Эльвен : другие произведения.

В. Блейк - Дух та Еманацiя

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Спектр (Дух) в блейковской мифологии - символический образ, одна из четырех составляющих человеческой психики (остальные три - человечность, эманация и тень). По словам проф. Дж. Хогана, "Будучи отделенным от Эманации, он является причиной, пытающейся определить и выяснить все с точки зрения неизменного существования. По словам С. Фостера Деймона, воплощает собой "причину, отделенную от человечности", "эгоизм".

1 Мiй Дух попереду i вдень й вночi Мов дикий звiр заступає дорогу менi. Еманацiя моя вдалечинi Безнастанно ридає за мої грiхи. 2 Бездонна i безмежна глибина, У нiй - наш подив, у нiй i слiз сповна. З вiтром спраглим та голодним Дух мiй за тобою бродить. 3 На снiгу твiй слiд вiдшука, Хоч куди б ти не йшла, Хоч крiзь град i дощ крижаний. Коли ж знову повернешся ти? 4 Хiба не через гордiсть та презирство Ти кожен ранок обертала в бурi звiрство? А через заздрощi й страхи Скiльки ночей зросила ти слiзьми? 5 Сiм любовей моїх твiй нiж Позбавив життя вперемiж. Їм гробницi мармуровi зi страхiв Та слiз холодних i темних я звiв. 6 Ще семеро любовей ридають вдень й вночi Там де в гробницях iншi спокiй вiднайшли, Ще ж семеро приходять уночi - Сидять навколо лiжка в вiдблисках свiчi. 7 А iншi сiм кладуть у нiчну пору Iз виноградної лози на хмуру голову корону, Жалкуючи та пробачаючи усi мої грiхи - Великi та малi. 8 Коли ж повернешся й побачиш ти Мої кохання, їм знов життя даси? Коли повернешся i будеш жити? Коли ти зжалишся, як я прощу, мiй свiте? 9 "Я нiколи, я нiколи не вернусь. За перемогу досi я горю й борюсь. Живим - тебе одного маю, I як помреш - могилою твоєю стану, i сховаю." 10 "У Раю, у Пеклi, на Землi - Спокою нiколи не знайти тобi, Я тiкатиму, ти летiтимеш слiдом - Вночi i зранку мчатимеш бiгом." 11 "Й допоки я не обернусь з жiночої любовi, Не знищу проклятого гаю - порослi дурної, Аж доти вартою менi не бути Аби у Вiчнiсть нарештi вiдбути" 12 "Аби твоїм знущанням край покласти, На скелях тебе знищити, розкласти, Та iншу сутнiсть утворити, Що долi б моїй згодилась служити. 13 Дозволь облишити любов - В гаю пекельному пустiм корiння знов, Тодi повернемось, i перед нами Постане Вiчнiсть зi щасливими свiтами. 14 Й десь серед Вiчностi тiєї, далебi, Ти пробачиш менi, я пробачу тобi, Як колись Рятiвник наш прорiк - То є вино, i то ж бо є хлiб.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"