Тимофеев Валерий Яковлевич : другие произведения.

Адамiвський курiнь. 3. Незалежнiсть

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 2.00*3  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Закiнчення...

  III. 2000-2003. ПЕРIОД НЕЗАЛЕЖНОЇ ДIЯЛЬНОСТI.
  
   ... Спершу ми тому всьому радiли й хвалилися. А тепер уже ставимося до того спокiйнiше. Мiняється психологiя сприйняття таких фактiв. Тодi мимоволi здавалося, що досягли якоїсь мети. Нинi ж сприймаємо такi подiї як свiдчення нашого руху вперед. Не як мету, а як процес i як свiдчення точно окреслених орiєнтацiй...
  
   Перед початком 2000/2001 навчального року в ряду районних, обласних, всеукраїнських газетах я надрукував серiю статей, в яких накреслив шляхи впровадження сучасного нацiонального виховання в школi (у формi козацько-лицарського).
  
  СIЛЬСЬКА ШКОЛА НА ЗЛАМI ЕПОХ
  Спроба пошуку шляхiв подолання кризи
  
  "Краще запалити свiчку, нiж хаяти темряву.
  
  Бiльше втрат, нiж здобуткiв
   "Сiльська школа - це не лише географiчне поняття. Вона є центром культурного життя села, гарантом його стабiльного розвитку. Хороша школа - свiдчення добробуту i соцiального благополуччя суспiльства, мудростi мiсцевої влади, мiцностi сiльської родини" (Прем"єр-мiнiстр України), але...
   "Щодо освiтнiх процесiв у сiльськiй мiсцевостi, то тут бiльше втрат, нiж здобуткiв, бiльше запитань, нiж вiдповiдей" (заступник мiнiстра освiти та науки України).
   Якi ж причини цих втрат?
   Знецiнення сiльськогосподарської працi зумовило неспроможнiсть села утримувати соцiальну iнфраструктуру, а в сiм"ях належно вiдновлювати робочу силу, виконувати свої виховнi функцiї. Зниження матерiального рiвня життя, нестабiльнiсть суспiльства вiдбилася на ставленнi мiсцевої влади до об"єктiв освiти, охорони здоров"я, культури. Не працюють на територiї Адамiвської сiльської ради дитячi садочки, ледь жеврiють осередки культури - сiльськi клуби. Зарплатня у працiвникiв там становить 24 гривнi на мiсяць. Фельдшерсько-акушерськi пункти перейшли на самофiнансування.
  
  Проблеми школи
   З цих негараздiв випливають й проблеми нашої сiльської школи: їх перелiк жахає!
   Вiдвiдування дiтьми школи за межами пiшохiдної доступностi (а це - половина наших школярiв) iстотно знижує її культуротворчу, виховну функцiю, зводить нанiвець участь дитини у позакласнiй i позашкiльнiй роботi, утруднює роботу з батьками. У дiтей, якi навчаються не за мiсцем проживання, частiшають пропуски занять через посилення ризику захворювань i недосконалу роботу транспорту.
   Перелiчую далi: неповна кадрова забезпеченiсть школи викладачами деяких предметiв; велика зайнятiсть вчителiв, батькiв, дiтей домашнiм господарством; брак позашкiльних установ, центрiв культури; недостатня турбота про фiзичне здоров"я i емоцiйне благополуччя дiтей з боку усiх сiльських установ; фiзичне, моральне й розумове перевантаження учнiв (16 навчальних предметiв та п"ятиденна форма навчання привели до появи 7-х урокiв); низька готовнiсть дiтей до навчання ("мауглiзацiя" дошколярикiв); нестабiльнiсть поєднання початкових класiв-комплектiв; робота вчителя з нечисленним рiзновiковим колективом учнiв у початкових класах (є класи-комплекти у складi дiтей трьох-чотирьох класiв!)...
  
  Вплив телебачення
   До цього додам, що виховання пiдлiткiв i юнацтва фактично вiдiбрано у школи телебаченням та iншими засобами мас-медiа. Свiтогляд, iнтереси, моральнi цiнностi у бiльшостi молодi формуються пiд їх впливом. Роль сiм"ї у вихованнi послiдовно падає. Молодь iгнорує думки дорослих (батькiв, учителiв), ставиться з недовiрою до будь-яких iдеалiв - i старих, i нових, їй притаманнi егоїзм та iндивiдуалiзм, перевага матерiальних iнтересiв над духовними. Юнаки i дiвчата, що прагнуть до знань, духовностi, до пiзнання нацiональної i загальнолюдської культури, становлять значну меншiсть в океанi сiростi, примiтивiзму, кримiналу.
   Яким чином сiльський школi реагувати на цi негаразди i чи зможе вона стати осередком духовностi на селi, берегинею духу села?
   Повинна, бо село живе i розвивається доти, доки в ньому живе багатим духовним життям школа. Безумовно, розв"язання соцiально-економiчних та фiнансових проблем нашої сiльської школи не залежить тiльки вiд освiтян. Значною мiрою вони будуть розв"язанi колись з настанням економiчного розквiту України. Хоча i ранiше i тепер педагогiчнi колективи працювали i працюють пiд девiзом "Не просити, а заробляти грошi" (це - робота школярiв та педагогiв в сiльгосподарствах, на своєму полi).
   Проблеми методичного характеру теж, безумовно, вирiшаться з допомогою досвiдчених методистiв, а ось проблеми виховного характеру ми повиннi вирiшувати негайно.
  
  Питання собi i не тiльки
   Аналiзуючи змiст програм та пiдручникiв, задаю собi питання - кого формує безнацiональна система освiти України, у якiй немає нацiональної спрямованостi розумового, морального, духовного, фiзичного i трудового виховання? Всього 21 вiдсоток всiх школярiв на Українi навчається українською мовою (так, як у 1958 роцi) i тому Лесь Танюк, голова Комiтету Верховної Ради з питань культури i духовностi, виступив у пресi з термiновою заявою "Воскресiмо українську мову".
   Президент України Л.Кучма пiдкреслив, що в сучасному суперечливому свiтi "виживуть, збережуть себе тi, хто зумiє вiдстояти у глобальному змаганнi свою культуру, мову, фольклору - усе те, з чого складається сутнiсть та особливостi нацiонального характеру". Це добре розумiють болгари, гагаузи, євреї (є болгарська Болградська гiмназiя, болгарський клас у СШ Љ5 м. Бiлгорода-Днiстровського, недiльна єврейська школа, нацiональнi товариства).
   Але чи каже вчитель учням, що вони українцi, бо виховання українця можливо лише виховуючи українця!
   Саме з цих мотивiв для педагогiчних колективiв нацiональне виховання є обов"язковою складовою системи формування всебiчно розвиненої особистостi.
  
  Самi собi завдали шкоди
   Рiзко вiдмовившись вiд комунiстичної iдеологiї i деполiтизував школи, ми самi собi завдали шкоди: лiквiдували систему рiзноманiтних полiтичних i патрiотичних клубiв та клубiв за iнтересами. Це привело до аполiтичностi значної частини учнiвської молодi, до проявiв песимiзму, скептицизму, байдужостi i втрати патрiотизму. Знищили систему аполiтичного iнформування учнiв. Це сприяло формуванню полiтичного безкультур"я випускникiв. Лiквiдували пiонерськi i комсомольськi органiзацiї, але не створили нiяких iнших дитячих i юнацьких громадських органiзацiй для учнiв. А вiдомо, що формування майбутнiх громадських дiячiв починається з їхньої участi в дитячих i юнацьких громадських органiзацiй.
   Скаутськi i пластунськi органiзацiї в наших школах не прижилися. Справа в тому, що сучаснi вчителi i керiвники шкiл скаутами, пластунами i козачатами нiколи не були й не мають належної уяви про змiст, форми i методи їхньої дiяльностi...
  
  
  Головна увага - нацiональному вихованню
   Тому, аналiзуючи стан виховної роботи з учнями та молоддю на територiї громади, ми вирiшили зосередити увагу на формуваннi всебiчно розвиненої особистостi українця (нацiональне виховання у формi козацько-лицарського) та на розумнiй iдеологiзацiї та полiтизацiї виховного процесу.
   Глибока моральна криза в нашiй країнi є наслiдком прогалин у навчально-виховному процесi. Зокрема у недооцiнки ролi української нацiональної школи, яка виступає одним iз важливих елементiв збереження i розвитку етнiчної спiльностi, її духовного ядра i постачає суспiльству свiдомих громадян, творчих особистостей, носiїв духовностi.
  
  Пiдсумки
   Пiдсумовуючи, хочу сказати, що труднощi та проблеми сiльської школи випливають iз сучасних труднощiв села: економiчних, демографiчних, соцiальних. Термiнове розв"язання всiх проблем сiльської школи у наш час неможливо (особливо соцiально-економiчних, фiнансових, частково методичних), але проблеми виховного характеру ми повиннi вирiшувати негайно.
   Село живе i розвивається доти, доки в ньому живе багатим духовним життям школа, тому сiльська школа повинна i може стати осередком духовностi, берегинею духу села. Для цього вона повинна стати нацiональним вiдкритим навчальним закладом з громадсько-державним управлiнням.
   Один iз шляхiв вирiшення проблем сучасного виховання учнiв сiльської школи - нацiональне виховання у формi козацько-лицарського та розумнi iдеологiзацiя i полiтизацiя виховного процесу. Бо формування патрiота, громадського дiяча починається з їхньої участi в дитячих i юнацьких громадських органiзацiях.
   Неможливо виховати особистiсть тiльки в школi. Школа виховує разом iз сiм"єю, родиною, виробничим колективом, громадськiстю.
   У вихованнi нацiонально свiдомих козакiв та берегинь є три ступеня: родинно-дошкiльне виховання козачати та лелi, родинно-дошкiльне виховання джури та дани, громадсько-родинне виховання козака та берегинi.
   Кожен з цих етапiв козацько-лицарського виховання має свої особливостi: проводиться родинно-дошкiльне - через роботу з батьками дошкiльнят та введенням спецiальних курсiв до програми дитячого садка. Родинно-шкiльне - у формi роботи школи козацько-лицарського виховання. Це класна робота за рахунок шкiльного компоненту з основних дисциплiн козацько-лицарського виховання. Позакласна робота за рахунок годин, гурткiв, у формi Козацької республiки (одна з форм самоврядування учнiвського колективу) та класних козацьких загонiв. Позашкiльна робота у формi дiяльностi дитячо-юнацької органiзацiї "Молода Сiч" Українського козацтва.
   Основна мета сучасної школи козацько-лицарського виховання - формування в родинi, школi i громадському життi творчої особистостi козака-лицаря, захисника рiдної землi з українською нацiональною свiдомiстю i самосвiдомiстю, свiтоглядом i характером, високою мораллю i духовнiстю.
   У перiод розбудови незалежної України у громадському, шкiльному i родинному життi нам потрiбен насамперед культ лицарства.
   Українська козацька духовнiсть - це iсторично сформована система духовних багатств лицарської верстви рiдного народу, яка виробила в своєму буттi, способу життя найвищi цiнностi його нацiональної душi, фiлософiї, характеру, свiтогляду, моралi, правосвiдомостi, естетики. Це лицарська духовнiсть, компоненти якої розвиваються у напрямi довершеностi, найглибшого вiдображення потреб, iнтересiв української нацiї, держави.
   Практичний досвiд стверджує, що сiльська школа (зокрема козацько-лицарського виховання) може i повинна (!) бути центром духовного життя, берегинею духу села, але для цього їй потрiбно бути нацiональнiй, мати нацiонально налаштованi кадри.
   По закiнченню додам, що, як казав Є.Сверстюк: "Коли у нас на громадську сцену виходить особа, яка щось любить, в щось велике вiрить, яка зберiгає гiднiсть лиця, то принаймнi радiти i дивуватись треба, а не похмуро чекати, коли її почнуть нокаутувати ситi захисники голодних". (38)
  
  
  
  7-й ЕТАП. ЧЕРВЕНЬ 2000-ГРУДЕНЬ 2001. БЕРЕГИНЯ ДУХУ СЕЛА.
  
  "Хороша сiльська школа - свiдчення соцiального благополуччя. На жаль, благополуччя селу сьогоднi бракує - знецiнення сiльськогосподарської працi не дає можливостi утримувати соцiальну iнфраструктуру. На територiї нашої Адамiвської громади не працюють дитячi садочки, ледь жеврiють осередки культури - сiльськi клуби. Зарплатня працiвникiв там становить 24 гривнi на мiсяць. Фельдшерсько-акушерськi пункти перейшли на самофiнансування. А простий перелiк проблем школи (соцiально-економiчних, фiнансових, методичних, а особливо проблем виховання) - жахає.
  Як сiльськiй школi реагувати на цi негаразди, i яка її роль у сучасному життi села?
  Визнано, що село живе й розвивається доти, доки в ньому живе багатим духовним життям школа. А для цього школа повинна стати осередком зустрiчi дитинства iз справдi людським. I тому зволiкати з розв"язанням її проблем - це вбивати берегиню сiльського духу, його духовний центр.
  Особливої уваги потребують проблеми виховання. Бо i дотепер практично не зроблено спроби змiнити моральну ситуацiю в країнi. Школа залишилася єдиною неушкодженою ланкою в оточеннi дитини, гарантом виховання її порядною людиною, патрiотом України. Особливо це стосується нашої сiльської школи, яка зосталася одиничним супротивом бездуховностi, руйнацiї селянсько-козацької нацiональної моралi.
  У степах пониззя Днiстра (тут розташована Адамiвська сiльська громада) козаки оселилися в 1709-1710 роках (мазепинська емiграцiйна хвиля та колонiзацiйна хвиля, викликана зруйнуванням Чортомлицької Сiчi) та в 1775 роцi (хвиля пiсля руйнацiї Нової Сiчi). Аккерманська козацька паланка входила до складу Дунайського козацького вiйська, яке було 1869 року переселено на Кубань. Частина козакiв залишилась. На початку 90-х рокiв група ентузiастiв з козацьких родiв вiдтворила Бiлгород-Днiстровську (Аккерманську) козацьку паланку, яка сьогоднi складається з семи куренiв. Один з них - наш, Адамiвський.
  Живучi в районi, який має давнi козацькi традицiї, ми не могли цi традицiї не залучити до виховного процесу. Вiдомо, що в глобальному змаганнi виживуть, збережуть себе тi народи, якi зумiють вiдстояти свою культуру, мову, фольклор. Саме тому для нашого педагогiчного колективу нацiональне виховання у формi козацько-лицарського є обов"язковою складовою системи формування всебiчно розвиненої особистостi. Адже формування патрiота, громадського дiяча починається з участi в дитячих i юнацьких громадських органiзацiях.
   Ще в серединi 90-х рокiв ми звернули увагу на виховний потенцiал Кодексу людського буття Українського козацтва (Кодекси лицарської честi, лицарської звитяги та Заповiдi милосердя). Вiн має забезпечити формування та виховання того духовного стану молодих громадян України, який в народi зберiгся як розумiння козацького духу, того особливого соцiального становища українського козака в суспiльствi, що слугував опорою народу й українськiй державi протягом вiкiв. Тому ми i вирiшили за основу виховання молодi у громадi обрати козацьку педагогiку.
  У вихованнi нацiонально свiдомих козакiв та берегинь наш педагогiчний колектив бачить три ступенi: 1.Родинно-дошкiльне виховання козачати та лелi. 2.Родинно-шкiльне виховання джури та дани. 3.Громадсько-родинне виховання козака та берегинi.
  Кожен з етапiв козацько-лицарського виховання має свої особливостi й проводитися:
  - родинно-дошкiльне - через роботу з батьками дошкiльнят та введення спецiальних курсiв до програми дитячого садочка;
  - родинно-шкiльне - у формi роботи Адамiвської школи козацько-лицарського виховання: а) класна робота за рахунок варiативної частини з основних дисциплiн козацько-лицарського виховання; б) позакласна робота за рахунок гурткiв, у формi Козацької республiки (одна з форм самоврядування учнiвського колективу) та класних козацьких загонiв; в) позашкiльна робота у формi дiяльностi дитячо-юнацької органiзацiї "Молода Сiч" Українського козацтва;
   - громадсько-родинне - у формi дiяльностi мiсцевого осередку Українського козацтва (Адамiвського куреня) та жiночої громади Українського козацтва.
   Основна мета Адамiвської школи козацько-лицарського виховання - формування в родинi, школi й громадському життi творчої особистостi козака-лицаря, захисника рiдної землi з яскраво вираженою українською нацiональною свiдомiстю й самосвiдомiстю, свiтоглядом i духовнiстю. У перiод розбудови незалежної України в громадському, шкiльному i родинному життi нам потрiбен насамперед культ лицарства. Лицарський дух не дасть нудити в духовнiй ницостi й iсторичному безпам"ятствi. Тому введення потенцiалу козацько-лицарської духовностi у виховний процес значно полегшить формування вiльної, зi стiйкими морально-вольовими якостями, силою духу особистостi.
   Наш практичний досвiд стверджує, що сiльська школа (зокрема, Адамiвська школа козацько-лицарського виховання) на сучасному етапi може i повинна бути центром духовного життя, берегинею сiльського духу. Але для цього їй потрiбно бути нацiональною, мати нацiонально налаштованi кадри, лицарiв духовностi в самiй школi, а в пiдґрунтi - сформовану громадську думку та козацькi звичаї й традицiї." (39)
  
  
  29. ЧЕРВЕНЬ-СЕРПЕНЬ 2000. ЯК ЦЕ РОБИТЬСЯ В АДАМIВЦI.
  
   Йшло формування партiйних органiзмiв, дiяльнiсть яких згодом збурила українське суспiльство. Виникла "Громада" (Днiпропетровськ, 1993), яку очолив О.Турчинов. Вона поставила за мету вiдродити традицiї дореволюцiйної, шевченкiвської "Громади", синтезувати iдеали європейської соцiал-демократiї, українську нацiональну iдею i загальнолюдськi християнськi цiнностi, характернi для лiбералiв. Згодом лiдером її став П.Лазаренко. Зусиллями О.Турчинова та Ю.Тимошенко партiя швидко збiльшувала свої лави. Сформувалася партiя "Батькiвщина" (лiдер Ю.Тимошенко); у Верховнiй Радi створено "Блок Юлiї Тимошенко".
   Виникла партiя "Регiони України" (лiдер - спочатку В.Семиноженко, згодом В.Янукович).
   Створено виборчий блок "Наша Україна" на чолi з В.Ющенком.
   Потужно продовжували працювати Соцпартiя (О.Мороз), Компартiя (П.Симоненко).
  
  В Љ4 обласного науково-методичного педагогiчного журналу "Наша школа" з"явилася стаття Чешенко О.I. "Виховна робота: досвiд, пошуки", де розказувалося про досвiд роботи педагогiчного колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання.
  Почесний гiсть Адамiвської школи на святi останнього дзвоника - Павло Михайлович Iгумнов привiз проект розпорядження голови райдержадмiнiстрацiї про створення Координацiйної ради з питань розвитку Українського козацтва в районi й запропонував менi увiйти до її складу в якостi секретаря Ради (мої функцiї - органiзацiя роботи Ради - планування роботи, налагодження спiвпрацi iз вiддiлами, структурами, органiзацiями, контроль за виконанням планiв, рiшень й т.д.). Я дав згоду.
  
   "Як i в усiх школах району, в Адамiвцi пройшло свято останнього дзвоника. Але спочатку про саму школу. Це не зовсiм звичайний навчальний заклад, а школа козацько-лицарського виховання, єдина в усiй областi, а й, можливо, i на Українi. Головний козак та лицар - сам директор школи Валерiй Якович Тимофєєв, людина незвичайних здiбностей. Коли в Одесi проводився ярмарок педагогiчних iдей, героєм його став В.Тимофєєв. За розробку методики козацько-лицарського виховання вiн отримав авторське свiдоцтво та диплом першого ступеня. Досвiд Тимофєєва буде узагальнено й видано окремою книгою. Як знати, можливо, це стане поворотним моментом в нацiональнiй педагогiцi.
   Юнi козаки-лицарi об"єднаннi в загони козачат, джур, молодикiв. Так називаються ступенi молодого козацтва. Прийом проводиться урочисто. Хвилюючий ритуал, але це окрема тема.
   - Спочатку козацькими традицiями й звичаями захопилися хлопчаки, - розказує Валерiй Якович, - а потiм й дiвчатка заявили, - чим ми плохiше?! Вони теж об"єднаннi в окремi загони. В залежностi вiд вiку, вони називаються лелi, дани, берегинi...
   Школа вишикувалась на урочисту лiнiйку. Вiд святкових нарядiв й багатьох квiтiв рябить в очах. Пiд звуки козацького маршу (акомпанує на баянi директор школи) вноситься державний прапор. Залишивши баян, Валерiй Якович пiдходить до столу президiї й звертається до учнiв iз словом. Пiдводяться пiдсумки навчального року. Вважаю, ними були задоволенi й школярi, й учителi, й батьки. 14 вiдмiнникiв, 30 учнiв закiнчили рiк на "вiдмiнно" та "добре". Для невеликої сiльської школи добрий результат.
   - В школi немає другорiчникiв. Усi переводяться в наступнi класи. Всi дев"ятикласники допущенi до екзаменiв, - пiдводить пiдсумки директор.
   Вiдмiнникам вручено похвальнi листи. Їм дозволено першими звернутись iз словами до випускникiв. Вони ж пов"язали червонi стрiчки дев"ятикласникам "Випускник 2000".
   Учнi четвертого класу (вони теж випускники, тiльки початкової школи) пiдготували для своїх старших товаришiв невеликий концерт. Багато привiтань, добрих слiв прозвучало в цей день на адресу випускникiв.
   Останнiй дзвоник - свято не тiльки для школярiв. У школярiв багато гостей. Галина Iванiвна Шелестян закiнчила цю школу 42 роки тому. Їй було цiкаво подивитись, якi ж вони, сьогоднiшнi випускники. Одна з перших випускниць Адамiвської школи побажала школярам всього самого доброго. Прозвучало слово класного керiвника дев"ятого класу Раїси Миколаївни Буравицької.
   - Ви будете жити вже в третьому тисячолiттi. Живiть щасливими, здоровими й нiколи не забувайте , що вашi коренi тут - в Адамiвцi, Авидiвцi, Благодатному...
   Голова Адамiвської сiльської ради А.Коноваленко подякував педагогiчному колективу, який, не зважаючи на труднощi, змiг добитися значних успiхiв, а дiтей за те, що вони добре вчилися й працювали на колгоспних ланах.
   Вiд iменi районної державної адмiнiстрацiї виступив заступник голови райдержадмiнiстрацiї П.Iгумнов. Вiн тепло поздоровив педагогiчний колектив й школярiв iз закiнченням ще одного навчального року, сказав, що всi проблеми, з якими сьогоднi стикається народна освiта, влада району близько приймає до серця й робить все можливе, щоб цих проблем було менше.
   Свято останнього дзвоника в Адамiвцi мало походило на офiцiйний захiд. Воно проходило якось по-домашньому. Перед строєм випускникiв простелена гiрлянда з кленового листа. Випускники дружно перешагують через неї. Це символiчний крок до нового життя. А тим часом мiсце їх занимають випускники майбутнього року. На святi присутнi мами випускникiв. Вони вручають своїм дiтям обереги - вишитi рушники "на щастя, на долю"...
   Багато пiсень було проспiване в цей день, веселих та сумних. Й всюди iз своїм баяном встигав Валерiй Якович. Випускники вручили йому таємний конверт, який можна буде скрити лише у 2015 роцi.
   Ось звучить останнiй дзвоник. Його подає вiдмiнник, першокласник Дiма Даниленко. Останнiй дзвоник нашого тисячолiття. Слiдуючий прозвучить вже в ХХI сторiччi.
   Пiсля свята вiдбулася зустрiч педагогiчного колективу iз Павлом Михайловичем Iгумновим. На нiй було обговорено проблеми, якi турбують сьогоднi вчителiв й директора школи". (40)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "У школi козацько-лицарського виховання повинно бути козацьке учнiвське самоврядування, але з гарантуванням прав берегинi. Тому в школi є Узгоджувальна Рада Джур та Дан, яка складається з Ради отаманi загонiв та Ради Дан (Берегинь) загонiв.
   До Узгоджувальної Ради Джур та Дан на правах спiвголiв Ради входить Головний отаман Ради Джур та Дан та Головна Берегиня Ради Джур та Дан.
   Узгоджувальна Рада Джур та Дан разом iз Писарем Ради Джур та Дан складає Координацiйну Раду цiкавих справ.
   Отаманiв та Берегинь обирають на класних зборах джур та дан термiном на один навчальний рiк". (41)
  
  
  УКРАЇНСЬКОМУ КОЗАЦТВУ БУТИ!
  Свято юних козачат
  
   "В Бiлгород-Днiстровському районi святкувався Мiжнародний День захисту дiтей. Якщо в минулi роки проводилися загальнорайоннi заходи, то у цьому роцi свята дитинства вiдбулися практично у всiх сiльських радах.
   Традицiйно з веселощами та солодощами пройшло це свято у Випасному, Старокозачому, Удобному, Козацькому. А у Адамiвцi цей день одночасно святкувався i як свято юних козакiв. З цiєї нагоди в село з"їхалися гостi - дорослi козаки та козачата з Одеси, Бiлгород-Днiстровського, Комiнтернiвського та Саратського районiв - всього бiльше 70 чоловiк.
   У програмi свята - прийом козачат до наступного ступеня - молодих козакiв, козацько-спортивна гра "Джура".
   На лiнiйцi вишикувались загони джур та дан iм. Б.Хмельницького, П.Полуботка, П.Сагайдачного, Б.Вишневецького, I.Мазепи.
  У президiї - заступник голови Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнов, директор Адамiвської школи В.Я.Тимофєєв, Адамiвський сiльський голова А.М.Коноваленко, Бiлгород-Днiстровський паланковий отаман Л.Г.Городецький, крайовий писар Українського Чорноморського козацтва В.А.Федоренко, отамани О.П.Царенков, М.К.Маринеску, I.В.Коваль, поважнi козаки.
  Урочисто проспiвали Гiмн України (пiд акомпанемент директора школи, який грав на баянi) та за давньою козацькою традицiєю зачитали "Отче наш".
  Козачата промовляли обiтницю молодого козака, пiдходили до вiкони Божої Матерi - святої заступницi козакiв, до прапора.
  Директор школи (полковник Українського козацтва), положивши козачатi на лiве плече шаблю, урочисто промовляє:
  - Тепер ти рiвний серед рiвних, козак серед козакiв! Слава козаку!
  Козача вiдповiдало: - Слава Українi! Слава козакам!
  Дiвчата вiд берегинi В.Н.Гриценко отримували вербового прутика iз словами:
  - Матiнко-Україно тебе благословляє!
  Дiти ставили "печатку" у Євангелiї, дякували за хлiб-сiль, який їм подавав обозний їз словами: - Треба буде - подiлимось! Треба буде - допоможемо!
  Отримували дружнє "прикладання" до лобу перначем вiд отамана, який разом з цим промовляв:
  - Хай тебе бiс не бере! Iди собi з Богом! - та йшли пiд шабельний "вiнок", який тримали козаки.
  Пiсля посвяти дiти дали концерт. Танцювали українськi танцi (керiвник - Н.П.Галицька), спiвали козацьких пiсень. Закiнчили лiнiйку улюбленою - "Їхав козак на вiйноньку".
  Шефи - сiльськогосподарськi кооперативи iм. Шевченка, "Едем", "Фенiкс", приватно-орендне пiдприємство "Промiнь" (керiвники Г.Ф.Даниленко, В.М.Вронський, В.О.Козубенко, М.I.Бурлай) пiдготували козачатам солодкий стiл.
  Пiсля солодощiв свято продовжувалося на стадiонi, де пройшла козацька спортивна гра "Джура", а дорослi козаки зiбралися у конференц-залi обговорити питання розвитку козацтва.
  Заступник голови Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнов оголосив тексти розпоряджень голiв облдержадмiнiстрацiї С.Р.Гриневецького та райдержадмiнiстрацiї I.В.Дегтярьова про створення при адмiнiстрацiях Координацiйних рад вiдповiдних рiвней з розвитку Українського козацтва, основними завданнями яких є максимальне використання можливостей козацьких органiзацiй як у господарськiй дiяльностi, так i в питаннi патрiотичного виховання молодi.
  Крайовий писар Українського Чорноморського козацтва В.А.Федоренко ознайомив козакiв з економiчними аспектами дiяльностi Українського козацтва. Сьогоднi козаки беруть активну участь у фермерському руху. У перспективi вони мають намiр взяти на себе вирощування сої та виробництво продукцiї з неї. Мета розробленого проекту - вiдпрацювати виробничий ланцюжок вiд поля до споживача у виглядi готової продукцiї з сої...
  По закiнченню ради було прийнято у лицарi Українського козацтва козакiв Софiївського стану С.Лiшика, I. та А.Сирбу, якi пройшли випробувальний термiн...
  Роз"їжджаючись, гостi дякували педагогiчному колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання за гостиннiсть та за велику роботу з пiдготовцi та проведенню козацько-лицарського свята." (42)
  
  
  КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ
  
   "Районна державна адмiнiстрацiя видала розпорядження про створення Координацiйної ради з питань розвитку Українського козацтва в районi. Ранiше про необхiднiсть вiдродження козацтва на Українi говорилося в двох Указах Президента України. Є на цю тему й розпорядження обласної адмiнiстрацiї. Є початок вiдродження кращих традицiй українського козацтва.
   В однiй з наших публiкацiй ми вже повiдомили про те, як органiзовано козацько-лицарське виховання в Адамiвськiй школi. А нещодавно менi довелося стати свiдком посвячення в козаки учнiв все ж тiєї Адамiвської школи. Ритуал цей став вже тут традицiйним.
   Емоцiйний ритуал. Школярам вiн, звiсно, запам"ятається на все життя. На урочисту лiнiйку вишикувалася вся школа, хоча вже почалися канiкули. Але таку подiю, як посвяту в козаки, пропускати негоже. Сьогоднi у школярiв багато гостей. З Одеси приїхав крайовий писар Валентин Федоренко, з Бiлгорода-Днiстровського - отаман районного козацтва Леонiд Городецький. Є тут представники козацької старшини, заступник голови районної державної адмiнiстрацiї Павло Iгумнов. З Миколаївцi-Новоросiйської, що в Саратському районi, приїхали школярi-друзi Адамiвських козачат.
   Звучить Гiмн України. Його виконують всi учасники урочистої лiнiйки. Пiд звуки козацького маршу вносяться державний та козацький прапори. Командири всiх чотирьох загонiв (5-8 класи) рапортують пану полковнику Л.Городецькому. У кожного загону не тiльки своє найменування, а й пiсня. Пiсня ж, звiсно, козацька. Вона виконується юними козаками зразу ж пiсля рапорту.
   - Менi завжди приємно бувати у вашiй школi, - звернувся до школярiв отаман, - бачити вашi добрi, щасливi обличчя. Ви - наша змiна та опора.
   Далi отаман зачитує слова молитви "Отче наш". Козаки та козачки хором повторюють її за ним. Ритуал посвяти в козаки, або, iншими словами, в громадську юнацьку органiзацiю "Молода Сiч". Дiйство хвилює. Майбутнi козаки присягають на Євангелiї. Потiм переломлюється хлiб. Його шматочки посвяченi обмокують в сiль й їдять. "Тепер ти рiвний серед рiвних! Козак серед козакiв!" - провозглашає отаман. "Слава Українi!" - звучить у вiдповiдь.
   Дорослi козаки, вишикувавшись двома шеренгами, скрiщують над головами козацькi шаблi. По цьому живому коридору пiд дзвiн клинкiв й проходять посвяченi козаки. До обряду також входить цiлування вiкони й козацького прапора.
   Джурам та данам (хлопчакам та дiвчаткам) вручаються посвiдчення iз кольоровими фотографiями їх володарiв. Тепер всi вони члени органiзацiї "Молода Сiч". Посвiдчення вручаються також пiд дзвiн клинкiв.
   "Слава козакам! Слава Українi!" - вигукує отаман. Юнi козаки трикратно вiдповiдають йому тими ж словами. Полку козацтва прибуло. А тим часом в одному з класiв накривається солодкий фуршетний стiл iз морозивом, пирiжками. Потiм свято було продовжено на сiльському стадiонi.
   Як вже казалося вище, розвитку козацького руху придiляється неабияка увага самих вищих ешелонiв влади - на рiвнi Президента й уряду держави. В найближчий час в багатьох селах району будуть створенi козацькi куренi. На цей перiод в мiстi та районi налiчується близько тисячi козакiв. Ряди їх постiйно поповнюються. Ось i на святi в Адамiвцi мiсцевий курiнь поповнився трьома дорослими козаками. Їх прийом пройшов у тiй же урочистiй обстановцi, як й посвячення в юнi козаки.
   - Ми не рвемося до влади, - сказав отаман Леонiд Городецький, - наша мета допомагати людям, виховувати юне поколiння на кращих традицiях козацтва та лицарства.
   Хочеться вiрити, що досвiд Адамiвської школи - школи козацько-лицарського виховання зацiкавить керiвникiв та вихователiв шкiл всього району. Нехай ж вiдродяться й нiколи не вмирають славнi традицiї козакiв, наших героїчних предкiв". (43)
  
  
  
  БIЛГОРОД-ДНIСТРОВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМIНIСТРАЦIЯ
  РОЗПОРЯДЖЕННЯ
  Про заходи щодо пiдтримки розвитку та дiяльностi Українського козацтва в Бiлгород-Днiстровському районi
  
   Вiдповiдно до Указiв Президента України вiд 04.01.95 р. Љ14/95 "Про вiдродження iсторико-культурних та господарських традицiй Українського козацтва", вiд 06.10.99 р. Љ1283/99 "Про Координацiйну раду з питань розвитку Українського козацтва" та розпорядження голови Одеської обласної державної адмiнiстрацiї вiд 10 травня 2000 року Љ313/А-2000 "Про заходи щодо пiдтримки розвитку та дiяльностi Українського козацтва в Одеськiй областi":
   1. Утворити при головi райдержадмiнiстрацiї Координацiйну раду з питань розвитку Українського козацтва на територiї Бiлгород-Днiстровського району та затвердити її склад (додаток 1).
   2. Затвердити Положення про Координацiйну раду з питань розвитку Українського козацтва на територiї Бiлгород-Днiстровського району (додаток 2).
   3. Рекомендувати сiльським головам, керiвникам пiдприємств та установ, незалежно вiд форм власностi, надавати пiдтримку в дiяльностi мiсцевих козацьких органiзацiй, здiйснення їх статутних завдань.
   4. Вiддiлам районної державної адмiнiстрацiї: освiти (Баришева К.В.), у справах сiм"ї та молодi (Кузаконь Т.П.), питань фiзичної культури та спорту (Дьяченко Р.П.), з питань оборонної i мобiлiзацiйної роботи (Ткаченко П.М.), культури (Кiсе В.Д.), службi у справах неповнолiтнiх райдержадмiнiстрацiї (Щербань О.I.) в межах повноважень:
   - максимально використовувати можливостi козацьких органiзацiй щодо вiйськово-патрiотичного виховання;
   - практикувати проведення спортивних змагань, спартакiад за участю допризовної молодi;
   - сприяти створенню козацьких самодiяльних колективiв, органiзацiй та проведенню фестивалю козацької творчостi, вiдродженню та популяризацiї iсторичних, патрiотичних i культурних традицiй Українського козацтва.
   5. Управлiнню з питань надзвичайних ситуацiй та цивiльного захисту населення райдержадмiнiстрацiї (Вахмянiн С.В.), районному вiддiлу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (Медвецький В.С.) при необхiдностi залучати регiональнi козацькi формування до участi у заходах щодо пiдтримки громадського порядку, попередження правопорушень, спiльних дiй у надзвичайних ситуацiях.
   6. Сiльвиконкомам, управлiнню агропромислового комплексу райдержадмiнiстрацiї (Аблов В.Ф.), районному вiддiлу земельних ресурсiв (Писарогло I.В.) сприяти козакам в органiзацiї селянських (фермерських) господарств вiдповiдно до дiючого законодавства України.
   7. Мiсцевим засобам масової iнформацiї (Лапчук О.М., Добринiна Т.О., Цвiгуненко О.М.) широко висвiтлювати дiяльнiсть козацтва в регiонi.
   8. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнова.
  
  Голова районної державної адмiнiстрацiї I.В.Дегтярьов.
  м. Бiлгород-Днiстровський, 01 червня 2000 року Љ204/2000.
  
  ДОДАТОК 1
  до розпорядження голови районної державної адмiнiстрацiї Љ204/2000 вiд 01.06.2000 року
  СКЛАД
  Координацiйної ради при головi райдержадмiнiстрацiї з питань розвитку Українського козацтва в Бiлгород-Днiстровському районi
  
   Iгумнов Павло Михайлович - заступник голови районної державної адмiнiстрацiї, голова Координацiйної Ради.
   Логiнов Геннадiй Вiкторович - завiдуючий вiддiлом органiзацiйної i кадрової роботи та з питань нагород, заступник голови Координацiйної ради.
   Городецький Леонiд Григорович - паланковий отаман Бiлгород-Днiстровської паланки Українського козацтва, полковник Українського козацтва, заступник голови Координацiйної ради.
   Тимофєєв Валерiй Якович - директор Адамiвської загальноосвiтньої школи I-II ступеня, паланковий лицар Бiлгород-Днiстровської паланки Українського козацтва, полковник Українського козацтва, секретар Координацiйної ради.
  Члени ради:
   Аблов Валерiй Федорович - заступник голови райдержадмiнiстрацiї, начальник управлiння агропромислового комплексу райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань агропромислової дiяльностi козацьких осередкiв.
   Вахмянiн Сергiй Васильович - завiдуючий вiддiлом з питань надзвичайних ситуацiй та цивiльного захисту населення райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань участi козацьких формувань у заходах щодо пiдтримки громадського порядку, попередження правопорушень, дiй у надзвичайних ситуацiях.
   Волобоєв Вiктор Тимофiйович - заступник вiйськового комiсару (за згодою), консультант з питань вiйськово-патрiотичної роботи в козацьких осередках.
   Дьяченко Раїса Петрiвна - завiдуюча вiддiлом фiзичної культури та спорту райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань спортивно-оздоровчої роботи в козацьких осередкiв.
   Кiсе Василь Дмитрович - завiдуючий вiддiлом культури райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань культурно-освiтньої роботи в козацьких осередках.
   Кузаконь Тетяна Петрiвна - завiдуюча вiддiлом у справах сiм"ї та молодi райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань козацько-лицарського виховання дошколярiв, школярiв та молодi.
   Крилов Олександр Михайлович - командир бригади ППО (за згодою), консультант з питань вiйськово-патрiотичної роботи в козацьких осередках.
   Лесюкевич Василь Миколайович - командир прикордонної застави (за згодою), консультант з питань вiйськово-патрiотичної роботи в козацьких осередках.
   Писарогло Iван Васильович - начальник вiддiлу земельних ресурсiв, консультант з питань агропромислової дiяльностi козацьких осередкiв.
   Ткаченко Павло Михайлович - головний спецiалiст вiддiлу оборонної та мобiлiзацiйної роботи райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань вiйськово-патрiотичної роботи в козацьких осередках.
   Шемелюк Микола Євгенович - головний спецiалiст оргвiддiлу по взаємодiї з полiтпартiями, громадськими органiзацiями райдержадмiнiстрацiї, консультант з питань взаємодiї органiв державної влади та козацьких осередкiв.
  
   Заступник голови районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнов.
  
  ДОДАТОК 2
  до розпорядження голови районної державної адмiнiстрацiї Љ204/2000 вiд 01.06.2000 року
  ПОЛОЖЕННЯ
  про Координацiйну раду з питань розвитку Українського козацтва
  в Бiлгород-Днiстровському районi
  
  1. Координацiйна рада з питань розвитку Українського козацтва в Бiлгород-Днiстровському районi (далi - Координацiйна рада) є консультативно-дорадчим органом райдержадмiнiстрацiї; утворена з метою сприяння подальшого розвитку i органiзацiї в районi Українського козацтва.
  2. У своїй дiяльностi Координацiйна рада керується Конституцiєю України, законами України, указами Президента України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України та iнших органiв центральної виконавчої влади, розпорядженнями облдержадмiнiстрацiї, райдержадмiнiстрацiї та цим Положенням.
  3. Основними завданнями Координацiйної ради є:
  - сприяння розвитку в районi козацького руху;
  - аналiз стану розвитку Українського козацтва в районi та координацiя взаємодiї органiв виконавчої влади i козацьких органiзацiй у сферi вiдродження iсторико-культурних та господарських традицiй Українського козацтва в районi.
  4. Координацiйна рада вiдповiдно до покладених на неї завдань:
  - вивчає та аналiзує стан розвитку козацтва в районi;
  - вносить у встановленому порядку пропозицiї щодо формування державної полiтики у сферi вiдродження, розвитку iсторичних, патрiотичних, господарських та культурних традицiй Українського козацтва;
  - взаємодiє з органами виконавчої влади щодо дiяльностi козацьких органiзацiй, вносить пропозицiї стосовно патрiотичного виховання, органiзацiї фiзкультурно-спортивної та культурно-просвiтницької роботи серед молодi;
  - сприяє укомплектуванню окремих пiдроздiлiв Збройних Сил України та iнших вiйськових формувань призовниками, що є членами козацьких органiзацiй;
  - сприяє охоронi пам"яток iсторiї та культури, природоохороннiй i науково-пошуковiй роботi, органiзацiї та проведенню фестивалiв козацької творчостi, спортивних змагань, вносить у встановленому порядку пропозицiї щодо вiдновлення iсторичних назв, пов"язаних з iсторiєю Українського козацтва;
  - здiйснює через засоби масової iнформацiї роз"яснювальну роботу з проблем Українського козацтва, вiдродження та розвитку його iсторичних, патрiотичних, господарських i культурних традицiй.
  5. Координацiйна рада має право:
  - одержувати в установленому порядку вiд органiв виконавчої влади i мiсцевого самоврядування, пiдприємств, установ та органiзацiй району iнформацiю, документи, матерiали i статистичнi данi з питань, що належать до її компетенцiї;
  - утворювати в разi потреби тимчасової робочi та експертнi групи, залучати у встановленому порядку для участi в їх роботi спецiалiстiв органiв виконавчої влади (за погодженням їх керiвникiв) та мiсцевого самоврядування, науковцiв, представникiв громадських органiзацiй;
  - заслуховувати на засiданнях iнформацiї керiвникiв органiв виконавчої влади, пiдприємства, пiдпорядкованих райдержадмiнiстрацiї, установ i органiзацiй з питань, визначених Координацiйною радою.
  6. Координацiйна рада здiйснює свою дiяльнiсть на громадських засадах. Органiзацiйною формою роботи Координацiйної ради є засiдання, якi проводяться в мiру потреби, але не рiдше одного разу у квартал. Координацiйна рада правомочна вирiшувати питання, якщо на її засiданнi присутнi бiльш як половина її членiв.
  Рiшення Координацiйної ради приймаються бiльшiстю голосiв присутнiх на засiданнi ради членiв i оформлюються протоколами. У разi. Якщо член Координацiйної ради не згоден з її рiшенням або не може бути присутнiм на засiданнi, вiн має право висловити свою думку з питань, що розглядаються, письмово.
  7. Координацiйна рада систематично iнформує громадськiсть про свою дiяльнiсть i прийнятi рiшення через засоби масової iнформацiї.
  
  Заступник голови районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнов.
  
   На Дев"ятнадцятiй нашiй Козацькiй Радi погодили план роботи Координацiйної ради та вирiшили подати його на затвердження до районної державної адмiнiстрацiї.
  
  ПЛАН РОБОТИ
  Координацiйної ради з питань розвитку Українського козацтва
  в Бiлгород-Днiстровському районi
  
   Перiод Термiни Мета перiоду
  I Формувальний 2000-2002,
  2,5 роки Надання органiзацiйно-методичної допомоги у формуваннi цiлiсної системи роботи козацтва в районi.
  II Розвивальний 2003-2005,
  3 роки Надання органiзацiйно-методичної допомоги у розвитку цiлiсної системи роботи козацтва в районi.
  III Стабiлiзуючий 2006-2010,
  5 рокiв Надання органiзацiйно-методичної допомоги у нарощуваннi зусиль державотворчого характеру в дiяльностi козацтва в районi.
  
  ПЛАН
  роботи Координацiйної ради на формувальний перiод (2000-2002 роки)
  
   Етапи Термiни етапiв,
  термiни контролю Засiдання Ради Мета етапу
  А Пiдготовчий VI-IХ.2000 (4 мiс) 1. VII.2000
  2. ХII.2000 Органiзацiя та налагодження плiдної роботи Координацiйної ради.
  Б Концептуально-
  проектно-
  дiагностичний Х-ХII.2000 (3 мiс) 3. ХII.2000 Експертна оцiнка та корекцiя необхiдних методичних матерiалiв для роботи Координацiйної ради та козацтва в районi.
  В Органiзацiйно-прогнозуючий I-VI.2001 (6 мiс) 4. III.2001
  5. VI.2001 Надання органiзацiйно-методичної допомоги з органiзацiї цiлiсної системи роботи козацтва в районi.
  Г Формувально-розвивальний VII.2001-VI.2002
  (1 рiк) 6. IХ.2001
  7. ХII.2001
  8. III.2002
  9. VI.2002 Надання органiзацiйно-методичної допомоги з формування та розвитку цiлiсної системи роботи козацтва в районi.
  Д Результативно-узагальнюючий VII-ХII.2002 (6 мiс) 10. IХ.2002
  11. ХII.2002 Аналiз стану та корекцiя органiзацiйно-методичної роботи з формування цiлiсної системи роботи козацтва в районi.
  
  ПЛАН
  органiзацiйно-методичної роботи Координацiйної ради
  
   1. Засiдання Координацiйної ради (додається).
   2. Проведення експертної оцiнки та корекцiя методичних посiбникiв:
  А. Робота з дошкiльнятами та їх батьками з козацько-лицарського виховання. Вересень 2000. Федорова Л.В., Кузаконь Т.П., Тимофєєв В.Я.
  Б. Робота у школi з козацько-лицарського виховання. Листопад 2000. Кузаконь Т.П., Баришева К.В., Тимофєєв В.Я.
  В. Робота з молоддю з козацько-лицарського виховання. Лютий 2001. Кузаконь Т.П., Тимофєєв В.Я.
  Г. Робота з вiйськово-патрiотичного виховання в козацьких осередках. Лютий 2001. Волобоєв В.Т., Крилов С.М., Лесюкевич В.М.
  Д. Робота сiльських та селищних голiв та мiсцевих осередкiв козацтва з державотворення. Лютий 2001. Шемелюк М.Є.
  Е. Робота силових структур та мiсцевих осередкiв козацтва щодо пiдтримки громадського порядку, попередження правопорушень, спiльних дiй у надзвичайних ситуацiях. Травень 2001. Вахмянiн С.В., Медвецький В.С.
  Ж. Робота мiсцевих осередкiв козацтва та вiдповiдних державних структур у сферi агропромислового виробництва. Травень 2001. Аблов В.Ф., Писарогло I.В.
  З. Спортивна робота у мiсцевих козацьких осередках. Травень 2001. Дьяченко Р.П.
  I. Самодiяльна творчiсть у мiсцевих козацьких осередках. Травень 2001. Кiсе В.Д.
  К. Духовно-iдеологiчна робота у мiсцевих козацьких осередках. Жовтень 2001. Iгумнов П.М., Логiнов Г.В., Городецький Л.Г., Тимофєєв В.Я.
  3. Надання (в разi необхiдностi) органiзацiйної та методичної допомоги (консультацiй) мiсцевим осередкам козацтва з таких питань (постiйно):
  А. Вiдродження та популяризацiя iсторичних, патрiотичних, культурних традицiй Українського козацтва. Всi члени Координацiйної ради.
  Б. Залучення регiональних козацьких формувань до участi в заходах щодо пiдтримки громадського порядку, попередження правопорушень, спiльних дiй у надзвичайних ситуацiях. Вахмянiн С.В., Медвецький В.С.
  В. Вiйськово-патрiотичне виховання в козацьких осередках. Ткаченко П.М., Волобоєв В.Т., Крилов С.М., Лесюкевич В.М.
  Г. Спортивно-оздоровча робота в козацьких осередках. Дьяченко Р.П.
  Д. Культурно-освiтня робота в козацьких осередках. Кiсе В.Д., Баришева К.В., Кузаконь Т.П., Щербань О.I., Тимофєєв В.Я.
  Є. Патрiотичне виховання дошколят, школярiв та молодi. Баришева К.В., Кузаконь Т.П., Щербань О.I., Тимофєєв В.Я.
  Ж. Агропромислова дiяльнiсть козацьких осередкiв. Аблов В.Ф., Писарогло I.В.
  З. Висвiтлення дiяльностi козацтва в регiонi у мiсцевих засобах масової iнформацiї. Лапчук С.М., Добринiна Т.О., Цвiгуненко О.М.
  4. Органiзацiя науково-практичних конференцiй:
  А. Для робiтникiв дитячих дошкiльних закладiв (завiдуючих та вихователiв) "Козацько-лицарське виховання у дошкiльних закладах. Виховання козачати та лелi". Червень 2001. Федорова Л.В., Тимофєєв В.Я.
  Б. Для працiвникiв шкiл (заступникiв директора з виховної роботи, педагогiв-органiзаторiв) "Козацько-лицарське виховання в школi. Виховання джури та дани". Квiтень 2001. Блiнов Г.Ю., Тимофєєв В.Я.
  5. Органiзацiя семiнарiв-практикумiв:
  А. Для сiльських, селищних голiв "Взаємодiя сiльського, селищного голови з мiсцевим осередком козацтва в державотворчiй роботi". Вересень 2001. Шемелюк М.Є., Логiнов Г.В., Городецький Л.Г.
  Б. Для осавулiв по роботi з школярами та молоддю мiсцевих козацьких осередкiв. Сiчень, квiтень 2001. Тимофєєв В.Я., Кузаконь Т.П.
  В. Для осавулiв по роботi з дорослим населенням. Серпень 2001. Логiнов Г.В., Городецький Л.Г., Тимофєєв В.Я.
  
