Тертлдав Гаррі : другие произведения.

Кінець початку (Дні ганьби-2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Анотація
  Людська ціна війни, незалежно від національності, є невпинним фокусом цього жахливого продовження альтернативної історії Turtledove Days of Infamy (2004), у якому японці завойовують Гаваї після нападу на Перл-Гарбор. Важкі часи для американців під окупацією. Дефіцит їжі та ресурсів призводить до злиднів і процвітання чорного ринку. Японські солдати добивають військовополонених до смерті важкою працею за недостатні пайки. Жінок примушують до проституції як жінок для розради. Але збройні сили США мають кілька хитрощів у своєму рукаві, зокрема новий тип літака, який може протистояти Zero. Як японські, так і американські військові планують, планують і тренують, тоді як бродяги-серфінгісти, військовополонені та рибалки просто намагаються обійтися. Безліч персонажів, кожен зі своєю власною точкою зору, створюють досвід у мініатюрі, який об’єднується, щоб намалювати широке полотно титанічної боротьби, хоча б ціною фрагментованої оповіді.
  
  Тертлдав Гаррі
  Кінець початку (Дні ганьби-2)
  Harry Turtledove
  End of the Beginning
  
  (Days of Infamy-2)
  
  КОМАНДОР МІНОРУ ГЕНДА ПРОЙШОВ ПОВЗ ГРАДНИЙ ВХІД ДО ПАЛАЦУ ІОЛАНІ. По синьому-блакитному гавайському небу пливли казкові крячки, майже біліші за біле. Прапор нещодавно відновленого Королівства Гаваї майорів на п'яти флагштоках над пізньокторіанським палацом. Побачивши цей прапор, Генда посміхнувся. Гавайці зробили все можливе, щоб влаштувати як Британію, так і Сполучені Штати, з «Юніон Джеком» у кантоні та червоними, білими та синіми горизонтальними смугами, що заповнили решту поля.
  «Це принесло їм велику користь», — подумав японський офіцер. Білі чоловіки економічно домінували в Королівстві Гаваї протягом багатьох років, перш ніж Америка повалила його і поставила острови під контроль США.
  Ну, тепер все було інакше. Зірково-смугасті більше не літали над палацом Іолані. У будівлі більше не розміщувався законодавчий орган території Гаваї, як це було протягом десятиліть. Король Стенлі Ована Лаануї — король з ласки Божої і, що більш важливо, з ласки імператора Японії — тепер царює тут разом зі своєю рудоволосою королевою Синтією. А там, де правив король Стенлі, правив генерал-майор Томоюкі Ямасіта, який командував силами японської армії, які завоювали Гаваї.
  Японські солдати стояли на варті на вершині сходів, що вели вгору до палацу. Вони не були великими чоловіками — деякі з них мали більше ніж пару дюймів у порівнянні з п’ятьма-трьома Ґендами, — але з їхніми діловими гвинтівками «Арісака» їм не потрібно було бути такими. Біля основи сходів стояв загін відродженої Королівської Гавайської гвардії. Помістивши високих чоловіків униз, а маленьких угору 2, ми мінімізували різницю в розмірі між ними. Гвардійці короля Стенлі носили пробкові шоломи та сині мундири з білими поясами: суто церемоніальна уніформа для суто церемоніальних солдатів. Вони мали набиті багнетами Спрінгфілди — японці захопили їх тисячами в армії США, — але Генда чув, що в магазинах гвинтівок не було патронів.
  Гавайські королівські гвардійці зіткнулися ще жорсткіше, коли Генда пройшов повз них. Він кивнув у відповідь, ввічливо приймаючи комплімент. Він повернув за ріг, потім ще за один, прямуючи до задньої частини палацу. Там стояло більше охоронців, як гавайців, так і японців. Інші сходи вели вгору в будівлю. А коротші, вужчі сходи вели вниз до палацу Іолані. Генда вибрав ті сходи.
  У ХІХ столітті підвал був приміщенням для прислуги. Тут також містилися комори, де зберігалися кахілі — королівські жезли, увінчані пір’ям, і палацовий срібний сервіз, вино та інші речі першої необхідності. Оскільки в останню хвилину архітектор додав обгороджений стіною сухий рів навколо палацу, підвальні кімнати мали повнорозмірні вікна й не були такими темними й похмурими, якими були б інакше.
  Перед однією з кімнат уздовж широкого центрального коридору стояли двоє японських моряків у десантному кріпленні: їхні звичайні сині костюми змінені пофарбованими в чорний колір сталевими шоломами; піхотні ремені, підсумки, їдальні; і білі парусинові гетри. Як і вартові зовні, вони несли Арісакаса.
  
  
  "Так, сер? Ти бажаєш…?" — спитав один із них, коли Генда зупинився й зіткнувся з ними.
  Він назвав своє ім’я та додав: «У мене призначена зустріч з адміралом Ямамото на одинадцяту». Йому не потрібно було дивитися на годинник, щоб зрозуміти, що він завчасно на десять хвилин. Спізнитися на нараду з головнокомандуючим Об’єднаним флотом було немислимо.
  Обидва чоловіки відсалютували. "Хай!" — сказали вони в один голос. Матрос, який говорив раніше, відчинив йому двері. Адмірал Ісороку Ямамото працював за простим сосновим столом, зовсім не схожим на ошатний дерев’яний дредноут у бібліотеці короля Давида Калакауа на другому поверсі палацу, яким користувався генерал Ямасіта. Генда вважав це найбільш несправедливим; Ямамото перевершив Ямасіту і мав зайняти більш тонку роботу. Але він цього не зробив. Він був на Гаваях лише тимчасово, і не хотів зміщувати постійного начальника гарнізону.
  Ямамото підвівся, коли ввійшов Генда. Вони обмінялися поклонами. Ямамото був лише трохи вищий за Генду, але мав кремезне тіло борця з широкими плечами. «Сідайте, сідайте», — сказав він.
  «Як ти почуваєшся? Сподіваюся, краще? Ви виглядаєте сильніше, ніж були, і у вас також більше кольору».
  — Я значно покращився, сер. Дякую, — сказав Генда, сівши. У нього була пневмонія, коли японський флот протистояв військам США, які намагалися відвоювати Гаваї. Незважаючи на хворобу, він піднявся з лікарні Акагі на міст, щоб зробити все, що міг, щоб допомогти японським авіаносцям проти їхніх американських авіаносців. Він не приписував собі перемогу, але брав у ній участь. Більш ніж через місяць після бою він почав відчувати себе старим, хоча ще не досяг цього.
  "Радий це чути. Я хвилювався за тебе, — сказав Ямамото з грубою любов’ю. Генда схилив голову. Більшість покоління молодше адмірала, він був протеже Ямамото. Він спланував більшу частину операції в Перл-Харборі та вторгнення на Гаваї. Він їх спланував, і Ямамото пробив ці плани, перетворивши їх у реальність. А тепер... вони збиралися в підвалі палацу Іолані.
  «Американці були дуже тихі, відколи ми їх зупинили», — зауважив Генда.
  «Хай». Ямамото кивнув. «Я думаю, що вони ще деякий час мовчатимуть. Я збираюся скористатися цією можливістю, щоб повернутися до Японії. Тепер, коли Гаваї наразі заселені, ми повинні поговорити з армією про те, що робити далі. Австралія… Індія… І, звичайно, вони захочуть ще раз відкусити від Китаю, і вони чекатимуть нашої допомоги в цьому».
  — Так і буде, — погодився Генда. Американці запропонували продовжувати продавати Японії нафту та металобрухт, якщо вона вийде з Китаю. Війна, навіть така ризикована, як війна проти США, здавалася кращою, ніж приниження підкорення волі іншої країни. Чи сказали янкі Великобританії залишити Індію та її африканські колонії? Не схоже! Чи янкі вагалися надсилати морських піхотинців, коли один із їхніх маленьких сусідів вийшов із ладу? Це було ще менш імовірно. Але вони думали, що зможуть наказати Японії. Генда з гіркотою сказала: «У нас не круглі очі. У нас не біла шкіра».
  «Досить правда». Ямамото знову кивнув, слідкуючи за ходом думок Генди. «Але ми показали світові, що це не має значення». Він поклав обидві руки на дешевий сосновий стіл. Будучи молодим офіцером, він втратив перші два пальці лівої руки в битві під Цусімою під час російсько-японської війни. Він втратив два пальці, але росіяни втратили більшу частину флоту, який проплив півсвіту назустріч японцям. І вони програли війну.
  У 1905 році Ґенда святкував свій перший день народження. Проте, як і будь-який із його земляків, він знав, що означає російсько-японська війна. Це була перша сучасна війна, в якій кольорові люди перемогли білих. А тепер японці перемагали і американців, і британців, і австралійців.
  
  
  Ямамото сказав: «Сподіваюся, мені не доведеться повертатися занадто швидко. Американські радіопередачі дуже ясно показують, що Сполучені Штати не залишають Гаваї. Я сподівався, що США це зроблять, я сподівався, що наші перемоги змусять їх побачити, що вони не можуть перемогти, і тому укладуть мир. Але цього не сталося. Карма, га? У них більше людей, більше ресурсів і більше заводів — набагато більше — ніж у нас. Я припускаю, що вони спробують залучити їх усіх до гри. Це займе деякий час».
  — Ми теж будемо будувати, — твердо сказав Генда.
  «Хай», — знову сказав Ямамото. Але це було лише визнання, а не згода, тому що він продовжив: «Вони можуть будувати швидше, ніж ми. Я сподіваюся, що те, що ми зробили тут, у східній частині Тихого океану, дало нам час, щоб взяти та використати ресурси, необхідні нам, щоб залишатися великою державою в сучасному світі. Я сподіваюся, що так… але час покаже».
  «Ми зробили все, що мали на меті, — сказав Генда.
  «Так ми маємо. Тепер – чи достатньо?» Здавалося, Ямамото вирішив бути похмурим. Він подивився на захід. «У Токіо вони думають, що все чудово. Вони думають, що Сполучені Штати на порозі смерті. Вони не розуміють ворога. Можливо, вони читали Сунь-цзи, але не думають, що те, що він говорить, стосується їх. О ні! Вони набагато розумніші за нього».
  Такий сарказм здув. Те, чим був Клаузевіц на Заході, Сунь Цзи був на Сході — і було таким протягом більше двох тисяч років. Військовий лише на свій страх і ризик знехтував роздумами давньокитайського полководця про стратегію і тактику. Генда сказав: «Звичайно, все не так погано».
  «Ні, вони, швидше за все, гірші», — сказав Ямамото. «Будьте вдячні, що ви далеко від Токіо. Сьогодні це отруйне місце. Частина отрути походить від успіху, що робить її солодшою, але від цього вона не менш смертоносна. Ймовірно, смертельніше в довгостроковій перспективі, тому що успіх — це отрута, яка робить вас сліпими».
  «Якщо німці виб’ють росіян із війни…» — почав Генда.
  «Так, це те, на що чекає армія. Якщо північний звір загине, вони стрибнуть на тушу і розірвуть плити Сибіру. Якщо».
  « Вермахт має плацдарм на Кавказі. Вони наближаються до Сталінграда. Промова Сталіна «ні кроку назад» після падіння Ростова звучала відчайдушно».
  Ямамото лише знизав своїми широкими плечима. «Подивимося, що буде, і все. Минулої зими німці стояли біля воріт Москви, і їх відкинуло. Зараз вони шукають нафту. Ми маємо своє. Якщо вони зможуть отримати своє… Сподіваюся, вони не перестаралися, і все».
  «Вони також займають американців і британців, — сказав Генда, — що йде нам на користь». Це змусило Ямамото посміхнутися. Він підвівся і вклонився Генді, який поспішно відповів жестом. «Я міг знати, що ти будеш мислити ясно. З такими людьми, як ви, Гаваї будуть у надійних руках». Він знову вклонився, трохи глибше: звільнення.
  Генда вийшов із кабінету, наче йшов по хмарі. Людина, якою він захоплювався більше, ніж будь-хто інший у світі — людина, якою вся Японія захоплювалася більше, ніж будь-хто інший у світі — схвалювала його! Більшість жителів Японії знали — або, точніше, знали — про адмірала Ямамото з газетних і журнальних статей. Ґенда сам знав цього чоловіка і вважав його ще більш захоплюючим за знайомство.
  Намагаючись придушити дурну усмішку, Генда піднялася сходами з підвалу. Він піднявся на вершину в той самий час, коли Синтія Лаануї, новоспечена королева Гаваїв, спускалася чорними сходами з першого поверху палацу Іолані. — Ваша величність, — сказав Ґенда англійською, старанно стримуючи іронію в голосі.
  «Привіт, командир Генда. Як ти сьогодні?» Королева знала його в обличчя; він був одним із чотирьох офіцерів — двоє з японського флоту та двоє з армії, — які обрали її чоловіка серед можливих кандидатів на відновлений гавайський трон. Стенлі Ована Лаануї — теперішній король Стенлі — був першим кандидатом, який дав зрозуміти, що співпрацюватиме з Японією.
  Генда не думав, що королева Синтія знала, наскільки простими були критерії відбору. Він теж не збирався її просвітлювати. «Зараз краще, дякую», — сказав він. Він добре читав англійською, але, на відміну від Ямамото, говорив менш вільно.
  Синтія Лаануї посміхнулася йому. Вона, без сумніву, була першою рудоволосою королевою Королівства Гаваї. Посмішка була яскравою. Їй було десь від двадцяти п’яти до тридцяти, із зеленими очима, ластовинням і, від шиї вниз, у великій кількості всього, що повинна мати жінка.
  «Я хочу подякувати вам за все, що ви зробили для мого чоловіка», — сказала вона. Король Стенлі був принаймні на двадцять років старший за неї; Генда не думав, що вона його перша дружина. Чому він одружився з нею, було зрозуміло. Чому вона вийшла за нього заміж, не було, не для Генди. Але вона, здавалося, дбала про нього.
  «Радий допомогти йому», — сказав Генда. «Він хороша людина». Він би не поставив на це більше п’ятдесяти сен-сай, копійки американських грошей, але це було ввічливо, і це дало йому привід продовжувати розмову з цією вражаючою жінкою. Вона також була лише на сантиметр чи два вища за нього.
  На ній був явно некоролівний сарафан з тонкої бавовни. Коли вона кивнула, все інше заворушилося співчуттям, і сукня це продемонструвала. Генда сподівався, що він не помітив надто очевидно. Вона сказала: «Він дуже хороша людина. Він потрібен Гаваям, особливо зараз».
  Чи вірила вона в це, чи була політикою? Генда могла б здогадатися, що вона в це повірила. Якщо вона була такою наївною, то могла сильно постраждати. «Хороший чоловік, так. Робіть багато хороших речей», – сказав Генда. Угода завжди була безпечною. І доки король Стенлі робив саме те, що наказувала йому Японія, окупанти не заперечували б, якби якимось випадком він теж виявився хорошим.
  Згода Ґенди принесла йому посмішку яскравішу, ніж гавайське сонце королеви Синтії. Він відчув, ніби перед ним вибухнула бомба і він обпікся спалахом. «Я така рада, що ти так думаєш», — видихнула вона. Він ніколи раніше не вважав простий акт дихання таким чудовим.
  Вони ще трохи побалакали. Потім, знову сліпуче посміхнувшись, вона повернулася до палацу. Генда знав, що йому потрібно повернутися до своїх обов’язків. Але він дочекався, доки вона підніметься по сходах.
  У лобовому склі Джо Крозетті БУВ НУЛЬ. Джо вдивлявся крізь приціл Grumman Wildcat. Я не можу керувати суким сином занадто багато, але якщо я не буду керувати ним достатньо, я теж промахнуся. Думка була, а потім зникла. Якби ви підійшли досить близько, ви б, біса, не промахнулися. Він дочекався, поки ненависний ворог заповнить куленепробивне скло, а потім натиснув великим пальцем на кнопку стрільби на верхівці палиці.
  Заревів його крильовий кулемет. Трейсери увірвалися в японця. Ворожий літак піднявся, як факел, і пішов у бік Тихого океану. У пілота не було жодної молитви вибратися. Можливо, він загинув від розстрілу.
  «Прибив виродка!» — радісно вигукнув Джо. Він повернув винищувач назад у бік авіаносця. Навігація бездоріжним океаном була непростою, але він впорався. Попереду була привітна екіпажна кабіна. Він спустив Wildcat до корми авіаносця. Це була складна частина… Вниз! Хвостовий крюк літака зачепив дріт розрядника, і машина різко зупинилася. Він упав і був у безпеці!
  У його навушниках пролунав голос: «Ну, містере Крозетті, це було не так уже й погано».
  Реальність повернулася з ударом, сильнішим за той, на який він приземлився. Його Дикий кіт перетворився на гарбуз, як карета Попелюшки: власне, на скромного техаського дресирувальника. Польотна кабіна стала жовтим прямокутником, окресленим на бетоні. Однак розрядники, протягнуті через нього, були Маккоєм. Це був лише другий раз, коли він приземлився, використовуючи їх.
  Його інструктор з пілотування, молодший лейтенант на ім’я Вайлі Фостер, продовжив: «Мені сподобалася ваша атака по цілі. Ти отримав чотири-ой за це».
  — Дякую, сер, — сказав Джо.
  «Поки що не дякуйте мені — я ще не закінчив», — відповів Фостер. «Ваша посадка пройшла добре, але нема про що писати. Ви не повинні сідати так важко, як у справжній кабіні польоту, ще ні. Тобі потрібно переконати мене, що ти можеш робити плавні приземлення, перш ніж робити різкі».
  "Так, сер. Вибачте, сер. Джо хотів стверджувати, що спустився так навмисне, але він цього не зробив — і інструктора з пілотування було б наплювати на те, що він так зробив.
  — Щодо вашої навігації… — лейтенант Фостер зробив значну паузу.
  «Вибачте, сер», — повторив Джо, звучачи так само жалюгідно, як і почувався. З самого початку він мав проблеми з навігацією. Багато курсантів військово-морської авіабази Пенсакола закінчили коледж або мали принаймні якийсь коледж. Джо закінчив середню школу, але працював у гаражі в Сан-Франциско, коли японці розбомбили Перл-Гарбор. Він розумівся на двигунах з нуля, але його геометрії та тригонометрії було ледве достатньо, щоб дозволити йому тримати голову над водою, коли потрібно було з’ясувати, як дістатися від А до Б і назад. І якби йому колись довелося кинутися у безмежний, невблаганний Тихий океан, він, скоріш за все, довго не протримався б над водою.
  «Могло бути й гірше», — дозволив Фостер. «Я бачив курсантів, які намагалися попрямувати до Маямі, чи Нового Орлеана, чи Атланти. Але це також могло бути набагато краще. Якщо ви хочете обов’язок перевізника, вам краще продовжувати жорстко бити книги».
  "Так, сер. Буду, сер, — палко сказав Джо. Обов’язок авіаносця — можливість якомога швидше завдати удару по Японії — була причиною, по якій він записався курсантом військово-морського флоту.
  Лейтенант Фостер відсунув купол. Вони з Джо вилізли з техасця. Інструктором з польотів був довжелезний шестифутовий. Він височів над Джо, який ледве встигав п’ять-сім. Це могло б мати значення, якби вони били один одного мечами. Кого хвилювало, наскільки великий пілот? Джо чув, як південці казали: « Справа не в розмірі собаки в бійці, а в розмірі собаки, що б’ється». Те, що японці зробили після 7 грудня, довело те саме, але Джо не був схильний віддавати належне купі клятих японців.
  Він дивився на техасця з сумішшю роздратування й прихильності. Це був великий крок вперед у порівнянні зі спокійним біпланом Stearman, на якому він проходив свою початкову підготовку до польотів. Щойно ця думка спала йому на думку, як жовта небезпека загуділа над головою. Військово-морський флот пофарбував усі свої Stearmans у сяючий жовтий колір, щоб попередити інших пілотів про те, що стажери знаходяться в повітрі.
  Так, техаський був дуже далеко від Yellow Peril. Це був моноплан зі справжньою металевою обшивкою, а не легованим полотном, що вкривало Stearman. У корені лівого крила був кулемет — той, яким Джо стріляв у ціль, яку буксирував інший літак. Там також були підставки для бомб. Він міг би добре втілити військовий літак.
  Але це було лише уособлення. Двигун техасця видав половину кінських сил, ніж двигун Wildcat. Його максимальна швидкість становила лише дві третини швидкості винищувача ВМС. Те, що все це зробило його набагато більш пробачливим, ніж справжня стаття, для Джо було лише деталлю.
  Люди наземного екіпажу вийшли, щоб від'єднати хвостовий крюк літака від дроту й усунути його, щоб інший курсант міг приземлитися на окреслену жовтим контуром «палубу авіаносця». Лейтенант Фостер запитав: «Як скоро, на твою думку, ти будеш готовий грати соло в Техасі?»
  Джо кліпав очима. Він не очікував такого запитання від Фостера, особливо після того, як інструктор уточнив його навігацію. Але він мав лише одну можливу відповідь: «Сер, я готовий взяти це прямо зараз, якщо ви цього хочете».
  У Фостера було світле волосся, пасмо якого постійно спадало йому на чоло, і жахлива посмішка, яка, мабуть, згадувала дівчат про Гері Купера. Це нагадало худого, смаглявого Джо Крозетті про нобів із Ноб-Гілл, які дивилися згори на своїх прямих носах на таких, як він, даго. Але офіцер не нашкодив йому ні прізвищем, ні зовнішністю. Фостер сказав: «Я схвалюю ваш дух, містере Крозетті. Флот потребує більше людей, які не вагаються. Але якщо плоть не зовсім відповідає цьому, тобі краще почекати, і країні було б краще, якби ти теж це зробив». Джо, мабуть, виглядав упертим чи, можливо, розлюченим, тому що інструктор пілотування зітхнув і продовжив: «Скільки поминальних служб ти відвідав, відколи приїхав сюди?»
  «Ой, кілька, сер», — зізнався Джо. Він був у багатьох, і був упевнений, що Вайлі Фостер це знає. Як тільки курсанти почали підніматися в повітря, вони почали шукати способи вбити себе. Одне зіткнення в повітрі між Yellow Perils знищило двох курсантів і двох інструкторів. Курсанти розбилися на злітній смузі. Вони пішли в болота навколо військово-морської авіабази Пенсаколи. Хлопець взяв Stearman над Мексиканською затокою і не повернувся. Ніхто так і не знайшов його слідів — він пропав безвісти і вважався мертвим. Все одно Джо сказав: «Зі мною цього не станеться ». Він вірив у власну незнищенність.
  Лейтенант Фостер клацнув язиком між зубами. «Вони всі так кажуть. Іноді це останнє, що вони говорять». Він дивився на Джо. «Ти не віриш мені, чи не так?»
  — Я можу розмахнути, — уперто сказав Джо.
  Фостер подивився на картку, на якій він записав оцінки Джо за сесію. «Можливо, ти зможеш, клянусь Богом. Наступного разу піднімешся сам».
  "Дякую вам сер!" Джо хотів розхвилюватися. Він справді був дуже схвильований, але не дозволяв більшій частині цього проявляти. Хай буде він проклятий, якщо буде поводитися італійцем перед кимось, хто виглядає так, як Вайлі Фостер.
  Він справді повернувся до казарми на наступній ділянці мертвої пробіжки. Коли він вперше потрапив до Пенсаколи, він і його квартирант ділили намет. Деякі кадети все ще спали під брезентами — це не було величезною перешкодою в теплу літню пору Пенсаколи. Але він і Орсон Шарп перейшли до кращих речей.
  Поки він дійшов до двоповерхової цегляної казармової будівлі, він був весь весь у поту. Сан-Франциско не наблизився до того, щоб підготувати його до флоридської спеки та вологості. Його батько був рибалкою; він виїжджав із Рибальської пристані зі своїм старим на вихідні та влітку, перш ніж він отримав роботу в гаражі Скальці. Але поки він не потрапив сюди, він ніколи не розумів, через що пройшов омар, коли його кинули в окріп.
  
  
  Спека та вогкість чи ні, він піднявся сходами по дві. Він побіг коридором і розчинив двері. Орсон Шарп сидів у кріслі біля своєї койки й вивчав навігацію. Кадет із Солт-Лейк-Сіті був великим, справедливим і врівноваженим. Він не лаявся і каву не пив, а тим паче пиво. Шарп був першим мормоном, якого Джо зустрів. Джо іноді вважав, що він занадто хороший, щоб бути правдою, хоча він ніколи б цього не сказав.
  "Як пройшло?" — запитав Шарп, підводячи очі від книжки.
  Величезна посмішка Джо, ймовірно, сказала все, що він мав сказати, але він все одно вимовив:
  «Лейтенант Фостер дозволить мені соло наступного разу, коли я піднімуся! Я не можу дочекатися!»
  Задоволення його співмешканки здавалося абсолютно чистим. «Це чудово! Я знаю, що ти сподівався, але я не думаю, що ти очікував цього так скоро».
  «Ні. Йому сподобався мій стрілянин у ціль. Я думаю, це те, що закріпило його». Повільніше, ніж слід було, Джо згадав, що Шарп теж літав сьогодні вранці. "Як щодо тебе?"
  «Сьогодні мій інструктор дозволив мені зайнятися цим самим». Шарп знизав плечима з іронією самоприниження. "Я жив."
  Джо здолав напад ревнощів. Його сусід по кімнаті теж грав соло в Stearman за тиждень до нього. Шарп все зробив добре і ні про що не метушився. Він був таким невибагливим, що майже доводилося поводитися з ним так само. Джо підійшов і простягнув руку. "Шлях! Вітаємо!»
  "Дякую друже." Рука Орсона Шарпа знову була майже вдвічі менша за його. Коли кадети грали у футбол, Шарп був лайнменом. Джо грав у кінці або захиснику. Він був швидкий, але не великий.
  «Ми досягаємо цього», — додав Шарп.
  "Так!" Джо сказав. «Нам ще потрібно виконати польоти за приладами, на тренажерах Link на землі, а потім у повітрі, і я припускаю, що вони також дадуть нам трохи часу для польоту на F3F». Останній винищувач-біплан ВМС залишався на передовій службі менш ніж за два місяці до Перл-Харбора. Джо намагався уявити, як F3F змішують це з Zeros. Можливо, на щастя, картина не хотіла формуватися. Тепер F3F був останнім кроком тренажера. Джо додав ще два слова: «А потім...»
  «І тоді ми побачимо, куди вони нас призначають», — сказав Шарп. «Чи колись ви поставили VC у всіх трьох рядках вашої анкети про переваги?»
  «Обов'язок перевізника? Б’єшся об заклад… Ти впевнений, що я зробив». Навколо свого сусіда по кімнаті Джо теж не дуже лаявся.
  "Ви?"
  «О, звичайно», — відповів Шарп. «Якщо мені цього не дадуть, мені все одно, що я отримаю. Все інше — міни».
  "Я з тобою." Джо наплювати на патрульні літаки чи літаючі човни (ні, це була неправда — він ненавидів японські літаючі човни, бо один з них скинув бомбу на будинок, де жили його дядько, тітки та двоюрідні брати, але він не Мені наплювати на пілотування американського літаючого човна) або чого завгодно, крім палубної авіації, бажано винищувачів.
  «Сподіваюся, що ми закінчимо разом», — серйозно сказав Орсон Шарп. «Наразі ми створили досить хорошу команду».
  "Угу." Джо кивнув. «Краще мені також взяти ще трохи цієї навігації, інакше я нікуди не піду». Він витяг власну книжку з металевої шафки біля ліжка й сів у крісло. Він знав, що його сусід по кімнаті допоможе йому там, де у нього виникнуть проблеми. Він допоміг компанії Sharp розібратися з деякими таємницями обслуговування двигунів. Вони зробили досить хорошу команду. «Обережно, Хірохіто», — подумав Джо й занурився в книгу.
  
  
  ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО РІДКО чимось ЗАХУВУВАВСЯ. Деякі люди казали, що пілот ВМС був холодною рибою. Він не бачив цього таким. На його думку, більшість людей хвилювалися ні з чого.
  Він стояв на польотній палубі «Акагі » й оглядав Перл-Гарбор. Краєвид тут був не таким, як до війни між Японією та Сполученими Штатами. Тоді американські кораблі в гавані стояли біля пірсів або спокійно стояли на якорі. Тепер вони були лише покрученим, почорнілим, іржавим металом. Деякі з них все ж вилили нафту у воду. Шіндо бачив кілька таких райдужних плям. Мінеральний сморід мазуту затьмарював тропічний бриз.
  Третя хвиля японських літаків над Оаху потопила два американських есмінці в каналі, що веде від Перл-Харбора до Тихого океану, захопивши решту Тихоокеанського флоту США всередині гавані і дозволивши японцям розбити його на шматки на дозвіллі. Шіндо кивнув собі. Американці спробували б здійснити виліт проти японської ударної сили. Ймовірно, їм би не пощастило без підтримки оператора, але так само вони не мали шансу.
  Японські морські інженери вивели есмінці з каналу лише за кілька тижнів до невдалого американського вторгнення. Сіндо був радий. Тепер у Акагі було десь місцеве, де можна було робити ремонт, не турбуючись про американські підводні човни: протиторпедна сітка була на місці в гирлі каналу.
  Сіндо неприємно засміявся. У грудні минулого року «Янкі» не турбувалися про торпедні сітки для окремих кораблів. Вони й не думали, що хтось зможе спорядити торпеди, щоб вони летіли на мілководдях Перл-Харбора. Японія навчила їх іншому. Руйнування тут довели це.
  Розруха панувала й на землі. Острів Форд, що посеред Перл-Гарбора, був поросли пальмами й папоротями там, де не було об’єктів ВМС США. Тепер це були руїни, крізь які пробивалася зелень; навряд чи щось тут довго контролювало зелень. Американці билися будинок на будинок у Перл-Сіті, на північ від гавані. Місто, де жили військовослужбовці ВМС і цивільні особи, які на них працювали, було таким же побитим, як і острів.
  А земля на сході була гірша. Американці зберігали там своє пальне, а японські бомби викинули нафту й газ у дим. Шіндо яскраво пам’ятав дим: похоронне багаття американських амбіцій у Тихому океані. Велике чорне масне шлейф залишався на місці тижнями, поки вогонь нарешті не згорів. Там нічого не росло. Сіндо думав, чи щось коли-небудь буде. Острів Форд і Перл-Сіті бачили війну. Бачили пекло танкобози.
  Біля цих паливних баків стояли ремонтні підприємства ВМС США. Янкі самі їх розбили, коли зрозуміли, що не зможуть утримати Оаху. Японські інженери були сповнені професійного захоплення роботою своїх американських колег. Це значно ускладнило роботу Перл-Харбора як бази для японського флоту – набагато складніше, але не неможливо.
  Наче підкреслюючи це, кабіна Акагі завібрувала під ногами Шіндо . Знизу долинали металеві брязкіт і удари. Під час бою на північ від Гавайських островів пікіруючий бомбардувальник повернувся на авіаносець. Бомба пробила польотну палубу біля носової частини і вибухнула в ангарі. На щастя, майже всі літаки корабля були в повітрі, захищаючи Акагі або атакуючи авіаносці противника. Інакше все було б ще гірше.
  Сторони, що контролюють пошкодження, поставили сталеві пластини над отвором у польотній палубі, щоб авіаносець міг запускати літак. Це був суттєвий, незамінний ремонт. Все інше чекало. Зараз команда подбала про решту, як могла тут, у гавайських водах.
  Зуікаку, пошкоджений набагато сильніше, ніж Акагі, був змушений повернутися до Японії для ремонту. Це залишило її сестринський корабель, Shokaku, єдиний неушкоджений японський авіаносець у східній частині Тихого океану. — пробурмотів собі під ніс Сіндо. Льотчики та матроси Шокаку мали менше досвіду, ніж Акагі . У кризу…
  Не менша особа, ніж адмірал Ямамото, вважав, що криза найближчим часом малоймовірна. Американці завдали шкоди японським авіаносцям. Японія розгромила американців. Два з трьох американських авіаносців, які відпливли з американського материка, зараз лежать на дні Тихого океану. Третій, поранений сильніше, ніж Акагі чи Зуікаку, ледь похитався назад на Західне узбережжя. Будь-який флот вторгнення слідував за носіями та їх супроводом, також побіг додому.
  «Ми розбили їх», — самовдоволено подумав Сіндо. Якщо вони знову сюди повернуться, ми їх знову розіб'ємо, і все.
  Знизу на екіпаж піднявся високий офіцер із кінським обличчям. Побачивши Шіндо, він помахав рукою та пішов до нього. Сіндо помахав у відповідь, а потім віддав честь, коли інший чоловік підійшов ближче. «Як ти себе почуваєш, Фучідасан ? » запитав він.
  «З кожним днем краще, дякую», — відповів командир Міцуо Фучіда. Під час бою з американцями він захворів на апендицит. Він завершив свою атаку, повернув свій бомбардувальник назад до Акагі, попрямував прямо до лікарні та розлучився із запаленим органом.
  «Радий це чути», — сказав Сіндо. Він очолював бійці Акагі під час останньої хвилі атаки на Оаху та в нещодавній битві проти янкі на північ від Гаваїв. Фучіда був головним командувачем у першій хвилі, а також, незважаючи на хворобу чи ні, у бою, де він прийшов хворим.
  "Це кінець. Я пережив це. Вони мене підлатали», — сказав Фучіда, коли з палуби ангару долинув ще більший стукіт і стукіт. Фучіда посміхнувся. « Акагі може сказати те саме».
  «Я б хотів, щоб це не тривало так довго», — пробурчав Сіндо. Надзвичайно ділова людина, він не помітив жарту Фучіди, доки не стало надто пізно відповідати. Займаючись справами, він глянув на північ і схід. «Мені цікаво, що американці роблять із тим своїм побитим пласким верхом».
  «Вона на ремонті в Сіетлі», — відповів Фучіда.
  « А, так дезу? Я цього не чув, — сказав Сіндо.
  «Я сам дізнався про це кілька годин тому», — сказав Фучіда. «Один із наших H8K помітив її. Це дивовижні літаки». Ентузіазм сповнив його обличчя. А великі літаючі човни були чудовими літаками. Вилетівши з колишньої бази Pan Am Clipper у Перл-Сіті, вони могли досягти Західного узбережжя США для розвідки або навіть для скидання бомб. Фучіда літав на одному з трьох літаків на Сан-Франциско. Це, безсумнівно, пояснювало значну частину його ентузіазму.
  Це також змусило Шіндо ревнувати якнайбільше. Фучіда був дуже здатний. З цим ніхто б не сварився; Шіндо точно ні. Оскільки він був настільки здібним, іноді йому доводилося робити те, на що він не мав суворого права. Сидіти на місці другого пілота H8K було одним із таких, звичайно.
  На його обличчі не відображалося нічого з того, що думав Шіндо. Це було правдою більшу частину часу, але зараз він особливо підкреслив це. Вони служили разом, але не були близькими друзями, як Фучіда та Мінору Генда. А Фучіда мав дві оцінки Шіндо. Дати начальнику зрозуміти, що ви про нього думаєте, ніколи не було гарною ідеєю.
  Тоді Шіндо запитав лише: «Що ще янкі роблять у Сіетлі?»
  «Здається, цілодобова робота», — відповів Фучіда. «Це відбувається щоразу, коли ми заглядаємо в один із їхніх портів. Вони не здалися».
  
  
  «Якщо вони хочуть ще один удар по нас, вони можуть це отримати», — сказав Сіндо. «Ми дамо їм такий самий урок, як і шість тижнів тому». Він замовк, дивлячись на Фучіду. Тепер обличчя іншого військово-морського льотчика було чимось на кшталт чемної порожньої маски, за якою могло ховатися будь-що. Шіндо вирішив трохи натиснути, щоб побачити, що там: «Ми просто підкріплюємось літаками та пілотами».
  «У цифрах так», — сказав Фучіда. «Як ви думаєте, заміни літають так само добре, як люди, яких ми втратили? Чи бомбардири такі ж точні?»
  Так це було. Шіндо сказав: «Їм стане краще, коли вони отримають більше часу польоту. Нещодавно я думав те саме про команду Шокаку ».
  «Я сподіваюся, що так». Фучіда все ще звучала стурбовано. «У нас немає палива, щоб дати їм всю практику, яку я хотів би отримати».
  Сабуро Шіндо буркнув. Це, на жаль, було правдою. Підрив танкових парків завдав шкоди Японії, а також США, хоча американці напевно звільнили б їх, щоб відмовити в них загарбникам. Так склалося, що японці на Гаваях не мали достатнього палива для патрулювання з повітря чи води, яке хотів би бачити Шіндо. Вони витратили бензин і мазут, як п'яний матрос, щоб пройти останній бій. Тепер їм довелося привозити більше кораблів за раз. Це був поганий спосіб вести бізнес, ані тоді, коли торговим кораблям також бракувало пального, ані тоді, коли на них полювали американські підводні човни.
  «Як скоро ми зможемо почати використовувати нафту, яку ми взяли в Голландській Ост-Індії?» — запитав Сіндо.
  «Боюсь, я не маю жодного уявлення», — відповів Фучіда. «Можливо, командир Генда знав би, але я ні».
  «Якщо не скоро, навіщо ми пішли воювати?» — пробурчав Сіндо.
  «Тому що, якби ми не вступили у війну, у нас би взагалі не надходила нафта», — сказав Фучіда. «І ви не можете дуже хвилюватися про використання або нормування того, чого у вас немає».
  Як би Шіндо не хотів сперечатися з ним, він не бачив, як це зробити.
  ДЖИМ ПІТЕРСОН СТОЯВ У черзі ЧОУ зі своїм столовим набором і ложкою. Рису та овочів, якими японці роздавали американських військовополонених у трудових бандах, було недостатньо, щоб зберегти тіло й душу разом. Це не означало, що він не був голодний і не хотів мізерної вечері. О ні! Через деякий час після того, як він це з’їв, він почувався б… не так вже й погано.
  Він бачив, що відбувалося, коли люди ставали надто втомленими, щоб наплювати на їжу. Японці не давали їм спокою. Вони працювали з ними так само важко, як і з іншими, і били їх, якщо вони не могли встигати. А якщо військовополонені загинули під таким поводженням – що ж, не пощастило. Японія не підписала Женевську конвенцію. Що стосується її солдатів, капітуляція була найвищою ганьбою. Капітулювавши, американські солдати та матроси на острові Оаху були, по суті, чесною грою.
  Пльоп! Чотири чоловіки перед Петерсоном отримали свою жалюгідну вечерю. Пльоп! Чоловік троє попереду. Пльоп! Два попереду. Пльоп! Хлопець попереду Петерсона. А потім плюх! — він отримав своє. На десять чи п’ятнадцять секунд світ був чудовим місцем. У нього була їжа! Він поспішив його з’їсти, пригортаючи мішок до грудей, як скнара з мішком із золотом.
  Грудка клейкого рису та зелень розміром із м’яч для софтболу — ось що його дуже захоплювало. Він це знав. Це соромило його. Це викликало у нього огиду до самого себе. Але він не міг вдіяти. Це було те, наскільки його тіло прагнуло навіть мізерної їжі, яку давали йому японці.
  Для цього я поїхав в Аннаполіс? — з гіркотою подумав він, якомога швидше впиваючись лопатою в обличчя.
  
  
  Він був лейтенантом ВМС на «Ентерпрайзі», повернувся в Перл-Гарбор після доставки винищувачів на острів Вейк. Він з гуркотом зірвався з палуби авіаносця, щоб зробити все, що міг, проти японців, і його негайно збили. Він вважав, що його Wildcat — це дуже крута штука, поки він не зіткнувся зі своїм першим Zero. Це також був останній, з яким він зіткнувся в повітрі. Одного було достатньо. Одного для нього було цілком достатньо.
  Йому вдалося виручитися, і він спустився на поле для гольфу біля Еви, аеродрому морської піхоти на захід від Перл-Харбора. Він зробив усе можливе, щоб повернутися в повітря. Його найпроклятіший виявився біса поганим. Попереду нього вишикувалося багато пілотів — морських піхотинців, армії та флоту. Все, що їм було потрібно, це літаки. Японці зробили пекельну роботу, розлетівши їх на друзки. Японське панування в повітрі під час вторгнення було абсолютним.
  Оскільки Петерсон не міг битися з японцями в повітрі, він бився з ними на землі як звичайний солдат. Його навіть підвищили до капрала до краху; на рукаві його пошарпаної сорочки ще були нашивки. Ніхто не буде використовувати його як офіцера на землі, що було цілком справедливо, оскільки він не був для цього навчений. Він міг би вбити людей, намагаючись командувати ротою.
  Ніхто в його розстрільному загоні не знав, що він був офіцером. Щойно він подумав про загін, він подумав про Волтера Лондона. Його голова піднялася, як у пса-птаха. Де був Лондон? Там, сидячи на валуні, їв рис, як усі. Петерсон розслабився. Лондон був слабкою ланкою в загоні, хлопець, швидше за все, зник, якби побачив хоча б половину шансу — і якщо інші хлопці не зупинили його.
  Ось що полягало в розстрільних загонах. Японець, який придумав цю ідею, мабуть, отримав бонус від диявола. Якщо один втік, усі інші отримували його по шиї. Це, звісно, порушувало всі правила війни, але японцям було байдуже. Той, хто бачив їх у дії, не сумнівався, що вони позбудуться дев'ятьох, тому що десятий вамос.
  Сонце зайшло за хребет Ваянае, західні гори Оаху. Трудова бригада розширювала дорогу, що вела до перевалу Колеколе від казарм Шофілд. Навіщо розширювати дорогу, Петерсон не міг зрозуміти. Деякий час під час боїв він дислокувався на Колекольському перевалі. Небагато людей хотіло туди потрапити, і він не міг уявити, що так багато людей колись хотітиме.
  Але це давало військовополоненим чим зайнятися. Це давало японцям привід працювати над ними — дуже часто працювати до смерті. Петерсон засміявся, не те щоб це було смішно. Робота над в’язнями до смерті, ймовірно, була не малою частиною того, що японці мали на увазі.
  Він доїв останнє рисове зернятко в кухонному наборі. Він завжди так робив. Всі завжди так робили. Він згадав, як залишив їжу на своїй тарілці в кімнаті «Ентерпрайз ». Не більше. Не більше. Він підвівся на ноги. Його зріст перевищував шість футів на пару дюймів і був чудовою, струною фігурою чоловіка. Тепер він почав більше нагадувати набір очищувачів труб у ганчір’ї. Він схуд десь близько п’ятдесяти фунтів, і з кожним днем його вага ставала все більшою. Він не бачив, як, але це було.
  Петерсон мав намір пройти повз Волтера Лондона й похмуро дивитися на нього. Більшість військовополонених були худими негідниками. Лондон був худий, але він не був худим. Він був торговцем колісниками, людиною, яка могла знайти сигарети, чи мило, чи аспірин — за певну ціну, завжди за певну ціну. Ціна була зазвичай харчова.
  З гір, біля узбіччя, збігав струмок. Військовополонені полоскали в ній свої каструлі та ложки, очищаючи їх як могли. Дизентерія тут була непоганою, але деякі чоловіки хворіли на неї — і більше, ослаблені тяжкою працею, виснаженням і голодом, хворіли нею весь час. Ви робили все, що могли, щоб залишатися чистими та підтримувати чистоту своїх речей. Того, що ти міг зробити, часто було недостатньо.
  Хатин не було. Ліжок не було. Навіть ковдр не було. На Гаваях це мало значення набагато менше, ніж у багатьох інших місцях. Петерсон знайшов трохи трави й ліг. Інші чоловіки вже лежали поруч. Якщо їм було холодно серед ночі, вони котилися разом і використовували один одного, щоб зігрітися.
  Він прокинувся в ранкових сутінках з черевиком японського охоронця в ребрах ксилофона. Японець не штовхав його ногою, а лише ворушив, щоб він піднявся й поворухнувся. Але якби він продовжував там лежати, його б стукали. Він підвівся на ноги і вклонився вартовому. Задоволений японець продовжив підштовхувати наступного найближчого американця.
  Пітерсон зайняв його місце для ранкової лінійки. Поки чоловіків не перерахували, вони не снідали. Вони стали в ряди по десять, що дозволило охоронцям легко їх порахувати. Або це мало полегшити; деякі з японців, здавалося, мали проблеми з такими великими числами, як десять. Можливо, Петерсон був просто грубим, думаючи так, але йому так здавалося. Багато охоронців табору, здавалося, були селянами з японського краю. Вони були неосвіченими й підлими й упивалися своєю дрібною владою над американцями.
  Приблизно о третій ранку щось пішло не так з підрахунком. Це був один із тих ранків. Американці бурмотіли собі під ніс, коли на них не дивилися охоронці. «До біса мокру мрію», — сказав хтось позаду Петерсона. Він не пам’ятав, коли востаннє йому снився мокрий сон. Коли ти повільно вмирав від голоду, мрії про кицьку вилетіли прямо з вікна.
  Японський сержант, який керував трудовою бригадою, був не поганим хлопцем. Принаймні, він міг бути гіршим. Він явно мав наказ про те, скільки він повинен був годувати військовополонених і скільки роботи він мав з них отримати. Як майже кожен японець, якого бачив Петерсон, він сумлінно виконував його накази. Крім того, що йому доводилося робити, він не був жорстоким заради того, щоб бути жорстоким. Він не бив людей і не відрубував їм голови просто тому, що йому так хотілося, і він також не дозволяв своїм людям робити нічого подібного.
  Але тепер він виглядав готовим вибухнути. «Розстрілюючі загони!» — крикнув він: одна з кількох англійських фраз, які він знав.
  По спині Петерсона пробіг лід. Так було завжди, коли в’язні отримували таку команду. Як завжди, перше, що він зробив, це озирнувся, щоб побачити, де Волтер Лондон. Він не відразу його помітив. Говорячи собі, що це нічого не означає, він приєднався до своїх товаришів у нещасті. Разом з ними він мовчки рахував: один, два, три, чотири, п’ять, шість, сім, вісім… дев’ять. Без десяти. Де б не був Лондон, його тут не було.
  «Ой, чорт, — сказав хтось дуже тихо. Це здавалося радше молитвою, ніж прокляттям.
  «Як він звільнився?» Голос Петерсона також був м’яким, але дуже похмурим. Цілу ніч вони стежили за Лондоном, по черзі вириваючись із виснаженого сну. Чоловікові, про якого вони хвилювалися, звичайно, не довелося стежити за собою. Він спав як дитина. До минулої ночі він спав, як дитина.
  «У мене був останній годинник», — сказав хлопець із Орегону на ім’я Террі. Оголений страх розширив його очі, аж навколо райдужної оболонки можна було побачити білий колір. «Мабуть, я знову заснув через те, що японець наче розбудив мене сьогодні вранці. Я нічого про це не думав, поки...
  «Так. Допоки, — урвався хтось, — ти щойно втягнув усі наші шиї в петлю, хай тебе прокляте.
  «Занадто пізно щось з цим робити. Мудак пішов». Пітерсон звучав ще втомленішим, ніж почувався, — безпідставний трюк. За законами військового часу вартовий, який заснув на своєму посту, міг стати перед розстрілом. Але він не взяв із собою друзів на погибель.
  Ось прийшли японці. Жодного шансу пробратися з іншої групи, яка вже була порахована. Японці могли мати проблеми з тим, щоб дістатися до одинадцятої, не знявши взуття, але вони знали дев’ять, і знали, що дев’ять — це не десять. Вони почали вказувати, кричати та лепетати своєю мовою. Начальник банди сержант підійшов. Йому не було труднощів дістатися до дев’яти, але й не до десяти. Військовополонені стояли наче шомпол. Сержант, можливо, і не був поганим хлопцем, але зараз він вийшов з себе. Петерсон навіть на мить відчув до нього симпатію; він, мабуть, також отримав би голландську через втечу.
  «Закеннайо!» — крикнув він — універсальна японська непристойність. «Бака яро!» — додав він для доброї міри. Ідіоти! Це також не надто погано відповідало ситуації. Але лайки було недостатньо, щоб задовольнити його. Він підійшов до найближчого військовополоненого в розстрільному загоні й сильно вдарив його по обличчю.
  Можливо, зазвичай він не бив людей, але зараз все було не нормально. Японські сержанти підперезали власних рядових, коли розлютилися. Рядові взяли, не моргнувши, і пішли по своїх справах. В’язні повинні були зробити те саме, інакше їх розстріляли б на місці.
  Wham! Wham! Wham! Сержант був невисокого зросту, але мав бичачі плечі. Він не бив, як чиясь дівчина, коли вона розлютилася. Він намагався перекинути тобі дупу через чайник. Петерсон мав лише час, щоб набратися, перш ніж він отримав це. Його голова хитнулася набік. Він відмовився принести японцю задоволення від хитання, хоча відчув смак крові в роті.
  Проклятий японець повернувся вздовж ряду, знову шмагаючи всіх. Він кричав на американців. Все це було японською мовою, але він ілюстрував жестами. Він зробив чудові враження від повішення, розстрілу та перерізання горла — останнє з жахливо автентичними звуковими ефектами. Тоді він показав на військовополонених. Це станеться з тобою.
  Петерсон припускав, що це станеться прямо там. Це не сталося. Сержант відказав трьом охоронцям і наказав їм відправити дев’ятьох членів стрілецького загону назад до Опани, найпівнічнішої точки острова Оаху, до табору військовополонених, де їх утримували незабаром після припинення боїв. Чоловіки не отримували ні їжі, ні води. Коли хтось із них з будь-якої причини зупинявся, японці кидалися на нього прикладами.
  Через день після цього Петерсон вирішив, що злетить, коли вони зупиняться на ніч. Якщо вони застрелили його, намагаючись втекти, він не думав, що втратив багато. І вони в будь-якому випадку збиралися зробити з його друзями, тож він не міг втягнути їх у ще більшу біду. Зникнення — якби він міг — виглядало як його найкраща надія.
  Він ніколи не мав шансу. Японці зігнали розстрільний загін у Ваймеа, на північному узбережжі, якраз коли сонце заходило. Чоловіки провели ніч в одній камері міської в'язниці - всі тіснилися в одну камеру. Камера, звісно, не створювалася з розрахунку на дев’ять чоловік. Вони наповнили його доверху і, коли лягали, складали один на одного.
  Їх ніхто не годував. Але, оскільки камера була побудована американцями, а не японцями, вона могла похвалитися раковиною з холодною водою та туалетом. Джим Петерсон пив, поки не думав, що вода почне витікати з його вух. Він теж вимив обличчя й руки. Всі інші зробили те саме. І ніхто з них давно не чув змиву туалету.
  Коли настав ранок, японці вигнали їх. Вони вже знову скористалися раковиною, сподіваючись, що вони не отримають води до кінця дня. Виявилося, що вони мали рацію. І оскільки вони не здавалися настільки деморалізованими, щоб задовольнити своїх викрадачів, японці швидко повели їх на північ і схід уздовж шосе до Опани. Тепер навіть уповільнення означало гусака багнетом, чи ногою, чи прикладом у нирки, чи ребра, чи голову.
  Звичайно, швидкий марш ув’язнених означав, що охоронці також мали швидко маршувати. Але вони були добре нагодовані, і вони не вбивали себе важкою фізичною працею. Можливо, вони втомилися, коли підійшли до Опани. Петерсон відчув, що готовий до бонігарду.
  
  
  І японці теж були готові дати йому. Всі з розстрільної групи потрапили в карцери. Вони були недостатньо великі, щоб у них хтось міг встати або лягти. В’язні провели в них десять днів, маючи лише трохи рису та трохи води, щоб вижити.
  Коли Петерсон нарешті вийшов зі своєї камери, він ледве тримався на ногах. Усім іншим у команді було так само погано. До них підійшов офіцер із перекладачем — місцевим японцем. Це само по собі хвилювало Петерсона. Якби японці мали щось сказати, що вони хотіли, щоб військовополонені зрозуміли, це не буде гарною новиною.
  Рукою на руків’ї меча офіцер прогарчав японською. «Ви не виконали свій обов’язок», — сказав перекладач. «За те, що ви зазнали невдачі, ви будете покарані. Тобі більше не буде дозволено легкий обов’язок, яким ти насолоджувався досі».
  Петерсон не розсміявся чоловікові в обличчя. Якби він був, офіцер міг би цим мечем відрубати йому голову. Він усе ще хотів жити, хоча в ту хвилину не міг сказати чому.
  Ще один шалено звучить японський випад. «Вас відправлять на будівництво доріг у долині Каліхі», — сказав місцевий японець. «Це ваше непорушне речення». Можливо, він відправив їх на Острів Диявола.
  Офіцер гаркнув ще раз. Перекладач залишив його без перекладу, що могло б бути також добре. Офіцер випростався, що було б вражаюче, якби він був вищим за п’ять-шість. Як і решта чоловіків у стрілецькому загоні, Петерсон вклонився. Вони знали, чого хотів японець.
  Коли офіцер чванькувато пішов з перекладачем за ним, Петерсон наважився зітхнути з полегшенням. Наскільки він міг бачити, вони вийшли легко. Дорожнє будівництво було дорожнім будівництвом. Як те, що вони хотіли, щоб він зробив, могло бути гіршим за те, що він уже робив?
  І де взагалі була долина Каліхі?
  КАПРАЛ ТАКЕО ШІМІЗУ ЗІБРАВ СВІЙ ОТДІЛ на око. «Ви, хлопці, готові повернутися до Гонолулу?» запитав він.
  — Так, капрал! — хором вигукували чоловіки під ним. Звичайно, вони вигукнули: «Гай!» у верхній частині легенів. Він був сержантом, а вони були лише рядовими. Якщо вони його дратували, він міг дати їм ляпаса, кулаком або ногою, і ніхто над ним не скаже ні слова. Ні, це було не зовсім так. Командир взводу лейтенант Горіно казав: молодці! Тримайте своїх чоловіків дисциплінованими! Хоча, звичайно, ніхто вище нього не скаржився б.
  Швидше за все, він не буде їх бити. У нього була готова посмішка і легший сміх. Він деякий час став капралом; його начальство одразу вийшло і сказало, що вони бояться, що він надто легкий для роботи. Але він воював, і воював добре, у Китаї, перш ніж перетнути Тихий океан і висадитися на пляжі неподалік від того місця, де він був зараз. Отримавши звання, він досить добре тримав свій загін, навіть якщо не бив своїх людей так часто, як деякі капрали та сержанти зі своїми.
  «Тоді ходімо, — сказав він. Весь його полк перемістився з Гонолулу на пляжі біля Халейви на північному березі Оаху, щоб захищатися від повторного вторгнення Америки. Воно не прийшло — японський флот переконався, що цього не прийде і не зможе. Тепер полк повертався на попередню позицію.
  «Це гарна країна. Шкода йти», – сказав Сіро Вакузава. Він не помилявся — це була така країна, де папороть проростала з бруду, викинутого перед лисячими норами, де кокосові пальми (ті, що не були повалені, коли японці обстрілювали та бомбили пляжі) гойдалися в тропічному кліматі. бризи, де океан мав кілька неймовірно красивих відтінків блакиті. Але Вакузава, який був новобранцем, коли вийшов на берег, був таким веселим хлопцем, що навіть Шимізу здавався буркунням.
  Старший рядовий сказав: «Я не пошкодую, якщо повернусь до Гонолулу. Тут немає публічних будинків». Зі своєю мізерною платнею він не міг дозволити собі сходити в публічний будинок навіть раз на місяць. Але кілька інших солдатів, у яких більше не було грошей, кивнули. Шимізу не намагався з ними сперечатися. Він також вважав, що час від часу займатися сексом краще, ніж взагалі не займатися сексом. Було б ще краще регулярно займатися сексом. «Побажай місяця, поки ти там», — подумав він.
  Він повів загін туди, де збирався взвод. Всі були чисті. У кожного було все своє спорядження. Кожен міг витримати перевірку - всі вже витримали перевірку Шимізу. Шімідзу кивнув капралу Кійосі Айсо, чий загін також був частиною взводу. Айсо кивнув у відповідь. Він був худий, шкірястий і міцний — загалом, більш типовий сержант, ніж Шимізу.
  Полковник Фудзікава, командир полку, зволив поговорити з солдатами, які зібралися, перш ніж вони почали маршувати через Оаху. «Вітаю, чоловіки. Ви були готові до дій", - сказав він. «Я знаю, що ви б викосили американців, якби вони наважилися повернутися на Оаху. Ми будемо готові, якщо вони вирішать спробувати ще раз. Банзай! для імператора».
  «Банзай!» — кричали солдати.
  Горнір видав наказ наступати. Солдати почали марш. "Будь сильним!" Шіміцу закликав своїх людей. «Ти був м’яким, як тофу, під час маршу тут. Я очікую кращого». Гарнізонна служба в Гонолулу зробила їх усіх м’якими. Шимідзу теж постраждав під час маршу до Халейви, але не показав цього перед своїми людьми. Якщо він тримався сміливо, то йому не було проблем наказати їм.
  Коли він починав, усе здавалося легким. Він сміявся над пташками майна, які каркали й квакали на рисових полях, які замінили більшість минулих плантацій цукрової тростини й ананасів і через які він боровся. Гаваї не наблизилися до того, щоб прогодувати себе, поки Японія не завоювала їх. Тепер це майже могло.
  Маленькі синьоморді зебри і звичайні голуби клювали зростаючий рис. Їх було набагато менше, ніж тоді, коли Шімідзу зійшов на берег. Їх було добре їсти, і люди досить зголодніли, щоб їх з’їсти. І особливо голуби-зебри були дуже ручними і дуже дурними, і їх дуже легко було зловити.
  Незабаром Вакузава почав співати. У нього був гарний музичний голос, і він міг дотримуватися мелодії, навіть коли солдати довкола нього, які були не дуже хороші, робили з цього мелодію. Спів допомагав збігати кілометри. Шимізу зробив багато чого під час нескінченних курних маршів Китаєм. Марші тут не були нескінченними, слава богу, і навіть не були курними, бо дороги були асфальтовані. Але співати все одно було добре.
  Принаймні, він так думав. Після того, як Вакузава провів чоловіків у кількох баладах, популярних у Токіо, перш ніж вони відпливли на Гаваї, лейтенант Горіно сказав: «Ми солдати. Якщо ми будемо співати, то повинні співати армійські пісні».
  В армійських піснях було лише одне погане: поряд з популярними баладами вони були нудні. Співати про військовий колір піхоти, про те, як померти за Імператора та жити всередині його духу, було не так весело, як співати про жінок, напиватися та шукати шанс знову стати багатим і жінками. Навіть мелодії були нудні; вони здавалися більше співами, ніж справжніми піснями. Як ти міг піклуватися про щось подібне?
  
  
  Через деякий час чоловіки знову замовкли. Лейтенант Горіно виглядав задоволеним собою. На його думку, він зупинив незначну неприємність. Капрал Шімідзу ковтнув зітхання. Коли він співав, то міг це робити і не помічати шосе і кожного кроку по ньому. Тепер — туп, туп, туп — кожен крок був таким, яким він був.
  Солдати брели через Вахіаву. Як і Халейва на півночі, тут не було нічого особливого: не дуже великого, не дуже багатого. У всякому разі, за гавайськими стандартами, це було не дуже багато. Але тутешні міста завжди нагадували Шимізу про те, що Америка набагато багатша країна, ніж Японія. Машини сіли на узбіччя - так багато! Зараз вони не могли поїхати, бо не мали палива, але прості люди змогли його купити. В Японії автомобілі були для багатих людей.
  Деякі шини на цих автомобілях спустилися. Деякі також були видалені. Рано чи пізно Малайя віддасть Японії гуму, але їй її зараз катастрофічно не вистачало. Усі ці шини не приносили жителям Гаваїв жодної користі, коли вони не могли їздити на автомобілях, на яких були встановлені шини. Тоді краще їм допомогти Японії.
  У Вахіаві, як і скрізь, мирні жителі мусили вклонятися, коли повз проходили японські солдати. Місцеві японці не тільки сприйняли це спокійно, вони зробили це належним чином, виявляючи належну кількість пошани та поваги. Білі, китайці та філіппінці були не такими хорошими, але було наказано не робити випуску з лука, який демонстрував правильний дух.
  Гарненька білява жінка років за двадцять — неподалік від віку Шимізу, коли солдати проходили повз. Він згадав, як бачив гарну жінку з жовтим волоссям, коли його полк марширував через Вахіаву. Це був той самий? Як він міг сказати через кілька тижнів?
  Він бачив кілька місіонерів у Китаї. Але для них ці люди на Оаху були першими білими, яких він коли-небудь бачив. Вони були великі. Він це бачив з моменту приземлення, коли по ньому почали стріляти. Але великий не означав міцний — чи, у всякому разі, недостатньо міцний. Вони важко билися, але врешті-решт здалися.
  Шимізу скривив губи. Вони заслужили те, що з ними сталося після цього. Він не міг уявити нічого, крім боротьби до кінця. Принаймні тоді все закінчилося. Ти не віддався ворогові, щоб він міг робити з тобою, що хоче, — і з тобою.
  Лейтенант Горіно крокував разом, тримаючи одну руку за ефес меча. «Нехай бачать, хто їхні господарі», — заявив він.
  Ніхто у Вахіаві не виявив до японців навіть найменшої неповаги. Місцеві жителі були б божевільними, якби це зробили. Той, хто спробував це, заплатив би, як і його чи її родина, друзі та сусіди. У мирних жителів не було розстрільних загонів, як у в’язнів, але окупаційна влада придумала б, щоб пам’ятали.
  Потім полк поплентався з міста. Більше рисових полів замінили очерет і ананас. Чоловіки бурмотіли про хворі ноги. Зараз ні в кого не вистачило б сил співати. У Шимізу не було ні сил, ні бажання наказувати їм заспівати армійську пісню. Він піднімав ноги і знову опускав їх, знову і знову і знову.
  Полк не встиг у Перл-Сіті, не кажучи вже про Гонолулу, перш ніж сонце зайшло. Полковник Фудзікава виглядав незадоволеним. Він також був незадоволений, коли їм не вдалося пройти з Гонолулу до Халейви за один день. «Ти слабкий», — пробурчав він.
  Мабуть, він теж мав рацію. Оаху не пропонував таких можливостей, як, скажімо, Китай. Ви можете маршувати вічно в Китаї. Після багатьох кампаній там Шимізу думав, що так і зробив. Це місце було не таким. Ви оселилися й патрулювали місто, і все. Якщо ви багато марширували тут, ви марширували в Тихий океан.
  Коли чоловіки розташувалися на узбіччі дороги, величезний літаючий човен приземлився в Перл-Харборі й підрулив до берега Перл-Сіті. «Цікаво, про що це все», — сказав старший рядовий Ясуо Фурусава, якому все було цікаво.
  «Не знаю, — сказав Шимізу. «Якщо керівництво хоче, щоб ми знали, вони розкажуть нам про це. Поки це один із наших літаків, я не буду втрачати сон про це».
  Напевно, це був японський літак — ні стрілянини, ні розривів бомб. Поїв рису, поставив вартових і, як тільки стемніло, закутався в ковдру. І, хоч і втомлений, він не спав навіть на мить.
  ДО ТЕПЕР ДЖЕЙН АРМІТАДЖ ЗВИКАЛА ДО ЯПОНСЬКИХ солдатів, що продиралися через Вахіаву. Вона звикла кланятися, коли бачила їх. Вона звикла тримати свої думки при собі. Якби вона цього не зробила, хтось міг би пробелькотати японцям, і те, що сталося після цього, було б неприємним.
  А вона звикла бути голодною. Вона ненавиділа дивитися в дзеркало у своїй квартирі. Обличчя, яке дивилося у відповідь, було незнайомим, усе зі вилицями, підборіддям і витріщеними очима. Лише її жовте волосся нагадувало їй, що вона справді є собою. Коли вона зайшла в душ, її ребра вирізнялися, як драбини. Вона могла спостерігати, як рухаються м’язи на її руках і ногах.
  Єдине, що утримувало її від цілковитого розпачу, це те, що всі у Вахіаві були в одному човні — принаймні, всі місцеві жителі, бо окупанти їли достатньо добре, щоб утримувати свою вагу. Один худий негідник у групі нормальних людей привернув би увагу. Один худий бідолаха в групі худих бідолах? Кажуть, нещастя любить товариство. Господи, вони мали рацію.
  «Проклятий, Флетч», — час від часу шепотіла вона, коли була впевнена, що ніхто не чує. Її колишній чоловік був артилерійським офіцером у сусідніх казармах Шофілд. Він заприсягся, що армія США підб’є японцям око, якщо вони колись наблизиться до Гаваїв. У ці дні Джейн більше зневажала його за те, що він був неправий, ніж за те, що він занадто багато випивав і взагалі за те, що він забув про своє існування, за винятком випадків, коли він почувався, як валок у сіні.
  Вона не могла довго роздумувати. Їй доводилося доглядати за городом. Вирощувала ріпу і картоплю. Вона ненавиділа те, що робота робила з її руками. Вони були тверді, мозолясті та рубчасті, з короткими нігтями з постійно чорними обідками. Але й там вона була не одна — далеко не так. Без продукції, яку вирощували місцеві жителі, вони цілком могли б померти від голоду. Окупанти б і сльози не пустили. Натомість японці могли б посміятися.
  Вона майже ніколи не думала, що я більше маю викладати в третьому класі . Початкову школу закрили, судячи з усього, остаточно. Директор… Джейн стрепенулась від цієї думки. Вона все ще пам’ятала удар меча майора Хірабаяші, що впивався в шию містера Мерфі, коли японці спіймали Мерфі з радіо після того, як наказали здати всі комплекти.
  Але цей жахливий звук і спогади повернулися до неї навіть тоді, коли вона прополювала бур’яни на маленькій ділянці землі. Вона перерізала стебло якоїсь гидкої рослини… і голова Мерфі злітала з його плечей, кров текла неймовірно червоною, а все його тіло здригалося в конвульсіях — але ненадовго, ненадовго.
  «Ваша ділянка виглядає добре».
  Чотири слова повернули її до реальності. Якою б поганою не була реальність, вона перевершила те, що відбувалося в її голові. Вона обернулася. «Дякую, містере Накаяма», — сказала вона. Їй не довелося вклонятися Цуйоші Накаямі. Він був просто місцевим японцем, дитником, а не одним із загарбників. Але вона мусила ставитися до нього з повагою. Він був перекладачем і фактом майора Хірабаясі. Станьте на його неправильний бік, і ви пошкодуєте. Джейн не хотіла з’ясовувати, як вона може шкодувати.
  «Дякую, що так старанно працювала», — сказав їй Йош Накаяма. Йому було близько п’ятдесяти, але він виглядав старшим, його обличчя засмагло до зморшкуватої шкіри від життя, проведеного на сонці. «Якби всі працювали так само старанно, як ви, ми мали б більше їсти».
  Він теж схуд. Він не використовував своє становище, щоб отримати особливі привілеї — серед яких їжа сьогодні стояла на першому місці, набагато попереду грошей чи жіночих послуг. Судячи з усього, він не дуже хотів ту роботу, яку мав. Це не завадило йому зробити це сумлінно.
  Джейн побачила жука. Вона автоматично кинулася ногою й розчавила його. Накаяма схвально кивнув.
  «Деякі люди недостатньо піклуються про те, щоб робити все правильно», — сказав він. Його англійська була повільною та навмисно вільною, але не зовсім такою, як людина, яка виросла з цією мовою. «Ти не такий».
  — Сподіваюся, що ні, — сказала Джейн. «Якщо ви збираєтеся щось робити, робіть це правильно».
  Він знову кивнув і справді посміхнувся. Його зуби були дуже білі, за винятком кількох блискучих золотих. «Так», — сказав він і без жодного слова пішов до наступної грядки.
  Так? — здивувалася Джейн. Тоді чому мій шлюб не склався? Звичайно, для цього знадобилося два, і Флетч не дотримався своєї частини угоди. Джейн гадала, чи він ще живий. Якщо й був, то ймовірно був ув’язненим. Вона тремтіла під теплим гавайським сонцем. Японці ставилися до військовополонених гірше, ніж до цивільних, і це про щось говорило. Банди в’язнів час від часу продиралися через Вахіаву, йдучи до Бог зна чого. Їй не подобалася думка, що Флетч міг бути одним із тих скелетів у лахмітті.
  Нічого особливо поганого колишньому чоловікові не бажала. Якби вона коли-небудь побачила, як він йде по вулиці в одній із тих робочих банд, вона б… Вона не мала навіть найменшого уявлення, що зробить. Зламати і плакати, швидше за все. Але якби вона зламалася й розплакалася про все на Гаваях, що засмутило її в ці дні, у неї не було б часу робити щось інше. Натомість вона вбила траву.
  СЕРЖАНТ ВЗВОДУ ЛЕСТЕР ДІЛЛОН НЕ БУВ ЩАСЛИВОЮ ЛЮДИНОЮ. Морські піхотинці, які служили під його керівництвом, сказали б, що він ніколи не був щасливою людиною, але взводний сержант мав змушувати своїх людей відчувати себе так, ніби пекло було за півмилі. Він хотів, щоб вони більше боялися його й підвели його, ніж ворога.
  Він знав, як це працює. У 1918 році він сам був рядовим, і його власний сержант налякав його куди більше, ніж німців. Раз за разом він перебирав усе, доки кулеметна куля не відкусила його ногу й відклала на полицю для решти того, що, як наполягали політики, було Війною, яка покладе край усім війнам.
  Але його нещастя тут було принаймні настільки ж особистим, як і інституційним. Командир його роти, капітан Брекстон Бредфорд, наказав усім своїм сержантам не їздити пити в Сан-Дієго. Логіка Бредфорда була кристально чистою. «Підіть пити на базі, натрапите на матросів», — казав він, — він був таким же жителем півдня, як і його ім’я. «Ви всі зіткнетеся з матросами, ви будете битися з ними. Скажи мені, що я не правий, і можеш йти».
  Ніхто з капралів і сержантів навіть не пробував. Лес знав, що хоче вдарити кулаком першого свабіда, якого побачить. Один із його приятелів, інший сержант взводу на ім’я Датч Венцель, сказав: «Ми б не зробили цього, якби ці кицьки не зіпсували бійку з японцями».
  
  
  «Вони зробили все можливе, — відповів капітан Бредфорд. «Ніхто не може сказати інакше».
  Цьому теж ніхто не заперечував. Це не мало значення. Важливим було те, що десантний корабель, який перевозив полк, мав повернутися на материк після поразки ВМС. Морські піхотинці не любили тікати навіть із найкращих причин. Було вже чимало бійок між розлюченими шкіряними і матросами. Деякі з моряків навіть не брали участь у невдалому нападі на Гаваї. Морські піхотинці не були схильні вередувати.
  І ось Діллон сидів у сержантському клубі Кемп-Елліотт, попиваючи пиво й міркуючи про несправедливість світу — меланхолійна гонитва, як правило, призначена для рядових та інших нижчих форм життя. Справа була не в тому, що він проти випити з собі подібними. Він цього не зробив. Але декор залишав бажати кращого. І шанси підібрати буфетницю були до біса мізерними — буфетниць не було, лише філіппінські стюарди, які розносили порожню та іноді допомагали бармену, приводячи підкріплення.
  Коли Датч Венцель зайшов до клубу, Лесь помахав йому рукою. Венцель підійшов. Вони з Діллоном були схожі: великі, світловолосі чоловіки з бронзовими засмагами, які свідчили про те, що вони багато часу проводили просто неба. Венцель був на кілька років молодший: занадто молодий, щоб потрапити на Першу світову війну. Але він служив у Центральній Америці, Китаї та на кількох військових кораблях, як і Лес.
  «Бурбон із льодом», — крикнув він бармену, який помахав йому у відповідь, показуючи, що почув. Венцель кивнув Діллону. «Хіба це не чудова забавка?»
  "Що? Ви маєте на увазі, що краще будете пити в Гонолулу?» — сказав Лесь.
  «Закладайся», — відповів Венцель. «І вони також не намагатимуться заборонити відвідування Hotel Street. Ми б збунтувалися, якби вони це зробили, і флот теж. Армія також, — додав він через мить — для морського піхотинця солдати навряд чи варті уваги.
  «Ми могли б це зробити», — сказав Діллон, допиваючи пиво й підносячи склянку, щоб показати, що хоче ще одну. «Якби вони висадили нас, ми могли б надерти японцям худу дупу».
  «О, до біса, так», — сказав Венцель. Він зробив паузу, поки бармен приніс його напій і нове пиво для Діллона.
  «Без сумніву. Вони перемогли армію, так, але з нами у них не було б шансів. Жодного шансу». Він звучав так самовпевнено, ніби говорив про схід сонця. Те, що японці перемогли армію, мало не було доказом того, що вони не змогли перемогти морську піхоту.
  «Цікаво, скільки часу мине, перш ніж ми знову спробуємо атакувати косооких суких синів», — похмуро сказав Лес, а потім відповів на своє запитання: «Спочатку нам доведеться побудувати більше носіїв. Один Бог знає, скільки часу це займе».
  «Сподіваюся, вони почали їх до того, як нас вигнали», — сказав його друг. «Чорт, я сподіваюся, що вони почалися до того, як бомби перестали падати на Перл-Гарбор».
  Ділон кивнув. «Я б хотів, щоб вони почали задовго до цього. Тоді нам би не довелося турбуватися про все це в першу чергу».
  «Так, а потім ти прокинешся». Венцель допив решту свого напою. Він подивився на чоловіка за баром і кивнув. Бармен почав готувати йому ще одну. Він продовжив: «Половина хлопців, які приєдналися до Корпусу в тридцятих роках, зробили це тому, що не мали роботи — кращої причини, ніж ця, немає».
  «Більшість із них все одно виявилися досить чесними морськими піхотинцями», — сказав Діллон. Він записався у воєнний порив патріотизму. Він не запитав, чому Датч зробив це. Якби Венцель хотів сказати, він би сказав, але ви не запитали. Морська піхота не була Французьким іноземним легіоном, але вона підійшла ближче, ніж будь-який інший підрозділ США.
   II
  ОШІМА МАРУ БІГ НА ПІВДЕНЬ ПЕРЕД ВІТРОМ, ЩО ДУВ З пагорбів Оаху. Острів стрімко відступав за рибальським сампаном. Дзіро Такахаші доглядав за вітрилами з більшим задоволенням, ніж будь-коли, катаючись на табуні на дизельному двигуні. Поки Гаваї не перейшли з рук в руки, човен, як і всі сампани, що вирушили з басейну Кевало, мав мотор. Коли паливо висохло, їм довелося вживати інших заходів.
  «Я робив це на Внутрішньому морі з батьком, коли був хлопчиком», — сказав Дзіро. «Тоді треба було плисти — ніхто не міг дозволити собі двигун».
  Двоє його синів, Хіроші та Кензо, лише кивнули. Жоден нічого не сказав. Дзіро зрозумів, що міг згадати про свій час у Внутрішньому морі Японії кілька разів раніше. Але це було не єдине, що викликало похмурість його синів. Вони обоє народилися тут, на Оаху. Їхня японська була в порядку — Джіро переконався в цьому на позашкільних уроках, — але вони обоє віддали перевагу англійській, мові, якою він вивчив лише кілька лайливих слів та інших поширених фраз. Їм більше подобалися гамбургери і хот-доги, ніж рис і сира риба. Кензо зустрічався з білявою дівчиною на ім'я Елсі Сундберг. Коротше кажучи, вони були американцями.
  Оскільки вони були американцями, вони ненавиділи японське завоювання Гаваїв. Вони майже не намагалися зробити це таємницею. У них через це не було проблем, але вони нескінченно сварилися з батьком.
  Дзіро Такахаші народився поблизу Хіросіми. Він приїхав на Гаваї, коли був ще підлітком, перед Першою світовою війною, щоб працювати на очеретяних полях, заробити собі грошей і піти додому. Він заробив собі трохи грошей: достатньо, щоб піти з полів і повернутися до риболовлі, а це те, що він знав найкраще. Але він так і не повернувся до Японії. Він одружився з Рейко, оселився в Гонолулу і створив сім’ю.
  Зітхання вирвалося з нього. «Що це, отче?» — запитав Хіроші, який стояв біля штурвала.
  «Я просто думав про твою матір», — відповів Дзіро.
  «Ах. Мені дуже шкода, — сказав його старший син і виглядав пригніченим. Так само зробив Кензо. Їхня мати загинула в останні дні боїв, коли японці бомбардували Гонолулу. Вони двоє з Джіро були в морі. Коли вони зійшли на берег, уся ця територія була лише уламками та пожежею. Ніхто так і не знайшов тіло Рейко Такахаші.
  Навіть у цьому Джіро та його сини відрізнялися. Хлопці звинуватили Японію в бомбардуванні та обстрілі беззахисного міста. Джіро звинувачував американців у тому, що вони не здалися, коли їх справа була просто безнадійною.
  Він пишався тим, що він японець. Він махав прапором висхідного сонця, коли японська армія проводила свій тріумфальний парад у Гонолулу після того, як американці нарешті здалися. Разом з усіма, хто проходив парадом, він дивився на брудних, обірваних, похмурих американських в’язнів, яких гнали японські солдати з випрасуваними мундирами та блискучими багнетами. Великі, незграбні американці більше не були звичайними півнями. Він усе ще намагався доставити вишукану рибу до японського консульства на проспекті Нууану. Коротше кажучи, він був японцем до глибини душі і радий тому, що зробили його земляки.
  І, будучи батьком, чиї сини мали власні ідеї (а який ще батько був?), він не втрачав шансу показати молодшому поколінню, що воно не таке розумне, як воно думало. «Ці острови залишаться у сфері спільного процвітання Великої Східної Азії», — сказав він. «Ви бачили, що сталося, коли американці намагалися їх повернути. Вони не могли цього зробити».
  «Вони спробують ще раз», — сказав Кензо. «Ви можете поставити на це свій найнижчий долар».
  
  
  «Я б краще поставив ієну — це справжні гроші», — сказав Дзіро.
  Перш ніж Кензо встиг відповісти, Хіроші швидко заговорив англійською. Відповідь Кензо тією ж мовою прозвучала гаряче. Хіроші сказав щось інше. Сини Джіро так ходили туди-сюди, коли не хотіли, щоб він знав, що відбувається. Нарешті Хіроші повернувся до японської мови: «Отче- сан, чи можемо ми залишити політику на березі? Тут не так багато місця, щоб втекти один від одного, і ми всі повинні працювати разом, щоб виловити рибу».
  Можливо, трохи неохоче, Джіро кивнув. «Гаразд. Ми відпустимо це", - сказав він. Хіроші був достатньо ввічливим, тому не міг відмовити, не здавшись грубим навіть самому собі. Він сказав очевидну правду:
  «Риба на першому місці».
  Тепер обидва його сини кивнули з явним полегшенням. Правда, яку сказав Джіро, сьогодні правдивіша, ніж зазвичай. Відрізаний від поставок з материкової частини США, Оаху був голодним місцем. Якби всі сампани не вирушили з басейну Кевало, він був би ще голоднішим.
  Сампани також були не єдиним знаряддям рибальства на воді в наш час. Oshima Maru проскочив повз дошку для серфінгу з встановленим на ній вітрилом, щоб винести його далі в море, ніж міг би подолати білявий, бронзовий на сонці ореол на ньому, веслуючи сам. Він помахав сампану, коли він проходив повз. Сини Дзіро помахали у відповідь.
  — Дурниця, — сказав Дзіро. Це було нечесно, і він це знав: вітрильна дошка не була дурною, але виглядала смішно.
  «Мені здається, що Хаоле — це той хлопець, якого ми одного разу бачили, коли виходив із магазину Ейзо Доі», — сказав Кензо. «Бьюсь об заклад, що Доі поставив щоглу й пливе на своїй дошці для серфінгу, так само, як він зробив для Oshima Maru ».
  "Може бути." Дзіро був схильний думати трохи краще про білого чоловіка на дошці для серфінгу, якби він відвідав японського майстра на всі руки. До війни багато хаолів на Оаху намагалися вдавати, що японців не існує… і робили все можливе, щоб стримати їх, не дозволяючи конкурувати на рівних умовах. Ну, тепер із цим покінчено.
  «За нами хороший вітер», — сказав Хіроші.
  « Хай. Джіро кивнув. Йому більше подобалася « Осіма Мару» як вітрильник, ніж коли вона була моторизованою. Тепер вона мовчала, за винятком шуму вітру в снасті та плеску хвиль об її товстий корпус. Без реву дизеля, не зараз. Підошвами також не відчувається дизельна вібрація — лише хвилеподібний рух сампана над відбивною. І ніякого смердючого дизельного вихлопу; Дзіро це зовсім не пропустив.
  Єдиний недолік подорожі з вітром був очевидним: вона була швидшою з дизелем. Кензо сказав: «Нас чекає два-три дні, щоб знайти пристойне місце для риболовлі».
  Дзіро лише буркнув, але не тому, що його молодший син був неправий, а тому, що мав рацію. «Справа не тільки в тому, що ми повільніші, — сказав Хіроші. «Мені здається, нині поблизу Оаху менше риби». Дзіро знову буркнув; він підозрював, що це теж правда. Рибалки зараз було набагато більше, ніж до того, як Гаваї перейшли з рук в руки. Оскільки американське постачання було припинено, а люди відчайдушно потребували будь-якої їжі, вони брали все, що могли дістати з моря. Перед війною він і його сини викидали рибу-сміття назад у Тихий океан. Сміттєвої риби не було, більше ні.
  Півдюжини летючих риб вистрибнули з води й трохи пронеслися в повітрі, перш ніж знову хлюпнути в море. Вони зробили це, щоб втекти від більшої риби, яка намагалася їх зловити. Такахаші найбільше хотіли більшої риби — аку , ахі , махі-махі і навіть барракуди й акул. Кензо впустив гачок у воду. Дзіро не зупинив сампана. Вони були недостатньо далеко, щоб зробити це справді хорошим місцем. Але якби його син хотів побачити, чи зможе він зловити рибу чи дві, то чому б і ні?
  І Кензо теж. Лінія сіпнулася. Він затягнув рибу. « Ахі!» — радісно сказав він, а потім англійською: «Альбакор». Його потрошний ніж спалахнув. Він викинув нутрощі в Тихий океан. Знову блиснув ніж. Він відрізав смужки м’яса від риби та простягнув їх Дзіро та Хіроші. Потім вирізав одну собі. Вони всі їли. М’ясо було майже таким же насиченим, як яловичина.
  «Не американська їжа, сира риба», — м’яко висміяв Дзіро.
  «Все добре», — сказав Хіроші.
  Кензо кивнув. Дзіро не міг надто дражнити їх з цього приводу. Навіть якщо вони віддавали перевагу гамбургерам і картоплі фрі, коли могли їх отримати, вони завжди їли сашимі. Кензо сказав: «І це набагато краще, ніж те, що ми отримали б на березі». Можливо, це було недооцінкою року. Рис і зелень, і того, і іншого мало… Ні, Джіро не міг сперечатися. Кензо продовжив: «А сашимі завжди краще, чим свіжіше, а свіжішим воно просто не буває».
  «Люди, які не є рибалками, не знають, яка насправді смак свіжої риби», — сказав Хіроші. «Нарізай мені ще, будь ласка».
  — І я, — сказав Дзіро.
  Кензо зробив. Ще одну смужку він вирізав і собі. Незабаром від ahi залишилося небагато . Усі троє Такахаші посміхалися. Дзіро кивнув старшому синові. Хіроші влучив у саму точку. Люди, які не виходили в море, навіть не підозрювали, наскільки гарною може бути риба.
  ПЛЯЖ ВАЙКІКІ ПРЯМО ПОПЕРЕДІ. Оскар ван дер Кірк вирішив влаштувати шоу. Біля ніг у нього був повний мішок риби. Він переконався, що він закритий і прив’язаний до кілочка, який він встромив у свою вітрильну дошку. Кілочок був новим, про що він думав зовсім недавно. У ці дні чимало серфінгістів брали вітрильні дошки у море. Але Оскар був першим. Він не жалкував ні на кого іншого за використання цієї ідеї, навіть якщо він міг зробити з неї добрі зміни в мирний час. Війна і голод мали власні закони, закони суворіші й менш поблажливі, ніж звичайні.
  На те пішло, Оскар рідко комусь шкодував. Це був великий, добродушний хлопець наприкінці своїх двадцяти. Сонце й океан вибілили його й без того світле волосся, десь між кольором соломи й снігу. Його шкіра, навпаки, засмагла настільки темно-коричнева, що багато людей дивувалися, чи був він частково гавайцем, незважаючи на це світле волосся.
  Зараз він чув, як хвилі розбиваються об берег. Незабаром вони піднімуть дошку — і його. Вони вдарили б його в Тихому океані і зробили б схожим на болванця, якби він також не був обережним. Але зазвичай він був обережним і вмілим. Він заробляв на життя інструктором із серфінгу — якщо хочете, серфінгом, який показувався — роками до приходу японців і навіть деякий час після.
  Хвиля, на якій він їхав, заввишки з людину, почала нахилятися до берега попереду. Він стояв на верхівці вітрильної дошки, як гавайський бог, спершись однією рукою на щоглу, а іншу розкинувши для рівноваги. Швидкість зростала, коли він ковзав уздовж гребня. Вітер в обличчя, хвилююча вода під хиткою дошкою… Такої сенсації в світі не було. Нічого іншого навіть близько не було.
  Він також багато знав про інші відчуття. Він давав уроки катання на серфінгу багатьом вахінам з материка, які намагалися оговтатися від розбитого серця або просто шукали роману, який був би веселим, але нічого не означав, коли вони відпливуть. Його гарна зовнішність, його сила та його жахливе ставлення означали, що він також дав багато уроків з них, окрім серфінгу.
  
  
  Ось і настав пляж. Хвилю розіграли, опанували. Дошка для серфінгу скребла об пісок. Дехто з чоловіків, які ловили рибу на хвилі, заплескали в долоні. Один із них кинув Оскару блискучу срібну монету, ніби той був дресированим тюленем, який діставав сардину. Він викопав монету з м’якого білого піску. Це було півдолара. Це були справжні гроші. «Дякую, друже», — сказав він, засовуючи його в маленьку кишеню на своїх плавках.
  Він зняв щоглу вітрильної дошки, гік і згорнув маленьке вітрило, яке рухало його. Пара офіцерів японської армії спостерігала за ним далі від моря, ніж рибалки. — пробурмотів собі під ніс Оскар. Він би не увійшов так ефектно, якби знав, що перебуває під їхнім холодним поглядом. Він почувався, як кролик, який стрибає навколо, а над головою ширяють яструби.
  Тоді один із них кинув йому монету. Срібник в одну ієну був приблизно з чверть і коштував приблизно стільки ж. Коли він підняв його, він мав не забувати вклонитися японцю. Офіцер повернув лук, набагато елегантніше, ніж подарував його. — Ічі-бан, — сказав японець. «Вакарімасу-ка?»
  Оскар кивнув, показуючи, що зрозумів . Ічі-бан був частиною місцевого піджина а kamaaina - старожила, який підібрав на Гаваях. Це означало номер один або щось подібне.
  — Дякую, — сказав Оскар якомога ввічливіше. Ви ніколи не знаєте, коли одна з цих мавп заговорила англійською. "Дуже дякую."
  І, безсумнівно, цей відповів: «Будь ласка». Якби він не ходив до школи в Штатах, Оскар був би здивований. Можливо, вони навіть були в Стенфорді одночасно; вони не були далеко один від одного у віці.
  Під однією рукою Оскар тримав дошку для серфінгу, щоглу й такелаж, а в іншій – мотузковий мішок, повний риби. Він сподівався, що ці японці не заважатимуть йому цим. Майже вся їжа мала надходити на громадські кухні, ділитися й ділитися однаково. Вони дозволяли рибалкам-сампанам достатньо для того, що вони називали «особистим користуванням»; решту улову вони купували за фіксованою ціною, тобто за фунт незалежно від того, яка це була риба. Поки що японці не дошкуляли чоловікам, які ловили рибу з вітрильних дощок — вони ловили недостатньо, щоб здійняти галасу. Але при бажанні окупанти могли їх переслідувати. Вони могли робити майже все, що хотіли.
  На його полегшення, ця пара лише кивнула йому, коли він проходив повз. Можливо, вони захоплювалися виставою, яку він влаштував, і не турбували його через це. Можливо… Хто, в біса, знав напевно з японцями? Єдине, що він знав напевно, це те, що вони не збираються турбуватися про його рибу. Це було все, що йому також потрібно було знати.
  Він мав квартиру неподалік від пляжу Вайкікі — ідеальне місце для хлопця, який заробляв на життя серфінгом. Чоловік, який володів будинком, був місцевим японцем, який жив на першому поверсі. Оскар постукав у його двері. Коли чоловік відповів, Оскар подарував йому пару жирних скумбрій.
  «Ось, містере Фукумото», — сказав він. «Ще тиждень, а?»
  Його господар оглянув рибу. "Гаразд. Ще тиждень, — сказав він англійською з акцентом. Оскар піднявся нагору до себе. Він міг би посперечатися, що сьогодні більше бізнесу ведеться через бартер, ніж готівкою. За гроші, дуже часто, не можна було купити їжу.
  Повернувшись у свою квартиру, Оскар поклав трохи риби в маленьку крижанку на тісній кухні. Це трохи нагодувало б його та його подругу. Решта улову залишилася в мішку. Він вийшов, прямуючи до Гонолулу, а особливо до тамтешнього східного району, ділянки на захід від авеню Нууану.
  Ринки в тій частині міста коливалися, з’являючись то тут, то там. У кращому випадку вони були незначно законними. Оскар підозрював — ні, він був упевнений — деякі японські долоні змастили жиром, щоб японські очі дивилися в інший бік. Люди, які ловили речі, і люди, які вирощували речі, торгували і продавали те, що мали. Там можна було купити їжу за гроші, якби їх вистачало.
  З рибою в руках Оскар майже сам міг назвати її ціну. Але він не шукав готівки, або не в першу чергу. Він проміняв частину свого улову на помідори, частину на картоплю, частину на стручкову квасолю, а частину на маленький присадкуватий глечик. Те, що у нього залишилося після цього… добре, зелені гроші підійдуть.
  Він міг би підвезти назад до Вайкікі, але рикші та велорикші застрягли в його зобі. Те, що ви заплатили людині, щоб вона поводилася як в’ючна тварина, це не означає, що вона повинна бути нею. Поки існував бензин — і дизельне паливо для автобусів — таких хитрощів у Гонолулу не існувало. Вони зробили зараз. Його власний Chevy давно вийшов з бою .
  Але Оскар був не проти кобили Шанка. Він повернувся до квартири незадовго до того, як увійшла Сьюзі Хіггінс. Сьюзі була милою полуничною блондинкою, розлученою з Піттсбурга. Оскар навчив її кататися на серфінгу. Вона також навчила його кількох речей. У неї була і вдача, і око на головний шанс. Кілька тижнів тому вони посварилися, розлучилися і повернулися разом.
  Її очі, блакитні, як у сіамської кішки, засвітилися, коли вона побачила картоплю. «Спуди! Оскар, я міг би тебе поцілувати!» вона сказала, і вона зробила. «Мені так набрид рис, ти не повіриш».
  «Рис набагато кращий, ніж порожній», — зазначив Оскар.
  «Мій бос каже те саме», — відповіла Сьюзі. Хоча вона була просто туристом, вона влаштувалася секретарем після першого розставання з Оскаром. Вона теж зробила це з талантом, а не своїм засмаглим тілом. Ніби на доказ того, вона додала: «Звичайно, його дружина китаянка, тому він звик до цього».
  «Поки мій живіт не бурчить надто голосно, я не метушливий», — сказав Оскар. «Я не проти рису. Скільки японських і китайських місць, у яких я був, краще б не був».
  «Це не американське», — сказала Сьюзі. «Я думаю, час від часу це нормально, але весь час?» Вона похитала головою.
  «Я відчуваю, що мої очі стають косими».
  «Забудь, крихітко», — сказав їй Оскар. «Можна їсти рис, поки все не посиніє, і ти все одно не будеш виглядати як японець».
  «О, Оскар, ти говориш наймиліші речі». Це був сарказм? З Сьюзі іноді було важко сказати. Цими днями вони з Оскаром готували на плиті. Він отримав це ще до того, як скінчилися бої, і це була одна з найрозумніших його вчинків. У ці дні ви не можете покласти руки на нього через любов чи гроші. Газ коштував так само, як бензин або дизельне паливо, але в Гонолулу все ще була електрика. Нагрівальна плита не була ідеальним інструментом для приготування їжі — далеко не так, — але вона до біса перемогла плиту, яка не працювала.
  «А тепер ще один хвилюючий вечір», — сказала Сьюзі після того, як вона помила посуд, а він витер його. «Ми не можемо піти танцювати, тому що діє комендантська година. Ми не можемо слухати радіо, тому що японці конфіскували всі апарати. Отже, що з цього залишається? Кріббідж?» Вона скривилася.
  Звісно, була й інша можливість, але Оскар її не назвав. Сьюзі була або могла бути священним жахом між простирадлами, але їй завжди подобалося думати, що це її ідея, а не те, що її підштовхнули до неї. Але тут Оскар клацнув пальцями. «Майже забув!» — сказав він і показав глечик, який отримав того дня.
  "Що це?" Сюзі раптом прозвучала надією.
  «Це okolehao», — відповів Оскар.
  
  
  "Свята корова?" Сьюзі розгублено нахмурилася.
  Оскар засміявся, але, можливо, вона не так сильно помилялася. «Це гавайський хуч, самогон Мауї. Вони виготовляють справжній виріб із кореня ti , і від нього волосся на грудях будь-кому зійде». Зачіска не покращила б Сьюзі, але він не відчував бажання редагувати себе. Натомість він продовжив: «Один Бог знає, наскільки ця партія хороша, але це випивка. Хочеш слимака?»
  «Можна посперечатися, — сказала вона. Він налив їй стука, і собі теж. Вони цокнули різними склянками, потім відпили. Очі Сюзі стали величезними. Вона пару раз кашлянула. "Свята корова!" — хрипнула вона й шанобливо глянула на келих. «Я не думаю, що це дуже добре, але це, безсумнівно, дуже сильно».
  «Так». Оскар також трохи хрипів, або більше, ніж трохи. Територіальний сенатор від Мауї якось сказав, що справжнє околехао горить чистим синім полум’ям. Оскар про це не знав. Він знав, що ця штука згоріла до кінця. Він зробив ще один ковток. Можливо, перше заціпеніло, бо цього разу боліло набагато менше.
  Сьюзі Хіггінс теж випила ще трохи. "Ого!" — сказала вона, а потім: «Як ти справді це кажеш?» Оскар знову дав їй ім'я. «Околехао», — повторила вона й кивнула сама собі. «Ну, ви маєте рацію, це не так, як Кріббідж».
  Він налив собі ще трохи, потім простягнув глечик і запитально звів брову. Сьюзі знову кивнула. «Ось, — сказав він і дав їй велику дозу.
  «Якщо я вип’ю все це, я піду, гаразд, я вийду, як світло», — сказала вона, що не втримало її від нападу на цю штуку. Вона всміхнулася Оскару — ледь млявими губами. «Якщо звикнеш, він не такий вже й поганий на смак?»
  "Я не знаю", - сказав він. «Я думаю, що, можливо, перший стукіт заснув мій язик».
  Сьюзі помахала йому пальцем. «Ой, краще цього не робити, люба, інакше я в тобі справді розчаруюся». Вона вибухнула бурями сміху. Оскар посміхнувся у відповідь. Він подумки поплескав себе по спині. Так, Сьюзі могла бути такою ж непристойною, як і всі вихідні... доки вона виконувала головну роль. Якби він сказав їй щось подібне, це охололо б її швидше, ніж холодний душ.
  У ліжку Оскара було тісно для двох, але не надто тісно, якщо вони були дружніми. Згодом він виявив, що його язик усе ще працює нормально. Так само й у Сьюзі. Вони заснули в обіймах одне одного, щасливі й трохи розплескані.
  ФЛЕТЧЕР АРМІТАЖ БУВ ОФІЦЕРОМ і джентльменом. Так йому сказали, коли він закінчив Вест-Пойнт. Коли його призначили до тринадцятого батальйону польової артилерії Двадцять четвертої дивізії, який базувався в казармах Шофілд, він не зміг у це повірити. Звісно, офіцери на Гаваях були чимось на кшталт сахібів у Британській Індії, де було багато тубільців, які виконували за них кару. Якщо джентльмен був тим, хто рідко бруднить руки, то Флетч відповідав цьому.
  Навіть до того, як почалися бої, у нього все було не ідеально. Він спав у базовому BOQ; У Джейн була квартира, якою вони ділилися у Вахіаві. Розлучення не було остаточним, коли японці вдарили. Він не думав, що це пішло вперед після окупації, але що з того? Він більше не був одружений, і він це знав.
  Так ким же він був? Ще один повільно голодуючий військовополонений, і все. Зараз він був не надто далеко від Вахіави. Дехто з його стрілецької команди намагався зникнути, коли надійшов наказ здатися. Флетч не знав, що з ними сталося. Можливо, вони змішалися з цивільними. Можливо, японці зловили їх і розстріляли. У будь-якому випадку вони могли бути краще, ніж він.
  «Робота!» — крикнув японський сержант, одне з небагатьох англійських слів, які чоловік знав. Полонені під його оком рухалися трохи швидше. Копали танкові пастки та протитанкові рови. Залучення в’язнів до таких проектів, пов’язаних із війною, порушувало Женевську конвенцію. Залучення офіцерів до роботи взагалі без їх згоди також порушувало Конвенцію.
  Флетч засміявся, не те щоб це було смішно. Японці не підписали Женевську конвенцію, і їх не хвилювало. Вони припускали, що США можуть знову спробувати вторгнутися на Оаху, і вони були до біса готові, якщо американці це зроблять. У них один Бог знає, скільки тисяч військовополонених сиділо в парку Капіолані на краю Вайкікі, і вони розіслали наказ — працюй або не їж. Ніхто не їв багато, але ні в кого не було сумнівів, що японці будуть такими ж хорошими чи такими ж поганими, як вони казали.
  Піднялася кирка. Флетч навчився дозволяти силі тяжіння виконувати більшу частину роботи під час падіння. Він все ще носив сорочку та штани, в яких здався. Тоді вони були не в гарному стані, а тепер — лахміття. Він навіть тримався за них. Багато американців у банді працювали роздягненими до пояса. Він не хотів цього робити; зі своїм рудим волоссям і світлою шкірою він горів і палав, і майже не засмагав.
  Підніміть кирку. Нехай впаде. Підніміть кирку. Нехай впаде. Сухий PFC з лопатою розчистив бруд, який Флетч розпушив. Жоден із них не рухався швидше, ніж він мав. Раби на Півдні, мабуть, знайшли такий темп: лише стільки, щоб задовольнити наглядача, ані трохи більше.
  Час від часу, звичайно, раби надто розслаблювалися. Тоді Саймон Легрі тріснув би батогом, і все пішло б знову — аж поки він не повернувся б спиною. Японський сержант не мав бича. Натомість у нього був чотирифутовий бамбук. Він розмахував нею, як бейсбольною битою, коли відчував потребу. Він залишав рани, принаймні, такі ж погані, як бичачий батіг, і міг збити людину з ніг.
  Приблизно за двадцять футів від Флетча американець перекинувся кілем, не потрапивши на нього. «Людина вниз!» Три-чотири військовополонені співали одночасно. Якби хтось упав, а вони не співали, вони б це зловили — японці подумали б, що вони змовилися через його лінь.
  Двоє охоронців підійшли до людини, що впала. Один із них ворушив його ногою. В’язень — ще один мішок із кістками серед багатьох — лежав непорушно. Другий японець вдарив його ногою під ребра. Він навіть не згорнувся калачиком, щоб захиститися. Японець ударив його ще раз, сильніше. Він все ще не рухався. Можливо, він уже був мертвий. Якщо ні, то охорона подбала про це. Вони били його багнетами, знову і знову.
  «Надто довбано дешево, щоб витрачати на нього боєприпаси», — крикнув ротом командир із лопатою.
  «Гей, веселіше зарізати бідолашного виродка», — сказав Флетч також вільним голосом . Він не жартував; він бачив, з яким смаком гвардійці володіли багнетами. Цей військовополонений зайшов занадто далеко, щоб дати їм багато задоволення. Коли вони переконалися, що вбили його, вони встромили свої багнети в землю, щоб зняти з них кров. «Охайні ридання», — з огидою подумав Флетч.
  «Робота!» — знову гукнув сержант. Флетч працював — знову, так повільно, як тільки міг. Його погляд постійно дивився на мертвого чоловіка, який все ще лежав у ямі, яку копали американці. Що привело вас сюди наполегливою працею? Те, що отримав нещасливий в'язень, більше нічого. Звичайно, що вам дала робота, яка не була такою важкою? Те саме, тільки трохи повільніше.
  З КАБІНИ СВОГО NAKAJIMA B5N1 командир Міцуо Фучіда помітив нафтову пляму на поверхні Тихого океану на північний захід від Оаху. Хвилювання пройняло його, але лише на мить. Це не було ознакою підводного човна янкі, хоч би він цього хотів. З Sumiyoshi Maru витікало лише паливо . Її потопила американська підводна лодка.
  Тепер, коли Фучіда знайшов місце, де вона впала, він запустив свій палубний бомбардувальник у пошуковій спіралі, шукаючи човен, який скоїв цей вчинок. Sumiyoshi Maru був не першим японським вантажним судном на шляху до Оаху, яке американці відправили на дно. Насправді це був другий корабель, який вони отримали за останні два тижні. Японські сили на Гаваях не могли дозволити собі такі втрати. Їм потрібна була їжа. Їм було потрібно паливо. Їм потрібні були літаки, щоб замінити ті, які вони втратили в бою наприкінці червня. Їм були потрібні будь-які боєприпаси.
  Поки все йшло гладко, японці могли майже підтримувати себе. Місцеві жителі мали мізерний час - буквально. Однак тепер острови самостійно вирощували достатньо їжі, щоб люди не помирали з голоду. Це було полегшенням. Американські підводні лодки, що діяли проти японського судноплавства, були чим завгодно.
  Справи були б гіршими, якби пара американських торпед, які прямо вразили вантажні кораблі, не були дурнями. Коли літаки з « Лексінгтона» атакували японську оперативну групу на північ від Оаху одразу після початку боїв, торпеда, що влучила в « Акагі» , також була невдалою. Фучіда не знав, що не так з боєприпасами США, але щось явно було.
  Поки що він продовжував сканувати Тихий океан. Він керував повітряними операціями як під час вторгнення на Гаваї, так і для захисту від контратаки США. Багато людей із такими високими обов’язками самі б не вирушили на звичайні пошукові місії. Фучіда любив тримати його руку будь-яким способом.
  Він подзвонив своєму бомбардиру по внутрішньому зв'язку: «Щось бачите?»
  «Ні, командире », — відповів рейтинг. «Будь ласка, вибачте, але я цього не роблю. Як щодо тебе?"
  «Хотілося б, — сказав йому Фучіда. «Та підводна лодка, ймовірно, на п’ятдесяти метрах внизу й чекає ночі, щоб спливти й утекти».
  «Я б зробив те саме», — сказав бомбардир. «Навіщо висувати шию, коли не потрібно?»
  «Ми шукатимемо ще деякий час», — сказав Фучіда. «Суб-капітан може не подумати, що вантажне судно отримало радіоповідомлення перед тим, як затонути. Якщо він цього не зробить, він може вважати, що вільний від дому, і повернутися на материкову частину США на поверхні».
  "Може бути." Бомбардир не звучав так, наче він у це вірив — і це було цілком справедливо, бо Фучіда теж у це не вірив. Це було можливо, але малоймовірно. Бомбардир додав: «Важка робота!»
  Це означало, що робота була не тільки важкою, але й безглуздою. «Нічого не допоможеш», — сказав Фучіда. «Я б хотів розбомбити американський підводний човен. Якщо у мене буде шанс, я це зроблю. Можливо, це переконає янкі тримати свої човни подалі від Гаваїв».
  «Великий шанс!» Це був не той бомбардир. Це був радист, перший літаючий старшина Токонобу Мізукі. Він слухав із задньої частини кабіни, куди він дивився в бік літака. Вони з Фучідою разом пройшли довгий шлях назад, достатньо довгий, щоб він дозволив йому висловити свою думку своєму начальнику: це рідко трапляється в будь-якому військовому відомстві, а особливо в японському флоті з одержимою ієрархією.
  Фучіда не побачив нічого, окрім невеликого світлого проколу на поверхні Тихого океану. Ні сліду хвилі, ні сліду вихлопу — не те, щоб дизельний двигун підводної лодки сильно виділяв.
  Він подивився на покажчик палива. У нього ще багато залишилося. Він мав намір шукати стільки, скільки зможе. Він вступив у бій з апендицитом і продовжував робити те, що мав робити, поки не приземлився на борт Акагі . Якби хвороба не зупинила його, нічого б не зупинило.
  Були поминки! Але це був не підводний човен. Це був японський есмінець, який також шукав ворожий катер. Фучіда помахав крилами своїм співвітчизникам на Тихому океані. Він не міг сказати, чи бачили вони його — вони не збиралися запускати сигнальну ракету чи щось подібне.
  Спіраль ставала все ширшою і ширшою. Підводного човна досі немає. — пробурмотів собі під ніс Фучіда в кабіні. Він насправді не очікував нічого іншого. Невловимість підводних пілотів була великою частиною того, що робило їх такими небезпечними. Так ні, він не очікував нічого іншого. Але він сподівався…
  «Пане?» — сказав старшина Мізукі. «У мене є ідея».
  — Я послухаю, — сказав Фучіда.
  «Коли настане ніч, ми повинні відправити деякі з цих великих літаючих човнів H8K уздовж курсу звідси до американського материка», — сказав радист. «Тоді підводний човен буде на поверхні. Якщо хтось із наших пілотів помітить це, він зможе зробити хорошу бомбардування».
  Фучіда почухав свої підстрижені вуса. Він повільно кивнув собі. «Це непогана ідея, — сказав він. «Можливо, у когось це вже було, але це зовсім не погана ідея. Зверніться по радіо на Оаху. Якщо ми відправимо літаючі човни сьогодні ввечері, підводна лодка все одно буде близько до островів, і ми матимемо більше шансів знайти її».
  «Коменданте , я зроблю це, але яка ймовірність, що мідні капелюхи звернуть увагу на кепський рейтинг?» Мізукі говорив без гіркоти, але з гострим знанням того, як все працює. Те, як він відверто говорив, свідчило про те, наскільки він довіряв своєму начальнику, який, зрештою, сам був капелюхом.
  «Зробіть це», — сказав Фучіда, трохи подумавши. «Зверніться по радіо на Оаху. Зроби це від мого імені. Скажи їм, що я хочу, щоб це було зроблено. Якщо нічого не станеться, якщо літаючі човни не знайдуть підводну лодку, ми залишимо її там. Невдача в чомусь подібному не зашкодить моїй репутації. Але якщо це спрацює, якщо хтось із них зачепить ворога, я подбаю, щоб ти отримав заслугу».
  «Domo arigato», — сказав Мізукі. Деякі офіцери вкрали кредит, коли люди, які служили під їх керівництвом, придумали гарні ідеї. Фучіда не був із таких, і радист це знав. «Вони визнають, сер», — сказав йому Мізукі через кілька хвилин. «Вони обіцяють, що подбають про це».
  — Добре, — сказав Фучіда. «Що ти відчуваєш, коли ти сам мідний капелюх?»
  «Мені це подобається», — відразу відповів Мізукі. «І мені це навіть більше подобається, тому що я роблю це під вигаданим іменем». І він, і Фучіда засміялися.
  Паливо бомбардувальника невблаганно закінчилося. Фучіда не бачив жодних ознак американського підводного човна. З жалем зітхнувши, він повернув Nakajima B5N1 назад до Оаху.
  Коли « Акагі» стояв на якорі в спокійних водах Перл-Харбора, приземлитися на його борт було майже так само легко, як зайти на звичайну злітно-посадкову смугу. Вона не котилася й не кидалася, як у відкритому морі. Це вимагало точності, але політ завжди вимагав точності. Фучіда послухався вігваг-сигналів офіцера, що десантувався, так, наче людина в кабіні пілотувала бомбардувальник. Перший захисний дріт зачепив хвостовий гак бомбардувальника, і літак різко зупинився.
  Фучіда відсунув кожух кабіни і виліз із Накадзіми. Так зробив і Мізукі. Бомбардир вийшов трохи пізніше; йому довелося піднятися зі своєї бомбардувальної позиції лежачи в череві літака.
  Капітан Каку підійшов через кабіну польоту до Футіди. «Гарна думка про літаючі човни», — сказав капітан «Акагі ». «Звичайно, жодних гарантій, але спробувати варто».
  «Це я подумав, коли Мізукі запропонував це». Фучіда поклав руку на плече свого радиста.
  Очі Каку звузилися. «Сигнал надійшов під вашим іменем».
  «Так, сер», — погодився Фучіда. «Моя ідея полягала в тому, що ніхто не сприйме пропозиції старшини серйозно. З моїм іменем це може мати більше шансів на розвиток».
  — Ненормально, — пробурчав Томео Каку. Потім, майже наперекір своїй волі, він усміхнувся. «Нерегулярно, але, ймовірно, ефективно». Він кивнув на рейтинг. «Мізукі, а?»
  "Так, сер." Радист відсалютував.
  «Ну, Мізукі, я думаю, що це піде до твоєї рекламної куртки», — сказав капітан «Акагі ».
  Мізукі знову відсалютувала. «Дуже дякую, сер!»
  «Ти це заслужив», — сказав Каку й пішов геть.
  Старшина звернувся до Фучіди. «Щиро дякую , сер!»
  «Я радий допомогти, Мізукі, але я зробив це не для вас», — відповів Фучіда. «Все, що крутить американцям хвости, будь-що, я за це».
  «Добре. Це добре, — сказав Мізукі. «Не схоже, що вони йдуть геть, чи не так?»
  Фучіда повернувся на північ і схід. Він робив такий рух багато разів раніше. Материкова частина США намалювала його так, як магнітна північ намалювала стрілку компаса. Він зітхнув і похитав головою. "Немає. Я б хотів, щоб вони були, але це не так».
  «ДІЛЛОН, ЛЕСТЕР А». Сержант із постачання за стійкою перевірив ім’я Леса Діллона зі списку.
  «Ось. Тепер вам видали шолом М1». Він передав Ділону новий шолом і волокнисту підкладку, яка вставлялася в нього.
  «Що, в біса, сталося з моїм старим олов’яним капелюхом?» — пробурчав Діллон. Він носив шолом у британському стилі з широкими полями, відколи приєднався до Корпусу морської піхоти під час Першої світової війни. Він підозріло втупився в заміну, яка була значно глибшою. «Схоже на клятий горщик, а може, на ванну для ніг».
  «Сука, сука, сука», — сказав сержант постачання. Судячи з його скелястих, вивітрених рис, він був морським піхотинцем принаймні стільки ж, скільки Діллон. «З одного боку, нова модель покриває більше вашої голови, ніж стара. З іншого боку, накази позбавлятися старих і носити ці. Тобі це не подобається, не плач мені. Поговоріть зі своїм конгресменом».
  «Дуже дякую, друже», — сказав Діллон. Крім того, що вони були приблизно одного віку, вони мали однаковий клас. «Я буду згадувати тебе у своїх кошмарах».
  "Продовжувати." Сержант постачання смикнув великим пальцем у бік дверей. «Зроби як барабан і бий у нього». Діллон ніс новий шолом і вкладиш. Надворі Голландець Венцель одягнув шолом. «Як я виглядаю, Лесю?»
  «Ти виглядаєш просто пекло, якщо хочеш знати, що я думаю», — відповів Діллон. «Однак новий шолом не має до цього нічого спільного».
  
  
  «Ти мій друг, гаразд». Венцель показав йому палець. Тоді він дістав пачку «Лакі», сунув одну собі в рот і запропонував Ділону пачку.
  "Дякую." Діллон дістав із кишені Zippo й запалив обидві сигарети. Він втягнув дим, а потім сказав: «Я хочу знати, чому вони дають мені новий шолом, коли я перебуваю за пару тисяч миль від будь-кого, хто збирається в мене стріляти?»
  «Б'є мене. Можливо, вони думають, що це робить вас милим». Венцель похитав головою. «Ні, має бути причина, яка має сенс».
  «Тобі варто піти на радіо», — сказав Діллон. «Ви б одразу зняли з ефіру Бенні та Фреда Аллена». Він подивився на новий шолом — М1, як назвав його сержант постачання. «Можливо, вони думають, що змінюють нашу долю чи щось таке. Але я не знаю чому, чесно кажучи. Ми користувалися старим двадцять п’ять років, і в ньому нічого не було». Як і багато морських піхотинців, він був консервативним, майже реакційним щодо свого обладнання.
  Але Венцель продовжував хитрувати. «Це те, що вони сказали про цю дівчину на Готельній вулиці».
  «Не можна так жартувати по радіо», — сказав Діллон. Вони обоє засміялися. Діллон продовжив: «Якщо ми зможемо вийти з бази сьогодні вдень, ти хочеш піти подивитися гру Падре?»
  Венцель кивнув. "Чому ні? Хто в місті?»
  «Солони. Вони на другому місці», – сказав Діллон. Найближчі команди вищої ліги, «Кардинали» та (додатково) «Брауни», грали якраз по цей бік Міссісіпі, а «Міссісіпі» було дуже далеко від Сан-Дієго. Проте м’яч Тихоокеанської ліги був непоганим. Багато гравців встигли потрапити на майори. Чимало тих, хто цього не робив, молодші, рано чи пізно це зроблять. А деякі з тих, хто не хотів жити на Західному узбережжі, із задоволенням грали тут, і їм було байдуже, якщо вони колись повернуться на Схід.
  Лейн-Філд лежав прямо навпроти Харбор-драйв від пляжу. Пасифік розташувався відразу за трибунами третьої бази. Якщо ви подивитеся за огорожу лівого поля, ви побачите залізничну станцію Санта-Фе. Це був довгий погляд; це було 390 вниз по лінії ліворуч і 500 до мертвої точки. Аутфілдери, які грали в тому парку, повинні були вміти бігати, як диявол. Ловці, з іншого боку...
  Діллон і Венцель озброїлися хот-догами, попкорном і пивом. Лесь вказав на запірний механізм.
  «Це найгірша річ, яку я коли-небудь бачив на будь-якому футбольному полі, і я був у купі таких».
  Зробивши ковток пива, його друг кивнув. «Той, хто заклав це місце, напевно, був сопливий». Нічого не було поганого з блокатором зворотного ходу як блокатором зворотного ходу. Це не означало, що з ним нічого не сталося: він стояв лише на відстані приблизно дванадцяти футів від плити. Голландець Венцель знову підніс пляшку до губ. «У цьому парку не так багато диких полів або пасових м’ячів».
  «Це м’яко кажучи», — сказав Діллон.
  Падрес вийшов на поле. Органіст виконав Гімн. Бутси Поффенбергера розпушили на купині для Падреса. Він провів два чи три роки у вищій лізі, але особливо не відзначився. Він витяг Солонів першим. Тоні Фрейтас, ще один відновлений чемпіон вищої ліги, піднявся на пагорб до Сакраменто. Він відмовився від провідного синглу, але бігун Падре намагався вкрасти.
  Коли він сперечався, менеджер Падреса також вийшов, щоб кричати на UMP. Він розмахував руками, кричав і продовжував, хоча мав знати, що у нього не було жодного шансу змусити суддю змінити свою думку. «Хто цей хлопець?» — запитав Венцель. «У нього там напад».
  «Це Седрік Дерст», — відповів Діллон. «Він грав за «Браунів» і «Янкіз» у двадцяті».
  "О так. Я його начебто пам’ятаю», – сказав Датч Венцель. «Його викинуть, якщо він не замовкне».
  «Стережись мови, друже», — сказав чоловік позаду них. «У мене тут моя дочка».
  Діллон і Венцель перезирнулися. Вони обоє знизали плечима. Бейсбольне поле не було місцем для бійки. Вони відпустили це. Чоловік позаду них ніколи не знав, наскільки йому пощастило. Перший гравець з баз Солонів підійшов до аргументу, щоб додати свої два центи. Пеппер Мартін міг це зробити, адже ветеран Gas House Gang також керував Сакраменто.
  Дерст нарешті відступив до третьої бази, і гра відновилася. Поффенбергер був різким, але Фрейтас був різкішим. Він не зробив багато на головних змаганнях, але він виграв двадцять чи більше Сакраменто п’ять років поспіль і був на шляху до того, щоб зробити це вшосте поспіль. Солони перемогли Падрес 3:1.
  Лейн Філд був недалеко від бази. Коли Діллон і Венцель чекали з іншими морськими піхотинцями на автобус, який мав їх повернути, Лес сказав: «Це було непогано».
  «Ні, не половина», — погодився Венцель. «Начебто нагадує вам, за що ми боремося, чи не так?»
  «Так, але кляті японці теж люблять бейсбол», — сказав Лес. «Коли я був у Пекіні — це було до того, як вони захопили його — їхні солдати мали команду, і вони грали проти нас. Вони також іноді били нас, виродки. У них був глечик із найогиднішим вигином, який ви коли-небудь бачили. Воно просто впало зі столу».
  «Х*й їх. Паршиві мавпи, що смокчуть, — сказав Венцель. Жоден із морських піхотинців, які стояли поруч і чекали на автобус, не сказав йому стежити за мовою. Кілька з них, у тому числі капітан, кивнули на знак згоди. Автобус захрипів, вивергаючи чорний дим. Лес та решта шкіряних піднялися на борт. З стуком шестерень він знову покотився і повернув їх до табору Елліот.
  ЯК ЗАВЖДИ, КЕНЗО ТАКАХАСІ був радий втекти з намету, де він, Хіроші та їхній батько спали, коли їх не було на борту Oshima Maru . Життя та сон під полотном нагадували йому, що їхня квартира — лише попіл і вугілля, і що в ній померла його мати.
  І життя під полотном з батьком нагадало йому, наскільки вони різні. Він розсміявся кислим сміхом. До того, як війна прийшла на Гаваї, він і Хіроші відчайдушно намагалися, щоб їх визнали американцями. Для хаолів , які тут керували справами, вони були лише парою японців. Батько ніколи не розумів, чому вони хочуть бути такими ж американцями, як біляві блакитноокі діти, з якими вони ходили до школи. Він завжди був насамперед японцем.
  Ну, а тепер усе пішло з ніг на голову. Японці були на висоті. Вони викинули хаолів із сідла. Батько був таким гордим, ніби він командував армією, яка з боєм пробивалася через Оаху. А Кензо… все ще хотів бути американцем.
  Він знову засміявся, ще гіркіше, ніж раніше. Він ніби приречений плисти проти течії. Білі керівники в чорному костюмі, які керували великою п’ятіркою, компаніями, які контролювали Гаваї, не хотіли і не знали, що робити з японцями, які поводилися як американці. Японська імперська армія та флот також не хотіли їх і не знали, що з ними робити. Ймовірно, обидві сторони більше симпатизували одна одній, ніж до таких людей, як Кензо.
  
  
  Кілька японських солдатів — патруль — підійшли вулицею до нього. Він уклонився, тримаючи під лівою рукою брезентовий мішок. Солдати його не впізнали, хоча могли б і побити, якби він не вклонився. Вони балакали між собою діалектом Хіросіми, схожим на японський, яким розмовляв його батько. Його та Хіроші були трохи чистішими, тому що вони навчалися у сенсея з Токіо після закінчення американської школи.
  Kenzo пройшов повз пару неофіційних і не зовсім легальних ринків у східній частині Гонолулу. Коли офіційний пайок означав голод і повільне сповзання до голодної смерті, люди, які мали зайві гроші або речі для торгівлі, доповнювали його, коли і як могли. Японські солдати та матроси іноді також торгували на ринках. Вони отримували краще харчування, ніж цивільні, але не набагато краще. І їхнє начальство, безсумнівно, отримувало гроші під столом, щоб дивитися в інший бік.
  Коли Кензо трохи відійшов на схід від проспекту Нууану, ринків більше не було. Керували ними китайці, корейці та японці. Haoles пішли до них, але не встановили жодного у своїй частині міста. Кензо цього не розумів, але він бачив, що це правда.
  Хаоли в Гонолулу здебільшого робили все можливе, щоб удавати, що нічого не змінилося з 7 грудня. Будинки все ще були добре доглянуті; білі дощені та церкви, побудовані в такому самому стилі, здавалося, швидше належали до маленького містечка Нової Англії, ніж до тропічної частини Тихого океану. Газони були яскраво-зеленими і здебільшого короткими та акуратними.
  Де-не-де пустирі нагадували перехожому, що тут торкнулася війна. Майже всі будинки, які стояли на тих ділянках, зникли, їх знайшли деревина та все, що люди вважали їм корисним. Найчастіше сусіди з обох сторін не давали траві та кущам дичавіти.
  Птахи Майна підозріло поглянули на Кензо, коли він повернув на звивисту вулицю, яка мало чим відрізнялася від інших у цьому районі. До 7 грудня голуби-зебри блукали по тротуару, але люди їли їх ще швидше, ніж вони розмножувалися. Майнах, принаймні, мав сенс бути підозрілим.
  Кензо піднявся акуратно доглянутим входом до будинку з вагонки, дуже схожого на його сусідів — палацу порівняно з тісною квартирою, де він виріс. Він постукав у двері. Відкрила білява жінка середніх років. «Привіт, місіс Сундберг», — сказав він.
  Вона всміхнулася йому — трохи нервовою, але усмішкою навіть такою. «Привіт, Кен», — відповіла вона. "Давай в." Усі в школі називали його Кен. Всі haoles всюди так. Його старший брат для них був Хенк, а не Хіроші. Більшість японців, які народилися на Гаваях, мали американське ім’я разом із тим, яке їм дали при народженні. За винятком випадків, коли він був зі своїм батьком, Кензо частіше вважав себе Кеном. Деякі місцеві японці, однак, скинули ці американські назви, як бойові гранати, після того, як Гаваї перейшли з рук в руки.
  Коли Кензо все-таки зайшов усередину, відчуття Нової Англії лише посилилося. М'які меблі, принти Currier і Ives на стінах і брикабрак скрізь не поєднувалися з пальмами та приємним вітром надворі. Він передав місіс Сундберг мішок. «Я приніс тобі це», — сказав він якомога невимушеніше.
  Вона підняла його, потім зазирнула всередину. Зрозуміло, вона не хотіла, не прямо перед ним. Зрозуміло, що вона не могла втриматися. Вона посміхалася ще до того, як закрила мішок. «Дуже дякую, Кене», — сказала вона. «Це один із найкращих дельфінів, яких я бачив за довгий час».
  Кензо подумав, що назва, яку багато хаолів використовують для махі-махі, дурна. Це сплутало рибу з двоюрідними братами морських свиней. Сказати це місіс Сундберг було б марною втратою дихання. Він просто сказав: «Сподіваюся, тобі сподобається, коли ти це приготуєш».
  
  
  «Я впевнений, що ми це зробимо». Місіс Сундберг звучала так, ніби вона серйозно розуміла кожне це слово. Не дивно: люди, які не були рибалками або не знали рибалок, ніколи не ловили такої риби, ні в наші дні. Вона продовжила: «Давай я покладу це в холодильник. Елсі вийде за хвилину».
  «Звичайно», — сказав Кензо й не посміхався, доки місіс Сундберг не повернулася спиною. Приносити велику рибу кожного разу, коли він приходив відвідати Елсі, не було хабарем, але це значною мірою сприяло тому, щоб її рідні були щасливішими бачити його. Шлях до їхніх сердець лежить через їхні шлунки, — подумав він. Це теж був не жарт, коли стільки шлунків на Гаваях так голосно бурчали в ці дні.
  Місіс Сундберг вийшла зі склянкою в руці. «Чи не хочеш лимонаду?» вона запитала.
  — Звичайно, — знову сказав Кен. "Дякую." Він сьорбнув. Це було добре. Лимонад зберігався там, де зникло так багато речей. На Гаваях все ще вирощували цукор, навіть якщо після окупації багато полів тростини було перетворено на рисові поля. А у Сундбергів на задньому дворі було лимонне дерево. Що ще можна зробити з лимонами, крім лимонаду?
  «Привіт, Кен». Елсі зайшла до вітальні з заднього боку будинку.
  "Привіт." Він відчував, як його обличчя світиться, коли він усміхається. Він знав Елсі з тих пір, як вони були разом у початковій школі. Вони були друзями і допомагали один одному робити уроки в середній школі. Вона була гарною блондинкою — не чудовою, але гарною. (Насправді вона була дуже схожа на свою матір, хоча Кензо ніколи цього не помічав.) До війни вона була трохи повненькою. Більше майже ніхто не був повним. Подвійне підборіддя тепер позначало не просто колабораціоніста, а важливого співавтора.
  «Я зараз повернуся», — сказала мама Елсі. І вона також була, перш ніж Кензо та Елсі змогли зробити щось більше, ніж посміхнутися одне одному. «Ось ти, солоденька». Вона також дала Елсі склянку лимонаду.
  Що довше Елсі та Кензо стояли, пили лимонад і балакали з місіс Сундберг, то менше часу вони мали наодинці. Мати Елсі не сказала, що це те, що вона мала на думці, але їй не потрібно було це робити. Покликати її на це було б нечемно. Натомість Кензо та Елсі просто швидко випили. Елсі повернула свою порожню склянку без жодної гладкості. «Ми зараз підемо, мамо».
  «Гарного проведення часу», — весело сказала місіс Сундберг.
  Елсі не хихотіла, поки вони не вийшли з дому. Вона потягнулася до Кензо за руку раніше, ніж він потягнувся б до неї, ще до того, як вони вийшли на тротуар. — Моя мати, — сказала вона, роздратування й прихильність змішувалися в її голосі.
  «Вона дуже мила». Кензо знав, що не варто критикувати місіс Сундберг. Це була робота Елсі. Якщо він це зробить, то може змусити Елсі заступитися за неї, а цього він хотів останнє. Він вибрав щось безпечніше, щоб сказати: «Як справи?»
  «Ми… ладнаємо, день за днем». Елсі розчарувала його, сприйнявши це як запитання про всю її родину, але він нічого не міг зробити, окрім як трохи стиснути її руку. Вона продовжила: «Ми обмінюємо лимони та авокадо на все, що можемо отримати, щоб додати до раціону. Мама завжди рада, коли ти приносиш рибку».
  "Я знаю це. Це не те, що вона цього не показує», – сказав Кензо. Так, для нього похвала була безпечнішою за докори. Якби він не приносив нічого доброго, коли відвідував Елсі, як би на нього дивилася місіс Сундберг? Як просто клятий японець? Це була його ставка.
  Вони пішли до парку на розі Вайлдера та Кеаумоку. Його не доглядали так, як більшість газонів. Трава була висока й кудлата. Де-не-де проросли бур’яни та чагарники. Сидіння зірвалося з однієї з гойдалок; лише трохи іржаві ланцюги звисали з бару.
  Але це було мирно й тихо, і це було місце, куди японські солдати навряд чи прийшли. Елсі не подобалося бути поруч з ними, і Кензо не бачив, у чому він міг її звинувачувати. Деякі речі, які він чув… Він не хотів думати про це чи про те, що не зможе захистити її, якщо почнуться проблеми.
  Біла фарба почала відшаровуватися від лавок у парку. У мирний час хтось би швидко все полагодив. У ці дні уряд міста Гонолулу, або те, що від нього залишилося, мав більш термінові речі, про які треба було турбуватися. Більшість з них оберталися навколо того, щоб переконати окупантів бути трохи менш дикими, трохи менш нещадними, ніж вони могли б бути інакше.
  Лава заскрипіла, коли на неї сіли Кензо й Елсі. Цього б теж не допустили в кращі часи. Одного разу, якщо справи не покращаться, хтось сяде на нього й провалиться наскрізь, коли гнила деревина піддасться. Це може зайняти не так багато часу. Гаваї були тропічними. Якщо за речами не доглядати, вони біса швидко розпадаються.
  "Як справи ? " — знову спитав Кензо, цього разу зволікаючи з останнім словом.
  «Я навіть більше не знаю», — відповіла Елсі. «Я був так розчарований, коли ми втратили тих носіїв, я не знаю, як вам сказати».
  «Тобі не потрібно. Я теж», – сказав Кензо.
  "Я знаю. Але… — Елсі замовкла, придумуючи, як сказати те, що вона хотіла, не розлютивши його. Вона була достатньо уважною, щоб зробити це, і це було однією з причин, чому вона йому подобалася. Нарешті вона сказала: «З погляду ніхто не зможе зрозуміти, що вам не подобаються люди, які зараз керують. Зі мною все інакше». Вона погладила своє коротке світле волосся.
  Сміх Кензо був таким кислим, як лимонад без цукру. «Кожен, хто схожий на мене, сказав би те саме до 7 грудня».
  «Тоді я цього не дуже розумів. Тепер я це роблю». Посмішка Елсі підняла лише один куточок її рота. «Нічого, як носити взуття, щоб показати, наскільки воно щипає, я думаю».
  "Немає." Тепер Кензо трохи вагався, перш ніж вирішив додати: « Знаєте, є й співробітники Haole ».
  «О, звичайно. Вони гірші за японські, якщо ви запитаєте мене». Елсі навіть не намагалася приховати свою отруту. «Принаймні люди, які народилися в Японії, можуть думати, що зараз вони керують своєю країною». Це охопило таких людей, як батько Кензо. Це не стосувалося народжених на Гаваях японців, які також підтримували окупантів. Були деякі. Але Елсі не згадала про них, натомість повернувшись до білих, які схилилися перед японською владою: «Хаоли , які так підступають, — просто зграя зрадників. Коли американці все-таки повернуться, вони повинні їх підтягнути».
  До війни такі розмови могли бути легшими. Тепер Кензо запитав: «Ви бачили мертвих людей, чи не так?»
  "Так." Вона кивнула й здригнулася. Мало хто на Оаху цього не мав у ці дні. «Але навіть так. Вони на це заслуговують».
  "Я так гадаю." Кензо дивувався, як він став говорити про вбивство людей із гарною дівчиною. Не це він мав на увазі, коли відвідав Елсі.
  Пошарпаним парком повільно йшла біловолоса пані в широкополому солом’яному капелюсі проти сонця. Вона подивилася на Елсі та Кензо, понюхала носа й, йдучи далі, висунула носа.
  «Кисла стара бідді», - сказала Елсі.
  "Ти знаєш її?" — запитав Кензо.
  «Я бачив її. Вона живе не надто далеко від нас». Нюх Елсі був огидною імітацією запаху старої жінки.
  «Наступним, що їй сподобається після початку століття, буде перше».
  «Ой. Один із тих. Таких літніх японців теж багато», — сказав Кензо.
  Елсі почала щось говорити. Він думав, що міг здогадатися, що це було: що навіть старим японцям на Гаваях може сподобатися, як пройшла війна. Йому теж було б важко з нею не погодитися. Але вона цього не сказала. Натомість, дуже тихо, вона почала плакати. «Це не мало бути таким», — сказала вона. Кензо було цікаво, що вона цим мала на увазі . Все, мабуть. «Це не було !»
  «Я знаю», — сказав він. «Гей, я знаю». Він обняв її рукою. Вона вчепилася в нього, наче він був рятівним кругом, і схлипнула в западину його плеча. «Гей», — повторив Кензо. «Гей». Насправді це було не слово, лише шум, щоб показати, що він там.
  Через деякий час Елсі ковтнула кілька разів і підвела голову. Її очі були червоні. Сльози змусили її туш розтектися й порізати пудру й рум’яна на щоках. Вона дивилася на Кензо з відстані приблизно шести дюймів. «О, до біса, — сказала вона. Наскільки він пам’ятав, він уперше почув, як вона лаялася. Вона продовжила: «Я, мабуть, схожа на єнота».
  Він бачив лише фотографії єнотів, і він так чи інакше не переймався ними. «Ти завжди добре виглядаєш у мене», — серйозно сказав він.
  Це було досить легко сказати. Якщо серйозно… Це було щось інше. Вона теж помітила — він міг сказати. Її очі розширилися. Потім, не дбаючи про розмазаний макіяж і рідку туш, вона опустила повіки.
  — Кен… — прошепотіла вона.
  Він поцілував її. Вони цілувалися раніше, але ніколи так. Її руки все ще обіймали його. Тепер вона теж його стиснула. Її губи мали смак солі. Від цього вони тільки здавалися йому солодшими. Десь угорі на дереві співав китайський дрізд. На мить Кензо подумав, що це його власне серце.
  Поцілунок тривав і тривав. Елсі тихенько зашуміла, наполовину муркочучи, напівгарчачи, глибоко в горлі. Кензо відкрив очі. Старенька хаоле зникла. Здавалося, у парку нікого не було, крім них двох. Підбадьорившися, він стиснув її груди крізь тонку бавовну її сукні. Вона знову видала той звук, цього разу голосніше. Її рука опустилася на його, не для того, щоб відірвати її, а щоб притиснути його до себе.
  Другу руку він поклав їй на коліно, трохи нижче краю сукні. Її ноги розсунули. Але коли він почав ковзати по теплій гладкій поверхні її стегна, вона охнула й відвернулася. — Ні, — сказала вона.
  «Я маю на увазі, ми не повинні».
  "Чому ні?" Кензо задихався. «Хто дізнається?»
  «Хтось може через дев’ять місяців», — сказала Елсі. Кензо не хвилювався через дев'ять місяців. Через дев’ять хвилин він не хвилювався, хіба що про свої шанси спустити її на довгу траву. Але вона похитала головою. — Ні, — повторила вона. «Це було б неправильно, і ти б не поважав мене потім».
  «Звичайно, я б». Кензо почув скигління у власному голосі. Скільки чоловіків сказали те ж саме жінкам протягом багатьох років? Мільйони — це мали бути мільйони. Скільки це мали на увазі? Можливо кілька. Чи я? — дивувався він. Він не був впевнений.
  Мабуть, Елсі бачила це на його обличчі. Вона різко сказала: «Якщо це все, що ти хочеш, ти, мабуть, можеш отримати це за рибу на вулиці Готель».
  Вуха Кензо розжарилися. «Це не все, що я хочу», — пробурмотів він, хоча не міг заперечити, що хотів цього. Якби він спробував, випуклість у штанях видала б його.
  Він побачив, як вона дивиться на опуклість, від чого його вуха ще більше розжарилися. Але вона легко підвела його, сказавши: «Добре, Кен. я тобі вірю. Ти теж хороший друг».
  теж? — дивувався він. Що це мало означати? Чи вона дбала про нього переважно як про друга? Або, окрім піклування про нього як друга, частина її хотіла лягти з ним на траву? Між ними було багато відмінностей — усі різниці світу. І він не міг запитати. Якщо вам доводилося запитувати, відповідь завжди була тією, яку ви найменше хотіли почути.
  Але були способи дізнатися, окрім запитів. Він знову поцілував її, і вона не відійшла. Але поцілунок, хоч і солодкий, не нагадував бомби, що вибухають у його голові. «Я хотів би...» сказав він, а потім замовк.
  "Що?" — запитала Елсі.
  «Я б хотів, щоб нічого з цього не сталося, але ми все одно збиралися разом», — сказав Кензо.
  «Це було б непогано», — погодилася Елсі.
  Кензо цікавився, чи дозволили б її рідні погуляти з ним, якби японці не окупували Гаваї. Але він мусив визнати собі, що, можливо, він був несправедливий. У мами й тата Елсі ніколи не було проблем із тим, що вони навчалися разом. З іншого боку, навчання і побачення були різними речами.
  Тепер він поцілував її з чимось близьким до відчаю. Елсі повернула те, що йому було потрібно. Це був не вогонь, чи не зовсім. Це було весело, але також і заспокоювало.
  Він подивився на неї. «Ти щось, ти це знаєш?» — сказав він, а потім: — Я теж радий, що ми друзі.
  Її обличчя просвітіло. Принаймні наполовину випадково, він сказав правильну річ. «З тобою все гаразд, Кен», — сказала вона йому.
  «Я?» він сказав. Але, виходячи з неї, він повірив у це. Ні від кого іншого, він би цього не зробив. Він це знав. Усміхнувся-усміхнувся, мабуть, як дурний. «Це жахливо гарний парк, знаєте?» — випалив він. Елсі кивнула набагато серйозніше, ніж того заслуговувала ця дурна думка. Потім вони поглянули один на одного і обидва почали сміятися.
  МІНОРУ ГЕНДА Встановив дитяче ліжечко у своєму кабінеті неподалік від палацу Іолані. До того, як він отримав його, він належав офіцеру ВМС США. У Японії він був би великим і розкішним навіть для людини високого рангу. Генда вважав, що попередній окупант був лейтенантом УСН. Це багато говорило про багатство кожної країни.
  Дитяче ліжечко було випуском США і значно зручніше, ніж те, що використовували японські військові. Генда посміхнувся собі. Чимало японських новобранців ніколи не спали в ліжку з ногами, поки не приєдналися до армії чи флоту. Він був із хорошої родини. У всякому разі, він не відчував такого збентеження.
  Завдяки ліжечку та їжі, яку він надіслав, йому не довелося повертатися до своїх покоїв майже так часто, як інакше. Це означало, що він міг використати час, який витратив би на роботу туди й назад. Якщо він прокидався посеред ночі — а він часто прокидався — йому не потрібно було марно лежати, дивлячись у стелю. Він міг увімкнути лампу й напасти на папери, які ніколи не припиняли накопичуватися, або переглядати карту, гадаючи, як американці намагатимуться бути складнішими наступного разу.
  На даний момент янкі робили що могли з підводними човнами. Здавалося, вони вкрали ідею у підводних човнів, які переслідували судноплавство в Атлантиці. Якби вони змогли відрізати Гаваї від постачання з Японії, острови було б набагато легше повернути.
  Вони були не такі хороші в роботі, як німці. У них не було достатньо човнів, щоб відправити вовчі зграї, а їхні торпеди залишали бажати кращого. Але вони робили все, що могли, і вщипнути, якщо не задушити, було вдосталь. Відправка кількох їхніх підводних підводних лодок на дно створила б чудеса для морального духу Японії.
  Було б, якби хтось міг зрозуміти, як це зробити. Поки що флоту не щастило, і армія починала бурчати. Ідея старшини Мізукі відправити H8K на слід ворожої підводної лодки, що втікає, призвела до атаки, але наступного ранку на поверхні не було нафтової плями чи уламків. Або ворожий човен вийшов чистим, або стурбований пілот напав на щось, чого там не було. Американці зазвичай занадто багато говорили про свої втрати, але останнім часом вони не визнавали їх.
  Майже до півночі Ґенда ламав голову над тим, що може зробити Японія, щоб захистити свої кораблі. Коли він ліг, то з нетерпінням чекав, що встане до сходу сонця й одразу повернеться до роботи. Ніхто ніколи не звинувачував його в тому, що він не робить усе, що в його силах, і ніхто ніколи не звинувачував би.
  Коли все склалося, він прокинувся задовго до того, як очікував. О пів на першу завили сирени повітряної тривоги. Ґенда зробив усе можливе, щоб навіяти їм сон про напад на Акагі, але через кілька секунд його очі відкрилися. Дивлячись у темряву, йому потрібна була ще мить, щоб згадати, де він був і чому. Потім вилаявся і вискочив з ліжка.
  Сирени продовжували завивати. Було наказано сховатися в підвалі до дзвінка. Генда не збирався виконувати такі накази. Він накинув штани, кинувся вниз і поспішив на тихі вулиці, щоб дізнатися, що відбувається.
  «Обережно, сер», — сказав вартовий біля будівлі.
  «Де ворожі літаки?» — запитав Генда.
  Перш ніж вартовий міг відповісти, зенітні гармати навколо Перл-Харбора відкрилися. Феєрверк слідів і розривів снарядів освітив західне небо. Через півхвилини, шишка! розривів бомб додали до галасу.
  «Закеннайо!» — збентежено вигукнув Генда. «Вони йдуть за Акагі !»
  Американські літаючі човни не мали такого вражаючого діапазону, як H8K. Їм знадобиться дозаправка з підводного човна, щоб дістатися до Гаваїв з материкової частини США, і, ймовірно, ще одна дозаправка, щоб повернутися додому. Але поки ворожий літаючий човен знайшов підводний човен на просторах Тихого океану, це не було непереборною проблемою.
  Напевно, янкі вирішили те саме. Так, вони робили все можливе, щоб завдати собі клопоту.
  Командир Фучіда сміявся, коли розповідав про раптову появу над гаванню Сан-Франциско на H8K і бомбардував там військові кораблі США. Тепер черевик був на іншій нозі, і Ґенді не сподобалося, як це було на дотик.
  
