РАБОТЕ ПОД ПРИКРЫТИЕМ СПЕЦИАЛЬНЫЙ АГЕНТ ДЕА МАЙКЛ ВИДЖИЛ РАССКАЗЫВАЕТ , ЧТО СТОЯЛ
ЛІЦОМ ДО
ЛІЦУ З Коварними наркобаронами, КОТОРИЕ НАЧАЛИ СВІЙ РАЗГОВОР З «ЄСЛИ ТИ
СПЕЦІАЛЬНИЙ АГЕНТ, МИ УБЬЕМ ТЕБЯ».
Copyright No 2014 Майкл С. Віджил.
З-за динамічної природи Інтернету будь-які веб-адреси або посилання, що містяться в
цій книзі, можуть бути змінені з моменту публікації та більше недійсні. Мнення
, виражені в цій роботі, належать виключно автору і не обов'язково відображають
точку зору видавця, а нинішній видавник відмовляється від будь-якої відповідальності за них.
Любі люди, зображені на стокових зображеннях, наданих
Контрольний номер Бібліотеки Конгресу: 2014909231
iUniverse ред. дата: 24.06.2014
Содержание
Преданность
Предисловие
Глава 1 Якщо ви федеральний агент, ми вас вб'ємо
Глава 2 Драгнет і неприємні
Глава 3 Дуже небезпечна гра
Глава 4 Перед особою страха
Глава 5 Делай все, що потрібно
Глава 6 Просто ще один робочий день
Глава 7 Корупція, влада і жадність
Глава 8 Мексика: де хороші пари носять маски
Глава 9 Ожидать неожидаемое
Глава 10 Сделка в Бразилии
Глава 11 Соблазн богатства білого порошку
Глава 12 Культура насилия и смерти
Глава 13 Чемодан на два мільйона доларів
Глава 14 Треснувший рай
Глава 15 От килограммов до тонн
Глава 16 Резня на Равнине Змеи
Глава 17 Розрушувальний героїновий потік в Техасе
Глава 18 Маловероятные партнеры
Глава 19 Глобальні операції
Глава 20 Я зробив це по-своєму
Преданность
Ця книга посвящається моїм батькам, Алісе і Сему, які величезні жертви і любов зробили цей світ кращим для мене і моєї сестри. Их учения о сострадании, самоотверженности, достойности, справедливости и мужестве стали неизгладимыми чертами моей жизни. Вони дали нам освіту, необхідну для досягнення успіху у висококонкурентному світі. Вони в моїх щоденних думках і глибоко в моєму серці.
Я також посвящаю цю книгу своїм сестрам Аніте і Моне за всю їх любов і підтримку.
І моєї племянниці Урсуле, яка заставила мене гордитися своїми досягненнями та енергією. Вона зірка в моєму житті. Я восхищаюсь и люблю ее безоговорочно.
Книга також присвячена пам'яті моєї племянниці Николь, яку увезли в ранньому віці.
Моім внукам, Люку Едварду і Саре Клер Хейні, ради яких варто жити і чьей любов'ю я буду дорожити вічно.
Моя жена Сюзанне, чья любов і підтримка були ключем до моєї життя і досягнень.
Предисловие
Для мене велика честь, що генерал Колумбійської національної поліції (у відставці) Леонардо Гальєго Кастрільон написав передслово до моєї книги. Він легендарна фігура в історії Колумбії та найбільший генерал із ряду колумбійської національної поліції. Він відповідав багатьом із найбільш важливих операцій з боротьби з наркотиками, коли-небудь проводилися в Колумбії. Його лідерські та оперативні здібності безперечні. Я завжди вважав його братом і завжди буду дорожчити його дружбою.
Під час свого перебування на посту командуючого всемирно відомої DANTI (Поліція з боротьби з наркотиками) він відіграв ключову роль у ліквідації картелів Медельіна, Калі та Вальє-дель-Норте, які були самими великими та могутніми у світі. Він служив на інших командних посадах, включаючи боротьбу з тероризмом і розвідку, понад двадцяти п'ять років. Генерал Гальего — один із самих титулованих офіцерів колумбійської національної поліції. Має нагороди і знаки відмінності правоохоронних і військових організацій США та інших країн світу.
—Майкл Віджил
Для мене було честю працювати з Майком Віджилом у найтрудніші та жорсткі роки в історії Колумбії. Це був час, коли жорсткі організації з торгівлі наркотиками представляли серйозну загрозу для моєї країни, а також для Сполучених Штатів. Багато людей були замучені і вбиті просто за те, що осуждали наркокартелі в простих розмовах з іншими людьми. Торговці люди наймали зловмисних убійців, і вони могли наказати вбити будь-кого, кого вважали загрозою для їх незаконного бізнесу, з меншою помпою, чим замовив стакан aguardiente . Ці печально відомі вбивці взяли всього п'ятьдесят доларів США за людське життя. Іноді було неможливо уникнути цих вбивств, оскільки вони наслідували свої жертви на мотоциклах і маневрували в щільному потокі транспорту, поки не змогли надіслати залпи високошвидких пуль по своїм живим цілям. По вулицях лилась кров, і ніхто не був у безпеці, особливо співробітники Колумбійської національної поліції та наші колегії з Управління по боротьбі з наркотиками (DEA).
Майк був одним із самих неординарних і відважних воїв, який завжди вел попереду і ніколи з тила. Він завжди першим входив у двері на рейдах, що досить ризиковано, адже ніколи не знаєш, що жде з іншої сторони. Майк був готовий потрапити на цей ризик, із-за якого його можна було б вбити, щоб захистити інших від шкідливості. Він дуже добре знає смерть особи і ні разу не вздрогнув, незважаючи на те, що знал, що може зробити останній вздох.
Я тісно співпрацював з Майком, і разом ми вилучили тонний кокаїн та інші заборонені наркотики. Крім того, ми арестували тисячі торговців наркотиками, багато з яких були головами картелів і предстали перед судом у моїй країні або Сполучених Штатах. Наша борьба була жахливою, і її можна описати тільки як борьбу, в якій «не просять пощади і не дають». Це був тріумф і велика жертва. Ми втратили багатьох наших близьких друзів із-за випадкового і безмисленного насильства, породженого наркотерористами. Ми стали свідками більшої кількості насилля, чим більшість людей бачили за сотню життя, але ми продовжували переслідувати наркоторгівців з великою енергією, незважаючи на постійні загрози.
Майк відповів на складну операцію, в результаті якої був захвачений Хуан Рамон Матта-Баллестерос в Картахене, Колумбія. Матта був великим торговцем кокаїном з Гондураси, який був одружений на Ненсі Васкес, Колумбійці з Калі. Матта відкрив щорічну контрабанду тонни кокаїну в Сполучених Штатах, а також був джерелом поставок для самих плодових і смертоносних торговців, діючих в Мексиці. Він був причетний до вбивства агента DEA Кікі Камарени в Гвадалахаре. Майк ретельно спланував і провів операцію, яка привела до його поїмки. Матта запропонував агентам кілька мільйонів доларів, щоб отримати його свободу, але в кінці кінців він поняв, що його розкішне життя підходить до кінця.
Майк дійсно блискучий тактик, і йому вдалося ініціювати численні багатонаціональні операції, які виявилися значним впливом на міжнародну торгівлю наркотиками та облегчили обмін інформацією між країнами. Ці стали можливими тільки завдяки чудовим лідерським якостям, які володіли Майком і [його] армією людей, готових без коливань слідувати за ними в операції з адським плам'ям. Під час щорічної міжнародної конференції з боротьби з наркотиками (IDEC) я з трепетом спостерігав за величезною поштою та повагою, наданою Майку всіма керівниками національних поліцейських агентств з усього світу. Вони зависелі від його посібників і вказівок за оперативними питаннями. Представники різних країн фактично відклали би в сторону десятиліття і навіть століття політичних конфліктів, якщо б Майк вмішався і потребував їх участі в великих операціях. Він був грозною силою великої сили, яка вдохновляла інших на подолання непреодолимих препятствий.
У Майки завжди було мужество залишатися в одиночці перед особою невзгод, упорство, щоб ніколи не піддаватися давленію, і терпіння, щоб продовжувати боротися, незважаючи ні на що, до тих пор, поки боротьба не буде виграна. Він відображається мириться з поразкою, і це визначає його стиль керівництва. Його характер також визначається скромністю і здатністю приймати рішення під вогнем. Майк ніколи не вимагав уважень, але заслужив його в джунглях Латинської Америки і темних переулках мегаполісів. Я слишав, як його колеги називали його «генералом військового часу», і він визначено достоін цього звернення. На його теле шрами багатьох жорстких і затяжних схватків з коварними наркокартелями. Його храбрость перевищила нормальні людські межі, і це стало психологічно оп'яняючим для його підчинених, які в результаті вийшли вище і вище досягнутих, які, на їх думку, були здатні досягти. Майк — великий герой у моїй країні і в Сполучених Штатах. Він досяг того, чого інші не можуть себе представити.
—Генерал Леонардо Гальего Кастрильон
Директор колумбійської поліції по боротьбі з наркотиками (у відставці)
Глава 1
Якщо ви федеральний
агент, ми вас вб'ємо
Представте преступную іноземну середу без комп'ютерів, сотових телефонів і без дипломатичного захисту; це був світ Майка… це була ігрова площадка Майка… допустіть помилку, просчет або невірне істолкування націленої людини, і ваше життя закончиться в мгновение ока. Тепер живіть цим життям, заводьте справи, досліджуйте, арештовуйте та збирайте обсяги розвідувальних даних, які на цей день є історією цієї загрози… і ви починаєте поняти, що подорож Майка Віджила в глибині цього світу — це те, що сучасні правоохоронні органи ніколи не випробовують і не бачу…
—ЛД Вільялобос
Главный офицер разведки, DEA
Розвідувальний центр Эль-Пасо (у відставці)
Невеликий караван швидко двигался по узкой извилистой дороге. Палящее солнце палило по выжженной пустыне Сонора. Вольні жари відражалися від темного потрескавшегося асфальту жовтої мерцаючої завеси. Більша частина карована складалася з крайньої межі довжини седовласих і замовлених співробітників Федеральної судової поліції Мексики (MFJP), що базується в Ермосільо, штат Сонора. Вони були добре озброєні 9-мм напівавтоматичними пістолетами та їх улюбленою зброєю, пістолетом 45-го калібру. Багато з них також несли пулемети з довгими ізогнутими магазинами, набитими десятками патронів, на випадок, якщо суд не буде благосклонним і день стане бурим і скверним. Я вел караван у вантажівці з великим кузовом для кемперів, із-за якого керувати автомобілем на ізвивистій дорозі було кілька проблематично.
Грузовик був конфіскований MFJP на блокпосту, коли вони виявили спрятану всередині пару тонн марихуани. Марихуана призначена для прибуткового споживчого ринку в Сполучених Штатах, де дистриб'ютори продавали її на вулицях за мільйони доларів. В конце концов, торгівля наркотиками будувалася на деньгах. За іронією суду, грузовик тепер буде виступати проти жорстких мексиканських наркоторговців, які були одними із самих злобних і жорстких у світі. У вантажівці мене супроводжував освідчувач, який за тиждень до цього познакомив мене з групою великих торговців наркотиками, пов'язаними з Рафаэлем Каро Кінтеро. Організація, що належить Каро Кінтеро, була відповідальною за численні жорсткі вбивства по всій Мексиці.
Інформатор був низенький і товстий, з густими темними волоссям, і його очі завжди відображали порожній, безжалісний погляд. Він був на периферії торгівлі наркотиками і достатньо знав про бізнес і деяких наркосетях, щоб бути цінним джерелом інформації. Він поняв, що краще надати інформацію і діяти як наємник, чим ризикнути потрапити в тюрьму або померти. Тюрьма або преждевременная смерть — типовий пенсійний план для наркоторгівців. Звичайно, він теж був у небезпеці, діє як освідчувач, але для нього це був менший ризик, і Управління по боротьбі з наркотиками платило йому потрібні гроші.
