Тимофеев Валерий Яковлевич : другие произведения.

Заднiстрова Сiч. 6. Ми маємо робити...

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Теперiшнi часи в Українi можна порiвняти лише iз середньовiччям - феодальна роздрiбненiсть Великого Князiвства Україна: князi та князьки шматують Україну, дiлять землi, майно, грабують народ, який мовчить, спiває й танцює, виїжджає на заробiтки за кордон або спивається й вимирає; швидко багатiють одни - старцюють другi; Великий Князь ворогує iз Великою Радою та Верховним Вiзирем, останнi мiж собою; якщо хтось бува незгоден терпiти, повстає - злочинна влада вiдводить йому роль оленя на сафарi в лiсах "лозинських", вiдрiзає голову або замордовує по судах... Що робити козацтву, яке завжди було становим хребтом нацiї, її оберегом та надiєю? Ми маємо просто чесно робити й бути поводирем громади: виховувати, передусiм у собi, духовнiсть; формувати на позитивних прикладах молодь, гартувати її; допомагати слабим; захищати-пiдтримувати Лицарiв нацiї; робити добро, не чекаючи винагороди; й жити Вiрою, Надiєю, Любовiю, не тримаючи образи на мовчазного пересiчного мешканця, плекаючи з нього громадянина...

  
  
  ЗАДНIСТРОВА СIЧ
  
  ЧАСТИНА II. КРIЗЬ ТЕРЕНИ ДО ЗIРОК...
  
  ВIД АВТОРА
  
  Сучасний загальнодержавний сплеск цiкавостi до iсторiї козацтва й зокрема уваги до його проблем пояснюється просто: йде формування нацiональної елiти, яка спирається в своїй дiяльностi на нацiональний - козацький! - досвiд державотворення.
  
   Iсторичнi умови буття українського народу породили самобутнiй феномен - козацтво. Воно втiлювало в собi фiзичне i духовне здоров"я нацiї, iнтелектуальну силу, життєздатнiсть, оптимiзм i енергiю. Це була об"єднана, згуртована, iдейно i духовно зцементована, суворо дисциплiнована нацiональна сила, яка очолювала боротьбу проти чужоземних ворогiв. Майже чотириста рокiв тому козаки так виклали королiвським послам свою роль i призначення: "Подiбно до наших предкiв, хочемо й ми користуватися вольностями життя, маєтностями i свободами, що належать рицарським людям... Дбаємо про те, щоб так само, як ми отримали вiд своїх предкiв тi права i вольностi, щоб i нашi наступники прийняли їх цiлими i непорушними, з примноженням слави. I щоб вони один пiсля одного передавали їх у прийдешнi часи".
   Вiдродження козацьких традицiй є надзвичайно потрiбною i важливою справою. Постане сучасне українське лицарство - духовно постане Україна. Сьогоднi нам належить продовжити велику мiсiю козацтва. Козаки знову мають стати захисниками честi й гiдностi України, її традицiй, її культури.
   Я вважаю, що поглиблення i примноження козацько-лицарських традицiй в сучасних умовах сприятиме нарощенню зусиль державотворчого спрямування, пiднесення духовностi як кожної особистостi зокрема, так i всього народу, суспiльства в цiлому й тому - крiзь тернiї - до зiрок!
  
  
  VI. МИ МАЄМО РОБИТИ.
  
  Теперiшнi часи в Українi можна порiвняти лише iз середньовiччям - феодальна роздрiбненiсть Великого Князiвства Україна: князi та князьки шматують Україну, дiлять землi, майно, грабують народ, який мовчить, спiває й танцює, виїжджає на заробiтки за кордон або спивається й вимирає; швидко багатiють одни - старцюють другi; Великий Князь ворогує iз Великою Радою та Верховним Вiзирем, останнi мiж собою; якщо хтось бува незгоден терпiти, повстає - злочинна влада вiдводить йому роль оленя на сафарi в лiсах "лозинських", вiдрiзає голову або замордовує по судах...
  
   Що робити козацтву, яке завжди було становим хребтом нацiї, її оберегом та надiєю?
  Ми маємо просто чесно робити й бути поводирем громади: виховувати, передусiм у собi, духовнiсть; формувати на позитивних прикладах молодь, гартувати її; допомагати слабим; захищати-пiдтримувати Лицарiв нацiї; робити добро, не чекаючи винагороди; й жити Вiрою, Надiєю, Любовiю, не тримаючи образи на мовчазного пересiчного мешканця, плекаючи з нього громадянина...
  
  
  15. Вересень - грудень 2008. Життя Батькiвщинi. Вiдкритий лист козака Тимофєєва. Отриманнi знання - впевненi дiї. Посвята у козаки. День Українського козацтва. Козаку - найперше воля! Козаку - найперше честь! Цитата. Козацький Буджак (Арциз, Болград, Бiлгород-Днiстровський, Вилкове, Iзмаїл, Кiлiя, Ренi, Сарата, Тарутине, Татарбунари). Суд. Нашi козацькi веб-сайти в Iнтернетi.
  
  
  ЖИТТЯ БАТЬКIВЩИНI
  
   Видрукували ми iз донькою Свiтланою невеликим тиражем 20-титомник "Архiви козаччини Заднiстров"я", розiслали по бiблiотекам.
  
  В Нацiональнiй бiблiотецi України iм. В.Вернадського в рамках мiжнародної науково-методичної конференцiї "Проблеми i перспективи розвитку козацтва в сучасних умовах" вiдбулася презентацiя 20-ти томника "Архiви козаччини Заднiстров"я". Автор - наш земляк - генерал-осавул Українського козацтва В.Тимофєєв, начальник органiзацiйного вiддiлу Бiлгород-Днiстровської районної ради, член Нацiональної спiлки письменникiв України.
  Видання (документи й матерiали) загальним об"ємом близько 5 тис. сторiнок вiдображає дiяльнiсть сучасного козацтва Заднiстров"я останнього десятирiччя ХХ столiття - першого десятирiччя ХХI столiття, що в загальному громадському русi прокладало свої, козацьки шляхи до незалежної держави Україна
  Учасники презентацiї - керiвники та спiвробiтники - Постiйної Мiждержавної Координацiйної Ради козакiв (В.Каленяк, С.Лазаренко), Iнституту iсторiї України НАН України (Н.Юсова, В.Берковський), Iнституту iсторiї козацтва Росiї (Л.Футорянський), Науково-дослiдного iнститута Козацтва (Т.Чухлiб) та фiлiй (Запорiзької - Г.Крапивка, Днiпропетровської - Г.Швидко, Донецької - А.Шевченко, Нiкопольської - В.Грабовський, Одеської - Т.Гончарук, Чернiгiвської - С.Леп"явко), Вiйськово-козацького iнституту МАУП (М.Ганич), Iнституту української археографiї (В.Брехуненко), Київського нацiонального (А.Коцур), Ростовського (В.Шеломенцев), Краснодарського (I.Саяпiна), Мiнського (В.Позняк) унiверситетiв, Києво-Могилянської Академiї (Н.Яковенко), представники мiжнародних козацьких органiзацiй (Українське реєстрове козацтво, Українське козацтво, Козацтво Запорiзьке, Об"єднане бiлоруське козацтво, Всевелике вiйсько Донське, Кубанське козацьке вiйсько та iн.) - в своїх виступах говорили про актуальнiсть видання, його наукову та практичну значимiсть та наголосили на необхiдностi в наш час - час бездуховностi та профанацiї моральних чеснот - пропагувати козацькi лицарськi чесноти, Козацький Кодекс Честi, суть якого - у гаслi: "Душу - Боговi! Життя - Батькiвщинi! Серце - людям! Честь - нiкому!"
  В планах генерал-осавула - закiнчення трьохтомника "Iсторiя Бiлгород-Днiстровського району. Великий перехiд ХХ-ХХI столiть". Два першi томи вже надрукованi й з"являться в бiблiотеках на початку 2009 року.
  
  
  ВIДКРИТИЙ ЛИСТ КОЗАКА ТИМОФЄЄВА
  ДО БIЛГОРОД-ДНIСТРОВСЬКОГО МIЖРАЙОННОГО СУДУ
  
   Пiсля моєї статтi в районнiй газетi "Советское Приднестровье" - "Кадри вирiшили все" почалися переслiдування: визов до прокуратури, позов вiд райдержадмiнiстрацiї до суду...
  
  За правду Господь прибавит, за кривду - убавит. Агафангел.
  
  Шановний пане суддя, який буде вести мою справу!
  