  
  Довгий час після того, як американські рейдери, мабуть, зникли, зенітний вогонь продовжував викидати снаряди над Перл-Харбором. Шрапнель з гуркотом падала на вулиці та дахи Гонолулу. Уламок сталі, що впав із висоти кількох тисяч метрів, убив би людину так само мертво, як будь-яка гвинтівкова куля.
  Зрозумівши, що він не може зробити нічого корисного там, де він був, Генда повернувся в офісну будівлю і піднявся сходами так само швидко, як і спускався ними. Він увімкнув світло у своєму кабінеті. Чорні штори не давали йому витікати на вулицю. У цю хвилину це, мабуть, не мало значення. Вдаривши один раз, американці не повернуться сьогодні ввечері.
  Генда підняла слухавку. «Дайте мені Перл-Гарбор!» — огризнувся він, коли на лінію вийшов оператор.
  "Хто це?" У оператора звучало роздратовано. «Чи маєте ви право телефонувати під час надзвичайної ситуації?»
  — Це командир Генда, — холодно сказав Генда. — Негайно зв’яжи мене, перш ніж я спитаю, хто ти .
  «Так, сер». Тепер оператор звучав налякано. Генда хотів, щоб він звучав саме так.
  «Тут прапорщик Перл-Харбор Ясутаке». Юнак, який підняв слухавку в Перл-Харборі, навпаки, мало не пищав від хвилювання.
  Знову назвавши своє ім’я, Генда запитав: «Що там відбувається? Чи все в порядку з перевізником?»
  «Так, сер. Кілька промахів, але жодних ударів», — сказав Ясутаке, і Генда зітхнув із полегшенням. Прапорщик продовжив: «Е, сер, як ви знали, що американці атакуватимуть Акагі ?»
  «Тому що вона там найцінніша ціль. Навіщо йти так далеко, якщо ти не збираєшся атакувати найціннішу ціль?» — сказав Генда. — І янкі теж повинні знати, що вона там. Він був упевнений, що на Оаху — та й на всіх Гавайських островах — повно американських шпигунів. Прихований бездротовий набір у горах, кілька швидких груп кодів і… проблеми. «Я не вважаю, що нам вдалося збити американський літаючий човен, правда?»
  "Ні, сер. Або, принаймні, ми не бачили жодних ознак цього», — відповів прапорщик Ясутаке.
  Генда зітхнув. «Шкода. Все ж могло бути гірше. Вони теж не сильно поранили нас». Навіть якщо вони відлякали нас річним зростанням . «Ти впевнений, що з Акагі все гаразд?»
  «О, так, сер. Ніяких нових пошкоджень", - сказав Ясутаке. Генда поклав трубку. Ще деякий час люди бігали, як курчата, які щойно зустріли чоппер. Однією з речей, про які кричала б армія, було те, що літаючий човен США зумів застати ВМС дрімаючи. І армія мала б більше переваг, ніж хотів Генда.
  Задзвенів його власний телефон. У післяопівнічній тиші дзвін змусив його підстрибнути. Він підняв трубку одразу, коли пролунав другий дзвінок. «Генда тут».
  «Це Фучіда».
  «Приємно чути твій голос. Я радий, що з тобою все гаразд. Я радий, що з Акагі все гаразд».
  Командор Фучіда розсміявся. «Я міг знати, що ти вже знаєш. Але нам пощастило, Гендасан — не більше, ніж пощастило. Якби американці цілилися краще, то могли б завдати багато шкоди. Ми повинні доставити деякі з тих електронних далекомірів сюди з рідних островів. Тоді ми не будемо сліпі до нападів, доки вони не будуть на нас».
  
  
  Це добре поєднувалося з думками Генди. «Я зроблю все, що зможу», — пообіцяв він. «Я надішлю повідомлення адміралу Ямамото. Якщо хтось може роздобути тут деякі з цих наборів, то це той чоловік. Хотілося б, щоб американці нас там не випередили – вони вже біжать, а ми тільки пішли».
  «Ходити — це одне», — сказав Фучіда. «Думати, що ми можемо стояти поряд, це знову щось інше».
  На це Генда сказав єдине, що міг: «Хай».
  III
  ДЗІРО ТАКАХАШІ НЕС ПУХСКОГО АХІ ПРОСПЕКТОМ НУУАНУ В БІРКУ ЯПОНСЬКОГО консульства. Висхідне сонце завжди літало над консульством, нагадуючи йому про землю, яку він покинув, коли був молодшим, ніж зараз Хіроші та Кензо. Цими днями висхідне сонце махало над палацом Іолані та над усіма Гаваями. Цим Джіро пишався, навіть якщо це жахнуло його синів.
  Ще до початку війни Дзіро привіз до консульства гарну рибу. Люди, які служили Японії, заслуговували на найкраще, і розмова з ними допомогла рибалці відчути смак дому, тож він був радий це зробити. З початку війни все було інакше. Дзіро був радий, що його риба допомогла консулу Кіті та канцлеру Морімурі не залишитися голодними.
  Біля консульства вартували японські солдати у формі темного кольору хакі. Разом із палацом і головним військовим кораблем у гавайських водах це було одне з місць, де вироблялася політика щодо островів. Вартовий показав на Дзіро. «Ось і Рибалка!» — вигукнув він.
  До речі, це могло бути ім’я Такахаші. Усі вартові називали Джіро Рибалкою. Вони вклонилися, коли він наблизився. «Конічіва, рибалка сама », — сказав один із них.
  Це лежало на товстій. Рибак або рибалка- сан -містер. Рибалка-було добре. Рибалка сама … Коли Джіро вклонився, він сказав: «Ви, хлопці, мабуть, голодні, якщо починаєте називати мене Лордом Рибалкою».
  Вартові засміялися. «Ми завжди голодні, Рибалка » , — сказав той, хто раніше називав це ім’я.
  Ймовірно, вони теж були. Японські солдати отримували кращі пайки, ніж місцеві цивільні, але все одно їли багато рису й мало чогось іншого. Вартові походили з того ж класу, що й Джіро, і також із району Хіросіми. Коли міг, приносив їм щось. Однак сьогодні він знову вклонився, вибачаючись.
  «Прошу вибачення, друзі. Наступного разу для вас, якщо матиму можливість. Можливо, чоловіки всередині поділяться цим ахі з тобою». Він підніс рибу.
  «Великий шанс!» — одночасно сказали два солдати. Один із них додав: «Ці скупі виродки не знають, як їм пощастило мати тебе за друга».
  «Ні, я думаю, що мені пощастило», — сказав Дзіро. Вартові тільки глузували. Але він це мав на увазі. «Це важливі люди з рідних островів, і вони раді мене бачити. Звичайно, мені пощастило».
  «У будь-якому разі вони раді бачити вашу рибу», — сказав вартовий.
  «Ми не збираємося його переконувати», — сказав інший. «Давайте просто пропустимо його. Рано чи пізно він дізнається сам». Вони стояли осторонь. Джіро пройшов повз них і зайшов до консульства.
  Клерк привітав його: «Доброго дня, Такахасісан . Як справи?"
  «Досить добре, дякую. Я хотів би побачити консула Кіту, якщо можна». Дзіро знову підняв ахі , щоб пояснити чому.
  
  
  «Мені дуже шкода, але консула зараз немає», — сказав клерк. «Він все ще на полі для гольфу. Він повернеться не раніше вечора».
  — Поле для гольфу, — пробурмотів Дзіро. Він знав, що Кіта любить вестерн, але ніколи не розумів чому. Бити палицею по м'ячу, поки він не впаде в лунку? Який сенс, окрім того, щоб дати вам привід втрачати час, коли вам заманеться?
  — Але канцлер Морімура тут, — услужливо сказав клерк. «Я впевнений, що він був би радий тобі допомогти». Він дивився на ахі, а не на Дзіро. Можливо, вартові все-таки знали, про що говорять.
  Тадаші Морімура вивчав карту Перл-Гарбора, коли клерк завів Джіро до його кабінету. Морімура був високим і красивим, з довгастим обличчям і вилицями та бровами аристократа. Йому не могло бути більше тридцяти. «Радий тебе бачити, Такахасісан » , — сказав він, підводячись і вклоняючись. «Оце у вас гарна риба. Ви хочете, щоб я взявся за це до повернення консула?»
  «Так, будь ласка», — сказав Дзіро.
  Морімура не взяв його в руки (цікаві руки, бо в його лівому вказівному пальці не було першого суглоба). Він викликав клерка, який відніс його до холодильника. Якби він звільнив Джіро відразу після цього, рибалка міг би вирішити, що співробітники консульства цінують його лише за рибу. Але канцлер, який мав титул, який звучав вражаюче, але міг означати що завгодно, сказав: «Будь ласка, сідайте, Такахасісан . Я радий тебе бачити. Насправді я думав про вас раніше».
  "Про мене?" — здивовано сказав Дзіро, опускаючись у крісло.
  «Хай - про вас». Морімура кивнув. «Ти знаєш Осамі Мурату?»
  Джіро похитав головою. «Гомен насай, але боюся, що ні. Чи не могли б ви сказати мені, хто він?»
  «Він телеведучий, радіомовець», — сказав Морімура. «Зазвичай він працює за межами Токіо, де живе, але зараз він тут, на Гаваях. Він робить кілька шоу про острови, відколи ми їх відібрали в американців. Ти був би хорошою людиною, щоб він узяв інтерв’ю. Ти міг би розповісти йому — ти міг би розповісти всій Японії — як там усе».
  «Вони почують мене в Японії?» Джіро сказав.
  "Це вірно." Морімура посміхнувся й кивнув. Його усмішка була надзвичайно чарівною; це змусило його великі очі засвітитися. «Насправді вони почують вас у всьому світі. Так працює короткохвильове радіо».
  "По всьому світу? я?» Джіро засміявся на це. «Я навіть не можу змусити своїх хлопців звертати на мене увагу половину часу».
  «Хіба вони не звернули уваги, коли ти був у Nippon Jiji ?» — лукаво запитав Морімура.
  «Ну… деякі». Такахасі не хотів розповідати, яку увагу він отримав від Хіроші та Кензо після того, як вони побачили його інтерв’ю в японській газеті. Вони застерігали його від колабораціонізму. Як я можу бути співавтором? Японія — моя країна, — подумав він. Але його сини не сприйняли цього.
  «Ми організуємо інтерв’ю», — сказав Тадаші Морімура. «Ти вільний завтра вдень, Такахасісан ? »
  — Я мав би піти ловити рибу, — невпевнено сказав Дзіро.
  
  
  Морімура підморгнув йому. Дзіро кліпав очима. Чи справді він це бачив? Канцлер сказав: «Чи не можете ви відправити своїх синів на Осіма Мару самих на один день?»
  Дзіро був улещений тим, що консульський чиновник запам’ятав ім’я його сампана — облещений до такої міри, що почервонів, кашляв і затинався, як школяр. «Мабуть, міг би», — сказав він і знав, що так і зробить. Хіроші та Кензо були б здивовані, коли б він не захотів вийти з ними в море; він ніколи не був людиною, яка ухилялася б від роботи, і, хоч би що вони хотіли про нього сказати, вони не могли стверджувати, що він уникав. Але вони були щасливіші від його компанії, ніж він від їхньої. Їхні серця не розірвалися б, щоб порибалити без нього. Якби вони принесли хороший улов, вони б також не дозволили йому забути це.
  Він знизав широкими плечима. Він пережив і гірші речі, ніж це. «О котрій годині ти хочеш, щоб я був тут, Морімурасан ? » запитав він.
  «Приходьте о другій годині», — відповів Морімура. «Але не тут. Йти в студію КГМБ. Саме там він захоче провести інтерв’ю. У вас є адреса?»
  «Вибачте, але ні». Не розмовляючи англійською та не звертаючи уваги на музику, яку грає KGMB, Дзіро не мав уявлення, де знаходиться станція. Морімура дав йому адресу. Це було не надто далеко від консульства. «Я буду там», — пообіцяв він.
  І він був. Його сини обидва витріщилися на нього, коли він наказав їм вивезти Oshima Maru самостійно. Але вони не сперечалися і не ставили багато запитань. Це засмутило Дзіро, але не дуже його здивувало.
  Навколо Осамі Мурати ніхто не міг довго сумувати. «Що, без риби мені ? » — вигукнув він, коли Морімура представив йому Дзіро. «Мене так образили, що я збираюся вчинити сеппуку. Він імітував, що розрізає собі живіт, а потім гучно розсміявся. «А тепер, Такахасісан , давай придумаємо, про що ми будемо говорити, коли ми поставимо тебе перед мікрофоном».
  Він був вихором жартів і енергії. Дзіро не міг не бути знесеним, ніж його сампан під час шторму. Він навіть не нервував, коли Мурата повалив його на стілець перед мікрофоном у кімнаті, якої він ніколи раніше не бачив. Стеля, три стіни і навіть внутрішня частина дверей були закриті чимось схожим на картонні коробки для яєць.
  Помітивши його погляд, Мурата сказав: «Речі приглушують звук». Він вказав на четверту стіну, яка була зі скла і дозволила Дзіро зазирнути в сусідню кімнату. «Це там інженери. Якщо вони дуже, дуже хороші, можливо, ми випустимо їх знову, коли шоу закінчиться».
  Він це мав на увазі? Можливо, дехто з них був хаолом і напевно виконував тут свою роботу до приходу японців. Або він знову дурить, намагаючись заспокоїти Дзіро.
  «Нервуєш?» — запитав Мурата. Коли Джіро кивнув, ведучий тицьнув його під ребра та зробив смішні гримаси. Хаоли часто були буйними та дурними. Дзіро не знав, що робити з японцем, який так поводився. Мурата нашкрябав кілька нотаток, а потім показав на лампочку, яка тоді не світилася.
  «Коли це станеться, ми почнемо. Гаразд?»
  «Хай. Дзіро не знав, усе гаразд чи ні. Тоді він не знав, який кінець.
  Засвітилася лампочка. Воно було червоне. «Це Осамі Мурата, ваша людина в дорозі», — швидко сказав Мурата, нахиляючись до мікрофона. «Сьогодні я пройшов довгий шлях — ось я в Гонолулу, у Королівстві Гаваї. Я розмовляю з Джіро Такахаші, який тут набагато довше, ніж я. Передай привіт людям на рідних островах, Такахасісан . »
  
  
  — Привіт, — слабко сказав Дзіро. Тут, на Гаваях, його старомодний хіросімський акцент не був чимось незвичайним. Більшість японців, які приїжджали сюди, походили з цієї частини країни. Однак елегантні тони Мурати показали світу, що він родом із Токіо. Вони викликали у Джіро гостру самосвідомість.
  Мурата знову підморгнув йому. Це мало допомогло. Ведучий сказав: «Чому ви переїхали на Гаваї стільки років тому?»
  «Щоб працювати тут у полі», — відповів Дзіро. «Гроші були кращими, ніж я міг повернутися додому, тож я вирішив спробувати».
  «І як вам це сподобалося?»
  "Тяжка робота!" — вигукнув Дзіро, а Мурата здивовано розсміявся. Такахаші продовжив: «Як тільки міг, я відійшов від тростини й ананаса. Я орендував рибальський човен, поки нарешті не міг собі дозволити його купити. Зберіть усе разом, і я зроблю все добре для себе».
  «Людина, яка багато працює, зробить усе добре для себе, де б вона не була», — сказав Мурата. Дзіро виявив, що киває. Молодший чоловік запитав його: «Чи думав ти коли-небудь про повернення до Японії?»
  «Я думав про це, так, але на той час я вже одружився, оселився і народив пару хлопчиків», — відповів Джіро, знизавши плечима. «Здається, я тут назавжди. Карма, га ?»
  «Хай, — сказав Мурата. «Але Японія простягнула руку до вас, і ви знову під світом, що сходить. Що ти думаєш про це?"
  Він згадав Королівство Гаваї, але тепер не вдавав, що острови перебувають під контролем будь-кого, крім Японії. — Я радий, — просто сказав Дзіро. «Японія — моя країна. Я хочу, щоб у неї було добре».
  "Добре. Це те, що ми хочемо чути, — захоплено сказав Мурата. «І ваша родина думає так само?»
  «Я втратив дружину в боях, але знаю, що вона погодилася б зі мною», — сказав Дзіро. І це була правда. Рейко також була зі старої країни та з його покоління. Звичайно, вона була б рада побачити, як Японія перейме верх над Сполученими Штатами.
  «Мені дуже прикро чути про вашу втрату, Такахасісан . Осамі Мурата звучав так, ніби він мав це на увазі. — А як справи з вашими синами?
  Джіро міг знати, що запитає про це. Дзіро знав , що запитає про це. Однак відповісти було нелегко. Такахаші обережно сказав: «Я завжди намагався виростити їх хорошими японцями. Вони ходили до японської школи щодня після закінчення американської школи. Вони навчилися читати й писати, і говорять з кращим акцентом, ніж той, вибачте, який у мене».
  «З тобою все гаразд, Такахасісан » , — легко сказав Мурата. Якщо він помітив, що Дзіро насправді не сказав, як його сини ставляться до японської окупації Гаваїв, він не сказав про це. Один із чоловіків по той бік скла дав йому знак. Він кивнув, щоб показати, що отримав це, а потім повернувся до Дзіро.
  «Чи є у вас що сказати людям удома?»
  «Тільки Банзай! для Імператора, і що я пишаюся тим, що знову став японським підданим, — відповів Дзіро.
  «Дякую, Джіро Такахаші!» - сказав Мурата. Червоне світло згасло. Ведучий відкинувся назад. «Там. Це зроблено. Думаю, все пройшло добре. Арігато. »
  — Ні за що, — автоматично сказав Дзіро. «Мене справді почули в Японії?»
  
  
  «Справді так, якщо тільки атмосфера не просто жахлива, а останнім часом вони були хороші», — сказав Мурата. «Я радий, що канцлер Морімура домовився про вашу зустріч зі мною. Ви саме те, що нам було потрібно».
  Ніхто ніколи не казав нічого подібного Джіро. «Як я розмовляю, — почав він.
  Мурата відмахнувся. «Не хвилюйся про це. Не всі приїжджають з Токіо. Це краще. Це буде нагадувати людям, що вся країна тут разом».
  Вся країна… Повільна усмішка розпливлася по обличчю Дзіро. «Знову бути частиною Японії – це добре». Осамі Мурата теж посміхнувся. — Треба, — сказав він і поклав руку на плече Такахаші. «Ти ж не хочеш бути американцем?»
  «Я сподіваюся, що ні», — швидко сказав Дзіро. У Хіроші та Кензо були інші ідеї, але принаймні йому не доводилося говорити про це по радіо.
  КОЛИ ДЖИМ ПІТЕРСОН ДИВИЛСЯ НА ПОКРИТИЙ ДЖУНГЛЯМИ хребет Кулау, він завжди думав, якими пишними здаються гори. Тепер, наприкінці долини Каліхі, щоб прокласти тунель через них, він мав інший погляд на джунглі.
  Зелене пекло.
  Коли він думав про джунглі, він думав про дерева, повні смачних фруктів, про тварин, які шумлять і досить поширені, щоб їх легко зловити. Те, про що він думав, і те, що він отримав у долині Каліхі, були різними речами. Ніхто особливо не робив із долиною, поки японці не вирішили прокласти через неї дорогу та прокласти тунель через гори. Майже всі дерева в долині були корінними жителями Оаху, і вони не мали багато плодів.
  Щодо тварин, він бачив кілька мангустів-монджів? — нишпорить крізь папороті. Час від часу він помічав птахів на деревах. І начебто все. У нього та його супутників у нещасті було мало шансів поповнити крихітний пайок рису, який видавали охоронці. Це було жити або померти.
  Фактично, це було жити на цьому і померти. Людина не могла виконувати важку фізичну працю на тому, чим її годували японці, якщо вона збиралася протриматися дуже довго. Звісно, якби людина не займалася важкою фізичною працею на тому, чим її годували, її б убили на місці. Це поставило військовополонених у долині Каліхі в цікаве становище.
  Знову зелене пекло.
  У горах багато часу йшов дощ. Коли не було дощу, з дерев капала вода. Одяг Петерсона почав гнити й розвалюватися ще швидше, ніж коли він був у менш задушливій частині острова. Деякі з чоловіків, з якими він працював, чоловіки, які були в долині довше, були поруч голі. Шанси отримати щось від японців? Два шанси - мізерні і жодних.
  Ув'язнені спали в бамбукових хатинах, покритих соломою з будь-яким листям і гілками, які вони могли накинути зверху. У хатах було приблизно так само мокро, як і надворі. Нари були кращі, ніж лежати в багнюці, але трохи. «Ісусе!» — сказав Петерсон, дивлячись на свої руки, коли світло вимивалося з неба. Вони були побиті й мозолясті ще до того, як він прийшов сюди. Тепер їм було гірше. Тут японці штовхали військовополонених сильніше, ніж деінде. Це була каральна робота, якою займалися в’язні, якщо окупанти вирішили їх не розстрілювати. Питання, чи було це милосердям, було відкритим.
  Хтось підвівся і поплентався до вигрібної ями. Більшість чоловіків, які були тут деякий час, хворіли на дизентерію. Деякі нові риби вже спустилися разом із ним. Петерсон ще не знав, але вирішив, що це лише питання часу.
  
  
  «Ісусе!» — сказав він ще раз, а потім: «Проклятий Волтер Лондон до біса й геть».
  «Амінь», — сказав Горді Бреддон, який прийшов зі своєї стрілецької групи. «І якби цей сучий син був у пеклі і кричав про воду, я б напоїв його бензином. Етил, не менше».
  — Так, — люто сказав Петерсон. «Якби не він, ми були б…» — його голос замовк. Навіть без втечі Лондона їхнє скрутне становище не було б чимось чудовим. Але це було б краще, ніж це. Все було б краще, ніж це.
  У нього була така думка раніше. Насправді він мав це кілька разів після капітуляції. Кожен з них був неправий. Якщо він знову виявиться неправим… «Я мертвий», — подумав він.
  Він легко міг би померти, навіть якби не було нічого гіршого за це. Він теж це знав. А коли він знову плюхнувся на койку й заплющив очі, то спав, як мертвий.
  Японець, який ударив молотком по гільзі, змусив його відкрити очі наступного ранку. У хатині здійнялися стогони від тих, у кого вистачало енергії. Не всі сіли, незважаючи на гуркіт заліза, що розбивався об мідь. Зайшли японці і почали бити людей ногами. Це змусило більшість військовополонених піднятися та рухатися. Один худий хлопець просто лежав. Охоронець, який кричав на нього і бив його, смикнув його. Він упав на землю - хлопнув.
  Охоронець обмацав його, а потім випростався. «Шінде іру», — сказав він і стиснув великим пальцем у бік дверей, ніби додаючи: « Позбудься падла».
  «Бідний Джонсі», — сказав хтось позаду Петерсона. «Він не був поганим хлопцем».
  Хоча мертвий Джонсі не міг важити більше ста фунтів, четверо військовополонених винесли його. Петерсон був одним із них. Усі вони були лише тінями колишнього, до того ж тьмяними тінями. На цвинтарі не було окремих могил, тільки великі траншеї. Навколо них дзижчали мухи, хоч японці таки посипали негашеним вапном після того, як туди зайшов свіжий труп.
  Стук! Упав мертвий Джонс. Його намагалися не ставити на інших, але окопи заповнювалися. Незважаючи на вапно, сморід був неприємний. «Наступним може бути один із нас», — сказав носій.
  Джим Петерсон уперто похитав головою. «Поки ми достатньо сильні, щоб нести, ми не помремо одразу. Я маю на меті протриматися, доки США не повернуться».
  «Як довго це триватиме?» — запитав його інший чоловік. Він не сказав: колись? — що було щось.
  Петерсон знизав плечима. «Дамфіно. Я витягну це, от і все. Японці кладуть нас у могили, а я плюну на одного з їхніх, їй-богу».
  Навіть кажучи, що це ризик. Якби хтось із інших трьох тягачів трупів накинувся на нього японцям, вони могли б його вбити без рук. Але, мабуть, не стали б. Він нічого не міг їм зробити, що б не казав. Швидше за все, вони його просто поб’ють і повернуть до роботи, поки він не зможе більше працювати.
  — Нам краще повернутися, — сказав він. «Якщо нас не буде на строю, нас не годуватимуть».
  Це зворушило його супутників у нещасті. Втрата їжі була найгіршим, що могло статися з тобою тут, гіршим навіть за побиття. Через їжу крутився мотор. Якщо припустити, що ви хочете продовжувати жити, це було добре. Коли Петерсон та інші троє йшли назад, повз них пройшли чоловіки з іншої хатини з мертвим тілом, навіть худішим, ніж тіло Джонсі. Пітерсон почув останній стукіт, коли він увійшов.
  
  
  Він не озирнувся.
  Рахунок для його хатини був зіпсований, як це часто буває, коли хтось помирає. Японці завжди запалювалися й хвилювалися, коли бачили менше людей, ніж очікували. Вони знали, що Джонсі мертвий, але це чомусь не мало значення. Їм довелося метушитися, горіти, лепетати й махати руками, поки не згадали, що стільки живих хлопців мінус один мертвий дорівнює кількості хлопців, які погойдувались перед хатиною.
  Дощ почав падати, коли військовополонені нарешті попленталися, щоб отримати ранковий рис. Це не було «рідке сонячне світло». Тут, у горах, коли йшов дощ, він лив як сучий син. Черевики Петерсона рипнули в багнюці. Він просочувався через зростаючі щілини між верхом і підошвами. Невдовзі ці черевики просто розлетілися. Тоді він не знав, що робитиме. Ні, насправді він знав: босоніж ходив би до біса.
  Перші кілька хвилин після того, як їжа потрапила в його шлунок, він почувався майже людиною. Він попрямував до місця тунелю.
  Банди, які потрапили туди до нього, проклали дорогу в гори. Він не був вимощений, але був сильно всипаний гравієм, без сумніву, придатний для використання в будь-яку погоду. Якби тунель коли-небудь пройшов, японці мали б короткий шлях між Гонолулу та Канеохе на східному узбережжі Оаху.
  Їм було байдуже? Військовополонені працювали над тунелем заради нього чи просто для того, щоб щось попрацювати, поки не впали? Деякі з кожного, припускав Петерсон. З його точки зору, це мало значення. Незалежно від того, дбали японці про тунель чи ні, військовополонені збиралися працювати, доки їх не впадуть.
  Охоронці не носили кирки та лопати. Вони мали при собі рушниці, а іноді й руків’я для сокир. Якщо їм не подобалося, як рухається військовополонений, вони били його то одним, то іншим, а іноді відривали й били ногами. В'язень не міг завдати удару у відповідь. Якщо він це зробить, охоронці вдарять його багнетом і дозволять повільно вмирати. Вони знали, які рани вбивають поспішно, і уникали їх.
  Охоронців було не так багато. Пітерсон іноді думав, що узгоджене повстання тут може досягти успіху. Але якщо так, то що? Ув’язнені все одно застрягли б на задньому кінці долини Каліхі, і японці могли б легко перекрити вихід… після чого всі тут голодували б, оскільки жити за рахунок землі було неможливо. Прокляті, якщо ми це зробимо, прокляті, якщо не зробимо, — подумав він.
  Вони зробили — і були прокляті. Петерсон схопив кирку й взяв її за плече, як Спрінгфілд. Смолоскипи та свічки кинули єдине світло, коли Петерсон і його банда потрапили в тунель. Тіні налітали й стрибали, поки люди тяглися повз мерехтливе полум’я. Римські раби, яких відправляли в копальні, мабуть, виглядали на таких сценах. Петерсон подумав, чи хтось із тих пір мав.
  Звук кирок, що вгризаються у вулканічну породу, тягнув його вперед. Лопати завантажували шматки, розпушені збирачами, у плетені кошики. Самоскиди витягли здобич із тунелю одним кошиком. Військовополонені сперечалися, яка робота гірша. Оскільки вони сперечалися, вони час від часу вимикалися.
  Там був вибій розкопу. Петерсон підняв кирку й подав її вперед. Коли він витягнув його, базальт, або граніт, або що там, до біса, це було. Лопата використовувала лопату, щоб зняти речі з ніг Петерсона. Петерсон знову підняв кирку.
  Як це було в дорожній банді, робота тут була в темпі. В’язні гарчали на кожного, хто працював занадто швидко. У них була причина гарчати: якби це зробив один хлопець, японці очікували б, що це зроблять усі інші. Навіщо давати косооким мавпам задоволення від того, що вони тріпають вас за яйця заради їхнього паскудного тунелю? Крім того, багато військовополонених не могли зробити нічого більше, ніж вони робили. Якби японці змусили їх працювати більше, вони б померли раніше, ніж інакше.
  
  
  вгору вперед. Думай! Потягнути. Клатер. Пауза. вгору вперед. Думай! … Через деякий час робота, як і багато роботи, набула свого ритму. Петерсон впав у майже безглуздий стан, до якого може призвести будь-яка нескінченно повторювана праця. Не думати було краще. Якщо час просто минав, він не задумувався про те, наскільки він втомлений, чи голодний, чи брудний.
  А потім різко піднявся, так раптово, що мало не вдарив киркою собі по нозі. Окрім поранення, нанесеного собі, охорона могла би його побити. Для них кожен, хто завдав собі шкоди, намагався ухилитися, і вони вибачали потенційних ухильників.
  Але якби вони серйозно хотіли отримати цей тунель до Канеохе, чи не використовували б вони набагато більше динаміту і, можливо, відбійних молотків і набагато менше цієї ручної праці з давніх часів? Звичайно, вони б. Будь-хто з хоч трохи розуму зробив би це. Власних бульдозерів у японців було небагато, але вони використовували захоплені тут для лагодження злітно-посадкових смуг і розкопування польових укріплень. Вони були ублюдками, так, але вони не були дурними ублюдками.
  Це означало, що тунель повинен був бути спроектований насамперед для того, щоб доводити військовополонених до смерті. Це мало сенс, і ніщо інше, і якби він не був таким втомленим і голодним, то побачив би це одразу.
  Це також не мало жодної різниці, не те, що він мав робити. У повітрі смерділо кислим потом, кам’яним пилом і палаючим жиром. Щебінь на підлозі тунелю проштовхував його ноги крізь підошви черевиків. Що станеться, коли взуття зникне? Усе стане ще жахливішим, от і все.
  вгору вперед. Думай! Потягнути. Клатер. Пауза. вгору вперед...
  ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО ВИГЛЯДАВ через злітну смугу в Галейві. Це було прекрасно, безперечно: зелена трава, кремовий пляж, а потім синій, блакитний Тихий океан. Його хвилювало те, що ховав блакитний, блакитний Тихий океан.
  Він забув про вид і сердито дивився на механіків, яких викликав. «Не кажіть мені, що це не санкціонована модифікація», — різко сказав він. «Я хочу, щоб на моєму Zero була підставка для бомб, і я хочу, щоб на кожному Zero на цій злітно-посадковій смузі була підставка для бомб. Вакарімасу-ка? »
  «Так, звичайно, розуміємо, лейтенант- сан », — відповів один із механіків. «Але подумайте про недоліки. Що станеться, якщо ви потрапите в повітряний бій з американським літаком? Подумайте, наскільки вага та сила опору бомби завдадуть вам шкоди».
  «Якщо я зіткнуся з американцем, я зможу скинути бомбу», — сказав Сіндо. — Але мені потрібне щось, що дозволить мені піти за підводними човнами чи надводними кораблями, якщо янкі знову сунуть носа в ці води. Ти ж не скажеш мені, що бомбочка сама по собі дуже сповільнить мене?» Його погляд попереджав, що їм краще не говорити йому нічого подібного.
  А головний механік похитав головою. «О ні, сер. Але як щодо несправності? Як можна було сісти на носій з невипущеною бомбою?»
  «Обережно, підозрюю». Голос Шіндо був сухим.
  Якби механік був офіцером, він мав би що сказати. На його обличчі це було дуже ясно. Оскільки він був лише оцінкою, «Сер, це не смішно» мало бути достатньо.
  «Я не казав, що так», — відповів Сіндо. «Яким іншим способом я міг би приземлитися після тих умов? І після того, як я спущуся — тому що я спустюся — перше, що я зроблю, — це погнатися за ідіотами з великими пальцями, які встановили несправне обладнання на моєму літаку. Тож краще спрацювало перший раз і щоразу після першого. Ви це розумієте ?»
  Вусткий механік уклонився. Так робили всі його друзі. Вони повинні були знати, що Шіндо не жартує. Якщо щось піде не так із бомбошаровою, він кинеться за ними, мабуть, зі своїм мечем. І жоден японський військовий суд навряд чи засудить офіцера за будь-що, що він зробив з рейтингами.
  «Добре». Сіндо холодно кивнув їм. «Ви також не можете сказати мені, що немає металобрухту для роботи. На Гаваях більше металобрухту, ніж у собаки бліх».
  Вони знову вклонилися. На їхніх обличчях не було видно нічого, взагалі нічого. Сіндо знав, що це означає. Вони ненавиділи його душу, але дисципліна не дозволяла їм це показати. На мить це його залоскотало, але лише на мить. Механік, який не любив пілота, мав мільйон способів помститися. Літаки ламалися мільйонами способів. Якби нещасний випадок був не зовсім нещасним випадком… хто б знав? Так, хто б міг знати, особливо якщо докази, якщо вони були, лежать на дні Тихого океану?
  Сіндо вклонився. Це суперечило йому, але він це зробив. Механіки зиркнули один на одного. «Domo arigato», — сказав він. Їхні брови здіймалися, як злякані олені. Начальство не мало звички так тепло дякувати нижчому. Він продовжив: «Ми всі служимо Японській імперії, і ми завжди повинні робити все можливе, щоб допомогти їй».
  «Хай». Кілька незграбних чоловіків у комбінезонах заговорили. Це слово могло бути не більше ніж визнанням, але він думав, що це також згода. Вони любили Імперію, хоч би що про нього думали. І вони повинні були знати, що він відчуває те ж саме до своєї країни.
  «Добре», — сказав він їм. "Дуже добре. Подбайте про це. Ми ніколи не можемо сказати, коли американці знову підкрадуться».
  Вони робили те, що він їм казав. Якщо вони зробили це більше для Японії, ніж для нього, він не заперечував. У всякому разі, це покращило ситуацію. Якби вони зробили це для Японії, вони, швидше за все, забули б свою злість на нього.
  Однак через кілька днів йому зателефонував командир Фучіда. «Що це я чую про те, що ваші винищувачі там нагорі встановлюють бомбові стійки?» — спитав Фучіда.
  Сіндо повільно кивнув собі. Я міг знати, подумав він. У механіків було більше способів, окрім саботажу, щоб виразити своє невдоволення. Плітки можуть бути такими ж небезпечними. «Це правда, сер», — сказав Сіндо старшому авіаційному офіцеру. «Я хочу бути в змозі вбити підводний човен, якщо помічу його. Я не можу пірнати, як Айчі, але я виконаю роботу».
  Він чекав. Якщо Фучіда відмовить, до кого він міг би звернутися? Командир Генда? Навряд чи тоді, коли Генда та Фучіда були двома пальцями однієї руки. Капітан Тода? Чи скасував би він рішення, прийняте його експертами з повітря? Знову ж таки, навряд чи. Адмірал Ямамото? Сіндо не був найменш сміливим із людей, але він зажурився. Крім того, Ямамото повернувся в Японію і, безумовно, піддався б своїм людям на місці.
  Але Фучіда сказав: «Гаразд, Шіндосан , давай і зроби це. Чим більшу універсальність ми зможемо надати нашому літаку тут, тим краще нам буде».
  "Дякую вам сер!" — здивовано сказав Сіндо. «Я сам думав так само». Він не мав, не дуже; його власні ідеї зосереджувалися на пошуку нових способів удару по ворогу. Однак утримання вищого солодкого ніколи не завадило, особливо коли він щойно дав тобі те, чого ти хотіла.
  «Я сам займався підполюванням, але мені не пощастило. Нікому не пощастило з полюванням на субмарини, і армія не дуже задоволена нами через це», — сказав Фучіда. «У моїй книзі добре звучить усе, що дає літаку, який помітив підводну лодку, шанс затонути».
  
  
  «Ми повністю згодні». Цього разу Шіндо сказав правду. Вони з Фучідою ще трохи поговорили, перш ніж старший офіцер перервав зв’язок.
  З усмішкою задоволення на обличчі, Шіндо теж поклав трубку. Він почав підводитись і кидати новину механікам в обличчя. Тому вони думали, що можуть піти за його спиною, чи не так? Ну, у них була інша думка!
  Зробивши кілька кроків, Шіндо оглянувся. Він розсміявся неприємним сміхом. Краще, якби він мовчав. Нехай механіки самі дізнаються, що Фучіда виступив на його боці. Вони б, досить скоро. Потім вони проводили деякий час, хвилюючись, чи знає він, що вони зробили. Він знову засміявся. Так, краще дозволити їм тушкуватися.
  Він міг зрозуміти, коли вони дізналися, що сказав Фучіда. До цього вони працювали над бомботримачами, але в уповільненій зйомці. Відразу вони серйозно взялися за проект. Речі, які не мали тривати дуже довго, раптом не зайняли дуже багато часу. Лише на кілька днів пізніше, ніж якби вони працювали безнадійно з самого початку, у них були стелажі на кожному Zero в Haleiwa.
  Шіндо був першою людиною, яка випробувала його. Він не хотів, щоб хтось із людей, яких він очолював, робив те, що він сам не хотів би або не міг зробити. Він попросив збройників завантажити легку тренувальну бомбу в стійку і підняв свій Zero. З прикріпленою бомбою він відчував себе трохи млявим; механіки мали рацію щодо цього. Однак проблема була непоганою.
  Він вибрав ціль неподалік від злітно-посадкової смуги; камінь, що стовбурчився крізь траву, виконував обов’язок підводного човна, що сплив. Він натиснув на нову кнопку, яку механіки встановили на панелі приладів. Бомба впала на волю.
  Він не влучив у камінь, але злякав його. Підводна лодка була набагато більшою ціллю, і вона мала б нести набагато більшу бомбу. Якби він поставив цю бомбу так близько до підводного човна, він був упевнений, що поранив би її.
  Він повернувся до злітно-посадкової смуги; не було багато палива для практики. Люди наземного екіпажу повернули його літак до його закамуфльованої обшивки. Незважаючи на брак палива, він сказав своїм пілотам: «Я хочу, щоб ви всі отримали якомога більше практики. Це важливо. Чим краще ви досягаєте, коли це не зараховується, тим краще ви будете працювати, коли це зараховується».
  Пілоти кивнули, майже в унісон. Більшість із них були ветеранами ударів у Перл-Харборі, які розпочали війну на Тихому океані. Вони знали, чого варте ретельне планування та підготовка.
  «Дай мені знайти підводний човен», — подумав Сіндо. Дозволь мені знайти один, і я зроблю йому неприємний сюрприз.
  ЦЕ БУЛИ МІСЯЧНІ КРАТЕРИ там внизу? Джо Крозетті знав краще, але полігон для бомбардування точно був побитий. Він тримав техасця в пірнанні, спостерігаючи, як висота відривається від висотоміра. Коли він спустився на 2500 футів, він випустив бомбу, яка висіла під тренажером.
  Техасець не був ні пікіруючим бомбардувальником, ні більше, ніж винищувачем. Але він міг видати себе за будь-кого. Джо сильно відтягнув палицю назад, щоб підняти носову частину літака й вивести його з пікірування. Коли ви опускалися на півмилі над землею, у вас не було багато можливостей для помилок, навіть у літаку, набагато спокійнішому, ніж той, який ви взяли б у бій.
  «Непогано, містере Крозетті», — сказав інструктор — майже стільки похвали, скільки він коли-небудь давав. «Верніть її на базу та висадіть».
  «Так, сер». Джо довелося озирнутися, щоб з’ясувати, де він і в якому напрямку розташована база військово-морської авіації Пенсаколи. Тут це не мало великого значення — у нього було багато орієнтирів, які вели б його назад. Оскільки між його літаком і авіаносцем лише океан, це може бути не так добре.
  У деяких хлопців ніби між вухами був компас. Вони завжди точно знали, де вони були і як дістатися, куди прямували, без метушні, метушні, клопоту чи видимих розрахунків. Джо підозрював, що Орсон Шарп такий. Його квартирант був дивним птахом, але до біса здатним. Він хотів би знайти дім так само автоматично, як поліз у кишеню за півдолара. Але навігація далася йому нелегко.
  Це не означало, що він не міг орієнтуватися, лише те, що робити це було важко. Він посадив техасця на посадку, якою пишався. Якби він був таким акуратним, коли грав у ньому соло… Але тепер у нього було більше досвіду. Чим більше він набував досвіду, тим більше розумів, наскільки це важливо.
  «Я знаю, що ти хочеш стати жокеєм-винищувачем», — сказав інструктор, коли вони вилазили з техасця.
  — Так, сер, — погодився Джо.
  «Це добре», — сказав йому старший чоловік. «Але якщо ви не отримуєте бажане, ви можете вдарити по ворогу і в пікіруючому бомбардувальнику. У всякому разі, ви можете вдарити сильніше. Винищувачі борються з іншими літаками. Пікіруючі бомбардувальники борються з кораблями, які несуть літаки».
  — Так, сер, — знову сказав Джо. Справа була не в тому, що інший офіцер був неправий – він не помилявся. Але Джо був налаштований на те, щоб керувати винищувачем ще до того, як він добровільно брав участь у програмі військово-морської авіації. О, звісно, Безстрашний міг зробити японський бойовий універсал або авіаносець дуже нещасливим, але це була така незграбна свиня в повітрі поруч із Диким котом!
  "Гаразд." Інструктор виглядав іронічно потішеним. Без сумніву, він точно знав, про що думав Джо. Пілоти-винищувачі отримали славу, а слава може виглядати дуже добре для дитини, яка наближається до закінчення льотної школи.
  Джо поспішав назад до своєї кімнати в гуртожитку, щоб попрацювати над проблемами тригонометра, які йому доведеться здати сьогодні вдень. Ні, навігація була для нього непростою. Це просто означало, що йому довелося попітніти.
  Двері відчинилися. Вибухнув Орсон Шарп. Джо витріщився на нього. Джо справді впустив свій олівець. Його сусід по кімнаті виглядав схвильованим, а Шарп зазвичай був холодним, як огірок. "Як справи?" — запитав Джо.
  «Ви не чули?» — запитав Шарп.
  «Ні». Джо похитав головою. «Якби я був, я б запитав вас?»
  «Ні, мабуть, ні». Хлопець із Юти кивнув собі. — Говорять, що сьогодні вдень з нами поговорить один із пілотів Йорктауна .
  "Ого!" Джо зовсім забув про тригонометрію. Це була більша новина, ніж будь-яка проблема з навігацією. Йорктаун лежав на дні Тихого океану, десь на північ від Гаваїв . Японці потопили її під час невдалої атаки США на острови. «Тих хлопців залишилося небагато».
  Орсон Шарп кивнув. «Я повинен сказати, що ні. Їм довелося ринути в океан і сподіватися, що їх підбере есмінець». Це була не єдина причина, чому пілотів Йорктауна залишилося небагато . Японські льотчики жорстоко розправилися з ними. Шарп не згадував про це, і Джо не зупинявся на цьому.
  Курсанти й так не мали звички кидати заняття, але зал, де виступав пілот, був наповнений щільніше, ніж канатна дорога з туристичним з’їздом у місті. Інструктором з навігації, чий курс проходив пілот, був суворий капітан-лейтенант на ім'я Отіс Джонс. Він тягнув за кожну мотузку, як знав, щоб отримати морський обов’язок, але все ще був тут. Це, безсумнівно, допомогло йому стати суворим. Все одно Джо був переконаний, що народився з лимоном у роті.
  Тепер він сказав: «Панове, я маю честь представити вам лейтенанта Джека Хедлі, колишнього корабля USS Yorktown, який незабаром повернеться на один із авіаносців, які зараз будуються. Лейтенант Хедлі!»
  Гедлі вийшов і відсалютував Джонсу. Курсанти аплодували льотчику винищувача стоячи. Він дивився на них з жахливою посмішкою. Він був не набагато старший за них; деякі з них могли бути старшими за нього.
  «Дякую, хлопці», — сказав він. Як і його чиста білява зовнішність, його плоскі голосні свідчили про те, що він родом звідкись із Середнього Заходу. Перебування в оточенні кадетів з усієї країни зробило Джо набагато кращим у розставлянні акцентів, ніж йому коли-небудь було потрібно, щоб повернутися в Сан-Франциско. Хедлі продовжив: «Чому б вам усім знову не сісти? І якщо ви не дуже проти, я зроблю те саме».
  Незалежно від того, що казав лейтенант-командир Джонс, Гедлі не повертався в море одразу. Він ходив, явно кульгаючи, і носив з собою палицю. Огидний шрам від опіку виднівся під манжетом лівої сорочки; Джо було цікаво, як далеко вона просунулася вгору по його руці і які ще рани приховували його літні білі. Коли Джонс приніс йому стілець, він досить жорстко опустився на нього й сів, поставивши ліву ногу, погану, прямо перед собою.
  «Дякую, сер», — сказав він Джонсу, який різко кивнув і сів за стіл у першому ряду, який він зберіг завдяки саморобній табличці «ЗАРЕЗЕРВОВАНО». Джек Хедлі знову глянув на переповнену кімнату. «Ви повинні пам’ятати, панове: я сам не маю великого досвіду проти японців. Але я маю більше, ніж більшість американців, тож ось як це виглядає для мене.
  «Перше, що вам потрібно запам’ятати, японці — це не жарт. Забувайте, що це найшвидший відомий мені спосіб вас убити. Усі ті жарти, які ми вигадували до минулого року про те, що вони маленькі зубасті хлопці в кумедних окулярах, які літають на літаках, зроблених із фольги та залізного брухту, — усе це дурниця. Так, вони погано вбивають ножа в спину, але вони дуже хороші в тому, що роблять. Вони літали кільцями навколо нас там».
  Він зробив паузу, на його обличчі виразився напружений спогад. Джо було цікаво, що саме бачить його розумове око. Як би там не було, це не здавалося приємним. Ліва рука Гедлі трохи здригнулася. Можливо, це щось означало, можливо, ні. Постраждалий пілот був єдиним, хто знав про це напевно.
  Після мовчанки, яка тривала надто довго для комфорту, Гедлі продовжив: «Японці — це не жарти, і їхні літаки — теж. Ви, мабуть, чули дещо про те, що може Zero». Він знову зробив паузу, цього разу чекаючи кивків. Отримавши їх, він знову сказав: «Ну, все, що ви чули, правда. Це один чортовий літак. Він швидший, ніж Wildcat, він краще лазить і може розвернутися всередині вас, як ви не повірите, а Wildcat сам по собі досить маневрений. Якщо ви спробуєте битися з Зеро, ви підходите до труни. Не робіть цього. Більше одного разу не зробиш».
  І знову він ніби дивився на те, що міг бачити тільки він. Цього разу він пояснив, що саме: «Мені сказали те саме, що я вам. Я не хотів слухати. Я подумав, що жоден японець у світі не має мого номера. Показує, що я знаю».
  Він зібрався. «Не боріться з ними», — повторив він. «Якщо ви робите нотатки, запишіть це. Якщо ви не робите нотаток, все одно запишіть». Він знову спробував огидно посміхнутися. Вийшло напружено.
  «У вас є дві грані, і тільки дві. Дикий Кіт може перевершити Зеро. Ви можете зробити стрільбу зверху і ззаду. Або, якщо у вас великі проблеми, ви можете пірнути звідти, і здебільшого ви втечете».
  Джо чекав, щоб почути, що таке інший край. Поки він чекав, він підкреслив те, що написав про заборону собачих боїв. Але Хедлі ніби висохла. Лейтенант-командир Джонс змушений був підказати йому:
  — Лейтенант…?
  "Га?" Джек Гедлі повернувся до себе звідки б не був. «Ой. Вибачте, сер. Я думав про... бойові пошкодження, можна сказати. так Бойова шкода». Чи він говорив про те, що сталося з ним самим, з його літаком чи з усім флотом, який США направили проти Гаваїв?
  Чи це мало значення?
  Гедлі знову зібрався: «Є ще одна річ, яку ти можеш зробити, щоб принаймні допомогти відвести цих мавп від себе. Пілот на ім'я Джиммі Тач придумав це, і Thach Weave все одно приносить користь». Він коротко описав систему, пояснюючи, як різкий поворот літака, якому загрожує загроза, від ворога сповістить іншу пару в елементі з чотирьох площин, щоб вона повернулася до нього та дала їм хороший постріл. «Це не ідеально, навіть близько», — закінчив він. «Щоб добре працювати, потрібна дуже тісна командна робота та багато практики. Але це дає нам певний шанс проти кращого літака, а раніше у нас навряд чи був».
  Тоді він ставив запитання. Кілька людей, Джо серед них, запитали про Thach Weave. Гедлі боляче підвівся на ноги й малював на дошці схеми. Вони допомогли; Джо не зміг добре уявити тактику лише зі слів. Кружечки та стрілки допомагали йому бачити, що потрібно робити. Чи міг він це зробити, і робити це в координації з іншими пілотами, ну, це може бути інше питання. Але він також вправлявся в польотах у строю, тож вирішив, що впорається з цим.
  Тоді Орсон Шарп сказав: «Сер, чи не могли б ви розповісти нам про свою відмову?»
  Перш ніж Гедлі щось сказав, він знову сів. Знову його хвора нога стирчала перед ним. Він простягнув руку й торкнувся того задерев’янілого коліна. «Я вже отримав це на той час. Проклята куля влетіла збоку. Броня в сидінні хороша; речі в кабіні не такі жаркі. Правду кажучи, той клятий японець наповнив літак дірями. Мій двигун почав варитися. Дякувати Богу, що ці радіали мають повітряне охолодження. Двигун із рідинним охолодженням втратив би свою охолоджуючу рідину й замерз на мені задовго до того, і я б пішов пити занадто далеко від дому.
  «Як це було, я доглядав її назад до місця, де були наші кораблі. Я сподівався, що у нас все ще є робочий носій, але не пощастило. Кожного разу, коли полум’я спалахнувало в кабіні, я використовував вогнегасник, щоб загасити його – здебільшого». Він подивився на свою обпечену руку. Джо не міг сказати, чи знав він, що це робить.
  «Я поклав її у воду якомога повільніше та плавніше», — сказав Хедлі. «Тоді я відсунув кабіну — яка все ще працювала чудово, незважаючи на всі пошкодження, які я отримав, — витягнувся звідти та зумів надути рятувальний пліт. Мене підхопив есмінець — і я тут».
  Він ще раз усміхнувся їм тим фермерським хлопчиком. Він зробив це легким. Скільки страху і болю ховається за усміхненим фасадом? Досить, щоб навіть такий, як Джо Крозетті, який ніколи не бачив бою, міг сказати, що вони там. Але, оскільки Джек Гедлі вдавав, що це не так, усі інші мусили зробити те саме.
  Чи міг я це зробити? — здивувався Джо. Він на це сподівався, але був достатньо чесним, щоб визнати собі, що не мав жодного уявлення.
  ДЖЕЙН АРМІТАЖ СТОЯЛА В черзі, щоб отримати те, що приготувала на вечерю громадська кухня у Вахіаві. Як завжди, те, що потрапило на її тарілку, було б прикладом жарту коміксів Catskills. Їжа тут кепська - і такі маленькі порції. Вона дістала варену картоплину, більшу за м’ячик для пінг-понгу, але меншу за тенісний м’яч, трохи зелені, яка могла бути бадиллям ріпи чи бур’янами, і, що незвично, шматок риби, трохи більший за книжку сірників.
  
  
  До речі, риба пахла, вона була спіймана не вчора чи позавчора. Джейн не скаржилася. Вахіава був настільки близько до центру Оаху, що це не мало значення. Це було не дуже далеко від Тихого океану — на острові нічого не було, — але будь-яка риба рідко віддалялася від узбережжя. Занадто багато голодних ротів, особливо в Гонолулу.
  Інші люди були раді бачити частування, як і вона. «Хіба це не щось?» було те, що вона чула найчастіше. Вона сіла за один зі столів, розкиданих навколо дитячого майданчика початкової школи, і зарилася.
  Риба мала присмак аміаку, який доповнював її запах. Якби вона дістала його в ресторані до окупації, вона б сердито відправила його назад. Тепер вона їла кожну крихту, всю непоказну і досить противну зелень і кожну картоплину. Вона не облизала тарілку, коли закінчила, але деякі люди навколо неї зробили.
  Хаоли переважно сиділи разом. Так робили місцеві японці. Так само зробили китайці. Так зробили і філіппінці. Так само робила жменька корейців Вахіави — якомога далі від місцевих японців. Не всі місцеві японці співпрацювали з майором Хірабаяші та окупантами — далеко не так, — але цього було достатньо, щоб люди з інших груп насторожено ставилися до того, що мають з ними занадто багато спільного.
  Джейн сиділа й слухала балаканину навколо неї — англійською та іншими. Звинувачувати місцевих японців у всіх бідах у Вахіаві було несправедливо. Деякі з них справді бачили Японію своєю країною більше, ніж США. Як ви можете звинувачувати їх, коли багато хаолів зробили все можливе, щоб показати, що вони не вважають японців такими ж хорошими, як вони?
  Крім того, місцеві японці були не єдиними колабораціоністами. За один столик від Джейн сидів Усміхнений Семмі Літтл, який до вторгнення продавав жалопі військовослужбовцям казарми Шофілд. Він не був лихварем, але його процентні ставки були такими високими, як дозволяв закон, і багато його автомобілів були лимонами. Ці дні він усе ще посміхався. Оскільки на острові майже не було бензину, він більше не продавав машини. Але японці були раді купити те, що він мав для них.
  Джейн ненавиділа його набагато більше, ніж такого, як Йош Накаяма. Усміхнений Семмі не пам’ятав і не турбувався про те, що він мав бути американцем. Якби росіяни, ефіопи чи аргентинці вторглися на Гаваї, він би теж до них підійшов.
  «… Єгипет…» «… за межами Александрії…» «… Монтгомері…» Джейн почула спокусливі фрагменти розмови з-за столу з іншого боку від неї. Вона намагалася слухати, не звертаючи явної уваги.
  Хтось там або мав заборонене радіо, або знав когось, у кого воно було. Новини, які не були японською пропагандою, поширювалися, незважаючи на все, що могли зробити окупанти, щоб це зупинити.
  Вона вилаялася собі під ніс. Вони розмовляли тихо, і вона чула не так, як хотіла. Що відбувалося за межами Олександрії? Невже німці нарешті прорвалися? Або Монтгомері якось їх утримав? Вона не могла розібратися.
  Вона озирнулася на каструлі та чайники, де кухарі виправили вечірню воду. Вона сподівалася на десерт, хоча знала, що це буде. Якби цей кошмар колись закінчився, вона дала жорстоку клятву ніколи більше не торкатися рисового пудингу до кінця свого життя. На Гаваях все ще був цукор і трохи рису. Варіть їх разом, доки вони не стануть чимось схожим на клей, і вийшло частування, яке вважалося одним лише тому, що не було інших.
  Джейн подивилася на свої руки. Щоразу, коли вона це робила, вона думала, що стала трохи худшою, ніж раніше. Скільки це могло тривати, перш ніж ні від неї, ні від когось іншого нічого не залишиться? Не назавжди, і вона добре це знала. Тому вона не знехтувала навіть солодкуватою бібліотечною пастою, яку називали рисовим пудингом. Калорії залишаються калоріями, звідки б вони не надходили.
  
  
  Але кухарі не подали жодних ознак того, що сьогодні мають якийсь десерт. Вона знову вилаялася, не зовсім тихо. Вона так втомилася від постійного голодування. І вона просто так втомилася…
  Невже минуло менше року тому, як вона зайшла в ресторан і замовила занадто велику Т-кістку, щоб доїсти? Вона нічого про це не думала. Вона навіть не попросила сумку, щоб віднести додому залишки їжі. Господи, який я був дурень! Чи їла вона яловичину відтоді, як японці окупували Вахіаву? Вона так не думала.
  Вона віднесла свою тарілку та столове срібло до посудомийних машин. При цьому всі по черзі. Одна з жінок щось говорила іншій, коли та підійшла до них. Вони обидва затихли, перш ніж вона почула, що це таке. Вони почали знову, коли вона пішла й відійшла надто далеко, щоб розібрати, що вони говорять.
  Її шлунок звузився, і на цей раз це була не жалюгідна їжа. Про неї пліткували? Про когось, кого вона знала, когось, кого вони знали, що вона знає? Про те, що відбувалося за межами Олександрії?
  Що б це не було, вона ніколи не дізнається. Вони не довіряли їй настільки, щоб впустити її в це. До війни вона розмовляла зі своїми третьокласниками про різницю між свободою та диктатурою. Вона говорила про це, так, але вона цього не розуміла. Різниця полягала в тому, що люди говорили один одному, і в тому, що вони не говорили, коли інші люди могли почути. Це було в довірі.
  А довіра до Вахіяви була такою ж мертвою, як і комфортне панування Америки над Гаваями. Якби Сполучені Штати повернулися, якби зірково-смугасті знову пролетіли над школою, поштою та казармами Шофілда, чи повернулася б ця довіра? Як це могло бути, якщо він був так сильно зламаний?
  Але якби цього не сталося, чи були б острови коли-небудь знову вільними?
  ФЛЕТЧ АРМІТАЖ БУВ НУДНО КОПАТИ. Йому б набридло копати, навіть якби він не робив це на голодному пайку. Він був схожий на скелет із мозолястими руками. Японцям було байдуже. Якщо він слабне, щоб копати, його не кладуть у лазарет, доки не відновляться сили. Вони б просто повалили його по голові, як це зробили б із собакою, яку збила машина. Потім вони віддадуть його лопату комусь іншому і використають цього бідного, жалюгідного виродка.
  А чому ні? Щодо них, ув'язнені були чесною грою. Їх у них було десятки тисяч. Якби вони працювали на військовополонених до смерті, їм не довелося б так хвилюватися про змови та спроби втечі. У скелетів із мозолястими руками не вистачало ні енергії, ні сил, щоб спробувати щось кардинальне. Вся енергія, яку вони мали, була спрямована на те, щоб залишитися в живих, і їм довелося вкладати всі сили в роботу. Якщо вони цього не зробили, японські сержанти, які керували ними, змусили їх заплатити.
  Це мала бути гарматна точка. Воно було розташоване гарно: на південному боці невисокого пагорба, щоб було важче помітити з півночі — ймовірного напрямку будь-якого вторгнення, — але на вершині пагорба був би спостерігач, який би керував стрільбою. Його також було б важко помітити, особливо коли вони закінчили маскувати його позицію; провести телефонну лінію між одним місцем і іншим було б легко. Флетч дуже професійно оцінював те, що японці робили тут.
  Йому не подобалося працювати над цим. Змусити його це зробити було мертвим проти Женевської конвенції. Японці пишалися, що не підписали. Будь-хто, хто скаржився на цей конкретний рахунок, спіймав пекло — або навіть більше пекла, ніж будь-хто інший.
  Швидше за все, телефонна лінія, яку японці використовували для зв’язку між вершиною пагорба та гарматною точкою, була захопленим американським обладнанням. Вони використовували якомога більше з того, що схопили тут.
  І вони зміцнювали Оаху до нуля. Сполучені Штати розмістили на Гаваях багато людей, багато обладнання та багато кораблів. Зробивши це, американці самовдоволено вирішили, що ні в кого не вистачить сміливості атакувати їх тут. «І подивіться, що це нам принесло», — подумав Флетч, повертаючи чергову лопату землі.
  Японці не мали таких ілюзій. Вони знали, що США хочуть повернути Гаваї. Якби американцям вдалося висадитися, їм довелося б пробиватися на південь по дюйму за раз, крізь роботи, зроблені їхніми земляками. Щоразу, коли Флетч встромляв лопату в землю, він допомагав і втішав ворога.
  Йому не подобалося почуватися зрадником. Однак він не знав, що з цим робити. Якби він не зробив того, що йому сказали японці, вони б його вбили. Це було б не так акуратно чи швидко, як ударити його по голові. Вони змусили б його страждати, щоб нікому не приходили в голову жваві ідеї.
  «Ісогі!» — крикнув найближчий японський сержант. Як і всі, хто його чув, Флетч деякий час працював швидше. Він не озирнувся, щоб побачити, чи не кричав на нього кричащий хлюп конкретно на нього, він просто прискорив ходу. Озираючись назад, японці натякали на те, що у вас нечиста совість. Це дало їм привід побити вас, ніби їм було потрібно багато виправдань.
  Через десять хвилин Флетч таки озирнувся через плече. Японець стояв там, розкинувши ноги, спиною до військовополонених, і витікав. Флетч негайно відійшов. Він був не єдиним, хто це зробив.
  Одним із товаришів у його стрілецькій команді був високий рудий хлопець із Міссісіпі на ім’я Клайд Ньюком. «Господи Всемогутній», — сказав він, витираючи спітніле обличчя брудним рукавом. «Тепер я знаю, як почувається негр на бавовняних полях».
  Флетч викопав ще одну лопату землі й відкинув її вбік. «Я справді вірю, що продав би свою душу, щоб бути негром на бавовняному полі прямо зараз, — сказав він, — якщо це було бавовняне поле на материку».
  «Ну, так, що стосується роботи, я б теж зробив це», — сказав Ньюком. — Я б також не вимагав за це ні копійки. Але я мав на увазі не це. Ніхто ніколи не поводився зі мною, як із клятим негром, поки я не зібрав свій Спрінгфілд і не здався. Для японців ми не що інше, як бруд, причому бруд низький».
  — Отже, ви, південці, ставилися до негрів, як до бруду? Флетчу було байдуже так чи інакше, але все, про що ти міг поговорити, допомагало спливати час, і це все було на користь.
  «Ти мене хвилюєш». Ньюкомб говорив без гарячки. «Але якщо серйозно, ти повинен дати неграм знати, хто тут господар. Ви цього не зробите, і незабаром вони почнуть думати, що вони такі ж хороші, як білі».
  «Ви маєте на увазі, що японці тут, на Гаваях, почали думати, що вони такі ж хороші, як хаоли ?» — запитав Флетч. Білі тут не лінчували місцевих японців, як білі лінчували негрів у Міссісіпі. Вони знайшли інші, не такі жорстокі, способи втримати їх на місці. Незважаючи на це, вони розплачувалися зараз за те, що зробили тоді. Якби до японців тут ставилися краще, сьогодні було б менше колабораціоністів.
  Клайд Ньюком кинув на нього смішний погляд. «Так, начебто тільки негри справді нижчі за нас».
  Флетч не взявся далі. Який був сенс? Ньюком був настільки сліпий до деяких речей, що навіть не знав, що не може їх бачити. І ми повинні виграти цю війну? Боже нам помагай! Чи були японці, такі як Ньюкомб, які бігали на волі? Можливо, так і зробили. Деякі з цих охоронців справді поводилися так, ніби гвинтівка була найскладнішою річчю, про яку їм коли-небудь доводилося хвилюватися. Флетч на це сподівався. Якщо yahoo іншої сторони не скасовував наш, у нас були великі проблеми.
  
  
  З лопати Флетча полетів ще один вантаж бруду, і ще, і ще. Час від часу сержант кричав на військовополонених, щоб вони поспішили знову. І вони… на деякий час, чи поки він не відвернеться. Навіть якщо Ньюком не знав свого дупа з третьої бази, це був ритм бавовняного поля, але бавовняного поля в часи рабства перед громадянською війною. Ніхто тут не працював більше, ніж він абсолютно повинен.
  Наглядачі знали це так само добре, як і раби. Вони брали приклад з когось, хто рухався надто повільно, щоб їм підходити, або, можливо, з когось, обраного навмання, майже щодня. І вони були більш дикими, ніж наглядачі американського Півдня. Негри-раби були дорогою власністю; тодішні наглядачі могли потрапити в неприємності, завдавши їм шкоди. Нікого з японців не хвилювало, що тут сталося з військовополоненими. Чим більше з них падало мертвими, тим щасливішими вони здавалися.
  Коли сонце зайшло, пролунав свисток. Робоча група вишикувалася в чергу за маленькими шматочками рису та зелені, яких не вистачило б, щоб утримати людей живими, якби вони лежали й нічого не робили. Потім вони спали. Втома зробила голу землю ідеальним матрацом. Флетч заплющив очі, і він зник.
  Коли він мріяв, йому снилася Джейн. Такого не було давно. Але він не мріяв про неї оголеною і жвавою в спальні, як це було після їх першого розриву. Він не міг пригадати, коли востаннє йому снилася Джейн — чи навіть повія з Готель-стрит — таким чином.
  Цей сон був ще більш нестерпно чуттєвим і сповнив його ще більш безлюдним відчуттям втрати. Йому снилася Джейн оголеною і жвавою… на кухні. Вона готувала йому сніданок, щоб закінчити всі сніданки. Півдюжини яєць, смажених на середньому рівні — саме так, як він їх любив — на вершковому маслі. Десяток товстих скибочок димного бекону, на яких блищить гарячий жир. Фут заввишки купа золотих оладів, змащених маслом, жовтим, як тигри, і справжнім вермонтським кленовим сиропом. Пшеничні тости з домашнім варенням з полуниці. Кава, стільки, скільки міг випити. вершки. цукор.
  "О, Боже!" Він зробив достатньо шуму, щоб прокинутися. Він подивився вниз, щоб перевірити, чи прийшов би він у штанях. Він не мав. Будь він проклятий, якби знав, чому ні.
  КАПРАЛ ТАКЕО ШІМІЗУ Очолив СВІЙ ГРУЗ патрулюючи по Кінг-стріт. Японські солдати марширували посередині вулиці; не було ніякого колісного транспорту, який би їм заважав, за винятком рикш, велоциклів і час від часу кінних екіпажів чи фургонів. Це був ще один ідеальний день у Гонолулу, не надто спекотний, не надто душний, якраз.
  Очі Шіро Вакузави перевелися праворуч. «Я досі кажу, що це найсмішніша річ, яку я коли-небудь бачив», — зауважив він.
  «Чи дивився ти останнім часом у дзеркало?» — спитав Шимізу. Решта загону сміялися над Вакудзавою. Але це не був жорстокий сміх, як це було б у багатьох підрозділах. Шимізу не сказав, що має намір поранити. Він просто пожартував, і солдати, яких він очолював, сприйняли це так.
  І Вакузава не помилявся. Водонапірна вежа, прикрашена пофарбованим листовим металом, схожим на величезний ананас, також була однією з найсмішніших речей, які коли-небудь бачив Шимізу. Старший рядовий Ясуо Фурусава, який мав вдумливий склад розуму, сказав: «Що ще смішніше, це те, що він витримав усі бої».
  Він теж не помилився. Після бомбардування Перл-Харбора японські літаки також завдали ударів по району гавані Гонолулу. Вежа Алоха, прямо біля Тихого океану, була лише руїною. Але водонапірна вежа, яка мала бути однією з найпотворніших речей, які будь-коли створювали, все ще стояла.
  На патруль пішли. Японські солдати та матроси у відпустці намагалися втекти з їхнього шляху. Оскільки Шімізу був у патрулі, він міг попросити у них документи, якби почувався офіційним. Деякі з них, ймовірно, не мали дійсних документів. Якщо він хотів змусити начальство посміхнутися, то ловити таких негідників було хорошим способом це зробити. Але Шімізу був далекий від офіціозу, і йому не подобалося підходити до начальства. Він сам добре проводив час; чому б іншим не відчувати те саме?
  Цивільні вклонилися. Шимізу провів своїх людей через один із неофіційних ринків, що всіяли цю частину Гонолулу. Вони були технічно незаконними. Він міг наробити біди на місцевих, затягуючи покупців і продавців. Але знову ж таки - чому? Треба було йти разом, щоб порозумітися, і він не бачив, як торгівля рибою, рисом і кокосами комусь зашкодила.
  Крім того, цей ринок знаходився в межах видимості палацу Іолані. Якщо охоронцям це не подобалося, вони могли його закрити. Шімізу хихикнув. Японські солдати та морські десанти в палаці Іолані були такою ж церемоніальною силою, як і гавайський підрозділ, з яким вони тепер розділяли свій обов’язок. Ймовірно, вони не підходили для справжньої роботи.
  «Капралсан , чи є у цих гавайських солдатів бойові патрони в гвинтівках?» — запитав рядовий Вакудзава.
  «Вони не звикли, але я чую, що вони нарешті стали», — сказав Шимізу. «Ми прикидаємося, ніби вони справжнє королівство, тож було б образливо, якби ні, га ?»
  — Мабуть, так, — сказав Вакудзава. «Але вони надійні?»
  Старший рядовий Фурусава відповів, перш ніж Шимізу встиг: «Поки ми перевершуємо їх чисельністю, вони надійні».
  Усі в команді розсміялися, включно з Шимізу. Йому теж так здалося. «Це схоже на Маньчжоу-Го, тільки більше», — сказав він. Солдати на це кивнули; вони всі це зрозуміли. У Маньчжоу-Го була справжня армія та справжня авіація, а не іграшкова сила, якою хвалився король Гавайських островів. Але солдати та льотчики на місці корилися японським офіцерам, а не маріонетковому імператору Маньчжоу-Го. І якщо вони колись вирішать цього не робити, у Японії буде більш ніж достатньо людей у Маньчжоу-Го, щоб роздавити їх дощенту.
  Гавайці були вражаючими чоловіками. Багато з них були більш ніж на голову вищими за своїх японських побратимів. Але американські захисники Оаху були сильнішими за Шимізу та його товаришів. І це принесло їм велику користь, подумав він.
  Далі рушив загін Сімідзу. Час від часу він озирався через плече, щоб переконатися, що його люди демонструють належним чином. Він не спіймав їх на тому, що вони робили не слід. Вони завжди спрямовували свої обличчя прямо перед собою і тримали їх незворушними. Якщо їхні очі час від часу ковзали то вправо, то вліво, щоб поглянути на гарненьку дівчину у цупкій сукні чи топі з коротким рукавом, то й у Шимізу. Жодна жінка в Японії не дозволила б себе побачити так одягненою чи роздягненою.
  З бічної вулиці вийшов японський капітан. «Салют!» — вигукнув Шіміцу й спритно підняв праву руку.
  Якщо хтось віддав честь погано або неохайно, офіцер міг навести на весь загін проблеми. Якби Шімідзу не побачив його, а чоловіки пройшли повз, не салютуючи… Він не думав про те, що б тоді сталося. Окрім побиття, яке б він і його люди отримали, командир його роти, ймовірно, повернув би його до рядового. Як він міг жити з ганьбою?
  Ну, цього не сталося. Капітан побачив салюти. Мабуть, він вважав їх прийнятними, бо продовжував займатися своїми справами, не наказавши людям Шимізу зупинитися.
  
  
  «Тримай очі відкритими», — попередив Шімізу. «Пізніше ми пройдемо готельною вулицею. Там буде багато офіцерів, поза барами та шикарними борделями. Багатьом із них байдуже, що вони у відпустці.
  Якщо ви їх не помітите, якщо ви не віддасте честь, вони вас пошкодують. Вакарімасу-ка? »
  "Хай!" — хором заговорили солдати. Це було риторичне запитання; тепер у них було достатньо часу, щоб навчитися розуміти примхи, марнославство та образливість офіцерів, під командуванням яких вони служили. І оскільки ці офіцери мали над ними фактично абсолютну владу, простого розуміння було недостатньо. Вони повинні були заспокоїти й умилостивити цих офіцерів, як будь-які інші розгнівані боги.
  Вони повернулися, жорстко обрушившись на людей, якими керували. Фурусава вказав на чоловіка- хаоле років двадцяти. — Він не вклонився, капрал!
  «Ні, а?» Шимізу сказав. «Ну, він пошкодує». Він підвищив голос до крику: «Ти!» Він також показав на білого.
  Хлопець завмер. Він виглядав так, наче хотів утекти, але боявся, що японці зроблять з ним щось жахливе, якщо він спробує. Він був абсолютно правий щодо цього. Він також усвідомив, чого не зробив. Він справді вклонився й заговорив із розпачливою поспіхом — англійською, оскільки не знав японської.
  Це б його не врятувало. Шімізу підбіг до нього й гавкнув: «Твої документи!» Звичайно, він говорив японською: це була єдина мова, яку він знав. Його тон і витягнута рука передали його значення. Місцевий житель дістав гаманець і показав Шимізу свої водійські права. На ньому була його фотографія.
  Шимізу кинув на нього кам’яний погляд. Білий чоловік поліз у гаманець і витяг звідти десятидоларову купюру. Шімізу змусив його зникнути швидко, як блискавка — це було більше, ніж заплатила йому армія за два місяці. Незважаючи на хабар, він вдарив чоловіка по обличчю, як він міг би вдарити свого солдата, який зробив якусь дурницю. Білий чоловік ахнув від несподіванки й болю, але після цього сприйняв це так добре, як солдат. Задоволений Шимізу холодно кивнув і повернувся до своїх людей.
  «Давайте, — сказав він їм. «Рухайся». Вони пішли по вулиці. Він озирнувся через плече. Білий чоловік дивився їм услід величезними очима на блідому, як хмара, обличчі.
  Готель-стріт була таким же бурхливим і хтивим місцем, як і раніше. Шімізу шкодував, що він відвідує його у відпустці, а не в патрулі. З відчинених дверей півдюжини занурень лунала музика. Частина це була японська, решта — солодко-солодкі мелодії Заходу. Шимізу чув, що американці вважають японську музику дивною. Він знав, що вважає західну музику дивною.
  Набридлі військові міліціонери намагалися підтримувати хоч якийсь порядок. П'яні солдати і матроси не хотіли цього брати. Час від часу військові стукали пару голов. Навіть це досягло менше, ніж це було б у будь-якому іншому місці.
  «Американці вчинили нерозумно, атакуючи наші кораблі», — сказав старший рядовий Фурусава. «Якби вони скинули бомби на вулицю Готель, вони могли б знищити всі наші сили». Усі в загоні Шимідзу сміялися, бо це було смішно, але сміх швидко припинився, бо в ньому було занадто багато правди.
  «Ось! Ви!" Військовий поліцейський вказав на Шимізу. «Приходьте, візьміть опіку над цією людиною». Він потряс засопого матроса, який дурнувато реготав.
  «Вибачте, сержант- сан, але ми патрулюємо, і нам ще потрібно багато чого подолати. Будь ласка, вибачте, — сказав Шимізу. Оскільки він і його люди несли власне чергування, військовому поліцейському нічого не залишалося, як кивнути. Шімідзу не посміхався, поки хлопець більше не міг його бачити. Сказати "ні" - бути в змозі сказати "ні" одному з ненависних військових поліцейських було чудово. «Вперед!» — гукнув він, і патруль пішов далі.
   IV
  ОСКАР ВАН ДЕР КІРК ТА ЧАРЛІ КААПУ СИДИЛИ В САЛОНІ ВАЙКІКІ, ПИЮЧИ, як бармен стверджував, пиво Primo. Рідна гавайська піна ніколи не була таким пивом, яке змусило б когось забути вишукане німецьке пиво або, якщо на те пішло, навіть Шліц. Ця речовина на смак більше нагадувала воду для ванни після того, як футбольна команда Гавайського університету очистилася в ній.
  Чарлі був іншої думки. «Отже, — запитав він чоловіка за барною стійкою, — наскільки хворим був кінь, коли він мочився у ваші пляшки?»
  «Смішно», — сказав бармен. «Смішний, як милиця. Сьогодні ти намагаєшся отримати чортів ячмінь. Для пива, звареного з рису, це непогано».
  «Пиво, зварене з рису, — це саке, чи не так?» – сказав Оскар.
  "Різновид. У мене є трохи з цього, на випадок, якщо японські офіцери забредуть, — сказав бармен. До речі, він сказав японські офіцери, він мав на увазі японців. Але він не сказав би цього, коли б не був поруч з людьми, яким не довіряв. Оскар знав, що вони з Чарлі не інформатори, але бармен ні. Повозячи свою чорну краватку-метелик, він продовжив: «Однак у цьому є справжній хміль. Він робить усе можливе, щоб бути пивом, чесно».
  «Це не дуже добре», — сказав Чарлі, а потім, незрозуміло, «Дай мені ще одну, добре?»
  — Я теж, — сказав Оскар, випиваючи склянку. «Примо сьогодні ближче до справжнього пива, ніж те, що вони називають джином або околехао , до справжнього Маккоя».
  «Ти маєш рацію, брате». Чарлі Каапу зробив жахливе обличчя.
  «Так, ну, ти ж не хочеш знати про те лайно, яке в них міститься». Бармен поставив ще дві чашки пива. — Чотири біти, — сказав він. Оскар перекинув півдолара через стійку. Бармен зачерпнув його.
  Оскар підняв келих. «Грязюка в очі», — сказав він Чарлі.
  «Тобі теж», — відповів напівгавайський серфінгіст. Вони обоє випили. Вони обоє зітхнули. Цей Primo не був хорошим, навіть якщо він був не таким поганим, як міг би бути. Чарлі знову зітхнув. "Ми повинні зробити щось інше", - сказав він.
  "Як що?" — запитав Оскар. «Просто ладити досить важко».
  — Ось у чому суть, — сказав Чарлі. «Ось чому ми повинні зробити щось інше».
  Тоді, коли Оскар навчався в Стенфорді, його професор філософії назвав би це non sequitur.
  Чомусь він не думав, що Чарлі оцінить філософію. «Що ти маєш на увазі?» запитав він.
  — Нам слід повернутися на північний берег, — сказав Чарлі. «Ми не були там до біса довго».
  Оскар витріщився на нього. «Ти з'їхав з глузду?» — вигукнув він. «Останнього разу, коли ми піднялися туди, нас ледь не вбили». Одна лише думка про це викликала жах, що вириває кишки, що стискає сечовий міхур.
  "Так, я знаю." Його хапа -гавайський друг виглядав дещо збентеженим. Можливо, він теж пам’ятав страх. Але він продовжив: «Це ще одна причина повернутися. Це як коли ти падаєш з коня, ти повертаєшся знову, чи не так?»
  
  
  "Я вважаю." Оскар розпливчасто говорив про коней. На момент його народження будівельний бізнес його батька був повністю моторизований. Батько продовжував розповідати про конкурента, який вважав вантажівки лише минущою модою, і залишився на візках, запряжених кіньми. Він швидко розорився.
  «Звичайно знаєш». Якщо Чарлі Каапу і мав якісь сумніви, то він їх дуже добре приховував. «Крім того, тут гнилий прибій. Я хочу щось, у що я можу влізти зубами».
  «Ви маєте на увазі, якщо ви зіпсуєте щось, — сказав Оскар. Чарлі показав йому палець. Вони обоє засміялися. Оскар зробив ще один ковток більш-менш Прімо. «Крім того, ви знаєте, ми не просто серфінгісти. Ми теж рибалки».
  Чарлі скривився. «Гаріть час», — пробурмотів він, зручна фраза, яку можна застосувати до всього, що вам не подобається. Він теж сприйняв своє жалюгідне виправдання для пива. «Зараз у нас там ніхто не стріляє».
  — Ти сподіваєшся, — сказав Оскар. «Однак Бог знає, що японці роблять там сьогодні». Він також не сказав «Японці» перед барменом.
  «Гей, давай. Чи не хочеш на деякий час відволіктися від усього цього? Або ти одружений на тій своїй дівчині?» У голосі Чарлі була глузування.
  Це теж вразило; Вуха Оскара розжарилися. «Ти знаєш, що я ні», — сказав він. Вони з Сьюзі добре ладнали, і це було приємно, але це не був шлюб. Він ткнув вказівним пальцем у бік Чарлі. «Якщо ми піднімемося на північний берег, як ми туди потрапимо? Навіть якби ми змогли знайти бензин, у мого Chevy розрядився акумулятор і чотири квартири. До біса, у ньому, напевно, навіть квартир більше немає, як… японці, — ледь не посковзнулися там, — нині знімають гуму з машин.
  Чарлі докірливо крякнув. «А я думав, що ти такий великий, розумний хал. »
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Ти був тим хлопцем, який придумав вітрильні дошки», — сказав Чарлі. «Ми можемо поїхати на них, половити рибу, — він, очевидно, не заперечував, коли робив це для себе, — спати на пляжі, добре провести час. Ні хаху. »
  Він сказав, що це звучало так легко — напевно, набагато легше, ніж було б насправді. І він спокусив Оскара, і Оскар чудово знав, що його спокусили. Він навів найвагоміший аргумент проти подорожі, який міг придумати: «Чим ти хочеш посперечатися, що прибій буде смердіти?»
  «Б’юся об заклад, що не буде», — відповів Чарлі. «Вже жовтень, чувак. Там можна отримати гарні набори».
  Він не помилився. У грудні минулого року хвилі були не такими високими, що розчарувало Оскара й Чарлі, але, без сумніву, полегшило японських загарбників. Оскар не хотів би намагатися отримати десантний катер висотою понад тридцять футів, і, безсумнівно, японці також не хотіли цього. Шторми могли початися в затоці Аляска так рано, і хвилі від цих штормів мали прямий удар над Тихим океаном, аж до затоки Ваймеа.
  Чарлі Каапу злегка посміхнувся йому. «Давай, Оскар. Не будь буркотливою. Ми робимо це, ми говоримо про це вічно. Ти хочеш весь час бути рибалкою ? Покатайся на сампані, якщо хочеш». Можливо, Оскар сказав би «ні», якби сам не випив пива. Але він мав, і йому не подобалося щодня повертатися до Вайкікі більше, ніж Чарлі. "Я зроблю це!" він сказав. «Давайте поїдемо завтра».
  «Тепер ти говориш! Тепер ти готуєш на газі!» Посмішка Чарлі стала ширшою й радісною. «Не можемо передумати, якщо підемо негайно».
  Оскар не був впевнений. Йому доведеться сказати Сьюзі. Коли він це зробив, вона могла змінити свою думку за нього. Чарлі цього не розумів. Оскар не думав, що Чарлі коли-небудь залишався з дівчиною довше двох тижнів. Чарлі не зрозумів осідання так само, як метелик – постійно залишатися з однією квіткою. Такого не було в макіяжі метелика, і не було в макіяжі Чарлі Каапу також.
  Скільки цього було в природі Сюзі? Виникло цікаве питання. Оскар розповів їй того вечора за стейками, які вона нарізала з тунця, якого він спіймав, і помідорів, які він придбав для іншої, меншої риби.
  Він спотикався й затинався більше, ніж хотів. Вона деякий час дивилася на нього, просто дивилася на нього тими очима, які завжди нагадували йому очі сіамського кота. Розум позаду очей також часто був егоцентричним, як у кота. Але все, що вона сказала — принаймні все, що вона сказала спочатку, — було: «Будьте веселі».
  Він піднесено зітхнув із полегшенням. «Дякую, крихітко», — видихнув він.
  «Будьте веселі», — повторила Сьюзі. «І якщо я все ще буду тут, коли ти повернешся, ми заберемо його знову. І якщо я ні, добре, це теж було весело. Здебільшого, все одно». І якби це не було вихвалянням, Оскар ніколи не зустрічав нічого, що так ідеально відповідало б вимогам.
  Він думав, чи варто йому сказати їй залишитися. Вона б з нього сміялася. Вона погано вміла робити те, що їй хтось казав. Він також подумав, чи варто йому все це робити з Чарлі. Проблема була в тому, що він не хотів. І якби він це зміг, Сьюзі прийде в голову ідея, що вона могла б його обійти. Що б це не було, це не було б весело.
  «Сподіваюся, ти ще поруч», — сказав він після розрахунків, які зайняли, можливо, півтори секунди. Він подумав, чи варто йому щось додати, і вирішив цього не робити. Там було сказано те, що треба було сказати.
  Сьюзі схилила голову набік. «Я теж сподіваюся, — сказала вона. «Але ніколи не скажеш».
  Вона не кричала, я шукаю номер один першим, останнім і завжди, але вона могла так само кричати. Це не те, чого Оскар не знав. Киньте Сюзі куди завгодно, і вона приземлиться на ноги. Це був ще один спосіб, яким вона була схожа на кішку.
  Вона мила посуд, як могла, холодною водою і без мила. Ні вона, ні Оскар не стикалися з чимось шкідливим, тому це було достатньо. Він висох. Для цього він достатньо приручився. Подаючи йому останню тарілку, вона запитала: «Хочеш одну на дорогу?»
  «Звичайно», — нетерпляче сказав він, і вона засміялася — вона знала, що так і буде. Вони завжди добре ладнали в ліжку. Цей час навіть для них видався особливим. Лише згодом, поки він бажав сигарети, Оскар зрозумів чому. Це було чи могло бути востаннє.
  Сьюзі нахилилася у вузькому ліжку й поцілувала його. «Намагаєшся змусити мене залишитися поруч, правда?» сказала вона, щоб йому не довелося турбуватися про те , чи тобі теж було добре? сьогодні ввечері. У будь-якому разі він не збирався про щось хвилюватися. Він перевернувся і заснув.
  Коли він прокинувся наступного ранку, вона вже була за дверима, прямуючи на роботу секретаря в Гонолулу. Отже, жодного прощального поцілунку, а також ніякого рано-вранішнього швидкого прийому. Але зауважте - удачі! XOXOXO -змусив його сподіватися, що вона все ще буде тут, коли він повернеться з північного берега.
  На сніданок був холодний рис із невеликою кількістю цукру. Це були не кукурудзяні пластівці — і точно не бекон з яйцями, — але це мало б бути. Він щойно закінчив, як Чарлі Каапу застукав у його двері.
  «Готові?» — запитав хапа - гаваєць.
  
  
  "Так!" – сказав Оскар. Вони посміхнулися один одному, а потім помчали вниз до пляжу Вайкікі.
  Як завжди з часів окупації, рибалки-прибойники вже закидали наживку. Вони відійшли вбік, щоб дати Чарлі й Оскару достатньо місця, щоб їхні вітрильні дошки дісталися Тихого океану. На диво, вони також припинили закидання, поки дві дошки не вийшли за межі діапазону.
  «Скільки разів ви просто сумували, щоб вас не зачепили за вухо, коли ви виходили?» — запитав Оскар.
  «Скучив? Одного разу мене збентежив цей великий хаол . Ублюдок був готовий випотрошити мене заради марліна, поки не побачив, що мій дзьоб недостатньо великий», — сказав Чарлі Каапу.
  Оскар пирхнув. «Гаряй час, дурню!» Вони обоє засміялися.
  Як тільки вони пройшли повз буруни, вони розставили вітрила. Оскар звик плавати набагато далі, щоб дістатися до ділянки Тихого океану, яка не була виловлена до смерті. Замість того, щоб сьогодні бігти за вітром, він повернув вітрило під кутом сорок п’ять градусів до вітру й поплив уздовж, паралельно південному узбережжю Оаху. Вітрильна дошка Чарлі ковзала поруч з ним.
  «Хочеш поговорити про марну втрату часу, поговори про риболовлю», — сказав Чарлі.
  «Відколи ти не любиш їсти?» – сказав Оскар.
  «Їсти добре. Риболовля - це робота. Було б гірше, якби я не зміг покататися на серфінгу туди й назад». Цей кваліфікаційний турнір був максимально можливим для Чарлі. Оскар знав, що корінні гавайці ловили рибу сітями та списами. Якби це не забрало терпіння Йова, він не знав, що було б. Але Чарлі, як і багато жителів Гаваїв і Хапа -Гавайських островів у наші дні, був готовий працювати лише над тим, що йому подобається, і був переконаний, що хаоли будуть крутити навколо нього всюди.
  Вони пропливли повз Даймонд Хед. Цими днями із затухлого вулкана випливло величезне Сонце, що сходить. «Стільки про Королівство Гаваї», — подумав Оскар. Він нічого не сказав про це. Чарлі Каапу зовсім не потрібен був король Стенлі Лаануї, хоча він вважав рудоволосу королеву Синтію нокаутом. Судячи з фотографій, які Оскар бачив, він теж бачив.
  Порожня дорога вразила Оскара, як удар. У Гонолулу все ще був рух, навіть якщо це був піший рух, а не автомобільний. Тут просто нікого не було. Жодних туристів, які збираються побачити мормонський храм біля Лає. Жодного японського стоматолога не було, щоб відвідати його маму й тата в маленькому універсальному магазині, яким вони керували. Ні, нічого, навряд чи.
  Чарлі побачив те саме. «Весь острів здається мертвим», — сказав він і плюнув у Тихий океан.
  «Так». Оскар кивнув. Потойбічний темп, у якому все відбувалося, коли ти був під вітрилом, лише посилював враження. Краєвид змінювався дуже повільно. Порожнеча, здавалося, зовсім не змінилася. І тоді це сталося: Оскар і Чарлі пройшли повз довгу колону японських військ, що йшли на схід. Вони теж повільно повз них, бо японці марширували майже так само швидко, як і пливли. Кілька японців вказали на море, поки вітрильні дошки проходили повз. Оскар сказав: «Я майже навіть радий бачити цих хлопців, розумієте, що я маю на увазі?»
  «Я знаю, що ти маєш на увазі», — сказав Чарлі. «Я не радий їх бачити. Нам пощастило, що виродки в нас не стріляють».
  Голова Оскара відкинулася назад, до узбережжя. Якби він побачив, що японці падають на коліна чи навіть піднімають гвинтівки, він збирався стрибнути у воду. Відомо, що вони вбивали людей заради розваги. Але солдати в кумедних одностроях кольору хакі тягнулися далі. Через мить Оскар зрозумів, чому японська уніформа здається кумедною: вона дещо відрізняється від американської.
  
  
  Армійський хакі, до якого він звик. Це було все.
  Повільно — але недостатньо повільно після коментаря Чарлі — солдати впали на корму вітрильників. «Ми не хочемо йти на берег, де вони можуть нас наздогнати», — сказав Чарлі, і Оскар ще раз кивнув.
  Коли вони обійшли мис Макапу, Оскар побачив, що маяк там розбомбили. Це завдало йому болю. Світло вже давно зустрічало і попереджало кораблі. Бачити його зруйнованим… було ще одним знаком того, як все змінилося.
  Сам Оаху змінився на навітряному узбережжі. На Оскара й Чарлі майже одразу пішли бризки дощу, а потім ще більше. Тут весь час йшов дощ. Повітря здавалося густим, гарячим і вологим, як на сході на материку. Море почало нерівномірно хвилюватися, як невгамовний звір.
  Усе, що він бачив на березі, було пишним і зеленим. Хребет Кулау стрімко піднімався над морем. Вулканічні скелі були б нерівними, але джунглі пом'якшили їхні обриси; вони могли бути майже вкриті смарагдовим оксамитом. Згадуючи урок палеонтології, він вказав на гори і сказав: «Вони схожі на гігантські зуби ігуанодонта . »
  Чарлі Каапу дивився не на хребет Кулау, а на нього. «Про що, в біса, ти говориш?» запитав він. Оскар вирішив, що світ може прожити без його порівнянь.
  Він швидко знову зрозумів, чому вони назвали це Навітряне узбережжя: вітер усе намагався здути його та Чарлі на берег. Довгі ділянки берегової лінії були скелястими, а не піщаними. Йому довелося продовжувати битися, щоб пробитися кігтями в море.
  Півострів Канеохе був останньою перешкодою, яку вони з Чарлі подолали перед тим, як відправитися на вечір. Їм це теж ледве вдалося. Якби їм довелося поставити туди, вони могли б це зробити, принаймні до пляжу. Але те, що було базою морської піхоти, сьогодні укомплектовано японськими солдатами. Оскар не мав бажання познайомитися з ними ближче.
  Розбиті американські літаючі човни все ще лежать уздовж пляжу, як багато непохованих тіл. Жоден з них не мав двигунів на крилах. Різноманітні інші біти були відсутні в цій чи іншій машині. Як і японці на Гаваях, вони взяли все, що могли використати.
  Світло тьмяніло, коли Чарлі вказав на невелику ділянку піску за Канеохе. Оскар кивнув. Вони обоє спрямували свої вітрильні дошки на берег. "Вау!" — сказав Оскар, розкидаючись на піску. «Я побитий».
  «Важка робота», — погодився Чарлі; фраза, перекладена буквально з японської, стала частиною місцевої мови. «Риби теж небагато».
  Раніше він бурчав про принизливість риболовлі. Оскар не бачив сенсу нагадувати йому про це. Він просто сказав: «Ми не будемо голодувати». Він перевірив свій сірниковий сейф. «Сірники ще сухі. Ми можемо розвести багаття і приготувати те, що є».
  На паливо збирали корчі. Дощ припинився, що полегшило ситуацію. Чарлі Каапу йшов по краю пляжу. Час від часу він нахилявся. Він повернувся з молюсками. — Ось, — сказав він. «Ми теж це робимо».
  Молюски були не дуже великі — лише по шматочку, але все було краще, ніж нічого. Після цього Оскар і Чарлі лягли на пісок. Це було б досить комфортно, якби кілька разів не йшов дощ. Щоразу, коли це траплялося, Оскар прокидався. Він думав сховатися, але не було куди. Ніч здавалася нескінченною.
  
  
  «Дуже весело», — сказав Чарлі Каапу, коли вони повертали вітрильні дошки у воду.
  Оскар не міг не піднятися на це. «Чия це була ідея?» — мило запитав він. Чарлі послав на нього брудний погляд.
  Цілий день вони пробивалися на північний захід уздовж красивого, але часто страшного узбережжя. Але про їжу вони хвилювалися недовго: Чарлі впіймав великого ахі менше ніж через годину після того, як вони підняли вітрила.
  «Наскільки ти голодний?» — запитав він Оскара.
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Хочете сирого, як їдять японці?»
  «Звичайно. Чому ні? Я робив це кілька разів». Обережно, оскільки вода все ще була бурхливою, Оскар спрямував свою вітрильну дошку поруч із дошкою Чарлі. Хапа - Гавайець передав йому чималий шматок рожевого м’яса. Він відривав ножем невеликі шматки. Вони не були охайними та елегантними, якими були б у шикарному японському ресторані. Йому було байдуже. М’якоть була твердою, насиченою і зовсім не схожою на рибу. «Може бути, майже яловичина», — зауважив він.
  «Це добре, але це не так добре», — сказав Чарлі. Гавайська сторона його родини ніколи б не побачила корову, доки білі не привезли їх на острови десь у дев’ятнадцятому столітті. Чарлі, безсумнівно, не хвилювався з цього приводу. Він просто знав, що йому подобається. Місцеві японці також часто віддавали перевагу гамбургерам і стейкам сирій рибі. Сьогодні багато з них, ймовірно, прикидалися любов’ю до суші та сашимі, якої насправді не мали.
  Оскільки серфінгістам доводилося так багато крутити галс, вони просувалися повільно. Їм знадобилося два з половиною дні, щоб обігнути мис Кахуку біля Опани, найпівнічнішої частини острова Оаху. Оскар скрикнув, коли вони нарешті це зробили. «Звідси все вниз!» він сказав. Так і було, аж вітер дув. Але повернутися на берег спати тієї ночі було само собою пригодою. Великі хвилі стукали по пляжах. Оскар і Чарлі зняли свої щогли та вітрила перед тим, як зайти в серфінг. Оскар хотів би зайти з піднятим вітрилом, але якби щось пішло не так, це коштувало б йому такого оснащення для серфінгу. Він би застряг, не маючи можливості повернутися до Вайкікі, як тільки тягнув би свою дошку для серфінгу по шосе Камехамеха — вкрай неапетитна перспектива.
  Чарлі Каапу зробив те саме, тому Оскар почувався не надто погано. Чарлі був більш безрозсудним, ніж він. Вони їли рибу та молюсків на пляжі. Чарлі — знову безрозсудний — теж зірвав морських їжаків з довколишніх скель. Він розколов їх каменем, щоб дістати помаранчеву м’якоть всередині. "Японці їдять це", - сказав він. Оскар ніколи не їв, але він був достатньо голодний, щоб не вередувати. М'ясо виявилося краще, ніж він очікував. Це не було схоже на те, що він куштував раніше; йодний смак нагадав йому море. «Те, що ми повинні зробити, це подивитись, чи зможемо ми дістати кілька з тих ржанок, — він показав на берегових птахів, — і приготувати їх».
  «Я б хотів, щоб вони були голубами», — сказав Чарлі. «Голуби надто тупі, щоб хтось сумував за ними».
  Зуйки не були. Вони полетіли до того, як Оскар і Чарлі встигли наблизитися настільки, щоб кидати в них каміння. — О, добре, — сказав Оскар. «Варто спробувати».
  Наступного дня вони з Чарлі дісталися до затоки Ваймеа. Знову ж таки, вони зняли свій такелаж перед тим, як вперше зійти на берег. Оскар озирнувся через плече, коли їхав до пляжу. Цього разу без японського флоту вторгнення. Ніяких американців з кулеметами в джунглях позаду пляжу також.
  Опинившись на золотому піску, вони залишили там свої щогли та вітрила. Повертаючись у Тихий океан, вони урочисто потиснули один одному руки. — Зробив, — сказав Чарлі. Оскар кивнув.
  А потім вони знову випливли. Хвилі не були тими триповерховими монстрами, якими вони були, коли північний берег був найкращим. Це були півтора- чи двоповерхові монстри — придатні для всіх звичайних цілей і для багатьох незвичайних. Плискати по завитку хвилі або під завитком у бурхливій зелено-білій трубі було так само весело, як і ви, виходячи з ліжка, і не так сильно віддалялося у своєму зростаючому хвилюванні та інтенсивності від веселощів, які ви отримували в ліжку.
  «Ось чому ми тут», — сказав Чарлі після одного чудового пробігу. Оскар не знав, чи це він мав на увазі, чому вони прийшли на північний берег, чи чому вони народилися. Так чи інакше, він не був схильний до сварок.
  Частково хвилювання полягало в усвідомленні того, що сталося, коли щось пішло не так. Оскар постраждав від котячих лапок на дошці для серфінгу, але навіть коти час від часу послизають. Тоді вони намагаються вдавати, що вони цього не робили. У Оскара не було такого шансу. Він пішов в одну сторону, дошка для серфінгу – в іншу, і хвиля накотилася на нього. Він встиг один раз здивовано кикнути, перш ніж йому довелося боротися, щоб не потонути.
  Це було наче застрягти в Божій цементомішалці. Кілька секунд він буквально не знав, який кінець піднявся. Його врізало в морське дно, досить сильно, щоб зішкребти шкіру з боку. Це могло бути його обличчя; він теж робив це раніше. Рев і гуркіт звучав у його вухах, лунав у всьому. Він намагався спливти на поверхню. Океан не хотів відпускати його.
  Його легені ще не досягли точки розриву, коли йому вдалося перевести подих, але й вони були недалеко. Потім на нього впала ще одна гора води. Жодного напівпотонулого цуценя не було так затягнуто, як його, коли він, хитаючись, піднявся на благословенно суху землю.
  Чарлі Каапу мчав уздовж пляжу, щоб зняти свою дошку для серфінгу, що прогулювала. «Трохи знищення, друже», — сказав Чарлі. «Ти розбився і згорів».
  «Розкажи мені про це», — чуйно сказав Оскар. Він подивився на себе. «Чоловіче, я розжований».
  «Хочеш кинути?» — запитав Чарлі.
  Оскар похитав головою. «Ти збожеволів? Це теж частина того, заради чого ми прийшли. Дякую, що взяв мою дошку».
  — Будь-коли, — сказав Чарлі. «Не так, як ти не зробив цього для мене. Не те, що, можливо, ти не будеш наступної хвилі». Він підійшов і ляснув Оскара по спині, обережно вибравши чисте місце. «З тобою все гаразд, ас. Ти серфінгіст номер один».
  «Втрачайте час», — сказав Оскар, намагаючись приховати свою гордість. "Ходімо."
  Тихий океан уколов його шкіру, коли він знову вийшов, ніби нагадуючи йому, що він може зробити. Йому було байдуже. Він робив те, що хотів, — Чарлі мав рацію. Вони каталися на хвилях, поки не зголодніли, щоб витримати, а потім пішли у Ваймеа. Маленьке сіамінне місце, де вони їли 7 грудня, все ще працювало. Місцевий японець, який ним керував, не розмовляв англійською не більше, ніж тоді. Суп трохи змінився. Локшина тепер була рисовою локшиною, а сіамін був завантажений рибою замість свинини. Було все ще гаряче, ситно, дешево й добре.
  Коли вони поїли, вони повернулися до океану. Вони каталися на морському прибої до заходу сонця, а потім повернулися за ще сіаміном. Так минуло три дні. Потім, не без жалю, Оскар сказав: «Мені краще повернутися».
  Він чекав, поки Чарлі скаже йому, який він дурний. Але його друг просто вказав на захід і сказав: «Давайте обійдемо весь шлях. Ми також можемо кататися на серфінгу в інших місцях».
  
  
  — Угода, — вдячно сказав Оскар. Це не тільки була угода – це звучало весело. І він, у всякому разі, не сподівався пройти свій шлях назад уздовж навітряного узбережжя.
  Каена-Пойнт, на крайньому заході, був єдиною частиною Оаху, куди не доходили дороги, хоча вузькоколійна залізниця острова обходила цей пункт. Коли Оскар і Чарлі пропливали повз, вони спостерігали, як військовополонені повільно й наполегливо будують там шосе. — Бідолашні, — сказав Чарлі. Оскар кивнув. Все це робили підручними засобами. Це мало бути вбивство праці.
  Оскару не шкода було залишити в’язнів. Вони нагадали йому, як насправді погано було на Гаваях у ці дні. Можливість ловити власну їжу, так часто перебуваючи в океані, захистила його від найгіршого. Тож мати дівчину, принаймні таку самовпевнену, як він.
  Вони з Чарлі дійшли узбережжя майже до Ваяни, коли отримали ще одне нагадування про війну — це, на подив Оскара, морем, а не сушею. Конвой із кількома непоказними, навіть потворними Марусами , яких пасли два есмінці, прошмигнув повз них у Тихому океані, прямо прямуючи до Гонолулу.
  Ці кучуваті вантажники могли перевозити будь-що: рис, боєприпаси, запчастини, бензин. Наскільки Оскар знав, вони могли бути переповнені солдатами. Вони були надто далеко, щоб він міг сказати. Деякий час він спостерігав за ними. Так зробив і Чарлі. Жоден нічого не сказав. Що б ви могли сказати? Ці кораблі показали, як змінилися часи.
  А потім часи знову змінилися. Один із вантажних суден вибухнув — глибока плоска тріска! що перенесли по воді. Велика хмара чорного диму піднялася з ураженої Мару. Можливо, через півхвилини ще одне судно потрапило під удар. Від того також піднімався дим, хоча не так сильно.
  "Ти це бачив?" «Святий Ісусе!» «Там десь є підводна лодка — вона має бути!» "Ейййй!" Оскар і Чарлі так швидко видавали збуджені звуки, що Оскар не знав, хто з них що говорить. Японські міноносці збожеволіли. Вони були вівчарськими собаками. Тепер вони були вовками, які нишпорили за змією в траві, точніше, під травою. Вони металися туди-сюди. Один із них вистрілив із пістолета — ні в що, що Оскар міг побачити.
  Обидва торпедованих вантажівки осіли у воді, один швидко, другий спокійніше. Літаки з фрикадельками на крилах і фюзеляжі дзижчали біля Оаху і навколо конвою, також шукаючи американський підводний човен. Їм пощастило не більше, ніж військовим кораблям.
  «Той вантажний корабель усе ще горить», — сказав Оскар через деякий час.
  — Нафта чи газ, — сказав Чарлі. «Нафта, впевнений, газ, і це дійсно піднялося б захмарно. Це не шкіра з мого носа. Японці все одно зберегли б це самі».
  — Так, — сказав Оскар. «Приємно бачити, що Сполучені Штати не здалися. Я маю на увазі, ми це знаємо, але це приємно бачити . »
  Чарлі кивнув. «Я хочу побачити, як вони підірвуть короля Стенлі, — він з презирством доповнив назву, — зі своєї зброї. Служіть йому правильно».
  Нуль низько прогудів над ними двома. Пілот міг би їх підстрелити, якби захотів, або тому, що він думав, що вони мають якесь відношення до торпедованих вантажних кораблів, або просто на біса. Але він цього не зробив. Він просто продовжував. Оскар полегшено зітхнув. Вони з Чарлі теж продовжували йти, хоча й набагато повільніше, до Гонолулу.
  СЕРЖАНТ ВЗВОДУ ЛЕСТЕР ДІЛЛОН озирнувся довкола виразно пожовклим оком. «Ну, ось я в цьому клятому місці в Кемп-Пендлтоні, і я не робив гарні, щоб потрапити сюди», — сказав він.
  Голландець Венцель похмуро кивнув. «Я теж, і я отримав таку саму яловичину. Знаєш, що сталося, Лесю? Нас облажали, і нас навіть не поцілували».
  «Чись до біса, ми цього не зробили», — сказав Діллон. «Звичайно, весь флот облажався. Це були не тільки ми».
  Другий погляд на величезну нову базу морської піхоти мало що покращив її в його очах. Табір Елліотт був переповнений, як повний мішок котів, безперечно. Але «Кемп Елліотт» був прямо в Сан-Дієго, неподалік від стадіону, неподалік від кінотеатрів, неподалік від фабрики по виробництву волокон, неподалік від публічних будинків. Вийшовши з бази, ви могли б добре провести час.
  «Що ми будемо тут робити для розваги?» — скрушно спитав Лесь.
  «Буде мене», — сказав Датч. «В тебе є дупа? Я закінчився з Білих Сов».
  «Звичайно». Діллон простягнув йому пачку, а потім запхав верблюда собі в рот. Тютюновий дим заспокоював, але недостатньо. Влада вирізала Кемп-Пендлтон із північно-західної частини округу Сан-Дієго. Інша назва того, з чого вони його вирізали, — середина ніде. Сан-Клементе лежав трохи вище узбережжя, Оушенсайд трохи нижче узбережжя. Жодна з них не могла вмістити більше ніж пару тисяч людей; обидва були містами, де вони згортали тротуари о шостій годині. Випустивши сумне кільце диму, Діллон запитав: «Скільки дивізій морської піхоти вони збираються сюди розмістити?»
  «Ким ти мене вважаєш, ФДР?» Голландець сказав. «Вони більше не говорять мені такого лайна, ніж вам». Переконавшись, що у нього немає повноважень, він почав серйозно здогадуватися: «Здається, він досить великий для трьох, чи не так?»
  Лесь кивнув. «Про те, що я думав». Він спробував уявити собі десь від сорока до п’ятдесяти тисяч рогатих молодих людей із зеленими купюрами, що пропалюють дірку в кишенях, які спускаються на Сан-Клементе й Оушенсайд. Картина відмовлялася складатися. Був лімерик про маленьку зелену ящірку, яка впала. Ось що сталося з тими тихими приморськими містами. Він засміявся, не те щоб місцеві жителі подумали, що це смішно. «Японці вторглися на Гаваї, а тепер ми вторглися в Каліфорнію».
  — Хех, — сказав Венцель. «Ну, якщо ми не подобаємося хлопцям, які вирощують квіти, і маленьким стареньким із блакитним волоссям, круті боби. Нехай вони самі приберуть цих косооких виродків».
  Повз, над Тихим океаном, проплив літаючий човен. Лес Діллон довго дивився, щоб переконатися, що це американський літаючий човен. Японці зробили кілька небажаних дзвінків Західному узбережжю. Але він упізнав силует. Нема чого хвилюватися… цього разу.
  «Вся ця кампанія — сволота», — сказав він, викурюючи сигарету під каблуком черевика.
  «Як так? Просто тому, що нам потрібно пройти пару тисяч миль, перш ніж ми зможемо отримати найкраще з Хірохіто?» Голландець сказав.
  — Гарний початок, — погодився Лесь. «Але навіть добратися туди недостатньо. Ми повинні знайти якийсь спосіб збити їх повітряні сили. Інакше ми знову в лазі. Ми навіть не зможемо приземлитися, якщо цього не зробимо, або я б не хотів пробувати, якщо в них є літаки, а в нас їх немає».
  «Бля, я б теж», — погодився Венцель. «Це був би безлад, чи не так? Вони б зробили з нас ваддаякалліт-сукіякі».
  «Так». Діллон спостерігав, як машина котилася на південь по шосе Тихоокеанського узбережжя. Ліниво він міркував, хто мав вплив, щоб отримати бензин. Ці дні на трасі було досить тихо. Він дивився повз нього на пляж і океан. «Скільки разів ти думаєш, що ми збираємося вторгнутися в це кляте місце?»
  «Поки ми не розберемося», — відповів його приятель, що викликало бурчання, сміх і кивок Діллона. Венцель додав: «Справа в тому, що коли ми робимо це по-справжньому, у нас є лише один шанс».
  Це було не зовсім так. Якщо висадка США на Оаху не вдасться, американці завжди зможуть зализати рани і спробувати ще раз. Країна могла б, так. Але морські піхотинці, які зійшли на берег у цій невдалій спробі, більше ніколи нічого не намагатимуться. Лесь не хотів думати про такі похмурі думки. Щоб не думати про них, він сказав: «Ходімо до клубу сержантів і вип’ємо пива».
  «Викрути мені руку». Голландець Венцель простягнув його. Лесь смикнув його. Голландці корчилися в агонії на рингу.
  «Сучий син, ти мене вмовив».
  Усі будівлі тут мали різкий вигляд зовсім нової споруди. Більшість із них усе ще відчували свіжий, майже лісовий запах деревини, щойно потрапив у повітря. Не клуб сержантів, більше ні. Пахло так, як і мало бути: пивом, віскі, потом і, здебільшого, тютюном. Переважав сигаретний дим, але люльки та сигари теж мали своє місце. Блакитний серпанок у повітрі був також втішним і нескінченно знайомим.
  Сержанти сиділи за барною стійкою та за столиками й розмовляли про те, що було в їхніх головах ще з часів Юлія Цезаря, якщо не з часів Сеннахериба: як живуть їхні сім’ї, куди вони йдуть далі і як це важко ймовірно, якими ідіотами були керівники (ці останні двоє не зовсім пов’язані), і як новобранці, очевидно, були відсутньою ланкою між мавпами та людьми, яку Дарвін марно шукав.
  Стрілка, чий фруктовий салат тягнувся аж до синьо-жовто-зеленої стрічки на честь мексиканської кампанії та окупації Веракруса, розповідав про останню тему. «Господи Ісусе Христе, сучасні чоботи не вміють хапати їх за дупу обома руками», — сказав він, показуючи келихом хайбол, у якому дзвеніли кубики льоду. «Клянуся Богом, армії не захочуться деякі з цих мосян. І ми маємо перетворити їх на морських піхотинців ?»
  Він не потурбувався про тихий голос. По всьому клубу хиталися голови, серед них і Леся. Ніхто, крім іншого артилеристського сержанта такого ж високого статусу, не міг би наважитися не погодитися з ним. Діллон, який наближався до нього як за званням, так і за роками, навіть на мить не подумав би про це. На його думку, зброя говорив лише євангельську правду.
  Але інший сержант-старшин сказав: «Якщо ми хочемо виконати цю роботу, нам потрібно буде вивести на пляж багато морських піхотинців. Ми повинні зробити ці кляті чоботи такими морськими піхотинцями, якими вони повинні бути».
  «Однак деякі з них не підуть на оцінку», — сказав зброєносець, який був тут з часів бруду. «Деякі з них не можуть отримати оцінку».
  «Ми їх проженемо. Їх не буде так багато», – сказав інший чоловік. «Решта зробить роботу. Незважаючи на це, ми матимемо кляту армію, яка висадиться прямо за нами, або, можливо, навіть з нами».
  Усі щетинилися від цього, хоча це було надто ймовірно, щоб бути правдою. З того, що чув Лес, японці мали чотири чи п’ять дивізій на Гаваях. Захисникам потрібно було менше людей, ніж загарбникам. Він переконався в цьому на власні очі, коли зіткнувся з краутами під час Великої війни. Там просто не вистачило б морських піхотинців.
  «Спочатку багато про Німеччину», — сказав він.
  «Так, ну, мені байдуже, що каже ФДР — я думаю, що японці облажалися, коли вперше бомбили Сан-Франциско».
  
  
  Лесь був схильний погодитися з ним. Судячи з кивків і похмурої тиші, що послідувала, всі інші в клубі сержантів теж були. Незалежно від того, чого б хотів президент, зараз це було особисте питання між США та Японією. Попадання на Гаваї було одним, і досить поганим. Але вбивати людей на материку — жоден заморський ворог не робив цього з часів війни 1812 року. Всі були гарячі й непокоїлися цим. Навіть такий могутній президент, як Франклін Делано Рузвельт, не міг дозволити собі ігнорувати 130 000 000 американців, які кричали.
  «Якщо ця блювота ВМС цього разу зможе доставити нас на Гаваї, ми виконаємо решту роботи», — сказав Лес. «Посадіть нас на пляж, і ми візьмемо це звідти».
  З ним теж ніхто не сперечався.
  ВІТРИЛЬНА ДОШКА ПІД ПОХВОЮ, Оскар ван дер Кірк повернувся до своєї квартири. Він не кричав: «Кохана, я вдома!» Була пів на четверту пополудні; Сьюзі була секретаркою. Питання було лише в тому, чи вона ще тут живе.
  Оскар заглянув у шафу. Її одяг досі висів там. Він кивнув собі — це було добре. Але потім він зрозумів, що це не єдине питання. Коли вона повернеться, чи приведе вона когось із собою? Вона б не знала, що він тут. Це може виявитися… цікавим.
  — До біса, — сказав Оскар. Якби він був із тих, хто позичає неприємності, він би не проводив більшу частину свого часу після закінчення коледжу, будучи пляжним бомжем. Що б трапилося, воно станеться, і він придумає, що з цим робити, коли це станеться, якщо станеться.
  Замість того, щоб позичити проблеми, він стрибнув у душ. У нього було більше солі, ніж замовлення дешевої картоплі фрі. Він не міг пригадати, коли востаннє замовляв картоплю фрі, дешеву чи ні. Вирощували картоплю — він це знав. Сіль не була проблемою — однією з небагатьох речей, яких не було. Але він не хотів думати про те, що вони можуть використовувати для мастила в ці дні.
  Вода була холодна. Йому було байдуже. Він звик до цього. Це просто означало, що він не зволікав, як це було б тоді, коли все було легко. Він заскочив, відшлюзувався і виліз.
  Одягати одяг, який він останнім часом не надто часто носив, теж було добре. Він сів на край ліжка, чекаючи Сьюзі.
  Він не пам’ятав, як переходив із сидячого стану в лежачий. Він не почув її ключа в замку. Наступне, що він зрозумів, вона потрясла його. «Гей, — сказала вона. «Дивіться, що кіт затягнув. Тож ви встигли повернутися, чи не так?»
  «Так». Він позіхнув, потім поцілував її. Її губи були червоні, зі смаком помади. Якимось чином вона продовжувала потрапляти до цього матеріалу.
  «Ви з Чарлі добре провели час?» Вона звучала весело. Вона могла бути матір’ю, яка розмовляла з восьмирічним хлопчиком.
  Оскар все одно кивнув. Знову позіхнувши — він не усвідомлював, наскільки втомився, — він знову сказав: «Так». Цього разу він додав: «Найкраще було біля західного узбережжя, на зворотному шляху. Нам довелося спостерігати, як американська підводна лодка рознесла два японські вантажні кораблі до біса й пішла».
  Очі Сьюзі спалахнули. «Це добре , — сказала вона. «Це не потрапило в газети — чому я не здивований?» Вона зморщила носа і виглядала, як дитина — щаслива дитина. «Про нього ще навіть не поширювали чутки, — продовжила вона, — і це трохи дивніше».
  «Як справи?» — запитав Оскар. «Біса приємно знову тебе бачити».
  
  
  «Зі мною все гаразд», — відповіла вона. "Я сумував за тобою." Вона знову зморщила носа, цього разу дещо по-іншому, ніби роздратована сама на себе. «Я сумував за тобою більше, ніж думав, і що я за дурень, що сказав тобі щось подібне?»
  «Я теж сумував за тобою», — зізнався Оскар. «Мабуть, любов». Він сказав це слово легко; він не хотів залишати себе відкритим для одного з різких повернень, у яких вона так добре вміла. Легко чи ні, але це було вперше, коли хтось із них сказав це слово.
  Сьюзі подивилася. — Так, — тихо сказала вона. "Повинно бути." Вона нахилилася до нього. Цього разу поцілунок тривав і тривав.
  Через деякий час Оскар зауважив: «Ось так ми попрощалися, а тепер ось як ми кажемо привіт. Добре, що не набридає».
  Сьюзі тицьнула його під ребра. — Краще ні, Бастере. І незабаром після цього він показав їй, що цього не було. НАВІТЬ ХОЧА ГАВАЇ НОМІНАЛЬНО знову стали незалежним королівством, генерал Томоюкі Ямасіта не відмовився від своєї посади в палаці Іолані. Якщо короля Стенлі Лаануї це не хвилює, то дуже погано. Принаймні, таким було ставлення Ямасіти.
  Командуючий генерал міг не тільки перевершити короля Гаваїв, він також міг викликати простого командувача флоту, як Мінору Генда, коли завгодно. І гавайська палацова охорона, і японська охорона привернули увагу й відсалютували, коли Генда піднявся парадними сходами до палацу. У будь-якому випадку він перевершив їх.
  Генерал Ямасіта працював у Золотій кімнаті на другому поверсі. Коли король Стенлі та королева Синтія оселилися в палаці, навіть він не мав можливості залишити собі ні бібліотеку, ні королівські спальні. Золота кімната, яка виходила на парадний вхід, була кімнатою палацової музики. Усі інструменти, які там були, давно зникли, замінені утилітарними офісними меблями, які здавалися жахливо недоречними в такому чудовому місці.
  Похмурий погляд Ямашіти теж здавався недоречним у тій сонячній кімнаті. Щойно Генда увійшов, генерал гаркнув: «Ці смердючі субмарини янкі починають нас щипати. Цього разу вони коштували нам олії та рису. І що з ними робить ВМС? Нічого не смердючого, я не бачу».
  «Ми робимо все можливе, сер», — відповів Генда. «Ми робимо все, що вміємо. Якби полювання на підводні човни було легким, вони не були б такою небезпечною зброєю».
  Це лише ще більше засмучувало Ямашіту. «Як ми маємо захищати ці острови, якщо ми не можемо забезпечити їх?» — вигукнув він.
  «Сер, американці роблять не зовсім те, що ми від них очікували». Генда теж не звучала щасливо.
  «Ми шукали їх, щоб переслідувати наші головні військові кораблі. Натомість, як ви кажете, вони намагаються завдати нам економічної шкоди, як німці намагаються задушити Англію».
  У Ямашіти були темні, важкі брови, які лякаюче нахмурилися. «Гаразд, це те, що вони намагаються. Як же вам їх зупинити?»
  «У мене хороші новини, сер», — відповів Генда, який зберіг їх, як скупий зберіг золото.
  «О? Що це?" Генерал Ямасіта звучав глибоко скептично.
  «Один із наших H8K, який патрулював на північний схід від островів, помітив американський підводний човен, який курсував на поверхні. Гідролітак атакував бомбами і гарматами і потопив його. Без сумніву, повідомляє пілот».
  
  
  Ямашіта буркнув. — Гаразд, є один, — зізнався він. «Навіть одна хороша новина — я не буду намагатися сказати вам щось інше. Але скільки підводних човнів у американців у цих водах? Скільки вони ще будують? А скільки ми потопили?»
  Мінору Ґенді потрібне було явне зусилля волі, щоб утримати обличчя на місці. Усе це були дуже хороші запитання. На жодне з них у нього не було чіткої відповіді. Хоча приблизні відповіді він знав: забагато, забагато і замало відповідно. «Ми робимо все можливе, сер», — повторив він. «Невдовзі ми матимемо деякі з цього модного електронного далекоміру в H8K. Це має допомогти нашим пошукам».
  «Можливо, поки ворог на поверхні», — сказав Ямасіта. «А що, коли він зануриться? Як ти його тоді знайдеш? Саме тоді він завдає шкоди, га ?»
  — Гай, — сказав Генда. «Але підводні підводні лодки працюють повільно, коли вони занурені, і мають обмежений радіус дії на своїх батареях. Більшу частину своїх подорожей вони спливають».
  «Якщо американці повернуться сюди, як ми їх відіб’ємо, не маючи палива для танків чи літаків?» — запитав Ямашіта. «Клянуся імператором, як нам відбити їх, не маючи палива для кораблів ? Відповідай мені на це».
  «Сер, ми докладаємо всіх зусиль». Генда сказав єдине, що міг. «Якби ми не доклали всіх зусиль тут, ми би воювали зараз у західній частині Тихого океану, а не між Гаваями та американським материком».
  Усе, що його зачепило, це чергове бурчання генерала. «Я припускаю, що армія не мала нічого спільного з завоюванням Гаваїв», — сказав Ямашіта з важким сарказмом.
  Наскільки Генда все пам’ятав, армія не дуже хотіла мати справу з Гаваями. Армія хвилювалася за Росію та за те, щоб утримати якомога більше людей у нескінченній китайській пригоді. Адміралу Ямамото довелося погрожувати піти у відставку, перш ніж уперті генерали передумали. Переваги їхньої зміни думок були очевидні — зараз. А тепер, звісно, знайшли нові речі, до яких скаржитися.
  Генда дуже добре знав, що він не міг пояснити це генералу Ямасіті. Інший чоловік не тільки перевершував його, але й належав до служби, яку він мав наклепити. Він знову сказав: «Сер, ми робимо все, що можемо, все, що вміємо робити. Якщо ви можете запропонувати інші речі, які ми повинні зробити, ми будемо вам вдячні».
  Від цього Ямасіта не став щасливішим. «Закеннайо!» — вирвався він. «Ви повинні знати, що робити з підводними човнами. Якщо ви мене запитаєте про танки чи артилерію, я можу дати вам розумну відповідь. Все, що я хочу знати, чому вам зараз важче, ніж вам було проти американських авіаносців?»
  — Авіаносці легше знайти, ніж підводні човни, сер, — відповів Генда. «І коли ми їх знаходимо, ми їх топимо. Ми кращі за американців».
  — Хіба ми не кращі з підводними човнами? — багатозначно запитав Ямашіта.
  "З ними? Напевно, — відповів Ґенда, хоча й не був у цьому зовсім впевнений. «Виявляти їх? На полювання на них? Вибачте, сер, але тут відповідь менш зрозуміла. Американці мали більше бойового досвіду в тих районах, ніж ми, як у минулій війні, так і в цій».
  "Фу!" — сказав Ямашіта — радше огидний шум, ніж слово. «Ми отримуємо досвід, добре — отримуємо його важким шляхом. Все, що я маю вам сказати, командире, це те, що нам краще використати це з користю».
  
  
  "Так, сер." Почувши звільнення, Генда підвівся й відсалютував. Ямашіта вислав його із Золотої кімнати, нетерпляче помахавши рукою.
  З невеликим полегшенням Генда пішла. Ямашіта насправді не викликав його для наради; він викликав його, щоб розгрібати його над вугіллям. І, з точки зору коменданта армії, він мав на це повне право. Військово-морський флот мав захищати лінію постачання між Гаваями та рештою Японської імперії. Якби не сталося, якщо б не могло… Тоді у нас проблема, серйозна проблема, — невдоволено подумав Генда.
  Він прямував до сходів з дерева коа, щоб втекти, коли хтось сказав: «Командир Генда, чи не так?» англійською.
  Він зупинився і вклонився. «Так, ваша величність», — відповів він тією ж мовою.
  «Чому ти сьогодні тут?» — запитала королева Синтія Лаануї.
  «Військові справи, ваша величність», — сказав Генда, що було правдою, але малоінформативно.
  Руда королева теж знала те саме. Вона роздратовано понюхала його. «Дуже дякую», — сказала вона, і її сарказм був сильнішим, ніж у Ямашіти, тому що він виходив з гарнішого обличчя та м’якшим голосом.
  «Дозвольте сказати інакше, командире, що пішло не так цього разу? Ти ніколи не приходиш до палацу, коли справи йдуть добре?»
  «Я не повинен обговорювати це», — сказав Генда.
  "Чому ні?" Тепер очі королеви небезпечно спалахнули. «Чому я не повинен знати, що відбувається? Хіба Гаваї не є союзниками Японії? Якщо когось потрібно тримати в курсі, чи не думаєте ви, що ми з чоловіком повинні?»
  «Ти...» Генда зупинився. Він не міг просто вийти і сказати: « Ти американець». Вона, звісно, була чудовим здоровим зразком американки. Але якби вона грала роль королеви Гаваїв до кінця...
  «Я королева . Я міг би наказати відправити вас у темниці». Знову той небезпечний спалах. Потім, через півсекунди, очі Синтії Лаануї спалахнули знову, зовсім по-іншому. Це сталося так швидко, що Ґенда не був упевнений, що ці два спалахи насправді не були одним — не був упевнений, насправді, що він не уявляв собі обох. Але він цього не зробив. Вона повторила: «Я могла б наказати відправити вас у підземелля…» Її ніс зморщився, а її сміх звучав солодко, як франжіпані. — Я міг би, тільки у нас немає підземель, і ніхто б не виконував наказ, якби я був настільки дурний, щоб його віддати. Подробиці, подробиці». Вона знову засміялася, трохи голосніше.
  Ґенда теж засміявся й сам себе здивував, коли це зробив. Він уклонився. «Ваша величність», — сказав він, і це було серйозніше, ніж будь-коли раніше з будь-яким із гавайських маріонеткових монархів. Він знову здивував себе, розповівши їй про вантажні судна, які зайшли в канал між Кауаї та Оаху.
  «О, це », — сказала королева Синтія, і він не сумнівався, що вона вже знала про це. Наче підтверджуючи це, вона продовжила: «Ця історія вже по всьому Гонолулу — ймовірно, по всьому Оаху. Ви не зможете зберегти це в таємниці, якщо спробуєте, не тоді, коли люди на острові зможуть побачити дим». Вона трохи нахилилася вперед, щоб не бути провокаційною — вона була достатньо провокаційною, просто стоячи там, — а як друг у розмові з іншим другом. «Або таємниця полягає в тому, що це вас турбує більше, ніж ви хочете сказати?»
  «Хай, — сказав Ґенда, перш ніж усвідомив, що мав відповісти. Це не твоя справа.
  Тоді — усвідомлення нагромаджувалося усвідомленням — він побачив, що це теж не допомогло б. Лише негайна, переконлива заперечення принесла б йому користь, а він не міг їй цього дати.
  «Це так погано?» — тихо спитала вона.
  Він похитав головою. Йому хотілося струснутись, як собака з холодної води. «Ні, не дуже погано», — відповів він і почав шукати слова — не тому, що його англійська була поганою, а тому, що він хотів бути максимально точним. — Не все так добре, як хотілося б, ваша величність. Це хонто - це правда. Але ми ведемо війну. Справи на війні майже ніколи не йдуть саме так, як ми хочемо. Ви бачите?"
  "О, так. Я не дитина, командире».
  Генда ще раз вклонився, не довіряючи собі говорити. Синтія Лаануї могла бути багатьма кимось, але дитиною вона точно не була. Сукня в квіточки, яку вона одягла, не залишала жодних сумнівів у цьому.
  Коли він випростався, її ніс знову весело зморщив. Лише після цього її обличчя ввічливо стало майже безвиразним. Вона знає, про що я думаю. Це стривожило Ґенду, який не хотів, щоб його японські колеги, не кажучи вже про жінку гайдзі , могли так його читати.
  Зрідка відвідував офіцерські борделі на Готельній вулиці та поблизу неї. Як і більшість його співвітчизників, він ставився до цього набагато більше, ніж американці. Що ще він мав робити тут, так далеко від дому? Але полежати з повією було одне. Лягти з жінкою, яка могла б зацікавитися тобою заради тебе самого — це знову було щось інше.
  А що було б лежати з королевою?
  дурість. «Самогон», — подумав він. Королева Синтія Лаануї була лише ввічливою. Якщо вона була доброзичливою людиною, це не означало, що вона хотіла робити щось інше, окрім спілкування з ним… чи не так?
  Вона сказала: «Дякую, що зрівнялися зі мною». Вона замовкла на мить, щоб переконатися, що він все зрозумів, а потім продовжила: «Будь ласка, дайте мені знати, що відбувається з цього моменту. Усе буде краще для всіх, якщо ви це зробите».
  "Ви так думаєте?" Генда не міг би прозвучати більш похмурим, більш сумнівним, якби він намагався цілий тиждень. Королева Синтія ще раз засміялася, від чого його питання тільки здавалося похмурішим, ніж воно було. — Я не Мата Харі, командире, — сказала вона. «Я не збираюся витягувати з вас ваші секрети». Вона схилила голову набік. «Чи я повинен?»
  Як я маю на це відповісти? — несамовито дивувався Генда. Він знову вклонився. Це було безпечно, ввічливо (майже рефлекторно для нього), і це дало йому час подумати. Купивши його, він знав, що краще використати його з розумом. — Звісно, усе, що забажає ваша величність, — пробурмотів він.
  Цього разу Синтія Лаануї відкинула голову й хихикнула. «Ну, командире, це точно доводить одну річ», — сказала вона, і в її голосі раптом зовсім не було веселощів. «Ти ніколи не був ні королевою, ні королем».
  «Ні, ваша величність, я ніколи не робив цього», — сказав він і втік із палацу Іолані швидше, ніж американський флот тікав перед тріумфальними японцями на початку року.
  КЕНЗО ТА ХІРОШІ ТАКАХАСІ самостійно витягли Oshima Maru з басейну Kewalo. У їхнього батька була запланована ще одна розмова по радіо. Його слова повернулися до Японії та всього світу. Кензо понад усе на світі хотів, щоб він просто мовчав.
  
