Захаров Александр Викторович : другие произведения.

Румынские танки накануне вторжения общее число

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Как то раз мне кое кто доказывал что у румынов было сисят пять танков.

  Что нам известно про румынские танки на 22 июня 1941г. Правильно. Очень много. Главное из этого многого было то, что общее число румынских танков 65 штук. Так же по своей огневой мощи эти танки не уступали советским супертанкам Т-18 они же МС-1.
   К сожалению для некоторых чехи думают несколько иначе.
  http://www.fronta.cz/renault-r-35-r-39-r-40
  
  Вот отрывок оттуда:
   Tanky LT vz. 35 byly také součástí výzbroje armád Rumunska, Bulharska a Slovenska. V rumunské armádě byl tanky Škoda R-2 vyzbrojen 1. tankový pluk z 1. tankové divize (2. tankový pluk této divize byl vyzbrojen francouzskými tanky Renault R-35). Tato divize spadala pod 3. rumunskou armádu (2. pluk byl ale podřízen III. sboru 4. armády), která byla během tažení proti SSSR součástí skupiny armád Süd. V průběhu letního tažení 1941 na Ukrajině Rumuni do 20. srpna 1941 z různých příčin přišli o 94 tanků R-2, 20 jich zůstalo bojeschopných. Z 94 vyřazených bylo 25 poškozeno neopravitelně, ty byly rozebrány na náhradní díly. Zbylé se podařilo opravit. Za zničené tanky poskytli Němci v červenci 1942 Rumunům 26 vlastních PzKpfw 35(t).
  
  S tanky R-2 se rumunská armáda účastnila i ofenzívy na jižním křídle fronty v roce 1942. K 29. srpnu 1942 měla 1. tanková divize 109 tanků R-2 a posílena byla i o 11 PzKpfw IV a 11 PzKPfw III. Během těžkých bojů po sovětské ofenzívě u Stalingradu byla rumunská 1. tanková divize v podstatě rozdrcena, ke konci listopadu 1942 jí z původních tanků zbývalo jen 11 Pz III a Pz IV a 19 R-2. Ztratila i většinu svého dělostřelectva. K 2. prosinci 1942 měla 1. tanková divize už pouze 3 bojeschopné tanky. Na začátku roku 1943 byla stažena zpět do Rumunska, nenávratné ztráty techniky činily 81 tanků R-2, 10 Pz III a 10 Pz IV. Asi 40 tanků R-2, které Rumunsku v roce 1943 zbývaly, bylo přeřazeno do zálohy a 20 z nich v roce 1944 přestavěno na stíhače tanků TACAM.
   Из приведенного выше следует, что в румынской армии в 1-й румынской танковой дивизии только в 1 танковом полку было как минимум 114 танков чешского производства ЛТ-35 он же панцервагина 35 т в немецкой нумерации. Во втором танковом полку находилось еще как минимум 126 танков Рено Р-35.
   Про Рено Р-35 из чешских источников известно следующее:
  
   Věž tanku R-35 byla odlévaná. Ve věži byl lafetován kanón SA-18 ráže 37mm spolu s koaxiálním kulometem Chatellerault ráže 7,5mm. Věž byla kompletně obsluhována velitelem tanku. Velitel měl k dispozici malou kopuli s průzory a vstupní poklop v zadní části věže. Ten po svém sklopení poskytoval prostor k sezení velitele mimo bojovou oblast. Tanky R-35 pozdějších sérií byly dovybaveny radiostanicí obsluhovanou velitelem. Tank Renault R-35 byl nejrozšířenější z francouzských lehkých tanků. Celkem jich bylo vyrobeno 1070 pro Francii a dalších 560 pro export.
  
  Отсюда видим что общее количество произведенных Р-35 1070 для Франции и 560 на экспорт.
   Идем дальше:
   Velké množství tanků R-35 padlo do rukou Němcům, kteří je opětovně nasadili zejména v bojích na Balkáně a v Sovětském Svazu. Několik těchto tanků bylo dislokováno na francouzských ostrovech v kanálu La Manche. U většiny tanků R-35 ale Němci odstranili věž a konvertovali tato vozidla na dělostřelecké tahače.
  
   Это пожалуй можно перевести полностью для тех кто русский понимает очень своеобразно, а чешский не понимает вообще:
  Большое количество танков Р-35 попало в руки немцев, которые их оперативно использовали в боях на Балканах и против Советского Союза. Несколько танков было дислоцировано на французских островах в канале Ла-Манш. У большинства танков Р-35 немцы сняли башню и использовали их как артиллерийские тягачи.
  Как видим, все танки Р-35, за исключением нескольких единиц, очень активно использовались немцами в боях на Балканах и против Советского Союза. Но это к теме румынских танков не относится, и касаться я пока этого не буду. К теме относится следующее:
   Сколько из 560 экспортных танков Р-35 приобрела Румыния? Совсем немного всего 216 штучек.
   Подведем небольшой итог:
  126 ЛТ-35 плюс 65 ФТ-17 плюс 216 Р-35 итого всего лишь 407 штучек.
  Так же немцы мутно намекают о каком то полку переданному румынам накануне нападения на Советский союз из Т-1, 2, 3. Ну штатный состав немецкого танкового полка 150 машин. Это уже 557 машин. Данных по Р-1 и интернированных чехах и поляках не нашел пока. Но думаю что табличка в первом зале музея Великой отечественной войны в г.Киев утверждающая, что на момент нападения на СССР Румыния имела на вооружении 657 танков больше соответствует действительности чем сказка про 28 пулеметных и 40 пушечных ФТ-17.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"