  Я - Тимофєєв Валерiй Якович - письменник-iсторик, козак. Зараз працюю над трьохтомником "Iсторiя Пiвденноукраїнського Заднiстров"я. Великий перехiд ХХ - ХХI столiть". Два томи вже надрукованi й з"являться в бiблiотеках на початку 2009 року.
  До червня 2008 року подiї цього перiоду цiлком вкладалися в одну з тез моєї концепцiю розвитку Заднiстров"я: територiя, на якiй розташовано було останнє козацьке вiйсько на теренах України (Чорноморське козацьке) до переселення його на Кубань у 1869 роцi й де ще пам"ятають козацьку волю (за даними перепису населення у кiнцi ХIХ столiття близько 70% мiсцевих мешканцiв вiднесли себе або до козакiв, або до вихiдцiв з козакiв), найменш заражена вiрусом корупцiї... й тут шокуючи повiдомлення в центральних та обласних ЗМI про корупцiйнi дiї керiвництва Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї (ВЗН ГУМВ України в Одеськiй областi. "Невдалий аванс-хабар". Одеськi вiстi. Љ66, 26 червня 2008 року; "Поймать с поличным". Одеськi вiстi. Љ74, 19 липня 2008 року; I.Барсукова. "Коли апетити зростають". Урядовий кур"єр. Љ142, 5 серпня 2008 року та iн.), а на телебаченнi (в тому числi й на центральному) ще йдуть вiдеосюжети на цю тему - подiї вщент руйнують мою концепцiю.
  Починаю аналiзувати, чому це сталося й роблю висновки: одна з причин - хибна кадрова полiтика райдержадмiнiстрацiї - яка призводить до того, що з її колективу вимиваються люди, що мають величезний досвiд суспiльного життя, вже вироблений моральний стрижень i якi пiдтримують на належному рiвнi моральну атмосферу у колективi та опосередковано в районi, а на змiну їм приходять дiвчатка та хлопчики, якi ще не мають iмунiтету супроти зла й вважають, що все, що робить влада - то є добро; точнiше, не сприймають владу (своє начальство) критично - вони ще цього не вмiють робити. Ось тому ми й маємо те, що маємо.
  Iз своїми думками я подiлився з читачами газети "Советское Приднестровье". Тепер чую схвальнi вiдгуки практично вiд всiх працiвникiв райдержадмiнiстрацiї, багатьох мешканцiв мiста та району - в останнi роки багато хто з них потрапляв в описанi мною ситуацiї. Але це лише один аспект пiдґрунтя можливостi iснування загрози корупцiйних дiй; є ще й iншi...
  
  Менi здається, що влада просто вiдiрвалась вiд народу, який потроху в нiй розчаровується. На жаль, кожна наступна владна команда наступає на тi ж самi граблi (вiдсутнiсть публiчностi в дiях, зрощення бiзнесу та владних посад, зневажливе ставлення до простих людей)...
  
  У зв"язку iз моєю статтею, в серпнi 2008 року Бiлгород-Днiстровська районна державна адмiнiстрацiя звернулася до Бiлгород-Днiстровської мiжрайонної прокуратури iз заявою про проведення службового розслiдування щодо мене, як посадової особи. В заявi є таке:
   "Публiкацiя у мiсцевих ЗМI вищевказаної статтi є замахом на iдеали демократiї, добре органiзована спроба пiдриву довiри до державної влади, направлене на дестабiлiзацiю полiтичної обстановки у даному регiонi, здiйснення перешкод у здiйсненнi повноважень органу державної влади, дестабiлiзацiя його роботи та пiдриву державного ладу в Українi взагалi.
   Нiякого обговорення з громадськiстю та погодження з районним депутатським корпусом стосовно питань внутрiшньої дiяльностi та втручань в таку дiяльнiсть чинним законодавством та Регламентом Бiлгород-Днiстровського районної державної адмiнiстрацiї не передбачено.
   Публiкацiя статтi є спробою пiдiрвати авторитет Бiлгород-Днiстровського районної державної адмiнiстрацiї, принизити честь, гiднiсть та дiлову репутацiю державного органу, проявом неповаги до Конституцiї України - Основного Закону України, що дбає про забезпечення прав i свобод людини та й взагалi до усiєї системи державної влади в цiлому.
   Вищевказанi дiї посадової особи Бiлгород-Днiстровської районної ради Тимофєєва В.Я. пiдпадають пiд ознаки злочинiв, передбачених ст. 356, 364, 365 Кримiнального кодексу України, що квалiфiкуються як самоуправство та зловживання службовим становищем, за якi передбачено кримiнальну вiдповiдальнiсть.
   Ця недостовiрна та принизлива iнформацiя, яка безумовно носить замовний характер, нанесла непоправної шкоди честi, гiдностi та дiловiй репутацiї як державному органу, так i всьому колективу Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї".
  Таки обвинувачення не висувалися навiть О.Солженiцину та В.Чорноволу в свiй час!
  Якщо влада так хворобливо реагує на простесеньку статтю в провiнцiйнiй газетi, на спробу дрiбного чиновника пiдказати про помилки у кадровiй полiтицi, направити у правильне русло дiяльнiсть кадрової служби - райдержадмiнiстрацiя робить помилку; нормальна держава не судиться за це зi своїм громадянином!
  
  До речi, я маю досвiд кадрової роботи - два скликання сiльським головою, деякий час начальником вiддiлу органiзацiйної та кадрової роботи райдержадмiнiстрацiї, двадцять рокiв директором школи (вчитель-методист, вчитель вищої категорiї, у 2002 роцi був удостоєний звання "Кращий освiтянин України" за створення навчально-виховного закладу нового типу - газета "Освiта", Київ, Љ1, 1-8 сiчня 2003 року; наша модель учнiвського самоврядування визнана однiєю з кращих на Українi - газета "Освiта", Київ, Љ52, 6-13 листопада 2002 року - вона передбачає дiєву соцiалiзацiю юнi в сучасних умовах утвердження державностi; є авторське свiдоцтво ОIУУ Љ7 вiд 17 травня 2003 року про вiдкриття в педагогiцi); чотири дипломи про вищу освiту: три з них - червонi; аспiрантура; надрукував 20 книг (зокрема, i з кадрової роботи), вони є в центральних бiблiотеках, є в наших бiблiотеках.
  З 1998 року в селi Адамiвка офiцiйно працює козацька школа, педагогiчний колектив якої в наш час - час бездуховностi та профанацiї моральних чеснот - пропагує козацькi лицарськi чесноти, Козацький Кодекс Честi, суть якого - у гаслi: "Душу - Боговi! Життя - Батькiвщинi! Серце - людям! Честь - нiкому!" Виховна система школи вiдома на Українi. За нашою методикою в країнi працюють багато шкiл.
  На щастя, в прокуратурi працюють свiтлi голови; до кримiнальної вiдповiдальностi за ст.ст. 356, 364 та 365 Кримiнального кодексу України мене не залучають...
  Але райдержадмiнiстрацiя робить подання до мiськрайонного суду; в поданнi - трохи легшi звинувачення, але їх бiльше...
  
  Згiдно ст.47-1. Кримiнального кодексу України "Нiхто не може бути притягнутий до вiдповiдальностi за висловлення оцiночних суджень. Оцiночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлення, якi не мiстять фактичних даних, зокрема критика, оцiнка дiй, а також висловлювання, що не можуть бути витлумаченi як такi, що мiстять фактичнi данi, з огляду на характер використання мовних засобiв, зокрема вживання гiпербол, алегорiй, сатири. Оцiночнi судження не пiдлягають спростуванню та доведенню їх правдивостi".
  У мене в статтi - лише оцiночнi судження: критика дiй райдержадмiнiстрацiї, оцiнка цих дiй в кадровiй полiтицi.
  
   Але щодо фактiв - то вони такi.
  Плиннiсть кадрiв в Бiлгород-Днiстровськiй районнiй державнiй адмiнiстрацiї складає 25-30% рiчних! Перевiрити це досить легко - взяти список службових телефонiв спiвробiтникiв (або вiдомiсть на отримання зарплати) за сiчень 2006 року, сiчень 2007 року, сiчень 2008 року - iз 70 заступникiв голови, начальникiв управлiнь, вiддiлiв, секторiв, головних спецiалiстiв вже не працює бiльше 40 осiб; а є ще спецiалiсти провiднi, I, II категорiй - там плиннiсть вища! Значна кiлькiсть посад перейменована. Це нормальне явище?!
  Кадровий резерв на посади в райдержадмiнiстрацiї повинен комплектуватися лише пiсля широкого обговорення iз громадськiстю та затвердженнi на колегiях райдержадмiнiстрацiї (є положення про Кадрову комiсiю райдержадмiнiстрацiї). Так це й було ще в 2006 роцi (стаття "Подведение итогов" в газетi "Советское Приднестровье" вiд 5 сiчня 2006 року). В цiй позицiї райдержадмiнiстрацiя сама собi протирiчить, посилаючись лише на Регламент; є ще й Закон України "Про мiсцевi державнi адмiнiстрацiї" (Ст. 2. Основнi завдання мiсцевих державних адмiнiстрацiй. Мiсцевi державнi адмiнiстрацiї в межах вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi забезпечують: 2) законнiсть i правопорядок, додержання прав i свобод громадян. Ст.3. Принципи дiяльностi мiсцевих державних адмiнiстрацiй. Мiсцевi державнi адмiнiстрацiї дiють на засадах: вiдповiдальностi перед людиною i державою за свою дiяльнiсть; верховенства права; законностi; прiоритетностi прав людини; гласностi; поєднання державних i мiсцевих iнтересiв. Ст.25. Повноваження в галузi забезпечення законностi, правопорядку, прав i свобод громадян. Мiсцева державна адмiнiстрацiя: 8) забезпечує виконання законодавства щодо нацiональних меншин i мiграцiй, про свободу думки i слова, свободу свiтогляду i вiросповiдання.).
  