Члени MFJP, які брали участь в операції, були моїми друзями, і я їх довіряв. Я швидко поняв, що, виконуючи небезпечні секретні завдання, особливо в зарубіжних країнах, я завжди зіштовхувався зі смертю і тому повинен був полагатися на свою силу і бути готовим до неожиданностей. Як би то не було, я знаю, що MFJP не терпить тривалої слідки. У їх терпіння було дуже маленьке вікно, і це завжди була серйозна проблема при роботі з ними в операціях під відкриттям. Коли їх нетерпіння було на піку, я знаю, що ситуація може швидко вийти з-під контролю, і я повинен бути готовий мати справу з найактуальнішими сценаріями. І наоборот, я знаю, що вони не скомпрометують мою особистість. Без цього довіря я не зміг би успішно продовжити свою місію. Я дізнався, що особисті відносини були ключовими в роботі з іноземними колегами з поліції. Професійні відносини завжди важливі, хоча і недостатньо без особистого товариства. Я переломляв хліб і регулярно пил з ними. Вони довіряли і захищали мене як одного зі своїх. Хоча члени MFJP не носили уніформи, казалось, що всі вони одягаються в те, що я назвав «мексиканської федеральної моди»: сшитые на замовлення костюми для відпочинку і обов'язкові масивні золоті браслети. Імена багатьох були написані великими ромбами. По причинах, які я не міг поняти, вони зазвичай підражали типовий одяг наркоторгівців.
На минулій неділі ми з освідчителем поїхали в невеликий мексиканський містечко під назвою Каборка. Це була крохотна деревушка, розташована в північній частині штату Сонора. Местні жителі були в основному фермерами, які фрукти та овочі продавалися дистриб'юторам в США, а продукти більш низької якості потрапляли в мексиканські продовольчі магазини. Це було питання економіки, в якому фермери могли продавати свою продукцію за більш високою ціною покупцям із Сполучених Штатів. Із-за своєї близькості до кордону зі США місто також стало перевалочним пунктом для незаконних наркотиків, ввезених контрабандою в Сполучені Штати через прикордонні райони Каліфорнії, Арізони та Нью-Мексико. Каборка була відомим оплотом Рафаеля Каро Кінтеро, крупного наркоторговця, який мав давню репутацію безжалостного психопата-убийца.
Каро Кінтеро багато років спустя буде відповідати на знищення та вбивство спеціального агента Управління по боротьбі з наркотиками Енріке «Кікі» Камарени. Каро виросла в штаті Синалоа і в підростковому віці була хітрим уличним бандитом. Оскільки він вийшов з дуже бідної сім'ї, малоймовірно, що в майбутньому йому передбачалося отримати освіту. Багато хто з його дядів були залучені в торгівлю наркотиками, і вони наставляли його у всіх аспектах бізнесу, до якого він ставився як риба до води. В кінці кінців, він став одним із самих плодових і значущих преступників у Мексиці. Він приказав вбити десятки поліцейських і політичних деятелей, руководствуясь не чем иным, как прихотью.
Інформатор організував для мене зустрічі з торговцями людьми в місцевому ресторані. Він також служив заправною станцією для тягачів з прицепами, які перевозили продукцію, вирощену в цьому районі, до кордону з США. В той же день я вирішив зустрітися і провести перші перемови з наркоторгівцями без слідства і підтримки. Я знаю, що іти туда одному надзвичайно небезпечно, але у мене не було вибору, якщо я хотів, щоб операція пройшла успішно. Робота під прикриттям в Мексиці була не для робких душ, і саме так все і робилося в кінці 1970-х.
Вскоре після нашого прибуття я побачив чорний пікап Ford Ranger, припаркований перед рестораном. Вийшли два добре одетых мексиканца. На них були ковбойские шляпи и дорогие страусиные сапоги. Іх пояса мали більші пряжки із золота і срібла розміром з римськими щитами. Коли вони вошли, то відразу узнали осведомителя і підійшли до нашого столу. Вони дивилися на мене з підтвердженням, але я завжди брав за правило ніколи не починати негайно переговори про сделку з наркотиками, не розтопив лед у загальній розмові. Це завжди спонукало торговців наркотиками і більшою частиною розвеяло їх підозріння в тому, що я агент під прикриттям. Ми обсудили свою поїздку в Каборку і те, що моя поїздка почалася в Тусоне, штат Аризона. Ми також говорили про красивих жінках, які приїхали з штату Сонора. Вони любили говорити про жінок і їх завоюваннях. Це підготувало грунт для переговорів про купівлю трьох тонн високоякісної марихуани. Я сказав їм, що конкурентні торгові люди нещодавно знищили одного з моїх основних постачальників, і мені потрібен надійний джерело, тому що я захоплюю кілька організацій на юго-западі Сполучених Штатів. За мірою того, як тривали переговори, я дізнався, що у торговців є можливість поставити будь-яку кількість марихуани, яку вони вирощували в кількох північних мексиканських штатах. Вони гарантували, що продукт дуже потужний і вже упакований в кілограмові упаковки для облегчення транспортування.
Наркоторгівці в Мексиці купують марихуану, вирощену компесино (крестьянами), які вирощують її в ізольованих районах, щоб уникнути виявлення поліцією. Как только растения созреют, кампесино срезают их мачете и дают им высохнуть под палящим солнцем. Багато торговців купують його оптом і знаходять дешеву робочу силу, щоб пресувати рослини разом з листками, семенами і стеблями в кілограмових кирпичах. Потім марихуану ретельно обробляють лентою, щоб влага не пошкодила її.
Коли ми обговорювали ціну, торговці пояснили, що, виходячи з кількості, вони будуть давати мені кожен кілограм за 400 доларів. Я трохи поторгувався, хоча не збирався купувати наркотики. Було важливо вести переговори, так як це викликало їх підозрення, якщо вони негайно прийняли їх початкову ціну. Перед тим, як закончити наші обговорення, ми домовилися зустрітися в тому ж місці через тиждень, щоб закрити частину з наркотиками. Все було готово, і я повернувся в Ермосільо, щоб скоординувати операцію з MFJP.
Я зустрівся з Карлосом Пеніше, командувачем MFJP штату Сонора. Его отец имел хорошие связи в правительстве и смог получить эту должность для своего сина. У Пеніше була харизма, але він не був звичайним заядлим агентом MFJP. Багато років спустя його перевели в інший штат, де він убив двох офіцерів мексиканської армії в ссорі із-за проституток, випиваючи в баре. Він був визнаний віновним у вбивстві і провів багато років у тюрьмі.
Неділя пройшла швидко, і я повернувся в Каборку для завершального етапу операції. На цей раз MFJP супроводжували мене і були готові до початку дії. Інформатор теж був таким мним, так що під час поїздки ми болтали. Коли наш караван в'їхав у місто, MFJP промчався мимо мене, щоб забрати позиції поруч із місцем зустрічі, щоб вести спостереження. Я в'їхав в ресторан/автозаправну станцію і припарковався збоку. Несколько вантажівок з тягачами стояли поруч з бензоколонками, заправляючись паливом для поїздок в Сполучені Штати, і мені стало цікаво, скільки з них везли заборонені наркотики, а не законну продукцію — або, можливо, і те, і інше разом. Сам ресторан згадав типову невелику закусочну в США. Я відчував гострий запах кінзи і меню, що доносив із засаленої кухні. Я був голоден, але дуже хотів, щоб операція пройшла успішно і ефективно. Через п'ятнадцять хвилин після того, як я всевся всередині, вийшли два вулибающихся торговця людьми, повної впевненості, і я точно знал, про що вони думають. Это был их город; вони володіли ними і вважали, що повністю контролюють ситуацію. Мені потрібно використовувати всі свої навики, придбані за багато років роботи під прикриттям. Ці навики відточили до досконалості і стали інстинктивними. Мій досвід роботи під відкриттям дозволив мені розвинути шесте почуття, що дозволяє швидко читати людей і передбачати ситуації. Це була надзвичайно небезпечна робота, і я не міг дозволити собі розкішно помилитися. Як агенту під прикриттям, мені приходилось мати справу з чужими помилками під час операцій, швидко відобразити або ризикувати бути збитим.
Працювати в Мексиці було ще трудніше, оскільки у мене не було дипломатичної неприкосновенності, навіть у якості федерального агента. Часто у мене не було іншого вибору, крім того, як розташуватися на погано навчальну та екіпіровану місцеву поліцію. Це було більш ризиковано, ніж маневрувати через мінімальне поле. Хоча на самому місці я не збирався купувати тонни марихуани, торговці сподівалися побачити значну суму в доларах США, перш ніж одержати доставку. Перед отъездом в Каборку я розложив більші стопки кожного однодоларового купюру, положив по стодоларової банкноти зі сторони пачки. На перший погляд виявилося, що всі вони стодоларової купюри. Подільні пакети будуть проходити за повну суму комісії за транзакцію. Ми назвали це флэш-роліком. Я прив'язав пачки наличных до своїх лодижкам прозорої упаковкової лентою, що дозволить мені швидко показати гроші, але не дало торговцям можливості уважно їх вивчити.
Наркоторговцы сели за мой стол, и мы обменялись приветствиями. Я сказав, що все готово, і запитали, є чи у мене гроші. Я підняв штанини і дуже швидко показав їм «спалах». Вони дивилися на гроші і улибались. До щастя для мене, вони не просили считать. Торговці людьми хотіли, щоб інформатор супроводжував одного з них туди, де була спрятана марихуана. Другой останется со мной в ресторане. Я передав ключі від вантажівки торговцю людьми, які сказали, що вони скоро повернуться. Коли він встав із-за стола, я мельком побачив пістолет 45-го калібру з блискучою золотою рукояттю. У цей момент я знаю, що в крайній мірі один із них був озброєний.
Як тільки вони вийшли з ресторану, інший торговець проричав і сказав: «Si eres Federale, te vamos a desplumar»: якщо ви федеральний агент, ми вас вб'ємо.
Я не сомневался, вони були щирими, навіть на мгновение. Пройшов час, потім ще один, поки я продовжив болтати з торговим людьми, сидевшим проти мене. Пройшов ще час, і я заспокоївся, тому що MFJP явно теряли терпіння. Начинало темнеть, що ухудшало видимість, ключовий фактор при проведенні операцій. Внезапно біля одного з вікон з’явився один із агентів MFJP і підняв руки, щоб показати: «Що відбувається?»
Моя перша думка була : неужели він дійсно очікує, що поруч зі мною буде сидіти торговець людьми, які вже зашкодили вбити мене? Я запитав торговця наркотиками, чому така затримка, і він пояснив, що марихуана була спрятана в декількох милях від Каборки в дуже віддаленому районі. Він резко встав і сказав, що іде в туалет.
Як назло, в ресторані не було критого приміщення. Единственная доступная была снаружи. Я теж встав і сказав, що буду супроводжувати його, так як важливо було слідити за кожним його рухом. Коли ми вийшли на вулицю, один із агентів MFJP ворвався і приставив свій 9-мм пістолет до груді торговця людьми. В одно мгновение торговець схопився за ствол зброї, дав йому істотну перевагу. Він повернув його так, щоб ствол був спрямований на агента. Оружие взорвалось с громким хлопком. Я пам'ятаю сцену, що проходить у затишній зйомці, коли пуля врізалася в голову агента MFJP, в результаті чого хмарно-темно-червона кров бризнуло в повітря тонким туманом. Торговець розвернувся і вистрілив у мене два рази з стоянкою в кілька футів. Я почував, як пули свистять мимо моего левого уха. Дві метки пулі в грудь торговця заставили його ноги підогнутися і споткнутися назад, коли він задихався, стонал і зробив останній вздох, лежав на землі. Весь епізод вийшов за раховані секунди.
Через кілька хвилин агенти MFJP були поруч зі мною зі зброєю готової. Люди в ближній близькості почали переходити по вулиці, щоб трохи побачити насильство, яке тільки що сталося в їх тихому маленькому деревні. Вскоре після стрільби я услишав пронзительную вашу сирену машину скорої допомоги Cruz Roja (Красный Хрест), які наблизилися до місця происшествия. Вони швидко завантажили агента MFJP і торгових людей, які казалися мертвими, в машині швидкої допомоги і швидко уїхали.
Через півгодини вантажовик, яким керував другий наркоторговець, свернув за кут і осторожно під'їхав до ресторану. Без сомнения, він бачив MFJP з їх пулеметами і більшу толпу, яка зібралася, і поняв, що що-то пойшло не так. Він швидко розігнав вантажовик, який повернувся як рибний хвост, у результаті чого корпус кемпера попал в одну із заправлених паливом тягачів з прицепом. MFJP кинувся в погоню, але, зробивши крутий поворот, випригнув з машини і вичез в ночі. До щастя, він не вбив освідомителя, а жорстко вдарив його по голові прикладом пістолета. Марихуана вартістю в кілька мільйонів доларів була вилучена, і ми покинули Каборку, як тільки змогли, так як торговці могли влаштувати засаду або контратаку. Це була жорстка ніч, в результаті чого все було повністю вимкнено. Гібель людей завжди була високою ймовірністю в кожній операції, яку ми проводили, але це була реальність, з якою ми жили кожен день.
