Ривлин Влад : другие произведения.

Слепият Бос

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    превод: Георги Ангелов

  Всички съвпадения са случайни.
  
  
  Първия си процес в съда загубих напълно. Дълго и щателно изгражданата от мен линия на защитата се оказа безполезна. С абсолютно нищо не можах да помогна на своя клиент и това беше причината за моята потиснатост.
  - Казвах ти да не си губиш времето!- злорадстваше Шимон - мой съкурсник от университета и мой опонент при изслушванията в съда, където представляваше всемогъщия Щайнхерц. Шимон правеше главозамайваща кариера при своя бос- известен адвокат, представляващ най-голямата в страната ни ипотечна банка.
  - Нямаш никакъв шанс - ухилен ми казваше Шимон по време на изслушванията.
  Шансовете ми за успех в това дело наистина бяха призрачни. Щайнхерц се считаше за един от най-силните адвокати в страната, от услугите му се ползваха най-големите магнати. Той имаше и огромно влияние в съда благодарение на връзките си, на които можеше да завиди всеки. Беше умен, коварен и безмилостен.
   Изобретенията в изкуството да се укриват данъци му бяха донесли успех и баснословни хонорари. Щайнхерц консултираше водещите финансови компании в страната, подсказвайки им как да организират бизнеса си така, че данъкът им да бъде възможно най-малък. Беше се прославил и със своята неуморност и дяволска изобретателност в преследването на длъжници по ипотеки.
  Именно той беше създал цялата система за преследване на длъжниците, поставяйки я на търговска основа, благодарение на което длъжниците по ипотека, веднъж попаднали в мрежата на дълга, никога повече не можеха се измъкнат. Банката предлагаше на длъжниците нови заеми за погасяване на предишните дългове при още по-заробващи условия, и в края на краищата, всичко завършваше с изселване, извършвано от специални предприемачи, наети от Щайнхерц.
  Тези изселвания нерядко се превръщаха в истински сражения с изселваните и предприемачите вършеха работата си с полицейска охрана.
  Състраданието му беше непознато, както и на наеманите от него предприемачи - те изселваха всички: инвалиди, многодетни семейства, самотни майки.
  Самият Щайнхерц се появяваше в съда само при изключителни случаи - той имаше достатъчно представители и помощници, които изпълняваха всички необходими в подобни случаи юридически процедури - идваха в съда, водеха документацията и обширната кореспонденция, контролираха ситуацията с подлежащите на конфискация апартаменти и къщи, докато в същото време босът им седеше в офиса си в банката, изолиран от всички с куршумоустойчиви тонирани стъкла и врата със специална електронна ключалка, оттам и ръководеше подчинените си.
  Това беше своего рода стъклен бункер, където можеха да попаднат само представители на ръководството на банката, високопоставени клиенти на боса и негови подчинени.
  Вероятно се беше изолирал от целия свят, защото беше сляп. Ако не беше това обстоятелство, Щайнхерц сигурно би направил още по-зашеметяваща кариера, например, в голямата политика. Но след ослепяването си той се беше оградил от света в стъкления си бункер и сега напомняше паяк, който неуморно плете безкрайната си паяжина.
  Успях да видя своя противник само два пъти- веднъж на банкет, където имаше юбилей, и втория път - в съда, по някакво много важно дело.
  И двата пъти той седеше неподвижно в удобното си и много скъпо кресло, с което, казват, не се разделял дори в самолета, и приличаше на дървен идол, на който са абсолютно чужди всички човешки емоции. Слепите му очи бяха скрити от големи, черни очила, а по обезобразеното му от изгарянията лице през цялото време не трепна нито един мускул .
  Присъстващите го гледаха с възторг и завист, както обикновено гледат хората чуждия успех, и всичко това приличаше на ритуал на диваци, покланящи се на божеството си.
  Шимон боготвореше боса си и се стараеше да му служи, с каквото може.
  Неприязънта ни един към друг беше взаимна.
  Той беше фантастично трудолюбив, съвсем не глупав и невъобразимо циничен. Бе израснал в многодетно семейства в едно от затънтените градчета на израелския юг и постоянно изпитваше комплекса на плебея, завиждайки и ненавиждайки онези, които според него бяха получили даром от живота това, което на него му бе струвало невероятни усилия. В същото време благоговееше пред силните на деня и беше готов да им служи с всичко.