  З метою всебiчного та справедливого висвiтлення справи вважаю необхiдним затребувати до суду такi документи:
  1. Вiд районної державної адмiнiстрацiї - списки службових телефонiв спiвробiтникiв, штатнi розписи, вiдомостi на отримання зарплати (все за сiчень 2005, сiчень 2006, сiчень 2007, сiчень 2008 рокiв); розпорядження про змiни у штатному розпису райдержадмiнiстрацiї (скорочення посад, їх перейменування) за перiод з сiчня 2005 року по теперiшнiй час (в тому числi, розпорядження райдержадмiнiстрацiї вiд кiнця березня - початку квiтня 2007 року про скорочення-перейменування ряду посад, в тому числi й моєї - начальника вiддiлу органiзацiйної та кадрової роботи райдержадмiнiстрацiї); протоколи кадрової комiсiї та колегiй райдержадмiнiстрацiї, де розглядалися питання затвердження кадрового резерву з сiчня 2005 року по теперiшнiй час.
  2. Вiд Центру зайнятостi - копiї подань райдержадмiнiстрацiї про скорочення посад - за перiод з сiчня 2005 року по теперiшнiй час.
  Свiдками у моїй справi закликаю виступити:
  Абрамського Валерiя Трифоновича - директора Салганської школи, який судився з вiддiлом освiти райдержадмiнiстрацiї у 2008 роцi у справi про поновлення на посадi; Брюзгiну Тетяну Олександрiвну - колишнього головного архiтектора району; Вахмянiна Сергiя Васильовича - колишнього начальника вiддiлу з питань надзвичайних ситуацiй райдержадмiнiстрацiї; Гавриленка Валерiя Олексiйовича - колишнього адмiнiстратора дозвiльної системи Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї; Гамара Валерiя Iвановича - колишнього головного спецiалiста юридичного вiддiлу райдержадмiнiстрацiї; Гратiй Олександра Iвановича - колишнього головного спецiалiста-агронома управлiння агропромислового розвитку райдержадмiнiстрацiї; Дюльгера Федiра Iллiча - заступника голови Бiлгород-Днiстровської районної ради, колишнього начальника сектору рослинництва управлiння агропромислового розвитку райдержадмiнiстрацiї; Iгумнова Павла Михайловича - заступника голови Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї, який судився з цiєю ж райдержадмiнiстрацiєю у 2006 роцi у справi про поновлення на посадi; Качалку Iвана Трохимовича - колишнього начальника iнспекцiї ДАБК; Македонського Олександра Георгiйовича - секретаря виконкому Бiлгород-Днiстровської мiської ради, колишнього заступника керiвника апарату, начальника вiддiлу органiзацiйної i кадрової роботи райдержадмiнiстрацiї; Михайловського Олександра Олександровича - начальника вiддiлу управлiння працi та соцiальної полiтики райдержадмiнiстрацiї; Оверченко Ольгу Олександрiвну - колишнього головного спецiалiста вiддiлу у справах молодi та спорту райдержадмiнiстрацiї; Принц Олену Миколаївну - колишнього головного спецiалiсту вiддiлу освiти райдержадмiнiстрацiї; Тома Вiктора Яковлевича - заступника начальника управлiння агропромислового розвитку Бiлгород-Днiстровської райдержадмiнiстрацiї, який судився з цiєю ж райдержадмiнiстрацiєю у 2008 роцi у справi про поновлення на посадi; Шемелюка Миколу Євгеновича - колишнього головного спецiалiста вiддiлу органiзацiйної i кадрової роботи райдержадмiнiстрацiї...
  
   Заявляю: районна державна адмiнiстрацiя намагається пiд приводом боротьби iз наклепом, неправдивою iнформацiєю виробити прецедент, який дозволить їй надалi уникати будь-якої публiчної критики. А влада повинна бути вiдкритою та публiчною й зобов"язана захищати права i свободи громадян, в тому числi й на свободу думки i слова, на вiльне вираження своїх поглядiв i переконань (ст.ст. 3,15,34 Конституцiї України).
  
  На жаль, теперiшнi часи в Українi можна порiвняти лише iз середньовiччям - феодальна роздрiбненiсть Великого Князiвства: князi та князьки шматують князiвство, дiлять землi, майно, грабують народ, який мовчить, спiває й танцює, виїжджає на заробiтки за кордон або спивається й вимирає; швидко багатiють однi - старцюють другi; Великий Князь ворогує iз Великою Радою та Верховним Вiзиром, останнi мiж собою; з метою вiдволiкання народу вiд вирiшення нагальних потреб, маскування дiйсних своїх намiрiв - розтягують країну на Схiд та Захiд, пiдгодовуючи Центр, щоб той мовчав...
   Що робити козацтву, яке завжди було становим хребтом нацiї, її оберегом та надiєю?
  Ми маємо просто чесно робити й бути поводирем громади: виховувати, передусiм у собi, духовнiсть; формувати на позитивних прикладах молодь, гартувати її; допомагати слабим; захищати-пiдтримувати Лицарiв нацiї; робити лише добро, не чекаючи винагороди; й жити Вiрою, Надiєю, Любов"ю, не тримаючи образи на безтолкову мовчазну масу, плекаючи з неї народ. Тому я й виступив iз статтею в газетi "Советское Приднестровье" Љ78 вiд 17 липня 2008 року...
  
   Iз всього кошмару обвинувачень на мою адресу (та козацтва!) я роблю такий висновок вiршем української поетеси Лiни Костенко:
  
  Слова уже не вiрують словам
  I мружаться од правди,
  Як од сонця...
  Проснiться, люди!
  Це поганi сни.
  Нове столiття в шибку заглядає,
  Той самий гад, тi ж самi казани,
  Лиш iнший диявол дрова пiдкидає...
  
   Й останнє:
  Ми всi пишемо нашу сучасну iсторiю; я лише занотовую її! I все, що вiдбувається - вже є в книгах! Зi всiма прiзвищами i подiями! Сотнями екземплярiв в бiблiотеках! Як зреагують на правду нашi сусiди, близькi та знайомi, дiти, онуки, правнуки?
  З повагою, "пiдривник державного ладу в Українi взагалi"
  козак Тимофєєв Валерiй Якович.
  
  
  ОТРИМАННI ЗНАННЯ - ВПЕВНЕНI ДIЇ
  
   ... В особливостi розвитку козацьких органiзацiй Бiлгород-Днiстровського району до цього часу була фрагментарнiсть їх вiдносин з державними iнституцiями мiсцевого рiвня. Ця невизначенiсть та нерозумiння у вiдносинах протягом останнiх десяти рокiв не давала змоги козацьким органiзацiям залучати додатковi кошти iз мiсцевих бюджетiв для органiзацiї проведення своїх програм в Бiлгород-Днiстровському районi, спрямованих на здiйснення заходiв щодо вiдродження i розвитку iсторичних, патрiотичних, господарських та культурних традицiй українського козацтва.
   Отаман-генерал-хорунжий козацької органiзацiї Днiстровська Сiч Чорноморського козацького вiйська Українського козацтва В.Я. Тимофєєв прийняв участь у другому тренiнгу на тему "Представництво iнтересiв та захист прав" першої тренiнгової хвилi в рамках Проекту "Покращення доступу сiльського населення до правосуддя", на якому роз"яснювались мiсце i роль громадян, органiв державної влади i мiсцевого самоврядування, громадських органiзацiй у громадянському суспiльствi, а також цiлi, головнi принципи, механiзми i методи представництва та захисту прав. Пiдсумовуючи очiкування вiд тренiнгу, учасники висловлювали свої думки з приводу використання отриманих знань i Тимофєєв В.Я. сказав: "Тепер я знаю, що менi треба робити".
   В результатi активiстами козацьких органiзацiй за iнiцiативи Тимофєєва В.Я. було пiдготовлено i прийнято Бiлгород-Днiстровською районною державною адмiнiстрацiєю розпорядження Љ 892/2007 вiд 04.06.2007 р. "Про координацiйну раду з пiдтримки i розвитку Українського козацтва". До складу ради увiйшли 3 учасники тренiнгiв - Тимофєєв В.Я., Кривенко А.К. i Щербина Ю.I. Логiчним продовженням роботи координацiйної ради стало прийняття в районi "Програми розвитку Українського козацтва в Бiлгород-Днiстровському районi на 2008-2010 роки", в якiй передбаченi напрямки, форми та шляхи трансформацiї взаємовiдносин мiсцевих органiв влади та осередкiв Українського козацтва, передбачаються обсяги фiнансування Програми органами виконавчої влади пiд час складання проектiв районного бюджету на вiдповiдний рiк та багато iншого. За цей перiод козацька органiзацiя виграла i реалiзувала невеликий грант, в рамках якого були проведенi тренiнги з учнiвського самоврядування в сiльськiй мiсцевостi - "козак-лiдер" в 10 школах району, в яких використовувались знання, отриманi на тренiнгах, якi проводились за програмою Проекту "Покращення доступу сiльського населення до правосуддя". На одному з тренiнгiв Тимофєєв В.Я. з групою складав ключове повiдомлення за мотивами казки "Колобок", яке звучало так: "Не чекай мене лиска, я вже не "колобок", а "кубик"!". Перефразувавши цю фразу, тепер можна сказати, що Козаки не чекають, коли влада зверне на них увагу, або залучить до будь-яких заходiв, а знають, яким чином вони можуть зобов"язати її це робити в своїх iнтересах.
  