Глава 2
Драгнет і неприємні _
Я познайомився з Майком у своїй кар'єрі в DEA, але мені здається, що я знаю його набагато більше, ніж можна представити на цьому місці. У нього є можливість налаживати відносини в багатьох культурах і досягати цілей у важких, якщо неможливих, ситуаціях. Майк — професіонал, користуючись великим повагою за свою прихильність до боротьби з наркотиками і за погану вірність принципам. Для мене було честю працювати з ним.
— Уільям Дж. Снайпс
Регіональний директор DEA, Східна Азія (у відставці)
Я народився і виріс на півночі Нью-Мексико в маленькій деревушці Еспаньйоли. Я був старшим із трьох дітей. Мої сестри Аніта і Мона послідували за мною на два і три роки відповідно.
Долина Еспаньола, відома раннім іспанцям, як долина Сан-Хуан, також відома як перша європейська столиця Нового Світу. Іспанський конкістадор Хуан де Онате прибув у долину Еспаньйоли 11 липня 1598 року, де сливаються реки Чама і Ріо-Гранде. Він заснував столицю і поселення в районі, вже населеному кореневими потомками племені анасази. Фактично, це змішування народів з різними традиціями викликало запеклий конфлікт між іспанцями та коренними американцями. Позже Еспаньола була заснована в 1879–1880 роках із введенням Західної залізничної дороги Денвера та Ріо-Гранде. Тепер відома залізна дорога, яка переважно проходила через район Скалистих гор, розширила її вузьке коло до північної частини Нью-Мексико. Лінія буде прокладена вздовж реки Ріо-Гранде і пізніше стане відомою як лінія Чилі.
Життя була дуже простою і незамисленою в 1950-х роках. У нас не було великої кількості матеріальних цінностей, але ми цінували те, що більшість людей вважали само собою зрозумілим. Ні у мене, ні у моїх сестер не було почуття права, яке так поширено сьогодні. Мой отец Сем был порядочным и трудолюбивым человеком. Він багато років працював успішним продавцем автомобілів. Еліс, моя мати, іноді підробляла заступником учителя, і всі її учні дуже любили її. Оглядиваясь назад в прошлом, я вспоминаю любов и доброту, которые изливали на нас мои родители. Вони часто жертвували собою, щоб надати нам переваги, якими вони не користувалися в житті. Вони навчилися нас цінувати тверду трудову этику, честность и, самое главное, мужество поступать правильно. Їх предки прийшли з Іспанії в Мексику і, в кінці кінців, в Сполучені Штати, принесли себе з собою багату культуру та історію. Ми жили в будинку, типовому для Юго-Западу, наповненому їжею, запахами і звуками Нью-Мексико. Ми говорили тільки по-іспанськи, і коли я пішов у перший клас державної школи, мене грубо розбудили. Я виділявся з більшості англомовних дітей, і мене наказували, коли я говорив по-іспанськи, що було загальноприйнятою практикою в цей час. Але, як і більшість латиноамериканської молоді, я швидко вивчив англійську мову за допомогою телебачення та книг.
Мій отець був справжнім героєм війни і відкликнувся на призив своєї країни до зброї на початку Другої світової війни. Після проходження базової армійської підготовки він знаходився на Філіппінах. Він служив у підрозділі берегової артилерії, і після того, як Філіппіни були захоплені японською армією, він і тисячі американських і філіппінських солдатів брали участь у печально відомому Батаанском марше смерті. Отец нечасто говорив про цей трагічний подій у своєму житті. Він завжди пам'ятав, що немає інших військовослужбовців, хворих на малярію або дизентерію, які ледь могли стояти і відстали. Японские солдаты, несомненно, закололи би штыками або розстріляли цих людей, якщо б він і інші не допомогли їм. Він також згадав, як японські солдати безжалостно вбивали сотні військовослужбовців, що знаходяться на них автомобілями, в тому числі танками, і обезглавливая їх мечами. Під час цієї жахливої і жорсткої глави війни із закритими погано зверталися, їм відмовили в самих елементарних потребах в еде і воді. Эта отвратительная жестокость по отношению к другим людям — шрам на человечье, который никогда не заживет.
Позже моє відця та інших військовослужбовців перевезли з Філіппін на борту застарілих, лише сприятливих для плавання японських вантажних судів і рибацьких лодок, які помісно називали адськими кораблями. Його запихнули в один із трюмов вітхого корабля разом із сотнями інших військовослужбовців. Изголодавшиеся, перепачканные люди скрутились так тісно, що не могли пошевелиться і ледве могли дишать. Вонь була невиносимою, тому що багато хворих солдатів теряли контроль над своїм кишечником і були безжалостно позбавлені утешень у вигляді лікарів і туалетів. Багато з цих чоловіків померли від хвороб, ран і необхідності. Коли спустили невеликі ведра з рисом і водою, що відчаїлися, голодаючі солдати боролися за скудный паек, проливающая більшу частину його. Мій відець сказав, що погиблих військовослужбовців передали японським солдатам і просто викинули за борт. Ці оскорблення були не єдиними жахами, випавшими на долю багатьох наших доблестних військовослужбовців.
Підводні лодки та авіація союзників, не підозреваючі про те, що адські кораблі під японським прапором перевозили військовослужбовців, потопили багатьох із них. Мій отець благополучно дістався Осакі, Японія, і був похоронений у лагері для військовослужбовців Цуруга майже три з половини року, до кінця війни. Він був справжнім героєм у багатьох відносинах і був удостоєний високої нагороди, отримавши Бронзову зірку. Його брат Рамон з 82-ї повітряно-десантної дивізії був направлений на європейський театр військових дій під час Другої світової війни. Він пригнув з парашютом у тилу врага під час вторження в Нормандію і був ранений під час інтенсивних бойових дій. Позже він був відправлений в Бельгію і вбитий під час останнього німецького народження, відомого як Битва за Арденну. Ему было двадцать три роки. Мій дядя отримав Пурпурне серце з гроздями дубових листів і двома Бронзовими зірками. Братья Віджил зображені на Стені початку Іспанії, присвяченій місцевим героям війни.
Хоча у моїх батьків не було формальної освіти, крім середньої школи, вони осознавали цінність освіти в коледжі. Вони багато пожертвували, щоб забезпечити своїм дітям освіту, розуміючи, що це шлях до успіху. Но вони не запрещали телебачення. У дитинстві я спешил домой из школы, чтобы увидеть Неприкасаемые и Драгнет . Ці ранні поліцейські шоу почали залучати мій інтерес до правоохоронних органів. Як і багато інших підростків, я дуже рано вирішив продовжити кар'єру в правоохоронних органах. Я знал, що це буде небезпечно, але в той же час казалося, що ніяка друга професія не буде такою цікавою.
Після закінчення середньої школи Española я вирішив вступити до Державного університету Нью-Мексико (NMSU) у Лас-Крусесі, одному з небагатьох університетів у країні з чотирьохлітньою програмою кримінології/поліцейської науки. У перший день в НМГУ всіх першокурсників розподілили за різними напрямками в залежності від обраної імі області навчання. Мені було показано з'явитися у великому театрі, розташованому посеред університетського містечка. На великому екрані проектор освідчив основні області досліджень, у тому числі кримінологію/поліцейську науку. Модератор почав об'являти імена професорів, які повинні супроводжувати студентів, в залежності від бажаної ступені. В кінці кінців він викрикнув: «Все, хто цікавиться кримінологією/поліцейською наукою, будь ласка, слідуйте за професором Едвардом Фаррісом!» Тільки сімеро з нас стояли, в той час як багато в толпі освистивали. Майте в виду, що час кінця 1960-х — початку 1970-х років був розвитком руху контркультури, і вживання наркотиків стало широким явищем у Сполучених Штатах. Те саме сім студентів, які увійшли в програму разом зі мною, були єдиними в моїх класах на першому і другому курсі.
Одним із моїх сусідів по кімнаті в NMSU був Алван Ромеро, який пізніше став спеціальним агентом податкової служби. В даний час він є одним із провідних експертів з відмивання грошей і фінансової загрози в Сполучених Штатах і має основну участь у громких розслідуваннях. Крім того, Алван брав участь у таємних операціях по всій країні, в результаті яких були успішно відновлені уголовні справи. Він є сертифікованим бухгалтером і в даний час є директором створеного ім особисто відділу з розслідування податкових махінацій в Нью-Мексико. Алван також навчає колумбійську судову систему і національну поліцію, і ми залишилися друзями ще з часом навчання в коледжі.
У мене було два професора; Крім Едварда Фарріса, крутого колишнього офіцера поліції Лос-Анджелеса, був також Річард Ліз, який отримав пенсію від правоохоронних органів в Тусоне, штат Арізона. Вони навчилися мене багатьом важливим урокам і принципам, які в наслідку приходять мені в життя. Я в боргу перед ними і особисто хочу подякувати їм за всі їхні зусилля та навчання, які вони дали стільки многим студентам.
Після того, як я з відмінностями закінчив НМГУ, я почав подавати кілька заяв про прийом на роботу в правоохоронних органах, як федеральних, так і штатів. Одним із них було Бюро по наркотикам і небезпечним речовинам (БНДД). Я був заінтригований тим, що вони забезпечують дотримання законів США про наркотики, але, що більш важливо, вони працюють під прикриттям. BNDD не тільки розслідувала складні організації з торгівлі наркотиками, але і використовувала агентів для проникнення в них. На мій погляд, робота під відкриттям була вищим типом шахматної гри. Визов проти безжалісних і жорстких міжнародних торговців наркотиками був захоплюючим. Це було заманчиве заняття, яке пропонувало найбільш унікальні та небезпечні випробування. Год спустя я отримав лист із пропозицією роботи в новому суперагентстві по боротьбі з наркотиками під назвою Управління по боротьбі з наркотиками.
DEA виникло 1 липня 1973 року відповідно до Плану реорганізації № 2 тодішнього президента Річарда Ніксона, який, серед цього, створив нове агентство і передав його під керівництво Міністерства юстиції США. BNDD, Управління по боротьбі зі зловживанням наркотиками (ODALE), відділи по боротьбі з наркотиками дійсні США та інші федеральні агентства були об’єднані в DEA. Річард Ніксон закликав до «тотальної війни із загрозою наркотиків». Добавил он,
«Прямо зараз федеральний уряд веде війну зі зловживанням наркотиками з явною поміхою, оскільки його зусилля представляють собою зусилля слабко конфедеративного альянсу, протистоящого ізобретательному, неуловому всемирному врагу. Звичайно, холоднокровні мережі преступного світу, які переправляють наркотики від постачальників по всьому світу, не вважають бюрократичні розділові лінії, які тепер ускладнюють наші зусилля в боротьбі з наркотиками».
Перед чим приступити до навчання спеціального агента у Вашингтоні, округ Колумбія, 9 грудня 1973 року я з'явився в офісі Управління по боротьбі з наркотиками в Альбукерке, де працювало кілька неділь. У мій перший робочий день я представив відповідальному спеціальному агенту (SAC) Уільяму Профферу, якого можна було описати одним словом — грубий. Я швидко поняв, що це не більше ніж фасад, і він був дійсно порядковою людиною, яка заботилася про своїх співробітників. Крім того, я познайомився з багатьма досвідченими агентами, один із яких, Боб Канделарія, був уроженцем Нью-Мексико та талановитим агентом під відкриттям. Якщо б мені дозволила судьба, я б повернувся в Альбукерке і став би його партнером. Несколько недель спустя я поїхав у Вашингтон, округ Колумбія, щоб пройти навчання.
Це було великим приєднанням для людини, яка виросла в дуже маленькому містечку і ніколи не була знайома з великим містом. Зданий штаб-квартири DEA розміщено за адресою 1405 I Street NW, де також розміщені навчальні приміщення. Це було в кварталі червоних фонарей округу Колумбія, на вулиці зі стриптиз-клубами, піп-шоу і проститутками, які стояли в своїй «робочій одязі» в дверних проїздах або прогулювалися позаду і вперед по тротуарам. Я до сих пор пам'ятаю, як вперше войшов в здание Управления по борьбе с наркотиками и увидел бар, расположенный рядом с вестибюлем. Це був знаменитий «Золотий орел», де співробітники Управління по боротьбі з наркотиками збиралися і зустрічалися після роботи, щоб «дати трохи чаєвих». По забавному повороту подій адміністратор DEA пізніше спробував закрити його, але власник відомстив, перетворивши його в клуб танцю життя. Было нереально вийти з підйому в вестибюлі, щоб услишать ближньосхідну музику і звук лязги металу від кружащихся юбок танцівщиць.
