Тривога була піднята рівно о 13.02. Начальник поліції особисто передав наказ в Шістнадцятий поліцейський округ, і дев'яносто секунд потому в оперативних і адміністративних приміщеннях кабінетах на першому поверсі пролунав сигнал тривоги. Телефон все ще дзвонив, коли інспектор Дженсен спустився зі своєї кімнати. Дженсен був поліцейським середніх років звичайного статури, з гладким і невиразним обличчям. На нижній сходинці гвинтових сходів він зупинився й обвів поглядом приймальню. Він поправив краватку і пішов до своєї машини.
Опівдні рух було інтенсивним, маса виблискуючого листового металу, а міські будівлі, лабіринт скляних і бетонних колон, височіли над потоком машин. У цьому світі твердих поверхонь люди на тротуарах виглядали бездомними і незадоволеними. Вони були добре одягнені, але дивно однакові, і всі вони кудись поспішали. Вони юрмилися на своєму шляху в неструнких чергах, юрмилися на червоне світло і в оброблених блискучим хромом закусочних швидкого харчування. Вони постійно озиралися по сторонах і шарпали свої портфелі і сумки.
Завиваючи сиренами, поліцейські машини пробиралися крізь тисняву.
Інспектор Дженсен їхав в першому транспортному засобі, темно-синьому стандартному поліцейському автомобілі з панелями з ПВХ; за ним слідував фургон з сірим кузовом, решітками на вікнах задніх дверей і мигалкою на даху.
Начальник поліції увійшов через диспетчерську.
'Jensen?'
'Так? - запитав я.
'Де ти знаходишся? - запитав я.
'Перед Палацом профспілок...'
'Ви включили сирени? - запитав я.
'Так'.
'Вимкни їх, як тільки пройдеш площа.
'Рух справді жахливе.
'Нічого не поробиш. Ти повинен уникати привертати до себе увагу.
- У будь-якому випадку, репортери весь час стежать за нами.
'Вам не потрібно турбуватися про них. Я думаю про публіці. Про людину з вулиці.
'Зрозуміло'.
'Ви носите військову форму? - запитав я.
'Немає'.
'Добре. Скільки людей у тебе з собою?
'Один, плюс четверо з патруля в цивільному. А потім поліцейський фургон з ще дев'ятьма констеблями. У формі.
'Тільки ті, хто в цивільному, повинні з'являтися всередині будівлі або в безпосередній близькості від нього. Накажіть фургона висадити половину людей за триста метрів до того, як ви туди доберетеся. Тоді він може проїхати прямо повз і припаркуватися вище, на безпечній відстані.'
'Зрозуміло'.
'Перекрийте головну вулицю і бічні дороги, що ведуть до неї.
'Зрозуміло'.
'Якщо хто-небудь запитає, закриття через аварійних дорожніх робіт. Щось подібне...
Він замовк.
'Прорвало трубу в системі централізованого теплопостачання?
'В точку влучив.
На лінії почувся тріск.
'Jensen?'
'Так'.
'Ти пам'ятаєш про справу з титулами?
'Справа з титулами?
'Я думав, всі знають. Ти не повинен звертатися ні до кого з них як до Директора.
'Зрозуміло'.
'Вони дуже чутливі в цьому питанні'.
'Я розумію'.
"Я впевнений, що мені не треба ще раз підкреслювати делікатний характер операції?
'Немає'.
Механічний стрімке звук. Щось, що могло бути зітханням, глибоким і металевим.
'Де ти зараз знаходишся?
'На південній стороні площі. Перед пам'ятником робочим.
'Вимкни сирени'.
'Зроблено'.
'Збільшити простір для транспортних засобів'.
'Зроблено'.
'Я висилаю всі доступні патрульні машини по радіо в якості прикриття. Вони під'їдуть до стоянки. Тримайте їх у резерві.
'Зрозуміло'.
'Де ти знаходишся? - запитав я.
'Шосе на північній стороні площі. Я бачу будинок.
Дорога була широкою і прямою, з шістьма смугами руху і вузьким, пофарбованим у білий колір острівцем руху посередині. За високим парканом з дротяної сітки, тянувшимся вздовж західного боку, виднілася насип, а біля підніжжя - велике вантажне депо далекого прямування з сотнями складів і білих і червоних вантажівок, які вишикувалися в чергу біля вантажних платформ. Внизу сновигало безліч людей, в основному пакувальники і водії в білих комбінезонах і червоних кепках.