  
  Чого б Кензо не бажав, він не збирався цього отримати. «Татові подобається бути знаменитістю», — гірко сказав він. Він був за стерном, а Хіроші наводив вітрила. Вони обмінялися б пізніше. Наразі мати справу з такелажем сампана та тим, як він пливе під вітрилом, було для них обох другою натурою, хоча жоден із них нічого не знав про керування вітрильником до того, як у Оаху закінчилося дизельне паливо навіть для рибалок. «Хрещення повним зануренням у воду», — подумав Кензо: це не те, що спало б йому на думку, якби його батько залишився в префектурі Ямагуті, а не приїхав на Гаваї.
  Його брат лише знизав плечима. «Тато зробив свій вибір. Ми зробили своє. Прямо зараз я маю сказати, що він виглядає краще».
  Іншим показником вибору, який він і Кензо зробили, було те, що вони обидва користувалися англійською мовою. Деякі чоловіки навіть покоління їхнього батька вільно володіли нею, але Дзіро Такахаші залишався вдома лише японською. Англійською він зрозумів так і ні , дякую і більшість нецензурних слів. Якщо не брати до уваги випадкові слова «О, Ісусе Христе!» і тому подібне, але він нічого не говорив.
  «Ми йдемо геть», — сказав Кензо. «Єдине, що я бажаю Богу, щоб нам не довелося повертатися знову».
  Хіроші засміявся. «Звідси не дуже добре доплисти до Сан-Франциско».
  "Я знаю." Кензо звучав так само сумно, як і почувався. «Я думав про це. Можливо, ми зможемо наловити достатньо риби, щоб продовжити роботу, можливо, ми зможемо. Але вона не візьме достатньо води, щоб доставити нас туди».
  Тепер Хіроші витріщився на нього. «Ви подумали про це».
  «Я так сказав, чи не так?» Кензо озирнувся через плече. Чим швидше Оаху відступав за ним, тим більше йому це подобалося. «Я навіть пішов до бібліотеки, щоб зрозуміти, звідки дмуть вітри. Але я скажу тобі, що для мене справді привернуло увагу».
  "Так?" — сказав його брат.
  «Так». Кензо кивнув. «Ви знаєте, що вони роблять з японцями на материку, чи не так? Їх кидають у табори». Як про це гриміла японська імперська пропаганда тут, на Гаваях! Спочатку Кензо подумав, що це брехня. Тепер він був надто впевнений, що це правда. «Військово-морський флот США, ймовірно, потопить нас, щойно помітить нас — ми ж японці, чи не так? Японці не хочуть японців, які вважають себе американцями, і американці теж».
  Казкова крячка, біла, як сніг, із великими чорними очима ковзала разом із «Ошіма Мару». Через деякий час птах сів на верхівку щогли. — Проклятий автостопник, — сказав Хіроші.
  «Так». Кензо залишив його там. Хіроші не намагався сказати йому, що він божевільний, або казати, що флот добре поводитиметься з ними, якщо виявить, що вони пливуть на північний схід. Кензо хотів, щоб його брат так і зробив. У такому випадку він міг помилятися. У будь-якому випадку він знав, що має рацію.
  Земля повільно сповзала під обрій. Коли ви подорожували під вітрилами, нічого не відбувалося поспішно. Але якщо дивитися на плескіт хвиль об корпус і шум вітру у вітрилах і ліні, Oshima Maru був примарно тихий. Це було так, наче сам час було відкинуто назад у якесь попереднє, більш терпляче століття — і яке саме мало значення. Люди плавали таким чином три тисячі років, можливо, й довше.
  Крячок відлетів. Для порівняння фрегат, майже такий же великий, як легкий літак, що ширяє над головою. Його червоний горловий мішок тепер був маленький, не наповнений повітрям і великий, як дитяча повітряна кулька: птах шукав обід замість пари. Фрегати були піратами. Якщо вони мали своїх друзів, вони дозволяли іншим птахам виконувати важку роботу, пірнаючи в море, а потім грабували їх улов.
  Голова Хіроші слідувала за фрегатом по небу. «На секунду я подумав, що це літак», — збентежено сказав він.
  "Угу." Сам Кензо кілька разів робив таку ж помилку. Він мало не пустив туди. Але він запитав те, що хотів запитати: «Чий?»
  «Якби це був літак, я думав, що це був би японський, і сподівався, що цього не буде», — відповів його брат. "Ви?"
  "Однакові речі. Але не цього разу, бо я з самого початку знав, що це просто птах».
  Розмови про літаки повернули Kenzo в середину двадцятого століття, але ненадовго. Літаків над головою не було, тому він про них забув. Усе, що він зараз бачив, окрім моря та зрідка птахів, — це кілька щогл з інших сампанів із такими ж новими установками, як Осіма Мару , — і такими ж старими, як часи.
  Він пішов далі від Оаху, ніж йому потрібно було б, перш ніж війна переверне все з ніг на голову. Тоді риба була частиною того, що їли Оаху. Тепер вони становили важливу частину того, що їли острів, і сампани витягували з Тихого океану будь-яку рибу, яку могли. Навіть океан не міг вічно витримувати таку риболовлю.
  Що станеться, коли нам доведеться зайти так далеко в море, що час у дорозі справді скоротить те, скільки ми можемо принести назад? — не вперше здивувався Кензо. Як завжди, йому спала на думку лише одна відповідь. Ми ще більше голодуємо, ось що.
  Як навчив його батько — чого він волів не пам’ятати — він шукав багато олуш та інших птахів, які пірнали в море. Це скаже йому, де ймовірно буде риба. Якщо той фрегат усе ще був десь поблизу, безсумнівно, він робив ту саму чортову річ.
  Хіроші раптом показав на правий борт. "Що це?"
  "Га?" Голова Кензо була в хмарах, але хмар не було. Він сам глянув праворуч. Там щось пливло по Тихому океану. Виміряти відстань було нелегко, як і сказати, наскільки велика ця річ. «Для мене це просто мотлох», — з сумнівом сказав він.
  «Я так не думаю». Хіроші затінив очі долонею. «Пусти туди, добре?»
  "Гаразд." Кензо зробив. Вітерець, який був надзвичайно сильним і стійким відтоді, як вони вирушили, не вщухав і зараз. Він наполовину очікував, що це станеться, просто через вроджену збоченість світу. Хіроші розмахнув стрілою, щоб упіймати її якнайкраще.
  Підхід і так не поспішав. Минуло близько десяти хвилин, перш ніж Хіроші сказав: «Бачиш?»
  «Так», — відповів Кензо.
  «Це рятувальний пліт, інакше я хаол » , — сказав його брат.
  «Так», — повторив Кензо. Він дочекався, поки вони підпливуть трохи ближче, а потім стиснув долоні перед ротом і закричав: «Гой, пліт! Є хтось?» Один Бог знав, як довго він плавав і де він почався. У ньому може бути зморщений від сонця труп — або взагалі нікого.
  Йому захотілося підбадьоритися, коли перед ним з’явилася голова. Це була, як він побачив, білява голова. «Американська голова», — подумав він, і хвилювання пронизало його. «Хто ти?» — прохрипів хлопець.
  «Рибалки з Гонолулу», — відповів Кензо. «Ми зробимо для вас усе можливе». Він чекав, чи скаже Хіроші щось інше. Хіроші нічого не сказав.
  
  
  Американський льотчик — він не міг бути кимось іншим — сказав: «Слава Богу». У нього була кількаденна борода; стерня виблискувала червоно-золотим на сонці. Коли Осіма Мару підійшов ближче, Кензо побачив, як його очі розширилися й стали більш жагучими. А потім знову розширилися, по-іншому. Чоловік пірнув назад у пліт. Цього разу він підійшов, тримаючи .45. «Ви японці!» — закричав він.
  «Ти дурний довбаний мудак!» Кензо закричав у відповідь. Брат з жахом дивився на нього. У той час він дивувався чому. Пізніше він зрозумів, що лайка хлопця зі зброєю — це не зовсім Фі Бета Каппа. Але, все ще розлючений, він продовжив: «Ми американці, будь тобі проклятий, або ми будемо ними, якщо ти нам, чорт вадь, дозволиш!»
  На той час вони були в межах легкої досяжності навіть пістолета. Чоловік у плоту опустив рушницю. «Мені здається, можливо, ти маєш на увазі це», — гукнув він через вужчу смугу води. «Ви не могли б звучати так розлючено, якби цього не зробили».
  — Так, — напружено сказав Кензо. Якби в нього був пістолет, він не був упевнений, що зміг би втриматися, щоб не вистрілити з льотчика — він був такий злий.
  Він і Хіроші допомогли чоловікові сісти в сампан. Літак був більше пошарпаний, ніж здавалося здалеку. Його комбінезон був подертий, подертий і закривавлений. Він ковтнув воду, ніби думав, що ніколи більше її не побачить. Можливо, він мав. Коли він знову заговорив, його голос змінив тембр. «Ісусе!» сказав він, а потім: «Дякую, хлопці. Якщо Берт Берлсон може щось для вас зробити, ви це зрозуміли». Він зробив паузу. «Хто ти взагалі?»
  «Я Кен», — відповів Кензо. «Це мій брат, Хенк». Він вважав, що їхні японські імена зараз краще поховати. "Що з тобою трапилось?"
  Берлесон також знизав плечима. «Про те, що ви думаєте. Розвідка в PBY. Чотири-п’ять днів тому нас підбили та застрелили. Вдалось відірватися в деякі хмари, але ми були вогню досить добре тоді. Пілот намагався опустити її у воду. Це було не красиво. Я був хвостовим навідником. Я думаю, що я був єдиним хлопцем, який вийшов». Його обличчя замкнулося в собі. «Поки ви двоє не побачили мене, я також не був упевнений, що в мене чистий кінець палиці».
  «Ми зробимо для вас усе можливе», — знову сказав Кензо. «Вивести вас на берег якимось способом, щоб ніхто не бачив».
  «Є їжа?» — запитав Берлесон. «Мені вдалося зловити скумбрію за допомогою линви, яку мені дали, але сира риба — це не моє уявлення про розвагу».
  Тоді Кензо і Хіроші розлучилися. Кензо не знав про свого брата, але почувався на межі істерики. Льотчик дивився то на одного з них, то на іншого, гадаючи, чи не зійшли вони з качалок. Можливо, мали, хоча б трохи. Кензо обережно сказав: «Окрім того, що ви отримаєте на Оаху, сира риба дуже хороша».
  «Ми японці », — додав Хіроші. «Ми виросли, харчуючись цим. Нас це не дуже хвилює. І це набагато краще, ніж голодувати».
  Берлесон подумав про це. Йому не потрібно було багато міркувати, перш ніж він кивнув. «Так. Без аргументів. Мені знадобився деякий час, перш ніж я щось зловив. »
  «Ми теж закінчимо нашу пробіжку», — сказав Кензо. «Ми не можемо повернутися до басейну Кевало без улову. Люди будуть дивуватися, чому, якщо ми це зробимо».
  «Я сподівався, що ти про це подумаєш», — сказав Хіроші. Жоден із них не використав жодного японського слова відтоді, як Берлесон прийшов на борт. Раніше вони теж не розмовляли японською, але тепер усе змінилося.
  
  
  Це була мова, якою вони могли поділитися, якщо знадобилося. Це також було небезпечно, тому що пілот все ще мав .45 на стегні.
  Тепер він здавався досить поступливим. «Звичайно, робіть те, що вам потрібно», — сказав він. «Я допоможу, чим зможу. Я знаю, як рибу потрошити. У Міннесоті всі ходять на риболовлю».
  «Міннесота». Все, що Кензо знав про це місце, це те, що воно стикається з Канадою, а взимку тут холодно, як у пеклі. «Ти далеко від дому».
  «Краще повірте», — сказав Берлесон. «Я думав про це, коли був там на плоту. Що ж, я отримав ще один шанс. Дякую, хлопці."
  Він не міг би висловити це краще, ніж це. І, незважаючи на те, що він був далекий від свого найкращого результату, він допоміг з потрошенням, коли брати Такахаші привезли свій улов. Кензо запропонував йому смужку першокласної плоті ахі . «Ось, спробуйте це. Це набагато краще, ніж скумбрія».
  Берлесон насторожено спробував, а потім їв із справжнім ентузіазмом. «Проклятий, якщо ти не правий, Кене. Це не так рибно. Але це все одно риба. Це досить смішно, еге ж?»
  «Смак стейків і баранячих відбивних не такий, — сказав Кензо, а потім пошкодував, що не було. Він теж не пам’ятав, коли був останній раз. Але Берлесон кивнув, тож він припустив, що висловив свою думку.
  Через деякий час американський пілот сказав: «Ти ж нічого не відкидаєш?»
  «Ці дні ні», — відповів Хіроші. «Колись ми, звичайно, але тепер його їдять, якщо воно не отруйне. Як ми вже говорили раніше, ніхто не метушиться».
  «Якщо і були метушливі люди, то вони давно голодували», — додав Кензо.
  «Що ти збираєшся зі мною робити?» — запитав Берлесон.
  «Висаджу тебе десь на пляж і побажаю удачі», — сказав йому Кензо. «Що ще ми можемо зробити? Ми відвеземо вас до басейну Кевало, якщо ви хочете здатися японцям. У них там будуть солдати, які відповідатимуть за улов».
  Берт Берлесон здригнувся. "Ні, дякую. Я чув про те, як вони ставляться до в'язнів. Хлопці, ви щось знаєте про це?»
  «Ми бачили трудові банди. Полонені в них досить худі. Я не думаю, що їх багато годують», – сказав Кензо. «Солдати, які ними керують, також можуть поводитися досить підло». Все це було правдою. Якби він сказав Берлесону, наскільки це було заниженням, пілот міг би йому не повірити.
  Те, що він сказав, здавалося чимало. «Гаразд, я ризикну на пляжі», — сказав Берлесон, а потім: «Гм… ти можеш вибрати місце поблизу місця, де багато білих людей, щоб я краще вписався?»
  Тому вони мене не видадуть, мав на увазі. Але Кензо і Хіроші кивнули. Це була законна думка. Хіроші сказав: «Не довіряйте хаоле надто лише тому, що він хаоле . Є більше японських колабораціоністів, так, але є білі, а також китайці та філіппінці».
  — Чудово, — похмуро сказав Берлесон. «Схоже, нам потрібно буде очистити цей джойнт — очистити цей джойнт — як тільки ми його повернемо».
  «Так, можливо», — сказав Кензо, намагаючись не думати про свого батька.
  Для тих, хто насміхався з сирої риби, Берт Берлесон прибрав її дуже багато. Кензо не пошкодував йому. Плисти в Тихому океані, розмірковуючи, жити чи помреш і впевнений, що твої друзі вже мертві, не могло бути дуже весело.
  Кензо дочекався заходу сонця, щоб пустити Oshima Maru назад до Оаху. Він хотів потрапити туди в першу ніч, коли люди найменше побачать Берлесона, який хлюпає на берег. Він керував зірками. І він, і Хіроші добре впоралися з цим.
  Берлесон не спав, що трохи здивувало Кензо. Коли він запитав про це, льотчик засміявся і сказав: «Я спав стільки, скільки міг, у тому клятому плоту — що мені ще робити? Я можу не спати для цього. Крім того, — знову сміється, — тепер я бачу, куди я йду, а не те, де я був, як у PBY.
  Місяць повз по небу. Оаху піднявся над північно-західним горизонтом, майже там, де очікував Кензо. Він керував Євою. На Оаху, звичайно, всюди були японці. Оскільки населення становить третину японців, без них не було б багатьох місць. Йому стало цікаво, чи усвідомлює це Берлесон. Але він зробив би все, що міг, для льотчика.
  , він ледь не сів на мілину Oshima Maru . Це було б не так добре, м’яко кажучи. Але Берт Берлесон пішов через бік, пробурмотівши: «Благослови вас Бог, хлопці». Він кинувся до пляжу, який був не дуже далеко. Кензо відійшов від узбережжя, щоб дати собі трохи моря.
  Світанок забарвлював небо рожевим кольором черева, коли сампан увійшов у басейн Кевало. Ніхто не був захоплений цим; сампани заходили і виходили весь час. Як завжди, за улов взялися японські солдати. Вони заплатили Кензо та Хіроші на вагу та підморгнули рибі, яку брати винесли «для особистого користування». Сержанти, відповідальні за деталі, діставали рибу від Такахаші та інших рибалок, щоб переконатися, що вони не метушаться через такі речі. Одна рука мила іншу.
  «У морі все добре? Помітили щось незвичайне?» — запитав сержант.
  «Що ми могли помітити? Це просто багато води». Кензо звучав настільки невимушено, наскільки міг.
  «Хай. Багато води». Сержант намалював у повітрі канджі для океану . У ньому поєднано символи води та матері. "Ти розумієш?"
  «О, так», — сказав Кензо. «Мати багато води». Сержант засміявся з цього. Кензо додав: «Але більше нічого». Японський солдат більше не запитував.
   В
  ЯКБИ ВИ ПЛАТИЛИ ДОСТАТНЬО АБО МАЛИ ВАГУ, ВИ МОЖЕТЕ ВСЕ ЩЕ МОГЛИ СПРАВОВО ПОЇСТИ В ГОНОЛУЛУ. Якщо у вас був достатній вплив, вам не потрібно було платити через ніс. Командир Міцуо Фучіда потрапив до цієї категорії. Коли з ним був командир Ґенда, власник чайного будиночка Мочізукі майже вдвічі вклонився й провів їх до окремої кімнати.
  «Дякую, що прийшли сюди, панове. Ви шануєте мій скромний заклад, який не заслуговує присутності таких хоробрих офіцерів». Він клав церемоніал кельмою, знову й знову вклоняючись. Фучіда довелося попрацювати, щоб стримати посмішку з обличчя. Незалежно від того, наскільки офіційно поводився цей чоловік, у нього був акцент неосвіченого селянина з півдня. Бажання посміхнутися за мить зникло. Почавши селянином, хлопцю було б важко піднятися так високо, якби він залишився в Японії.
  Офіціантки в кімоно пурхали над Фучідою та Гендою, коли вони сиділи, схрестивши ноги, за низьким столиком у японському стилі. "Користь?" — запитала одна з дівчат. «Так, будь ласка», — сказав Фучіда. Вона поспішила геть. Він поглянув на меню. «Ми можемо отримати все, що завгодно, якщо хочемо риби».
  
  
  Генда знизав плечима. «Я чув, що тут було чудове сукіякі. Але яловичина… — Він знову знизав плечима.
  «Карма, га ?»
  «Шігата ґа най», — відповів Футіда, що було само собою зрозумілою правдою: нічого не можна було вдіяти. «Суші та сашимі тут гарні — і виглядають. У них темпура з омарів. Якщо ми збираємося бути почесними гостями, ми повинні максимально використати це».
  «Що це говорять американці? «Їжте, пийте і веселіться, тому що завтра...» Генда не закінчив, але Фучіда кивнув. Він знав, про що говорить його друг.
  Повернулася дівчина з саке. Його варили з рису, і нарешті рису вистачило на Оаху та на інших островах Гаваїв, хоча для японців вони мали менше значення. Футіда й Генда шумно сьорбали зі своїх чашок. Речі були непоганими, хоча й не найкращими на рідних островах.
  Коли прийшла їжа, офіціантки знали достатньо, щоб піти й дати японським офіцерам поговорити спокійно. Фучіда говорив без передмови: «Нам знову доведеться воювати з американцями».
  «Так, здається так». Генда занурив шматочок тунця в розігріте васабі сьою. Він звучав так спокійно, ніби вони говорили про погоду.
  "Могли б ми?" Фучіда все ще був відвертий.
  «Я не очікую, що вони відразу ж прийдуть за нами — поки що вони зайняті в Північній Африці», — відповів Генда. Фучіда кивнув і знову сьорбнув саке. США перекинули величезну армію навколо мису Доброї Надії до Єгипту. Разом з британськими силами Монтгомері вони розгромили Роммеля в Ель-Аламейні та гнали його на захід через пустелю.
  Фучіда з'їв суші. Він усміхнувся. Вугор на шашлику завжди був одним із його улюблених. Але знову посмішка не залишалася. — Ви помітили щось у тому нападі, Гендасан ?
  «Я помітив у цьому кілька речей — жодна з них не є для нас корисною», — відповів Генда. «Що ви маєте на увазі?»
  «Що він не використовував жодних американських авіаносців», — відповів Фучіда. «Те, що лишилося янкі, вони бережуть для нас».
  «Мене не хвилює те, що вони економлять», — сказав Генда. «Мене хвилює те, що вони будують. Адмірал Ямамото мав рацію». Він називав ім’я Ямамото так, як єпископ міг би звертатися до Папи — і з таким же благоговінням.
  «Ми вже двічі дали їм грудки. Ми можемо зробити це знову, якщо вони не відріжуть нас від поставок», — сказав Фучіда.
  «Ти звучиш так, наче слухав генерала Ямашіту», — кисло сказав Генда. «Не так давно я почув це в палаці Іолані».
  «Мені не більше користі від армії, ніж тобі. Ці люди божевільні, — сказав Фучіда, виразно здригнувшись. «Але навіть божевільні люди іноді можуть бути праві».
  «Мене хвилює те, що ми можемо перемогти американців ще два-три рази, перемогти їх так само сильно, як і в минулому великому бою, і що це дасть нам? Купіть нам більше часу до наступної битви, і все», — сказав Генда.
  «Вони просто повернуться до будівництва, і ми нічого не можемо зробити, щоб їх зупинити. Але якщо вони поб'ють нас хоч раз... Якщо це станеться, ми в біді». Він осушив свій маленький стаканчик саке і знову налив повний.
  
  
  «У них є право на помилку, а в нас немає — це те, що ви хочете сказати», — сказав Фучіда.
  Генда енергійно кивнув. «Хай! Це саме те, що я кажу, за винятком того, що ти сказав це краще, ніж я».
  «Тоді нам краще не робити помилок», — сказав Фучіда. «Ми ще не зробили».
  — У всякому разі, не великі, — погодився Генда. «А американці заробили багато. Але ми вже робимо все так добре, як можемо. Американці ще ні. Вони ще вчаться і стають кращими».
  Фучіда пішов знизу вгору зі своєю чашкою для саке. «Ми на Гаваях, а вони ні. Саме так це має працювати, і так воно працюватиме й надалі». Він сподівався, що звучить рішуче, а не просто п’яним; він налив досить багато. Йому було цікаво, чи буде у нього вранці боліти голова. Він би не здивувався, якби це зробив. Ну, аспіринів ще було вдосталь.
  Генда сказав: «Існує легенда із Заходу, де кожного разу, коли герой відрубує голову дракона, знову виростають дві голови. Ось що мене хвилює в цьому бою».
  Зображення надто добре відповідало війні проти Америки — фактично настільки добре, що Міцуо Фучіда напився настільки, що не мав жодних сумнівів про те, що він шкодуватиме про це вранці.
  ПІСЛЯ Військово-морської авіабази ПЕНСАКОЛА навчальна база Військово-морських сил біля Баффало багато в чому потрясла Джо Крозетті. В першу чергу це була погода. Прохолодний вітер озера Ері був схожий на те, чого він ніколи не знав. Теж була лише осінь; зимою було б гірше.
  Орсон Шарп, який разом з ним змінив станції та ескадрильї, сприйняв це спокійно. «Не може бути надто огиднішим, ніж те, до чого я звик», — сказав він.
  Це вже було набагато огидніше, ніж у Сан-Франциско. Джо майже ніколи не носив верхнє пальто; вітровка зазвичай була всім, що вам потрібно там, де він виріс. Він був радий своєму верхньому пальто тут. У нього теж були довгі штани, і він сподівався їх носити.
  Політ над озером був дивним. Він звик до великих водних просторів. Тихий океан, а потім і Мексиканська затока були чудовими, кожен по-своєму. Але ідея бути над водою настільки далеко, наскільки сягає око, і знати, що це прісна вода… для каліфорнійця здавалася такою ж чужою, як Марс.
  Потім був USS Wolverine. Вона почала своє життя як вугільний екскурсійний пароплав із бічним колесом, але її призначили, щоб дати початківцям пілотам авіаносця можливість здійснювати нескінченні зльоти та посадки, не перешкоджаючи військовим зусиллям, зв’язуючи корабель, який міг би вступити в бій. Вона не була гарною, але впоралася зі своїм завданням.
  Те ж саме стосувалося і Grumman F3F, на яких літали курсанти. Нулі б їх урізали, але вони були набагато гарячішими за техасців. І, на подив Джо, на озері Ері можуть вирости досить респектабельні хвилі. Це означало, що «Росомаха» нахилявся й котився, як справжній авіаносець у Тихому океані. Це також означало, що пілоти-учні повинні були слухатися посадового офіцера, як Бога.
  найважливіше , що ви можете зробити, виконувати вказівки офіцера з посадки . Ви це зрозуміли? Краще б вам це було, панове. Якщо ви цього не зробите, ви вб’єте себе й коштуватимете країні тридцять одну тисячу за Дикого кота — удвічі більше, а потім трохи за одного з нових Пекельних котів, якщо ви їх намалюєте — і це навіть не додає за п'ять центів, яких ви варті. Коли ти підлітаєш до корми свого носія, ти машина. Він керує машиною. Ви під його контролем. Він бачить ваш підхід набагато краще, ніж ви. Він може виправити це набагато краще, ніж ви. Якщо ти довіряєш власному судженню, а не його, ти пошкодуєш — але ненадовго».
  
  
  Деякі хлопці знали краще. Деякі хлопці завжди знали краще. Вам не вдасться стати пілотом, який навчатиметься для авіаносних операцій, якщо ви не дуже добре думаєте про власне судження. Наразі в цій ескадрильї один хлопець розбився на дерев’яній польотній палубі Росомахи , один хлопець врізався лобом у корму навчального авіаносця, а один хлопець полетів на своєму F3F в озеро Ері, тому що вони робили те, що хотіли, а не що їм сказав офіцер посадки. Двоє з них були мертві. Хлопець, якого вони виловили з напою, все ще тренувався з рештою курсантів. Він би більше не зробив такої помилки. Чи зробив би він якусь іншу помилку… Ну, принаймні, він мав можливість дізнатися.
  Джо поставив свій винищувач-біплан на корму авіаносця. Вони навіть побудували невеликий острів з лівого борту, щоб дати їй кудись виривати димові труби та зробити її більше схожою на військові кораблі, які вона втілювала. Крім того, з лівого боку вони побудували маленьку платформу на кормі, з якої офіцер десанту керував рухом.
  Ще один F3F був перед Джо. Застарілий винищувач торкнувся льотної палуби, шини на мить задимилися, потім вирулив до дальнього кінця й знову з ревом піднявся в небо. Метою вправи було змусити кожного зробити якомога більше повторень.
  Побачивши цю хвилю диму, Джо знову перевірив своє шасі. Так, він знизив його. Офіцер, який займався посадкою, відмахнувся б від нього, якби він спробував щось дурне, як-от приземлитися з піднятим. Він це знав. Незважаючи на це… «Це моя шия», — пробурмотів він.
  Там були прапори-вігваги — цього разу для нього. Офіцер десанту занурив прапори вліво. Джо розправив F3F. Офіцер десанту теж випростався й простягнув обидва прапори нарівні з плечима. Джо йшов так, як хотів інший чоловік.
  «Я — машина», — казав собі військово-морський курсант. Офіцер десанту керує мною. Я роблю те, що він каже. Це було нелегко. Він хотів літати так, як хотів літати. Весь цей час він вчився це робити. Тепер йому довелося придушити багато напрацьованих рефлексів, які він набув за останні місяці.
  Прапори-вігваги рухалися крихітними колами в руках офіцера десанту: пришвидшись. Джо слухняно дав трохи більше газу біплану «Грумман». Ті кола припинилися. Десантний офіцер трохи підштовхнув його піднятися. Палиця F3F повернулася назад; її ніс піднявся.
  Потім раптово впали прапори. Джо кинувся до колоди Росомахи . Будь-яка посадка носія була контрольованою катастрофою. Фокус полягав у тому, щоб ключове слово було контрольованим , а не крахом. Шини F3F вдарилися об деревини екіпажу. На справжньому авіаносі, справному, хвостовий крюк літака зачепив би дріт і зупинив би літак.
  Тут Джо підстрибнув по колоді, а потім знову злетів. Він запустив двигун і знову піднявся в небо. Офіцери на тренувальному носії оцінюватимуть його роботу. Він думав, що цього разу впорався непогано. Вони не завжди з ним погоджувалися.
  Після ще трьох посадок і злетів він отримав наказ повернутися на наземну базу. На жаль, він послухався. Він думав, сподівався, щоразу ставав кращим. Він хотів отримати якомога більше практики — це було максимально близько до справжнього Маккоя.
  Пошук шляху через сірі води озера Ері також виявився… цікавим. « Росомаха» добре пішла з поля зору землі. Йому потрібно було використати те, що він навчився в навігації, перш ніж знову знайти Нью-Йорк. Він все одно сподівався, що це Нью-Йорк. Якби він помилився, це могла б бути Пенсильванія чи Онтаріо. Опинитися не просто в неправильному штаті, а в неправильній країні зашкодило б його кар’єрі. Ймовірно, це означало, що в нього його не було.
  Але ні, цього разу він не облажав песика. Це була берегова лінія на південь від Баффало, де він і належав. Він полегшено зітхнув. Він також намагався придушити маленький укол хвилювання, який проходив через нього щоразу, коли він це робив. У Тихому океані він не міг би впізнати берегову лінію. Якщо він збирався знайти ворога і знову знайти дорогу до власного авіаносця, він мав би вміти використовувати навігацію, яку вони намагалися вбити йому в голову.
  Можна я? — дивувався він. Він на це сподівався. Він так і думав, доки мав трохи часу на роздуми, роблячи це. «Японці можуть не дати тобі стільки часу, Джо», — сказав він у кабіні. «Ви впевнені, що хочете продовжити це?»
  Але це мала лише одну можливу відповідь. Він кивнув. Йому не потрібно було говорити. Він робив це майже рік. Для цього він розірвав своє життя на шматки. Він не збирався відступати від цього зараз.
  І якщо це означало, що йому доведеться кілька разів ризикнути, коли він піднявся туди… Він знизав плечима. Тоді це сталося, і все. Його введення в експлуатацію було не за горами. Йому було наплювати на те, щоб стати офіцером заради того, щоб стати офіцером, хоча це змусило б його батьків-іммігрантів піти в повітря.
  Йому було байдуже те, що, ставши офіцером, ставши пілотом, він міг би злетіти зі справжнього авіаносця й перевести війну на японців. Він чекав цього шансу ще з часів Перл-Харбора. У ці дні це було так близько, що він відчував смак. Він цього погано хотів.
  Наразі спуск на сушу здавався звичним. Інструктори говорили з курсантами про такі речі, застерігаючи їх від надмірної самовпевненості. Джо чув про хлопців, які просто з необережності збили свої літаки на землю. Він стежив за тим, що робив, але мусив змусити себе спостерігати за цим. Напевно, це було не так добре.
  Тут немає десантного офіцера з вігваг-прапорцями — лише він, F3F і злітно-посадкова смуга. Він досить плавно приземлився і вирулив до зупинки. Заглушивши двигун, він сміявся над собою. Три роки тому цей літак був на авіаносці. Якби тоді почалася війна, скажімо, через затоплення « Паная», вона була б на передовій проти японців. Зараз... Зараз це було достатньо добре для тренувань.
  Звичайно, Японія, ймовірно, також не мала Zeros три роки тому. Сьогодні все сталося поспіхом, і це все.
  Ще один біплан «Грумман» підійшов і вирулив одразу за літаком Джо. Орсон Шарп виліз з нього.
  «Гаразд, квартирант», — сказав він. «Ви зробили так, щоб ці кола та нерівності виглядали дуже добре».
  "Так?" Джо все ще інколи було важко повірити, що його сусід по кімнаті тягнувся за нього так сильно, як йому здавалося.
  Але Шарп кивнув. "О так. Ми робимо їх тут, ми можемо робити це будь-де». Він не питав про власний виступ. Частково це сталося тому, що Джо стояв перед ним у черзі й не міг його побачити. А інша частина полягала в тому, що хлопець-мормон, на відміну від Джо, був впевнений у всьому, що він там робив. Він не був показником чи чимось іншим, але він був добрим, і він це знав.
  Люди наземного екіпажу взяли на себе керівництво винищувачами. Джо та Шарп йшли пліч-о-пліч до адміністративної будівлі поруч із полем. До цього часу Джо звик до того, що його сусід по кімнаті стоїть над ним. Коли ви піднялися в повітря, розмір уже не мав значення.
  Коли вони зайшли всередину, інструктори їх розділили. Джо розгрібав його за вугілля за те, що він не дотримувався сигналів десантного офіцера. Буравоокі чоловіки на борту « Росомахи» не гаючи часу передали свої скарги на базу. Вони ніколи не робили.
  Джо сприймав жар і намагався не показувати, як воно пекло. Насправді він вважав, що впорався непогано. Він зробив усе, що міг — він знав це. Якби це було недостатньо добре… Йому просто потрібно було б спробувати покращитися. Ви не могли сперечатися. У вас не було виправдань для чогось меншого, ніж досконалість. Кілька курсантів поскаржилися та зробили алібі, коли інструктори їх критикували. Джо не знав, де вони були в ці дні. Він знав, що вони вже не курсанти.
  Коли його власне розсвердлювання було зроблено, його інструктор гавкнув: «Є запитання?»
  «Так, сер», — відповів Джо.
  Брови інструктора піднялися. Найчастіше, набагато частіше, ніж ні, це була неправильна відповідь. Але інструктор не міг передбачити завчасно. «Давай», — сказав він холодним, як погода, голосом.
  — Сер, ми втратили багато авіаносців у Тихому океані, — сказав Джо. «Моє запитання: коли ми почнемо отримувати заміну?»
  «Ах». Інструктор розслабився. Джо знайшов запитання, яке міг сміливо поставити: воно стосувалося не його власного виступу. У голосі літнього чоловіка прозвучало щось наближене до тепла, коли він відповів: «Ну, містере Крозетті, ви повинні розуміти, що я знаю не набагато більше, ніж ви тут — у всякому разі, не офіційно».
  «Так, сер», — нетерпляче сказав Джо. «Я дотримуюся цього. Але ти причепився до виноградної лози, а я просто тупий курсант. Я не розумію часу, не кажучи вже про соковиті речі».
  Обличчя викладача розтягнулося в широкій усмішці. Джо не був упевнений, що в ньому є місце для стільки розваг, але так і було. Офіцер сказав: «Ми не говоримо про тижні, але ми також не говоримо про роки».
  Він зловив себе. «Я беру це назад. Наскільки я чую, до першого залишилося всього кілька тижнів. Але ми дивимось на наступне літо, перш ніж у нас буде достатньо корпусів у воді, щоб повернутися і знову спробувати японців».
  "Наступного літа." Джо це зважив. Зазвичай, дивлячись із нетерпінням молодості, це здавалося б за мільйон миль. Але коли він подивився вперед на все, що йому ще потрібно було зробити, щоб отримати місце в одному з цих перевізників… «Ну, це звучить не так вже й погано».
  ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО ЗАВЖДИ СПАВ ЛЕГКО. Останнім часом він більше дрімав і хапався, ніж спав. Йому це зовсім не подобалося. Тепер повітряні нальоти відбувалися кожні кілька ночей, і він чекав їх навіть у ті ночі, коли їх не було. Тривога не давала йому спати, коли сирени не звучали.
  Однак сьогодні ввечері тривога була справжньою. «Закеннайо!» — прогарчав він, бігаючи до траншеї для укриття. «Яка користь від цього чудового електронного попередження, якщо ми не можемо збити ворожий літак, коли його помітимо?»
  Наче кпіючи над ним, біля злітно-посадкової смуги Халейва загавкала пара зенітних установок. Витрачаючи боєприпаси, презирливо подумав він: у них було приблизно стільки ж шансів влучити в цей смердючий літаючий човен, як у нього, якщо він підвівся й кидав у нього каміння.
  Крізь гуркіт гармат він уловив рівне мурчання двигунів гідролітака. Американці зробили хороші мотори; Для порівняння, багато японських літаків звучали як літаючі пральні машини.
  Крамп! Крамп! Недалеко падали бомби. Янкі-рейдери не нападали на Халейву кілька ночей. Це була найменша злітно-посадкова смуга на Оаху, як це було, коли американці утримували Гаваї. Можливо, вони думали, що застануть нас, коли ми дрімаємо. Можливо, вони теж мали рацію.
  Ще кілька вибухів, ці віддаленіші. Шіндо хотів сісти в свій Zero і вирушити за ворожим гідролітаком. Але нічні бої були ризикованою справою, яка лише тепер починає отримувати спеціалістів навіть у Європі, де їх було більше, ніж будь-де.
  
  
  Якби він тут злетів, то летів би наосліп. У нього не було б радіолокаторів, які могли б навести його на ціль, як це робили англійські та німецькі пілоти нічних винищувачів. У нього також не було б цілковитої кількості цілей: лише один гідролітак у неприємному рейді. І він мав би чимало часу, щоб знову спуститися вниз, коли всі поля на Оаху затемнені вночі.
  Ні, йому довелося залишитися на місці і повільно спалити. Це, без сумніву, було те, що американці мали на увазі. Вони знали, як отримати те, що хотіли, чорт їх прокляття.
  Десь далеко вдалині падало ще більше бомб. Казарми Шофілда? Wheeler Field? Навіть Гонолулу? Але незважаючи на ті далекі вибухи, ніч була моторошно тихою, як і більшість ночей на Оаху. Звук може поширюватись на довгу-довгу дорогу.
  Пролунало всечисто. Сіндо повернувся до свого намету. Він був надто злий і надто огидний, щоб спати. Він думав, що міг би задрімати, але перш ніж це зміг, він подумав про те, що скажуть армійські офіцери, дислоковані в Галейві. Він чув, як вони сміялися за спиною, коли запитували, чому флот не міг утримати янкі від Гаваїв.
  Він уже чув ці запитання. Він знав відповідь: Тихий океан занадто великий, щоб хтось міг стежити за кожним його квадратним кілометром. Американці виявили це найбільшим чином майже рік тому. Тепер вони викладали той самий урок японцям.
  Сіндо знизав плечима. Американці могли б завадити. Вони були неприємностями. Але вони не збиралися заставляти Японію дрімати великим нападом на Гаваї. Такого не було б і не могло статися. На той час у японців були човни-пікети, спрямовані на Панамський канал, а також на материкову частину США. Якби американці хотіли ще одного удару по цих островах, їм довелося б протистояти захисникам, які були напоготові.
  Але навіть це знання не заспокоїло Шіндо настільки, щоб дозволити йому заснути. Він розгнівався сьогоднішнім нальотом і метався туди-сюди, поки ранок не пофарбував східний обрій у золотий колір. Тоді він пішов до столової й узяв рис із шматочками солоної риби в ньому та чашку чаю. Як і тютюн, чай був дорогоцінним імпортом. Навіть японський військовослужбовець, нижчий за офіцерське звання, мав проблеми з тим, щоб отримати будь-кого.
  Деякі з них замість цього пішли на каву. Це було вирощено на місці, хоча і не у великих кількостях. Сіндо вважав це неприємним. Але він мав такий же поштовх, як чай, або навіть більше, тому мав своє застосування.
  Телефонний дзвінок надійшов із Гонолулу одразу після того, як Шіндо закінчив ранній сніданок. Оскільки він цього очікував, він звучав належним чином підлеглим командиру Фучіді. «Так, сер», — сказав він. «Ми зробимо зачистку на північ… О, так, сер. Якщо ми щось помітимо, ми зробимо все можливе, щоб збити це або потопити».
  — Добре, — сказав Фучіда. «Було б чудово, якби ми змогли показати, що змушуємо американців платити».
  «Я розумію, сер». Шіндо зрозумів, що начальство Фучіди дихало йому в потилицю. Але Шіндо, як і будь-який пілот винищувача, хотів бути в повітрі, щоб переслідувати ворога.
  Він сказав збройникам завантажити 250-кілограмову бомбу на стійку, яку він встановив під черевом свого Zero. Якщо він зустрів підводний човен, він хотів мати можливість покарати її. Бомба не завадила б йому протистояти громіздким американським літаючим човнам, які він міг би зустріти в цих водах. Це було б проти Диких котів, але він не очікував зіткнутися з Дикими котами. Дикі коти означали перевізників поблизу, а американських перевізників поблизу не було.
  Він пішов геть, у небо. Певні офіцери — не Фучіда, до його честі — скаржилися на те, скільки бензину витратили на пошуки. Вони недостатньо думали про ціну відмови від пошуку.
  
  
  Коли Шіндо летів по спіралі над Тихим океаном, він вдихнув насичене киснем повітря зі смаком гуми. Цей смак і політ завжди будуть пов’язані в його розумі. Для деяких чоловіків це був запах бензину; для інших — пульсуючий рев двигуна. Не Шіндо. Для нього цей смак сказав усе.
  Він хотів помітити ворога. Він хотів убити ворога. Якщо він бачив літаючий човен, він хотів його збити. Якщо він бачив підводний човен, він хотів її потопити. Він надто багато шукав, але нічого не знайшлося.
  Ця думка ледь спала йому на думку, як він краєм ока помітив рух у повітрі. Він почав розмахувати своїм Зеро в цьому напрямку, а потім зупинився, сміючись і лаючись водночас. Це був не ворожий літаючий човен — це був ще один японський винищувач, який шукав власну спіраль. Ніхто, крім американців, не був би задоволений ним, якби він пішов за ним і збив його.
  Те, що інший пілот міг збити його замість цього, йому й на думку не спадало. Він поважав здібності кожної людини, з якою зустрічався. Не сприймати суперника легковажно — найкращий спосіб дожити до глибокої старості. Але без помилкової скромності Шіндо сподівався виграти кожен повітряний бій, у який він брав участь. Так робив будь-який хороший пілот-винищувач. Без цієї частки зарозумілості ви не могли б добре виконувати свою роботу.
  Він почувався, як сапсан, що шугає за голубами. Але голубів не було. Він одним оком не спускав індикатора палива. Якби йому знову довелося повернутися додому голодним, він не був би щасливою людиною.
  Там! Що це було чотири кілометри нижче, на поверхні Тихого океану? Це був не голуб, але могла бути качка. Це була чиясь підводний човен, що ковзала по поверхні, наче їй було байдуже.
  Чийсь, так, але чиїй? Японія також мала підводні підводні кораблі в цих водах, щоб переслідувати американські військові кораблі, якщо янкі знову спробують вторгнутися на Гаваї. Але якби підводний човен був американським… Сабуро Шіндо не хотів, щоб хижаки з армії дивилися вниз на його службу. Потопити американську підводну лодку було б хорошим способом замовкнути їм на деякий час.
  Він став між сонцем і човном і спустився нижче, щоб роздивитися. Будь-хто в бойовій рубці повинен був би дивитися вгору в цей блиск, і йому було б важко помітити його. Атака поза сонцем працювала проти інших літаків. Це повинно бути так само добре проти підводного човна.
  Якби він атакував… Збити літак свого боку було б погано. Бомбардувати підводну лодку своєї сторони було б катастрофічно гірше. Але він дуже добре знав лінії японських підводних човнів. Він повинен був. Цей виглядав інакше. У цих водах все, що не є японським, мало бути американським.
  Шіндо не здригнувся. Тремтіння було в його природі навіть менше, ніж у більшості пілотів-винищувачів. Як тільки він переконався, що човен належить ворогу, він пірнув на нього. Він ніколи не навчався як пілот бомбардувальника. Його Zero не мав пікіруючих гальм на крилах, як у пікіруючих бомбардувальників Aichi; Команда дизайнерів, яка розробила винищувач, не думала, що йому знадобляться ці великі закрилки з прорізами. Він також не міг пікірувати так круто, як пілот Айчі; його літак не був побудований для того, щоб впоратися зі стресом, пов’язаним із таким виходом із занурення. Він зробив усе, що міг, з тим, що мав.
  Субмарина сильно роздулася. Шіндо побачив когось на бойовій рубці, а потім, раптом, ні. Човен почав ковзати під хвилями. Вони його помітили! Але прискорення було не єдиним, що відтягнуло його губи від зубів у хижій посмішці. Запізно! Вони дуже запізнилися!
  Він спрацював кнопкою скидання бомби. Це було так само імпровізовано, як і стійка під черевом Zero; це не була оригінальна частина приладової панелі. Однак він зробив те, що мав зробити. Бомба впала вільно. Сіндо відтягнув палицю, намагаючись підняти ніс Зеро, перш ніж він теж увійшов у Тихий океан. Застогнав планер винищувача. Ні, він не створений для такої роботи.
  
  
  Але ніс піднявся . Шіндо різко розвернув Zero, щоб побачити, що він зробив. Коли він це зробив, він постукав рукою в шкіряній рукавичці по стегну. Бомба влучила приблизно в десять метрів за бойову рубку. Чоловіки виривалися з підводи, яка волокла дим і швидко тонула.
  Шіндо обійшов, щоб зробити ще один пас. До того часу американські моряки сіли в кілька надувних рятувальних плотів. Його великий палець знайшов кнопку вистрілу на верхній частині палиці. Зацокали кулемети Зеро. Тоді, коли боротьба за Гаваї була новою, Шіндо дозволив американському пілоту, якого він збив, безпечно стрибнути з парашутом на землю. Згадуючи це, він не мав уявлення, чому був таким м’яким. Він знизав плечима всередині кабіни. Він намагався не робити одну і ту ж помилку двічі.
  Пара матросів на плотах стріляли з пістолетів у його літак. Якби він був там, він би зробив те саме. Але замість цього він був тут, тож він стріляв у плоти, доки вони не затонули, доки кров не забарвила Тихий океан у червоний колір. Ось чому він прийшов сюди. Якби американський літаючий човен врятував цих моряків, вони створили б більше проблем Японії. І якщо їм вдасться дістатися до Оаху чи іншого острова, місцеві жителі, налаштовані проти Японії, яких було надто багато, швидше за все, приймуть їх. Тепер нікому не доведеться турбуватися про ці нещасні події.
  Тихенько задоволений собою, Шіндо полетів назад до Оаху.
  ДОВГА КОЛОНА ЧОБІТІВ марширувала крізь багнюку під час сильного дощу, подібного до того, що Торгові палати південної Каліфорнії вдавали, що ця частина країни не дісталася. Лестер Діллон провів достатньо часу в таборі Елліотт, щоб знати краще. Молоді люди, які хотіли бути морськими піхотинцями, виглядали зовсім жалюгідно.
  Ділон теж був нещасним, але не показував цього. Що стосується їх, він був несприйнятливий до таких примх, як погода. Якби його дощ вдарив і потік по шиї, якби його чоботи хлюпали в багнюці, то що? Був сержантом взводу. Наразі він був сержантом взводу, якому дуже хотілося кави з коньяком, але цим цуценятам не треба було цього знати.
  «Я вас не чую!» — крикнув він, підвищуючи голос, щоб пронестися навіть крізь зливу.
  Чоботи співали маршову пісню. Зрозуміло, що злива послабила їхній запал. Діллон це розумів, але не збирався з цим миритися. Вони не повинні були дозволяти, щоб щось послабило їхнє завзяття. Це було частиною того, що означає бути морським піхотинцем. Якби дощ міг це зробити, потрапити під обстріл було б нескінченно гірше. Потрапити під обстріл було набагато гірше, але їм доводилося діяти так, ніби це не так. Вони ревли пісню крізь дощ:
  
  
  Маленьке пташеня з жовтим дзьобом
  Сиділо біля мого підвіконня.
  Вмовив його скоринкою хліба,
  А потім я розбив йому чортову голову!
  
  
  
  «Я все одно вас не чую!» — закричав Діллон, але не так сердито: вони були достатньо голосні, щоб зараз розбудити мертвих. І вони ставали жорсткішими. Коли вони починали тренуватися, цей волоцюга під дощем і брудом провалив би їх. Тепер вони сприйняли це спокійно. Кілька фізичних проблем більше не турбували їх. Це також було частиною того, що зробило їх тими, ким вони мали бути. Але це була легка частина. Багато з них — фермерські хлопці та фабричні робітники — були в хорошій формі до того, як почали тренуватися. Але бути в хорошій формі, хоча й необхідно, щоб стати морським піхотинцем, було недостатньо.
  Чи трималися б вони разом? Чи вважатимуть вони своїх друзів, свій підрозділ важливішими за себе? Чи віддадуть вони своє життя, щоб врятувати своїх друзів, якщо знатимуть, що вони зроблять те саме для них? Чи підуть вони вперед, де для того, щоб залишатися в безпеці, потрібно залишатися назад?
  Якби їм це вдалося — якби їм це вдалося, не хвилюючись з цього приводу, навіть не замислюючись над цим, — вони були б справжніми шкіряними.
  Діллон не міг пригадати, як він засвоїв необхідні уроки. Він чудово знав, що вони були на місці ще до того, як він туди поїхав. Те, що він побачив у Франції, що він там зробив, лише підтвердило те, що він уже мав.
  «Сержант?» — сказав один із чобіт.
  "Так?" — гаркнув Діллон — він хотів, щоб вони вважали його Богом, до того ж розлюченим Богом.
  "Це весело!" — сказав юнак.
  Це збентежило Діллона. За всі свої роки в Корпусі він не думав, що коли-небудь чув подібне. «Це не повинно бути весело, до біса», — сказав він після цього миттєвого подиву. «Це не пікнік. Це не жайворонок. Ці придурки з Ніпа вб'ють тебе, якби мали хоча б пів шансу. У них це добре виходить. Це означає, що ми маємо бути ще кращими. Ти чуєш мене, личинку?»
  «Так, сержант!» — заревів чобіт. Ви мене чуєте? треба було відповідати на максимальній гучності, щоб не сталося гірше. У будь-якому випадку тут може статися ще гірше. «Опустись і зроби мені п’ятдесят віджимань», — прогарчав Діллон. «Весело, моя дупа!»
  «Так, сержант!» — знову крикнув чобіт. Це був великий, білявий, широколиций хлопець на ім’я Ковальський. Півсотні віджимань під дощем, у багнюці, з важким рюкзаком на спині – це не жарт. Він був брудним і майже мертвим, коли закінчив їх. Діллон не був упевнений, що міг би це зробити сам. Однак Ковальський явно скоріше помер би справді, ніж провалився. Це також був спосіб мислення морського піхотинця. Він підскочив на ноги після останнього, важко дихаючи й червоно-червоний, але готовий продовжувати марш.
  «Все ще весело?» — запитав його Діллон.
  Виразом обличчя малюк хотів сказати «так». Але він був не такий уже й дурний. «Ні, сержант!» — сказав він голосно.
  — Гаразд, — сказав Діллон. «Приступайте до роботи».
  Після гарячого душу та чистої форми він розповів історію того вечора за пивом у сержантському клубі. Датч Венцель похитав головою, ніби не вірив своїм вухам. "Весело?" він сказав. «До якого біса котиться світ?»
  «Неперевершено», — відповів Діллон. «Наскільки він подумає, що весело, коли його приятелю застрелять кишки? Як весело він подумає, коли це зробить ? Це робота, бога бога. Ми повинні зробити це, і ми повинні зробити це правильно, але весело ? На що кричу, голландець!»
  «Полегше, спокійно». Венцель заспокійливо підняв руку. «Ти тут проповідуєш хору».
  "Добре-добре. Хоча, кажу вам, це мене вразило». Лесь теж похитав головою. Він все ще не міг подолати це.
  «Весело!»
  «Не звинувачуйте себе», — сказав Датч. «Навіть для черевика, це штовхає його. Гей, але я почув щось гарне.
  
  
  — Скажи мені, — наполягав Діллон. «Можливо, це допоможе мені відчути смак цього з рота».
  «Я чув, що ми запустили нового перевізника», — сказав йому Датч. «Треба почати компенсувати те, що японці зробили минулого літа».
  Лесь кивнув. «Це факт, і ви маєте рацію; це гарна новина. Як вони називають цього?»
  — Ессекс, — відповів Венцель. «Вважається, що в розробці також буде більше».
  «Краще, — сказав Діллон. «Ти маєш уявити, що ми втратимо дещо по дорозі. Нам потрібно розбити все, що у них є, і мати достатньо, щоб впоратися з їх наземним повітрям. Якщо ми цього не зробимо, ми не повинні навіть починати».
  «Так, добре, ти це знаєш, і я це знаю, але чи знають вони це у Вашингтоні?» – сказав Венцель.
  «Мене краще», — сказав Діллон. «Однак я скажу тобі одну річ — ми з’ясуємо».
  ДЖЕЙН АРМІТАЖ БУЛО ВАЖКО повірити, що 1943 рік минуло більше місяця. Різдво та Новий рік пройшли спокійно. Що було святкувати? І один день, один місяць тут був дуже схожий на інший. Ой, влітку було трохи тепліше, взимку трохи дощило, але обидва рази трохи. Вона згадала Огайо. У Колумбусі не було проблем відрізнити літо від зими. У Wahiawa ви можете втратити слід без календаря.
  Зацвіли квіти. Танцювали метелики і дзижчали бджоли. сніг? Коли школа була відкрита, їй доводилося проводити спеціальні уроки про сніг. Третьокласники не зрозуміли б половини колядок, якби не вона.
  Центр Вахіава, таким, яким він був, постраждав відтоді, як японці захопили його. Усі магазини, які продавали новий одяг, новий посуд, нові меблі — будь-що нове, коли до цього приступали, — розвалилися. Нові речі надходили з материка, і на Гаваї більше нічого не надходило з материка, окрім випадкових літаків, повних бомб. Незважаючи на те, що Джейн їх схвалювала, вона не хотіла купувати один і нести його назад у квартиру.
  Секонд-хенди, тепер… Вони процвітали. Якщо ви хотіли тостер, або сукню, або щось для читання, ви брали це вживане. Були вживані товари якщо не в надлишку, то принаймні були в наявності. Перебираючи їх, Джейн інколи почувалася упирем, бо багато з них походили з домогосподарств людей, які загинули в боях. Але що ти міг зробити? Ці нещасливі душі більше не мали користі від своїх благ, а люди, які ще були живі, відчайдушно потребували їх.
  в букіністичній крамниці примірник «Вбивства треба рекламувати» , вона зробила все можливе, щоб не підскочити від радості. Їй подобалися містерії загалом і Дороті Сейерс зокрема, і вона ніколи не читала їх. Проте прояв завзяття підняв би ціну. У ці дні нічого не було виправлено; все залежало від того, скільки, на думку продавця, він — або, в даному випадку, вона — думає, з чим покупець розлучиться.
  Джейн взяла кулінарну книгу, яку вона особливо не хотіла. Кулінарні книги з хорошою обкладинкою; у ці дні всі були одержимі їжею. Вона понишпорила в магазині, перш ніж випадково додати таємницю до кулінарної книги. — Скільки за цих двох, Луїзо? вона запитала.
  У Луїзи запрацювала щелепа. Можливо, вона жувала жуйку, але не було жуйки. — П’ятнадцять доларів, — сказала вона після того, як зробила всі таємні розрахунки. Ці розрахунки спрацювали. Вона не була такою худою, як більшість людей у Вахіаві.
  "П'ятнадцять?" — пискнула Джейн. «Це обурливо!» І це було. Вона не очікувала, що Луїза скаже більше десяти.
  Власник книгарні знизав плечима. Жувала жуйку, якої не було. «Тоді дванадцять, — неохоче сказала вона, — і ти не збираєшся скидати з мене жодної копійки».
  «Я створена не з грошей», — запротестувала Джейн. Луїза знову знизала плечима. Джейн запитала: «Скільки за кожного з них?» Це зводилося до того, наскільки добре вона приховала свою реакцію, коли побачила «Вбивство має рекламуватися» ? Якщо Луїза думала, що вона здебільшого шукає кулінарну книгу, вона перемогла. Якщо інша жінка знала, що їй потрібна таємниця, вона цього не робила.
  Далі було ще більше роботи з щелепою. Луїза розраховувала, скільки буде транспортного потоку. «Вісім для цього, чотири для іншого», — сказала вона нарешті.
  Вона хотіла більше для кулінарної книги. Джейн не підбадьорювалася, навіть якщо їй цього хотілося. Натомість вона виглядала розчарованою. «Це занадто», — сказала вона, кинувши тужливий погляд на книгу, повну рецептів китайських курячих крилець, полінезійських свинячих відбивних і бананів у половинці шкаралупи, риби з ананасовим соусом і страждаючих виродків.
  "Прийняти його або залишити його." У Луїзи були ділові манери, як у черепахи.
  Зітхнувши, Джейн поклала кулінарну книгу на стіл, де вона її знайшла. «Здається, я можу собі це дозволити», — сказала вона, торкаючись таємниці. «Я б хотів, щоб ти зробив це інакше».
  Луїза виглядала самовдоволеною. Джейн дала їй п’ятидоларову купюру й повернула дві половинки дрібною монетою. Вона поспішно вийшла з магазину, перш ніж Луїза зрозуміла, що справді готова стрибнути від радості.
  Японці конфіскували радіоприймачі. На місцевий кінотеатр впала бомба. Змушувати час йти було однією з найважчих справ, які ви могли зробити в ці дні. Хороша книга вбила б кілька годин. Якби це було достатньо добре, ви також могли б прочитати його більше одного разу. Джейн ледве могла дочекатися, коли повернеться на своє місце, розгорне роман і її перевезуть з Оаху на більший, прохолодніший і туманніший острів.
  Але вона ще не позбулася похмурих пут реальності. Вгору вулицею йшла робоча банда американських військовополонених, яку гнали японські охоронці з багнетами. Вона дивилася на них із жахом і захопленням. Як завжди, вони нагадали їй, що все могло бути гірше.
  Вона була худа. Вони були виснажені. Її одяг був ношений. На них ще були пошарпані залишки того, що вони носили, коли здалися. Вона обходилася холодною водою без мила. Як вони виглядали і пахли, вони не купалися більше року. Деякі з них зухвало випросталися й марширували, наче на параді, біля казарм Шофілда. Інші, очевидно, були на останньому кінці й ледве могли похитатися.
  Один із них впав посеред вулиці. Двоє японських охоронців стояли над ним, кричачи, мабуть, прокляття. Коли він не встав, його почали бити ногами. Вони зупинилися приблизно через хвилину, щоб побачити, чи він підніметься. Він намагався, але не міг пройти повз коліна. Вони ще раз били його ногами і знову зупинилися. Коли він так і не встав, двоє вдарили його багнетами. Він стогнав, бив і стікав кров’ю.
  Нігті Джейн були короткими в ці дні, а чиї ні? — але все одно вкусили їй долоні. Японці не позбавили військовополонених його страждань. Вони залишили його там повільно вмирати. Потім, сміючись, вони знову змусили решту в’язнів рухатися.
  «Це був не Флетч», — подумала Джейн, намагаючись розкрутити руки. Кожного разу, коли військовополонені проходили через Вахіаву, вона не могла не дивитися на їхні обличчя, щоб побачити, чи помітила вона свого колишнього чоловіка. Якими б дряхлими й кудлатими не були нині військовополонені, він міг би проштовхнути повз неї, а вона його навіть не впізнала. Їй стало цікаво, чому вона турбується. Вона поняття не мала, чи він живий. Вона його більше не любила. Навіть якби й зробила, що б вона могла для нього зробити? нічого Менше ніж нічого. І якби японці дізналися, що вона була дружиною офіцера, навіть якщо вони з Флетчем розлучалися, вони могли б зробити їй неприємні речі. Ще неприємніше, подумала вона, тремтячи.
  Але вона не могла не дивитися. Розлучення не було таким остаточним, як це представляли юристи. Вона хотіла, щоб це було.
  Коли охоронці зникли з поля зору, в’язень, якого вони врізали, перестав рухатися. Рано чи пізно хтось витягне тіло з вулиці. Джейн відвела погляд від нього, поспішаючи назад до своєї квартири. Її хвилювало те, наскільки мало це звірство засмутило її. Вона вже бачила забагато інших.
  МАРШУВАННЯ ШОСЕМ КАМЕХАМЕХА було веселішим, ніж прокладати його чи будувати вогневі точки для японців. Так вимірював своє життя Флетчер Армітаж у ці дні. Під час маршу він не був настільки виснажений, як під час роботи. Він теж не зголоднів так швидко. Ці речі варто було цінувати, хоча він не міг подумати про це до 7 грудня 1941 року.
  Він розумів Ейнштейна краще, ніж коли-небудь мріяв. Було погано, а потім було ще гірше. Те, що йому здавалося найгіршим у світі до того, як японці захопили Оаху, тепер зовсім не здавалося поганим. Якщо це не теорія відносності, то що це, в біса, було?
  Коли військовополонені працювали, охорона штовхала їх. Чому ні? Ніяких дорожніх робіт і не копали японці самі. Але коли вони йшли, темп залишався терпимим. Якби японці змусили в’язнів подвоїти час, їм довелося б подвоїти собі, і вони б на це не зважали. Кілька з них насправді були пухкими.
  Стандарти Флетча щодо того, що є справжньою людською формою, радикально змінилися після капітуляції — настільки радикально, що він сам цього не усвідомлював. Американці, з якими він працював, здавалися йому нормальними. Зрештою, це були люди, яких він бачив щохвилини щодня. Він забув, які вони худі, бо оточили його.
  Але вони змусили японців, деякі з яких були середньостатистичними до війни, а кілька навіть важчими, порівняно з ними здавалися гротескно огрядними. Чому вони не впали замертво від того, що весь час возили цю зайву вагу?
  Інтелектуально Флетч знав, що колись сам мав стільки плоті. Емоційно він не вірив, не хотів, не міг у це повірити. Якщо всі, хто мав для нього значення, здавалися зробленими з палиць і гілок, то з усіма, хто не мав значення, щось не так.
  «Вахіява попереду», — сказав хтось.
  «Гарячий блін». Це був не Флетч; це був техаець на ім'я Вірджил Стріт. Він додав: «Кому все-таки наплювати? Ми пройшли через це мерзенне місце, коли ще тримали в руках зброю. Пройти через це нічого не означає, тому що японці отримали зброю».
  Флетч мовчав. Вахіава щось значив для нього. Він думав, чи побачить він Джейн. Він також думав, чи їй буде все одно, якщо вона побачить його. Навряд чи, боявся він. Він так і не зрозумів, чому вона його кинула. Він не бачив цього. (Те, що він не бачив цього, багато говорило про нього, але одна з речей це говорила про те, що він не зрозуміє, про що йдеться.) Він все ще любив її, як і раніше. Якщо тільки…
  Він засміявся. У нього була фотографія японського сержанта, який очолював робочу банду і дозволив йому посваритися по душах зі своєю колишньою. Це було поруч із його фотографіями Санта-Клауса, Пасхального кролика та Зубної феї.
  І навіть якби сержант послухав, чи послухалася б Джейн? Це був ще один вагомий шанс. Вона не хотіла чути жодного слова з його слів, після того, як вигнала його з квартири. Раптом і сильно йому захотілося пити. Подумавши про Джейн, він згадав про бурбон. Він дуже багато випив після того, як вона його кинула. Насилу відокремивши його від хуча, японське вторгнення могло врятувати його від перетворення на пишного.
  «Черт», — пробурмотів він. Навіть не задумуючись, він міг би назвати з десяток до біса хороших офіцерів, аж до пташиного полковника, який пив як риба. Якщо це не була чудова армійська традиція, він не знав, що таке. Він скоріше пожертвував би своєю печінкою заради своєї країни, ніж те, через що він зараз переживає.
  Коли військовополонені прийшли до Вахіави, охоронці розташувалися вздовж колони, що повільно рухалася. Коли вони були за містом, охоронці здебільшого розслабилися. Ув'язнені не могли добре бігати і не могли зникати надовго. Тут, однак, були бічні вулиці, куди можна було сховатися, будинки та квартири, куди можна було вриватися, усілякі місця, де можна було сховатися. Японці не були манекенами. Вони могли зрозуміти це так само добре, як і білі люди.
  Вони могли робити всілякі речі так само добре, як білі люди, і, можливо, краще. Ще до того, як почалася стрілянина, Флетч не повірив би в це, як і будь-який інший офіцер армії США. Для нього японці були маленькими грізозубими мавпочками, які могли виготовляти дешеві копії будь-чого, але літали на літаках, зроблених із жерстяних банок, і не мали яєць вести справжню війну.
  Тепер він знав краще. Він знову засміявся, гірко. Одне цілковите знання зробило його!
  «Один біг, дев'ять гинуть!» — крикнув капрал, який говорив на кшталт англійської. Усі в кожній стрілецькій групі автоматично озирнулися, щоб побачити, де інші чоловіки, чия доля була пов’язана з його долею, і що вони роблять. У кожному загоні був один-два хлопця, які вважалися менш надійними, ніж інші. Ви хотіли бути впевненими, що вони не можуть засвітитися через високу деревину.
  Флетч перехопив погляд Стріт. Вони кивнули один одному. Здавалося, що все під контролем. Якщо хтось і тримав свою стрілецьку команду разом, то це вони. Флетч мав ідею про те, як керувати, будучи офіцером. Стріт був людиною, яка викликала повагу незалежно від рангу. Були такі солдати. Флетч був радий, що вони порозумілися.
  У Wahiawa вони прийшли. Мирні жителі на вулиці кланялися японцям, що наближалися. Це вже вкоренилося у всіх: місцевих японців, філіппінців, корейців, китайців, хаолів. Треба було проявити повагу. Раніше світ не виявляв поваги до Японії, і тепер усі платили за це.
  Вахіава виглядав бідним. Це було схоже на місто на материку, де закрили фабрику і всі вже давно залишилися без роботи. Усі були в пошарпаному одязі — не такому поганому, як лахміття в'язнів, але потертому. Люди теж виглядали наляканими, наче очікували, що трапиться щось гірше, якщо вони не будуть обережні. Вони теж мали бути праві.
  «Ти рухайся!» — закричав капрал, штовхаючи їх.
  Рух Флетч зробив. Якби він не рухався, вони би багнетами його на вулиці і сміялися, поки вони це робили. У нього болять ноги і особливо стопи. Він постійно казав собі, що це лише тому, що він занадто довго працював надто мало, харчуючись. Він постійно повторював собі це, так, але йому було дедалі більше труднощів змусити себе повірити в це. У нього почався авітаміноз. Мало того, що вони годували його недостатньо, вони годували його неправильним типом недостатньо.
  
  
  Білява жінка на тротуарі вклонилася японським солдатам. Це була Джейн? Хвилювання, потім пригнічення - цього не було. Ця дівчина була старшою і виглядала жорсткішою. Але він бачив і гірше. Він сміявся над собою. Зараз його інтерес до жінок мав бути суто теоретичним. Він не думав, що зможе підняти його, якби мав на допомогу кран.
  Він знову засміявся. "Що смішного?" — спитав Вергілій Стріт. Треба дорожити всім, що хоч трохи покращує день. — пояснив Флетч. Другий військовополонений пирхнув. «Чорт, друже, як ми зараз є, виплескана повія за п’ятдесят центів задерла б перед нами свого носа, навіть якби ми могли її підняти».
  «Хіба це не сумна і сумна правда?» Флетч подивився на себе. Він сумнівався, що важить сто двадцять фунтів, а з них принаймні десять фунтів — це бруд. Разом з усіма іншими в цьому жалюгідному вбранні він пахнув мавпяником у зоопарку. Він би вбив за філе, запечену картоплю та пиріг на лад. Хеді Ламарр взагалі танцює танець кохання? Забудь про це.
  А потім він побачив Джейн, спіткнувся й мало не впав на обличчя. Він упізнав сонячну сукню, яка на ній була; вона купила його під час поїздки за покупками в Гонолулу і кілька днів кукурікала про ціну. Вона була дуже засмагла. Її руки виглядали як пекло; вони були майже такі ж побиті, як і його власні.
  Вона теж його бачила. У неї відвисла щелепа. Її рот мав форму О. Її очі розширилися. Проте вона нічого не сказала. Він почав кричати її ім’я — він почав кричати, але схопився, перш ніж щось більше, ніж булькання зірвалося з його губ. Якби він показав, що знає, хто вона, що б з нею сталося? Вона підхопила б це від японців, вірно.
  Вона все одно жива і виглядає непогано. Можливо, вона теж почала йому дзвонити. Якщо й була, то в неї також було занадто багато розуму, щоб закінчити. «Я люблю тебе», — промовив він устами, і подумав, чи вміє вона читати по губах.
  Мабуть, він сповільнився. Охоронець вдарив його по лопатках шматком бамбука. Він хитнувся, але втримався на ногах. Сволота вдарив би його ногою, якби він упав. Чи міг він встати після пари хороших облизувань? Він так чи інакше сподівався. Якби він не міг… Ну, це дало б Джейн на що подивитися, чи не так?
  «Ти рухайся!» — знову закричав японський капрал.
  Він пішов; у нього не було вибору. Кораблі, що пропливають уночі, подумав він. Джейн дивилася йому вслід; він озирнувся через плече, щоб побачити. Але їхній корабель отримав торпеду і затонув ще до початку війни. Що б він не бачив зараз, чи не було це просто уламками, що плавали на поверхні?
  Дві сльози текли по його обличчю. Він витер їх своїм худим, брудним, засмаглим передпліччям. Коли він озирнувся через плече, Джейн уже не було. Чи справді вона колись була там? Він чудово знав, що вона була. Що б японці не зробили з ним, вони ніколи не змогли змусити його плакати.
  САМА В КВАРТИРІ, яку вона колись ділила з Флетчем, Джейн Армітедж лежала на ліжку, яке вони теж колись ділили. Її плечі тремтіли. Вона ридала в подушку. Він був живий. Вона гадала, що мала бути рада. Вона була рада, а потім знову ні. Хіба йому не краще було б померти?
  Вона бачила багато військовополонених. Вона уявляла собі Флетча таким. Це лише показало різницю між уявою та реальністю. Ясноокий скелет із рудою бородою…
  І він теж її бачив. За цей невеликий проміжок часу було таке враження, ніби він ніколи не напивався, ніби вона ніколи не розмовляла з адвокатом. Якби він міг вирватися з цієї жалюгідної зграї, вона б… Вона не знала, що б зробила. Що б він не хотів, мабуть.
  
  
  Він або все ще плескався, або на каторжних роботах десь лише за пару миль зараз. У фільмах вона придумала б спосіб піти до нього, втішити його, нагодувати та відвести від людей, які перетворювали його життя на пекло. Це було б легко, як пиріг, і японці б не зрозуміли, принаймні до надто пізно. Тоді вони залишилися б скреготати зубами й трясти кулаками, поки вони з Флетчем разом їхали на захід сонця.
  Реальне життя, на жаль, зазвичай не закінчувалося голлівудським кінцем. Японці були набагато сильнішими та розумнішими за лиходіїв у фільмах. Вона не мала жодного уявлення про те, як вона може вивести Флетча з робочої банди, в якій він був, або навіть як вона може дістати йому будь-яку їжу. Якби вона вивела Флетча, що б вона могла з ним зробити? Заховати його тут, у квартирі? Тоді він ніколи не міг би вийти, і вона ніколи не могла б нікого мати. Кожен, хто помітив його, міг шантажувати її назавжди. І раціон, який не був достатнім для одного, не міг би наблизитися до того, щоб прогодувати двох. Вони обидва померли б з голоду. І він, мабуть, ні, звичайно, знову захоче з нею переспати, і, не дивлячись на той момент несподіванки на тротуарі, вона не хотіла з ним спати. Ой, може, колись із жалю, але не більше того, їй-богу. І спроба витягнути його звідти та невдача призведе не до однієї жахливої смерті, а до двох.
  «Черт!» — сказала вона, одразу зрозумівши, чому голлівудські кінцівки такі популярні. Вони були набагато кращими, ніж те, що відбувалося, коли камери не працювали.
  ДО ОККУПАЦІЇ ЯПОНСЬКИМИ ОСТРОВАМИ ГАВАЙСЬКИХ ОСТРОВІВ Джіро Такахаші ніколи не був тут людиною великого значення. О, він робив свою роботу, оплачував рахунки, і в нього були друзі, які вважали його непоганим хлопцем, але це все. Він міг піти куди завгодно, не звертаючи на нього особливої уваги.
  Більше не було так. Він був на радіо кілька разів. Його слова та думки були представлені в японськомовній пресі Гаваїв. І навіть його фотографію та його перекладені слова з’явилися в англомовних газетах Гонолулу.
  Тепер його японці сказали: «Привіт, Такахасісан ! » і вклонився, коли він проходив повз. Або називали його «Рибалкою», як вартових у консульстві. Вони просили його поради щодо своїх проблем. Вони робили йому послуги і намагалися отримати від консула та його поплічників послуги. Вони ставилися до нього як до важливої особи, як до лікаря чи юриста, а не як до справжнього рибалки.
  Він любив кожну хвилину.
  Хаоли вклонялися йому, наче він був старшим японським офіцером. Ймовірно, вони також хотіли, щоб він зробив їм ласку, єдина біда полягала в тому, що він не знав англійської мови, і навряд чи хтось із хаолів розмовляв японською. Але отримати повагу від людей, які дивилися згори не лише на нього, а й на всіх японців до того, як усе змінилося, було так само п’янко, як і сильне саке.
  Єдиними людьми, які, м’яко кажучи, не були вражені його зростанням у світі, були його сини. Хіроші та Кензо зробили все можливе, щоб діяти так, наче нічого не змінилося, або бажати, щоб нічого не змінилося. Одного разу, коли вони були в Oshima Maru і ніхто більше не чув, Кензо запитав: «Чому ти не міг просто опустити голову, як більшість людей, отче?»
  "Що це має означати?" Джіро відповів на своє запитання раніше, ніж Кензо встиг: «Це означає, що ти все ще ситий кислим виноградом, ось що».
  «Ви думаєте, що американці пішли назавжди», — сказав Кензо. «Ви думаєте, що можете називати їх як завгодно. Але вони не зникли. Сьогодні вони топлять все більше і більше кораблів. Їхні літаки прилітають дедалі частіше. Що ви будете робити, коли вони повернуть Оаху? Ви матимете більше проблем, ніж можете потрясти палицею, ось що».
  
  
  «Вони повернулися на материк». Для Джіро материкова частина США була далека, як місяць. «Як вони можуть сюди повернутися? Думаєш, я боюся жупела? Вам краще двічі подумати».
  «Вони не страшилка, отче». Хіроші підтримав Кензо. «Вони справжні». Він говорив із похмурою впевненістю, яку Джіро не міг відкинути, хоч би сильно хотів.
  "О, так!" Він все ще намагався відсміятися. «І я припускаю, що ви розмовляли з ними, і вони сказали вам, що вони збираються робити».
  Жоден із синів нічого не сказав. Вони тільки дивилися один на одного. Вітерець змінився. З автоматичною увагою Дзіро звернувся до снастей. Так само автоматично Хіроші повернув кермо на кілька градусів ліворуч. Вони з Кензо стали хорошими моряками, навіть якщо вони надто любили Сполучені Штати.
  Вони довели рацію в одному: американці нікуди не йшли. Джіро думав, що так і буде. Після того, як Японія побила їх, хіба вони не побачили, що у них немає шансу, і не здалися? Очевидно ні. Американські гідролітаки гуділи над Гонолулу чи Перл-Харбором, скидали бомби й відлітали під покровом темряви. Або підводний човен сплив на поверхню, зробив кілька пострілів із палубної гармати й знову зник у морі. Або підводна лодка не спливла, а заклала торпеду в японський вантажник — і знову зникла.
  Кілька разів японці топили мародерський підводний човен США. Газети та радіо сурмили про ці тріумфи до небес. Сардонічний коментар Хіроші полягав у тому, що вони б не так захоплювалися цим, якби це траплялося частіше. Це не спало на думку Дзіро, і він хотів, щоб це не спало на думку його синові; це мало неприємний сенс.
  Чи був камі , відповідальний за невдалий час? Якщо й був, дух поклав око на Осіма Мару прямо в ту хвилину. Не встиг Джіро занепокоїтися тим, як справді справи в Японії, як Кензо сказав: «Схоже, росіяни все ще завдають Гітлеру неприємностей».
  Японськомовні газети, які Джіро міг прочитати, зробили все можливе, щоб обговорити це, але вони не могли обійти грубого факту, що Німеччина вступила в Сталінград, вела там жахливу битву й програла її. . Дзіро зробив усе можливе, щоб відмахнутися від цього і навіть відповісти: «Гітлер веде свою війну, а ми свою. Ви бачили, як наші бомбардувальники знову вдарили по Австралії? Більше хаолів отримують те, на що заслуговують».
  — Наші бомбардувальники? Кензо похитав головою. «Вони були не моїми, отче, будь ласка, вибачте».
  — Ти теж японець, — сердито сказав Дзіро.
  «Я схожий на вас. Я розмовляю японською, так», – відповів його молодший син. «Але я також розмовляю англійською. Я народився в Америці. Я радий, що народився в Америці».
  «Та дурна дівчина, з якою ти йдеш, збила тебе з пантелику», — сказав Дзіро.
  Кензо сердито поглянув на нього. «Елсі не дурна. Вона найменш дурна дівчина, яку я коли-небудь зустрічав».
  «Я не бачу жодної дівчини хаоле , і я відчуваю те саме, що й Кензо», — сказав Хіроші.
  Дзіро повернувся до догляду за вітрилами. Його сини просто не прислухалися до розуму. Виростання в Америці зробило з ними одну річ: воно навчило їх не поважати своїх батьків так, як це було б у Японії. Він і його дружина зробили все, що знали, але Америка роз’їла добрий моральний порядок — і це все.
  «Ви не знаєте, як нам пощастило, що ми потрапили під владу Імператора», — сказав Дзіро.
  
  
  Це викликало крик від обох його синів. Щоб крик перетворився на слова, знадобилося трохи волі. Кензо прийшов туди раніше Хіроші: «Удачі! Якби ми не ловили більшу частину нашої їжі, ми були б такими ж худими, як решта бідних тих-то й інших у Гонолулу».
  Пайок, який отримували звичайні люди, був менш ніж екстравагантним. «Американці топлять кораблі, які привозять рис», — сказав Джіро. «Канцлер Морімура сам сказав мені це. Крім того, у нас більше немає білих чоловіків, які вказують нам, що робити. Хіба це нічого не враховує?»
  «У нас є японські солдати та японські моряки, які говорять нам, що робити замість цього», — сказав Хіроші. «Якщо ми цього не зробимо, нас розстріляють. Американці ніколи нічого подібного не робили».
  «У тебе неправильне ставлення», — дорікнув Дзіро. Його хлопці — тепер люди з власним розумом — обидва кивнули. Він не знав, що з ними робити. Він боявся, що нічого не зможе зробити.
  КОМАНДУВАЧ МІЦУО ФУЧІДА Вклонився СВОЄМУ ПРОТИЛЕЖНОМУ НОМЕРУ з армії.
  «Радий знову тебе бачити», — сказав він.
  Підполковник Муракамі вклонився у відповідь точно так само; їхні звання були еквівалентними. «А ти, — сказав він, лукаво додавши, — Творець королів». Фучіда засміявся; Разом з командиром Гендою та одним із колег Муракамі вони обрали Стенлі Лаануї очолити відновлене на папері Королівство Гаваї.
  Проте, мабуть, не це було причиною, чому Муракамі прийшов на «Акагі » — фактично ступив на корабель ВМС — тепер. Фучіда помахав йому до крісла в своїй тісній каюті. Іншого виду на носії не було; навіть капітана Каку не вистачило місця. «Що я можу для вас зробити?» — спитав Фучіда.
  Перш ніж відповісти, Муракамі подивився на закриті водонепроникні двері, які забезпечували їм усамітнення. «Скільки часу ми маємо до того, як американці знову атакують Гаваї?» запитав він.
  «Навіщо питати мене?» — відповів Фучіда. «Американці - це ті, хто знає. Ви можете зателефонувати президенту Рузвельту й отримати відповідь безпосередньо від нього».
  Замість сміху Муракамі скривився. «Це не так смішно, як звучить, Фучідасан . Була телефоністка, яка передавала інформацію американцям, дзвонячи в Каліфорнію серед ночі, коли ніхто не звертав уваги на те, що вона робила. Вона більше не дзвонитиме в Каліфорнію — або кудись ще». Він говорив із похмурою впевненістю.
  «Я ніколи нічого про це не чув», — вигукнув Фучіда.
  «Ти б не став. Це не те, чим ми пишаємося. Але я кажу тобі по секрету, сподіваюся». Муракамі чекав.
  «Хай» Фучіди було: Так, я розумію, ні, Так, я згоден. Він упізнав хитрість Муракамі. Армійський офіцер розповідав йому те, чого він не знав. Тепер Муракамі сподівався почути щось, чого не знав . Угоди часто йшли такими маршрутами.
  Коли Фучіда сказав не більше, ніж Хай, Муракамі зітхнув. «Нам потрібна ця інформація», — резонно сказав він. «Ми також повинні захищати цей острів за допомогою наших літаків і наших солдатів, якщо американцям вдасться висадитися».
  Це було ввічливо. Він мав на увазі, якщо американці розгромлять наші авіаносці. Оскільки він був на борту одного з них, він не міг вийти й сказати це. Командор Фучіда теж зітхнув. «Коли вони побудують достатньо, щоб думати, що можуть перемогти нас, тоді вони прийдуть».
  
  
  «Domo arigato». Подяка Муракамі була маленьким шедевром сарказму. «А коли це буде?»
  «Вони замовили — ми думаємо, що вони замовили — два нових авіаносця, а також кілька легких авіаносців», — відповів Фучіда. Це була розплата за деякі новини Муракамі; До цього часу ВМС тримали інформацію близько до своїх грудей.
  Те, як армійський офіцер широко розплющив очі, для нього це була, звичайно, новина. «Дві?» він сказав. «Я знав про одного, але…» Він, у свою чергу, здивував Фучіду, але не дуже. Янкі не мовчали про Ессекс. Можливо, вони хотіли, щоб їх власний народ знав, що вони будують кораблі, щоб вони могли помститися. Вони були набагато більш таємничими щодо іншого великого перевізника та менших.
  «Я думаю, що наші дані надійні», — сказав Фучіда.
  «Закеннайо!» — буркнув Муракамі. «Дві! І світлоносії! Як скоро вони матимуть більше?» У його голосі було не зовсім страхітливе передчуття, але це було близько.
  «Я не можу вам сказати, напевно». Фучіда робив усе можливе, щоб не згадувати про занепокоєння адмірала Ямамото щодо того, як швидко американці зможуть будувати речі, коли вони повністю підготуються. Більшість експертів у Японії вважали Ямамото панікером, але він добре знав США і був Ямамото. Один на свій страх і ризик не погодився з ним.
  «Яка ваша найкраща оцінка? Яка найкраща оцінка ВМС?» Муракамі був нічим іншим, як не наполегливим.
  «Літо». Фучіда розвів руками. «Не вимагай у мене нічого ближчого, Муракамісан , бо я не можу цього дати».
  Армійський офіцер виглядав незадоволеним. «Генерал Ямасіта вже починає літо. Я сподівався, що ти зможеш розповісти мені більше». Він не сказав, що я сподівався виграти для себе бали, якщо ти розкажеш мені більше, але це ховалося за його словами.
  «Вибачте, будь ласка, але я не бонз , щоб планувати вам майбутнє», — сказав Фучіда, сподіваючись, що він приховав своє роздратування.
  «Чи буде готовий флот?» — запитав Муракамі.
  Це вдалося. Фучіда був терплячою людиною, але навіть терпіння мало межі. «Ні, звичайно, ні», — різко сказав він.
  «Ми збираємося виступити проти американців у кількох іржавих старих ваннах, і вони потоплять нас просто так . — Він клацнув пальцями.
  Підполковник Муракамі почервонів. У нього було достатньо розуму, щоб зрозуміти, коли йому дали рукавичку. Його колега, підполковник Мінамі, швидше за все, сприйняв Фучіду буквально. «Гаразд. добре Я знаю, що ви зробите все можливе", - сказав Муракамі. «Але чи буде ваше найкраще достатньо хорошим?»
  «Так було завжди». У голосі Фучіди звучала гордість; він все ще був ображений. «Кожен, хто не думає, що це буде, повинен перейти з цього королівства, яке не було б королівством, якби флот не знав, що робить».
  Муракамі знову почервонів. «Я нікуди не піду», — сказав він, хоча Фучіда намагався не поставити під сумнів його особисту мужність. Коли військово-морський офіцер не наполягав далі, Муракамі продовжив: «Якщо говорити про дислокацію в королівстві, ось дещо, що може вас потішити: король Стенлі попросив кілька літаків, тож Гаваї можуть мати повітряні сили, а також армія».
  "Ви жартуєте", - сказав Фучіда. Підполковник Муракамі похитав головою. І, подумавши про це, Фучіда не був дуже здивований. Король Стенлі був марнославним. Він був би таким, хто хотів би, щоб іграшкова авіація йшла разом із його іграшковою армією. Фучіда запитав: «Що на це сказав генерал Ямасіта?» Судячи з усього, що він бачив, Ямашіта мав короткий запал.
  Але Муракамі здивував його, відповівши: «Ямасітасан проконсультувався з міністерством закордонних справ, і вони сказали залишити гавайця щасливим, якщо він зможе зробити це, не завдаючи нам проблем. Отже, Кінг Стенлі отримує півдюжини наших найстаріших Хаябус. »
  «ВПС Гавайських островів». На це Фучіда мусив усміхнутися. Але він кричав би про криваве вбивство, якби король Стенлі вимагав Zeros. Що стосується його розуміння, гавайці були ласкаво просимо в Хаябусас. «Сапсан» був головним винищувачем армії. Він був навіть легшим і маневренішим, ніж Zero, але озброєний лише парою кулеметів гвинтівкового калібру. Верблюд Sopwith, що піднявся на бій з Червоним Бароном у 1917 році, мав таку ж вогневу міць. Добре обслуговував Hayabusa . Незважаючи на це… Він не хотів критикувати літак Муракамі, який не був пілотом, але він би швидше піднявся на Sopwith Camel.
  Муракамі теж посміхався, з власних причин. «Ви знаєте, що є найбільшим викликом короля?»
  «Скажи мені», — наполягав Фучіда. «Я весь у вухах».
  «Пошук пілотів достатньо маленьких, щоб їм було зручно в кабіні».
  Тоді Фучіда справді розсміявся. Гавайці були більшими за японців, як довели дві групи охорони в палаці Іолані. Морський офіцер сказав: «Добре, що він дотримується гавайців і не використовує білих, хоча місцеві японці вирішили б його проблему за нього».
  «Генерал Ямашіта запропонував це», — сказав Муракамі. «Король ввічливо відмовив, але він це зробив. Він хоче, щоб для нього літали гавайські пілоти. Він також має свою гордість, якою б дурницею вона не була».
  «Я припускаю, що так», — погодився Фучіда. Маріонетковий король Гаваїв мав би велику гордість. З кількома винищувачами або без них, які він міг би назвати своїми, він продовжував би робити те, що йому наказувала Японія. Якщо він цього не зробить... Якщо він цього не зробить, Королівству Гаваї раптом знадобиться новий суверен.
   VI
  КОЖНИЙ, ХТО ХОТІВ ПРОВОДИТИ ЦЕРЕМОНІЮ НА ВІДКРИТОМУ МІСЦІ В БАЙФАЛО У березні — навіть наприкінці березня — кидав кубики. Тоді був запасний план. Якби погода пішла на південь (точніше, у Баффало, стала арктичною), Джо Крозетті та його колеги-кадети отримали б свої комісії в Замку, вражаючому на вигляд зубчастому будинку у східній частині Фронту, парку, що притулився проти озера Ері.
  На думку Джо, у Замку була лише одна помилка: це була штаб-квартира дівчат-скаутів Баффало. Він навряд чи міг уявити собі менш бойове місце, щоб стати офіцером військово-морського резерву США.
  Але синоптик пішов на співпрацю. День видавався ясний і сонячний. Ртутний стовпчик був у верхній сороковій частині. У Сан-Франциско опівдні було б холодно. Усі з менш помірних частин країни продовжували запевняти його, що це зовсім непогано. Оскільки він був у теплій вовняній формі, він не міг з ними сперечатися.
  По парку розкидані меморіали підрозділам Буффало, які воювали в громадянській війні та іспано-американській війні. Ймовірно, у цю пору року їх було легше помітити, ніж у розпал літа, коли листя сховало б багатьох із них від очей. Побачивши їх, Джо нагадав про те, до чого він нарешті став повною частиною.
  
  
  Як і висока бронзова статуя Олівера Хазарда Перрі. Перед ним поставили розкладні стільці для церемонії. «Це гарне місце, щоб робити те, що ми робимо», — сказав Джо Орсону Шарпу.
  Шарп кивнув. «Я скажу. «Ми зустріли ворога, і він наш!» – процитував він.
  Джо забув про це. Він раптом засміявся. «І ворогом, з яким він воював, була Англія, і вона найкращий друг, який у нас є».
  «Так». Хлопець із Юти теж засміявся. — А ти пам’ятаєш, ким був його молодший брат?
  «Боюся, що ні», — зізнався Джо. У нього все добре в історії, але він не підпалив світ.
  «Метью Перрі — хлопець, який відкрив Японію», — сказав Шарп.
  «Святий Ісусе!» Джо сказав. «Хлопче, він ніколи не знав, за скільки йому доведеться відповісти, чи не так? Він мав залишити його закритим. Це врятувало б усіх від багатьох проблем».
  «Місця, панове, місця», — закликав хтось офіційним голосом.
  Місця були в алфавітному порядку. Джо сів попереду, а його сусід по кімнаті — позаду. Мер Баффало виступив із промовою, вихваляючи всіх яскравих молодих патріотів, які пройшли через його місто на шляху до вибивання начинки з Осі. Це звучало як будь-яка інша політична промова, яку Джо коли-небудь чув, доки його Честь не вказав на міст, що перекинув річку Ніагара на північному кінці фронту. «Це Міст Миру», - сказав він. «Цей кінець знаходиться в Сполучених Штатах; інший кінець у Канаді. Ми хочемо миру в усьому світі, але нам доведеться виграти цю війну, перш ніж ми зможемо її досягти».
  Разом з іншими курсантами Джо аплодував. Більшість плескань звучала сумлінно. Джо був трохи більше, ніж це. Слова мера повторили те, що він сам думав. Що Олівер Перрі зробив би з мостом миру між США та тим, що все ще було домініоном Британської імперії? І що б Метью Перрі сказав про війну між Сполученими Штатами та тим, що було відсталим королівством-відлюдником, особливо про війну, яку японці, здається, перемагали на даний момент? Хто зі старих морських псів був би більше здивований?
  Після того, як мер сів, до мікрофона накульгував інший спікер. Кадети привітали його рукою набагато щирішою, ніж та, яку вони подали його честі. Лейтенант Закарі Ганстон був уродженцем Буффало. Як і Джек Хедлі, він також був пілотом Wildcat у битві в північній частині Тихого океану минулого літа. Як і Хедлі, йому довелося кинути свій винищувач, і руйнівник вирвав його з напою.
  Він вказав курсантам. «Твоя справа – нести м’яч», – сказав він. «Я і мої друзі, ми зробили це настільки далеко, наскільки могли. У нас не було потрібних машин і не було потрібної техніки. Ви навчилися під час навчання багато чого з того, що нам довелося з’ясувати важким шляхом. Ваші кораблі будуть кращими. Ваші літаки стануть кращими — я чув, що винищувачі на борту нових авіаносців значно відстають від Wildcats. Але врешті-решт, — він знову показав рукою, — це буде залежати від вас і від того, що у вас є.
  «Ми зробили помилку», — продовжив Ганстон. «Ми вважали, що японці були байдужими, пушками. Ми платимо за цю помилку з тих пір, як ми її зробили. Вони витриваліші та розумніші, ніж ми навіть мріяли. Тепер вам доведеться дати їм урок: якими б жорсткими вони не були, якими б розумними вони не були, ніхто не вдарить Сполучених Штатів Америки і не вийде з рук. ніхто! Я правий чи не правий?»
  «Правильно!» Це слово лютим гарчанням виривалося з горла кожного курсанта-випускника. Джо почувався, як собака, що гарчить на іншу собаку на вулиці, і допоможи Бог і тій іншій жалюгідній дурні!
  «Тоді гаразд, панове. Гадаю, зараз ви готові до виконання завдання, — сказав лейтенант Ганстон.
  «Будь ласка, встаньте, підніміть праві руки і повторіть за мною присягу». Разом зі своїми однокласниками, його товаришами по команді, це зробив Джо Крозетті. Гордість пронизала його. Якщо йому довелося швидко моргнути кілька разів, щоб не дати сльозам утворитися і потекти по його обличчю, він був не єдиним. Біля нього двічі марширували повіки ще одного малюка. Коли присяга була завершена, Ганстон подивився на новеньких офіцерів. «Ласкаво просимо на флот, прапорщики! На вас чекає велика робота».
  Джо подивився на золоту смужку на своєму рукаві. Він був якомога молодшим офіцером — прапорщиком без старшинства, — але він, їй-богу, офіцер! Крозетті, син рибалки, офіцер ВМС США! Якби це не була пекельна країна, він не знав, що було б.
  «Вітаю, прапорщику Крозетті», — сказав хлопець біля Джо, який також кліпав очима. Він був білявим і красивим і виглядав так, ніби походив із родини Мейн-Лайн. Можливо, він і зробив. Але він був не більш прапорщиком, ніж Джо.
  «Дякую, прапорщику Купер. Те саме, — сказав Джо. Сьогодні ніхто ні на кого не знущався, і хто був твій батько, чим він заробляв на життя, чи великий банкролл у нього не мало значення. Те, як Джо здавалося, що вони не мають або не повинні мати значення, було великою частиною суті війни.
  Повернувшись, він поглянув на Орсона Шарпа. Він не бачив свого співмешканця. Надто багато інших новоспечених офіцерів стояло між ними. Хлопці почали пересуватися і знаходити своїх особливих друзів. Навіть коли Джо це робив, йому було важко бачити повз вищих людей у своєму класі. Але він знав, де буде Шарп, і повернувся туди. Шарп підходив до нього. Вони стиснули руки.
  «Ми довго чекали», — сказав Джо, — здавалося, цілу вічність, відколи він зголосився. «Зараз-»
  «Нам доведеться ще трохи почекати», — закінчив за нього прапорщик із Юти. «Ми повинні отримати корабель. Ми маємо пройти навчання на будь-якому, на чому ми літаємо, чи то на Wildcat, чи на одній із цих нових робіт, про які говорив лейтенант Ганстон. І нам доведеться почекати, доки буде готова достатня кількість перевізників, щоб дати нам найкращий шанс облизувати японців».
  Кожне це слово було надзвичайно розумним. Через це Джо це більше не подобалося. У всякому разі, це йому подобалося менше. «Ти не веселий», — сказав він.
  «Я знаю», — сказав Шарп, який посміявся з репутації мокрої ковдри, яку він мав протягом усієї програми навчання. «Однак незабаром японці скажуть те саме».
  "Так!" Джо сказав.
  Спостерігаючи за ДЕЯКИМИ ПІЛОТАМИ, які приїхали на Гаваї на заміну, лейтенант Сабуро Шіндо дивувався, як їм вдалося закінчити льотну школу. Їм було важко знайти Haleiwa, не кажучи вже про посадку на злітній смузі. Деякі з них, можливо, ніколи не познайомилися зі своїми літаками до цих польотів, принаймні так здавалося Шіндо.
  Коли він нарешті не міг більше дивитися, він подзвонив командиру Фучіді.
  «Моші-моші», — сказав начальник військово-повітряних сил Японії. «Фучіда тут».
  «Це Шіндо, Фучідасан . Якого чорта сталося з льотною школою, відколи ми її пройшли?» Міцуо Фучіда засміявся, не всім разом комфортно. «Наскільки я чув від Японії, з нею нічого особливого не сталося».
  
  
  «Тоді що не так з товстолобами, що це виходить?» — запитав Сіндо. «Багато американців, з якими ми стикалися, були хорошими пілотами. У нас були кращі літаки, і це дуже допомогло, але ми також мали кращі льотчики. Ці люди… Так, Zero краще, ніж Wildcat, але це не набагато краще — недостатньо, щоб дозволити цим людям протистояти Wildcats із хорошими пілотами та сподіватися перемогти їх».
  «Вони приблизно такі ж, як ми, коли ми закінчили льотну школу», — сказав Фучіда.
  "Немає!" Шіндо заперечив таку можливість.
  Але Фучіда сказав: «Хай. Різниця, Шіндосан , полягає в тому, що ми мали великий бойовий досвід проти китайців і росіян, які літали за ними, перш ніж ми взялися проти американців. Ми були ветеранами. Ми були готові».
  Сіндо задумався. Чи був він таким зеленим, коли закінчив льотну школу в Касумігаурі? Він не хотів у це вірити. Він, звичайно, думав, що знає, що робить. Звичайно, так само зробили ці ідіоти, що витрачають газ. «Можливо», — сказав він дуже неохоче.
  «З деяким досвідом вони впораються». Голос Фучіди був заспокійливим. «І пам’ятайте, що янкі зазнали гірших бойових втрат, ніж ми. Якщо вони підуть на нас, у них у повітрі буде більше недосвідчених пілотів, ніж у нас».
  "Я теж так думаю." Шіндо все ще не був щасливий. «А ви бачили ці нові? Вони провели там небагато часу, і вони справді люблять літати. На рідних островах палива все ще мало, ніж у мишачого мудака».
  «Е-так». Фучіда, різнокольоровий різновид, вдалася до порівняння. Він продовжив: «Цього не повинно бути. З Голландською Ост-Індією в наших руках… Ось чому ми воювали в першу чергу».
  «Якщо проблема не в паливі, то програму не вийде», — сказав Сіндо. «Це так просто. Кажу вам, деякі з цих людей не готові виконувати бойові завдання проти пілотів, які знають, що вони роблять».
  «Приготуй їх якнайшвидше, Шіндосан , і зроби це якомога швидше», — сказав Фучіда. «У Сполучених Штатах все хвилюється. Янкі продовжують запускати нові авіаносці, і вони також мають отримати нові винищувачі».
  «Сьогодні у вас багато хороших новин», — сказав Сіндо. «Де наші нові бійці?»
  Фучіда не відповів. Шіндо теж знав, чому. Заміна для Zero була на креслярських дошках кілька років. Здавалося, навряд чи найближчим часом це зійде з креслярської дошки. Армія починала отримувати новий винищувач. Hien з двигуном , заснованим на тому, що був двигуном німецького Me-109, був набагато міцнішим літаком, ніж Hayabusa . Але він також був набагато менш надійним, потребував кваліфікованих механіків (завжди не вистачало), щоб підтримувати його в роботі, і був доступний у набагато меншій кількості, ніж старіша машина.
  «Одна річ, яка дасть новим пілотам час польоту, — це протичовнове патрулювання», — сказав Фучіда. «Чим більше ворожих човнів ми можемо потопити, тим краще нам. Ти це знаєш."
  «Я дещо знаю про це», — сказав Сіндо. Незважаючи на підводну лодку, яку він потопив, «Янкі» не покинули гавайських вод. Вони продовжували свою частину війни, ніби нічого не сталося. Американці володіли більшою впертістю та більшою мужністю, ніж очікували Шіндо чи більшість японців.
  «Усе, що ми можемо зробити з цього приводу, — це найкраще, що ми можемо», — сказав Фучіда. «Я постійно працюю з капітанами есмінця, щоб вони могли краще атакувати американські човни. Проблема непроста. Запитайте самих американців чи англійців, якщо не вірите. Вони мають це в Атлантиці».
  
  
  «У мене є більш термінові речі, про які треба турбуватися, наприклад, чому мої так звані заміни пілотів не такі хороші, як вони повинні бути», — сказав Сіндо. «І ще одне мені спало на думку: коли американці спробують ще раз, вони кинуть на нас більше кораблів і літаків, ніж минулого разу, га ?»
  Командор Фучіда на мить замовк. «Я цього точно не знаю», — обережно відповів він, коли заговорив.
  Сіндо презирливо пирхнув на нього. «Я теж не знаю цього достеменно, але це спосіб посперечатися, еге ж?»
  «Так, напевно», — визнав Фучіда.
  — Гаразд, тоді ми думаємо однаково, — сказав Сіндо. «Коли ми приїхали на Гаваї, ми вдарилися з усім, що мали. Американці не останній раз, і це їм коштувало. Минулого разу було три носії проти трьох. Зараз у цих водах у нас лише двоє. Якщо привезуть більше трьох, двох може не вистачити. Коли прийде підкріплення і скільки його буде?»
  Цього разу Міцуо Фучіда мовчав трохи довше. «Ну, на це запитання непросто відповісти, Шіндосан . »
  Знову пирхнувши, Сіндо сказав: «Боюся, ти щойно зробив».
  «Справа... важкі». Фучіда звучав оборонно, це не дуже хороший знак. «Американці в Австралії бомбардують південне узбережжя Нової Гвінеї якомога сильніше. А британці накивають п’ятами на Індійський океан. Рейд адмірала Нагумо рік тому не звільнив їх звідти. Не так давно вони розбомбили Рангун і навіть Сінгапур».
  «Я цього не чув», — сказав Сіндо.
  «Ми не докладаємо зусиль, щоб рекламувати це», — сказав Фучіда. Сіндо буркнув. Інший офіцер продовжив: «Але все зводиться до того, що наші авіаносні сили розтягнуті менше, ніж нам би хотілося».
  — Чудово, — сардонічно сказав Сіндо. «Американці будують нові носії так швидко, як тільки можуть, чи не так?» Він не дочекався відповіді, не те щоб Фучіда намагався її заперечити. Натомість, не намагаючись приховати свого гніву, він рішив вперед: «Де, біс, наші нові носії, Фучідасан ? »
  «Ми запустили Taiho», — сказав йому Фучіда. «Вона повинна бути кроком вперед від Шокаку та Зуікаку. »
  Крок вперед у порівнянні з найновішими, найпотужнішими авіаносцями Японії зробить Taiho справді грізним кораблем. Але запустити носій і запустити його в дію — це дві різні речі, про що Шіндо дуже добре знав.
  «Коли ми зможемо отримати від неї користь?» запитав він.
  На жаль, Фучіда відповів: «Чую, на початку наступного року».
  — Чудово, — знову сказав Сіндо з ще більшим сарказмом, ніж раніше. «Тоді гаразд. Дозвольте мені поставити інше запитання, сер. Коли ми повернемо Зуікаку ? Минуло багато часу з тих пір, як вона шкутильгала на рідні острови, щоб поправитися».
  «Тепер у мене справді хороші новини», — сказав Фучіда. «Вона готова повернутися до служби зараз».
  «Ну добре, це гарна новина. Це зайняло досить багато часу, але це так, — погодився Сіндо. «Тож ми все ще маємо ті ж шість авіаносців, які почали війну, плюс кілька легких авіаносців за невеликі гроші. Чим можуть нам підкинути янкі?» Він відмовився рахувати Тайхо. Вона буде чогось варта — якщо пощастить, багато чого — пізніше, але поки ні.
  
  
  «У них є Hornet, якщо її вже відремонтували. У них є рейнджер. У них є Оса. У них також є деякі носії світла. І вони мають будь-який новий авіаносець, який вони збудували. Ми майже впевнені в двох».
  Сіндо пожвавішав. «Це краще, ніж я думав. Їм теж потрібно подолати два океани».
  «Але британці допомагають їм в Атлантиці і створюють нам проблеми в Індійському океані», — сказав Фучіда. «Це світова війна, Сіндосан . І їх перевага в тому, що вони можуть взятися за руки. Між нами та Німеччиною надто великий простір, щоб зробити це легко з нашого боку».
  «Хай», — сказав Сіндо. Німцям вдалося доставити на підводному човні свій дивовижний авіаційний двигун і креслення, які до нього прийшли, до Японії. Однак такі заходи були надто рідкісними, тоді як Америка та Англія могли бути в ліжку одна з одною. Сіндо зітхнув. «Якби росіяни впали…»
  "Так. Якщо, — важко сказав Фучіда.
  Здавалося, зараз це малоймовірно. Деякий час там, після катастрофи під Сталінградом, здавалося, що Німеччина натомість загине. Але німці були лише стійкими. Вони стабілізували фронт і навіть відвоювали багато позицій. Ця боротьба мала пройти довгий шлях; воно залишилося в повітрі. Незважаючи на це, швидка перемога Німеччини, на яку Японія покладала стільки надій, була нічим іншим, як нездійсненною мрією. І в той час як Німеччина і Росія залишалися в смертельних обіймах, Росія і Японія були нейтральними. Це створювало всі види іронії. Російські вантажні судна з Владивостока вільно перетнули Тихий океан до західного узбережжя США, хоча Японія та Америка боролися, хто буде домінувати в океані. Японія не зробила нічого, щоб перешкодити цим кораблям. Коли вони дісталися Сіетла, Сан-Франциско чи Лос-Анджелеса, вони взяли на себе американські літаки, танки, вантажівки та боєприпаси, які росіяни використали проти Німеччини, союзника Японії. Потім вони попливли назад через Тихий океан, і Японія все одно не втрутилася. Це був дивний бізнес.
  Це також було те, до чого Шіндо не мав смаку. Він повернувся до речей, над якими мав певний контроль: «Фучідасан , ти можеш доставити мені сюди додаткового пального?»
  — Не знаю, — обережно відповів Фучіда. «Навіщо це тобі?»
  «Я хочу взяти цих цуценят і дозволити їм потренуватися зі мною в собачих боях», — відповів Сіндо.
  «Як тільки вони побачать, що я можу збити їх, коли захочу, або досить близько, вони почнуть розуміти, що знають не все, що можна знати».
  «Це було б добре», — сказав Фучіда. «Я нічого не можу вам обіцяти — ви знаєте, яка напружена ситуація з бензином. Але я спробую».
  «Ми не можемо воювати з американцями, якщо у нас немає газу для навчання наших пілотів», — сказав Сіндо.
  «Так, я це розумію», — відповів Фучіда. «Але ми також не можемо боротися з ними, якщо у нас немає газу, щоб підняти наші літаки. Чим більше ми використовуємо заздалегідь, тим менше можемо мати, коли нам це найбільше потрібно».
  «Це не спосіб вести війну», — сказав Сіндо. Командор Фучіда не став йому заперечувати. Фучіда теж нічого не сказав, щоб заспокоїти його.
  У ВІЙСЬКОВІЙ ОСВІТІ ДЖИМА ПЕТЕРСОНА він так і не зрозумів різницю між сухим і мокрим авітамінозами. Чомусь інструктори в Аннаполісі не вважали ні те, ні інше настільки важливим, щоб включити навчальну програму. Це лише свідчило про те, що вони не усвідомлювали, що повільна голодна смерть може бути частиною кар’єри військово-морського офіцера.
  
  
  «Це лише доказ того, якою купкою вони були невігласи», — подумав Петерсон, лежачи в жалюгідній бамбуковій хатині в долині Каліхі. Йшов дощ. Звичайно, йшов дощ. Наскільки міг бачити Петерсон, у долині завжди йшов дощ. Протікав дах. Оскільки японці не дозволяли військовополоненим використовувати нічого, крім листя, щоб прикрити це, і не дали їм багато часу навіть на те, щоб надіти більше листя, це також був не найгарячіший заголовок у світі.
  Озирнувшись навколо, він легко відрізнив вологий авітаміноз від сухого. У чоловіків з вологим авітамінозом затримується рідина. Вони роздулися в гротескній і жахливій пародії на міцне здоров'я. Набряклі чи ні, вони теж голодували.
  Ув'язнені з сухим авітамінозом, навпаки, мали худий і голодний вигляд. Як і я, — подумав Петерсон крізь свій звичайний туман виснаження. Шпильки й голки в його руках і ногах були розпеченими гачками й шипами.
  Справді тривожним було те, що йому могло стати гірше. Коли кілька тижнів тому в таборі пройшла холера, він її не підхопив. Він поховав кілька темних, зморщених трупів чоловіків, які були — звичайно, після того, як він прийшов на свою звичайну зміну в тунелі. Холера вбивала з жахливою швидкістю. Ви могли бути нормальними вранці — ну, такими ж нормальними, якими були військовополонені, що було не дуже — і зморщеними й мертвими до полудня.
  Одна приємна річ: холера налякала і японців. Кілька охоронців померли так само швидко, як і всі в’язні. Авітаміноз, навпаки, їх зовсім не турбував. Чому це повинно бути? Вони мали багато їсти, і правильну їжу, а не лише голодну дієту з відвареного білого рису та нічого іншого.
  Петерсон озирнувся, сподіваючись помітити гекона. Військовополонені їли маленьких ящірок щоразу, коли могли їх зловити. Іноді їх смажили на невеликому вогнищі. Частіше вони не турбували. Коли ви були в такій формі, в якій були вони, сире м’ясо було таким же цінним, як і будь-який інший вид.
  "Знаєш, що?" — спитав Ґорді Бреддон, стоячи поруч з Петерсоном. Теннесієць був таким же худим, як і він, з колінами ширшими за стегна. Неприємний абсцес виразив одне теля. Досить скоро медичному офіцеру доведеться вирізати його, щоб уникнути гангрени. Зморщений червоний шрам на нозі Петерсона показав, через що він пройшов. Ефір? Хлороформ? У японців вони були. Вони сміялися, коли медики просили трохи. Медикам пощастило отримати йод, не кажучи вже про щось більше.
  «Скажи мені», — сказав Петерсон через деякий час. Авітаміноз підриває волю, а також виснажує організм. Іноді навіть розмова здавалася більшою проблемою, ніж вона була варта.
  «Ми залишимо одну людину мертвою на кожному футі тунелю, який проїдемо», — сказав Бреддон.
  Петерсон подумав про це. І знову він не поспішав. Він не міг не поспішати — його розум не працював швидко, як би він цього не хотів. "Один чоловік?" — сказав він після завершення повільних розрахунків. «Ми можемо залишити п’ять-десять чоловік мертвими на кожній футі тунелю».
  Його товариш у нещасті бавив час на роздуми про це. «Я б не здивувався», — нарешті сказав він. «Проклятий Волтер Лондон до біса і геть».
  «Так». Навіть у своєму нинішньому дряхлому стані Петерсону не потрібно було думати над цим, перш ніж погодитися з цим. Йому вдалося цвинтарний регот. «Ну, ви знаєте, що кажуть японці. «Завжди красивий плісонер». »
  У зв’язку з тим, якою швидкістю вмирали військовополонені в долині Каліхі, він думав, як довго там буде багато в’язнів. Звичайно, це місце було створено спеціально для того, щоб їх використати. Чимало чоловіків, які зайшли в тунельну шахту, що постійно поглиблювалась, протрималися лише кілька днів. Ті, кому вдалося подолати це жахливе посвячення в життя тут, досягли кращих результатів — якби виживання було кращим, що не завжди здавалося Петерсону очевидним.
  
  
  «Єдине, чого я хочу, — це бути живим, коли ми повернемо це прокляте місце», — сказав Бреддон. «Вважаю, що я маю заплатити цим суким синам тоді за те, що вони мені винні».
  «Так, це те, що мене також тримає», — погодився Петерсон. «Іноді ідея повернути себе — це єдине, що тримає мене».
  Він задавався питанням, чи зможуть США повернути Гаваї. Коли він був у таборі військовополонених біля Опани та в звичайних робочих бандах, він мав певний зв’язок із зовнішнім світом. Звичайно, частково він отримав японську пропаганду, але не все. Тут і там люди мали таємні радіоприймачі й чули іншу сторону новин.
  Не в долині Каліхі. Японці майже не турбувалися про пропаганду тут, тому що вони не думали, що бідолашні прокляті душі, які працюють на тунелі, коли-небудь вийдуть. Якщо хтось із ув'язнених мав радіоприймач, жодна звістка про нього не дійшла до вуха Джима Петерсона.
  Він почав влаштовуватися спати. Побиття в кущах змусило його зупинитися. Розлючене рохкання змусило його підвестися на ноги. Бреддон теж підскочив. Так само й чоловіки в гіршому стані, ніж обидва з них. Так само й люди в гіршому стані, ніж будь-хто з них, які глибоко поринули у виснажений сон.
  Це бурчання означало, що там дика свиня. Якби вони могли це зловити, якби вони могли вбити це, вони могли б це з’їсти. Одна лише думка про шматок свинини спонукала Джима Петерсона сильніше, ніж будь-яка японська бамбукова дубинка.
  Час від часу свині заходили до табору, шукаючи сміття — чи, можливо, прагнучи викопати тіла, поховані в неглибоких могилах, і зробити з людьми те, що люди мали звичку робити з ними. Військовополонені мали бамбукові бамбукові списи з наконечниками, виготовлені із заліза, таємно вивезені з тунелю. Вони сховали їх у джунглях; якщо конвоїри їх знаходили, то конфіскували і били всіх у найближчому бараку. На думку охоронців, все, що могло вліпити свиню, могло також вчепити одну з них. Охоронці теж не помилилися. Петерсон мріяв проколоти пару з них. Лише певне знання того, що станеться з ним і з усіма іншими, якби він спробував, зупинило його руку.
  Тепер він схопив спис і пірнув у мокрі смарагдові джунглі в напрямку бурчання. Перш ніж він підійшов туди, воно переросло в шалений вереск. «Заради Христа, не дайте цьому втекти!» — крикнув він і побіг ще дужче.
  Він знайшов, де була свиня, ледь не впавши через неї. Це був кабан, такий самий огидний бритва, як завжди, бродив пагорбами в Арканзасі. Двоє чоловіків уже встромили в нього списи й трималися за них ціле життя. Кабан міг вирвати з людини кишки майже так само добре, як багнет. А дика свиня була швидшою і сильнішою за японця з Арісакою.
  Петерсон встромив спис у бік кабана. Швидше на щастя, ніж надумано, вістря, яке почало свою кар’єру наприкінці кирки, проткнуло серце свині. Звір випустив востаннє бурчання, більше здивоване, ніж боляче, і впав мертвий.
  "Боже мій!" — задихався Петерсон. «М'ясо!»
  Кабан був майже таким же худим, як і в’язні, які його вбили. Мабуть, голод змусив його напасти на табір, так само як голод змусив їх напасти на нього. За Петерсоном підбігли інші чоловіки.
  Згідно з табірним звичаєм, в’язні, які вчинили справжнє вбивство, отримали перші удари по туші. Крім того, згідно з табірним звичаєм, вони брали менше, ніж могли взяти, — стільки, щоб набити шлунок один раз, не більше, — а решту залишали своїм товаришам, яким не так швидко чи так пощастило.
  
  
  Петерсон підсмажив свій шматок м’яса на маленькому вогні. Він знищив її, обгорілу зовні та кров — рідкісну — досить сиру, щоб не мати значення — всередині. У щасливі часи люди застерігали від свинини, яка не була проварена до кінця. Говорили про трихінельоз. Він не міг піклуватися про це менше. Він би з'їв цю свиню, знаючи, що вона померла від чорної чуми.
  Його шлунок видавав здивовані, і дивовижні звуки. Не звикла до такого багатства. Йому довелося ковтнути проти нудоти раз чи два. Після рису м’ясо було смачною їжею, але його не вистачало.
  На деякий час болі в його кінцівках зникали. Деякі з чоловіків із вологим авітамінозом втрачали трохи рідини з кінцівок і з легенів. Їхні серця не билися так сильно, коли б їм довелося рухатися. І тоді, доки наступного разу свиня не впаде у відчай або не пощастить, щоб напасти на військовополонених, усе повертатиметься до того, як було раніше. Ти не міг виграти. Найбільше, що ви могли зробити, це трохи розтягнути гру.
  «Клянусь Богом, я це зробив», — пробурмотів він. Він спав краще, ніж за останні тижні. Але надто скоро прийшла його наступна зміна. Це було б убивцею роботи навіть з усією їжею, яку він весь час хотів. Як було… Так було, коли він закінчив, він задумався, чи розтягнув він гру взагалі, і, якщо так, чи зробив собі якусь послугу.
  ДЖЕЙН АРМІТАЖ ретельно прополювала ріпу та картоплю. Бур'яни росли з таким же ентузіазмом, як і все інше на Гаваях. Вона рубала, копала, рубала й копала, і не помітила, що Цуйоші Накаяма підійшов до неї позаду, доки він не заговорив.
  «Ой. Привіт!" — сказала вона, сподіваючись, що звучить не так злякано, як відчувала. «Що я можу для вас зробити?» Можливо, Накаяма був садівником до того, як Гаваї перейшли з рук в руки. Насправді він усе ще був садівником, і до біса хорошим. Але, оскільки він був зв’язковим майора Хірабаяші, він також був великою силою у Вахіаві в ці дні. З ним треба було бути обережним.
  «Ти ж не маєш чоловіка?» — запитав він тепер.
  Уздовж хребта Джейн лід сходив лавиною. Хтось ще бачив Флетча? Хтось нацькував на неї японців? Чи можете ви взагалі комусь довіряти в ці дні? Це точно не здавалося таким. «Я не заміжня», — твердо сказала вона і подякувала небесам, що зняла обручку, щойно вигнала Флетча з квартири. Це зробило б її брехуном на місці.
  «У вас немає чоловіка навіть в армії?» Йош Накаяма наполягав.
  — Я не заміжня, — повторила Джейн. І розлучення було б уже остаточним — давно вже було б остаточним, — якби все на Гаваях не пішло до біса тієї миті, коли японці зійшли на берег.
  "Ти впевнений?" – сказав Накаяма.
  "Я впевнений." Якби їй довелося, вона б показала йому документи, які в неї були. Вони повинні бути достатньо переконливими, навіть якщо остаточний проміжний указ не був офіційно виданий. (Вона дивувалася, чому вони так це назвали. Це був указ, який означав, що людей більше не блокують.).
  Садівник, який також був правою рукою місцевого коменданта окупантів, крякнув. Якби це не був незбагненний шум, Джейн ніколи його не чула. Накаяма сказав: «Можливо, вам варто деякий час бути обережним. У вас є родина, до якої ви можете піти?»
  Джейн похитала головою. «Я переїхав сюди лише кілька років тому». Вона хотіла повернути слова. Вони не зовсім кричали, що вона приїхала до Вахіави як частина військової сім’ї, але так можна було посперечатися.
  
  
  Ще одне бурчання від Йоша Накаями. «Ви йдете кудись ще на деякий час? Гонолулу? Waimea? Будь-де?»
  Проїзних документів у неї не було. Вона подумала про те, що могло б статися, якби вона наштовхнулася на колону японських солдатів, коли вона цього не зробила — або навіть коли б натрапила. Під її шкірою утворилося ще більше льоду. «Я залишаюся тут».
  Цього разу він зітхнув замість бурчання. «Якщо я отримаю тобі документи, ти підеш?»
  Якби вона пішла, їй довелося б ходити. Думка, яку вона мала хвилину тому, повернулася. Яку користь принесуть їй документи? «Ні, дякую, містере Накаяма», — сказала вона. До війни він ніколи не був містером Накаяма . Якщо вона тоді взагалі з ним розмовляла, то називала його Йошем. Як могло бути інакше? Зрештою, вона була білою жінкою, а він був просто японцем.
  Тепер вона знала, як могло бути інакше. Вона знала, добре, і хотіла, щоб вона не знала.
  Йош Накаяма знову зітхнув. У неї було відчуття, що він умиває з неї руки. Але ні, тому що він сказав: «Якщо передумаєш, то негайно дай мені знати. Відразу, чуєш?»
  «Так, містере Накаяма». До війни вона б додала чоп-чоп, піджин для пронто. Неважливо, що Накаяма використовував не піджин, а справжню англійську — повільну, місцями незграбну, але справжню англійську. Вона сказала б це, аби залишити його на своєму місці, у своїй та його свідомості.
  Тепер він знизав своїми широкими плечима. Він, мабуть, знав, що вона не збирається робити нічого подібного. Він пішов, хитаючи головою. Вона повернулася до прополки, але черв'як тривоги не йшов. Він намагався їй щось сказати. Що б це не було, вона не отримала повідомлення.
  Наступного ранку вона збиралася знову вийти на грядку, коли хтось постукав у двері. Вона відкрила її — і опинилася перед трьома японськими солдатами, двома рядовими та сержантом.
  — Ти — Джейн Армітаж? З вуст унтер-командувача її ім’я було ледь розбірливим.
  Вона думала заперечити це, але вирішила, що не зможе. "Так. Що це?"
  Говорив японською. Двоє рядових кинулися багнетами, вістря зупинилися в дюймах від її обличчя. Вона скрикнула і відскочила назад. — Ти приходь, — сказав сержант.
  — знову скрикнула Джейн. «Я нічого не зробив!» Флетч. Боже, вони повинні знати про Флетча.
  «Ти йдеш», — повторив японець. Можливо, він не зрозумів, що вона сказала. Можливо — швидше за все — йому було байдуже.
  Оскільки іншим вибором було вбити на місці, прийшла Джейн. Японські солдати провели її близько чотирьох кварталів до іншого багатоквартирного будинку, який стояв порожнім після падіння Вахіави. Тепер там були грати на вікнах і охорона попереду. Напис японською мовою говорив про те, що Джейн не могла прочитати.
  Три чи чотири інші групи японських солдатів також підходили до місця. У кожного з них була жінка. Усім жінкам було двадцять-тридцять років. Усі, крім одного, були білими; інший був китайцем. Усі вони були гарнішими за середні. У Джейн зацвіла жахлива підозра. "Що це за місце?" — зажадала вона.
  «Ти приходь». Унтер-командир показав на вхідні двері. Він використовував майже всю англійську, яку мав. Солдати штовхали її багнетами. Вона не думала, що вони брали кров, але вона також не думала, що вони вагатимуться — у чомусь — якщо вона відмовиться. Вона зробила мимовільний крок. Вони штовхнули її знову, і вона зайшла всередину.
  
  
  Ще вісім чи десять жінок уже скупчилися у вестибюлі разом із такою ж кількістю солдатів, щоб вони нікуди не пішли. Страх Джейн зростав. Можливо, зрештою, це не мало нічого спільного з Флетчем, але це не обов’язково хороша новина. О, ні, навіть трохи.
  Йош намагався мене попередити. Милий Ісусе, він казав мені геть, а я його не слухав. І що вона могла отримати за свою дурість? У старі часи вони називали це долею, гіршою за смерть. Для неї ця фраза завжди була фразою з поганої мелодрами. Тепер раптом вона зрозуміла, що це означає. Зрештою, це було не так вже й погано.
  Вона озирнулася на своїх товаришів у нещасті. Приблизно половина виглядала настільки ж наляканою, як і відчувала себе. Вони повинні були бути тими, хто додав речі так само, як вона. Решта просто здивувалися. Тут невігластво мало стати блаженством, але ненадовго.
  Одним із японок у переповненому вестибюлі був лейтенант, якого вона не пам’ятала бачити раніше. «Ти послухаєш мене», — сказав він дуже гарною англійською. «Японським солдатам у цій частині Оаху незручно їхати до Гонолулу для комфорту та відпочинку. Отже, ми облаштували тут будинок комфорту. Ви обрані для того, щоб керувати цим домом».
  Його англійська може бути хорошою, але не ідеальною. Меннінг був не тим, про що думали японці. Те, що вони задумали… Більше ніхто не міг мати ілюзій. Жінки почали кричати, лаятися й казати лейтенантові «ні» настільки певними словами, наскільки могли.
  Він дозволив їм покричати хвилину-дві, а потім заговорив японською до солдатів. Підняли рушниці. Як один чоловік, вони влаштували раунд. Ці різкі клацання пронизали шум, наче ніж для стейка, що розрізає ніжне, рідкісне, як кров, ребро. Навіть у той жахливий момент їжа вийшла на перший план думок Джейн.
  «Досить», — сказав офіцер. «Якщо ви це зробите, ви будете добре нагодовані. Термін служби становитиме шість місяців.
  Ви більше не будете нести відповідальність. Якщо ви цього не зробите... — Він знизав плечима. «Якщо ви цього не зробите, вас... переконають».
  «Я б краще помер!» — крикнула одна з жінок. Вона вимовила слова лише на частку секунди раніше, ніж Джейн.
  Ще раз знизавши плечима, лейтенант гаркнув наказ своєю мовою. Двоє солдатів віддали гвинтівки іншим чоловікам, потім схопили жінку, повалили на підлогу і почали бити та ногами. Її крики та крики інших жінок заповнили вестибюль. Японці здавалися абсолютно байдужими.
  Вони теж знали, що робили. Вони завдали найбільшого болю з найменшою реальною шкодою. Коли вони закінчили, жінка лежала зморщена й ридала, але не дуже поранена. Вона була наочним уроком, і лякаюче хорошим.
  Після чергового наказу солдати одну за одною почали виводити жінок з вестибюлю. Деякі кричали та влаштовували істерики. Японці проігнорували це. Деякі намагалися битися. Солдати не терпіли жодних дурниць. Вони схопили жінок за руки. Якщо це не допомагало, або якщо жінки намагалися бити ногами, вони били їх, щоб підкоритися. Вони не виглядали особливо злими щодо цього; вони могли мати справу з неспокійними кіньми.
  Коли дійшла черга Джейн, вона зробила все можливе, щоб ударити одного з японців прямо в яйця. Її обличчя, мабуть, видало її, тому що він засміявся, відскочив назад і залишив її виглядати як Ракета з піднятою ногою вгору. Через секунду його друг вдарив її кулаком у щелепу.
  Якби це був призовий бій, рефері зупинив би його і призначив технічний нокаут. Вона не впала і не втратила свідомість. Але після цього на деякий час все розпливлося. Коли японці штовхали її, її ноги ходили. Її воля, її розум - вони були десь далеко.
  Вона повернулася до себе, сидячи на краю ліжка в кімнаті з гратами на вікні. Треба йти звідси, — подумала вона й поспішила до дверей. Вона трохи хиталася, і сторона її обличчя боліла, як пекло, але вона трималася на шпильках. Двері відчинилися, коли вона натиснула пальцем на клямку. Вона не була впевнена, що це буде. Але японські солдати в коридорі зиркнули на неї, коли вона висунула голову. У пекла вона не могла їх обійти. Вона поспішно пірнула назад.
  У коридорі почала кричати жінка, а потім ще одна. Чорна задушлива хмара страху наповнила Джейн. Мені треба тікати, — знову подумала вона. Однак те, що вона думала, що мусить зробити, і те, що вона могла зробити, — це дві жахливо різні речі.
  Їй щойно спала на думку використати ліжко як барикаду, коли двері відчинилися. Знову надто пізно, так само як вона запізнилася, збагнувши, що їй намагався сказати Йош Накаяма.
  Увійшов лейтенант, який говорив англійською. «Я вирішив, що сам вас започаткую», — сказав він так, ніби вона повинна бути вшанована.
  «Чому?» — прошепотіла Джейн.
  «Нам потрібні жінки-розрадники», — відповів він. «І мені сподобався твій вигляд». Він зробив крок до неї. «Давайте покінчимо з цим, так ? Тоді ти знатимеш, що тобі робити».
  — Ні, — сказала Джейн.
  Але це не було ні. Вона теж заверещала, додавши хору, що змусило цю будівлю звучати як одне з найогидніших передмість пекла. Вона також робила все можливе, щоб боротися. Знову ж таки, її найкраще було далеко не достатньо. Вона зробила ще один постріл у щелепу. Цього разу все на деякий час потьмарилося. Вона прийшла до тями, коли джинси лягли на підлогу, а японець відкачувався між її ніг. Це також боляче — ймовірно, біль повернув її назад. Йому було байдуже, якщо вона закричала, але він дав їй ляпаса, коли вона спробувала вдарити його.
  Через хвилину чи ціле життя він прохрипів, здригнувся й швидко вирвався з неї. — Непогано, — сказав він, підводячись і жваво заправляючи штани. «Ні, зовсім непогано».
  Джейн лежала, згорнувшись, на ліжку. «Чому?» — запитала вона знову. «Що я тобі зробив?»
  «Ти — ворог», — відповів він. «Ви ворог, і ви програли. Ви не питаєте, чому після цього відбувається. Це частина війни». Він простягнув руку і вдарив її по оголеній спині. «Можливо, я побачу вас знову». Він пішов геть, задоволений собою, як будь-яка людина після цього.
  Вона лежала, намагаючись вирішити, чи хоче вона вбити всіх японців у світі чи просто вбити себе. Коли двері знову відчинилися, вона охнула від жаху й стягнула марні руки, щоб спробувати прикритися. Але солдат, який увійшов, хоч і дивився та сміявся, але тільки дивився та сміявся. Він ніс тацю, ймовірно, вкрадену з їдальні початкової школи. Поклав його на підлогу і вийшов.
  Джейн тупо подивилася на це. У ньому було більше їжі та кращої їжі, ніж вона бачила за останні місяці. Японський лейтенант не збрехав про це. Деякий час Джейн думала, що не зможе їсти. Вона хотіла рвати.
  Незалежно від того, чого хотів її розум, вона бачила перед собою рис і овочі. Майже без свідомості вона помітила, що їсть. Тарілка спорожніла, здавалося, в одну мить. Заплата за гріх — це… обід, — подумала вона, що значною мірою показало їй, наскільки вона енергійна.
  Їжа прийшла навіть раніше, ніж одягнути штани. Вона саме почала тягнутися до джинсів, коли до кімнати зайшов сержант. Він засміявся, побачивши її напіводягненою, і жестом показав, щоб вона знову лягла на ліжко.
  «Ні», — сказала вона, хоча він тримав бамбукову палицю, схожу на ті, які японські охоронці використовували, коли хотіли поранити військовополонених, але не хотіли їх убити. «Я не збираюся просто так віддавати тобі».
  Можливо, він трохи говорив англійською. Можливо, вираз її обличчя сказав йому, що вона не буде співпрацювати. Так чи інакше, він зробив те, що хотів. Він знову і знову бив її палицею. Вона спробувала схопити його, але не змогла. Вона закричала, але він проігнорував її. Коли вона з усіх сил ударила його коліном у промежину, він вивернувся, щоб взяти її за стегно, і вдарив її по обличчю.
  Невдовзі, хоч як вона боролася, він був у ній, відштовхуючись, щоб догодити собі, навіть не думаючи про неї, як про шматок м’яса. Коли вона подумала, що він відволікся, вона спробувала його вкусити. Не пропускаючи удару, він смикнув плечем назад. Її зуби клацнули по порожньому повітрю. Він ударив її ще раз і з’явився тієї ж миті.
  Він вийшов із кімнати, насвистуючи одну з немузичних мелодій японців. Джейн лежала на спині, його насіння стікало з неї на простирадло. Якби вона билася з усіма чоловіками, які приходили сюди, вона була б мертва ні в чому. Частина її казала, що так буде найкраще, але вона не хотіла помирати. Вона хотіла дожити до повернення американців, а потім помститися.
  Якби вона просто лежала і дозволила їм взяти себе, можливо, вони б її не били. Але чи могла вона зробити це, не втративши розуму? Тоді вона не мала жодного уявлення, окрім того, скільки місць вона поранила і яку огиду відчувала до життя.
  «Будь проклятий, Йош», — пробурмотіла вона. «Чому ти не сказав мені, за що вони мене хочуть?» Ймовірно, він був надто збентежений, щоб вийти і сказати це; місцеві японці середнього віку були просто вікторіанцями. Але чому, о, чому, о, чому вона не зрозуміла натяку й не побігла до високої деревини?
  ОСКАР ВАН ДЕР КІРК КОРИСНУВ СВОЄЮ ПЕРЕПОВНЕНОЮ маленькою квартирою, наче тигр, що ходить туди-сюди у своїй клітці. «Заради Бога, ви виріжте це?» Сюзі Хіггінс сказала. «Ти змушуєш мене нервувати».
  Він таки зупинився — приблизно на тридцять секунд. Потім він знову ходив туди-сюди. «З Чарлі щось трапилося», — сказав він.
  Сьюзі закотила свої сині-блакитні очі. «Як ти можеш сказати?» — сказала вона тоном, який явно мав на меті солодкий розум. «Він бродяга серфінгу. Він ще більший бродяга, ніж ти. Він не знає сьогодні, що робитиме завтра, і йому це теж не байдуже. Якщо він зникне на кілька днів чи тижнів, то що? Можливо, він знову піднявся на північний берег чи щось таке».
  "Не зараз." Відмова Оскара від цього була абсолютно автоматичною. «В цю пору року там буде плоскіше, ніж млинець».
  «Тоді він задумав якусь іншу безглузду схему».
  Оскар похитав головою. «Я так не думаю. Ми повинні були піти разом сьогодні вранці, але він не з'явився. Ти можеш розраховувати на Чарлі. Якщо він скаже, що десь буде, він там буде».
  «Можливо, його з’їла акула».
  «Можливо, хтось і зробив», — відповів Оскар. «Можна жартувати. Ти не йдеш туди, як я. Це буває не дуже часто, але буває. А може, японці його дістали».
  Сьюзі пирхнула. «Навіщо японцям потрібен серфінгіст-метис? Стань серйозним».
  
  
  Він не відповів. Він міг придумати деякі причини. Він зустрівся з американським капітаном на Тихому океані. Можливо, Чарлі Каапу теж мав, або з екіпажем літаючого човна, або… Хто б міг сказати? Оскар ніколи нікому ні слова не сказав про свою зустріч — особливо Сюзі в тому числі. Якби Чарлі мав хоч якийсь розум, він би теж мовчав. Чим менше людей ви сказали, тим менше людей могли бовтати. Життя під японцями навчило людей Гаваїв того ж, що життя під нацистами навчило людей Франції: тримати голову вниз, не привертати уваги окупантів, було до біса хорошою ідеєю.
  «Чарлі навіть нічого мені не сказав, якщо було що розповідати», — подумав Оскар. Це зачепило його почуття, хоча він щойно перерахував усі причини, чому мовчати було гарною ідеєю, і навіть незважаючи на те, що він не сказав Чарлі про субботу. Логіка? Ніякої взагалі. Принаймні він міг посміятися над собою, усвідомивши це.
  Сьюзі вивчала його. Вона ніколи не вчилася в коледжі — він не був впевнений, що вона закінчила середню школу, — але вона вміла краще читати людей, ніж він. «Твоє обличчя знову має вигляд лицаря в блискучих обладунках», — сказала вона. «Не роби нічого дурного, Оскар. Ви можете померти. Легко».
  «Я? Не будь дурним». Він засміявся — неспокійно. «Якийсь лицар. Я сам просто бродяга з серфінгу - ви так сказали. Крім того, коли ти коли-небудь бачив на мені такий погляд?»
  «Коли ти прийняв мене», — відповіла Сьюзі. «О, я знав, чого ти хочеш. Справедливо — це нагорода лицаря. Але багато людей не хотіли б продовжувати це, коли все стало важко. Ти зробив."
  «Ти пішла від мене», — нагадав він їй.
  «Це було не через японців. Ми поганяли одне одного, — сказала Сьюзі, що було правдою. Вона скоса подивилася на нього. — Але Чарлі не може дати тобі того, що міг би я, або краще б він не міг цього зробити.
  Його щоки розжарилися, як від гніву, так і від збентеження. Він не був феєю! Якби у Сьюзі не було причин це знати… Її очі заблищали. Вона хотіла залізти йому під шкіру, і вона це зробила. Але він не збирався списувати Чарлі лише тому, що вона його дратувала. Він уперто сказав: «Він мій приятель, чорт забирай.
  Я збирався обійти його місце, подивитися, чи хтось щось знає, от і все. Безпечні, як будинки».
  «І тоді ти прокидаєшся», — сказала Сьюзі, що прозвучало набагато їдкіше, ніж « Так, звичайно». Вона знову подивилася на нього. «Я не зможу тебе відповісти, чи не так?» Вона похитала головою. «Ні, звичайно, ні. У вас такий вигляд. Ну, бога ради, будь обережним, дурню.
  Йому вдалося криво посміхнутися. «Ти говориш найприємніші речі, дитино. Я не знав, що ти дбаєш».
  На його подив — до біса, на його подив — цього разу вона почервоніла. «Проклятий, Оскаре, іноді ти ще більший дурень, ніж зазвичай», — пробурмотіла вона. Він ледь не запитав її, про якого диявола вона говорить, але у нього було відчуття, що він дозволить їй перемогти, тому промовчав.
  Коли вони того вечора лягли спати, вона потягнулася до нього раніше, ніж він встиг дотягнутися до неї. Вона сповзла вниз і взяла його в рот, доки він ледь не вибухнув, потім осідла його й осідлала його, як скакового коня.
  Коли вона закінчила, він думав, що щойно виграв Дербі Кентуккі. Вона нахилилася вперед, щоб поцілувати його, її груди м’яко притиснулися до його грудей. "Ого!" — щиро сказав він.
  «Тобі все одно є чим мене запам’ятати, — сказала вона, — на випадок, якщо я більше ніколи тебе не побачу».
  