Я став частиною класу 2 DEA, який складався з трьох спеціальних агентів-стажерів. У перший день координатор класу став розповідати всім, що історично склалося так, що великий відсоток стажерів не відповідає строгим стандартам навчання і «виходив із строя». Ми відразу почули тиск! Кандидати старше, що прийшли з інших агентств під час сліянія, були особливо обеспокоены. Як сама молодша в класі, я теж відчувала стрес. До щастя, я підготував себе умственно і фізично, щоб успішно завершити тренування. Я ні за що не вернусь домой неудачником. Я був у відмінній фізичній формі і міг поняти і запам'ятати навчальний матеріал і лекції. Снимать было не вариант. Я зосередився на подоланні всіх без виключення проблем, що виникають на моєму шляху.
Усі стажери спеціальних агентів були розміщені в готелі Сонеста на Томас-Серкл, розташованому в кількох кварталах від штаб-квартири Управління по боротьбі з наркотиками. У кожній кімнаті було по два стажера, а мій сусід по кімнаті раніше працював у Таможенной службі США. Він був високим, худим, дуже тихим і замкнутим. З ним було легко ладити перш за все тому, що ми не проводили багато часу в своїх кімнатах.
Наше навчання було дуже інтенсивним як з класними, так і з практичними заняттями. Ці сценарії дозволили нам попрактикуватися в роботі під прикриттям, тактикою арестів, стяжками, оружжями, рейдами, зборами уликів та іншими інструментами торгівлі. Ми також займалися фізичною підготовкою в маленькому узком спортзале поруч зі зданням штаб-квартири, яка снаружи виглядала як банк. Критий стрельбище розполагався на другому поверсі, а наші легкі постійно загрязнялись остатками пороха. Резкий запах висів у повітрі темним і важким під час тривалих тренувань з вогнестрільною зброєю в погано провітрюваному приміщенні. Інструктори DEA по вогнестрільному зброї були винятковими і терпеливи з темами з нас, хто ніколи раніше не користувався зброєю. Практика робиться ідеальним, і ми стали хорошими стрілками, які розуміють правила застосування бою і смертельної сили.
За мірою того, як ми проходили інтенсивне навчання, багато студентів, як і передсказивалось, почали «вивувати». Слишком часто людина, яка накануне сиділа поруч із мною в класі, просто исчезал. Естественно, наше беспокойство росло, интересно, кто исчезнет так же, но вызов только укрепил мою решимость. На останньому неділі навчання були уволені ще два студенти, але більшість із нас змогли вздохнути з облегченням, що ми майже закончили випускну тренування. За останні кілька днів нам показали наші офіційні посвідчення DEA і золоті значки, що дало відчуття гордості за те, що ми стали частиною цього смілого і динамічного вигляду. Нам дали задания, і мені посчастливо було повернутися в Альбукерке. Я покинув тренировочную академию Управления по борьбе с наркотиками, на двадцать фунтов легше и в исключительной физической форме.
DEA був мудрим вибором кар'єри. Агентство з однією місією, його повноваження включені в боротьбу з незаконним оборотом наркотиків у всьому світі, єдине агентство, яке має статус для роботи як всередині країни, так і за рубежем. ДЭА був створений для
1.
створити агентство для координації федеральних зусиль по боротьбі з наркотиками з багаточисельними агентствами штатів і місцевими агентствами по всій території Сполучених Штатів, а також із закордонними правоохоронними органами по боротьбі з наркотиками;
2.
розвивати підчетність і запобігати корупції за рахунок єдиного адміністратора, відповідального за забезпечення соблюдения федеральних законів про наркотики;
3.
консолідувати всі зусилля по боротьбі з наркотиками в рамках одного головного агентства; а також
4.
максимізувати зусилля у федеральних розслідуваннях і судових розслідуваннях і зменшити оперативність.
На самому початку багато з цілей, поставлених перед молодим агентством, були обійдені внутрішнім співробітництвом, зокрема тамтешнім США та BNDD. Вони вийшли з дуже різних культур і не особливо заботились друг про друге. До злиття також швидко просунула своїх співробітників, ефективно просунувши їх «вверх по кар'єрній лестниці». Таким чином, колишні співробітники тамтешньої США були призначені відповідними для кількох офісів DEA, які створили непотрібні тренінги в новому агентстві. Потрібно було багато років, щоб конфлікт був вирішений, і це було повільним хворобливим народженням для DEA, але поступово воно вирішило поставлену задачу.
Глава 3
Дуже небезпечна гра
Майк Віджил — один із великих молчаливих воїнів, який завдяки особистим жертвам і більш ніж тридцятим рокам професійної служби захистив наших близьких від наркотерористів. Личний приклад служби Майка в Управлінні з боротьби з наркотиками та з колегами в міжнародних, національних, державних і місцевих агентствах є зразком того, що означає «державна служба». Якщо б більше було таких, як Майк, нам було б краще.
— Андре Холліс
Бывший помічник міністра
оборони по боротьбі з наркотиками.
Коли я поступив на роботу в офіс Альбукерке, мене тут же засунули в чрево зверя , виконуючи небезпечні завдання під відкриттям. Я міг виглядати на будь-яку роль, яку вимагало, прекрасно говорив по-іспанськи і володів необхідною внутрішньою силою духу. Працюючи торговцями людьми високого рівня, я носив дорогі спортивні куртки, італійські мокасини і чотири кільця, усипані великими діамантами, по два на кожній руці. На шее у мене була довга золота цепочка у вигляді веревки з бараньей головою з круглими граненими рубіновими очима. З дилерами більш низького рівня мої довгі волосся і вуличний одяг дозволили мені легко ходити і виходити з їх кримінальних кругів.
Агенти з місцевого офісу по боротьбі з алкоголем, табаком і вогнестрільною зброєю (ATF) прийшли один раз в офіс і сказали, що в них є інформатор, який надає інформацію про кілька відомих і видимих торгових точках наркотиками, що діють в цьому районі. Агенти АТФ хотіли працювати з нами, і це було нормально, оскільки у нас були хороші відносини. Вони надають інформатора і будуть вести спостереження, а я буду працювати під відкриттям. Це було початком прочного партнерства. Інформатор змогла познакомити мене з безліччю торгових героїв, що дозволило мені завершити безліч таємних покупок героїні. Мексиканський коричневий героїн був поширений на юго-западі США, включаючи Нью-Мексико. Він не був таким ізольованим, як героїня з Південно-Східної та Центральної Азії, але викликав таке ж привикання і смертельну небезпеку. Рівень чистоти в той час становив від 30 до 60 відсотків, а продукт звичайного рівня становив близько 3–6 відсотків після розбавлення лактозою та упаковки в консерванти, пластикові пакети або алюмінієву фольгу.
Торговці героїном в Нью-Мексико були досвідченими зловмисниками, і багато хто з них вже відмовлялися від терміну в тюрьмі за переступи, пов'язані з наркотиками. Однажды я відправився в район Південної долини Альбукерке з освідчителем, щоб купити героїну в старій кантині , відомої як пункт поширення наркотиків. Ми припарковались перед кімнатою, де я заметил місцевого дилера. Очевидно, що він сильно випив, але він запитав, не хочу чи ми «чого-небудь». Я відповів, що да, ми хотіли героїню, і він ні з тим ні з ним став військовим, і переговори зайшли в тупік. Його мужественность і бравада, підпитувані алкоголем, заставили його витащити з кармана величезний ніж із зазубреними краями і направити його прямо на мене. У мене за поясом був заткнутий револьвер 38-го калібру, і я б убив його, якщо б він двинувся до мене. Я не боялся и стоял на своем. Наконец он сел в машину и уехал. Работа с трезвыми торговцами наркотиками требует мужества и ума; коли в переговорний процес вводять алкоголь, він стає ще більш небезпечним і непередбачуваним.
В іншому разі мене представили Френку Чарльзу, місцевому великому торговому героїну. Чарльз був коренастим чоловіком латиноамериканського походження з темною шкірою і густими в'яними волоссям, який ходив з упевненою розв'язністю. Крім того, він був героїновим наркоманом, що ще більше ускладнило мою роль під прикриттям. Вскоре я зміг купити у нього іншу кількість мексиканського коричневого героя. Під час першої покупки Чарльз під'їхав на свій вантажівку «Форд» і подозрительно посмотрел на мене. Він відкрив вікно, протянув мені великий поліетиленовий пакет з героїном і, отримавши гроші, умчался прочь. Після кількох покупок я попросив у нього півкілограма. Чарльз сказав, що йому доведеться зустрітися зі своїми джерелами снабжения, але він зв'яжеться зі мною пізніше на цій неділі. В кінці кінців, він подзвонив і попросив мене прийти до нього домой в ту п'ятницю ввечері з деньгами на героя. Його джерела були готові вести справи, ґрунтуючись на тому факті, який він доручив мені.
Ми зв'язалися з поліцією Альбукерке і залучили їх до розслідування, так як вони були частиною нашої оперативної групи. Ми склали детальний план спостереження та арештів Чарльза та його постачальників. Сигналом ареста буде відкрито багажника моєї машини, як тільки героїн буде доставлен. Я поїхав у резиденцію Чарльза, де припаркував машину, щоб вона могла легко побачити підрозділ спостереження. Чарльз відповів на мій стук у двері і пригласив мене у свою гостину. Він витащив невеликий мішечок, з якого вийшов шприц, ложку і довгу товсту смужку еластичної резини. Він також винув невеликий конверт із пергаміну, насипав у ложку трохи героїні й смішив його водою. Потянувшись до ніг, він витащив зі своїх білих носків-трубочек трохи вати, скатів її в маленький шарик і помістив у розчин героїни, щоб відфільтрувати будь-які примеси. Він використовував зажигалку, щоб нагріти дно ложки, в результаті чого героїн розчинився у воді. Потім він вставив іглу в ватний тампон і потянув поршень шприца, набираючи героїн. Обернувши резинову смужку навколо лівої руки вище локтя, він ввів героїну глибоко в вену. Чарльз передав мені шприц і трохи героїня. «Ви повинні стріляти; це хороше дерьмо». Я відкинувся на спинку стула і сказав йому, що я не користувач і займаюся бізнесом виключно із-за грошей. Як федеральному агенту мені було заборонено вживати наркотики, які могли поставити під загрозу не тільки розслідування, але і моє життя. Це була ніч, коли мені потрібно було бути начеку і приймати швидкі, логічні рішення. Усе могло легко вийти з-під і стати надзвичайно небезпечним контролем тепер, коли я вельми переговорюю з кем-то під дією героїні.
Ми сиділи разом і болтали про деньгах, які йдуть на торгівлю наркотиками. Через час Чарльзу подзвонили по телефону, і коли він закончив загадочну розмову, він сказав, що все готово. Ми вийшли з його дому і пойшли до іншого, майже через дорогу. Коли ми вошли, високий латиноамериканець, що стояв у дверях з помповим ружьєм, бросил на мене угрожуючий і підозрювальний погляд.
У моєму мозку бушевал адреналін, і я почав розробляти стратегії на всі можливі непередбачувані обставини, які могли стати цією ніччю. Тепер я був втягнутий в небезпечну гру, і мені потрібно було опережати їх на чотири години, інакше я став би першою жертвою вечора. Чоловік з дробовиком продовжував дивитися в переднє вікно, очевидно, готовий застосувати зброю в разі, якщо поліція вийде в будинок. Всередині знаходилися ще кілька озброєних людей, які також забезпечували безпеку попередніх операцій з наркотиками.
У таких ситуаціях я міг зберегти спокій і мислити раціонально, що забезпечувало мою безпеку, а також безпеку інших агентів. Нескілько торговців людьми, в тому числі Чарльз, сиділи з мною в одній із кімнати в задній частині будинку. Вони запитали, принесли мені гроші, і я заверив їх, що вони в надійному місці. Вони потребували, щоб я взяв його і приніс. Це було погано. Подібні ситуації можуть привести до грабежу або поставити мене в епіцентр потенційної перестрілки. Агенти, що входять в будинок, не знали про добре озброєних торгових людей, що піддавалося їх серйозної небезпеки. Момент досягнення критичної маси, напруга наростала швидко і яскраво. Быстро подумав, я сказав торговим людям, що з моєї сторони було б нелегко приносити гроші в будинок, повністю озброєних людей, особливо під час початкової операції. Я дав їм поняти, що не збираюся піддавати себе небезпеці, так як можу попасти на грабеж і не озброєний. У мене було зброю, але це був мій козирь.
Поторгувавшись, я переконав кілька з них пойти зі мною до моєї машини, де ми могли завершити сделку, що дало мені перевагу. Це була дуже темна ніч, і коли я відкрив багажник, зробив вид, що достатньо грошей, моя єдина надія була включена в те, що агенти спостереження змогли побачити сигнал про арешт. Якщо б вони цього не зробили, я був упевнений, що післядує перестрілка, і тоді я заспокоївся про те, скільки з них я зміг уничтожити, перш ніж вони мене вб'ють. Через кілька секунд після того, як багажник піднявся, я услышал визг шин і кілька машин з ревом промчались по вулиці. Багато наркоторгівців бросали зброю у дворах близьколежащих будинків. Я передупередив спостереження агентів, що всередині є інші озброєні люди з дробовиками. Коли вони ворвались в дом, інші торговці людьми прикрилися, бросив зброю на пол. Операція пройшла успішно, і ми заарештували кількох великих торговців героїном, включаючи Чарльза та його постачальників.
