Ривлин Влад : другие произведения.

Същността На Еврейската История

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    http://literaturensviat.com/?p=109237 превод: Стефка Тотева

  Главното съдържание на еврейската история аз бих нарекъл борбата против гетото за свобода - духовна, интелектуална, просто човешка.
  
  Тези, които казват, че еврейският народ се е запазил благодарение на религията, според мен, грешат.
  
  Утешението не може да замени нито свободата, нито духовната хармония.
  
  Затова еврейският народ се е запазил в историята именно благодарение на стремежа си към свобода и умението му успешно да се бори за нея.
  
  Свободата в широкото разбиране на тази дума не е само порив да се измъкнеш от гетото, но и да се освободиш от гетото вътре в теб, от интелектуалното гето или духовното, което понякога е твърде комфортно.
  
  Именно с това се обяснява и такова количество от личности между евреите, прославили своя народ в науката и културата - никога да не бъдеш доволен от вече съществуващите догми, постоянно да вървиш напред в интелектуалните си и духовни търсения.
  
  Навярно е така.
  
  И още към въпроса за това, да се чувстваш избран.
  
  Евреите често са упреквани от юдофобите в чувството, че са избрани, а самите религиозни евреи тълкуват този термин изключително в библейски смисъл.
  
  Лично за мен чувството, че си избран не е същото като чувството че си свръхчовек, че си по-добър от някой друг.
  
  Един човек не може да бъде по-добър от друг, защото всеки и всяка от нас - сме уникални, а уникалността не може да бъде по-добра или по-лоша.
  
  Да бъдеш избран - това е предназначението за някаква особена мисия, когато на теб ти предстои да направиш нещо много важно за другите хора, нещо което друг не би направил. /Разбира се, ще го направят, ако ти не се справиш/.
  
  За мен чувството, че си избран, е мисия за избавление на човечеството от глад, жажда, болести, невежество.
  
  От това следва, че да бъдеш избран, не е етническа или религиозна категория.
  
  Това може да бъде всеки човек, учен или обикновен работник.
  
  Това е доброволност, макар че ако си получил образованието си за сметка на тези, които през това време са работили за теб и въобще, ако на теб ти е дадено повече, то от теб и ще се изисква повече, а следователно, да направиш живота по-добър не е само твое желание, но и задължение.
  
  С други думи, да бъдеш избран - това може да бъде твой избор или доверие на други хора или и това, и другото, но винаги означава едно и то е - да направиш живота по-добър.
  
  За мен въплъщението на тази концепция може да бъде Исус или Ленин, които са разбирали своята мисия така - да направят живота на хората и самите хора по-добри.
  
  Като разделял петте хляба, Исус е учил хората на равенство, справедливост и братство.
  
  Ленин всъщност е открил нова страница в историята на човечеството. Досега тази страница си остава най-добрата от написаните до момента в историята.
   20.07.2015 г.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"