Хаген Альварсон : другие произведения.

Про синiв Рагнара

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


7. Про синiв Рагнара

  
   Так i повелося, i жили вони у злагодi й великiй любовi. Аж Крака зрозумiла, що вагiтна. I сталося так, що вона народила хлопчика, i кропили його водою, i дали iм'я, i звався вiн Iваром. Але хлопець не мав кiсток, i виглядало так, нiби у нього перелами там, де мають бути кiстки. I коли вiн був юним, то вирiс таким великим, що iншi не могли з ним зрiвнятися. Вiн був з усiх людей найметкiшим i знав таке, чого нiхто не знав, тому з ним охоче розмовляли. Крiм нього вони мали ще багато дiтей. Iншого їхнього сина звали Бьорном, третього Хвiтсерком, а четвертого - Рагнвальдом. Всi вони були людьми великими й вiдважними, i оволодiли всiма мистецтвами так швидко, як тiльки могли. I куди б вони не вирушали, Iвар носив з собою милицi, бо не мiг ходити, i завжди давав братам пораду, коли вони мали таку потребу.
   На той час Ейрек i Агнар, сини Рагнара, стали людьми такими великими, що важко було б знайти їм рiвню, i кожного лiта вони ходили у морськi виправи i дуже прославилися.
   I от одного дня Iвар спитав братiв своїх, Хвiтсерка й Бьорна, як довго ще вони сидiтимуть удома замiсть того, щоби прославитися. Вони ж вiдказали, що потребують його поради щодо цього бiльше, нiж будь-чиєї.
   - Тепер я волiю, - каже Iвар, - просити, щоб нам дали корабель i вiйсько, оздоблене найкращим чином, i затим я хочу дiстати нам стiльки скарбу й слави, скiльки можливо.
   Так вони порадилися мiж собою i сказали Рагнару, що хочуть, аби вiн дав їм корабель i таких корабельникiв, якi показали себе у справах i готовi до будь-чого. Вiн дав їм те, про що вони просили. I коли вiйсько було готове, вони полишили свою землю. I де б вони не билися, всюди здобували перемогу, i мали тепер багато майна i люду. Тодi каже Iвар, що хоче, щоби тепер вони рушили туди, де зустрiнуть значну перевагу i так випробують свою звитягу. Вони ж спитали, чи знає вiн подiбне мiсце.
   Тодi вiн згадав один двiр, що звався Хвiтабер, де клалися треби, - "i багато хто вирушав туди по здобич, але нiхто не перемiг", i Рагнар туди приходив, i мусив пiти, нiчого не отримавши.
   - Чи велике там вiйсько, - спитали вони, - i таке стiйке, чи там є iншi труднощi?
   Iвар каже, що там мешкає багато чаклунiв, якi роблять великi жертвоприношення, i з тих, хто приходив туди, жоден проти них не встояв. Тодi мовили вони, що вiн має вирiшити, чи варто їм туди рушати, чи нi. А вiн сказав, що бажає перевiрити, що сильнiше - їхня звитяга чи кривавi чари тамтешнього люду.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"