Коли я протиснувся в двері Будиночка Радості Морлі, всі подивилися на мене так, немов увійшла смерть з косою. Запанувала мертва тиша. Я завмер. Погляди так давили, що я не міг зрушити з місця.
– Ви що, хлопці, привид побачили?
Очей у мене досвідчене. По кімнаті ніби пройшовся кийком якийсь псих. Цей хлопець (а може, й кілька), не шкодуючи часу, врубался в стіни і щосили вимахував сокирою. Навколо вистачало шрамів і розбитих носів, щоб уявити собі, що сталося. Будиночок Радості пишається такою публікою.
– О чорт! Це Гаррет. – Мій старий приятель Рохля цілий і неушкоджений стояв за стійкою. – Знову поліція.
Зростанням Рохля під три метри, а то й більше. Колір шкіри, як у залежаного небіжчика. Готовий сперечатися, трупне задубіння голови почалося років двадцять тому.
Кілька гномів, велетень, різноманітні ельфи і один-два хлопця невідомого походження залпом видули коктейлі з кислої капусти і рушили до виходу. Це були якісь незнайомі хлопці. А знайомі хлопці з усіх сил робили вигляд, що не знайомі зі мною. По кімнаті пройшов шепіт: незнайомим хлопцям повідомляли, хто я такий.
Бальзам для мого самолюбства. Називайте мене Брудним Гарретом.
– Всім привіт! – прикинувшись бодрячком, сказав я. – Шикарна нічка, а?
І зовсім не шикарна. Дощ лив як з відра, і, схоже, це було навіть не відро, а бездонна бочка. Я не зметикував надіти капелюх, і безладні градини трохи не продолбали дірки у мене в голові. Втім, немає лиха без добра – може, потоки води очищають вулиці від смердючих куп сміття. Купи нагадували роздуті гнійні пухирці, які ось-ось лопнуть. Міські сміттярі з щурячого народца зовсім заледащіли.
– Привіт, Гаррет! Приєднуйся! Гаразд. Хоч одне доброзичливе обличчя.
– Плоскомордый, привіт, старий, привіт, друже!
Я попрямував до прихованого в тіні кутового столика, за яким сидів Тарп з якимось типом. З-за темряви типу я помітив не відразу. Навіть з близької відстані я не міг його як слід роздивитися. На ньому було важке чорне вбрання, як у деяких священнослужителів, та ще й з капюшоном. Здавалося, від нього виходять хвилі мороку начебто міазмів. Таких типів на вечірки не запрошують.
– Тягни сюди стілець, – сказав Тарп. Не знаю, чому його називають Плоскомордый. Він не в захваті від цього прізвиська, але воно подобається йому більше імені Уолдо, яким нагородили його батьки.
Я плюхнувся на стілець. Приятель Тарпа зауважив:
– Здається мені, вас тут не дуже-то шанують. Ви що, заразний?
Він не тільки був похмурий, але і говорив те, що думав, – жахливий недолік у спілкуванні, гірше міазмів.
– Ха! – пирхнув Плоскомордый. – Ха-ха-ха! Ось це так, Уник! Чорт візьми! Це ж Гаррет! Я тобі про нього розповідав.
– Туман починає розсіюватися. Але не навколо нього, там була все така ж імла.
– Ви ображаєте мене, – сказав я. – Ви не праві. – Я заговорив голосніше. – Ви всі не праві. Я тут не по роботі. Я нічого не винюхують. Просто подумав: заскочу сюди поспілкуватися з друзями.
Вони мені не вірили.
Але принаймні ніхто не витончувався в дотепності з приводу того, що у мене немає друзів.
Плоскомордый сказав:
– Якби ти заходив і спілкувався час від часу, а не тільки, коли в тебе на думці якась капость, дивись, хлопці при вигляді тебе і усміхнулися б.
Бурчи не бурчи: що правда, то правда.
– Ну й вигляд у тебе, Гаррет! Худющий і злющий. Всі працюєш мізками?
– Так.
Є привід ще побурчати. Я не дуже люблю працювати. Особливо мізками. Я думаю, що в будь-якому розумному світі єдина гідна робота для чоловіка – охмуряти належну йому кількість блондинок, брюнеток і руденьких.