  ПОСВЯТА У КОЗАКИ
  
   Вiдбулася посвята у козаки отамана Шабського куреня Заднiстрової Сiчi Чорноморського козацького округу - Чорноморського козацького вiйська Скибенка Миколи Пилиповича. Пан Микола - "афганець", кавалер Ордену Червоної Зiрки, двох медалей "За Звитягу", багатьох iнших медалей.
  Посвяту проводили - отаман Заднiстрової Сiчi генерал-осавул Українського козацтва В.Я.Тимофєєв; голова Бiлгород-Днiстровської районної Координацiйної ради з питань розвитку козацтва, заступник голови районної державної адмiнiстрацiї, полковник Українського козацтва П.М.Iгумнов; голова Ради старiйшин Заднiстрової Сiчi полковник Українського козацтва М.К.Маринеску.
  Згiдно з рiшенням Ради отаманiв Заднiстрової Сiчi, отаман Шабського куреня приступив до формування структури козацької територiальної одиницi.
  
  ВОТ ОНИ, ПРИМЕРЫ МУЖЕСТВА, ОТВАГИ!
  
  Сегодня речь пойдет о воинском долге, личном подвиге людей, по воле судьбы и по приказу Родины выполнявших свiй интернациональный долг в Афганистане. Воины-интернационалисты совершили тысячи личных подвигов и достойны признательности и уважения свого народа!
  2 апреля 1986 года Николай Скибенко был откомандирован в Туркестанский военный округ 14 армии, которая дислоцировалась на територии Афганистана, командиром подразделения по ремонту стрелкового и артиллерийского вооружения. Выполнение заданий проходило под прицельным огнем вражеских минометов, пулеметов, другой боевой техники. Первое боевое задание было сложным, ьно от его выполнения зависела возможность наблюдения и обстрела позиций противника. Командир бригады полковник Раевский отдал приказ разобрать орудие гаубицу Д-30, 5 тонн весом, погрузить на вертолет и перевести на господствующую высоту 3200 метров - "пилотку" - удачное место для наблюдений и обстрела позиций противника. Задание было с успехом выполнено, орудие доставлено на уникальную высоту.
  Второе боевое задание требовало немалых усилий авиации, связистов, наземних подразделений и подразделений по ремонту стрелкового вооружения. Населенный пункт Бараки находился под обстрелом с высот. 6 марта 1987 года Николай Скибенко получил приказ установить орудие и доставить на висоту 2700 м для упреждения обстрелов противника. Во время выполнения задания возникла проблема подъема второй части орудия, которую пришлось решать под методичным обстрелом с позиций противника. Сборка орудия была призведена в рекордные сроки - за сутки. Снова начался минометный обстрел, но работу не прекращали. Пришло время проверки орудия. На войне противник и цели реальне. Орудие, собранное в боевых условиях, проверили на боевой цели мастерски, попаданием одного снаряда.
  С этого времени Миколай Скибенко стал получать команды лично от командующего генерала Б.Громова. Дважды встречался с генералом Громовым во время боевых действий. От командующего Громова в мае-июне 1987 года Николай Скибенко получил задание - над тропой в районе провинции Хост на господствующей высоте установить орудие. Задание выполнялось в два этапа с переправкой орудий, боеприпасов. Два вертолета МИ-8 и МИ-24 осуществляли прикрытие с воздуха. Доставка орудия выполнялась также на вертолете. Достигнув намеченной высоты, пилот МИ-8 столкнулся с трудностью посадки вертолета на высоте, шасси которого на высоте не вмещались. В такой ситуации возможно было проводить отгрузку только на весу вертолета, на одном шасси, скатывая орудие с подвесного состояния. Другим вариантом было - заменить экипаж болем опытным. Героизмом было принять правильное решение и не ставить под удар выполнение важного задания. Пилот запросил "землю" и получил разрешение возвращаться на базу. На задание вылетел более опытный экипаж и отгрузил орудие. Начался шквальный обстрел противника из минометов.
  - Нас обстреливали, буквально не давали поднять голову, - вспоминает Николай Филиппович. - Приняли решение собрать части орудия поодаль, а затем выкатывать его на высоту. Огонь не прекращался, нужна была отвлекающая цель. Сержант-доброволец на краю хребта принимал огонь на себя. Это позволило собрать орудие. 6 часов - рекорд сборки.
  За выполнение боевого задания Миколай Скибенко награжден медалью "За боевые заслуги". В боевых условиях проводилась сборка, ремонт, техобслуживание артиллерийских орудий.
  - Б.Громов в августе 1986 года проводил боевую операцию в районе горы Алихейль. Перед нами стояло задание не дать проникнуть в нашем направлении наємникам из Саудовской Аравии - оборонительная задача. Во время операции возникла необходимость сбить с высот противника, поливающего огнем. Задание было выполнено, - вспоминает Миколай Скибенко. - В декабре 1987 года была проведена операция "Магистраль" в провинции Хост. Операцию проводил командуючий армией Громов и главнокомандующий сухопутними войсками Вареник. Эту операцию освещали журналисты европейских стран. Задача заключалась в том, чтобы не дать пройти группировке Гульбидина. И она была выполнена. Была доставлена гуманитарная помощь населению, и начался отход советских колонн. Впереди шли саперы, сама колонна, завершали колонну ремонтники - 56 бригада.
  Николай Скибенко уходил последним. Поступила команда вернуться назад на 4 км и забрать БМП, застрявший по техническим причинам. Вернулись. Забирать БМП нужно было быстро, так как охранение уже снято, вечерело, а значит - опасность остаться ночью в горах. Помощь экипажу была оказана, дальнейшей задачей было присоединиться к колонне. Наступила ночь, температура упала, ручьи в горах застыли. Свою группу Николай Филиппович догнал, стали двигаться на перевал, а на гусеницах появилось обледенение, обычное дело в ночную пору, так как температура опускается до минус 14 градусов. Это означало остаться ночью в горах, по соседству с неприятелем, оторванными от основной колонны. На помощь вышло подкрепление, которое подошло вовремя. Ночь была неспокойной. В 24.00 поступил приказ снять охранение, которое направлялось на охрану штаба армии с тыла. Перед оставшимися воинами в горах стояла задача выжить до утра. Н.Скибенко отдал приказ:
  - Курить запрещено, покинуть транспортные средства, окопаться поодаль в снегу.
  Утром завязался бой. Вызвали подкрепление. Герои держали оборону в кратковременном бою под шквальным огнем. Авиация, вертолеты МИ-24 поддержали и отбили атаку. После этого была сформирована колонна. В 15.00 вышли на высоту Сатикандал, где их лично встречал командующий армией Б.Громов. Во время выполнения задания сохранены жизни всех военнослужащих. В 1990 году 23 февраля за выполнение этого задания Николаю Скибенко был торжественно вручен орден Красной Звезды.
  Таким был трудный боевой путь Николая Филипповича. Н.Скибенко награжден тремя боевыми наградами: медалями "За Отвагу", "За боевые заслуги" и орденом Красной Звезды.
  Н.Петренко, учитель истории, Шабо.
  
  
  ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
  
  КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ
  
   В День Українського козацтва у Великiй залi райдержадмiнiстрацiї вiдбулося урочисте зiбрання козакiв пiд головуванням отамана Заднiстрової Сiчi Валерiя Тимофєєва.
   Привiтали козакiв заступник голови райдержадмiнiстрацiї, голова Координацiйної ради з питань розвитку козацтва Павло Iгумнов, заступник голови районної ради Федiр Дюльгер.
   Зараз в районi бiльше тисячi козакiв й їх кiлькiсть iз кожним роком зростає. Це мiцна та сильна органiзацiя, яка може виконати багато завдань, головна з яких - охорона громадського порядку.
   Закликав козакiв виховувати молодь в патрiотичному дусi Ф.Дюльгер.
   На честь Дня Українського козацтва почесними грамортами нагородженi директори шкiл козацько-лицарського виховання - Т.Тома (Долинiвка), Л.Васелiнга (Петрiвка), О.Вдовиченко (Вигiн), В.Вронська (Адамiвка), педагоги I.Мельникова (Салгани), В.Чумаченко (Випасне), козаки - М.Врублевський, В.Бiлоус, П.Городниченко та iн. Орденом "За розбудову України" нагородженi В.Смаковський, В.Лукашевський, В.Єремєєв, В.Воробйов.
   На святi урочисто посвятили в берегинi та козаки педагогiв М.Долгошеєнко, I.Мельникову, Ю.Щербину. А.Кривенка.
  Н.Зайко.
  