Дорога бігла в гору, прорізаючи гребінь з цільного каменя, який був зруйнований вибухом. Її східна сторона представляла собою гранітну стіну, нерівності якої були запрасовані бетоном. Він був блідо-блакитним, з іржавими вертикальними смугами від арматурних стержнів, а над ним ледь виднілися верхівки кількох голих дерев. Знизу не було видно будівель за деревами, але Дженсен знав, що вони там є, і як вони виглядають. Одним з них була психіатрична лікарня.
У найвищій точці дорога йшла врівень з вершиною хребта і злегка вигиналася вправо. Саме там стояв Хмарочос; це було одне з найвищих будівель у країні, його високе становище робило його видимим з усього міста. Ви завжди могли бачити його там, над собою, і з якого б боку ви не поїхали, здавалося, що це та точка, до якої вела ваша під'їзна дорога.
Хмарочос мав квадратну планування і тридцять поверхів. На кожному з його фасадів було чотириста п'ятдесят вікон і білі годинники з червоними стрілками. Зовні він був скляним, панелі на рівні землі були темно-синіми, поступово переходять у більш світлі відтінки на верхніх поверхах.
Дженсену, вдивляється у вітрове скло, здалося, що Хмарочос виростає з землі і виростає в холодну, безхмарне весняне небо.
Усе ще притискаючи до вуха радіотелефон, він нахилився вперед. Хмарочос збільшився і заповнив все поле його зору.
'Jensen?'
'Так'.
'Я покладаюся на тебе. Тепер твоя робота - оцінити ситуацію.
Послідувала коротка, потрескивающая пауза. Потім шеф поліції нерішуче промовив:
'Кінець зв'язку.
ГЛАВА 2
Кімнати на вісімнадцятому поверсі були затулені блідо-блакитними килимами. У вітринах стояли дві великі моделі кораблів, а в приймальні стояли м'які крісла та столи у формі нирки.
У кімнаті зі скляними стінами сиділи три вільні молоді жінки. Одна з них подивилася в сторону відвідувача і сказала:
'Я можу вам чимось допомогти?
'Мене звуть Дженсен. Це терміново.
'Ось як?
Вона ліниво піднялася, без нічого перетнула кімнату, зобразила недбалість і відкрила двері: 'Тут хтось по імені Дженсен'.
У неї були стрункі ноги, тонка талія. В її одязі не було смаку.
У дверях з'явилася ще одна жінка. Вона виглядала трохи старше, хоча й ненабагато, у неї було світле волосся, чіткі риси обличчя і в цілому антисептичний вигляд.
Вона подивилася мимо своєї помічниці і сказала:
"Заходьте. Вас чекають.
В кутовій кімнаті було шість вікон, і під ними розкинулось місто, таке ж нереальний і неживий, як модель на топографічній карті. Незважаючи на сліпуче сонце, видимість була чудовою, денне світло чистим і холодним. Кольору в кімнаті були чистими і суворими, а стіни дуже світлими, як і підлогове покриття та меблі з трубчастої сталі.
Між вікнами перебував засклений шафка, в якому стояли срібні кубки з вигравіруваними вінками з дубового листя, утримувані на підставках з чорного дерева. Більшість кубків були увінчані оголеними лучниками або орлами з розпростертими крилами.
На столі стояли переговорний пристрій, дуже велика попільничка з нержавіючої сталі і кобра кольору слонової кістки.
Над заскленим шафою хромованою підставці висів червоно-білий прапор, призначений для настільного використання, а під столом стояла пара блідо-жовтих сандалій і порожнє алюмінієве відро для макулатури.
Посеред столу лежав лист з позначкою "Спеціальна доставка".
У кімнаті було двоє чоловіків.
Один з них стояв біля краю столу, поклавши кінчики пальців на поліровану поверхню. На ньому був добре відпрасований темний костюм, зшиті вручну чорні туфлі, біла сорочка і сріблясто-сірий шовкова краватка. Обличчя в нього було гладке та підлесливого, волосся акуратно причесане, а очі майже собачі за товстими окулярами в роговій оправі. Дженсен часто бачив такі обличчя, особливо по телевізору.
Інший чоловік, виглядав дещо молодші, був одягнений у шкарпетки в жовто-білу смужку, світло-коричневі штани і вільну білу сорочку, расстегнутую у ворота. Він стояв на колінах на стільці біля одного з вікон, підперши підборіддя рукою і спершись ліктями про білий мармуровий підвіконня. Він був блакитнооким блондином і був без взуття.
Дженсен пред'явив своє посвідчення і зробив крок до стійки реєстрації.
'Ви тут головний, сер?
Чоловік у шовковій краватці осудливо похитав головою і підвівся від столу, злегка вклоняючись і роблячи невизначені, але енергійні жести в бік вікна. Його посмішка не піддавалася аналізу.