Робота під прикриттям — це мистецтво і лише один із багатьох інструментів, які розпоряджаються агентами по боротьбі з наркотиками при зборі інформації та доказів по уголовним розслідуванням. Це не для робких. Ви повинні чітко думати і швидко вносити корективи в свої плани, оскільки операції з наркотиками вкрай непередбачувані, і наркоторгівці постійно змінюють ситуацію, щоб захистити себе. Ці нестабільні взаємодії дуже небезпечні і можуть неожиданно стати насильственними. Агенти повинні віддавати час і енергію на подальшу розробку оперативних планів. В то же время наркоторговцы не сидят без дела. Вони також приймають заходи передосторожності для захисту своїх інтересів. Каждая сторона підходить до іншої з ізрядною долей недоверія і немалої долі параної. В Управлінні по боротьбі з наркотиками лише невеликий відсоток агентів займається таємними операціями, але, чесно кажучи, мені дуже сподобалося це випробування. Коли я працював під відкриттям, я буквально вичеркував із голови той факт, що я федеральний агент, і претерпевал повну трансформацію. Я діяв і думав, як торговець наркотиками. Я говорив на їх мові, перенімал обичаї їх кружка і прикривався той же уличной хитростью. Інакше оперативники під прикриттям повинні бути кращими акторами, вони втрачають більше, ніж Оскар.
З кожною операцією під відкриттям я все більше узнав про мистецтво обмана, мову тіла та переконання. Уільям Уокер, агент Управління з боротьби з наркотиками та член Вищої виконавчої служби, самого високого рангу у федеральному правительстві, прокоментував навики, які я прийняв у якості агента під відкриттям:
«Багато років успішних операцій Майка під відкриттям, у тому числі тривале і глибоке проникнення в ізокремлені і добре структуровані організації для торгівлі наркотиками, призначені для насильства, наділили його здатність швидко відкривати злонамерені наміри в людині [або людях] для захисту [самого] та ін. . невероятная наблюдательность Майка; його здатність сосредоточиваться, пити і миттєво розпізнавати самі тонкі сигнали, такі як дуже легке нервове підсилення, слабке зміна дихання людини, пульсу, вираженості обличчя або руху очей під час переговорів під прикриттям, була розниця між життям і смертю.
Можливість Майка точно оцінювати (читати) людей і відразу розпізнавати шкідливі наслідки стала другою природою, яка дозволила Майку знизити ризики, що передбачають трагедію. Суть його дивовижної мови тіла та техніки розпізнавання лжи полягає в тому, що він оцінює мельчайші деталі, а його очі й уші відкриті, і він точно налаштований на постійне отримання інформації, яку ніколи не переставляти реєструвати та відповідним чином розподіляти те, що він робить. побачив і услишав саме ту ситуацію, в якій виявився Майк. На щастя, його добре розвинені сенсори перетворилися в дослідницькі інстинкти і рятівний дар, який Майк придбав під час свого чудового подорожі».
Це правда, після багатьох років роботи під відкриттям я розвинув погане почуття і навчився швидко читати людей і усувати сигнали. Це дозволило мені пережити безліч небезпечних моментів, в яких мене легко могли вбити. Остроумие и смелость — саме важлива зброя в боротьбі з одними із самих жорстких преступників у світі. Одна оговорка або використання маски, прояв страху може швидко закончити гібель, цілком ймовірно, власне. Іноді, працюючи під прикриттям, я використовував пристрій Кел, технічний пристрій, більш відоме як проволока , для запису переговорів з наркоторгівцями. Підрозділи передавали розмови іншим агентам, які виявляли визнання небезпеки та записували їх для використання в якості улиці. Мені не нравилось їх використовувати. Проводи були ненадежними, і іноді батарейки, які питали пристрій, перегрівалися, і з них витікала кислота. Під час однієї операції я наділив провод, батарейки якого почали протекати, і обжег себе желудок едкою кислотою. Я відчував запах гарячої плоті, і біль була невиносимою. Я ледве зберігав самообладання, як би хворобливо це не було, протягом, казалось, годин, відомо, що бути застріленим було б значно гірше. Мої можливості були надзвичайно обмежені, тому що я був у компанії кількох озброєних торгових людей. Спустя время, которое показалось вечностью, переговоры закончились, и я побежал в ближайший туалет и оборвал провод. У мене були серйозні ожоги, але вони, звичайно, були менш смертоносні, ніж пулєві раніння. Після цього випадку я носив проволоку тільки в крайніх критичних ситуаціях.
Хоча робота під прикриттям смертельно серйозна, завжди є юмористичні історії. Я пам'ятаю, як ходив до торгового героя в південній частині Альбукерке, але його не було вдома. Я вже кілька разів купував у нього героїн, і хотів зробити ще одну покупку, щоб мати герметичне вугольне діло. Уезжаю, я заметил, що за мною слід невеликий вантажовик. Водитель продовжував мигати фарами і подавати звуковий сигнал. Я з’їхав на обочину, і до моєї машини підошов великий коренастий латиноамериканець у синіх джинсах і білій рубашці поло. Він тут же сказав мені, що знає, що я купую героїн у свого сусіда. Будучи досить передприємливим, він щиро переконав мене, що у нього є героїн більш високої якості, і я повинен купити його у нього. Це був наркоторговець, відчаянно пытавшийся сесть за решетку. Але як я міг устояти перед його продажністю? Я кілька разів купував у нього героїн, із-за чого він у підсумку виявився в тюрьмі. Він був потрясен і встревожен, коли дізнався, що я агент Управління по боротьбі з наркотиками. Подобні випадки допомогли мені зберегти почуття моралі і рівновагу.
Одним раннім утром, ясним літнім днем у Нью-Мексико, нам з Бобом Канделарій подзвонив освідчувач і сказав, що знає наркоторгівець, який поширює кілограми метамфетаміну високої якості. Судя по всьому, він дуже хотів продати фунт наркотиків, тому що йому потрібні були гроші. Ми попросили освідчувача повідомити торговим людям, що у нього є потенційні покупці, і привести його на стоянку нашого офісу, розташованого в будівлі Першого національного банку на вулицях Сан-Матео і Центральний. Через кілька годин інформатор подзвонив і сказав, що вони з наркоторговцем знаходяться на стоянці. Здание було висотним, ми займалися один із верхніх поверхів. У нашому офісі було два входи: один із співробітників Управління по боротьбі з наркотиками, інші впереди для відвідувачів. На вхідних дверях висіла велика дерев'яна табличка з логотипом Управління по боротьбі з наркотиками і надписом «Управління по боротьбі з наркотиками».
Ми піднялися на ліфті на першому поверсі і помітили інформатора, якого супроводжував високий худощавий білий чоловік зі світлими в'юючимися волоссями. Він був одягнений в дуже яскравий одяг. Його штани були яскраво-фіолетового кольору, а рубашка психоделічного зеленого кольору кольору каліпсо. Він сказав: «Привіт, я розумію, що ви зацікавлені швидко». Ми сказали йому, що це правильно, і запитали, був чи «вещество чистым». Він завірив нас, що це дійсно так і нещодавно було виготовлено в лабораторії, розташованій на окраїні Альбукерке. Ми сказали йому, що працюємо в некомерційній організації, яка надає роботу для представників меншинств, і що ми можемо укладати операції з наркотиками в наших офісах. Він погодився і сказав: «У мене немає з цією проблемою». У більшості співробітників правоохоронних органів добре розвинене почуття юмора; Ми з Бобом не були результатом. Готові до операції під відкриттям, ми домовилися з іншим агентом, щоб той допоміг нам з нашим планом.
Коли ми прийшли до будівлі зі стоянкою, я подзвонив агенту, передупередивши його, що ми приймаємо. Його роль була включена в тому, щоб підтримувати вхідні двері таким чином, щоб логотип Управління по боротьбі з наркотиками не був бачений, коли ми виходили з ліфта і проходили через задні двері. Все прошло по плану. Ми войшли в офіс і буквально пройшли з дилером по всьому поверсу і відвели його в одну з кімнат для співбесіди. Він ніколи не зауважував оголошень про розиски на стенах та інших агентів зі зброєю за поясом.
Комната була стерильна, за рахунок столу і кілька стульев. Він сел за стіл і витащив великий прозорий пластиковий пакет з білим кристалічним порошком. Я візуально подивився його і запитав, можу чи я «перевірити».
Він відповів: «Нет проблем, чувак».
Я взяв сумку з його рук і вийшов з кімнати. Я провів швидкий польовий тест на наркотики, що складаються з невеликого флакону, що містить хімічний реагент, який дав би припущення про те, що порошок був метамфетаміном. Через кілька секунд рідина стала темно-оранжевою, що дало позитивну реакцію. Я повернувся в кімнату для запитів і поклав свій бейдж DEA на стіл перед наркоторгівцем.
Він подивився на нього кілька секунд, потім подивився на мене, потім знову на значок. Наконец він воскликнув: «Ето здорово! Де я можу отримати один із них?»
Ми з Бобом чуть не умерли со смеху. Нам прийшло пояснити, що він був арештований і мав честь бути першим торговцем наркотиками, що завершив поточну справу з наркотиками в офісі Управління по боротьбі з наркотиками. Він був у шоці кілька годин, з самим растерянним вираженим обличчям. Однак він не тримав зла і позже став інформатором, який допоміг у кількох важливих розслідуваннях. В результаті його співпраці він не відбув термін у тюрьмі.
Во время моего назначения в Альбукерке я имел честь работать со многими воинами , которые каждый день выходили на арену, никогда не знаю, доберутся ли они домой вечером. Іх храбрость, відвага і дух товариства зробили їх елітною таємною операцією по боротьбі з наркотиками. До нас приходять такі імена, як Роберт Канделарія, Сем Еррера, Рубен Прієто, Майк Парра (агент оперативної групи), Дейв Вайзер і Лес Туел. Загальні загальні небезпеки кують неруйнівну дружбу, подібно тому, як краща сталь виковується у вогні. Эта дружба — величайшее досягнення, яке тільки може бути.
Глава 4
Перед особою страха
Майк Віджил — надзвичайно розумний і смішний співробітник правоохоронних органів, який виявився величезним впливом на глобальну війну з наркотиками і переступністю як зловмисний агент і як високопоставлений лідер Управління з боротьби з наркотиками. Майк — цінний експерт з наркотероризму і наркокартелям, діючим в Колумбії і Мексиці. Люди у всьому світі можуть подякувати йому за те, що він посадив деяких із самих небезпечних і жорстких торговців наркотиками і вбив за решетку, де їм і місце.
— Сільвестр Джонс
Помічник директора Служби маршалов США
У середині 1970-х Управління по боротьбі з наркотиками ініціювало крупномасштабну антигероїнову програму під назвою Operation Heroin B. Вона була сосредоточена на юго-западі Сполучених Штатів і була сосредоточена на коричневій героїні, що наводнила США в той час. Героїн, вироблений в Мексиці, має тільки один ринок — США. США є найбільшим споживачем заборонених наркотиків у світі. Торговля наркотиками регулюється базовою економічною теорією запиту та пропозиції. Пока є запит, хто-то буде пропонувати. Торговля наркотиками порождає інші пов'язані з ними злочини, насильство і масові смерті. Він розпутує соціальну тканину цілих націй, особливо країн, що знаходяться в процесі перетворення в повноцінну демократію. Героїн, на який спрямована операція «Героїн Б», вироблявся в так званих кухонних лабораторіях, тому що мексиканські хіміки використовували звичайний посуд (кастрюлі та сковородки) і предмети, які можна знайти на будь-якій кухні. Хіміки , звичайно, не мали формального освіти в області хімії — у більшості з них взагалі не було освіти. Часто вони вчилися у досвідчених хіміків , яких інші також наставляли в складному процесі перетворення опії-сирця в гідрохлорид героїни.