Зрозуміло? Я – Гаррет, сищик і секретний агент, непомірним честолюбством не страждаю, проявляю інтерес до людей певного сорту і спритно встреваю у справи, які навряд чи сподобалися б моїм друзям і знайомим. Мені трохи за тридцять, зростання шість футів два дюйми, рудувате волосся і блакитні очі. І коли я проходжу по вулиці, собаки не виють мені вслід, хоча мінливості ремесла залишили на мені відбиток; але цей відбиток на обличчі. Я вважаю себе привабливою. Друзі не згодні зі мною, вони вважають мене просто легковажним. Ну, будеш занадто глибокодумним, станеш таким, як дружок Плоскомордого.
Тут наспів Рохля з величезною кухлем мого улюбленого напою, божественного еліксиру, який змушує мене ворушити мізками. Рохля налив його зі свого особистого барильця, захованого за стійкою. У Будиночку Радості подають тільки їжу для кроликів або соки з неї. Морлі Дотс переконаний вегетаріанець.
Я зробив великий ковток гіркого пива:
– Нездара, ти принц. І я витягнув з кишені срібну марку.
– Ага. Стою в черзі на отримання трону. – Він не став вдавати, що шукає здачу. Справжній принц. За такі гроші можна купити ціле барило, срібло нині в ціні. – Чому ти тут, замість того, щоб гратися з купою рудих дівок?
У моєму останньому великому справі було замішано безліч особин цієї чарівної різновиди. На жаль, лише з однією з них, виявилося, можна спілкуватися. Руді завжди такі. Вони або чортиці, або янголята, але на повірку янголята теж не янголи. Мені здається, це тому, що вони намагаються брати за зразок дам минулих часів.
– Гратися, Нездара? – Цікаво, де Рохля підхопив слово гратися? Він власне ім'я вимовляє з працею, тому що в ньому більше одного складу. – Ти випадково не почав ходити в школу?
Рохля тільки посміхнувся.
Я запитав:
[1]– Що тут відбувається, вечеря Томмі Такера? Добродушний старий Гаррет в ролі Томмі?
Рохля сильніше розтягнув губи в усмішці, оголивши ряд непривабливого вигляду зіпсованих зубів, що чергуються з порожніми отворами. От йому б як раз звернутися у віру Морлі і відродитися вегетаріанцем.
Плоскомордый сказав:
– Ти ласий шматок.
– Має бути. Притому для всіх. Чув. що учудив Дін?
Дін – це дідок, який у нас з партнером веде господарство. Йому під сімдесят. З нього вийшла б чудова дружина.
Поки ми розмовляли, приятель Тарпа всі набивав і набивав свою чортову трубку; ніколи я не бачив такої величезної трубки. Поглиблення величиною з ківш. Рохля притягнув від стійки латунне відро з вугіллям. Унік мідними щипцями взяв вугіллячко і підніс до трубки. І тут же видихнув такі клуби диму, які могли б нас усіх підкинути до стелі.
– Музиканти, – пробурмотів Плоскомордый, як ніби знайшов причину всіх зол у світі. – Я не чув, Гаррет. Що зробив Дін? Привів тобі ще одну кішку?
У Діна пристрасть збирати приблудних тварин. Мені довелося зайняти тверду позицію, щоб не опинитися по вуха в котячої шерсті.
– Гірше. Він каже, що переїде до мене. Як ніби у мене немає права голосу. І веде себе так, точно жертвує собою.
Плоскомордый усміхнувся:
– Забере твою вільну кімнату. Ніде буде приховати зайву красуню. Бідний Гаррет. Доведеться задовольнятися однією. Бурчи не бурчи.
– Я не страждаю від надлишку. З тих пір як Тінні і Уінгер зіткнулися у мене на ґанку, я задовольняюся нічим.
Рохля розреготався. Варвар.
Тарп запитав:
– А Майя?
– Не бачив її півроку. Напевно, виїхала з міста. Тепер я живу з Елеонорою.
Елеонора – це картина на стіні у мене в кабінеті. Дівчина мені подобається, але функції в неї обмежені.
Всі вважали, що у мене дуже веселе життя, все, крім дружка Тарпа. Цей приятель уже не чув нікого, крім себе. Він почав наспівувати з закритим ротом. Я вирішив, що музикант з нього кепський. Він весь час фальшивив.