Блондин зісковзнув зі стільця і, важко ступаючи, підійшов до Дженсену. Він коротко і сердечно потиснув йому руку. Потім вказав на стіл.
'Ось' сказав він.
Конверт був білий і самий звичайний. На ньому були три марки, а в нижньому лівому кутку - червона наклейка "Спеціальна доставка". Всередині конверта лежав аркуш паперу, складений вчетверо. І адресу, і саме повідомлення були складені з окремих букв алфавіту, очевидно, вирізаних з газети або журналу. Папір, мабуть, була виключно хорошої якості, а розмір виглядав досить незвично. Дженсен затиснув лист між кінчиками пальців і прочитав:
в якості відплати за вчинене вами вбивство в приміщенні було закладено потужний заряд вибухівки, він оснащений таймером і повинен спрацювати рівно в тисячу чотирнадцять нуль-нуль двадцять третього березня. нехай ті, хто невинний, врятують себе самі.
'Вона, звичайно, божевільна", - сказав блондин. 'Психічно хвора, от і все'.
'Так, саме до такого висновку ми прийшли,' сказав чоловік у шовковій краватці.
'Або так, або це дуже погана жарт,' сказав блондин.
'І несмаком.
'Ну так, звичайно, так воно і могло бути", - сказав чоловік у шовковій краватці.
Блондин кинув на нього байдужий погляд. Потім він сказав: "Це один з наших директорів. Глава видавництва ...' Він на мить завагався, а потім додав,
'Моя права рука.
Посмішка співрозмовника стала ширше, і він нахилив голову. Можливо, це було привітання, або, можливо, він опускав голову з якоїсь іншої причини. Сором, наприклад, або повагу, або гордість.
'У нас є ще дев'яносто вісім директорів,' сказав блондин.
Інспектор Дженсен подивився на годинник. Вони показували 13.19.
'Мені здалося, я почув, як ви сказали "вона", директор. У вас є підстави підозрювати, що відправник - жінка?
'Зазвичай до мене звертаються як до видавця,' сказав блондин.
Він неквапливо обійшов стіл, сів і перекинув праву ногу через підлокітник крісла.
'Ні,' сказав він, - звичайно, немає. Повинно бути, я просто так висловився. Хтось, мабуть, склав цей лист'.
'Саме так", - сказав глава видавництва.
'Цікаво, хто?", запитав блондин.
"Так", - сказав глава видавництва.
Його посмішка зникла, змінившись глибоким, задумливим похмурим поглядом.
Видавець теж перекинув ліву ногу через поруччя свого крісла.
Дженсен знову подивився на годинник. 13.21.
'Приміщення повинно бути евакуйоване", - сказав він.
'Евакуйовані? Це неможливо. Це означало б зупинку всієї виробничої лінії. Можливо, на кілька годин. Ви уявляєте, скільки це буде коштувати?
Ударом ноги він розгорнув обертовий стілець і спрямував на свою праву руку зухвалий погляд. Глава видавництва враз спохмурнів ще більше і почав щось бурмотіти на пальцях. Людина, який хотів, щоб його називали видавцем, холодно глянув на нього і різко повернувся назад.
'Принаймні, три чверті мільйона", - сказав він. 'Це у вас є? Три чверті мільйона. Як мінімум. Може бути, вдвічі більше'.
Дженсен ще раз перечитав листа. Подивився на годинник. 13.23.
Видавець продовжував:
'Ми видаємо сто сорок чотири журналу. Всі вони випускаються в цьому будинку. Їх загальний тираж перевищує двадцять один мільйон примірників. В тиждень. Немає нічого важливішого, ніж вчасно надрукувати і розповсюдити їх.'
Його обличчя змінилося. Блакитні очі, здавалося, прояснилися.
'У кожному домі по всій країні люди чекають своїх журналів. Це однаково для всіх, від придворних принцес до дружин фермерів, від високопоставлених чоловіків і жінок у суспільстві до бідняків, якщо такі є; це стосується усіх.'
Він ненадовго замовк. Потім продовжив. 'І маленькі діти. Всі маленькі діти.
'А маленькі діти? - запитав я.
'Так, дев'яносто вісім наших журналів для дітей, для самих маленьких.
'Комікси,' уточнив глава видавництва.
Блондин кинув на нього невдячний погляд, і його обличчя знову змінилося. Він роздратовано кинув свій стілець і втупився на Дженсена.
'Ну і що, інспектор?
'При всьому належному повазі до того, що ви мені тільки що сказали, я як і раніше вважаю, що приміщення слід евакуювати", - сказав Дженсен.
"І це все, що ти можеш сказати? До речі, що роблять твої люди?