У той час операцію «Героїн Б» я створив у нашому регіональному офісі в Денвері для роботи з найбільшим і найбільш значущим торговим героєм, що діє в цей час на заході Сполучених Штатів. Цей вор в законі вважався одним із десяти найбільших отечественних торговців героїном у країні. Він уже відбув термін в тюрьмі і був дуже швидким і надзвичайно безжалісним. Він сидів у тюрьмі за поширення героїні через свою розвинену та добре структуровану організацію, чиї щупальці простиралися до деяких частин Мексики. Під час проведення об'єкта в його кількох доменах раніше місцевими та федеральними агентами було вилучено велику кількість героїв, які знаходилися в процесі розробки та упаковки для оптового продажу. Він був осуджений державним судом і відправлений в тюрьму на кілька років. У час цього заключення інші камерники ставилися до нього з величезним повагою; в конце концов, він був відомим наркобароном! Коли він хотів скористатися тюремним телефоном, інші закриті, що знаходяться в черговій частині, уступали йому і тут же відходили в сторону. Никто не осмеливался жаловаться или бросить ему вызов.
Його звали Джеймс Орландо Кінтана, і навіть інші безжалісні торговці наркотиками боялися його репутації та влади. Кінтана був дуже розумним і харизматичним. Він міг би стати успішним генеральним директором або керівником законного підприємства, але вирішив кинути виклик системи та зруйнувати будь-які закони, які заважали йому досягти своїх егоцентричних цілей. Його відхилення в кінцевому підсумку привело до трагічного кінця. У першому федеральному розслідуванні у відношенні Кінтани офіс DEA в Денвері виявив потенційного освідчувача, який відбувся тюремний термін. У нього не було прямого доступу до Кінтане, але він міг би під відкритим знайомство з дилерами більш низького рівня, які працюють на Кінтану та його головного помічника Генрі Гутьерреса. Останнє буде залежати від мене, і мені доведеться прокласти собі шлях через цю жорстку організацію, щоб дістатися до Гутьерреса і, в кінцевому рахунку, до Кінтани. Ми домовилися про умовно-дострокове звільнення інформатора з тюрьми на короткі періоди часу і в кінцевому рахунку несли відповідальність за те, щоб він не збіг. Це означало, що я повинен був провести крупномасштабну таємну операцію, а також уважно стежити за інформатором. Ситуація ускладнилася і підтолкнула мене до вершини моєї гри.
На початкових етапах розслідування інформатор познакомив мене з Сонні Мурільо. Уличний торговець героїном, він дуже недовірливо ставився до того, кого не знал. Високий і лохматий, він носив уси в стилі Еміліано Сапати. Говорив він медленно, був дуже хитер і мав велике кримінальне минуле. Казалось, він аналізує кожне моє слово і рух тіла. Він також був довіреним особою організації Кінтаны. Я взяв на себе роль торговця наркотиками з Таоса, штат Нью-Мексико. Вибір легенди для прикриття був критично важливий, і я завжди вибирав таку, яку торговцям з людьми, які я мав справу, було важко перевірити. Спустя роки, з розвитком соціальних сетей і доступом до систем баз даних в Інтернеті, стало надзвичайно важко залишатися в тені в якості агента під прикриттям. Опасність збільшилася в десятки разів.
Робота під прикриттям, я повинен бути осторожений в кожному кроці і не можу допустити помилок. Це була гра, в яку переможець міг уйти, а гравець — немає. Я був дуже переконаний, коли вел переговори з торговцями людьми. Словесная ловкость рука работала в мою пользу, потому что они с готовностью принимали роль, которую я играл, или не вели со мной дела.
В кінці кінців, я переконав Мурільо закрити сделку по продажу героїні з рук в руки . Після того, як ця початкова покупка була успішно завершена, я зміг зробити кілька більш великих покупок героїні. Однак я не можу поставити його представити мені високопоставленим членам організації. Почему он должен? Очевидно, він заробляв на мене гроші і не хотів віддавати свій бізнес кому-то іншому. Нужна була друга тактика і стратегія, щоб перейти до Мурільо.
Можливість представилась в лице Ісаака Руйбаліда, старшого лейтенанта і силовика Кінтаны і Гутьерреса. Одного разу ввечері агенти спостереження послідували за ним, коли він відправився в місцевий денверський бар, розташований на Вест-Колфакс. Я був у своєму гостинному номері, готовився до свідання, і мені подзвонили та повідомили про ситуацію. Было вирішено, що я спробую нанести холодний удар Рубаліду. Це означало, що я підходжу до нього без використання інформатора для представлення. Це було б невероятно складно; як тільки я прибув в таверну, я міг би краще вирішити, як діяти далі. Я подзвонила на свідання і відмінила — так багато для того, щоб вести світове життя. Я їхав близько години в пробках, перш ніж приїхати. Я не відразу побачив Руйбаліда, коли вошел, і вирішив сести в переповненому босі. Я розіграв щедрий хайроллер, замовив напої для всіх, хто сидел в баре, створюючи враження, що все в заведенні мене знають.
Після того, як кілька відвідувачів уйшли, я мельком побачив Руйбаліда, що сидить на другому конце. Він був черезмерно худим, і коли він улибався, казалось, що його обличчя ось-вот сломається. Він носив дорогу рубашку з золотою цепочкою на шее, щоб завершити образ. Ми дивилися друг на друга кілька секунд, і він подякував мені за випивку. Рубалід також відбув термін в тюрьмі, і саме там він познайомився з Кинтаной і Гутьерресом. Він став одним із їх внутрішнього кола, і вони довіряли йому. Вони також навчилися його, як стати великим торговим героєм і як не попастися. Він був впевнений Кінтане і Гутьерресу і був готовий слідувати їх приказам, невзираючи на наслідки.
Ми почали болтать, і через кілька хвилин я запитав його, не знаю, чи воно інше місце, де було більше «дій». Він заверив мене, що знає, і що вскоре він збирається відправитися в оживлений нічний клуб на іншому кінці Денвера. Він запитав, хочу чи я слідувати за ним. Я з готовністю погодився, так як це дало мені можливість поговорити з ним на єдине. Через двадцять хвилин ми вийшли з бара. Оказавшись в дорозі, я зв'язався з підрозділами спостереження за рацією, яку тримав під сиденьем своєї машини, і їм повідомив місце призначення. Я не міг мати звичайну радіосистему, так як вона була б добре видна. Це був мій єдиний спосіб зв'язку з іншими агентами Управління по боротьбі з наркотиками.
В клубе я покупал ему выпивку за выпивкой. Рубалід, характерний для всіх наркоторгівців, став задавати питання про те, чим я заробляю на життя. Я був скромен і сказав йому, що займаюся небезпечним бізнесом у Нью-Мексико. Це усипило його любопитство, і він продовжив розпитувати. В кінці кінців я сказав йому, що продавав героїн, і пояснив, що в останні тижні я купував героїн у Мурільо. Він улибався і хвастався, що Мурільо працював на нього і героїн на самому місці вийшов від нього і його партнерів. Він повідомив мені, що вони були найбільшими торговими героями в цьому районі та імпортували його з Куліакана, Синалоа, Мексика. Куліакан — це еквівалент сицилійської мафії. Він породив більшість найбільш значущих торговців наркотиками в Мексиці. Так що тепер, коли ми були друзями, ми обмінялися номерами мобільних телефонів і домовилися зустрітися через кілька днів.
Тем часом я сняв квартиру в Денвере під виявленим іменем і повернувся в Альбукерке. Вернувшись отримати будинок, я вирішив керівні права під прикриттям під псевдонімом, який використовувався в розслідуванні. Через кілька днів я повернувся в Денвер і подзвонив Руйбаліду, який хотів приїхати до мене на квартиру. Коли він прибув, він осторожно пройшов мимо в пошуках знака, який перевірив би мою легенду для прикриття. Я вже розклав на журнальному столику кілька журналів Sports Illustrated і Playboy і повісив на стени кілька дешевих репродукцій Walmart. По всій квартирі валялася одяг, посуд в раковині, а сок і заморожена піца в «холостяцком холодильнику», щоб створювалося враження, будто я там живу. Коли він трохи заспокоївся, ми поговорили про велику кількість героїні, яку я хотів купити. Він сказав, що повинен бути осторожений, і, природно, його партнери повинні ретельно перевірити мене. Ми вийшли з квартири і зробилися до моєї таємної машини, припаркованої на стоянці за житловим комплексом. Коли ми сиділи в машині, поруч залишилася патрульна машина денверської поліції, і поліцейський швидко підойшов до нас. Він попросив наші водительські права, і я пам'ятаю, як подумав, як вдало я попередньо отримав фіктивні водительські права, що знаходяться в Нью-Мексико. Якщо я не передбачав нужду, вся операція була б поставлена під загрозу. Коли офіцер протянув через вікно ліцензії, Руйбалид схватив їх і уважно подивився на моє. Він побачив ім'я і стан, що співпадає з моєю історією. Работая под прикрытием, я узнал, что ты сама нажила удачу.
Переговори з Рубалідом тривали, і він пояснив, що його партнери повинні прийняти справу з героїною, перш ніж він зможе рухатися далі. Он устроит меня встречу с ними. Я вже знав, що він говорив про Кінтане і Гутьерресе. Я також знал, що вони були дуже жорсткими і віддавали свою преступную діяльність, що знаходиться в тюрьмі. Встреча з боссами цієї безжалісної організації по торговому героїну була необхідною для успіху операції. Мені прийшло би проявити більшу ізобретательность, коли я зустрівся би з цими холоднокровними наркобаронами. Я знаю, що торговці наркотиками можуть бути небезпечно хитрими і коварними — ніколи не можна недооцінювати врага. Я почав морально готовиться до зустрічі. Підготовка не була чим-то легким, оскільки ставки були занадто високі для помилок. Через кілька бесід Рубалід сказав мені, що зустріч з його партнерами була влаштована в баре, де я вперше зустрів його.
В офісі Управління по боротьбі з наркотиками планували, що група спостереження повинна бути в баре до моєї приїзди. Увечері того ж дня я зустрівся з Рубалідом, який заверив мене, що його партнери вже в дорозі. В баре локоть до локтю було повно людей, і гулкие звуки вибрували в моїх барабанних перепонках. Громкие голоса толпи, уже випитої занадто багато, перетворилися в бешеное стеккато. Постійний дзвінок пивних бокалов теж роздражував, але ми продовжували розмовляти.
Руйбалид дуже уважал своїх партнерів і відгукувався про них з великим поштою. Він хвастався: «Они контролюють речі в Денвері, Колорадо та багатьох інших штатах».
Я бачив, що Рубалід був готовий віддати своє життя і забрати життя інших, щоб захистити своїх господарів. Я не можу очікувати, що він буде коливатися в застосуванні насилия в якості засобів для досягнення цілого, що не було хорошою новиною.
Через кілька рюмок Рубалід зробив кілька дзвінків і вичез на кілька хвилин, поки я сиділ в баре. Він знову з'явився і попросив мене провести його в задній частині таверни. За столиком вже сиділи Кінтана і Гутьеррес, які я узнал за фотографіями, які бачили під час підготовки до розслідування. На коленях у Кінтани сиділа красива молода латиноамериканка з довгими каштановими волоссям і в дуже короткому міні-юбці, але коли я підойшов до столу, її відпустили. Руйбалид представив мене Кінтане і Гутьерресу, які зберігали молчання. Вони оба пожали мені руку, але я знал, що вони надзвичайно підозрільні. Гутьеррес вчинив Кінтане, яка, не минулого часу, розпитала мене про наркоторгівців, діючих в Нью-Мексико.
— Ти знаєш Тоазі? він запитав?
У якості прикриття я сказав Рубаліду, що я з Таоса, штат Нью-Мексико, який він передав Кінтане. Я не узнал ні одного з імен, згаданих Квінтаною, що він міг би їх видумати, щоб заманити мене в ловушку. Крім того, якщо б вони існували і я визнав, що знаю їх, Кінтана, несомненно, подзвонив би їм, щоб перевірити мене. То, що я дав йому, було парою імені торговців героїном, яких він міг би дізнатися, і, що більш важливо, вони були мертві, що робило неможливим їх перевірку. Ми швидко знайшли загальну мову, тому що Кінтана народилася і виросла в Лас-Вегасе, штат Нью-Мексико. Це невелике місто в північній частині штату в годині їзди від його столиці Санта-Фе. Кінтана був виключно розумом і володів прекрасним характером. Через час він і Гутьеррес повідомили, що уходять. Я міг сказати, що вони купили мою історію, і я відповів на всі їх запитання. Ми пожали другу другу руки, і вони проскользнули через задні двері. Деньги и власть говорят громко; Дві чудові жінки виселі на них, коли вони уходили. Рубалід теж вийшов на вулицю і вскоре повернувся з широкою улибкою на обличчя і сказав мені, що вони дали йому дозвіл продати мені героїню.