  Първата ни схватка в съда той възприе като триумф над такива като мен - онези, за които казват, че са се родили със златна лъжица в устата.
  Шимон тържествуваше и жадуваше да ме унизи още повече.
  - Казвах ти, че напразно се стараеш! - не ме оставяше на мира той.
  - Ще подам апелация.
  - Резултатът ще е същият ! - моята увереност в неминуемата ми победа го ядосваше.
  - Ще поживеем - ще видим - налях аз масло в огъня.
  - Разбира се, че ще видим! - не се укротяваше Шимон. - Но помни думите ми - нищо няма да излезе! Кариера от това няма да направиш !
  Той във всичко търсеше личната изгода, не вярваше на никого и считаше, че съм започнал работа като адвокат в обществена организация, помагаща на жертвите на изселванията само, за да си създам име.
  - Кариерата не е за мен главното - спокойно му казах.
  - Разбира се - злобно се ухили Шимон - Нали си момче от добро семейство и не ти трябват нито пари, нито кариера, затова можеш да си позволиш напълно безкористно да защитаваш всякакви голтаци!
  Спокойствието ми го вбесяваше и разпалваше още повече.
  - Само знай, че нашият бос, дори и сляп, винаги ще бъде по-силен от всички вас - евтините популисти!
  Тук не издържах и му зададох въпрос, от който Шимон веднага клюмна.
  - Между другото, знаеш ли защо е ослепял?
  За секунда той се обърка, а после злобно ми се нахвърли:
  - Босът е ослепял заради една луда жена... Но това няма да помогне нито на нея, нито на такива като нея! Изходът от тази война е предизвестен ! - той отново се ухили с тържествуваща, злорада усмивка.
  - Срещу кого воюваш? - попитах го.
  - Срещу длъжниците! - гордо отговори Шимон - И лудите жени като онази, която изгори очите на боса няма да ме изплашат!
  - Е, да, разбира се, каква заплаха могат да бъдат за теб самотните майки, инвалидите или пенсионерите? Ти си герой! - не се сдържах.
  - Може и да не съм герой, но в нашата работа са нужни специални хора - сприхаво отговори Шимон.
  - Без сърце? - попитах.
  - Със сърце, но от камък!- почти извика Шимон. -Опитай се да се издигнеш от нулата, като мен! От седем деца в нашето семейство пълен атестат за зрелост получих само аз! На теб всичко ти е паднало от небето, защото имаш богати родители! Бих искал да видя какво ще постигнеш сам, без тяхна помощ. Вие, златните момчета от богатите райони само това можете - да плещите за правата на палестинците и всякакви безделници! Затова сърцата ви са толкова меки. Опитай се сам да постигнеш всичко в живота! Сърцето ти ще стане твърдо като камък!
  Не му отговорих и Шимон, изчерпил целия си ентусиазъм, изведнъж, напълно неочаквано, каза:
  - Странно нещо е животът. Босът няколко години е служил в чуждестранния легион, бил е във Виетнам , после е воювал тук, и навсякъде е оцелявал. А е трябвало да се появи някаква полудяла жена и той за миг е осакатял. Как е могло да се случи това? - недоумяваше той.
   - Макар че какво му е изненадващото? - заключи Шимон след кратък размисъл. -Нашата работа понякога също е война, в която се дават жертви. - каза той, обърна се и се отдалечи.
  Добре знаех историята на слепия му бос.
  Родил се в Алжир, като млад воювал в чуждестранния легион, после се заселил във Франция, където се заел с опасен криминален бизнес - прибирал дълговете на длъжници, след като ги пребивал. Когато започнали проблемите му с френското правосъдие, избягал в Израел. Тук също воювал, после служил в полицията и дори стигнал до чин подполковник. В Израел той успешно се оженил за вече немлада представителка на семейство вестникарски магнати от Америка. Връзките на семейството на жена му изиграли в кариерата му немалка роля. На жена си той беше много задължен и дори бе взел фамилията й.