  
  «Зі мною все буде добре», — сказав він. Сьюзі стиснула його й не відповіла. Вона вже висловила йому свою думку.
  Коли настав ранок, вона вийшла за двері раніше за нього. Її робота мала регулярні години, які він завжди зневажав. І їй довелося перебратися до Гонолулу, тоді як йому потрібно було лише поблукати до пошарпаної частини Вайкікі. Туристи, які сильно стиснулися біля пляжу, не думали, що у Вайкікі є пошарпані частини. Але чим далі ви заходили вглиб...
  Житловий будинок Чарлі зробив Oscar's схожим на готель Royal Hawaiian. На материку бродячі собаки нюхали б сміття на кутках у такому районі. Тут їх, ймовірно, спіймали, приготували та з’їли. Принаймні, він нічого не бачив.
  З будівлі вийшла жінка, наче працювала на Готельній вулиці. "Гей!" — покликав її Оскар. «Ви останнім часом бачили Чарлі?»
  «Хто хоче знати?» Вона подивилася на нього. «О, це ти. Ти тусишся з ним. Можливо, ти в порядку». Проте вона залишалася хитрою. «Звідки ти хочеш знати?»
  «Він винен мені пляшку okolehao», — відповів Оскар, що було неправдою, але правдоподібно. З припиненням імпорту алкогольних напоїв з материка, речовина, отримана з кореня ти , була найкращою кухнею, і відповідно важливою. Вам би хотілося дізнатися про когось, хто вам зобов’язаний.
  "Так?" сказала жінка. Оскар знав, що означає цей голодний тон голосу: їй було цікаво, чи він усе ще в квартирі Чарлі. Але її плечі опустилися, коли вона продовжила: «Я не бачила його з тих пір, як копи забрали його позаминулого вечора». Зрозуміло, вона подумала, що якщо поліцейські затримали його, вони також затримали його okolehao . Оскар зробив би таку ставку.
  "Поліція?" він сказав. «Чого копи хочуть від Чарлі? Якщо ти його знаєш, ти знаєш, що він і мухи не скривдить». Це не було стовідсотковою правдою; коли Чарлі випивав їх забагато, він вдавався до бійки в барі. Але й ті були на дружньому боці. Він ніколи не вдарив розбиту пляшку нікому в обличчя чи щось подібне. Оскар не думав, що він коли-небудь сидів у в'язниці за це.
  «Я не знаю, що відбувається. Я просто займаюся своїми справами». Жінка капала праведністю. По тому, як її очі бігали то сюди, то туди, вона теж при кожній нагоді дбала про чужі справи. Вона сказала: «Можливо, він не міг заплатити орендну плату».
  «Ні. Тоді вони просто викидають ваші речі на вулицю». Оскар говорив із досвіду. «Крім того, він ловить рибу. Так як зараз, це набагато краще, ніж гроші».
  «Буде мене». Жінка знизала плечима. «Я мушу йти, друже. Вони накидаються на мене так, ніби ти не повіриш, якщо я спізнюся». Вона пішла, працюючи стегнами під короткою сукнею.
  «Поліцейські?» Оскар почухав голову. Вони виконували за них роботу японців? Або Чарлі справді пішов і втрапив у такі неприємності? Це не схоже на нього, але як ти міг бути впевнений?
  Одним зі способів було б піти в поліцейську дільницю і запитати, чи можете ви виручити його. Якби поліцейські відповіли «так», це розповіло б Оскару про те, що йому потрібно було з’ясувати. Якщо, з іншого боку, вони сказали «ні»… У такому випадку Оскар міг придбати собі ті самі неприємності, які мав його друг, якими б вони не були.
  Він пам’ятав попередження Сьюзі. Він також з теплотою згадував її подарунок на прощання. Чи хотів він ризикнути дізнатися, що сталося з Чарлі? Це зводилося до того, чи скористався б Чарлі шансом заради нього? Він знав відповідь на це, щойно сформулював запитання.
  Поліцейська дільниця Вайкікі була маленькою та запущеною. Сержант був хапа -гавайцем, який навіть у ці важкі часи, здавалося, переповнює своє крісло. Оскар не припускав, що поліцейські пропустили багато їжі, незважаючи ні на що. Якби там чергував місцевий японець, він не знав, що б зробив. Але він наважився запитати людину крові Чарлі Каапу, що з ним сталося.
  Сержант відповів не відразу. Він дивився-дивився наскрізь-Оскар. За його незворушними темними очима ринули картотеки. Він, без сумніву, знав, хто такий Оскар, і що Оскар і Чарлі бігали разом. Можливо, йому потрібно було нагадати собі про це, але він знав. Він сказав: «Вони забрали його до Гонолулу». Його голос, грубий від років двох пачок на день, нічого не виявляв.
  «Чому вони хочуть це зробити?» Оскару не довелося вдавати здивування. «Що він зробив? Як вони думають, що він зробив? Це не може бути нічого особливого — ти ж знаєш Чарлі, чи не так?»
  «Звичайно». Поліцейський знову подивився крізь нього. «Ви хочете підтягнути його, так?»
  «Ну, звичайно, хочу», — відповів Оскар. «Він мій друг. Чи можу я виручити його? Я не розбитий».
  До речі, сержант торкнувся кишені, він йшов по сигарети, яких там не було. Скільки разів він робив цей жест після падіння Гаваїв? З його кислого виразу обличчя чимало. «Виручити його?» він сказав. «Я не знаю про це. Ой, не тільки поліція ним цікавиться».
  "Хто ще?" Оскар знав, що йому краще здатися наївним. Ніби ця ідея щойно спала йому на думку, він сказав: «Японець?» Краще б він не говорив «японці» в оточенні когось, хто працював з ними і, з практичної точки зору, для них.
  "Це вірно. Він тицяв туди, де йому не місце, схоже», – сказав поліцейський.
  «Тож ти можеш піти туди, але…» — його голос стих. Він зробив той самий розрахунок, що й Оскар раніше.
  Оскар здригнувся. «Дякую, сержанте», — сказав він і поспішно покинув станцію.
  У Гонолулу? У Гонолулу, вирішив він, і рушив на захід. Його коліна не стукали, але він не знав, чому ні. Він злякався зеленого. Вони з Чарлі потрапили у перехресний вогонь між японцями та американцями, що вторглися, на початку війни. Він кинувся в окопи, коли бомби падали недалеко. Але йти за своїм другом тепер було свідомо сміливо. Ось що таке сміливість, подумав він. Не дозволяючи нікому, навіть мені, бачити, як я налякана.
  Може, все було б добре. Начальник поліції Гонолулу, який все ще виконував свою роботу під керівництвом японців, приїхав з Каліфорнії незадовго до війни, щоб сформувати корумповані сили, і він це зробив. Помічником начальника був чистокровний гавайець. Копи з’явилися з усіх шматочків головоломки націй, що складали Гаваї. Але якщо окупанти сказали гоп, то ментам довелося робити як жаби.
  Головний вокзал був недалеко від міської ради Гонолулу Хейл. Коли Оскар зайшов усередину, застукотіли друкарські машинки. Він цікавився, звідки поліція отримала нові стрічки, чи вони знайшли спосіб перетягнути старі.
  З вигляду партійний сержант тут був щонайменше хапа -східняком. Японський? китайський? корейська? Оскар не був упевнений. Голос чоловіка нічого не видав, коли він запитав: «Чого ти хочеш, друже?»
  «У вас мій друг у в'язниці», - сказав Оскар. Сержант запитально звів брову. Жоден м’яз на його обличчі не ворушився. Неохоче Оскар назвав Чарлі Каапу.
  Ця брова знову підскочила, цього разу вище. Оскар думав, чи буде сержант кричати на допомогу, чи він просто витягне пістолет і сам утримає Оскара. Але все, що він сказав, було: «Вибачте, ви не можете мати його».
  «Як так? Я не міг повірити, що його обдурили. Він найкращий хлопець, якого ти хотів би зустріти. Що вони взагалі думають, що він зробив?»
  
  
  Замість відповіді сержант поставив власне запитання: «Мак, ти коли-небудь чув про Кемпейтай ? »
  Оскар похитав головою. «Ні. Що це?"
  «Японська таємна поліція. А тепер я зроблю тобі найбільшу послугу, яку будь-хто робив: я не питатиму тебе, хто ти. Геть геть звідси, поки я не передумав».
  Оскар отримав. Коли він вийшов зі станції, він повернув за кілька рогів якомога швидше, щоб сержант не послав за ним поліцію. Але жодних ознак цього не було. Оскар здригнувся. Він не так багато дізнався про зиму в Каліфорнії чи тут — Сьюзі сміялася з того, який він був невігласом. Але зима, безсумнівна зима, тепер жила в ньому.
  Кемпейтай . Це ім’я не викликало страху, як, скажімо, гестапо , принаймні для Оскара. Але — таємна поліція? Це мав бути такий самий одяг. І це був Чарлі. Що він зробив ? Що вони думали, що він зробив? Що я можу зробити, щоб відвести його? — сумно здивувався Оскар. Взагалі щось?
  КАПРАЛ ТАКЕО ШІМІЗУ ЩЕЙНО ЗАСИНАВ, коли сигнал повітряної тривоги відкинув його від ліжка. Одягнувши тонку бавовняну сорочку й штанину, в якій він ліг спати, він схопив решту мундира й черевиків і побіг до окопів поза будовою казарми. Янкі-мародери, мабуть, і близько не наблизилися б, але ніхто не старів, не ризикуючи.
  Почали стріляти зенітні гармати. Цими днями в Гонолулу їх було більше, ніж раніше. Треба було більше, тому що американці заходили до міста — і до Оаху загалом — частіше, ніж вони. Заграли й кулемети. Трейсери виписували на небі крижано-блакитні та жовті дуги. Крізь шум стрілянини Шимізу почув глибоке гарчання двигунів літаючого човна, а потім гуркіт вибухаючих бомб.
  Минуло двадцять хвилин, перш ніж пролунало все ясно. Гармати стріляли більшу частину цього часу, хоча американського літака напевно давно не було. Шрапнель застукотіла з неба. Зрештою це може завдати майже стільки ж шкоди, скільки бомби.
  Роздратовано бурмочучи, Шіміцу повернувся до ліжка. Він не спав довго, як сирени повітряної тривоги знову завилили. «Закеннайо!» — люто сказав він. «Чому головний бака яро не приймає рішення?»
  Він швидко дізнався, чому: у небі було більше американських літаків. Один або два влучили в Гонолулу, а кілька інших викликали переполох у Перл-Харборі. Це означало ще один феєрверк на захід.
  Замість нових феєрверків він хотів побачити літаючий човен, що падає у вогонь. Він не отримав те, чого хотів. Після звичайної затримки він повернувся спати.
  Через півтори години над Гонолулу налетіла третя хвиля американських літаків. На той час він був настільки втомленим, що хотів залишитися в казармі, навіть якщо будівля впаде на нього, якщо потрапить у неї. Крики офіцерів змусили його зрушити з місця. Його крики допомогли чоловікам зрушити з місця.
  Тулячись у траншеї, Ясуо Фурусава сказав: «Вони хочуть, щоб ми не спали».
  «Вони знають, як отримати те, що хочуть, чи не так?» — гаркнув Шимізу. Американці не завдали великої шкоди. Не могли, не пригорщами. Але всі японці в Гонолулу — можливо, всі японці на Оаху — стрибали навколо, як блохи на гарячій сковороді.
  Він цікавився, чи ще одна група американських літаків вдарить по Гонолулу перед світанком. Ніхто цього не зробив, але нервовий стрілець неподалік від казарми відкрив щось, очевидно, уявне. Постріли не розбудили Шимізу. Уламки сталі, що падали на дах. Після цього він знову пішов спати, що свідчило про те, що він був суворий і дуже втомлений.
  Прокидання на світанку не покращило його настрою. Чай, який він ковтнув під час сніданку з рисом і маринованими сливами, був недостатнім, щоб розсунути його повіки. Він також не міг отримати більше. Він надходив з рідних островів, а це означало, що його бракувало. Те, що він взагалі міг мати щось, означало, що вантажне судно, мабуть, прибуло незадовго до цього. Тільки офіцери отримали все, що хотіли.
  Деякі офіцери ділилися цінними речами зі своїми людьми, використовуючи їх як нагороду за добре виконаний обов’язок. На жаль, ні командир взводу Шимідзу, ні командир роти, здається, не подумали про це. Це мав бути сонний, дурний день.
  Його загін теж тягнувся. Навіть Шіро Вакудзава, який зазвичай був бадьорим, як вам завгодно, тягнув і впав. Він сказав: «Якщо американці будуть робити це щовечора, вони зведуть нас з розуму».
  «Вони не можуть робити це щовечора». Як завжди, старший рядовий Фурусава звучав впевненіше, ніж його ранг давав йому на це право.
  "Чому ні?" — сказав Шіміцу й позіхнув. «Останнім часом вони роблять це все частіше».
  Фурусава теж позіхнув, але ввічливо відвернув голову від свого начальника раніше за нього. «Але їм потрібні підводні човни для дозаправки їхніх літаючих човнів», — сказав він. «У них немає літаків, які могли б здійснити переліт туди й назад з материка на Гаваї. Навіть у наших біда, і вони кращі».
  «Як ти все це почув?» — запитав Шимізу.
  «Я багато слухаю. Я тримаю голову вниз. Я тримаю вуха відкритими. Люди, які знаються на речах, люблять балакати».
  "Я теж так думаю." Шимізу не був упевнений, що зрозуміє речі, навіть якщо їх почує. Він був просто сином фермера. Фурусава, міська людина, мав освіту, щоб зрозуміти те, що траплялося на його шляху.
  То чому ти командуєш ним, а не навпаки? — здивувався Шимізу. Але на це була відповідь, яку він зрозумів. Досвід і стійкість мали більше значення для рангу, ніж освіта.
  І все-таки освіта — чи, можливо, просто сирі мізки — також стала в нагоді. Три-чотири ночі американські літаючі човни стояли осторонь. Але потім вони повернулися, невелика хвиля за невеликою хвилею, порушуючи життя японців, дислокованих у Гонолулу та навколо нього. Тоді Шимізу почав їх справді ненавидіти. Він теж мав певні труднощі не ненавидіти старшого рядового Фурусаву.
  КОМАНДИР МІНОРУ ГЕНДА ПЕРЕХОДИВ ЧЕРЕЗ СТАЛЕВЕ ПІДВІКОГАННЯ й увійшов до каюти, що належала капітану Акагі . Віддаючи честь, він сказав: «Доповідаю, як наказано, сер», а потім: «Вітаю з підвищенням».
  Контр-адмірал Томео Каку вклонився у своєму кріслі. «Дуже дякую», — сказав він, і навіть його жорсткі риси не могли приховати його задоволення. «Чому б тобі не зачинити двері й не сісти? У мене є новини, які вам потрібно знати».
  Попросити Генду зачинити каюту від коридору означало, що це секретна новина. Хвилювання та цікавість зростали в ньому, він підкорився. Він хотів сісти на краєчок сидіння, але навмисне відкинувся назад, щоб навіть виглядати розслабленим — особливо — якщо це не так. Зберігаючи свій голос якомога невимушенішим, він запитав: «Що справи, сер?»
  «Зуікаку нарешті повертається в ці води», — відповів Каку, задоволений собою та світом. «Розшифроване повідомлення прийшло до мене менше десяти хвилин тому. Ти перший дізнався».
  «Domo arigato». Генда вклонився глибше, ніж його начальник. «Я дуже радий це чути. Настав час, якщо ви не заперечуєте, що я це сказав. Їм знадобилося більше часу, щоб відремонтувати її, ніж належало».
  — Я згоден, — сказав адмірал Каку. «Я гарчав, метушився і сердився більше разів, ніж можу вам сказати, і це не принесло мені ніякої користі. Шигата га най. Ґенда кивнув на це — деякі речі не можна було вдіяти. Каку продовжував: «Але вона нарешті в дорозі, і вона буде тут за пару тижнів. Я сподівався, що вони пришлють нам і Тайхо , але вони кажуть, що вона буде труситись ще місяцями». Знизавши плечима, він повторив: «Шігата га най. »
  «Шкода, сер. Ми могли б її використати». Генда зітхнув. Усе, що він чув про Тайхо, свідчило про те, наскільки вони тут можуть її використати. Серед інших удосконалень вона могла похвалитися броньованою пілотною палубою — першою для японського авіаносця — яка мала захистити її життєві органи від 450-кілограмової бомби. Генда додав: «Ми можемо використовувати будь-яких інших перевізників, яких вони хочуть надіслати нам, великих чи малих. Американці точно стають жвавішими».
  «Я не розумію, про що ти говориш», — безтурботно сказав Каку. Насправді він був настільки невиразним, що Генда почала йому вірити. Потім капітан Акагі позіхнув так, що загрожував розколоти йому обличчя надвоє. Неприємні рейди американців були для нього більш ніж неприємними. Перевізник щовечора ставав на якір у різних місцях Перл-Харбора, щоб американським літаючим човнам було важче його знайти та вдарити. Поки що це спрацювало; вона отримала лише випадкові пошкодження від майже промахів. Але адмірал Каку мав бути на мосту щоразу, коли їй загрожували. Він не був молодим чоловіком; що брак сну має вплинути на нього.
  «Це не тільки тут, — сказав Генда. «Вони починають атакувати наші човни-пікети щоразу, коли їм випадає нагода».
  «Так, я теж це чув». Тепер Каку звучав серйозно й зовсім не радісно. «Вони думають, що можуть очистити їх і дати собі кращий шанс на сюрприз».
  — Мені це здається так, сер. Генда також вважав, що американці можуть мати рацію. Японія відправляла нові сампани, коли старі були втрачені, але завжди траплялися затримки та помилки. Американці могли б побудувати смугу, через яку вони могли б непомітно наблизити кораблі до Гаваїв.
  «Я розмовляв з командиром Фучідою. Він спілкувався з людьми, які керують нашими H8K», — сказав адмірал Каку. «У нас будуть патрулі на літаючих човнах, щоб охоплювати територію, незважаючи ні на що. Нас не спіймають дрімаючи».
  — Це добре, сер, — погодився Генда. «І чим більше наборів радарів ми зможемо отримати, тим краще. Вони бачать далі, ніж неозброєне око».
  "Я теж так думаю. Усі ці гаджети, — роздратовано сказав Каку. «Це було не так, коли моя кар'єра починалася, дозвольте вам сказати. У ті часи потрібно було справді вміти бачити ворога, щоб вразити його. Не варто посилати літаки над горизонтом, щоб скидати бомби йому на голову».
  "Так, сер. Я чув, як адмірал Ямамото говорив те саме». Генда сподівався, що це зробить його начальника щасливим. Різниця полягала в тому, що у Каку звучала ностальгія за минулими днями, тоді як Ісороку Ямамото завжди жив у сьогоденні, коли він не дивився в майбутнє. Звичайно, Ямамото був лише один, тому він командував Об’єднаним флотом. Такі люди, як Каку, були абсолютно необхідні, але їх також було легше знайти.
  «Адмірал Ямамото», — роздумливо повторив капітан «Акагі ». «Якби не адмірал Ямамото, ми б не були там, де ми зараз». Це правда. Звичайно, це було також правдою, що японці не були б там, де вони були, якби не сам Генда. Саме він переконав Ямамото здійснити вторгнення після авіаудару по Оаху. Контр-адмірал Каку навряд чи міг це знати. Він продовжив: «Цікаво, чи було б нам краще, якби ми не приземлилися. У будь-якому випадку ми б не застрягли в кінці такої довгої лінії поставок».
  «Хай», — сказав Генда, і на цьому все закінчилося. Як тільки зміг, він вибачився і вийшов на екіпаж. Він виявив, що йому потрібне свіже повітря. Навіть зараз у водах Перл-Харбора смерділо мазутом, який розлився під час нападу півтора роки тому. Його райдужне відблиск забруднило ділянки того, що мало бути синім тропічним морем.
  Він нагадав собі, що Каку був хорошим офіцером-перевізником. Це було правдою незалежно від того, чи розумів старший чоловік велику стратегію. Генда залишався переконаним, що якби Японія не пішла на Сполучені Штати з усім, що вона мала, американці погналися б за нею так само. З Гаваями під східним сонцем — або навіть (він усміхнувся) знову під власним прапором — у США не було шансів. Для нього це важило за все на світі.
  Думка про Гаваї під власним прапором знову змусила його згадати короля Стенлі Лаануї. І думка про короля Стенлі спонукала його думати про королеву Синтію, набагато приємнішу перспективу. «Мені потрібно знайти привід, щоб перебратися до палацу Іолані», — сказав він собі. Навіть якщо це означало пораду з генералом Ямасітою, йому потрібно було поїхати туди.
  Вона навіть не поцілувала його. У нього не було впевненості, що вона зробить це. Знову ж таки, у нього не було впевненості, що вона теж цього не зробить. Днями незабаром він мав намір дізнатися.
  Якщо вона не буде? Якщо вона підняла галас? Найгірше, що вони могли з ним зробити, це відправити його додому. Він був у цьому впевнений. І ймовірно, що вони навіть не зроблять стільки, оскільки наступна битва проти ВМС США просто не за горами.
   VII
  «ЦЕ ДУРНО, ОСКАРЕ». ГОЛОС СЮЗІ ХІГГІНС СПРАВЖНЯ ТРИВОГА. «ТИ себе вб'єш, і ти вкинеш у гарячу воду всіх, хто коли-небудь чув про тебе».
  «Що тебе більше турбує?» — запитав Оскар ван дер Кірк.
  «Ти думаєш, що я хочу, щоб японці дихали мені в шию, ти божевільний». Сьюзі була тверезою дівчиною.
  Оскар навіть не міг сказати, що Чарлі Каапу нічого не зробив. Він цього не знав, не напевно. Судячи з того, що сказав сержант поліції в Гонолулу, японці напевно вважали, що він це зробив. Кемпейтай … Чим більше він повторював це ім’я про себе, тим страшніше воно звучало . Чи постукали б вони в його двері серед ночі, як це мало зробити гестапо ?
  «Я просто збираюся розкласти навколо трохи риби», — сказав Оскар. «Сьогодні їжа працює краще, ніж готівка».
  «Ви навіть не можете говорити з японцями», — сказала Сьюзі, що було значною мірою правдою. «Як ти збираєшся змусити їх робити те, що ти хочеш? Вони навіть не дізнаються, кого ти намагаєшся підняти».
  Він робив рухи, щоб рахувати гроші. Він не дуже міг робити рухи для підрахунку риби; їх не було.
  «Я впораюся», — сказав він з більшою впевненістю, ніж відчував. «Крім того, вони обов’язково будуть використовувати місцевих клерків тощо. Хтось мене зрозуміє. Якщо ти намагаєшся комусь щось дати, люди завжди тебе розуміють».
  
  
  Навіть Сьюзі не намагалася з цим сперечатися. Вона лише сказала: «У вас буде більше проблем, ніж ви знаєте, що робити».
  «Ти сказав те саме, коли я пішов у поліцейську дільницю», — нагадав їй Оскар.
  Вона не була вражена. «Добре, тобі колись пощастило. Чому ти думаєш, що тобі пощастить двічі?»
  Це було краще запитання, ніж хотів би Оскар. Намагаючись легковажити, він сказав: «Гей, мені постійно щастить, дитино. Ти в мене є, чи не так?»
  Сьюзі почервоніла. Вона стала набагато гіршою, ніж коли війна залишила її посеред Тихого океану, але почервоніння все одно було легко помітити. «Проклятий, Оскаре, чому ти маєш говорити такі речі?» — сказала вона сердито.
  «Тому що я це маю на увазі?» — запропонував він.
  Вона ще більше почервоніла. Потім дуже раптово вона підскочила й кинулася до крихітної ванної кімнати квартири. Вона залишалася там досить довго і не почервоніла, перш ніж вийти. Її очі підозріло сяяли. Вона помахала йому пальцем, як це робила його мати, коли йому було чотири роки. «Знаєте, це смішно».
  "Що?" – сказав Оскар. Що б вона там не робила, це точно не був сміх.
  «Коли я вперше побачила тебе, ще до того, як ти мене торкнувся або витягнув на дошку для серфінгу чи щось інше, я знала, що ляжу з тобою спати», — відповіла вона. «Я хотів якомога швидше позбутися смаку Ріка зі свого рота». Рік був тим колишнім чоловіком, чия поїздка на Гаваї відсвяткувала те, що вона стала колишнім. Вона знову помахала пальцем. «І не смій нічого говорити про те, щоб я відчула смак тебе в роті».
  «Я? Я нічого не казав, — відповів Оскар якомога невинніше, хоча вона це зробила, добре. Він спав із багатьма жінками, переживаючи своїх колишніх у тропічному раю. Це була одна з речей, для яких був інструктор із серфінгу — бомж із серфінгу.
  «О, так, ви зробили». Сьюзі звучала люто. «Ти сказав щось миле. Лягти спати з тобою легко. Важко думати, що я міг би..."
  «Може, що?»
  «Можливо, кохаю тебе», — сказала вона тихим голосом.
  «О». Оскар підійшов до неї й обійняв її. «Знаєш що, дитино? Я теж можу любити тебе. Знаєш що ще? Я думаю, що ми повинні почекати і подивитися, що станеться, перш ніж щось робити. Якщо здається, що японці виграють і збережуть це місце, тоді ми знаємо, де ми. Якщо американці прийдуть і заберуть це назад, то ми теж знаємо, де ми. Зараз просто безлад. Як ми можемо будувати плани, якщо ми не знаємо, що в біса планувати?»
  «Як ми можемо будувати плани, якщо ти пхаєш голову в пащу лева?» Але Сьюзі вчепилася в нього, наче він був дошкою для серфінгу, а берег був дуже-довго.
  Він поцілував її. Але потім він сказав: «Я повинен це зробити, люба. Нікому більше не буде наплювати на Чарлі, але він мій друг».
  Вона глибоко вдихнула. Якби вона сказала: « Якби ти любив мене…», вони б посварилися. Кілька місяців раніше вона, ймовірно, так і зробила б. Тепер вона проковтнула його замість цього. «Я не зможу відповісти тебе від цього, чи не так?»
  
  
  «Ні».
  «Ну, я буду тут, якщо ти повернешся, і все». Цього разу вона не помахала йому пальцем — тицьнула його під ребра. «Тепер, я припускаю, ви очікуєте ще одне шикарне проведення. Чи не так, баб? га? чи не так?» Вона тицьнула його знову.
  «Хто, я?» Оскар сподівався, що він не схожий на когось, хто збирається слини на туфлі, яких він не носив. Сьюзі сміялася з нього, тож він, мабуть, сміявся. Пізніше тієї ночі вони насолоджувалися товариством один одного. Оскар міцно спав.
  Наступного ранку він поїхав до Гонолулу-Гейла. Під японцями життя тривало. Люди одружилися. Вони купували і продавали майно. З цього платили податки. Вони отримали ліцензії на розносника. Вони судилися один з одним. Більшість клерків, які працювали на територію Гаваї США, продовжили працювати на японське Королівство Гаваї.
  Зате був новий відділ. ОСОБЛИВІ ВИПАДКИ, — говорила табличка над дверима. Це було не зовсім Покиньте всю надію, ви, хто сюди входите, але так могло бути. Кілька людей в інших, безпечніших чергах, злякано підняли очі, коли Оскар пройшов у ті двері. Маленька стара жінка, яка здавалась хапа — гавайкою, а може бути , хапа -китайкою, перехрестилася.
  Клерк, який міг бути однієї крові, підвів погляд від паперів на своєму столі з державними виданнями. На табличці на столі було написано, що це Альфред Чой. Він створив хороше ігрове враження, ніколи не дозволяючи чомусь застати його зненацька. "Так?" він сказав. "Ти бажаєш?"
  «У мене є друг, який потрапив у в’язницю. Я не думаю, що він щось зробив, і я хочу допомогти йому вибратися, якщо зможу», – сказав Оскар.
  «Це для поліції або для адвоката», — сказав Альфред Чой. Оскар невдоволено похитав головою. Чой подивився на нього, ніби помічаючи двері, через які він увійшов. «Ця людина, цей друг, — він прозвучав як брудне слово, — має якийсь зв’язок з окупаційною владою?»
  «Угу», — зізнався Оскар, ще менш щасливий, ніж кивнув раніше.
  «Назвіть мені його ім’я».
  «Чарлі Каапу». Оскар думав, чи збирався Чой натиснути секретну кнопку, яка змусила дюжину кемпейтайців з пістолетами та самурайськими мечами увірватися в кімнату. Нічого подібного не сталося. Клерк підвівся, підійшов до картотеки з чотирма шухлядами приблизно за десять футів і приблизно хвилину перебирав третю шухляду.
  Коли він повернувся, його обличчя було похмуре. «Ви можете нічого не зробити», - сказав він. «Я нічого не можу зробити. Ніхто нічого не може зробити. Окупаційна влада з ним розібралася».
  «Він мертвий?» Оскар не хотів ні вимовляти цього слова, ні навіть думати.
  Альфред Чой похитав головою. «Ще ні», — сказав він, що не звучало добре.
  Можливо, він намагався стиснути. Оскар на це сподівався; це було краще, ніж альтернатива. Ретельно підбираючи слова, Оскар сказав: «Я ловлю багато риби — іноді більше, ніж мені потрібно».
  «Мені достатньо їжі, дякую», — сказав Чой. «Я міг би взяти у вас рибу. Я міг би, ах, підтягнути вас». Він сміливо використовував сленг. «Але оскільки в мене достатньо, я вам прямо кажу: я нічого не можу зробити для вашого друга. Ніхто нічого не може зробити для вашого друга. Його справа пау. Гавайське слово « закінчений», яке поширене на островах, звучало тут жахливо остаточно.
  
  
  «Чи можу я поговорити з кимось іншим?» — запитав Оскар.
  «Ви хочете, щоб Кемпейтай поговорив з вами?» Альфред Чой звучав абстрактно цікаво, наче йому було байдуже так чи інакше. Швидше за все, він цього не зробив. Це не було шкіри з його плаского носа.
  — Гадаю, можливо, ні, — неохоче сказав Оскар.
  «Я думаю, що теж ні. Це мудро». Клерк показав на двері. «Ви йдете через ті двері, через які увійшли».
  Оскар вийшов через ці двері. Дехто з людей у ширшій залі, на яку відкривалися ОСОБЛИВІ ВИПАДКИ, виглядав здивованим, коли комусь дозволили піти. Він вирішив, що зробив для Чарлі Каапу все, що міг. Йому хотілося б знати, що зробив Чарлі або що японці думали, що він зробив. І він хотів знати, що вони з ним зробили.
  СПОГАД ПРО НАПІВ СИРУ, НАПІВ СПАЛЕНУ СВИНИНУ ДЖИМУ ПЕТЕРСОНУ ДЖИМУ ПІТЕРСОНУ ДЖИМ ПЕТЕРСОН. Він повернувся до того, щоб не так повільно голодувати на звичайних пайках долини Каліхі, повернувся до того, щоб працювати до смерті надто багато дюймів за раз.
  Він стояв під дощем на ранковій перекличці. Звичайно, японці, які рахували, мали парасолі. Військовополонені? Сама ідея була жартом. Петерсон сподівався, що підрахунок пройде гладко. Якби ні, японці, ймовірно, просто відправили б всю банду в тунель без сніданку. В'язні голодують? І що? Втрачений час на тунель? Катастрофа!
  Коли на південному заході зчинився галас, здавалося, що все йде досить добре. Шлях відходу японці добре заблокували. Час від часу військовополонений ставав достатньо відчайдушним, щоб усе одно спробувати. Тих, хто робив, зазвичай ловили. Потім вони послужили наочними уроками для інших. Дивлячись, як їх потроху катують до смерті, Джим Петерсон снився не одним із багатьох кошмарів.
  Це не був в'язень-утікач. Це були нові прокляті душі, які прийшли зайняти своє місце в пеклі. Разом зі своїми товаришами по стражданню Петерсон дивився на прибулих. «Вони не солдати», — сказав хтось позаду нього крізь стукіт і цокіт дощових крапель.
  Чоловік явно мав рацію. Замість лахміття кольору хакі або темно-синього кольору вони носили лахміття від синіх джинсів і сорочки в клітку чи квіточку. Те, що вони були цивільними, не означало, що вони не бачили належної частки знущань, а потім і інших. Вони були в синцях, побитих і побитих. Чимало з них накульгували. У багатьох із них були закривавлені роти. Вони показали відсутність передніх зубів, які, очевидно, були відсутні давно.
  Один із японців, що гнали їх вперед, розбив прикладом гвинтівки хлопця, який виглядав наполовину як гавайець, без жодної причини, яку Петерсон не бачив. Чоловік хитався й стогнав, але втримався на ногах. Петерсон подумав, що цей удар звалив би слона. Але японці також посадили його в місця, де ви померли, якщо б пішли вниз. Це виглядало як одне з тих місць для невдачливого в’язня.
  Хтось неподалік пробурмотів: «Дивіться, які вони товсті».
  Вони не були товстими, ні. Навіть японські охоронці, за кількома винятками, не були товстими. Але на них було значно більше м’яса, ніж на брудних бородатих скелетах, які вже працювали в долині Каліхі.
  Між солдатами, які приводили нових в’язнів, і охоронцями, які відповідали за чоловіків, які вже були там, лунали крики японською мовою. Ті охоронці, здавалося, були в захваті від новоприбулих приблизно так само, як домогосподарка, коли б побачила більше мишей, що ввійшли до її кухні.
  Петерсон теж знав, чому, або принаймні одну з причин. «Якщо це не зіпсує підрахунок…», — похмуро сказав він. Кілька чоловіків, які стояли в межах його чутності, застогнали. Японський охоронець глянув у їхній бік. Усі вони вдавали, що не пискнули. Після злого погляду прямо з гангстерського фільму охоронець відвів погляд.
  Дивом дрібної ліги нові ув'язнені не дуже сильно зіпсували рахунок. Вигукуючи уривчастою англійською, японці змусили їх вишикуватися в ряди по десять. Це свідчило охоронцям, скільки їх там. Тоді японці повернулися до підрахунку військовополонених, які вже були там. Їм потрібно було зробити це лише двічі, щоб відповідь їх задовольнила.
  Сніданок запізнився б не більше ніж на п'ятнадцять хвилин. Для японців це було на п’ятнадцять хвилин занадто довго. Незважаючи на стогони та прокльони військовополонених, вони направили їх до входу в тунель. Прокльони та стогони не мали великого значення проти здорових людей, налаштованих багнетів і бойових патронів.
  Японці також гнали прибульців до гирла тунелю. Нова риба не скаржилася. Вони не знали, що пропускають сніданок, і вони також не знали, на якого біса вони потрапили. «Цікаво, що вони зробили, щоб їх сюди відправили», — зауважив Петерсон.
  «Мабуть, було щось соковите», — сказав Горді Бреддон. Після миті роздумів він додав: «Це перша партія цивільних, яка коли-небудь прибула сюди. Японці, мабуть, дуже хочуть їх до смерті».
  «Так, як і ми», — стримано сказав Петерсон. Бреддон кивнув.
  «Що ми тут робимо?» — спитав великий напівгавайський хлопець, якого японець вдарив прикладом рушниці. Кров і дощова вода стікала по його обличчю. Якщо й помітив, то не підпустив.
  «Рити тунель у горах». Петерсон виявив, що йому подобається холоднокровність прибульця. Він додав своє ім’я та простяг руку.
  «Джим», — повторив прибулець, беручи його. «Я Чарлі-Чарлі Каапу». Його хватка була твердою й твердою.
  Чому ні? У нього не було авітамінозу, що вибивав із сил. У всякому разі, ще ні. Якби він залишився тут дуже довго, він би.
  «Що ти зробив, що вони полюбили тебе настільки, щоб відправити тебе в цей сад?» — запитав Петерсон.
  — Якийсь сад, — сказав Чарлі й розсміявся гучним, хрипким сміхом, сміхом людини, яку неможливо побити — або принаймні людини, яка не знала, що він може. Він продовжив: «Вони кажуть, що я шпигував на користь Сполучених Штатів».
  «Так? Чи були ви?" Пітерсон не ставив запитання. Хлопець на ім'я Сеймур Гарпер зробив це. Петерсон був не єдиним, хто підозрював його в доносі японцям, хоча нікому ніколи не вдавалося цього довести напевно.
  Кілька чоловіків закашлялися. Це було приблизно стільки ж попереджень, скільки вони могли дати новому хлопцеві, не потрапивши в біду. Цього було недостатньо, не дуже. Але Чарлі Каапу це виявилося не потрібно. Він почав хитати головою, потім скривився й задумався. «Ні, чорт, — відповів він. «Насправді дівчина цього японського майора вважала, що я кращий у ліжку, ніж він». Він знову самовдоволено засміявся. «Ви знаєте, що ці японці — не що інше, як купа голчастих дурнів. Але одного разу вона розлютилася на нього і сказала йому, що думає, а той пішов і схопив мене — чи все одно він наказав поліцейським це зробити».
  Горді Бреддон сказав: «Ти отримав більше задоволення, ніж ми, це точно». Петерсон помітив, що киває. Він також помітив, що посміхається, і це було те, що він робив не щодня, не в долині Каліхі.
  
  
  Чарлі теж посміхався, що лише доводило, що він щойно сюди прийшов. «То як же нам вирити цей смердючий тунель?» Вони обігнули останній поворот дороги перед входом у тунель. Джунглі більше не приховували діру на схилі гори чи жалюгідну колекцію ручних інструментів перед нею. Інструменти іржавіли під дощем, але японцям було байдуже. Якщо якийсь інструмент ламався, це давало їм ще один привід викинути його на в’язня. Петерсон показав на кирки, лопати й ломи. «Тепер ви бачите це, Острів Чарлі-Диявола, 1943 рік».
  "О, малюк." Напівгаваєць почав співати мелодійним баритоном «Хай-хо, хай-хо, на роботу я йду». Петерсон теж бачив Білосніжку — хто не бачив? — але йому не хотілося співати, відколи він сюди приїхав. Він все ще не зробив.
  Усередині тунелю смолоскипи та гасові лампи давали рівно стільки світла, щоб рухатися та працювати. Там були свічки та лампи, які горіли пальмовою олією чи щось подібне. Не більше. Військовополонені крали їх, щоб їсти сало і пити олію.
  "Ти працюєш!" Якщо японський наглядач мав знати англійську, це було все. Цей, сержант, розмахував шматком бамбука, щоб переконатися, що в’язні зрозуміли повідомлення. У той чи інший момент він уже вбив усіх, крім нової риби, щонайменше двічі.
  Петерсон тихо сказав: «Ми не рухаємося швидше, ніж потрібно».
  Тінь Чарлі Каапу промайнула й занурилася вздовж грубого чорного базальту стіни тунелю, коли він кивнув. «Ні , Джіме», — відповів він. «Я розумію».
  Але він та решта новоприбулих все одно виконували набагато більше роботи, ніж будь-хто з військовополонених, які були там деякий час. Це було не тому, що вони були більш старанними — Джим Петерсон вважав, що всі зрозуміли, що не варто надто наполягати. Проте, маючи найгіршу в світі волю до японців, вони не могли втриматися. Вони були такими Чарльзами Атласами разом із худими, як скелет, недоїдаючими військовополоненими. Звичайно, людина зі справжніми м’язами може перевершити того, у кого між шкірою та кістками нічого не залишилося.
  Через цілу вічність зміна закінчилася. Чарлі Каапу ще кілька разів вдарили за те, що він не працював достатньо швидко, щоб догодити охоронцям. «Ти зробив це добре», — сказав йому Петерсон, коли вони шкандибали назад до табору та якою буде їхня мізерна вечеря.
  "О так?" Чарлі сказав. «Як довго я буду схожий на тебе?»
  Петерсон не мав на це відповіді, але він знав, що це недовго.
  У СУПРОВОДІ ПАРИ відважних старшин командир Міцуо Фучіда проїхав велосипедом вулицями Гонолулу. Унтер-офіцери були не стільки охоронцями, скільки людьми, які могли вийти перед ним і крикнути: «Прохід!» щоб звільнити трафік. Більшість місць він би поїхав на машині, а його водій сперся б на клаксон. Те, що він тут не був, було показовим показником того, наскільки нестача пального в Гонолулу.
  Трохи задихавшись, він зупинився перед будинком, де Мінору Генда мав свій офіс, — зупинився так раптово, що його шини намалювали чорні лінії на блідому бетоні тротуару. «Почекайте мене», — сказав він старшинам. «Я не буду довго». Вони кивнули й відсалютували.
  Фучіда кинувся сходами вгору до офісу Ґенди, а потім знову кинувся вниз, коли молодий офіцер сказав: «Вибачте, командире , але сьогодні вранці його тут немає. Він пішов до палацу Іолані».
  «Закеннайо!» — прогарчав Фучіда.
  
  
  Коли він повернувся, щоб піти, не сказавши жодного слова, молодший офіцер сказав: «Сер, ви можете скористатися телефоном, щоб зателефонувати йому».
  «Я краще піду до нього», — сказав Фучіда. Якби він хотів зателефонувати Генді, він міг би зробити це з Перл-Гарбора. Проте деякі речі були надто важливі, щоб довірити їх проводам чи молодшим офіцерам. Юнак звів брову. Коли Фучіда проігнорував його, він зітхнув і повернувся до роботи.
  «Це було швидко, сер», — зауважив один із старшин, коли Фучіда вийшов із будівлі.
  «Ми ще не закінчили — ось чому», — відповів Фучіда. — Гендасан тут нема. Нам потрібно повернутися на захід, до палацу Іолані. Знову запустіть для мене втручання, будьте ласкаві».
  «Так, сер», — хором вигукнули вони. Якщо вони звучали змирено, то так і було, і все. Який у них був вибір, крім покори? Ні, і вони знали це так само добре, як і Фучіда. Вони знову сіли на велосипеди й почали кричати: «Прохід!» трошки більше. Це, принаймні, здавалося, ніби це мало бути весело. Шлях мирних жителів, розкиданих перед ними, чітко свідчив про те, хто такі завойовники.
  Фучіда відскочив до іншої зупинки перед палацом. Великі гавайські солдати внизу передніх сходів звернули увагу й відсалютували, коли він поспішав повз них. Так само зробили японські війська на вершині сходів. Він на мить зупинився, щоб запитати їх: «Де командир Генда?»
  Вони дивилися одне на одного з незбагненними виразами обличчя. Після тривалої паузи їхній сержант запитав: «Це дуже терміново, сер?»
  «Ви можете покластися на життя, що це терміново!» — вигукнув Фучіда. «Чи був би я тут таким, якби це не було?»
  Унтер-командир незграбно знизав плечима. «Ви ніколи не можете сказати, правда, сер? Ви, ймовірно, знайдете його в підвалі».
  "Підвал?" — здивовано повторив Фучіда. Японські солдати кивнули як один. Фучіда припустив, що Ґенда тут, щоб поговорити з генералом Ямасітою, кабінет якого був на другому поверсі. Адмірал Ямамото використовував тут офіс у підвалі, але командувач Об’єднаним флотом давно повернувся в Японію.
  Що ще більше дратує, парадний вхід не пропонував доступу до підвалу. Розлючений, Фучіді довелося спуститися сходами, знову повз гавайських солдатів і крутити педалі навколо палацу, щоб він міг спуститися вниз на нижній рівень. Якого біса Генда тут робив? І де в підвалі він міг бути? Той клятий сержант не сказав.
  Гавайські бюрократи використовували деякі кімнати там. Фучіда пройшов повз них. Карі — і білі — дивилися на нього з цікавістю; після відходу адмірала Ямамото японських офіцерів рідко бачили тут. Він зазирнув у ті відкриті кімнати і не побачив командира Генду.
  Роздратований, він рвучко відчинив перші двері до кімнати без вікон, яку знайшов, і ледь не був похований лавиною совків, віників та іншого приладдя для чищення. Американці назвали таке місце шафою Фібера Макгі ; Фучіда подумав, що ця фраза взята з радіошоу.
  Він пішов у коридор і спробував відкрити інші зачинені двері. Цього разу він був винагороджений подихом парфумів, враженим жіночим задиханням і бурмотінням непристойності. Він поспішно зачинив двері, але не пішов — нецензурна лайка була японською.
  «Можливо, я помиляюся», — подумав він. Але він не був. Через кілька хвилин командир Генда вийшов із маленької темної кімнати, все ще поспішно поправляючи свою форму. Він виглядав поставленим. «Що б не чекало, поки я повернуся в офіс?» — роздратовано запитав він.
  «Ні про що я не можу говорити, поки ми не підемо звідси», — сказав Фучіда, а потім із власним роздратуванням: «Якщо тобі доведеться покласти тут одну зі служниць, чи не міг би ти зробити це, коли ти не на службі?»
  Генда не говорив про це , поки вони не вийшли з палацу Іолані. Навіть тоді він махнув рукою старшинам, які прийшли разом із Фучідою, щоб вони не були чутні, а потім сказав: «Я не буду лаяти одну з служниць палацу. Я кладу королеву Синтію».
  «О, Ісусе Христе!» Фучіда час від часу думав про те, щоб прийняти християнство. Однак це не стало причиною присяги. Багато японців, які стикалися з західними способами, використовували його незалежно від того, сприймали вони релігію Ісуса серйозно чи ні.
  «Ти мій друг. Сподіваюся, ви будете тримати язик за зубами. Життя стало б… складнішим, якби ви цього не зробили», — сказав Генда: похвальне применшення. Окупація островів була однією справою, а окупація дружини короля Стенлі Лаануї знову зовсім іншою. Фучіда не міг уявити нічого кращого, щоб показати, яким фальшивим і марним режимом насправді було відновлене Королівство Гаваїв. Перш ніж він встиг висловити свій жах, Генда запитав: «І що за новини змусило вас прийти сюди і полювати на мене?» Клянусь імператором, краще б це було важливо».
  Це повернуло Фучіду від гіпотетичних катастроф до цілком реальних катастроф. Він також переконався, що старшини не могли підслухати, перш ніж він відповів: «Американці підсадили дві рибини в Зуйкаку пару годин тому».
  "Що? Це неможливо!" — вигукнув Генда. Фучіда сумно похитав головою. Генда продовжив більш помірковано: «Це жах!» Фучіда міг і кивнув. "Як це відбулося? Вона потоне?» — спитав Генда.
  «Як? Вони не знають як. Вони наближалися до Оаху, і ну !» – сказав Фучіда. «Вони не думають, що вона впаде — вона не втратила електроенергію, і насоси працюють. Але вона також не збирається плисти проти американців з Акагі та Шокаку . Вона шкутильгає до Перл-Харбора на терміновий ремонт, і, можливо, їй знову доведеться повернутися до Японії».
  «Як американці могли поставити субмаріну в потрібному місці, щоб торпедувати її?» Насправді Ґенда запитував не у Фучіди — він запитував у байдужого світу.
  Фучіда лише знизав плечима. «Тупа удача», — сказав він. «Шігата га най. »
  «Очевидно, що нічого не допоможеш», — сказав Генда. «Цього б не сталося, якби могло бути. Але я тобі дещо скажу, Фучідасан : я ледь не замислююсь, чи янкі читають наші коди.
  "Що?" Це шокувало Фучіду майже так само сильно, як інтриг Генди з рудоволосою королевою Гаваїв. «Не будь дурним. Усі знають, що наші коди незламні».
  «Ну, так». Те, що Генда визнав цей факт, дуже полегшило розум Фучіди. «Однак жахлива новина. Зуікаку! Ми дійсно могли б її використати, тому що американці збираються ще раз напасти на нас. Щодня це стає зрозумілішим».
  «Ми зможемо керувати літаками поза злітно-посадковими смугами тут…» — почав Фучіда.
  Ґенда був маленьким чоловіком і, як правило, також м’яким. Тепер його похмурий погляд зупинив Фучіду на місці. «Єдиний спосіб, який принесе нам користь, це якщо ми програємо битву в океані. Я не хочу програти боротьбу на океані", - сказав він. «Я припускаю, що ми вже кричали Токіо, що нам потрібно більше перевізників?»
  
  
  «О, так», — сказав Фучіда. «Однак те, чи прислухається Токіо, це, мабуть, інша історія. Вони продовжують говорити про те, як мало їхніх ресурсів».
  «Нашим ресурсам не доведеться розтягуватися так далеко, якщо ми втратимо Гаваї, це точно», — різко сказав Генда. «Хіба вони цього не бачать?»
  «Нам потрібно більше перевізників. Нам потрібно більше навчених пілотів», – сказав Фучіда. «Американці, здається, виходять стільки, скільки хочуть. Чому ми не можемо?»
  «Адмірал Ямамото завжди казав, що ми не можемо сподіватися зрівнятися з ними», — відповів Генда. «Це була основна причина, чому ми так ризикували під час цієї атаки: тому те, що вони могли зробити, не мало б значення». Він зітхнув. «Але виявляється, що це має значення. Просто знадобилося більше часу, щоб стати очевидним».
  Мимоволі Фучіда глянув на північ і схід. «Що нам тепер робити?»
  «Найкраще, що ми можемо», — сказав йому Генда. "Що ще там є?"
  «Ви робили все, що могли, з королевою, га ?» Якби Фучіда думав про такі речі, йому б не довелося думати про справжні проблеми, з якими зіткнулися японці на Гаваях, — у всякому разі, деякий час.
  «Це не зовсім так», — сказав Генда з більшим збентеженням, ніж очікував від нього Фучіда.
  «Вона… справді дуже мила, і чоловік її зовсім не розуміє».
  Скільки чоловіків, які спали з дружинами інших чоловіків, сказали те саме? Фучіда подумав, чи буде щось корисне, якщо сказати Генді стільки. Оскільки він сумнівався в цьому, то неохоче відкинув власні думки про вражаючу дружину короля Стенлі. Черговий кликав, і пронизливим голосом. «Ми повинні повернути вас до Перл-Гарбора якомога швидше».
  Командор Генда ще раз зітхнув. «Так, я припускаю, що так. Ви прийшли сюди, щоб особисто повідомити мені новини, щоб вам не довелося користуватися телефоном чи радіо?»
  «Хай. Фучіда кивнув.
  «Розумний. Гарна охорона. Історія в будь-якому випадку стане відомою — погані новини завжди стають — але це займе більше часу. У нас буде шанс створити власну пропаганду, можливо, навіть справжню хорошу новину».
  — Так подумав адмірал Каку. Фучіда звернувся до одного зі старшин. «Окано!»
  "Так, сер?" Чоловік звернув увагу.
  «Я збираюся забрати ваш велосипед для командира Генди. Йому потрібно негайно поїхати до Перл-Харбора, — сказав Фучіда. Окано кивнув і віддав честь — знову, який у нього був вибір? Фучіда продовжив: «Подивіться, чи можете ви позичити один чи взяти один у цивільного. Якщо це не спрацює, тобі доведеться йти пішки».
  «Він може їхати за мною, сер», — сказав інший старшина. «Я не проти».
  Ефект не був би гідним, але Фучіда не був схильний вередувати, ні зараз. «Гаразд. Тоді ми так і зробимо», – сказав він. «А тепер рухаймося».
  Прапорщик ДЖО КРОЗЕТТІ дав ще трохи газу своєму літаку-винищувачу. F6F Hellcat відповів так, ніби ангели сильніше змахнули крилами. Повільна посмішка розтягнулася на обличчі Джо. "Ого!" він сказав.
  Зараз у нього був певний досвід роботи з Дикими Кішками. F4F не був безнадійним проти Zero - він міг перевершити найкращий японський винищувач і міг отримати набагато більше пошкоджень, але він також не міг зрівнятися з ворожим літаком. Hellcat… Hellcat був довгим кроком вперед.
  Це було швидше, ніж Wildcat. Він мав кращі — набагато кращі — характеристики на великій висоті, тому що його двигун мав набагато більше потужності. Він був навіть жорсткішим, ніж старший американський літак.
  Найкраще, це було його. У нього не було багато часу, щоб звикнути. Незабаром вони кинуть його в бой проти японців. Він мав бути готовий. Він мав бути, і мав намір бути.
  Він не буде один у небі, коли нарешті відбудеться зіткнення. Це було найважливіше пам’ятати. Коли він озирнувся довкола — кабіна пілота також давала кращу видимість, ніж у Wildcat, — він побачив багато інших пекельних котів із Бункер- Хілл , які летіли з ним у стрій.
  Його усмішка заповнила чисте задоволення. Коли він добровільно пішов стати льотчиком ВМС, він мав на думці саме це: злетіти з авіаносця, щоб перенести війну прямо на японців. Багато хлопців пішли волонтерами з тією ж метою. Більшість із них не встигли. Дехто змивається з тренувань. Деякі розбилися.
  (Він перехрестився там, у кабіні, згадуючи похорони, на які він побував.) І так багато літало на інших типах літаків: літаючих човнах, транспортах чи дирижаблях на протичовновому патрулюванні біля узбережжя. Але ось він був, їй-богу! Він зробив те, що задумав.
  А там, за кілька літаків, летів Орсон Шарп. Насправді Джо був впевненіший, що його сусід по кімнаті отримає місце в колясці, ніж він сам. Він був добрий. Він це знав. Не багато тих, хто проходив з ним програму, були кращими. Великий хлопець із Солт-Лейк-Сіті був одним із небагатьох.
  Бункер-Хілл, строй змінився з повороту на лінію на корму й висадився один за одним. Це було схоже на посадку на «Росомаху » на озері Ері, але це не так. Це була практика. Всі це знали. Ви сприйняли це серйозно. Ви повинні були, тому що вас могли вбити, якщо ви цього не зробите. Але це був не справжній Маккой, все одно. Це було. Bunker Hill не був переобладнаним екскурсійним пароплавом, і він не був на Великих озерах. Це був Тихий океан. Есмінці та крейсери прикривали носій, але вони не були стовідсотковою гарантією того, що жодна японська підводна лодка не зможе підкрастися й знайти його. Вона була на війні, і Джо теж.
  Його рот скривився. Він був на війні вже деякий час, відтоді як той японський літаючий човен скинув бомбу на дім його дядька після того, як влучив у гавань Сан-Франциско. Багато хлопців малювали ім'я своєї дружини або коханої на носі свого літака. Пекельна кішка Джо мала два імені на носі: Тіна і Джина. Він перетнув країну на поїзді, щоб потрапити на похорон своїх двоюрідних братів.
  Посадка носія ніколи не була автоматичною. Якщо ви думали, що вони можуть бути, то це були ваші похорони - буквально. Коли настала черга Джо, він пішов слідом за вігвагами офіцера десанту, наче перетворився на робота. Одне крило було трохи опущене? Він так не думав, але він підняв це. Він заходив надто круто? Знову ж таки він так не думав, але все одно підняв носа Пекельного кота.
  Впали обидва прапори-вігваги. Джо впав у контрольованій катастрофі, яка була посадкою авіаносця. Один із проводів розрядника зачепив його хвостовий крюк. Його зуби сильно клацнули разом. Він був вдома.
  Він заглушив двигун, відкинув купол і виліз з літака. Люди з льотного екіпажу відтягли Hellcat з дороги, звільнивши палубу для наступної посадки. Усе було гладко й відпрацьовано, як балет. Що стосується Джо, це теж було так само красиво.
  Він побіг на острів, щоб не стати на заваді, якщо щось піде не так. Коли корабель не запускав і не піднімав літаки, він проводив стільки часу, скільки міг, на польотній палубі. Північна частина Тихого океану здавалася йому домом; він дізнався про це з палуби рибальського човна свого батька. Деякі хлопці, які були першокласними пілотами, виходили кепськими моряками. Не Джо. Після того, як човен трохи покотився та кивнув, ніщо, що зробив величезний Бункер-Хілл, не могло його збентежити.
  Орсон Шарп приземлився перед ним. «Ми досягаємо цього», — сказав мормон.
  Джо кивнув. «Краще повірте». Йому було цікаво, яким матросом виявиться Шарп — зрештою, його сусід по кімнаті навіть не бачив океану до того, як він потрапив у Пенсаколу на навчання польоту. Але здавалося, що зараз у Sharp все добре.
  «Як ти думаєш, коли ми поїдемо за японцями?» — запитав Шарп.
  «Б'є мене. Чому б тобі не зателефонувати FDR?» Джо сказав. Його приятель сміявся з нього. Він продовжив: «Я не думаю, що це триватиме дуже довго. Я маю на увазі, подивіться, чим ми летимо, і подивіться, де ми знаходимося».
  Настала черга Шарпа кивнути. Коли вони записалися на навчання пілотів, Hellcat існував лише на креслярській дошці. Бункер -Хілл було закладено, але ледь-ледве. США не серйозно ставилися до війни, поки японці не вдарили по Гаваях. Але якби це не було серйозно зараз, цього б ніколи не було.
  «Погляньте на всі інші носії, які ми також матимемо з собою», — додав Джо, і його друг знову кивнув. Разом із «Банкер Хілл» та рештою великих авіаносців класу « Есекс », які могли взяти на себе все, що побудували японці, були відремонтовані «Хорнет», «Рейнджер» , привезені з Атлантики, кілька легких авіаносців, побудованих на корпусах крейсерів, і ще більше ескортних авіаносців, побудованих на корпусах вантажних суден. Обидва класи перевозили набагато менше літаків, ніж авіаносець. Авіаносці супроводу з двигунами вантажного судна не могли розвивати більше вісімнадцяти вузлів. Але всі вони могли наблизити до ворога винищувачі, пікіруючі бомбардувальники та торпедоносці, і в цьому була суть навчань.
  «Скоро», — пробурмотів Орсон Шарп.
  «Так». Джо почув сильний голод у власному голосі. «Скоро».
  ДО ВІЙНИ Кензо Такахаші ніколи не думав, що відвідає дівчину, яка несе мішок риби. Квіти, так. Шоколадні цукерки, звичайно. скумбрія? Скумбрія жодного разу не спадала йому на думку.
  Шоколад зник. Він сумнівався, що на Оаху щось залишилося. Квіти були там для збирання навіть зараз. Наскільки вони зайшли, Гаваї мали збентеження багатства. Внизу біля гавані гавайські жінки все ще виготовляли леї й продавали їх за чверть або йєну, хоча японські моряки були менш завзятими клієнтами, ніж американські туристи.
  Але не можна було їсти квіти. (Хоча в наші дні Кензо не здивувався б, якби хтось провів експеримент.) Фіш зробив набагато практичніший подарунок. Якщо носити їх у тканинному мішку, він менше хвилюється про людей, які, можливо, захочуть перекинути його головою заради повного живота. Навіть у районі Елсі Сундберг таке було далеко неможливим.
  На жодній із припаркованих тут охайних будинків машин більше не було шин. Наразі окупаційна влада їх усі конфіскувала. Також жодна з машин не мала акумуляторів. Японці їх теж забрали. Щоправда, цього не було видно, не з закритим капотом.
  Коли Кензо постукав у вхідні двері Елсі, їх відчинила її мати. Вона посміхнулася. «Привіт, Кен. Заходьте, — сказала вона.
  «Дякую, пані». Він зробив. Як завжди, йому довелося перемикати передачі в цьому сусідстві. На захід від авеню Нууану він був Кензо. Але це була частина міста haole , гаразд. Він насправді не заперечував; на його думку, американець повинен мати ім’я, що звучить по-американськи. Він простягнув мішок. «Я приніс вам це».
  
  
  Як завжди, вітався подарунок їжі. Коли мати Елсі сказала: «Дуже дякую», вона явно це мала на увазі. Вона продовжила: «У нас є кілька стиглих авокадо, щоб дати тобі, коли підеш».
  «Це було б чудово». Кензо теж це мав на увазі. Якби не знав Сундбергів, він би їх давно не мав.
  «Давай принесу тобі лимонаду». Місіс Сундберг була непохитною у своїй гостинності, і авокадо та лимонад були майже всім, що вона могла запропонувати. Вона додала: «Елсі буде готова за хвилину».
  — Гаразд, — сказав Кензо. Лимонад був би непоганий. Одного разу, можливо, Елсі зустріне його біля дверей і просто вийде з ним. Він знизав плечима. Він не планував затримувати подих. Сундберги обома руками вчепилися за шляхетність. Їм не було чого іншого, за що чіплятися, окрім японської окупації, яка збила по голові правлячу расу та правлячий клас.
  Елсі зайшла на кухню, коли він пив солодкий терпкий лимонад. Вона теж випила склянку. Наразі це було частиною рутини їхніх побачень. Коли вони закінчили, її мама провела їх до дверей, сказавши: «Гарно проведіть час».
  «Ми зробимо», — сказала їй Елсі. Як тільки двері за ними зачинилися, вона запитала Кензо: «Куди ти хочеш піти?»
  «Я просто думав про парк», — відповів він. «Ми вже двічі переглянули всі фільми на острові, і нам нема чого робити. Ми можемо поговорити і… і таке інше».
  «Так. І таке інше, — зловісно повторила Елсі. Вона знала, що він мав на увазі шею так само добре, як і він. Вуха йому розжарилися; він зробив пару зніяковілих, шаркаючи кроків. Але потім вона засміялася і сказала: «Добре, ми це зробимо».
  Пара дітей гралися на гірці та вцілілих гойдалках, коли підійшли до парку. Вони сіли на лавку. Трава стала ще довшою та пишнішою, ніж минулого разу, коли вони були там. У людей були важливіші справи, ніж косити. Останнім часом зелені насадження також не обрізали.
  «Як справи?» — запитала Елсі.
  «Досить добре, за винятком тата». Кензо скривився. « Однак це велике виключення . Чим більше він розмовляє з японським радіо, тим більше неприємностей він загрожує своїм великим ротом. Що він робитиме, коли американці повернуться?»
  «Ви справді думаєте, що вони будуть?» — спитала Елсі з різкішим голосом, ніж будь-коли після того, як він її поцілував.
  Він кивнув. «Я б поставив на це. Усі ці літаки, які прилітають вночі, і підводні підводні ланки навколо, і… всі ці речі». Він ніколи нікому, навіть Елсі, не сказав жодного слова про льотчика, якого вони з Хіроші врятували. Те, чого вона не знала, могло допомогти вберегти її. Йому було цікаво, як вчинив Берт Берлесон, коли вийшов на берег. У всякому разі, японці не хвалилися тим, що його захопили. Це було щось.
  «Боже, я сподіваюся, що ти правий», — видихнула Елсі. «Хіба не було б чудово повернути все так, як було до того, як усе це сталося?»
  — Звичайно, — сказав Кензо. Багато способів, подумав він. Ти все одно будеш зустрічатися зі мною, якщо все повернеться, як було раніше? Він мусив визнати, що вона може. Раніше вони були хорошими друзями. Це було не зовсім те саме, навіть якщо він поцілував її один раз.
  
  
  Перед сонцем пройшла хмара. Почався дощ. Це було трохи більше, ніж звичайне «рідке сонячне світло». Дощ був досить сильний, щоб відправити дітей додому. Це не розбило серце Кензо. Сонячна сукня Елсі прилипла до неї. Кензо захоплювався ефектом.
  Елсі вловила його за цим і зморщила носа, удавано суворо. Роблячи все можливе, щоб бути галантним, він сказав: «Ми можемо піти під дерево, якщо хочеш».
  Вона похитала головою. «Це нічого не змінить. Вода просто капатиме наскрізь». Виявилося, що вона мала рацію щодо цього. Вона продовжила: «Я не проти. Гарно і тепло. І коли це припиниться, ми досить швидко висохнемо».
  — Гаразд, — сказав Кензо. — А тим часом… — він обійняв її. Вона ковзнула до нього на лавку. Він поцілував її. Що може бути краще, ніж погуляти в парку, навіть якщо йшов дощ? Насправді він знав, що може бути краще. Але Елсі не хотіла цього робити, а якщо й хотіла, то вдавала, що їй не подобається жодна інша добре вихована дівчина.
  Поцілунки могли жити власним життям. Кензо відкрив очі й підійшов до повітря після того, що, здавалося, назавжди. Очі Елсі були закриті, чекаючи, поки він знову нахилиться до неї. Але він цього не зробив. Натомість тихо вимовив її ім’я.
  Як би тихо він не говорив, це було не так, як закоханий розмовляв зі своєю коханою. Її очі теж відкрилися. Він вказав пальцем і сказав тихим голосом: «Я думаю, тобі краще забратися звідси».
  Троє японських солдатів заходили в парк. Вони не патрулювали: не мали зброї і не марширували. Що вони були, то падали п'яні. Один із них наспівував щось хрипке.
  — Вони не створять жодних проблем, — сказала Елсі, але в її голосі бракувало переконання.
  Єдиний спосіб, щоб вони не створювали жодних проблем, це якби вони не бачили її. Кензо сподівався, що це так; вони були досить добре розплющені. Але, як і багато інших речей, виявилося, що сподіватися занадто багато. «Гей, серденько, поцілуй і мене!» — подзвонив один із них.
  «Поцілуй мій член!» ще один додав. Усі вони думали, що це смішно. Кензо навіть трохи не сподобався їхній сміх.
  Обличчя Елсі не змінилося. На мить Кензо подумав, чому б і ні. Потім він зрозумів, що вони кричали японською. Він міг перемикатися між двома мовами, навіть не усвідомлюючи, що робить це. Елсі не змогла. Вона теж не знала, наскільки їй пощастило. «Кохана, — сказав він, — ти маєш негайно забратися звідси . »
  Це до неї дійшло. Вона підвелася на ноги. Але навіть тоді вона запитала: «Що з тобою зроблять, якщо я прийму порошок?»
  «Що б це не було, це не буде й наполовину так погано, як те, що вони з тобою зробили б. А тепер губись». Він шльопнув її по фанні, щоб переконатися, що вона зрозуміла суть. Вона крикнула, але злетіла. Вона також не була наркотиком. Замість того, щоб йти на будь-який тротуар, вона пішла прямо від японських солдатів, хоча це було через один із найгустіших чагарників.
  "Повертатися!" «Куди ти думаєш йти, дурна суко?» «Ми можемо її зловити!» Солдати кричали на Елсі та один на одного. Вони різко кинулися до лавки в парку. Один із них впав на мокру траву. Двоє інших знову підняли його.
  Побачивши це, Кензо чекав до останньої миті, перш ніж підвестися й побігти. Він пішов у тому ж напрямку, що й Елсі, бажаючи залишитися між нею та солдатами. Якби він пішов іншим шляхом, вони, швидше за все, забули б про нього й просто продовжували битися за нею. Він думав, що вони були надто п'яні, щоб її зловити, але ви ніколи не могли сказати.
  Він також думав, що вони надто п'яні, щоб його зловити. Троє Маріонеток не могли вчинити незграбнішого, ніж ця їхня дурниця. Але потім він власноруч впав, спіткнувшись об корінь і приземлившись на удар! на його обличчі. Що ще гірше, він вибив із себе вітер.
  Він щойно звівся на ноги, коли один із солдатів схопив його. "Відпусти!" — крикнув він японською. «Я нічого не зробив!»
  Здавалося, вони на мить здивувалися, почувши, як він говорить їхньою мовою. Один із них все одно вдарив його. «Замовкни, сволота!» — гукнув солдат. «Ти сказав дівчині тікати!» Він не міг знати достатньо англійської, щоб бути впевненим у цьому, але йому не потрібно було бути Шерлоком Холмсом, щоб це зрозуміти.
  Кензо спробував вирватися. Він не намагався відбиватися. Один проти трьох, навіть трьох п’яних, був поганий шанс. Все, що він хотів зробити, це втекти. На свій розчарування, він виявив, що не може. Ще кілька разів вдарили, повалили, почали бити ногами. Це було погано. Він щосили згортався в клубок і захищав голову руками.
  Тоді один із солдатів сказав: «Ми просто втрачаємо час. Ця дурна пізда тікає».
  Вони забули про Кензо і кинулися за Елсі. Цього разу Кензо трохи полежав, перш ніж знову болісно підвестися. Він сподівався, що виграв Елсі достатньо часу, щоб втекти. Найбільше він боявся, що вони вирішать, що вона втекла , і це була його вина. У такому випадку вони могли б затоптати його до смерті.
  Він плюнув червоним. Він не зробив ідеальної роботи з прикриття. І це була не просто дощова вода, що стікала йому на щелепу. Дихати теж було боляче; його ребра пошарпали. Але він не відчув ножів у грудях, коли вдихнув, тож припустив, що там нічого не зламано. У фільмах герой оговтувався після побиття, як тільки воно закінчилося. Життя, на жаль, не наслідувало Голлівуду. Кензо почувався як у пеклі, а може, трохи гірше.
  Не надто твердо тримаючись на ногах, він похитнувся до фонтану в одному кутку парку. Коли він повернув ручку, потекла вода. Він умив обличчя. Це боляче. Він почав сушити його на рукаві, але не став. По-перше, його сорочка вже була досить промокла. З іншого боку, він не хотів, щоб на ньому були плями крові. Вони майже ніколи не виходили чистими.
  Єдине, що він міг зробити, це сподіватися, що Елсі повернулася додому безпечною. Він хотів дізнатися, чи була вона, але не зробив цього. Якщо він знову зіткнеться з японськими солдатами, це може бути буквально останнє, що він зробив. І він не хотів вести їх до будинку Сундбергів.
  Натомість він повернувся до намету, який ділив із батьком і братом. На нього ніхто не дивився, тож, можливо, виглядав він не надто погано. А може, люди в Гонолулу просто звикли бачити хлопців, яких знущалися.
  На його величезне полегшення, батька не було в наметі. Його брат був. Хіроші таки витріщився на нього й вигукнув: «Ісусе Христе! Що з тобою трапилось?"
  Так багато про те, щоб не виглядати надто погано, подумав Кензо. «Японські солдати», — коротко відповів він. «Могло бути набагато гірше. Я думаю, що Елсі втекла від них, і зі мною все буде добре».
  "Ісус Христос!" Хіроші знову запитав, а потім: «Ти скажеш татові?»
  
  
  «Яка користь?» - сказав Кензо. «Якби я це зробив, він, мабуть, сказав би, що це моя проклята вина». Він чекав, сподіваючись, що брат скаже йому, що він не правий. Хіроші ні. Кензо зітхнув, розчарований, але не дуже здивований.
  "ДАВАЙ. Ходімо!" — крикнув Лестер Діллон, коли морські піхотинці його взводу зайшли в автобус. «Посуньтеся, ледарі! Ти хочеш, щоб Хірохіто чекав?»
  Командир роти посміхнувся йому. «Це дуже добре», — сказав капітан Бредфорд.
  "Дякую вам сер." Сам Діллон не вважав це таким смішним, але він не збирався цього говорити, якщо це сподобалося його старшині. Він таки сказав: «Настав час ще раз спробувати цих косооких виродків».
  — Краще повірте, — погодився Бредфорд. «Можливо, цього разу ВМС витримають свою частину угоди».
  «Вони до біса кращі», — вигукнув Діллон. «Якщо вони не…»
  «Якщо вони цього не зроблять, я вважаю, що вони будуть надто мертві, щоб ми скаржилися на це», — сказав Брекстон Бредфорд. «У всякому разі, так було минулого року».
  Оскільки він був і правий, і офіцер, Діллон залишив це на місці. Це була смішна війна. Якщо блювота ВМС не виконає свою роботу, якщо їх уб’ють, він і його друзі будуть у безпеці. Але якщо матроси та пілоти звільнили японський флот із шляху в Тихому океані, морські піхотинці та армія висадилися на острові Оаху та впоралися з японською армією. Цілком зрозуміло, що багато з них не доживуть до кампанії. Але він, як і будь-який інший морський піхотинець, якого він знав, був наполегливий. Думка армії для нього не мала значення.
  Це робить мене патріотом чи просто дурнем? Одного разу його застрелили, і ось він тут, хоче дати новому ворогу шанс пробити свій квиток? Він зазирнув усередину себе. Він справді був.
  Він сам заліз на борт автобуса, останній, хто це зробив. Двері з шипінням зачинилися. Водій ввімкнув передачу. Бурчачи дизельний двигун, він рушив на південь, один із десятків, можливо, сотень, що прямували з Кемп-Пендлтон до Сан-Дієго. Пендлтон мав можливість тренувати десятки тисяч морських піхотинців. У Сан-Дієго все ще був порт.
  Колона автобусів тримала Pacific Coast Highway майже сама по собі. Нормування бензину призвело до зникнення цивільного руху. Лесь бачив лише декілька машин, що рухалися на північ. Більшість транспортних засобів на іншій смузі були вантажівками, пофарбованими в сірий оливковий колір.
  Тихий океан був цікавішим і красивішим. Над головою ковзали чайки й крячки. На берег накотилися хвилі. На Гаваях серфінгісти вискочили б на них на берег. Ніхто не думав це робити тут. Час від часу на березі моря стояв самотній чоловік або група з двох-трьох друзів із вудками. Діллон бачив багато рибалок, але ніколи не бачив, щоб хтось щось ловив.
  Потім автобуси спустилися в Сан-Дієго. Вони котилися прямо повз парк, де грали Падрес. Команда, мабуть, була в дорозі, тому що на стадіоні було тихо і порожньо. Розмова в автобусі Леса стала голоснішою та активнішою, коли він під’їхав до гавані. Він не бачив, щоб там були прив’язані бойові вози чи транспортники; вони, мабуть, уже вийшли б у море. Гавань була сповнена незграбних кораблів «Ліберті» та есмінців, які супроводжували їх і — всі сподівалися — тримали підводні човни подалі.
  Із скрипом гальм, які потребували роботи, автобус здригнувся й зупинився. «Всі геть!» — сказав Лесь.
  «У вас є шанс розім'яти ноги, тож краще скористайтеся ним. Ви думаєте, що нам тут було тісно, зачекайте, поки ми сядемо на клятий корабель. Єдина різниця між нами та сардинами в тому, що вони не упаковують нас в оливкову олію».
  
  
  Дехто з морських піхотинців засміявся. Більшість із них цього не зробили. Вони пройшли через минулорічну невдалу кампанію і знали, що це не буде подорож на Гаваї на розкішному лайнері.
  Вони дійсно розтягувалися і крутилися, коли спускалися на бетон. Лесь опустив рюкзак на землю. Щось хруснуло вздовж його хребта, коли він потягнувся. Він був старший за чоловіків, яких він вів. Він був у гарній твердій формі для чоловіка свого віку, але час від часу його тіло наполегливо нагадувало йому, що хороша тверда форма для чоловіка років сорока — це не те саме, що було, коли йому було двадцять. Він сподівався, що зможе встигнути, коли вони висадяться на острові Оаху.
  Якби вони приземлилися на Оаху. Одного разу все пішло не так. Він сподівався, що вони знову не помиляться, але життя не дало гарантії повернення грошей. Дуже погано, подумав він.
  «Моя компанія, формуй мене!» Капітан Бредфорд подзвонив із сусіднього автобуса. «Ми підемо на той корабель». Оскільки автобус Діллона стояв між ним і командиром роти, він не міг зрозуміти, який корабель мав на увазі Бредфорд. Це не мало великого значення; Кораблі Liberty були схожі на горох у стручку, тільки набагато гидкіші.
  Бредфорд знову вказав пальцем, коли Лес побачив його. Вальдоста Ліберті була намальована великими білими літерами на чорній фарбі на кормі вантажного судна. Якби не назва, вона могла б бути « Аламогордо Ліберті» , «Міссула Ліберті» чи будь-яким іншим, що переповнює затоку Коронадо.
  Він піднявся по трапу. Екіпаж судна складали торгові моряки в комбінезонах. Йому це не дуже подобалося, але він нічого не міг з цим вдіяти. Флот мав проблеми з пошуком моряків для всіх своїх нових військових кораблів, не кажучи вже про військові. Але якщо трапиться біда, чи знатимуть ці цивільні, що робити із зенітною гарматою на носі «Вальдоста Ліберті» ?
  До біса, подумав він. Якщо вони цього не зроблять, хтось із нас займе це місце. Якщо японці захочуть цей корабель, їм доведеться заплатити за нього.
  Капітан Бредфорд, будучи офіцером, ділить каюту зі своїми рівними людьми. Діллон, будучи сержантом, спустився в нутро корабля «Ліберті» разом з рештою морських піхотинців. Повітря під палубою здавалося нерухомим і мертвим. Було б тільки гірше. Вони б пливли на південь, тому було б спекотніше. Чоловіки не мали б багато шансів викупатися. Швидше за все, на камбузі подадуть і квасолю. «Зважаючи на все, я краще буду у Філадельфії», — подумав Діллон.
  Нікому наплювати на його думку. Він влаштував свій взвод у тісному доступному місці, як міг. Перші карткові ігри почалися ще до того, як усі чоловіки поклали свої рюкзаки на ліжка. Двигуни Valdosta Liberty ожили. Він відчував їх підошвами своїх ніг, а також чув їх. Вся тканина корабля завібрувала. Потім вона почала рухатися.
  «Знову, — сказав хтось. Лесь кивнув. Це підсумовує все це, як і будь-що інше.
  КЕНЗО ТАКАХАШІ РУХАВСЯ, ЯК СТАРИЙ. До пізнього дня він відчув усі синці та шишки, які наробили йому японські солдати раніше того дня. Він все одно йшов. Він мав дізнатися, чи все в порядку з Елсі.
  Він здригнувся, коли проходив повз загін японських солдатів. Але й він поклонився, тож йому не завадили. Можливо, він був у синцях, але на ньому не було червоної літери (він сміявся над собою, згадавши American Lit у такий момент). До того ж вони були на службі, а не у відпустці і п'яні. І він не гуляв з дівчиною, що, безсумнівно, було найважливішим.
  Він знову здригнувся, коли піднявся на доріжку Сундбергів і постукав у вхідні двері. Якби Елсі не було… Якби її не було, місіс Сундберг почала б на нього кричати, і як він міг її звинувачувати?
  
  
  Двері відчинилися. Мама Елсі витріщилася на нього. Потім вона сказала: «Кен! Дякувати Богу!" і обняла його та поцілувала в щоку. Вона затягнула його в дім і покликала: «Елсі! Кен тут!»
  З заднього боку будинку запищала Елсі. Вона підбігла до Кена, кинулася йому в обійми — ледь не збила його — і поцілувала. Це був не той вид клюву, який він отримав від її матері. Це був справжній Маккой. І місіс Сундберг, яка стояла і спостерігала, не влаштувала нападу. Вона сяяла на нього та Елсі.
  Коли поцілунок закінчився, Елсі подивилася на нього. «О, Кен!» — вигукнула вона. «Ти поранився!»
  «Це не так вже й погано», — сказав він, і цей поцілунок зробив його меншим брехуном, ніж він був би пару хвилин тому. «Я просто радий, що ти втік від цих виродків, от і все». Він кивнув головою в бік її матері. "Вибачте."
  «Не турбуйтеся про це», — тепло сказала місіс Сундберг. «Елсі розповіла мені, що ти зробив. Дякую тобі. Дякую від щирого серця». Вона також подивилася на нього. «Чи можу я принести тобі трохи льоду?»
  «Мабуть, занадто пізно», — відповів Кензо. «За кілька днів я одужаю. По зубах не били, а ребра просто болять. Нічого не зламано».
  "Мені дуже шкода!" Елсі стиснула його руки у своїх.
  Він знизав плечима. «Не твоя вина. Ці жалюгідні головоломки…» Він не міг назвати їх, як хотів, не в присутності Елсі та її матері.
  «Звичайно є». Голос місіс Сундберг уже не був теплим, коли вона говорила про японських солдатів. Вона звернулася до Елсі. «Я збираюся повідомити сусідам, що з Кеном теж все гаразд. Я повернусь через деякий час. Я знаю, що вам двом є про що поговорити».
  Він відчував, що заслужив своє американське ім'я. За двері вийшла місіс Сундберг. Кензо кивнув Елсі.
  «Привіт», — вимовив він.
  Вона не сміялася. Вона дивилася на край сліз. «Вони справді могли вбити вас», — сказала вона.
  — Так, ну… — він знову знизав плечима. Це боляче. Він продовжив: «Вони теж зробили б з тобою якісь жахливі речі».
  Її обличчя скривилося. «Ви чуєте такі історії, але не думаєте, що вони можуть трапитися з вами. Тоді вони роблять – або майже роблять». Вона подивилася на килимок. «Ти також чуєш історії про героїв, але ніколи не думаєш, що знаєш одного».
  «Будь-хто зробив би те саме», — сказав Кензо.
  «Я так не думаю». Елсі звучала майже сердито. — Я теж не думаю, що тобі слід бути таким скромним. Вони могли вбити вас».
  Справа не в тому, що вона помилялася. Навпаки. З незручністю він сказав: «Мені подобається думати про це не більше, ніж вам подобається думати про, е-е, інші речі».
  «Добре», - сказала Елсі; це мало для неї сенс. «Про що ти хочеш думати замість цього? Як щодо цього?» Вона знову поцілувала його.
  Поцілунок зажив власним життям. Його руки міцніше обійняли її. Вона ліпилася проти нього. Він стиснув її спину, притискаючи її ще ближче. Вона не намагалася відірватися. Вона лише видала безмовний звук задоволення.
  Нарешті вони розійшлися, але не дуже далеко. — Елсі, — почав він і замовк.
  «Я знаю, серденько. Все добре. Це… краще, ніж добре». Вона поцілувала його ще раз, цього разу ніжно.
  «Ви ризикували своїм життям заради мене. Це багато важить. Все, що я можу зробити, щоб повернути вам гроші, — це досить дрібниці, будь-що».
  «Тобі нічого не потрібно робити через це», - сказав він. «Я зробив це не для того, щоб отримати гроші».
  "Я знаю. Так краще, — сказала Елсі. «Припустімо, що я зроблю це, тому що хочу?»
  Цього разу він поцілував її. Коли його рука знайшла її груди, вона не намагалася відшльопнути її. Вона просто знову випустила той щасливий звук. Він зробив одну трохи схожу на неї, але глибшу. Через деякий час, його серце калатало, він запитав: «А твоя мама?»
  Елсі засміялася. «Вона деякий час не повернеться. Мама не манекен. Вона пішла не випадково. Не хвилюйся про це».
  «Я ні про що не хвилююся», — сказав Кензо, що було б досить применшено, поки не з’явиться більший.
  "Давай тоді." Вона взяла його за руку і повела назад до своєї спальні.
  На ліжку сидів ведмедик розміром майже з трирічну дитину. Елсі поставила його на підлогу спиною до ліжка. Тоді вона кивнула, як собі, так і Кензо, і стягнула через голову сонячну сукню. Вона сіла на край ліжка, щоб зняти бюстгальтер і трусики.
  Кензо намагався не дивитися так сильно, як хотів. «Ти прекрасна», — прошепотів він. Він поспішно зняв власний одяг.
  «О, Кен!» — сказала Елсі, коли побачила синці й рани на його ребрах, спині й одному стегні. Вона підскочила й поцілувала їх одну за одною, так ніжно, що її губ майже не було. «Так краще?» Він не знав, що це дало синцям. Що це вплинуло на його решту, було очевидно. Елсі захихотіла.
  Вони лягли разом. Для Кензо це був не перший раз, але це був його перший раз з кимось, хто мав для нього значення, хто не хотів, щоб він пішов якомога швидше, щоб вона могла взятися за когось іншого. Елсі зітхнула, коли його рот торкнувся рожевих кінчиків її грудей.
  Трохи пізніше, коли він стояв над нею, вона різко вдихнула. «Будьте обережні, — сказала вона. "Боляче."
  «Я спробую», — сказав він їй, хоча тоді ніщо в усьому світі не могло втримати його від заїзду глибше. Елсі закусила губу, але більше нічого не сказала. Незабаром його світ вибухнув у захваті. Повернувшись до тями, він запитав: «З тобою все гаразд?»
  «Я думаю, що так», — відповіла вона. «Вони кажуть, що перший раз має бути боляче, і вони не помиляються. Але ти милий». Вона звивалася під ним. «Пусти мене. Я не хочу залишати пляму на покривалі». Коли вона встала, вона засміялася і сказала: «Ой, надто пізно. Ну, холодна вода витягне більшу частину. Я сподіваюсь."
  "Я також." Він почувався дурнем і знову почав одягатися. Елсі понесла свій одяг коридором до ванної кімнати. Вона йшла, розставивши ноги, наче довго їхала верхи. Коли вона повернулася, у неї була мокра ганчірка, якою вона витерла червону пляму.
  
  
  — Ось, — сказала вона трохи згодом. «У будь-якому випадку це краще».
  "Угу." Кензо не знав, що робити чи говорити далі. Він спробував: «Я думаю, можливо, мені краще піти».
  «Добре», — сказала Елсі, а потім іншим тоном: «Сподіваюся, я не зрозумію».
  "Виловити? О!» - сказав Кензо. Ніхто з них не хвилювався про це, поки це відбувалося. «Сподіваюся, ви теж не зробите. Це було б жахливо».
  «У будь-якому разі це було б складно», — сказала Елсі.
  Якщо ти підбив дівчину, ти або втік і почав десь заново, або одружився з нею. Кензо не міг далеко втекти, не так, як зараз. Він ще не хотів ні з ким одружуватися, хоча й не припускав, що Елсі буде так погано. Але вона була абсолютно права: незалежно від того, хто керував Гаваями, японець, який одружиться на дівчині хаол , спричинить ускладнення. Вони були б різними ускладненнями, залежно від того, чи літало над островами «Східне сонце» чи «Зірково-смугасті», але вони завжди були там.
  Вони з Елсі вийшли до вітальні. «Ми будемо обережні, — сказала вона. Він не знав, чи вона мала на увазі обережність, щоб вона не завагітніла, чи обережність, йдучи туди, де японські солдати можуть створити проблеми. У будь-якому випадку це здалося йому хорошою ідеєю.
  — Звичайно, — сказав він. "Так довго." Він поцілував її, потім вийшов за двері. Він озирнувся, коли вона закрила його, але не послав їй ні поцілунку, ні чогось іншого. Сусідам не потрібно було знати. Мама Елсі теж не робила — принаймні, офіційно.
  КАПРАЛ ТАКЕО ШІМІЗУ ВІДІЛ СВІЙ ЗАГІД вулицями Гонолулу. Це було звичайне патрулювання. Ніхто їм не завдавав клопоту. На той час місцеві жителі навчилися кланятися та йти з дороги, коли бачать японських солдатів. Їм давно не потрібні були предметні уроки.
  Єдине, що навіть трохи незвичайно побачив Шимізу, — це місцевий японець, приблизно такого ж віку, як більшість рядових у його загоні, який ішов, насвистуючи, хоч синє око й товсті губи свідчили про те, що він брав участь у бійці й, мабуть, загубив його. Шіміцу ледь не зупинив його і запитав, чому він такий радий, але врешті не зробив цього. Бути щасливим не було проти правил.
  Він був не єдиним, хто помітив місцевих. «Що б цей хлопець не пив, я хочу трохи», — сказав рядовий Вакузава.
  Це було досить смішно, щоб розсмішити не лише Шимізу, а й кількох інших солдатів. Вакузава вже був найвеселішим чоловіком у загоні. Навіщо йому ще щось було потрібно, щоб зробити його щасливішим? Краще щось подібне дістанеться старшому рядовому Фурусаві, який забагато думав для власного блага — принаймні так здавалося Шимізу.
  Солдати муштрували в парку. Вони не були армійцями — вони належали до військово-морських десантних сил спеціального призначення. Вони носили сіро-оливкову форму, а не армійський хакі, а черевики були чорні, а не коричневі.
  Офіцер військово-морського флоту, який перевіряв їх, не задовольнився б нічим меншим, ніж досконалість, і не хотів визнавати досконалість, коли її бачив. «Ти не гідний смерті за імператора!» — крикнув він на спітнілих, задиханих солдатів. «Не гідний, ти мене чуєш?»
  «Привіт, капітане Івабучі!» — хором заговорили солдати.
  «Тоді поводься так, до біса!» — заревів Івабучі. «Якщо нам доведеться воювати з американцями, ми змусимо їх втопити у власній крові! І як ми це робимо? Змусивши їх втопити в нашій крові!»
  
  
  «Привіт, капітане Івабучі!» — повторили війська морського десанту.
  Івабучі вказав на Шимізу та його загін. «Погляньте на цих армійців! Вони м'які. Вони обірвані. Хочеш бути схожим на них? Краще б не було! Ви повинні хотіти померти за Імператора. Ви повинні пишатися тим, що померли за Імператора! Людина, яка не боїться смерті, людина, яка вітає смерть, обов’язково переможе!»
  «Привіт, капітане Івабучі!» — ще раз сказали військовослужбовці.
  Шимізу був розлючений, хоча, звичайно, не показував цього в присутності начальника. Капітан Військово-Морського Флоту в ранзі нарівні з командиром свого полку чи будь-яким іншим армійським полковником також: не просто начальник, а майже богоподібна фігура. Незважаючи на це, власна думка Шімідзу про спеціальні військово-морські десанти не була високою. Вони зробили досить хороші окупаційні війська. Але коли їм доводилося битися з іншими солдатами, у них не виходило так добре. Незважаючи на ці навчання, армія виконала набагато кращу роботу з навчання своїх людей тактиці піхоти, ніж флот.
  Капітан Івабучі продовжував кричати на своїх людей. Можливо, вони не вміло б’ються під керівництвом такого лідера, але б’ються наполегливо. Вони б боялися його більше, ніж боялися американців, і мали б для цього причини. Такий офіцер убив би будь-кого, хто, на його думку, ховається.
  «Ми залишимо це місце руїною! Ми ніколи не здамося!» — скрикнув він. «Руїна, чуєш? Жодної цеглинки на одній!»
  «Він не такий міцний», — сказав Ясуо Фурусава, але він підійшов до Шимідзу й заговорив пошепки, не ризикуючи, що фанатичний офіцер зможе його підслухати.
  «Я думав про те саме», — відповів Шимізу, теж тихим голосом. Через мить він продовжив: «Зверніть увагу, немає нічого поганого в тому, щоб померти за Імператора. Немає кращого кінця для японського солдата. Це велика честь. Це привілей». Усе це він вивчив на базових тренуваннях, і він у це повірив. Незважаючи на це… «Справжня мета полягає в тому, щоб змусити ворога померти за свою країну першим».
  "Хай!" Фурусава кивнув. — Я вважаю, що це правильно, капрал- сан. І я не думаю, що це жодного разу спало на думку капітану Івабучі».
  «Ні, я теж не знаю. Але все, що ми можемо з цим зробити, це пожаліти цих бідних військовослужбовців».
  «Можливо, це не матиме значення», — сказав старший рядовий Фурусава. «Можливо, справжній флот переможе американців у морі, як вони це зробили минулого року».
  «Звичайно, будуть». Шимізу не міг сумніватися ні в чому подібному. Це було б непатріотично. Він дійсно вважав, що капітан Івабучі не міг бути великим офіцером. Якби він був, то мав би службу на кораблі. Натомість він застряг, роблячи речі, які насправді не належали до роботи офіцера ВМС. Так йому і правильно, подумав Шимізу.
  Навіть після того, як його загін повернув за ріг, він усе ще чув, як капітан Івабучі кричав на своїх людей і лаяв їх. Він може заштовхнути їх занадто далеко. Японські військові були довготривалою партією. Вони повинні були бути. Але навіть витривалість мала межі. Він думав, чи може Івабучі постраждати від нещасного... ох, такого нещасного! — аварія. Час від часу такі речі траплялися.
  Решта патрулювання залишалася звичною. Шимізу схвалює рутину. Рутина означала, що нічого не йде не так. Це також означало, що йому не потрібно думати самостійно. Якби йому не доводилося думати, він не міг би зробити жодної помилки. Якби він не робив жодної помилки, його ж начальство не могло б почати на нього кричати. Вони не були б такими поганими, як капітан Івабучі, але все одно йому не хотілося, щоб офіцер кричав йому в обличчя і, можливо, бив його.
  Він повернув своїх людей до казарми. Він доповів командиру взводу лейтенанту Горіно. Він згадав марш повз парк, де Івабучі навчав своїх людей; він не міг це залишити. — Ага, — сказав Горіно. — І що ви про це думали, капрал?
  — Капітан Івабучі — дуже... енергійна людина, сер, — обережно сказав Шимізу.
  Горіно засміявся. «Він, звичайно, є. Гаразд, капрал. Можете йти». Шимізу відсалютував і поспішно пішов. Він доніс своє повідомлення і не мав через це проблем. Це підійде, а потім ще трохи.
   VIII
  ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО БУВ МЕНШЕ РАДИЙ ЗНОВУ БУТИ В МОРІ, НІЖ ВІН ОЧІКУВАВСЯ. Акагі та її ескортні есмінці та крейсери рушили на північ. Так само зробив Шокаку за кілька кілометрів від нього. Вони б не вирушили, якби не було хорошої розвідки, що американці знову на шляху.
  Він хотів, щоб Зуікаку був з ними. Коли вони востаннє зіткнулися з ВМС США, у них було три авіаносці, і всі вони їм були потрібні. Янкі могли бути не дуже вправними, але вони не здалися. Це хвилювало Шіндо, який вважав, що завоювання Гаваїв буде достатнім, щоб вибити США з Тихоокеанської війни.
  — Карма, — пробурмотів він. Цьому капітану підводного човна пощастило. Він чув, як деякі його начальники гадали, чи не зламали американці японські коди, але він не вірив у це. Як ґайдзін міг вивчити японську настільки добре, щоб зробити таке? Це мало бути неможливим.
  Акагі та Шокаку попливли до найбільшої проломи, яку американці прорвали в ряду катерів. Цілком зрозуміло, що янкі спробують переслати туди свої кораблі. Він зробив би те саме, якби командував американським флотом.
  Командир Фучіда крокував по елітній палубі. Він кивнув Шіндо. «Ваші літаки будуть готові до бою, коли ми встановимо контакт?»
  «О, так, сер», — відповів Сіндо. — Звичайно, сер. Сіндо зробив паузу, а потім запитав: «Чи знаємо ми, наскільки великий ворожий флот?»
  «Не зовсім», — відповів Фучіда. «Ми припускаємо, що він приблизно такого ж розміру, як і минулого року, можливо, на один носій більше. Навіть маючи лише два наших перевізника, ми повинні впоратися з цим».
  «Чому ми не знаємо краще, сер?» — запитав Сіндо.
  «Тому що більшість верфеїв, де американці будують авіаносії, розташовані на східному узбережжі», — сказав Фучіда.
  «Ми не можемо там проводити розвідку, і Німеччина теж».
  «Їх кораблі повинні пройти через Панамський канал, щоб дістатися до нас», — сказав Сіндо. — Хіба ми не можемо їх порахувати, коли вони досягнуть Тихого океану?
  «Ми пробували. Нам не дуже пощастило, — сказав йому Фучіда. «Ми втратили кілька H8K, які намагалися шпигувати за каналом. Американці агресивно патрулюють цей район. Ми також не отримали жодної важливої інформації».
  «Шкода», — сказав Сіндо, що було настільки близько до того, щоб критикувати будь-кого зі своїх начальників. Він хотів знати, з чим він стикається. Ретельне планування було значною частиною того, що зробило операцію на Гаваях такою успішною.
  «Шігата га най», — сказав Фучіда, що було цілком правдою. Він клацнув язиком між зубами. « Однак я б хотів, щоб із нами був Зуікаку . Ну, шигата га най там теж».
  «Якщо янкі матимуть таку ж кількість авіаносців і такі ж типи літаків, як минулого року, ми знову їх переможемо. Ми з них штани відіб'ємо».
  Перш ніж Фучіда встиг відповісти, система оповіщення назвала його ім’я: «Командире Фучіда! Негайно повідомте на міст! Командир Фучіда! Звітувати до...
  «Будь ласка, вибачте мене», — сказав Фучіда й кинувся через кабіну польоту до острова Акагі .
  Що відбувалося? Сіндо чекав власного виклику на місток або, можливо, клаксонів із штабу. Ні те, ні інше не прийшло, що залишило його варитися у власному соку. Однак через кілька хвилин Акагі змінив курс на правий борт. Він кивнув собі. Шкіпер дізнався те, чого раніше не знав.
  А потім знову ожила система звукозапису: «Усі льотні екіпажі з’явитися в кімнату інструктажу! Увага будь-ласка! Усі льотні екіпажі негайно з’являйтеся в кімнату інструктажу!»
  Тепер настала черга Шіндо бігти, як одержимий. Він кинувся до люка: кімната для інструктажів була на ангарній палубі, під екіпажем. Підошви його черевиків брязкали по залізних сходах сходів.
  Кілька льотчиків випередили його до кімнати для нарад, але лише кілька. Він знайшов місце біля переду, щоб найкраще роздивитися карти, схеми та дошки. Слідом за ним заходило все більше чоловіків, усі збуджено балакали. Вони знали, що невдовзі почнуть діяти.
  Вони замовкли, коли до кімнати зайшли командир Фучіда та командир Генда. Чоловік, який керував повітряними операціями, і той, хто їх планував, почекали кілька хвилин, щоб впустити відстаючих. Потім Мінору Ґенда сказав без передмови: «Ми знайшли ворога».
  «Ах». Шіндо шумів так само, як і більшість чоловіків навколо нього. Тоді хлопці з розвідки не зовсім спали на вимикачі. Вони дійсно знали, що прийдуть американці. Акагі та Шокаку вчасно відпливли, щоб тепло зустріти ворога.
  «Американці рухаються більш-менш тим шляхом, який ми передбачали», — продовжив Генда. «Сампан на схід від тих, кого янкі атакували, помітив їхні кораблі та порушив радіомовчання, щоб передати попередження. Сигнал раптово обірвався до того, як повідомлення було завершено».
  Сабуро Сіндо знав, що це означає. Янкі помітили сампан або відстежили сигнал. Деякі хороші люди, деякі хоробрі люди були мертві. Храм Ясукуні містив нових духів.
  «Схоже, що флот США може бути дещо більшим, ніж ми очікували», — сказав командир Фучіда. «Безумовно, ми будемо займатися цим. Чим більше шкоди ми завдамо йому, тим важче американцям доведеться висадитися на Оаху. Банзай для Імператора!»
  «Банзай! Банзай!» Крик наповнив кімнату для брифінгу. Шіндо приєднався.
  «Оаху отримав сигнал сампана», — сказав Генда. «Mitsubishi G4M знаходяться в повітрі і допоможуть нам у нашій атаці на сили США».
  Більше Банзай! s пролунав. Сіндо теж приєднався до них, хоча й не так щиро. G4M був швидким для бомбардувальника і міг перевозити великий вантаж на довгі відстані. На цьому його достоїнства закінчилися. Воно було жахливо вразливим для ворожих винищувачів; з шибеничним гумором пілоти G4M назвали свій літак одноразовою запальничкою за легкість, з якою він загорівся. І багато бойових дій показали, що бомбардувальникам високого рівня потрібно пощастити, щоб вразити кораблі, що рухаються далеко внизу. Деякі з G4M, безсумнівно, несли б торпеди, але їхні пілоти не мали тієї практики, яку мали палубні льотчики B5N2.
  «Дальність до наших цілей становить близько трьохсот кілометрів», — сказав Фучіда. «Ми хочемо завдати удару якомога швидше, перш ніж вони будуть повністю готові».
  «Пропозиція, сер!» Рука Шіндо злетіла в повітря.
  — Так, лейтенанте? – сказав Фучіда.
  «Нам слід пролетіти на схід або на захід, перш ніж продовжувати боротьбу з ворогом», — сказав Сіндо. «Таким чином він не зможе слідкувати за нашим курсом назад до корабля, незалежно від того, підбере він нас візуально чи за допомогою своєї модної електроніки».
  Ідея, здавалося, застала Фучіду зненацька. Він говорив із Ґендою надто тихим голосом, щоб Шіндо міг розібрати, що вони говорять. Потім з деякою неохотою похитав головою. «Якби ми домовилися про це з Шокаку заздалегідь, це був би хороший прийом. Але ми не можемо порушити радіомовчання, щоб обговорити це, і ми не можемо дозволити нашим літакам прилітати над ціллю після її. Скоординована атака є життєво необхідною».
  "Так, сер." Шіндо шкодував, що він не подумав про це раніше, але він бачив, що відповідь Фучіди мала хоч якийсь сенс.
  Генда додав: «Навіть якщо американці пройдуть, я вважаю, що наш бойовий повітряний патруль зможе з ними впоратися. Їхні бомбардувальники-торпедоносці перевалюють смертельні пастки, і ми будемо більш пильними щодо їхніх пікіруючих бомбардувальників».
  Минулого разу Акагі було пошкоджено, а Зуікаку сильно пошкоджено. Шіндо сподівався, що Ґенда не надто оптимістичний. Але можновладці не помилилися, коли сказали, що швидкий сильний удар принесе Японії найкращу користь.
  — Я буду з тобою, — сказав Фучіда. «Спочатку пам’ятайте про перевізників. Все інше – запізнення. Бийте сильно, заради імператора. Банзай!»
  «Банзай!» — закричав Шіндо разом з рештою льотчиків. «Банзай!»
  Насуплений лейтенант військово-морського флоту шмигав перед кімнатою для нарад у Банкер-Гіллі . Ідучи кроками, він сьорбнув, перш за все, зі склянки молока. Ніхто з нього не сміявся. Це заспокоїло його виразку, яку він отримав, мабуть, не в останню чергу від обдумування ідеї авіаносця, повного пілотів резерву.
  «Японці знають, що ми тут», — сказав він без передмови. «Один із їхніх клятих маленьких катерів знявся з сигналу перед тим, як ми його потопили. Велика ймовірність, що незабаром ми побачимо бандитів. Вони завдадуть удару по нас, перш ніж ми зможемо вдарити їх. Це означає, що ми, ймовірно, повинні отримати удар, а потім збити їх. Ви за це, панове?»
  "Так, сер!" Голодне виття Джо Крозетті було одним із багатьох. Він чекав цього дня понад півтора роки, починаючи з 7 грудня 1941 року. Тепер японці, здавалося, опинилися в межах досяжності витягнутої руки або принаймні в межах досяжності Hellcat — нарешті. Бажання вийти і вдарити їх усіх переповнювало його.
  Зробивши ще один ковток зі склянки молока, офіцер, який проводив інструктаж, сказав: «Ну, тобі краще бути. Ваш літак обійшовся дядькові Сему в хорошу монету. Так і ваша підготовка, як вона є». Він мав довгий ніс, чудово дивився вниз. «Додайте сюди все, що вам трапиться, і вийде чимала сума. Спробуйте повернути його назад, якщо, звичайно, не знайдете вагомої причини цього не робити».
  Це останнє протверезне речення нагадало Джо, що це не гра. Вони грали назавжди, і могли бути причини не повернутися додому. Він відмовився хвилюватися про це. Він не думав, що це станеться або може статися з ним.
  "Питання?" – запитав інструктажник.
  Деякий час ніхто нічого не говорив. Джо хотів знати тільки: де японці? Бюро брифінгу не може йому цього сказати, поки що ні. Судячи з виразів облич інших льотчиків, вони відчували те саме. Потім хтось запитав: «Сер, що нам робити, якщо ми зіткнемося з ворожими літаками на шляху до їхніх кораблів?»
  Це було гарне запитання. Атака японських літаків на цьому шляху може ускладнити японцям удар по американських авіаносцях тут, але це також зменшить шанси американців вибити ворожі авіаносці. Інструктажний офіцер насупився. — Вам доведеться розсудити це, панове. Якщо ви думаєте, що можете завдати їм болю, зробіть це. Якщо ви думаєте, що у вас буде кращий шанс проти їхніх носіїв, уникаючи контакту, зробіть це».
  Джо повернувся до Орсона Шарпа й прошепотів: «Що б ми не робили, ми отримуємо заслугу, якщо це вдається, і звинувачуємо, якщо це не так».
  «Що ще нового?» — прошепотів Шарп у відповідь, більш цинічно, ніж зазвичай.
  "Поки що займайте свої місця в літаку", - сказав офіцер. «Вам недовго чекати. Я б поклав на це життя». Він ставив своє життя на те, наскільки добре деякі з пілотів зможуть протистояти ворогу, який трощив американські літаки щоразу, коли вони зустрічалися.
  «Не цього разу», — люто подумав Джо, поспішаючи до свого Пекельного кота. F6F не був особливо гарним літаком. Великий радіальний двигун дав йому тупий ніс, як у призера, який зупинив забагато лівих обличчям. Jap Zero виглядав набагато елегантніше. Але Hellcat мав майже вдвічі більше кінських сил, більше вогневої потужності з його батареєю важких кулеметів, міцнішою конструкцією, самозакриваючимися паливними баками та хорошою бронею, що захищала пілота. Пілот. Для Джо ці слова не були абстракцією, більше ні. Це означає, що я.
  Він промчав по дошках екіпажу й піднявся у свій літак. Він закрив купол і вперся в нього. У кабіні пахло шкірою, авгами та мастильними матеріалами: інтимними запахами й механічними, усе змішане разом. Джо дуже хотілося сигарети, але куріння навколо кисню та високооктанового газу було небезпечним для вашого життя.
  Моряки в жовтих шоломах і тонких жовтих халатах, одягнених поверх тунік, стояли поруч, щоб керувати рухом літаків під час зльоту. Моряки в червоних шоломах і халатах чекали біля острова авіаносця. Це були аварійники та ремонтники. Єдині чоловіки в блакитних шоломах і халатах — моряки, які керували літаками в нерухомому стані — залишилися на польотній палубі, і це була пара, яка була готова зняти клинки, які кріпили головний Hellcat на його місці.
  «Льотчики, запускайте двигуни!» Це був не голос Бога, який ревів через гучномовці, а голос виконавчого офіцера. На Бункер-Гілл, як і на будь-якому кораблі, капітан був Богом, а керівник — його пророком.
  Джо знав жахливий страх, що його двигун не заведеться, що йому доведеться залишитися. Але воно ожило разом з іншими. Реквізит став майже невидимим. Джо дивився на інструменти. Цього разу це був не тест; він не сидів в тренажері чи тренажері з салом. Це було для всіх кульок.
  
  
  Матроси в жовтому вишикувалися вздовж кабіни. «Готуйтеся до запуску літаків!» прийшла команда з острова. Джо чув це і через гучномовці, і через навушники. Двоє останніх людей у блакитному відібрали клинки від головного літака. Чоловік у жовтому пішов задом наперед, рухаючи руками. Hellcat слідував за ним, також крокуючи.
  Просто перед островом стояв чоловік із картатим прапором у правій руці. Він робив розтираючі рухи лівою. Двигун головного літака запрацював. З динаміків знову пролунав гуркіт: «Запускайте літаки!» Чоловік із прапором зробив ще більш різкі рухи. Мотор головного літака мчав. Картатий прапор опустився. F6F мчав уздовж кабіни польоту, занурювався, коли вистрілював з носової частини, потім знову набирав висоту й піднявся, щоб зайняти своє місце в тому, що незабаром стане найбільшим зібранням військово-морської авіації, яку коли-небудь знав світ.
  Злітав літак за літаком. Через те, що здавалося вічністю, але минуло лише кілька хвилин, настала черга Джо. Він пішов слідом за матросом у жовтому, що манив, до центру палуби, за сигналом флагмана крутив двигун усе вище й вище й загукнув, коли картатий прапор опустився. зараз!
  Прискорення відкинуло його назад на сидінні, коли Hellcat кинувся вперед. Той нудотний кир, коли він відлетів від палуби… Він повернув ручку назад і дав літаку весь газ. Вона піднялася. До біса, можливо, вона виконувала індійський трюк з мотузкою, як вона лазила. Нічого, чому він навчався, навіть близько не було.
  Але F6F не був вдовою, як деякі гарячі літаки. Вона грала жорстко, але грала чесно. І чим вище піднімався Джо, тим більше американського флоту він бачив, що розкинулося під ним. Якби хоч трохи пощастило, вони б дали японцям найбільшого удару по дупі, який коли-небудь знав світ.
  Разом із Bunker Hill, Essex і ще три абсолютно нові авіаносці прямували до Гаваїв. Так зробив і відремонтований Хорнет. Так само вчинив Рейнджер. Вона не була ідеальним бойовим авіаносцем, але могла нести літаки, щоб зробити цей великий кулак ще більшим. І так само п’ять легких авіаносців, які могли не відставати від своїх старших сестер, незважаючи ні на що, і близько дюжини ескортних авіаносців, які не могли. Малюки-плоскотопи залишалися позаду в стрімкій дії, але серед них вони привели в дію майже стільки літаків, скільки кораблі класу Ессекс .
  Джо помітив свого лідера стихії та зайняв своє місце нижче та праворуч від іншого Hellcat. Він хотів очолити елемент – Орсон Шарп очолював його. Але він був тим, що вони дали йому, і він знав, що мусив придушити цю нестримну ревнощі. Він був достатньо добрий, щоб потрапити сюди, чорт забирай. Якби він добре виконував свою роботу, то міг би очолити елемент до біса швидко.
  Пікіруючі бомбардувальники і торпедники пішли в стрій разом з винищувачами. Торпедоносці були новими Месниками Grumman, а не незграбними Douglas Devastators, які не могли вийти зі свого шляху і зазнали такої жахливої невдачі рік тому.
  «Всі руки! Всі руки! Слухайте всі!» У навушниках Джо затріщало хвилювання. На схемі «літак-літак» ближнього радіусу дії офіцер продовжив: «Ми визначили напрямок японців — літак-розвідник крейсера знайшов виродків. Я отримав це слово перед тим, як запустити. Дальність приблизно 160, можливо 170, курс 200. Це дозволить нам наблизитися достатньо, щоб знайти їх самостійно. Ходімо на полювання!»
  Люті вигуки, що наповнили голову Джо, викликали у нього бажання зірвати навушники. Але він цього не зробив. Він додав галасу. Наче бджолиний рій — великий бджолиний рій — американський літак дзижчав на південь.
  B5N2 МІЦУО ФУЧІДИ ВІДЧУВАВСЯ ІНШИМ З ТОРПЕДОЮ, ніж B5N1 з бомбами, підкинутими внизу. Довга важка торпеда робила літак трохи повільнішим, трохи незграбнішим. Він знизав плечима. Він все одно зробить те, що потрібно.
  
  
  Повз час від часу пропливали клаптики білої пухнастої хмари. Проте здебільшого небо було ясним, а море внизу спокійним. Як і минулого року янкі, вони вибрали кращу погоду для нападу на Гаваї, ніж Японія наприкінці 1941 року. Фучіда знову знизав плечима. Сполучені Штати могли вибирати. Наскільки він міг бачити, у Японії не було вибору. Рузвельт припинив поставки металу, заморозив активи і, що найважливіше, зупинив потік нафти, щоб витіснити Японію з її законної імперії в Китаї. Якби вона підкорилася здирництву США, вона назавжди була б маріонеткою Америки. Краще битися, щоб скористатися шансом стати однією з великих держав світу.
  Він вдивлявся вперед, сподіваючись побачити американські кораблі. Це була дурниця, як сказав йому погляд на годинник. Він і його товариші не летіли достатньо довго, щоб помітити ворога.
  Він клацнув язиком між зубами. Товаришів у нього було не так багато, як хотілося б. Лише близько 120 літаків летіли на північ — третина від тих, що летіли проти Гаваїв на початку війни на Тихому океані. Він хотів, щоб Зуйкаку не вдарили. Це мало бути нещастя… чи не так? Її літаки зробили б цей виліт наполовину таким сильним.
  «Літаки вперед!» Слова в його навушниках були вимовлені тихо, але вони з таким же успіхом могли бути викричені. Тепер він побачить, що американці придумали цього разу.
  Коли він виявив ворожу повітряну армаду, йому на мить здалося, що він бачить перед очима плями. Скільки літаків? У кабіні він вклонився не янкі, що наближалися, а адміралу Ямамото. Головнокомандуючий Об’єднаним флотом сказав перед початком війни, що Японія матиме шість місяців чи рік, щоб зробити, що їй заманеться, у Тихому океані, але після цього все стане набагато важче. Завоювання Гаваїв розтягнуло гегемонію Японії на півтора роки і навіть трохи більше, але Ямамото, як завжди, здавалося, знав, про що говорить.
  Коли все більше японських льотчиків бачили американців, у навушниках Фучіди лунали запитання. Він командував літаком імператора, як це було в Перл-Харборі та в першому бою в північній частині Тихого океану. Більшість запитань, які дедалі більше тривожилися, зводилися до того, чи будемо ми атакувати літаки ворога, чи будемо продовжувати вдаряти по його кораблям?
  Для Фучіди це мала лише одну можливу відповідь. «Ми надаємо перевагу американським авіаносцям», — оголосив він на трасі для всіх літаків. «Без опорних палуб для посадки літаки тут марні. Якщо ми потопимо авіаносці ворога, він не зможе вторгнутися на Гаваї. Тисніть!»
  Американці повинні були думати в тому ж руслі: так йому все одно здавалося. Але, скориставшись їхньою чисельністю, вони направили частину своїх бійців проти японського ударного угруповання. Ще до того, як Фучіда віддав наказ, деякі з «Зеро» вилетіли вперед, щоб захистити дорогоцінні торпедоносці та пікіруючі бомбардувальники.
  «Вони йдуть дуже швидко», — подумав Фучіда. Американці літали вище за японців. Частково ця швидкість була отримана від втрати висоти, але лише частково. Тривога пронизала в ньому. У ворога було щось нове. Wildcats не могли б так виступити. Нулі також не могли.
  B5N2 Фучіди мав пару передніх кулеметів, а також ще одну пару в задній кабіні, якою керував радист. «Будь готова, Мізукі», — покликав Фучіда через інтерком.
  «Ким я ще буду, сер?» — відповів перший летючий старшина. Вони були разом довгий час. Мізукі міг би зійти з рук через зворотню розмову, яка надіслала б багато оцінок на бриг.
  Фучіда не відповів. Деякі з ворожих винищувачів попереду, як він побачив, були «дикими котами», але не вони атакували японців. Американці знали, що Wildcats не можуть дорівнювати Zeros. Вони думали, що ці нові машини можуть.
  
  
  І, можливо, вони мали рацію. Зеро летів до Тихого океану, тягнучи за собою дим. Інший просто вибухнув у повітрі. Принаймні той пілот, ймовірно, ніколи не знав, що його спіткало. Фучіда чекав, щоб побачити, як ворожі винищувачі також падали. Нарешті він помітив один, але лише після того, як було втрачено кілька японських літаків.
  Рукопашний бій із «нулями», які вийшли попереду основних сил, тривав недовго. Американці в нових винищувачах знали, що літаки, які можуть завдати шкоди їхнім кораблям, важливіші. Вони набридли на Накадзіма та Айчі.
  Коли Фучіда спробував потрапити в приціл одного з американців, йому було важко втримати його там — це було так швидко. Він зробив швидку чергу, а потім різко кинув B5N2 ліворуч. Новий винищувач наблизився досить близько, щоб добре роздивитися пілота. Літак мав сімейну схожість із величезним Wildcat, але був вдосконалений майже всіма можливими способами. Наскільки потужним був двигун, який його приводив? Досить сильний, щоб просто залишити нулі в пилу. Це не була хороша новина.
  Мізукі теж вистрілив. Його гарчання лунало через домофон, тож він теж нічого не вдарив. Можливо, він змусив американця відійти. У всякому разі це було б щось.
  Не всі потужні нові американські винищувачі відверталися. Порівняно з ними, Aichis і Nakajima, на яких літали пілоти японського ударного загону, могли бути прибитими на місці. Один за одним з неба падали пікіруючі бомбардувальники і торпедники. Кілька пілотів кричали по радіо, коли вони падали. Більше не було можливості.
  Потім, як літня гроза, американці зникли. Решта японців, безсумнівно, такі ж нажахані та налякані, як і Футіда, полетіли далі. Що чекало на них, коли вони знайшли ворожий флот?
  НЕ БИЙТЕСЯ З ЯПОНЦЯМИ. Використовуйте свою швидкість. Використовуйте свою вогневу міць. Люди говорили про це Джо Кросетті з тієї хвилини, як він почав тренуватися. Він теж у це вірив, але лише так, як вірив у теорему Піфагора: це була ще одна річ, яку він навчився в школі.
  Щойно він побачив, як Зеро маневрує, він раптом зрозумів, чому всі говорять про них те саме. Японці виявилися сильнішими за будь-що, на чому він літав, ймовірно, після закінчення Yellow Perils. Вступайте в повітряний бій з ними, і вони повернуться до вас і застрелять вам дупу.
  Пірнати повз них, розгрібати їх своїми кулеметами, стояти на хвості Hellcat, щоб знову піднятися для нового занурення — це виглядало як кращий план. Лідер елемента Джо був такий же зелений, як і він, але він теж пам’ятав уроки. Вони пролетіли повз «Зеро», палаючи гарматами, а потім кинулися за японськими пікіруючими бомбардувальниками й торпедоносцями — «Валсом» і «Кейтом» у звітному коді, який вони вивчили. Зеро мали бути Зеками, але більшість пілотів все одно називали їх Зеро.
  Ще в школі деякі люди не могли пригадати, що таке велике питання про квадрат гіпотенузи. Звісно, дехто з пілотів ВМС тут не пам’ятав, щоб не взяти участь у змаганні з винищувачами з фрикадельками на крилах. Деякі з них також заплатили за це. «Я йду вниз!» хтось голосив. Хтось кричав на його матір, але мама вже не могла йому допомогти.
  Коли Джо попрямував до Кейт, літак із торпедою під черевом розкрився на нього. Трейсери пронеслися повз кабіну. Він трохи відхилився ліворуч, очікуючи, що «Кейт» поверне праворуч. Але пілот — трохи конячий хлопець із вусами — замість цього потягнув свій літак ліворуч. Це застало Джо зненацька і залишило його без хорошого шансу на Кейт.
  Був політ Вальса. Пікіруючі бомбардувальники ніби перевалювалися в повітрі. Їх фіксоване шасі робило їх схожими на антикваріат. Однак вони завдали дуже багато шкоди кораблям союзників.
  Лідер стихії Джо нудився їм. Одного збив майже одразу. Вони були створені міцніші, ніж Zeros, але кілька раундів через двигун зробили свою справу. Джо потрапив у приціл. Інше, що вони сказали в школі, було: підійди ближче. Він зробив. Вел майже заповнив його приціл, перш ніж він натиснув кнопку стрільби на ручці.
  З кулеметів на його крилах шугало полум'я. Від віддачі Hellcat ніби захитався в повітрі. Джо скрикнув, коли побачив, як шматки листового металу відлетіли від Валу. Літак, тягнучись за димом, крутнувся до океану більш ніж на дві милі нижче. «Взяв його!» — закричав Джо. «На біса прибив його!»
  Через мить японець на іншій «Валі» ледь не прибив його. Він забув про те, що Валс і Кейт несли задніх стрільців. Вся його бойова підготовка проходила як бій проти бійця. Припущення полягало в тому, що якщо він міг впоратися з цим, то міг би впоратися з будь-чим. І так міг би, якби не зробив чогось ідіотського. Він пірнув, щоб втекти від навідника.
  Він намагався порахувати, скільки японських літаків впало. Він не міг. Надто багато відбувалося надто швидко. Але Hellcats збили чимало. Він був у цьому впевнений. Він розмахнувся, щоб ще раз потрапити на Кейт, коли командир ескадрильї викликав американських винищувачів назад до Даунтлессів і Месників, яких вони пасли.
  «Це лише перша дія, хлопці», — сказав офіцер. «Нам потрібно зловити перевізників. Це віддув».
  Він мав рацію, і Джо знав це. Все одно він ненавидів відриватися.
  САБУРО ШІНДО БУВ СПОКІЙНИМ до ступеня нудності. Він знав стільки ж. Він навіть культивував імідж. Це робило його ще більш вражаючим у рідкісних випадках, коли він втрачав самовладання — або, здавалося, для ефекту.
  Але зараз він почувався враженим до глибини душі. Він щойно бачив, як його Zeros-літаки, які домінували над кожним ворогом, з яким вони зіткнулися, були розбиті так, ніби вони були такою кількістю російських біпланів. Він не думав, що це можливо, але ці нові американські винищувачі могли б випередити, пікірувати та перевершити його улюблений літак із ганебно великим відривом. Як це вдалося янкі? Те, що з'явилися такі зграї нових ворожих літаків, лише погіршувало ситуацію.
  Американські пілоти були сирі. Він це одразу побачив. Цим він зміг скористатися практично відразу, піднявшись на хвіст ворожого літака і пустивши в нього кулеметну чергу. Але він не міг довго триматися на її хвості, тому що вона втекла від нього з легкістю. І кулеметні черги його не збили і не підпалили. Дикі коти змогли зазнати великої шкоди — і були змушені. Судячи з усього, цей новий і більший винищувач був ще жорсткішим.
  Він використав свою 20-міліметрову гармату проти наступного американця, з яким воював. Вони впоралися — ворожий літак по спіралі опустився до моря. Але вони були тихостріляні і не мали багато боєприпасів. Якщо він з ними втече насухо, його чекає біда.
  І він міг мати проблеми, навіть якщо б цього не зробив. Куля врізалася в його праве крило — на щастя, біля вістря, повз паливний бак. Дивлячись, як ще один Зеро падає, тягнучи за собою вогняний хвіст комети, нагадав йому, наскільки неадекватною була самогерметизація цих резервуарів. А поранення може призвести до того, що його літак розпадеться в повітрі, навіть якщо він не згорить. Зеро були створені легкими, щоб зробити їх швидшими та маневренішими. Проте все має свою ціну. Якщо в них стріляли, вони часто платили таку ціну.
  Нажаханий голос у навушниках: «Що нам робити, сер? Вони нас рвуть!».
  «Захистіть ударні літаки», — відповів Сіндо, несамовито нахиляючись, намагаючись захиститися. «Це ті, що мають значення. Ми просто в дорозі». Поки він говорив, інший пікіруючий бомбардувальник Aichi загорівся і впав, пілот, ймовірно, загинув.
  
  
  Віддавати наказ і мати його означало щось дуже різне. Американці кинулися на Айчі та Накаджіми, замахали ними важкими кулеметами, які вони мали, пішли геть, перш ніж захищаючі Зеро встигли щось зробити, і піднялися, щоб завдати ще однієї каральної атаки.
  Потім зовсім раптово вони зникли. Вони розмістилися на власних торпедоносцях і пікіруючих бомбардувальниках і полетіли на південь, до Акагі та Шокаку. Сіндо із запізненням зрозумів, що його винищувачі не мали можливості атакувати ударну авіацію противника. Бойовий повітряний патруль над японськими авіаносцями повинен був захищати їх.
  І боронити їх мав би бойовий повітряний патруль над авіаносцями американця . Губи Шіндо відступили від зубів у дикій посмішці. Ніхто, від Індійського океану до східної частини Тихого тут, ще не зміг утримати пілотів японського флоту від удару по тому, що вони мали намір. І, поклявся він собі, тепер ніхто цього не зробить.
  Але скільки авіаносців було у янкі, щоб спустити стільки літаків? Це теж було запізніле запитання. Йому варто було задуматися раніше, але все, що він міг зробити, це знизати плечима. Скільки їх не буде, ми з ними розберемося, і все. Ми мусимо. Він полетів далі.
  НА МОСТІ АКАГІ командир Мінору Ґенда отримав звіти від радистів, які спостерігали за сигналами японського літака, і те, що вони могли отримати від американців. Контр-адмірал Томео Каку тихо сказав: «Панове, схоже, незабаром нас атакуватимуть. Я покладаюся на те, що наші льотчики будуть тримати ворога на відстані витягнутої руки, а на наш екіпаж — боротися з кораблем, якщо з будь-якої причини льотчики не досягнуть повного успіху».
  «Сер, судячи з усього, що я чую, цей напад буде масштабнішим і серйознішим, ніж той, з яким ми зіткнулися минулого року», — попередив Генда. «Оцінки нашої розвідки про те, що американці можуть закинути нам, здаються занадто низькими».
  Каку знизав плечима. «Карма, ні ? Речі такі, які вони є. Ми не можемо змінити їх зараз. Все, що ми можемо зробити, це все можливе, і я знаю, що ми це зробимо».
  Чи справді він був таким спокійним, яким здавався? Якщо так, Генда, чиє серце калатало під тунікою, надзвичайно ним захоплювався. Він не міг не сказати: «Я б хотів, щоб із нами був Зуікаку ».
  "Я теж." Але Каку знову знизав плечима. «Янкі пощастило, а нам… не дуже. Це також карма. Ось ми, і ось вони, і ми повинні перемогти їх тим, що у нас є, а не тим, що ми хотіли б мати».
  Офіцером, відповідальним за нещодавно встановлений радар, був молодий, старанний лейтенант на ім’я Танекічі Фурута, який вивчав інженерну справу в Університеті Південної Каліфорнії. «Сер, — сказав він Каку, — ми маємо сигнал із півночі. Дальність близько ста кілометрів і наближається».
  — Я розумію, — сказав капітан. Він кивнув Генді. — У нас є близько двадцяти хвилин, командире. Якісь останні ідеї, які дадуть нам кращий шанс?»
  «Все, що я можу придумати, сер, це сказати винищувачам над нашими авіаносцями, щоб вони били по ворожих ударних літаках усім, що в них є, і ігнорували винищувачі США, наскільки це можливо», — відповів Генда. «Проте вони повинні це знати».
  "Дуже добре." Каку знову кивнув. «Тоді ми будемо чекати і будемо готові маневрувати і збивати якомога більше ворожих літаків».
  — Так, сер, — серйозно сказав Генда. Акагі мав десяток 120-мм гармат і чотирнадцять здвоєних 25-мм установок.
  
  
  Вона могла підняти в повітря багато снарядів. Її супроводжувачі могли витримати навіть більше. Яку користь принесе вся ця вогнева міць? В останньому бою, зіткнувшись із явно меншою ударною силою, два з трьох японських авіаносців були підбиті. Однак японські льотчики дали більше, ніж отримали, тому битва виявилася успішною. Чи могли б вони зробити це знову? А цей?
  «Уперед, на повну», — крикнув адмірал Каку до машинного відділення. У разі потреби з Акагі можна було поводитися майже як з руйнівником. І наставав скрутний час. Кораблі попереду авіаносця почали стріляти. За мить зробила й сама перевізниця. У небі з'явилися клуби чорного диму.
  Дим, що тягнеться, ворожий літак — один із нових лютих винищувачів, про які всі говорили? — візок закотився в море. Великий сплеск, і літак зник. «Банзай!» хтось подзвонив. Але скільки ще літаків мало б впасти, щоб ця битва стала успішною?
  ДЖО КРОЗЕТТІ НЕ ТРЕНУВАВСЯ ЄДИНОГО, це зенітний вогонь. Були очевидні причини, чому ні. Якби таке навчання стало надто реалістичним, йому, можливо, довелося б потренуватися у виручанні... якби він міг.
  Коли атакуючі сили наблизилися до японського флоту, розриви снарядів з’явилися в небі попереду, а потім і навколо нього. Коли один снаряд розірвався не досить далеко під ним, це було схоже на те, щоб проїхати машину через мерзенну вибоїну, якої ти не бачив, — він різко відскочив униз, а потім знову різко вгору, так що його зуби клацнули разом. Лише після того, як він відчув смак крові в роті, він зрозумів, що вкусив собі язика.
  Через кілька секунд він знову зіткнувся з вибоїною, і щось брязнуло в його фюзеляж. «Ісусе!» — гукнув він, занепокоєно переглядаючи всі циферблати на приладовій панелі одночасно. Нічого не здавалося неправильним або недоречним. У нього ще було паливо, масло, гідравліка… Цей брязкіт так само відлякав його від десятирічного зростання.
  Єдине, що потрібно зробити — перенести його момент паніки на японців. Маленькі жовті косоокі сучі сини думали, що вони володіють світом. Вони вважали, що мають право володіти світом і брати будь-які його частини, які їм заманеться. Джо був тут, буквально, щоб показати їм, що вони були неправі.
  Ось і прийшли. Американські Hellcats увірвалися в японську ударну силу. Тепер настала черга японців спробувати збити якомога більше Dauntlesses і Avengers, перш ніж пікіруючі бомбардувальники та торпедоносці вдарять по їхніх кораблях.
  Ніхто не міг сказати, що хлопці, які летіли на тих нулях, не грали. Ніхто також не міг сказати, що виродки не знають своєї справи. Вони розуміли, що мають робити, і прагнули це зробити. Якщо Дикі та Пекельні Коти ставали їм на шляху, вони билися з ними. В іншому випадку вони вибирали літаки, які були важливішими.
  «Бийте, хлопці!» У навушниках Джо пролунав голос командира ескадрильї. «Найкращий захист – це хороший напад. Це те, за чим ми прийшли».
  Лідер елемента Джо не потребував більше заохочення. — Давай, Крозетті, — покликав він. «Ходімо на полювання».
  «Роджер», — відповів Джо й застряг біля іншого Hellcat, коли той наближався до американських пікіруючих бомбардувальників і торпедоносців, ніби хотів сказати японцям, що їм доведеться пройти крізь винищувачі, щоб потрапити куди вони хотіли.
  Японські винищувачі летіли, як Джо вважав, зграєю — не такою жорсткою формою, як використовували американці. Це згадало його про бокс проти левша: ви не були впевнені, що буде далі. Вони виглядали так, ніби їх мало бути легко відривати по одному. Проте, якщо вони були такими чортівськими легкими, чому вони дали американським пілотам дві послідовні серії грудок навколо Гаваїв, не кажучи вже про чорне око на Філіппінах?
  "О, чорт!" Це був голос ватажка Джо, і його охопила паніка. Джо теж розумів чому. Зеро поставив гарматний снаряд в один зі своїх крильових танків. Самоущільнення пройшло дуже добре, але ніщо не зупинило б витік або пожежу. «Я йду вниз!» — зойкнув він, і він так і зробив, шалено обертаючись. Джо сподівався побачити відкритий жолоб, але не було нічого, взагалі нічого — просто Пекельний кіт падав у море.
  Через мить вибухнув «Месник». Це був не бензин, який загорівся; це була торпеда, підкинута під літак, що вибухнув. Японський винищувач, мабуть, зробив вдалий постріл.
  Джо несамовито озирнувся навколо, шукаючи за кого вчепитися. Він почувався там нагорі голим і самотнім, як почувався б кожен, хто раптово втратив свого товариша. Поки що за ним не було кому стежити.
  І раптом поруч із ним хтось летів. Інший американський пілот помахав рукою, ніби кажучи, що він втратив свого лідера і шукає когось, з ким би зв’язатися. До речі, хлопець літав, він був задоволений тим, що залишився провідним. Джо не так хотів стати лідером стихії, але один із найшвидших уроків, які він отримав у бою, полягав у тому, що нікому наплювати на те, чого він хоче.
  Деякі з Месників уже почали спускатися до Тихого океану для своїх торпедних пробігів. Вони не були тими безнадійно повільними, безнадійно незграбними Девастаторами, які їм передували, але вони також не були справжньою конкуренцією з Zeros. За ними кинулися кілька японських винищувачів.
  Коли Джо це побачив, він дуже погано розсміявся. Нуль, який міг би перевершити Hellcat, ще не народився. Він вказав, а потім штовхнув палицю вперед. Ніс його бійця опустився. Коли він кинувся за японцями, його новий супутній прилип як клей.
  Він сів на хвіст японця й натиснув кнопку стрільби. Zero загорівся. Він пішов прямо в океан. Кричачи, як рудий індіанець, він пішов за іншим. Цей японець, мабуть, помітив його в останню секунду, тому що хлопець зробив кидок і бризнув геть, як мокре кавунове насіння, яке вилетіло між пальців. Одну секунду він був там; наступний, пішов.
  «Сучий син!» Джо сказав: розчарування, змішане з неохочою повагою. Zero дійсно був настільки ж маневреним, як люди казали. Джо точно не спробував би так втекти в Hellcat, але це спрацювало як шарм. І все-таки, ухиляючись від нього, японець змушений був припинити атаку на Месників, тож Джо вважав, що виконав свою роботу.
  А його висотомір розкручувався, як сучий син. Він вирівнявся на висоті нижче двох тисяч футів, потім відтягнув палицю назад і піднявся. Якби в нього на хвості були якісь японці, він би залишив їх позаду, наче вони прибили черевики до підлоги.
  Набравши висоту, він побачив японські кораблі неподалік. Він провів більше року, вивчаючи силуети, фотографії та моделі з усіх кутів під сонцем, і все ще в нього був чортовий час, щоб відрізнити міноносці від крейсерів, крейсери від лінійних кораблів. Навіть перевізника було важко помітити, і будь він проклятий, якщо знав напевно, яка вона.
  Але це був не його головний біль, насправді. Перш ніж хвилюватися про кораблі, йому потрібно було закінчити літаки. Він озирнувся, шукаючи ще нулів, щоб підняти.
  ФУЧІДА ЗНАЛА, ЩО БУДЕ ПОГАНО. Про це його попередила американська повітряна армада та люта атака, яку вона завдала проти японських ударних сил. Але ніщо в його найчорніших кошмарах не попереджало його, що буде так погано, як це.
  Американські кораблі тяглися, скільки сягало око, все далі й далі. Фучіда знав — мало хто знав краще — ресурси, які мала Японська імперія. Від сирого страху його рука мало не затремтіла на ручці торпедного літака. Як ці мізерні ресурси збиралися протистояти… цьому?
  Залізо воїна витримало його. Раніше Японія перемагала американців. Одна добре навчена людина, яка зневажала смерть, коштувала півдюжини звичайних людей. Так наполягала доктрина його країни, і так здавалося досі.
  Якщо ж ворог протиставив тобі десяток простих людей...
  Він похитав головою. Він би так не подумав. У японського ударного угруповання навіть зараз було багато, щоб притупити силу цієї атаки. Він вірив у це. Він мав у це повірити. Альтернативою було відчуття, що знову зростає паніка.
  «Командир- сан ?» Голос у домофоні належав його бомбардиру.
  "Хай?" Фучіда зробив усе можливе, щоб придушити те, що відбувалося в ньому всередині, але він все одно чув напругу навіть у цій однослівній відповіді.
  «Сер, я просто подумав — шкода, що ми не можемо нести дві торпеди», — йдеться в рейтингу.
  Фучіда розійшовся прямо в кабіні. Він не думав, що коли-небудь робив це раніше. Сміх змив останні залишки страху. «Domo arigato, Imurasan » , — сказав він. «Мені це було потрібно. Нам просто доведеться робити все, що ми можемо, з тим, що у нас є».
  Із задньої кабіни радист Мізукі сказав: «Це сказав чоловік із маленьким членом, коли ліг спати з гейшею».
  І Футіда, і Імура пирхнули. Повернувшись, впевненість Фучіди різко зросла. Як його країна могла програти, коли в ній були люди, які відпускали дурні жарти перед лицем смерті?
  Здавалося, американці мали намір показати йому, як саме Японія може програти. Есмінці та крейсери, що захищали американські авіаносці, і чи ті лінкори також були попереду них? — викинув снарядну завісу, якої він ще ніколи не бачив. Проте це його не так хвилювало. Зенітний вогонь збив би кілька літаків, але лише кілька. Ви йшли вперед, виконували свою роботу і не хвилювалися про це. Якщо ви та ворожий снаряд потрапляли в одне й те саме місце одночасно, це було невдало, і ви нічого не могли з цим зробити.
  Але янкі, незважаючи на те, що направили такі величезні ударні сили проти Акагі та Шокаку, також тримали потужний бойовий повітряний патруль над своїм флотом. Дикі коти та нові винищувачі, імені яких Фучіда не знав, увірвалися в атакуючі японські літаки.
  Кулемети Мідзукі, що стояли в тилу, цокали. «Налякав бака яро!» — переможно сказав радист. І мабуть, бо жодні кулеметні кулі торпедоносця не розірвали. Фучіда дозволив собі розкіш зітхнути з полегшенням. Він навіть не бачив ворожого літака, який обстріляли Мізукі.
  Два палаючі нулі впали в Тихий океан. Частково проблема полягала в тому, що нові американські винищувачі були дуже схожі на більші версії Wildcats, з якими вони змішалися. Очевидно, вони походять від літаків, з якими були знайомі Фучіда та японці. Але будь-який необережний пілот Zero, який намагався впоратися з ними, наче вони були Дикими Кішками, виявляв, що припустився помилки — як правило, своєї останньої. Зеро могли перевершити старші американські винищувачі, але не ці, не ці.
  Уламок шрапнелі вдарився об крило Фучіди. Він глянув ліворуч. Він не бачив вогню. Це заслужив — і отримав — ще одне зітхання від нього. Потім завіса зенітного вогню ослабла. Він провів свій Накадзіма повз кораблі ворога. Попереду замаячив перевізник.
  
  
  Звісно, він викинув власну ракету. Трейсери вдарили в нього. Він їх проігнорував. Торпедний хід мав бути прямим. «Готові?» — гукнув він бомбардиру.
  — Готовий, сер, — відповів Імура. — На волосок праворуч, сер, будь ласка. Я думаю, що вона спробує ухилитися до лівого боку, коли ми запускаємо».
  Фучіда вніс корективи. Торпеда хлюпнула в море. Накадзіма раптом став легшим, швидшим і маневренішим. Тепер Фучіда хотів, щоб він був лише глядачем і людиною, яка повинна була вибратися звідти живою, якщо зможе. Але, як офіцер, який керував японським авіаударом, йому довелося затриматися і зробити все можливе, щоб направити своїх співвітчизників проти ворога. І затримався, в цьому сусідстві, просив не старіти.
  «Пірнання проти носія янкі. Хай живе імператор десять тисяч років!» Радіодзвінок змусив Фучіду озирнутися, щоб побачити, чи зможе він знайти атакуючого Айчі. Але американці були розкидані по всьому океану, він не міг цього помітити. Це могло бути за багато кілометрів. Він також не бачив якогось раптового великого клубу диму, який піднімався з ураженого корабля. Шкода, подумав він.
  ПІЛОТ НА ЦЬОМУ ДИКОМУ керував своїм літаком так агресивно, наче це був один із нових американських винищувачів. Сабуро Шіндо це зовсім не заперечувало. Агресивність була великою чеснотою пілота винищувача, коли він мав літак, який міг використати її якнайкраще. Цей хлопець не зробив, не проти нуля. Шіндо піднявся на хвіст і залишився там, кидаючи кулі у ворожий літак, доки він нарешті не загорівся й не впав.
  Збиваючи ворожі винищувачі, він супроводжував японські пікіруючі бомбардувальники та торпедоносці проти американців. Виконання своєї роботи мало приносити йому більше задоволення, особливо тому, що він добре в ній справлявся. Сьогодні він почувався людиною, яка хапає все, що може, тікаючи з палаючого будинку. Він міг би почепити кілька дрібничок, кілька іграшок, але будинок все одно зникне назавжди.
  Два американські винищувачі підбили «Накадзіма» саме тоді, коли він почав наліт на ворожий корабель. Шіндо був занадто далеко, щоб допомогти чи відтягнути американські літаки. Він міг лише безпорадно дивитися.
  Це підсумовує те, що він думав про забагато цієї боротьби. Японські ударні сили Акагі та Шокаку , які виконали таку чудову роботу навколо Гаваїв, розбивалися на шматки на його очах. Один за одним літаки падали в море. Звідки взялися б більш підготовлені, досвідчені пілоти та екіпаж після того, як ці люди пішли? Він поняття не мав.
  Він також не мав уявлення, чи проживе він достатньо довго, щоб це питання було для нього чимось іншим, крім академічного. Американці били по ударній групі всім, що мали, і вони мали більше, ніж він міг собі уявити. Він почувався як людина, яка засунула руку в м’ясорубку.
  Будучи досвідченим льотчиком винищувача, він мав звичку реєструвати шість. Це дозволило йому вчасно помітити американський літак, що мчить, щоб піднятися та відкотитися. Противник наблизився, не зумівши відкрити по ньому вогонь. Якби цей хлопець літав на Wildcat, Шіндо пішов би за ним у свою чергу. Але у янкі був один із нових винищувачів. Переслідувати їх у Zero було все одно, що намагатися злетіти до сонця. Ви можете спробувати, звичайно, але це не принесе вам ніякої користі.
  «Банзай!» Переможний вигук змусив Шіндо озирнутися. У цій боротьбі він чув це не так часто. Йому захотілося підбадьоритися, коли він побачив, що американський авіаносець горить і крениться на правий борт. Щось пішло не так. Теж про час.
  Але скільки перевізників становили ядро цього флоту? Незважаючи на те, що їх було багато, вони значно перевищували півдюжини тих, які Японія використовувала для початку війни проти США. Його власна країна була готова втратити третину цих сил, якщо це означало успішну атаку. Чи були б американці менш нещадними у своїй контратаці? Це здавалося малоймовірним.
  