  ЗАСIДАННЯ
  Координацiйної ради (Формувальний перiод, 2000-2002)
  
  А етап. Пiдготовчий.
  1. Липень 2000.
   1. Про створення Координацiйної ради та її завдання. Iгумнов П.М.
   2. Коротка iнформацiя Городецького Л.Г. про сучасний стан козацтва у районi.
   3. Завдання Українського козацтва на сучасному етапi. Тимофєєв В.Я.
   4. Розподiл обов"язкiв мiж членами Координацiйної ради.
   5. Затвердження плану роботи на I перiод: формувальний.
  2. Вересень 2000.
   1. Аналiз стану розвитку Українського козацтва в районi. Городецький Л.Г.
   2. Експертна оцiнка Концепцiї розвитку Українського козацтва в районi. Тимофєєв В.Я.
   3. Затвердження плану роботи на Б етап.
   4. Затвердження плану роботи на II-III перiоди (2003-2010).
   5. Поточнi справи.
  
  Б етап. Концептуально-проектно-дiагностичний.
  3. Грудень 2000.
   1. Експертна оцiнка перспективного плану-програми дiяльностi Українського козацтва в районi. Тимофєєв В.Я.
   2. Експертна оцiнка пiдготовлених методичних матерiалiв.
   3. План роботи на В етап.
   4. Поточнi справи.
  
  В етап. Органiзацiйно-прогнозуючий.
  4. Березень 2001.
   1. Експертна оцiнка пiдготовлених методичних матерiалiв.
   2. Органiзацiя роботи з основних напрямкiв дiяльностi Координацiйної ради. Експертна оцiнка програми дiяльностi Координацiйної ради: органiзацiйна робота.
   3. Поточнi питання.
  5. Червень 2001.
   1. Експертна оцiнка пiдготовлених методичних матерiалiв.
   2. Органiзацiя роботи з основних напрямкiв дiяльностi Координацiйної ради. Експертна оцiнка дiяльностi Координацiйної ради: програма - духовно-iдеологiчна робота; вiйськово-патрiотична робота.
   3. План роботи на Г етап.
   4. Поточнi справи.
  
  Г етап. Формувально-розвивальний.
  6. Вересень 2001.
   1. Стан та перспективи розвитку Українського козацтва та силових структур щодо пiдтримки громадського порядку, попередження правопорушень, спiльних дiй у надзвичайних ситуацiях. Вахмянiн С.В., Медвецький В.С.
   2. Про стан спортивно-оздоровчої роботи з козацькою молоддю, проведення спортивних змагань, спартакiад за участю допризовної молодi. Дьяченко Р.П.
   3. Поточнi справи.
  7. Грудень 2001.
   1. Про взаємодiю осередкiв Українського козацтва з мiсцевими органами влади на територiї сiльських рад: Адамiвської, Староцаричанської, Старокозацької. Сiльськi голови, отамани мiсцевих осередкiв козацтва.
   2. Взаємодiя державних органiв влади та мiсцевих осередкiв козацтва у агрогосподарчої дiяльностi. Аблов В.Ф., Писарогло I.В.
   3. Поточнi справи.
  8. Березень 2002.
   1. Про хiд укомплектування окремих пiдроздiлiв ЗСУ та iнших формувань призовниками, що є членами козацьких органiзацiй. Ткаченко П.М., Волобоєв В.Т.,Крилов С.М., Лесюкевич В.М.
   2. Стан вiйськово-патрiотичної роботи в козацьких осередках, робота з допризовною молоддю. Ткаченко П.М., Волобоєв В.Т.
   3. Поточнi справи.
  9. Червень 2002.
   1. Про взаємодiю мiсцевих осередкiв Українського козацтва з вiддiлами райдержадмiнiстрацiї (освiти, у справах сiм"ї та молодi, служби у справах неповнолiтнiх) з питань виховання творчої особистостi козака-лицаря, захисника рiдної землi з яскраво вираженою українською нацiональною свiдомiстю i самосвiдомiстю, свiтоглядом i характером, високою мораллю i духовнiстю. Баришева К.В., Кузаконь Т.П., Щербань О.I., Тимофєєв В.Я.
   2. Про стан взаємодiї мiсцевих осередкiв козацтва з вiддiлом культури райдержадмiнiстрацiї щодо створення самодiяльних колективiв, органiзацiй та проведення фестивалiв козацької творчостi, вiдродження та популяризацiї iсторичних, культурних традицiй Українського козацтва. Кiсе В.Д.
   3. План роботи на Д етап.
   4. Поточнi справи.
  
  Д етап. Результативно-узагальнюючий.
  10. Вересень 2002.
   1. Взаємодiя мiсцевих осередкiв козацтва з сiльськими та селищними головами, керiвниками господарств щодо державотворчої та господарської дiяльностi. Шемелюк М.Є.
   2. Взаємодiя мiсцевих осередкiв козацтва з засобами масової iнформацiї у справi висвiтлення дiяльностi козацтва в районi та регiонi. Лапчук О.М., Добринiна Т.О., Цвiгуненко О.М.
   3. Поточнi справи.
  11. Грудень 2002.
   1. Аналiз стану розвитку Українського козацтва у районi та завдання на II перiод (розвивальний). Городецький Л.Г.
   2. Аналiз роботи Координацiйної ради за I перiод та завдання на II перiод. Iгумнов П.М.
   3. План роботи на II перiод.
   4. Поточнi справи.
  
   До Ради поступово кооптували представникiв-отаманiв куренiв (самостiйних та у складi паланки). Але особистiснi якостi наших районових та курiнних отаманiв не дали змоги дiєво працювати Координацiйнiй радi - отаманам бракувало авторитету (навiть на рiвнi громад!), практичних навичок та теоретичних знань з керiвництва громадськими органiзацiями, у них переважали iждивенческi настрої (ви, влада, нас, козакiв, напоїть-накормiть та iграшок дайте). Мiж козаками, що представляли козацькi органiзацiї, та керiвництвом району почалися непорозумiння щодо подальших шляхiв розвитку мiсцевого козацтва, його ролi в життi району й Рада з сiчня 2003 року припинила практичну роботу. Лише декiлька її членiв в 2003-2004 роках (Кузаконь Т.П., Щербань О.I., Баришева К.В. на чолi з секретарем Ради Тимофєєвим В.Я.) активно впроваджували в практику роботу те, що колись Рада спланувала...
   Влiтку працював над статтею для Мiнiстерства освiти i науки України "Адамiвська школа козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського району - Берегиня духу села". Епiграф - "Краще запалити свiчку, нiж хаяти темряву".
  
  
  30. ВЕРЕСЕНЬ-ГРУДЕНЬ 2000. КОЗАКУ - НАЙПЕРШЕ ЧЕСТЬ.
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "1 вересня пройшла традицiйна шкiльна лiнiйка, на якiй пролунав перший дзвоник.
   Лiнiйку проводили у новiй - "малiй" школi: на першому поверсi вiдкривався дитячий садок СК iм. Т.Г.Шевченка, на другому поверсi - нашi молодшi класи.
   На лiнiйку прийшли майже всi мешканцi села - яблуку не було де впасти. У святковому строю з козацькими прапорами учнi, з ними разом - учителi, за учнями - батьки, родичи.
   У президiї - методист районного вiддiлу освiти Федорова Л.В., голова СК iм. Т.Г.Шевченка Даниленко Г.Ф., сiльський голова Коноваленко А.М., директор школи Тимофєєв В.Я..
   Лунає святковий наказ - навчальний рiк розпочався!" (44)
  (Леля, Адамiвка. Љ2, вересень 2000)
  
   Загострилося полiтичне протистояння у суспiльствi, приводом до якого стали подiї навколо загибелi журналiста Г.Гонгадзе та "касетний" скандал, пов'язаний iз оприлюдненням О.Морозом записiв розмов Л.Кучми з високо посадовими особами, зробленими майором СБУ, одним з охоронцiв президента М.Мельниченком.
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "Восени 2000 року учнi школи багато працювали на полях СК iм.Шевченко, "Едем", ЧПП "Промiнь" та СК "Фенiкс". На заробленi грошi поїхали у Львiв (7-9 класи) та Одесу (5-6 класи).
   Багато вражень залишилося пiсля вiдвiдання iталiйського дворику, старовинної аптеки, музеїв, костьолу, де всiх зачарувала справжня органна музика. Найбiльше враження справив Високий замок.
   Учнi 5-5 класiв узнали багато цiкавого про життя i боротьбу мешканцiв Одеси, партизанiв з нiмецькими загарбниками, вiдвiдали мiський сад, зоопарк.
   Вiришили працювати ще краще, щоб поїхати у Київ!" (45)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "На початку жовтня 2000 року в Адамiвськiй школi козацько-лицарського виховання вiдбувся районний семiнар для педагогiв-органiзаторiв "10-рiччя Українського козацтва".
   На свято були запрошенi сiльський голова А.Коноваленко, отамани Л.Городецький, М.Скляренко, паланкова старшина - козаки А.Майстро, В.Якименко, О.Баранов.
   Пiсля посвяти у джури та дани пролунала "Рiч про Адамiвську Сiч" та усний журнал "Згадаймо праведних гетьманiв"...
   Керiвники семiнару - працiвники райво - Г.М.Трифонова, М.I.Ганєв, Т.Ю.Окатова, Л.В.Федорова вiдмiтили, що у методики козацько-лицарського виховання є майбутнє..." (46)
  
  ЗАПРОШЕННЯ НА ВЕЛИКУ РАДУ
  
   Вельмишановнi Валерiю Тимофєєв!
   Вiд iменi всiх українських козакiв вiтаю Вас з 10 рiчницею вiдродження українського козацтва i запрошую взяти участь в урочистостях, присвячених Дню Українського козацтва на свята Покрови Пречистої Богородицi 14 жовтня 2000 року.
   О 10.00 год. Вiдбудеться покладання квiтiв до пам"ятника Т.Шевченка.
   Голова Координацiйної Ради з питань розвитку Українського козацтва при Президентовi України, Гетьман Українського козацтва I.Бiлас.
  
  
  ВЕЛИКА РАДА
  
   "14 жовтня цього року в Києвi вiдбулася ювiлейна Велика рада Українського козацтва, при свячена його 10-ї рiчницi. Представники наших паланкового та мiських козацьких товариств, на чолi з Л.Городецьким, М.Скляренко та О.Царенковим, прийняли активну участь у її проведеннi.
   На Радi, за вагомий внесок у справу розквiту козацтва, значна група козакiв Одеського краю (областi) була нагороджена урядовими та козацькими нагородами. Зокрема, отримав нагороду i губернатор нашої областi козак С.Р.Гриневецький.
   У зв"язку з 10-ю рiчницею вiдродження козацтва, Президент Л.Кучма дав доручення урядовi та ряду мiнiстерств i вiдомств, спрямованi на розвиток козацького руху.
   Згiдно з документом, до 15 грудня має бути розроблений проект Нацiональної програми вiдродження i розвитку iсторико-культурних, вiйськових, духовних i господарських традицiй Українського козацтва.
   У документi наголошується, що необхiдно постiйно проводити заходи щодо широкого залучення козацьких товариств до вiйськово-патрiотичного виховання, органiзацiї фiзкультурно-спортивної, туристсько-краєзнавчої i культурно-просвiтницької роботи серед школярiв. А також щодо збiльшення ролi Українського козацтва в пiдготовцi молодi до вiйськової служби.
   Щодо дiяльностi Українського козацтва на територiї нашого району - звертайтеся за телефонами: 3-05-70 - паланковий отаман, 76-340 - паланковий писар". (47)
  
  
  Наприкiнцi 2000 року процес реформування освiти в Українi вступив у нову фазу свого розвитку. На початку вересня було обнародувано проект "Концепцiї 12-рiчної середньої загальноосвiтньої школи". Її поява обґрунтовувалася тим, що iнтеграцiя i глобалiзацiя соцiальних, економiчних та культурних процесiв, перспективи розвитку української держави потребують випереджаючого, глибокого оновлення системи освiти. Суть змiн становлять демократизацiя, iндивiдуалiзацiя та прагматизацiя навчального процесу.
  Змiст нової освiтньої концепцiї передбачав:
   1. Перехiд до 12-рiчної системи освiти в середнiй школi, як умови для iнтелектуального, соцiального, морального й фiзичного розвитку й саморозвитку учнiв, виховання громадянина-патрiота, створення надiйного фундаменту для формування демократичного суспiльства;
   2. Зростання в навчальному процесi вмiння здобувати iнформацiю з рiзних джерел, переробляти й застосовувати її для iндивiдуального розвитку й самовдосконалення людини;
   3. Посилення практичного й виховного спрямування освiти;
   4. Диференцiацiю та iндивiдуалiзацiю навчання i виховання учнiв, створення умов для їх саморозвитку й самовизначення, осмисленого визначення своїх можливостей i життєвих цiлей;
   5. Забезпечення безперервностi освiти молодi;
   6. Зростання значення в життi загальноосвiтньої школи органiв громадського самоуправлiння (учнiвськi збори, батькiвськi збори, опiкунська рада, наглядова рада тощо) та колегiального органу управлiння (педагогiчна рада);
   7. Посилення виховної та органiзаторської функцiй вчителя, стимулювання дiалогової форми спiлкування з учнями, переходу вiд авторитарної педагогiки до педагогiки особистiсно зорiєнтованої, комунiкативної.
   Наша виховна система й була направлена на виконання цих завдань.
   В центрi Києва 15-26 грудня функцiонувало наметове мiстечко опозицiонерiв - "Україна без Кучми". Всупереч їм протягом сiчня 2001 року у багатьох мiстах України вiдбулися мiтинги на пiдтримку Президента.
   В жовтнi ми з донькою - Свiтланою - вчителькою iсторiї України Адамiвської школи козацько-лицарського виховання отримали запрошення на мiжнародну конференцiю "Дитина у сучасному суспiльствi" та пропозицiю виступити iз досвiдом роботи з козацько-лицарського виховання в навчальному закладi.
   Основний лейтмотив нашого виступу - нацiональна iдея - козацтво - генералiзацiя цiнностей i творчих досягнень культурно-iсторичної спiльноти в її самобутньому обличчi та самоусвiдомленнi, що мобiлiзує громадську волю на продовження справи предкiв i здiйснення мiсiї народу в свiтi (планетарному i космiчному).
  
  ДИТИНА В СУЧАСНОМУ СУСПIЛЬСТВI
  
   "В Одесi вiдбулася мiжнародна науково-практична конференцiя "Дитина в сучасному суспiльствi". Педагоги-науковцi та практики з 15 країн (переважно слов"янських) зiбралися, щоб обговорити сучасний стан, шляхи полiпшення виховання та навчання дiтей у освiтньому просторi.
   На пленарному засiданнi провiднi фахiвцi в галузi педагогiки i психологiї дитини (академiки Чебикiн О.Я., Сманцер А.П., професори Курлянд З.Н., Рангелова Е.М., Сонiн В.А. та iншi) подiлилися баченням шляхiв удосконалення виховання та освiти у своїх країнах.
   Промовцi наголошували, що своєрiдний вiрус - полiпшення, реформування процесу виховання i навчання - охопив сьогоднi практично весь свiт. Американцi, захiдно-європейцi знову задумалися над тим, що їм бракує академiчностi i мають намiр значно посилити обов"язковий компонент (той компонент, який чомусь весь час хочеться послабити у нас, на Українi).
   Освiта - це сфера життя суспiльства, яка не повинна залежати вiд полiтичної кон"юнктури, органiзацiйно-структурних i фiнансово-економiчних, змiстовно-методичних i кадрових проблем. Вона має забезпечувати поступальний розвиток суспiльства. Час освiти, яка полягає лише в пiзнаннi свiту, закiнчився. Пiзнання себе, свого "я", своїх прагнень i можливостей для самовизначення та кращої реалiзацiї своїх сил - нове гiдне гуманiзму завдання освiти - i навчання, i виховання. Освiта - це ще й проблема кримiналiзацiї чи некримiналiзацiї суспiльства. Країнi дорожче обходиться молода людина, яка перебуває за лаштунками волi. Краще навчати у вузi...
   На другий день працювали секцiї, на яких педагоги-практики розповiдали про органiзацiю навчально-виховної роботи у своїх колективах.
   У секцiї "Дитина в сучасному освiтньому просторi" цiкаво пролунали доповiдь "Українська нацiональна школа - школа козацько-лицарського виховання", яку пiдготував творчий колектив Адамiвської школи а озвучили батько й донька Тимофєєви Валерiй i Свiтлана та блiц-iнформацiя "Рiч про Адамiвську Сiч", з якою виступили учнi цiєї ж школи - джури та дани пiд керiвництвом вчителiв Лавриненко П.М., Гриценко В.Н., Галицької Н.П. (цей виступ показало телебачення по "Iнтеру" у програмi "Факти")...
   Педагоги у своїх виступах говорили, що нацiональна школа виступає як один iз важливих елементiв збереження i розвитку етнiчної спiльностi, її духовного ядра. Виховання - первинне, навчання - один iз засобiв виховання. Виховувати - значить органiзовувати життя. В правильному життi правильно ростуть дiти. Велике i складне питання, яке потребує вирiшення, - це формування духовного свiту особистостi. Мiж iншим, розумiння духовностi лише в суто релiгiйному дусi може ставити пiд сумнiв рацiональне знання, яке є основою освiти. У цiй суперечностi закладено проблему, яку маємо розв"язувати.
   Повiльнiсть реформ та глибина кризи в нашої країнi почасти є наслiдком прогалин у навчально-виховному процесi минулих часiв. Коли ставка була на вузького спецiалiста, а особистiсть розчинялася в корпоративних структурах. Тривалий час ми дотримувалися постулату про домiнування громадських iнтересiв перед цiннiстю окремої людини. Отже, гуманiстичнiй системi освiти триматися було нi на чому. А в результатi країна недоотримувала свiдомих громадян, творчих особистостей, носiїв культури...
   Незважаючи на всi кризовi явища, школа може стати важелем вiдродження. Не треба думати, нiби школа тiльки просить у суспiльства i держави. Важливо те, що школа дає суспiльству, бо освiтянський корпус, можливо, єдиний, хто по-справжньому ще дбає про дiтей, а школа - це, практично, єдиний iнститут, до якого ще не втратили довiри. Тому роль поводиря народу знову бере на себе учительство, бо ж воно - iнтелiгенцiя..." (48)
  
   16.11.2000 року провели в школi районне свято - 10-рiччя Вiдродження Українського козацтва, на якому були присутнi завучi з виховної роботи середнiх шкiл, педагоги-органiзатори восьмирiчних шкiл району, козаки Леонiд Городецький, Михайло Скляренко, Анатолiй Майстро, Павло Бiлоусенко, отець Павел (Стара Царичанка), методист з виховної роботи Трифонова Г.М., головний спецiалiст райдержадмiнiстрацiї Федорова Л.В., директор центру дитячо-юнацької творчостi Окатова Т.Ю...
  
  
  ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ ЮВIЛЕЙНОГО СВЯТА
  до 10-рiччя Вiдродження Українського козацтва 16.11.2000
  
  Якщо зумiємо через морально-етичнi об"єднання, церкви, спiлки, освiтнi товариства вiдродити свою душу - це i буде наш подвиг.
  
   1. 09.00 - 09.45 Урок: Українознавство (9 кл.) - Пiштiган О.А.
   Факультатив: Iсторiя та культура українського козацтва (7,8 кл.) - Тимофєєва С.В.
   Гурток: Художня вишивка (5-8 кл) - Подолько А.М.
   2. 09.45 - 10.00 Перехiд до актової зали.
  3. 10.00 - 10.20 Урочиста лiнiйка. П.М.Лавриненко.
   4. 10.20 - 10.40 Блiц-iнформацiя джур та дан "Рiч про Адамiвську Сiч". В.Н.Гриценко. Фрагмент виступу козачат Адамiвської школи козацько-лицарського виховання в Одесi на мiжнароднiй педагогiчнiй конференцiї "Дитина в сучасному свiтi".
   5. 10.40 - 10.55 Виступ козачат "Україна рiдна - козацька сторона". I.I.Корженко.
   6. 10.55 - 11.20 Прийом у козачата. В.Н.Гриценко, I.I.Корженко.
   7. 11.20 - 11.40 Виступи гостей. В.Н.Гриценко.
   8. 11.40 - 12.00 Усний журнал молодикiв та берегинь "Згадаємо праведних гетьманiв, що Україну боронили, навiк славу заслужили". К.М.Граждан.
   9. 12.00 - 12.10 Вiкторина "Чи знаєш ти минуле рiдного народу?". К.М.Граждан.
   10. 12.10 - 12.30 Козацькi забави. Н.П.Галицька.
   11. З 12.30 Конференцiя "Система виховної роботи школи козацько-лицарського виховання". П.М.Лавриненко.
   Працює виставка. Методичнi розробки ("Система козацького тiловиховання" - Галицька Н.П., "Система-розробки козацьких свят-сценарiїв" - Гриценко В.Н., "Родовiд" - Граждан К.М., "Козацька правосвiдомiсть" - Буравицька Р.М., "Козацька медицина" - Вронська В.М.), стенди, фотоальбоми...
  
  
  ВIДРОДЖЕННЯ - РОСТИМО ПАТРIОТIВ
  
   "Виповнилося десять рокiв, як на Українi офiцiйно було заявлено про вiдродження традицiй козацтва. Тому й зiбралися педагоги-органiзатори району в Адамiвськiй школi, знанiй своїми традицiями козацько-лицарського виховання.
   Вже у дворi школи гостинь зустрiчав її директор Тимофєєв Валерiй Якович - поборник козацько-лицарського виховання молодi. Про значущiсть шкiльного свята свiдчило те, що на нього були запрошенi козацькi отамани Л.Городецький, М.Скляренко, сiльський голова Адамiвки А.Коноваленко, священик отець Павел.
   Юнi козаки, одягненi у вiдповiдний однострiй, дiвчатка (берегинi) - в нацiональне українське вбрання. Свято почалося iз урочистої лiнiйки, яка нагадувала пiонерськi дружиннi збори минулих рокiв. Лунають урочистi рапорти, девiзи, загоновi пiснi. Їх приймає педагог-органiзатор Валентина Никифорiвна Гриценко.
   Далi починається урочистий прийом в козаки: хлопцiв - у джури, дiвчат - у дани. Треба сказати, що це досить хвилююче видовище. Батюшка освятив всi загоновi прапори. Кожен iз тих, хто вступав до лав козацтва, зачитав текст присяги козацької честi, тримаючи руку на Бiблiї. Потiм дiти пiдходять до батюшки. Хрестяться, прикладаються до вiкони та хресту, преклоняють колiна перед прапором. Потiм посвяченi-неофiти вiдламують кусень хлiба вiд загального короваю, пiдкреслюючи свою причетнiсть до козацького роду, його традицiй й звичаїв. Все це урочисто й хвилююче. Школярi, пройшовши всi цi ритуали, наче дорослiшають, повнiше вiдчувають вiдповiдальнiсть перед однолiтками й дорослими козаками.
   Пiсля прийому школяри провели блiц-iнформацiю "Рiч про Адамiвську Сiч". Потiм показали усний журнал про гетьманiв України, чиї iмена носять шкiльнi загони, показали козацькi забави.
   На протязi всього свята вiдчувалася зацiкавленiсть учнiв й учителiв. Душею свята залишався директор. Валерiй Якович змiг зацiкавити своєю iдеєю козацько-лицарського виховання весь шкiльний колектив. Почали роботу навiть спонтанно, але потiм накопичували матерiал, залучали батькiв, дорослих козакiв села.
   Дивує що вже в дитячому садку малята знайомляться iз традицiями й звичаями козацтва й стають наймолодшими його представниками-козаченятами. Це ж неабияк добре, що виховання дiтей, об"єднане єдиною iдеєю, починається з дошкiльного вiку й продовжується в юнацькому вiцi й далi у дорослому життi. У цiй методицi, безумовно, є майбутнє.
   Школа, батьки, дорослi козаки живуть як би однiєю сiм"єю й виконують загальне завдання - виховують в дiтях загальнолюдськi цiнностi: доброту, чеснiсть, взаємовиручку, повагу до жiнок й старих, схильнiсть до християнських цiнностей.
   Вважаю, що не випадково в селi немає правопорушень серед пiдлiткiв. Юнi козаки вчаться у старших лише хорошому. У них в загонах є, так би виразитись, посади: писар, хорунжий, суддя... Все, як у дорослих.
   Школярi пишаються своїми посвiдченнями. Вони виконанi типографськими засобами. В них, як в солiдних посвiдченнях особи, є всi атрибути - фотографiя, печатка, пiдпис отамана. Чи можливо, маючи таке посвiдчення, творити недостойний вчинок? Образити молодшого? Не проявити поваги до старшого? Залишити товариша в бiдi? Школярам козацтво подобається, значить, це їм потрiбно". (49)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
   Нашi у Львовi!
  
   "За сумлiнну працю в колгоспах на збираннi врожаю-2000 учнiв старших класiв нагородили поїздкою до Львову. Багато вражень залишилося пiсля вiдвiдання iталiйського дворику, старовинної аптеки, музеїв, костьолiв, де всiх зачарувала справжня органна музика. Найбiльше враження справив Високий замок. Там з висоти 220 метрiв дiти спостерiгали панораму мiста, яке розкинулось на 30 км. Навколо.
   Дякуючи змiстовним i цiкавим розповiдям екскурсовода, дiти взнали багато цiкавого i корисного". (50)
  
  
   В науково-методичному журналi "Наша школа" (Љ5-6 за 2000 рiк) надрукована моя велика стаття "Школа козацько-лицарського виховання - Берегиня духу села".
   В груднi я пройшов мiсячнi курси пiдвищення квалiфiкацiї директорiв шкiл при Одеському iнститутi удосконалення учителiв. Спiлкування на рiвних директора-новатора Тимофєєва В.Я. та викладачiв - кандидатiв педагогiчних наук Богданова Д.С. (завiдуючий кафедрою менеджменту освiти ОIУУ), Посмiтної Е.I. (невiстка Посмiтного - Двiчi Героя Соцiалiстичної працi), Ликової В.А. (завiдуюча кафедрою психологiї ОIУУ), Євдошенко А.Я., Теплової Т.Я., Лемехевої Р.А., Демченко Д.М. (завiдуючий облуно), Чешенко О.I. - надихали на творчiсть; багато працював в науковiй бiблiотецi, в бiблiотецi ОIУУ; доопрацьовував статтю "Школа козацько-лицарського виховання - Берегиня духу села". На курсах ходив у формi (козацькому однострої). Тема курсової роботи - "Школа козацько-лицарського виховання - гуманiстична основа становлення особистостi". Захистив її на "вiдмiнно". Потiм вже в 2005 роцi хтось iз викладачiв ОIУУ, перебуваючи iз перевiркою в Адамiвськiй школi, сказала директору Вронськiй В.М.: "Я за матерiалами Вашого директора писала кандидатську"... До слову, О.А.Пiштiган (Коноваленко) говорила (коли вчилася в iнститутi) про свої екзамени з педагогiки: "Викладачi, коли дiзнавалися, хто у мене директор школи, ставили менi високi оцiнки, промовляючи - якщо у Вас такий директор - Ви в школi всi на висотi"... Менi було приємно таке почути...
  
  
  31. СIЧЕНЬ-ЧЕРВЕНЬ 2001. ВИХОВУЄМО ГРОМАДЯНИНА.
  
   Криза виконавчої влади спонукала трьох екс-прем"єрiв українського уряду виступити з пропозицiєю щодо створення полiтичного блоку всiх патрiотичних сил на чолi з П.Симоненко. По сутi це була завуальована спроба запобiгти приходу до влади будь-яких опозицiйних сил до iснуючого режиму блокiв чи партiй. Обурений тиском влади на опозицiонерiв, народ продемонстрував непохiтну рiшучiсть у захистi своїх лiдерiв. Стрiмко йшов процес структурування антикучмiвської опозицiї.
  
  В сiчнi я брав участь у конкурсi "Учитель року" в номiнацiї "Директор школи"...
  
  ШКОЛА - МОЯ ДОЛЯ
  
   "В п"ятницю, 12 сiчня 2001 року, пройшов заключний етап районного конкурсу "Учитель року". Завiдуюча райвiддiлом освiти К.В.Баришева тепло поздоровила учасникiв, якi дiйшли до фiналу, й вiдмiтила, що конкурс включає в себе роботу, вiдпочинок та елементи гри.
   ... Директор Адамiвської школи Валерiй Якович Тимофєєв представ у формi козака. Й не тiльки тому, що походить з родини донських козакiв, яки колись переселилися в наш край. А ще й тому, що вважає - треба вiдроджувати патрiотичне нацiональне виховання, засноване на козацьких традицiях.
   - Ми губимо почуття любви до Батькiвщини, - каже Валерiй Якович, - Якщо людина, що займає таку високу посаду в державi, як Лазаренко, вивiз до чужої країни мiльйони, то у нас з патрiотичним вихованням кепськi справи. Треба виправляти це, використовуючи традицiї народу.
   Й почали цим займатися в Адамiвцi не тiльки в школi, а й в дитячому садочку в спiвдружностi iз родиною. Й всi, хто бував в цьому селi, потiм засвiдчували, що в Адамiвцi змогли це зробити цiкаво не тiльки для дiтей, а й для дорослих...
   Якщо б менi прийшлося обирати "Учителя року", я б без роздумiв вiддала б свiй голос Валерiю Яковичу Тимофєєву, який взяв на свої плечi дуже нелегку ношу. Вiдповiдальнiсть за всю школу. Й вiн працює над дуже непростою метою - об"єднати в єдине цiле навчання й виховання. Учителi знають, як це трудно, й як часто, на жаль, виховання у нас вiдстає. В тому числi й в сiм"ї.
   Жури вiдмiтило, що в Адамiвцi створена своя система козацько-лицарського виховання. К.В.Баришева сказала про необхiднiсть видання книги В.Я.Тимофєєва..." (51)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Новорiчнi свята в школi
  
   "Герої української класики стали бажаними гостями на новорiчному святi в школi. Надовго запам"ятається зустрiч з Пронею Прокопiвною i Голохвастовим (6 кл.), з ковалем Вакулою, красунею Оксаною та Солохою (7 кл.). Нiкого не залишили байдужими сусiдки Палажка та Параска (8 кл.), герої творiв Остапа Вишнi (9 кл.).
   П"тикласники вдало проiнсценували казку "Жив-був пес". А до учнiв початкових класiв завiтали герої українських казок iз своїми повчаннями i жартами.
   Всi дiти були задоволенi й веселi. Правду ж в народi кажуть, що Новий рiк - свято казок та чудес". (52)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День Святого Валентина
  
  "14 лютого проводилося свято Святого Валентина. Перед святом проходив конкурс плакатiв i поздоровлень.
  Пiсля урокiв у святково прибраному залi зiбралася на свято вся шкiльна сiм"я.
  Проводилися конкурси: 1.Показуха. 2.Вiдгадай мелодiю. 3.Як ми знаємо один одного. 4.Конкурс на кращий танець. 5.Конкурс "Iдеальна пара".
  Диплом "Принцеса Нового часу отримала учениця 7 класу Катющева Катя, а диплом "Джентльмен Нового часу" - учень 9 класу Басюк Вiтя". (53)
  
  
  КОЗАКУ - НАЙПЕРШЕ ВОЛЯ!
  
   "Напередоднi Дня захисника Вiтчизни в Адамiвськiй школi вiдбулося спортивне свято "А ну мо, хлопцi-козаки!"
   Фiналiсти - Катющев Вiталiй, Кравченко Iван, Бiлоус Iван, Березнюк Олег та Фiлатов Володимир - продемонстрували чудеса сили та спритностi, iнтелекту та дотепностi.
   Святу передувала копiтка багатоденна праця джур - робота на ланах СГК, участь у шкiльних спартакiадах та iнтелектуальних змаганнях - все це загартовувало дух i волю, допомагало накопичувати сили, якi так необхiднi у фiналi.
   Журi, молодi козачки-дани, у особистих змаганнях перевагу надали отаману загону iм. Б.Хмельницького Катющеву Вiталiю, який готується незабаром стати молодим козаком.
   Авторка та ведуча свята - депутат районної ради, вчителька фiзичної культури Галицька Наталiя Павлiвна особисто причетна до виховання воїнiв - син - старшокурсник Одеського iнституту сухопутних вiйськ. Iнтерес її до почесної працi захисника Вiтчизни сприяє вiйськово-спортивному вихованню наших козачат.
   Творчих доробок у Наталiї Павлiвни багато: це i туристський гурток iз традицiйним лiтнiм таборуванням на березi моря (яке згодом, ми плануємо, переросте у загально шкiльне козацьке таборування), i спортивнi секцiї, i танцювальний колектив (дипломант обласного конкурсу "Таланти твої, Україно"), i двi збiрнi команди з баскетболу - учнiвська та учительська, у якiй активно грають вчителька молодших класiв Корженко I.I., вчителька математики Катющева Т.В., педагог-органiзатор Грищенко В.Н., сама Наталiя Павлiвна i директор школи Тимофєєв В.Я. (iнколи ми навiть перемагаємо школярiв!).
   Багато рокiв Галицька Н.П. керує переддипломною практикою студентiв Бiлгород-Днiстровського педучилища та Iзмаїльського педiнституту, якi отримують додаткову спецiальнiсть "учитель фiзичної культури". Так i в цi днi у неї практику проходить дипломник педучилища Олександр Коваль. Наталiя Павлiвна веде факультатив "Козацьке тiловиховання" i розробляє спецкурс "Козацьке загартування", який ми плануємо у рамках курсу "Валеологiя" внести у навчальний план школи...
   Спостерiгаю за розпалом свята i сягаю думками наперед: треба мати, розвивати й змiцнювати дитячу органiзацiю у школi - вона пiдмурок колективної виховної роботи, бо наш педагогiчний корабель накренило у бiк iндивiдуалiзацiї навчання i виховання, i цей крен призвiв до того, що багато школярiв вiдмовляються вiд шкiльної "iндивiдуальноспiльностi" на користь неформальних, а iнодi i злочинних угрупувань та об"єднань, якi не надають особистостi всi можливостi для самовираження i психологiчного комфорту; в багатьох з них панують мiцний груповий тиск, жорстка система пiдкорення, свавiлля лiдерiв, але здебiльшого пiдлiтки не покидають їх, а, навпаки, цiнують досить високо.
   Вiдмовившись вiд виховання у колективi та через колектив, ми практично вiдмовились вiд виховання взагалi: це показує досвiд наших пострадянських шкiл - виникнення спотворених стосункiв, злочиннiсть, сексуальна розбещенiсть, самотнiсть особистостi i - як результат - введення у школах варти з охорони порядку (молодики в унiформi), яка здебiльшого цей порядок не може навести, бо причини безпорядку не зовнiшнi, а внутрiшнi - губляться традицiї органiзацiї життя дiтей у колективi - самоврядування, гласнiсть, виборнiсть i змiна лiдерiв, свiдомий порядок, дисциплiна, самообслуговування. Вiдомо: не може бути успiшним виховання громадянина - господаря своєї країни, якщо дитина, пiдлiток не набуватиме у цi роки досвiду вiдповiдальностi за виконання певних функцiй в органiзацiї життя класу, школи, сiльської громади.
   Аналiзуючи педагогiчну пресу, роблю висновок, що вчителi на Українi це розумiють: все бiльше з"являється таких авторських концепцiй виховання, самоврядування, якi базуються на принципi виховання "у колективi i через колектив".
   У пресi, на телебаченнi нашу школу почали звинувачувати у мiлiтаризацiї системи виховання. Так, у нас є прапор, однострiй, марширування, салютування, загони, командири (отамани). Але це має вигляд гри, що спирається на вiковi особливостi пiдлiткiв, прагнення до романтики. Це форма нашої органiзацiї, яка ґрунтується на iсторичному досвiдi українського народу, а змiст - виховання патрiота, громадянина. До речi, скаутськi органiзацiї в усiх країнах Європи та Америки також мають елементи воєнiзацiї, але їх нiхто не звинувачує в антигуманiзмi й мiлiтаризацiї дитячого життя.
   Наша виховна система (козацька педагогiка) спирається на владу спiльностi як джерела впливу на особистiсть: взаємодопомога, вiдчуття iншого, пiдкорення спiльно обраним законам, вимогам - все це зумовлює великий позитивний вплив на особистiсть у процесi формування нашої Молодої Сiчi - братства козачат. Що антигуманного в таких принципах життя нашого колективу: нiхто не має права образити iншого, бо дiстане вiдсiч вiд усього дитячого гурту; нiхто не може порушити закони життя класу, школи, йому цього не дозволять; стриманiсть, ввiчливiсть, повага до старших; мiра в одязi; вiдповiдальнiсть за виконання своїх обов"язкiв?!
   Нещодавно чув розмову двох офiцерiв-вiдставникiв: у нашому Бiлгород-Днiстровському гарнiзонi вiдновлюється офiцерське зiбрання, офiцерський суд честi; фундаментальне поняття честi вводиться в практику виховання офiцерського корпусу армiї України, - мене, як офiцера, це дуже радує!
   Тому i ми, педагоги, не повиннi вiдмовлятися вiд понять "учнiвська честь", "гiднiсть", "совiсть"!
   Засобами козацької педагогiки ми формуємо у козачат "командний дух": наша Молода Сiч - наша школа - наше село - наша Україна (до речi, в Америцi досить широко використовується термiн "команда" для будь-якої групи, що спiльно дiє з якоюсь метою), виховуємо козака, для якого "найперше - воля, найперше - честь!" Хiба це погано?!
   Дивлячись на перебiг свята "А ну мо, хлопцi-козаки!", на злагодженi колективнi дiї команди фiналiстiв, я розумiю - ми на вiрному шляху! "Колиска наша - ненька Україна, сини її - преславнi козаки, що йшли за правду i за волю з життя земного - в вiчне"... (54)
  
  У лютому 2001 року школу перевiряла комiсiя райвно. За результатами перевiрки була складена довiдка.
  
  ДОВIДКА
  про стан роботи з правового виховання учнiв Адамiвської загальноосвiтньої школи I-II ступеня у 2000/2001 н. р.
  
  Довiдка складена за матерiалами:
  1. Рiчного плану роботи (Роздiл 1. Удосконалення системи управлiння школою як цiлiсною соцiально-педагогiчною системою, п.1.2. Педради. Роздiл 3. Становлення i розвиток виховної системи. п.8. Забезпечення профiлактики правопорушень).
  2. Планiв роботи класних керiвникiв (Роздiл - Соцiальна культура. Напрямок - Держава-нацiя).
  3. Плану роботи педагога-органiзатора (Роздiл - Правове виховання учнiв).
  4. Плану роботи батькiвського комiтету (Роздiл - Правове виховання).
  5. Плану роботи Адамiвської сiльської ради (Роздiл - Правова освiта та виховання населення).
  6. Планiв роботи Рад сприяння сiм"ї та школi (Роздiли - Правове виховання) у СГК iм. Т.Г.Шевченко, "Промiнь", "Едем".
  7. Матерiалiв вiдвiдування урокiв правознавства, лiтератури, iсторiї, географiї, бiологiї; позакласних заходiв, якi проводили класоводи та класнi керiвники, педагог-органiзатор.
  Правове виховання учнiв вiдбувається протягом усього термiну їх перебування в школi. Тому ми дотримуємось поетапного планування та органiзацiї цього складного виховного процесу. Основнi етапи процесу характеризуються учбово-виховними завданнями i дiляться в залежностi вiд вiкових особливостей школярiв та загального змiсту шкiльної виховної роботи.
  А. Учням I-III класiв у доступнiй формi повiдомляємо елементарнi уявлення про важливiшi закони України, правилах працi та поведiнки у школi, вдома, на вулицi, роз"яснюємо роль осiб, якi охороняють порядок в мiстi, селi, прищеплюємо повагу до них. Молодшi школярi прагнуть засвоїти та виконувати Правила для учнiв; у них формуємо уяву про вiдповiдальнiсть за порушення дисциплiни та порядку у школi, вдома та на вулицi; виробляємо негативне ставлення до порушникiв дисциплiни.
  Б. В роботi з учнями IV-VII класiв закрiплюємо їх свiдоме ставлення до виконання Правил для учнiв, негативне ставлення до порушникiв дисциплiни, продовжуємо формування особистої вiдповiдальностi за свої вчинки.
  В. На термiн закiнчення VIII класу ми домагаємось, щоб школярi отримали загальне уявлення про Закони України, про основнi права та обв"язки громадян, розумiли та виконували правила поведiнки у громадських мiсцях, проявляли повагу до органiв громадського порядку та осiб, якi охороняють цей порядок. На заняттях з iсторiї, в процесi позаурочної дiяльностi у них розвиваємо прагнення до засвоєння знань про державу та право, якi слугують основою успiшного оволодiння систематичними правовими знаннями.
  Г. Змiст правового виховання у IХ класi визначається вивченням курсу правознавства, а також активною участю учнiв у позакласнiй та позашкiльнiй дiяльностi. Вони засвоюють iдеї про демократiю, державу та законнiсть, розумiють гуманiстичну сутнiсть Законiв України, iдейне багатство положень Конституцiї України, виробляють активну позицiю у захистi правил демократичного устрою життя, отримують навички правоохоронної та природоохоронної дiяльностi, розумiють необхiднiсть держави та права у демократичному суспiльствi, непримиренного вiдношення до правопорушникiв.
  I. Правове виховання учнiв у процесi учбової дiяльностi.
  А. Правове виховання учнiв на уроках правознавства. Викладання ведеться за новими програмами та пiдручниками. Буравицька Р.М. як вчитель має добру загальнопедагогiчну, фахову теоретичну, методичну та предметно-правову пiдготовку. В перебiгу викладання курсу правознавства вона застосовує усi вiдомi педагогiчнi методи навчання: пояснювально-iлюстративний, iнформацiйно-рецептивний, репродуктивний, проблемного викладання, евристичний; реалiзацiя їх вiдбувається iз широким залученням наочно-практичних засобiв у рiзних формах (розповiдь, робота з пiдручником, складання таблиць, застосування технiчних засобiв навчання). Педагог використовує задля досягнення мети методи виховання-переконання, висування перспективи, вправ, вимоги, педагогiчного стимулювання, виховання прикладом, розвитку самостiйної дiяльностi учнiв.
  Раїса Миколаївна базує правове виховання на засадах моральної поведiнки, уяву про яку учнi постiйно отримують, починаючи з дошкiльного вiку. Правильнiсть формування моральних уявлень учня постiйно у полi зору учителя: вiд розкриття змiсту моральних уявлень про схвалену всiма (школою, родиною, товаришами) поведiнку, розумiннi добра та зла, справедливостi, совiстi, честi та гiдностi (вiд розумiння моральних основ нашого життя) поступово пiдводить дитину та пiдлiтка до розумiння правового долгу, розвиває їх переконанiсть у потребi й необхiдностi права як регулятора суспiльних вiдносин. Педагог ясно, точно й доступно викладає нормативний матерiал на уроках та розкладає виховнi акценти при його вивченнi. Вона не уникає дослiвного цитування тексту закону, демонструючи тим самим наочний приклад поваги до закону.
  Органiзуючi процес вивчення окремих тем курсу, учитель на уроках використовує таку форму, як урок з елементами семiнарського заняття.
  Реферати учнi готують при активному керiвництвi викладача на пiдготовчому етапi. Вона рекомендує тему, лiтературу, план виступу. На цих заняттях досить вiдчутно пiдвищується активнiсть учнiв.
  Застосовуючи комплекс прийомiв, Раїса Миколаївна не тiльки добивається засвоєння правового матерiалу, але й формує в учнiв правовi переконання, навички та умiння орiєнтуватися в правовiй ситуацiї, тим самим пiдготуватись до виконання важливих соцiальних завдань у життi.
  Б. Формування соцiально-психологiчного боку правосвiдомостi на уроках лiтератури. Вчителi Граждан К.М., Лавриненко П.М. вважають, що в умовах сучасного уроку використання творiв лiтератури вiдкриває великi можливостi безпосередньої дiї на чуття школярiв. У творчостi письменникiв-класикiв ставились та лiтературними, художнiми засобами вирiшувалися великi проблеми сучасної їм правової дiйсностi. Твори сучасних письменникiв теж слугують живою, сьогоденною iлюстрацiєю, допомагають школяру бiльш предметно i наочно усвiдомити значення права в життi суспiльства.
  Учителi використовують принцип виховання на позитивних прикладах. Наслiдування позитивним героям лiтературних творiв також формує в учнiв навички правомiрної поведiнки, пiдвищує їх соцiально-правову активнiсть. Обговорення iз школярами лiтературних персонажiв негативного плану викликає в учнiв почуття протесту, обурення, рiшучостi боротьби з негативними, протиправними проявами у нашому життi.
  В. Використання мiжпредметних зв"язкiв. Правове виховання учнiв вiдбувається також при вивченнi окремих тем i питань з других навчальних предметiв (вчителi Вронська В.М., Пiштiган О.А.). Початковi вiдомостi про державу та право учнiв отримують вже з 5 класу на уроках курсу "Розповiдi з iсторiї України": у доступнiй формi вони знайомляться iз виникненням держави України, основними етапами розвитку, деякими конституцiйними принципами, правами та обов"язками громадян України.
  Вiдомостi про право, його природу, взаємодiю з державою у адаптованiй формi вивчаються в курсах iсторiї стародавнього свiту, середнiх вiкiв, iсторiї України, нової iсторiї. Тут учнi засвоюють сутнiсть держави, роль законiв в захисту iнтересiв народу, отримують елементарнi вiдомостi про своди законiв рiзних епох.
  Одночасно цiлий ряд вiдомостей правового характеру учнi отримують на уроках економiчної географiї України, бiологiї, трудового навчання, через систему iнформацiї, дiяльнiсть громадських органiзацiй, позакласну та позашкiльну роботу, засоби масової iнформацiї.
  Г. Години класних керiвникiв. Класоводи та класнi керiвники (Лавриненко Л.М., Корженко I.I., Лавриненко I.П., Галицька Н.П., Катющева Т.В.) прагнуть зробити життя колективу учнiв багатим, рiзнобiчним, здiйснюючи правове виховання. Тут вони використовують форми та види дiяльностi рiзнi за ступенем складностi, за своїм обсягом, спрямованiстю, намагаючись формувати правосвiдомiсть, виховати: громадянську вiдповiдальнiсть за свою поведiнку, за вчинки i правопорушення оточуючих, непримириме ставлення до порушень законiв України та антигромадських вчинкiв, та потребу виконувати Статут школи, Правил для учнiв, правил громадського спiвжиття.
  Д. Учбово-матерiальна база викладання правознавства. Вона у школi є досить бiдною. Є програма, є пiдручники, обмаль додаткової лiтератури (учбової, науково-популярної, художньої), наочних посiбникiв (аудiовiзуальних, аудiтивних - дiапозитивiв, дiафiльмiв, грамзаписiв), iн., немає своду законiв.
  II. Позакласна та позашкiльна робота з правового виховання.
  Пiд позакласною та позашкiльною роботою ми розумiємо систему цiлеспрямованих навчально-виховних занять та громадсько-корисних справ учнiв, якi проводяться з урахуванням їх iнтересiв, можливостей i завдань виховання в царинi правового.
  Класоводами та класними керiвниками пiд керiвництвом педагога-органiзатора Гриценко В.Н. проводяться iнсценiвки на правовi теми, рольовi iгри, читацькi конференцiї, конкурси, вiкторини, зустрiчi з представниками органiв правопорядку.
  Це допомога адмiнiстрацiї з боку дiтей у пiдтриманнi порядку у школi, мiсцях проведення заходiв для учнiв, участь у трудових десантах, залученнi пiдлiткiв, якi мають вiдхилення вiд норм поведiнки, до участi у спортивних та других секцiях, гуртках, чергування на перервах у школi, на вечорах шкiльних.
  III. Взаємодiя школи, родини та громадськостi в процесi правового виховання учнiв.
  А. Батькiвськi збори. На батькiвських зборах (як загальношкiльних так i класних) ми знайомимо батькiв з керiвними документами з питань навчання та виховання, зокрема, правового виховання учнiв: показуємо залежнiсть поведiнки школярiв вiд рiвня розвитку позитивного вiдношення до права, вимог громади; акцентуємо на ролi спецiально органiзованих у школi форм правового виховання учнiв в розвитку правосвiдомостi вихованцiв; роз"яснюємо основнi шляхи правового виховання в родинi, роль особистого прикладу батькiв у дотриманнi правових, моральних вимог; наголошуємо на особистiй вiдповiдальностi батькiв за вихованням дiтей; робимо аналiз поведiнки вихованцiв. Пiсля батькiвських зборiв проводимо для них психолого-педагогiчний практикум.
  Б. Лекторiй для батькiв. У програму лекторiю для батькiв вводимо теми з пропаганди знань про правове виховання школярiв: "Закон, сiм"я, дитина", "Дiти на порозi дорослого життя", "Червоний, жовтий, зелений", "Батьки та дiти", "Якби вiн знав закон".
  В. Конференцiї батькiв. Частку часу педагогiчної конференцiї батькiв ми вiддаємо проблемам правового виховання школярiв, проводимо у формi обмiну досвiдом: "Нашi дiти в школi та вдома", "Причини правопорушень школярiв", "сiм"я, закон та вибiр професiї".
  Проводимо консультацiї для батькiв у формi бесiди; так легше визначити оптимальний варiант пiдходу до дитини з метою правового виховання у родинi.
  Г. Батькiвський комiтет. Батькiвський комiтет проводить роботу з правового виховання школярiв у формi контролю за вивченням учнями правознавства (члени комiтету регулярно продивляються класнi журнали, виявляють причини пропускiв урокiв, низьку успiшнiсть, органiзують допомогу учням, вiдвiдують їх родини.
  Комiтет органiзує бесiди, екскурсiї (у СГК, у виконком сiльради, на засiдання комiсiї iз справ неповнолiтнiх, вiдвiдування лекцiй, зустрiчi з представниками правоохоронних органiв).
  Д. Трудовi колективи СГК. Взаємодiя педагогiчного колективу та трудових колективiв СГК полягає у: з"ясуваннi реальних можливостей СГК, якi вiдповiдають задачам правового виховання; складання та органiзацiя виконання плану роботи з правового виховання учнiв; забезпечення педагогiчного керiвництва дiяльностi трудового колективу з правового виховання. Плануємо i проводимо загальнi збори педагогiчного та трудового колективiв, екскурсiї для учнiв у СГК на теми "Труд та дисциплiна на виробництвi", "Дисциплiна труда - закон для працiвникiв", зустрiчi з молодими працiвниками, головними спецiалiстами, ветеранами, трудову практику для учнiв у СГК.
  Е. Мiсцева Рада, правоохороннi органи. Намагаємось тiсно взаємодiяти з сiльською радою та дiльничними iнспекторами у справi правового виховання школярiв: запрошуємо робiтникiв ради та дiльничних для проведення правових бесiд (групових, iндивiдуальних, комбiнованих) з учнями. Теми носять право-виховний, профiлактичний характер "Вiдповiдальнiсть неповнолiтнього за правопорушення", "Провина та злочин", "Права та обов"язки неповнолiтнiх".
  Запрошуємо групи учнiв на засiдання виконкому, комiсiї iз справ неповнолiтнiх, на сесiї ради.
  Ж. На жаль, не ведеться нами робота з правового виховання за мiсцем мешкання школярiв, яка особливо необхiдна у селах Авидiвка, Благодатне.
  Директор Адамiвської школи козацько-лицарського виховання В.Тимофєєв.
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  1. Супердiвчатка!
  