Рохля перестав іржати і сказав:
– Впевнений, ти замишляєш якусь штуку. Не таку, як зазвичай, але все одно доведеться виручати тебе з біди.
– Чорт візьми, я просто хотів піти з дому. Дін доводить мене до сказу, а Небіжчик не змикає очей – чекає, коли Слави Дуралейник щось накоїть, і боїться пропустити новини. Я стільки терпів цю парочку, інший і половини не витримав би.
– Так, важке твоє життя, – пожартував Плоскомордый. – Від усієї душі співчуваю. Знаєш що? Давай поміняємося. Я займу твою квартиру, а ти мою. Біллі візьмеш на додачу.
Біллі його теперішня пасія, маленька блондинка, але жару в ній, що в дюжині рудих.
– Це треба розуміти як розчарування?
– Ні. Це треба розуміти як стан речей.
– Все одно спасибі. Може, в інший раз. – Плоскомордый живе в будинку без ліфта, в однокімнатній квартирці, де ледь поміщається сама необхідна меблі. Я теж тулився в такій халупі, поки не досяг успіху настільки, що купив будинок, який ми з Небіжчиком і займаємо.
Плоскомордый відкинувся на спинку стільця, засунувши великі пальці за пояс, самовдоволено посміхнувся і кивнув. Ще раз кивнув і ще раз посміхнувся. Посмішка Плоскомордого – просто чудове видовище. Вона тримається на його потворної фізіономії так довго, що Корона може оголосити цю посмішку національним надбанням. Плоскомордый вважає себе чистокровним людиною, але його зростання і зовнішність наводять на думку, що його рідні затесався троль або велетень
– Ти не готовий до угоди, Гаррет; не скажу, що я тобі дуже співчуваю.
– Я міг би піти в якусь занюханную пивбар і втопити горе в спиртних напоях, плачась в жилетку участливым незнайомцям, але ні, я прийшов сюди...
– Мене це влаштовує, – увернув Рохля, почувши про спиртні напої. – Дивись тільки, щоб ми тебе тут не обдерли як липку.
Я ніколи не зараховував його до своїх друзів. Він просто працював у мого приятеля Морлі, так і дружні почуття Морлі до мене вельми сумнівні.
– Ти позбавляєш радості Будиночок Радості, Рохля.
– Кинь, Гаррет. Поки ти не увійшов, життя тут вирувало.
Дружок Плоскомордого Унік вже не видавав жодного звуку, але продовжував посміхатися і пихкати, як вулкан. Диму навколо нього вистачило, щоб я сам готовий був почати муркотіти. Я втратив нитку розмови і задумався, чому цей заклад називається Будиночком Радості, дуже екзотична вивіска місця зустрічей для вегетаріанців.
Унік раптом схопився як ошпарений. Він ніби плив по повітрю до дверей, п'яти ледь торкалися підлоги. Я ніколи не бачив, щоб хто-небудь курив такий міцний тютюн. Я запитав Тарпа:
– Де ти його підчепив?
– У Ніка? Це він мене підчепив. Він і ще кілька хлопців хочуть організувати музикантів.
– Все ясно.
Я зрозумів, чому їх зацікавив Плоскомордый. Тарп заробляє на життя тим, що переконує людей. Його методи включають і застосування фізичного впливу.
Два або три Морлі спускалися по сходах з другого поверху, дивлячись, як музикант вискакує за двері. Морлі знав, що я прийшов. Рохля повідомив йому про це ведуть наверх в контору переговорної трубці. Дим застилав очі, але здавалося, що Дотс не в дусі.
Морлі – напівкровка, частиною людина, частиною темний ельф. Але спадковість ельфів взяла гору. Він невеликого росту, пропорційний і такий гарненький, що просто сором. Та він творить суцільний сором, варто тільки зазіватися чиєї-небудь дружині. Морлі відростив вусики щіточкою. Чорне волосся гладко зачесал тому. Розрядився в пух і прах, хоча таким, як він, йде будь-який одяг. Він повільно наближався до нас, оголивши в усмішці безліч гострих зубів.
– Що тут у вас відбувається? Плоскомордый запропонував грубе пояснення. Морлі не звернув на нього уваги:
– Ти кинув роботу, Гаррет? Давно ти не навідувався.