Ми залишилися в баре, і Руйбалид хвастався, як знамениті Кінтана і Гутьеррес в торговому героїні. Можна з упевненістю сказати, що якщо хто-то буде говорити достатньо, він розголосить цінну інформацію, що він і зробив, продовжуючи пити ром. Рубалід згадав, що автомобіль Pontiac Grand Prix, що належить Гутьерресу, використовувався для контрабанди великої кількості героїнь з Мексики. Він також сказав мені, що їх основний джерело поставок знаходиться в Куліакане, Синалоа. Це мало сенс, оскільки мексиканський штат Сіналоа був центром мексиканського наркотрафіку. Руйбалид сказав, що Кінтана нещодавно виправив Гутьерреса в Мексику для великої закупки героїні. Героїн взвешивали відразу після обробки в підпільній лабораторії, і він був ще вологим, що збільшило його вагу. Коли героїн висох, вес став набагато менше. На жаль, він уже був куплений і контрабандою переправлено через американо-мексиканську кордон. Кінтана був дуже розбудований Гутьерресом із-за цієї помилки в судженні.
Я почав закуповувати героїн у великих кількостях у Руйбаліда, який здійснював операції чужим способом. Зазвичай я зустрічав його в баре, і він відвозив мене до місця, де лежав героїн, зазвичай на обочині дороги. Він вказав на героя, і я заплатив йому. Він оставляв мене в мою машину, а я повернувся на місце, щоб забрати його. Його розуміння законів про наркотики було вкрай недостатнім. Він помилково полагав відповідальність, що якщо не передаст мені героїню напряму, то у головній не буде. Це була величезна помилка з його боку. Спостереження встановило, що сповіщувач, пізніше ідентифікований як Едвард Джозеф Замора, помістив героя в місця, вказані Рубалідом. Замора буде спостерігати за ним з безпечного перебування, поки я не верну його. Він позаботився про те, щоб ніхто більше не наткнувся на героїню, а також слідував за слідством зі сторони правоохоронних органів.
Я домовився купити ще одну порцію героїні і знову зустрівся з Рубалідом в баре. Я сів в його машину, і ми поїхали в житловий район, де він в кінці кінців припаркувався на обочині. Він вийшов із машини, і я спостерігав, як він обискивает местность. Він сказав мені, що героїн повинен бути оставлений в цьому місці, але не змогли його знайти. Через кілька хвилин Замора проїхав поруч і кілька хвилин розмовляв з Рубалідом. Коли Рубалід вернувся, у нього був героїн, який він передав мені. Усі його зобов'язання, спрямовані на те, щоб уникнути рукопашної операції, швидко закончились. Не щоб це мало значення в той момент, але вони явно не слишали про закони про замову. Рубалід сказав мені, що Замора залишила героїню на обочині дороги і спостерігала за ним із ближнього оврага. Мимо прошла пара мальчишек на велосипедах, помітили на земле сверток і схопили його, не підозріваючи, що це смертельний наркотик. Самора, по-видимому, кинувся через ущелье і преследовал мальчиков, пока не нашел его. На жаль для Замори, тепер він виявився замішаним у преступному договорі.
Однажды ніч Кінтана і Гутьеррес були в місцевому барі зі своїми преступними повідомленнями. Де-то ввечері в гостину вошов чоловік по імені Мозес Трухильо і почав сперечатися з Кинтаной. Я знал Трухильо і вже купував у нього героїню. Він був зареєстрований партнером Кінтаны і Гутьерреса. Спор обострился, і Трухильо, явно не дуже хороший стрілок, винув пістолет, спрятаний у нього на поясі, вистрілив Кінтане в ногу і скрився. Рубалід сказав мені, що він та інші члени організації всю ніч шукали Трухильо, щоб його вбити. Несколько недель спустя Кінтана наняла кого-то, щоб заманити Трухильо в місце, де його буде ждати вбийця. Коли Трухильо войшов в укромний переулок, він був убитий вистрілом у голову на місці. Він так і не передбачив цього. Убійце, за словами Руйбаліда, заплатили героїном. Як і в більшості структурованих і складних преступних організацій, вища ієрархія ізолює себе від будь-якої головної відповідальності, віддаючи прикази небагато довіреним особам, а вони, у свою чергу, передають їх тим, хто фактично здійснює преступлення. Організація, возглавляемая Кинтаной, нічим не відрізнялася. Він добре захищався, і проникнути в організацію на його рівні було надзвичайно складно. Хоча я зустрівся з ним, було мало шансів, що він буде працювати в моєму напрямку, оскільки він представив це своїм підчиненим. У него були прихвостни, які були дешеві, багаточисельні і могли взяти на себе падіння. Пришлось думать, як його виманити. Що-то новаторське, що виманило б його з тені. Під час моєї першої зустрічі з Кінтаною я помітив, що він носив кілька кілець з діамантами, які він використовував як видимий символ своєї влади, багатства та статусу. Агент під прикриттям учат бути дуже спостережливим і, перш за все, проявляти ізобретательность.
На повідомленні за плануванням з іншими агентами Управління по боротьбі з наркотиками ми вирішили спробувати змінити алмази на героїн, щоб Кінтана і Гутьеррес мали справу безпосередньо зі мною. Пара агентів знала місцевого денверського ювеліра, який погодився продовжити нам кілька колець з діамантами. Тем часом я сказав Рубаліду, що також здійснюють озброєні ограблення ювелірних магазинів у Нью-Мексико. Я хвалився, що нещодавнє пограбування принесло мені найбільшу партію колець з діамантами, і запитав, не зацікавлені чи Кінтана і Гутьеррес в обміні героїни на драгоцінність. Він відповів, що зв'язується з ними і повідомить мені як можна швидше. У цей момент я згадав, що повернувся в Денвер через кілька днів і тоді увіжусь з ним.
Я ждал кілька днів, перш ніж зв'язатися з ним. Він сказав, що його партнери були дуже зацікавлені в тому, щоб побачити кольца, тому вони домовилися зустрітися на стоянці ресторану неподалік від центру міста. Рубалід ждав мене, коли я в'їхав на парковку, і ми поїхали до дому Гутьерреса.
Дом находился в богатом районе и производил впечатление. Ми припаркувались на під'їздній дорожці, а Кінтана і Гутьеррес сели на заднє сиденье. Я вручив їм сумку з кількома кільцями з діамантами і ценниками. Кінтана відразу ж запропонував мені вибавитися від них, тому що прикраси можна було легко відслідкувати, і вказав на серійні номери на бірках. Він і Гутьеррес були менш ніж вдруковані кільцями, тому що діаманти не були великими та ефектними. Як і все остальне, зброя, красиві жінки і непристойні суми грошей… вони були повністю рішучі створити враження. Кінтане сподобалася золота оправа колець з надписом «Estos est á n chignon» («чертовски красиво»). Быстро подумав, я сказав їм, що у мене також є дуже великі алмази, які знаходяться в Нью-Мексико, і я першими мірами, доставлю їх у Денвер протягом кількох днів. Це послужило облегченню інших зустрічей з Кинтаной і Гутьерресом.
Після того, як Рубалід залишив мене в машині, я відправився в офіс DEA і зустрівся з іншими агентами, які брали участь у розслідуванні. Дон Фарабо, керівник групи, і я вирішив піти в ювелірний магазин в центрі Денвера, щоб повернути кольца. По дорозі я подняв очі і побачив, що Кінтана і Гутьеррес йдуть до нас. Я швидко проскользнул в музыкальный магазин, сподіваючись, що вони мене не помітили. Разговор о плохом времени! Дон стояв у дверях і дивився на мене з недоумінням на лице. Он їх не бачив, і я відчаянно відмахувався від нього. Якщо б вони побачили мене з Доном, у них відразу б виникли підозріння, в результаті чого я досягла б та також участь, що і Трухильо. Через кілька секунд в магазин вошли Кінтана і Гутьеррес, а я придумав, що дивлюся які-то альбоми.
Вони, схоже, не помітили Дону, тому що вели себе дружньо. Ми вийшли з магазину і постояли, розмовляючи про бриллиантах. Кінтана провів рукою по великій вітрині і поцарапал її своїм великим кільцем з діамантом. Він повторив, що віддає перевагу крупні діаманти і з нетерпінням чекає можливість побачити інші камені. Кінтана був не дуже високий, але знав, що в нього є сила, він носив як неотъємну частину своєї особистості. Богатство, накопичене їм за довгий час роботи наркоторгівцем, принесло йому владу, але воно було таким же, що знаходиться, як пальто. Ее могли отобрать у него в ту же минуту, как он поскользнулся. Гутьеррес ніколи не перебивав його і завжди слідував його прикладу. Він теж був маленького зростання, але жахливо дерзким і самоуверенним. Після того, як вони уйшли, я вздохнув з облегченням, я побачив їх першими і відреагував. Наша неожиданна зустріч могла обернутися катастрофою і була б занадто близькою для мого заспокоєння.
Неділю спустя я подзвонив Руйбаліду на свій мобільний телефон і сказав, що в мене є більш великі діаманти, які Кінтана і Гутьеррес хотіли подивитися. На наступний день він подзвонив і сказав, що на наступному утро призначена зустріч, і ми повинні зустрітися в місцевому торговому центрі до зустрічі з його партнерами. Як і було умовлено, ми зустрілися і поїхали в резиденцію, що належить батькам Кінтани. Він відкрив двері, і ми відразу ж пішли на задній двір. У будинку було багато членів сім'ї Кинтани, але вони залишили нас в покоє і не розмовляли зі мною. Під час цих переговорів я неохотно погодився носити прослухку, щоб агенти спостереження могли стежити і записувати розмову. У старого будинку був переулок, який протягнувся через весь квартал, тому агенти спостереження могли припаркувати автомобіль для відпочинку прямо за домом.
Через кілька хвилин світової бесіди я передав бриллианти Кінтане, які достав із кармана брюк ювелірну петлю, щоб побачити їх. Він був вдрукований і зробив коментар, що вони були чистими (без недоліків). Мало-помалу я почав вести Кінтану в сторону переулка, щоб спостереження могло отримати компрометуюче відео переговорів під прикриттям. Відео в поєднанні з аудіозаписами свяжет Кінтану і Гутьерреса з розслідуванням, що триває. Ми обсудили ціну на героїню, і він сказав, що у мене є велика кількість героїнь за бриллианти. Крім бриллиантов, мені також прийшло би заплатити йому додатково 10 000 доларів наличними. За мірою того, як ми вели переговори, він почав все більше і більше обличати себе. Він забивав гвозди в гроб один за іншим.
Ми домовилися, що Руйбалид зустрінеться мною ввечері того ж дня і доставити героїню. Я віддав бриллианти Квинтане, і вона прийняла їх у якості первинного взносу. Я пішов з Рубалідом і домовився зустрітися з ним у другому барі. Я був у восторге від того, що нарешті-то змогли проникнути у вищу ієрархію цієї складної преступної організації. У сопровожденні кількох агентів спостереження я поїхав у призначене місце. Вскоре после моего приезда на стоянку въехал Рубалид. Коли я поселився в його машині, він протянув мені великий коричневий бумажний пакет з героїною, і я дав йому 10 000 доларів. Він помітно нервничал. На його лице вийшов пот, і він запинався на деяких словах. Він продовжував оглядати місцевість і в кінці кінців побачив один із відрядів спостереження, припаркованих напроти. Він сказав на машину, але я сказав йому, що це може бути хто зручно, і що він бачить призраків, тому він почав збирати гроші. Він заверив мене, що Кінтане сподобалися брилліанти, і відніс їх до місцевого ювелиру для оцінки. Кинтана сохранил их всех; за результат одного, який він дав Гутьерресу.
Було ясно, що Рубалід не міг розслабитися і постійно збивався з рахунку, скільки грошей він насчитав, і йому приходилось починати все спочатку. Коли він нарешті закончив і я вийшла з його машини з героїном, він вирвався з партії. Я схопив свою думку і сказав агенту за спостереженням, що Руйбалід помітив його, і далі вказівки не займаються подальшим спостереженням у цей вечір. У нас було більше ніж достатньо персоналу, ведучого спостереження, і я не міг дозволити йому знову побачити цю машину. Він уже нервничав, і це тільки підтвердило би його підозріння.
Зділка була завершена, і я був упевнений, що Кінтана і Гутьеррес повернуться навпаки в тюрьму, незважаючи на їхню клятву ніколи не повертатися. Інші підрозділи спостереження послідували за Руйбалідом до дому Гутьерреса. Кінтана прибув через двадцять хвилин — я обов'язково обсужу сделку з наркотиками і розділю гроші. Уловка з бриллиантами спрацювала дуже добре. Моя філософія включалася в те, що якщо одна стратегія не працює, необхідно імпровізувати і швидко розробити інших. Ця концепція застосовувалася не тільки до таємних операцій, але і до всіх інших аспектів життя.