  "До 8 березня проводився конкурс серед дiвчат 7-9 класiв "Українка я вiд роду". Було сформовано двi команди - дiвчатка 7 класу i збiрна 8-9 класiв. Конкурс проводився у стилi КВВ. У команд було домашнє завдання: сучасна казка. Дiвчатка показали "Колобок" i "Теремок".
  Потiм були конкурси - музичний, вiкторина...
  Команди одержали рiвну кiлькiсть балiв i перемогла, як ми кажемо, дружба...
  У цi днi стояла чудова навпричуд гарна погода: температура сягала до +20 С! Хотiлося газованої води та морозива - якi потiм й отримали учасницi! Так тримати, дiвчатка-дани!
  2. Козачата в Одесi.
   На веснянi канiкули учнi 5 та 6 класiв здiйснили екскурсiю до мiста-героя Одеси. Найбiльше сподобалась екскурсiя по мiсцях бойової слави, зокрема, вiдвiдання Одеських катакомб.
   Дiти узнали багато цiкавого про життя i боротьбу мешканцiв Одеси, партизанiв з нiмецькими загарбниками. А скiльки вражень залишилось вiд вiдвiдання мiського саду, зоопарку! В майбутньому учнi вирiшили працювати ще краще, щоб здiйснити екскурсiю до Києва". (55)
  
  
  
  ЛИСТ РЕДАКТОРУ "ЧОРНОМОРСЬКИХ НОВИН"
  
  Добрий день, пане Романе!
  З болем читав Вашi статтi у "Чорноморських новинах": "9 березня 2001 року в Одесi" та "У пошуках чарiвного слова".
  Так, у бiльшостi мiських українських шкiл спiлкування державною мовою вiдбувається лише пiд час учбових занять; про росiйськомовнi школи я мовчу...
  А що робиться на вулицях!
  У груднi минулого року я проходив фахову перепiдготовку при обласному iнститутi удосконалення учителiв. Iз занять до гуртожитку ходив пiшки. Росiйська мова панує на вулицях Одеси; українську там майже не чути.
  Курси нашi закiнчилися 28 грудня. Напередоднi цього дня проходив я по Дерибасiвськiй - там вже йшли передсвятковi шоу. Мене вразили слова (треп) одного з молодих артистiв, якi вiн вигукував у мiкрофон:
  - Девушка, нужно знать иностранные языки - они залог успеха в общении с иностранцами! Правда, иностранные языки трудно учить, особенно труден из иностранных - украинский!..
  Без коментарiв...
  Але не все так погано на теренах нашої України. У Адамiвцi, де живуть нащадки козакiв-мазепинцiв та запорожцiв, шанують рiдну мову. I неабияка заслуга у цьому наших вчителiв школи козацько-лицарського виховання. Нарис про одну з них я Вам надсилаю...
  З повагою, В.Тимофєєв, директор Адамiвської школи козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського району, полковник Українського козацтва.
  
  
  УКЛIН ТОБI, ТАРАСЕ! ВIД КОЗАКIВ УКЛIН!
  
  "У Шевченка нiколи не зникав той шляхетний пiдйом, котрий непереможно тягне до свiтла i свободи духу".
   О.Кониський
  
   З 70-х рокiв минулого столiття стоїть у центрi Адамiвни невелике кам"яне погруддя Тараса Шевченка.
   Кожен рiк на початку весни приходять сюди учнi мiсцевої школи (за традицiєю, започаткованою ще колишнiм її директором - тепер пенсiонеркою - Олександрою Леонiдiвною Солов"єнко) вiддати шану духовному батьку нацiї.
   Багато рокiв поспiль святкування Шевченкiвських днiв готують у нас вчителi української мови та лiтератури; у цьому роцi - К.М.Граждан. Катерина Михайлiвна мрiяла стати вчителькою ще з шкiльної лави i наполегливо йшла до мети: закiнчила Адамiвську школу, Одеський державний унiверситет, працювала у Козацькiй, була директором рiдної школи.
   Педагог керує практикою студентiв, якi навчаються за фахом "вчитель української мови та лiтератури"; нещодавно практику у неї проходили майбутня вчителька Антонiна Ткаченко та теперiшня Євгенiя Нестерюк.
   Троє дiточок у Михайлiвни; знають в селi її як добру господиню: встигає i хлiб спекти, i зошитiв чималу купу перевiрити, i з онуком побавитись.
   Не цурається Катерина Михайлiвна наукових розвiдок iз козацької тематики: у п"ятiй книжцi видання "Наша школа" за минулий рiк надрукована її розробка усного журналу "Згадаймо праведних гетьманiв, що Україну боронили"; збирає матерiал до курсу "Українська козацька культура", який ми вводимо до шкiльного компоненту iз наступного навчального року; опрацювавши масу джерел з iсторiї козацтва, довела, що у 40-х роках ХIХ столiття Тарас Шевченко був курiнним отаманом Петербургського козацького кошу...
   Класнi козацькi загони з прапорами вишикувалися бiля погруддя Кобзаря; пiдiйшли дорослi - кооператори "Едему", "Променя", "шевченкiвцi".
   Лунають дзвiнкi голоси джур та дан: схвильовано читають вiршi Оля Гречко, Вiка Даниленко, Олена Золотовська, Катя Катющева, Оля Назарова, Таня Ребюк; спiвають пiснi Лiда Бараш, Марина Бойко, Володимир Фiлатов, Люда Харченко, Саша Шмаглюченко - учнi сьомого класу, де класним керiвником є К.М.Граждан.
   Дивлюсь на її вихованцiв - фундамент громадянськостi у своєму класi вона закладає добрий: дiти знають нацiональну символiку, не соромляться спiвати Гiмн України (знають його!), приклавши правицю до серця; з великим бажанням вивчають курс "Iсторiя українського козацтва", який викладає вчителька iсторiї Раїса Миколаївна Буравицька.
   Коли три роки тому розроблялися принципи, за якими має працювати школа козацько-лицарського виховання, саме Катерина Михайлiвна наполягла на вихованнi козачат на позитивних прикладах. Ми назвали його принципом iдеалiзацiї - формування в молодi iдеалiв - одних iз найважливiших компонентiв духовностi як кожної особистостi, так i всього народу.
   Так, немає iдеальних людей i не можна з будь-кого робити iдола для молодi, але можна говорити про орiєнтацiю на моральнi принципи: вiдданiсть iдеї Iвана Мазепи, любов до Батькiвщини Тараса Шевченка, вiдвага i честь Iвана Сiрка...
   Ми за основу принципу iдеалiзацiї вибрали iдеал лицаря - високошляхетної, духовно багатої, морально чистої, мужньої людини. Такими лицарями української культури, науки i духовностi були Я.Мудрий, В.Мономах, Т.Шевченко, М.Драгоманов, Б.Грiнченко, С.Русова, В.Вернадський, М.Грушевський.
   Вихована на лицарських традицiях, молодь заперечує рабську i напiврабську психологiю, засуджує забуття людиною нацiональної приналежностi, зневагу до волелюбних заповiдей дiдiв i прадiдiв, пасивнiсть, слабодухiсть, невiру у власнi сили, полiтичне прислужництво чужинцям.
   Козацька педагогiка плекає лицарську заповiдь у душi, серцi i свiдомостi кожного вихованця: у життi завжди є мiсце подвигам, героїчним вчинкам.
   Лицарське виховання утверджує життя як героїчне дiяння, високе духовне буття, подвижництво в iм"я перемоги загальнонацiональних, державних iдеалiв.
   Зокрема, цю ж iдею виклав i Тарас Шевченко у своєму "Журналi" ще у 1857 роцi...
   Дiти закiнчили виступ, поклали до погруддя Кобзаря квiти, прапороносцi схилили прапори; лунає пiсня "Наш гордий Прометей"...
   Ось так, показовими заходами та повсякденною працею наш педагогiчний колектив намагається формувати пiдмурок шляхетностi, честi й слави козачати". (56)
  
   Подiї 9 березня 2001 року вилилися в масовi зiткнення представникiв органiв правопорядку та опозицiйних сил. Загострення полiтичної кризи поставило питання про полiтичний дiалог мiж владою та опозицiєю. Але негнучкiсть владних структур та максималiзм i категоричнiсть опозицiйних об"єднань заблокували реалiзацiю iдеї круглого столу. За тих обставин радикальна частина опозицiї вдалася до iнiцiювання референдуму щодо дострокового припинення повноважень Президента. Вiдповiдно до чинного законодавства референдум було визнано незаконним. До того ж навiть у лавах опозицiонерiв iдея референдуму сприймалася неоднозначно.
   Вплинула на полiтичну ситуацiю й активiзацiя лiвої комунiстичної опозицiї, яка мала своїм наслiдком вiдставку В.Ющенка, засвiдчивши певну поразку правоцентристських сил. Пiсля полiтичних консультацiй новим Прем"ер-мiнiстром було обрано А.Кiнаха.
   Так закiнчилася чергова спроба активiзувати полiтичний процес. За мiсяцi протистояння жодна з полiтичних сил не спромоглася досягти поставлених цiлей. Опозицiї не вдалося створити масовий рух, бiльша частина народу не брала участi в подiях, здатних порушити полiтичну стабiльнiсть, не було загальнонацiонального лiдера. У свою чергу, керiвна квазiелiта частково втратила свободу дiй у була вимушена маневрувати, зважаючи на швидко зростаючi настрої протесту.
  
  НАША ПЕДАГОГIЧНА РАДА "ВИХОВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОСТI"
  
  Будь-яка педрада має сенс лише в тому разi, якщо хоча б у кiлькох учителiв пiсля її закiнчення виникає бажання щось змiнити на краще...
  
   Провели педагогiчну раду з порядком денним: 1.Формування громадянськостi як iнтегрованої якостi особистостi козачати - учня школи козацько-лицарського виховання (Iнтеграцiя Концепцiї громадянськостi виховання особистостi у практику виховної системи школи козацько-лицарського виховання). 2.Перспективи гендерної освiти та виховання у Адамiвськiй школi. 3.Атестацiя педкадрiв. 4.Органiзацiя переведення учнiв до наступних класiв та проведення чергової атестацiї у 3 та 9 класах.
   Форма проведення - дiлова гра. Ведучий - директор школи. Експертна група - завуч, учителi-методисти. Три проблемнi групи учителiв iз питаннями-пiдтемами...
   Рiшення: Розробляємо комплект основних документiв Адамiвської школи козацько-лицарського виховання.
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "З 17 по 21 квiтня в школi проходи тиждень правових знань (учитель Буравицька Р.М.).
   Учнi молодших класiв провели ранок "Символи нашої держави". Учнi 5-6 класiв прийняли участь у бесiдi "Законь i ми". Учнi 7-9 класiв провели зустрiч з представниками правоохоронних органiв району: Щербань О.I., Фадєєвим А.Є., Трифоновою Г.М. та Федоровою Л.В., якi ознайомили учнiв зi станом поведiнки молодi району, з проблемами наркоманiї серед школярiв, вiдповiли на запитання. В кiнцi зустрiчi учнi переглянули вiдеофiльм про шкоду наркоманiї та СНIДу.
   Учнi 8-9 класiв провели брейн-рiнг "Юнi правознавцi". (57)
  
   Почали випускати-друкувати нову газету "Рiч про Адамiвську Сiч". Iдея - вчительки Буравицької Р.М. та ученицi Верховецької Олесi. Назву запропонував учень Скригулець Дiма.
   Подiя визвала неабиякий розголос в колективi. Учень молодших класiв Саша Шмаглюченко дуже бiдкався: "Почнемо випускати нову газету, а новин може ж й не бути! Що тодi будемо друкувати?!", а потiм хвалився тузлiвському школяру: "У вас в школi немає газети. А у нас є!".
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   "Адамiвська школа-садок. Районний семiнар для завiдуючих дитсадками "Наступнiсть мiж школою та садком у вихованнi патрiота України, козачати". Присутнi сiльський голова Коноваленко А.М., завiдуюча райво Баришева К.В., головний спецiалiст вiддiлу освiти Федорова Л.В., директор школи Тимофєєв В.Я.
   У школi та дитсадку в роботi з козацько-лицарського виховання з козачатами та лелями ми:
   форми, методи й прийоми спрямовуємо на пробудження в дiтей елементiв нацiональної свiдомостi i самосвiдомостi. Проводимо бесiди i розповiдi дiтям, читаємо книжки про Запорозьку Сiч, героїчнi подвиги лицарiв України, зустрiчi з представниками Українського козацтва, збагачуємо їх знання про iсторiю козакiв, їхню героїчну боротьбу за свободу i незалежнiсть України;
   формуємо iсторичну пам"ять культурно-iсторичних основ духовностi козачат при сприяннi мiфiв про праукраїнцiв-предкiв козакiв, їхнi вiрування i звичаї, сонцепоклонництво. Ознайомлюємо дiтей iз мiфами про Бiлобога i Чорнобога, Коляду i Мару, Лада i Ладу, Велеса i Перуна;
   розкриваємо в мiфологiї, фольклорi глибокi гуманiстичнi якостi наших пращурiв - любов до людини, доброта, правдивiсть, працелюбнiсть, пошана до iсторiї i культури рiдного народу, зневага до всього потворного в життi, ненависть до ворогiв-загарбникiв;
   впроваджуємо в повсякденне життя i навчання козачат iдей, правил, нацiональнi традицiї родинностi. Застосовуємо в процесi вивчення матерiалу, в позакласнiй та позашкiльнiй роботi козацьких iгор, забав, фольклорно-етнографiчних завдань, українознавчих матерiалiв, в яких розкривається родиннi цiнностi, iдеї української нацiональної школи-родини;
   пробуджуємо iнтерес до iсторiї українського козацтва, Запорозької Сiчi, гетьманської України як форм нацiональної державностi шляхом участi козачат у дослiдно-пошуковiй роботi на теми "Жили собi запорожцi та й на Запорожжi", "Гей, ви, хлопцi, славнi запорожцi", "Запорозькi козаки-характерники", "В похiд сурмлять козацькi сурми".
   Розкриваємо єднiсть змiсту i форми, нацiональної iдейностi i художньої образностi, символiчностi i духовностi в процесi вивчення козацьких пiсень i дум, легенд i iсторичних оповiдей i виховуємо в кожного козачати почуття господаря на українськiй землi, володаря в рiдному краї;
   Проводимо i органiзуємо бесiди, ранки, вiкторини, конкурси, заочнi мандрiвки на теми "Українськi нацiональнi кольорi", "Українськi образи i символи", "Самобутнiсть рiдного мистецтва", "Чари писанкарства i рушникарства" тощо з метою розвитку емоцiйної сфери, почуття краси.
  
  
  В Адамiвцi
  Є маленьке чудо,
  Яке дуже люблять
  Маленькi люди -
  Це орбiта,
  Орбiта всiх школярiв.
  I звуть її школою.
  Для кожного вона своя -
  Неповторна, чарiвна.
  I кожного року нова.
  Є в нiй класи з школярами,
  Є в нiй диво-вчителi,
  Якi вчать добру i працi,
  I як жити на землi!
  Оля Назарова (7 клас)". (58)
  
  
  УЧАСТЬ ВЧИТЕЛIВ АДАМIВСЬКОЇ ШКОЛИ В ОГЛЯДI ХУДОЖНЬОЇ САМОДIЯЛЬНОСТI ПЕДАГОГIЧНИХ КОЛЕКТИВIВ РАЙОНУ В КВIТНI 2001 РОКУ
  Спомини Лавриненко П.М.
  
  "... Отримавши запрошення на участь у конкурсi, зразу ж вирiшили прийняти в ньому участь. Довго думали, що ми можемо показати, щоб i самим сподобалося i щоб здивувати членiв журi. I нам це вдалося.
  На сучасну тематику Валерiй Якович з Валентиною Миколаївною заспiвали пiсню "Добрые сказки детства". Виконали пiсню з великою майстернiстю, тому i були зразу ж вiдмiченi членами комiсiї. Ця пiсня в їхньому виконаннi звучала й ранiше для односельцiв i була схвалена бурхливими оплесками.
  З народного репертуару наше трiо (Тимофєєв В.Я., Лавриненко П.М., Вронська В.М.) виконало пiсню "Чом ти не прийшов". За реакцiєю залу було видно, що й цей номер вдався. Але основне ще попереду.
  Великого успiху нам принесла iнтермедiя "Реалiї життя сiльської вчительки". За основу взяли п"єсу "Одарка i Карась".
  Ми з Валентиною Миколаївною її зовсiм переробили, ввели ще 2 дiйовi особи, продумали костюми, iнтер"єр. Всю п"єсу приурочили шкiльному та домашньому життю сiльської вчительки.
  Сюжет iнтермедiї дуже простий. Вчителi-жiнки живуть дуже напруженим життям. Вони енергiйнi, працьовитi, люблячi, добрi, але й вимогливi. В ролi жiнок-вчителiв виступали Вронська В.М. та я (Лавриненко П.М.). В ролi їх чоловiкiв - Тимофєєв В.Я. та Рибальченко В.П. Цi чоловiки в недалекому минулому бравi козаки, працьовитi хлопцi. Але з часом їх "бойовий" дух трохи впав. Не проти вони й перехилити чарчину, та ще й сидять дома, нiде не працюють. Цi два кума натурi добрi. Вони хочуть допомогти своїм жiнкам, якi завжди заклопотанi, якi впроваджують в практику роботи своєї школи систему козацько-лицарського виховання, про яку навiть не чули їх чоловiки-козаки. Тому козаки-чоловiки й варять обiди, перуть бiлизну, миють посуд.
  Але цю, на перший погляд, неважку роботу їм не завжди вдається добре виконати. То вареники з глиною, а то курка зварена невипотрошеною. Але основний розлад йде через нерозумiння чоловiками роботи та шкiльних проблем своїх дружин. Педраду вони сприймають як пусте базiкання. Слова "атестацiя", "диференцiацiя", "iндивiдуалiзацiя" - сприймають за iноземнi. Але закiнчується iнтермедiя оптимiстично.
  Лавриненко П.М., Вронська В.М., Рибальченко В.П. вже мали неодноразовий успiх в постановцi п"єс. А ось у директора школи Тимофєєва В.Я. це був дебют i, як для першого разу, дуже вдалий.
  Iнтермедiя нам принесла великий успiх. Спостерiгаючи за реакцiєю журi та залу, можна зробити висновок, що п"єса всiм сподобалася. Такого щирого, доброго смiху, бурхливої реакцiї залу майже не спостерiгалося на протязi всього конкурсу. Навiть поважне серйозне журi смiялося вiд всьої душi i оцiнило нас високими балами.
  Дуже нам всiм було приємно, коли приїхав наш директор i вручив грамоту, де було таке: "Нагороджується колектив художньої самодiяльностi Адамiвської ЗОШ I-II ст. - лауреат I ступеня огляду художньої самодiяльностi педагогiчних колективiв". (59)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  1. Бiологiчний тиждень.
  
   За традицiєю кожен рiк в нашiй школi проводиться бiологiчний тиждень. Так i в цьому роцi вiн проводився з 2 по 6 квiтня.
   Всi учнi школи старанно готувались до проведення тижня. В понедiлок (02.04) учнi 9 класу по всiм класам провели екологiчну iнформацiю на тему "Немов собi на злiсть ми землю кривдим дуже. Злелiй її, омий, очисть, мiй юний друже".
  Дев"ятикласники знайомили учнiв школи з екологiчними проблемами України та нашого рiдного краю. Школярi вносили свої пропозицiї щодо вирiшення екологiчних проблем нашого краю.
  У вiвторок (03.04) вся школа прийняля активну участь у проведеннi акцiї "Нарцис". Висадили квiти бiля школи, заклали новi квiтники. Вiдповiдальнi були за цю акцiю учнi 6 класу.
  04.04 силами учнiв 5 класу провели свято "Вiнець природи". Учнi познайомились як з глибокої давнини нашi предки використовували рослини в народних обрядах.
  05.04 випускники нашої школи пiдготували виступ екологiчної агiтбригади на тему "Райдуги природи - всiм, всiм!!!"
  По завершенню бiологiчного тижня, в п"ятницю (06.04) в нашiй школi провели "Свято птахiв". Свято було проведено в формi гри "Показуха". В цьому конкурсi приймали участь учнi 7,8,9 класiв. Школярi не тiльки показали свої знання про птахiв, а й про їхнi повадки, форму поведiнки. Хорошi знання показали такi учнi: Катющева Катя, Катющев Вiталiй, Верховецька Олеся, Скригулець Дмитро, Рибальченко Оксана, Гербей Таня, Одорожа Олена, Гречко Оля, Реб"юк Таня, Даниленко Вiка.
  Учнi школи Корженко Юра, Шмаглюченко Саша, Гречко Вiтя, Козубенко Женя виготовили шпакiвнi для птахiв i розвiшали на територiї школи.
  У понедiлок на лiнiйцi були пiдведенi пiдсумки бiологiчного тижня. Переможцi конкурсiв були нагородженi солодкими призами.
  
  2. Христос воскрес!
   Христос воскрес! Усе радiє. Смiється сонечко з небес. I дзвонить дзвiн аж до небес, де бiлi хмарки розпливлися - Христос воскрес! Христос воскрес!
   Кожного року, навеснi, весь свiт вiдмiчає найголовнiше християнське свято - Великдень. Учнi 6 класу до цiєї подiї пiдготували святковий ранок, на який запросили своїх молодших друзiв з початкових класiв.
   Свято розпочалося розповiдями учнiв про iсторiю походження свята. Повiдомили про Великденний пiст, Вербний тиждень. Учнi принесли освячену вербу, торкалися один одного i промовляли: "Не я б"ю, верба б"є, за тиждень Великдень, уже недалечко червоне яєчко".
   До свята дiти намалювали символи свята - писанки i крашанки, розповiли про символiку кольорiв, виготовили святковi листiвки. Ознайомили про останнiй тиждень перед Пасхою, який має назву Страсний, пречистий четвер, про Страсну п"ятницю i Великденну нiч.
   Гарно виконали пiсню "Христос воскрес". На завершення свята учнi подарували всiм присутнiм по гiлочцi освяченої верби. Христос воскрес! (60)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Козацьке таборування.
  
   З нетерпiнням чекали джури та дани день весняного таборування. Команди "Запорожцi", "Гайдамаки", "Соколи" та "Дозорцi" змагались у спритностi розпалити вогнище, розбити намети; виборювали першiсть у естафетi та iнших змаганнях. Добре розрiзняли i пояснювали властивостi i призначення лiкарських рослин. Високих результатiв домоглися у наданнi першої допомоги. Бадьоро звучали команднi козацькi пiснi. А кашовари готували смачнi козацькi кашi та справжнi кулiшi. Всiм сподобались i духмянi трав"янi козацькi чаї. В кiнцi дня всi з захопленням знайомилися з бойовими листiвками "Пугу-пугу, новини з лугу".
   Першiсть завоювала команда "Запорожцi". Отаман - Скригулець Дмитро. Молодцi! Так тримати! (61)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День Перемоги.
  
  Сивочолi ветерани, вдови, мешканцi села, учнi Адамiвської школи зiбрались бiля священого мiсця, пам"ятника загиблим воїнам, щоб вiдзначити 56 рiчницю Перемоги, вшанувати пам"ять односельчан, якi полягли в боях в роки вiйни i тих, хто вiдiйшов у вiчнiсть у повоєннi роки. Присутнiх ветеранiв, вдiв, дiтей привiтали сiльський голова Коноваленко А.М., голови кооперативiв Г.Ф.Даниленко, В.М.Вронський, М.I.Бурлай, голова ради ветеранiв М.I.Галицька.. В глибокiй зажурi вшанували пам"ять загиблих воїнiв хвилиною мовчання. Внучка ветерана вiйни, учениця 8 класу Рибальченко Оксана звернулась до захисникiв Вiтчизни з теплими, щирими словами подяки. Дякуючи їх подвигу, над нами свiтить мирне чисте небо.
  Учнi школи поздоровили ветеранiв квiтами. Всi уважно прослухали спогади про буремнi роки. Цiкаво почути це з уст учасникiв вiйни, адже їх залишилось зовсiм мало: Янишен О.В., Головченко В.В., Щербина Ф.С., Жданов М.К. Для них був органiзований святковий концерт i вогник-зустрiч.
   Вiчна пам"ять тим, кого сьогоднi нема разом з нами!
   Слава i шана Вам, живi ветерани! (62)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День Матерi.
  
   "На свiтi кращого немає як тая мати молодая з своїм дитяточком малим" Т.Г.Шевченко.
   Кожного року в другу недiлю травня весь свiт вiдмiчає День Матерi. В цьому роцi учнi нашої школи (7 кл.) вперше вiдзначають це свято, яке довго чекали, до якого готувалися - Свято Матерi. На вогник-ранок запросили дiти своїх мам. Пiдготували концерт, на якому звучали найщирiшi слова поваги, любовi i подяки матусям: Бува не раз - ми скажем прямо - що через нас сумують мами. То ж всi сьогоднi просим Вас: пробачте, любi мами, нас.
   Для мам, учителiв, гостей свято це незвичайне. У них на очах сльози, адже не кожного дня вони чують такi теплi, щирi, вiдвертi слова на свою адресу.
   Пiсля концерту всiх гостей запросили до святкового столу (солодкого). Дiти разом з мамами танцювали вальс та iншi танцi. В кiнцi свята всiм жiнкам дiти дарують квiти. А Фiлатов Вова та Ребюк Таня бажають мамам щастя та благ людських по вiнця, здоров"я мiцного, як гранiт, щоб не торкалась скронь зими пороша, щоб матусi пройшли через усе життя такi, як є - привiтнi i хорошi. (63)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Прощання з Букварем.
  
   Є святкових днiв багато на листках календаря. А мiж ними й наше свято - вшанування Букваря.
   Ось i сьогоднi, в гарно прикрашеному класi зiбралися батьки першокласникiв з приводу дуже радiсного i разом з тим трiшки сумного дня, адже дiти прощаються з найулюбленiшою i першою книжкою в їх життi - Букварем. Вони радi, що вже знають всi букви i вмiють читати. Буквар допомiг пiзнати їм багато цiкавого. I про все це дiтки вирiшили показати своїм матусям i татусям на цьому гарному святi.
   Першокласники спiвали багато веселих пiсень, розповiдали вiршi, смiшинки. Повiдомили, як гарно вони вивчили всi букви, цифри; i як вмiють розв"язувати задачi. I все це проходило в дуже цiкавiй i шутливiй формi. Видно було, дивлячись на батькiв, що i їм це було цiкаво i приємно за своїх дiток.
   Коли дiти вперше йшли до школи, їх зустрiли вчителi, директор школи, були слова вiтання. I ось сьогоднi, коли вже провчились один рiк, навчились читати, писати, рахувати, до нас на свято знову завiтав директор нашої школи Тимофєєв Валерiй Якович. Вiн привiтав дiток з їхньою першою перемогою i побажав успiхiв в подальшому навчаннi.
   Закiнчилося свято пiснею "Прощання з Букварем". Дiтям побажали доброго вiдпочинку лiтом, набратися сил, завзяття для вiдмiнного та хорошого навчання в другому класi. (64)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Районнi туристськi змагання
  
   Найулюбленiшими змаганнями для дiтей завжди були районнi туристськi змагання.
   I ось, нарештi, пiсля тривалої перерви, ми знову почали збиратись на змагання. Повторювали i складання намету, i медицину, i топографiю, i ботанiку, i складання рюкзака, i пiснi. Дiти хвилювалися i водночас горiли бажанням їхати. Всi у нашiй школi допомагали в пiдготовцi до зльоту.
   I ось, нарештi, ми у Пiвденному. Як на мою думку, це найкращий куточок нашої бессарабської природи. Зеленi горби нiби хвилями спускаються до лиману, а на березi широка галявина, з усiх сторiн огороджена срiблястими деревами.
   Команда у нас в цьому роцi була дружною, швидкою.
   Ми приїхали о 9 годинi ранку у суботу, а вже о 10 наше наметове мiстечко було обжите по всiм правилам.
   На районному зльотi було 16 команд. На загальнiй лiнiйцi був зачитаний порядок проведення змагань, i - вперед! Конкурс за конкурсом, змагання за змаганням. Перерва тiльки, щоб поїсти (i, звичайно ж, приготувати їжу, та ще й на кострi).
   У кожного були свої обов"язки: дiвчата готували їжу, Вiталiй i Вова - костровi, Юра, в основному, носив воду з джерела (а це метрiв 700 в одну сторону; та ще й у гору). Всi люди добре знають - без води - i не туди, i не сюди. А щоб вiд спраги не загинуть, - Корженко воду вiдрами носив!
   Женя Козубенко, хоч i найменший, нас також не пiдвiв: Туристи хочуть їсти - це всiм ясно. За дровами ще сонними бредуть; i серед збирачiв є рекордисти, хоч тонну хмизу для костра знайдуть!
   Перший етап змагання - ботанiка. Нашi дiвчата, ледве приїхавши, пiшли збирати трави, якi тут ростуть. З дому Золотовська Олена взяла свiй гербарiй. Вiдповiдали вони Баришевiй К.В. (зав райвно). Катерина Василiвна вiдзначила наших дiвчат за точнiсть i швидкiсть вiдповiдей. Дiвчата нашi постарались - усi куточки обходили тут. Усю траву, усi квiтки зiбрали: Олена i Оксана нас не пiдведуть! З ботанiки у нас друге мiсце.
   Потiм в"язка вузлiв. З мотузками удома ми зрiднились, без них ми навiть спати не могли, то ж недарма зайняли друге мiсце - на перше, поки що, не потягли.
   Потiм була розкладка i складка палатки, розпалювання вогнища.
   А потiм переправа! Важкий етап змагань, тим бiльше, що дома ми не можемо його тренувати: у нас немає спорядження. Але, як кажуть, смiливого куля не бере. Так i ми. Поки виступали iншi команди - ми навчилися, а швидкiсть, сила, i дружнiсть у нас були - i ось знову друге мiсце!
   Мiж змаганнями малювали свою газету-репортаж, складали вiршi.
   I ось збираємося на останню лiнiйку. Олена Анатолiївна, наш головний "координатор"-натхненник, запропонувала вгадати - яке ж у нас мiсце? Казали i 5, i 8, i 10, а коли на лiнiйцi ми почули: "Адамiвка - 3 мiсце!" - радостi не було меж. Очевидцi кажуть, що за 1 i 2 мiсця так не радiли, як ми за 3. Як на мою думку, то це дуже добре. I значна допомога Олени Анатолiївни - натхнення i пiдтримка. Усi члени команди теж були на висотi. А на плечi капiтана i єдиного дев"ятикласника лягла вся важка робота на змаганнi по переправi (треба було всiх потримати на вису, щоб вiдчепити карабiни на тросi).
   I ось змагання позаду. Швидко зiбралися. Привели в порядок свiй табiр.
   Додому їхали радiснi i збудженi. I вже по дорозi додому, i на другий день у школi будували плани на майбутнi змагання. Поживемо - побачимо.
   Вчителька наша довго нас вчила, а за Корженком по п"ятах ходила...
   Нашi юнi козаченьки у похiд пiшли. Перемогу сподiвались в конкурсах знайти. I старались, було видно, iнших обiйти. Постарались третє мiсце додому привезти.
   Вузли в"язали скрiзь, де прийдеться, мотузки носили ми всi бiля серця. Як чародiї, з травою ходили, лише одну думку у мрiях носили: а може зумiємо, а може нам вдасться з усiм розiбратись, до п"ятого мiсця, до святого п"ятого мiсця добрасться! (65)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Iз третього - в п"ятий!
  
   Свято останнього дзвоника для третьокласникiв особливе. Воно i найрадiсне i найсумнiше. Найрадiсне - бо вони стали дорослiшими i, бач якi, iз третього вiдразу переходять в п"ятий клас. А найсумнiше - бо прощаються третячки з своєю першою вчителькою, Тамарою Михайлiвною Золотовською.
   Урочиста, хвилююча тиша. Святково одягненi, з квiтами в руках, випускники звертаються до своєї вчительки з словами щирої любовi, вдячностi за її невтомну працю, турботу, справедливiсть, материнську ласку.
   Дiти дарують вчительцi гарнi пiснi. Щиро дякували Тамарi Михайлiвнi i батьки випускникiв.
   По закiнченню свята був накритий солодкий стiл i довго ще танцювали дiти на своїй першiй дискотецi. (66)
  
  
  ВИХОВУЄМО ГРОМАДЯНИНА
  ДО 10-Ї РIЧНИЦI НЕЗАЛЕЖНОСТI УКРАЇНИ
  
  За допомогою тiльки школи неможливо побудувати свiт, але побудувати свiт без допомоги школи теж неможливо...
  
   Спостерiгаючи розвиток сучасного українського суспiльства (зокрема, нашої Адамiвської територiальної громади), приходжу до висновку, що вiдбувається "звужування" держави - громада все бiльше перебирає на себе її функцiї, громадяни все частiше спiльно вирiшують проблеми, не звертаючись по допомогу до державних органiв. Це пов"язано iз загальною тенденцiєю до автономiзацiї регiонiв - перехiд - перехiд вiд державного до державно-громадського управлiння.
   Ефективнiсть нової схеми державно-громадського управлiння буде визначатись рiвнем громадянської культури всiх членiв суспiльства, i тому у теперiшнiх складних умовах державотворення школа повинна йти попереду полiтикiв, керуючись принципом прiоритету прав особистостi над iнтересами суспiльства i держави, гуманiзму, свободи, демократiї, громадянського миру й нацiональної злагоди, надаючи дитинi, пiдлiтку, юнаку (юнцi) ще в школi навичок громадського управлiння та самоуправлiння (самоврядування).
   З огляду на це, в Адамiвськiй школi вiдбулася педрада "Виховання громадянськостi як iнтегрованої якостi козачати - учня школи козацько-лицарського виховання". Творчi групи педагогiв зробили ґрунтовний аналiз дiяльностi колективу школи та виробили шляхи подальшої роботи з виховання громадян України.
   У зв"язку з вилученням предмету "Правознавство" з навчального плану 9 класу вводимо iнтегрований курс "Громадянськознавство".
   Розроблена i впроваджена програма мiжпредметної дiяльностi з громадянського виховання, де задiянi курси iсторичних, фiлологiчних та природничих дисциплiн.
   Розробляється та впроваджується навчально-виховна програма (план-проект) "демократична школа" (Органiзацiя позакласної та позашкiльної дiяльностi), у рамках якої проходять предметнi тижнi, лекцiї, учнiвськi iнформацiї, творчi зустрiчi, екскурсiї та експедицiї, дiяльнiсть клубiв, громадських органiзацiй.
   У рамках програми "Демократична школа" створена оригiнальна система самоврядування, яка базується на iсторичних традицiях гетьманської України, але має всi сучаснi ознаки. Як доповнення до програми "Демократична школа" готується проект "Перспективи гендерної освiти в Адамiвськiй школi" (автор - завуч Лавриненко П.М.).
   Координатором роботи школи з виховання громадянськостi є вчитель вищої категорiї, вчитель-методист iсторiї та правознавства Р.М.Буравицька. Раїса Миколаївна вважає, що випускниковi не вiдводиться якогось перехiдного перiоду для адаптацiї до дорослого життя. Тому вона допомагає школярам робити вибiр, вирiшувати життєвi проблеми, розв"язання яких потребує умiння i навичок комплексного використання усiх знань, а не тiльки суспiльствознавчих дисциплiн. Нещодавно Раїса Миколаївна провела тиждень правознавства, на одному iз заходiв якого були присутнi представники державної адмiнiстрацiї та райво - О.I.Щербань, Л.В.Федорова, Г.М.Трифонова, А.Є Фадєєв.
   Є два протилежнi типи педагогiв. Перший - осiб широкої iнiцiативи, розмаху, кипучої енергiї, владних, примушуючих себе слухати, визнавати. Другий тип - не стiльки пропагуючий, скiльки закрiплюючий, який веде реальну роботу безпосередньо у буденному життi. Обидва типи, без сумнiву, необхiднi життю.
   Я вiдношу Раїсу Миколаївну до другого типу. Всi, хто її знає, згодяться зi мною. Раїса Миколаївна знає якусь тайну: працює скромно, просто, над малими речами, а досягає великих результатiв. Сiм випускiв зробила Раїса Миколаївна як класний керiвник. Серед її вихованцiв багато знаних у районi та шановних людей: В.М.Бондар - голова СК iм. 28 червня, О.I.Гамар - директор Черкеської школи, П.М.Лавриненко - завуч Адамiвської школи, Н.М.Рибальченко - директор Адамiвського БК... Всього близько 150 осiб! Двох синiв виростила разом iз чоловiком Iваном Антоновичем. Старший Сергiй пiшов по стопах батька - працює лiкарем у Руськоїванiвськiй дiльничнiй лiкарнi, молодший Володимир - фiнансистом у Одесi.
   Згiдно з концепцiєю школи козацько-лицарського виховання Раїса Миколаївна веде авторський курс "Iсторiя українського козацтва" за укладеним нею пiдручником. Корiння її авторитету у тому, якiсному та незгасному, мабуть, зростаючому з роками бажаннi знати нове та навчатися заражати цим бажанням iнших. ЇЇ авторитет - це авторитет живої робочої людини, яка грунтовно та всебiчно знає свою справу.
   Атмосфера напруженої роботи над собою, яка почувається навколо Раїси Миколаївни, створює в оточуючих стiйкий iнтерес до справи. Вона вчиться не тiльки вiд книг, журналiв, статей, а й вiд живих людей, якi приходять до неї самої вчитися. I ось молодь вiдчуває iнтерес до себе, до своїх думок та справ з боку досвiдченого, авторитетного педагога i стає справжнiм учнем, вивчаючи те, як треба працювати.
   Зовнiшня стриманiсть, сухуватiсть, iнодi холоднуватiсть i внутрiшня теплота вiдносин, яка виникає у багатьох дiтей, пiдлiткiв, молодi, дорослих, що знають її. Головну роль у цьому вiдiграє її вiдвертiсть та бажання з"ясувати до кiнця усiляку дiлову та розумову плутанину. ЇЇ iнтерес до кожної особистостi i готовнiсть завжди потратити на людину свiй час. Велику роль вiдiграє i взагалi широкий погляд на життя та її терпимiсть по вiдношенню до людей...
   Проблема виховання громадянина-патрiота давня, як свiт. Вона постала перед людством тодi, як виникла перша держава. Гостро стоїть ця проблема й перед нашою Україною.
   Україна проголосила себе суверенною, незалежною, правовою, демократичною, соцiальною державою. Але, як свiдчить досвiд, мiж декларацiєю мети i реальним життям знак рiвностi поставити неможливо.
   Сьогоднi в Українi на фонi економiчної, соцiальної та правової кризи катастрофiчно збiльшується кiлькiсть злочинiв, скоєних молоддю та неповнолiтнiми, наркоманiв, хворих на Снiд, туберкульоз, алкоголiзм, психiчнi захворювання. Юнаки й дiвчата не впевненi в завтрашньому днi. Багато з них виявляють бажання жити i працювати за межами України.
   У чому причини цих негараздiв? Вагома причина, я вважаю, у нехтуваннi патрiотичним вихованням, вихованням громадянина.
   Так, багато що втрачено, але поряднi люди, лицарi, громадяни все-таки є. З них (зокрема, iз школи!) почнеться вiдродження громадянськостi. (67)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Останнiй дзвоник.
  
   31 травня 2001 року. Святково прибране подвiр"я школи, звучать бадьорi пiснi. Збудженi, веселi i трохи сумнi зiбрались на шкiльному подвiр"ї учнi школи, вчителi, батьки, гостi. Сьогоднi в школi традицiйне свято, Свято останнього дзвоника.
   За сигналом вишикувалась вся школа. На лiнiйку запрошуються "винуватцi" свята - дев"ятикласники. За доброю традицiєю крiзь рушниковий вiнок, який тримають матерi випускникiв, на лiнiйку з класним керiвником Вронською В.М. вийшли дев"ятикласники. Їх радо зустрiчає вся школа i нашi гостi: представник державної адмiнiстрацiї Федоренко П.В., голова сiльської ради Коноваленко А.М. Знаменна група вносить на лiнiйку державний та козацький прапори школи. Учнi урочисто виконують Гiмн України.
   З вiтальним словом i наказом по школi до присутнiх звертається директор школи Тимофєєв В.Я. Вiн коротко знайомить всiх з роботою школи в минулому навчальному роцi, вручає похвальнi листи за вiдмiнне навчання i зразкову поведiнку найкращим учням школи. Вiдмiчена також робота вчителiв школи: вчителем вищої категорiї вчителем-методистом стала Буравицька Р.М., Почесну Грамоту Мiнiстерства освiти та науки отримав Тимофєєв В.Я., грамотами обласного управлiння освiти нагородженi Гриценко В.Н. та Галицька Н.П., грамотами районного вiддiлу освiти - Лавриненко I.П., Воронова Д.М.
   З привiтанням до всiх звернулася почесний гiсть Федоренко П.В. Вiн сердечно поздоровив всiх з закiнченням навчального року, побажав великих успiхiв в роботi козацької республiки "Молода Сiч" i зауважив, що про роботу козачат знають не тiльки в районi та областi, а й навiть у Києвi чули про нас.
   Привiтав всiх присутнiх з святом сiльський голова Коноваленко А.М.
   Але все ж таки сьогоднi найбiльша увага нашим випускникам, адже для них це остання урочиста лiнiйка в нашiй школi. Першими до дев"ятикласникiв звернулися першачки, тi, кого випускники 1 вересня провели в їх перший клас. Третьокласники вручили випускникам символiчнi сувенiри: вiзитки нашої школи з "срiбними" дзвониками. П"ятикласники подарували своїм дорослим друзям червонi стрiчки з написом "Випускник ХХI столiття", а семикласники для кожного пiдготували iменнi медалi з номiнацiями "Мiстер Ерудiт", "Мiс Артистичнiсть", "Мiстер Чемпiон", "Мiс Таємничiсть" та iн. Сьогоднi учнi 9 класу вступають у таке збагливе, загадкове i таке непросте доросле життя. Вони переступають символiчний "кленовий" порiг. Вони ще ж учнi i в водночас нi.
   З щирими напутнiми словами до своїх вихованцiв звертається класний керiвник В.М.Вронська. Вона бажає дiтям щасливої дороги в життi i завжди пам"ятати, що ти Людина. До випускникiв звертається перша вчителька Подолько А.М., батьки випускникiв Верховецький М.М., Скригулець С.В. Хлiбом-сiллю на вишиваному рушнику благословляє старшокласникiв мама Гербей Г.П.
   З словами вдячностi i шани дев"ятикласники звертаються до своїх вчителiв, батькiв, молодших друзiв. Випускники дарують вчителям, батькам свої пiснi, жарти i великi букети квiтiв. Пiд чарiвнi звуки вчительського вальсу вони запрошують улюблених вчителiв - i танцюють з ними.
   I знову школа вишикувалась у чеканнi. Почесне право дати останнiй дзвоник надано учневi 9 класу Катющеву В. i ученицi 1 класу Пустовiт Г. (68)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Козачата. Авидiвка.
  
