і крадзеж. Яна ляжала тварам угору, крыху скручаная, бо, напэўна, упала, калі экіпаж перакуліў яе ў баржу. Напэўна, спачатку вада цякла з цела, выцягваючы назапашаны шэры асадак адразу з-пад яе; цяпер плынь практычна спынілася, проста назапасіўшыся на слоі глею. З яе выгляду яна не была ў рацэ задоўга да таго, ці то земснарад стукнуўся ў яе, калі яна плыла, ці то падняў яе з дна.
Яна выглядала прыкладна майго ўзросту. Мабыць, старэйшы, не маладзейшы. Сярэдзіна-канец трыццатых: жыццё ззаду, жыццё яшчэ наперадзе.
Яна была б добрая. Яна была здаровая і таксама добра дагледжаны. Цёмныя валасы былі мудрагеліста аформлены, хоць шпількі былі вымытыя ў рацэ, так што зблытаныя пасмы цягнуліся на волю. Ці была ў яе пакаёўка, ці яна сама выдаткавала час на гэтую прычоску? Дзе была цяпер пакаёўка, калі яна існавала?
На яе быў прышпілены двухколерны плашч, але прыліў ці траўма сцягнулі яго па дыяганалі з аднаго пляча. Бачныя выразы гарлавіны белай ніжняй тунікі і ваўняная палла на ёй былі зачэрпнутыя, дастаткова, каб можна было ўбачыць яе шыю, на якой была тонкая чырвоная пляма. Нават зверху, на земснарады, я мог бачыць пераплёты на яе запясцях, пра якія згадваў Тыберый. Яна не планавала самагубства: нехта іншы звязаў ёй рукі.
«Хочаш спусціцца?»
Я паківаў галавой. Няма сэнсу. Ён агледзеў яе. У пацверджанне свайго асноўнага пошуку Тыберый раскрыў адну далонь. Ён паказаў мне адну-адзіную завушніцу, якую ён, напэўна, зняў: з надзейнай зашпількай-ліпучкай, яна мела вялізную авальную аправу, у якой утрымліваўся гранат-кабашон, вялікі і без дэфектаў; абадок быў акаймаваны золатам, а на ніжнім краі была падвешана сістэма кароткіх кольцаў з вузлаватай жамчужынай дарагога памеру. «Хтосьці дае дарагія падарункі — ці яму трэба было кампенсаваць сапраўды вялікі грэх. Толькі адзін?» — спытаў я.
Тыберый кіўнуў, змірыўшыся са стратай пары, але шкіпер, які падышоў да рэйкі з нашага далёкага боку (пазбягаючы Нікана), адразу сказаў нешта аднаму з членаў сваёй каманды. Чалавек скокнуў у хоппер-баржу, потым пацягнуў цела ўзад і сюды, каб праверыць, ці няма пад ёй іншых скарбаў, патрасаючы яе адзенне. Ён знайшоў брошку, якая ўсё яшчэ блыталася ў зморшчынах яе плашча, хоць яна была вырвана і толькі зачапілася за матэрыял моцна сагнутай шпількай. Прасунуўшы адну руку ўніз па шыі яе тунікі, ён дастаў сарваны ланцужок; калі ён лопнуў, гэта, верагодна, выклікала след на шыі.
«Ён менш брыдкі, чым я!» - прамармытаў Тыберый.
«Заручальны пярсцёнак?» Я патэлефанаваў. Мужчына падняў яе звязаныя рукі, праверыў усе белыя пальцы, паківаў галавой.
«Няма кулона? Нічога на ланцугу?» Тыберый паспрабаваў. Член экіпажа зноў адчуў сябе добра. Жанчына выйшла за рамкі сціпласці. Тым не менш, я быў рады, калі ён перастаў важдацца з ёй і ўскараскаўся назад на борт земснарада. Ён перадаў мне брошку і ланцужок. Брошка была маленькая, але цудоўная: медная, аздобленая чырвонай, сіняй і жоўтай эмаллю, скручаны драконавы звер, створаны мастаком з відавочна паўночным уяўленнем.
Тыберый таксама даручыў мне наглядаць за завушніцай. Жаночая праца. «Калі гэтыя прысмакі засталіся ззаду, калі яе забілі, матывам было не рабаванне».
Каб прыкрыць агіду да таго, як здабылі трагічную здабычу, я спытаў: «Мяркую, ніхто не ведае, хто яна?»