  По времето, когато служил в полицията, от офицерите започнали да изискват дипломи за висше образование и той се изхитрил да получи веднага две научни степени - по право и финанси. Уволнявайки се от полицията, се беше заел с адвокатска практика и при това много успешно.
  Идвайки в банката, той използвал цялата мощ на местните закони за борба с длъжниците, постоянно усъвършенствайки тази безпощадна система. Някои закони против длъжниците били приети именно по негова инициатива - макар че не бил нито веднъж член на кнесета, имал там свои хора, с които си сътрудничил тясно.
  Да бъде трогнат било невъзможно и снизходителност получавали само харесалите му жени.
  Любвеобилността била единственото му слабо място. Заради нея и пострадал.
  Сред многобройните му жертви имало и семейство - родители и трите им деца.
  Мъжът печел добре, работейки в държавно предприятие, а жената била продавачка в магазин. Те печелели нелошо и след като взели кредити, си купили земя и си построили просторна къща. Но мъжът попаднал в авария и осакатял, повреждайки гръбнака си.
  Компанията не бързала да му изплати компенсация, институтът за национално застраховане му отпуснал пенсия чак след половин година, а парите едва стигали за лекарства. Жената си намерила втора работа, по-големият им син продавал на улицата цветя, но дълговете все се трупали. А при ипотеката, ако навреме не си платил, после ще плащаш с петдесетпроцентна надбавка. Накратко, натрупали им се дългове и накрая банката чрез съда успяла да получи изселване на семейството. Когато дошли да ги изселват, мъжът бил вече изпратил жена си при родителите й, а децата им по-рано били отнети от социалните служби - хванали ги по пътя от училище - и предадени в друго семейство за възпитаване.
  Мъжът се заключил у дома и когато дошли да го изселват и започнали да отварят вратата с повдигателен крик, взривил два балона с газ. Къщата била силно повредена, но на банката й било все едно - и това жилище било застраховано.
  Мъжът загинал, а двама полицаи - ранени.
  Но с това историята не свършила. Според нашите закони, дори и след като бъде отнет дома от длъжниците, те продължават да са длъжни на банката. И тогава вдовицата на този момък поискала да бъде приета от Щайнхерц. Той обичал красивите жени, а тя, въпреки че била родила три деца, била много красива...
  Тя дълго звъняла на Щайнхерц, умолявайки го да й помогне... И той клъвнал. Понякога можел да прости едно-друго, ако му харесвало как жената го обгрижва.
  И тя дошла при Щайнхерц, ръцете й треперели, лицето - бледо...
  Успокоил я, казал й, че готов да застане насреща, сърцето му било добро... Дори успял да й намекне за желаната услуга. А тя през това време измъкнала от чантата си някакво флаконче и му го плиснала в лицето. Оказало се концентрирана сярна киселина.
  В болницата разказват, че когато дошъл в съзнание, вил като куче от болка.
  Жената тикнали в затвора - съдебните медицински експерти я признали за вменяема. Оттогава Щайнхерц получил прозвището си - слепия бос.
  Примера на тази жена и нейният мъж се опитаха да следват мнозина - едни се самоизгаряха, други взривяваха балони с газ, трети, обединили се, се настаняваха в празните къщи, принадлежащи на социалните служби и предназначени за продажба...
  В края на краищата банките малко отслабиха мъртвата си хватка и започнаха да предоставят на изселените временни жилища. Тази мярка понамали нажежените страсти, но това беше само временно затишие във войната между банките и длъжниците.
  За да застави длъжниците да плащат, Щайнхерц постоянно описваше имуществото им, а самите тях редовно пращаше зад решетките.
  Шимон между впрочем правеше стремителна кариера при слепия бос.
  Няколко месеца след нашия разговор той получи отделен кабинет.
  А още след две седмици му се случи голяма беда.
  Един от клиентите на Щайнхерц, напълно отчаян, ударил Шимон с японски нож по врата, а после ранил още няколко сътрудника, преди охраната да го задържи.
  Другите служители се отървали с уплаха, а раната на Шимон се оказа доста сериозна - ножът засегнал сънната артерия и Шимон за дълго излезе от строя.
  След този случай на входа на банката беше монтирана специална детекторна система, която проверяваше за опасни предмети всички влизащи и техните вещи.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"