   Ласкаве сонечко пригрiвало землю. На подвiр"ї школи зiбралися дiтки, якi з нетерпiнням чекали свята прийому в козачата. Отаман "Молодої Сiчi" В.Я.Тимофєєв ознайомив присутнiх з iсторiєю та законами життя козацької республiки. Берегиня Гриценко В.Н. розповiла про цiкавi справи старших джур та дан школи. В церемонiї прийому до лав козацтва допомагали проводити джура Богданов В. та дани Паламарчук Н. i Харченко Л. Козачата та лелi добре пiдготувались до свята: вони вивчили новi пiснi, вiршi, закони козачат. Особливо сподобалось хлопчикам-козачатам тримати в руках справжню зброю i вигукувати: "Слава Українi! Слава козакам!" Їх пiдтримували юнi лелi.
   Прапороносець "котигорошкiв" Лавриненко Д. прийняв з рук отамана загоновий прапорець. Дани подарували козачатам свою пiсню "Я козачка твоя". Пiсля урочистої частини для дiтей було органiзовано iгри, солодкий стiл. (69)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Козачата. Благодатне.
  
   Урочисто пройшов прийом учнiв села Благодатне в козачата та лелi. Дiти гарно пiдготувались до свята: вивчили обiтницю, вiршi, пiснi. Юнi джури Скригулець Д., Фiлатов В., Одорожа В. провели ритуал прийому в козачата. Найбiльше запам"яталось дiтям, як вони цiлували справжню зброю, робили вiдтиск гулого пальця на сторiнцi Бiблiї та проходили крiзь шабельний вiнок. Роздiлити урочистi хвилини прийшли тата, мами, бабусi. Вони щиро вiтали юних лель та козачат. Збiльшилось дитяче коло "Котигорошко" Адамiвської "Молодої Сiчi".
   Козацькому колу вручив отаман Тимофєєв В.Я. загоновий прапор. Всiм було цiкаво i весело. Козацькому роду нема переводу. (70)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Початок III тисячолiття. Випускний вечiр.
  
   В святково прикрашеному залi зiбрались вчителi, батьки, гостi, учнi школи. Пiд оплески присутнiх до залу запрошуються випускники 2001 року. Вони гордi тим, що їм випала честь бути першими випускниками нового тисячолiття в Адамiвськiй школi. I школа теж гордиться нинiшнiми випускниками, адже iз 12 учнiв троє закiнчили школу з вiдзнакою, четверо хорошистiв.
   Директор школи В.Я.Тимофєєв урочисто вручає випускникам свiдоцтва про закiнчення школи. Назавжди впишуться в Золотий фонд школи iмена Дмитра Скригульця, Тетяни Гербей, Вiталiя Катющева. Педагог-органiзатор школи В.Н.Гриценко вручає випускникам пам"ятну Путiвку в життя з найкращими побажаннями i напуттями, щоб дев"ятикласники завжди були гiдними звання "Людина".
   Вiд всього педагогiчного колективу директор школи вiтає випускникiв i батькiв i вручає Листи подяки за гарне виховання дiтей батькам Танi Гербей, Дiми Скригульця, Вiталiя Катющева, Олесi Верховецької, Наталки Паламарчук, Вiктора Басюка.
   Букети квiтiв, щирi побажання дарують випускникам друзi, батьки, вчителi. Учнi 5-7 класiв склали для них коломийки, вiршi, пiснi. Потiм всi вiдгадують жартiвливi загадки про випускникiв.
   Випускники разом з класним керiвником Вронською В.М. пiдготували оригiнальне звертання - подяку школi, вчителям, батькам. Тут звучали щирi душевнi слова, гарнi пiснi, гуморески, сценiвки.
   Всiм вчителям вручили дипломи за номiнацiями.
   За доброю народною традицiєю батькам, найменшi дiти яких закiнчили школу, одягли вiнки з зеленi та квiтiв.
   I ось звучить прощавальний вальс... Скiльки в ньому мрiй, сподiвань, радостi i смутку, свiтлої печалi. Дорослi сини й дочки запрошують до танцю своїх батькiв та матерiв.
   I знову лунають пiснi, музика. У вихорi танцю вже кружляють всi. I так аж до п"ятої години ранку. А на свiтанку всi випускники зустрiчали свiй схiд сонця. I пiшли вони в таке звабливе, загадкове, таємниче i непросте доросле життя... (71)
  
  На Двадцятiй нашiй Козацькiй Радi затвердили проект наказу про закiнчення групою джур курсу навчання в Адамiвськiй школi козацько-лицарського виховання.
  
  НАКАЗ Љ23-06-2001
  по Українському Чорноморському козацтву
  вiд 23.06.2001 року
  "Про присвоєння козацьких вiйськових звань випускникам
   Адамiвської школи козацько-лицарського виховання"
  
  1. Присвоїти козацькi вiйськовi звання випускникам Адамiвської школи козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського мiжрайонного козацького товариства Українського Заднiстрового козацтва:
  Скригульцю Дмитру хорунжий УК,
  Катющеву Вiталiю хорунжий УК,
  Басюку Вiктору пiдхорунжий УК,
  Третюку Iвану пiдхорунжий УК,
  Кравченко Iвану пiдхорунжий УК,
  Моркоту Денису пiдхорунжий УК,
  Козубенко Олександру пiдхорунжий УК,
  Дроздову Дмитру пiдхорунжий УК.
  2. Дозволити вищезгаданим офiцерам Українського козацтва носити козацькi регалiї, якi вiдповiдають їх козацьким званням: однострiй Українського За днiстрового козацтва, папахи сiрого кольору та кашкети з чорним околишом, золотi погони та шеврони Українського козацтва, парадний ремiнь жовтого кольору.
  3. По досягненню вищезгаданих офiцерiв повнолiття дозволити їм мати козацьку нагайку та зброю, право на придбання якої узгодити з вiддiлами МВС.
  
  Головний отаман УЧПК генерал-хорунжий УК Б.I.Сушинський.
  Директор Адамiвської школи козацько-лицарського виховання полковник УК В.Я.Тимофєєв.
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Трудовий семестр.
  
   Продзвенiв останнiй дзвоник. Скiнчилось навчання. Але життя школи вирує. Дев"ятикласники складають випускнi iспити. Учнi молодших класiв вiдвiдують дитячий майданчик "Котигорошко", яким керує Золотовська Т.М. Дiти ходять на екскурсiї, збирають лiкарськi рослини, читають цiкавi книжки, розучують новi iгри.
   Юннати школи на чолi з Вронською В.М. доглядають за квiтами, якi радують око своїм буйним цвiтiнням.
   Учнi 5-8 класiв разом з класними керiвниками працюють на полях кооперативiв iм. Шевченко, "Едем", "Фенiкс". Вони просапують кукурудзу, кавуни, цибулю, кабачки. За перiод виробничої практики учнi заробили майже тисячу гривен, якi пiдуть на ремонт школи.
   Напружена робота i в шкiльнiй бiблiотецi. Бiблiотекарю А.М.Подолько треба встигнути i прийняти, i видати пiдручники, органiзувавши "Швидку допомогу" книжкам, якi її потребують.
   Техпрацiвники школи Коноваленко С.Ф., Лабунець Л.I., Гречко К.П., Кравченко Ю.В., Деревенча Н.С. дружно взялись до ремонту класних кiмнат, вони бiлують стiни, фарбують вiкна, дверi, пiдлоги, щоб в наступному роцi школа зустрiла своїх вихованцiв чистою, свiтлою, привiтною. Трудовий семестр у школi продовжується. (72)
  
  
  32. ЛИПЕНЬ-ЖОВТЕНЬ 2001. ЗАГАРТОВУЄМО ДУХ I ТIЛО.
  
  Нараду директорiв шкiл перед виходом у вiдпустку провели 2 липня 2001 року в Заповiднику дiда Євсея (Молога). Сидiли в лiсi за саморобними дерев"яними столами на таких ж лавках. Було затишно, прохолодно. Звонари зудiли. Виступали К.В.Баришева, О.О.Шмелькова, Є.П.Костецький (Дiд Євсей), В.В.Орлова, З.П.Дiденко, Т.О.Данилова. Планували таким складом працювати й в 2008 роцi. Пiсля офiцiйної частини (Г.М.Трифонова: "Я комара, мабуть, з"їла", Феденко В.М.: "Треба запити"...) пройшла неофiцiйна; педагогiчнi розмови про навчання-виховання, купання в лиманi... Роз"їхалися пiсля 17-ї години...
  
  ПЕРШИЙ ВИПУСК ШКОЛИ КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ
  
  В Адамiвськiй школi вiдбувся перший випуск джур та дан (молодих козакiв та козачок). Випускники - елегантнi юнаки та чарiвнi юнки замислились на порозi дорослого життя - воно таке непросте...
  П"ять рокiв наш педагогiчний колектив формував духовний стан молодих громадян України, що в народi зберiгся як розумiння козацького духу, намагався забезпечити надiйний духовний зв"язок козачат з предками, розвинути їх стосунки з сучасниками, зорiєнтувати джур та дан на iнтереси нащадкiв, виховував фiзично здорових, морально чистих i по-лицарськи мужнiх та сильних духом козакiв...
  Щасливий вам путь, Тетяна Бiлопшицька, Iван Кравченко, Олександр Козубенко, Олеся Верховецька, Вiктор Басюк, Iван Третюк, Дмитро Скригулець, Наталiя Паламарчук, Вiталiй Катющев, Тетяна Гербей... (73)
  
  
  Козак був здоровий, вiльний вiд хвороб, в сто рокiв тiльки в силу брався. Тому жив i весело, i довго. Д.Яворницький.
  
   В Адамiвськiй школi вiдбулося козацьке таборування. Джури та дани, роздiлившись на загони ("Гайдамаки", "Дозорцi", "Запорiжцi", "Соколи"), змагались з навичок ставлення намету, розкладання намету, розкладання багаття, в"язання вузлiв, знання рослин, топографiчних навичок, вмiння варити козацького кулiша та iнше. Готували та проводили свято вчителi Н.П.Галицька та В.Н.Гриценко.
   Таборування в нашiй школi є складовою частиною фiзкультурно-оздоровчої роботи, пiдсумком чергового етапу фiзичного розвитку козачат. Проводимо ми його тричi: взимку (взяття снiгової фортецi), навеснi (змагання з основних туристських навичок) та влiтку (кiлькадобовий похiд на море з ночiвлею).
   Динамiка захворювань по нашiй школi свiдчить, що профiлактична фiзкультурно-оздоровча робота має iстотну перевагу перед традицiйною формою фiзкультурно-спортивної: при традицiйнiй формi роботи в школi займаються фiзкультурою та спортом лiченi одиницi - кращi спортсмени, основна ж маса школярiв до спорту байдужа - вчителям не до них, бо вони зайнятi зiрками; наша ж система роботи дозволяє займатися фiзкультурою практично всiм школярам.
   Я мешкаю бiля стадiону i бачу, скiльки школярiв та молодi приходить сюди ввечерi. Наша вчителька Наталiя Павлiвна Галицька "заразила" фiзкультурою багатьох.
   Система ця базується на традицiях запорожцiв: систематичне виконання фiзичних вправ разом з загартовуванням виховували той тип козакiв, якi легко переносили спрагу та голод, спеку та холод i були надiйними захисниками всього українського народу.
   На жаль. Сталося так, що з перiоду знищення Запорiзької Сiчi всi наступнi уряди Росiї та України постiйно i цiлеспрямовано проводили роботу по дискредитацiї, в першу чергу, морального обличчя козакiв. Їх характеризували переважно як грубих невiгласiв, п"яничок, якi жили тiльки за рахунок вiйни та розбоїв.
   Але як натовп п"яничек мiг неодноразово бити найкращу в Європi армiю - турецьку, i як натовп п"яничок мiг за 1,5 доби на "чайках" веслувати морем до Стамбула?!
  - Шинкарям наказуємо, щоб не називалися козаками, й вилучаємо їх вiд себе i на майбутнє таких до нашого вiйська приймати не будемо, - сказав П.Сагайдачного у 1617 роцi.
   Ганьблення козацтва проводилось для того, щоб українцi не мали своєї iсторiї, а точнiше, забули її. Народ, що не спирається на могутнє корiння своєї iсторiї, легко тримати в покорi; йому легко нав"язувати чужi звичаї, культуру, освiту, iдеологiю. Це ми бачимо сьогоднi...
   Ось чому наш педагогiчний колектив намагається вiдродити козацький рух, виховати реальну силу, здатну захистити свободу i незалежнiсть нашої країни, особу, яка могла б вплинути позитивно на всi сторони суспiльного життя України i залишити глибокий слiд у нашiй духовностi та ментальностi. (74)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Лiтнє таборування.
  
   У нашiй школi вже стало традицiєю: влiтку повинен вiдбутися велопохiд у Курортне, до берега моря - лiтнє таборування. Ми їдемо на кiлька днiв. I це не тiльки вiдпочинок - таборування є ще одним практичним вiдпрацюванням туристських навичок та моральних якостей, якi згуртовують колектив. Адже саме у походi, коли треба робити для себе i для всiх необхiдну роботу, ти зрозумiєш: хто твої друзi, хто завжди пiдставить у разi необхiдностi своє плече...
   Похiд вiдбувався в останнi днi липня i, значить, погода була чудова. Море тепле i лагiдне; ночами було не холодно спати. Всю роботу i чергування розподiлили ще вдома, так що затримок не було. Швидко i злагоджено розташували наметове мiстечко, викопали кострище, склали речi i... на море! Як добре змити пил польових дорiг пiсля поїздки!
   У цьому роцi у групi були учнi, якi їздили на турзльот. Так що менi, як керiвнику, роботи було зовсiм небагато. Оксана Рибальченко, Олена Золотовська, Катя Катющева, Женя Козубенко були помiчниками i в цьому походi.
   Вiдпрацювавши з дiтьми вже стiльки рокiв, кожного разу дивуєшся: як швидко вони схоплюють те, що їх по справжньому хвилює, їх постiйна готовнiсть йти вперед, пiзнавати. А наше завдання - не згасити вогники, бажання жити цiкавим життям! (75)
  
   19.08.2001 року Бiлгород-Днiстровська паланка проводила звiтно-виборчу Раду (кафе на березi лиману "Поплавець"). Вiд Адамiвського куреня була делегацiя в такому складi: Тимофєєв В.Я., Маринеску М.К., Бiлоус В.I., Козубенко В.О., Редько А.I., Козаченко О.А. та iн. Наша делегацiя найчисленiша... Мало було мiських та районових козакiв... Козаки втомилися вiд перманентного розбрату...
  
  
  НАГОРОДЖЕНИЙ IМЕННИМ ГОДИННИКОМ
  
   На честь 10-рiччя Незалежностi держави за високi трудовi успiхи вiд iменi Президента України iменний годинник вручено Валерiю Яковичу Тимофєєву - директору Адамiвської школи. Вiдбулося це в ходi урочистих зборiв. (76)
  
   27.08.2001 року на пленарному засiданнi районної педагогiчної конференцiї мене було нагороджено Почесною грамотою Мiнiстерства освiти України й ще декiлькома грамотами - "Грамотоносець" - чув я вiд колег... Мене ввели до складу колегiї при начальнику вiддiлу освiти, до складу районної атестацiйної комiсiї...
  
  Шановний Валерiю Яковичу!
   Прошу Вас пiдготуватися та виступити на серпневому засiданнi секцiї директорiв шкiл району з питання "Створення умов та зосередження зусиль педагогiчного колективу Адамiвської ЗОШ I-II ступеня на збереженнi фiзичного, психiчного та iнтелектуального здоров"я учнiвської молодi, роботi з обдарованою молоддю".
   Текст виступу або його тези у письмовому виглядi надати Баришевiй К.В. до (або пiсля) виступу.
   З повагою, Блiнов Г.Ю., завiдуючий РМК.
  
   На Двадцять першiй нашiй Козацькiй Радi затвердили основнi напрямки роботи з козацько-лицарського виховання в Адамiвськiй школi.
  
  
  СIЛЬСЬКА МАЛОКОМПЛЕКТНА: РЕАЛIЇЇ ТА ПЛАНИ, ТРУДНОЩI Й ПЕРЕВАГИ
  
   В Одеському обласному журналi "Наша школа" узагальнено досвiд учительського колективу Адамiвської школи з козацько-лицарського виховання. Публiкуємо нотатки директора цiєї школи Валерiя Яковича Тимофєєва.
  
   Сiльська малокомплектна школа посiдає особливе мiсце серед навчальних закладiв нашої країни. Це - 70% шкiл, тут навчається кожен третiй школяр; це - бiльшiсть шкiл нашого району.
   Пiдiрвана матерiальна база малокомплектної, мiграцiя сельчан до мiста, зниження народжуваностi, виснаження i старiння педагогiв не сприяють якiсному полiпшенню навчальної роботи. Але вiд таких шкiл Україна не зможе вiдмовитись ще й у цьому столiттi. Бо обов"язок держави - надати освiтнi послуги - ВСIМ дiтям.
   Штатний розклад не передбачає заступника директора з виховної роботи. Є неповна ставка заступника директора з навчально-виховної роботи, помiчника з господарської справи, педагога-органiзатора, бiблiотекаря. Школа має незадовiльнi санiтарно-побутовi умови (потребує капiтального ремонту або перебуває у аварiйному станi. Не має водопроводу й каналiзацiї. Вiдсутнi спортивний та актовий зали, не вистачає типових примiщень).
   Учителя професiйно дезорiєнтовано, бо вiн викладає вiд двох до п"яти навчальних предметiв, що знищує якiсть знань учнiв. В цих умовах проблемною є органiзацiя факультативiв, практично неможлива профiльно-рiвнева диференцiацiя. Система стосункiв керiвник-учитель-учень має тенденцiю до посилення особистих, а не дiлових якостей. Педагоги перебувають в методичнiй iзоляцiї (та ще й соцiально-побутовi умови їх життя!), що поступово призводить до їх деградацiї. Але якiсть навчально-виховної роботи бiльшою мiрою залежить вiд якостi керiвництва школою, нiж вiд рiвня педагогiчної майстерностi вчителiв.
   Наш досвiд свiдчить, що тiсний зв"язок школи з родиною й сiльською громадою дозволяє застосувати концепцiю школи-родини (у формi козацько-лицарського виховання, що вiдтворює родинний мiкроклiмат: атмосферу доброти, тепла, чуйностi, взаємотурботи i взаємоповаги). Все це ґрунтується на особливостях сiльської спiльноти, у якiй практично всi родини пов"язанi кровними зв"язками.
   Ми вважаємо, що одним iз основних завдань школи є реалiзацiя IДЕЇ НАЦIОНАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ, яка має благодатне пiдґрунтя в дiяльностi малокомплектної: це - сiм"я, церква, соцiальне середовище, громадське життя, праця, заходи духовного характеру, мистецтво, спiлкування з природою.
   Систему взаємин ми будуємо таким чином, щоб абсолютнi й вiчнi цiнностi українського виховання (вiра, надiя, любов, сумлiння, правда, доброта, чеснiсть, справедливiсть, щирiсть, гiднiсть, милосердя, прощення, досконалiсть, нетерпимiсть до зла) формувалися не як теоретичнi моральнi категорiї, а як конкретнi стосунки реальних людей...
   Аналiзуючи процес розвитку малокомплектної за останнi 30 рокiв (я працюю вчителем з 1969 року, а керiвником - з 1984), планую на цей навчальний рiк в царинi ОРГАНIЗАЦIЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ:
   В розкладi занять максимально враховувати передусiм особливостi навчальних предметiв, а не особливостi педколективу, розподiлу навантаження вчителiв. В проведеннi урокiв будемо орiєнтуватись на форми групової роботи, за яких рiзко зростає iнтенсивнiсть активного спiлкування вчителя з учнями. Будемо вчити вчителiв саме такiй роботi.
   Намагатимемось знижувати психологiчне та емоцiйне навантаження на учня у класах з малою наповненiстю. Бiльше уваги придiлимо методам самоконтролю, вибiрковому диференцiйованому та тематичному контролю. Почнемо застосовувати рейтинг (до речi, в минулому навчальному роцi його успiшно впроваджувала наша вчитель математики Т.В.Катющева).
   Основним в органiзацiї урокiв стане принцип iндивiдуального пiдходу до учнiв. Створимо "короткi" факультативи, якi охоплять семестр, що допоможе учням реалiзувати пiзнавальнi iнтереси до рiзних предметiв. Особливу увагу придiлимо роботi клубiв, гурткiв, товариств, проведенню iнтелектуальних змагань, конкурсiв.
   В царинi ОРГАНIЗАЦIЇ ВИХОВНОЇ ТА ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ:
   Виховний процес тiсно пов"язуємо iз життям сiльської громади. Його стрижнем стане краєзнавча дiяльнiсть.
   Систему виховної роботи будуємо за моделлю "людина - родина - рiд - громада - країна - держава". Це дає змогу широко використовувати потенцiйнi можливостi етнопедагогiки, iсторичного краєзнавства, сприяє соцiалiзацiї особистостi.
   Виховний захiд школи плануємо i проводимо так, щоб вiн був подiєю села.
   Є проблема у вихованнi сiльської дитини: в умовах замкненого сiльського осередку зворотний зв"язок мiж вихованцями i вчителями надзвичайно сильний, але це веде до того, що дитини звикає до постiйного опiкування й потребує його. Перехiд до iншого типу соцiального середовища (мiста), де соцiальний контроль послаблено, часто руйнує звичний стиль поведiнки.
   В царинi УПРАВЛIННЯ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИМ ПРОЦЕСОМ:
   Я вважаю, що перевантажування керiвника, рiвень його культури та тип спiлкування визначають соцiально-психологiчний клiмат як у педагогiчному, так i учнiвському колективах.
   Неможливо педагогiчним працiвникам компенсувати негативний вплив перших осiб. Тому ефективне управлiння можливо лише за умови, що керiвник розумiє завдання закладу i його специфiчнi особливостi.
   На якiсть контролю не повиннi мати вплив тiснi соцiальнi й родиннi взаємини, що пов"язують учителiв i учнiв у сiльськiй громадi. Дiловi стосунки (обов"язок, вiдповiдальнiсть) не повиннi витiснятися особистими (симпатiї, родиннiсть, неприязнь). Це суттєво знижує об"єктивнiсть контролю, його систематичнiсть, глибину i пiдсилює тенденцiю до формалiзму та лiбералiзму.
   Але основна причина, що гальмує ефективну роботу школи, - НЕКОМПЕТЕНТНIСТЬ ОРГАНIВ УПРАВЛIННЯ СИСТЕМОЮ ОСВIТИ - ЯК ЗОВНIШНIХ, ТАК I ВНУТРIШНIХ.
   ШКОЛО, ШУКАЙ КЕРIВНИКА! (77)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Перший дзвоник. Авидiвка.
  
  Свято дарує можливiсть зустрiчi людям рiзних поколiнь. Особливо це характерно для свята 1 вересня, коли ми вiдмiчаємо День знань.
  Ось i в нашiй маленькiй, початковiй школi села Авидiївки теж свято - День знань. Вiдсвяткувати цю урочисту подiю прийшли не тiльки учнi, а й їхнi батьки, дiдусi i бабусi, тiтки й дядьки, а також багато жителiв села.
  У президiї - директор школи Тимофєєв В.Я., завуч Лавриненко П.М., педагог-органiзатор Гриценко В.Н.
  Почалася лiнiйка iз виконання Гiмну України.
  Далi пiд оплески присутнiх, пiд марш, крiзь пiднятi рушники до двору входять першокласники.
  Директор школи i вчителi привiтали дiтей iз святом Першого дзвоника. Першачкам були врученi подарунки та квiти. Привiтати їх прийшли дошкiльнята та нашi випускники. Учнi розповiдали багато вiршiв, спiвали новi пiснi.
  Першокласники прийняли "Клятву Першокласника". Їм урочисто були врученi Посвiдчення першокласникiв, якi вони матимуть зберiгати до свого випускного вечора.
  За наслiдками атестацiї учителiв Лавриненко I.П. та Воронову Д.М. було нагороджено Почесними грамотами райвно, якi вручив директор школи Тимофєєв В.Я.
  Велику участь у проведеннi свята приймали батьки. Мама Арнаутової Катрусi спекла гарний коровай, яким пригостили всiх присутнiх. Пригощаючи гостей, мами заспiвали пiсню "Зеленiє жито, зелене". I пiдхопили цю пiсню всi гостi свята.
  I татусi не стояли осторонь, а кружляли разом iз своїми дiтьми, в першому в їх життi шкiльному хороводi, спiваючи пiсню "Чому вчать в школi".
  В кiнцi лiнiйки для всiх учнiв силами батькiв був накритий гарний, смачний, святковий солодкий стiл. (78)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Перший дзвоник. Адамiвка.
  
   Чисте небо, ясне сонечко, смiх дiтей, квiти, квiти...
   Сьогоднi свято учнiв, вчителiв, батькiв. Вся школа збуджена, радiсна, щаслива. Особливо з нетерпiнням його чекали першокласники, для яких сьогоднi вiдкривається перша сторiнка Великої Книги Знань.
   Почалась урочиста лiнiйка. Щасливих i трошки збентежених хлопчикiв i дiвчаток мами за ручки привели в шкiльну сiм"ю. З любов"ю зустрiчає перша вчителька Золотовська Т.М. своїх вихованцiв. Хлiбом-сiллю дiтей благословляє мама Николайчук I.П. Матерi дарують дiтям на щастя, на добру долю вишиванi рушники. Щастя-долi першокласникам i всiм учителям i учням бажає мати Смоленко Л.О. А зерном з рiдної землi посiває винуватцiв свята i всiх дiтей Кисляк О.О.
   Учнi 2 класу дарують своїм молодшим друзям найпершу книжку "Буквар". П"ятикласники дарують їм свої вiршi, пiснi i вручають портфелики. Щасливi, сяючi обличчя малюкiв, а в дев"ятикласникiв в очах пробiгають iскринки суму. Адже вони останнiй рiк навчаються в стiнах рiдної школи.
   З щирими побажаннями звертається до першокласникiв учениця 9 класу Рибальченко Оксана. I на згадку про цей день майбутнi випускники вручають першокласникам медалi "Першокласник-2001".
   З вiтальним словом и щирими побажаннями до дiтей звернулась завуч школи Лавриненко П.М.. Директор школи Тимофєєв В.Я. зачитав наказ про зарахування дiтей до першого класу.
   Прийшли до школи привiтати всiх вихованцi дитячого садка з своєю вихователькою Березнюк Н.I. Дитсадiвцi дарують присутнiм свої вiрши, пiснi, танцi.
   I ось лунає довгоочiкуваний шкiльний дзвоник, який кличе всiх дiтей за парти до роботи, пiзнавати нове, цiкаве, незвiдане. (79)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Перший дзвоник. Благодатне.
  
  За доброю традицiєю в наших "малих"школах кожного року проводиться Свято першого дзвоника. В цей день для кожного з нас продзвенiв перший дзвоник нового навчального року. Ми запам"ятали його надовго.
  I ось свято розпочалося. Пролунав Державний Гiмн України. Пiсля цього було надано слово для привiтання директору нашої школи Тимофєєву В.Я. Вiн привiтав всiх присутнiх гостей та дiтей з початком нового навчального року, побажав їм у новому тисячолiттi здоров"я, успiхiв у навчаннi та всiх благ.
  Пiсля привiтання директора школи наша маленька шкiльна сiм"я приймала дорогих першокласникiв. Для них цей день був незвичайним, адже все було вперше в стiнах нашої школи: урок, дзвiнок, перерва. На першу в їхньому життi лiнiйку їх вивели батьки i передали в дбайливi руки вчительки. За давнiм українським звичаєм мама першокласника Одорожа Ольга винесла на вишитому рушнику хлiб-сiль. Хлiб - це символ безкiнечностi життя, вiчного оновлення природи. Рушник - це супутник людини в життi. I вiд iменi всiх батькiв першокласникiв вона попросила директора школи Тимофєєва В.Я., завуча Лавриненко П.М., органiзатора Гриценко В.Н. прийняти їх дiтей в шкiльну сiм"ю. Потiм мати привiтала всiх дiтей та присутнiх гостей з святом i всипала їх зерном пшеницi.
  З словами привiтання до першокласникiв звернулися учнi 2-3 класiв.
  А потiм слово було надано першокласниками. Вони подiлилися з усiма своїми враженнями, хвилюваннями, мрiями, бажаннями.
  Пiсля виступу першокласникiв з своїми привiтаннями до дiтей звернулися завуч Лавриненко П.М. та педагог-органiзатор Гриценко В.Н., подарували їм їхню першу книжку "Буквар" та передав подарунок Президента України Л.Д.Кучми книжку "Казка про податки". А також подарували першокласникам портфелики з шкiльним приладдям.
  На цьому свято пiдiйшло до кiнця. Лунає урочисто перший дзвоник для першокласникiв та всiх учнiв школи. Почесне право першими зайти до школи цього святкового дня було надано першокласникам 2001 року. Їх завели за руки до свого класу учнi 2-3 класiв. А потiм у кожному класi розпочався перший урок. (80)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Осiннє таборування.
  
  Як велике свято учнi школи чекали традицiйне осiннє таборування. Всi учнi школи роздiлилися на 4 команди: "Сiчовi козаки" (отаман Катющева Катерина), "Гайдамаки" (отаман Одорожа Вiталiй), "Побратими" (отаман Рибальченко Оксана), "Нащадки" (отаман Одорожа Олена).
  Таборування почалося з програми "Козаки жартують". П"ятикласники розповiли про роль жiнки в життi козакiв та iнсценiзували пiсню "Казав менi батько". Шестикласники подарували всiм сценки "Мудра коза". Дуже розвеселили присутнiх семикласники iнсценiзацiєю пiснi "Ой розцвiла ружа". А восьмикласникам вдалася сценiвка "Козак та пiп". Учнi дев"ятого класу продемонстрували пiсню "Їхав, їхав козак мiстом!"
  На третьому етапi треба правильно розкласти вогнище, спекти козацьку картоплю. Учнi заздалегiдь пiдготували дрова, мiсце для багаття, продукти. Духмяний запах картоплi та сала чули навiть в селi. Дiвчатка, з допомогою джур, накрили "столи", тут були i картопля, i сало, i овочi, i, звичайно, чаї з трав.
  А в цей час писарi занотовували всi цiкавi випадки та казуси, потiм все це розмiстили в бойових листках, якi мають назву "Козацьке таборування".
   I, як завжди, свято закiнчилось розвагами та дискотекою. Першiсть у всiх етапах таборування отримала команда "Сiчовi козаки". Так тримати! До зустрiчi в зимовому таборуваннi! (81)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Екскурсiя до мiста Бiлгорода-Днiстровського.
  
  Вранцi 21 вересня нашi учнi зiбрались бiля школи, щоб здiйснити поїздку до Бiлгорода-Днiстровського. Великим новим "Iкарусом" вирушили в подорож. По дорозi до мiста екскурсовод цiкаво розповiдала про iсторiю нашого краю. В мiстi ми спочатку вiдвiдали меморiальний комплекс воїнам, загиблим в роки Великої Вiтчизняної вiйнi. Свiжiстю зустрiла нас набережна та Днiстровський лиман. Багато цiкавих спогадiв залишиться в пам"ятi пiсля екскурсiї до стародавньої фортецi. А яке захоплення викликали розкопки прадавньої Тiри. Все доповнили враження пiсля вiдвiдання краєзнавчого музею. Надовго запам"ятається ця подорож дiтям. (82)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День Учителя.
  
   Знову свято в Адамiвськiй школi. В цей чудовий осiннiй день учнi вiтають своїх любих вчителiв. Зовсiм не схоже святкування Дня Учителя на торiшнє. В залi звучить музика; море квiтiв. Учнi 9 та 8 класiв запрошують вчителiв зайняти почеснi мiсця. Про кожного учителя звучать нiжнi, теплi слова. Згадується їх життєвий шлях, досягнення, незвичайнi пригоди на освiтянськiй нивi. За рiшенням козацької ради школи вчителi Р.М.Буравицька, О.Л.Солов"єнко, М.С.Малькова, Л.М.Лавриненко, В.Я.Тимофєєв удостоєнi звання "Наймудрiшi". Звання "Майстер-клас" присвоєно П.М.Лавриненко, К.М.Граждан, В.М.Вронськiй, Т.В.Катющевiй, Н.П.Галицькiй, В.Н.Гриценко. Номiнацiї "Надiйна змiна" удостоєнi I.I.Корженко, I.П.Лавриненко, Т.М.Золотовська, Т.I.Козубенко, Н.Г.Скригулець, О.А.Пiштiган, Д.М.Воронова, А.М.Подолько, С.В.Тимофєєва.
   Щирi слова вдячностi, чудовi вiршi, душевнi пiснi дарують своїм любим вчителям дiти.
   А далi почалися уроки, якi проводили учнi-вчителi; почався День самоврядування... (83)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Зустрiч з друзями.
  
   Про роботу нашої козацької органiзацiї "Молода Сiч" знають не тiльки учнi школи та односельцi, про неї повiдомляли i в газетах, журналах, по радiо. Для ознайомлення з нашими козацькими справами до нас у школу приїхали учнi Софiївської школи разом з педагогом-органiзатором Наталiєю Василiвною. Гостi ознайомились з планами роботи на рiк, попросили розповiсти про найцiкавiшi справи, якi були проведенi в школi. Особливо їх зацiкавило проведення осiннього таборування, iнсценування жартливих козацьких пiсень, проведення свята осенi, спортивного свята.
   Учнi Соiфiївської школи запросили наших учнiв до себе в гостi. На згадку про зустрiч дiти сфотографувались. (84)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Люди з планети "Старiсть".
  
   На картах небесних така планета не позначена, але вона є, тiльки не в просторi, а в часi. I в свiй час кожен з нас, залишаючись жителем Землi, вступає на цю планету. Час там протiкає повiльно - з довгими ночами, заповненими безсонням, лякаючими болями в серцi. Це старiсть. За Енциклопедичним словником - "вiковий перiод вiд 70 до 90 рокiв" (далi вже довгожителi).
   Старiсть по своїй сутi трагiчна. Хоча б в тому, що в цьому вiцi вперше по-справжньому розумiєш закон природи: людина смертна. Всi знаємо це ще з дитинства, але усвiдомлюємо як реальнiсть, постоявши бiля труни однолiтка, викреслюючи його назавжди з життя.
   Старiсть окреслює навколо людини круги самотностi. I чим далi, тим вужчим стає це коло. За межею залишилась робота, до якої звик, яку любив. Помiтно менше стало друзiв та знайомих, ось уже й за ворота вийти важко.
   I тодi єдиним вiкном у свiт, єдиною втiхою i змiстом життя настає спiлкування з близькими людьми: дiтьми, онуками.
   Як же хочуть нашi стареньки, щоб молодi розповiли щось, порадились, посвятили в свої справи, плани. I це не просто стареча допитливiсть, а бажання бути корисним.
   При сучаснiй зайнятостi батькiв бабусi i дiдусi у багатьох випадках беруть на себе велику частку турбот i обов"язкiв, пов"язаних з вихованням дiтей.
   Вони вчать внукiв людяностi, доброти, шити й вишивати, садити i вирощувати рослини, готувати їжу i бiлити хату, працювати в полi, в городi, бiля худоби. Вони передають онукам бажанi звичаї й традицiї нашого народу.
   А чи завжди ми вiддячуємо їм такою ж любов"ю? Чи завжди думаємо про стареньку немiчну бабусю, яка живе одиноко i щоранку стоїть бiля похилених ворiт, сумно дивлячись услiд тим, хто йде повз неї... Зупинимось, привiтаймося. Запитаймо, може їй треба купити хлiб чи шматок мила...
   Спитаймо себе: "Чим я можу допомогти?" Нехай хоч добрим словом, готовнiстю взяти на себе частку її проблем.
   Поки старенькi нашi бабусi й дiдусi з нами - ми всi молодi. Вони - наш захист, наша добра згадка про незгасне свiтло дитинства.
   Хочеться вiрити, що нiхто з нас не забуде своїх стареньких бабусь та дiдусiв, своїх батькiв, особливо тодi, коли до них прийде старiсть.
   В цей день, 1 жовтня, учнi школи привiтали людей похилого вiку Адамiвки. Вони дарували їм квiти, посмiшки, пiснi, танцi. Глибоко вразила серця стареньких своєю пiснею "Бабуся" учениця 9 класу Рибальченко Оксана, гуморесками Вiталiк Лавриненко, запальними танцями дiвоча група танцювального ансамблю школи. Пiсля концерту ще довго спiлкувались дiти з старенькими. На згадку про цю зустрiч всi сфотографувались. (85)
  
  ДИПЛОМ КОЗАКУ З АДАМIВЦI
  
   Дипломом обласного управлiння освiти та науки нагороджений Валерiй Якович Тимофєєв, директор Адамiвської школи, представник козакiв Буджацького степу. Вiн став переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу модель учнiвського самоврядування в загальноосвiтнiх навчальних закладах та за творчi досягнення у розробцi оновлених моделiв такого самоврядування. (86)
  
  В жовтнi 2001 року пройшла районна батькiвська конференцiя. Я виступив iз доповiддю "Адамiвська школа козацько-лицарського виховання - Берегиня духу села". Доповiдь згодом транслювалася по мiсцевому радiо "Новини Приднiстров"я".
  
  У видавництвi "СП "ПЕТРЕКС" надрукував книги:
  1. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Про козацтво Адамiвської громади: козакiв та козачок, молодикiв та берегинь, джур та дан, козачат та лель.
  Т. 1. 2001. Хронiка Адамiвської школи. 1998-2001. (25.10.2001). 158 стор.
  2. В.Я.Тимофєєв. Рiч про Адамiвську Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Iлюстрована iсторiя становлення та розвитку колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання, що на Бiлгород-Днiстровщини.
  Т. 1. 2001. Хронiка Адамiвської школи. Частина 1. (25.10.2001). 158 стор.
  
  33. ЛИСТОПАД-ГРУДЕНЬ 2001. ЛIДЕР ХХI СТОЛIТТЯ.
  
  25.10.2001 року пiсля наради директорiв методист з виховної роботи районного методичного кабiнету вiддiлу освiти районної державної адмiнiстрацiї Г.М.Трифонова та завiдуюча райвно Баришева К.В. запропонували менi взяти участь у обласному методичному зборi. Я згодився; методисти провели для мене змiстовний iнструктаж...
  ... Йшов вiд Софiївцi до Адамiвцi пiшки (вiдстань 7 кiлометрiв) й вперше звернув увагу на номери електростовпiв - вiд 1 до 111; вiд 1 до 49 - це мої роки, далi вiд 52 до 111 - це роки життя; звиви шляху - це звиви мого життя - пiдйоми та спади, крутi повороти влiво-вправо (найкрутiший - у 49-50)...
  
   В Одесi вiдбувся обласний методичний збiр педагогiв та учнiвських лiдерiв "Лiдер ХХI столiття". Вiн проводився пiсля пiдсумкiв обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу модель учнiвського самоврядування. Бiлгород-Днiстровський район в Одесi представляли директор Адамiвської школи В.Я.Титмофєєв та берегиня Ради джур та дан школи (член учнiвського комiтету) Оксана Рибальченко. Ми попросили Валерiя Яковича Тимофєєва подiлитися враженнями вiд цiєї подiї.
   - Спостерiгаючи розвиток сучасного українського суспiльства, зокрема нашої Адамiвської громади, бачу, що вiдбувається "звужування" держави - громада все бiльше бере на себе її функцiї. Громадяни все частiше спiльно вирiшують проблеми, не звертаючись по допомогу до державних органiв. Це пов"язано iз загальною тенденцiєю до автономiзацiї регiонiв - переходу вiд державного до державно-громадського управлiння.
   Ефективнiсть нової схеми державно-громадського управлiння буде визначатись рiвнем громадської культури всiх членiв суспiльства. I тому у теперiшнiх складних умовах державотворення школа повинна йти попереду полiтикiв, керуючись принципом прiоритету прав особистостi над iнтересами суспiльства i держави, гуманiзму, свободи, демократiї, громадянського миру й нацiональної злагоди, повинна надавати дитинi, пiдлiтку, юнаку навичок громадського самоврядування, виховуючи лiдера ХХI столiття, людину, яка б могла приймати i виконувати доленоснi рiшення в життi громади, регiону, держави...
   На конкурс було представлено 22 моделi учнiвського самоврядування: гiмназiй, лiцеїв, загальноосвiтнiх шкiл - мiських та сiльських, позашкiльних закладiв, районних державних адмiнiстрацiй - райрада учнiвських лiдерiв.
   Ми привезли козацьку модель самоврядування, де отаман Ради джур та дан (голова учкому) лише перший серед рiвних отаманiв та берегинь паланок (секторiв учкому). А доленоснi рiшення приймає коло (учнiвськi збори). I отримали диплом переможцiв.
   Проблема визначення унiверсального типу самоврядування, який забезпечував би позитивний результат, хвилює педагогiв давно. В педагогiцi спостерiгалось немало спроб зробити самоврядування схожим на якiсно працюючий механiзм. Ми пам"ятаємо учнiвськi комiтети часiв радянського перiоду. Але бiльш нiж 300-рiчна iсторiя розвитку педагогiки учнiвського самоврядування доводить, що i зараз ми не наблизились до цього iдеалу, не змогли створити iдеальний механiзм пiд назвою "учнiвське самоврядування".
   Це не свiдчить про безсилля науки в дослiдженнi природи людини або про недостатнiсть пошукiв у педагогiв-практикiв. В рiзних країнах було i зараз є десятки тисяч ентузiастiв в органiзацiї учнiвського самоврядування. I все ж психолого-педагогiчна наука, передова новаторська практика не змогли зробити учнiвський орган самоврядування школи певним "штучним iнструментом". До речi, як i педагогiчну раду, але це тема окремої розмови.
   - Що ж заважає знаходженню iдеального механiзму? Розмаїтiсть, багатоварiантнiсть, неоднозначнiсть. Розмаїття цiлей та завдань самоврядування, елементiв змiсту та видiв форм моделей. Багатоварiантнiсть умов i засобiв управлiння. Неоднозначнiсть прояву закономiрностей самоврядування в залежностi вiд iндивiдуальних особливостей дiтей i багатьох iнших факторiв...
   Презентацiя моделей самоврядування показала як по-рiзному органiзовують та проводять роботу з учнiвського самоврядування кращi школи Одещини. У кожнiй свiй стиль роботи, темп i ритм, власнi методи й прийоми, певнi психолого-педагогiчнi здобутки. Школа-держава (одеськi СШ Љ50, 105, економiчний лiцей, СШ Љ4 мiста Южне), рiвнева система (одеська СШ Љ24, Великодолинська СШ, Котовська СШ Љ3, Бiляївська СШ Љ2), козацьке коло (Адамiвська школа), клубна система (клуб "Квант" одеської СШ Љ76, клуб учнiвських лiдерiв при Iллiчiвськiй районнiй державнiй адмiнiстрацiї мiста Одеси).
   З цього можна зробити висновок, що в практицi виховання лiдера немає єдиного iдеального пiдходу, а є велике розмаїття iдей щодо органiзацiї цiєї роботи. А головна iдея - iдея багатоварiантностi моделей учнiвського самоврядування (i взагалi органiзацiї навчально-виховного процесу!) отримує все бiльше визнання в усьому свiтi...
   В нашiй школi iснує така практика: по завершенню бiльш-менш вагомого педагогiчного заходу ми пропонуємо його учасникам написати статтю з аналiзом цього заходу: для чого його проводили, якi помилки допустили, побажання органiзаторам, передбачуванi й непередбачуванi наслiдки - до шкiльної газети "Рiч про Адамiвську Сiч". Оксана Рибальченко написала: "Нашi шкiльнi заходи необхiдно готувати за допомогою психологiв, як обласний збiр. I вже пора вводити основи психологiї до навчального плану школи"...
   Є над чим працювати тепер дирекцiї... (87)
  
  
  УЧНIВСЬКИЙ АКТИВ АДАМIВСЬКОЇ ШКОЛИ
  РАДА ШКОЛИ
  
  Љ Паланки Отаман-Берегиня Консультант
  Головний отаман Тимофєєв В.Я.
  Головна Берегиня Гриценко В.Н.
  Писар Ради Золотовська О. 8 кл. (Скарб Iдей)
  1 Здоров"я та спорту. Фiлатов В. 8 кл.
  Лавриненко Д. 5 кл. Галицька Н.П.
  2 Героїко-патрiотичного виховання. Богданов В. 8 кл.
  Кутуненко А. 5 кл. Тимофєєв В.Я.
  3 Нацiонального вiдродження. Рибальченко О. 9 кл.
  Рибальченко Ю. 6 кл. Граждан К.М.
  Пiштiган О.А.
  4 Органiзацiї дозвiлля. Гречко О. 8 кл. Гриценко В.Н.
  Кл. керiвники
  5 Зарубiжних зв"язкiв. Назарова О. 8 кл. Малькова М.С.
  6 Роботи з молодшими школярами. Крамаренко О. 7 кл. Гриценко В.Н.
  Класоводи.
  7 Трудової дiяльностi та охорони природи. Одорожа В. 9 кл.
  Вронська В. 6 кл. Вронська В.М.
  8 Навчально-пiзнавальної дiяльностi. Лавриненко М. 6 кл.
  Кравченко Н. 5 кл. Лавриненко П.М.
  Катющева Т.В.
  9 Iнформацiї. Одорожа Л. 9 кл.
  Рошкан Ю. 5 кл. Тимофєєва С.В.
  10 Дисциплiни та порядку. Лавриненко В. 6 кл. Тимофєєв В.Я.
  Лавриненко П.М.
  11 Соцiального захисту. Лавриненко О. 9 кл. Гриценко В.Н.
  12 Iсторико-Краєзнавчої роботи. Козубенко Ж. 7 кл. Буравицька Р.М.
  Галицька Н.П.
  
  Завiдуюча райвно Баришева К.В. перейшла працювати в сiльськогосподарський технiкум. Начальником вiддiлу освiти стала Добринiна З.I.
  
  УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
  "Про Нацiональну програму вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки"
  
   З метою вiдродження та розвитку iсторичних, господарських та культурних традицiй Українського козацтва, сприяння громадськiй злагодi в суспiльствi постановляю:
   1. Схвалити Нацiональну програму вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки (далi Програма), що додається.
   2. Мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади, Радi Мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласним, Київськiй та Севастопольськiй мiським адмiнiстрацiям ужити заходiв щодо виконання зазначеної Програми.
   3. Кабiнету Мiнiстрiв України пiд час пiдготовки проектiв Державного бюджету України передбачити, починаючи з 2002 року, кошти для виконання Програми та встановити контроль за їх витрачанням.
   4. Координацiйнiй радi з питань розвитку Українського козацтва при Президентовi України вжити заходiв щодо залучення в установленому порядку позабюджетних коштiв для виконання Програми.
   5. Запропонувати Нацiональнiй академiї наук України, Академiї педагогiчних наук України здiйснювати методичне i наукове забезпечення виконання Програми.
  
   м. Київ, 15 листопада 2001 року Љ1092/2001. Президент України Л.Кучма.
  