– Навіщо працювати, якщо немає необхідності? Я намагався взяти самовдоволений вигляд, хоча мої грошові справи залишали бажати кращого.
Утримувати будинок коштує недешево.
– Щось затівається?
Морлі зайняв стілець Уніка і помахав рукою, розсіюючи густий тютюновий дим.
– Навряд чи.
Я оповів йому свою сумну історію. Він сміявся від душі.
– Дуже барвисто, Гаррет. Я тобі майже вірю. Треба визнати, твої історії завжди дуже правдоподібні. Так чому ж ти зараз займаєшся? Суто секретним ділом? Я не чув ні про що таке з ряду геть. Місто занепадає.
Він стільки просторікував, тому що я говорив невпевнено.
– Чорт! І ти туди ж!
– Ти приходиш, тільки коли тебе треба витягати з ями, яку ти сам собі вирив.
Це несправедливо. Це неправда. Я ставився до нього так щиро, що навіть їв жуйку, яку подають в його забігайлівці. І одного разу навіть заплатив за рахунком.
– Ти мені не віриш? Тоді скажи мені ось що. Де жінка?
– Яка жінка?
Дотс, Плоскомордый і Рохля хитро посміхнулися. Вирішили, що спіймали мене.
– Ви заявляєте, що я тут по роботі. А де жінка? Коли я починаю розплутувати якесь дивне діло, завжди з'являється гарненька молодичка. Вірно? Ну, де ж красуня? Чорт забирай, мені так не щастить, що доведеться працювати тільки... Що?
Вони не слухали. Вони витріщалися на щось за моєю спиною.
2
Їй подобався чорний колір. Поверх чорного сукні вона одягла чорний плащ. І на ній були високі чорні чобітки. У смоляних волоссі діамантами виблискують краплі дощу. Ще вона носила чорні шкіряні рукавички. Я подумав, що вона десь загубила чорний капелюх з вуаллю. Усе на ній було чорне, відтіняючи її обличчя, бліде як полотнина. Зріст приблизно п'ять з половиною футів. Молода. Красива. І перелякана.
Я промовив:
– Я закохався. Морлі втратив почуття гумору. Він сказав:
– Не чіпляйся до неї, Гаррет. Вона тебе угробить.
Вражаючі чорні очі гордовито дивилися крізь нас, ніби нас взагалі не існувало. Вона пройшла до стояв дещо осторонь вільного столика. Постійні відвідувачі смикалися при її наближенні і прикидалися, що не бачать її.
Цікаво.
Я придивився уважніше. Їй було років двадцять. Яскраво-червона помада на губах нагадувала свіжу кров. Це яскраве пляма на мертвотно-блідому обличчі вселяло жах. Але немає. Ні один вампір не ризикне вийти на негостинні вулиці Танфера.
Я зацікавився. Чого вона боялася? Чому ці головорізи шарахалися від неї?
– Морлі, ти з нею знайомий?
– Ні. Але я знаю, хто вона.
– Хто?
– Донька Великого Боса. Я зустрів її у нього місяць тому.
– Дочка Чодо?
Я був вражений. Романтичний настрій майже зник.
Чодо Контагью – король злочинного світу Танфера. Він отримує частину прибутку від усіх темних справ, що кояться у нас.
– Так.
– Ти був у нього? Ти його бачив?
– Так.
Морлі говорив не дуже впевнено.
– Значить, він і справді живий.
Я чув про це, але вірилося насилу. Моя остання справа, де було замішано багато рудих дівчат, закінчилося тим, що мм з моєю подружкою Уінгер і двома головними охоронцями Чодо погналися за цим виродком. Ми з Уінгер зметикували, що наступна черга наша, і дали драла, не чекаючи розв'язки. Йдучи, ми залишили старого Чодо на піклування Фарба і Садлера, які були готові його підійняти. Однак цього не сталося. Чодо раніше хрещений батько. Фарби та Садлер так само чекають його смерті, ніби і не було випадку, коли вони збиралися приструнити старого навіки.
Мене це турбувало. Чодо відмінно мене бачив. Він не з тих, хто прощає.
– Дочка Чодо! Що вона робить в такій дірі?
– Що значить в такій дірі? Достатньо лише натякнути, що Будиночок