  ПЛАН СВЯТКУВАННЯ ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА 12-14.10.2008
  
   I. 11.10.2008. 10.00. УРОЧИСТИЙ ПРИЙОМ КОЗАКIВ У ГОЛIВ ОБЛАСНОЇ АДМIНIСТРАЦIЇ ТА ОБЛАСНОЇ РАДИ. ОДЕСА. ЗАЛА ПРИЙОМIВ ОБЛАСНОЇ РАДИ ТА ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМIНIСТРАЦIЇ.
   II. 12.10.2008. 11.00. УРОЧИСТОСТI, ПРИСВЯЧЕНI ДНЮ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА. ОДЕСА. ПАМ"ЯТНИК А.ГОЛОВАТОМУ. ОДЕСА.
  III. 14.10.2008. 07.00. УРОЧИСТЕ БОГОСЛУЖIННЯ В ХРАМАХ РАЙОНУ ТА МIСТА ЗА УЧАСТЮ КОЗАКIВ (ПРАВОСЛАВНI ХРАМИ РАЙОНУ ТА МIСТА).
  IV. 14.10.2008. 10.00. УРОЧИСТИЙ ПРИЙОМ У ГОЛIВ РАЙДЕРЖАДМIНIСТРАЦIЇ ТА РАЙРАДИ (ВЕЛИКА ЗАЛА РАЙОННОЇ РАДИ).
  1. Слово про козацтво Заднiстров"я. Отаман Заднiстрової Сiчi, генерал-осавул УК В.Я.Тимофєєв.
  2. Поздоровлення Козакiв та Берегинь. Заступник голови Бiлгород-Днiстровської районної державної адмiнiстрацiї, голова Бiлгород-Днiстровської районної Координацiйної ради з питань розвитку Українського козацтва П.М.Iгумнов; заступник голови Бiлгород-Днiстровської районної ради Ф.I.Дюльгер.
  3. Нагородження Берегинь та Козакiв грамотами райдержадмiнiстрацiї та райради: Берегиня Українського козацтва, директор Долинiвської ЗОШ I-II ступенiв "Школа козацько-лицарського виховання" Тома Тетяна Iванiвна; Берегиня Українського козацтва, директор Петрiвської ЗОШ I-II ступенiв "Школа громадянського становлення" Васелiнга Людмила Дмитрiвна; Берегиня Українського козацтва, директор Вигiнської ЗОШ I-II ступенiв "Школа духовно-фiзичного розвитку" Вдовиченко Олена Михайлiвна; Берегиня Українського козацтва, директор Адамiвської ЗОШ I-II ступенiв "Школа козацько-лицарського виховання" Вронська Валентина Миколаївна; Берегиня Українського козацтва, заступник директора Салганської ЗОШ I-II ступенiв "Школа козацько-лицарського виховання" Мельникова Iрина Дем"янiвна; Берегиня Українського козацтва, учитель Випаснянської ЗОШ I-II ступенiв "Школа життєвої компетенцiї" Чумаченко Валентина Миколаївна; Полковник Українського козацтва, Генеральний Суддя Буджацької Сiчi Устименко Борис Iванович; Полковник Українського козацтва, голова Ради старiйшин Заднiстрової Сiчi Маринеску Микола Костянтинович; Полковник Українського козацтва, отаман 1-го Бiлгород-Днiстровського полку iм. П.Орлика Врублевський Микола Васильович; Полковник Українського козацтва, отаман Бiлгород-Днiстровiської паланки Городецький Леонiд Григорович; Полковник Українського козацтва, отаман Бiлгород-Днiстровського районного осередку ЧКЗ Бiлоус Володимир Петрович; Полковник Українського козацтва, отаман Окремого куреня iм. С.Бiлого Городниченко Петро Максимович; Полковник Запорозького козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Возний Микола Михайлович; Полковник Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Черв"як Олександр Олександрович; Осавул Українського козацтва, член Ради старiйшин Заднiстрової Сiчi Редько Анатолiй Iванович; Осавул Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Павлюк Василь Васильович; Осавул Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Лелеченко Iгор Альбертович; Осавул Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Сокорєв Юрiй Олександрович; Осавул Українського козацтва, отаман Адамiвського куреня Заднiстрової Сiчi Кульчицький Анатолiй Олексiйович; Осавул Українського козацтва, учитель Випаснянської ЗОШ I-III ступенiв "Школа вiйськово-патрiотичного виховання" Кривенко Анатолiй Кирилович; Осавул Українського козацтва, учитель Старокозацького НВК iм. Л.Українки "Школа розвитку" Щербина Юрiй Iванович; Курiнний Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Нiколайчук Юрiй Олексiйович; Сотник Українського козацтва, радник отамана Заднiстрової Сiчi Куликов Руслан Костянтинович.
  4. Нагородження козакiв Заднiстрової Сiчi орденом "За розбудову України": Полковник Українського козацтва, Хорунжий Заднiстрової Сiчi Лукашевський В"ячеслав Васильович; Полковник Українського козацтва, Отаман Бiлгород-Днiстровського куреня Заднiстрової Сiчi Смаковський Володимир Миколайович; Полковник Українського козацтва, Отаман Бритiвського куреня Заднiстрової Сiчi Єремєєв Вiктор Iллiч; Полковник Українського козацтва, Радник отамана Заднiстрової Сiчi Воробьев В"ячеслав Миколайович.
  Вiдповiдальнi за нагородження - оргвiддiли райдержадмiнiстрацiї та райради (начальник оргвiддiлу райдержадмiнiстрацiї Н.Я.Солош; начальник оргвiддiлу райради В.Я.Тимофєєв), штаб Заднiстрової Сiчi (Отаман Заднiстрової Сiчi, генерал-осавул УК В.Я.Тимофєєв; Хорунжий Заднiстрової Сiчi, полковник УК В.В.Лукашевський; Голова Ради Старiйшин Заднiстрової Сiчi, полковник УК М.К.Маринеску; отаман Бiлгород-Днiстровського куреня, полковник УК
  5. Урочисте посвячення в Берегинi та Козаки.
  Заступник директора Долинiвської школи М.I.Долгошеєнко, заступник директора Салганської школи I.Д.Мельникова, учитель Старокозацької школи Ю.I.Щербина, учитель Випаснянської школи Љ2 А.К.Кривенко. Вiдповiдальний - штаб Заднiстрового козацтва.
  V. 12.00. ЗАСIДАННЯ РАДИ ЗАДНIСТРОВОЇ СIЧI (ПРИМIЩЕННЯ ШТАБУ ЗАДНIСТРОВОЇ СIЧI).
  1. Доповiдь "Основнi завдання на сучасному етапi розвитку козацького громадського руху". Концепцiя розвитку Заднiстрової Сiчi. Отаман Заднiстрової Сiчi, генерал-осавул УК В.Я.Тимофєєв. 2. Обговорення доповiдi. Штаб Заднiстрової Сiчi. 3. Прийняття рiшення Ради Заднiстрової Сiчi, його роздрук та розсилка до куренiв. Вiдповiдальний - штаб Заднiстрової Сiчi.
  