   7-9 листопада 2001 року я разом з методистами з виховної роботи районних методичних кабiнетiв Одеської областi (Трифонова Г.М. та iн.) брав участь в обласному семiнарi керiвникiв районних секцiй МАН при обласному Центрi дитячої та юнацької творчостi. Зустрiчi з науковцями, методистами, особистi - з козаками, багато в чому допомогли становленню школи козацько-лицарського виховання...
   7 листопада йшов осiннiй дощ. Ми чекали 9-го тролейбуса на зупинцi у залiзничного вокзалу. На Куликове поле промарширували колони пiд червоними прапорами. Вони йшли до пам"ятника Ленiну. Потiм, вже в 2007 роцi, цей пам"ятник демонтують...
   ... Почав напрацьовувати матерiал для книги "Адамiвська Сiч - школа козацько-лицарського виховання". 17.11.2001 року перший раз працював в мiськiй бiблiотецi iм. М.Горького; допомагала методист Г.М.Трифонова...
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  
   7 грудня до Дня Збройних Сил України було проведено змагання джур "А ну-мо, хлопцi-козаки!". Готувала свято Галицька Н.П. На свято приїхали гостi з районного методичного кабiнету - Трифонова Г.М., Гайдашенко Т.П., Данилова Т.О. Хлопцi продемонстрували чудеса спритностi та iнтелекту. Переможцi отримали величезний торт (вiд РМК), переможенi теж не були в накладi - отримали кiлограм шоколадних (дуже смачних) цукерок (теж вiд РМК).
   I знову в Адамiвськiй школi Новорiчне попурi. Кожен клас готував свою казку: 5 клас - "Капризне яйце", 6 клас - "Зимова казка", 7 клас - "Незвичайна реклама", 8 клас - "Телепузики", 9 клас - "Казка для дорослих". Глядачi (батьки, друзi громадськiсть) були в захватi.
  На Новорiчнi свята приїхала з РМК гостя - Трифонова Г.М. ЇЇ вiдгук на роботу Ради джур та дан надрукувала шкiльна газета: "У Адамiвськiй школi козацько-лицарського виховання створено сучасна модель самоврядування у формi Козацької отаманської республiки. Дiяльнiсть органу самоврядування в школi (Рада джур та дан) сприяє згуртуванню шкiльного колективу, розвитку громадської думки, процесу соцiалiзацiї учнiв, бiльш ефективному входженню у доросле життя.
   Через шкiльне самоврядування в школi вiдбувається процес пiдготовки майбутнiх активних громадян демократичної держави. Дiти - учасники життя, а не стороннi спостерiгачi. Вони радiють роботi, виявляють винахiдливiсть у працi, бажають взяти на свої плечi важку справу. Вихованцi вчаться поважати одне одного та дорослих, в школi панує атмосфера доброзичливостi та взаємної допомоги". (88)
  
   У видавництвi "СП "ПЕТРЕКС" надрукував книги:
  1. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Про козацтво Адамiвської громади: козакiв та козачок, молодикiв та берегинь, джур та дан, козачат та лель.
  Т. 14. 2001-2003. Пiдручники школи козацько-лицарського виховання. Частина 3. Родовiд козацький. (31.12.2001). 150 стор. Частина 4. Козацьке духовиховання. (31.12.2001). 150 стор. Частина 5. Козацькi традицiї. (31.12.2001). 150 стор. Частина 6. Iсторiя козацької культури. (31.12.2001). 150 стор. Частина 13. Iсторiя Українського козацтва. (07.11.2001). 138 стор. Частина 14. Козацька Конституцiя. (31.12.2001). 150 стор.
  
  
  
  
  8-Й ЕТАП. СIЧЕНЬ 2002-ГРУДЕНЬ 2002. КРАЩИЙ ОСВIТЯНИН УКРАЇНИ.
  
   Цiкавий досвiд творчої роботи Валерiя Яковича Тимофєєва, директора Адамiвської загальноосвiтньої школи I-II ступеня Бiлгород-Днiстровського району Одеської областi, яка працює в режимi навчально-виховного закладу нового типу - школи козацько-лицарського виховання. Педколектив широко використовує давнi козацькi традицiї, кодекси лицарської честi, гуманiстичнi та демократичнi iдеї i адекватнi засоби виховного впливу на пiдростаюче поколiння.
   Особистiсне зорiєнтоване виховання, реалiзацiя принципiв виховання громадянськостi, гуманiзацiї i демократизацiї, безперервностi, культуровiдповiдностi - вагомi аспекти неординарної моделi учнiвського самоврядування. Ця модель учнiвського самоврядування має три етапи виховання козака та берегинi: козача-джура-козак; леля-дана-берегиня. (89)
  
  
  34. СIЧЕНЬ-БЕРЕЗЕНЬ 2002. УЧНIВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ.
  
  На основi Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки були розробленi Одеська обласна та регiональна (Бiлгород-Днiстровський козацький регiон) програми вiдродження та розвитку Українського козацтва, розробленi заходи райдержадмiнiстрацiї та її структурних пiдроздiлiв щодо виконання цiєї програми.
  
  БIЛГОРОД-ДНIСТРОВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМIНIСТРАЦIЯ
  РОЗПОРЯДЖЕННЯ
  Про заходи районної державної адмiнiстрацiї щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки
  
   На виконання Указу Президента України вiд 15 листопада 2001 року Љ1092/2001 "Про Нацiональну програму вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки" та розпорядження голови облдержадмiнiстрацiї вiд 28 грудня 2001 року Љ1097/А-2001:
   1. Затвердити заходи районної державної адмiнiстрацiї щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки.
   2. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адмiнiстрацiї Орлову В.В.
  
  В. о. голови районної державної адмiнiстрацiї П.I.Головатий
  
  м. Бiлгород-Днiстровський, 10 сiчня 2002 року, Љ10/2002.
  
  На Двадцять другiй нашiй Козацькiй Радi затвердили Заходи щодо розвитку козацтва в районi й вирiшили подати їх на затвердження до районної державної адмiнiстрацiї.
  Додаток
  до розпорядження голови районної державної адмiнiстрацiї
  Љ10/2002 вiд 10.01.2002 року
  
  ЗАХОДИ
  районної державної адмiнiстрацiї щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки
  
  Љ Заходи Термiн виконання Вiдповiдальнi за виконання
  1 Розробити та запровадити систему iнформацiйно-аналiтичного забезпечення дiяльностi Координацiйної ради з питань розвитку Українського козацтва у Бiлгород-Днiстровському районi. 2002-
  2004 рр Вiддiл з питань внутрiшньої полiтики
  2 Утворити районну комiсiю з питань розробки пропозицiй до комплексної програми господарської дiяльностi районних осередкiв Українського козацтва та надати зазначенi пропозицiї Координацiйнiй радi з питань розвитку Українського козацтва в районi. I пiврiччя 2002 р Управлiння економiки, сiльського господарства та продовольства
  3 Залучати козацькi громадськi формування до проведення рейдiв з охорони лiсiв та водних живих ресурсiв району. Постiйно Днiстровська територiальна iнспекцiя екологiчної безпеки, сiльвиконкоми
  4 Вивчити можливостi утворення у районi нових козацьких творчих самодiяльних колективiв, надавати пiдтримку створеним мистецьким колективам, провести районний фестиваль-огляд козацького мистецтва. Протягом 2002-
  2004 рр Вiддiл культури
  5 Забезпечити iнформацiйну пiдтримку реалiзацiї основних положень Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл з питань внутрiшньої полiтики, редакцiї: газети "Советское Приднестровье", радiомовлення "Новини Приднiстров"я"
  6 Започаткувати вiдповiднi рубрики, тематичнi сторiнки, передачi з метою висвiтлення надбань iсторiї, культури, традицiй українського козацтва, систематично влаштовувати книжковi та документальнi виставки з цих питань. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл культури, редакцiї: газети "Советское Приднестровье", радiомовлення "Новини Приднiстров"я"
  7 Проводити прес-конференцiї, брифiнги, "круглi столи" iз залученням до спiвпрацi представникiв органiв виконавчої влади i мiсцевого самоврядування, науковцiв, представникiв архiвiв, музеїв та бiблiотек. Регулярно забезпечувати редакцiї ЗМI iнформацiйними листами та прес-релiзами. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiли культури, освiти, сiльвиконкоми
  8 Спiльно з козацькими товариствами органiзувати вiйськово-патрiотичне виховання учнiвської молодi, започаткувати при проведеннi районних змагань серед допризовної молодi показовi виступи спортсменiв з козацьких видiв єдиноборств. Протягом 2002-2005 рр Вiддiли фiзичної культури та спорту, культури, освiти, сiльвиконкоми
  9 Утворити козацькi вiйськово-спортивнi клуби за мiсцем проживання. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiли фiзичної культури та спорту, оборонної та мобiлiзацiйної роботи, сiльвиконкоми
  10 Започаткувати щорiчне проведення районних змагань з козацьких видiв єдиноборств та вправ у володiннi iсторичною зброєю. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл фiзичної культури та спорту, сiльвиконкоми
  11 Розробити районну комплексну програму господарської дiяльностi Українського козацтва. 2002 р Управлiння сiльського господарства i продовольства, управлiння економiки
  12 Сприяти розробленню i впровадженню програми органiзацiї козацьких селянських (фермерських) господарств i колективних сiльськогосподарських пiдприємств, кооперативiв, садiвницьких та господарських товариств, промислiв тощо. 2002-
  2003 рр Управлiння сiльського господарства i продовольства, сiльвиконкоми
  13 Сприяти утворенню цiльових позабюджетних фондiв Українського козацтва для його вiдродження, розвитку та пiдтримки. Протягом 2002-
  2005 рр Управлiння сiльського господарства i продовольства
  14 Започаткувати проведення на базi Адамiвської середньої школи конкурсу на краще знання вiйськової iсторiї України серед учнiв випускних класiв загальноосвiтнiх шкiл району. Щорiчно
  з нагоди рiчницi
  ЗСУ Вiддiли у справах сiм"ї та молодi, оборонної та мобiлiзацiйної роботи, освiти, сiльвиконкоми
  15 У рамках кiносвята "Козаки йдуть" провести: передсеансовi концерти-конкурси на краще виконання козацьких пiсень, дум та кантатiв за участю самодiяльних та професiйних артистiв; виставки майстрiв сучасного декоративно-ужиткового мистецтва; творчi змагання школярiв на знання iсторiї козацької України; зустрiчi кiноглядачiв з громадськими дiячами - представниками Українського козацтва. Органiзувати показ низки художнiх, документальних та науково-популярних фiльмiв про козацький перiод української iсторiї. 2002-
  2003 рр Вiддiли культури, освiти, з питань внутрiшньої полiтики
   16 Проводити щорiчнi меморiальнi акцiї з упорядкування старовинних козацьких поховань, що розташованi на територiї району. Щорiчно
  до 14.08 Вiддiли у справах сiм"ї та молодi, з питань внутрiшньої полiтики, сiльвиконкоми
  17 У перiод призову громадян України до Збройних Сил України здiйснювати заходи щодо проводiв призовникiв району на строкову вiйськову службу за участю представникiв Українського козацтва. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл оборонної та мобiлiзацiйної роботи, сiльвиконкоми
  18 Спiльно з пiдроздiлами Пiвденного напрямку Прикордонних вiйськ України розглянути питання щодо участi козацьких громадських формувань у сприяннi охорони Державного кордону України на територiї району. 2002 р Вiддiл оборонної та мобiлiзацiйної роботи, сiльвиконкоми
  19 Залучати козацькi товариства до вiйськово-патрiотичного виховання, фiзкультурно-спортивної, туристично-краєзнавчої та культурно-просвiтницької роботи серед учнiвської молодi. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiли оборонної та мобiлiзацiйної роботи, освiти, сiльвиконкоми
  20 Запровадити в навчальних закладах району дитячо-юнацьку вiйськово-патрiотичну гру "Сокiл" як форму вiйськово-патрiотичного виховання, спортивно-масової та оборонно-масової роботи. 2002 р Вiддiли оборонної та мобiлiзацiйної роботи, освiти, сiльвиконкоми
  21 Органiзувати спiльну роботу навчальних закладiв та козацьких товариств щодо виховання молодi на засадах патрiотизму, демократiї, високої моралi та захисту Батькiвщини. Органiзувати семiнари, читання з проблем козацького руху на Українi, культури Українського козацтва. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiли освiти, культури
  22 Посилити спiльну роботу навчальних закладiв з Iзмаїльським державним педагогiчним iнститутом щодо пошуку та вивчення архiвних документiв з питань iсторiї Українського козацтва. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл освiти
  23 Органiзувати спiльно з вузами першого рiвня акредитацiї виставки студентських творчих робiт пiд девiзом "Козацькому роду нема переводу". Щорiчно Вiддiл освiти
  24 Органiзувати екскурсiї студентiв, учнiвської молодi до пам"ятних мiсць Одещини, пов"язаних з iсторiєю Українського козацтва. Протягом 2002-
  2005 рр Вiддiл освiти
  Заступник голови - керiвник апарату районної державної адмiнiстрацiї П.М.Iгумнов
  
  ОРГАНIЗАЦIЯ УЧНIВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ШКОЛI КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ
  
  За допомогою тiльки школи побудувати свiт неможливо, але й без допомоги школи теж неможливо...
  
   Учнiвське самоврядування - це здiйснюване самими школярами управлiння справами своїх колективiв. У школi воно охоплює всi первиннi, промiжнi та загальношкiльнi учнiвськi колективи, товариства, клуби, iншi об"єднання учнiв.
   Учнiвське самоврядування - це форма демократичної побудови життя учнiвського колективу, яка передбачає:
   - широку участь учнiвських самодiяльних органiзацiй та їхнiх виборчих органiв в управлiннi найважливiшими питаннями своєї життєдiяльностi з урахуванням iнтересiв учнiв рiзних вiкових груп;
   - формування високих моральних якостей, iнтелектуальних i органiзаторських здiбностей;
   - удосконалення практичних умiнь та навичок у процесi колективного визначення важливих цiлей iз подальшою їх реалiзацiєю.
   Самоврядування - дiєвий спосiб поєднання теорiї та практики у вихованнi громадянина демократичного суспiльства, своєрiдна практична частина громадянської освiти та виховання. Учнi на практицi засвоюють свої права та обов"язки.
   В Адамiвськiй школi козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського району Одеської областi вже декiлька рокiв функцiонує модель учнiвського самоврядування, що базується на традицiях лицарської верстви українського народу (козацтва).
   Спостереження за розвитком сучасного українського суспiльства (зокрема, нашої Адамiвської територiальної громади) показують, що вiдбувається "звужування" держави - громада все бiльше бере на себе її функцiї, а громадяни все частiше спiльно вирiшують проблеми, не звертаючись по допомогу до державних органiв. Це пов"язано iз загальною тенденцiєю нашого часу, з переходом вiд державного до державно-громадського управлiння.
   Ефективнiсть нової схеми державно-громадського управлiння визначається рiвнем громадянської культури всiх членiв суспiльства, i тому (у теперiшнiх складних умовах державотворення) школа повинна керуватись принципом прiоритету прав особистостi над iнтересами суспiльства i держави, гуманiзму, свободи, демократiї, миру, нацiональної злагоди, надаючи дитинi, пiдлiтку, юнаковi (юнцi) ще в школi навичок громадського самоврядування, виховуючи лiдера ХХI столiття, людину, яка буде в змозi приймати доленоснi рiшення в життi громади, регiону, держави i бути вiдповiдальним за них.
   Проблема визначення унiверсального типу самоврядування, який забезпечив би позитивний результат, постiйно хвилює педагогiв. У педагогiцi спостерiгалось чимало спроб зробити самоврядування схожим на якiсно працюючий механiзм (ми пам"ятаємо учнiвськi комiтети часiв радянського перiоду), але iсторiя розвитку педагогiки учнiвського самоврядування доводить, що навiть сьогоднi ми не наблизились до цього iдеалу, не змогли створити iдеальний механiзм пiд назвою "учнiвське самоврядування". Це не свiдчить про безсилля науки в дослiдженнi природи людини чи про недостатнiсть пошуку педагогiв-практикiв. Психолого-педагогiчна наука i передова новаторська практика не змогли зробити учнiвський орган самоврядування школи певним "штучним iнструментом".
   Що ж заважає знаходженню iдеального механiзму? Розмаїття цiлей та завдань самоврядування, елементiв змiсту та видiв форм моделей. Багатоварiантнiсть умов i засобiв управлiння. Неоднозначнiсть виявлення закономiрностей самоврядування в залежностi вiд iндивiдуальних особливостей дiтей i багатьох iнших факторiв...
   ...Немає єдино вiрного пiдходу до виховання лiдера, а є лише велике розмаїття iдей щодо органiзацiї цiєї роботи. Головна iдея - iдея багатоварiантностi моделей учнiвського самоврядування (i взагалi органiзацiї навчально-виховного процесу!).
   ...В Адамiвськiй школi функцiонує модель державно-громадського управлiння, яка базується на дотриманнi прав та обов"язкiв усiх суб"єктiв навчально-виховного процесу: учнiв, учителiв, батькiв, громадськостi. Однiєю iз складових частин його є учнiвське самоврядування у формi Козацько-Отаманської республiки.
   Вищим органом учнiвського самоврядування Адамiвської школи козацько-лицарського виховання є коло джур i дан (загальнi збори учнiв 5-9 класiв), яке збирається не рiдше 2-х разiв на навчальний рiк: у травнi та у вереснi.
   На колi джур i дан заслуховується звiт про роботу ради джур i дан, обирається новий склад ради джур i дан (травень) та затверджується план роботи ради джур i дан (вересень). Новий склад ради джур i дан оновлюється не менш як на третину її членiв i обирається термiном на один навчальний рiк.
   Рада джур i дан обирається у кiлькостi 15 осiб (головного отамана ради джур i дан, головної берегинi ради джур i дан, писаря ради джур i дан та 12 отаманiв (берегинь) паланок (секторiв роботи). Рада джур i дан працює за 4 циклами напрямкiв роботи (всього напрямкiв роботи - 10).
   У школi є узгоджувальна рада джур i дан (у випадку розбiжностей в поглядах на якусь проблему мiж джурами та данами), яка складається з ради отаманiв загонiв i ради дан (берегинь) загонiв. Отаманiв та берегинь обирають на класних зборах джур i дан термiном на один навчальний рiк.
   До узгоджувальної ради джур i дан на правах спiвголiв ради входять: головний отаман ради джур i дан та головна берегиня ради джур i дан.
   Узгоджувальна рада джур i дан разом iз писарем ради джур i дан складає координацiйну раду цiкавих справ.
   З числа молодих козакiв 9 класу обирається суд козацької честi термiном на один навчальний рiк у такому складi: суддя, радник, писар. Лелi, дани, берегинi не пiдсуднi суду козацької честi.
   Крiм отаманiв та берегинь, класнi збори джур i дан обирають термiном на один рiк (iз обов"язковим пiврiчним звiтом про роботу i можливiстю переобрання) писаря, хорунжого, бунчужного, товмача, скарбничого та iнших посадових осiб керiвного складу класного козацького загону.
   Ця модель учнiвського самоврядування працює у школi козацько-лицарського виховання з 1998 року i на практицi довела доцiльнiсть виховання нацiональної самосвiдомостi, громадської активностi, формування творчої особистостi козачат, змiцнення фiзичного i морального здоров"я... (90)
  
   Невпинно пiдвищувався авторитет блоку "Наша Україна", що об"єднував рiзнi полiтичнi сили, на його мiтингах збиралися громадяни рiзних поколiнь i соцiальних груп. Виникав ледь не на очах громадянський ентузiазм, забувалися протирiччя.
  31 березня 2002 року за депутатськi мандати до Верховної Ради змагалися представники 33 полiтичних партiй i виборчих блокiв. Несподiвано для багатьох про урядовий блок "За єдину Україну" ("За ЄДУ"), список якого очолили В.Литвин i А.Кiнах, одержав лише 11,8 голосiв. Блок В.Ющенка "Наша Україна" одержав найбiльшу кiлькiсть голосiв - 23,6%, Компартiя України - 20%.
   Голова районної державної адмiнiстрацiї Шевченко П.I. перейшов працювати в обласну державну адмiнiстрацiю. Новим головою райдержадмiнiстрацiї став Котов О.П.
   Пройшли вибори до мiсцевих органiв влади. Адамiвським сiльським головою обрали Бурлай Марiю Анастасiвну.
   Директор Бiлгород-Днiстровського сiльгосптехнiкуму Попа Л.М. запропонував менi посаду заступника директора з гуманiтарної освiти та виховання...
   Було розроблено та затверджено навчальний план школи козацько-лицарського виховання та програми з основних предметiв школи такого типу.
  
  
  НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН ШКОЛИ КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ
  
  Навчальний план школи козацько-лицарського виховання розроблено з урахуванням вимог Закону про освiту та основних положень Державної нацiональної програми "Освiта". Вiн є перехiдним для поступового трансформування загальноосвiтньої школи у школу козацько-лицарського виховання, поступового приведення змiсту навчально-виховного процесу у вiдповiднiсть iз сучасними суспiльними i особистими потребами.
  Навчальний план створює передумови для здобуття повноцiнної освiти всiма козачатами з урахуванням державних вимог, регiонально-нацiональних особливостей, мiсцевих запитiв та потреб особистостей. Цьому сприяє видiлення у змiстi освiти двох компонентiв: державного i шкiльного.
  Державний компонент має забезпечити соцiально необхiдний для кожного козачати обсяг i рiвень знань, умiнь i навичок (державний стандарт загальної середньої освiти) i вiдповiдає змiсту державного компонента загальноосвiтньої школи, на базi якої функцiонує школа козацько-лицарського виховання.
  Шкiльний компонент складається з курсiв за вибором i факультативiв, додаткових занять i консультацiй (iндивiдуальних та групових) та гурткових занять, перелiк яких затверджує Велика рада школи. Шкiльний компонент знаходиться в повному її розпорядженнi i реалiзується для задоволення потреб дiтей в органiзацiї компенсуючих i розвиваючих занять, посиленнi окремих предметiв (зокрема, козацько-лицарського направлення), введення нових курсiв, поглибленого вивчення предметiв, занять учнiв за iндивiдуальними програмами тощо.
  При потребi, за наявностi вiльних годин, замiсть одного виду занять шкiльного компонента (наприклад, курси за вибором) можна проводити iншi (консультацiї тощо).
  Мiнiмальна наповнюванiсть груп для факультативних занять i курсiв за вибором - 5 учнiв. При потребi можуть створюватись мiжкласнi та мiжшкiльнi факультативi i курси за вибором учнiв.
  За рiшенням мiсцевих рад депутатiв факультативи i групи для вивчення курсiв за вибором можуть комплектуватися незалежно вiд наявної кiлькостi учнiв.
  Додатковi заняття i консультацiї в межах видiлених годин проводяться з групою учнiв з будь-якою наповнюванiстю або з окремими учнями.
  
  Навчальний план школи козацько-лицарського виховання. Варiативна частина. Цикли i напрямки.
  
   Цикли предметiв Напрямки Девiз напрямки (основна iдея)
  I КУЛЬТУРА ТIЛОВИХОВАННЯ 1 Система здоров"я Вiд козацьких секретiв здоров"я, тiловиховання - до олiмпiйських вершин.
   2 Козацька вiйськова справа Рiдну Україну захищай по-лицарському, до загину.
  II ДУХОВНА КУЛЬТУРА 3 Родовiд Козацькому роду нема переводу.
   4 Традицiї Любiть Україну, як сонце любiть.
   5 Козацька культура Козацькими шляхами - до висот української духовностi.
  III КУЛЬТУРА ПРЕДМЕТНОЇ ДIЯЛЬНОСТI 6 Природа Плекати український храм природи.
   7 Праця - навчання Всеукраїнська толока, особиста праця - тобi, Державна Україна.
   8 Наука - технiка Науку i технiку - на службу нацiї, Українi.
  IУ СОЦIАЛЬНА КУЛЬТУРА 9 Держава - нацiя В душi i серцi кожного iз нас - Соборна Україна.
   10 Iсторiя козацтва Козацька наша слава не вмре, не поляже.
  
  
  Навчальний план школи козацько-лицарського виховання. Варiативна частина. Шкiльний компонент та гуртки.
  
  Класи
  
  Напрямки
  Козачата та Лелi Джури та Дани Молодi Козаки та Берегинi
   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
  1 Система здоров"я
   Дiюча програма з фiзичної культури. Система козацького тiловиховання. Авторська програма.
  Дiюча програма з валеологiї.
  2 Козацька вiйськова справа Козацьке вiйськове мистецтво. Дiюча Авторська програма. програма
   з ДПЮ.
  3
  Родовiд
   Вивчення свого родоводу та видатних
  козацьких родiв. Авторська програма.
  4
  Традицiї
   Дiюча програма з українознавства та
  авторськi спецкурси.
  5 Козацька культура
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором
  та гурткiв з мистецтва, культури та iн.
  Українська козацька культура. Авторська програма.
  6
  Природа
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з природничих дисциплiн та авторськi спецкурси.
  7 Праця - навчання
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з навчальної та предметної дiяльностi, в тому числi й козацьких промислiв.
  8 Наука - технiка
   Олiмпiади та iнтелектуальнi змагання.
   Авторськi спецкурси. Робота МАН.
  Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з технiчної творчостi.
  9 Держава - нацiя
   Вивчення козацької Конституцiї. Авторська програма.
   Дiюча програма з правознавства.
  10 Iсторiя козацтва Iсторiя козацтва. Авторська програма.
  
  
  ПЕРЕЛIК НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ ЗА НАПРЯМКАМИ ШКОЛИ КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ
  
   Вашiй увазi пропонуються декiлька програм основних курсiв, якi викладаються в школi козацько-лицарського виховання за рахунок варiативної частини навчального плану. Курси розрахованi, в основному, на 18 годин (один семестр).
   Програми дають змогу побачити у якому обсязi йде в школi вивчення циклу козацько-лицарських дисциплiн.
   Програми згрупованi за напрямками роботи школи в слiдуючи цикли:
  
   I. КУЛЬТУРА ТIЛОВИХОВАННЯ
   1. Програма курсу "Козацьке тiловиховання".
   2. Програма курсу "Козацьке вiйськове мистецтво".
   II. ДУХОВНА КУЛЬТУРА
   3. Програма курсу "Родовiд".
   4. Програма курсу "Психологiя духовного розвитку".
   5. Програма курсу "Традицiї".
   6. Програма курсу "Iсторiя козацької культури".
   III. КУЛЬТУРА ПРЕДМЕТНОЇ ДIЯЛЬНОСТI
   7. Програма курсу "Основи екологiчних знань".
   8. Програма курсу "Основи сучасного фермерського господарства".
   9. Програма курсу "Тваринництво i основи пiдприємницької дiяльностi".
   10. Програма курсу "Рослинництво i основи пiдприємницької дiяльностi".
   11. Програма курсу "Органiзацiя i методика науково-дослiдної дiяльностi учнiв".
   12. Програма курсу "Основи технiки".
   IУ. СОЦIАЛЬНА КУЛЬТУРА
   13. Програма курсу "Iсторiя українського козацтва".
   14. Програма курсу "Козацька Конституцiя".
  
  
  
  35. КВIТЕНЬ-ВЕРЕСЕНЬ 2002. НАРОДЕ, ВИХОВУЙ СИНА.
  
   Пiсля виборiв до парламенту 2002 року виконавча влада шляхом пiдкупу, шантажу та iнших манiпуляцiй сформувала у Верховнiй Радi слухняну президентську фракцiю "Єдина Україна". Через недостатню солiдарнiсть опозицiї ("Наша Україна", Соцiалiстична партiя України, Блок Юлiї Тимошенко, Компартiя України) пропрезидентськi фракцiї пiсля двох тижнiв сеперечок зумiли досягти бажаної мети: головою Верховної Ради було обрано В.Литвина.
  
  ВИТЯГ З НАКАЗУ Љ100
  по вiддiлу освiти Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї
  вiд 04.04.2002 року
  Про пiдсумки атестацiї педагогiчних працiвникiв
  району за 2001-2002 навчальний рiк
   Керуючись рiшенням районної атестацiйної комiсiї при вiддiлi освiти Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї по атестацiї педагогiчних працiвникiв (протокол Љ1 вiд 29.03.2002 року) та наказу Љ231 вiд 01.10.2001 року "Про атестацiю педагогiчних працiвникiв закладiв освiти району у 2001-2002 навчальному роцi",
   НАКАЗУЮ:
   1. Встановити квалiфiкацiйну категорiю - "спецiалiст вищої категорiї" Тимофєєву В.Я. - Адамiвська ЗОШ.
   2. Присвоїти педагогiчне звання "вчитель-методист" Тимофєєву В.Я. - Адамiвська ЗОШ.
  
  Начальник вiддiлу освiти З.I.Добринiна
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Бiологiя в школi. МАН.
  З досвiду роботи Тимофєєва В.Я.
  
   Загальновiдомо, що одне з найважливiших завдань школи - виховати у школяра свiдоме ставлення до працi, розвинути необхiднi практичнi навички, прагнення до самостiйного оволодiння знаннями, iнтерес до дослiдницької дiяльностi.
   Велике значення у цiй справi мають шкiльнi бiологiчнi дисциплiни, одну з яких - ботанiку - викладає Тимофєєв Валерiй Якович.
   Валерiй Якович має достатню теоретичну, практичну та методичну пiдготовку: закiнчив агрономiчний факультет Одеського сiльськогосподарського iнституту та бiологiчний факультет Одеського державного унiверситету; працює в школi 29 рокiв, у 1999 роцi пройшов перепiдготовку як учитель бiологiї при Одеському iнститутi удосконалення вчителiв.
   В процесi викладання бiологiї Тимофєєв В.Я. виховує в учнiв естетичнi смаки, патрiотичнi почуття, розвиває любов до самостiйної працi, прагнення до охорони природи, примноження її багатства.
   За роки роботи Валерiй Якович створив оригiнальну систему роботи, яка будується на авторськiй методицi.
   Уроки бiологiї, лабораторнi заняття, практичнi роботи та позакласна робота дозволяють учителю озброїти учнiв глибокими та мiцними знаннями про живу природу, про використання бiологiчних законiв в практицi сiльського господарства, сформувати їх загальнолюдськi погляди на природу.
   Валерiй Якович вважає, що мета вивчення ботанiки - дати учням загальноосвiтнi знання про рослини та рослинний покрив землi. Знання елементiв морфологiї, анатомiї, фiзiологiї, екологiї, систематики, географiї, фiлогенiї рослин, палеоботанiки, мiкробiологiї, агрономiї необхiднi, щоб учнi розумiли роль рослин в природi та сiльському господарствi, бо без нього неможливо науково обґрунтоване використання та вiдтворення рослинних багатств.
   Вивчення програмового матерiалу вчитель планує з урахуванням сезонних явищ в життi рослин.
   У 6 класi на основi спостережень та простих дослiдiв В.Тимофєєв формує в учнiв загальне поняття про рослину в цiлому.
   Учитель вважає, що головним при вивченнi ботанiки є знання про бiокосмiчну роль рослин, якi збагачують повiтря киснем; рослини на Землi створюють органiчнi речовини, якi необхiднi всьому живому; фотосинтез, який вiдбувається у листах - особливiсть зелених рослин.
   Вiн вважає, також, що необхiдно пiдкреслювати, що рослина не живе iзольовано, а завжди разом iз другими живими органiзмами. Тому екологiї рослин повинно придiлятись велике значення. Валерiй Якович так будує вивчення ботанiки, що це дає можливiсть учням поступово йти до все бiльших та бiльших узагальнень, спираючись на матерiал, який пройдено та повторюючи його на уроках.
   На знаннях та практичних навичках, якi формує в учнiв 6 класу учитель, будується вивчення бiологiї у подальших класах: це i роботи з мiкроскопом, приготування мiкропрепаратiв, визначення морфологiчних, бiологiчних та систематичних ознак, постановка дослiдiв, фiксацiя спостережень.
   Шкiльну ботанiку Валерiй Якович вивчає з учнями на натуральному матерiалi, рослинах, якi вирощують бiля школи на дослiднiй дiлянцi, у кутку живої природи, у класi, вдома. Все це дозволяє вести викладання iз використанням живих рослин, iз проведенням практичних робiт та застосуванням наочностi.
   Вчитель вимагає правильного, ретельного вiдношення до практичних робiт iз застосуванням знань та навичок, допомагає пiдвищувати культуру працi та прищеплює умiння керуватися знаннями (теорiєю) у роботi (практицi).
   Вiн вважає, що постiйне спiлкування з природою, з рослинами дозволяє здiйснювати естетичне виховання - бачити красиве, створювати красиве в працi та навкруги себе й поступати красиво. Разом iз тим, пiзнаючи рослинний свiт, учнi вчаться любити природу та охороняти її.
   Педагогiчним кредо у викладаннi ботанiки Тимофєєв В.Я. вважає вираз К.Д.Ушинського: "Основний закон дитячої природи можна виразити так: дитина потребує дiяльностi безперервно й стомлюється не дiяльнiстю, а її одноманiтнiстю та однобокiстю". З урахуванням цього й будує Валерiй Якович вивчення ботанiки.
   Школа повинна пiдвищувати ефективнiсть та якiсть навчання й виховання. Рiшення цього завдання сприяє позакласна та позаурочна робота, яку проводить учитель у тiснiй взаємодiї iз класними уроками та другими навчальними заняттями.
   Позакласну роботу з ботанiки Валерiй Якович органiзує в позаурочний час. Вона не обов"язкова для всiх учнiв i тому охоплює головним чином тих, якi виявляють iнтерес до бiологiї. Змiст позакласної роботи не ограничується рамками навчальної програми, а значно виходить за її межi й визначається в основному iнтересами учнiв, якi часто складується пiд впливом учителя.
   Позаурочну роботу з бiологiї учитель проводить поза уроком з усiма учнями за спецiальними завданнями. По виконанню позаурочних завдань учнi отримують оцiнки у класний журнал. Це - спостереження з теми, яку вивчають учнi, лiтнi практичнi завдання, домашнi завдання практичного характеру.
   Як вважає Валерiй Якович, добре органiзована позакласна робота має велике навчально-виховне значення. Вона дозволяє учням значно розширити, усвiдомити та поглибити отриманi на уроках знання, перетворити їх в стiйки переконання, тому що в процесi позакласної роботи, яка не обмежена рамками уроку, є великi можливостi для використання спостереження та експерименту - основних методiв бiологiчної науки. Проводячи експеримент, спостереження за явищами, учнi набувають на основi безпосереднього сприйняття конкретнi уявлення про предмети та явища дiйсностi, яка їх оточує. Цi спостереження та дослiди залишають бiльш глибокий слiд у пам"ятi дитини, нiж докладна розповiдь учителя.
   Тимофєєв В.Я. вважає, що конкретнiсть явищ, якi спостерiгаються, необхiднiсть стисло записати те, що спостерiгаємо, зробити висновки, а потiм розказати про це на уроцi або заняттi гуртка - все це сприяє розвитку мислення учня, спостереження, змушує замислитись над тим, що ранiш проходило повз їх увагу.
   Широко використовуючи в позакласнiй роботi завдання, якi пов"язанi iз проведенням спостережень та дослiдiв, вiн розвиває у школярiв дослiдницькi нахили.
   Позакласна робота, впевнений Валерiй Якович, дозволяє виховувати рiзнобiчнi iнтереси школярiв, значно поглибити та розширити їх в необхiдному напрямку. Позакласна робота сприяє виявленню нахилiв та обдарувань учнiв, допомагає їм вибрати майбутню професiю: так i учнi Адамiвської школи вибрали професiю, яка пов"язана iз агрономiєю - Бондарь В.М., Басюк Л.В., Старченко Н.В., Буравицька Н.В. та iн. Як каже учитель, в процесi позакласної роботи, виконуючи рiзноманiтнi дослiди, проводячи спостереження, займаючись суспiльно корисною працею, школярi тiсно контактують iз живою природою, яка захоплює людину i надовго зберiгає в нiй чистоту, цiлiснiсть та чуйнiсть душi.
   Основнi форми й види позакласної роботи з бiологiї, якi використовує Тимофєєв В.Я.:
   1. Iндивiдуальна форма позакласної роботи. Її учитель проводить, бажаючи задовольнити запити окремих учнiв, якi цiкавляться бiологiєю. Валерiй Якович пропонує цим учням провести спостереження в природi, прочитати науково-популярну книгу, зробити наочний посiбник, пiдiбрати матерiал для стенду, або пропонує учням займатися в Малiй Академiї наук "Прометей".
   Ця робота дозволяє постiйно тримати в полi зору закоханих у бiологiю учнiв, розвивати їх iнтереси в правильному напрямку, пiдбирати їм iндивiдуальнi завдання, ускладнювати й розширювати їх змiст. Вона пов"язана з видами знань, якi включають самостiйнi дослiдження, що дозволяє залучити школярiв до роботи МАН.
   Як же навчати школярiв творчостi, зокрема, науковому? Досвiд роботи у МАНi дає можливiсть Тимофєєву В.Я. стверджувати, що це - практика! Самостiйне наукове дослiдження, яке доступне школяру i в ходi цього дослiдження - навчання стратегiї дослiдження, де навчаючий - учитель - основує навчання на конкретному вивченнi структури наукового експерименту.
   З метою об"єднання школярiв, учнiвської молодi, яка активно займається науково-дослiдною, експериментальною, конструкторською та винахiдницької дiяльнiстю, в 1980 роцi органiзацiйно оформилась в Одеському регiонi Мала Академiя Наук "Прометей". Тодi ж вона була створена в Адамiвцi. Створена секцiя була не на пустому мiсцi.
   Ще в 70-тi роки школярi Адамiвської школи виконували самостiйнi дослiдження: Володя Бондар - "Мешканцi прiсних водойм осель с. Адамiвка" (за матерiалами великої калюжi, яка нiколи не пересихала, у водонапiрної башти у околицi села), Гена Мацегора - "Соцiонiка класу", Люда Макаренко - "Агротехнiка кукурудзи" (тут було використано оригiнальний агротехнiчний прийом, який взято у мешканки с. Благодатне - Романової М.Ф. - зрiзали верхню частину стебла пiсля оформлення початку - врожай пiдвищується на третину!), Сергiй Дуб, Iгор Гавлюк, Юра Шаповал, Сергiй Антонюк, Саша Паламарчук, Коля Козубенко, Ваня Одорожа - дослiджували причини та методи вилучення паразитних зв"язкiв у радiолюбительських конструкцiях (були розробленi рекомендацiї для конструкторiв-любителiв), Ваня Якубський - "Динамiка РН харчiв в залежностi вiд сезону та вплив її на самопочуття людини" (паралельно велася робота з дослiдження iндикаторiв РН з рослинного матерiалу)...
   Iз 80-х рокiв Адамiвськi "манiвцi" зосередили увагу на активному процесi навчання, котрий включав виконання самостiйної дослiдницької роботи пiд керiвництвом фахiвця: Юра Золотовський, Олег Бугайов, Павлик Кочман займалися вивченням бiологiї грака (науковий керiвник - вчений ОДУ Гурський I.Г.), Саша Козаченко, Вiтя Крамаренко, Толя Гавлюк - моделюванням реакцiй поведiнки робота-розвiдника на базi iграшки-лунохода, Мiша Маринеску, Вова Колеснiк - вивчали шляхи мiграцiї птахiв (керiвник - вчений КДУ - Серебряков В.А.), були у хлопцiв заохочення вiд вчених Київського державного унiверситету, Каневського заповiдника, Сергiй Бiлоус, Валерiй Лавриненко - конструювали автоматичний радiовузол для школи, ланка Наташi Охременко вивчала вплив кормових добавок на динамiку ваги поросят (школярi в тi роки на фермi асоцiацiї вирощували 450 свиней i отримували вагу вище середньоколгоспної!), Сергiй Подолько працював над бiоритмотестом, Свєта Соломiєнко ставила дослiди з малиною, колектив учнiв, де навчалися Вiталiй Поздняков, Iнна Назарова, Олена Кульчицька, Олена Коноваленко - розробляла систему лiкувально-оздоровчих феномаршрутiв - ЛЕСОКАБАНОК.
   У 90-х роках цикл дослiдiв на сiльськогосподарську тематику провели Андрiй Якубський, Надя Макаренко, Володя Буравицький, Дiна Васалакiй, Наташа Крамаренко (научний керiвник - академiк НАН України Лифенко М.С.), Валерiй Тимофєєв працював над проблемою довгострокового прогнозу погоди (друкувався у "Юному натуралiстi"), Толя Богданов провiв дослiдження, яке потiм поглибили та розширили два Андрiя - Велiков та Старченко (їх тема - "Самоаналiз та попередження хвороб"), Света Тимофєєва займалася темою "Народний прогностик та сучаснiсть" (науковий керiвник - д.г.н. К.Х.Хмелевський), Дiма Кульчицький - "вплив антропологiчного фактору на екосистему с.Адамiвка" науковi консультанти - батьки Дiми - вченi агрономи Кульчицькi А.О. та Н.М.), Ваня Лазнян - "Сезоннi явища в природi як iндикатори оптимальних строкiв сiву основних сiльськогосподарських культур нашого краю", Оксана Граждан - "Вивчення. Картування та вiдновлення запасiв лiкарських рослин нашого краю", Таня Гербей проводить метеоспостереження за погодою, декiлька школярiв вивчають особливостi клiмату нашої мiсцевостi.
   2. Епiзодична групова робота проводиться учителем у зв"язку iз пiдготовкою та проведенням шкiльних масових заходiв (День птахiв, День лiса, Тиждень саду, Тиждень здоров"я). Для здiйснення цiєї роботи Валерiй Якович пiдбирає групу учнiв, якi цiкавляться бiологiєю, доручає їм пiдшукати необхiдний матерiал, випустити стiнгазету, пiдготувати доповiдi, художню самодiяльнiсть.
   3. Гурток юних натуралiстiв, як вважає Валерiй Якович, - основна форма позакласної роботи, де систематично працюють школярi на протязi року, або декiлька рокiв. Учитель планує на гуртку такi види роботи, як дослiди та спостереження (в природi, на полях та фермах, на шкiльнiй навчально-дослiднiй дiлянцi, в кутку живої природи), екскурсiї в природу та сiльськогосподарське виробництво, проведення вечорiв, конференцiй, пiдготовка доповiдей, рефератiв, участь в охоронi природи, випуск стiнгазет, видання рукописних журналiв, виготовлення наочних посiбникiв.
   4. Масова робота натуралiстичного характеру керується Валерiєм Яковичем i проводиться за активною участю гурткiвцiв, джурового та данового товариства, учителiв-предметникiв...
   ...Як i iншим вчителям, Валерiю Яковичу доводиться навчати та виховувати рiзних дiтей. Серед них є простi й вiдкритi, замкнутi й мовчазнi, лагiднi й запальнi. Але всi вони з великим нетерпiнням чекають уроку свого улюбленого вчителя.
   Тонкий психолог, Тимофєєв В.Я. завжди уважний до дiтей i не вважає учнiв пасивними користувачами знань. Кожному учневi зрозумiло, яку участь вiн зможе взяти в досягненнi мети уроку, а педагог пам"ятає, що знання тiльки тодi знання, коли вони здобутi зусиллям власної думки.
   Емоцiйний, розсудливий, вдумливий В.Тимофєєв легко спiлкується з дiтьми рiзних рiвнiв пiдготовки, згуртовує їх в єдиний творчий колектив. На його уроцi всi рiвнi в досягненнi мети, у пошуку iстини, кожен може висловити свою думку. Своїм професiйним обов"язком Валерiй Якович вважає навчити школярiв навчатися не тiльки в школi, а й удома. Вiдвiдавши уроки В.Тимофєєва, вiдчуваєш, що їм передувала велика пiдготовча робота.
   Крiм учителювання, Валерiй Якович керує художньою самодiяльнiстю школи та села, школою козацько-лицарського виховання, взагалi активну участь бере у громадському життi села, району. Користується повагою односельцiв... (91)
  
  
   З квiтня по вересень 2002 року живемо в Бiлгородi-Днiстровському на вулицi Перемоги будинок 3б квартира 48. Пишу книгу...
   26.06.2002 року виступав на обласному (мiсто Бiлгород-Днiстровський та район) семiнарi-практикумi завiдуючих районними та мiськими вiддiлами освiти з доповiд"ю "Створення особистiсно-зорiєнтованої навчально-виховної системи у сiльськiй школi-родинi (з досвiду роботи Адамiвської школи козацько-лицарського виховання). Керiвники семiнару - Демченко Д.М. (завiдуючий облуно), Кавалеров В.А. (директор Одеського ОIУВ) сказали багато хороших слiв про Адамiвську школу. Виступали й Чербаджи М.М. (мер Бiлгорода-Днiстровського) та Котов О.П. (голова райдержадмiнiстрацiї).
  
   Народна мудрiсть говорить: якщо хочеш оставити про себе пам'ять на п"ятдесят рокiв - саджай сад, на сто - будуй будинок, на тисячу - виховуй сина. Народ, що бажає зберегти себе в iсторiї, повинен пiклуватися про виховання своїх синiв.
   В системi освiти виховання вiдiграє провiдну роль, а навчання являється тiльки засобом виховання, i на змiну людинi розумнiй повинна прийти людина вихована й розумна.
   Але сучасний стан виховання загрозливий. Якщо рiвень навчання в загальноосвiтнiй школi становить 0,6 вiд можливої одиницi, то рiвень виховання - 0,3. Цей стан взагалi погiршується, бо практично не зроблено спроби змiнити в країнi ситуацiю з мораллю на кращу, i школа залишається єдиним гарантом виховання дитини порядною людиною, патрiотом України. Але ж оточення її в буденному життi не завжди спiвпадає з тим, чому вчать у школi.
   Далекогляднi педагоги-керiвники розумiють вiдновлення чiткої органiзацiї (системи) виховної роботи в школi, i, не зважаючи на сьогоднiшнi полiтичнi та економiчнi труднощi, школа переживає процес реформування. Триває iнтенсивне переосмислення цiнностей, долаються консерватизм та стереотипи педагогiчного мислення i ми бачимо, як по рiзному органiзують та проводять роботу з виховання нашi школи. У кожної свiй стиль роботи, власнi методи i прийоми, певнi психолого-педагогiчнi здобутки. Випаснянська ЗОШ Љ1 (директор Т.О.Дранiшникова) - школа-вуз, Шабська ЗОШ Љ2 (директор депутат обласної ради Л.I.Чабан) - школа естетичного виховання, Старокозацька ЗОШ (директор М.Ф.Кочубинська) - школа ефективної роботи з обдарованими дiтьми, Крутоярiвська ЗОШ (директор Є.Г.Сирбу) - школа практичної реалiзацiї державної освiти нацiональних меншин, Адамiвська ЗОШ (директор В.Я.Тимофєєв) - школа козацько-лицарського виховання.
   Вищезгаданi директори могли б розказати на сторiнках газети про особливостi виховного процесу у своїх школах.
   Простий перелiк основних напрямкiв виховної роботи цих шкiл показує розмаїття цiлей та завдань, елементiв змiсту та видiв форм, неоднозначнiсть прояву закономiрностей виховного процесу в залежностi вiд iндивiдуальних особливостей шкiльного колективу.
   У розвинених демократичних суспiльствах вихованню громадянських патрiотичних якостей дiтей придiляють велику увагу. У кожнiй державi своя нацiональна система виховання. У нас своє - козацтво. Це спосiб життя вiльної людини, яка зi зброєю в руках захищала Богом данi їй вольностi i права.
   Подивiться, як люблять янкi свого ковбоя (пастуха). Вiн має залiзнi м"язи, лихо скаче на конi, стрiляє з кольта без промаху, захищає слабих бiлих й бореться з аборигенами, тим самим знищує корiнну нацiю Америки - iндiанцiв.
   А ми соромимось свого козака - високошляхетної та освiченої людини-лицаря, бiйця, який виходив на бiй з наймогутнiшою армiєю Європи - турецької i перемагав її, захищаючи свiй народ, свою землю, не пригноблюючи нiяку iншу нацiю. До речi, у козацькiй державi неписьменних не було!
   У справi нацiонального виховання ми вже маємо велику пiдтримку органiв державної влади: є Указ Президента України "Про вiдродження iсторико-культурних та господарських традицiй українського козацтва" та iншi. А також накази Мiнiстерства освiти та науки України "Про започаткування в рамках позашкiльного виховання у загальноосвiтнiх навчальних закладах програми "Молода Сiч" iз вивченням вiйськово-патрiотичних традицiй українського козацтва" та iншi.
   Виконання заходiв, що пропонують Укази Президента України, накази Мiнiстерства освiти та науки, розпорядження глав обласної та районної держадмiнiстрацiй, покликане дати учням додаткову сучасну козацько-лицарську освiту, забезпечити надiйний духовний зв'язок з предками, розвинути стосунки з сучасниками i зорiєнтувати їх на iнтереси нащадкiв. Козацька педагогiка має забезпечити виховання мужнiх i сильних духом громадян України.
   Козацько-лицарське виховання - це лише один iз можливих шляхiв українського нацiонального виховання. В практицi виховання немає єдиного пiдходу, є велике розмаїття iдей щодо органiзацiї цiєї роботи. (92)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Районний турзлiт.
  
