Ривлин Влад : другие произведения.

Паметна Дата

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    превод: Литературен свят http://literaturensviat.com/?p=87585

  Тридесети декември. На този ден, преди 91 години беше създаден Съюзът на Съветските Социалистически Републики - първата в света държава на работниците и селяните. За първи път в историята угнетените удържаха пълна и решителна победа над своите експлоататори.
  
  Съветският Съюз просъществува 69 години, успявайки за това време да надвие нацизма, да разруши световната система на колониализма, да даде образование на десетки, а може би и на стотици милиони.
  
  Но главното постижение на Съветската държава беше доказването на неоспоримия факт, че човешкото общество може да бъде построено не само върху експлоатацията на човек от човека, но и върху равенството и взаимопомощта.
  
  Добре да се учим, беше най-важното, което искаха от нас в училище и вкъщи. Ако учиш добре, пред теб бяха отворени всички врати. Разбира се, имаше протекция, корупция и други опасни болести на всяко общество.
  
  Но ние не знаехме нищо за ипотеките, не мислехме откъде да вземем пари за образование, къде после да си търсим работа.
  
  Можеше и да се печели - в страната имаше достатъчно строежи на века.
  
  След като СССР през 1957 г. изстреля в космоса първия изкуствен спътник на земята, президентът на САЩ Джон Кенеди веднъж казал: "Или ще се учим от руснаците, или ще ни се наложи да учим руски език".
   А на ехидния въпрос на противниците на социализма "Къде е сега СССР?", винаги уверено ще отговарям: ще го има. Защото иначе и не може да бъде.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"