Ривлин Влад : другие произведения.

Исторически Асоциации

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    превод: Литературен свят

  Територията на съвременните Иран и Афганистан, наричана по западен маниер "Среден Изток", е особено място. В древността тук римляните останали без зъби - след войните с партите и сасанидите вече не им било до нови завоевателни походи.
  
  Впрочем Римската империя просъществувала след войните със сасанидите съвсем кратко, ако се вземе в историческа перспектива.
  
  В ново време в Средния Изток се напъхали англичаните. Англо-афганските войни продължили с прекъсвания от 1838 г. чак до 1919 г. Британската империя излязла от тези войни с разбит нос - значително влошен престиж и големи загуби в жива сила, въоръжение и финанси.
  
  След по-малко от двадесет години Британската империя, най-голямата в света, започнала стремително да се руши и към 1964 г. напълно прекратила своето съществование.
  
  Наследниците на римското право и традициите на Британската империя би трябвало да анализират опит на предшествениците си, да си направят съответните изводи... Но вместо това звездно-раираните наследници безстрашно вършат все същите стари, ако не и древни, грешки и както личи, с все същия резултат.
  
  ...Днес прочетох в Уикипедия любопитен откъс от историята на Древен Рим:
  
  "Кризата на Римската империя III век (235-284).
  
   ...Тогава станало събитие, което показало до каква степен бързо се развива във войската, най-жизнения елемент в тогавашен Рим, процесът на асимилация на римските и провинциални елементи и колко близък е часът на господството на варварите над Рим. Легионите провъзгласили за император Максимин, син на гот и аланка, бивш пастир и задължен на силното си телосложение и храброст за бързата си военна кариера. Това преждевременно тържество на северното варварство предизвикало реакция в Африка, където провъзгласили за император проконсула Гордиан. След кръвопролитни сблъсъци властта останала в ръцете на юноша, внук на Гордиан. По времето, когато той успешно отблъсвал на изток персите, той бил свален от друг варварин на римска военна служба - Филип Арабина, син на разбойнически шейх в Сиро-арабската пустиня. На този семит било съдено пищно да отпразнува през 248 г. хилядолетието на Рим, но царувал кратко: неговият легат Деций бил принуден от войниците си да му отнеме властта. Деций бил от римски произход, но семейството му отдавна било изселено в Паннония, където се родил. При Деций проявили силата си двама нови врагове, подкопали Римската империя - готите, нахлули отвъд Дунав в Тракия, и християнството".
  
  Лично за мен е абсолютно без разлика кой откъде е и какъв е цветът на кожата му. Знам какво е национализъм и расизъм, както се казва, на собствен гръб. Толкова повече ме порази ажиотажът в Америка и зад границите й по повод произхода и вероизповеданието на последния американски президент. Господа, та вие сте цивилизовани хора!
  
   А ако в последната фраза вместо "готи" се употреби "нелегална емиграция" и вместо "християнство" - "ислям"...
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"