  ПРИСВОЄННЯ ЗВАНЬ КОЗАКАМ ЗАДНIСТРОВ"Я
   Унiверсалом Головного отамана Українського козацтва пiдтверджено повноваження та звання Отамана Заднiстрової Сiчi, генерал-осавула УК Тимофєєва В.Я.
  Унiверсалом Гетьмана Українського козацтва за видатнi особистi заслуги перед Українським козацтвом у справi захисту незалежностi, територiальної цiлiсностi, обороноздатностi, безпеки України, а також у справi вiйськово-патрiотичного виховання молодi - надано козацькi вiйськовi звання:
  Полковнику УК Iгумнову П.М., Раднику Верховного отамана ЧКО ЧКВ - генерал-хорунжий УК;
  Осавулу УК Тимофєєву В.В., Отаману Окремого куреня Заднiстрової Сiчi - полковник УК;
  Курiнному УК Щербинi Ю.I., Отаману Старокозацького куреня Заднiстрової Сiчi - осавул УК;
  Курiнному УК Кривенко А.К. Отаману Випаснянського куреня Заднiстрової Сiчi - осавул УК;
  Курiнному УК Ушанову С.М., Отаману Мистецького куреня Заднiстрової Сiчi - осавул УК;
  Курiнному УК Скибенко М.П., Отаману Шабського куреня Заднiстрової Сiчi - осавул УК;
  Бунчужнiй УК Ушановiй С.В., Берегинi Мистецького куреня Заднiстрової Сiчi - сотник УК.
  НАГОРОДЖЕННЯ КОЗАКIВ ЗАДНIСТРОВ"Я
  За видатнi заслуги та активну участь у вiдродженнi iсторико-культурних i господарських традицiй Українського козацтва нагороджено Мiжнародним Козацьким орденом "За розбудову України":
  Генерал-осавула УК, Отамана Заднiстрової Сiчi Тимофєєва В.Я.;
  Полковника УК, Отамана Переможненського куреня Заднiстрової Сiчi Смаковського В.М.;
  Полковника УК, Хорунжого Заднiстрової Сiчi Лукашевського В.В.;
  Полковника УК, Отамана Бритiвського куреня Заднiстрової Сiчi Єремєєва В.I.;
  Полковника УК, Радника Отамана Заднiстрової Сiчi Воробйова В.М.;
  Осавула УК, Отамана Мистецького куреня Заднiстрової Сiчi Ушанова С.М.
  
  Нагороджено Мiжнародним Козацьким орденом Лицарської звитяги:
  Генерал-хорунжого УК, Радника Верховного Отамана ЧКО ЧКВ Iгумнова П.М.;
  Полковника УК, Отамана Окремого куреня Заднiстрової Сiчi Тимофєєва В.В.;
  Сотника УК, Берегиню Мистецького куреня Заднiстрової Сiчi Ушанову С.В.
  
  
  КОЗАКУ - НАЙПЕРШЕ ВОЛЯ! КОЗАКУ - НАЙПЕРШЕ ЧЕСТЬ!
  
   Плануючи поїздку по козацьким органiзацiям вiд Днiстра до Дунаю, написав статтю й розiслав її по районним газетам Буджаку (9 районiв).
  
  Для чого нам сьогоднi козацтво? Людей будити!
  
  "Протягом кiлькох столiть тривала на нашiй землi доба, названа козацькою ерою. Як багато важила вона в iсторiї України, свiдчить той факт, що нас, українцiв, i сьогоднi звуть у свiтi козацьким народом. Та й самi ми не втратили духовного зв"язку з лицарями-козаками. Хiба ж випадково й досi називаємо козацькими свої степи, свої пiснi й журбу, силу i свiй характер? (Вступ до шкiльного пiдручника з iсторiї України. 8 клас.).
   Iсторiя вчить: поки козацтво було могутньою суспiльною культуротворчою, морально-духовною, нацiонально-патрiотичною потугою, доти Україна зберiгала свою незалежнiсть чи автономнiсть. Козацтву самою iсторiєю судилося вiдiграти роль вирiшальної сили у вiдродженнi нацiї-держави, захистi демократiї i свободи, гуманiзму, найвищого рiвня - конституцiйної, правової культури.
   Багатогранною була дiяльнiсть козакiв - як звитяжних воїнiв, вiльнолюбивих громадян, полiтичних i державних дiячiв, умiлих господарiв землi, досвiдчених хлiборобiв, творцiв мистецтва, мудрих вихователiв дiтей.
   Дика i темна, свавiльна, гультяйська сила, як атестували козацтво недруги України, цiєї мiсiї виконати не могла.
   Нагадаймо свiдчення Дмитра Яворницького: на Сiч приймали лише тих, хто визнавав православну вiру, спiлкувався українською мовою, брав присягу захищати до останнього подиху людину, родину, вiйськове товариство й Україну та за них бути готовим вiддати й життя. Iноземцi вiдзначали: козацтво породило найвидатнiший феномен лицарства, патрiотизму, честi - духовне побратимство, їм не вдалося зафiксувати жодного випадку зради цього типу родства!
   I цiлком зрозумiло, що такий тип людей не мiг з"явитися сам собою, з нiчого.
   Вирiшальну роль у кристалiзацiї українського характеру вiдiграли козацька батькiвська педагогiка, освiта, громадське життя (Круг) - що передбачали самопiзнання та самореалiзацiю, особову й нацiонально-релiгiйну самосвiдомiсть, фiлософiю жити по-людськи: чесно i совiсно, патрiотично й професiонально, на засадах демократiї i свободи, красиво i просто.
   Славетний Байда Вишневецький не тiльки поборює вiйськову потугу татар i туркiв, а й гордо вiдкидає компромiс (навiть в iм"я життя) з поневолювачами народу ("Вiра твоя, - кидає вiн у вiчi султановi - погана, - тож волiю умерти, але не бути у спiлцi з тобою!"). В iм"я розквiту народу Петро Сагайдачний з усiм своїм кошем вступає до Київського освiтнього братства; Богдан Хмельницький сприяє розвитку Києво-Могилянської академiї; багато полковникiв здобуває освiту в зарубiжних унiверситетах. Iван Мазепа будує освiтнi заклади та храми; Пилип Орлик творить найдемократичнiшу та найгуманiстичнiшу в Європi Конституцiю; Кирило Розумовський докладає максимальних зусиль для створення в Батуринi унiверситету, очолює росiйську академiю наук i здобуває всеєвропейське визнання.
   Нiщо не повертається в традицiйних формах, час диктує свої. Не всi форми вiдповiдають сучасностi i в козацькiй дiяльностi: нинi iнший тип виробничих вiдносин, побуту, потреб та свiдомостi. Але козацький дух не втрачає сили, енергiї, цiлеспрямованостi. Тому не можуть не використовуватися основнi принципи козацтва: любов до сiм"ї, роду i нацiї; до рiдної природи, оселi, землi; дух лицарства i волелюбностi, життєносний дух побратимства; дух особової, соцiальної i нацiональної самосвiдомостi, гiдностi та честi...
   Завдання, якi ставлять перед собою керiвники Заднiстрової Сiчi - нести в маси українознавчу iнформацiю, утверджувати демократичнi засади життя, дисциплiну i порядок, правовi i моральнi норми, культуру поведiнки; боротися з алкоголiзмом, наркоманiєю, злочиннiстю, iншими суспiльними хворобами, бо у перiод моральної кризи, дегероїзацiї i деморалiзацiї значної частини нашого суспiльства козацько-лицарськi традицiї, козацька сiмейне, шкiльне i соцiальне життя високо тримають стяг вершинних нацiональних i загальнолюдських цiнностей, здобуткiв елiтних прошаркiв рiдного народу, лицарської духовностi.
  Головна мета козацьких громадських органiзацiй - формувати вiльнолюбиву i незалежну особистiсть, козака-лицаря, мужнього громадянина, сутнiсть якого розкриває мiжнародне козацьке гасло: "Душу - Боговi! Життя - Батькiвщинi! Серце - людям! Честь - нiкому!"
  
  Душу - Боговi! Кодекс лицарської духовностi Українського козацтва.
  Дедалi бiльше полiтичних i культурних дiячiв, учителiв, батькiв звертаються до християнських моральних цiнностей як найбiльш стiйких, унiверсальних, не пiдвладних полiтичнiй та iдеологiчнiй кон"юнктурi. Це означає, що сучасне українське суспiльство поступово пiдходить до визнання й опанування етичних основ християнства, вiд яких воно було штучно вiдлучене протягом багатьох десятилiть i до яких у бiльшостi людей навiть було сформовано рiзко негативне ставлення.
  Нiхто не буде сперечатися, що Церква є носiєм духовностi. Так воно i є, адже те, чого навчають тут, спрямоване на забезпечення нашого духовного добробуту, i найперше гармонiї нашого внутрiшнього свiту. Багато людей вiдвiдують храми, вважають себе вiруючими i повага до традицiй та релiгiї свого народу стримує багатьох з них вiд хибних крокiв. Свою роль тут вiдiграє i громадська думка, а тому людина буде намагатися жити i дiяти так, щоб не було соромно перед людьми.
  Лише розвинута моральнiсть, лише прийняття абсолютних вiчних норм спiвжиття допоможе у потрiбну годину людинi - вона не буде вагатися, втримається, не пiде на умовляння, адже матиме приписи на всi випадки життя. А нагородою буде чисте сумлiння та гармонiя внутрiшнього свiту...
  Формування духовностi як основної якостi козака, визначення його духовних прiоритетiв, обґрунтування системи цiнностей, на яких має базуватися життя - основнi напрямами нашої роботи з духовного формування козака-лицаря.
  
