101 Війна торгів, жовтень 1995 102 Об'єднуйтесь і перемагайте, лютий 1996 103 Машини Руйнування, червень 1996 104. Злий білий листоноша, вересень 1999 6006 6 Біла вода, лютий 1997 107 Свято або голод, березень 1997 108. Бамбуковий дракон, червень 1997 109. Американська одержимість, вересень 1997 110 Ніколи не кажи померти, січень1 1998 War Oct-1995 102 Unite and Conquer Feb-1996 103 Engines of Destruction Jun-1996 104 Angry White Mailman Sep-1996 105 Scorched Earth Nov-1996 106 White Water Feb-1997 107 Feast 9 109 American Obsession Sep-1997 110 Never Say Die Jan-1998
Руйнівник 101
Війна торгів
Автор:
Уоррен Мерфі та Річард Сапір
Перше видання листопад 1995
ISBN 0-373-63216-9
Особлива подяка та вдячність
Віллу Мюррею за його внесок у цю роботу.
ВІЙНА ТОРГІВ
Авторське право No 1995 М. С. Мерфі.
Всі персонажі цієї книги не існують поза уявою автора і не мають жодного відношення до будь-кого, який має таке ж ім'я або прізвище. Вони навіть віддалено не натхненні якоюсь людиною, відомою чи невідомою авторові, і всі інциденти є чистим вигадкою.
Надруковано у США
За Джеймса Е. Мелоуна, принца
Ремонт будинку
І за Славний Дім Сінанджу,
Поштова скринька 2505, Квінсі, Массачусетс 02269
[willray@cambridge.village.com]
Глава перша
Для доктора Гарольда В. Сміта напруга почала наростати, коли його пошарпаний універсал під'їхав до прольоту мосту Трайборо.
Це почалося з вузла в його кислому шлунку, який затягувався з кожним стукотом плит настилу містка. Він проковтнув таблетку антациду насухо, дав їй відстоятись, потім проковтнув ще дві.
Сміт ненавидів рух на Манхеттені. Але післяобідні пробки турбували його найменше. Коли він з'їхав з мосту і в'їхав до Іспанського Гарлема, його почало нудити. Лимонний вираз на його виснаженому патриціанському обличчі затьмарився ще більше, ніж зазвичай.
Він пронісся Східною 125-ю вулицею і повернув ліворуч на бульвар Малкольма Ікса. Тепер він був у Гарлемі. Минув рік з того часу, як він востаннє був у Гарлемі, коли він мало не розлучився з життям.
Під час Другої світової війни Гарольд Сміт діяв у тилу ворога, пізніше служив з анонімними відзнаками у перші дні холодної війни. У ті дні його називали Сірою Примарою. Це було до того, як роки посивіли у його волоссі. У ті дні його шкіра була сірою. Нині вона стала темнішою. Причиною тому була вроджена вада серця. На ньому був той самий сірий костюм-трійка, який був його повсякденною уніформою за часів роботи в ЦРУ. Такий самий він одягав у день свого весілля. У його заповіті було записано, що його буде поховано у сірому костюмі-трійці.
Але, поки він шукав місце для паркування, Сміт не почував себе Сірим Привидом. Він почував себе старим білим чоловіком у Гарлемі. В небезпеці.
Поруч із Маунт-Морріс-парком відкрилося вільне місце. Це було недостатньо близько до будівлі XL SysCorp, яка височіла в чотирьох кварталах на південь. Тож Сміт поїхав далі.
Як тільки Сміт побачив провулок, він згадав його. Він паркувався там минулого разу, і саме там вуличний бандит намагався викрасти його фургон. Він заїхав. Минулого разу це було вночі. Тепер було серед білого дня. Наскільки небезпечним може бути Гарлем серед білого дня? він міркував.
Але він знав правду. Це було так небезпечно, як тільки може бути небезпечно у будь-якому великому американському місті у наші дні. Що було справді дуже, дуже небезпечно.
Натискаючи на гальмо стоянки, Сміт перевів погляд своїх сірих очей на двадцятиповерховий будинок XL SysCorp. Рік тому це було лезо із блакитного скла. Воно все ще було блакитним. Там, де колись блищало скло, багато вікон було зачинено листами фанери. Інші були розбиті внаслідок вандалізму та випадкових пострілів.