Робота під відкриттям вимагає особливих навиків, щоб думати, передбачити і швидко реагувати на будь-яку ситуацію. Це було захоплююче, і я процвітав, це делала. Це давало великий прилив адреналіну, але дуже небезпечний. В який-то момент я поняв, що почав хотіти цього. За іронією судьби, це стало захоплюючим, і з часом я починаю більше ризикувати, завершуючи операції з торговими людьми в небезпечних місцях, вигідних для них, щоб отримати такий же високий рівень адреналіну. Як агента під прикриттям, я повинен був бути дуже осторожним, щоб зберегти це, розуміючи, що в кінцевому підсумку мене можна вбити.
Завершивши покупку героїні, я зв'язався з Ruybalid через кілька днів і похвастався, що заробив багато грошей, продаючи героїню кільком своїм покупцям. Я також сказав йому, що хочу купити більшу кількість. Він пояснив, що відносно скоро йому належить операція, але тим часом запропонував зустрітися в місцевому ресторані. Через кілька годин ми знову зіткнулися з сім'єю на парковці ресторану в східному Денвере. Пока ми вели переговори, я показав йому бумажний пакет з пачками грошей в багажнику моєї машини. Він подивився на це і сказав, що Кінтана прокоментував, як він заробляє більше грошей, ім'я таких клієнтів, як я. Він пояснив, що спроба завершити транзакцію, але в той же день йому була призначена операція. Я досить довго ждав в ресторані, але Руйбалид так і не з'явився. Я припустив, що він зробив операцію, і героїнної операції в цей день не відбудеться.
Вернувшись в офіс Управління по боротьбі з наркотиками, ми колективно вирішили, що існує достатня кількість для успішного федерального судового слідства. Були прийняті заходи для проведення арештів Кінтани, Гутьерреса, Руйбаліда та багатьох інших, тому пізніше на цій неділі ми провели рейди за допомогою державних і місцевих органів. Арести пройшли без протидії або враждебних дій. Після того, як всі арешти були зроблені, я войшов в кабінет, де держали Кінтану і Рубаліда, і був представлений спеціальним агентом Управління по боротьбі з наркотиками. Зрозумійте мою нинішню особистість у цей момент не було проблемою, оскільки вони бачили мене, коли я свідчив проти них у суді. Вони були абсолютно потрясені і чуть не упали со стульев.
Тепер мені потрібно було підготувати всі докази і представити їх більшому федеральному журі. За Кінтану був призначений великий залог, але він його легко заплатив і був звільнений від суду. Естественно, як він і сказав, він не збирався повернутися в тюрьму і швидко збежав, став попередньою беглеком. Остальные подсудимые, за результатом Руйбаліда, який також скрився, або визнали себе віновними, або предстали перед судом і були визнані віновними в заяві і героїні. Всі вони отримали довгі терміни тюремного заключення.
Пройшло більше року, а ми не отримували ніяких зведень про місценахожденні Квінтани. Ми думали, що він міг би збігтися в Мексику, де у нього були широкі зв'язки та друзі. Однак більшість беглеців в кінцевому результаті вступають в контакт зі своїми сім'ями. Вони становляться одинокими і хочуть бути на зв'язку з близькими, а Кінтана не стала результатом. Він подзвонив своїй родині, і записав телефонні дзвінки, які ми отримали від кількох телефонних компаній, відображали дзвінки з Фресно, штат Каліфорнія.
Я зв'язався з нашим офісом в Сан-Франциско, і мені пощастило зв'язатися зі спеціальним агентом Родні Альваресом. Родні був видающимся агентом і слідувачем. Позже ми з ним стали дуже хорошими друзями. Він зробив невіроятну роботу по пошуку і захопленню Кінтани в квартирі, де він живе зі своєю дівчиною. Він покрасив волосся в поразливий оранжевий колір, який виділив його в толпе, що було дивним способом залишитися в тені.
Під час судового розгляду по справі про торгівлю наркотиками багато років тому по заяві в державній торгівлі наркотиками Кінтана спробував зняти відомого і відомого адвоката Ф. Лі Бейлі, який пізніше став адвокатом по уголовним справам О. Дж. Сімпсона. Кінтана не був задоволений фірмою Бейлі, тому що вони повідомили йому, що державні заяви та докази занадто важкі, і було б краще домовитися про справу про визнання вини. Замість цього, як і очікувалося, Кінтана наняв захист двох найвідоміших адвокатів у Денвері, щоб вони представляли його інтереси федеральним обвиненням.
Суд, нарешті, почався, і я, очевидно, був головним свідком. Моя підготовка до суду була довгою і утомительной, так як це було слідство, яке тривало більше року. Аудіозаписи повинні бути переведені та підготовлені стенограми, які будуть представлені в якості доказів. Мені прийшло переглянути сотні звіти про розслідування, щоб освіжити в пам'яті таємні переговори, дати, час і місця. Я був у якості свідка, і кілька днів мене домагалися адвокати Кінтани.
Вони підвергли мене перекрестному запиту з педагогічними деталями по всім аспектам розслідування, але я був добре підготовлений, і вони не змогли повлияти на мої показання. Я пам'ятаю, як Кінтана сиділа в зале суда в напівпрозорій білій рубашці, з-під якої виднілася велика татуювання із зображенням Ісуса Христа на спині. Для мене необ’яснимо, як деякі торговці наркотиками вважають себе набожними католиками, але більш ніж готові відравлювати і знищувати своїх товаришів заради прибутків і влади і оправдувати ці явно несумісні переконання. Кінтана був визнаний винним по всіх пунктах, включаючи заговор і розповсюдження героїні, але на цьому його спадщина не закончилася. Тем не менше, це було початком його гибелі.
Спустя роки заступник шерифа округу Денвер перевіз Кінтану у федеральну тюрьму, розташовану в Лівенворте, штат Канзас. Він був у Денвері за справами, пов'язаними з його поточними судовими апеляціями. Депутати і Кінтана прилетіли в міжнародний аеропорт Канзас-Сіті в Канзас-Сіті, штат Міссурі, приблизно в одиннадцяти милях від Лівенворта. Арендовав машину, вони почали коротку поїздку в тюрьму строгого режиму.
Без попередження седан з чотирма чоловіками, озброєними дробовиками, вибили їх автомобіль з дороги у віддаленому районі. Чоловіки в масках і маскуваннях зробили зброю на офіцерів і пригрозили «снести їм гребані голови». Судя по всему, депутаты собирались убить, но Кінтана наказав їм цього не робити, тому що вони віднеслися до нього з повагою. Четверо чоловіків і Кінтана залишили цей район на орендованій машині, в якій знаходилися револьвери депутатів, поліцейські інструкції та деякі особисті речі.
Депутати повідомили, що у водія машини для побігу, якого вони впізнали як Луї Ньютона, на обличчі був сильний жіночий макияж. Також стало відомо, що люди Кінтани використовували при побіжі червоний крутячий світ, аналогічний тим, які використовуються на поліцейських машинах без пізнавальних знаків.
Смілий побіг наркоторгівця вибухнув на перших сторінках кількох крупних газет Юго-Западу, включаючи Albuquerque Journal . Федеральному судді та головному прокурору негайно передали охорону, оскільки вони загрожували репресіям зі сторони Кінтани та його приспешника. Пошуки Кинтани маршалами США привели їх до резиденції в Канзас-Сіті, яку орендував Ньютон. Хоча у них був наказ на арешт, маршали отримали наказ на обиск будинку Ньютона. Місцеві маршали при підтримці місцевої поліції окружили резиденцію. Були задіяні бронетранспортери, і це стало виглядати як повномасштабна військова операція. Начались переговоры с Квинтаной по телефону о мирной сдаче всех жильцов дома. Кінтана, згадав Джеймса Кегні зі старих фільмів про гангстерах, оголосив: «Твоя робота — витащить мене». Суддя за спостереженнями, маршали і поліція США прийшли до висновку, що разом з Кинтаной всередині знаходилися жінка і четверо чоловіків.
Спустя майже двадцять один час жінка і двоє чоловіків сдались, включаючи Ньютона. Офіцери все ще знаходилися під враженням, що Кінтана і ще одна людина залишилися всередині. Вони також дізналися від Ньютона про наявність у будинку зброї та вибухівки. Коли стало очевидно, що Кінтана не збирається сдаватись, був проведений штурм. Війдя в будинок, вони побачили різну зброю, що лежить під відкритим небом, кілька, в тому числі автомат і коктейль Молотова. Тело Кинтани було знайдено в коридорі, поруч лежав пістолет. Він не хотів повернутися в тюрьму і покончив життя самоубийством. В результаті обиска також були виключені кілька ящиків з боеприпасами, три револьвера, дробовик, автомат, бутылки із зажигальною сумішшю, червона проблескова лампочка, програмований радіосканер, вбудований на поліцейські частоти, поліцейські інструкції, поліцейський жетон, що не належить поліції. зам, и наплечная кобура. Больше никого не нашли. Местная газета повідомила наступні подробиці:
Ежедневный реєстр: Наркоторговец найден мертвым.
Джеймс Орландо Кінтана, беглец, якого називають «крупним торговцем наркотиками на заході Сполучених Штатів», був знайдений мертвою минулою нічною поліцією, що відбулася в будинку після майже 21-годинного протистояння. Кінтана був знайдений лежачим обличчям у коридорі з п'ятьма або шістьма одиницями зброї поблизу. Поліція не повідомила, як умер Кінтана.
Поліція окружила будинок близько 23:00 в суботу і використовувала мегафони, щоб зв'язатися з 41-річної Кинтаной, яка на минулій неділі збіжала від депутата Денвера в Канзас-Сити під час поїздки до федеральної тюрьми.
Поліція запустила слезоточивий газ у будинок вчора близько 19:25 за центральним поясним часом і ввійшла в нього о 20:25. Тело Кінтани було знайдено близько 20:50, сказав Бернс. За словами Бернса, Кінтана був мертвий близько трьох або чотирьох годин. Маршал США Лі Курі сказав, що Кінтана стверджував, що в нього є бомба, але заявив, що у влади немає можливості це підтвердити. По словам Триса, Кінтана був у домі пару днів, і всю ніч з ним вела перемова поліції. Тріс сказав, що останніми словами Кинтаны были: «Твоя работа — вытащить меня».
Бернс сказав, що поліція вирішила штурмувати будинок, тому що «більша частина населення була пов'язана». За словами Бернса, іншими факторами були загрози самоубийства Кінтана і можливість того, що у нього була бомба.
Тріс також сказав, що вчора утром сдались три людини в будинку з Квінтаною. Вони були ідентифіковані як Луї Марвін Ньютон, Патрісія Каталіна Мансанарес і Ллойд Джон Тафойя, усі з Денвери, штат Колорадо. За словами Коурі, Мансанарес передала властям 27 000 доларів, в основному дрібними купюрами, коли сдалась. Він відмовився будувати догоди, відкуда взялися гроші і чи були вони пов'язані з наркотиками. Однак, за його словами, влада вважає, що в будинку були наркотики.
Власти заявили, що четверо чоловіків допомогли Кінтане збігтися в прошлу середу неподалік від міжнародного аеропорту Канзас-Сіті. Трис сказав, що переговори з Квінтаною час від часу тривали, і він сказав офіцерам, що розмовляв зі своєю матір'ю і своїм адвокатом і думав про самоубийство. Бернс сказав, що Кінтана сказав владі, що розглядає можливість самоубийства із-за життя, яке він розрушив, продаючи героїн. Трис сказав, що часами Кінтана був ірраціональним і, можливо, нормальним наркотиком.
В конце концов Рубаліда знайшли і арестували. Не утрудяя себя судом, он признал себя винным по всем пунктам обвинения. Він повертається в тюрьму без свого наставника і захисника. Я завжди буду задавати питання, чого б міг отримати Кінтана, якщо б він вибрав інший законний шлях.
Глава 5
Делай все, що потрібно
Беспрецедентные достижения и достижения специального агента Управления по борьбе с наркотиками Майкла С. Віджила в міжнародній війні з наркотиками та тероризмом привела до виявлення деяких із самих новаторських методів виявлення, розслідування та усунення транснаціональної організованої преступності. Майк — видатний стратег, який породив революцію та реалізував складні багатонаціональні стратегії, які привели до поимки деяких із самих безжалісних і жорстких наркобаронів у Мексиці та Південній Америці. Він також створив глобальні ініціативи, облегчающие обмін інформацією, які продовжують працювати і сьогодні. Я мав честь працювати разом з Майком у Мехіко, він далекоглядний лідер, який користується великою повагою у всьому світі.
— Деві Агілера
Бюро алкоголю, табака,
вогнестрільної зброї та вибухових речовин (ATF)
Помічник відповідального спеціального агента (у відставці)