  Життя - Батькiвщинi! Кодекс лицарської звитяги Українського козацтва.
  Козак: готовий боротися до загину за волю, честь i славу України; нехтувати небезпекою, коли справа стосується життя рiдних, друзiв, побратимiв, долi Матерi-України; з презирством i ненавистю ставиться до ворогiв, прагне визволити рiдний край вiд чужих заброд-завойовникiв; умiє доводити наукову неспроможнiсть ворожих iдей i теорiй, спрямованих на послаблення Української держави, на приглушення нацiональної свiдомостi i самосвiдомостi, та встановлення нацiональної несправедливостi i нерiвноправностi; здатний вiдстоювати в будь-яких обставинах життя рiдну мову, культуру, мистецтво, духовнi традицiї, гiднiсть i гордiсть свого та iнших народiв; виявляє героїзм, подвижництво в творчiй працi i в бою в iм"я свободи i незалежностi України; вiдстоює своє право бути господарем на рiднiй землi, володарем нацiональних багатств, готовнiсть нiкому не давати на поталу своєї материзни i дiдизни; здатний i готовий займатися постiйно, в тому числi i в години можливого лихолiття, народотворчою i нацiотворчою дiяльнiстю, будiвництвом i змiцненням Української держави.
  
  Серце - людям! Заповiдi милосердя Українського козацтва.
  Козак: готовий допомагати найслабшим, найбеззахиснiшим - дiтям, створювати умови для їхньої радостi, попереджувати їхнi страждання, замiнювати їм у разi необхiдностi батька i матiр, брата i сестру; всебiчно допомагає сиротам, вдовам, бабусям i дiдусям, турботливо ставиться до безпомiчних, постiйна їм матерiально пiдтримує; надає допомогу хворим, iнвалiдам, потерпiлим вiд злих людей, стихiйних сил природи; здатний до спiвчуття, жалю до людей, якi потрапили в бiду; готовий допомагати будь-якiй людинi, щиро роздiлити з нею журбу, страждання, горе, зробити все для того, щоб їй стало легше.
  
  Честь - нiкому! Кодекс лицарської честi Українського козацтва.
  Козак: любить батькiв, вiрний у коханнi, дружбi, побратимствi, товаришуваннi, ставленнi до Батькiвщини, рiдного народу; готовий турбуватися про молодших, зокрема дiтей, усiх лiтнiх людей i людей похилого вiку; пiдкреслено шанобливо ставиться до матерi, дiвчини, жiнки, бабусi; виявляє непохитну вiрнiсть iдеям, принципам народної моралi, нацiональним i загальнолюдським цiнностям; вiдстоює свободу i незалежнiсть особистостi, народу, держави, єднiсть i соборнiсть українських земель; прагне роботи пожертвування на будiвництво храмiв, навчально-виховних закладiв, просвiтних установ, пам"яток iсторiї та культури; готовий проявляти принциповiсть i непримиреннiсть до зла, аморальностi i наступальнiсть у боротьбi з ними; здатний цiлеспрямовано й систематично розвивати фiзичнi i духовнi сили, зокрема непохитну силу волi i непоборну силу духу, можливостi свого органiзму, займатися самопiзнанням i самовдосконаленням; умiє скрiзь i всюди чинити шляхетно, виявляти доброчиннiсть, лицарськi чесноти, глибоку iсторичну пам"ять, нацiональну гiднiсть i гордiсть; турбується про розвиток нацiональних традицiй, звичаїв, обрядiв, бережливо ставиться до рiдної природи, землi, примножує її багатств; прагне внести якнайбiльший особистий внесок у пiдвищення добробуту рiдного народу, його матерiального i духовного рiвня.
  Статтю хочу закiнчити словами Б.Устименка - Генерального суддi Буджацької Сiчi: "Ми живемо у жорстокi i непередбаченi часи. Нiхто не знає, якi випробування чекають на нас i нащадкiв наших. В цьому свiтi, як i за часiв татарської навали, нiхто не рахується iз слабким та беззахисним. Тому ми, українцi, як i нашi героїчнi предки, мусимо бути сильними, розумними i непереможними. Тiльки так ми будемо здатнi зберегти себе, свiй народ i свою Батькiвщину.
  Слава Українi! Слава героям!"
  
  Групою козакiв-ентузiастiв створюється козацька енциклопедiя Буджаку. Зацiкавлених запрошуємо до спiвпрацi.
  Координати: тел. моб. 8097-466-7174, E-mail:Generalotaman@rambler.ru
  В.Тимофєєв, отаман Заднiстрової Сiчi.
  
  
  
  
  ЦИТАТА
  
   На сайтi газети "Аккерманские вести" розмiщено цитату з мого виступу на урочистостях, присвячених Дню Українського козацтва. Цитата, за монiторингом, стала такою, яку найбiльше читають мешканцi мiста та району.
  
   Валерий Тимофеев, генерал-лейтенант Украинского казачества: Украинское государство не сможет существовать без подлинного возрождения казачества не только в качестве объединений граждан, но прежде всего, как войсковой, военизированной структуры, обладающей самыми широкими полномочиями. Такое волевое решение может быть принято только центральными органами власти. Оно должно идти параллельно с укреплением казачьих организаций на иместах, с фозрождением эффективной системы военно-патриотического воспитания молодежи, выработки таких национальных идей, которые могли бы объединить все части нашей страны. Также настоятельно необходимо приобщать граждан Украины и прежде всего детей и молодежь к здоровому образу жизни и в этом роль казачества трудно переоценить. Мы должны созидать единый народ, а не довольствоваться лишь статистикой народонаселения. И это задача всего общества в цыелом. Местные органы власти могли бы играть здесь более активную роль. Ситуация, сложившаяся вокруг территориальных претензий Румынии к Украине, я имею ввиду вопросы принадлежности Бессарабии, Северной Буковины и острова Змеиный, только подчеркивают актуальность создания военизированного казачества.
  
  
  КОЗАЦЬКИЙ БУДЖАК
  (Арциз, Болград, Бiлгород-Днiстровський, Вилкове, Iзмаїл, Кiлiя, Ренi, Сарата, Тарутине, Татарбунари).
  
  Пiсля нас не буде нас, а справи козацькi залишаться...
  
   Генерал-осавул Українського козацтва В.Я.Тимофєєв побував в пiвденних районах Одеської областi (Заднiстрова, Бессарабська, Придунайська Сiчi) iз метою методичної допомоги мiсцевим районним та мiським козацьким органiзацiям (Арциз, Болград, Вилкове, Iзмаїл, Кiлiя, Ренi, Сарата, Татарбунари, Тарутине). Вiдбулися зустрiчi iз представниками громадських органiзацiй козацького спрямування (у тому числi й дитячих), головами районних Координацiйних рад з розвитку козацтва, вiдповiдальними працiвниками райдержадмiнiстрацiй та райрад, директорами районних та мiських бiблiотек, педагогiчним активом. Заздалегiдь у всiх районних газетах була надрукована стаття генерал-осавула з основних завдань розвитку козацтва на Буджаку (Арциз - "Арцизские вести", "Дело", Болград - "Вестник", "Дружба", Iзмаїл - "Дунаец", "Наша магала", "Придунайские вести", Кiлiя - "Дунайская заря", "Наше время", Ренi - "Ренiйський вiсник", Сарата - "Советская новь", Тарутине - "Знамя труда", Татарбунари - "Татарбунарський вiсник"), узгоджено графiк нарад. На зустрiчах наш земляк презентував та подарував районним й мiським бiблiотекам книги з питань методики козацько-лицарського виховання, iсторiї Заднiстрового козацтва ("Школа козацько-лицарського виховання", "Виховання козака-лицаря", "Козацький вишкiл", "Сучасне козацтво Пiвденноукраїнського Заднiстров"я", "Козацький громадський рух").
  
   Пiдтверджуючи правоту Нобелевського комiтету, який признає синусоїдальнiсть розвитку виключно важливим вiдкриттям сучасної цивiлiзацiї, в останнiй час багато уваги на Буджаку придiляється iсторiї козацтва, повторюючи на новому виткi етногенетичної спiралi розвиток iнтересу до витокiв нацiональної культури. Це характерне для етапу формування нацiональної елiти, патрiотичний настрiй якої спрямований на обґрунтування української державностi.
  За своєю суттю ми - козацька нацiя з прогресивними козацькими звичаями i традицiями. В нас дух козацтва живе в способi життя, дiяльностi й поведiнки, в розвитку козацьких форм самоврядування. Сприйняття козацтва як споконвiчної сили, що виборювала волю України, призвела до масовостi руху. Українське козацтво - єдина з громадських органiзацiй України, дiяльностi якої присвячено декiлька Указiв Президента України, Нацiональна програма розвитку. Тому актуально вивчення процесу становлення сучасного козацтва, його цiлей, сутностi козацького руху, мiсця його у розбудовi сучасної України ХХI столiття...
  