   Три днi на берегу Днiстровського лиману у селi Пiвденне проходив злiт туристiв, органiзований районним Центром позашкiльної освiти i виховання (директор Т.Ю.Окатова). В ньому взяли участь 17 шкiл, якi надiслали 19 команд. Вперше такий захiд було проведено в районi в 1984 роцi. В 90-тi роки злiти перестали проводити. А в минулому роцi їх вiдновили. Так що цей злiт - дванадцятий.
   Члени журi - Добринiна З.I. (зав. райво), Щербина Ю.I. (вчитель Старокозацької ЗОШ), Окатова Т.Ю. (директор РЦПОВ), Трифонова Г.М. (методист РМК).
   ...Вимогливо пiдiйшли до вiдбору в туркоманду в Адамiвськiй школi. Там допомогло козацьке самоврядування, яке вже бiльше десяти рокiв iснує в школi, й козацькi зимовi та лiтнi таборування...
   Команда Адамiвської школи зайняла 3 мiсце.
   На святковому заключному вогнищi акомпанував всiм артистам директор Адамiвської школи Тимофєєв В.Я. (93)
  
  
   В серпнi на районнiй педрадi колектив Адамiвської школи показав ритуал посвяти в козачата. В дiйствi брали участь наш священик отець Микола, козаки Скляренко М.П., Городецький Л.Г., Бойчев В.В., Майстро А.I., Воробйов В.М., джури Николайчук Денис, Лавриненко Вiталiй, Гречка Вiктор, Граждан Євген, дани Лавриненко Оксана, Вронська Вiка.
   Директор школи Тимофєєв В.Я. в цей день брав участь в конкурсi на замiщення вакантної посади директора Бiлгород-Днiстровського морського рибопромислового технiкуму.
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Районна педрада.
  
   На районнiй серпневiй конференцiї директори та вчителi шкiл дiлилися досвiдом роботи. В минулi роки в таких виступах звучало: "Треба зробити", "Ми намагаємось", "Учитель - головна фiгура в освiтi"... А хто ж цього не знає? На цьогорiчнiй конференцiї вперше доповiдачi вiдiйшли вiд перелiчення iстин й зумiли не тiльки розказати, але й показати (завдяки участi своїх вихованцiв), як накопичується такий досвiд в педколективах.
   ...Ще десять рокiв тому Валерiй Якович Тимофєєв почав створювати в Адамiвцi школу козацько-лицарського виховання, стверджуючи просту, але важливу думку: учня найперше потрiбно виховувати, а не тiльки давати йому звiд знань. Навчання, переконаний вiн, є засобом виховання. Спочатку йому треба було переконати в цьому своїх колег, щоб вони повiрили в його iдею, а потiм й школярiв, якi сприйняли це бистрiше своїх наставникiв.
   На конференцiї було представлено фрагмент традицiйної посвяти в дани та джури. (94)
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Свято першого дзвоника.
  
   Перше вересня - День знань. З трепетом i надiями його чекають i першокласники, i випускники, i всi дiти України.
   Урочисто i святково почалося свято в Адамiвськiй школi. Сьогоднi на шкiльному святi зiбралось бiльше 140 учнiв, вчителiв, батьки та гостi.
   Директор школи Тимофєєв В.Я. вiтає присутнiх з святом i зачитує наказ по школi, в якому, зокрема, сказано, що у 2002 роцi зараховано першокласниками 17 учнiв.
   З вiтальними словами до всiх звернулась керiвник вiддiлу райвиконкому Стулiй Л.Ф.
   Щиро привiтали з святом Знань дiтей i вчителiв голова сiльської ради Бурлай М.А., керiвники мiсцевих сiльгосппiдприємств Вронський В.М., Бурлай М.I., Упалюк В.С.
   Найбiльше уваги придiлено першокласникам. Старшi друзi подарували їм портфелi, шкiльне приладдя, квiти i найкращi побажання.
   А поведе їх у Країну Знань вчитель Лавриненко Л.М. (нагороджена Грамотою Мiнiстерства освiти i науки України), яка пропрацювала в Адамiвськiй школi 36 рокiв. У фiлiях школи першокласникiв навчатимуть Воронова Д.М. та Скригулець Н.Г.
   Свою молоду змiну i всiх вчителiв щиро вiтають нашi майбутнi випускники.
   З найкращими побажаннями i напутнiми словами до присутнiх звернулись батьки Рошкан Г.I. та Лавриненко А.В. За доброю народною традицiєю на щастя та на долю матерi подарували дiтям вишиванi рушники та посiяли всiх житом-пшеницею.
   Щасти вам, любi дiти, у цьому навчальному роцi, нових вам перемог i творчих злетiв! (95)
  
   В вереснi брав участь у тижневому Всеукраїнському семiнарi-тренiнгу iз впровадження Комплексної програми щодо формування навичок здорового способу життя у дiтей та пiдлiткiв (за проектом "Дiалог" Всеукраїнської благодiйної органiзацiї "Громадська Рада з соцiальних проблем розвитку пiдростаючого поколiння").
  
  
  36. ЖОВТЕНЬ-ГРУДЕНЬ 2002. АДАМIВСЬКИЙ КУРIНЬ "МОЛОДОЇ СIЧI".
  
   Аби закрiпити домiнування вiрних Президентовi полiтичних сил, Л.Кучма запропонував створити "коалiцiйний уряд, який спирається на парламентську бiльшiсть". Вiн заявив про доцiльнiсть перетворення України на парламентсько-президентську республiку. Опозицiя зрозумiла цi намагання режиму зберегти владу i почала акцiю "Повстань, Україно!" ("Наша Україна", СПУ, КПУ, БЮТ). Учасники акцiї ставили за мету вiдставку Л.Кучми.
   Логiчним продовженням "касетного" скандалу став "кольчужний" (звинувачення в продажу Iраку, нiбито з санкцiї Л.Кучми, комплексiв протиповiтряної оборони "Кольчуга").
   Опозицiя влаштувала на Європейськiй площi столицi "народний трибунал", засудивши Л.Кучму. Нова штучна парламентська бiльшiсть Верховної Ради за поданням Президента обрала Прем"єр-Мiнiстром В.Януковича.
  
  ... У степах в пониззi Днiстра (тут розташована Адамiвська сiльська громада) козаки оселилися в 1709-1710 роках Це була мазепинська емiграцiя та колонiзацiйна хвиля, викликана зруйнуванням Чортомлицької Сiчi. Ще одна емiграцiйна хвиля (пiсля руйнацiї Нової Сiчi у 1775 р.) спричинила появу Аккерманської паланки, яка входила до складу Дунайського козачого вiйська.
  На початку 90-х рокiв групою ентузiастiв з козацьких родiв було вiдтворено Бiлгород-Днiстровську (Акерманську) козацьку паланку, яка сьогоднi складається з 7 куренiв. Один з цих куренiв - Адамiвський.
  Виховний потенцiал Кодексу людського буття Українського козацтва (кодекси лицарської честi, лицарської звитяги та заповiдi милосердя) забезпечує формування духовного стану молодих козакiв - громадян України, що в народi зберiгся як розумiння козацького духу.
  Вирiшивши за основу виховання молодi у громадi обрати козацьку педагогiку, ми зосередили увагу на формуваннi всебiчно розвиненої особистостi українця (нацiональне виховання у формi козацько-лицарського), свiдомих громадян, громадських дiячiв через участь молодi у дiяльностi Адамiвського куреня Українського козацтва, осередку жiночої громади Українського козацтва, Адамiвського куреню "Молодої Сiчi" (дитячої та юнацької незалежної громадської органiзацiї) та органiв учнiвського самоврядування.
  Тепер ми маємо таку систему виховання козака та берегинi: родинно-дошкiльне виховання козачати та лелi, родинно-шкiльне виховання джури та дани, громадсько-родинне виховання козака та берегинi... (96)
  
  
  
  СИСТЕМНА ДИФЕРЕНЦIАЦIЯ ТА IНДИВIДУАЛIЗАЦIЯ НАВЧАННЯ. ПОСIБНИК "ФОРМИ, МЕТОДИ, ПРИЦЙОМИ КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ"
  
  А. НАПРЯМКИ
  
  Цiлiсну особистiсть сучасного козака-лицаря ми формуємо в результатi багатогранної навчально-виховної роботи, насамперед таких напрямкiв дiяльностi батькiв, учителiв, вихователiв, представникiв громадських органiзацiй (зокрема, Українського козацтва):
  
  Блок 1. Культура тiловиховання.
  
  1. Вiд козацьких секретiв здоров"я, тiловиховання - до олiмпiйських вершин. Працюючи в цьому напрямку, ми плекаємо у кожного юного козака мiцне здоров"я, загартовуємо тiло i дух, формуємо умiння досягати перемог на спортивних iграх.
  2. Рiдну Україну захищай по-лицарському, до загину. Тут формуємо умiння захищати рiдну мову, культуру, землю, готовнiсть спростовувати теоретичнi iдеї, фальшивки всiляких недоброзичливцiв, людей по-ворожему настроєних до нашої незалежностi.
  Дослiджуємо i практично вiдроджуємо вiйськово-спортивне мистецтво наших пращурiв: верхової їзди, стрiльби з лука, володiння списом, шаблею, iншими видами козацької зброї, подолання природних перешкод, керування човном пiд веслами та вiтрилами, рiзних видiв боротьби та протиборств, в т.ч. бойового гопака, козацького багатоборства.
  
  Блок II. Духовна культура.
  
  3. Козацькому роду - нема переводу. В процесi реалiзацiї завдань цього напрямку роботи виховуємо в юних козакiв родиннi цiнностi, повагу до свого роду, бажання примножувати його славу Добром, Правдою, Красою.
  Органiзовуємо дослiдження кожним юним та молодим козаком, класними загонами славної iсторiї українського козацтва - вiд його зародження до змiцнення в епоху П.Сагайдачного, Б.Хмельницького, I.Мазепи.
  Органiзовуємо вивчення героїчного життя, подвижницької дiяльностi, високого вiйськового мистецтва керiвникiв повстань отаманiв С.Наливайко, I.Сiрка, Т.Федоровича, I.Богуна, М.Кривоноса, I.Мазепи, П.Орлика, П.Полуботка, П.Калнишевського, I.Гонти, М.Залiзняка. Допомагаємо козачатам виконувати конкретну програму вивчення козацького визвольного руху, козацького краєзнавства, туризму та екскурсiй козацькими шляхами, пошук козацьких могил та цвинтарiв, їх упорядкування, встановлення пам"ятних знакiв, вивчення молоддю козацьких родоводiв пiд гаслом "Шукай, козак, свiй родовiд!"
  4. Любiть Україну, як сонце любiть. Продовжуючи патрiотичнi традицiї, звичаї наших пращурiв-язичникiв, якi були сонцепоклонниками, i вiруючих козакiв, ми навчаємо кожного молодого козака i козачку палко i нiжно, самовiддано любити свою калинову, вишневу країну, по-синiвському служити їй корисними справами.
  5. Козацькими шляхами - до висот української духовностi. Тут на мiцному науковому грунтi, культурно-iсторичних традицiях козацтва формуємо високу мораль, силу волi i силу духу пiдлiткiв i юнакiв. Допомагаємо їм оволодiти основами української козацької фiлософiї, iдеологiї, психологiї, нацiонального характеру i свiтогляду.
  Допомагаємо вiдроджувати козацькi мистецькi традицiї кобзарства, лiрництва, гуртового спiву, танцю, дотепного влучного слова, рiзьбярства, художнього розпису, художньої вишивки, iконопису. Допомагаємо вивчати i застосувати на практицi козацькi знання: народної медицини, астрономiї, агрономiї, метеорологiї, кулiнарiї.
  Проводимо iндивiдуальну, групову, масову культурно-просвiтницьку роботу, спрямовану на те, щоб кожен учень - член козацького осередку займався самопiзнанням i саморегулюванням, самовдосконаленням, розвивав свої iнтелектуальнi здiбностi i фiзичнi можливостi, пiзнавав сутнiсть й особливостi козацької iдеологiї (фiлософiї, свiтогляду, моралi, етики, естетики, характеру, правосвiдомостi). Проводимо квалiфiкацiйнi конкурси, олiмпiади, змагання з рiзних напрямкiв розвитку здiбностей учнiв.
  Розбудова незалежної України, осягнення нею в майбутньому в багатьох галузях життя свiтового рiвня розвитку неможливо без пiзнання i творчого вiдродження нацiонально-духовних пластiв минулого (зокрема, козацької духовностi). Пiзнання її iдейно-морального, виховного потенцiалу має вирiшальне значення у формуваннi вiльної, з стiйкими морально-вольовими якостями, силою духу особистостi.
  Українська козацька духовнiсть - це iсторично сформована система духовних багатств лицарської верстви рiдного народу, яка виробила i в своєму буттi, способi життя вiдобразила найвищi цiнностi цього нацiональної душi, фiлософiї, свiтогляду, характеру, моралi, естетики, правосвiдомостi, iдеологiї, - у цьому поняттi українець розкривається як активний дiяч iсторiї свого народу, господар рiдної землi i держави, володар, охоронець, примножувач нацiональних матерiальних i духовних багатств.
  Нинi нам потрiбен у громадському, шкiльному i родинному життi культ лицарства, духовних багатств козацтва. Лицарський дух не дасть нудити багатьом людям у духовнiй ницостi, iсторичному безпам"ятствi.
   В дiяльностi козачат прищеплюється козацько-лицарська духовнiсть, змiст якої складають:
  а). Духовне життя козакiв - синiвська любов до Матерi-України, землi-годувальницi, рiдного краю, заповiтiв батькiв i дiдiв, материнської мови, рiдної культури, iсторiї та ненависть до всього чужого, ворожого, що заважало жити на своїй землi i було спрямовано на гальмування i нищення людського в людинi (гармонiя любовi i ненавистi);
  права, "вольностi" козакiв, право власностi (на землю, скот, реманент), iдеї власностi, здобутої своїми руками, кмiтливiстю i пiдприємницькою думкою;
  iдея Бога як захисника народу, України; лицарi свято берегли вiру батькiв i дiдiв, духовнi здобутки предкiв.
  Б). Козацька фiлософiя - козаки обґрунтували волю людини як головний дар життя, її природне право на свободу i незалежнiсть, найвищими цiнностями вважали людину, народ, нацiональну державу;
  кожна людина - складова частина народу, нацiї;
  стiйкiсть i цiлiснiсть, соборнiсть нацiї залежить вiд того, чи усвiдомлює кожен її представник необхiднiсть згуртованостi в мiцну духовну спiльноту.
  В). Козацький свiтогляд - провiдними були iдеї Бога, України-Батькiвщини, свободи особистостi i волi народу, збереження спадщини предкiв, їхньої духовностi, переконання в торжествi народної правди, перемоги добра над злом, iдеали незалежностi України;
  уявлення, погляди на пiдступництво i зраду, на мiщанське животiння, на пасивне очiкування добра, коли зло саме зникне, на байдужiсть до долi України як на грiхи людей; зраду вважали найтяжчим злочином перед товариством, народом, своєю державою, Богом;
  козаки плекали, культували iдеали братства, побратимства, згуртованостi i єдностi людей для досягнення шляхетних цiлей
  г). Козацький характер - почуття багатства, емоцiйна наснага, внутрiшня невичерпна енергiя;
  висока шляхетнiсть i поряднiсть, кмiтливiсть i дотепнiсть, пiдприємливiсть i практичнiсть, стiйкiсть i незламнiсть у боротьбi з ворогами, безкомпромiснiсть i твердiсть у вiдстоюваннi правди i справедливостi;
  нiжнiсть у ставленнi до добрих людей, братерська любов до друзiв i товариства, глибока пошана до громади, вiрнiсть своєму обов"язку захищати рiдну землю, спiвчуття до всiх знедолених, милосердя до тих, хто його потребує;
  постiйна готовнiсть до боротьби за волю рiдного краю, за свою незалежну державу, устремлiння до високих iдеалiв, жадання будувати демократичний державний устрiй, давати лад у громадському життi, утверджувати гуманнi стосунки мiж людьми.
  Д). Козацька мораль - шляхетне ставлення до людини;
  батькiвська турбота про пiдростаюче поколiння, глибока пошана до лiтнiх i старших людей, палка i всепереможна любов до рiдної землi, героїзм у захистi iнтересiв рiдного народу, надання допомоги усiм слабим, скривдженими i знедоленим, нетерпиме ставлення до зла i несправедливостi в будь-якiй формi, надзвичайна скромнiсть, висока краса вчинкiв i миротворча мiсiя в життi;
  глибока людянiсть, дiяльна доброта, милосердя;
  жертовнiсть як здатнiсть поступитися власним добробутом, навiть вiддати життя в iм"я перемоги добра над злом, торжества козацької правди.
  Е). Козацька естетика - культ краси людини, її фiзичної i духовної досконалостi.
  Ж). Козацька правосвiдомiсть - виборнiсть органiв козацького самоврядування, утвердження демократичних основ української держави, гуманiстичнї засади громадського життя;
  Конституцiя Пилипа Орлика.
  З). Козацька iдеологiя - захист демократичного ладу, полiтичного устрою України, її самостiйностi i державностi, органiв самоврядування, iнтересiв козацького стану, всього народу;
  захист прав, привiлеїв, здобутих козаками в боротьбi з ворогами;
  будiвництво правової держави, звiльнення своєї землi вiд будь-яких агресорiв, чужоземних зайд;
  вищiсть iнтересiв народу, нацiї, Вiтчизни, що перебуває в смертельнiй небезпецi, над iнтересами окремої особистостi;
  цiлiснiсть нацiї, власної держави, їх верховенство, прiоритетнiсть перед вузькоегоїстичними потребами людини чи групи людей;
  необхiднiсть боротьби з порушниками української законностi, полiтичними течiями та лжетеорiями, ворожими рiдному народу, його державностi;
  Велика Козацька Слава.
  
  Блок III. Культура предметної дiяльностi.
  
  6. Плекати український храм природи. Основними завданнями цього напрямку роботи з юними козаками ми вважаємо формування в них любовi до рiдної природи, готовностi i умiння берегти i примножувати її багатства, красу.
  Разом з козачатами вивчаємо екологiчне становище в регiонi та беремо участь у заходах з метою його покращання.
  7. Всеукраїнська толока, особиста праця - тобi, Державна Україна. Тут засобами козацької педагогiки ми формуємо якостi господаря рiдної землi, державну позицiю та iнтереси українського власника, який чесною i самовiдданою працею нарощуватиме матерiальнi блага, духовнi цiнностi рiдного народу, гармонiйно поєднуватиме особистi i загальнонацiональнi потреби.
  Допомагаємо пiзнавати i дослiджувати, а також вiдроджувати традицiї козакiв як мудрих хлiборобiв, умiлих орачiв, господарiв землi: прилучаємо козачат до органiзацiї i ведення фермерських господарств, створення госпрозрахункових трудових об"єднань, майстерень, малих пiдприємств, асоцiацiй, органiзацiї взiрцевих молодiжно-козацьких господарств рiзного профiлю.
  Допомагаємо вiдроджувати ремесла i промисли: бондарство, гончарство, бджiльництво, ковальство, лимарство, чинбарство, стельмахування.
  8. Науку i технiку - на службу нацiї, Українi. Роботу тут спрямовуємо на пiзнання вихованцями законiв розвитку науки i технiки, формування любовi до науково-пiзнавальних процесiв, умiння власними зусиллями свого мозку i рук рухати вперед цi фундаментальнi галузi суспiльного життя.
  Допомагаємо козачатам вивчати сучаснi види технiки, iнформацiйної та електронної обчислювальної машинної технологiї i органiзацiї особистої та спiльної творчої дiяльностi, зокрема: радiозв"язок, теле-радiоконструювання, теле-радiомоделiзм, системи електронної автоматики, судномоделiзм, морська справа, авiамоделiзм, автомобiльна та тракторна справа, радiо моделювання.
  
  Блок IУ. Соцiальна культура.
  
  9. В душi i серцi кожного iз нас - Соборна Україна. Змiст i методику роботи в цьому напрямку спрямовуємо на вироблення в юних козачат державотворчих i нацiотворчих якостей. Працюємо над тим, щоб змiцнення нацiональної держави, поглиблення згуртованостi нацiї стало смислом життя кожного громадянина України.
  10. Козацька наша слава не вмре, не поляже. Разом з нашими вихованцями - молодими козаками - глибоко пiзнаємо iсторiю українського козацтва, досягнутi ним нацiональнi прiоритети - iдейнi, полiтичнi, науковi, культурнi i державотворчi.
  Поширюємо серед учнiв та молодi знання про козацький нацiональний визвольний рух, про заслуги козакiв у боротьбi з чужоземними загарбниками.
  Вивчаємо матерiали:
  iсторичнi документи (козацькi лiтописи);
  iсторичнi працi про героїку козаччини М.Костомарова, В.Антоновича, М.Аркаса, Д.Яворницького, Д.Дорошенка, I.Огiєнка, В.Крип"якевича, А.Опановича;
   художнi твори Т.Шевченка, П.Кулiша, Б.Грiнченка, А.Чайковського, О.Олеся, Б.Лепського, поетiв В.Симоненка, Л.Костенка, I.Драча, Д.Павличка.
  
  
  Б. ФОРМИ
  
  У роботi з козацько-лицарського виховання ми використовуємо такi основнi форми роботи:
  
  1. Робота в школi: а). Класна,
   б). Позакласна.
  2. Позашкiльна робота.
  
  Класна робота з козацько-лицарського виховання проводиться нами за рахунок варiативної частини навчального плану з основних дисциплiн козацько-лицарського виховання.
  Позакласна робота з козацько-лицарського виховання проводиться нами за рахунок годин гурткiв, у формi Козацької республiки (одна з форм самоврядування учнiвського колективу) i класних козацьких загонiв.
  Позашкiльна робота з козацько-лицарського виховання проводиться нами у формi дiяльностi дитячо-юнацькiй органiзацiї "Молода Сiч" пiд патронатом паланкового та мiсцевого осередкiв Українського козацтва.
  
  
  В. МЕТОДИ, ПРИЙОМИ
  
  I. Родинно-дошкiльне виховання козаченяти та лелiяти (дошкiльнята).
  Родинно-дошкiльне виховання здiйснюємо через роботу з батьками дошкiльнят та введенням спецiальних курсiв до програм дитячого садка:
  а) застосовуємо iдеї, методи i прийоми народної педагогiки. Мати i батько, всi рiднi в родинному вихованнi застосовують милозвучну i мелодiйну, спiвучу рiдну мову, фольклор. Рiдне довкiлля, змiст, форми i методи виховання створюють етнiчне середовище, яке сприяє пробудженню природних задаткiв дiтей. В таких умовах починає формуватися український характер i свiтогляд особистостi;
  б) виховуємо народними засобами глибокi родиннi почуття, цiнностi, любов до Матерi i Батька, Бабусi i Дiдуся, Роду i Народу, України-Батькiвщини;
  в) пробуджуємо i виховуємо глибоку радiсть, впевненiсть дитини в найбiльшiй радостi життя: "Мамо, тато i я - це моя сiм"я";
  г) розповiдаємо дiтям мiфи про походження землi, життя на нiй, українцiв, України, стольного граду Києва, козакiв. Розповiдаємо мiфи i легенди про Око, Першоптаха, Першого Бога Сокола, Дуба-Стародуба, Сварога, Дажбога, перуна;
  д) створюємо в уявi дiтей привабливi образи героїв казок i легенд, пiсень, колядок i щедрiвок - образи богатирiв, витязiв, лицарiв. У спiлкуваннi з матiр"ю, батьком, працiвниками дитячого садка, в iгровiй дiяльностi дiти захоплюються мужнiстю i вiдвагою, силою i розумом козакiв - борцiв за свободу людини, волю України;
  е) допомагаємо дiтям у процесi бесiд, iгор, вертепних дiйств, драматизацiї, участi в дотриманнi традицiй i звичаїв народного календаря пiд керiвництвом батькiв, вихователiв засвоїти змiст i дух козацько-лицарського життя. Пiд час художнiх занять, вивчення вiршiв, розучування пiсень, загадок, колядок i щедрiвок, народних дитячих танцiв дiти пiзнають елементи iсторiї, культури, художнього i вiйськового мистецтва українських козакiв;
  є) розкриваємо в процесi вiдзначення дат, урочистостей, свят народного календаря, любов козакiв до рiдної землi, Матерi-України;
  ж) ознайомлюємо дiтей з українськими етнiчними, нацiональними символами - бiлою хатою, калиною, вербою, тополею, лелекою, соняшником;
  з) здiйснюємо посвяту бажаючих дiтей у козаченята. Здiйснюємо виховання козаченят шляхом пробудження i утвердження в серцi i душi радостi i задоволення, смiху i веселощiв, вiдчуття i розумiння краси i добра, порядку i дисциплiни, ладу в усьому;
  i) проводимо бесiди, розповiдi на теми "Ми малята - козаченята", "Зростаємо здоровими i дужими", "Козацькому роду нема переводу", "Козаки-вояки, оборонцi України". Проводимо iгри з ходьбою, бiгом, рiвновагою, козацькi забави на теми "Бiжiть до жовто-блакитного прапора", "Знайди кольори прапора України", "Знайди свiй будинок", "Вгадай, де був козак", "Де тут козак, а де злi люди, недруги козакiв". Застосовуємо сюжетно-рольовi, конструктивно-будiвельнi iгри, iгри-iнсценiровки, драматизацiю i театралiзацiю;
  й) пробуджуємо i виховуємо у козаченят бажання у чомусь хорошому бути першими, лiдерами. Виховуємо в кожного з них почуття власної гiдностi, вiри в свої сили, можливостi;
  к) сприяємо засвоєнню козаченятами елементiв народної астрономiї, бiологiї, медицини, кулiнарiї;
  л) виховуємо у кожного козаченяти бажання, умiння i навичок дотримуватися в життi i поведiнцi лицарських правил:
  - старайся бути добрим i чесним, справедливим i правдивим, красивим;
  - прагни бути першим у хорошiй поведiнцi, добрих справах, працi;
  -будь смiливим i розважливим, дисциплiнованим i органiзованим, мужнiм, долай труднощi на шляху до Добра, Правди, Краси;
  -не заважай iншим дiтям, не завдавай їм прикрощiв, шкоди i болi;
  - люби рiдну землю, батькiвську хату, материнську мову i пiсню, калинову Україну.
  
  II. Родинно-шкiльне виховання козачати та лелi (учнi молодших класiв).
  У роботi з козацько-лицарського виховання з козачатами i лелями ми:
  а) форми, методи i прийоми спрямовуємо на пробудження в дiтей елементiв нацiональної свiдомостi i самосвiдомостi. Проводимо бесiди i розповiдi дiтям, читаємо книжки про Запорозьку Сiч, героїчнi подвиги лицарiв України, зустрiчi з представниками Українського козацтва, збагачуємо їх знання про iсторiю козакiв, їхню героїчну боротьбу за свободу i незалежнiсть України;
  б) формуємо iсторичну пам"ять культурно-iсторичних основ духовностi козачат при сприяннi мiфiв про праукраїнцiв-предкiв козакiв, їхнi вiрування i звичаї, сонцепоклонництво. Ознайомлюємо дiтей iз мiфами про Бiлобога i Чорнобога, Коляду i Мару, Лада i Ладу, Велеса i Перуна. Розкриваємо в мiфологiї, фольклорi, глибокi гуманiстичнi якостi наших пращурiв - любов до людини, доброта, правдивiсть, працелюбнiсть, пошана до iсторiї i культури рiдного народу, зневага до всього потворного в життi, ненависть до ворогiв-загарбникiв;
  в) впроваджуємо в повсякденне життя i навчання козачат iдеї, правила, нацiональнi традицiї родинностi. Застосовуємо в процесi вивчення навчального матерiалу, в позакласнiй i позашкiльнiй роботi козацьких iгор, в яких розкривається родиннi цiнностi, iдеї української нацiональної школи-родини;
  г) пробуджуємо iнтерес до iсторiї українського козацтва, Запорозької Сiчi, Гетьманської України як форми нацiональної державностi шляхом участi козачат у дослiдно-пошуковiй роботi на теми "Жили собi запорожцi та й на Запорожжi", "Гей ви, хлопцi, славнi Запорожцi", "Запорозькi козаки-характерники", "В похiд сурмлять козацькi сурми";
  д) розкриваємо єднiсть змiсту i форми, нацiональної iдейностi i художньої образностi, символiчностi i духовностi в процесi вивчення козацьких пiсень i дум, легенд i iсторичних оповiдей i виховуємо в кожного козачати почуття господаря на українськiй землi, володаря в рiдному краї;
  е) органiзовуємо i проводимо бесiди, ранки, вiкторини, конкурси, заочнi мандрiвки на теми "Українськi нацiональнi кольорi", "Українськi образи i символи", "Самобутнiсть рiдного мистецтва", "Чари писанкарства i рушникарства" тощо з метою розвитку емоцiйної сфери, почуття краси.
  
  III. Родинно-шкiльне виховання джури та дани (учнi 5-8 класiв).
  У роботi з козацько-лицарського виховання з джурами та данами ми:
  а) використовуємо методи фiзичного загартування джур та дан. Органiзуємо на запорозьких - козацько-лицарських традицiях тiло виховання кожних джури та дани (засобами природи - води, сонця, снiгу, системи вправ, видiв козацької боротьби). Допомагаємо оволодiти народними методами лiкування кашлю, нежитi, кровотечi, укусу змiй, легкої рани;
  б) спрямовуємо методики козацько-лицарського виховання джур та дан на створення умов, забезпечення активної участi кожного з них в крає-, народо-, українознавчiй дiяльностi. Допомагаємо проводити практичнi заняття в умовах сiм"ї, школи, позашкiльної роботи народною вишивкою, писанкарством, рушникарством, декоративно-ужитковим мистецтвом;
  в) органiзуємо творчi пошуки, збирання в рiднiй мiсцевостi, iнших регiонах України i вивчення iдейно-духовного багатства пiсень, дум, легенд, iсторичних розповiдей та iнших матерiалiв про козакiв. Застосовуємо проблемнiсть, дискусiйнiсть, творчiй обмiн враженнями, думками в процесi вивчення iдей українських державотворцiв П.Сагайдачного, Б.Хмельницького, I.Виговського, I.Мазепи, керiвникiв визвольних змагань нашого народу ХХ столiття - М.Грушевського, В.Винниченка, С.Петлюри, С.Бандери, А.Мельника, Є.Коновальця, Р.Шухевича;
  г) проводимо бесiди, збираємо матерiал для художнiх i наукових робiт на теми "Хто ми? Яких предкiв дiти?" "Трипiльська культура i нашi пращури", "Орiана, Оранта, Русь-Україна i Козацька держава", "За що ми рiзалися з ордами?" Проводимо диспути i дискусiї, вiльний обмiн думками про спiввiдношення козацького минулого i сучасного, про сучасну козацько-лицарську духовнiсть;
  д) допомагаємо пiзнавати культуру, мистецтво, освiту козакiв в процесi проведення бесiд, творчих дiалогiв, написання художнiх творiв i рефератiв на теми "Козацька маршова музика", "Закличнi звуки козацьких сурм", "Тужливий бiль i переможний дзвiн бандур козацьких", "Серце й душу звеселяє козацьке мистецтво", "Лицарський дух у кольорах i звуках";
  е) впроваджуємо в повсякденне життя джур та а дiяльнiсть їхнiх гурткiв, куренiв, кошiв, паланок рiзноманiтних елементiв, засобiв романтики i символiки, пiднесеностi й урочистостi. Застосовуємо iсторичний пiдхiд, методи порiвняння, зiставлення культурно-iсторичних фактiв пiд час вивчення символiчного змiсту тризуба - Малого Державного Гербу України, Державного Прапора України, козацьких прапорiв, iнших символiв (булави, бунчука).
  
  IУ. Громадсько-родинне виховання козака та берегинi (учнi 9-11 класiв).
  У громадсько-родинному вихованнi козака та берегинi ми:
   а) використовуємо методики, технологiї козацького навчання i виховання, якi спрямовуються на пробудження i поглиблення життєстверджуючого , комфортного самопочуття молодих козакiв у процесi занять, роботи. Надаємо психологiчну, методичну допомогу козаковi в опрацюваннi i органiзацiї власної системи змiцнення i охорони свого здоров"я, а також пробудження в нього турбот про здоров"я iнших людей;
  б) створюємо органiзацiйнi, психологiчнi i педагогiчнi умови з метою утвердження гiдностi особистостi козака та берегинi, постiйно зростаючої самостiйностi їх у навчально-пiзнавальнiй, дослiдно-науковiй, виробничiй дiяльностi, життi;
  в) застосовуємо новiтнi педагогiчнi та iнформацiйнi технологiї українознавчої роботи (педагогiки народного календаря, розвитку iсторичної пам"ять, формування нацiональної свiдомостi i самосвiдомостi). Проводимо диспути i дискусiї, проблемнi обговорення, творчi зустрiчi на теми "Свiтогляд українцiв: умови i шляхи формування, основнi iдеї", "Iсторiя українського народу i його нацiональний характер", "Нацiональний характер i мистецтво";
  г) ознайомлюємо молодь з архiвними матерiалами, допомагаємо вивчати стародруки, писати реферати про культурнi здобутки, духовнi цiнностi рiдного та iнших народiв, оволодiвати знаннями з народної математики, етнопедагогiки, медицини. Органiзуємо самостiйнi дослiдницькi пошуки козакiв та берегинь, вивчення ними європейських традицiй в українськiй культурi, зв"язкiв України з Заходом i Сходом, Пiвнiччю i Пiвднем. Органiзуємо "круглi столи", молодiжнi науковi i науково-практичнi конференцiї як фактор формування лицарської духовностi;
  д) забезпечуємо участь козакiв i берегинь у заняттях в клубах "Моя Батькiвщина - Україна", "Планета", "Полiтика", "Держава та корiння нацiї", "Людина та iдейнi цiнностi" з метою вивчення української нацiональної iдеологiї, її квiнтесенцiї - iдеологiї державотворення як державної iдеологiї України, а також внутрiшньої i зовнiшньої полiтики Української держави;
  е) формуємо готовнiсть молодих козакiв до служби в Збройних Силах України шляхами теоретичної i практичної пiдготовки, осмислення проблем "Покликання Збройних Сил України - захист миру, незалежностi нашої держави", "Слава козацькiй зброї", "Вiйськовi козацькi традицiї i сучаснiсть", "Непорушнiсть присяги воїна на вiрнiсть Українi";
  є) надаємо наукову i методичну допомогу козаку та берегинi в справi органiзацiї самонавчання, самоосвiти, самовиховання, у формуваннi власних поглядiв, переконань та iдеалiв громадянина України.
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День Учителя.
  
   День Учителя - свято людей, якi вiддають свою любов, свої знання, часточку серця i душi нашим дiтям. В цей день i дiти, i батьки з особливою пошаною i вдячнiстю звертаються до вчителiв, дарують їм найкращi осiннi квiти, подарунки. Дiвчатка третього класу розучили новi пiсеньки, танцi для вчителiв.
   Особливо сподобались вчителям сценiвки "Ходить гарбуз по городу" та "Два веселих гуся" в сучаснiй iнтерпретацiї у виконаннi учнiв 6-7 класiв.
   Сердечнi вiтання лунали вiд дiтей з 5,8,9 класiв.
   Перед всiма присутнiми директор школи Тимофєєв В.Я. вручив Лавриненко Л.М. Почесну Грамоту Мiнiстерства освiти i науки України, а Катющевiй Т.В. - Почесну грамоту обласного управлiння освiти.
   Приємно зворушив увагу вчителiв виступ батькiв. Свою авторську посвяту прочитав батько Лавриненко О.В. (97)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Отець Миколай.
  
   Отець Миколай (в миру Григорашенко Микола), iєрей Української православної церкви. Народився у 1975 роцi. Закiнчив 4 курси Одеського iнституту сухопутних вiйськ, Одеську духовну семiнарiю, вчиться у Київськiй духовнiй академiї. Один iз засновникiв Свято-Преображенського монастирю (Одеса), має церковнi нагороди.
   У серпнi 2002 року пiдготував пакет документiв для реєстрацiї Свято-Казанської церковної громади с. Адамiвка та згодився бути її духовним пастирем. Примiщенням церкви тимчасово служив пришкiльний iнтернат.
   Отець Микола написав невелику статтю до нашої газети.
   "Першочерговим завданням держави, школи i батькiв являється виховання морально i фiзично здорового поколiння, тому що вiд цього залежить майбутнє нашої нацiї. Яке насiння в дiтях буде посiяне зараз, такi виростуть i плоди, як написано в Бiблiї: "Бо що тiльки людина посiє, те саме й пожне!" (Гал. 6:7).
   Протягом багатовiкової iсторiї людства були вiдпрацьованi певнi норми поведiнки людини у суспiльствi, якi закладенi Богом-Творцем у її совiстi...
   ...Дiтей треба вчити добру, стримувати в них вияв жорстокостi i агресiї, прищеплювати любов до працi, шанувати батькiв, бути милосердними i спiвчутливими, вихованими, дружелюбними i не егоїстичними, допомагати один одному i бути завжди вдячними, бо вдячнiсть - це плiд високої культури. На жаль, багато дiтей не навченi навiть елементарним нормам поведiнки у суспiльствi.
   Життя за заповiдями любовi Iсуса Христа приносить людинi внутрiшнiй мир i душевний спокiй, вiдводить почуття страху i неспокою, якi стають причиною багатьох хвороб, що пiдтверджують i лiкарi-психiатри.
   Навколишнє середовище формує характер дитини, i її треба навчити розпiзнавати добро i зло, протистояти злу, дотримуючись бiблiйних наставлень, щоб уникнути морального падiння. Бiблiя вчить: "...утiкаючи вiд пожадливого свiтового тлiння, ...докладiть до цього всю пильнiсть, i покажiть у вашiй вiрi чесноту, а в чеснотi - пiзнання, а в пiзнаннi - стриманiсть, а в стриманнi - терпеливiсть, а в терпеливостi - благочестя, а в благочестi - братерство, а в братерствi - любов" (2 Петр 1:4-7)...
   ...Якщо ми бажаємо бачити нашу країну процвiтаючою в усiх сферах життя, то молоде поколiння треба виховувати в дусi християнської моралi..." (98)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Осiннє таборування.
  
   Осiннє таборування 2002 року стало незвичайним святом для нашої школи. За традицiєю козацьке свято вiдкрилось загальношкiльним шикуванням. Учасники п"яти команд пiдготували новi промовки, пiснi, емблеми. У цiкавих спортивних змаганнях та естафетi перемогу одержала команда "Козаки-розбiйники" (отаман Гречко О.). Майстрами по розкладанню вогнищ стали команди "Задунайськi козаки" (отаман Ребюк Т.), "Вiсники надiї" (отаман Назарова О.), "Чорноморськi козаки" (отаман Золотовська О.).
   Найдовгожданiшим було змагання по запуску повiтряних змiїв. В небо над стадiоном злетiли рiзнобарвнi "соколи", "орли", "метелики", "риби", "бабки". Iнструкторами по запуску були учнi 9 класу Богданов В. та Фiлатов В. Найдовше протримались в небi змiї, якi запустили учасники команди "Соколи" (отаман Скригулець Н.).
   Пiсля запуску всi учнi пригощались традицiйною печеною картоплею, духмяними трав"яними чаями та iншими ласощами козацької кухнi.
   Юнi кореспонденти з усiх команд пiдготували Козацькi листки.
   Надовго запам"ятається це незвичайне веселе козацьке таборування не тiльки для учасникiв команд, а й для всiх присутнiх: болiльникiв, вчителiв, гостей. (99)
  
  
  НАКАЗ Љ288
  по вiддiлу освiти Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї
  вiд 22 жовтня 2002 року
  Про реалiзацiю Нацiональної
  програми вiдродження та
  розвитку Українського козацтва
  на 2002-2005 роки
  
   На виконання Наказу Мiнiстерства освiти i науки України вiд 29.12.2001 року Љ821 "Про оголошення Указу Президента України "Про Нацiональну програму вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки", розпорядження голови райдержадмiнiстрацiї Љ55-050 вiд 19.07.2002 року "Про реалiзацiю Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки", з метою поширення народних традицiй, пiдвищення рiвня вiйськово-патрiотичного виховання учнiвської та студентської молодi, її готовностi до захисту Вiтчизни, збереження i пропаганди iсторичної i культурної спадщини українського народу,
  НАКАЗУЮ:
  
  1. Затвердити заходи щодо реалiзацiї Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки (Додаються).
  2. Керiвникам навчально-виховних закладiв розробити на мiсцях вiдповiднi заходи та надавати iнформацiю про хiд використання у вiддiл освiти щорiчно, починаючи з 2002 року.
  3. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою
  
  Начальник вiддiлу освiти З.I.Добринiна
  
  
  На Двадцять третiй нашiй Козацькiй Радi затвердили заходи щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва в навчальних закладах та вирiшили подати їх на затвердження до вiддiлу освiти районної державної адмiнiстрацiї.
  
  ЗАХОДИ
  вiддiлу освiти Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки
  
  Љ Заходи Термiни Вiдп.
  1 Залучати Бiлгород-Днiстровське мiжрайонне та Бiлгород-Днiстровське мiське товариства Українського козацтва до вiйськово-патрiотичного виховання, фiзкультурно-спортивної, туристсько-краєзнавчої та культурно-просвiтницької роботи серед учнiвської молодi. Постiйно Заклади
   освiти
  2 Проводити та брати участь у Всеукраїнських, обласних, районних семiнарах, читаннях з проблем козацького виховання учнiвської молодi. 2002-2005 РМК
  3 Запровадити в закладах освiти дитячо-юнацьку вiйськово-патрiотичну гру "Сокiл" як форму вiйськово-патрiотичного виховання, спортивно-масової та оборонно-масової роботи. З 2003 щорiчно РЦПОВ
  4 Здiйснювати добiр викладачiв допризовної пiдготовки для виховання учнiв на козацьких вiйськово-патрiотичних традицiях, органiзувати семiнари з проблем козацького виховання школярiв. 2002-2005 Вiддiл кадрiв, РМК
  5 Запровадити в рамках позашкiльного виховання у загальноосвiтнiх закладах програму "Молода Сiч" iз вивченням вiйськово-патрiотичних традицiй Українського козацтва. 2002-2004 Директори
  закладiв освiти
  6 Брати участь в упорядкуваннi могил ы поховань, споруд, пам"ятникiв, що пов"язанi з iсторiєю Українського козацтва на Бiлгород-Днiстровщинi. Постiйно Заклади освiти
  7 Брати участь у створеннi реєстру об"єктiв iсторико-архiтектурної спадщини Українського козацтва за матерiалами районного етапу Всеукраїнської iсторико-географiчної експедицiї учнiвської молодi "Сто чудес України" i районного етапу Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедицiї учнiвської молодi "Краса i бiль України". 2002-2005 РЦПОВ,
  заклади освiти
  8 Пiдготувати збiрку "Сторiнки козацької слави" за матерiалами конкурсних робiт учасникiв районного етапу Всеукраїнської iсторико-географiчної експедицiї учнiвської молодi "Сто чудес України" i обласного етапу Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедицiї учнiвської молодi "Краса i бiль України", пов"язаної з iсторiєю козацтва на Бiлгород-Днiстровщинi. До 2006 РМК
  9 Провести "Козаче вiче" за результатами дослiджень експедицiйних загонiв i краєзнавчих об"єднань районного етапу Всеукраїнської iсторико-географiчної експедицiї учнiвської молодi "Сто чудес України" i обласного етапу Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедицiї учнiвської молодi "Краса i бiль України". 2002-2005 РЦПОВ, заклади освiти
  10 Спiльно з козацькими товариствами органiзувати вiйськово-патрiотичне виховання учнiвської молодi, започаткувати при проведеннi районних змагань серед допризовної молодi показовi виступи спортсменiв з козацьких видiв єдиноборства. 2002-2005 Заклади освiти
  11 Розвивати i популяризувати види спорту, заснованих на козацьких традицiях, та брати участь в змаганнях, якi внесенi до Єдиного календарного плану змагань України. 2002-2005 ДЮСШ,
  заклади освiти
  12 У рамках кiносвята "Козаки йдуть" провести творчi змагання школярiв на знання iсторiї козацької України, концерти-конкурси на краще виконання козацьких пiсень, дум. 2002-2003 РЦПОВ
  13 Органiзувати спiльну роботу навчальних закладiв та Бiлгород-Днiстровських козацьких товариств щодо виховання молодi на засадах патрiотизму, демократiї, високої моралi та захисту Батькiвщини. 2002-2005 Заклади освiти
  14 Органiзувати екскурсiї учнiвської молодi по пам"ятних мiсцях Одещини, пов"язаних з iсторiєю Українського козацтва. 2002-2005 Заклади освiти
  15 Провести на базi Адамiвської ЗОШ I-II ст. семiнар-практикум по створенню та органiзацiї роботи козацьких i молодiжних товариств як осередкiв вiдродження i розвитку традицiйних форм самоврядування та вiдданостi українського народу. Жовтень
  2002 РМК
  16 Сприяти вiдродженню та утвердженню серед учнiв українських козацьких традицiй, обрядiв, звичаїв, атрибутики та символiки, кобзарства, народного здорового харчування, народної в т.ч. козацької медицини, традицiйних козацьких ремесел i бойових умiнь (спортивних бойових мистецтв, гопака, походiв). 2002-2005 Заклади освiти
  17 Розробити план методичного забезпечення роботи по вiдродженню в районi козацьких традицiй, взявши за основу план роботи Координацiйної ради з питань розвитку козацтва в районi при головi райдержадмiнiстрацiї. 2002 РМК
  
  Методист районного методичного кабiнету вiддiлу освiти Г.М.Трифонова
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  День української писемностi i мови.
  