Газети охрестили його першим хмарочосом із тріщинами в історії людства. Порядні люди уникали його. Ніхто його не купив би. Поліція боялася входити.
Гарольд Сміт не збирався входити до покинутої будівлі. Йому просто треба було провести кілька хвилин у прилеглому до нього провулку.
На мить Сміт задумався, чи не залишити свій потертий шкіряний портфель у машині. Його вміст був надто цінним, щоб ризикувати його крадіжкою на вулиці. Якщо подумати, то, залишивши портфель на сидінні, можна було потрапити цеглою у шибку. Сміт знав, що божевільний здатний вкрасти будь-що, цінне чи ні. І універсал не став би боротися за збереження володіння. Гарольд Сміт став би.
Він вийшов з машини, міцно стискаючи кейс у руці з побілілими кісточками пальців. Усередині був його портативний комп'ютер та супутниковий телефон. В екстреній ситуації він міг зателефонувати до нього в службу 911. Якби був час.
Сміт швидким кроком попрямував у провулок, не звертаючи уваги на гру в три карти монте на розі і насмішкувате запрошення неохайного круп'я спробувати щастя.
Провулок був бетонним майданчиком, затиснутим між XL SysCorp і сусідньою будівлею, де сторінки вчорашньої "Дейлі Ньюс" кружляли і видавали звуки, схожі на скрегіт кісток пальців по асфальту.
На бетоні була пляма асфальту, як і передбачав Сміт. Він підійшов до нього, обережно оглядаючи місцевість.
Люди, що проходять вулицею, поглядали на нього. Один чи двоє перезирнулися, але ніхто його не потурбував. Сміт почав розслаблятися.
Згідно з його комп'ютерним пошуком, смугу дьогтю проклали, щоб запечатати прокладку нових телефонних ліній до будівлі XL, коли вона знаходилася на передньому краї інформаційної ери, а не була притулком для споживачів наркотиків. Такі ремонти та модернізації проводилися постійно.
Що привело Гарольда Сміта до Гарлема, так це зареєстрована дата ремонту, 1 вересня минулого року. Така сама дата, коли Сміт втратив виділену телефонну лінію з Вашингтоном, округ Колумбія.
Це було збігом. Не могло бути збігом. Це було надто пафосно. 1 вересня ворог, більш розважливий, ніж будь-хто з людських ворогів, почав багатосторонню атаку на CURE, надсекретну організацію, очолювану Гарольдом У. Смітом. Напад позбавив його фінансування, силового підрозділу та секретної лінії зв'язку з Овальним кабінетом.
Сміт перейшов до активних дій та переніс битву на XL SysCorp, поставивши джерело загрози на коліна. Образно кажучи. У противника був колін. Або рук. То справді був штучний інтелект, розміщений у одному комп'ютерному чіпі. Розроблений для виконання єдиної функції — отримання прибутку — він тричі завдавав збитків світовій економіці. Перші двічі CURE зупиняла це. Втретє чіп - його чомусь називали Другом - вирішив нейтралізувати CURE, перш ніж реалізувати свою останню схему отримання прибутку. Але Гарольд Сміт вистежив Friend до його високотехнологічного лігва і витіснив його з бізнесу — того разу, як він сподівався, назавжди.
У місяці, що послідували за тією перемогою, Сміт методично відтворював CURE, відновивши все, крім виділеної гарячої лінії. Сміт знав, що десь уздовж прокладеної кабельної труби було зроблено обрив, що обірвав багатолінійне з'єднання та його численні резервні лінії. Кабелю мало вистачити на сторіччя. Він уже служив Сміту протягом трьох десятиліть та восьми адміністрацій. Але прокладений кабель протяжністю в п'ятсот миль було практично неможливо контролювати, оскільки він не був вказаний на жодних кабельних картах AT&T і офіційно взагалі не існував, не більше, ніж існував сам CURE.
У усамітненні свого офісу в санаторії Фолкрофт у Раї, штат Нью-Йорк, де він керував лікуванням під виглядом приватної лікарні, Сміт цілий рік бився над проблемою відновлення лінії ЛІКУВАННЯ.
Як Друг отримав доступ до кабелю? І коли?
Місяці безплідних пошуків та роздумів мало до чого привели, за винятком того, що змусили Сміта мислити нетрадиційно. Тільки чистий відчай спонукав його вивчити журнали ремонту телефонної компанії 1 вересня або близько того на ділянці Самнер Лайн від Раю до Вашингтона, округ Колумбія.