  Змiни геополiтичної ситуацiї (тероризм, територiальнi претензiї Румунiї до України - Буджак, о.Змiїний) висунули на порядок денний питання про додатковi гарантiї захищеностi та безпеки, територiальної, державної цiлiсностi, забезпечення мирного проживання населення, пiдтримки на достатньому рiвнi мобiлiзацiйних ресурсiв. Цими обставинами в теперiшнiй час продиктована увага державних структур до Українського козацтва. Вiдомо, що для iсторичних козацьких структур основним змiстом i суттю їхнього iснування була специфiчна вiйськова справа у вiдповiдних суспiльно-полiтичних та природно-географiчних умовах. Завдяки цьому на засадах архаїчних вiйськово-лицарських традицiй сформувалась комплексна система козацького вiйськового буття - козацько-лицарське мистецтво. Це мистецтво (специфiчне бойове мистецтво зi зброєю та на його основi - рукопаш; козацьке звичаєве право; елементи архаїчної вiйськової магiї; пiсенно-енергетична практика; особливе свiтосприйняття) i є сутнiстю української козацької спадщини. Через вiдродження i поширення основ вiйськово-лицарської спадщини ми можемо вести мову про реальне наслiдування, а отже i вiдповiднiсть сучасного козацтва iсторичним аналогам...
  
  Козацтво в мiстi та районi пройшло ряд етапiв розвитку:
  1988-1991 - "Перебудови" (створення неформальних козацьких гуртiв в Бiлгородi-Днiстровському, Адамiвцi).
  1992-1996 - "Перехiдний" (створення неформальних та формальних козацьких громадських органiзацiй, активiзацiя їх дiяльностi - Заднiстрове земляцтво Всесвiтньої спiлки козакiв - отаман М.Слепухiн, Адамiвський курiнь - отаман В.Тимофєєв; Буджацьке сiчове козацьке вiйсько - отамани I.Деордиця, кн. В.Долгорукий-Аргутинський, М.Скляренко; Бiлгород-Днiстровська паланка - отаман Л.Городецький; початок роботи iз вивчення козацької виховної спадщини в Бiлгород-Днiстровському училищi Пiвденноукраїнського державного педагогiчного унiверситету - викладачi В.Юрченко, В.Лобанова, О.Виштак, I.Головань).
  1996-2000 - "Реєстровий" (державна реєстрацiя козацьких громад, залучення козакiв до спiвпрацi iз владою; створення шкiл козацько-лицарського виховання та джурових осередкiв в школах - Долинiвськiй - Т.Тома, М.Долгошеєнко, Т.Молчанова; Старокозацькiй та Молозькiй - I.Лiсiцин; Адамiвський - В.Тимофєєв, П.Лавриненко, В.Гриценко, В.Вронська, Н.Галицька, К.Граждан, Р.Буравицька, I.Корженко; Випаснянськiй Љ1 - В.Гавриленко).
  Iз 2000 року - "Сучасний" (створення районної Координацiйної ради з питань розвитку козацтва при головi райдержадмiнiстрацiй - голова П.Iгумнов; прийняття районних заходiв (2002-2005 рр.) та Програми розвитку Українського козацтва (2008-2010 рр.); створення джурових осередкiв в школах: Турлацькiй - Т.Тодорова, В.Чумаченко, Л.Коваленко; Вигiнськiй - В.Бiленко, А.Берлiзов, О.Вдовиченко, М.Полiщук; Старокозацькiй - Ю.Щербина; Випаснянськiй Љ2 - А.Кривенко; Салганськiй - I.Мельникова; козацьких художнiх колективiв: духовий оркестр - С.Радченко; хор української народної пiснi "Мрiя" - I.Зорило; ансамбль української народної музики "Веселка" - М. та В. Нiкiруї; ансамбль української народної музики "Гроно" та гурт "Русичи" - Б.Нiкiруй; народна хорова капела - пошуково-дослiдницький фольклористичний гурт "Алкалiя" Будинку культури с. Старокозаче - В.Вареник; створення нових козацьких органiзацiй: Бiлгород-Днiстровський Кiш - отамани В.Гавриленко, О.Мица; Окружний полк iм. П.Орлика - отамани О.Царенков, М.Врублевський; Окремий курiнь iм. С.Бiлого - отаман П.Городниченко; курiнь Вiйська Запорозького - отаман М.Возний; районове товариство УКЗ - отаман В.Бiлоус; Заднiстрова Сiч - отаман В.Тимофєєв; жiноча громада - керiвник Л.Горлачова; вiйськово-спортивний клуб "Патрiот" - керiвник В.Гавриленко; клуб "Козачка" - керiвник О.Шепельська).
  Й надалi я прогнозую рiст кiлькостi козацьких органiзацiй та якостi їх роботи iз приходом у козацтво осiб - носiїв нових iдей.
  
  На жаль, високi духовнi набутки українського козацтва, його видатних представникiв - державних i полiтичних керманичiв, дiячiв науки i культури на сьогоднi залишаються невiдомими широким верствам нашого суспiльства. Не пробуджена i незадiяна до конкретних державотворчих справ i не органiзована в козацькi форми iнтелектуальна, духовна i практично-дiйова енергiя сотень тисяч наших спiввiтчизникiв; вона ще "дрiмає", "спить" i не набуває продуктивних i ефективних, суспiльно корисних форм, справ i чину державотворчого характеру; козаки ще не знають, що вони козаки!
   Спроба сучасних реформаторiв збудувати нове суспiльство з орiєнтацiєю лише на економiчнi, ринковi розрахунки, неминуче провалиться. Суспiльство засновується на iдеї моральностi й цементується духовними прагненнями народу. Iдеологiя козацтва фундується на таких засадах: Християнство (Православ"я), прагнення до Народовладдя та Самоврядування в органiзацiї свого життя й на усвiдомленнi святого свого обов"язку - захищати рiдну українську землю й українську державнiсть. Це стало в перебiгу вiкiв свого роду генетичною особливiстю козацького характеру. Й в сучасному суспiльствi, коли значний вiдсоток населення України розгубив, не мав або розмiняв свої iдеали на "речовизм" та долари, козацтво за рядом обставин стає найбiльш стiйким носiєм нацiонально-iсторичних традицiй українського народу, здатним зiграти роль свого роду каталiзатора громадської самосвiдомостi, очолити всенародний рух за духовне вiдродження України-Батькiвщини, бо козацтво має Кодекс честi.
  
  Iсторiя вчить, що ефективне те, що утверджує своє. А своє у нас - козацтво - спосiб життя вiльної людини, яка iз зброєю в руках захищала Богом данi їй вольностi i права...
  Душу - Боговi! Життя - Батькiвщинi! Серце - людям! Честь - нiкому!
  Слава козакам! Слава Українi!
   В.Тимофєєв, генерал-осавул Українського козацтва.
  
  
  
  
  
  СУД
  
   Почалася судова тяганина - Бiлгород-Днiстровська района державна адмiнiстрацiя проти громадянина Тимофєєва про захисту честi та гiдностi адмiнiстрацiї. Суддя О.О.Боярський. На кiнець 2009 року вiдбулося-перенесено вже 12 судових засiдань. За цей перiод змiнилося вже кiлька начальникiв юридичної служби райдержадмiнiстрацiї (Кiшка В.В., Антiлова А.Є., Руденко Л.В.).
  
  НАШI КОЗАЦЬКI ВЕБ-САЙТИ В IНТЕРНЕТI
  
  Iнтернет-сайти про козацтво Заднiстров"я створенi протягом 2008-2009 рокiв.
  
  1. Основнi Iнтернетсайти: 1.Козацтво Заднiстров"я. http://Dnestrkozak.webstolica.ru/ 2.Козацтво Буджаку. http://Budzakkozak.webstolica.ru/ 3.Козацтво Придунав"я. http://Dunajkozak.webstolica.ru/ 4.Козацтво межирiччя Дунай-Днiстро. http://Dunajdnestr.webstolica.ru/ 5.Козацька педагогiка. http://Kozakpedagog.webstolica.ru/ 6.Iсторiя козацтва Заднiстров"я. http://zurnal.lib.ru/t/twja/ 7.Козацько-лицарське виховання. http://www.proza.ru/avtor/timeich/
  
  2. Вебсторiнки: 1.http://referats.net.ua/view/39909 2.http://www.day.kiev.ua/163563/ 3.http://www.visti.net.ua/citations/257-czitata.html 4.http://www.visti.net.ua/region/253-s-popolneniem-ryadov.html 5.http://www.visti.net.ua/socium/205-kazachij-den.html 6. http://www.visti.net.ua/culture/278-qmriyaq-o-zale.html 7.http://www.sp-press.odessa.ua/news_gor.php?mhnews_id=428&mhnews_newsid=22781&mhnews_page=7%20-%2033k 8.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=8850&mhnews_page=1 9.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=21662&mhnews_page=15 10.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=14462&mhnews_page=30 11.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=9351&mhnews_page=50 12.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=6171&mhnews_page=85 13.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=6503&mhnews_page=80 14.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=8591&mhnews_page=55 15.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=10918&mhnews_page=44 16.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=23682&mhnews_page=1 17.http://www.sp-press.odessa.ua/news_rn.php?mhnews_id=429&mhnews_newsid=8003&mhnews_page=62 18.http://izbirkom.od.ua/content/view/806/39/
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"