   Нещодавно ще одним святом поповнився наш календар. Президент України Л.Кучма на пiдтримку iнiцiативи громадських органiзацiй з урахуванням важливої ролi української мови в консолiдацiї українського суспiльства постановив, щоб День української писемностi та мови вiдзначати щорiчно 9 листопада в день вшанування пам"яти Преподобного Нестора-Лiтописця.
   З 8 по 15 листопада 2002 року в нашiй школi вiдбулося мовне свято. У святi шанувальникiв рiдного слова брали участь майже всi учнi школи.
   Дiти побували в Лексiко-Фразеологiчнiй республiцi, в таких мiстах: Граматика, Графiка, Орфографiя. Вiдвiдали учнi край Етимологiї, материки Морфологiї i Фонетики.
   На виставцi "Конкурс почеркiв" експонувались зразково оформленi, калiграфiчно написанi роботи (твiр про мову, вислови письменникiв, поетiв, вiршi та прозовi твори про красу, мелодiйнiсть мови).
   Цiкаво пройшла вiкторина для знавцiв i шанувальникiв рiдного слова. Переможцями стали Шмаглюченко Олександр (9 клас) та Корженко Юрiй (9 клас).
   А в конкурсi виразного читання (напам"ять) вiршiв про мову i оповiдачiв (змагались у виразнiй уснiй розповiдi) зайняли першi мiсця Ребюк Надiя (читала свої вiршi), Назарова Оля (прочитала свiй вiрш), Iвасенко Юля та Лавриненко Марина.
   В конкурсi на мовний плакат переможцями стали учнi 7 та 6 класiв.
   В кiнцi тижня української писемностi та мови, як пiдсумок, вiдбулось змагання ерудитiв "Що? Де? Коли:" Брали участь команди "Кмiтливi" (капiтан - Ребюк Тетяна) та "Допитливi" (капiтан - Катющева Катерина). Переможцями стали "Кмiтливi", але всього на 0,5 бала вони набрали бiльше "Допитливих".
   Всi учнi школи ознайомились з мовними обов"язками громадян та правилами мовного етикету. (100)
  
   В листопадi брав участь в круглому столi "Формування навичок здорового способу життя", який був органiзований Одеським обласним iнститутом удосконалення вчителiв. Мав виступ...
   В цьому ж мiсяцi брав участь у районнiй науковiй конференцiї з питань нацiонального виховання. Мав виступ...
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Комплексна перевiрка.
   Згiдно з рiчним та перспективним планом контролю за станом освiти в Одеськiй областi та з метою вивчення стану управлiнської дiяльностi по забезпеченню виконання законiв України в галузi освiти в Бiлгород-Днiстровському районi працювала комiсiя по комплекснiй перевiрки у складi: Терьохiна Л.А. (голова), Волкова Л.Й. (заступник), члени комiсiї - Черепян Т.I., Червоняк I.I., Кiпер В.I., Пустовалова С.В., Пiть Т.Т., Баркаган Є.Г., Задорожна Л.К., Вальє О.Е., Завтур Т.М., Пентус Т.Л., Фетеску Л.I., Євдошенко Г.Я., Пiщемуха В.I., Ятвецька Л.I., Луцишина Н.Г. у термiн з 16 по 21 грудня.
   У Адамiвськiй школi 18 грудня побувала комiсiя у складi: Волкова Л.Й., Трифонова Г.М. (методист з виховної роботи Бiлгород-Днiстровського РМК), Окатова Т.Ю. (директор Бiлгород-Днiстровського райцентру дитячої творчостi). Члени комiсiї ознайомилися iз документацiєю школи, провели бесiди з учителями та адмiнiстрацiєю школи. Особливо їх зацiкавила система виховної роботи педколективу з козацько-лицарського виховання школярiв. Робота педколективу отримала загальну високу оцiнку перевiряючих.
   Далi ми подаємо витяги з акту перевiрки.
   "... У Адамiвськiй школi розумiють: школа - соцiальний iнститут, але специфiчний: вiн єдиний, який виховуючи учнiв сьогоднi, "працює" на перспективу. У школi зростає i розвивається майбутнє.
   Продуктом творчого пошуку директора-новатора Тимофєєва Валерiя Яковича, який очолює яскравий, iнтелiгентний педагогiчний колектив, є iдея козацько-лицарського виховання та форми, методи нетрадицiйного навчання i виховання дiтей. Нiщо не повертається в традицiйних формах: час диктує своє. Не всi форми козацької педагогiки вiдповiдають сучасностi. Нинi iнший тип виробничих вiдносин, побуту, потреб та свiдомостi. Тому директор i педагогiчний колектив в пошуках форм, методiв прогресивних випереджальних iдей формування творчої особистостi.
   Любов до сiм"ї, роду i нацiї, до рiдної природи, оселi, землi; дух лицарства i волелюбностi та побратимства; дух особистiсної нацiональної самосвiдомостi, гiдностi i честi - весь виховний процес у його багатоаспектному вимiрi ґрунтується в школi на нацiональному вихованнi i спрямований на формування у дiтей i молодi свiдомостi, iдей, поглядiв, переконань, iдеалiв, традицiй, звичаїв i вiрувань українського народу як корiнного етносу Української держави.
   Виховний процес, запроваджений Тимофєєвим В.Я. та пiдтриманий педагогiчним колективом та соцiальним довкiллям - козацьким формуванням Адамiвської сiльської ради, йде корiнням у нацiональний грунт (сiм"я - клас - школа i родина - школа) i кожний педагог черпає звiдти життєдайну силу для розв"язання всiєї низки складних проблем сучасного життя. Школа козацько-лицарського виховання вiдбулася цiною долi одного методиста...
   Керуючись змiстом роздiлу "Нацiональне виховання" Державної нацiональної освiтньої програми "Освiта України ХХI столiття", Тимофєєв В.Я. та педколектив допомагають учням самовизначитися i самореалiзуватися у соцiально-культурному середовищу, вiдповiдати потребам соцiально-економiчного та полiтичного розвитку суспiльства. Як це робиться, описано директором в посiбнику "Школа козацько-лицарського виховання - гуманiстична основа становлення особистостi..." (101)
  
   Завiдуюча вiддiлом освiти Добринiна З.I. запропонувала очолити районний методичний кабiнет. Згодився, але проробив всього три днi. Повернувся директорувати, бо не закiнчив теоретичне обґрунтування моделi школи козацько-лицарського виховання.
  
  У видавництвi "СП "ПЕТРЕКС" надрукував книги:
  1. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Про козацтво Адамiвської громади: козакiв та козачок, молодикiв та берегинь, джур та дан, козачат та лель.
  Т. 2. 2002. Школа козацько-лицарського виховання - гуманiстична основа становлення особистостi. (26.11.2002). 352 стор.
  Т. 3. 2002. Хронiка Адамiвської школи. 2001-2002. (15.12.2002). 543 стор.
  Т. 14. 2001-2003. Пiдручники школи козацько-лицарського виховання. Частина 7. Основи екологiчних знань. (31.12.2002). 150 стор. Частина 8. Основи сучасного фермерського господарства. (31.12.2002). 150 стор. Частина 9. Тваринництво i основи пiдприємницької дiяльностi. (31.12.2002). 150 стор. Частина 10. Рослинництво i основи пiдприємницької дiяльностi. (31.12.2002). 150 стор.
  2. В.Я.Тимофєєв. Рiч про Адамiвську Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Iлюстрована iсторiя становлення та розвитку колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання, що на Бiлгород-Днiстровщини.
  Т. 1. 2001. Частина 2. (15.12.2002). 308 стор.
  Т. 2. 2002. Хронiка Адамiвської школи. Частина 3. (15.12.2002). 274 стор.
  
  
  9-Й ЕТАП. СIЧЕНЬ-ГРУДЕНЬ 2003. ОСНОВИ КОЗАЦЬКО-ЛИЦАРСЬКОГО ВИХОВАННЯ.
  
  Цьогорiчне опитування читачiв нашої газети на предмет найяскравiших постатей в українськiй освiтi висвiтлило майже двiстi найпопулярнiших iмен. Пiсля рейтингового голосування в Радi представникiв установ-засновникiв нашого видання в списку кращих залишилось 31 особа, яким i присуджено освiтянськi вiдзнаки.
  
  КРАЩИМ ОСВIТЯНИНОМ 2002 РОКУ ВИЗНАНО
  Валерiя Тимофєєва, директора Адамiвської середньої школи Бiлгород-Днiстровського району Одеської областi за створення сучасного загальноосвiтнього закладу нового типу - школи козацько-лицарського виховання, визнано кращим освiтянином року, лауреатом вiдзнаки "Народе мiй завжди буде". (102)
  
  37. СIЧЕНЬ-ТРАВЕНЬ 2003. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА.
  
   Пiд впливом негативних полiтичних i соцiально-економiчних чинникiв Україна не могла вийти з тривалої господарської кризи. За рiвнем бiдностi держава недалеко вiдiйшла вiд таких країн, як Молдова, Таджикистан, Замбiя, Чад, Гаїтi, Лiберiя, причому навiть Росiя вважалася значно багатшою.
   Половина сiл України не має своїх шкiл; лише за чотири роки у сiльськiй мiсцевостi було лiквiдовано 295 бiблiотек; зростало безробiття; близько 507 млн громадян працювали за межами держави, бiльшiсть - нелегально. На цьому тлi надання Президентом упродовж року 40 особам звання Героя України (майже всi вони - маловiдомi люди) виглядало фарсом.
   Десятки генералiв захистили докторськi й кандидатськi дисертацiї, причому у Вищiй атестацiйнiй комiсiї їх розглядали позачергово. Надання вищих вiйськових звань своєрiдною винагородою за лояльнiсть до режиму. Аналогiчна ситуацiя склалась i в Мiнiстерствi внутрiшнiх справ.
   Україна пiдписалася пiд важливим документом Ради Європи - щодо європейського кодексу поведiнки полiцiї. Згiдно з ним, заборонялося наражати на небезпеку життя затриманого чи пiдозрюваного,знущатися з нього. Силу дозволялося застосувати лише в разi нагальної необхiдностi. Усi цi вимоги переважно лишилися на паперi(в установах мiлiцiї України загинули вiд тортур 900 громадян; вiд рук злочинцiв, аварiй, самогубств гине щороку 70 тис. громадян; за рiк суди України надають дозвiл на прослуховування телефонiв, оперативного стеження до 45 тис. громадян).
   В мiлiцiї можна було за грошi замовити "наїзд" на будь-яке комерцiйне пiдприємство: когось побити, комусь пiдкинути наркотики чи патрони, залякати чи органiзувати "дах". З"явились банди перевертнiв, якi, використовуючи можливостi мiлiцейських служб, виконували замовлення на вбивство чи шантаж. (103)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Рiздвянi свята.
  
   Вiдроджується Україна, вiдновляються народнi обряди та традицiї, духовнi цiнностi. Традицiйно урочистим стало святкування в селi Рiздва Христового. Над селом лунають рiздвянi пiснi, колядки, щедрiвки. Ватаги дiтей та молодi поздоровляють односельчан зi святами, зичать їм здоров"я, щастя, добра. Радо зустрiчають в кожнiй хатi Маланку, Василя i всi веселi гурти щедрiвникiв та колядникiв. (104)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Шевченкiвськi днi.
  
   В нашiй школi, за традицiєю, проходить Шевченкiвський тиждень. Тиждень розпочинається лiнiйкою (понедiлок), на якiй зачитується план проведення свят. В перший ж день випускаються газети "Прометей" (8 клас), "Вiдродження" (9 клас). На великiй перервi всi учнi школи, учителi йдуть до погруддя Кобзаря, де проходить мiтинг "Вогнем Тарасового слова очистим душi i тiла".
   У вiвторок у всiх класах дев"ятикласники проводили тематичнi iнформацiї, бесiди, вiкторини (знайомили з життям i творчiстю Шевченка).
   У середу учнi 1-3 класiв (готували класоводи разом з сiльським бiблiотекарем Даниленко Нiною Євгенiвною) провели ранок "За що ми любимо Шевченко?".
   Шевченкiвський КВК вiдбувся у четвер. Змагалися команди "Гайдамаки" та "Прометей". Команди були дуже добре пiдготовленi. Журi не змогли визначити переможця: рахунок був рiвний.
   Завершили тиждень (п"ятниця) старшокласники усним журналом "Жiнки у драмi кохання Т.Г.Шевченка". (105)
  
  
  На Двадцять четвертiй нашiй Козацькiй Радi прийняли рiшення про проведення в Адамiвськiй школi обласного семiнару з питань козацько-лицарського виховання та рекомендували Тимофєєву В.Я. прийняти участь у обласному ярмарку педагогiчних iдей та технологiй.
  
  
  ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
  "Про умови проведення районного та обласного семiнару вчителiв iсторiї у груднi 2003 року
  на базi Адамiвської школи"
  
   "Школа козацько-лицарського виховання - ГРОМАДСЬКИЙ (на базi загальноосвiтньої школи) навчально-виховний заклад нового типу, покликаний дати учням додаткову сучасну козацько-лицарську освiту, забезпечити їх надiйний духовний зв'язок з предками, розвинути стосунки з сучасниками i зорiєнтувати козачат на iнтереси нащадкiв, бо творче вiдродження в життя на сучасному рiвнi iдей i засобiв козацької педагогiки має забезпечити виховання фiзично здорових, морально чистих i по-лицарськи мужнiх та сильних духом громадян незалежної України". (Концепцiя школи козацько-лицарського виховання. Адамiвка. 1999).
   У першiй редакцiї нашої Концепцiї (1998) було заявлено, що "Школа козацько-лицарського виховання - ПОЗАШКIЛЬНИЙ ГРОМАДСЬКИЙ навчально-виховний заклад"... (i далi за текстом).
   Це "de jure" означало, що ми не маємо права втручатися у навчальний процес, який регламентується державним навчальним планом та програмами. Статус громадського навчально-виховного закладу ми ще й у 2003 роцi не змiнили на статус експериментального майданчика, а це змушує нас з осторогою краяти варiативну частину навчального плану.
   "De facto" ми мiнiмально втручалися у навчальний план. Це було так (дивись таблицi 1,2,3):
  
  Таблиця 1. Варiативна частина. 1998/1999 н.р., 1999/2000 н.р., 2000/2001 н.р.
  
  Љ Навчальний предмет 5 кл. 6 кл. 7 кл. 8 кл. 9 кл.
  1 Росiйська мова 1 1 1 1 1
  2 Українознавство 1 1 1 1 1
  3 Iсторiя українського козацтва 0,5 0,5
  4 Iсторiя Країни козакiв 1
   Всього: 2 2 2,5 3,5 2
  З годин гурткової роботи:
  5 Iсторiя Країни козакiв 0,5
  6 Iсторiя українського козацтва 1
  
  Таблиця 2. Варiативна частина. 2001/2002 н.р., 2002/2003 н.р.
  
  Љ Навчальний предмет 5 кл. 6 кл. 7 кл. 8 кл. 9 кл.
  1 Росiйська мова 1 1 1 1 1
  2 Українознавство 0,5 1 1 1
   Всього: 1,5 2 2 2 1
  З годин гурткової роботи:
  3 Iсторiя українського козацтва 0,5 0,5
  4 Iсторiя Країни козакiв 0,5 0,5
  5 Українознавство 1
  
  Таблиця 3. Варiативна частина. 2003/2004 н.р.
  
  Љ Навчальний предмет 5 кл. 6 кл. 7 кл. 8 кл. 9 кл.
  1 Росiйська мова 1 1 1 1 1
  2 Українознавство 1 1 1 1
   Всього: 2 2 2 2 1
  Годин гурткової роботи немає.
  
  Пояснення до таблиць: 1. У шкiльнiй бiблiотецi 60% книжкового фонду складає художня лiтература росiйською мовою - вилучити росiйську мову з варiативної частини ми не можемо - ДIТИ ПОВИННI ЧИТАТИ!
  2. Українознавство - базовий компонент школи нашого типу -вилучити його з варiативної частини ми не можемо; та ще й у нас є пiдручники!
  
  З таблиць ми бачимо, що варiативна складова з року в рiк зменшувалася i години на вивчення козацьких дисциплiн нам прийшлося брати з годин позашкiльної (гурткової) роботи, яку у цьому роцi вiд нас вилучили у розпорядження РЦДТ. Все - приїхали!..
  Робота з вивчення козацьких дисциплiн дiйсно перейшла у пласкiсть громадського фiнансування, а це на практицi означає "працюємо на ентузiазмi".
   I СЬОГОДНI ДИРЕКТОР "ЛИХОРАДОЧНО" ШУКАЄ КОШТИ, ЩОБ ЦЮ РОБОТУ ПРОДОВЖИТИ...
  Переговори iз Л.Фурсенком, М.Богдановим (керiвники вiддiлiв Одеського iнституту удосконалення вчителiв; колишнi завiдуючi облуно) показали, що i в статусi "експериментального майданчика" ми не отримуємо додатковi кошти на цю роботу - кошти за кошторисом пiдуть на оплату послуг наукового керiвника та консультанта (консультувати та керувати ми й самi можемо - на громадських засадах!) А методичнi посiбники? А пiдручники? Хто їх буде писати? На якi кошти друкувати? Пишуть учителi, друкуємо на кошти директора. Тупик...
  Але... Segui il tuo corso, e lascia dir le genti (Йди своїм шляхом, не зважаючи на людську молву). Данте.
  ... Пiдручники з iсторiї України, якi виданi у 2003 роцi, дуже вiдрiзняються вiд тих же пiдручникiв 1998 року. Нас пiдручники 1998 року не задовольняли (необ"єктивна трактовка ролi козацтва в iсторiї української державностi), тому ми ввели курс iсторiї українського козацтва, але тепер пiдручники вже зовсiм iншi i необхiдностi в цьому курсi немає Наприклад, пiдручник з iсторiї України (8 клас) це - iсторiя українського козацтва ХVI-ХVIII столiть! Цитую його: "Протягом кiлькох столiть - вiд кiнця ХV до кiнця ХVIII - тривала на нашiй землi доба, названа козацькою ерою Як багато важила вона в iсторiї України, свiдчить той факт, що нас - українцiв, i сьогоднi звуть у свiтi козацьким народом. Та й самi ми не втратили духовного зв"язку з лицарями-козаками. Хiба ж випадково й досi називаємо козацькими свої степи, свої пiснi й журбу, силу i свiй характер? Козацтво для нас стало втiленням невмирущого українського духу".
  Той ж пiдручник; ще цитата: "Козацька доба надзвичайно багата на подiї та героїв. Нас захоплюють карколомнi, сповненi пригод i випробувань долi козацьких керманичiв-гетьманiв, кошових отаманiв, полковникiв, а також долi тогочасних митцiв, служителiв церкви, учених - усiх, хто творив iсторiю козацької України; були вони справдi яскравими особистостями. ВIРА В БОГА, ЛЮБОВ ДО РIДНОЇ ЗЕМЛI, ЗАКОНИ КОЗАЦЬКОГО ПОБРАТИМСТВА - ось що визначало їхнi слова й вчинки".
  Нове поколiння пiдручникiв з iсторiї України (особливо 5 та 8 класи) ЗМУШУЄ сьогоднi ВСIХ учителiв України робити те, що ми робили ще у 1998 роцi - ВИКЛАДАТИ КУРС IСТОРIЇ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА!!!
  Тепер наше завдання - ввести курс iсторiї українського козацтва таких перiодiв: Задунайська Сiч - Чорноморське козацтво ХVIII-ХIХ ст., Вiдродження українського Вiльного козацтва на початку ХХ ст., вiдродження Українського козацтва в останньому десятирiччi ХХ ст., Українське козацтво дiаспори (США, Канада, Австралiя, Бразилiя)...
  Цi курси в пластi iсторiї України будуть введенi вже у 2005/2006 н.р. у програми нашої школи... Альтернативи курсам у планi виховання громадянськостi, патрiотизму - немає! Роботу з козацького виховання ми будемо продовжувати!
  Тому Буравицька Р.М. (вища категорiя, вчитель-методист) покаже вiдкритий урок з iсторiї України (українського козацтва) у 8 класi за дiючою програмою у груднi 2003 року. Це буде звичайний урок, але для нас вiн незвичайний - колись цей матерiал учитель подавала факультативно за своїм пiдручником; сьогоднi це - ЗАГАЛЬНОВИЗНАНА У ДЕРЖАВI ТОЧКА ЗОРУ НА РОЛЬ КОЗАЦТВА! Iз Раїсою Миколаївною термiн показу уроку вже узгоджено...
  
  Квiтень 2003 року. Директор Адамiвської школи козацько-лицарського виховання В.Тимофєєв.
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Семiнар.
  
   10 квiтня 2003 року в Адамiвськiй школi вiдбувся районний семiнар-практикум вчителiв початкових класiв малокомплектних шкiл (на базi школи с. Благодатне). Девiз семiнару "Розквiтай, прекрасно Україно, рiдний край, козацька сторона!" Уроки давали Скригулець Н.Г. та Козубенко Т.М., захiд показувала Гриценко В.Н. Вела семiнар Данилова Т.О. - методист РМК. У семiнарi брали участь завiдуюча райвно Добринiна З.I., директор школи Тимофєєв В.Я., завуч Лавриненко П.М.
  Свято "Вiдновимо славу України, нащадки мужнiх козакiв" готували джури i дани для своїх молодших друзiв. Козачата та лелi побували в казковiй країнi, машина часу перенесла їх i на Запорозьку Сiч. Там вони ознайомились з славною iсторiєю козацтва, побутом. Джури провели вiкторину на козацьку тематику. Дани провели змагання на знання приказок та прислiв"їв, розгадали кросворд про життя козакiв. I учнiв i дорослих розвеселили козацькi жарти. Свято закiнчили дружним виконанням гiмну Адамiвської Молодої Сiчi. (106)
  
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Тематична iнформацiя.
  
   За традицiєю, у Адамiвськiй школi козацько-лицарського виховання щотижня проводяться тематичнi iнформацiї, присвяченi знаменним датам календаря. Готують i проводять їх учнi випускного - дев"ятого класу пiд керiвництвом чергового учителя або учителя, який проводить тематичний тиждень.
   У цьому навчальному роцi було проведено такi тематичнi iнформацiї: "Рiдна мова", "Маруся Чурай", "Українська пiсня", "Мандрiвний фiлософ", "Освiта на Сiчi", "Великий Кобзар", "Олександр Довженко", "Олесь Гончар", "Бережiм багатства планети", "Мова i мистецтво", "Звичаєвi норми", "Творча особистiсть" та iн... (107)
  
  На обласний ярмарок педагогiчних iдей та технологiй, що вiдбувся 17 травня 2003 року в Одесi, я представив трьохтомник "Адамiвська Сiч". Отримав Диплом першого ступеня та Авторське свiдоцтво Љ7 вiд 17.05.2003 року Одеського обласного iнституту удосконалення вчителiв "Система виховної роботи педагогiчного колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського району Одеської областi".
  
   В травнi школа вiдзначила своє 45-тирiччя. У президiї - директор школи Тимофєєв В.Я., голова сiльради Бурлай М.А., завуч Лавриненко П.М., педагог-органiзатор Гриценко В.Н., голова СК "Едем" Вронський В.М., голова ПП "Едем" Бурлай М.I., прапороносець Богданов В.
   В святковому строю пiонерська дружина iм. О.Кошевого та загони Молодої Сiчi.
   Всi спiвають Гiмн України, Гiмн Адамiвської Молодої Сiчi, "Взвейтесь кострами". Отаман Молодої Сiчi Козубенко Євген та колишня голова ради дружини Граждан К.М. рапортують про готовнiсть загонiв до проведення лiнiйки директору школи Тимофєєву В.Я.
   Пiсля урочистої лiнiйки - святковий "вогник" "Зустрiч поколiнь - вiд серця до серця" в БК iз пiснями, розповiдями про минуле школи й мрiями про майбутнє...
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Останнiй дзвоник.
  
   ...Школа спiває Гiмн України. У президiї - директор школи Тимофєєв В.Я., голова батькiвського комiтету Харченко П.А., педагог-органiзатор Гриценко В.Н., представник райво Федорова Л.В., голова сiльради Бурлай М.А...
   Лунає останнiй дзвоник. Його дають першокласниця Даниленко Вiка та випускник Корженко Юрiй. (108)
  
   У видавництвi "СП "ПЕТРЕКС" надрукував книги:
  1. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Про козацтво Адамiвської громади: козакiв та козачок, молодикiв та берегинь, джур та дан, козачат та лель.
  Т. 4. 2003. Педагогiчний колектив Адамiвської школи козацько-лицарського виховання. (01.02.2003). 185 стор.
  Т. 5. 2003. Керiвники Адамiвської школи. (08.03.2003). 119 стор.
  Т. 6. 2003. Преса про Адамiвську школу. (10.03.2003). 110 стор.
  Т. 7. 2003. Випускники Адамiвської школи. (07.05.2003). 108 стор.
  Т. 8. 2003. Адамiвська школа сьогоднi. (16.04.2003). 147 стор.
  Т. 9. 2003. Хронiка Адамiвської школи. 2003. (23.04.2003). Частина 1. 172 стор. Частина 2. 330 стор. Частина 3. 517 стор. Частина 4. 150 стор.
  Т. 10. 2003. Адамiвська школа козацько-лицарського виховання. Теоретичнi засади. (29.04.2003). 120 стор.
  Т. 12. 2003. (01.05.2003). Частина 1. Постатi. Адамiвська громада. 396 стор. Частина 2. Педагоги. 163 стор.
  Т. 13. Козаки. Бiлгород-Днiстровська паланка. Буджацька Сiч. (29.04.2003). 150 стор.
  Т. 14. 2001-2003. Пiдручники школи козацько-лицарського виховання. Частина 1. Козацьке тiловиховання. Частина 2а. Iсторiя вiйськового козацького мистецтва. (15.04.2003). 159 стор. Частина 11. Органiзацiя й методика науково-дослiдної дiяльностi учнiв. (29.04.2003). 150 стор. Частина 12. Основи технiки. (29.04.2003). 150 стор.
  2. В.Я.Тимофєєв. Рiч про Адамiвську Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Iлюстрована iсторiя становлення та розвитку колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання, що на Бiлгород-Днiстровщини.
  Т. 2. 2002. Хронiка Адамiвської школи. Частина 4. (23.04.2003). 176 стор.
  3. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська громада. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2003.
  Книга про людей Адамiвської громади; людей, якi внесли частку себе у розвиток духовного, економiчного життя трьох населених пунктiв: Адамiвки, Авидiвки, Благодатного, що на Одещинi.
  Т. 1. 2003. (07.05.2003). Частина 1. Преса про громаду. стор. 402 стор. Частина 2. Випускники Адамiвської школи. 108 стор.
  Т. 2. 2003. (01.05.2003). Частина 3. Педагогiчний колектив Адамiвської школи козацько-лицарського виховання. 190 стор. Частина 4. Постатi. Адамiвська громада. 192 стор.
  
  
  
  38. ЧЕРВЕНЬ-СЕРПЕНЬ 2003. РIЧ ПРО АДАМIВСЬКУ СIЧ.
  
   Керiвний режим образив представникiв української дiаспори Заходу, заборонивши їм проведення Всесвiтнього конгресу українцiв в Українському дому Києва. Пiсля цього рiвень спiвпрацi республiки iз зарубiжними українцями iстотно знизився. Ранiше країни Європи не схотiли залучити Україну до Болонського процесу, який мав сформувати Єдиний Європейський навчальний простiр, пославшись на неприйнятний для них полiтичний режим.
  
   На Двадцять п"ятiй нашiй Козацькiй Радi рекомендували Тимофєєву В.Я. виступити в ЗМI iз пропагандою iдеї козацько-лицарського виховання в школi.
   В районнiй газетi "Советское Приднестровье" пройшла серiя статей про Адамiвську школу козацько-лицарського виховання пiд загальною назвою "Рiч про Адамiвську Сiч" (писав в пансiонатi "Росiя" в Одесi). Це була моя лебедина пiсня. Я прощався зi школою...
  
  *** ** ***
  
  Директор Адамiвської школи Валерiй Якович Тимофєєв - досвiдчений педагог iз 34-рiчним стажем, рiзностороннiми iнтересами. Викладає бiологiю, хiмiю, музику. Майже 20 рокiв вiн очолює колектив школи в селi Адамiвка. Нещодавно В.Я.Тимофєєв отримав авторське свiдоцтво за модель Школи козацько-лицарського виховання. Експертна комiсiя на обласнiй ярмарцi педагогiчних iдей i технологiй оцiнили модель школи як вiдкриття в педагогiцi.
   Про становлення школи козацько-лицарського виховання йде рiч у нотатках, якi ми пропонуємо читачам.
  
  *** ** ***
  
  ...Держава живе й розвивається доти, доки в нiй живе багатим духовним життям школа...
  
  1
   В Адамiвськiй школi в цьому роцi вiдбувся третiй випуск молодих козакiв та козачок (берегинь). Випускники - елегантнi юнаки та чарiвнi дiвчата замислились на порозi дорослого життя - воно таке непросто...
   Вже шостий рiк працює у нас школа козацько-лицарського виховання - громадський навчально-виховний заклад нового типу, покликаний дати учням додаткову сучасну козацьку освiту, забезпечити їх надiйний духовний зв'язок iз предками, розвинути стосунки з сучасниками i зорiєнтувати козачат на iнтереси нащадкiв, виховати фiзично здорових, морально чистих, по-лицарськи мужнiх i сильних духом громадян України.
   У своїй роботi педагогiчний колектив Адамiвської школи широко використовує давнi козацькi традицiї, кодекси лицарської честi, гуманiстичнi та демократичнi i адекватнi засоби виховного впливу на пiдростаюче поколiння.
   Зорiєнтоване особистiсне виховання, реалiзацiя принципiв формування громадянськостi, гуманiзацiя i демократизацiя, безперервнiсть , культуровiдповiднiсть - вагомi аспекти неординарної моделi школи цього типу, яка передбачає три етапи виховання козака та козачки: козача-джура-молодик-козак, леля-дана-берегиня-козачка.
   У травнi 2003 року на обласному ярмарку педагогiчних iдей i технологiй ця модель отримала авторське свiдоцтво. Експертна комiсiя вважає її вiдкриттям у педагогiцi, а робота шкiльного колективу з реалiзацiї основних положень козацького виховання має наукове та практичне значення.
   В рамках проекту "Школа козацько-лицарського виховання" вперше на Українi фундаментально розробленi основнi документи школи цього типу (концепцiя, статут, навчальний план i програми, посiбники з основних напрямкiв виховання та предметiв школи). Досвiд роботи описаний у педагогiчнiй пресi та багатотомнику "Адамiвська Сiч", який виходив самодруком невеликим тиражем протягом 2001-2003 рокiв. Обласний iнститут удосконалення вчителiв планує на базi школи розпочати регiональний педагогiчний експеримент iз проблем виховання шкiльної молодi.
   ...Ми часто зустрiчаємо людей освiчених, енциклопедично озброєних знаннями, а в серединi них - пустеля, як говориться в Бiблiї. Тому сьогоднi, вважає колектив школи, нам потрiбнi люди не тiльки озброєнi знаннями, а й духовно, психiчно, фiзично спроможнi розвивати творчi здiбностi як свої, так i навколишнiх. Нове поколiння повинно вмiти спiвпрацювати з людьми рiзних фiлософських, полiтичних, релiгiйних поглядiв; здатне вирiшувати проблеми сьогодення i майбутнього. Це особи з великим культурним та духовним потенцiалом, бо "культура утверджує примат духу" (М.Рерiх). Це наше педагогiчне кредо. Досвiд практичної роботи в цьому напрямку свiдчить, що головна мета освiти - виховання. Навчання повинно бути пiдпорядковане вихованню.
   Школа - єдиний соцiальний iнститут, який, виховуючи учнiв сьогоднi, працює на перспективу. Саме тут висока професiйна майстернiсть педагога-вихователя стимулює потребу школяра стати свiдомiшiм, самовдосконалюватися, щоб реалiзуватися, як громадянину.
   Адамiвськiй школi поталанило, бо нашi педагоги - яскравi, неповторнi особистостi, носiї людських цiнностей, глибоких, рiзнобiчних знань. Вони прагнуть до втiлення в собi людського iдеалу, до постiйного самовдосконалення, духовного зростання.
   Виховання, вважають нашi молодi учителi Т.М.Золотовська, О.А.Пiштiган, С.В.Тимофєєва, А.М.Подолько, Д.М.Воронова, Т.I.Козубенко, Н.Г.Скригулець - це, в першу чергу, прищеплення моралi та створення в учнiв навичок життя в моральнiй атмосферi. Глибока моральна криза в нашiй країнi є наслiдком прогалин i в освiтньому процесi. Зокрема, у недооцiнцi ролi духовностi української нацiональної школи, яка виступає одним iз важливих елементiв збереження i розвитку спiльноти, її духовного ядра i постачає суспiльству свiдомих громадян, творчих особистостей, носiїв духовностi.
   Вчителька дисциплiн творчого циклу - С.В. Тимофєєва. Свiтлана Валерiївна на уроках та заняттях гуртка художньої творчостi розкриває учням силу i можливостi художнiх матерiалiв; захоплює малюванням, дбає про розвиток iндивiдуальних творчих особливостей, манеру самовираження, поступово й наполегливо долає розрив мiж тим, що дитина хоче вiдобразити, i тим, що вона вмiє; з допомогою колористичної системи вчить бачити i розрiзняти найтоншi нюанси кольорiв, вiдчувати "музику" кожного, розвиває асоцiативну уяву. Вчить важко, але натхненно трудитись, вмiти бачити красу i схилятись перед нею.
   Завдання пiдтримувати компетентнiсть кадрiв на рiвнi сучасних вимог у нашiй школi вирiшується через систему методичної роботи. Керує нею досвiдчений завуч П.М.Лавриненко, допомагає їй методична рада у складi Л.М.Лавриненко, М.С.Малькової, С.С.Тимофєєвої, О.Л.Солов"єнко, I.I.Корженко, I.П.Лавриненко.
   З iнiцiативи Павлiни Михайлiвни Лаврiненко i при її безпосереднiй участi створено методичний кабiнет, який став центром педагогiчної думки. Це справжня лабораторiя творчостi, без якої вчителi не уявляють сучасну школу. У методкабiнетi зiбрано матерiали з досвiду роботи вчителiв. Завуч систематично добирає щось нове, зокрема з педагогiки, особистiсно орiєнтованого навчання та виховання, пропонує вчителям прочитати, осмислити i спробувати застосувати у своїй практицi.
  
  2
   Педагогом-органiзатором в Адамiвськiй школi працює В.Н.Гриценко. Людина серйозна, на перший погляд може навiть видатися дуже строгою. З дiтьми не заграє, але й не командує. Говорить з ними витримано i небагатослiвно, як рiвна з рiвними. Вона завжди з дiтьми поруч, а не над ними. Так i має бути. Адже позакласна робота - це продовження уроку. I взагалi, учнiвське життя - не тiльки оцiнки в журналi, успiхи з предметiв. Це i спорт, i музика, i веселi iскристi розваги, i серйознi справи. Це - життя, соцiальне становлення дитини в колективi.
   Валентина Никифорiвна розробили систему традицiйних шкiльних козацьких свят - "Козацький дванадцятирiк" (фрагменти одного з них було показано в минулому роцi на серпневiй педагогiчнiй конференцiї). Вже кiлька рокiв вона проводить козацькi вiкторини (переможцiв нагороджують призами, якi надає редакцiя газети "Советское Приднестровье"). Вона одна iз iнiцiаторiв та авторка травневого свята "Школi - 45 рокiв!". Педагог вважає, що велике значення в роботi шкiльної органiзацiї мають символи та ритуали.
   Координатором роботи школи з виховання громадянськостi є вчитель вищої категорiї Р.М.Буравицька. Вона вважає, що випускниковi не вiдводиться якогось перехiдного перiоду для адаптацiї до дорослого життя (що так i є). Тому та наполегливо допомагає вона школярам робити вибiр, вирiшувати життєвi проблеми, розв"язання яких потребує багато знань, а не тiльки суспiльствознавчих дисциплiн.
   Ефективнiсть громадсько-державного управлiння буде визначатися рiвнем громадянської культури всiх членiв суспiльства, вважає Раїса Миколаївна. Тому школа повинна йти попереду полiтикiв, керуючись принципом прiоритету прав особистостi над iнтересами суспiльства й держави, надаючи дитинi, пiдлiтку ще в школi навичок громадського управлiння та самоуправлiння.
   Учитель математики С.С.Тимофєєва - депутат райради; працювала завучем, директором школи. Захоплюючись математикою, прищеплює любов до неї i своїм учням. Навчаючи iнших, вона сама постiйно вчиться, йде в ногу з життям, вбирає свiжий подих нового, творчого, оволодiває передовим педагогiчним досвiдом, досягненнями педагогiчної та психологiчної науки.
   Свiтлана Семенiвна сiє розумне, добре, вiчне, як добрий садiвник дбає про сад - педагогiчний сад. Нiкому не чинила зла. Робить все, що має зробити за свiй вiк людина.
   Учитель бiологiї та хiмiї В.М.Вронська добре знає сучасний стан науки i перспективи її розвитку. Чiтке планування навчального i виховного матерiалу, його систематичне повторення, облiк iндивiдуальних особливостей учнiв, вмiння доступно викладати матерiал, дають їй можливiсть прищеплювати учням мiцнi знання з предмету. Цьому ж сприяють бiологiчнi турнiри, свята птахiв, квiтiв, врожаю, якi Валентина Миколаївна готує й проводить з дiтьми.
   Учитель фiзики Т.В.Катющева має багатий практичний досвiд, працює творчо, поряд з традицiйними, практикує й новi форми проведення урокiв, вчить використовувати отриманнi знання в практичнiй дiяльностi. Тамара Валентинiвна застосовує оригiнальну рейтингову систему облiку успiхiв вихованцiв.
   Багато рокiв вчитель К.М.Граждан готує з дiтьми Шевченкiвськi днi, тижнi української мови. Фундамент громадянськостi у своєму класi вона закладає добрий. Дiти знають нацiональну символiку, не соромляться, приклавши правицю до серця, спiвати Гiмн України (до речi, його знає вся школа).
   Коли ми розробляли принципи, за якими мала працювати школа козацько-лицарського виховання, саме Катерина Михайлiвна наполягала на вихованнi козачат на позитивних прикладах. Формування в молодi iдеалiв - один iз найважливiших компонентiв духовностi як кожної особистостi, так i всього народу.
  
  3
   Наведу приклад, як ми вирiшуємо "на маршi" проблеми виховання, якi ставить життя.
   Писали нашi дiти твiр-опис. У одного з хлопчикiв читаємо: "Красу природи нашого села не зрiвняти з людьми, якi тут мешкають. Я не бачу гiдних осiб для опису у цьому творi..."
   Ми зрозумiли, що десь зробили помилку, виховуючи козачат лише на прикладах iдеальних людей, i замислились - що ж робити далi? Iдеальнi люди десь далеко (та й чи є вони?!), а повсякденне життя - поруч, поруч люди, хорошi та не дуже, з їх проблемами та вчинками...
   Тодi i виникла iдея показати людей Адамiвської громади, якi внесли частку себе в розвиток духовного, економiчного життя трьох сiл: Адамiвни, Авидiвки, Благодатного. Цi люди зовсiм рiзнi i за вiком, i за освiтою, i за розумiнням необхiдностi загальнокорисної працi на благо суспiльства.
   Матерiал оформили у виглядi книги. Нариси писали члени громадського комiтету з пiдготовки книги. В додатках - iсторичнi довiдки з життя та розвитку громади, газетнi статтi, спогади мешканцiв. Книга повинна слугувати вихователям посiбником позитивних прикладiв i забезпечувати реалiзацiю принципу iдеалiзацiї в роботi школи козацько-лицарського виховання.
   Можливо, iдеальних людей немає i не можна з будь-кого робити iдеал для молодi. Але можна говорити про орiєнтацiю на моральнi принципи: вiдданiсть працi бригадирiв М.А.Крамаренка, Є.М.Епляра, ветерана О.В.Янишена, комбайнера П.М.Галицького, колгоспницi А.Є.Шелестян, вiдданiсть своїй великiй сiм"ї Н.А.Смоленко, громадський вклад М.С.Якубського, Н.М.Кульчицької, А.М.Коноваленка. Таких осiб, що живуть поруч з нами, в селiв багато.
   ...Загальновiдомо, що велике i складне питання, яке потребує вирiшення - це формування духовного свiту особистостi. Рiч йде не лише про закладання релiгiйних основ. Але не секрет, що дiти з сiмей вiруючих вихованiшi, моральнiшi у своїй масi (цей же феномен прослiдковувався й у радянськi часи). Мабуть, тому Президент України 25 березня 2003 року зобов"язав Мiнiстерство освiти i науки разом iз Академiєю педагогiчних наук при участi церкви i релiгiйних органiзацiй розробити пропозицiї щодо введення духовно-моральних цiнностей до виховного процесу навчальних закладiв.
   В минулому роцi ми намагалися органiзувати недiльну християнську школу, запросили молодого iєрея (студента Київської духовної академiї) викладати там. Вiдвели пiд храм примiщення. Було пiдготовлено пакет документiв для реєстрацiї церковної громади...
   На жаль, на той час нерозумiння важливостi виховання цього аспекту духовностi частиною мешканцiв громади не дало можливостi реалiзувати нагальну потребу мати в селi храм Божий. Але проблема є, i ми маємо її розв"язати.
   Початку Богослужiння в Адамiвцi було присвячено спецiальний випуск шкiльної газети. Отець Миколай написав статтю, в якiй були такi думки: "Протягом багатовiкової iсторiї людства були вiдпрацьованi певнi норми поведiнки людини у суспiльствi, якi закладенi Богом-Творцем у її совiстi. Яке насiння в дiтях буде посiяно зараз, такi виростуть i плоди. Як написано в Бiблiї "Бо що тiльки людина насiє, те саме i пожне!"
   Життя за заповiдями Iсуса Христа приносить людинi внутрiшнiй мир i душевний спокiй, вiдводить почуття страху i неспокою, якi стають причиною багатьох хвороб, що пiдтверджують лiкарi-психiатри.
   Якщо ми бажаємо бачити нашу країну процвiтаючою в усiх сферах життя, то молоде поколiння треба виховувати в дусi християнської моралi".
  
  4
   Вже традицiйними у школi стали козацькi таборування та свята "А ну-мо, хлопцi-козаки!". Авторка та ведуча свят - депутат райради Н.П.Галицька. Творчих доробок у Наталiї Павлiвни багато - це i туристський гурток iз традицiйним лiтнiм таборуванням на березi моря, i спортивнi секцiї, i танцювальний колектив.
   Таборування в нашiй школi є складовою частиною фiзкультурно-оздоровчої роботи, пiдсумком чергового етапу фiзичного розвитку козачат. Система ця базується на традицiях запорожцiв. Постiйне виконання фiзичних вправ разом iз загартуванням виховували той тип козакiв, якi легко переносили спрагу та голод, спеку та холод i були надiйними захисниками всього українського народу.
   На жаль, сталося так, що з перiоду знищення Запорiзької Сiчi всi наступнi уряди Росiї та України постiйно i цiлеспрямовано проводили роботу з дискредитацiї, в першу чергу, морального обличчя козакiв. Їх характеризували як грубих невiгласiв, п"яничок, якi жили тiльки за рахунок вiйни та розбоїв.
   Але як натовп п"яничок мiг неодноразово бити найкращу тодi в Європi армiю - турецьку, i як натовп п"яничок мiг за 1,5 доби на "чайках" веслувати морем до Стамбулу, наводити жах на султана своєю появою, брати Синоп, Кафу, визволяти бранцiв-невiльникiв?!
   "Шинкарям наказуємо, щоб не називалися козаками, й вилучаємо їх вiд себе i на майбутнє таких до нашого вiйська приймати не будемо", - сказав гетьман П.Сагайдачний у 1617 роцi.
   Безчестя козацтва проводилося для того, щоб українцi не знали своєї iсторiї. Народ, що не спирається на могутнє корiння своєї iсторiї, легко тримати в покорi, йому легко нав"язувати чужi звичаї, культуру, освiту, iдеологiю. Це ми бачимо сьогоднi.
   ...Спостерiгаю таборування та сягаю думками наперед: треба мати, розвивати й змiцнювати дитячу органiзацiю в школi - вона пiдмурок колективної виховної роботи, бо наш педагогiчний корабель накренило у бiк iндивiдуалiзацiї навчання i виховання, i це призвело до того, що багато школярiв вiдмовляються вiд шкiльної "iндивiдуальностi" на користь неформальних, а iнодi i злочинних угруповань та об"єднань, якi не надають особистостi всi можливостi для самоствердження i психологiчного комфорту. В багатьох з них панують мiцний груповий тиск, жорстка система пiдкорення, свавiлля лiдерiв, але здебiльшого пiдлiтки не покидають їх, а навпаки, цiнують дуже високо.
   Вiдмовившись вiд виховання у колективi та через колектив, ми практично вiдмовились вiд виховання взагалi. Вiдомо: не може бути успiшним виховання громадянина-господаря своєї країни, якщо дитина, пiдлiток не набуватиме у цi роки досвiду вiдповiдальностi за виконання певних функцiй в органiзацiї життя класу, школи, громади.
   Наша виховна система (козацька педагогiка) спирається на владу спiльностi: взаємодопомога, вiдчуття iншого, пiдкорення спiльно обраним законам. Нiхто не має права образити iншого, бо дiстане вiдсiч вiд усього дитячого гурту. Нiхто не може порушити закони життя класу, школи - цього йому не дозволять. Стриманiсть, ввiчливiсть, повага до старших, мiра в одязi, вiдповiдальнiсть за виконання своїх обов"язкiв упевнено увiйшли в життя Молодої Сiчi - братства козачат.
   Далекогляднi педагоги розумiють необхiднiсть вiдновлення чiткої органiзацiї (системи) виховної роботи в школi. Козацько-лицарське виховання - це лише один з можливих шляхiв українського нацiонального виховання.
   В Адамiвськiй школi введена практика - по завершенню заходу пропонувати учасникам написати статтю до шкiльної газети "Рiч про Адамiвську Сiч" iз аналiзом цього заходу: для чого його проводили, якi помилки допустили, побажання органiзаторам, передбачуванi й непередбачуванi наслiдки. Пишуть i вчителi, i учнi.
   Вважаю, що не треба вiдривати дiтей вiд грiховної землi, робити з них янголiв, якi потiм, у дорослому життi, пасують перед труднощами. Адже саме життя корегує нашу виховну дiяльнiсть й чада виростають не "цукерками", а нормальними живими дiтьми. У цьому вища правда життя
   ... Не завжди сьогоднi цiнують працю педагога, позитивнi наслiдки якої проявляються через багато рокiв. Але, як сказав Кобзар: "Ми не лукавили з тобою, ми просто йшли. У нас нема неправди за собою..."
   Вже сьогоднi ми розумiємо: як би не склалася подальша доля Адамiвської школи, лицарське виховання - непересiчне явище в теорiї та практицi нацiональної освiти.
   Iсторiя вчить: ефективне те, що утверджує своє. А своє у нас - козацтво - спосiб життя вiльної людини, яка зi зброєю в руках захищала Богом данi їй вольностi й права, зокрема, - право на свободу.
  Козаку найперше - воля!
  Козаку найперше - честь! (109)
  
  *** ** ***
  
  
  39. ВЕРЕСЕНЬ-ГРУДЕНЬ 2003. ЗIРКА СУМЛIННЯ НАМ СЯЄ...
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Перший дзвоник.
  
   ...Якiсть освiти найперше залежить вiд рiвня професiоналiзму вчителя. Одна з головних складових його працi - умiння органiчно об"єднувати навчальний та виховний процес. Учитель виховує, незалежно вiд свого бажання, особистим прикладом, вiдношенням до учнiв навiть даже бiльше, нiж словами.
   На обласному ярмарку педагогiчних iдей та технологiй була представлена робота "Школа козацько-лицарського виховання - гуманiстична основа становлення особистостi"; її автор - директор Адамiвської школи В.Я.Тимофєєв отримав авторське свiдоцтво... (110)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Країна Липованiя.
  
   Допитливостi дитячiй немає меж. Хочеться пiзнавати нове i в науках, i в навколишньому свiтi. В цьому роцi учнi школи вирiшили ближче познайомитись з визначними мiсцями рiдного краю. Екскурсiї для них не новина, дiти за останнi роки були в Київi, Уманi, Одесi, Львовi. А тепер, на заробленi кошти, вирiшили поїхати в Iзмаїл та Вилкове (на батькiвщину директора школи Тимофєєва В.Я.). Затамувавши подих, школярi слухали екскурсоводiв в музеї Олександра Суворова i в дiорамi "Штурм Iзмаїла". А яка цiкава була зустрiч по футболу в селi Муравльовка, тим бiльше що виграли з рахунком 2:0. Чимало вражень залишилось в дiтей i про вилкiвську "Венецiю": це i катання на магунi (великий човен) по Дунаю, i вiдвiдання екологiчного центру "Вилкiвський заповiдник". Нi з чим незрiвняннi пiшохiднi прогулянки по кладках над єриками. Додому повернулись всi задоволеннi, з найкращими враженнями... (111)
  
   В Одесi вiдбулася обласна науково-методична конференцiя "Здорова дитина - здорове майбутнє". Я виступив iз доповiддю "Козацьке тiлодуховиховання - основа фiзичного та морального становлення особистостi".
  
  КОЗАЦЬКЕ ТIЛОДУХОВИХОВАННЯ - ОСНОВА ФIЗИЧНОГО ТА МОРАЛЬНОГО СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТI
  З досвiду роботи колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання Бiлгород-Днiстровського району Одеської областi
  
  "Козак був здоровий, вiльний вiд хвороб,
  в сто рокiв тiльки в силу брався. Тому жив
  i весело, i довго."
   Д. Яворницький.
  