Журнали вказували на численні ремонтні роботи. Коли він переглядав їх, один особливо привернув увагу Сміта. Спочатку він подумав, що його відкриття про те, що NYNEX відремонтувала лінію на бульварі Малкольма Ікс поряд із будинком XL SysCorp, було надто зручним, надто пафосним.
Потім Сміт згадав, що Френд колись мав доступ до найпотаємніших комп'ютерних секретів CURE та міг знати точний шлях до виділеної лінії зв'язку з президентом. Чим більше Сміт обмірковував це, тим більш правдоподібним це здавалося. Він зрозумів, що не було нічого неможливого в тому, що Друг вибрав це місце для будівництва своєї штаб-квартири XL SysCorps саме для доступу до гарячої лінії CURE. Будучи штучним інтелектом, Friend логічно приймав би рішення, ґрунтуючись на безлічі варіантів та переваг.
Сміт стояв над шматком гудрону, гадаючи, чи не ховається під його брудною чорною поверхнею відповідь на річні безплідні пошуки.
Це здавалося майже надто зручним.
Грубий голос за ним змусив його серце пропустити удар.
"В чому твоя проблема?"
Сміт обернувся, його серце тепер билося десь у горлі, а в горлі пересохло, як літній дощ на пласкому камені.
Обличчя чоловіка було м'ясистим і чорним, як стейк, що підгорів. Його похмурі очі сердито дивилися на Сміта з-під синього форменого кашкета.
Він був поліцейським.
Сміт дістав зі свого гаманця картку, яка ідентифікувала його як польового керівника NYNEX.
"Де ваша команда?" поліцейський хотів знати.
"Вони мають бути готові найближчим часом".
"Це небезпечний район, щоб тинятися поодинці".
"Я можу постояти за себе", - сказав Сміт як ні в чому не бувало.
"Тоді чому ти мало не вистрибнув зі своєї шкіри, коли я заговорив?"
"Нервовість", - визнав Сміт.
Коп повернув картку. "Добре. Будьте обережні, сер. Наркомани відріжуть вам ноги для взуття".
"Я розумію", - сказав Сміт, стоячи в провулку і виглядаючи так само недоречно, як страховий агент у пустелі Гобі, тоді як поліцейський продовжував свій піший патруль.
Сміт зітхнув з полегшенням після того, як він пішов. Настав час братися за роботу.
Повернувшись до універсала, він відкрив багажник і дістав металошукач, який використовують пляжники, щоб знаходити старі монети у піску. То була його перша помилка.
Повертаючись у провулок, він привернув себе більше, ніж випадкові погляди.
Круп'є з трьома картами Монте грав у шак-енд-джайв зі своїм добре одягненим спільником. Спільник вдавався марком, а круп'є вдавався, що програв двадцять доларів.
"Гей, ти! Так - з шукачем скарбів. Тобі сьогодні щастить, друже?"
"Ні", - сказав Сміт.
"Тоді де ти надираєш свою худу білу дупу з цим шукачем скарбів?"
"Так. Ти думаєш, у Гарлемі є якийсь скарб?"
"Можливо, піратські скарби".
"Я працюю у телефонній компанії", - пояснив Сміт.
"Де твоя каска?"
"Я супервайзер".
"Тоді де твоя службова машина? Та хренотень, на якій ти під'їхав, ніяка не службова. Хлопці з NYNEX їздять на машинах NYNEX. З логотипом, розумієш."
Тепер вони стежили за ним. Це було недобре. Сміт ненадовго замислився над тим, щоб відмовитися від місії і виїхати з Гарлема. Але рік важкої праці привів його на межу успіху. Він не збирався повертати назад, доки не задовольнить себе тим чи іншим способом.
Даремно оглянувши вулицю в пошуках сусідського поліцейського, Сміт звернув у провулок.
"Ви шукаєте Ролла?" - Запитав дилер, слідуючи за ним.
"Так, ти шукаєш офіцера Ролле? Гаразд, забудь про це. Ролле поглинає джем з начинкою і тих баварців, які йому так подобаються".
"Щойно Ролл починає набивати свій шлунок пончиками, він не ворушиться, поки його шлунок не наповниться".
Сміт показав свій фальшивий ідентифікатор NYNEX ID і сказав: "Я був би вдячний за конфіденційність".