  
  « Сіндосан ! Ти ще там? Це Фучіда».
  "Так, сер. Я все ще тут. Які у вас накази?»
  «Я вважаю, що ми тут зробили все можливе, і американці зроблять те, що вони можуть зробити з нами», — відповів Фучіда; Сіндо шкодував, що не залишив другу частину спостереження, хоч би якою правдою воно було. Командир ударного загону продовжив: «Час повертатися до наших кораблів».
  «Так, сер», — незворушно повторив Сіндо. Чи були японські перевізники ще там, можна було тільки здогадуватися. Сіндо знав те саме, і, без сумніву, Фучіда теж. Це не означало, що старший офіцер був не правий. Вони повинні були спробувати.
  , ВСІ зенітні гармати АКАГІ вибухнули одночасно, важкі й легкі разом. Гомін на мосту був невимовний. Генда та інші офіцери змушені були кричати, щоб їх почули. Адмірал Каку сам мав махінацію. Генда міг робити те, чого не міг капітан. Його стратегічна хватка сягала від Гаваїв до Індійського океану, хоча він сумнівався, що Томео Каку хвилює щось, що відбувається за межами екіпажу Акагі . Але Каку впорався з носієм так, як винищувач літає на своєму Zero: ніби корабель був продовженням його власного тіла. Ґенда захоплювався його вмінням і знав, що сам ніколи не зможе зрівнятися з ним, навіть якщо доживе до дев’яноста.
  Палаючи кулеметами, американський винищувач обстрілював польотну палубу не вище ніж з вершини острова. Незважаючи на гуркіт зенітних гармат, ворог врятувався. «Це смілива людина», — сказав Генда.
  «Закеннайо!» хтось інший відповів. «Скількох наших сміливців він щойно застрелив?» Генда не мав на це відповіді.
  «Пекельні водолази!» хтось скрикнув. Ґенда мимоволі підвів очі, хоча сталеві обладунки не давали йому побачити небо. Але тоді йому не потрібно було бачити, щоб уявити пікіруючі бомбардувальники, що мчать до Акагі. Він був одним із тих, хто привіз техніку до Японії, і він привіз її зі США.
  Контр-адмірал Каку різко повернув кермо вліво, потім ще сильніше вправо. М’язи на його плечах напружилися, коли він намагався змусити носія негайно відповісти на його волю. Бомби бризнули в море навколо Акагі, але перші кілька промахнулися. «Поки що добре», — подумав Генда.
  Тоді ще один крик пронизав ракетку на мосту: «Торпедо! Торпедо в порт!»
  Це несправедливо, ось що спало на думку Ґенди. Занадто багато відбувається відразу. Він і його земляки вивели американців з рівноваги під час перших двох боїв у гавайських водах. Тепер взуття було на іншій нозі, і таким чином було набагато менш зручно.
  Жахливо вилаявшись, Каку знову смикнув кермо, маючи намір звернути на торпеду. Але або це привело його на шлях пікіруючих бомбардувальників над головою, або пілоти янкі просто вгадали разом з ним і вгадали його. Три бомби влучили в Акагі : біля корми, поміделі та праворуч у носі.
  Наступне, що Ґенда зрозумів, він опинився на підлозі. Одна з його щиколоток кричала на нього, коли він намагався навантажити її. Він все одно підвівся — обов’язок кричав голосніше за біль. Кілька чоловіків лягли вниз і більше не підводилися; сталь під його ногами викривилася, як картон, і була залита кров'ю.
  Каку все ще боровся з колесом. Кілька секунд він лаявся, а потім сказав щось гірше, ніж найчорніша клятва: «Вона не відповідає на своє кермо». Якщо Акагі не зможе керувати… Каку повернувся до розмовної труби, щоб крикнути до машинного відділення. Корабель можна було б грубо керувати його двигунами. Це було небагато, але це було те, що вони мали.
  Тоді торпеда влучила в середину корабля, тому нічого не змінилося.
  
  
  Акагі взяв торпеду з літака з Лексінгтона під час першого удару по Гаваях. Ця риба, як і багато тих, що використовували американці в перші місяці війни, виявилася дурною. Цього – не було.
  Генда знову опинився на підлозі. Вставати вдруге було ще більше, ніж уперше. Все одно він це зробив. Коли він став на ноги, він задумався, навіщо він турбувався. На мить він також подумав, чи зможе стояти прямо. Потім він зрозумів, що проблема не в нього, а в Акагі : на кораблі був список, який погіршувався щохвилини.
  Полум'я також піднімалося крізь отвори в кабіні літака. З ними билися люди зі шлангами, але їм не дуже пощастило.
  «Мої вибачення, командире», — сказав адмірал Каку, наче випадково наштовхнувся на Генду.
  «Сер, ми повинні залишити корабель», — випалив Генда. Ніби на підтвердження його слів, Акагі сколихнув вибух. Можливо, через те, що подорожчав авіаційний бензин, або, можливо, боєприпаси авіаносця почали згасати.
  Томео Каку спокійно кивнув. «Ви маєте рацію, звичайно. Я дам наказ». Він сказав у переговорний пристрій, який якимось дивом усе ще працював: «Всі, готуйтеся покинути корабель! Це говорить капітан! Всім руками, готуйтеся покинути корабель!» Ввічливо вклонившись Ґенді, він продовжив: «Вам зараз слід прямувати до екіпажу, командире. Я бачу, що у вас поранена нога. Приділяйте собі весь потрібний час».
  "Так, сер." Ґенда зробив один хиткий крок до відчинених дверей. — А ви, сер?
  «Що зі мною?» Каку посміхнувся милою сумною посмішкою. «Це мій корабель, командире».
  Ґенда не міг це неправильно зрозуміти. Він запротестував: «Пане, ви повинні врятуватися, щоб ви могли продовжувати служити імператору. Японії потрібні всі здібні старші офіцери, які вона зможе знайти».
  «Я знаю, що ви, молоді чоловіки, так думаєте», — сказав Каку, все ще посміхаючись. «Якщо цей курс здається вам правильним і правильним, то вам слід його дотримуватися. Щодо мене… Я тут робив помилки. Якби я не робив помилок, я б не програв Акагі. Найменше, що я можу зробити, це спокутувати його величність за свою невдачу. Сайонара, командир».
  Після цього ніщо не змінило б його думки. Зрозумівши це, Генда вклонився й пошкутильгав геть. Востаннє він бачив контр-адмірала Каку, капітана Акагі , який пристібав свій ремінь до стільця, щоб він був впевнений, що потопить разом зі своїм кораблем.
  Коли Ґенда підійшов до польотної палуби, він побачив ще більше полум’я, що підскочило від бомби, влучної в корму. «Давайте, хлопці, через борт!» — безглуздо весело крикнув старшина. «Відпливайте від корпусу якомога швидше, щоб підводна течія не затягнула вас униз, коли вона тоне!»
  Це була добра, розумна порада. І крен корабля, який зростав, полегшував перехід через борт. Ґенда вилаявся, коли вдарився у воду навіть так. Ця щиколотка точно була вивихнута, і могла бути зламана. Він перевернувся на спину й відірвався від Акагі руками.
  Американські винищувачі розбили моряків у морі. Кулі здіймали бризки лише за кілька метрів від нього. Він проплив повз мертвого чоловіка, який витік багряного в Тихий океан. Кров потягне акул, але на даний момент акули були його найменшою турботою.
  Їхні зенітні гармати все ще палали, есмінці кружляли навколо приреченого Акагі , щоб підібрати вцілілих. Деякі чоловіки вилазили на вантажні сітки, що звисали з боків. З хворою ногою Генда не міг піднятися. Він чіплявся за шнур, поки матроси на борту Юкікадзе не змогли підняти його на палубу.
  
  
  «Domo arigato», — сказав він. Коли він спробував встати на цю погану ногу, вона не витримала його ваги. Йому довелося сидіти й дивитися, як Акагі ковзає під хвилями. Його обличчя зморщилося. По його щоках текли сльози. Оскільки він уже був наскрізь мокрий, це помітив лише він. Він відвів погляд від носія, який так довго і так добре бився, і помітив, що він був далеко не єдиною людиною з Акагі , яка робила те саме. Вона заслуговувала на траур, як і адмірал Каку, який ніколи не покидав мосту.
  У навушниках Джо Крозетті пролунав радісний голос: «Поштри одну флешку!» Коли ворожий носій тонув, пролунали крики, вітання та прокльони.
  «Як вам це подобається, японські виродки?» — крикнув Джо. Він озирнувся в пошуках нових нулів і не побачив жодного. Дехто все ще може бути в повітрі, але не близько до нього. Він кілька разів набігав на моряків, що стрибали в морі, але вирішив, що може завдати ворогові гірших ран, розстрілявши його кораблі. Це було схоже на справжню дуель, тому що японці відстрілювалися з усіх сил. Дивитися, як матроси розбігаються, було дуже весело.
  Після того, як він зробив пару проходів, пролунав авторитетний голос: «Увага, пілоти Hellcat! Ми маємо групу бандитів, що насуваються з півдня приблизно на 15 000 футів. Час привітати їх по-американськи дружньо, а?»
  Джо знадобилося кілька секунд, щоб зрозуміти, де південь. Він перевернувся під час обстрілу. Коли він це зробив, він почав підніматися. Його новий супроводжуючий все ще чіплявся, наче задирка, що й належало робити супутньому. Йому було цікаво, хто цей хлопець і з якого перевізника він вилетів.
  Там були бандити, які дзижчали, наче їм було байдуже. Якщо ні, то збиралися. Джо насилу впізнавав кораблі, але літаки він знав. Він клацнув ментальною картотекою. бомбардувальники. Двомоторний. Обтічні — вони виглядали як літаючі сигари. Беттіс, подумав він. Вони могли нести бомби чи торпеди. На його думку, сенс вправ полягав у тому, щоб переконатися, що вони не отримають можливості використати те, що вони мають при собі.
  Вони побачили американських винищувачів і почали ухилятися. Це було досить смішно. Вони не були повільними і не були абсолютно невитонченими, але жоден бомбардувальник не мав бажання випередити винищувач, який хотів прийти за ним. Подружжя Бетті теж почало стрілянину. Вони несли кілька кулеметів у пухирях на фюзеляжі — майже неможливо добре прицілитися — і 20-міліметрову гармату в незграбній вежі в задній частині літака.
  Коли Джо сів на хвіст одного, японець у тій задній вежі почав стукати в нього. Гармата стріляла не дуже швидко. Коли снаряд розірветься, буде спалах і клуб диму, а через деякий час ще один. Джо випустив чергу, розмахнувши носом Hellcat по вежі. Хвостовий навідник перестав стріляти: поранений чи мертвий.
  Коли це роздратування зникло, Джо розпиляв ніс Hellcat по корінню лівого крила Бетті й видавив ще один постріл. Звичайно, бомбардувальник загорівся. Розвідка повідомила, що Беттіс перевозить багато палива, щоб забезпечити їм велику дальність, і що їм бракує броні та самогерметизуючих баків. Здавалося, ніби розвідка знала, про що говорила.
  Він пішов за іншим бомбардувальником і збив його так само. У бідного виродка в задній башті не було жодного шансу — і коли він пішов, жодна зі зброї, яку носила Бетті, не могла пошкодити такого міцного птаха, як Пекельний кіт, хіба що випадково. Джо на хвилину пошкодував льотчиків, які опинилися в пастці своїх палаючих літаків, але лише на мить. Вони б розбомбили його авіаносець, якби мали можливість. І вони кричали б: «Банзай!» поки вони теж це зробили. Прикрути їх.
  І все-таки... Три милі — це біса довго падати, коли ти горів.
  Інші американські пілоти знайшли різні способи атакувати Betty. Деякі летіли прямо на бомбардувальники і розстрілювали їхні кабіни. Інші пролазили повз них і пірнали, як соколи, що нахилилися на голубів. Бетті без супроводу були вбиті. Спостерігаючи, беручи участь, Джо знову відчув спокусу пожаліти, але знову ненадовго. Це був ворог. Єдина причина, чому вони не робили з ним те саме, полягала в тому, що вони не могли. Вони напевно хотіли.
  Сліди диму й полум’я розповідали про Бетті після того, як Бетті вирушила в Тихий океан. У них ніколи не було шансу. Вони, мабуть, розраховували наблизитися до американського флоту, не будучи поміченими. Вони могли б завдати певної шкоди, якби зробили. Так було, це була різанина.
  — Ходімо додому, діти, — сказав командир ескадрильї. «У нас один ворожий носій затонув, один ворожий носій мертвий у воді та горить, інших авіаносців не помічено. За масштабами ворожого удару він, ймовірно, відправився з двох кораблів. Іншими словами, ми зробили те, заради чого прийшли. Ми розчистили шлях для розвитку».
  Джо це звучало добре. Він хотів підстрелити ще кілька японських кораблів, але погляд на покажчик палива сказав йому, що тинятися неподалік — не гарна ідея. Йому довелося знову знайти північ, так само, як він шукав південь, коли йшов за Бетті.
  Він похитав головою з подивом, який наближався до страху. Дві Бетті точно. Він думав, що отримав Зеро і Кейт. Один бій, і він був на відстані, щоб стати асом. Він мріяв зробити щось подібне, але йому було важко в це повірити. Вірте чи ні, але він це зробив.
  Він сподівався, що з Орсоном Шарпом все гаразд. Він озирався навколо щоразу, коли мав нагоду — що було не дуже часто, — але не помітив свого давнього сусіда по кімнаті. Він постійно казав собі, що це так чи інакше нічого не доводить. Напевно, Шарп теж шукав його навколо, але не знайшов.
  Далі він пішов на північ. Йому було цікаво, скільки шкоди змогла завдати японська ударна група. Менше, ніж це було б до того, як він заплутався з американськими літаками, це було до біса точно. І де б тепер японці приземлилися? Обидва їхні перевізники припинили роботу. Чи поїдуть вони на Оаху? Можливо, хтось із Зеро міг туди потрапити, але у Вальс і Кейт не було шансів. «Ой, шкода», — сказав Джо й засміявся.
  Можливо, він говорив про диявола, тому що йому подзвонили по радіо на всіх літаках від Hellcat за кілька миль попереду: «Голови вгору, хлопці. Ось японці повертаються додому, тільки вони не знають, що будинок спалений. Кожен літак, який ми зараз розбризкуємо, є ще одним, про який нам не доведеться турбуватися пізніше».
  Джо не знадобилося багато часу, щоб помітити, що залишилося від повітряної армади ворога. Він тихенько свиснув собі під ніс. У японців було набагато більше літаків, коли американські ударні сили вперше зіткнулися з ними. Зенітні гармати флоту США та бойовий повітряний патруль, мабуть, виконали чудову роботу. Це виглядало як хороша новина.
  Нули ще супроводжували вцілілі пікіруючі бомбардувальники і торпедники. Пекельні коти з ревом почали атакувати. Джо ще раз подивився на свій індикатор палива. Він штовхнув би його, якби дуже сильно вистрілив у свого птаха, але навіщо він був у цій кабіні, якщо не для того, щоб штовхати його?
  Він побачив Кейт, що летіла на південь, наче їй було байдуже. Це був той підступний виродок, який оминув його минулого разу, дернувши ліворуч, а не праворуч? Він кивнув собі. Він так думав. «Обдури мене одного разу, соромно», — сказав він. «Обдури мене двічі, соромно мені». Він зачепив Hellcat і помчав до японського торпедоносця.
  СЕРЦЕ КОМАНДАРА МІЦУО ФУЧІДИ БУЛО ВАЖКИМ, як свинець. Він знав, що ударне угруповання, яке він очолив, не наблизилося до того, щоб перемогти та відкинути флот США. У словах з одного складу японець був розбитий. Погляду на пошарпані залишки ударного загону було достатньо, щоб зрозуміти це. Дуже багато японських літаків ніколи не потрапляли до американського флоту. З тих, що мали, надто багато не втекли.
  А що буде з тими, хто зробив усе, що мав зробити? Це було ще одне хороше запитання, набагато краще, ніж він хотів би. Він бачив розмір американської ударної сили, коли її шлях перетнув його. Що янкі зробили з японським флотом? Чи залишилися якісь кабіни для посадки цих кількох бідних літаків?
  Він перевірив свій паливний датчик. Він біг якнайслабше, але в нього не було шансу повернутися на Оаху з тим, що було в його баках, і він це знав. Він ще нічого не сказав своєму радисту й бомбардиру. Немає сенсу позичати проблеми, не коли вони вже мають стільки. Можливо, Акагі чи Шокаку — можливо, Акагі та Шокаку — все ще чекали. Він міг сподіватися. Надія не зашкодила і нічого не коштувала.
  Один із жменьки Зеро, що все ще літав із ударною силою, помахав крилами, щоб привернути увагу Фучіди. Він помахав рукою, щоб показати, що отримав сигнал. Пілот (так, це був Шіндо; Фучіда міг знати, що він надто жорсткий і підступний, щоб американці його вбили) вказав на південь.
  Фучіда дивився очима за вказівним пальцем у шкіряній рукавичці. Там, у самоті кабіни, він застогнав. Зіткнутися з ударним угрупованням США, яке то прибувало, то відходило, здалося йому надзвичайно несправедливим, хоча це й не було справді дивним, не тоді, коли обидва повітряні флоти мали летіти взаємними курсами, щоб завдати удару своїм ворогам і повернутися.
  «Увага!» він подзвонив по схемі всіх площин. «Увага! Ворожі літаки попереду!» Це розбудило б усіх, хто не помітив. Потім він додав, що за цих обставин було найгіршим, що він міг сказати: «Здається, вони нас бачили».
  «Що нам тепер робити, командире ? » — спитав старшина Мізукі.
  «Ми намагаємося пройти крізь них або повз них», — сказав Фучіда, який не мав кращої відповіді. як? А що, якби їм це вдалося? Сподіваюся, один із носіїв все ж вижив? Сподіваюся, деякі інші кораблі японського флоту все ще вижили, тож його могли б врятувати, якщо він кинувся? Це здалося йому найімовірнішим, а також дуже поганим.
  Досягнення японського флоту було б само по собі пригодою. Ось прийшли американці. Фучіда спробував відчути їхню чисельність, скільки збили бойовий повітряний патруль над Акагі й Шокаку та зенітка флоту. Це було непросто, бо попереду в небі розкидані ворожі літаки. Найкоротша відповідь, яку він міг знайти, була не такою кількістю, як я хотів би, щоб їх було.
  Відважні, як мисливські пси даймьо , Зеро кинулися попереду, намагаючись утримати американців від Айчі та Накадзіма, які могли б поранити ворожі кораблі в якомусь наступному бою… якби вони ще мали кабіну для посадки. Але було недостатньо нулів, щоб виконати цю роботу. Кілька американських винищувачів вступили в бій з ними.
  Цим вони були зайняті, поки інші янкі з ревом мчали до японських пікіруючих бомбардувальників і торпедоносців.
  Фучіда випустив чергу в бік наступаючого американського винищувача. Це був радше жест непокори та попередження, ніж серйозна спроба збити американця. Його B5N2 був хорошим торпедоносцем. Накадзіма також був бомбардувальником досить хорошого рівня, хоча зараз він був застарілим у цій ролі. Ніколи не планувалося створити винищувач.
  Видавивши сплеск, Фучіда відкинув літак ліворуч, як і на півночі. Тоді він струснув свого нападника. Цього разу, на його жах і розчарування, ворог пішов з ним без жодних вагань. На борту американського літака було півдюжини важких кулеметів, а не два слабеньких пістолета, як B5N2.
  
  
  Кулі врізалися в торпедоносець. Масло з двигуна бризкало по лобовому склу. Бомбардир скрикнув. Так зробив і Мізукі. Фучіда дивувався, чому його самого не вдарили. Це не мало б значення надовго. Літак падав з неба, і він нічого не міг з цим вдіяти.
  Продовжуючи боротися з елементами керування, він крикнув: «Геть! Геть, якщо можеш!» Тихий океан кинувся йому назустріч. Він підготувався, знаючи, що це не принесе користі.
  Вплив.
  Чорнота.
  СТОВП ДИМУ СПРАВИЛ Сабуро Сіндо до похоронного вогнища Шокаку . Перевізник згорів від форштевня до корми. Навколо неї згрупувалися міноносці, знімаючи вцілілих. Він припускав, що вони невдовзі її торпедують. Вона заслуговувала на милосердний удар, як самурай, який вчинив сеппуку, заслуговував на те, щоб його вдруге добили після того, як він продемонстрував, що має мужність розрізати собі живіт.
  Акагі вже пішов. Сіндо не знайшов жодних ознак гордого перевізника, з якого він злетів. Це робило речі настільки поганими, наскільки вони могли бути.
  Навколо нього розриваються зенітні снаряди. Деякі з кораблів там побоювалися, що він може бути американцем, який повертається для нового удару. «Бака яро!» — прогарчав він. Так, вони були ідіотами, але хіба вони не заслужили право?
  Він спостерігав, як «Айчі» пішов у море неподалік від міноносця. Літак загинув, але екіпаж може залишитися живим. Небагатьом ударним літакам вдалося зайти навіть так далеко. Після двох зіткнень з ударними силами США та після шаленої оборони над американським флотом японці зазнали побоїв, яких вони не знали з… коли? Зустріч з корейськими кораблями-черепахами в кінці шістнадцятого століття? Жодне інше порівняння Шіндо не приходило в голову, але це мало бути гірше.
  Він теж подумав про те, щоб кинутись, подумав і похитав головою. На відміну від Накадзіми та Айчі, він мав шанс повернутися на Оаху. Гаваям знадобиться якомога більше літаків, щоб захистити себе. Японія точно не зможе принести більше. Якби він міг посадити свій Zero, він повинен це зробити.
  На він полетів, значить. Недалеко на південь від Шокаку згорів крейсер. Знову менші кораблі рятували вцілілих. Ймовірно, вони також повинні були тікати назад до Гаваїв. Американці повинні були завдати удару знову, як тільки зможуть. Який диявол тепер міг їх зупинити? Весь цей флот був у їхній волі.
  Можливо, з ним у небі залишилося ще півдюжини Зеро. Сіндо недовірливо похитав головою. Ті кілька винищувачів були єдиним, що залишилося від двох авіаносців. Зуікаку стояв у Перл-Харборі, де американські авіаудари були на місці. Він сподівався, що її авіаційний контингент перемістився на наземні бази на Оаху. Навіть якби літаки зникли, половину японського авіаносного флоту довелося б списати. Янкі залучили до цього удару більше авіаносців, ніж залишилося в Японії, не кажучи вже про їхній рій легких авіаносців.
  "Що ми будемо робити?" — пробурмотів він. Він поняття не мав. Як би там не було, відтепер воно буде під егідою армії. Військово-морська присутність Японії на Гаваях і навколо них щойно припинилася. Людина мала б бути сліпою, щоб думати про щось інше. Сіндо сподівався, що все одно чітко бачить біду.
  Двигун на одному з уцілілих нулів заглушився. Можливо, в літаку був невеликий витік палива. Можливо, це просто було занадто важко в бою. У будь-якому випадку це не повернеться на Оаху. Пілот віддав честь, починаючи довге ковзання вниз до океану. Можливо, він міг би плавно кинутись. Можливо, японський корабель знайшов би його, якби він знайшов. Але його шанси були не дуже хороші, і він мав це знати.
  
  
  Сіндо задумався, які його власні шанси. Він теж літав важко. Він пригальмував ще більше, використовуючи достатньо енергії, щоб утриматися в повітрі. Скоро, подумав він. Скоро я побачу острів.
  І він це зробив. Невдовзі двигун почав кашляти, але він спустився на злітну смугу Халейва. Він вилетів звідти під час японського вторгнення на Гаваї. Тепер йому доведеться захищати його від повернення американців, якого він ніколи не очікував.
   IX
  ДЖЕЙН АРМІТАДЖ ЧЕКАЛА НАСТАННЯ ТЕЧІ, ЩОДО ЩОДО ВОНА ПОМЕРЛА. Кілька жінок, яких загнали до японського військового борделю, знайшли способи вбити себе. Частково вона їм заздрила, але не мала сміливості піти їхніми стопами. Вона сказала собі, що хоче залишитися в живих, щоб побачити, як США помстяться Японії. Це правда, але здебільшого її стримував простий страх.
  Вона виглянула крізь заґратоване вікно своєї кімнати. Ще один ідеальний пізній день у Вахіаві. Не надто жарко, не надто холодно, не надто задушливо, не надто сухо. Блакитне небо. Кілька білих хмар. Яскраве сонечко. Це пекельне місце було ще більш пекельним для сидіння посеред раю.
  Японські солдати поспішали. Куди б вони не йшли, вони не встигали зупинитися для швидкого траху. Дехто з них поводився збентежено, лепетав своєю незрозумілою мовою, часом навіть кричав один на одного. Вона сподівалася, що у них є чим хвилюватися.
  Стукіт у двері. Це був не збуджений японець. Скоро, так, але ще ні. То була вечеря. Вона відчинила двері. Маленька сива китаянка подала їй тацю. Вона не розмовляла англійською. Японці переконалися в таких речах. Скільки практики вони мали, керуючи такими борделями? Багато, ясно.
  Вечеря була кращою, і її було більше, ніж якби вона досі обробляла свій маленький овочевий грядок. Їй було байдуже. Рис, риба та капуста мали смак попелу в її роті. Вона не наближалася настільки, щоб їсти заради неї . О ні. Японці просто не хотіли, щоб вона була надто худою, щоб догодити своїм… клієнтам.
  Китайка трохи повернулася, щоб віднести тацю на кухню. Вона підняла руку з розчепіреними пальцями. Джейн глухо кивнула. Наступний японський солдат чи матрос через п’ять хвилин.
  Вона зняла чоловічу піжаму, яку їй дозволяли одягнути, і лягла на ліжко голою. Кілька днів вона не могла цього витримати і боролася, знаючи, що боротьба безнадійна. Японці побили її, а потім зробили, що хотіли. Сьогодні вона не мала сил боротися. Якби вона зробила все можливе, щоб повірити, що цього не сталося, вона могла б пройти, поки вони не дозволять їй звільнитися. Потім вона могла піти спати… і мати ще один день, подібний до цього, з нетерпінням чекати.
  Ще один стукіт у двері, цей безповоротний. Джейн нічого не сказала. Вона просто лежала. Двері все одно відчинилися. Увійшов японець. Він усміхнувся її наготі. Вона вдала, що його немає, і продовжувала прикидатися навіть тоді, коли він скинув штани й наліз на неї.
  Він зробив те, що зробив. Його вага була важкою для неї, його дихання було кислим у її обличчя. Він стиснув її груди, але не дуже боляче. Могло бути й гірше. Було гірше, багато разів. Трохи краще, ніж середнє зґвалтування. О, радість. Він буркнув і смикнувся, а потім висмикнувся і зліз з неї, з дурною усмішкою на обличчі. Піднялися його штани. Він вийшов за двері, не оглядаючись.
  Через півхвилини стукає ще один із тих, хто прийшов. Вона навіть не встигла спринцюватися, не те що це мало б протипоказати чи хворобі, чи роздратування. Зайшов наступний: старший, сержант. Вона здригнулася всередині й сподівалася, що цього не видно. Старші хлопці були більш злими. Вони теж харчувалися страхом.
  Цей опустив штани на щиколотки посеред маленької кімнати й жестом попросив Джейн опуститися перед ним на коліна. Вона намагалася не дати йому зрозуміти, що вона розуміє. Це вона особливо ненавиділа. Вона повинна була це зробити , а не дозволити, щоб це зробили з нею. Їй також хотілося щоразу сильно вкусити . Стримував її лише страх перед тим, що з нею зроблять, якби вона це зробила.
  Коли вона продовжувала поводитися дурно, сержант висмикнув її з ліжка і поклав, куди хотів. Він був нижчий за неї, але міцний, як віл. Він сказав, що дасть їй ляпаса в середині наступного тижня, якщо вона не візьметься за справу. Вона ненавиділа його, ненавиділа себе більше. Принаймні він був не дуже великий. Так вона менше рвалася. Їй хотілося, щоб у неї було достатньо японців, щоб розповісти йому, який він маленький дурень.
  Вона не встигла встигнути далеко, як він раптом відштовхнув її. Це було незвично. Він пройшов три-чотири сходинки до вікна, все ще напівщоголи, і витріщився назовні. Саме тоді Джейн усвідомила, що глибокий басовий гуркіт, який вона відчувала так само, як і чула, був справжнім, був поза нею, а не продуктом її власного розуму, який розмелювався на шматки.
  Японець сіпнувся, наче встромив палець у електричну розетку. Він сказав те, що мало підпалити облуплені шпалери. Тоді, продовжуючи лаяти синю смугу, він підтягнув штани й кинувся з кімнати.
  Джейн скочила на ноги й підбігла до вікна. Все, що змусило б його відмовитися від мінета на півдорозі, було те, що вона повинна була побачити.
  І вона це зробила. Небо було повне літаків, що летіли з північного заходу. Вони були далеко, але не були схожі на жодного з тих, що вона коли-небудь бачила раніше. Це та реакція японця змусили в ній раптово оживити дику надію. Вони американські? вона думала. Будь ласка, Боже, нехай вони будуть американцями. Я перестав вірити в Тебе, коли Ти зробив це зі мною, але я почну знову, якщо вони американці. Клянусь, що зроблю.
  Зенітні гармати в Вахіаві та навколо неї почали стукати. Рекет звучав як кінець світу, але це була найсолодша музика, яку Джейн коли-небудь чула.
  Що б це не було, це був не просто неприємний рейд, як той рік тому. Там були десятки, десятки, можливо, сотні літаків. Ніхто не міг би надіслати стільки без жодних справ.
  Джейн кліпала очима. З того, що вона знала про стан техніки — а це, як більш-менш колишня дружина офіцера, було чимало, — ніхто взагалі не міг відправити стільки літаків з материка. B-17, які прилетіли на Гаваї, зробили це без зброї, без бомб, і прибули майже сухими. Або вони мали… у 1941 році. Це був 1943 рік. Мабуть, стан техніки змінився, поки вона не дивилася.
  І це було, клянусь Богом, клянусь Богом, у якого вона знову почала вірити всім своїм серцем, усією своєю душею і всією своєю силою. Бомбардувальники почали розвантажуватися на Вілер-Філд і Шофілд-Баракс, просто з іншого боку шосе Камехамеха від Вахіава.
  Дім розпусти затрясся. Затріщало віконне скло. Не дуже погано націлена бомба перетворила б це скло на осколки, а з неї — гамбургер. Вона відступила від вікна, сльози текли по її обличчю. Відразу їй захотілося жити. І якби це не було диво, то що було б?
  Крики та вітання з інших кімнат також свідчили, що вона не одна. Потім вона почула інший крик: крик болю, а не радості. Одна з жінок, які там потрапили в пастку, мабуть, почала святкувати навіть з японцем у своїй кімнаті. Це було безглуздо, але це не означало, що Джейн не зробила б того самого.
  
  
  Ще більше вибухає бомб, і ще більше. Звучало так, ніби американці справді віддавали це під аеропорт і казарми. "Вбити їх всіх!" — крикнула Джейн. «Давай, проклята! Вбити їх всіх!"
  КЕНЗО ТА ХІРОШІ ТАКАХАШІ МАЛИ ОШІМА МАРУ собі. Кензо не знав, де саме був його батько: у японському консульстві, на радіостудії, можливо, навіть у палаці Іолані. Його старий був в тісній зв’язці з окупаційною владою – і в свинячому раю. Що менше Кензо чув про це, то більше йому це подобалося.
  Хіроші був за штурвалом, Кензо стежив за вітрилами сампана — точніше, не надто стежив за ними.
  «Зверніть увагу, біса!» — гавкнув Хіроші. «Припини сумувати про свою дівчину — її тут немає».
  — Так, — сказав Кензо. Але він не міг перестати думати про Елсі. Лягти в ліжко з дівчиною це зробить. Він також навряд чи забуде набір грудок, які йому дали японські солдати. Якби це вийшло хоч трохи інакше, вони б його забили до смерті.
  Він сподівався, що його старий зможе щось із цим зробити — дізнатися, хто такі солдати, накликати на них неприємності тощо. Немає такого щастя. Як дивився на все його батько, побиття було його власною провиною. Якби він не розлютив солдатів, вони б залишили його в спокої. Те, що вони хотіли групово зґвалтувати його дівчину, не мало нічого спільного.
  — Зверніть увагу, — знову сказав Хіроші. «Цього разу ми не просто біжимо перед вітром».
  "Я знаю. Я знаю." Кензо не міг не знати. У них був вітер правий борт. Вони пливли на захід, щоб спробувати щастя в каналі Кайєвахо, між Оаху та Кауаї. Останнім часом вони не так багато ловили, пливучи на південь; ці води виловлювалися. Не так багато сампанів прямували сюди: так дійшов висновку Хіроші, наслухавшись чимало пліток рибалок. Кензо сподівався, що його брат виявився правим.
  «Що там відбувається?» Хіроші вказав на північ, у бік Оаху.
  "Га?" Кензо знову думав про Елсі. Його погляд стежив за вказівним пальцем Хіроші. «Сучий син!» він сказав.
  Рій японських літаків піднімався з того місця, що було Хікам-Філд поблизу Перл-Харбора. Поки два брати Такахаші спостерігали, вони струснулися в стрій і полетіли на північ.
  «Якась дриль?» — ризикнув Кензо.
  "Може бути." Хіроші не звучав переконано. «Однак вони завжди бурчать про те, що у них не так багато бензину. Це багато літаків, щоб відправити на навчання».
  «Так. Але що ще може бути?» Кензо відповів на своє запитання раніше, ніж його брат: «Можливо, хороші хлопці знову стають жвавими». Хороші хлопці. Він так думав про США ще до того, як японські солдати буквально накинулися на нього обома ногами, звичайно. Тепер його почуття до країни, в якій він народився, подвоїлися і подвоїлися. Так само був і його страх, що він не отримає кредиту за ці почуття, незважаючи ні на що. Якби американці повернулися на Гаваї — ні, коли б вони повернулися — ким би він був? Ще один японець, чий батько був колабораціоністом.
  Наразі йому потрібно було пам’ятати, що він перш за все рибалка. Вітер став непростим, коли Oshima Maru обігнув Барберс-Пойнт, що на південно-західному куті острова Оаху, і ще складніше, коли він пройшов Каена-Пойнт, найзахіднішу кінцівку острова. Був уже пізній вечір.
  «Чи не вважаєте ви, що нам слід вийти більше в середину каналу, перш ніж ми скинемо наші лінії?» — запитав Кензо.
  
  
  Хіроші похитав головою. «Це те, що роблять усі інші».
  Наскільки Кензо бачив, усі інші зробили це з цілком поважної причини: риба, швидше за все, була там. Але він не сперечався з братом. Останнім часом він сперечався з багатьма людьми через багато речей. «Гаразд, добре», — сказав він. «Нехай буде по-твоєму». Вони напевно зловили достатньо, щоб їсти. Якщо вони не зловлять більше, ніж це, Хіроші доведеться вийти на середину каналу… чи не так?
  Він викинув наживку - гольян і субпродукти - в Тихий океан. Вони з Кензо опустили мотузки в блакитну-блакитну воду. «Тепер ми чекаємо», — сказав Хіроші, речення, яке могло передаватися від одного рибалки до іншого в будь-якій точці світу з початку часів.
  Скумбрія, яка вистрибнула з води неподалік від сампана, повідомила Кензо, що неподалік плаває уловиста риба. Це сказало Хіроші те саме; він виглядав так само самовдоволено, як і їхній батько, коли Японія знайшла якийсь новий спосіб посилити ситуацію зі США. Кензо ледь не сказав йому це, але це теж почало б суперечку.
  Коли вони підтягнули мотузки, вони привезли з собою ахі , аку , махі-махі та кілька акул. Наступний час була шалена частина операції. Вони потрошили рибу і якнайшвидше відправили її в трюм для зберігання. Одна з акул, розміром близько трьох футів, ледь не вкусила Кензо і продовжувала плюхатися та бити навіть після того, як він вирвав її нутрощі.
  «Прокляті речі справді вмирають лише після заходу сонця», — сказав він.
  «Краще повірте. Вони… — Хіроші замовк. Він схилив голову набік. "Що це?"
  «Я нічого не чую». Кензо зробив паузу — він щойно зробив із себе брехуна. «О, почекай хвилинку. Тепер я роблю. Звучить як грім».
  Хіросі пирхнув, і недарма: день був гарний і ясний, на небі майже не було жодної хмаринки. «Виберіть те, що має сенс, чому б вам не вибрати?»
  "Гаразд. Можливо, це бомби». Кензо сказав перше, що спало йому на думку. Проте, сказавши це, він зрозумів, наскільки це мало сенс. Низький гуркіт доносився з боку Оаху, безсумнівно. У ньому промайнула надія. «Можливо, американці дійсно звертаються».
  «Це було б великим, якби вони були», — сказав Хіроші, що було правдою, бо шум тривав і тривав. Оскільки жоден із них не міг нічого з цим вдіяти, вони обидва повернулися до потрошення риби.
  Через кілька хвилин Кензо знову подивився на схід. Коли він не повернувся до роботи відразу, Хіроші теж виглядав так. Вони водночас тихенько свиснули. Густі стовпи чорного, жирного на вигляд диму піднімалися над хребтом Ваянае. «Це повітряний наліт, до біса великий», — сказав Кензо. Вимірявши розташування стовпів диму, він додав: «Схоже, вони дурять Шофілда та Вілера».
  «Схоже, ви маєте рацію», — сказав Хіроші, коли зробив ті самі розрахунки. «Вони, мабуть, також б'ють по інших місцях, тільки ми не бачимо їх з того місця, де ми знаходимося».
  «Так». Кензо про це не подумав, але його брат мав рацію. Wheeler Field був однією з найважливіших злітно-посадкових смуг на острові Оаху. Якби американці влучили в нього, вони вдарили б і Хікама, і Еву, і Канеохе, і інших теж. І якби вони так били по злітно-посадкових смугах… «Можливо, вторгнення справді триває!»
  "Може бути. Ісусе Христе, я на це сподіваюся», — сказав Хіроші. «На часі, якщо так».
  
  
  Переривчастий грім вибухів стих. Але гул зі сходу – ні. Якщо що, воно стало голоснішим. — раптом вказав Кензо. «Ти подивишся на це?»
  "Ісус Христос!" — знову сказав Хіроші, цього разу тоном, наближеним до справжнього благоговіння. Небо було повне літаків, їх потоки, і вони летіли на захід, від Оаху до Кауаї. Це забрало багато з них прямо над Oshima Maru.
  Кензо та Хіроші дивилися вгору з роззявленими ротами. Кензо бачив фотографії B-17 ще до початку війни. Деякі з великих чотиримоторних бомбардувальників відповідали тим, що він запам’ятав на цих фотографіях. Інші були нової породи з довшими, вужчими крилами та хвостами з подвійними кермами. Рев двигунів над головою ніби змушував сампан вібрувати.
  «Де вони збираються приземлитися?» — прошепотів Хіроші.
  «Буде мене», — відповів Кензо. Він не знав, що на Кауаї є злітно-посадкова смуга, достатня для посадки таких великих літаків. Можливо, японці побудували його, хоча він думав, що вони зробили якомога менше на всіх островах, крім Оаху. І все ж він не припускав, що цей рій бомбардувальників попрямував би до Кауаї, якби їм не було куди спуститися.
  «Ми розкажемо нашим онукам про цей день», — сказав Хіроші.
  «Так». Кензо кивнув. «Будемо сподіватися, що ми доживемо до них».
  КОЛИ капрал ТАКЕО ШІМІЗУ ПОЧУВ, ЩО ввімкнулися сирени ПОВІТРЯНОЇ НАБОРКИ, він особливо не хвилювався. Черговий неприємний наліт американців, подумав він. Американці відправили гідролітаки над Гаваями так само, як Японія відправила їх над західним узбережжям США. Вони скинули кілька бомб, а потім їх або збили, або зникли.
  Але накази були наказами. «Давайте», — покликав він своїх людей. «З бараків і в окопи. Відкладіть картки та дошки . Ви можете забрати ігри, коли повернетеся».
  Бурчачи, солдати вийшли за ним назовні. Бурчачи ще дужче, вони спустилися в траншеї, які викопали на газоні перед оштукатуреною будівлею. Люди, які заплямували форму, лаялися. Безсумнівно, завтра вранці на перекличці їх викличуть за брудний одяг.
  Коли Шимізу почув над головою двигуни літака, він спочатку відчув полегшення. «Чуєте, скільки їх?» він сказав. «Це, мабуть, наші бомбардувальники, які повертаються з навчального зальоту, на якому вони були».
  «Я так не думаю, сер, будь ласка, вибачте», — сказав старший рядовий Фурусава. «Це глибший шум. Наші двигуни мають вищий крок».
  Шімізу ще трохи послухав. Шум справді здавався іншим. І все ж… «Для мене це схоже на багато літаків, а не на ті, що надсилають янкі. Зазвичай вони також не приходять удень. Ти кажеш...?»
  Не встиг він закінчити, як застукали зенітні гармати. Артилери не думали, що літаки над ними японські. І Шимізу почув рівний різкий крамп! шишка! шишка! розриваються бомб. Він чув про ці вибухи більше, ніж будь-коли, коли японці завойовували Гаваї.
  Він подивився на небо. У нього відвисла щелепа. Це були не американські гідролітаки. Він познайомився з їхніми пузатими лініями. Це були бомбардувальники, бомбардувальники-монстри, їхні зграї. Більшість летіла на захід, у напрямку Хікам-Філд і Перл-Харбор. Але деякі прийшли прямо через Гонолулу. І найімовірнішою причиною, чому вони прилетіли прямо над Гонолулу, була...
  
  
  З їхніх черевів падали бомби. Він бачив, як вони падали в повітрі. І здавалося, що всі вони падали просто до нього. «Качка!» — крикнув він і кинувся обличчям у землю. Раптом у нього виникли важливіші справи, ніж забруднити форму.
  Наростаючий свист бомб викликав у нього бажання кричати. Потім вони вдарили, і він закричав . Це не мало значення. Крізь той грім його ніхто не чув. Земля здригнулася, наче під час землетрусу. Він пережив кілька сильних землетрусів у Японії. Це було гірше, ніж будь-який з них. Коли на нього все посипалося, він не був упевнений, чи його поховають живцем.
  Поки вас обстрілювали, здавалося, що це триває вічність. Нарешті, після того, що могло тривати не більше ніж десять хвилин реального часу, бомби припинили падати. Принаймні вони були поруч — він усе ще чув вибухи на заході. «Вони просто влаштували нам дзвінок», — ошелешено подумав Шимізу. Вони дуже хотіли відвідати злітну смугу та гавань.
  Як ховрах, дивлячись, чи справді лисиця пішла, він висунув голову зі своєї нори. Раніше казарму обстрілювали. Цього разу їх зрівняли. На землі навколо будівлі були розкидані кратери. Так само були тіла та шматки тіл. Інші будівлі поблизу диміли руїнами.
  Ясуо Фурусава підійшов до нього. Син аптекаря озирнувся з таким же жахом на обличчі, який відчував Шимізу. «О, — тихо сказав Фурусава, а потім знову: «О». Здавалося, замало, але що ще казати?
  «Допоможіть пораненим!» — закричали офіцери. «Готуйтеся до руху! Готуйтеся до бою!» Шимізу не знав, як він мав робити всі ці речі одночасно. Він не знав, як взагалі готуватися до бою. Його гвинтівка була в казармі, яка почала горіти. Дивлячись у траншею, він також не побачив нікого, хто мав би з собою гвинтівку.
  Він міг би щось зробити для поранених, але не дуже. Він перев'язував рани. Він допоміг вивести людей з окопів і підняти уламки, щоб інші могли їх перенести. Лікар, який з’явився через кілька хвилин, швидко виглядав приголомшеним.
  Перед бараком з вереском зупинилася пожежна машина. Бригада – місцеві жителі – почали обливати водою те, що залишилося від будівлі. Гвинтівки там не принесуть користі. Однак це могло б утримати боєприпаси з ними від згоряння, що врятувало б деякі втрати.
  Рядовий Сіро Вакузава вказав на захід. «Дивіться!» він сказав.
  Шимізу зробив. Дим піднімався з боку аеродрому та з боку Перл-Харбора, що знаходиться за ним. Американські бомбардувальники справді вдарили по цьому району сильніше, ніж у Гонолулу. Якийсь лейтенант почав кричати на пожежників: «Не переживайте за це місце! Іди туди! Ось, ти мене чуєш?» Він показав на захід, як і Вакузава.
  Пожежники відповіли йому англійською. Кілька з них виглядали японцями, але ніхто не зізнався, що знає мову. Офіцер підстрибував, лютуючи все більше й більше. Це йому зовсім не принесло користі. Він витягнув катану з піхов. Пожежні відступили від нього. Майже в стані апоплексії він повернув його назад. Він міг убити місцевих жителів, але не міг змусити їх зрозуміти, про що він говорить, і це те, що йому потрібно було зробити.
  Тоді інші офіцери почали кричати. «Закеннайо! Гвинтівки!» — завив один із них. «Як ми маємо воювати з американцями, якщо там наші гвинтівки?» Він вказав на тліючі, що стікали уламки казарми.
  Саме тоді, коли всі чоловіки, у яких на комірах було більше золота, ніж червоного, здавалося, втратили голову, майор сказав: «У нас є багато трофейних американських гвинтівок і боєприпасів на складах тут, у Гонолулу. Ми можемо використати їх, якщо під рукою немає Арісаки. Вони все одно мають кращу зупиняючу силу, ніж наші гвинтівки».
  Хтось інший, хто зберіг свій розум, додав: «Що б ми не робили, нам краще робити це швидко. Наближається ніч, і це ускладнить ситуацію. Очевидно, янкі збираються спробувати вторгнутися. Нам потрібно бути готовими до маршу вранці».
  Так Шимізу та його загін виявилися не надто гордими володарями американських Спрінгфілдів. Він не дуже дбав про своє. Він був більшим і важчим за Арісаку, до якої він звик: зброя, яка була створена для більшого солдата, ніж середній японець.
  Ясуо Фурусава кілька разів працював на своєму Спрінгфілді. «Гладкий, він добре зроблений», — неохоче сказав він.
  «Я думав про те саме», — сказав Шимізу. — Але брикатиметься, як осел.
  «Шігата га най, капрал- сан », — сказав Фурусава, і Шімідзу довелося кивнути.
  Нічого не могло бути й без вечері. Офіцери спершу хвилювалися про зброю, а про все інше вже потім. Шімідзу був упевнений, що полк також почне марш на свої позиції в північній частині Оаху, щойно розвидніться. Йому було цікаво, чи він і його люди поснідають перед тим, як вирушать.
  Як трапилося, так і зробили: десь зварили рис і привезли на фургоні. А потім частина полку з Арісакасом, а інша зі Спрінгфілдом, усі люди в брудних, часто закривавлених, уніформах, вони почали маршувати до позицій, приготованих для них перед останньою спробою ворожого вторгнення.
  «Нам повинні бути вантажівки», — пробурчав старший рядовий Фурусава. «Ми могли б дістатися туди за годину-дві, якби у нас були вантажівки».
  Але вони цього не зробили, точніше, у них не було палива для них. Ця пожежна машина була першим моторизованим транспортним засобом, за винятком літаків, який Шимізу бачив у роботі за кілька тижнів. І так… вони марширували.
  Щоб дістатися до шосе Камехамеха, їм довелося пройти повз Хікам-Філд. Багато літаків залишилися неушкодженими в своїх обшивках. Єдина біда полягала в тому, що на даний момент це не принесло їм ніякої користі. Американські бомбардувальники заштукатурили злітно-посадкові смуги, як тільки вони варті. Фрикаючі бульдозери та зграї чоловіків з кирками та лопатами — військовополонені, місцеві жителі, змушені вступати до трудових банд, і навіть японці — робили все можливе, щоб знову зробити поле придатним для використання. Їхнє найкраще ще не було достатньо хорошим.
  Шимізу не сподобалося те, що він побачив. Як японці збиралися атакувати американські кораблі, якщо їхні літаки не могли відірватися від землі? На мить від страху його кроки були легкими. Тоді він згадав про авіаносці, які дозволили його країні завоювати Гаваї. Вони б подбали про янкі.
  Він пішов далі, почуваючись краще.
  ДЖИМ ПЕТЕРСОН БУВ ГЛИБОКО в надрах хребта Кулау, коли почув вибухи біля входу в тунель. На мить він сперся на кирку, намагаючись перевести подих. Будь-який привід ненадовго зупинитися був хорошим. Щоразу, коли він піднімав кирку і впивався нею в схил гори, він думав, чи зможе зробити це знову. Питання було взагалі серйозне. Чоловіки тихенько падали і вмирали щодня. Він допоміг віднести Ґорді Бреддона в могилу — звичайно, після закінчення його звичайної зміни. Якщо ваші коліна були більшими за стегна, як у Горді протягом тривалого часу, ви не були першокласним фізичним зразком. Наразі в долині Каліхі було до біса небагато в’язнів, про яких це не було правдою. Про нього це було до біса правдою.
  Японці не так дбали про тунель, ніж про те, щоб заробляти військовополонених до смерті — або бити їх до смерті, чи розстрілювати їх за найменшого приводу чи просто заради розваги. Єдиний спосіб швидше позбутися в’язнів – побудувати залізницю через джунглі. На відміну від тунелю, він нікуди б не подівся, але це, можливо, їх не зупинило.
  Більше вибухів. "Якого біса?" – сказав Чарлі Каапу. Він виділявся в натовпі тунельних щурів, оскільки був удвічі сильнішим за більшість з них. Він не був там достатньо довго, щоб сильно зіпсуватися. А раніше він був цивільним, а не військовополоненим, тому просто зголоднів; він не сидів на голодній дієті.
  «Звучить як бомба», — сказав Петерсон.
  «Багато бомб, якщо це так», — сказав Чарлі, і Петерсону було важко не погодитися. Напади США на Гаваї досі не приносили нічого, крім роздратування. Ще віддаленіші стріли долинали луною вгору по валу. Якими б вони не були, вони були занадто великими, щоб просто дратувати.
  Така сама думка спала на думку ще комусь. «Бомби не можуть бути», — сказав втомлений, але авторитетний голос.
  «Хотілося б, але їх надто багато. Як США могли перекинути стільки бомбардувальників над Оаху? Ніяк, ніяк. Мабуть, японці щось підірвали».
  «Вони можуть підірвати себе або просто підірвати себе. Мені все одно», — втрутився хтось інший.
  Коли чоловіки з кирками зупинилися, чоловіки з лопатами не змогли завантажити щебінь, щоб люди з кошиками винесли його з тунелю: щебеню не було для завантаження. І коли чоловіки з кошиками не виходили, хитаючись, з тунелю з інтервалами, досить короткими, щоб задовольнити японців, охоронці зайшли, щоб дізнатися, що в біса відбувається. Військовополонений біля входу в тунель крикнув: «Голову вгору!» щоб попередити чоловіків у кінці валу.
  Зі стогоном Петерсон підняв кирку. Здавалося, він важить шістнадцять тонн. Він повернув його назад і подав вперед. Він врізався у вулканічну породу. Крякнувши, він витягнув його й знову розмахнувся.
  Через кілька хвилин він почув крики японців, наближаючись. Вони звучали божевільно. Вони часто так і робили, але це було гірше, ніж зазвичай. І їх просування вгору по шахті можна було помітити за криками болю в'язнів, повз яких вони проходили. Це означало, що вони замахувалися своїми клятими бамбуковими палицями на тих, кому не пощастило потрапити в радіус дії.
  Вони деякий час не робили так багато, не всередині тунелю. Чого вони так нервували? Петерсон отримав тріщину на спині, від якої він похитнувся на грубу скельну стіну. Це дало йому більше подряпин і грудок.
  Чарлі Каапу теж вдарили. Він сприйняв це з усмішкою, від чого охоронець знову вдарив його. Він продовжував посміхатись і підіймав кирку. Це не була загроза, або й не мала бути такою, бо за мить він вдарив киркою об камінь. Але той охоронець до біса швидко знайшов щось інше.
  Як тільки японець опинився поза межами чутності, Чарлі сказав: «Б’юся об заклад, США щось роблять . Ці маленькі хуесоси не були б такими стрибкими, якби не ми».
  Це я відчуваю надію? — здивувався Джим Петерсон. Він так довго був без нього, що йому було важко це впізнати. Він мав похмуру рішучість вижити, але не надію. Надія була іншою. І так, це була доза того крихкого, дорогоцінного почуття, клянусь Богом.
  
  
  Усі працювали більше, не тому, що охоронці били людей, а тому, що надія, незважаючи на того військовополоненого з авторитетним голосом, була заразною. Чоловіки хотіли вірити, що американці повертаються, і думали, що навіть вмираючих в’язнів вони можуть зміцнити… на деякий час.
  Коли зміна закінчилася, Петерсон поплентався з тунелю з таким пружним кроком, який міг мати голодуючий чоловік із авітамінозом. З гарним апетитом він з’їв свій рис і огидне листя. Але він завжди був голодний. Коли він поїв, він знав, що американці повернулися . Чоловіки, надто хворі, щоб народжувати — іншими словами, люди, які незабаром помруть — спостерігали, як на південному заході, з боку Гонолулу та Перл-Гарбора, піднімається дим. Деякі з них бачили бомбардувальники. Петерсон нічого не бачив; стемніло. Його майже не хвилювало. Його розумовий зір був у чудовому робочому стані.
  На вечірній перекличці охорона теж нервувала. Природно, підрахували. Так само природно, вони винесли це на військовополонених. Петерсон думав, що вони вбили людину, коли повалили його з ніг і били ногами, але він не був впевнений.
  Навіть сон, зазвичай найцінніший актив людини після їжі, сьогодні пішов на другий план. Ув’язнені розмовляли низькими, збудженими голосами, замовкаючи щоразу, коли повз них підкрадався японець. Їхня туга після перемоги американців зводилася до двох речей: біфштексу та картоплі фрі. Кілька чоловіків говорили про кицьку, але лише деякі; більшість із них зайшли надто далеко, щоб так чи інакше хвилюватися про жінок. Фантазії про їжу приносили набагато більше задоволення.
  «Пусі — це більше проблем, ніж воно того варте», — висловив думку Чарлі Каапу. Це здивувало Петерсона; Чарлі, з усіх людей тут, був у достатній формі, щоб віддати жінці справедливість — чи, можливо, навіть несправедливість, якби він побачив нагоду.
  «Це біда, яку я хотів би мати», — сумно сказав хтось інший.
  Великий, кремезний за табірними мірками, так чи інакше… хапа , — гавайець похитав головою. «Чому, на твою думку, я опинився в цьому клятому місці, крім кицьки?»
  «Розкажи нам історію ще раз, Чарлі», — сказав Петерсон. Це було краще, ніж більшість тих, що розповідали в’язні, і він також не так часто чув це.
  Чарлі Каапу мав огиду до себе. «У цього японського майора є білява дівчина». Він використовував деякі ритми місцевого піджину, не дуже впадаючи в нього. Глянувши, він продовжив: «У білявої дівчини гарний хлопець». Він тицьнув великим пальцем собі в груди. Але потім його обличчя впало. «Ви йдете за Nooky, ви стаєте дурним. Я здурів. Я сварюся з дурною стервою, а вона верещить на мене. Вони хапають мене, вони відправляють мою дупу сюди. Хіба вам, хлопці, не пощастило, що вони це роблять?»
  Він отримав глузування, як він, мабуть, знав. Як сказав бідний Ґорді, Петерсон хотів би так весело провести час, перш ніж його відправлять у долину Каліхі. Але новини дня ще більше підсилили його рішучістю пережити японців.
  Оскільки він і всі інші в таборі виявили надто рано наступного ранку, новина дня ще більше змусила охоронців переконатися, що ніхто з в’язнів не переживе цього.
  ДЖО КРОЗЕТТІ СЛУХАВ БРИФІНГ ОФІЦЕРА. «Гаразд, панове», — сказав чоловік і зупинився, щоб ковтнути молока. «Ми дали японцям ліву щелепу, а праву — живіт. Ми потопили їхні авіаносці, ми розбили решту їхніх надводних кораблів і замазали їхні аеродроми на Оаху. Вони на мотузках і хитаються, але все ще стоять на ногах. Тепер ми йдемо до нокауту».
  Кілька літаків поблизу Джо сказали: «Так!» Декілька інших гарчали глибоко в горлі, тихий тваринний звук, який він не думав, що вони знали, що вони видають. Йому довелося прислухатися, щоб переконатися, що він не робить це сам.
  «Наші власні втрати були в межах очікуваних», – продовжив офіцер. «Один легкий авіаносець затонув, ескортний авіаносець і корабель флоту пошкоджені. Перевізник все ще може запускати літаки, і ми все ще працюємо».
  Почулося більше гарчання і навіть пару вигуків. Цього разу Джо не хотів приєднуватися до них. Як він дивився на це, японці показали, наскільки вони хороші. Значно переважаючи чисельно, потрощені, вони все одно зуміли завдати реальної шкоди американській оперативній групі. Ну, пілоти пікіруючих бомбардувальників і торпедоносців тепер вибули з гри, більшість із них назавжди. Тим, чиї літаки не збили, довелося б кинутись в океан. Пікапів не могло бути багато.
  «Ви знаєте, що ми вчора вдарили по їхніх авіабазах на острові Оаху з B-17 і B-24», — сказав офіцер.
  «Вони пройшли весь шлях із західного узбережжя зі своїми бомбами, але не могли сподіватися повернутися додому. Ось чому вони попрямували на Кауаї, коли рейд було зроблено. Як ми отримали злітно-посадкову смугу, достатню для посадки бомбардувальників, побудованих там під носом у японців, це історія, про яку вони напишуть книги після війни. Ви можете покластися на це своїм життям».
  Звичайно, бомбардувальники все одно сиділи б там, у кінці смуги. Якби японці хотіли їх розбити, вони могли б. Мабуть, це була одностороння місія з самого початку. Поговоримо про м’ячі, — подумав Джо.
  «Наші засоби на Оаху стверджують, що ми добре впоралися з ворожими базами, але японці намагаються знову привести їх у придатну для використання форму», — сказав офіцер для брифінгу. «Ми не хочемо, щоб вони це робили». Кілька похмурих сміхів супроводжували цю заяву. Криво посміхнувшись на власному обличчі, лейтенант-командир продовжив: «Виведення авіаносців, не кажучи вже про військові кораблі, що йдуть позаду нас, у зону дії наземного повітря може бути небезпечним для здоров’я кожного». Ще кілька сміхів, для всього світу, ніби він пожартував. «Те, що ви, хлопці, збираєтеся зробити, так це подбати про те, щоб цього не сталося. Наші корабельні бомбардувальники збираються знову вдарити по Вілер-Філду, щоб не дати японцям полетіти з нього. Ви, пілоти-винищувачі, збивайте все, що підіймається в повітря, і вистрілюйте стільки, скільки зможете на землю. Стріляйте з ворожих літаків, де б ви їх не помітили, і стріляйте по землерийній техніці, яка дозволяє японцям швидко ремонтувати. Ми будемо бити їх сильно, і ми будемо бити їх, поки вони не зможуть більше бити у відповідь. Питання?»
  "Так, сер." Пілот підняв руку. «Коли морська піхота заходить?»
  «Післязавтра, якщо все буде працювати так, як має бути», — сказав офіцер. «Ви можете це зробити. Ви це зробите . Тепер керуйте своїми літаками!»
  Коли Джо поспішав до екіпажу, він зрівнявся з Орсоном Шарпом. "Післязавтра! Ми справді заберемо це від них».
  «Ну, звичайно». Шарп глянув на нього. «Ти думав, що ми не будемо?»
  "Звичайно, ні!" Джо змусив себе обуритися. Якщо він і мав сумніви, то не хотів зізнаватися в них навіть самому собі, не кажучи вже про свого друга.
  Пекельні коти дзижчали над головою, коли він піднімався в кабіну. Бойове повітряне патрулювання було потужним. Вони вже були в радіусі наземного повітряного базування, хоча жоден ще не з’явився після морської битви. Це теж стверджувало, що бомбардувальники зробили хорошу роботу, вивівши злітно-посадкові смуги на Оаху на час.
  Пекельний кіт Джо був загазований і доверху повний патронів. У літаку було кілька дірок від куль, яких не було двадцять чотири години тому, але нічого важливого не було пошкоджено. Двигун одразу ожив. Джо методично пробігся по своїх чеках — вони просвердлили його, перш ніж впустити в Жовту небезпеку. Все виглядало зеленим.
  Злетіло не так багато пілотів, як напередодні. Білл Френк, який проживав у кімнаті з Джо, Орсоном Шарпом і ще одним хлопцем у початковій школі в Чапел-Хілл, Північна Кароліна, був одним із зниклих безвісти. Ніхто не бачив, як його літак впав, але він також не приземлився. Джо намагався не думати про втрати. Це робота, сказав він собі. Ви повинні це зробити. Іноді трапляються речі, от і все. Але з тобою вони не трапляться.
  Коли літаки почали злітати в повітря, Джо думав про те, що він буде робити. Wheeler Field. Центр острова. Між гірськими хребтами. Тепер, після стількох досліджень, він міг намалювати карту Оаху уві сні. Шофілдські казарми та місто по той бік шосе — Вахіава — допоможуть йому туди, якщо йому буде важко знайти це місце. Із зарозумілістю молодості він не думав, що так і буде. Острів спочатку був не дуже великий.
  А потім отримав картатий прапор. Hellcat помчав по кабіні. Коли він намагався впасти в Тихий океан, він миттєво похилився. Джо смикнув палицю назад. Ніс піднявся. Винищувач віддалявся, щоб знайти своїх побратимів. Чи було якесь почуття у світі краще за це? Ну, можливо, один.
  Він пильно стежив за кораблями внизу. Було враховано не зовсім усіх супроводжуючих японської оперативної групи. Він вирішив, що американські бойові машини, крейсери та есмінці зможуть впоратися з усім, що залишиться, але навіщо ризикувати? Він не помітив жодного великого військового корабля. Вони або повернулися на дно, або помчали назад на Оаху. Він дійсно бачив кілька рибальських човнів. Спочатку він просто змирився з цим — він був, зрештою, сином рибалки. Але потім він згадав, що японці використовували ці човни як пікети. У них на борту були б радіостанції. Атака американського флоту не була б несподіванкою. Якби ворог міг підняти літаки, він би це зробив.
  Він міг. І він це зробив. Джо щойно помітив Оаху, зеленого вдалині, як у його навушниках пролунало попередження: «Бандити! Бандити о десятій!»
  На деякій відстані від головних літаків Джо вдивлявся на південний схід, поки не помітив японські літаки. Їх пілоти були хитрими. Вони повернулися до сонця, щоб вийти з-під нього, щоб їх було важче помітити. Джо хотів, щоб його Hellcat мав радар. Тоді ворог не міг би так хитрувати. Ну, цього разу вони не спрацювали.
  Він глянув на свого провідника. Тепер він очолив елемент, замість того, щоб слідувати за ним. Виживання найсильнішого — чи найщасливішого — діяло в повітрі так само, як і в його підручнику з біології. Інший пілот, великий блондин із Південної Дакоти на ім’я Дейв Андерсен, помахав у кабіні, щоб показати, що він уважний. Джо помахав у відповідь.
  Ось прийшли японці. Деякі бійці були нульовими. Можливо, вони повернулися на Оаху після того, як їхні носії загинули. Можливо, вони там базувалися — японці точно зробили це зі своїми літаками ВМС у південній частині Тихого океану. Інші були коротшими, триммернішими, з меншим навісом кабіни. Розпізнавання силуету окупилося. Це були винищувачі Японської армії-Оскари, під кодом США.
  Оскар був повільнішим, ніж Zeros. Гармат теж не мали, лише два кулемети гвинтівкового калібру. Але вони повинні були бути ще більш спритними і маневреними, ніж винищувачі ВМФ. Спостерігаючи, як пілоти в Zeros виконують кілька приголомшливих петель, поворотів і обертів, Джо був із Міссурі на цьому; він не повірить, поки сам не побачить.
  Що він і зробив, невдовзі. «Пекельні коти» з легкістю можуть перевершити «Оскар» і перевершити його. Але ворожий пілот, який знав, що робив, міг ледь не повернути свій літак назад під себе. Пекельні коти летіли, як мухоловки. Оскар ухилявся, як метелики.
  
  
  Але вони не могли бити набагато сильніше, ніж метелики. Полотняно-дротяні біплани в минулій війні мали таку ж вогневу міць. І Hellcats були створені, щоб взяти це. Оскарів не було. Вони були на кілька сотень фунтів легші навіть за Zeros і, відповідно, легші. Уся ця маневреність мала свою ціну. Якби «Оскар» ставав на шляху вибуху з гармат Hellcat 6.50 калібру, він часто розбивався в повітрі.
  Це не могло бути добре для морального духу, але японці, які літали на армійських винищувачах, мали мужність. Вони нудьгували на Dauntlesses, яких супроводжували Hellcats. Так само робили їхні друзі з флоту в Zeros. Вони також отримали кілька, але вони платили, і платили високо. Пекельні коти значно переважали їх. Джо думав, скільки «Оскарів» і «Зеро» — і бомбардувальників «Японців» теж застрягли на землі, бо не могли злетіти. Багато, сподівався він.
  Він спробував отримати Оскар. Його трейсери пішли широко. Він намагався тримати ніс націленим на японського бійця, але не міг. Він був набагато спритнішим у повітрі. У стрибку й стрибку він був у нього на хвості, ті дві рушниці, які він ніс, спалахнули. Один снаряд влучив у Hellcat. Джо з тривогою глянув на прилади, кидаючи пістолет своєму літаку й тікаючи від «Оскара». Немає вогню. Ніяких витоків. Немає проблем. Так, Hellcat міг це витримати. І Hellcats також могли б це зробити. Цей японський пілот був професіоналом, але незабаром він був би мертвим профі, якби зв’язався з багатьма великими мускулистими американськими винищувачами.
  На сході був хребет Кулау, а на заході — хребет Вайана. Японські зенітні гармати біля пляжу почали викидати зенітний снаряд. Джо трохи покрутився туди-сюди, щоб стрільці не знали, куди він прямує. Дейв Андерсен залишився з ним.
  Звичайно, Оаху був маленьким. Лише через три-чотири хвилини після того, як він побачив хвилі, що розбиваються на пляжі, він був вище цілі. Dauntlesses з криком злетіли з неба, щоб підірвати злітно-посадкові смуги Wheeler Field. Смішно подумати, як менш ніж за два роки тому японський Vals зробив те саме чортяве. «Те, що ходить, буває, виродки», — подумав Джо. Ваша черга.
  Ще в грудні 1941 року американські літаки стояли на злітно-посадкових смугах кінчик до кінчика. Керівництво тоді хвилювалося про диверсію. Вони не думали, що їх вдарять. Джо був проклятий, якби знав, чому ні, але вони ні.
  Японці, на жаль, не були такими тупими чи такими довірливими, як американці. Вони знали достатньо, щоб побудувати облицювання, і вони також знали достатньо, щоб замаскувати їх. Але цивільний бульдозер не пофарбували в камуфляжні кольори — залишили жовтим шкільний автобус. Джо не міг знайти соковитішу мішень за місяць неділь. Його великий палець опустився на кнопку стрільби. Трейсери стрибнули попереду Пекельного Кота.
  З бульдозера вилетіла вогняна куля. Джо зупинився, щоб переконатися, що він не потрапив у нього. Він розвернувся, щоб ще раз пасувати на Вілера. Розстрілювати те, що було американським об’єктом, було весело. Усе одно частина його продовжувала уявляти, що він отримає рахунок за знищення державного майна.
  Цей матеріал зараз належить японському уряду. Нехай пришлють мені рахунок. І нехай затамують подих, поки я не заплачу!
  Зенітна зброя навколо Вілера була сильнішою, ніж біля берега. Японці знали, що американці спробують повернутися, і зробили все можливе, щоб підготуватися. «І цього буде недостатньо, чорт забирай!» Джо сказав.
  Блиск дула дозволяє йому помітити висунуте дуло пістолета. Стріляйте в мене, добре? Стріляти в моїх друзів? Подивіться, як вам подобається бути на іншому кінці! Стрілецька команда розбіглася, коли Джо відкрився на них. Він прогримів повз, перш ніж побачив, що зробили з ними його кулі. Можливо, це було так само добре. Ці снаряди 50-го калібру були розроблені, щоб пробивати такі предмети, як блок двигуна та броньовий лист. Про те, що вони зробили б із плоттю та кістками, годі й думати.
  
  
  Кілька клубів жирного чорного диму забруднювали блакитне небо. Деякі були від палаючих японських літаків, захоплених їх обшивкою. Інші, побоювався Джо, походять від збитих Пекельних котів і Нестрашних. Ви не можете зробити це безкоштовно, як би вам не хотілося.
  Коли він піднявся, щоб зробити ще один обстріл, він добре роздивився кратери, що порізали злітно-посадкові смуги. Поки він спостерігав, інший Hellcat підняв бульдозер. Здійнялася ще одна хмара диму. Джо вдарив лівим кулаком собі по стегну. Ще один бульдозер, який не підлягає ремонту. Якби японцям довелося залагодити цей безлад кирками та лопатами, їм знадобилися б тижні, а не дні.
  Вони б їм були потрібні, але вони б їх не мали. Морська піхота і армія були в дорозі.
  «Хлопці, ми зробили те, заради чого прийшли. Давайте повернемося додому, заправимо газ і зробимо це ще трохи». Радісний наказ не дозволив Джо нахилити свого винищувача до ще одного пікірування. Він не скаржився. Вони справді зробили те, заради чого прийшли.
  Коли він летів над північним узбережжям, прямуючи до Банкер-Хілл, він помітив ще одну добре оштукатурену злітну смугу внизу. Халейва, — подумав він. Ось як він називається. Він усміхнувся там, у кабіні. Так, він знав карту, добре.
  НЕУВАЖНО — НАПРАВДІ, ЗАБУТУВАННЯ ПРО — власну безпеку, лейтенант Сабуро Шіндо керував кулеметом біля краю злітно-посадкової смуги Халейва. Він палав геть на американські пікіруючі бомбардувальники, що атакували смугу, і на винищувачі, які атакували все навколо, що могло стати ціллю.
  Кулемет, японська зброя, створена за зразком французького Hotchkiss, використовував металеві стрічки боєприпасів, а не звичайні ремені. Навантажувачем був японський наземний екіпаж, який протестував, що не знайомий із процесом. Пістолет Шіндо, спрямований йому в лоб, виявився надзвичайно переконливим. Щоразу, коли кулемет висихав, у нього входила ще одна смуга патронів. Лише стукотіння зубів члена наземного екіпажу натякало на те, що він, можливо, хотів би бути в іншому місці.
  Один із нових американських винищувачів — тих самих літаків, які завдали такої жахливої бійні улюбленим японським Zeros — мабуть, помітив трасери Шіндо. Він налетів прямо на нього, з кулеметами в його крилах злісно підморгуючи. Він вистрілив у відповідь, сильно натискаючи на спускові гачки, доки його пістолет несподівано замовк.
  «Дай мені ще одну смужку, ти, смердючий сину повії заднього проходу!» — крикнув лейтенант Шіндо.
  Наземний екіпаж не послухався і не відповів. Шіндо глянув на нього. Кулі з кулеметів американського літака пожували траву та бруд навколо кулемета. Один з них впіймав недоброго вантажника в обличчя. У нещасного вже не було обличчя. Від його потилиці також залишилося небагато. Його мозок і шкіра голови забризкали комбінезон Шіндо.
  Відштовхнувши мерця вбік, Шіндо сам почав подавати патрони в рушницю. Це знизило його скорострільність. Однак він робив усе, що міг, доки останні американські літаки не покинули Халейву й не вийшли в море.
  Тоді він побіг за облицюванням, що приховувало його Зеро. Поруч горіли два літаки, але його вижили. Він озирнувся в бік злітно-посадкової смуги. Його рот скривився. Він був усіяний кратерами, як поверхня Місяця. Біля злітної смуги згорів бульдозер, який міг би швидко навести лад. Ніхто не думав його рухати. «Навіть не я», — з гіркотою подумав Шіндо. І все ж бульдозер був або мав бути такою ж зброєю війни, як і літак.
  Проте з великою жорстокою машиною чи без неї вони мали якомога швидше підготувати злітно-посадкову смугу.
  «В'язні!» він закричав. «Чи є у нас десь поруч банда в’язнів?»
  
  
  ТАКЕО ШІМІЗУ ШВИДКО зненавидів американську гвинтівку, яку він носив. Справа не тільки в тому, що «Спрінгфілд» був надто довгим і важким для комфорту. Але він звик до всіх місць, де його старенька Арісака вдарялась йому спиною, коли він ніс її з собою. «Спрінгфілд» не вразив жодного з них. У нього були свої місця, і вони зводили його з розуму — особливо те, що було прямо над його ниркою.
  Усі солдати його загону бурчали про свої Спрінгфілди. Він дозволив їм. Якщо що, він їх підбадьорював. Це дало їм чим зайнятися, поки минали кілометри на північ. Люди, які працювали на рисових полях, які замінили поля цукрової тростини та ананасів, зупинялися, дивлячись на японських солдатів, які тупотіли повз. Робітники — філіппінці, корейці, китайці, білі — мусили знати, що означало велике бомбардування, але ні в кого не вистачало нахабства робити щось, окрім як дивитися. Тут відкрита насмішка могла б спричинити різанину.
  Загін Шімідзу та решта полку, до якого він входив, були на північ від Вахіави, коли він почув звуки авіаційних двигунів. Його голова піднялася, як мисливський пес, який нюхає. Так само зробив і старший рядовий Фурусава. «Тепер, — сказав Сімідзу, — це наші літаки чи ворожі?»
  Фурусава кивнув. Через мить він сказав: «У ворога! Рев глибший за наш!».
  Вони вийшли з півночі. «Звичайно, з моря, — подумав Шимізу. Одну секунду вони були крихітними на відстані. Наступного... Шимізу тільки встиг крикнути: «Укривайся!» перш ніж великі, тупоносі бійці розкрилися на колоні маршируючих людей.
  Там було не так багато прикриття. Шимізу кинувся на узбіччя дороги й сподівався на краще. Кулі з гуркотом обривали асфальт, врізалися в землю… і, врізаючись у тіло, видавали мокрі, бризкаючі звуки. Коли кілька з них вдарилися надто близько до сержанта, він вирішив, що будь-яке прикриття краще, ніж жодне. Він стрибнув до найближчого рисового поля.
  Навіть коли він присів у воді, він відкинув «Спрінгфілд» і підняв його, щоб каламутна вода не забруднила гвинтівку. Зважаючи на те, як сильно він це не любив, це доводило, наскільки ретельно йому вбили накази про те, щоб завжди підтримувати зброю в чистоті.
  Він був далеко не єдиним солдатом, який ходив на поля. Не всі чоловіки були такими вибагливими до рушниць, як він. Деякі навіть хилили голови під воду, коли літаки пролітали на висоті верхівок дерев і стріляли гарматами. Шимізу це розумів, але сам би не хотів цього робити. Він припустив, що вони тут удобрили риси нічною землею, як це робили в Японії та Китаї.
  Здавалося, що битва завжди тривала вічно, навіть якщо насправді вона закінчувалася поспішно. Навряд чи це був бій. Шимізу захоплювався жменькою людей, які стояли там і стріляли по американських літаках. Він захоплювався ними, так, але не бажаючи їх наслідувати. Тут у ворога все було по-своєму, а потім він пішов, щоб завдати нещастя деінде на Оаху.
  Стікаючий і брудний, Шимізу витягся з рисового поля. Солдати, які вирівнялися й вижили, підводилися на ноги, багато з них із заціпенілими виразами облич. Проте не всі чоловіки на шосе та біля нього знову вставали. Занадто багато ніколи б цього не зробили. Запах заліза свіжої крові та вигрібний сморід проколених нутрощів забруднювали тропічне повітря. Стогнали поранені. Тіла й уламки тіл розкинулися в незграбних позах. Чим стріляли американці? Коли одна з тих куль влучила в людину, вона розірвала її на шматки. Полкові лікарі, ті з них, що залишилися в живих, бігали від одного солдата до іншого, роблячи все, що могли. Що б це не було, цього не може бути достатньо.
  «Вперед!» — покликав полковник Фудзікава, командир полку. «Треба рухатися вперед! Ми будемо захищати цей острів від американських загарбників чи ні?»
  "Хай!" Це був уривчастий, потрясений приспів, але все ж приспів. Такео Шимідзу намагався ігнорувати коливання власного голосу, коли приєднався до нього.
  Через півгодини американські бійці знову обстріляли їх, цього разу ззаду. Американці повинні були летіти додому, назад до перевізників, які доставили їх так близько до Оаху. Де наші перевізники? Шимізу знову здивувався. Що з ними сталося? Ворожі літаки з ревом летіли на північ, залишаючи за собою багато вбитих і покалічених. Хіба цієї відповіді було недостатньо?
  Сімідзу вийшов на берег на північному березі моря не два роки тому. Тепер йому доведеться утримати янкі від того ж. Він також не думав, що йому доведеться довго їх чекати.
  ПІСЛЯ того, як ЮКІКАДЗЕ ПОТРАПИЛИ В ПЕРЛ-ГАРБОР, командир Мінору Ґенда вимагав машини, щоб доставити його до палацу Іолані. Тамтешні офіцери сміялися йому в обличчя. Американські бомбардувальники покинули гавань вщент. Якщо і були якісь автомобілі, то вони були призначені для людей, важливіших за простого командира із затонулого корабля.
  Йому довелося смикати за ниточки, щоб взяти в руки велосипед. Педалювати було боляче, але щиколотка не була зламана. У будь-якому випадку лікар Юкікадзе запевнив його в цьому. З його щільно загорнутим він міг би впоратися. Коли він котився на схід, він побачив, що американські бомбардувальники зробили з Хікам-Філдом. Багато літаків, що летіли з нього, все ще вціліли, але самі злітно-посадкові смуги були пустками, усіяними кратерами, що нагадало йому найгірші фотографії полів битв Першої світової війни, які він бачив. Як скоро Японія зможе знову запустити ці літаки? Досить швидко атакувати ворожий флот вторгнення, який мав прийти? У всякому разі він насмілився сподіватися на це.
  Надії, на даний момент, було все, що він міг зробити. Адмірал Ямамото весь час попереджав про таку відповідь США. Минулого літа американці спробували зробити це дешево, і вони заплатили. І, очевидно, вони навчилися й працювали. Чи хтось із їхніх заводів і верфей простоював хоча б на мить від того дня до сьогодні? Генда боявся — так, боявся — ні.
  Сам Гонолулу не зазнав такого сильного удару. Ґенда проїхав повз розбиту казарму, але бомбардувальники не намагалися зруйнувати місто. Якби вони хотіли, вони могли б це зробити. Але вони витратили свої бомби розумніше — а потім полетіли на Кауаї! Якось десь американцям вдалося вирубати посадкову смугу на острові прямо під носом у Японії. Оскільки Оаху був забезпечений, японці не дуже хвилювалися про інші головні Гавайські острови. Це виявилося помилкою.
  Ми не можемо дозволити собі помилок проти американців, — невдоволено подумав Генда. Вони можуть побити нас, навіть якщо ми нічого не зробимо. Він не думав, що контр-адмірал Каку припустився помилок у морській битві, яка щойно минула. Це не втримало Акагі та Шокаку від падіння. Переважна кількість і боєприпаси можуть перемогти навіть найкращу тактику. Якби у нас було вдвічі більше носіїв - Генда обірвався. Він знав відповідь на це питання. Ми б завдали ворогові більше шкоди і все одно втратили б усі наші кораблі.
  Можливо, напевно, фундаментальною помилкою було те, що ми розпочали війну проти США. Але що ще могла зробити Японія? Нехай ФДР диктує, що вона може, а що не може робити в Китаї? Для гордої та образливої імперії це було б неможливо. Він зітхнув. Іноді проблема мала лише погані рішення.
  Солдати проводили муштру на території палацу Іолані. Деякі з них були гавайцями короля Стенлі Лаануї. Ґенда подивилася на них більш ніж стурбовано. Чи справді б вони воювати проти американців? Якби вони цього не зробили, вони могли б виявитися небезпечними. Можливо, подарувати маріонетковому королю Гаваїв навіть іграшкову армію було не такою гарною ідеєю.
  Проте більшість чоловіків на гладкій зеленій траві були японцями. Вони не були армійцями; вони належали до спеціальних військово-морських десантних сил і носили зеленувату форму, а не хакі, і чорну шкіру, а не коричневу. «Що ми будемо робити з американцями?» — кричав капітан ВМС, який керував їхніми навчаннями.
  «Ріжте їх!» — закричали у відповідь солдати.
  «Чи має значення наше життя?» — запитав офіцер.
  «Ні, капітане Івабучі!» — відповіли чоловіки. «Наше життя нічого не означає! Славна смерть для священного Імператора означає все!»
  Генда з полегшенням зупинився перед входом і опустив підставку велосипеда. Справа не в тому, що капітан Івабучі та його люди помилялися – далеко не так. Але Ґенда мав у ньому більше витонченості, ніж той, хто керував спецпідрозділом. Він зітхнув. Дуже добре, що хитрість принесла йому користь.
  Гавайські охоронці внизу сходів і японці нагорі відсалютували йому, коли він повільно й болісно піднімався. «Мені потрібно побачити генерала Ямашіту та короля», — сказав він лейтенанту армії, який відповідав за своїх співвітчизників. "Якось."
  "Так, сер." Лейтенант бачив його раніше і знав, хто він. Він послав одного зі своїх людей до палацу. Через мить солдат повернувся. Він кивнув. Так і лейтенант. — Тоді підніміться до кабінету генерала.
  «Arigato gozaimasu». Подякувавши молодшому офіцеру, Ґенда піднявся сходами з дерева коа на другий поверх. Він пошкутильгав у Жовту кімнату, де Томоюкі Ямасіта керував японською окупацією Гаваїв.
  Ямашіта відвів очі від паперів. — Ласкаво просимо, Гендасан , — сказав він. «Сядьте, я бачу, що вам боляче. Скажи мені, як це погано».
  Генда з вдячністю опустився в крісло. Він відповів генералу прямо: «Пане, я не бачу, як може бути гірше. Ми втратили обидва авіаносці, які відправили проти ворога, і більшість допоміжних кораблів. Американці вторгнуться . Армія — і спеціальні військово-морські десантні сили — повинні будуть перемогти його на землі». Крізь відчинене вікно долинали крики морського спецназу. Солдати лютіли. Яка різниця, якщо така буде, це матиме…
  Ямашіта скривився. «Що пішло не так, командире? Ми здобули велику перемогу, коли останній раз янкі з’являлися в цих водах».
  «Так, сер, у нас був один перевізник більше, а в них набагато менше». Величезний розмір повітряних ударних сил, які потопили Акагі та Шокаку , все ще приголомшив Генду. Те, що там говорилося про флот, який його відправив, було ще страшнішим. А військові кораблі за цим …
  «Дуже добре, командире. Ми зробимо все можливе, щоб утримати цей острів», — сказав Ямасіта. «Я впевнений, що ваші ВМС допоможуть нам. Капітан Івабучі нічого, якщо не, ах, безстрашний». З боку спецназу пролунали ще крики.
  Наскільки Генда міг зрозуміти, Івабучі був кровожерливим фанатиком. Звісно, навіть якщо він і був, це не обов’язково було недоліком бійця. «Між нами, сер, чи зможемо ми відбити американців?»
  "Не знаю. Я маю намір спробувати, — спокійно відповів Ямасіта. «Що б ми не робили, ми виграємо час для зміцнення наших позицій на заході. У цьому й полягала суть цієї кампанії, чи не так ?»
  — Так, сер, — сказав Генда. «Я боюся, що це буде не так просто, як боротися з американцями вперше».
  «Ми можемо зазнати невдачі», — сказав Ямасіта. «Успіх чи невдача – це карма. Але ніхто ніколи не скаже, що ми не зробили все, що могли, щоб досягти успіху».
  Генда не бачив, що він міг на це сказати. Він насилу підвівся і відсалютував. "Так, сер. Я краще пройду через коридор і проінформую його величність». Він говорив без чутної іронії; У короля Стенлі може бути хтось, хто розуміє японську мову. Ти ніколи не міг сказати. Генда справді запитав: «Як там моральний дух гавайських військ?»
  «Поки що здається, все добре», — відповів Ямасіта. «Ми будемо використовувати їх у спосіб, який буде найбільш доцільним». Ґенда зрозумів, що це означає, хоча шпигун, який прислухається, міг і не зрозуміти. Ямашіта планував кинути гавайців у м'ясорубку, щоб використовувати їх замість японських солдатів, де було найгарячіше. Це дозволило б японцям прослужити довше і розтягнутися далі. Підкріплення з рідних островів було, кажучи найоптимістичнішими словами, малоймовірним.
  Король Стенлі Лаануї використовував бібліотеку короля Давида Калакауа як свій офіс. Тепер він сидів за дредноутом столу, за яким Ґенда використовував Міцуо Фучіду та двох армійських офіцерів, щоб вибрати суверена для відродження Королівства Гаваї. (Наскільки було відомо Ґенді, жоден із японських кораблів підтримки не врятував Фучіду. Він пішов, загубився. Він мав бути. Упевненість у цьому знущала Ґенду.).
  Король Гавайських островів відвів очі від будь-яких паперів, які він перемішував — чи вдавав, що перемішує. Стенлі Лаануї був далеко не найстараннішим адміністратором у світі. Під його очима завжди були важкі темні мішечки з плоті. Тепер вони були каламутні й пофарбовані червоним. Коли він сказав: «Привіт, командире Генда», його подих був кисло-солодким із запахом фруктового алкоголю, який тут люди наполегливо називали джином.
  «Доброго дня, ваша величність». Розмовляючи англійською, Генда мав бути формальним. Він жорстко вклонився королю Стенлі, відмовляючись показати, що щиколотка його турбує.
  «Наскільки це погано?» — запитав король. «Це не може бути добре, їй-богу. Ви виглядаєте так, наче бетономішалка щойно наїхала на ваше цуценя».
  «Це... могло б бути краще, ваша величність». Генда намагався приховати свій шок. Він хотів, щоб його обличчя й очі нічого не виявляли. Те, що він зазнав такої невдачі, говорить про те, через що він пройшов, і, мабуть, також говорить про те, що король Гавайських островів був спритнішим, ніж здавалося. Для чоловіка, який мав стосунки з дружиною короля, це була не дуже приємна новина.
  Тепер король Стенлі гірко засміявся. «Якщо ви говорите, що це може бути краще, це навіть гірше, ніж я думав. Коли висаджуються американці?»
  «Я думаю, найближчими днями. Вибачаюся." Один шок за іншим для Генди. Якби король не заскочив його зненацька, він би не відповів так відверто.
  «Христе!» — вибухнув Стенлі Лаануї. «Я думав, що жартую!» Ці налиті кров’ю очі бігали туди-сюди, як у загнаного звіра. «Чи можете ви перемогти їх? Ми можемо їх перемогти?»
  «Усе, що ми можемо зробити, ми зробимо», — сказав Ґенда — відповідь, яка звучала більш багатообіцяючою, ніж насправді.
  Король Стенлі, на жаль, це розумів. «Ісусе! Що вони робитимуть, якщо мене спіймають?» Він поклав кулак на шию й рвонув ним угору, повернувши голову набік, наче повішений.
  Генда зробив усе можливе, щоб поглянути на речі зі світлого боку: «Тут ще немає американських солдатів. Може, десант відіб'ємо. Може, ми їх тут на землі поб'ємо. Японські солдати дуже хоробрі».
  «Так, звичайно, командире. Я це знаю, — сказав Кінг Стенлі. Він пробурмотів собі під ніс щось на кшталт: « Якби у свиней були крила… Якщо це було прислів’я, то Ґенда його не знала». Король зібрався. «Гаразд. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти вам. Зрештою, це і наша шия, якщо США повернеться».
  «Дякую, ваша величність. Я знав, що ти підтримаєш нас». Генда з поклоном вийшов з кабінету. Справді тривожним було те, що він був вдячний сену за підтримку, яку мав надати король Гаваїв. Будь-який порт під час шторму. Це було англійське прислів’я, яке Генда знала .
  Коли він стояв у коридорі, крихітна китайська прибиральниця, зростом на десять сантиметрів нижча за нього, сунула йому в руку маленький папірець. Вона була гладка, як сценічний фокусник; вона навіть не зробила кроку, коли пройшла повз нього. Він відкрив її, шкутильгаючи вниз сходами. Там був номер, більше нічого. Він згорнув його і засунув у кишеню штанів.
  Він сів на велосипед, до якого встиг потрапити, і поїхав до палацу Іолані. Вартові біля сходів, що вели туди вгору та вниз, також відсалютували йому. Він неуважно відповів жестом, спускаючись у підвал.
  Двері, що збігалися з номером на листку, мали віконце зі зміцненим дротом склом. Генда зітхнув собі. Королева Синтія не збиралася сьогодні ризикувати. Він не думав, що може звинувачувати її, але хотів, щоб вона цього звинуватила. Принаймні він міг би вільно говорити за зачиненими дверима. Це теж було своєрідне звільнення, хоча й не те, якого він жадав.
  Синтія Лаануї була більш сумлінною, ніж її чоловік, а також більш декоративною. Усі благодійні організації, які перевозили їжу та медичне приладдя звідси в інше та намагалися отримати більше, пробігли через неї. Вона справді добре попрацювала — і ось вона зробила більше. Але вона закрила свою авторучку, коли Ґенда зайшла до її маленького кабінету. Як тільки двері за ним зачинилися, вона вигукнула: «Я боялася, що ти не повернешся!»
  Я теж. Але Ґенда не поділився б такою думкою з жодною жінкою чи будь-яким чоловіком, хіба що він напився з другом, який пережив те саме. — Ось я, — сказав він, уклонившись.
  «Так, ось ти… і ти прибув сюди на есмінці». Як і будь-яка справжня королева, Синтія, очевидно, мала своїх шпигунів. «Де Акагі ?»
  Він знизав плечима. «Іноді все йде так, як ти хочеш. Іноді вони йдуть дорогою ворога».
  "Що ти робитимеш?" вона запитала.
  Він не міг зрозуміти, чи мала вона на увазі лише його, чи всіх японців. Відповідь була одна і та ж: «Бийся».
  Червоні брови королеви Синтії зсунули. «Чи можете ви виграти?» Якщо вони не зможуть виграти, вона зіткнеться з тим, що американці захочуть приготувати її чоловікові та їй. Що б це не було, Генда не думав, що це буде гарно. Король Стенлі міг принаймні стверджувати, що він гавайець, який намагається відновити незалежність своєї країни після півстоліття американської окупації. Це не допомогло б, але він міг би вимагати це.
  Його дружина, чиста хаоле, навіть не могла запропонувати таке виправдання. Якби американці перемогли, вони, ймовірно, вважали б її зрадницею своєї раси.
  «Ми докладемо всіх зусиль. Ми вигравали раніше, — сказав Генда: майже те саме, що він сказав її чоловікові.
  — Тобі краще, — люто сказала вона. Якби вона очолила невелику гавайську армію, вона могла би битися сильніше, ніж під час короля Стенлі.
  Генда знову знизав плечима. «Карма, га ?» Після цього йому залишилося сказати лише одне: «Те, що ми покохали, теж карма, га ?»
  «Так», — відповіла Синтія Лаануї й поглянула на стіл. Вона пам'ятала, що вона американка? Вона хотіла, навіть прагнула, забути, коли справи в Японії йшли краще. Тепер… Вона знову підвела очі. "Що ми будемо робити? Що ми можемо зробити?"
  Він знизав плечима. "Я не знаю. Усе, що ми можемо». Його власні шанси пережити бойові дії, що попереду, були зовсім не хорошими. Він їй цього не сказав — який сенс? Без сумніву, вона все одно могла це побачити на власні очі. Якби він не вижив, її шанси були кращими, якби ніхто не знав, що вона спала з ворогом. Звичайно, як королева японського маріонеткового короля Гаваїв, вона також зіткнулася з великими шансами. Він підвівся, щоб піти, і ще раз вклонився. "Удачі."
  «Тобі те саме», — сказала вона. «Раніше він у мене був, але тепер, здається, його немає».
  Він не знав, що на це відповісти. Він щойно сів на велосипед, як завили сирени повітряної тривоги. Коли він побачив, як зграї американських літаків знову розривають Хікам-Філд, він злякався, що японська удача на Гаваях теж минула.
  ФЛЕТЧЕР АРМІТАДЖ КОПАВ протитанковий рів на північ від Вахіави, коли над головою проревіли американські літаки. Йому хотілося посміятися в обличчя стурбованому охоронцеві-японцю, який кидався на нього та його товаришів-полонених. Йому хотілося кричати: Гаразд, піздюк! Деякий час у вас було все по-своєму. Тепер подивіться, як вам подобається прийняти це для змін!
  Він хотів, але не зробив. Насправді він зовсім не переступав. Японці були нестримними ще до того, як ці літаки прилетіли. Флетч не знав чому, але їхній вітер піднявся. Безпричинно почали бити людей. Якщо ви створили їм проблеми навмисно, вам пощастить, якщо вони просто застрелять вас. Вони, напевно, вдарять багненом і залишать повільно вмирати під палючим сонцем.
  А втім… В’язнів було дуже багато, а охоронців небагато. Раніше здавалося, що це не мало великого значення. Японці були найкращими собаками, і вони це знали, як і люди, яких вони охороняли. Але якщо раптом їм більше не гарантовано бути найкращими собаками, дуже багато американців заборгували їм багато — і хотіли повернути це з відсотками.
  Пролетіли ще винищувачі та бомбардувальники. Шум вибухів неподалік свідчив про щось — мабуть, про Вілер-Філд — знову в пеклі. На відміну від великих важких бомбардувальників напередодні, ці літаки летіли низько. — Сучий син, — сказав Флетч, дивлячись угору. « Сучий син».
  "Що це?" — запитав інший військовополонений.
  «Вони змінили емблему крила на наших літаках», — відповів Флетч. «Вони витягли червону кулю в середині зірки. Коли це сталося?» Що ще зробила його країна, поки він не дивився-не міг дивитися? Раптом він відчув себе Робінзоном Крузо, який потрапив у пастку на безлюдний острів, поки решта світу займається своїми справами.
  «Без розмов!» — крикнув найближчий охоронець-японець. «Робота!»
  Як будь-який військовополонений, Флетч працював не більше, ніж потрібно. Він сумнівався, що важить навіть 110 фунтів. У нього було мало сил і менше витривалості. Японцям було байдуже. Значна частина роботи, яку вони доручали виконувати військовополоненим, була спрямована більше на виснаження та знищення людей, ніж на серйозні військові причини.
  Не більше. Флетч бачив, як цей рів уповільнює броньовану атаку. Грязь рисових полів також не допоможе танкам. Армія США зробила все можливе, щоб боротися, коли японці вторглися. Тепер японці готувалися зробити те саме.
  І змушують мене допомагати їм, суким синам! Флетчу хотілося кричати. Відповідно до Женевської конвенції, вони не повинні були змушувати його виконувати таку роботу. Оскільки він був офіцером, за Женевською конвенцією він взагалі не зобов’язаний був працювати. Японцям це було байдуже? Навіть не трохи.
  «Робота!» — знову закричав охоронець і вдарив когось по голові прикладом своєї «Арісаки». Невдачливий військовополонений захитався й упав навколішки. Охоронець вдарив його ногою по ребрах і продовжував бити ногами, поки він знову не піднявся. По щоці текла кров, арештант викопав ще одну лопату землі. Він не сказав ні слова. Скарга лише глибше розмовляє голландською мовою. Набагато розумніше було схилити голову, наскільки це можливо.
  У всякому разі, це було більшість часу. Хоча Флетч слухняно копав, він продовжував краєчком ока дивитися на охоронця-японця. Він також був не єдиним військовополоненим, який це робив – о, ні. Дотепер здавалося, що японці залишатимуться на Гаваях нескінченно довго. Оскільки це так, тобі потрібно було йти разом — принаймні трохи — щоб порозумітися. Але якщо незабаром це місце опиниться під новим керівництвом (точніше, знову старим)…
  Так, ти, косоокий сучий сину, я буду пам'ятати твоє обличчя в кошмарах до кінця моїх днів. Тобі зараз сняться кошмари, сволота? Якщо ви цього не зробите, я впевнений, що ви це зробите дуже скоро. Вам також підходить.
  Глянувши на охоронця, Флетч також подивився на південь, у бік Вахіави. З Джейн все ще було добре. Він її бачив. Він знав. Можливо, вони могли б знову виправити ситуацію. Якщо Гаваї повернулися до старого менеджменту, чому б і ні? Тоді все може бути можливим, взагалі все.
   X
  СЕРЖАНТ ВЗВОДУ ЛЕС ДІЛЛОН СКІЛЬКИ МІГ ЧАСУ ПРОВОДИВ НА палубі Valdosta Liberty . Там було прохолодніше й менш тісно, ніж внизу. Він пішов униз, щоб поїсти на камбузі — правило було, щоб звідти не залишалося їжі, — і використати голови. Він теж там спав і грав у покер. Крім цього, ні. До того ж, коли він був внизу, він не бачив, що відбувається.
  Його військовий корабель зигзагоподібно плив на захід і південь відтоді, як відплив із Сан-Дієго. Інші переобладнані вантажні та лайнери, а також есмінці, що їх супроводжували, заповнили Тихий океан, наскільки йому сягало око. Він думав, що це більший флот, ніж той, що плив, а потім відвернув хвіст минулого року. Він не міг цього довести, але виглядало так.
  Він був упевнений, що зміни курсу відбувалися швидше й точніше, ніж минулого разу. Коли він це зауважив, Датч Венцель кивнув. «Я припускаю, що навіть свабі можуть чогось навчитися, якщо дати їм достатньо часу», — сказав інший сержант взводу.
  «Здається, ви маєте рацію. Хто б у це повірив?» — сказав Лесь. Вони стояли лише за кілька футів від пари матросів «Вальдоста Ліберті ». Матроси вдавали, що не чують. Якби їм захотілося сваритися, Лес був готовий. Що з ним зробить капітан Бредфорд? Змусити його пропустити вторгнення? Не схоже! Найгірше, що вони могли з ним зробити, це відправити його туди, хоч би що він робив у дорозі.
  Ця думка ледве спала йому на думку, як ожили динаміки корабля. «А тепер послухайте це!» — сказав захоплений голос. «А тепер послухайте це! Наші кораблі здолали японський флот, тож ми готові продовжити шлях до місця призначення. Попереду прекрасні, романтичні Гаваї!»
  Колода вибухнула радісними вигуками. Матроси й морські піхотинці кричали, наче це виходило з моди. Лесь приєднався з таким же ентузіазмом, як ніхто інший. Так само зробив і його приятель. Люди навколо все ще кричали й верещали, коли він раптом протверезів. «Чого ми стрибаємо?» він сказав. «Ми щойно виграли шанс рознести нам голови. Хіба ти цьому не радий?»
  «Я, чорт, я», — відповів Датч. «І ти теж, ти, сучий сину. Інакше ми обидва вже були б бойовиками».
  «Ну, лайно. Коли ти правий, ти правий», — сказав Лесь. Вони з Венцелем відмовилися від можливості отримати третього рокера під нашивками свого сержанта, щоб вони могли взяти участь у невдалому нападі минулого року замість тренувальних черевиків у Кемп-Пендлтон. Потім вони так чи інакше опинилися в Пендлтоні, все ще в старому класі. Іноді життя було сукою.
  Рекіт двигунів Valdosta Liberty став голоснішим. Корабель прискорився. Так само вчинили всі інші у флоті вторгнення. Венцель буркнув. «Вони не хочуть втрачати ще хвилини, чи не так?»
  "Міг би ти?" — відповів Лесь. «Вони вже згаяли півтора року, а потім ще. Настав час, коли ми повернули Гаваї. Це неправильно , щоб Hotel Street належала комусь іншому, чорт забирай.
  "Ось так!" Голландець Венцель засміявся. «Тепер я знаю, за що борюся: за дешеву кицьку та завищену випивку».
  «Мене цілком влаштовує», — сказав Діллон, і Датч не став йому заперечувати.
  Як завжди робив Діллон, коли він був на палубі, він дивився в океан, щоб побачити, чи не помітить перископ. Шанси були довгі. У цій жалюгідній ванні ймовірність ухилитися, якщо японська підводна лодка вистрілить торпедою, була ще більшою. Він усе це знав. Він дивився все одно. Це було схоже на клацання пальцями, щоб утриматися від слонів: це не могло зашкодити.
  «Цікаво, як далеко ми від Гаваїв», — сказав Датч.
  «Буде мене», — відповів Лес. «У цій частині Тихого океану не так багато вуличних знаків. Ми дійдемо, коли дійдемо, і все».
  Вони приїхали туди через три дні. Мабуть, вони пропливли повз битву між американськими та японськими авіаносними силами, але від неї не залишилося й сліду. Океан зберігав власні секрети, зберігав їх і глибоко ховав.
  Коли військові кораблі наближалися до північного узбережжя Оаху, бойові вагони, крейсери та есмінці, які супроводжували та супроводжували авіаносці США, створювали пекло для висадки. Гул великих гармат луною лунав по воді. Коли влітали снаряди, вони кардинально змінили ландшафт.
  Лесь спостерігав із захопленим схваленням. «Чим більше вони вибиватимуть соплі з японців, тим легше нам буде», — сказав він.
  Пікіруючі бомбардувальники злетіли з авіаносіїв і також завдали ударів по японським позиціям, які, як припустив Лес, також були. Їхні бомби підняли ще більше пилу та бруду, ніж уся ця великокаліберна артилерія. Це все більше й більше був світ авіатора. Що це робить мене? — здивувався Лес, коли ця думка спала йому на думку. Через хвилину він знизав плечима. Це робить мене необхідною, ось що. Вони можуть підірвати Гаваї до королівства, але я бідолашний, вибачте, сучий син, який приземлився туди з багнетом на кінці своєї гвинтівки та відібрав його в японців. Хлопчик, мені пощастило!
  Він навіть не міг звинувачувати свою призовну комісію, коли він, як і будь-який інший морський піхотинець, пішов добровольцем. Армія була місцем для призовників, і ласкаво просимо до них.
  
  
  Незважаючи на те, що американська авіація вчинила з островом, кілька японських літаків таки піднялися та атакували флот. «Пекельні коти» та «Дикі коти» кинулися за ними, як собаки за вовками-мародерами, але вони також завдавали ударів: тут крейсер, там десантний корабель. Коли полум’я й дим вирвалися з іншого корабля, наповненого морськими піхотинцями чи песиками, Лес жахливо вилаявся: це його співвітчизники постраждали.
  Тут і там уздовж берега японські польові гармати вели вогонь по флоту. Снаряди бризкали у воду навколо військових кораблів. Вони відкрили вогонь у відповідь. Японцям було б розумніше мовчати. Коли вони звернули на себе увагу, більші гармати США зробили все можливе, щоб розтрощити їх.
  Чомусь Датч відвів погляд від дивовижного видовища попереду. Він штовхнув Лесю. «Ось і LVI».
  Це змусило Леса теж озирнутися через плече. Звичайно, десантні кораблі — десантні машини, піхота, офіційним алфавітом — прямували поруч із « Вальдоста Ліберті» , оскільки вони були поруч із рештою військових кораблів, включно з тим, що горів. Можливо, це був спосіб звільнити чоловіків якомога швидше. Можливо, це було більше на порядку денному, божевільному.
  Як би там не було, Лесь не мав часу про це хвилюватися. Він кивнув чоловікам, з якими збирався битися: здебільшого діти, не настільки дорослі, щоб голосувати, деякі з них ледве дорослі, щоб поголитися, заквашені бризками старої породи, ветерани, як він сам. Він думав, що їм сказати, коли нарешті настав цей момент. Тепер це було тут. «Не робіть нічого дурного», — сказав він. «Так само, як книга, і все буде Джейк. правильно?»
  Їхні голови в шоломах хиталися вгору та вниз. Незважаючи на найреалістичнішу підготовку, яку міг дати Корпус, більшість із них не мали уявлення, що таке бути під вогнем. Їхні великі очі, стиснуті губи та похмурі обличчя свідчили про те, що їх уява працює понаднормово. Лесь згадав, як йому було страшно, коли піднявся на чергу у Франції. Незабаром він виявив, що всі інші були так само налякані, включаючи німців.
  Чи були японці на пляжі — а японці на пляжі обов’язково були — теж налякані? Вони мали зробити гуна схожим на вчителя недільної школи. Чи могли вони злякатися? Лес на це сподівався, але він не поставив би нічого вищого за копійку.
  "Моя компанія!" — крикнув капітан Бредфорд. «Беріть до човнів!»
  Морські піхотинці перелізли через поруччя та спустилися сіті, натягнуті на борту Valdosta Liberty . Люди переходили з кораблів на човни стільки часу, скільки існували кораблі та човни. Що стосується Леса, мав бути кращий спосіб. Ви можете бути розбиті між кораблем і човном, ви можете впасти у воду і потонути, або ви можете впасти в човен і зламати щиколотку. Нічого з цього не допомогло країні анітрохи.
  Кілька людей, які вже були в LVI, підтримували Діллона, коли він спустився з сітки в десантний катер.
  «Ми вас здобули, сержант», — сказав один із них.
  «Дякую», — сказав йому Лес, — він був далеко не надто гордий, щоб радіти допомозі. Щойно його власні ноги стали міцно на сталевих плитах палуби, він піднявся, щоб допомогти іншим морським піхотинцям, що спускалися. Вони доставили всіх до LVI, не побачивши, щоб хтось постраждав. Лес сподівався, що це добра ознака. Він також чудово знав, що рекорд не протримається, коли вони вийдуть на пляж.
  Дизельний двигун, відригуючи й пукаючи, LVI відійшов від корабля. На його місце підхопився ще один. Разом із незліченною кількістю інших він покотився до Оаху. Лесь не бачив; борти човна були занадто високі. Крім сталевих стін, він бачив лише інших морських піхотинців у зелених комбінезонах, куртках і камуфляжних чохлах на каски, як і він, і, для різноманітності, моряків, які керували LVI, які носили шоломи, пофарбовані в сірий колір лінкора, разом із синіми комбінезонами та сорочками.
  
  
  Навіть якщо він не міг бачити, він знав, коли десантний корабель наблизився до берега. Американський морський загороджувальний обстріл замовк, щоб не дати коротким снарядам обрушитися на LVI. Як тільки гармати військових кораблів припинили вогонь, японці на березі відкрили все, що мали. Зрештою, вони мовчали про багато своєї зброї. Снаряди та мінометні бомби почали бризкати серед зустрічних човнів.
  Один спалах біля Леся LVI. Уламки з гуркотом відлетіли від борту човна, але ніхто не прорвався. «Дякую, Ісусе», — сказав морський піхотинець позаду сержанта. Лесь помітив, що киває. Він ніколи не був прихильником церкви, але не відмовився б від того, що міг отримати зараз.
  Час від часу ворожі снаряди падали не на американські десантні кораблі, а на той чи інший з них. Тоді це був не сплеш- блам! але клан- блам! Лесь здригався щоразу, коли це чув, так само, як він здригався б, почувши бормашину в кабінеті дантиста. І бормашина може бути для нього наступною, залежно від того, що скаже стоматолог. І один із тих кланг- блам! s також може бути для нього наступним, залежно від того, що тільки Господь знає.
  «Давай, чорт візьми. Іди на пляж, до біса», — повторював хтось знову і знову. Через деякий час Лесь зрозумів, що слова виходять з його власних вуст. Він не говорив нічого такого, про що не думали всі інші.
  Дно LVI натерте на піску. Все одно гуркотіло вперед. Це був не такий амфібійний, як amtrac, один із тракторів, справді розроблених для роботи як на суші, так і на воді, але він міг трохи пересуватися, коли вийшов із належної стихії. Кілька свабіїв відірвали завантажувальні ворота. Коли він розкрився, він вибухнув; LVI ще не встиг досягти лінії припливу.
  «Гут! Вийди! Геть!» Капітан Бредфорд закричав. «Розподіліться та геть із пляжу якомога швидше! Рухайтесь!»
  З десантних човнів висипали морські піхотинці. Мінометні снаряди теж розривалися по пляжу, викидаючи шлейфи золотого піску. Недалеко з підліску з кулеметами виривали смерть. Японські трейсери були синьо-білими, а не червоними, як їх американські аналоги. Кулі з тих кулеметів і ворожих рушниць також підняли піщані бризки.
  Чоловіки пішли вниз. Деякі з них та їхні друзі кричали: «Док! Гей, док!» для солдатів військово-морського флоту, які служили в морській піхоті. Інші лежали там, де впали. Жоден медик не допоможе людині, розірваній на гамбургер мінометною бомбою. Нічого іншого, аж до Судного дня.
  Лес промчав повз японського солдата, який розкинувся на землі весь закривавлений, зі своєю гвинтівкою з довгим багнетом поруч. Він думав, що чоловік мертвий, аж поки позаду нього не пролунав постріл. Він закрутився. Снаряд був з американської гвинтівки. Морпіх сказав: «Сучий син грав опосума. Я бачив, як він схопився за свій шматок, і я дозволив йому це отримати».
  — Дякую, — сказав Лесь. Якби японець отримав постріл, він увійшов би йому в спину. Один із тих японських синьо-білих трейсерів проскочив повз його голову. Він кинувся в яму від снаряда і вистрілив у відповідь, бурмочучи: «Ласкаво просимо на довбані Гаваї!»
  КАПРАЛ ТАКЕО ШІМІЗУ ДУМАВ, ВІН ЗНАЄ ВСЕ, ЩО МОЖНА зробити війна. Бомбардування з кораблів ВМС США, зібраних біля північних пляжів Оаху, показало йому, що він був неправий. Просто дістатися до пляжів було кошмаром. Атаки з повітря, яких зазнав його полк, знекровили його ще до того, як він досяг своїх позицій. І коли це сталося…
  Якби це був не кінець світу, ви могли б його побачити звідси. Снаряди з гуркотом обрушилися на японські позиції. Вони звучали як вантажні потяги, що гуркотіли по небу, поки не підійшли ближче, коли почали кричати. Гармати есмінців і крейсерів були досить погані. Коли броненосці відкрилися, можна було побачити величезні снаряди. Земля здригнулася від їх удару. Уламки кричали й зойкали. Бласт підхопив вас, розкинув і вдарив вас, як 250-кілограмового борця сумо на підлого п’яного.
  Поки тривав обстріл, чоловіки почали кричати. Шімізу не звинувачував їх. Він сам трохи кричав, як коли бомбардувальники налетіли на його казарму. Де-не-де солдати зривалися і втікали з пляжу. Іноді їх розстрілювали власні товариші. Іноді ворожі снаряди впоралися з цим раніше, ніж японці.
  Щоб додати образи до травми, пікіруючі бомбардувальники з гуркотом падали вниз і скидали бомби на все, що випадково пропустили снаряди. Ми зробили це з американцями. Вони побилися потім, подумав Шимізу. Ми повинні зробити те саме. Але як? Він не наважувався висунути голову з ями, де тулився. Дивлячись на ворога, просили його знищити. Просто тулитися тут просило бути знищеним.
  Коли обстріл і бомбардування припинилися, Шімідзу був надто приголомшений, щоб відповісти на мить, а може, й довше. Повільніше, ніж слід було, обов’язок відновився. «Мій загін!» — виспівував він.
  "Ти живий?" Він припускав, що мав би це краще сказати, але він почувався так.
  — Сюди, капрал! Широ Вакузава покликав із сусідньої ополонки.
  "І я!" – сказав Ясуо Фурусава. Кілька інших чоловіків також повідомили Шимізу, що вони там. І хтось неподалік застогнав від рани — поганої, якщо його звуки щось означали.
  Це було дуже погано, але Шімізу хвилювався ще більше. Після того, як на деякий час усе затихло, він таки подивився на Тихий океан крізь листя та гілки, маскуючи своє становище.
  «Закеннайо!» — вигукнув він.
  Море було повне кораблів і човнів. Військові кораблі стояли недалеко від берега. Японські гармати все ще стріляли, і кілька суден горіли, але лише кілька. Шимізу помітив військові кораблі, так, але вони недовго привернули його увагу. Повільно пливли до берегів крізь хвилі — море набагато м’якше, ніж японці зіткнулися під час свого зимового штурму — десантні човни різноманіття та щедрості, яких він навіть не уявляв. Вони залишили надійні баржі Daihatsu, на яких він і його товариші зійшли на берег, далеко-далеко позаду.
  Деякі були справжніми кораблями, достатньо великими, щоб вмістити майже все. Шімізу не знав, що вони везуть, і не дуже хотів дізнатися. Інші, менші, досить просто принесли солдатів на берег. Навіть вони були кращими в порівнянні з японськими аналогами. На баржі Daihatsu сталевий щит захищав людину за кермом і екіпаж кулемета або легкої гармати. Солдати, які перевозила баржа, були вразливі для ворожого вогню на всьому шляху.
  Не тут. Ці десантні човни мали справжні сталеві борти та передню частину, що захищало людей у них. Шимізу витріщився зі щирою заздрістю. Він хотів, щоб його країна могла зробити десантні кораблі, як вони.
  Кілька японських літаків низько пішли, щоб атакувати човни. Вони завдали певної шкоди, але страхітливі американські винищувачі, подібні до тих, що розстріляли полк Шимізу, вирубали кілька з них у небі. Шимізу застогнав, побачивши, що прекрасний Зеро перетворився на лише пляму бензину, що горить на поверхні моря.
  "Бути готовим!" — крикнув унтерком до тих, хто міг його почути. «Вони наближаються».
  За його спиною хтось з офіцерським авторитетом крикнув: «Ворог не повинен відійти від берега! Ми заженемо його назад у Тихий океан! Банзай! для імператора! Хай живе десять тисяч років!»
  
  
  «Банзай!» Шимізу приєднався до крику. Це його підбадьорило. Якщо він подумав про Імператора, той величезний флот і вся супутня авіація не здавалися йому такими вже й жахливими.
  В один із десантних кораблів влучив артилерійський снаряд. Від великого судна здійнявся стовп диму, але він зміг дістатися до пляжу. Двері на носі відчинилися. Звідти загуркотів танк, пирхаючий монстр, більший і лютіший за будь-що, створене Японією. Він налетів, пісок злітав із його бурхливих доріжок.
  Менші десантні човни також підходили до берега. Чоловіки, які вилізли з них, були одягнені в зелену форму, а не в колір хакі, який використовували американці раніше. Їхні шоломи також були новими: куполоподібними, як японська модель, а не сталеві дербі у британському стилі.
  «Вперед!» кричав той офіцер. «Ми повинні скинути загарбників у море! Я тебе поведу!»
  Вперед був останнім напрямком, у якому хотів рухатися Такео Шимізу. Але я вас поведу! було важко ігнорувати, і звичка підкорятися наказам була в ньому такою ж сильною, як і в будь-якому іншому японському солдаті. Коли офіцер пробіг повз з катаною в руках, Шимідзу виліз зі своєї нори й побіг за ним.
  Мінометні бомби та артилерійські снаряди розриваються серед американців на пляжі. Люди падали, люди летіли, людей розривало на частини. Кулеметний і рушничний вогонь бив і по янкі. Не всі впали, гірша доля. Повз голову Шимізу пройшла куля. Він кинувся за валун. Ще одна куля вилетіла з передньої частини.
  Йому довелося змусити себе встати й бігти далі. Боротися з ним не стало легше, тому що він деякий час був далеко від нього. У всякому разі, це було важче. Страх повернувся швидше. Це було гірше, ніж коли японці вторглися на Гаваї, набагато гірше, ніж коли він воював у Китаї.
  Недалеко прошипіла мінометна бомба. Це був не японський раунд; Шимізу пригадав звук розриву з того моменту, коли востаннє бився з американцями. Один із його товаришів почав кричати. Уламки, мабуть, зробили свою криваву справу. Американські кулемети теж почали прошивати повітря смертю. Тих великих чоловіків у незнайомих уніформах було б непросто відкинути.
  Шимізу озирнувся навколо. Ти завжди хотів бачити, що не йдеш вперед сам. Деякі його люди все ще були з ним. добре. Інші японці, розташовані далі, теж наступали. Так дуже добре.
  Озирався й офіцер, як йому в груди влучила черга з автомата «Янкі». Катана вилетіла з його руки . Лезо блиснуло на сонці, коли впало на землю. Офіцер перевернувся, захитався і впав. Він продовжував бити по землі, але був мертвим. Щонайменше два, а може, три потрони пробили його спину. Як завжди, вихідні рани були набагато більшими та кривавішими, ніж діри, утворені кулями. Якби один із цих пострілів не потрапив у його серце, він усе одно незабаром сплив би кров’ю до смерті.
  Хтось із вищого рангу все ще був і воював? Шимізу нікого не бачив. Це був поганий знак, але він не мав часу розмірковувати про це. "Давай!" він закричав. "Ми можемо це зробити!" Чи могли вони? Вони повинні були спробувати.
  Хоча він біг вперед, присівши, куля влучила йому в бік. Спочатку він відчув лише удар. Ноги його більше не хотіли нести. Він тримав свою гвинтівку, розкинувшись на землі. Тоді вдарив біль. Його рот наповнився кров'ю, коли він завив. Він намагався не бити, як пес, якого збила вантажівка. Якби він лежав спокійно, можливо, міг би вибити ще одного солдата противника.
  Американець у новій зеленій формі подивився на нього. Шімідзу озирнувся, його власні очі були просто щілинами. Американець підняв гвинтівку, щоб переконатися в ньому. Шимізу спробував вистрілити першим, але виявив, що йому не вистачає сил підняти важкий Спрінгфілд. Він побачив дульний блиск. Потім настала темрява. САБУРО ШІНДО ЗБИВ СВІЙ ДРУГИЙ АМЕРИКАНСЬКИЙ ВИНИЩУВАЧ за кілька хвилин. Як пощастило, так і пощастило: він пропустив гарматний снаряд у ліхтар ворога, а, мабуть, і в пілота. Літак, не впоравшись із керуванням, спустився по спіралі до Тихого океану.
  Це дуже добре для мене, — подумав Сіндо. Розбийте одну мураху, а решта все одно вкрадуть пікнік. Янкі були на березі. Тепер це був бій армії. Військово-морський флот зробив усе, що міг, і зазнав невдачі. Сіндо ненавидів невдачі. Він знав, що ні в чому з того, що сталося, не було його вини. Це не означало, що цього не сталося, або що те, що з цього виникло, не було б поганим.
  Американські десантні кораблі всіяли пляжі, як дитячі іграшки на краю ванни. Ці геніальні човни, величезний флот військових кораблів у морі та задушлива парасолька ворога над головою говорили про промислову силу та рішучість, набагато більшу, ніж він уявляв. Він зневажав американців у 1941 році. Він більше не насолоджувався цією розкішшю.
  Трейсери промчали повз його Zero. Він не міг перевершити або перевершити американський винищувач на його хвості. Він міг це перевернути, і він це зробив, сильно кинувши свій літальний апарат праворуч. Американець намагався залишитися з ним, але не зміг. Тільки японська армія Хаябуса могла повернути з нулем, але Хаябуса не могла залишитися з одним, якби це робила.
  А Шіндо і його Зеро не змогли втриматися від американця. Він випустив чергу по ворожому винищувачу, але не зашкодив. Потім інший літак помчав від його, наче він був у важких черевиках. Він теж це бачив раніше. Це його обурило і принизило. Нічого з того, що він відчував, не відображалося на його обличчі чи в його поведінці. Це траплялося рідко.
  Зенітний снаряд одного з кораблів унизу розірвався надто близько. Це не зашкодило Зеро, а похитнуло його, наче той покотився у вибоїну в повітрі. Він зробив декілька швидких поворотів і змін швидкості, щоб відкинути стрільців, весь час розмірковуючи, що робити далі.
  Він не міг завдати шкоди ворожим авіаносцям, не зараз. Обстріл інших військових кораблів нічого не вплине на їхні великі гармати. Він також не міг багато чого зробити з десантним кораблем, і те, що він міг би зробити, не мало б значення; американці були на пляжах. «Тоді треба вдарити їх там», — вирішив він.
  Він увійшов тихо, кулемети стукотіли. Його кулі щось спалахнули. Ворожі солдати поривалися в укриття і, знайшовши його, впали на землю. Не всі бігли. Дехто стояв на своєму і стріляв по ньому зі стрілецької зброї. Вони робили те саме в перший день нападу Японії на Гаваї. Кожен, хто вважав американців несміливими, був дурнем. Вони були м’якими і дозволили схопити себе, щоб вороги могли з них посміхатися, але на ділі вони виявили багато мужності.
  На Шіндо також відкрили кулемети. Вони викидають у повітря стільки свинцю, щоб заважати, або навіть гірше, ніж заважати. Десь за кабіною лязнула куля. Шіндо подивився на свої інструменти. Пошкоджень не виявлено. Його елементи керування все ще працювали. Він піднявся, повернувся назад і знову пробіг уздовж пляжу.
  Цього разу йому відповіло більше вогню. Американці були готові до того, щоб бути готовими до спускового механізму. Але вони сумували за ним, сумували знову і знову. Він дивився, як його власні кулі жують пісок, і сподівався, що вони також жують людей.
  Після ще одного проходу вздовж пляжу він побачив, що у нього закінчився газ. Час повертатися і дозаправлятися. Він вибрався з Халейви, підстрибуючи вздовж трави біля пошкодженої злітно-посадкової смуги: якби він міг злетіти з палуби авіаносця, що рухається, він міг би й це впоратися. Але він зупинився замість того, щоб спробувати приземлитися там, де піднявся в повітря. Військово-морський обстріл США утворив кратери на полях біля злітно-посадкової смуги. Він точно перевернув би свій нуль, якби спробував його опустити.
  Але якщо він не міг там приземлитися, то де він міг? Наступна найближча злітно-посадкова смуга була на Wheeler Field, неподалік від центру острова. Він знав, що американці також обробили Вілера, але вони зробили б це лише з повітря. Деякі з більших морських знарядь могли досягти його, але, безперечно, вони зосереджувалися б на цілях ближче до берега. Шіндо зробив би це, якби він планував вторгнення. Він мав припустити, що американці вчинять так само.
  Вілер був лише за пару хвилин. Він відразу зрозумів, що злітні смуги не послужать. Їх сильно побили, а бульдозери, які, можливо, поспішно їх полагодили, побили ще сильніше. Він побачив кілька обгорілих тулубів. Один із них був перекинутий на спину, що не було поганим подвигом із такою величезною машиною.
  Бомби падали на траву навколо Wheeler Field, але це не було — Шіндо ставив на своє життя, що це не було — неможлива поверхня приземлення. Він увійшов настільки повільно, наскільки міг, трохи вище швидкості зупинки. Упало його шасі. Він підняв ніс винищувача й опустив хвіст, наче збирався зачепити трос зупинника на палубі авіаносця.
  Він відскочив і зупинився. Це було не те приземлення, яким можна було б пишатися, але він спустився. На даний момент нічого іншого не мало значення. Він відірвав купол, штовхнув його назад і підвівся в кабіні. Люди наземної бригади побігли до нього. "Що тобі потрібно?" — кричали вони.
  «Усе», — відповів Сіндо. «Газ. олія. Боєприпаси. Місце, щоб пописати».
  Один із чоловіків показав назад у кущі. «Зробіть це там. Янкі вас таким не помітять. І зробіть це швидко, перш ніж їхні літаки знову прилетять, побачать вас і застрелять вас».
  Звичайно, говорили не лише про нього. Американці набагато частіше підглядали за його Зеро. Коли Шіндо пішов у кущі й розстебнув свій літальний костюм, щоб відпочити, він почув гудіння двигунів над головою. Але це було знайоме дзижчання літаків його рідної країни; Zero і Hayabusa використовували однакову силову установку. Тримати кілька літаків у повітрі, щоб захистити те, що залишилося від Вілер-Філда, здалося йому гарною ідеєю, хоча він шкодував пілотів армії на їхніх Сапсанах. Страшні нові американські бійці розжували б їх і виплюнули. Вища швидкість і гармата крила давали Zeros хоч якийсь шанс проти ворога.
  Коли він вийшов із хмизу, то не побачив жодного зброяра, який працював над тими крильовими гарматами.
  "Що сталося?" — запитав він.
  Чоловік, який перезаряджав один зі своїх кулеметів, сказав: «Дуже шкода, Пілотсан , але це вже деякий час є полем армії. Оскільки Хаябуси не мають гармат, я не думаю, що у нас є 20-міліметрові боєприпаси».
  «Закеннайо!» — вигукнув Сіндо. Він сильно задумався. "Почекай хвилинку. Ти вивіз Донріуса звідси, га ?» Ki-49 — його назва означала «Глотач дракона» — був армійським аналогом військово-морського бомбардувальника G4M. Він був швидшим, але мав набагато менший радіус дії. Як і G4M, він встановлював 20-міліметрову гармату для оборонного озброєння.
  "Я ідіот!" — вигукнув зброяр. Він поплескав долонею по лобі, потім вклонився. «Будь ласка, вибачте, сер. Ми зберігаємо боєприпаси для бомбардувальників окремо від тих, які використовують винищувачі».
  «Мені байдуже, якщо ти сховаєш його у задньому проході», — сказав Сіндо. «Просто принеси мені трохи і поспіши».
  Збройник кричав на колег. Один із них кинувся геть. Він повернувся досить швидко, щоб задовольнити навіть нещасного Шіндо. Ніяких ворожих літаків не з'явилося, що було на користь. Шіндо думав, чи зможе він знову злетіти, не занурюючись носом у яму в землі. Біг був важким, але він піднявся в повітря.
  Він би злітав і приземлявся на шосе, якщо потрібно. Все, що він хотів зробити, це вдарити по американцях якомога сильніше і якомога довше. Але як би він міг заправитися, якщо йому довелося приземлитися на шосе? Як би зброярі перезарядили його гармати? Він знизав плечима. Наразі він мав пальне та боєприпаси — і багато американців, щоб вразити. Він з ревом помчав назад до берегів посадки.
  ДЗІРО ТАКАХАСІ з жахом витріщився на сценарій перед собою. «О, Ісусе Христе!» Він дивився на Осамі Мурату з ще більшим жахом. «Вибач, Муратасан , але я не можу цього сказати!»
  "Чому ні?" — спокійно запитав кореспондент радіо з Токіо. "Що з цим не так?"
  "Що з цим не так?" — луною повторив Дзіро. Він сподівався, що Мурата жартує, але боявся, що це не так. «Це неправда, ось що! Як ви можете сказати, як ви можете змусити мене сказати, що всі японці на Гаваях підтримують імператора проти США?» Не всі японці в його сім'ї підтримували імператора проти США, про що він дуже добре знав. Він промовчав про це. Замість цього він сказав: «Капітан Івабучі розвісив по всьому Гонолулу таблички про те, що кожен, хто спричиняє проблеми, буде розстріляний. Він виклав їх англійською, корейською, тагальською, китайською та японською мовами . Він би цього не зробив, якби вважав, що всі японці тут лояльні».
  «Капітан Івабучі має битися». Мурата був уособленням терпіння. «Це не ваша робота. Ваше завдання — переконати людей підтримати імператора та Японію. У вас це добре вийшло, Такахасісан . Тепер ви повинні продовжувати це робити. Насправді ти нам потрібен як ніколи».
  "Чи ти?" Дзіро намагався приглушити хвилювання в голосі. Ймовірно, він зазвучав як машина. Він знав, чому він їм потрібен як ніколи. Американці висадилися на північному узбережжі острова Оаху. Вони ще не дуже далеко зайшли, але тут явно панували. Японія використала цю перевагу, щоб перемогти після свого вторгнення. Хіба Сполучені Штати не могли зробити те саме? Він боявся, що може.
  "Так ми робимо." Під своїм спокоєм, під своєю добродушністю Мурата демонстрував сталь. « Такахасісан, ви впевнені, що ви лояльний японський громадянин ?»
  «Я сподіваюся, що так!» Джіро сказав.
  «Ну, я сподіваюся, що ви теж», — сказав радіо. «Але якщо так, то вам доведеться це довести». Він постукав по сценарію елегантно підстриженим нігтем. "З цим!"
  "Ісус Христос! Дайте мені щось, що я зможу прочитати, а потім не захочу вийти і перерізати собі горло!» Джіро сказав. «Гавайські острови не в кращому стані під Сферою спільного процвітання Великої Східної Азії, ніж раніше. Не всі японці тут люблять імператора. Я б хотів, щоб вони це зробили, але вони цього не роблять. Я не знаю , що роблять корейці, але я не думаю, що вони «злітаються добровольцями разом зі своїми японськими співправителями». Корейцям не подобалося бути частиною Японської імперії. Корейці на Гаваях не приховували, що тішаться тим, що більше не є частиною Імперії, але тепер вони знову стали частиною Імперії.
  Мурата відмахнувся від скарг Дзіро, ніби вони виходили від маленького хлопчика. «Ми всі маємо робити все, що можемо, Такахасісан » , — сказав він. «Ми ведемо війну. Воно знову сюди. Ми не хотіли, щоб це сталося, але це сталося. Ми маємо використовувати будь-яку зброю, яка нам дістанеться. Зміцнення морального духу тут і на рідних островах є однією зі зброй, які нам потрібні. Ви маєте вийти в ефір за кілька хвилин. Ти будеш читати те, що маєш читати, чи ні? Його прочитання допоможе Імперії. Якщо це для вас не має значення…»
  
  
  Що буде тоді, він не сказав. Не сказавши, він дозволив картинам сформуватися в голові Дзіро. Жодна з цих фотографій не сподобалася Джіро. Вони почали з поганих речей, які відбувалися з ним, а потім перейшли до поганих речей, які відбувалися з його синами та друзями. Жодну з цих поганих речей було б важко організувати, зовсім ні. Він зіграв останній козир у своїй руці: «Я збираюся поскаржитися канцлеру Морімурі». Якби він нагадав Мураті, хто його друзі, можливо, чоловік би відступив.
  Натомість Мурата голосно розсміявся. «Вперед, Такахасісан . Іди прямо вперед. Як ви думаєте, хто взагалі написав цей сценарій?»
  «Не канцлер Морімура?» — сказав Джіро чимось недалеким від жаху.
  З невеликою злою радістю телеведучий із Токіо кивнув. «Те саме. А тепер, Такахасісан , досить цієї нісенітниці. Продовжуйте це, і більше ніяких суперечок».
  На жаль, Джіро послухався. Йому було цікаво, як йому вдасться пройти програму, але він виконав їх достатньо, тому не мав жодних труднощів прочитати слова, викладені перед ним. Він думав, що його виступ залишив бажати кращого, але інженер у кімнаті поруч із студією показав йому великий палець у вікно, через яке чоловік міг зазирнути.
  Коли все закінчилося, Джіро просочився потом. Він, спотикаючись, вийшов зі студії. Мурата чекав у коридорі, тепер у повній турботи, коли він отримав те, що хотів. "Дуже добре!" він сказав. "Розумієш? Це було не так важко».
  — Що скажеш, — тупо відповів Дзіро.
  «Так, все, що я скажу». Мурата мав такий елегантний акцент. Він був одягнений у шикарний костюм. І він мав усю ту зарозумілість, яку японські завойовники принесли з собою з рідних островів.
  Дзіро захоплювався цією зарозумілістю, коли вона була спрямована проти місцевих халів. Коли його націлили на нього і вистрілили, як із пістолета… Тоді це було інакше. Дивно, наскільки по-різному це відчувалося. «Будь ласка, вибачте мене, Муратасан . Я йду додому."
  «Надовго», — сказав Мурата, ніби вони з Джіро все ще були в дружніх стосунках. Наче ми колись дружили, — подумав Дзіро. Мурата використовував його, як людина використовувала б будь-який інструмент, який потрапляв під руку. Я був надто тупий, щоб це побачити. Але зараз я це бачу. Він не збирався нічого про це говорити. Якби він це зробив, Хіроші та Кензо тільки посміялися б з нього. Почути , як я тобі сказав, від синів було останнє, чого він хотів.
  Густий, огидний, жирний запах горілого мазуту наповнював повітря. Він звик до цього після того, як японці розбомбили резервуарні парки Перл-Харбор. Потім, коли танки нарешті вигоріли, сморід пішов. Тепер це повернулося. Цього разу він був не таким сильним, мабуть тому, що Японія не складала тут майже стільки палива, як США. Але американці вдарили, що було.
  Чоловіки спеціального морського десанту та цивільні разом працювали над будівництвом барикад та кулеметних гнізд на розі вулиць. Цивільні люди не зголосилися на чергування, що не означає, що вони могли звільнитися від неї. Коли чоловік хаоле не рухався достатньо швидко, щоб підійти одному з військовослужбовців ВМС, він отримав приклад гвинтівки Арісака в бік голови. Кров, що текла по щоці та щелепі, білий чоловік кинув ще один шматок уламків на зростаючу барикаду, а потім ще один.
  Солдат показав гвинтівкою на Такахаші. "Гей, ти! Привіт , ти там! Іди сюди і допоможи Імператору!»
  «Будь ласка, вибачте, але я щойно зробив», — відповів Дзіро. «Я щойно закінчив мовлення для Muratasan » .
  «А тепер скажи мені те, чому я повірю», — презирливо сказав військовослужбовець.
  
  
  Але один із його друзів сказав: «Почекай, я знаю голос цього хлопця. Ти ж той, кого називають Рибалкою, чи не так? Я слухаю вас, коли можу».
  «Це я», — сказав Дзіро. Кілька хвилин тому він ненавидів зв’язок із японським радіо. Тепер він використав це, навіть якщо він ненавидів це. Він похитав головою. Життя було дивнішим і складнішим, ніж будь-хто міг собі уявити, поки він не пройшов чимало миль під своїм кілем.
  «Відпусти його», — закликав другий солдат першого. «Він зробив свою справу, і у нас тут багато теплих тіл».
  «Гаразд. добре Хай буде по-твоєму». Перший військовослужбовець військово-морського десанту відчув огиду, але більше не сперечався. «Продовжуй, — сказав він Дзіро. «Краще тримай свій ніс чистим».
  «Domo arigato. Буду, дякую». Дзіро поспішно вийшов звідти.
  Американці не дуже воювали в Гонолулу. Коли їх відтіснили на околиці міста, вони здалися. Це пощадило мирне населення. Але капітуляція не була в лексиконі японського солдата. Спеціальні військово-морські десантні сили, здавалося, готуються до битви дом за домом. Чи залишиться щось на місці до закінчення бою? Більше того, комусь із обох сторін це було байдуже?
  ДЖО КРОЗЕТТІ ковтнув каву в КАТУЛЬНІ БУНКЕР ХІЛЛ . Якби не Ява, він не знав, як би він продовжував. Він чув, що товариші фармацевта роздавали таблетки бензедрину пілотам, які просили їх. Він не намагався це з’ясувати, ще ні. Він не думав, що йому потрібен такий великий удар у штани. Але це йому спало на думку.
  Сидячи поруч зі своїм сидінням, Орсон Шарп сьорбнув із пляшки кока-коли. Він серйозно ставився до того, щоб триматися подалі від «гарячих напоїв», які йому були заборонені, але йому теж потрібен був поштовх. Пара порожніх сиділа біля його ніг.
  «Ти будеш пісяти, як скаковий кінь», — сказав Джо. «Що ти робиш, якщо ти сидиш у своєму Hellcat і тобі потрібно свистіти?»
  Шарп усміхнувся, схоже на дуже світську посмішку. «Ви коли-небудь чули про друга трамвайника?» запитав він. Коли Джо похитав головою, його приятель пояснив гаджет. «Сучий син!» Джо сказав. "Це чудова ідея. Але що, якщо він розв’яжеться, коли ви тягнете багато g? У вас буде сеча по всій внутрішній частині вашого льотного костюма, можливо, по всій внутрішній частині кабіни».
  «Цього ще не сталося, — відповів Шарп, — і я літав на цьому літаку в усі сторони, але не навиворіт. Я думаю написати відгук для компанії».
  «Боже Луїзо, я тебе не звинувачую», — сказав Джо. «А як щодо вашого Джона Генрі? Як це подобається «другу», коли ти важиш у чотири рази більше, ніж маєш?»
  «Тоді все болить», — по суті сказав Орсон Шарп, що було цілком правдою. «У нього немає синців чи чогось іншого, я вам це скажу».
  "Гаразд. Хотілося б, щоб я сам про це подумав, — сказав Джо. «Ви можете доставити їх на кораблі, чи ви взяли його на борт?»
  «Я приніс свої, тож не знаю, чи можна їх дістати, чи ні. Вам, ймовірно, найкраще було б запитати найжорсткішого на вигляд CPO, якого тільки можна знайти. Якщо він не може вам сказати, ніхто не зможе».
  
