Пальцун Сергей : другие произведения.

Тендер

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

© Сергій Пальцун, 2002


Тендер

Новорічна чортівня

   Під час чергового осіннього шабашу на Лисій горі, який тепер називався Лисогірським саммітом, було оголошено, що Рудий Дідько залишає свою посаду в зв"язку з призначенням послом на Шайтанові острови. Всі присутні не мали жодного сумніву, що його місце посяде добре всім відомий чорт Куций, і тому не дуже прислухались до слів Дідька Лисого, який на правах хазяїна самміту мав представити наступника Рудого.
   Лисий звично почав здалеку, нагадавши про ниций обов"язок кожного представника нечистих сил зваблювати людей з вузької стежки доброчесності на широкий шлях гріха, і вести їх цим шляхом до переможного пекельного кінця.
   - Не кожен може впоратись з цією роботою, - говорив Лисий. - Всім нам відомі приклади прикрих невдач, як у випадку з Балдою, але є серед нас і такі чорти, що стали гордістю нашого чортячого цеху. До них належить всіма нами шанований пан Куций, що постачив до пекла не одну грішну душу. І які то були душі! Сам коваль Вакула мало не потрапив до казана завдяки невтомним зусиллям нашого колеги! Тож навряд чи хто заперечуватиме, що він достойний стати Дідьком і посісти місце Рудого...
   Тут промову було перервано бурхливими оплесками, Куций вже почав кланятись навсібіч і потискати простягнуті руки сусідів, та Лисий продовжив:
   - Але, колеги, зараз не старі часи безальтернативних виборів і всезагального схвалення. Тому, наслідуючи приклад наших закордонних партнерів, ми вирішили оголосити тендер. Посаду Рудого Дідька буде віддано тому представникові нечистої сили, який своїми діями зможе викликати більший прояв емоцій та згадувань чорта за одиницю часу. Ясна річ, в тендері візьме участь колега Куций. А тепер дозвольте представити вам другу учасницю тендеру, нашу молоду, але перспективну відьму, чарівну Анжелу!..
   На горі зчинився ґвалт, всі кричали, свистіли, вищали... Хтось підморгував Анжелі, хтось гукав до Лисого, вимагаючи поважати традиції... Лисий кричав щось про нові часи й обряди, чоловічий шовінізм та обіцянку заморського Дідька Самого прокопати траншею, яка є найкоротшим шляхом до пекла...
   Але Куций цього не чув. Сльози образи навертались йому на очі. Його, заслуженого чортяку, порівняли з якоюсь малолітньою шльондрою, що тільки й вміє принадно вихилятись та пускати очима бісиків. Він знав Анжелу з пелюшок, як знав колись Солоху, дочку Солохи та й усіх інших прабабів Анжели по жіночій лінії. Він колисав її люлю. Нарешті, вона подобалась йому, як і все інше відьомське сім"я цього роду... І от тепер... Ні, недарма в нього з дитинства викликало підозру таке дивне, як для відьми, ім"я. Як він заперечував проти нього при антихрещенні! Але батьки Анжели, най би їх покропило, наполягли на своєму і таки зурочили дитину...
   На оргію Куций не залишився. Вже біля складу старих казанів його наздогнав дрібний біс та повідомив, що проведення тендеру призначено на новорічну ніч.
   Гіршого для Куцого часу годі було й придумати. У паузі між католицьким і православним Різдвами масштаби можливих злодійств були вельми обмежені. А от для Анжели цей час підходив якнайкраще. Вона вела на телебаченні нічну передачу для дорослих і змогла домовитись майже з усіма каналами пустити зразу після опівночі спецвипуск своєї передачі. Реклама цього випуску з дуже багатозначними, але прозорими натяками йшла вже з місяць...
   Що міг протиставити Анжелі Куций? Вкрасти місяць з неба? Влаштувати ожеледь? Хто звертає увагу на такі дрібниці в наш час основних інстинктів? Звичайно, можна було влаштувати аварію електромережі, але Куций був бісом старого гарту і не любив зв"язуватись з електрикою.
   А Новий Рік невблаганно наближався...

* * *

   Ввечері перед святом звідкись нанесло хмар і почалася давно не бачена в епоху новорічних дощів хурделиця. Виглянувши у вікно, Анжела переможно посміхнулась - старий дурень, схоже, вирішив замести дороги, щоб перешкодити людям дістатись додому. Пізно, дядечку! Більшість уже давно товчеться вдома на кухні, заправляючи салати, або кружляє орлами навколо, гострим оком виглядаючи необережну чарку чи шматок ковбаси. І головне - у кожній хаті співає, кричить, запрошує та закликає телевізор - великий бубон новітніх часів. Мине якась година і його візьме до рук вона, Анжела, а ще за годину з"явиться новий Рудий Дідько, точніше Руда Відьма, і багато хто скакатиме таки під її бубон...
   Анжела відкоркувала шампанське і раптом відчула, що на вулиці щось змінилось. Вона поглянула у вікно. Снігопад припинився. Білий килим ніжно світився у м"якому світлі місяця, весело мерехтів у світлі ліхтарів. Казковими свічниками стриміли до неба дерева, прикрашені зблисками вогнів. Старе й мале повилазило на балкони та вулиці. Легкий морозець пощипував порожевілі щоки, сніг порипував під ногами... "Чорт забирай, яка краса!" - лунало звідусіль.
   Відьма відчинила вікно. Вона хотіла крикнути, що зараз всі вони повинні сидіти біля телевізорів, але вітерець, що прилетів невідомо звідки, жбурнув їй в обличчя жменю колючої сніговиці, і Анжела спішно брязнула рамою.
   Через півгодини мережею ВВВ (Всезнаючі Відьомські Відомості) прийшло повідомлення, що новорічний тендер виграв чорт Куций.

* * *

   ...Почувши чемний попереджувальний свист Анжела рвучко підхопилась і почала надавати собі пристойного вигляду. Коли у декоративному комині завовтузився Куций з букетом троянд в одній руці і пляшкою шампанського у другій, вона вже напівлежала на канапі в позі давньогрецької гетери і ніщо не свідчило про бурхливі потоки сліз, які лилися ще хвилину тому.
   Обмацавши Анжелу захопленим поглядом, Куций почав:
   - Бачу, ти не дуже переймаєшся своєю невдачею. От і правильно. Все ж таки я тобі як рідний дядько. І мені на новій посаді належить мати секретарку...
   - Ти просто чудо! - вигукнула відьма, заклично простягаючи до Куцого руки... - За твоє здоров"я й нелад в усьому світі! - з пафосом додала вона, п"ючи з горла шампан.

Листопад 2002 р.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"