   У Запорозькiй Сiчi виховання юнакiв - майбутнiх воїнiв - було пiдпорядковане фiзичному розвитковi та загартуванню. Козаки досить ефективно вмiли використовувати оздоровчi сили природи та гiгiєнiчнi фактори для оздоровлення i загартування людей. Пiд впливом регулярних дiй зовнiшнього середовища (сонця, повiтря, води) вiдбувалося поступове пристосування органiзму до змiн, що сприяло профiлактицi рiзноманiтних захворювань, змiцненню здоров"я та повноцiнному довголiттю.
   Все в їх життi характеризувалося рiзноманiтнiстю, збалансованiстю та повноцiннiстю i разом з тим простотою та помiрнiстю: сонце, повiтря, вода, їжа, народна медицина та iн. Взагалi запорожцi дивились на простоту i помiрнiсть як на одну з важливих i необхiдних умов перемог в боротьбi з ворогами: тiльки той, хто перемiг себе, свої надлишковi потреби, спроможний перемогти недруга. Головна ознака козацтва - простота, рiзноманiтнiсть i помiрнiсть - забезпечувала високу працездатнiсть i мiцне здоров"я.
   Таким чином, систематичне виконання фiзичних вправ разом з ефективною системою загартування виховали той тип козакiв, якi легко переносили спрагу та голод, спеку та холод i були надiйними захисниками всього українського народу...
  
   Цiлiсна особистiсть козачати в школi козацько-лицарського виховання формується в результатi багатогранної навчально-виховної дiяльностi шкiльного колективу; тiлодуховиховання - провiдний напрямок цiєї роботи.
  
  Таблиця 1.
  Цикли та напрямки козацько-лицарського виховання.
  
   Цикли предметiв Напрямки Девiз напрямку (основна iдея)
  I КУЛЬТУРА ТIЛОВИХОВАННЯ 1 Система здоров"я Вiд козацьких секретiв здоров"я, тiловиховання - до олiмпiйських вершин.
   2 Козацька вiйськова справа Рiдну Україну захищай по-лицарському, до загину.
  II ДУХОВНА КУЛЬТУРА 3 Родовiд Козацькому роду нема переводу.
   4 Традицiї Любiть Україну, як сонце любiть.
   5 Козацька культура Козацькими шляхами - до висот української духовностi.
  III КУЛЬТУРА ПРЕДМЕТНОЇ ДIЯЛЬНОСТI 6 Природа Плекати український храм природи.
   7 Праця - навчання Всеукраїнська толока, особиста праця - тобi, Державна Україна.
   8 Наука - технiка Науку i технiку - на службу нацiї, Українi.
  IУ СОЦIАЛЬНА КУЛЬТУРА 9 Держава - нацiя В душi i серцi кожного iз нас - Соборна Україна.
   10 Iсторiя козацтва Козацька наша слава не вмре, не поляже.
  
  Таблиця 2.
  Навчальний план школи козацько-лицарського виховання.
   Варiативна частина. Шкiльний компонент та гуртки.
  
  Класи
  
  Напрямки
  Козачата та Лелi Джури та Дани Молодi Козаки та Берегинi
   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
  1 Система здоров"я
   Дiюча програма з фiзичної культури. Система козацького тiловиховання. Авторська програма.
  Дiюча програма з валеологiї.
  2 Козацька вiйськова справа Козацьке вiйськове мистецтво. Дiюча
   Авторська програма. програма
   з ДПЮ
  3
  Родовiд
   Вивчення свого родоводу та видатних
  козацьких родiв. Авторська програма.
  4
  Традицiї
   Дiюча програма з українознавства та
  авторськi спецкурси.
  5 Козацька культура
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором
  та гурткiв з мистецтва, культури та iн.
  Українська козацька культура. Авторська програма.
  6
  Природа
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з природничих дисциплiн та авторськi спецкурси.
  7 Праця - навчання
   Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з навчальної та предметної дiяльностi, в тому числi й козацьких промислiв.
  8 Наука - технiка
   Олiмпiади та iнтелектуальнi змагання.
   Авторськi спецкурси. Робота МАН.
  Дiючи програми факультативiв, курсiв за вибором, гурткiв з технiчної творчостi.
  9 Держава - нацiя
   Вивчення козацької Конституцiї. Авторська програма.
   Дiюча програма з правознавства.
  10 Iсторiя козацтва Iсторiя козацтва. Авторська програма.
  
  Блок Культура тiлодуховиховання. Вiд козацьких секретiв здоров"я, тiлодуховиховання - до олiмпiйських вершин. Працюючи в цьому напрямку, ми плекаємо у кожного юного козака мiцне здоров"я, загартовуємо тiло i дух, формуємо умiння досягати перемог на спортивних iграх.
  Дослiджуємо i практично вiдроджуємо вiйськово-спортивне мистецтво наших пращурiв: верхової їзди, стрiльби з лука, володiння списом, шаблею, iншими видами козацької зброї, подолання природних перешкод, керування човном пiд веслами та вiтрилами, рiзних видiв боротьби та протиборств, в т.ч. бойового гопака, козацького багатоборства.
  Система тiлодуховиховання базується на традицiях збереження i змiцнення здоров"я козакiв-запорожцiв. На Сiчi виховання молодi було пiдпорядковане фiзичному розвитковi та загартуванню пiд впливом: регулярних вправ; дiй зовнiшнього середовища - сонця, повiтря, води; рацiонального харчування; режиму працi та вiдпочинку; засвоєння пласту козацької психофiзичної культури - характерництва - все це на практицi формувало особливий стан тiла й душi: у здоровому тiлi - здоровий дух; (козаки казали: "Тiло грає") та сучасному баченнi ролi фiзичної культури в школi: перевага освiтньому напрямку - акцент на озброєннi школярiв знаннями з iсторiї фiзичної культури, зокрема з основами козацького тiлодуховиховання, гiгiєни, фiзiологiї рухiв, бiомеханiки фiзичних вправ i освоєння учнями методик навчання рухових дiй, тренування, розвитку рухових здiбностей тощо; але, разом з тим, ми не вiдкидаємо базових положень оздоровчого та тренувального напрямкiв...
   Система ця враховує вiковi та статевi особливостi школярiв i розрахована на весь термiн навчання дитини в школi. Основна мета її - плекати фiзично загартованих, iз мiцним здоров"ям, дужим тiлом i духом синiв i дочок України.
  
  Таблиця 3. Напрямки, форми роботи з козацького тiлодуховиховання.
  
  
  
  
  Напрямки
  
  
  Вiковi Форми
  групи I II III IУ
   Режим працi та вiдпочинку; ведення здорового способу життя; рацiональне харчування. Систематичне заняття фiзкультурою та спортом. Загартування: сонце, повiтря, вода. Психотренiнг: козацьке характерництво.
  1-4 кл.
  Козачата та
  Лелi Класна
   Основи здоров"я i фiзкультура. ОБЖД. Природознавство.
   Позакласна
   Валеологiя. Спортивнi гуртки.
   Позашкiльна
   Клуб "Сiч". Козацьке таборування.
  5-8 кл.
  Джури та
  Дани Класна
   Фiзкультура i здоров"я. ОБЖД. Бiологiя.
   Позакласна
   Валеологiя. Козацьке вiйськове мистецтво. Спортивнi гуртки.
   Позашкiльна
   Клуб "Сiч". Козацьке таборування.
  9-12 кл.
  Козаки та Берегинi Класна
   Фiзкультура i здоров"я. ОБЖД. Бiологiя.
   Позакласна
   Валеологiя. ПВП. Спортивнi гуртки.
   Позашкiльна
   Клуб "Сiч". Козацьке таборування.
  
   Розроблено методичне забезпечення цiєї дiлянки роботи шкiльного колективу: є програми, пiдручники, методичнi посiбники.
  
  ПОЛОЖЕННЯ ПРО КОЗАЦЬКЕ ТАБОРУВАННЯ
  ( Розробила Н.П.Галицька)
  
  Козацьке таборування проводиться як пiдсумок чергового етапу фiзкультурно-спортивної роботи в школi з метою плекання у кожних юних козака та козачки мiцного здоров"я, загартування тiла й духу, формування умiння перемагати на спортивних змаганнях.
  Козацьке таборування проводиться чотири рази на рiк: осiннє - до 14 жовтня, зимове - до 1 березня, весняне - до районного туристського зльоту - до 25 травня, лiтнє - у липнi-серпнi - до 15 серпня.
   Проводиться таборування за такою програмою:
  
   I. Осiннє:
   1. Конкурс емблем та девiзiв, конкурс козацької пiснi.
   2. Спортивна частина:
   - естафета "Пластуни" (виконується у нитковому коридорi висотою 70 сантиметрiв iз дзвониками);
   - конкурс "Сильна рука" (змагання з армреслiнгу);
   - конкурс "Перетягування канату" (змагаються команди почергово);
   - пiдтягування у висi та у висi лежачи (перемогу одержує команда з найбiльшою сумарною кiлькiстю пiдтягувань);
   - заключна "Велика естафета" (бiг 5:60 метрiв, заключний етап бiжать отамани команд).
   3. Конкурс "Козацький кулiш" (враховується правильне обладнання вогнища, запалювання багаття на швидкiсть, оцiнка за козацький обiд).
   4. Через 2-3 днi пiсля таборування - конкурс козацьких листкiв.
  
   II. Зимове:
   1. На початку грудня - спортивно-iнтелектуальний конкурс "А ну-мо, хлопцi-козаки!" Гурти готують назви, девiзи, емблеми. Змагання включає завдання iсторичного характеру - вiкторина, козацькi кросворди, знання козацької лексики. Музикальний конкурс перевiряє знання та вмiння виконувати козацькi пiснi. Спортивнi змагання: амреслiнг, пiдтягування у висi, згинання та розгинання рук в упорi на пiдлозi, присiдання з молодшими козачатами на плечах, стрибки зi скакалкою.
   2. Грудень - лютий, як випаде достатнiй снiг - випускний клас будує i захищає снiгове мiстечко, а вся школа - штурмує його. За снаряди слугують снiжки.
   3. Через 2-3 днi пiсля таборування - конкурс козацьких листкiв.
  
   III. Весняне:
   1. Конкурс емблем i девiзiв, конкурс козацької пiснi.
   2. Спортивна частина:
   - естафета "Пластуни";
   - конкурс "Сильна рука";
   - пiдтягування у висi та у висi лежачи;
   - бiг 60 метрiв;
   - розкладання та складання спортивного намету;
   - знання рослин свого краю;
   - медицина (перша допомога);
   - розпалювання багаття на швидкiсть;
   - складання рюкзака;
   - "Велика естафета".
   3. "Козацький кулiш"
   4. Через 2-3 днi пiсля таборування - конкурс козацьких листкiв.
  
   IУ. Лiтнє:
   1. Таборування проходить як багатоденний велопохiд. Група туристiв проходить веломаршрутом на Курортне (мiстечко на березi Чорного моря в Бiлгород-Днiстровському районi Одеської областi) i там розбиває наметове мiстечко. Тут козачата живуть 3-4 доби: навчаються плавати, пiрнати, вправляються в основних туристських навичках, вчаться варити їжу та iн.
   2. Кожен день проводяться конкурси:
  - змагання з плавання та пiрнання;
   - змагання на знання козацької лексики та козацьких пiсень i танцiв;
   - змагання на знання козацьких оповiдок, гуморесок та iн.;
   - спортивнi змагання: амреслiнг, пiдтягування у висi, згинання та розгинання рук в упорi та iн.
   3. Через 2-3 днi пiсля таборування - конкурс козацьких листкiв.
  
   У. У серпнi-вереснi пiдводяться пiдсумки таборування за рiк i нагородження кращих козачат за цими пiдсумками.
  
  ТЕМАТИЧНА ТАБIРНА ЗМIНА "ЧОРНОМОРСЬКI КОЗАКИ"
  (оздоровчо-спортивне спрямування)
  
   В сучасних умовах популярною формою органiзацiї оздоровчо-виховного процесу стали тематичнi змiни. Актуальнiсть проведення тематичних змiн зумовлена тим, що протягом останнiх рокiв спостерiгається загальна тенденцiя до зниження активностi та iнiцiативи у дiтей, якi приїздять вiдпочивати до дитячих закладiв.
   Провiдна iдея тематичної змiни становить той стержень, який об"єднує в одне цiле все розмаїття справ та форм дозвiллєвої дiяльностi, робить час перебування в оздоровчому закладi цiкавим i корисним для дiтей. Вибiр теми змiни дає змогу пiдвищити ефективнiсть роботи працiвникiв оздоровчого табору, допомагає їм зосередитися на обраному напрямi, конкретизувати мету та завдання роботи, пiдiбрати матерiали, полiпшити свої знання, результати дiяльностi.
  
  
  
  Таблиця 4. План роботи табору на змiну.
  
  
   Ранок День Вечiр
  День 1 Зустрiч та iнструктування дiтей. Екскурсiї по табору. Знайомство в загонах.
  День 2 Медична та спортивна дiагностика. Концерт-експромт "Козацькому роду нема переводу". Вибори загонових отаманiв та старшини; їх посвята.
  День 3 Робота органiв самоврядування в загонах. Урочисте вiдкриття табiрної змiни "Чорноморськi козаки". Презентацiя козацьких загонiв. Козацька рада. Вибори кошового отамана та старшини; їх посвята.
  
  День 4 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Зустрiч iз Чорноморськими козаками. Музично-розважальна програма "Берегиня".
  День 5 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Вiдкриття малих козацьких iгор. Козацька танцотека.
  День 6 Козацьке шоу "Вогонь, вода та мiднi труби". Козацьке спортивне шоу "Сила та грацiя". Музично-розважальна програма "Козацька пiсня".
  День 7 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Виступ ансамблю української народної музики "Гроно". Козацька танцотека.
  День 8 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. "Колодач" - конкурси в загонах. Музично-розважальна програма "Мiй отаман найкращий".
  День 9 "Козача" - сюжетно-рольова гра на природi. "Козача" - сюжетно-рольова гра на природi. Посвята в Козачата та Лелi. Проводять Чорноморськi козаки.
  День 10 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Супер-шоу "Летючi шаровари". Запуск повiтряних змiїв. Вогнище "Козацький кулiш".
  День 11 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. День смiху та козацького дотепного слова. Козацька танцотека приколiв.
  День 12 "Джура" - сюжетно-рольова гра на природi. "Джура" - сюжетно-рольова гра на природi. Посвята в Джури та Дани. Проводять Чорноморськi козаки.
  День 13 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. "Отаман Сiрко" - команднi вистави-сценки за козацькими мотивами. Козацька танцотека.
  День 14 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Закриття малих козацьких iгор. Нагородження переможцiв. Костюмована козацька танцотека.
  День 15 "Сiч" - сюжетно-рольова гра на природi. "Сiч" - сюжетно-рольова гра на природi. Посвята в Козаки та Берегинi. Проводять Чорноморськi козаки.
  День 16 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. День iменинника "З днем народження, козак!" Вогнище "Козацька картопля".
  День 17 Справи загону. Купання, оздоровчi процедури. Гала-концерт "Пернач". Прощальна козацька танцотека.
  День 18 Вiд"їзд козакiв та козачок. Дорога додому. Домашнiй вогник.
  
  СУЧАСНЕ ХАРАКТЕРНИЦТВО
  
   За iсторичними даними, поляки не наважувалися атакувати козацького загону, якщо за чисельнiстю не переважали в декiлька разiв. А козацька сотня могла впевнено протистояти загону ляхiв у тисячу шабель. За iншими свiдченнями, козак-гопакiвець-характерник, що досконало володiв бойовим мистецтвом, мiг самотужки вести бiй з трьома яничарами.
   Вiдродження характерництво почалося iз вiдродженням козацтва. На теперiшнiй час на Українi дiють школи нацiональних видiв боротьби "Спас", "Собор", "Сварга", "Хрест", "Бойовий гопак" (iз своїми фiлософськими системами та центрами в Запорiжжi, Львовi, Чернiговi, Києвi, Корсунь-Шевченковi, Одесi), якi працюють в оздоровчому, фольклорному, спортивному та бойовому напрямках. Пройшли першi чемпiонати України з нацiональних єдиноборств за програмою фул- i семi-контакту.
   У характерникiв iснує своя система класифiкацiї, що вiдповiдає ступеню оволодiння бойовим мистецтвом. Тих, хто починає освоювати ази, називають "новак"; далi слiдують три учнiвських ступеня - "жовтяк", "сокiл", "яструб" (третiй, другий, перший спортивний розряд). Наступний перехiдний рiвень - "джура" (кандидат в майстри спорту). Пiсля цього йдуть три найвищих ступеня - "козак", "характерник", "волхв" (майстер спорту, майстер спорту мiжнародного класу, заслужений майстер спорту). Вiдмiннiсть ця передається моделлю стрижки.
   Бойовi мистецтва козакiв-характерникiв, якi практикувалися у Запорiзькiй Сiчi й практикуються дотепер, не вузько направленi, а є всеохоплюючою системою пiдготовки, що перетворює юнакiв у вiдмiнно тренованих i освiчених воїнiв. Пiдготовка козака - це й фiлософська школа, i система свiтогляду, основана на перевазi сил добра i свiтла над силами темряви. Козаки повиннi мати чудову фiзичну пiдготовку, досконало володiти зброєю, вмiти залiковувати рани, готувати їжу, знати iноземнi мови i навiть писати вiршi i музику. Спецiальнi пiдроздiли вивчають мистецтва ведення нiчного бою, маскування та розвiдки, мають навички тривалого перебування пiд водою i непомiтного наближення до противника...
  
  ЧОТИРНАДЦЯТИРIК
  Звичаєвий кодекс козака-характерника
  
   Нарiд кожен пильнується оком Господнiм. Грiхи нашi гноблять нащадкiв наших. Справою Божою єсть посполiтнеє дiло козацьке за вiру Христову, за волю та рiдну землю. Корогви нашi - то тiнь Покрови Богородицi. Доля народу - козацька доля. Коли супостати рабують народ, - встають козаки за долю своїх батькiв, жiнок та дiтей своїх. Юдивим та фарисеям не панувати на нашiй землi. Праведне дiло для рук козацьких. Не купiмося на новi пiдманки, бо за ласою слiдом - нове ярмо.
  
  Монiторинг здоров"я козачат нашої школи свiдчить, що профiлактична фiзкультурно-оздоровча робота освiтнього напрямку у формi козацько-лицарського тiлодуховиховання має iстотну перевагу перед традицiйною фiзкультурно-спортивною: при традицiйнiй формi роботи в школi займаються фiзкультурою та спортом лiченi одиницi - кращi спортсмени; основна ж маса школярiв до спорту байдужа - вчителям не до них, вони зайнятi "зiрками"; наша ж система роботи дозволяє займатися фiзкультурою практично всiм школярам.
   Iсторично ця система тiлодуховиховання формувала той тип козакiв, якi легко переносили спрагу та голод, спеку та холод i були надiйними захисниками українського народу.
   Ганьблення козацтва (та системи тiлодуховиховання) проводилась для того, щоб українцi не мали своєї iсторiї, а точнiше, забули її. Народ, що не спирається на могутнє корiння своєї iсторiї, легко тримати в покорi; йому легко нав"язувати чужi звичаї, культуру, освiту, iдеологiю. Це ми бачимо сьогоднi...
   Ось чому наш шкiльний колектив намагається вiдродити козацький дух, виховати реальну силу, здатну захистити свободу i незалежнiсть нашої країни, особу, яка могла б вплинути позитивно на всi сторони суспiльного життя України i залишити глибокий слiд у нашiй духовностi та ментальностi - без козацького здоров"я цього не зробити!..
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Вiд дiтей - до батькiв!
  
   Вiдзначати День працiвника сiльського господарства в Адамiвцi стало традицiєю. Учнi школи разом з сiльськими аматорами сцени завчасно готувалися до свята.
   В святковий день трударi полiв та ферм зiбрались в залi сiльського Будинку культури. Чарiвно лунали зi сцени українськi пiснi у виконаннi жiночого ансамблю "Надiя". Глядачам молодшого вiку дуже сподобалися сучаснi танцi у виконаннi учениць 3 класу Козубенко I., Вронської В., Назарової К., Лавриненко М. Гучними оплесками зустрiчали присутнi кожен вихiд на сцену Коваля Олександра. У його виконаннi звучали пiснi сучасних авторiв. I нiхто не залишився байдужим до невмирущих Параски та Палажки (виконавцi Кисляк О. та Черненко Л.) i читання гуморесок Лавриненко Вiталiєм.
   Через тиждень самодiяльнi артисти порадували своїм виступом мешканцiв села Благодатне. Присутнi в залi були задоволенi виступом нашого колективу. I в знак подяки "благодатненцi" пiднесли артистам великого смачного торта. (112)
  
  
  ПОВIДОМЛЕННЯ В ШКIЛЬНIЙ ГАЗЕТI
  Петрекс.
  
   Фiлiя "Ксерокс" українсько-шведської компанiї "Петрекс" була утворена в мiстi Бiлгородi-Днiстровському ще навеснi 1994 року. Фiлiя орендувала примiщення в турготелi "Русь". Там Адамiвський Осередок Козацтва друкував свiй "Козацький вiсник". З весни 1995 року фiлiя орендує примiщення в Ощадбанку (спочатку на другому поверсi, через рiк - на першому). Тут директор Тимофєєв В.Я. друкував газети Адамiвського Осередку Козацтва та Адамiвської школи.
   Уходили на другу роботу (як правило, з пiдвищенням - до Одеси, Київа) старi кадри; приходили новачки. На момент, коли в "Петрексi" почала друкуватися газета "Рiч про Адамiвську Сiч", там працювали (й дотепер працюють) Соловйова Тетяна Євгенiївна, Надзьонова Ольга Петрiвна, Ганницька Свiтлана Петрiвна.
   Фiлiя друкувала Тимофєєву В.Я. трьохтомник "Адамiвська Сiч - школа козацько-лицарського виховання", за який директор Адамiвської школи отримав авторське свiдоцтво, а згодом й звання "Кращий освiтянин України".
   Фiлiя "Ксерокс" "Петрекса" надає рiзноманiтнi послуги: ксерокопiює, масштабує, ламiнує, проводить набiр та розпечатку комп"ютерних текстiв та iн. Цiни помiрнi (проте, колись ця фiрма "здирала" з директора Адамiвської школи 50 копiйок за лист - при 40 у конкурентiв; але цiна себе виправдовувала - дiвчата робили газету дуже якiсно! - у фiрмi працює цифрова машина - тут є авто й фото режими).
   Сьогоднi фiлiя робить Тимофєєву В.Я. (як постiйному клiєнту) скидку - бере з листа 40 копiйок! Як i всi конкуренти! Але якiсть залишається, як завжди, високою!
   Тепер у фiрмi планується друкувати загальнобуджацьку газету "Рiч про Буджацьку Сiч", рiзноманiтнi матерiали з iсторiї козацького руху та методицi козацько-лицарського виховання. (113)
  
   Надрукував у видавництвi "СП "ПЕТРЕКС" книги:
  1. В.Я.Тимофєєв. Адамiвська Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Про козацтво Адамiвської громади: козакiв та козачок, молодикiв та берегинь, джур та дан, козачат та лель.
  Т. 11. 2003. Адамiвська школа козацько-лицарського виховання. (10.12.2003). 190 стор.
  2. В.Я.Тимофєєв. Рiч про Адамiвську Сiч. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2001-2003.
  Iлюстрована iсторiя становлення та розвитку колективу Адамiвської школи козацько-лицарського виховання, що на Бiлгород-Днiстровщини.
  Т. 3. 2003. Хронiка Адамiвської школи. Частина 5. (07.11.2003). 172 стор.
  3. С.В.Тимофєєва, В.Я.Тимофєєв. Архiви козаччини Заднiстров"я. Видавництво "СП "Петрекс". Бiлгород-Днiстровський. 2003-2010.
   Документи та матерiали козацтв Заднiстров"я.
  Т. 1. Iсторiя козацтва Заднiстров"я. Частина 1. 2003-2004. (19.11.2003). 302 стор.
  Т. 2. Основнi офiцiйнi документи. Частина 1. 2003. (01.09.2003). 168 стор.
  Т. 3. Козацькi органiзацiї мiста Бiлгорода-Днiстровського. 2003. (07.11.2003). 238 стор.
  Т. 4. Козацькi органiзацiї Бiлгород-Днiстровського району. Частина 1. 2003. (11.11.2003). 331 стор.
  Т. 5. Козацькi навчальнi заклади. Частина 1. 2003. (14.11.2003). 382 стор.
  Т. 6. Козацькi органiзацiї пiвдня Одещини. Частина 1. 2003. (17.11.2003). 260 стор.
  Т. 7. Козаки Заднiстров"я. Частина 1. 2003. (21.11.2003). 193 стор.
  
  А в цей час на Українi панував "хор глухонiмих" (Лiна Костенко). Часто повторюване гасло "розбудови держави" перетворилося на словесний штамп, який викликав у населення роздратування й насмiшку. Є.Сверстюк писав: народ "втратив певнiсть своєї ходи..., духовно заглушений, релiгiйно i нацiонально здичавiлий, а в результатi - збайдужiлий до себе самого".
  
  Слова уже не вiрили словам
  I мружились од правди,
  Як од сонця...
  Проснiться, люди!
  Це поганi сни.
  Нове столiття в шибку заглядає,
  Той самий гад, тi ж самi казани,
  Лиш iнший диявол дрова пiдкидає.
   Лiна Костенко.
  
  В українському суспiльствi не зникав синдром негативного соцiального самопочуття - три "не": недовiра, невпевненiсть, незадоволення. Збiльшилася кiлькiсть громадян, якi бажали повернути планово-розподiльчу систему економiки i радянський спосiб життя, сподiваючись, що це допоможе лiквiдувати тавро суспiльства "раптової бiдностi". Iснував нестiйкий баланс влади. Нас вважали, поряд iз Молдовою, Росiєю, Албанiєю, Македонiєю, Азербайджаном, державою з частково демократичним ладом i незадовiльним темпом соцiально-полiтичних та економiчних реформ.
  Справжню тривогу фахiвцiв вивликав стан здоров"я населення, наявнiсть не менше чвертi фальсифiкованих лiкарських препаратiв у аптечнiй мережi. За перiод навчання в школi кiлькiсть здорових дiтей зменшувалася наполовину, серед пiдлiткiв абсолютно здоровими були лише 1% дiтей. Зростала кiлькiсть хворих на туберкульоз, СНIД, через зношенiсть 75% водогонiв незадовiльною стала якiсть питної води.
  Точилася полiтична боротьба за проведення полiтичної реформи, яка мала перетворити Україну на парламентсько-президентську республiку. Внутрiшня соцiально-полiтична ситуацiя залишалася суперечливою, гострота протиборства полiтичних сил в усiх сферах життя не зменшувалась. Українська полiтична культура залишалася персоно центричною за своєю суттю, владу й суспiльство роздiляла глибока прiрва, iснував чорний полiтичний ринок з високими цiнами за членство в депутатському корпусi. У державi склалася "дефолтна демократiя", коли влада вперто переслiдувала опозицiю, яка, втiм, була досить сильною, щоб чтати на завадi остаточнiй перемозi режиму. Останнiй чинив вiдчайдушний опiр. Зрощення влади, силових органiв, навiть окремих спiвпрацiвникiв СБУ з кримiнальною злочиннiстю набуло широких масштабiв, у ньому були задiянi посадовцi з обласних та районних держадмiнiстрацiй.
   Майбутнi вибори президента 2004 року демократична опозицiя характеризувала таким чином: буде "вiйна, абсолютно жорстока, цинiчна, а може, навiть i кривава". Президент надiслав головам облдержадмiнiстрацiй секретний циркуляр, яким пропонувалося створити оперативнi штаби, добуваючи iнформацiю вiд осiб, причетних до роботи демократичних форумiв. Влада розраховувала, як i на попереднiх президентських виборах, на адмiнiстративний ресурс. Бiльше того, вона була впевнена в його ефективностi i виключала поразку провладного кандидата, вважаючи, що "Україна - це держава без подiй та без героїв..."
  
   Не зважаючи на таку непросту ситуацiю в державi, областi, районi, в Адамiвський школi козацько-лицарського виховання планово вiдбувався високий процес виховання козака-лицаря. Ми плекали людину майбутнього...
  
  Головний спецiалiст вiддiлу освiти Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї Шмелькова О.О. перейшла працювати директором школи Љ11 мiста Бiлгорода-Днiстровського. Завiдуюча вiддiлом освiти Добринiна З.I. запропонувала менi прийняти участь у конкурсi на замiщення вакантної посади.
  Школу козацько-лицарського виховання я передав Вронськiй В.М., Адамiвськiй курiнь Українського козацтва - Маринеску М.К.
   З грудня 2003 року працюю головним спецiалiстом вiддiлу освiти Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї, живу у мiстi...
  
  
  
  IНФОРМАЦIЯ
  про виконання розпорядження голови Одеської облдержадмiнiстрацiї
  вiд 28 грудня 2001 року Љ1092/2001 "Про заходи обласної державної адмiнiстрацiї щодо виконання Нацiональної програми вiдродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки" в Бiлгород-Днiстровському районi у сферi вiйськово-патрiотичного виховання станом на 26.12.2003 року
  
  Љ Змiст заходу, завдання Тер-мiни
  виконання Iнформацiя про виконання або хiд виконання Пропозицiї
  11 Спiльно з козацькими товариствами органiзувати вiйськово-патрiотичне виховання учнiвської молодi, започаткувати при проведеннi мiських, районних i обласних змагань серед допризовної молодi показовi виступи спортсменiв з козацьких видiв єдиноборств. 2002-
  2005 Вiддiли райдержадмiнiстрацiї: фiзичної культури та спорту, культури, освiти та сiльвиконкоми спiльно з козацькими товариствами (зокрема - Бiлгород-Днiстровською паланкою, Адамiвським куренем, Буджацькою Сiччю, Окремим куренем iм. С.Бiлого) планують вiйськово-патрiотичне виховання учнiвської молодi, започаткованi показовi виступи спортсменiв з козацьких видiв єдиноборств (зокрема при проведеннi Дня мiста, Свята Незалежностi). Бiльшiсть членiв Українського ко-зацтва - офiцери-вiдставники. Розробити мето-дичнi рекоменда-цiї щодо залучен-ня цiєї категорiї до вiйськово-патрiо-тичного виховання молодi.
  12 Утворити козацькi вiйськово-спортивнi клуби за мiсцем проживання. 2002-
  2005 Вiддiлами райдержадмiнiстрацiї: фiзичної культури та спорту, оборонної та мобiлiзацiйної роботи разом iз сiльвиконкомами ведеться робота по створенню козацьких вiйськово-спортивних клубiв у селах Нова Царичанка та Адамiвка. Розробити поло-ження про клуби цього напрямку; надавати їм допомогу, зокрема методичну, фiнан-сову на Все-українському рiвнi.
  13 Започаткувати щорiчне проведення районних, мiських та обласних змагань, фестивалiв з козацьких видiв єдиноборств та вправ у володiннi iсторичною зброєю. 2002-
  2005 Згiдно планiв роботи вiддiлу фiзичної культури та спорту райдержадмiнiстрацiї, сiльвиконкомiв козацька молодь району бере участь у щорiчних лицарських турнiрах, якi проходять на базi Бiлгород-Днiстровської фортецi. Розробити поло-ження й зробити цей турнiр Все-українським.
  18 Започаткувати проведен-ня на базi Одеського вiйськового лiцею з посиленною вiйськовою пiдготовкою обласного конкурсу на краще знання вiйськової iсторiї України серед учнiв випускних класiв загальноосвiтнiх шкiл областi. День
  ЗСУ
  07.12 Започатковано ще у 2001 роцi проведення на базi Адамiвської ЗОШ I-II ст. щорiчного конкурсу на краще знання вiйськової iсторiї України серед учнiв випускних класiв за призами газети "Советское Приднестровье".
  23 У перiод призову громадян України до Збройних Сил України здiйснювати заходи щодо проводiв призовникiв областi на строкову вiйськову службу за участю представникiв Українського козацтва. 2002-
  2005 Починаючи з 2000 року, заходи щодо проводiв призовникiв району на строкову вiйськову службу проводяться за участю представникiв Українського козацтва (зокрема - отамана Буджацької Сiчi генерал-хорунжого УК Скляренка М.П., полковникiв УК Бойчева В.В., Городецького Л.Г., Тимофєєва В.Я., Устименка Б.I.). Формувати окремi пiдроздiлiв ЗСУ за рахунок молодi - представникiв Ук-раїнського козац-тва.
  24 Спiльно з Пiвденним напрямом Прикордонних вiйськ України розглянути питання щодо участi козацьких громадських формувань у сприяннi охорони Державного кордону України на територiї областi. 2002 Вiддiл оборонної та мобiлiзацiйної роботи райдержадмiнiстрацiї спiльно iз керiвництвом козацьких осередкiв Буджацької Сiчi, Бiлгород-Днiстровської паланки подав пропозицiї щодо участi козацьких формувань району у сприяннi охорони Державного кордону України на дiлянцi Старокозацької застави на розгляд командування Пiвденного напряму Прикордонних вiйськ України. Створити, зокрема на базi Старо-козацької застави окремий пiдроздiл (у складi частини) з числа вiйсь-ковослужбовцiв - представникiв Українського ко-зацтва.
  25 Залучати козацькi товариства до вiйськово-патрiотичного виховання, фiзкультурно-спортивної, туристично-краєзнавчої та культурно-просвiтницької роботи серед учнiвської молодi. 2002-
  2005 Вiддiли райдержадмiнiстрацiї: оборонної та мобiлiзацiйної роботи, освiти, сiльвиконкоми залучають козацькi товариства району (зокрема - Бiлгород-Днiстровську паланку, Буджацьку Сiч) до вiйськово-патрiотичного виховання учнiвської молодi (зокрема на достатньому рiвнi ця робота ведеться в Долинiвськiй ЗОШ, Турлацькiй ЗОШ, Вигiнськiй ЗОШ, Адамiвськiй ЗОШ). Ця робота проводилася у 1997-2002 роках також у Випаснянськiй ЗОШ Љ2, Вигiнськiй ЗОШ, Старокозацькiй ЗОШ.
  26 Запровадити в навчальних закладах областi дитячо-юнацьку вiйськово-патрiотичну гру "Сокiл" як форму вiйськово-патрiотичного виховання, спортивно-масової та оборонно-масової роботи. 2002 Вiйськово-патрiотичну гру "Сокiл" вiддiли райдержадмiнiстрацiї: оборонної та мобiлiзацiйної роботи, освiти, культури впроваджували в практику роботи шкiл району ще з 1998 року (тодi вона називалася вiйськово-патрiотична гра "Джура" та проводилася в Старокозацькiй ЗОШ, Вигiнськiй ЗОШ, Турлацькiй ЗОШ, Випаснянськiй ЗОШ Љ2, Адамiвськiй ЗОШ, Долинiвськiй ЗОШ). Розробити поло-ження про Все-українську дитячо-юнацьку вiйсько-во-патрiотичну гру "Сокiл" й про-водити її так, як колись проводили "Зарницю".
  
  Голова Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї О.П.Котов
  
  Виконавець: Тимофєєв В.Я. 2-59-36
  
  
  ЗIРКА СУМЛIННЯ НАМ СЯЄ...
  ЩО ДАЛI?
  
  
  Орли...
  Перший жив на пташиному дворi. Другий злетiв у небо...
  ... Пройшли роки.
  Перший царює над Курками та Пiвнями. Другий - сивий та одинокий.
  - Спускайся до нас. Виправимо пенсiон та й живи спокiйно на шiстку.
  Мовчить Другий. Розправив крила й шугонув у височину...
  ... Кожному орлу приходить час померти...
  Але помирати краще в улюбленому мiсцi, дивлячись у небо...
  
  
  Офiцiйна українська педагогiка не заперечує того, що козацтво стало найдосконалiшою формою вияву генетично закодованих здiбностей i можливостей нашого народу. I тому в Концепцiї нацiонального виховання реалiзацiя науково обґрунтованих i випробуваних iсторiєю козацько-лицарських виховних традицiй - вважається одним iз найефективнiших українознавчих пiдходiв у навчально-виховнiй роботi.
  Що ж поганого в заповiдях козачат: 1.Козак - розумна, чесна, смiлива людина, найдорожче для нього Батькiвщина. 2.Козак - слабкому захисник, цiнувати побратимство звик. 3.Козак українську любить мову, вiн завжди дотримує свого слова. 4.Козак - це той, хто за освiту, хто прагне волi i блакитi. 5.Козак усiм народам друг, бо лицарський у нього дух.
  Або що ж поганого у моральних заповiдях джур: 1.Козак-лицар шанує батька свого й матiр свою, шанує вiру своїх батькiв, їхнi обряди, звичаї, традицiї. 2.Козак-лицар шанує i захищає честь i гiднiсть дiвчини, жiнки, матерi, честь i гiднiсть усiх людей. 3.Козак-лицар чистий душею i тiлом, змiцнює свiй дух i тiло самовихованням, самоосвiтою. 4.Козак-лицар мужнiй i вправний воїн, справжнiй господар, мудрий державний дiяч. 5.Козак-лицар миротворець, етично й естетично вихована людина.
  Що поганого у завданнях, якi ставить сучасна українська козацька педагогiка: 1.Виховувати пiдростаюче поколiння українського народу на патрiотичних, героїчних, нацiонально-державницьких традицiях українського козацтва. 2.Формувати в сiм"ї, школi, громадському життi козака-лицаря, мужнього, з нацiональною свiдомiстю й самосвiдомiстю, з високою мораллю i духовнiстю громадянина України. 3.Виховувати мiцне здоров"ям i духом молоде поколiння нашої держави, її захисникiв. 4.Готувати iнтелектуальну, духовну елiту нацiї, наукових, культурних, полiтичних, державних дiячiв України. 5.Формувати високi лицарськi якостi, шляхетнiсть духу, моральнi чесноти, глибоку людянiсть, почуття милосердя, бажання дiяти в дусi Добра, Красоти, Любовi.
  
  
  
  Використовуючи козацьку педагогiку в навчаннi i вихованнi, ми закладаємо в пiдвалини сфери практичної життєдiяльностi нашого народу фiлософiю любовi i працi, патрiотизму i творчостi...
  
  ... Турбує сумна iсторiя нашої української педагогiки: з уходом ентузiаста тихо конає й його iдея; добре, якщо ентузiаст зможе описати свiй досвiд, залишивши його на шпальтах iсторiї педагогiки; а якщо нi? Тодi досвiд зовсiм зникає...
  Адамiвськiй школi пощастило: її директор описав досвiд роботи педагогiчного колективу школи козацько-лицарського виховання; iншим школам Заднiстров"я поталанило не так... Багато матерiалiв їхньої роботи вже зникло, багато чого подано в педагогiчнiй пресi неналежним образом, фрагментарно; та ще й самi педагоги не розумiють важливостi своєї роботи...
  Але живе Адамiвська Сiч! Продовжує працювати Адамiвська школа в напрямку козацько-лицарського виховання!
  
  ... Загальновизнано, що у перiод моральної кризи, дегероїзацiї i деморалiзацiї значної частини нашого суспiльства козацько-лицарськi традицiї, козацька сiмейна, шкiльна i соцiальна педагогiка (як невiд"ємна складова української педагогiки), високо тримають стяг вершинних нацiональних i загальнолюдських цiнностей, здобуткiв елiтних прошаркiв рiдного народу, лицарської духовностi...
  ... Зiрка сумлiння нам сяє...
  
  
  ЗАМIСТЬ ЗАКIНЧЕННЯ.
  
  Сучасний загальнодержавний сплеск цiкавостi до iсторiї козацтва й зокрема уваги до його проблем пояснюється просто: йде формування нацiональної елiти, яка спирається в своїй дiяльностi на нацiональний - козацький - досвiд державотворення.
   2003 роком iсторiя Адамiвського куреня Українського козацтва не закiнчується. Ще були дiяльнiсть у складi Днiстрової Малої Сiчi (2004 рiк, отаман Маринеску М.К.), продовжується у складi Заднiстрового козацтва (2005 рiк - т.ч.; отамани Козубенко В.О. - 2005 рiк, Кульчицький А.О. - з 2006 року). Але про це напишуть другi козаки...
  ...Кожен з перiодiв дiяльностi Адамiвського Осередку Козацтва привносив у життя Адамiвської громади додатковий iмпульс розвитку: це одна з перших добровiльних народних козацьких дружин з пiдтримання та охорони громадського порядку (одна з перших спроб самоорганiзацiї населення), це перша в Українi Адамiвська школа козацько-лицарського виховання (спроба правильної органiзацiї життя дiтей в школi - побудова дитячої держави в дорослiй державi Україна - а це й є виховання!), це сучасний проект органiзацiї Громадської ради й ще, ще, ще...
  Про дiяльнiсть Адамiвського Осередку Козацтва (потiм Адамiвського куреня Українського козацтва; й громади в цiлому) розказується в книгах В.Тимофєєва "Адамiвська Сiч" (у 33 книгах), "Адамiвська громада" (у 3-х томах), "Рiч про Адамiвську Сiч" (у 4-х томах), "Архiви козаччини Заднiстров"я" (у 16 книгах), "Сучасне козацтво Пiвденноукраїнського Заднiстров"я" (у 5 томах), С.Тимофєєвої "Сучасне українське козацтво на пiвднi Одещини", "Сучасне козацтво Бiлгород-Днiстровщини", С.Ушанової "Сучасне лицарство Заднiстров"я", якi виходили в 1998-2008 рр. Цi книги мають такi бiблiотеки: Бiлгород-Днiстровська мiська iм. М.Горького (Бiлгород-Днiстровський), Бiлгород-Днiстровська районна (Шабо), Одеська державна наукова iм. М.Горького (Одеса), Одеська обласна наукова iм. М.Грушевського (Одеса), наукова Одеського нацiонального унiверситету iм. I.Мечнiкова (Одеса), наукова Пiвденноукраїнського нацiонального педагогiчного унiверситету iм. К.Ушинського (Одеса), Нацiональна наукова iм. В.Вернадського (Київ), Державна iсторична iм. Г.Сковороди (Київ), Державна педагогiчна iм. В.Сухомлинського АПН України (Київ)...
  
  Iсторiя вчить, що ефективне те, що утверджує своє. А своє у нас - козацтво - спосiб життя вiльної людини, яка iз зброєю в руках захищала Богом данi їй вольностi i права.
  
  Козаче!
  Душу - Боговi!
  Життя - Батькiвщинi!
  Серце - людям!
  Честь - нiкому!
  
  
  ЛIТЕРАТУРА:
  
  38. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ63, 14.08.2000; Љ67, 28.08.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  39. В.Тимофєєв. Сiльська школа. Љ5, 20.09.2000. Київ.
  40. В.Соколов. Советское Приднестровье. Љ42, 02.06.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  41. Леля. Љ1, червень 2000. Адамiвка.
  42. В.Тимофєєв. Чорноморськi новини. Љ44, 08.07.2000. Одеса.
  43. Ю.Аюпова. Советское Приднестровье. Љ50, 29.06.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  44. Леля. Љ2, вересень 2000. Адамiвка.
  45. Берегиня. Љ7, жовтень 2000. Адамiвка.
  46. Джура та Дана. Љ7, жовтень 2000. Адамiвка.
  47. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ84, 26.10.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  48. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ83, 13.11.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  49. Ю.Аюпова. Советское Приднестровье. Љ94, 30.11.2000. Бiлгород-Днiстровський.
  50. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ2, квiтень 2001. Адамiвка.
  51. О.Павленко. Советское Приднестровье. Љ6, 22.01.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  52. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ2, квiтень 2001. Адамiвка.
  53. Берегиня. Љ, березень 2001. Адамiвка.
  54. В.Тимофєєв. Чорноморськi новини. Љ3, 11.01.2001; Љ55, 16.08.2001. Одеса. Советское Приднестровье. Љ17, 01.03.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  55. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ2, квiтень 2001. Адамiвка.
  56. В.Тимофєєв. Чорноморськi новини. Љ35, 24.05.2001. Одеса. Советское Приднестровье. Љ24, 26.03.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  57. Берегиня. Љ9, квiтень 2001. Адамiвка.
  58. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ1, квiтень 2001. Адамiвка.
  59. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ5, лютий 2003. Адамiвка.
  60. Рiч про Адамвську Сiч. Љ3, квiтень 2001. Адамiвка.
  61. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ4, травень 2001. Адамiвка.
  62. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ5, травень 2001. Адамiвка.
  63. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ6, травень 2001. Адамiвка.
  64. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ11,травень 2001. Адамiвка.
  65. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ12, червень 2001. Адамiвка.
  66. Рiч про Адамiвську Сiч. "13, червень 2001. Адамiвка.
  67. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ44, 11.06.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  68. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ14, червень 2001. Адамiвка.
  69. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ15, червень 2001. Адамiвка.
  70. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ16, червень 2001. Адамiвка.
  71. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ20, червень 2001. Адамiвка.
  
  72. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ17, червень 2001. Адамiвка.
  73. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ56, 26.07.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  74. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ57, 30.07.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  75. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ33, серпень 2001. Адамiвка.
  76. Будьте с нами. Љ36, 30.08.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  77. В.Тимофєєв. Будьте с нами. Љ35, 23.08.2001; Љ36, 30.08.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  78. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ35, вересень 2001. Адамiвка.
  79. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ36, вересень 2001. Адамiвка.
  80. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ37, вересень 2001. Адамiвка.
  81. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ39, вересень 2001. Адамiвка.
  82. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ41, вересень 2001. Адамiвка.
  83. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ42, жовтень 2001. Адамiвка.
  84. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ43, жовтень 2001. Адамiвка.
  85. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ44, жовтень 2001. Адамiвка.
  86. Наша школа. Љ1, сiчень-лютий 2002. Одеса. Советское Приднестровье. Љ77, 11.10.2001; Љ78, 15.10. 2001. Бiлгород-Днiстровський. Будьте с нами. Љ42, 11.10.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  87. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ84, 05.11.2001. Бiлгород-Днiстровський.
  88. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ50, грудень 2001. Адамiвка.
  89. В.Тимофєєв. Освiта. Љ52, 6-11.2002. Київ.
  90. В.Тимофєєв. Наша школа. Љ2, 2002. Одеса. Рiч про Адамiвську школу. Љ38, вересень 2001. Адамiвка.
  91. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ30, листопад 2002; Љ83, жовтень 2003. Адамiвка.
  92. В.Тимофєєв. Советское Приднестровье. Љ54, 18.07.2002. Бiлгород-Днiстровський.
  93. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ8, червень 2002. Адамiвка.
  94. Советское Приднестровье. Љ72, 19.09.2002. Бiлгород-Днiстровський. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ11, серпень 2002. Адамiвка.
  95. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ12, вересень 2002. Адамiвка.
  96. В.Тимофєєв. Освiта. Љ52, 6-11.11.2002. Київ.
  97. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ14, жовтень 2002. Адамiвка.
  98. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ16, жовтень 2002. Адамiвка.
  99. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ17, жовтень 2002. Адамiвка.
  100. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ18, листопад 2002. Адамiвка.
  101. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ47, грудень 2002. Адамiвка.
  102. Освiта. Љ1, 01-08.01.2003. Київ.
  103. В.В.Петровський та iн. Iсторiя України. Видавничий дiм "Школа". Київ. 2008. с.540.
  104. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ33, лютий 2003. Адамiвка.
  105. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ34, березень 2003. Адамiвка.
  106. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ50, квiтень 2003. Адамiвка.
  107. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ54, квiтень 2003. Адамiвка.
  108. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ61, травень 2003. Адамiвка.
  109. В.Тимофєєв. Чорноморськi новини. Љ74, 09.10.2003; Љ78, 23.10.2003. Одеса. Советское Приднестровье. Љ101, 13.08.2003; Љ103, 15.08.2003; Љ104, 16.08.2003; Љ106, 20.08.2003. Бiлгород-Днiстровський.
  110. Советское Приднестровье. Љ115, 02.09.2003. Бiлгород-Днiстровський. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ70, вересень 2003. Адамiвка.
  111. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ84, жовтень 2003. Адамiвка.
  112. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ90, листопад 2003. Адамiвка.
  113. Рiч про Адамiвську Сiч. Љ101, грудень 2003. Адамiвка.
  
  
  
Оценка: 2.00*3  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"