  
  "Має сенс. CPO знають усе, а якщо ні, то думають, що знають», — сказав Джо. Це було відкриттям для нього з моменту посадки на авіаносець. Коли він проходив льотну підготовку, майже всі його інструктори були офіцерами. Він мав справу зі старшинами лише тоді, коли орієнтувався в лабіринті військово-морської бюрократії. Тепер він бачив, що старші рейтинги — це люди, які тримали справу разом. Вони могли б краще керувати кораблем без офіцерів, ніж офіцери без них.
  Літак з ревом приземлився над їхніми головами. Корабель трохи затрясся, але лише трохи. Ессекс — авіаносець водотоннажністю понад 27 000 тонн ; кілька тонн літака було не так вже й багато. Джо та Орсон Шарп одночасно сказали: «Безстрашний». Шум двигуна був просто так, якби ви знали, що слухаєте. Наразі вони обидва зробили.
  «Яке це відчуття — бути ветераном?» — запитав Шарп.
  Джо задумався. Його міркування перервав позіхання. «Втомився», — сказав він.
  Його друг кивнув. "Це правда." Він зробив ще один ковток із зеленої скляної пляшки з осиною талією і тихо відригнув. "Вибачте." Його ввічливість була автоматичною; він був джентльменом до того, як став офіцером. Зробивши ще один ковток, він продовжив: «Однак ми робимо те, що маємо робити».
  «О, чорт візьми, так». Джо енергійно кивнув. Морські піхотинці та армія були на місці в Оаху та пробивалися на південь від пляжів вторгнення. Це було непросто й недешево — японці не вживали звільнення, але вони це робили. Деякі японські підводні човни все ще бродили навколо, але надводний флот противника в цих водах отримав нокаут. А авіація ворога була на останньому кінці. Японія довела, що військово-морська авіація може перемогти різновид наземного базування. Тепер США продовжували урок.
  «Деякі з їхніх пілотів дуже хороші», — сказав Шарп. «Днями я зустрів цього хлопця на «Оскарі». Він міг би змусити той маленький літачок сидіти, благати і штопати поруч» — можливо, він був єдиним чоловіком на авіаносці, який би сказав « чертати поруч» — «виляти хвостом». Зі мною було ще два Hellcats, і ми не могли його зачепити. Він вирвався з того, з чого ви не могли вибратися. Ми ніколи не торкалися його, і я приземлився з дірою в опорі».
  «Вони можуть залишити вас говорити сам із собою, гаразд», — погодився Джо. «Однак з цими двома маленькими кулеметами вони справді завдають вам шкоди, і ви можете втекти від них легко, як пиріг. Поки ти не борешся з ними, ти в порядку». Він зробив паузу. «Вони залатали чи поставили нову лопатку гвинта?»
  «Нове лезо», — сказав йому Шарп. «Я міг би полетіти без ремонту, якби мені довелося — це лише пробоїна 30-го калібру, — але навіщо ризикувати? У нас є запчастини, і саме для цього вони тут».
  — Краще повірте, — сказав Джо. «І дуже скоро у японців не залишиться жодного літака, або куди їх вилетіти, якщо вони це зроблять. Мені байдуже, який ти милий пілот. Якщо ви не можете піднятися з місця, ви можете взяти гвинтівку і піти битися з піхотою».
  Перш ніж відповісти, Орсон Шарп допив колу й поставив пляшку біля інших мертвих солдатів.
  «Напевно, це те, що сталося з деякими нашими хлопцями після 7 грудня». Його голос був похмурим.
  «Так, мабуть, так». Джо не любив думати про те, що сталося з будь-якими американськими військовослужбовцями після падіння Гаваїв, але це було б додатковим приниженням на додачу до всіх інших. Не мати можливості битися так, як ти так старанно тренувався… «Час відплатити їм».
  Через годину він знову був у кабіні, дзижчачи в бік Оаху. Орсон Шарп був там з ним. Їхні порядки були вільнішими, ніж на самому початку сухопутної кампанії. Вони повинні були стріляти в усе, що рухається на землі, збивати будь-які літаки, які натрапляли на них, і особливо стежити, щоб ворог не мав можливості відремонтувати свої аеродроми.
  Одне з цих родовищ, те, що в Халейві, вже потрапило до рук США. Пролітаючи над нею, Джо побачив, як бульдозери та парові катки юрмилися над смугою, щоб повернути її в експлуатацію. Він також бачив артилерію, яка впала неподалік. Поле не було готове до використання, за великим рахунком. Він віддав перевагу польоту з палуби авіаносця, ніж обстрілу. Hellcats були добре захищеними літаками, але ніщо на Божій зеленій землі не врятувало б вас, якщо б ви зупинили 75-мм снаряд.
  Наче нагадуючи йому про це, клуби чорного диму від зенітних снарядів рвуться навколо нього. Японці поставили стільки зенітної стрільби, скільки могли. Але це було не так важко, як коли він пролетів над японськими авіаносцями та їх супроводом. Це було майже достатньо товсто, щоб по ньому ходити. Його це теж налякало. Тепер він мав свою міру. Ти трішки пожартував. Ви прискорювалися і сповільнювалися. Ви намагалися не дати їм прямого удару по собі. Зробивши це, ви продовжили свою місію. Час від часу когось збивали. Ти просто сподівався, що твого номера не було в той день.
  Ця думка ледве спала йому на думку, як Hellcat, тягнучись за димом, упав із неба й врізався в рисове поле внизу. Пілот ніяк не міг вибратися — це сталося занадто швидко. «Ох, бідолашний, нещасливий сучий сину», — сказав Джо. Зенітна зброя, мабуть, заглушила його двигун — або вбила його самого, тож у нього не було жодного шансу підтягнутися чи вискочити.
  Кулемет повернув своє підморгуюче око в сторону Джо. Ці холодно-страшні крижано-блакитні японські трейсери промчали повз Hellcat. Великий палець Джо врізався в кнопку стрільби. Попереду бійця вискочили червоні американські трасувальники. Він мав шість кулеметів, і всі вони стріляли важчими кулями, ніж зброя японця. Джо не хотів би ловити патрон 50-го калібру. Якщо рана не вбила вас, ви могли б отримати чистий шок від удару.
  Лише кілька Оскарів і Нулів повстали проти Пекельних Котів. Так само вчинив один гостроносий боєць, якого він раніше не бачив. Це мав бути Tony, армійська машина з двигуном, заснованим на рядній силовій установці з рідинним охолодженням Messerschmitt-109, а не радіальним двигуном, який приводив в дію обидва інші японські винищувачі. Тоні мали бути швидкими та добре озброєними. Цей, оточений півдюжиною Hellcats, не проіснував достатньо довго, щоб Джо міг багато розповісти, хоча він пережив більше бойових ушкоджень перед падінням, ніж інші ворожі літаки, з якими зустрічався Джо.
  Якби їх було більше, вони могли б бути королівським болем, подумав він. Тоні був дуже схожий на Ме-109. Частиною цього, без сумніву, був двигун, який диктував форму передньої частини літака. Але він усе ще дивувався, чи не втрутилися якісь німецькі інженери й допомогли японцям.
  Це не було його турботою. Він та інші пілоти Hellcat по черзі стріляли вгору на Хікам-Філд біля Перл-Харбора. Спостерігати, як японці біжать у прикриття, було весело. Спостерігати за деякими з них не було ще веселіше. Не було такого відчуття, ніби він щойно стріляв у людей, не більше, ніж коли він збивав ворожі літаки. Вони були просто… мішенями, і він був радий, що влучив у них.
  Хтось інший підпалив бульдозер. Джо милувався стовпом диму, що піднімався звідти. Поки Hellcats поверталися, японці могли ремонтувати злітно-посадкові смуги лише вночі. А рано-вранці відвідини Dauntlesses переконалися, що наступної ночі їм доведеться виправити нові пошкодження.
  Ви більше не бачили японських солдатів, які марширували по шосе полками. Для Джо це був клятий сором. Тоді їх було дуже легко застрелити. Але вони не були дурнями. Вони краще навчилися поспішно. У ці дні вони їхали загонами і взводами і, коли могли, трималися осторонь доріг. Це ускладнило їх обстріл. Звичайно, це також ускладнювало їм пересування та боротьбу, що сприяло поворотам і мордам собак на землі.
  Джо шукав вогневі точки. Обстріл артилерією завжди був вартим. Люди казали, що від обстрілу вбито та поранено набагато більше людей, ніж від усіх пострілів із гвинтівок і кулеметів разом узятих. Джо не знав, чи це правда, але він чув це не раз.
  Багато збройових ям японців було в горах, вкритих джунглями, і замасковано з вибагливою увагою до деталей. Одну рушницю він помітив лише тому, що побачив дульний спалах. Якби не це, він ніколи б не дізнався, де це було. Як вони впоралися з цим там, він не міг зрозуміти.
  Коли у нього закінчилися боєприпаси, він полетів назад до Бункер-Хілл . Один за одним відривалися і його колеги-пілоти. Він трохи засміявся. Він пройшов всю цю підготовку з польотів у строю, і тут він був сам. У японців не вистачало літаків у повітрі, щоб більше бути необхідними акуратні строю.
  У кількох милях від узбережжя Оаху горів есмінець. Якомусь ворожому пілоту вдалося пробитися через CAP над головою. Японці все ще віддавали все, що мали. Схоже, вони не усвідомлювали, що борються зі своєю вагою, або їм просто було байдуже.
  Есмінцям і їхнім старшим друзям потрібно було триматися ближче до берега, щоб вони могли обстрілювати ворожі позиції зі своїх гармат. Авіаносці курсували далі на північ — якщо пощастило, далі від небезпеки. Джо не бачив жодного з них у біді, і був радий, щоб цього не було.
  Він знайшов свій корабель і вишикувався на його кормі. Після цього він виконав саме те, що йому наказав офіцер десанту. Неприйняття власних рішень ніколи не переставало його дратувати. Це те, що він мав робити, коли був у повітрі. Але тут йому довелося підкоритися. Він бачив це відтоді, як вперше спробував подолати спокійного старого Росомаху на озері Ері. Він повірив у це. Йому це просто не сподобалося.
  Десантний офіцер випрямив його, трохи зменшив кут наближення, а потім скинув прапорці-вігваги. Джо штовхає палицю вперед. Hellcat кинувся на палубу авіаносця. Хвостовий крюк пропустив перший дріт фіксатора, але зачепив другий. Боєць різко зупинився.
  Джо видряпався. Палубний екіпаж усунув літак, щоб наступний Hellcat міг приземлитися.
  — Їй потрібно щось особливе, сер? — запитав один із рейтингів.
  — Боєприпаси закінчилися, — відповів Джо. «Паливо все ще в порядку. Двигун поводиться нормально.» Старшина помахав рукою, усміхнувся й кивнув.
  Джо пробіг до острівця, а потім спустився до кают-кімнати для підведення підсумків. Він озирнувся. Більшість пілотів, які вилетіли, повернулися, але… «Де Шарп?» запитав він.
  «Хіба ти не бачив?» хтось сказав. «Він отримав зенітний удар і впав. Жолоб ніхто не помітив, тому ферму напевно купив, бідолаха».
  «О… Це був він?» Це було як удар у живіт.
  «Ти в порядку, чоловіче?» — спитав інший льотчик. «Ти виглядаєш трохи зеленим».
  Джо заціпеніло похитав головою. Він намагався виразити те, що відчував словами: «На початку навчання ми були кімнатними. Ми були друзями весь шлях. Він завжди був кращим у класі, ніж я. Йому завжди було краще в літаку, ніж мені. А тепер я тут, а він… пішов?» Він би не сказав, що мертвий, до біса. Він знову похитав головою й подивився на палубу, щоб інший пілот не побачив сліз у його очах. «Я в це не вірю».
  «Це важко». Інший чоловік — хлопець, якого Джо майже не знав, не так, як він знав Орсона Шарпа (чи знав він когось, крім свого молодшого брата, так, як він знав Шарпа?) — говорив із грубим співчуттям. «Ми всі втратили друзів. До біса війна - це до біса безлад. Але що ви можете зробити? Ви повинні забрати це. Ви повинні це висмоктати. Якщо ми не надеремо жовті дупи Ніпсів, це нічого не означає».
  
  
  «Так». Кожне це слово було правдою. Нічого з цього не допомогло. Джо почувався ще більш порожнім, ніж коли японці розбомбили будинок дядька Тоні. Він отримав цю новину з другої руки після того, як це сталося. це? До біса, він бачив, як Шарп впав. Проте він не знав, хто це був. Знати було б ще гірше, тому що він не міг нічого з цим вдіяти.
  «Просто невдача», — сказав інший пілот. «Ми повернемо їм гроші. Ми повернемо їм гроші, а потім трохи».
  «Звичайно». Джо знову втупився в палубу. Він уявив будинок у Солт-Лейк-Сіті (в його уяві він був дуже схожий на його будинок, хоча він знав, що насправді це не так). Він уявив, як кур’єр Вестерн Юніон зійшов із велосипеда чи машини — напевно, з велосипеда, оскільки сьогодні так важко дістати бензин — і підійшов до дверей із телеграмою «Глибокий жаль» від військового міністерства. І він уявив життя батьків, братів і сестер свого приятеля — у нього була велика сім’я — перевернутим навиворіт.
  Христос! Вони б навіть не встигли його поховати. Ймовірно, не залишилося достатньо, щоб поховати.
  Якщо ми не надеремо жовті дупи Ніпсів, це нічого не означає. Була війна, одним нецензурним реченням. Але після смерті Орсона Шарпа голову Джо зайняла інша думка. Навіть якби вони набили жовті дупи Ніпсів, чи щось із цього означало лайно?
  КЕНЗО ТАКАХАСІ ПІДІЙШОВ ДО БАРИКАДИ з невеликим страхом. Побачити кулемет, націлений на ваш пупок, це спричинить. "Хто ти?" — запитав один із чоловіків за рушницею. «Чому ми повинні пропускати вас?» Як і більшість солдатів спеціального військово-морського десантного загону, він був і злішим, і стрибучішим за армійців, яких вони замінили в Гонолулу та навколо нього.
  Назвавши своє ім’я, Кензо додав: «Я син Дзіро Такахаші. Ти його слухаєш?»
  І це спрацювало, і теж не вперше. Насуплений солдат біля кулемета раптом усміхнувся — і раптом він став доброзичливим хлопцем, не старшим за Кензо. «Ти син Рибака? Тоді з тобою все гаразд. Давай вперед». Він навіть подав Кензо руку, щоб допомогти йому перебратися через барикаду.
  Це викликало у Кензо бажання сміятися і плакати водночас. З ним було не все гаразд, не так, як мав на увазі солдат. Він вболівав за США, а не за Японію. Він ненавидів торгувати славою свого батька серед окупантів. Як би сильно він це ненавидів, він зробив це, тому що це спрацювало. Йому здавалося, що щоразу він виривається з рук передаючи фальшиві гроші.
  Він пішов далі. Солдати на наступній барикаді, побачивши, що він пройшов попередню, не завдали йому жодного клопоту. Це було полегшенням. Всі в Гонолулу, як місцеві жителі, так і окупанти, нервували цими днями. З американськими літаками в повітрі, з американськими військами на березі, багато людей, які підійшли до японців, намагалися зрозуміти, як пояснити, чим вони займалися після 7 грудня 1941 року.
  Окупанти це чудово знали. Вони могли бути виродками, але вони не були дурнями. Тепер майже нікому не довіряли, а недовіру часто виявляли, відкриваючи вогонь. І те, як вони ставилися до місцевих жителів, не показало жодних ознак покращення — якщо взагалі, то погіршувалося.
  Кензо пройшов повз ще дві барикади, перш ніж дістатися до району Елсі Сундберг. На її вулиці не було солдатів, що полегшило його. Більше нікого не було на вулиці. Це здалося йому розумним. Це була частина міста хаоле , і японці довіряли білим навіть менше, ніж комусь іншому. Далі на захід окупанти розклеїли пропагандистські плакати з написами на кшталт «АЗІЯТИ РАЗОМ ПРОТИ ІМПЕРІАЛІЗМУ»! кількома мовами. Вони тут не завадили. Хаоли притихли й сподівалися, що зневага не обернеться бійнею .
  
  
  Елсі відчинила двері ще до того, як Кензо постукав. «Заходь, любий», — сказала вона. «Заходьте швидко!» Він зробив. Вона зачинила за ним двері. Венеціанські жалюзі були закриті; з вулиці ніхто не бачив.
  "З вами все гаразд?" — запитала вона, обіймаючи його.
  «Я? Так, звичайно. Зі мною все гаразд." Кензо нічого не сказав про те, щоб пройти через кулеметну рукавицю на шляху сюди. Він просто вчепився в неї.
  «Привіт, Кен». Місіс Сундберг вийшла з кухні. До того, як він відірвав Елсі від солдатів у парку — і до того, що сталося потім, — її прихід змусив би його відпустити її дочку, наче Елсі розжарилася. Не зараз. Він продовжував її тримати, і місіс Сундберг не сказала «бу». Вона просто продовжила ритуали гостинності: «Чи не бажаєте лимонаду?»
  "Так, мем. Дякую, — сказав Кензо. Вона робила хороший лимонад. Коли вона повернулася на кухню, щоб взяти трохи, він запитав Елсі: «Друзі, вам достатньо їсти?»
  Вона знизала плечима. «У нас все гаразд. Ми не чудові, але у нас все гаразд». Вона була набагато худішою, ніж коли вони разом ходили до школи. Він також був худий, але не настільки; Бути рибалкою у важкі часи було корисно.
  «Як справи в місті?» — запитала місіс Сундберґ, повертаючись із лимонадом для Кензо й Елсі.
  «Ми, ну, сьогодні мало гуляємо».
  «Ти розумний, щоб не робити цього», — відповів Кензо. «Якби ти не залишався поряд з домом, я б точно сказав тобі». Розповідав і про барикади, і про те, як окупаційні війська з кожною годиною ставали все сильнішими. «Я думаю, що вони здатні влаштувати велику бійку прямо тут, у місті, і… наклепувати на цивільних. У всякому разі, це виглядає саме так».
  «Це погано», — сказала Елсі, що було досить справедливим применшенням.
  «Навіть трохи», — погодився Кензо. «Це одна з причин, чому я прийшов сюди — щоб запитати, чи є у вас якась схованка, куди можна пірнути, якщо справи підуть дуже погано». Він не вдавався в деталі того, що може означати справді погане або наскільки погане це може бути. У нього виникла ідея, про яку він сам не знав жодних подробиць, і що це могло б бути також добре для його власного спокою.
  Мама Елсі понюхала носом. «Ці будинки не схожі на той у Коннектикуті, де я виріс. У них немає належного підвалу». Зважаючи на те, як вона звучала, це могла бути вина Кензо.
  До речі, Елсі сказала: «О, мамо!» вона, мабуть, думала про те саме.
  «Це правда», — сказала місіс Сундберг. «І ти знаєш, наскільки складніше було, коли твій батько викопав ту схованку під гардеробною під час… першої серії неприємностей». Вона не любила говорити або думати про японське вторгнення. Кензо бачив це раніше. Вона б, якби знадобилася, — вона була недостатньо далеко в лівому полі, щоб не повірити в це чи щось таке, — але їй це не подобалося. Це перевернуло її світ з ніг на голову, і це означало, що вона більше не була на вершині світу.
  Коли США закінчать тут роботу, вона знову буде. Що б вона тоді ставилася до Кензо?
  Це було хвилюванням ще один день. «Схованка?» — луною повторив Кензо.
  «Побачите самі». Місіс Сундберг провела його в спальню, яку вона ділила зі своїм чоловіком. Він ніколи раніше там не був. Шафа викликала у нього бажання сміятися чи кричати. Сама по собі вона здавалася вдвічі меншою за квартиру його родини. Навіщо комусь потрібні всі ці речі ?
  Проте люк у підлозі мав бути недавнього вінтажу. Він лежав під килимком, і його було важко помітити в темряві, навіть якщо килимок був знятий. Мама Елсі зробила дивно ввічливий жест запрошення. Кензо нахилився й підняв люк. Петлі працювали без звуку. Знизу в комірчину піднімався запах вологої землі.
  Як сказала пані Сундберг, у будинку не було підвалу, лише простір для повзання. Її чоловік викопав яму під люком і насипав навколо неї землю, яку він викопав, щоб захистити її від пострілів і осколків снарядів. Це мало б чого, якби на будинок впала бомба. За все, крім цього…
  "Ого!" — сказав Кензо, знову опускаючи пастку. «Це чудово!»
  Місіс Сундберг акуратно поклала килим на місце. «Ральф був у Франції в 1918 році», — сказала вона. «Він дещо знає про окопи».
  «Він ніколи не розповідає про те, що робив на війні», — сказала Елсі. З тих пір, як Кензо познайомився з ним, пан Сундберг рідко про що говорив. Він заробив гроші для сім'ї; розмовляли його дружина та дочка. Вони всі були задоволені домовленістю. Елсі продовжила: «Це був перший раз, коли він зробив щось, що показало, що він справді брав участь у боях».
  Які жахи бачив там її батько? Що він зробив? Ймовірно, у нього були причини мовчати. Побачивши, як виглядала війна під час нападу японців на Гонолулу, уявлення про це й удар, який коштував йому матері, Кензо трохи усвідомив, як йому пощастило не знати більше. Щойно ця думка спала йому на думку, як надто близько почали стукати зенітні гармати.
  «Слухай, якщо є якісь ознаки проблеми, ти скористайся цією діркою, чуєш?» він сказав. «Не чекайте. Це... досить погано».
  "Ми будемо." Елсі та її мати заговорили одночасно.
  "Гаразд. Тоді я краще піду. Ось у чому я хотів переконатися». Чого він справді хотів, так це відвести Елсі назад до її спальні й зачинити двері. Він не міг цього сказати чи що-небудь з цим зробити, коли місіс Сундберг стояла прямо там. Він тільки ніяково опустив голову. "Будь обережний."
  Елсі не була такою сором’язливою, як він. Вона обійняла його й поцілувала, від чого він, як ніколи, захотів повернути її туди. І вона прошепотіла йому на вухо: «Настав мій час місяця, тож нічого страшного».
  — Добре, — прошепотів він у відповідь. Турбуватися про подругу було досить важко. Хвилюватися про дівчину, яка чекала, було б удвічі гірше, а може, й учетверо. За мить Кензо поцілував Елсі. Місіс Сундберг все ще стояла тут і не сказала ні слова.
  ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЯМАШІТА ПЕРЕНЕСИВ СВІЙ ШТАБ-КВАРТИРУ з палацу Іолані до Перл-Сіті. Мінору Ґенда хотів, щоб командуючий генерал цього не зробив. По-перше, це дало йому менше виправдань відвідати королеву Синтію. З іншого боку, захист Гонолулу перейшов у руки капітана Івабучі та спеціальних морських десантних сил. Івабучі був самураєм старої школи бойових дій. Йому було б байдуже, якби він забрав із собою всіх цивільних і все місто.
  «У нас у Перл-Харборі ще багато моряків», — сказав Генда. «Американці поставили таких людей у ряд проти нас. Якщо ви хочете зробити те саме, сер, вони готові і хочуть воювати разом із вашими солдатами».
  «Їм, мабуть, доведеться». — голос Ямашіти був похмурий. «Американські солдати, які пробували воювати як піхота, були вбиті. Те саме станеться й з нашими чоловіками». Він сердито дивився на карту, розкладену на столі перед ним. Шпильки з блакитними наконечниками та позначки олівців показували просування американців між хребтами Ваянае та Кулау. Незважаючи на відчайдушні японські контратаки, сили США день за днем просувалися вперед. Ямашіта продовжив: «Нам насправді не потрібні моряки, які воюють на суші. Нам потрібні авіаносці та літаки».
  "Так, сер." Ґенда дуже добре знав, що всі авіаносці, які залишила Японія, разом узяті, не можуть випустити вдвічі менше літаків, ніж американська армада біля північного узбережжя Оаху. Він також знав, що літаки, які японці можуть запускати, не можуть зрівнятися з їхніми американськими противниками. "Ми запросили підкріплення", - сказав він. «Поки що Токіо не вважав за потрібне відправити їх».
  Адмірал Ямамото був занадто розумний, щоб так витрачати ресурси. Ґенда сподівався, що так чи інакше. Пізніше будуть інші битви, битви, де Японія не опиниться в такому надзвичайно невигідному становищі. Солдати й матроси, які вже тут, могли б затримати сили США. Це те, для чого вони були зараз хороші: сухопутний еквівалент флоту. Останнім важливим питанням було те, як довго вони зможуть існувати.
  Генерал Ямасіта не бачив речі таким чином. Генда навряд чи міг його звинувачувати. «Закеннайо!» — спалахнув Ямашіта. «Вони грають у життя моїх людей на рідних островах. Я хочу битися з шансом на перемогу. З галантних поразок виходить гарна поезія, але люди, про яких йдеться у віршах, не мають нагоди їх почути, га ?»
  «Хай. Хонто, — сказав Генда, і це було правдою. Він знизав плечима. «Ми в кінці дуже довгої лінії поставок, сер».
  "Немає." Ямашіта похитав великою головою, сердитий і розчарований, як нацькований ведмідь. «Ми були в кінці довгої лінії поставок. Тепер американці його відрізали. Коли ми захопили Гаваї, вони не могли нічого привезти. Зараз ми не можемо. Це не добра прикмета».
  «Ні, сер, це не так». Генда навряд чи міг з цим не погодитися. «Ми повинні витримати стільки, скільки зможемо». Ямашіта огидно скрикнув. «Якби це була якась інша частина світу, я б повернувся в гори і переслідував ворога місяцями, а може, й роками. Але це жахливі джунглі для війни, тому що в них не можна жити. Майже немає гри і майже немає фруктів».
  «Довгий час ми були тими, хто користувався цим, сер», — сказав Генда. «Військовополонені, які втекли, не можуть жити за рахунок сільської місцевості, як це можна зробити в Малайї чи на Філіппінах».
  «В'язні». Генерал-майор Ямасіта справедливо плюнув на це слово. «Якщо ми тут програємо, можуть бути полонені. Через це Японія втратила б обличчя». Схмурившись, він продовжив: «Однак я запевняю вас, командире, я не буду одним із цих в’язнів. Якщо ви будете зі мною в останні моменти, можливо, ви віддасте мені честь, виконуючи роль мого секунданта».
  «Звичайно, сер. Це був би мій привілей». Японських офіцерів, солдатів і матросів навчали кінчати життя самогубством, а не давати себе в полон. Ритуал сеппуку залишився з часів самураїв.
  Тоді другий використовував свій меч, щоб відірвати голову свого товариша після того, як той почав розрізати йому живіт. У наші дні пістолет був більш поширеним. Обидві зброї швидко і чисто позбавили потерпілого від болю. Генда відчув, що має додати: «Я сподіваюся, що цей день не настане».
  «Я теж, що не означає, що не буде», — сказав Ямасіта.
  Генда закусив губу й кивнув. Може також настати час, коли йому знадобиться другий — або, якщо його поспішать або йому загрожуватиме потрапити до рук ворога, може знадобитися неелегантність пістолета чи гранати. Намагаючись відкинути занепокоєння, він показав на карту та сказав: «Можливо, ми зможемо втримати їх на найвужчій ділянці між гірськими хребтами».
  "Може бути." Але звучало, як командуючий генерал не вірив у це. «Важко втриматися перед такою потужністю повітря. А американські танки дуже хороші — навіть кращі за російські машини, з якими ми воювали в Монголії в 1939 році».
  Це також мали бути нові моделі, тому що це точно не було правдою щодо кількох танків, які янкі використовували тут у 1941 році. У Японії було небагато танків, а ті, які вона мала, не збігалися з танками Японії. інші великі держави. Радянський Союз болісно довів це у прикордонній війні перед початком бойових дій у Європі.
  Країні потрібна була потужна автомобільна промисловість, щоб створювати хороші танки у великій кількості. У Японії такого не було. Ми б ще за кілька років, подумав Генда. Його країна зробила так багато, щоб стрімко кинутися з феодалізму в сучасну епоху. Японські кораблі, військові літаки та піхотна зброя не поступаються будь-якій у світі. Але вона не змогла зробити все відразу. Тепер питання полягало в тому, скільки це їй коштуватиме?
  «Більше немає носіїв, еге ж? Більше немає літаків?» – сказав генерал-майор Ямасіта. Насправді це було не питання.
  «Будь ласка, вибачте, сер, але я повинен сказати вам, що це малоймовірно», — сказав Генда.
  «Шкода. Вони могли б дозволити нам влаштувати справжню боротьбу». Ямашіта похитав головою. «Тепер... Зараз мені важко зберігати надію. Коли ворог контролює повітря, а ворог контролює море, все, на що ми можемо сподіватися, це відкласти неминуче».
  — Я розумію, сер, — сказав Генда. «Навіть це може бути цінним. Це дає Імперії більше часу, щоб підготуватися до битв, які чекають попереду».
  «Хай. Невелика втіха, але втіха». Ямашіта не втішився. Він повинен був побачити, що помре на Оаху. Генда передбачив собі таку ж долю. Коли не було порятунку, все, що можна було зробити, це боротися. Але він боявся за Імперію в тих майбутніх битвах. Якби американці могли застосувати таку силу, куди завгодно, як би Японія могла сподіватися протистояти їм? А американські заводи та верфі все ще працювали на повну. Через який час Сполучені Штати зможуть зібрати дві або три такі сили?
  Через який час Японія зможе зібрати хоча б одну? Він боявся, що це займе набагато більше часу.
  Адмірал Ямамото все це передбачив. Навіть коли вони тільки починали планувати операцію в Перл-Харборі та напад на Гаваї, Ямамото побоювався, що цих ударів буде недостатньо. Їхній успіх приніс Японії майже два роки на завоювання та консолідацію. Генда сподівався, що його країна за цей час зробила достатньо, щоб підготуватися до ударів, які чекали попереду.
  Так, він на це сподівався, але сумнівався, що зможе побачити те чи інше. «Карма, га ?» — сказав він Ямашіті. «Шігата га най». Він був тут через план, який запропонував адміралу Ямамото. Без цього японський флот завдав би удару по Оаху, а потім відступив. Генда похитав головою. Як би це було погано, було б ще гірше. Американці зберегли б цю чудову базу. Вони спричинили б проблеми Японії набагато раніше, ніж вони могли б це зробити тут, у реальному світі.
  «Речі не завжди відбуваються так, як ми б цього хотіли», — сказав Ямасіта. «Наші проблеми тут, труднощі, які Німеччина має в Росії…»
  — Так, — сказав Генда. І була ще одна іронія. Японія і СРСР були нейтральними. Радянські вантажні кораблі могли подорожувати через Тихий океан від Владивостока до західного узбережжя США, забирати зброю та боєприпаси для боротьби з європейськими союзниками Японії. Ніхто їм жодним чином не заважав. Війна та дипломатія були цікавими справами.
  
  
  Загриміли зенітні гармати. Ґенда не чув, як американські винищувачі з ревом заходили на висоті верхівок дерев, щоб розстріляти все, що рухається. Натомість гуркіт моторів був глибшим і водночас тихішим: літаки, що шуміли, летіли високо. На збентеження Ґенди, Ямасіта зрозумів, що відбувається раніше, ніж він: «Їхні прокляті бомбардувальники повернулися!»
  Він не ворухнувся жодним м’язом. Коли він не шукав притулку, Ґенда навряд чи міг це зробити, як би він цього не хотів. Незважаючи на те, що вони ще могли підняти літаки, японці послали свої бомбардувальники на Кауаї, щоб завдати удару у відповідь літакам, які завдали такого нищівного удару їхнім аеродромам. Пілоти повідомили про знищення багатьох з них. Звісно, вони ще недостатньо розбили.
  Зрозуміло, що американське матеріально-технічне забезпечення було ще більш вражаючим, ніж думав Генда. Ті американські важкі бомбардувальники, мабуть, дісталися до Кауаї майже сухими, тому це не мало значення. Американці привезли з собою достатньо пального, щоб багато з них знову піднялися в повітря, а також бомби, які вони могли нести.
  «Можливо, нам варто було поставити більші гарнізони на інших островах», — подумав Генда. Але Оаху був тим, хто справді мав значення. Або Японії довелося витягнути звідси людей, або ввести більше військ загалом, що означало більше ротів для годування. Це здавалося не вартим.
  Земля здригнулася під Ґендою, бо бомби вибухали лише за кілька сотень метрів. Ямашіта незворушно сидів перед картою. Можливо, він уже змирився зі смертю, зараз чи незабаром. Генда вважав, що він повинен зробити те саме. Зрештою, воїн повинен був. Але досягти цієї байдужості, як він виявив, було важче, ніж слід було.
   XI
  «ВИ ВПЕВНЕНІ, ЩО МОЖЕТЕ ПІТИ НА РОБОТУ?» ОСКАР ВАН ДЕР КІРК ЗАПИТАВ СЮЗІ.
  «Ці японці в місті зараз, у них кров у очах».
  «Зі мною все буде добре». На Сьюзі була найрозкішніша сукня, яку вона мала, але ніщо на землі Божій не зробило б її схожою на Маргарет Дюмон. Вона продовжила: «Вони не збираються мене стріляти ні в якому разі», і лупнула на нього своїми котячо-блакитними очима.
  Були моменти, коли він не знав, сміятися йому чи вдарити її. Зараз він розсміявся, тому що вона вдарила б у відповідь або кинула б речі, якби він спробував її вдарити. «Тобі теж треба турбуватися про інше», — уперто сказав він. «Деякі речі, які я чув про тих виродків...»
  Сьюзі зробила нетерплячий жест. «Ми чули ці речі про японців відтоді, як вони прийшли сюди».
  «Дещо з цього теж правда», — сказав Оскар.
  «Дещо, так, але не все. Здебільшого вони були непоганими, — сказала Сьюзі. Що стосується Оскара, це було прокляттям із слабкою похвалою, але Сьюзі робила все, що їй заманеться. Якщо світові це не подобалося, це була його невдача. Ніби на доказ того, вона взяла свою сумочку, поцілувала його на прощання — довгим, повільним, чудовим поцілунком, ніби хотіла дати йому щось, чого чекати, коли вона повернеться того вечора, — і вийшла за двері.
  — Господи, — хрипко сказав Оскар, прислухаючись до її кроків, що віддалялися коридором. Він похитав головою, чекаючи, поки його серце перестане калатати. Воно не хотіло. Сьюзі була пекельною роботою, ну, і крапка, без двох способів.
  Все ще хитаючи головою, він зібрав вітрильну дошку й поніс пристрій до пляжу Вайкікі. На його щастя, японці не обгородили його колючим дротом. Але у них були кулеметні гнізда та мінометні позиції, замасковані золотистим піском, кожні п’ятдесят ярдів або близько того вздовж пляжу, і більше тих напівсолдатів, напівматросів, які бігали туди-сюди.
  На щастя, один із їхніх службовців чи рейтингів, чи ким би він там був, бачив Оскара раніше. Оскар уклонився йому — це було нелегко, коли під однією рукою він тримав велику, незграбну дошку для серфінгу, а в іншій — щоглу, такелаж і вітрило, але він впорався. Японець навіть зволив уклонитися, хоч і не так глибоко. Більше того, міцний на вигляд маленький чоловічок махнув йому в бік Тихого океану.
  «Дякую», — сказав Оскар, а потім «Арігато». Він знав лише кілька японських слів, але це вивчив задовго до початку війни. Він ставав у пригоді в усіх місцях. І тепер це точно стало в нагоді. Обличчя японця просвітіло; його посмішка оголила кілька золотих зубів. Він знову вклонився, цього разу як рівний рівному, і крикнув своїм людям. Оскар нічого з цього не зрозумів, але, до речі, вони посміхнулися й кивнули, мабуть, це було добре. Як завоювати друзів і впливати на людей, думав він.
  Японці прогнали рибалок з берега, але вони дозволили Оскару виплисти в море. Вони звикли до нього, і не думали, що він прямує на підводний човен чи щось подібне. Лише він знав про підводний човен, який зустрів. Він навіть не сказав Сюзі, хоча попросив капітана підводного катера повідомити її родині на материку, що з нею все гаразд.
  Він підняв свою щоглу, налаштував вітрило й помчав у море на бризі з-за пагорбів позаду Гонолулу. Навіть коли земля відступала, він все ще чув гуркіт артилерії вдалині. Це змусило його думати про речі так, як він давно не думав. Якби його співвітчизники знову взяли верх, чи міг би він запатентувати вітрильну дошку? Якби він міг, напевно, там були гроші. Довгий час він обходився без великих грошей. Мати трохи може бути приємно.
  Він відійшов досить далеко, щоб подумати про те, чи не закинути свої гачки в Тихий океан, коли помітив щось, що плавало на воді. Він був надто малий, щоб бути човном, і нікуди не йшов, лише гойдаючи на хвилях. Зацікавившись, він повернув вітрильну дошку до нього.
  Він щойно зрозумів, що це гумовий пліт, коли з нього вискочила голова. «Гей, Маку, як ти в біса називаєш ту річ, на якій ти?» — запитав власник голови найчистішою бруклінської мовою.
  — Вітрильна дошка, — автоматично відповів Оскар. У нього були власні питання: «Хто ти? З вами все гаразд? Як ти сюди потрапив? Хочеш, я допоможу тобі вийти на землю?»
  «Вітрильна дошка? Хіба це не щось? Що вони далі думатимуть?» Хлопець у плоту тицьнув великим пальцем собі в груди. «Звуть Нік Тверскі. Так, я Джейк, на мені немає жодної довбаної подряпини. Іноді краще пощастить, ніж бути хорошим, розумієш? Проклятий зенітний снаряд вирвав пекло з мого двигуна, але це лайно пройшло повз мене. Чи можете ви доставити мене на берег, не дозволивши всім, починаючи з Тоджо, дізнатися, де я зараз?»
  — Е-е… — Оскар зробив паузу. Це було б легко до того, як американці прийшли до гавайських вод. Японці тоді ще не були такими напруженими. Зараз вони точно були такими. «Не знаю напевно, чи зможу я вас проникнути».
  "Гаразд. Не піднімай свою дупу через це». Збитий пілот звучав набагато веселіше, ніж Оскар у своєму маленькому гумовому човні. Він пояснив чому: «Вони залучили PBY до пошуково-рятувальних робіт. Уявіть, що я маю більше шансів бути підібраним, ніж я прокрадаюся повз довбані косі очі. Якщо мені доведеться спробувати це, я думаю, що я зможу веслувати так далеко».
  — Гаразд, — сказав Оскар, який був сумнівним. «Хочеш, я дам тобі волосінь і кілька гачків? Ти можеш щось зловити». Він уже збирався ловити рибу, перш ніж помітив рятувальний пліт.
  «Це погано з твого боку, друже, але, чесно кажучи, я думаю, що зі мною все буде добре», — сказав Нік Тверскі. Він давно тут не був. Він не сильно обгорів на сонці, і йому майже не потрібно було голитися. Очевидно, він теж не відчував спраги.
  Оскар не знав, що робити чи що йому сказати. Зустріч із збитим пілотом — це те, про що він час від часу думав. Зустріти нецензурного збитого пілота, який не хотів, щоб його рятували? Це була інша історія. «Дуже приємно бачити, що США повертаються сюди», — спробував він, додавши: «На часі».
  «Гей, я не головний. Я нічого не можу з цим вдіяти», — сказав Нік Тверскі. «Але якщо говорити про латунь, я думаю, що ми не пробували деякий час після того, як ми вперше закрутили песика, тому що хотіли переконатися, що на нас є касет».
  «Мені здається, це має сенс», — сказав Оскар. «Ми точно сумували за тобою».
  "Що ти можеш зробити? Іноді вам просто потрібно витримати гаф». Тверський, очевидно, не мав уявлення про те, через що пережив Оаху з 7 грудня 1941 року. З іншого боку, Оскар не мав уявлення, що таке бути збитим у винищувачі. Чи врівноважилися вони? Він не міг сказати, як терези правосуддя, але вони, мабуть, були десь на одному полі.
  «Щасти тобі», — невпевнено сказав Оскар, боячись, що залишає Тверського на долю набагато гіршу, ніж уявляв пілот.
  Але тут Тверський вигукнув і вказав на схід. «Ось моє прокляте таксі, якщо я можу його позначити!» Оскар дивився в той бік. Пляма на небі стрімко розбухала. Це був літаючий човен, добре. Це був американський літаючий човен? У японців вони теж були. Нік Тверскі, здавалося, не сумнівався. Він помахав рукою, як одержимий. Він дістав щось схоже на пістолет і вистрілив прямо вгору. Це виявилася сигнальна рушниця. Спалах був набагато менш вражаючим, ніж був би вночі: маленька червона вогняна куля. Але або це, або жестикуляція пілота — він ледь не перекинувся пліт — зробили свою справу. Летючий човен хитнув тупим носом у його бік. Він знову гукнув, голосніше й лютіше, ніж індіанець у вестерні з двома мотузками.
  PBY, якщо це було те, що це було, хлюпнув у Тихий океан і загуркотів до нього. Хтось висунувся з люка — Оскар не зрозумів правильного імені — і закричав: «Що це? Тиждень старого будинку?»
  «Він мій приятель», — крикнув у відповідь Тверський, а потім уже тихіше: «Як ти, в біса, скажеш, як тебе звали?»
  — Оскар, — відповів Оскар.
  «Оскар, бажаю удачі», — продовжив пілот. «Він з’являється, а потім з’являється ти».
  «Що за ім'я для гавайця Оскар?» сказав хлопець на PBY.
  — Я з Каліфорнії, — сухо сказав Оскар. «Я живу тут приблизно вісім років».
  «Нах*й мене», — сказав флаєр. Вони взяли Тверського на борт літаючого човна. Двигуни повернулися до життя. Великий, незграбний на вигляд літак непорушно пронісся над Тихим океаном, невитончений, як гусак, що біжить поверхнею озера, щоб злетіти. Коли він нарешті піднявся в повітря, він не здавався таким чудовим для нового середовища, як гусак. Але літав досить добре. Він продовжував рух у тому напрямку, коли його екіпаж помітив збитий літак.
  Через це Оскар залишився сам на воді з порожнім гумовим плотом. «Заби один гол нашій стороні», — сказав він. Вперше він побачив Тверського менше ніж півгодини тому. Тепер пілота не було. За день або близько того, якщо не за лічені години, він повернеться на війну. «А щодо Оскара… Мені треба ловити рибу», — подумав він і відплив трохи далі, перш ніж кинути линви в море.
  Він сподівався, що зустріч з Тверським принесе йому удачу, але цього не сталося. Його улов був середнім або трохи нижче. Але ти взяв те, що міг отримати. Можливо, не надто довго. Можливо, все повернеться до того, як було раніше. У всякому разі, він міг сподіватися.
  Він повернув вітрильну дошку на пляж Вайкікі з автоматичною майстерністю, про яку навряд чи міг уявити, коли вперше придумав цей гаджет. Як і з будь-чим іншим, практика стала біса гарною. Чарлі Каапу був таким же гладким, як і він. Що, біса, сталося з Чарлі? Оскар насупився, перекинувши вітрильну дошку на брекери. Що б це не було, він нічого не міг виправити. Він би поставив власну шию на лінію, намагаючись. Це його втішило… не дуже.
  Деякі японці на пляжі справді аплодували, коли він вийшов на берег. Йому б це більше подобалося, якби він не думав про Чарлі. Йому хотілося б більше, якби йому не довелося кашляти пару жирних скумбрій, щоб зберегти їхню доброзичливість. Вартість ведення бізнесу, подумав він. Це його втішило — у всякому разі, дещо.
  Коли він повернувся до квартири, він знайшов там Сьюзі. Судячи з усіх ознак, вона була там досить довго. Вона падала п'яна; місце тхнуло жахливою фруктовою речовиною, яку в наші дні називали джином. Вона ніколи не робила нічого подібного за весь час, що він її знає. "Що сталося?" — випалив він.
  Вона підвела очі від пошарпаного старого дивана. Її очі не хотіли стежити за ним. «Оскар!» вона сказала. "Дякувати Богу!" Після вологої гикавки вона додала: «Це могла бути я».
  «Що могло бути?» запитав він. «Що сталося, дитино?» Йому хотілося б випити тут трохи кави, але в ці дні було важче зайти туди. Він втратив звичку.
  «Я збирався на роботу. На роботу, — повторила Сьюзі, можливо, забувши, що щойно це сказала. «А ці япошки- япошки на одній із барикад». Їй довелося спробувати тричі, перш ніж вона вгадала слово.
  «Ці японці, у них була дівчина посеред вулиці, і вони… Вони всі…» Вона не продовжувала. По її обличчю почали текати сльози. «Це міг бути я!»
  — Гей, — тихо сказав Оскар. «Гей». Можливо, він пом’якшував наляканого коня. Я ж вам казав, дійшов до кінчика його язика і там помер, що, мабуть, для нього пощастило. Він чув, що ці матроси-солдати робили такі речі, тому він не був у захваті, коли Сюзі вранці вирушила на роботу. Він підійшов і обережно поклав руку їй на плече. Вона здригнулася, але лише трохи. «Я радий, що з тобою все гаразд», — сказав він їй. Вона заслужила право бути розбитою, впевнена, як диявол.
  «Це могла бути я», — сказала вона ще раз. Тоді вона вчепилася в нього і заплакала від душі. Раніше він не бачив у неї багатьох сліз. «Що я буду робити?» — спитала вона після того, як гроза минула.
  «Я думаю, тобі краще залишитися тут, щоб ці виродки не помітили тебе», — відповів Оскар.
  «Я збожеволію», — сказала вона. «Я втрачу свою засмагу». Незважаючи на те, що вона була хнюслива, це, здавалося, мало для неї велике значення. Але потім вона здригнулася, згадавши те, що бачила. "Я зроблю це."
  — Гаразд, — сказав Оскар. «Поки що просто заспокойтеся. Виспіться, якщо можете. Боюся, ти відчуєш це, коли прокинешся».
  «Я не п'яний!» - розлючено сказала вона.
  «Звичайно, крихітко. Звичайно. Оскар збрехав без вагань. «Те, що ти робиш заради кохання», — подумав він з кривою посмішкою. Тоді він замовк; як завжди, слово підвело його коротко. Але він кивнув собі. Незалежно від того, нервувало це слово чи ні, воно говорило про щось справжнє. Він поцілував Сьюзі.
  «Для чого це?» вона запитала.
  
  
  "Просто тому", - сказав він. "Лише тому що."
  ГВАРДІ ВИГНАЛИ АМЕРИКАНСЬКИХ ВІЙСЬКІВ НА ПІВДЕНЬ, подалі від американських солдатів, які висадилися, щоб повернути Оаху під Зоряно-Смугастий світ. Як і більшість — мабуть, усі — його приятелі, Флетч Армітедж скоріше побіг би до американців, ніж геть від них, стрілецькими загонами чи ні. Охоронці могли бути виродками, але вони не були дурними виродками. Вони могли це зрозуміти самі. Щойно хтось хоч трохи вийшов за межі, вони відкрили вогонь. Мертві в'язні позначили дорогу назад до Гонолулу.
  Чоловіки все одно вислизали, особливо вночі. Флетч не спав. Кожні кілька хвилин гавкав гвинтівка чи ручний кулемет. Крики поранених переривали час між залпами. Іноді японці дозволяли вити пораненим. Іншим разом виходили і добивали їх прикладами чи багнетами. Флетч не міг вирішити, які звуки жахливіші.
  Але не звуки змусили його сидіти на місці. Холодний розрахунок шансів був. Чи міг він втекти від охоронців? Можливо, але малоймовірно. Як тільки він це зробив, чи міг він пробратися крізь японські лінії, не будучи вбитим звичайними ворожими солдатами? Теж можливо, але ще менш ймовірно. Поєднавши ці два, він вирішив, що його шанси були набагато меншими, ніж взяти пікового короля, щоб заповнити флеш-рояль.
  Коли зійшло сонце, він побачив, скільки американців загинуло, намагаючись втекти, і скільки ще не загинуло. Якби у нього щось було в шлунку, він би це вирвав. Однак японці не потурбувалися годувати військовополонених. Також не виглядало, що вони збираються почати зараз.
  Лайки та стусани піднімали в'язнів на ноги. Одного чоловіка, у якого виникла біда, вартові вдарили багнетом. Після цього сильніші американці допомагали своїм слабшим товаришам. «Ісогі!» — кричали вартові. Флетчу не було зрозуміло, як вони очікували, що військовополонені поспішать, але вони це зробили.
  «Негідники», — сказав хтось. Флетч кивнув. Японці також були виродками, які їли; вони принесли рис для себе.
  Невдовзі хмари насунули над маршируючими — власне, дріблими — людьми. Почався дощ. В одну мить кожен закинув голову назад і розкрив рота настільки широко, наскільки це можливо. Чоловіки падали, бо не бачили, куди йшли. Нікому не напало. Флетч зробив кілька ковтків, перш ніж сонце знову вийшло.
  До полудня другого дня вони досягли околиць Гонолулу. Менше чоловіків намагалися втекти, ніж напередодні. Вони були далі від фронту, і в їхній пам’яті ще були свіжі жахливі приклади минулого дня. Гонолулу виглядав укріпленим до прощання. Американці в місті не воювали. Вони здалися перед тим, як втягнути в бій пару сотень тисяч беззахисних мирних жителів. Судячи з усіх ознак, японці піклувалися про цивільне населення не більше, ніж про військовополонених. Флетч не знав, що змусить їх здатися. Він не міг придумати нічого, що здавалося б імовірним.
  Полонених таки годували, якось так. Їх провели повз каструлю з рисом. Кожен отримав по ложці, яку кухар сунув просто в рот, який виглядав так, наче ненавидів їх усіх. У всіх одна ложка. Флетчу було байдуже. До того часу він уже з’їв би рис із коров’ячого лопа. Він би також подумав про те, щоб з’їсти корову.
  Місцевих на вулиці майже не було. Ті, що, здавалося, трималися з боків будівель і робили все можливе, щоб жодним чином не кидатися в очі. Вони спостерігали за в'язнями переляканими очима.
  Через Гонолулу. Через Вайкікі. На той час Флетч мав досить добре уявлення про те, куди вони прямують.
  
  
  Коли він виявився правим, він почав сміятися. Полонений поруч із ним, мабуть, подумав, що він божевільний, і, можливо, не так сильно помилявся. «Що тут такого смішного?» — запитав чоловік.
  «Ось тут я з’явився», — відповів Флетч.
  Повернення до парку Капіолані та табору для військовополонених. Назад через ворота з колючим дротом, які випустили його, коли японці вирішили, що краще отримати роботу від своїх в’язнів, ніж залишити їх сидіти без діла й голодувати. Поки вони збиралися морити нас голодом, вони могли використовувати нас, поки ми марніємо. О так. Ось що ви називаєте ефективністю.
  Флетч дивувався, чому японці повертають сюди полонених. Щоб вони не втекли до американців? Це мало бути однією з причин. Щоб американці не розстріляли їх помилково? Незважаючи на своє горе, він знову засміявся. Наступна ознака занепокоєння японців про те, що сталося з військовополоненими, буде першою. Зібрати багато в’язнів в одному місці, щоб їх легше було вбити? Він дивився на кулемети на вежах за колючим дротом. Це здавалося тривожно ймовірним.
  І що він міг із цим зробити? Жодної єдиної речі, яку він міг бачити. Ворота зачинилися за його бандою військовополонених.
  Він озирнувся. У таборі не було так шалено людно, як минулого разу, коли він був тут. Це підбадьорило б його, якби він не боявся, що більшість зниклих мертві.
  Його старий намет був приблизно… тут. Воно зникло. Хтось інший мав це місце зараз і підбіг до нахилу, який, здавалося, перестане нахилятися й почне руйнуватися щохвилини. Казарми ще стояли, але він не хотів мати з ними нічого. Будь-яке місце, де скупчувалися військовополонені у великій кількості, могло бути місцем, де японці могли позбутися їх у великій кількості.
  Він не проти спати на землі. Чому він повинен? Останнім часом він наробив цього достатньо. Там обов’язково знайшлося полотно, щоб пограбувати, а також палиці. Невдовзі він зміг спорудити якесь укриття, щоб захиститися від дощу. До того часу він не хвилюватиметься про це, не в таку погоду. Намокнути мало значення набагато менше, ніж на материку. Він таки попрямував до єдиного фонтану в парку. Марш вниз залишив його сухим, як кістка.
  Оскільки табір для військовополонених був не таким переповненим, черга біля фонтану була коротшою, ніж у минулі дні. Незважаючи на це, поки він чекав, увійшла ще одна група військовополонених. Нарешті він дістався до води і пив, пив і пив.
  «Ви були в Сахарі, друже?» запитав хлопець позаду нього.
  «Таке відчуття». Флетч теж бризнув йому в обличчя водою. Це було чудово. Нарешті він неохоче поступився своїм місцем.
  До табору приходило ще більше в'язнів. Флетч згадав, що сказав якийсь божевільний римський імператор пару тисяч років тому. Вийшло щось на кшталт: я б хотів, щоб у всього людства була одна шия, щоб я міг відрубати голову одним ударом. Він би хотів, щоб це не згадувалося йому з уроку історії, на якому він це чув. Це надто добре описувало те, що японці тут робили.
  БІДА З МІНОМЕТАМИ полягала в тому, що ви ледь чули бомби, які влітали, перш ніж вони розірвалися. Лес Діллон уловив слабке шипіння в повітрі й вчасно кинувся навстіж. Уламки мінометного снаряду пронеслися над ним. Він дозволив собі розкіш зітхнути з полегшенням. У японців була особливо неприємна маленька зброя, яку американці називали колінним мінометом. Його не стріляли з чиїхось колін, але один чоловік міг його обслуговувати, і кожен інший японський піхотинець, здавалося, носив його. Одна з цих бомб ледь не пробила його квиток.
  Недалеко попереду були казарми Шофілда. Бомбардувальники майже зрівняли казармові зали. Японцям, здавалося, було байдуже. Вони були настільки ж готові захищати руїни до смерті, як вони були б готові врятувати коштовності Хірохіто.
  З боку казарми пролунав кілька швидких черг з кулемета — нагадування Лесю, щоб він опустив голову, наче йому це потрібно. Японці виявилися навіть сильнішими, ніж він очікував. Логічно, молитви у них не було. У них не залишилося повітряного прикриття. У них майже не було броні, а те, що вони мали, було недостатньо хорошим. Якби він був їхнім командиром, він би відмовився від капітуляції на найкращих умовах.
  Вони так не думали. Вони не здалися, і крапка. Єдині японці, яких потрапили в полон, були або застудженими, або надто сильно пораненими, щоб втекти або вбити себе. Полонених також не брали.
  Бог тобі допоможе, якщо ти намагався здатися їм. Іноді їхні дикі контратаки захоплювали передові позиції США. Лесь допоміг відбити одного чи двох із них. Американські трупи, які він бачив, змусили його ненавидіти ворога замість того, щоб просто бути професійно зацікавленим у тому, щоб його позбутися, як це було з німцями в 1918 році. Після цього він не дозволив би японцям здатися, навіть якщо вони пробували.
  Один із зелених молодих морських піхотинців у його взводі, хлопець із Оклахоми з відкритим обличчям на ім’я Ренді Кастіл, присів біля нього й запитав: «Сержанте, чому японці роблять таке лайно? Хіба вони не знають, що це тільки змушує нас боротися з ними ще сильніше?» Його протягування тільки змусило його звучати ще більше нажахано та збентежено, ніж без нього.
  Лес Діллон теж був спантеличений, і він бачив набагато більше огидних речей за набагато більше років, ніж рядовий Кастел. «Проклятий, якщо я можу тобі сказати», — відповів він. «Можливо, вони думають, що лякають нас, коли роблять такі речі з тілом».
  «У них ще одна думка!» — гаряче сказав Кастель.
  "Так, я знаю." Лес також знав, що японці зробили не все з тілами. Дехто з тих бідолах — мабуть, більшість — були живі, коли ворог взявся за них. Він міг тільки сподіватися, що вони помруть досить скоро. «Ми просто повинні продовжувати штовхати і продовжувати стукати. Вони не будуть робити нічого подібного, коли всі помруть».
  «Чим раніше, тим краще», — сказав Кастил.
  «О, чорт візьми, так». Лес відчув себе по-батьківськи — майже по-дідовськи — і продовжив: «Але ти повинен пам’ятати, що не робити нічого дурного. Вбивство японців - це назва гри. Не дозволь їм убити тебе. Ви зробите якусь дурницю, вони змусять вас заплатити за це, перш ніж ви встигнете навіть оком моргнути. Беріть багнети».
  Ренді Кастел нетерпляче кивнув. «О, так, сержант. Я знаю про це».
  — Обов’язково запам’ятай, чорт забирай. У Ніпсів більше злих трюків, ніж можна помахати палицею, — сказав Лес. Звичайне байонетне свердло означало, що ріжуча кромка була спрямована до землі. Але японський багнет мав гачкувату ручку. Японці використовували його, щоб схопити багнет США. Поворот, і гвинтівка морського піхотинця злетіла. «Тримайте лівий бік леза до палуби, і все буде добре».
  «Так, сержант», — повторив Кастел. Кілька чоловіків загинули, перш ніж хтось був достатньо кмітливим, щоб придумати протидію. Дивлячись на звичайного японського солдата, ви не подумаєте, що він достатньо великий чи сильний, щоб виграти багнетний бій, але він був таким. О, брате, був він.
  «Ще пам’ятайте: не використовуйте багнет, поки це не стане вашим останнім вибором», — додав Лес. «Натомість відірві голову цьому маленькому лоху. Давайте подивимося, як він підступно намагається ухилитися від кулі».
  На навчанні всі метушилися про багнет. У польових умовах він робив стерпний консервний нож або різак для колючого дроту. Це був не чудовий бойовий ніж; як майже всі морські піхотинці, Лесь віддавав перевагу Кабару на поясі.
  "Ось тут! Давай! Сюди!" Дзвінок попереду пролунав ідеальною англійською. Ренді Кастел глянув на Леса.
  Взводний сержант похитав головою. «Сиди спокійно», — сказав він. «Ще одна проклята приманка». Дехто з ворожих солдатів знав мову, а дехто з місцевих усе ще працював з ними та для них. Місцеві жителі виросли, розмовляючи англійською, тому, звісно, у них не було вимовного акценту, щоб їх видати. Якби ви звернули увагу на крики незнайомих вам людей, ви б кинулися прямо в засідку.
  Лесь підняв голову — лише на мить, і не туди, звідки дивився раніше. Там рухався хтось у хакі. Він різко вистрілив і знову пригнувся. Навіть крик, що послідував, не змусив його глянути ще раз. Японці повинні були займатися аматорськими театрами. Подивіться на солдата, якого, як ви думали, щойно вбили, і він чекав навіть грошей, щоб посадити одного вам прямо між очей.
  Сонце опустилося до хребта Вайана. — пробурмотів собі під ніс Лесь. «З настанням темряви ще більше клятих проникливих осіб, безсумнівно».
  «Так, сержант». Ренді Кастел кивнув. Вдень домінували американські вогневі засоби та літаки. Вночі настала черга японців. Вони пробиралися в американські ряди поодинці та по двоє. Закочували гранати в лисячі нори або стрибали з ножем. Тепер правилом було двоє чоловіків у ямі, один із яких весь час не спав. Це зробило війну ще більш виснажливою, ніж це було б інакше, але вона врятувала життя.
  Принаймні один американець був застрелений кимось зі свого боку за те, що він не вказав пароль достатньо швидко, щоб підійти морському піхотинцю, який тримає курок. Лесь пошкодував, що так сталося, але не дуже. Кожен, хто настільки дурний, щоб пересуватися вночі, коли йому це не потрібно, і достатньо дурний, щоб зробити пустим пароль, був, мабуть, настільки дурним, щоб бути вбитим іншим способом, якщо він не знайшов цього.
  «Ти знаєш слово на сьогоднішній вечір?» — спитав Лес у Кастіла.
  — Губи ящірки, — відповів малюк. Лесь кивнув. Більшість паролів містили l та r: це були англійські звуки, які створювали японцям проблеми.
  Тут швидко стемніло. Сутінки не затримувалися так, як це було в більш північних країнах. А як стемніло, то було темно. Зникла електрика. Не було фонового світіння, яке було б, якби неподалік світили вогні. Горіло кілька багать, але з мокрими рисовими полями їх також було небагато.
  «Ти збираєшся звільнитися від мене, якщо я дам тобі першу годину?» — спитав Лесь. «Скажи прямо. Якщо тебе побили, спи зараз, і я піду тебе опівночі. Я можу витримати, і я не хочу, щоб ми обидва були облажані, тому що ти не міг».
  «Якщо ви не заперечуєте, сержант, мені краще зараз спати. Я дуже розбитий, - сказав Кастел.
  "Гаразд. Давай, — сказав йому Лесь. Малюк згорнувся калачиком, кілька разів скрутився, як собака, що виває гніздо, і за дві хвилини був мертвий для світу. Лес знав, що втрата свідомості так само швидко й так само сильно виснажить його, коли настане його черга. Гола земля? Волога земля? Дощ? Він спав би на ліжку з цвяхів, як індійський факір.
  Але поки що він змушений був не спати. Він висунув голову, щоб визирнути з ями. Це все, що він зробив; будь-хто, хто гуляв уночі, вважався японцем. Він дивився на південь, тримаючи гвинтівку поруч. Більшість пожеж навколо казарм Шофілд, здавалося, згасли. Він пробурмотів щось нецензурне. Він міг помітити японців, які крадуться вперед на фоні полум’я. Тепер йому доведеться зробити це важким способом.
  Він бажав місяця. Це не було дитяче бажання чогось, чого він ніяк не міг отримати. Він просто хотів, щоб це було в небі. Але це не було, і це не з’явилося, доки Ренді Кастел не піде на вахту. Він знизав плечима. Швидше за все, дитина потребувала більше допомоги, ніж він сам. Так він сказав собі, у всякому разі.
  Кілька ниток колючого дроту петляли перед американськими позиціями. Лесь не думав, що вони сповільнять японців. Але морські піхотинці, які встановлювали дріт, також повісили на нього консервні банки, частково наповнені галькою. Якщо пощастить, шум від них дасть певне попередження.
  Ліворуч від нього тріснула гвинтівка — Арісака. Відповіла йому черга з американського кулемета. Лесь думав, чи не спалахне нічна перестрілка. Це було б останнє, що комусь потрібно. Але стрілянина затихла. Наскільки міг судити Лес, усе, що він зробив, це налякав усіх, хто не спав. Дихання Кастела навіть не змінилося.
  Лес захотів сигарети. Для цього треба було почекати до світла. Спалах сірника і відблиск вугілля просто просили снайпера намалювати вам намистину. Йому хотілося сигарети, але він не вмирав за нею.
  По небу кружляли зорі. Нічого не сталося, але щось завжди могло. Очікування цього, роздуми про те, коли воно настане і наскільки це буде погано, зносили слизову шлунка.
  Попереду щось затріщало. Гвинтівка Леса вперлася йому в плече, перш ніж він зрозумів, як вона туди потрапила. Шум міг бути не від японця. Того вечора хтось витратив дев’ять життів бродячого кота одночасно. Але ти ніколи не міг сказати.
  Це була рухома фігура там, по цей бік дроту? Можливо, він був замалим і низьким для людини, але міг і не бути. Японці вміли повзати на животі так само, як і змії. Стиснувши палець на спусковий гачок, Лес прошипів викликом: «Пароль!»
  Без відповіді. Жодного руху. Тиша. Йому стало цікаво, чи його нерви не дають йому верх. Він знову викликав виклик. Все ще нічого. Але форма тіні попереду виглядала інакше, ніж до того, як він почув цей брязкіт. Це могла бути його уява. Він так не думав. Він думав, що це японець, може, два. Гвинтівка вдарилася об його плече.
  У японців була чудова дисципліна — напевно, краща, ніж у морських піхотинців. Але триматися нерухомо та не видавати жодного звуку, незважаючи на поранення потужним снарядом 30-го калібру, виявилося вище цього. Він застогнав. Лесь знову вистрілив. Японець закричав, крик повільно перейшов у болісне булькання.
  Але певно, що там, у темряві, ховалося більше ніж один ворожий солдат. З вереском, від якого леденіла кров, «Японець Лес» не вдарив по ньому. Вистрілив ще раз — і промахнувся. Нічна зйомка була такою ж справою удачі, як і будь-що інше. Не перестаючи верещати, японець стрибнув разом із ним у лисячу нору.
  Якби Лесь нашвидкуруч не підняв свій М-1, японець випотрошив би його, як тунця. Ніж у руці ворожого солдата відскочив від приклада. Лес розповів Ренді Кастелу про переваги стрільби на відміну від багнета. Він не встиг прицілитися і вистрілити. У нього навіть не було ні часу, ні місця для багнетного удару. Натомість він ударив торцем і відчув, як великий кінець його шматка врізався в голову японця.
  
  
  Він думав — він сподівався — від удару ворогові проломить череп. Але чи то японець мав чортово тверду голову, чи то Лес вдарив не так сильно, як він думав. Японець продовжував битися, хоча й трохи ошелешено. Він врізав ножем. Лес відчув, як його туніка розривається, і гарячий біль від леза, що розрізає його руку. Він прошипів прокляттям.
  Тоді японець буркнув, більше здивований, ніж будь-що інше, і обм’як. Запах розжареного заліза крові наповнив лисячу нору, а також сморід земний — солдатські нутрощі випустили. Він був мертвий, як шкіра взуття, перш ніж закінчив зім'ятися.
  «Чортовий спосіб розбудити когось», — роздратовано сказав Ренді Кастел.
  «Дякую, хлопче», — важко сказав Лес. «Маєте під рукою пов’язку? Ви можете наклеїти його на мою руку? Він мене трохи покусав». Він працював рукою. Усі пальці відкривалися, зімкнулися й стискалися так, як і належало. Він кивнув собі. «Здається, не так уже й погано».
  «Дайте побачити». Кастел нахилився, щоб уважно роздивитися в темряві. «Так, я можу вас залатати. Ти щойно отримав зірку до свого Пурпурного Серця». Він намацав поясну сумку в пошуках пов’язки.
  «Враховуючи все, я б краще зробив мінет», — сказав Лес, що викликало здивований сміх іншого морського піхотинця.
  «Що в біса відбувається?» хтось подзвонив недалеко. Якщо йому не подобалася відповідь, за запитанням кидалася граната.
  «Це ти, Голландець?» — сказав Лесь. «Два японці, схоже. Одного я подер. Інший намагався скласти нам компанію. Він мене трохи підрізав, але Кастель дав йому Kabar там, де він приніс найбільшу користь».
  Ще хтось там, у темряві, тихо запитав. Відповідь Датча Венцеля була достатньо голосною, щоб Лес її почув: «О, чорт, так, сер, це він. Жоден японець у світі так не розмовляє англійською».
  — Я теж насипав на рану сульфату порошку, сержант, — сказав Ренді Кастіл.
  «Добре. Добре. Ти все зробив правильно, — відповів Діллон. «Котра зараз година?»
  «О пів на одинадцяту».
  «Думаєте, ви можете поспати ще півтори години? Я повернуся на вахту. Я все одно деякий час не зможу закрити очі — поки рука трохи не заспокоїться. Він нічого не сказав про стукіт свого серця, яке також потребувало полегшення. Нічого схожого на те, щоб тебе ледь не вбили, щоб не спати вночі.
  Кастел сказав: «Я спробую». Цього разу йому знадобилося майже десять хвилин, щоб почати хропіти. Лесь заздрив йому його молодості та стійкості. «Я маю бути розумним, — подумав він. Тож чому мене порізали?
  ЯПОНСЬКИЙ ОФІЦЕР НА ДЖЕЙН АРМІТАЖ востаннє стиснув її груди, буркнув і підійшов. Вона лежала непорушно, як і коли він відкачував її всередині. Йому було байдуже, проклятий йому. Він погладив її по голові, ніби вона була собакою, яка вчинила хитрий трюк. Потім він одягнувся і вийшов з кімнати.
  Тупо чекала наступного порушення. Вона знала, що їй слід спринцюватися, але який сенс? З такою кількістю японок щодня, спринцювання здавалося жалюгідною палицею на вітрі проти вагітності та хвороб.
  Як довго прожила середня жінка для комфорту? Скільки часу перед чистою фізичною витривалістю вам потрібно було боротися з людиною за людиною – нікому з них на вас не було наплювати, окрім як тієї чи іншої зручної діри – у поєднанні з приголомшливою самоненавидістю, щоб ви вирішили, що не можете витримати ще один півень, не кажучи вже про ще один день? Джейн була впертою. Для неї не настав кінець, тому що вона все ще хотіла побачити мертвих японок більше, ніж сама хотіла померти. Але нові дівчата вже замінили кількох із початкового контингенту, а ті, що пішли, не пішли на відпочинок. Вони загинули, загинули від власних рук.
  Джейн здригнулася, коли відчинилися двері. Але це був не черговий японець, який бажав кілька хвилин розваги, перш ніж повернутися до вбивства американських солдатів. Це була одна з китаянок, яка утримувала солдатський бордель для окупантів. Вона замахала пальцями, жест, який означав, що Джейн взялася за свого останнього чоловіка на день.
  Вона втомлено кивнула. Китайка зачинила двері й пішла до сусідньої кімнати. Окупанти. Це слово пролунало в голові Джейн. За часів Шекспіра, як вона пам’ятала з лекційного курсу в штаті Огайо, зайняти жінку означало її закрутити. Джейн ніколи не думала, що зв’язок так яскраво проілюстрований у двадцятому столітті.
  Недалеко гуркотіли японські польові гармати, стріляючи по американцям, що наступали з півночі. Їй хотілося, щоб рушниці вдарили японцям прямо в обличчя. Вона насправді не розуміла марності бажання, поки не прийшла сюди.
  Невдовзі влетіли американські снаряди. Вони називали це контрбатарейним вогнем. Це вона отримала за те, що була дружиною артилериста. Колишня дружина. Майже колишня дружина. Вона похитала головою з кислим недовірою. Вона думала, що Флетч не той коханець, якого вона заслуговує. Можливо, він і не був. Але мільйони років життя Флетча були б раєм нарівні з тим, через що вона пройшла останні кілька тижнів.
  До кімнати просунула голову біла жінка. Б’юла залишилася — застрягла в сусідній кімнаті.
  — Давай, — сказала вона. «Ми могли б також щось поїсти».
  "Гаразд." Джейн змусила себе піднятися на ноги. Більше снарядів розірвалися в кількох сотнях ярдів від багатоквартирного будинку, який став борделем. «Я б хотів, щоб пара з них приземлилася на це місце і рознесла його прямо в пекло». Хоча вона знала, що бажати марно, вона не могла зупинитися. Що їй ще залишалося?
  Беула лише знизала плечима. Вона була широкоплеча, незграбна і, як підозрювала Джейн, не дуже кмітлива. Якщо що-небудь, це допомогло їй тут; не думати було активом. «Треба продовжувати», — сказала вона. «Що ще ми можемо зробити?»
  Повісимося. Але Джейн цього не сказала. У дитинстві її вчили, що коли щось говориш, ти з більшою ймовірністю це зробиш. Вона не була впевнена, чи вірить у це більше, не після кількох уроків психології, але будь-який студент англійської мови сказав би, що слова мають силу. Якщо ні, навіщо взагалі звертати на них увагу?
  Жінки для комфорту зібралися разом у тому, що було коморою, і тепер, разом із стільцями та столами, безсумнівно, викраденими з домівок людей, виконували обов’язки їдальні. Деякі з жінок не хотіли мати ні з ким багато спільного. Джейн була однією з них. Інші розповідали про те, що вони зробили і що зробили їхні японці; вони могли бути фабричними робітниками, які порівнювали поведінку машин. Якщо вони збиралися говорити, їм не було про що більше говорити.
  Вечеря була рисом і овочами — більше, ніж Джейн отримала б, якби її не викрали. Японці, можливо, не хотіли б її трахнути, якби вона була схожа на голодну жінку. Їй було байдуже. Вона б не зробила цього за все золото у Форт-Ноксі. Вона б навіть не зробила цього заради Т-кістки, затушеної в грибах і цибулі.
  Хтось сказав: «Що робитимуть японці, якщо здається, що їх виженуть із Вахіави?» Зрештою, було про що нове говорити.
  «Будь ласка, Боже, — сказав хтось інший, — і швидше!» Жінка, що сиділа біля Джейн, перехрестилася. Те, що хтось усе ще може вірити в Бога, вразило її — і також налякало. Що знадобилося, щоб ви побачили, що на тому кінці трубки нікого немає?
  «Можливо, вони відпустять нас», — сказала Беула.
  «Не японці!» Джейн сказала. «Вони ніколи ні для кого нічого не роблять. Натомість вони щось роблять з людьми».
  «Так що вони з нами зроблять?» — запитала Беула. «Що вони можуть зробити, чого ще не зробили?»
  Джейн скривилася. У цьому питанні було занадто багато сенсу. Що залишилося на шляху деградації після кількох тижнів лежати заради нескінченних чоловіків, яких вона ненавиділа? Але у когось була відповідь: «Вони можуть нас усіх убити. Таким чином ми не зможемо нікому розповісти, що вони змусили нас зробити».
  Деякий час ніхто не говорив. Жінки, які не бажали втішити, зважили шанси. Чи вбили б японці їх холоднокровно? Це не здалося Джейн анітрохи малоймовірним. Мертві жінки не розповідали казок. Вона сказала: «Ми повинні забиратися звідси».
  «Як?» — запитали одночасно три жінки. Вікна були заґратовані. Двері охоронялися. Китайські жінки, які керували борделем для японців — їхньою босом була змія на ім’я Аннабель Чунг — весь час не бачили неприємностей. Навіть говорити про втечу було небезпечно. Деякі з нещасних жінок у цій кімнаті повідомили. Ніхто не знав, хто, але факт здавався незаперечним. Що вони могли б отримати, щоб верещати на своїх товаришів по стражданню? Не більше їжі, звичайної валюти зради в решті Вахіава. Менше рогових японців? Через деякий час, яка різниця? Але Джейн не бачила жодної іншої причини для доносу, окрім загальної підлості. Звичайно, це також не було неможливим.
  Скільки б жінок не задавали питання, ніхто не відповів. Джейн таки спала на думку відповідь: дати охоронцям частину того, що вона мала дати іншим японським солдатам. До того, як вона приземлилася сюди, смоктати член незнайомої людини, щоб отримати те, чого вона хоче, їй спало на думку не більше, ніж убити себе.
  Напевно, вона б швидше вбила себе. Вона запам'ятала це ніби здалеку. Тепер... Їй так часто доводилося ставати на коліна даремно, чому б не зробити це ще раз, якщо їй справді потрібно? І це не було так, ніби самогубство було чужим для її думок сьогодні.
  Вона озирнулася на інших жінок-розрадниць. Вони думали разом з нею? Як вони могли не бути? Кілька тижнів цього огрубіли жінок, яких це не вбило. Деякі з них навіть не потурбувалися одягнутися, перш ніж прийти на вечерю. Були вечори, коли Джейн теж не турбувалася, хоча зараз вона одягла муумуу. Чи всі вони подумали б, чому б і ні? Що ще один після стількох?
  І якби якимось випадковістю вони вибралися звідси, яким би було їхнє життя? Джейн спробувала уявити, що хоче, щоб чоловік доторкнувся до неї. Картина відмовлялася складатися. І вона спробувала уявити собі порядного чоловіка, який би хотів доторкнутися до неї, якби він знав, що японці змусили її зробити. Ця картина теж не набула форми. Вона похитала головою. Що їй залишалося? Вона нічого не бачила.
  Бувало, що тут жінка зривалася і ридала. Інколи крізь них пробігали плачучі зубці, заразливі, як вітряна віспа. Але не сьогодні ввечері. Можливо, всі вони намагалися підрахувати шанси.
  Вогонь артилерії та стрілецької зброї вночі не заважав Джейн спати як камінь. Ще одне, про що їй ніхто не говорив: трахатися цілий день — це важка фізична праця. І воно виснажувало дух набагато сильніше, ніж тіло.
  
  
  Жоден півень не сповістив світанок. Наскільки Джейн знала, усі півні у Вахіаві, окрім одного, прибереженого для шпильки, давно вже були курячим рагу. З тих пір, як прийшла сюди, вона раз чи двічі замислювалася, чи йому не набридло щодня цілими незнайомцями. Вона подумала, що шанси були проти. Зрештою, він був проклятим чоловіком.
  Зазвичай місце півня займав гонг сніданку. Для цього жінки прокинулися. Якщо вони не снідали, вони не могли їсти до вечері. Однак сьогодні, якраз коли небо на сході почало рожевіти, чотири 105-мм снаряди влучили в бордель.
  Це буквально підняло Джейн з ліжка. Вона прокинулася на підлозі, коли одна зі стін була нахилена набік, а шматки штукатурки падали їй на голову зі стелі. Хтось кричав: «Пожежа!» у верхній частині її легенів. Ще хтось просто кричав, лунали болісні, бездумні крики тяжко поранених.
  Джейн підвелася на ноги. Одну з них вона порізала об розбите скло, але їй це було майже не до того. Вона дозволила муумуу впасти їй на голову, а потім кинулася за двері. Вона була замкнена зовні, але вибухом її розірвало.
  Двері Б’юли також відчинилися самі собою. Джейн заглянула в кімнату. «Ходімо звідси!» — закричала вона. «У нас ніколи не буде кращого шансу!»
  «Мабуть, ні», — сказала Б’юла, — вона, мабуть, була в іншій черзі, коли вони роздавали мізки. На ній були тільки трусики. Більше вона не зупинялася. Якщо подумати про це, це було не так уже й тупо.
  «Куди ти збираєшся?» Аннабель Чанг стояла в коридорі, спершись руками на стегна. Джейн не витрачала часу на розмову. Вона зняла й підперезала свого гнобителя в відбивні. Китайка скрикнула й хитнулася, але спробувала відбиватися. Джейн поставила їй досить чесну оцінку. Можливо, вона все-таки слухала, коли Флетч безперервно розповідав про Джо Луїса та Хенка Армстронга.
  Китайка опустилася навколішки. Коли вона почала підводитись, Беула вдарила її ногою під ребра. Цього не було в правилах маркіза Квінс-Беррі, але це безсумнівно спрацювало. Аннабель Чанг залишилася внизу. "Шлях!" — крикнула Джейн.
  У стіні будівлі була діра, через яку можна було проїхати автобусом. Жінки для комфорту випливли. Деякі носили muumuus, як Джейн; один чи два були голі. Декілька з них кульгали або стікали кров'ю. Все це не мало значення. Вийшов зробив.
  На відкритому повітрі. Поруч стояли два японці. Від одного з них залишилася лише нижня частина. Іншому ледь не відірвало голову. Джейн з тугою дивилася на Арісаків біля мертвих. Вона вміла користуватися затворною рушницею. Але багато японців все ще окупували Вахіаву. Навіть із рушницею вона не змогла вбити їх усіх. О, але я хочу! вона думала. Але вони могли б убити її, якби побачили її з Арісакою в руках. Їй не хотілося залишати там гвинтівки, але вона це зробила.
  «Ходімо геть!» вона сказала. Її партнерам у нещасті не потрібна була порада. Вони вже розбігалися якомога швидше. Деякі з них матимуть друзів і сім’ї, до яких можна повернутися. Чи залишилися б вони друзями, чи залишилися б сім’ї люблячими, коли б вони дізналися, що тут довелося робити жінкам? Може бути. У всякому разі, деякі з них можуть. Решта? Ну, вони не можуть бути гіршими за японців.
  У Джейн тут не було нічого і нікого. Флетч був військовополоненим, якби він не помер відтоді, як вона востаннє його бачила. У будь-якому випадку він був колишнім чоловіком. Чи заберу я його зараз? Біжучи, Джейн сміялася. Це було не питання, чи не так? Чи візьме він мене назад? Вона поняття не мала. Усе, що вона робила, її змушували робити. Це повинні були знати всі. Чи комусь це буде цікаво, чи вона залишиться брудною в очах світу до кінця свого життя?
  
  
  Вона потурбується про це пізніше. Єдине, чого вона зараз хотіла зробити, це втекти з публічного дому, втекти від японців і дозволити світу зневажати її, якщо так.
  Закричали нові артилерійські снаряди. Джейн кинулася навпіл, перш ніж вони розірвалися. Флетч теж говорила про це, і вона бачила, що це спрацювало, коли японці прийшли з півночі. Тепер її власна країна робила все можливе, щоб убити її. Вона це пробачила. Коли вона лежала в жолобі з уламками гострої сталі, що скрипіли над її головою, вона плакала сльозами чистої, непідробної радості.
  ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО ДОПОМАГАВ МЕХАНІКАМ розбити Зеро та Хаябуси, рятуючи кулемети та 20-мм гармати для використання проти американців на землі. Він уже випотрошив власного бійця. На його пригнічення, янкі зловили його на землі й застрелили так сильно, щоб залишити його там назавжди. Він хотів померти в повітрі, якщо йому пощастить забрати з собою ще кілька ворожих літаків. Камі , відповідальні за такі речі, не звертали уваги на те, чого він хоче.
  Він не міг пригадати, коли востаннє бачив японський винищувач у повітрі. Американці тепер панували в небі. Їхні страхітливі літаки ревли над Оаху, як літаючі тигри, стріляючи у все, що рухалося. Коли японці висадилися тут, у повітрі панували Зеро. Тепер Шіндо з’ясовував, що відчуває те, що він роздав. Він волів би залишитися на іншому кінці.
  «Подайте мені ці ножиці, — сказав він. Механік, який працював з ним, зробив це. Він розрізав алюмінієву обшивку крила Зеро. Фюзеляж згорів. Інше крило піднялося разом з ним. Цей, виродок війни, був майже цілим. Помістіть цю гармату в якусь імпровізовану наземну установку, і це змусить кількох американців пошкодувати, що вони взагалі народилися.
  Ледве ця думка спала йому на думку, як він почув звук, який зненавидів: гуркіт ворожих двигунів у повітрі. Американські радіали мали глибшу ноту, ніж японські; той, хто чув обидва, ніколи не сплутає їх. Сіндо кинув ножиці й побіг до найближчої траншеї. Японці викопали їх багато, коли думали, що вони все-таки зможуть вилетіти з Вілер-Філд. Це виявилося оптимістичним, але окопи все одно давали можливість людям сховатися, коли налетіли літаки янкі.
  Кілька солдатів обстріляли винищувачі та пікіруючі бомбардувальники з гвинтівок. Тож американці стріляли по Zeros, коли війна була новою: люто, але без надії. Американці збили пару японських літаків — піднесіть у повітря достатньо свинцю, і ви це зробите. Це принесло їм багато користі. Безсумнівно, японці тут також збили б кілька американських літаків, і це принесло б їм багато користі.
  Справді, дульні спалахи підказали янкі, де знаходяться окопи. Сіндо скупчився в смердючому бруді, поки снаряди важких кулеметів жували землю навколо нього. Деякі з них завдали удару. Кілька влучених людей закричали, як вони б вигукнули, якби в них влучив снаряд рушничного калібру. Якщо у вас влучила високошвидкісна куля розміром із великий палець людини, зазвичай ви були надто мертві, щоб кричати.
  Від розривів бомб під ним здригалася земля. Шум був величезний, щось таке, що виходить за межі звичайного значення цього слова. Сіндо відчув це шкірою так само сильно, як і почув. На нього посипався бруд. Недалеко над його головою пронеслися уламки гільзи бомби.
  А потім, як хмара, закінчилося — до наступного разу. Сіндо подивився на свій наручний годинник. Він повільно похитав головою. Весь той жах, стиснутий менше ніж у десять хвилин? Це було так само скорочено, як бій повітря-повітря, і здавалося ще повільніше. У повітрі він міг би дати відсіч. Ось, йому просто залишилося взяти.
  Американці не повернулися на північ. Натомість вони полетіли на південь, щоб опанувати Перл-Гарбор і Єву. Це означало, що вони могли знову вдарити по Вілер-Філду по дорозі додому до своїх авіаносців. Сіндо стоїчно знизав плечима, вилазячи з траншеї. Якщо вони зробили, вони зробили, і все. Він нічого не міг з цим вдіяти. Він міг би допомогти армії протистояти американським загарбникам.
  
  
  Або він думав, що зможе. Коли він подивився на бійця, якого канібалізував, він уже не був таким впевненим. Одна бомба впала прямо на нього, інша поруч. Той чи інший вибух увігнав його ножиці глибоко в стовбур пальми, так глибоко, що він знав, що йому знадобляться інші інструменти, щоб дістати їх. І ствол гармати, яку він звільняв, тепер мав чіткий вигин. Ніхто не застосував би цю зброю проти янкі.
  Плечі Шіндо опустилися. Як ви мали боротися з ворогом, коли він блокував щось ще до того, як ви це зробили? Знову ж таки, американці, мабуть, задавали собі щось подібне наприкінці 1941 року. Тепер, коли настала черга Японії, Шіндо не знайшов кращих відповідей, ніж тоді.
  ДЖИМ ПЕТЕРСОН СТОЯВ «УВАГА» ПІД СВОЇМИ СПОРТИЧНИКАМИ В Долині Каліхі. Більшість із них були такими ж скелетними, як і він. Авітаміноз і водянка опухали в інших, ніж це було природно. Така людина, як Чарлі Каапу, який був лише виснаженим, виділявся як надзвичайний фізичний зразок.
  Полонені намагалися втекти з цієї пекельної діри до того, як американці повернулися на Оаху. Тепер, коли надія на порятунок витала в повітрі, спроби втечі траплялися частіше. Але хворі, голодні люди не могли дуже швидко піти дуже далеко. Зазвичай їх ловили. І коли вони зробили, вони заплатили.
  Цей бідолаха був схожий на нагромадження кісток. Кіт м'ясника закрутив би йому носа ще до того, як японці побили його. Тепер він теж був весь у синцях і крові. Вони зламали йому ніс. Кілька охоронців тримали його вертикально. Здавалося, він не міг стояти сам.
  «Що вони з ним зроблять?» — прошепотів Чарлі Каапу Петерсону. Він швидко оволодів мистецтвом говорити, не ворушачи губами.
  «Не знаю», — прошепотів у відповідь Петерсон. «Однак тому ми тут, щоб вони могли влаштувати шоу». Це було не дуже шоу. Охоронці дозволили військовополоненому впасти на коліна. Лейтенант замахнувся шаблею. Петерсон чув, що самурайські мечі можуть розрізати все з першої спроби. Ще одна брехня — а може, японець погано подбав про лезо. Як би там не було, йому знадобилося три рубати, перш ніж голова військовополоненого впаде з його шиї. Тіло здригалося, але ненадовго. Голова просто лежала там. У всякому разі, це здавалося полегшенням, бо випробування закінчилися.
  — Бля, — прошепотів Чарлі Каапу. Під своєю смаглявою шкірою він позеленів.
  Він був цивільним. Він стільки не бачив. Петерсон лише знизав плечима. Японці зробили набагато гірше. Лейтенант пустив цілу японську. Сержант, який розмовляв фрагментами англійської, вказав на виснажений труп і калюжу крові, що просочувалася під ним. «Ти біжи, ти…» Він знову вказав пальцем. Усе це зрозуміло, але Петерсон підозрював, що частина красномовства лейтенанта була втрачена в перекладі. «Так, наче мені хреново», — подумав він.
  Вдалині вибухали бомби й стукотіли 50-каліберні кулемети: безпомилкові звуки американських літаків створювали японцям пекло. Охоронці рішуче робили вигляд, що нічого незвичайного не відбувається. Полонені повинні були вдавати те саме. Чоловіки, які посміхалися або сміялися, потрапляли в пекло. Кілька з них померли від цього — не так вражаюче, як обезголовлений чоловік, але всі так само мертві. Охоронці нервували, і щоразу ставали ще сильнішими, хоч би що вони прикидали.
  Сержант, який трохи володів англійською, показав на гирло тунелю через хребет Кулау. «Ти йди!» — крикнув він, і військовополонені пішли.
  Це було божевілля. Петерсон знав це. Це знали всі, і в'язні, і охоронці. Єдина причина, чому чоловіки копали надра гір, це те, щоб вони могли померти від важкої праці та поганої їжі. Надто багато з них не потребували подальших знущань з боку японців. Рутина була досить смертельною.
  
  
  Крім того, навіть якщо й був якийсь сенс у всій людській праці, його більше не було. Японці ніколи б не витягли з тунелю нічого цінного в нікель. За всіма ознаками, якими міг би судити Петерсон, вони не втримають Оаху. Зірково-смугасті знову прилетіли б сюди. Усе, що робили військовополонені в долині Каліхі, було марною вправою.
  Вони були змушені це навіть так. У всякому разі, зараз вони були змушені сильніше, ніж будь-коли. Охоронці могли боятися, що вони повстануть, якби їх не замучили до смерті та не залякали іншим чином. Можливо, вони теж мали рацію.
  За входом у тунель Петерсон схопив кирку. Чарлі Каапу взяв лопату. На його обличчі говорилося, що він скоріше вдарив би ним японців, ніж підняв уламки каміння. — Легко, — пробурмотів Петерсон. Кулеметне гніздо прикривало знаряддя. Кожен, хто вийшов за межі, швидко помер. Так само зробили б багато військовополонених, які не зробили жодної чортової речі.
  Хапа - гаваєць загарчав глибоко в горлі. Але він поніс лопату в тунель замість того, щоб дати голову найближчому охоронцю. Світло зникло. Там було б темно, навіть якби Петерсон був добре нагодований. Куряча сліпота прогресувала разом із його авітамінозом. Він взагалі не бачив багато чого.
  Лампи, вмонтовані в стіну тут і там, давали достатньо світла, щоб він міг рухатися вперед. Звук інших військовополонених, що стукають об живий камінь, сказав йому, що він наближається. Так само гукнув японець: «Поспішай! Швидше!»
  Петерсон хотів запитати, чому. Японець відповів би або багнетом, або кулею. Ці відповіді також були досить переконливими. Як ти міг з ними сперечатися? Ви не могли, хіба що у вас самого була дубинка чи рушниця. Петерсон побажав гвинтівки. Він бажав кулемета і сили стріляти з стегна. Ви могли б зробити це в кіно. У реальному світі? Він знав краще.
  Японець вдарив його бамбуковою пишною палицею без видимої для нього причини. Кирка також була зброєю. Він міг зламати голову мерзотнику. Він міг, але не зробив. Сам він смерті не боявся, хоча неодмінно помер би, якби підняв руку на охоронця. Але японці вбивали незліченну кількість інших військовополонених, щоб помститися та покарати. Він не хотів помирати з цим на совісті.
  Замість того, щоб розтрощити охоронцеві череп, кирка вгризлася в камінь. Щоб витягнути його, йому знадобилися всі сили. Як і підйом для наступного удару. Скільки він зробив? Забагато. Надто багато. Це все, що він знав.
  Він викорив камінь зі стіни. Чарлі Каапу перелопатив його та розсипав у кошики. Якийсь інший бідолашний, вибачте, сучий син забрав здобич. Інші військовополонені викорчовували, лопатами й носили теж. Охоронці кричали, щоб усі рухалися швидше. Петерсон тупо подумав, що це може змінити. Вони були не настільки близькі до пробивання, або він не думав, що вони були. Навіть якби вони були, яку перевагу могли отримати японці, перемістивши людей на східне узбережжя? Там немає бойових дій. Чи могли вони повернутися через гори і вдарити американцям у фланг? Вони зробили це на заході під час свого вторгнення, але вони зіткнулися з набагато слабшим ворогом, який не контролював повітря. Петерсон не вірив, що цього разу вони зможуть зробити це важливим.
  Час від часу хтось із робітників перекидався. Охоронці не збиралися з цим миритися — це було надто схоже на відпочинок на роботі. Вони, як вовки, накидалися на стражденних, намагаючись підняти їх на ноги ударами та ногами. Декого з військовополонених знову могли знущатися. Деякі зайшли надто далеко й лежали на підлозі тунелю, незважаючи на те, що робили японці. А дехто не хилився, бо втомився. Деякі перекинулися, бо були мертві.
  Люди, які виносили каміння, також виносили трупи. Це заважало роботі, тому що камінь накопичувався. Японці просто кричали на них, щоб вони також рухалися швидше, і били їх, коли вони не робили - SOP для Імперської Японії.
  
  
  Години злилися в одну довгу агонію. Нарешті, після звичайної вічності, охорона випустила військовополонених із тунелю. Вони стояли в черзі, щоб отримати трохи рису, який японці неохоче роздали. Сьогодні було навіть менше, ніж зазвичай. Чоловіки бурчали - їжу вони сприймали серйозно. Японці тільки знизали плечима. Той, хто трохи говорив англійською, сказав: «Більше не прийде. Звинувачуйте американців».
  Чи американські винищувачі (деякі з тих, що бачив Петерсон, були не Wildcat, а новими, просто гарячими машинами) розстріляли рис на шляху до долини Каліхі? Або японці, які мають важливіші справи, ніж купа проклятих — буквально — військовополонених, просто не потурбувалися надсилати їх? У будь-якому випадку, це зробило померти від голоду майже доцільним.
  майже.
  КОЛИ ДЗІРО ТАКАХАШІ ПІШАВ ПРОСПЕКТОМ НУУАНУ до японського консульства, він був шокований, не побачивши висхідного сонця, що летить перед комплексом. Тоді він помітив, скільки кульових дірок у будівлях. Персонал, мабуть, вирішив не вивішувати прапор, щоб не вказати ціль американським літакам, які тепер постійно над головою.
  Протягом більшої частини окупації охорона перед консульством була церемоніальною силою. Не більше. Вони сиділи в засипаних мішками з піском кулеметних гніздах, дула зброї спрямовані в небо. Їх було менше, ніж було. Деякі, гадав Дзіро, пішли б на фронт. Інші… З огляду на те, що будівлі були такими ж пошматованими, деякі з цих куль теж могли потрапити на тіло.
  «Це Рибалка!» — обізвався один із охоронців. Чоловіки, які залишилися, все ще знали Джіро. Від цього йому було добре. Той, хто говорив, продовжив: «Ти приніс нам смачненького ахі, Рибак, чи навіть трохи скумбрії?»
  Дзіро нервово засміявся. Він був з порожніми руками, як вони бачили. «Не сьогодні, гомен насай », — відповів він. Йому теж було шкода; у кращі часи він мав би рибу для консула та канцлера, а часто й для гвардійців. «Кіта- сан тут?» запитав він.
  — Думаю, так, — відповів балакучий охоронець. «Продовжуйте будь-яким шляхом. Вони будуть раді вас бачити. Вони зараз раді когось бачити». Його сміх мав похмуру нотку.
  З таким шибеничним гумором у вухах Дзиро так і зробив. Навіть деякі секретарі відклали ручки й узяли Арісакаса. Один із решти, сивий хлопець, який був би марний на полі бою, сказав: «О, так, Такахасісан , консул тут. Я впевнений, що він буде радий поспілкуватися з вами. Будь-ласка, трохи зачекайте." Він поспішив назад до кабінету Нагао Кіти.
  Повернувшись через мить, він поманив Джіро. «Ласкаво просимо, Такахасісан , ласкаво просимо», — сказала Кіта після того, як вони обмінялися поклонами. «Приємно бачити, що ви не покинули нас». Його слова виявляли дух, але його круглі риси були тоншими й менш жвавими, ніж Джіро коли-небудь бачив їх.
  Дзіро знову вклонився. «Я б не зробив цього, ваша високоповажність», — сказав він, хоч ця думка вже спала йому на думку. Радіопередачі, сповнені брехні, яку йому доводилося читати, все ще дратують.
  «Багато людей хотіли б, — сказала Кіта. «Вони хочуть забути, що коли-небудь чули про Японію чи Велику сферу спільного процвітання Східної Азії. Опортуністи». Він пронизав це слово глузуванням. «У них, мабуть, у шафах лежать американські прапори, які чекають, коли прийде час».
  «Я все ще тут», — сказав Дзіро, розмірковуючи про те, що обидва його сини вважали його ідіотом за те, що він чіплявся за землю, де він народився. Його перебування тут наштовхнуло на іншу думку. — Будь ласка, вибачте, Кітасан , але де канцлер Морімура?
  
  
  «Десь на фронті бойових дій», — відповіла Кіта. Дзіро кліпав очима; худорлявий чиновник із очима, схожими на лань, навряд чи скидався на військового. Але консул продовжив: «Я дізнався, що він випускник Ета Джіми, звільнений з флоту через проблеми зі шлунком. Після цього він пішов на іншу роботу. Але тепер, коли всі люди потрібні для стримування американців, він повернувся до життя воїна».
  Тадаші Морімура — це його справжнє ім’я? — випускник японської військово-морської академії? Дзіро було важко це уявити, не кажучи вже про те, щоб повірити. Але це була чиста правда. А яку «іншу роботу» виконував Морімура? До речі, як сказав консул Кіта, цей чоловік був шпигуном. — Я вражений, Кітасан , — сказав Дзіро.
  «Я теж», — відповіла Кіта. «Ви думаєте, що знаєте когось, а потім виявляєте, що зовсім його не знали». Він знизав плечима. «Шігата га най».
  «Хай». Дзіро кивнув. Він вважав Морімуру другом, а не оперативником. Речі виглядали ясніше, ніж були. Не дивно, що канцлер Морімура познайомив його з Осамі Муратою. Він хотів, щоб радіостанція з Токіо використовувала Джіро як інструмент пропаганди. І він отримав те, що хотів.
  «Якби я зараз побачив Морімуру, я б вдарив його по носі», — подумав Дзіро. Він сміявся над собою, навіть тут. Молодший чоловік, мабуть, мив би з ним підлогу. Він знизав плечима. Ну і що? Іноді тобі доводиться робити такі речі, щоб показати, що ти нічийна маріонетка. Він почувався так, наче на зап’ястях і щиколотках мав струни.
  Нагао Кіта міг читати його думки. «Мені шкода, що я повинен це вам сказати, Такахасісан » , — сказав він. «Я боюся, що це зменшить шанси залишитися вірним до кінця».
  Він також мав рацію боятися цього. Але Джіро сказав лише: «Я зайшов так далеко. Зараз я не можу вистрибнути з човна». Це дуже пізно. Це б мені не принесло користі. Оскільки він мав консула на мить у невигідному становищі, він відчув, що може запитати: «Як виглядають бої?»
  «Вони штовхають нас назад», — похмуро відповіла Кіта. «Ми боремося з великою мужністю, вигукуючи ім’я імператора та бажаючи йому десяти тисяч років. Хоча все, що ми робимо, вони панують у небі, і у них більше танків і артилерії».
  «Це недобре», — сказав Дзіро.
  «Хонто. Це недобре », – погодився консул. «Я не знаю, що ми можемо з цим зробити, хіба що славно померти, не відступаючи навіть на сантиметр, помираючи, а не поступаючись завойованою землею».
  Це звучало чудово. Це також звучало як рецепт поразки. Сучасна Японія ніколи не зазнавала поразки в іноземній війні. Вона перемогла Китай і Росію. Вона виступала на боці союзників у Першій світовій війні та перемогла Німеччину в Китаї та на морях. Думка про те, що вона може програти, була неймовірною — хіба що Джіро мав це уявити. Він запитав: «Що ти будеш робити, Кітасан , якщо, якщо станеться найгірше?»
  «Я дипломат. Для мене правила відрізняються від солдатських, — відповіла Кіта. «Мене можна обміняти».
  У Джиро було натхнення. «Я громадянин Японії. Мене теж можна обміняти?» Якби Гаваї повернулися в руки американців, він не захотів би тут залишатися. Більшість людей ненавиділи б його за те, що він став на бік Японії. Вони можуть зробити гірше, ніж ненавидіти його. Вони можуть вирішити, що він зрадник, і повісити його або застрелити.
  Консул Кіта виглядав здивованим. «Ну, я не знаю, Такахасісан . Мабуть, мені довелося б зробити щось на зразок зарахування вас до свого штату».
  
  
  "Можеш ти?" — нетерпляче запитав Дзіро. Повернутися до Японії означало б залишити своїх синів. Він це знав. Але у Хіроші та Кензо було своє життя. І вони були американцями, наскільки він залишався японцем. Вони можуть бути раді бачити його. Вони, мабуть, відчули б полегшення, якби він це зробив.
  «Залежить від цього». Кіта нашкрябав собі записку. «Ми будемо продовжувати сподіватися, що чорний день не настане. Але якщо буде, ми побачимо, що ми можемо організувати».
  «Domo arigato, Kita- san». Дзіро вклонився в кріслі. Була одна річ, про яку йому не потрібно було хвилюватися. Звичайно, його все ще можуть вбити, але це його не хвилювало. Це було непевно, і він не міг нічого з цим вдіяти, так чи інакше. Але якщо Японія програє, американська помста буде такою ж вірною, як завтрашній світанок. Тепер він зробив усе можливе, щоб уникнути цього.
  КОЛИ МІНОРУ ГЕНДА ПІД'ЇХАВ ДО ПАЛАЦУ ІОЛАНІ, щось змінилося. Йому знадобилася мить, щоб усвідомити, що це таке: великі, міцні на вигляд гавайські солдати, які охороняли нижню частину сходів до головного входу, зникли. Він запитав одного з японських охоронців на сходах, що з ними сталося.
  — Сер, король Стенлі послав їх на фронт. Тон унтер-сервера показав, що він не має нічого спільного з тим, що робило його начальство. «Він відправив всю гавайську армію на фронт».
  Уся гавайська армія мала приблизно один батальйон людей. "Він?" — сказав Генда. «Наші офіцери це схвалили?»
  «Сер, чи були б там ті гавайці, якби ні?» — резонно запитав унтерном.
  «Мабуть, ні». Генда все ще мав сумніви, але він не збирався обговорювати їх із підофіцером. Окупаційна влада дозволила королю Стенлі Лаануї сформувати своєрідну армію, тому що вони номінально відновили незалежність Гаваїв, а незалежні країни завжди мали своєрідні армії. У той час ніхто — безсумнівно, включаючи короля Стенлі — не міг уявити, що гавайській армії насправді доведеться воювати.
  До речі, ніхто не знав, на чиєму боці вона вирішить воювати. Чи вважали себе солдати гавайцями, вірними стародавньому королівству, чи американцями на маскараді? Чи були такі, хто почувався так само? Якби вони були, крихітна армія могла б мати власну крихітну громадянську війну.
  Якби він зробив це, поки тримав частину лінії… добре, те, що послідувало, було б неприємним. І все ж японські офіцери, які, ймовірно, знали це найкраще, дозволили йому піти вперед. Генда сподівався, що вони знають, що роблять. У будь-якому випадку пізно це змінювати.
  Його щиколотка не дуже турбувала його, коли він піднімався сходами до бібліотеки. Там він брав інтерв’ю у Стенлі Лаануї та інших можливих кандидатів на відроджений гавайський трон. Тепер кімната знову належала далекому родичу Давида Калакауа, короля Гаваїв, який її побудував.
  Дивлячись спереду, величезний вікторіанський стіл, за яким сидів король Стенлі, здавався широким, як кабіна польоту Акагі . Бідний Акагі ! На мить біль за втрачений корабель Генди пронизав його, гострий, як кинджал. Він уклонився королю, не в останню чергу, щоб переконатися, що його обличчя не показує, що він думає. — Ваша величність, — пробурмотів він.
  «Привіт, командире. Приємно з вашого боку, що ви прийшли до мене для різноманітності». Стенлі Лаануї невиразно вимовив слова, тож Генді було важко їх зрозуміти. Він був п'яний так рано вранці? Був він чи ні, але стривожив японського офіцера. Чи знав він про візити Генди до королеви Синтії? Якщо так, то що він збирався з ними зробити? Якби він зберігав пістолет, а також пляшку в одній із тих шухляд… Але не дуже королівський король Гаваїв продовжував: «Цей капітан Івабучі набагато мерзенніший, ніж коли-небудь був генерал Ямасіта».
  Генда вірив у це. Комендант спеціального військово-морського десанту вразив його жорстким і рішучим навіть за японськими мірками. — Мені дуже шкода, ваша величність, — сказав Генда. «Ви знаєте, що в нього багато турбот».
  «Як ні!» — вигукнув король. «Вони не повісять Івабучі, якщо наша сторона програє».
  Він повинен був мати таке право. Ґенда не міг уявити, що японський військово-морський офіцер дозволить взяти себе в полон. Івабучі напевно загинув би в бою або вчинив би сеппуку , перш ніж дозволити таку ганьбу. «Не будь суворим з ним», — сказав Генда. «Пам’ятайте, він допомагає захищати вашу країну».
  «О, так», — сказав Кінг Стенлі. «Він захищатиме його, доки всі в Гонолулу не помруть».
  Генда не сумнівався, що капітан Івабучі збирався захищати Гонолулу саме таким чином. «Це війна, ваша величносте», — сказав він, — його англійська ставала дедалі вільнішою. «Це не гра. Ми не можемо зупинитися і попросити почати знову. Вона йде до кінця, яким би кінець не був».
  «Якби я подумав, що американці повернуться, я не знаю, чи дозволив би тобі начепити корону на моїй ніжці», — сказав Стенлі Лаануї.
  «Повірте мені, ваша величність, я не хочу, щоб американці були тут більше, ніж ви», — сказав Генда.
  «Японія робить усе можливе, щоб перемогти їх».
  «Гаваї теж роблять усе можливе», — сказав король. «Ось чому я послав свою армію, щоб приєднатися до бойових дій».
  «Хай», — сказав Генда, і більше не сказав ні слова. Будь-яке інше слово було б занадто. Але через мить він таки знайшов кілька безпечних: «Сподіваюся, армія буде сильно боротися за нас».
  «Чому б і ні?» — запитав король.
  Генда нічого не сказав. На запитання було надто багато відповідей: тому що солдати могли бути невірними королю Гаваїв, тому що вони не мали всієї зброї, необхідної для боротьби з першокласними ворогами, такими як морська піхота США та армія США, тому що вони не мали бойового досвіду. , тому що деякі з них були або головорізами, або людьми, які шукали їсти, і зовсім не були воїнами. Усі вони пройшли підготовку відтоді, як приєдналися, але скільки це означало?
  Тільки один спосіб дізнатися. Зараз вони були б біля лінії. Якому б японському офіцеру вони не доповіли, вони використали б їх. Чому ні? Вони напевно вбили б деяких американців. Якби самі загинули, та ще й роями, то що? Краще вони, ніж дорогоцінні, незамінні японські війська.
  Король Стенлі робив усе можливе, щоб діяти як належний союзник. Генда захоплювався ним за це. Він теж його пожалів. Японія не бажала належного союзника тут, на Гаваях, так само, як вона не бажала належних союзників у будь-якій країні, яку вона завоювала. Їй потрібні були ляльки, які доставляли б природні ресурси і робили те, що їм було наказано.
  На Гаваях не було жодних природних ресурсів. цукор? Ананас? Ні те, ні інше не було б варте жодного японського солдата чи матроса. Положення Гаваїв було його природним ресурсом. Під сонцем, що сходить, воно закривало все, що було далі на захід, і США ускладнювало допомогу Австралії та Новій Зеландії. Під зірками та смугами це був наконечник, спрямований прямо проти решти Японської імперії.
  Отже, Японія повинна була тримати Гаваї якомога довше. Як довго це триватиме… «Ми всі зробимо все можливе, ваша величність», — сказав Генда.
  
  
  «Наскільки це добре?» — запитав король Стенлі. «Ви чуєте американські гармати на півночі. Здається, що вони також стають ближчими з кожним днем. Ви більше не бачите нічого, крім американських літаків. Вони стріляють у все, що рухається. До цього моменту вони майже вбили мене два чи три рази. Як ви можете їх зупинити, командире? Відповідай мені на це, будь ласка. Відповідай мені на це».
  «Ми зробимо все можливе, — повторив Генда. «У нас більше мужності, ніж у ворога». Він вірив, що це правда, навіть якщо морську піхоту не можна було б зневажати.
  Король подивився на нього. «Яка різниця в мужності, якщо на твою голову кидають бомби, а ти нічого не можеш з цим вдіяти?»
  «Ну…» Питання було надто гострим. Генда виявив, що він не має відповіді. Він боявся, що ніхто з його начальства також не зробив цього.
   XII
  ЛЕС ДІЛЛОН ВЖЕ ВИЯВЛИВ, ЩО ДЕЯКІ ЯПОНЦІ, ЩО ВОЮЮТЬСЯ З МОРСЬКОЮ ПІХОЮ, везуть Спрінгфілдс, а не Арісакас. Це мало сенс; після того, як армія кинула сюди губку, вона, мабуть, передала мільйон гвинтівок, а також набої для стрілянини з них на мільйон років. Але йому було важче сказати на слух, хто в кого стріляв.
  Зараз це було подвійно небезпечно, бо ворог перед його взводом був зовсім не японець. Вони розмовляли англійською так само добре, як половина морських піхотинців, і носили щось схоже на хакі армії США, а не темніші відтінки, які воліла Японія.
  Він також був не єдиним, хто це помітив. «Хто ви такі?» — закричав морський піхотинець крізь гуркіт пострілів.
  Відповідь прийшла одразу: «Королівська гавайська армія! Геть до біса з нашої землі, мудак !» Черга з кулемета перетинала слова.
  Королівська гавайська армія? Лесь кліпав очима. Він знав, що японці дали Гаваям маріонеткового короля. Він не знав — йому й не снилося, — що ніхто, крім японців, сприймав короля Гавайських островів серйозно. Не висуваючи голови, він закликав: «Чому ви, люди, не на нашому боці, а не на ворожому?»
  Це викликало у нього ще один вибух. Він був кмітливим, тримаючи низькі трасувальники прямо над його лисячою норою. Той, хто тримав цей пістолет, знав, що з ним робити. «Японія ніколи не відбирала у нас нашу землю! Японія ніколи не забирала у нас нашу країну!» — крикнув інший гавайець. «США точно зробили!»
  Так, але це було давно. Слова завмерли несказаними на вустах Лесі. Це може здатися йому давно. Для галасливого виродка по той бік лінії це було навіть не позавчора. Якщо на те пішло, ви не можете говорити про громадянську війну з багатьма південцями, включаючи капітана Бредфорда. Для них це теж не була громадянська війна. Це була Війна між Штатами… або, якщо вони трохи випили, Війна за агресію Дамнянкі. Як би ви це не називали, це сталося задовго до того, як Гаваї приєдналися або були приєднані до Сполучених Штатів.
  Він спробував інший прийом: «Навіщо зараз сваритися, бога? Ви не можете перемогти, і вас просто застрелять». Він чудово знав, що японці не здадуться. Він надто багато разів бачив, як вони б’ються на смерть у безнадійних позиціях, щоб мати з цього приводу якісь сумніви. Але, можливо, гавайці були іншими. Якби він міг робити щось дешево, а не ставити на карту свою єдину і єдину незамінну дупу, він би це зробив, і з радістю.
  Цього разу не було слів. Зробила ще одна кулеметна черга. Що б не планували люди перед ним, капітуляція не була. — пробурмотів він собі під ніс. Рано чи пізно він дізнається, чого варті ті виродки в старомодних хакі.
  Виявилося, швидше. Невдовзі після того, як стемніло, бігун повідомив, що морські піхотинці підуть уперед наступного ранку, через півгодини після сходу сонця. Лес мало не відкрив вогонь, перш ніж чоловік, затинаючись, вимовив контрсигнал на його шиплячий виклик. Коли він натомість отримав новину, то на півдорозі пошкодував, що не застрелив цього хлопця.
  Він лежав у своїй лисячій норі, намагаючись утриматися від неспокійного сну. Це було небагато. По всій лінії спалахували невеликі перестрілки. Можливо, гавайці знали, що щось відбувається, а може, вони просто хотіли довести, що у них є яйця. Він був би радий прийняти це на віру.
  Обстріл США почався, щойно ранкові сутінки пофарбували східне небо в сірий колір. Залп за залпом 105 секунд обрушувалися на ворожі позиції перед Лесем та його друзями. Мінометні бомби додали ваги летючого металу. Він бачив і сильніші бомбардування під час минулої війни, але цього було достатньо, щоб розрізати людину на кричущий гамбургер, якщо він встане в нього — і, можливо, якщо він цього не зробить, теж. Королівська гавайська армія раніше не зіткнулася б з артилерійським обстрілом. Йому було цікаво, як це сподобалося гавайцям.
  Під прикриттям гуркоту гармат півдюжини «Шерманів» з гуркотом піднялися до лінії. Лесь був радий побачити великих бридких залізних чудовиськ. Вони могли знищити опорні пункти, які вціліли від артилерії, і деякі завжди робили це. І вони також відкривали ворожий вогонь. По танках піхотинці завжди вели прицільний вогонь зі стрілецької зброї. Лесь не знав, чому — гвинтівкові й кулеметні кулі не можуть пробити броньовий лист. Але він бачив це знову і знову. Якби гавайці стріляли по Шерманах, вони б не стріляли по ньому стільки.
  Він схвалив це. О, так. Він справді дуже схвалював це.
  Його живіт звів вузлом, щойно 105-і замовкли. Він знав, що буде далі. І воно прийшло. Капітан Бредфорд крикнув: «Давай, люди! Вставайте зі своїх нір! Слідуй за мною!"
  Крякаючи, Лесь виліз із лисячої нори й побіг уперед. Він нахилився. Він крутився і крутився. Він знав, що нічого з цього не принесе йому біса користі, якщо куля з його ім’ям летить там. Кулеметник Boche дав йому цей урок раз і назавжди в 1918 році, і він досі мав зморщені шрами, щоб підтвердити це.
  Повз нього тріщали кулі. Гавайці не були мертві, і вони також не були паралізовані. Дуже погано, подумав він. Коли ви почули тріск, снаряд пройшов надто близько. Він автоматично пригинався щоразу, коли його чув. Йому було соромно за це, доки він не побачив, що всі інші теж зробили це, що, звичайно, не зайняло багато часу.
  Він воював в окопах раніше, у 1918 році і тут. Це було найгірше, що могла запропонувати війна. Німці були жорсткими. Японці тут були ще гірші, тому що вони не здавалися і продовжували кидатися на вас, поки вони не померли або ви не померли. Тож у нього були стандарти порівняння. П’ятнадцять чи двадцять хвилин, поки морські піхотинці не вбили останнього чоловіка з Королівської Гавайської армії, були найгіршими хвилинами в його житті — навіть гіршими, ніж той час, коли батько Сінді Лу Каллахан спіймав їх разом у ліжку й побіг за своєю рушницею, що дуже вплинуло щоб пояснити, як і чому Лесь приєднався до морської піхоти.
  Гавайці теж не здадуться. Вони б не відступали. Вони не просто залишилися на місці і померли. Вони продовжували атакувати морських піхотинців, кричали, лаялися та кидали гранати. Як і будь-хто, хто брав участь у боях, Лес віддавав перевагу кулям, а не багнету. У тих окопах багнет закривавився. Так і його Кабар. Так само був і приклад його рушниці. Він убив одного виродка голими руками в звірячому клубку рук і ніг, що летять. Якби він не притулив підборіддя до грудей, ворожий солдат міг би зламати йому шию, а не навпаки.
  Згодом — але лише згодом, коли червоне божевілля вщухло — він дивувався, чому гавайці так дорого продали своє життя. Невже вони думали, що США повісять їх за зрадників і їм нічого втрачати? Вони справді ненавиділи американців? Чи вони просто так само були охоплені божевіллям, як і люди, які з ними зіткнулися? Він навіть не міг запитати в'язня потім. Полонених не було. Як гвардійці Наполеона, як японці, які дали їм гармати, чоловіки з Королівської гавайської армії загинули, але не здалися.
  Коли останній із них помер , Лес Діллон присів у багнистій траншеї й запалив сигарету. Він щойно закінчив перев’язувати ногу морському піхотинцю. Він сподівався, що в чоловіка немає заколінних сухожиль. Все, що він міг зробити, це сподіватися; він не був санітаром. Інший морський піхотинець, який також пройшов неушкодженим, дивився на нього з відстані приблизно десяти футів. У нього теж з куточка рота бовталася цигарка. «На біса», — сказав він, а потім знову:
  «Будь».
  Лесь кивнув. «Так», — сказав він, і «Ісусе». Це означало приблизно те саме. Якби він заговорив першим, то сказав би те, що мав молодший.
  Він озирнувся. Ці розірвані траншеї самі по собі нічого не варті, так само, як один німецький окоп був вартий чогось особливо під час Війни за кінець усім війнам. Скільки людей загинуло, захищаючи їх? Скільки загинуло чи було покалічено, беручи їх? Він знав відповідь на останнє запитання, знав її з точністю до десятого знака після коми: занадто багато. Він кинув недопалок і запалив нову.
  Праворуч підійшов бігун. «Чого ви, хлопці, сидите, піднявши великі пальці вгору? Підніміть ноги - рухайтесь. Туди, звідки я прийшов, вони йдуть вперед, як проклятий Біллі».
  Йому відповів вибух втомленої ненормативної лексики. Лес сказав: «Послабте нас, гаразд? Нам тут ледь не вручили наші голови. Ці чортові гавайці ні за що не здадуться».
  «Золоті цегли. Я знав, що ви, хлопці, золоті цеглинки", - сказав бігун.
  «Золоті цеглини, моя дупа», — сказав Лес. Навіть після сутички, схожої на ту, через яку він щойно пережив, іноді твоя власна сторона була гіршим ворогом, ніж виродки, які намагалися тебе вбити. «Про що, в біса, ти говориш?»
  «Гавайці», — посміхнувся бігун. «Ти не можеш обдурити мене про гавайців — я, біса, знаю краще. Перед нами також були гавайці, усі в одязі, як армія, коли лайно потрапило у вентилятор. Вистрілили по два, по три, а потім кинули фігури і розвели руки. Ми повинні забрати цілу компанію військовополонених».
  Чоловік це мав на увазі. Лесь це бачив. Він та інші морські піхотинці, які щойно пройшли через пекло, тупо дивилися на розлюченого бігуна. «На біса», — промовив він, як хлопець кілька хвилин тому. Він зібрав своїх людей на око. — Давай, — сказав він. «Ми повинні повернутися до клятої війни».
  ЗАГАДВАЮЧИСЯ ПРО РЕЧІ, старший рядовий Ясуо Фурусава не міг пояснити, що залишився живим. Більшість чоловіків з його полку загинули на північних пляжах Оаху або поблизу них. Вони зробили все можливе, щоб скинути американців у море. Вони зробили все, що могли, але цього було недостатньо.
  Фурусава залишився живий після першого дня боїв — один із небагатьох, хто це зробив. Морське бомбардування його не вбило. Авіаудари США також не завдавали. Ворожі ворожі артилерія та стрілецька зброя також не вели вогонь. На другий ранок ніхто не вижив, щоб віддавати йому накази.
  Відтоді він кілька разів відступав. По-перше, у нього не було нікого, хто б сказав йому не робити цього. З іншого боку, він не був типовим солдатом. Більшість людей у його полку — навіть більшість його сержантів — прийшли в армію прямо з ферми. Багатьом із них довелося навчитися складати ліжко, яке стояло на рамі, а не просто на підлозі. Вони висмоктували навичок про обов’язок померти за свою країну разом із рештою навчання, поки це не стало таким же автоматичним, як ляпання нової кліпи в Арісаку.
  Справа не в тому, що Фурусава не хотів померти за Японію. Як будь-який солдат із грамом розуму, він знав, що це завжди можливо, часто ймовірно, іноді необхідно. Але він був менш схильний померти без необхідності, ніж більшість його товаришів. Оскільки він був сином аптекаря, він отримав вищу освіту, ніж пересічний призовник. І його батько навчив його думати самостійно так, як більшість японців цього не робило.
  «Ти завжди маєш хвилюватися. Це правильні ліки? Це правильне дозування? Чи буде це добре для цього пацієнта? Ніколи нічого не припускайте. Завжди перевіряй, завжди запитуй, завжди». Фурусава не знав, скільки разів він чув це від свого батька. І старий, будучи типовим японським батьком у багатьох відношеннях, зазвичай дотримувався поради, тримаючи вухо, щоб переконатися, що вона зрозуміла. Метод був надзвичайно простим. Армія теж використовувала. Як і багато брутально простих речей, це спрацювало.
  Будучи невинним, молодший Фурусава продовжував розпитувати після того, як його призвали. Армія, набагато жорстокіша, ніж його батько коли-небудь мріяв бути, незабаром вилікувала його від цього — принаймні запитав їх вголос. Але звичка думати залишилася. Іноді він усміхався сам собі, коли стикався з речами, які не мали логічного сенсу. Навіть усмішка може бути небезпечною. Він був переконаний, що отримав більше ніж належну йому порцію ударів і ляпасів, тому що він не поводився як патріотична машина. Звичайно, він не знав жодного солдата, який не був би впевнений, що отримав більше, ніж належала йому порція ударів і ляпасів, тож хто міг сказати напевно?
  Після висадки американців він завзято бився. Але він спостерігав, як інші солдати мчали відкритою місцевістю, щоб спробувати наблизитися до ворога. І він спостерігав, як гвинтівки, кулемети, міномети та артилерійські снаряди рвуть їх на криваві шматки, перш ніж вони чогось досягли. Якби сержант чи лейтенант кричав на нього конкретно – «Ти! Фурусава! Вперед!» - він думав, що теж кинувся б. Жодного начальника не було. Це залишило йому використовувати власне судження. А він ще був живий і воював, а мухи дзижчали навколо розпухлих, смердючих трупів більшої частини його полку.
  Можна тільки здогадуватися, скільки часу він міг би уникнути того, щоб сам перетворитися на роздутого, смердючого трупа. Він присів у ями від снаряда неподалік від руїн казарми Шофілд. Колишню базу армії США було розгромлено вже двічі: спочатку японцями, коли її утримували янкі, а тепер американцями, щоб не дати Японії отримати з неї жодної користі.
  Кілька чоловіків неподалік були бідняками й сиротами, як і він сам. Інші належали до роти, капітан якої не соромився хапати підкріплення, де міг. Капрал промовив у гіркому розчаруванні: «Ці смердючі виродки!»
  "ВООЗ?" — запитав Фурусава. Це могло означати або ворога, або японське верховне командування.
  — Янкі, — відповів капрал. «Коли вітер дме від них до нас, відчуваєш запах їхніх сигарет. Коли востаннє у вас був такий?» Гола туга сповнила його голос.
  «Будь ласка, вибачте, але я не палю», — сказав Фурусава.
  "Ай!" Зневажливе бурчання сержанта могло означати: « Чому вони сідлають мене з такими ідіотами?» Щоки Фурусави розжарилися. Капрал продовжив: «Ну, навіть ви знаєте, що з Японії не надсилають багато диму. У мене не було тижнями. Американський тютюн хороший, навіть кращий за той, який ми вживаємо самі. Мені кортить пробратися туди й перерізати комусь горло, щоб вкрасти його сигарети».
  Він звучав серйозно, як на похоронах. «Чи варто заради сигарет ризикувати життям?» — запитав Фурусава.
  
  
  "Чому ні? Мене все одно до біса швидко вб’ють», — сказав капрал. «Сигарети, цукерки чи кицьки — я б також міг повеселитися, поки можу».
  Для Фурусави це мало більше сенсу, ніж для багатьох його співвітчизників. «Ти не думаєш, що ми зможемо виграти?» він сказав.
  «Виграти, програти – кому байдуже? Вони нас використають у будь-якому випадку».
  І це також мало сенс для Фурусави, хоч би він дуже хотів, щоб цього не було. Усі фрази, які використовувала японська армія, щоб переконати своїх солдатів боротися до кінця, хоч би що спало на його думку. Жодного з них він не вивів. Але навіть думка про них у такий момент показувала, що він пройшов ретельніше навчання, ніж він думав. Чого варті такі слова на справжньому полі бою, де навколо сморід смерті та її меншого родича — сморід лайна?
  Слів було достатньо, щоб сотнями, тисячами молодих японців поставити перед ворожими гарматами. Зараз багато тих молодих японців були частиною цього смороду на полі бою. Як щось може бути дорожчим за життя людини? У цих словах говорилося, що країна була, імператор був. І юнаки, або більшість, повірили в це.
  Він знав, що принесе йому допит тут і зараз: кулю перед вухом чи в потилицю, хіба що якийсь офіцер, який його чув, не вирішив зробити з нього приклад для інших сумніваються. У такому разі він помре набагато повільніше і постраждає набагато сильніше, роблячи це.
  Він відкрив пайкову банку, яку взяв у мертвого американця. Ворог їв багато їжі, яка була бридкою, але цього разу йому пощастило - це було рубане, солоне м'ясо. Це було не те, що він отримав би додому, але це було схоже на те, що він міг отримати. Він знищив це. Поки він це робив, він згадав банки з речовиною під назвою «Спам», яку він знайшов для свого загону, коли японці завойовували. Він ностальгічно зітхнув. Тепер це було справді добре.
  Не минуло й п'яти хвилин після того, як він закінчив, як американці почали обстріл японської лінії. Фурусава зіщулився у своїй норі біля банки, яку він упустив. Чи камі вирішили скинути його так само? Викидання не зашкодило банку. Якби його час був тут, він сподівався, що йому так само пощастить.
  Притиснувшись до нього, капрал, який хотів закурити, сказав: «Смердючі гавайці. Це вони винні, що ми опинилися в цьому безладі».
  Він не мав на увазі Японію. Проблеми Японії виникли не з вини гавайців. Але ті з цього конкретного вузла японських солдатів були. Фурусава сказав найбільше, що міг, для чоловіків Королівської гавайської армії:
  «Деякі з них добре билися».
  «А деякі з них, до біса, ні», — прогарчав сержант, коли від розриву снаряда неподалік розлетілися осколки. «Деякі з них втекли. Закеннайо! Деякі з них здалися, нікчемні гади». Фурусава втік. Якби не він, він був би мертвий. Єфрейтор, мабуть, теж утік.
  Капітуляція… Це було страшніше за артилерійський обстріл. Ви не просто зганьбилися, якщо здалися. Ви теж зганьбили свою родину. Хто міг би сказати, що зробила б з ними влада, якби до Японії дійшла інформація про те, що ти в’язень? І не тільки влада. Хто піде до аптекаря, син якого кинув рушницю? Хто б не відвернувся, коли повз проходив такий чоловік, чоловік, який виховав такого нікчемного сина? Хто б не говорив про нього за спиною? — не те щоб він не знав, що говорили всі його сусіди, всі його колишні друзі.
  Разом зі снарядами шипіли міномети. Фурусава дуже боявся мінометів. Ви майже не чули, як вони наближалися, і вони падали прямо в лисячі нори. Від них не сховаєшся, як від звичайної артилерії. Якщо хтось із них вирішив розірвати вас, ось ви були — сашимі — і ви нічого не могли з цим вдіяти.
  Потім, раптово, як гавайський дощ, бомбардування припинилося. Фурусава та капрал перезирнулися, кожен переконавшись, що інший ще дихає й не розлетівся на червоні ганчірки, навіть не скрикнувши.
  З півночі долинали крики різкою англійською. Так само й кулеметні черги змушували японців опускати голови. Як і брязкаючі брязкальця, від яких свіжий лід йшов по спині Фурусави. танки! Він бачив нові американські танки й раніше — завжди з невеликої відстані, інакше зараз би не переживав про них. Вони були більші та міцніші на вигляд, ніж їхні японські аналоги, не те щоб японські танки були поблизу. Їхні гармати руйнували б кулеметні гнізда, їхні кулемети розжовували б піхотинців, і що з ними міг зробити бідолашний клятий піхотинець? Не дуже.
  Фурусава кілька разів вискочив зі своєї нори, щоб вистрілити по наближаючимся морським піхотинцям. Кулі тріщали повз нього, коли він це робив. Він взяв своє життя в руки навіть для того, щоб спробувати застрелити. Але він знав, що янкі підбігуть і вб’ють його, якщо він не відіб’ється. Ризик смерті всупереч його певності… Ви підготувалися, ви ризикнули й сподівалися на краще. Якщо вас не знайшла куля, ви зробили це знову.
  Кулеметна черга одного з американських танків ледь не відірвала йому голову. Він згорбився в норі, здригаючись. Потім кулемет перекинувся в інше місце, щоб мучити інших нещасних японських солдатів.
  Щойно це сталося, капрал, з яким розмовляв Фурусава, схопився й побіг до танка, який був жахливо близько. Він видряпався на металевого монстра, перш ніж стрілок з лука встиг повернути зброю назад, щоб вдарити по ньому. Крізь гомін бою Фурусава почув, як сержант постукав двома гранатами по його шолому або, можливо, по борту танка, щоб увімкнути запали. Він відкрив люк і закинув їх усередину. Потім стрибнув і спробував втекти.
  Один з американських танкістів підрубав його півдюжиною пострілів з автомата, який він носив як особисту зброю. Вибухнули гранати: два глухих удари у великій сталевій коробці. Через мить почулися значно сильніші гуркіти — мабуть, гранати розбили боєкомплект танка. Велика машина зупинилася. З нього піднімався густий стовп жирного чорного диму.
  П'ятеро чоловіків і мандрівна фортеця вбиті. Духу капрала було б чим пишатися, оскільки він зайняв своє місце разом із багатьма іншими в храмі Ясукуні. Фурусава захоплювався хоробрістю цього чоловіка і зізнався собі, що не може зрівнятися з нею.
  Побачивши, як танк горить, янкі завагалися. Це принаймні на деякий час наповнило японців новим духом. Інший солдат використав пляшку з палаючим бензином, щоб вивести з ладу другий танк, хоча Фурусава думав, що частина екіпажу втекла. Він сподівався, що нова втрата змусить американців відступити. Це не сталося. Можливо, їм бракувало впертого стоїцизму японських військ, але вони були сміливими, жорсткими людьми.
  "Здаватися!" — крикнув хтось японською. «Після капітуляції ви не постраждаєте! Вас добре нагодують і погостять».
  На той поклик відповіла лише тривала кулеметна черга. Американці, напевно, знайшли місцевого японця, який би говорив за них — брехав. Вони також робили це, коли американська армія наступала. Ви на свій страх і ризик послухали цих дурнів. Фурусава бачив, як люди робили те, що вони сказали, а потім були збиті.
  
