Ривлин Влад : другие произведения.

Недоизказаността

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    превод: Литературен свят Брат перевёл.

  Недоизказаността.
  
  Тя е във всичко.
  
  В хоризонта, към който вървиш, но никога няма да стигнеш.
  
  В безкрайните простори на Вселената, в безкрайността на знанието и незнанието, но преди всичко в човешкия живот.
  
  Изживявайки живота си, човек никога не успява да свърши и да каже най- важното, защото мисълта е безкрайна и докато животът на отделния човек завършва, то животът на човечеството продължава.
  
  Това е като падането на звезда, която изгаря толкова бързо, че нищо не успява да разкаже за себе си.
  
  Какво остава след човека? Построеното и написаното? Прах? Всичко това, но още недоизказаност и незавършеност. И това е по-добре, отколкото прах.
  
  Животът и мирозданието са се създавали от незавършеност и недоизказаност, сблъсъка на завършеността и безкрайността.
  
  Та нали там, където е незавършеността, там е и развитието, а значи и животът.
  
  И тази незавършеност на мирозданието, на човешкото съществувание, на познанието, са много по-добри от завършеността под формата на прах.
  
  Някога хората ще се научат да отразяват тези незавършености и недоизказаности в книгите, но едва ли ще ги разгадаят до край.
   9 януари 2017 г. Вот оригинал: Недосказанность. Она во всём. В горизонте, к которому ты идёшь, но никогда не придёшь. В бесконечных просторах Вселенной, в бесконечности знания и незнания, но прежде всего, в человеческой жизни. Прожив жизнь, человек никогда не успевает сделать и сказать самого важного, потому что мысль бесконечна и, когда жизнь отдельного человека заканчивается, то жизнь человечества продолжается. Это как падение звезды, которая сгорает так быстро, что ничего не успевает рассказать о себе. Что остаётся после человека? Построенное и написанное? Прах? Всё это, но ещё недосказанность и незавершённость. И это лучше, чем прах. Жизнь и мироздание создавались из незавершенностей и недосказанностей, столкновением законченности и бесконечности. Ведь там, где незавершённость, там и развитие, а значит и жизнь. И вот эта незавершенность мироздания, человеческого существования, познания, гораздо лучше, чем законченность в виде праха. Когда-нибудь люди научатся отражать эти незавершенности и недосказанности в книгах, но вряд ли разгадают их все до конца.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"