  
  Ззаду пролунав ще один дзвінок: «Назад сюди! У нас є ще одна лінія!» Це говорив чоловік з Токіо. У нього не було хіросімського акценту людей із полку Фурусави — і більшості японських поселенців на Гаваях. Це змусило Фурусаву повірити йому. Це також дало старшому рядовому привід відступити з більш-менш недоторканою честю.
  Він скористався нагодою, вириваючись, кидаючись і пливучи. По ньому шмагали кулі, але жодної. Він плюхнувся в яму, глибшу й зроблену набагато краще, ніж та, у якій він сховався. Це мало бути положення, яке американські військовополонені підготували заздалегідь. Він кивнув собі. добре. Тепер армія матиме користь від усіх цих розкопок.
  ВИНИЩУВАЧИЙ ЛІТАК США НИЗЬКО РЕВ НАД ВЕЛИЧЕЗНИМ ТАБОРОМ ВОЛОНЕННИХ у парку Капіолані. Флетчер Армітаж стояв у черзі на вечерю — будь-який рис і трави, які японці хотіли дати своїм в’язням. Пілот літака помахав крилами, віддаляючись. Коли американські льотчики вперше почали це робити, деякі в’язні помахали їм у відповідь. Після побоїв роздавали японські охоронці, які поспішно зупинилися.
  Одна зі сторожових веж пустила вслід за бійцем потік куль, але його вже давно не було. Кулемети на вежах вдарили по табору. Коли вежі піднялися, японці не думали, що ці гармати знадобляться, щоб збивати американські літаки. «Шкода, виродки, — подумав Флетч.
  Чоловік перед ним сказав: «Цікаво, як вони називають цей літак. Звичайно, нічого подібного не було, коли нас взяли».
  Він мав рацію щодо цього. Він виглядав більш діловим, ніж будь-який літак, відомий Флетчу в 1941 році, і його справою була смерть.
  Лінія змійкою звивалася вперед. Коли Флетч підійшов до кухарів, один із них кинув йому в миску черпак перевареного клейкого рису та зелені. Ківш був маленький. Наскільки він знав, зелень була обрізаним газоном. Йому було байдуже. З одного боку, він не отримав достатньо значення. З іншого боку, він з'їв би все, що отримав. Якби японці варили личинки разом із кашкою, він би й їх з’їв.
  Він смакував те небагато, що отримав. Кілька годин він не почувався б людиною, яка помирає з голоду, а він був. Він просто був би дуже голодний. Для військовополонених на Гаваях дуже голодний виглядав чудово.
  Двоє виснажених ув'язнених винесли ще більш виснажене тіло до зони утилізації біля периметра. Кілька інших лежали там, деякі ще худіші. Щодня тут помирали чоловіки, які мали бути у розквіті сил, і їх небагато. Флетч насторожено глянув у бік сторожових веж. Якби японці в них вирішили відкритися, люди всередині периметра загинули б сотнями, тисячами. І вони думали про це. Він відчував напругу в повітрі. У всякому разі, ці американські винищувачі зробили це ще гірше. Японці програвали боротьбу за Оаху. Далекий гуркіт артилерійського вогню та бомбардування вже не був таким далеким. Якби охорона хотіла останній раз помститися військовополоненим у руках і під кулеметами, вони могли б.
  Якби вони це зробили, американці помстилися б у свою чергу. Це було очевидно. Це могло стримати американців, які охороняли японських полонених. Флетч міг сказати, що японцям наплювати. Вони мали намір битися до смерті будь-яким способом. Якби вони могли позбутися людей, які могли б одужати, і битися з ними знову — або просто тих, хто боровся з ними в минулому, — вони б це зробили, а потім померли з посмішкою на обличчях.
  Я дам вам з чого посміхнутися, косоокі матері. Руки Флетча стиснулися в кулаки. У нього стільки разів виникала така фантазія. І він не міг зробити жодної чортової речі, щоб зробити це справжнім. Не один. Японці були з правого боку дроту, а він з неправильного. Він також не мав шансу китайця вибратися. В біса, китаєць мав би більше шансів, ніж він. Китаєць міг би змусити охоронців подумати, що він черговий японець. Високий, худий, веснянкуватий і каштановий, Флетч виглядав дуже непереконливим японцем.
  Він робив те, що більшість військовополонених робили найчастіше: ліг і спробував відпочити. Смішні пайки не давали їм енергії. Чим менше вони використовували, тим краще їм було. Коли це спало на думку, він похитав головою. Чим менше енергії він витрачає, тим довше він протримається. Чи стало йому від цього краще, було далеко неочевидним.
  Але сон мав і свої небезпеки. Коли він спав, йому снилася… їжа. Він горів занадто низько, щоб секс мав для нього щось значення. Але їжа-їжа була іншою історією. Ці мрії ніколи не зникли. У всякому разі, вони погіршилися, коли він слабшав. Уві сні танцювали пасеровані в цибулі стейки. Так само картопляне пюре та стручкова квасоля. Бекон і яйця. Млинці-гори млинців, тушкованих у розтопленому вершковому маслі та кленовому сиропі. Вишневий пиріг а-ля мод. Не нарізані скибочками пироги з квартами ванільного морозива зверху. Кава з вершками і цукром. пиво Бренді. Віскі.
  А коли він прокидався, сни здавалися такими яскравими, такими реальними. Він би тільки-но закопався, ледь-ледь надолужив би півтора року болісного голоду — і тоді жорстока свідомість відібрала б у нього їжу. Коли чоловік плакав у парку Капіолані, він, швидше за все, плакав після сну про їжу.
  І все-таки, якщо вам не приснилася смажена яловичина, спати було краще, ніж не спати. Ще краще було б зробити загальний наркоз. Однак єдиний вид, який запропонували японці, був надто постійним, щоб йому підходити.
  Коли йому не снилася їжа, йому часто снився бій. Іноді він і армія США тріумфували над японцями. Прокидатися після них так само боляче, як прокидатися після сну про індичку на День подяки з усіма прикрасами. Бувало, що вночі його стріляли або, що ще гірше, багнетали. Повернення до себе після тих снів було таким же близьким до полегшення, як і будь-що в таборі для військовополонених.
  Цієї ночі йому снився бій. Це була артилерія в його голові, яка могла бути такою ж поганою, як багнети. Він командував 105; він надто добре знав, що вогонь робить з людським тілом. Якби він не знав раніше, те, що він бачив у боях, навчило б його багато чому.
  А коли прокинувся, то прокинувся від галасливого бойового сну до… бою. Кулемети, гвинтівки та міномети стріляли надто близько. Траси пронизали табір полонених переважно з півдня на північ. Трейсери були червоні. Флетчу знадобилася мить, щоб згадати, що це означає. Японці використовували крижано-блакитні трасери. Червоні маркери означали… американців!
  «Святий Ісусе!» — прошепотів Флетч. Сльози наповнили його очі. Можливо, це були сльози слабкості. Йому було байдуже. Хтось пам’ятав, що він і його товариші по нещастю існують. Хтось намагався їх врятувати.
  Що могло бути голосом Бога, але скоріше це був морський піхотинець чи матрос на системі звучання, який крикнув крізь гуркіт пострілів: «В’язні! в'язні США! Рухайтеся до пляжу! Ми вас витягнемо!» Наче підкреслюючи це, мінометний снаряд влучив у сторожову вежу. Це пройшло з гуркотом. Був один кулемет, який не стріляв у відповідь — і теж не стріляв у військовополонених.
  Але охорона та солдати навколо парку Капіолані не збиралися здаватися без бою. Наскільки міг бачити Флетч, японці ніколи не здавались без бою — насправді ніколи не здавались. Вони припинили воювати лише тоді, коли загинули. Їхні холодні на вигляд трасери плювали в атакуючих американців. І коли військовополонені почали рухатися до своїх рятувальників, по табору обрушився вогонь з автоматичної зброї.
  Чоловіки гинули, падали поранені й кричали, коли їх уже збиралися врятувати. Несправедливість цього роздирала Флетча. Так само був і грубий терор. Він не хотів бути однією з тих жертв, ні зараз, ні в цей момент. Але полонені нічого не могли вдіяти, щоб захиститися. Їм не було де сховатися. Кулі їх або прибивали, або ні. Все це була удача, так чи інакше.
  Загін охоронців увірвався в табір і звернув своїх Арісаків і проти військовополонених. Вони, мабуть, думали, що зможуть повернути американців назад. Натомість, не дбаючи про те, живі вони чи померли, військовополонені кинулися до них. Дисципліновані до кінця, японці спустошили свої кліпи приблизно одночасно. Коли вони перезаряджалися, американці налетіли на них. Сцена була як у Дюрера чи Гойї: скелети піднімаються, щоб атакувати живих. Японці кричали, але недовго. Флетч завжди вважав, що тільки артилерія може розірвати людину на шматки. Він виявив, що помилився. Голі руки впоралися з роботою просто чудово.
  Один за одним затихли кулемети на сторожових вежах, вибиті наступаючими. «Рухайся! рухайся! Рухайтесь!» — заревів гучний голос із гучномовця. «Американські полонені, рухайтеся на південь!»
  Трейсерлайт дав Флетчу змогу вперше побачити солдатів, які вийшли на пляж, щоб звільнити табір військовополонених. Йому потрібна була мить, щоб упізнати їх такими, якими вони були. Вони були одягнені в темну уніформу — темно-зелену, подумав він, — а не в хакі його кольору. Навіть їхні шоломи відрізнялися: куполи у формі горщика, які покривали більшу частину голови, ніж сталеві дербі британського стилю, які використовували Флетч і його товариші. На мить він задумався, чи справді вони американці. Але вони мали в руках гвинтівки та автомати, і вони стріляли по японцях. Що ще мало значення? Він би поцілував марсіан Орсона Уеллса, якби вони направили свої жахливі теплові промені на сторожові вежі.
  Це не були марсіани. Вони були американцями, навіть якщо вони носили смішний одяг. «Тягніть дупу, хлопці!» — крикнув один із них у чистому Нью-Йорку. «Човни на пляжі чекають на вас. Трясніть уже ногою!»
  Флетч зробив усе, що міг. У нього було відчуття, що черепаха з попутним вітром залишила б його в пилу, але він нічого не міг з цим вдіяти. Морські піхотинці висадилися з бульдозерами з броньованими водійськими ящиками, щоб пробити шляхи через колючий дріт. Він вийшов через одну, наткнувся на проспект Калакауа, а потім упав, коли дістався піску.
  Не всі японці вийшли з ладу. Падіння могло врятувати йому життя — снайперська куля проскочила просто над його головою. Він підвівся на ноги й пошкандибав далі. Пляж був живий такими ж фігурками, як він.
  "Сюди! Сюди!" Морські піхотинці та матроси з червоними ліхтариками скеровували військовополонених до човнів, які їх чекали. «У нас є багато для всіх. Не сваріться! Не топчи!»
  Виконувати цей наказ було важко. Як хтось міг чекати ще хвилину, щоб звільнитися? Поки він стояв там, а кулі все ще клацали й тріщали повз час від часу, він міг поглянути на човни, які мали відвезти його та його партнерів у нещасті. Він чудово знав, що до початку війни з японцями американські військові не володіли такими машинами з плитою і передньою ротовою частиною. Як і літаки, як і уніформа, усе це було спроектовано та побудовано з нуля, поки він чекав осторонь. Кар’єрний офіцер, він думав, чи залишиться у нього якась кар’єра навіть після того, як він відновить сили.
  Поки він дивився на десантний корабель, чоловіки, які їхали, дивилися на майже врятованих військовополонених.
  «Ви, бідні, сумні сучі сини», — сказав один із них. «За це ми повинні вбити всіх довбаних японців у світі».
  Перш ніж Флетч встиг щось сказати, один з інших американців на пляжі вдарив його:
  "Звучить добре для мене."
  Один за одним човни наповнювалися й пливли з берега у воду. Там вони були такі ж незграбні, як і на землі. Нарешті настала черга Флетча. Він піднявся по залізній рампі й сів у човен. Матрос роздавав військовополоненим сигарети. — Ну, друже, — сказав він і запалив Флетчу. Від першої спроби «Честерфілда» після такої тривалості в нього запаморочилося в голові, запаморочилося і нудило в животі, наче він взагалі ніколи не курив. Це було чудово.
  Інший моряк сказав: «Ви, хлопці, такі худі, ми можемо завантажити вас більше на кожен човен, ніж ми думали». Це лише показало, що все має користь, навіть голод. Флетч із задоволенням відмовився б від цього.
  Запустився мотор. Затріщали ланцюги. Піднявся пандус. Матроси зачинили його. Раптом це був ніс човна. Незграбно, як п’яна свиноматка, десантний катер зайшов у воду. Біля Флетча якийсь чоловік почав тихо заревати. «Ми вільні», — пробурмотів він. «Ми дійсно вільні. Я не думав, що ми коли-небудь станемо, але ми є».
  «Так», — сказав Флетч, а потім теж заплакав, і радість, і слабкість вийшли одночасно. За пару хвилин половина дихаючих скелетів у човні ридала, ніби їхні серця мали розірватися.
  Матроси роздавали більше димів. І вони також роздавали відкриті пайки. Сльози припинилися так само раптово, як і почалися. Усі юрмилися вперед, бажаючи свого з лютим і жахливим бажанням. Жоден із них ніколи не буде таким, як їжа. Флетч був у цьому впевнений. Зараз вони могли бути голодними вовками в клітці. Лише коли його руки зімкнулися навколо банки, низьке несвідоме гарчання завмерло в його горлі.
  Він їв пальцями. У банку містився жирний ростбіф. Це було найсмачніше, що він коли-небудь куштував. Він не міг згадати, коли востаннє їв яловичину. Напевно, коли закінчився його армійський пайок. «Боже мій», — пробурмотів він знову і знову. "Боже мій!" Щоб там така їжа була! Навіть у його снах не було нічого подібного. Він розрізав свій язик, облизуючи внутрішню частину банки, щоб переконатися, що він витягнув з неї кожен крихітний клаптик.
  Рух човна та ситна їжа, до якої вони не звикли, викликали у кількох чоловіків морську хворобу. Після деяких сморід, які Флетч знав останнім часом, цей був не такий уже й поганий. Його власний шлунок, здавалося, прийняв чудову їжу за баласт. Його ніщо не турбувало, поки човен відпливав від Оаху. Він не думав, що щось знову його турбуватиме. Можливо, він помилявся, але так почувався.
  Через пару годин його десантний катер та інші підійшли до кораблів, які взяли військовополонених на борт. Це було нелегко. Вони не могли лазити по мережах, як це робили моряки та морські піхотинці. Матроси на палубі спустили до човнів стропи. Там матроси одягали їх на плечі полонених. Люди на кораблі витягли їх.
  Флетч почувався більше схожим на пакунок, ніж на сміливого юнака на літаючій трапеції. «Обережно, друже», — сказав матрос, переходячи через поруччя. «Не нашкодь собі».
  «Я пішов з того клятого табору», — відповів Флетч. «Як мені тепер щось може зашкодити?» Як тільки він безпечно піднявся на палубу, він запитав: «Чи можу я отримати ще трохи їжі? Можна мені прийняти ванну?»
  «У нас є солоне мило, і душ йде», — сказав матрос. «В іншому випадку це губка для ванни — забагато чоловіків і недостатньо прісної води. Їжа… Док має сказати, що все гаразд, перш ніж ми дамо вам багато. Іноді ви їсте занадто багато занадто швидко, ви хворієте».
  «Я б не став». Флетч знав, що він звучить як маленька плаксива дитина. Він не міг вдіяти. Коли справа дійшла до їжі, він почувався маленькою плаксивою дитиною.
  Він вирішив прийняти душ. Навіть він не вірив, який він брудний. Коли він роздягнув лахміття, матрос сказав: «У вас є щось у кишенях, що потрібно зберегти?» Інакше ми все це лайно зробимо глибоко шістьма».
  «Ні, нічого немає», — відповів Флетч. Він більше не звик бути поряд із ситими американцями. Їхні м'ясисті тіла виглядали неправильно, спотворено. Він знав, що проблема була в тому, як він дивився на цих незнайомців, які врятували його й прийняли, а не в самих чоловіках. Знання не змінили сприйняття.
  Солоне мило було неприємною штукою, але йому потрібно було щось неприємне, щоб зняти кілька шарів бруду. Багато звільнених військовополонених милися в душі. Злива з температурою океану була не надто поганою, не тоді, коли океан був біля Гаваїв. Він безперервно кидав погляди на голих чоловіків з ним. Він бачив кожну кістку і кожне сухожилля в їхніх тілах. Ось так мали виглядати американці. Поруч з ними матроси і морські піхотинці здавалися майже… надутими.
  Після того, як він вийшов з душу та витерся, все, що йому заважав одяг, був халат. — Вибач, друже, — сказав матрос, який простягнув його йому. «Ми не знали, що ви, хлопці, будете в такому жалюгідному стані».
  — Усе гаразд, — сказав Флетч. Але для скромності роздягтися в цьому кліматі не було труднощів. Гавайці робили це весь час. І йому не потрібно було, щоб хтось казав йому, що він у жалюгідному стані. Він і сам це знав.
  Він насправді не звертався до лікаря. Товариш аптекаря оглянув його. «Ви виглядаєте не надто погано, якщо врахувати все», — сказав чоловік після дуже швидкої, дуже поверхневої перевірки. «Тільки не намагайтеся відгодувати себе відразу». Він узяв пульверизатор. «Скиньте халат». Він обприскав і Флетч, і одяг.
  Ніс Флетча зморщився. "Що це за штука?" запитав він. Що б це не було, воно мало жорсткий хімічний присмак. Були й інші неприємні запахи, окрім тих, що виходили від бруду та смерті.
  «Ліхво називається ДДТ, і тепер ти знаєш стільки ж, скільки й раніше, правда?» — сказав товариш аптекаря.
  «Що вам потрібно знати, це те, що він вбиває вошей, комарів, усі види жуків під сонцем, вбиває їх мертвими, мертвими, мертвими. Ти можеш не повірити, але ти більше не паршивий».
  «А як щодо гнид?» Флеч автоматично подряпав.
  — Їх теж вбиває, — сказав матрос. «І якщо воша якимось чином вилупиться, того, що залишиться від ДДТ у вашому волоссі, буде достатньо, щоб маленький виродок купив ферму. Я кажу тобі, друже, це лайно — чистий товар».
  «Так? Тоді що це робить з людьми?» — запитав Флетч.
  «Дідді присідав. Безпечні, як будинки. Найкраща річ після нарізаного хліба». Помічник аптекаря повернув йому халат. «Іди погодуй своє обличчя. Але не надто багато, чуєш? Або ви пошкодуєте».
  «Так, мамо», — сказав Флетч, що змусило іншого чоловіка розсміятися. Він пішов далі на камбуз. Там було печиво, з маслом і варенням. Борошно зникло з Оаху ще до капітуляції Америки. Все це надходило з материка, а потім перестало надходити. Масло і варення також залишилися лише спогадами. «Дякую, Ісусе!» хтось сказав: така коротка й щира ласка, якої Флетч ніколи не чув.
  А потім кухарі винесли тарілки зі смаженою куркою. Від цього видовища, від апетитного запаху кілька військовополонених розплакалися. Один із них сказав: «А що для всіх інших хлопців?» Це викликало сміх і розрядило напругу, яка виникла через наявність такої кількості їжі. Флетч відчував страх: хтось інший може отримати більше, ніж він. Він мав нагадати собі, що для всіх є вдосталь. Його голова могла це знати, але живіт ні.
  Він схопив барабанну паличку. Пластинка тіста хруснула в нього в роті. Потім він їв гарячу курку. Він не мріяв про це. Це було реально. Сльози текли по його щоках. Це було реально. Коли він поклав кістку, на ній не залишилося жодного шматочка м’яса. На його тарілці теж не залишилося крихт від печива.
  Він відкинувся на спинку крісла. Він не відчував голоду. Він навіть не відчував голоду. Він навряд чи пам’ятав, як це було. "Ого!" він сказав.
  Чоловік поряд усміхнувся. «Правильно з першого разу, друже».
  Підійшов матрос, щоб забрати тарілки. Військовополонений зупинив його, сказавши: «Я деякий час був у таборі Опана, на іншому кінці острова. Це місце було таке ж велике, як це, можливо, й більше. Ти теж за хлопцями там погнався?»
  Обличчя моряка спохмурніло. «Ми не можемо», — сказав він. «Як тільки ми наблизилися до нього, японці почали обстрілювати це місце. Тоді ми не були до цього готові — ми не думали, що хтось може поводитися так негідно. Показує, що ми знали». Він ніби хотів плюнути на палубу, а потім в останню секунду схопився. «Не знаю напевно, скільки хлопців убили ці лохи — це, мабуть, тисячі».
  «Ісусе!» В’язень, який поставив запитання, перехрестився.
  Флетч був нажаханий, але не здивований. Усе, що зробили японці з моменту захоплення Гаваїв, показало, що військовополонені були для них лише незручністю. Вони морили своїх полонених голодом, знущалися над ними і працювали до смерті. Чому б їм не забити їх, щоб не врятувати? Це мало сенс — якщо ти так вів війну.
  «Дякуємо, що зв’язалися з нами, перш ніж вони зробили те саме в Капіолані», — сказав він. Плюшка не мала до цього ніякого відношення, але Флетч мав достатньо вдячності, щоб зараз поширюватися на будь-кого в армії США.
  — Брасс вирішив, що нам краще спробувати, — сказав матрос. «Я радий, що все пройшло так добре, як було».
  Скільки японських кулеметних куль проскочило на відстані кількох футів від Флетча? Скількох худих, голодуючих людей убили ті кулі? Він не знав. Йому було цікаво, чи хтось колись точно дізнається. Він знав, хто це зробить, якщо хтось колись це зробить: Реєстрація могил. І все-таки він був тут, на американському кораблі, з повним, справді повним животом! — американської їжі. Він був дуже радий, що порятунок пройшов так само добре.
  ГВАРДІ В ДОЛИНІ КАЛІХІ БУЛИ СТРИБІШІ, ніж будь-коли. Це зробило в’язнів, які прокладали тунелі крізь хребет Кулау, ще стрибучішими, ніж будь-коли — тих із них, хто мав сили хвилюватися. Джим Петерсон усе ще зробив. Так само зробив і Чарлі Каапу. Петерсон захоплювався силою та рішучістю хапа -гавайця. Він хотів би зрівнятися з ними, але він був тут набагато довше, ніж Чарлі, і був у гіршій формі, коли приїхав сюди. Його дух був охочий. Його плоть? У нього більше не було тіла, про яке можна було б говорити. У нього була і шкіра, і кістки, а між ними лише голод.
  «Ми мусимо вибиратися звідси», — прошепотів йому Чарлі одного вечора, перш ніж виснаження збило їх голови. «Ми повинні. Ці лохи готуються вбити нас усіх. Це видно в їхніх очах».
  Петерсон кивнув. Він сам мав те саме. Щоразу, коли артилерійський вогонь наближався, щоразу, коли над головою пролітали американські винищувачі, вони, можливо, встромляли ніж у кишки японців. Тоді охоронці накинулися б так, як дитина, яка щойно програла у бійці на шкільному подвір’ї, б’є собаку. Але в них не було собак, яких би пнути. Натомість у них були військовополонені, і бити ногами були найменшим із того, що вони робили з ними.
  Водночас Петерсон похитав головою. Навіть це вимагало зусиль. «Продовжуйте, якщо ви думаєте, що можете втекти. Я б просто стримав тебе».
  
  
  «Ти можеш це зробити, чоловіче», — сказав Чарлі. «Повинен бути жорстким. Повертайся до Гонолулу, все буде гаразд».
  Він міг би бути добре, якби повернувся до Гонолулу. Плоть танула з нього день у день, але в нього все ще було. Перший японець, який побачив Петерсона, знав би його таким, яким він є, — він уже не думав, що він важить сто фунтів. І це все, що вона написала. До околиць Гонолулу було не більше трьох-чотирьох миль. Вони з таким же успіхом могли бути на темній стороні Місяця, незважаючи на все те добро, яке зробив Петерсон.
  «Зі мною покінчено», — сказав він. «Від мене залишилося недостатньо, щоб варто було рятувати».
  — Чорт, — сказав Чарлі. «Хіба ти не хочеш отримати назад своє? Хіба ти не хочеш дивитися, як ці мудаки отримують те, що до них приходить? Як ти це зробиш, якщо ляжеш і помреш?»
  «Я не лягаю», — сказав Петерсон, згадуючи, як люто він клявся помститися, коли полон був новим. — Я не лежу, чорт забирай, але й не можу кудись далеко зайти. Подивись на мене." Він простягнув руку: п’ять вузлих олівців, прикріплених до мітли. «Подивіться. Як я буду тікати, якщо нас помітять?»
  Чарлі Каапу подивився. Він вилаявся, і його слова були ще жахливішими від того, що вони були такими тихими. "Я піду. Я поверну допомогу. Б’юся об заклад, я знайшов американських солдатів у Гонолулу».
  Можливо, він би. Кілька ночей тому звідкись там було дуже багато стрілянини. У чому б це не було, охоронці відтоді були ще злісніші. Петерсон не міг подумати, що їм потрібен привід для цього, але вони, здавалося, мали. Він сказав: «Якщо ви встигнете, скажіть їм, що ми тут. Наскільки всім відомо, я б’юся об заклад, що ми впали з краю світу».
  — Я зроблю це, — сказав Чарлі. «Ти справді не можеш прийти, чоловіче?» Петерсон знову похитав головою. Хапа — гавайець простягнув руку в темряві й поклав руку на своє кістляве плече. «Почекай, брате. Я втечу. Я привезу допомогу».
  Незважаючи ні на що, Джим Петерсон усміхнувся. «Як у кіно».
  "Чортовий, чувак!" Чарлі сказав. «Просто як у кіно!»
  «Що ж, якщо ви збираєтеся це зробити, робіть це швидко», — сказав Петерсон. «Я не знаю, скільки я ще протримаюся, і один Бог знає, як довго японці дозволять комусь протриматися».
  «Прикривай мене під час переклички вранці», — сказав Чарлі Каапу.
  «Зроблю», — відповів Петерсон, хоча він боявся, що японці помітять, що Чарлі зник, навіть якщо їх підрахунок виявиться вірним. Їм було важко відрізнити одного виснаженого білого чоловіка від іншого, так. Для них усі жителі Заходу схожі, — подумав Пітерсон, — і будь проклятий, якщо більше не посміхнеться. Але Чарлі був лише наполовину білим — і лише наполовину виснаженим, що мало більше значення. Він виділявся. У ньому було стільки життя , скільки в півдюжини звичайних військовополонених разом узятих. Він…
  Наче доводячи свою правоту, Петерсон заснув тоді, прямо посеред роздумів. Через деякий час він прокинувся — не знав, через який час. Чарлі Каапу більше не лежав біля нього. «Щасти тобі, Чарлі», — подумав він і знову заснув.
  За ніч померли троє чоловіків. Військовополонені, які жили далі, виносили трупи з собою, щоб охоронці могли вести дорогоцінний рахунок. І ці живі військовополонені робили все, що могли, щоб охоронці не помітили, що когось із них немає та він не мертвий. Вони пересувалися в рядах, які мали бути нерухомими й нерухомими. Кілька з них японці розгромили. Охоронці зробили б це без виправдання. Коли у них був один, вони робили це ще більше.
  
  
  Але вони були дурнішими, ніж вважав їх Петерсон. Він думав, що американцям вийде з рук їхній обман, і дивувався, як японці могли не пропустити те, що не було прямо перед їхнім носом. Відповідь було не так вже й важко знайти. Їхні офіцери не хотіли тут розумних виродків. Вони хотіли підлих виродків — і отримали те, що хотіли.
  І все-таки, японці повинні були бути дурнішими за купу камінців, щоб досить швидко не помітити, що Чарлі Каапу немає. Вони вже збиралися дозволити військовополоненим вишикуватися в чергу за жалюгідним сніданком, коли капрал скрикнув, наче хтось ткнув його шпилькою: «Каабу!» Коли японці намагалися сказати р, це здебільшого виходило як б. Петерсон звик називати його Бетерсоном.
  Природно, Чарлі не відповів. У охоронців були такі муки, які вони мали мати двадцятьма хвилинами раніше. Почали бити по-серйозному, і палицями, і прикладами, і кулаками. Вони також били ногами чоловіків, які падали. Вони були ще більш розлючені, ніж очікував Петерсон.
  І вони були злі не лише на військовополонених. Вони також кричали один на одного. Чоловіки, які були на варті вночі, напевно спіймали б чортове пекло. Це не розбило серце Джима Петерсона. Це не могло статися з кращою групою людей.
  Того ранку в'язні не отримали сніданку. Натомість їх відправили прямо в тунель. Японці не послабили їх. У всякому разі, охоронці працювали над ними ще більше, ніж зазвичай. Кожного, хто хитався, без жалю били або ногами. Поряд з винесенням нескінченними відрами каміння військовополонені витягли кілька трупів.
  Того вечора вони теж не вечеряли. Ніхто не смів сказати ні слова. Якби японці протрималися так ще кілька днів, їм більше не потрібно було б турбуватися про втечі з долини Каліхі. Усі військовополонені тут були б мертві.
  Кілька місяців тому таке погане поводження могло спонукати багатьох чоловіків спробувати втекти. Не більше. Поруч ні в кого не було сил. І вартові тепер стріляли б у власні тіні. Полонені нікуди не ділися. Час був поганий.
  Наступного ранку незадовго до сходу сонця дві вантажівки під’їхали до табору в долині Каліхі з Гонолулу. Джим Петерсон та інші в’язні дивилися вражено. Самі вантажівки були звичайними: машини армії США, які японці конфіскували, зафарбувавши білу зірку на кожній двері з боку водія. Але їх перебування тут було не звичайним. Це були перші вантажівки, які Петерсон побачив після того, як приїхав у карний табір.
  І замість того, щоб змусити в’язнів виконувати роботу за них, як вони це робили майже завжди, японці самі розвантажували вантажівки. Вміст здавався досить нешкідливим: ящики з незрозумілими японськими завивками з боків. Охоронці потягли їх до входу в тунель. Тоді поруч поставили ще одну кулеметну позицію, а також біля ящиків поставили кількох стрільців.
  «Вони ставляться до цього лайна, як до коштовностей гавайської корони», — зауважив Петерсону інший в’язень.
  «Звідки ти знаєш, що ні?» він сказав. «Якщо їхня сторона програє, це пекельне місце, щоб їх сховати».
  Він отримав урок того, як працюють чутки. Коли через півгодини військовополонені зібралися для переклички, усі були впевнені, що японці збираються заховати коштовності гавайської корони в тунель. Ніхто не мав жодних доказів, що це так, але, здавалося, вони нікому й не були потрібні. Нічого прямого, випадковий коментар перетворився на одну з тих речей, які всі знали.
  Інша річ, яку всі знали, це те, що японці збиралися бути подвійно жорсткими на рахунку цього ранку. Петерсон та інші військовополонені лише здогадувалися про коштовності корони. Те, що всі знали, цього разу виявилося мертвим. Ніхто не наважувався навіть посмикнутись, коли охоронці йшли вздовж рядів в’язнів. Одного невдачливого хлопця, який чхнув з охоронцем прямо за ним, почали бити та ногами, поки він не ліг на землю, увесь закривавлений і стогнав.
  Петерсон здригнувся, подумавши, що станеться, якщо японці зіпсують підрахунок, хоча в’язні співпрацюватимуть. На диво, охоронці цього не зробили. Для того, що було ще більшим дивом, вони дозволили військовополоненим вишикуватися на сніданок. Як завжди, це було небагато і це було недобре. Після півтора днів порожнечі та жорстоких пологів будь-що в животі Петерсона здавалося чудовим. Він знав, що все ще голодує. Але він не помирав з голоду так швидко.
  Після того, як в'язні поїли, охоронці показали на отвір тунелю. «Всі йдіть! Ідіть усі!» вони кричали, і, “Speedo!” – англійська, як вони використовували, Make it snappy, Mac! Звичайно, удар по голові прикладом або шматок бамбука був такою ж частиною універсальної мови, як посмішка чи ласка. Чомусь поети так і не встигли оспівувати доброго, міцного валля.
  Коли японці сказали: «Всі вперед!» вони не жартували. Вони вигнали кухарів і відправили їх теж у тунель. І вони змусили здоровіших ув’язнених — здоров’я тут дуже відносне — нести в шахту чоловіків, які були надто хворі, щоб ходити, але ще не померли. «Американський бомбардувальник!» вони сказали. Це змусило Петерсона здивуватися. По-перше, американські нападники не виявили жодних ознак турботи про долину Каліхі. З іншого боку, досі японці не виявляли жодної зацікавленості в безпеці своїх в’язнів. Ні, це було не зовсім так. Японці іноді робили все можливе, щоб знизити безпеку для військовополонених. Удосконалення — це інша історія.
  Більш-менш підкріплений своєю більш-менш їжею, Петерсон атакував скелю киркою. Інші в’язні зачерпнули камінь, який він розірвав, поклали в кошики й понесли. Петерсон почув постріли з боку входу в тунель. Він не надто замислювався — японцям часто дичало волосся в дупі, аж доки військовополонений, хитаючись, не повернувся до екскаваторів. «Вони нас вбивають!» він закричав. «Вони нас розстрілюють!» Потім він впав. Петерсон здивувався, що зміг зайти так далеко, так швидко, вистріливши в груди.
  Робота різко зупинилася. Одна за одною замовкли кирки й лопати. Жоден охоронець не кидався кийками чи кричав: «Спідо!» і "Ісогі!" Насправді жодних охоронців у тунелі взагалі не було.
  Коли Петерсон це зрозумів, лід пройшов по ньому. «У японців немає коштовностей корони в тих ящиках!» він закричав. «У них є динаміт! Вони збираються дмухнути в отвір тунелю і заманять нас тут у пастку!»
  Він кинув кирку. Сталева голова брязнула об камінь. Через мить він знову взяв інструмент. Це була не дуже зброя, але він не міг знайти кращої, поки не перекинув японця по голові й не вкрав його Арісаку.
  "Давай!" — закричав він. «Їм це нікуди не дінеться, чорт їх прокляття!» Він почав підніматися по довгій прямій шахті, яку викопали військовополонені. Він також не був єдиним. Усі, хто ще мав сили, рушили тунелем до крихітного кола світла в кінці.
  Японці, мабуть, знали, що щось подібне станеться. Вони перемістили кулемети, які захищали ці ящики, так, щоб вони були спрямовані прямо в тунель. Вистрілили чергою. Кілька снарядів вразили відразу. Інші жорстоко рикошетили від стелі, підлоги та стін тунелю, перш ніж знайти полоненого для поранення.
  Це було ще не найгірше. Найстрашніше було слухати, як кулеметники сміються, витискаючи ще кілька патронів. На їхньому місці Петерсон теж би розсміявся. Чому ні? Вони могли стріляти з тих Намбусів, аж стволи засвітилися червоним, а бідолашні виродки, яких вони вбивали, не могли навіть вистрілити у відповідь.
  
  
  «Ми повинні продовжувати!» — скрикнув він. «Це наші шиї, якщо ми цього не зробимо!»
  «Це наша шия, якщо ми це зробимо», - сказав хтось інший, що було такою ж правдою.
  «Краще мене застрелять, ніж поховають живцем». Петерсону хотілося б, щоб у нього були кращі варіанти, але, здавалося, вони були єдиними в меню.
  Йому снилися кошмари, коли він намагався кудись втекти, але здавалося, що його ноги застрягли в сипучих пісках. Це був один із них, але це був не кошмар. Це було реально. Якби він не дістався до входу в тунель до того, як охорона табору зробила те, що вони зробили, він ніколи цього не зробить.
  Їхні автоматники продовжували збивати вал. Вони також продовжували сміятися між сплесками. Потім перестали стріляти. Петерсон міг придумати лише одну причину, чому вони зробили б це. Мабуть, запалили запал, і всі бігли в укриття.
  А він був надто далеко. Він знав, що був надто далеко. Він спробував пришвидшити свою бідну, знущану тушу, але все, що це могло йому дати, — це шаркання. «Зибучий пісок», — подумав він у розпачі. швидко-
  Він був одним із ватажків натовпу військовополонених. Він підійшов на сотню ярдів до входу в тунель, коли піднялася японська вибухівка. Наступне, що він зрозумів, було чорне, і на нього падали незліченні тонни каміння. О, добре, подумав він. Принаймні я не такий, як ОСКАР ВАН ДЕР КІРК СТРИКНУВ, коли хтось постукав у його двері незадовго до одинадцятої. Сьюзі Хіггінс підстрибнула вище. Вона бачила жах на вулиці. Оскар щойно про це почув. «Хто це, в біса?» — сказала вона пронизливим від страху голосом.
  «Не знаю». Оскар також почув страх у власному голосі. Стукіт пролунав знову, швидкий і рішучий. За два роки до того, хто б це не був, він би просто увійшов. У ті дні були великі шанси на те, що двері залишаться замкненими. Тепер… Тепер була інша історія. Страх Оскара збільшувався з кожним дотиком. Кожен, хто вийшов після комендантської години, мав проблеми з японцями. Кожен, хто мав проблеми з японцями в ці дні, був майже мертвим. Так само був кожен, хто допомагав комусь, хто потрапив у біду з японцями.
  «Не впускай його», — прошепотіла Сьюзі.
  — Мушу, — сказав Оскар. «Я б не дозволив цим виродкам взяти в руки пташку, не кажучи вже про людину».
  Перш ніж Сьюзі встигла почати бійку — і перш ніж він встиг втратити нерви, — він розчинив двері. — Оскар, — прохрипів чоловік у коридорі. Він був приблизно як Оскар на зріст, але лише шкіра та кістки, обтягнуті лахміттям. Його очі гарячково горіли глибоко в орницях. Від нього хвилями доносився потужний сморід, сморід, який говорив, що він тижнями не купався.
  "Хто...?" Але Оскар урвався, не закінчивши запитання. «Чарлі? Ісусе Христе, Чарлі, забирай свою дупу сюди!»
  Чарлі Каапу подарував йому примарну посмішку, яку він знав. «Тоді геть із мого шляху». Оскар заціпеніло. Чарлі, хитаючись, пройшов повз нього й увійшов у маленьку квартирку. Якщо Оскар коли-небудь хотів побачити словникову ілюстрацію фрази on your last legs, ось вона була перед ним. Він був настільки приголомшений, що навіть не зачинив двері за Чарлі, поки Сьюзі не прошипіла на нього.
  Вона ахнула, коли добре роздивилася хапа - гавайця. Йому було не лише чотири кроки від голодної смерті. Хтось — японці, гадав Оскар — бив його палицями. Це було видно по ранцях: на його руках, на обличчі, а також, видно крізь дірки й розриви сорочки, на грудях і спині. У нього не вистачало деяких зубів, які він мав, коли японці схопили його.
  Він сів на щурячий килимок, наче ноги не хотіли його тримати — а вони, ймовірно, не тримали. «Ти думаєш, що я погано виглядаю, тобі варто побачити інших бідолашних ублюдків у долині Каліхі», — сказав він. «Поряд з ними я герцог проклятого Каханамоку».
  «Тут». Сьюзі підбігла до холодильника й витягла пару стиглих авокадо й скумбрію.
  Раптом увага Чарлі зосередилася на ній, як прожектор. При наявності їжі він забував про все інше. Оскар також не думав, що можна його звинувачувати. «Дайте мені їх, будь ласка», — сказав Чарлі з незвичайною стриманістю в голосі. Він звучав як людина, яка стримується, щоб не кинутися на те, що він хотів.
  — Я збиралася щось зробити з рибою, — невпевнено сказала Сьюзі.
  Він похитав головою. Його волосся та шкіра голови також були вся в струпах. «Не турбуйся», — сказав він їй. «Я багато разів їв рибу по-японськи. І я не дуже хочу чекати, розумієте, що я маю на увазі?»
  Без жодного слова Сьюзі дала йому скумбрію та алігаторові груші. Оскар не думав, що коли-небудь бачив її безмовною, але зараз вона була. Чарлі змусив авокадо та рибу зникнути ні в чому. Він їв із цілеспрямованою зосередженістю, якої Оскар ніколи не бачив. Оскар не намагався з ним поговорити, поки не залишилося нічого, крім шкірки, насіння та кісток. Якби він заговорив, він не думав, що Чарлі відповів би чи навіть почув би його.
  «О, Господи, це було добре». Чарлі подивився на своє сміття. Він навіть з'їв очі з голови скумбрії. «Я роблю це дні за днями, я знову починаю бути чоловіком».
  «Буде непросто, поки сюди не прибудуть американці», — сказав Оскар.
  «Так». Чарлі Каапу кивнув. «Я сподівався, що вони вже тут — уся та стрілянина, яку ми чули з долини. Але я бачу, що це не так. Якийсь божевільний японець мало не застрелив мене заради розваги, перш ніж я приїхав сюди. «Вибач мене, Сьюзі».
  «Все гаразд», — сказала Сьюзі. «Я знаю про божевільних японців. Я знаю більше, ніж коли-небудь хотів». Вона здригнулася.
  — Що вони з тобою зробили, Чарлі? — запитав Оскар.
  «Ну, вони навчили мене однієї речі — я більше ніколи не буду ламати довкола особливу подругу японського офіцера», — сказав Чарлі Каапу. Не дивлячись ні на що, Оскар засміявся. Так само й Сьюзі. Вона теж сплеснула руками. Чарлі продовжив: «Але ти не це мав на увазі. Мене намагалися заморити голодом. Вони намагалися працювати до смерті. Коли я не почав помирати досить швидко, щоб це їм сподобалося, вони також намагалися забити мене до смерті. Інші хлопці там були військовополоненими, які були важкими випадками. Уявіть, як би я виглядав, якби пробув там утричі довше. Це вони».
  «Боже мій», — сказала Сьюзі, спробувавши це уявити. «Чому вони не всі мертві?»
  «Багато з них є», — відповів Чарлі. «З кожним днем помирає більше. Але важкий випадок є важким випадком, і деякі з них залишилися живі просто на зло японцям. Цей хлопець на ім'я Петерсон мав би померти кілька місяців тому, але він усе ще дихав, коли я втік. Один жорсткий сучий син, можна посперечатися».
  «Що, в біса, ви робили в долині Каліхі?» – сказав Оскар. «Я був там. Це не що інше, як річка та дерева, аж до гір».
  
  
  «Хіба я цього не знаю!» Чарлі сказав. «Що ми робили? Ми копали тунель через гори до клятого навітряного узбережжя, ось що. Копати кирками, лопатами, ломами та кошиками, розум. Японцям було наплювати, якщо ми туди потрапимо. Це було те, чим ми могли працювати до смерті, от і все».
  — Боже мій, — пробурмотів Оскар. Люди багато років говорили про прокладку тунелю в горах. Він припускав, що вони рано чи пізно до цього дійдуть. Коли вони це зробили, він припустив, що вони використали б динаміт, відбійні молотки та всі інші інструменти, які людство винайшло, щоб гарантувати, що така робота не триватиме вічно.
  «Можна я прийняти ванну чи душ чи щось таке?» Чарлі сказав. «Я брудний, і я теж паршивий. Сподіваюся, ви, хлопці, не отримаєте компанії через мене». Оскар сподівався на те саме. Він автоматично почав дряпати, а потім смикнув рукою вниз. Краєм ока він бачив, як Сьюзі робить те саме. Це було б смішно, якби не було так похмуро. А Чарлі був брудний; неприємний запах, що виходив від нього, наповнив квартиру.
  «Давай, — сказав йому Оскар. «Я б хотів, щоб у мене було мило та гаряча вода, от і все. Ти можеш одягнути мій одяг, коли вийдеш. Викинь свої, і я їх позбудуся».
  — Підійде, — сказав Чарлі. «Ми приблизно однакового розміру — ну, у всякому разі, ми були колись. Я не можу зрозуміти, як виглядають товсті люди». Оскар і Сьюзі були худішими, ніж коли Японія захопила Оаху, і їм було краще, ніж більшості людей, тому що Оскар ловив так багато риби. Однак для скелета худий чоловік мав виглядати товстим. Чарлі пішов у ванну кімнату, потім знову висунув голову. «Про що була вся стрілянина пару ночей тому? Ось чому я думав, що армія повернеться сюди».
  «Вони зачистили табір полонених у парку Капіолані», — відповів Оскар. Вони врятували купу хлопців, які були схожі на вас. Він цього не сказав. За винятком того, що Чарлі не лаявся з жінками, яких він мав залишити в спокої, він не міг допомогти своєму вигляду. Оскар додав: «Мені здається, вони боялися, що японці почнуть вбивати людей, якщо вони просто залишать їх там».
  «Боже, я в це вірю», — сказав Чарлі. «Я сподівався, що зможу повернути солдатів у долину Каліхі. Бог знає, що тепер буде з моїми друзями».
  Він знову зачинив двері. Почала текти вода. Оскар тихим голосом сказав: «Він повинен залишитися тут на деякий час, дитино. Вибачте, але я не знаю, що ще ми можемо зробити».
  Сьюзі відмахнулася від цих слів. "Все добре. Ти маєш рацію. Ми не можемо нічого зробити. Боже мій! Ви бачили його? Він схожий на фотографію в Life або National Geographic , де вони говорять про голод в Індії чи Китаї чи десь у цьому роді». Тепер вона почухала голову. Вона збентежено посміхнулася, але сказала: «Заради бога, викиньте його одяг десь далеко-далеко. Я збираюся уявити, що я сверблю протягом наступного тижня, незалежно від того, справді я це чи ні».
  "Так, я знаю." Оскар дістав із шафи квітчасту сорочку та пару штанів і викинув їх у ванну. У нього не було ременя, яким Чарлі міг би притримати штани; жодна з тих, що йому належали, не мала достатньо дірок. Але довжина мотузки утримала б його друга порядним.
  Він глянув на Сьюзі. Яке… співчуття вона відчувала б, якби Чарлі залишався тут увесь час? Як би вона виявила свою симпатію? Так ? _ Оскар подумки знизав плечима. Якщо зробила, то зробила, і все. І якщо так, хіба це не означало йому, що вона не та дівчина, з якою він хотів би провести решту свого життя? Коли Чарлі вийшов із ванни, він викинув свій старий одяг з-за дверей. Через кілька хвилин він вийшов набагато чистішим. Можливо, тому що він був чистішим, можливо, через те, як на ньому висіли сорочка та штани Оскара, він виглядав ще схудлішим, ніж раніше.
  
  
  Оскар взяв великим і вказівним пальцями смердюче лахміття Чарлі, як метушлива діва. Йому було байдуже, як він виглядає. Якби в нього були щипці, він би ними скористався. Він виніс одяг до вхідних дверей будинку, висунув голову надвір, щоб японці його не помітили, і викинув усе у жолоб. Повертаючись до своєї квартири, він гарячково витер руку об штанину.
  Чарлі розповідав Сьюзі, що таке в долині Каліхі. Вона чіпала кожне його слово. Що ж, Чарлі міг розповідати історії з будь-ким, крім Вілла Роджерса. Оскар був непоганим, але він не був у лізі Чарлі. Він знову знизав плечима. Він би побачив, що сталося, і все. Як би там не було, він був радий, що Чарлі вибрався з долини Каліхі цілим.
  ДЖЕЙН АРМІТАЖ ЗРОБИЛА собі своєрідне лігво на експериментальній посадковій станції Вахіава. Через нього протікав струмок, тож у неї була вода. На деяких деревах були плоди, і вони дали їй трохи їжі. Голуби-зебри не були такими поширеними, як до вторгнення японців, але маленькі синьоморді птахи все ще були тут. Джейн не наважилася розпалити багаття. Якщо ви досить зголодніли, ви можете з’їсти їх сирими. Джейн не повірила б, але це була правда. І вона була досить голодна.
  У неї не могло бути простішого плану: триматися подалі від очей і намагатися не загинути, доки американці не захоплять Вахіаву. Здавалося, ніхто не йшов ні за нею, ні за іншими жінками-розрадниками, які втекли з проклятого публічного дому. Джейн точно знала, що це означало: у японок були важливіші речі, про які вони повинні турбуватися. Тепер їх трахали замість того, щоб займатися цим. І вони також мали це.
  Час від часу на станцію приходили інші люди, щоб зібрати фрукти. Джейн ховалася від них, мов звір, у густих кущах біля струмка. Частково тому, що боялася, що її можуть видати окупантам. І частково це було тому, що після того, що японці змусили її зробити, вона почувалася нечистою. Безсумнівно, будь-хто, хто знав її, хто знав, що їй довелося робити, теж подумав би, що вона нечиста. Від вчительки третього класу до повії за один простий крок…
  Фронт наближався до Вахіави, але не настільки швидко, щоб їй підійти. Японці засіли перед містом. «Будуть, виродки», — подумала Джейн, зголоднівши. Незважаючи на те, що вони не знали, що вона тут, вони продовжували намагатися зруйнувати її життя.
  Вони зробили це, добре. Ось їй і тридцять, і вона сподівалася, що ніколи не побачить, ніколи не торкнеться і, особливо, ніколи не скуштує півня, поки буде жива. Можливо, одного дня вона передумає. Вона засміялася з цього. Так, коли мені виповниться дев'яносто. А може, дев'яносто п'ять.
  Були моменти, коли вона не могла посперечатися, що зможе дожити до свого тридцятиріччя, не кажучи вже про дев’яносто п’ять. Японці не мали до цього жодного відношення, крім того, що стояли й боролися. Американські снаряди падали на Вахіаву з тих пір, як бордель був уражений. Іноді вони падали на станції посадки або поблизу неї. Ці жахливі гуркіти виривали дерева з корінням, а шрапнель ричала крізь листя та підлісок. Жоден із них не влучив у Джейн, але деякі підійшли дуже близько.
  Вона була на станції чотири чи п’ять днів, коли кулеметні кулі почали тріщати повз її голови — оскільки сади йшли за течією струмка, більшість землі тут була нижче навколишньої місцевості. Флетч сказав їй, що коли ти чуєш тріск кулі, вона наближається ближче, ніж ти хочеш. Вона вважала ці кулі чудовими. Вони означали, що американці майже настільки близькі, наскільки вона хотіла, щоб вони були.
  Тоді японські солдати почали відступати через станцію. Джейн сховалася якнайглибше серед кущів. Вона боялася, що вони будуть боротися з прикриттям пропонованих екзотичних рослин. Однак низина, очевидно, мала більше значення. Дехто з японців зупинився, щоб наповнити свої пляшки водою в потоці. Потім вони побігли на південь, щоб зупинитися деінде.
  Незабаром їхні кулі тріснули над її головою, коли вони турбували зустрічних американців. Вона лягла за повалену колоду і сподівалася, що вона захистить її. Хтось поставив кулемет на північному краю маленької долини. Від його божевільного удару в неї боліли пломби. Вона почула крики, які не звучали так, наче вони були японською, а потім чоботи, що пливли по стежках, якими туристи ходили, щоб побачити яблуко-слона та свічкове дерево.
  Вона так обережно підняла голову. На мить її сколихнув свіжий страх. Чи були ці люди американцями? Це були білі чоловіки, вони розмовляли англійською, але вона ніколи раніше не бачила цих зелених уніформ. Шоломи теж не були схожі на те, що Флетч зі сміхом назвав своїм жерстяним капелюхом.
  Їй довелося набратися сил, щоб говорити. "Привіт?" — сказала вона голосом не більше ніж шепіт.
  Зі страшною швидкістю дві гвинтівки замахнулися, щоб накрити її. «На біса?» — сказала одна з зелених привидів.
  «Сучий син! Це широке», - сказав інший. «Виходьте звідти, леді. Ми, біса, ледь не муштрували вас».
  — До біса, близько, — погодився перший. «Що, в біса, ти взагалі тут робиш?»
  «Ховається», — відповіла вона. Для неї це було найочевидніше у світі. Ці-воїни-усміхнулися, наче пожартували. «Хто ви взагалі такі?» вона запитала.
  «Капрал Петрокеллі, пані», — сказав один із них, а другий відповів: «Рядовий Шумахер, пані». Разом вони додали: «Армія Сполучених Штатів».
  Армія не носила такої форми, як у них. Ні, воно не носило такої форми, як у них. Були внесені деякі зміни. Шумахер (який був нижчим і чорнішим за Петрокеллі, який лише йшов, щоб показати вам) запитав: «Японці є?»
  Джейн показала на південь. «Вони пішли геть», — сказала вона, ніби мала роль у вестерні B. «Я сподіваюся, ти вб'єш їх усіх».
  — Для цього ми тут, пані, — сказав капрал Петрокеллі. Він подивився на неї з ніг до голови, не як чоловік, який дивиться на жінку (слава Богу!), а більше як інженер, який цікавиться, як довго може працювати сильно пошарпана машина. Діставши з мішечка на поясі пару маленьких банок, він простягнув їх їй. «Ось. Вважайте, що вам це потрібно гірше, ніж нам». Під таким спонуканням рядовий Шумахер теж відкашлявся.
  «Дякую», — прошепотіла вона на краю сліз. Потім вона довела, що в неї залишилося трохи здорового глузду: вона запитала: «Як я збираюся їх відкрити?»
  «Ось, спробуйте це». Шумахер дав їй ніж, ні, багнет, довший і тонший за той, що на його гвинтівці. Це виглядало надто смертоносно для такої буденної роботи, але, мабуть, спрацювало б. Він сказав: «Зняв це з мертвого японця пару днів тому. Я збирався залишити це на пам’ять, але є ще щось. Ви можете отримати від цього користь».
  «Така жаба також зачепить кожного, хто переступить лінію», — сказав Петрокеллі.
  Якби я повернулася до борделю, якби я втикала кожного чоловіка, який торкався мене… Джейн скривилася. Якби я це зробив, я б убив стільки людей, що армія, мабуть, уже була б у Гонолулу.
  Неподалік хтось крикнув. Джейн поняття не мала, що він сказав. Але це мало сенс для солдатів. Вони побігли риссю. Шумахер озирнувся через плече й помахав рукою. Потім вони зникли.
  І більша частина Вахіяви мала бути в руках американців, а у Джейн була зброя та їжа — Боже мій, справжня їжа! Вона повернулася до свого притулку під кущі та за колоду. Можливо, вона вийде через деякий час, а можливо, ні. А тим часом… Вона багнетом відкрила банку. Це був хаш із ростбіфу. Вона не їла яловичини протягом двох років. Вона думала, що це було найчудовіше, що вона коли-небудь куштувала, що лише доводило, як довго вона обходилася без нього.
   XIII
  АМЕРИКАНЦІ ЗБИРАЛИСЯ ЗАХОПИТИ ВІЛЕР-ФІЛД. ЛЕЙТЕНАНТ САБУРО ШІНДО бачив те саме. Японці на землі робили все можливе, щоб стримати ворога. Вони зазнали жахливих втрат, але янкі все одно рухалися вперед. В американців було більше і кращих танків, ніж у японців. У них було більше артилерії, а також кораблі ВМС, які бомбардували Оаху. І вони повністю контролювали повітря.
  Сіндо знав, наскільки це важливо. Він насолоджувався цим під час завоювання Гаваїв японцями. Перебувати над головою американських винищувачів і бомбардувальників від світанку до заходу було набагато менш приємно, ніж бути там самому.
  Тепер у нього знову була можливість піднятися туди. Люди наземного екіпажу на Wheeler Field канібалізували Zeros і Hayabusa для їх зброї. Вони канібалізували півдюжини розбитих винищувачів, щоб зібрати один, який би, як вони сподівалися, літав. Сіндо навіть не довелося тягнути за ниточки, щоб зуміти протистояти американцям. Наскільки він знав, він був останнім живим і непораненим пілотом на полі.
  Був американський фільм про людину, зроблену з частин інших людей. Винищувач, який Шіндо летів би проти американців, був дуже схожим на це. Більшість із них надійшла від Zeros, іноді — від Hayabusas . Це була смертельна пастка. Він знав стільки ж. За звичайних умов він би не пройшов повз нього, не кажучи вже про те, щоб сісти в кабіну. Тепер… Весь японський гарнізон на Оаху загине. Як єдине, що мало значення. Сіндо хотів померти, завдаючи ударів у відповідь ворогові, завдаючи шкоди круглооким варварам, які наважилися атакувати його божественне королівство.
  Перш ніж він сів у винищувач «Франкенштейн», чоловік наземного екіпажу дав йому пляшку місцевого не зовсім джину. Перед звичайною місією він би не пив. Яка різниця тепер? Нікого він не бачив. Йому мало б пощастити, щоб правильно провести атаку. Йому потрібне було б чудо, і не таке вже й дрібне, щоб повернутися.
  "Удачі. Вдарте їх сильно», — сказав чоловік наземної бригади, коли Шіндо віддав пляшку. «Банзай! для імператора!»
  «Банзай!» — луною повторив Шіндо. Він забрався в кабіну, зачинив її й затиснув. Двигун завівся з першої спроби. Сіндо сприйняв це як добру ознаку. Останнім часом йому їх катастрофічно не вистачало. Так було з усіма японцями на Оаху.
  Ще однією хорошою прикметою буде зліт без підриву. У нього під літаком була підкинута стокілограмова бомба. Те, що видавалося за злітно-посадкову смугу, було лише достатньою кількістю трави, щоб підняти його з землі… він сподівався. Якби трави було недостатньо або якби колесо врізалося в яму, трава сховалася, його місія була б коротшою, ніж він очікував.
  Незважаючи на ризики, він хотів, щоб бомба була більшою. Винищувач міг без проблем нести 250 кілограмів, але такого розміру зброярі не змогли знайти. Він знизав плечима й поправив ремінь безпеки. Потім відпустив гальма. Літак покотився вперед. Він дав більше газу. Коли він наблизився до краю трави, він відтягнув палицю. Зеро підняв ніс. Він не міг просити більш плавного зльоту.
  
  
  Під час підйому він отримав панорамний вид на бої. Вахіава пішов, загубився. Так само були казарми Шофілда, на північ від Вілер-Філд. Якби механіки довго чекали, щоб зайнятися своїми гайковими ключами, плоскогубцями та заклепками, вони б не змогли цього зробити.
  Під ним Wildcats і нові американські винищувачі пірнули, щоб обстріляти японську наземну позицію. Назустріч їм вівся кулеметний вогонь, але справжні зенітки не відкривалися. Жоден з американських літаків не звернув уваги на Шіндо. Якщо вони взагалі його помітили, то припустили, що він один із них. Розміром і формою Зеро був трохи схожий на Дикого Кота, але лише трохи. Найбільше йому допомогло припущення янкі, що японські літаки більше не зможуть літати. Якщо він не міг бути японцем, він мав бути американцем. Логічно, чи не так? Але логіка настільки хороша, наскільки хороші її припущення. Оскільки вони були неправильні…
  Він летів на північ, до чекаючого американського флоту. Літаки, що летіли на південь, махали йому крилами. Можливо, вони думали, що він у біді. Він чемно махнув у відповідь, наче кажучи, що все добре. Вони полетіли далі. Так і він. Він посміхнувся тоненькою посмішкою. Як і в минулих повітряних боях, він міг слідувати за їхнім вектором назад до носіїв, які їх запустили. «Domo arigato», — пробурмотів він, сумніваючись, що вони будуть раді отримати його подяку.
  Решта американської оперативної групи — міноносці, крейсери та лінійні кораблі — лежали поблизу берега, тому їхні великі гармати могли обстрілювати японців. Вони йшли на це методично. Чому ні? Ніхто не міг їм відповісти. Шіндо не мав цього наміру. Ці кораблі, якими б вони не були вражаючими (і вони соромили найбільший японський флот), не були тими, що мали справжнє значення. Він хотів перевізників.
  Вони пішли далі від берега, щоб переконатися, що ніщо з Оаху не може до них дістатися. Лейтенант Шіндо знову посміхнувся. Щось із Оаху так чи інакше йшло до них.
  Ось вони були! Навколо них були есмінці для захисту від підводних човнів і ведення зенітного вогню. Вони, напевно, давно зафіксували його на радарі. Навіть якби й були, вони не думали, що він ворожий.
  Тоді він пробурмотів: «Закеннайо!» Авіаносці все ще мали над головою бойове повітряне патрулювання. Ось прийшов Дикий Кіт, щоб подивитися на нього. Про всяк випадок пілот мав подумати. Шіндо міг пережити багато речей, але не уважний візуальний огляд. Він знав момент, коли ворожий льотчик усвідомив, ким він є. Дикий кіт раптом прискорився і почав дзижчати.
  Американець думав, що зможе виграти повітряний бій. Багато пілотів Wildcat зробили помилку проти Zero. Навряд чи вони робили це більше одного разу. Цей янкі не хотів би. Шіндо повернувся всередину нього, підійшов йому за спину, вистрілив у нього й поштовхнув його до Тихого океану.
  Але пілот Дикого кота, мабуть, зв’язався з друзями по рації. Вони всі кинулися до Шіндо. У нього просто закінчилося дозвілля. Тепер усе відбувалося б поспішно. Він кинувся до найближчого носія. Американці все одно не розмістили їх так широко, як мали б. Якби японці змогли організувати справжню атаку, вони могли б розбити цю оперативну групу. У такому разі Шіндо міг зробити все можливе.
  Коли він пірнув, на нього відкрили зенітні гармати. Кораблі внизу нарешті зрозуміли, що він не з їхніх. Найближчий перевізник був невеликим. Йому було байдуже. Якби він міг влучити, він би це зробив.
  Він потягнув важіль викиду бомби. Бомба впала на волю. Він вибухнув на польотній палубі. Уламки снарядів або кулеметні кулі врізалися в Zero, коли він віддалявся. Двигун закашлявся. Від літака тягнувся дим.
  «Карма», — сказав Сіндо. Звичайно, це була одностороння місія. Він був би більш злий і розчарований, якби очікував чогось іншого.
  
  
  Він полетів до наступного найближчого перевізника, сподіваючись, що його літак не підпиє до того, як він туди прибуде. Дикий кіт кинувся на нього. Він зробив швидкий перекат і втік. Це змінило його напрямок. Недалеко попереду був інший перевізник. Це приземлялися літаки, і їх було багато на екіпажі. ідеально
  Він трохи набрав висоту, потім пірнув, наче сам приземлився. Усередині кабіни він приготувався до удару, не те, щоб це мало користь. «Банзай!» — крикнув він, коли під ним здулася кабіна.
  «Заборона-»
  ДЖО КРОЗЕТТІ ВТІК НА острів BUNKER HILL після того, як виліз зі свого Hellcat. Він дивувався, чому деякі довколишні кораблі стріляють з протиракетної зброї, наче це виходить з моди. Він би не повірив, що в японців залишилися літаки.
  Те, у що він вірив, не мало значення. Через мить йому втерли носа. Матрос вказав на правий борт і закричав: «Черта, це японець!»
  І це було. Zero горів. Він пронісся низько над поверхнею Тихого океану прямо до Банкер-Хілл. Джо безсило зачаровано дивився. Що, в біса, думав той пілот? Він не міг бути настільки божевільним, щоб спробувати приземлитися на американський авіаносець, чи не так? Його розстріляли б на шматки, перш ніж він встиг відкрити кабіну. І навіть якби це було не так, його все одно не вишикували.
  Він трохи піднявся, потім кинувся на палубу. Крозетті не міг повірити, що збирався навмисно розбити свій літак, поки не зробив цього. Нуль злетів у вогненну кулю. Так само зробили півдюжини Пекельних котів.
  «Вогонь!» — закричав Джо. «Пожежа в екіпажі!»
  З пекла вибіг чоловік екіпажу. Його одяг горів — можливо, він теж горів. Він кричав, як проклята душа, коли біси встромляють в нього вила.
  «Вниз!» — крикнув Джо. «Вниз і котись!» Це було те, що всі були навчені робити. Згадати тренування, коли все сталося на вболівальника, було не так просто. Джо все ще був у своєму льотному костюмі, у важкій шкіряній куртці. Він не був великим хлопцем, але він кинувся через палубу, взявся за чоловіка екіпажу, ліг на нього й бив полум’я кулаками в рукавичках. Коли більша частина вогню згасла, хтось на кілька секунд повернув на них шланг. Чоловік, який стояв за шлангом, мав розум повернути насадку на туман, а не на потік. Інакше вода під високим тиском могла б вилетіти з кабіни польоту в напій.
  Підійшли медики і штовхнули обгорілого вниз. «А ти, друже?» — запитав Джо один із них.
  "Ти в порядку?"
  «Так, думаю, так», — ошелешено відповів він. У рукавичках чи ні, він обпік собі руки. Одна щока теж горіла — він це відчував. Але він був цілим, зовсім не схожим на бідолашного виродка, який вибрався з того пекла.
  Медик плеснув йому на щоку мазь. Це щипало, потім заспокоювало. «Ти добре зробив», — сказав хлопець, а потім поштовхнувся геть шукати нових жертв.
  Йому не треба було б далеко шукати. Той японець був негідником, але хоробрим ублюдком. Він зробив для Банкер-Гілл усе , що міг. Літаки все ще горіли, незважаючи на океанську воду, яку на них поливали шланги. Палаючий бензин і нафта плавали поверх води, і їх доводилося топити або змивати бортом.
  Якби той Зеро розбив півхвилини раніше… Джо здригнувся. Він був би прямо в центрі вогняної кулі.
  Тепер усе, що він міг зробити, це допомогти вчепитися за шланг, який намагався перемогти полум’я. Обпалені руки кричали на нього. Він їх проігнорував. Опіки були не такі страшні, і він не думав, що погіршує їх. Він хвилюватиметься про це пізніше будь-яким способом.
  «Ти бачив цього придурка?» — спитав старшина позаду нього. «Ви бачите, як він розбив той клятий літак?»
  «Звичайно, — відповів Джо. CPO, який тримав сопло, залив палаючого Hellcat, який міг бути його. «Якби він зробив це трохи раніше, він би мене дістав». там. Він це сказав. Небо не впало. Але він не думав, що коли-небудь матиме відчуття, що з ним нічого не може трапитися, ні. Тепер він був просто ще одним — як це назвав якийсь розумник? — ще один утікач від закону середніх, ось і все.
  «Він знав, що його обдурили, тож він обдурив і нас», — сказав старшина. «Як, у біса, зупинити хлопця, який уже знає, що збирається купити ділянку?»
  — Ми цього не зробили, — сказав Джо.
  «Нічого лайна!» — погодився старшина. «Ви можете уявити, що було б, якби сотня цих японських виродків спробували врізати свої літаки в авіаносці та бойові вагони одночасно? Вони могли б облажати весь проклятий ВМС США».
  Джо задумався. Ідея була страшною, але лише на мить. Він похитав головою. «Ніколи не буває, друже. Не в пекло. Де ти знайдеш сотню настільки божевільних хлопців, щоб убити себе, ніби це були тренування в ближньому порядку? Навіть Nips не такі вже й божевільні».
  «Так, мабуть, ви маєте рацію», — сказав старшина після власних роздумів. «Треба бути азіатом, щоб зробити щось подібне, і навіть японці не такі азіати». Він вказав на авіаносець супроводу, який стояв праворуч. Стовп диму піднімався і з того корабля. «Негідник, мабуть, заклав у неї бомбу — або той, або інший літак дістав її».
  «Я думаю, бомба», — сказав Джо. «Бомбу можна засунути практично під будь-якого бійця. Був тільки один літак, чи не так?»
  «Ну, я так і думав », — відповів рейтинг. «Тепер я не дуже впевнений. Боже, який довбаний безлад це вийшов».
  У нього було це прямо. Контроль пошкоджень був на м'ячі. Вони не давали вогню поширитися, а тепер ледь не погасили його. Але в кабіні літака Bunker Hill все ще панував безлад. Їм довелося б перекинути шість-вісім літаків за борт. Їм також доведеться відремонтувати обшивку екіпажу; деякі з них загорілися. У повітрі смерділо бензином і моторним маслом, горілою фарбою, горілою гумою та спаленим деревом. Крім того, був ще один запах, від якого в рота Джо хлинули слюни, перш ніж він зрозумів, що це спричинило, а потім викликав у нього бажання захворіти. Запах горілого м'яса вже ніколи не буде для нього колишнім.
  СЕРЖАНТ ВЗВОДУ ЛЕС ДІЛЛОН Згорбився в ями від снаряда на північ від злітно-посадкової смуги Вілер-Філд. Японці мали кулеметні гнізда по той бік тих пошарпаних цементних смуг. Невдовзі хтось, кому не потрібно було цього робити, збирався наказати морським піхотинцям перетнути цю голу землю. І вони б теж або померли б, намагаючись. Лес не хотів бути одним із бідних виродків, які померли, намагаючись.
  Він почув найприємніший звук у світі: радіальні двигуни вгору в повітрі кричали. Hellcats обстріляли позиції японців. Він спостерігав, як ці снаряди 50-го калібру жують траву. Потім він почув інші двигуни: Луї Армстронг замість Бенні Гудмана. Dauntlesses поклали бомби прямо на гроші, а потім з ревом побігли, щоб отримати більше боєприпасів і зробити це знову.
  Перетнути поле вбивства все одно буде нелегко. Будь-який японець, який не був мертвим чи покаліченим, піднявся б і стріляв, щойно морські піхотинці вилізуть зі своїх нір. Навіть ті, хто був покалічений, повісили б на гвинтівку чи гранату. Вони не збиралися дозволяти вам взяти їх живими. Це було добре з Лесом Діллоном. Він все одно не хотів брати їх живими.
  Пролунав свисток. Лесь скривився. Це був той момент, якого він не чекав. «Вставай, виродки!» — крикнув капітан Бредфорд. «Ми морські піхотинці чи ні?»
  Це підірвало гордість чоловіків. Командир роти мав це знати. Лесь схопився й побіг уперед. Він згорбився якомога нижче й ухилявся з боку в бік. Усе це принесло більше користі, ніж клацання пальцями, щоб утримати слонів, але не дуже багато.
  І літаки не вичистили всіх японців. Він гадав, що не будуть. Морпіхи впали. Інші кинулися, щоб стріляти у відповідь. Крижано-блакитний трейсер проскочив повз голову Діллона. Першою його думкою був світлячок на бензедрині. Його наступним було те, що раунд підійшов занадто близько до пробивання його квитка. Він повинен був це подумати першим, але ваш розум іноді робив божевільні речі.
  Тоді він був серед японців. Деякі з них були справжніми піхотинцями; інші, за своїм одягом, екіпаж літаків. Вони всі билися, як божевільні; наступний японець з будь-якою віддачею, яку побачив Лес, буде першим. Але морські піхотинці також не відмовилися від них. Більше з них кинулися на допомогу друзям. Японці не отримали багато підкріплень; У Леса було відчуття, що ті, хто воює тут, були останніми японцями, які стояли на дорозі.
  А потім вони вже не стояли. Морські піхотинці, які все ще були на ногах, добивали будь-якого ворога, який ще смикався. Звістка про масове вбивство військовополонених в Опані поширилася. Морські піхотинці були не більш схильні брати полонених, ніж японці, навіть раніше. Тепер… Можливо, вони виконали б прямий наказ спробувати захопити ворожих солдатів для допиту. Знову ж таки, можливо, ні. Якби японці виграли бій, Лес знав, що куля в голову — це найкраще, на що він міг сподіватися. З цього моменту все пішло вниз, і теж поспішно.
  Три танки «Шерман» загуркотіли й захрипіли по зруйнованій злітній смузі. Лес дивився на них із сумішшю вдячності й огиди. Він був радий їх бачити — він завжди радів бачити танки, бо вони так сильно тиснули на піших солдатів, — але він був би радий, якби вони з’явилися на годину раніше. Вони могли б значно спростити цю посаду.
  Він також був не єдиним, хто мав таке почуття. «Приємно, що ви приєдналися до нас, дівчата», — прошепеляв морський піхотинець, махнувши танкістам млявим зап’ястям.
  «Вони не хотіли, щоб їхнє волосся скуйовдилося», — додав інший брудний, неголений шкіряний, ще більш хитрий, ніж перший. Лесь почав реготати. Він не знав чому, але слухання жорстких хлопців, які поводяться як купа фруктів, завжди розлучало його. Деякі феї потрапили в морську піхоту. Коли їх дізналися, вони пішли з Корпусу набагато швидше, ніж приєдналися до нього. Він бачив, як це відбувалося кілька разів, у Китаї та назад у Штатах. Деякі з чоловіків, які отримали відмову, також програли з інших причин. Інші були б гарними морськими піхотинцями, якби не були чудаками.
  Він знову засміявся, на іншій ноті. Наскільки він знав, зараз у компанії був один-два педика. Поки чоловік не афішував це — деякі робили — звідки ти міг знати?
  Навіть коли такі думки спадали йому на думку, він спустився в нору, яка вже не була потрібна якомусь японцю. Вам не хотілося стояти на ногах, коли японці можуть почати стріляти в вас будь-якої секунди. Тим часом екіпажі танків лаяли у відповідь морським піхотинцям, які билися пішки. Один стрілець з лука хотів вискочити з танка і надерти дупу. Водій на тому танку його втримав. Йому, ймовірно, пощастило: натовпи, швидше за все, були в кращій формі та зліші, ніж хлопці, які мали броню, щоб стримати війну.
  
  
  "Достатньо!" — крикнув Лесь. «Всім-досить! Ми повинні вбивати японців. Хочете побити один одного, почекайте, доки ми візьмемо Гонолулу».
  У цьому імені було достатньо магії, щоб заспокоїти людей. Морські піхотинці, які раніше були на Гаваях, подумали про Готель-стріт. Ті, хто не був, не робили, але вони мали на увазі щось на зразок Hotel Street. Гонолулу був Святим Граалем. Були всілякі стимули для того, щоб викинути японців, випивка і не найменша з них кицька.
  «Куди ми зараз підемо, сер?» — запитав хтось капітана Бредфорда.
  «Більше наказів поки не маю», — відповів командир роти. «Ми зробили це. Тепер чекаємо і дивимося, що буде далі». Чоловіки знали, що з цим робити. Вони влаштувалися в окопах, які щойно здобули. Тут і там вони витягали з них японські трупи. Закурили. Деякі з них відкрили банки K-раціону. Поки вони нікуди не йшли відразу, вони влаштовувалися якомога зручніше. «Поспішати і чекати» мало бути армійським жартом, але морські піхотинці також жили згідно з ним.
  Голландець Венцель підійшов, щоб зачепити Верблюда з Леса. «У K-rats сигари не кладуть», — сумно сказав Венцель. «Ти ще живий? Не бачився з вами деякий час, тому я почав дивуватися.
  «Ну, я востаннє дивився», — відповів Діллон. «Я теж думав про вас. Не бачись з кимось кілька годин, ти думаєш, що, можливо, він зупинив когось грудьми».
  «Ці японці…» Венцель нахилився, щоб запалити світло, втягнув дим і тримав його так довго, як міг. Лес подумав, чи збирався він закінчити це після того, як нарешті продув. Тоді він вирішив, що це не має значення.
  Серед морських піхотинців це було практично повним реченням. Датч видихнув сіру хмару й сказав: «Знаєте, за сигарети тут можна отримати майже що завгодно. Вони були без нього, оскільки викурили останнє, що мали. Вони стають на коліна, щоб подякувати вам, якщо ви щось віддаєте».
  "Так?" Лес посміхнувся. «Ви змушуєте одну з цих дівчат опуститися на коліна заради вас? Я чув, що мене повісили, як коня, але я ніколи не чув, щоб мене повісили, як верблюда».
  Венцель зробив жахливу міну, але сказав: «Б’юся об заклад, ти міг би потрапити на цигарки, ні лайна. Скажу тобі дещо: я вважаю, що я скоріше зазнаю удару, ніж зведу більшість цих жінок. Вони такі до біса худі, що це було б як драбину стелити».
  Лесь кивнув. Усі цивільні на Оаху були худими. Навіть японці були худі, і мали кращий пайок, ніж місцеві. Так само… «Ви чули про в’язнів у тій Опані, і про тих, кого наші хлопці врятували біля Гонолулу? Ці бідні матері були не просто худими. Вони справді помирали від голоду. Прокляті японці мають багато за що відповісти».
  «Краще повірте». Датч викурив сигарету до недопалка. Тоді він дістав із кишені кліпсу для алігатора й продовжував палити її навіть після того, як вона стала занадто маленькою, щоб тримати її між пальцями. Це була хороша ідея. Лесь нагадав собі, що треба зняти власну кліпу з радиста, чи польового телефоніста, чи ще когось, хто возився з дротами. Венцель продовжував: «Десь також мав бути ще один табір, де японці поквиталися з хлопцями, які в звичайних місцях затягнули дупи. Scuttlebutt полягає в тому, що один зробив інших схожими на ліки від відпочинку».
  — Я теж чув щось подібне, — сказав Лес. «Ви продовжуєте сподіватися, що це лайно не так. А потім ти дізнаєшся, що це так, і що це гірше, ніж хтось казав, оскільки ніхто б не повірив, якби вони спробували сказати, наскільки це погано насправді».
  
  
  Венцель подивився на найближчий труп японця. Японець отримав одного в шию і одного в обличчя. Будь-яка добила б його. Той, що в обличчя, вийшов через потилицю й виніс більшу частину мозку. По залитих кров'ю сіруватими бризками повзали мухи. «Він швидко це зрозумів», — зауважив Датч. «Після того, що вони зробили в Опані, я хотів би засмажити їх на повільному вогні. Також не половина того, що вони повинні отримати».
  — Буде така війна, гаразд, — сумно погодився Лесь. «У 1918 році німці билися важко, але билися досить чисто. І ми теж, навіть якщо, — він спогадливо захихотів, — їхнім кулеметникам було дуже важко здаватися. Ці виродки думали, що можуть стукати, поки ти не опинишся прямо на них, а потім підняли руки. У них було більше аварій… Але тут все так буде, а ми тільки починаємо. До Токіо ще далеко. Бля, до Мідуею ще далеко».
  «Пане?» — закликав радист капітана Бредфорда.
  Ротний трохи послухав і поговорив. Тоді він сказав: «Ну, хлопці, ми отримали замовлення». Він дочекався, поки очікувальне бурмотіння вщухне, а потім продовжив: «Ми збираємося повернути ліворуч і попрямувати до Гонолулу, а решта хлопців рухатиметься на південь».
  «Що за біса?» — буркнув Лесь. Він гадав, що вони продовжуватимуть їхати прямо на південь. Він запитав: «Сер, а як щодо Перл-Сіті та Перл-Харбора?»
  «Про них подбають, сержанте, я обіцяю», — сказав Бредфорд. «Єдина відмінність у тому, що ми не будемо тими хлопцями, які це зроблять».
  — Правильно, — сказав Лесь. Хтось десь вище в ланцюжку командування влаштував мозковий штурм. Незалежно від того, чи буде це в кінцевому підсумку хорошим типом чи іншим типом, усім доведеться почекати та подивитися, як це вийде. «Гонолулу». Ділон відчув смак слова. Незадовго до цього він думав про Готель-стріт. Йому стало цікаво, що від нього залишилося. Якби клятий Ніпс не застрелив його першим, він би дізнався.
  МІНОРУ ГЕНДА ЧЕКАВ В ГОТЕЛЬНОМУ НОМЕРІ на Готельній вулиці. Він приніс свій велосипед із собою нагору до маленької голої кабінки. Якби він залишив його на вулиці, навіть прикутого до ліхтарного стовпа, до того моменту, як він спустився, його б уже не було. Він заплатив занадто багато за кімнату. Він також заплатив занадто багато за пляшку острівного джину, яку приніс сюди. Він знизав плечима. Що йому тепер робити зі своїми грошима, крім як витрачати їх?
  Стукіт у двері. Він схопився з ліжка — єдиних меблів у кімнаті, крім пошарпаного комода. Готелі на Готельній вулиці мали на увазі лише одне.
  Він відкрив двері. Королева Синтія Лаануї стояла в коридорі. Ймовірно, найвідоміша жінка на Гаваях, вона докладала зусиль, щоб її не впізнали. Її руде волосся було заправлене під солом’яний капелюшок. Величезні сонцезахисні окуляри допомогли приховати її обличчя. Вона також принесла свій велосипед нагору. Тісна кімната з двома велосипедами потішила Генду. Маленькі речі ще могли. Кілька великих більше не забавляли.
  Королева Синтія підвела велосипед, коли Ґенда стояв осторонь. Він зачинив за нею двері й замкнув їх. Тоді він узяв її на руки. Вони жадібно поцілувалися. Коли вони розлучилися, вона сказала: «Це не вийде, чи не так?» Вона не звучала гірко — лише була дуже втомлена.
  "Немає." Генда хотіла, щоб він міг їй збрехати. У Перл-Харборі японські офіцери все ще були зайняті неправдою один одному. Вони продовжували вірити, що якщо все піде правильно, і якщо те піде правильно, і якщо вони спіймають американців, які дрімають тут, вони все одно можуть врятувати Оаху. Американські офіцери, мабуть, танцювали цей танець омани наприкінці 1941-го та на початку 1942-го. Невдовзі поразка все одно побачила їм в очі. І це дивилося б японцям в очі теж. Генда продовжив: «Ми завзято боремося. Ми сміливі. Але, вибачте, ми не можемо виграти. Ворог надто сильний».
  
  
  Сказати щось подібне принесло величезне полегшення. За правду його могли заарештувати колеги. Якщо на щось не дивитися, вони були переконані, воно піде. Але переконання не стало правдою.
  «Що ми тоді будемо робити?» — запитала Синтія. "Що ми можемо зробити?"
  Що ми тут мали на увазі? Японська імперія та Королівство Гаваї, яке скоро зникне? Король Стенлі і вона? Генда і вона сама? Усі разом? Це останнє було припущенням Генди. Він сказав: «Ми всі робимо все можливе». Його відповідь була такою ж двозначною, як і її запитання.
  Вона помітила пляшку на комоді. Два гнучких кроки підвели її до нього. Вона висмикнула пробку, ковтнула й скривила жахливе обличчя. «Боже, це огидно», — сказала вона, кашляючи, а потім знову випила.
  Генда теж потягнувся. Це було настільки погано, як і сказала Синтія. Але єдине, що було гірше за гнильний лікер, — це його відсутність. «У вас є мужність, щоб не намагатися втекти», — сказав він.
  Її сміх був увесь у бритвах та колючому дроті. «Куди б я пішов? Як би я туди потрапив? Де б це не було, хтось би дізнався моє обличчя. Ваші пропагандисти переконалися в цьому. Я на поштових марках. І зовсім скоро я теж буду на стінах пошти». Побачивши, що для Генди це нічого не означає, вона пояснила: «Саме там ми розвісили плакати з розшукуваними злочинцями».
  Він знову поцілував її. «Для мене ти не злочинець, але перебуваєш у розшуку». Говорити компліменти англійською для нього було нелегко. Він сподівався, що один вийшов правильний.
  Мабуть, бо вона почервоніла. Але вона не звучала щасливіше, коли відповіла: «Так, і це робить мене ще більшим лиходієм для США. Наче бути королевою Гаваїв було недостатньо погано, я закохалася в японського офіцера. Вони не знатимуть, розстріляти мене чи повісити».
  Мабуть, вона мала рацію. Ні, вона мала бути права. Якби американці повернулися, вони мали б платити борги.
  Він хотів, щоб він міг запропонувати відвезти її до Японії. Вона заслуговувала на те, щоб уникнути такої долі. Він не думав, що вони двоє довго протримаються як пара, коли вона повернеться на рідні острови. Король Стенлі також мав би приїхати. Зв’язок Ґенди з круглоокою жінкою привернув би набагато більше уваги, і набагато суворіше, в Японії, ніж у цьому спокійному місці. Король і королева Гаваїв, безсумнівно, продовжуватимуть використовуватися в пропагандистських цілях: відважні глави уряду у вигнанні. Ґенда міг усе це побачити.
  Чого він не бачив, так це того, як відвести королеву Синтію — так, і короля Стенлі — з Оаху. Якби він знав, як це зробити, можливо, мав би певне уявлення про те, як втекти сам. Але жодного японського літака в цих місцях не було помічено з тих пір, як винищувачі та бомбардувальники американського флоту розбили флот, а потім і наземну авіацію. Літаючий човен H8K може проникнути в Перл-Харбор. Але шанси були довгими. Як продемонстрували американці, висадившись у таборі для військовополонених у парку Капіолані, вони контролювали море й повітря навколо Оаху, і їх контроль з кожним днем посилювався.
  Ґенда не думав, що Японія зможе назбирати достатньо авіаносців та інших кораблів, щоб кинути виклик цій армаді, навіть якщо вона відмовиться від решти війни, що їй не вдасться зробити. Усе, що казав адмірал Ямамото про те, що Сполучені Штати могли б зробити, якщо їх підняли, справджувалося. Але від Гонолулу до Токіо було понад 6000 кілометрів. Навіть зараз Гаваї захищали Японію.
  Можливо, підводний човен міг би проникнути та вийти. Однак ніхто не зайшов. Генда не знав, чи хтось пробував. Що було б гірше, знати, що дехто зазнав невдачі, або знати, що його начальство далеко на заході не наважувалося ризикувати? Ще одне запитання, яке він собі не ставив.
  
  
  «Коли... щось йде не так, японці часто вбивають себе, чи не так?» Судячи з того, як королева Синтія поставила запитання, вона знала відповідь.
  «Так, ми це робимо». Мінору Генда кивнув. Він не став вдаватися в подробиці сеппуку. Жінки все одно не повинні були випотрошити себе, а лише перерізати собі горло. Після кивка він похитав головою, намагаючись відігнати такі неприємні, небажані думки. У нього вони були не вперше. Він сказав: «Зарано турбуватися про такі речі. Занадто рано». Він сьорбнув із пляшки на комоді. Якби він випив цього достатньо, то деякий час ні про що б не хвилювався.
  Синтія також випила. Але її голос був абсолютно тверезий. «Занадто рано про це хвилюватися, так. Занадто рано? Я так не думаю».
  Оскільки Генда теж не вважав, що це надто рано, він не намагався з нею сперечатися. Він запитав: «Як його величність?»
  «Він не думав, що… це станеться, коли він дозволив тобі одягнути йому корону на голову», — відповіла вона. Генда це вже знав. Вона продовжила: «Це смішно. Він принаймні хапа-хаоле сам, але він справді злий на хаолів за те, що вони зробили з гавайцями. Це щиро. Багато в ньому блеф, балаганство та нісенітниця, — можливо, все-таки вона відчула майже джин, — але це по-справжньому. Вона подивилася на перстень і знову почервоніла. «Ну, він не сердиться на всі ці хаоли. »
  «Ніхто не міг бути-може бути? — міг розсердитися на вас, — сказав Генда.
  "Це мило. Ти милий». Тепер Синтія Лаануї поцілувала його. Давним-давно хтось сказав йому, що той, хто починає поцілунок, є тим, хто потребує цього більше. Судячи з того, як Синтія відчайдушно трималася за нього, було багато правди. Коли вони розлучилися, вона сказала: «Ти мене не дуже добре знаєш. Ви не можете знати мене дуже добре, якщо говорите мені щось подібне. Не зрозумійте мене неправильно - мені це подобається. Але я також знаю, що це безглуздо».
  «Я так не думаю». Генда був упевнений, що вона має рацію, але йому було байдуже. Прямо зараз у них не залишилося нічого, крім одне одного, і, можливо, у них теж недовго буде. Він зібрався, підняв її і відніс до ліжка. Це був маленький чоловік, на два-три сантиметри нижчий за неї, але міцний.
  Їхні заняття коханням завжди мали солодкість вкраденого плоду. Тепер кожен раз, коли вони торкалися, вони знали, що це може бути останнім. У наші дні кожне приєднання могло бути останнім, що вони коли-небудь робили. Для нього, та й, мабуть, для неї теж, від цього полум’я розгорялося ще більше.
  Згодом, рожевий рум’янець пофарбував бліду шкіру між її грудьми, вона сказала: «Я б хотіла закурити».
  З виглядом успішного сценічного фокусника Генда витяг з кишені штанів пачку «Честерфілдс».
  — Ось, — сказав він.
  Синтія пискнула й поцілувала його. «Боже мій, Боже мій, Боже мій!» вона сказала. «Звідки ти це взяв? Де?» Якщо почути її розмову, то тютюнова посуха могла бути по всьому світу, а не лише на Гаваях.
  Генда влаштував невелику церемонію запалювання одного для неї та одного для себе. «Мені їх подарував друг», — сказав він і замовк. Друг отримав їх від іншого друга, який отримав їх від мертвого морського піхотинця США. Це могло бути більше, ніж хотіла почути Синтія.
  Вона закашлялася, коли вперше вдихнула. Генда зробив те саме. Вони так довго прожили без тютюну, ніби взагалі ніколи не курили. Але друга затяжка змусила її посміхнутися. «Ісусе, це добре!»
  
  
  — сказала вона, а потім, після короткочасної паузи, «Чи можу я віднести кілька назад Стенлі?» мені шкода Я знаю, що це жадібно. Але якщо я дам йому сигарети, він не буде дивуватися, чому я вийшов».
  — Гаразд, — сказав Генда. Сленг викликав у Синтії посмішку. Ґенда не шкодувала своїх п’яти Честерфілдів… дуже. Він знав, що вона права. Якби вона віддала їх королю, він би подумав, що вона покинула палац Іолані, щоб отримати їх. Те, що вона отримала їх від свого коханця, йому й на думку не спадало — або Генда сподівався, що цього не станеться.
  Вона викурила сигарету до найменшого недопалка, а потім сумно подивилася на залишки тютюну. «Мені хочеться пожувати це, як горянка», — сказала вона.
  Незважаючи на те, що Генда знав про нюхальний тютюн, жувальний тютюн ніколи не прижився в Японії. Ця ідея викликала у нього нудоту — а може, це був просто Честерфілд.
  Королева Гаваїв встала з ліжка і почала одягатися. «Мені краще зараз повернутися», — сказала вона. Як і дорогою з палацу на Готельну вулицю, вона заправила волосся під капелюх і одягла сонцезахисні окуляри.
  "Ми зробимо все можливе", - сказав Генда. Синтія Лаануї кивнула. І після того, як вони це зробили… Ніхто не хотів зупинятися на тому, що могло статися тоді. Вона ще раз кивнула, а потім вивела велосипед за двері, не оглядаючись.
  Генда почекав п’ять хвилин, перш ніж він одягнувся, щоб не було видно, як вони йдуть разом. Він спустив власний велосипед зі сходів і повернувся до Перл-Гарбора. Він не зайшов далеко, як зрозумів, що великий військово-морський центр атакують. Над ним гуркотіли літаки: винищувачі обстрілювали, а пікіруючі бомбардувальники нахилялися до цілей, щоб скинути бомби. Японські зенітні гармати — і деякі захоплені в американців під час капітуляції — заповнили небо клубами чорного диму.
  Морські гармати також вели вогонь по Перл-Харбору з дистанцій, недоступних для берегової артилерії. Ґенда хотів, щоб Японії не довелося руйнувати великі оборонні гармати, які США встановили вздовж південного узбережжя Оаху. Вони б навчили ті кораблі поваги. Але вони могли завдати шкоди японському флоту, тому пікіруючі бомбардувальники Aichi з бронебійними бомбами підірвали стулки, в яких вони ховалися.
  Ці десантні кораблі були у воді? Якими б вони не були, вони виглядали набагато витонченішими, ніж баржі Daihatsu, на які покладалася Японія. Генда сильніше накрутив педалі. Йому було дозволено покинути станцію, але він хотів бути там, щоб захищати гавань якомога довше. Наче одна людина тепер щось змінить, — з гіркотою подумав він. Але ноги все одно підкачували.
  БУНКЕРНИЙ ХІЛЛ ЗНОВУ БУВ КОНЦЕРНОМ, польотна палуба відремонтована, спалені літаки засунуті в напій, нові пекельні коти та даунтлеси взяті на борт. Джо Кросетті сумував за винищувачем, який згорів у вогні, але новий справлявся б із завданням чудово. Він сумував за людьми, які втратили, коли той японець врізався своїм «Зеро» в носій набагато більше. Ви не можете замінити чоловіків так, як ви могли б літаки.
  Неподалік Copahee все ще ремонтувався. У того самого японця авіаносець забрав бомбу. Хлопець був сучим сином, так, але він зробив там шалену роботу.
  Моряки на дитячому борту зняли кепки й помахали Джо, коли він і його друзі з Банкер-Хілл пролітали над ними, прямуючи до Оаху. Він помахав крилами, щоб відповісти на комплімент. По праву, моряки могли бути розлючені. Як той японець пройшов , незважаючи на радар і бойовий повітряний патруль над головою?
  Джо боявся, що знає відповідь. Американці забагато самовпевнені й заснули на рубильнику.
  
  
  Блиск на радарі з’явився сам? І що? Це мав бути інший американський літак, чи не так? Ну ні. І хлопці, які літали на CAP, теж повільно впоралися з цим.
  Носії відпали за ним. Так само прикривали їх міноносці та крейсери. Він підійшов до військових кораблів, які бомбардували Оаху. Під ним гриміли їхні гармати. З дул виривало полум'я й дим. Від віддачі кораблі кренилися у воді. Деякі закопані японці ловили б пекло.
  Менше бомбардувальних кораблів залишилося на північ від Оаху. Чимало людей плавало навколо острова, щоб завдати ударів по Перл-Гарбору. Джо та його товариші-льотчики також прямували туди. Раніше він стріляв у гавань, багато разів. Сьогодні все було інакше. Висаджувалися морські піхотинці та песики. Вони збиралися забрати базу в японок. Майже всі японські солдати були на фронті. Яку боротьбу могли вести моряки та інші негідники?
  «Ми їх виправимо, чорт забирай», — сказав Джо. Другий фронт тут приніс би майже стільки ж користі, скільки другий фронт у Європі, про який постійно кричав Сталін. Зловіть ворога між молотом і ковадлом і розбийте його.
  — Так, — пробурмотів Джо. «Так».
  Одну річ японці вже зробили дуже прозорою — вони не відмовлялися від цього. Усі невибиті зенітки тріщали як ніхто. Пролетіти повз майже невдало було все одно, що проїхати машину через яму на дорозі. Ви спускалися вниз, а потім знову піднімалися, іноді настільки сильно, що ваші зуби клацали разом. Але ви не підхопите осколки з ями на дорозі, якщо хтось не засуне туди фугасну міну.
  Щось брязнуло об фюзеляж нового Hellcat. Джо автоматично перевірив прилади. Все виглядало добре. Ці діти могли б це витримати. Влучіть у Zero або Oscar гарною серією куль 50-го калібру, і він розпадеться в повітрі. Армійський винищувач, якого американці називали Тоні, був витривалішим птахом, але далеко не таким витривалим, як Hellcat.
  Було наказано стріляти в Перл по всьому японському, що могло б вистрілити у відповідь. Джо увійшов трохи вище верхівки дерева, палаючи кулеметами. Він думав, чи варто це місце відібрати у Ніпсів. Дві кампанії протягом двох років перетворили його на досить справедливе наближення пекла на землі. Вода мала жирний блиск. Він був такий низький, що запах розлитого мазуту проникав у навіс. Розбиті американські та японські кораблі лежали поруч, брати по смерті. До початку війни ніхто, окрім кількох диваків, налаштованих на авіацію, не вірив, що літаки можуть самостійно топити великі кораблі.
  "Я вірю! О, Господи, вірую!» Джо звучав як проповідник Святого Ролера. Скільки сотень тисяч тонн крученої сталі лежало під ним? Останні два рази зіткнення флотів США та Японії кораблі жодної сторони не бачили кораблів іншої. Літаки виконували всю чорну роботу.
  Давним-давно острів Форд, посеред Перл-Гарбора, був тропічним раєм, усі пальми, бугенвілії та франжіпані. Тепер не залишилося нічого зеленого, тільки бруд і обвуглені сліди та уламки будівель — і зенітні гармати серед уламків. Джо стиснув кнопку стрільби на верхній частині палиці. Його 6.50s відлетів. Віддача змусила Hellcat рвонути в повітрі. Японці поривали в укриття. Можливо, він грав у пінбол, але там унизу були справжні люди. Справжніх людей, яких я сподіваюся вбити, подумав він.
  На краю гавані десантні човни підходили до берега. Деякі з зенітних гармат вели вогонь по них, а не по літаках над головою. Це було не так добре. Тридюймова гармата могла зробити жахливі речі з човном, який мав бути однаково незручним як на суші, так і на морі. Джо вдарив із рушниці ззаду. Він не думав, що команда почула його прихід. Те, що снаряди 50-го калібру робили з людським тілом, було навіть гіршим, ніж те, що робили зенітні гармати з десантними кораблями.
  Деякі з потворних, квадратних човнів підійшли прямо до каналу. Уламки заблокували більші кораблі, але десантний корабель проскочив повз них. Джо махнув крилами на знак честі, стріляючи по японському кулеметному гнізду.
  Дим Hellcat занурився у воду Вест-Лоха. Джо озирнувся. Він не бачив парашута. Можливо, бідолахі в літаку пощастило не вибратися. Він би спустився посеред великого рою японців, маючи мізерні шанси втекти. Що б вони зробили з ним, перш ніж дозволити йому померти… Порівняно з цим, зайти прямо в напій виглядало досить добре.
  Джо робив передачу за передачею, стріляючи короткими чергами, щоб не перегріти свою зброю і не перепалити стволи. Нарешті його патрони закінчилися. У нього ще було багато пального, але що з того? Якщо він не хотів наслідувати того японця і побачити, яку велику пожежу він може розпалити, тут це йому не принесло користі.
  Але це приведе його додому. Він полетів назад над Оаху в бік Банкер-Хілл. Японці стріляли в нього ще кілька разів і промахнулися. Потрапити у швидкоплинний літак було нелегко. Про це могли свідчити розчаровані артилеристи з обох сторін.
  Навколо нього було ще кілька клубів чорного диму, і він опинився над Тихим океаном. Він сподівався, що жоден із американських кораблів не обстрілятиме його. Якби один, то всі б, і вони викинули багато снарядів і куль. Вони все одно можуть його не дістати, але навіщо ризикувати?
  Він провів рукавичку. Винищувач CAP підійшов, щоб поглянути на нього, але відійшов, коли пілот упізнав, що він у Hellcat. Воно махало крилами на ходу. Він відповів ввічливістю.
  Як завжди, висадка на Бункер-Хілл означала вимкнути власну волю й виконати саме те, що наказав офіцер десанту. Пілоти-винищувачі були свавільною породою. Він ненавидів віддавати контроль комусь іншому. Але найпростішим із багатьох способів покінчити з собою на службі на авіаносці було думати, що ти знаєш це краще за офіцера посадки. Як би маленькому Джо це не подобалося, він у це вірив.
  За сигналом офіцера він штовхнув палицю вперед і кинувся на палубу. «Ісусе!» — сказав він, кидаючись додому. Його хвостовий крюк зачепив другий дріт розрядника. Hellcat різко зупинився.
  Люди екіпажу підбігли, коли Джо відкрив купол і вийшов. «Як справи, містере Крозетті?»
  — подзвонив один із них.
  «Шматок пирога», — відповів Джо. «Мені потрібні патрони. Тоді я можу повернутися і дати їм ще трохи. Ми збираємося відібрати Перл-Гарбор у тих виродків — вам краще повірте, що ми це здійснимо».
  Матроси підбадьорилися. «Ми повернемо вас у повітря ні в чому не рівному, сер», — сказав зброяр. «Не хвилюйся ні про що».
  — Не я, — сказав Джо. «Це для хлопців із великою кількістю золотої коси». У званні прапорщика він обійшов усі рейтинги навколо себе. Він, звичайно, був офіцером. Але він відчував себе ледве офіцером. Майже всі інші на кораблі мали право віддавати йому накази.
  Це було хвилюванням ще один день. Тепер усе, що він хотів зробити, це вдарити японців ще раз. Те, що в кінцевому підсумку станеться з Перл-Гарбором, коли американці заберуть його назад, також хвилювалося на наступний день, і не для таких, як він.
  Тепер бій наближався до Гонолулу. Рев битви з Перл-Харбора ніколи не зникав, як би не хотів цього Джіро Такахаші. Він уклав парі незабаром після того, як японці завоювали Гаваї. Він міг посперечатися, що вони виграють. Деякий час ця ставка виглядала досить добре. Більше не було.
  
  
  Він хотів, щоб його сини доставляли йому більше труднощів з цього приводу. Він заслужив тяжкі часи за свою дурість. Але вони ставилися до нього прихильно, як до старого грабля, що повертається на землю після того, як посварився з молодим негідником, який брав його за все, крім золота в зубах.
  «Шігата га най , батьку», — сказав Хіроші. «Коли американці повернуться, ми просто спробуємо вберегти вас від проблем, якщо зможемо».
  «Вони не можуть засудити його за державну зраду». Кензо говорив так, наче Джіро не було в наметі в ботанічному саду. «Він не є громадянином США. Він просто допомагав власній країні». Яким би тупим він не був. Він цього не сказав. Йому не потрібно було це говорити. Все, що сталося після повернення американців, кричало це для нього.
  «Як ви думаєте, їм буде все одно?» — запитав Хіроші. «Для них він буде японцем, який допомагав іншим японцям». Ненависне ключове слово було англійською. Його старший син продовжив: «Вони, ймовірно, так будуть мати справу з усіма людьми, тому нам краще мати вагомі причини, чому вони цього не повинні робити».
  «Не хвилюйтеся за мене, хлопці», — сказав Дзіро. «Консул Кіта сказав мені, що подбає про мене, якщо зможе, і я впевнений, що він це мав на увазі».
  Вони обоє витріщилися на нього. — Велика справа, — сказав Кензо. «Кіта зараз не може впоратися навіть із собою, не кажучи вже про когось іншого».
  «Це правда», — погодився Хіроші. «Все лише балачки та дурниці».
  «Я сподіваюся, що ні», — сказав Дзіро. «Консульство все ще працює».
  «Ти маєш на увазі піднятися й стояти на місці», — сказав Кензо. «Йому нема куди тікати. Американці в Перл-Гарборі, отче. Вони будуть тут, у Гонолулу, будь-якого дня. Що може зробити Кіта?»
  Джіро знизав плечима. Він підвівся на ноги. "Не знаю. Може, мені варто піти подивитися, га ?»
  «Ви повинні залишити це місце в спокої, отче», — сказав Кензо. «Хіба у вас не було достатньо проблем, тому що ви туди поїхали?»
  «Якщо Америка переможе, ви будете щасливі», — сказав Дзіро. «Гаразд — будь щасливий. Я не був би щасливий, навіть якби ніколи не пішов на радіо. Америка не моя країна. Це ніколи не було моєю країною. Я приїхав сюди, щоб заробити гроші, а не жити».
  «І ви заробили більше, ніж могли б отримати в Японії», — сказав Хіроші.
  "І що?" Дзіро знову знизав плечима. «Ну що, кажу? Я прожив усі ці роки в країні, яка мене не любить, не хоче і не говорить моєю мовою. Якщо ви хочете й надалі бути японцями , — він також витягнув англійське слово, доповнивши його презирством, — в Америці, добре. Не для мене, ні, якщо я можу допомогти».
  Він проштовхнувся повз Хіроші та Кензо та вийшов із намету. Його сини не намагалися його зупинити. Якби вони, то отримали б сюрприз. Вони були вищі й молодші за нього, але він був зліший. «Я виховав їх м’яко», — подумав він. Здебільшого це йому подобалося. Їм не потрібно було бути такими жорсткими, як він. Але вони також не мали такої міцності, щоб відступити.
  У повітрі тхнуло димом, гаром. Це було не так погано, як коли все паливо в Перл-Харборі згоріло. Потім Гонолулу тижнями носив саван, поки пожежі остаточно не згоріли. І все-таки його легені були такими сирими, ніби він курив три сигарети одночасно. Він криво посміхнувся. Він не міг пригадати, коли востаннє викурював одну цигарку, не кажучи вже про три.
  
  
  Він пішов авеню Нууану. Охоронці японського консульства помахали йому рукою. «Конічіва, рибалка!» вони дзвонили. «У вас сьогодні немає для нас смаколиків?»
  «Будь ласка, вибачте, ні», — відповів Дзіро. Зараз так багато американських кораблів, що діють на південь від Оаху, вони, ймовірно, потопили б « Осіма Мару» , якби він наважився вийти на ньому в море. «Кіта- сан тут?»
  «Так, поки що», — сказав охоронець. Інший кинув на нього докірливий погляд, ніби він сказав забагато. Але ніхто не заважав Дзіро піднятися сходами до консульства.
  Коли він зайшов всередину, запах диму був густішим. Йому знадобилася лише мить, щоб зрозуміти чому: секретарки були зайняті тим, що рвали папери й палили їх. Це його протверезило. Якщо співробітники консульства не думали, що Гонолулу витримає, то гра справді добігала кінця.
  Один із секретарів підвів очі від розриву звітів на смужки. Наскільки знав Дзіро, це були звіти про нього. Якби вони були, краще б вони пішли у вогонь. «О, привіт, Такахасісан » , — сказав секретар. «Почесний консул буде радий вас бачити. Насправді він просто говорив про вас».
  Тоді, можливо, ці звіти справді стосувалися Джіро. «Дякую», — сказав він і пішов до кабінету Нагао Кіти.
  «Робіть усе можливе, щоб виграти час. Нам це потрібно», — говорив Кіта в трубку, коли Джіро увійшов. Консул помахав рукою та вказав на стілець. Закінчивши розмову, він поклав трубку. «Радий тебе бачити, Такахасісан » , — сказав він. «Справа така…» Його легке помахування було виразнішим, ніж могли б бути слова.
  «Я бачу, ти позбавляєшся своїх паперів», — сказав Дзіро.
  «Нічого не допоможеш», — сказала Кіта. «Краще не дозволяти американцям дізнаватися про деякі речі, які ми тут зробили. Краще також не дозволяти американцям знайти нас тут».
  «А, так десу-ка?» Джіро сказав. «Чи є спосіб, щоб американці вас тут не знайшли?» Незважаючи на напівобіцянку Кіти трохи раніше, він не наважився включити себе до числа тих, кого тут, можливо, не знайти. Коли він розмовляв із такою важливою персоною, як консул, він усе ще почувався схожим на рибалку з рогатою рукою.
  Нагао Кіта посміхнувся. «Є якийсь спосіб, так. Чи хочеш ти залишитися тут до сьогоднішнього вечора і приїхати зі мною в гавань Гонолулу? Якщо нам пощастить, підводний човен спливе і відвезе деяких людей, які для нас важливі, назад до Японії».
  «І ти справді забрав би мене ?» Дзіро не наважувався повірити своїм вухам. «Я достатньо важлива людина, щоб повернутися до Японії?» Йому було цікаво, якими будуть рідні острови. Його так довго не було. Багато чого змінилося тут, на Гаваях, відколи він приїхав. Японія теж мала бути іншою.
  Усмішка консула стала ширшою, майже заповнивши широке обличчя. «Я б узяв тебе. Я радий прийняти вас, Такахасісан . Ваші трансляції прислужилися вашій країні та вашому імператору. І у нас є два місця на підводному човні, ми не були впевнені, що матимемо. Король і королева Гаваїв вирішили залишитися тут і зустрітися з усім, що трапиться».
  «Вони сміливі». Дзіро вважав, що вони теж дурні. Тоді він повністю зрозумів те, що сказав йому консул. «Я отримаю місце на цьому підводному човні, яке б відправилося до короля чи королеви Гаваїв?» Я буду?" Його голос підвищився до враженого писку. Він не ламався так відтоді, як йому було дев’ятнадцять років, але зараз він стався.
  — Не турбуйся про це, — легко сказала Кіта. «Навіть якби вони вирішили поїхати, ми б так чи інакше знайшли для вас місце».
  
  
  Дзіро вклонився на своєму місці. «Domo arigato, Kita- san. Ви могли б посадити мене в торпедний апарат. Мені було б все одно».
  «О, ви могли б, якби вони вистрілили в вас в американський крейсер». Кіта добре розсміялася, так що всі, хто це чув, запрошували сміятися разом. Це робило навіть дурний жарт смішнішим, ніж це було б інакше.
  — Я хотів би повернутися й попрощатися зі своїми синами, — повільно сказав Дзіро.
  «Такахашісан , якби ти йшов на підводний човен сам, я б сказав тобі піти й зробити це», — відповіла Кіта. «Ми ніколи багато не говорили про ваших синів, і одна з причин цього полягає в тому, що я знаю, що вони вважають себе американцями, а не японцями. Я не маю це проти вас. Як я міг, коли це правда щодо такої кількості молодого покоління тут? Не знаю, чи б вони били на сполох. Наскільки я знаю, вони, мабуть, не стали б. Але, будь ласка, вибачте, я б краще не ризикував».
  Джіро схилив голову. "Я розумію."
  — Дякую, — сказала Кіта. «Я не хочу робити речі більш незручними, ніж вони повинні бути».
  Після цього Джіро нічого не залишалося робити, як чекати. Він гортав журнали з Японії. Усі в них здавалися щасливими, веселими та заможними. Всі новини були хороші. Вони знову і знову говорили про перемогу над американцями. На їхніх сторінках Сполучені Штати здавалися незграбним, дурним гігантом, якого не варто сприймати серйозно. Здалеку — але не досить далеко — гриміла артилерія й бомби. Час від часу над Гонолулу проносився американський літак. США зробили собі серйознішого ворога, ніж хотіли визнати пропагандистські журнали.
  Напала темрява. Співробітники консульства пішли прямо на палаючі папери. Дзіро почувався непотрібним. Він не знав достатньо, щоб допомогти. Але вони ж не захочуть повернути його на рідні острови, якби він був непотрібним, чи не так?
  Він задрімав у своєму кріслі. Нагао Кіта розбудив його. «Настав час, Такахасісан » , — сказав консул — консул, який від’їжджав.
  «Хай». Дзіро позіхнув і потягнувся. "Я готовий." Був він? Він був більш готовий залишити Гонолулу, якби міг, ніж зіткнутися з американцями, які повернулися. Він гадав, що це робить його достатньо готовим.
  Вулиці Гонолулу були темними й порожніми, але далеко не тихими. На заході все ще точилася битва за Перл-Харбор. За всіма ознаками бої наближалися до міста. Якби той підводний човен не прибув зараз, у нього ніколи не було б іншого шансу. Дзіро міг це чітко бачити. Японська окупація була закінчена. Він зітхнув. Він хотів, щоб усе сталося інакше. Навіть якби він не був тут, щоб почути це, Хіроші та Кензо сказали б, я тобі це казав.
  Барикади та блокпости сповільнювали шлях до гавані. Спеціальні військово-морські десанти, які їх обслуговували, були напоготові, навіть стрімкі. Але консул Кіта кожного разу промовляв повз них.
  Інші невеликі групи також пробралися до гавані. Деякі з них були японцями, інші гавайцями і навіть хаолами , які підтримали новий режим. Вони добре уявляли, чого вони можуть очікувати, коли американське панування повернеться. Але король і королева залишилися. Так, вони були хоробрі. Чи був у них здоровий глузд?
  Він дивився повз Піщаний острів, який захищав підступи до гавані Гонолулу. Американці там ще не висадилися; вони, мабуть, не думали, що їм це потрібно. Японський гарнізон все ще утримував це місце. Якби американські війська зайняли острів, підводній лодці було б набагато важче піднятися та згодом знову вибратися.
  На заході трейсери — американські червоні й помаранчеві та японські сині — влаштували феєрверк проти ночі. Вони пролили достатньо світла, щоб Джіро побачив, що всі інші виглядають такими ж стурбованими, як і він. Один з японців, бюрократ у цивільному, запитав: «Де підводний човен?»
  Не минуло й п’яти хвилин, як кит, що проривається, але набагато більший, і він сплив на причал. У верхній частині бойової рубки відкрився люк. Через мить кілька людей з огидою вигукнули. Дзіро цього не зробив, але він наблизився. Повітря, що виходило з люка, було таким неприємним, як і будь-яке інше, яке він коли-небудь відчував, і рибалки знали все, що можна було знати про сморід. Занадто багато людей занадто близько один до одного протягом занадто тривалого часу, нечисті голови та кисла їжа – все це змішалося. Так само, як сморід нафти та кілька інших речей, які він не міг назвати відразу. Він дивувався, як моряки це витримали, а потім вирішив, що вони вже настільки звикли до цього, що навіть не помічали цього.
  З люка вискочив офіцер. «Всі тут?» він закликав. «Ми не можемо чекати відсталих, якщо не хочемо вийти в цілості».
  «Король і королева Гаваїв не приїдуть», — сказав консул Кіта. «Вони відмовилися від наших запрошень».
  «Це їхній похорон», — сказав офіцер. Дзіро подумав, що це правда. Офіцер виліз із люка. Матроси рушили за ним і проклали трап від пірсу до залізного корпусу субмаріни. На борт піднялося кілька десятків втікачів. Матрос провів їх до трапа до бойової рубки. Інша драбина вела вниз у темні, смердючі нутра підводного човна. Коли люди спускалися по цій драбині, офіцер називав їхні імена. Нагао Кіта поручився за Дзіро. "О, так." Офіцер кивнув. «Коли нас виводили на поверхню, я сам брав його трансляції. Хороша людина."
  — Арігато, — сором’язливо сказав Дзіро.
  «Do itashimashite», — відповів офіцер. Після того як останній піднявся на борт, він запитав: «Де командир Генда?» Він теж має бути тут». Коли ніхто не відповів, чоловік пробурмотів: «Закеннайо! Наказ про його відкликання надійшов не менше від адмірала Ямамото. Ну, ми не будемо чекати, незважаючи ні на що».
  Лише тьмяні помаранчеві лампи освітлювали всередині підводний човен. Над головою пролягали труби й дроти; навіть невисокі чоловіки, як Джіро, мусили весь час хилитися. Машини були скрізь — угорі, внизу та з обох боків. Будь-який простір для людей здавався запізнілою думкою.
  Люк із брязкотом зачинився. Офіцер переслідував це. Він спустився внутрішньою драбиною, брязкаючи черевиками. Він віддав низку різких наказів. Підводна лодка відступила від пірсу, а потім пішла під воду, повітря виривалося з резервуарів плавучості та хлюпала вода. Повільно — Джіро поступово усвідомлював, що все під водою відбувається повільно — вона розвернулася й почала виходити з каналу, яким увійшла в гавань.
  Він зітхнув із змішаним задоволенням і розчаруванням. Нарешті дорога додому!
  МІНОРУ ГЕНДА НІКОЛИ НЕ МІНЯВ, що він не послухається наказу адмірала Ямамото. Він дивився на головнокомандувача Зводним флотом як на приклад, наставника, друга. Проте японський підводний човен, імовірно, прибув і, мабуть, пішов. Імовірно, на борту човна були різні високопоставлені особи. Він залишився десь між Гонолулу і Перл-Харбором, роблячи все можливе, щоб стримати наступаючих американців.
  Синтія Лаануі не мала до цього жодного відношення.
  Так Генда сказав собі і вірив, що сказав собі правду. Королева Гаваїв зробила чудову диверсію. Вона подобалася йому як людина більше, ніж він думав. Але нічого з цього не було достатньою причиною, щоб кинути морську кар’єру.
  Гаваї були.
  Це вторгнення було ідеєю Генди з самого початку. Він запропонував Ямамото ідею подальшого авіаудару наземними військами. Тільки з Гаваями під східним сонцем, сказав він, вони могли б служити щитом Японії, а не витягнутою рукою Америки. Він переконав Ямамото. Ямамото переконав армію — завдання важче, оскільки завоювання Малайї та Голландської Ост-Індії та їхніх життєво важливих ресурсів довелося рухатися повільніше. Але Ямамото змусив генералів повірити, що Японія матиме більше шансів зберегти свої завоювання, якщо вона утримуватиме Гаваї.
  Майже два роки Гаваї робили те, що мали робити. Маючи тут японський гарнізон, США змушені були вести війну на Тихому океані зі свого Західного узбережжя. Його охоплення було недостатньо великим, щоб завдати Японії звідти великої шкоди.
  Але тепер… Тепер Гаваї знову потрапляли в руки США. Генда не був дурнем, але й не сліпим оптимістом. Він знав ознаки поразки, коли бачив їх, і бачив їх зараз. Падіння Перл-Харбора було, можливо, передостаннім цвяхом у труну.
  І якщо він приписав собі заслугу в перемозі 1941 року, то як не звалити на плечі поразку 1943 року? Ухилитися від цього зробило б його брехуном, і він відмовився брехати самому собі. Він мав намір особисто спокутувати провал свого плану. Він думав, що Ямамото зрозуміє.
  У нього був Арісака, який більше ніколи не знадобиться солдату чи військово-морському десантнику. Йому хотілося, щоб у нього була уніформа, яка б краще маскувалася, ніж його білі військово-морські сили. На той час у білих було так багато бруду та плям від трави, що вони приховали його краще, ніж пару днів тому. Він був не єдиним чоловіком у білому, який був частиною японської бойової лінії. Від цього йому стало легше. Він був не єдиним офіцером, який мав намір змусити янкі заплатити за все, що вони отримали.
  Лінія бойового зіткнення противника була за пару сотень метрів. Американці в цю хвилину не просувалися вперед. Час від часу вони робили кілька пострілів або черги з кулемета чи автоматичної гвинтівки Браунінга, щоб відбити бажання японців атакувати. Чоловіки на боці Генди зробили б те саме.
  Генда не думав, що його земляки можуть атакувати. Вони являли собою строкату суміш солдатів армії та флоту. Здавалося, місцевим командував капітан. Ґенда перевершив його, але не намагався скинути свою вагу. Армійський офіцер виглядав здатним, хоча сам він знав про піхотний бій стільки ж, скільки про паризьку моду. Проте він швидко навчався.
  Щодо американців... Судячи з усіх ознак, вони чекали, поки наростуть переважаючі сили. Потім вони натрапили б на японську лінію десь і пролили наскрізь. Захисники мали вибір: померти там, де вони стояли, або відступити, щоб спробувати зупинити ворога в іншому місці. Ґенда вже колись бачив, як це робили янкі. Вони не скористалися багатьма шансами. Якби він насолоджувався всією їхньою технікою, він би теж не ризикував.
  Разом із Гендою в окопі присів старший рядовий. Він був брудним і втомленим, але зумів усміхнутися, коли помітив на собі погляд Генди. «Важка робота, сер», — сказав він іронічно.
  «Хай». Генда кивнув. У такій халепі він менше хвилювався про звання, ніж в іншому випадку. Він сказав: «Ти виглядаєш так, ніби виконав свою частку важкої роботи, а потім і трохи».
  «Можливо, сер», — відповів солдат. «Я почав із північного узбережжя — і ось тут».
  
  
  Це було щось незвичайне. Більшість японських солдатів, які зустріли американців на берегах вторгнення, були мертві. Ґенда знав, що армія воліє вмирати на місці, ніж відступати. Зберігаючи свій голос ретельно нейтральним, він сказав: «Ви, мабуть, бачили багато боїв. Як це сталося, старший рядовий, а...?»
  «Мене звати Фурусава, сер». Солдат не виявив небажання віддати його. Здавалося, він не відчував, що зробив щось погане. І пояснив чому: «Я застав усіх своїх начальників убитими навколо мене. Це дозволило мені використовувати власне судження. Я думав, що для мене буде більше користі від того, щоб Імператор убив якомога більше американців, ніж відкинув своє життя нанівець». Зважаючи на те, як він дивився на Ґенду, будь-хто, хто наважився б не погоджуватися з ним, вибачився б.
  Але Генда не заперечував. «І ти зробив це?» запитав він.
  «Пане, маю», — відповів солдат. Його гвинтівка — американська «Спрінгфілд» — явно багато використовувалася, але була чистою та в хорошому стані. Побачивши погляд Генди на зброю, Фурусава продовжив: «Казарми мого підрозділу в Гонолулу розбомбили, і ми втратили наших Арісаків».
  «Як вам американський твір?» — спитав Генда.
  «Він трохи важкий, сер, але не дуже поганий», — сказав Фурусава. «І він стріляє снарядом більшого калібру, ніж Arisaka, тому він має більшу зупиняючу силу. Мені це подобається».
  Як і решта того, що сказав старший рядовий Фурусава, це було більш чітко аргументовано, ніж Ґенда очікував би від військовослужбовця низького рівня. І хоча акцент Фурусави показав, що він походить звідкись на південь від Хіросіми, можливо, він також звучав краще освіченим, ніж фермери та рибалки, які становили значну частину тамтешнього населення.
  «Чому ти лише старший рядовий?» Генда запитав, маючи на увазі, чому ти так говориш? Чому ти так думаєш?
  Молодший чоловік зрозумів те, чого він не сказав, що показало, що Фурусава так думав . З кривою посмішкою він відповів: «Ну, сер, з одного боку, я був досить новим призовником, коли ми прийшли сюди, і після того не було багато підвищень. А мій батько – аптекар. Це зробило мене білою вороною для багатьох сільських хлопців у моєму полку». Він повторив думку Ґенди й продовжив: «Скарга не принесла б мені користі. І утримувати мене також мало сенс, тому що інші могли піти за мною не так, як вони пішли б з кимось іншим».
  Ґенда подумав, чи міг він сам так безпристрасно говорити про те, що його пропустили на підвищення, на яке він, очевидно, заслуговував. Він засумнівався. «Як ти думаєш, що зараз станеться?» запитав він.
  «Це залежить, сер. Ти б знав краще за мене — чи має флот достатньо кораблів і літаків, щоб перемогти американців і відігнати їх?»
  "Немає." Генда заговорив без вагань.
  Старший рядовий Фурусава знизав плечима. Він не виглядав дуже здивованим. «Ну, в такому випадку нам просто доведеться зробити все можливе, чи не так?» Він знову знизав плечима. «Карма, га ?»
  Він міг говорити непрямо принаймні так само добре, як Генда. Він мав на увазі: « Ми всі тут помремо, і ми нічого не можемо з цим зробити». Генда думав про це, але недовго. Йому недовго треба було. Він зітхнув, кивнув і сказав: «Хай».
  ЯСУО ФУРУСАВА ЗНАВ, ЩО ВІН ПОТРІБНО ВТЕЧИ від командира Ґенди. Морський офіцер знав, що він відступив із півночі, замість того, щоб безглуздо атакувати та кинути своє життя. Це зробило Генду небезпечним для нього, оскільки японців було відкинуто назад у Гонолулу. Якщо офіцер хотів когось поставити в приклад, у нього була гарна, соковита мішень. І перебування поруч з Ґендою загрожувало Фурусаві й іншим чином. Військово-морський флот був спеціалістом у піхотному бою. Його білий мундир лише погіршував ситуацію. Він малював кулі так добре, як міг, не малюючи мішені на грудях. І кулі, призначені для нього, могли надто легко знайти когось поруч.
  Але Фурусава залишився з ним. Незабаром він став неофіційним помічником і санітаром Генди. Генда, подумав він, був найрозумнішим чоловіком, якого він коли-небудь зустрічав. А офіцер ніби й не думав, що сам бака яро . Цим Фурусава пишався. Прямо зараз гордість — це все, що японці залишили.
  Він похитав головою. Японські солдати, або більшість із них, зневажали смерть, з якою американці не могли зрівнятися. О, янкі були досить хоробрі. Він бачив це під час першого вторгнення, і зараз знову. Але він не міг уявити, щоб американець кинувся проти танка з палаючою пляшкою з бензином і розбив його об жалюзі охолодження над двигуном. Японці, які це зробили, мабуть, знали, що він не зможе повернутися в укриття живим. І він цього не зробив; американці застрелили його, не зробивши навіть трьох кроків. Але їхній пирхаючий механічний монстр спалахнув, і японці відібрали членів екіпажу, що виривалися. Без танка ворожа атака захлинулася.
  Чи міг я це зробити? — здивувався Фурусава. Тривалий відступ з півночі викликав у нього сумніви щодо нього самого та його мужності. Він не думав, що боїться померти, якщо його смерть щось означає. Смерть того солдата з коктейлем Молотова точно мала. Він коштував би американцям танк і п’ять чоловік.
  Це була одна сторона медалі. Інша сторона полягала в тому, що втрата того танка і тих п’ятьох людей не коштувала б США битви. Гонолулу впаде . Гаваї повернуться під зірок і смуг. Ніхто, крім сліпого, не міг повірити ні в що інше.
  Ну, чому б нам у такому випадку не кинути рушниці, не розвести руки і не здатися? Але Фурусава похитав головою. Не менше, ніж будь-який інший японець, він вважав капітуляцію найвищою ганьбою. І він не хотів поширювати власну ганьбу та ганьбу на свою родину на рідних островах.
  Крім того, деякі з чоловіків, які відповідали за Гонолулу, могли бути сліпими. Якби вони не думали, що зможуть відкинути американців, ви б не знали, щоб їх слухати. Начальником гарнізону був капітан військово-морського флоту в армійських званнях, він вважався полковником на прізвище Івабучі.
  "Ми можемо це зробити!" — кричав він усім, хто хотів його слухати. «Ми це зробимо! Білі люди не терплять крові! Ну, незабаром ми втопимо їх у цьому океані!»
  Фурусава пам'ятав, як він тренував свій спеціальний морський десант перед висадкою американців. Тоді він був таким же фанатиком. Насправді він звучав як божевільний, що кричить, і так і досі. Але він робив більше, ніж просто кричав. Фурусава не хотів би атакувати Гонолулу. Артилерія тут ховалася всередині будівель. Кулемети мали ретельно переплетені поля вогню. Якщо ви вийняли одне гніздо, ви піддали себе вогню двох-трьох інших.
  Єдине, про що капітан Івабучі не хвилювався в Гонолулу, так це про його цивільних. Якщо вони голодували, якщо їх розстріляли, якщо їх рознесло на шматки – ну і що? І якби бойовий чоловік захотів жінку для розваги, перш ніж знову повернутися до своєї лисячої нори, то що?
  Ви знали, що це за крики, коли ви їх чули. Вони звучали інакше, ніж ті, що лунали від поранених: в них був і жах, і біль. Командор Генда засмучено крякнув. «Це поганий спосіб вести війну», — сказав він.
  «Сер, це те, що армія теж робила в Нанкіні», — сказав Фурусава. «Мене ще не призвали, але ветерани мого полку іноді про це говорили». Більшість із них теж виглядала задоволеною собою. Він не сказав цього Генді.
  «Але американська пропаганда матиме польовий день», — сказав військовослужбовець. «Сфера спільного процвітання Великої Східної Азії має захистити Азію від західного імперіалізму. Хто тепер захистить Азію від японського імперіалізму?»
  Він віддав своє життя в руки Фурусави, коли сказав щось подібне. Якби старший рядовий лепетав комусь на зразок Івабучі… Ну, ще раз, і що? Ґенда помре трохи раніше, ніж міг би інакше, і, можливо, трохи болісніше. Однак, враховуючи збоченість війни, жодне з них не було певним. Жоден із японських захисників навряд чи міг вибратися з цього будь-яким шляхом.
  Американці зондували піхотою. У них закривавлений ніс і потягнули назад. Капітан Івабучі радів. «Вони не можуть протистояти нам!» він закричав. «Якщо вони знову прийдуть, ми їх знову розіб'ємо!»
  Командор Генда звучав не так радісно. «Вони ще не закінчили», — сказав він Фурусаві. «Вони ставлять камінь собі в кулак, от і все».
  — Камінь, сер? Старший рядовий якусь мить не йшов за ним.
  — Ось побачиш, — відповів Генда.
  Приблизно через п'ятнадцять хвилин Фурусава це зробив. Американська артилерія почала обстріл японських передових позицій. Фурусава ніколи не міг уявити, що стільки гармат вибухне одночасно. Його власні сили не були настільки щедро забезпечені гарматами. Збившись у клубок, щоб зробити якнайменшу мішень, він відчув, ніби настав кінець світу.
  Коли загородження знялося, американці знову кинулися вперед. Фурусава був надто приголомшений, щоб ненадовго стріляти, але японські кулемети знову відкрили янкі. Він був вражений тим, що пережив обстріл, і ще більше вражений тим, хто пережив це. Вогонь з автоматичної зброї знову відкинув американців до його окопу, але вони прорвалися далі на північ.
  «Що нам робити, сер?» — запитав він коменданта Генду. «Якщо ми залишимося тут, вони обійдуть нас з флангів і відріжуть нам шлях».
  — Гай, — відповів Генда. Будь-який офіцер армії наказав би битися на смерть там, де вони були. Фурусава був у цьому впевнений так само, як і у власному імені. Трохи подумавши, Генда сказав: «Ми відступаємо. Не схоже, що ми можемо зробити набагато більше там, де ми є, чи не так?»
  «Не мені, сер», — здивовано сказав Фурусава.
  На ще більший його подив, Генда всміхнувся йому. «Ну, ти знаєш про це більше, ніж я». Вони відступили, минаючи уламки кулеметного гнізда, яке не витримало обстрілу. Фурусава задавався питанням, чи армія впоралася б краще з такими людьми, як Генда. Він боявся, що ніколи не дізнається. XIV
  ЧОМУ ЦЕ ПЕКЛО, НІ Я З НЬОГО. КЕНЗО ТАКАХАШІ ЗГАДАВ рядок з уроку англійської мови. Це звучало як Шекспір, але він не думав, що це так. Хто ж тоді? Він не міг згадати. Міс Сімпсон цього б зовсім не схвалила. Але якби міс Сімпсон була ще жива, вона була так само зайнята, щоб не бути підірваною, як і Кензо.
  Вони з Хіроші не знали, де їхній батько. Він попрямував до японського консульства і ніколи не повернувся. І Хіроші, і Кензо пішли шукати його, і нікому не пощастило. Кензо навіть сам ходив у консульство. Охоронці впустили його, коли він сказав їм, чий він син, але всередині ніхто нічого йому не сказав. Нікого високого рангу там, здавалося, не було. Йому було цікаво, де консул, канцлер та інші великі люди. Де б це не було, вони взяли б тата з собою? Кензо важко в це повірити.
  Коли почався великий американський натиск, снаряди врізалися в табір біженців, де він, його брат і їхній батько залишилися після того, як їхня квартира, а мати Кензо та Хіроші була спалена під час нападу Японії на Гонолулу. Японські позиції були поруч, тож Кензо міг зрозуміти, чому американці вдарили. Бачити чому нічого не полегшило жах.
  Він і Хіроші вийшли неушкодженими. Це було б для дива, доки Бог не вирішить роздати більше десь в іншому місці. Він бачив погані речі, коли японці брали Гонолулу. Він не бачив найгіршого, тому що американці вирішили здатися, а не дозволити найгіршому трапитися з цивільними в місті. Японці не дбали про мирне населення. Воювали, поки мали патрони, а потім багнетами.
  І незалежно від того, чи хотіли американці обрушити пекло на мирних жителів Гонолулу чи ні, що ще вони збиралися зробити, щоб позбутися японських солдатів серед них? Кензо та Хіроші лежали на животі під час артилерійського обстрілу. Цьому вони навчилися на попередньому раунді боїв. Це не завжди допомагало, але це була їхня найкраща надія.
  Шрапнель розірвала їхній намет і мотузки, які його тримали. Воно впало на них, що налякало Кензо сильніше, ніж він сам, — щось, чого він не міг подумати про можливе. Крізь гуркіт і гуркіт снарядів, що розриваються, він почув крики, деякі різко обірвані.
  Коли обстріл стих, він насилу звільнився від важкого полотна. Єдиними словами, які виходили з його вуст, були: «О, Ісусе Христе!» — те, що міг сказати його зниклий батько. Він відчував запах крові в повітрі. Там лежав чоловік, потрощений, як ахі , і там, за кілька футів від нього, лежала більша частина його голови.
  Пораненим чоловікам і жінкам було гірше мертвих. Вони корчилися, верещали, стогнали, стікали кров’ю, стікали кров’ю і стікали кров’ю. Кензо нахилився, щоб використати відрізок мотузки, розірваний осколками снаряда, як джгут для жінки, яка втратила великий шмат м’яса з ноги нижче коліна. Він сподівався, що це принесе їй користь.
  Він був у середині цього, коли хтось крикнув японською: «Давай, дай мені руку! Так ти!" Коли він підняв очі, солдат відвів Хіроші. У солдата були носилки, і йому потрібен був брат Кензо, щоб допомогти йому нести поранених. Безсумнівно, вони спершу мали б справу з солдатами, а потім із цивільними, якщо взагалі.
  «О, Ісусе Христе!» — знову сказав Кензо. Він не міг перешкодити їм схопити його брата, якщо не хотів бути вбитим сам і, ймовірно, щоб Хіроші вбили разом з ним. Інша біда полягала в тому, що вони обоє все одно мали надто ймовірність бути вбитими. Ще більше американських снарядів вдарили по японських позиціях, деякі по нещасливому табору біженців. Почулося більше криків, багато з них криків відчаю. Кензо обійняв землю поруч із пораненою жінкою і сподівався, що жоден із осколків не вкусить його. Він не мав уявлення, що ще робити.
  Коли обстріл стих, він запитав жінку: «Як справи?» Вона не відповіла. Він глянув на неї. Уламок шрапнелі відрізав її маківку. Її мізки висипалися на землю. Кензо вирвав. Потім він сплюнув знову і знову, намагаючись позбутися жахливого смаку з рота. А потім, хитаючись, звівся на ноги й пошкандибав геть. Будь-яке місце у світі мало бути безпечнішим, ніж там, де він був.
  Спочатку його політ був сліпим. Однак невдовзі це мало мету: він попрямував до дому Елсі Сундберг. Якщо з нею щось трапиться… Якщо з нею щось трапиться, він не думає, що хоче продовжувати жити. Він тоді багато пережив, а йому було лише двадцять років.
  
  
  Дістатися до її будинку в східному Гонолулу було кошмаром саме по собі. Йому довелося пройти кілька блокпостів військово-морського десанту спеціального призначення, і вони б просто розстріляли мирних жителів, як на них дивилися. Це не було перебільшенням. Тіла лежали на вулиці, кров навколо них. Деякі жіночі спідниці та сукні були підняті. Кензо закусив губу; окупанти вбили їх не відразу.
  Якби він спробував пройти повз, він був упевнений, що вони б пустили в нього кулю. Натомість він відкрито підходив до кожної барикади та блокпоста, кричачи: «Я син Рибака! Шукаю свого батька!».
  Він ненавидів будь-яким чином використовувати співпрацю свого батька, але це йому вдалося. І один із людей біля забитого піском кулеметного гнізда сказав: «Хіба він не вийшов на підводному човні тієї ночі?»
  «Який підводний човен?» — запитав Кензо — він чув про це вперше.
  «Був один», — сказав десантник. Кензо не міг з ним сперечатися, бо не знав, що такого не було. Хлопець продовжив: «Однак я не знаю, був на ньому ваш старий чи ні. Вони не говорять таким хлопцям, як я». Він показав рукою. «Давай, друже. Сподіваюся, ти його знайдеш. Я завжди любив його слухати».
  «Дякую», — сказав Кензо, шкодуючи, що він не чув цього так часто від японських військових. Він міг би обійтися без компліменту. Чи сів би його батько на підводний човен, який, мабуть, прямував до Японії? Невдоволено бурмочучи, Кензо кивнув собі. Його батько побачить, що джиг тут. І він, мабуть, боявся, що з ним зроблять американці, коли повернуться. Ймовірно, у нього теж була причина, навіть якщо він був японським громадянином. Спіймали б це.
  Кензо пройшов повз ще пару японських опорних пунктів. Спеціальні військово-морські десантні сили та солдати, які були з ними, здавалося, були налаштовані утримувати Гонолулу, поки вони ще дихали та мали боєприпаси. Допоможи Бог місту, — подумав Кензо, — не те, щоб Бог, схоже, приділяв Гонолулу велику увагу після 7 грудня 1941 року.
  Воронка від свіжого снаряда на галявині Сундбергів змусила Кензо ковтнути. В одному з вікон було лише кілька осколків скла. У вхідних дверях була дірка розміром з кулак. Коли він постукав, ніхто не відповів. Він почав панікувати, але потім заглушив тривогу, що стукала в ньому. Під будинком зробили схованку.
  Він спробував двері. Він відчинився. Він обережно зачинив її за собою, бажаючи, щоб усе виглядало якнайнормальніше. Потім підійшов до комірчини, з якої був вхід до лисячої нори. Звичайно, килимок над люком був перекошений.
  Якщо Елсі та її сім’я були там, вони повинні були запанікувати, почувши кроки над своїми головами. Кензо присів навпочіпки й поголився та підстригся — п’ять центів на люк. Він не думав, що будь-який японський солдат це зробить. Однак коли він спробував підняти пастку, то виявив, що вона зачинена знизу. Це було розумно.
  Він знову постукав, закликаючи: «Ти в порядку, Елсі?» Чи чула вона його крізь підлогу? Він знову покликав, трохи голосніше.
  Під ним щось ковзнуло — клямка. Він зліз з люка, щоб він міг піднятися. Це так, приблизно дюйм. З отвору долинув голос Елсі: «Це ти, Кен?»
  «Так», — сказав він, ледь запаморочившись від полегшення. "Ти в порядку?"
  «Ми зараз», — відповіла вона. «Ти нам дуже сподобався».
  «Вибачте», — сказав він. «Я думав, що зроблю це, але тоді було вже пізно».
  
  
  "Як щодо тебе?" — запитала Елсі.
  «Американці обстріляли табір», — похмуро сказав він. «Неподалік кулеметні гнізда, то, мабуть, ще будуть. Поки що ми з Хенком усе гаразд. Японці драгунули його, щоб він носив ноші, але він був у порядку, коли я його бачив».
  «А як щодо твого батька?» Елсі знала, де живуть його турботи, добре.
  «Мені здається, він зараз на шляху до Японії», — відповів Кензо. «І якщо так, це може бути найкращим для нас усіх».
  Мама Елсі заговорила: «Якщо вони будуть обстрілювати табір, тобі не буде де зупинитися. Йди сюди з нами».
  "Ти впевнений?" запитав він.
  «Чорт, ми впевнені». Цей грубий чоловічий голос належав містеру Сундбергу, якого він зустрічав не так часто. «Ми багато тобі зобов’язані, Кене. Можливо, ми зможемо трохи відплатити. Давай, зроби це швидко».
  Кензо підняв люк досить високо, щоб пройти в нього, а потім зачинив його над своєю головою. Під хатою було темно й похмуро, пахло вогким брудом. З тих пір, як він востаннє бачив притулок, копали більше. Елсі стиснула його руку. «Ми лише вчора спускалися сюди», — сказала вона. «У нас є вода. У нас є трохи їжі. Сподіваюся, ми зможемо протриматися, поки все не закінчиться».
  «І у нас там, у кутку, в кінці цієї траншеї, є відро з медом». Містер Сундберг хрипко захихотів. “Усі зручності вдома.”
  Ніс Кензо вже помітив відро з медом. Це було краще, ніж нічого. Вся установка була набагато кращою, ніж перебування просто неба. «Дякую», — сказав він. Це зайшло недостатньо. Він спробував ще раз: «Дякую, що дивитеся на мене, а не бачите японця».
  Елсі знову стиснула його руку. Її мати сказала: «Ми розберемося з цим пізніше. Давайте спочатку подивимося, чи зможемо ми пережити це». Він не міг пригадати, коли востаннє чув таку добру пораду.
  ЩОБ ПОПОВНИТИ РЯДИ роти капітана Брекстона Бредфорда, прийшли заміни. Лес Діллон дивився на нових людей, які приєднувалися до його взводу, з чимось не дуже задоволеним. Вони прямо зійшли з човна. Вони, мабуть, приземлилися на півночі, заскочили на вантажівку, щоб спуститися сюди, і тепер потрапили б у м’ясорубку. Вони були чисті. Вони були гладко поголені. Їхні уніформи не були брудними, не були на колінах і ліктях. Те, як ветерани виглядали, пахли та поводилися, здавалося, їх лякало. Вони могли бути в компанії такої кількості вовків.
  «Хтось із вас, хлопці, колись бачив бій?» Лес знав, що відповідь буде «ні», ще до того, як нові риби похитали головами. Він зітхнув. Чисте невігластво призвело до розстрілу багатьох із них у наступні кілька днів. Він не міг сказати їм цього прямо. Натомість він сказав: «Спробуй триматися ближче до когось, хто знає, що в біса він робить. Спочатку знімайте, а потім задавайте питання. Японці встигли підготуватися до нас і не здаються. Ми повинні змусити цих клятих виродків заплатити за те, що вони зробили з Hotel Street».
  «Готельна вулиця, сержант?» запитала заміна.
  Лесь закотив очі. Малюк навіть не знав. Діллон втомлено сказав: «Найкраще місце в світі, щоб напитися і потрахатися. Це дає тобі картину?» Молодий морський піхотинець кивнув. Він мав нетерплячий вигляд , як люди називали це сьогодні. Gung-ho було чудово, якщо воно тримало вас уперед. Якщо ви не звернули достатньо уваги на те, куди йдете, однак...
  
  
  «Ви всі слухайте, чуєте мене?» Це був капітан Бредфорд. Південна протяжна мова часто здавалася другою мовою морської піхоти. Командир роти продовжив: «Ми пройдемо далі через ті будинки та квартири, що перед нами, і не зупинимось, доки не дійдемо до уламків повз них, де японці бомбили Гонолулу півтора роки тому. Ми встановимо периметр на краю цієї зони та почекаємо, поки артилерія та бронетехніка пом’якшать шлях попереду. Питання, чоловіки?»
  Ніхто нічого не сказав. Лес подумав, що нові хлопці продовжуватимуть, якби мали хоча б половину шансу. Морські піхотинці були такими, хапали, скільки могли, так швидко, як могли. Армія була більш методичною. Dogfaces сказав, що шлях морської піхоти спричинив більше втрат. Лес думав, що спочатку може бути більше, але не в довгостроковій перспективі.
  «Нові люди, тримайте очі відкритими, чуєте?» — додав Бредфорд. «Прокляті японці вміють маскуватися краще, ніж ви могли думати. Лохи сховаються в поштовій скриньці або під килимком. Кожен пильнує, кожен іншим допомагає. правильно?»
  «Правильно, сер!» — хором вигукнули морські піхотинці. Лесь перехопив погляд Голландця Венцеля. Другий сержант взводу кивнув у відповідь. Заміни не знали, що шукати. Деякі з них поспішно здобули б освіту. Інші — ймовірно, більше — не протрималися б у цілості достатньо довго, щоб мати шанс.
  Деякі з тих будинків, квартир і маленьких магазинів попереду були такими ж невинними, як і виглядали. Дехто займав позиції японських стрільців або кулеметників. Японські мінометники чекали в провулках і на дахах. Лес знав, що морські піхотинці можуть їх очистити. Якою буде вартість… Це було питання.
  Кілька куль проскочило повз. Лес був на палубі ще до того, як зрозумів, що впав на землю. Це був просто неприємний вогонь, але він був від Арісаки. Він не вірив у ризик. Дехто з нових хлопців кумедно дивився на нього та інших морських піхотинців, які розслабилися. Йому було байдуже. Його мама не виховувала його, щоб ризикувати, йому не потрібно було ризикувати.
  Кулемети, міномети та кілька 105-х стріляли по будівлях попереду. Пекельні коти розбили їх. До того моменту, як шквал опустився, вони диміли уламками. Лес дивувався, як хтось міг їх відрізнити від уламків на сході. Він знизав плечима. Він хвилюватиметься про це пізніше, якщо взагалі.
  «Хлопче, ці японські виродки тепер, мабуть, мертві», — радісно сказав новобранець.
  Лесь засміявся, не те щоб це було смішно. «Так, а потім ти прокинешся», — сказав він. «Вони чекають на нас. Ви бачите того, кого вважаєте мертвим, пускайте в нього кулю. Він, мабуть, грає опосума, чекаючи, щоб вистрелити вам у спину».
  Заміна виглядала недовірливо. Лесь не мав ані часу, ані бажання вбивати розум у свою порожню голову. Капітан Бредфорд крикнув: «Вперед!» і він пішов вперед.
  Як завжди, він біг згорбившись, роблячи собі найменшу мішень. Він ухилявся, як напівзахисник, який симулював гравців. І перший шматок чохла, який він побачив, — чорт знай, якби це була не ванна, яку здуло бог знає звідки, — він пірнув позаду.
  Безсумнівно, обстріли й обстріли вбили не всіх японців. Це навіть не змусило їх досить опустити голови. Відкрили кулемети «Арісакас», «Спрінгфілдс» і «Намбу». Колінні міномети почали скидати свої огидні бомбочки серед американців. Так само робили більші міномети ще далі. Лесь ненавидів міномети не лише тому, що бомби могли впасти прямо в лисячі нори, а й особливо тому, що їх не було чути. Секунда, нічого. Далі твій приятель був гамбургером – чи, можливо, ти.
  
  
  Поранені почали кричати про медиків. Корпуси військово-морського флоту, які входили з морською піхотою, не носили нарукавних пов’язок Червоного Хреста чи червоних хрестів на шоломах. Японці використовували їх для стрільби, коли вони це робили. Медики мали при собі карабіни, іноді й гвинтівки. У Франції 1918 року німці здебільшого грали за правилами. Наскільки Лесь бачив, тут не було ніяких правил. Це була дуже жахлива війна.
  Він зробив пару пострілів, потім знову побіг вперед. Кілька морських піхотинців стріляли у вікно на першому поверсі, з якого лунав кулеметний вогонь. Лес Діллон також поставив туди пару патронів, щоб дати японцям всередині над чим подумати. Двоє морських піхотинців підповзли досить близько, щоб кинути гранати у вікно. Кулемет стрімко видав зухвалу чергу. Долетіло ще гранат. Цього разу ворожа гармата замовкла.
  Лесь побіг до дверей. Голландець Венцель побіг за одним пару будинків далі. Він зупинився на півдорозі, скрикнув і сказав: «О, чорт!» Його рушниця впала на тротуар.
  «Що сталося, Голландець?» Подзвонив Лесь.
  «Одного прямо в руку», — відповів інший сержант. «Болить, як сучий син. У мене ніколи раніше не стріляли».
  «Ласкаво просимо до клубу». Лесь би не приєднався, якби мав вибір. Але така травма, як у Венцеля...
  «Звучить так, ніби ви отримали рану на мільйон доларів. Ви зробили свій внесок, це вас не вб’є, можливо, добре заживе, і ви на деякий час вибули з боротьби».
  «Так, я вже думав про це», — сказав Венцель. «Але знаєте що? Краще я залишусь тут із вами. Я відчуваю, що мене викидають з гри відразу після того, як ми пішли і зробили шість пробіжок у восьмому».
  «Залишайтеся там, поки ми не просунемося далі», — сказав Лес. «Тоді ти зможеш потрапити в тил, не хвилюючись, що снайпер потрапить у тебе». Не хвилюючись так сильно, подумав він.
  «Так, бабусю, люба», — сказав Венцель. Лесь засміявся. Як і він, другий сержант взводу більше звик віддавати накази, ніж виконувати їх.
  Тоді сміх завмер у нього в горлі, бо двері, перед якими він стояв, відчинилися. Якби японець за ним був солдатом, Лес би загинув миттєво. Натомість він був худим восьмирічним хлопчиком у пошарпаних шортах. «Дивишся, містере?» запитав він.
  «Ісусе!» — вибухнув Лесь. «Я ледь не застрелив тебе, тупа маленька...» Він замовк, коли побачив, який худий хлопець. Перебираючи мішечки на поясі, він знайшов бідон з пайком K. «Ось. Я думаю, це нарізана шинка. Б’юся об заклад, тобі це подобається набагато більше, ніж мені».
  Очі в хлопця стали великі, як жуйки. "Ого!" — видихнув він, наче Лесь щойно подарував йому Діамант Надії. «Дякую, містере!» Він зник, кричачи: «Мамо! мама! Вгадай, що я отримав!»
  Тобі ледь не потрапив в зуби снаряд 30-го калібру, ось що. Серце Лесі все ще калатало. Усякі погані речі траплялися під час війни. Незважаючи на це, як ти міг змусити себе забути, що застрелив маленьку дитину? Лес знав, що у нього є багато проблем, але це, слава Богу, не одне з них.
  БІЛЬШЕ НЕ МОЖЕТЕ брати вітрильну дошку з пляжу Вайкікі. Японці поклали колючий дріт, кулеметні гнізда й міни. Через багато років після того, як вони зникли, якийсь проклятий турист, напевно, відірвав би ногу на одному, за яким усі сумували, доки не знайде його важким шляхом.
  Оскар ван дер Кірк не особливо переживав за якогось уявного туриста. Він просто не хотів здути власну ногу, переходячи пляж Вайкікі. Він справді хотів прожити достатньо довго, щоб мати шанс перетнути це знову.
  Через рибу, яку він приніс додому, голод Оаху не вразив його та Сьюзі так сильно, як більшість людей. Тепер їм доводилося обходитися без них, і це було боляче. І з ними був Чарлі Каапу, тому було ще більше боляче.
  Єдиний спосіб отримати їжу зараз — це вийти на роботу. Єдина робота полягала в тому, щоб допомогти японцям побудувати більше блокпостів, барикад і дотів, щоб стримати морську піхоту та армію США. Оскар вважав, що це дуже багато роботи для дорогоцінного маленького рису. Через кілька днів Чарлі почав з ним гуляти. Оскар думав, чи він достатньо сильний, щоб тягнути й піднімати, але сприймав їх спокійно.
  «Ні , ха-ху », — сказав він, коли вони з Оскаром випадково не були близькі до жодного японця. «У цьому клятому тунелі я зробив удвічі більше на чверть їжі. Усі зробили».
  Згадавши, як він виглядав, коли вийшов із долини Каліхі, Оскар повірив йому. Він запитав: «Як?»
  «Вони б убили тебе, якби ти цього не зробив», — відповів Чарлі. «Вся ця установка була створена, щоб вбивати людей. Або робота зробить вас, або охоронці. Сподіваюся, наші хлопці розстріляють кожного з цих виродків. Вони на це заслуговують». Зазвичай він був легким хлопцем. Не тут. Не зараз. Він мав на увазі кожне слово.
  Але він умів кланятися і посміхатися японським стрільцям і кулеметникам, коли наближався до них. Оскар теж знав, як це робити, але Чарлі мав курс для поглибленого навчання. Оскар міг задовольнити японців. Чарлі міг змусити їх посміхнутися у відповідь і навіть розсміятися.
  Іноді він лаяв їх дружніми тонами, усміхаючись. Кожного разу, коли це робив, він брав своє життя в руки: деякі японці підбирали шматочки англійської мови. Оскар усе намагався попередити його. І Чарлі казав: «Так, Оскар. Звичайно, Оскар», — і він продовжував це робити. Він ніби мав помститися їм, чого б це йому не коштувало.
  На заході тривала битва за Гонолулу. В американців була артилерія. У них були танки. У них були літаки. Вони навіть привели кораблі ВМС біля південного узбережжя Оаху, щоб підірвати місто з великих гармат. Все, що було у японців, це уламки, їхня зброя та їхня вперта мужність. Цього було достатньо, щоб відвоювання Америки стала довгою, повільною, кривавою роботою.
  «Я сподіваюся, що вони всі помруть», — сказав Чарлі з широкою посмішкою на обличчі. «Я сподіваюся, що всі вони помирають повільно, і я сподіваюся, що їм боляче весь час, поки вони це роблять. Так, ви теж, сержант- сан, — додав він до японського сержанта, який проходив повз після того, як повозився з прицілом на кулеметі. Почувши лише слова поваги, сержант усміхнувся й відповів Чарлі на уклін.
  «Ой, Чарлі, — сказав Оскар.
  «Так, Оскар», — сказав Чарлі, і Оскар замовк.
  Досі Вайкікі був лише на краю бою. Кілька кадрів після бомбардувань США решти Гонолулу прийшли туди. Великий наліт на табір для військовополонених у парку Капіолані відбувся на схід від основної частини Вайкікі. Оскар почав сподіватися, що його округ пройде без особливих збитків.
  Артилерія не зруйнувала цієї надії. Літаки одного з авіаносців десь у Тихому океані це зробили. Коротше кажучи, Оскар не припускав, що він може звинувачувати пілотів. Вони хотіли пом’якшити японців, щоб, коли американські трусики нарешті осядуть цей далекий схід, їм не довелося так важко працювати.
  Оскар звик до гуркоту літаків над головою. Він навіть звик до більш глибоких тонів нового американського літака. Вони зробили японські літаки схожими на літаючі швейні машини. Але звук пікіруючих бомбардувальників, що падають з неба прямо на нього, був новим і зовсім жахливим.
  Японці зреагували раніше, ніж він зміг. Деякі з них пірнули, щоб укритися. Інші або керували своїми кулеметами та стріляли по пікіруючих бомбардувальниках, або стріляли в них із гвинтівок. Оскар міг захоплюватися такою хоробрістю, не бажаючи її наслідувати.
  — Злазь, клятий дурню! Чарлі Каапу закричав на нього, коли перша бомба впала.
  "Га?" — геніально сказав Оскар. Озираючись назад, він мусив визнати, що це була не його найкраща година. Чарлі ручкою лопати вибив ноги Оскара з-під себе.
  Не встиг Оскар навіть скрикнути, як бомба влучила. Вибух висмоктав повітря з його легень. Якби бомба розірвалася трохи ближче, вона розірвала б їх ізсередини на шматки, щоб він потонув у власній крові. Уламки гільзи скрипнули в повітрі, деякі з них не надто над головою.
  І та бомба була лише першою з восьми чи десяти. Хтось у Біблії боровся з Богом і переміг. Оскар почувався так, ніби він бореться з Богом і отримує з нього хрена. Його підстрибували й били, і він залишився весь у синцях і побоях. Він перестав скаржитися навіть собі, коли вдарився по голові японського сержанта. Тіла чоловіка ніде не було видно. Оскар мало не втратив свій мізерний сніданок.
  Робота, яку виконували він, Чарлі та решта примусових робітників японців, була розбита до біса й зникла. Так само було багато японських солдатів і спеціальних військово-морських десантних військ і невдачливих місцевих жителів, залучених до роботи на них. І пікіруючі бомбардувальники були лише відкриттям вистави. Щойно вони з гуркотом відійшли, бійці пішли низько й почали бризкати ландшафт кулями.
  Оскар спостерігав, як японець, потраплений чергою, буквально розрізається навпіл. Найгірше те, що верхня половина чоловіка померла не відразу. Незважаючи на те, що з нього — і з решти його тіла — текла кров, наче вода зі шланга, він пробелькотав щось своєю рідною мовою, намагався підвестися і навіть озирнувся в пошуках рушниці, яку впустив. Лише після більшої частини жахливої хвилини вираз зник з його обличчя. Він знову впав, нарешті, здавалося, усвідомивши, що він мертвий.
  «Ісусе!» Оскар відвернувся, притуливши долоню до рота. Він уже бачив багато речей, які ніколи більше не хотів бачити. Та той... Той очолив список.
  Чарлі Каапу дивився на японця з обличчям, яке могло бути висіченим з базальту, що лежить під островами. — Так йому і правильно, — сказав він.
  «Але...» Оскар не встиг більше на це. Увійшов ще один винищувач, підморгуючи стріляниною з кулеметів. Він згорнувся в найменшу кульку, яку міг, і молився, щоб його не розжували, як японець. Чарлі Каапу лежав на землі поруч із ним, також намагаючись наслідувати клопа.
  На вогняні черги японських кулеметних гнізд відповів свинцевий град з неба. Японці мали сміливість, навіть якщо Оскар вважав, що їм бракує мізків. Потім один з американських літаків врізався в землю і піднявся вгору високооктановою вогненною кулею. Японці кричали, як одержимі. Оскару теж було важко звинуватити їх. Вони щойно довели, що можуть завдати удару у відповідь.
  Як на початку японського вторгнення на Гаваї, так і зараз, коли вони закінчили своє перебування тут, його власні співвітчизники були ближчі до його вбивства, ніж японці. Він чекав, поки ці бійці повернуться і розстріляють ще кілька японських позицій — позицій, як він сподівався, трохи далі від нього.
  "ГАЙНО!" Джо Крозетті вигукнув, коли ще один Hellcat розбився та спалахнув у Вайкікі. Він знав, що це може статися і з ним. Він ненавидів, коли йому нагадують. Хтось не збирався повертатися додому до мами, тата, братів і сестер — можливо, до дружини й дитини. Якийсь клерк у військовому міністерстві — якийсь виродок за тисячі миль від бойових дій і затишний, як жучок на килимку — мусив би надіслати телеграму з глибоким жалем. І життя якоїсь родини перевернеться з ніг на голову.
  Коли великий палець Джо знайшов кнопку стрільби, і він загрібав японців внизу кулями 50-го калібру, він жодного разу не подумав, що в них є мами й тата, брати й сестри, а може, й дружини й діти. Вони були для нього просто… ворогами. Вони не були людьми, як і хлопці з його боку. І вони все ще робили все можливе, щоб убити його. Їхні бліді, холодні на вигляд трасувальники випльовували з кулеметів на землю й шукали його бійця, намагаючись збити його з неба, як того бідного невдачливого сучого сина, який щойно купив ферму. Щось лязгнуло в Hellcat. Як завжди, Джо швидко оглянув прилади. Все виглядало гаразд. Двигун продовжував працювати. Він простяг руку й поплескав по борту кабіни. «Атабабі!» — сказав він літаку. Вони не просто свистіли Діксі , коли казали, що Пекельний кіт може це витримати.
  На землі японці були впевнені, що його взяли. З Вайкікі горіло більше вогню, ніж від похоронного багаття того літака. Бачите, як вам це подобається, виродки, — подумав Джо. Він сподівався, що там не надто багато цивільних. Якщо й були, то їм не пощастило. Вони були для нього майже такими ж абстрактними, як і ворог. Йому хотілося, щоб японці просто кинули губку, як робили б якісь паршиві вихователі мопсів після того, як Джо Луїс вибив соплі з їхньої гордості та радості.
  Іноді, однак, мопс залишався там і йшов один до одного з чемпіоном, поки той не отримав нокаут. Якби японці захотіли зробити це проти США, їх би теж винесли з рингу. Так, вони завдали неприємного удару на початку бою, але ви отримали лише один із них. І коли ти зіткнувся з чемпіоном світу у важкій вазі, одного було недостатньо.
  Джо забризкав Вайкікі кулями розміром із великий палець, доки його рушниці не висохли. Тоді він зв’язався по рації зі своїм командиром ескадрильї: «Їду додому за додатковими боєприпасами».
  «Зрозуміло», — відповів інший пілот. «Ми займемо їх, поки ви зайняті іншим, адмірале».
  — Геть, — сказав Джо, пирхнувши. Адмірал! Він усе ще прагнув до лейтенанта, jg, півтора нашивки на рукаві.
  Поки він летів на північ, на нього налетіло ще кілька трейсерів: японці, що трималися, досі робили все можливе, щоб створити проблеми. Вони все ще тримали кілька осередків у центрі Оаху, де їх оточили й обійшли. Рано чи пізно солдати та військово-морські льотчики вичистять ці кишені. Японці не могли відступити тут у джунглі й вести тривалу партизанську війну. На Оаху було багато джунглів. Єдина біда, судячи з брифінгів Джо, полягала в тому, що ви помрете з голоду, якщо спробуєте зіграти в них Тарзана.
  Через п’ять хвилин після того, як він залишив Вайкікі, він знову опинився над океаном. Якщо ви не пролітали над Оаху, ви не усвідомлювали, який це маленький острів. Він помахав крилами, пролітаючи повз міноносці, крейсери та лінійні кораблі, які все ще стріляли з півночі. Деякі з них обійшли острів, щоб вразити цілі поблизу Перл-Харбора та Гонолулу.
  Жоден із кораблів не стріляв по ньому. Ніхто з них також не стріляв у того божевільного японця, який врізався на своєму Zero в Bunker Hill . Виродок також виручив високу ціну за свою нікчемну шию. Він би поранив цю дитячу платформу разом із великим транспортним засобом.
  Бойовий повітряний патруль прибув, щоб побачити Джо. Вони не зробили цього досить швидко з тим японцем. Джо, звичайно, був нешкідливим, принаймні для кораблів США. Він і літаки CAP ще раз обмінялися помахами крилами та кепськими жартами по радіо. Потім він полетів до свого носія.
  Йому все одно не подобалися посадки авіаносців. Він не знав жодного пілота, який би це знав. Він підозрював, що такої тварини не існує. Подобається їм чи ні, але він зробив саме те, що сказав йому милий джентльмен із прапорами-вігвагами. Це спрацювало: офіцер десанту не відмахнувся від нього. Коли прапори впали, впав і Пекельний кіт Джо. Його зуби клацнули разом, коли колеса вдарилися об кабіну. Хвостовий гачок зачепився. Боєць різко зупинився.
  Джо відсунув купол і виліз із кабіни. Він побіг на острів, щойно його ноги торкнулися дощок палуби. Чим швидше ви втекли з літака, тим краще вам було. Брифінги мали це право. Наче Джо було потрібне нагадування, японський пілот-смертник привіз додому цей урок.
  «На Вайкікі, Крозетті?» – сказав офіцер з брифінгу, коли доповів Джо.
  "Так, сер."
  Інший офіцер — рядовий і старший — усміхнувся. — Б’юся об заклад, не так, як ти очікував.
  «Сер, поки не почалася війна, я навіть не думав, що взагалі потраплю туди», — відповів Джо.
  «Ну, якщо ви це зробили, припустимо, ви розкажете мені, що ви бачили», — сказав офіцер, який проводив інструктаж.
  «Так, сер», — сказав Джо, і так і зробив.
  ОДНОГО РАНКУ ПІД СНІДАНКОМ на госпітальному кораблі Флетч Армітедж зрозумів, що прогресує. Сніданок, як і більшість сніданків на Benevolence, складався з яєчні в порошку, смаженого спаму та коричневих оладь. Нічого не було гаразд із коричневим. Вони хрумтіли над жирною м’якістю, і ви могли насипати сіль, доки вони не смакували саме так, як вони повинні були.
  З іншого боку, яйця в порошок і спам... До того ранку Флетч кидав їх собі в обличчя з безрозсудною відданістю, як людина, що повертається з обірваного краю голодної смерті. До біса він був людиною, яка поверталася з обірваного краю голодної смерті, і він хотів видертися з цього краю так швидко, як міг. Він зробив собі свиню під час обіду та вечері, а також перекушував у перервах.
  Деякі з врятованих військовополонених з'їли себе, аж до проблем зі шлунком. Єдиною проблемою, яку мав Флетч, було те, що він досить швидко набирав вагу, щоб йому було зручніше.
  Цього ранку він зробив великий ковток кави з великою кількістю вершків (ну, згущеного молока) і цукру, і рвався до сніданку. Він з’їв повний рот спаму та яєць, а потім зупинився з дивним виразом обличчя. "Знаєш, що?" — сказав він хлопцеві, який стояв поруч із ним на камбузі.
  «Ні», — сказав інший колишній в’язень. "Що?"
  "Ці яйця і це м'ясо - вони справді паршиві". Флетч знав, що він звучав здивовано. Він мав всю їжу, яку хотів. Тепер він дійшов до того, що йому не просто хотілося їжі. Він хотів смачної їжі. Бажати його на госпітальному кораблі, мабуть, було оптимістично, але навіть так...
  "Ти маєш рацію." Інший чоловік був таким же здивованим, як і Флетч. «Я навіть не помічав досі».
  — Я теж, — сказав Флетч. Хлопець ліворуч був таким же худим, як і він. Деякі бідолахи з парку Капіолані фактично померли від голоду до того, як ВМС США встигли підкинути їм достатньо їжі, щоб вони продовжували жити. Флетча не було в тому човні, але він був у прив’язаному поряд.
  — Візьміть свою тарілку, сер? — запитав філіппінський стюард. Флетч кивнув. Хороший, поганий чи байдужий, кожен шматочок їжі перед ним зник. Він думав, чи залишить він коли-небудь знову щось недоїдене. Те, як він почувався зараз, він не став би на це робити ставку.
  Коли стюард також взяв тарілку іншого колишнього в’язня, Флетч запитав: «Чи є шанс знайти тут свіжі яйця та справжню шинку?»
  «Так», — сказав інший колишній військовополонений. Кілька інших худих чоловіків кивнули.
  Після перших кроків Джуніора філіппінець сяяв на них, як горда мати. «О, друзі мої!» він сказав.
  "Ти почуваєшся краще! Я така рада за вас!»
  «Чи означає це, що ми не отримуємо вишукану їжу?» — запитав хлопець ліворуч від Флетча.
  «Напевно», — відповів управитель їдальні, уже не так сяючи. — За дві тисячі миль від материка, пам’ятайте. Ти їси краще, ніж інші люди тут».
  «Ми заслужили це», — сказав Флетч. Він більше не почувався так, наче був зроблений із засобів для чищення труб. Він перейшов до олівців — вузлуватих, вузлуватих олівців, але все одно олівців. Йому було цікаво, що буде далі в його поступовій інфляції.
  Далі того дня був огляд одним із лікарів на «Беневоленсі». Флетча зважили. Йому виміряли тиск. Пилочки виглядали задоволеними. «Ви досягаєте результатів, капітане».
  — Я просто лейтенант, — сказав Флетч.
  «Ні». Лікар похитав головою. «Якби ти не був військовополоненим, ти б уже отримав підвищення. І так – ти зробив».
  «Дякую, Док!» Флетч волів би почути це від когось, крім лікаря, але він не збирався скаржитися ні в якому разі. Замість того щоб скаржитися, він запитав: «Коли я зможу зійти на берег?»
  «Коли ми вирішимо, що ти достатньо сильний, і коли це здасться безпечним», — відповів лікар. «Я знаю, що ти почуваєшся краще — ти був одним із тих, хто сьогодні вранці скаржився на їжу, чи не так? Це хороший знак. Але ти ще не придатний для активної служби, а на Оаху зараз не місце для туристів».
  — Я це розумію, — сказав Флетч. — Моя дружина там, у всякому разі, якщо вона ще жива. Про розлучення, яке триває, він нічого не сказав. Це не було остаточно, коли почалися бої. З тих пір Джейн би не продовжувала це робити… чи не так?
  Він привернув увагу лікаря. «О, — сказав інший чоловік. «Ми пускаємо чоловіків у такій ситуації на острів. Але це станеться не завтра чи післязавтра. Вам доведеться перескочити кілька обручів, що стосується паперової роботи».
  «Пустіть мене до них!» — сказав Флетч. «Після того, через що я пройшов з японцями, я більше ніколи не буду турбуватися про таке лайно».
  «Ти теж не перший хлопець, від якого я це чую», — сказав лікар. «Так чи інакше, все владнається. А тим часом наберіться терпіння — і сніданки все одно будуть корисні, навіть якщо вони не найцікавіша річ у світі». Усе це, безсумнівно, була гарна порада, від якої Флетчу вона нітрохи не сподобалася.
  ПІСЛЯ того, як японці захопили ВАХІАВУ, вони влаштували громадську кухню в початковій школі, щоб поділитися тим, що було на їжу. Війська армії США, які повернули місто, підтримували кухню.
  
  
  У ці дні він роздавав раціони K і C, а також великі несмачні плитки шоколаду під назвою D-раціони. Жарт полягав у тому, що якщо ви з’їсте один із них, це буде в вас для D-раціону.
  Джейн Армітедж не була схильна вередувати щодо того, яку їжу вона отримувала. Його було багато: єдине, що для неї мало значення. Ні, ще одне — їй не потрібно було віддаватися японським солдатам, якщо вона хотіла продовжувати їсти (не кажучи вже про дихання).
  Ніхто ще не втрачав її часу в публічному будинку в очі. Вона також не думала, що хтось із інших жінок мав проблеми з цим. Якщо японці затягнули вас туди, тримали там із ґратами на вікнах і накручували вас, коли їм заманеться, ви просто не співпрацювали. Це означало, що ти маєш стояти в черзі за людьми, які до біса були здоровими.
  Кілька жінок, які збирали пайки, мали волосся підстрижене до щетини, щоб показати, ким вони є. Вони співпрацювали з окупантами на їхній спині, але робили це для розваги чи вигоди, а не через потребу. Більшість із них були місцевими японцями — більшість, але не всі. Один був високий рудоволосий, який був — можливо, досі був — одружений з кимось зі старого підрозділу Флетча. Вона взяла їжу й сіла якомога далі від усіх. Її живіт випнувся. Дитина мала бути найближчим часом. Джейн могла б посперечатися на все на світі, що в неї не було б рудого волосся.
  Але жінки, які лягали спати з японськими солдатами, були лише невеликою зміною співпраці. Усі витріщилися, коли Йош Накаяма зайшов на загальну кухню. Розплідник непохитно зібрав банки з раціоном, сів неподалік від Джейн і почав їсти. Він перекладав майора Хірабаясі та передавав накази японського коменданта решті Вахіава. Але він також зробив усе можливе, щоб зібрати врожай у землю, коли Оаху був найбільш голодним, і ніхто ніколи не стверджував, що він повідомляв про людей. Джейн знала, що він зробив усе можливе, щоб утримати її від публічного дому, хоча вона була надто дурною, щоб усвідомити це до надто пізно. Дехто хотів його підтягнути. Інші вважали, що він заслуговує на медаль. Він пішов у своїх справах, там у оці бурі. Він не міг сісти в літак і полетіти в Токіо.
  Були інформатори. Дехто з них вислизнув із Вахіави ще до того, як туди прибула армія США. Джейн сподівалася, що в Гонолулу з них розбомблять лайно. Це дасть їм те, на що вони заслуговують. А дехто намагався залишитися й викрити це. Знову ж таки, багато з них були місцевими японцями, які зробили ставку не на того коня. Ви можете зрозуміти їх, навіть якщо зневажаєте.
  Але Усміхнений Семмі Літтл, який мав найбільший дилерський салон вживаних автомобілів у Вахіаві, був таким же англосаксом, як Джордж Вашингтон. А він був на гауптвахті. Він перевернувся й виляв хвостом для японців. Вони були на вершині, а він хотів залишитися на вершині: це здавалося таким простим. З’ясувати, скільки людей загинуло через його похабство, було не так просто. Джейн сподівалася, що він отримає це в шию.
  Хтось закурив. У Джейн здригнулися ніздрі. Як і майже всі інші курці на Оаху, їй довелося позбутися цієї звички під час японської окупації. У солдатський пайок входили маленькі пачки сигарет. Джейн викурила кілька. Від них у неї все ще паморочилася голова та нудило, як і тоді, коли вона тільки навчалася. Вона мала намір продовжувати це, доки це знову не стане природним.
  Як тільки вона закінчила їсти, вона повернулася до своєї квартири. Поки вона залишалася всередині із зачиненими дверима, до неї було важче дістатися. Вона попрямувала до ванної кімнати, а потім перевірила себе. Вона нескінченно приймала душ. Вони не змили пам'ять про всі руки, які її обмацували. Вона не знала, скільки разів обливалася солоною водою. Це не могло змусити її забути всі часи, коли їй доводилося відкривати ноги для японців. І тепер, коли у неї знову була зубна паста, вона знову і знову чистила зуби. Вона згадала, як вони змусили її впасти на коліна навіть так.
  
  
  Вона збиралася пам’ятати, їй доведеться мати справу з усім цим до кінця свого життя. Будь вона проклята, якщо бачила, як це зробити. Можливо, її просто прокляли, і крапка. Японцям було байдуже, що вони з нею зробили. Все, що вони хотіли, це кілька хвилин розваги кожен. Якщо це залишило її зруйнованою до кінця її днів, то що?
  Вона пирхнула. Вони не дбали про решту її днів, навіть трохи. Вони мали намір використати її, використати, а потім повалити по голові. Кого вона жартувала? Єдине, що врятувало її, це повторне вторгнення США.
  Повільно вона змусила себе випрямитися й зазирнути в дзеркало над раковиною. Вона все ще виглядала так, ніби розігрілася смерть. Але якщо вона піддалася відчаю, хіба японці не виграли битву в її голові? Таке відчуття було.
  Добре жити - найкраща помста. У цьому було багато правди. Вона була не такою, якою була б, якби японці залишили її в спокої, і це було біса. Але вона не була шльондрою чи дурницею лише тому, що вони зробили все можливе, щоб перетворити її на неї. І якщо комусь це не сподобається… «Жорстке лайно», — пробурмотіла вона. Їй ніколи не подобалося, як лаявся Флетч. Можливо, тепер вона розуміла це трохи краще, ніж коли вони були одружені.
  Вона сподівалася, що Флетч ще живий. Після того, що вона побачила, і після розповідей солдатів про те, що зробили японці в таборі для військовополонених біля Опани, вона зрозуміла, що шанси не найкращі. Вона все одно сподівалася. Можливо, вона не хотіла залишатися з ним у шлюбі. Однак вона його не ненавиділа, і він зробив для країни все, що міг.
  А коли він дізнається, що японці змусили її зробити, він, мабуть, захоче плюнути їй в очі. Вона зітхнула, бажаючи, щоб деякі з пайків K-району були разом із маленькою пляшечкою бурбону замість сигарет. Хтось у Вашингтоні повинен був щось з цим зробити. Вона напевно зараз потребує випивки, і вона була впевнена, що багатьом військовослужбовцям потрібна ще більше. Їм довелося обходитися, і їй теж.
  Життя несправедливе, подумала вона. Її сміх був таким гірким, як... що це таке в Біблії? Полин, таке було. Вони використовували його для ароматизації абсенту, ще одного виду випивки, яку вона не могла мати. Ніби я не дізнався про це важким шляхом.
  КУЛЕМЕТНІ ГНІЗДА В МІШКАХ З ПІСКОМ І БЕТОННІ ДОТИ виростали, як прищі, на гладкій зеленій шкірі галявини навколо палацу Іолані. Окопи зигзагами переходили від одного до іншого. Японці не збиралися віддавати урядовий центр Королівства Гаваї без бою.
  Це розумів старший рядовий Ясуо Фурусава. Це був принаймні такий же пропагандистський пункт, як і військовий. Поки палац Іолані номінально перебував у японців, у руках гавайців, королівство, яке Японія відновила тут, залишалося діючим підприємством. Сильні японські сили також трималися в сірих нудних офісних будівлях на захід від палацу. Так само вчинили залишки Гавайської королівської армії. З того, що чув Фурусава, деякі гавайці короля Стенлі Лаануї билися з фанатичним запалом. Інші, на жаль, майже не воювали взагалі.
  Командир Ґенда подивився на північний захід, у той бік, звідки найвірогідніше прийшли морські піхотинці США. Потім він озирнувся через плече в бік палацу. Як і мерія Гонолулу на сході, вона не була сильно пошкоджена. Ніби вихопивши цю думку з голови свого неофіційного помічника, Генда сказав: «Американці хочуть зберегти ці місця в цілості, якщо зможуть. Вони мають намір використати їх після завершення відвоювання».
  "Так, сер." Фурусава кивнув. Він сам це зрозумів. Він також зрозумів, що капітан Івабучі не мав наміру дозволити американцям отримати щось у Гонолулу цілим, якщо він міг цьому допомогти. Ось він міг. Він постійно наполягав, що японці відкинуть американців назад. Командир Генда, зазначив Фурусава, нічого подібного не стверджував. Це також мало сенс для Фурусави, хоча мало йому це подобалося. США займали тут навіть більш домінуючу позицію, ніж Японія під час першого вторгнення.
  
  
  — Як ви думаєте, скільки часу ми маємо, сер? — запитав Фурусава.
  Генда знизав плечима. «Твоє припущення таке ж добре, як і моє. Ми вже протрималися довше, ніж я думав, що зможемо. Спеціальні військово-морські десантні сили — це... віддані люди».
  «Хай, — сказав Фурусава. Це був дипломатичний спосіб назвати їх маніакально-смердючими, що було б такою ж правдою. Армія мала наказ не відступати. Його люди знали, що краще не дозволити себе взяти в полон. Але морський десант спеціального призначення кинувся назустріч ворогу, як закохані, що їдуть на зустріч з коханою. Вони шкодили американцям, а часом навіть відкидали їх назад. Та ціна, яку вони заплатили!
  «Я б хотів, щоб капітан Івабучі не наказував атакувати», — сказав Генда, знову думаючи разом з ним. «Вони марнотратні, особливо коли ми не можемо компенсувати наші втрати. Краще змусити янкі прийти до нас і заплатити ціну».
  «Чи послухав би він, якби ти сказав йому щось подібне?» — запитав Фурусава.
  Генда похмуро похитав головою. «Він просто називав мене м’яким. Можливо, він мав би рацію. Про командування сухопутними військами я нічого не знаю. Яка ваша думка, старший рядовий?»
  "Шахта?" Фурусава був приголомшений. Він не думав, що начальство коли-небудь запитувало його про це раніше. Він хотів, щоб хтось зробив це раніше. Тепер… «Це, напевно, не має великого значення, чи не так, сер?»
  Морський офіцер здивовано подивився на нього. Фурусава подумав, чи не потрапив він у біду. Тоді він сміявся над собою. Звичайно, він був у біді. Невдовзі всі японські солдати та люди спеціального військово-морського десантного загону будуть мертві. Як він міг потрапити в гіршу біду?
  Через мить Генда теж розсміявся. «Ну, Фурусавасан , ти маєш правильний погляд на речі — безсумнівно. Все, що ми можемо зробити тут, це все, що ми можемо зробити. Як тільки ми це зробимо… — Він облизав губи. «Коли ми це зробимо, вони почнуть захищати Імперію трохи ближче до рідних островів, от і все».
  Фурусава кинув на нього захоплений погляд. Захищати Імперію ближче до дому звучало набагато краще, ніж померти тут до останнього. Вони обоє означали те саме, але те, як ви на це дивитеся, має значення.
  Недалеко впала мінометна бомба. Фурусава і Ґенда обидва збилися в траншеї. Ви не могли почути мінометну бомбу. Він заявив про себе підривом. Тулячись в траншеї, ти також не принесе користі, якби клята штука впала на тебе.
  По японських позиціях перед палацом Іолані було відкрито більше мінометів. Так само зробили звичайні артилерійські знаряддя США. Ви могли чути ці снаряди. Чим голосніший крик був у повітрі, тим ближче вони були до вас. Деякі були дуже близько, достатньо близько, щоб облити Фурусаву брудом.
  «Вони йдуть! Вони йдуть!» — скрикнув хтось.
  Фурусава вискочив, почувши це. Його могли б убити, але американські морські піхотинці точно вбили б його, якби він чекав у ямі. Він віджав пару патронів зі свого Спрінгфілда. Обстріл США не знищив усіх опорних пунктів Японії. Кулемети плювали смертю на великих чоловіків у зелених мундирах. Деякі падали. Дехто пірнув у двері або пірнув за купи уламків. Дехто відступив.
  «У нас ще є зуби», — гордо сказав Фурусава, навіть якщо він навіть не підозрював, чи вдарив він американців.
  «Хай». Командир Ґенда відкинув великий палець через плече. З палацу піднімався дим. У нього влучила пара снарядів. «Зрештою, їм буде все одно, чи знищать це. Шкода - гарна будівля. Я сподіваюся, що з людьми всередині все гаразд».
  Він не говорив ні про одну людину конкретно. Проте старший рядовий Фурусава мав досить добре уявлення про те, хто в палаці для нього найважливіший. Коли Фурусава приїхав на Гаваї з Японії, він ніколи не сподівався зустріти королеву. Тут тоді ще не було королеви. Він не міг завадити смаку Генди. Королева Синтія була вражаючою жінкою, навіть якщо її руде волосся та зелені очі робили її більше схожою на якусь камі , ніж на справжню людину.
  Американець з однієї зі своїх автоматів почав давати короткі черги, щоб змусити захисників опустити голови. Повз вухо Фурусави проскочила куля. Він пригнувся. Так само вчинив командир Генда. Фурусава зітхнув. Роман його начальника, ймовірно, не закінчився б добре. Зараз точно не буде.
  ПЕРШИЙ ПОГЛЯД ЛЕС ДІЛЛОНА на палац Іолані був чи не останнім. Коли він біг вгору по Готель-стрит — не дуже добре, гірше пощастило — і повернув праворуч на Річардса, черга ворожого кулемета зрізала морського піхотинця, що стояв поруч із ним. Чоловік, заміна, чиє ім’я Лес так і не дізнався, ймовірно, помер, не встигнувши зім’ятися на тротуар. Три кулі в грудях зробили б це з тобою. Лес знав, що міг би вловити сплеск так само легко, як і інший хлопець. Тупа удача, так чи інакше.
  Він стрімголов кинувся в дверний отвір. Було б нерозумно дозволити японцям мати ще один хороший удар по ньому. Не все, що відбувалося в бою, було удачею, навіть близько. Якщо ви вказали ворогу в ціль, коли вам цього не було потрібно, ви майже заслуговували на те, щоб вас прибили.
  Японці продовжували стріляти, наче думали, що через півтори години хтось заборонить боєприпаси. Для Леся довгі черги, які вони стріляли з автоматів, свідчили про погану підготовку. Якщо ви вистрілили цілу смугу куль або магазин вартістю з ручного кулемета, звичайно, більшість з них піднімуться високо. Морда не могла не підтягнутися. Три, чотири, п'ять раундів за крек було правильним способом зробити це.
  Проте з усіма тими кулями в повітрі декому доводилося щось влучати. Бідна проклята заміна довела це важким шляхом. Знову і знову лунали виклики санітарів. Лес захоплювався флотом, який супроводжував морську піхоту, більше, ніж міг сказати. Боротьба не була їхньою справою, але вони ходили куди завгодно, куди робив він і його друзі. І наражали себе на небезпеку кожного разу, коли рятували людину під ворожим вогнем. Коли санітари отримали свободу разом з морськими піхотинцями, їм було важко купити собі напої.
  Міномети та артилерія били по японцях перед палацом Іолані. Лес не хотів би бути японцем, прикутим неперевершеною вогневою міццю й не маючи куди піти. Але він уже бачив, що косоокі мавпи не відмовляються від них. Можливо, той обстріл вибив якісь їхні опорні пункти, але ті, що вижили, продовжували стріляти.
  Dauntlesses з ревом злетіли з неба, щоб бомбити японців. Під Лесем здригнулася земля. Бласт вдарив його, як Шугар Рей Робінсон, і він навіть не був ціллю. Ні, він не хотів би помінятися місцями з самураями імператора.
  Морські піхотинці почали мчати через Річардс до території палацу. Навіть після того, як налетіли пікіруючі бомбардувальники, на японців чекало багато кулеметів. І снайпери в будинках по цей бік вулиці також завдали шкоди.
  Лейтенант іншої роти разом із Лесем пірнув у двері. «Нам доведеться очистити весь цей блок», — сказав він.
  "Що? Ти і я?" Лейтенант чи не лейтенант, Лесь був готовий сказати йому, щоб він писнув на мотузку, якщо він погодиться на це. Боротьба була одна річ, і досить погана сама по собі. Самогубство, коли самогубство не принесе користі ні вам, ні вам, знову було чимось іншим. Що стосується Леса, японці були раді цьому.
  Але офіцер, який, ймовірно, народився приблизно в той час, коли Лес почав перебирати у Франції, похитав головою. «Ні, ні, ні», — сказав він. «За мною стежать кілька чоловіків. Якщо їх не надто сильно порубають, вони будуть разом».
  «Добре, сер. Це бізнес, — сказав Лесь. Молодший офіцер не вимагав від своїх людей нічого, чого б не зробив сам, і він прийшов сюди попереду їх. Лесь запитав: «Як вони кріпляться до гранат?»
  «Багато», — сказав лейтенант, що було правильною відповіддю. Чекаючи, поки туди прибуде решта морських піхотинців, Лесь вибив двері ногою. Якби японець причаївся прямо за ним, він би давно був мертвий. Він увійшов усередину, його серце калатало. Потім у нього була компанія, багато компанії. Дещо допомогло.
  Розчищення кварталу через дорогу від території палацу було такою неприємною роботою, якою він ніколи не займався. Японці, як завжди, не відступали і не здавались. У них були і гранати. Він чув, як вони стукали цими клятими речами по шолому або об стіну, щоб запустити запали. Це було б сигналом пірнути в офіс або повернутися за ріг, коли можна, а потім знову рухатися вперед, коли ворожі гранати вибухнуть.
  Це також могла бути окопна війна. Разом з гранатами не раз доходило і до рукопашного. Деякі гавайці воювали разом з японцями. Замість того, щоб бути маленькими та міцними, вони були великими та міцними та не більше схильними здаватися, ніж хлопчики Хірохіто.
  «Мені просто пощастило», — важко задихався Лес після того, як морські піхотинці закінчили їх вузол. У нього була кров на багнеті і кров на чоботях. Сморід наповнив повітря. «Деякі з цих гавайських лохів кинули роботу, щойно у них з’явилася нагода, але жоден із тих, з ким я ніколи не зустрічався».
  «Можливо, ти їм не подобаєшся, сержант», — сказав морський піхотинець.
  «Я б не здивувався», — сказав Лес. Інший шкіряний встромив багнет у нирки гавайця, з яким він воював, тож не міг скаржитися на зайву фамільярність. «В тебе є дупа? В мене все."
  «Звичайно». Морпіх простягнув йому пакунок.
  Він узяв один і запалив його Zippo. "Дякую друже. Блін, мені це було потрібно». Він із вдячністю втягнув дим.
  «Я тобі вірю», — сказав інший морський піхотинець. «Деякі з людей тут воліють сигарети, ніж їжу, і вони такі до біса худі, що виглядають так, ніби їм варто лягти в лікарню. Це кумедний бізнес».
  «Так». Лесь подивився на Верблюда між вказівним і середнім пальцями. З нього піднімалася тонка кучерява стрічка диму. «Дивно, чому ти їх так біса хочеш. Вони не так багато роблять для вас — не люблять випивку чи щось інше, — але вони точно зачепляться». Він знизав плечима. «Бля, яка різниця?»
  «Я не бачу жодного», — відповів інший морський піхотинець. «Далі нам доведеться очистити смердючий палац, чи не так? Хлопче, це буде весело».
  «Так, можливо, навіть веселіше, ніж тут було тут». Лесь знову потягнувся. Його очі перетнулися, коли він намагався зосередитися на розжареному вугіллі. «Ну, ми досить швидко зрозуміли, що це буде гра останнього. Не може залишитися стільки японців».
  
  
  «Ось надія», — сказав інший морський піхотинець.
  КОЛИ ПРОПАГАНДА І ВІЙСЬКОВА НЕОБХІДНІСТЬ ЗІТКНУЛИСЯ, пропаганда мала відійти на другий план. Мінору Генда це зрозумів. На жаль, це зробили і американці. Над його головою методично валили палац Іолані. Вони могли б навіть отримати від цього пропагандистську користь — щось на кшталт того, що нам довелося зруйнувати цю історичну будівлю, щоб звільнити її. Незабаром Японія не зможе їм заперечити.
  Якби не підвал, який у минулі часи був заповідником слуг і бюрократів, палац був би непридатний для проживання. Насправді Ґенда сховався там із кількома японськими солдатами — серед них був його неофіційний бігун, старший рядовий Фурусава — а також із королем Стенлі Ованою Лаануї та королевою Синтією.
  Король Стенлі тримався краще, ніж очікував Генда. Насправді він тримався краще, ніж багато солдатів. Він криво посміхнувся Ґенді й сказав: «Ну, все вийшло не так, як ми очікували, чи не так?»
  — Будь ласка, вибачте, ваша величність, але це не так, — сказав Генда. «Карма, ні ? Ми зробили все, що могли».
  "Я знаю. Я не божевільний." Стенлі Лаануї засміявся. «Я мав би бути, га?»
  "Що ви маєте на увазі?" — обережно спитав Генда. Якби король Гаваїв знав про його роман із королевою… Генда теж мало не розсміявся. Яка різниця тепер? Як би ви не різали, ніхто з них не проживе довго. Кілька 105-міліметрових снарядів влучили в палац, щоб підкреслити це. Щось угорі над Ґендою впало з гуркотом — одна з чавунних колон, що тримають другий поверх?
  Але король Стенлі сказав: «Якби ти вибрав когось іншого, щоб надіти корону, він би зараз сидів у гарячому кріслі, а я пішов би кудись в іншому місці, думаючи: « Краще тобі, ніж мені, бідолашний, вибачте, виродок». »
  «Ти був хорошим королем», — сказала Синтія Лаануї. «Ти хороший король». Вона поклала йому руку на плече. Генді довелося попрацювати, щоб зберегти незворушне обличчя. Можливо, їй було з ним весело, їй було з ним весело, але вона любила свого чоловіка. Або якби ні, то не показувала б цього зараз, а не тоді, коли все руйнувалося.
  «Не ображайся на тебе, серденько, але я завжди хотів дати США прямо в очі», — сказав Стенлі Лаануї. «Я був ще маленькою дитиною, коли той клятий Доул та решта тих піратів захопили королівство, але я завжди думав, що я їм зобов’язаний. Тому я намагався повернути їм гроші, і тепер вони повертають мені». Згори щось ще спустилося, досить сильно, щоб підлога над їхніми головами здригнулася. Що б це не було, воно ледь не пробилося крізь підлогу.
  Кулемет, встановлений на краю сухого рову, зацохкав. Якби морські піхотинці США хотіли палац Іолані, вони повинні були б заплатити за нього ціну. Вони цього хотіли, і вони платили.
  «Тепер усе закінчено», — сказав король Стенлі. «Всюди». У нього на поясі в кобурі був патрон армії США. Він вийняв і подивився. «Краще піти цим шляхом, ніж дозволити тим дурням спіймати мене й повісити». Жоден японець не міг би висловити це краще.
  — Так, — тихо сказала Синтія. Вона дивилася на пістолет із дивним захопленням — напівтугою, напівстрахом. «Вони не давали нам жити дуже довго, і вони розважалися з нами, перш ніж нас повісити або розстріляти. Ми зробили те, що зробили, але це не зовсім спрацювало – ви маєте рацію – і тепер настав час зачинити двері».
  Стенлі Лаануї глянув на Генду. «Я можу дати тобі один між очей, перш ніж я закінчу Сінді і мене?» — поцікавився він. У будь-якому випадку він міг поставити запитання. Але ці слова мали певну гірку гостроту. Він знає , подумав Генда . Його погляд перевів на Синтію. Мабуть, вона усвідомила те саме, бо не могла приховати свого здивування й тривоги.
  Генда вирішив не показувати, що він розуміє все, що мав на увазі король Стенлі. Вклонившись, він сказав: «Ні, дякую, ваша величність. Я теж не переживу поразки, обіцяю вам. Але у нас є свій спосіб закінчити».
  «Харакірі?» — запитав король. Генда змусив себе не здригнутися, кивнувши; сеппуку був набагато більш елегантним, набагато менш земним способом виразити це. Король Стенлі скривився. «Краще ти, ніж я, друже. Я хочу поквапитися з цим».
  — Це буде досить швидко, — відповів Генда. Він звернувся до старшого рядового Фурусави і заговорив японською:
  «Будь ласка, ви станете моїм секундантом? Усе тут довго тривати не може». Наче підкреслюючи це, кулемет на краю рову знову застукав.
  «Для мене буде честь, командире » , — сказав Фурусава. «Я зроблю це швидко, щоб ти не страждав».
  «Domo arigato», — сказав Генда, а потім повернувся до англійської: «Домовлено».
  — Гаразд, — сказав Стенлі Лаануї. Його рот скривився, коли кулемет різко замовк. «Ти готова, серденько?»
  "Не знаю." Голос королеви Синтії тремтів. «Я не знаю, чи хтось може бути готовий, але вам краще не чекати». Вона кивнула Генді. «До побачення, командире. Ми намагалися як могли».
  «Хай. Сайонара». Генда подивився на підлогу.
  Гавайське королівське подружжя зайшло в маленьку кімнату з центрального коридору. Пролунав постріл, а через мить ще один. Генда відчинив двері. Якщо комусь із них потрібна була обробка, він подбав про це. Але Стенлі Ована Лаануї, хоч і не міг стати королем, зробив тут те, що мав зробити. І він, і його рудоволоса королева лежали мертві, кожен з охайним вогнепальним пораненням у скроню — і неприємною вихідною раною з іншого боку.
  «Сайонара», — знову прошепотіла Ґенда й вийшла надвір. Він кивнув старшому рядовому Фурусаві.
  «Час настав», — сказав він і сів, схрестивши ноги, на підлогу. Оголивши живіт, він витяг із піхов свою морську катану . Він ніколи раніше ним не користувався. Він мав би мати вакідзасі, самурайський короткий меч, але йому довелося б обійтися.
  «Як лезо торкнеться вас, сер?» — запитав Фурусава.
  «Нехай це спочатку ввійде», — сказав Генда. "Потім." Він подивився на стелю. «Цією, своєю смертю, я спокутую свою невдачу тут. Хай пробачить мене імператор. Нехай мій дух знайде свій дім у святині Ясукуні». Погнав шаблю додому. Біль був приголомшливим, неймовірним. Забувши про дисципліну, він відкрив рота, щоб закричати. Тоді все закінчилося.
  ТЕ, ЩО ЗАЛИШИЛОСЯ ВІД ДВОХ ВЕРХНІХ ПОВЕРХІВ палацу Іолані, знову належало США. Японці та гавайці розляглися скрізь у залитій кров’ю неприємній смерті. Так само вчинили й прокляті багато морських піхотинців. Японці, а може, й гавайці теж сиділи в підвалі. Час від часу вони стріляли поверхом над собою. Це був неприємний ракурс, коли влучила куля; двом морським піхотинцям, одному у взводі Леса Діллона, відбили яйця.
  Японці відбили три атаки на підвал ззовні. Тепер американці спробували щось інше. Морські інженери встановлювали кумулятивний заряд на першому поверсі палацу.
  
  
  Це пробило б велику діру в даху підвалу. Якби пощастило, це дозволило б шкіряним спуститися туди й зіткнутися з ворогом.
  «Щастя, — подумав Лесь. Якась довбана удача. Японці там загинули б. Так само зробили б багато морських піхотинців. Надто ймовірно, що він був одним із них.
  Ще одна куля врізалася в підлогу. На щастя, це дійсно було добре, що один пропустив усіх. Стріляти знизу все одно було до біса страшно. Декілька морських піхотинців випустили одну або дві черги в підлогу в японців, яких вони не бачили. Потім усі поспішно пішли кудись, щоб косоокі сучі сини не прибили їх, стріляючи туди, куди пройшли кулі. Їхні чоботи, що кунялися над головою, ймовірно, дали ворогові підказку про те, де вони були.
  Незважаючи на хаос, інженери продовжували працювати. Один із них подивився на Леса й сказав: «Гаразд, ми майже готові розірвати цього виродка».
  «Чуєте це, люди?» Лесь покликав інших морських піхотинців. «Готуйте гранати. Ми побачимо, скільки з цих лохів ми можемо відірвати до біса і піти, перш ніж ми самі туди підемо».
  Інший інженер запалив запал. Морські піхотинці відступили. Після різкого, напрочуд маленького удару! заряд пробив дірку в підлозі приблизно чотири квадратні фути. Разом зі своїми друзями Лесь якнайшвидше кидав крізь отвір гранати. Деякі фрагменти повернулися. Вони вкусили одного чоловіка за руку. Морпіхи продовжували кидати в підвал гранати. Вони не хотіли, щоб живі японці були поблизу цієї діри. Лесь не бачив, як хтось може пережити те, що отримує ворог, але японці вже дивували його раніше.
  "Давай!" — сказав він і пустився в отвір. Він був там сам лише на мить серця. Разом з ним упало ще більше шкіряних горловин. Поруч він побачив кілька перекручених тіл. Потім повз його голову тріснула куля. Безумовно, деякі воїни Хірохіто все ще боролися.
  Морський піхотинець із автоматом бризкав на смерть, наче з садового шланга. Після цього був звичайний хаос перестрілки, що погіршилося через те, що це було з такої близькості. Лес був надто зайнятий, щоб боятися, і надто боявся бути чимось іншим. Він кинувся вперед, кричачи, як банші, і принаймні один із лютих ревів, які вирвалися з його горла, почався як жахливий крик. Навіть якби він знав це, якби пощастило, японці б цього не знали.
  Чорт, вони, мабуть, такі ж налякані, як і я, — промайнуло в нього в голові в один із коротких моментів, коли він не стріляв, не кидав гранату в одну з кімнат із центрального коридору чи не використовував багнет. Він уже використовував його тут, на Гаваях, більше, ніж будь-коли в окопах у 1918 році. Якщо японські солдати, з якими він зіткнувся, боялися, вони точно цього не показували. Лес теж цього не показував, але він знав, що відбувається в його власній голові. Для нього японці могли бути мішенями на полігоні, хіба що вони мали погану звичку відбиватися.
  Він стріляв, колов і один чи два рази використовував приклад. Він отримав поріз на одному передпліччі, але це була не більше ніж подряпина. Якщо він хотів більше дубового листя для свого Пурпурового Серця, він гадав, що міг би їх отримати. Але йому було байдуже. Пурпурове серце не було медаллю, яку хотів би виграти хтось при здоровому глузді.
  Дедалі більше морських піхотинців стрибали в підвал. Вони йшли вперед швидше, ніж могли бути вбитими чи пораненими. Невдовзі не залишилося жодного ворожого солдата. Американці ходили по підвалах, методично добиваючи поранених японців. «Прибережіть пару для в’язнів», — закликав Лесь.
  «Мудь хоче смажити їх».
  Він отримав бурчання від чоловіків, які там були з ним. «Після того, що ті матері зробили з нашими хлопцями, їх треба було б смажити на повільному вогні», — сказав один із них.
  
  
  «Врятуйте пару», — повторив Лесь. «Можливо, те, що ми вичавлюємо з них, врятує достатньо наших хлопців, поки ми вичищатимемо останні з них, щоб це було варте того».
  "Може бути." Морпіх не звучав переконано, але він також не вистрілив у непритомного японця біля своїх ніг. У ворожого солдата вогнепальних поранень не було, але він був на холоді. Лес думав, чи він дістав японця прикладом, чи це зробив хтось із інших шкіряних.
  Він знизав плечима. Це не мало великої різниці. Бої тут закінчилися. Він міг насолоджуватися передихом — деякий час.
  "ВИ МЕНЕ ЧУЄТЕ?" — запитав голос японською.
  Ясуо Фурусава з силою відкрив очі. Його голова боліла сильніше, ніж після найгіршого похмілля, яке він коли-небудь мав. «Хай», — прошепотів він, щоб не почути себе. Чоловік, який дивився на нього, був японцем, але був у цивільному одязі. Вони були в наметі: це було полотно позаду іншого чоловіка. Фурусава спробував підвести підсумки, але не дуже пощастило. "Що сталося?" — запитав він нарешті.
  «Ви були в палаці Іолані. Ти пам'ятаєш?" — сказав інший чоловік.
  «Хай», — повторив старший рядовий Фурусава, знову ніби здалеку. Він пригадав, як добив командира Генду. Генда помер, як належить самураю. І він згадав дірку, пробиту в стелі, і американських морських піхотинців, які стрибали в підвал палацу, ревучи, як тигри. Він згадав, як намагався відбити великого… і це було останнє, що він пам’ятав . Це означало… «Закеннайо!» — вигукнув він. «Я…?» Він не міг змусити себе вимовити слова.
  Другий чоловік кивнув. «Так, ви військовополонений. Вас забрали в непритомному стані. Це не твоя вина. Ти не здався».
  Це допомогло — приблизно так само, як вистрибування з відром допомогло утримати лінкор на плаву. «В'язень!» — у розпачі сказав Фурусава. Знання боліло майже так само, як і голова, що говорило багато про що. Фурусава заплющив очі, коли сором охопив його. «Моя сім'я зганьблена навіки».
  «Ваша родина не знає», — сказав інший чоловік. За його старомодним акцентом — і за тим, наскільки він худий — він мав бути місцевим японцем, який працював з американцями. «Ніхто їм не скаже, поки не закінчиться війна. Тоді ви можете розібратися. А тим часом ти не радий, що живий?»
  "Немає." Фурусава похитав головою, від чого теж боліло. «Що… Що вони зі мною зроблять?» З ув'язненим можна було зробити все, що завгодно.
  Місцевий японець, наче вирвавши цю думку з голови, сказав: «Америка дотримується Женевської конвенції. Ніхто не буде мучити вас заради розваги чи чогось подібного. Вас будуть допитувати, але це будуть лише запитання. Ти розумієш?"
  — Чую, — втомлено сказав Фурусава. Він також чув стрілянину, не настільки близько, щоб викликати тривогу, але й не так далеко. «Ми все ще боремося!»
  «Так, але зараз миють», — сказав інший чоловік. «Гонолулу впаде. Оаху впаде. Війна піде на захід».
  Фурусава хотів назвати місцевого японця брехуном. Він знав, що не зможе. Він був упевнений, що Оаху впаде, оскільки його співвітчизники не змогли втримати американців від північних пляжів. Гаваї більше не будуть східним щитом Імперії. Тепер США можуть використати острови проти Японії. «Шігата га най», — подумав він. Він точно не міг нічого з цим вдіяти.
  
  
  "Ти голодний? Ти хочеш пити?" — запитав інший чоловік.
  «Хай». Фурусава сів на край ліжка, куди його поклали.
  «Я принесу тобі їсти», — сказав місцевий японець. «На вулиці стоїть охорона. Не намагайтеся піти. Це було б останнє, що ти зробив».
  Фурусава й не думав йти. Він ледве мав сили сидіти. Місцеві японці вийшли. Говорив англійською. Хтось відповів йому тією ж мовою. Тоді він не брехав. Фурусава так не думав. Інший чоловік повернувся за кілька хвилин із банками з американським пайком і чашкою кави. Фурусава жадібно їв. Коли він закінчив, він почувався трохи живішим.
  «Ви були в підвалі палацу, га ?» — сказав місцевий японець. Фурусава кивнув і не хотів, щоб він помер одразу після цього. Інший чоловік — який, як повільно зрозумів Фурусава, був слідчим — продовжив: «Ти знаєш, що сталося з чоловіком і жінкою, які називали себе королем і королевою Гаваїв?»
  «Хай». Чому немає відповіді? Яка різниця тепер? Яка різниця тепер? Це більше нагадувало дивне життя після смерті, ніж щось інше. «Він застрелив її. Тоді він застрелився. Вони теж не хотіли бути схопленими».
  «Я можу в це повірити», — сказав місцевий житель. «Їм би це було важко». Він зупинився, щоб поглянути на зошит. Питання, які він хотів поставити? «Ви знаєте, ким був офіцер ВМС, який вчинив сеппуку ?»
  «Командир Генда». З деякою скорботною гордістю Фурусава додав: «Я мав честь виконувати обов’язки його секунданта».
  "Щасливчик." Тон допитувача довів, що він більше американець, ніж японець.
  "Я так думав." Фурусава замовк і скривився. Було таке відчуття, наче хтось намагався встромити йому тупий шип у череп. «Будь ласка, вибачте мене. У мене болить голова."
  "Я вірю, що. Кажуть, вам пощастило, що він не зламався назавжди», – відповів місцевий японець. Це удача? Фурусава подумав. Місцеві японці простягнули дві білі таблички. «Ось трохи аспірину. Вони можуть трохи допомогти».
  Отрута? Фурусава блукав. Але, як син аптекаря, він упізнав аспірини, коли побачив і понюхав їх. Він проковтнув їх із останнім ковтком кави. — Арігато, — сказав він. Можливо, це мав на увазі слідчий. Можливо, американці були легшими з полоненими, ніж його власний народ . Все одно він міг сподіватися.
  І все, що він міг, — це надія. Він воював так довго і як міг, але тепер для нього війна закінчилася.
   XV
  КЕНЗО ТАКАХАСІ ДУМАЛОСЯ, ЧИ ВІН БУВ РОЗУМНИМ, ЩОБ ПЕРЕКОНАТИСЯ, ЧИ З ЙОГО ДІВЧИНОЮ все добре. Перші кілька днів у притулку під будинком Сундбергів було досить тихо. Він, Елсі та її рідні могли б піти в туалет. Вони могли вийти вночі під час затишшя і дістати авокадо з дерев на задньому дворі. Вони навіть могли спати в ліжках, якщо хотіли, хоча це було ризиковано. Вас могли спіймати, коли знову почалася стрілянина.
  
  
  Тепер, однак, бої перемістилися на схід. Надто багато цього було прямо в цьому районі. Спеціальні військово-морські десантні сили Японії не поступалися, поки їм це не знадобилося. Зважаючи на те, що американські сили завдавали їм ударів, вони мали б це зробити незабаром. Тим часом, однак…
  Тим часом те, що було тихою, процвітаючою житловою вулицею, перетворилося на гарне наближення до пекла. Весь час рвуться снаряди. Заїкали й цокотіли кулемети. Гавкали рушниці. Літаки літали низько над головою, обстрілюючи все японське, що рухалося, і все, що рухалося, що могло бути японським. Вихід був би самогубством. Кензо давно втратив уявлення про те, скільки куль пробило будинок над ними.
  Місіс Сундберг тихенько заплакала. «Усе, над чим ми так довго і наполегливо працювали, щоб побудувати і отримати…», — прошепотіла вона.
  «Не все», — сказав її чоловік. «Ми все ще тут. Речі — це просто речі». Він завжди вважав Кензо розумною людиною.
  «Що робити, якщо загориться будинок?» — запитала Елсі.
  «Вибирайтеся, як можемо, і моліться», — похмуро відповів пан Сундберг. «Це єдине, що мене хвилює».
  Були й менші. Містер Сундберг викопав ту вузьку траншею до вигрібної ями. Люди використовували це, коли не могли піднятися вище. Це було не приємно, або щось близько до приємного. Унизу він склав пляшки з водою, але не багато їжі. Усі зголодніли та вередували. Кензо також відчував себе дуже диваком. Рідні Елсі були ввічливими щодо цього — він не думав, що колись бачив їх менш чемними. Але вони з Елсі склали групу, до якої він не належав.
  Її батько пожартував з цього приводу: «Якщо ти зможеш терпіти її тут, Кен, тобі більше ніколи не доведеться про це хвилюватися».
  «Я думаю, ти маєш рацію», — відповів Кензо. Вони з Елсі спали, згорнувшись один до одного. Так робили і її батьки. У них не було місця для чогось менш інтимного. Містер і місіс Сундберг не сказали бу. Вони повинні були знати, що він справді спав з Елсі, але не повідомили.
  А потім стрілянина посилилася. Кензо не думав, що зможе. Японські солдати були прямо на вулиці. Вони перекрикували один одного, намагаючись створити лінію оборони. Вони звучали схвильовано й налякано, але все ще сповнені боротьби.
  Можливо, хтось із них відчув сморід із вигрібної ями. Він підійшов і крикнув: «Хто там?» Елсі та її рідні не могли зрозуміти слів, але від цього тону вони перелякано задихнулися. Кензо був наляканий майже до розуму, занадто-майже, але не зовсім. Намагаючись звучати якомога більш грубо, він гавкнув: «Це позиція, що тримається. Пропадай, бака яро, а то віддаси».
  «Ой. Вибачаюся." Солдат здригнувся.
  Елсі почала щось запитувати. Кензо приклав палець до губ. Навіть у темряві під будинком вона це побачила й кивнула. Коли Кензо не почув поблизу японських солдатів, він тихо пояснив.
  «Мені здається, цього разу ти врятував усіх нас, Кен», — прошепотіла вона, обійняла його й поцілувала прямо на очах у батьків. Він усміхався, як дурень, коли підійшов до повітря. Можливо, він і не був таким аутсайдером.
  «Дякую, Кене», — сказав Ральф Сундберг. «Я не думаю, що ти хочеш від мене поцілунку, але я радий, що ти з Елсі подобаєшся одне одному. Я теж буду радіти, коли ми звідси вийдемо».
  
  
  «Добре, містере Сундберґ», — відповів Кензо. Він не міг попросити почути щось краще за це. Якщо літній чоловік справді це мав на увазі… Він сподівався, що матиме шанс дізнатися.
  Через пару годин щось набагато більше й важче за кулеметну чергу врізалося в будинок над ними. Стрілянина досягла піку, а потім повільно вщухла. Кензо почув свіжі крики. Деякі з них були криками поранених, які могли вийти з будь-якого горла. Інші, однак, були безпомилково англійськими.
  "Боже мій!" — прошепотіла місіс Сундберг. «Ми врятовані!»
  — Ще ні, — сказав Кензо. І він мав рацію. Бої тривали до кінця дня.
  Коли вечір перетворив морок на темряву, він почув, як морпіх надворі сказав: «Лейтенанте, я думаю, що під цим будинком є японці. Я нагодую лохів гранатою».
  "Немає! Ми американці!» Кензо та Сундберги одночасно кричали те саме. Бути вбитим власним боком було б найвищою образою.
  Надворі здивована тиша. Потім: «Добре. Вийдіть під передні сходи. Ідіть повільно й спокійно, а коли виходите, піднімайте руки вгору».
  Один за одним вони підкорилися. Вибиратися з ями було незручно. Кензо допоміг витягти Елсі. Було не так темно, як він очікував, коли він повернувся у світ за межами маленького притулку. Четверо морських піхотинців негайно наставили на нього гвинтівки та автомати. «Ви, хлопці, американці», — сказав один із них Сундбергам. «А як щодо цього хлопця на японського вигляду?» У присутності двох жінок він залишив це на цьому.
  «Він такий же американець, як і ми», — сказала місіс Сундберг.
  «Він врятував усім нам життя, коли ви штовхали японців сюди», — додав пан Сундберг, оглядаючись на уламки свого будинку. Це, мабуть, був цистерна: отвір у передній стінці був достатньо великий, щоб кинути туди собаку. Похитавши головою, він продовжив: «Ми знаємо його багато років. Я ручаюся за нього, сто відсотків».
  Елсі стиснула Кензо руку. «Я люблю його», — просто сказала вона, від чого у нього відвисла щелепа.
  Від цього у всіх морських піхотинців також відвисли щелепи. Той, хто говорив раніше, нахмурився на Кензо. «Що ти маєш сказати за себе, друже?»
  «Я радий, що живий. Я вдвічі радий вас бачити, — відповів він своєю звичайною англійською. «Сподіваюся, я зможу знайти свого брата і, — він завагався, — свого батька». Рано чи пізно вони дізнаються, хто його батько. Це може бути не так добре.
  «Чи можете ви, чоловіки, заощадити їжу?» — запитав пан Сундберг. «Ми дуже зголодніли там». Пайкові банки гашишу та персиків змусили Кензо забути все про те, що могло статися пізніше, хіба що він дивився на Елсі. Тоді він побачив світлу сторону майбутнього. Інші? Він хвилювався б про це, коли і якби воно прийшло.
  ЗА ЗВУКАМИ, кінець світу був не в півмилі від квартири Оскара ван дер Кірка, і весь час наближався. Божевільна, болісна лють війни здавалася ще більш невідповідною для Вайкікі, що мало підійти для земного раю, доки не з’явиться кращий.
  «Японці довго не протримаються», — сказав Чарлі Каапу, дивлячись на речі зі світлого боку. «Усюди, крім крику».
  
  
  — Трохи кричать, — сказав Оскар.
  «Він вимовив це неправильно», — сказала Сьюзі Хіггінс. «Він мав на увазі розстріл. »
  «Можливо, так і зробив», — сказав Чарлі. «Ніколи не можу сказати».
  Було багато криків і стрілянини. Для будь-якої розсудливої людини Чарлі був правий і більш ніж правий, коли казав, що все майже закінчилося. Японці були-мусили-бути-на останніх ногах. Їх вигнали з Гонолулу. Вайкікі був останньою частиною Оаху, яку вони ще тримали. Логіка говорила, що в оточенні й переможці, вони не зможуть довго триматися. Логіка також говорила, що вони повинні відмовитися.
  Якою б не була логіка, японці її не слухали. Вони билися з кулеметних гнізд і дахів, дверей і ям у землі. Вони билися з цілеспрямованою рішучістю, яка стверджувала, що, на їхню думку, утриматися ще на один блок ще одну годину було так само добре, як кинути американців у Тихий океан. Оскару це здавалося божевіллям, але нікому з обох сторін його думка не надавала значення.
  «Я хочу піти туди і заколоти кількох цих маленьких мавпочок», — сказав Чарлі. «Чим я їм винен…» Він мав трохи більше ваги, ніж тоді, коли вийшов із долини Каліхі, — трохи, але не дуже. Сьогодні на Гаваях ви не можете набрати багато ваги, як би ви не намагалися.
  — Не будь дурним, — сказав Оскар. «Армія та морська піхота помстять вам».
  «І платники податків США оплачують рахунок», — додала Сьюзі. «Як можна подолати таку угоду?»
  «Як? Це особисте, ось як, — прогарчав Чарлі. Начебто для того, щоб сказати йому, що особисті причини нікому не байдужі, куля влетіла у відчинене вікно, проскочила повз них трьох і пробила дірку в дальній стіні. У стіні вже було кілька. Усе, що Оскар, Чарлі та Сюзі могли зробити, це тулитися тут і сподіватися, що їх не застрелять і не підірвуть.
  Оскар переводив погляд то на Чарлі, то на Сьюзі й назад. Наскільки він знав, вони не обманювали його. Він був трохи здивований — Сьюзі мала власний розум, а Чарлі був природженим котом — і більш ніж трохи радий. Він шукав відповіді. Іноді негативні були кращими за позитивні.
  Ще одна куля пройшла крізь стіну. Цей пробив дірку в дивані. Сьюзі скрикнула. Так зробив і Оскар. Платник податків США повинен був сплатити рахунок за те, щоб стерти його з лиця землі. "Гей!" він сказав.
  "Що?" Сьюзі й Чарлі сказали водночас.
  «Не ти», — сказав Оскар своєму приятелю. Він повернувся до Сьюзі. «Якщо ми вийдемо з цього в цілому, ти хочеш одружитися зі мною?»
  Вона не вагалася. Вона робила це рідко. — Звичайно, — сказала вона. «Це не те, що ми трохи не пережили разом, чи не так?»
  — Навряд чи, — сказав Оскар. Чарлі насвистував «Весільний марш» голосно й невдало. Оскар зробив так, ніби хотів кинути в нього щось. І він, і Чарлі засміялися. Сьюзі вразила його тим, що заплакала. Якби війна не почалася, вона б повернулася до Пітсбурга після своєї маленької інтрижки. Напевно, Оскар уже забув би про неї, як він забув багатьох дівчат. Ви ніколи не можете сказати, як усе складеться.
  ДЖО КРОЗЕТТІ ЗНІМАВ ВАЙКІКІ. Японці там уперто стріляли у відповідь. Однак довше це не мало б значення.
  Ворожі війська бігали навколо готелів біля пляжу Вайкікі та на самому пляжі, займаючи позиції, щоб спробувати захиститися від десантних кораблів, що надходили з Тихого океану. «Я бачив три вторгнення», — подумав Джо. Скільки людей можуть це сказати?
  Морські гармати били по дорогій прибережній власності. Довгий постріл розніс багатоквартирний будинок за кілька кварталів углиб країни. Джо міг подумати, що ніщо не витримає нападу з моря та неба.
  Він би помилився. Він думав так і раніше, і щоразу помилявся. Як тільки десантні катери підійшли на радіус дії, японці обстріляли їх кулеметним вогнем. Польова зброя в Royal Hawaiian Hotel стріляла по потворних човнах, що намагалися йти до пляжу. Джо побачив бризки від майже промахів, а потім човен загорівся, перетворився на черепаху й затонув, і все це миттєво зморгнуло оком.
  «Ви, негідники!» — вигукнув Джо. Він розмахнувся своїм Hellcat над океаном, і один із десантних кораблів налетів на нього з 50-каліберного кулемета, прийнявши його за Zero. «Ви, негідники!» — сказав він знову, цього разу на зовсім іншій ноті. На щастя, матрос із сверблячим пальцем на спусковому гачку не зміг вистрілити хоч хрена.
  І Джо помітив те, що шукав: дульний спалах польової рушниці. Вони поклали б його прямо в уламки тієї великої рожевої купи. Він пірнув на нього. Його палець тицьнув кнопку стрільби. Шість язиків полум'я мерехтіли перед крилами Пекельного Кота. Як завжди, винищувач хитався в повітрі; миттєво двигуну довелося боротися з віддачею півдюжини гармат, що стукали, як сучі сини. Джо керував літаком через грубу частину з дотиком, відточеним практикою.
  G-force сильно штовхнув його на сидіння, коли він вийшов із занурення. Виродок був у тому, що він не міг зрозуміти, що в біса він накоїв, і навіть якщо він щось зробив. Кожні десять секунд відводили його на одну милю від Royal Hawaiian.
  лязг! Куля врізалася в Hellcat. «Х*й!» — вигукнув Джо. Так, японці все ще робили все, що могли — чи, можливо, це була американська куля, що летіла навколо. У будь-якому випадку, він робив усе можливе, щоб убити його. У будь-якому випадку, його найкраще не здавалося достатньо хорошим. «Так йти, крихітко», — ніжно пробурмотів Джо й поплескав сидіння так, як він погладив би по шиї надійного коня.
  Він зробив ще один пас через Вайкікі. На той час, коли він закінчив це, лише дві його рушниці мали патрони. Час повертатися додому. Він полетів назад у бік Банкер-Хілл. Вони заправляли його газом, зброярі перезаряджали рушниці, а потім він знову вирушав. Це було майже як поїздка на роботу. Ви також можете загинути в дорожній аварії.
  Ти міг би, так, але ривок в іншій машині був просто ривком. Він не намагався вбити тебе навмисно. Ворогу блін добре було. Це мало значення. Джо був вражений, яку це змінило.
  Через двадцять хвилин він ляснув зубами, коли Hellcat кинувся додому. Принаймні язика не прикусив; час від часу ви бачили хлопця, який виходив зі свого літака, з підборіддям якого капала кров. Джо побіг через палубу екіпажів і спустився до кают-кімнати, щоб підвести підсумки. Усе стало звичним або досить близьким, але можновладці все ще хотіли якомога більше деталей, скільки могли надати пілоти.
  — Ви по радіо визначили позицію цієї польової гармати, щоб пікіруючий бомбардувальник міг її відвідати? — запитав офіцер з дебрифінгу.
  «Вибачте, сер, але ні». Джо стукнув себе по чолу долонею. «Боже, я справді ідіот!»
  «Ну, у вас були інші речі на думці», — великодушно сказав офіцер, який проводив дебрифінг. «Якщо говорити про це, вам потрібно негайно зустрітися з командиром МакКаскіллом у його кабінеті — «На дублі», — сказав він.
  
  
  "Я згоден?" — скрикнув Джо. Він мав проблеми через те, що не подзвонив по радіо? Він не вважав, що має мати достатньо проблем, щоб командувач повітряними операціями «Банкер-Хілл » міг особисто його перевірити. — Для чого, сер?
  «Краще б він був тим, хто вам це скаже», — відповів офіцер, який проводив дебрифінг.
  З побоюванням Джо піднявся на острів перевізника. Він знайшов двері до кабінету командира Маккаскілла відкритими. Маккаскілл, скелястий сивий чоловік років сорока, підвів очі від столу. — Прапорщик Крозетті доповідає, сер, — сказав Джо, намагаючись не показати нерви, які відчував.
  — Заходьте, Крозетті, — сказав командувач повітряними операціями. «У мене є для вас дещо». Джо не міг нічого прочитати ні в його голосі, ні на обличчі; він би став — ймовірно, зробив — чудовим гравцем у покер.
  «Пане?» Джо підійшов неохоче, як дитина, яка збирається отримати удар від директора.
  Маккаскілл потягнувся до шухляди столу й витяг звідти дві маленькі коробки. Він штовхнув їх у Джо. «Ось. Тепер вони твої». Джо відкрив їх. Один тримав два срібних злитки, інший — дві тонкі смужки золотої тканини. На обличчі Маккаскілла було більше місця для посмішки, ніж Джо міг припустити. «Вітаю, лейтенанте Крозетті!» він сказав.
  «Боже мій, я зробив jg!» — випалив Джо. Це майже вийшло, блядь! Тепер це було б щось. Він подумав, чи хтось коли-небудь казав щось подібне. Він би не здивувався.
  Все ще посміхаючись, старший чоловік кивнув. «Ти це заслужив, сину. Ви добре впоралися».
  — Я б хотів, щоб Орсон не купив ферму, — сказав Джо, раптово протверезів. «Він отримав би це раніше, ніж я».
  «О». Командир Маккаскіл також протверезів. Трохи подумавши, він сказав: «Я не думаю, що ви знайдете на цьому кораблі когось без відсутніх друзів». Тепер Джо кивнув; це мало бути правдою. Маккаскілл продовжив: «Якщо вам від цього стане легше, пан Шарп справді виграв своє підвищення посмертно».
  — Можливо, трохи, сер. Джо знав, що має бути ввічливим. Кричить, не дуже! посадив би його в тюрму. Він дивувався, наскільки це підвищення було розрадою для людей Шарпа в Солт-Лейк. Швидше б вони повернули сина. Джо швидше повернув би свого приятеля. «Відсутні друзі», — пробурмотів він, а потім: «Це неприємна справа».
  «Це справді так», — сказав командир Маккаскілл. «Але я скажу тобі єдине, що гірше, ніж вести війну: вести війну і програти її. Ми тут, щоб переконатися, що США цього не зроблять». Джо знову кивнув, не радісно, але з великою рішучістю.
  ОСКАР ВАН ДЕР КІРК Згорбився серед уламків того, що колись було його житловим будинком. Однією рукою він обіймав Сюзі, а другою — Чарлі Каапу. Вони всі збилися разом, щоб зайняти якомога менше місця. У Оскара була порізана нога. У Чарлі не було верхнього півдюйма лівого мізинця. Наскільки міг судити Оскар, у Сьюзі не було нічого гіршого, ніж кілька синців. Їй завжди щастило.
  Їм усім пощастило. Оскар знав це. Вони були живі, і не були покалічені. Після всього, що потрапило в квартиру, це була справжня удача. Неподалік хтось інший, хто його висунув, чергував стогони й верески. Крики слабшали. Хто б це не був, Оскар не думав, що встигне.
  Немає можливості встати й подивитися чи допомогти бідолашному. По кулях, що летять над головою, можна було майже пройти. Морські піхотинці, що штурмували пляж Вайкікі, віддавали йому все, що мали. Чим більше свинцю вони викинуть у повітря, тим менше шкоди може завдати їм остання японська кишеня в околицях Гонолулу.
  А японці відбивалися всім, що в них залишилося. Це означало гвинтівки, кулемети та міномети. Якби одна з цих маленьких бомб впала на Оскара, Сьюзі та Чарлі… Це було б усе. Або американський снаряд міг би виконати цю роботу так само добре, а може навіть краще.
  «Тепер ми знаємо, що гірше за те, з чим ми зіткнулися, коли займалися серфінгом у Waimea!» — крикнув Оскар Чарлі на вухо.
  "О, малюк!" — крикнув у відповідь Чарлі.
  Ще в коледжі Оскар читав «Доктора Фауста» Марло. Тоді він цього не розумів. Тепер у нього в горлі стукало розуміння. За деякі знання дійсно можна заплатити занадто багато. Якби він жив, це варто було б пам’ятати.
  Морські піхотинці були лише за квартал чи близько того. Оскар чув, як вони кричали один на одного, готуючись до нової атаки. Якщо пощастить, цей пронесе їх повз те, що залишилося від житлового будинку. Якби ще більше пощастило, це б не вбило ні його дівчину, ні його приятеля, ні його самого.
  Але він також чув, як японці кричали приблизно за квартал на північ. Це не могло означати… «Здається, що вони теж готуються заряджати», — сказала Сьюзі.
  І вони зробили. «Це божевілля», — сказав Оскар. «Вони б просто вбили себе».
  Не встигли ці слова злетіти з його вуст, як японські солдати чи морські десанти чи все, що їм було доручено морській піхоті. Вони кричали, як банші, і стріляли з стегна. Це було настільки вражаюче і настільки вражаюче шалене, що Оскар на мить підняв голову, щоб спостерігати. На чолі атаки стояв старший офіцер ВМС Японії в білому: лисий, в очках і розмахував мечем. Оскару довелося моргнути, щоб переконатися, що він нічого не бачить.
  Півдюжини куль, здавалося, влучили в офіцера одночасно. Його тіло жахливо скрутилося, ніби воно не знало, куди впасти. Його меч полетів. І Сьюзі схопила Оскара й потягла його вниз.
  «Потрапити під постріл — це не те, як ти врятуєшся від того, щоб зробити мені пропозицію!» - вигукнула вона.
  «Добре, крихітко. Це угода». Відтоді Оскар залишився на місці.
  Судячи з шуму, деякі японці справді потрапили до морської піхоти. У них не було жодної надії прогнати їх назад; вони просто померли трохи раніше, ніж інакше. Ймовірно, вони також вбили деяких морських піхотинців, які могли б вижити, якби все йшло трохи інакше.
  Після того, як ця шалена атака була розгромлена, морські піхотинці кинулися вперед. Їм відповіли лише бризки стрілянини. Японці вистрілили останній болт. Американець у зеленій формі плюхнувся майже поверх Оскара, Сьюзі та Чарлі. Його рушниця з жахливою швидкістю метнулась до них. «Не стріляй!» – сказав Оскар. «Ми на вашому боці!»
  Щойно шкіряний глянув на Сюзі, рушниця замовкла. Його усмішка показала білі зуби серед коричневої щетини. «Мені байдуже до тебе, друже, але я сподіваюся, що вона, — сказав він. «Ось. Насолоджуйтесь». Він кинув їм пачку цигарок, трохи крекерів і сиру, загорнутих у целофан. Потім вистрілив пару патронів і побіг далі.
  "Боже мій!" — запаморочилося в голові Оскар, а він ще навіть не відкрив Лакі. "Ми це зробили!" Сьюзі поцілувала його. Чарлі вдарив його по спині. Ніхто нічого не встромляв там, де могла б знайти куля. Оскар не хотів тепер перетворюватися на брехуна, особливо після того, як Сьюзі знову поцілувала його.
  
  
  ДЖИП, ЩО КОТИЛСЯ НА ПІВДЕНЬ З ХАЛЕЙВИ двічі зруйнованим і тепер відреставрованим шосе Камехамеха, мав кулемет 50-го калібру, встановлений на шпильці. Водій глянув на Флетча Армітеджа. «Ви впораєтеся з цим, якщо доведеться, сер? Японські снайпери час від часу крутяться».
  «Я впораюся з цим», — пообіцяв Флетч. «Ти думаєш, що я зараз худий, ти мав бачити мене місяць тому». Він почувався новою людиною. Якщо новий чоловік легко втомлювався і виглядав так, ніби його здув сильний вітерець, він все одно відзначив суттєве покращення порівняно зі старим.
  Флетч також виглядав як новий чоловік у сіро-оливковій формі, яка замінила хакі, поки він був осторонь. Джип теж був новий, або новий для нього; жоден із зручних маленьких транспортних засобів не дістався Оаху до початку війни. Кулемет, навпаки, відчував себе старим другом. Він міг би роздягнути його та зібрати знову із зав’язаними очима. Йому довелося зробити це у Вест-Пойнті. Якщо інструктори почуватимуться неприємними, вони видалятимуть ключову частину, перш ніж ви збиратимете її знову, і змусять вас зрозуміти, що не так.
  Війна зжувала цей пейзаж — зжувала його двічі менш ніж за два роки. Навіть пишний ріст Гаваїв не зміг прикрити останній раунд. Флетч дивився на речі професійним поглядом. Безсумнівно, японці билися як сучі сини. Згорілі танки, розбиті артилерійські знаряддя та ДОТи розповідали, як важко вони билися. Як і запах смерті, який забруднював тепле вологе повітря.
  Шосе Камехамеха було кращим за нове: удвічі ширше, без вибоїн, бо бруківка була ще така свіжа. Інженери, які зібрали Шалтая-Болтая, виконали чудову роботу. І їм це було потрібно. Якщо запаси не йшли на південь шосе Камехамеха, то вони взагалі не йшли на південь.
  Снайпери по джипу не стріляли. Менш ніж через годину після того, як Флетч зійшов із десантного корабля, він опинився у Вахіаві. «Ось, сер», — сказав водій, зупиняючись позаду потрощеного трупа Packard, який стояв біля узбіччя з 7 грудня 1941 року. «Удачі». Він витяг із кишені Велику Маленьку Книгу й сів читати.
  — Дякую, — стримано сказав Флетч. Він виліз з джипа. Wahiawa подивився - розтоптаний було перше слово, яке спало на думку. Японці не дбали про цивільне населення. Для них забудовані території були хорошими опорними пунктами. Місто заплатило за їхній стенд. Усі на Гаваях платили й платили — включно з нарешті й самими японцями.
  Мирні жителі на вулицях були худі. K-раціонні банки були одними з найпоширеніших сміттєвих пил Fletch.
  K-раціони не були смачними, але вони були раєм поряд із тим, що їли люди, поки японці правили нічлігом.
  Брюнетка з коротко підстриженим волоссям, як морський піхотинець, відсахнулася від Флетча, коли його погляд упав на неї . Йому було цікаво, що це таке, але лише на мить. Мабуть, вона спала з ворогом. Його рот стиснувся, від чого жінка виглядала ще більш наляканою, коли вона пробігала повз нього. Як хто міг… Але потім він зітхнув. Деяким людям було байдуже, що вони робили, щоб прожити. Не було так, ніби він не бачив цього раніше. Якби твій вибір виглядав так, ніби закрутити японця й померти з голоду, що б ти зробив? Він дякував Богу, що не був суддею. Для того, щоб Гаваї знову працювали так, як вони повинні були, потрібні роки.
  Його власні турботи були більш особистими. Він звернув з шосе на захід у бік казарм Шофілд, які, як він знав, були лише уламками, і, що більш важливо, у бік свого старого житлового будинку, який, як він сподівався, все ще там. Багато місць навколо були в порядку. Японці, мабуть, не думали, що вони зможуть встояти в цій частині міста.
  Ось воно було, пошарпане, але все ще стояло. Зовсім як я. Флетч почав тремтіти. Це було важче, ніж усе, що він робив з того часу, коли вперше вступив у бій, коли японські винищувачі та пікіруючі бомбардувальники підривали все, що було в полі зору. І хто сказав, що ти зараз не йдеш у бій? — запитав він себе.
  Джейн вже підірвала твоє серце.
  АРМІТАЖ усе ще стояв на поштовій скриньці у вестибюлі. Щоб не мати часу на роздуми, він піднімався сходами по дві. Коли він піднявся на другий поверх, він важко дихав — він усе ще не був у чудовій формі. Але фізичні вправи були не єдиним, що змушувало його серце калатати, коли він йшов коридором. Він глибоко вдихнув і постукав у свої передні двері.
  Можливо, її не буде вдома… Але він почув кроки всередині, значить, вона була. Двері відчинилися. Ось вона була, худа (але хто не був худим у ці дні?), але все одно виглядала йому біса добре. «Так, капітане?»
  сказала вона, а потім зробила подвійний дубль прямо з «Трьох маріонеток». "Боже мій! Флетч! Боже мій!"
  — пискнула вона й кинулася йому в обійми.
  Вона не почувалася худою. Він забув, що відчувала жінка в його руках. Знову дізнатися це було як три порції бурбону натщесерце. Коли він поцілував її, вона поцілувала його у відповідь — приблизно три секунди, перш ніж відвернутися. Те, що було в стані сп'яніння, згорнулося. — Привіт, Джейн, — кисло сказав він.
  «Заходьте», — сказала вона, дивлячись собі на пальці ніг, а не на нього. «Вибач, Флетч. Я знаю, що ти маєш думати. Але все одно це не все про вас».
  «Чудово», — сказав він, і вона здригнулася, ніби він її вдарив. Він таки зайшов. Місце не надто відрізнялося. Пахло деревним димом, але вона точно не змогла б продовжувати готувати на газу. "Як справи?" запитав він.
  «Я тут», — відповіла вона. «Я бачив вас одного разу, з тими іншими…»
  "Я знаю. Я теж вас бачив, — сказав Флетч. «Я, мабуть, виглядав як пекло».
  Джейн кивнула. "Ти зробив. Вибачте, але ви це зробили. Я не думав, що незабаром від вас щось залишиться».
  «Бяса, майже не було», — сказав він. «Коли шкіряні напали на табір у парку Капіолані й витягли мене, я важив приблизно до ста фунтів». Він знову набрав вагу, але йому ще попереду був довгий шлях. «Однак ти це зробив. Шлях."
  "Шлях. так Звичайно. Її сміх міг бути залитий купоросом. «Флетч…» Вона зупинилася, а потім пробурмотіла: «Ну, ти міг би почути це від мене, тому що ти точно це почуєш».
  «Чути що?» — спитав він, і в його животі замерз лід. Якби вона співпрацювала… Він не знав, що б робив, якби вона співпрацювала. Він припустив, що вдарить її по рубах і вийде. Назавжди зачини цю частину його життя.
  «Вони зробили мене своєю повією», — прошепотіла вона. «Жінка для втіхи, як вони це називали. Вони засунули мене в публічний будинок, і вони змусили мене... Вони змусили мене трахнути їх і смоктати їх, ласкаво просимо всіх бажаючих. там. Це достатньо просто? Я робив це, поки це місце не обстріляли, і я міг втекти».
  «О, — сказав він, а потім: «О, Ісусе», а потім: «Не дивно, що ти не хотів мене поцілувати».
  — Зовсім не дивно, — похмуро сказала Джейн. «Гаваї, неприступна фортеця Тихого океану». Ще один кислотний сміх. «Те, що було неприступним, — це я, і це просто тупа довбана удача — так, ось що, гаразд — я не везу якогось японського виродка. Я теж ніколи б не дізнався, чиї, бо їх було надто багато, щоб бути впевненим».
  Флетчу хотілося провалитися крізь підлогу. Існує особлива, жахлива безпорадність, властива тільки чоловікові, який не може захистити свою жінку. — Вибачте, — сказав він тихим голосом. "Мені дуже шкода." Частина його знала, що це ірраціонально. Він був військовополоненим, принаймні таким же безпорадним, як Джейн, і вона все одно його кинула. Але він також був солдатом, якому доручили захищати Гаваї від ворога. І він провалився. Вся армія і флот зазнали невдачі, але його це не хвилювало. Він провалився. Це було особисте, що ще більше погіршило ситуацію.
  «Це мало б усунути будь-яку дурницю щодо повернення разом», — сказала Джейн. «Ти не захочеш навіть дивитися на мене зараз, не кажучи вже про мене».
  — Гей, — лагідно сказав Флетч. Джейн здивовано підвела очі — мабуть, вона думала, що він з огидою втече звідси. Він сказав: «Я знаю все про те, що японці можуть змусити людей робити. Вони б убили вас, якби ви цього не зробили. Думаєш, я теж цього не знаю? Бачив багато, повірте. Що б тобі не довелося зробити, ніхто тебе за це не звинувачуватиме. Я точно ні. Ймовірно, ти станеш героєм, дитино, і поїдеш на материк і виголошуєш промови про те, з якою купою виродків ми боремося, щоб люди на військових заводах купували більше облігацій».
  Вона витріщилася на нього. «Ти сучий сину», — сказала вона і заплакала.
  «Що я тепер зробив?» — запитав він, щиро спантеличений.
  «Якби ти просто пішов геть, усе б скінчилося», — відповіла Джейн. «Але ти... ти милий для мене». Вона плакала сильніше, ніж будь-коли. «Що мені тепер робити? Все, що стосується здорового глузду, говорить, що я повинен завершити розпочате. Але потім ти йдеш і поводишся мило. Що я маю з цим робити?»
  «Хочеш краще, щоб я дав тобі ляпаса?» — поцікавився Флетч.
  Його сарказм зірвався з неї, бо вона кивнула. «Можна посперечатися, — відповіла вона. «Якби ти знала, я б знав, де я стою — саме там, де я завжди стояв. Це б закінчилося. Але це ?» Вона знову витріщилася на нього, швидко кліпаючи; її вії були мокрі. «Ти виріс? Те, що зробили з тобою японці, нарешті змусило тебе подорослішати?»
  — Не знаю, — важко сказав він. «Я знаю лише те, що я не помер, а забагато людей померли. Ні, я знаю ще одну річ — я ніколи не переставав любити тебе, чого б ти не вважав, що це варте. Тижнями й місяцями я нічого не міг із цим вдіяти, але ніколи не зупинявся. Візьміть це за те, що ви вважаєте за варте». Він поліз у кишеню. «Я б дав тобі випити, якби випив, але все, що в мене є, це Лакі. Чи підійде сигарета?»
  «Солодкий Ісусе, так!» — вигукнула Джейн. «Я повертаю звичку, і мені це подобається. Були часи, коли я думав про те, щоб набити солдата за пачку. Там справді є. Це інший бік медалі. Після стількох, що ще один, особливо коли він на нашому боці? Після того, як ти зробиш... те, що я мав зробити, це не означає те, що було раніше».
  «Ні, не думаю, — сказав Флетч. «Ну, я не питаю. Залиште мені пару, а решту зберігайте. Я можу отримати більше». Коли вона взяла Лакі двома пальцями, він перевернув Zippo, який отримав від товариша фармацевта, і запалив її для неї. Він також випустив один для себе. Він також знову звикав до них. Нікотиновий ажіотаж вразив його сильніше, ніж він пам’ятав із передвоєнних днів.
  Щоки Джейн впали, коли вона втягнула дим. «Це так добре», — сказала вона, а потім, схиливши голову набік, «Що я буду з тобою робити, Флетч?»
  «Це ти вирішуєш, люба», — відповів він, знизавши плечима, що, як він сподівався, приховало його власні мрії. «Я ніколи не хотів, щоб все закінчилося. Якщо ви це зробите... Думаю, я не зможу вас зупинити. Але подумайте про це. Не вирішуйте відразу. Це все, що я прошу. Ми обоє пережили - надто багато. Нікуди поспішати. Якщо ви вирішите, що це кінець, це кінець. Якщо ви цього не зробите, я буду тут, доки не одужаю, щоб повернутися до служби.
  «Це справедливо», — сказала Джейн стурбованим голосом. «Я думаю, це більш ніж справедливо».
  «Гаразд, тоді залишимо це там». Флетч озирнувся в пошуках попільнички. Джейн робила те саме. Вона повернулася на кухню і вийшла з блюдцем. Вони обоє збили попіл, а потім, незабаром, загасили сигарети. Він піднявся на ноги. «Я краще піду. Я радий, що ти пройшов… як би це не сталося».
  «Тобі теж». З виглядом солдата, що йде під кулеметний вогонь, вона ступила вперед і обняла його. Він тримав її, не надто міцно. Вона підняла підборіддя.
  "Ти впевнений?" запитав він. Джейн кивнула. Він поцілував її, не дуже сильно. Навіть з таким м’яким поцілунком він підвівся — він підскочив — до нагоди. Він почав почуватися досить добре, щоб знати, як довго він прожив без нього. Він не намагався нічого з цим зробити. Відпустити свою не зовсім колишню було важко. Тримати її зараз було б набагато гірше. Він клацнув язиком між зубами і сказав: «Бережи себе, дитино».
  «Так, ти теж», — відповіла Джейн. "Побачимось."
  "Угу." Флетч вийшов із квартири, вийшов із житлового будинку й пішов назад до джипа, припаркованого на шосе Камехамеха. «Відвези мене назад на пляж», — сказав він водієві.
  Велика маленька книга пішла. «Так, сер», — сказав солдат і запустив двигун.
  ДО ВАХІАВИ СТАЛОСЯ СВОЄ СПРАВЕДЛИВІСТЬ. Це було суворе правосуддя, але часи, з якими воно намагалося боротися, також були суворими. Джейн Армітедж знала це навіть краще, ніж більшість її сусідів. Як і вони, вона похмуро дивилася на Усміхненого Семмі Літтла, який стояв перед односельцями і намагався сказати, що не співпрацював з японцями.
  Усміхнений Семмі зараз не посміхався. Торговець уживаними автомобілями був одягнений у кричущу куртку в клітку, яку він, можливо, носив на своїй ділянці в ті часи, коли на Оаху були автомобілі, які ходили, і газ для їх роботи. «Я ніколи нікому не кривдив», — наполягав він. «Я ніколи ні на кого не пищав. Я ніколи не отримував нічого особливого від японців, так допоможе мені Бог!»
  Жінка, що стояла біля Джейн, поцілила в нього вказівним пальцем. «Поглянь на себе, брехливий сучий сину! Це пальто тобі підходить!»
  Люди бурчали. Це була промовиста, можливо, смертельна думка. Одяг більшості людей висів на них, як намети, навіть після того, як вони деякий час їли військовий пайок США. Жінка, яка звинувачувала Усміхненого Семмі, мала руки й ноги, як палиці. Вона також була далеко не єдиною. Семмі Літтл не був таким кремезним, як коли він продавав машини, але він був далеко не виснажений. Він пройшов окупацію не тільки на рисі, ріпі та бур’янах.
  «Де ти взяв їжу, Семмі?» хтось подзвонив. Хтось інший додав: «Кого б ти продав за свій живіт?»
  «Я ніколи не робив!» Мало сказано. «У мене був запас консервів, які японці так і не знайшли. Так, це все!»
  Приспів «Брехун!» що пролунав був лякаючим заливом. Гончаки могли так лаяти після того, як висадили єнота, особливо якщо вони були голодні. Почався інший приспів: «Рукавица! Рукавиця!»
  Семмі Літтл облизав губи. Колір зник з його обличчя. — Ні, — прошепотів він. «Я нічого не робив.
  
  
  Я цього не заслуговую».
  «Ми можемо повернути вас до армії», — сказала жінка, яка вказала на нього. — Тобі дадуть зав’язку на очі й цигарку, а то дадуть двадцять років за те, що ти підлабузнювався до японок. Так усе відразу закінчиться, і ти, мабуть, житимеш».
  Джейн не думала, що хтось загинув, проходячи через рукавичку у Вахіаві, ще ні. Йош Накаяма пройшов майже неушкодженим; лише кілька людей хотіли в нього вистрілити. Більшість вважали, що він зробив усе, що міг, у неможливій ситуації. Проте інших чоловіків і жінок було жорстоко побито. Ймовірно, вони також зіткнулися б із гіршим від американських військових.
  Утворилося дві черги: від Усміхненого Семмі Літтла на одному кінці до завершення цього на іншому. Продавець вживаних автомобілів ще раз облизав губи, а потім опустив голову й, як біс, побіг між рядками. Люди били його кулаками та ногами, коли він пробігав повз. Він пройшов приблизно третину шляху, перш ніж хтось спіткнув його. Він зі стогоном опустився. Після цього було набагато більше ударів руками та ногами. Джейн вдарила його ногою під ребра, коли він проповз повз неї. Але він дійшов до дальнього кінця. Він був закривавлений і побитий, але він був живий.
  Джейн ударила його ногою лише раз. Вона зневажала його, але на загальних принципах. Він особисто їй нічого не зробив. Коли двоє чоловіків хаоле вивели маленьку, милу на вигляд китаянку, однак… «Ось Аннабель Чунг», — сказав один із них. Біля Джейн щось хруснуло. Вона зрозуміла, що скрипить зубами.
  «Вона керувала японським «будинком комфорту» для них», — сказав інший чоловік. «Вона забрала їхні гроші. Вона принесла їх жінкам. Вона також подбала про те, щоб ніхто не втік».
  «Вони змусили мене це зробити!» — пронизливо сказала Аннабель Чанг. «Вони сказали, що вб’ють мене, якщо я цього не зроблю!»
  Це навіть могло бути правдою. Джейн не знала ні того, ні іншого. Їй теж було байдуже. "І що?" — закричала вона. «Та й що, хай вас прокляте! Вам було приємно бачити нас там у пеклі. Вам сподобалося . Як би вам сподобалося, якби японці зробили вам чверть того, що зробили з нами? Я б хотів, щоб вони це зробили».
  Інші жінки, змушені займатися проституцією, також кричали на Аннабель Чанг. Вона почала плакати. Один із постраждалих Джейн сказав: «Так, подивіться на ці сльози. Що, на вашу думку, ми робили щовечора після того, як японці нарешті подолали нас? Весь цей час я хотів померти. І я витратив багато часу на те, щоб ти теж помер».
  "Це вірно!" Джейн сказала. «О, Господи, це якраз!» Інші жінки-розрадники також підключилися. Китайська жінка, яку втягнули в проституцію разом із хаолами, засудила Аннабель Чанг так само люто, як і всі вони.
  «Я не мала на увазі нічого поганого», — сказала пані, коли нарешті настала тиша. «Я просто намагався все це пройти, як і будь-хто інший. Мені шкода».
  «Вибачте, що вас спіймали», — крикнула Джейн. «Ви знали, що вони з нами роблять, і вам було байдуже».
  «Це неправда», — запротестувала Аннабель Чанг.
  Але лютий крик заглушив її: «Рукавиця. Рукавиця! Рукавиця!» Люди подбали про те, щоб Джейн та інші колишні жінки для втіхи мали хороші місця. Вони підштовхнули Аннабель Чанг до початкової точки. Вона не хотіла проходити. На її місці Джейн теж цього б не хотіла. Нарешті великий чоловік штовхнув її. Після цього було запущено або помри.
  Люди були суворішими до мадам, ніж до Усміхненого Семмі Літтла. Напевно, це було несправедливо; Швидше за все, він завдав більше шкоди через окупацію, ніж вона. Але він був більш підступним щодо цього. Він не був прямо там сутенерством для японців. Було важко сказати, що він зробив. З Аннабель Чанг ніхто не сумнівався в цьому.
  Вона вже хиталася, коли підійшла до Джейн. Висунути ногу було найлегшим у світі. Аннабель Чанг впала з голосінням відчаю. Джейн смикнула своє волосся — висмикнула частину його. Вона відкинула його вбік і вдарила китаянку ногою в бік голови. Біль пронизав її стопу. Вона не заперечувала. Це було чудово.
  Аннабель Чанг не дійшла до дальнього кінця двох ліній. Як тільки вона впала, до неї зійшлися втішниці. Коли вони закінчили, вона нерухомо лежала на землі. Тоді Джейн добре роздивилася її.
  Частина її хотіла, щоб вона цього не робила; видовище було не приємне. Незважаючи на це… Одна з інших жінок сказала: «Не половина того, що вона мала». Джейн кивнула. Вона щойно допомогла покалічити або вбити — скоріше вбити — когось, і їй анітрохи не шкода. Можливо, вона мала бути. Можливо, вона буде пізніше. Але не зараз. О ні. Не зараз.
  Птах майна, який стрибав по траві, відлетів, не наблизившись. Ці дні для неї це була лише пташка, а не потенційна вечеря. Те ж саме було і з голубами-зебрами. Приручені, нерозумні маленькі пташки за кілька років знову будуть скрізь; спосіб їхнього розведення соромить кроликів. Вона не мала проти них. Їхні зграї щебетань допомогли б зробити Гаваї знову нормальними.
  нормально? Джейн засміялася. Що було нормальним після майже двох років пекла? Хтось на цих островах мав хоч найменше уявлення? Джейн знала, що ні, більше ні.
  Від гавайських турбот вона незабаром повернулася до своїх. Що вона збиралася робити з Флетчем? Те, що вона не викликала у нього огиди, все одно її дивувало — найчастіше вона відчувала огиду до себе. Можливо, він справді любив її. Наскільки це мало значення? Досить, коли вона надто добре знала його вади?
  Може бути. Він не був тим, ким був до 7 грудня 1941 року, не більше, ніж вона. Вона була не єдиною, хто пройшов через пекло. Він страждав довше, ніж вона, якщо не так само.
  Вона хотіла його повернути? Чи витримає вона життя з ним? Якщо вона не зможе, чи зможе вона коли-небудь знову жити з кимось? Усе це були хороші запитання. Незабаром їй знадобилися гарні відповіді на них.
  РЯТУВАННЯ ТІНГА ЗА ДОПОМОГОЮ ТРЬОХ ХАОЛІВ , які за нього поручилися, було недостатньо, щоб Кензо Такахаші не потрапив до табору для інтернованих за колючим дротом. Він був би більш злий, якби був більше здивований. На деякий час на острові Оаху мав бути відкритий сезон японської мови.
  Це було завдяки таким людям, як його рідний батько. Заради тата, Кензо сподівався, що він вибрався з Гонолулу на підводному човні. У цьому таборі його не було. Якби він досі був на Оаху, його б незабаром спіймали. Бог йому допоможе, якщо він це зробив. Тоді краще б його давно не було. Навіть якби він співпрацював, Кензо не хотів би, щоб його зачепили.
  Хіроші був живий. Він був у таборі довше, ніж Кензо. Він ходив з палицею й кульгав — він отримав поранення в ногу після того, як спецназ військово-морського десанту змусив його тягнути й нести для них. Рана гоїлася. Він намагався легковажити, кажучи: «Могло бути гірше».
  "О так?" - сказав Кензо. «Як?»
  
  
  «Вони могли вистрелити мені в голову або в живіт», — відповів його брат. «Я бачив хлопців, з якими трапилося». Він скривився. «Або морські піхотинці могли добити мене, коли японські солдати відступили. Цей виродок майже зробив це. Я лежу, спливаючи кров’ю, правда, а він тримає цей клятий багнет, готовий встромити мене, — він показав своєю тростиною, — і коли він дізнається, що я розмовляю англійською, він хоче знати, хто грає за «Доджерс».
  «Пі-Ві Різ», — автоматично сказав Кензо.
  «Так, добре, я теж все зрозумів, — сказав Хіроші, — але спробуй придумати це, коли тебе щойно застрелили, а якийсь маніяк хоче поворушити тобі кишки ножем. Якби вам у школі ставили такі тести, люди б навчалися набагато складніше».
  "Я в це вірю." Кензо поклав руку братові на плече. «Я радий, що ти тут».
  «Я радий, що я десь», — з почуттям сказав Хіроші.
  Як майже всі на Оаху, вони харчувалися пайками з банок. Оскільки вони так багато рибалили, жоден із них не був таким худим, як багато японців у таборі. Все одно яловичина та свинина — навіть яловичина та свинина з банок — дуже смакували Кензо.
  Люди знали, хто такі він і Хіроші. Вони знали, хто їхній батько. Дехто з них, мабуть, сподівався, що балаканиною перед владою виграють квиток з табору. Кензо так і не дізнався, чи це так.
  Він справді знав своє ім’я, і Хіроші викликали на ранкову лінійку. Коли вони виступили вперед, їх погнали на допит.
  «Ваш батько — Дзіро Такахаші, японського пропагандиста, якого іноді називають «Рибалкою»?» — запитав старший лейтенант, який не міг бути набагато старшим за Хіроші.
  «Це правильно», — сказав Кензо, — немає сенсу заперечувати правду.
  «Чи знаєте ви його поточне місцезнаходження?» — запитав лейтенант.
  «Ні, сер», — відповів Кензо.
  «Ми чули, що він був на субмарині, що прямувала до Японії, але ми не можемо це довести», — додав Хіроші.
  "Угу." Це записав лейтенант. «Чи є у вас спосіб продемонструвати свою лояльність Сполученим Штатам Америки?»
  Кензо задумався, чи хоче він бути вірним країні, яка не хоче вірити, що він вірить, але лише на мить. Він думав про те, щоб згадати Елсі, але вирішив, що це не принесе йому ніякої користі — точно ще не було. — Той стрілець, якого ми витягли з Тихого океану, — сказав Хіроші. «Як його звали?»
  У Kenzo зацвіла надія. «Берлесон. Берт Берлесон, — сказав він і відчув, ніби пройшов власне випробування. Він і Хіроші пояснили, як вони врятували людину з літаючого човна і висадили його десь біля Еви.
  Це теж лейтенант записав. "Ми проведемо розслідування", - сказав він. «Якщо ми не зможемо підтвердити вашу історію, це буде висунуто проти вас».
  "Ісус Христос!" - сказав Кензо. «Ми не знаємо, що сталося з цим хлопцем, коли він зійшов із сампана. Наскільки ми знаємо, японці схопили його через десять хвилин, і він уже кілька місяців мертвий».
  — Наскільки я знаю, його взагалі ніколи не існувало, а ви його вигадуєте, — холодно сказав лейтенант.
  
  
  «Ми проведемо розслідування. В цей час…"
  Тим часом вони повернулися в табір. Після цього ніхто не хотів мати з ними нічого спільного. Здавалося, люди вважали, що колабораціонізм небезпечний, як холера. Чому ні? Такого ж ставлення були і в американських військових.
  Через одинадцять днів — Кензо слідкував — їх знову викликали на ранкову перекличку. Вони пішли, щоб зіткнутися з тим самим хлопцем-лейтенантом. Він виглядав так, наче сильно надкусив лимон.
  — Ось, — сказав він і тицьнув кожному по надрукованому аркушу паперу.
  Кензо подивився на свій. У ньому стверджувалося, що він був засвідчений як лояльний і мав повні привілеї громадянства, незважаючи на свою расу та національне походження. «О, хлопче», — сказав він порожнім голосом. Хіроші виглядав настільки ж схвильованим, як і звучав.
  "Що сталося? Ви отримали те, що хотіли, чи не так?» — сказав лейтенант.
  «Я хочу, щоб люди вважали мене лояльним, поки я не зроблю щось, що змусить їх подумати, що я ні», — відповів Кензо. «Саме це те, про що має бути Америка, чи не так? Це означає, що ви вважали мене та мого брата невірними, поки ми не показали вам, що це не так. Бачите різницю?»
  "Може бути." Якщо офіцер бачив, йому було байдуже. «Можливо, днями так і вийде. Не знаю. Те, що я знаю, це те, що були місцеві японці, які грали в ноги з окупацією. Твій батько зробив. Гаразд, схоже, ні. Чудово Ви вільні. Якщо ви хочете отримати медаль за те, що повинен був зробити будь-який лояльний американець, забудьте про це».
  «Що нам тепер робити?» — запитав Хіроші.
  «Що завгодно. Як я вже сказав, ти вільний. Але якщо ти розумний, ти будеш тримати ці листи і показуватимеш їх, коли буде потрібно». Лейтенант смикнув великим пальцем у бік стулки намету. «Іди, забирайся звідси. Вдарь це."
  Вони вийшли. Охорона надворі почала вести їх назад у табір інтернованих. Кензо показав свій лист. Капрал, який керував охороною, прочитав це, ворушачи губами. Він неохоче кивнув. «Мені здається, вони законні», — сказав він своїм людям.
  «Х*й їх. Вони все одно японці», – сказав один із військових.
  «Так». Капрал похмуро поглянув на Кензо та Хіроші. «Я не знаю, як ти обманом потрапив у ці папери, але тобі краще знайти інше місце, і я маю на увазі зараз».
  Вони пішли так швидко, як могли. Хіроші скривився від болю в нозі, але він не дозволив цьому сповільнити його. Кензо дивився на уламки міста, де він прожив усе своє життя. Йому довелося глянути на Даймонд-Хед, щоб зрозуміти, де він знаходиться. Недостатньо стояло в цих місцях, щоб сказати йому.
  Пізніше він припускав, що піде до Сундбергів і подивиться, як справи в Елсі. Йому було цікаво, як часто йому доведеться показувати свій лист про вірність то тут, то там.
  — Безкоштовно, — напружено сказав він. «Правильно».
  ВЗВОД ЛЕ ДІЛЛОНА ТАБОРИВ на всіяній кратерами землі біля палацу Іолані. Навіть зараз вони не пускали вартових. Кілька японських снайперів все ще бігали навколо. Буквально днями один із них поранив хлопця поблизу того, що залишилося від Гонолулу-Гейла, перш ніж морські піхотинці вистежили його та відправили до його предків.
  
  
  Сморід смерті стояв у повітрі. В уламках залишилося багато тіл. Рано чи пізно бульдозери все знесуть і або винесуть, або закриють. Цього ще не було.
  До периметру підійшов хтось у новій чистій формі. Побачивши невицвілу, нерозірвану, незаплямовану оливкову сіруватість, у Леса автоматично викликали підозри. Ще одна нікчемна заміна морському піхотинцю, який знав, що робить, але йому не пощастило? Але цей хлопець підійшов із жвавою впевненістю й затиснув сигару між зубами.
  «Голландський!» — крикнув Лесь. «Ти сучий сину!»
  «Так, ну я теж кохаю тебе, друже», — відповів Датч Венцель. Його рука все ще була забинтована, але він показав, що може розтискати й закривати пальці. «Вони вирішили не витрачати вантажний простір, доставляючи мене назад на материк, тож я тут».
  "Приємно вас бачити. Приємно бачити будь-кого, хто знає його дупу з третьої бази», — сказав Лес. «Дещо з того, що ми отримуємо, щоб заповнити місця поранених…» Він похитав головою, а потім розсміявся. «Вони, мабуть, говорили те саме про мене, коли я став у чергу в 1918 році».
  — Вони теж мали рацію, чи не так? – сказав Венцель. Лесь ніжно вдарив його наручниками збоку по голові. Венцель озирнувся. «Хлопче, ми звільнили живе лайно з цього місця, чи не так?»
  «Закладайся», — не без гордості сказав Діллон. Палац Іолані ніколи не буде колишнім. Половина цього — можливо, більше половини — впала в себе. Хтось би поставив флагшток на руїнах. З нього полетіли Зірково-смугасті. Лес гадав, що почне продавати светри в пеклі до того, як знову з’явиться старий територіальний прапор. Нічого подібного до використання королем-колабораціоністом, щоб поспішно зробити його непопулярним.
  На сході Гонолулу Гейл був у ще гіршому стані. Будучи сучасною будівлею, мерія була зроблена міцніше, ніж старий королівський палац. Це означало, що японці використовували його як фортецю. Після того, як вогонь з танків і артилерії був зрівняний, морські піхотинці та війська армії повинні були очищати вцілілих японців вогнеметами та багнетами. «Зірково-смугасті» теж пролетіли над цією купою уламків. Лес був гордий, побачивши, як розвівається Зіркове знамено, але він не шкодував, що пропустив той бій. Він побував у них достатньо, а потім і в деяких.
  Решта Гонолулу була не в кращому стані. Навіть у будівлях, які ще стояли, були відгризені шматки. Японці стояли чи намагалися стояти майже в кожній кам’яній чи цегляній будівлі міста. Вони також вдарили по мирних жителях, що тільки посилило сморід у повітрі.
  Лес зітхнув, подумавши про те, що залишилося від байдиків на Готель-стрит: не так багато. «Це місто ніколи не буде таким, як раніше», — сказав він.
  «Весь цей острів ніколи не буде колишнім», — сказав Датч Венцель. «Ананаси? Цукрова тростина? Усе це лайно тепер у трубу. Не залишилося нічого, крім рисових полів. Дол отримають допомогу , їй-богу». Він сміявся з власної дотепності.
  Так і Лесь. «Хто хвилюватиметься про це деякий час?» він сказав. «Хто також буде турбуватися про прибирання цього безладу? Єдине, на що нікому буде наплювати, це підготувати це місце до боротьби. Хікам і Вілер знову піднялися, тож перевізникам не потрібно крутитися, але тільки Христос знає, скільки часу мине, перш ніж ми знову зможемо використовувати Перл».
  — Розкажи мені про це, — сказав Венцель. «Там більше уламків — наших і японських, — ніж можна помахати палицею. Все паливо згоріло чи підірвано, ремонтні майданчики рознесено на металобрухт… Ще пройде час».
  «Вважаю, що так». Лес запалив сигарету, почасти щоб побороти сморід від сигари свого друга. Він дивився на північ і на захід.
  
  
  «Навіть до цього ми повинні очистити цих виродків з Мідвею та Вейка, особливо з Мідвею. Я не пошкодую, якщо позбудуся пральної машини Чарлі». Беттіс з Мідуея могла дістатися до Оаху. Кожні кілька ночей жменька з них гуділа над головою, скидала свої бомби, а потім прямувала додому. Вони лише дратували… якщо тільки одна з цих бомб випадково не впала на вас.
  Венцель кивнув. «Так, чим раніше це почнеться, тим краще. І після того, як ми подбаємо про ці місця, куди б ми не поїхали далі, от і все».
  — Де б це не було, їм знадобляться морські піхотинці, — позитивно сказав Лес. Голландець Венцель знову кивнув. Обидва дивилися на захід, у бік островів, назв і небезпек яких вони не знали. Лесь випустив клубок диму. «Цікаво, скільки з нас залишиться, коли все закінчиться. Досить, я сподіваюся. Датч ще раз кивнув.
  ЛИШЕ КІЛЬКА СОТЕНЬ ЯПОНСЬКИХ СОЛДАТІВ ТА МОРЯКІВ потрапили в полон під час падіння острова Оаху. Американці тримали їх у таборі неподалік від Перл-Сіті, біля північного краю Перл-Харбора.
  Ясуо Фурусава підозрював, що американці дозволили своїм ув'язненим спостерігати за роботою. Для відновлення Перл-Харбора Японії знадобилися б роки, якби японці взагалі спробували. Фурусава визнав би це неймовірно великою роботою. Американці кинули в нього більше машин, ніж він міг припустити, що їх буде на всіх рідних островах разом узятих. У них також було багато пального, навіть якщо кожен літр вони привозили з материка.
  І справи зробили. Підняли затонулі кораблі. Деякі були спущені на воду для ремонту. Факели атакували інших, перетворюючи їх на металобрухт. На березі та на острові Форд виросли будівлі. Все сталося так швидко, що це нагадало йому фільм, знятий на неправильній швидкості.
  «Ми не знали, наскільки вони сильні, коли почали з ними битися», — похмуро сказав він, стоячи в черзі за пайками. Навіть це було ознакою могутності США. Будучи американським полоненим, він їв більше і краще, ніж як солдат Японської імперії. Він згадав, чим його сторона годувала американських військовополонених і як вони виглядали через деякий час. Порівняння було страшним.
  В’язень перед ним лише знизав плечима. «Яка різниця?» він сказав. «Яка різниця? Ми зганьбили себе. Наші сім’ї ненавидітимуть нас вічно».
  Навіть серед принижених японських військовополонених виникла ієрархія. Хоча Фурусава був лише старшим рядовим, він стояв на його вершині. Його схопили в непритомному стані. Він не міг відбиватися. Такі люди, як він, і ті, хто був надто сильно поранений, щоб убити себе, стояли попереду тих, хто просто хотів жити, тих, хто кинув гвинтівки й підняв руки замість того, щоб притулити до грудей гранату чи зарядити Американці і вмирають чесно.
  Кілька полонених уже вбили себе. Американці зробили все можливе, щоб ув'язнені не покінчили життя самогубством. Дехто з полонених вважав, що це лише навіває на них додаткової ганьби. Фурусава мав спочатку. Він більше не робив цього. В американців були свої правила, відмінні від японських. Серед його людей самогубство було поширеним явищем, але не серед янкі. Він би сказав, що вони були м’якими, якби він не зіткнувся з ними в бою. Навіть у перший раз вони завзято билися. І намагатися зупинити їх повторне вторгнення було все одно, що намагатися стримати потік лави голими руками.
  Час від часу в'язнів викликали на допити. У ворога було багато слідчих, які розмовляли японською мовою. Фурусава цікавився, скільки місцевих жителів, які зараз працюють на США, раніше служили в окупаційних силах. Він би не здивувався, якби чимало з них робили все можливе, щоб прикрити сумнівне минуле корисним сьогоденням.
  
  
  Все, що вони хотіли знати, він відповідав. Чому ні? Після катастрофи, пов’язаної з захопленням, яке інше може мати значення? «Ви коли-небудь бачили або знали капітана Івабучі, командувача обороною в Гонолулу?» — запитав слідчий.
  «Я бачив, як він кілька разів муштрував своїх людей. Однак я ніколи не розмовляв з ним, ні він зі мною. Зрештою, я був лише звичайним солдатом».
  Слідчий робив записи. «Що ви думаєте про капітана Івабучі?» запитав він.
  «Що він просив у своїх людей більше, ніж вони могли сподіватися йому дати», — сказав Фурусава.
  «Як ви думаєте, є ще такі офіцери? Як ви думаєте, чи будуть інші подібні засоби захисту?»
  «Напевно», — сказав Фурусава. До речі, місцевий японець стиснув рота, він не хотів цього чути. Фурусава продовжив: «Як би інакше ви вели війну, але як тільки можете? Американці теж не були ніжними з нами, коли вони повернулися сюди».
  «У довгостроковій перспективі це лише коштуватиме Японії більше чоловіків», — сказав слідчий. «Ви, мабуть, бачили, що не можна сподіватися на перемогу, коли Америка вдарить з усієї своєї сили».
  Фурусава це бачив. Це його налякало. Навіть його повний живіт лякав його. Але він сказав: «Я лише старший рядовий. Я просто роблю те, що мені говорять люди. Якби ти спіймав генерала, то, може, ти міг би з ним поговорити про такі речі».
  «Ми впіймали підполковника і двох майорів — один змерз, як і ви, обидва — важко поранені», — сказав слідчий. «Всі люди вищого рангу мертві. Майже всі чоловіки цього рангу теж мертві».
  «Я не здивований», — сказав Фурусава. «Ви виграли тут битву. Я не можу вам сказати нічого іншого. Але до війни ще далеко».
  Після цього його повернули до табору. Він спостерігав, як чотиримоторні бомбардувальники злітали з Гікам-Філд — ще один об’єкт відремонтували набагато швидше, ніж він гадав. Величезні літаки з ревом летіли на північний захід. Війна була ще далекою, і американці йшли з нею.
  ФЛЕТЧЕР АРМІТАЖ ЗАПОВНИВ СВОЮ УНІФОРМУ краще, ніж минулого разу, коли приїжджав у Вахіаву. Дивлячись на себе в дзеркало, порівнюючи себе з людьми, які майже не померли з голоду, він вирішив, що він дуже худий. З того місця, з якого він починав, це показало шалений прогрес.
  Вахіава теж досяг прогресу. Вони бульдозерами знищили руїни з вулиць. Деякі з давно мертвих автомобілів, припаркованих уздовж шосе Камехамеха, також зникли. На тротуарі було більше людей. Як і у Флетча, у них було більше тіла, ніж минулого разу, коли він був тут.
  Він поплескав водія по плечу. «Чому ти не паркуєшся?»
  — Як скажеш, сер, — весело відповів солдат. Він зупинився. Кілька великих вантажівок, пофарбованих у сірий оливковий колір, прогуркотіли, прямуючи на південь. Флетчу стало цікаво, що вони везуть до Гонолулу чи Перл-Гарбора. Обидва місця ще потребували всього під сонцем. Він знизав плечима. Це не було його турботою. Його турботи були саме тут.
  До квартири, де він жив із Джейн, цього разу було легше. Він не так швидко втомлювався. Вправи знову почали відчувати себе добре. Він не робив надто багато, не маючи на це сил, як це було, коли він був військовополоненим. Жоден японський сержант не збирався вдарити його шматком бамбука чи прикладом, якби він також сповільнився.
  Але тепер йому не треба було гальмувати. Він піднявся по сходах під гарний затиск. Він справді двічі підняв руку, перш ніж постукати у двері, але це були нерви, а не слабкість. Так він сказав собі, у всякому разі.
  «Її не буде вдома», — подумав він. Але двері відчинилися. — О, — сказала Джейн. "Це ти. Увійдіть." Вона відійшла вбік, щоб дозволити йому.
  «Ви чекали Кері Гранта?» — спитав він із кривою посмішкою.
  Джейн кисло засміялася. «Я нікого не чекав. Люди знають, що я повинен був зробити... те, що я зробив. Але вони знають, що я теж це зробив. Вони мало приходять». Вона зачинила двері, потім обернулася, щоб подивитись на нього.
  «Ти виглядаєш краще. Ти більше не виглядаєш так, ніби тебе здує сильний вітерець».
  «Я поклав згорток четвертинків до кишені перед тим, як спуститися, щоб переконатися», — відповів Флетч. Цього разу Джейн справді розсміялася. Його погляд обвів її. «Ти завжди виглядав добре для мене, дитино».
  Вона дивилася на щурячий килимок. «Навіть після всього цього?»
  «Так». Він кивнув. «Я знаю про вчинки, які ви б не зробили, якби у вас був вибір. Повір мені, я знаю. Танкові пастки, бункери та траншеї, які я викопав, ймовірно, призвели до вбивства наших хлопців після того, як вони повернулися. Думаєш, я хотів це зробити? Але японці вбили б мене, якби я сказав їм «ні», тому я копав».
  Джейн сприйняла це в тому напрямку, якого він не очікував, пробурмотівши: «Убитий». Вона подивилася на нього. «Ви коли-небудь вбивали когось? Я знаю, що ти когось убив?»
  Артилеристи зазвичай билися на полігонах, де вони не могли бачити, що відбувається, коли їхні снаряди падали — зазвичай, але не завжди. Він використовував 105 як зброю прямого вогню, коли японці вторглися на Оаху.
  «Так», — сказав він і розповів їй про те, що ворожий танк розніс до біса, і пішов. Тоді він запитав: «Як так?»
  «Тому що я теж робив, або думаю, що знав». Вона розповіла йому про Аннабель Чанг. «Поки я це робив, я відчував, що це правильно. Іноді це все ще відбувається. Але іноді я просто хочу бути хворим, розумієте, що я маю на увазі?»
  «Якщо хтось коли-небудь мав намір, крихітко, то вона так», — сказав Флетч. «Ти теж був не єдиним, хто так думав, якщо тобі від цього стане легше».
  Джейн кивнула. «Я це собі кажу. Іноді це допомагає. Іноді це не так». Вона скривилася. «Останні пару років сталося багато речей, з якими неможливо допомогти».
  «Хіба це не правда!» — сказав Флетч більше з почуттям, ніж з граматичним розумом. «Але, можливо, деякі можуть». Він незграбно впав на одне коліно. «Любий, оскільки розлучення так і не завершилося, ти, будь ласка, залишишся зі мною одруженим?»
  Джейн витріщилася на нього. Тоді вона знову почала сміятися. «Ти не зробив цього, коли вперше зробив мені пропозицію!»
  «Тепер я знаю тебе краще, і я теж це серйозно», — сказав він. «І я також спробую бути кращим чоловіком. Місяць не обіцяю, але спробую. Так ти будеш?»
  — Вставай, дурню, — тихо сказала вона. «Я буду?» Здавалося, вона питає його не менше, ніж себе. Вона повільно кивнула. «Я думаю, що так і буде, якщо ти настільки божевільний, що все ще хочеш мене. Гадаю, ми побачимо, як воно піде. А якщо ні… хтось із нас знову подасть документи, і все».
  «Звичайно». Флетч погодився радше тому, що йому не хотілося сперечатися, аніж тому, що він хотів подумати про папери, адвокатів та всі інші принади, які він знав перед вторгненням японців. Але відтоді він знав інші принади; наступного разу в японському полоні навіть адвокати виглядали не так погано. Поруч із пеклом чистилище, ймовірно, здавалося гарною частиною міста. Підвівшись на ноги, він трохи крякнув. «Дякую тобі, дитино!»
  «Поки що не дякуй мені, Флетч», — сказала Джейн. «Як на мене, ти все ще на випробувальному терміні. Якщо це працює, добре. Якщо цього не станеться, я повернуся до адвоката». Вона подивилася на нього з глузливою — він сподівався, що це була глузлива — суворість. «Це погроза, бастер. Ти не повинен посміхатися як дурень після того, як я погрожую».
  «Ні, га? Навіть коли я щасливий?» Флеч потягнув кутики рота вниз, використовуючи по одному вказівному пальцю для кожного куточка. «Там. Так краще?» — розпливчасто спитав він, тримаючи пальці на місці.
  Джейн пирхнула. «Так допоможи мені Боже, ти божевільний, як клоп».
  "Так, мем. Дякую, пані». Флетч віддав їй честь із такою точністю, ніби він був плебієм у Вест-Пойнті. «Чи можу я, будь ласка, поцілувати майбутню наречену, майбутню дружину, ким би то не було, мем?»
  У більшості випадків після того, як ви просто зробили більш-менш пропозицію, і вона сказала «так», відповідь на це була автоматична. Дивлячись на обличчя Джейн, він зрозумів, що це не тут. Коли він згадав чому, у ньому похолола якась власна радість. Але через пару секунд вона кивнула. — Обережно, — сказала вона.
  — Обережно, — пообіцяв він.
  Він тримав її так формально стримано, наче вони вперше разом танцювали вальс. Вона заплющила очі й підняла підборіддя, виглядаючи приблизно на чверть нетерплячим і на три чверті наляканим до смерті. Він поцілував її. Це було більше, ніж дотик його губ до її, але менше половини того, що він хотів бачити: такий самий поцілунок, яким він її поцілував минулого разу, коли повертався сюди.
  Коли все закінчилося, він відразу відпустив її. "Гаразд?" запитав він.
  Вона знову кивнула. "Гаразд. Дякую тобі." Вона дивилася у вікно, через кімнату — куди завгодно, тільки не на нього. «Це буде непросто. мені шкода Якщо ви хочете передумати, я розумію, чому ви б це зробили».
  — Не я, — сказав він. «Я думав, що на дорозі будуть нерівності. Але принаймні там є дорога. Останні пару років…» Він не продовжував, або мав потребу. «Тож давайте зробимо, як ви сказали, подивимося, як воно піде, і почнемо далі. Угода?»
  «Угода». Джейн простягла руку.
  Флетч потряс його. — І я приніс тобі ще один подарунок. Він витяг дві пачки Лакі.
  "Ого!" Вона майже вирвала їх з його рук. «Як йдуть справи, вони кращі за троянди». Вона відкрила пачку і запхнула сигарету в рот. Він їй запалив. "Ого!" — знову сказала вона після першого перетягування.
  — Мені краще піти, — сказав Флетч. Вона не сказала йому залишитися, хоч би він цього хотів. Він зробив паузу, поклавши руку на ручку. "І ще одна річ. Якщо вони відправлять мене — ні, коли вони мене відправлять — я заплачу тим виродкам за вас».
  «Так». Джейн ще раз глибоко потягнула Лакі. «Це теж угода, Флетч».
  ОСІНЬ. Понад тридцять років це було лише словом для Дзіро Такахаші. На Гаваях завжди було літо. Трохи тепліше, трохи прохолодніше, трохи сухіше, трохи вологіше – і що? Літо, нескінченне літо.
  
  
  Але тепер, незважаючи ні на що, він знову опинився в Японії, і йому довелося згадати, що таке пори року. Південний Хонсю завжди пишався своєю гарною погодою, а Внутрішнє море допомагало підтримувати помірність. Дзіро припустив, що тут не так погано, як на Хоккайдо, де щозими були справжні хуртовини. Воно все ще здавалося йому холодним і бридким.
  «Мене розбалували», — подумав він.
  Влада робила все, щоб він був щасливий. Його трансляції з Гаваїв зробили його чимось на зразок знаменитості на рідних островах. Сварлива знаменитість була поганою.
  Він думав, що був би щасливішим, якби йому дозволили залишитися по сусідству в префектурі Ямагуті, де він народився. Він відвідав своє старе село. Там у нього були брат і сестра, а також кілька старих знайомих. Це виявилося більш незграбним, ніж він очікував; ніхто не знав, що сказати. Після стількох років розлуки він не мав багато спільного з родиною чи колишніми друзями.
  Можливо, люди, які керували справами, були розумні, щоб утримати його у великому місті. Він міг відвідати знову, коли забажав — якби забажав. Префектура Ямагуті залишалася переважно сільською. Це було жвавіше, ніж коли він пішов, але поряд із метушнею, яку він знав у Гонолулу, здавалося якщо не мертвим, то дуже, дуже сонним.
  Наприклад, у ньому не було жодного міста з першокласним обладнанням для мовлення. Його хотіли залишити на радіо, ніби його передачі могли якось компенсувати втрату Гаваїв. Ніхто ніколи не говорив, що Гаваї втрачені ; це просто перестало з'являтися в новинах. Дзіро сподівався, що його сини пройшли через бої. Він також сподівався, що вони знову будуть щасливі під правлінням Америки. Він знав, що не був би, і він знав, що американці не були б ним задоволені.
  Він зійшов з тролейбуса на найближчій до студії зупинці. Він був лише за квартал чи два від куполоподібної Зали розвитку промисловості в центрі міста. Коли він подивився на північ, хребет Тюгоку-санші вимальовувався над міським горизонтом. На горах ще не було снігу, але він буде, коли закінчиться зима. Він навіть не бачив снігу відтоді, як приїхав на Оаху. Він гадав, що це не так вже й погано. Боротися з цим… Якщо він повинен був, він повинен був, і все.
  «Привіт, Такахасісан » . Місцевого мовника звали Джунчіро Хозумі. Він нагадав Джіро дешеву імітацію Осамі Мурати. Він відпускав грубі дурні жарти і дихав тобі в обличчя, щоб показати, наскільки він дружелюбний. Проте він мав плавний баритон. Він сказав: «Сьогодні ми поговоримо про те, як ти повернувся до Японії?»
  Джіро подумав про це. Він згадав, як страшенно переповнена підводний човен, і як сморід мало не збивав з ніг. Він пам’ятав страх, що стукав серцем, коли човен прокрадався, занурюючись, повз американські кораблі, які на той час оточили Оаху. Він пам’ятав пронизливий звук ворожого ехотрекера, гуркіт і гуркіт розривних глибинних бомб. Він пам'ятав, як підводний човен здригнувся, ніби під час підводного землетрусу. І він згадав, як страх перетворився на жах.
  Ходзумі зрозумів, що він запитує? Чи хотів він, щоб його слухачі чули такі речі? Що б уряд зробив з ним — і з Джіро — якби вони вийшли в повітря? Нічого доброго; Дзіро був у цьому певний. Наскільки міг тактовно, він сказав: «Можливо, нам краще вибрати щось інше, Хозумісан » .
  На диво, Ходзумі отримав повідомлення. Його усмішка була широкою та доброзичливою та показувала золотий передній зуб.
  "Що б ти не сказав. Як щодо можливості їсти правильний рис тепер, коли ти знову на рідних островах?»
  «Гаразд. Ми можемо це зробити, — сказав Джіро. Тут рис був кращий за жахливі помиї, які він їв після початку окупації. Пайок був більшим, ніж той, який отримували люди на Оаху — не набагато більший, але більший. Він міг би поговорити про це і дозволити людям думати, що він говорить про весь час, який він прожив на Гаваях. Він почав розуміти, як ведеться ця гра.
  Студія нагадала йому ту, що була в КГМБ, з якої вони з Муратою вели трансляцію. Розпорядок дня теж був майже таким самим. Чи запозичили японці в американців? Він би не здивувався. Навіть сигнали інженерів через скло були однакові.
  «Гарна робота», — сказав Хозумі, коли програму було завершено. "Хороша робота!"
  — Арігато, — сказав Дзіро. У всякому разі він пережив ще один.
  Вийшовши зі студії, він спустився на тролейбусі до берега й подивився через Внутрішнє море на Ітаку Шіма, Острів Світла. Здавна крихітний острів був присвячений богині Бентін. Головному храму було понад 1300 років. Паломники приїжджали в гості з усієї Японії. На Гаваях нічого подібного не було. Дзіро кивнув собі. Навіть якщо погода тут не могла зрівнятися з тією, яку він залишив, Хіросіма була не таким вже й поганим місцем.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"